Докато е на работното си място, на Чуркин му прилошава и впоследствие умира в болницата. Но според мнението на някои експерти истинската причина за смъртта на световноизвестния дипломат е съвсем друга.
 
Своето мнение изказа и известният руски блогър Елена Миро. Според нея внезапен инфаркт като този на Чуркин застига само тези, които въобще не проследяват здравословното си състояние. А руските дипломати, особено на такива длъжности, преминават регулярни изследвания и то при най-добрите специалисти. Самият Виталий Чуркин не е правил изключение.
 
Елена Миро е убедена, че смъртта на дипломата не е стечение на обстоятелствата. Според нея той е убит от терористи или от т. нар. "нефтени спонсори".
 
Както е известно убийство, прикрито като внезапен сърдечен пристъп, е в прийомите на спецслужбите на по-развитите страни. Подобни случаи са били практикувани често във втората половина на миналия век. Според Миро тази идея е прихваната от терористите и я прилагат активно, когато се наложи някой да бъде отстранен.
 
Неотдавна в Турция бе хладнокръвно застрелян руският посланик Андрей Карлов. Убийството бе извършено от бивш турски полицай, свързан с Ислямска държава.
 
Терористите просто се изплашиха от успеха на коалицията Русия - Турция - Сирия в Близкия Изток. Елена Миро смята, че тук може да се направи паралел със ситуацията в САЩ.
 
Отскоро начело на страната застана Доналд Тръмп, известен с инициативите си за сближение с Русия по редица въпроси, в това число и по проблемите на международния тероризъм. Американският президент нееднократно е заявявал, че Щатите трябва да се съюзят с Русия и да започнат съвместна борба с основната световна заплаха в лицето на тероризма и Ислямска държава.
 
В редиците на повечето терористични групировки вече осъзнават, че такъв съюз ще доведе до пълната им ликвидация и то по всички фронтове. Както е известно, основната тактика на радикалните ислямисти е именно сплашването. Затова и с убийството на руски дипломати те се опитат да вкарат всеят страх в Русия, а също да попречат за подобряване на отношенията й със САЩ.
 
"Убедена съм, че макар и да не назоват убийците, те ще бъдат намерени и наказани, а тероризмът в Близкия Изток ще бъде унищожен. Именно това ще е най-доброто, което може да бъде направено в памет на забележителния руски дипломат Виталий Чуркин", смята Елена Миро.

Превод и редакция: БЛИЦ