Thalloderma Shop
02/02/17 07:10
(http://www.klassa.bg/)

Апетитът на инвеститорите за имоти в Европа остава силен

 Апетитът на инвеститорите за имоти в Европа остава силен въпреки засилената геополитическа несигурност. Това се посочва в прогнозата на консултантската компания Knight Frank за пазара на имоти на Стария континент през тази година.

С най-голям потенциал да прекъсне и без това крехкото икономическо възстановяване на еврозоната са изборите в няколко европейски държави. Те обаче може и да създадат много възможности за по-опортюнистично настроените инвеститори, които търсят качествени активи на добри цени.

Доверието на пазара на имоти във Великобритания се очаква да остане нестабилно заради преговорите за напускането на Европейския съюз (ЕС). На някои от по-слабите пазари, където и цените са все още ниски, анализаторите очакват допълнителен ценови натиск.

Изборите в Холандия, Франция и Германия също имат потенциала поне в краткосрочен план да охладят пазара в тези страни, посочва се в доклада.

Поне засега Европейската централна банка (ЕЦБ) запази лихвите си на рекордно ниско равнище и удължи програмата си за изкупуване на активи до края на годината. Това продължава да подкрепя атрактивните позиции на имотите на инвестиционните пазари, макар и очакванията на инвеститорите вече да не са толкова оптимистични.

Инвеститорите ще продължават да насочват капитали към сектора на имотите, макар и част от средствата, предназначени за Великобритания, да се пренасочат към други пазари.

Същевременно отслабването на паунда създава привлекателни възможности за инвеститорите извън Европа, освен че оказва натиск върху капиталовите стойности на имотите на дългосрочните инвеститори.

В Германия, Швейцария и Франция се очаква засилване на инвестициите в имоти заради негативните лихви по държавните облигации.

Очакванията на Knight Frank са инвестиционните обеми на пазара на бизнес имоти в Европа като цяло да се запазят на нивата от 2016 г., когато пък отчетоха около 20% спад спрямо отчетените през 2015 г. рекордни обеми.

Ниските лихви ще продължат да оказват натиск върху доходността, но се очаква забавяне на темпото на понижение.

Тази година, според експертите, несъмнено ще е годината на т.нар. „алтернативни“ активи. Тези специализирани сектори – например студентските жилища, имотите в здравния сектор и т.н., са считани за рискови, но предлагат доста висока възвръщаемост, която привлича все повече инвеститори.

Годината се очертава добра и за по-малките градове в Европа на фона на засилената конкуренция за активи и високите цени във водещите пазари.  

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване