Инвеститорите в имоти в Азия се отдръпват от пазара

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/investitorite-v-imoti-v-aziia-se-otdrypvat-ot-pazara-235016/

Основните опасения са свързани с влиянието на лихвените проценти върху вложенията

Проф. Балтов: Разходите на “Пирогов” може да намаляват с 6 млн. на година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6090171

Проф. Балтов: Разходите на “Пирогов” може да намаляват с 6 млн. на годинаПроф. Асен Балтов от понеделник е директор на "Пиргово". Роден е на 19.9.1966 г. в столицата. През 1994 г. завършва Медицинския университет в София. 2 г. по-късно започва специализация по ортопедия и травматология в “Пирогов”, където работи до декември 2006 г. След това до февруари 2013 г. е ординатор в Катедрата по ортопедична травматология и

Новата "Киа Пиканто" е с турбомотор и спортно изпълнение

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/03/03/2927748_novata_kia_pikanto_e_s_turbomotor_i_sportno_izpulnenie/?ref=rss


Най-малкият модел на "Киа" - "Пиканто" намери над 1.4 млн. купувачи от 2011 година до сета. Третото поколение на автомобила ще направи официалната си премиера на автосалона в Женева (7-19 март), като веднага прави впечатления много по-интересната визия. Мъникът ще има и GT-версия, с подчертано спортно излъчване, като до момента има снимки само на тази версия.

Колата има с 1.5 см по-голямо междуосие и в резултат салонът е по- просторен, а багажникът има обем между 255 и 1100 литра....

Над 4000 български знамена бяха раздадени във Враца

http://www.cross.bg/mart-vratza-treti-1536468.html

/КРОСС/ Над 4000 български знамена бяха раздадени за честването на Националния празник във Враца. С трикольор в ръце деца и възрастни се събраха на тържеството във Враца по повод Трети март. Най-хубавото нещо на трети март е да носиш българското знаме и да се гордееш, че си българин, но не само на трети март, трети март е един хубав повод да го покажем. Нося българския флаг с гордост и с радост, защото днес е най хубавият, най-светлият празник, който трябва да го почитаме, ние, нашите деца, внуци и правнуци - казват жители на Враца. Балони с цветовете на трикольора полетяха в небето след края на церемонията.  

Ед Шийран пусна в продажба новия си албум

//dariknews.bg/novini/liubopitno/ed-shijran-pusna-v-prodazhba-noviia-si-album-2007706

Британският певец Ед Шийран издаде третия си албум "Divide", в който разширява жанровия си обхват със заемки от ирландския фолк, африканските ритми и дори рапа, предаде АФП.
 

Учени изобретиха робот на колела (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/tehnologii/ucheni-izobretiha-robot-na-kolela-video-2007707

Американската компания "Бостън дайнамикс" представи видео с човекоподобен робот с колела, вместо крака, съобщи Лента.

Хибридната система "Хендъл", по думите на президента и основател на фирмата Марк Рейбърт, е създадена по модела на

Победителите в традиционната лекоатлетическа щафета  в Сливен

//dariknews.bg/regioni/sliven/pobeditelite-v-tradicionnata-lekoatleticheska-shtafeta-v-sliven-2007695

Победителите в 53-та лекоатлетическа щафета, посветена на Националния празник на България - 3 март в Сливен бяха наградени от кмета Стефан Радев и заместник-кметът Пепа Чиликова. Тя беше организирана от Община Сливен и Център за подкрепа на личностно развитие - Детски комплекс.

В лек

Джейн Фонда разкри, че е била изнасилвана като дете

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6091070

Джейн Фонда разкри, че е била изнасилвана като детеНосителката на Оскар Джейн Фонда разкри, че е била жертва на изнасилване и сексуално малтретиране като дете. В интервю 79-годишната актриса призна също, че е губила работа, защото е отказала да спи с шефа си. По думите на звездата да бъдеш млада актриса в момента е ужасяващо. „Трябва да се събличаш толкова много.

Варненци почетоха паметта на руските и украински воини дали живота си за свободата на родината (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=345461

Стотици варненци отдадоха почит днес на руските и украински воини, които са дали живота си за свободата на България. Шествието първо спря пред паметника на украинските войници, а след това се отправи към мемориала на руските воини в Морската градина, предаде репортер на Moreto.

С хоро и стотици трибагреници врачани отбелязаха националния празник (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6091067

С хоро и стотици трибагреници врачани  отбелязаха националния празник  (Снимки)Хиляди врачани, носещи българския трикольор, се събраха на площад „Христо Ботев“ в града, за да участват в честването на националния празник. Разделени на лъчове, ученици и преподаватели от врачански училища също се включиха в празника. На няколко пункта на централния булевард „Никола Войводов“, младежи раздаваха на минувачите българското знаме.

Първи военен контакт на високо равнище между НАТО и Русия от три години

http://www.cross.bg/nato-rysiya-sili-1536467.html

/КРОСС/ Председателят на Военния комитет на НАТО генерал Петър Павел и началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов разговаряха по телефона днес в първи подобен контакт на високо равнище след замразяването на отношенията на алианса с Русия, предаде ТАСС, цитирайки съобщение на руското Министерство на отбраната. Разговорът се е състоял по инициатива на натовската страна. Агенцията припомня, че алиансът взе решение едностранно да замрази отношенията през април 2014 г., след анексирането на Крим от Русия. В хода на разговора двамата обсъдиха проблеми на сигурността, перспективите за възстановяването на взаимодействието по военна линия, предотвратяването на инциденти и участието на представители на алианса в международни мероприятия, провеждани от руското министерство на отбраната. Началникът на руския Генщаб "привлече вниманието на събеседника си към нашите безпокойства, свързани със същественото засилване на военната активност на Североатлантическия съюз близо до руските граници, а също и с разгръщането на системата за предно базиране на Обединените въоръжени сили на НАТО", се посочва в съобщението. Двете страни потвърдиха необходимостта от взаимни стъпки, насочени към намаляване на напрежението и към стабилизация на обстановката в Европа. Двамата генерали се договориха за продължаване на подобни контакти.    

Мечка е забелязана край Радомир

https://www.24chasa.bg/region/article/6091001

Мечка е забелязана край РадомирЗабелязана е мечка в района на местността "Стрелбището" край Радомир, съобщава на сайта си общината. Местната управа предупреждава с оглед опазването на живота и здравето на гражданите да избягват преминаване през местността. Предполага се, че мечката е слязла от резерват "Острица", намиращ се в местната планина Голо бърдо.

Родопски хайдути извадиха от музея пушката на Капитан Петко войвода

http://www.cross.bg/shestvieto-smolyan-petko-1536466.html

/КРОСС/ Пушката на Капитан Петко войвода поведе в Смолян шествието по случай националния празник. Проявата се организира по инициатива на Сдружение „Родопски хайдути" за втора поредна година в Смолян. Пушката на легендарния закрилник на родопските и тракийски българи - капитан Петко Войвода се съхранява в музея „Стою Шишков" в Смолян. В шествието се включиха много млади хора, облечени в народни носии. Честта да носят пушката имаха най-възрастният и най-младият участник в шествието - 86-годишният гайдар Стою Чонгаров, който е член на патриотичното сдружение и 3-годишният Тодор Димчевски. Шествието тръгна от църквата „Св. Никола", където бе отслужен тържествен, благодарствен молебен за руските освободители, посрещнати в този храм. Пушката на легендарния закрилник на родопските и тракийски българи - капитан Петко Войвода се съхранява в музея „Стою Шишков" в Смолян. Play VideoВ шествието се включиха много млади хора, облечени в народни носии. Честта да носят пушката имаха най-възрастният и най-младият участник в шествието - 86-годишният гайдар Стою Чонгаров, който е член на патриотичното сдружение и 3-годишният Тодор Димчевски. Шествието тръгна от църквата „Св. Никола", където бе отслужен тържествен, благодарствен молебен за руските освободители, посрещнати в този храм.    

Стотици понесоха национални знамена по пистите в Пампорово

https://www.24chasa.bg/region/article/6090931

Стотици понесоха национални знамена по пистите в ПампоровоСтотици национални флагове се развяха по пистите в курорта Пампорово на Националния празник на България, 3- ти март. Голяма част от тях бяха и в национални носии. След масовото спускане по една от леките писти в курорта се изви огромно хоро на ски плаца "Студенец" под съпровод на гайдари, качени на ски.

Говорителят на Франсоа Фийон подаде оставка

http://www.cross.bg/fiiion-izbori-zhype-1536465.html

/КРОСС/ Говорителят на френския кандидат за президент Франсоа Фийон подаде оставка и стана поредният човек, напуснал лагера на поддръжниците на бившия премиер. Срещу Фийон се води разследване за предполагаеми фиктивни длъжности, заемани от негови роднини. "Реших да сложа край на функциите си на говорител на Франсоа Фийон", написа в "Туитър" Тиери Солер, който бе и организатор на първичните избори на десницата, спечелени от Фийон. По-рано днес главният опонент на Фийон на балотажа в първичните избори Ален Жупе намекна, че е готов да се яви на президентските избори във Франция, ако Фийон се откаже и ако партия "Републиканците" застане единодушно зад него. Публикувано днес социологическо проучване на института "Одокса" за пръв път прогнозира, че центристът Еманюел Макрон може да победи на първи тур на 23 април крайнодясната лидерка Марин льо Пен с 27 срещу 25,5%, а Фийон би останал трети се 19%. Ако обаче Фийон се оттегли и на негово място се яви Ален Жупе, то Жупе ще победи на първи тур с 26,5% и ще се бори на балотаж с Макрон, се казва в проучването.  

Нота за паметника "Альоша" е получена на 22 февруари, съобщиха от МВнР

http://www.cross.bg/pametnika-mvnr-suobshtiha-1536464.html

/КРОСС/ В Министерството на външните работи на Република България е получена нота от посолството на Руската федерация за поругаването на паметника "Альоша" в Пловдив на 22 февруари т.г. Това съобщиха за News.bg от пресцентъра на ведомството на служебния министър Ради Найденов. "Съгласно стандартната практика, МВнР е предоставило информацията по компетентност на Община Пловдив, с цел предприемането на необходимите действия по почистване или отстраняване на евентуални щети на паметника, както и предприемане на приложимите мерки за разследване на случая и превенция на подобни прояви", пише в отговора на МВнР. Припомняме, в четвъртък руски медии съобщиха, че от руското външно министерство е изпратено дипломатическо писмо до нашето външно ведомство след множество запитвания от руски граждани. Повод за писмото е факта, че на 22 февруари 2016 г. неизвестни са изрисували нацистки символи и надписи на паметника.    

Добрич почете 3 март

https://www.24chasa.bg/region/article/6090969

Добрич почете 3 мартДобрич почете националния празник Трети март пред паметника на Хан Аспарух и паметника на ген. Цимерман. Тържествено бяха вдигнати знамената на България, Добрич и на Европейския съюз. „На този ден, в който България възкръсва като държава на картата на Европа, трябва да говорим най-вече за истина, свобода и достойнство,

Първи военен контакт на високо равнище между НАТО и Русия от три години

//dariknews.bg/novini/sviat/pyrvi-voenen-kontakt-na-visoko-ravnishte-mezhdu-nato-i-rusiia-ot-tri-godini-2007702

Председателят на Военния комитет на НАТО генерал Петър Павел и началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов разговаряха по телефона в първи подобен контакт на високо равнище след замразяването на отношенията на алианса с Русия, предаде ТАСС, цитирайки съобщение на рускот

"Лов на вещици" в САЩ заради Русия

https://vesti.bg/sviat/amerika/lov-na-veshtici-v-sasht-zaradi-rusiia-6066207

Външният министър на Русия Сергей Лавров повтори определението на американския президент в разгара на скандала с правосъдния му министър

3 март е и Ден на дивата природа

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6090972

3 март е и Ден на дивата природаНа 3 март е подписана Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES), а Общото събрание на ООН обяви датата за Световен ден на дивата природа на 20 декември 2013 г. Тази година мотото е „Да чуем гласовете на младите“, с което се насърчават младежите по целия свят да се справят заедно със сериозните

Федералният правосъден министър на Германия с емоционално писмо до турския си колега

http://www.cross.bg/maas-ministur-germanskiya-1536463.html

/КРОСС/ След като Бекир Боздаг отмени планирана среща с германския правосъден министър Хайко Маас, в петък по обед социалдемократът изпрати до колегата си в Анкара емоционално писмо, съобщава изданието Der Spiegel. В него Маас критикува открито задържането на кореспондента на националния ежедневник Die Welt Дениз Юджел и предупреждава Турция за опасностите от „сриването на правовата държава". Във връзка с ареста на германския журналист Маас пише: „Това решение ме разтърси. Задържането на г-н Юджел считам за несъразмерно, особено след като той е поискал от турската съдебна система разрешение за разследване". В текста германският министър изразява също и възмущението си от липсата на възможност за директен диалог с турската страна.  

Фуркад спечели Световната купа по биатлон за шеста поредна година

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/03/2928555_furkad_specheli_svetovnata_kupa_po_biatlon_za_shesta/?ref=rss


Французинът Мартен Фуркад продължи пълната си хегемония в Световната купа, като стана шампион за шеста поредна година. Той направи поредна защита на титлата си с трето място в спринта на 10 км в Пьончан.

Състезанието беше спечелено от австриеца Юлиан Еберхард, който беше безгрешен в двете стрелби. 30-годишният Еберхард се справи отлично и в бягането, за да завърши за 23:11,7 минути.

С 40,7 сек по-бавен се оказа американецът Лоуъл Бейли. Световният шампион от Хохфилцен също...

Защо 3 март, а не 16 април?

http://offnews.bg/news/n_1/n_648786.html

Вижда ми се тъжно да се самозалъгваме навръх националния ни празник. На 3 март 1878 година не се е случило нищо, което да ни касае. Началото на държавата ни настъпва на друга дата, пише проф. Ивайло Дичев в коментара си. Ето как работи българската национална идентичност. От една страна е религиозният култ към Левски, който не позволява и на косъм да се отклониш от канона, било във филм, в учебник или просто в греховен Фейсбук-помисъл. От друга - празнуваме упорито като национален празник 3 март. "Тоз, който ни освободи, той ще ни зароби" Къде е противоречието ли? Ами нали всички помнят фразата от предсмъртното писмо, от която вече е снета комунистическата забрана: "Тоз, който ни освободи, той ще ни зароби". Не виждате ли проблема? Или Левски се е объркал и ще трябва да се каже публично, че не всичките му думи са пророчески. Или пък цар Александър II не ни е точно освободил (помните, че титлата "освободител" му е дадена заради руските крепостни, които към онова време са били доста по-несвободни от нашите селяни). Не искам да влизам в русофобски дискурс, нямам амбиции за кариера в структури на НАТО или другаде. Признателността към Русия си е факт, с който нямам проблем. Просто ми се вижда тъжно да се самозалъгваме, при това навръх националния ни празник. На 3 март 1878 година не се е случило нищо, което да ни касае: две империи са сключили мирен договор, на който днес се радваме. При подписването на договора, доколкото знам, не е присъствал нито един етнически българин, а от самия договор не е произтекло признаването на българската държава. Това е станало една година по-късно, на Берлинския конгрес - май пак без участието на българи. Няма да агитирам да честваме този конгрес, знам, че не го обичаме, макар че именно той е направил възможно тогавашното ни княжество. Датата 16 април 1879 година А ако говорим за начало на държавата ни, вън от съмнение е, че то настъпва с приемането на Търновската конституция, гласувана единодушно през сълзи и прегръдки на великата дата 16 април 1879 година. Ако уважавахме нашите институции, държавност, самостоятелност - това щеше да бъде националният ни празник. Той, впрочем, би ни обединил отвъд глупавото противопоставяне между русофили и русофоби, което ни разделя и до днес. Не казвам, че 3 март не заслужава да се празнува примерно като ден на православната дружба или нещо подобно. Защото, както знаете, освен Русия във войната участват и православните Сърбия, Румъния и Черна гора. Но един национален празник трябва да тръгва от нас, от нашите усилия и нашите независими институции. Просто не разбирам защо това елементарно нещо е толкова трудно - вероятно отношението ни към историята е твърде идеологическо. И всяко нещо, което се постави под съмнение, незабавно ти навлича гнева на майсторите на ритуала. Бленуванията по Санстефанска България Ние предпочитаме да си мечтаем за неосъщественото. Ако бяхме запазили Санстефанските територии, ако имахме излаз на Бяло море, ако Македония си беше наша... Тези мечтания ни струват до момента две национални катастрофи. Нещо повече: територията е нещо много разтегливо, тя винаги може да е по-голяма. Защо пък да не е до Адриатическо море, нали Симеон Великий е владял до там? А защо да не претендираме и за завоеванията на Крума Страшний по централната Европа? И понеже не можем да се оправим дори с тези реални територии, които имаме, хвърляме вината върху лошата участ, която ни е лишила от възможни, но неслучили се придобивки. Мечтаейки за Санстефанска България, ние си намираме повод да мразим сегашната си реална родина. Когато полагаш своята национална идентичност върху количествени характеристики, а не върху идеални ценности, тя е по определение нестабилна. Под еди колко си квадратни километра няма българска идентичност. Не сме щастливи, ако не печелим поне еди колко си евро на месец... Подобна идентичност е обречена да се люшка от хипер-гордост към мега-срам и обратно. Дойче веле

Руските фирми намаляват цените на самолетните билети за България за лятото

https://www.24chasa.bg/novini/article/6090961

Руските фирми намаляват цените на самолетните билети за България за лятото„Според руските туроператорски фирми това лято в България може да очакваме необикновено много туристи” – каза в Добрич Оксана Жерновая, консул в Генералното консулство на Русия във Варна. Според нея, въодушевлението за почивки у нас било голямо. „Количеството на полетите постоянно се увеличава, цената на авиобилетите се очаква да бъде малко

Проф. Петър Куцаров: Бургаският край през 1879 в шифрограмите на руски дипломат

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/i7SCh2NccpM/

petar_kucarov

Проф. Петър Куцаров, доктор на историческите науки

Освобождението става свършен факт на Трети март 1878. Не успяла да се нарадва на свободата си, България е разделена на няколко части. Бургаският край остава в границите на Източна Румелия, където приключва временното руско управление. Западът иска да отдалечи Русия от Босфора чрез създаването на румелиотска нация – смесица от българи, турци и гърци. Целта е Южна България да стане част от Турция. Руските секретни архиви сочат, че на турските служби е поставена задача да върнат в България избягалите по време на войната техни сънародници. Изпокрилите се турски разбойници надигат глава и българите трябва да защитават своят живот и имот.

Титулярният съветник А. Гартвиг пътува за Бургас, за да заеме поста вицеконсул в откритата дипломатическа мисия на Русия в Бургас. Донесения му касаят Бургаския край: нивите не са засети, навсякъде се виждат остатъци от обгорели къщи и бежанци. В Карнобат тълпи от гладни селяни обграждат болницата на Червения кръст и молят за хляб. Предстоящото изтегляне на руските войски се очаква със страх. “Всеки, който може, пише Гартвиг, се въоръжава. Гимнастическите дружества, където се обучават на военно дело, получават голяма популярност. Всички бързат да се обучат, за да бъдат готови да посрещнат врага: така те наричат бъдещата турска администрация”. Една от задачите на дипломата е да събере сведения за икономиката на региона. “Положението на този край е най-нерадостно: наоколо голи не засети ниви; обгорели и разрушени села. Най-много са пострадали жителите на Ески и Ени-Загарските окръзи. Навсякъде множество турски и български бежанци“, съобщава Гартвиг на 13.02.1879 г. “Цялото население се готви за отпор на турците след оттеглянето на русите. Боен център на агитацията е Сливен. Преди месец там се основава общество, наречено Гимнастическо дружество, за членове на което се приемат всички българи без оглед на имот и звание: почетни граждани, духовници, богати и дребни търговци, бедняци – всички те се събират два пъти седмично извън града, за да се обучават на военно дело“. Българите се обръщат към бившия редник Луканин, който е служил в Българското опълчение и преподава в Сливенското реално училище, да поеме обучението им. „Дружеството образува Съвет, който се грижи за приемането и въоръжаването на нови членове. Има членове, които считат за голямо щастие да запишат себе си като спомоществователи. Всички, от малки до големи, бързат да внесат своята лепта. Вноските на отделните лица достигат до няколко полуимериала на месец. Известните граждани записват като членове-дарители даже своите деца”. Гартвиг присъства на занятие, удивен е от успеха на българите – те са въоръжени с турски оръжия и усърдно изпълняват показваните им упражнения. Богат търговец от Сливен притежава цели складове с ятагани, пушки и патрони и ги раздава безплатно на постъпващите членове на дружеството. Броят на доброволците е около 500, но по време на учението, на което той присъства, участват над хиляда човека. Вестта бързо се разнася и се образуват нови дружества.

Участието на българите в дружествата е мотивирано от ситуацията в Източна Румелия. “Много от завръщащите се мигранти отиват в планините и увеличават шайките, съобщава шифрограмата на консула. С последния транспорт пристигнаха над тридесет разбойника. Не намирате ли за възможно да бъдат изолирани в затвора до получаване на списък на разбойниците…Предлагам на колегите си да искат изпращане зад граница на намиращите се в Бургас и известни на всички убийци”. Донесенията на дипломата потвърждават стремежа на Турция да запази своето влияние в региона, използвайки криминални елементи. В друга шифрограма руският дипломат съобщава: “Параходът докара около две хиляди бедни турци, жители на Карнобат и Айтос. Те очакват префекта, молейки за хляб. Събитията в Балкана се усложняват”. Жители даже на по-големи центрове, какъвто е Айтос, са подложени на тормоз. В края на септември обстановката в Бургас става критична. Гартвиг с тревога информира: “Гладни и без пари турски преселници заплашват да нападат хлебарските магазини. Те са вече около две хиляди, очакват се още два парахода. Префектът е в отчаяние. Не може ли да бъде спрян притокът на гладните мигранти. В момента с колегите си изпращаме колективна телеграма до комисията да вземе превантивни мерки срещу безредиците”. Английските представители оказват скрита подкрепа на турските власти в реализацията на техните планове за възстановяване на турското влияние. На 25 ноември 1879 г. Гартвиг праща поредната шифрограма. “В петък английският параход докара седемстотин гладни мигранти, уверявайки ги, че в Бургас ще намерят запаси от хляб… Току що пристигна турски военен параход пак с мигранти. Засега не зная колко човека е докарал”. Все по-често избухват сблъсъци. Руският дипломат констатира през август 1879 г.: “Безредия започнаха и в Несебър. Гърците бият българските власти”. Властта в Бургас приема мерки, за да отговори на създалата се ситуация. “Местните власти пристъпиха към набор на милиция. В Бургас и особено в Ахиало /Поморие/ има паника сред гърците. Ахиалският митрополит беше при мен с оплакване, че  никъде, освен Ахиало и Бургас, не са набирали гърци. Всички казват, че това е самоволно разпореждане на властите”.

На 6 август 1879 г. консулът докладва: “Движението на мюсюлманите взима огромни размери. В Балкана има над 20 шайки. Освободеният Чобан Хасан, начело на шайка, напада жандармите в Караахмет. Вчера е водил престрелки с Набоков в Топумахали. Убити и ранени са 20 дружинника и два жандарма. Днес в помощ са изпратени две роти от Бургас“. “Според получените от мен сведения от Айтос, тези шайки имат за цел да убиват и грабят мирните жители. Страданията от действията на тези шайки са предимно в Айтоски окръг. Балджи Оглу-предводител на първата шайка, безчинства в околностите на Керемахли; втората шайка начело с Кулансъза всява страх сред жителите на Байрам-Аланския участък; шайката на Чобан Хасан действа в Ахиало-Месемврийския окръг”. От безчинствата страдат българи и турци. Айтоският началник докладва за зверства над мюсюлмани. „В село Рупча, на 10 юли 1879 г., осем разбойника влизат в дома на Муса оглу Хасан, пребиват го до смърт, изнасилват жена му и взимат парите и покъщнината“. Всичко това заставя и турците да участват в преследването на разбойниците. В друго съобщение руският дипломат констатира, че на мюсюлманското движение в Балкана не се вижда краят. В шифрограмата Гартвиг дава подробности за най-известния главатар на разбойници Чобан Хасан. “Снемайки нужните показания от Чобан Хасан, префектът го пусна на свобода, съгласно дадената от него дума и при условие че ще оказва съдействие на милицията в борбата й с шайките”. “След определено време, командирът на ротата на Бургаската дружина Набоков с двама войници се отправил към село Кара Ахмет махала, Айтоски кантон, където била насрочена среща с Чобан Хасан, обещал да предаде сведения за новосформирана шайка. Влизат в селото. Набоков пита за Чобан Хасан, пращат го за “зелен хайвер” и докладват на Чобан Хасан, че руски офицер с дружинници и българи го търси. Чобан Хасан, опасявайки се от отмъщение от страна на българите, заповядва да открият огън по дружинниците. Набоков, предвид неравните сили, отстъпва към село Еркèч при своята рота и когато на разсъмване за втори път пристига, Чобан Хасан се скрива в планината”. Жандармерийският комисар Ширински успява да проследи Чобан Хасан. Начело на шайка от 40 човека, той последователно обикаля айтоските селища: „на 24 август-в Бурунджук; на 25-в Каскьой, Чавдарлък; на 26 пристига в Харамидере, взимайки отвсякъде въоръжени хора и коне. Мирните жители на посочените села, както турците, така и българите, са в страшна паника,- оставяйки всякаква работа, те са в постоянно очакване на разбойниците”. Изключение правят отделни български села, “в частност Еркèч”, където българите поемат защитата си.

Обстановката в региона продължава да е неспокойна докато шефът на МВР в Бургас Икономов не въвежда ред в ръководения от него департамент на вътрешните работи и в турските села в Балкана. В донесение от 30.10.1879 г. руския дипломат посочва: “Новият префект Икономов се отправи в Балкана, обиколи турските села и има намерение да моли централното правителство да го уволни от толкова безпокойния департамент, тъй като не му се подчиняват дружинниците и жандармите. Ако споменатите по-горе обстоятелства, пише Гартвиг, заставят Икономов, известен като човек енергичен и настойчив, способен даже при нужда  със собствените си ръце да раздава правосъдие и наказание, ако тези обстоятелства го заставят да напусне префектурата в Бургас, то, без съмнение, ще бъде много трудно да му се намери достоен заместник”. В информациите си руският дипломат недвусмислено обвинява централното правителство на Източна Румелия, чието “равнодушие се отразява зле на спокойствието” в Бургаския край. Документите сочат, че г-н Икономов довежда до победен край борбата с Чобан Хасан и другите разбойници и активно се включва в осигуряването на населението със семена и заеми от правителството на Княжеството.

Разбойниците са разгромени, но икономическото положение не се подобрява. Документите свидетелстват, че хората по-рано са живеели по-добре – не са плащали толкова много данъци. Констатира се, че когато чужди представители и граждани упрекват управляващите, че хората живеят по-лошо отколкото преди, то управниците горделиво възкликват: “Беше време, когато се трудехме в полза на народа, сега е време народът да поработи за нас”.

Проф. Петър Куцаров,
доктор на историческите науки

В Бангладеш е арестуван духовният лидер на екстремистка групировка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6090946

В Бангладеш е арестуван духовният лидер на 
екстремистка групировкаПолицията в Дака съобщи, че е арестувала духовния водач на обявена извън закона войнствена групировка, отговорна за серия от нападения в Бангладеш, предаде Асошиейтед прес, цитиран от BTA.  Монирул Ислам, представител на звеното за борба с тероризма, идентифицира заподозрения като Маулана Абул Кашим. Той е бил арестуван снощи.

Варненчета представиха "Приказка за свободата" за 3 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=345435

Децата от група „Слънчице" на варненската детска градина „В.Терешкова", представиха вчера на своите родители и гости кулминацията на своя проект "Приказка за свободата"- празнично поетично-музикален рецитал, посветен на националния празник на България и нейните герои.

Държавни глави поздравяват България за националния й празник

http://www.mediapool.bg/darzhavni-glavi-pozdravyavat-bulgaria-za-natsionalniya-y-praznik-news260859.html

По повод Националния празник на България - 3 март, държавни глави, сред които президентите на САЩ, Руската Федерация, Държавата Палестина, Пакистан и кралят на белгийците, изпратиха поздравителни писма до президента Румен Радев, съобщи БТА. "Отправям топли поздрави до Ваше Превъзходителство, както и до Вашите сънародници по този щастлив повод - Националния празник на България. За всички българи аз сърдечно изпращам благословията на Всемогъщия Бог", се казва в посланието на Папа Франциск. "Заедно с американския народ, отправям най-искрени пожелания към България и българския народ по повод отбелязването на годишнината от Освобождението на страната - Трети март. Съединените американски щати и България споделят общи ценности на сигурност, демокрация и мир. Чрез съвместния ни диалог, ние засилваме връзките помежду си и взаимно си напомняме за общите ни ценности, които са в основата на нашето партньорство. Днес ние отбелязваме националния празник на съюзник в НАТО, активен член на трансатлантическото семейство, и близък приятел", заявява президентът на САЩ Доналд Тръмп, който подчертава, че с всяка изминала година връзките между българския и американския народ укрепват и с нетърпение очаква да работят заедно, за да изградят по-светло бъдеще за своите страни и за света. Руският президент Владимир Путин заявява: "Приемете сърдечните ми поздравления по случай Националния празник на Република България - Деня на Освобождението от османското иго. Този празник напомня за славните подвизи на руските воини и българските опълченци, които без да щадят живота си, са се сражавали рамо до рамо за независимостта на България. Сигурен съм, че вековното приятелство на народите на нашите страни, закалено в години на тежки изпитания, ще остане надеждна основа за конструктивно развитие на руско-българските отношения. От цялата си душа Ви желая крепко здраве и успех, а на всички Ваши сънародници - благополучие и процъфтяване". Президентът на Държавата Палестина Махмуд Аббас отправя към целия български народ топли и сърдечни благопожелания за стабилност и благоденствие и изразява увереността си, че приятелските отношения, които свързват двете страни и народи ще продължат да се развиват и процъфтяват. "По повод Националния празник на Република България поднасям своите най-сърдечни пожелания за прогрес и просперитет на Вас и целия български народ. Убеден съм, че отношенията между нашите две държави ще продължат да се развиват в положителна насока и занапред. Очаквам заедно да работим за по-нататъшното насърчаване и развитие на двустранните взаимноизгодни отношения", пише в поздравителното си писмо президентът на Пакистан Мамнун Хюсеин. Кралят на белгийците Филип предава на българския държавен глава Румен Радев своите поздрави за щастие и здраве и изразява надеждата си съществуващите отношения на приятелство и сътрудничество между двете държави да бъдат задълбочени.

България е на предпоследно място в ЕС по цифровизация

http://www.investor.bg/novini/261/a/bylgariia-e-na-predposledno-miasto-v-es-po-cifrovizaciia-235014/

Според ЕК достъпът до широколентов интернет се подобрява, но голяма част от хората нямат основни цифрови умения. Цифровизацията на икономиката също изостава

6 дупки в платформата на левицата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6090938

6 дупки в платформата на левицатаИ 6 причини тя да е същата като на ГЕРБ Тази пролет избирателят е като Буридановото магаре, раздвоено между партията на статуквото и партията на статуквото. Да бе то германското или чешкото статукво – чудесно. Но нашето е статуквото на гарантирания упадък, тъй като то е най-ултрадясното в Европа и в света.

Навръх 3 март: Над Гара Бов отново се вее 70-метрово българско знаме (ВИДЕО/СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/navryh-3-mart-nad-gara-bov-otnovo-se-vee-70-metrovo-bylgarsko-zname-videosnimki-2007694

70-метрово знаме се развя над Искърското дефиле за националния празник на България 3 март. Инициативата се прави за четвърта поредна година.

Трибагреникът тежи 130 кг., широк е 9 метра, а дължината му е около 70 метра. За спускането

Кандидатът за народен представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Светлана Ангелова положи цветя пред паметника на загиналите в Освободителната война в селата Чилнов и в Баниска

//dariknews.bg/regioni/ruse/kandidatyt-za-naroden-predstavitel-ot-gerb-v-19-i-mir-ruse-svetlana-angelova-polozhi-cvetia-pred-pametnika-na-zaginalite-v-osvoboditelnata-vojna-v-selata-chilnov-i-v-baniska-2007697

Кандидатът за народен представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Светлана Ангелова положи цветя по повод националния празник 3-и март, която се състоя по обед в село Чилнов /Община Две могили, Русенска област/. Малко преди това тя се включи в шествие с националните знамена, преминало по главната улица

Плевен отбеляза тържествено националния празник 3-ти март

//dariknews.bg/regioni/pleven/pleven-otbeliaza-tyrzhestveno-nacionalniia-praznik-3-ti-mart-2007699

С тържествен ритуал пред Параклис-мавзолей "Св. Георги Победеносец" и Вечния огън, Плевен отбеляза 139 години от най-светлата за всички българи дата - Трети март, денят на Освобождението на България от османско робство.

Стотици плевенчани излязоха на площад „Възраждане", за да се вкл

Обещават ни лекарство за някои видове рак до три-четири години

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/obeshtavat-ni-lekarstvo-za-niakoi-vidove-rak-do-tri-chetiri-godini-2007701

Руски учени завършват доклиничните изпитания на лекарствен препарат, който според тях ще може да се бори със злокачествени тумори дори в последните стадии, съобщи ТАСС.
 

Фернандо Торес напусна болницата в Ла Коруня

http://offnews.bg/news/n_1/n_648790.html

Нападателят на Атлетико Мадрид Фернандо Торес беше изписан от болницата в Ла Коруня, след като направените изследвания на главата му не показаха никакви травми. 32-годишният бивш испански национал с прякор Хлапето бе шеизнесен на носилка и откаран директно в болницата, след като претърпя зверски сблъсък с бранителя на Депортиво Алекс Бергантинос, при който удари силно главата си в терена и за известно време бе загубил съзнание. Торес се намираше близо пет минути в безсъзнание и предизвика истински ужас от съотборниците си и зрителите, преди да бъде изнесен с носилка и откаран в болницата. За щастие скенерът е показал, че бившият играч на Челси и Ливърпул се е разминал с голяма опасност, а самият играч дори написа в профила си в Туитър, че вече е много по-добре и благодари за оказаната подкрепа. "Нямам търпение да се завърна и да тренирам", написа още Торес. ¡Gran noticia! Fernando @Torres ya tiene el alta médica y ha salido del hospital: https://t.co/lhMJuoRGce pic.twitter.com/AXOsWvbDus — Atlético de Madrid (@Atleti) March 3, 2017

Учени създадоха първия изкуствен миши "ембрион" от стволови клетки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6090883

Учени създадоха първия изкуствен миши "ембрион" от стволови клеткиБритански учени създадоха за първи път структура, която прилича на миши ембрион, с триизмерно скеле и два вида стволови клетки, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.  Трудът задълбочава човешките познания по най-ранните фази от развитието на бозайниците. В публикацията си в сп. "Сайънс", учените от Кембриджския университет пишат,

Достатъчно или прекалено свободен е българинът

https://www.actualno.com/society/dostatychno-ili-prekaleno-svoboden-e-bylgarinyt-news_597205.html

Достатъчно или прекалено свободен е българинът, запитахме асеновградчани днес, на Националния празник на България. И получихме разнородни и интересни отговори – въпрос на гледна точка. Някои се чувстват напълно свободни. Други прецениха, че им е достатъчно, а трети бяха

Корнелия Нинова: Ако стана премиер, ще наложа вето на санкциите на Русия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/03/2928516_korneliia_ninova_ako_stana_premier_shte_naloja_veto_na/?ref=rss


"Ако БСП спечели изборите и бъда министър-председател, отивам в Брюксел и заявявам: "Господа, следващия път, когато подложите на гласуване санкциите срещу Русия, България ще наложи вето", това заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова, цитирана от пресцентъра на партията.

Мнението си тя използва и, за да зададе задочен въпрос към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов каква е неговата позицията по въпроса. До задочна размяна на въпроси се стигна, след като стана известно, че дебати между...

Жалната съдба на поборниците за свобода

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6089880

Жалната съдба на поборниците за свободаУнизени, гладни и бездомни  в майка България Героика и унижение се срещат в историята на нашето поборничество. Подвизите са в борбата за свобода, срамните епизоди са в свободна България. Властниците винаги са гледали да се измъкнат тънко от задълженията към ветераните и техните семейства. Подхвърлят им мизерни пенсии, оставят ги без покрив.

Асен Агов за скандала с експосланичката ни в САЩ: Това е недоразумение

http://www.moreto.net/novini.php?n=345442

"Продължавам да вярвам, че това е недоразумение". Това заяви за "Здравей, България" Асен Агов по повод скандала с бившата ни посланичка в САЩ, която беше задържана с крадена козметика на летището във Варшава. "Познавам добре Елена.

Радослава Мавродиева се класира за финала на Европейското първенство по лека атлетика в зала

http://www.cross.bg/mavrodieva-myasto-finala-1536462.html

/КРОСС/ Радослава Мавродиева се класира за финала в дисциплината тласкане на гюле на Европейското първенство по лека атлетика в зала, което се провежда в сръбската столица Белград. В квалификацията, която бе проведена в петък сутринта, Мавродиева изпълни три опита, последният от които й осигури място на финала. С резултат от 17.70 метра, българката се класира на седмо място в предварителния кръг. Първо място зае унгарката Анита Мартон с резултат от 18.44 м. Финалът в дисциплината тласкане на гюле за жени е в петък вечер от 18:35 часа българско време. За медал ще претендират осем състезатели.  

Защо 3 март, а не 16 април?

http://www.mediapool.bg/zashto-3-mart-a-ne-16-april-news260858.html

Вижда ми се тъжно да се самозалъгваме навръх националния ни празник. На 3 март 1878 година не се е случило нищо, което да ни касае. Началото на държавата ни настъпва на друга дата. Ето как работи българската национална идентичност. От една страна е религиозният култ към Левски, който не позволява и на косъм да се отклониш от канона, било във филм, в учебник или просто в греховен Фейсбук-помисъл. От друга - празнуваме упорито като национален празник 3 март. "Тоз, който ни освободи, той ще ни зароби" Къде е противоречието ли? Ами нали всички помнят фразата от предсмъртното писмо, от която вече е снета комунистическата забрана: "Тоз, който ни освободи, той ще ни зароби". Не виждате ли проблема? Или Левски се е объркал и ще трябва да се каже публично, че не всичките му думи са пророчески. Или пък цар Александър II не ни е точно освободил (помните, че титлата "освободител" му е дадена заради руските крепостни, които към онова време са били доста по-несвободни от нашите селяни). Не искам да влизам в русофобски дискурс, нямам амбиции за кариера в структури на НАТО или другаде. Признателността към Русия си е факт, с който нямам проблем. Просто ми се вижда тъжно да се самозалъгваме, при това навръх националния ни празник. На 3 март 1878 година не се е случило нищо, което да ни касае: две империи са сключили мирен договор, на който днес се радваме. При подписването на договора, доколкото знам, не е присъствал нито един етнически българин, а от самия договор не е произтекло признаването на българската държава. Това е станало една година по-късно, на Берлинския конгрес - май пак без участието на българи. Няма да агитирам да честваме този конгрес, знам, че не го обичаме, макар че именно той е направил възможно тогавашното ни княжество. Датата 16 април 1879 година А ако говорим за начало на държавата ни, вън от съмнение е, че то настъпва с приемането на Търновската конституция, гласувана единодушно през сълзи и прегръдки на великата дата 16 април 1879 година. Ако уважавахме нашите институции, държавност, самостоятелност - това щеше да бъде националният ни празник. Той, впрочем, би ни обединил отвъд глупавото противопоставяне между русофили и русофоби, което ни разделя и до днес. Не казвам, че 3 март не заслужава да се празнува примерно като ден на православната дружба или нещо подобно. Защото, както знаете, освен Русия във войната участват и православните Сърбия, Румъния и Черна гора. Но един национален празник трябва да тръгва от нас, от нашите усилия и нашите независими институции. Просто не разбирам защо това елементарно нещо е толкова трудно - вероятно отношението ни към историята е твърде идеологическо. И всяко нещо, което се постави под съмнение, незабавно ти навлича гнева на майсторите на ритуала. Бленуванията по Санстефанска България Ние предпочитаме да си мечтаем за неосъщественото. Ако бяхме запазили Санстефанските територии, ако имахме излаз на Бяло море, ако Македония си беше наша... Тези мечтания ни струват до момента две национални катастрофи. Нещо повече: територията е нещо много разтегливо, тя винаги може да е по-голяма. Защо пък да не е до Адриатическо море, нали Симеон Великий е владял до там? А защо да не претендираме и за завоеванията на Крума Страшний по централната Европа? И понеже не можем да се оправим дори с тези реални територии, които имаме, хвърляме вината върху лошата участ, която ни е лишила от възможни, но неслучили се придобивки. Мечтаейки за Санстефанска България, ние си намираме повод да мразим сегашната си реална родина. Когато полагаш своята национална идентичност върху количествени характеристики, а не върху идеални ценности, тя е по определение нестабилна. Под еди колко си квадратни километра няма българска идентичност. Не сме щастливи, ако не печелим поне еди колко си евро на месец... Подобна идентичност е обречена да се люшка от хипер-гордост към мега-срам и обратно.

Спектакълът “Евангелие за българи” (видео)

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Buqr_hd7UF0/

Ученици от СУ “Ив. Вазов” – Поморие и техните съорганизатори от читалище “Просвета – 1888” успяха силно да въздействат на поморийската публика със спектакъла “Евангелие за българи”, посветен на 139–годишнината  от Освобождението на България  от османско робство. В препълнената до краен предел театрална зала младите актьори, танцьори и певци сляха в едно силата на словото, музиката и танца.

Трудно е да се опишат емоционалните усещания на публиката, ако не сте присъствали в залата, въпреки направения пълен видеозапис, който предлагаме да видите!

Силни аплодисменти получиха:
Танцова формация “Фреш ” към НЧ “Просвета 1888 г” с худ. ръководител – Жулиета Малчева
Драматизация “Радини вълнения ” по Иван Вазов – художествени ръководители Лидия Пенова и Петя Казакова.
Сценография – Лилия Лукова.
Спектакълът се реализира с любезната помощ на Емил Колев – актьор, Коста Самоковлиев – читалищен деец, Пепо Граматиков – звукооператор, Наско Динков – осветител и г-н Огнян Вичев.
Песен “От векове за векове” – в изпълнение на четвъртокласничките Стефания Кусева и Виктория Димова от класа на г-жа Пенова.
Песен “Къде си вярна ти, любов народна” от Добри Чинтулов – в изпълнение на Стефан Куманов , ученик в НУМСИ “Професор Панчо Владигеров” – гр.Бургас.

Треска за долари

http://www.investor.bg/analizi/91/a/treska-za-dolari-235013/

Статутът на САЩ като единствен доставчик на международни резерви не отговаря на позициите на страната в световната икономика, според финансист

Тръмп заклейми "лова на вещици" срещу главния прокурор

http://www.cross.bg/seshuns-trump-kontakti-1536459.html

/КРОСС/ Американският президент Доналд Тръмп обвини Демократическата партия в провеждането на "лов на вещици" срещу главния прокурор и правосъден министър Джеф Сешънс заради контакти с Русия, след като той се отказа да участва в разследването на предизборната кампания, съобщава "Франс прес". Обявлението на Сешънс дойде, след като високопоставени демократи го призоваха да се оттегли, след като стана ясно, че се е срещал с посланика на Русия в САЩ по време предизборната кампания, докато Белият дом се опитва да предотврати нарастващия като лавина скандал относно неговите връзки с Москва. Джеф Сешънс отрече каквато и да е нередност или че е лъгал за тези срещи при изслушването си от Сената преди заемането на поста. Главният прокурор каза по време изслушването си през януари, че не е имал контакти с руснаците и не знаел за каквито и да е контакти на други хора от предизборния щаб на Тръмп. В четвъртък Сешънс уточни, че се е срещал с руския посланик Сергей Кисляк в качеството си на сенатор, като са обсъждали с него основно световната политика, но не и въпроси от предизборната кампания. Тръмп обяви, че има пълно доверие на Сешънс, въпреки че добави, че не е знаел за контакти между посланик Кисляк и Сешънс, който беше сенатор, активно подкрепящ кампанията на Тръмп по онова време

Плевен почете Трети март с панихида, музей на открито и щафета

https://www.24chasa.bg/region/article/6090866

Плевен почете Трети март с панихида, музей на открито и щафетаПлевенският митрополит Игнатий и още 8 свещеници отслужиха заупокойна молитва пред Мавзолея, където лежат костите на загиналите в епичните сражения за града-герой. Тържественият ритуал по издигане на националното знаме и смяна на караула събра стотици на централния градски площад. Мнозина, предимно деца развяваха националния трибагреник.

Грета Желева: 200 лв. от продажбата на всеки апартамент в комплекс “Лабиринт” са за деца с диабет

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6090867

Грета Желева: 200 лв. от продажбата на всеки апартамент в комплекс “Лабиринт” са за деца с диабетБлагодаря на нашите клиенти - вие направихте две деца и родителите им безкрайно щастливи, казва Грета Желева, директор “Продажби” в инвестиционна компания “Мавели” АД - Г-жо Желева, вие сте директор продажби на недвижими имоти. Какво провокира човек от реалния бизнес да се занимава с благотворителна кауза?

Политиците не разбират, че хората вече не желаят да бъдат управлявани по същия начин

http://www.cross.bg/genov-dragomir-tzeli-1536461.html

/КРОСС/ Основното внимание е насочено към това дали г-н Борисов ще се срещне с г-жа Нинова, с която да дискутират като мъже някои неща - така шеговито обобщи в ефира на "Хоризонт" фокуса на предизборната кампания политологът Драгомир Генов, който е преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски": "За мен същностното и най-важното е, че политиците не можаха да разберат, че няколко пъти хората казаха, че вече не желаят да бъдат управлявани повече по този начин - не за техните цели и не от тях." Сега въпросът за управлението е централен, отбеляза Драгомир Генов, като напомни, че цената на управлението по време на прехода е огромната емиграция: "Около 2 или 3 милиона българи, по различни данни, в активна възраст напуснаха България - с целия потенциал, с който те разполагат. Тоест те бяха в основата на това, което в България би могло да бъде създадено като икономика на знанието и общество на знанието." Вече не само хора емигрират, а цели териториални общности се преместват, също и цели професионални общности напускат, например медици, отбеляза Генов. В обществата, които са "слаби" - като българското, има възраждане на национализма, каза още Драгомир Генов, но добави, че той не бива да се разбира като нещо отрицателно, защото: "Национализмът е част от политическата идеология, която е създадена на Европейския континент, тя е част от семейството заедно с консерватизма, либерализма, социализма и т.н. - като политическо понятие

Стилиян Петров може да поднови кариерата си

https://www.actualno.com/bgfootball/stilijan-petrov-moje-da-podnovi-karierata-si-news_597201.html

Стилиян Петров е пред сензационно завръщане на терена от лятото. Това съобщи рекордьорът по мачове за националния отбор. До май трябва да вземе решение, шансът да се върне на терена е 50 процента. През юли халфът навършва 38 години, но се чувства в отлично здраве. "Продължавам да тренирам с втория тим на Астън Вила – два или три пъти на седмица. Имам оферти, дали ще стане, ще знам до края на май. Какво още сподели Стилиян Петров, може да прочетете в Sportlive.bg.

Диана Саватева: Хората разбират колко е важно четирилентов път да свързва Бургас и Слънчев бряг

//dariknews.bg/regioni/burgas/diana-savateva-horata-razbirat-kolko-e-vazhno-chetirilentov-pyt-da-svyrzva-burgas-i-slynchev-briag-2007688

„Когато хората чуят, че изграждането на път като магистрала между Бургас и Слънчев бряг е един от приоритетите в регионалната програма, те реагират изключително позитивно. За проекта попитаха и пътниците от бързата линия по маршрута  от центъра до  ж.к. „Меден рудник“,  коментира втората в листата

Петър Кънев: Велик народ сме и трябва да го отстояваме

//dariknews.bg/regioni/burgas/petyr-kynev-velik-narod-sme-i-triabva-da-go-otstoiavame-2007689

Кандидатите за народни представители от „БСП за България“ в Бургас, начело с водача на листата инж. Петър Кънев и втория в нея Николай Тишев, почетоха 139 години от Освобождението на страната ни. Сред присъстващите бяха също Павел Маринов, Стоян Желязков и Паруш Парушев. Социалистите поднесоха в

Здравеопазване и образование - въпросите на жителите във Ветрен

//dariknews.bg/regioni/burgas/zdraveopazvane-i-obrazovanie-vyprosite-na-zhitelite-vyv-vetren-2007690

Среща с избиратели в бургаския квартал „Ветрен” проведе кандидатът за народен представител и втори в листата на „БСП за България” в Бургас Николай Тишев. Той запозна присъстващите с програмата на коалицията за предстоящите избори.

На срещата се наблегна най-много на темите за здравеопа

Честит 3 март, бургазлии!

//dariknews.bg/regioni/burgas/chestit-3-mart-burgazlii-2007692

Кметът на Бургас - Димитър Николов отправи поздрав и послание към своите съграждани по повод Националния празник. 
Публикуваме го без редакторска намеса.
"Скъпи съграждани,
Приемете моите най-сърдечни поздравления по повод Националния празник на Република България!
Им

Навръх 3 март: Над Бов отново се вее 70-метрово българско знаме (ВИДЕО/СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/navryh-3-mart-nad-bov-otnovo-se-vee-70-metrovo-bylgarsko-zname-videosnimki-2007694

70-метрово знаме се развя над Искърското дефиле за националния празник на България 3 март. Инициативата се прави за четвърта поредна година.

Трибагреникът тежи 130 кг., широк е 9 метра, а дължината му е около 70 метра. За спускането

Транспортният министър: Намалени са закъсненията на влаковете

//dariknews.bg/novini/bylgariia/transportniiat-ministyr-namaleni-sa-zakysneniiata-na-vlakovete-2007683

Предприехме сериозни, краткосрочни мерки за стабилизиране на БДЖ - подобрихме изпълнението на графика на движение на влаковете и увеличихме броя на локомотивите в "Пътнически превози", заяви транспортният министър Христо Алексиев.
 
Вчера министър-пре

Спасиха петима изгубени френски туристи в Стара планина

//dariknews.bg/novini/bylgariia/spasiha-petima-izgubeni-frenski-turisti-v-stara-planina-2007691

Планинската спасителна служба (ПСС) е спасила петима френски туристи, изгубили се в Стара планина в района на хижа "Ехо".
 
Откриха изчезналия в

Стоян Мирчев: Повече от всякога трябва да сведем глава пред героите

http://www.cross.bg/bulgariya-praznik-listata-1536460.html

/КРОСС/ БСП-Силистра подари над 3000 стихотворения на български поети по повод националния празник Младежкото обединение в БСП-Силистра раздаде над 3 000 стихотворения на жители и гости на дунавския град по повод националния празник на България - Трети март. В избора на младите социалисти личаха почти всички имена на гениалните български поети от цяла литературна епоха, белязала с творчеството си борбата за освобождението. Всяко едно от стихотворенията беше оформено като самостоятелен свитък с номер 10 на изборната бюлетина на "БСП за България" за предстоящите избори. Водачът на листата на "БСП за България" за в Силистра Стоян Мирчев, заедно с Вяра Емилова - на второ място в листата и Стилиян Стойчев - на трето място в листата, както и членове, симпатизанти и представители на предизборния щаб на БСП-Силистра, се включиха в честванията на националния празник на България. Те сведоха глави в знак на признателност и поднесоха венци и цветя пред паметниците на Стефан Караджа, кап. Георги Мамарчев и великия руски писател Лев Толстой в дунавския град."Днес честваме националния празник на България - един огромен подвиг на българския дух и на помогналите ни братски народи. Повече от всякога трябва да сведем глава пред героите, защото днес отново трябва да се борим за бъдещето на България", каза водачът на листата на "БСП за България" в Силистра Стоян Мирчев. "Трети март е ден на Освобождението. Посрещнахме го достойно

Хиляди на Бунарджика, кандидат-депутати под строй на паметника на Цар Освободител (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6090857

Хиляди на Бунарджика, кандидат-депутати под строй на паметника на Цар Освободител (снимки)Хиляди пловдивчани изкачиха пеша Бунарджика, за да присъстват на тържественото отбелязване на 3 март. Много родители бяха довели децата си, някои бутаха и колички. Хората носеха български знамена и цветя, които положиха на паметника на Цар Освободител. Членове на родолюбивите организации "Традиция" и "Родолюбие", облечени с четнически униформени,

Хиляди на Бунарджика, кандидат-депутати под строй на паметника на Цар Освободител (снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6090857

Хиляди на Бунарджика, кандидат-депутати под строй на паметника на Цар Освободител (снимки)Хиляди пловдивчани изкачиха пеша Бунарджика, за да присъстват на тържественото отбелязване на 3 март. Много родители бяха довели децата си, някои бутаха и колички. Хората носеха български знамена и цветя, които положиха на паметника на Цар Освободител. Членове на родолюбивите организации "Традиция" и "Родолюбие", облечени с четнически униформени,

Хиляди на Бунарджика, кандидат-депутати под строй на паметника на Цар Освободител (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6090857

Хиляди на Бунарджика, кандидат-депутати под строй на паметника на Цар Освободител (снимки)Хиляди пловдивчани изкачиха пеша Бунарджика, за да присъстват на тържественото отбелязване на 3 март. Много родители бяха довели децата си, някои бутаха и колички. Хората носеха български знамена и цветя, които положиха на паметника на Цар Освободител. Членове на родолюбивите организации "Традиция" и "Родолюбие", облечени с четнически униформени,

Албанец е арестуван в Холандия за опит за контрабанда на 647 кг марихуана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6090854

Албанец е арестуван в Холандия за опит за контрабанда на 647 кг марихуанаХоландската полиция арестува албански гражданин, след като откри в шофирания от него камион 647 килограма марихуана, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.  Камионът бил спрян, след като се отклонил от автомагистрала в посока към Амстердам. Полицията разполагала с информация, че в превозното средство вероятно има наркотици.

24-часова стачка в градския транспорт отново парализира Атина

http://www.cross.bg/atina-stachka-gradskiya-1536458.html

/КРОСС/ Работещите в градския транспорт в гръцката столица Атина започнаха 24-часова стачка. Това е третата стачка в рамките на една седмица, съобщава кореспондентката БНР. Не се движат метрото, градската железница и трамваите. Жителите на Атина са принудени да се придвижват само с личните си автомобили. Това предизвика транспортен хаос, като опашките от автомобили достигат няколко километра. Заради силния трафик на много места са се образували задръствания. С няколко часа закъснение пристигнаха на работните си места много от гърците. Други дори не успяха да стигнат до работа. Недоволството на синдиката на работещите в транспорта е срещу проектозакон на правителството за приватизация на градския транспорт в столицата на Гърция. Синдикатите днес ще съобщят кога ще продължат с протестите. От опозицията искат премиерът Алексис Ципрас незабавно да реши проблемите на транспортните работници. Те са недоволни, че два милиона жители на Атина са поставени на изпитание заради стачката.  

Столичната полиция е станала по-строга към шофьорите без колан и с телефон в ръка

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/03/2927982_stolichnata_policiia_e_stanala_po-stroga_kum/?ref=rss


През 2016 г. в София са глобени повече шофьори в сравнение с 2015 г. за това, че са говорили по телефона докато шофират и заради неизползването на колан. Това показва справка на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), предоставена на "Дневник" по Закона за достъп до обществена информация.

Според данните на столичния КАТ за 2015 г. 1 350 водачи на моторни превозни средства са глобени за използване на мобилен телефон по време на шофиране. През миналата година техният брой се е...

Проф. Пламен Павлов: Възраждането на българската държавност е посланието на 3 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=345453

Посланието на 3 март трябва да бъде възраждане на българската държавност. Това каза за Радио „Фокус“ историкът проф. Пламен Павлов. По думите му в някои периоди от историята българският народ е знаел как да цени свободата си, в други обаче сме показвали липса на готовност да се наречем свободни, като не сме спазвали императивите на собствените си национални герои, разчитайки на чужда помощ.

Компютрите станаха по-добри от хората на покер

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6090852

Компютрите станаха по-добри от хората на покерИзкуственият интелект ДийпСтак, разработен от специалисти на университета на Алберта, победи на покер всички професионални играчи, срещу които застана на оспорван турнир през декември, съобщи АФП, цитиран от БТА.  Турнирът е бил по един от най-сложните варианти на играта - Тексас холдем. В него са участвали трийсетина професионалисти от 17 държави.

Остарели и опасни – стотици язовири в Калифорния се нуждаят от ремонт

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/03/2918047_ostareli_i_opasni_stotici_iazoviri_v_kaliforniia_se/?ref=rss


Джери Браун, губернаторът на Калифорния, предложи в петък вагането на $437 милиона за контрол на наводненията и реагиране при кризи. Това стана едва няколко седмици, след като повреден преливник на най-високата язовирна стена в САЩ наложи спешна евакуация на десетки хиляди хора.

В планините на Калифорния са построени стотици язовири, които са изиграли важна роля за просперитета на най-богатия и населен щат на Америка. Сложна система от диги и язовири помага за напояване на фермите и...

Вижте "Ечемишка" ремонтиран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6090850

Вижте "Ечемишка" ремонтиранТунелът "Ечемишка" е вече проходим за автомобили. Лампите са чисто нови и в изправност. Днес, в първия ден от 3-те почивни, се образуваха много опашки по големите пътни артерии.  Точно преди тунела "Ечемишка" се образува дълго

Съкратени работници от фабриката във Ветрен сезираха прокуратурата

http://www.cross.bg/rabotnitzi-slaba-zhena-1536457.html

/КРОСС/ Цяла седмица продължава протестът на 120 работници от обувния завод във Ветрен, които бяха съкратени без предизвестие, съобщи БНР. Съкратените служители подготвиха писмо до главния прокурор Сотир Цацаров. В него те настояват прокуратурата да провери до колко законно собствеността на предприятието е прехвърлено на името на социално слаба жена от Плевен. Това е станало в началото на февруари т.г. В писмото се казва, че извършената фиктивна сделка по прехвърляне на фирмата на социално слаба жена, собственик на още 22 фирми, е с цел бившите собственици да се освободят от дълговете си, не само към работниците, а и към държавата. Бившите работодатели не са спазили и 30-дневния срок за обявяване на неплатежоспособност. Прокуратурата да каже дали има престъпление с прехвърлянето, настояват протестиращите. Блокадата на 120-те работници продължава и днес. Хората пазят с жива верига входа към цеховете, за да не бъдат изкарани машините от там. Те държат оборудването да остане в сградата като залог срещу заплатите и обезщетенията, които трябва да получат.    

Папараци издебнаха Григор и Никол в Лос Анджелис (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_648788.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров и приятелката му - американската поп звезда Никол Шерцингер, бяха издебнати от папараци на излизане от ресторант в Лос Анджелис. Двамата бяха изведени през задния вход на заведението, но там вече чакаше тълпа фотографи и светски хроникьори и въпросите заваляха. Григор и Никол се качиха в бяла луксозна лимузина, а 25-годишният българин лично шофираше, като не пропусна да си сложи и колана преди да потегли. Григор е в Лос Анджелис не само заради 38-годишната родена в Хонолулу красавица, а и заради участието си на турнира в Индиън Уелс в Калифорния. Облеклото на Никол беше широко коментирано, като "Дейли Мейл" отбелязва, че изборът на къса кожена пола е бил отличен, тъй като подчертава страхотните й атлетични крака.

„БСП за България“-Перник: Поклон пред величието на всички, загинали за свободата на България!

http://www.cross.bg/narodni-sharenkova-predstaviteli-1536456.html

/КРОСС/ Кандидатите за народни представители от коалиция „БСП за България" в Перник се включиха в общоградското шествие по случай 139-та годишнина от освобождението на България и положиха цветя на паметника на Апостола на свободата Васил Левски. По-рано през деня водачът на листата Станислав Владимиров и кандидатите за народни представители Евдокия Асенова, инж. Любомир Бонев, Венета Петрова и проф. Светлана Шаренкова - член на Националния съвет на БСП и председател на форум "България-Русия", бяха гости на тържествата по повод празника в гр. Радомир. Кандидатите за народни представители Евелина Венкова и инж. Михаил Михайлов положиха цветя на паметника на поета-революционер Христо Ботев. Проф. Светлана Шаренкова се присъедини към поздравлението на социалистите към перничани като заяви, че „Трети март е празник на една историческа победа! Ден на жадуваното освобождение от пет вековно робство! Незабравима дата, свещена, изстрадана, чакана столетия!" Тя добави, че подвигът на този ден е неизмерим, неподвластен на времето. „Защото всеки българин го носи в душата си. Защото споменът за него разпалва, пречиства с онази изконна обич към Отечеството, която ни прави горди българи", каза още Шаренкова.    

Черно море стана на 104 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=345457

Днес футболен клуб Черно море става на 104 години, съобщиха от тима за Moreto.net. „Тича” е част от в дружество „Река Тича”, което развива и спортовете туризъм, хазена и баскетбол за жени, лека атлетика и плуване. Най-голямото дружество във Варна се регистрира на 3 март 1913 г.

Откъс от "Първият човек: Животът на Нийл Армстронг"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/03/03/2924311_otkus_ot_purviiat_chovek_jivotut_na_niil_armstrong/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Първият човек: Животът на Нийл Армстронг" с автор Джеймс Хенсън, любезно предоставен от издателство "Вакон".

Eдинcтвeнaтa oфициaлнa биoгpaфия нa Hийл Apмcтpoнг – acтpoнaвтa, чиятo "мaлĸa cтъпĸa" пpoмeни чoвeшĸaтa иcтopия.

Koгaтo пpeз 1969 г. "Aпoлo 11" ĸaцa нa Лyнaтa, пъpвият чoвeĸ, cтъпил нa пoвъpxнocттa ѝ, ce пpeвpъщa в лeгeндa. Hийл Apмcтpoнг e издигнaт нa пиeдecтaл зapaди мoнyмeнтaлнoтo cи пocтижeниe, нo пpиpoднaтa мy...

Община Видин отбеляза с тържествена церемония и историческа възстановка Трети март

//dariknews.bg/regioni/vraca/obshtina-vidin-otbeliaza-s-tyrzhestvena-ceremoniia-i-istoricheska-vyzstanovka-treti-mart-2007678

Честването на Националния празник Трети март започна по традиция пред паметника на румънските воини в село Иново, загинали за Освобождението на Видинския край през 1878 г. Заупокойна молитва в памет на жертвите отслужи Белоградчишкият епископ Поликарп. В приветствието си към присъстващите заместник

Националният празник тържествено беше отбелязан в Поморие

//dariknews.bg/regioni/burgas/nacionalniiat-praznik-tyrzhestveno-beshe-otbeliazan-v-pomorie-2007677

139-годишнината от Освобождението на страната ни беше отбелязана с тридневни тържества на територията на Община Поморие.

Преклонението пред паметта на героите, загинали за Отечеството, започна още на 1-ви март в салона на НЧ „Просвета 1888“ с концерт-спектакъла „Евангелие за българи“ и

Полицията в Перник с нов директор

//dariknews.bg/regioni/sofiia/policiiata-v-pernik-s-nov-direktor-2007676

Старши комисар Иван Зеленков е новият директор на Областната дирекция на МВР-Перник. Заповедта на министъра на вътрешните работи Пламен Узунов е за временно преназначение.

Иван Зеленков е в системата на МВР от 2002 г., като разузнавач в сектор "Крими

Вазовата ода „Опълченците на Шипка” озвучи Несебър

//dariknews.bg/regioni/burgas/vazovata-oda-opylchencite-na-shipka-ozvuchi-nesebyr-2007679

Отбелязването на националния празник 3 март в Несебър започна с празничен молебен за България в църквата „Св. Успение Богородично“, отслужен от отец Петър. В духа на бележитата дата свещеникът призова присъстващите в храма да помнят историята и героите, отдали живота си за свободата ни, а накрая пр

26 портрета на будители нарисува учител на портата си

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/26-portreta-na-buditeli-narisuva-uchitel-na-portata-si-2007680

Ликовете на възрожденци и революционери красят портата на учителя Ангел Ташков в Паталеница. Като истински будител по душа той е превърнал входа на дома си в постоянна експозиция. Портретите в нея е рисувал сам, с професионална прецизност.

Една от по-новите творби е изображение на Ив

Тържествена церемония и празничен концерт-спектакъл по случай 139 години от Освобождението на България

//dariknews.bg/regioni/ruse/tyrzhestvena-ceremoniia-i-praznichen-koncert-spektakyl-po-sluchaj-139-godini-ot-osvobozhdenieto-na-bylgariia-2007681

Днес пред Паметника на Свободата в град Русе се състоя тържествена церемония и Празничен концерт – спектакъл в чест на 3-ти март – Националния празник на Република България и 139 години от Освобождението. На събитието присъстваха заместник-кметовете на Община Русе Иван Григоров и Наталия Кръстева,

Версията за тероризъм, свързана със задържания в Брюксел автомобил, не се потвърждава

https://www.24chasa.bg/novini/article/6090824

Версията за тероризъм, свързана със задържания в Брюксел автомобил, не се потвърждаваВерсията за терористични намерения на шофьора на задържания вчера в Брюксел автомобил с газови бутилки не се потвърждава, съобщи белгийската прокуратура, цитирана от БТА.  Потвърдено е, че бутилките с газ са били предназначени за битови нужди, както твърди задържаният шофьор. Засега мъжът остава в ареста.

Мавродиева на финал на европейското по лека атлетика

https://www.24chasa.bg/sport/article/6090829

Мавродиева на финал на
европейското по лека атлетикаРадослава Мавродиева се класира за финала в траскането на гюле на европейското в зала в Белград, като в последния си опит покри норматива от 17,70 м. Това обаче бе едва седмо постижение. Хубавото е, че във всеки опит тя подобряваше постижението си. В първия опит направи 17,33, а във втория - 17,47 м. Финалът в Белград започва в 18,35 часа.

Без Шарапова на "Ролан Гарос"?

http://offnews.bg/news/n_1/n_648787.html

Руската суперзвезда в женския тенис Мария Шарапова може да не получи покана или "уайлд кард" за втория за годината турнир от Големия шлем "Ролан Гарос" в Париж. Поне това намеква представител на френската федерация по тенис в отговор на въпрос дали изтърпялата наказание за употреба на допинг рускиня ще се включи в надпреварата от 22 май до 11 юни. "Ще вземем решение 15 дни преди началото на турнира. Имаме време да помислим дотогава", каза Никола Беделен. Шарапова се завръща на корта в края на април в Щутгарт. Тя получи покана и за турнира в Рим през май, което предизвика неодобрителни коментари. Британецът Анди Мъри заяви, че хващани с допинг тенисисти не трябва да бъдат канени. Подобно мнение изрази и испанката Гарбине Мугуруса, която каза, че завръщането на Шарапова може да е интересно за спонсорите и организаторите, но не предизвиква никакво вълнение сред тенисистките. "Roma è sempre stato un posto speciale nella mia carriera e non vedo l'ora di tornare" - @MariaSharapova . #tennis #ibi17 #WTA #Sharapova pic.twitter.com/R454QnR0k7 — Internazionali Bnl (@InteBNLdItalia) March 1, 2017

Ето как България отбелязва 139 г. от Освобождението

https://vesti.bg/bulgaria/eto-kak-bylgariia-otbeliazva-139-g.-ot-osvobozhdenieto-6066206

Пред паметника на Незнайния воин беше издигнато националното знаме. На церемонията присъстваха държавният глава Румен Радев, служебният министър на отбраната Стефан Янев и стотици граждани

Европа се замисля за немислимото

http://www.investor.bg/analizi/91/a/evropa-se-zamislia-za-nemislimoto-235011/

Разпадането на ЕС и еврозоната вече се обсъжда и в други кръгове освен крайнодесните популистки партии

Том Ханкс подари кафеварка на журналистите в Белия дом - за борбата им за истина

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/03/2928495_tom_hanks_podari_kafevarka_na_jurnalistite_v_beliia/?ref=rss


Актьорът Том Ханкс подари машина за експресо на акредитираните към Белия дом журналисти като ги призова с бележка да продължават "справедливата си борба за истина, правда и защита на американската традиция", съобщи в. "Гардиън".

Жестът е част от традицията на Ханкс, който за пръв път подари кафе машина на представителите на медиите през 2004 г. по време на президенството на републикаеца Джордж Буш.

От началото на мандата на Доналд Тръмп администрацията му е в конфликт с...

Герджиков рецитира "Опълченците на Шипка" на историческия връх

https://www.24chasa.bg/novini/article/6090817

Герджиков рецитира "Опълченците на Шипка" на историческия връхДнес на този връх ние почитаме паметта на героите, отдали живота си за свободата на България. На този връх сме и на тази дата, за да засвидетелстваме и нашето единство като нация. Това каза в словото си служебният министър-председател Огнян Герджиков по време на тържествата на връх Шипка по повод Националния празник 3 март.

Лесничеи протестират след побой над техни колеги

http://www.cross.bg/kolegi-imalo-panagyurishte-1536455.html

/КРОСС/ Служители на Горското стопанство в Панагюрище изразяват недоволството след жестокото нападение над двама техни колеги на 25 февруари. Горските бяха пребити от роми, след като направили забележка на млад мъж, изсипал каруца с боклук в гората. Няма да правим типичен протест, обясни директорът на горското стопанство инж. Петър Тодоров. Ще се съберем в гората, ще отбележим националния празник, ще звучат патриотични песни, а едновременно с това всеки от нас ще каже какво би трябвало да се направи, за да сме по-защитени на работните си места. Към горските от Панагюрище са заявили, че ще се присъединят служители от Пазарджик и региона, както и от Плевен и Лесидрен. В събитието ще участват и ловците от Панагюрска община. Инж. Тодоров разказва, че за последните дни четири пъти е имало побои над негови колеги. Интересното е че преди това в продължение на десетилетие не е имало подобни инциденти. Предполага, че това се дължи на засилените проверки, както и на тежката зима, която е принудила ромите да търсят повече топливо.    

В София се отбелязаха 139 години от Освобождението

https://www.actualno.com/society/v-sofija-se-otbeljazaha-139-godini-ot-osvobojdenieto-news_597189.html

В центъра на София започна официалната церемония за честване на 139 години Свободна България, съобщава БГНЕС. Срещен марш посреща на площада пред храм-паметника „Александър Невски” президента и Върховен главнокомандващ Румен Радев. Почетният караул в чест на 3 март е

Над 50 хил. души се изкачиха до Шипка само до обяд

http://www.cross.bg/shipka-politziyata-vurha-1536454.html

/КРОСС/ Само до обяд на връх Шипка са се качили над 50 хил. души и се образува 12-километрова колона от автомобили, предаде БТВ. Те бяха пропускани през специални постове на полицията. Движението към върха е еднопосочно - заради липсата на паркинги автомобилите се оставят в страни на пътя и качването става пеша. Служителите на полицията раздаваха специални листовки за улеснение на желаещите, които искат да стигнат до върха. За разлика от други години хората бяха доволни от организацията. Поне до 15 ч. през прохода Шипка няма да може да се преминава. Тези, които пътуват към Северна България, ще трябва да минат през прохода на Републиката.  

Почина Раймон Копа - Футболния Наполеон

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/03/2928493_pochina_raimon_kopa_-_futbolniia_napoleon/?ref=rss



Легендарният френски футболист Раймон Копа е починал на 85-годишна възраст, съобщава "Ройтерс". Бившият атакуващ полузащитник е наричан във Франция Футболния Наполеон.

Копа е в основата на един от най-големите успехи на националния отбор - бронзът от световното през 1958 г. Тогава "петлите" побеждават с 6:3 ГДР в спора за третото място, а воденият от Пеле бразилски отбор печели титлата.

Въпреки изгряването на звездата на Краля на футбола, Копа е избран за най-добър...

Вижте тържествения ритуал по смяна на караула за 3-ти март (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6090801

Вижте тържествения ритуал по смяна на караула за 3-ти март (Снимки)Честванията на националния празник Трети март в София започнаха с литургия в храм-паметника „Св. Александър Невски”, отслужена от патриарх Неофит. В 11:00 часа националният флаг беше тържествено издигнат пред Паметника на незнайния воин. Точно в 12:00 часа започна тържествената смяна на караула пред президентството по повод 139-тата годишнина от

Огнян Герджиков: На 3 март сме на връх Шипка, за да засвидетелстваме нашето единство като нация

http://www.cross.bg/vruh-shipka-gerdzhikov-1536453.html

/КРОСС/ "Днес на този връх ние почитаме паметта на героите, отдали живота си за свободата на България. На този връх сме и на тази дата, за да засвидетелстваме и нашето единство като нация". Това каза в словото си служебният министър-председател Огнян Герджиков по време на тържествата на връх Шипка по повод Националния празник 3 март, предаде "Фокус". Герджиков започна словото си, рецитирайки стихотворението на Иван Вазов "Опълченците на Шипка". Тържественото отбелязване на 139-ата годишнина от Освобождението на България на върха започна със заупокойна молитва и водосвет за благоденствието на българския народ, отслужени от великотърновския митрополит Григорий и старозагорския Киприан. "На тази дата и на този връх няма партии, единствената партия е Отечество България", каза великотърновският митрополит. На връх Шипка освен министър-председателят са още кметовете на Габрово и Казанлък, областните управители на Стара Загора и Габрово, представители на държавната власт, руски дипломати.    

Френски вестник: Демографски срив в ЕС, България е най-зле

http://www.moreto.net/novini.php?n=345455

Броят на ражданията във Франция и Европа намалява застрашително, най-тежко е положението в България. За това предупреди електронното издание на френския вестник „Економи матен”, цитирайки данни от националния статистически институт на Франция.

Шуменски колоездачи изкачиха Шипка навръх 3 март

//dariknews.bg/regioni/shumen/shumenski-koloezdachi-izkachiha-shipka-navryh-3-mart-2007668

Вело група от Шумен за поредна година изкачи пътя до емблематичния връх Шипка. Ентусиастите на колела са изкатерили 12-те километра от град Шипка до паметника за около час и половина. 

 

Времето е доста студено, има и вятър, но не съжаляваме, каза Станимир Стоянов. Той допълни, че всички с

Кандидатът за народен представител Вергил Кацов: “Имаме потенциал и сме близо до вас”

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/kandidatyt-za-naroden-predstavitel-vergil-kacov-imame-potencial-i-sme-blizo-do-vas-2007669

“Имаме сериозен потенциал и сме близо до вас”, с тези думи кандидатът за народен представител и водач на листата на “Реформаторски блок – Глас народен” за Кюстендилска област Вергил Кацов откри предизборната кампания на коалицията. Националният празник 3- ти март бе избран за начало, неслучайно, тъ

Сливен отбеляза 3 март

//dariknews.bg/regioni/sliven/sliven-otbeliaza-3-mart-2007671

С военни почести и издигане на националното знаме на Република България започна официалната церемония в Сливен по случай 3 март. Хиляди жители и гости на града бяха на площад "Хаджи Димитър" в града, за да отбележат  139 години от Освобождението на страната ни от османско иго и да отдадат почит към

С военни почести и тържествена програма Благоевград почете 3 март

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/s-voenni-pochesti-i-tyrzhestvena-programa-blagoevgrad-pochete-3-mart-2007670

С военни почести и тържествена програма бяха отбелязани 139 години от Освобождението на България от турско робство в Благоевград. Хиляди жители и гости на областния център се включиха в честванията по повод един от най-големите национални празници на Република България - 3 март. Те бяха приветстван

Кандидати за народни представители от „БСП за България“ почетоха героите във Враца

//dariknews.bg/regioni/vraca/kandidati-za-narodni-predstaviteli-ot-bsp-za-bylgariia-pochetoha-geroite-vyv-vraca-2007672

Кандидатите за народни представители от „БСП за България“ за област Враца днес взеха участие в общоградското тържество по повод националния празник 3 март. Церемонията по издигането на националния флаг се състоя на централния градски площад пред паметника на Христо Ботев. „Националният ни празник т

Кметът на Дупница Методи Чимев: Свободата не е дар, а се отстоява всеки ден

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/kmetyt-na-dupnica-metodi-chimev-svobodata-ne-e-dar-a-se-otstoiava-vseki-den-2007674

Дупничани сведоха глави пред саможертвата на дупнишките опълченци, загинали на връх Шипка. Под звуците на общинския духов оркестър, кметът на Община Дупница инж.Методи Чимев, представители на Общински съвет-Дупница, политически партии, неправителствени организации и граждани, поднесоха венци и цвет

Представят Банско на туристическо изложение в Будапеща

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/predstaviat-bansko-na-turistichesko-izlozhenie-v-budapeshta-2007673

От 2 до 5 март 2017 г. планинският курорт Банско участва на международното туристическо изложение „UTAZAS“ 2017 в Будапеща, Унгария. Това е първо участие на Банско в туристическия форум, който се провежда за 40-ти път в унгарската столица.

Приоритет на представителите на община Банск

Георги Търновалийски: На трети март честваме Свободна България

http://www.cross.bg/bulgariya-georgi-turnovaliiiski-1536452.html

/КРОСС/ „Свободата на България, изстрадана с кървави въстания, отвоювана в епични битки, простреляна и окървавена като Самарското знаме, но не победена. Битката на хилядите знайни и незнайни български революционери, книжовници и просветители. Битка за България, която днес слави саможертвата им и поднася своята признателност, покланяйки се пред стотиците паметници на загиналите. Това е днешния ден! Ден на признателност и благодарност към Българското опълченско войнство, към стотиците хиляди руски, украински, фински и румънски войни. Дължим им признателност и уважение. На тяхната памет. На тяхната саможертва.", това сподели Георги Търновалийски, водач на листата на БСП за България в местността Каламица, край Пловдив. На Братската могила, един от 244 паметника в страната ни издигнати след Освобождението почит към отдалите своя живот за България, изказаха и Явор Гечев и Атанас Тумбалев. Могилата е издигната в памет на 17 загинали бойци от Лейб- Гвардейския Преображенски полк, намерили своето лобно място на 3 януари 1878 година в битките за освобождението на Пловдив. „Трябва да помним, че Свободата е в нас, и ние, наследниците на смелите, отдадени на род и родина българи трябва да я носим с гордо вдигнати глави, Защото сме българи, във вените ни тече онзи живителен пламък, запален от Паисий, носен от Левски и Ботев, пренесъл през вековете българския дух, воля, желание за свобода, за независима държава

Колко трудно е да се прави бизнес с чай в България?

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/kolko-trudno-e-da-se-pravi-biznes-s-chai-v-bylgariia-235010/

Предприемачите трябва да имат правилната идея и да изхождат от търсенето на пазара

Да преклоним глави пред подвига на онези, които отдадоха живота си за нашата свобода

http://www.cross.bg/stranata-zaginalite-otslyzhi-1536451.html

/КРОСС/ „Да преклоним глави пред подвига на всички онези, които се потрудиха и отдадоха живота си за нашата свобода и отново да съпреживеем събитията, довели до освобождението на скъпото ни отечество и като имаме пред очи героичната саможертва на загиналите заради нас да се вдъхновим към още по-усърден труд за свободното и независимо, мирно и благословено от Бога бъдеще на обичната ни Родина" - това бяха думите, с които Негово светейшество патриарх Неофит се обърна към българския народ за празника на Освобождението ни - 3 март. По случай Националния празник на страната Негово Светейшество отслужи в патриаршеския катедрален храм-паметник „Св. Александър Невски" панихида за упокоение душите на всички загиналите руски, румънски, български и др. войни в Освободителната руско-турска война за вярата и свободата на българския народ. Патриарх Неофит отслужи и благодарствен молебен за освобождението на страната по време на който изпроси от божието благословение за мира и благоденствието на страната ни. Редом с архиереите и свещенослужителите на Българската православна църква в съслужението взеха участие и представителите на Руската и Румънската православни църкви у нас - архимандрит Филип (Василцев) и ставр. ик. Нелуц Опря, които придружиха предстоятеля на православните българи и на официалната церемония пред Паметника на незнайния воин.    

НАТО и Русия осъществиха първия от три години военен контакт на високо ниво

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/03/2928489_nato_i_rusiia_osushtestviha_purviia_ot_tri_godini/?ref=rss


Председателят на Военния комитет на НАТО генерал Петър Павел и началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов разговаряха по телефона днес в първи подобен контакт на високо равнище след замразяването на отношенията на Алианса с Русия, предаде БТА.

НАТО взе решение едностранно да замрази отношенията през април 2014 г., като протест срещу анексирането на Крим, но запази контактите на ниво посланици и министри. Сега в съобщение на руското Министерство на...

Неофит: Да се вдъхновим към още по-усърден труд за свободното бъдеще

https://www.24chasa.bg/novini/article/6090788

Неофит: Да се вдъхновим към още по-усърден труд за свободното бъдещеДа преклоним глави пред подвига на всички онези, които се потрудиха и отдадоха живота си за нашата свобода и отново да съпреживеем събитията, довели до освобождението на скъпото ни Отечество. И като имаме пред очи героичната саможертва на загиналите заради нас да се вдъхновим към още по-усърден труд за свободното и независимо,

Тереза Мей може да се сблъска с още едно съдебно дело заради Brexit

http://www.investor.bg/evropa/334/a/tereza-mei-moje-da-se-sblyska-s-oshte-edno-sydebno-delo-zaradi-brexit-235009/

Инвестиционният мениджър Джина Милър се кани да подаде нов иск заради парламентарното гласуване за процеса по напускане на ЕС

Скандал в София! Поставиха гей спектакъл, спонсориран от соросоиди, в детски театър

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277558_%D0%A1%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F%21+%D0%9F%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B3%D0%B5%D0%B9+%D1%81%D0%BF%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%8A%D0

 Гей спектакъл се намърда в столичния куклен театър. "Авеню Q" е поставен в храма на детските представления у нас благодарение на скандалната фондация "Америка за Българияѝ, спонсорираща соросоидите у нас. Представлението е дело на американския режисьор Уест Хайлър и българският му колега Петър Кауков, пише "Телеграф". "Авеню Q" е забранен за деца до 16-годишна възраст. Сред артистите в постановката е и певецът Рафи Бохосян, който стана известен с победата си в първия сезон на "Х фактор".  Създателите на спектакъла казват, че той имал за цел да разказва на обществото за порното ,гейовете, ксенофобията и расизма, както и за приемането на гей браковете и гей игрите. За това използват артисти, държащи кукли, които пеят пред зрителите песни с нецензурен текст. Има дори сцени, в които куклите от детския театър стигат до много сексуални пози. Една от основните песни в спектакъла е "If You Were Gay" ("Ако си гей"). Тя е била част от лондонския гей парад през 2009 година.

Blitz.bg

По-евтин билет от днес за варненски автобуси

http://www.moreto.net/novini.php?n=345431

По-ниски цени за билета плащат от днес пътниците в автобуси 17 и 60 до Боровец, припомня Moreto.net. Вместо досегашните 1.40 лв. ще плаща, колкото за градски автобус - 1 лв.

Каракачанов: Македония да не допуска албанския като втори официален език

http://offnews.bg/news/n_1/n_648784.html

ВМРО с тревога наблюдава процесите в Македония от изминалите дни. Не трябва да се правят компромиси и да се допуска албанският като втори официален език. Ако Македония сега се огъне пред натиска, утре може да се стигне включително и до фактически разпад на държавата. Това посочва в своя декларация лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов по повод извънредното положение в Република Македония. Той припомня, че ВМРО винаги се е застъпвала за независима Македония, докато Киро Глигоров е настоявал за хлабава конфедерация на бивши югославски държави, а не за суверенна страна. "България беше първата държава, която призна нейната независимост, затова и изказваме пълна подкрепа на нашите братя за суверенитета и териториалната цялост на страната", допълва лидерът на ВМРО. "Сигурността и спокойствието на нашите сънародници, живеещи в Македония, е национален приоритет на България и на ВМРО, която е един от водещите фактори политическия живот на страната. Разиграването на картата за дестабилизиране на Македония е опасна игра, в която ние няма как да стоим безучастни", продължава декларацията на Каракачанов. Той категорично се противопоставя на идеите за двуезичност, федерализация и кантонизация на Македония. В Европа и в развития свят не съществува понятието „колективни права". "В основата на държавите и държавността са индивидуалните човешки права. Поставянето на табели на албански език на места, където живеят наши братя, е демонстрация на нещо друго, но не и на човешки права. Българите винаги сме уважавали и ще уважаваме всеки, но когато някой, който и да е той, си позволи да си играе със съдбата на Македония, винаги ще срещне нашата безкомпромисност", декларира той. Каракачанов призовава Македония да не се огъва пред натиска. Ние сме с нея и ще подкрепим бъдещето ѝ на страна, в която хората с различно самосъзнание живеят заедно, единни и задружни. Бъдещето е в обединението, а не в разединението, заявява лидерът на ВМРО. В заключение той честити на всички българи от двете страни на границата националния празник на България.

Симеон Найденов спечели 670 хил. долара в Световния покер тур

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/03/2928483_simeon_naidenov_specheli_670_hil_dolara_v_svetovniia/?ref=rss




Българинът Симеон Найденов спечели 672 190 долара в Световния покер тур. Той зае второ място в турнира LA Poker Classic, който завърши тази сутрин.

Шампион стана американецът Даниел Стрелиц, който грабна чек за 1 милион долара.

Преди финалната битка двамата сключиха сделка за подялба на наградния фонд, така че реално българинът си тръва от Лос Анджелис със 756 000 долара.

Това беше 16-ото от 21 състезания в престижната верига през този сезон, а...

Даниел Панов: Трети март ни припомня, че преди да бъдем европейци, всички ние сме българи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6090766

Даниел Панов: Трети март ни припомня, че
преди да бъдем европейци, всички ние сме българиС военен ритуал по издигане на националното знаме започна честването на Националия празник във Велико Търново. "Трети март е един от дните, които ни припомнят, че преди да бъдем част от глобалния свят, преди да бъдем европейци, всички ние сме българи. Трети март е денят на българското освобождение и на българската идентичност.

Военноисторическият музей излага Браилското знаме, входът днес е свободен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6090783

Военноисторическият музей излага Браилското знаме, входът днес е свободенПървообразът на националното ни знаме – Браилското знаме, може да се види днес в Националния военноисторически музей в София, предаде bTV.  То е създадено по проект на Иван Параскевов - български емигрант в Браила,ушито е от 14-годишната му дъщеря. В Националния военноисторически музей днес е Ден на отворените врати.

Смъртни заплахи след най-големия гаф на "Оскар"-ите

https://vesti.bg/sviat/smyrtni-zaplahi-sled-naj-golemiia-gaf-na-oskar-ite-6066205

Назначена е охрана за двамата служители, объркали пликовете за най-добър филм на "Оскар"-ите

Ще има национална позиция срещу сценарий "Европа на различни скорости"?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277557_%D0%A9%D0%B5+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D1%81%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B8

 "Моята мечта е за една глобална Европа, за една федерация", коментира служебният премиер Огнян Герджиков в четвъртък по повод предложените от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предложи пет възможни сценария за развитието на Съюза след излизането на Великобритания, с което постави началото на дебата за бъдещето на Европа. Премиерът призна, че изказва лично мнение.

Междувременно "Нова Република"(НР) призова да бъде изготвена национална позиция срещу възможността ЕС да тръгне на няколко скорости, тъй като това ще отнеме на България преимуществата на европейското членство и ще я превърне в "буферна зона за интересите на Русия и Турция". В официалната позиция на формацията се посочва, че на 6 март в Париж четири държави - Франция, Германия, Испания и Италия - ще формират обща позиция в подкрепа на третия сценарий - "Европа на различни скорости".

Този вариант предвижда създаването на много и различни коалиции по различни политики. Например: 12 държави се съгласяват да имат общо полицейско и прокурорско разследване за трансгранични престъпления, 15 държави въвеждат единна търговска регистрация на фирмите или 6 държави използват общо наблюдение за целите на отбраната на границите си.

Засега двете най-големи партии – ГЕРБ и БСП, които според социологическите проучвания са с изравнени шансове да спечелят изборите, нямат официална позиция по темата, нито пък са поставяли сериозно този въпрос за дискусия.

Преди два дни и лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че е против "разделянето на страните членки на два клуба – едните, които ще са по-развити и и други, сред които и България, към които ще има по-различна политика", защото не искаме "да ни третират като втора ръка хора".

Всъщност официално представената от Юнкер "Бяла книга" със сценариите за ЕС не предвижда никой да бъде третиран в една или друга категория, а идеята е всяка от страните членки да реши до каква степен би искала да е интегрирана към общността, с произтичащите от това права и задължения.

Именно такъв дебат в България отсъства.

Герджиков: Федерализмът е бъдещето на Европа 

Междувременно служебният премиер Огнян Герджиков коментира, че лично според него федерализмът е бъдещето на Европейския съюз: "Коя точно ще бъде скоростта нека да не гадаем, защото тепърва всичко това подлежи на преговори. Съществува и вариантът за една глобална Европа, за една федерация, което, аз признавам, е моя мечта. Аз съм отявлен глобалист. Смятам, че бъдещето на Европа е именно във федерализма, защото иначе Европа не може да се противопостави на големите икономики".

 

Ние никога не сме били водещи, но не искаме да бъдем в задния двор на Европа, добави Герджиков.

"Нова република": България е заплашена да се превърне в буферна зона 

Водената от Радан Кънев формация "Нова република" предупреди, че вариантът "Европа на различни скорости" заплашва България да остане в периферията, практически да загуби всички преимущества на европейското членство, като се превърне в буферна зона за интересите на Русия и Турция".

"Този вариант е огромна опасност за икономическия просперитет и националната ни сигурност, защото лишава периферията от единните механизми на общия пазар, на общата отбрана, общата външна политика и общата охрана на външните граници", посочват от "Нова република".

Освен това според формацията този сценарий ще намали общата европейска солидарност и разпределението на средства в европейския бюджет в много по-голяма степен ще зависи от държавите, които ги предоставят, а не от общите европейски цели.

"Петте варианта са сложени на масата – сега е време всяка държава да има позиция. Време е и всяка партия в България да има позиция. Ние от "Нова Република" настояваме президентът Радев, служебното правителство на Герджиков и всички политически партии да изразят ясна позиция по предложенията на Жан-Клод Юнкер. Настояваме позицията, която премиерът ще изрази на срещата на върха в Рим на 25 март по повод 60-та годишнина от подписването на Римския договор, да е публично обсъдена и консенсусна", се казва в позицията.

И се допълва, че интересът на България е да се постигне политическо съгласие и на срещата в Рим на 25 март еднозначно България да се обяви в подкрепа на петия сценарий за повече Европа, повече общи действия и повече интеграция, в това число във възможните сценарии да се предвиди и разширяването на Съюза с готовите страни от Западните Балкани.

"Да, България": Предстоящите избори са на практика необявен референдум за BG Exit

Партия "Да, България" предупреди, че рискът за България при сценарий "Европа на две скорости" е не просто да остане в периферията, а постепенно да изпадне изобщо от ЕС и да се отдалечи от всякакво смислено съдържание на понятието "европейско членство". "Тази опасност е породена от това, че българската мафия, която се представя за политическия елит, похаби десетте години на членството ни. През това време основната ни и най-важната задача беше да се придвижим към "А" отбора в ЕС", заяви в сряда вечерта лидерът на формацията Христо Иванов.

По думите му, ако България не иска да изгуби трите най-важни елемента от членството в ЕС - политическите решения, перспективата за реално икономическо развитие и споделената сигурност, трябва да направи всичко възможно да влезе сред държавите от ядрото.

"Предстоящите избори са на практика необявен референдум за BG Exit. Ако не вземем мерки ударно да наваксаме изоставането и не гласуваме за тези, които реално могат да ни върнат в "А" отбора на ЕС, оставяме страната си в ръцете на онези, които незабелязано ще ни извадят от него", се казва още в позицията на "Да, България".

"РБ-Глас народен": Служебното правителство не бива се ангажира

Коалицията "Реформаторски блок- Глас народен" също определя вариантите "Европа на две скорости" и Европа само като икономически съюз като опасни и неприемливи за България. Коалицията смята, че не бива да бъде защитаван нито един от сценариите, изключващи въпросите за европейската солидарност и кохезионните фондове, които са ключови за страната ни.

"РБ-Глас народен" призова всяка партия да е ясна пред избирателите си кои от предложените сценарии ще подкрепи, а новоизбраният парламент да сформира специална комисия, която да разгледа предложенията и да обмисли предимствата и недостатъците им за България. Коалицията обаче е на мнение, че служебното правителство не бива да поема ангажименти към никой от сценариите в плана, тъй като не притежава подобен мандат.

"Нова република" отбеляза, че "тези критични за България процеси се случват в момент, в който страната ни няма представител в Европейската комисия. Това налага още по-активната намеса на президента и служебното правителство, както и на основните партии чрез всички механизми на европейските политически семейства".

Премиерът Герджиков повтори, че ако след изборите не бъде съставено правителство, служебният кабинет ще поеме ангажимента да излъчи на еврокомисар от България. Той не пожела да коментира конкретната номинация, но според него е желателно да е жена. Това е изискване на ЕС, те държат на равновесието между половете, поясни премиерът.


mediapool.bg

Си Дзинпин се подготвя за война

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277556_%D0%A1%D0%B8+%D0%94%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D0%BF%D0%B8%D0%BD+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0

 Президентът Си Дзинпин се насочва към китайския политически сезон добре въоръжен, след като съюзниците му се добраха до ключови правителствени постове след вълна от повишения. С това напреднаха и усилията му да осъществи основни промени в лидерството на страната тази есен, коментира за Wall Street Journal анализаторът Чун Хан Уон.

Значителното влияние на китайския лидер обаче ще бъде поставено на тест през следващите две седмици, когато почти 3 хил. законодатели ще се съберат на годишното Общокитайско събрание на народните представители. Парламентарната сесия тази година, която започва на 5 март, е последното голямо политическо събитие преди елитът на Комунистическата партия да се събере, за да определи структурата на лидерството за следващите пет години.

Почти в края на първия му петгодишен мандат срещу Си Дзинпин няма ясен претендент, след като той използва дисциплинарни кампании, за да неутрализира конкурентите си и поиска верността на 89-те млн. члена на партията. Някои от представителите на партията казват, че Си Дзинпин може би прави маневри, за да остане още пет години, което ще наруши практиката досега.

В редиците на партията се натрупва недоволство заради кампанията на Си Дзинпин срещу корупцията, атаките му срещу определени интереси на правителството, държавната индустрия и армията, както и бавния напредък при реформата на модела на растеж на Китай.

Наблюдатели казват, че Си Дзинпин ще се опита да спре подобни оплаквания по време на Общокитайското събрание – парламент, който до голяма степен автоматично приема предложения, но където в миналото представителите са критикували държавната политика. Всяка политическа полемика сега заплашва успеха на Си Дзинпин в повишаването на съюзниците му и отстраняването на конкурентите му.

Си Дзинпин е „по-заинтересуван отвсякога да демонстрира единството на партията и постиженията ѝ“, казва Матиас Степан, специалист по китайската местна политика в базирания в Берлин Mercator Institute for China Studies.

Парламентарната среща се случва след назначаването на над 130 високопоставени лица от провинцията на нови позиции през януари и февруари, което е доста над нивата през последните години, според държавни и медийни съобщения.

Сътресенията по високите етажи на властта започнаха в края на миналата година, когато двама представители, смятани за близки до Си Дзинпин, бяха избрани за министър по вътрешната сигурност и за кмет на Пекин. Миналата седмица други двама бяха назначени за търговски министър и топ представител по икономическите политики. Някои от сътрудниците на Си Дзинпин печелят позиции, които се смятат за трамплин към по-високи позиции в лидерството на партията.

Промените съвпадат с все по-силния шум от държавните медии около ключовите програми на президента, включително кампанията за премахване на бедността и четиригодишния план за отстраняване на корупцията.

Вчера официалният говорител на партията People’s Daily представи видео, озаглавено „Представителят на народа Си Дзинпин“, възхвалявайки го като силен държавник, който преминава през лични трудности и разбира нуждите и желанията на обикновените китайци.

През последните седмици Си Дзинпин засили и кампанията си за прилагане на „стриктно партийно управление“, призовавайки представителите да покажат „самодисциплина“. Топ дисциплинарната агенция на партията тази седмица разкри няколко мерки срещу представители в Китай заради това, че не са изпълнили отговорностите си. За Общокитайското събрание подобни усилия означават, че теми, предизвикващи разделения, вероятно ще останат извън програмата.

Тази седмица, например, министърът на труда сигнализира неопределено отлагане на предложение за повишаване на възрастта за пенсиониране въпреки предупрежденията от икономисти, че Пекин трябва спешно да реши демографския натиск от застаряващото население.

Очаква се делегатите на Общокитайското събрание да обсъждат освен икономическите и социалните въпроси и „размислите върху управлението“ на Си Дзинпин с акцент върху властта му като „ключов“ лидер на партията, сочи агенция Синхуа. Това не означава, че при закрити врати няма да има битки за власт.

Отдалечаването от сценария обаче може да струва скъпо. Всички по-свободни коментари, възприемани като критика срещу Си Дзинпин, може да доведат до репресии, казва Стийв Цанг, директор на SOAS China Institute в Лондон. „Никой няма да иска да каже нещо глупаво в онзи момента“, коментира той.

Миналогодишното експулсиране на 45 делегати от Общокитайското събрание от североизточната провинция Ляонин подейства разтърсващо. Те бяха обвинени в изборна измама, но други законодатели виждат случката като ясна заплаха срещу противниците. „Целта на Ляонин бе да се превърне в пример“, казва азиатски дипломат, базиран в Пекин.

Вместо сериозен политически дебат наблюдателите очакват тазгодишното Общокитайското събрание да предлага възможност да се проверят новоназначени представители за способността им да заемат по-високи лидерски позиции.

На тайно заседание на партията тази есен до пет от общо седемте сегашни члена на Политбюрото ще трябва да се оттеглят, ако се запазят сегашните правила за пенсиониране. Освен това над 60% от 376-те места в Централната комисия, която включва министри, директори на държавни предприятия и военни генерали, се очаква да бъдат сменени.

Партийни вътрешни източници казват, че Си Дзинпин е в добри позиции да запълни тези места с лоялни съюзници, но все пак ще се наложи да се съревновава с напускащи и пенсионирани лидери, които искат да лансират своите фаворити.

Сред вътрешнопартийни членове и политически наблюдатели се ширят спекулациите, че Си Дзинпин ще се опита да наруши традициите за пенсиониране напоследък, които не позволяват нови петгодишни мандати на представители над 68 г. Ако Си Дзинпин успее, анализаторите казват, че от това може да спечели Уан Цишан, топ член на дисциплинарната комисия на партията и Политбюрото, който ще стане на 69 г. през юли.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Миглена Иванова

Двойка направи фотосесия на ...

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/dvojka-napravi-fotosesiia-na--6066050

Вижте една страна от човешките взаимоотношения, която хората обикновено крият

Горнооряховчани честваха Националния празник на България с български фолклор, песни и хора

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/gornooriahovchani-chestvaha-nacionalniia-praznik-na-bylgariia-s-bylgarski-folklor-pesni-i-hora-2007660

Горнооряховчани и гости на града се включиха в честването на днешния Национален празник. Настроение към празничния ден добавяха и стотиците знаменца бяло, зелено, червено, които общинското ръководство бе осигурило за гражданите.
 
Тържественият ритуа

Петрич се преклони пред героите на Освобождението

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/petrich-se-prekloni-pred-geroite-na-osvobozhdenieto-2007659

тотици граждани сведоха глава пред българските опълченци, пред знайните и незнайни герои дали живота си за свободата на Родината. С художествена композиция за българските момци и моми, за българско семейство, което първо учи на родолюбие, с патетични слова и поднасяне на цветя, Петрич отбеляза Наци

Осъждан 38 пъти нападна жена в дома й за 40 лв.

//dariknews.bg/regioni/burgas/osyzhdan-38-pyti-napadna-zhena-v-doma-j-za-40-lv-2007658

Полицията в Бургас задържа 33-годишния Стефан Стоянов за нападението на жена в бургаския квартал „Победа”. Рецидивистът има в досието си 38 присъди. Това стана ясно днес при разглеждането на мярката му за неотклонение в Окръжния съд. Стефан е арестуван, след като на 25 февруари т.г. нахлул в дома н

Пробуждане с хоро в Царево

//dariknews.bg/regioni/burgas/probuzhdane-s-horo-v-carevo-2007662

Царево се присъедини към инициативата „Пробуждане с хоро“. На площада в морския град се стекоха стотици, сред тях много местни жители и представители на всички танцови клубове. „Пробуждане с хоро“ е кауза, с която  да разбуди българите в страната и по света със символа на единението, енергията, сил

Том Ханкс подари машина за еспресо на пресцентъра в Белия дом

//dariknews.bg/novini/sviat/tom-hanks-podari-mashina-za-espreso-na-prescentyra-v-beliia-dom-2007664

Актьорът Том Ханкс подари машина за еспресо на акредитираните към Белия дом журналисти, като ги призова да продължат "справедливата си борба за истина, правда и защита на американската традиция", съобщиха АФП и ДПА.
Думите на актьора са много актуални, защото президентът

Напълни се площада на Трети март, тържеството завърши с хоро, поведено от квартет „Светоглас“

//dariknews.bg/regioni/razgrad/napylni-se-ploshtada-na-treti-mart-tyrzhestvoto-zavyrshi-s-horo-povedeno-ot-kvartet-svetoglas-2007663

С пъстро българско хоро завърши тържеството за националния празник Трети март в Разград. Поведе го един от певците от мъжкия квартет „Светоглас“. Изпълненията на Даниел Спасов, Станимир Иванов, Виктор Томанов и Милен Иванов бяха новият елемент в отбелязването на празника послучай Освобождението на

АП: Руският посланик в САЩ се оказа в центъра на противоречия

//dariknews.bg/novini/sviat/ap-ruskiiat-poslanik-v-sasht-se-okaza-v-centyra-na-protivorechiia-2007657

Предизвикалите противоречия връзки на представители на американската президентска администрация с Русия имат обща пресечна точка: посланик Сергей Кисляк, отбелязва Асошиейтед прес.

Представителят на Москва във Вашингтон е общото в скандалите, заобикалящи връзките меж

Кризата в Скопие повтаря България преди 20 години

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6090086

Кризата в Скопие повтаря България преди 20 годиниВластта в Скопие е в улица без изход, след като македонският президент Георге Иванов беше обвинен, че прави преврат, защото не дава мандат за съставяне на правителство. Едни го ругаят, че нарушава конституцията, други го подкрепят, защото в него виждат последната барикада, преди албанският език да стане втори официален език в страната,

Радев във "Фейсбук": Да си българин не е участ, а чест

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/03/2928479_radev_vuv_feisbuk_da_si_bulgarin_ne_e_uchast_a_chest/?ref=rss


"Да си българин не е участ. Да си българин е чест!" Това написа държавният глава Румен Радев в социалната мрежа "Фейсбук", по повод националния празник на България Трети март.

"Това са го знаели нашите възрожденци. Нека го знаем и ние! Честит национален празник!", пише още президентът.

2 км тапа на "Хемус" (Снимки+видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6090769

2 км тапа на "Хемус" (Снимки+видео)2 км тапа има на магистрала "Хемус" на 30-тия километър от София в посока Варна, видя репортер на "24 часа".  Голямото пътуване за трите почивни дни вече започна. От ранните часове се образуваха колони от автомобили. Хората прекарват националния си празник на пътя в големите задръствания.

Биткойнът вече е по-скъп от златото

http://www.investor.bg/drugi/338/a/bitkoinyt-veche-e-po-skyp-ot-zlatoto-235008/

Резкият скок на криптовалутата се обяснява с нарасналото търсене в Китай

Пред Паметника на Незнайния воин бе издигнато националното знаме

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277555_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%9F%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9D%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B2%D0%BE%D0%B8%D0%BD+%D0%B1%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%B

 Пред Паметника на Незнайния воин бе издигнато националното знаме по случай 139 години от Освобождението на България, предаде Агенция „Фокус“. Стотици граждани присъстват на церемонията. Сред официалните лица са президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър на отбраната Стефан Янев, Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, министри от служебния кабинет, омбудсманът на Р България Мая Манолова, политици, общински съветници, общественици и духовници. Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поднесоха венец пред паметника на Незнайния воин по повод 3 март - Национален празник на Р България.
По-рано в катедралата „Св. Александър Невски“ патриарх Неофит отслужи празничен благодарствен молебен. 
От 12.00 часа ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на сградата на президентската институция. 
От 18.30 часа пред Народното събрание ще се проведе тържествената проверка (заря) в чест на 139-та годишнина от Освобождението на България. В церемонията ще участват военнослужещи от военни формирования 28 860 – Горна Малина, 42 600 – Мусачево, 22 320 – Божурище, както и военнослужещи от Националната гвардейска част със знамената-светини – Самарското знаме – Знамето на 3-та дружина на Българското опълчение, Щандарт на 1-ви конен полк, Знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-ти пехотен Ломски полк, Знаме на 13-ти пехотен Рилски полк, Знаме на 24-ти пехотен Черноморски полк, Знаме на 25-ти пехотен Драгомански полк, Знаме на 31-ви пехотен Силистренски полк.
Командващ на тържествената проверка (заря) ще бъде бригаден генерал Илко Йорданов, командир на Националната гвардейска част. Военнослужещи от Българската армия ще участват в тържественото отбелязване на Националния ни празник – 3 март в цялата страна. 
Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово. След това в зала „Концертна“ на Централния военен клуб ще се състои традиционният прием за 3 март, даван от държавния глава.


И "Гугъл" поздрави българите за националния празник

http://www.cross.bg/natzionalniya-postavi-bulgariya-1536450.html

/КРОСС/ Наред с политици от цял свят, България и българите бяха поздравени за националния празник и от „Гугъл". Най-голямата в света търсачка в интернет смени логото си за 3 март и на основната си страница постави националния флаг на България, а надписът Google беше изписан в зелено и червено на бял фон. По случая „Гугъл" създаде и възможност за публикуване на статус „Честит трети март" в социалните медии, като Фейсбук, Туитър и Гугъл плюс, като всеки потребител може да постави националния трибагреник до профилната си снимка.  

Движението е интензивно, но няма задръствания

http://www.cross.bg/sofiya-politziya-nyama-1536449.html

/КРОСС/ Днес движението също е натоварено. Нямаме задръстване. Няма големи колони от автомобили. Това заяви за Агенция „Фокус" комисар Тенчо Тенев, началник на отдел „Пътна полиция" към Столична дирекция на вътрешните работи, във връзка с поредицата от почивни дни и очакваният интензивен трафик на входовете и изходите на София. „Днешният ден също е натоварен, както вчерашния късен следобед. Доста автомобили излязоха от София. Вчера, в интервал от 16.30 до 19.30 часа, всички светофарни уредби на изходите на София минаха на ръчен режим на регулиране, тъй като беше доста интензивен потокът", обясни комисар Тенев. По думите му най-интензивно е движението по бул. „Цариградско шосе" и Южната дъга на Околовръстния път. „От снощи има трима водачи, които са управлявали след употреба на алкохол. Съставени са им актове. Има и един водач, който е заловен да управлява след употреба на наркотици. Няма тежки пътнотранспортни произшествия от тази сутрин на територията на София", поясни още началникът на отдел „Пътна полиция".  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване