Освободиха директора на фонда за лечение на деца

http://www.moreto.net/novini.php?n=344827

Проф. Владимир Пилософ е освободен от поста директор на Фонда за лечение на деца в чужбина, съобщиха от Министерството на здравеопазването за bTV. Пилософ научи от медията ни за решението. Той заяви, че не е запознат с мотивите на ведомството и никой не е водил разговори с него.

Жена загина в Англия от летящи във въздуха отломки от бурята Дорис

https://www.24chasa.bg/novini/article/6075719

Жена загина в Англия от летящи във въздуха отломки от бурята ДорисЕдна жена беше убита днес от летящи отломки, вдигнати във въздуха от връхлетялата Великобритания и Ирландия атлантическа буря Дорис, предаде Ройтерс, като се позова на спасителните служби. Жената е починала от тежки травми на главата, сред като е била ударена от отломки на улица в град Улвърхамптън, Централна Англия, съобщава БТА.

ЦИК показа бюлетината за изборите

http://offnews.bg/news/n_1/n_648100.html

Централната избирателна комисия (ЦИК) показа как ще изглежда бюлетината за парламентарните избори на 26 март.  В бюлетината остава квадратчето "Не подкрепям никого".  Най-дългата кандидатска листа е за 24-и МИР в София, където мандатите са 16, и удвоени, кръгчетата стават 32, обясниха от ЦИК. Остава и възможността за отбелязване на преференциален вот - в десния край на бюлетината. Отбелязването на преференция не е задължително. Ако не бъде отбелязана такава, гласът ще отиде за първия в листата.  За гласуването извън страната няма преференции.

Иракските сили са възвърнали пълен контрол над летището в Мосул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6075721

Иракските сили са възвърнали пълен контрол над летището в МосулИракски части са поели пълен контрол върху летището на град Мосул, предава американският телевизионен канал CNN. Летището, което е било до голяма степен разрушено от „Ислямска държава“ е вече под контрола на Иракската федерална полиция, заяви полковник Абдел Амир Мохамед, командващ звеното за бързо реагиране на иракската полиция.

Децата в ЕС учат френски и немски като втори чужд език, българчетата - руски

http://offnews.bg/news/n_1/n_648095.html

Българските деца са на едно от последните места по изучаването на чужди езици в прогимназиалния стадий на обучение. Това показват данни на Евростат, обявени днес. Едва 16,9 на сто от българчетата учат повече от един чужд език в училище при средно 58,8 на сто средно за ЕС. Само в Унгария, Австрия и Ирландия децата учат по-рядко езици. В ЕС хлапетата учат основно английски, френски и немски, докато у нас на второ място след английския се нарежда език, който не е сред официалните в ЕС - руският, показват данните на Евростат. Според изследването ученео на чужд език в прогимназиите в ЕС е изключително популярно. 98,6% от децата, които се обучават на това образователно ниво са трупали знания поне по един през 2015 г. Английският е най-популярният език в прогимназиите в целия ЕС. Учат го почти 17 милиона ученици (97.3% от всички). Френски като чужд език изучават 5 милиона деца (33.8%), а на трето място се нарежда немският - 3 милиона деца. Други 2 милиона хлапета или 13.6% от всички учат испански. Официалните езици в ЕС са 24. Освен тях обаче има регионални, малцинствени и езици, говорими от мигрантите. В няколко от държавите членки официалните езици са повече от един. Люксембург, Финландия и Италия са държавите, в които най-много ученици ученици учат по няколко чужди езика. През 2015 г. всички ученици от началния и предгимназиалния етап на обучение във Великото Херцогство са учили поне два чужди езика. Във Финландия този процент е 98.4%, а в Италия (95.8%). Съвсем близо до тези държави са и Естония (95.4%) и Румъния (95.2%). На другия полюс - с по-малко от 10 процента ученици, изучаващи повече от един чужд език, са са Унгария (6.0%) и Австрия (8.8%). В три държави от ЕС - Дания, Малта и Швеция английският е задължителен. Френският пък се радва на особена популярност в Люкембург, където го изучават 100% от децата. Освен това е на почит и в Ирландия. На острова го учат 60.4% от децата. Като цяло френският е вторият по популярност чужд език в 9 държави от ЕС. Немският е задължителен за всички деца в Люксембург. Езикът на Гьоте е втори по популярност в осем страни членки на ЕС - Дания (73.6%), Полша (69.2%) и Словакия (53.6%). Испанският е любим на шведите и 43.7% от децата в прогимназиите на скандинавското кралство го учат. Руският се нарежда втори по популярност чужд език в трите Прибалтийски републики – Литва (66.2%), Естония (63.6%) и Латвия (59.7%). Същото е валидно и за България, но със значително по-малък дял – 16.9%.

Здравното министерство подготвя уволнението на директора на Фонда за лечение на деца (коригирана)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/23/2923735_zdravnoto_ministerstvo_podgotvia_uvolnenieto_na/?ref=rss


Владимир Пилософ ще бъде освободен от поста директор на Фонда за лечение на деца в чужбина, съобщи Би Ти Ви, позовавайки се на Министерството на здравеопазването. За "Дневник" от там нито потвърдиха, нито отрекоха информацията, но уточниха, че към този момент официално няма смяна в ръководството на фонда, дори да се обмисля такава.

Според информацията на телевизията, от ведомството планират първо да намерят наследник за мястото на Пилософ и тогава ще обявят мотивите и решението си....

Финансови експерти обсъдиха добрите алтернативи на спестовното инвестиране

http://econ.bg/Новини/Финансови-експерти-обсъдиха-добрите-алтернативи-на-спестовното-инвестиране_l.a_i.737939_at.1.html

Възможностите за дългосрочно спестовно инвестиране и най-подходящите продукти и инструменти за това бяха обсъдени днес на дискусионен форум „Печели...

Директорът на Фонда за лечение на деца в чужбина е освободен

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/23/2923735_direktorut_na_fonda_za_lechenie_na_deca_v_chujbina_e/?ref=rss


Директорът на Фонда за лечение на деца в чужбина проф. Владимир Пилософ е освободен от поста, съобщи Би Ти Ви, като цитира Министерството на здравеопазването. Пред телевизията той заявява, че не е запознат с мотивите на ведомството и никой не е водил разговори с него.

През април 2016 г. той беше назначен на поста, след като старото ръководство на фонда беше отстранено от тогавашния здравен министър д-р Петър Москов. Рокадата беше съпътствана с полиция, арести и твърдения за...

Вежди Рашидов ще продължи политиката на плавно повишаване на бюджета за култура

https://www.24chasa.bg/novini/article/6075690

Вежди Рашидов ще продължи политиката на плавно повишаване на бюджета за култура В препълнена зала в столичен хотел бившият министър на културата от двата кабинета на ГЕРБ Вежди Рашидов, представи програмата на партията за развитие на културата у нас. На срещата заедно с него бяха още двама от кандидатит-депутатите на ГЕРБ - музикантът Калин Вельов и политилогът Тома Биков, както и актьорът Роберт Янакиев.

Борисов "по модата": Търсих и кавалерист за листите, ама не намерих

http://www.mediapool.bg/borisov-po-modata-tarsih-i-kavalerist-za-listite-ama-ne-namerih-news260559.html

И ние вървим по модата, обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при представянето на изборните листи в четвъртък. Посочвайки бившия началник на отбраната ген. Константин Попов, вицеадмирал Пламен Манушев, полковник Емил Христов от Стара Загора, който е бил в Ирак, експремиерът каза: "Разбира се, че виждате и ние вървим по модата - ето, имаме си адмирали, генерали, зенитно-ракетни, дивизиони. Търсих и кавалерист за листите, ама не намерих. Вървим в посоката на модните решения. За около месец и половина обаче се видя, че държавата няма пилот." "Слушах внимателно уважаемата г-жа Нинова, която днес зави, че не знае кой сменя висшата професионална фигура на МВР. Не знае още кой сменя областните управители, бордовете на летищата и пристанищата“, каза той и подчерта, че най-важният въпрос в момента е “Кой”. Бойко Борисов заяви, че след всяко правителство на БСП въпросът винаги е “Кой”. Слоганът на кампанията на ГЕРБ ще е "Реални решения за България". Скучно е, но не мога да обещая нищо повече от това, което можем да изпълним, каза още Борисов, цитирайки Томислав Дончев, който казва, че ГЕРБ са "прогнозируемо скучни". Борисов представи и плаката, с който ГЕРБ ще агитира на изборите. На рекламния материал е само експремиерът с длани, обърнати нагоре. "Прекратяването на бюрокрацията е много важно. Това се възприема много добре по време на срещите ни с бизнеса и реално може да стане", каза Борисов по повод акцентите в предизборната програма. По думите му, ако зависи от ГЕРБ, ще има плосък данък. "Всяка цифра в програмата ни е реална – няма нито един лев сложен отгоре. Ще минем 1500 лева средна работна заплата – това показват сметките, но зависи кой ще управлява. Всичко е изчислено при наше управление. Икономическият ръст падна до 2.5% само за месец", коментира лидерът на ГЕРБ. Той допълни, че ГЕРБ предвижда отпускането на 100 милиона за изграждане на физкултурни салони, където това е необходимо в страната. Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че общият процент на новите лица в листите на ГЕРБ е 54 %. По думите му, в някои области процентът на новите лица варира между 75 и 80 %. "Направили сме всичко възможно тези нови лица да бъдат общественици", каза той и подчерта, че кандидатите на ГЕРБ за народни представители имат активна гражданска позиция.

Надзорник остана без лиценз след взрива във варненския мол

http://www.moreto.net/novini.php?n=344826

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор отнема лиценза на лицето извършвало технически надзор на газовата инсталация, след вчерашния инцидент в заведението за хранене в Гранд Мол Варна, научи Moreto.net. Веднага след инцидента, инспекторите на ДАМТН бяха изпратени на място, за да проверят обстоятелствата около случая.

Никол Шерцингер се появи без бельо на БРИТ

https://vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/nikol-shercinger-se-poiavi-bez-belio-na-brit-6065878

Певицата се появи на партито след церемонията на наградите БРИТ в Лондон със сребриста рокля, която издаваше доста от тялото ѝ

България в топ 5 на държавите в света по равенството на половете в бизнеса

https://www.24chasa.bg/novini/article/6075681

България в топ 5 на държавите в света по равенството на половете в бизнесаБългария е сред първите пет държави в света по отношение на равенството на половете в бизнеса. Страната ни е на пето място по най-голям дял на жените (22 на сто), участващи в бордове на директори. Това каза министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев по време на работна среща със Съвета на жените в бизнеса в България,

Глоба за "Топлофикация-Габрово" заради влошената услуга

http://www.mediapool.bg/globa-za-toplofikatsiya-gabrovo-zaradi-vloshenata-usluga-news260558.html

"Топлофикация-Габрово" ще бъде санкционирана от Комисията за енергийно и водно регулиране заради влошеното качество на топлоснабдяването, оставило редица нейни клиенти на студено, заради което и имаше протести на граждани. Това съобщи членът на енергийния регулатор Евгения Харитонова по време на обсъждане в четвъртък на искането на дружеството за изменение на лицензията му. Фирмата, свързана с енергийния бос Христо Ковачки, планира да изведе от експлоатация два стари парни котела и тербогенератора и да ги замени с котел на биомаса, който ще е по-ефективен. Инвестицията се оценява на 2.5 млн. лв., от които 1.87 млн. лв. се предвижда да са заем. Така топлофикацията смята да намали до 2020 г. разходите си за закупуване на права за изхвърляне на вредни емисии с близо 1,2 млн. лв. и да реализира икономии, както от ползваната електроенергия за собствени нужди, така и от санкции за неспазване на екологични изисквания. Какъв ще е размерът на глобата заради нарушеното топлоподаване предстои да се види. Изпълнителният директор на "Топлофикация-Габрово“ Калин Ангелов на свой ред съобщи, че се събира информация кои клиенти за какъв период от време са били с нарушено топлоподаване и предстои да бъде изготвена методика за тяхното компенсиране. Той не се ангажира с конкретен срок за обезщетяването им и заяви, че предстои анализ на причините за влошеното качество на топлините услуги, с цел да не се допуснат подобни случаи през следващия отоплителен сезон. Според председателя на Асоциацията на топлофикационните дружества в България Кремен Георгиев, дружеството от две години се опитва да въведе новия котел в експлоатация, но до декември 2016 г. извършваните 72-часови проби са били неуспешни. Десет дни след пускането му в експлоатация през декември 2016 г. котелът отново е показал дефекти. През зимния сезон са възникнали аварии и във въглищния котел и по топлопреносната мрежа, което допълнително е усложнило ситуацията с топлоподаването, поясни Кремен Георгиев. "КЕВР със сигурност ще наложи глоби на „Топлофикация-Габрово“ заради безспорните постоянни проблеми с топлоснабдяването през януари и февруари“, заяви Харитонова. По думите й проблемите в дружеството и досега остават нерешени, тъй като в регулатора продължават да постъпват жалби от жители на Габрово във връзка с влошено качество на топлоснабдяването. КЕВР ще разгледа много детайлно и критично въпроса с лицензията на дружеството, но открит остава въпросът, при евентуално отнемане на лицензията, как ще се осигури отоплението на 25% от населението на Габрово, ползващо парно, допълни тя. Харитонова припомни, че регулаторът вече започна на 17 февруари проверка в топлофикацията за изясняване на проблемите и според резултатите ще се прецени каква да е санкцията за дружеството.

Юнкер: ЕС не иска „твърда граница“ със Северна Ирландия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6075682

Юнкер: ЕС не иска „твърда граница“ със Северна Ирландия

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер подчерта, че ЕС не желае излизането на Великобритания от структурите на Общността да доведе до въвеждането на фиксирани гранични проверки между Република Ирландия и Северна Ирландия, предава AFP, цитирана от "Фокус".  „По време на преговорите за Брекзит ЕС и Република Ирландия трябва да работят

След проверката на река Провадийска - няма мъртва риба, но е издадено предписание

//dariknews.bg/regioni/shumen/sled-proverkata-na-reka-provadijska-niama-myrtva-riba-no-e-izdadeno-predpisanie-2005868

След сигнал в РИОСВ – Шумен  за замърсяване на река Провадийска в района на предприятие за производство на рафинирано слънчогледово олио „Крис ойл 97“ ЕООД – Каспичан  се извърши съвместна проверка с  БДЧР – Варна и РЛ към ИАОС в Шумен.

Установено е че по повърхността на реката, след

Мъж, нападнал майка си със самурайски меч, остава в ареста

//dariknews.bg/novini/bylgariia/myzh-napadnal-majka-si-sys-samurajski-mech-ostava-v-aresta-2005869

Мъж, обвинен за опит за убийство на майка си, остава в ареста, след като съдът не прие да измени мярката му за неотклонение в по-лека. Мъжът нападнал жената под въздействието на алкохол в началото на месеца.

Обвиняемият живеел с майка си в столичния квартал „Лозенец“

Герджиков: Работим за намаляване на административната тежест за бизнеса

//dariknews.bg/novini/bylgariia/gerdzhikov-rabotim-za-namaliavane-na-administrativnata-tezhest-za-biznesa-2005870

Работим активно в интерес на намаляването на административната тежест, което може да спести милиони на бизнеса, заяви министър-председателят Огнян Герджиков на среща с представители на Асоциацията на организациите на българските работодатели, цитир

България в топ 5 в света по дял на жените в директорски бордове

//dariknews.bg/novini/biznes/bylgariia-v-top-5-v-sveta-po-dial-na-zhenite-v-direktorski-bordove-2005871

България е сред първите пет държави в света по отношение на равенството на половете в бизнеса. Страната ни е на пето място по най-голям дял на жените (22 на сто), участващи в бордове на директори. Това каза министъ

Най-проблемната тема за българските общини продължава да е финансирането

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/nai-problemnata-tema-za-bylgarskite-obshtini-prodyljava-da-e-finansiraneto-234574/

Националното сдружение на общините пак настоява част от данъка върху доходите на физическите лица да се преотстъпва на общините

Ето някои добре известни и установени факти за Нагорни Карабах

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6075614

Ето някои добре известни и установени факти за Нагорни КарабахПосланичката на Азербайджан у нас - д-р Наргиз Гурбанова е написала писмо до медиите във връзка с посещението на лидера на НФСБ Валери Симеонов и членове на партията му в Нагорни Карабах и публикации в българските медии по темата. Публикуваме го без съкращения:  Уважаеми приятели, Напоследък в българските медии се публикуват статии относно

Сблъсъци между полиция и протестиращи студенти в Париж

https://www.actualno.com/europe/sblysyci-mejdu-policija-i-protestirashti-studenti-v-parij-news_595726.html

Стотици студенти от висши училища във Франция излязоха на спонтанен протест в Париж, блокирайки входовете на редица учебни заведения, предава Reuters. Акцията им е последната от серия демонстрации, насочени срещу полицията във връзка със сексуалното посегателство, упражнено върху чернокож мъж от представители на органите на реда, отбелязва още "Фокус". Властите съобщават за осем арестувани, които са нанесли щети върху имоти в рамките на демонстрацията, обявена от участващите като мирна.

Герджиков се срещна с еврокомисар Елжбета Бенковска

https://www.24chasa.bg/novini/article/6075671

Герджиков се срещна с еврокомисар Елжбета БенковскаПремиерът Огнян Герджиков се срещна в Министерския съвет с европейския комисар по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбета Бенковска. В разговора участваха министрите на финансите Кирил Ананиев и на икономиката Теодор Седларски. Министър-председателят отбеляза,

Ювентус вече е номер 2 в Европа

http://offnews.bg/news/n_1/n_648099.html

Голямата победа с 2:0 като гост на Порто в първия 1/8-финален мач от Шампионската лига на стадион "Драгао" изстреля Ювентус с шест места напред в ранглистата на УЕФА за сезона. "Бианконерите" вече са втори с коефициент от 23,383 точки, докато преди мача заемаха осмото място с 21,316. На върха остава Атлетико Мадрид с 23,914 точки. Топ 10 след снощните мачове допълват Реал Мадрид, Пари Сен Жермен, Севиля, Барселона, Байерн Мюнхет, Борусия Дортмунд, Арсенал и Манчестър Сити. Междувременно отборът на Ювентус забави завръщането си в Италия заради проблем със самолета в Португалия. Той беше спрян от властите на летището заради технически проблем и играчите бяха принудени да се завърнат в хотела в очакване на нов полет. Наставникът Масимилиано Алегри организира по спешност лека възстановитeлна тренировка във фитнеса на хотела. Новият полет за Торино е насрочен за 16:50 часа българско време.

Меркел призова към бдителност за фалшиви новини

https://www.24chasa.bg/novini/article/6075643

Меркел призова към бдителност за фалшиви новиниГерманският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че опроверганата история за изнасилване на литовско момиче от германски войник от мисията на НАТО в Литва трябва да служи като предупреждение за възможността от разпространение на фалшиви новини, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. След среща с литовския си колега Саулюс Сквернелис в Берлин

Чиста са вторите проби за стафилококи от обектите, хранили деца от варненска градина

http://www.moreto.net/novini.php?n=344824

Отрицателни за стафилококи са повторните проби, взети от повърхности в кухнята-майка, снабдявала детска градина „Звънче“, както и от разливочната в забавачницата. Това каза за Moreto.net шефката на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Златина Димова.

Най-малко 19 ранени при експлозии в чешки завод

https://www.24chasa.bg/novini/article/6075650

Най-малко 19 ранени при експлозии в чешки заводНай-малко 19 души бяха ранени при поредица от експлозии, последвани от пожар, в завод в Чехия, в който се ликвидират остарели боеприпаси, съобщиха властите, цитирани от Франс прес. Инцидентът се дължи на злополука. Той е станал близо до град Поличка, Централна Чехия, предаде БТА.  "Около обяд е избухнал експлозив в завода Поличке Строирни.

133-те лъжи на Доналд Тръмп

http://www.investor.bg/sasht/337/a/133-te-lyji-na-donald-trymp-234573/

Washington Post се опитва да изчисли колко пъти американският президент е излъгал от началото на мандата си

Гимназията по промишлен и енергиен монтаж в с. Габаре тъне в разруха (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_648071.html

Снимки на Средното професионално техническо училище (СПТУ) по промишлен и енергиен монтаж в с. Габаре, община Бяла Слатина, предизвикаха остра реакция в социалните мрежи.  Кадрите показват, че сградата на училището в момента е на крачка от пълен разпад.  Снимка: Йордан Йорданов Дълес През 2007 г. поради липса на ученици властите на с. Габаре и община Бяла Слатина решават да закрият училището. В продължение на година сградата е охранявана, но вече близо 10 г. собствеността на общината няма охрана и е подложена на грабежи и вандалски прояви. Тъй като не се стопанисва от никого, районът на сградата очевидно не е безопасен - снимките показват падаща мазилка, липсващи прозорци и врати. Почти навсякъде дървените елементи липсват. Снимка: Йордан Йорданов Дълес Кметът на селото Елена Василева разказа пред ОFFNews, че са подадени множество сигнали до прокуратурата във връзка с грабежите и събарянията, но от институцията определяли кражбите и престъпленията "маловажни".  Снимка: Йордан Йорданов Дълес Тя допълни, че през 10-те години на разруха е имало само едно предложение за закупуване на част от базата на училището с цел възстановяване и използване, но това така и не се е случило.  За съжаление в момента никой не се заема да каже каква ще е съдбата на голямата и красива сграда на бившето професионално училище в с. Габаре. 

Путин: 4 хил. руски войници се бият в Сирия

http://www.cross.bg/siriya-pytin-biyat-1535715.html

/КРОСС/ "Около 4000 наши съграждани се бият в Сирия, каза руският президент Владимир Путин", пише газета.ру. Днес президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Руската федерация се срещна с военни по случай професионалния им празник. Той изнесе данни колко руски военни се бият в близкоизточната страна. "В Сирия има около 4000 наши граждани и още приблизително хиляда граждани на държави от бившия Съветски съюз", посочи той. Путин допълни, че целта на руското военно присъствие е да се запази властта на сирийския президент Башар Асад. "Без преговори обаче мирът в тази страна е невъзможен", каза той и повтори думите си, че е необходимо намиране на политическо решение за края на почти шестгодишната гражданска война.  

Уволниха директора на Фонда за лечение на деца

https://www.actualno.com/healthy/uvolniha-direktora-na-fonda-za-lechenie-na-deca-news_595717.html

Уволниха директора на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ, съобщиха от здравното министерство, цитирани от bTV. Самият Пилософ е научил от телевизията за решението и посочи, че не е запознат с мотивите на министерството и никой не е водил разговори с него. През ап

Нинова се уплаши от Пеевски в Благоевград, разясни Борисов

http://www.mediapool.bg/ninova-se-uplashi-ot-peevski-v-blagoevgrad-razyasni-borisov-news260557.html

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е убеден, че председателката на БСП Корнелия Нинова се е уплашила от Делян Пеевски и затова се е отказала да води тамошната партийна листа на социалистите. Както стана известно Пеевски, който обикновено е водач в Пазарджик, на тези избори ще дебютира и като водач на ДПС в Благоевград. Коментирайки смените, извършени от служебното правителство, лидерът на ГЕРБ на няколко пъти зададе и въпроса #Кой? "Хич не ми се участваше да съм водач на листа. Но ако не бях, щеше да се изтълкува като това на Корнелия Нинова. Когато г-жа Корнелия Нинова видя, че Делян Пеевски е водач на листата на ДПС и Благоевград вече не й хареса. Аз си мислех, че от Цветан Цветанов се е уплашила, но като видях кой е водачът на ДПС там, бях сигурен, че няма да стъпи там", заяви Борисов в четвъртък при представянето на водачите на изборните листи на ГЕРБ. Самият Борисов е на първо място в Пловдив и в 25-ти избирателен район в София. Нинова е начело на червената листа в същия район. Борисов разясни, че вместо Нинова като лидер на БСП да поведе две листи, се е наложило да използват "иконата" Стефан Данаилов, който ще е на две места - в София и във Варна. "Поостаряхме вече, то и аз вече по-трудно се движа, но г-н Данаилов ще води на две места... той пътят е кратък, нали има "Хемус", разсъди Борисов. И добави, че съжалява за отказа на Нинова от Благоевград, защото "този дебат там наистина щеше да е интересен, да е музика и за ушите и на медиите - да чуем защо всъщност, какво е станало тогава, за да разберем кой, кого, как и къде", каза лидерът на ГЕРБ. През пролетта на 2007 г., при управлението на калинета "Станишев", тогавашният заместник-министър на бедствията и авариите Делян Пеевски се оказа сред основните действащи лица в грандиозния корупционен скандал, в епицентъра на който бяха тогавашният министър на икономиката Румен Овчаров, неговата заместничка Корнелия Нинова, директорът на "Булгартабак" Христо Лачев и шефът на следствието Ангел Александров. Тогава Лачев обвини директно Пеевски, че го е рекетирал да сключва договори с близки до него фирми. Румен Овчаров бе принуден да подаде оставка, Александров също напусна поста след дълъг отпуск, а Нинова и Пеевски бяха освободени от правителството. Междувременно шефът на "Булгартабак" Христо Лачев се оплака, че върху него е оказван натиск от страна на зам.-министър Делян Пеевски, който е искал посочена рекламна компания да усвои част от бюджета за реклама на "Булгартабак", както и строителна фирма, посочена от него, да реализира инвестиции, свързани с холдинга. Прокуратурата започна разследване по скандала и разпита основните замесени лица. Една седмица след като Пеевски даде показания, близкият до него зам. - градски прокурор Роман Василев направи показна операция в "Булгартабак", която обаче се обърна срещу Христо Лачев. Делото бе закрито, а Пеевски е реабилитиран. Борисов няколко пъти зададе и въпроса #Кой?, станал емблематичен за протестите през 2013 г. срещу назначението на Пеевски за шеф на ДАНС. "Кой, кой, кой?" прави смените на служебното правителство, попита Борисов. Той уточни, че задава въпроса #Кой? и заради "полукриминалната" по думите му смяна на главния секретар на МВР Георги Костов, и заради цялостната кадрова политика. Борисов коментира, че явно като БСП идва на власт, се появява и въпросът #Кой?. Той припомни, че при избора на шеф на ДАНС се е прехвърляла топката между Сергей Станишев, Лютви Местан и Пламен Орешарски, които един по един са отричали те да са направили номинацията. "Помните ли? Не беше толкова отдавна, само преди две години... Днес се случва абсолютно същото", каза лидерът на ГЕРБ. Той попита и щом от БСП отричат да имат нещо общо със служебното правителство, а все кадри от БСП се назначават, тогава "откъде изпълзяха". "Нинова казва, че не знае кой сменя хора. Оказва се, че избраното от тях правителство не знае кой сменя Георги Костов в МВР по един криминален начин. Ние бяхме толерантни. Омбудсман от БСП си направихме, да има мир. В замяна получихме тежък реваншизъм. И ревизия се опитаха да ни направят, а сега ще правят проверки на проверките", каза още Борисов. Пред журналистите той съобщи също, че подозира готвена изборна манипулация. За нея той съдел от смените на областните управители, рокадите в МВР и историята около машинното гласуване. Борисов обаче обяви, че той и актьорът Георги Мамалев имали и скеч, посветен на машините за гласуване, който вече репетирали. Актьорът също беше на представянето на листите на ГЕРБ. Нито той, нито Борисов обаче обясниха каква ще бъде манипулацията с машините.

Облекчение, разочарование и политически обвинения след оттеглянето на Будапеща 2024

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/23/2923614_oblekchenie_razocharovanie_i_politicheski_obvineniia/?ref=rss


Смесица от облекчение и разочарование. Така може да бъде определена реакцията след оттеглянето на кандидатурата на Будапеща за домакинство на летните олимпийски игри през 2024 г.

Драстичният спад в подкрепата на местните жители доведе до отказа на унгарската столица от битката с Париж и Лос Анджелис по съвместно решение на премиера Виктор Орбан, кмета на града Ищван Тарлош и унгарския олимпийски комитет.

До оттеглянето се стигна, след като движението "Моментум" - една от...

Цената на "Южния газов коридор" няма да превиши 40 милиарда долара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6075637

Цената на "Южния газов коридор" няма да превиши 40 милиарда долараОбщата стойност на проекта "Южен газов коридор" няма да превиши 40 млрд. долара. Това заяви днес министърът на енергетиката на Азербайджан Натик Алиев, цитиран от ТАСС, след третото заседание на Консултативния съвет по "Южния газов коридор". Когато започнахме изпълнението на проекта, той се оценяваше на 45 млрд. долара.

Изборните листи в 10 МИР Кюстендил

http://offnews.bg/news/n_1/n_647854.html

1.ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА РАВНОПРАВЕН ОБЩЕСТВЕН МОДЕЛ”  1. Янко Щерьов Славчев 2. Орлин Павлов Мирчев 3. Илиан Пламенов Василев 4. Боряна Георгиева Аначкова 5. Ангел Руменов Борисов 2.ПП „Движение за радикална промяна Българската пролет” 1. Станислава Борисова Аврамова 2. Павел Атанасов Паунов 3. Иван Христов Югов 3.ПП „ДВИЖЕНИЕ НАПРЕД БЪЛГАРИЯ” 1 Мариела Веселинова Предоева 2 Татяна Георгиева Андонова 4.ПП „НОВА РЕПУБЛИКА“ 1. Николай Димитров Табаков 2. Крум Борисов Павлов 3. Васил Николов Миладинов 4. Адриан Андреев Савов 5.Коалиция  „КОАЛИЦИЯ НА НЕДОВОЛНИТЕ“ (БСД – Евролевица, Българска Социалдемократическа партия, Християн-Социален Съюз) 1. Радослав Йорданов Радославов 2. Иван Сергеев Сергеев 3. Дацо Димитров Дацов 4. Георги Владимиров Костадинов 6.ПП „ВОЛЯ” 1 Теменуга Пенчева Върбанова 2 Деян Веселинов Великов 3 Христо Петров Гуцалски 4 Петър Атанасов Атанасов 7.ПП „БЪЛГАРСКИ ДЕМОКРАТИЧЕН ЦЕНТЪР” – БДЦ 1. Владислав Димитров Харалампиев 8.Коалиция „ АБВ-Движение 21” 1 Юрий Методиев Хранов 2 Пламен Марков Марков 3 Владимир Иванов Ангелов 4 Йордан Александров Стоймиров 5 Венцислав Георгиев Кодузов 6 Ивана Каменова Тасева 7 Иван Михайлов Костов 8 Красимир Петков Руев 9.ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ” 1. Анна Емилова Благоева 2. Тодор Петров Александров 3. Камен Каменов Пейчев 4. Надежда Пламенова Илиева 5. Тошко Атанасов Йосифов 6. Николай Кръстанов Кръстев 7. Георги Методиев Димов 8. Емил Венев Атанасов 10.Коалиция „БСП за БЪЛГАРИЯ” 1. Валери Мирчев Жаблянов 2. Иван Тодоров Ибришимов 3. Мая Йорданова Шишкова 4. Иван Маринов Каракашки 5. Борко Исаков Исаков 6. Василка Георгиева Ламбрева 7. Явор Илчов Дамянов 8. Мирослава Георгиева Костадинова 11.ПП „ГЕРБ“ 1. Кирил Боянов Калфин 2. Ивайло Любенов Константинов 3. Виктор Томов Янев 4. Радослава Пламен Чеканска 5. Михаела Ясенова Крумова 6. Мая Георгиева Спасова 7. Марта Георгиева Желязкова-Копанарска 8. Даниела Йорданова Стоянова 12.ПП „Партия на ЗЕЛЕНИТЕ” 1. Йонко Йорданов Гергов 2. Венцислав Димитров Цупарски 3. Сашо Димитров Лазаров 4. Валери Рангелов Здравков 13.Коалиция „Обединение ДОСТ“ 1 Здравка Стефанова Емилова 2 Мариян Илиев Костадинов 3 Денис Георгиев Димитров 4 Емил Илиев Рангелов 14.ПП „ВЪЗРАЖДАНЕ” 1. Бойко Георгиев Никифоров 2. Иво Георгиев Русчев 16.Коалиция „ДВИЖЕНИЕ ДА БЪЛГАРИЯ” 1 Любомир Иванов Авджийски 2 Иво Николов Ников 3 Кирил Руменов Русев 4 Валери Георгиев Леков 5 Славейка Асенова Христова 6 Любомир Евгениев Иванов 7 Димитър Захариев Нешев 8 Градимир Дойчев Йовчев 17.Коалиция „ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ 1 Илиан Сашов Тодоров 2 Георги Петков Петров 3 Николай Христов Чачов 4 Райчо Димитров Цветин 5 Мартин Каменов Габровски 18.Коалиция „КОЙ- Българската левица и Зелена партия” 1. Емил Желев Димитров 2. Атанас Янакиев Тодоров 3. Нонка Минкова Вълкова 19.ПП „НАЦИОНАЛНА РЕПУБЛИКАНСКА ПАРТИЯ” 1 Коста Бонев Костов 2 Иво Иванов Ангелов 20.ПП „БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ”  1. Георги Иванов Георгиев 2. Йонка Младенова Величкова 3. Теодора Николаева Атанасова 21.Коалиция „РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК – ГЛАС НАРОДЕН“ 1 Вергил Георгиев Кацов 2 Георги Василев Георгиев 3 Стоян Кирилов Стоянов 4 Ани Петрова Караджинова 5 Евгени Николов Точев 6 Стефан Борисов Тачев 7 Владислав Венциславов Чанев 8 Александър Петров Иванов

Румънците спряха да регистрират автомобилите си в България

http://www.moreto.net/novini.php?n=344823

Намаля ли потокът от румънци, които препълваха КАТ Русе, за да регистрират коли в България? В Северната ни съседка преди месец паднаха всички такси за регистрация на автомобил. Така румънците, които доскоро имаха интерес да карат с български номера, заради по-ниската екотакса у нас, сега вече се редят на опашка в Румъния.

Ще изчезне ли професията екскурзовод?

http://www.cross.bg/tyroperatorite-suzdavaneto-ekskyrzovodite-1535676.html

/КРОСС/Екскурзоводите и туроператорите работят в много тясна връзка. В интервю за предаването "Хоризонт до обед" Даниела Стоева от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти заяви: За нас, туроператорите, екскурзоводите са нашата визитна картичка и лицето на едно пътуване и не само на пътуването, но и на дестинацията като цяло. От една страна, туроператорите са тези, които създават продукта във всичките му детайли, както и в оперативен план обособяват логистиката, но от друга страна, екскурзоводът е пряко ангажиран със самата реализация. За нас са изключително важни познанията на екскурзовода. Сивият сектор съществува, каза Николай Миндов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на екскурзоводите: Има нерегистрирани екскурзоводи, които работят, но това не е само в България. Има го и в други страни, но в другите страни хората си пазят хляба. Още от създаването на нашата асоциация ние се борим за създаването на министерство. Това стана, но една от другите наши цели беше да се създаде и туристическа полиция, за да може наистина да има ефективен контрол, но засега това може би няма да стане.  

Афганистанецът, който запали българския флаг в Харманли, отива на съд

http://www.cross.bg/yarynal-harmanli-flag-1535714.html

/КРОСС/ Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителния акт срещу афганистанския гражданин Бахир Ярунал, който на 24 ноември 2016 г. запали българския национален флаг по време на протест в регистрационно-приемателния център в Харманли, съобщиха от спецпрокуратурата. На Ярунал са повдигнати две обвинения. Първото от тях е за поругаване на знамето на Република България. По време на протеста той свалил издигнатия над столовата български флаг, хвърлил го на земята, стъпкал го с крака, след което го хвърлил в запаления от протестиращи негови сънародници огън. Протестиращите край започнали да го аплодират и да се прегръщат с викове „Аллах Акбар". Второ обвинение на Бахир Ярунал е за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи неуважение към обществото. Преди да изгори българското знаме Ярунал замерял с камъни полицейските служители, влезли в двора на центъра, за да възстановят реда. Той ударил с камък в главата един от служителите, без да е бил провокиран за това действие, отличаващо се с изключителна дързост. Според събраните по делото доказателства Ярунал се оказал в България, след като напуснал нелегално Афганистан и пътувал през Пакистан, Иран и Турция. Той е бил задържан от българските власти при опит да премине незаконно българо-сръбската граница, скоро след което бил настанен в центъра в Харманли. Там той поискал международна закрила. На 13 октомври 2016 г

Банките ще могат да получават от НОИ срещу заплащане информация за лица и фирми

http://econ.bg/Новини/Банките-ще-могат-да-получават-от-НОИ-срещу-заплащане-информация-за-лица-и-фирми_l.a_i.737936_at.1.html

Националният осигурителен институт ще предоставя на банки и кредитни институции информация за физически и юридически лица за осигурителен доход,...

Изборни листи 8 МИР Добрич

http://offnews.bg/news/n_1/n_647847.html

1.ПП „Движение за равноправен обществен модел“ 1 Юлиян Петров Георгиев 2 Младен Маринов Младенов 3 Енгин Хасанов Демиров 4 Андрей Красимиров Ангелов 5 Хюсеин Арифов Алиев 6 Есфендияр Хюсмен Хасан 7  Митко Стоянов Михалев 2.ПП „Движение за радикална промяна Българската пролет“ 1. Светослав Иванов Мандиков 2. Станислава Борисова Аврамова 3. Радост Кирилова Янакиева 3.ПП„Движение Напред България“ 1 Димитър Стилиянов Ставрев 2 Димитър Тодоров Аврамов 3 Димитър Георгиев Димитров 4 Диан Димов Димитров 5 Павел Василев Павлов 6 Константин Антонов Парчев 4.Коалиция „Нова Република“ 1 Драгомир Кирилов Цукев 2 Мирослав Георгиев Георгиев 3 Ивайло Петров Евдокимов 4 Милена Вълчева Желева-Керанова 5 Тодор Георгиев Моралийски 6 Диян Василев Кралев 7 Евгени Цонков Чобанов 8 Димитър Антонов Антонов 5.Коалиция „КОАЛИЦИЯ НА НЕДОВОЛНИТЕ“ 1. Любен Иванов Чаталов 2. Йордан Николов Пеянски 3. Продан Стойков Проданов 4. Станимир Герасимов Наков 5. Жана Деянова Стефанова 6. Пламен Иванов Владимиров 7. Донко Симов Рангелов 6.ПП “Воля“ 1 Кръстина Николова Таскова 2 Деяна Желязкова Славова-Велева 3 Биляна Василева Маринова 4 Виржиния Николова Живкова 5 Татяна Кирилова Аксиева 6 Соня Николова Цоцева 8.Коалиция „АБВ-Движение 21“ 1. Милко Великов Пенчев 2. Ташко Николаев Ташев 3. Велко Георгиев Михайлов 4. Маргарита Димитрова Петкова 5. Мартин Иванов Тодоров 6. Силвия Христова Томова 7. Мариана Георгиева Димова 8. Славянка Василева Стамова 9. Златинка Атанасова Ганчева 10. Мариана Василева Петрова 11. Сезен Васвидим Хамди 12. Момчил Красимиров Сарандев 9.ПП „Движение за права и свободи“ 1. Хасан Ахмед Адемов 2. Исмет Абил Абил 3. Ердинч Илияз Хаджиев 4. Севинч Зия Касабова 5. Нежля Неджати Амди-Ганева 6. Семра Ибрямова Халил 7.  Етем Ренгюналов Етемов 8. Юнал Сали Хамид 9. Пламен Недев Петров 10. Илмас Ремзиев Дервишев 11. Аксел Невзат Наз-Исмаилова 12. Севдалин Ангелов Митев 10.Коалиция „БСП за  БЪЛГАРИЯ“ 1. Красимир Христов Янков 2. Николай Филипов Колев 3. Даниел Петков Йорданов 4. Мая Йорданова Димитрова 5. Светлин Петров Колев 6. Михаил Герасимов Михайлов 7.Здравко Христов Здравков 8. Кольо Георгиев Колев 9. Дариела Димитрова Вълканкина 10. Боян Саркизов Саркизов 11. Владимир Начев Начев 12. Желка Русева Керанова - Вълчева 11.ПП  „ГЕРБ“  1. Пламен Иванов Манушев 2. Живко Иванов Мартинов 3. Даниела Добрева Димитрова 4. Светослав Иванов Димитров 5. Денис Исмаилов Тахиров 6. Йордан Стоянов Стоянов 7.  Ивелина Ганчева Илиева 8. Христо  Иванов Павлов 9. Красимир Христов Николов 10. Симеон Георгиев Симеонов 11. Живко Николов Желязков 12. Ваня Димитрова Колева 12.ПП „Партия на Зелените“ 1. Борислав Атанасов Даскалов 2. Валентин Симеонов Симов 3. Марийка Петрова Димова 4. Валентин Йорданов Йорданов 5. Тодор Илиев Тодоров 6. Тодор Костов Карагюлиев 13.Обединение ДОСТ 1 Билгин Реджебов Якубов 2 Денис Едип Номан 3 Урал Мехмед Кязим 4 Гюлай Неджиб Бекир 5 Сечил Сафинас Фаредин 6 Гюлхан Муса Вейсел 7 Борислава Тошкова Божилова 8 Ахмед Мустафа Ахмед 9 Мелих Мехмедов Хаджиев 10 Гьокхан Eрсел Ахмед 11 Ярослав Младенов Руменов 14.ПП „Възраждане“ 1. Костадин Тодоров Костадинов 2. Траян Красимиров Димитров 3. Константина Венциславова Петрова 16.КП „Движение Да България“ 1 Ивайло Николаев Мирчев 2 Христиан Йорданов Йорданов 3 Йордан Иванов Йорданов 4 Нели Стаменова Начева 5 Мими Стайкова Куртева 6 Владимир Бориславов Лафазански 7 Надежда Костова  Пампорова 8 Петко Димитров  Цветков 17.Коалиция Обединени патриоти- НФСБ,Атака и ВМРО 1 Йордан Илиев Йорданов 2 Валентина Димова Марчева 3 Атанас Генчев Атанасов 4 Атанас Илиев Атанасов 5 Валентин Милев Вълчанов 6 Георги Стойчев Йорданов 18.Коалиция „КОЙ-Българската левица и Зелена партия“ 1. Поля Лъчезарева Ванова-Бонева 2. Цонка Енева Тодорова 3. Димитър Йорданов Желязков 4. Йорданка Стефанова Бонзова 5. Марина Николова Цанева 20.ПП „Българско Национално Обединение“ 1. Татяна Иванова Попова 2. Емил Емилов Иванов 3. Елица Константинова Спирова 4. Борислав Иванов Братоев 21.Коалиция Реформаторски блок - Глас Народен 1 Настимир Ананиев Ананиев 2 Ангел Йорданов Ангелов 3 Силвия Севдалинова Колева 4 Нивелин Маринов Радичков 5 Александра Живкова Кирова 6 Георги Друмев Георгиев 7 Пламен Георгиев Парушев 8 Явор Иванов Милушев 9 Надежда Спасова Кирова 10 Драгостина Красимирова Колева

Общинският съвет прие окончателно правилника за прием на първокласници в София

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/02/23/2923553_obshtinskiiat_suvet_prie_okonchatelno_pravilnika_za/?ref=rss


До 15 март на сайтовете на всяко общинско училище ще бъдат обявени критериите му за прием на първокласници през новата учебна година. Това каза пред пред журналисти зам.-кметът на София по културата и образованието Тодор Чобанов. На днешното си заседание Столичният общински съвет прие окончателно новите правила за кандидатстване в първи клас.

С пълно единодушие и без възражения общинските съветници приеха от новата учебна година записването на първокласници в училищата да се...

Видео: Другите новини

http://www.dnevnik.bg/video/2017/02/23/2923715_video_drugite_novini/?ref=rss


"Другите новини" е рубрика за уеб новини на БНТ.

Акцентите от днешната емисия:
"Кога" замени досегашното "дали" за планети с потенциален живот.
Белгийска бира замесена в астрооткритията.
Роботи помагат на възрастни хора.

Рупърт Еверет и Хю Хъдсън пристигат за "София филм фест".
"Дракон" се скачи с МКС при втория опит.
"Гучи" дава старта на модната седмица в Милано с алхимична колекция.

Най-малко 18 души са ранени при серия експлозии в завод в Чехия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6075617

Най-малко 18 души са ранени при серия експлозии в завод в ЧехияНай-малко 18 души са пострадали при няколко експлозии, избухнали днес в машиностроителен завод в близост до чешкия град Поличка, разположен на около 150 км източно от столицата Прага, предава ABC News, цитирана от "Фокус". Първият взрив е избухнал в около 11 часа, но е бил последван от няколко други по-късно.

Актьорът от "Краварката в левия ъгъл" и от екшъна с Волен е 9-и при ГЕРБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6075629

Актьорът от "Краварката в левия ъгъл" и от екшъна с Волен е 9-и при ГЕРБАктьорът от Малък градски театър "Зад канала" Евгени Будинов, който играе в "Етажна собственост" и в популярната реклама "Краварката в левия ъгъл", е 9-и в листата на ГЕРБ за столичния 25-и МИР. Там начело е лидерът Бойко Борисов. И Будинов, както лидерът на ГЕРБ и третият човек в партията - Красимир Велчев, е от Банкя.

Южният газов коридор напредва от Азербайджан към Европа

http://www.mediapool.bg/yuzhniyat-gazov-koridor-napredva-ot-azerbaidzhan-kam-evropa-news260556.html

Огромен напредък в реализацията на Южния газов коридор, който трябва да доставя в Европа азерски газ от Каспийско море, бе отчетен по време на Третата министерства среща по проекта, състояла се в четвъртък в Баку. В нея участваха президентът на Азербайджан Илхан Алиев, заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по Европейския енергиен съюз Марош Шевчович, енергийните министри на Грузия, Турция, Гърция, Албания, България и Хърватия и министърът на икономическото развитие на Италия, представители на САЩ и Великобритания, както и на Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка и Международната финансова корпорация. Еврокомисарят Марош Шефчович заяви, че Южният газов коридор (ЮГК) е от стратегическо значение за ЕС и се надява европейските финансови институции да отделят дължимото внимание на проекта, за да бъде реализиран той своевременно. "Участието на европейските финансови организации в осъществяването на проекта ще е много важно", отбеляза и Илхан Алиев. По думите му Южният газов коридор е въпрос на енергийна сигурност, която съответно е национална сигурност за страните, през които ще минава съоръжението. Азерският държавен глава подчерта, че участниците в проекта са успели да създадат "уникален и образцов формат на международно сътрудничество", предаде руската агенция ТАСС. За година от последното заседание на консултативния съвет по Южния газов коридор е постигнат "много голям прогрес", заяви Алиев. На 90 процента са изпълнени работите по втория стадий на разработката на газокондензатното находище "Шах Дениз" в шелфа на Каспийско море, което ще е основен източник за захранване на ЮГК. Азербайджан разработва още едно голяма находище в Каспийско море – "Абшерон", което означава, че експортният газов потенциал на страната не се изчерпва с "Шах Дениз", каза азерският президент. В рамките на форума френската компания "Тотал", която проучва "Абшерон", заяви, че до края на годината трябва да вземе окончателното инвестиционно решение за разработване на находището, чийто потенциал се оценява на .1.5 млрд. куб. м годишно. Успешно вървят и работите по строежите на Южнокавказкия, Трансанадолския и Трансадриатическия газопроводи, които са основните сегменти от Южния газов коридор, пренасяйки суровината през територията на Грузия, Турция, Гърция и Албания,по дъното на Адриатическо море до Италия. На изгражданата газова връзка между Гърция и България се гледа като на разклонение на Южния газов коридор, от което пък през бъдещия интерконектор на страната ни със Сърбия доставките на азерски газ ще достигат и до други държави. По време на срещата еврокомисарят Марош Шефчович благодари на България за огромната работа, извършена по изграждането на междусистемната газова връзка с Гърция, съобщи пресцентъра на българското енергийно ведомство. В изказването си пред форума Николай Павлов посочи, че България е неразделна част от развитието на Южния газов коридор чрез проектите си за интерконектори Гърция - България (IGB) и Турция – България (ITB). "Двата интерконектора чрез българската национална газопреносна система и газовите връзки с Румъния и Сърбия ще осигурят достъпа и на другите страни от региона на Югоизточна и Централна Европа до Южния газов коридор”, заяви българският енергиен министър пред форума. Междусистемната газова връзка с Гърция e и ключовото звено за реализация на инициативата на Гърция, България, Румъния и Унгария за изграждане "Вертикален газов коридор“ за доставки на природен газ от Юг към Север, добавиха от енергийното ведомство. ЮГК се оценява на над 40 млрд. долара и дължината на неговите сегменти ще е 3 хил. км Първоначалният му капацитет се планира да е 16 млрд. куб. м. Прогнозното му въвеждане в експлоатация е 2019-2020 г., но преди време в Мюнхен Илхан Алиев заяви, че Азербайджан разчита да започне да транспротира газ по съоръжението още през 2018 г. "Нашата цел е да започне доставките на пазара през следващата година, ако в някои страни партньори няма изкуствено забавяне, да завършим проекта до 2020 г.", каза Алиев на една от сесиите на Мюнхенската конференция за сигурност.

Проф. Лозан Митев: Григор Димитров вдъхновява много млади българи

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6075576

Проф. Лозан Митев: Григор Димитров вдъхновява много млади българиБОК награди спортната общественост в Хасково за заслуги към родния спорт Българския олимпийски комитет и тази година продължава своята кампания за подкрепа на регионалните спортни центрове в страната като основен фактор за развитието на спорта у нас, с решаващо значение за откриването и развитието на спортните таланти.

Освободиха шефа на Фонда за лечение на деца

http://www.cross.bg/detza-lechenie-fonda-1535713.html

/КРОСС/ Проф. Владимир Пилософ е освободен от поста директор на Фонда за лечение на деца в чужбина, съобщиха от Министерството на здравеопазването. През април 2016 г. той беше назначен за директор на Фонда, след подмяна на старото ръководство от тогавашния здравен министър д-р Петър Москов. Скоро след това членове на Обществения съвет на фонда алармираха, че много болни деца остават да чакат за лечение в чужбина, което застрашава здравето и живота им. Пред bTV Пилософ заяви, че научава от медията за решението. Той заяви, че не е запознат с мотивите на ведомството и никой не е водил разговори с него. Последният скандал, в който фонда беше замесен, бе този с 9-годишния Байрям, който трябваше да замине за бъбречна трансплантация в Германия, но Министерството на здравеопазването го спря в последния момент - въпреки изрично решение на Обществения съвет.    

Кандидат-депутатите в твоя избирателен район (пълни списъци)

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/02/23/2923507_kandidat-deputatite_v_tvoia_izbiratelen_raion_pulni/?ref=rss


Общо 22 политически сили, над 600 листи с кандидати за депутати във всеки от 31-те избирателни райони и няколко хиляди претенденти за 240-те места в следващото Народно събрание - така накратко звучи обобщението на участниците в предсрочните парламентарни избори на 26 март.

И ако не сте склонни да ровите в сайта на районната си избирателна комисия, да отваряте едно по едно решенията за регистрация и да търсите кои са номинираните от всяка формация, сега "Дневник" ви предлага цялата...

Дейвид Боуи взе посмъртно две награди БРИТ

http://www.mediapool.bg/deivid-boui-vze-posmartno-dve-nagradi-brit-news260555.html

Британският поп изпълнител Дейвид Боуи спечели посмъртно две от годишните музикални награди БРИТ на церемонията в лондонската концертната зала О2 (Оу ту) Арена в сряда вечер, предаде Асошиейтед прес. Той бе обявен за най-добър британски соло изпълнител за годината, а неговият албум Blackstar, издаден броени дни преди смъртта му от рак през януари м.г., спечели и наградата за британски албум на годината. Боуи, който си отиде от този свят на 69 г., печели за трети път соло наградата на Британската асоциация на звукозаписната индустрия, учредена през 1977 г. Тя се смята за британски аналог на американската награда "Грами". Наградата за най-добър албум снощи вместо него получи синът му - филмовия режисьор Дънкан Джоунс, който отбеляза, че баща му е починал в годината, когато самият Джоунс е станал баща. Посмъртната награда за соло изпълнител на Боуи вместо него получи актьорът Майкъл Хол. Наградата БРИТ за най-добра соло изпълнителка отиде при Емели Санд, която през годината издаде соло албумa Long Live the Angels, включващ и популярния й сингъл Hurts. За най-добър британски сингъл за миналата година бе избрана песента Shout Out to My Ex на британската дамска група Little Mix. Това бе групата, която откри снощния спектакъл с феерично изпълнение, включващо танцьори, облети със сребриста боя. За най-добра британска поп група за годината бе обявена бандата от Манчестър The 1975, чийто последен албум имаше дългото название I Like It When You Sleep, for You Are so Beautiful Yet so Unaware of It, който включваше и популярната им песен Somebody Else. Наградата за пробив през годината спечели изпълнителят Rag'n'Bone Man, британец с мощен глас, чието истинско име е Рори Греъм. Той е започнал кариерата си с хип-хоп, преди да започне да пее блус и соул. Неговият сингъл Human стана популярен от двете страни на Атлантика. За най-добра международна изпълнителка бе обявена американската попзвезда Бионсе, която надделя над сестра си Соланж Ноулс, над Риана, Кристин енд дъ Куинс и Сиа. Същата награда при мъжете грабна Дрейк, а за най-добра международна попгрупа бе обявена A Tribe Called West. Нито Бионсе, нито Дрейк обаче не дойдоха, за да получат трофеите си. Може би най-популярната в момента британска попзвезда Адел, която миналата седмица спечели четири американски награди "Грами", не бе в категориите на номинациите за тази година, след като последният й популярен албум 25 обра 4 награди БРИТ миналата година. Тя обаче взе тазгодишната обща награда за Глобален успех, връчвана за най-много продадени плочи по света.

Двойно по-малко морски спасители във Варна през 2016-та

http://www.moreto.net/novini.php?n=344822

Все по-малко са желаещите да работят като спасители на плажа във Варна в последните години. Повечето кандидати, които тепърва се записват на курс във Водноспасителната служба предпочитат диплома за спасител на басейн, коментира днес председателят на Българския Червен кръст в морската столица, Илия Раев, предаде репортер на Moreto.

Денят в снимки – 23 февруари

http://www.dnes.bg/index/2017/02/23/deniat-v-snimki-23-fevruari.332917

Риболов в замръзнало езеро, арабска фигуристка и сексапил от Милано

Още един актьор се отказа от участие на изборите

https://www.actualno.com/politics/oshte-edin-aktior-se-otkaza-ot-uchastie-na-izborite-news_595714.html

След като вчера актрисата Луиза Григорова обяви, че няма да участва на парламентарните избори, днес колегата ѝ Любомир Ковачев, който беше издигнат от БСП, стори същото. Григорова беше номинирана за народен представител от партията на Христо Иванов "Да, България" във Варна.

Уволниха директора на Фонда за лечение на деца

http://offnews.bg/news/n_1/n_648097.html

Уволниха директора на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ, съобщиха от здравното министерство, цитирани от bTV.  Самият Пилософ е научил от телевизията за решението и посочи, че не е запознат с мотивите на министерството и никой не е водил разговори с него.  Проф. Влаидмир Пилософ беше назначен на поста през април 2016 г. от бившия здравен министър Петър Москов, след като предишният Павел Александров беше арестуван и обвинен в злоупотреби, които и до днес не са доказани.  През последните месеци членове на Обществения съвет на Фонда алармираха за проблеми в работата на Фонда и подменени решения, заради което се забавя лечението на много болни деца, а родители поискаха оставката на Пилософ.  От своя страна, Пилософ и Москов отричаха да има проблеми във Фонда и уверяваха, че той работи по-добре с новото ръководство.

Освободиха директора на фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6075578

Освободиха директора на фонда за лечение на деца проф. Владимир ПилософПроф. Владимир Пилософ е освободен от поста директор на Фонда за лечение на деца в чужбина, съобщиха от министерството на здравеопазването за bTV. Пилософ научи от медията за решението. Той заяви, че не е запознат с мотивите на ведомството и никой не е водил разговори с него. През април 2016 г. той беше назначен на поста,

Осъдиха бившия шеф на Международния валутен фонд на 4 години затвор

http://www.cross.bg/caja-banki-rato-1535712.html

/КРОСС/ Бившият изпълнителен директор на Международния валутен фонд Родриго Рато беше осъден на четири години и шест месеца затвор за злоупотреба с фондове по времето, когато е начело на две испански банки, предаде БГНЕС. Испанският национален съд, който се занимава с корупционни и финансови дела, заяви, че обявява Рато за виновен по обвинения в злоупотреби по времето, когато ръководи „Caja Madrid" и „Bankia". Банкерът, който е и бивш испански министър на икономиката, беше изправен пред съда с още 64 бивши управители на двете финансови институции, обвинени в злоупотреба с общо 12 млн. евро за периода между 2003 г. и 2012 г. Те са обвинени в това, че са плащали свои лични разходи с кредитни карти, предоставени им от двете банки, без обаче да оправдават или да декларират изхарчените от тях средства пред данъчните власти. Според обвинението Рато е запазил „корумпираната система", установена от неговия предшественик Мигел Блеса, след като поема ръководния пост в „Caja Madrid" през 2010 г. По-късно той прилага схемата и в „Bankia", основана през 2011 г. след сливането на „Caja Madrid" с шест други спестовни банки.    

Дават на съд афганистанец, запалил българското знаме в Харманли

https://www.24chasa.bg/novini/article/6075564

Дават на съд афганистанец, запалил българското знаме в ХарманлиАфганистанецът Бахир Ярунал, който на 24 ноември м. г. запали българското знаме по време на протест в лагера в Харманли, е даден на съд. Спецпрокуратурата го обвинява за 2 престъпления - поругаване на знамето и хулиганство. Ярунал свалил националния флаг, хвърлил го на земята, стъпкал го и го хвърлил в огън, запален от мигранти.

Гръцките власти забраняват на български рибари са ловят риба в страната

https://www.actualno.com/society/gryckite-vlasti-zabranjavat-na-bylgarski-ribari-sa-lovjat-riba-v-stranata-news_595712.html

Гръцките власти забраняват на български рибари са ловят риба по водоемите в южната ни съседка. Това коментира за Дарик председателят рибарско сдружение "Балканка -2009" Иван Мишев. Гръцки инспектори минават по язовирите и реките и предупреждават, че риболовът се забранява. "

България е в Топ 5 в света по участие на жени в бордове на директори

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bylgariia-e-v-top-5-v-sveta-po-uchastie-na-jeni-v-bordove-na-direktori-234572/

60% от включените безработни в програми, финансирани от бюджета, са жени, каза социалният министър Гълъб Донев

Иванови - семейство, достойно за сериал

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/ivanovi-semejstvo-dostojno-za-serial-6065888

Първата българска романтична комедия стартира в ефир на 8 март от 21.00 ч. по NOVA

Юнкер потвърди лично, че няма да подава оставка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6075563

Юнкер потвърди лично, че няма да подава оставкаПредседателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер потвърди днес лично, че няма да подава оставка, съобщава БТА. На пресконференция Юнкер посочи, че няма да се оттегли предсрочно и ще остане на поста си до края на мандата. Няма да подавам оставка, ще ръководя комисията до 1 ноември 2019 г., заяви той.

Отнет е лицензът на фирма заради взрива на газова бутилка в мол във Варна

http://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2017/02/23/2923661_otnet_e_licenzut_na_firma_zaradi_vzriva_na_gazova/?ref=rss


Държавната агенция за метрологичен и технически надзор отнема лиценза на фирмата, извършвала технически надзор на газовата инсталация, след вчерашния инцидент в заведението за хранене в "Гранд Мол" във Варна. Това съобщиха от агенцията.

Веднага след инцидента инспекторите били изпратени на място, за да проверят обстоятелствата около случая. Те са установили, че в нарушение на изискванията за безопасност, надзорната фирма е заверила проекта за изпълнение на газовата инсталация,...

Отнет е лицензът на фирмата заради взрива на газова бутилка в мол във Варна

http://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2017/02/23/2923661_otnet_e_licenzut_na_firmata_zaradi_vzriva_na_gazova/?ref=rss


Държавната агенция за метрологичен и технически надзор отнема лиценза на фирмата, извършвала технически надзор на газовата инсталация, след вчерашния инцидент в заведението за хранене в "Гранд Мол" във Варна. Това съобщиха от агенцията.

Веднага след инцидента инспекторите били изпратени на място, за да проверят обстоятелствата около случая. Те са установили, че в нарушение на изискванията за безопасност, надзорната фирма е заверила проекта за изпълнение на газовата инсталация,...

Джон Кели: Няма да има масови депортации

http://www.moreto.net/novini.php?n=344775

По време на посещението си в Гватемала министърът на вътрешната сигурност Джон Кели отхвърли обвиненията, че ще има масови депортации на мигранти от САЩ. Няма да извършваме масови депортации. Президентът Тръмп ми нареди да възстановя контрола по южната граница на САЩ.

Турция създава база в Антарктида

https://www.24chasa.bg/novini/article/6075567

Турция създава  база в Антарктида Турски учени ще заминат през следващите дни в Антарктида, за да създадат там първата научноизследователска база на Турция, съобщи Анадолската агенция. “Ще бъдем много горди, когато турският флаг започне да се развява там”, заяви директорката на Полярния изследователски център към истанбулския университет Бурджу Йозсой.

Турция обяви, че е установен пълен контрол над сирийски град - крепост на "ИД"

http://www.mediapool.bg/turtsiya-obyavi-che-e-ustanoven-palen-kontrol-nad-siriyski-grad---krepost-na-id-news260554.html

Турският министър на отбраната Фикри Ъшък съобщи, че турската армия и подкрепяните от Турция сирийски бунтовници са установили контрол над почти целия град Ал Баб и сега действат за откриване и прочистване на мини, предаде Ройтерс, като се позовава на Анадолската агенция. Бойци на Свободната сирийска армия, подкрепени от турски танкове, самолети и специални части, се влезли в центъра на Ал Баб, посочи министърът. Град Ал Баб е последната крепост на "Ислямска държава" в провинция Алепо в Северна Сирия. Три групи протурски сирийски бунтовници обявиха по-рано днес, че са превзели град Ал Баб. Ние обявяваме пълното освобождаване на Ал Баб и пристъпваме към разминиране на жилищните квартали, посочи Ахмад Осман, ръководител на бунтовническата групировка "Султан Мурад" - една от трите групировки, които заявиха пред АФП, че градът е превзет. Сирийският център за наблюдение на правата на човека пък съобщи по-рано, че бунтовниците са превзели близо половината квартали на града, но че бойци на ИД все още се намират там.

Новият търговски обект в бившата маслобойна ще е строителен хипермаркет

//dariknews.bg/regioni/shumen/noviiat-tyrgovski-obekt-v-bivshata-maslobojna-shte-e-stroitelen-hipermarket-2005863

Обектът, който ще се изгради на терена на бившата маслобойна към кв. "Тракия" ще е магазин оъ веригата хипермаркети за дома и градината „Практикер“. Това съобщиха от фирмата инвеститор.
Строежът му ще започне след месец, а с отварянето на магазина ще бъдат открити 70 нови работни места за шу

След проверката на река Провадийска - няма мъртва риба, взети са проби

//dariknews.bg/regioni/shumen/sled-proverkata-na-reka-provadijska-niama-myrtva-riba-vzeti-sa-probi-2005868

След сигнал в РИОСВ – Шумен  за замърсяване на река Провадийска в района на предприятие за производство на рафинирано слънчогледово олио „Крис ойл 97“ ЕООД – Каспичан  се извърши съвместна проверка с  БДЧР – Варна и РЛ към ИАОС в Шумен.

Установено е че по повърхността на реката, след

Полицията намери 2-годишно момченце, търси родителите му

http://offnews.bg/news/n_1/n_648096.html

Дете на около 2 години е открито в района на жп прелеза при ул. „Първа Българска армия“ в София, съобщиха от МВР.  Детето е настанено в специализирано заведение и му е осигурена полицейска закрила.  Полицията издирва роднини и близки на детето.  Хората, които могат да помогнат с допълнителна информация за момченцето или негови роднини и близки, да сигнализират на тел.: 112, 02/9825920, 9825921, 9441502 или в най-близкото поделение на МВР.

Инсценирано отвличане на украински депутат, за да бъде обезвредена организирана престъпна група

http://www.mediapool.bg/instsenirano-otvlichane-na-ukrainski-deputat-za-da-bade-obezvredena-organizirana-prestapna-grupa-news260553.html

Украинският депутат Олексий Хончаренко каза пред репортери, че отвличането му днес в Одеса е било инсценировка, за да бъде обезвредена организирана престъпна група, предаде ДПА, като се позова на украинската информационна агенция Укринформ. По думите на Хончаренко, който е син на бивш кмет на Одеса, той пристигнал специално в южния укранския град, за да бъде "примамка" за похитителите си, които планирали и други престъпления освен това срещу него лично. Депутатът от "Блока на Петро Порошенко" разказа, че на място, където са чакали в засада органите на реда, е била извършена "постановка за отвличане", за да бъдат подмамени лицата, желаещи да го похитят. Преди това новинарските агенции цитираха изявление на одеската прокуратура, че депутатът е отвлечен от група неизвестни лица. Преди години 34-годишният Олексий Хончаренко е бил член на проруската Партия на регионите. След въстанието на Майдана през 2014 г. той се присъединява към "Блока на Петро Порошенко" и става яростен критик на проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Украински депутат бе отвлечен в Одеса

http://www.mediapool.bg/ukrainski-deputat-be-otvlechen-v-odesa-news260553.html

Украинският депутат Олексий Хончаренко е бил отвлечен от неизвестни нападатели в южния град Одеса, предаде Ройтерс, като се позова на негов колега и на регионалните власти. "Олексий Хончаренко беше отвлечен от неизвестни хора в Одеса посред бял ден", съобщи в парламента председателят на групата на "Блока на Петро Порошенко" Ихор Хринив. 36-годишният Хончаренко, роден в Одеса, е един от заместник-ръководителите на групата на "Блока на Петро Порошенко" в украинския парламент. Той е известен с критичните си изказвания по множество политически въпроси. Одеската прокуратура потвърди, че парламентаристът е бил отвлечен, но не съобщи подробности. Задействани са всички сили и издирвателни групи за откриването на Хончаренко, каза говорителка на главния прокурор пред телевизия "112 Украина". Преди време Хончаренко беше член на Партията на регионите и оглавяваше Одеския областен съвет. Той е син на бившия кмет на Одеса Олексий Костусев.

Иракските сили са превзели летището в Мосул

http://www.mediapool.bg/irakskite-sili-sa-prevzeli-letishteto-v-mosul-news260552.html

Иракските правителствени сили са превзели летището в Мосул часове след като започнаха офанзива срещу "Ислямска дърава", която контролира западната половина от града, съобщи държавната телевизия, цитирана от Ройтерс. "Силите за бързо реагиране и федералната полиция изцяло контролират летището на Мосул", се чете в извънредна новина, която върви по тв екраните. Площта на летищета, включително пистата е 25 кв. км., включително пистата. Атаката срещу летището започна на петия ден от офанзивата за превземане на Западен Мосул, отбелязва Асошиейтед прес. Двама полицаи съобщили, че след като полицейските части превзели летището, попаднали под ожесточен обстрел от околните сгради. Настъпващите иракски сили са подкрепяни от войници от водената от САЩ коалиция, добавиха те, без да уточнят националността им.

Най-ужасяващите контузии във футбола (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/football/naj-ujasjavashtite-kontuzii-vyv-futbola-snimki-news_595699.html

Контузиите определено са неразделна част от футбола. Някои са по-леки от други, но някои застрашават дори кариерите на най-добрите футболисти в света. В следващата галерия ще ви представим едни от най-ужасяващите контузии в света на футбола, с които дори самите играчи са се похвалили. Галерията вижте в Sportlive.bg!

В Кабул пристигна нова група афганистанци, експулсирани от Германия

http://www.mediapool.bg/v-kabul-pristigna-nova-grupa-afganistantsi-ekspulsirani-ot-germaniya-news260551.html

Група от 18 афганистански бежанци, експулсирани от Германия, пристигна в Кабул, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес. Вчера правителството в Берлин гласува законопроект, целящ да ускори връщането на мигранти, припомня агенцията. Осемнайсетте предимно млади мъже пристигнаха на летището в Кабул рано сутринта с полет от Мюнхен, съобщи за АФП началникът на летищната полиция Таймур Шах Хамиди. Според друг местен служител сред тях е имало и възрастен мъж. Това е третият полет от началото на декември, с който Германия връща бежанци в Афганистан, както предвижда сключеното миналата есен споразумение на правителството им с ЕС. Така са се завърнали в родината близо 80 бежанци от Афганистан, предимно младежи, чиято молба за убежище е била отхвърлена и са се изчерпали възможностите за обжалване. Изглежда ще последват и хиляди други - Германия е решена да ускори експулсирането след атентата, взел 12 жертви в Берлин през декември, който бе извършен от тунизийски мигрант с отказано искане за убежище. Законопроектът обаче се оспорва, що се отнася до експулсирането на афганистанци, които са втори по брой подадени молби за убежище в Германия след сирийците. Пет германски провинции от общо 16 решиха да спрат експулсирането им с оглед все още съществуващите опасности в Афганистан, където по данни на ООН през 2016 г. са убити или ранени над 11 500 цивилни. Между 300 и 400 души протестираха снощи на летището в Мюнхен срещу експулсирането на хора в една опасна страна. В началото на февруари 23-годишен младеж, експулсиран от Германия две седмици преди това, пострада при атентат в Кабул, при който загинаха 20 души и 41 бяха ранени. Несигурност, бедност и безработица царят в Афганистан, пренаселен заради притока на все нови бежанци, връщани от Пакистан, Иран и Европа (над 700 000 през 2016 г.), и стотиците хиляди разселени лица, бягащи от сраженията, посочва АФП.

Трима младежи са задържани за кражба на желязо от жп депо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6075534

Трима младежи са задържани за кражба на желязо от жп депоТрима младежи са задържани при опит да откраднат желязо от жп депо в София при операция на служители от Пето РПУ, съобщават от пресцентъра на МВР. Междувременно, полицейски постове забелязали няколко души, носещи метални елементи. Виждайки униформените, те побягнали и не се съобразили с полицейското разпореждане на спрат за проверка.

Протестиращи в Париж срещу насилието хвърляха павета по полицаите (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6075531

Протестиращи в Париж срещу насилието хвърляха павета по полицаите (снимки) Ученици блокираха 16 гимназии в Париж с подпалени контейнери за боклук и самоделни барикади в знак на протест срещу предполагаемо полицейско насилие срещу чернокож младеж, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА. Множество тийнейджъри, някои с качулки и факли в ръце, се събраха на Площада на Нацията в източната част на френската

В Женева започна нов кръг от преговорите за Сирия под егидата на ООН

http://www.mediapool.bg/v-zheneva-zapochna-nov-krag-ot-pregovorite-za-siriya-pod-egidata-na-oon-news260550.html

В Женева започна нов кръг от мирните преговори за Сирия под егидата на ООН, 10 месеца след провала на предишния опит поради засилващите се кръвопролития в разкъсваната от война страна, предаде Асошиейтед прес. Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура започна първата си сутрешна среща с делегацията на сирийското правителство, водена от Башар Джафари. Очаква се той да се срещне и с Наср Харири, високопоставен член на най-голямата опозиционна група Сирийската национална коалиция. Джафари пристигна в централата на ООН в Швейцария с малък екип вместо с пълната си делегация, отбелязва ДПА. Представителите на опозицията пристигат в Женева от вчера и някои проведоха късни срещи, подготвяйки се за преговорите, съобщава АП. Това са първите мирни преговори след провала на дипломатическия процес през април миналата година и нарастването на насилието. Де Мистура иска от двете страни да обсъдят създаването на преходно правителство с участието на всички групи, приемането на нова конституция и произвеждането на избори. Вчера обаче той заяви, че не очаква пробив, а в навечерието на преговорите делегацията на опозицията обяви, че режимът в Дамаск и неговият съюзник Иран се опитват да подкопаят мирния процес, припомня ДПА. В момента в Сирия действа трудно постигнато, нестабилно примирие, договорено от Русия и Турция, които подкрепят противоборстващи страни в шестгодишната гражданска война, отбелязва АП. Сирийската опозиция призова вчера за преки преговори "лице в лице" с делегацията на правителството в Дамаск, като изрази надежда да намери "сериозен партньор" за преговори в негово лице. Говорителят на опозиционната делегация Салем ал Муслет каза пред репортери при пристигането си в Женева, че опозиционната делегация не желае този кръг да бъде безплоден като предишния от миналата година. В същото време той изрази съмнение в готовността на Дамаск за сериозни преговори. "Ние имаме опит с този режим. Те не са тук да преговарят за политически преход, а за да печелят време и да извършват повече престъпления в Сирия. "Нямаме доверие в този режим", каза той.

Лара Гут с първа снимка след операцията

http://offnews.bg/news/n_1/n_648094.html

Швейцарската звезда в алпийските ски Лара Гут е преминала операция на коляното, което контузи по време на световното първенство в Санкт Мориц. "Последният понеделник претърпях операция на лявото коляно. Доктор Зийгрист оперира моята предна кръстна връзка, която беше скъсана, и заши менискусния хрущял", публикува в социалната мрежа "Фейсбук" самата скиорка. Русокосата красавица позира със синя патерица и благодари на физиотерапевтите и хората от екипа си, които й помогнали да премине през тези трудни дни. Лара беше голямата надежда за медали на организаторите на Световното първенство в Санкт Мориц от 6-и до 19-и февруари, но след като спечели бронза в първото състезание в Супер-Г, се контузи лошо по време на третировката за алпийската комбинация. Травмата също така слага край на надеждата й да защити титлата си от Световната купа.

Гърция даде убежище на 10 000 мигранти

http://www.cross.bg/gurtziya-migranti-ybezhishte-1535711.html

/КРОСС/Най-малко 10 000 бежанци, между които и 2000 малолетни лица, ще останат в Гърция следващите три години, след като бяха одобрени молбите им за предоставяне на убежище. Общо в Гърция има 60 000 мигранти, които останаха в стана след затварянето на западнобалканския мигрантски маршрут. Мигрантският наплив в Гърция чувствително намаля след мигрантското споразумение между ЕС и Турция. От началото на годината до Европа са стигнали 13 170 мигранти. Над 10 000 от тях са влязли в Италия, над 2000 - в Гърция. Очаква се обаче с настъпването на пролетта напливът към Гърция да нарасне.  

Листите на Коалиция КОЙ

http://offnews.bg/news/n_1/n_648093.html

Коалиция "Кой" включва Българската левица и "Зелена партия“ 1. Благоевград 1. Иван Герасимов Петрински 2. Атанас Тодоров Манушкин 3. Татяна Панайотова Ваклинова 4. Димитринка Йорданова Томова 5. Димитрина Траянова Боева 2. Бургас 1. Светозар Стоянов Съев 2 Иво Цветанов Лазаров 3 Георги Любомиров Желязков 4 Красимир Иванов Гинов 5 Димитринка Траянова Боева 3. Варна 1. Найден Тодев Найденов 2. Нейчо Стоянов Нейчев 3. Янко Илиев Стоянов 4. Арменак Аванец Хатинян 5. Антон Великов Антонов 6. Иво Великов Иванов 7. Милчо Георгиев Михайлов 8. Мария Петрова Стоименова 9. Данаил Желязков Иванов 10. Милен Василев Събев 11. Димитър Николов Латровалиев 12. Музафер Джевдедова Шабанова 4. Велико Търново 1. Ермак Тодоров Димов 2. Ружка Велчева Василева 3. Стефка Бойнова Рашкова 4. Пенка Георгиева Харизанова 5. Видин 1. Тошко Витанов Тодоров 2. Цветана Петкова Дакова 3. Венцислав Еленков Димитров 4. Камелия Еленкова Димитрова 5. Албена Георгиева Александрова 6. Илина Георгиева Йонова 7. Борислав Стоянов Милков 6. Враца 1.Искрен Валериев Дилов 2.Димитър Георгиев Господинов 3.Димитринка Петрова Бачийска 4.Тодор Ангелов Николов 7. Габрово 1. Румяна Ганчева Колева 2. Ружка Велчева Василева 3. Максим Генов Велков 8. Добрич 1. Поля Лъчезарева Ванова-Бонева 2. Цонка Енева Тодорова 3. Димитър Йорданов Желязков 4. Йорданка Стефанова Бонзова 5. Марина Николова Цанева 9. Кърджали 1. Васил Николов Попов 2. Сийка Чудомирова Найденова 3. Митко Кирилов Уручев 10. Кюстендил 1. Емил Желев Димитров 2. Атанас Янакиев Тодоров 3. Нонка Минкова Вълкова 11. Ловеч 1. Йордан Владов Кръстев 2. Пантeлей Георгиев Кочорапов 3. Татяна Панайотова Ваклинова 12. Монтана 1. Васко Петров Иванов 2. Петко Маринов Джуджев 3.Божидар Стефанов Александров 13. Пазарджик 1. Стамен Нинов Стаменов 2. Любена Миткова Начева–Григорова 3. Иван Герасимов Петрински 4. Боряна Маринова Тричкова 14. Перник 1. Николай Любомиров Радулов 2. Методи Валентинов Джамалов 3. Любомир Христов Василев 4. Георги Петков Манолов 15. Плевен 1. Ирина Петкова Алексова 2. Мартин Пъшев Иванов 3. Стоянка Илиева Бакопулу 4. Бойчо Кирилов Теофилов 16. Пловдив град 1. Александър Борисов Благоев 2. Боряна Маринова Тричкова 3. Ермак Тодоров Димов 4. Мария Христова Герина 5. Тенчо Николаев Узунов 6. Георги Ангелов Боршуков 7. Катя Янчева Георгиева 17. Пловдив област 1. Александър Борисов Благоев 2. Тенчо Николаев Узунов 3. Мария Христова Герина 4. Иво Цветанов Лазаров 5. Катя Янчева Георгиева 18. Разград 1. Снежана Иванова Желязкова 2. Галина Савчева Димитрова 3. Хортензия Валентинова Кънчева 4. Вергиния Василева Костадинова 5. Тодор Николаев Цонев 19. Русе 1. Мирослав Николаев Станчев 2. Мариян Йорданов Димитров 3. Стефан Илиев Василев 4. Йосиф Божков Георгиев 5. Анелия Христова Стоянова 6. Петър Георгиев Владев 7. Пламен Ивов Георгиев 8. Деница Ванева Йорданова 9. Иво Савов Узунов 10. Рафаил Антонов Арабаджийски 11. Михаил Розинов Кръстев 12. Иван Йорданов Иванов 13. Стефан Александров Александров 14. Галина Маринова Маринова 15. Миглена Тодорова Велева 16. Мариана Румянова Костадинова 20. Силистра 1. Васил Николов Попов 2. Цветана Петкова Дакова 3. Огнян Славчев Цветков 21.Сливен 1. ВАНЯ ВАСКОВА ТОДОРОВА 2. СТАНИСЛАВ СТЕФАНОВ ПЕТРОВ 3. МИЛЕН ЖИВКОВ ЖЕЧЕВ 4. КОНСТАНТИН ЦВЕТАНОВ ПЕТРОВ 5. МИТКО ЕНЧЕВ ДИМИТРОВ 6. ЛИДИЯ ИВАНОВА КАРАИВАНОВА – ДИМИТРОВА 7. РОСИЦА СТОЙЧЕВА МИТЕВА 8. СТОЙЧО МИТЕВ СТОЙЧЕВ 22.Смолян 1. Митко Енчев Димитров 2. Сийка Чудомирова Найденова 3. Димитър Любчов Геров 4. Огнян Славчев Цветков София – 23 Маргарита Милева Милева Васко Петров Иванов Панталей Георгиев Кочорапов Катя Стоянова Монева Петър Евтимов Евтимов Максим Генов Велков Петър Кинов Станоев Светла Борисова Размова Галина Савчева Димитрова София – 24 1. Светозар Стоянов Съев 2 Петко Маринов Джуджев 3 Йордан Владов Кръстев 4 Димитър Любчов Геров 5 Красимир Иванов Гинов 6 Атанас Тодоров Манушкин 7 Константин Цветанов Петров 8 Димитринка Петрова Бачийска 9 Георги Петков Манолов 10.Тодорка Тодорова Герова 11.Сийка Чудомирова Найденова София – 25 1. Добри Милчев Божилов 2. Пенка Георгиева Харизанова 3.  Захари Йорданов Килев 4. Мартин Пъшев Иванов 5. Христиан Тонев Дойчев 6. Атанаска Христова Георгиева 7. Любена Миткова Начева–Григорова 8. Веселка Христова Стефанова 9. Ирина Петкова Алексова 10. Елена Тодорова Василева 26. София – област 1. Тошко Витанов Тодоров 2. Георги Ангелов Боршуков 3. Божидар Стефанов Александров 4. Георги Любомиров Желязков 5. Маргарита Богданова Живкова 6. Ирина Стоянова Петрова 7. Стоян Трендафилов Миланов 8. Тодорка Тодорова Герова 9. Нонка Минкова Вълкова 27. Стара Загора 1. Стамен Нинов Стаменов 2. Бойчо Кирилов Теофилов 3. Милен Василев Събев 28. Търговище 1. Александър Панайотов Каракачанов 2.Лидия Иванова Караиванова-Димитрова 3.Тодор Николаев Цонев 4.Георги Любомиров Иванов 29. Хасково 1. Добри Милчев Божилов 2.Атанас Янакиев Тодоров 3.Методи Валентинов Джамалов 30. Шумен 1. Александър Панайотов Каракачанов 2. Димитринка Йорданова Томова 3. Вергиния Василева Костадинова 4 Теменужка Любенова Уручева 31. Ямбол 1. Георги Любомиров Иванов 2. Румяна Антонова Пеева 3. Станислав Христов Запрянов

Загубата на НЕК за 2016 г. нараства с 42%

http://econ.bg/Новини/Загубата-на-НЕК-за-2016-г-нараства-с-42-_l.a_i.737933_at.1.html

Загубата на Националната електрическа компания (НЕК) се е увеличила с 42% през 2016 г. сравнено с година по-рано и е 126.4 млн. лв., показват...

Топ 3 на най-красивите голове в Шампионската лига (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/football/top-3-na-naj-krasivite-golove-v-shampionskata-liga-video-news_595708.html

Шампионската лига се завърна с гръм и трясък на телевизионния екран и ни очарова със страхотни мачове, класни отигравания и атакуваща игра. Безспорно обаче, черешката на всеки мач - това са класните попадения, а в първите 1/8-финални срещи имаше много шедьоври. 3) Каземиро - Реал Мадрид Халфът на мадридския колос вкара невероятно попадение от повече от 25 метра във вратата на Наполи. Вижте другите запомнящи се попадения в Sportlive.bg.

На 26 март в страната ще се гласува с преференция, в чужбина - без

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/02/23/2923603_na_26_mart_v_stranata_shte_se_glasuva_s_preferenciia_v/?ref=rss


Българите, които на предсрочните парламентарни избори на 26 март гласуват в страната, ще могат да отбележат преференция за кандидат за народен представител в листата на предпочитаната политическа формация, но тези в чужбина - не. Причината - България е разделена на 31 многомандатни избирателни района (МИР) и във всеки един от тях формациите предлагат отделна кандидатдепутатска листа, от която да се избира; а тъй като няма избирателен район "Чужбина", гласовете на българите зад граница се...

Николай Русинов-Чеци ще съди магистратите, които гледат делото му

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/23/2922960_nikolai_rusinov-checi_shte_sudi_magistratite_koito/?ref=rss


Подсъдимият за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина през 2011 г. - Николай Русинов-Чеци ще съди съдебния състав, който разглежда делото му за втори път на втора инстанция. Това се разбра по време на заседанието днес, на което Чеци поиска отвод на магистратите, защото според него те са предубедени, съобщи dariknews.bg.

Русинов съобщи, че е завел искови молби срещу всеки един от тримата в съдебния състав. Делата ще са за причинените му според него неимуществени вреди. Дори...

Варненско училище чества 72 години с концерт

http://www.moreto.net/novini.php?n=344793

С концерт ще чества 72-ия си рожден ден варненското училище НУИ "Добри Христов", научи Moreto.net. В концертната програма са включени изпълнения на ученици от всички възрасти, солови изпълнения и камерна музика. Приемственост, провокативност, новаторство, устременост – това не са просто думи, а основата на все повече разгръщащата се спирала, по която творят своята приказка учители и ученици от НУИ „Добри Христов“.

Държава, бизнес и лекари се обединяват срещу некачествените храни

http://offnews.bg/news/n_1/n_648090.html

На българското законодателство му трябва адекватна нормативна база, така че да приложи цялата тежест на европейското законодателство в сферата на измамите с храни. Около това се обединиха участниците в дискусионния клуб „Измама с храни, злоупотреба с информация за храни и влиянието върху здравето на потребителя“, организиран от Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС).  Дискусията беше подкрепена от министъра на земеделието и храните проф. Христо Бозуков, омбудсмана на Република България Мая Манолова, директора на Българската агенция за безопасност на храните д-р Дамян Илиев, председателя на Комисията за защита на потребителите Маргарит Маргаритов, представители на браншовите съюзи, лекари и експерти. Основната цел е да се набележат мерките, които трябва да предприемат производителите и регулаторните органи, за да се научат потребителите да различават измамите с храни. Като основни проблеми участниците в дискусията посочиха умишлените пропуски в съдържанието на етикетите и наличието на заблуждаващо съдържание, необоснованите здравни претенции, поставянето на фалшиви етикети "био" и "еко". В България все още няма ясна нормативна база за степенуване на деянията като измама, подвеждане, заблуда на потребителите, както и санкции за невярна информация на етикета, заяви министърът на земеделието и храните проф. Христо Бозуков. Според него правен вакуум има и на ниво Европейски съюз. В изготвения нов проект на Закон за храните обаче за пръв път е разписано какво е измама в храна и е предвидена санкция за нарушителите. По време на форума се съгласува отворено писмо до министъра на земеделието и храните проф. Христо Бозуков, в което организациите настояват за експертно съдействие и бързо влизане в сила на промените в Закона за ДДС, които освобождават от данък дарените храни с изтичащ срок на годност.  Документът беше връчен на Бозуков от Мариана Кукушева, председател на НБСХС и омбудсмана на Република България Мая Манолова. Писмото е подписано и от Българския червен кръст, Българската хранителна банка, Асоциацията на месопреработвателите в България, Асоциацията на млекопреработвателите в България, Националната асоциация на млекопреработвателите, Съюза на пивоварите в България, Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. Манолова изрази убеждението си, че е необходима спешна промяна в законодателството относно контрола на храните. Според нея в момента Законът за храните е трудно четим и трудно разбираем за редовите граждани. Изисква се специална подготовка плюс юридическо образование, за да бъдат разбрани текстовете, които визират състава на храните и тяхното етикетиране, по простата причина, че всички те препращат към няколко европейски регламента. Излиза, че потребителят трябва да има пред себе си наръч от европейските регламенти, за да се увери какви са изискванията към етикетирането и състава на храните, обясни Манолова. Тя наблегна и на несъответствието между размера на глобите в сега действащия закон и оборота на нарушителите. Емил Георгиев от Федерацията за защита на потребителите пък подчерта, че липсата на достатъчно контрол в сектора създава условия за развитие на сивия сектор. Той даде за пример съдържанието на нишесте в много млечни продукти и месни консерви, за което потребителите не подозират. Представителите на другите организации също подчертаха като един от основните проблеми липсата на достатъчно контрол, в това число и по отношение на етикетирането.  Проф. Йордан Гогов, експерт по храните, даде конкретни примери за измамите, на които всеки ден са подложени българските потребители: фалшив многозърнест и ръжен хляб, смилянски боб от Китай, магданоз „от градините на баба“, произведен в Етиопия. Според д-р Любомир Кулинкси, директор на Дирекция Контрол на храните към Българска агенция по безопасност на храните, в настоящия закон за храните липсва адекватна наказателна рамка за нарушителите в полето на измамата с храни. Това е предвидено да се случи в проектозакона за храните, който мина само на първо четене в предишното Народно събрание.

Цветни столове за свежест в кухнята

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6075396

Цветни столове за
свежест в кухнятаНикога не е късно за козметично обновяване в дома и кухнята предлага богати възможности за реализиране на фантазиите. Такъв обект са столовете, които може да бъдат тотално променени с помощта на нова боя. Това би ги превърнало в красив цветен акцент или би ги вписало още по-успешно в общата идея. Има два варианта за изпълнение на плана.

И съдебният съвет подкрепи парламента да не пита Цацаров по конкретни дела

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/23/2923618_i_sudebniiat_suvet_podkrepi_parlamenta_da_ne_pita/?ref=rss


Мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) подкрепи идеята парламентът да не може да очаква от главния прокурор доклад за конкретно неприключило досъдебно производство. Темата беше повдигната покрай становището, което кадровия орган на Темида трябва да даде по конституционно дело №15 от 2016 г. То е образувано по искане на главния прокурор за тълкуване на второто изречение на чл. 84, т. 16 от основния закон, което предвижда именно възможноста Народното събрание да изслуша и приема " и други...

"Лукойл Академик" подкрепи треньора си след загубения финал за купата

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/02/23/2923658_lukoil_akademik_podkrepi_trenyora_si_sled_zagubeniia/?ref=rss


Баскетболният шампион "Лукойл Академик" няма да прави треньорска смяна след неуспеха в турнира за Купата на България. Съставът загуби от "Берое" във финала, след което се появиха твърдения за раздяла с Тони Дечев.

"Ръководството на клуба изрази пълната си подкрепа към старши треньора Тони Дечев, който остава на поста си до изтичането на договора му с клуба", обявиха от "Лукойл Академик".

Шампионите посочиха, че загубеният финал "не отговаря на целите на клуба". Те загубиха...

Кон свири на пиано (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6075518

Кон свири на пиано (Видео)Кон, живеещ в австралийска ферма, показа необичаен талант - "свири” на пиано с муцуната си, пише БТА. Собственичката на коня Мърфи го записа и разпространи клипа в интернет. Тя обясни, че той обича да се упражнява, ако му поставят йоника на открито. Софи Бейнбридж спасява коня от разпродажба миналата година.

Полицията намери момченце, издирва роднините му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6075517

Полицията намери момченце, издирва роднините муСтоличното Пето Районно управление „Полиция“ търси съдействие за установяване на роднини и близки на малко момченце. Детето е на възраст около 2 години. Било е намерено днес по обяд, в района на ж.п. прелеза при ул. „Първа Българска армия“, съобщиха от пресцентъра на МВР. Осигурена му е полицейска закрила и е настанено в специализирано заведение.

Кои са кандидатите за депутати в област Монтана (12-и МИР)

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/02/23/2923575_koi_sa_kandidatite_za_deputati_v_oblast_montana_12-i/?ref=rss


Многомандатен избирателен район 12 обхваща област Монтана. От района влизат 5 депутати.

Линковете от имената на политическите сили водят към пълния списък с имена от всяка листа:

ГЕРБ
Коалиция БСП за БЪЛГАРИЯ
Обединени патриоти - НФСБ, "Атака" и ВМРО
Воля
Движение за права и свободи (ДПС)
Нова република
"Движение Да, България"
Коалиция Реформаторски блок - Глас народен
Коалиция АБВ - Движение 21
Обединение ДОСТ
Движение за...

Полицията започна акция срещу кражбите от железопътната инфраструктура

http://www.cross.bg/elementi-metalni-zadurzhani-1535709.html

/КРОСС/ Тази сутрин, по разпореждане на началника на Пето РУ, на територията, обслужвана от районното управление, е започнала полицейска операция за противодействие на кражбите на елементи от железопътната инфраструктура. В хода на акцията, при опит за кражба на желязо от ж.п. депо, са задържани трима непълнолетни. Междувременно, полицейски постове забелязали няколко души, носещи метални елементи. Виждайки униформените, те побягнали и не се съобразили с полицейското разпореждане на спрат за проверка. Това наложило да бъде произведен предупредителен изстрел във въздуха. Няма пострадали. Извършителите са задържани. При извършени полицейски проверки, в пункт за изкупуване на черни и цветни метали, са открити част от откраднати метални елементи.

Искане Ценко Чоков да бъде върнат в ареста предизвика скандал в съдебната зала

http://www.cross.bg/chokov-tzenko-aresta-1535708.html

/КРОСС/ Скандали в съдебната зала на делото срещу кмета на Галиче Ценко Чоков. Чоков, синът му Мартин и още петима души са подсъдими като организирана престъпна група за лихварство, побои, палежи и отвличания. Следобед заседанието започна с искане за отвод на съда, предаде БНР. Направи го защитникът на Чоков Илиян Василев, който неведнъж повишаваше тон в залата и коментираше, че се допускат "процесуални еквилибристики, за да се угоди на общественото мнение". До всичко това се стигна, след като прокурорът поиска Ценко Чоков да бъде върнат в ареста. Според обвинителя има данни, че откакто е на свобода той е уговарял свидетел да си промени показанията. Преди това обаче съдът не успя да даде ход на процеса, заради отсъстващи защитници и оттам започна спорът - по каква процедура, извън заседанието, се иска промяна на мярката за неотклонение. Росен Радев - прокурор: "Един от пострадалите е заявил, че Ценко Чоков му е предложил да си смени показанията. Опасявам се, че това може да се случи много пъти - за мен това е проблем." Цветелина Нелова - съпруга на Ценко Чоков: "Има политическа поръчка на всяка цена Ценко да бъде върнат в ареста, сто човека могат да влязат и да кажат, всичко се доказва."    

Пациенти ще се жалват анонимно от лекари

https://www.24chasa.bg/region/article/6075504

Пациенти ще се жалват анонимно от лекари На изписване пациентите в държавната бургаска болница УМБАЛ ще могат да подават сигнали срещу лекари, сестри и санитари, ако са недоволни от тях при лечението си. Това ще става в специална анкета, която ще попълват на регистратурата като анонимността им се запазва. Сигналите ще се проверяват до 4 дни от постъпването му, казаха от УМБАЛ.

Заев: До 15 дни ще направим правителство

https://www.actualno.com/balkani/zaev-do-15-dni-shte-napravim-pravitelstvo-news_595702.html

Лидерът на СДСМ Зоран Заев заяви, че вече са осигурени подписите за получаването на мандат за ново правителство. Според него остава още малко от преговорите с най-голямата албанска партия Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) за сформирането на правителство и до 10-15 дни

Стефан Янев: Нередностите в МО са в резултат на неефективно управление

https://www.actualno.com/politics/stefan-janev-nerednostite-v-mo-sa-v-rezultat-na-neefektivno-upravlenie-news_595703.html

Повечето от констатираните нередности, поне моето впечатление е такова, са в резултат на неефективно управление и липсата на достатъчно компетентност и експертиза в предишното политическо ръководство. Това каза служебният вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев

Малкият Байрям все пак заминава за трансплантация в Германия

http://www.mediapool.bg/malkiyat-bairyam-vse-pak-zaminava-za-transplantatsiya-v-germaniya-news260549.html

Деветгодишният Байрям Али, чието заминаване за бъбречна трансплантация в Германия беше спряно от здравното министерство в последния момент под предлог, че може да се извърши и тук, все пак ще се лекува в чуждата клиника. Същевременно здравното министерство уволни директора на Фонда за лечение на деца Владимир Пилософ по неясни засега причини, като най-вероятно той ще понесе отговорност за забъркания скандал. След продължил повече от четири часа лекарски консилиум в болница “Лозенец“ в четвъртък, бабата и дядото на детето са били уведомени, че то ще бъде изпратено за операция в Германия, съобщи бТВ. Момчето, което е с тежки увреждания, бе одобрено от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца през ноември миналата година и трябваше да замине за Германия в началото на седмицата. Ден преди пътуването обаче беше спряно от здравното министерство под предлог, че трансплантацията може да се извърши и у нас. Решението да не бъде пуснато детето беше взето на базата на становищата на трансплантолозите проф. Любомир Спасов от болница “Лозенец“ и проф. Петър Панчев от Александровска болница, въпреки че преди това водещи детски уролози и нефролози се произнасят, че на детето предстоят серия сложни операции, за които тук няма възможности. Първоначално от здравното министерство бяха категорични, че трансплантацията може да се извърши тук и българските специалисти имат необходимия опит, но статистиката на Изпълнителната агенция по трансплантациите показва, че за пет години е извършена една единствена бъбречна трансплантация на дете. Под обществения натиск министерството започна да отстъпва и прехвърли решението на медицински консилиум, който в крайна сметка реши, че детето трябва да се лекува в Германия. Уволнен е директорът на фонда, пуснал детето в чужбина По-късно през деня от здравното министерство съобщиха, че е освободен директорът на Фонда за лечение на деца Владимир Пилософ. Причините за уволнението засега са неясни, а Пилософ научи за уволнението си от медиите. Той беше назначен на поста през април миналата година след показните арести на бившия директор Павел Александров и екипа му, срещу които все още няма никакви обвинения. Оставката на Пилософ е искана от месеци от бивши членове на Обществения съвет заради подмяна на решения. В случая обаче той е издал заповед за изпращането на детето в Германия на основание на решение на Обществения съвет след получени становища от лекари. Детето чака нова дата за Германия Междувременно малкият Байрям изпусна датата за насрочената му операция в германската клиника. Не е ясно кога ще е новата, но семейството е получило уверението, че пътуването ще е в най-кратки срокове, предвид тежкото състояние на детето, съобщи бТВ. Същевременно водещи детски специалисти отново коментираха, че в момента у нас няма необходимите условия за детски бъбречни трансплантации, а създадената преди години успешна практика брутално потъпкана. Националният консултант по детска нефрология доц. Анелия Буева коментира, че решението на Фонда за лечение на деца Байрям да замине в Германия е взето въз основа на три мнения на специалисти, които казват, че трансплантацията не може да се извърши у нас. Това са детският уролог д-р Стоян Пеев от “Пирогов“, д-p Димитъp Рycинoв, детски нефролог от специализираната болница по детски болести “Проф. Иван Митов“ ЕАД, който проследява всички нуждаещи се деца преди и след трансплантациите и детският нефролог д-р Полина Митева от същата клиника. “Тези компетентни хора дават мнението си, общественият съвет към фонда казва “да“, обаче новият правилник на фонда гласи, че трябва да се вземе становище и от националния консултант. В случая национален консултант по трансплантология е проф. Любомир Спасов и той не само казва “не“, но казва, че той ще извърши трансплантацията", разказа Буева. Тя припомни, че между 2005 и 2010 г. е имало българо-френски екип, който е извършвал такива трансплантации у нас в “Пирогов“. “От Франция всяка година идваха 15 души по няколко пъти, в зависимост от нуждите на българските деца. Това се случваше по силата на междуправителствено споразумение и болница “Пирогов“ беше избрана след огледи на френските специалисти в българските клиники. Това беше прекратено брутално на 4 април 2010 г. от проф. Любомир Спасов и тогавашния директор на Агенцията по трансплантации д-р Теодора Джалева. Те изпратиха факс до "Пирогов", че това е незаконна трансплантация. От този момент френските специалисти повече не са стъпили в България и децата се трансплантират в чужбина“, разказа Буева. Д-р Марин Георгиев, завеждащ Клиниката по урология към Александровска болница, също обясни, че у нас в момента не съществува структура, в която да се извършва трансплантация на деца. По думите му няма нищо срамно да се канят чужди специалисти и децата да се лекуват навън, когато у нас няма условия да се случи.

Детето, което държавата спря, все пак заминава за трансплантация в Германия

http://www.mediapool.bg/deteto-koeto-darzhavata-sprya-vse-pak-zaminava-za-transplantatsiya-v-germaniya-news260549.html

Деветгодишният Байрям Али, чието заминаване за бъбречна трансплантация в Германия беше спряно от здравното министерство в последния момент под предлог, че може да се извърши и тук, все пак ще се лекува в чуждата клиника. След продължил повече от четири часа лекарски консилиум в болница “Лозенец“ в четвъртък, бабата и дядото на детето са били уведомени, че то ще бъде изпратено за операция в Германия, съобщи бТВ. Момчето, което е с тежки увреждания, трябваше да замине за Германия в началото на седмицата, но ден преди пътуването беше спряно от здравното министерство под предлог, че трансплантацията може да се извърши и у нас. Решението да не бъде пуснато детето беше взето на базата на становищата на трансплантолозите проф. Любомир Спасов от болница “Лозенец“ и проф. Петър Панчев от Александровска болница, въпреки че преди това водещи детски уролози и нефролози се произнасят, че на детето предстоят серия сложни операции, за които тук няма възможности. Първоначално от здравното министерство бяха категорични, че трансплантацията може да се извърши тук и българските специалисти имат необходимия опит, но статистиката на Изпълнителната агенция по трансплантациите показва, че за пет години е извършена една единствена бъбречна трансплантация на дете. Под обществения натиск министерството започна да отстъпва и прехвърли решението на медицински консилиум, който в крайна сметка реши, че детето трябва да се лекува в Германия. Междувременно обаче малкият Байрям изпусна насрочената му дата в германската клиника. Все още няма дата кога ще се случи това, но семейството е получило уверението, че пътуването ще е в най-кратки срокове, предвид тежкото състояние на детето, съобщи бТВ. Същевременно водещи детски специалисти отново коментираха, че в момента у нас няма необходимите условия за детски бъбречни трансплантации, а създадената преди години успешна практика брутално потъпкана. Националният консултант по детска нефрология доц. Анелия Буева коментира, че решението на Фонда за лечение на деца Байрям да замине в Германия е взето въз основа на три мнения на специалисти, които казват, че трансплантацията не може да се извърши у нас. Това са детският уролог д-р Стоян Пеев от “Пирогов“, д-p Димитъp Рycинoв, детски нефролог от специализираната болница по детски болести “Проф. Иван Митов“ ЕАД, който проследява всички нуждаещи се деца преди и след трансплантациите и детският нефролог д-р Полина Митева от същата клиника. “Тези компетентни хора дават мнението си, общественият съвет към фонда казва “да“, обаче новият правилник на фонда гласи, че трябва да се вземе становище и от националния консултант. В случая национален консултант по трансплантология е проф. Любомир Спасов и той не само казва “не“, но казва, че той ще извърши трансплантацията", разказа Буева. Тя припомни, че между 2005 и 2010 г. е имало българо-френски екип, който е извършвал такива трансплантации у нас в “Пирогов“. “От Франция всяка година идваха 15 души по няколко пъти, в зависимост от нуждите на българските деца. Това се случваше по силата на междуправителствено споразумение и болница “Пирогов“ беше избрана след огледи на френските специалисти в българските клиники. Това беше прекратено брутално на 4 април 2010 г. от проф. Любомир Спасов и тогавашния директор на Агенцията по трансплантации д-р Теодора Джалева. Те изпратиха факс до "Пирогов", че това е незаконна трансплантация. От този момент френските специалисти повече не са стъпили в България и децата се трансплантират в чужбина“, разказа Буева. Д-р Марин Георгиев, завеждащ Клиниката по урология към Александровска болница, също обясни, че у нас в момента не съществува структура, в която да се извършва трансплантация на деца. По думите му няма нищо срамно да се канят чужди специалисти и децата да се лекуват навън, когато у нас няма условия да се случи.

Увеличават допълнителните възнаграждения на полицаите

http://www.moreto.net/novini.php?n=344813

Допълнителните възнаграждения, които полицаите получават въз основа на оценка, ще бъдат увеличени. Това каза служебният зам.-министър на вътрешните работи Маринела Белева пред журналисти след като присъства на дискусия със синдикатите в МВР, организирана от омбудсмана Мая Манолова.

През април се очаква първата доставка на самолетни двигатели за ВВС по договора с Русия

http://www.cross.bg/yanev-dogovora-dvigateli-1535706.html

/КРОСС/ Първата доставка по договора с руската страна за самолетни двигатели за военната ни авиация ще бъде направена в началото на април. Това съобщи министърът на отбраната Стефан Янев, предаде БНР. По думите му договорът до момента се изпълнява ритмично. Военното министерство проверява над сто обществени поръчки, като в 45 от тях са установени проблеми, 9 са предали на прокуратурата, а 36 са предадени на Държавната финансова инспекция. Очаква се институциите да се произнесат за това дали има нарушения, посочи министър Янев.  

Църквата провежда тържества в чест на Свети Серафим

http://www.cross.bg/serafim-svetetza-patriarh-1535707.html

/КРОСС/ Една година от тържественото прославление на новоканонизирания светия - св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец се навършва на 26 февруари, съобщиха от Светия синод. В течение на целия ден на всеки кръгъл час ще бъде отслужван молебен към светеца и вярващите ще бъдат помазвани с осветен елей от кандилото при гроба му. По повод годишнината от прославлението на св. Серафим с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и по решение на Светия Синод на БПЦ-Българска патриаршия ще бъдат организирани празненства с участието на представители на Руската православна църква и Света Гора Атон. В събота, 25 февруари, в Руския културно-информационен център, ще се състои юбилейна научно-богословска конференция, посветена на годишнината от прославлението на св. Серафим. Международната конференцията, в която ще вземат участие духовници, изтъкнати учени историци и богослови, се организира от Подворието на Московския и на цяла Русия патриарх в София в рамките на програмата «Возвращение забытых имен». Начало конференции в 10.00 ч. От 16.30 ч. в Руския храм-подворие "Св. Николай" ще започне Всенощное бдение, което ще бъде оглавено от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприян. Същия ден от 19 ч. ще се състои концерт в Мраморната зала на Руския културно-информационен център. В него ще вземат участие мъжкия камерен хор „Възкресение» от гр. Днипро под диригентството на А

Утре термометърът бележи до 21 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6075496

Утре термометърът бележи до 21 градусаПрез нощта ще бъде ясно, а утре - предимно слънчево, с временни увеличения на облачността, главно над югоизточните райони от страната. Вятърът ще е слаб до умерен от запад-югозапад. Ще бъде топло с минимални температури между 3 и 7 градуса, а максимални - между 16 и 21 градуса. През нощта срещу събота от запад облачността ще започне да се

Ара Маликян: Цигулката е най-важната личност в моя живот!

https://www.actualno.com/music/ara-malikjan-cigulkata-e-naj-vajnata-lichnost-v-moja-jivot-news_595701.html

„Нямам търпение да споделя музиката си с публиката в София“, споделя виртуозният цигулар Ара Маликян, който ще представи спектакъла „Невероятната история на една цигулка“ на 28 февруари в Зала 1 на НДК. Това е разказ за вдъхновяващо пътешествие през различни музи

Общинският съвет прие единни правила за прием в първи клас

//dariknews.bg/novini/bylgariia/obshtinskiiat-syvet-prie-edinni-pravila-za-priem-v-pyrvi-klas-2005860

Ясни са вече новите правила, по които столичните училища ще приемат първокласници. Очаквано най-много точки ще има за близостта между дома и училището.

Зам.-кметът по култура и образование Тодор Чобанов обясни, че в

Двама души оцеляха в кратера на действащ вулкан (СНИМКИ))

//dariknews.bg/novini/sviat/dvama-dushi-oceliaha-v-kratera-na-dejstvasht-vulkan-snimki-2005864

Аржентинският вулканолог Родолфо Алварес и неговият местен гид останаха живи, след като паднаха в кратера на действащия вулкан Масая в Никарагуа, пише в. "Индипендънт".

Военното министерство плащало на лектори да говорят за въоръжените сили

//dariknews.bg/novini/bylgariia/voennoto-ministerstvo-plashtalo-na-lektori-da-govoriat-za-vyoryzhenite-sili-2005866

Министерство на отбраната е плащало на лектори да разясняват развитието на въоръжените ни сили. Това е една от съмнителните обществени поръчки във ведомството, обяви служебният военен министър Стефан Янев.

Рокада в борда на директорите в порта

//dariknews.bg/regioni/burgas/rokada-v-borda-na-direktorite-v-porta-2005867

Рокада в борда на директорите в пристанище Бургас, в съвета влиза нов член. Това реши служебният министър на транспорта Христо Алексиев. По негово разпореждане  са извършени промени в ръководствата на „Пристанище Варна“ ЕАД, порта в Бургас и ДП „Пристанищна инфраструктура“. Информацията съобщава мо

Познавате ли това момченце, търсят се близките му? (СНИМКА)

//dariknews.bg/regioni/sofiia/poznavate-li-tova-momchence-tyrsiat-se-blizkite-mu-snimka-2005861

Малко момченце е открито в района на ж.п. прелеза при ул. „Първа Българска армия“ в София. Полицията издирва родители и близки на детето.

На момченцето е осигурена полицейска закрила и е настанено в специализирано заведение.
<

Пешеходец преби шофьор при скандал на пътя

http://www.cross.bg/putya-shofyor-skandal-1535705.html

/КРОСС/ 45-годишен шофьор на лек автомобил е със счупен нос след саморазправа на пътя. Водачът е бил ударен в лицето от пешеходец при скандал. Инцидентът е станал във вторник вечерта на варненската улица „Георги Бенковски", съобщават от МВР. В резултат на юмручния удар пострадалият е получил фрактура на носни кости. Извършителят е бил задържан за едно денонощие. Той е 27-годишен, от Видин, известен на МВР. Случаят е докладван на Районна прокуратура - Варна.

Полицията търси родителите на намерено в София момче на 2 години

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/23/2923641_policiiata_tursi_roditelite_na_namereno_v_sofiia/?ref=rss


Столичната полиция търси съдействие във връзка с намерено днес момче на около 2-годишна възраст, съобщиха от пресцентъра на МВР.

То е открито днес около обяд в района на железопътния прелез при ул. "Първа Българска армия" в София и за момента е настанено в специализирано заведение.

Полицията призовава хората, които могат да помогнат с допълнителна информация за детето или негови роднини и близки, да сигнализират на телефони 112, 02/9825920, 9825921, 9441502 или в...

Няколко приказки за "Жълти стотинки“

https://www.actualno.com/interview/njakolko-prikazki-za-jylti-stotinki-news_595619.html

Един от първите проекти на инициатива „Жълти стотинки“ в партньорство с "Виваком" вече е факт – апартаментът в квартал Дружба за младежите, напуснали домовете за сираци, е завършен и дори има своите жители. На откриването беше представено реновираното жилище и анон

Българският воински съюз към "Дневник": Не се заяждайте с организации, които не са ви по зъбите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/02/23/2922173_bulgarskiiat_voinski_sujuz_kum_dnevnik_ne_se/?ref=rss


В началото на миналата седмица паравоенните организации Комитет за Национално Спасение "Васил Левски" и Воински съюз – Българско национално опълчение "Шипка" публикуваха в интернет видео, в което съобщиха, че на 11 февруари т.г. в района на българо-турската граница са били открити "агенти" на "Българския хелзинкски комитет", които са подпомагали

нелегалното преминаване през границата

на чужди граждани.

Във видеото официалният говорител на двете организации...

Доц. Александър Корнезов: Европейският съюз е солидарност и мир, не само счетоводство

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/02/23/2923617_doc_aleksandur_kornezov_evropeiskiiat_sujuz_e/?ref=rss


При получаването на наградата "Юрист на 2016 в сряда българкият съдия в Общия съд на ЕС доц. Александър Корнезов произнесе забележителна тематична реч за значението на ЕС и своята тревога за бъдещето на съюза.
Препечатваме речта от сайта "Правен свят". Заглавието е на "Дневник".

Благодаря много за наградата, която приемам с огромна отговорност.
Ако ми позволите, бих си позволил няколко думи като гражданин, не като юрист тази вечер. Тъй като живеем във време разделно....

"Служебната" ревизия в МО: Храна, напитки, сим карти...

http://www.mediapool.bg/sluzhebnata-reviziya-v-mo-hrana-napitki-sim-karti-news260548.html

Така наречената ревизия във военното министерство все повече добива характеристиките на фарс, като освен това едва ли някога ще стане публична. Без да представи конкретни договори, които могат да бъдат публично проверени, служебният военен министър Стефан Янев обяви гръмко за нередности като неизгодна поръчка за доставка на електричество, платено социологическо проучване, което така и не е било представено, сделка за храна и напитки без да е проведена обществена поръчка и други. Той хвърли цялата вина за затрудненото състояние на сектора върху неефективното и некомпетентно управление на предишното политическо ръководство на ведомството, като оправда чиновниците в министерството, които по думите му били поставени в стрес и управленски вакуум. Проблемите на Министерството на отбраната с обществените поръчки са добре известни от месеци. Ведомството само прекрати серия поръчки заради установени нередности, а преди това те бяха обект на проверка и от прокуратурата. В рамките на "служебната" проверка обаче липсва каквато и да е информация за някои от договорите, които привлякоха най-силно общественото внимание. За какво става въпрос в ревизията? Първоначално Янев анонсира проверката в МО с новината, че е предал на прокуратурата доклад с над 100 поръчки. Днес обаче разясни, че всъщност това е броят на всички проверени процедури. "Никога не е имало 100 поръчки на прокурор. Но числата в случая не са важни, важно е какво се случва фактологически - че по девет от тези процедури е установено наличие на индикатори, с които се занимава прокуратурата. Когато те се произнесат и кажат има ли такива нарушения или няма, образуват ли дело по някои от тях или не, тогава вече разговорът е съвсем друг", коментира министър Янев. Така от обясненията му стана ясно, че от всички проверени поръчки реализираните са 82. В 45 от тях са засечени някакви нарушения, като при 9 са засечени въпросните "индикатори, с които се занимава прокуратурата". Останалите са предадени на Агенцията за държавна финансова инспекция. "Ние на този етап не можем да кажем и по никакъв начин не сме искали да правим такова внушение, което би било съвсем неоснователно", каза Янев. Въпреки това той представи някои от най-“фрапантните“ нарушения с уточнение, че няма да изнася конкретните данни, тъй като прокуратурата работи и има опасност да излезе класифицирана информация. Така на практика не може да се провери до колко сериозни са установените нарушения, а и дали въобще има нарушения. Към момента ведомството няма и анализ на каква сума възлизат щетите. Сим карти, храна и напитки, социологически проучвания... Сред най-сериозните нарушения са закупуването на храна и напитки без да е проведена поръчка. Служебният министър не уточни за коя конкретна структура става въпрос, но отбеляза, че поръчката за "няколко милиона“. Установени са и неизгодни договори за доставка на сим карти и електрическа енергия. Министърът уточни само, че са били плащани повече сим карти отколкото са служителите в дадената структура. Засечен е и договор с частна социологическа агенция за установяване на обществените нагласи към армията, чието проучване според министъра така и не било представено. Не са изпълнени напълно и договори за покупка на гуми и акумулатори, като министерството не е предприело необходимите действия. Друг от представените договори пък е с частна фирма за консултантска услуги за подбор на човешки ресурси. Проблемът тук бил, че било предложено закриване на офиса на началника на отбраната, което явно Янев не одобрява. Нищо ново Проверката на Янев не прави изключение от обичайната практика в МО всеки министър да стартира мандата си с „изобличаващи“ разкрития за предшествениците си, които впоследствие постъпват в прокуратурата. Тези събития обикновено са съпроводени с огромен медиен интерес и се превръщат във водещи новини. По-късно обаче всичко потъва и след няколко месеца се забравя. Прокуратурата така и не успя да повдигне обосновано обвинение срещу който и да е политик или висш служител в МО, въпреки многогодишните съмнения за злоупотреби с десетки милиони. Сега Ненчев се превърна в основна мишена на прокуратурата, която веднага след оставката на кабинета му повдигна две обвинения – заради поръчка за шиенето на униформи и отказа му да продължи поддръжката на старите съветски машини МиГ 29 в Русия. Бившият военен министър обаче определя обвиненията като абсурдни. Подобен сценарий се разигра и с ексвоенния министър Николай Цонев. Той дори бе обявен от прокуратурата за "абсолютен престъпник", а впоследствие бе оправдан по всички дела срещу него.

Тайни клиенти ще следят инвестиционните дружества

http://www.mediapool.bg/taini-klienti-shte-sledyat-investitsionnite-druzhestva-news260547.html

Комисията за финансов надзор (КФН) ще предложи другата седмица за обществено обсъждане законови промени за въвеждане на фигурата на таен клиент за инвестиционни дружества. Това каза председателят на надзора Карина Караиванова при откриването на дискусионния форум "Печели находчиво: нови хоризонти за личните спестявания", предаде БТА. Мярката ще е насочена най-вече за тези, работещи без лиценз, защото ежедневно граждани биват мамени от такива фирми, посочи Караиванова. Финансовата грамотност на хората и защитата на интересите на инвеститорите са наша основна цел, посочи председателят на регулатора. "Финансовите експерти и медиите са големи длъжници на обществото в тази област. Нашата задача е да работим по-активно за предоставяне на информация за продуктите на застрахователните и на пенсионни дружества. Вече сме започнали разговори с водещи български университети за повишаване на финансовите знания на студентите", каза още Караиванова.  

Ексминистърки се снимат до НДК

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6075363

Ексминистърки се снимат до НДКБившите министърки Екатерина Захариева - на правосъдието, Ивелина Василева - на околната среда и водите и Лиляна Павлова - на регионалното развитие си направиха снимка в близост до НДК. "Малка почивка сред природата и близо до работата. В такъв слънчев ден работата върви по-леко и бързо", написа във фейсбук Екатерина Захариева,

Таблица във входа показва обезщетенията за парно, пари на ръка няма да се връщат

http://offnews.bg/news/n_1/n_648092.html

Столичният общински съвет /СОС/ прие предложението на "Топлофикация София" ЕАД да обезщети клиентите на дружеството, останали дълго време без парно и топла вода в топлофикационен район Изток. Във всички засегнати сгради до края на февруари ще бъдат разлепени съобщения с таблица какви обезщетения ще бъдат начислени за съответната абонатна станция. Във всяка сграда обезщетенията ще бъдат различни и ще се изчисляват съобразно броя дни без топлоподаване или с влошено снабдяване. Не се налага клиентите да подават жалби, молби или заявления за обезщетения. Абонатите ще видят количествата приспадната топлоенергия и сумите за обезщетение в месечните съобщения за февруари, които ще получат след 15 март. Обезщетението/неустойката за абонатите ще бъде изчислена на базата на съответния дял на клиента от общото потребление в абонатната станция, посочват от "Топлофикация София", информира БТА.  От 28 работни дни през февруари ще бъдат извадени дните с влошено или изцяло липсващо топлоподаване за съответната абонатна станция. Тези дни няма да участват при формирането на прогнозната сметка за месеца. Периодът без топлоподаване в съответната сграда ще бъде отразен на отделен ред в месечната фактура. От показанията на общия топломер в абонатната станция ще бъде сторнирано цялото количество енергия с влошени показатели, която е доставяна до клиентите в дните на аварията. Това количество ще бъде отразено в месечните фактури със знак минус и няма да участва в разпределението на потребената енергия за месеца, така и в изравнителната сметка. На всички засегнати засегнати от аварията без топлоподаване или влошено такова до 48 ч. няма да се начисляват прогнозни количества енергия за отопление и топла вода за целия период, независимо, че някои сгради може да са били без топлоподаване по-малко време. Засегнатите над 48 ч. абонати допълнително ще получат обезщетение /неустойка/ за липсата та топлинна енергия в периода след 48-ия час до окончателното възстановяване на топлоподаването. Обезщетение ще бъде прихванато от общото месечно задължение за февруари на съответния абонат. Сумите няма да се изплащат на каса или по банков път, подчертават от дружеството.

"Лукойл-Академик" остави треньора Тони Дечев на поста му въпреки загубения финал

https://www.24chasa.bg/sport/article/6075469

"Лукойл-Академик" остави треньора Тони Дечев на поста  му въпреки загубения финал"След обстоен анализ на представянето на отбора, спортно-техническото ръководство на "Лукойл-Академик" обсъди и прие мерки по подобряване на тренировъчния процес и контрола върху подготовката, както и персонални мерки към част от играчите. Ръководството на клуба изрази пълната си подкрепа към старши треньора Тони Дечев,

Познавате ли това дете?

https://www.actualno.com/sofia/poznavate-li-tova-dete-news_595698.html

Полицията търси съдействие във връзка с открито малко момченце.   Детето е намерено в района на ж.п. прелеза при ул. „Първа Българска армия“, осигурена му е полицейска закрила и е настанено в специализирано заведение, съобщиха от МВР. Хората, които могат да помогнат с допълнителна информация за момченцето или негови роднини и близки, да сигнализират на тел.: 112, 02/9825920, 9825921, 9441502 или в най-близкото поделение на МВР.

Ара Маликян: не свиря на една сцена с хора, които не харесвам

http://offnews.bg/news/n_1/n_648088.html

„Нямам търпение да споделя музиката си с публиката в София“, споделя Ара Маликян, който ще представи спектакъла „Невероятната история на една цигулка“ на 28 февруари в Зала 1 на НДК. Това е разказ за вдъхновяващо пътешествие през различни музикални епохи. Цветните композиции идват от различни страни, култури и стилове: „Ще свирим музика от барок до поп и рок - от Бах до Led Zeppelin, Radiohead и Дейвид Боуи, както и доста авторски композиции“, разкрива цигуларят. „Днес мога да си позволя да работя единствено с хора, които наричам свои приятели. Не се качвам на една сцена с човек когото не харесвам“, споделя виртуозният музикант. Поради големия интерес към концерта „Невероятната история на една цигулка“, организаторите пускат в продажба и втори балкон на Зала 1, където цената за билет варира от 40 до 60 лева. Билетите на цени от 40 до 100 лева са в продажба в системата на Ивентим и в Билетния център на НДК.

Лукойл Академик не прие оставката на Тони Дечев

http://offnews.bg/news/n_1/n_648091.html

Ръководството на баскетболния хегемон на България Лукойл Академик съобщи, че старши треньорът на тима Тони Дечев остава на поста си, въпреки загубения финал от Берое в турнира за купата. В отворено писмо до медиите от правешкия клуб посочват, че ще бъдат предприети стъпки за подобряване на тренировъчния процес, както и ще бъдат взети мерки срещу част от играчите. След поражението от Берое Дечев обяви, че ще си подаде оставката. Ето и пълния текст на декларацията: "По повод приключилия турнир за купата на България, ръководството на Лукойл Академик поздравява отбора на БК Берое Стара Загора със спечеления трофей - първи в историята на клуба и извоюван с отлична игра в една мъжка битка. Макар че класирането на финал в такава престижна надпревара би могло да се отчете като достойно постижение за всеки баскетболен клуб, за Лукойл Академик то не отговаря на целите, поставени пред тима. След обстоен анализ на представянето на отбора, спортно-техническото ръководство на клуба обсъди и прие мерки по подобряване на тренировъчния процес и контрола върху подготовката, както и персонални мерки към част от играчите. Ръководството на клуба изрази пълната си подкрепа към старши треньора Тони Дечев, който остава на поста си до изтичането на договора му с клуба."

В Троян набират средства за паметник на героите от Дойранската епопея

https://www.actualno.com/lovech/v-trojan-nabirat-sredstva-za-pametnik-na-geroite-ot-dojranskata-epopeja-news_595696.html

Община Троян, Национално дружество „Традиция“ - регионален клон, „34-ти пехотен Троянски полк“ Априлци-Троян и Общински съюз на ветераните от войните на България-Троян обявяват началото на дарителска кампания за набиране на средства, под надслов „Помним герои

Кризата в Йемен се задълбочава

https://news.bg/economics/krizata-v-jemen-se-zadalbochava.html

Срив на валутата и скок в цените за хранителни продукти

Шулц може да бъде разследван за неправомерни действия, докато е бил председател на ЕП

http://www.cross.bg/shyltz-predsedatel-dokato-1535703.html

/КРОСС/Мартин Шулц, главният съперник на германския канцлер Ангела Меркел на предстоящите в страната през септември парламентарни избори, може да бъде разследван за препоръчване на съмнителни бонуси и назначения, докато е бил председател на Европейския парламент, съобщи днес Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), цитирана от ДПА. Твърдения, че 61-годишният Шулц е извършил такива нередности, се появиха в някои медии. Специалисти в ОЛАФ проучват дали са налице "достатъчно подозрения за измама, корупция или каквато и да било незаконна дейност в ущърб на финансовите интереси на ЕС, за да има службата основания да възбуди дело", каза за ДПА нейна говорителка. Извършваната в момента първоначална преценка ще определи дали трябва да започне разследване. ОЛАФ подчерта, че тази преценка не означава, че съответните лица са виновни за закононарушение. Списание "Шпигел" писа, че докато е бил начело на Европейския парламент, Шулц е настоявал за преференциални условия за своя довереник Маркус Енгелс. Според германския седмичник през октомври 2015 г. бившият председател на ЕП е помогнал на други свои сътрудници да получат изгодни предимства. Европейският парламент заяви, че не вярва Мартин Шулц да е нарушил закона. Социалдемократът Шулц беше председател на ЕП от 2012 г. до края на януари, когато обяви, че ще се яви на изборите в Германия като съперник на консерваторката Меркел.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване