Thalloderma Shop
02/02/17 06:09
(http://www.klassa.bg/)

Половината офиси наети „на зелено“

 

Хранителните вериги и дрогериите най-активни в моловете

Половината от офис площите у нас са наети още „на зелено“ или се водят преговори с клиенти преди сградите да са завършени напълно. Това съобщи Михаела Лашова, шеф на голяма консултантска компания. Според нея главната причина е недостатъчното предлагане на първокласни кантори.

„Търсенето на офиси под наем запазва динамиката си от преходната година основно благодарение на IT и ВPО индустрията“, поясни Лашова. През 2016 г.

 

със 7% са се увеличили сключените сделки за наем на офиси

 

в столицата.

По думите й този вид пазар се развива изключително динамично, като наемите остават стабилни. През тази година се очаква те да останат на нива от 13-13,50 евро за кв. м за офиси от високия клас в София. А в Пловдив цените на наемите са около 8-10 евро за квадрат.

Тя поясни, че през следващите години в София ще се обособяват нови офисзони около квартали, където вече има изградени търговски центрове, добра инфраструктура и метро.

„През 2017 година ще наблюдаваме засилен интерес към локации извън София, като освен в Пловдив, очакваме и първите по-сериозни сделки в Бургас и Варна“, бе категорична Лашова.

При индустриалните площи тенденцията е същата, както при офис сградите. В момента свободните складове са под 2% и биват предварително наети без дори да са пуснати в експлоатация, уточниха експертите от консултантската фирма. Според тях наемите в София остават стабилни на нива от 4,2 евро на кв. м и 3,80 евро/кв. м за площи над 5 хил. квадрата.

Изпълнителният директор каза, че пазарът на парцели през миналата година е бил активен както в градовете, така и в оформящите се индустриални зони извън тях. Инвеститорите са търсели предимно земи за

 

изграждане на цехове за автомобилните части

 

и производства от леката промишленост.

По отношение на търговските площи специалистите заявиха, че предлагането не е нараснало спрямо предишните години. Общият им обем в молове в страната достига 738 хил. кв. м или средно 103 кв. м търговска площ на 1000 души. „Нови откривания на големи търговски центрове в близките години не се очакват“, обяви Лашова.

Ръстът на оборотите в магазините пък стимулирал търговците да търсят нови възможности за разширяване на мрежата им, което пък може да доведе и до

 

плавен ръст на наемите в София

 

и на доминиращите проекти в страната.

Към края на миналата година делът на свободните площи се е върнал на нива от 7-8 на сто при над 10% месеци по рано. Специалистите казаха още, че в София активни на наемния пазар остават търговци от различни ценови класове, докато в страната растат основно по-бюджетните брандове. Активни са и хранителните вериги, както и търговците, предлагащи продукти за здраве и красота като дрогерии, оптики и магазини за биохрани.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване