Британският парламент започна обсъждане на законопроекта за Брекзит

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/82206/britanskiyat-parlament-zapochna-obsazhdane-na-zakonoproekta-za-brekzit

/Поглед.инфо/ Британските депутати направиха ключова стъпка към напускането на ЕС като започнаха обсъжданията по законопроекта, който ще упълномощи министър-председателката Тереза Мей да задейства Брекзит.

Плъзна слух, че Башар Асад получил удар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6028848

Плъзна слух, че Башар Асад получил ударБашар Асад е в критично състояние, след като получил инсулт или бил прострелян при атентат. Такива слухове за президента на Сирия плъзнаха през последните дни в социалните мрежи и в арабски сайтове. Сирийското правителство отрече спекулациите и посочи, че той “е в отлично здраве и изпълнява задълженията си съвсем нормално”, предаде Ройтерс.

Очаква се излишък в размер на 867 млн. лв. за януари

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/ochakva-se-izlishyk-v-razmer-na-867-mln-lv-za-ianuari-233130/

Приходите от помощи от Европейския съюз за януари 2017 г. са по-ниски, обявиха от финансовото министерство

Кмет и общински съветник в разгорещен дебат за военния санаториум в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/VmKi2HYXBns/

Ново 20! Кметът на Поморие бездействал за военния санаториум, научихме от разгорещения дебат между Иван Алексиев и Никодим Стоянов.

Иван Алексиев:”Вие искахте да станете кмет на Поморие. Как бихте реагирали в тази ситуация след  13.12., в която ме обвиняват, че съм спал до тогава и ме е нямало?

dscn4450-mediumНикодим Стоянов: Нямаше Ви никакъв.

Иван Алексиев: Вие като кмет какво щяхте да направите?

Адам Адамов: Моля, да бъдете по-кратък!

nikodimНикодим Стоянов: Виждам, че Ви е неудобно да слушате моята истина пред Вас.

Иван Алексиев: Нека да каже! Не споря, че моята истина е правилната. Като кмет какво щяхте да направите?”

 

Позициите на кмета Иван Алексиев и на общинския съветник Никодим Стоянов за Военния санаториум в Поморие отново се разгорещиха на провелото се заседание на общинския съвет. Още преди да бъде приет дневния ред председателят Адам Адамов заяви пред микрофона, че е провокиран от състоялата се неотдавна пресконференция в Бургас на председателя на БСП – Поморие  и общински съветник Никодим Стоянов и депутатът Атанас Зафиров във връзка със случващото се във военния санаториум.  Адамов също е присъствал заедно с общинския съветник Неделчо Стайков и кметът Иван Алексиев. Там те били наречени от Никодим Стоянов “съгледвачи от общината”.

“Направих си труда да прочета в тълковния речник значението на  думата “съгледвач”. Тя означава: ” Човек, който има задача тайно да наблюдава или да проучва нещо; шпионин.” Много останах учуден, че аз съм “шпионин”, на кой – на общинския съвет ли, на община Поморие ли? Не можах да разбера”, заяви Адам Адамов и допълни, че Стоянов  е казал неистини, относно местността “Косата” и поясни,” че тези имоти са включени в програмата за управление на общинско имущество. А когато един имот е обявен за продажба, той трябва да се пусне на търг или концесия, както е по закон.”

Адам Адамов заяви още, че не е допуснал нарушение, относно вкарването на точката за Военния санаториум на предходната сесия в последния момент, защото според правилника може да се допускат докладни записки без  да са минали през постоянните комисии, когато са важни и не търпят отлагане.

“Според мен, тази докладна записка не търпеше отлагане, защото касае около 70 човека, наши съграждани, които работят във военния санаториум и от нас се искаше да дадем съгласие община Поморие да поиска този санаториум за управление и експлоатация, а нищо друго”, каза  председателят на общинския съвет.

В отговор Никодим Стоянов заяви, че е право на този, който свиква пресконференцията за журналисти да определя кой да присъства на нея.

” Тази пресконференция бе за представителите на медиите. Вие присъствахте без да сте поканени. Въпреки всичко това за нас не беше проблем и вие си останахте”, каза Стоянов и допълни, че във внесената в последния момент  докладна записка е посочено в кои случаи това е допустимо.

“За мен тази докладна записка трябваше да мине през постоянно действащите комисии, защото когато се взема такова решение трябва да има правна и финансова обосновка. Въпросът не е в това да имаме някакъв имот, а да се види какви тежести и ангажименти носи от това придобиване. Аз съм убеден, че 99% от общинските съветници нямаха представа за какво става дума”, заяви Никодим Стоянов.

Кметът Иван Алексиев призова  да не се спекулира с местността “Косата”, защото тя започва от последната почивна станция на АЕЦ “Козлодуй”, където свършват почивните станции, до къмпинг “Ахелой” и допълни, че никой няма намерение да продава този терен. Той уточни, че местността, където са разположени почивните станции и санаториума, се нарича “Малкото езеро”

“За военния санаториум няма да говоря, но факт е, че хората отиват на борсата от 2-ри февруари. Факт е, че в момента ги лъжат, че на 10-ти март ще ги назначат. Не знам защо? Аз си казах моята истина, г-н Стоянов си каза неговата истина. Нали така? Коя истина е вярната, кой е крив и кой е прав ще покаже времето. Аз го казах и сега го заявявам пред общинския съвет! Искрено се моля аз да не изляза прав! Ако не изляза прав ще се изправя пред вас и ще се извиня на г-н Стоянов, на целия общински съвет, на съгражданите ми, на служителите в санаториума, на г-н Зафиров, включително и на бившия военен министър, ако моята истина не е вярна. Моля се, да не е вярна и да не съм прав! Ако г-н Стоянов не е прав извинението не топли никой, заяви кметът Иван Алексиев. Той добави още, че не атакува г-н Никодим Стоянов за личните му качества, а го критикува, защото е общественик.

“Вие бяхте кандидат за кмет преди година и половина от БСП, аз излязох като кандидат за кмет от ГЕРБ! Като общински съветник видяхме как защитихте интересите на община Поморие. Ако вие днес бяхте кмет , в тази ситуация, чий интереси щяхте да защитите и каква щеше да е вашата позиция като кмет?

В отговор Никодим Стоянов заяви:

“Моето съображение да посоча в тези 11 имота, е че те непосредствено граничат с военния санаториум. Придобивайки собственост на общината върху този терен очевидно е, че военния санаториум ще сподели съдбата им…

…Мнозина от вас не знаят, но когато началника на ВМА обяви в своя докладна записка да предложи на министъра на отбраната военния санаториум да се закрие, личния състав да се уволни, а имота да се предаде за продажба като такъв с отпаднала необходимост, аз бях първия, който направи всичко необходимо да не се приеме такова решение. Последваха атаките на народния представител Атанас Зафиров, питанията в народното събрание, а на представители на МО заявих, че ако те обявят този имот за продажба и се закрие санаториума аз ще съм първи, който  ще внесе докладна записка в общинския съвет да се отмени дарението на терена. Това е факт! Той е известен на не много широк кръг от хора, но е известен на служителите на военния санаториум и на някои други лица, но не и на общинските съветници.

Моята теза е, че в случая няма нарушение на волята на дарителя, санаториума си остава такъв и ще обслужба контингента, за който е създаден. Между другото решението беше прието от вашето правителство”

Тук Никодим Стоянов беше прекъснат от кмета, който го попита?

Иван Алексиев:” Всичко това се знае. Конкретен въпрос? Вие искахте да станете кмет на Поморие. Как бихте реагирали в тази ситуация след  13.12., в която ме обвиняват, че съм спал до тогава и ме е нямало?

Никодим Стоянов: Нямаше Ви никакъв.

Иван Алексиев: Вие като кмет какво щяхте да направите?

Адам Адамов: Моля, да бъдете по-кратък!

Никодим Стоянов: Виждам, че Ви е неудобно да слушате моята истина пред Вас.

Иван Алексиев: Нека да каже коя истина е права. Не споря, че моята истина е правилната. Като кмет какво щяхте да направите?

Никодим Стоянов: Вижте, г-н Алексиев, вие много често, присъствайки на тези заседания, се изживявате като … ”

В това време кметът Иван Алексиев напусна заседателната зала, коментирайки на глас, че Стоянов не отговори конкретно на въпроса.

Никодим Стоянов: Като кмет аз казах какво бих приел. За мен най-доброто решение беше да си остане болницата в състава на ВМА и съм работил за това. След  като това не се случи приемам втория вариант , да останем в системата на министерството на отбраната, в състава на търговско дружество. Считам, че не е целесъобразно общината да придобива собственост върху този имот, защото там трябва да се реинвестират изключително много средства. Те ще легнат на бюджета на общината, а в момента МО е осигурило 1 млн. лв. за ремонт и 550 000 лв. за покриване на разликата между себестойността на лечението на контингента на МО и реалната цена, за която хората заплащат, т.е. тук имаме една инвестиция. Имаме един външен инвеститор. По отношение на личния състав, той ще остане да работи, има изготвен нов щат, който напълно се препокрива със стария щат

След този дебат общинските съветници обсъдиха и приеха дневния ред на заседанието.

Вижте видеозапис от провелото се заседание тук!

 

Обособяват 68-ма бригада Специални сили като отделен елемент от Българската армия

http://www.cross.bg/sili-spetzialni-otbranata-1533203.html

/КРОСС/ Заместник-министърът на отбраната Стефан Петров и изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов ще участват тази сряда в Пловдив в тържествената церемония по обособяване на 68-ма бригада Специални сили като отделна основна част от Българската армия. С приетите от Народното събрание промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, публикувани в Държавен вестник от 09.12.2016 г., бригадата Специални сили бе изведена като самостоятелен основен елемент на БА, непосредствено подчинен на Началника на отбраната и юридическо лице на бюджетна издръжка. Тази стъпка в организационното развитие и изграждане на българските Специални сили ни доближава до утвърдените евроатлантически и световни стандарти по отношение на Силите за Специални операции. Очакванията са, че това ще доведе до по-добро планиране, осигуряване, командване и управление, както и използване по предназначение на Силите за Специални операции на БА, повишаване на тяхната оперативна съвместимост и оперативни възможности. Тържественият ритуал ще завърши с молебен за здраве на личния състав и успех и просперитет на Специалните сили, който ще бъде отслужен от пловдивския митрополит Николай

Туск разтревожен от новата позиция на администрацията на Белия дом

http://www.moreto.net/novini.php?n=342818

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск смята, че последните изявления на администрацията на американския президент Доналд Тръмп са тревожни и поставят под съмнение бъдещето на трансатлантическите отношения. Това посочва Туск в писмо до лидерите на страните от Европейския съюз преди срещата им на върха в Малта, цитирано от Ройтерс иАФП.

Реформаторският блок ще се опита да открадне избиратели на ГЕРБ, обяви Даниел Вълчев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/31/2910086_reformatorskiiat_blok_shte_se_opita_da_otkradne/?ref=rss


На предсрочните парламентарния избори "Реформаторският блок" ще се опита да открадне колкото може повече от избирателите на ГЕРБ, обяви днес по БНТ членът на националния координационен съвет на обединението Даниел Вълчев. Той допълни, че блокът залага на това, че има много енергия, идеи и "нелоши хора".

Даниел Вълчев обобщи, че след изборите най-големите парламентарни групи ще са на ГЕРБ и БСП, като "Реформаторският блок" ще трябва да търси дясноцентристко управление с партията на...

Мартен Фуркад направи за смях руснак навръх рождения му ден

http://offnews.bg/news/n_1/n_645911.html

Френският доминатор в биатлона Мартен Фуркад направи за смях руснака Александър Логинов, който днес навърши 25 години. По този повод от Съюза на биатлонистите в Русия публикуваха в Инстаграм поздравление. В него се изброяват успехите в кариерата му на биатлонист - четирикратен световен шампион за юноши, петкратен европейски шампион, абсолютен европейски шампион за юноши от Банско 2013, трикратен шампион от завършилото наскоро европейско първенство в полския център Душники-Здруй и т.н. "Пропуснали сте главния му трофей! Две години наказание за употреба на кръвен допинг ЕПО", написа Фуркад, а малко по-късно премахна публикацията си. Логинов спечели титлата на 20 км в Душники-Здуруй, като остави след себе си нашия топбиатлонист Красимир Анев.

Платформата за сигнали за нередности в болниците вече работи директно с полицията

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/01/31/2910060_platformata_za_signali_za_nerednosti_v_bolnicite_veche/?ref=rss


Национална пациентска организация вече си сътрудничи с Главна дирекция "Национална полиция" в поддръжката на сайта за оплаквания от българските болници "Здравен отзив". Чрез платформата тези сигнали, които се отнасят за корупция и злоупотреби, ще се препращат вече директно и до полицията, обявиха от пациентската организация.

Платформата "Здравен отзив", която се поддържа от НПО, беше представена миналия октомври. В нея граждани, забелязали нередности или недоволни от отношението,...

Десетки хиляди българи под ударите на мерките срещу мигрантите в САЩ (ОБЗОР)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6028743

Десетки хиляди българи под ударите на мерките срещу мигрантите в САЩ (ОБЗОР)Десетки хиляди българи без легален статут в САЩ са под прицела на новия президент Доналд Тръмп. С указ той забрани влизането в страната на граждани от седем страни (Ирак, Иран, Сирия, Либия, Судан, Сомалия и Йемен) с предимно мюсюлманско население и с това предизвика протести в цялата страна. Това е само една от серията мерки,

Отлагат общото събрание на "Левски" за 20 февруари, Спас Русев и синът му остават

https://www.24chasa.bg/sport/article/6028788

Отлагат общото събрание на "Левски" за 20 февруари, Спас Русев и синът му оставатСобственикът на "Левски" Спас Русев обяви, че очакваните решения от общото събрание на 3 февруари всъщност ще бъдат взети на 20 февруари. “Поради липса на необходимия кворум събранието може би ще бъде отложено за следващата насрочена дата. Една дълго планирана среща в Швейцария най-накрая е потвърдена за 3 февруари”, обясни Русев.

Доналд Тръмп е катастрофа за Брекзит

http://www.mediapool.bg/donald-tramp-e-katastrofa-za-brekzit-news259545.html

За най-пламенните поддръжници на Брекзит избирането на Доналд Тръмп за президент бе смесица от реабилитация и спасение. Президентът на САЩ, не по-малко от тях, също мисли, че излизането на Великобритания от ЕС е велика идея. Дори още по-хубаво - изглеждаше, че той предлага вълнуващ път за спасение. Обединеното кралство може да скочи от загниващия сал на ЕС на борда на бляскавия боен кораб на HMS Anglosphere. Това е примамлива визия. За съжаление, тя е съвършено погрешна. Изборът на Тръмп трансформира Брекзит от рисково решение в директна катастрофа. През последните 40 години Великобритания е имала два централни стълба на външната си политика: членството в ЕС и "специалните отношения" със САЩ. Решението за напускане на ЕС оставя Великобритания много по-зависима от САЩ точно в момент, когато Америка избра неуравновесен президент, противопоставящ се на повечето основни положения, на които е базирана британската външна политика. По време на краткото посещение на британския премиер Тереза Мей във Вашингтон, тази неприятна истина бе частично затъмнена от дребнотемие и търговия. Решението на Тръмп да върне бюста на Уинстън Чърчил в Овалния кабинет бе приветстван с робски възторг от привържениците на Брекзит. И което е още по-съществено, администрацията на Тръмп даде да се разбере, че възнамерява да сключи търговска сделка с Великобритания веднага след развода й с ЕС. Но точно когато Тереза Мей отпътува от Вашингтон, Тръмп предизвика бурно негодувание със своята "мюсюлманска забрана", която засяга имигранти и бежанци от седем държави. След кратко извъртане, Мей беше принудена да се дистанцира от своя нов най-добър приятел в Белия дом. Спречкването за бежанците подчертава в каква степен се сблъскват визиите на Мей и Тръмп за света. Дори когато става дума за търговия – предполагаемата база за техните нови специални отношения – двамата лидери имат много различни възгледи. Тереза Мей казва, че иска Великобритания да е първенец в глобалната свободна търговия. Но Тръмп е най-протекционистки настроеният президент на САЩ от 1930 г. насам. Това е пълен сблъсък на възгледите, който трудно би могъл да бъде замазан - ако и когато Тръмп започне да налага тарифи на чуждестранни стоки и да игнорира Световната търговска организация. В допълнение, всяка търговска сделка с администрацията на Тръмп вероятно ще бъде трудно преглъщаема за Великобритания и би включвала спорни отстъпки за националното здравеопазване и селското стопанство. Лидерите на Великобритания и Америка също така имат коренно различно отношение към международните организации. Тереза Мей твърдо вярва във важността на НАТО и ООН (Великобритания е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН – един от малкото й останали тотеми на статуса й на велика сила). Тръмп обаче на два пъти нарече НАТО остаряла организация и заплашва да ореже рязко американското финансиране за ООН. Правителствата на Мей и Тръмп се разминават също така по ключовия въпрос за бъдещето на ЕС и Русия. Тръмп открито презира ЕС и неговите съветници спекулират че той може да се разпадне. Това отразява възгледите на Найджъл Фараж и неговата партия, но не и тези на сегашното британско правителство. Тереза Мей знае, че трудните й преговори с ЕС ще станат почти невъзможни, ако страните членки смятат, че Великобритания работи активно за разрушаването на тяхната организация заедно с Тръмп. Нейната официална позиция е, че Великобритания иска да работи със силен ЕС. Тя най-вероятно и мисли така, като се имат предвид икономическите и политическите заплахи, които могат да произтекат от един разпад. Не на последно място сред тези заплахи би била нарастващата опасност от надигаща се Русия. Британското правителство работеше тясно с администрацията на Обама на налагането на икономически санкции спрямо Русия след анексирането на Крим. Но Тръмп вече флиртува с отмяна на санкциите. Реалността е тази, че Великобритания сега е изправена пред американски президент, който принципно се разминава с британската визия за света. След всички пресилени усмивки в Овалния кабинет миналата седмица, правителството на Тереза Мей със сигурност знае това. Поради политически причини британският външен министър Борис Джонсън бе този, който трябваше да говори с Тръмп за перспективите за търговска сделка. Само преди няколко месеца Джонсън казваше, че Тръмп "видно не е с ума си" и е изкусил "поразителното невежество" на света. Ако не беше каузата за Брекзит, която Джонсън ентусиазирано подкрепя, британското правителство щеше да е в състояние да подходи подобаващо внимателно към Тръмп. Ако Великобритания бе гласувала да остане в ЕС, очевидният отговор на пристигането на проруски протекционист в Овалния кабинет щеше да е страната да се сближи повече с европейските си съюзници. Великобритания би могла да защитава свободната търговия далеч по-ефективно с тежестта на ЕС зад себе си – и също така би могла да започне да разглежда възможностите за по-силно сътрудничество в ЕС в областта на отбраната. Но в сегашната ситуация Великобритания е захвърлена в ръцете на американски президент, когото британският външен министър е наричал мадам. В годините на залеза на Британската империя, някои от нейните политици се ласкаеха, че те може да бъдат "гърци за своите римляни" – предоставяйки мъдрост и опитен съвет на новата Американска империя. Сега обаче император Нерон взе властта във Вашингтон – и британците трябва да се усмихват и пляскат, докато той пали пожари и свири, докато всичко гори.

Прокуратурата пред съда: Референдумът на Слави трябва да е задължителен (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6028809

Прокуратурата пред съда: Референдумът на Слави трябва да е задължителен (Обзор)Недействителни бюлетини не означава отсъстващи, смята Ася Петрова Резултатите от референдума трябва да са задължителни, е становището на зам. главния прокурор и шеф на Върховната административна прокуратура Ася Петрова. Тя изрази позицията на обвинението пред Върховния административен съд (ВАС) във вторник.

Нито един руски олимпиец не е върнал медала си след наказание за допинг

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/31/2910077_nito_edin_ruski_olimpiec_ne_e_vurnal_medala_si_sled/?ref=rss


Нито един от руските спортисти, който е спечелил медал на олимпийски игри и е бил уличен в употреба на допинг, не е върнал отличията си на МОК, обяви пред агенция ТАСС ръководителят на юридическото направление на Олимпийския комитет на Русия Александра Брилянтова.

Тя беше попитана дали руските спортисти, които са уличени в допинг след нова проверка на пробите, са върнали медалите, както направи Юсейн Болт заради положителната проба на Неста Картър.

Болт беше олимпийски...

Туск: Новата позиция на САЩ била заплаха, заедно с Китай, Русия и радикалния ислям

http://svetoven.pogled.info/news/82205/tusk-novata-pozitsiya-na-sasht-bila-zaplaha-zaedno-s-kitai-rusiya-i-radikalniya-islyam

/Поглед.инфо/ Председателят на Европейския съвет Доналд Туск определи като „притеснителни“ твърденията на администрацията на американския президент Доналд Тръмп, посочвайки, че новата позиция на Вашингтон е сред заплахите срещу ЕС, заедно с Китай, Русия и радикалния ислям.

България загуби 12 млрд. лв. от корупционни сделки, твърди Томов

https://www.actualno.com/business/bylgarija-zagubi-12-mlrd-lv-ot-korupcionni-sdelki-tvyrdi-tomov-news_591058.html

България е загубила 20 млрд. лв. от корупционни сделки в последните 12 години, заяви Александър Томов. Твърдението му идва на базата на резултатите от скорошна конференция на тема „Корупцията по високите етажи на властта: механизми, размери, противодействие”, на която в

Даниел Вълчев: Не трябва да се правим, че не разбираме какви са проблемите на България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6028843

Даниел Вълчев: Не трябва да се правим, че не разбираме какви са проблемите на БългарияРеденето на листи е технологичен въпрос. Участвали сме на няколко избори и винаги сме се справяли. Една партия правеше определени проблеми. За мен по-важно е друго - каква политика ще се води. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ Даниел Вълчев от Реформаторския блок. Не трябва да се правим, че не разбираме какви са проблемите на България.

Радарите за превишена скорост утре - 1 февруари, във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=342755

Служители на пътната полиция ще следят утре - 1 февруари, за превишена скорост във Варна, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:10ч.-08:30ч. гр.Варна Южен пътен възел /вход/ 07:50ч.-08:50ч. Път I-9 - резиденция "Евксиноград" 08:40ч.

Проф. Николай Денков: Стимули, а не санкции ще осигурят специалисти за икономиката

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/prof-nikolai-denkov-stimuli-a-ne-sankcii-shte-osiguriat-specialisti-za-ikonomikata-233131/

Един от възможните работещи механизми в тази посока е въвеждането на държавни стипендии за обучение в дефицитни професии и специалности

Учредиха дясно обединение Нова Република, отново с лидер Радан Кънев

http://bulgarski.pogled.info/news/82204/uchrediha-dyasno-obedinenie-nova-republika-otnovo-s-lider-radan-kanev

/Поглед.инфо/ С подписване на обществен договор учредиха надпартийно дясно обединение Нова Република.

Хазната на плюс от 867,3 млн. лева за януари

http://offnews.bg/news/n_1/n_645908.html

867.3 милиона лева е излишъкът в хазната за януари, показват предварителните данни на Министерството на финансите. Сумата се равнява на 0.9% от прогнозния БВП за 2017 г. В последните дни от управлението си премиерът в оставка Бойко Борисов не пропусна да се похвали, че и януари, както и повечето месеци от предходната година, ще има излишък в бюджета. През януари миналата година пак имаше излишък по консолидираната фискална програма (която включва освен републиканския бюджет и бюджетите на социалното осигуряване, бюджета на съдебната власт, бюджетите на общините, бюджетите на ВУЗ, БАН, БНТ и БНР, извънбюджетни фондове и сметки и др. - бел. ред.) Тогава приходите изпревариха разходите с 991.6 млн. лв. или с 1.1% от БВП. През първия месец на миналата година обаче постъпиха значителни грантове от ЕС, които представляваха възстановени разходи по европейските програми, извършени в края на 2015 г., уточняват от ведомството на Кирил Ананиев. Това от своя страна бе свързано със сроковете за окончателно разплащане към изпълнителите по проектите по предходния програмен период 2007-2013 г. Поради тази причина съпоставено със същия период на 2016 г. постъпленията в частта на приходите от помощи от ЕС за януари 2017 г. са по-ниски, което при други равни условия се отразява и в по-малко по размер превишение на приходите над разходите по програмата за месеца. Приходите и помощите по консолидираната програма се очаква да бъдат в размер на 3.326,7 мллрд. лв. (9.4% от годишния разчет), като спрямо януари 2016 г. се отбелязва ръст от 196.4 млн. лева. Ръстът спрямо предходната година се дължи основно на по-високите данъчни и неданъчни приходи, които нарастват с 265.8 млн. лв. (9.1%), докато постъпленията от помощи са по-ниски. Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на България в бюджета на ЕС) за януари 2017 г. са 2.459 млрд. лв., което е 6.7% от годишния разчет. Съпоставено със същия период на предходната година разходите нарастват главно поради по-високия размер на социалните и здравноосигурителните плащания, базов ефект при разходите за пенсии от увеличението им от юли 2016 г., разходите за субсидии и ръст на осигурителните вноски, свързан с увеличения размер на оигурителната вноска за фонд "Пенсии" на служителите на МВР. Частта от вноската в бюджета на ЕС за януари е 71.3 млн. лв.

Големи компании, банки и дипломати в САЩ протестират срещу забраната на Тръмп

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/01/31/2909491_golemi_kompanii_banki_i_diplomati_v_sasht_protestirat/?ref=rss


Технологичните гиганти от Силициевата долина първи обявиха, че не одобряват санкциите срещу сирийски бежанци и граждани на 7 държави, наложени от президента Доналд Тръмп, но след ден на колебание във вторник към тях се присъединиха и водещи корпорации извън сектора.

Лично главният изпълнителен директор на Goldman Sachs Group Лойд Бланкфейн оглави несъгласните от Уолстрийт. Още в неделя в позиция, разпратена до служителите, той обявява, че разнообразието на служителите е една от...

Гуцанов: Поставяме акцент върху икономиката, заетостта, доходите и растежа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6028831

Гуцанов: Поставяме акцент върху икономиката, заетостта, доходите и растежаДа съживим родното производство за по-високи доходи и да спрем различията между отделните части на България „След десетгодишно членство в ЕС, България продължава да се разминава с установените европейски практики на взаимодействие на икономическите субекти с държавното управление. Страната продължава да се отдалечава от създаване на работни места,

Вижте какво направи Конър Макгрегър на фен, който искаше да го снима (Видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6028817

Вижте какво направи Конър Макгрегър на фен, който искаше да го снима (Видео)Шампионът в леката категория на UFC Конър Макгрегър удари по телефона фен, който се опита да го снима. Случката се е разиграла в Дъблин преди няколко дни. Фенът Джеймс Форан забелязал, че ирландският боец слуша радио в автомобила си и решил да го заснеме с мобилния си телефон. Фенът веднага публикува видеото в YouTube и му сложи заглавие “Срещнах

Спас Русев: Левски още е бреме, не може да бъде като Лудогорец

http://offnews.bg/news/n_1/n_645910.html

Оставам в клуба, Общото събрание се отлага, обяви в магистрално интервю за "Дарик" мажоритарният собственик на Левски Спас Русев. „Не виждам да има проблем с лиценза на клуба. В Кипър обстановката е изключително спокойна. Видях едно мотивирано ръководство. Може би причина за това е, че всички футболисти с изтичащи договори вече са предписали или се водят разговори за тяхното продължаване. Ръководството реши да продължи договора на Елин Топузаков, за да има той една по-дългосрочна визия. Аз бях за много кратко време. Не съм имал възможност да говоря в детайли. С Елин Топузаков и Боримиров прекарахме повече от четири часа в разговори за следващите стъпки, които ще предприемем. Ръководството реши, че ДЮШ е много основна част от клуба. За това бе взето решение двете длъжности да се обединят. Освен това Боримиров е една от легендите на Левски". „Подсигуряването и бъдещето на клуба е в ръцете на неговите собственици, привърженици или фенове. Ако Левски не намери начина, по който той да се самоиздържа, поставя неговото бъдеще под голям риск.“ „Г-н Батков е инвестирал близо 40 милиона в клуба, а накрая дори не получи едно благодарствено писмо. Този модел е минал и грешен. Клубът трябва да намери начин и формула той да се самоиздържа. Битка няма да водя, защото не съм такъв тип човек. Аз не смятам, че това е моделът. Ако някой има такива очаквания от мен, той е останал с грешни впечатления. Аз съм готов във всеки един момент да предам акциите, ако феновете имат по-добра идея как да управляват Левски. Смея да твърдя, че Левски е най-големият бранд в България. Новините обаче са толкова негативни и отблъскващи, че се получава конфликт. Ние се опитваме да привлечем спонсори, а какво предлагаме на тях – празни стадиони и негативни коментари в медиите. Аз три пъти отказвам покана на Хуавей да дойдат на стадиона. Какво да им покажа? 200 души на стадиона и празните седалки. Феновете с техните претенции не помагат на този процес.“ „Аз имам две места на стадиона на Челси, за които плащам 14 хиляди на сезон. Тук този тип култура я няма. Тук се очаква някой да изсипе торбата с парите, за да забавлява други хора. Футболът е бизнес. Ако ние не намерим тази формула, Левски е обречен. Построяването на една козирка ще струва още 3-4 милиона. Искат ли феновете да увеличим още задълженията на клуба или искат да намерим формула и клубът да бъде в едно нормално финансово състояние? Аз не съм се отказал от намерението ми Левски да има нова козирка", продължи Спас Русев. "Целта пред спортно-техническото ръководство е влизане в груповата фаза на Лига Европа. Проблемът е Левски да бъде наясно с финансовото си състояние. Това трябва да се изчисти. Клубът трябва да се преструктурира. Трябва да стане един успешен клуб.“ „ Успехът на Лудогорец е в това, че Кирил Домусчиев е преструктурирал клубът и той се управлява от можещи хора. Той е направил един модерен клуб и след това са дошли футболистите от чужбина. Левски е с малко по-различна история и основен приоритет ще бъде ДЮШ. Ние не може да имаме отбор само от чужденци. Ангажиментът към Левски към момента е по-скоро тежко бреме, отколкото да ти носи позитивни страни. Левски е кауза и иска много себераздаване, много компромиси, разбиране и търпение, за да се случат нещата“, каза още Спас Русев.

Спецсъдът спира да гледа дела, няма съдебни заседатели

https://www.24chasa.bg/novini/article/6028820

Спецсъдът спира да гледа дела, няма съдебни  заседателиТрябват 160, а в Столичния общински съвет се явили 70-80 кандидати Специализираният наказателен съд спира да гледа новопостъпили дела, защото няма съдебни заседатели, а са му нужни 160 души. На 26 януари т. г. мандатът на досегашните, които ще догледат започнатите дела, е изтекъл, а нови няма. За проблема шефът на спецсъда Георги Ушев е

Една трета от българите никога не са използвали интернет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/31/2910069_edna_treta_ot_bulgarite_nikoga_ne_sa_izpolzvali/?ref=rss


Сред държавите в Европейския съюз (ЕС) България е с най-голям процент хора, (33%), които никога не са използвали интернет. Това сочат данните от анализ на Евростат за 2016 година. За сравнение - едва 2% от живеещите в Дания и Люксембург никога не са използвали мрежата.

Румъния също е в дъното на класацията с 30%. Средно в ЕС 14% от гражданите не са ползвали интернет. Изследването е базирано на информация от държавите членки на ЕС плюс Норвегия, Македония и Турция.

От...

I Don't Feel at Home in This World Anymore - черната комедия, която спечели "Сънданс"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/01/31/2909992_i_dont_feel_at_home_in_this_world_anymore_-_chernata/?ref=rss


I Don't Feel at Home in This World Anymore ("Вече не се чувствам у дома на света") - любопитно озаглавена комедия за учтива гражданка, изкарана извън релси от дребни житейски несправедливости, триумфира на "Сънданс" през уикенда, белязан от протести и разделение около първата президенски решения на Доналд Тръмп. Дебютът на режисьора Мейкън Блеър, черна комедия, която еволюира в напрегнат трилър, грабна приза за американско игрално кино на фестивала на Робърт Редфорд.

Рут Кимки...

Отложиха сирийските преговори за 20 февруари

http://svetoven.pogled.info/news/82203/otlozhiha-siriiskite-pregovori-za-20-fevruari

/Поглед.инфо/ Преговорите за Сирия, водени с посредничеството на ООН, бяха отложени за 20 февруари, заяви специалният пратеник на организацията за страната Стафан де Мистура по време на закрития Съвет по сигурността днес.

Стефан Милев ще е временен председател на Софийския районен съд

http://www.cross.bg/sudiya-sudiite-milev-1533202.html

/КРОСС/ Съдийската колегия на ВСС с 8 гласа „за" определи Стефан Милев - съдия в СГС, за изпълняващ функциите „административен ръководител - председател" на Софийския районен съд. Колегията му възложи да довърши наказателните дела, разпределени му в СГС, на които е даден ход на съдебното следствие. Съдия Албена Ботева бе подкрепена с 6 гласа „за", а съдия Борис Динев не получи нито един глас „за". Повече от три часа продължи изслушването на тримата предложени кандидати за и. ф. председател на Софийския районен съд. Те представиха професионалната си биография, личната си мотивация за заемане на длъжността, както и визията си, подходите и приложими мерки за овладяване на кризата и решаване на проблемите в Софийския районен съд. Последователно бяха изслушани подкрепените от Общото събрание на съдиите в СРС кандидати Албена Ботева и Борис Динев и предложения от членове на Съдийската колегия съдия от СГС - Стефан Милев. Съдия Ботева се отказа от възможността да се изкаже поради факта, че вече е изслушана в аналогична процедура в предходно заседание на Колегията и се възползва от предоставената й възможност да отговори на зададените й въпроси. Другите двама кандидати представиха професионалната си кариера на магистрати, визията си за преодоляване на констатираните проблеми

Си Ен Ен: Григор се откроява, но тенисът се нуждае от Роджър и Рафа

https://www.24chasa.bg/sport/article/6028758

Си Ен Ен: Григор се откроява, но тенисът се нуждае от Роджър и РафаГригор Димитров се откроява от новото поколение тенисисти, но засега тенисът не може да си позволи ветераните Роджър Федерер и Рафаел Надал, се посочва в анализ на Си Ен Ен, информира bTV. "Откакто излязоха за първи път един срещу друг през 2004 г. в Маями, двамата изиграха 35 мача, включително 22 финала. Между 2005 и 2015 г.

Гръцки втородивизионен тим взима Бандаловски

https://www.24chasa.bg/sport/article/6028754

Гръцки втородивизионен тим взима БандаловскиБившият български национал Иван Бандаловски най-после изглежда си намери отбор. Десният бранител ще се спаси във втора гръцка дивизия. Там е очакван за подпис от ОФИ Крит, съобщава "Гонг". Според медиите в южната ни съседка, островитяните са се навили да плащат възнаграждението на защитника и би трябвало договорът да бъде подписан в близките

Чешкият външен министър смята, че кибератака срещу ведомството е дело на друга държава

http://www.mediapool.bg/cheshkiyat-vanshen-ministar-smyata-che-kiberataka-sreshtu-vedomstvoto-e-delo-na-druga-darzhava-news259544.html

Хакери са проникнали в десетки имейл акаунти на чешкото министерство на външните работи. Тази кибератака е подобна на проникването в компютрите на Демократическата партия в САЩ, каза чешкият външен министър Лубомир Заоралек, цитиран от Ройтерс. Експерти казали на Заоралек, че хакерското нападение вероятно е извършено от чужда държава. Той заяви на пресконференция, че при атаката не са били компрометирани поверителни документи на чешкото външно министерство. Заоралек, чиято електронна поща също е била засегната, не назова поименно коя страна смята за отговорна за нападението. "Когато обсъдих това с най-добрите ни експерти тук, те ми казаха, че атаката е толкова умело извършена, че според тях трябва да е била организирана от някоя чужда държава, отвън", каза Заоралек. "Казаха ми също така, че много прилича на нападенията срещу компютрите на Демократическата партия в САЩ", допълни той. Според цитиран от Ройтерс правителствен източник чешките власти подозират, че атаките са дошли от Русия. През октомври миналата година чешката полиция задържа руския гражданин Евгений Никулин, срещу когото Съединените щати са повдигнали обвинения в хакване на компютри на компании, собственици на социални мрежи. И Русия, и САЩ искат екстрадицията му. Чешката прокуратура още не е направила препоръки по двете искания. Представители от предишното правителство на САЩ казаха, че Русия е извършила кибератаки по време на президентските избори, за да опетни репутацията на Хилари Клинтън и да помогне на Доналд Тръмп да победи. Русия отрича тези твърдения.

Френският институт обяви конкурс за участие във форум в Париж

http://www.mediapool.bg/frenskiyat-institut-obyavi-konkurs-za-uchastie-vav-forum-v-parizh-news259543.html

Френският институт в България обяви конкурс за български участник във форум "Градът и човешките права“, който ще се проведе в Париж от 2 до 10 юли 2017 г Желаещите да участват в надпреварата трябва да изпратят свое есе на френски до 3 хил. думи по темата, засягайки я в хуманитарен, политически, граждански или синдикален аспект. Кандидатите трябва да са на възраст от 20 до 26 г., владеещи френски език минимум на ниво B 1, които са активни в областта на приобщаването на малцинствата в града. Есетата се приемат до 1 март 2017 г. Избраният победител ще форума в Париж, като пътуването и престоят му там ще са заплатени от Френския институт.

САЩ разполага армия на границата с Русия за първи път след края на Студената война

http://www.moreto.net/novini.php?n=342824

Тази седмица американската армия изпраща танкове в държави до границата с Русия. Това изглежда като най-голямото разполагане на бронирана техника в Източна Европа от края на Студената война, пише вестник "Уолстрийт джърнъл", цитиран от ТАСС.

Затопля се, до 5 градуса утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6028730

Затопля се, до 5 градуса утре
През нощта над равнините ще има ниска облачност, на места - и мъгла. Над планинските райони ще бъде предимно ясно. Очаква се почти тихо време. Минималните температури ще бъдат между минус 10° и минус 5°. Това съобщи за „Фокус“ Красимир Стоев, дежурен синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на

ВСС избра Стефан Милев за временен председател на Софийския районен съд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6028767

ВСС избра Стефан Милев за временен председател на Софийския районен съдВисшият съдебен съвет избра съдията от Софийския градски съд Стефан Милев за временно изпълняващ длъжността председател на Софийския районен съд, съобщи БТА. Част от членовете на съвета, сред които и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов отбелязаха по време на дебатите, че изборът е бил предопределен.

Спас Русев: По-добре нов стадион, отколкото козирка

https://www.24chasa.bg/sport/article/6028776

Спас Русев: По-добре нов стадион, отколкото козиркаСобственикът на “Левски” Спас Русев обяви, че направеният финансов преглед за ограничаване на риска е показал, че по-добре да бъде построен изцяло нов стадион, отколкото да бъде вдигната само козирка над Сектор “А” на “Георги Аспарухов”. “Построяването на козирка ще струва още 3-4 милиона. Искат ли феновете да увеличим още задълженията на клуба,

Почина рок музикантът Джон Уетън

http://offnews.bg/news/n_1/n_645909.html

Британският рок музикант Джон Уетън - вокалист и басист на групи като King Crimson и Asia, почина на 67-годишна възраст.  Информацията беше съобщена на сайта на музиканта.  "Легендата на рок музиката Джон Уетън, за съжаление, почина рано сутринта във вторник, 31 януари, след дълга и смела борба с рака", се казва в съобщението. Уетън е роден на 12 юни 1949 г. в английското графство Дербишър. Славата го застига в началото на 70-те години, когато свири в групата King Crimson. Кариерата му е свързана с групите Mogul Thrash, Family, Roxy Music/Bryan Ferry, Uriah Heep и Wishbone Ash.  По-късно Джон Уетън създава групата Asia, с която постига най-големия си успех.

Мая Манолова: Извеждането на деца от институциите е кауза, от която няма да отстъпя

http://www.cross.bg/detzata-grizha-kovacheva-1533201.html

/КРОСС/ „Като омбудсман съм готова да участвам в процеса на гарантиране на необратимостта на деинституционализацията, да участвам в огласяването на проблемите, да търся решения и да стоя зад проблемите и съдбата на всяко едно дете. Извеждането на деца от институциите е кауза, от която няма да отстъпя." Това каза омбудсманът Мая Манолова на конференция, посветена на процеса на деинституционализацията на децата у нас, организирана от Ноу-хау центъра за алтернативна грижа за децата към Нов български университет. Омбудсманът подчерта, че правата на всяко едно дете трябва да бъдат в центъра на процесите на алтернативната грижа, в която живее то, в центъра на усилията на всеки един професионалист и във фокуса и мониторинга, осъществяван от институцията на омбудсмана. Във форума участва и заместник-омбудсманът Диана Ковачева, която представи презентацията: „Мониторинг на Националния превантивен механизъм върху политиките и практиките на деинституционализацията в България". „Деинституционализицията не може да приключи успешно, ако предлаганата услуга не е готова да поеме грижата за децата и липсва реформа за социално подпомагане, ако не са развити алтернативни услуги и форми на грижа, за да се създаде възможност за изваждане на децата от институциите или предотвратяване на тяхното настаняване", категорична е Ковачева

Певецът Фарел Уилямс стана баща на три близначета

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6028723

Певецът Фарел Уилямс стана баща на три близначетаХелън Ласикан, съпругата на продуцента и певец Фарел Уилямс, е родила три близначета този месец, съобщи Контактмюзик. Новината потвърди представител на музиканта, но отказа да разкрие пола и имената на бебетата. Той само каза, че те са здрави и семейството е много щастливо. През септември Хелън Ласикан се появи с голям корем на парти за парфюма No

МФ очаква излишък в размер на 867,3 млн. лв.

https://www.actualno.com/business/mf-ochakva-izlishyk-v-razmer-na-8673-mln-lv-news_591054.html

На база на предварителни данни и оценки се очаква салдото по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа за месец януари 2017 г. да бъде положително в размер на 867,3 млн. лв. (0,9% от прогнозния БВП). За сравнение за януари 2016 г. бе отчетен излишък по КФП в размер на 991

Елин Топузаков получил нов договор, за да е спокоен и мотивиран

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/31/2910043_elin_topuzakov_poluchil_nov_dogovor_za_da_e_spokoen_i/?ref=rss


Удължаването на договора на старши треньор на "Левски" Елин Топузаков е за да може да да изгради отбор със съответната селекция, обяви собственикът на клуба Спас Русев пред радио "Дарик".

Той искал да даде възможност на Топузаков да се реализира като старши треньор. И досега "каквото е поискал (като футболисти), е бил удовлетворен".

"(При посещението си на лагера в Кипър) видях едно мотивирано ръководство. Всички футболисти с изтичащи договори или са на финализиране на...

Световната федерация по ски даде висока оценка на подготовката в Банско

https://www.24chasa.bg/sport/article/6028705

Световната федерация по ски даде висока оценка на подготовката в БанскоОтговорникът на Световната федерация по ски (ФИС) за сноуборда - германецът Уве Байер, даде отлична оценка за подготовката на трасетата за предстоящите стартове за Световната купа в Банско, което започва на 3-ти февруари, съобщава бТВ. Той присъства днес на тестовете за спринткроса, в които участва и българската състезателка Александра Жекова и

Рууни и Йънг остават в "Юнайтед" поне до лятото

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/31/2910057_ruuni_i_iung_ostavat_v_junaited_pone_do_liatoto/?ref=rss


Капитанът Уейн Рууни и Ашли Йънг остават в "Манчестър юнайтед" поне до лятото, обяви мениджърът Жозе Моуриньо.

Португалецът допълни, няма да има нито един напуснал или привлечен футболист през зимния трансферен прозорец, който затваря тази нощ в 1.00 ч. българско време.

И двамата англичани бяха свързвани с трансфери в китайското първенство, тъй като не са сред основните играчи на Моуриньо. Рууни беше титуляр само в три от последните 17 мача на "червените дяволи" във...

Ето как БСП ще възроди икономиката (Пълен списък с обещания)

http://offnews.bg/news/n_1/n_645902.html

Днес БСП представи гвоздеите от предизборната си програма, на които партията ще заложи за изборите на 26 март. Част от идеите са съвсем нови, други - претоплени. От тях най-силно впечатлява изтупването от прахта на т. нар. "Голям шлем" на Русия в енергетиката - АЕЦ "Белене", петролопровода "Бургас-Александруполис" и газопровода "Южен поток". Със сигурност хората, които не ползват парно, но живеят в топлофицирана сграда много ще се зарадват на предложението за отпадане на такса "Сградна инсталация". Идеята на БСП е в бъдеще да се плаща единствено на база отопляем обем. В програмата на БСП е включена и специална точка, която вменява задължение за големите търговски вериги да предлагат български храни в определено процентно съотношение от цялата стока. За това отдавна настояват браншовите организации на родните производители на храни и агропродукти. От червената партия предлагат и облекчения за стартиращи бизнеси на млади бизнесмени. Левицата предлага те да не плащат данък печалба, ако годишният им оборот е до 150 000 лв. и ако в рамките на 24 месеца открият минимум пет работни места. Предвидени са и фискални стимули за продукция с висока добавена стойност, както и мерки за насърчаване на износа и равномерно развитие на регионите на страната. Сред "претоплените" идеи на БСП особено впечатлява откритата заявка за т. нар. "Голям шлем" в енергетиката, който е свързан с интереси на Русия в България. Червените настояват за рестартиране на проекта АЕЦ „Белене” след ново проучване на икономическата целесъобразност. Същото важи и за петролопроекта „Бургас-Александрополис”. Отделно БСП иска насрочване на нови преговори за реабилитация на „Южен поток“ или подобен проект за преки доставки на газ от Русия. Ето и всички предложения на БСП за възраждане на икономиката на България: • Стартиране на 10 годишна програма за нова икономика, създаване на нови предприятия (или възстановяване) в сфери с висока добавена стойност. • Разработване на краткосрочни регионални планове за възраждане на икономиката поне в едно до три основни направления във всички 28-областни центрове. • Създаване на възможности за развитие на интермодален транспорт чрез строеж на нови терминали в пристанищата Варна, Бургас, Русе и развитие на ЖП инфраструктурата с цел по ефективното включване на България в международните транспортни коридори. Проектът за нов интермодален терминал и изграждане на ново пристанище във Варна е готов и може да стартира веднага. Новата атракционна зона с предвиден модерен яхтен порт отваря и възможности за привличане на нов вид туристи. • Развитие на военната промишленост с цел използване на съществуващи мощности и специалисти чрез програми за строеж на военни кораби за нуждите на отбранителната система и включване на България в проекти с тази цел на НАТО. • Определяне на структуроопределящи предприятия във всеки регион. • Приоритизиране на инфраструктурни проекти в региони с ниска икономическа активност, които в 5 годишен план да изградят база за процес на реиндустриализация и запазване на работната сила. • Фискални стимули за продукция с висока добавена стойност в страната. • Нулева ставка на данък „Печалба“ при годишен оборот от търговска дейност до 150 000 лв. за стартиращи предприятия, създадени от предприемачи до 35 г., които в рамките на 24 месеца да открият минимум пет работни места. • Задължение за големите търговски вериги да предлагат български храни в определено процентно съотношение от цялата стока. • Предоставяне на българските малки и средни производители целево и нисколихвено финансиране, алтернативно на търговските банки. • Преструктуриране на Българската агенция за инвестиции и превръщането и в звено пряко подчинено на бъдещият Министър-председател и създаване на условия за стимулиране продажбите на български стоки извън граница. • Увеличаване на застрахователния капацитет на Българската агенция за експортно застраховане от 600 млн. лв. на 2 млрд. лв. • Стратегическа подкрепа и инвестиции в наука, нови разработки и иновации, комбинирани с допълнителни стимули. В тази връзка: o Създаване на фонд „Индустрия“ с начален капитал от 500 млн. лв. за дялово финансиране на предприятия на база десет годишна стратегия за създаване и развитие на индустриални мощности на пазарен и регионален принцип o Увеличение на капитала на фонд „Иновации“ с 150 млн. лв. за подкрепа на млади български инженери и специалисти, които да създават фирми и да развиват свои марки, а не да бъдат купувани за жълти стотинки от големи чужди компании o Пренастройка на „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД („Фонд на фондовете“) – прецизиране на съществуващия му инструментариум, съобразно стратегическите планове на държавата. • Преструктуриране на Националния гаранционен фонд (НГФ). Държавата запазва мажоритарен пакет във фонда и привлича допълнителен ресурс, давайки възможност на банки, инвестиционни фондове и застрахователи, да участват посредством НГФ във финансирането и подкрепата на отделни проекти на МСП. • Създаване на нови държавни финансови инструменти, включително гаранционни продукти касаещи публично-частни партньорства и инфраструктурни облигации, които позволяват инвестиции на институционалните инвеститори и на физическите лица и същеврменно осигуряват дългосрочно финансиране на важни инфраструктурни проекти, не включени във фондовете от ЕС. • Създаване на Национален финансов холдинг под управлението на Българска банка за развитие (ББР) включващ: НГФ, Българска агенция за експортно застраховане, фонд „Индустрия“, фонд „Иновации“ и „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“. Допълване ролята на ББР с ясен мандат за стимулиране на експорта на българските предприятия в чужбина. • Пренастройка на кредитната стратегия на Българската банка за развитие (ББР) към проактивна политика за достъп на малките и средни предприятия (МСП) до изгодно финансиране. Допълване ролята на ББР с ясен мандат за стимулиране на експорта на българските предприятия в чужбина. • Финансиране на МСП чрез капиталовия пазар: o Подкрепа на инициативите на ЕК по създаване на Съюз на капиталовите пазари - опростяването на изискванията за проспектите за малки и средни предприятия, както и инициативите за създаване на европейски фондове за венчърен капитал (EuVECA) и особено фондове за социално предприемачество (EuSEF). o Създаване на отделен сегмент за малки и средни предприятия на Българската фондова борса по полски и румънски модел, чрез който малки, бързорастящи фирми без дълга финансова история да набират капитал през опростена процедура, без проспект за публично предлагане и без да имат статут на публични дружества. • Създаване на суверенен фонд на Република България със средства акумулирани от бюджетния излишък за всяка една календарна година, при пълно спазване на минималните изисквания за резерви съгласно Закона за валутния борд, с цел дългосрочно инвестиране на тези средства във финансови инструменти и икономически изгодни проекти. • Въвеждане на 20% данък върху доходите на физически лица (заплати, наеми) с приходи от над 120 000 лева годишно. • Отмяна на такса сградна инсталация и формиране на сметките за отопление на база реален отопляем обем, защитени цени за най-уязвимите групи. • Рестартиране на проекта АЕЦ „Белене” след ново проучване на икономическата целесъобразност. • Рестартиране на проекта „Бургас-Александрополис”. • Стартиране на нови преговори за реабилитация на „Южен поток“ или подобен проект за преки доставки на газ от Русия • Повишаване на ефективността на бюджетните разходи за конкретни програми и дейности, при одобрени за тях разходи (програмно и нулево бюджетиране). Адекватен финансов контрол върху управлението на публичните ресурси и качеството на обществените услуги и ограничаване нивото на корупцията в публичния сектор.

Радев в НАТО: Укрепването на алианса трябва да върви паралелно с диалог с Русия (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6028701

Радев в НАТО:  Укрепването на алианса трябва да върви паралелно с диалог с Русия (Обзор)Добре дошъл обратно, посрещна го генералният секретар Йенс Столтенберг и увери, че пактът не желае нова студена война За България НАТО е изключително важна организация, която защитава сигурността на държавите членки ию дава своя принос за стабилността в нашия регион. Това заяви президентът Румен Радев на съвместна пресконференция с генералния

Туристически бум в Словения, отчасти благодарение на Мелания Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6028721

Туристически бум в Словения, отчасти благодарение на Мелания ТръмпСловения преживява туристически бум, за който немалка заслуга има и фактът, че е родна страна на първата дама на САЩ Мелания Тръмп, предаде Асошиейтед прес. Словенският статистически институт съобщи днес, че броят на нощувките на американски туристи в страната през 2016 г. се е увеличил с 10 процента в сравнение с 2015 г.

870 млн. лв. е бюджетният излишък в края на януари

http://www.mediapool.bg/870-mln-lv-e-byudzhetniyat-izlishak-v-kraya-na-yanuari-news259542.html

867 млн. лв. е бюджетният излишък към края на януари, съобщиха от финансовото министерство. Това е малко под обявените 1 млрд. лв. от експремиера Бойко Борисов на последното правителствено заседание, преди да напусне властта. За сравнение през януари 2016 г. хазната е била на плюс 992 млн. лв. Тогава обаче във фиска са влезли повече приходи под формата на грантове от ЕС заради възстановяване на извършени в края на 2015 г. разходи по европейските програми, коментират от финансовото министерство. Приходите и помощите по консолидираната фискална програма (КФП) за януари са в размер на 3.3 млрд. лв., което е със 196 млн. лв. повече в сравнение със същия месец на 2016 г. Ръстът спрямо предходната година се дължи основно на по-високите данъчни и неданъчни приходи, които нарастват с 266 млн. лв. (9.1%), докато постъпленията от помощи са по-ниски, посочват от МФ. Разходите през първия месец на годината са в размер на 2.46 млрд. лв., което е 6.7% от годишния разчет. „Съпоставено със същия период на предходната година разходите по КФП отчитат нарастване, главно поради по-високия размер на социалните и здравноосигурителните плащания, базов ефект при разходите за пенсии от увеличението им от юли 2016 г., разходите за субсидии и ръст на осигурителните вноски, свързан с увеличения размер на оигурителната вноска за фонд „Пенсии“, допълват от финансовото министерство.

На Центъра за деца с епилепсия бяха купени нови климатици на мястото на откраднатите

http://www.cross.bg/detza-epilepsiya-tzentura-1533200.html

/КРОСС/ Дарител е купил шест нови климатика за Центъра за деца с епилепсия, чиито отплителни уреди бяха откраднати миналата седмица. Това ще позволи центърът да отвори врати на 13 февруари, както бе първоначално планирано, съобщиха от центъра. "Преди по-малко от седмица разбрахме, че са откраднати 6-те климатика, закупени с дарения за отоплението на центъра. Хора без всякаква съвест ни отнеха надеждата, че сме на път на постигнем мечтата си. Дни по-късно други хора с големи сърца ни върнаха вярата, че доброто съществува. Един щедър дарител, който пожела да остане анонимен, закупи всичките 6 климатика, които наглите крадци ни отнеха. Ние ще уважим желанието му и няма да оповестим името му, но държим да знае, че благодарение на неговия жест животът на десетки семейства на деца и младежи с епилепсия ще стане по-лек и по-пълноценен, и че всички ние винаги ще му бъдем признателни за това, съобщиха от центъра. "Друг добър човек ни помогна климатиците да бъдат закупени на възможно най-ниска цена и да се монтират абсолютно безплатно, което също няма да забравим и ще му бъдем винаги признателни. Благодарим сърдечно", посочват от центъра. На 13 февруари - Международния ден на хората с епилепсия - ще отворим вратите на първия в България Дневен център за деца и лица с епилепсия, в който ще се полагат целодневни грижи за около 40 деца и младежи с тежка форма на болестта.

Новата ни анкета: Ливърпул или Челси?

http://offnews.bg/news/n_1/n_645906.html

Ще се прости ли Ливърпул с мечтите за титла? На 99%, ако тази вечер не успее да победи Челси в дербито на кръга. Новата ни анкета е свързана с резултата от битката на "Анфийлд Роуд". "Червените" от града на Бийтълс или "сините" от Лондон? Гласувайте.  Анкетата е в дясната част на сайта. Сред 22 кръга Челси води убедително с 55 точки пред втория Арсенал (47). До шестото място е гъсто: следват Тотнъм с 46, Ливърпул - 45, Манчестър Сити - 43 и Манчестър Юнайтед 41. Така че загуба на Ливърпул ще изпари и без това нищожните шансове за титла. Добрата новина за тима на Юрген Клоп, който е в ужасна серия през януари, че Мане може да играе в днешния мач. Ливърпул го върна на Острова с частен самолет, след като Сенегал отпадна от Купата на Африка. Клайн обаче все още е аут заради травма в ребрата. Антонио Конте даде почивка на почти всички титуляри за ФА Къп срещу Брентфорд. Мениджърът на Челси е щастливец, няма проблеми с контузени играчи. Аут е Бранислав Иванович, който замина за Санкт Петербург, за да подпише със Зенит. Това ще бъде и 70-ото дерби между тези два тима в ерата на Висшата лига, а Челси е без загуба при последните си четири визити на "Анфийлд". Шоуто започва в 22,00 ч. българско време, насладете му се.

Арест за шофьор от Игнатиево, хванат без книжка във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=342822

63-годишен мъж от Игнатиево прекара 24 часа в ареста, защото бе заловен да шофира без книжка. Това съобщиха от полицията за Moreto.net. Около 15 часа вчера органите на реда спрели за проверка ситроен на улица "Капитан Петко Войвода" в Аксаково.

Съветник на Тръмп: Германия се възползва от силно подценено евро

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/01/31/2910045_suvetnik_na_trump_germaniia_se_vuzpolzva_ot_silno/?ref=rss


Питър Наваро, ръководителят на новия Национален съвет за търговия към президента на САЩ, заяви, че Германия се възползва от "силно подценен" обменен курс на еврото. Думите му предизвикаха поскъпване на единната валута с 0.6% спрямо долара.

Пред "Файненшъл таймс" Наваро каза, че еврото било като "имплицитна дойче марка", чиято ниска стойност давала на Германия конкурентно предимство пред САЩ и партньорите на Берлин в Европа.

Канцлерът Ангела Меркел отхвърли подобни...

Цвета Кирилова: Ако системата не се смени доброволно, ще стане доброзорно!

http://www.cross.bg/stane-durzhavata-model-1533199.html

/КРОСС/ Понеже получавам перманентни запитвания, реших да Ви отговоря публично. Докато не се случи СМЯНА НА СИСТЕМАТА в държавата, кракът ми няма да стъпи пред избирателните урни! Да е ясно! Категорично отказвам да узаконявам с гласа си политическата простотия и престъпленията, геноцидът на българите, разсипията на държавата. И налагането на несправедливостта и арогантността като безалтернативен модел на управление на обществото. Моята държава не е тиня и аз нямя да газя в нея! Който иска да продължава да му мирише на гюбре в политико-обществените отношения, нека не спира да се продава за няколко сребърника и да ходи да се реди с неграмотни на една опашка, щом толкова Ви струват авторитетът и самочувствието. Или в тази държава някой ще натисне бутона рестарт, за да навлезем в хуманни условия на живот или България ще бъде погълната от черната дупка. Видяхте, че 30 години този модел НЕ РАБОТИ, с любезното съдействие на външни и вътрешни паразити. Изберете си Вие! Залагам на прогреса, истината и съзидателността! Презирам лъжата и продажността! НЯМА ДА ГЛАСУВАМ, ДОКАТО СПРАВЕДЛИВОСТТА НЕ СТАНЕ НОРМА!Ако не стане доброволно, ще стане доброзорно! Автор: Цвета Кирилова - Блог

Шефът на "Чистота" в Пловдив: Идва страшна киша

https://www.24chasa.bg/novini/article/6028320

Шефът на "Чистота" в Пловдив: Идва страшна кишаЗа голяма киша по пловдивските улици предупреди директорът на "Чистота" Иван Стоянов. Очаквал в събота и неделя със затоплянето на времето ледът да се размекне и да превърне пешеходните зони и междублоковите пространства в трудно проходими места. Шахтите били сковани от лед и нямало да могат да поемат топящия се сняг.

Спас Русев: 3 пъти отказвам от "Хуавей" да дойдат на "Герена" - 200 души и празни седалки

https://www.24chasa.bg/sport/article/6028708

Спас Русев: 3 пъти отказвам от "Хуавей" да дойдат на "Герена" - 200 души и празни седалкиМажоритарният собственик на Левски Спас Русев обяви пред "Дарик", че той и неговия син остават в клуба. „Причината на това общо събрание е да се приемат финансовите отчети за миналата година и ще бъде направена една смяна в надзорния съвет, която не се отнася нито за мен, нито за моя син. Нищо съществено няма да се случи“, коментира Русев.

Дневен хороскоп за 1 февруари

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-1-fevruari-news_591030.html

Овен Тази сряда ви очаква появата на интересен човек в живота ви. Дайте шанс на странностите му. Качествата на този човек може да обогатят живота ви и да ви покажат нови светове. Телец Днес не бъдете скептични към идеите на другите. Може да не са толкова добри, колкото вас, н

БСП се развихри: По-високи пенсии и заплати, безплатно лечение и данъчни стимули

http://www.mediapool.bg/bsp-se-razvihri-po-visoki-pensii-i-zaplati-bezplatno-lechenie-i-danachni-stimuli-news259541.html

Повишаване на по-отдавна отпуснатите пенсии с 20 процента, повече пари за отглеждане на деца, вдигане на стартовите заплати на лекарите и на работещите в БАН и Селскостопанската академия, безплатно здравеопазване и повече центрове за спешна помощ, задължителни квоти за продажба на български хранителни продукти в хипермаркетите, редовни полицейски патрули в селата, данъчни стимули за млади предприемачи и млади семейства, както и поредна реформа в образованието. Това са основните акценти в проекта на предизборната платформа на Българската социалистическа партия, с която левицата смята да се яви на предсрочния вот на 26 март с намерението да го спечели и да състави самостоятелен кабинет. Документът, с който Mediapool разполага, обаче не е окончателен и търпи редакции в движение, а окончателният му вариант трябва да бъде гласуван на конгреса на БСП в събота и неделя. Основното му мото е "8 милиона българи и нито един на и под прага на бедност", но как амбициозната програма на левицата ще бъде финансово обезпечена въобще не е ясно. В платформата засега няма разчети коя мярка колко ще струва на държавния бюджет, откъде ще се осигурят средствата и какъв ще е икономическият ефект от нея. Запазване на болници и още спешни центрове Сред обещаваните на електората благини е напълно безплатно, достъпно и навременно медицинско обслужване на здравно осигурените лица. Левицата смята да премахне въведената от бившия здравен министър Петър Москов система за влизане в болница с пръстов отпечатък, която трябва да ограничи източването на бюджета Здравната каса с фиктивно лекувани пациенти. БСП обещава да запази държавните и общинските лечебни заведения в отдалечените и труднодостъпни райони на страната, но не посочва как ще се финансират те. Предвижда се и промяна на разпределението на бюджета на НЗОК и въвеждане на минимален праг от 12 процента от порите за здраве за първичната извънболнична помощ, както и пренасочване на средства към профилактика, майчино и детско здравеопазване. Социалистите обещават и разширяване и разкриване на нови звена за спешна помощ в градовете с голяма концентрация на население, които да гарантират безплатно здравеопазване. Отново не е ясно колко ще струва това. Увеличаване на заплатите на медицинските специалисти и за бакалаврите тя да е минимум 920 лв., а за магистрите – 1380 лв., предвижда още БСП. Завършващите държавна поръчка лекари, медицински сестри, акушерки и стоматолози обаче ще са длъжни да подписват предварителни договори за работа в България за половината период от времето, платено за обучението им. Насочвайки се към традиционните си гласоподаватели – по-възрастните хора, БСП ще агитира с преизчисляване на пенсиите и намаляване на разликите между старите и ново отпуснатите пенсии. Планираното увеличение на по-старите пенсии е с около 20%. Разчети за необходимите за целта средства няма. Приспадане до 100 хил. лв. лихви за първо жилище на млади семейства На прицел обаче са взети и по-младите хора. На тях се обещава приспадане на лихвите по кредити за първо и единствено жилище до 100 000 лв. от дължимия данък общ доход. Обвързване размера на минималната работна заплата с увеличението на средното трудово възнаграждение, обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години да е колкото минималната работна заплата, приспадане на 50 лв. месечно от дължимия данък общ доход на родителите с деца до 18 години, и помощи за учениците от социално слаби семейства не само в първи клас, а до четвърти включително, са част от другите социалистически инициативи. Левицата ще обещава стартова заплата за млад учен от поне две минимални работни заплати, което при сегашния им размер прави 920 лв. Стипендии и програми за докторанти и постдокторанти, базови минимални заплати за заетите в науката по основен трудов договор в БАН и Селскостопанската академия. Според плановете в платформата средствата за образование в държавния бюджет до 2020 г. трябва да достигнат 5% от БВП при 3.5% за 2017 г. а за научно-изследователска дейност – 1% от БВП, докато за тази година е 0.19 процента. Социалистите смятат също така да премахнат предвижданото да влезе в сила от 2018 г. предоставяне на държавна субсидия и за честните училища, чиято цел беше всички деца да получават пари от бюджета за образованието си и до получат по-голям достъп до частни училища. БСП обаче предвижда да има публично финансиране само на държавните и на общинските училища, да въведе само по един учебник по предмет и да се актуализират учебните програми от I до XII клас. Квоти за български хранителни стоки Предизборната платформа на БСП предвижда още да се въведат задължителни квоти за български продукти в търговските вериги с оборот над 2 млн. лв. годишно. Така хипермаркетите ще трябва да продават минимум 51% български плодове и зеленчуци в сезона на производството им и 30% – извън него, 70% мляко и млечни продукти, 25% месо и месните продукти (без пилешко), 50% пилешко месо, 75% вино и спиртни напитки. Сумите, събрани от санкции за неизпълнение на това изискване, ще влизат в Държавен фонд "Земеделие" и ще се използват за подпомагане на български земеделски производители, планира левицата. След като не успя в рамките на този парламент да прокара законодателство за предприятия с над 50% държавно или общинско участие, БСП предизборно обещава въвеждане на професионално мениджърско тяхно управление на конкурсно начало, отчетност за постигане на пазарни цели, прозрачност в управлението. Управление на пазарен принцип, пресичане на зависимостта на държавния и общинския сектор от политическите промени и гарантиране на приходи в държавния и общинските бюджети, са сред целите на социалистите. Те предвиждат още създаване на отделен сегмент за малките и средните предприятия на Българската фондова борса, чрез който малки, бързоразвиващи се фирми, без дълга финансова история, да могат да набират капитал чрез опростена процедура, без проспект за публично предлагане и без да имат статут на публични дружества. Финансов холдинг за стимулиране на износа Създаване на Национален финансов холдинг, който да обединява Националния гаранционен фонд, Българската агенция за експортно застраховане, чиито средства се предвижда да се увеличат до 2 млрд. лв., обещания от БСП нов фонд "Индустрия" с бюджет от 500 млн. лв., сегашния фонд "Иновации", чийто ресурс да се увеличи до 150 млн. лв., както и Фонда мениджър на финансови инструменти в България, планира още БСП. Според партията този холдинг ще се управлява от държавната Българска банка за развитие (ББР) и целта е стимулиране на експорта на българските предприятия в чужбина. Крайната цел е българските компании да получават на едно място и с минимални бюрократични спънки дялово или кредитно финансиране за своя бизнес, дългови инструменти и застраховка на реализирания износ, обяснява левицата. Отноов обаче не се посочва откъде ще дойдат средствата за създаването на новите фондове и подсилването на сегашните. Нулева ставка на данък "печалба" при годишен оборот от търговска дейност до 150 000 лв. за стартиращи предприятия, създадени от предприемачи до 35 г., които в рамките на 24 месеца да открият минимум пет работни места, е друго обещание на БСП. Левицата планира и създаване на ново Министерство на транспорта и транспортната инфраструктура, което да провежда единна политика за балансирано развитие на всички видове инфраструктура и транспорт. Ако вземе властта, социалистическата партия смята да предостави двегодишна държавна гаранция на БДЖ за изплащане на задълженията на железницата към кредиторите и последващи действия за рефинансиране на дълга. Потвърдена е и заявката за отмяна на процедурата по концесия на летище София, обявена от правителството на ГЕРБ, с първоначалните приходи от която се предвиждаше БДЖ да изплати дълговете си и да закупи малко нови локомотиви и пътнически вагони. Работа за отпадане на санкциите срещу Русия и развитие на отношенията с Китай и Индия Левицата потвърждава евроатлантическата ориентация на България, но залага на развитие на отношенията с Русия, Китай, Индия и други държави с цел разширяване на пазарите и привличане на инвестиции. Външната политика ще е ориентирана за подобряване и развитие на отношенията с Русия, в това число предприемане на конкретни инициативи и стъпки, в сътрудничество с другите страни-членки, за преразглеждане на политиката на санкции на ЕС спрямо Русия и тяхното отпадане, пише с проектоплатформата на БСП за предсрочните избори. . Предвижда се създаване на полицейски постовне с постоянен жандармерийски състав и транспортна техника, които да патрулират в поне по три села и да реагират незабавно при кражби и други престъпления. Сред плановете на левицата са и изменения в Наказателно-процесуалния кодекс, които да ограничат силно възможностите за връщане на делата от съда на Прокуратурата, както и да въведат стриктни срокове и "жалба за бавност" в наказателния процес като средство за реакция и защита на правата при необосновани забавяния от страна на Прокуратурата и съда. БСП иска да има работещо "бързо съдебно производство" при грабежи и причиняване на телесни повреди.

"Дойче банк" глобена с 630 млн. лв. за пране на руски милиарди

http://www.mediapool.bg/doiche-bank-globena-s-630-mln-lv-za-prane-na-ruski-miliardi-news259540.html

Германската "Дойче банк“ ще отнесе солидни глоби в общ размер на 630 млн. долара в САЩ и Великобритания заради пране на пари от Русия, стана ясно във вторник. Късно в понеделник Департаментът за финансови услуги на американския щат Ню Йорк съобщи, че банката ще плати глоба от 425 млн. долара за извънсъдебно уреждане на разследване за пране на пари от Русия. Според властите банката е допуснала нейни клиенти да участват в схема за "огледална търговия", чрез която 10 млрд. долара са били изнесени от Русия между 2011 г. и 2015 година, предаде БТА. Схемата е включвала покупка на руски акции, деноминирани в рубли, чрез клона на банката в Москва и, малко по-късно, продажба на идентични акции на същата цена и в същото количество за долари чрез клона в Лондон. За тази търговия няма "законна икономическа причина", подчерта американският регулатор. Според нюйоркските власти, цитирани от "Блумбърг“, близък роднина на супервайзера на "Дойче банк“ в Москва е получил подкуп на стойност 250 000 долара, за да бъдат "изчистени“ сделките. Сумата е била преведена през фирми на Британските вирджински острови и Кипър. Банката е пропуснала куп възможности да предотврати измамната схема, съобщи още регулаторът, цитиран от "Ройтерс“. Във вторник и британските власти обявиха, че глобяват трезора със 163 млн. бр. лири (204 млн. долара) по същото разследване, тъй като финансовата институция не е успяла да поддържа достатъчен контрол срещу прането на пари. Тя е допуснала нейни клиенти да изнесат 10 млрд. долара от Русия по "начин, който силно сочи финансово престъпление". Британската служба за контрол на финансовото поведение уточни, че глобата е най-голямата, налагана някога от регулатора за нарушаване на правилата срещу прането на пари. От "Дойче банк“ коментираха пред световните агенции, че двете нови глоби са предвидени в резервите на институцията за съдебни разноски. Главният административен директор на финансовата институция Карл вон Рор, цитиран от "Ройтерс“, коментира, че тя съжалява за ролята си в руската схема и че оттогава насам се опитва да поправи пропуските си. Случаят обаче все още не е напълно приключен, защото извънсъдебното споразумение не касае разследването на американското министерство на правосъдието. "Блумбърг“ припомня, че новината за двете глоби идва няколко седмици, след като "Дойче банк“ се съгласи да й бъде наложена санкция от 7.2 млрд. долара за разрешаване на друго американско разследване срещу нея – за продажба на токсични ипотеки. Продължават и други разследвания срещу финансовата институция – за манипулация на валутни курсове и цени на ценните метали. В края на 2015 г. "Дойче банк“ отнесе и друга солена санкция от американските власти. Тогава трезорът беше глобен с 258 млн. долара заради многократни нарушения на ембаргото, наложено от Вашингтон срещу Сирия и Иран. В четвъртък се очаква "Дойче банк“ да обяви финансовия си резултат за 2016 г. Според анализатори, цитирани от "Ройтерс“, най-вероятно ще се отчете загуба от над 650 млн. евро.

Общественото мнение през 2016-а в годишника на „Галъп интернешънъл“

http://offnews.bg/news/n_1/n_645907.html

Новата книга на „Галъп интернешънъл“ вече е в книжарниците. Книгата носи заглавието „Политическият процес и общественото мнение през 2016 г.“ Издадена е от „Сиела“ и съдържа всичко по-важно от изследванията на общественото мнение у нас в последната година. Книгата е поредната от традицията на годишните обзори на агенцията, която включва и данни от международните сравнителни изследвания на глобалната асоциация УИН/„Галъп интернешънъл“. Затова на страниците ще откриете доста класации на страните в света. Годишникът на „Галъп интернешънъл“ не пропуска нищо по-важно от данните за общественото мнение за изборите у нас, референдумът, изборите в САЩ, тревогата по света, Брекзит събитията в Турция и много други. Отбелязани са и рекордно ниските нива на подкрепа за президентската институция в края на мандата, както и историческото снижаване на доверието в ЕС – което остана високо, но е в най-ниската си фаза от началото на века насам, отбелязват изследователите от „Галъп интернешънъл“. Въпреки това обаче българите продължават да са едни от най-еврофилските нации. Данни от специално изследване в ЕС показват, че британският референдум така и не повлия съществено до този момент на настроенията към ЕС в страните членки. Като цяло, по света усещането за лично щастие преобладава, макар България да е по-скоро изключение. В книгата е застъпена и пълната социологическа картина на второто правителство Борисов, както и на неговия парламент. Отново ще откриете и личните рейтинги – най-харесваните и най-нехаресваните министри. Предишните книги на „Галъп интернешънъл“ са откриваеми в книжарниците на „Сиела“, както и в онлайн магазините.

Ожесточени боеве в Източна Украйна, 7 убити за денонощие

http://offnews.bg/news/n_1/n_645904.html

Боевете в Източна Украйна между правителствените войски и сепаратистките бунтовници се засилиха. Седем души са убити от двете страни през последното денонощие, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. При артилерийски обстрел в района на контролирания от властите град Авдеевка са убити най-малко трима войници, а други 20 са ранени, съобщи пресслужбата на военната операция в Източна Украйна. Има и неуточнен брой цивилни жертви. Бунтовническата Донецка информационна агенция съобщи за четирима убити и седем ранени бунтовници. Боевете са прекъснали водоснабдяването в по-голямата част от града, който освен това остава без отопление при температури, достигащи 18 градуса под нулата. Бунтовниците в Донецк  обявиха, че електрическа подстанция е повредена от артилерийски обстрел. Това е прекъснало електрозахранването на въглищната мина "Засядко" в Донецк, блокирайки над 200 миньори под земята.

ООН поднови хуманитарните доставки за сирийския град Дейр аз Зур

https://www.24chasa.bg/novini/article/6028610

ООН поднови хуманитарните доставки за сирийския град Дейр аз ЗурООН поднови доставките на хуманитарна помощ по въздуха за жителите на обсадения от групировката "Ислямска държава" сирийски град Дейр аз Зур, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Доставките са възобновени от вече два дни след двуседмично прекъсване, дължащо се на ситуацията в областта на сигурността,

Гуцанов: Основните цели на програмата са икономика, заетост, доходи и растеж

http://econ.bg/Новини/Гуцанов-Основните-цели-на-програмата-са-икономика-заетост-доходи-и-растеж_l.a_i.736571_at.1.html

„След десетгодишно членство в ЕС, България продължава да се разминава с установените европейски практики на взаимодействие на икономическите субекти...

Ако вземеш застраховка, не можеш да съдиш виновника

http://www.moreto.net/novini.php?n=342732

Веднъж споразумял се със застрахователя по "Гражданска отговорност" и заявил, че е напълно обезщетен за дадена вреда, пострадалият няма право да търси компенсация и от увредилия го шофьор. Това постановиха в Тълкувателно решение Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд (ВКС).

Излишъкът в бюджета през януари се очаква да е 867.3 млн. лв.

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2017/01/31/2910037_izlishukut_v_bjudjeta_prez_ianuari_se_ochakva_da_e/?ref=rss


На база на предварителни данни и оценки се очаква консолидираният бюджет да завърши януари с излишък на касова основа с 867.3 млн. лв. (0.9% от прогнозния БВП), съобщиха от Министерството на финансите.

В последните дни от управлението си премиерът в оставка Бойко Борисов не пропусна да се похвали, че и януари, както и повечето месеци от предходната година, ще има излишък в бюджета.

За сравнение за януари 2016 г. бе отчетен излишък по консолидираната фискална програма...

Три години затвор за футболен треньор укривал данъци

https://www.24chasa.bg/sport/article/6028685

Три години затвор за футболен треньор укривал данъциФутболният треньор Франк Дюма беше осъден на три години затвор, 10 месеца от които условно, за укриване на данъци. Френският съд наложи строгото наказание на бившия треньор на футболния "Кан", ощетил държавата с над половин милион евро, информира NOVA. Освен присъдата, Дюма, който не пръсъства на съдебното заседание,

Предизвестено: Бившият прокурор Стефан Милев оглави временно Софийския районен съд (обновена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/31/2909896_predizvesteno_bivshiiat_prokuror_stefan_milev_oglavi/?ref=rss


Съдийската колегия избра доскорошният прокурор Стефан Милев за временно изпълняващ длъжността председател на Софийския районен съд. Този резултат беше очакван, след като днес, като извънредна точка кандидатурата на Милев беше внесена за разглеждане от името на осем от членовете на колегията. Осем са и необходимите гласове, с които едно решение се счита за прието. Толкова и бяха тези, които Милев получи.

За това, че мнозинството от колегията има сценарий и избран предварително и.д....

Прости дейности поддържат когнитивните способности при възрастните хора

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6028568

Прости дейности поддържат когнитивните способности при възрастните хораДори когато човек е прехвърлил 70-те, прости дейности, като сърфиране в интернет, игра на бридж и общуване с хора, могат да допринесат да се предотврати намаляването на умствените способности с възрастта, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Заключенията са въз основа на американско изследване. Това не е скъпо като компютърните игри,

Кофас повишава оценката на страновия риск на България до А4

http://econ.bg/Новини/Кофас-повишава-оценката-на-страновия-риск-на-България-до-А4_l.a_i.736569_at.1.html

Оценката на страновия риск на България се повишава за първи път от 11 години насам. Глобалната компания за управление на риска Кофас я покачва от В...

Мирните преговори за Сирия се отлагат за 20 февруари

https://www.actualno.com/asia/mirnite-pregovori-za-sirija-se-otlagat-za-20-fevruari-news_591051.html

Специалният пратеник на ООН по Сирия Стефан де Мистура е заявил, че водените от организацията преговори за обхванатата от гражданска война в Близкия изток са отложени до 20 февруари. Това предаде AFP, цитирана от "Фокус". Данните идват от дипломати, присъствали заедно с него н

Белград - златна мина за каналджиите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/01/31/2910038_belgrad_-_zlatna_mina_za_kanaldjiite/?ref=rss


Жени проституират, мъже продават бъбреците си, а деца попадат в плен на детската порнография: блокираните в Сърбия отчаяни бежанци дават всичко, за да продължат пътя си към Западна Европа. Репортаж на Неманя Руйевич за "Дойче веле".

Между 200 и 300 евро струва услугата. Тя включва превоз до унгарската или хърватската граница и посочване на пътя до граничната бразда, която от страната на Унгария е опасана с ограда. Дори и ножица за рязане на тел е включена в цената.

По този...

Служебният кабинет планира увеличаване на служителите на Агенцията по обществените поръчки

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/31/2910042_slujebniiat_kabinet_planira_uvelichavane_na/?ref=rss


Увеличаване на служителите на Агенцията по обществените поръчки и създаването на ново звено, което да отговаря за електронното възлагане на търговете, предвижда проект за нов устройствен правилник на Агенцията по обществените поръчки. Проектът на служебното правителство е публикуван в портала за обществени консултации към Министерския съвет.

Новият правилник предвижда увеличаване на персонала с 15 щатни бройки – от сегашните 70 на 85 служители.
В документа се посочва, че...

През 2016 г. държавният дълг се е увеличил с 2,1238 млрд. евро

http://www.cross.bg/evro-mlrd-dulg-1533198.html

/КРОСС/ Дългът на страната ни се е увеличил с 2,1238 млрд. евро до 13,7619 млрд. евро през 2016 г., отчете Министерството на финансите (МФ). Спрямо ноември дългът нараства с 557, 8 млн. евро. Вътрешните задължения през последния месец на миналата година са в размер на 3,4895 млрд. евро, а външните - 10,2724 млрд. евро. През 2016 г. вътрешният дълг се е свил с 189,9 млн. евро, докато външният дълг е нараснал с 2,3137 млрд. евро. От финансовото министерство уточняват, че основна причина за увеличаването на външния дълг през 2016 г. е успешното емитиране на нови еврооблигации през март 2016 г. за 1,994 млрд. евро. В края на отчетния период (31 декември 2016 г.) делът на дълга на подсектор „Централно управление" към брутния вътрешен продукт (БВП) нараства до 29,4% спрямо 25,7% в края на 2015 г., като делът на вътрешния дълг е 7,4%, а на външния дълг - 22,0%. Министерството на финансите отбелязва, че валутната структура на дълга към края на декември се разпределя както следва: 79,9% в евро, 19,4% в левове, 0,2% в щатски долари и 0,5% в други валути.

Производителят на "Джони Уолкър" и "Смирноф" се връща на ирландския пазар

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/01/31/2910032_proizvoditeliat_na_djoni_uolkur_i_smirnof_se_vrushta/?ref=rss


Британският производител на алкохолни напитки "Диаджео" (Diageo) ще пусне ново ирландско уиски "Роу енд Ко" (Roe & Co), съобщи днес най-големият производител на алкохолни напитки в света, цитиран от Ройтерс.

Производителят на "Джони Уолкър" (Johnnie Walker) и "Смирноф" (Smirnoff) съобщи, че ще инвестира 25 млн. евро за три години за изграждането на завод за алкохолни напитки в Дъблин, почти две години след като се изтегли от ирландския пазар за уиски.

Компанията очаква...

Трима арестувани в Италия заради трафик на оръжие към Иран и Либия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6028579

Трима арестувани в Италия заради трафик на оръжие към Иран и ЛибияТрима души бяха арестувани в Италия във връзка с разследване на трафик на оръжие за Иран и Либия, съобщи италианската полиция, цитирана от Франс прес, цитирана от БТА. Двама от задържаните са семейна двойка от района на Неапол. Съпругът е приел исляма и има много контакти в Иран. На снимка, публикавана в италиански медии,

От утре може да се плащат местни данъци в София

http://www.cross.bg/vnoska-danuk-obshtina-1533197.html

/КРОСС/От 1 февруари собствениците на недвижими имоти в Столичната община могат да плащат местни данъци и такси за 2017 г., съобщава заместник-кметът по финанси Дончо Барбалов, цитиран от пресцентъра на общината. Срокът за ползване на 5% отстъпка от данък недвижими имоти и данък върху моторните превозни средства (МПС) е 30 април 2017 г., но за да се възползват гражданите от облекчението, е необходимо да бъде заплатена сумата за цялата година, а не на вноски. Отстъпката обаче важи само за данъците, при такса смет няма отстъпка. До 10 дни ще бъдат изпратени и съобщенията за дължимото на хартиен носител, обявяват още от общината.Задълженията могат да се плащат и на равни вноски. Срокът за данък недвижими имоти и данък МПС е 30 юни 2017 г. за първа вноска, 31 октомври за втора вноска. При такса битови отпадъци срокът е 30 април 2017 г. за първа вноска, 30 юни - втора вноска, 30 септември - трета вноска и 30 ноември - четвърта вноска. Плащането може да се извършва във всеки от данъчните отдели на районните администрации на Столичната община, независимо от адреса на имота или на задълженото лице. Касите разполагат и с ПОС устройства. Друга възможност за плащане на местни данъци и такси е по банков път или през интернет страницата на Столичната община, където могат да се правят и справки. За това са необходими партиден номер и ЕГН или Булстат/ПИН номер, издаден от данъчните отдели на общината

"Ливърпул" ще премести 1000 зрители, за да увеличи местата за инвалиди

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/31/2910033_livurpul_shte_premesti_1000_zriteli_za_da_uvelichi/?ref=rss


"Ливърпул" ще премести хиляда зрителски места на стадион "Анфийлд", за да увеличи тези за хора в инвалидни колички.

Те ще бъдат увеличени от 195 до над 250, като за пръв път ще бъдат включени места за инвалиди за феновете на гостуващия отбор.

От клуба заявиха, че ще осигурят подходящи алтернативни места за феновете със сезонни карти, които ще бъдат засегнати от планираната реконструкция.

"Работим по този въпрос. Ще държим директна връзка със засегнатите...

В британския парламент започнаха дебатите по Брекзита

http://www.moreto.net/novini.php?n=342823

В Камарата на общините днес започна обсъждането на проектозакона, разрешаващ на британското правителство да започне преговорите за излизане от Европейския съюз, предаде Франс прес. "Това не е проектозакон по въпроса дали Великобритания трябва да напусне ЕС или не, или пък как да го направи.

Бербатов е все по-близо до Висшата лига

https://www.actualno.com/football/berbatov-e-vse-po-blizo-do-visshata-liga-news_591049.html

Димитър Бербатов кацна в Лондон преди минути, като е бил засечен на Терминал 3 на летище "Хийтроу", научи Sportlive.bg. Очаква се българският нападател да се насочи към Олимпийския стадион в Лондон. Според различни информации, бившият ас на Тотнъм и Манчестър Юнайтед има конкретна оферта от лондонски тим Кой е той - четете в Sportlive.bg!    

Благой Георгиев вкара за 1:0 срещу „Дунав“

https://www.24chasa.bg/sport/article/6028648

Благой Георгиев вкара за 1:0 срещу „Дунав“Благой Георгиев отбеляза единственото попадение от дузпа, с което елитният руски „Оренбург“ успя да излъже „Дунав“ в контрола. Русенци превъзхождаха след почивката, но почти не отправиха удари и закономерно не стигнаха до попадение във вратата на русите. В първите минути „Дунав“ предимно се бранеше, а положенията бяха за противника.

Акциите на Wall Street поевтиняват в последния борсов ден от януари*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/akciite-na-wall-street-poevtiniavat-v-posledniia-borsov-den-ot-ianuari-233124/

В понеделник Тръмп подписа изпълнителна заповед за драстично свиване на регулациите, но инвеститорите се фокусираха върху указа за ограничаване на имиграцията

Vivacom с промени в ръководния екип

https://www.actualno.com/sciencelogy/vivacom-s-promeni-v-rykovodnija-ekip-news_591046.html

VIVACOM приветства двама нови директори в управлението на компанията. Това са Димитрис Лиупис, който от 1 февруари ще заема поста Главен маркетинг директор и член на Управителния съвет, и Иво Златев, който от същата дата ще е Главен юридически директор на компанията. Димитрис

Трябва ли да плащаме сметката за тока или парното, ако я обжалваме

http://offnews.bg/news/n_1/n_645901.html

Във връзка с появилите се в медиите твърдения, че при съмнения за надписани сметки за тока гражданите трябва да заплатят фактурите си дори при подаване на възражение, Комисията за защита на потребителите (КЗП) уточни какви всъщност са правилата. Всеки потребител, който счита, че му е начислена сума за повече от изразходваната от него електрическа енергия, следа да подаде жалба към електроразпределителното дружество. До произнасянето на търговеца, което трябва да стане в срок от 30 дни, абонатът не е длъжен да заплаща оспорената фактура, а доставчикът няма право да преустановява предоставянето на електричество, пишат от КЗП. В случай, че дружеството се произнесе, че начислената сума е за реално консумирана енергия, потребителят ще бъде длъжен да заплати месечната си сметка. Независимо от това, ако той продължава да счита, че е некоректно таксуван, може да потърси правата си по съдебен ред. До тази постановка се стигна след потвърдено от съда становище на КЗП, че електроразпределителното дружество няма право да спира електричеството на свой абонат подари просрочена месечна фактура преди да се произнесе по подаденото възражение на своя абонат. Същото важи и по отношение на топлофикациите, уточни Комисията.

Тръмп призова фармацевтични компании да намалят цените и да върнат производството в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6028611

Тръмп призова фармацевтични компании да намалят цените и да върнат производството в САЩПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп се е срещнал с директорите на няколко водещи фармацевтични компании, предаде Ройтерс, цитира "Фокус". Той е призовал индустрията да повиши производството си в САЩ и да намали цените и заяви, че ще ускори времето, необходимо за одобряването на новите

Кирил Ананиев предлага правилник за Агенцията по обществени поръчки

http://econ.bg/Новини/Кирил-Ананиев-предлага-правилник-за-Агенцията-по-обществени-поръчки_l.a_i.736567_at.1.html

Министърът на финансите Кирил Ананиев предлага на МС да приеме нов Устройствен правилник /УП/ на Агенцията по обществени поръчки. Предложението...

Пипа Мидълтън ще се омъжи в живописна църква

https://www.actualno.com/showbusiness/pipa-midyltyn-shte-se-omyji-v-jivopisna-cyrkva-news_591044.html

Роднината на Бъкингамския дворец Пипа Мидълтън скоро ще мине под венчило. Журналисти научиха някои детайли от предстоящото тържество. Сватбата ще бъде на 25 май тази година, пише Daily Mail. Пипа Мидълтън и Джеймс Матюс ще се венчаят в църквата „Свети Марк“ в Енгфийлд, граф

Малки джентълмени - подобия на модни икони (Галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6028535

Малки джентълмени - подобия на модни икони (Галерия)Светските личности завземат все по-голяма част от интернет аудиторията и така печелят все повече привърженици. Техният жизнен стандарт, маниер на поведение и начин на обличане се превръщат в наръчник от правила за следване от хората, които считат, че това представлява истинския житейски успех. Освен възрастни,

Спас Русев: Ако "Левски" не се самоиздържа, е в риск, защото няма да се излива торба с пари

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/31/2910005_spas_rusev_ako_levski_ne_se_samoizdurja_e_v_risk/?ref=rss


Собственикът на футболния "Левски" Спас Русев предупреди феновете да не очакват да изсипе торба с пари, за да издържа клуба.

Той обяви, че "Левски" ще се разпростира спрямо приходите си, и призова запалянковците да поемат своя дял от финансовото му осигуряване.

"Подсигуряването на бъдещето е в ръцете на неговите привърженици. Ако не се намери формула "Левски" да генерира приходи и да се самоиздържа, всичко останало поставя клуба пред голям риск", заяви Русев в интервю за...

Fibank отчита 255 млн. лв. печалба преди обезценка за 2016 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6028631

Fibank отчита 255 млн. лв. печалба преди обезценка за 2016 г.Fibank (Първа инвестиционна банка) приключи 2016 г. с печалба от 255 млн. лв. преди обезценка на неконсолидирана база, запазвайки трета позиция по големина на активите в България след УниКредит Булбанк и Банка ДСК. Банката е най-голямата институция в страната с български капитал. Възвръщаемостта на капитала след обезценки и данъци е 11,17%.

4,2 милиона млади европейци са без работа

http://offnews.bg/news/n_1/n_645892.html

Инфлацията в еврозоната* се очаква да се увеличи до 1,8% на годишна база през януари при 1,1% през декември 2016 г., показват експресни данни на Евростат - статистическото бюро на Европейския съюз. Основната причина за повишението е по-скъпата електроенергия, на второ място е компонентът "Храната, алкохол и цигари" и на трето са услугите. В същото време, безработицата през декември в еврозоната спада до ниво 9,6% при 9,7% за ноември и 10,5% през декември 2015 г. Това е най-ниското ниво на безработица в еврозоната от месец май 2009 г. В 28-те страни-членки средното ниво на безработицата през декември е 8,2%, колкото беше и през ноември, и спада от 9%, колкото беше през декември 2015 г. Нивото й е най-ниско от февруари 2009 г. 20,065 милиона граждани на страни в ЕС, от които 15,57 млн. в еврозоната, са били без работа през декември 2016 г. Спрямо ноември 2016 г. безработните са намалели със 159 000 души в ЕС и с 121 000 в еврозоната. Спрямо декември 2015 г. безработицата е спаднала до 1,839 милиона в ЕС и 1,256 милиона в еврозоната. Сред страните членки най-ниската безработица през декември е регистрирана в Чехия (3.5%) и Германия (3.9%). Най-висока е била тя в Гърция (23.0% през октомври) и Испания (18.4%). За 1 г. (2016 спрямо 2015 г.) нивата на безработицата са спаднали в 24 страни членки и са се увеличили в Кипър (от 13.1% на 14.3%), Италия (от 11.6% на 12.0%), Естония (от 6.6% на 6.7% между ноември 2015 и ноември 2016) и Дания (от 6.1% на 6.2%). Най-голямото намаление е регистрирано в Хърватия (от 15.0% на 11.4%), Испания (от 20.7% на 18.4%) и Португалия (от 12.2% на 10.2%). Нивото на безработица в Италия остава на най-високото си ниво през последната година и половина, отразявайки притесненията за състоянието на третата най-голяма европейска икономика. Младежката безработица там се е увеличила до 40,1%, което е най-високото й ниво от юни 2015 г. На ниво ЕС младежката през декември 2016 г. младите (под 25 г.) безработни са били 4.219 милиона, от които 2.957 милиона са в еврозоната. Спрямо декември 2015 г. младежката безработица намалява със 196 000 души в ЕС и с 88 000 в еврозоната. През декември 2016 г. младежката безработица е била 18,6% средно за 28-те страни членки и 20,9% в еврозоната. През декември 2015 г. в ЕС тя е била 19,5%, а в еврозоната - 21,8%. През декември 2016 г. най-ниското ниво на младежка безработица е в Германия - 6,5%, а най-високото е в Гърция - 44,2% (октомври 2016), Испания (42.9%) и Италия (40.1%). През декември 2016 г. нивото на безработицата в САЩ е 4,7%, показват още данните на Евростат. Тя се увеличава от 4,6%, колкото е регистрирана през ноември 2015 г. През декември 2015 г. тя е била 5,0%. * Белгия, Германия, Естония, Ирландия, Гърция, Испания, Франция, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Австрия, Португалия, Словения, Словакия и Финландия.

Масово убиват жени в Русия, сега Путин е на ход

https://vesti.bg/sviat/masovo-ubivat-zheni-v-rusiia-sega-putin-e-na-hod-6064869

„Ние говорим за конфликт в семейството. Не трябва гледаме на този проблем от либерална гледна точка,“ коментира руски депутат

Без ток утре във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=342810

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 1 февруари без ток ще бъдат няколко района във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 13:00 ч. до 14:00 ч. - гр. Варна, местност Траката част от ул.

България може да спечели от изтеглянето на САЩ от TPP, смята анализатор

http://www.investor.bg/sasht/337/a/bylgariia-moje-da-specheli-ot-izteglianeto-na-sasht-ot-tpp-smiata-analizator-233123/

Изтеглянето на САЩ от споразумението дава възможност на нейно място да се включи Китай, коментира Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията

Вярно или не? Илко Семерджиев: Листа от 4000 чакащи пациенти е феномен

http://www.mediapool.bg/vyarno-ili-ne-ilko-semerdzhiev-lista-ot-4000-chakashti-patsienti-e-fenomen-news259539.html

[div class='center_orange']"Доколкото ми е известно, листата на чакащите, която формира Националната здравноосигурителна каса, вече е надскочила 4 000 човека. Това е ясен показател, някакъв феномен, който ние досега нямахме. България беше страна с изключително лесен достъп до здравеопазване, до здравна помощ, а сега от 2016-та година ние имаме листа на чакащите, и то измерваща се в хиляди хора". Илко Семерджиев, 29 януари 2017 година пред БНР[class='center_orange' div] След броени дни на поста служебният здравен министър Илко Семерджиев се обяви за сериозни промени в политиката, следвана от предшественика му Петър Москов. Двамата не крият, че имат коренно различни виждания за развитието на сектора. Сред основните критики на Семерджиев към следваната до момента политика е налагането на бюджетни ограничения на болниците – т.нар. лимити. Служебният министър даде заявка за премахването им и разкритикува наличието на листи на чакащите пациенти в болниците, тъй като чрез тях се затруднява достъпът на пациента до лечение. Истината е, че листи на чакащите пациенти в болниците има от години. В наредба на здравното министерство още през 2004 г. е предвидена възможността да се формират листи на чакащите, когато болницата няма капацитет да лекува всички нуждаещи се. В листите на чакащите обикновено попадат пациенти, които се нуждаят от планови операции или друг вид планово лечение, което може да бъде отложено във времето и насрочено за удобен лекаря, болницата и пациента момент. Отложен прием има в почти всички европейски държави, като на места пациенти чакат и по половин година и повече, за да влязат в болница. Когато Петър Москов лансира идеята си медицинските услуги, плащани от НЗОК, да бъдат разделени в основен и допълнителен пакет, той предложи по-различна роля на листите на чакащите. Идеята беше тежките и спешни случаи, попадащи в основния пакет, да получават незабавен прием в болница, а по-леките да бъдат отлагани с до два месеца, като за целта всяка болница има публична листа на чакащите, а НЗОК от своя страна поддържа национална листа на чакащите във всички болници. Разделянето на двата пакета в крайна сметка пропадна заради отмяната му веднъж от Конституционния съд и втори път заради оставката на правителството, която не позволи преработените текстове да минат през парламента. Въвеждането на национална листа на чакащите обаче влезе в сила от април миналата година и тя се поддържа от НЗОК. Така плановият прием, който съществуваше и допреди това, стана видим и публичен. В момента е ясно колко души чакат за всяка болница, за какво лечение и кога ще бъдат приети. Липсата на обобщени данни в миналото не дава възможност да се сравни дали броят на чакащите за планово лечение е нараснал, намалял или остава непроменен. Към 22 януари, когато за последно е актуализирана листата, броят на чакащите е 3588 души, тоест – под 4000 души. Справка в листата показва също така, че всички (с изключение на двама пациенти) имат дата за прием до края на януари или средата на февруари. Тоест, приемът им е отложен в интервала две седмици - месец. Сред пациентите с отложено лечение преобладават такива с глаукома, нуждаещи се от физикална терапия и рехабилитация, със сърдечни нарушения, чакащи за операционни процедури на тънки и дебели черва и др. Листи на чакащите има и в онкологичните болници, но приемът е отложен за период от около две седмици. Тоест, това е планов прием на пациенти, които ходят на химиотерапия с вливания по определена схема – например седмица, 10 дни, 14 дни. В цялата листа от над 3500 души, едва двама пациенти имат насрочено лечение за началото на март. При това в единия случай става въпрос за раждане в МБАЛ "Женско здраве", тоест най-вероятно става въпрос за насрочена дата за секцио, а във втория – за възстановяваща гинекологична операция в МБАЛ "Доверие", т.е. отново планова процедура. В листата на чакащите няма пациенти, чието лечение да е отложено по-дълго във времето – за април, май и т.н. Освен когато насрочват дата за операция в удобен за пациента момент, болниците използват плановия прием, за да се вместят в ограничените си бюджети. Отлагането за следващ месец на приема на пациенти, чието състояние не е спешно, позволява приоритетното обслужване на спешните пациенти. Формирането на листи на чакащите заради финансови ограничения на болниците е една от основните критики към Петър Москов, отправяни както от Семерджиев, така и от БСП и медицинските среди. Въпреки това данните на НЗОК показват, че за 2016 година касата е платила повече на болниците (1.6 млрд. лева) спрямо 1.523 млрд лева през 2015 година. А и болниците не за първи път при Петър Москов работят в условията на финансови ограничения - много по-тежки ограничения бяха въведени при първото правителство на ГЕРБ по време на финансовата криза. Като цяло обаче всяка година разходите за болнична помощ растат и пациентите имат достъп до все по-модерни видове лечение във все повече лечебни заведения, поради което не може да се говори за нововъзникнал феномен с ограничен достъп до лечение. Дори при поддържане на целогодишна листа от 4000 чакащи пациенти, това представлява 0.2% от 2 милиона хоспитализации годишно. Само допреди две години, преди масовото оборудване на болниците с модерни апарати за лъчелечение и онкодиагностика (ПЕТ-скенери, нови линейни ускорители), записването също бе за месеци напред. В по-големите болници с по-модерна апаратура стотици хора чакаха с месеци, а апаратите бяха подлагани на свръхнатоварване, поради което често се разваляха. Купуването на повече и по-модерни апарати за повече болници в страната силно редуцира и дори премахна листите на чакащи за животоспасяващо лечение и диагностика. В определени отделения в различни болници на страната приемът на пациенти продължава да се отлага, но това е заради добра репутация и завишено търсене от пациентите. [div class='center_orange']Заключение: В заключение може да се каже, че в момента у нас действително има национална листа на чакащите пациенти, но в нея влизат около 3500 души, а не над 4000, както твърди служебният здравен министър Илко Семерджиев. Това са 0.2% от хоспитализациите, които годишно се извършват у нас. Не е без значение фактът, че почти всички пациенти чакат за период от две седмици до максимум месец и обикновено става дума за планови процедури. Не отговаря на истината и твърдението на Семерджиев, че листите на чакащите са феномен за системата, тъй като такива съществуват от над 10 години. Едва миналата година те станаха публични, поради което няма как да се сравни дали броят на чакащите за лечение се е променил. Също противно на твърденията на Семерджиев, България принципно е държава с лесен достъп до здравеопазване, като това не важи за определен вид лечение, отделения и специалисти, за които традиционно се чака по-дълго заради големия интерес. Дори в последните години достъпът до лечение с модерна апаратура се подобрява и се чака по-малко. Следователно твърдението на Илко Семерджиев, че листа от над 4000 чакащи за лечение пациенти е феномен, е по-скоро невярно.[class='center_orange' div]    *При изготвянето на материала са ползвани по-малко от три източника на информация, защото той се отнася до националната листа на чакащите пациенти, а тя се поддържа от една институция - НЗОК.

3D принтирана кожа може да спре козметичните тестове върху животните

https://www.24chasa.bg/novini/article/6028308

3D принтирана кожа може да спре козметичните тестове върху животнитеСинтетичната човешка кожа, може да бъде лесен начин за козметични и фармацевтични компании да тестват продуктите си, елиминирайки нуждата да тестват върху животни. Нова технология, която може да принтира 3D функционална, човешка кожа, може да предложи алтернатива на химичните изпитания върху животните.

Македонците искат, но не могат да намерят истински лидери

http://www.cross.bg/makedoniya-godina-stranata-1533196.html

/КРОСС/ След 29-ти януари в съседна Република Македония политическата криза мина в друга орбита. Невъзможността ВМРО-ДПМНЕ да състави кабинет не се дължи на липсата на разбирателство между досегашните партньори Никола Груевски и Али Ахмети от Демократическия съюз за интеграция, а на пряката външна намеса. Нещо, което странно убягва от погледите на "зорките защитници на демокрацията". Ахмети отказа партньорство под диктовката на Тирана / а и на няколко любими негови западни посолства /, където бе на няколко пъти за инструктаж след парламентарните избори от 11-ти декември. За разлика от "тежките и много отговорни дискусии в ДСИ, които води Ахмети в партията в продължение на няколко дни" той не изпита никаква трудност да подпише "албанската платформа" на връх Коледа. Този документ, който е изготвен извън страната, е в пряко противоречие с Конституцията на Република Македония, какъвто впрочем е и Охридският договор от лятото на 2001 година. Проблемът - както през 1991 година, когато албанците бойкотираха референдума за независимост или пък през 2001 година, когато организираха въоръжени атаки на различни места в страната - е в пълната безпомощност на македонския политически елит. През 1991 година командированият в Скопие югославски кадър Киро Глигоров направи всичко възможно, включително и с нарушаването на законите, за да ограничи разделянето на Република Македония от бившата югофедерация на югодиктатора Йосип Броз Тито

Графика на деня: Откъде идват терористите в САЩ

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/01/31/2909990_grafika_na_denia_otkude_idvat_teroristite_v_sasht/?ref=rss


!function(e,t,n,s){var i="InfogramEmbeds",o=e.getElementsByTagName(t),d=o[0],a=/^http:/.test(e.location)?"http:":"https:";if(/^\/{2}/.test(s)&&(s=a+s),window[i]&&window[i].initialized)window[i].process&&window[i].process();else if(!e.getElementById(n)){var r=e.createElement(t);r.async=1,r.id=n,r.src=s,d.parentNode.insertBefore(r,d)}}(document,"script","infogram-async","//e.infogr.am/js/dist/embed-loader-min.js");

Седемте държави, на чиито граждани президентът Доналд Тръмп забрани...

Цитат на деня: Това което ГЕРБ предложи, ще изпълни

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/01/31/2910023_citat_na_denia_tova_koeto_gerb_predloji_shte_izpulni/?ref=rss


На събирането при Бойко Борисов обсъждахме програмата на политическа партия ГЕРБ. Тя е нещо важно и отговорно, защото това, което ще предложим като ангажимент, и ще изпълним. Всеки детайл трябва да се обмисли.

Така министърът на енергетиката във втория кабинет "Борисов" Теменужка Петкова обясни събирането при бившия премиер, от което се появиха снимки във "Фейсбук" профила на Лиляна Павлова.

В отговор на въпрос тя каза, че познава енергийния служебен министър, защото той е...

4 филма, които да гледаме през февруари (трейлъри)

http://offnews.bg/news/n_1/n_645889.html

Малък Сечко има точно четири седмици. Вижте четири филма, с които да разнообразите последните студени дни, преди да се е разтопил леда навън, подбрани от Би Би Си. 1. Скрити числа / Hidden Figures Филмът разказва за група афро-американски жени, които осигуряват на НАСА важни математически данни, нужни за пускане в ход на първата успешна космическа мисия. Филмът на Тиодор Мелфи получи наградата на Гилдията на американските киноактьори в категорията "Най-добър актьорски състав” в Лос Анделис.  В главните роли срещаме Кевин Костнър, Октавия Спенсър и Тараджи П. Хенсън. 2. Великата стена / The Great Wall Филмът разказва историята на елитна военна част, която трябва да организира защита на цялото човечество срещу мистериозен враг, а действието се развива през 15 век в Китай.  Това е най-скъпият филм, правен в Китай, а в главните роли виждаме нашумелите актьори на световната сцена в момента - Мат Деймън, Тиан Джин, Педро Паскал („Игра на тронове“), Уилям Дефо и Анди Лау. Режисьорът Джан Имоу е познат на киноманите от филмите "Герой" и "Летящи кинжали", а "Великата стена" е първата му изцяло англоезична продукция. Премиерата на филма в България е на 17 февруари. 3. Разстоянието между нас / Тhe space between us  Футуристичната история разказва за момче, израснало на Марс. Единствената информация, която то получава за планетата ни е от разкази. Филмът показва показва Земята през очите му, когато я посещава за първи път. Когато среща любовта в очите на момиче от САЩ, започва да разбира какво е да бъдеш човек.  Режисьор е Питър Челсъм, а в главните роли срещаме Ейса Бътърфийлд, Брит Робъртсън и Гари Олдман. 4. Аз не съм твоят негър / I am not your Negro  Филмът разкрива връзката между борбите на афроамериканците за граждански права и сегашното движение на активисти "Black Lives Matter", което се бори срещу насилието срещу чернокожи и расизма, създадено от африканско-американска организация.  Филмът на Раул Пек представя по свой начин недовършена книга на Джеймс Болдуин, чиито творби изследват проблемите на расата, сексуалността и класовите различия в Западните общества, най-вече в Америка от средата на 20 век. Част от актьорския състав е Самюъл Джаксън.

КНСБ: Вносът на работници застрашава българския трудов пазар

http://econ.bg/Новини/КНСБ-Вносът-на-работници-застрашава-българския-трудов-пазар_l.a_i.736566_at.1.html

КНСБ обяви, че не подкрепя предложението на КРИБ и АИКБ за разширяване на списъка с професии, за които може да се "вкарват" специалисти от чужбина,...

САЩ разполага армия на границата с Русия за първи път след края на Студената война

https://www.24chasa.bg/novini/article/6028580

САЩ разполага армия на границата с Русия за първи път след края на Студената войнаТази седмица американската армия изпраща танкове в държави до границата с Русия. Това изглежда като най-голямото разполагане на бронирана техника в Източна Европа от края на Студената война, пише вестник "Уолстрийт джърнъл", цитиран от ТАСС. След съвместните американско-полски учения в Северна Полша, започнали вчера,

Рисковете пред България спадат, но не и политическите, сочи анализ на "Кофас"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/01/31/2909931_riskovete_pred_bulgariia_spadat_no_ne_i_politicheskite/?ref=rss


Глобалната компания за управление на риска "Кофас" повиши за пръв път от 11 г. оценката си за рисковете пред България, но отбеляза, че в сферата на политиката и междуфирмената задлъжнялост те остават високи. По скалата на компанията оценката се покачва от В на А4, което се определя като "приемливо ниво".

Прегледът на тези показатели се прави всяка година по специална методология и остава на постоянен текущ мониториг.

България е от малкото с подобрена оценка
...

Населението на Турция почти е достигнало до 80 млн. души

http://www.moreto.net/novini.php?n=342817

По данни на Турския статистически институт населението на страната към края на 2016 г. е било 79,81 млн. души, увеличило се с 1,07 млн. в сравнение с края на 2015 г., пише Daily Sabah. Съотношението между мъжкото и женското население в Турция е в полза на мъжете, които са 40,04 млн.

Новите десни формации търсят съмишленици във Варна

http://www.dnevnik.bg/morski/2017/01/31/2910049_novite_desni_formacii_tursiat_sumishlenici_vuv_varna/?ref=rss


За 12 февруари е насрочена първата среща във Варна на регистрираната в понеделник нова дясна партия "Да, България!". Това става ясно от събитие, създадено от съмишленици и членове на формацията във Фейсбук.

За място на срещата е посочена Зала 1 на Фестивалния и конгресен център която има около 800 места.

Според информацията, публикувана в социалната мрежа, в разговора във Варна ще участват лидерът на новата партия Христо Иванов, Антоанета Цонева от Институт за развитие на...

Теменужка Петкова: На БСП им се искаше да има режим на тока и смут в населението

https://www.24chasa.bg/novini/article/6028562

Теменужка Петкова: На БСП им се искаше да има режим на тока и смут в населениетоДнес обсъждахме програмата, която ГЕРБ трябва да начертае. Това, което ще предложим като ангажимент, както досега ще бъде изпълнен. Това заяви енергийният министър в оставка Теменужка Петкова в предаването "Лице в лице" по bTV. "Познавам новият служебен министър на енергетиката Николай Павлов. Аз лично съм спокойна за сектор енергетика,

Една трета от българите никога не са използвали интернет

http://www.investor.bg/novini/261/a/edna-treta-ot-bylgarite-nikoga-ne-sa-izpolzvali-internet-233121/

Страната ни е на дъното в Европейския съюз и по достъп на домакинствата до мрежата през 2016 г.

Пуснаха с "подписка" открадналата пари за лечение на дете

http://offnews.bg/news/n_1/n_645899.html

Доника Попова, която бе арестувана за кражба на кутия с дарение за лечение на болно дете от Бургас, бе пусната от ареста с мярка за неотклонение „подписка“. Соченият за неин съучастник, който на заснетото видео се вижда как прикрива Доника, докато тя прибира кутията в чантата си, остава зад решетките, реши Бургаския районен съд. Според прокуратурата, те са откраднали около 400 лв. Сумата се е събирала в магазин в бургаския комплекс „Славейков“ за лечението на малкия Любчо, който страда от рядко заболяване на очите, което му позволява да различава само цветове, но не и обекти. Доника, която по непотвърдена информация е наркозависима, обещала, че майка й ще помогне, за да се възстанови сумата. Сред мотивите за по-леката й мярка е, че е безработна и е майка на малко дете. Макар да не е осъждана, спрямо нея има няколко дела за дребни кражби. Приятелят й, Петко Великов, е наркозависим, има 13 присъди за кражби. В искането си да му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение, изтъкнал пред съда, че майка му била болна от рак, баща му – трудноподвижен и нямало кой да се грижи за тях. Определенията подлежат на обжалване пред Окръжния съд в Бургас.

Бежанци изнасилиха млада жена на гара в Австрия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6028498

Бежанци изнасилиха млада жена на гара в АвстрияТрима афганистански тийнейджъри, кандидати за убежище в Австрия, бяха осъдени днес на лишаване от свобода заради групово изнасилване на жена на железопътна гара миналата година, съобщи Ройтерс. Агенцията отбелязва, че случаят е поставил началото на дебати за имигрантите и сигурността по време на президентските избори в страната миналата година.

Гонят крадец из спешното на “Пирогов”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6028572

Гонят крадец из спешното на “Пирогов”Бясна гонитба между крадец и гардове стресна пациентите на спешното отделение в “Пирогов”. Иван Велков, на 58 г., задигнал дребни пари от мъж, който бил на преглед в болницата. Пробвал да открадне и портмоне от чантата на медсестра. Тя обаче го видяла и извикала гардовете. последвала гонка. Мъжът бил хванат за минути.

Радан Кънев оглави "Нова република", Трайчо Трайков ще е говорител

http://www.mediapool.bg/radan-kanev-oglavi-nova-republika-traicho-traikov-shte-e-govoritel-news259538.html

Три политически партии, три граждански сдружения и политически ангажирани граждани учредиха официално надпартийното дясно обединение "Нова Република", което бе анонсирано предходната седмица. Във вторник лидерите на ДСБ Радан Кънев, на "Съюз за Пловдив“ - Дани Каназирева, на Българска демократична общност - Господин Тонев и представителите на граждански организации избраха 15-членен политически съвет. Радан Кънев ще бъде председател, а Трайчо Трайков – политически говорител. В ръководството влизат още депутатите от ДСБ Атанас Атанасов, Вили Лилков и Борис Станимиров; представителите на Гражданския съвет Мартин Димитров и Петър Славов; Дани Каназирева, Господин Тонев, Ивайло Цветков – Нойзи и други. Изненадата на събитието бе заявеното участие в "Нова република" на Меглена Русенова, която бе в Инициативния комитет за учредяване на "Да, България", а след това бе избрана в Националния съвет на новата партия. Пред останалите тя обяснила, че очаквала Христо Иванов и "Да, България" да направят коалиция с "Нова република" за участие в предстоящите избори, но след като това не се случи, предпочела "Нова република". "Обединени сме от политически опит, който ни е убедил, че партиите, управлявали през последните години, не могат да дадат решение и път за републиката и нацията. Обединени сме от високи политически цели и амбиции, които изискват и свикване на Велико Народно събрание и конституционна промяна, и изграждане на нови републикански институции“, каза Трайчо Траков при представянето на проекта. "Ние вярваме, че властта трябва да се върне при хората – и част от данъците да остават по места, и хората сами да решават как да се харчат. Добрата новина е, че днес в България има и други политици, които вярват в тези неща. Които са доказали, че държат на принципите си. Най-естественото нещо е днес да сме заедно", обясни своето включване в обединението Дани Каназирева. Според Мартин Димитров най-важната цел на надпартийното обединение са доходите. "Най-важната ни цел са доходите. Нашите мерки ще доведат до висок растеж от 6-7 % на година, което ще доведе до увеличаване на доходите с 50 процента за 4 години", каза той. "Досегашният партиен модел отдавна е изчерпал доверието дори на най-твърдите си симпатизанти и референдумът само го потвърждава. Политиката трябва да се промени много, а партиите да се подготвят за кампании със силно ограничена субсидия и частично или изцяло мажоритарна избирателна система, което значи, че избори ще се правят с личности, а не със структури", каза Радан Кънев, обяснявайки защо "Нова република" е надпартийно дясно обединение. По думите му у нас има 300 партии, но не повече от 30 национално разпознаваеми политици, които са имали смелостта да застанат срещу политическата мафия или да се докоснат до властта и изкушенията й и да я напуснат заради принципите си. "15 от тях са тук, надяваме се и останалите да се присъединят", заяви Кънев. И уточни за пореден път, че "Нова република" ще е дясната алтернатива на ГЕРБ, БСП ще е основният политически противник, а целта е да не се допусне подготвяната коалиция ГЕРБ – БСП. Той смята, че изходът от предсрочните избори е непредвидим, както наблюдаваме от една година и в САЩ, и в Европа. На социолозите прогнозите не се сбъдват. "Едно е сигурно - в парламента няма да има само три-четири партии, а ГЕРБ и БСП няма да са равностойни, защото всички техни социологически агенции внушават това", добави Кънев. В коментар на изявления на бившите си колеги от Реформаторския блок Петър Москов и Найден Зеленогорски той заяви, че не разбира как в РБ броят "наши и ваши избиратели", както и че е сигурен, че десните избиратели не са като деца на разведени родители. "Десните избиратели не са деца, те са родители, отговорни, които правят избор за себе си и поколението си. Блокът на Меглена Кунева е бил патерица на Бойко Борисов и ще продължи да бъде патерица на Бойко Борисов. Въпросът на тези избори е дали искаме да дадем на Борисов трети непълен мандат или искаме промяна", заяви още Кънев. Участниците в обединението подписаха и Договор за Нова република. Присъединилите се към формацията се ангажират да работят за свикване на Велико Народно събрание и да извършат съдебна реформа, с която да се гарантира независимост на съда и върховенство на закона. Договорът за Нова република включва още възможността всеки гражданин се развива и успява според труда и заслугите си, а не според партийното си членство. Формацията настоява за малка, надпартийна администрация. Ангажиментите, които поемат преди изборите, са: чрез децентрализация ниските данъци остават близо до хората по места; да се гарантира свобода за малкия и семеен бизнес от партиен рекет и обръчи; да има ясни правила и предвидима среда; да действат силни и независими регулатори срещу картелите и монополите. Първите мерки, които от организацията се ангажират да вземат са: въвеждане на независим заместник-главен прокурор за борба с корупцията, който незабавно да започне истинско разследване на аферите КТБ, АЕЦ "Белене“, "Южен поток“ , в Агенция "Пътна инфраструктура“ и при възлагането на обществени поръчки; метла за агентурата на олигархията на всички нива в държавата, която брани картелите и монополите; отмяна на несправедливи данъци и регулации като данък "Уикенд“; увеличение на заплатите на учителите, университетските преподаватели и българските учени средно с 20%.

Маратонките на Григор Димитров са направени по вкуса на Федерер

http://offnews.bg/news/n_1/n_645897.html

Роджър Федерер отново е на върха на славата след победния финал срещу Рафа Надал на Australian Open. Известен сайт направи любопитен поглед върху надпреварата, като сравни маратонките на шампиона с тези на останалите полуфиналисти, след които беше и Григор Димитров. Към компанията беше прикачен и четвъртфиналистът Милош Раонич. Роджър Федерер носи NikeCourt Zoom Vapor 9.5 Flyknit. Цената им в сайта на спортния гигант е 180 долара. Финалистът Рафа Надал заложи на NikeCourt Lunar Ballistec 1.5. При тях минавате по-тънко - 165 долара. Григор Димитров направи феноменалната серия с NikeCourt Zoom Vapor 9.5 Tour. Цената им е 140 долара. Стан Вавринка, който загуби полуфинала срещу Федерер, носи Yonex Power Cushion Eclipsion. Струват 129 долара. Милош Раонич залага на New Balance 996v3. И те са на подобна цена - $129.99. Няколко думи специално за обувката на Гришо. Външният вид е дело на съвместното сътрудничество между Тинкър Хатфилд, който е може би най-признатият дизайнер на спортни обувки, и самият Роджър Федерер. Относно функционалността, Маестрото е държал на обувка, която да е също толкова лека като тези за бягане, но в същото време да има издръжливостта на маратонките за тенис. Защитата е на възможно най-високо ниво. При най-новата версия на тази прословута серия "Vapor" горната част на маратонката е свързана с подметката по изцяло безшевен начин, подобрявайки по този начин здравината. Кожата над пръстите е допълнително подсилена, тъй като това е една от зоните, където натоварването е най-голямо и маратонките често се късат точно там. Други иновации включват изключително лека и издръжлива пластина, намираща се в областта под петата. Целта ѝ е да омекоти напрежението при резките спринтове. XDR идва от съкращението "eXtremely Durable Rubber"  на практика представлява най-здравата подметка, която Nike някога са използвали при изработката на маратонки. Има и специална подобрена версия на познатата EVA междинна стелка. Изработва се от парчета пяна. Dinamic Fit e  иновация, която позволява на самата маратонка с времето "да се напасне" към вас, без значение какъв точно тип стъпало имате.

БСП предлага рестартиране на проекта "Белене" и вариация на "Южен поток"

http://www.cross.bg/predpriyatiya-bulgariya-fond-1533195.html

/КРОСС/ Предложения на БСП за възраждане на икономиката на България:  • Стартиране на 10 годишна програма за нова икономика, създаване на нови предприятия (или възстановяване) в сфери с висока добавена стойност. • Разработване на краткосрочни регионални планове за възраждане на икономиката поне в едно до три основни направления във всички 28-областни центрове.• Създаване на възможности за развитие на интермодален транспорт чрез строеж на нови терминали в пристанищата Варна, Бургас, Русе и развитие на ЖП инфраструктурата с цел по ефективното включване на България в международните транспортни коридори. Проектът за нов интермодален терминал и изграждане на ново пристанище във Варна е готов и може да стартира веднага. Новата атракционна зона с предвиден модерен яхтен порт отваря и възможности за привличане на нов вид туристи.• Развитие на военната промишленост с цел използване на съществуващи мощности и специалисти чрез програми за строеж на военни кораби за нуждите на отбранителната система и включване на България в проекти с тази цел на НАТО.• Определяне на структуроопределящи предприятия във всеки регион. • Приоритизиране на инфраструктурни проекти в региони с ниска икономическа активност, които в 5 годишен план да изградят база за процес на реиндустриализация и запазване на работната сила.• Фискални стимули за продукция с висока добавена стойност в страната

"168 часа": Герджиков отказа да се премести в "Бояна", гардовете го пазят в кола

https://www.24chasa.bg/novini/article/6028563

"168 часа": Герджиков отказа да се премести в "Бояна", гардовете го пазят в колаСлужебният премиер Огнян Герджиков отказа да се премести в резиденция "Бояна" за седмиците, в които ще бъде начело на държавата. Професорът предпочете с жена си да останат на стария си адрес в центъра на София, съобщава "168 часа". Което със сигурност създаде проблеми на Националната служба за охрана.

Местната власт във Варна отново ще плаща за "утвърждване на положително отношение у гражданите"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/31/2910001_mestnata_vlast_vuv_varna_otnovo_shte_plashta_za/?ref=rss


Спазвайки практиката си от предходните години, община Варна отново ще финансира със средства от бюджета си две частни и две обществени регионални медии. Сумата, гласувана от общинския съвет по време на първото му заседание за годината, този път е рекордна – близо 190 хил. лв.

Парите, ще бъдат разпределени между частната Медийна група "Черно море", "Дарик радио", "Радио Варна" (част от веригата на БНР) и "Регионален телевизионен център Варна" (част от веригата на БНТ).
...

Обрат с референдума на Слави Трифонов

https://vesti.bg/bulgaria/politika/obrat-s-referenduma-na-slavi-trifonov-6064866

Аргументите на прокуратурата са, че 12 500 бюлетини без плик трябвало се причислят към избирателната активност, а не да бъдат вадени от нея

НПО скочи срещу еврочиновници, които отиват в частния бизнес

http://econ.bg/Новини/НПО-скочи-срещу-еврочиновници-които-отиват-в-частния-бизнес_l.a_i.736563_at.1.html

Правилата, определящи условията за преминаване на служители на ЕС и политици от институциите към работа в частния сектор, в момента са твърде...

Цитатите за секса, които знаменитостите им се иска да не бяха изричали

https://www.actualno.com/curious/citatite-za-seksa-koito-znamenitostite-im-se-iska-da-ne-bjaha-izrichali-news_591040.html

"Аз съм на 60 години и разбирам, че никога не е късно да правиш секс. Знам това, защото веднаж попитах баба си кога хората престават да го харесват. Тогава тя бе на 80, но ми каза: „Дете мое, обърни се към някой по-възрастен“" - Керъл Таврис, американска писателка *** Сексът

Гуцанов: Поставяме акцент върху икономиката, заетостта, доходите, растежа. Гледаме в дългосрочна перспектива

http://www.cross.bg/gytzanov-ikonomikata-bulgariya-1533194.html

/КРОСС/ Да съживим родното производство за по-високи доходи и да спрем различията между отделните части на България „След десетгодишно членство в ЕС, България продължава да се разминава с установените европейски практики на взаимодействие на икономическите субекти с държавното управление. Страната продължава да се отдалечава от създаване на работни места, от увеличение на благосъстоянието и на икономическия растеж. Затова основните цели на програмата в областта на икономиката, финансите и енергетиката са - икономика, заетост, доходи, растеж". Това заяви съпредседателят на Съвет по финанси, икономика и енергетика към НС на БСП Борислав Гуцанов по време на публичното обсъждане на тема „Икономика". Според Борислав Гуцанов първо трябва да се започне с възраждането на икономиката. „В момента най-голям е секторът на услугите, като дял от БВП. Вторият е индустрията, а селското стопанство се колебае между 5 и 6% от БВП. Производственият сектор - индустрия и земеделие, формира едва 25% от БВП на България", обясни социалистът. По думите му на страната ни е нужно възраждане на индустрията, с цел генериране на по-висок БВП. „Предлагаме фонд „Индустрия" с първоначален капитал от 0,5 млрд. лв., с който държавата реално да подпомага развитието на икономиката, нейното възраждане и създаване на нови предприятия в различни сектори", подчерта Гуцанов

Гришо е под №3 на турнира в София, вижте кога е жребият

https://www.actualno.com/tennis/grisho-e-pod-3-na-turnira-v-sofija-vijte-koga-e-jrebijat-news_591039.html

Обратното броене до старта на турнира Garanti Kozza Sofia Open започна. Интересът към него е огромен, а главната вина за това е на първата ни ракета Григор Димитров, който също ще взема участие. Тазгодишното издание на турнира ще се проведе от 5 до 12 февруари 2017 г. в „Арена Армеец”.

Microsoft пласира облигации за 17 млрд. долара

http://www.investor.bg/harduer/459/a/microsoft-plasira-obligacii-za-17-mlrd-dolara-233119/

Компанията ще ползва средствата за изĸyпyвaнe нa aĸции и изплaщaнe нa задължения, както и зa пoгacявaнe нa ĸpaтĸocpoчни дългове

Областен управител и доброволци в Ловеч в акция на Националния литературен музей

https://www.24chasa.bg/region/article/6028495

Областен управител и доброволци в Ловеч в акция на Националния литературен музейОбластен управител и Центърът за работа с доброволци към Регионалната библиотека "Проф. Беню Цонев" в Ловеч се включват в акция на Националния литературен музей, съобщават от пресцентъра на областна администрация. Това се прави в отговор на апела на Генералния ни консул в Чикаго Иван Анчев за стартиране на дарителска кампания за събиране на книги

Боевете в Източна Украйна отново се засилиха

http://www.mediapool.bg/boevete-v-iztochna-ukraina-otnovo-se-zasiliha-news259537.html

През последните дни боевете в Източна Украйна между правителствените войски и сепаратистките бунтовници отново се засилиха. Информацията за броя на жертвите е противоречива, а двете страни взаимно се обвиняват за насилието. Седем души са убити от двете страни през последното денонощие, съобщи Асошиейтед прес. При артилерийски обстрел в района на контролирания от властите град Авдеевка са убити най-малко трима войници, а други 20 са ранени, съобщи пресслужбата на военната операция в Източна Украйна. Има и неуточнен брой цивилни жертви. Бунтовническата Донецка информационна агенция съобщи за четирима убити и седем ранени бунтовници. Боевете са прекъснали водоснабдяването в по-голямата част от града, който освен това остава без отопление при температури, достигащи 18 градуса под нулата. Директорът на местния коксов завод заяви вчера, че се прави подготовка за спиране на работата му, което рядко се е случвало от началото на конфликта през 2014 г. Бунтовниците в Донецк също съобщиха, че електрическа подстанция е повредена от артилерийски обстрел. Това е прекъснало електрозахранването на въглищната мина "Засядко" в Донецк, блокирайки над 200 миньори под земята. Украинското външно министерство обвини Русия във военни престъпления и призова да бъде усилен политическия и дипломатически натиск върху Кремъл, за да се спре опасна ескалация в Донбас и да се избегне хуманитарна катастрофа в региона, съобщиха от украинското посолство в София. "През последните два дни руските окупационни войски извършват масови атаки по цялата линия на сблъсъка с всичките си налични оръжия, включително със забранените според Минските споразумения РСЗВ "ГРАД" артилерийски калибър 152 мм, 122 мм, минохвъргачки 120 и 82 мм, танкове и стрелково оръжие. От руски оръжия загинаха осем украински войници, 26 бяха ранени", посочват от посолството. Оттам посочват още, че от обстрелите страда и цивилното население. Ранени са двама души, а без ток и вода са останали над 400 хиляди мирни жители. Хуманитарната ситуация в района продължава да се влошава. "Такива действия на Кремъл могат да се квалифицират като военно престъпление, грубо нарушение на Женевските конвенции от 12 август 1949 г., незаконно, безпричинно и широкомащабно разрушаване на собственост, не причинено от военна необходимост", посочват от посолството. Украинското външно министерство посочва, че сегашната ескалация в Донбас показва, че Руската федерация продължава да игнорира задълженията си по Минските споразумения, с цел да не допусне стабилизиране на ситуацията и постигане на напредък в областта на сигурността и хуманитарната сфера. "Ние изискваме от Руската федерация веднага да прекрати военните действия и да спазва стриктно режим на прекратяването на огъня", се казва в съобщението на украинското посолство в София.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване