Thalloderma Shop
03/06/17 05:59
(http://www.klassa.bg/)

Инвеститорите обърнаха поглед на запад от София

 

Първоначално предпочитат да вземат площи под наем

В последните няколко месеца се наблюдава засилен интерес от страна на промишлени и логистични инвеститори към площи в по-близките райони на запад от София - около Божурище, Костинброд и други по посока към Калотина. Сред причините за това са изграждането на Западната дъга на Околовръстния път и Северната скоростна тангента, улесняващи веригата на доставки от и към другите страни от ЕС, както и наличието на неусвоена работна сила в София-област. Това сочи проучване на пазара на една от чуждите консултантски компании с офис у нас. От друга страна, почти липсва предлагане в едни от най-търсените райони - около летището София и в посока Пловдив, което доведе и до удължаване на текущите договори с логистични наематели на тези локации, но при малко по-високи наемни нива.

Интересът в сегмента в столицата провокира през миналата година ръст от 5% на спекулативното строителство на модерни складове и промишлени сгради. Приблизително 53 000 кв.м са наети вече такива или съществуващи съвременни складови и логистични площи. Така на пазара вече има над 839 хил. кв. м съвременни площи. Основен двигател при търсенето на индустриални бази остават компаниите от леката промишленост и производителите на автомобилни компоненти. Проучване, проведено през втората половина на 2016 г., показа, че

България заема челната позиция измежду избрани 10 европейски държави по привлекателност за автомобилната индустрия. В страната вече са стъпили около 100 компании, в които работят над 33 000 служители, заети в производства на компоненти за почти всеки бранд от международната автомобилна индустрия. Разположени са във всички региони на България, с по-висока концентрация в южната й част. Основните предимства на България, определени от компаниите, участвали в проучването, са ниските разходи за труд (50%), членството ни в ЕС, както и близостта до клиенти и производители (на второ място по важност за 45% от респондентите), следвани от данъчните облекчения при развиване на дейност в общини с висок коефициент.

Преобладаващата част от фирмите, стъпващи на българския пазар, първоначално търсят да наемат цех или склад. Впоследствие липсата на проекти, отговарящи на техните специфични изисквания, ниските цени на строителство спрямо други европейски страни и потенциалът за усвояване на държавни стимули при сертифициране на инвестиционни проекти ги насочват към изграждане на производствени площи по поръчка, които да си купят.

Продължава да расте интересът към големите областни градове с изградена инфраструктура, лесен достъп и добра свързаност с клиенти и доставчици, пише още в анализа на Colliers International.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване