Оставката на кмета на община Карлово Емил Кабаиванов поискаха общинските съветници от БСП

http://www.cross.bg/karlovo-otzenka-obshtinata-1532972.html

/КРОСС/Зимната обстановка в Карлово и невъзможността на общинското ръководство на общината да се справи нажежиха обстановката на провелото се заседание на Общински съвет Карлово. Оставката на кмета на община Карлово Емил Кабаиванов поискаха общинските съветници от БСП. Отговорност се поема само по един начин - чрез оставката на ръководството на общината, а поредно доказателство е провала в почистването и зимната поддръжка на Карлово. Това не е политическа оценка, а оценка на гражданите на града и ако можете да минете по заледените улици на Карлово ще чуете гневните думи на съгражданите ни, заявиха от трибуната социалистите. Да се направи оценка на зимното почистване, да се оцени работата на фирмата, заета със снегопочистването и да се потърси отговорност за причинените последици от непроходимите улици и пътища в общината поискаха също съветниците. Колите на Противопожарна безопасност се движат по заледен път, който е твърде опасен. Преди дни жители от цял квартал в Карлово протестираха, затова че не се почистват улиците на които живеят и сами започнаха да чистят общинския път, за да може, ако се наложи да стигне линейка до домовете им и да не останат блокирани. Притеснени сме, че има много болни възрастни хора и деца, на които във всеки един момент може да им се наложи да ползват услугите на спешна помощ, а това няма как да стане, гневни са социалистите.    

2016 - годината на неизпълнените обещания на приложенията за съобщения

http://www.investor.bg/novini/261/a/2016-godinata-na-neizpylnenite-obeshtaniia-na-prilojeniiata-za-syobshteniia-232969/

Предполагаше се, че това ще е годината, в която приложенията за изпращане на съобщения ще правят нещо повече от това. Дали това се случи?

Радан Кънев за РБ: "Няма да коментирам килера на ГЕРБ"

http://www.mediapool.bg/radan-kanev-za-rb-nyama-da-komentiram-kilera-na-gerb-news259426.html

"Няма да коментирам килера на ГЕРБ", заяви в неделя лидерът на ДСБ и съосновател на обединението "Нова република" Радан Кънев по повод призивите на бившите му партньори от Реформаторския блок ДСБ да се върне обратно. "ГЕРБ са нашият конкурент вдясно, а БСП и ДПС са политическите ни противници", заяви Радан Кънев в неделя по време на посещението си в Бургас. "Не очаквайте от мен да коментирам вчерашния конгрес или концерт на Реформаторския блок. Няма да коментирам килера на ГЕРБ, нито ще коментирам бившите министри на Станишев и Борисов, които се борят да запазят креслата си. На тези избори ДСБ "Нова република" се явяваме като единствена дясна алтернатива на ГЕРБ и като единствена алтернатива на ГЕРБ, БСП и ДПС в следващия парламент", каза Радан Кънев. Той информира, че областните председатели на ДСБ в Бургас и Перник са единствените напуснали партията и избрали да останат в Реформаторския блок, чиято предизборна кампания ще се води от бившия здравен министър Петър Москов, изключен наскоро от ДСБ. ДСБ в Бургас избра единодушно за свой председател известния адвокат Иво Баев, син на известния художник Георги Баев, който бе син депутат във Великото народно събрание. Предприемачът от Несебър Ивайло Ляхович пък оглави областната организация на ДСБ в Бургас. Досегашният лидер на местната организация Георги Митев премина към РБ.   Преди ден РБ проведе първия си учредителен конгрес и призова ДСБ да се върнат обратно, защото "ние имаме нужда от тях, а те - от нас". В обединението "Нова република" се включи опозиционното крило на РБ- хората от ДСБ и Гражданския съвет, които оттеглиха доверието си от кабинета "Борисов 2" в края на 2015 г. след провала на съдебната реформа и оставката на бившия правосъден министър Христо Иванов. В "Нова република" се очаква да влязат и други организации и граждански структури. Желанието на обединението за предизборна коалиция с новата партия на Христо Иванов "Да, България", бе отхвърлено тази седмица от националния й съвет, което предизвика видимо напрежение и размяна на враждебни реплики в социалните мрежи между привържениците на двете формации. Христо Иванов е уверен, че и "Да, България", и "Нова република", ще влязат в следващия парламент, където Иванов призова да се формира широк антикорупционен фронт. Радан Кънев и Мартин Димитров имаха среща в Бургас, на която представиха "Нова република". "За десет години членство в ЕС само България не забогатя. ГЕРБ и БСП ограбиха напредъка. Кажете ми ляво управление, което е вдигнало доходите. Няма по-дясна политика от доходите. Хората трябва да избират между Кунева и Лукарски, които са в килера на ГЕРБ, и нас – аз, Трайчо, Радан и всички разумни хора“, заяви Димитров.

Партиите се разбраха от раз за РИК

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640270

Представителите на парламентарно представените партии и коалиции постигнаха съгласие за състав на РИК Хасково за Парламентарните избори на 26 март 2017г. В консултациите, свикани от областния управител на Хасково Станислав Дечев и водени от заместника му Валентин Ангелов, участваха упълномощени представители на ГЕРБ, „БСП-Лява България“, ДПС, Реформаторски блок, „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“, Атака, АБВ и „България без цензура“. Политиците решиха председател на РИК Хасково да бъде Георги Димитров от ГЕРБ. Заместник-председател ще бъде Татя...

Фермерите се отказаха за днес да затварят пътя за България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6024125

Фермерите се отказаха за днес да затварят пътя за България Гръцките протестиращи фермери се отказаха днес да затварят пътя за ГКПП Кулата-Промахон. Около 20 човека стоят край паркираните трактори в района на Серес и доскоро решението им беше днес да не предприемат щурм към границата. Това обаче не е окончателно, защото освен събраните край Серес, има и много земеделски производители от близките гранични

Кораб с китайски туристи потъна край Борнео, откриха живи 25 души

http://offnews.bg/news/n_1/n_645679.html

Кораб с китайски туристи потъна във водите край остров Борнео.  На борда е имало 31 души, 28 от които са били китайски туристи. На борда е имало още шпикер и двама членове на екипажа.  Корабът е отплавал в събота сутринта. Метеорологичните условия обаче се оказали много лоши през деня. Спасителите са започнали издирване на изчезналите. 25 туристи са открити живи. Шестима души все още се смятат за изчезнали и издирването им продължава, съобщи вицепремиерът на Малайзия Шахидан Касим, цитиран от AFP.

Политическите партии се споразумяха за състава на РИК-Добрич /СНИМКИ/

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640269

Политическите партии в Добрич се споразумяха за състава на Районната избирателна комисия на състоялите се днес консултации, свикани от областния управител. Председателят ще бъде от ГЕРБ, двамата зам.-председатели - от БСП и РБ, а секретарят - от ДПС. В срещата участваха представители на ПП ГЕРБ, коалиция „БСП – лява България“, ПП ДПС, коалиция „Реформаторски блок“, коалиция „Патриотичен фронт“, коалиция „България без цензура“, ПП Атака и коалиция „АБВ“.

Ще се съобразим със съда, но указът на Тръмп за влизане в САЩ остава в сила

http://www.cross.bg/trump-strani-sigyrnost-1532973.html

/КРОСС/Министерството на вътрешната сигурност на САЩ заяви в изявление късно снощи, че "ще се съобрази със съдебното разпореждане", което временно забранява депортирането от САЩ на имигранти от седем мюсюлмански страни, но подчерта, че указът на президента Доналд Тръмп, забраняващ влизането им в страната, остава в сила, предадоха Би Би Си и Ройтерс. Указът засяга граждани на Ирак, Иран, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан. Изявлението бе публикувано часове, след като федерален съдия в Ню Йорк спря депортирането на десетки новопристигнали пътници и бежанци от тези седем страни, оказали се блокирани на американски летища. "Тези хора бяха подложени на щателни проверки за сигурност и в момента се оформя влизането им в САЩ съгласно нашите имиграционни закони и съдебните разпореждания", посочи министерството. Вчера федералният окръжен съд в Ню Йорк наложи временна забрана върху депортирането на мигранти от тези страни с валидни американски визи от летищата на САЩ, въпреки съответното разпореждане на президента Тръмп. Съдът мотивира решението си с аргумента, че то нарушава техните законни права. А в заявлението, публикувано на уебсайта на министерството, се казва, че "разпорежданията на президента Тръмп остават в сила", а американското правителство "си запазва правото да отнема визи по всяко време, ако това се наложи от съображения за националната сигурност или за сигурността на гражданите"

Реакциите от света по повод забраната на Тръмп за влизане в САЩ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640267

Техеран реагира най-остро на обявения вчера указ на американския президент Доналд Тръмп, забраняващ на граждани от седем мюсюлмански страни, сред които и Иран, да влизат в САЩ. Забраната засяга много иранци с роднини в САЩ и сега те няма да могат да посетят роднините си за персийската Нова година през март. Реципрочната реакция на Иран на американската забрана за влизане на ирански граждани в САЩ няма да бъде валидна със задна дата, за разлика от съответната политика на Щатите, заяви днес иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, цитиран ...

Радан Кънев: Имаме малка и голяма цел

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640271

Новата надпартийна платформа „Нова република" има две цели - малката е влизане на стабилна парламентарна група в Народното събрание, а голямата - съставяне на правителство и управление на страната. Това обяви в Бургас един от нейните лидери Радан Кънев. Той смята, че времето до вота е малко за пълен изборен успех „Няма да коментирам килера на ГЕРБ, нито бившите министри на Станишев и Борисов, които се борят да запазят креслата си", каза Радан Кънев, но определи като конкурент вдясно ГЕРБ, а като политически противник БСП и ДПС. Той обяви, че „Н...

Партиите в Кърджали се разбраха за състава на районната избирателна комисия

https://www.24chasa.bg/region/article/6024118

Партиите в Кърджали се разбраха за състава на районната избирателна комисияПарламентарно представените партии и коалиции в 43-то НС постигнаха споразумение за състава на Районната избирателна комисия в Кърджали за произвеждане на избори за Народно събрание на 26 март, съобщиха от областната управа. Председател на РИК ще бъде Антоанета Юрукова /ГЕРБ/, функциите на секретар ще изпълнява Неджатин Салим /ДПС/.

Парламентарните избори в Холандия може да предизвикат още пазарни сътресения

http://www.investor.bg/evropa/334/a/parlamentarnite-izbori-v-holandiia-moje-da-predizvikat-oshte-pazarni-sytreseniia-232134/

Холандия е на път да се превърне в поредното тежко изпитание за вярата на инвеститорите в бъдещото на еврозоната

Федерер спечели Аустрелиън Оупън

http://www.moreto.net/novini.php?n=342620

Роджър Федерер стана шампион на Аустрелиън Оупън за пети път, научи Moreto.net. На финала идолът на Гришо победи Рафа Надал с 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3. Зрителите гледаха над 4 часа тенис на върховно ниво, като в решителните моменти Федерер показа завидна класа.

Зуека вдигна сватба (снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6024108

Зуека вдигна сватба (снимки)Васил Василев-Зуека се ожени за приятелката си Ани Вичева. Хубавата новина стана ясна от профила на певеца Любо Киров във Facebook, който публикува няколко снимки от тържеството. Кумове са били водещите Димитър Рачков и Мария Игнатова, съобщава NOVA. Зуека е разведен от 2012 година. След края на брака си с Нина Димитрова той веднага заживя с Ани

Шойбле: Германия сгреши с политиката на отворени врати

http://www.cross.bg/politikata-shoiible-stranata-1532971.html

/КРОСС/Германия допусна грешки с политиката на отворени врати. Това заяви министърът на финансите на страната Волфганг Шойбле. Благодарение на политиката на канцлера Меркел в страната през последните две години влязоха над един милион мигранти. В интервю за "Велт ам Зонтаг" той подчерта, че управлението в Берлин се опитва да извлече поука от своите погрешни стъпки. По думите на Шойбле, Европа трябва да обмисли хармонизиране на правилата за отпускане на социални помощи, за да постигне по-равномерно разпределение на мигрантите сред страните членки на ЕС - тема, която според признанието му досега се е смятала за табу в Германия.  

Федерер е победителят! Би Надал, който спря Григор в Австралия

https://www.24chasa.bg/sport/article/6024109

Федерер е победителят! Би Надал, който спря Григор в АвстралияРоджър Федерер продължава да пише историята на тениса. На 35 години рекордьорът по титли от "Големият шлем" вече има 18 купи след 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3 с вечния си съперник Рафаел Надал (Исп) на финала на откритото на Австралия в Мелбърн. Федерер изоставаше с пробив още от началото на петия сет, но успя да обърне мача.

Американска офанзива срещу "Ал Кайда" уби 57 в Йемен

http://offnews.bg/news/n_1/n_645681.html

Най-малко 57 души са загинали при американско нападение срещу „Ал Кайда“ в Йемен. Сред убитите има 41 предполагаеми бунтовници и 16 цивилни граждани. Това е първата военна операция, приписана на САЩ срещу джихадистите в азиатската страна, след като президентът Доналд Тръмп встъпи в длъжност на 20 януари, пише БГНЕС. Осем жени и осем деца са сред загиналите при атаката в област Якла в централната провинция Байда. Нападението е насочено към трима лидери, свързани с терористичната организация. Хеликоптери „Апачи“ са били насочени и срещу училище, джамия и медицинско заведение, използвани от екстремистите.

И утре времето остава облачно и мъгливо

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6024099

И утре времето остава облачно и мъгливоПрез нощта над по-голямата част от страната ниската облачност отново ще се увеличи и вплътни, като на места, главно в равнините, ще се образува мъгла. Разкъсана ще е облачността над Югозападна България. Ще е почти тихо. Минималните температури ще са от около минус 15 градуса на места във високите полета на Западна България,

Кралят се завърна - Федерер спечели титлата в Мелбърн

http://offnews.bg/news/n_1/n_645680.html

Швейцарският тенисист Роджър Федерер направи впечатляващо завръщане в големия тенис след шест месеца отсъствие от кортовете. Бившият доминатор в аристократичния спорт спечели финала срещу Рафаел Надал в първия за годината турнир от Големия шлем - Откритото първенство на Австралия в Мелбърн и от утре ще се завърне в топ 10, след като беше изпаднал до 17-ата позиция. Пет сета бяха необходими на двамата големи спортисти, за да определят победителя, но накрая ликува Федерер след 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3 И 3 часа и 38 минути игра. ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Изкупеният тютюн през 2016-а ще е с 30% по-малко

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/29/2908693_izkupeniiat_tjutjun_prez_2016-a_shte_e_s_30_po-malko/?ref=rss


По данни на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България се очаква изкупеният тютюн през 2016 г. да бъде с около 30 на сто по-малко от 2015 г., каза председателят на асоциацията и президент на УНИТАБ - Европа, Цветан Филев, цитиран от БТА. Окончателно това ще стане известно в края на февруари или средата на март, когато се очаква тютюнът да бъде изкупен напълно.

Според Филев се наблюдава забавяне на плащането на изкупения тютюн над 60 дни при четири търговски фирми. Пет...

Александър Роджерс: Защо Тръмп няма да успее

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/82126/aleksandar-rodzhers-zashto-tramp-nyama-da-uspee

/Поглед.инфо/ Защо много от задачите, които си поставя за цел новият президент на САЩ, не могат да бъдат решени, но не поради причините, които изтъкват нео-либералните му противници, а по логиката на обективните закони на икономиката? (рус.ез.)

Партиите във Варна се разбраха за състава на Районната избирателна комисия

http://www.moreto.net/novini.php?n=342617

Представители на парламентарно представените партии и коалиции във Варна успяха да постигнат консенсус и утвърдиха състава на Районната избирателна комисия (РИК) за предстоящия вот през март, предаде репортер на Moreto.net. На консултации при областния управител днес за председател беше избран кандидатът, предложен от ГЕРБ - Велин Жеков.

Федерер спечели 18-а титла от Големия шлем след зрелищна битка с Надал

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/29/2908638_federer_specheli_18-a_titla_ot_golemiia_shlem_sled/?ref=rss


Роджър Федерер спечели 18-а титла от Големия шлем след зрелищен петсетов спектакъл с Рафаел Надал във финала на Australian Open.

35-годишният швейцарец триумфира за пети път в Мелбърн след успех с 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3 в двубой, продължил 3 часа и 37 минути.

Федерер изоставаше с 1:3 в петия сет, но спечели пет поредни гейма и излезе победител в своя мач №100 на Australian Open.

Toй спечели едва трета победа срещу Надал в дванадесетия им сблъсък в Големия шлем...

Началото на новата седмица ще е облачно и мъгливо

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640266

Прогноза за времето за 30 януари, понеделник През нощта над по-голямата част от страната ниската облачност отново ще се увеличи и вплътни, като на места, главно в равнините, ще се образува мъгла, сочи прогнозата на НИМХ-БАН. Разкъсана ще е облачността над Югозападна България. Ще е почти тихо. Минималните температури ще са от около минус 15 градуса на места във високите полета на Западна България, до минус 1-2 градуса - по морския бряг. Утре в по-голямата част от страната ще се задържи облачно и мъгливо, с временни разкъсвания на облачността и п...

Корнелия Нинова и Георги Гергов ще водят листите на БСП в Пловдив област

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640268

Лидерите на БСП на национално ниво и в област Пловдив Корнелия Нинова и Георги Гергов са сред номинираните за народни представители за 17 МИР област Пловдив. На провелите се до този момент общински конференции социалистите издигат местни кадри на левицата и доказали се в дейността си личности. Сред номинираните са народните представители от 43-тото Народно събрание Манол Генов и Георги Търновалийски, младите лица на БСП Атанас Телчаров и Галин Дурев, членове нa НС нa БСП  и на бившия депутат  Петър Мутафчиев. Организациите в Раковски, Първомай ...

Президентът щял да пътува с военен самолет до Брюксел за по-евтино

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/29/2908689_prezidentut_shtial_da_putuva_s_voenen_samolet_do/?ref=rss


Президентът Румен Радев заминава на двудневно посещение в Брюксел в понеделник. Вместо с правителствения "Еърбъс" до белгийската столица президентът и водената от него делегация ще летят с транспортен самолет "Спартан" на военновъздушните сили. От президентството са потвърдили за NOVA, че това се прави от съображения за икономии. Полетът с военния самолет ще продължи двойно повече от времето, за което би летял правителственият самолет.

Програмата на Радев и екипа му предвижда срещи в...

Учени откриха водорасло с вкус на бекон

http://www.cross.bg/vodoraslo-bekon-vkys-1532970.html

/КРОСС/Изследователи от Орегонския университет в САЩ патентоваха нов щам водорасло, което има вкус на сготвен бекон, съобщи Bussiness Insider. Освен това подобното на червеникава маруля морско растение има два пъти повече полезни вещества от свръхпопулярния като "суперхрана" кейл (къдраво зеле). Става въпрос за нов тип червено водорасло, което по принцип расте по бреговете и на Тихия, и на Атлантическия океан. Както често се случва, целта била друга - екипът от Орегон всъщност търсел с какво да храни морския охлюв абалон, който е популярна гозба в Азия. Крис Лангдън, главният изследовател на проекта оценил водораслото, когато негов колега - Чък Туумбс - посетил офиса му, видял го и предположил, че то представлява потенциал за развитие на нова индустрия в Орегон. След това започнал да разработва различни храни с него в Центъра за хранителна иновация към университета. "Това е страхотно нещо. Когато го изпържиш, има вкус на бекон, не на водорасло. И ароматът на бекон е доста силен", обяснява Лангдън.Все още няма анализ върху това дали комерсиализацията на водораслото ще е практична, но екипът смята, че на веганския и вегетарианския пазар ще има интерес от продукта. В момента студентите на Туумбс разработват маркетингов план. Друго предимство на водораслото е, че расте бързо - дори в сегашните лабораторни условия, Лангдън твърди, че лесно се изкарват между 18 и 37 килограма седмично.  

"Етър” разби с 4:0 като гост "Ботев” (Гълъбово)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640263

"Етър” взе първа победа под ръководството на новия си старши треньор Станислав Генчев. "Виолетовите” разбиха в контола с 4:0 като гости "Ботев” (Гълъбово), като мачът се игра на изкуствения терен над стадион "Берое” в Стара Загора. Генчев започна с Акалски, Кирилов, Минков, Скерлев, М. Николов, Кямил, Динев, Ивайлов, Неделчев, Карапетров и Ив. Петков.Великотърновци отбелязаха по два гола във всяко полувреме. Още в 6-та минута Джихат Кямил беше изведен в наказателното поле, но топката профуча край страничната греда на "Ботев”. В 31-та минута "Ет...

Апликация позволява на стопани на кучета да търсят гаджета на любимците си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6024095

Апликация позволява на стопани на кучета да търсят гаджета на любимците сиНово мобилно приложение дава възможност на собственици на кучета временно да наемат чужди шаровци,за да правят компания на техния домашен любимец, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Търговската марка на апликацията е Bark'N'Borrw. Чрез нея стопаните лесно могат да намерят и любовен обект за своите питомци.

Руснаци спечелиха супермикса на европейското

http://offnews.bg/news/n_1/n_645678.html

Руските биатлонисти Даря Виролайнен и Евгений Гараничев спечелиха супермикса (единична смесена щафета) на европейското първенство по биатлон в Душники-Здруй (Полша). Те завършиха с време 37:10,2 минути и общо 7 допълнителни патрона в осемте стрелби. На второ място останаха норвежците с изоставане от 6,3 секунди и 7 допълнителни патрона, а трети са поляците на 13,9 секунди след победителите с 5 допълнителни патрона. Стефани Попова и Антон Синапов заеха 10-о място в единичната смесена щафета на европейското първенство по биатлон в Душники-Здруй (Полша). Българският тандем използва общо 12 допълнителни патрона и финишира на 1:42,1 минута след победителя Русия. По-късно днес европейското първенство завършва с класическата смесена щафета.

Музей в Токио предлага къмпинг под целия свят

https://vesti.bg/tehnologii/muzej-v-tokio-predlaga-kymping-pod-celiia-sviat-6064591

Музеят има огромен глобус, който показва интересни данни за Земята в реално време

Трима загинаха при пожари за ден

http://offnews.bg/news/n_1/n_645677.html

Трима души са загубили живота си при пожари, възникнали в домовете им през вчерашния ден,  съобщиха от пресцентъра на МВР. В 17.52 часа в Пожарната в Шумен постъпил сигнал за горяща къща в града. Към адреса незабавно били насочени три пожарни автомобила. Огнеборците потушили огъня, обхванал къщата, и не допуснали разрастването му към съседни постройки. В жилището е открито тялото на 68-годишния собственик. Продължава работата по изясняване на причините за трагичния инцидент. Сигнал за разразил се във фургон пожар е постъпил в ямболската пожарна в 19.02 часа вчера. На място веднага се отзовали екипи с два пожарни автомобила, които изгасили огъня. Загинала е 85-годишна пенсионерка, собственичка на фургона. Според първоначалните данни, причина за възникване на пожара е неправилно ползване на отоплителен уред. Незагасена цигара е вероятната причина за пожар в мазе в Димитровград, при който е загинал 64-годишен мъж. Сигналът за възникналия огън постъпил в 20.55 часа снощи. Благодарение на бързата намеса на екипа на РСПБЗН – Димитровград е спасена жилищната сграда.

Трябва да се намалят субсидиите за големите ферми в ЕС, заяви еврокомисарят Хоган

http://econ.bg/Новини/Трябва-да-се-намалят-субсидиите-за-големите-ферми-в-ЕС-заяви-еврокомисарят-Хоган_l.a_i.736406_at.1.html

Европейският съюз трябва да намали субсидиите като част от планираните реформи, за да се справи с очаквания спад от 3 милиарда евро в бюджета за...

ГЕРБ предложи омбудсмана Васил Иванов за председател на РИК- Кюстендил, БСП- изненадани

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640262

Общественият защитник за община Кюстендил, Васил Иванов е единственото предложение за председател на РИК- Кюстендил, стана ясно след проведените днес консултации при областния управител Виктор Янев. Иванов е предложение на ПП ГЕРБ. БСП- Лява България предлагат за секретар на комисията Симеонка Манова. Партиите не постигнаха съгласие за състава на РИК, заради спор от "Атака", ДПС и Реформаторския блок за заместник- председателското място. Номинирани са Иван Мишков, Александра Колева и Любомир Стоилков. Крайното решение ще е на ЦИК.

44 деца са имали противообществени прояви в Добрич през 2016 година

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640264

38 възпитателни дела срещу общо 44 деца е разгледала през 2016 година Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. 4 от децата са били малолетни, а 40 – непълнолетни. Момичетата са 15, а момчетата - 29. Има ръст в броя на делата, след като през 2015 година те са били 27. Извършените противообществени прояви са кражби, физически и психически тормоз, хулигански прояви, скитничество и бягство, притежание и употреба на наркотични вещества, увреждане на чуждо имущество и управление на МПС без свидетелство за са...

ГДБОП пресече търговия с културно-исторически ценности

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640265

Служители на ГДБОП пресякоха търговия с културно-исторически ценности, съобщиха от МВР. В момент на сделка във Враца са задържани двама души. Иззети са 60 предмета с висока историческа, археологическа и номинална стойност. Задържаните са познати на полицията за престъпления, свързани с културно-исторически ценности, както и за трафик. Сред иззетите предмети са част от тракийски шлем с релефна украса, фибули, копия, сребърна гривна, както и монети - сребърни римски денари от императорската епоха и сестерции. Конфискувани са и четири технически с...

Иракската армия е открила химическо оръжие на „Ислямска държава“ в освободените части на Мосул

http://www.moreto.net/novini.php?n=342604

Иракската армия е открила склад с химическо оръжие на „Ислямска държава“ в освободените части на Мосул. В склада е имало цитотоксични обривни химикали, както и ракети земя-земя, които може да са били пълнени с отровните вещества, предаде AhlulBayt.

Трюдо към бежанците след указа на Тръмп: Добре дошли в Канада

http://www.cross.bg/kanada-trump-doshli-1532969.html

/КРОСС/"За тези, които бягат от преследване, терор и война, вие сте добре дошли, независимо от вярата си, в многообразието е нашата сила. Добре дошли в Канада .." Това написа на официалния си страница в Twitter премиерът Джъстин Трюдо. Премиерът а Канада написа това, след като станаха ясни скандалните ограничения на Тръмп относно мюсюлманските страни. С указ американският президент забрани влизането на чужденци от 7 мюсюлмански страни на територията на Америка. Доналд Тръмп въведе строги правила за мюсюлманите от Ирак, Иран, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан. През 2015 г. Канада е приела 35 000 бежанци.  

Много бездомни нощуват в кризисните центрове в страната заради ниските температури

https://www.actualno.com/society/mnogo-bezdomni-noshtuvat-v-krizisnite-centrove-v-stranata-zaradi-niskite-temperaturi-news_590553.html

С настъпването на зимата и понижаването на температурите все повече бездомни хора пренощуват в кризисните центрове за временно настаняване в цялата страна. В София, в кризисния Център за настаняване на бездомни в столичния квартал „Захарна фабрика“ тази нощ са прен

Очаква се изкупеният тютюн да бъде с около 30% по-малко от 2015 година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6024087

Очаква се изкупеният тютюн да бъде с около 30% по-малко от 2015 годинаПо данни на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България се очаква изкупеният тютюн през 2016 г. да бъде с около 30 на сто по-малко от 2015 г., каза председателят на асоциацията и президент на УНИТАБ-Европа Цветан Филев, съобщава БНТ, позовавайки се на БТА. Окончателно това ще стане известно в края на февруари или средата на март,

Служители може да са съучастници на обира на инкасо автомобила

http://offnews.bg/news/n_1/n_645676.html

Служителите на обрания инкасо автомобил може да са съучастници в престъплението. Това е една от версиите, по които работят разследващите, предава Нова телевизия. В петък вечер неизвестни се възползваха от пропуски в охраната, отвлякоха инкасо автомобил и задигнаха 300 000 лева, макар в колата да е имало общо 700 000 лева. Засега няма задържани и обвинение по случая. Иззети са записите от камерите в района и в момента се преглеждат.

Пълен анализ на здравната система до седмица обеща служебният министър Семерджиев

http://www.mediapool.bg/palen-analiz-na-zdravnata-sistema-do-sedmitsa-obeshta-sluzhebniyat-ministar-semerdzhiev-news259425.html

Служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев обеща до идния петък да направи пълен анализ на здравната система и даде отговори на всички възникващи въпроси, включително и за пръстовия идентификатор. Хаосът в системата, особено нормативният хаос и вследствие на това неразбориите, които се получават не само сред лекарите, но и сред пациентите, което се отразява на здравето им - това е изключително важна задача, някак трябва да успокоим този процес и да го върнем в нормалното му русло, коментира той в неделя пред БНР. "До следващия петък ще направим пълен анализ на здравната система. Вече работим по въпроса и разполагаме с повече вътрешна информация. Една седмица ще ни бъде достатъчна, за да дадем всички отговори на обществото, включително и за пръстовите отпечатъци“, каза Семерджиев. "Ще дадем пълен отчет на обществото какво сме заварили и какво смятаме да правим", ангажира се той. Според него сега е наложен командно-административен подход и той смята да го промени и да включи отново лекарската колегия, така че нейният глас отново да бъде чут. "През следващите няколко месеца, докато съм служебен министър, ще демонстрираме, че изпълнителната власт се подчинява на закона. Ние, като екип в МС, се придържаме към това да възстановяваме справедливостта там, където е нарушена“, допълни той. Междувременно досегашният здравен министър Петър Москов обясни в неделя пред Нова телевизия, че с въвеждането на пръстовия отпечатък за прием в болниците, заявките на лечебните заведения за отчетена дейност са намалели с около 1 млн. лв. на ден. "Това е безплатен за хората идентификатор, болниците сами купуват необходимите технически средства. Иначе държавата трябваше да извади милиони за тях”, коментира Москов.

Изкуствен интелект дава любовни съвети

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6024082

Изкуствен интелект дава любовни съветиГрупа програмисти от Япония създадоха система за изкуствен интелект, която може да дава уместни отговори на въпроси за човешките отношения, съобщи Нюзру, цитиран от БТА. Системата, наречена Oshi-el, генерира сложни отговори на абстрактни въпроси. За да получат този резултат, програмистите са използвали двупосочна LSTM-невромрежа,

Служеният кабинет се захваща с подготовката на изборите още в понеделник

http://www.mediapool.bg/sluzheniyat-kabinet-se-zahvashta-s-podgotovkata-na-izborite-oshte-v-ponedelnik-news259424.html

Назначеният преди два дни служебен кабинет ще проведе първото си заседание в понеделник. И трите точки в дневния ред са предложени от служебния премиер Огнян Герджиков. С първото си решение служебните министри ще променят Устройствения правилник на Министерския съвет и администрацията му. С второто решение ще излъчат своите представители в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Третото решение е свързано с подготовката за произвеждането на предсрочните парламентарни избори на 26 март.

Хорст Зеехофер призова за вдигане на санкциите срещу Русия

http://www.cross.bg/sanktziite-zeehofer-rysiya-1532968.html

/КРОСС/За вдигане на санкциите срещу Русия призова лидерът на партията, която е коалиционен съюзник на германския канцлер Ангела Меркел. В интервю за вестник "Билд ам зонтаг" Хорст Зеехофер от баварския Християнсоциален съюз предлажи санкциите да бъдат прекратени тази година. Призовавам за реалполитика, а не за дрънкане на саби, каза Зеехофер. Според него е необходим отказ от политиката на блоковото мислене от 20 век и фокусиране върху съвместните отговори на тероризма, миграцията, климатичните промени.

Меркел осъди ограниченията върху имиграцията, наложени от Тръмп

https://www.actualno.com/europe/merkel-osydi-ogranichenijata-vyrhu-imigracijata-nalojeni-ot-trymp-news_590552.html

Германският канцлер Ангела Меркел осъди ограниченията върху имиграцията, наложени от президента на САЩ Доналд Тръмп. Според нея тези ходове били неоправдани, съобщи говорителят й Щефан Зайберт. "Тя е убедена, че дори и в най-решителната битка срещу тероризма, не е оправд

Нов съвременен апарат е закупен за отделението "Уши, нос, гърло" в болницата в Г.Оряховица

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640260

Нов съвременен апарат е закупен за отделението "Уши, нос, гърло“ в горнооряховската болница "Свети Иван Рилски“. За нуждите на единственото отделение УНГ във великотърновска област, след търг за медицинска апаратура, бе закупен фибро рино фаринго ларингоскоп, а стойността на апарата, марка "Оптоник“, е 14 хил. лева, съобщиха от лечебното заведение. Апаратът в  перспектива  може да се надгражда с допълнителна апаратура като например монитор за по-добра видимост не само от лекуващия лекар, но и от повече негови колеги или специализанти.Фибро рино...

Как Дани от Венецуела възроди Димитров

https://www.24chasa.bg/sport/article/6024083

Как Дани от Венецуела възроди Димитров Той не успя да направи кариера като тенисист, но е сред най-търсените треньори в света. Не са много хората, които го познават отблизо, а той не държи да е център на вниманието. Дани от Венецуела. Бивш състезател, който възроди кариерата на Григор Димитров. С него най-добрият български тенисист отново играе страхотно,

64-годишен загина при пожар

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640259

Незагасена цигара е вероятната причина за пожар в мазе в Димитровград, при който е загинал 64-годишен мъж, съобщават от МВР. Сигналът за възникналия огън постъпил в 20.55 часа снощи. Благодарение на бързата намеса на екипа на РСПБЗН – Димитровград е спасена жилищната сграда.   По случая е започнало досъдебно производство. ...

Варненски ученици с благотворителна изложба за уличните животни

http://www.moreto.net/novini.php?n=342585

Ученици от Варненската математическа гимназия, организират днес благотворителна изложба в помощ на уличните животни и превенция на изпадането им в немилост, научи Moreto.net. В изложбата участват 12 професионални фотографи и плеяда от млади автори.

Февруари на сцената на Опера Стара Загора

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640043

ДЪРЖАВНА ОПЕРА - СТАРА ЗАГОРА Спектакли месец ФЕВРУАРИ 2017 2 февруари, четвъртък, 11.00 часа, зала Опера"Пинокио" - опера за деца от Александър ЙосифовРежисьор, сценография и костюми Денис ИвановДиригент Младен СтаневСолисти и камерен оркестър на Държавна опера-Стара Загора Историята за приключенията на любимеца на много поколения читатели и зрители ще оживее сред пищни декори и в красиви костюми, които изцяло са дело на младия и талантлив режисьор, сценограф и костюмограф Денис Иванов. Неговият режисьорски разказ е насочен не само към най-мал...

Социалдемократите издигнаха Мартин Шулц за канцлер на Германия

http://offnews.bg/news/n_1/n_645675.html

Германските социалдемократи са номинирали единодушно Мартин Шулц за кандидат за канцлер на Германия срещу настоящия канцлер Ангела Меркел. Изборите в Германия ще се проведат този септември.  Доскоро Шулц бе председател на Европейския парламент и се оттегли от този пост, за да участва в парламентарните избори в Германия. Досега социологическите проучвания сочат победа за Меркел, но днес експерти отбелязват, че до есента не са изключени изненади заради погрешните ходове на Меркел в областта на мигрантската политика, предават световните агенции. Решението за Мартин Шулц ще бъде формализирано на специална партийна конференция , която ще се проведе на 19 март. 

Меркел: Забраната за влизане на граждани от някои страни в САЩ е грешка

http://www.investor.bg/evropa/334/a/merkel-zabranata-za-vlizane-na-grajdani-ot-niakoi-strani-v-sasht-e-greshka-232967/

Указът на американския президент не може да бъде оправдан със съображения за сигурност, смята германският канцлер

57 души са убити при предполагаема американска операция в Йемен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6024076

57 души са убити при предполагаема американска операция в ЙеменНай-малко 41 предполагаеми членове на Ал Каида, сред които племенни лидери на джихадистката мрежа, както и осем жени и осем деца са убити при нощната акция, приписвана на САЩ, в Централен Йемен, предаде Франс прес, като се позова на представител на местните йеменски власти, съобщава

Новото предаване "Дом за всеки" ще изненада с тайни трикове от кухнята на имотния пазар

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640261

Един град и един водещ, двама агенти и двама клиенти. И един съвсем кратък срок, за да намерят "Дом за всеки". Драго Симеонов и агентите са готови, време е търсенето да започне. Те трябва да нaмерят дом за София в... София. Не пропускайте старта на най-новото риалити предаване на NOVA - "Дом за всеки", на 30 януари от 21:00 ч. Човек и добре да живее, все някога се мести - в дом под наем, в по-голям, в собствен, в още по-голям... Водещият на "Дом за всеки" Драго Симеонов и неговите агенти знаят, че вс...

Липсващи свидетели са поредната спънка пред разследването за наводнението в с. Бисер

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/29/2908653_lipsvashti_svideteli_sa_porednata_spunka_pred/?ref=rss


Почти пет години след наводнението в харманлийското село Бисер, което взе 10 жертви, районната прокуратура в Харманли се отказа от разследването на трагедията. Производството е спряно заради липсващи разпити на трима свидетели, които не могат да бъдат открити, съобщава "Нова телевизия".

Разследващите казват, че свидетелите са в чужбина и не могат да бъдат открити, а без тях няма как досъдебното производство да продължи. Материалите по него са събрани в над 10 хил. страници. До...

ВАС е потвърдил заповед на КЗП за забрана на нелоялна търговска практика на "Мобилтел" ЕАД

http://www.cross.bg/komisiyata-zapoved-predplateni-1532967.html

/КРОСС/Върховният административен съд е потвърдил заповед на Комисията за защита на потребителите (КЗП) за забрана на нелоялна търговска практика на "Мобилтел" ЕАД при продажбата на предплатени карти за мобилни услуги. Това съобщиха от пресцентъра на КЗП. Телекомът умишлено е премълчавал важно условие, според което при купуване на предплатени пакети услуги клиентът губи на всеки 90 дни парите по сметката си, ако до края на този период не презареди със сума над определена стойност, се посочва в съобщението. Тази информация е фигурирала само на интернет страницата на мобилния оператор. Липсвала е обаче в офисите му и върху опаковката на картите, обясняват от Комисията. В търговския обект са били налични неактуални условия. Според тях, при презареждане с 10 лв. клиентът удължава с една година активния период на предплатената си карта и така хората са заблуждавани. Влязлата в сила заповед на КЗП отнема възможността на мобилния оператор да подвежда потребителите занапред. Наложена е санкция в размер на 10 000 лв. с наказателно постановление, което търговецът обжалва, съобщиха от Комисията.  

Даниел Кадик: В България няма политическа воля за борба с корупцията

http://www.mediapool.bg/daniel-kadik-v-bulgaria-nyama-politicheska-volya-za-borba-s-koruptsiyata-news259423.html

Българите принципно са достатъчно ядосани, но недостатъчно, за да излязат на улиците. Това заяви Даниел Кадик, ръководител на софийското бюро на фондация "Фридрих Науман" в интервю пред БНР, посветено на политическите промени у нас и европейските политически предизвикателства. Българите имат много за какво да бъдат гневни и ядосани и се надявам, че въз основа на това те ще стигнат до своите заключения - от една страна с оглед на следващите избори, а също и с оглед на активността на гражданското общество вече след изборите, допълни Даниел Кадик, според когото Бойко Борисов отново оставя страната в много тежко положение и оставя в ръцете на служебното правителство да се опита да оправи нещата. "Това беше едно правителство без мнозинство в парламента. И не само, че нямаше стабилно парламентарно мнозинство, но успя да загуби и голяма част от своите партньори в управлението. Положителните икономически резултати не се дължат на правителството, те се случват въпреки правителството, защото хората и фирмите в България са тези, които фактически печелят доходи и по този начин подобряват икономическото благосъстояние. Попитайте вашите слушатели коя е основната реформа, която правителството успя да доведе до край. Те се провалиха с основния проект, който трябваше да изпълнят и това беше реформата на съдебната система. Не можаха да проведат реформа и в сферата на борбата с корупцията. Провалиха се със свиването на бюрокрацията в страната", смята Кадик. Той коментира и поредния, десети по ред мониторингов доклад на Европейската комисия за България, който констатира, че страната не се е справила с корупцията и организараната престъпност. ЕК поставя 17 условия, от чието изпълнение зависи дали в края на годината мониторингът ще бъде вдигнат, каквото е желанието на основните политически сили у нас. "От една страна комисията казва, че има политическа воля, но от друга казва: "В същото време нищо не е случило“. Тогава аз питам - след като има политическа воля, защо нищо не се е случило? Това наистина е десетият мониторингов доклад и действително не са регистрирани никакви значителни подобрения през тези 10 години. Това са 10 години, през които трябва да отбележим, че предимно г-н Борисов беше на власт. Това, разбира се, не означава, че г-н Орешарски е бил много добър премиер, защото той също не предприе абсолютно нищо, за да промени статуквото. Затова мога да кажа, че няма политическа воля, тъй като опазването на статуквото е свързано с твърде много възможности, които то дава. Очевидно няма толкова голяма потребност от промяна, след като липсва и натиск от страна на Европейския съюз в посока на такава промяна при положение, че европейските средства продължават да влизат в България и България продължава да има глас в Европейския съюз", заключи Даниел Кадик . На въпрос защо българските политици предпочитат властта като самоцел за сметка на реформите, той коментира: "Защото властта е пари! Защото в България властта е влияние върху структури и пари. Освен това в България виждаме една система, в която степента на отчетност и на прозрачност е изключително ниска. Малко по-рано от мониторинговия доклад беше публикуван и доклада на "Прозрачност без граници“. И двата доклада показват, че според мнението на българските граждани и на експерти България се възприема като най-корумпираната страна в Европейския съюз. По този показател България продължава да се движи надолу и вече приближава средната стойност за света, което никак не е добре. Ако хората действително искат да видят промени, то явно темпът, с който се извършват тези промени не е толкова осезаем и те да го усетят". Според ръководителя на софийското бюро на фондация "Фридрих Науман" причините за неуспеха на реформите в България са различни. "Първата причина - това са институциите и по-точно фактът, че както институциите, така и хората, които работят в тях, са загрижени предимно за самосъхранението си и нямат абсолютно никакъв интерес да се извършват промени, защото в крайна сметка при ниските заплати, които се получават, те пък имат други придобивки. Втората причина е, че промяната изисква време и това време е необходимо преди всичко за да бъде променен манталитетът и начинът на мислене - от една страна в българската администрация, от друга страна и у самите хора и политиците. За да се стигне до промяна на манталитета е необходимо да има план. И това е третата причина, поради която не се случват нещата. И така - няма план, не се извършват никакви промени, а съответно хората са крайно недоволни и започват да очакват някой отнякъде да се появи и да промени всичко. Това е една много опасна тенденция, която се наблюдава не само тук, но и в други страни в Европа". "Борисов каза, че ще проведе реформи в страната. Каза още, че ще се бори с корупцията и организираната престъпност. Това случи ли се?!", запита реторично Даниел Кадик. "Смятам, че г-н Борисов вече не може да се надява да получи достатъчно доверие, за да има претенции към премиерския пост. Но в крайна сметка мен не ме интересува кой е на власт. Онова, което е важно е най-сетне нещо в страната да се промени, да се осъществят някакви реформи. Това са реформи, които хората искат отдавна, защото ги заслужават. И ако нещо ще се променя, то трябва да е към по-добро, а не да продължава с това падане към дъното", изтъкна той. Запитан за обвързаността между новите очаквания на хората, промяната на политическия елит и новите политически формации, които не се обединяват около идеология и споделени ценности, а около лидер или около конкретна реформа, Даниел Кадик коментира: "Не мога да си представя тези олигархически партии, които продават лекарства и бензин на ниски цени, да променят статуквото. По-скоро те ще го циментират. Това е така, защото чисто популистки от една страна те прокламират реформи и промени, които нямат никакво намерение да направят". "Хайде да видим цифрите след изборите като излязат и после ще си говорим! Защото "Да, България!“ в момента имат 0.7% . Въпросът е могат ли те да играят някаква роля в момента. Аз мисля, че това е възможно, защото хората са разочаровани от политическото статукво и виждат някаква надежда в тази партия. Наистина има една водеща фигура, има лидер в партията, но има и нещо, което тази водеща фигура олицетворява. Виждам много хора, които тръгват към тази партия, защото виждат там нещо - надежда за промяна на политическата система и то не само по линия на реформата на съдебната власт", продължи Кадик. Относно новоназначеното служебно правителство Даниел Кадик заяви, че времето до предсрочните избори е прекалено кратко, за да се реализират каквито и да било реформи: "Аз изключително много харесвам английското понятие за този вид правителство, което в буквален превод е правителство, което се грижи нещата да не се разпаднат до следващите избори". В коментар на изявлението на американския президент Доналд Тръмп, че очаква Европейският съюз да продължи да се разпада след Брекзит, Даниел Кадик поясни: "Това са все неща, които наливат вода в мелницата на хора като Льо Пен, като Герт Вилдерс, като германските националисти, като българските дори, които ни убеждават, че за да успеем да постигнем нещо, на всяка цена трябва да се разделим. Това е нещо, което никога не се е случвало, а напротив - успехи са постигани, когато хората са действали заедно. Мисля, че всички тези хора, които подобно на г-н Тръмп тръбят, че изолацията е нещо много хубаво, че митата трябва да се повишават, трябва просто да си погледнат смартфоните и откъде идват тези смартфони. Защото ако се случи това, което искат националистите, т.е. един много по-затегнат граничен контрол и по-високи мита, то това ще доведе до намаляване на търговията и намаляване на просперитета. Следователно те ще ни въвлекат в същите тежки проблеми, които твърдят, че фактически решават. Много се надявам, че г-н Тръмп не е прав в това, което казва за Брекзит и за последващото разпадане на Европейския съюз. По-скоро се надявам това да подейства като шамар в лицето на тази спяща красавица, каквато представлява Европейския съюз в момента, защото очевидно разбудена с целувка не се получи".

Любим виц на Лео

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6023303

Любим виц на ЛеоДве баби пред блока нищят клюки: – Ти знаеш ли, че синът на Георгиев станал гинеколог. – А, вярно ли? Баща му също беше. – Да, да. Дядо му, като се замисля, и той, па и чичо му… След минута мълчание: – Не се нагледаха тия,

Родители откриха трупа на сина си в колата му, премръзнал в Банско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6024074

Родители откриха трупа на сина си в колата му, премръзнал в БанскоТруп на 25-годишен банскалия бе намерен в колата в гаража му, съобщава struma.com. Тялото е закарано за аутопсия, според първоначалния оглед младият мъж е заспал в колата си и е замръзнал. Починал е от измръзване твърдят лекарите, които го видели.  Тялото на Ал. Христов било открито от родителите му, които се изненадали,

Шойбле: Германия сбърка с мигрантите

https://vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/shojble-germaniia-sbyrka-s-migrantite-6064762

„И ние политиците сме хора и правим грешки“, каза германският финансов министър

Секретарското място разбуни духовете в РИК

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640257

Неразбирателството за поста на секретар на бъдещата Районна избирателна комисия наложи ЦИК да вземе решение по въпроса. Днес на консултация, свикана от областния управител Вълчо Чолаков, за председател беше избрана юристката Елка Стоянова. За двете места на заместник-председатели постъпиха две предложения. От „БСП лява България" Георги Михов, а от „Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" Антон Стоянов. От областна администрация ще изпратят документите в София за утвърждаване съставът на комисията.  ...

Красимир Янков: Хората искат промяна и тя е необходима, за да върви държавата напред

http://www.cross.bg/durzhavata-yankov-ministrite-1532966.html

/КРОСС/„Оценка на служебния кабинет ще може да бъде дадена след някакъв период. Със сигурност, всеки един от министрите е поел ангажимент, персонално, пред президента Радев. Сега предстои да видим първите им стъпки". Това каза в предаването „Неделя 150" по БНР Красимир Янков от БСП. „На „Позитано", по-скоро във връзка с тази спекулация се коментираше и никой не можа да даде отговор, дали имат регистрация НДСВ и дали са общополитическа партия? Така че, нека така да коментирам", допълни то. По въпроса за поисканата от бившия премиер Бойко Борисов пълна ревизия на работата по министерствата и изваждане на нарушенията Янков коментира: „Не мисля, че ще може служебният кабинет да направи пълна ревизия, но фрапантни, общественозначими факти, процедури и решения трябва да бъдат достояние на нас, тези които очакваме с нетърпение първия анализ на служебния кабинет. Иначе, той има друга задача и тя е - администрацията да работи, институциите да работят и да се подготвят предсрочните парламентарни избори, и да бъдат отчетени резултатите, според волята на избирателя". Той посочи, че има много разпоредителни сделки, гласувани на Министерски съвет и подписани от министрите на Борисов в последните два месеца, които следва да бъдат проверени. „Може би първо трябва да се започне с тази проверка на последните няколко месеца

Противовъзпалителната диета намалява загубата на костна маса у жените

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6024064

Противовъзпалителната диета намалява загубата на костна маса у женитеУчени от университета на Охайо установиха, че противовъзпалителните диети намаляват риска за жените от загуба на костна маса и от фрактури, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА. В рамките на изследването нивата на противовъзпалителните елементи в диетите са сравнени с костната минерална плътност. Констатирано е, че жените на противовъзпалителни диети,

Стефан Данаилов изпреварен от младите в листите на БСП

http://offnews.bg/news/n_1/n_645674.html

До момента най-много номинации за водачи на листи на БСП събират Корнелия Нинова, Калоян Паргов и Жельо Бойчев. Следва ги проф. Стефан Данаилов.  В събота се проведоха 12 конференции на районни организации на БСП в София. Предстои да се проведат още 11 районни конференции в дните до Градската конференция на БСП – София, която ще бъде на 11 Февруари. На нея ще се гласува подредбата на листите в 23-ти, 24-ти и 25-ти МИР. Една от основните задачи на районните конференции е да издигнат кандидати за народни представители в 44-то Народно събрание. Другите задачи са свързани с обсъждането на управленския проект „Национален план за развитието на България“ и проекта за нов устав на партията. Делегатите на районните конференции номинират кандидати за народни представители – членове на партията и гражданска квота, както и правят предложения за водачи на партийните листи. Водачите се определят от Националния съвет на партията.

Ликът на папа Франциск ще бъде премахнат от евромонетите на Ватикана

http://www.moreto.net/novini.php?n=342594

От март ликът на папа Франциск вече няма да стои на евромонетите на Ватикана и ще бъде заменен с герба на страната и дванадесетте звезди на Европейския съюз, предаде Франс прес, като се позова на католическия в. "Авенире" и осведомителна агенция И.

Партиите не се разбраха за РИК в Пловдив, ЦИК се намесва

https://www.24chasa.bg/region/article/6024049

Партиите не се разбраха за РИК в Пловдив, ЦИК се намесваОбластният управител Здравко Димитров председателства консултациите относно предложенията за състава на 16-а РИК в Пловдив и 17-а РИК за областта. Той призова да се изберат можещи хора с опит, които качествено да си свършат работата. "Нека и на тези избори запазим добрия тон и покажем, че наистина сме в Европа, не само на думи, а и на дела",

Няма виновни за наводнението в Бисер, спряха делото

http://www.cross.bg/deloto-biser-razsledvaneto-1532965.html

/КРОСС/Спряха делото за наводнението в Бисер. Пет години след бедствието в харманлийското село четири прокуратури не успяха да намерят виновни, пише Нова телевизия. Причината за спирането на делото на този етап са липсващите разпити на трима свидетели. Според разследващите те са в чужбина и не могат да бъдат открити, а без тях няма как разследването да продължи, въпреки че към момента то вече е над 10 000 страници. За издирването на тримата липсващи свидетели, както и за оказване на допълнителна методическа помощ на Районна прокуратура - Пловдив, разследването вече е изпратено във Върховна касационна прокуратура, която също ще се включи в работата на по-късен етап. Пет години след бедствието виновен няма, но на място все още личат последствията от голямата вълна. На 6 февруари 2012 година 3-метрова вълна връхлетява село Бисер и помете всичко по пътя си. Водата беше от скъсаната стена на язовир „Иваново". 10 души в района умиряха. Съборени бяха 56 къщи, над сто други - повредени.  

Откъс от "Петрония" на Амели Нотомб

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/01/29/2908142_otkus_ot_petroniia_na_ameli_notomb/?ref=rss


В рубриката "Четиво" публикуваме откъс от най-новия роман на известната френска писателка Амели Нотомб, предоставен от "Колибри". Преводач е Светла Лекарска.

Пиенето е сериозна работа, изкуство, което изисква талант и старание. Небрежното пиене не води доникъде.
Ако първото напиване е толкова невероятно, то това се дължи на прочутия късмет на новака – по принцип той повече не се повтаря.

Години наред пиех като всички останали, по купони, силни или по-слаби напитки,...

ВАС е потвърдил заповед за нелоялна търговска практика на "Мобилтел"

http://www.mediapool.bg/vas-e-potvardil-zapoved-za-neloyalna-targovska-praktika-na-mobiltel-news259422.html

Върховният административен съд е потвърдил заповед на Комисията за защита на потребителите (КЗП) за забрана на нелоялна търговска практика на "Мобилтел" ЕАД при продажбата на предплатени карти за мобилни услуги.   Телекомът умишлено е премълчавал важно условие, според което при купуване на предплатени пакети услуги клиентът губи на всеки 90 дни парите по сметката си, ако до края на този период не презареди със сума над определена стойност, се посочва в съобщението на КЗП. Тази информация е фигурирала само на интернет страницата на мобилния оператор. Липсвала е обаче в офисите му и върху опаковката на картите Prima, където би била полезна на потребителя непосредствено преди вземането на решение за покупка, пише в съобщението на КЗП. В търговския обект е било налично единствено неактуално ръководство, според което картата се дели на два периода - активен, в който абонатът може да получава и генерира обаждания и кратки текстови съобщения (12 месеца от датата на активиране), и допълнителен - пасивен, в който е възможно само приемането на обаждания и съобщения (последният 13-ти месец).   Според тези стари условия, при презареждане с 10.00 лв. клиентът удължава с една година активния период на предплатената си карта и с един допълнителен месец - пасивния.   В резултат от прилагането на цитираната практика потребителят остава с впечатлението, че ще може да ползва сумата по своята сметка през целия период на валидност на картата, посочват от КЗП. Влязлата в сила заповед на КЗП отнема възможността на мобилния оператор да подвежда по такъв начин потребителите занапред. Наложена е санкция в размер на 10 000 лв. с наказателно постановление, което търговецът обжалва.

ВАС е потвърдил заповед за нелоялна търговска практика на "Моблител"

http://www.mediapool.bg/vas-e-potvardil-zapoved-za-neloyalna-targovska-praktika-na-moblitel-news259422.html

Върховният административен съд е потвърдил заповед на Комисията за защита на потребителите (КЗП) за забрана на нелоялна търговска практика на "Мобилтел" ЕАД при продажбата на предплатени карти за мобилни услуги.   Телекомът умишлено е премълчавал важно условие, според което при купуване на предплатени пакети услуги клиентът губи на всеки 90 дни парите по сметката си, ако до края на този период не презареди със сума над определена стойност, се посочва в съобщението на КЗП. Тази информация е фигурирала само на интернет страницата на мобилния оператор. Липсвала е обаче в офисите му и върху опаковката на картите Prima, където би била полезна на потребителя непосредствено преди вземането на решение за покупка, пише в съобщението на КЗП. В търговския обект е било налично единствено неактуално ръководство, според което картата се дели на два периода - активен, в който абонатът може да получава и генерира обаждания и кратки текстови съобщения (12 месеца от датата на активиране), и допълнителен - пасивен, в който е възможно само приемането на обаждания и съобщения (последният 13-ти месец).   Според тези стари условия, при презареждане с 10.00 лв. клиентът удължава с една година активния период на предплатената си карта и с един допълнителен месец - пасивния.   В резултат от прилагането на цитираната практика потребителят остава с впечатлението, че ще може да ползва сумата по своята сметка през целия период на валидност на картата, посочват от КЗП. Влязлата в сила заповед на КЗП отнема възможността на мобилния оператор да подвежда по такъв начин потребителите занапред. Наложена е санкция в размер на 10 000 лв. с наказателно постановление, което търговецът обжалва.

Властите: Ще се съобразим със съда, но указът на Тръмп за влизане в САЩ остава в сила

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640258

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ заяви в изявление късно снощи, че "ще се съобрази със съдебното разпореждане", което временно забранява депортирането от САЩ на имигранти от седем мюсюлмански страни, но подчерта, че указът на президента Доналд Тръмп, забраняващ влизането им в страната, остава в сила, предадоха Би Би Си и Ройтерс. Тръмп спира приемането на бежанци от някои мюсюлмански държави Указът засяга граждани на Ирак, Иран, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Су...

ЦИК ще определи състава на РИК- Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/6024055

ЦИК ще определи състава на РИК- Монтана Партиите не се разбраха за състава на Районната избирателна комисия – Монтана. Така последна дума за разпределението на постовете в комисията, която ще проведе извънредните парламентарни избори в региона ще има Централната избирателна комисия. Без възражения участниците в консултациите определиха председателя на РИК,

Мартин Шулц е кандидатът на социалдемократите за канцлер

https://www.actualno.com/europe/martin-shulc-e-kandidatyt-na-socialdemokratite-za-kancler-news_590546.html

Германските социалдемократи издигнаха Мартин Шулц за кандидат за канцлер на ФРГ. Доскоро Шулц бе председател на Европейския парламент и се оттегли от този пост, за да участва в парламентарните избори в Германия, които трябва да се състоят през есента. Той ще се изправи с

Постоянен арест за Пламен с дрогата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640256

Окръжният съд определи мярка за неотклонение „задържане под стража" спрямо Пламен Ж. от Бургас, за притежание и разпространение на наркотични вещества - метамфетамин и канабис. Съдът отчете от показанията на свидетелите, че се установява продължителност на периода, в който обвиняемият осъществява незаконни дейности с дрога, включително производствотои продажбата й. Настоящата съдебна инстанция намери, че е налице опасност от укриване и извършване на друго престъпление от страна на обвиняемия. Пламен Ж. има 22 предишни присъди за престъпни деяни...

Маскирани удариха магазин в Пловдив, задигнаха 1200 лв.

https://www.24chasa.bg/region/article/6024045

Маскирани удариха магазин в Пловдив, задигнаха 1200 лв.Криминалисти от Четвърто РУ в Пловдив издирват извършители на грабеж. Сигналът е получен вчера около 3.36 часа. По първоначални данни от търговски обект на бул. "Източен" в града четирима маскирани мъже са откраднали близо 1200 лева, лотарийни билети за 200 лева и 30 кутии с цигари. На място е извършен оглед. Образувано е досъдебно производство.

От 2 февруари регистрират партиите за вота

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640206

От 2 февруари Централната избирателна комисия (ЦИК) започва регистрация на партиите за участие в предсрочните парламентарни избори на 26 март. Тя ще продължи до 8 февруари. Това става ясно от хронограма, публикувана на сайта на ЦИК. До 29 януари ЦИК трябва да обяви разпределението на броя на мандатите за всеки избирателен район. Районните избирателни комисии (РИК) трябва да регистрират инициативните комитети до 13 февруари, а до 21 февруари РИК ще регистрира кандидатските листи по места. Жребият за номерата в бюлетината на партиите и коалициите...

295 чужди студенти ще учат медицина в Плевен

https://www.24chasa.bg/region/article/6024051

295 чужди студенти ще учат медицина в Плевен Рекордните 295 чуждестранни студенти от 35 държави ще учат за лекари на английски език в Медицинския университет в Плевен. Те са пристигнали в края на януари. Посрещат ги с парти за Добре дошли тази неделя вечерта. Тържественото откриване на академичната учебна година е на 13 февруари. Най-много, както обичайно,

Повече от 100 души участваха в мащабна възстановка на Освобождението на Търговище

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640255

Повече от 100 души - членове на патриотични клубове от Търговище, Велики Преслав, Шумен, Добрич и Варна взеха участие във възстановката на Освобождението на Търговище. В стария квартал „Варош", в близост до паметника на на ген. Казимир Ернрот - един от освободителите на Търговище бяха възстановени събитията от 29 януари 1878 година - денят белязан в историята на града с масовите кланета, извършени от османския башибозук. 485 души са изклани или разстреляни, десетки други са осакатени, опозорени и ограбени. Градът е опожарен и разрушен. Десетки...

В полунощ изтича срокът за формиране на ново правителство в Македония

http://www.cross.bg/pravitelstvo-makedoniya-vmro-dpmne-1532964.html

/КРОСС/Срокът за формиране на ново правителство в Македония изтича довечера в полунощ, предаде агенция МИА. На 9 януари президентът Георге Иванов възложи мандат за съставяне на правителство на Никола Груевски, чиято партия ВМРО-ДПМНЕ спечели най-много гласове на предсрочните избори на 11 декември. ВМРО-ДПМНЕ води преговори за коалиционно правителство с партията на етническите албанци Демократичен съюз за интеграция (ДСИ), която е неин дългогодишен коалиционен партньор. В ДСИ обаче няма единодушие за участието в управлението заедно с ВМРО-ДПМНЕ. Ръководството на ДСИ заседава вчера няколко часа, но късно вечерта съобщи, че консултациите ще продължат и днес. "Нямам отговор с кого ще влезем в коалиция. Анализираме всички опции за най-добро решение в полза на албанците и на всички граждани на Македония, независимо дали са албанци, македонци, сърби, роми или власи", каза лидерът на ДСИ Али Ахмети пред журналисти. Ако Груевски не успее до полунощ да съобщи състава на новото правителство, според конституцията мандат за съставяне на нов кабинет ще получи втората по брой на спечелените гласове партия - Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ) на Зоран Заев. Македонските медии не изключват възможността ДСИ да влезе в коалиция със социалистите. Ако и този опит не успее, вероятно ще бъдат насрочени нови предсрочни избори заедно с местните избори през април. На изборите през декември ВМРО-ДПМНЕ спечели 51 мандата в парламента, а СДСМ - 49

Съдии блокираха указа на Тръмп за депортиране на мюсюлмани

http://www.mediapool.bg/sadii-blokiraha-ukaza-na-tramp-za-deportirane-na-myusyulmani-news259421.html

Седмица след като встъпи в длъжност, новият президент на САЩ Доналд Тръмп бе препънат от американското правосъдие, което е равностоен клон на федералното правителство и скоро може да бъде нарочено от президента като най-голям негов враг, дори преди медиите. В петък Тръмп издаде указ, който забранява влизането в САЩ на всички бежанци и граждани от 7държави с преобладаващо мюсюлманско население. На следващия ден федерални съдии в Ню Йорк, Вирджиния и Сиатъл издадоха разпореждания, които ефективно блокират част от изпълнението на мерките. Съдебното дело в Ню Йорик бе образувано след сезиране от адвокати на Американския съюз за граждански права, които внесоха жалби от двама иракчани и още дузина хора в подобна ситуация, които са пристигнали на американски летища на 27 януари, точно когато указът на Тръмп е влязъл в сила. Единият иракски гражданин, който притежава валидна виза и е пътувал към Тексас, за да се събере със съпругата и сина си, е бил задържан на летище "Джон Кенеди" в Ню Йорк. Другият иракчанин, който работи като преводач за американските военни, също е спрян на летището, но след това освободен. Магистрати от Ню Йорк и щата Вирджиния забраниха депортирането на имигранти, които в момента на влизането в сила на президентския указ са били или в летящи към Съединените щати самолети, или вече са били пристигнали, но още не са били напуснали летищата. Днес показахме, че съдилищата могат да работят. Те са опора на нашата демокрация и когато президентът Тръмп издава противоконституционни укази, съдилищата ще защитават правата на всички, заяви Антъни Ромеро, изпълнителен директор на неправителствената организация Американски съюз за граждански свободи, който заведе делото в Ню Йорк. Разпореждането на бруклинската съдийка Ан Донъли забранява на граничните полицаи да връщат всеки, който влиза в САЩ с валидна виза от Ирак, Иран, Сирия, Судан, Либия, Сомалия и Йемен (седемте държави, цитирани в указа на Тръмп). Решението се отнася и за онези, които имат одобрена молба за статут на бежанец.   По данни на Министерството на вътрешната сигурност 109 души са задържани на най-големите американски летища. На 173-ма не е било разрешено въобще да се качат на самолети за Съединените щати. Указът на Тръмп претендира да защити страната от проникване на чуждестранен тероризъм и е в синхрон с предизборното му обещание да затвори Съединените щати за мюсюлмани. В ситуация на хаос, объркване и граждански протести по големи летища в САЩ, американското Министерство на вътрешната сигурност не успя да изясни нещата. То обяви в неделя, че администрацията ще се съобрази със съдебните разпореждания, но указът на президента остава в сила и ще се изпълнява. Сенаторът републиканец Джон Маккейн, който е шеф на комисията по отбрана, коментира в неделя, че президентският указ създава объркване и предизвиква въпроси.   Според него имиграционната забрана вероятно ще помогне на пропагандата на "Ислямска държава". В интервю пред Си Би Ес той запита защо сред седемте страни, цитирани в указа, присъства Ирак, където американски военни сили водят битка съвместно с иракската армия срещу "Ислямска държава".   В неделя са планирани протести поне в седем градове на САЩ: Орландо, Бостън, Филаделфия, Атланта, Сиатъл, Вашингтон и Чикаго – предимно по летищата. Преди ден протести срещу политиката на Тръмп се проведоха на осем големи американски летища. В отговор Тръмп заяви, че правителството е "тотално подготвено" за забраната. "И на летищата, и навсякъде мерките имат много добър ефект. Ще имаме много, много стриктна забрана и екстремни проверки, каквито трябваше да бъдат въведени още преди години", каза президентът в събота. Редица европейски лидери, както и премиерът на Канада, се противопоставиха на имиграционния подход на Тръмп, заявявайки, че тероризмът няма националност и не това е начинът за борба с него. Ръководителите на най-големите в света технологични компании като Apple, Google и Facebook също осъдиха политиката на Тръмп. Събуждайки се в неделя, той започна да им отговаря в Туитър, давайки да се разбере, че не възнамерява да отстъпи. "Нашата страна се нуждае от здрави граници и екстремни проверки, сега. Вижте какво се случва из цяла Европа и, в крайна сметка, по целия свят – ужасна бъркотия!”, коментира той. Президентът насочи гнева си и към критични медии, като този път на прицел отново беше авторитетният "Ню Йорк таймс". Според него изданието "се проваля" и тиражира "фалшиви новини", но той се надява, че някой ще купи вестника или "ще го управлява достойно или ще го остави да фалира с достойнство". Разпореждането на президента Тръмп остава в сила- забраната за придвижване остава забрана, а американското правителство си запазва правото от отзовава визи по всяко време, ако това се налага от съображения за националната сигурност или сигурността на гражданите, се казва в съобщение на Министерството на вътрешната сигурност, публикувано на сайта му. Посочва се също, че указът на президента засяга само неголяма част от чуждестранните туристи и се явява първа стъпка към възстановяване на контрола над американските граници и националната сигурност. Министерството отбелязва, че годишно в САЩ пристигат около 80 млн. туристи:"Вчера по-малко от 1% от над 325 хиляди чуждестранни туристи, пристигащи всекидневно, бяха засегнати от въвеждането на повишени мерки за сигурност". Старши съветникът в Белия дом Стивън Милер заяви също така, че решението на окръжен съд на Ню Йорк "по никакъв начин не възпрепятства изпълнението на президентския указ, който остава в сила изцяло". Авиокомпаниите, извършващи полети до САЩ от летище Кайро, в неделя са получили официално уведомление от Вашингтон да не допускат пътници от упоменатите в указа седем мюсюлмански държави на борда на пътуващите за Америка самолети, независимо от това, че те притежават имигрантски визи. Забраната не се отнася до притежателите на зелена карта и на дипломатически паспорти. Забраната за влизане в САЩ за три месеца на граждани на седем страни засяга и някои от екипажите на самолети, съобщи Международната асоциация за въздухоплаване, цитирана от Ройтерс.

Съдия блокира частично указа на Тръмп за депортиране на имигранти от 7 страни

http://www.mediapool.bg/sadiya-blokira-chastichno-ukaza-na-tramp-za-deportirane-na-imigranti-ot-7-strani-news259421.html

Американски федерален съдия разпореди временна забрана за депортирането на хора с валидни визи и бежанци, блокирани на американски летища след указа на президента Доналд Тръмп да депортиране на имигранти от седем мюсюлмански страни.   Бруклинската съдийка Ан Донъли издаде разпореждането, след като бе сезирана от адвокати на Американския съюз за граждански права. Решението забранява на граничните полицаи да връщат всеки, който влиза в САЩ с валидна виза от Ирак, Иран, Сирия, Судан, Либия, Сомалия и Йемен. Решението се отнася и за онези, които имат одобрена молба за статут на бежанец.   Представител на американското министерство на вътрешната сигурност каза, че около 375 пътници са засегнати досега от разпоредбата, като 109 са преминавали транзитно през САЩ. Други 173 са били спрени от авиокомпаниите да се качат на полети за САЩ.   Хиляди хора протестираха на различни американски летища срещу имиграционния указ на Тръмп.   Министерството на националната сигурност на САЩ заяви, че ще се съобрази с разпореждането на съда, но указът на президента остава в сила.   Разпореждането на президента Тръмп остава в сила- забраната за придвижване остава забрана, а американското правителство си запазва правото от отзовава визи по всяко време, ако това се налага от съображения за националната сигурност или сигурността на гражданите, се казва в съобщение на министерството, публикувано на сайта му. Посочва се също, че правителственото разпореждане на президента засяга само неголяма част от чуждестранните туристи и се явява първа стъпка към възстановяване на контрола над американските граници и националната сигурност. Министерството отбелязва, че годишно в САЩ пристигат около 80 млн. туристи:"Вчера по-малко от 1% от над 325 хиляди чуждестранни туристи, пристигащи всекидневно, бяха засегнати от въвеждането на повишени мерки за сигурност". Старши съветникът в Белия дом Стивън Милер заяви също така, че решението на окръжен съд на Ню Йорк "по никакъв начин не възпрепятства изпълнението на президентския указ, който остава в сила изцяло". Авиокомпаниите, извършващи полети до САЩ от летище Кайро, в неделя са получили официално уведомление от Вашингтон да не допускат пътници от упоменатите в указа седем мюсюлмански държави на борда на пътуващите за Америка самолети, независимо от това, че те притежават имигрантски визи. Забраната не се отнася до притежателите на зелена карта и на дипломатически паспорти. Забраната за влизане в САЩ за три месеца на граждани на седем страни засяга и някои от екипажите на самолети, съобщи Международната асоциация за въздухоплаване, цитирана от Ройтерс.   *Очаквайте подробности    

Чуждите туристи през 2016 г. се оказаха по-малко от очакваното

http://econ.bg/Новини/Чуждите-туристи-през-2016-г-се-оказаха-по-малко-от-очакваното_l.a_i.736405_at.1.html

Чужденците, посетили България с цел почивка и екскурзия през 2016 г., според официалната статистика са далеч по-малко от експертните оценки на...

Следващата световна война

http://www.investor.bg/drugi/338/a/sledvashtata-svetovna-voina-232403/

Дали светът наистина е на прага на евентуална война и къде ще започне тя, коментира редакторът на The Daily Reckoning Браян Мейхър

Меркел осъди забраната на Тръмп за влизане в САЩ на бежанци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6024046

Меркел осъди забраната на Тръмп за влизане в САЩ на бежанци Прес-секретарят на германското правителство Щефен Зайберт заяви, че канцлерът Ангела Меркел е осъдила указа на президента на САЩ Доналд Тръмп, ограничаващ достъпа на мигранти от седем мюсюлмански държави в страната, предаде AFP, цитирана от "Фокус". „Тя е убедена, че дори и по време на борбата срещу тероризма не е оправдано да се поставят хората

Петър Москов: Мое задължение е да работя за кампанията на Реформаторския блок

http://www.moreto.net/novini.php?n=342600

„Мое задължение е да работя за кампанията на Реформаторския блок и доброто му представяне на следващите избори”. Това заяви бившият здравен министър Петър Москов в студиото на „Събуди се”. „След това смятам, че резултатите на десницата ще са такива, че ще могат да се продължат смислените политики”, допълни Москов.

Златно момиче стана съдийка по гимнастика

http://offnews.bg/news/n_1/n_645673.html

Световната шампионка от ансамбъла по художествена гимнастика Християна Тодорова вече влезе в нова роля. Тя стартира кариера на съдийка по любимия си спорт, информира "24 часа". През седмицата Християна седна на масата сред специалистите, които оценяваха изпълненията на момичетата от новия ансамбъл на първото им официално контролна състезание. Вчера тя отново съдийства, като този път беше на първия международен турнир "Купа Олимпия 74. Приз Люлин". На надпреварата беше и друго златно момиче - Катрин Велкова, но тя беше в ролята на президент на клуб по художествена гимнастика Локомотив София.

НДСВ – смокиново листо на БСП

http://web.barometar.net/87548/

Крайни оценки в една или друга посока за настоящия служебен кабинет към момента са ненавременни. Прекаленият оптимизъм винаги е бил излишен, когато иде реч за което и да е българско правителство. Предварителните оценки как нищо хубаво няма да се случи също не са разумни. Никой не може да отрече професионалните и личните качества на служебния премиер […]

Вижте една от версиите за дръзкия обир на инкасо автомобил в София

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640254

Служителите на обрания инкасо автомобил в София може да са съучастници в престъплението. Това е една от версиите, по които работят разследващите, научи NOVA. Засега няма задържани и обвинение по случая. Иззети са з...

Председателят на РИК-Силистра ще бъде от ГЕРБ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640251

Представители на ръководствата на представените в 43-ото НС партии и коалиции от област Силистра се събраха на консултации при областния управител Стоян Бонев за формиране на състава на Районната избирателна комисия за 20-и избирателен район Силистра. Тя ще се състои от 13 души - един председател, двама заместник-председатели, един секретар и 7 членове. В срещата участваха Партия ГЕРБ (на базата на представителството си в досегашния парламент в състава на РИК Силистра партията разполага с 4 квоти), Коалиция „БСП Лява България“ и Партия ДПС (по ...

Министър Семерджиев ще е готов с анализ на работата на Москов до петък

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/29/2908634_ministur_semerdjiev_shte_e_gotov_s_analiz_na_rabotata/?ref=rss


Служебният здравен министър Илко Семерджиев ще представи в петък анализ на здравната система, за който ще се използва не само публична информация, но и такава, до която има достъп само в здравното министерство. Ще дадем всички отговори на обществото, включително и за пръстовите отпечатъци, каза Илко Семерджиев пред БНР. Той обеща, че гласът на лекарското съсловие отново ще бъде чут, след като миналата година му били отнети права при предишния министър.

"През следващите няколко...

Инж. Георги Златев: Въпреки че все още е студено, започва спешно попълване на дупките

http://www.cross.bg/zlatev-dypki-predi-1532963.html

/КРОСС/Още преди края на зимата, по пътищата ни вече има нови дупки. Специалисти подчертават, че това е нормално след периоди с ниски температури, особено при настилки, полагани преди 10 години, каквито са повечето у нас. Въпреки че все още е студено, започва спешно попълване на дупките, каза пред БНР инженер Георги Златев от пътната агенция. Това, което се предприема, е запълването на оформилите се дупки със студена асфалтова смес, която е приложима в такива ситуации, обясни инж. Златев. Метеорологичните условия не позволяват използването на топла смес и оформянето на така наречените машинни кръпки или ръчни кърпежи, които са доста по-дълготрайни. Фирмите, които имат ангажимента за изпълнението им, в момента са ангажирали над 40 екипа в цялата страна, които правят обходи и там, където е необходимо, запълват появилите се дупки, каза още инж. Златев.  

ГДБОП пресече търговия с културно-исторически ценности

https://www.24chasa.bg/novini/article/6024040

ГДБОП пресече търговия с културно-исторически ценностиСлужители на ГДБОП пресякоха търговия с културно-исторически ценности, съобщиха от МВР. В момент на сделка с артефакти във Враца са задържани двама души. Иззети са 60 предмета с висока историческа, археологическа и номинална стойност, съобщава БТА. Операцията е проведена от служители на сектор "Трафик на културни ценности" в ГДБОП,

6-то поколение кукери гонят злото на „Сурва” в Перник

http://offnews.bg/news/n_1/n_645672.html

Минусовите температури не спират любителите на фестивала Сурва да се събират и забавляват и тази година година. За стотиците посетители организаторите на фестивала са подготвили различни занимания – от представления с кукери, през ателиета за „Направи сам”, до огромно разнообразие на традиционната българска кухня. „Участвам още от дете. Традицията ни е да гоним духове със звънци и чинари. Вечерта, преди да дойдем на фестивала „Сурва”, обикаляме къщите в селото и гоним злото от тях”, разказва пред OFFNews Стоян Павлов, участник в игрите. „Моите баща, дядо, вуйчо също са участвали във фестивала и тази традиция се предава в нашето семейство. Аз съм 6-то поколение кукер.” Българските игри с маски са обвързани основно с празниците от Коледа до Великден. В различните райони на България маскирани мъже играят около Нова година – през Мръсните дни /от Коледа до Йордановден/, през Сирната неделя и през Тодоровата неделя /последната седмица преди и първата от Великденските пости/. Играещите около новогодишните празници в Западна България са най-популярни като “сурвакари”, участниците в предпролетните игри с маски в други региони на България – като “кукери”. От 27-ми до 29-ти януари се провежда 26-тият Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва” в Перник. В събитието взимат участие общо 118 групи – 102 български и 16 от Аруба, Македония, Италия, Хърватия, Сърбия, Словения и Гърция. Участниците участват в 4 категории: детски сурвакарски групи, с възрастова граница на участниците от 3 до 14 години; детски кукерски групи, с възрастова граница на участниците от 3 до 14 години; сурвакарски групи с участници над 14 години или смесени и кукерски групи с участници над 14 години или смесени. Елементите, по които се оценяват групите са представяне на моменти от маскарадна традиция, поддържане и предаване на местна културна специфика, поддържане на местна традиция при маската и облеклото и артистичност на изпълнението. Броят на участващите в групите е между 20 и 50,а представянето им продължава между 5 и 10 минути. Маскарадните игри се провеждат още от 1966-та година, а през 1986-та получават статута на Международен фестивал. Той e най-авторитетният в България и на Балканите и изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Традиционно във фестивалната надпревара участват около 6 000 души в около 100 маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка.

Ограбиха магазин в Пловдив! Отмъкнаха лотарийни билети, пари и цигари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640252

Криминалисти от Четвърто РУ-Пловдив издирват извършители на грабеж. Сигналът е получен снощи около 03:36 часа. По първоначални данни от търговски обект на бул.”Източен” в областния град четирима маскирани мъже отнели около 1200 лева, лотарийни билети за около 200 лева и 30 кутии с цигари. На място е извършен оглед. Работата по образуваното досъдебно производство продължава....

Ново ръководство на ДСБ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640253

Известният бургаски адвокат Иво Баев е бил избран единодушно за общински председател на Демократи за силна България, срлед като в края на седмицата бившият местен шеф д-р Георги Митев подаде оставка. За областен лидер беше избран икономистът Ивайло Ляхович. Първата задачата в двегодишния мандат на двамата ще бъде подготовката за участието на ДСБ в предстоящите избори за Народно събрание. На 26 март партията ще търси доверието на избирателите като основна част от надпартийната платформа „Нова Република". Иво Баев е адвокат с дългогодишна прак...

Станишев: Партия с една трета от всички гласове заема трите ключови позиции в ЕС

http://www.cross.bg/stanishev-sreshtata-suvet-1532962.html

/КРОСС/„Не е логично една политическа партия, която имаше по-малко от една трета от гласовете на изборите за Европейски парламент, да заема три от трите ключови позиции в европейските институции", заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев в интервю за Ройтерс. „Определено е необходим разговор по отношение на издигане на кандидат на левицата за поста председател на Европейския съвет. Ще инициирам такъв дебат по време на срещата на лидерите-социалисти, която ще се проведе следващата седмица в Малта, точно преди срещата на върха на ЕС на 3 февруари." Очаква се през месец май да бъде взето решение дали на сегашния председател на Европейския съвет да бъде предоставен втори 30-месечен мандат. Към момента той не е обявил, че е заинтересуван от втори мандат. „Не става въпрос за личността. Най-важното е балансът.", добави Станишев и подчерта, че дясноцентристката хватка по отношение на всички висши постове в ЕС подпомага възхода на евроскептицизма и на крайните течения в цяла Европа.  

Нинова, Бойчев и Паргов са най-желани за водачи на листи на БСП в София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/29/2908631_ninova_boichev_i_pargov_sa_nai-jelani_za_vodachi_na/?ref=rss


Лидерът на БСП Корнелия Нинова, председателят на столичната организация на социалистите Калоян Паргов и доскорошният говорител на групата на БСП Жельо Бойчев са получили най-много номинации за водачи на листи в София за предсрочните парламентарни избори. Това е резултатът от проведените в събота (28 януари) 12 конференции на районните организации на БСП в столицата.

Подредбата на листите ще бъде определена на 11 февруари, когато ще се проведе градската конференция на БСП - София,...

Зорница София: Във филма “Воевода” вградих сянката си

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6021849

Зорница София: Във филма “Воевода” вградих сянката сиС режисьора на филма "Воевода" Зорница София разговаря Пенчо Ковачев: Не очаквах такъв голям      зрителски интерес - Защо решихте да снимате исторически български филм, Зорница? Имаме ли потребност от патриотични филми? - “Воевода” не е “патриотичен филм”. Това, че предизвиква възторг у хора родолюбци,

БСП София припозна своите избранници.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276454_%D0%91%D0%A1%D0%9F+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8.

 В събота се проведоха 12 конференции на районни организации на БСП в София. До момента най-много номинации за водачи на листи на БСП събират Корнелия Нинова, Калоян Паргов и Жельо Бойчев. Следва ги проф. Стефан Данаилов. Предстои да се проведат още 11 районни конференции в дните до Градската конференция на БСП – София, която ще бъде на 11 Февруари. На нея ще се гласува подредбата на листите в 23-ти, 24-ти и 25-ти МИР.
Една от основните задачи на районните конференции е да издигнат кандидати за народни представители в 44-то Народно събрание. Другите задачи са свързани с обсъждането на управленския проект „Национален план за развитието на България“ и проекта за нов устав на партията. Делегатите на районните конференции номинират кандидати за народни представители – членове на партията и гражданска квота, както и правят предложения за водачи на партийните листи. Водачите се определят от Националния съвет на партията.
Номинации от проведените на 28 Януари 2017 г. районни конференции в София както следва:

23 МИР
Район „Младост“
За народни представители: Ирена Анастасова, Стоян Мирчев, д-р Мария Недялкова и Иван Рачков
За водач на листата в 23 МИР: Калоян Паргов, Жельо Бойчев
Район „Изгрев“
За народни представители: Даниел Тунчев, Стоян Мирчев, Николай Гърнев и Петя Шерденова
Водач на листата в 23МИР: Калоян Паргов, Жельо Бойчев
Район „Студентски“
За народни представители: Жельо Бойчев, Марин Пенков, Румен Гечев и Николай Бериевски
За водач на листата в 23 МИР: Жельо Бойчев
Район „Триадица“
За народни представители: Христо Проданов, Александър Вачев, Ивайло Маринов, Антоанета Георгиева и Радина Балабанова
За водач на листата за 23 МИР: Жельо Бойчев
Район „Витоша“
За народни представители: Орлин Ваташки, Владимир Илков, Десислава Маркова и Красимир Кръстев
За водач на листата в 23 МИР: Жельо Бойчев
За водач на листата в 24 МИР: проф. Стефан Данаилов
За водач на листата в 25 МИР: Корнелия Нинова

24 МИР
Район „Възраждане“
За народни представители: Иван Таков, Ана Пиринска, Светослав Стойков и Александър Грозданов
Гражданска квота: Николай Малинов
Водач на листата в 24 МИР: проф. Стефан Данаилов, Корнелия Нинова, Калоян Паргов
Район „Слатина“
За народни представители: Георги Свиленски, Пламен Лазаров, Огнян Нечев и Димитър Главинов
За водач на листата в 24 МИР : Георги Свиленски
Район „Искър“
За народни представители: Борис Цветков и Даниела Гълъбова
За водач на листата в 24 МИР : Борис Цветков
За водачи на листи: Корнелия Нинова, Михаил Миков и Янаки Стоилов
Район „Средец“
За народни представители: Николай Маринов, Росен Малинов, Биляна Станчева и Чавдар Савов
Гражданска квота: проф. Александър Илиев, Нона Йотова
Водач на листата в 24 МИР: проф. Стефан Данаилов
Район „Сердика“
За народни представители: Паскал Желязков, Орлин Димов, Марияна Бошкова и д-р Веска Иванова
Гражданска квота: Петър Атанасов
Водачи на листи: Корнелия Нинова, Калоян Паргов, Таско Ерменков, Георги Свиленски
Район „Кремиковци“
За народен представител: Ангел Николов

25 МИР
Район „Красна поляна“
За народни представители: Александър Симов, Янаки Стоилов, проф. Ваня Добрева и Надя Динчева
Гражданска квота: ген. Златан Стойков
Водач на листата в 25 МИР: Янаки Стоилов, Калоян Паргов

Христо Иванов представи "Да България" в Дупница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640250

Председателят на новата политическа формация „Да, България!", Христо Иванов се срещна с дупничани, за да чуе проблемите на региона. Дупница е втората спирка от националната му обиколка. "Освобождаването на България от корупцията е кауза, която всеки българин може да разбере", заяви Иванов. Засега не се предвижда да бъдат формирани общински структури и избиран общински председател, като ще се разчита на самоорганизацията. В политическият проект участват предимно млади хора без партиен опит.На предсрочните парламентарни избори най-вероятно партия...

Бойците на ИДИЛ - от купувачи в стока на черния пазар в Сирия

http://www.investor.bg/drugi/338/a/boicite-na-idil-ot-kupuvachi-v-stoka-na-cherniia-pazar-v-siriia-231733/

Членовете на ИДИЛ са се превърнали в една от най-доходоносните цели за контрабандистите и бунтовническите групи

Испанец спечели пета поредна европейска титла във фигурното пързаляне

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/29/2908626_ispanec_specheli_peta_poredna_evropeiska_titla_vuv/?ref=rss


Испaнецът Хавиер Фернандес се нареди до легендите на фигурното пързаляне, след като стана третият състезател в историята с пет поредни европейски титли.

25-годишният фигурист, който е настоящият и двукратен световен шампион, затвърди доминацията си в индивидуалната надпревара със злато от шампионата в Острава.

Той изравни постижението на чеха Ондрей Непела, който има пет поредни титли между 1969 и 1973 г. и се насочи към рекордна на австриеца Карл Шафер, който има осем...

Нинова, Паргов и Бойчев с най-много номинации от София за водачи на листи на БСП

http://www.cross.bg/narodni-predstaviteli-raiion-1532961.html

/КРОСС/В събота се проведоха 12 конференции на районни организации на БСП в София. До момента най-много номинации за водачи на листи на БСП събират Корнелия Нинова, Калоян Паргов и Жельо Бойчев. Следва ги проф. Стефан Данаилов. Предстои да се проведат още 11 районни конференции в дните до Градската конференция на БСП - София, която ще бъде на 11 Февруари. На нея ще се гласува подредбата на листите в 23-ти, 24-ти и 25-ти МИР. Една от основните задачи на районните конференции е да издигнат кандидати за народни представители в 44-то Народно събрание. Другите задачи са свързани с обсъждането на управленския проект „Национален план за развитието на България" и проекта за нов устав на партията. Делегатите на районните конференции номинират кандидати за народни представители - членове на партията и гражданска квота, както и правят предложения за водачи на партийните листи. Водачите се определят от Националния съвет на партията. Номинации от проведените на 28 Януари 2017 г

"La La Land" спечели голямата награда на американската Гилдия на продуцентите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640249

Мюзикълът "La La Land" спечели наградата "Дарил Ф. Занук" на американската Гилдия на продуцентите и затвърди статута си на фаворит в надпреварата за "Оскар"-ите, съобщиха световните информационни агенции. Наградата "Дарил Ф. Занук" е еквивалент на наградата за най-добър филм на Гилдията на продуцентите. Тя се смята за показател кой ще спечели "Оскар" в тази категория, макар и миналогодишният й носител "Големият залог" да беше изместен на наградите на американската киноакадемия от "Спотлайт". В предишните осем години обаче победителите съвпадаха...

Девет души са ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6024036

Девет души са ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощиеДевет души са ранени при катастрофи през изминалото денонощие, загинали няма, съобщиха от МВР, цитирани от БТА. В страната са станали седем тежки пътни произшествия. В София са регистрирани две тежки и 130 леки катастрофи, при които двама са

Радан Кънев за поканата от РБ: Ще сме единствената алтернатива на ГЕРБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_645671.html

Лидерът на Демократи за силна България (ДСБ) Радан Кънев и Мартин Димитров от Гражданския блок представиха в Бургас Надпартийната платформа Нова Република. Двамата бяха гости на проведените общинско и областно събрания на ДСБ. Радан Кънев обяви Нова Република за единствена алтернатива на ГЕРБ вдясно и гаранция срещу коалиция на голямата лъжа между ГЕРБ и БСП. "Ние сме и единствените, които със сигурност няма да допуснат БСП и ДПС във властта. Ние сме и тези, които предпочетоха принципите пред постовете". Радан Кънев коментира лаконично проведеното мероприятие на Реформаторския блок и поканата към него да се върне в Блока: „Не коментирам килера на ГЕРБ, нито министрите на Станишев и Борисов, които тръпнат да си върнат загубените министерски кресла. Нова Република ще е единствената дясна, принципна, алтернатива на ГЕРБ, БСП и ДПС в парламента", коментира Кънев. Мартин Димитров обяви, че Нова Република ще работи за икономически растеж от 6-7% годишно през следващия мандат, което ще доведе до нарастване на доходите с над 50%: „За десет години членство в ЕС, само България не забогатя. ГЕРБ и БСП ограбиха напредъка. Кажете ми ляво управление, което е вдигнало доходите. Няма по-дясна политика от доходите. Хората трябва да избират между Кунева и Лукарски, които са в килера на ГЕРБ, и нас – аз, Трайчо, Радан и всички разумни хора", допълни Димитров. Общинската организация на ДСБ в Бургас избра единодушно за свой председател известния адвокат Иво Баев, син на именития художник Георги Баев, който бе син депутат във Великото народно събрание. Предприемачът от Несебър Ивайло Ляхович пък бе избран начело на Областната организация на ДСБ в Бургас. Вчера областният лидер на ДСБ - Бургас Георги Митев подаде оставка заради несъгласие с новия проект на Кънев - "Нова република".

Произволи в разграбена България.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276453_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%B8+%D0%B2+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F.

 Спряха делото за наводнението в Бисер. Пет години след бедствието в харманлийското село четири прокуратури не успяха да намерят виновни.
Причината за спирането на делото на този етап са липсващите разпити на трима свидетели. Според разследващите те са в чужбина и не могат да бъдат открити, а без тях няма как разследването да продължи, въпреки че към момента то вече е над 10 000 страници, съобщава Нова телевизия. 

Пет години след бедствието виновен няма, но на място все още личат последствията от голямата вълна.

На 6 февруари 2012 година 3-метрова вълна връхлетява село Бисер и помете всичко по пътя си. Водата беше от скъсаната стена на язовир „Иваново”. 10 души в района умиряха. Съборени бяха 56 къщи, над сто други - повредени.

Пет години по-късно виновен за бедствието няма, а след като премина през хасковската, военната, върховната и пловдиската прокуратура, разследването е спряно.

За издирването на тримата липсващи свидетели, както и за оказване на допълнителна методическа помощ на Районна прокуратура - Пловдив, разследването вече е изпратено във Върховна касационна прокуратура, която също ще се включи в работата на по-късен етап.

Трагедията в с. Бисер – няма виновни

https://vesti.bg/bulgaria/sad/tragediiata-v-s.-biser-niama-vinovni-6064761

Делото е спряно, а след пет години четири прокуратури все още не могат да намерят виновен за бедствието

Поискаха оставката на главния архитект на Благоевград

https://www.actualno.com/blagoevgrad/poiskaha-ostavkata-na-glavnija-arhitekt-na-blagoevgrad-news_590542.html

Общински съветник поиска оставката на главния архитект на Благоевград Васил Тинчев. Това стана по време на последната сесия на общинския съвет, на който се разглеждаше точка за одобряване на ПУП за хотел, собственост на местен парламентарист. Илко Стоянов намекна, че Тинч

Серина Уилямс развалила годежа?

http://offnews.bg/news/n_1/n_645670.html

Шампионката от Откритото първенство на Австралия по тенис Серина Уилямс даде повод за клюки относно личния си живот след победата над сестра си Винъс във финала в Мелбърн. На трибуните беше и годеникът й - 33-годишният американец от арменски произход Алексис Оханесян, който е един от основателите на социалната мрежа Реддит. Серина не го спомена в речта си след награждаването, а след това направо го и подмина в коридора без да го удостои поглед. Възможно е и отношенията им да са по-дистанцирани, но поведението на Серина е доста странно за годеница. Това даде повод на светските репортери да предположат, че може би годежът е развален и скоро няма да видим Серина булка. В понеделник американката ще се завърне на върха в световната ранглиста, който отстъпи в края на миналата година и за кратко на него се настани германката Анжелик Кербер.

Ето какво прави служебният премиер проф. Герджиков, за да си почива

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276452_%D0%95%D1%82%D0%BE+%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84

 Служебният премиер проф. Огнян Герджиков уважи първата премиера за новата година в Народния театър „Иван Вазов” – „Майстори” по Рачо Стоянов. Само няколко дена, след като пое ролята на министър-председател на България, проф. Герджиков дойде в театъра, за да изгледа представлението, режисирано от Петринел Гочев.
Премиерът бе придружен от съпругата си Светла Герджикова, а сред почетните зрители на спектакъла бяха и Цветана Манева, бившият директор на Народния театър проф. Васил Стефанов, арх. Здравец Хайтов и много други.
 


„Майстори” разказва за най-трагичния любовен триъгълник в националната ни драматургия и досега е била поставяна три пъти на първата ни сцена – за първи път от Николай Масалитинов преди 90 години, съобщават от театъра.
 

След края на представлението проф. Герджиков и официалните гости поздравиха директора Мариус Донкин и екипа на представлението за успешната премиера и им пожелаха на добър час.
 

Сега драматичната притча за разпарчетосаната от любов, завист, съперничество и примирение българска душа е в прочита на Петринел Гочев и с изключителен актьорски състав - Гергана Змийчарова в ролята на Милкана, Иван Юруков в ролята на Найден, Зафир Раджаб в ролята на Живко, Стоян Пепеланов, Виктория Колева, Марин Янев, Васил Драганов и Емил И. Марков. В спектакъла, чиито драматург е поетесата и писател Мирела Иванова, участват и Александър Василев, Ралица Ананиева и Ивайло Светлинов от Националната художествена академия.
 

„Това е моята история! Всеки един от нейните герои живя в мен с цялата си болка, страдание, низост и подлост, както и с непоносимото величие на любовта си. Аз съм Майстор!”, казва режисьорът за спектакъла.
 


Снимки: Антон Марков
 

Инвалиди пробват измами с безплатни винетки в Търново

http://www.cross.bg/turnovo-vinetki-invalidi-1532960.html

/КРОСС/Дирекцията за социално подпомагане във Велико Търново е предотвратила 15 злоупотреби с винетни стикери. Хора без увреждания са се опитали да получат безплатна винетка за колите си. Инвалиди пък са искали да вземат втори стикер без пари вероятно с цел продажба. "Предоставена му е една винетка и лицето подава заявление за още един автомобил. Ако лицето е с по-нисък процент трайно намалена работоспособност от 50%, също е основание за отказ", обясниха от Регионалната дирекция „Социално подпомагане" във Велико Търново. Шестте социални дирекции в областта са отпуснали 4071 безплатни винетки от началото на 2017 година до сега. През миналата година издадените винетки на инвалиди във Великотърновска област са над 6000, отказите пък са 27.    

Учени създадоха предпазни ръкавици, вдъхновени от вид хищни риби

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6024030

Учени създадоха предпазни ръкавици, вдъхновени от вид хищни рибиРибите от вида Мисисипски зарган са страховити хищници, но именно от тях са се вдъхновили специалисти от Канада, за да създадат ръкавици, предназначени да предпазват от нараняване, пише сп. "Bioinspiration and Biomimetics", цитирано от БТА. Изследователите от университета "Макгил" пет години са изучавали хищните риби,

На консултациите при областния управител партиите не се разбраха за секретарското място в РИК Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/DjJajrxW7Q8/

1Приключиха консултациите между политическите партии и коалиции от партии за определяне състава на Районна избирателна комисия на 2-ри Бургаски избирателен район  за произвеждане на изборите за Народни представители на 26 март 2017 година. С решение на ЦИК са определени общият брой на членовете на районните избирателни комисии – 17 за РИК Бургас, и разпределението им според представителството на парламентарно представените партии и коалиции в НС, както следва: за партия „ГЕРБ” – 6 членове, за коалиция „БСП лява България” – 3 членове; за партия „ДПС” – 2 членове, за коалиция „Реформаторски блок“ – 2 членове, за коалиция „Патриотичен фронт“ – 1 член, за коалиция „България без цензура“ – 1 член, за партия „Атака” – 1 член, за коалиция „АБВ“ – 1 член. Представителите на партиите не стигнаха до споразумение за разпределението на ръководните места в РИК Бургас. Липсата на съгласие е за  позицията секретар. Предложението на ГЕРБ юристът Елка Стоянова да оглави състава беше прието от всички. За двете места на зам.-председатели постъпиха две предложения, съответно от „БСП лява България“ предложиха  Георги Михов, а от  „Патриотичен фронт- НФСБ и ВМРО“ –  Антон Стоянов. ДПС и Реформаторският блок пожелаха техни представители да поемат секретарско място, като предложиха съответно Севим Неджатиева и  Иванка Кирязова. Липсата на съгласие по време на консултациите, свикани от Областния управител, налага Централната избирателна комисия да разпредели местата. От администрацията на Чолаков незабавно ще изпратят необходимите документи в София, от където ще утвърдят окончателния състав на комисията.

Бареков внася нов сигнал в съда срещу Прокопиев

http://offnews.bg/news/n_1/n_645669.html

Eвродепутатът Николай Бареков ще внесе нов сигнал срещу Иво Прокопиев в съда утре. От партията му Презареди - БГ съобщават, че той ще сезира главна прокуратура за наличието на нова организирана престъпна група, но със същите действащи лица. От там уточняват, че става въпрос за източване на ДДС в особено големи размери с основни участници бизнесменът Иво Прокопиев и бившата му секретарка Десислава Недкова. В ръководните органи на фирмите, чрез които са осъществявани схемите и е ощетяван държавният бюджет, за пореден път изгрява и името на Юри Катанов, член на Контролния орган на партията на Христо Иванов „Да, България"", пише Бареков. Мотивите на Николай Бареков за нов сигнал: ВАС е отсъдил, че свързаната с Иво Прокопиев фирма, чийто управител e Десислава Недкова, трябва да върне на държавата неправомерно изтеглената сума ДДС в размер на 100 000 лева. С цел обаче да бъде избегнато събирането на съответните публични задължения, „борците за правосъдие" прехвърлят основната фирма-участник в данъчната измама на кипърска офшорка. С промяна в собствеността на ревизираното по това време юридическо лице се е избегнало плащането на вече установени и безспорни данъчни задължения.

Сензация Бареков: В понеделник ликвидирам партията на Христо Иванов!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276451_%D0%A1%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%91%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%92+%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D1%

 В понеделник ще ликвидирам партията на Христо Иванов - "Да, България". Това обяви пред БЛИЦ евродепутатът Николай Бареков.
"Ще депозирам сигнал срещу Иво Прокопиев, който е спонсор на Христо Иванов. Сигналът касае и дясната ръка на Прокопиев във фирма "Алфа финанс" - Иво Китанов.

Описал съм много подробно схемата за прехвърляне на свързана с "Алфа финанс" фирма на Кипърска офшорка", заяви пред БЛИЦ евродепутатът.

"В схемата е включена и личната секретарка на Прокопиев. Хората ще разберат как е било източено ДДС за 120 000 лева", допълни Бареков.
 



Според него този сигнал, който е кръстил "Соросогниди" на практика ще доведе до преустановяване на дейността на новата формация на проваления протестър-министър Христо Иванов.

Припомняме, че преди седмица Бареков депозира сигнал до Върховната касационна прокуратура - "Гниди", който е насочен срещу Прокопиев и Христо Иванов.
 


"Не може хората, които ограбиха държавата, сега да ни проповядват морал", подчерта Бареков.

Неговото разследване е започнало още преди 3 години, когато бе директор на ТВ7 и е изключително подробно.

Монополите изедници крадат до последно от джоба на българина.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276450_%D0%9C%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE+

 „Снимката показва колко е волтажа в мрежата към 20:10 часа. В 16:30 беше 200 волта, а в 10:00 часа, като си правех кафето и реших да експериментирам, волтажа беше 195. Чудех се защо имах високи сметки за ток, както и много други хора... Е, ето го отговора. Това обяснява буден гражданин от Кърджали, недоволен от услугата, за която плаща пари, но не получава на необходимото качество.

Всеки уред има нужда да работи много повече, за да постигне желаното, а електромера си върти за 220-240 волта. И трупаме. Може ли да се подаде жалба... Едва ли, но определено може да има „поздравени“ служители от ЕВН от по-емоционални потребители на електроенергия“, обяснява шашмата дългогодишният ел. инженер в писмото си, цитирано от 24rodopi.com.

Специалистът пояснява, че уредът е сертифициран и калибриран преди 3 месеца. „Трафопоста се намира на 80 метра от моя апартамент. А хората, които са на 160 или 320 метра? И повече? Не ми се мисли как ни цакат!“, посочва възмутеният клиент на EVN. 

В полунощ изтича срокът за формиране на ново правителство в Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6024026

В полунощ изтича срокът за формиране на ново правителство в МакедонияСрокът за формиране на ново правителство в Македония изтича довечера в полунощ, предаде агенция МИА, цитирана от БТА. На 9 януари президентът Георге Иванов възложи мандат за съставяне на правителство на Никола Груевски, чиято партия ВМРО-ДПМНЕ спечели най-много гласове на предсрочните избори на 11 декември.

Спряха делото за наводнението в село Бисер, виновни няма

https://www.actualno.com/society/sprjaha-deloto-za-navodnenieto-v-selo-biser-vinovni-njama-news_590541.html

Спряха делото за наводнението в Бисер. Пет години след бедствието в харманлийското село четири прокуратури не успяха да намерят виновни. Причината за спирането на делото на този етап са липсващите разпити на трима свидетели. Според разследващите те са в чужбина и не могат

The New York Times: разговорът на Путин и Тръмп – „начало на нова епоха”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276449_The+New+York+Times%3A+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%B8+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%E2%80%93+%E2%80%9E%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%

 В Русия и САЩ положително оценяват разговора между президентите Владимир Путин и Доналд Тръмп, които демонстрираха в хода на своята беседа взаимно желание руско-американските отношения да се развиват в дроба посока. Авторитетното издание The New York Times отбеляза, че разговорът е „началото на нова епоха”.
„Общувайки с Путин цял час по телефона, президентът Тръмп даде началото на нова епоха в отношенията с Русия. Тонът на беседата бе явно приятелски, което показва съществен поврат към по-добрата посока”, пише The New York Times.
 
В Белия дом са уверени, че „сполучливият разговор е станал важна стартова стъпка по посока на подобряването на отношенията между САЩ и Русия, които се нуждаят от поправка”.

В Кремъл на свой ред подчертаха, че страните са демонстрирали желание за активна съвместна работа за стабилизирането и развитието на руско-американските отношения – на конструктивна, равноправна и взаимни изгодна основа.
 
„Днешният разговор трябваше да върне съдържанието и смисъла в русок-американския диалог. Съдейки по всичко, това се случи”, смята Константин Косачьов, председател на Комитета към Съвета на Федерацията на Русия (горната камара на руския парламент) по международните въпроси. 
 
„Резултатите от първия телефонен разговор между президентите на Русия и САЩ са позитивен сигнал за бизнеса и инвеститорите, те свидетелстват за възможността за възстановяване на сътрудничеството между нашите страни, включително в инвестиционната сфера”, заяви Кирили Дмитриев, генерален директор на Руския фонд за директни инвестиции.  
 
„Естествено, телефонният разговор между двамата президенти не може да реши всичките проблеми в руско-американските отношения, които са се натрупвали с години. Но първата стъпка, несъмнено, е направена”, заяви Франц Клинцевич, първият заместник-председател на комисията по отбраната и сигурността към Съвета на Федерацията.

Превод и редакция: БЛИЦ

Българите останаха десети в първата щафета на европейското по биатлон

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/29/2908620_bulgarite_ostanaha_deseti_v_purvata_shtafeta_na/?ref=rss


България завърши на десето място в индивидуалната смесена щафета на европейското първенство по биатлон.

Антон Синапов и Стефани Попова използваха 12 допълнителни патрона в четирите си стрелби, не влязоха в наказателна обиколка и останаха на 1:42.1 мин. от шампиона Русия.

В състав Евгений Гараничев и Дария Виролайнен руската щафета направи седем грешки и финишира за 37:10.2 минути.

Със същия брой пропуски и също без наказателна обиколка на второ място се класира...

Най-тиражните вестници в Гърция спират да излизат

http://www.cross.bg/grypa-vima-izlizat-1532959.html

/КРОСС/Двата най-значими гръцки вестника - всекидневникът "Та Неа", който е с най-голям тираж, и седмичникът "То Вима" - ще спрат да излизат след няколко дни заради проблеми с дълга на собственика - медийната група "Ламбракис, предаде БНР. Корпорацията притежава още редица списания, информационни сайтове и радио "Вима Еф Ем" и е особено критична към премиера Алексис Ципрас. В частната група има още един местен медиен гигант - телевизия Mega channel.Управляващите, от своя страна, заявяват, че медиите в страната са в ръцете на олигарси. Президентът на медийната група Ставрос Психарис е съден за пране на пари и данъчни измами. През декември групата "Ламбракис" не успя да плати вноската си по дълг от 99 милиона евро.

Черно море излиза за третата си контрола днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=342606

Черно море ще играе трета контрола от зимната си подготовка в Гърция днес, научи Moreto.net. От 15 часа варненци ще срещнат елитния гръцки Лариса. Двата тима ще се срещнат на стадиона на Лариса, за който се смята, че е един от най-модерните в Гърция.

Кюстендилци днес се поздравяват с "Да живее България"!

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640247

Десетки кюстендилци се включиха в традиционното шествие в деня- 29 януари, в който се отбелязва Освобождението на Кюстендил от турско робство. Те преминаха пътя от площад "Велбъжд" до паметника на Ильо Войвода, водени от Градския духов оркестър. Венци и цветя пред паметника на един от освободителите на Кюстендил поднесоха областният управител Виктор Янев и заместникът му Силвия Велкова; кметът Петър Паунов и заместниците му; председателят на ОС Михаела Крумова и съветникът Валери Йовев; ...

Няма виновни за наводнението в Бисер, спряха делото

http://offnews.bg/news/n_1/n_645668.html

Спряха делото за наводнението в Бисер. Пет години след бедствието в харманлийското село четири прокуратури не успяха да намерят виновни, пише Нова телевизия. Причината за спирането на делото на този етап са липсващите разпити на трима свидетели. Според разследващите те са в чужбина и не могат да бъдат открити, а без тях няма как разследването да продължи, въпреки че към момента то вече е над 10 000 страници. За издирването на тримата липсващи свидетели, както и за оказване на допълнителна методическа помощ на Районна прокуратура - Пловдив, разследването вече е изпратено във Върховна касационна прокуратура, която също ще се включи в работата на по-късен етап. Пет години след бедствието виновен няма, но на място все още личат последствията от голямата вълна. На 6 февруари 2012 година 3-метрова вълна връхлетява село Бисер и помете всичко по пътя си. Водата беше от скъсаната стена на язовир „Иваново”. 10 души в района умиряха. Съборени бяха 56 къщи, над сто други - повредени.

Партиите не се разбраха за зам.председателите на РИК

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1640246

Областният управител на област Враца Малина Николова проведе днес консултации с представителите на всички парламентарно представени партии и коалиции за назначаване на състав на Районна избирателна комисия в 6-ти МИР – Враца в насрочените избори за народни представители. Присъстващите бяха запознати с Решение № 4130-НС от 26.01.2017 г. на Централната избирателна комисия, в което се определя общият брой на членовете на Районната избирателна комисия да е 13, включително председател, двама заместник-председатели и секретар. ...

15,9 млн.лв. е бюджетът на Община Павликени за 2017 г.

https://www.24chasa.bg/region/article/6024021

15,9 млн.лв. е бюджетът на 
Община Павликени за 2017 г.Бюджетът на Община Павликени за 2017 г. е в размер на 15 943 290 лв. Очакваните вложения по капиталова програма на общината от собствени бюджетни средства, целева субсидия за капиталови разходи и европейски фондове са в размер на 12 110 000 лв. Финансовият план на община Павликени за следващата бюджетна година беше приет на редовната януарска

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване