Мащабна война в Европа? Реалистична прогноза или мрачен абсурд

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/02/16/2918662_mashtabna_voina_v_evropa_realistichna_prognoza_ili/?ref=rss


"Дневник" препечатва текста от блога на политолога Огнян Минчев с разрешението на автора. Той е по повод публикацията в руска медия "Да очаква ли Европа конфликт през 2019 г.?"Мащабна война в Европа? Към днешна дата тази прогноза звучи едва ли не абсурдно, но причините за това са добре анализирани в текста "Да очаква ли Европа конфликт през 2019 г.?".

Има две групи предпоставки за подобна прогноза. Първата група е свързана с процесите на развитие на самата Русия. През изтеклия...

Цецка Цачева не води листата на ГЕРБ в Плевен, първи е Московски

https://www.24chasa.bg/novini/article/6062115

Цецка Цачева не води листата на ГЕРБ в Плевен, първи е Московски Цецка Цачева няма да е начело на листата на ГЕРБ в Плевен. Бившият председател на парламента остава втора след бившия транспортен министър Ивайло Московски, който е неин съгражданин.                                                                                                                                               Няма официално

Проданов: Целта ни е да заздравим лявото пространство, а не да го делим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6062145

Проданов: Целта ни е да заздравим лявото пространство, а не да го делим"Протегнахме ръка към "Движение 21" , защото нашата цел е да консолидираме и заздравим лявото пространство, а не да го делим. Това каза в студиото на "Още от деня" председателят на АБВ Константин Проданов. "Аз се обявявам за алтернативата на така активно насаждания напоследък от множество политически анализатори модел на двуполюсна политическа

413 варненци се изследвали безплатно за ХИВ през 2016 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=344239

Първото за годината заседание на консултативния съвет по превенция на ХИВ/СПИН се проведе в Община Варна, научи Moreto.net. Присъстваха представители на администрацията, на постоянните комисии по „Здравеопазване“, „Младежки дейности и спорт“, „Наука и образование“, „Собственост и стопанство“ към Общинския съвет, на неправителствени организации, РЗИ, Дирекция „Социално подпомагане“ и БЧК.

"Караул без пушка не е караул" или за уроците по военна дисциплина на деца пред паметника на Левски

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/16/2919386_karaul_bez_pushka_ne_e_karaul_ili_za_urocite_po_voenna/?ref=rss


"Не са само хубавите униформи, ние носим Левски и българския дух в сърцето си", казва Таня Цонева. Тя е 12-ти клас от Пазарджик. Но днес е водач на караула. Облечена в копие на униформата на Първа българска легия, с която през 1868 г. Левски е сниман в Букурещ. Държи пушка и гледа строго.

Таня иска да стане софтуерен инженер, но в четвъртък по обяд е една от многото, които тази седмица се сменят, за да пазят паметника на Васил Левски в София. Инициативата е във връзка с годишнината...

Братя израелци изхвърлиха мъртъв сънародник в дере край Самоков (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6062019

Братя израелци изхвърлиха мъртъв сънародник в дере край Самоков (обзор)Болест, хранително натравяне или свръхдоза кокаин са версиите за смъртта му Двама братя израелци изхвърлиха мъртъв сънародник в дере край Самоков и се скриха в снежната гора, преди да ги заловят. Причините за смъртта на чужденеца се изясняват. В сряда около 18,30 ч братята паркирали черния си джип “Мерцедес” край землището на самоковското село

МЗ представя политиките си в областта на общественото здравеопазване

https://www.actualno.com/healthy/mz-predstavja-politikite-si-v-oblastta-na-obshtestvenoto-zdraveopazvane-news_594327.html

Министерство на здравеопазването ще представи визията на ръководния екип за общественото здраве – актуална картина, проблеми и начини за решаването им. Заместник-министърът д-р Галин Каменов, главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, проф. Тодор Кантарджие

По фамилиите ще ги познаете

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277118_%D0%9F%D0%BE+%D1%84%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%89%D0%B5+%D0%B3%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D1%82%D0%B5

 Преди 5 години Антон Кутев разгневи съпартийците си с репликата, че социализмът приличал на СПИН - предавал се или по наследство, или по полов път.

Тогава Кутев беше един от водещите говорители на БСП и секретар на Изпълнителното бюро на "Позитано" 20. Бъдещият председател Корнелия Нинова все още беше редови депутат, с едва десетина години стаж като партиен член.

"Нечуваното и обидно" сравнение обаче я засегна до такава степен, че си позволи да го подложи на директен публичен другарски съд: "За да не се червим и да навеждаме глави: Антоне, извини се и се оттегли! Сергей, не мълчи!..".

Днес позициите са разменени, а обидата явно е забравена (Кутев следва Нинова в листата за 25 МИР София). Но грешната реплика за идеологията, предавана като вирус по семейна линия, не просто не потъна в забрава, а се оказа вярна.

Годината е 2017, но електоратът на БСП отново ще има възможност да гласува за номенклатурните династии от времето на Народна Република България.

 

По имената им ще ги познаете - това са мъже и жени на възраст между 30 и 40 години, със златни дипломи и знатни фамилии, деца, внуци и племенници на "заслужили другари". Сега те попълват вакуума, който ще се отвори след принудителното пенсиониране на ветерани-парламентаристи като Михаил Миков, Ангел Найденов и Янаки Стоилов.

Смяната на поколенията може и да се случи, но партийната политика си остана "семеен бизнес".

Сред новите кандидат-депутати на БСП е Иван Янчов Таков - внук на партизанина Пеко Таков, бивш министър на вътрешната търговия и заместник на Тодор Живков в Държавния съвет на НРБ. 37-годишният Таков е завършил финанси в Канада, директор е на компания за инвестиции в недвижими имоти, а през март ще се бори за мандат в Народното събрание от 24 МИР София.

Две позиции след него се нарежда Ана Пиринска - дъщеря на бившия председател на 40 Народно събрание Георги Пирински и Клавдия Кашева, чийто покоен баща ген. Илия Кашев е дългогодишен началник на Пето управление на ДС - УБО.

Пиринска е на 32 години, има диплома по политология от СУ "Св. Климент Охридски" и магистратура по "Политика и икономика на Евразия" в школата за дипломатически кадри на Русия - Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО), през която са преминали хора като Андрей Луканов, Петър Младенов, Ирина Бокова.

Номер 17 в листата за 24 МИР на "БСП за България" е Ана Ананиева - дъщеря на Нора Ананиева, бивш ръководен кадър в Института за съвременни социални теории към АОНСУ до 1989 г., вицепремиер в двата кабинета на Андрей Луканов, депутат от БСП между 1990-1997 г.

През последните 10 години Ана Ананиева направи самостоятелна кариера в администрацията - започна като юридически съветник към Министерски съвет през 2006 г. в мандата на Сергей Станишев, през 2013 г. стана зам.-председател на Държавната агенция за закрила на детето, а от 2014 г. досега е зам.-изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане.

В края на софийската листа, водена от Корнелия Нинова, са подредени още двама наследници на познати партийни фамилии.

Под No. 20 е Тома Трайков - син на бизнесмена Марио Трайков (член на Националния съвет и на Контролната комисия на БСП), кръстен на дядо си - бивш началник в отделение Б на ДС от началото на тоталитарния режим. Трайков-младши се прочу по време на местните избори преди 2 години, когато на предизборната му диплянка се вееха едно до друго знамената на Русия и България.

След него се нарежда Владимир Илиевски - син на Радослав Илиевски, който беше кмет на Долна Митрополия и депутат от БСП от 2001 до 2009 г. С номинация за депутатски мандат от Пловдив е и 34-годишният хирург Атанас Баташки, син на бившия народен представител от БСП и настоящ ръководител на МВР-Болница Илия Баташки.

Кадър "трето поколение" е икономистът Стоян Мирчев - водач на листата в Силистра. Негов баща е социологът проф. Михаил Мирчев, който беше издигнат от БСП за кандидат-кмет на София през 2015 г. Дядо му е 86-годишният Стоян Михайлов, бивш ръководител на отдел "Пропаганда и агитация" към БКП и секретар на Централния комитет на партията до 1988 г., когато е отстранен от Тодор Живков.

Това ще бъде втори депутатски мандат за 35-годишния Стоян Мирчев, който започна политическата си кариера през 2013 г. като началник на кабинета на Иван Данов - министър на инвестиционното проектиране в кабинета Орешарски.

Водач на листата на БСП в Перник е Станислав Владимиров (38 г.) - племенник на дългогодишния ръководител на местната партийна организация и бивш депутат Ненко Темелков, потомък на известния активист на БКП от 20-те години на XX век Темелко Ненков. За Владимиров това ще бъде трети мандат като народен представител от 2013 г. досега.

В листата за 21 МИР-Сливен е председателката на Младежкото обединение на БСП - Вероника Делибалтова (29 г., юрист по образование), чийто баща Атанас е пенсиониран полицай, общински съветник и лидер на градската организация на партията.

Делибалтова беше част от червената "контрапротестна" група срещу Ранобудните студенти по време на окупацията на Софийския университет през 2013 г. Член на ръководството в младежката структура на партията от 2016 г. е и Мина Антонова Кутева. В Националния съвет на БСП влизат още дъщерята на покойния депутат Димчо Михалевски - Петя, дъщерята на бившия областен управител на Пловдив Тодор Петков - Ия Петкова-Гурбалова, и др.

Няма как "децата на Партията" да не си приличат - те са представители на една и съща генерация, високо образовани, идеологически лоялни, родени организатори, партийци по кръвна линия.

Тяхното политическо пълнолетие настъпи достатъчно късно, за да не изпитват угризения заради наследството от тоталитарния режим - но достатъчно рано, за да го помнят с добро заради известни фамилни привилегии.

За разлика от бащите си, никога не са скандирали "Вечна дружба КПСС - БКП". За тях е въпрос на престиж членството в ПЕС, ръководена от сина на Димитър Станишев - Сергей. Научени са, че "демокрацията ни сполетя", но знаят как да се възползват от предимствата й.

Вярно е, че повечето от тях получават по-скоро "почетни", отколкото избираеми позиции в листите (за сметка на партийни журналисти като Александър Симов или безпартийни капиталисти като Петър Кънев). До преди 5 години нито един от тях не влизаше на Националния съвет. Някои са фактически членове на партията едва от няколко месеца.

Появата им на преден план изглежда като резултат от конюнктурната случайност - в случая, заради поредната чистка на "неправилните" лобита. А и не всеки наследствен социалист успява в опита си да направи пробив с политическа кариера (справка: Достена Лаверн).

Но сред тях вече има лица, в чиито CV-та е вписан поне един депутатски мандат или ръководен пост в държавната администрация.

Корнелия Нинова няма нищо общо с тяхната генеалогия, но и няма друг избор, освен да ги използва - особено след отцепването на АБВ, тоталния организационен срив в края на кабинета "Орешарски" и след кръвозагубата на местните избори през 2015 г.

По всичко личи, че рано или късно те ще получат ключовете от "Позитано" 20 след Живкови, Станишеви и Добреви.

*Коментарът е публикуван в сайта Webcafe.bg

Балтова: Кратките пътувания са реална възможност България да се превърне в целогодишно посещавана дестинация

http://www.moreto.net/novini.php?n=344270

Кратките пътувания са реална възможност България да се превърне в целогодишно посещавана дестинация. Това каза служебният министър на туризма Стела Балтова по време на откриването на дискусията на тема „Краткосрочните пътувания – предпоставка за туризъм в четири сезона“ в рамките на 34-ата Международна туристическа борса „Ваканция/ СПА Експо“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Сбърка ли "Господари на ефира"

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/02/16/2918764_sburka_li_gospodari_na_efira/?ref=rss


В рамките на последните две седмици в една от най-гледаните телевизионни програми в България – "Господари на ефира" по "Нова телевизия", на парчета бе излъчен материал, уличаващ монах в хомосексуални действия, на каквито Българската православна църква (БПЦ) активно се е противопоставяла почти всеки път, когато е имало повод.

На 2 февруари (четвъртък) анонимният автор на видеото и участник в него разказа за своето познанство с духовника. Бе напомнено, че преди години същият анонимен...

САЩ вкарват пехота в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6062017

САЩ вкарват пехота в СирияПентагонът може да разположи за първи път редовни въоръжени сили в Сирия, за да се бият против “Ислямска държава”, съобщи Си Ен Ен. “Не е изключено след време да видите американски пехотинци на сирийска територия”, заяви източник от военното министерство. Пращане на войски в Сирия е един от обсъжданите варианти,

Борисов: Елена Йончева и Тома Томов са толкова нови, колкото и Фидосова

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277117_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%95%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%99%D0%BE%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%B8+%D0%A2%D0%BE%D0%BC%D0%B0+%D0%A2%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B2+%D1%81%D0%B0+%D1%82%D0%BE%

 Дано президентът Радев има здрав разум, в него ми е надеждата, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с членове на ГЕРБ в София. Той сподели, че гледал малко от конгреса на БСП, който сякаш бил конгрес за Бойко Борисов. А за новите лица в червените листи Елена Йончева и Тома Томов коментира, че тях вече сме ги гледали 25 години: "Те са точно толкова ново, колкото Цветан Цветанов сега да ми доведе Искра Фидосова и да каже:ето ти едно ново лице".

"Дано президентът Радев има здрав разум, в него ми е надеждата. Остави ли ни на тези хора (от БСП -бел.ред.), най-малко ще искат касиране на изборите", каза Борисов и допълни, че това би означавало още 50 млн. за избори.

Той призова членовете на ГЕРБ да бъдат смирени към хората, на които е причинено неудобство или за които партията не е направила нещо достатъчно добре. "Народът си има памет, не можем да се оплачем от народа. На избори досега ние не сме побеждавани, затова съм благодарен на народа", заяви Бойко Борисов. "Избори се губят, избори се печелят, затова - мобилизация“, призова той и добави: "Самодоволство, че ние сме най, е груба грешка всеки ден трябва да се доказваме".

Бих се радвал да не се подвеждаме и да водим негативни кампании с минаване на добрия тон, да се спираме на това, което сме направили и там, където можем да търсим обединение на нацията, да го направим, каза още Борисов.

"Много колеги дават за пример Румъния, но в последните дни те показват, че е тежко разединена нацията. Това генерира трайна нестабилност. Ние като малка нация, с това население, на прилична територия с всичките й красоти, имаме редкия шанс, да бъдем консолидирана нацията, на фона на нашите съседи - в Сърбия и Косово нещата не вървят добре, една клечица им трябва, на Турция и Гърция. Досега само България във всички статистики има ръст на икономиката, най-малък риск за нестабилност. Трябва да сме големи глупци и политиците, и ние да допуснем да се дестабилизира направеното от всички нас“, коментира Борисов.

 

"Затова два години се опитвахме да бъдем максимално толерантни. Това беше много трудно да се направи. Имахме партньори, които бяха по-ярка опозиция от тези, които бяха опозиция. Ние две години имахме проблеми само с нашите коалиционни партньори, чудихме се как да постъпваме“, продължи Борисов. И за сетен път повтори, че ГЕРБ са направили много компромиси, но "като теглим чертата - партията загуби, държавата спечели".

"ГЕРБ е единствената партия, в която няма олигарси", обяви още Борисов. "Тези, които ги броят за олигарси, са създадени много преди ГЕРБ да я има“, каза той, без да конкретизира.

В четвъртък Борисов имаше среща с представителите на бизнеса и работодатели, пред които прогнозира, че ще бъде трудно да се състави правителство след изборите.

Бизнесът е поискал яснота за справяне с корупцията, престъпността, регулиране на монополите и реиндустриализация на страната, както и по-добро образование, съобразено с нуждите на бизнеса. Борисов е потвърдил ангажимента приоритет на ГЕРБ при следващото управление да е образованието, дуалното обучение, както и запазването на плоския данък.

"Надявам се, че хората, които се подготвят да управляват България, няма да се объркват по важни теми за обществото като СЕТА и бежанската криза, защото това не са теми, по които може да се объркваш току-така. Недопустимо е да се въвежда в заблуждение народът като у нас се говори едно, а в европейските институции при обсъжданията и гласуванията се постъпва различно“, написа Борисов в профила си в социалната мрежа Фейсбук.

Светофар падна в тунел "Правешки ханове"

http://www.cross.bg/praveshki-hanove-tynel-1534932.html

/КРОСС/ Част от светофарна уредба падна в късния следобед в тунел "Правешки ханове". Новината потвърдиха от МВР. Според Пътната агенция причина за инцидента е преминаване на извънгабаритен ТИР през тунела, който отнесъл светофарната уредба. В съоръжението е имало и паднал кашон. Премахнати са и кашонът, и падналия светофар на входа на тунела в посока София. Движението през тунел "Правешки ханове" на АМ "Хемус" се извършва без ограничения, съобщават от пътната агенция. Служителите на реда установяват причините за инцидента. Тунел "Правешки ханове" е един от най-новите тунели у нас, пуснат в експлоатация през 1999 г.    

Светофар падна в тунел "Правешки ханове" (обновена)

http://www.cross.bg/praveshki-hanove-yredba-1534932.html

/КРОСС/ Част от светофарна уредба падна в късния следобед в тунел "Правешки ханове". Новината потвърдиха от МВР. Според Пътната агенция причина за инцидента е преминаване на извънгабаритен ТИР през тунела, който отнесъл светофарната уредба. В момента служителите на реда установяват причините за инцидента.Тунел "Правешки ханове" е част от а АМ "Хемус". Той е един от най-новите тунели у нас, пуснат в експлоатация през 1999 г.

Бригадата "Специални сили" обяви конкурс за войници

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/16/2919871_brigadata_specialni_sili_obiavi_konkurs_za_voinici/?ref=rss


В 68-ма бригада "Специални сили" в гарнизон Пловдив е разкрита процедура за заемане на 30 вакантни войнишки длъжности, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната.

Конкурсът ще се проведе от 28 до 30 юни 2017 г.

Кандидатите, които трябва да са завършили граждански, средни или висши училища, трябва да подадат документи до 31 март 2017 г. до командира на 68-ма бригада Специални сили чрез структурите на Централното военно окръжие (ЦВО).

Конкурсът ще включва...

ГЕРБ ще приюти бившия "шестак" Георги Марков и изобличителя на "ченгета" Антон Тодоров

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277116_%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%8E%D1%82%D0%B8+%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D1%88%D0%B8%D1%8F+%22%D1%88%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BA%22+%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8+%D0%9C%D0%B0%D1%8

 Бившият депутат от СДС, бивш конституционен съдия и агент на Шесто управление на ДС Георги Марков ще има възможност да се върне в парламента, този път от ГЕРБ. От няколко години Марков се изявява като оратор, подгряващ актива на ГЕРБ при откриването на предизборните кампании на партията. Най-гръмогласният български поклонник на унгарския президент Виктор Орбан се представяше през последните месеци като съветник на експремиера Бойко Борисов и според източници от ГЕРБ заслужено си е "заработил" избираемо място в листите на ГЕРБ за предстоящите избори.

Според информация на Mediapool първоначално планът за него е бил да бъде водач в Ямбол, където "Марков би говорил идеално за граници и бежанци", но в крайна сметка решението е било друго. Марков най-вероятно ще е втори след Владислав Горанов в 24-ти МИР в София, а начело на ямболската листа ще е д-р Петър Папашимов.

Гръмкият "изобличител" на "комуняги и ченгета" Антон Тодоров също има шанс да стане депутат от ГЕРБ. Политологът, който в миналото разнищи Борисов и ГЕРБ в книгата си "Шайка: Бойко, Росен и Цецо", впоследствие стана привърженик на тази партия и нейния лидер. Миналата година той чете лекция пред актива й в Стара Загора в присъствието на Борисов. Според източници на Mediapool Антон Тодоров ще е пети в 25-ти МИР в София.

Друго ново попълнение в кандидат-депутатските листи ще е бившият журналист Тома Биков, който бе сред учредителите на партия ДБГ и през 2014 г. стана съветник в правителството на Борисов. Очаква се Биков да бъде четвърти в 24 -ти МИР.

Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Владислав Горанов, Томислав Дончев и Делян Добрев ще са основните фронтмени на ГЕРБ предстоящата кампания, като всеки от тях ще е водач на две листи. Те са възприемани като най-успешни и разпознаваеми, вдъхващи доверие сред избирателите, поради което на тях се възлагат надежди да привлекат максимален брой гласове.

 

Макар че окончателната подредба на листите на ГЕРБ не е готова, се очаква досегашните водачи на партийните листи в Пловдив, Плевен и Монтана – съответно Менда Стоянова, Цецка Цачева и Десислава Атанасова – да бъдат пренасочени към други райони. От партията твърдят, че това се налага поради "социологически причини" или заради неразбирателство на кандидата с местната партийна структура.

Такива са случаите с Пловдив и Монтана. Досега водач на Пловдив-град бе бившата шефка на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Заради възникнало напрежение между нея и организацията на ГЕРБ в града листата там ще оглави партийният лидер Бойко Борисов.

Досегашният депутат и бивш енергиен министър Делян Добрев, който досега бил водач на листата в Хасково, на тези избори ще оглави и листата в Монтана, където има напрежение между ексдепутатката Десислава Атанасова и местнатана структура от една страна, а от друга -противопоставянето между нея и кмета на града, издигнат от РБ.  Атанасова ще заеме първото място в Разград.

Засега няма окончателно решение за водача на листата в Плевен. Според източници на Mediapool натежава мнението, че след като бившата председателка на парламента Цецка Цачева загуби президентските избори и не успя да събере повече гласове от конкурента си Румен Радев дори в своя избирателен район, е рисковано пак да оглави листата там. В същото време от партията твърдят, че Борисов изключително много цени Цачева и тя ще остане в листите.

Двама министри от кабинета "Борисов 2" ще дебютират като депутати. Бившият енергиен министър от втория кабинет на Борисов Теменужка Петкова ще оглави листата в Стара Загора.

Бившият правосъден министър Екатерина Захариева пък най-вероятно ще е първа в Пазарджик, където от ДПС се очаква водач да бъде Делян Пеевски.

Цветан Цветанов ще води листите в Благоевград и във Велико Търново; Томислав Дончев - в 23-ти МИР в София и в Габрово; а Владислав Горанов - в 24-те МИР в София и в Силистра; Делян Добрев – в Хасково и Монтана. От традиционно място в София ще се лиши народният представител Красимир Велчев, който ще оглави партийната листа в Перник.

Начело на листата в Сливен се очаква бъде бившият земеделски министър Десислава Танева. В Русе, където БСП издигна новия си международен секретар Крум Зарков, се очаква водач на листата на ГЕРБ да бъде Пламен Нунев.

Във Варна, където левицата издигна актьора Стефан Данаилов, листата на ГЕРБ ще води бившият строителен министър Лиляна Павлова. Водач на ГЕРБ в Бургас ще е ексминистърът на екологията Ивелина Василева.

В Кърджали отново начело е Цвета Караянчева, където БСП изпраща партийния журналист Александър Симов.

Бъдещето на Венгер ще се реши в края на сезона

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/16/2919608_budeshteto_na_venger_shte_se_reshi_v_kraia_na_sezona/?ref=rss


Бъдещето на Арсен Венгер като мениджър на "Арсенал" ще стане ясно в края на сезона, съобщава Би Би Си. Очаква се решението да бъде взето на среща между клуба и французина.

Договорът на Венгер изтича това лято, като по-рано през сезона той получи предложение за продължаването му. Французинът обикновено взима решение за бъдещето си след края на всяка кампания, като прави равносметка на случилото се през сезона.

Легендата на "Арсенал" Йън Райт заяви, че времето на Венгер при...

Путин предупреди: НАТО прави опити да провокира Русия, чужди спецслужби се опитват да разкъсат страната отвътре

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277115_%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%3A+%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%9E+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D

 Според Владимир Путин, разширяването на НАТО се провежда, за да се сдържа Русия, която е смятана за основна заплаха на Алианса. Руският президент отбеляза, че Русия постоянно е провокирана и се правят опити да бъде въвлечена в конфронтация.
При това междувременно продължават опитите за намеса във вътрешните дела на страната. Путин заяви това пред колегията на Федералната служба за сигурност, съобщава РИА Новости.
 
„Нас постоянно ни провокират. Провокират ни и се стремят да ни въвлекат в конфликт, не се прекратяват и опитите за намеса в нашите вътрешни дела с цел дестабилизиране на обществено-политическата обстановка в самата Русия”, каза Путин.  
 
Той подчерта, че активността на чуждестранните специални служби в Русия не намалява. Особен интерес чуждестранните разузнавания проявяват, смята президентът, към военнотехническия потенциал на Русия, съобщава Интерфакс. Путин уточни, че през миналата година е била прекратена дейността на 53-ма служители и 386 агенти на чуждестранни специални служби.  
 
„Важно е да се неутрализират опитите на чуждестранните специални служби да получат достъп до засекретени данни, преди всичко в сферата на военнотехническия потенциал на нашата страна”, каза Путин.
 
По тази причина днес към органите на контраразузнаването на Русия се предявяват завишени изисквания, поясни държавният глава. Той също добави, че броят на кибератаките по официалните структури на Русия през 2016 година спрямо 2015 година са нараснали цели три пъти.

Руският президент съобщи още, че тази година руските специални служби са предотвратили 16 терористични акта, както и десетки други престъпления, свързани с терористична дейност. „ФСБ заедно с другите силови структури с координиращата роля на Националната антитерористична комисия предотвратиха 45 престъпления с терористична насоченост, включително и 16 терористични акта”, каза Путин.

Превод и редакция: БЛИЦ

150 деца в часа по физическо на “Локо” (Сф)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6062053

150 деца в часа по физическо на “Локо” (Сф) Инициативата “Обичай спорта. Играй футбол!” на “Локо” (Сф) и Столична община, район “Надежда”, гостува на 15 СОУ “Адам Мицкеви” в четвърък. В часа по физическо се включиха над 150 деца. Малчуганите научиха повече за футболната игра, за историята на “червено-черните” и се забавляваха със специално подготвени игри от треньора на ДЮШ Георги Симов.

Коста Базитов: Комисия ще решава съдбата на тубдиспансера

http://www.moreto.net/novini.php?n=344258

Тубдиспансерът не бива да се закрива като дейност, но въпрос на решение е как да продължи да съществува административно. Това мнение изрази във варненския ефир на Дарик зам.-кметът Коста Базитов. И тази година Общинският съвет гласува отпускането на над 500 хил.

Нападнаха млада руса репортерка на "Господари на ефира" заради неудобни въпроси за имотната мафия!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277114_%D0%9D%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B0+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%22%D0%93%D0%BE%D1%81%D0

 Пореден случай на упражнена агресия срещу репортер. Този път потърпевш бе екипът на "Господари на ефира", а случката е от Банско. В понеделник в предаването бе излъчен поредния епизод от разследването на репортерката Ева Веселинова, която върви по следите на имотната мафия от седмици. Тази и задача обаче я вкарва неочаквано в центъра на скандал, където тя и екипът ѝ са заплашени от измамниците.
Веселинова от седмици разследва измама, как е купен апартамент в Банско с фалшиви документи и след това е препродаден на руснаци. Главни действащи лица в схемата са Калин Борисов – мениджър на сградата, осигурил достъп до откраднатия апартамент, Милко Георгиев – посредникът, закупил и препродал откраднатия апартамент, Пенчо Пенков – брокерът, упълномощен от руски граждани да закупи апартамента, като в поредния епизод от сагата се намесва и жената на Калин.


Репортерката Ева се среща с Калин и продължава с неудобните въпроси. След като Калин, видимо притеснен от тя се прави, че залита, в спора се включва и жена му – рускиня. Тя започва да защитава съпруга си, че му е лошо, но и заплашва екипа, че ще счупи камерата.
Секунди по-късно се включва и Калин, на който уж му е лошо, и започва да гони екипа на предаването. В крайна сметка и двамата се скриват от камерата.
 

 

Заради скандалната случка от БЛИЦ потърсихме за коментар продуцента на предаването Джуди Халваджиян за кратък коментар. Според него до тази агресия се е достигнало заради тоталната липса на институции в нашата държава. 

"Има тотална липса на институции в нашата държава, държавата поставя в риск нашите и на предаването репортери, липса на правосъдие, на правила, на контролни органи. Има хора, които се чувстват тотално ненаказани и си правят каквото си искат. Но не е само с имотната мафия. С каквото не сме се захванали, с това не сме разбрали, че има тотална липса на държава”, заяви той.

По думите му няма да оставят нещата така. „Винаги продължаваме, никога не оставяме нищо случайно. Както виждате, сериозно сме се захванали и с държавните поръчки в Пловдив, и цялата община за неща, които не са много прозрачни. Вървиме, действаме си напред и се надяваме определени институции да се задействат”, каза още той.

На въпрос дали Ева Веселинова ще подаде оплакване заради упражненото срещу нея насилие, той поясни, че ако прецени, и това ще се случи.
 „Но това не е най-важното, а институциите в тази държава да се задействат, политиците да разберат, че хората няма да идат да гласуват за тях, ако не накарат институциите да работят и да има справедливост. Липсата на справедливост убива всякакво желание на хората да се борят за каквото и да е било, затова е и „Господари на ефира”, да се бори и защитава слабия човек”, заяви още Халваджиян.
 

НА ЖИВО: Лудогорец - Копенхаген

https://www.actualno.com/bgfootball/na-jivo-ludogorec-kopenhagen-news_594318.html

Лудогорец продължава тази вечер похода си в Европа. Българският шампион излиза срещу датския тим Копенхаген в първи мач от 1/16-финалите на турнира Лига Европа. Срещата е на Националния стадион "Васил Левски" и започва в 20 часа. Разградчани се класираха за тази фаза на втория

„Черно море Тича“ измъчи „Берое“, но загуби

//dariknews.bg/regioni/varna/cherno-more-ticha-izmychi-beroe-no-zagubi-2004069

Баскетболистите на „Черно море Тича“ измъчиха „Берое“ в четвъртфиналния мач от турнира за Купата на България, но отстъпиха срещу старозагорци с 58-69 (22-19, 11-16, 11-14, 14-20 ).
Варненци започнаха добре двубоя, като затрудниха максимално съперника до почивката. Тя дойде при 35-33 за тима

Бебе на борда: Бременните дами със специални значки в софийското метро

//dariknews.bg/regioni/sofiia/bebe-na-borda-bremennite-dami-sys-specialni-znachki-v-sofijskoto-metro-2004068

Често хората не могат да познаят една бъдеща майка, която е в началото на бременността или е облечена в по-свободни дрехи. Понякога другите пътници се притесняват да предложат място, за да не засегнат дама, която не очаква дете.

Ето защо Столична община, Столичен Мет

Григор Димитров излезе срещу Денис Истомин в Ротердам

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/grigor-dimitrov-izleze-sreshtu-denis-istomin-v-roterdam-2004070

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров играе срещу Денис Истомин в мач от втория кръг на турнира от сериите АТП 500 в Ротердам. Първата ни ракета мина през германеца Миша Зверев с 2:1 сета в първия кръг на състезанието.

Георги Кадиев: Не ме е срам да прося подписи от хората

https://www.24chasa.bg/novini/article/6062086

Георги Кадиев: Не ме е срам да прося подписи от хоратаНе ме е срам да прося подписи от хората. Тежко е направено да бъдеш независим народен представител. За всеки са нужни 1000 подписа, при положение, че за партия трябват 2500 подписа от цялата страна. Това каза пред bTV независимият кандидат за народен представител Георги Кадиев. „Вчера бях на пазара в „Младост”,

Нова визуална информация в софийския градски транспорт

http://www.mediapool.bg/nova-vizualna-informatsiya-v-sofiyskiya-gradski-transport-news260275.html

Модерни визуални стикери на български и английски език ще информират пътниците в градския транспорт в София за правата и задълженията им, съобщиха от неправителствената организация "Спаси София", която е разработила стикерите по поръчка от Центъра за градска мобилност. Новите знаци първо ще бъдат разлепени в автобусите по линия №84, обслужваща летището. Разработеният модул включва както изцяло нови стикери, така и такива, които пътниците вече познават, но вече са с модерна визия и изчистен дизайн, които ще ги направи лесно разбираеми за всички пътници, обясниха от "Спаси София“. Нов стикер призовава пътниците да преминат навътре в превозното средство, а друг - да не говорят с водача. Лесно разпознаваеми стикери пък ще показват по ясен начин приоритетните седалки за родители с деца, бременни и хора с намалена подвижност. За всяко превозно средство е предвидено място и за подробна информация за цената на различните превозни документи, глоби и нарушения. Включено е и обяснение как можем да се возим с домашен любимец и какъв е позволеният размер за багажа ни. Всичко това ще позволи на всеки пътник, независимо дали редовно или по-рядко ползва обществен превоз, дали е българин или чужденец, да се ориентира бързо и да е наясно с правата и задълженията си, смятат от Центъра за градска мобилност. От “Спаси София” са изработили и стикери, информиращи другите участници в движението, че трябва да дават предимство на градския транспорт. На задните части на автобусите, тролейбусите и трамваите ще бъдат поставени големи стикери, призоваващи шофьорите да спазват БУС лентите или да не навлизат в трамвайните трасета. “Ако искаме София да е привлекателен град с европейска визия, тя трябва да говори разбираемо за всички”, смятат от "Спаси София“. Двамата партньори в начинанието допълват, че стикерите са част от усилията градския транспорт да стане по-привлекателен и разбираем за пътниците.

Хасан Азис: Три фактора са важни за предсрочните парламентарни избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6062085

Хасан Азис: Три фактора са важни за предсрочните парламентарни избори"Има три фактора, които са важни за страната като цяло преди предсрочните избори: законност, прозрачност и сигурност на изборите". Това каза в предаването "Още от деня" кметът на Кърджали и заместник-председател на ДПС Хасан Азис. Хасан Азис заяви, че ДПС в Кърджали се готви за предсрочните парламентарни избори и няма никакви претенции към

Бизнесът поиска от герб мерки срещу монополите

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/biznesyt-poiska-ot-gerb-merki-sreshtu-monopolite-234175/

Работодателите настояват за решение за минималните доходи и осигуровки, както и на проблема с липсата на кадри

Проф. Мишел Израел пред "Доктор" за заплахите за здравето от електромагнитните полета на антените

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277113_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%84.+%D0%9C%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%BB+%D0%98%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B5%D0%BB+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4+%22%D0%94%D0%BE%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%22+%D0%B7%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%

 Националният център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА) създаде три здравни регистъра с европейски пари. Това са Регистър на пациентите с редки болести, Регистър на пациентите с диабет и Регистър на източниците на електромагнитни полета. По-подробно за предназначението на третия регистър обяснява пред в. "ДОКТОР" ръководителят на проекта – проф. Мишел Израел. 

- Проф. Израел, какво е предназначението на регистъра на източниците на електромагнитни полета и кои са те?
- Източниците на електромагнитни полета са комуникационните системи: базови станции за мобилна комуникация и всички цифрови телевизионни и радиопредаватели. В регистъра не влизат далекопроводите за високо напрежение, трансформаторите на ток и други източници на ниски честоти. 

Чрез този регистър местните власти ще контролират и ще имат актуална информация за разположението на предавателите на територията на цялата страна и нивата на излъчванията. Така ще изчисляват и здравния риск, особено на места с висока гъстота на източници на полета. 

Публичната част на регистъра ще показва местоположението на източниците на електромагнитни полета директно върху електронната карта на населеното място (Googie maps). Ако изберете адрес или точка от картата, ще видите всички предавателни станции, които се намират наоколо. Ако чукнете на самата станция, ще получите силата на електромагнитното поле, измерено от РЗИ. Регистърът е електронен, но ще има и специално мобилно приложение, чрез което да се ползва от телефон.

- Ползването на това приложение какво ще струва на хората?
- Приложението е безплатно. Човек може да влезе с телефон в него и да получи данни. Новият регистър ще заработи от 30 април 2017 г. 

- Обикновено антените на мобилните оператори са върху жилищни сгради. Каква е силата на електромагнитното излъчване върху хората, които живеят точно под антената?

Извънредно! Огнен ужас в Ямбол: Горят детски комплекс и католическа църква

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277112_%D0%98%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%21+%D0%9E%D0%B3%D0%BD%D0%B5%D0%BD+%D1%83%D0%B6%D0%B0%D1%81+%D0%B2+%D0%AF%D0%BC%D0%B1%D0%BE%D0%BB%3A+%D0%93%D0%BE%D1%80%D1%8F%D1%82+%D0%B4%D0%B5%D1%8

 В Ямбол горят Общински детски комплекс и Католическата църква. Сградите са с общ покрив и затова пожарът е обхванал и двете, съобщава БНТ.

Продължават дейностите по гасенето. Пламъците са тръгнали от третия необитаем етаж на Общинския детски комплекс, който се използва за складови помещения. Веднага от сградата са изведени всички деца, които са имали занимания и учителите.

Два екипа огнеборци и специализирана стълба се опитват да овладеят огнената стихия.

Все още не е ясно какви са нанесените щети по двете сгради, но дейностите по гасенето продължават.

 

Blitz.bg

„Дойче банк“ проверява сметките на Тръмп за съмнителни връзки с Русия

http://pogled.info/svetoven/doiche-bank-proveryava-smetkite-na-tramp-za-samnitelni-vrazki-s-rusiya.82793

/Поглед.инфо/ Германската „Дойче банк“ е извършила обстойна проверка на личните сметки на американския президент Доналд Тръмп за това дали те имат съмнителни връзки с Русия, пише британският в. „Гардиън“.

Нов ад на "Хемус"! Има паднало осветително тяло в тунел "Правешки ханове"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277111_%D0%9D%D0%BE%D0%B2+%D0%B0%D0%B4+%D0%BD%D0%B0+%22%D0%A5%D0%B5%D0%BC%D1%83%D1%81%22%21+%D0%98%D0%BC%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BE+%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D

 Ужасът на магистрала Хемус не свършва. След като преди дни осветително тяло падна върху кола и уби жена в тунел "Ечемишка", същият сценарий е можело да се повтори и в тунел "Правешки ханове". Наш читател ни сигнализира, че преди малко, докато е пътувал към София е забелязал паднало осветително тяло в тръбата. Ето какво ни пише още той:
"Преди 5 минути преминахме с автобус и забелязахме паднало осветително тяло в тунел "Правешки ханове", посока София, дясна лента имаше и кола на аварийни светлини. Телефон 112 са уведомени", пише Теодор Костов.


Blitz.bg

Идеи за пешеходен или еднопосочен бул. "Цар Освободител" обсъжда Столичната община

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/16/2919548_idei_za_peshehoden_ili_ednoposochen_bul_car/?ref=rss


Столичната община обмисля възможност централният градски булевард "Цар Освободител" да стане пешеходна зона. Това казва зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев в отговор до "Дневник". В края на миналата седмица от общината представиха идея участъци от булевардите "Княз Александър Дондуков", "Цар Освободител" и успоредната му улица "Гурко" да станат еднопосочни. Предстои идеята за пешеходна зона да премине обществени обсъждания.

Двете идеи, които се обмислят в Столичната община,...

ГЕРБ готви голяма изненада! Включва съветник на Румяна Бъчварова в депутатските листи!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277110_%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B8+%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B0%21+%D0%92%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0

 Политическият съветник на бившата вицепремиерка и МВР-шефка Румяна Бъчварова - Тома Биков ще бъде включен на избираемо място в една от столичните листи на ГЕРБ, научи БЛИЦ.
Политологът стана част от екипа на Бъчварова още в самото начало на второто правителство на Бойко Борисов.

Биков е сред изненадите в кандидат-депутатските списъци на партията, която отново ще се бори за управленски мандат.

Доверието в политолога в ГЕРБ расте с всеки изминал ден и преди дни той даде пресконференция в партийната централа.

Очаква се той да бъде поставен на престижното четвърто място в един от трите столични избирателни района и мястото му в 44-ото Народно събрание е почти гарантирано.

Окончателните листи на ГЕРБ ще бъдат готови най-късно до края на тази седмица.


Blitz.bg

Нова книга: Забавни истории от соцказармата с Михаил Вешим

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6062078

Нова книга: Забавни истории от соцказармата с Михаил Вешим“Когато бях армейски генерал” - новата книга на Михаил Вешим (ИК “Сиела”), е вдъхновена от “Приключенията на добрия войник Швейк”. Изданието с подзаглавие “Приключенията на храбрия войник Мишев през Студената война” съдържа нелепи и забавни истории, случили се на автора, докато е бил новобранец в социалистическата казарма.

Радарите за превишена скорост утре - 17 февруари, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=344247

Служители на пътната полиция ще следят утре - 17 февруари, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. - Аспарухов мост - северен пътен възел 08:10ч.-08:50ч. - Южен пътен възел /вход/ 10:20ч.

Скандално! Избягалият от правосъдието Цветан Василев с нова схема за БТК!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277109_%D0%A1%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE%21+%D0%98%D0%B7%D0%B1%D1%8F%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%

 Укриващият се от прокуратурата и издирван от Интерпол бивш банкер Цветан Василев, активира нова пионка, в опитите си да присвои БТК, който е най-ценния актив, придобит с пари на вложителите в КТБ.
Припомняме, че още през лятото на 2014-та Василев прехвърли на свое име 43% от БТК, като лично придоби собствеността на лихтенщайнското дружество SHCO 79, което и без това фактически контролираше до този момент, за „умопомрачителната“ сума от 20 хиляди евро, макар че пазарната им стойност беше стотици милиони (тези дялове реално бяха придобити през 2012-та година чрез множеството фирми-бушони, но не от Василев, а от КТБ, с пари на вложителите в нея). Присвоявайки по този безпардонен начин част от БТК, Василев всъщност тогава показа за пръв път публично истинското си лице – на обикновен измамник.

После, през 2015-та Василев хариза за 1 евро на белгиеца с руски паспорт Пиер Луврие в комплект БТК, Дунарит, Авионамс, НУРТС, ТВ 7 и ГАРБ, а последният се представяше за крупен инвеститор. След като схемата им беше разкрита, Луврие „върна“ обратно предприятията, а Василев набързо пак ги „продаде“, но на друго подставено лице – Дмитрий Косарев, който и досега твърди, че бил „собственик“ на най-големия български телеком. Измамата обаче лъсна, след като в медиите се появи договор, според който Косарев трябва да охранява Василев и семейството му, срещу 20% от Виваком, НУРТС, ГАРБ, Дунарит и Авионамс, ако двамата успеят да ги продадат.

След като и тази далавера беше разкрита, преди две седмици съсипателят на банката, от която бяха източени в полза на свързани с Василев фирми-бушони над 5 млрд. лева, пробва нова схема, промотирана от поръчковия му журналист Мирослав Иванов. В сайта, в който работи Иванов и който сайт изцяло се е поставил в услуга на избягалия бивш банкер - „Трансмедия“, се твърди, че собственикът на тази медия Георги Василев, бил отправил искане до държавата, същата да се намеси в „казуса БТК“. Причината била, че на хоризонта се появил изневиделица „нов инвеститор“ – швейцарската фирма „Universal Investment Advisory“….която обаче била представлявана от същия Георги Василев.

При положение, че Виваком вече има нов собственик (в резултат на организиран през 2016г. публичен търг в Лондон за акциите, от страна на кредитора ВТБ, и на който търг бяха заплатени 330 млн. евро), а синдиците на КТБ отдавна са завели дело в съда, с което искат попълване на масата на несъстоятелността със 125 млн. евро - колкото е източил Василев от банката за покупката през 2012г. на телекома, е повече от ясно, че се касае за поредния сапунен мехур на Цветан Василев и компания и поредната подигравателна схема на гърба на излъганите вложители в КТБ.

Още повече, че активното мероприятие прилича твърде много на спектакъла който разиграха Василев и Луврие през 2015г. Дотолкова, че дори двата интернет-сайта - на фирмата на Луврие „LIC 33“ и на Георги Василев – „Universal Investment Advisory“, са почти идентични и представляват набързо създадени платформи, очевидно с цел да осигурят добре звучаща за пред обществеността легенда за „чуждестранен инвеститор“.


Blitz.bg

Внучката на Катето Евро прави баница (видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6062065

Внучката на Катето Евро прави баница (видео)Внучката на актрисата Катето Евро - Катя вече прави баница. Въпреки, че е на по-малко от 2 години, малката наследница на артистичното семейство показва талант и в кулинарията. Под поста с видеото Евро е написала:  "Шеф Кадиева :)". Веднага след това заваляха милите пожелания и

Състоянието на четирима от българите, пострадали в Унгария, остава критично

https://www.actualno.com/society/systojanieto-na-chetirima-ot-bylgarite-postradali-v-ungarija-ostava-kritichno-news_594322.html

Установена е самоличността на 12-те български граждани, пострадали при вчерашната верижна катастрофа в Унгария и техните близки са уведомени. Четирима от българските граждани, настанени в болница в Сегед, остават в тежко състояние. Трима от тях се намират в интензивно отде

Ащън Къчър разработи софтуер за борба със сексуалното робство

http://offnews.bg/news/n_1/n_647388.html

Актьорът, предприемач и защитник на човешките права Ащън Къчър призова американските законодатели да подкрепят борбата срещу сексуалното насилие над деца, предаде Би Би Си.  На изслушване в Сената Къчър пламенно каза, че е време обществото и правителството да защитят уязвимите.  Той допълни, че е виждал неща, на които никой не трябва да става свидетел.  Къчър говореше не от позицията си на актьор и публична фигура, а като председател на "Thorn" - организация, която разработва софтуер за локализиране на жертви на насилие. "Правото на щастие е съблечено, изнасилено, злоупотребено е с него, взето е насила", каза 39-годишният актьор.  Той заяви пред Комитета за външна политика на Сената, че е нужна технология, която да помага за предпазването на деца от опасностите в онлайн пространството. "Технологиите могат да се ползват за създаване на робство, но също така и за да го спрат", каза Къчър и добави, че чрез неговата разработка "Spotlight" са идентифицирани 6000 жертви на сексуално насилие за шест месеца. Софтуерът е създаден след проучване от 2012 г., което показва, че 63% от жертвите на сексуално робство са купени и продадени онлайн.  Ащън Къчър е женен за актрисата Мила Кунис, с която имат две деца. Той каза, че е решил да се посвети на каузата да помага на жертви на сексуален трафик след като станал свидетел на ужасяващи видео клипове: "Видях видео, в което дете на възраст, на която е и моето, бива изнасилено от американец, който е на сексуален туризъм в Камбоджа. Детето бе толкова погълнато от тази среда, че мислеше, че участва в игра", допълни той.  Неговата организация е била сезирана от властите, за да следи за онлайн престъпления, свързани със сексуално робство на малолетни и непълнолетни.

Евродепутати искат яснота за правния статут на роботите

http://www.investor.bg/novini/261/a/evrodeputati-iskat-iasnota-za-pravniia-statut-na-robotite-234171/

В резолюция ЕП предлага създаването на Европейска агенция за роботика и изкуствен интелект

Харчим 1/3 от парите си за храна, скачат разходите за гориво и налози

http://www.cross.bg/godina-razhodite-domakinstvata-1534931.html

/КРОСС/ "Забелязва се влошаване на структурата на доходите в семейството". Това коментира пред БНР икономистът Явор Алексиев, по повод изнесени данни, че през последното тримесечие на миналата година разходите на домакинствата нарастват с около 4 на сто, а приходите с около 5 процента. Той отбеляза, че все повече домакинства разчитат на пенсиите за семейния бюджет. "Приходите и разходите на домакинствата отразяват икономическото състояние на страната", подчерта още Алексиев, като обясни тенденцията: "Вече от много тримесечия насам, се наблюдава влошаване на структурата на доходите на домакинствата, а именно спадът на относителния дял на средства от работна заплата, което се дължи може би и на загубата на работни места в края на миналата година. За периода от октомври до декември миналата година всеки от нас е изхарчил средно по 1 200 лева, което е с четири на сто над харчовете за същия период година по-рано. За храна даваме около една трета от разходите си. Все повече харчим за горива и внасяме в държавната хазна като данъци и осигуровки, сочат още данните на националната статистика."    

Дора Янкова: Не е възможна коалиция с ГЕРБ след изборите

http://www.cross.bg/izborite-razgovarya-dora-1534930.html

/КРОСС/ "Не е възможно да се управлява в коалиция с ГЕРБ след изборите". Това каза за радио „Фокус Дора Янкова, водач на листата на БСП за Смолянски избирателен район. Тя коментира, че партията ще разговаря с българските граждани за управление на страната със собствената ѝ политика и платформа, а според резултата, който БСП постигне на изборите, ще питат техните членове за възможните коалиции. „Ние постеснихме коалицията, в която ще се явим на изборите, в което няма лошо. Паралелно с това нашият председател сподели и аз го подкрепям, че сега е важно да спечелим изборите и след това с референдум да попитаме според това какво е наредил българския народ, как да се включим в управлението. Държавата е на изпитание и нека изчакаме резултатите. Мисля, че има как да се седне и да се разговаря", обясни тя. Според нея няма да влезем в политическа криза след изборите, заради невъзможност да се сформира правителство. По думите ѝ държавата е в изпитание, но има как да се разговаря в името на бъдещето на страната.  

Без интернет тролове в предизборните кампании, призоваха пиар експерти

http://www.mediapool.bg/bez-internet-trolove-v-predizbornite-kampanii-prizovaha-piar-eksperti-news260274.html

Срещу използването по време на предизборната кампания на платени или провокирани коментатори в интернет, познати като интернет тролове, се обявиха в съвместна декларация Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО), Българска асоциация на ПР агенциите (БАПРА), Дружество на ПР специалистите към Съюза на българските журналисти, Българска академична асоциация по комуникации и Асоциация на специалистите по комуникации в общините. Пиар експертите призовават всички политически партии да заявят ясно, че няма да ползват интернет тролове в своите предизборни кампании. Обръщат се също така към медиите и администраторите на страници и групи в социалните мрежи да модерират отговорно коментарите под материалите и да обявяват публично, когато има такива случаи. "Практиката да се използват тролове е в пълно противоречие с етичните принципи в ПР и може да навреди сериозно не само на личностите, а и на гражданите. Това манипулира и ограничава свободата на избора – нещо, което трябва всячески да избягваме. Всички имаме нужда от честна и открита предизборна кампания, със сблъсък на идеи, а не на подмолни и вредни трикове“, казаха председателите на управата на БДВО Мануела Тотева, и на БАПРА Екатерина Димитрова. Специалистите се противопоставят и на практиката на създаване и разпространение на фалшиви новини (fake news) и подчертават, че тя влияе негативно върху информационната стойност и ползите за гражданите и може да доведе до сериозни обществени последствия. "Всичко това е особено опасно в предизборна ситуация и може да повлияе негативно не само върху изкривяването на резултатите, а и върху отделни хора и техните репутации", смятат петте организации.

Необичайно приятелство: Как козичка се влюби в шофьор (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/neobichajno-priiatelstvo-kak-kozichka-se-vliubi-v-shofior-snimki-2004067

Козичка от приют за малтретирани животни в град Ноксвил в щата Тенеси се влюби безвъзвратно в шофьор на куриерска фирма, като всеки ден го чака да слезе от буса, съобщава агенция ЮПИ.

„Дойче банк“ проверява сметките на Тръмп за съмнителни връзки с Русия

http://www.moreto.net/novini.php?n=344264

Германската „Дойче банк“ е извършила обстойна проверка на личните сметки на американския президент Доналд Тръмп за това дали те имат съмнителни връзки с Русия, пише британският в. „Гардиън“. Банката, която е дала на Тръмп заеми в размер на стотици милиони долари, в момента е разследвана от Правосъдното министерство на САЩ за манипулиране на пазара на ценни книжа в навечерието на световната финансова криза през 2008 година.

„Хизбула”: Срещата Тръмп-Нетаняху е сигнал за край на преговорите между Палестина и Израел

http://www.cross.bg/izrael-nasrala-hizbyla-1534929.html

/КРОСС/ Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала заяви, че резултатът от срещата между Доналд Тръмп и израелския премиер Бенямин Нетаняху ясно сигнализира за края на мирните преговори между Израел и палестинците, съобщава Ройтерс. Няма да преувелича, ако кажа, че вчера имаше полуофициално обявление за край на пътя на преговорите, изтъкна Насрала в телевизионно обръщение. Вчера в Белия дом Тръмп изостави дългогодишен ангажимент на Вашингтон израелско-палестинският конфликт да бъде разрешен на базата на решение за създаване на две държави - Израел и Палестина. "За израелците няма такова нещо като палестинска държава", каза Насрала и добави, че решението за две държави е единственото нещо, което държеше вратата отворена за преговори. Лидерът на групировката предупреди, че "Хизбула" ще се съпротивлява ожесточено при всяка бъдеща конфронтация с Израел, ако Тръмп разреши на еврейската държава да удари в Ливан. Но според него малка е вероятността да избухне война с Израел през тази година. Насрала обаче заплаши да поразят израелски стратегически цели, ако възникне конфликт. Последната голяма война между ливанската организация и Израел беше през 2006 г.    

Учени записаха как се ругаят пчелите, когато се сблъскат (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6062045

Учени записаха как се ругаят пчелите, когато се сблъскат (видео)Учени от Нотингамския университет успяха да запишат как се ругаят пчелите, когато се сблъскат една с друга, но по този начин те не се обиждат, а изразяват учудване, съобщава сайтът Лента, цитиран от БТА. Медоносните пчели издават специални колебателни импулси при стълкновение. Дълго време се считаше, че по такъв начин тези насекоми си просят храна.

5-звезден “Байерн” бута към изхода на “Арсенал” Венгер

https://www.24chasa.bg/sport/article/6062039

5-звезден “Байерн” бута към изхода на “Арсенал” Венгер Йозил блестял в мачове с отбори като “Лудогорец”, а срещу големите се криел 5-звезден “Байерн” е на път да избута Арсен Венгер от мениджърския му пост в “Арсенал”, който французинът заема от 1996 г. Тази прогноза направиха някои английски медии след загубата на “топчиите” с 1:5 при гостуването на германския гранд в първи 1/8-финал от

Пиар специалисти се обявиха срещу интернет троловете в предизборните кампании

https://www.24chasa.bg/novini/article/6062044

Пиар специалисти се обявиха срещу интернет троловете в предизборните кампании Пиар специалисти се обявиха против използването на интернет тролове в предизборните кампании, съобщиха от Българското дружество за връзки с обществеността /БДВО/, цитирани от БТА. Представители на пет български професионални организации в сферата на комуникациите са приели декларация, с която се противопоставят на използването на платени или

Марк Клатенбърг напуска Висшата лига и отива в Саудитска Арабия

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/16/2919775_mark_klatenburg_napuska_visshata_liga_i_otiva_v/?ref=rss


Най-добрият съдия в света за 2016 г. Марк Клатенбърг напуска Висшата лига на Англия. 41-годишният рефер ще поеме в посока Саудитска Арабия.

През декември Клатенбърг заяви, че обмисля ново предизвикателство. Тогава той сподели, че най-вероятната му следваща дестинация е Китай.

Очаква се Марк Клатенбърг да напусне английския футбол преди следващия кръг във Висшата лига, който започва на 25 февруари.

"Пожелаваме всичко добро на Марк в преминаването му към...

Петър Кауков направи фурор с бродуейския спектакъл “Авеню Q”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6062043

Петър Кауков направи фурор с бродуейския спектакъл “Авеню Q”Известният режисьор и преподавател в НАТФИЗ Петър Кауков направи истински фурор с бродуейския спектакъл “Авеню Q”, чиято премиера бе снощи в Столичния куклен театър. Той се играе и тази вечер в салона на ул. "Гурко". Кауков го постави с колегата си от Ню Йорк Уест Хайлър. В мюзикъла, чийто автор е носителят на “Оскар” за “Замръзналото кралство”

Индексите на БФБ-София приключиха търговията днес на зелена територия

http://econ.bg/Новини/Индексите-на-БФБ-София-приключиха-търговията-днес-на-зелена-територия_l.a_i.737513_at.1.html

Индексите на БФБ-София приключиха търговията днес на зелена територия. Бенчмаркът SOFIX нараства с 0.10 процента до 594.18 пункта. Измерителите...

Дневен хороскоп за 17 февруари

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-17-fevruari-news_594284.html

Овен Това е ден, в който нещата ще са трудни за разбиране. Затова не прибързвайте с оценките или изводите. Каквото и да става в главата ви – не го изричайте на глас. Не давайте обещания и не поемайте отговорности. Телец Денят може да ви се стори безкраен, поради монотоннос

"Лего" ще построи огромна къща от тухличките на играта в Билунд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6062028

"Лего" ще построи огромна къща от тухличките на играта в Билунд Датската фирма "Лего" ще изгради огромна къща от типичните тухлички на популярната игра в града, в който е седалището на компанията - Билунд, съобщава Ройтерс. Необичайната конструкция ще бъде издигната с 21 наставени мастодонтски версии на световноизвестните пластмасови блокчета. Тя ще бъде открита през месец септември в непосредствена близост

Европарламентът поиска ЕС да има финансов министър

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/02/16/2919832_evroparlamentut_poiska_es_da_ima_finansov_ministur/?ref=rss


Европейският съюз има нужда от реформи: създаване на поста "министър на финансите на ЕС", ограничаване на бюрокрацията и повече власт за Европарламента и националните парламенти. Това е основното послание на три необвързващи резолюции, одобрени от ЕП днес.

Първата резолюция, изготвена от Мерчедес Бресо (С&Д, Италия) и Елмар Брок (ЕНП, Германия) се фокусира върху извличането на максимални ползи от съществуващия Лисабонски договор. В нея се предлага:

- Съветът да се превърне...

Цветанов се срещна с иракския посланик в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6062030

Цветанов се срещна с иракския посланик в България
Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се срещна с иракския посланик в България Кахтан Джанаби, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Двамата са обсъдили добрите двустранни отношения между България и Ирак. Акцент в разговора е било разрешаването на военния конфликт в Близкия Изток и изтласкването на "Ислямска държава" от региона,

Областният управител на Монтана си тръгва сам заради "недостойните" уволнения на Герджиков

http://www.mediapool.bg/oblastniyat-upravitel-na-montana-si-tragva-sam-zaradi-nedostoinite-uvolneniya-na-gerdzhikov-news260273.html

Областният управител на Монтана Ивайло Петров заяви, че ще подаде оставката си като знак на солидарност с последно уволнените от служебния премиер негови колеги и в несъгласие с политиката на Огнян Герджиков. Това стана ясно по време на пресконференция в централата на ГЕРБ, в която се включиха сменени областни управители на партията и при първата вълна уволнени 20 областни управители, и при тази от сряда. Преди ден Министерският съвет освободени областните управители на Видин – Момчил Станков (РБ), на Габрово – Николай Сираков (ГЕРБ), на Стара Загора – Георги Ранов (РБ), на Смолян – Недялко Славов (ГЕРБ), на Пазарджик – Гинче Караминова (ГЕРБ), на Плевен – Ралица Добрева (ГЕРБ) и на Перник - Александър Александров (ГЕРБ). Мотивът на служебният кабинет беше, че те ще участват в кандидат-депутатските листи за предсрочния вот и някои от тях поискали отпуск за това. "Нямам вяра в това правителство и този премиер - не искам да бъда освободен по същия недостоен начин с неясни мотиви. Още утре ще подам оставката си“, заяви Ивайло Петров. Бившият областен управител на Габрово Николай Сираков обясни, че не е подавал молба за отпуск, нито е част от партийни листи за предстоящите избори. "Няма регистрирана нито една листа в Габрово и няма как да си извадя дори удостоверение в РИК, че не съм кандидат за народен представител. Тук става въпрос за една лъжа“, заяви той. Според него уволнението му е неморално. "В 16 часа аз разбирам, че съм освободен - през този ден съм взимал решения и съм подписвал документи, аз не знам дали този ден е легитимен. Всички ние сме успявали да защитим институцията, която представляваме, и не заслужаваме да бъдем клеветени. Аз имах честта да организирам президентските избори миналата година - бяха ли манипулирани тези избори? Президентът Радев следствие ли е на манипулация?“, попита Сираков. Бившите областни управители, сред които на Варна, Ямбол и Велико Търново заявиха, че не оспорват правото на правителството да прави кадрови промени, но се противопоставят на обявените от правителството мотиви за смяната им. С внушенията за опорочаване на изборите се руши авторитета на областната администрация, заявиха те.. Бившият областен управител на Ямбол Димитър Иванов обясни, че досега към тяхната работа не е имало упреци. Пенчо Пенчев, бивш областен управител на Велико Търново, допълни, че е недопустимо да се поставя под съмнение прозрачността на областните администрации, без ясни мотиви. Отделно от тях бившият областен управител на Видин Момчил Станков от Реформаторския блок заяви, че мотивите за смяната му са лъжливи. Той посочи, че до сряда не е имал намерение да участва в предизборната кампания като кандидат за депутат, както и че не е подавал молба за отпуск. След смяната, от Реформаторския блок заявиха, че обмислят включването му в листа. С измислени мотиви са сменени 21 от 28 областни управители, каза Момчил Станков. "Изненадващ е мотивът на говорителя на професор Герджиков, който заяви, че областните управители миналата седмица са си подали молби за платена или неплатена отпуска, тъй като са кандидати за народни представители. Аз такава молба за платена или неплатена отпуска не съм депозирал в Министерски съвет. Не съм номиниран за народен представител от листата на Реформаторски блок, защото, ако съм номиниран от друга листа, аз няма да приема", каза той. Станков определи като лъжлива политиката на служебното правителство и обърна внимание, че на последните президентски избори не е имало нито една жалба срещу неговия екип или състава на районната избирателна комисия.

Оставка заради уволнените си колеги хвърля областният управител на Монтана

http://www.mediapool.bg/ostavka-zaradi-uvolnenite-si-kolegi-hvarlya-oblastniyat-upravitel-na-montana-news260273.html

Областният управител на Монтана Ивайло Петров заяви, че ще подаде оставката си като знак на солидарност с последно уволнените от служебния премиер негови колеги и в несъгласие с политиката на Огнян Герджиков. Това стана ясно по време на пресконференция в централата на ГЕРБ, в която се включиха сменени областни управители на партията и при първата вълна уволнени 20 областни управители, и при тази от сряда. Преди ден Министерският съвет освободени областните управители на Видин – Момчил Станков (РБ), на Габрово – Николай Сираков (ГЕРБ), на Стара Загора – Георги Ранов (РБ), на Смолян – Недялко Славов (ГЕРБ), на Пазарджик – Гинче Караминова (ГЕРБ), на Плевен – Ралица Добрева (ГЕРБ) и на Перник - Александър Александров (ГЕРБ). Мотивът на служебният кабинет беше, че те ще участват в кандидат-депутатските листи за предсрочния вот и някои от тях поискали отпуск за това. "Нямам вяра в това правителство и този премиер - не искам да бъда освободен по същия недостоен начин с неясни мотиви. Още утре ще подам оставката си“, заяви Ивайло Петров. Бившият областен управител на Габрово Николай Сираков обясни, че не е подавал молба за отпуск, нито е част от партийни листи за предстоящите избори. "Няма регистрирана нито една листа в Габрово и няма как да си извадя дори удостоверение в РИК, че не съм кандидат за народен представител. Тук става въпрос за една лъжа“, заяви той. Според него уволнението му е неморално. "В 16 часа аз разбирам, че съм освободен - през този ден съм взимал решения и съм подписвал документи, аз не знам дали този ден е легитимен. Всички ние сме успявали да защитим институцията, която представляваме, и не заслужаваме да бъдем клеветени. Аз имах честта да организирам президентските избори миналата година - бяха ли манипулирани тези избори? Президентът Радев следствие ли е на манипулация?“, попита Сираков. Бившите областни управители, сред които на Варна, Ямбол и Велико Търново заявиха, че не оспорват правото на правителството да прави кадрови промени, но се противопоставят на обявените от правителството мотиви за смяната им. С внушенията за опорочаване на изборите се руши авторитета на областната администрация, заявиха те.. Бившият областен управител на Ямбол Димитър Иванов обясни, че досега към тяхната работа не е имало упреци. Пенчо Пенчев, бивш областен управител на Велико Търново, допълни, че е недопустимо да се поставя под съмнение прозрачността на областните администрации, без ясни мотиви. Отделно от тях бившият областен управител на Видин Момчил Станков от Реформаторския блок заяви, че мотивите за смяната му са лъжливи. Той посочи, че до сряда не е имал намерение да участва в предизборната кампания като кандидат за депутат, както и че не е подавал молба за отпуск. След смяната, от Реформаторския блок заявиха, че обмислят включването му в листа. С измислени мотиви са сменени 21 от 28 областни управители, каза Момчил Станков. "Изненадващ е мотивът на говорителя на професор Герджиков, който заяви, че областните управители миналата седмица са си подали молби за платена или неплатена отпуска, тъй като са кандидати за народни представители. Аз такава молба за платена или неплатена отпуска не съм депозирал в Министерски съвет. Не съм номиниран за народен представител от листата на Реформаторски блок, защото, ако съм номиниран от друга листа, аз няма да приема", каза той. Станков определи като лъжлива политиката на служебното правителство и обърна внимание, че на последните президентски избори не е имало нито една жалба срещу неговия екип или състава на районната избирателна комисия.

Европарламентът одобри нови общоевропейски правила в борбата срещу тероризма

http://www.moreto.net/novini.php?n=344257

Европейският парламент одобри нови общоевропейски правила за справяне с нарастващата заплаха от пътуване на „чуждестранни бойци“ до зони на конфликт с цел тероризъм. Новата директива ще допълни вече съществуващата правна рамка на ЕС по отношение на терористичните престъпления.

Как спирките на метрото в Лондон са получили необичайните си имена?

http://offnews.bg/news/n_1/n_647398.html

Ако отворите карта на лондонското метро, ще се заинтригувате от интересните имена. Някои от тях звучат дори приказно, разказва Би Би Си. Дизайнът на обновените станции също е направен с въображение. Но акцент остават имената. Някои са по-подходящи за средновековието – KnightsBridge (Рицарски мост), Queensway (Кралски път), други за детска книжка - Piccadilly Circus (Циркът Пикадили), Elephant & Castle (Слонът и Замъкът), а други направо ще ви разсмеят - Shepherd's Bush (Овчарски храст) и Cockfosters ( „cock” значи едновременно „петел“ и „пенис“, а „fosters” - „насърчавам“ и „лесовъд“). Но тези имена не са избрани просто да предлагат на жителите на Лондон един алтернативен свят. В действителност, имената на някои от тях датират от хилядолетия. Подбрали сме 10 от любимите ни, за да разберете, откъде наистина идват имената им: Covent Garden : Името на тази метростанция (както и търговска част, оперна зала и западен квартал) идва още от 13-и век. Тогава на мястото е имало голяма площ от овощни градини, които принадлежали на монасите от Уестминстърското абатство. Наричали са мястото "Градината на абатството и метохите" (The garden of the Abbey and Convent), а за по-кратко Convent Garden (Градината на метохите). Elephant & Castle : Едно от най-причудливите и объркващи имена на метростанция в южен Лондон. Най-вероятно името идва от почитаемото Дружество на занаятчиите - средновековна гилдия на занаятчиите, които изработват мечове и ножове. Създаден през 1622 година, гербът им включва слон, върху който има част от замък. От слонова кост са се правели дръжките на мечовете, а замъкът върху герба символизира мащаба на животното, тъй като малко европейци по това време са виждали жив слон. Cockfosters : Името може да не звучи особено елегантно, но корените му са изненадващо кралски. Cockfosters някога е бил на мястото на Enfield Chase - царски парк от близо 8000 дка, в който живеели над 3000 елена. Foster значи „лесовъд“, а думата "cockfoster" е записана за първи път през 1524 година. Tooting bec : Възможно е да има изобилие от леки автомобили и автобуси, използващи излишно клаксоните си в южен Лондон (“tooting” значи „бибиткам“), но областта не получава името си от съвременния шум. То датира още от 1300 година. Когато англосаксонците завладели Англия през 5-и век, те са променили не само нейното общество, но и нейния език, който сега знаем като староанглийски. Сричката "-ing" означава „принадлежност към“, „свързаност с някого“ или "техни последователи". Така Padd“ing“ton е ферма, принадлежаща на Padda или на неговия клан, а Toot“ing“ е бил на Tota и приятелите му през 7 век. KnightsBridge : Тази област на западен Лондон и спирка на метрото е известна със своите скъпи апартаменти и луксозни магазини. Въпреки благородното звучене, името Найтсбридж (за пръв чуто през 1046 година) носи спомени от едно мрачно минало. Думата „bridge” (мост) идва от староанглийски "brycġ". Тогава се е отнасяло за пресичане над река Западния Борн - една от "изгубените реки" на Лондон. A "knight" означава момче или млад човек, защитаващ нещо. Maida Vale : Ако името извиква образи на английски ливади и тучни долини, сте наполовина прави. Спадът на земята принуждава местните жители да живеят в „долини“ („vale“). Но тази станция и квартал нямат нищо общо с красиви "девойки" („maiden"). Вместо това, Мейда е град в Калабрия, Италия, който станал известен, когато англичаните разгромили съюзниците на Наполеон в битка през 1806 година. Aldgate : Днес този квартал представлява остъклени високи сгради и оживени улици. Обаче през 190 година областта е изглеждала много по-различна. Тогава Лондон се е казвал Londinium, а римляните зазидали града. Изградили шест врати, за да излизат от него, включително и една в този район. Тези порти (и стената) са съществували до 1700 година и са били известни като Aldgate („ald” - стар, „gate”- врата). Piccadilly Circus : Забравете за акробати и танцуващи пудели. Станцията получава името си от един отдавна забравен смисъл на "circus" („кръг“) - кръстовище. A "piccadill" представлява голяма, разрошена яка, която е била на мода в края на 16 и началото на 17 век. Queensway : Станцията е кръстена на не коя да е кралица, а на кралица Виктория. Тя е била най-дълго царуващият монарх за времето си. Но Queensway има особено сладка история: кръстена на кралица, а мястото е било известно с това, че там тя е яздела коне като дете. Shepherd’s Bush : Тази спирка някога е била селски район, недалеч от центъра на Лондон. Това дава едно възможно обяснение за странното име: „bush” („храст“)- отнасящ се до заслона, който пастирите правели от глогов храст. Някои твърдят обаче, че идва от лично име (Sheppards Bush Green, живял през 1635 година). Това повдига въпроса кой е този Шепърд и какво прави храстът в името.

Румен Радев ще участва в Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността

http://pogled.info/svetoven/evropa/rumen-radev-shte-uchastva-v-myunhenskata-konferentsiya-po-vaprosite-na-sigurnostta.82789

/Поглед.инфо/ Президентът Румен Радев ще бъде на работно посещение във Федерална република Германия за участие в 53-ата Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността.

Висши военни на САЩ и Русия обсъдиха „горещи теми“ - сигурност и избягването на инциденти

http://pogled.info/svetoven/visshi-voenni-na-sasht-i-rusiya-obsadiha-goreshti-temi-sigurnost-i-izbyagvaneto-na-intsidenti.82790

/Поглед.инфо/ Обстановката в Европа и в Близкия изток бе обсъдена на днешната среща между началниците на генщабовете на САЩ и Русия генералите Джоузеф Данфорд и Валерий Герасимов и в азербайджанската столица Баку.

Тилърсън: Ще работим с Русия само в наш интерес! Лавров: Тръмп е готов за нормализиране на отношенията

http://pogled.info/svetoven/tilarsan-shte-rabotim-s-rusiya-samo-v-nash-interes-lavrov-tramp-e-gotov-za-normalizirane-na-otnosheniyata.82791

/Поглед.инфо/ САЩ ще сътрудничат с Русия, само ако това отговаря на интересите на Америка и на нейните съюзници. Това заяви държавният секретар Рекс Тилърсън на първата му среща с руския външен министър Сергей Лавров, състояла се в Бон в рамките на форума на външите министри на Г-20.

Западът на кръстопът: Мюнхенската конференция като навигатор

http://pogled.info/svetoven/zapadat-na-krastopat-myunhenskata-konferentsiya-kato-navigator.82792

/Поглед.инфо/ Световното внимание е приковано към Мюнхенската конференция по сигурността. Това е първата среща на световните лидери с новата американска администрация.

Бригада Специални сили обявява прием на военнослужещи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6062022

Бригада Специални сили обявява прием на военнослужещи В 68-ма бригада Специални сили в гарнизон Пловдив е разкрита процедура за заемане на 30 вакантни войнишки длъжности. Конкурсът ще се проведе от 28 до 30 юни 2017 г. Кандидатите, които трябва да са завършили граждански, средни или висши училища, трябва да подадат заявление и съответните документи до 31 март 2017 г.

Правителството твърди, че е готово да посрещне евентуални кибератаки на изборите

http://www.cross.bg/yanev-izborite-izbori-1534928.html

/КРОСС/ Служебното правителство има готовност да реагира при евентуални кибератаки срещу предстоящите избори "по много и различни направления". Това увери вицепремиерът и военен министър Стефан Янев, който отговаря и за организирането на предсрочния вот в края на март. "Имаме предвид възможността от хакерски атаки, които биха могли да дойдат отвсякъде. Смятам, че в това отношение няма да допуснем сериозни проблеми с осигуряването на изборите", заяви Янев в Брюксел, където участва в срещата на военните министри на страните членки на НАТО. България бе жертва на координирана атака по време на местните избори през 2015 година, когато редица сайтове на държавни институции се сринаха в изборния ден - на ЦИК, ГРАО, министерствата на вътрешните и на външните работи, както и на финансите. Сайтът на МВР, например, е бил атакуван от над 500 милиона заразени компютри, което доведе до хаос и объркване сред потребителите. Година и половина след атаките българските служби така и не съобщиха откъде са дошли те. Сега Янев гарантира, че служебното правителство прави всичко необходимо за осигуряване на нормалното произвеждане на изборите. Само няколко часа по-рано британският военен министър Майкъл Фалън предупреди, че Русия се намесва в предизборните процеси в западни страни, в това число и в България, и се опитва да разедини НАТО.    

Тръмп се закани да хване доносниците на информация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6061816

Тръмп се закани да хване доносниците на информацияПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши днес да "хване" хората, от които изтича информация в медиите, предаде Франс прес, цитирана от БТА. "Светлината на прожекторите най-накрая е върху подлите автори на течове! Те ще бъдат хванати!", написа Тръмп в Туитър. Американският президент направи този коментар след разкритията за нееднократни контакти

Актьорът Кръстю Лафазанов - фен на художника Иван Газдов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6062024

Актьорът Кръстю Лафазанов - фен на художника Иван ГаздовПопулярният комик Кръстю Лафазанов и неговата съпруга бяха сред първите зрители на изложбата "Ретроспектива", която откри снощи във филиал двореца на Националната художествена галерия световноизвестният художник проф. Иван Газдов.  Тя е по повод няколко негови юбилея - 70-годишнина на художника,  30 години стил "Графикатура",

Връщат ли се на сцената евроракетите - хит от 80-те?

http://www.mediapool.bg/vrashtat-li-se-na-stsenata-evroraketite---hit-ot-80-te-news260272.html

САЩ и Русия изглежда са стигнали ръба на нова оръжейна надпревара в Европа - повторение на кризата с евроракетите, разтърсила Стария свят през последните години на Съветския съюз. Според "Ню Йорк таймс", позовал се на анонимни американски източници, Русия е започнала да разполага на своя територия крилати ракети със среден обсег, способни да нанесат удар по Западна Европа. Американската администрация не потвърди тези данни официално, но от години вече неспирно критикува Москва за стремежа й да се сдобие с такива оръжия. САЩ виждат тук безспорно нарушение на историческото споразумение, сключено от Роналд Рейгън и Михаил Горбачов в началото на 80-те, което извади тези ракети със среден обсег от американските и руските арсенали и даде възможност да бъдат ликвидирани 2700 от тях. НАТО "ще се брани, ако Русия реши да действа в разрез с международното право", предупреди в четвъртък в Брюксел американският министър на отбраната Джеймс Матис. Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДЛРСМО), подписан през 1987 г., окончателно сложи край на кризата с евроракетите - оръжейна мини надпревара, предизвикана от това, че Съветският съюз разположи ядрени ракети Ес Ес 20 (известни още като РТ-21М или "Пионер", б. пр.), насочени срещу западноевропейските столици. НАТО отвърна, като разположи американски ядрени ракети "Пършинг", с което предизвика гигантски пацифистки демонстрации и дебати от екзистенциално естество сред европейската общественост под лозунга на германските пацифисти "по-добре червени, отколкото мъртви". Според мнозина американски експерти и официални лица Русия, управлявана от Владимир Путин, крои в момента с новите си ракети същите планове като тези на Съветския съюз от 70-те. Обществеността в европейските страни би се възпротивила САЩ да разположат нови ракети в Европа, за да възстановят баланса - а това би отворило пукнатина в НАТО. "Ястребите" в САЩ вече са на бойна нога, за да отвърнат на развръщането на руските ракети, и без притеснение разглеждат възможността да разположат нови ядрени оръжия в Европа. "Тази информация според мен доказва, че САЩ трябва да увеличат ядрената си мощ в Европа", заяви ултраконсервативният сенатор от Арканзас Том Котън. САЩ трябва "да се уверят, че възпиращите ядрени сили на НАТО са издръжливи, добре обучени и все повече готови" да парират руските ядрени оръжия, заяви председателят на комисията за въоръжените сили в Сената Джон Маккейн. "Преговорите не дават резултат" Дори експертите по разоръжаване са разтревожени от новите руски ракети и смятат за необходимо НАТО да обмисли разполагането на нови оръжия като техен противовес. "Трябва да положим всички усилия за дипломатическо уреждане на проблема, но за жалост преговорите май не дават особен резултат в случая с Русия", коментира Джефри Луис, специалист по разоръжаване и издател на Armscontrolwonk, авторитетен блог в тази сфера. Според Луис и други експерти американците трябва да поддържат отворен канала за дипломатически връзки с Москва, но същевременно да разполагат в Европа нови оръжия, застрашаващи Русия. При това без да нарушават ДЛРСМО - документ от ключово значение, за да се избегне нова, разорителна и опасна надпревара във въоръжаването. "Ако целта е да убедим руснаците да премахнат" оспорваните ракети, "по-добре е" да не се поставя под въпрос ДЛРСМО, подчертава Майкъл Крипън, друг експерт по разоръжаване, оглавяващ вашингтонския аналитичен център "Стимсън". Защото документът предвижда инспекции на място или в руските производствени предприятия, които може да се окажат твърде полезни. И Джефри Луис, и Майкъл Крипън смятат за възможно разработването на нови неядрени ракети - много бързи и точни, които може да бъдат развърнати без нарушение на договора. Документът не обхваща например ракетите, изстрелвани от кораби и самолети, изтъкват те. Американската администрация не описа точно ракетите, разположени от руснаците, но според Джефри Луис това може да е сухопътен вариант на крилатите ракети "Калибър", монтирани на руски кораби, каквито руснаците използваха по-специално за удари по бунтовниците в Сирия. Тези ракети може лесно да бъдат снабдени с ядрени бойни глави. Според Москва системата за противоракетна отбрана, развръщана от американците в Полша и Румъния, може да се използва при нужда за изстрелване на ракети към Русия. По БТА

Убиецът от врачанското с. Гложене остава в ареста

https://www.24chasa.bg/region/article/6062011

Убиецът от врачанското с.  Гложене остава в арестаВрачанският окръжен съд остави в ареста 27-годишния Александър Николов, който беше арестуван за убийството на свой приятел в Гложене. Кървавата история се разигра на 9 срещу 10 февруари и потресе жителите на селото. Въпреки нестабилното психическо състояние на младежа магистратите постановиха той да остане зад решетките с постоянна мярка за

Представят Велико Търново на „Ваканция & Спа Експо 2017” като целогодишна дестинация за културен туризъм

https://www.24chasa.bg/novini/article/6061963

Представят Велико Търново на „Ваканция & Спа Експо 2017” като целогодишна дестинация за културен туризъмВелико Търново е водеща и целогодишна дестинация за културен туризъм. Това е акцентът в представянето на старата българска столица на Международната туристическа борса „Ваканция & Спа Експо 2017”. Изложението се провежда в София за 34-и път и събира представители на туристическия бизнес от България и цял свят.

„Тайната вечеря на Дякона Левски“ от Стефан Цанев тръгва на турне

http://offnews.bg/news/n_1/n_647406.html

По повод 144 години от обесването на Васил Левски Театър „Българска армия“ е на национално турне с постановката си „Тайната вечеря на Дякона Левски“ от Стефан Цанев. В събота трупата гостува в Карлово, където ще присъства служебният премиер Огнян Герджиков, служебният министърът на отбраната Стефан Янев и началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов. Посещението им на 18 февруари е свързано с тържествената заря проверка в чест на Апостола на свободата. След това ще присъстват на спектакъла на Театър „Българска армия“, съобщават от министерството на отбраната. Турнето на „Тайната вечеря на Дякона Левски“ започна на 13 февруари в Севлиево , продължава във Велико Търново, Варна, Айтос, Бургас, Карлово, където билетите са разпродадени седмици преди гостуването. На 19 февруари спектакълът е на сцената на Театър „Българска армия“ в София. Постановката, която разчуства стотици българи, е под режисура на Асен Шопов. Действието се развива в една единствена нощ, изпълнена с обвинения, признания и теразния. Нощта преди обесването на Васил Левски. От изповедта на Дякона зрителят ще намери отговор на въпросите за предателството, идеалите и цената на свободата. В ролята на Апостола е Веселин Калановски. На сцената ще видите още: Антоанета Добрева – Нети, Милен Миланов, Веселин Ранков, Иван Радоев, Георги Новаков, Стойко Пеев, Александър Дойнов,  Георги Къркеланов, Тигран Торосян, Радосвета Василева, Луизабел Николова,  Владислав Виолинов, Иван Налбантов. Националното турне на „Тайната вечеря на Дякона Левски“ продължава и през следващите месеци : 2 март – Благоевград; 18 април – Ямбол; 19 април – Панагюрище; 20 април – Раковски; 21 април – Казанлък; 24 април – Ловеч. Постановката може да гледата също в Театър „Българска армия“ на 19 февруари, 15 март и 7 април.

Когато и памперсът не те спира да си като Сталоун

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/kogato-i-pampersyt-ne-te-spira-da-si-kato-staloun-6065582

Бебе имитира холивудския актьор, изпълнява перфектно показаната на екрана тренировка

Туроператори са недоволни след 2 г. дейност на ресорното министерство

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2017/02/16/2919768_turoperatori_sa_nedovolni_sled_2_g_deinost_na/?ref=rss


Туроператорите не са доволни от двугодишната работа на създаденото за пръв път ресорно министерство, което не е оправдало надеждите на бизнеса. Това се разбра на съвместна пресконференция на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) и Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), провела се в рамките на традиционното изложение "Ваканция и СПА експо" в София.

Те се оплакаха, че ведомството оставя в наследство наредби, които препятстват...

Общината във Варна ремонтира 8 сгради – паметници на културата

http://www.moreto.net/novini.php?n=344259

Осем сгради със статут на паметници на културата предстои да ремонтира община Варна през 2017-а. Те са сред първите, към собствениците на които са отправени предписания и са издадени заповеди да ги укрепят. Собствениците на тези 8 сгради все още не са предприели никакви действия, а срокът изтича, съобщи в студиото на сутрешния блок на телевизия „Черно море“ „Утро в нашия град“ главният архитект на община Варна Виктор Бузев.

Кремъл е наредил на държавните медии да спрат да хвалят Тръмп, твърди "Блумбърг"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/02/16/2919820_kremul_e_naredil_na_durjavnite_medii_da_sprat_da/?ref=rss


Кремъл е наредил на държавните медии да ограничат хвалебственото отразяване на президента на САЩ Доналд Тръмп с мотива, че на зрителите вече не им е интересна всяка подробност от прехода към новата администрация във Вашингтон, съобщи "Блумбърг".

Репортери на агенцията в Москва са разговаряли с трима души, "запознати с въпроса", според които във висшето ръководство на Русия расте загрижеността, че новата власт в САЩ ще се окаже не толкова приятелски настроена, колкото се е...

Тилърсън към Лавров: САЩ ще сътрудничат с Русия, само ако това отговаря на интересите ни

http://www.mediapool.bg/tilarsan-kam-lavrov-sasht-shte-satrudnichat-s-rusiya-samo-ako-tova-otgovarya-na-interesite-ni-news260271.html

"САЩ ще сътрудничат с Русия, само ако това отговаря на интересите на Америка и на нейните съюзници". Това заяви американският държавен секретар Рекс Тилърсън след първата си среща с руския си колега Сергей Лавров. Двмата разговаряха в рамките на срещата на Г-20 в Бон. Тилърсън каза, че САЩ са готови да работят с Русия, ако има общи сфери за сътрудничество, но по думите му Москва трябва да спазва ангажиментите, поети във връзка с Украйна. "Докато търсим допирни точки, очакваме Русия да спазва ангажимента си по Минските споразумения и да работи за деескалация на насилието в Украйна", каза Тилърсън пред репортери след срещата с Лавров. Държавният секретар на САЩ посочи, че е имал продуктивна среща с Лавров, като двамата са обсъдили редица въпроси от взаимен интерес. Той не съобщи други подробности освен изказванията си за Украйна и не отговори на въпроси. Тилърсън направи изявлението си за украинската криза два дни преди четиристранната среща между германския, френския, руския и украинския министър на външните работи, която се очаква да се състои в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността, отбелязва Ройтерс. Тилърсън каза, че Вашингтон е готов да работи с Русия, но ще защитава интересите си в области, където може да има различия. "Където мненията ни се разминават, САЩ ще защитават интересите и ценностите на Америка, както и нейните съюзници", заяви той. Лавров от своя страна каза, че Тилърсън е потвърдил готовността на Доналд Тръмп да бъдат преодолени сложностите в отношенията между САЩ и Русия. "Засегнахме ситуацията в двустранните отношения, които бяха значително влошени от администрацията на Обама, особено през последните месеци“, посочи Сергей Лавров. "От страната на Рекс Тилърсън бе потвърдена готовността, която бе изразил президента Тръмп в разговора с президента Путин, да се преодолее този период, да се отстрани всичко ненужно, всичко изкуствено. С разбирането, че в отношенията винаги ще остават въпроси, изискващи съгласуване и решения“, каза Лавров. Той отбеляза обаче, че "на една среща за кратко не може да преодолеем всички разногласия“. Лавров посочи, че САЩ и Русия имат „редица въпроси за обсъждане“ и добави, че се надява да установи „параметрите за нашата бъдеща работа“.

Видео: Другите новини

http://www.dnevnik.bg/video/2017/02/16/2919737_video_drugite_novini/?ref=rss


"Другите новини" е рубрика за уеб новини на БНТ.

Акцентите от новините днес:

Българин има в екипа, награден от Илон Мъск за технологични иновации
Откриват се клубове за надарени деца в големите градовеСпектакълът на "Метрополитън" "Травиата" със Соня Йончева ще бъде излъчен пред българска публика
Новият филм на Иглика Трифонова с премиера на "София филм Фест"Сценография от церемонията "Грами" получи силен отзвук в социалните мрежи
Кратко продължение на...

При бъдещо управление на БСП държавата ще има специално внимание към Видин и областта

http://www.cross.bg/bulgariya-platforma-popov-1534927.html

/КРОСС/ При бъдещо управление на "БСП за България" държавата ще има специално внимание към Видин и областта, коментира по Радио „Фокус" Филип Попов, водач на листата на "БСП за България" в 5-ти Многомандатен избирателен район (МИР) - Видин. Той обясни, че ще има регионална платформа, касаеща Видинска област, която в общи линии ще преповтори националната платформа за развитие на икономиката, индустрията и селското стопанството, но ще остане отворена. По думите на Попов една от целите на кампанията на БСП е да достигне до всеки гражданин, за да може той лично да бъде съпричастен и ангажиран към тези идеи. „Естествено, че тази платформа ще заложи един по-дълъг хоризонт и именно затова тя е обективна и реална. Ние не обещаваме за една седмица България да стане Швейцария, но са заложени именно тези постепенни стъпки във времето, които следва да се спазват дори не само от БСП като един бъдещ, надявам се, субект в управлението на държавата, а и от по-следващите, защото това касае развитието на страната", коментира Филип Попов. Той каза още, че ако ГЕРБ е основният конкурент на партията, то българският народ остава нейният основен поддръжник. Според него все още е рано да се правят коментари за бъдещия кабинет.    

Венци Венц показа предложението си за брак в клип (видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6061819

Венци Венц показа предложението си за брак в клип (видео)Дуетът Павел и Венци Венц пусна новото си парче “Любов”, като изненада феновете си с видеото към него. В парчето пее и половинката на Павел - Михаела Филева. Но интересното в случая е, че лентата показва как Венци Венц е направил предложението за брак на приятелката си. Кадрите са от Айфеловата кула, където се е случило вълнуващото събитие.

В Горна Оряховица приемат документи за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми

https://www.24chasa.bg/region/article/6061118

В Горна Оряховица приемат документи
за подпомагане на двойки с репродуктивни проблемиЗапочна приемът на документи по Правилника за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми, в община Горна Оряховица. Заявленията ще се приемат в Общинския съвет. Крайният срок за подаване на документите е 03 май 2017 г., посочиха от администрацията . Документи могат да подават и семейства, подпомагани през предходните две години.

Над 70 души са убити, а стотици ранени при кървава атака в Пакистан (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/nad-70-dushi-sa-ubiti-a-stotici-raneni-pri-kyrvava-ataka-v-pakistan-video-2004066

Над 70 души са убити, а стотици са ранени при кървава атака в Пакистан. Атентатор самоубиец се взриви в претъпкан суфитски храм в южната част на страната, съобщи местната полиция, цитирана от Ройтерс.

Четирима от пострадалите в Унгария българи все още са в тежко състояние

http://offnews.bg/news/n_1/n_647405.html

Четирима от българите, които пострадаха при верижна катастрофа в Унгария вчера, все още са в тежко състояние, съобщиха от Министерството на външните работи, позовавайки се на информация на българския консул в Будапеща.  Българка загина, а 12 нашенци бяха ранени при тежката катастрофа на магистрала близо до границата с Румъния. При инцидента загинаха още двама турци и един румънец. Четиримата тежко пострадали са настанени в болница в Сегед. Трима от тях се намират в интензивно отделение, а един - в неврология, с тежка черепно мозъчна травма. Други трима от пострадалите българите са настанени в отделението по травматология и се намират в сравнително добро състояние. Състоянието на майката и тримесечното й бебе е добро. Двама от пострадалите при инцидента български граждани, настанени в болница в Мако, вече са изписани. Състоянието на пострадалата българска гражданка, която остава в болницата е стабилизирано. Установена е самоличността на 12-те български граждани, пострадали в катастрофата, и техните близки са уведомени, увериха от министерството. Продължава работата на унгарските власти по установяването на самоличността на загиналата при инцидента българска гражданка.

Министър Янев: Няма решение на НАТО, задължаващо увеличение на бюджетите си за отбрана

http://econ.bg/Новини/Министър-Янев-Няма-решение-на-НАТО-задължаващо-увеличение-на-бюджетите-си-за-отбрана_l.a_i.737511_at.1.html

Служебният министър на отбраната Стефан Янев не възприема като ултиматум искането на САЩ за повишаване разходите за отбрана. В щаб-квартирата на НАТО...

Нищиха развитието на IT бизнеса във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=344233

Работна среща с фокус върху развитието на IT бизнеса в морската столица се проведе в Община Варна. В нея освен представители на местната управа се включиха гости от софтуерни фирми, варненски университети, както и членове на ИКТ клъстер Варна, предаде репортер на Moreto.

Герджиков към строителите на "Ечемишка": Извършихте подвиг

http://www.mediapool.bg/gerdzhikov-kam-stroitelite-na-echemishka-izvarshihte-podvig-news260270.html

Както обеща, служебният премиер Огнян Герджиков благодари лично в четвъртък на строителите, участвали в ремонта на тунел "Ечемишка", съобщи правителствената информационна служба. Той се срещна с тях в Гранитна зала на Министерския съвет. Присъства и министърът на регионалното развитие Спас Попниколов. "Когато отворихме тунел "Ечемишка", поех ангажимента да ви поканя в Министерския съвет, за да ви видя и за да ви благодаря най-сърдечно за това, което направихте. Вие свършихте нещо, което се нарича наистина подвиг", каза Герджиков. Той изтъкна, че краткото време, в което са извършени ремонтните дейности, е било от изключителна важност, за да не остане Северна България дълго със затруднени транспортни връзки. Спешният ремонт беше направен за 5 дни срещу 390 000 лв. от държавната компания "Автомагистрали" след трагичен инцидент, при който загина жена от паднала част от металната конструкция с осветлението. В същото време от журналистически разследвания стана ясно, че тунелът е бил планиран за ремонт още през 2005 г. и дори фирма, свързвана с ДПС, е получила аванс за това. Компанията взела парите, но забравила да свърши работата. Случаят дори се разследвал от прокуратурата, който обаче в последствие прекратила преписката, а след трагичния инцидент я възобнови отново. При пускането на тунела след ремонта Герджиков подразни бившия премиер Бойко Борисов с думите - "за пет дни се свърши повече работа, отколкото за пет години". Това подразни "главния строител" на републиката Бойко Борисов и няколко часа по-късно пред софийския актив на ГЕРБ заяви, че думите на служебния премиер граничат с нахалство. "Много мразя някой да ме подпитва по този начин. Точно когато проф. Герджиков беше във властта, искаха да дадат магистрала "Тракия" на концесия, а сега българинът се вози без пари. Точно по времето на "Тройната коалиция“ се дадоха пари за тунел "Ечемишка", но нищо не се направи", заяви Борисов. Два тунела са с "много висок риск" трагичен инцидент да има отново, става ясно от публикувания доклад за състоянието на съоръженията на страницата на пътната агенция. Това са двете тръби на тунела във Велико Търново, които са пуснати в експлоатация през 1976 г. Облицовката на съоръжението е напукана, обрушена, а на места и разрушена, и има риск от падащи бетонни парчета, е посочено в доклада. Освен това в тунела има множество течове, корозия и липсва и осветление. Много висок риск за пътниците представлява и тунелът на пътя Плевен - Ловеч - Троян, построен през 1988 г. Той също е с конструтивни проблеми и има риск от падащи бетонни парчета. Тунели с висок риск има в областите Бургас, Габрово, Пловдив и Смолян. Рискови са и четири тунела в област Враца, както и един в Габрово. Има и шест опасни тунела по магистралите "Тракия", "Хемус" и "Люлин". Те са със съществен риск. Тунелите "Витиня", "Топли дол" и "Ечемишка" на магистрала "Хемус" са с пукнатини в облицовката, проблеми с осветителните тела и износена настилка. Тунелът "Траянови врата" на "Тракия" има пукнатини и следи от теч в стоманобетонната облицовка, неработещи осветителни тела и корозия. В риск са и два тунела на магистрала "Люлин" - "Мало бучино" и този при 14-ти километър, които бяха пуснати в експлоатация през 2010 г. Седем години по-късно те вече са с разрушени панели, нямат евакуационно осветление, имат корозия по конструкцията и течове, е посочено в доклада. Министърът на регионалното развитие Спас Попниколов все още не знае дали ще се наложи затваряне на тунели, за да се гарантира безопасността на пътуващите. Той заяви, че чака предложение за това от междуведомствената група, в която влизат представители на МВР, Министерство на транспорта и пътната агенция.

Бандит разби дограма и решетка за 15 въдици

https://www.24chasa.bg/novini/article/6061967

Бандит разби дограма и решетка за 15 въдициБандит разби дограма и сряза решетка на столичен апартамент, за да задигне 15 въдици и макари. Куриозната кражба станала на 26 август м.г. Освен рибарските принадлежности Георги Севалинов откраднал алпинистки пикел, циркуляр и дори реплика на самурайски меч. Едва преди дни полицаите разкрили кражбата.

Руски дипломат даде надежда за размразяването на "Южен поток"

http://www.cross.bg/potok-komentira-yuzhen-1534926.html

/КРОСС/ Руската федерация тази зима даде ясно да се разбере, че транзитът на газ през Украйна при изтичане на договора може да бъде прекратен. Във връзка с това Южна Европа, конкретно България, иска да се подсигури в енергиен план и да спечели за себе си част от транзита, коментира руската информационна агенция Regnum. Става дума за възобновяване на проекта за строителство на газопровода „Южен поток". Русия е готова да продължи с това, но сега заема много по-балансирана и по-твърда позиция, коментира генералният директор на Фонда за енергийно развитие в Москва - Андрей Литовский. Той напомни, че преди седмица руският президент Владимир Путин, изказвайки се по повод „Южен поток", заяви, че руската страна е готова да го възобнови, но при гаранции за това, че парите няма да бъдат изгубени, както пропаднаха, когато България неочаквано се отказа от реализацията на проекта. По онова време Москва вече строеше подходите към газопровода, закупуваше тръби, които известно време стояха на склад. В резултат на това Русия претърпя огромни загуби. В сряда в рамките на бизнес форум в българския град Варна аташето по търговия на Руската федерация в България Игор Илингин коментира, че преустановеният през 2014 г. „Южен поток" може да бъде реализиран. Той припомни думите на Путин, че за размразяването на проекта на руската страна са нужни „железобетонни гаранции" от София

Разработват космически тоалетни, монтирани в скафандрите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6061799

Разработват космически тоалетни, монтирани в скафандритеАмериканското космическо ведомство обяви победителите в конкурса за разработването на нови технологии за космически тоалетни, монтирани в скафандрите на астронавтите, съобщава сайтът Спейс, цитиран от БТА. НАСА засега не разкрива техническите детайли и решенията, използвани за авангардното WC. За участие в конкурса бяха подадени над 5000 заявки.

България заема 47-то място в света по икономическа свобода

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bylgariia-zaema-47-to-miasto-v-sveta-po-ikonomicheska-svoboda-234176/

Страната ни подобрява резултата си спрямо миналата година, като е 23-та в Европа в класацията на фондация Heritage

Топреферът на Европа Клатенбърг спира да свири, отива в Саудитска Арабия

https://www.24chasa.bg/sport/article/6061966

Топреферът на Европа Клатенбърг
спира да свири, отива в Саудитска АрабияРеферът, който влезе в историята, като единственият свирил финалите на европейско първенство, Шампионска лига и купата на Англия в една година Марк Клатенбърг спира да свири. Това обави самият той. Клатенбърг направи хеттрика през миналата година, а сега става шеф на съдийската комисия на Саудитска Арабия. Той имаше оферта и от Китай.

Радев на конференция за сигурността в Мюнхен от 17 до 19 февруари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6061956

Радев на конференция  за сигурността в Мюнхен от 17 до 19 февруариОт 17 до 19 февруари ще съм на работно посещение във Федерална република Германия, за да взема участие в 53-ата Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността. Това написа президентът Румен Радев във фейсбук.  Темите в рамките на форума са миграционната криза в Европа, ситуацията в Близкия Изток, кибер заплахи, климатичните промени,

Григор: Споменът за мача срещу Надал още ме буди

https://www.24chasa.bg/sport/article/6061964

Григор: Споменът за мача срещу  Надал още ме будиСпоменът за загубата от Рафаел Надал в откритото по тенис на Австралия все още буди Григор Димитров през нощта. В Мелбърн, където бе първият за сезона турнир от “Големият шлем”, българската звезда изпусна отлична възможност да победи бившия номер 1 в света на полуфинал и бе отстранен в пет сета. “Не искам да лъжа,

130 000 лв. ще се инвестират за ремонт на пътища в Община Разград

https://www.24chasa.bg/region/article/6061932

"Община Разград ще инвестира 130 000 лева бюджетни средства за ремонт на участъци от общинската пътна мрежа", съобщи кметът Валентин Василев, цитира БТА. "Дейностите ще започнат веднага, след като времето стане подходящо за това", отбеляза кметът. Той уточни, че вече са обявени обществени поръчки на стойност 70 000 лв.

Adieu… С 0% пазарен дял BlackBerry е на ръба на пропастта

http://www.investor.bg/harduer/459/a/adieu-s-0-pazaren-dial-blackberry-e-na-ryba-na-propastta-234177/

Apple успява да заеме за първи път лидерското място на пазара на смартфони по брой продажби

Нито една фирма не е подала оферта за доставка на машини за гласуване

http://www.moreto.net/novini.php?n=344261

До момента нито една фирма не е подала документи за доставка на машини за гласуване на изборите след обявяване на обществената поръчка. Проучването, направено от служебното правителство за възможностите да бъдат доставени машини за гласуване, е осъществено, преди да бъде обявена обществената поръчка, заяви говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев.

На слънце през февруари - с любимия "Клуб 100"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6061951

На слънце през февруари - с любимия "Клуб 100"Възрастна жена се възползва от хубавото време и поседна с любимия си вестник "Клуб 100" на пейка пред гарата в Горна баня, докато чакаше влака си. Близо до нея кротко улично куче също се наслаждаваше на слънчевите

Венецуела спира излъчването на CNN на испански след разкрития за корупция

http://offnews.bg/news/n_1/n_647395.html

Венецуела спира излъчването на CNN на испански език след разкрития на телевизията за корупция в администрацията, съобщи БТА.  Комисията по телекомуникациите обяви, че налага санкцията заради репортажи, които определи като "пряка агресия" и "пропагандна война" срещу Венецуела.  Комисията не уточни кои репортажи са довели до санкцията, но мярката се приема, след като на 6 февруари венецуелски служители са продавали фалшиви паспорти и визи в посолството на Венецуела в Ирак на граждани на близкоизточни страни, включително на членове на терористични групировки. В репортажите беше намесено и името на вицепрезидента Тарек ел Аисами - като един от организаторите на продажбата на фалшиви паспорти от времето, когато е бил министър на вътрешните работи. Спирането на излъчването на CNN идва и след като в седмичното си обръщение в неделя президентът Николас Мадуро заяви: "Искам CNN да се махне от Венецуела, вън!". Вчера пък представители на правителството дадоха пресконференция, в която опровергаха информацията в репортажите.  От CNN пък отговориха, че стоят зад репортажите, а спирането ѝ във Венецуела пресича достъпа на гражданите до информация.  CNN en Español е основна информационна телевизия в Латинска Америка.

Предстоящи събития в НДК 20 - 26 февруари

http://offnews.bg/news/n_1/n_647404.html

21 февруари /вторник/ Във вторник от 14:00 часа Издателство "Просвета" ще представи новите издания за 1 клас пред учители от начален етап. Същият ден от 19:00 часа Надя Петрова ще представи книгата си "Ева и ефектът на пеперудата" . 22 февруари /сряда/ Детският спектакъл "Усмихни се!" – едно специално внимание към най-малките и техните родители в тяхното прохождане, радост от общуването и първа среща с изкуството и кукления театър, можете да гледате от 11:00 часа в зала 4. От 19:00 часа в „Перото“ ще бъдат представени наръчници за младежка работа. Наръчниците са подходящи за младежки работници, учители, обучители, директори, преподаватели, аниматори, родители, хоумскулъри, хора от НПО сектора и всички, които имат интерес в сферата на образованието, младежката работа и обучението. 23 февруари /четвъртък/ Първа и втора част на книгата на Христо Деянов – „Да реализираш мечтите си“ ви очаква от 18:30 в „Перото“. 24 февруари /петък/ От 18:30 часа младият автор Александър Чобанов ще представи новата си книга „Неотминало“ . ----- CABARET UNABOMBER | АртеУрбана Колектив @ ДНК 19:30 ч. режисура: Димитър Узунов видеосреда: Стефан Прива, Рафаел Фирон музика: Ромюалд Кагбо (РКА) осветление: Рафаел Фирон с участието на: Алан Карбонел, Барнабе Пероте, Селин Барк, Нуш Жугле-Маркюс асистенти: Александрина ал Джасем, Деян Цвятков CABARET UNABOMBER е френски мултимедиен спектакъл на българския режисьор Димитър Узунов и театралната трупа Фамий Мунди. Текстът на Здрава Каменова и Гергана Димитрова е наскоро преведен на френски и е издаден от парижкото издателство L’Espace d’un instant под името Protohérissé (BP : Unabomber). Преводът на френски е на Мари Врина-Николов. В представлението са цитирани пасажи от манифеста „Индустриалното общество и неговото бъдеще“ на Теодор Казински или както е по-известен – „Манифестът на Юнабомбър“. Казински е свръхнадарен математик, който постепенно става радикален технофоб и се превръща в най-търсения терорист в САЩ през 80-те години на миналия век. Разследването на Юнабомбър е едно от най-скъпите в историята на ФБР. Спектакълът е фокусиран върху темите, свързани с унищожаването на природата и върху идеята за ограничаване на човешката свобода чрез технологията. Билети: 10|8 лв. 25 февруари /събота/ Warner Bros., CineConcerts и Keen Acts ще представят „Хари Потър и философският камък“ в поредицата филм-концерт   от 19:00 часа в зала 1 на НДК . Концертът ще включва цялата музика в изпълнение на живо от симфоничен оркестър на фона на кинопрожекция на „Хари Потър и философският камък“. Публиката ще има възможност да преживее отново магията на филма, прожектиран с висока разделителна способност върху 12-метров екран, като същевременно се наслаждава на професионалното музикално изпълнение на незабравимата музика от Джон Уилямс. "Всичкоядецът" | Метеор 19:30 ч. текст: Мирослав Христов режисьор: Ани Васева художник: Георги Шаров звук: ДатаТранспортер (Нино Гомез) участват: Галя Костадинова и ДатаТранспортер (Нино Гомез) "Всичкоядецът" е твърдата, но летлива маса, в която потапяме ръка, за да открием, че пръстите ни са крака, а устите – задници. Билети: 8|6 лв. 26 февруари /неделя/ Най-добрите духови оркестри на Балканите на една сцена за първи път у нас! Победителите от най-големите фестивали за духова музика в света се събират на една сцена за грандиозно опияняващо надсвирване – "Балканица" . За първи път в София на 26 февруари (неделя) в зала 1 на НДК ще зазвучат блестящите виртуозни изпълнения на тромпет, баритон, туби, тъпани на четирите най-добри сръбски формации.

Заявленията за обезщетение за безработица ще се подават по електронен път от юли

https://www.24chasa.bg/novini/article/6061908

Заявленията за обезщетение за безработица ще се подават по електронен път от юлиНадзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) утвърди проекти на Постановления на Министерски съвет за изменение и допълнение на осем наредби по прилагането на Кодекса за социално осигуряване (КСО), съобщиха от пресцентъра на НОИ. С промените се цели привеждане в съответствие на текстове от подзаконовите актове с влезлите в сила от 1

Застраховките ще поскъпнат заради новите правила на КАТ

http://econ.bg/Новини/Застраховките-ще-поскъпнат-заради-новите-правила-на-КАТ_l.a_i.737510_at.1.html

По-скъпи застраховки за колите  - това обещават застрахователи. Причината - новите правила за сключване на двустранни споразумения между...

Пoжар гори в сградата на бившия Тубдиспансер в Ямбол

https://www.24chasa.bg/region/article/6061936

Пoжар гори в сградата на бившия Тубдиспансер в ЯмболПожар е възникнал в сградата на бившия Тубдиспансер в Ямбол, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Сигналът е постъпил днес в 16:25 часа на тел. 112 в РС ПБЗН-Ямбол. Към мястото незабавно са насочени полицейски екипи и огнеборци. Няма пострадали хора. Районът е отцепен, съобщава "Фокус". В пожарогасителните действия,

Лавров и Тилърсън проведоха първа среща в Бон

http://www.cross.bg/tilursun-rysiya-lavrov-1534925.html

/КРОСС/ В Бон започна срещата на външните министри от страните от Г20. Акцент в разговорите е първата среща между новия държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън с руския му колега Сергей Лавров. От Тилърсън се очаква да обясни какви са намеренията във външната и икономическат аполитик на новия президент Доналд Тръмп. Тилърсън и Лавров се срещат ден, след като американският президент призова Русия да върне Крим на Украйна. Въпреки това двамата министри предпочетоха да направят опит за сближаване и да не повдигат спорни теми, предаде "24 часа". Преди срещата си с руския външен министър Тилърсън заяви: „Ще търсим сътрудничеството с Русия в области от общ интерес и в полза на американския народ и на нашите съюзници. Ние търсим нов общ език и очакваме Русия да спазва ангажимента си към минското споразумение и да работи за намаляване на напрежението и насилието в Украйна." На въпрос към Лавров как Русия коментира настоящия хаос в администрацията на Белия дом, руският външен министър заяви, че Кремъл не желае да се бърка във вътрешните работи на други държави.    

Нискотарифните авиокомпании са сред факторите, които стимулират туризма

http://www.cross.bg/niskotarifnite-putyvaniya-tyristicheski-1534924.html

/КРОСС/ Значението на нискотарифните полети за развитие на българския туризъм е нарастващо, като в страната 56 на сто /4,6 млн. души/ от всички посещения на чуждестранни туристи са реализирани чрез такива полети, изтъкна служебният ресорен министър Стела Балтова на форум за влиянието на нискотарифните компании върху потреблението и търсенето на туристически услуги в рамките на туристическата борса в Интер експо център - София. Навлизането на нискотарифните авиокомпании е сред факторите, които стимулират туризма, като целта на страната е това да бъде свързано и със запазването на статута на България като сигурна дестинация. В Европа нискотарифните превозвачи са транспортирали близо една трета от пътниците, като по този показател се изпреварва Азия и Северна Америка. Според данни на Евробарометър за 2015 г. около 39 на сто са гражданите на ЕС, които не са направили туристически пътувания, са посочили като основната причина за това финансовите затруднения. Намалявайки общата цена на туристическите пътувания, нискотарифните авиокомпании дават възможност на повече хора да пътуват с туристическа цел, а спестените от билети пари могат да се изразходват от туристите за увеличаване на престоя в желаната дестинация или за по-скъпи туристически услуги, посочи министърът и изтъкна, че така може да се постигне по-висока обща удовлетвореност от туристическото пътуване

12 години затвор за опит за убийство на ученичка в Перник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6061923

12 години затвор за опит за убийство на ученичка в Перник29-годишният Р. Колев бе признат за виновен за опит за убийство на непълнолетна и му бе наложено наказание от 12 години затвор от Окръжна прокуратура - Перник. Това съобщиха от прокуратурата.  Подсъдимият Колев (на 29 години) и непълнолетната З.С. от гр. Радомир се познавали от 2015 г., когато започнала връзка между тях.

Цитат на деня: ДПС е в полигамия с БСП, Русия и олигархията

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/02/16/2919780_citat_na_denia_dps_e_v_poligamiia_s_bsp_rusiia_i/?ref=rss


ДПС е в отношения на полигамия с БСП, руските интереси и олигархията.

Хюсеин Хафъзов от ДОСТ пред Би Ти Ви. Така той косвено отговори на зам.-председателя на ДПС Хасан Азис, според когото предизборната коалиция на ДОСТ с другата отцепила се от ДПС политическа формация - Народна партия "Свобода и достойнство", е брак по сметка.

Областният управител на Монтана подава оставка в знак на протест

https://www.actualno.com/montana/oblastnijat-upravitel-na-montana-podava-ostavka-v-znak-na-protest-news_594312.html

Областният управител на Монтана Ивайло Петров заяви, че ще подаде оставка в знак на несъгласие с политиката на служебното правителство, което освободи част от областните управители, свързани с ГЕРБ. На брифинг освободени областни управители на ГЕРБ изразиха несъгласие с

По 4 квадрата за всеки затворник във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=344262

Близо 70 килии бяха напълно обновени след 4-месечен ремонт във Варненския затвор. В помещенията вече има нови санитарни възли, сменени са подовите настилки и дограмата, а стените са боядисани. В килиите до дни ще бъдат върнати всички 246 лишени от свобода.

Хулиган от шуменско село се замеси в скандал, докато чака да влезе в ареста

https://www.24chasa.bg/region/article/6061922

Хулиган от шуменско село се замеси в скандал, докато чака да влезе в арестаВ понеделник 24-годишният Севгин Мурат от с.Близнаци се развихри в селския магазин, във вторник съдът го наказа с 10 денонощия арест, а в сряда полицаите пак го задържаха за същото В сряда 24-годишният Севгин Мурат от село Близнаци пак се замеси в скандал, докато чакаше да го приберат в ареста на МВР за 10 денонощия по Указа да борба с дребно

Българи спечелиха награда в конкурс на Илон Мъск

http://www.cross.bg/aleksandur-transport-musk-1534923.html

/КРОСС/ Преди броени дни българска система за захранване на нов вид транспорт е отличена с наградата лично от Илон Мъск. Александър Рангелов и неговият екип от инженери могат да станат неразделна част от проекта за нов вид високоскоростен транспорт на бъдещето, предаде БНТ. Състезанието, което има реалната възможност да преобърне представата ни за транспорт е организирано от Илон Мъск - човекът, който задава тенденции в света на технологиите и дори има план за заселване на Марс. Един от последните му проекти е за създаване на нов вид транспорт. Проектът се казва Hyperloop (вижте повече във видеото) - или капсула, която да се движи в условия на вакуум, използвайки магнитно поле. Мъск кани екипи от целия свят, които да реализират идеята му за нов високотехнологичен транспорт. "Покани екипи от целия свят да се включат и да разработят прототип на капсула, която да се движи в условия на вакуум с голяма скорост, за да транспортира хора", каза Александър Рангелов. За конкурса българинът Александър Рангелов със своя екип от инженери у нас създават една част от целия проект за капсулата, а именно енергийният модул. Проектът печели наградата за технологични иновации. Александър управлява компания, която се занимава с токозахранващи системи главно за райони, които нямат достъп до електропреносната мрежа. В отбора, в който е Александър, участват хора от 14 държави и докато разработват капсулата общуват единствено виртуално

Петя Раева, която се прочу с диетата си, повежда листата на ДПС в Перник

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6061877

Петя Раева, която се прочу с диетата си,  повежда листата на ДПС в ПерникБившата депутатка от ДПС Петя Раева се връща в политиката. На парламентарните избори през март тя ще води депутатската листа на движението в Перник, предаде Епицентър.бг. Кандидатурата й е била одобрена от лидера на ДПС Ахмед Доган и председателя Мустафа Карадайъ след проведените вчера консултации с местните структури в област Перник.

Петя Раева се връща в политиката, повежда листата на ДПС в Перник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6061877

Петя Раева се връща в политиката, повежда листата на ДПС в ПерникБившата депутатка от ДПС Петя Раева се връща в политиката. На парламентарните избори през март тя ще води депутатската листа на движението в Перник, предаде Епицентър.бг. Кандидатурата й е била одобрена от лидера на ДПС Ахмед Доган и председателя Мустафа Карадайъ след проведените вчера консултации с местните структури в област Перник.

Над 100 млн. лева са просрочените задължения на 12 юридически лица към КТБ

http://www.moreto.net/novini.php?n=344260

Бившият изпълнителен директор на Корпоративна търговска банка Илиан Зафиров е сред некоректните длъжници. Това сочат данните, публикувани от синдиците на банката. Оттам съобщават, че през месеца предстои публикуването на първата частична сметка за разпределение между кредиторите.

39 души са загинали при атентат на ИД в Багдад

http://www.cross.bg/bagdad-grypirovka-dyshi-1534922.html

/КРОСС/ Най-малко 39 души загинаха, а повече от 50 са ранени при атентат в южната част на иракската столица Багдад, съобщава "Франс прес", позовавайки се на източници от полицията. Отговорност за нападението пое "Ислямска държава". Терористичната групировка взривила автомобил с експлозиви, който е бил паркиран на улица до гаражи и място, където се продават стари автомобили. Атентатор самоубиец взривил камиона в предградието Садр Сити. ДАЕШ увеличи бомбените атентати в отговор на международната кампания срещу терористичната групировка.  

Близък до Цветан Василев руски бизнесмен иска да придобие и спаси "Левски"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/16/2919741_blizuk_do_cvetan_vasilev_ruski_biznesmen_iska_da/?ref=rss


Руският бизнесмен Дмитрий Косарев изяви желание да придобие "Левски" от Спас Русев и да инвестира 10 милиона евро във футболния клуб. Той изпрати отворено писмо до управата на сините, в което предлага да стане спасител на "Левски".

Косарев, който е близък до банкера Цветан Василев, продължава да води съдебни битки с Русев около сделката за Българската телекомуникационна компания (БТК). Руснакът твърди, че е собственик на някогашния дял на Василев в БТК.

В писмото до...

Бежанският лагер в Харманли вече сигурен

//dariknews.bg/regioni/haskovo/bezhanskiiat-lager-v-harmanli-veche-siguren-2004061

Бежанският лагер в Харманли е с повишена сигурност спрямо преди, заяви главният секретар на МВР Георги Костов при посещението си днес в центъра. Според него  в момента в Харманли няма бежанци с рисково поведение, докато през септември миналата година с подобен профил са били  1000 души.

Скачат таксите за някои специалности в Софийския университет

//dariknews.bg/novini/bylgariia/skachat-taksite-za-niakoi-specialnosti-v-sofijskiia-universitet-2004065

Скачат таксите за някои специалности в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Решението е взето по време на Съвет на ректорите и предвижда предвиждат увеличаване на таксите в част от факултетите за новоприети студенти, а не

Отново рехав протест, Падалски прави работни групи за проблемите на Разград

//dariknews.bg/regioni/razgrad/otnovo-rehav-protest-padalski-pravi-rabotni-grupi-za-problemite-na-razgrad-2004064

Както и през лятото, когато Николай Падалски организира протест срещу неприятните миризми, и тази вечер инициативата му срещна рехава подкрепа в реалността. Във фейсбук присъствие бяха потвърдили 32 човека, но дойдоха 10 с организатора.
Плакати пред Общинския културен център нямаше, накратко

Администрацията на Тръмп охлади надеждите на Москва за възстановяване на отношенията

http://www.mediapool.bg/administratsiyata-na-tramp-ohladi-nadezhdite-na-moskva-za-vazstanovyavane-na-otnosheniyata-news260269.html

Новият министър на отбраната на САЩ Джеймс Матис заяви, че засега не вижда възможности за военно сътрудничество с Русия, а държавният секретар Рекс Тилърсън призова Москва да работи за деескалация на насилието в Украйна и да изпълнява Минското споразумение. Матис говори след срещата на военните министри на НАТО в Брюксел и охлади надеждите на Москва за възстановяване на отношенията със Съединените щати след избирането на Доналд Тръмп за президент. "Точно сега не сме в позиция да си сътрудничим на военно равнище", подчерта Матис. В същото време той отбеляза, че "нашите политически лидери ще установят контакт и ще се опитат да намерят допирни точки". Русия трябва да спазва международното право, ако иска сътрудничество със САЩ и НАТО, подчерта американският министър на отбраната. Той каза, че "почти няма съмнения, че Русия се е намесила или се е опитала да се намеси в редица избори в демократични" страни. Вашингтон прекрати военното си сътрудничество с Москва, след като тя анексира Крим през 2014 г., припомня Асошиейтед прес. Като кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп е похвалил нееднократно руския държавен глава Владимир Путин и се е обявил за нова ера на сътрудничество между двете страни. Днес Путин от своя страна призова за възстановяване на диалога между американските и руските разузнавателни служби. Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг от своя страна призова към "стратегическо търпение" в отношенията с Русия и отбеляза, че "то добре ни служеше в годините на Студената война", отбеляза той. Говорейки за последствията от конфликта между Грузия и Южна Осетия през 2008 г., който доведе до признаването на независимостта на Абхазия и Южна Осетия от Русия, генералният секретар на алианса изрази мнение, че "най-добрият начин да се гарантира сигурността и териториалната цялост на Грузия, е да й се окаже съдействие за развитието на ефективни държавни институции и системи за сигурност". САЩ очакват Русия да изпълнява ангажиментите си В четвъртък се проведе и първата среща между първите дипломати на САЩ и Русия. Двамата разговаряха в рамките на срещата на Г-20 в Бон. Американският държавен секретар Рекс Тилърсън заяви, че САЩ са готови да работят с Русия, ако има общи сфери за сътрудничество, но по думите му Москва трябва да спазва ангажиментите, поети във връзка с Украйна. "Докато търсим допирни точки, очакваме Русия да спазва ангажимента си по Минските споразумения и да работи за деескалация на насилието в Украйна", каза Тилърсън пред репортери след срещата си с руския министър на външните работи Сергей Лавров. "САЩ ще сътрудничат с Русия, само ако това отговаря на интересите на Америка и на нейните съюзници", каза Тилърсън. Той отказа да отговори на въпроси. Вашингтон иска партньорите в НАТО да дават повече средства Матис предупреди, че Съединените щати ще "намалят" ангажиментите си към НАТО, освен ако съюзниците не увеличат разходите си за отбрана до зададеното от Алианса целево равнище от 2 процента от брутния вътрешен продукт, предаде ДПА. "Посланието за споделяне на бремето, което аз предадох, бе очаквано и бе прието много добре", коментира американският министър на отбраната. В същото време той подчерта, че ангажиментът на САЩ към Член 5 от Северноатлантическия договор, който облича в правна рамка принципа на колективна отбрана в НАТО, "остава твърд като скала". Матис похвали конкретно Естония, Гърция и Великобритания като държави, чиито разходи за отбрана са достигнали целевото равнище от 2 процента от БВП. "Три страни от НАТО могат да служат за пример", обяви той. Според данни на Алианса Полша също покрива този критерий, отбелязва ДПА. Петата страна от НАТО, която харчи поне 2 процента от своя БВП за отбрана, са Съединените щати. Тръгвам си от Брюксел "убеден, че Алиансът ще бъде единен в посрещането на предизвикателствата пред сигурността днес", каза в заключение министърът на отбраната на САЩ.

Заловиха венецуелка с над 3 кг кокаин на летище С

http://offnews.bg/news/n_1/n_647403.html

Три килограма и 86 грама кокаин задържаха митническите служители на Митница Аерогара София. Наркотикът е открит в двойно дъно на чекиран багаж на гражданка на Република Венецуела. При извършената митническа проверка на багажа на Р. Веласкуез на 13 февруари 2017 г., митническите служители откриват в тайника плик с бяло прахообразно вещество , което при извършения наркотест реагира положително на кокаин. Жената е задържана с прокурорско постановление, а днес Софийски градски съд е наложил постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража" на венецуелката. Тя е привлечена като обвиняема за пренасяне на наркотични вещества.

Гори бившият Тубдиспансер в Ямбол

http://www.cross.bg/tybdispanser-ognebortzi-yambol-1534921.html

/КРОСС/ Пожар е възникнал в сградата на бившия Тубдиспансер в Ямбол, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Сигналът е постъпил днес в 16:25 часа на тел. 112 в РС ПБЗН-Ямбол. Към мястото незабавно са насочени полицейски екипи и огнеборци. Няма пострадали хора. Районът е отцепен. В пожарогасителните действия, които продължават и в момента участват огнеборци и екипите на два пожарни автомобила и специализирана стълба.

БСП публикува предизборната си платформа, вижте я

https://www.24chasa.bg/novini/article/6061910

БСП публикува предизборната си платформа, вижте яПлавен изход от „плоския“ данък и въвеждане на 20% данък върху доходите на физически лица (заплати, наеми) с приходи от над 120 000 лева годишно. Това разписва БСП в предизборната си платформа, публикувана на партийния сайт. Дългосрочната цел на БСП е 8 милиона българи и нито един на и под прага на бедност.

Онкоболни българи вече могат да се лекуват с най-новата лъчева терапия

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6061870

Онкоболни българи вече могат да се лекуват с най-новата лъчева терапия Български пациенти с онкологични диагнози вече могат да се лекуват с най-новата лъчева терапия, протонната, с намаление до 4-5 пъти от нормалната цена, в медицинския център в руския град Обнинск. За това съобщи журналистката Елена Банова, основател и председател на фондация "Неогенезис", цитирана от БНР.

ЦИК: Рано е да бъдем оптимисти или песимисти за машинния вот

http://www.mediapool.bg/tsik-rano-e-da-badem-optimisti-ili-pesimisti-za-mashinniya-vot-news260268.html

Няма постъпили предложения по обществената поръчка за машини за предсрочните избори на 26 март. Това стана ясно от думите на говорителя на ЦИК Цветозар Томов в четвъртък. Той обаче увери, че всеки ще може да гласува, така че независимо от изхода на процедурата, "няма да настъпи нито трагедия, нито всеобща народна радост." Помолен да коментира изявлението от Министерския съвет от вчера, че машинно гласуване може и да не се проведе, той отговори, че е "рано да бъдем както оптимисти, така и песимисти". От брифинга на ЦИК стана ясно още, че за момента две неправителствени организации са подали заявление като наблюдатели на вота. Говорителите обясниха, че до четвъртък са подадени общо 8960 заявления за гласуване в чужбина, като най-много както винаги са в Турция, Великобритания и Испания. Последният срок за подаването им е 28 февруари. До 18 февруари могат да се променят съставът и наименованието на коалициите, нещо, което днес са поискали Обединените патриоти, към които се включва и ПП "Средна европейска класа". До 21 февруари пък е срокът за регистрация на кандидатските листи. 13 партии, 9 коалиции и 21 независими кандидат-депутати са регистрирани за вота следващия месец, съобщи още говорителката на ЦИК Камелия Нейкова.

Cisco се бори със спад на печалбата и приходите

http://www.investor.bg/web/456/a/cisco-se-bori-sys-spad-na-pechalbata-i-prihodite--234170/

Въпреки по-високите от очакванията печалба и приходи разочарование предизвика по-ниския дивидент и сдържаните очаквания

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване