Европейски разузнавачи: Опитът за преврат в Турция не е организиран от Гюлен

http://www.moreto.net/novini.php?n=342726

Двата извода, до които стигат анализаторите от разузнавателното звено към Върховния представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини са, че опитът за смяна на властта не е планиран от Гюлен, а чистките, последвали събитията от юли миналата година, са били отдавна планирани.

Франция казва „не” на русофобията

http://svetoven.pogled.info/news/82194/frantsiya-kazva-ne-na-rusofobiyata

/Поглед.инфо/ Най-големият кошмар на Джордж Сорос е на път да се превърне в реалност и то в ключова за Европа държава като Франция.

Гръцките фермери затвориха пункта към Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6027060

Гръцките фермери затвориха пункта към МакедонияГръцките фермери блокираха границата с Македония. Въпреки очакванията, че ще щурмуват българо-гръцката граница, тракторите на практика затвориха граничния пункт "Евзони" към Македония, съобщава Нова телевизия. Това обаче не означава, че земеделците от Серес и района са се отказали да затворят и входовете и изходите от и към България.

Повдигнаха 11 обвинения на стрелеца в Квебек

http://www.cross.bg/bisonet-kvebek-obvineniya-1533121.html

/КРОСС/ Канадската полиция повдигна обвинения на Александър Бисонет за нападението в джамия в Квебек в неделя вечерта, съобщават местни агенции. Срещу Бисонет са повдигнати 6 обвинения за убийство първа степен (предумишлено убийство) и пет обвинения за опит за убийство. Полицията вярва, че Бисонет, който беше арестуван няколко часа след нападението в Ислямския културен център в Квебек, е единственият заподозрян, отбелязва агенция Efe. Втори човек беше арестуван малко след атаката, но се оказа, че е свидетел. Мохамед Кадир е състудент на извършителя. Според профила му във "Фейсбук", който вече е изтрит, 27-годишният Бисонет е роден в Квебек. Той е учил антропология и политология в Университета Лавал. Организация за приемане на бежанци в града отбеляза в съобщение в социалната мрежа, че Бисонет подкрепя политиката на Марин льо Пен и е бил антифеминист в университета. Властите определиха стрелбата за терористично нападение. Канадският премиер Джъстин Трюдо се обърна към милиони мюсюлмани в страната, че Канада е "вашият дом". Шестима души бяха убити при атаката.Жертвите са възраст от 39 до 60 години. Петима души са в тежко състояние, като трима са с опасност за живота.39 души са оцелели при атаката.  

До 20 000 лева е глобата, ако не почистим ледените висулки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6027075

До 20 000 лева е глобата, ако не почистим ледените висулкиПървите глоби за непочистени ледени висулки в София вече бяха наложени, съобщи БНТ. Това са хора, получили веднъж протокол от Столичния инспекторат за това, че трябва да премахнат опасните ледени късове и въпреки това не са го направили. Санкциите започват от 10 лева, но стигат до 20 000 лева. За частните сгради - отговорността за почистването на

10 хил. лева глоба за некачествено гориво на бензиностанция в Дупница

http://www.cross.bg/iziskvaniyata-proba-gorivo-1533120.html

/КРОСС/ Собственик на бензиностанция, на ул. "Софийско шосе" в Дупница ще трябва да плати глоба от 10 000 лв., след като наказателното постановление на ДАМТН бе потвърдено от Административен съд-Кюстендил. Санкцията е за нарушение на Наредбата за изискванията за качество на течните горива, условията, реда и начина за техния контрол. При извършена проверка на 09.03.2015 г. на бензиностанцията, е взета контролна и арбитражна проба от течно гориво - автомобилен бензин А-95Н от бензиноколонка №1. След изпитване на контролната проба в стационарна изпитвателна лаборатория за горива, смазочни материали и присадки към ДАМТН - ГД ККТГ гр.София е констатирано, че течното гориво по показател „Дестилационни характеристики" - „-край на кипене" не съответства на изискванията за качество. Резултатите от изпитването показват стойност от 227.3°С при норма максимум 210°С. Съгласно БДС EN ISO 4259 „Нефтопродукти, при получен резултат над 214°С, продуктът не съответства на изискванията за температура на край на кипене. По искане на дружеството е насрочено извършването на изпитване и на арбитражната проба, но поради неявяване на търговеца арбитражът не се е състоял

"Да, България" изработва правила за номинации за кандидат-депутати

http://offnews.bg/news/n_1/n_645822.html

Националният съвет на „Да, България" е взел решение за изработване на правила за номинации на кандидат-депутати.  "Като взе предвид решението си от 26 януари 2017 г. за самостоятелно явяване и с оглед решението на Софийския градски съд за регистрация на ПП "Движение Да България", възлага на работна група да изработи правила за номинации на кандидати за народни представители", се казва в съобщение на партията. Националният съвет потвърждава намеренията на партията да работи с гражданското общество, негови структури и граждани, които споделят целите на устава на „Да, България". "Движение Да България" потвърждава волята си да работи за широк антикорупционен блок в бъдещия парламент, съобщават още от партията.

5-километрова опашка от товарни автомобили на "Капитан Андреево"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6027073

5-километрова опашка от товарни автомобили на "Капитан Андреево"На българо-турската граница трафикът е интензивен. 5 км е опашката от товарни автомобили на изход ГКПП "Капитан Андреево". Това съобщиха от пресцентъра на ГД "Гранична полиция", цитиран от Фокус.  Информацията е към 06.00 часа. На българо-гръцката граница трафикът e нормален при зимни условия. На ГКПП Кулата има образувана колона от 1 км от

Заев поиска да състави правителство в Македония

http://www.cross.bg/zaev-mnozinstvo-parlamentarno-1533119.html

/КРОСС/ След вчерашния провал на председателя на македонската партия ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски да сформира парламентарно мнозинство, лидерът на СДСМ Зоран Заев поиска от президента Георге Иванов да му връчи мандат за сформиране на правителство. Според него, всички други варианти биха били противоконституционни, предаде македонската ТВ 21, цитирана от "Фокус". Заев заяви, че ако не получи мандат от Иванов, има и други решения. Той не уточни какво точно им предвид. Запитан дали вече е осигурил парламентарно мнозинство, той отговори, че това е следващата стъпка, която трябва да се предприеме.  

34 000 лв. не достигат за нов работещ бъбрек на Илиян

https://www.actualno.com/help/34-000-lv-ne-dostigat-za-nov-rabotesht-bybrek-na-ilijan-news_590846.html

Това на снимката са двама братя Илиян и Калоян... Калоян е само на 5, но вече знае, ча бате е болен и моли всички добри хора да му помогнат, за да могат да си играят заедно по цял ден и бате вече да не ходи постоянно в болницата, където да го "боцкат"... Калоян често почва да плаче, к

Белият дом е информиран за изстрелването на иранска балистична ракета

http://svetoven.pogled.info/news/82192/beliyat-dom-e-informiran-za-izstrelvaneto-na-iranska-balistichna-raketa

/Поглед.инфо/ Белия дом заяви, че е в течение с информацията за изстрелването на балистична ракета от страна на Иран, но не даде повече подробности за позицията си или за евентуална реакция.

Гръцките фермери затвориха пункта към Македония

http://www.cross.bg/makedoniya-grutzkite-fermeri-1533118.html

/КРОСС/ Гръцките фермери блокираха границата с Македония. Въпреки очакванията, че ще щурмуват българо-гръцката граница, тракторите на практика затвориха граничния пункт "Евзони" към Македония. Това обаче не означава, че земеделците от Серес и района са се отказали да затворят и входовете и изходите от и към България. Участниците в протеста уточняват, че в най-скоро време ще станат ясни бъдещите действия на фермерите.  

Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно заради Иран

http://www.moreto.net/novini.php?n=342731

Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание във връзка с проведеното от Иран изпитание на балистична ракета. Това съобщи постоянният представител на Швеция в световната организация, тъй като скандинавската страна председателства Съвета за сигурност през януари, информира ТАСС.

Нетаняху ще обсъди с Тръмп връщане на санкциите срещу Иран

http://svetoven.pogled.info/news/82191/netanyahu-shte-obsadi-s-tramp-vrashtane-na-sanktsiite-sreshtu-iran

/Поглед.инфо/ Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху смята да обсъди с президента на САЩ Доналд Тръмп на предстоящата им среща възможността за възстановяване на санкциите срещу Иран.

Болни дават по 5 лева такса, лекарите: Такава е заповедта!

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/bolni-davat-po-5-leva-taksa-lekarite-takava-e-zapovedta-6064826

Лекари в Асеновград искали по 5 лева такса както от осигурени, така и от здравнонеосигурени пациенти

Кабинети за неотложна помощ в Асеновград припечелват двойно от осигурени пациенти

http://www.cross.bg/leva-pregled-lekar-1533117.html

/КРОСС/ Защо пациенти са принудени да доплащат за преглед при личен лекар? Оказва се, че здравноосигурени хора плащат 5 лева за преглед при общопрактикуващ лекар, вместо приетата със закон такса от 2.90 лева. Прегледът за деца, също се плаща. Къде се случва това? 5 лева за преглед при лекар - толкова искат в кабинети в Асеновград и няма никакво значение дали болните са здравноосигурени или не. Кабинетите са за неотложна помощ и лекарите в тях заместват джипитата в почивните им дни. По закон таксата трябва да бъде 2.90 лева и нито стотинка повече. Но в тази болница явно има други правила. С тях се сблъсква Димитър Петров, когато през уикенда идва да търси заместника на личния си лекар. Плаща си и за измерване на кръвното. И пита защо. Отиваме в болницата в един от почивните дни. Янка Атанасова води майка си по спешност при дежурните лекари и при таксата от 5 лева. И Рени Абсет е платила такса за преглед на 6-годишното си дете. Въпреки че по закон децата са осигурени. В тази болница е плащала и на личния лекар, не само на дежурните през почивните дни. От Центъра за защита правата на пациентите смятат, че всяка такса за преглед, различна от 2.90 лева е в нарушение на закона. През изминалата година в Здравната каса са постъпили едва 47 жалби за нарушения.    

АФП: ВМРО-ДПМНЕ не успя да състави правителство, СДСМ чака мандат

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/82190/afp-vmro-dpmne-ne-uspya-da-sastavi-pravitelstvo-sdsm-chaka-mandat

/Поглед.инфо/ Управляващата десница в Македония не успя да постигне мнозинство, за да управлява страната, разтърсвана от две години от политическа криза.

Атентаторът от Квебек- канадец с ксенофобски възгледи, харесва Марин льо Пен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6027070

Атентаторът от Квебек- канадец с ксенофобски възгледи, харесва Марин льо ПенАтентаторът в канадската джамия, който вчера уби шест души и рани десетки, има крайнодесни възгледи е почитател на френската националистка Марин льо Пен, информира Би Ти Ви. 27-годишният френскоезичен канадец Александър Бисонет беше обвинен в предумишленото убийство на шестима души и в опит за убийство на още петима, които са тежко ранени.

България ще вземе участие в международно военно учение в Черно море

https://www.actualno.com/politics/bylgarija-shte-vzeme-uchastie-v-mejdunarodno-voenno-uchenie-v-cherno-more-news_590855.html

България ще вземе участие в международно военно учение в Черно море през февруари заедно със 7 други страни, гласи съобщение на румънските военноморски сили. В "Морски щит 17" ще бъдат включени приблизително 2,8 хил. военни от седем страни членки на НАТО (България, Румъния, Гър

„Дни на холандското образование“ 2017 отваря врати тази събота във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=342421

Представители на три холандски традиционни университета – Tilburg University, Utrecht University и Radboud University пристигат в България, за да ни представят разнообразието от бакалавърски и магистърски програми на английски език, което предлагат и за да разкрият предимствата на обучението в Холандия.

На 106-годишна възраст почина секретарката на Гьобелс

http://svetoven.pogled.info/news/82189/na-106-godishna-vazrast-pochina-sekretarkata-na-gobels

/Поглед.инфо/ Брунхилде Помзел, бивша секретарка на нациския министър на пропагандата Йосеф Гьобелс, почина на 106-годишна възраст. Тя бе един от последните живи хора, свързани с нацистката власт в Германия през Втората световна война.

Св. безсребреници и чудотворци Кир и Йоан

http://www.cross.bg/iioan-svetite-hrista-1533116.html

/КРОСС/ Страдание на светите безсребреници и чудотворци Кир и Йоан и на света мъченица Атанасия и трите й дъщери: Теоктиста, Теодотия и Евдоксия Светият Божий угодник Кир се родил и получил възпитанието си в Египетската страна, в основания от Александър македонски град Александрия. По своите познания той бил прочут лекар и изцерявал телесните болести напълно безплатно, а с боговдъхновените си слова и с примера на добродетелния си живот лекувал душевните недъзи на людете. Посещавайки болните, той им предлагал не съветите на Гален или на Хипократ, а наставленията на светите апостоли и пророци за това, как да се съхранят от греховни недъзи, които са причина за телесните болести. Душевните болести са по-тежки недъзи в сравнение с всички болести на тялото; когато душата страда много от грехове, често се случва и тялото да заболее от лоша болест, допусната от Бога като наказание за греховете. Като поучавал така болните, а също и като им проповядвал Божественото учение, свети Кир довел много езичници до познание на Истинния Бог и ги направил християни, като излекувал със своето изкуство и душите, и телата им. В това време царувал нечестивият цар Диоклетиан, който повдигнал гонение срещу християните. Свети Кир бил обвинен пред началника на града в това, че е християнин и че наставлява мнозина в християнската вяра. Началникът наредил веднага да го задържат. Като узнал за това, свети Кир избягал от града, напуснал Египет и отишъл в Арабия

31 януари в историята

http://www.cross.bg/purvi-apolo-voiina-1533115.html

/КРОСС/ 1862 г. - Американският астроном Алван Кларк първи наблюдава бледо бяло джудже компаньон на най-ярката звезда на небосклона - Сириус.1878 г. - По време на Руско-турска война (1877-1878) е сключено примирие, което дава началото на прекратяването на войната.1906 г. - Земетресение с магнитуд 8,8 по скалата на Рихтер разтърсва крайбрежието на Еквадор.1915 г. - Първата световна война: Германската армия за първи път използва отровен газ, при военни действия срещу руснаците.1946 г. - Социалистическа федеративна република Югославия приема нова конституция, чрез която, по подобие на Съветския съюз, се установяват шест съставни републики: Босна и Херцеговина, Хърватия, Република Македония, Черна гора, Сърбия и Словения.1950 г. - Президентът на САЩ Хари Труман обявява програма за създаване на водородната бомба.1958 г. - САЩ пускат своя първи изкуствен спътник Експлорер 1.1971 г. - Програма Аполо: Аполо 14 потегля към Луната.1990 г. - Първият McDonald's в Съветския съюз отваря в Москва.2001 г. - В Холандия, шотландски съд осъжда един либиец и оправдава друг във връзка с Атентата над Локърби през 1988.2006 г. - Открити са телата на двете сестри Белнейски в местността „Грамадата", между Пещера и Брацигово, с множество наранявания.2007 г. - Стартира изграждането на магистрала Люлин в България.

Съветът за сигурност на ООН с извънредно заседание днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6027062

Съветът за сигурност на ООН с извънредно заседание днес
Ивънредно заседание на Съветът за сигурност на ООН заради проведеното от Иран изпитание с балистична ракета, съобщава Би Ти Ви. Инициативата е на Съединените щати. Късно снощи стана ясно, че в неделя Иран е извършил тест на ракета със среден обсег. Резолюция на Съвета за сигурност на ООН от юли 2015 г.

15 рекламни трика, които карат храната да изглежда по-апетитна

http://offnews.bg/news/n_1/n_645769.html

Всеки знае, че нито един продукт в реалния живот никога не изглежда така, както в рекламите. Ще бъдете изненадани и дори ужасени какво се използва, за да станат храните и напитките "по-бляскави". Сайтът brightside.me ни дава по-голяма яснота за действията на рекламните агенции: 1. За да станат плодовете свежи и лъскави, най-лесният начин е да се напръскат с дезодорант 2. Моторното масло е прекрасен заместител на кленовия сироп, а и кара палачинките да изглеждат много по-апетитни 3. Златистият цвят на бургерите се постига с помощта на боя за обувки 4. Глицеринът запазва свежестта на морската храна 5. Сиропът от глюкоза съживява китайската юфка (нудълс) 6. Картонът задържа блатовете на тортата заедно за по-представителен вид 7. Течният сапун прави пяната в бирата много по-гъста 8. Ако си мислите, че сладоледените топки в рекламата са истински, жестоко сте се излъгали – всъщност са топки картофено пюре 9. Какво по-подходящо за заместител на битата сметана от пяна за бръснене? 10. Кубчетата лед също не са истински – от пластмаса са 11. В рекламата на зърнените закуски млякото всъщност е лепило 12. Примамливият вид на газираните напитки се постига с антиациди 13. Вкусните печени пилета, по които точите лиги, дължат „обема“ си на тоалетната хартия в тях 14. Сосовете пък всъщност са разтопен и оцветен восък 15. Парата, която излиза от уж току-що сготвеното гурме, всъщност е изкуствена

В Италия разкриха мащабна мрежа за трафик на мигранти

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/82188/v-italiya-razkriha-mashtabna-mrezha-za-trafik-na-migranti

/Поглед.инфо/ Италиански следователи разкриха мащабна мрежа за трафик на мигранти, съобщи агенция АНСА. Разследването в Кремона и Милано е продължило две години Групата е действала на територията на цяла Италия.

Изтичат годишните винетки от 2016

http://www.cross.bg/vinetki-stikeri-yvrezhdaniya-1533114.html

/КРОСС/ Днес е последният ден, в който шофьорите у нас могат да използват старите винетни стикери. От утре всеки трябва да пътува с новите винетки. И тази година масово водачите купуват стикери ден преди изтичането на срока, съобщава БНТ. Ден преди подновяването на винетките, в пунктовете определени за продажба във Великотърновско, има достатъчно стикери. Служителите казват, че традиционно всеки чака последния момент, но изнервени или притеснени шофьори няма. „Винетката си е по принцип за пътуване извън града, в града може да се пътува и евентуално ако тръгна ще си взема седмична и така", каза Георги Георгиев. И докато едни все още чакат, други вече са купили и дори залепили новите винетки. „Вчера я купих от Варна. Едноседмична, по-изгодно е, четири пъти като купя в годината по 15 лв. са 60 лв., годишната е 97", каза Сава Ангелов. И тази година най-предпочитани са годишните винетки. Шофьорите обаче са категорични, че цената не отговаря на качеството на пътищата. „Даваш 100 лв. за винетка, пък получаваш някакъв път, по който където се вика като скочиш и можеш да си попилееш джантата", на мнение е Георги. Създадена е и организация при осигуряването на безплатни винетки за хора с увреждания. Тази година обаче от Регионалната дирекция по социално подпомагане отчитат 15 случая, при които хора са опитали да се представят за инвалиди с фалшиви документи и да получат стикер чрез измама

Преглед на печат - 31 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=342728

"Труд": Президентът Радев към председателя на Европарламента: Сигурността на европейските граждани започва от външните граници на България Сигурността на европейските граждани започва от гарантирането на сигурността на външните граници на България.

Във вторник Тръмп ще подпише указ за киберсигурността

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/82187/vav-vtornik-tramp-shte-podpishe-ukaz-za-kibersigurnostta

/Поглед.инфо/ Във вторник се очаква американският президент Доналд Тръмп да подпише изпълнителна заповед, засягаща киберсигурността. Това ще е първото действие на държавния глава на САЩ в областта, която той бе определил като приоритетна по време на предизборната си кампания.

Душеният от охранител при Моста на влюбените ще подаде жалба

https://www.actualno.com/sofia/dushenijat-ot-ohranitel-pri-mosta-na-vlubenite-shte-podade-jalba-news_590865.html

Не сме ги псували охранителите. Бях друсан – бях се напушил. Така Сергей Петров, който има 144 регистрации в МВР, обясни какво се е случило при Моста на влюбените в неделя (29 януари). Петров разказа, че охранителите от СОТ 161 не го изчакали да си дояде и заедно с приятеля му го

Виц на деня: 31 януари

http://offnews.bg/news/n_1/n_645819.html

Новият президент Румен Радев и назначеното от него служебно правителство вече са обект на "народното творчество". Днешният виц е взет назаем от социалните мрежи: Как Румен Радев доказа, че не е "ястреб"? Като назначи Гълъб Донев (служебен министър на социалната политика, бел. ред.).

Мелания Тръмп също започна да наема служители в Белия Дом

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/82186/melaniya-tramp-sashto-zapochna-da-naema-sluzhiteli-v-beliya-dom

/Поглед.инфо/ Нюйорският организатор на събития Стефани Уинстън Уилкоф е първото ново попълнение към Кабинета на Първата дама. В Белия дом тя ще заема длъжността старши съветник на Мелания.

Когато нещата изглеждат добре...

http://www.cross.bg/izglezhdat-dobre-neshtata-1533096.html

/КРОСС/ Първия закон на Скот: "Когато нещата изглеждат добре - бъдете нащрек. Те неминуемо ще се влошат."

Тръмп уволни главния прокурор и ръководителя на агенцията по миграция

http://www.cross.bg/prokyror-trump-shtati-1533113.html

/КРОСС/ Американският президент Доналд Тръмп уволни действащия главен прокурор на Съединените американски щати, Сали Ятес, след като тя призова прокурорите от Министерство на правосъдието да не защитават неговата спорна изпълнителна заповед за имиграцията, съобщава АФП. „Действащият главен прокурор, Сали Ятес предаде Министерството на правосъдието, отказвайки да изпълни правна заповед, предназначена да защити гражданите на Съединените щати", заявиха в изявление от Белия дом. „Президентът Тръмп освободи г-жа Янес от задълженията ѝ и впоследствие назова Дана Боенте, американският прокурор за източната част на щата Вирджиния, да служи като действащ главен прокурор докато сенатор Джеф Сешънс бъде окончателно потвърден от Сената", гласи още текстът от администрацията на Тръмп. Американският президент Доналд Тръмп смени и действащия ръководител на федералната агенция по имиграция и митническо изпълнение. Не е посочена причина за решението за смяната на Даниел Рагсдейл, огласено час, след като Тръмп уволни главният прокурор Сали Ятес. Томас Хоман, който сменя Рагсдейл на поста, ще помогне „да бъде гарантирано, че прилагаме нашите имиграционни закони във вътрешността на Съединените американски щати в съответствие с националния интерес", заяви говорителят на федералната агенция по имиграция и митническо изпълнение Джон Кели.  

България е готова за Шенген, заяви председателят на Европарламента след срещата си с Радев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/31/2909540_bulgariia_e_gotova_za_shengen_zaiavi_predsedateliat_na/?ref=rss


Председателят на Европейския парламент (ЕП) Антонио Таяни обяви, че България отговаря на всички изисквания за присъединяване към Шенгенското пространство. Това стана по време на срещата му с президента Румен Радев, който е в Брюксел на първото си работно посещение като държавен глава, съобщиха от прессекретариата му.

"Това решение обаче трябва да бъде взето с консенсус и от държавите-членки", добави председателят на ЕП.

По думите му миграцията е предизвикателство за целия...

Британският парламент започва да обсъжда законопроекта за Брекзит днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6027039

Британският парламент започва да обсъжда законопроекта за Брекзит днесПравителството внесе документа миналия четвъртък. Законопроектът ще позволи да започне правната процедура за излизане на Великобритания от Европейския съюз, информира БНТ. Миналата седмица Върховния съд постанови, че премиерът Тереза Мей трябва да поиска одобрение от парламента за задействане на член 50 от Лисабонския договор.

Щатът от съветници на служебния кабинет - особено раздут

https://www.actualno.com/politics/shtatyt-ot-syvetnici-na-slujebnija-kabinet-osobeno-razdut-news_590849.html

Броят на съветниците на служебния кабинет става много сериозен. В кабинета на Огнян Герджиков могат да бъдат назначени общо 42-ма съветници, експерти и технически сътрудници, които ще подпомагат премиера и четирима му вицепремиери. Герджиков ще има екип от 16 души, вицепрем

Шварценегер критикува указите на Тръмп за имигрантите

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/82185/shvartseneger-kritikuva-ukazite-na-tramp-za-imigrantite

/Поглед.инфо/ Холивудският актьор и бивш губернатор на щата Калифорния Алнолд Шварценегер подложи на критика указите на президента на САЩ Доналд Тръмп за ограничаване на имиграцията.

Започва затопляне, следобед ще е слънчево

http://www.cross.bg/slab-minys-slunchevo-1533112.html

/КРОСС/ От днес започва затопляне у нас. В Източна България ще се появи слаб вятър от юг-югоизток и ще започне затопляне.Над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време, но в сутрешните часове в равнините и низините ще има мъгла или ниска облачност, най-трайни в западните райони на Дунавската равнина и Горнотракийската низина. Максимални температури, в повечето места, между минус 2° и 3°, в София около 1°. Над Черноморието ще има разкъсана облачност. Ще духа слаб юг-югоизточен вятър. Максимални температури 3° - 4°. Температурата на морската вода е 2-3°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Над планините ще бъде слънчево. Ще духа слаб югозападен вятър, само по най-високите части на Рила и Пирин от север. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 4°, на 2000 метра минус 2 - минус 3°. Атмосферното налягане през деня слабо ще се понижи, но ще остане по-високо от средното за януари.  

Започва затопляне, следобед ще слънчево

http://www.cross.bg/minys-slab-vyatur-1533112.html

/КРОСС/ От днес започва затопляне у нас. В Източна България ще се появи слаб вятър от юг-югоизток и ще започне затопляне.Над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време, но в сутрешните часове в равнините и низините ще има мъгла или ниска облачност, най-трайни в западните райони на Дунавската равнина и Горнотракийската низина. Максимални температури, в повечето места, между минус 2° и 3°, в София около 1°. Над Черноморието ще има разкъсана облачност. Ще духа слаб юг-югоизточен вятър. Максимални температури 3° - 4°. Температурата на морската вода е 2-3°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Над планините ще бъде слънчево. Ще духа слаб югозападен вятър, само по най-високите части на Рила и Пирин от север. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 4°, на 2000 метра минус 2 - минус 3°. Атмосферното налягане през деня слабо ще се понижи, но ще остане по-високо от средното за януари.  

За вредите от мръсния въздух - наблюденията на трима национални здравни консултанти

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/01/31/2896627_za_vredite_ot_mrusniia_vuzduh_-_nabljudeniiata_na/?ref=rss


Световната здравна организация свързва замърсяването на въздуха пряко с пет от най-разпространените и влошаващи качеството на живот белодробни и сърдечно-съдови заболявания. Въпреки това здравното министерство на България не събира данни за щетите върху здравето, които то нанася, нито взима мерки, защото това би трябвало да правят общините. В същото време въздухът в българските градове е сред най-замърсените в Европа и страната ни е на 25-о място по смъртни случаи заради това в света.
...

Нов живот за "Момичето, което обичаше Том Гордън" на Стивън Кинг

https://www.actualno.com/books/nov-jivot-za-momicheto-koeto-obichashe-tom-gordyn-na-stivyn-king-news_590801.html

Кралят отново е тук, за да ни припомни писателския си гений с „Момичето, което обичаше Том Гордън” Миг невнимание от страна на дете и то се губи в зловещата гора край Нова Англия, където от всеки ъгъл дебне нещо със зъби, нещо, което се храни с ужас и отчаяние, нещо което

Радарите за превишена скорост днес - 31 януари, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=342723

Служители на пътната полиция ще следят днес - 31 януари, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:10ч.-08:30ч. - Южен пътен възел /вход/ 07:50ч.-08:50ч. - Аспарухов мост - северен пътен възел 08:40ч.

Родени на 31 януари

http://www.cross.bg/rodeni-na-yanyari-1533111.html

/КРОСС/ Петър Попангелов, бивш скиор, единственият българин с победа в старт от световната купа по алпийски дисциплини Ивана, попфолкпевица Красимир Минчев, посланик в Украйна Петър Маринков, драматург и белетрист Пламен Таушанов, председател на УС на Българската асоциация за закрила на пациентите Проф. Юлиан Вучков, публицист, критик и тв водещ  

България ще вземе участие в международно военно учение в Черно море

http://svetoven.pogled.info/news/82184/balgariya-shte-vzeme-uchastie-v-mezhdunarodno-voenno-uchenie-v-cherno-more

/Поглед.инфо/ България ще вземе участие в международно военно учение в Черно море през февруари заедно със 7 други страни, гласи съобщение на румънските военноморски сили.

Къде, какво в страната

http://www.cross.bg/chasa-provede-sofiyaot-1533110.html

/КРОСС/ ***София.От 09.30 часа ще се проведе заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. ***София.От 09.30 часа 25-ти състав на Софийски градски съд ще заседава по делото срещу Петко Е., който е обвинен, че като охранител е убил 16-годишно момче - чл.115-118 НК. ***София. От 10.00 часа в хотел "Рамада София" (Принцес), зала "Европа 1", ще се проведе публично обсъждане на тема "Енергетика", а от 16:00 часа - на тема "Икономика". Събитието е част от поетия ангажимент на БСП за организиране на широка дискусия по платформата на партията. ***София.От 11.00 часа в Големия салон на Българската академия на науките ще бъде представен Обобщаващият том ІV. на Българския диалектен атлас. Изданието е дело на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин". ***София. От 11.00 часа в Националния пресклуб на БТА ще се проведе пресконференция по повод това, че над десет формации се обединяват около политическа партия - Българско национално обединение за участие на предсрочните избори. ***София. От 13.00 часа ПП "ДРОМ" ще проведе протестен митинг пред сградата на Министерството на енергетиката срещу „неоправдано високите" сметки за ток основно в ромските квартали на територията на страната. Протестиращите ще поискат от новото Правителство пълна ревизия на договорите с Енергийните оператори и въвеждане на строг контрол за тяхната дейност. ***София.От 13.30 часа в централата на СДС на ул

Днес изтича изтича валидността на годишните винетки за 2016 година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6027055

Днес изтича изтича валидността на годишните винетки за 2016 годинаИзтича валидността на годишните винетки за 2016 г. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“, цитиран от Фокус. Годишните винетки за 2016 г. са валидни до 31 януари 2017 г. , а годишните винетки за 2017 г. са валидни до 31 януари 2018 г. Цените на всички видови стикери са непроменени и са същите както и през 2016 г.

Тереза Мей е настояла кралицата да покани Тръмп толкова скоро

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/82183/tereza-mei-e-nastoyala-kralitsata-da-pokani-tramp-tolkova-skoro

/Поглед.инфо/ Премиерът на Великобритания Тереза Мей лично е настояла, кралица Елизабет Втора да изпрати официална покана за държавно посещение на президента на САЩ Доналд Тръмп практически веднага след инаугурацията му.

Из сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-stydioto-zhivo-1533109.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Избори на хоризонта. Техника и технология на предсрочните избори - говори ЦИК Тема: Изборни казуси. Машинното гласуване - възможно ли е и кога? Коментар на проф. Михаил Константинов и Димитър Димитров Тема: Политическа диагноза. Между политиката и здравеопазването - д-р Ваньо Шарков Тема: Внимание - висулки! Студът си отива - ледени висулки дебнат отвсякъде. Каква е глобата, ако не ги премахнем? Тема: Метеорологични уравнения. След големия студ - ще ни "изненада" ли отново времето? Прогноза на метеоролога доц. Георги Рачев Тема: Най-добрите в сноуборда идват в България за състезанията от Световната купа - всички тайни за Банско от председателя на Българската федерация по ски Георги Бобев БТВ, „Тази сутрин" Тема: Решен ли е лидерският проблем в Реформаторския блок и защо нарекоха коалицията „килера на ГЕРБ"? В студиото - Меглена Кунева; Българската следа в Австрия. Изнася ли страната ни терористи в Европа? Коментар - Алекс Алексиев; Битката за Кърджали. Ще остане ли градът бастион на ДПС? Гост - Хасан Азис; След скандалният случай с агресивен ученик - какво трябва да се промени в закона за училищното образование? Дискусия в студиото. Да спасяваш човешки живот - вдъхновяващата история на пожарникаря на годината комисар Стоян Колев. Нова телевизия, „Здравей, България"Тема: Проговаря новата власт

"Уволнена си!" - Тръмп отстрани Главния прокурор заради отказ да изпълни заповедта му

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/01/31/2909542_uvolnena_si_-_trump_otstrani_glavniia_prokuror_zaradi/?ref=rss


Една от най-тежките кризи от десетилетия насам в президентска администрация избухна в САЩ в понеделник през нощта, след като президентът Доналд Тръмп уволни министъра на правосъдието и главен прокурор Сали Йейтс.

Причината е, че тя е наредила на адвокатите на министерството да не защитават пред съда заповедта на Белия дом за временно замразяване приемането на бежанци от Сирия и на допускането в САЩ на граждани на 7 държави от Близкия изток и Африка. В съобщението на Белия дом се...

Битият от охранители не иска обезщетение, а „такива хора да не работят такава работа“

http://offnews.bg/news/n_1/n_645818.html

Битият от охранители мъж няма да търси парично обезщетение, но иска „такива хора да не работят такава работа“. 35-годишен Сергей Павлов разказа пред Нова тв, че в момента на побоя е бил дрогиран. Той се друса от 1996 година, има богато криминално минало с 144 регистрации в полицията. Видеото с побоя беше разпространено в социалните мрежи. За инцидента Сергей разказва, че бил в заведението със свой приятел, с когото се хранили. "Седяхме на масата и ядяхме, но сме заспали. Дойдоха 4-5 човека и ни казаха да излезем", разказа той. Двамата мъже излезли с таблите с храната, за да я изядат. Агресията от охранителите обаче била отключена, след като той казал на един от момчетата: „Нали се наядох, точка“. Сергей твърди, че не са обиждали охранителите и не са ги псували, а в нощта на инцидента е пушил само трева. "Излизам преди 20 дни от затвора, социалните една стотинка не са ми дали. Не бих работил за 300 или 400 лв. Ако бях с 20 лв. сега, едни цигари да си взема, нещо за пиене, ето ти десет лв.", разказа битият. Той си спомня, че наркотиците започнал през 1996 г., но не посочва някакъв повод, който да го е тикнало към тях. „Много помня как съм почнал“, каза той. Сергей си спомня само, че започнал с трева, после минал на хероин. Искало му се е да има друг живо. „Много ясно, много пъти. Жена нямам, деца също, майка и баща имам само“, разказа той. По думите му родителите му опитвали да му помогнат, но „нищо не става“. Сергей е категоричен, че ще пусне жалба срещу охранителите. „Искам да се махнат, да не работят такова нещо. Такива хора не трябва да бъдат допускани да работят такава работа. Парични претенции нямам“, каза мъжът.

Тръмп уволни главния прокурор на САЩ, след като тя му се опълчи

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/82182/tramp-uvolni-glavniya-prokuror-na-sasht-sled-kato-tya-mu-se-opalchi

/Поглед.инфо/ Американският президент Доналд Тръмп уволни главния прокурор на САЩ г-ца Сали Йейтс, след като тя нареди на адвокатите от Министерството на правосъдието да не да не му оказват подкрепа на антимиграционната наредба.

Шулц вдъхна сили на социалдемократите, но едва ли ще ги изведе до властта

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/01/31/2909359_shulc_vduhna_sili_na_socialdemokratite_no_edva_li_shte/?ref=rss


Германската социалдемократическа партия (ГСДП) изглежда изпълнена с нови сили благодарение на новия лидер Мартин Шулц.

Той ще се изправи срещу консервативния канцлер Ангела Меркел на изборите през септември, но шансовете ГСДП да оглави лява коалиция и да свали от власт канцлера са малки.

Изненадващата промяна на върха даде психологически тласък на социалдемократите, тъй като с нея бе сложен край на месеци на колебания. Сега срещу Меркел ще се изправи по-силен опонент от...

Мъгливият Пловдив (галерия)

http://offnews.bg/news/n_1/n_645764.html

Всички българи знаят колко красив, слънчев и топъл е Пловдив. Но виждали ли сте Градa под тепетата, когато е покрит с гъста мъгла? Впечатляващите снимки са на фотографа Стоян Стоянов.

Румен Радев: Сигурността на европейските граждани започва от сигурността на границите на България

http://www.cross.bg/antonio-tayani-radev-1533108.html

/КРОСС/ "Сигурността на европейските граждани започва от гарантирането на сигурността на външните граници на България". Това заяви държавният глава Румен Радев на съвместен брифинг с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, съобщиха от пресслужбата на президента. Държавният глава изрази увереност, че в партньорство с европейските институции въпросът за общата европейска сигурност ще намери своето успешно и трайно решение. „Миграцията е предизвикателство за целия Европейски съюз, а не само за отделните национални държави", заяви Антонио Таяни, който изрази пълната подкрепа на Европейския парламент за предприетите от страната ни мерки за справяне с миграционния натиск и предоставянето на закрила на бежанците. Антонио Таяни потвърди и позицията на ЕП, че България отговаря на всички изисквания за присъединяване към Шенгенското пространство. „Това решение обаче трябва да бъде взето с консенсус и от държавите-членки", добави председателят на ЕП. Антонио Таяни приветства и избора на дългогодишния представител на страната ни в Европейския парламент Илияна Йотова за български вицепрезидент. Предстои днес президентът Румен Радев да разговаря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и ще посети Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа, в Монс.

Георги Рачев : Февруари ще започне с топло време

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6027048

Георги Рачев : Февруари ще започне с топло времеВ събота и неделя над България ще започне да нахлува по-топъл въздух. В София температурите може да минат 7 градуса. Още от понеделник до 10-ти февруари обаче ще стане отново студено, коментира синоптикът Георги Рачев в студиото на БНТ. Февруари започва топъл, между 7-ми и 10-ти ще има превалявания и от дъжд, и от сняг.

Паргов: Разделяме се с предателите в БСП Лява България

http://offnews.bg/news/n_1/n_645782.html

Г-н Паргов, като общински съветник много критикувате кмета на София Йорданка Фандъкова, ако Вие бяхте кмет, какво щяхте да промените? Не я критикуваме много, а достатъчно в рамките на политиките, които провежда мнозинството. Прие се поредният бюджет на София, който няма да донесе нищо качествено и видимо на софиянци. Всяка година се инвестира все в централните градски части, наливаме пари, наливаме за ниско качество – примерът с напуканото „Цариградско шосе“. Ако ние имаме възможност да управляваме столицата, бихме инвестирали повече средства в един район с проблеми, за да покажем нагледно за една година какво може да се свърши и как може да изглежда този район от край до край. Наясно сме, че са необходими много пари, но отнякъде трябва да започнем. Бюджет „клъвни оттук, клъвни оттам“ не води до качествен резултат в цялостната картина – като усещане, че нещо се е случило и че парите са похарчени ефективно. Разбира се, има и достижения, признаваме на управляващите – това, с което ще се запомнят Борисов и Фандкова, е столичното метро, чакано от софиянци десетки години. Сега обаче предстоят не местни, а парламентарни избори – има ли вариант общинският съвет да остане без Вас, защото ставате депутат? Няма вариант да съм депутат от гледна точка на недопустимостта в устава на партията между партийна ръководна и публична длъжност, каквато е тази на народния представител. Така или иначе като председател на БСП София ще се включа активно в кампанията. Ако се прецени, може да водя и листа в София, което не означава, че ще отида в парламента. По-скоро ще продължа да правя това, което ми харесва, като лидер на най-голямата организация на БСП. На предстоящия конгрес на БСП след дни ще се гласуват много промени в устава – ще мине ли поправка „Паргов“? Конгресът може да реши всичко и не заради Гошо или Пешо, а заради съвсем друг принцип, който ще даде по-голяма сила на местните партийни организации. Чрез съвместяването на такива постове, ще се засили позицията на лидерите по места. Ако един партиен ръководител има инструменти за правене на политика, каквато възможност му дава народното представителство, това ще направи БСП по-силна, по-привлекателна, а и ще може конкретни неща да бъдат свършени. В противен случай само в партийната функция няма как да бъде привлекателен за избирателите си. А на конгреса ще има ли предложение за такава промяна в устава? Очаквам на конгреса да бъде предложена такава поправка. В софийската организация има доста мнения в тази посока, да не кажа единодушие, чувам, че подобни нагласи съществуват и в други структури, но конгресът ще реши. Едно е ясно – БСП продължава промяната, която започна миналата година с избора на Корнелия Нинова. Тя мина и през смяната в президентската институция с избора на Радев и Йотова и трябва да продължи със следващата стъпка – спечелване на предсрочните парламентарни избори. За да започне един по-различен модел на управление на държавата, различен от досегашния. Тоест след изборите Вие ще сте депутат и председател на БСП София? Възможно е, тъй като аз съм избран за председател миналата година за 4-годишен мандат. Не абдикирам, не бягам от отговорност, не търся спасение в парламента и пак повтарям – това, с което се занимавам в момента, ми харесва и е нещо, с което осмислям своето битие посредством комуникацията и работата с толкова много хора на различни равнища.  След конгреса ще се промени ли и БСП Лява България, изобщо ще я има ли? На този етап няма причини да сменяме името на коалицията БСП Лява България, но със сигурност ще има изменения на състава й, предвид рамката и формулата, които прие Националният съвет на БСП, свързани с определени критерии за подбор на коалиционни партньори. Може да се разделим с някои партньори и да добавим други. Които ще ни донесат допълнителна избирателна тежест и, разбира се, допълнителен интелектуален потенциал. За да се засили отборът, който ще се яви на предсрочните парламентарни избори под името БСП Лява България. Кои са приетите критерии? На първо място това е критерият за лоялност. Тъй като се нагледахме на доста предателства при едни или други избори, въпреки коалиционния формат, който дава преимущество и ползи на партньорите. За съжаление той не е спирачка за претенциите им на избори да играят в други формати, включително и срещу нас. На второ място ще се отчете електоралната им тежест, индивидуалните им представяния, както и приносът им посредством предложените като кандидати личности, и приемането на програмата, която предлагаме и се обсъжда в момента. В ляво какви възможности има за нови партньори? Миналата година поставихме акцент върху патриотичното, който се видя и в кампанията на президента Румен Радев. Трябва да го продлжим и през предстоящите парламентарни избори, включително и чрез излъчването на такива личности. Разбира се, гражданските, военно-патриотичните организации, които ни помогнаха и бяха част от тази кампания, също могат да намерят място като коалиционни партньори под една или друга форма. Можем да помислим и за отделни партии, които сега имат представители в парламента. Например – Велизар Енчев не е за подценяване, както и кръговете около него. Той се опита да стартира проект, който бе наречен „Българската Сириза“, но не се разви у нас, защото условията бяха други. Сред избирателите на БСП обаче се появи недоволство от служебното правителство на президента Радев, усещането, че не е наше. Това не е ли голям проблем за БСП преди избори? Най-големият проблем на БСП винаги е била самата БСП. Но в партията винаги е имало дискусии, спорове, тежки полемики по едно или друго действие. По отношение на служебния кабинет – очакванията към него са основно две – организирането на честни, прозрачни и демократични избори и второто – да установи какво наследява от предишното правителство. Както вече се изрази служебният премиер проф. Огнян Герджиков – да поправи грешките, които са допускани. Тоест – да подготви почвата за правителство на БСП? БСП не присъства в това служебно правителство, не желаем да влизаме през задния вход в управлението. И да носи отговорност за тежкия период, който все още предстои? Това е най-тежкият период от годината, така е, предстои на нови, дори за политиката, фигури в този кабинет да докажат силните си експертни качества, заради които са били предпочетени от президента Радев.

ВКС определи кой ще плаща обезщетение при катастрофа

https://www.actualno.com/society/vks-opredeli-koj-shte-plashta-obezshtetenie-pri-katastrofa-news_590843.html

Пострадалият при катастрофа няма да има възможност да търси обезщетение от виновния шофьор, ако се е споразумял със застрахователя му. Това реши Върховният касационен съд (ВКС). Решението е задължително за прилагане от всички съдилища в страната. Според върховните съдии,

България сама ще реши кога да излъчи еврокомисар

http://www.cross.bg/komisiya-yunker-zhan-klod-1533107.html

/КРОСС/ Европейската комисия разбира и приема желанието на България сама да определи кога да бъде направен изборът за определянето на нов български представител в Европейската комисия. Това стана ясно на съвместен брифинг на българския държавен глава Румен Радев и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, съобщиха от прессекретариата на президента. „Пред нас има различни опции. Или служебното правителство да назначи този комисар с всички последствия върху изборната кампания, или да изчакаме и вече избраното ново правителство да вземе това решение. Благодаря на господин Юнкер за проявеното пълно разбиране и готовност да се изчака", заяви президентът Радев. „Напълно разбирам желанието на България да вземе решение да предложи своя представител в Европейската комисия, след провеждането на следващите парламентарни избори", заяви Жан-Клод Юнкер. Не сме обсъждали конкретни имена, единственото ми предложение беше за този пост да бъде номинирана жена, добави Жан-Клод Юнкер. Председателят на ЕК приветства положените от България усилия и постигнатия огромен напредък по Механизма за сътрудничество и проверка и потвърди очакването си той да отпадне до края на мандата на настоящата Европейска комисия. Държавният глава заяви, че не е добре решението за този пост да бъде взето в условията на изострена предизборна кампания и че това следва да е ангажимент на следващото правителство, предаде бТВ

Най-важното от Варна във вчерашния 30 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=342724

ВАС отмени по-високия данък за придобиване на имущество във Варна Миналогодишното решение на варненския парламент за завишение на данъка за придобиване на имущество от 2,6 % на 3 % е било отменено преди дни от Върховния административен съд, научи Moreto.

Днес ще бъде предимно слънчево, започва затопляне

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6027042

Днес ще бъде предимно слънчево, започва затоплянеДнес над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време, но в сутрешните часове в равнините и низините ще има мъгла или ниска облачност, най-трайни в западните райони на Дунавската равнина и Горнотракийската низина. В Източна България ще се появи слаб вятър от юг-югоизток и ще започне затопляне.

Защо САЩ са заинтересовани от разпад на еврозоната?

http://svetoven.pogled.info/news/82180/zashto-sasht-sa-zainteresovani-ot-razpad-na-evrozonata

/Поглед.инфо/ Тед Малок, вероятният бъдещ посланик на САЩ в Евросъюза е убеден, че след 18 месеца еврото ще рухне. Списание Atlantico се обърна за коментар към експерта Едуар Юсон. Според него, Тед Малок изпраща ясен сигнал към европейците: бъдете добри с Великобритания, защото в противен случай ще се изправите пред обединен англо-американски фронт.

Тръмп уволни министъра на правосъдието на САЩ

http://offnews.bg/news/n_1/n_645817.html

Доналд Тръмп уволни изпълняващата длъжността министър на правосъдието и генерален прокурор на Съединените щати Сали Йейтс, след като тя открито разкритикува решението му да се забрани достъпа на бежанци от седем мюсюлмански държави в страната. Междувременно, продължават многобройните протести срещу президентския указ. Тръмп е уволнил и началника на Службата за митнически и граничен контрол Дейниъл Регсдейл и назначи временно на негово място Томас Хоуман. Службата е подчинена на министерството на вътрешната сигурност, оглавявано от Джон Кели. Не се съобщават причините за уволнението на Регсдейл, но се предполага, че то е свързано с проблемите, възникнали около приложението на указите на Тръмп за ограничаване на имиграцията в САЩ, уточнява БТА. Американският президент забрани влизането в страната на граждани от 7 мюсюлмански държави, което предизвикаха масови протести в САЩ. Указът на Тръмп беше посрещнат с критики в страната и Европа. В същото време във Великобритания в петиция бяха събрани над един милион подписа срещу посещението на американския президент на Острова. 

Две години след убийството на шефа на кабинета на кмета на Пазарджик: търси се извършителят

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/31/2909376_dve_godini_sled_ubiistvoto_na_shefa_na_kabineta_na/?ref=rss


Близо две години, след убийството на Татяна Стоянова - началник на кабинета на кмета на Пазарджик Тодор Попов, разследването е спряно. Причината - не е разкрит кой е извършителят. Това съобщиха за "Дневник" от прокуратурата. Оттам са издали указания на МВР Пазарджик, които трябва да намерят кой е изстрелял куршумите по Стоянова на 12 януари 2015 година.

От полицията в града отказаха информация по случая, защото нямали разрешение от наблюдаващия прокурор.
Случаят беше прехвърлен...

Al Jazeera: Асад е с инсулт, сирийското правителство отрича

https://www.actualno.com/asia/al-jazeera-asad-e-s-insult-sirijskoto-pravitelstvo-otricha-news_590861.html

Телевизионният канал „Al Jazeera“ съобщи, че президентът на Сирия Башар ал-Асад е в критично състояние и е „прикован към легло“, съобщи руското издание „Взгляд“. Според разпространената информация обаче държавният глава не е в кома. Според турското издание Daily

Изоставяш детето си – метеш градинка

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/izostaviash-deteto-si-metesh-gradinka-6064823

Майките, изоставили детето си, ще плащат на социалните или на приемните семейства

Тръмп уволни главния прокурор на САЩ и ръководителя на агенция по имиграция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6027037

Тръмп уволни главния прокурор на САЩ и ръководителя на агенция по имиграцияАмериканският президент Доналд Тръмп уволни действащия главен прокурор на Съединените американски щати, Сали Ятес, след като тя призова прокурорите от Министерство на правосъдието да не защитават неговата спорна изпълнителна заповед за имиграцията, съобщава АФП, цитирана от Фокус. „Действащият главен прокурор,

Картата "Тръмп", която ще бъде изиграна на Супербоул

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/31/2909228_kartata_trump_koiato_shte_bude_izigrana_na_superboul/?ref=rss


От коментаторската кабина до корпоративните ложи ефектът "Тръмп" ще се чувства на и извън терена по време на Супербоул, а девизът "Да направим Америка отново велика" определя ритъма при подготовката на най-голямото спортно шоу.

Около 180 милиона американци ще застанат пред телевизионните екрани на 5 февруари, за да гледат мача за титлата в Националната футболна лига между "Атланта фалкънс" и "Ню Инглънд пейтриътс", а новата визия на президента Доналд Тръмп вероятно ще има отражение...

СС на ООН с извънредно заседание заради иранска балистична ракета

https://www.actualno.com/america/ss-na-oon-s-izvynredno-zasedanie-zaradi-iranska-balistichna-raketa-news_590848.html

Белия дом заяви, че е в течение с информацията за изстрелването на балистична ракета от страна на Иран, но не даде повече подробности за позицията си или за евентуална реакция, съобщи БГНЕС. „Ние сме в течение с факта, че Иран е изстрелял тази ракета. Ние проучваме точното

Пътна обстановка в страната - 31 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=342730

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Бургас: от км 310+000 до км 325+000 п.в. „Зимница“-Карнобат ляво и дясно – частични ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Срок до 31.01.2017 г. АМ „Хемус“:Отворена за всички МПС.

САЩ разположиха хиляди свои войници в Полша

https://www.24chasa.bg/novini/article/6027033

САЩ разположиха хиляди свои войници в ПолшаПолският президент Анджей Дуда приветства разполагането на американски войници в страната му, определяйки го като "исторически момент", предаде Франс прес, цитирана от БТА. Той заяви това по повод започналите съвместни тренировки на полски войници в Заган, Западна Полша, с американска бронирана бригада,

Съдът ще се занимава днес с референдума и машинното гласуване

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/31/2909361_sudut_shte_se_zanimava_dnes_s_referenduma_i_mashinnoto/?ref=rss


След няколко отлагания Върховният административен съд (ВАС) ще заседава днес по делото за резултатите от референдума. Очаква се да бъдат обявени данните от повторното преброяване на пликове и бюлетини от допитването на 6 ноември 2016 г., които са решаващи за изхода на процеса.

В края на миналата година съдиите Нина Докторова, Татяна Хинова и Красимир Кънчев назначиха съдебна математическо-статистическа експертиза с основната задача да се извърши повторно преброяване на пуснатите в...

10 години България в ЕС и какво от това?

http://offnews.bg/news/n_1/n_645777.html

Резултати 10 години след влизането на България в ЕС: 1. В България минималната заплата се увеличи от 180 лв. през 2007 г. на 460 лв от 2017 г., но все още е най-ниската в ЕС. 2. Минималната пенсия в България през 2007 г. е 92 лв., а през 2016 г. е 161 лв., като също е най-ниската в ЕС. 3. През 2007 г. преките чуждестранни инвестиции в България се равняваха на близо 30% от БВП, а през 2016 г. са малко над 3% от БВП. 4. България е най-неконкурентоспособната икономика в ЕС, според проучване на Световния икономически форум. 5. България остава най-корумпираната страна в ЕС в индекса за възприятие на корупцията през 2016 г. на Трансперънси интернешънъл. 6. България е с най-нисък индекс на човешкото развитие в ЕС в последния доклад по Програмата за Развитие на ООН. 7. България е последна в ЕС по просперитет в индекса на института Легатум. А иначе сближаването на Румъния към средните икономически показатели на ЕС спрямо България е далеч по-бързо. Причината за това се крие не само в по-ниските данъци, но и в големите инвестиции в инфраструктура и усвояване на еврофондове. Ключова роля за икономическото развитие на Румъния имат и предприетите стъпки за ограничаване на корупцията. Дела се водят както срещу кметове и общински съветници, така дори и срещу бившия премиер. През последните две години Румъния предприе стъпки за намаляване на данъците. През 2017 г. в северната съседка е планирано да бъдат премахнати над 100 малки държавни такси - мерки, които подобряват бизнес климата. Друга мярка, от която България може да почерпи опит е намаляването на ДДС. Икономическият растеж на Румъния за 2016 година се очаква да бъде 5,2%, а България увеличението на БВП ще бъде около 3%. БВП на глава от населението в Румъния вече е с близо 30% повече от това в България.

Религиозен календар за 31 януари

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6027080

Религиозен календар за 31 януариСвети Кир бил прочут лекар в Александрия. Дълбоко вярващ християнин, той лекувал с чудотворни молитви различни болести и от никого не приемал награда. Славата му достигнала Ерусалим, където младият воин Йоан, вярващ в Исус, станал негов неразделен спътник и подражател. И двамата били обезглавени заради подкрепата,

Прогноза за времето - 31 януари (вторник)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-31-januari-vtornik-news_590841.html

Днес над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време, но сутринта в равнините и низините ще има мъгла или ниска облачност, най-трайни в западните райони на Дунавската равнина и Горнотракийската низина. В Източна България ще се появи слаб вятър от юг-югоизток

Комисар Иван Иванов: Няма да забравя как в Хитрино извадихме момиченцето, останало без родители

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6026594

Комисар Иван Иванов: Няма да забравя как в Хитрино извадихме момиченцето, останало без родителиИмаше опасност 4-5 цистерни да се взривят, след като ги извадихме от земята, казва шефът на пожарната в Шумен - Комисар Иванов, на 10 декември 2016-а на гара Хитрино дерайлира товарен влак. Това стана в 5,37 ч, вие кога научихте? - Някъде към 5,50 сутринта се обади диспечерът и ми каза, че горят две къщи в Хитрино.

Кирил Русев, планински спасител: В България няма персонал и техника за спасяване от въздуха

http://www.dnevnik.bg/intervju/2017/01/31/2908912_kiril_rusev_planinski_spasitel_v_bulgariia_niama/?ref=rss


Кирил Русев е директор на създадената преди две години Българска планинска спасителна служба. Преди това шест години е бил директор на Планинската спасителна служба при БЧК. От 2002 г. е председател на Българската федерация по катерене и алпинизъм. Инструктор е по планинско спасяване, катерене и алпинизъм. Магистър по физика, специалност ядро и елементарни частици. Има множество премиерни изкачвания по стени във Фанските планини, както и редица стенни изкачвания в Алпите и Памир. Преминал е...

След ледения януари – топъл февруари

https://vesti.bg/bulgaria/sled-ledeniia-ianuari-topyl-fevruari-6064822

Най-ниските температури през февруари ще бъдат между -14 и -19 градуса, а най-високите – между 14 и 19 градуса

31 януари в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=342722

Събития: 1862 г. – Американският астроном Алван Кларк първи наблюдава бледо бяло джудже компаньон на най-ярката звезда на небосклона – Сириус. 1878 г. – По време на Руско-турска война (1877–1878) е сключено примирие, което дава началото на прекратяването на войната.

Съдийската колегия ще трябва да избере временен шеф на районния съд

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/31/2909522_sudiiskata_kolegiia_shte_triabva_da_izbere_vremenen/?ref=rss


Съдийската колегия към Висшия съдебен съвет отново ще трябва да обсъди и този път да избере временен ръководител на Софийския районен съд. От сряда, 1 февруари, влиза в сила оставката на доскорошния председател Методи Лалов. Той напусна в началото на декември в знак на протест срещу политиката на кадровия орган на Темида и след назначена поредна проверка на съда.

Миналата седмица колегията не избра посоченият от общото събрание на СРС кандидат за изпълняващ функциите - Албена Ботева,...

Възрастна жена загина при пожар

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/bJl-GLRSzG0/

Възрастна жена загина при пожар в дома си в айтоско село на 30 януари т.г.Огънят е потушен от три противопожарни автомобила и шест огнеборци. При извършения оглед е установено, че собственичката на имота се намирала в къщата по време на възникване на пожара. Впоследствие е открита починала, като тялото й е откарано за аутопсия в Катедра «Съдебна медицина» при УМБАЛ – Бургас. По данни на свидетели покривът на къщата димял и при отворяне на входната врата, видели огън в стаята, обитавана от възрастната жена. Данни за умишлен палеж не са открити, съобщават от ОДМВР-Бургас.

Разказ от първо лице: Арогантно, грубо, унизително - БДЖ

http://offnews.bg/news/n_1/n_645793.html

Докъде може да достигне издевателството на БДЖ спрямо клиентите на компанията? През последните години нивото на летвата непрекъснато се вдига, но този разказ на Христина Николова от прокуратурата във Варна определено е повече от шокиращ. Ето го: Искам да споделя какво може да получите, ако си купите най-добрите места във влак, както направих аз. Първа класа, спален вагон, самостоятелно купе. Искам да разкажа за нечовешките условия, които са принудени да търпят пътуващите с БДЖ. За арогантното поведение на служителите им. За изнудване във влака. За ужаса да си безпомощен и пред хипотермия. За това как можеш да се качиш здрав и да слезеш болен от влак. На 03.01.2017 г. закупих за мен и сина ми, който е на 13 години с ТЕЛК - 81 %, ученик, билети за пътуване. Намаление за него не ми направиха, въпреки, че поисках. Закупих билети на стойност 80 лв. за 06.01.2017г. , влак 3636, вагон 36, кабина 9, места в спален вагон 91 и 92. по маршрут Варна -София, през Карлово ,с час на заминаване 22.20 часа. На 06.01.2017г. след около 21.50 часа пристигнахме на жп гара –Варна. На информация попитах дали влакът ще пътува. Казаха ми, че през Горна Оряховица ще пътува, но този през Карлово – не. След като бях звъняла през деня неколкократно и ми беше давана информация, че всички влакове пътуват по разписание, поисках да ми заменят билетите за влака, който все пак ще пътува до София. „Не можело, тъй като съм за спален вагон“. Изпратиха ме при ръководител движение. Господинът любезно обясни, че влакът все пак ще пътува, но не се знае кога: „До полунощ ще тръгне, но ще пристигне ли и кога, божа работа.“ Започнах да търся къде да чакаме, защото явно щеше да е дълго. Спомних си надпис „Топла стая за майки с деца“. Казах си - за там сме. Реалността: Не беше стая, а коридор и не беше топла, а ледена, както и цялата чакалня на гарата. Никакво отопление не работеше, радиаторите бяха напълно студени. А навън -16 градуса. Зачакахме. В 22 часа гишето „Информация“ затвори. За да видиш дали някой влак ще тръгне, трябва да застанеш пред перона т.е. да излезеш навън. На студено и хлъзгаво и така хиляди пъти, за да не изпуснеш влака все пак. Тоалетната беше заключена. Ти не си човек и нямаш нужди, при това часове наред. Някой, каза, че са изписали на всички коловози „отменен“. Излязохме навън. Вече имаше тълпа пред стаята на ръководител движение. Една дама излязла да пуши, с усмивка и недоумение питаше „какъв бил проблемът". Мъж й обясняваше, че трябва да ни дават информация какво се случва, защото не може непрекъснато да ходим до перона. Последва отговор: „Не знаем дали ще пътуват влаковете. Има проблем. Незнаем кога и дали ще бъде разрешен. Не сме длъжни да ви даваме информация, ще разберете когато ще пътуват.“ Последва спор. Стана ясно, че стрелките били замръзнали. От стая за служители на БДЖ, излезе мъж по тънка риза. По-късно разбрах, че е машинист. Развика ни се: "Къде сте тръгнали, бе? Бедствено положение е обявено!". Обясних му, че само влакове се движат до София, всички „гоним“ полети искаме да знаем кога се очаква тръгване. На което той отговори: „Ходете си на Лондон или там, от която майна сте. Какво сте дошли тука да се разправяте. Мен цяла нощ път ме чака.“ Бях изумена, ние плащахме чрез билетите си заплатата на този човек, а той ни гонеше. Затова може би скоро, няма да има заплата. Никаква информация. Около полунощ след два часа закъснение влакът потегли за София. Температурата в спалното купе беше 7 градуса. В спален вагон, ПЪРВА КЛАСА. След двучасово стоене на студа на гарата и още поне 25 минути в купето ме втресе. Синът ми видя одеяла поставени най-горе в купето и реши да ги вземе, за да се завием. За да стигне до тях премести металната стълба. Както казах, той е с увреждане и борави само с една ръка - лявата. При връщането на стълбата на мястото й тя не стигна до земята, а остана във въздуха. Казах му да я вдигне нагоре и после да я издърпа надолу, за да опре пода и зад шкафчето. При това движение нагоре - надолу стълбата вероятно се е закачила за аварийната спирачката и вероятно я е преместила. Нито той, нито аз сме разбрали, че това вече се е случило. Завихме се с одеялата и зачакахме да се стоплим, защото стояхме с шаловете, шапките, ръкавиците и всички якета, както бяхме навън. Ръцете и краката ни бяха премръзнали. Влакът спря. Шафнерът мина няколко пъти през купето като влиза вътре и излиза, както и други служители, които влизаха по всички купета и оставяха отворено. В един момент влязоха повече хора, мериха нещо и казаха „от тука е“. Шафнерът попита дали сме местили стълбата. Отговорих му, че сме я местили. Тогава той ми се развика, защо сме я местили и защо съм вдигнала средното легло, кой ми бил разрешил. Обясних, че съм платила цялото купе. Никой не ме е инструктирал какво мога да правя и какво не. В този момент машинистът на влака - младият мъж с ризата, с когото спорих вече на перона, каза, че няма какво да се разправяме да вадя 100 лв. да си платя глобата, защото влакът няма да тръгне докато не платя. В следващия момент видях, че пипат аварийната спирачка и разбрах от шафнера, че затова искат да ни глобят. Обясних няколко пъти, на няколко човека, в това число на шафнера, на контрольора и машиниста, че не сме натискали аварийната спирачка. Че вероятно това е станало със стълбата и то неволно. Обясних, че бързаме за полет, както и всички във влака, неизвестно е кога ще пристигнем и не е нужно да задържат влака. Машинистът застана на вратата и каза: "Влакът няма да тръгне докато не платите 100 лв. Сега връщам влака обратно, ще пишем един час обяснения и ще видите какво ще стане!" Разбрах го като заплаха, че пътниците ще ме „нападнат“ като причината за ново забавяне. Почувствах се ужасно неудобно. ИЗВИНИХ СЕ НЯКОЛКО ПЪТИ, ЧЕ НЕ СМЕ РАЗБРАЛИ КАКВО Е СТАНАЛО, защото нищо не се промени преди и след местене на стълбата. По нищо не разбрахме, че сме задействали нещо. Нито светеше, свиреше или алармираше. Този влак беше единствения възможен транспорт от Варна до София заради бедственото положение и затворените пътища. Закъснявахме с часове. Не беше ясно кога ще стигнем, беше адски студено, а машината беше спряла и отново нямаше топлина. Изборът бе да си браня правата и да държа целия влак заради 100 лв. или да платя? Ами, ако нямах 100 лв.? Един час още закъснение! Машинистът стоеше и чакаше да платя. Според Вас това не е ли изнудване? Не исках да платя, защото не сме задействали спирачката умишлено, за което се предвижда глобата. Напълно случайно, неволно при движение на стълбата се е задействала, без дори да може човек да предположи, че това може да се случи. Извадих парите и ги поставих на леглото. Взеха ги и след 5 минути влакът тръгна. Шафнерът каза, че се чувал шум, когато се задейства спирачката и трябвало да му кажа. Попитах го, той като е влизал няколко пъти, чул ли е нещо. Защото, ако се чуваше, веднага щеше да го чуе, а не 5 пъти да минават различни хора. Попитах, защо аварийната спирачка не е обезопасена така, че да не може при движение на стълбата да се задейства, а той ми каза че била червена, което било достатъчно. За взетата от мен сума от 100 лв. ми беше издаден билет с № 721425, на който никъде не пише какво нарушение съм извършила, нито че това е глоба, нито как може да се обжалва. Категорично заявявам, че чрез принуда и заплаха от машиниста на влака бях принудена да платя 100 лв., за нарушение, което не е извършено умишлено. След около 20 минути влакът отново спря и чакахме часове някакъв влак да мине, за да продължим пътя си. Служителите са знаели, че ще чакаме дълго време, но въпреки това ме накараха да се чувствам виновна и причина на допълнително забавяне, като с това ме изнудиха да платя глобата. Тоалетната беше запушена. Топлина нямаше, машината била спряна. Ток в купето - да, но не и в контакта за зареждане. Отново студ, може би час. Шафнерът си беше легнал да спи. Будих го два пъти. Да пуснат топлина. Развика ми се, че само аз съм се оплаквала и само на мен ми било студено. Каза да слизам, щял да върне парите за билетите. Лъхаше на алкохол още от качването. Казах му, че сигурно, ако и аз бях пийнала, и на мен щеше да ми е топло и да ми се спи. Топъл чай нямаше. Нямаше дори и вода. Други пътници питаха защо, а отговорът бе: „За да не замръзне“. Пристигането в София беше около 12.20 ч. По разписание трябваше да сме там в 07.20 часа. Изпратих сина ми до летището и трябваше да се върна. На 07.01.2017 г., си купих билет за влака в 22,50 ч. за Варна през Горна Оряховица. Втора класа. Защо първа и защо втора никой не обяснява. Казват ти цената, плащаш. За билетите касов бон не се издава. Само билет, това е! Те отчитат ли се изобщо на НАП колко билета са продали, защото без касов бон ми се струва, че няма отчетност?!? Този път закъснение от близо 3 часа. Чакалнята сравнително топла, информация тече постоянно по високоговорител. Канят ни да се качваме. Напълно умишлено от страна на служителите на БДЖ, влизам при -2 градуса в спалния вагон. Абсурдно!!! От първата гара ужасяващ студ. Напитката ми стана на ледчета. Снимала съм го. Колко ли време може да издържи човек на този студ? Шафнерът каза само, че знае колко е студено. Моля се да не заспя, за да не замръзна. Влакът спира, осветление няма, топлина също. Така и топло не е задухало от парното. Час престой на Чирпан и пред хипотермия. Ток няма, нито по контактите. Звъня на 112, че ще замръзнем с последните проценти от батерията на телефона. Шафнерът обяснява, че ходил пеш до машиниста, машината била повредена. Чакали друга. Кога - неизвестно. Заложник на БДЖ по принуда. Студено, тъмно, ужасно. Избор никакъв. Тоалетна през ЕДИН ВАГОН. Купето не се заключва. Сама съм. На риск отиваш до тоалетна. Може да ти няма багажа когато се върнеш. Вода няма, още по–малко обещания чай за пътниците. Затова пък студ има до премръзване. Пристигаме във Варна около 12.30 часа. След пътуването съм болна. Седем дни антибиотично лечение, пет дни болничен. А за 4-годишното ми дете трябваше да се грижат родителите ми. Бях на легло. Преди пътуването бях здрава. С години не съм ходила при личния лекар. За себе си болничен не помня да съм ползвала. Нечовешки условия! Никакъв контрол върху железопътния транспорт. Трябва да бъдат затворени докато не предлагат нормален пътнически превоз.

Джинджифилова супа топчета

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6026253

Джинджифилова супа топчетаВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Глобиха с 630 млн. долара "Дойче банк" за пране на пари от Русия

https://www.actualno.com/europe/globiha-s-630-mln-dolara-dojche-bank-za-prane-na-pari-ot-rusija-news_590854.html

Американските и британски власти наложиха глоба от близо 630 млн. долара на „Дойче банк“ за пране на пари, произхождащи от Русия, съобщи регулаторът за финансови услуги в Ню Йорк. С тази глоба се приключва разследване, което започна през 2015г. след опит за корупция на трейдър от германската банка в Москва. Тогава руски клиенти на банката са го подкупили в опит да скрият произхода на парите си, припомня БГНЕС.

Албанският премиер уволни министъра на правосъдието

https://www.actualno.com/europe/albanskijat-premier-uvolni-ministyra-na-pravosydieto-news_590852.html

Министър-председателят на Албания, Еди Рама уволни министъра на правосъдието Или Маняни в понеделник, съобщи агенция Фокус. Рама обясни, че иска да си сътрудничи по-добре с парламента на страната, за да прокара реформи в съдебната система. Маняни проведе по въпроса прескон

Прогноза за времето - 31 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=342721

Днес над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Над Черноморието ще има разкъсана облачност. Ще духа слаб юг-югоизточен вятър. Максимални температури 3° - 4°. Температурата на морската вода е 2-3°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

На 31 януари рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6026287

На 31 януари рожден ден иматПетър Попангелов, скиор, единственият българин с победа в старт от световната купа по алпийски дисциплини Ивана, попфолкпевица Красимир Минчев, посланик в Украйна Петър Маринков, драматург и белетрист Пламен Таушанов, председател на УС на Българската асоциация за закрила на пациентите Проф. Юлиан Вучков, публицист,

Днес учредяват Нова Република

http://offnews.bg/news/n_1/n_645783.html

Официалното учредяване на Надпартийно дясно обединение Нова Република ще бъде днес в столичния “Гранд хотел София”. Ще бъдат представени председател, политически говорител и ръководството на обединението. Преди това представителите на партиите, гражданските организации и гражданите, които се включват в Нова Република, ще подпишат политическо споразумение. Много от десните хора в България се надяваха, че новият политически проект на лидера на ДСБ Радан Кънев ще се обедини с друга нова партия "Да, България". Хората на бившия правосъден министър Христо Иванов обаче решиха да се явят самостоятелно на предстрочните парламентарни избори на 26 март.

Последният януарски ден на 2017-а ще е слънчев и студен

http://offnews.bg/news/n_1/n_645795.html

Последният януарски ден на 2017 година ще е слънчев и студен, с температури между минус 10 и минус 5 градуса. Малко по-високи ще се температурите само в крайните югозападни райони и по Черноморието,  Над по-голямата част от страната ще е слънчево, само сутринта в равнините и низините може да има мъгла или ниска облачност. В Източна България ще се появи слаб вятър от юг-югоизток и ще започне затопляне. Максимални температури, в повечето места, между минус 2° и 3°, в София - около 1°. Над планините ще бъде слънчево. Ще духа слаб югозападен вятър, само по най-високите части на Рила и Пирин от север. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 4°, на 2000 метра минус 2 - минус 3°. Над Черноморието ще има разкъсана облачност. Ще духа слаб юг-югоизточен вятър. Максимални температури 3° - 4°. Температурата на морската вода е 2-3°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Ето и прогнозата на НИМХ-БАН за следващите няколко дни:

Любим виц на Албена Михова

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6026294

Любим виц на Албена МиховаСвекърва буди снаха си: - Айде, снахо, ставай, твоите приятелки отдавна станаха и шетат! - А твоите, като се умрели отдавна, аз давам ли ти

Le Point: Президентът на Сирия е убит!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276503_Le+Point%3A+%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D1%83%D0%B1%D0%B8%D1%82%21

 Арабските средства за масова информация не спират да разпространяват противоречива информация за здравословното състоянието на президента на Сирия Башар Асад. Позовавайки се на ливански медии, „Ал Арабия” съобщава, че Асад е приет в една от болниците в столицата Дамаск след прекаран мозъчен инсулт.
Позовавайки се на френското издание Le Point, „Ал Арабия” съобщава също така за появилите се слухове, че президентът е убит от един от личните си телохранители – иранеца Мехди ал Якуби, с един изстрел в главата.

За това, че Асад се намира в безсъзнание и е прикован към болничното легло пише в социалната мрежа водещият на „Ал Джазира” Файсала ал Касим, съобщава "Дейли Сабах".

Сирийските държавни медии на свой ред опровергават съобщенията, акцентирайки, че по този начин се правят опити да се нанесе удар върху законната власт в страната. Те подчертават, че това е пореден епизод от информационната война срещу сирийския президент и припомнят, че аналогични съобщения за смъртоносни покушения срещу него са били пускани и преди от западни и опозиционни медии. 

През май 2015 година редица арабски медии, сред които "Ахбаар 24", "Такдум", разпространиха подобна информация, че по сирийския лидер е стреляно от близко разстояние, като и че той е починал в болница "Ашшами" в столицата Дамаск от загуба на кръв.



Според твърденията сирийският лидер е застрелян от негов охранител, който е подкупен от враговете му. Френското списание Le Point тогава отрече появилите се писания, но близкоизточни медии твърдят, че е истина.

Превод и редакция БЛИЦ

Източник: 9tv.co.il

Доналд Тръмп уволни главния прокурор на САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276502_%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D1%83%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%BE%D1%80+%D0%BD%D0%B0

 Американският президент Доналд Тръмп уволни действащия главен прокурор на Съединените американски щати, Сали Йейтс, след като тя призова прокурорите от Министерство на правосъдието да не защитават неговата спорна изпълнителна заповед за имиграцията, съобщава AFP, цитирана от "Фокус".
„Действащият главен прокурор Сали Йейтс предаде Министерството на правосъдието, отказвайки да изпълни правна заповед, предназначена да защити гражданите на Съединените щати“, заявиха в изявление от Белия дом.

„Президентът Тръмп освободи г-жа Йейтс от задълженията ѝ и впоследствие назова Дана Боенте, американският прокурор за източната част на щата Вирджиния, да служи като действащ главен прокурор, докато сенатор Джеф Сешънс бъде окончателно потвърден от Сената“, гласи още текстът от администрацията на Тръмп.

Йейтс, която бе назначена още от предишния президент Барак Обама и й оставаха буквално няколко дни на поста преди да бъде заменена от сенатора Джеф Сешънс, информира БТА. 

В изявлението  от Белия дом твърденията на Йейтс се окачествяват като реторични и се посочва, че Тръмп е действал в рамките на президентските си пълномощия, подписвайки указа. 

"Този случай е нагледна демонстрация колко политизирана е станала нашата съдебна система", каза политическият съветник на Тръмп Стивън Милър в интервю по телевизия Ем Ес Ен Би Си. 

Според Ройтерс на пръсти се броят случаите в американската история, когато министър на правосъдието официално е влизал в открит конфликт с Белия дом. 

Тереза Маринова: С аромат на чесън, босилек или канела

https://vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/tereza-marinova-s-aromat-na-chesyn-bosilek-ili-kanela-6064786

Какво сподели лекоатлетката за страстта си по готвенето, кой е ароматът, който ще запомни завинаги от детството си и каква храна обича да готви - вижте

Какво разкриват очите ни спрямо зодията

https://vesti.bg/lyubopitno/sveji/kakvo-razkrivat-ochite-ni-spriamo-zodiiata-6064794

Лъвовете са с магнетичен поглед, Рибите - с влажен, Близнаците - с детски чисти очи

Цената на водата в София се вдига с 18% "на първо четене"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276501_+%D0%A6%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B5+%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%B0+%D1%81+18%25+%22%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%

 Ударно поскъпване на водата в София с 18% е одобрила в свой доклад Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Той е приет във връзка с петгодишния бизнес план на "Софийска вода", който предстои да бъде разгледан и одобрен от КЕВР в петък. Предложението за цените също ще бъде обсъдено и публично, след което цените ще бъдат одобрени окончателно. Най-вероятно те ще влязат в сила още през март.

В доклада е записано, че тази година цената на водата в столицата ще достигне 2.158 лв. с ДДС за кубик, при 1.82 лв. в момента, показа справка на в. "Сега". Увеличение ще има и в следващите четири години, като през 2021 г. столичани ще плащат поне 2.69 лв. за кубик с ДДС, или с 47% повече спрямо сега. В доклада на регулатора се посочва, че и новата цена е далеч от т.нар. социална поносимост, която за 2021 година е изчислена на 10.01 лв. за кубик.

"Софийска вода" вече постигна нови цени от 1 май миналата година. Тогава кубикът поскъпна с 3.4% до 1.82 лв. Тогава бизнес планът на ВиК оператора бе връщан на няколко пъти от КЕВР и претърпя множество корекции. В първоначалния му вариант от оператора искаха увеличение от 32%. В един от случаите обаче документът отиде "на поправителен" не заради цените, а заради пропуски в инвестиционната програма на ВиК оператора, както и заради пропуски при отчитането на аварийните ремонти. По-малко от година по-късно обаче с планираното ново увеличение КЕВР на практика приема изцяло искането на концесионера.

Столичната община смята, че предложението не е икономически обосновано, защото от оператора мотивират по-високата цена с рязкото понижение на потреблението. Според експертите на градската управа дружеството няма убедителни аргументи за това. Нещо повече - намаляването на фактурираните количества на фона на увеличаването на броя на населението, според данни на НСИ, и растежа на икономиката не следвало да доведат до намаляване на прогнозираното потребление. Дружеството трябва да обоснове по-убедително своите прогнози, изтъкват от общината и предлагат на КЕВР да отчетат "готовността на жителите на Столичната община за заплащане на ВиК услугата".

Концесионерът "Софийска вода", в който дял има и общината, периодично подновява исканията си за драстично поскъпване. През миналата година столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска проверка на ВиК оператора. "Поискала съм цялостна проверка от страна на КЕВР за дейността на дружеството, което определя искането си за цена на водата на база на показатели, които само то измерва", обяви тя. Кметицата все пак призна, че общината няма механизми, с които да контролира по какъв начин и с какви аргументи е направено ценовото предложение. От КЕВР тогава обявиха, че няма да допуснат драстично поскъпване. "Говори се за скок на цените в следващ период. КЕВР няма да допусне никакво шоково увеличение, а ще балансира между интересите на потребителите и ВиК дружествата", заяви по това време шефът на регулатора Иван Иванов.



ОПИТ

До миналия май цените на водата в столицата не бяха променяни от години. Преди четири години например френската "Веолия", която държи концесията в София, поиска кубикът да стане 2 лева. Тогава месечните сметки на софиянци бяха сравнени с цената на два килограма свинско или с четири сандвича от "Макдоналдс". Искането предизвика скандал и впоследствие не бе прието.

Б. Игнатов: Необходим е регистрационен режим в строителството

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276500_%D0%91.+%D0%98%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9D%D0%B5%D0%BE%D0%B1%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BC+%D0%B5+%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BD+%D1%80%D

 Арх. Борислав Игнатов е председател на Камарата на архитектите в България (КАБ). Учил и проектирал в България и САЩ, носител на множество награди. Специализирал в сферата на съвременното екологично строителство. С него разговаряме за състоянието на нормативната рамка за строителния сектор в България, необходимостта от промени и прилагането на добрите практики и у нас. 

Арх. Игнатов, какво е мнението Ви за последните промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ)? Смятате ли, че е по-добра идея приемането на изцяло ново законодателство, за което настояват браншовите организации и каквото се дискутираше преди няколко години – разделянето на ЗУТ на две части, за устройството на територията и инвестиционния процес?

Тези промени, които в момента се разглеждат, са по инициатива на Министерски съвет още от 2015 г. за намаляване на административната тежест. Това е добра и правилна посока за цялото ни законодателство, не само за ЗУТ. Ние участвахме в работната група към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и заедно с другите камари от сектора постигнахме абсолютно съгласие за това какви промени трябва да се направят, за да може практиката в България да се превърне в европейска и да се премине от т.нар. разрешителен решим на проектите към регистрационен. Ние подготвихме един доклад, който сравняваше нашата практика с тази в четирите най-големи европейски страни. Там има ясни паралели и изводи, както и препоръки.

Разработихме текстове към ЗУТ с предложения, които внесохме за разглеждане. Една част от тях се прие, но по-голямата и съществената не беше приета. Това не е защото тези предложения не са правилни, а защото от Министерството смятат, че трябва повече време, подготовка, допълнителни анализи. Според нас това не е добър подход и смятаме, че наистина няма какво да се чака, след като тази практика вече е възприета и в съседни страни, които не са в Европейския съюз – Сърбия и Македания, и дава много добри резултати. Между първо и второ четене ние смятаме да подготвим допълнителни текстове, които ще внесем за разглеждане.

Какви са предложенията, които Министерството не прие?

На първо място – проектите да не бъдат на разрешителен режим, а регистрационен, т.е. всеки трябва да си носи отговорността в процеса. Цялата отговорност при този режим се носи от проектанта и консултанта на проекта. Така няма да се натоварват и общините и ДНСК с проверяващи функции за всеки проект, тъй като това ги претоварва и е проблем за малките общини, защото те трябва да поддържат компетентен технически персонал. Разрешителният режим, освен че натоварва всички с едни безкрайни, повтаряеми проверки, е лоша практика, защото отнема отговорността от всяко от звената и в крайна сметка при проблем отговорността се размива.

Това е нашето основно предложение – проектите да бъдат подготвени от проектанти с проектантска правоспособност, да бъдат проверявани от консултанти и професионалисти с проектантска правоспособност и след това да бъдат регистрирани в общината. Оттам нататък ако има проблем, тогава се доказва какво е входирано и дали отговаря на нормите. Това би помогнало много на инвестициите в България, защото в момента проектите престояват по институциите понякога два пъти по-дълго, отколкото се реализират, а това ги обезсмисля икономически.

Доколко би било проблем, че в България инвеститорите и консултантите са свързани лица?

Това, че са свързани, не означава, че са безотговорни. Строител, проектант, възложител – това са участниците в един важен и отговорен процес и това, че единият заплаща труда на другия, не го освобождава от отговорност.

Как да се гарантира, че тази отговорност ще се носи?

Основната гаранция, която се дава и в Западна Европа, е базирана на застраховки. Застраховките са за всеки конкретен проект. Ние направихме среща с Асоциацията на застрахователните брокери и анализите на тяхната нормативна база показват, че всички застраховки, които биха покрили такива случаи, съществуват в България. Въпрос на практика е да бъдат приложени, в законодателството на застрахователите няма нужда от никакви промени. Въпросът е, че в ЗУТ това не е регламентирано.

Говорим за застраховка професионална отговорност...

Да, но за конкретен обект, а не просто професионална отговорност по принцип. Тази застраховка трябва да отразява сложността на обекта, рисковете, евентуални забавяния и т.н. Механизмът го има в България, но не се използва, а се върви по другия път, който е морално остарял и останал от предишната система, в която главен архитект, община и държава са поемали отговорността за всичко, което се прави. Това в момента не е материална отговорност. Дори при грешки и претърпени загуби на възложител заради забавяне или недопускане на проект реално общината не носи отговорност за това си поведение.

Предложихме също така да направим промени и в някои остарели правила за формирането на височините на сградите, измерването на височината, различни елементи, които са се натрупали през годините в ЗУТ и са довели до лоша масова архитектура. В момента това, което се полага по закон като РЗП, обемът на сградата, „обвивката“, която се определя от тези височини, е недостатъчно, и сградата „прелива“ и „избуява“ в горната си част с най-различни приумици. Крайно време е да покажем това, което се случва по улиците, и да изясним защо то е недопустимо.

Т.нар. кота било и кота корниз са начин, по който някога законодателят е сметнал, че може да регламентира височините на сградите правилно и ясно. Всъщност в практиката това се е доказало като лош регламент. Първо, че се създава една зона на сградите между кота било и кота корниз, в която под ъгъл 45 градуса има възможност да се вкарват допълнителни помещения и пространства. Те усложняват и конструкцията, и топлоизолацията, и хидроизолацията на всяка сграда. Проблемът е, че тези височини, записани в ЗУТ, са фиксирани и са всъщност ниски. Когато се разположат етажите на една сграда, излиза, че в повечето случаи РЗП не се събира в тази обвивка и започва изграждането на едни „каскади“, които не са в обществен интерес и не решават проблеми, а създават много други проблеми.

В момента разработваме един механизъм за определяне височината на сградата по съвременен метод с повърхнина, която е успоредна на терена. Това ще определи много ясен обем и няма да има интерпретации откъде се мери – дали от улицата, дали от средата, дали от ъгъла и т.н. Смятам, че това ще облекчи процеса, защото няма да има тълкувания и съмнения кое как се прави и защо е позволено.

Точно във връзка с всички архитектурни приумици как оценявате спазването на съществуващото законодателство?

Спазването на нормативната рамка е проблемно. Както казах и в началото, при условие, че действа разрешителен режим, се минава през много проверки, което означава, че грешка – волно или неволно допусната в проекта, може да мине „между капките“ и да бъде одобрена. По този начин отговорността на проектанта отива при друг, този, който е разрешил. След това доказването кой е крив и кой е прав е много трудно и тълкувателно, това зависи от много обстоятелства.

За да се спазва един закон, той преди всичко трябва да бъде ясен. Ако правилата са ясни, няма начин те да не се спазват, защото неспазването им е очевидно. Когато един закон е прекалено усложнен и неясен, то тогава следват най-различни интерпретации.

Заехте поста председател на Камарата на архитектите в България с доста мащабна програма. Докъде стигнахте в изпълнението й, особено в частта с реформата с удостоверенията за правоспособност?

Това е предложение, което да залегне и в ЗУТ, и в Закона за камарите. Вече проведохме конкурс за изпълнител на електронния ни портал, в който всички архитекти ще имат лични профили с квалификациите им. От този профил ще може да се издава електронно удостоверение, което е разработено от програмистите и беше представено на последния ни Управителен съвет. Това се прие с много добри отзиви. По график до края на януари първият модул на сайта – този с личните профили и възможност за издаване на това удостоверение, трябва да заработи.

Правим всичко възможно да преструктурираме разходите, които не са характерни за Камарата, и да фокусираме средствата в целеви дейности. Трябва да приемем бюджет, с който да си поставяме цели и да постигаме резултати.

Какви резултати очаквате да постигнете с промените при издаването на разрешителните за правоспособност?

Първо, на 100% ще елиминираме възможностите за фалшифициране и използване на стари удостоверения, преотстъпване на печати и други некоректни практики. Няма да е възможно и лица, които не са членове на Камарата, да се представят за такива. Съвсем наскоро получихме запитване от МВР за лице, което се е представяло за проектант с проектантска правоспособност и член на Камарата. При проверка в нашия регистър се оказа, че такова лице никога не е фигурирало при нас.

Досегашната система – с раздаване на годишни удостоверения и печати, не работи добре, защото не е ясно дали няма фалшификации и копиране на печати. С електронното удостоверение това ще отпадне, ще се въведе сигурност и яснота и на администрацията, и на възложителите, че техните проектанти към момента на подготовка на съответен проект са с проектантска правоспособност. Ще можем и да натрупаме база данни с това какви проекти се правят през годините, в какви обеми, така ще се сравнява година след година и ще се проследи как се развива професията.

От Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране как приемат идеята?

С тях сме в контакт и много добро сътрудничество и за промените по ЗУТ, и за общия ни закон. Те са добре настроени към тази идея – за електронните удостоверения, и ако им го покажем като действащ модел, предполагам, че и те ще ги въведат.

В Закона за камарата е добре да се направят някои промени, които обсъждахме, във връзка с дефиницията на термина „проектантско бюро“, което фигурира в удостоверението. Това в момента не ни спира, то може да се добави на по-късен етап.

 

Какви резултати се отчитат от въвеждането на фигурата на водещия проектант при предишните мащабни промени в ЗУТ?

Тези текстове не работят и от колегията има много повече оплаквания, защото никой не вижда полза от тях. Идеята е била добра, но явно не е въведена в пълния си вариант и всъщност това е още едно стъпало в цялата верига от одобрения и съгласувания. Това реално не носи облекчение на никого. Мислим и по този въпрос как да се регламентира това – кой е водещият проектант и кой го определя. В закона в момента пише, че възложителят определя, но по принцип това не е съвсем в квалификацията на някои възложители. Би трябвало да има наредба, която да определя кой трябва да е водещ проектант и какъв да е екипът, който да стои зад проектите. Ако минем към истинската реформа – регистрационен режим на проектите, водещият проектант ще се реализира напълно, каквато е и европейската практика.

В последните месеци ескалира темата за презастрояването. Доколко проблемът се корени в неизпълнението на нормативната рамка и в пропуски в общите устройствени планове, където ги има?

Проблемът се корени в реституцията, която е проведена в реални граници в жилищните комплекси на големите градове, не само в София. Този проблем непрекъснато ще идва на дневен ред. Можело е нещата да се случат по друг начин, със справедливо, равностойно обезщетение със земя на друго място. Обектите, които в момента се проектират и строят на тези имоти, смея да твърдя, че 95% от тях със сигурност са законни и спазват нормите. Сигналите за нарушения трябва да се проверяват и не може да се генерализира, че всички са нарушители.

Наскоро направихме и кръгла маса, поканихме всички засегнати страни, за да се стигне до извод и план за действие конкретно за кв. „Младост“ в София. Изводът е, че трябва да се спазва законът и устройственият план, който е приет, има силата на закон. Има си показатели за застрояване и обектите или са в показателите, или не са, т.е. са в нарушение.

В жилищните комплекси от самото им създаване са заложени изключително ниски показатели за плътност на застрояване – под 20%, в някои е 16-18%. В това се крият огромни резерви за градовете, в чиито центрове например плътността на застрояване достига и 60%. Усещането за презастрояване е субективно усещане на хората, защото те са свикнали със съществуващите условия.

Усещането идва по-скоро от изчерпването на капацитета на инфраструктурата, недостиг на парко места, задръствания, липса на инфраструктура и т.н...

Конкретно за „Младост“ не можем да кажем, че няма инфраструктура, а напротив, затова и има такъв голям интерес от инвеститори. Поне в сравнение с други места ситуацията е по-добра. При тази плътност на застрояване възниква въпросът – ако хората искат да се запазят тези частни имоти като зелени площи, те трябва да бъдат откупени от общината, но кой ще плати за това? А и в други квартали плътността на застрояване достига 30-40%, като тенденцията е в цял свят да се върви към уплътняване на градовете, вместо разрастването им, за да не се завзема околната природа. Градове с 20% плътност на застрояване няма, характеризират се с висока плътност и интензивност заради наличието на много хора.

За София конкретно много се говори за потенциала на северните части, но градът продължава да се развива в южна посока...

И аз като архитект виждам, че на север трябва да е развитието на града, има качествени терени и условия. Това трябва да е политиката на общината – да прокара общия устройствен план и да го реализира. Крайно време е в общините в България към общите устройствени планове да се приемат и реални бизнес планове за прилагането им и да има механизъм за проследяване на изпълнението им. Общият устройствен план на София е приет през 2009 г., но ние не знаем какъв процент от него е изпълнен.

А последните промени в Закона за устройството на Столичната община? Те как биха се отразили?

Смятам, че изработването на практика на ЗУТ за София е вредна и грешна стратегия. Този закон за Столична община е една традиция още отпреди 1944 г., но това е на практика текстовата част към общия устройствен план. Тази традиция според мен трябва да бъде прекратена и общият устройствен план да си има текстова част. Този закон започва да се изражда и разраства с неща, които са в разрез със ЗУТ. Въвеждат се специални правила за София и ако така вървят нещата, в един момент ще се появи ЗУТ Пловдив, ЗУТ Варна и т.н. или пък проектантите, които работят в София, ще трябва да минават специално обучение, че познават един съвсем друг закон. Това за нашата малка държава е неприемливо и ненужно.

Тръмп обяви, че е спестил $600 млн. от сделка за самолетите F-35

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/01/31/2909489_trump_obiavi_che_e_spestil_600_mln_ot_sdelka_za/?ref=rss


Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи в понеделник, че администрацията му е успяла да намали с около 600 милиона долара сделката с компанията "Локхийд Мартин" за закупуване на 90 броя от модерния многоцелеви самолет F-35.

Пред журналисти той каза в Белия дом, че компанията е отговорила на неговите притеснения за високата цена на самолета. "И това е само за 90 от общо близо 3000 самолета", добави президентът с уточнение, че данните са дошли от Мерлин Хюсън, главен изпълнителен...

Dubai Expo 2020 ще възложи 47 строителни проекта за 3 млрд. долара

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276499_Dubai+Expo+2020+%D1%89%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B8+47+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+3+%D0%BC%D0%BB%D1

 Световното изложение в Дубай през 2020 г. (Dubai Expo 2020) планира да възложи 47 строителни проекта, оценявани на 11 млрд. дирхама (3 млрд. долара) тази година. Това ще осигури известен икономически тласък на Обединените арабски емирства, докато цените на петрола остават по-ниски, съобщава Bloomberg.

Договорите, които се отворени както за местни, така и за чужди компании, са част от третия и последен инфраструктурен пакет за събитието, съобщи Dubai Expo 2020. Освен това ще бъдат възложени и други 98 поръчки извън строителния сектор на стойност 360 млн. дирхама.

Очаква се икономиката на Дубай да се разшири с 3,1% тази година след растеж от 2,7% в реално изражение през 2016 г., заяви шейх Ахмед бин Саид ал-Мактум, председател на Комисията за икономическо развитие на емирството, пред Bloomberg по-рано този месец. Очаква се Световното търговско изложение, което ще бъде първото в Близкия изток, да ускори растежа в емирството до над 5% до 2020 г., сочат оценки на Международния валутен фонд.

 

„Ангажирани сме да работим с водещи компании от цял свят, за да предложим забележително събитие от гледна точка на мащаба навреме и в рамките на бюджета“, казва Рийм ал-Хашими, държавният министър на Обединените арабски емирства по международното сътрудничество и генерален директор на Dubai Expo 2020, в прессъобщение.

Правителството на Дубай строи летище, което ще стане най-голямото в света, в близост до мястото на събитието и планира да премести в него централата на самолетния превозвач Emirates до 2025 г. Организаторите целят да завършат по-голямата част от строителството една година преди откриването на изложението през октомври 2020 г.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Миглена Иванова

Инвестициите в бизнес имоти в Европа с умерен ръст през последното тримесечие

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276498_%D0%98%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8+%D0%B2+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D1%81+%D1%83%D0%

 Обемът на инвестициите в бизнес имоти в Европа достига 86,8 млрд. евро през последното тримесечие на 2016 г., което е с 5% повече спрямо последното тримесечие на 2015 г. Това е и най-силното последно тримесечие за годините след глобалната криза от 2008 г., отбелязва консултантската компания CBRE.

Най-голям тласък на общите обеми е дала пазарът в Германия, показват данните. За периода октомври-декември инвестициите в страната достигат рекордните почти 20 млрд. евро. Рекорден ръст е отчетен и в Холандия – със 17% на годишна база до 13,5 млрд. евро, отчита компанията. 

Общата инвестиционна активност на пазара на бизнес имоти в Европа за цялата 2016 г. достига 251,1 млрд. евро. По-активната втора половина на годината не успява да компенсира слабата активност през първата половина и така обемите се понижават с 10% спрямо 2015 г.

Сериозно негативно влияние на пазара оказва и Великобритания. Като се изключат британските инвестиции, обемите в Европа отчитат ръст от 5% на годишна база, което се обяснява с несигурността заради Brexit.

През миналата година инвестициите в бизнес имоти на Острова са се свили с 28% в сравнение с 2015 г., измерени в британски лири. Спадът е още по-голям, когато инвестициите се превалутират в евро – 37%, показват данните.

През 2015 г. беше постигнато рекордно ниво на инвестициите в бизнес имоти във Великобритания – почти 95 млн. евро, припомнят експертите.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Инвеститорите в имоти се готвят за удължаване на сегашния пазарен цикъл с 1-2 години

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276497_%D0%98%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8+%D1%81%D0%B5+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8F%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D1%83%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B

 Професионалните инвеститори в имоти се подготвят за удължаване на сегашния цикъл от пазара с една или две години и продължават да коригират стратегиите си за вложения в имоти на фона на ниските лихви и ниската възвръщаемост от останалите инвестиции, пише онлайн изданието property-magazine.eu.

Все повече инвеститори са склонни да приемат дори по-ниска възвръщаемост от вложения в имоти с цел да избегнат допълнителен риск в и без това рисковата 2017 г., допълва изданието, като се позовава на проучването на Union Investment за инвестиционния климат. Проучването обхваща 175 инвеститора в Германия, Франция и Великобритания.

Картината, която разкриват данните, е подобна и на трите пазара. Без значение дали оперират в Берлин, Лондон или Париж, около половината от анкетираните очакват сегашният цикъл на пазара на имоти да продължи през следващите година или две.

Общо 27% от участниците в проучването са още по-оптимистични и очакват цикъла да продължи поне още 3 години.

Заради по-големите макроикономически и политически рискове инвеститорите в момента са фокусирани върху изпълнение на по-нискорискови стратегии. Почти две трети от анкетираните инвеститори в момента преразглеждат рисковата структура на инвестициите им и признават, че вероятно няма да достигнат целевата доходност. За сравнение, при предишното проучване делът на тези инвеститори е бил малко над 50 на сто.

Същевременно делът на компаниите, които са склонни да поемат повече рискове в името на по-високата доходност, намалява до 30% от 35% в предишното изследване.

Повече от половината от участниците в проучването не смятат, че ще постигнат целевата доходност в следващите три месеца.

„Търсенето на правилния баланс ще продължи да бъде ключов двигател на активността на пазара на бизнес имоти в Европа през 2017 г. Наличието на капитали изисква прецизиране на рисковата стратегия и инвеститорите засилват активността си на основните им пазари, макар и да проучват потенциала за възвръщаемост и на по-опортюнистичните пазари. Това вероятно ще доведе до значителен ръст на сделките в Централна и Източна Европа и периферните южноевропейски държави през 2017 г.“, коментира Олаф Янсен от Union Investment.

Към пазарите на бизнес имоти извън Европа ще се насочи много малък дял от европейските инвеститори – под 6% от анкетираните.

На фона на Brexit инвеститорите очакват техните родни пазари да се представят много по-добре през тази година, особено Германия и Франция. Настроенията за пазара във Великобритания обаче се влошават и голяма част от европейските инвеститори ограничават активността си в страната.

От консултантската компания Savills препоръчват инвеститорите да се насочат не само към най-големите глобални градски центрове, но и към по-малки пазари, които предлагат достатъчно добри условия за живот и работа и не са толкова скъпи. Сред тях са Копенхаген, Осло, Прага, Мюнхен и други.

Що се отнася до предпочитаните активи, от компанията смятат, че т.нар. алтернативни активи биха донесли по-стабилна възвръщаемост в дългосрочен план. Сред тях са градската логистика, центровете за медицински грижи, студентските жилища, жилищният сектор като цяло и други.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Юнкер призова следващият български еврокомисар да е жена

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276496_%D0%AE%D0%BD%D0%BA%D0%B5%D1%80+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B5%D0%B2%D1%80%

 Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер изрази предпочитанието си жена да бъде следващият български еврокомисар, тъй като има достатъчно мъже. Коментарът той направи по време на срещата си с президента Румен Радев днес в Брюскел, посочват от прессекретариата на държавния глава.

Юнкер коментира, че проявява разбиране към желанието на България да предложи комисар чак след предстоящите избори в страната. Той е съгласен това да се случи през месец май например, но по време на днешната среща не са обсъждани имена и ресори.

По време на срещата си днес Радев и Юнкер са разгледали ключови въпроси относно единството и сигурността на ЕС, коментира държавният глава. Днес той е изразил благодарността си за всичко, направено досега за България.

“Повдигнах и важните въпроси от дневния ред за България,свързани със сигурността, мигрантската криза, икономическото развитие. Имам пълното разбиране и подкрепата на г-н Юнкер, че наистина ЕК ще продължава да оказва своята подкрепа във всички тези области, очакваме и по-специфични направления за работа”, посочи президентът Радев.

Относно еврокомисаря пред България стоят няколко възможности, коментира още той. Според него едната опция е служебното правителство да назначи комисар с всички последствия върху изборната кампания. Втората възможност е именно да се изчака до приключването на изборната кампания и новото правителство да вземе това решение.

На въпрос за санкциите срещу Русия Юнкер коментира, че по отношение на тях решенията са взети и са валидни.

Когато трябва да се върнем към тях, ще направим това, но сега не е време за промяна, посочи Юнкер.

В рамките на срещата в Брюксел е обсъдена и мигрантската криза. По думите на Юнкер на България се предлага цялата подкрепа, която ЕК може да осигури. Той твърди, че по българо-турската граница са били положени много усилия, а ако са нужни други, ще бъдат положени също.

Днес президентът успя да се срещне и с председателя на Европейския парламент (ЕП) Антонио Таяни, с когото също обсъди важни въпроси за сигурността и бъдещото развитие на ЕС.

Таяни оцени предвидения специален ресор в служебното правителство, насочен към предстоящото българско председателство в Съвета на ЕС. По думите му това е много положителен сигнал, показващ значението, което страната отдава на ЕС. Таяни коментира още, че заради географското си положение страната е много важна за просперитета и стабилността на района.

По темата за Шенген той коментира, че според ЕК България отговаря на всички изисквания за присъединяване, но припомни, че решението трябва да се вземе от държавите членки с консенсус. 

По статията работи: Елена Кирилова

Тръмп уволни и. д. министър на правосъдието Сали Йейтс

http://www.investor.bg/sasht/337/a/trymp-uvolni-i-d-ministyr-na-pravosydieto-sali-ieits-233058/

Над 100 дипломати от кариерата критикуват спорните имигрантски законодателни инициативи

От санкциите срещу Русия полза няма, загубите са очевидни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276495_%D0%9E%D1%82+%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0%2C+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D

 Ген. о. р. Румен Радев, Президент на Република България

- Г-н Президент, ние разговаряме в един напредгнат за вас момент, когато съставяте служебното правителство, което според българската конституция има за основна цел да осигури добри условия за провеждането на парламентарните избори, които насрочихте за 26 март. Вие вече посочихте проф. Огнян Герджиков за служебен премиер. Вие не сте професионален политик. Как избрахте премиера, по какви критерии избирате личностите в този кабинет? Бъркат ли ви се от политическите сили?

- Самият състав на кабинета доказва, че е надпартиен и експертен. Поверих поста министър–председател на проф.Герджиков, един от малкото български политици изпратен с овации от поста си на председател на Народното събрание. Юрист с авторитет, човек с чувство за отговорност. Партиите наблюдаваха с тревожно очакване дали ще бъде съставен кабинет без тяхно участие и ето че той е факт.

- Първите коментари са, ча личностите в служебния кабинет са центристи, експерти, а външният министър, министърът на отбраната са про-европейски и про-атлантически професионалисти. Вероятно с тези номинации сте искал да опровергаете тези, които ви пришиха етикета „про-руски президент”? И каква е вашата позиция по санкциите на ЕС спрямо Русия?

- Пришиването на етикети е опростенческа политическа практика. Някои европейски медии допускат лековерно да бъдат въвличани във вътрешнополитически интриги, като ползват етикети. Вече заявих в речта си пред парламента, че изборът на ЕС и НАТО за България е стратегически и не трябва да бъде поставян под въпрос. Що се отнася до санкциите, считам, не виждам каква е практическата полза от тях, докато загубите са очевидни. Новата американска администрация ще възстанови диалога с Москва, а ЕС ще остане заложник на санкционната война.

- Как бихте характеризирали основните проблеми, пред които е изправена България днес? Бедността е очевидна проблем. Вие сте споменавал, че преходът на България е разочаровал мнозина. Българите ви избраха с удивително голямо мнозинство. Очевидно много хора търсят промяна. Каква ще бъде тази промяна? Може би повече справедливост? Може би по-ефективна съдебна ?

- Абсолютно прав сте. Несправедливостта и ниските доходи са основни проблеми. Демографският срив е производен от тях. За целта е необходимо да възстановим справедливостта. Съдебната система е негов стожер и се нуждае от реформа. Едно добро правораздаване създава още по-сигурна среда за инвестиции и закономерно допринася за решаването на проблема с ниските доходи. Не е тайна, че корупцията също е наследен проблем. Препоръките в последния мониторингов доклад ще бъдат отчетени от следващия български парламент, който, надявам се, ще излъчи стабилно мнозинство. Обществената непоносимост към корупцията и несправедливостта нараства и тя неизбежно ще доведе до съответните промени.

- Не само в България, но и в други страни избирателите търсят нови лица. Вашето избиране и вашата инаугурация съвпаднаха с тези на Доналд Тръмп. В Европа са в паника от новия президент на САЩ, може би защото редица лидери се изказваха публично срещу него по време на кампанията. Какви отношения ще се опитате да установите със силните в света, с Тръмп, с Путин, с Си Дзинпин?

- В кампанията много пъти казах, че българската външна политика трябва да се изработва в България и да се отстоява навън, а не обратното. В последните години това не винаги беше факт. Наличието на няколко геополитически центъра би трябвало да е още един стимул ЕС да търси да съхрани единството си, защото само при това условие той би могъл да играе наравно с останалите крупни актьори. От своя страна се надявам да установя прагматични и взаимноизгодни връзки с лидерите на САЩ, Русия и Китай.

- На България предстои председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. Със сигурност неговата подготовка ще бъде сред вашите приоритети. Вашият предшественик предупреди за опасност председателството да ни бъде отнето, ако България не способства за единството в ЕС. Не беше ли това една доста груба политическа атака срещу вас, и не хвърли ли тя напълно незаслужено сянка върху България?

- Категорично отхвърлям внушението, че България рискува да загуби председателството си. Напротив, убеден съм, че то ще протече ползотворно. В назначения от мен служебен кабинет има дори вицепремиер по подготовката на българското председателство на ЕС, което ще позволи ефикасната координация на дейностите по организацията. Изградените екипи ще бъдат съхранени.

- Предстои да направите своето първо посещение в чужбина като държавен глава. Без изненада, вие избрахте в Брюксел. Какво очаквате от тази визита?

- Да, с това изпълнявам мой предизборен ангажимент. Очаквам да установя работен контакт с г-н Юнкер, г-н Туск и новоизбрания председател на ЕП г-н Таяни и заедно да обсъдим отношенията на София с Брюксел, както и бъдещето на ЕС, който, по мое мнение трябва да бъде съхранен на всяка цена, въпреки трудностите, защото ерозията му би означавала непростима загуба на историческо време. Ще имам среща и с г-н Столтенберг.

Интервюто е на журналиста Георги Готев, EurActiv — Брюксел

Кога нашите политици ще кажат „Първо България”?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276494_%D0%9A%D0%BE%D0%B3%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D0%BA%D0%B0%D0%B6%D0%B0%D1%82+%E2%80%9E%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE+%D0%91%D1%8A%D

 От стартовата реч на Доналд Тръмп при встъпването му в длъжност мина повече от седмица и новият президент на САЩ вече показа, че гони голямата си цел, обявена в речта – „Първо Америка“.

Унгарският премиер Виктор Орбан бе първият чуждестранен лидер, който реагира най-адекватно на посланието от церемонията пред Капитолия: „Унгария получава правото да защитава интересите си на първо място“, обяви той. Той окачестви фразата „Първо Америка“ като ключово изречение в речта на церемонията“. Според Орбан речта на Тръмп означава, че всички страни имат право на първо място да поставят собствените си интереси.

Тъжно е, че вече колко време след речта не се намери български политик, чиито „радари“ да уловят същото послание на американския президент.

А България има двойно повече основания от Орбан да улови тъкмо това послание – заради демографската си катастрофа, в каквато Унгария все пак не е. Именно катастрофа, а не криза, както твърдят някои. За последния четвърт век сме се стопили приблизително с една четвърт – при това без война. Няма друг такъв период в историята ни след освобождаването от османско иго. Според акад. Георги Марков подобно нещо е имало преди около шест века – след падането ни под османския ятаган. На година намаляваме с 60 000 души, което се равнява на един град като Благоевград или Велико Търново. Според други пък оценки по броя на населението вече се върнахме на равнището от 19461947 година. В момента официално се водим 7,2 милиона, но според редица демографи реално у нас живеят 6,7 милиона души.

Мрачни са и перспективите. Световната банка прогнозира в свой доклад за България, че до 2050 година населението у нас над 60 години ще надхвърли 30% от общия брой. Само че според експерти, когато в една държава делът на 60-годишните надхвърли 30% от населението, стават застрашени всички социални системи и те започват да се разпадат.

По данни от доклад на ООН след 35 години страната ни ще отбележи срив до 5,1 милиона или демографско стопяване с 27,9 процента. А към край на този и началото на следващия век българите ще се стопим до вече трагичното ниво от 3,4 милиона души. Наши пък демографи са изчислили, че от това население на страната българите ще станем не просто малцинство, а третият етнос – пред нас ще са турците и ромите. Нищо чудно децата или внуците на сегашното поколение 3040-годишни българи да бъдат принудени да се интегрират в собствената си държава. При това от едно мнозинство, което е със съвсем друг ген и ценности. Тогава ще остане ли държавата България? След 10 ноември страната ни бере душа в интензивното на историята и дали оттам няма да бъде изкарана с краката напред? Неволно се питаш да не би пък цивилизационният ход не ни е взел на мушка, дали не иска да ни изтрие от историята?

Очевидно е, че за да излезе България все пак на крака от интензивното на историята, трябва отсега да се начертае и да се следва стратегия срещу демографската катастрофа – стратегия от мерки за стимулиране на раждаемостта и отглеждането на деца, от мерки, свързани с икономиката, образованието и здравеопазването. Икономисти предлага примерно да се увеличи размера на платеното майчинство до почти пълната заплата, да се увеличи и отпуската при второ и трето. Или пък да се предоставя голяма еднократна помощ от държавата при раждане, която да се увеличава при второ и трето дете и да достига 10 000 лева. Предлага се също са се увеличат значително детските надбавки, да се ускори строителството на детски ясли и градини, така че в средносроен период се осигурят места за всички деца във всички населени места, да отпаднат таксите в държавните и общинските детски ясли и градини, които да се издържат от държава.

Демографският ни спад може да бъде преодолян, ако държавата поеме определен дял (до една трета) от изплащането на жилищата на младо семейство в зависимост от броя на децата, ако паричните помощи за раждане и отглеждане на деца се освободят от подоходен данък, като тези помощи да се индексират ежегодно с инфлацията или ако се въведат данъчни облекчения за млади семейства при изплащане на лихви по ипотечни и други жилищни заеми.

Има и предложения за безплатно средно и висше образование, за стипендии за ученици в зависимост от успеха им, както и за по-високи стипендии за студентите. Предлага се също намаляване на ДДС за лекарствата, учебните помагала и всички стоки за деца и непълнолетни до 15-годишна възраст.

Срещу демографската катастрофа са наложителни и нови работни места, които да създава самата държава, дори тези работни места да не носят непременно печалба, да не са подчинени на икономическата целесъобразност. Само че те ще работят срещу обезлюдаването на цели региони, в крайна сметка срещу демографската катастрофа. Кое е по-важно – да оцелеем като нация или печалбата.

Ако обаче се приложат тези и други мерки, също задължителни срещу националното ни бедствие, бюджетният дефицит може да скочи над 3 процента от БВП — „таванът“, поставен от ЕС. Брюксел ни набива канчето, че този таван е светая светих на бюджетната дисциплина и на здравата икономика. И който го наруши, следват глоби и други санкции. Добре, но ако България има шанс да оцелее с едни 5% или 6% над въпросния таван? На нашите партии, управляващи и изобщо на нашата върхушка кое й е по-мило – страната или брюкселските директиви? А ако се колебаят, защото не се вслушат в Тръмп (и Орбан) – първо България. Според тях, ако той (или Орбан) бяха на наше място, щяха ли да кажат „първо Брюксел“?

Същата логика трябваше да бъде валидна и дано бъде валидна за проекта АЕЦ „Белене“. (Впрочем това важи и за другите два големи, но провалени обекти – „Южен поток“ и нефтопроводът Бургас-Александруполис). Създаването на трайни работни места, които да изхранват семейства, а защо не и цели поколения, е един от механизмите срещу демографската катастрофа. Страната ни трябва със зъби и нокти да държи на всяко работно място. И в същото време до момента тя пропиля няколко хиляди работни места, стопирайки проект в Северо-източния, който не е от благополучните в страната. Отдавна бе ясно, че всякаквите приказки за лобизъм и корупция около проекта бяха прах в очите, за да се скрие истинската причина за спирането му – геополотическата интрига на Големите братя (Вашингтон и Брюксел) да настъпят енергийните интереси на Русия. Само че така настъпиха не само енергийните интереси на България, а и шансовете ни да оцелеем. Настъпиха бъдещето на страната ни. Защото диверсификацията на енергетиката няма да създадат толкова работни места, колкото потенциално носи една ядрена централа с цялостното й обслужване и съпътстващи дейности. (Или пък колкото щяха да носят другите два проекта).

Към проекта „Белене“ продължават да проявяват интерес чужди инвеститори, но дали ще се съгласят да броят 10 млрд за изграждането на централа, която щеше да глътне двойно по-малко с руския вариант?

Лакействайки на чужди интереси, ГЕРБ засили риска България да бъде изкарана с краката напред от интензивното на историята.

Сега предстоят нов избори. Дали мотото „Първо България“ ще бъде приоритет №1 за бъдещите ни управляващи?

Юри Михалков

От сайта „Поглед.инфо”

(със съкращения, заглавието е на ЗЕМЯ)

Общинският транспорт на София се източва

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276493_%D0%9E%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%B2

 БОРИС ЦВЕТКОВ е роден на 25 ноември 1973 г. в София. Завършил е НПМГ и информатика в Софийския университет. Има специализация "Политически мениджмънт" в НБУ и Българското училище за политика. В момента е общински съветник от БСП.  Заместник-председател е на постоянната комисия по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика и е член на постоянната комисия по икономика и собственост.


"Нужна е пълна ревизия на Центъра за градска мобилност и на общинските транспортни дружества"
"Центърът за градска мобилност дублира некадърно чужди функции"

- Г-н Цветков, вчера сутринта шофьори от градския транспорт на София излязоха на спонтанен протест срещу лошите условия на труд. Според вас в резултат на какво са възникнали проблемите, които пречат на работата на водачите?
- Проблемите не са възникнали тази нощ. Те се задълбочават през годините и са резултат от източването на столичния общински транспорт. Това става основно чрез частните фирми, близки до управляващите, които получиха възможността да обслужват някои общински линии. Още повече, че през всичките години те получаваха за километър пробег повече пари, отколкото общинските дружества. Да не говорим, че фирмите обслужваха по-леките линии, предимно в покрайнините на столицата. Освен това източване на средства, които можеха да отидат за общинските фирми, с тези договори се блокира възможността Столичната община навреме да преоборудва транспорта си, включително по европейски програми. А други източноевропейски държави навреме си модернизираха транспорта. Да не забравяме, че когато от ГЕРБ решиха да прекратяват договори с частни фирми, се опитаха на изпроводяк да дадат 1,2 лева грешно изчислени лихви и тогава стана скандал.
Въпреки позицията, че трябва да се върви към правилото общината да поеме целия градски транспорт, през миналата година управляващите отново предприеха стъпки за сключването на договор за 8 години с "МТК груп" след съдебно дело. Отделно, че цената, на която ще вози тази фирма, е пак най-ниската. Припомням, че направих предложение в зала, ако в момента най-ниската цена примерно е 2,80 лв., в договора да се предвиди цената да е по-висока от най-ниската цена, по която някоя фирма вози в момента. Мотивът ми беше, че фирмата няма да поеме линии с нови автобуси, а ще продължи да обслужва с автобуси, на които им изтичат договорите по други линии. Тоест няма да се предоставя нито кой знае колко качествена услуга, нито фирмата ще има допълнителни разходи. Предложението ми обаче бе отхвърлено.
- Къде е мястото на Центъра за градска мобилност в тази ситуация?
- Когато парите не отиват в общинския превозвач и изтичат на друго място, самата община и Центърът за градска мобилност правят хватки и забавят плащанията. Центърът за градска мобилност играе ролята на буфер между Столичната община и общинските транспортни дружества. Предложихме да се закрие, но управляващите го оставиха, а структурата на практика дублира некадърно чужди функции. Сега ЦГМ се занимава с издаване на билети, с изплащане на заплатите на контрольорите и в същото време има властта да преценява кога и колко да плати на превозвачите - и на общинските, и на частните. Решенията се вземат от борд на директорите, който има секретарки, шофьори.
В крайна сметка ЦГМ не плаща достатъчно и навреме на общинските дружества, които пък се чудят как да оцеляват и това води до назначаването на малко шофьори, които работят в лоши условия. Работещите от своя страна трудно издържат на напрежението и това води до инциденти и лошо отношение към пътниците.
Протестиращите се оплакаха, че по две седмици нямат почивки, а това е риск за здравето и на самия шофьор, и на пътниците, и на всички участници в движението. Цяло чудо е, че досега не е станала някоя трагедия.
- Районният съвет на БСП-Искър излезе веднага с декларация по повод спонтанния протест. Какво предлагате да се направи оттук нататък?
- Първо задължително трябва да се свика заседание на транспортната комисия към Столичния общински съвет, на която да бъде поканен представител на шофьорите. Той ще има възможността да изложи конкретните искания на колегите си. Отделно трябва да присъстват и директорите на автотранспорта и на електротранспорта, където вероятно има подобни проблеми. На комисията трябва да присъстват и зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев, и зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов, които също да представят позицията на Столичната община и предприетите действия за решаването както на поставените проблеми на трудещите се в общинските фирми, така и за решаване на финансово-организационните проблеми на самите общински транспортни фирми.
Отделно сме на мнение, че трябва да се направи пълна ревизия както на ЦГМ, така и на дружествата. Допускам, че някои от общинските  фирми също имат вина за състоянието си, не само общината, която им бави плащанията. Вероятно те няма да могат да оправдаят някои от разходите си, като например, ако се окаже, че използват външни услуги. Има резерви в дружествата да се управляват по-ефективно. Има начини администрацията да се намали за сметка на шофьорите. На всички нива трябва да има преустройство. Ако се налага, да се предприемат действия за уволнения и наказания за всички, допуснали нарушения.
Столичната община е проявила недопустимо, престъпно отношение към работещите в автобусните линии. Недопустимо е погазването на всички трудови права, като лишаването от отпуски и неплащането на извънреден труд. Затова РС на БСП-Искър изразява своята солидарност с протестиращите и настояваме да не се предприемат каквито и да е репресивни действия срещу шофьорите.
- Кои други проблеми на градския транспорт отчитате?
- Проблем е, че се допусна платежоспособните пътници да бъдат пренасочени към маршрутните линии. Така за градския транспорт остана да изпълнява социалната услуга, като вози пенсионери и ученици с безплатни или с намалени карти. На всичкото отгоре преди дни се обяви отново конкурс за предоставяне на още маршрутни линии на частни фирми, към които преди няколко години не е имало интерес, тъй като са били неефективни и не са носили пари. Вместо това трябва да се осигури гъвкавост на градския транспорт. Например в район "Дружба" с много малко инвестиции може да се използва тролейната мрежа, може да се направи довеждащ до метрото тролейбусен кръгов транспорт. Така хората ще имат лесен достъп до него, вместо да използват маршрутни линии, които да ги отвеждат до центъра или други части на града. В този случай трябва да се отчете, че районът се намира в ниско място, въздухът е по-замърсен, често има мъгли и тролейбусният транспорт ще допринесе за намаляването на замърсяването, а не старите микробуси на маршрутните линии. Така общинските фирми ще отговорят на търсенето и парите ще идват при тях.
- В тази връзка как ще коментирате работата на новия зам.-кмет на София по транспорт Евгени Крусев?
- Той на практика не може да извади системата от плоскостта, в която беше вкарана преди това от Велизар Стоилов. Още по негово време бе договорено част от линиите да се дадат на частни оператори и те все още возят хората толкова много години по-късно. Него го няма, но парите текат в същата посока.
 

Валидността на винетките за 2016 г. изтича днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_643552.html

На 31 януари 2017 г. изтича валидността на годишните винетки за 2016 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) припомня, че годишната винетка е с валидност от 1 януари до 31 декември на годината, за която е издадена, като потребителите могат да ползват републиканската мрежа в срок до 31 януари на следващата година, при заплатена винетна такса за предходната година. Така годишните винетки за 2016 г. ще са валидни до 31 януари 2017 г., а тези за 2017 г. ще важат и до края на януари 2018 г. Цените на всички видови стикери са непроменени и са същите както и през 2016 г. Годишната винетка за леки автомобили е 97 лв., месечната – 30 лв., а седмичната - 15 лв. При закупуването им шофьорите трябва да изискват касова бележка с вписан регистрационен номер на превозното средство, която трябва да се пази. Винетки се продават в над 2 500 разпространителски пункта. От тях 372 бр. са с денонощен режим на работа. Това са големите бензиностанции, офисите на „Български пощи“, областните пътни управления и гранично контролно-пропускателните пунктове. В разпространителската мрежа има над 2,7 млн. винетки, от които 1 300 000 бр. са годишни за леки автомобили. До края на януари в пунктовете ще има около 4,8 млн. винетки от различните видове и за различните категории превозни средства. На 5 януари 2017 г. ще бъдат предоставени за разпространение още 400 000 бр. годишни стикери за леки автомобили. Общо в мрежата за разпространение ще има налични 1 700 000 годишни стикери за леки автомобили.

Европарламентът - без "голяма коалиция"!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276492_%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82+-+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%22%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F%22%21

 Георги Пирински,

член на ЕП от
Групата на социалистите
и демократите

На 17 януари т.г. Европейският парламент (ЕП) избра нов председател след безпрецедентни четири тура гласуване, в които за пръв път взеха участие кандидати от всички политически групи. Сам по себе си този факт свидетелства за дълбока промяна в сравнение с досегашната практика за предварително договаряне на избора между ЕНП и социалистите.
На балотажа на четвъртия тур между двамата кандидати, получили най-много гласове след първите три - Антонио Таяни от ЕНП и председателят на Групата на социалистите и демократите Джани Питела, с 351 срещу 282 гласа бе избран Таяни. Независимо от това обаче този резултат всъщност представлява истински пробив в досега властвалите порядки в Европарламента.
Става дума за това, че в досегашната работа на ЕП трайно се бе установила практиката на т.нар. голяма коалиция между десноцентристката Европейска народна партия и групата на социалистите. Тя се изразяваше в предварителното договаряне зад кулисите както на избора на ръководни длъжности в председателството и комисиите на парламента, така също и относно гласуването на основните резолюции и решения, приемани от него.
В полза на тази практика ръководствата на двете най-големи групи упорито застъпваха аргумента, че тя се налага, за да се противодейства на антиевропейските сили от крайнодясно, а и отляво. Да, но практиката на "голямата коалиция" всъщност подхрани именно крайните националисти в парламента, които печелят нарастваща подкрепа, критикувайки явните проблеми и провали на евроинтеграцията.
Причината за това бе, че в рамките на въпросната коалиция социалистите се лишаваха от възможността да заемат ясна и принципна позиция срещу политиката на бюджетни лишения, приватизация на публични дейности и ограничаване на трудовите и социалните права и защити, налагана от десницата. Последиците, както се вижда, са повече от печални - срив на доверието в социалдемократическите партии и техните ръководства в основните западноевропейски страни и нарастваща подкрепа на широки слоеве работници, пенсионери, на губещи от диктата на десницата, в полза на силите, демагогски обещаващи сигурност и благоденствие чрез затваряне в националните граници и изгонване на имигрантите, преди всичко на тези от новите страни членки от Източна Европа.
Ето защо, независимо от загубата на избора за председател, групата на социалистите като цяло излезе от него не с усещането за поражение, а напротив - с ново самочувствие, породено от отпадането на пресата на наложени компромиси, и то в полза на ЕНП. Сериозна причина за такова самочувствие бе и резултатът в полза на Питела - подадените за него 282 гласа надхвърлят с близо 100 гласовете на групата на социалистите и включват подкрепата на групите на обединената левица и на зелените, отражение не на конюнктурна сделка, а на близост на позициите въз основа на сходни ценности и принципи.
Още повече, че сборът гласове в полза на Таяни бе резултат на чиста проба сделка между ЕНП, либералите, апелиращи за Европейска федерация, и консерваторите/реформатори (групата ЕКР), отстояващи обратното връщане към междудържавно обединение на националните държави. Между ЕНП и либералите бе сключен пакт, поддържан от ЕКР, с надеждата да се формира ново десноцентристко мнозинство, което да остави левицата в изолация без възможности да влияе върху решенията на ЕП.
Предсказанията за подобна изолация обаче се провалиха още при първото особено важно гласуване само два дни по-късно, на 19 януари - това за резолюцията относно Европейския стълб за социалните права. Резолюция, внесена от социалистите и приета с внушително мнозинство от 396 гласа "за" срещу 180 "против" и 68 "въздържали се" - резултат, дължащ се на това, че мнозина депутати и от център-дясно гласуваха "за", съзнавайки, че без силна социална компонента Европа няма бъдеще, че само конкуренция без конвергенция е рецепта за възход на крайния национализъм.
Заслужава да се отбележи и това, че за очертаващата се възможност от по-трайно взаимодействие между социалисти, леви и зелени, определена роля има и Прогресивният форум, възникнал през последните две години в ЕП с участието на депутати от съответните три парламентарни групи. Може да се каже, че с позициите и действията си той изигра ролята на катализатор за диалог и контакти между групите и за формирането на споделени становища по редица въпроси.
Бъдещето ще покаже доколко трайно е скъсването на практика с досегашната "голяма коалиция", намирането на необходимия баланс между ясна опозиция срещу десницата и конструктивно взаимодействие тогава, когато то е оправдано за по-нататъшното развитие на Европейския съюз като фактор в полза на мира, на демократичните права и свободи на гражданите, като социален съюз на социални държави. Надигащият се десен екстремизъм повелява ежедневно и убедено взаимодействие между всички, съзнаващи съдбовната необходимост от друга, истински демократична и социална Европа, способна да гарантира сигурност и просперитет на гражданите си в коренно изменящия се свят, активно да допринася за неговото умиротворяване и устойчиво развитие - повеля, особено актуална днес предвид добре известните с трагичните си последици "традиции" на левицата "успешно" да се обезсилва чрез вътрешни противоборства и интриги.

Мъгливата реалност на европейския проект

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276491_%D0%9C%D1%8A%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%

 Лидерска криза мъчи Европейския съюз, и то не от вчера. Не при едно и две сътресения евроелитът демонстрира безпомощност и неадекватност. В Брюксел като че ли предпочитат да се занимават с ощастливяването на кокошките и изправянето на кривите краставици, отколкото с реалните проблеми пред европейските граждани. Да не говорим, че на международната сцена ЕС все по-стремглаво губи позиции. В тази обстановка традиционните политически партии са загубили доверието на своите поддръжници, които все по-често залитат по крайни течения, защото те дефинират точно проблемите. Не дават обаче решенията. Запълването на този вакуум е шансът на традиционното ляво и дясно да си върне позициите, защото, знаем, всяка крайност е опасна. Сега е и времето - в навечерието на 60-ата годишнина от Римските договори е необходима както равносметка, така и план за нов път пред Евросъюза. За това клишетата за общоевропейски решения, "Заедно сме по-силни", "Да бъдем солидарни" и т.н. не са достатъчни, дори дразнят ужасно.
Именно на клишетата заложиха евродепутатите от ЕНП Андрей Ковачев и Светослав Малинов при дефинирането на основните проблеми пред ЕС и неговите перспективи. Заедно с колегите си Георги Пирински от Групата на социалистите и демократите и Ангел Джамбазки от Европейски консерватори и реформисти, те участваха в организираната от Информационното бюро на ЕП в София и Дипломатическия институт към МВнР дискусия "Бъдещето на европейския проект". Между другото струва си да отбележим дочут разговор между гости на събитието. "Защо проект, ЕС не съществува ли, не е ли даденост? Проект означава нещо, което предстои да се реализира", коментира една дама. И има право... ЕС е реалност, макар понякога да ни се струва твърде имагинерен, което си има своето обяснение - т.нар. евролидери се държат така, все едно обитават някаква въображаема реалност, слънчева и безоблачна. Само че реалният ЕС е обвит в непрогледна мъгла. Какво трябва да се случи, за да се прокрадне слънчев лъч?
Социални държави в социална Европа - така вижда успешното бъдеще на ЕС евродепутатът Георги Пирински, който открои социалния аспект като много важен в този дебат. "Десните виждат това развитие по пътя на Плана "Юнкер". Левите смятат, че неговите инструменти имат своето място, но само като добавка към кохезионната политика", отбеляза Пирински. Всъщност Планът "Юнкер" налива пари там, където вече тече обилно, т.е. идеята е да се инвестира там, където се очаква по-добра печалба. При това положение какво се случва с най-изостаналия и най-беден регион в Европа - Българския Северозапад? Въпросът е риторичен.
Като основен проблем пред ЕС евродепутатът от БСП определи кризата на доверие в институциите, в ЕС такъв, какъвто е сега. Според проучвания на Евробарометър мнозинството от гражданите одобряват членството в ЕС по принцип, но не го харесват в този му вид. Главна причина за това отношение, по думите на Пирински, е чувството на несигурност след кризата от 2008 г., която остави тежък отпечатък върху мнозинството от европейските граждани. Неясните перспективи допринасят за това чувство. А и статистиките са отчайващи - тревожно голям е процентът на младите европейци, които смятат, че ще живеят по-зле от своите родители. "ЕНП поставя в центъра въпросите за сигурността, но тя тръгва от ежедневието на хората - достойна работа, качествено здравеопазване и т.н., и е възможна само в парадигмата на социалната държава", убеден е Пирински, който определи като крачка в правилната посока споразумението за създаване на Европейски стълб за социални права. Действително ЕС налага финансови и икономически критерии на членките, но едва сега започва да говори за социални.
Естествено "Брекзит"-ът бе сред основните теми на дискусията. Георги Пирински го определи като ясна индикация за проблемите и тендециите пред ЕС, като знак, че евроинтеграцията може да има и обратен ход - нещо, немислимо допреди години. От своя страна, въз основа на "Брекзит"-а Светослав Малинов направи прогноза за предстоящите избори във възлови европейски държави - Холандия, Франция, Германия. Давайки за пример резултата от президентския вот в Австрия, където по думите му австрийците са се уплашили, че крайнодесен може да стане президент, Малинов изрази увереност, че ефектът на доминото няма да бъде наблюдаван на предстоящите избори в изброените страни, тъй като ще се засилят европейските центростремителни сили. Струва си да отбележим, че изборите в Австрия имаха, меко казано, странен развой - първо, непризнат вот по пощата, после пък проблеми с лепилото... Нещо гнило?!
Национален суверенитет и национален интерес бяха опорните думи в позицията на Ангел Джамбазки. Именно тези думи все по-шумно отекват в различни краища на Стария континент. На основата на националния суверенитет да формулираш и отстояваш националния интерес - такава е успешната формула според Джамбазки. За разлика от него Малинов е категоричен, че не е нито възможен, нито желателен суверенитетът в стария му обем днес, предвид глобалните предизвикателства.
"ЕС не е нещо извън нас, кацнало в Брюксел. ЕС е това, което страните членки му позволят да бъде, от тях зависи как ще се решават проблемите... Решенията се взимат от националните правителства на Европейските съвети, а често у нас, а и в други страни се втълпява усещането, че Брюксел ни налага", смята Андрей Ковачев. Ами, г-н Ковачев, именно доскорошният премиер от вашата партия обичаше да нарича именно Брюксел, воглаве с Меркел, началници и без да се притеснява, да изтъква, че ние слушаме и изпълняваме каквото ни кажат. А след онзи триумфално представен от Борисов и медиите папагали съвет, на който уж се чу нашата дума и ЕС ни отпусна едни пари, впоследствие се разкри неприятната истина - тези средства са за нови бежански центрове, при това поискани от българското правителство. Всичко това във връзка с отстояването на националните интереси, което не противоречи на еврочленството ни и участието ни в каквито и да е било обединения...
Да се върнем на изгубеното доверие, което, както отбеляза Ангел Джамбазки, е особено ниско сред гражданите на носещите европейската конструкция държави, а не в източните членки. Една от причините за него според Джамбазки е залитането безгранично далеч на европейските политици в политкоректността. "Съюзът, смята той, трябва да се съсредоточи върху сфери, които не се намесват в регулациите на националните държави, а там, където може да добави стойност, да бъде по-гъвкав, по-демократично отговорен." По думите му Европейската комисия не трябва да се превръща в правителство, а да остане изпълнителен орган, да не надскача тази си роля и да прави политически внушения. В Съвета трябва да е единствената политическа тежест. Недоволството се поражда от отношението на тези по върховете, отбеляза Джамбазки, като припомни пренебрежителните реакции по отношение на британците след референдума.
Дискусията не пропусна и въпроса за новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, който с изказванията си доста разтревожи европейския политически елит. ЕС се стресна от сменения повей откъм Вашингтон и сега не знае накъде да поеме, каква позиция да заеме, защото не е свикнал сам да си я формулира, все нечия друга трябва да следва.
В началото модераторът на дискусията - журналистът от Дарик Кирил Вълчев, освен Тръмп, цитира и изказване на филипинския президент Родриго Дутерте, който казва: "Майната му на ЕС". Докато всички демонизират Тръмп и леят страдалчески сълзи за претендентката му демократката Хилъри Клинтън, трябва да припомним абсолютно същото изказване на вече бившия помощник държавен секретар от администрацията на Обама Виктория Нюланд, станала по-известна именно като г-жа "Майната му на ЕС". В този ред на мисли трябва да подчертаем и една реплика на украинския посланик в София Негово Превъзходителство Микола Балтажи - за хибридната война, красноречиво визирайки Русия. А къде е днес Евросъюзът в украинската криза? Защо така бързо, заедно с Вашингтон, Брюксел загуби интерес от Киев и евроинтеграцията на Украйна, която върви стремглаво към дъното, или по-точно вече копае и под него?
Пирински, от своя страна, определи неотдавна приетата от Европарламента резолюция за борба с пропагандата, която апропо приравнява Русия и "Ислямска държава", като неуместна. По думите му тоталната пропагандна война е факт, но тя не се води от само една страна.
За съжаление, въпросът за отношенията между ЕС и Русия не бе засегнат повече от това. Незададен остана и въпросът за безсмислената санкционна война, която постави европейското земеделие под голям натиск. Незададени останаха и въпросите, касаещи Турция и позицията на ЕС за случващото се в южната ни съседка след опита за преврат миналото лято. Турция бе засегната само що се отнася до мигрантското споразумение, което според Малинов работи, според Джамбазки - не. А защо Брюксел мълчи по въпроса за погазването на демокрацията в страната? Защо не казва нищо за залетия от жалби на турски граждани Съд по правата на човека в Страсбург?
Що се отнася до равносметката на българското еврочленство, като цяло липсваха като че ли конкретни и убедителни позиции. Ето Ковачев например изтъкна построените метростанции през този 10-годишен период! И ако не бяхме станали членки през 2007-а, сега щяхме да бъдем много по-лесна плячка на други сили, отбеляза евродепутатът от ГЕРБ, очевидно визирайки демоничния Кремъл. Кога ще дойде прозрението, че такава политика само вреди?
Във връзка с предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС Пирински подчерта, че България трябва да се покаже като добър модератор, да бъде особено умела да прокара своите интереси в дневния интерес на ЕС.
Дипломат от румънското посолство засегна темата за Шенген, болна и за България, макар че в тази ситуация в Европа реално Шенген не функционира. Според Пирински Хърватия, като че ли се приближава по-бързо от нас до членство в зоната без граничен контрол, което е недопустимо. Малинов пък е категоричен, че Шенген има връзка с мониторинга, "каквото и да говорят".
"Нека Европа да е семейство от нации, които все по-добре се разбират помежду си, все повече се харесват, правят все повече неща заедно, но които ценят своята национална идентичност не по-малко от общата ни европейска кауза", каза в прословутата си реч в Брюж Маргарет Тачър. Навярно е добре настоящите европейски лидери да се вслушат в тези думи, имайки предвид положението, в което се намира ЕС. Положение, в което Берлин диктува правилата.

„Галъп”: БСП изпреварва ГЕРБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276490_%E2%80%9E%D0%93%D0%B0%D0%BB%D1%8A%D0%BF%E2%80%9D%3A+%D0%91%D0%A1%D0%9F+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B2%D0%B0+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91

 При парламентарни избори сега 28,7% са твърдо решени да гласуват за БСП, а 27,6% - за ГЕРБ. Това показват данни от експресен телефонен сондаж на "Галъп", проведен от 27 до 29 януари. Според проучването в следващото Народно събрание ще влязат 5 или 6 партии. Под прага остават "Да, България", АБВ и ДОСТ.
Интерес в проучването будят личните рейнтинги на политиците. Първи е президентът Румен Радев с 41,7% доверие. При лидера на ВМРО Красимир Каракачанов също има подем и рейтингът му стига до 26,1%. Председателят на БСП Корнелия Нинова изпрeварва по доверие лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, съответно с 24,9% на 24,6%. Изненадата е Веселин Марешки, който е нареден на 5 място с 18,1% доверие.
"Дистанцията между БСП и ГЕРБ е в рамките на няколко десетки хиляди гласа. Затова може да се говори за практическо равенство на силите. Трудно е да се определи кой би завършил на първо място в изборите", посочват от "Галъп".
В бъдещото Народно събрание биха влезли Обединените патриоти (11,9%), ДПС (8,2%) и партията на Веселин Марешки "Воля" (7,7%). Шансове има и Реформаторският блок с 4,3%. От агенцията посочват, че това дали РБ ще минe процентовата бариера за влизане в Народното събрание, ще зависи от кампанията, която ще направят. Извън парламента остават "Да, България" на бившия правосъден министър Христо Иванов (2%), АБВ (1,9%) и новата формация около ДСБ (1,6%).
От "Галъп" на няколко пъти поясняват, че цитираните проценти са на база твърдо гласуващи. 79% в сондажа казват, че ще гласуват - това се равнява на около 4,3 млн души. Спрямо избирателните списъци това означава около 63%.
Проучването е възложено и финансирано от "Галъп интернешънъл".

Хороскоп за 31 януари, вторник

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276489_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+31+%D1%8F%D0%BD%D1%83%D0%B0%D1%80%D0%B8%2C+%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8%D0%BA

 Овен 21 март – 20 април

Ще успете във всяка иницитива, ако проявите творческа активност и стремеж за постигане на целта. В този ден йогите съветват да се ръководим от инстинктите си. Вечерта ще наблюдаваме тройката Луна, Венера и Марс на звездното небе. Денят е благоприятен за първа среща и първа целувка, за старт на нови проекти, за подновяване на отношения, от които прибързано сте се отказали. Доставете си радост за сетивата, оставете се на емоцията и не забравяйте, че в този ден не се пълнее и диетите са противопоказни.

Р-4

П-5

Л-5

К-5

З-4

 

 

Телец 21 април – 20 май

Днес лесно с усвояват знания, лесно се правят нужните връзки и се сключвт изгодни договори. Концентрирайте се над деловата част до обед, а след това помислете и за удоволствията. Тази вечер е вълшебна, любовна и дълбоко емоционална. Тройката Венера, Марс и Луна се стремят един към друг в нощното небе. И у вас ще се засили стремежът към взаимност и обич, независимо неравностойните връзки, които се очертават. Ден за хубаво похапване. Храната изцяло ще се превърне в енергия, действайте.

Р-6

П-6

Л-6

К-5

З-5

 

 

Близнаци 21 май – 21 юни

За родените в третата декада любовта днес е само разсейващ фактор, който ще ви насочи в грешната посока и към грешния човек. Ориентирайте се повече към делови срещи, търсете нови бизнес партньори, сключете нови споразумения и се договорете за цени на стоки, услуги и доставки. Бъдете принципни. Не е време да обещаваш едно, а да правиш друго. С такава политика отблъсквате евентуални партньори и клиенти. Пътувайте, не се страхуайте да защитите и приятелските интереси. Вечерта завършва със скандал.

Р-5

П-5

Л-4

К-4

З-4

 

 

Рак 22 юни – 21 юли

Силен, любовен и творчески ден за родените в третата декада. Ще постигнете повече отколкото предполагате и очаквате. Посетете всички места на личния си интерес. Направете предложения, подайте ръка за взаимно изгодни инициативи и се опитайте да си извоювате по-добра служебна и обществена позиция. Рекламирайте се, постарайте се да ви забележат. Изискването е да проявявате принципност в искания и обещания. Не давайте повод на важни хора в живота ви да се разочароват от вас. Диетите са противопоказни.

Р-5

П-5

Л-6

К-5

З-4

 

 

Лъв 22 юли – 22 август

Денят бележи пик на личната ви активност, на желанието за пробив в нова среда и разбира се в любовта. Тази вечер сте на път към поредното завоевание. Може би това ще бъде истинската любов. Този ден ще ви донесе две награди и едно поражение. Наградите ще са повече в любовната и интелектуална области, но на работното място ще трябва да си стиснете ръцете в знак на примирие с вечния ви конкурент. Запазете партньорския мир, организирайте си гала обеди и вечери. Колкото и да изядете няма да напълнеете.

Р-6

П-6

Л-6

К-5

З-5

 

 

Дева 23 август – 22 септември

Ден за проверка на връзките. Ще си проличат истинските приятели, които ще се подкрепят един друг в кризисни ситуации. Влезете в битки, изкажете мнение по болезнени теми. Сега е момента да заявите и към коя партия принадлежите, какво искате от живота и за какво се борите. Наблюдават ви, преценяват ви. В края на седмицата може да получите много изгодно предложение. Не се страхувайте от прилива на емоции. Дори и да се разплачете ще ви разберат правилно. А ако плачете на сън, това е знак за пречистване.

Р-5

П-5

Л-4

К-4

З-4

 

 

Везни 23 септември – 22 октомври

Днес вашата управляваща планета Венера е в прегръдките на Марс и Луна. Вървите по тънък лед от емоционални състояния, които ще ви карат да плачете и да се смеете. Реагирате болезнено на всяко отхвърляне и приемате прекалено лично отношението на другите към вас. Не прикривайте емоциите, излейте насъбраните чувства. Ще ви олекне и ще се почувствате пречистени след един уточняващ позициите и отношенията разговор. Не отлагайте нищо важно за утре. Днес е денят на протегнатите ръце и на така нужната ви взаимност.

Р-4

П-4

Л-5

К-5

З-4

 

 

Скорпион 23 октомври - 22 ноември

Ден обагрен с много емоции и чувства, които ще ви извадят от застоя, ще ви насочат в неочаквана посока и към хора, с които сте се забравили във времето или предстои да бъдете заедно в бъдещето. Очартават се запознанства и покани, възможност да влезете в нова среда, да опитате нещо различно и да видите света по нов начин. Родените в третата декада ще изживеят стастни моменти. Тази вечер имате и шанс да направите бебето. Дано успеете да сложите всичко това в рамките на трезвата преценка и отговорност.

Р-6

П-6

Л-6

К-5

З-5

 

 

Стрелец 23 ноември – 21 декември

Труден ден за родените след 11 декември. Луна и Венера са в аспект на чук и наковалня спрямо Сатурн от вашия знак. В такъв момент деца и родители не се разбирт, може да се стигне до скандали и поствяне на ултиматуми. Трудно разбирате чувствата на другия и още по трудно правите компромиси със своите. Вместо да атакувате близките, опитайте да ги защитите и да ги предпазите от връзките, които ги нараняват. Днес диетите са противпоказни. Доставете си радост на душата с любимито блюдо, няма да напълнеете.

Р-5

П-5

Л-4

К-4

З-4

 

 

Козирог 22 декември – 20 януари

Използвайте всяка минута от днешния ден за уточняване на отношения, за сключване на споразумения, за привличане на клиенти и партньори и за осъществяване на преспективни връзки. Не се колебайте да влезе в битка за защита и на приятелските интереси. Днес се оформят лагерите в живота ви, прави се равносметка на връзките и се проявяват активно отношенията в една или в друга сфера на влияние и зависмости. Пътувайте, водете принципна политика, не оставайте да ви чакат тези, които ви обичат и ценят.

Р-6

П-6

Л-6

К-4

З-4

 

 

Водолей 21 януари – 19 февруари

Вървите към срещи, които ще променят не само бъдещето ви, но и отношенията ви в обществото. Кандидатурата ви излиза на преден план на работното място и в политиката. Може да получите перспективни предложения и заявки за участия в личните ви начинания и проекти. Сега е момента да организирате нов предмет на дейност, да привлечете клиенти и партньори, да освежите и личния си живот с нова връзка. Тази вечер две души ще се намерят, но трета ще остане самотна. Дайте воля на чувствата, но и бъдете отговорни.

Р-6

П-6

Л-6

К-5

З-5

 

 

Риби 20 февруари – 20 март

Родените в третата декада ще изживеят вълнуващи мигове и пикове в настроението. Плачът ще бъде заменен с усмивки и обратно. Не се опитвайте да сдържате емоциите, изживейте мигът така както душата ви го чувства. С лекота изливате чувствата си, правите жестове, които другите няма как да не разберат. Очаквате оценка. Луна и Венера греят на небосклона в знака на Рибите тази вечер. Оставете любовта да ви води, пътувайте, не отклонявайте покани и предложения. Децата се дистанцират, родителите отказват да ги разберат.

Р-5

П-5

Л-5

К-4

З-4

 

 

Ч.Р.Д.

 

 

Личната ви година е шестица-числото на Венера, на вътрешния ред и хармонията в живота. Опитайте да ги постигнете в дома и на работното място. Чакайте придобивки и увелчние на семчейството. Ще уредите наследствен и имотен спор и може да се сдобиете с жилище. Родените през 1974-5 г ще дочакат и внезапно придобито богатство това лято.

Родените днес знаят цената на удоволствията и работата. Ще работят с удоволствие и ще се забавляват с ще по голямо такова. Притежават изключителна артистичност и музикалност, гарнирани със солидна порция емоционалност, която ще ги направи неповторими на сцената и в очите на околните.

Заченатите днес ще започват от нулата на няколко пъти в живота си. Ще имат силни врагове, ще минат през тежки изпитания, но също като в приказките накрая ще получат всичко, към което са се стремили и изречението „три дни яли, пили и се веселили”. 

От 19 до -14 градуса ще се редуват през февруари

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276488_%D0%9E%D1%82+19+%D0%B4%D0%BE+-14+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%83%D1%81%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D1%84%D0%B5%D0%B2%D1%80%D1%83%D0%B0%D1

 След студения месец януари, през февруари се очаква температурите постепенно да се повишават и средната за месеца ще бъде около и под нормата. В по-голямата част от страната най-ниските температури през февруари ще бъдат между минус 14 и минус 19 градуса, а най-високите - между 14 и 19 градуса, съобщи за БТА Марияна Попова - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Тя отбеляза, че средната месечна температура за февруари в Северна България и по високите полета е от 0 до 2 градуса, в Южна България и по Черноморието - между 2 и 5 градуса, а в планините - между минус 8 и минус 4 градуса. Средната месечна сума на валежите през февруари в равнините е между 30 и 50 литра на квадратен метър, в планините - между 40 и 70 литра на квадратен метър, а за Рило-Родопския масив и в Странджа е от 60 до 100 литра на квадратен метър. Месечната сума на валежите също ще е около и под нормата. В началото на февруари все още ще е студено, но температурите бавно ще се повишават. В планините и планинските райони, както и след обяд, ще има и слънчеви часове, а на много места в равнинната част от страната ще бъде с мъгла или с ниска облачност, които покрай река Дунав и на места в Източна България, ще се задържат през целия ден. Там и дневните температури ще остават по-ниски. Съществени валежи не се очакват, но от ниската облачност е възможно да превалява съвсем слаб сняг. Повишена вероятност за превалявания има към 7 февруари и в края на десетдневието, като ще има и дъжд, и сняг. През първата половина от второто десетдневие на февруари температурите ще са по-близки до обичайните. Вероятността за валежи е малка. През втората половина от десетдневието ще има условия за превалявания, отново на места и предимно слаби. Температурите слабо ще се понижат и преваляванията ще са предимно от сняг. През третото десетдневие тенденцията е също да има чести превалявания. Температурите слабо ще се колебаят около стойности близки до обичайните, прогнозира Марияна Попова.

Радев: Очаквам помощ от ЕС за сигурността на външните граници на съюза

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276487_%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%9E%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%BC+%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%89+%D0%BE%D1%82+%D0%95%D0%A1+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D

 „Получих пълно разбиране по редица важни за България въпроси и ще продължаваме да работим по тях съвместно“. Това заяви българският президент Румен Радев след срещата си с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в сграда „Европа” на Съвета на ЕС в Брюксел. Той уточни, че централно място е имала темата за сигурността и мигранската криза, като добави, че „ без сигурност няма инвестиции и икономическо развитие”., определи той. По време на разговора, който продължи точно 30 минути Радев е поставил въпроса за сигурността на нашата външна граница във всичките й аспекти. Очаквам още по-голяма помощ от ЕС, защото сигурността за Съюза е гарантирана, когато външните граници са защитени с усилията на всички. България получи досега огромна помощ от Европейската гранична охрана, но нелегални мигранти продължават да преминават границата.

Президентът е изтъкнал необходимостта да се ускори решаването на проблемите с реадмисията, както ревизията на Дъблинското споразумение да превръща в буферни зони държавите от периферията. Президентът също е заявил на председателя на Европейския съвет, че силата на Съюза е в предвиждането и управлението на кризи, а не в тяхното потушаване, когато възникнат.

„В тази връзка ще започнем работа по

иницииране на едно оперативно планиране,

за да може в случай на рязко повишаване на мигрантския натиск към България да имаме един наистина работещ план и да знаем на какво можем да разчитаме. Това е изключително важно за България и имам разбирането на г-н Туск“, подчерта президентът. Попитан дали е разговаряно за санкциите срещу Русия, Радев отговори, че това в момента изобщо не е темата.

Пред домакина си, Радев е акцентирал и на нуждата от продължаването на кохезионната политика след 2020 г., за да има икономически растеж и заетост, особено сред младите хора. Той е получил уверение, че ще има подкрепа по отношение на продължаването на кофхезиожнната политика. Той е предложил да се подобри географската и секторна политика по отношение на Плана Юнкер, за да се дава възможност на страни като България да участват по-пълноценно в него. Българското ротационно председателство на Съвета също е било засегнато в разговора.

На запитване дали е засегнат въпросът за евентуална номинация на новия български еврокомисар президентът отговори с въпрос: „Вие как искате служебното правителство ли да излъчи еврокомисар преди една много остра предизборна кампания, или това да бъде ангажимент на следващото правителство? Но Радев обеща и тази тема да бъде обсъдена.

Това е

началото от поредицата срещи,

включени в първото работното посещение на българския държавен глава в белгийската столица и извън страната изобщо, с лидерите на централните европейски институции. До края на деня предстоят срещи с Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия и Антонио Таяни, председател на Европейския парламент.

През втория ден от визитата президентът ще проведе среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в централата на алианса в Брюксел, след което ще посети Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (SHAPE) в Монс, което се намира на около 50 км южно от Брюксел. В програмата са включени кратка среща „на четири очи“ между държавния ни глава и Върховния главнокомандващ на Силите на НАТО в Европа, разговори с командната група на Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа и с българските военнослужещи там. Президентът е придружаван от служебния вицепремиер по вътрешния ред и сигурността Стефан Янев, служебен министър на отбраната,  служебния вицепремиер, която ще подготви  Българското председателство на Съюза  Деница Златева и служебния министър на външните работи Ради Найденов.

Прокопиев се уреди с партия за минута

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276486_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%B5%D0%B2+%D1%81%D0%B5+%D1%83%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8+%D1%81+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D1%83%D1%82%D0%B0+

 

Командира и олигарсите му бързат със създаването на формацията заради страх от дела

Олигархът Иво Прокопиев се сдоби с партия за буквално минута. Толкова време отне делото по регистрацията на „Дай, България“ в управлявания от авера на лидера й Христо Иванов Софийски градски съд – Калоян Топалов. Самото дело пък бе гледано от съдия Румяна Спасова – магистрат, приближен до грантаджийския Съюз на съдиите в България, който от години е на хранилка към „Отворено общество“ на Джордж Сорос и „Америка за България“.

Въпреки че заседанието по делото бе открито,

очевидно притеснена от действията си съдия Спасова

бе разпоредила на дузина полицаи от съдебната охрана да не допускат оператори и фоторепортери, тъй като не желаела да бъде снимана. Униформените грубо изтласкаха снимащите от залата преди влизането на съдийката. В залата любезно бяха поканени обаче Христо Иванов, Мануела Малеева и още десетина учредители. „Постановяването на решение в същия ден не е прецедент. Документите ни са изрядни. Ние си свършихме работата, съдебната власт също“, коментира със самодоволна усмивка „радетелят“ за такава съдебна реформа, която би довела до „обяздването“ на прокуратурата Христо Иванов. Реално обаче подобна бързина си е истински прецедент в практиката за регистриране на партии, а самата Спасова свърши услуга на Иванов и най-вече на спонсорите му – фалиралия олигарх и обвиняем по аферата „ЕВН“ Иво Прокопиев и банкера беглец, източил милиарди от КТБ, Цветан Василев. Ако „Дай, България“, както вече придоби известност формацията „Да, България“ заради задкулисните си обвързаности, не бе получила регистрация, нямаше да може да се регистрира за участие в предстоящия парламентарен вот на 26 март. ЦИК стартира процедурата на 2 февруари, като ще приема документи до 8 февруари.

Зад кулисите на това експресно проведено съдебно заседание

прозират протекциите на шефа на Софийския градски съд Калоян Топалов и жена му Даяна

Младата съдийка Румяна Спасова може да се похвали със забележително развитие в кариерата си под крилото на Топалов и на съпругата му Даяна Топалова, която само преди седмица бе уредена с шефски пост в Софийския районен съд от ортака на съпруга й и шеф до утре на магистратурата Методи Лалов. Топлите връзки на Румяна Спасова със семейство Топалови идват по линия именно на Даяна Топалова, с която двете са учили заедно в Националния институт по правосъдие. Спасова е командирована в градския съд от СРС по искане на Топалов и там се издига бързо до председател на състав. Срещу повишението са скочили колегите й от районния съд, защото е „непрозрачно и има малък магистратски стаж“, като дори е направена подписка.

Скандалното в случая освен всички тези обвързаности е, че Съюзът на съдиите в България, към който гравитира Спасова, е имал през годините редица инициативи с НПО-то на Иванов – БИПИ, за които са получавали общо финансиране. Според редица юристи това само по себе си е било основание на заседанието по регистрацията на „Дай, България“ Спасова да си даде отвод заради конфликт на интереси.

Абсолютно недопустимите обвързаности между вече партийния лидер Христо Иванов и съдии от същата тази грантаджийска групичка

лъснаха от снимки в интернет

 

 

които Агенция и вестник „Монитор“ публикуваха миналата седмица. На тях се вижда как Иванов обсъжда действията си с члена на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев, шефа на Съюза на съдиите в България Атанас Атанасов, дясната му ръка Весислава Иванова, лицето на съюза Мирослава Тодорова и еврочиновника, през който Иванов се пробва да направи пуч в Темида – Юри Тавание.

Регистрирането на „Дай, България“ в съда бе предшествано от интервю на един от менторите на партията Иван Костов, продукт на чиято лаборатория за политически инженеринг е формацията.

Пред bTV Драгалевския гуру 

също нападна прокуратурата подобно на цялата тази групичка, но мълча като риба по редица въпроси, отнасящи се до създадените от него политически проекти. Видимо притеснения вид на Командира издаде, че активизацията му е продиктувана от това, че в последните дни от дейността си кабинетът изпълни заканата, която Бойко Борисов даде преди изборите – пълна ревизия на приватизационните сделки, извършени по времето на прехода. Докладът вече е готов и очаква с него да се запознае именно омразната на Костов, Прокопиев и близките им олигарси – българска прокуратура. В него вероятно ще лъсне как в премиерския си мандат Костов буквално раздаде на свои хора за жълти стотинки активи за 20 млрд. лева посредством криминалната приватизация. И буквално подари на разградския олигарх „Каолин“ и „Дамяница“.

 

Именно това е и една от причините на Костов и компания да им е толкова важно спешно да се сдобият с партия. За да може чрез нея да се застраховат срещу съдебни преследвания за далаверите, извършени през годините на прехода.

„Да, България“ е като взвод от фризьори, неподготвени за фронта

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276485_%E2%80%9E%D0%94%D0%B0%2C+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F%E2%80%9C+%D0%B5+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%B2%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4+%D0%BE%D1%82+%D1%84%D1%80%D0%B8%D0%B7%D1%8C%D0%BE%D1%80%D0%B8%2

 „Взвод от фризьори, които не са много годни за фронта“, така описа партията на Христо Иванов „Да,България“ пред Канал 3 ексешефът на предизборния щаб на СДС и бивш временен лидер на сините Борис Марков. Според него с отказа си от коалиция с ДСБ, „Да,България“ се отказва от застъпници в секционните комисии и ще имат право само на наблюдатели по време на вота, а се прокламират като борци срещу корупцията. По думите му във формацията няма хора, които някога са ходили на избори, а понякога чисто организационни въпроси могат да докарат около 100 000 гласа допълнително.

Той отново заяви, че „Да, България“ искат да се явят на изборите сами, а не в съюз с ДСБ на Радан Кънев заради партийната субсидия, на която имат право всички партии, минали бариерата от 1 %.

Той разкритикува партията на Христо Иванов, че скача само срещу дейността на прокуратурата, а не срещу цялата съдебна система. Той даде за пример множеството граждански дела, които на първа инстанция се решава едно, на второ – съвсем различно, а на трета инстанция се връща обратно. Марков се възмути, че формацията не казва нищо за работата на вътрешното министерство.

По думите му Христо Иванов и Радан Кънев са били приятели, които си говорили на „копеле“ и си пиели бирата заедно.

„Да, България събудиха политически едни десни хора, които никоя друга партия не успя. Сега обаче те ще бъдат тежко разочаровани“, каза още Марков.

Междувременно водещият на предаването Георги Харизанов определи като политическа грешка напускането на РБ от страна на Радан Кънев. Той изнесе данни, че за две години в парламента ДСБ са внесли само един законопроект.

 

Слави с ултиматум към следващите депутати

http://www.klassa.bg/News/Read/article/276484_%D0%A1%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D1%81+%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D1%83%D0%BC+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0

 Слави Трифонов постави ултиматум на следващото 44-то НС, което трябва да бъде формирано след предсрочните избори на 26 март.

В свое отворено писмо шоуменът посочва, че следващите депутати ще имат две седмици на разположение, за да започнат работа по промени в законодателството и да се съобразят с волята на народа, изразена в референдума, чийто инициатор бе неговият екип, включително по отношение на въвеждането на мажоритарния вот, при което ГЕРБ удари на камък. Ако депутатите не съумеели да приемат промените в изборното законодателство в рамките на два месеца, шоуменът щял да пристигне пред сградата на НС. "Ако след този срок, вие не сте ги приели и не сте ги превърнали в закон, а само сте симулирали работа, отново ще дойда пред сградата на НС, за да отвоювам гражданските си права. Какво ще направят другите два милиона и половина, които мислят като мен, не знам. Но знам, че “Съединението прави силата“, посочва Трифонов.

Президентът на САЩ Хари Труман обявява програма за създаване на водородната бомба

https://www.actualno.com/chronicles/prezidentyt-na-sasht-hari-truman-objavjava-programa-za-syzdavane-na-vodorodnata-bomba-news_590795.html

На 31 януари 1950 г. американският президент Хари Труман обявява, че САЩ са разработили водородна бомба, с което се дава нов тласък в започналата вече ядрена надпревара. Тридесет и третият президент на Америка по-малко от пет години по-рано е наредил пускането на две атомни б

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване