Радарите за превишена скорост утре - 6 март, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=345531

Служители на пътната полиция ще следят утре - 6 март, неделя и в нощта срещу вторник, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. Бизнес парк б-я Петрол - посока Варна 08:10ч.

Почина бащата на съвременната транспантология Томас Старзъл

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/pochina-bashtata-na-syvremennata-transpantologiia-tomas-starzyl-2007943

Американският хирург Томас Старзъл, присадил за първи път черен дроб, е починал вчера на 90-годишна възраст, съобщи на официалния си сайт университетът в Питсбърг, щата Пенсилвания, където той работеше през последните 35 години, предадоха осведомителните агенции.

Дерменджиев: Не ни беше трудно, накрая "Пирин" се схвана

//dariknews.bg/regioni/razgrad/dermendzhiev-ne-ni-beshe-trudno-nakraia-pirin-se-shvana-2007945

Наставникът на Лудогорец Георги Дерменджиев не смята, че победата за тима му над Пирин е дошла трудно, въпреки че 50 минути отборът му не можа да вкара гол. Според него, това е било въпрос на време.
"Не мисля, че дойде трудно победата ни. Ние играем седми мач тази пролет, а те схванаха в кра

Хиляди турски жени на митинг в подкрепа на Ердоган

//dariknews.bg/novini/sviat/hiliadi-turski-zheni-na-miting-v-podkrepa-na-erdogan-2007917

Хиляди жени се събраха пред спортен комплекс в Истанбул, призовавайки да се гласува с "да" на референдума за увеличаване на правомощията на президента.

Развявайки турското знаме, те крещяха "Разбира се, да", агитирайки преди вота на 16 април.
 
Събиране

Родителите на Дакота Джонсън не гледат "Петдесет нюанса..."

//dariknews.bg/novini/liubopitno/roditelite-na-dakota-dzhonsyn-ne-gledat-petdeset-niuansa-2007940

Дакота Джонсън е получила обещание от родителите си никога да не гледат участието й във филмите "Петдесет нюанса сиво" и "Петдесет нюанса по-тъмно", пише Контактмюзик.

Причина са еротичните сцени, които тя не би искала нейното семейство да види.

"168 часа": 8 г. затвор за ученик, убил психично болна и насилил дете инвалид

https://www.24chasa.bg/novini/article/6093624

"168 часа": 8 г. затвор за ученик, убил психично болна и насилил дете инвалидСъс съкратеното производство бруталният убиец ще е на свобода след 5 години 15-годишен младеж получи наказание от 8 г. затвор за това, че пребил до смърт психично болна старица, докато я изнасилвал, а дни по-късно блудствал с дете инвалид. Размерът на присъдата е малък заради пълните самопризнания, които подсъдимият е направил,

Голямото прибиране започна с катастрофи

https://vesti.bg/bulgaria/incidenti/goliamoto-pribirane-zapochna-s-katastrofi-6066244

Няколко са пострадалите, а засиленият трафик към София след трите почивни дни вече е факт

Няма напредък в преговорите между Гърция и кредиторите за спасителната програма

http://www.cross.bg/pregovorite-stranata-nyama-1536629.html

/КРОСС/ Няма напредък след пети ден на преговори между гръцкото правителство и международните кредитори относно преразглеждане на спасителната програма за страната, съобщи източник, близък до преговорите, предава онлайн изданието Greek Reporter. Въпреки че преговорите, посветени конкретно на реформи в трудовото законодателство на Гърция, започнаха в неделя, пропастта между двете страни остава, тъй като кредиторите настояват за допълнителни фискални мерки след края на 2018 г. Кредиторите на страната и Международният валутен фонд (МВФ) в частност все още не са убедени, че мерките, които Атина предлага, за да получи намаляване на дълга, са осъществими.  

Полицията иззе 400 торбички с логото на ДОСТ

https://www.24chasa.bg/region/article/6093909

Полицията иззе 400 торбички с логото на ДОСТ400 торбички с лого на обединение ДОСТ, пълни с хранителни продукти от първа необходимост бяха открити днес при специализирана операция на криминалисти от ОД на МВР в Кърджали. Полицията нахлу в склад в кърджалийския кв. "Студен кладенец" малко след 13 часа в неделя. Във фирмена база са открити 300 от пакетите.

Александър Симов от "нелегалното" ни студио в Кърджали: Караянчева е скандалджийка, каза Борисов

http://pogled.info/tv/alternativen-pogled/aleksandar-simov-borisov-karayancheva-e-skandaldzhiika-komentar-ot-nelegalnoto-studio-na-pogled-info-v-kardzhali.83364

/ПогледТВ/ Коментар на Александър Симов за предаването "Алтернативен Поглед" от "нелегалното студио" на ПогледТВ в Кърджали за това как Бойко Борисов призна, че водачката на листата на ГЕРБ Цвета Караянчева е скандалджийка и за нищо не става, за вътрешните противоречия в ГЕРБ, за страха на лидера на ГЕРБ от дебат с Нинова, за нищоправенето на ГЕРБ в Кърджали през последните мандати на "г-жа Измамата" и за шансовете на левицата в този регион. /ВИДЕО/

Инна Ефтимова остана на 1/2-финал в Белград

https://www.24chasa.bg/sport/article/6093910

Инна Ефтимова остана
на 1/2-финал в БелградИнна Ефтимова направи много лош старт и така отпадна на 1/2-финалите на европейското първенство по лека атлетика в Белград. Тя завърши шеста в серията си със 7,42 сек. След нея бяха единствено италианката Анна Бонджорни и норвежката Хелена Рьонинген. "Наистина изстрелът ме застигна още преди да заема стойка.

Китайският премиер се обяви за световен мир

https://www.24chasa.bg/novini/article/6093894

Китайският премиер се обяви за световен мирПри откриването на сесията на китайския парламент премиерът Ли Къцян призова за запазване на мира и стабилността по света в тези несигурни времена за международните отношения и търговия, предаде ДПА, цитирана БТА. "Пред дълбоките промени в международната политическа и икономическа обстановка Китай винаги ще стои на страната на мира и стабилността,

Иван Нейков: Влошаването на демографията у нас се дължи на икономическата миграция

http://www.moreto.net/novini.php?n=345564

Влошаването на демографската структура на българското общество се дължи основно на икономическата миграция, заяви в "Неделя 150" бившият социален министър Иван Нейков: Тезата, че имало катастрофа, че сме намалели с два милиона - нищо подобно! Не сме намалели! Как поддържаме връзките си с тия два милиона или повече българи, които са извън България - не, ние не поддържаме, ние сме ги отписали, ние не ги броим! Ние казваме "Седем, ще станем под седем, след някоя друга година ще станем 5".

Никола от “Гласът на България” е пял на сцена в НДК едва 3-годишен

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6093698

Никола от “Гласът на България” е пял на сцена в НДК едва 3-годишенТой се занимава с визуални ефекти, сам се подготвя за шоуто “Ти си уникален образ. Подобен артист и талант не сме имали в музикален формат в България.” “Ти си чудо на чудесата.” “Благодаря ти, че се появи.” Това чува Никола Константинов веднага след изпълнението си на песента Flashlight (от репертоара на Джеси Джей) на сцената на “Гласът на

Коалицията БСП и ГЕРБ ще има лоши резултати, прогнозира Мартин Димитров

http://offnews.bg/news/n_1/n_648934.html

Винаги съм искал обединена десница, но няма смисъл от обединение, ако то работи за други партии. Коалицията между БСП и ГЕРБ е договорена, ще бъде представена с програмно правителство. Това правителство ще има същите лоши резултати, каквито виждате на местно ниво, заяви Мартин Димитров от Нова Република на среща със симпатизанти в Търговище. Той призова за протести, за да "покажем на хората що за коалиция се заформя". Според него Нова Република е единствената дясна алтернатива на изборите на 26 март. Като примери той даде възстановяването на АЕЦ „Белене", което се подкрепя от всички партии, с изключение на Нова Република, и казусът "КТБ": „Това би било най-голямото източване у нашата история, 20 милиарда лева ще бъдат взети от всеки един от нас. 20 милиарда лева ще пробият публичните ни финанси. Казусът "КТБ" също ще бъде загърбен от тях. Ние сме единствените, които искаме да проведем разследване и да има правосъдие. Ние ще поставим този въпрос и ще се борим за неговото реализиране. Ние сме тези, които въведоха лустрацията". Радан Кънев пък сподели, че при обиколките си из Северна България хората са го питали как е станала промяната в Румъния, как цените на храните и горивата са спаднали, а заплатите и доходите са се повишили там. Радан Кънев, снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова "До 2005 г. водехме румънците във всички отношения. Сега са преди нас във всичко - образование, съдебна система, всички системи. През 2005-а те проведоха радикалната съдебна реформа, създадоха страх от закона, който започна да служи на хората, а не на администрацията, - посочи Кънев. - Впоследствие тази администрация започна да служи на хората. Затова сега тя се доближава до европейските нива, за разлика от нас. Затова първа точка на Нова република е за радикална съдебна реформа по румънски модел." Как е изглеждала Румъния преди съдебната реформа обобщи Трайчо Трайков: "тази държава беше много по-зле от нашата, корупцията беше пропила обществото. Изглеждаше, че няма път нагоре". Трайчо Трайков, снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова Оказа се, че всичко е възможно, когато се съберат смели хора, за да помогнат за промяната, допълни той и посочи, че именно такива смели хора са се събрали в Нова Република: Радан Кънев и ДСБ, Мартин Димитров, Петър Славов, Методи Андреев, Иван Иванов от Гражданския съвет, Дани Каназирева, Динко Тонев (Българска демократична общност), Обединени реформатори.

Ед Шийранс рекорд в Спотифай

http://www.cross.bg/spotifaii-shiiiran-albym-1536628.html

/КРОСС/ Ед Шийран постави рекорд в стрийминг платформата Спотифай с третия си албум, излязъл в петък, предаде АФП. Слушанията на новия му албум в Спотифай са близо два пъти повече в сравнение с тези на диска на предишния рекордьор. Очакваният с голям интерес албум на Шийран "Divide" е слушан близо 57 млн. пъти в Спотифай през първия ден след излизането му. Той значително изпреварва албума на Уикенд "Starboy", който е слушан 29 млн. пъти през първия ден след излизането му през ноември м.г. Не е изненадващо, че особен интерес към новия албум на 26-годишния Шийран има във Великобритания и Ирландия. Именно от Ирландия певецът е заимствал традиционно звучене за две от песните в "Divide". В двете страни 16-те песни в албума заемат първите 16 места в класациите за слушания в Спотифай. След като отсъстваше една година от музикалната сцена и социалните мрежи, Шийран оповести през януари, че се завръща, като издаде две нови песни - "Shape of You" и "Castle on the Hill". Те веднага заеха челните две места в британската класация.    

Израел декриминализира ползването на марихуана

http://www.mediapool.bg/izrael-dekriminalizira-polzvaneto-na-marihuana-news260901.html

Правителството на Израел одобри да се декриминилазира използването на марихуана. Предвижда се, че ако човек бъде хванат да употребява марихуана на обществено място, да плаща глоба, но да не бъде съден за престъпление. Глобата ще е около 270 долара, а при повторно задържане ще бъде удвоена. При трето нарушение се предвижда задържане от властите, но за относително кратък срок. Само в случай на четвърто нарушение ще бъде завеждано дело. Средствата, събирани от глоби, ще бъдат насочени към програми за борба с наркоманиите. Израел стана първата държава в Близкия Изток, която декриминализира употребата на марихуана, отбелязва Би Би Си. Израел е световен лидер в областта на изследванията за приложението на марихуаната за медицински цели. По думите на проф. Рафаел Мешулам от еврейския университет в Йерусалим, преимуществата на канабиса се изучават както от "химическа, така и от фармакологична гледна точка". По официални данни на израелското здравно министерство, около 25 хиляди човека в страната имат право да получават медицинска марихуана. Много от тях страдат от онкологични заболявания, а канабисът е едно от малкото средства, които, според изпиващите го лекари, е в състояние временно да облекчи болката и нервното напрежение. Има и хора, които пушат марихуана по предписание на лекари психиатри. В страна, в която стресовите ситуации съвсем не са рядкост, хората често се обръщат към специализирана психологическа помощ.

Герт Вилдерс би забранил на цялото турско правителство да стъпва в Холандия преди референдума

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/05/2929350_gert_vilders_bi_zabranil_na_cialoto_tursko/?ref=rss


Лидерът на крайнодясната холандска "Партия на свободата" Герт Вилдерс заяви, че би забранил на всички турски министри да посещават Холандия през следващите седмици, за да им попречи да агитират за подкрепа на референдума за разширяване на правомощията на президента Реджеп Тайип Ердоган.

"Те не трябва да идват тук и да се месят във вътрешните ни работи", каза Вилдерс пред жулрналисти, цитиран от световните агенции и БТА. По думите му Ердоган е "ислямо-фашистки лидер".
...

Цветан Цветанов с дискусия за вътрешен ред и сигурност в Монтана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6093853

Цветан Цветанов с дискусия за вътрешен ред и сигурност в Монтана Кръгла маса на тема „Обществен ред, сигурност“ с участието на заместник председателя на ПП „ГЕРБ“ Цветан Цветанов на 6 март от 18 часа ще се състои в град Монтана в сградата на НТС. На срещата ще присъстват всички кандидати за народни представители от ПП „ГЕРБ“ за област Монтана, водача на листата – инж.

Оперираха 32-годишната жена, която пострада при снежна лавина в Рила

https://www.24chasa.bg/novini/article/6093824

Оперираха 32-годишната жена, която пострада при снежна лавина в Рила32-годишната жена е оперирана и е в стабилно състояние. Това съобщи на брифинг говорителят на УМБАЛСМ „Пирогов“ Мария Пойразова, във връзка с приетата в лечебното заведение 32-годишна жена, която пострада при снежна лавина в района на хижа „Мальовица“ в Рила планина, предаде „Фокус“. Според говорителят на лечебното заведение лечението и

Традиционно интензивен трафик към София в края на почивните дни

//dariknews.bg/novini/bylgariia/tradicionno-intenziven-trafik-kym-sofiia-v-kraia-na-pochivnite-dni-2007938

Задръствания има по магистрала "Хемус" в района на тунелите "Витиня" и "Ечемишка", шофьорите да използват обходния маршрут през Ботевград, каза за Дарик Александър Пенков, дежурен в Ситуационния център на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ

Стефан Димитров, водач на листата на РБ в Хасково: Който ви дава прости рецепти за щастие - лъже

https://www.24chasa.bg/novini/article/6093831

Стефан Димитров, водач на листата на РБ в Хасково: Който ви дава прости рецепти за щастие - лъже - Г-н Димитров, като водач на Реформаторите в Хасковския район кажете как да се ориентират хората в търсене на дясното? Все пак извън ГЕРБ има поне 3 формации, които кандидатстват в този спектър. - Очаквах този въпрос и ще бъда директен: ГЕРБ са партията, която има изгода да държи монопол над десницата, но е очевидно,

Каракачанов подкрепя плана за Пирин и иска спешно същите за Витоша и Рила

https://www.actualno.com/politics/karakachanov-podkrepja-plana-za-pirin-i-iska-speshno-syshtite-za-vitosha-i-rila-news_597459.html

На фона на подготвян граждански протест и искания за отмяна на одобрения план за национален парк "Пирин" от десни партии, ВМРО (част от коалицията "Обединени патриоти") обави, че подкрепя решението и иска незабавно да се приемат такива и за Рила и Витоша. "Ще предложим и насто

Катастрофа с пожарен автомобил затвори пътя Ловеч-Троян

https://www.actualno.com/lovech/katastrofa-s-pojaren-avtomobil-zatvori-pytja-lovech-trojan-news_597469.html

Противопожарен автомобил катастрофира край Ловеч на пътя за Троян. Леко са пострадали шофьорът и двама огнеборци. Пътят Ловеч - Троян е затворен да движение в участъка на инцидента. Обходният маршрут е през селата Сливек и Горно Павликене и стария път за Севлиево.

Дянков смята, че разследването срещу него е по клевета от близки на Цветан Василев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/05/2929341_diankov_smiata_che_razsledvaneto_sreshtu_nego_e_po/?ref=rss


Бившият вицепремиер в първото правителство на ГЕРБ Симеон Дянков, когото прокуратурата обвини за безстопанственост в сделката за приватизация на държавния дял в електроразпределителното дружество ЕВН, смята, че е бил оклеветен от хора, от близкия кръг на собственика на фалиралата Корпоративна търговска банка Цветан Василев.

"Тези клевети излязоха от много близки съратници на Цветан Василев. В момента, в който прокуратурата тръгне, ако тръгне, имената им ще станат ясни", каза Дянков в...

Тереза Мей е подложена на натиск заради правата на гражданите от ЕС

http://www.cross.bg/grazhdani-tereza-grazhdanite-1536627.html

/КРОСС/ Премиерът на Великобритания Тереза Мей е подложена на нов натиск да гарантира едностранно правата на гражданите от Европейския съюз (ЕС) в Обединеното кралство, предава кореспондентът на БНР. Тереза Мей не трябва да изчаква реципрочни гаранции от ЕС за британските граждани. Това категорично се заявява в доклад на междупартийна комисия в британския парламент. През седмицата в Камарата на лордовете бе гласувана поправката на проетозакона за Брекзит за гарантирането на гражданите на евросъюза. Тя бе отхвърлена на първо четене в Камарата на общините и сега предстои да бъде върната за прегласуване там. Гласуването ще бъде по-оспорвано, тъй като все повече редови депутати надигат глас за приемането й. Депутатът от Лейбъристката партия и бивш министър на външните работи в сянка Хилари Бен заяви, че европейските граждани не трябва да живеят в атмосфера на несигурност и да се използват като разменна монета. Бен е председател на междупартийната комисия. По думите на депутата живеещите и работещите на Острова граждани на ЕС допринасят изключително много за икономиката и културния живот на страната. Те работят упорито, плащат данъци и се интегрират. Отглеждайки семейства, те пускат корени във Великобритания.    

НАТО започва морско учение в румънски води

http://www.moreto.net/novini.php?n=345563

Над 1500 военнослужещи от седем страни от НАТО участват в учение "Посейдон 2017", което започна днес в румънски териториални води и в международни води в западната част на Черно море, съобщи ТАСС, като се позовава на румънското радио.

Дете падна от лифт на „Боровец“

https://vesti.bg/bulgaria/incidenti/dete-padna-ot-lift-na-borovec-6066243

Детето не успява да седне на седалката и увисва веднага, след като лифтът започва да се издига

От МВР-Кърджали иззеха 400 предизборни торбички с хранителни продукти и с лого на нова политическа партия

http://pogled.info/bulgarski/ot-mvr-kardzhali-izzeha-400-predizborni-torbichki-s-hranitelni-produkti-i-s-logo-na-nova-politicheska-partiya.83360

/Поглед.инфо/ 400 торбички с лого на нова политическа партия и с хранителни продукти от първа необходимост бяха открити днес при специализирана операция на криминалисти от ОД на МВР-Кърджали.

Фалшивите автори на култови фрази

http://pogled.info/bulgarski/falshivite-avtori-na-kultovi-frazi.83361

/Поглед.инфо/ И сега все още мнозина смятат, че Бойко Борисов е автор на фразата:”Ние ги хващаме, те ги пускат!” Ама не е така. Единствената му заслуга е,че той я направи популярна сред объркания българин.

Напрежението в Кърджали расте: Полицията влезе в склада, където има тонове с храни на ДОСТ за купуване на гласове! Задържани са лица!

http://pogled.info/bulgarski/naprezhenieto-v-kardzhali-raste-politsiyata-vleze-v-sklada-kadeto-ima-tonove-s-hrani-na-dost-za-kupuvane-na-glasove-zadarzhani-sa-litsa.83362

/Поглед.инфо/ Полиция влезе в склада в Кърджали, където има тонове с храни за купуване на гласове, предаде от мястото на напрежението репортер на 24rodopi.com. Отведени в полицейското управление са лица, ангажирани в купуването на гласове.

Изборните манипулации в Кърджали: 262 752-ма с право на глас, 110 000 обаче отдавна не живеят там

http://pogled.info/regionalen/kardzhali/izbornite-manipulatsii-v-kardzhali-262-752-ma-s-pravo-na-glas-110-000-obache-otdavna-ne-zhiveyat-tam.83363

/Поглед.инфо/ 262 752-ма са избирателите в област Кърджали, които ще могат да упражнят правото си на глас на парламентарните избори на 26 март, сочат списъците на Централната избирателна комисия на база данните на ГРАО в региона.

Коментари на седмицата. №2: Поптодорова: Не става дума за кражба, а за неволна грешка

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6093680

Коментари на седмицата. №2: Поптодорова: Не става дума за кражба, а за неволна грешкаПубликуваме отново най-четените коментари и анализи през седмицата. Този е втори - над 84 000 са го чели. Пътувах по спешност за България във връзка със сериозен проблем на майка ми, която е на 90 години, обясни пред БТА бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова по повод случая на летището във Варшава.

Тръмп поиска от Конгреса да разследва дали Обама е наредил да го подслушват

http://www.mediapool.bg/tramp-poiska-ot-kongresa-da-razsledva-dali-obama-e-naredil-da-go-podslushvat-news260900.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска от Конгреса да разследва дали предшественикът му Барак Обама е наредил да се подслушват телефоните му по време на предизборната кампания, предаде Ройтерс.   Президентът Тръмп "поиска в рамките на разследванията им на руската дейност комисиите по разузнаването на Конгреса да упражнят надзорната си дейност, за да установят дали изпълнителната власт е превишила правомощията си за разследване през 2016 г.", заяви говорителят на Белия дом Шон Спайсър.   Молбата идва ден след като Тръмп заяви, без да представя никакви доказателства, че президентът Обама миналата година е наредил да се подслушват телефоните в небостъргача "Тръмп тауър" в Ню Йорк, който тогава бе предизборната централа на Тръмп.   Белият дом и говорителят Шон Спайсър казаха, че Тръмп и администрацията няма да правят повече коментари по темата, докато Конгресът не приключи своето разследване, с което отклониха предварително възможността Тръмп да обясни в какво се състоят обвиненията му. Атаката на Тръмп спрямо предшественика му идва в момент, когато и демократите, и републиканците в Конгреса са решени да доведат докрай проверката за контактите на доверени хора от предизборния екип на Тръмп с Русия. Преди ден Тръмп атакува предшественика си със серия коментари в Туитър, в които обаче не изложи нищо конкретно. "Ужасно! Току-що открих, че Обама е "подслушвал линиите ми" в "Тръмп Тауър" точно преди победата", се казва в един от туитовете на Тръмп и се допълва, че "това е маккартизъм". "Колко ниско трябва да е паднал президентът Обама, та да подслушва телефоните ми по време на свещения изборен процес. Това е Никсън/Уотъргейт. Лош (или болен) тип!", се казва в други туит на президента. "Бас ловя, че добър адвокат би направил страхотно дело от факта, че президентът Обама е подслушвал телефоните ми през октомври, точно преди изборите!", гласи трети туит. "Законно ли е действащ президент да "подслушва" надпреварата за президент преди изборите?", пита Тръмп в друг туит. Говорител на Обама отхвърли обвиненията, посочвайки, че има "кардинално правило" нито един представител на Белия дом да не се намесва в разследвания на правосъдното министерство. Това изявление оставя възможността да е имало разследване. Съгласно американското законодателство, федералният съд трябва да е открил възможна причина, че "агент на чужда сила" е цел на разузнавателно наблюдение, за да одобри заповед, оторизираща подслушване на "Тръмп Тауър".  

Симеон Дянков за делото си: Тези клевети излязоха от много близки на Цветан Василев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6093756

Симеон Дянков за делото си: Тези клевети излязоха от много близки на Цветан Василев„Тези клевети излязоха от много близки съратници на Цветан Василев”, заяви бившият финансов министър Симеон Дянков в предаването „120 минути” по повод делото за ЕВН, по което е обвиняем. Дянков беше обвинен, че е отклонил средствата от приватизацията на ЕВН, които трябвало да отидат в Сребърния фонд, но те са попаднали в бюджета.

Хари Кейн поведе Тотнъм към нова победа

http://offnews.bg/news/n_1/n_648933.html

Тотнъм победи с 3:2 Евертън в мач от 27-ми кръг на английската Висша лига, игран на стадион "Уайт Харт Лейн". С два гола се отличи нападателя на лондончани Хари Кейн. През първото полувреме домакините успяха да наложат играта си. Страхотен изстрел от далечно разстояние на Кейн в 20-ата минута изведе Тотнъм напред в резултата. Преднината за домакините се увеличи през втората част от мача, след като в 56-ата минута деветката на лондончани отново демонстрира головия си нюх и наказа вратаря на Евертън Жоел Роблес - 2:0. С гола си в 81-ата минута Ромелу Лукаку успя намали преднината на Тотнъм и върна надеждите на гостите нещо повече в мача. В края на мача по време на даденото от съдията продължение Деле Али направи 3:1, а секунди по-късно Енер Валенсия се разписа. Лондончани са на второто място с 56 точки и увеличиха аванса си пред преследвачите си Арсенал и Манчестър Юнайтед, които вчера не успяха да постигнат победи в мачовете си.

Кейн поведе "Тотнъм" към нов успех и стана водач при голмайсторите

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/05/2929346_kein_povede_totnum_kum_nov_uspeh_i_stana_vodach_pri/?ref=rss


"Тотнъм" записа нова победа в английското първенство, след като победи с 3:2 "Евертън" у дома в мач от 27-ия кръг.

В основата на успеха на "шпорите" отново бе звездата на тима Хари Кейн, който отбеляза първите две попадения за лондончани. Английският национал вече има 19 гола от началото на шампионата и поведе при голмайсторите, изпреварвайки Ромелу Лукаку, който вкара почетното попадение за "карамелите" днес и вече има 18 на сметката си.

В заключителните секунди Деле Али...

Ердоган нарече "нацистки практики" отмяната на агитационните му митинги в Германия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/05/2929342_erdogan_nareche_nacistki_praktiki_otmianata_na/?ref=rss


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган продължава да критикува Германия за това, че бяха отменени три митинга за агитация за участие в референдума, който ще позволи разширяване на правомощията му. Днес той сравни забраната за агитацията с "нацистки практики".

"Вашите практики не се различават от тези на нацистите. Мислех, че Германия се е отказала отдавна от тези практики, но сме се заблуждавали", каза Ердоган на митинг на жени в Истанбул в подкрепа на референдума за...

НАТО започна морско учение в румънски води

http://www.cross.bg/nato-ychenieto-vodi-1536626.html

/КРОСС/ Над 1500 военнослужещи от седем страни от НАТО участват в учение "Посейдон 2017", което започна днес в румънски териториални води и в международни води в западната част на Черно море, съобщи ТАСС, като се позовава на румънското радио. В учението, което ще приключи на 13 март, участват 17 военни кораба, хеликоптер "Пума навал" и два бързоходни съда с водолази. Противоминната група на НАТО в Средиземно море е представена от военния кораб "Контраадмирал Ксавери Черницки" (Полша), а също и от миночистачите "Дуеро" (Испания), "Алания" (Турция) и "Ротвайл" (Германия). С цел създаване на възможно по-сложна бойна обстановка към участниците в учението ще се присъединят два самолета МiГ-21 "Лансър" (модернизирани с израелска помощ-б.р.) и кораб на бреговата охрана. Главна задача на учението е да се повиши нивото на взаимодействие между участниците в областта на противоминната защита, а също да се направи оценка и да се сертифицират румънските подразделения, които ще влязат в състава на Силите за отговор на НАТО през 2018 г.    

Премиерът се усъмни в чистотата на пòмислите на протестиращите за Пирин

http://offnews.bg/news/n_1/n_648932.html

Служебният премиер проф. Огнян Герджиков направи крачка назад по отношение решението за управление на националния парк "Пирин" на екоминистерството, което ще доведе до застрояване. "Това е един проектоплан. Той подлежи на внасяне във Висшия експертен екологичен съвет, в него се поканват всички заинтересовани лица, включително екологичните организации, които могат да си представят своите възражения. Всичко това подлежи на дебатиране. След което ще се излезе с окончателен проект за план, който да се внесе в Министерския съвет за одобрение. Ние сме в една процедура и законът е спазен без никакви отклонения от него. Много е рано да се говори за нещо нередно, след като всичко е в още един процес", заяви Герджиков в интервю пред БНР. В навечерието на националния празник 3 март служебният екоминистър Ирина Костова разпореди, че няма нужда от екологична оценка за проекта за нов план за управление на националния парк. На следващия ден тя подписа ново решение, което разрешава предварително изпълнение на решението ù от 1 март. Това провокира природозащитниците, които утре ще протестират пред МОСВ . Освен в София, протести ще има в Пловдив и на българи в Лондон. Явно подразнен от реакцията, премиерът Герджиков коментира: "Екозащитниците са много силни в протестите. Толкова са активни на моменти, че събуждат подозрение в чистотата на техните помисли. Би трябвало да си дават сметка, че в развитие държави като Австрия, Швейцария, Италия, Франция има стотици влекове и лифтове, а у нас не се позволява още един лифт на Банско, където има великолепни условия за ски туризъм. Ние изоставаме от Европа в това отношение.

Пожарна е катастрофирала край Ловеч на пътя за Троян

https://www.24chasa.bg/region/article/6093723

Пожарна е катастрофирала край Ловеч на пътя за ТроянПожарна е катастрофирала край Ловеч на пътя за Троян. Трима човека са пострадали леко, съобщават от областната дирекция на МВР в Ловеч, цитирани от БТА. Инцидентът е станал на около 15.15 часа на пътя Ловеч - Троян, в близост до бензиностанцията на изхода на Ловеч. Пожарната е пътувала за село Лешница, за да гаси сухи треви, но се е обърнала.

Международен скандал заради албанското малцинство в Сърбия

http://www.cross.bg/surbiya-albantzite-albaniya-1536625.html

/КРОСС/ Сръбският социален министър Александър Вулин заяви днес, че изявления, че правата на албанците в южна Сърбия трябва да бъдат защитавани от държавата Албания, подтикват към конфликти там, където ги няма, предаде „Танюг". "За албанците в Южна Сърбия и останалата част от нейната територия се грижи Република Сърбия така, както и за всеки друг гражданин, който живее в Сърбия, като държи сметка за спецификата на всяка от националните общности, да бъдат защитени всичките им права", каза Вулин. Министърът добави, че сме свидетели как на Балканите отново се събужда великоалбанската политика и все по-често в съседни страни виждаме докъде се стига, когато започне да се говори за прекрояване на граници, за намеса във вътрешните работи на други страни и за това кой има изключителното право да представлява някого. Председателят на националния съвет на албанците Йонуз Муслиу съобщи вчера, че президентът на Албания Буяр Нишани ще посети Южна Сърбия на 7 март, за да се запознае с положението на албанците, за които, съгласно конституцията на Албания, трябва да се грижи. Муслиу заяви, че предстоящото посещение е "важно и за това, че означава, че е дошло време проблемите на албанците от Прешевската долина да дойдат на първи план и за държавата Албания". Нишани ще има редица срещи с албански представители, но не и с официален Белград, каза Муслиу.    

Тереза Мей е подложена на натиск заради правата на гражданите от ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=345562

Премиерът на Великобритания Тереза Мей е подложена на нов натиск да гарантира едностранно правата на гражданите от Европейския съюз (ЕС) в Обединеното кралство, предава кореспондентът на БНР. Тереза Мей не трябва да изчаква реципрочни гаранции от ЕС за британските граждани.

Младите казват "сбогом" на традиционните медии в полза на кратките видеа

http://www.investor.bg/medii/455/a/mladite-kazvat-sbogom-na-tradicionnite-medii-v-polza-na-kratkite-videa-234995/

Медийни експерти смятат, че аудиторията ще се насочва към все по-кратко видео съдържание от по 1-2 минути

Американска компания ще търси залежи на петрол и газ в Молдова

http://www.cross.bg/kompaniya-petrol-okolnata-1536610.html

/КРОСС/ Министър-председателят на Молдова Павел Филип и американската компания за добив на петрол и газ Frontera Resources са подписали съвместна декларация, предава Sputnik Moldova. От правителството обясниха, че този документ има по-скоро политически характер, а не юридически и демонстрира подкрепата на властта към американската компания. Според премиера идването на големия инвеститор показва, че ситуацията в страна е стабилна. Първите пет години от работата на компанията ще бъдат посветени основно на търсене на залежи на петрол и газ. Министърът на околната среда Валерий Мунтяну обясни, че тази дейност ще засегне около една трета от страната. „В договора въпросът за защитата на околната среда е засегнат сериозно. Искам да гарантирам, че рискове в този план няма. Компанията постоянно увеличава нивата на екологична сигурност", посочи министърът.  

Над 1000 души протестираха срещу "данък тунеядство" в Беларус

http://www.mediapool.bg/nad-1000-dushi-protestiraha-sreshtu-danak-tuneyadstvo-v-belarus-news260899.html

Над 1000 души, протестиращи срещу "данък тунеядство", преминаха по централните улици на град Брест в Беларус и блокираха движението по главната магистрала. Протестиращите скандираха "Баста!", "Лукашенко, иди си!", "Не искаме да плащаме на измамници, паразити и ченгета", "Истинският паразит е този, който измисли декрета". Правителството въведе със закон данък "Социален паразит", предвиждащ, че който е работил по-малко от 183 дни през годината, ще плати глоба от приблизително 230 щатски долара. Много хора смятат закона за несправедлив и не са съгласни хората да бъдат квалифицирани като "тунеядци", защото са уволнени или не могат да намерят работа. Според тях 230 долара са значителна и непосилна за плащане сума.  Протести срещу данъка имаше и миналия месец в столицата Минск и други градове. Част от участниците в неделния неразрешен протест в Брест – около 150 човека – се съгласиха да отидат на среща с кмета на града Александър Рогачук. Над 1000 човека обаче, оглавявани от местни анархисти, протестираха на главната улица. Милицията ги наблюдаваше, но не се намеси. Шофьорите на блокираните автомобили подкрепиха участниците в шествието чрез приветствени бибикания. В неделя сутринта на главния път Минск-Брест милицията задържа опозиционните политици Анатолий Лебедко и Виталий Римашевский, които пътуваха към Брест, за да вземат участие в акцията. Те са били спрени от служители на държавната автомобилна инспекция и милиционери, които не са им разрешили да стигнат до града дори пеша. Така протестната акция в Брест бе оглавена от анархисти, които шестваха с черни транспаранти и флагове. Протестът в Брест на 5 март е трети поред и най-многочислен. Данъкът "Социален паразит" бе приет през 2015 г. На 20 февруари т.г. изтече срокът, в който трябваше да се издължат сумите за 2015 г. По официални данни "данък тунеядство" е платил всеки десети от общо 470 000, изобличени от властите "тунеядци".

Пострадалото от джакузи дете излезе от реанимацията

//dariknews.bg/novini/bylgariia/postradaloto-ot-dzhakuzi-dete-izleze-ot-reanimaciiata-2007932

4-годишната Изабела Делчева, която преди повече от седмица пострада жестоко в джакузито на хотел в Златни пясъци, вече излезе от реанимацията и е в детска хирургия на болница "Св. Анна" във Варна, съобщиха от пресцентъра на здравно

Председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов ще посети Плевен на 6-ти март

//dariknews.bg/regioni/pleven/predsedateliat-na-pp-gerb-bojko-borisov-shte-poseti-pleven-na-6-ti-mart-2007936

На 6 март 2017 г. - понеделник от 17:00 часа в зала „Плевен“ в сградата на Областна администрация в Плевен, председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов ще се срещне с жителите на града.

На срещата ще присъстват Ивайло Московски – водач на листата в Плевен, Цецка Цачева – кандидат за народ

ГЕРБ представи листата с кандидати за народни представители в град Бяла

//dariknews.bg/regioni/ruse/gerb-predstavi-listata-s-kandidati-za-narodni-predstaviteli-v-grad-biala-2007937

ГЕРБ представи листата с кандидати за народни представители в град Бяла /Община Бяла/. Това стана тази вечер в салона на народно читалище „Трудолюбие 1884“.

Пламен Нунев, Светлана Ангелова, д-р Андриан Райков, Бедрос Пехливанян, Орлин Дяков, проф. Михаил Илиев, Богдан До

Ердоган сравни забраната в Германия на митинги с "нацистки практики"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6093718

Ердоган сравни забраната в Германия на митинги с "нацистки практики"Турският президент Реджеп Тайип Ердоган сравни днес с "нацистки практики" отмяната на митинги на негови привърженици в Германия, предаде АФП, цитирана от БТА. Вашите практики не се различават от тези на нацистите, заяви Ердоган на митинг на жени в Истанбул в подкрепа на референдума за конституционните промени, разширяващи неговите пълномощия.

Провокаторът Емил Джасим да опита гавра с националните герои на Ирак, не с Апостола

http://www.barometar.net/87936/

Учителят по история Емил Джасим задълба под дъното на собствената си самонадеяност. Кандидат-депутатът от партийката на Христо Иванов и любимец на фондация „Америка за България“ си позволи подигравателни коментари за Апостола на свободата- Васил Левски. На форума TEDхBG, Джасим казва, че Левски измествал комиксовите герои и паметникът на Апостола в родния му град Карлово заблуждавал […]

Провокаторът Емил Джасим да опита гавра с националните герои на Ирак, не с Апостола

http://web.barometar.net/87936/

Учителят по история Емил Джасим задълба под дъното на собствената си самонадеяност. Кандидат-депутатът от партийката на Христо Иванов и любимец на фондация „Америка за България“ си позволи подигравателни коментари за Апостола на свободата- Васил Левски. На форума TEDхBG, Джасим казва, че Левски измествал комиксовите герои и паметникът на Апостола в родния му град Карлово заблуждавал […]

Дете пострада при катастрофа на пътя София-Самоков

https://www.24chasa.bg/novini/article/6093710

Дете пострада при катастрофа на пътя София-СамоковПо първоначална информация 2 жени, дете и мъж са пострадали при катастрофа между два леки автомобила на пътя София- Самоков в района на местността „Татарски рид“. Това съобщи за „Фокус“ Мариола Маркова, говорител на ОДМВР – София. Сигналът за инцидента е подаден около 13.00 часа. В района на инцидента движението е затворено.

Утре над Черноморието ще бъде с променлива облачност

http://www.moreto.net/novini.php?n=345542

През нощта ще е със значителна средна и висока облачност, без валежи. Ще духа слаб южен вятър. Минималните температури ще са предимно между 4° и 9°. Над Черноморието облачността ще е променлива. Вечерта на места по северния бряг краткотрайно ще превали.

Половината работодатели у нас с амбиции да наемат нови служители

http://www.cross.bg/rabotata-hora-slyzhiteli-1536603.html

/КРОСС/ Нови служители през тази година планират да наемат половината от работодателите в България. Това съобщава Нова телевизия, позовавайки се на данни от проучване на "ПрайсуотърхаусКуупърс". В IT-сектора, технологичните компании, комуникациите и в производства като машиностроенето традиционно може да се очаква ръст на заетите и заплатите. Например клинична лаборатория в Русе планира да наеме нови хора. Тя има 7 филиала. Около 30 души е персоналът в момента, но работата постоянно се увеличава. Д-р Дарина Михайлова коментира, че имат планове за наемане на нови хора, за да могат да покрият капацитета на работата в лабораторията. Подготвените кадри са малко, тъй като работата е специфична. Д-р Михайлова споделя, че трудно се намират лаборанти и биолози, които са нужни за работата в лабораторията. Собствениците на хлебопекарна пък искат да дават по-високи заплати. Те искат и повече служители. "Проблемът тук не е намирането на обучени хора, а с това, че малките фурни оцеляват трудно заради силната конкуренция на големите търговски вериги", споделя собственичката на фурната Йорданка Александрова.    

Бороспорт: Възрастните не са изчакали ски патрула и са пуснали детето от лифта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6093706

Бороспорт: Възрастните не са изчакали ски патрула и са пуснали детето от лифтаСлед инцидента с падналото дете от лифт на Боровец, от фирмата концесионер  разпространиха следното съобщение:  На 5-ти март в 12:39 ч. веднага след качване на лифт "Мартинови бараки" на група от 2-ма възрастни с 2 деца, едното дете се изхлузва и увисва от седалката след първия стълб на лифта. Лифтът е спрян веднага и ски патрулът,

Мъжкият ни отбор по биатлон завърши 22-ри в щафетата в Корея

http://www.cross.bg/simon-fyrkad-frantziya-1536624.html

/КРОСС/ Отборът на Франция спечели щафетата на 4х7.5 километра за мъже в старта от Световната купа по биатлон в Пьончан, Република Корея, съобщава gong.bg. Жан-Гийом Беатрикс, Симон Фуркад, Симон Дестио и Мартен Фуркад завършиха с време 1:12:09.5 часа, като шесткратният носител на световната купа затвори българската щафета с една обиколка на последен пост. Така родните национали завършиха 22-ри. Франция използва десет допълнителни патрона и изпревари с 33.8 секунди щафетата на Австрия, която беше в състав Лоренц Вегел, Симон Едер, Юлиян Еберхард и Доминик Ландертингер. На трето място с пасив 45.4 секунди от победителите завършиха норвежците Ветле Сястад Кристиансен, Оле Ейнар Бьорндален, Вегард Гермундсхауг и Хенрик Лабе-Лунд. Българите стартираха отлично, като на първи пост Красимир Анев използва един допълнителен патрон и изоставаше само с 51.2 секунди от лидерите Франция и Норвегия. След това обаче Антон Синапов завъртя три наказателни обиколки, а Герджиков добави още една и Владимир Илиев стартира с 4:52 минути зад французите. Именно заради това малко по-късно Фуркад го затвори с една обиколка. 1. Франция (Жан-Гийом Беатрикс, Симон Фуркад, Симон Дестио и Мартен Фуркад) - 1:12:09.5 часа2. Австрия (Лоренц Вегел, Симон Едер, Юлиян Еберхард и Доминик Ландертингер) - на 33.8 секунди3. Норвегия (Ветле Сястад Кристиансен, Оле Ейнар Бьорндален, Вегард Гермундсхауг и Хенрик Лабе-Лунд) - на 45.4 секунди---22

Финландските авиолинии отменят близо 20 полета заради стачка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6093696

Финландските авиолинии отменят близо 20 полета заради стачкаФинландската авиокомпания Финеър (Finnair) съобщи днес, че отменя 18 полета, планирани за днес и утре, заради стачка на наземния персонал на финландските летища, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. Персоналът на летищата стачкува 4 часа в петък и след като синдикатите и работодателите не успяха да постигнат споразумение за заплатите,

Финландските авиолинии отмениха 18 полета заради стачка

http://www.cross.bg/fineur-poleta-zaradi-1536623.html

/КРОСС/ Финландската авиокомпания "Финеър" съобщи, че отменя 18 полета, планирани за днес и утре, заради стачка на наземния персонал на финландските летища. Персоналът на летищата стачкува 4 часа в петък и след като синдикатите и работодателите не успяха да постигнат споразумение за заплатите, протестът бе продължен до понеделник. Утре стачката е планирана от 3 до 9 часа местно време, което се очаква да се отрази на полетите на "Финеър", главно по вътрешни линии. Ако спорът не бъде решен скоро, възможно е да бъдат обявени стачки и на 10 и 14 март.  

Естат: Българите одобряват само трима политици

https://vesti.bg/estat-bylgarite-odobriavat-samo-trima-politici-6066242

Това са президентът Румен Радев, Красимир Каракачанов и Веселин Марешки

Две нули за Верея и Черно море

http://offnews.bg/news/n_1/n_648931.html

Верея и Черно море не можаха да се победят и завършиха 0:0 в мач от 23-ия кръг на Първа лига, игран на стадион „Трейс Арена“ в Стара Загора. Първото полувреме беше равностойно, като и двата отбора имаха добри възможности да отбележат, но до гол така и не се стигна. През втората част нивото на футбола драстично спадна, което показа, че двата отбора сякаш ще бъдат доволни и на едната точка. За състава на Верея дебют направи новото попълнениe Иван Бандаловски, който игра през всичките 90 минути. След този мач Черно море се намира на 5-о място с 36 точки, Верея са 9-ти с актив от 27 точки.

Френските биатлонисти спечелиха щафетата в Пьончан, българите останаха 22-ри

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/05/2929330_frenskite_biatlonisti_specheliha_shtafetata_v_pyonchan/?ref=rss


Отборът на Франция спечели щафетата на 4х7.5 километра за мъже в старта от световната купа по биатлон в Пьончан.

Жан-Гийом Беатрикс, Симон Фуркад, Симон Дестио и Мартен Фуркад завършиха с време 1:12:09.5 часа, като шесткратният носител на световната купа затвори завършилата на 22-ро място българска щафета с една обиколка на последен пост.

Франция използва десет допълнителни патрона и изпревари с 33.8 секунди щафетата на Австрия, която беше в състав Лоренц Вегел, Симон...

Издателите на "Прас прес" настояват КЗК да провери кой и защо е "арестувал" тиража

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/05/2929325_izdatelite_na_pras_pres_nastoiavat_kzk_da_proveri_koi/?ref=rss


Издателите на новия сатиричен вестник "Прас прес" ще сезират Комисията за защита на конкуренцията, защото според тях голяма част от първия брой на изданието от 1 март не е бил предоставен от дистрибуторите на читателите, съобщи БТА. Те настояват регулаторът да провери дали компанията "Национална дистрибуция" злоупотребява с монополното си положение.

"Повече от девет десети от тиража ни е затворен някъде, арестуван, спрян, закрит! 10 000 ги дадохме на генерален дистрибутор, който се...

Иракските сили започнаха с нов натиск за достигане до центъра на Мосул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6093687

Иракските сили започнаха с нов натиск за достигане до центъра на МосулСилите на Ирак, които са подкрепяни от Съединените американски щати, в неделя започнаха нов тласък в посока на контролирания от терористичната групировка „Ислямска държава“ център на стария град в Мосул. Това съобщи агенция Reuters, цитирайки информация, предоставена от говорител на иракската армия.

Менда Стоянова: 6 милиарда лева от изтеглените 16 най-вероятно няма да се усвоят

https://www.24chasa.bg/novini/article/6093691

Менда Стоянова: 6 милиарда лева от изтеглените 16 най-вероятно няма да се усвоят„Абсолютна лъжа е, че правителството на Бойко Борисов е изтеглило и изхарчило 16 милиарда лева”. Това каза на среща с граждани кандидатът за народен представител Менда Стоянова, която е втора в листата на ГЕРБ в Пловдив-град. Тя обясни, че при приемането на закона в Народното събрание през 2015 г. 16-те милиарда, с които Корнелия Нинова спекулира,

Седмицата започва с дъжд, гръмотевици и по-ниски температури

http://www.cross.bg/gradysa-temperatyri-silen-1536622.html

През нощта времето ще е със значителна средна и висока облачност, без валежи. Ще духа слаб южен вятър. Минималните температури ще са предимно между 4 и 9 градуса. В понеделник облачността ще е променлива, по-често значителна. Главно в Западна и Централна България ще има превалявания от дъжд, в отделни райони след обяд ще са придружени от гръмотевици. Вятърът ще е от юг-югозапад, в Източна България ще е временно силен, а в Северна България за кратко ще се ориентира от запад. Максималните температури ще са между 13 и 18 градуса. В планините ще е със значителна облачност, с превалявания от дъжд, които над 2000 м ще преминават в сняг. От запад, с умерен и силен вятър, ще нахлува по-студен въздух. Температурите ще са по-ниски и максималната на височина 1200 м ще е около 7 градуса, на 2000 м - около 0 градуса. Над Черноморието облачността ще е променлива. Вечерта на места по северния бряг краткотрайно ще превали. Ще духа умерен, в южните райони и временно силен юг-югозападен вятър. Ще се затопли и максималните температури ще са от 12 градуса на север до 17-18 градуса на места в южните райони. Температурата на морската вода ще е 5-6 градуса, а вълнението на морето ще е 2-3 бала.    

Лекари: Малките деца да не играят с мобилни телефони

http://www.moreto.net/novini.php?n=345561

Мобилните телефони вече са навсякъде в съвременния живот. Те улесняват живота ни, но непрекъснатата им употреба може да е вредна за бебетата и малките деца, предупреди британски експерт, цитиран от в. "Мирър". Мобилните телефони създават електроматнитно поле, а то се смята за канцерогенно и предразполагащо към разстройства в развитието.

Коментари на седмицата. №3: Свиквайте с агресията! Така ни се пада

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6093677

Коментари на седмицата. №3: Свиквайте  с агресията! Така ни се падаПубликуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е номер 3 - с над 46 000 прочитания. Тя е рожба на бедността ни. Но два пъти по-големият проблем е, че не работим и не се учим. Така няма и да станем богати Миналата седмица завърши с ножа в шахтата и ритник в корема. Това е страната ни: тържество на тялото - на секса и силата.

Ердоган сравни забраните за провеждане на митинги с „нацистки практики“

http://www.cross.bg/praktiki-erdogan-germaniya-1536615.html

/КРОСС/ Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган разкритикува в неделя Германия заради забраните за провеждането на няколко митинга за агитация преди референдума за конституционни промени в южната ни съседка, съобщава AFP. Държавният глава свърза решенията на Берлин с нацистки практики. „Вашите практики не са по-различни от нацистките практики от миналото", заяви Ердоган по време на митинг в турския град Истанбул. „Мислех, че е минало много време, откакто Германия изостави нацистките практики. Сгрешили сме", добави той.  

Дете падна от лифт на Боровец

https://www.actualno.com/society/dete-padna-ot-lift-na-borovec-news_597455.html

Дете е паднало от лифт на Боровец, инцидентът е станал в 13 часа, съобщиха от ПСС, цитирани от "Фокус". Малко след като се е качило на лифта, то е изпаднало от седалката на съоръжението - от 4-5 метра височина. Детето е със счупено бедро. Откарано е в УМБАЛСМ „Пирогов“. По първоначална информация детето е паднало назад. Възрастният до него го е хванал за якето, но якето се е изплъзнало и детето е полетяло надолу, уточнява бТВ.

Дете пострада при катастрофа на пътя София-Самоков

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dete-postrada-pri-katastrofa-na-pytia-sofiia-samokov-2007925

По първоначална информация две жени, дете и мъж са пострадали при катастрофа между два леки автомобила на пътя София- Самоков в района на местността "Татарски рид". Това съобщи пред "Фокус" Мариола Маркова, говорител на ОД на МВР-София.
 

Открито писмо на УМБАЛ до обществеността на Русе

//dariknews.bg/regioni/ruse/otkrito-pismo-na-umbal-do-obshtestvenostta-na-ruse-2007926

Вече 152 години Русенската болница е опора на здравеопазването в региона. До преди години тази болница беше единствената. През всичките 152 години тя не е затваряла нито за минута, а е преминавала достойно през войни, през протести, през кризи, през скандали, през всички събития, които са разтърсва

Разследват смъртта на 12-годишно момиче, намерено в Дупница

//dariknews.bg/novini/bylgariia/razsledvat-smyrtta-na-12-godishno-momiche-namereno-v-dupnica-2007928

Криминалисти разследват смъртта на 12-годишно момиче от Дупница. Детето е намерено обесено в къща в ромския квартал "Гиздова махала".
 
Причините за смъртта на момичето се изясняват, назначена е аутопсия. При първоначалния оглед не са открити следи от

Пострадалата жена при лавината в Рила е в стабилно състояние

//dariknews.bg/novini/bylgariia/postradalata-zhena-pri-lavinata-v-rila-e-v-stabilno-systoianie-2007927

32-годишната жена, която беше докарана в "Пирогов" вчера от Мальовица, е в стабилно състояние. Това съобщи говорителят на спешния институт Мария Пойразова.
 

Афис: Оспорвана битка за първото място, БСП води с 2% пред ГЕРБ

//dariknews.bg/novini/izbori2017/afis-osporvana-bitka-za-pyrvoto-miasto-bsp-vodi-s-2-pred-gerb-2007929

БСП води с 2% пред ГЕРБ, показва предизборно проучване на агенция "Афис". БСП събира 26% подкрепа, а ГЕРБ са втори с 24%.

На трето, четвърто и пето място се класират съответно Обединените патриоти (7,2%), ДПС

Ще пътуваме до Канада без визи от 1 декември

//dariknews.bg/novini/sviat/shte-pytuvame-do-kanada-bez-vizi-ot-1-dekemvri-2007879

Българите ще могат да пътуват свободно до Канада без визи от 1 декември тази година. Това обяви официално Отава с публикувания график за премахване на ограниченията за български и румънски граждани. Датата бе поставена като изрично условие от експремиера Бойко Борисов при преговори

Учени от "Кеймбридж" създадоха първия в света изкуствен ембрион

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/03/05/2929322_ucheni_ot_keimbridj_suzdadoha_purviia_v_sveta/?ref=rss


Университетът в Кеймбридж обяви, че е успял да създаде в лабораториите си биологични тела, които почти напълно приличат на ембриони. Учените използвали стволови клетки от мишки в триизмерен калъп, където тъканта добила форма и функции съвсем като на автентичните миши зародиши, пише Би Би Си.

Изследователите използвали два вида стволови клетки в много специфичен ред. Досегашните опити за създаването на изкуствени ембриони се проваляха, защото в един ембрион има различни видове клетки...

Румен Радев с видео за първия си месец на поста (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6093670

Румен Радев с видео за първия си месец на поста (видео)Президентът Румен Радев публикува видеоклип за първия месец от встъпването си в длъжност. Видеото е озаглавено "Бюлетин 1“ и е пуснато в официалния канал на президента Румен Радев в YouTube днес. „По-важни моменти от дейността на президента на Република България Румен Радев през първия месец от встъпването му в длъжност“, гласи описанието на клипа.

Дете падна от лифт в Боровец

http://www.mediapool.bg/dete-padna-ot-lift-v-borovets-news260898.html

Дете пострада, след като падна от лифт в Боровец. Инцидентът е станал около 13 ч. в неделя, съобщиха от Планинската спасителна служба.   Детето е паднало малко след като е потеглил лифтът, някъде от около 4-5 метра височина. То е със счупено бедро и е откарано към болница "Пирогов" в София.

Кошмарен трафик в страната заради ремонти и ТИР-ове

http://www.cross.bg/shofyorite-pochivni-trite-1536616.html

/КРОСС/ Километрични опашки се образуваха пред тунел "Ечемишка" в посока София. Вече има над 7-километрова тапа от автомобили, предадеNovini.bg. Придвижването става бавно и заради продължаващите ремонти. За големите задръствания обаче допринася и несъобразяването на шофьорите на камиони със забраната за движение. Заради "голямото завръщане" във връзка с трите почивни дни тировете не могат да се движат по пътищата от 14 ч. до 20 ч. Целта на тази мярка е повишаване на безопасността, увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата и спокойно пътуване на шофьорите в края на трите почивни дни. Задръстване има и преди "Витиня". Натоварен е трафика и по магистрала "Тракия" и "Струма", както и София-Кулата. От Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) съветват шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, да не предприемат резки маневри и да спазват ограниченията, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция", която следи и предприема необходимите действия за организацията на движението.  

Над 38% от евросредствата за България до 2022 г. вече са договорени

http://www.moreto.net/novini.php?n=345558

България е договорила 38,44% от европейското финансиране до 2022 г., показва справката за изпълнение на оперативните програми по еврофондовете. Във финансово изражение това означава, че България е договорила общо 6,8 млрд. лв. Почти 52% от парите по Оперативна програма “Региони в растеж” вече са договорени.

Учени изясниха защо козината на гигантската панда е в черно и бяло

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6093649

Учени изясниха защо козината на гигантската панда е в черно и бяло Ново изследване навежда на мисълта, че козината в черно и бяло на гигантската панда има две главни функции - маскировка и комуникации, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА. "Въпросът защо козината на гигантската панда е с толкова впечатляваща окраска отдавна се дискутира от учените и бе трудно да му се намери отговор,

Издателите на "Прас прес" сезират КЗК за укрития от дистрибутора вестник

http://www.mediapool.bg/izdatelite-na-pras-pres-sezirat-kzk-za-ukritiya-ot-distributora-vestnik-news260897.html

Издателите на "органа на невъзпитаните карикатуристи" "Прас прес" ще сезират Комисията за защита на конкуренцията, защото според тях голяма част от първия брой на вестника от 1 март не е бил предоставен от дистрибуторите на читателите. Това заявиха журналистът Иван Бакалов и карикатуристите Чавдар Николов, Христо Комарницки и Чавдар Георгиев.   Първият брой на вестника беше отпечатан и трябваше да се разпространява на 1 март, като тиражът му беше 10 100 броя, разказа Бакалов. "Сто бройки бяха за нас, като редакция, а 10 000 броя дадохме на генерален дистрибутор, който се казва "Национална дистрибуция", обясни той. По думите на Бакалов още от сутринта на 1 март са започнали да им се обаждат читатели, които са се интересували от къде могат да си купят вестника. Установихме, че на "възлови места, където има висок оборот на вестници в пунктове за продажба, вестникът или въобще не е доставен или са доставени по един-два броя", заяви Бакалов.   Той даде примери с читатели, които споделили, че вестникът не е бил доставен в подлеза на СУ, а в подлеза на "Плиска" бил доставен един брой. До вечерта на 1 март издателите на "Прас прес" получили съобщения и от други градове в страната, че новият вестник не се продава. Според издателите "над девет десети от тиража на вестника е скрит някъде".   Къде е тиражът на вестник "Прас-Прес", попита и карикатуристът на "Сега" Христо Комарницки, един от основателите на "Прас прес".   "Над девет десети от тиража ни е затворен някъде, арестуван, спрян, закрит! Тук има неща, за които може да се водят съдебни спорове. Първо, ще сезираме Комисията за конкуренцията. Тази фирма е монополист и злоупотребява със своето монополно положение", заяви Бакалов.   "За това посегателство над свободата на словото ще сезираме и всички възможни международни институции и организации, които наблюдават свободата на словото по света", заяви Иван Бакалов. Той добави, че ще сезират и институции в Брюксел.   По думите му започват и съдебни дела срещу "Национална дистрибуция" – дружество, зад което стои политикът от ДПС Делян Пеевски.   По-рано тази седмица карикатуристът Христо Комарницки публикува в профила си във Фейсбук снимка, на която се вижда, че е пред врата, на която има бележка "Национална дистрибуция". "Пеевски, не се крий зад разни мишки! Излез да се разберем по мъШки!", е коментарът на Комарницки за снимката.   "Кое прави Мафията силна и практически непобедима?", попита карикатуристът в друг свой Фейсбук коментар от събота. "Това, че множеството от хората са зависими от хранителната и верига. Имах познати и приятели, които денем се трудеха в империята на Семейството, а след работа се разхождаха по жълтите павета с лозунги срещу модела #КОЙ. Тия дни видях гузните сведени погледи на служителките и служителите в разпространителската фирма, обърканите лица на продавачките в Lafka, уплашените охранители...И като тях са стотици хиляди. Не мога и нямам право да виня тези хора, нито да им се сърдя", написа той.

Адел потвърди, че се е омъжила

http://offnews.bg/news/n_1/n_648930.html

Британската певица Адел потвърди слуховете, че се е омъжила за Саймън Конеки след месеци медийни спекулации, пише Би Би Си. Звездата бе на сцената в Бризбейн, Австралия, и говореше за песента си "Someone Like You", когато каза: "Сега съм омъжена". Адел и Саймън имат едно дете, 4-годишен син на име Анджело. Тя описваше момента, в който е пуснала песента на близки приятели и семейството си, когато каза: "Можех да видя в очите им, докато я слушаха на слушалките си, че им напомня за нещо или някой. Това исках да си спомня - как се чувствах в началото на взаимоотношението, което вдъхнови този запис. Защото колкото лошо може да е скъсването, колкото и горчиво и ужасно, каквато и бъркотия да може да предизвика, това усещане, когато за първи път се влюбиш в някого, е най-доброто на света и аз съм пристрастена към него. Очевидно не мога да изпитвам тези чувства, защото сега съм омъжена", каза певицата.

Употребата на марихуана вече не е престъпление, поне в Израел

http://offnews.bg/news/n_1/n_648923.html

Израелският кабинет декриминализира употребата на марихуана в Израел, съобщи в. "Аарец". Така при първо залавяне с марихуана ще следва глоба от 1000 шекела ($271), а не арест. Второ провинение ще удвои и глобата, а трето би довело до пробация. Чак при четвърто ще бъдат повдигани обвинения. Хиляди обикновени хора вече няма да се считат за престъпници, изтъкна министърът на правосъдието Айелет Шакед. Предложението бе на министерствата на обществена сигурност и на правосъдието, които са се съобразили с препоръки на комисията към Министерството на обществената сигурност.

Криминалисти иззеха 400 торбички с храни, брандирани с името на партия

http://www.cross.bg/prodykti-hrani-hranitelni-1536617.html

/КРОСС/ 400 торбички с лого на политическа партия и с хранителни продукти от първа необходимост бяха открити днес при специализирана операция на криминалисти от ОД на МВР-Кърджали, съобщиха от пресцентъра на силовото министерство, цитирани от 24rodopi.com. 300 от пакетите са били в складова база в областния център, а 100 в микробус с кърджалийска регистрация. Торбичките с хранителни продукти са иззети. Извършва се оглед на мястото на произшествието. Образувано е досъдебно производство и работата по случая продължава разследващ полицай. Преди това стано ясно, че бусове са влезли в склад в Кърджали, откъдето ще бъдат натоварени 600 пакета с храни с логото на партията. Скандълът с ДОСТ гръмна, заради финансирането на кампанията от Анкара. Спонсорът от Турция давал по 16 евро за пакет с храни, а снощи в ресторант "Ориентал" в квартал "Възрожденци" са били раздадени пакети, в които е имало продукти само за 12 лева и 85 стотинки, по магазинни цени. Активисти на ДОСТ питат кой прибира остатъка от парите.   

Кукери прогониха злото в Широка лъка

https://vesti.bg/lyubopitno/kultura/kukeri-progoniha-zloto-v-shiroka-lyka-6066241

Маскарадните игри и ритуалите изразяват изгонването на злото и пробуждането на природата

Папата: Вярващите да четат Библията толкова често, колкото есемесите си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6093646

Папата: Вярващите да четат Библията толкова често, колкото есемесите си Папа Франциск призова вярващите да четат Библията също толкова често, колкото си проверяват мобилните телефони за есемеси, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. В реч на площад "Свети Петър" след неделната си служба папата призова присъстващите да дадат на Библията същото място в ежедневието си като на мобилните си телефони.

Издателите на в. "Прас Прес": Кой скри първия брой на вестника?

https://www.actualno.com/society/izdatelite-na-v-pras-pres-koj-skri-pyrvija-broj-na-vestnika-news_597445.html

Издателите на новия вестник с карикатури „Прас Прес”, карикатуристите Чавдар Николов, Христо Комарницки, Чавдар Георгиев и журналистът Иван Бакалов заявиха, че са изненадани, че скромното им издание е било подложено на цензура още с първия си брой. Те заявиха, че „Н

130 години от рождението на основателя на Варненската опера Петър Райчев

http://www.moreto.net/novini.php?n=345560

Най-новото заглавие в репертоара на Варненската опера „Лучия ди Ламермур” от Доницети поставя на 15 март началото на XVIII Великденски музикален фестивал – Варна 2017. Постановката на режисьора Огнян Драганов и диригентката Вилиана Вълчева впечатли публиката още на предпремиерните представления през февруари с оригиналните си сценични решения, съвременна визия и блестящото представяне на солистите Ирина Жекова, Илина Михайлова (Лучия), Михаил Михайлов Едгардо), Пламен Димитров, Свилен Николов (Енрико), Евгений Станимиров (Раймондо), Пламен Долапчиев (Нормано), Бойка Василева (Алиса).

Дете падна от лифт на Боровец (допълнена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/05/2929315_dete_padna_ot_lift_na_borovec_dopulnena/?ref=rss


Дете падна от лифт на Боровец, съобщи "Фокус" като се позова на Планинската спасителна служба.

Инцидентът е станал в 13.00 часа. Малко след като се е качило на лифта, то е изпаднало от седалката на съоръжението - от 4-5 метра височина. Според Би Ти Ви инцидентът е станал на пистата срещу хотел "Рила".

Детето е със счупено бедро и е откарано за лечение в "Пирогов". От спешната болница съобщиха, че 8-годишното момиче ще бъде оперирано по-късно тази вечер.
...

Дете падна от лифт на Боровец

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/05/2929315_dete_padna_ot_lift_na_borovec/?ref=rss


Дете падна от лифт на Боровец, съобщи "Фокус" като се позова на Планинската спасителна служба.

Инцидентът е станал в 13.00 часа. Малко след като се е качило на лифта, то е изпаднало от седалката на съоръжението - от 4-5 метра височина. Според Би Ти Ви пострадалото дете е на 9 г., а инцидентът е станал на пистата срещу хотел "Рила".

Детето е със счупено бедро и е откарано за лечение в "Пирогов".

Дете е паднало от лифт на Боровец (обновена)

http://www.cross.bg/deteto-borovetz-padnalo-1536614.html

/КРОСС/ Дете е паднало от лифт на Боровец. Това съобщиха за Агенция „Фокус" от ПСС - Боровец. Инцидентът е станал в 13.00 часа. Малко след като се е качило на лифта, то е изпаднало от седалката на съоръжението - от 4-5 метра височина. Детето е със счупено бедро. Откарано е в УМБАЛСМ „Пирогов". "24 часа" допълва, че детето е момче и е от София и е паднало в близост до пистите "Мартинови бараки" срещу хотел "Рила". По първоначална информация човекът зад детето е успял да го хване за якето, но то се е изплъзнало от дрехата и е полетяло надолу. Хванато е от друг човек, намиращ се на пистата. Детето е било със ски на краката си при падането. По информация на БиТиВи детето е на 9 години и е момиченце.

Над 38% от евросредствата за България до 2022 г. са договорени

http://www.cross.bg/mlrd-bulgariya-dogovoreni-1536602.html

/КРОСС/ България е договорила 38,44% от европейското финансиране до 2022 г., показва справката за изпълнение на оперативните програми по еврофондовете. Във финансово изражение това означава, че България е договорила общо 6,8 млрд. лв. Почти 52% от парите по Оперативна програма "Региони в растеж" вече са договорени. Става въпрос за 1,5 млрд. лв. Договарянето по ОП "Развитие на човешките ресурси" е в размер на 46,22% или близо 1 млрд. лв., предаде БГНЕС. 44% от средствата по ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" или 1,6 млрд. лв. също вече са разпределени. 41% или 1 млрд. лв. са договорените средства по ОП "Иновации и конкурентоспособност". При три от оперативните програми се забелязва значително изоставане - това са ОП "Околна среда", където са договорени едва 20,9%, ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" с 23,85% и ОП "Добро управление" с договорени едва 21,6%. На европейска база България се намира в "златната среда" на темпото на договаряне показва справка на Европейските структурни и инвестиционни фондове. Белгия и Унгария например са договорили над 50% от евросредствата си за програмния период, който приключва окончателно през 2022 година. Преди нас са страни като Португалия, Швеция, Естония, Финландия, Ирландия. Страната ни е на едно ниво с Германия и Дания и много преди Румъния, Чехия, Хърватска и Полша, които са договорили малко над 10 на сто от европейското финансиране

Документален филм за Уитни Хюстън ще бъде показан премиерно на кинофестивала "Трайбека"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6093626

Документален филм за Уитни Хюстън ще бъде показан премиерно на кинофестивала "Трайбека"Телевизия Шоутайм потвърди, че премиерата на продуцирания от нея документален филм за Уитни Хюстън "Whitney: Can I Be Me" ще се състои в рамките на кинофестивала "Трайбека" в Ню Йорк следващия месец, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА. Филмът на Ник Брумфийлд ще бъде излъчен от телевизия Шоутайм по-късно тази година.

Извадиха от реанимация детето, засмукано от джакузи

http://offnews.bg/news/n_1/n_648926.html

4-годишната Изабела, която преди повече от седмица пострада в джакузи на хотел „Адмирал“, Златни пясъци, вече е извън реанимацията. Сега е настанена в детска хирургия на болница ”Св. Анна” във Варна, съобщиха от здравното заведение за OFFNews. Момиченцето вече се храни и раздвижва, състоянието на детето е стабилно и има добри шансове да се възстанови напълно след тежката травма. Детските хирурзи ще преценят кога и какви нови интервенции са необходими. Води се досъдебно производство срещу виновно лице, причинило поради незнание или немарливост средна телесна повреда на 4-годишното дете.

АФИС: Объркани избиратели и предпочитания за нови избори пред коалиция ГЕРБ-БСП

http://www.mediapool.bg/afis-obarkani-izbirateli-i-predpochitaniya-za-novi-izbori-pred-koalitsiya-gerb-bsp-news260896.html

Ако изборите бяха днес, БСП би получила 26% от гласовете срещу 24% за ГЕРБ, според проучване на агенция АФИС. То потвърждава прогнозите и на други агенции, че "Обединените патриоти" ще са трета сила в парламента (със 7.2%), следвани от ДПС с 5.7% и партия "Воля" на Веселин Марешки с 4.3%. На ръба е коалиция "Реформаторски блок -Глас народен" – 3.8%. Две формации са със спорни шансове за успех - това са коалициите "Реформаторски блок - Глас народен" (3.8%) и "АБВ - Движения 21" (2.8%). Останалите участници, между които "Да, България" (1.1%), "ДОСТ - НПСД" (0.7%), "Нова република" (0.6%) и др. сборно получават подкрепата на 6.2% от избирателите. В началото на кампанията за поредните парламентарни избори картината изглежда все по-объркана, коментират социолозите от АФИС, чийто собственик Юрий Асланов е част от тясното ръководство на БСП. При досегашния развой на кампанията не е ясно коя партия ще бъде първа сила. Която и да е тя, на този етап не може да се твърди, че тя ще образува самостоятелно мнозинство, сочи анализът на АФИС. Според изчисленията на агенцията, и БСП и ГЕРБ ще имат по около 35% от местата в парламента. Националистите ще имат още около 10 на сто, ДПС – 8%, ВОЛЯ – 6% и РБ – 5%. При това положение "нито една от по-малките парламентарни групи обаче няма да може да добави недостигащите около 15%, за да осигури двойна коалиция за пълно мнозинство с една от двете водещи политически сили". Хипотезата за "голяма коалиция" е теоретически допустима, но двете големи партии ще платят тежка цена в очите на обществото. Само 9% от населението предпочита този вариант пред останалите: лявоцентристка (26%), дясноцентристка (29%) или нови избори (25%), посочват още социолозите. Избирателите дават известно предимство на идеите на БСП в сферата на здравеопазването (8%), образованието (6%), правата на наемните работници (4%), и увеличението на заетостта (2%). Обратно, преобладават тези, които смятат, че ГЕРБ има предимство по отношение на бежанската криза (5%),  икономическия растеж (3%), международните отношения (3%) и борбата с престъпността (3%). 80% не вярват в обещанието за заплата от 1500 лв. ("което съмнение не е чудно, имайки предвид, че 80% от реалните заплати са под тази стойност", отбелязват социолозите). 77% не вярват в обещанието за средна пенсия от 700 лв. 66% не вярват на плановете за безлихвени жилищни кредити за млади семейства. 55% не вярват, че доходите над 10 000 лв. реално ще бъдат облагани с данък от 20%. 47% се съмняват в осъществимостта на идеята за единни учебници по всеки предмет. 51% не са убедени, че бюджетът ще заделя по 50 лв. за всяко дете при един работещ родител. Единственото намерение, което звучи сравнително убедително, е за запазването на плоския данък. 43% очакват това да се случи, отбелязва АФИС. Авторите на изследването наблюдават и друг любопитен феномен – привържениците на партиите не могат да се ориентират кое обещание е на подкрепяната от тях политическа сила и кое е чуждо. 37% мислят, че ЕС върви към разделяне, а 15% – към консолидация. 31% мислят, че България не трябва да ратифицира СЕТА, а 17% са на обратното мнение. По измерението "патриотизъм" най-големи предимства имат БСП (средно 4.9 от 10 възможни степени), следвана от "Обединени патриоти" и ГЕРБ (4.3). Значимо по-ниска оценка за "патриотизъм" имат РБ (3.1), "Воля" (2.9) и ДПС (1.8). Само 2/3 от електората на ГЕРБ през 2014 г. имат нагласа повторно да гласуват за същата партия. Останалите са склонни или да не гласуват, или да предпочетат други партии: "Воля", БСП или "Обединените патриоти". Само 54% от гласувалите за Реформаторския блок през 2014 г. ще повторят избора си. Част от останалите се ориентират към ГЕРБ, "Да, България", "Нова република" и дори към БСП. БСП запазва значителна част от твърдото ядро от предишните избори за НС (88%) и е на път да прибави към него бивши избиратели на ГЕРБ, на АБВ и на по-рано негласували. Предишните избиратели на АБВ се разделят приблизително наполовина между АБВ и БСП. Много малка част от избирателите на ДПС заявяват намерение да подкрепят коалицията на отцепилата се от Движението ДОСТ (около 1 десета). Новата партия "Воля" на Веселин Марешки набира близо половината от потенциала си за сметка на ГЕРБ и по-малко – от "България без цензура" на Бареков – 10% и Патриотичния фронт (ПФ) – 11%. Проучването е проведено между 23 и 27. Интервюирани са "лице в лице“ 1200 пълнолетни жители на столицата, областните центрове, другите градове и селата. Данните са представителни за мнението на всички лица с избирателни права. Проучването е финансирано със собствени средства на Агенция АФИС.

Марсел Хиршер си осигури и малкия кристален глобус в слалома

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/05/2929310_marsel_hirsher_si_osiguri_i_malkiia_kristalen_globus_v/?ref=rss


Австриецът Михаел Мат спечели слалома от Световната купа по ски алпийски дисциплини в Кранска гора, Словения. Той даде най-добро време от 1:48.26 минути от двата манша, като остави зад себе си италианеца Стефано Грос и германеца Феликс Нойройтер.

Спечелилият преди ден за шести път Световната купа Марсел Хиршер остана на четвърто място, което обаче му бе достатъчно, за да си осигури и малкия кристален глобус в дисциплината.

Единственият, който можеше да попречи на австриеца...

Новата седмица започва с превалявания

//dariknews.bg/regioni/dobrich/novata-sedmica-zapochva-s-prevaliavaniia-2007918

През нощта времето ще е със значителна средна и висока облачност, без валежи. Ще духа слаб южен вятър. Минималните температури ще са предимно между 4 и 9 градуса.

В понеделник облачността ще е променлива, по-често значителна. Главно в Западна и Центр

Заради кастрене на клони затварят временно ул."Отец Паисий" на 12 и 19 март

//dariknews.bg/regioni/dobrich/zaradi-kastrene-na-kloni-zatvariat-vremenno-ul.otec-paisij-na-12-i-19-mart-2007920

Временна организация на движението по улица „Отец Паисий“ ще бъде въведена на 12 и 19 март, съобщава на сайта си Община Добрич. Тя се налага заради изкастряне на дървета от уличното озеленяване. Резитбата ще бъде в участъка от ул. „Батак“ до ул. „Ген. Гурко“ за време

Бенямин Нетаняху ще се срещне с Владимир Путин

//dariknews.bg/novini/sviat/beniamin-netaniahu-shte-se-sreshtne-s-vladimir-putin-2007919

Израелският премиер Бенямин Нетаняху съобщи, че ще се срещне с руския президент Владимир Путин в Москва следващия четвъртък, за да обсъди влиянието на Иран в Сирия.
 
По думите на министър-председателя израелското правителство е дълбоко загрижено за т

Областната комисия „Военни паметници” против преместването на Паметника на Шести артилерийски полк

//dariknews.bg/regioni/sliven/oblastnata-komisiiavoenni-pametnici-protiv-premestvaneto-na-pametnika-na-shesti-artilerijski-polk-2007921

Областната комисия  „Военни паметници” е против преместването на Паметника на Шести артилерийски полк в Сливен Това стана ясно на редовно заседание на комисията.

Председателят на Инициативния комитет Пепа Чиликова и зам кмет запозна членовете на комисията с идеята паметникът на Шести

Катастрофа с пожарен автомобил затвори пътя Ловеч-Троян

//dariknews.bg/novini/bylgariia/katastrofa-s-pozharen-avtomobil-zatvori-pytia-lovech-troian-2007923

Пожарна е катастрофирала край Ловеч на пътя за Троян. Трима човека са пострадали леко, съобщават от областната дирекция на МВР в Ловеч.
 
Инцидентът е станал на около 15.15 ч. на пътя Ловеч - Троян, в близост до бензиностанцията на изхода на Ловеч. По

Лекари оперират паднало от лифта в Боровец дете

//dariknews.bg/novini/bylgariia/lekari-operirat-padnalo-ot-lifta-v-borovec-dete-2007922

Дете пострада, след като падна от лифт в Боровец днес по обед. За инцидента съобщиха първо от Планинската спасителна служба.
 
Дете падна от лифт в Боровец

Вестник "Прас прес" не стига до читателите, сезират КЗК

http://offnews.bg/news/n_1/n_648929.html

Издателите на новия вестник с карикатури "Прас прес" ще сезират Комисията за защита на конкуренцията, защото според тях голяма част от първия брой на изданието от 1 март не е бил предоставен от дистрибуторите на читателите.  На пресконференция в БТА издателите Иван Бакалов, Чавдар Николов, Христо Комарницки и Чавдар Георгиев разказаха, че на 1 март вестникът е излязъл в 10 100 броя тираж. 10 000 са отишли във фирма „Национална дистрибуция” и след това следите им се губят. Установихме, че на "възлови места, където има висок оборот на вестници в пунктове за продажба, вестникът или въобще не е доставен или са доставени по един-два броя, заяви Бакалов. Той даде примери с читатели, които споделили, че вестникът не е бил доставен в подлеза на СУ, а в подлеза на "Плиска" бил доставен един брой. До вечерта на 1 март издателите на "Прас прес" получили съобщения и от други градове в страната, че новият вестник не се продава. Според издателите "над девет десети от тиража на вестника е скрит някъде. "За това посегателство над свободата на словото ще сезираме и всички възможни международни институции и организации, които наблюдават свободата на словото по света", заяви Иван Бакалов.

Почина американският певец Томи Пейдж

https://www.actualno.com/music/pochina-amerikanskijat-pevec-tomi-pejdj-news_597442.html

Американският певец и автор на песни Томи Пейдж почина на 46-годишна възраст, съобщиха близките му. Той е намерен мъртъв в апартамент в Ню Йорк на 3 март, а според полицията и неговите приятели става дума за самоубийство. Пейдж е особено популярен с песента си „Ще бъда всичко за теб“, която оглави множество музикални класации през 1990 г. Музикантът и съпругата му Чарли имат 3 деца. Много близки признаха, че Томи дълги години се е борил с депресия.

САЩ спира ускорената обработка на визи за чуждестранни работници

http://www.cross.bg/h-b-chyzhdestranni-vizi-1536612.html

/КРОСС/ Правителството на САЩ временно спира процедурата по ускорена обработка на работни визи H-1B, които обикновено се използват от американските компании за наемане на чуждестранни работници. Макар този ход да се счита като опит на президента Доналд Тръмп да пази работните места само за съгражданите си, според Службата за американско гражданство и имиграция на САЩ мярката има за цел единствено да облекчи работата на служителите в тези бюра. Визата за H-1B се издава на десетки хиляди висококвалифицирани чуждестранни граждани всяка година, но от 3 април кандидатите вероятно няма да получават необходимия документ толкова бързо и лесно. Очаква се процедурата да бъде спряна за 6 месеца. Такива пропуски обикновено взимат учени, инженери, компютърни програмисти или други кадри, чиято работа изисква високоспециализирани знания. Съединените щати пускат 85 000 визи H-1B ежегодно, повечето от които са „разграбени" от индийските аутсорсъри, чиито служители запълват липсата на инженери в страната. Чрез ускорената процедура документ за влизане в Щатите се получава за 15 дни срещу допълнително заплащане.    

Избраха двамата митрополити във Враца

http://offnews.bg/news/n_1/n_648928.html

Избрани са двамата кандидати за нов Врачански митрололит - това са Браницкият епископ Григорий и Агатополският епископ Йеротей.  Избора направиха с тайно гласуване представители на 4-те околии на Врачанската епархия. Ако Светият Синод потвърди валидността на гласуването, следващата неделя ще се проведе каноничният избор между двамата епископи, който се наложи след смъртта на дядо Калиник в края на миналата година.

Каракачанов: Спешно да се приемат плановете за Витоша, Рила и Пирин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6093621

Каракачанов: Спешно да се приемат плановете за Витоша, Рила и Пирин ВМРО, част от коалицията „Обединени патриоти“, ще настоява в следващия парламент за незабавно приемане на забавените с години планове за Пирин, Рила и Витоша. Ще предложим и настояваме Народното събрание да приеме законодателни промени, облекчаващи изграждането на спортна инфраструктура не само в природните паркове, а навсякъде,

Австрия предлага центрове за бежанци извън ЕС, например в Западните Балкани

http://www.moreto.net/novini.php?n=345555

Австрийският външен министър Себастиан Курц предложи създаването на центрове за бежанци извън пределите на ЕС, в частност в Грузия и на Балканите. В съвместно интервю за германския в. „Билд“, дадено с представителя на германския Христиандемократически съюз Йенс Шпан, Курц казва, че тези центрове ще работят съвместно с Върховния комисариат за бежанците на ООН.

Къде ще се гласува в чужбина (пълен списък на секциите)

http://offnews.bg/news/n_1/n_648916.html

ЦИК публикува пълния списък на секциите в чужбина за предсрочните парламентарни избори на 26 март. Ще се гласува в 70 държави, в 9 няма да има секции заради изключително малкия брой българи или опасната обстановка, която не позволява провеждането на честни избори. Те са Етиопия, КНДР, Монголия, Афганистан, Ирак, Либия, Сирия, Пакистан и Индонезия. Общият брой на секциите е 371. Пет ще са секциите в Австралия, 12 ще са те в Австрия, като в посолството ще има две. По една секция ще има в Азербайджан, Албания, Алжир, Аржентина, Армения, Беларус, Босна и Херцеговина и Бразилия. 8 ще са секциите в Белгия. Най-много ще са изборните секции във Великобритания - 58, където подалите заявления за гласуване сънародници са 5259. В посолството в Лондон ще има 4 секции. Ето и местата там, където ще може да се гласува: Във Виетнам ще има една секция - в посолството в Ханой, една ще е секцията и в Грузия. В Германия ще има 13 секции, 21 ще са те в Гърция. 7 секции ще има в Дания, по една ще са те в Египет, Израел, Индия и Иран. Две ще са секциите в Ирландия. В другата държава с много българи - Испания, ще бъдат открити 38 секции. Ето и секциите в Италия: Повече от една ще са секциите и в Канада, Кипър, Китай, Малта и Молдова. 10 ще са секциите в Нидерландия, в Нова Зеландия ще има една, а в Норвегия - 6. В Македония секциите ще са две, в Република Южна Африка - 3. В Румъния ще има една секция, в Русия те ще са 4. Ето и секциите в САЩ: 35 ще са изборните секции в страната с над 19 000 заявления за гласуване - Турция. 

Заснеха пресъздаване на традиционни български обичаи по инициатива на ГЕРБ, кадрите влизат в музея

https://www.24chasa.bg/region/article/6093515

Заснеха пресъздаване на традиционни български обичаи по инициатива на ГЕРБ, кадрите влизат в музеяЗа осми пореден път в Павликени се проведе станалата вече традиционна „Битова вечер“. Събитието, което отново бе организирано и финансирано от общинските съветници от ГЕРБ, ежегодно се провежда по повод Деня на самодейното творчество – 1 март. Своеобразният преглед на самодейността  бе насочен специално към пресъздаване на традиционни български

Украйна ще получи още 1 млрд. долара от Международния валутен фонд

http://www.cross.bg/mlrd-dolara-fond-1536611.html

/КРОСС/ Международният валутен фонд съобщи, че е постигнато предварително споразумение с Украйна за парична помощ за пострадалата от война страна през първата половина на тази година, предаде БГНЕС. Така бившата съветска република може да се надява на заем в размер на 1 млрд. долара. "Екипът на МВФ постигна споразумение с украинските власти относно актуализиран меморандум за икономическа и финансова политика", заяви ръководителят на мисията в Украйна Рон ван Руден. "Това проправя пътя за разглеждане на третия етап на споразумението през втората половина на март," каза той. През 2015 г. Международният валутен фонд одобри финансова инжекция в размер на 17,5 млрд. долара, но от тях до този момент са изплатени само 7,3 млрд. долара. Междувременно икономиката на една от най-бедните страни в Европа нарасна с около 1% през миналата година и е на път да се разшири с 2,2% през 2017 г.    

Голяма тапа при тунел "Ечемишка" още към 15:00 ч. (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6093612

Голяма тапа се е образувала на магистрала "Хемус" в посока София още към 15:00 ч, видя репортер на "24 часа". Задръстването започва от бензиностаниця "Лукойл" - преди втория тунел в посока София. Това е първият тунел в посока София, в който няма ремонт - пред прословутия "Ечемишка", в който преди около месец почина жена при падане на лампа.

Провадия има безспорни дадености да бъде атрактивна туристическа дестинация

http://web.barometar.net/87934/

Програмата за енергийна ефективност поетапно трябва да обхване целия сграден фонд в страната. За съжаление, в момента е спряна, но ако ни гласувате доверие, ще гарантираме нейното продължаване, защото така ще удължим живота на старите блокове, ще ги направим по-топли и уютни. Това заяви на среща с етажни собственици в град Провадия водачът на варненската […]

"Нова република" призова Радев да отмени решението за Пирин

https://www.actualno.com/politics/nova-republika-prizova-radev-da-otmeni-reshenieto-za-pirin-news_597439.html

Решението на Министерството на околната среда и водите за одобрение на Плана за управление на Национален парк "Пирин" без екологична оценка, е "незаконно и опасно", и е "взето е в интерес на конкретен инвеститор и във вреда на хилядите собственици от региона". Това пишат в пис

Дашева награди шампионките и най-добрите баскетболистки в І турнир „Ваня Войнова“

https://www.24chasa.bg/sport/article/6093604

Дашева награди шампионките и най-добрите баскетболистки в І турнир „Ваня Войнова“ Министърът на младежта и спорта в служебното правителство проф. Даниела Дашева награди шампионките в I международен турнир по баскетбол (кадетки) за купа „Ваня Войнова“ в памет на легендарната българска спортистка. Тя връчи златните медали на състезателките от сръбския отбор „Радивой-Карач“, който във финала победи „Славия“ с резултат 71:48.

Туристически сезон 2017 с 6% ръст спрямо рекордната 2016

http://www.moreto.net/novini.php?n=345539

Очакваното увеличение на броя туристи през летния сезон 2017 спрямо 2016 в България е около 6%. спрямо предишното. Това каза Константин Занков от Института за анализи и прогнози в туризма в предаването „Клуб Инвестор“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Криминалисти иззеха 400 торбички с хранителни продукти и с лого на политическа партия

//dariknews.bg/regioni/kyrdzhali/kriminalisti-izzeha-400-torbichki-s-hranitelni-produkti-i-s-logo-na-politicheska-partiia-2007910

400 торбички с лого на политическа партия и с хранителни продукти от първа необходимост бяха открити днес при специализирана операция на криминалисти от ОД на МВР-Кърджали, съобщиха от пресцентъра на ведомството.
 300 от пакетите са били в складова база в областния център, а 100 в микробус с

Сеул увеличава наградата за важни бегълци от Северна Корея

//dariknews.bg/novini/sviat/seul-uvelichava-nagradata-za-vazhni-begylci-ot-severna-koreia-2007900

Република Корея ще дава до един милиард вона (815 000 евро) възнаграждение на бегълци от Северна Корея (КНДР), които притежават класифицирана информация за изолираната страна, предаде АП, позовавайки се на местни медии.

Жабите притежават суперзрение

//dariknews.bg/novini/liubopitno/zhabite-pritezhavat-superzrenie-2007901

Шведски учени установиха, че жабите притежават суперзрение и могат да виждат цветно дори и в непрогледен мрак през нощта, пише в. "Дейли мейл".

Тяхната изключителна зрителна способност през нощта се определя от специални клетки в ретината на очите им. Това ги прави е

БЧК – Ловеч проведе своето отчетно-изборно събрание

//dariknews.bg/regioni/pleven/bchk-lovech-provede-svoeto-otchetno-izborno-sybranie-2007911

На 2-ри март 2017 г. ОС на БЧК – Ловеч проведе своето отчетно - изборно събрание. Гости на събранието бяха доктор София Стоименова – Главен секретар на БЧК, Георги Терзийски , Корнелия Маринова – Кмет на община Ловеч, Венцислав Христов – Заместник кмет на община Ловеч, ком. Милен Маринов – Директор

Лондон готов на споразумение за запазване статуквото на гражданите на ЕС след Брекзита

//dariknews.bg/novini/sviat/london-gotov-na-sporazumenie-za-zapazvane-statukvoto-na-grazhdanite-na-es-sled-brekzita-2007912

Лондон е готов без отлагане да сключи споразумение с Брюксел за запазване статуквото на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, след Брекзита. Това заяви днес пред Би Би Си британският министър на финансите Филип Хамънд, цитиран от ТАСС.

Искаме споразумение, което да бъде справ

Ердоган свърза германските забрани за провеждане на митинги с "нацистки практики"

//dariknews.bg/novini/sviat/erdogan-svyrza-germanskite-zabrani-za-provezhdane-na-mitingi-s-nacistki-praktiki-2007914

Турският президент Реджеп Ердоган разкритикува Германия за блокирането на митинги, агитиращи за положителен вот на предстоящия референдум за нова конституция на южната ни съседка.

"Вашите действия не са по-различни от нацистките практики от миналото", заяви той по вр

„Верея“ и „Черно море“ се занулиха в скучен мач

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/vereia-i-cherno-more-se-zanuliha-v-skuchen-mach-2007916

„Верея“ и „Черно море“ завършиха 0:0 помежду си в мач от 23-ия кръг на Първа лига. Зрителите на "Трейс Арена" едва ли ще помнят дълго случилото се на терена, защото двата отбора не успяха да направят почти нищо интересно, головите положения бяха рядкост и така закономерно двата отбора завършиха при

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване