Дончева: Коалиция ГЕРБ-БСП би била комбинация на олигарсите

http://www.mediapool.bg/doncheva-koalitsiya-gerb-bsp-bi-bila-kombinatsiya-na-oligarsite-news261069.html

Олигархията не ми е близка нито когато я представлява БСП, нито когато я представлява ГЕРБ, заяви лидерът на Движение 21 Татяна Дончева в отговор на въпрос коя партия от двете, сочени за основни, е по-близка до коалиция АБВ-Д21. Дончева заяви в сряда пред бТВ, че представляваната от нея формация може да "изпълни ролята на мантинела на разума между две големи политически сили, които не смятат, че в парламента ще се законодателства или ще се правят визии за бъдещето, а смятат, че парламентът е една трибуна за взаимни оплювки". "Смятам, че има много паркове в София и там има достатъчно бабунки, които могат да ползват за оплюване едни спрямо други. Парламентът е място за законодателна дейност, там се правят закони, нормативни актове, излагат се визии за бъдещето, води се дебат с аргументи, за да се избере най-доброто решение", каза Дончева. По думите ѝ коалицията, на която тя е съпредседател, би могла да се включи в разговорите за съставяне на правителство "без да е необходимо да влиза в кабинета". "В коалиция АБВ-Движение 21 има достатъчно опитни хора и достатъчно млади хора с принципи, за да можем да попречим на хора с кадрови мераци, без качества да попаднат на постове и да сътворят нова поредна бъркотия", изтъкна Татяна Дончева. Тя декларира, че формацията ѝ не би подкрепила коалиция между БСП и ГЕРБ. "Но те не биха имали и нужда от нашите гласове. Тогава ние ще бъдем една доста сериозна опозиция на комбинацията на олигарсите", увери Дончева. По думите ѝ обаче в България трябва да се научим, че може да има правителства на малцинството. В тях няма нужда да влизат много партии, а програмата за управление трябва да стъпва на условия, поставени в обществен интерес. "Ние ще поставим 20 условия на нашата програма. Ако не бъдат спазвани – елате да видите каква опозиция ще сме", закани се Тотяна Дончева.

Най-красивата учителка е бременна от волейболист

http://offnews.bg/news/n_1/n_649296.html

Набралата огромна популярност като най-красивата учителка Силвия Зубева е бременна от волейболния национал Тодор Скримов. Началната преподавателка от столичното училище "Академик Михаил Арнаудов" нашумя много, след като посрещна първолаците през септември 2014 година в секси тоалет, който накара татковците да поискат да се върнат в първи клас. От повече от година Зубева има връзка със Скримов и явно връзката им се е материализирала. Дамата не преподава от две седмици и е излязла в болнични. Двойката научава новината съвсем скоро, но пази тайна от суеверие. От известно време обаче най-сексапилната и красива учителка в България, както е известна половинката на волейболиста, е при него в Милано и двамата с нетърпение очакват първия си наследник. Тодор Скримов и Силвия Зубева са заедно почти две години. Волейболистът от Брезник се влюбва от пръв поглед в красивата брюнетка и обръща света докато не се запознае с нея. След първата си среща двамата са неразделни. Миналата година двамата се сгодиха, но все още не са минали под венчилото.

Дончева: ГЕРБ и БСП ще бъде комбинация на олигарсите

https://www.actualno.com/politics/doncheva-gerb-i-bsp-shte-byde-kombinacija-na-oligarsite-news_598227.html

Коалиция между ГЕРБ и БСП няма да подкрепим. Ако това стана, то ние ще бъдем сериозна опозиция на комбинацията на олигарсите. Това посочи Татяна Дончева, председател на „Движение 21”. Тя беше категорична, че подобна коалиция не е лесна, защото няма да може да се подели пл

Правителството включва НПО сектора в подготовката за председателството ни на ЕС

http://offnews.bg/news/n_1/n_649290.html

Служебният заместник министър-председател Деница Златева обяви създаването на механизъм за включване на неправителствени организации в подготовката за Българското председателство на ЕС през 2018 г. Представители на създадения през януари Национален форум от неправителствени организации за Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. се срещнаха със Златева днес, за да обсъдят участието си в подготовката. Весела Чернева, директор на Софийския офис на Европейския съвет за външна политика, Ирина Алексиева, изпълнителен директор на Българско училище за политика „Димитър Паница“, и Моника Панайотова, член на Консултативния съвет на Фондация „Българска Памет“, от името на 54-те граждански организации, участващи във Форума, разговаряха със Златева. Неправителственият сектор ще бъде включен по ясен и конкретен начин в работата по подготовката на Председателството, заяви министър Златева и се ангажира със съдействие за това. До две седмици ще има механизъм за координация на НПО-та по теми, свързани с приоритетите на Председателството. А организациите, които вече планират събития за тази и началото на следващата година по някоя от тези теми, ще могат да ги подадат за включването им в календар от съпътстващи събития. Националният форум от неправителствени организации за Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. беше създаден по инициатива на Европейския съвет за външна политика на инициативна среща на 23 януари 2017 г. Организациите, групирани според сферата си на дейност, започнаха работа по петте приоритетни области: Съюз за работни места, растеж и конкурентоспособност; Съюз, който оправомощава и защитава всички свои граждани; Към енергиен съюз с насочена към бъдещето политика в областта на климата; Съюз на свобода, сигурност и правосъдие; Съюзът като мощен фактор на световната сцена. „Тази инициатива на неправителствения сектор е знак, че той се интересува от това какво България може да постигне от сега до средата на другата година. Надяваме се тази подадена ръка да намери подходящ отзвук в институциите“, каза Весела Чернева, директор на ЕСВП – София.

Фермери протестираха с блокада на пътя за Кулата срещу орязване на средства в сектора

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/08/2931440_fermeri_protestiraha_s_blokada_na_putia_za_kulata/?ref=rss


Земеделски производители днес блокираха пътя за Кулата в знак на протест срещу решението на служебния министър на земеделието Христо Бозуков за прекратяване на приема по част от мерките на програмата за селските райони, предаде Би Ти Ви.

Фермерите излязоха на протест за 1-2 часа по обяд на пътя в района на Сандански. По информация на "Фокус" в него са се включили около сто животновъди и земеделски производители от Югозападна България. "Успяхме да блокираме движението на няколко пъти...

Най-малко 19 души загинаха при пожар в приют за деца - жертви на насилие в Гватемала

https://www.24chasa.bg/novini/article/6100825

Най-малко 19 души загинаха при пожар в приют за деца - жертви на насилие в ГватемалаНай-малко 19 души загинаха при пожар в приют за деца в Гватемала, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, като се позоваха на противопожарната служба. Около 20 човека са ранени, съобщава БТА. В приюта в община Сан Хосе Пинула, на около 25 км югозападно от столицата Гватемала, са настанени непълнолетни, станали жертва на насилие, посочва Ройтерс.

Лазурният прозорец в Малта се срути

http://www.cross.bg/beshe-malta-prozoretz-1536915.html

/КРОСС/ Лазурният прозорец в Малта се срути в морето. Забележителната естествена арка от варовик беше сред най-големите забележителности на остров Гозо. Министър-председателят Джоузеф Мускат определи новината като „покъртителна". Проучване от 2013 твърдеше, че ерозията е неизбежна, но структурата не е в непосредствена опасност от срутване, посочва „Times of Malta". Мястото беше една от снимачните площадки на хитовия сериал „Игра на тронове" и на още множество филми. Наскоро властите въведоха знаци и глоби, които трябваше да ограничат достъпа до мястото, но хората в много случаи ги игнорираха.  

Германия и Турция са единствените кандидати за Евро 2024

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/08/2931433_germaniia_i_turciia_sa_edinstvenite_kandidati_za_evro/?ref=rss


Германия и Турция са кандидатите за домакин на европейското първенство по футбол през 2024 г.

Това са единствените две страни, които са заявили писмен интерес до изтичането на крайния срок - 3 март, съобщи УЕФА днес.

Дания, Норвегия, Швеция и Финландия проучваха възможност за обща кандидатура, но в крайна сметка не са подали заявка.

Двата потенциални домакина ще трябва да представят пълната документация на своите оферти до април следващата година. Изборът на...

Радарите за превишена скорост утре - 9 март, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=345845

Служители на КАТ ще следят утре - 9 март и в нощта срещу 10 март, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:10ч.-08:30ч. - Южен пътен възел-вход 07:50ч.-08:50ч. - Бизнес парк, бензиностанция "Петрол" - посока Варна 08:40ч.

Бозуков: Евроагенция да следи за храните второ качество

https://www.24chasa.bg/novini/article/6100619

Бозуков: Евроагенция да следи за храните  второ качествоГермания обаче против, щяла да увеличи със 700 чиновниците Единна евроагенция трябва да контролира дали големите производители на храни предлагат един и същи продукт с различно качество на различните пазари. Това заяви в сряда земеделският министър Христо Бозуков след връщането си от заседание на Съвета на ЕС.

Срещу пролетната умора - лесна програма в 6 стъпки

http://offnews.bg/news/n_1/n_649294.html

Не е мит, поне при мен. Всяка пролет изпадам в тези ужасни периоди на пролетна умора, когато се чувствам отпаднала,…

Няколко тенденции в българския патриотизъм

http://offnews.bg/news/n_1/n_649293.html

Интересно ми беше да наблюдавам из социалните мрежи как се отбелязва националният празник. Най-общо успях да разгранича пет групи българи.…

Силният ръст на икономиката е стабилна платформа за Брекзит , обяви финансовият министър

http://www.mediapool.bg/silniyat-rast-na-ikonomikata-e-stabilna-platforma-za-brekzit-obyavi-finansoviyat-ministar-news261068.html

Британският финансов министър обяви в сряда нова прогноза, показваща силен ръст на британската икономика през 2017 преди да започне забавяне на темпа през следващата. Филип Хамънд представи в парламента първия бюджет на страната след решението от юнския референдум миналата година страната да напусне Европейския съюз. Той бе изпълнен с оптимизъм и обеща, че икономиката ще расте по-бързо от очакваното, предаде Би Би Си. Хамънд освен това обяви пред депутатите в сряда, че растящата икономика "предоставя мощна и стабилна платформа" за преговорите по "развода" на страната с ЕС. Това е последният бюджет, представен за обсъждане в парламента преди британското правителство да задейства чл. 50 от Лисабонския договор и да започне преговори за излизане от ЕС. В началото Хамънд каза, че британската икономика е опровергала повечето коментатори, като е продължила устойчивия си ръст. По думите му през тази година брутният вътрешен продукт ще се увеличи с 2%, а не с 1.4%, както се очакваше по-рано. Оценката за растеж от 1.4 процента за 2017-а бе направена през ноември, но преди референдума прогнозата бе за темп от 2.2 процента, уточнява Ройтерс. Това, според министъра, ще позволи увеличение на инвестициите в сферата на държавните услуги. Британският БВП се очаква да се увеличи с 1.7 и 1.9 процента съответно през 2019 и 2020 година, докато предишната прогноза бе за растеж от 2.1 процента за двете години. През 2021 година британската икономика трябва да се постигне растеж от 2 процента. Оценките на неправителствената консултативна Службата за бюджетна отговорност по традиция се използват от министерството на финансите за изготвянето на бюджета за финансовата година, която във Великобритания започва от април. Службата прогнозира, че инфлацията тази година ще бъде 2.4 процента, а през 2018 и 2019 година - съответно 2.3 процента и 2 на сто. Обемът на чистите заеми като дял от БВП, както се очаква, ще спадне от 3.8 процента миналата година до 2.6 на сто тази. По думите на Хамънд обемът на националния дълг към момента е около 1.7 трилиона британски лири (2.1 трилиона долара) или 62 000 британски лири (близо 76 000 долара) на домакинство. "Единственият отговорен курс на действие (...) е да продължим с плана си, незасегнат от промени в конюнктурата в краткосрочна перспектива", каза Хамънд, цитиран от Асошиейтед прес. Няма да товарим децата си с непрекъснато растящи дългове, подчерта той. В речта си британският финансов министър изтъкна пред депутатите, че миналата година британската икономика е нараснала по-бързо, отколкото американската, японската или френската, а сред развитите страни британският икономически растеж отстъпва само на германския. По думите му броят на работещите британци е на рекордно равнище, а нивото на безработица - на най-ниско за последните 11 години. Хамънд подчерта обаче, че отчитайки предстоящото излизане на страната от ЕС, не може да се почива на достиженията от миналата година. Новите параметри на бюджета предвиждат оказване на финансова помощ на компаниите, които се сблъскват с повишаване на данъците. Над една трета от малките фирми очакват вдигане на данъците, а 20 процента се подготвят за увеличение над 40 процента, според проучване на Федерацията на малките компании, посочва АП. Ще бъдат заделени допълнителни средства за социална защита, както и ще бъдат увеличени парите за образование и наука. Най-много пари ще бъдат насочени към създаването на нови средни училища с безплатно обучение с цел да се подпомогне образованието на децата от работническите семейства. Хамънд предлага 2 милиарда британски лири (2.4 милиарда долара) за социални грижи за период от три години в отговор на кризата във финансирането на грижите за застаряващото население на страната, допълва Асошиейтед прес.

План на здравното министерство за промени във Фонда за деца притесни граждани и политици

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/08/2931399_plan_na_zdravnoto_ministerstvo_za_promeni_vuv_fonda_za/?ref=rss


Министерството на здравеопазването подготвя промени в работата на Център "Фонд за лечение на деца". От Обществения съвет на Фонда и граждански и пациентски организации обаче изразиха притеснения, че ведомството планира да ограничи прозрачността и гражданското участие в работата на центъра.

Пред БНР вчера заместник-министърът на здравеопазването Атанас Кундурджиев заяви, че Общественият съвет към Фонда за лечение на деца може да съветва и да взима "концептуални решения", но не и да...

Борисов в Стара Загора: Комунистите най-много обичат парите на другите! (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6100778

Борисов в Стара Загора: Комунистите най-много обичат парите на другите! (видео)Цялата схема на БСП е лоша. Фирмите няма да плащат данък 2 години. После я давам на детето – още две години. И кой ще плаща пенсии? Комунистите най-обичат парите на другите. Трябва да се пазим от това. Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на срещата си със симпатизанти в Стара Загора. „Остава ни паркът в Стара Загора да оправим.

Столтенберг: НАТО вече не е мъжки свят

http://www.cross.bg/nato-stoltenberg-zheni-1536914.html

/КРОСС/ Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова всички страни в алианса да наемат повече жени във въоръжените сили и на постове в сферата на сигурността и отбранителната политика, предаде АФП. "НАТО ще се превърне в по-добър съюз", отбеляза Столтенберг в интервю по повод Международния ден на жената. "Ако искаме най-добрите в нашия алианс, трябва да направим така, че жените да играят по-съществена роля, за което всяка страна в съюза носи своята отговорност", каза той. Столтенберг подчерта, че макар 40 процента от служещите в НАТО да са жени, той смята за недостатъчно присъствието на жените на ръководни и оперативни постове в организацията. "НАТО вече не е мъжки свят", добави той. Генералният секретар на НАТО припомни, че една четвърт от министрите на отбраната в алианса са жени и определи това като огромна крачка напред.  

Варненец опита да открадне алкохол от магазин

http://www.moreto.net/novini.php?n=345824

47-годишен мъж от Варна бе задържан, защото опитал да краде в хранителен магазин, съобщиха от МВР за Moreto.net. Около 13.15 часа вчера е подаден сигнал, че мъжът взел алкохолни напитки от търговски обект на бул. "Христо Смирненски" и не ги е платил.

Одрусаха Гризман с 3000 евро за поздрав към гаджето

http://offnews.bg/news/n_1/n_649291.html

Френският нападател на Атлетико Мадрид Антоан Гризман ще си плати скъпо за демонстрацията на чувства към приятелката си Eрика Чопереня. Техничарят на "дюшекчиите" поздрави гаджето с надпис върху фланелката, който показа след отбелязването на гола си във вратата на Валенсия от 26-ия кръг, спечелен от Атлетико с 3:0. Той я поздрави за рождения ден, но милият жест не трогна дисциплинарната комисия към Кралската футболна федерация. Освен глобата от 3000 евро, Гризман получи и жълт картон със задна дата. Следващият път той може просто да й подари букет с цветя или да я изведе на вечеря. Със сигурност сметката ще е под 3000 евро. Griezmann explota tras ser multado por subirse la camiseta y dedicarle un gol a su "Gordita" https://t.co/Xs6DkS0QTj pic.twitter.com/GXCJi64Wuj — Deportes Cuatro (@DeportesCuatro) March 8, 2017

Германия разкри измама със социални помощи с българско участие

http://offnews.bg/news/n_1/n_649289.html

В Германия бе разкрита схема за източване на социални помощи, в която са били въвлечени българи и румънци, предаде "Дойче веле". Според германските власти, източноевропейците са станали жертва на организирани престъпни структури. Във вторник в Рурската област е била проведена мащабна акция срещу криминални структури от Югоизточна Европа, организирали злоупотреби със социални помощи в особено големи размери. В операцията са участвали представители на германското Бюро по труда, на митническите служби и на прокуратурата в Дуисбург, Гелзенкирхен и Дортмунд. В трите града са били претърсени общо 13 сгради, обитавани от българи и румънци, както и 17 помещения на фиктивни работодатели. Схемата е работила на следния принцип: организаторите са привличали чрез лъжи българи и румънци в Рурската област, където са им били издавани фиктивни трудови договори като наети на минимално работно време. Срещу завишени наеми източноевропейците са били настанявани в квартири в изключително лошо състояние и са били заставяни да подават молби за социални помощи. По-голямата част от парите, изплащани от Бюрото по труда, са отивали в джоба на организаторите на схемата. От германските служби уточняват, че става дума за големи суми. За едно семейство с пет деца например помощите бързо може да набъбнат до 4500 евро на месец. Томас Кучати, министър на правосъдието на провинция Северен Рейн-Вестфалия, е категоричен, че не бива да се слагат в общ кюп всички българи и румънци. Министърът подчертава, че повечето от близо 170-те хиляди граждани на България и Румъния, които живеят в тази германска провинция, са добре интегрирани. Според него само една малка част от тях участват в подобни схеми. Изданието допълва, че германската полиция има кодово название за потенциални извършители на престъпления от Румъния и България - става дума за съкращението "рубу", съставено от първите букви в имената на двете страни - "Rumänien" и "Bulgarien". Но тъй като в измамническите схеми от Бремерхафен и Рурската област българите и румънците са по-скоро жертви, отколкото извършители, съкращението "рубу" едва ли е влязло в употреба.

Спецпрокурори се тъпчат по 4-ма в стая

https://www.24chasa.bg/novini/article/6100715

Спецпрокурори се тъпчат по 4-ма в стаяЧетирима прокурори работят в 1 стая и това създава огромен дискомфорт, каза шефът на спецобвинението Иван Гешев пред прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Той помоли съдебните кадровици час по-скоро да решат проблемите с претъпканата сграда на столичната ул. “Черковна” 90, където един покрив делят две спецпрокуратури, спецсъдът,

Airbus и THAI стартират нов MRO проект

http://www.cross.bg/airbus-prezident-poddruzhka-1536913.html

/КРОСС/ Съоръжение - шедьовър на съвременната технология на международното летище У-Тапао Airbus подписа Меморандум за Разбирателство (МзР) с Тайландските Авиолинии (THAI) за развитие на ново съоръжение за поддръжка, поправка и основен ремонт (MRO) на международното летище У-Тапао, в близост до Банкок. Споразумението беше подписано днес от Усаний Сангсингкео, действащ президент на Тайландските Авиолинии и Фабрис Брежи, президент търговски полети на Airbus. На подписването присъства и Сомкид Джатусрипитак, вицепремиер на Кралство Тайланд. Новото съоръжение ще бъде едно от най-модерните и просторни в Азиатско-тихоокеанския регион, предлагащо поддръжка и ремонтни услуги за широк спектър от въздухоплавателни средства. То ще притежава най-новите цифрови технологии за анализ на данни за техническо обслужване, както и усъвършенствани техники за инспекция, включващи използването на дронове за контрол на самолетния корпус. На територията на MRO-то ще има и специализирани сервизи, включително ремонтен център за композитни структури, както и център за обучение за техническо обслужване, предлагащ обширни курсове за технически персонал от Тайланд и отвъд океана. „ТHAI проучваше дълго развитието на нов MRO проект с няколко потенциални партньора и е доволен, че успя да постигне първоначално споразумение с Airbus", каза Усаний Сангсингкео, действащ президент на Тайландските Авиолинии

Граждански организации към общинския съвет: Евтино билетче в София или хаос

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/grajdanski-organizacii-kym-obshtinskiia-syvet-evtino-biletche-v-sofiia-ili-haos-235313/

Общинските съветници да не атакуват решението на Административния съд, а да променят тарифната политика, поискаха няколко сдружения

Работник загина при саниране на блок в Благоевград

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/08/2931407_rabotnik_zagina_pri_sanirane_na_blok_v_blagoevgrad/?ref=rss


Работник загина при трудова злополука в Благоевград, предаде БНР. Инцидентът е станал днес преди обяд по време на саниране на жилищен блок в града.

Загиналият е 42-годишен мъж от село Микрево. Той е паднал от скеле на петия етаж. Веднага е бил откаран в болница, но е починал от травмите си.

Мъжът е работел от един месец на трудов договор към кюстендилска фирма, която санира блока. Установено е, че не е използвал лични предпазни средства, посочва държавното радио. Екипи на...

Бившият най-висок младеж в света получи обувки 60 номер, направени с 3D принтер

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6100701

Бившият най-висок младеж в света получи обувки 60 номер, направени с 3D принтерМладеж от Мичиган, който беше вписан в Книгата на рекордите на Гинес като най-високия тийнейджър в света, получи обувки 60 номер (американски 28), направени с 3D принтер, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Брок Браун , който е висок 2,31 м, има синдрома на Сотос, известен също като церебрален гигантизъм.

Не успя опит да се отложи поскъпване на водата в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6100624

Не успя опит да се отложи поскъпване   на водата в СофияДо дни КЕВР ще трябва да се произнесе за увеличение на цената с 18% Опит да се отложи с 3 месеца поскъпването на водата в София с 18% не успя. Това става ясно от протокол на закритото заседание на КЕВР за бизнес плана на “Софийска вода” и за цените. Комисарите се скарали, като най-ожесточени били дебатите за нормата на възвръщаемост на “Софийска

Словакия и Чехия подкрепят Доналд Туск

http://www.mediapool.bg/slovakiya-i-chehiya-podkrepyat-donald-tusk-news261067.html

Словашкият премиер Роберт Фицо се обяви срещу възможно отлагане на изборите за председател на Европейския съвет, които трябва да се състоят на предстоящата утре и вдругиден среща на върха на ЕС. Той заяви това в сряда на среща с депутати в Братислава. "Ако представителите на Полша съумеят да отложат изборите за председател на Европейския съвет, Доналд Туск едва ли ще бъде преизбран. Тогава може да бъде избран някой друг, а той няма да е представител на Централна и Източна Европа", каза словашкият премиер. Фицо изрази подкрепа за Туск. "За нас е важно кандидатът (за този пост) да бъде от нашия регион. Доналд Туск разбира проблемите на региона. С него се работи добре", каза словашкият премиер. По думите му аргументите на Варшава против избиране на Туск не са удовлетворителни за Братислава. "Бих приветствал изборите за председател на Европейския съвет да се състоят още на тази среща на върха", заяви словашкият премиер. Кандидатурата на действащия председател на Европейския съвет за преизбиране е подкрепена и от Чехия. Чешкият премиер Бохуслав Соботка заяви в сряда пред журналисти, че на предстоящия Европейски съвет Прага ще подкрепи нов мандат на Туск. Правителството (на Чехия) е доволно от работата му на поста", каза Соботка. Полският премиер Беата Шидло по-рано написа писмо до европейските лидери, в което поиска бившият премиер Доналд Туск да не бъде преизбиран за председател на Съвета. "Възможно продължаване на мандата на председателя на Европейския съвет в разрез с позицията на страната му на произход би противоречало на международния характер на нашия Съвет", посочи тя, припомняйки, че Полша официално е издигнала друга кандидатура - на европейския депутат Яцек Сариуш-Волски.

Бойко Борисов в Казанлък: С управление на БСП България ще включи на задна скорост

https://www.24chasa.bg/novini/article/6100735

Бойко Борисов в Казанлък: С управление на БСП България ще включи на задна скоростДа не си губим времето с БСП. Те са доказали, че могат да фалират банки – и през 1996 година, и преди две години. И безлихвените кредити, които предлагат сега, водят до същото. БСП са доказали, че не могат да управляват държавата. Това каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов по време на среща с жители на Казанлък.

България предлага туризъм за четири сезона на изложението в Берлин

http://www.moreto.net/novini.php?n=345869

На най-голямото туристическо изложение в света ITB Берлин, което започна днес и продължава до 12 март 2017 г., България се представя с национален щанд от 400 кв. м, организиран от Министерството на туризма. Сред основните продукти и услуги, които се предлагат на вниманието на професионалистите и крайните потребители, са оферти за лятна/морска почивка, културно-исторически и опознавателни маршрути, балнео- и СПА процедури, еко, селски, планински маршрути и др.

Корупцията преследва френските президенти от Дьо Гол насам

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/08/2931382_korupciiata_presledva_frenskite_prezidenti_ot_dyo_gol/?ref=rss


Политическата корупция във Франция е нещо обичайно и обикновено остава ненаказана от закона, ако политикът е на върха или близо до него.Но тази президентска кампания може би е признак за своеобразен бунт срещу почти аристократичното пренебрежение към обществото, чиито евро, получени от държавата под формата на данъци, отдавна са ограбвани за лични или партийни нужди.

Франсоа Фийон, който е завършил право, става политик, преди да навърши 30. Сега е на 63. Той стабилно се издигаше в...

Протест на гръцките фермери прерасна в сблъсъци с полицията в Атина

https://www.actualno.com/balkani/protest-na-gryckite-fermeri-prerasna-v-sblysyci-s-policijata-v-atina-news_598224.html

Протест на гръцките фермери прерасна в сблъсъци с полицията в центъра на столицата Атина, съобщава електронното издание Ekathimerini. Служителите на реда употребиха сълзотворен газ, за да предотвратят влизането на протестиращите в сградата на Министерството на земеделието. В

В Цюрих отмениха планирана изява на Мевлют Чавушоглу

https://www.24chasa.bg/novini/article/6100722

В Цюрих отмениха планирана изява на Мевлют ЧавушоглуВластите в швейцарския кантон Цюрих отмениха планирана изява на турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, съобщава вестник Die Neue Zuercher Zeitung, цитиран от Фокус. Чавушоглу трябваше да говори пред свои сънародници в неделя. Правителството на Цюрих обаче изрази "сериозни опасения за сигурността" във връзка с планирания „мащабен

Дегизирани като лекари убиха поне 50 души в Кабул

https://vesti.bg/sviat/degizirani-kato-lekari-ubiha-pone-50-dushi-v-kabul-6066398

Атаката е станала в най-голямата военна болница в Афганистан, убитите са лекари и пациенти, има и много ранени

Правенето на повече секс у дома ни прави по-добри на работното място

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6100699

Правенето на повече секс у дома ни прави по-добри на работното мястоУчени от университета в щата Орегон установиха, че хората, които водят удовлетворяващ и активен сексуален живот вкъщи, повече харесват работата си в службата и в резултат на това са по-продуктивни, пише в. "Метро", цитиран от БТА. Екипът изследвал съпружеските навици и резултатите в службата на 159 задомени двойки в продължение на 2 седмици.

Цветанов в Мездра: Победата на ГЕРБ гарантира развитието на регионите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6100720

Цветанов в Мездра: Победата на ГЕРБ гарантира развитието на регионите ГЕРБ залага на местни хора в листата си, защото това са личности, които няма да забравят откъде идват и няма да пренебрегнат ангажиментите, които поемат пред съгражданите си. Убеден съм, че депутатите от ГЕРБ, които ще подкрепите на 26-ти март с номер 11 в бюлетината, ежедневно ще дават реални решения на проблемите тук.

Пистата "Монца" ще приеме мисия "Под 2 часа"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/08/2931119_pistata_monca_shte_prieme_misiia_pod_2_chasa/?ref=rss


Lelisa Desisa, Zersenay Tadese, Eliud Kipchoge + pacers running a test half marathon in Monza in prep for #breaking2 attempt this year. pic.twitter.com/KTpDlJ0TDM
— Runner's World UK (@runnersworlduk) March 7, 2017

Италианската писта от Формула 1 "Монца" ще приеме опита за рекорд в лекоатлетическия маратон, предаде "Ройтерс".

Трасето е специално избрано с оптимални условия като климат, терен, надморска височина и настилка.

В края на 2016 г. "Найки" обявиха...

На 8 март дамите в Sofia Ring Mall бяха посрещнати от Звяра с прекрасна роза

http://www.cross.bg/prekrasna-roza-mall-1536912.html

/КРОСС/ На 8 март всяка дама в Sofia Ring Mall се чувстваше най-специалната Красавица - посрещната от Звяра с прекрасна роза. Скоро след женския празник е и премиерата на едноименния филм в мола.  

Частният сектор в САЩ добавя 298 хил. работни места през февруари

http://www.investor.bg/novini/130/a/chastniiat-sektor-v-sasht-dobavia-298-hil-rabotni-mesta-prez-fevruari-235314/

Отделни данни в сряда показват, че производителността на труда извън земеделието в САЩ нараства с 1,3% годишен темп на ръст

Малко прасенце беше включено в полицейски патрул в Ню Йорк

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6100692

Малко прасенце беше включено в полицейски патрул в Ню ЙоркМалко прасенце-джудже започна да патрулира по улиците в центъра на Ню Йорк, като подобаващо беше облечено в полицейска униформа, съобщава в. "Ню Йорк пост", цитиран от БТА. Изданието публикува снимка на мъника, воден на дълго червено въженце от двама блюстители на реда. Сценката се разигра в района на Сохо в Манхатън.

В Карин дом във Варна събират стара хартия, за да засадят цветя

http://www.moreto.net/novini.php?n=345863

За втора поредна година децата и екипът на Карин дом стартират кампания за събиране и предаване на хартия - "Хартия за цветя". Със събраните от хартията средства Карин дом ще закупи цветя, за да разкраси двора и ще поднови биоградинката, която радва децата и ги мотивира да прекарват повече време сред природата, научи Moreto.

Лейди Гага се целуна с новия си приятел и потвърди новата си любов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6100694

Лейди Гага се целуна с новия си приятел и потвърди новата си любовЛейди Гага впи устни в новата си любов, музикалния агент Крисчън Карино, като по този начин потвърди публично новата си любов, пише Контактмюзик, цитиран от БТА. Двамата бяха видени да се разнежват на концерта на "Кингс ъв Леон" през месец януари. Крисчън Карино е агент на звезди като Дженифър Лопес, Джъстин Бийбър, Кристина Агилера, Амбър Хърд,

Рашидов: Преговаряме световни шедьоври да гостуват в Пловдив през 2019 година

https://www.actualno.com/politics/rashidov-pregovarjame-svetovni-shediovri-da-gostuvat-v-plovdiv-prez-2019-godina-news_598222.html

Колекции и шедьоври от световни музеи може да пристигнат в Пловдив през 2019-та година, когато градът ще бъде Европейска столица на културата. Това е един от приоритетите на Вежди Рашидов - министър на културата в правителствата на ПП ГЕРБ с премиер Бойко Борисов и трети в ли

Исландия ще иска от фирмите еднакви заплати за еднакъв труд

http://www.mediapool.bg/islandiya-shte-iska-ot-firmite-ednakvi-zaplati-za-ednakav-trud-news261066.html

Исландия обяви, че ще бъде първата страна в света, която ще накара работодателите да представят доказателства, че плащат еднакво независимо от пола, етническа произход, сексуалността или националността, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Правителството на малката скандинавска страна каза, че ще въведе стандарт за еднакво плащане, с който всички работодатели с персонал над 25 души трябва да гарантират, че плащат еднакви заплати за еднакъв труд. Исландия иска да изкорени огромната разлика в заплащането до 2022 година. Министърът на социалните въпроси и равноправието Торстейн Виглундсон каза на Международния ден на жената, че е време да се направи нещо радикално по този въпрос. През октомври хиляди жени в Исландия излязоха от работа в 14:38 часа местно време, за да протестират срещу разликите в заплащането на мъжете и жените за един и същи труд. Часът не е случайно избран. След 14:38 часа всеки ден жените работят безплатно, сочат изчисления на организации за защита на женските права.

Цитат на деня: От години парламентът работи като машина за гласуване

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/03/08/2931395_citat_na_denia_ot_godini_parlamentut_raboti_kato/?ref=rss


"От 2009 г. Насам парламентът не работи като парламент, а като машина за гласуване. Имат проблеми със законодателната дейност, с обсъждането на това, което правят, с неговото публично огласяване."

Това коментира пред Би Ти Ви Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", което се явява в коалиция с АБВ на предстоящите парламентарни избори. Дончева днес изрази увереност, че въпреки прогнозите на социолозите, коалицията ще влезе в следващото Народно събрание. Попитана дали би подкрепила...

Нона Йотова: Недопустимо е да има разлика в заплащането на труда на мъжете и жените в XXI век

http://www.cross.bg/zhenite-nona-muzhete-1536911.html

/КРОСС/ "Недопустимо е да има разлика в заплащането на труда на мъжете и жените в XXI век. Именно заради това неравноправие между половете е нашето шествие за Осми март". Това каза актрисата Нона Йотова, която е кандидат за народен представител под №4 от коалиция "БСП за България" в 24-и МИР в София. Тя, заедно с останалите жени в листите в столицата, се включи в шествието на жените социалистки по бул. "Витоша". Над сто представителки на нежния пол поискаха равноправие между половете навръх празника. С лозунги за повече работни места за жените, за равностойно заплащане на жените с мъжете, за по-високи детски надбавки и майчински и други те преминаха по централния булевард и поискаха промяна. "Всеки нормален човек в България в момента трябва да иска промяна, коментира Нона Йотова. - Много обичам този празник още от дете. Спомням си как ни учеха да поднасяме цветя на мама. Радвам се, че на този празник се събрахме толкова много жени и заедно поискахме промяната. Вярвам, че тя ще се случи, когато сме заедно и я искаме от сърце". Нона Йотова добави, че като депутат в парламента ще работи в полза на културата. "Хората на изкуството в България са в крайно незавидна ситуация", коментира още тя. "Нашето съсловие е доста бедно. А трудът, който полагаме, е огромен и изтощителен. Заплащането понякога пък е под социалния минимум

Колко струва да присъстваме на Оскарите

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6099911

Колко струва да присъстваме на ОскаритеАко искате да преживеете най-голямата нощ за Холивуд, като една от звездите, трябва да се приготвите да харчите като такава.  Оскарите са едно от най-изключителните звездни партита на годината. Ако обаче не сте звезда, поемането на разноските за целия блясък и разкош може да се окаже доста обезсърчително, пише "Пийпъл".

САЩ обвиниха Русия, че незаконно е разположила крилати ракети в Европа

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/08/2931396_sasht_obviniha_rusiia_che_nezakonno_e_razpolojila/?ref=rss



Високопоставен американски военен за пръв път официално обвини Русия, че е разположила в Европа крилати ракети, които според САЩ са създадени и въведени на въоръжение в нарушение на международен договор.

"Ню Йорк таймс" съобщи в средата на февруари, че според представител на администрацията на президента Доналд Тръмп това вече е факт, но той запази анонимност.

В сряда ген. Пол Селва, зам.-председател на Съвета на началник-щабовете на американската армия, заяви, че...

Северна Корея забрани на чуждестранните си работници достъпа до интернет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6100687

Северна Корея забрани на чуждестранните си работници достъпа до интернетПравителството на Северна Корея забрани на служителите си зад граница да използват интернет чрез мобилните си устройства в опит да предотврати разпространяването на новини за убийството на Ким Чен Нам, доведения брат на лидера на Пхенян, пише сингапурският вестник The Straits Times, цитиран от Фокус.

Дончева: От 2009 г. парламентът работи като машина за гласуване

http://offnews.bg/news/n_1/n_649282.html

"От 2009 г. Насам парламентът не работи като парламент, а като машина за гласуване. Имат проблеми със законодателната дейност, с обсъждането на това, което правят, с неговото публично огласяване". Това заяви  Татяна Дончева, председател на „Движение 21” в студиото на „Лице в лице” по бТВ. Тя посочи, че "АБВ-Движение 21" няма да подкрепи коалиция между ГЕРБ и БСП. "Ако това стане, то ние ще бъдем сериозна опозиция на комбинацията на олигарсите", коментира тя.  Дончева беше категорична, че подобна коалиция не е лесна, защото няма да може да се "подели плячката".  Тя коментира, че част от социолозите, които в момента публикуват изследванията си, целят да станат политически брокери и изпълняват поръчки за формиране на парламентарни конфигурации. "Галъп" са едни от тях и опитват да отклонят определени формации от парламента, включително и нашата", посочи тя. Тя определи мисията на коалицията на „Движение 21” и АБВ като лявоцентристка алтернатива и "мантинела на разума между две политически сили, които не смятат, че е трибуна за взаимни обвинения." Дончева заяви, че обединението ще се включи без непременно да се влиза в кабинета и ще попречи на „кадрови мераци на хора без качества да попаднат на постове”. По думите й те ще подкрепят и управление на малцинството, стига то да отговаря на заложените в платформата на коалицията принципи.  Според нея създаването на специализиран орган за борба с корупцията у нас не е нужен, нужно е само органите, които имаме в момента да си свършат работата съобразено със закона. „Без реформиране на съдебната система и изваждане на прокуратурата от съдебната система и прокурорите от статута им на несменяемост не може да се реши проблема. "Хората искат да чуят какво предлагаме, искат да им вдигнем вярата, че има изход от ситуацията", продължава тя. Според нея е наложително да има радикална съдебна реформа, която да помогне за създаването на справедлива бизнес атмосфера в България. 

Две закъсали общини получиха първите спасителни заеми от бюджета

http://www.mediapool.bg/dve-zakasali-obshtini-poluchiha-parvite-spasitelni-zaemi-ot-byudzheta-news261065.html

Първите два безлихвени заема за финансово оздравяване на общини вече са факт. Перник е получил 4 млн. лв., а Белово – 2 млн. лв., съобщиха от Министерството на финансите (МФ). Кмет на Перник е Вяра Церовска от ГЕРБ, а на Белово – Костадин Варев, издиган в миналото от партиите "Гергьовден“ и ВМРО, срещу когото през 2015 г. бяха образувани досъдебни производства заради неизгодни сделки. Ведомството е одобрило оздравителните им планове, което е условие за отпускането на средствата. Те обаче са значително по-малко от поисканите. През 2016 г. в проекта на оздравителния си план община Перник заложи солидната сума от 20 млн. лв., като идеята бе 10 млн. лв. от тях да отидат за погасяване на стари заеми към бюджета, а към 6 млн. лв. – за разплащане на просрочия. В крайна сметка ведомството на Кирил Ананиев е отпуснало едва 20% от поисканите пари. В средата на миналата година влязоха в сила промени в Закона за публичните финанси, с които се въведе процедура за спасяване на кметства пред фалит. До края на мандата на ГЕРБ нито една община не получи одобрение от бившия финансов министър Владислав Горанов на оздравителния си план, защото министърът не беше доволен от предлаганите от местните власти мерки за "стягане на коланите“. На 7 юни 2016 г. ведомството на Горанов обяви, че 36 от общо 265 общини у нас влизат в процедура за финансово оздравяване заради лоши показатели. В списъка бяха Видин, Кърджали, Дупница, Ловеч, Тетевен, Перник, Велинград, Септември, Сливен, Смолян и др. В листата на общините с финансови затруднения по закон попадат онези местни власти, които отговарят на поне три от общо шест показателя, посочени в закона. Те са например плащанията по дълговете им да надвишават 15% от собствените приходи плюс изравнителната субсидия, задълженията за разходи в края на годината да надвишават 15% от средногодишния размер на разходите за последните четири години и др. Влизането на дадена община в списъка не означава автоматично, че тя ще бъде "спасявана" от държавата. Тя започва процедура за оздравяване за период от 1 до 3 години, през които да "стегне коланите" чрез подобряване на събираемостта или вдигане на данъците, намаляване на разходите и дълговете или други мерки. По предложение на кмета и след обществено обсъждане общинският съвет одобрява план за финансово оздравяване. Като част от него общинските съветници могат да възложат на кмета да поиска от МФ временен безлихвен заем. Финансовият министър отпуска заема, само ако оздравителният план е съгласуван с него. Ако е налице трайна тенденция за подобряване на финансовото състояние на общината, правителството може да отпусне субсидия, с която заемът от бюджета на практика се опрощава. Според най-новите данни на финансовото министерство, обявени в сряда, общините, които отговарят на критериите за влизане в процедура по финансово оздравяване според данните за 2016 г., вече са 32. Това е с 4 общини по-малко в сравнение с класацията по данни от 2015 г. Това са Симитли, Струмяни, Созопол, Сунгурларе, Бяла, Белоградчик, Брегово, Видин, Димово, Борован, Криводол, Мизия, Оряхово, Кърджали, Кочериново, Сапарева баня, Тетевен, Георги Дамяново, Белово, Велинград, Лесичово, Септември, Перник, Белене, Ветово, Сливен, Баните, Девин, Неделино, Чепеларе, Минерални Бани, Стамболово. През 2017 г. от списъка за оздравяване отпадат 15 общини, за които допусканията са, че приетите от тях мерки и планове за оздравяване са довели до положителни резултати. Това са общините Кресна, Лясковец, Кирково, Дупница, Рила, Ловеч, Батак, Карлово, Доспат, Мадан, Рудозем, Смолян, Костенец, Опан, Омуртаг, съобщиха още от МФ. В същото време нови 11 общини попадат в списъка за оздравяване за първи път. Това са Созопол, Сунгурларе, Бяла, Белоградчик, Брегово, Криводол, Оряхово, Кочериново, Лесичово, Белене и Ветово. 21 пък са общините, които трайно попадат в списъка за финансово оздравяване както през 2016 г., така и през 2017 г. От МФ уточниха, че продължава анализът на постъпилите за одобрение оздравителни планове. "Дейността на общините се контролира на месечна и тримесечна база с цел недопускане неизпълнение на поетите ангажименти, постигане на финансова устойчивост и възстановяване на получените от централния бюджет заемни средства“, уверяват от ведомството на Кирил Ананиев. От МФ отчитат още, че се подобрява събираемостта на местните приходи, а много местни власти подобряват като цяло управлението на бюджетите си. Освен това има облекчени онлайн услуги през сайта на Националната агенция за приходите (НАП), които дават възможност за справки и подаване на декларации за местните данъци. През 2016 г. броят на общините с дефицит е намалял до 60 при 156 за 2015 г. По данни към 31 декември 2016 г. просрочените задължения на местната власт са близо 184 млн. лв. Общинският дълг и общинските гаранции в края на годината са в размер на 1.25 млрд. лв., като над половината от тях са на Столична община.

Великобритания може да бъде глобена с 2 млрд. евро преди Брекзит

http://www.moreto.net/novini.php?n=345868

Великобритания е изправена пред опасността да бъде глобена с два милиарда евро, след разкритие на инспектори от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), че британските власти са си затваряли очите по отношение на голяма мрежа за измами, чрез която много евтини китайски стоки са залели европейския пазар, пише европейското издание на Politico.

Новицки стана първият чужденец с 30 000 точки в НБА

https://www.24chasa.bg/sport/article/6100614

Новицки стана първият чужденец с 30 000 точки в НБАДирк Новицки влезе в историята като първият чужденец, отбелязал над 30 000 точки в НБА. Феноменалният германец наниза 25 т. за “Далас” при успеха 122:111 над “ЛА Лейкърс” и вече има 30 005. 39-годишното крило играе 19-ия си и по всяка вероятност последен сезон в лигата. Той е носил само екипа на “Далас”, който изведе до първа титла през 2011 г.

Проф. Иво Христов: България е в пълна парализа, промяната ще дойде от всички нас

http://www.cross.bg/hristov-bulgariya-prof-1536910.html

/КРОСС/ „В очите на господарите на света ние винаги ще бъдем слуги. В този свят се уважава само силата. Нямам илюзии, че мога да спра земното притегляне. Но това, което хора като мен могат да направят, е поне да се опитат да казват най-опасното нещо - истината! Поради тази причина съм тази вечер пред вас". Това сподели проф. Иво Христов на среща с жители на пловдивския район „Източен", поканен да говори по темата за новия световен ред и предизвикателствата пред България. В началото той разказа случка с възрастна жена, която пред очите му на улицата буквално се сринала, след като разбрала сметката си за ток. „Пенсионирана учителка с 40 години стаж, наскоро излязла от болница след тримесечен престой, разбрала, че пенсията й няма да стигне, за да си плати тока", разказа социалният анализатор. Сред безразличната тълпа се намерили две момчета, които я откарали в болница. В телефонен разговор с дамата, малко преди срещата, проф. Христов се уверил, че тя вече е добре, но не скри гнева си от факта, че така живеят две трети от хората, градили България. „Страна, която е хранила три империи, не е в състояние в момента да изхранва остатъчното си население от 5 млн.", подчерта водачът на пловдивската листа с №10. По думите му образованието у нас не струва пет пари, а това е така, защото България е деиндустриализирана. „Няма сложна икономика, за да има нужда от сложни хора. Тя има нужда от слуги

Новите публикации на WikiLeaks вбесиха ЦРУ

https://www.actualno.com/america/novite-publikacii-na-wikileaks-vbesiha-cru-news_598220.html

Новите публикации на организацията WikiLeaks са предизвикали негодувание у американските спец служби, съобщават информационни агенции. В щабовете на ЦРУ и Агенцията за национална сигурност „беснеят”, казал източник от разузнаването. Мащабът на изтеклата информация е н

Германия: поредната голяма измама с българско участие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6100658

Германия: поредната голяма измама с българско участиеВ Германия бе разкрита поредната схема за източване на социални помощи, в която са били въвлечени българи и румънци. Според германските власти, източноевропейците са станали жертва на организирани престъпни структури. Във вторник в Рурската област е била проведена мащабна акция срещу криминални структури от Югоизточна Европа,

Нинова “взе“ от частните и “върна“ на държавните училища несъществуващи пари

http://www.mediapool.bg/ninova-vze-ot-chastnite-i-varna-na-darzhavnite-uchilishta-nesashtestvuvashti-pari-news261064.html

БСП взима парите, които ГЕРБ дадоха на частните училища и колежи, и ги връща на държавните и общински училища, за да ги спаси от закриване. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред симпатизанти в Монтана в сряда. В действителност обаче бюджетни пари за частните училища и детски градини никога не са давани, за да бъдат отнемани от тях, тъй като заложената в Закона за училищното образование държавна субсидия за децата от частните училища трябва да влезе в сила от 2018 година. Нинова обаче твърди, че финансирането за държавните училища е разпределено и към частните. “Отменяме и закона за училищното и предучилищното образование, който гарантира неграмотност за българското дете и унижение на учителите“, заяви Нинова. Тя посочи, че БСП настоява да има един учебник по всеки предмет, а не както сега – учителите във всяко училище да избират измежду няколко варианта. “Връщаме и професионалните училища, и техникумите, и това образование ще бъде свързано с икономиката“, обяви тя. Тя представи и обещанията на партията в сферата на здравеопазването. “В Конституцията е записано и ние ще го изпълним – всеки, който си плаща здравните осигуровки, ще се лекува безплатно, без да доплаща каквото и да било. Тези, които не могат, държавата ще поеме грижата за тях“, каза Нинова. Нинова даде и рецепта за справянето с битовата престъпност: “На всеки три села - полицейски пост“. "За да има българска икономика и земеделие, трябва да има и кадри, които да работят. Безработицата в България е проблем, но също толкова голям проблем е липсата на кадри за фирмите“, каза още тя.

През 2016г. във Варненско са извършени над 2500 полицейски операции

http://www.moreto.net/novini.php?n=345834

През 2016 г. охранителният състав при ОД на МВР-Варна е участвал в разкриването на 51,1 % от общо разкрития брой престъпления с неизвестен извършител, като този показател е най-добър през последните десет години, съобщиха от полицията за Moreto.

Ромските махали на София се оказаха депа за нелегални мигранти

http://www.cross.bg/geshev-sofiya-mahali-1536909.html

/КРОСС/ Ромските махали в София са депата, където нелегално докараните от трафиканти чужденци престояват, докато бъде организирано прехвърлянето им към Централна и Западна Европа. Това заяви ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев, при представяне на резултатите от последната операция по задържането на трафиканти, реализирана от ДАНС и МВР, предаде БНТ. Разследването е започнало през септември миналата година. Службите установили, че действа канал за трафик на чужденци от Турция през България към Централна и Западна Европа. От страната ни, в зависимост от възможностите на престъпната група, чужденците били извеждани нелегално или през Сърбия или през Румъния. Докато се организирал транспорта им, ги криели в ромските махали "Факултета" и "Модерно предградие" в София. Тарифата за преминаването само през България варирала от 600 до 1000 евро. Разплащането е ставало по арабската система "Хавала". Ето как действа тя. Антон Славчев - дирекция "Миграция", ДАНС: "Имаме човек в Турция, имаме човек в Западна Европа. Когато лицата пристигнат в крайната точка, плащането се осъществява от тези две лица, които са гаранти по така наречената сделка.По време на разследването са използвани специални разузнавателни средства и са събрани веществени доказателства с тях." Иван Гешев - ръководител на Специализираната прокуратура: "Разпитани са множеството свидетели

Соченият за убиец на Георги в Борисовата градина Йоан и преди е отнемал живот на...

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277682_%D0%A1%D0%BE%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B5%D1%86+%D0%BD%D0%B0+%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8+%D0%B2+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B

 Обвиненият за yбийcтвото на 15-годишния Георги Игнатов-Геша - Йоан Матев, е използвал оръжие и преди фаталния 2 юни 2015 г. Това разкриха пред познати на 19-годишния младеж, цитирани от столичен ежедневник. Преди няколко години Йоан задига служебния пистолет на баща си. Както е известно, Ивелин Матев е служител в Гранична полиция. 55-годишният мъж дълго вpеме е работил като паcпоpтен контрол. След това е бил охрана на полицейския участък в Дpагоман. Именно по това време се разиграва грозната случка. Все още тийнейджър, Йоан Матев разбива касата в дома им, в която баща му държи служебното си оръжие. Задига пистолета и убива кучетата на комшиите. Следва грандиозен скандал със съседите, който струва доста нерви на родителите му. "Двамата с брат му Марсел още от деца бяха много луди. Знаехме, че ще създават проблеми на баща си", споделят близки до семейството. Най-вероятно именно след този случай е заведено възпитателно дело към обвинения за убийството на Геша. Матев попаднал при инспекторите от Детска педагогическа стая (ДПС). Заради възрастта си (още бил малолетен – бел. авт.) нямало как той да носи наказателна отговорност. От съд го спасява само фактът, че тогава все още няма навършени 14 години. След като ченгета изясняват случая и доказват категорично вината на Йоан Матев, документацията по случая е изпратена в Детска педагогическа стая. Това е единствената институция, която може да се занимава с непълнолетни, извършили престъпления. Методите, които се използват, са възпитателни беседи с провинилия се тийнейджър, както и с неговите родители. Според запознати те се провеждали от инспекторите в столичния район "Младост". Причината е, че по документи Йоан Матев се води, че живее на територията на общината в апартамента на баба си и дядо си. Всъщност той е с родителите си в семейния дом в Кокаляне. Именно там се разиграва и случката с убийството на кучетата. 

Blitz.bg

Ректори на университети от Северна България искат нов начин на финансиране

http://www.investor.bg/obuchenie/119/a/rektori-na-universiteti-ot-severna-bylgariia-iskat-nov-nachin-na-finansirane-235304/

Сегашната методика с държавна поръчка не е съобразена с особеностите на регионите, твърдят ръководителите на висшите училища

Скримов и учителката Зубева чакат дете през август

https://www.24chasa.bg/sport/article/6100608

Скримов и учителката Зубева чакат дете през августЕдин от най-добрите ни волейболисти в момента - Тодор Скримов, ще става баща за първи път. 27-годишният национал и известната учителка Силвия Зубева очакват дете. Красивата преподавателка от 119-о СУ “Академик Михаил Арнаудов” стана доста известна, след като “24 часа” публикува нейна снимка от първия учебен ден през 2015 г.

Посланик Рубин: Америка не е обърнала гръб на България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6100644

Посланик Рубин: Америка не е обърнала гръб на България

„Моята роля и отговорност е да противодействам на фалшивите новини, които казват, че Америка обръща гръб на България”, заяви Негово превъзходителство посланикът на САЩ в страната ни Ерик Сет Рубин. Днес той посети Монтана и проведе едночасова среща с кмета на общината Златко Живков. Преди това бе в гимназията за преподаване на чужди езици „Петър

Синът на Ким Чен-нам обяви, че е невредим и е със семейството си

http://offnews.bg/news/n_1/n_649284.html

В Ютюб се появи видеозапис, в който мъж твърди, че е синът на заварения брат на севернокорейския лидер Ким Чен Ун и че заедно с майка си и сестра си се намира на безопасно място, предаде БТА, цитирайки Асошиейтед прес. "Казвам се Ким Хан-сол и съм от Северна Корея, от семейство Ким", казва мъжът на английски в продължаващия 40 секунди клип. "Баща ми беше убит преди няколко дни. Сега съм с майка ми и сестра ми. Надяваме се нещата скоро да се оправят", допълва той. Висш служител от южнокорейската Национална служба за разузнаване потвърди, че човекът от видеото е синът на Ким Чен-нам - Ким Хан-сол. Младежът в клипа държи черен севернокорейски служебен паспорт и го отваря. Данните вътре са прикрити, но се вижда държавен печат на Северна Корея и ред от текст на английски, в който се казва, че валидността на паспорта е удължена. Северна Корея издава служебни паспорти на правителствени представители, посочва Ройтерс. Клипът е качен онлайн от неизвестна организация, наречена "Чолима сивил дифенс". На сайта си тя посочва, че миналия месец е отговорила на "спешната молба" на трима членове на семейството на Ким Чен-нам и ги е преместила на сигурно място. Организация благодари на правителствата на Холандия, Китай, САЩ и неназована четвърта държава за оказаното хуманитарно съдействие за гарантиране на сигурността на семейството. Ким Чен-нам бе убит миналият месец на летището в малайзийската столица Куала Лумпур, като за убийството бе обвинена Северна Корея. Южнокорейското министрество на националното обединение заяви, че не му е известна организацията "Чолима".

Мнозинството във ВСС се готви за саморазправа с Калин Калпакчиев

http://www.mediapool.bg/mnozinstvoto-vav-vss-se-gotvi-za-samorazprava-s-kalin-kalpakchiev-news261063.html

Представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов (известен като "човека на Бойко") и колегата му Галя Георгиева са предложили да се дебатира въпросът дали "опозиционерът" във ВСС Калин Калпакчиев е "застрашил независимостта на съдебната власт". Предложението е мотивирано с анонимна публикация на в. "Монитор" от 28 януари. Тя е придружена със снимка, на които се вижда Калин Калпакчиев да разговаря на улицата със съдия Мирослава Тодорова и Христо Иванов, съобщава сайтът "Дневник". По този повод Узунов и Георгиева искат да се обсъди "дали е застрашена независимостта на съдебната власт, като член на ВСС (Калпакчиев) се среща и демонстрира близост с "партиен лидер" (Христо Иванов) и с "подведено под дисциплинарна отговорност лице" (съдия Мирослава Тодорова). Вестник "Монитор" не уточнява кога е направена снимката. От нея се вижда, че тримата са доста леко облечени за зимно време, а Христо Иванов стана партиен лидер на 7 януари тази година. Калин Калпакчиев не бе открит за коментар. Само преди ден мнозинството в Съдийската колегия на ВСС, включително Узунов и Георгиева, отхвърлиха предложението на Калпакчиев да се защити съдия Мариана Георгиева от Софийския градски съд. Калпакчиев настояваше ВСС да осъди случаите на "грубо накърняване на професионалната репутация и достойнство на съдии от Софийски градски съд" през последния месец. Той цитира публикация във вестник "Труд", озаглавена "За вътрешното съдийско (пред)убеждение“ от 22 февруари. Преди това подобна статия излиза в "Блиц" - "СГС при Калоян Топалов – частен съд на повикване" с подзаглавие "Има ли твърда тарифа, г-н Топалов, или се работи на парче – кой колкото даде?". И двете медии гравитират плътно около политиката на групата на Делян Пееевски. Публикациите им бяха насочени пряко срещу съдия Георгиева от Софийския градски съд, която отказа да впише новата управа на "Виваком". В тези статии нямаше изнесени факти, които да говорят за корупция. Поради тази причина Калпакчиев настояваше ВСС да осъди разпространяването на "манипулативни твърдения за корупция", защото те "рушат доверието в правосъдието". По време на заседанието Калпакчиев коментира, че българската медийна среда е отровена, а калната вълна може да връхлети всеки. Димитър Узунов и Галя Георгиева не видяха проблем с тези медии. Сега те използваха вестник на Пеевски, за да атакуват Калпакчиев.

Гърците искат по-ниски данъци, макар и без социални придобивки

http://www.investor.bg/evropa/334/a/gyrcite-iskat-po-niski-danyci-makar-i-bez-socialni-pridobivki-235308/

Над 62% от гражданите в южната ни съседка признават, че кризата е в резултат от собствените им грешки

Латвийските власти вдигат ограда по границата с Беларус

https://www.actualno.com/europe/latvijskite-vlasti-vdigat-ograda-po-granicata-s-belarus-news_598218.html

Латвийските власти ще издигнат ограда, дълга няколко десетки километра, по протежение на границата с Беларус за борба с нелегалните имигранти и други нарушители, съобщи началникът на граничната полиция Нормундс Гарбарс. Гарбарс посочи, че строителството ще започне през 2

Водата в столицата се очаква да поскъпне с 18%

http://www.cross.bg/dogovor-sofiiiska-chlenovete-1536908.html

/КРОСС/ Водата в столицата най-вероятно ще поскъпне с 18 на сто. От публикуван днес протокол на закритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране става ясно, че членовете на регулатора не са били съгласни да бъде върнат за преработка бизнес-плана на "Софийска вода". За това е настоявал единствено председателят на комисията Иван Иванов. Най-големият проблем се оказва високата норма на възвръщаемост от 17 процента, която е гарантирана на "Софийска вода". Според КЕВР и според Столичния общински съвет това е икономически необосновано, въпреки че е заложено в концесионния договор и според част от членовете на комисията, тя не може да бъде променяна. Предложението нормата на възвръщаемост да бъде намалена до десет на сто предизвиква дискусиите. В крайна сметка решението за новата цена на водата в София е отложено, а работната група е натоварена да преразгледа предложението за решение. Преработеният вариант ще бъде гласуван до края на седмицата. Ако до тогава няма промяна в концесионния договор, цените ще бъдат увеличени съгласно първоначалния вариант, който предвижда скок от 18 процента.    

Специално за дами в "България ер": Плащаш икономична, возиш се в бизнес класа

http://offnews.bg/news/n_1/n_649286.html

Националният превозвач „България eр“ обърна внимание на дамите по повод 8 март по нестандартен начин. Те бяха изненадани с безплатен ъпгрейд на самолетните си билети в последния момент и вместо в икономична класа, пътуваха като кралици в бизнес класата. Дамите, които бяха изненадани с услугата за ъпгрейд до 40 минути преди полета, бяха избрани на случаен принцип. И за да бъде комфортът пълен - авиокомпанията осигури места в бизнес класата и за пасажерите, които ги придружават. Така те пътуваха до дестинациите си в по-комфортната класа, на по-удобна седалка и имаха възможност да се възползват и от други екстри, благодарение на услугата за ъпгрейд - VIP кетъринг на борда и достъп до бизнес салоните на летищата. „С този жест искаме да пожелаем честит празник на всички дами и да им кажем: „Пътувайте повече“. Изненадата, която организирахме за 8 март е само една от многото, които сме планирали през настоящата година. За нас е важно да предоставяме както комфортен полет за пътниците ни, така и да пренесем всеки празник на борда на самолетите ни“, заяви търговският директор на „България eр“ Мария Стоянова.

Със смущения в електрозахранването утре във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=345841

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 9 март са възможни смущения на електрозахранването в няколко варненски района, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 08:30 ч. до 16:00 ч.

Ректори на 7 ВУЗ-а поискаха нов начин на финансиране на държавните университети

https://www.actualno.com/education/rektori-na-7-vuz-a-poiskaha-nov-nachin-na-finansirane-na-dyrjavnite-universiteti-news_598201.html

Нов начин на финансиране на държавните университети у нас поискаха на работна среща седем ректори на университети в Северна България. Те се обявиха срещу Постановление 64 от миналата година, в което се посочва, че максимално допустимият брой студенти в държавните универси

Общественици: Твърдението, че решаваме медицински въпроси, е некоректно

http://www.mediapool.bg/obshtestvenitsi-tvardenieto-che-reshavame-meditsinski-vaprosi-e-nekorektno-news261062.html

Представители на гражданската квота във Фонда за лечение на деца отхвърлиха в сряда внушенията на зам.-здравния министър Атанас Кундурджиев, че хора без нужната компетентност решават медицински въпроси, заради което здравното министерство иска да им отнеме правото на глас в Обществения съвет. Преди ден зам.-здравният министър Атанас Кундурджиев обяви, че министерството обмисля да ореже правомощията на Обществения съвет, така че гражданската квота да няма глас при взимането на решения, а да има само надзорни и консултативни функции. “Общественият съвет на Фонда за лечение на деца следи за законосъобразност и целесъобразност на решенията и в това сме доста добри и силни, но явно това е някакъв проблем“, коментира журналистът от БНТ Мария Чернева преди заседание на звеното . “Ние не решаваме дали една трансплантация може да се прави в България, или не, без експертното мнение на съответните тясно профилирани лекари и твърдението, че нямаме нужната експертиза да взимаме такива отговорни решения и да решаваме съдби, е безобразно некоректно", посочи Чернева. Относно решението на фонда бъбречната трансплантация на 9-годишния Байрям да се извърши в чужбина, Чернева обясни, че Общественият съвет е взел решението си на базата на становищата на авторитетни детски лекари, че възможностите за лечение в България са изчерпани. Представителят на пациентски организации “Заедно с теб“ в Обществения съвет Пенка Георгиева също посочи, че хората, които не са лекари, по никакъв начин не взимат медицински решения. “Решенията на Обществения съвет се базират единствено на две положителни становища от доценти и професори, утвърдени със заповед на министъра на здравеопазването. Ако има едно положително и едно отрицателно становище, тогава се кани друг лекар, който да бъде арбитър на спора“, допълни Георгиева. За сряда бе насрочено първо заседание с новия директор на фонда Тинка Троева, но засега тя се въздържа от публични изяви. В дневния ред на заседанието бяха включени заявленията за лечение на 74 деца. С позиция срещу обявените от здравното министерство намерения излязоха и от “Да, България“. “Детското здравеопазване е една от сферите на особен интерес и приоритет на политиката ни, затова смятаме за неморално въпроси, засягащи здравето и живота на най-уязвимите български граждани – болните деца – да се решават непрозрачно и централизирано“, посочват от партията. “Комуникираните публично тези, че гражданският контрол върху медицински разходи е вреден и едва ли не опасен за здравето на децата, напълно противоречат на философията на институцията, която предполага решенията на Обществения съвет да се взимат съобразно становищата на външни, независими експерти. Личи неразбирането, че Фондът е институция с финансови и организационни, а не медицински функции, и работата на администрацията и на Обществения му съвет е да се вземат най-целесъобразните за здравето и живота на всяко дете решения, въз основа на компетентните становища на експертите, а не да предопределя клинично поведение“, посочват от “Да, България“. “Изваждането на зависимостите, корупционните практики и конфликтите на интереси от всяка една институция минава през отварянето й за гражданско участие и мониторинг. В момента сме свидетели на точно обратния процес“, посочват от партията и призовават Министерството на здравеопазването да отвори диалога за необходимите промени в работата на фонда.

Изгубена опера на Ференц Лист ще бъде представена за пръв път

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/03/08/2931350_izgubena_opera_na_ferenc_list_shte_bude_predstavena_za/?ref=rss


Недовършена опера на унгарския композитор от XIX в. Ференц Лист беше "разшифрована" от учени в Кеймбридж и ще прозвучи за пръв път, съобщава английският в. Times.

"Сарданапал" е базирана на история на лорд Байрън и отлежавала в архив близо 170 години, тъй като експертите са приемали, че това са просто хаотични бележки.

Изучавайки ръкописа Дейвид Трипет, лектор от Университета в Кембридж обаче осъзнал, че той съдържа завършено първо действие.
Откъс от него ще бъде...

Запалиха кантората на известен столичен адвокат, свързан с ДПС

http://offnews.bg/news/n_1/n_649287.html

Запалиха кантората на известен столичен адвокат, свързан с ДПС - Борислав Беев.  Неизвестни са хвърлили запалителна течност по вратата на кантората на ул. "Братя Миладинови" в София. Инцидентът е станал около 13.30 часа.  По време на палежа в сградата е имало четирима души. Те са евакуирани и са получили медицинска помощ.  При инцидента няма пострадали.  Борислав Беев е бивш съветник на зам.-председателя на ДПС Рушен Риза.  Наскоро два негови автомобила са били запалени.

Щатските борси започнаха без ясна посока в сряда*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/shtatskite-borsi-zapochnaha-bez-iasna-posoka-v-sriada-235309/

Докладът за ръста на заетостта с 298 хил. работни места през миналия месец се отразява положително на пазара

Извън сезона с Арън Глуин

https://vesti.bg/lyubopitno/redbull/izvyn-sezona-s-aryn-gluin-6066317

Отправете се към хълмовете, които настоящият световен шампион нарича свой дом

Сатиричният вестник "Прас-прес" ще има нови разпространители за втория брой

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/08/2931164_satirichniiat_vestnik_pras-pres_shte_ima_novi/?ref=rss


От следващия си брой, който ще излезе на пазара на 15 март, сатиричният вестник "Прас-прес" ще бъде разпространяван от друг дистрибутор. Това съобщи пред "Дневник" карикатуристът Христо Комарницки, който е един от издателите.

Първият брой на "Прас-прес" в 10-хиляден тираж трябваше да се появи на пазара на 1 март, но малцина успяха да го купят. Издателите сигнализираха за множество оплаквания, че изданието не е стигнало до сергиите, и обявиха, че девет десети от тиража е "изчезнал",...

Китай ще облекчи данъка върху доходите на семейства с две деца

http://econ.bg/Новини/Китай-ще-облекчи-данъка-върху-доходите-на-семейства-с-две-деца_l.a_i.738623_at.1.html

Китай все още работи върху цялостния план за реформа на данъка върху доходите на физически лица и ще преразгледа нивата на потребление на хората,...

Работник загина при трудова злополука в Благоевград

http://www.cross.bg/rabotnik-blagoevgrad-trydova-1536907.html

/КРОСС/ Работник загина при трудова злополука в Благоевград. 42-годишният мъж е паднал от строително скеле, от петия етаж, по време на саниране на жилищен блок, предаде БНР. Пострадалият веднага е бил закаран в болница, където по-късно е починал. Екипи на полицията и на Инспекцията по труда разследват обстоятелствата около инцидента.  

Борисов попиля противниците си от БСП - умеят само да фалират банки (НА ЖИВО)

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277681_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%91%D0%A1%D0%9F+-+%D1%83%D0

 Предизборната кампания на ГЕРБ тече с пълна сила. Бойко Борисов обикаля град след град, за да затегне редиците на избирателите си. След като публикува предизборния клип на ГЕРБ, Борисов се отправи към Казанлък. "Аз не мисля, че трябва да си губим времето като гледаме другите отбори. Тяхното е триумф на надеждата. Да се върнеш след две години към БСП и ДПС, не виждам с какво би им повярвал здравият разум. Тя показаха и как се фалира банка. Това с безлихвените кредити, което обещават, отново би довело до фалит. Преди колко години Нинова беше зам.-министър, можеше да прави реформи и промени тогава. Какво ще се промени сега, не знам", каза той. 

Blitz.bg-Видео-Тук

Местим стрелките с час напред в изборния 26 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=345867

С час по-малко ще спим в деня на парламентарните избори – 26 март. Точно в 3 ще трябва да превъртим стрелките на часовниците с 60 минути напред, припомня Moreto.net. Към зимното часово време ще се върнем в 4 часа на 29 октомври 2017 г.

Легенда на Реал се подигра на Барселона

http://offnews.bg/news/n_1/n_649285.html

Легендарният нападател и бивш капитан на Реал Мадрид Раул Гонзалес се присмя на амбициите на Барселона да заличи пасива от 4 чисти гола срещу Пари Сен Жермен в 1/8-финала реванш от Шампионската лига тази вечер на "Камп Ноу". "Има само един клуб, който е способен на такъв подвиг и името му е Реал Мадрид, а не Барселона. Подобни обрати са специалитет на Реал", заяви Раул пред френския "Фигаро". "Ако ПСЖ играе както в първия мач, Барса няма как да вкара 4 или 5 гола, което често прави в първенството на Испания. За да се стигне до обрат трябва каталунците да играят много силно, а техният съперник много слабо и на практика да помага за обрата, което е малко вероятно", добави Раул. Според легендата треньорът на ПСЖ Унай Емери е страхотен и знае как да спре каталунците. Зад думите му стои и историята на Шампионската лига. Нито един клуб не е успявал да преодолее дефицит от четири чисти гола след първия мач във фазата на елиминациите на Шампионската лига.

За българския енергиен сектор и актуалните политически неразбирии

http://offnews.bg/news/n_1/n_649281.html

Само след седмици идват избори и отново настъпи суматоха на предизборни приказки. И наддаването на политическата сергия придобива колосални размери във всички направления, като енергийният сектор не прави изключение. Всъщност, ако обективно липсва нещо в ситуацията, то това е реализмът – а реализъм на национално ниво – при това в рамките на общ национален поглед независимо от партийните различия - е повече от необходим. Така, докато в България незнайно защо за пореден път бяха пропиляни повече от две години без да имаме иначе обещаваната ни и залегнала в програмни документи нова енергийна стратегия, в някои държави (Турция, Унгария) не само се действа стратегически, но и фактически – това е особено валидно по отношение на нови мощности. Извън работата по конкретни ядрени проекти в Турция (Аккую) и планираните други дейности в това отношение (Синоп и Игнеада), само преди дни ЕК потвърди съгласието си с развитието на „ПАКШ-2“ в Унгария. Струва си специално да погледнем случая с Унгария, която също е страна-член на ЕС и която има своята роля при развитието на регионалния и европейски енергиен пазар. Чрез проекта „ПАКШ-2“ страната си обезпечава на стратегическо ниво нови национални базови мощности с дългосрочно значение и се позиционира много по-силно в дългосрочен план като фактор в европейския и регионален енергийни пазари, при това с ясна визия как енергийният й микс ще изглежда десетилетия напред. Обективно, Унгария и партньорите й следва да бъдат поздравени за този успех, който със сигурност струва на страната доста усилия по повод взаимоотношенията с европейските институции в последните три години и който се базира и на конкретни ангажименти на национално ниво (напр. за ясни стъпки относно обезпечаване на пазарната ликвидност чрез продажба на поне 30% от произвежданото в „ПАКШ-2“ електричество чрез борсата, ангажимент за начина на реинвестиране на печалбата и др.). Със заключението на Европейската комисия за утвърждаване на предприетите стъпки съгласно европейското законодателсвто и в контекста на анализите за наличие на държавна помощ „ПАКШ-2“ получи зелената светлина, която поставя не само проекта, но и Унгария в съвършено нова позиция.  За сравнение, това става във време, в което в България още въобще не е ясно как политиците си представят принципно развитието на енергийния сектор в неговата цялост – а да не говорим за липсата на актуална и конкретна визия относно ядрената енергетика. И нека да не се залъгваме – за пореден път подчертавам, че разработването и приемането на стратегия, независимо от същността на решенията, ще отнеме повече от година оттук нататък и то при най-добро стечение на обстоятелствата от организационен, административен и политически характер. Приемането на стратегия обаче въобще не е достатъчно – същностните действия по реализацията й ще бъдат не по-малко сложни. За това обаче е необходим политически консенсус – а политическите партии демонстрират принципни различия по особено важни въпроси. Поради тази причина едва ли скоро ще видим и ясна стратегическа визия – само че през това време и комшиите в Турция, и партньорите ни в ЕС се развиват, докато нашата политическа класа ни обрича на концептуален застой. И в крайна сметка причините за това, и въпросът за вината, нямат никакво значение – важен е този неизгоден за страната резултат. Многократно съм изразявал мнение, че ако не може да се приеме скоро нова енергийна стратегия, то поне политическата класа може да се обедини около няколко същностни приоритета, вкл. и относно неободимостта от нови мощности и подхода към тях от гледна точка на финансиране и цялостно развитие. Обединение между политическите сили в такъв контекст ще е предпоставка и за отстояване на националния интерес, вкл. и пред ЕК, така както го направи Унгария относно развитието на ПАКШ – 2. Да припомня, че това отстояване от унгарска страна включваше позиция не само за ролята на държавата по отношение на ядрения проект, но и ясно виждане за избрания партньор (РОСАТОМ). Работата с този партньор, който е с безспорен международен авторитет и опит, е отстоявана без да се обръща внимание на фалшиви политически идеологеми, доказали своята несъстоятелност, независимо, че някои от тях все още се разпространяват повече по инерция, отколкото с логически аргументи. На целия този фон има още две теми, които заслужават да бъдат споменати в изложения по-горе контекст – предстоящото председателство на Съвета на ЕС от страна на България през първата половина на 2018 и отношението към инвеститорите. Един от предварително анонсираните приоритети на българското председателство е свързан с енергетиката в контекста на Енергийния съюз. Така България ще бъде в чудната ситуация да предлага насоки за развитие на европейската енергийна политика докато политиците ни не са в състояние да формулират ясно и да се обединят около собствените ни национални приоритети. Паралелно с това, периодичните прояви на конфликт по принципни въпроси между големите инвеститори в енергетиката и българската държава са факт. За съжаление, развитието на тези конфликти е на ниво, при което реално не остана голям енергиен инвеститор, който да не е имал проблем с инвестицията си и/или с принципни свои взаимоотношения с държавните институции. За съжаление, в някои политически глави все още няма разлика между „лош“ и „чужд“ инвеститор. Резултатът – оттегляне на инвеститори, лош имидж и страдаща икономика. Така, докато някои страни от региона на ЮИЕ се позиционират активно с дългосрочни инвестиции напр. в ядрената област, и адекватното отношение към инвеститорите, и приемането на актуализирана енергийна стратегия в България бяха заменени с други „приоритети“ особено на парламентарно ниво в 43 Народно събрание – напр. със синхронизирана политически обоснована подялба на местата в експертни органи като КЕВР, с икономически немотивирано стимулиране на производството на ток от оборски тор или с безсмислени упражнения на тема „разследващи енергийни комисии“, безславно затънали в собствената си некомпетентност и др. и др. Изложеното по-горе за пореден път дава основание да се напомни на политиците ни, че ефектът от забавянето на същностните решения в енергийната област – а и не само там – е много по-голям от визията им, съвпадаща с потенциалния им четиригодишен мандат, която визия често е посветена и на абстрактни по своята същност цели; от днешна гледна точка тези цели следва да бъдат преосмислени през призмата и на реализма, и на необходимостта от бързо постигнат консенсус. Славчо Нейков е с 24 години непрекъснат стаж в енергийния сектор, вкл. и като комисар в енергийния регулатор, главен секретар на Министерство на енергетиката, експерт в Секретариата на Енергийната Харта в Брюксел, Директор на Секретариата на Енергийната Общност във Виена и др. От декември 2014 г. е председател на УС на Института за енергиен мениджмънт. Член е на борда на директорите на ЕВРОЕЛЕКТРИК (Eurelectric). Извън енергийния сектор е работил като прокурор и юрисконсулт. Г-н Нейков е завършил Юридическия факултет на Софийския университет; има също така и двегодишна специализация по международни икономически отношения, както и магистърска степен по европейска интеграция от Университета “Лимерик” в Ирландия.

"Лазурният прозорец" в Малта се срути (снимки и видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_649280.html

"Лазурният прозорец", варовикова скала във формата на арка с 28-метрова височина и популярна дестинация за туристи и водолази, се срути на 8 март 2017 в 9:40 часа местно време, съобщи Times of Malta . Обектът, който бе част от световното наследство на ЮНЕСКО, се намира на запад от остров Гозо (Малта), в Средиземно море. Скалният мост се срина по време на силна буря. Разрушена е както горната част, така и страничните стълбове. На пресконференция министърът на околната среда Хосе Ерера заяви, че никаква човешка намеса не би могла да предотврати разрушаването, като се позова на няколко проучвания.  През януари миналата година бурното море откъсна голяма плоча в основата на една от скалите от емблематичния обект. Тримесечно геоложко проучване, публикувано през 2013 г., направи заключението, че макар ерозията да е неизбежна, структурата не е в непосредствена опасност от срутване и "Лазурният прозорец" вероятно ще оцелее "десетилетия".  Днес "сякаш никога не сме имали "Лазурния прозорец", заяви местен човек. "Лазурният прозорец" е създаден след като две варовикови морски пещери се сриват. Това бе едно от най-забележителните места на малтийските острови, привличащо хиляди туристи всяка година.

Проф. Кастелов: Здравната каса трябва да поеме някои дейности на Фонда за лечение на деца

http://www.cross.bg/fonda-lechenie-detza-1536906.html

/КРОСС/ Някои дейности би трябвало да се поемат от Здравната каса, а не от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца в чужбина. Това коментира професор Румен Кастелов, член на Обществения съвет и началник на Ортопедията в Болницата на МВР пред БНР. "Правомощията на Обществения съвет са достатъчно широки и според мен той функционира добре. Някои корекции в правилника биха оптимизирали работата, начина на взимането не решения, защото понякога тромавата процедура усложнява нещата. Понякога правилникът ни задължава да взимаме решения независимо от по-различното ни мнение", каза проф. Кастелов. Той уточни, че проф. Пилософ изпълняваше задълженията си, а евентуалните колизии са създадени вероятно от правилника. Журналисти не бяха допуснати до днешното заседание на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, в чийто състав по принцип има двама журналисти от двете обществени медии - БНР и БНТ. Заседанието беше закрито. От здравното министерство заявиха, че на новия директор д-р Тинка Троева й трябва още малко време, за да се запознае с обстановката. На 6 март тя пое поста директор на Фонда за лечение на деца.    

Откриват изложба във Варна с детски рисунки

http://www.moreto.net/novini.php?n=345703

Годишното представяне на най-увлекателния кръжок по рисуване към Градската художествена галерия - Варна ще покаже напредъка на малките художници, научи Moreto.net. Изложбата ще бъде открита на 10 март от 18:00 часа и ще продължава до 27 март.

"Галъп": БСП и ГЕРБ продължават да са с изравнени сили

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277680_%22%D0%93%D0%B0%D0%BB%D1%8A%D0%BF%22%3A+%D0%91%D0%A1%D0%9F+%D0%B8+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B0+%D1%81+%D0%B8%D0%B7%D1%80

 Силите на БСП и ГЕРБ продължават да са изравнени, а формулата на влизащите в парламента партии от днешна гледна точка е 5+1. Сред твърдо решилите да гласуват 30.2% казват, че ще подкрепят БСП, за ГЕРБ биха гласували – 28.3%, за Обединените патриоти – 11.9%, за ДПС - 8.2%, за партията на Веселин Марешки ВОЛЯ – 7.4% и за коалицията „РБ - „Глас народен“ - 4.3%. Тези формации биха попаднали в следващото Народното събрание от днешна гледна точка, като при Реформаторите ще се наложи много усилена кампания, тъй като са с резултат около бариерата. Това показават данни от социологическо приучване на "Галъп интернешънъл". ГЕРБ разполага с малко по-широка ниша, но в момента тя не е напълно мобилизирана. Оставащите две седмици кампания ще бъдат решаващи за това кой ще победи. 
Очакваната активност към днешна дата, според декларативните нагласи, е около 55% спрямо избирателните списъци. 
Сред останалите формации личат коалициите АБВ и Движение 21 с 2,6%, „Да, България“ с 2,3%, Нова република с 1,6%. За други партии биха гласували 3,2%. Сред тях е ДОСТ с под процент. Подкрепата за такъв тип формации в България обаче е трудно уловима със социологически методи. 
2,8% от твърдо решилите да гласуват биха гласували с „Не подкрепям никого“. Тези гласове не са калкулирани в изборния резултат. 

Данните са регистрирани по метода лице в лице сред 1003 души от 27 февруари до 5 март. Изследването е независимо от външно финансиране. Данните показват моментното състояние и декларативните нагласи. Затова и няма как да са прогноза за изборния резултат. Максималната грешка при 50%-овите дялове е ± 3%. 


Водата в София се очаква да поскъпне с 18%

https://www.actualno.com/society/vodata-v-sofija-se-ochakva-da-poskypne-s-18-news_598206.html

Водата в столицата най-вероятно ще поскъпне с 18 на сто. От публикуван днес протокол на закритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране става ясно, че членовете на регулатора не са били съгласни да бъде върнат за преработка бизнес-плана на "Софийска вода". За

Гръцката статистика отчита нулев растеж на икономиката през 2016 г.

http://econ.bg/Новини/Гръцката-статистика-отчита-нулев-растеж-на-икономиката-през-2016-г-_l.a_i.738621_at.1.html

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Гърция е останал стабилен през 2016 г., според първи оценки на Гръцкия статистически институт, цитирани от...

Галин Дурев: Трябва промяна на модела и на партийните субсидии, и на тези в земеделието

http://www.cross.bg/selo-sybsidii-zemedelieto-1536900.html

/КРОСС/За промяна на модела на субсидиите, както към партиите, така и в земеделието, се застъпиха жители на село Маноле след среща с кандидата за народен представител от „БСП за България" в Пловдивска област Галин Дурев. Основните теми, които хората от пловдивското село повдигнаха, бяха свързани със земеделските проблеми и битовата престъпност, но присъстващите се интересуваха и от въпроса за партийните субсидии.„Всичко би било както трябва, ако субсидии получават само парламентарно представените партии. Не е ли това добър стимул за провеждане на ефективна партийна дейност?", заяви Галин Дурев. Той смята, че така ще се спестят милиони левове на данъкоплатците, а освен това партии, чиято единствена цел е да се докопат до субсидията, ще преустановят своето фиктивно съществуване.Въпросът със субсидиите за земеделието също бе повдигнат от жителите на село Маноле. Повечето от тях са на мнение, че за да се спре съмнително усвояване на субсидии е нужно те да бъдат изплащани на единица произведена продукция, а на не единица площ. По този начин ще е по-справедливо финансирането и ще се отстранят производителите-фантоми, които държат земя само заради субсидиите.Не на последно място хората от пловдивското село обърнаха внимание и на проблемите с битовата престъпност, която обхваща все по-голяма част от населените места

Здравната каса да поеме някои дейности на Фонда за лечение на деца

http://www.moreto.net/novini.php?n=345866

Някои дейности би трябвало да се поемат от Здравната каса, а не от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца в чужбина. Това коментира професор Румен Кастелов, член на Обществения съвет и началник на Ортопедията в Болницата на МВР.

Радан Кънев: "Реформаторски блок" е крадено име със съучастието на Местан

http://offnews.bg/news/n_1/n_649279.html

„РБ е крадена абревиатура, открадната със съучастието на Лютви Местан. Защото партиите, които днес се явяват като Реформаторски блок, не биха могли да се явят с това име без подписа на Орхан Исмаилов от НПСД. Орхан Исмаилов се подписа, разреши им да откраднат името Реформаторски блок, след което отиде при Местан. По този начин оформиха двете патерици на ГЕРБ – една българска и една турска", заяви лидерът на дясното обединение "Нова Република" Радан Кънев в Разград. Той обясни още, че в Реформаторския блок в момента са хората на Светльо Витков, свързвани в цяла София с 2 неща – роднински връзки с Бриго Аспарухов и с безропотно подчинение на ГЕРБ в Столичния общински съвет. „Там са земеделците на Румен Йончев, които влязоха в 42-ия парламент с БСП, гласуваха за Делян Пеевски като шеф на ДАНС и влязоха в 43-тия парламент с Бареков. До последния момент бяха най-вярна патерица от мнозинството на Цветанов“, допълни той. Радан Кънев каза, че в момента се води медийна и социологическа война срещу Нова Република и че не вярва на манипулативните проучвания. Лидерът на "Нова Република" обяви, че има данни от социологическо проучване, което се крие от хората. „Попитани кой е лидер на Реформаторския блок, хората отговарят Радан Кънев, Трайчо Трайков и Мартин Димитров. Попитани кой е лидер на „Да, България“ казват Радан, Трайчо, Мартин и Христо Иванов. Попитани кой е лидер на "Нова Република", отговарят вярно, че лидерите сме аз, Мартин и Трайчо“, каза Кънев. „В "Нова Република" смятаме, че има няколко много важни неща за България в този момент. Първото е да запазим цивилизационния избор на традиционния български патриотизъм – проевропейската ориентация, хуманността, култът към образованието. Това е патриотизмът на българските възрожденци, чужда на всякакви -фили и -фоби. Ние в Нова Република сме такива – традиционни български патриоти“, коментира от своя страна политическият говорител на Нова Република Трайчо Трайков. Като основен ангажимент на Нова Република Трайков посочи действия, които да направят живота на малкия и средния бизнес по-лесен. Според десните политици само това ще гарантира удвояване на икономическия ръст. Избори 2017

Лятното часово време се въвежда в деня на изборите - 26 март

http://www.cross.bg/vreme-chasovo-oktomvri-1536905.html

/КРОСС/Лятното часово време се въвежда на 26 март в 3.00 ч местно време, съобщиха от Българския институт по метрология.Тогава часовниците се преместват с един час напред. Същия ден са и предсрочните парламентарни избори в страната. Връщането към астрономическото време ще се извърши в 4 ч. местно време на 29 октомври 2017 г., когато часовниците се връщат с един час назад. Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официалното време се измества обикновено с един час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци. С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище. Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Скоро след това Великобритания последват примера, като в началото въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г. Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година. От 1999 лятното часово време продължава до четири часа в последната неделя на октомври, когато часовникът се връща с един час назад.  

Великобритания повиши прогнозите за икономиката си преди Brexit

http://www.investor.bg/evropa/334/a/velikobritaniia-povishi-prognozite-za-ikonomikata-si-predi-brexit-235305/

Британският финансов министър Филип Хамънд заяви, че се очаква британската икономика да се разрасне с 2% през 2017 г.

Това е пистовата играчка на Емерсон Фитипалди

https://vesti.bg/tehnologii/avtomobili/tova-e-pistovata-igrachka-na-emerson-fitipaldi-6066374

Това произведение на Pininfarina е предназначено само за пистата, има 600 к.с. и тежи едва 1000 кг!

Емил Джасим от "Да, България" заведе дела срещу няколко медии

http://www.mediapool.bg/emil-dzhasim-ot-da-bulgaria-zavede-dela-sreshtu-nyakolko-medii-news261061.html

Кандидат-депутатът от "Да, България" Емил Джасим заведе дела срещу няколко медии и един журналист за разпространяване на лъжи и клевети по негов адрес, съобщиха в сряда от движението. Става въпрос за "кафявата" кампания, подета в последните седмици срещу учителя по история от няколко сайта, като "Блиц", "Пик" и "Труд" за това, че Джасим е нарекъл Васил Левски "лайно" в свое публично изявления. Въпросните дезинформации провокираха дори заплахи срещу него. "В продължение на седмици т.нар. медии публикуваха серия от материали, в които обвиняваха Емил Джасим в "антибългарска пропаганда" и "гавра" с исторически личности като Васил Левски, насаждайки по този начин неверни и клеветнически внушения, че не уважава българската историческа памет", съобщават от "Да, България". Затова и Джасим е завел искове срещу трите медии, както и срещу Ивайло Крачунов по чл.49 и 45 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) – за нанесени неимуществени вреди, като всеки от исковете е за по 4500 лева. Всъщност, манипулацията тръгва от участие на учителя по история в събитие на платформата за разпространяване на идеи "TEDx". Там Джасим цитира разговор между децата на свои приятели, в който едното разказваше, че е издало свой съученик за това, че е нарекъл Левски лайно.

Нови 11 общини попадат в списъка за оздравяване за първи път през 2017 г.

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/novi-11-obshtini-popadat-v-spisyka-za-ozdraviavane-za-pyrvi-pyt-prez-2017-g-235301/

Над половината населени места в България имат неразплатени задължения, показват данни на Министерството на финансите

Жени, които промениха живота на футболните звезди (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/football/jeni-koito-promeniha-jivota-na-futbolnite-zvezdi-snimki-news_598214.html

В деня на жената - 8-ми март "Чемпионат" разказа за 7 жени, на които не им е било лесно със своите любими - известни футболни звезди. Всяка от тях е повлияла на кариерата на мъжа си.  Галерия със снимки на жените - вижте в Sportlive.bg!

Екоминистърът излезе с решение за екооценката за плана на парк "Пирин"

http://www.mediapool.bg/ekoministarat-izleze-s-reshenie-za-ekootsenkata-za-plana-na-park-pirin-news261060.html

Служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова подписа в сряда решение за изготвяне на екологична оценка на актуализирания план за управление на националния парк "Пирини", която да бъде възложена от дирекцията на парка. Обявяването на поръчката за изготвяне обаче ще стане едва след като влезе в сила подписаното преди ден решение за отмяна на предишното решение на Костова, с което тя преценяваше, че планът няма нужда от екооценка. Това решение обаче може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния административен съд и реално ще стане валидно, само ако срещу него не постъпят жалби, или след произнасянето на съда по евентуалните такива, което не е ясно до кога може да се проточи. Промяната в намеренията на екоминистъра дойдоха след искане на президента Румен Радев да се намери прозрачно и ново решение на проблемите с новия план за управление на парка и пореден протест в защита на планината, организиран от екозащитници. Действията на Костова обаче сочат, че след гафа с решението, че планът няма нужда от екооценка, ведомството се опитва да замаже нещата и да ги отложи.

Ягодово розова вода потече в цял град в Канада

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/iagodovo-rozova-voda-poteche-v-cial-grad-v-kanada-6066396

Течността не била отровна, а цветът се дължал на рутинна профилактика с химикал за пречистване

Шофьор от градския транспорт в София зарадва пътуващите дами

http://www.cross.bg/shofyor-aleksandur-transport-1536904.html

/КРОСС/ Шофьор от градския транспорт в София поздрави дамите за празника. 27-годишният Александър Анев решил да зарадва всички жени, които се качат в автобуса, движещ се по линия 204 тази сутрин. Той закачил бележка във возилото, на която написал „Честит празник, мили дами". „Днес от сутринта се случваше да ми благодарят за това, че съм се сетил да поставя такава табела, защото всеки е напоследък изнервен от натовареното ежедневие и исках просто малко да приповдигна настроението. Като цяло аз съм усмихнат човек и обичам да виждам около себе си весели хора", каза пред NOVA Александър Анев.  

Току що! Навръх 8-и март жената на президента разплака България! Във „Фейсбук“ разкри

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277679_%D0%A2%D0%BE%D0%BA%D1%83+%D1%89%D0%BE%21+%D0%9D%D0%B0%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%85+8-%D0%B8+%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82+%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%B

 Съпругата на президента Румен Радев ­Десислава Радева отправи поздрав по повод Международния ден на жената ­ 8­и март. Във фейсбук тя написа стих от Блага Димитрова, цитат от Джон Ъпдайк, прикачила е и линк към песен на Стейси Франсис.

Ето какво написа Радева:

Скъпи всички, които празнуваме днес, Истина за жената е казана отдавна от една от най-жените (поне за мен, макар да познавам само творчеството й) Блага Димитрова:

Да бъдеш жена — това е болка.

Когато ставаш девойка – боли, Когато ставаш любима – боли.

Когато ставаш майка – боли.

Но най-непоносима на земята е болката да си жена, непознала всички тия болки до една…

За тази най-жена пък Ъпдайк казва: „съвършена, уравновесена, удовлетворена, реализирана… Любопитно ми е самото това ярко съчетание от красота и ум. Искам да кажа, какво може да направи една душа с всичко това?!” Та, мили празнуващи, пожелавам ви от сърце да изпитате всички тези болки! И когато сте най-истински, някой да каже такива думи за Вас… или поне да си ги помисли! Да плачете от радост (както жената от клипчето, да речем), затова, че сте себе си и сбъдвате мечтите си, независимо от трудностите! Нека винаги сме съвършени, уравновесени, удовлетворени и не забравяме никога, че ние сме благостта и спокойствието в живота на мъжете. Ние сме омиротворението на тяхното „силно да любя и мразя”. Ние сме кроткото, но осезаемо присъствие в техния свят.

Честит ни празник, напук на всички, които го смятат за соц.отживелица!



http://webnovinar.com

Корнелия Нинова в Монтана: Ще ви върнем достойнството, българи

http://www.cross.bg/ninova-bulgariya-korneliya-1536901.html

/КРОСС/„Поставяме си две големи цели. Най-важната задача е да спасим България от демографската катастрофа. Втората задача е да се справим с бедността". Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова по време на среща с граждани в Монтана. „Защо БСП, защо да подкрепите нас? Защото още миналата година през август месец, откликнахме на очакванията на хората и предложихме за президент човек, който е различен от статуквото и не е омърсен от годините на прехода. Направихме промяна и в партията, така че тя да се отвори към нови лица", каза още тя. Нинова подчерта, че в листите на БСП могат да се видят авторитетни фигури от обществото, които споделят идеологията на БСП и са готови да изпълняват програмата й. По думите й реформата е отговорила и на очакванията на всеки човек - неговият глас да бъде важен. „Направихме го, за да покажем на народа си - ето готови сме да променим себе си, за да ни повярвате, че ще променим и България", каза още председателят на партията. Като част от промяната Нинова посочи премахване на паралелната държава, която всяка година краде 10 млрд. лв. „Ние сме готови да кажем- край на това. Така ще има пари и за пенсии, и за детски надбавки, и за помощ на младите семейства", посочи тя. На второ място тя поиска развиване и утвърждаване на българска индустрия, производство и земеделие

Офисът на адвокат, съветник на ДПС, е бил запален

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/08/2931372_ofisut_na_advokat_suvetnik_na_dps_e_bil_zapalen/?ref=rss


Вратата на офиса на адвокат Борислав Беев е била запалена днес, научи "Дневник". Сигналът в пожарната е постъпил в 13.30 ч. като невредими са били изведени четири жени, които са работили в офиса.

Наскоро са били запалени два негови автомобила. Борислав Беев е бивш съветник в предишния парламент на заместник-председател на ДПС Рушен Риза.

Във входа, в който е кантората на Беев, се намира още офисите на синдика Йовка Ламбрева. Наскоро "Капитал" писа, че тя е назначена по...

Видео: Другите новини

http://www.dnevnik.bg/ot_vas/galeriiotvas/2017/03/08/2931341_video_drugite_novini/?ref=rss


"Другите новини" е рубрика за уеб новини на БНТ.

Акцентите от новините днес:

Софи Трюдо с добавка към 8 март

Изобретенията на нежния пол
Сменяме времето на 26 март

Банкси разкраси "най-грозния хотел"

Русия слага червена точка на "Красавицата и Звяра"

Кинг Конг крещи като Боинг 737

4 лв. за роза в Асеновград, 2 лв. за лале

https://www.actualno.com/asenovgrad/4-lv-za-roza-v-asenovgrad-2-lv-za-lale-news_598213.html

Ден на майката, Ден на жената или Ден на цветята е 8 март? Така се шегуваха днес група мъже в Асеновград. Според историята, 8 март е денят за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. За първи път празникът е честван на 23.02.1909

Над 200 хил. сменили пенсионния си фонд за година

http://econ.bg/Новини/Над-200-хил-сменили-пенсионния-си-фонд-за-година_l.a_i.738620_at.1.html

През 4-то тримесечие на 2016 г. в пенсионните фондове са подадени 61 940 заявления за промяна на участие и прехвърляне на средства от един пенсионен...

Предизборният клип на ГЕРБ: Магистрали, метро, "Арена Армеец" (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/politics/predizbornijat-klip-na-gerb-magistrali-metro-arena-armeec-video-news_598212.html

ГЕРБ публикува в YouTube предизборния си клип, който ще се излъчва по телевизиите. Във видеото не участват известни лица на партията. Само лидерът Бойко Борисов се появява в края, и то зад кадър, изричайки слогана на кампанията „Реални решения за България“. Хората в клипа са предимно младежи, а пейзажите – от магистрали, най-новата станция на софийското метро, зала „Арена Армеец“, мащабни строителни площадки, училища и университети.

Серхио Рамос влезе в историята на Шампионската лига

http://offnews.bg/news/n_1/n_649283.html

Капитанът на европейския клубен шампион Реал Мадрид Серхио Рамос влезе с гръм и трясък в историята на Шампионска лига. Това стана по време на снощната победа на "белия балет" с 3:1 над Наполи в реванш от 1/8-финалите на турнира. Испанският национал вкара един от головете за успеха на "Сан Паоло", с което вече има 10 попадения в най-силната клубна надпревара. Малцина защитници, а дори и нападатели, могат да се похвалят с подобно постижение, а сметката на Рамос можеше да стане и 11 точни изстрела, ако от УЕФА не бяха записали головия му удар като автогол на Дрис Мертенс. Лидер в престижната класация е друга легенда на Реал Мадрид – Роберто Карлош, който има 16 попадения.

Взривиха адвокатска кантора в София

http://www.cross.bg/peev-kantora-sofiya-1536903.html

/КРОСС/Бомба предизвика пожар в жилищна сграда в София. Вривното устройство е било поставено на вратата на адвокатската кантора на Борислав Пеев. То избухнало точно в 13,30 часа, обяви Нова телевизия. Вътре са се намирали четири адвокатки. Те са евакуирани и са получили медицинска помощ. Заради пламъците са изведени и останалите хора в сградата. Никой не е виждал Пеев от седмица, а на 1 март пред кантората са били запалени и двата му автомобила. Постройката се намира на ул. "Братя Миладинови".     

Герджиков уволнил областните управители на базата на "устни сведения"

http://offnews.bg/news/n_1/n_649278.html

Служебният премиер Огнян Герджиков уволнил областните управители след получени "устни сведения" срещу тях и без подадени писмени сигнали, съобщи Дарик, позовавайки се на информация от отговор на заявление за достъп до обществена информация.  Герджиков уволни общо 21 областни управители - основно кадри на ГЕРБ и Реформаторския блок, а областният управител на Монтана Ивайло Петров сам подаде оставка в знак на солидарност срещу уволнените си колеги. Те бяха сменени от хора, близки до БСП и НДСВ. Като причина за уволнението на 14 от тях беше посочено желанието за честно проведени избори, а за останалите 7 - включването им в партийни листи.  Герджиков обяви тогава, че действията му са изцяло в рамките на закона.  В отговора си до "Дарик" от кабинета на Герджиков посочват, че към досиетата на проектите на решения за освобождаване не са приложени сигнали по отношение на областните управители. Оттам уточняват, че е възможно решенията за тези смени да са продиктувани от сведения, мнения или становища, които не са на писмен носител и са послужили за формирането на преценката на премиера към областните управители.

Прочутата скална арка в Малта се срути в морето

http://www.mediapool.bg/prochutata-skalna-arka-v-malta-se-sruti-v-moreto-news261059.html

Знаменита 28-метрова скална арка "Лазурен прозорец" в Малта е разрушена вследствие на силни бури. Министър-председателят на страната Джоузеф Мускат обяви случилото се като "сърцераздирателно". Проучвания през 2013 г. са установили, че ерозията на "Лазурния прозорец"е неизбежна, но към момента няма опасност от непосредствено разрушение, съобщава местното издание "Таймс ъф Малта". Популярната варовикова арка на западния малтийски остров Гоцо бе естествен декор при заснемането на няколко филма, сред които първият епизод от "Игра на тронове". Министър-председателят на Малта коментира в Туитър, че през последните години е имало данни за това, че световноизвестната забележителност е сериозно застрашена от неизбежна естествена ерозия. "Този печален ден настъпи", отбелязва той. Местните власти неотдавна поставиха знаци, забраняващи приближаването до скалата, но хората ги игнорираха. Министърът на туризма на Малта Едуард Луис призна, че "Лазурният прозорец" е имал съществена роля за привличането на туристи, но изрази увереност, че туристическият бизнес на острова ще преживее загубата. Изчезването на природната забележителност даде повод и за хумористични интерпретации и илюстрации. В пародия на туит на американския президент Доналд Тръмп се казва: "Бях информиран, че Tiega Tad-Dwejra е паднала, ужасно управление в малта. Жалко! Никога не би се случило под МОЕ НАБЛЮДЕНИЕ". В друг постинг събитието е коментирано от гледна точка на женския празник 8 март. Под снимката на изчезналия завинаги "Лазурен прозорец" се казва: Един прозорец по-малко за чистене.

Макалистър: Русия и Турция настъпват на Балканите

https://vesti.bg/sviat/evropa/makalistyr-rusiia-i-turciia-nastypvat-na-balkanite-6066395

Германският евродепутат посочи, че Москва прокарва своето влияние и чрез антизападна и антиевропейска пропаганда

Документни престъпления за 29 млн. лв. са разкрили варненските полицаи през 2016г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=345828

През 2016 година са разкрити и документирани 300 престъпления в сферата на икономиката, сред които най-голям дял заемат документните престъпления – 71. Установените щети са в размер над 29 милиона лева, а обезпечените щети надхвърлят 11 милиона лева.

Изпълнителната агенция по горите е с нов директор

http://www.cross.bg/stopanstvo-direktor-gogov-1536902.html

/КРОСС/ Инж. Григор Гогов е новият изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите. Той е заемал същия пост от август 2013 г. до август 2014 г., съобщиха от агенцията. Инж. Гогов завършва през 1979 г. Висшия лесотехнически институт, специалност "Горско стопанство". Същата година постъпва на работа като началник на участък в Горско стопанство - Попово. От 1986 г. до 1988 г. е директор на Държавно ловно стопанство "Паламара". Бил е и генерален директор на Горскостопанския комбинат в Русе и директор на Горско стопанство - Попово. От 2005 г. до 2013 г. е главен секретар на Националното ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България". Инж. Гогов има следдипломна квалификация по управление и мениджмънт на ловното стопанство в Лесотехническия университет - София. Инж. Гогов е удостоен с орден "Свети Хуберт", което е най-високото европейско ловно отличие, връчено за първи път на българин за особени заслуги в областта на опазването на дивеча и ловното дело.    

Търновалийски: Селското стопанство трябва да носи принадена стойност за икономиката и за земеделските производители

http://www.cross.bg/turnovaliiiski-evropeiiskite-horata-1536899.html

/КРОСС/Нашата област е един от районите, в които земеделието и туризма могат да бъдат основополагащи за развитието на региона, сподели по време на срещата си с жителите на община Садово Георги Търновалийски, водач на листата на БСП за България. Георги Търновалийски разказа, че по време на срещите си в областта, в разговорите си с хората основният проблем е липсата на перспектива. Младите и кадърни българи бягат зад граница, селата обезлюдяват. Здравеопазването е лошо, липсва социална загриженост и чувствителност на управляващите досега. Няма я работещата икономика, която трябва да бъде двигател, да осигурява работни места и доходи.БСП иска да промени всичко това към добро, а това ще върне младите хора и българите, които сега са в чужбина. В двата си управленски мандата ГЕРБ забравиха за хората, едва сега започнаха да говорят за образование и здравеопазване, след като години наред това бяха забравени приоритети. Говорят за икономика, но тя отново е основана на европейските средства. През 2020 г. европейските фондове свършват. Две години по-късно предстоят огромните плащания по външния дълг. Ако нямаме работеща икономика, която да носи приходи в бюджета, която да осигурява доходи и сигурност на хората, страната ще бъде изправена пред катастрофа. Трябва да започнем да развиваме такова селско стопанство, че то да носи принадена стойност за икономиката и за земеделските производители

Лекарката от "Пирогов" била уволнена заради извънреден труд

http://www.mediapool.bg/lekarkata-ot-pirogov-bila-uvolnena-zaradi-izvanreden-trud-news261058.html

Спешният медик д-р Десислава Кателиева била уволнена от "Пирогов" не заради неудобните й публични изяви, както самата тя твърди, а защото й се събирали работни часове над разрешеното от Кодекса на труда. Това обявиха от лечебното заведение в сряда. Д-р Кателиева е била назначена преди една година на допълнителен трудов договор в "Пирогов", като основният й е с Националната кардиологична болница. Според "Пирогов" тя влиза в нарушение на трудовото законодателство, надвишавайки разрешения брой работни часове. "Допълнителният й договор бе прекратен в съответствие с българското законодателство – чл.334, ал.1 от КТ, Раздел „Прекратяване на трудов договор за допълнителен труд", твърдят от "Пирогов". "Протестите на д-р Кателиева започнаха веднага след смяната на предишния директор, благодарение на когото е получила възможност за допълнителна работа в спешния център. Обидните квалификации по адрес на настоящото ръководство ще оставим без коментар, но не и засягащото работата на "Пирогов", посочват от болницата. "Категорично заявяваме, че няма "масови чистки", дейността на болницата протича нормално и без напрежение. Нещо повече – презентираната от д-р Кателиева Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ в България няма представителни функции за гилдията на спешните лекари", казват от "Пирогов". Още през 2004 година е регистрирана Българската асоциация на спешните лекари, която представлява техните интереси. Относно въпросите й за състоянието на системата за спешна медицинска помощ – реализацията на мерките, залегнали в националните стратегически документи, предвиденото увеличение на заплатите в сектора, стандартът "Спешна медицина", който е обжалван във ВАС, от страна на "Пирогов" и на здравното министерство имаше покана за диалог, но тя не беше приета, посочват от лечебното заведение. "Следва да отбележим, че от Министерството на здравеопазването срещаме силна ангажираност с проблемите в системата на спешната медицинска помощ. Министър Илко Семерджиев заяви и демонстрира приемственост по отношение на Концепцията за развитие на спешната помощ 2014-2020 и на проектите за модернизирането й и обучението на персонала от спешни медици", допълват от "Пирогов". В тази връзка на 28 февруари беше подписан и договор между МЗ и МТСП, който осигурява 7 милиона лева за създаването на Национален център за обучение и квалификация в системата за Спешна медицинска помощ. Предстои обучението на близо 7000 души, в това число лекари, медицински сестри, шофьори на линейки и помощен персонал от "Пирогов".

40% от сделките с имоти в Лондон са в сивия сектор

http://econ.bg/Новини/40-от-сделките-с-имоти-в-Лондон-са-в-сивия-сектор_l.a_i.738619_at.1.html

Близо 40% от средствата, с които чуждестранните инвеститори придобиват имоти в Лондон, най-вероятно са свързани с корупция или са средства на...

Предизборният клип на ГЕРБ - строителство, магистрали, метро и още нещо (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_649270.html

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ качи във фейсбук предизборния клип на партията си. Във видеото се залага на свършеното по време на досегашните управленски мандати на ГЕРБ. Виждат се кранове на строителни обекти, магистрали без дупки, пристигащ метро влак и седалки на нов стадион. Новият приоритет - образованието е представен с щастливи от завършването си студенти. Посланието е: "Понякога решенията са трудни и реализацията им изисква време. Трябва да претеглиш всички плюсове и минуси. Да мислиш бързо. Да мислиш с размах. Да вземаш решения за всички. За бъдещето. Да помниш историята и да гледаш напред. Да имаш силата да отстояваш идеите си. Да влагаш не само времето, но и сърцето си, защото всеки българин е важен." Накрая клипът завършва с текст, прочетен от Бойко Борисов "Реални решения за България. ГЕРБ. Номер 11 в бюлетината". Избори 2017

Учителите получават увеличението на заплатите си през март

http://www.moreto.net/novini.php?n=345861

През март учителите ще получат увеличението на заплатите си. По-високите заплати са разписани от 1 януари 2017 година. Това съобщи пред журналисти в Министерския съвет говорителят на служебния кабинет "Герджиков" Ирина Белчева, цитирана от БТА.

326 хиляди жени служат във Въоръжените сили на Русия

http://www.cross.bg/armiyata-otdelni-zhenite-1536897.html

/КРОСС/Невъзможно е да си представим руската армия днес без представителките на нежния пол, които представляват 10% от личния състав, пише в материал по темата RT на 8 март. В момента към Въоръжените сили на Русия се числят 326 хиляди жени, като тази цифра включва както дамите под пагон, така и гражданския персонал. Само в армията жените са 45 хиляди. Жени изпълняват воинския си дълг в подразделенията със специално предназначение , в морската пехота, в мотострелковата и арктическата бригади като войници, матроси, сержанти, старшини, прапоршчици, мичмани и офицери. Според руското законодателство жените не подлежат на задължителна военна служба, но могат да служат по договор. Редът за постъпване в армията е същият като при мъжете. За жените в руската армия не са предвидени отделни подразделения. Всички служат заедно, но дамите-военнослужещи все пак живеят в отделни казарми. За тях са създадени и отделни нормативи за физическа подготовка, които се утвърждават ежегодно. Всяка година броят на желаещите да постъпят в армията жени се увеличава, сочи статистиката. Представителките на прекрасния пол са привлечени най-вече от високата степен на социална защита: достойна заплата, социални гаранции, перспектива за получаване на служебно жилище и добро медицинско.  

Пенсионираната уредничка и "Квадрат 500" с взаимни обвинения

http://offnews.bg/news/n_1/n_649258.html

Бившият главен уредник на Национална галерия "Квадрат 500" г-жа Искра Захариева, която бе пенсионирана, заедно с колегата си Мария Димитрова, след като изтече информация за климатична авария в културната институция, публикува отворено писмо, в което споделя становището си относно нередностите в галерията. Двете уреднички на столичния музеен комплекс "Квадрат 500", които са показаха щетите от климатичната авария в сградата на художника Недко Солаков, бяха внезапно пенсионирани преди дни. Художникът даде гласност на проблема с климатизацията на сградата, която заплаши някои от ценните платна на галерията от разруха. Според Захариева повредата на климатичната система датира от началото на януари 2017 г., а реакция от директора на "Квадрат 500" Слава Иванова е дошла едва преди 10 дни, изразявайки се "в обвинения в обвинения срещу екипа от реставратори и уредници."  Захариева твърди, че Иванова не е дала гласност на проблемите на "Квадрат 500" и не е поискала отговорност от виновните за случилото се - проектанти, строители, инвеститорски контрол. Според нея са напразно похарчени много български и европейски пари.  "Чудя се дали проблемите, заложени като бомба със закъснител в строителството на сградата на "Квадрат 500", са направени от некомпетентност и безотговорност, или всичко това е умишлено – за да продължат да се вземат "едни пари" от "едни хора" и "едни фирми", продължава тя. Захариева допълва, че не за проблема не е алармирано към Министерство на културата и не е потърсена помощ от съответните институции за решаване на проблема.  В писмото и тя се пита дали ремонтът за 27 млн. лв. не е направен нарочно некадърно, за да се продължава отпускането на средства, които да бъдат насочвани към предварително определени места.  "Ако не беше искреното възмущение на художника Недко Солаков, от който всъщност медиите разбраха за случилото се, и представянето на неговата позиция в медиите, от залите нямаше да бъдат изнесени дори и заснетите четири творби", допълва тя.  След разразилия се медиен скандал не закъсня и отговорът на ръководството на "Квадрат 500". Според управата на галерията "на 13 януари 2017 г. г-жа Искра Захариева е била дежурeн уредник по екпозиция и би трябвало поне да е видяла, че има проблеми в западното крило и че се работи за тяхното отстраняване". Те допълват, че няма следа от нейна реакция - "най-малкото запис в дневника на дежурните по експозиция". За закъснялата реакция се твърди: "Температурата в този ден е била 21 градуса. Едва пет дни по-късно г-жа Захариева изпраща докладна записка до директора на Националната галерия, но става дума единствено за произведения върху хартия в друга зала. Г-жа Захариева заявява, че е било редно да бъде алармирано Министерството на културата, без да е потърсила информация за предприетите административни действия от страна на директора Слава Иванова. Малко късно. Министерството е известено за сегашната ситуация в сградата, а през изминалите две години - и за много други проблеми, установени след май 2015 г., на които следва да бъдат намерени решения", допълват в писмото си от "Квадрат 500". Относно пенсионирането на Захариева и Димитрова се пише, че са налице "всички предпоставки за законосъобразно упражняване на правото на работодателя да освободи работници и служители, които са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст". В писмото се допълва, че в длъжностните характеристики и на двете уреднички пише, че "една от отговорностите им е да работят за доброто име на институцията", което те са нарушили, давайки публична гласност на проблема с авариралата климатична система.  От "Квадрат 500" допълват, че се осъществява наблюдение от реставраторите във всички зали на всички произведения и няма констатация за безвъзвратни щети . "Консервацията и реставрацията ще се извършват планово и според конкретната специфика."  "Произведенията от музейните колекции нямат цена, тъй като веднъж попаднали в тях, те престават да бъдат обект за художествения пазар. Тези произведения имат единствено застрахователна стойност. В Националната галерия ще бъде извършена своевременна реставрация на всички установени върху произведенията изменения, съобразно най-добрите практики в съответната област. В този смисъл няма да настъпи „падане на цените” на творбите", се допълва в писмото. "Недопустимо е Националната галерия да бъде заложник на нечии лични амбиции и интереси. Недопустимо е в Националната галерия да се разиграват сценарии, режисирани и подготвени отвътре с цел, от една страна, отвличане на вниманието от бездействието на отговорните служители и от друга страна, с прозрачното намерение да се прехвърли изцяло отговорността и най-вече да се дискредитира ръководството на галерията. Избран е момент, в който може да се посвири и на политически струни. И това е недопустимо в национална културна институция", се пише в писмото относно обвиненията на Захариева срещу Иванова. -------------------------------------------------------------- Пълният текст на отвореното писмо на Искра Захариева: Започвам да пиша този материал с изричната уговорка, че той не е в отговор принудителното ни – моето и на колегата Мария Димитрова, "пенсиониране" заради "оптимизация в предприятието". Случаят е само един от дребните факти, определящи атмосферата, в която функционира Националната галерия, след заемането на поста директор от Слава Иванова. И не мисля, че е редно общественото внимание да бъде ангажирано с вътрешни административни и колегиални недомислия. Публиката на галерията и всеки обикновен гражданин е в правото си да каже: не ни занимавайте със себе си, а с картините – вие заради тях получавахте заплата! Именно заради тях, заради тежкия проблем на повредените през тази зима творби в "Квадрат 500",искам да насоча вниманието към процеси, които текат в сбърканото управление на културното ни наследство и към последствията от това. Те са пред очите ни, но или не ги виждаме, или така ни е по-лесно. И ако не стане някъде скандал, рядко се интересуваме какви решения, от кого и как се взимат. Основната ни теза е, че парите за култура са малко – което е така - само 0.5% от БВП. Но как и през кого се харчат тези пари, какви са крайните резултати, питаме рядко, и то без особена загриженост и компетентност. В началото на януари заради ниските температури в климатичната инсталация на "Квадрат 500" се е получил срив. Температурите и влажността в експозицията са били драстично нарушени. Последствията – множество повредени творби от чуждестранното и българското изкуство, както и риск за цялата колекция. Реакцията на директор Слава Иванова дойде след 10 дни и се изрази в обвинения срещу екипа от реставратори и уредници. Чудя се какво би се случило, ако директорът на Националната галерия веднага беше свикала пресконференция и бе дала публичност на проблемите на сградата на "Квадрат 500". Какво би се случило, ако от името на най-голямата художествена институция – Тя – Директорката, бе поставила въпроса за отговорността по цялата верига – проектанти, строители, инвеститорски контрол, ако беше имала куража да поиска сметка за напразно похарчени български и европейски пари. Чудя се какво би станало, ако на висок глас беше изговорила редица известни за работещите в галерията, но не и на обществото факти: проектирането на инсталациите в сградата е неудачно; изпълнението им е направено по най-евтиния и безотговорен начин; непрестанните ремонти по сградата са непосилни за делегирания бюджет на Националната галерия; липсват специализиран технически персонал за поддържане на сградата. Чудя се дали на тази пресконференция директорът не можеше да поиска съдействие от обществото за търсене на виновните и отстраняване на повредите в рамките на 5-годишния гаранционен период за сметка на проектанти и изпълнители? Чудя се дали проблемите, заложени като бомба със закъснител в строителството на сградата на "Квадрат 500", са направени от некомпетентност и безотговорност, или всичко това е умишлено – за да продължат да се вземат "едни пари" от "едни хора" и "едни фирми". Чудя се дали след тази хипотетична пресконференция Слава Иванова нямаше да има повече основание да каже, че пази "престижа" на Националната галерия и е лоялна към проблемите на българската култура, а не към началниците си. В такава нейна позиция щеше да има и достойнството, и професионализма на личност, назначена да управлява най-голямата галерия в страната. И да, не е във възможностите на един директор да реши сам проблемите на неудачно проектиране и строителство, но от нея данъкоплатците трябваше да научат как въпреки похарчените милиони в сградата се съсипват безценни български и чуждестранни произведения на изкуството. Защото още когато миналата зима части от таваните на залите започнаха да падат, беше ясно, че проблемите няма да свършат с боядисване с латекс. Не беше ли това достатъчно основание, когато тази зима се прогнозираха температури до -20 градуса, да бъде назначен денонощен мониторинг на сградата на "Квадрат 500"? Не трябваше ли при първите признаци на срив в инсталациите да бъдат алармирани всички – реставратори, уредници, хранители, и галерията да бъде затворена за посетители, за да се свалят всички картини в риск? Не трябваше ли на минутата Министерство на културата да бъде уведомено, за да поеме своята отговорност? Но не – проблемът се замете под килима, пазителките в залите бяха държани дни наред на работа при температури от 9-10 градуса, некомпетентни технически лица експериментираха с температурите, без да отчитат влажността на въздуха, а реставрационен съвет беше свикан едва месец и половина след аварията. Ако не беше искреното възмущение на художника Недко Солаков и представянето на неговата позиция в медиите, от залите нямаше да бъдат изнесени дори и заснетите четири творби. А останалите? Какво правим с останалите пострадали или подложени на риск? Ами правим това, което можем – търсим вътрешни врагове, които не пазят "престижа" на институцията и не проявяват лоялност към Директора, и ги пенсионираме. Търсим оправдание в безсмислени технически съвети и в желанието си да оцелеем на служебния си пост. Чудя се дали ако част от парите, които досега са похарчени за ремонти в Националната галерия и в бъдеще отново ще бъдат похарчени за неудачно строителство, бяха попаднали в ръцете на професионалисти, днес щяхме да си говорим за неработещи инсталации и съсипани картини. Може би с част от тях щяхме да закупим нови творби, ново оборудване на реставрационните ателиета, щяхме да финансираме научни изследвания, щяхме да осигурим средства за квалификация и привличане на млади специалисти в галерията. Знам, че времето за това отворено писмо не е най-подходящо. Политическото злободневие на предстоящите избори вече обеща много – бързи и гениални решения на темите за опазването на културното ни наследство. Както винаги досега, проблемите на културата се превръщат в част от предизборните битки, но само до спечелването им. Компетентността в управлението й също. И после пак ще сложим "нашите" хора начело – защото са удобни и послушни. Не храня големи надежди, че някой, от когото зависят малкото пари на данъкоплатците, вложени в култура, ще поиска дори да започне да пита защо, да провери кой, да разбере как. Но ние с Мария Димитрова работихме 30 години в любимата ни и вече несъществуваща Национална галерия за чуждестранно изкуство и затова имаме право да ни боли, когато пред очите ни се съсипват събраните и опазени от поколения българи художествени ценности. И когато се разделям с любимите си колекции от Азия и Латинска Америка, искам да знам, че те остават в ръцете на отговорни хора и специалисти и един ден ще мога да ги покажа на внуците си. Искра Захариева – главен уредник в Националната галерия ------------------------------------------------------- Пълния текст на писмото на Национална галерия 1. Относно проблемите в микроклимата и действията за тяхното преодоляване Г-жа Искра Захариева задава множество въпроси, на които ръководството на галерията търси решение още от момента на откриването на Квадрат 500 през пролетта на 2015 г. До този момент главният уредник Искра Захариева не е проявила никакво публично недоволство, въпреки че много добре знае какво и как е не/изградено или не/ремонтирано, не/довършено в отделните крила на Квадрат 500. Тя удобно забравя, че още през 90-те години в сградата на тогавашната Национална галерия за чуждестранно изкуство не веднъж са констатирани проблеми с отоплението, което е водело до затваряне на залите за посетители, без да бъдат сваляни картини от стените. Как г-жа Искра Захариева, чието работно място е в едно от крилата на Квадрат 500, не е разбрала за проблемите с климатиците от 7- 9 януари и не е забелязала действията, които веднага са предприети – започналият спешен ремонт на всички аварирали системи, допълнителното включване на термографи и мобилни овлажнители? Напротив - в отвореното си писмо г-жа Захариева очаква да бъде „алармирана” от някой друг. Данните от наблюдението на всички системи в сградата на Квадрат 500 сочат, че само за три дни (8, 9 и 10 януари) температурата е била 14-15 градуса при стандартен минимум от 18 градуса и максимум от 22 градуса. На 13 януари 2017 г. г-жа Искра Захариева е била дежурeн уредник по екпозиция и би трябвало поне да е видяла, че има проблеми в западното крило и че се работи за тяхното отстраняване. Но следа за нейна реакция, най-малкото запис в дневника на дежурните по експозиция, няма. Температурата в този ден е била 21 градуса. Едва пет дни по-късно г-жа Захариева изпраща докладна записка до директора на Националната галерия, но става дума единствено за произведения върху хартия в друга зала. Г-жа Захариева заявява, че е било редно да бъде алармирано Министерството на културата, без да е потърсила информация за предприетите административни действия от страна на директора Слава Иванова. Малко късно! Министерството е известено за сегашната ситуация в сградата, а през изминалите две години - и за много други проблеми, установени след май 2015 г., на които следва да бъдат намерени решения. Възниква и друг въпрос: г-жа Искра Захариева не знае ли от дългогодишната си работа в музей, че облепването е първата превантивна мярка за запазване на целостта на живописния слой? Вероятно тя не прави разлика между бързата и професионална намеса на реставраторите и задачите на реставрационния съвет- да бъде предложен цялостен план за всеобхватна работа по произведенията с конкретни срокове. До посещението в зала 6 на художника Недко Солаков на 23 февруари 2017 г., когато кризисните моменти вече са преодолени, главният уредник Искра Захариева е имала възможността както да даде публичен израз на своето недоволство- още от времето на ремонта на бъдещия Квадрат 500 и откриването на представителната експозиция в него, така и да защити ясно своята позиция. Най-сетне днес г-жа Захариева решава да се прояви като пръв и принципен поборник за правда. Може би си струва да си припомним двама от героите на Чудомир - излизащият в пенсия чиновник си позволява на висок глас да критикува началника си, а оставащият писар си мисли: „И я че изокам некой ден“… 2. Относно прекратяване на трудовите правоотношения на основание придобити необходим трудов стаж и възраст за пенсиониране на г-жа Искра Захариева и г-жа Мария Димитрова Налице са всички предпоставки за законосъобразно упражняване на правото на работодателя да освободи работници и служители, които са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Що се отнася до лоялността, в длъжностните характеристики на служителите в Националната галерия една от отговорностите им е да работят за доброто име на институцията. Г-жа Искра Захариева ще предаде фонда на назначена от директора комисия в срок от 15 дни след връчването на предизвестието. Със същата заповед е определен и уредникът (изкуствовед), който ще приеме съответния фонд. 3. Относно уврежданията на произведения Осъществява се наблюдение от реставраторите във всички зали на всички произведения. Няма констатация за безвъзвратни щети. Консервацията и реставрацията ще се извършват планово и според конкретната специфика. Произведенията от музейните колекции нямат цена, тъй като веднъж попаднали в тях, те престават да бъдат обект за художествения пазар. Тези произведения имат единствено застрахователна стойност. В Националната галерия ще бъде извършена своевременна реставрация на всички установени върху произведенията изменения, съобразно най-добрите практики в съответната област. В този смисъл няма да настъпи „падане на цените” на творбите. P.S. За активните мероприятия, творбите и хората /не по Стайнбек Недопустимо е Националната галерия да бъде заложник на нечии лични амбиции и интереси. Недопустимо е в Националната галерия да се разиграват сценарии, режисирани и подготвени отвътре с цел, от една страна, отвличане на вниманието от бездействието на отговорните служители и от друга страна, с прозрачното намерение да се прехвърли изцяло отговорността и най-вече да се дискредитира ръководството на галерията. Избран е момент, в който може да се посвири и на политически струни. И това е недопустимо в национална културна институция. Отговорни служители не били информирани и са много учудени, че в най-тежкия зимен период в сградата на галерията по ул. „19-ти февруари“ е имало серия от аварии на климатици! Но не те, а други служители на галерията са дежурили денонощно, за да се овладее положението спешно и по най-бързия начин. За да няма тежки последствия и да не се налага спиране на работата в галерията. Не само защото при толкова ниски температури изнасяне на произведения извън сградата е недопустимо, но и защото галерията не разполага с оборудвани депа за тяхното съхранение. И тъй като у нас, за съжаление, парите за култура са малко, интересът на кадрите бързо се насочва към наличните ръководни позиции, живителното, при някои, чувство за власт и към напълно въображаемия административен комфорт. Вероятно твърде наивно сме подминавали многобройните случаи на закъснение или неявяване на работа на част от служителите на бившата Национална галерия за чуждестранно изкуство, заниманията им с лични поръчки през част от работното време и открития бойкот при изпълнение на основни техни трудови функции. Ясно обаче си даваме сметка и за друго – самоцелният стремеж към определени позиции, без ясна самооценка, е не само неуместен, но може да бъде и пагубен, особено когато липсва добронамереност и достойна кауза. Знаехме, че истинското обединение ще бъде дълъг и нелек процес, но не очаквахме, че колеги ще загърбят професионализма си и истината, противопоставяйки се на общия път. Национална галерия

8 март в Русия: Путин поздрави жените, те протестират, полицията ги арестува

http://www.mediapool.bg/8-mart-v-rusiya-putin-pozdravi-zhenite-te-protestirat-politsiyata-gi-arestuva-news261057.html

Руският президент Владимир Путин поздрави руските жени по случай 8 март и им пожела здраве, щастие и успехи, съобщи ТАСС. В телевизионно обръщение по случай Международния ден на жената Путин подчерта, че жените изпълват света с красота и жизнена енергия, стоплят го с нежност и духовна щедрост, създават атмосфера на уют и хармония. Той заяви, че в грижите за семейството, децата и внуците жените нямат почивни дни и дори в днешния празничен ден имат много работа, не се щадят и успяват да свършат всичко. Често пъти си мислим как успявате, каза руският президент и подчерта, че мъжете винаги ще помнят - не само на 8 март - че жените имат нужда от тяхната подкрепа и ще правят всичко възможно да им дават любов и да се грижат за тях. В обръщението Путин използва откъс от стихотворение на руския поет от края на 19 и началото на 20 век Константин Балмонт. На този фон членове на феминистка група бяха арестувани пред Кремъл, след като разпънаха транспарант с текст: "Мъжете са на власт от 200 години. Да си вървят!". Според уебсайта ОВД-Инфо, който съобщава за арести на активисти, задържани за разпит са били седем души, включително две журналистки от опозиционния в. "Новая газета" и един фотограф. По-късно сайтът съобщи, че арестуваните са били освободени. Правозащитничката Мари Давтян съобщи на страницата си във Фейсбук, че задържаните са общо осем. Една от активистките, художничката Екатерина Ненашева, публикува във Фейсбук видео, което показва групата пред Кремъл с димки в ръце. "Феминистките в Москва и Санкт Петербург ви поздравяват за 8 март", написа Ненашева. Транспарантът прави препратка към императрица Екатерина Велика - последната жена, управлявала Русия, която умира през 1796 г. Според независимата телевизия "Дожд", феминистките издигали също плакати, на които пишело "Жена за президент" и "Ние сме мнозинство". Руската полиция от своя страна реши да отбележи 8 март с поредица от празнични флашбомове, в които участват кинолози, сътрудници на конната полиция, на специалните подразделения и на Главната автомобилна инспекция, съобщи ТАСС. В много региони полицаите подаряваха на жените цветя. На сайта на вътрешното министерство е поместен видеозапис, на който се вижда как полицейски коли с включени сигнални лампи са се подредили на площад, изписвайки "8 март". Идеята била на пътни полицаи.

Чистката на областните управители била по "устни сведения"

http://www.mediapool.bg/chistkata-na-oblastnite-upraviteli-bila-po-ustni-svedeniya-news261056.html

Масовата чистка на областните управители, извършена от служебния кабинет, е била само на базата на "устни сведения" срещу тях. Това става ясно от отговор от кабинета на премиера Огнян Герджиков на заявление за достъп до обществена информация, изпратено от "Дарик радио". Герджиков е освободил губернаторите по устни сведения, без да е имал писмени сигнали за евентуална тяхна "склонност да се заиграват непочтено" покрай провеждането на предстоящите избори. При приемането на поста в края на януари Герджиков заяви публично, че основната му цел е провеждането на честни избори, като ще се правят смени само на непочтените областни управители. Впоследствие обаче кабинетът замени над 2/3 от областните управители, като масово кадри на ГЕРБ бяха заменени с хора, близки до БСП и НДСВ. Първоначално нови назначения влязоха в 14 областни управи, а след това бяха освободени още седем  кадри на ГЕРБ и Реформаторския блок, като обяснението на кабинета беше, че те ще участват в кандидат-депутатски листи. Накрая управителят на Монтана Ивайло Петров сам подаде оставка като знак на солидарност към уволнените негови колеги. От ГЕРБ, които също направиха подобна чистка през 2014 г. при идването си на власт, казаха, че по принцип са съгласни, че всяко ново правителство има право да работи с областни управители, в които има доверие. От партията на Бойко Борисов обаче обясниха, че не са съгласни с мотивите за смяната и с намеците, че въпросните чиновници не работели за честни избори. Служебният премиер Огнян Герджиков пък се оправда, че действията му са в рамките на закона. В отговора си до "Дарик радио" от кабинета на Герджиков изтъкват, че към досиетата на проектите на решения за освобождаване не са приложени сигнали по отношение на областните управители. В писмото се уточнява още, че е възможно решенията за тези смени да са продиктувани от сведения, мнения или становища, които не са на писмен носител, и са послужили за формирането на преценката на премиера към областните управители.

Виолета Христодулова: И на осми март отново говорим за препятствията, с които всяка жена се сблъсква

http://www.cross.bg/hristodylova-violeta-zhena-1536898.html

/КРОСС/На осми март разговор за празника и делника събра кандидата за народен представител Виолета Христодулова с жени от община Марица. Шестата в листата на БСП за България в област Пловдив поздрави дамите и представи вижданията на социалистите за отстояване правото на всяка една жена на достоен труд, за преодоляване на дискриминацията в заплащането и разбира се за защитата на майчинството. „Ще работим за преразглеждане на политиката за подпомагане раждането и отглеждането на деца на работещите родители. Ще отстояваме правото на достойни старини за всяка една жена и ще продължим да бъдем против повишаването на възрастта за пенсиониране на жените. Ще бъдем категорични в действията си против насилието над жени и деца", очерта приоритетите Виолета Христодулова. Срещите ни ще продължат не само в кампанията, обещаха и присъстващите, които познават Христодулова и от работата и като общински съветник в Община Марица и дългогодишен директор на училището в с. Рогош.    

Експерти не констатираха нарушения на варненския Офицерски плаж-изток

http://www.moreto.net/novini.php?n=345862

Проверка на поставените съоръжения на Офицерски плаж-изток във Варна извършиха експерти от Министерството на туризма след подадени сигнали, че там започва строителство. Проверката е по разпореждане на служебния министър на туризма Стела Балтова.

Врачка от Златица е осъдена за неплатени данъци

http://econ.bg/Новини/Врачка-от-Златица-е-осъдена-за-неплатени-данъци_l.a_i.738618_at.1.html

Окръжна прокуратура – София постигна осъдителна присъда спрямо Г.П. от гр. Златица за извършено от нея престъпление – избягване установяването и...

Учителите ще получат увеличението на заплатите си през март

http://www.cross.bg/mart-zaplatite-pensioneri-1536896.html

/КРОСС/През март учителите ще получат накуп сумата от обещаното им увеличение на заплатите. Това заяви говорителят на служебния кабинет Ирина Белчева, предаде БГНЕС.„Относно увеличението на заплатите на учителите имам потвърждение, че това ще се случи от март месец, както беше казано и от министър Денков. Увеличенията ще бъдат изплатени със задна дата и ще ги получат накуп през март", обясни Ирина Белчева.Белчева добави, че днес официално е било прието и решението за отпускане на великденските надбавки за пенсионерите с пенсия до 314 лв.Ще бъдат подпомогнати 1, 288 млн. пенсионери, от общо 2,181 млн. пенсионери у нас, което е повече от половината. Средствата се осигуряват от преструктурирането на централния бюджет.

Общините подобрили финансите си и събирането на данъци през 2016 г.

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2017/03/08/2931233_obshtinite_podobrili_finansite_si_i_subiraneto_na/?ref=rss


През изтеклата година общините са подобрили финансите си и събираемостта на данъците. Това показва анализ на Министерството на финансите.

По-малко общини имат нужда от оздравяване

През 2016 г. намалява броят на общините, отговарящи на условията за финансово оздравяване спрямо 2015 г. Наблюдава се относително еднаква структура на разходите по икономически елементи, но се отбелязват и тенденции за по-добро управление на бюджетните средства през 2016 г. спрямо 2015 г. от...

Внезапна проверка на бойната готовност на армията на Сърбия

http://www.moreto.net/novini.php?n=345794

Внезапна проверка на бойната готовност на армията на Сърбия е започнала в нощта срещу вторник, съобщи Министерството на отбраната на страната, цитирано от ТАСС. По заповед на министъра на отбраната и с решение на президента на Сърбия започна проверка на оперативния потенциал на сръбската армия.

Дрогирани левскари крадат анцузи

http://offnews.bg/news/n_1/n_649276.html

Привърженици на Левски от Варна и Добрич атакували фенове на ЦСКА-София от Айтос на магистрала "Тракия" и им откраднали анцузите, съобщиха от полицията в Стара Загора. Инцидентът станал в събота преди дербито от 23-ия кръг. Младежите от Айтос тръгнали към София рано сутринта и около 9,30 часа се уморили от пътя и отбили колата си, за да си починат на километър 200 в посока столицата. Там обаче били връхлетяни от маскирани лица, които им нанесли побой, откраднали анцузите с пари и документи, а за капак счупили и стъкло на колата им. Пострадалите са с контузии по главите и крайниците, а един е със счупена ръка. Полицията е открила злосторниците, като един от тях се оказало, че е карал автомобила дрогиран. Той и още един са пренощували в ареста за 24 часа.

ЦСКА и Министерството на икономиката поеха в една посока за спорната зала "Армеец"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/08/2931290_cska_i_ministerstvoto_na_ikonomikata_poeha_v_edna/?ref=rss


Волейболният ЦСКА и Министерството на икономиката гледат в една посока по въпроса за спорната зала "Армеец", в която тренират децата от школата на клуба. Това заяви за "Дневник" президентът на червените Александър Попов.

"За първи път от години работим ползотворно", каза той след среща със заместник-министрите на икономиката Лъчезар Борисов и Любомир Ганчев. На нея присъства и спонсорът на волейболния клуб Мариан Колев, който е изпълнителен директор на "Хиполенд".

Залата е...

Седмица по-късно екоминистърът нареди екооценка на плана за Пирин

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/03/08/2931280_sedmica_po-kusno_ekoministurut_naredi_ekoocenka_na/?ref=rss


Служебният министър Ирина Костова разписа днес (8 март 2017 г.) решение да се извърши екологична оценка на проекта за план за управление на Национален парк "Пирин" за периода 2014 - 2023 г. Това съобщават на сайта на ведомството.

Извършването на подобна екооценка е изискване на Комитета по световното наследство на ЮНЕСКО и се прави, за да се установят рисковете от негативно въздействие за парка. По закон тази оценка се прави едновременно с изготвянето на проект за план.
...

Моуриньо се оплака от лошия терен на "Ростов"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/08/2931177_mourinyo_se_oplaka_ot_loshiia_teren_na_rostov/?ref=rss


Мениджърът на "Манчестър юнайтед" Жозе Моуриньо остана недоволен от състоянието на терена на "Ростов".

В четвъртък "червените дяволи" гостуват на руския тим в първи мач от осминафиналите на Лига Европа.

"Трудно ми е да повярвам, че ще играем на този терен, ако изобщо може да бъде наречен такъв", заяви Моуриньо, след като играчите на "Юнайтед" направиха първа тренировка на "Олимп 2".

Стадионът е с капацитет 17 хиляди седящи места, а "Ростов" смята да се премести...

Ректори във Варна: Студентите намаляха, държавата дава повече пари в София

http://www.moreto.net/novini.php?n=345853

През последните две години държавата несправедливо е финансирала с повече средства университетите в София за сметка на тези в останалите градове. Едва 27 процента от бюджета за висше образование у нас се полага на университетите в Северна България.

Той подари бъбрек на болната си приятелка

https://vesti.bg/lyubopitno/toj-podari-bybrek-na-bolnata-si-priiatelka-6066391

Сега и двамата пациенти са под лекарско наблюдение, а състоянието им се преценява като задоволително

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване