Турция ще се оплаче от Холандия на ООН, ОССЕ и Съвета на Европа

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/14/2934778_turciia_shte_se_oplache_ot_holandiia_na_oon_osse_i/?ref=rss


Турция ще подаде оплакване до три международни организации, защото смята, че Холандия е нарушила Виенската конвенция, пише "Хюриет дейли нюз".

Действието на Анкара, за което съобщават дипломатически източници, е свързано със задържането на турския шарже д'афер и други представители на страната от холандските власти в събота, когато напрежението между двете страни ескалира.

Турция ще се обърне към ООН, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и Съвета...

Качеството на живот в София е най-лошото за столица в ЕС

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/14/2934931_kachestvoto_na_jivot_v_sofiia_e_nai-loshoto_za_stolica/?ref=rss


София е най-лошата за живеене столица в Европейския съюз, показва годишната класация на консултантската компания (Mercer’s) за качество на живот във водещите градове по света. Подреждането е преди всичко по критерии, с които се съобразяват компаниите, когато искат да започнат бизнес на ново място или изпращат в тези градове свои служители и преценяват колко и за какво да предвидят разходи за престоя им.

Авторите изрично заявяват, че заключенията им не би трябвало да важат за преценка...

Организаторите на Ендуранс шампионата представиха промените

http://www.cross.bg/endyrans-krug-sustezaniya-1537438.html

/КРОСС/ Българският шампионат за издръжливост с автомобили на писта, станал популярен с краткото название „Ендуранс", стартира своя четвърти пълен сезон през настоящата 2017 година, предаде БТВ. Подобни състезания се провеждат от 2011 година насам в България, като дисциплината е част от Българската федерация по автомобилен спорт от есента на 2013 г. На пресконференция на клуба-организатор Лотус София Моторспорт бяха представени промените за 2017 г. и генералния спонсор на шампионата. Борис Барболов, спортен директор на шампионата, отбеляза факта, че дисциплината е приложна за БФАС, т.е. няма професионален статут и в нея участие могат да взимат и любители, като изискванията към тях са доста по-освободени, особено в група Туристически автомобили - по този начин се дава шанс спортът да бъде по-масово достъпен. Павел Лефтеров, който има опит в подобни състезателни дисциплини в чужбина - шампион за 2015 г. в европейския GT4 шампионат каза, че тези състезания дават доста по-широко поле за изява и за научаване на нови неща от гледна точка на стратегията, по-умереното каране, подготовката на автомобила и че те са една много комплексна дисциплина, с която да се изграждат умения в много насоки от автомобилния спорт

Протестиращи майки в Черна гора обявиха гладна стачка

https://www.actualno.com/balkani/protestirashti-majki-v-cherna-gora-objaviha-gladna-stachka-news_599400.html

Около 1000 жени, протестиращи пред правителството на Черна гора, обявиха гладна стачка. Те са недоволни, че правителството на Душко Маркович и на предшественика му Мило Джуканович са намалили редица социални помощи, предава БГНЕС. „Започваме гладна стачка! Не за да шанта

Нинова: Ще върнем достойнството на професията полицай

http://offnews.bg/news/n_1/n_649872.html

„Държавата ще стои зад вас и ще върне достойнството и престижа на професията, но искаме и резултати”. Това заяви на среща с представители на синдикатите в МВР председателят на БСП Корнелия Нинова. Те споделиха тревогата си за отчайващото състояние, до което е доведена системата и дадоха примери как огромни населени райони се охраняват само от две патрулки. И двете страни се обединиха за изцяло нов закон за МВР, тъй като натрупаните проблеми през годините не могат да се решат с частични поправки. „Имаме воля за нов закон, като ще привлечем за изработването му академичната общност в сферата, експерти и разбира се вас, синдикатите”, заяви Нинова. По думите й той ще бъде придружен с оценка за въздействие, както и с финансова обосновка, за да се спрат експериментите в МВР. За пореден път представителите на левицата изразиха позицията си за подобряване на материалното положение и кадровото развитие на хората от МВР. „На тях трябва да се обърне внимание и да се осигурят условия за работа, ако искаме да има резултат в борбата с престъпността”, категорична бе Корнелия Нинова. 

Пролет в 23 кв. м

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6112521

Пролет в 23 кв. мЛюбопитното в този интериор е, че той несъмнено носи усещането за пролетна свежест, но без очакваното разнообразие от цветове. Заслугата е на дизийнерката Владислава Гравчикова, която на 23 кв. м е създала място с успокояваща дамска атмосфера. Постигнала го е чрез умелото съчетаване на сиво и жълто в различни принтове.

Луис Енрике сменя Барселона с Рома

http://offnews.bg/news/n_1/n_649866.html

Треньорът на Барселона Луис Енрике може отново да поеме Рома от лятото, съобщи "Ил Месаджеро". 46-годишният испанец е фаворит за поста, който в момента заема Лучано Спалети. Енрике вече обяви, че ще напусне Барселона след края на сезона. Рома влезе в негативна серия през този месец, която прекъсна с победа над Палермо с 3:0 в неделя. Заради колебливите игри на "вълците" ръководството на Рома забави подписването на нов договор със Спалети и неговото бъдеще в клуба изглежда несигурно. Самият той също не бърза да се обвързва, а името му е спрягано за клубове извън Италия. Луис Енрике вече изкара един сезон в Рома - 2011/12, но си тръгна, след като не успя да класира тима за евротурнирите.

Радарите за превишена скорост утре - 15 март, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=346312

Служители на КАТ ще следят утре - 15 март и в нощта срещу 16 март, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:10ч.-08:30ч. гр.Варна Южен пътен възел /вход/ 07:50ч.-08:50ч. бул.

Путин включи южноосетински военни в руските въоръжени сили

http://www.mediapool.bg/putin-vklyuchi-yuzhnoosetinski-voenni-v-ruskite-vaorazheni-sili-news261320.html

Руският президент Владимир Путин одобри споразумение за включването на някои военни подпразделения на Южна Осетия във въоръжените сили на Руската федерация, съобщи ТАСС. Русия призна отцепническия грузински регион за независима република през 2008 г. след кратка война с Грузия, припомня Ройтерс. Путин разпореди да се приеме предложението на правителството на РФ и възложи на министерството на отбраната да проведе преговори с южноосетинската страна и да подпише споразумението от името на Москва. Това инкорпориране е предвидено в анекс към Договора за съюзнически отношения и интеграция, подписан от руския и южноосетинския президент на 18 март 2015 г.

Уволнени са шефовете на затворите и дирекция "Гражданство"

http://www.mediapool.bg/uvolneni-sa-shefovete-na-zatvorite-i-direktsiya-grazhdanstvo-news261319.html

Служебният министър на правосъдието Мария Павлова уволни шефката на затворите Гергана Георгиева и временната ръководителка на Дирекция "Българско гражданство" в министерството Марияна Асенова. Причината за отстраняването на досегашната ръководителката на местата за лишаване от свобода е липса на необходимия опит за заемане на позицията. Според закона Гергана Георгиева има нужда от поне 10 години юридически стаж или стаж в местата за лишаване от свобода, пробационните служби, МВР или при омбудсмана. Тя има нужда и от поне пет години управленски опит в системата на държавното управление. Георгиева има необходимия юридически стаж, работила е 7 години в МВР, пет години е проверявала затворите като представител на националния омбудсман и има 4 години стаж като юрист в Комисията за конфискация. Липсват обаче петте години управленски опит в държавната администрация. Това поставя въпроса как изобщо Гергана Георгиева е била назначена от предишния правосъден министър Екатерина Захариева на тази позиция. Мястото на Георгиева ще бъде заето от предишния шеф на затворите Свилен Цветанов Ситуацията с временната ръководителка на дирекцията за гражданството Марияна Асенова е по-сложна. Срещу нея има образувано дисциплинарно дело след проверка, която е констатирала, че Асенова не е изпълнила препоръките от предходна проверка. От обясненията й обаче става ясно, че тя е изпълнила всичко, което зависи от нея. Единствената препоръка, останала без движение, е за назначаването на още хора в Дирекция "Българско гражданство". Това обаче не зависи от Асенова, а от министъра на правосъдието. Още повече тази служителка е била наградена с грамота от предишния министър Екатерина Захариева за положени усилия. През последната година позицията на директор в дирекция "Българско гражданство" е особено ветровита. Екатерина Захариева отстрани постоянната ръководителка Катя Матева заради съмнения за извършени нарушения. Проверката на инспектората показва, че такива няма. Разследване на Mediapool показа, че рокадата е мотивирана от желанието да се направи услуга на ВМРО, които натискат за раздаване на български паспорти на македонци (и не малко албанци) без доказателства. Катя Матева беше пречка в този процес.

"Левски" остана без наказание след жалба от ЦСКА, обяви БФС

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/14/2934933_levski_ostana_bez_nakazanie_sled_jalba_ot_cska_obiavi/?ref=rss


"Левски" се размина без глоба след подозренията за издигнати нацистки символи в сектор Б по време на дербито с ЦСКА. Сигналът е постъпил от червените.

"След обстойно разглеждане на становищата на компетентните органи към БФС и Комисия "Етика и феърплей" дисциплинарната комисия оставя без последствия постъпилия сигнал от ПФК "ЦСКА-София", пише в становището.

Ако беше признат за виновен, "Левски" можеше да понесе глоба до 37 500 лева.

Преди седмица от комисията...

Българското пчеларство няма сравнително предимство, обяви експерт

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/bylgarskoto-pchelarstvo-niama-sravnitelno-predimstvo-obiavi-ekspert-235649/

От Националния браншови пчеларски съюз предлагат обща позиция за реформа в Общата селскостапанска политика

Дневен хороскоп за 15 март

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-15-mart-news_599354.html

Овен Тази сряда ви очаква покоряване на връх в служебната сфера. Притокът на вдъхновение и сили може да ви накара да насочите взора към по-висока позиция от тази, която заемате в момента. Спокойно можете да опитате. Наистина шансът е на ваша страна. Телец Неслучайно сряда е

Още български производители ще продават в “Лидл”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6112681

Още български производители ще продават в “Лидл” Благодарение на партньорството с веригата фирмите увеличавали производството, някои и изнасяли Още български производители ще предлагат продукцията си в магазините на “Лидл”. От стъпването си на българския пазар през 2010 г. имаме активно сътрудничество с български доставчици. Пример за това е продуктовата линия “Родна стряха”,

Герджиков за Гарелов: Той наруши правилата, въпросът е принципен

//dariknews.bg/novini/bylgariia/gerdzhikov-za-garelov-toj-narushi-pravilata-vyprosyt-e-principen-2010086

Премиерът Огнян Герджиков коментира освобождаването на медийния си съветник Иван Гарелов като посочи, че в условията на предизборна кампания е абсолютно недопустимо да се нарушават правилат

Кантора получила близо половин милион за написан за 6 дни поземлен кодекс

http://www.mediapool.bg/kantora-poluchila-blizo-polovin-milion-za-napisan-za-6-dni-pozemlen-kodeks-news261318.html

Две скандални обществени поръчки за правен анализ на поземлените отношения и изработването на кодекс за тях за общо около 1 млн. лв. са предадени на прокуратурата. Това съобщи служебният министър на земеделието Христо Бозуков при отчета на завареното във ведомството му. Поръчките са обявени от предшественика му Десислава Танева. Изпълнител и на двете е адвокатското дружество "Георгиев, Тодоров и Ко" с управляващ партньор Иван Тодоров, показва справка в регистъра на обществените поръчки. Според Бозуков смущаващото е как само за шест дни може да се напише Кодекс за поземлените отношения. Земеделският министър смята, че изобщо не е трябвало да се пускат такива поръчки, защото има Институт за аграрна икономика и Институт по почвознание "Пушкаров", които могат да се справят с тази задача. Първата поръчка - за изготвянето на правен анализ на поземлените отношения, е изпълнена в края на юли 2016 г. и по нея са изплатени 462 хил. лв. с ДДС, показва регистърът на обществените поръчки. Правната кантора е направила анализ на режима на земеползване с акцент върху вида и статута на земеделските земи у нас, поземлените отношения в исторически план, сравнителен анализ с поне три държави от ЕС, видовете сделки, наем и аренда, промяна на предназначението и промяна на начина на трайно ползване на земеделските земи, администриране на поземлените отношения. Втората поръчка е за изготвяне на проект на нормативен акт с работно заглавие "Кодекс за поземлените отношения". Договорът за нейното изпълнение е подписан на 9 ноември 2016 г., а срокът му за изпълнение е 15 ноември 2016 г., е посочено в публикувания документ в профила на купувача. Сключването на договора с "Георгиев, Тодоров и Ко" се е забавило заради обжалването на обществената поръчка. Според Бозуков няма как за шест дни да бъде написан документа и към днешна дата поръчката все още не е изпълнена. На правната кантора е преведен само аванс от 20% от сумата по договор, която е 462 хил. лв., каза Бозуков. Идеята му е да се влезе в преговори с компанията и в написването на кодекса да участват учени от двата института. Mediapool потърси Иван Тодоров за коментар, но на посочените на кантората телефони не беше открит.

Докладът на ОПЕК натежава върху щатските борси*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/dokladyt-na-opek-natejava-vyrhu-shtatskite-borsi-235662/

Трейдърите са в очакване на вероятно повишаване на основните лихвени проценти от Федералния резерв в сряда

Испания: Независима Шотландия ще трябва да се нареди на опашката за ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=346347

Независима Шотландия ще трябва да се нареди в края на опашката, ако иска да се присъедини към ЕС. Това предупреди испанският външен министър Алфонсо Дастис, цитиран от "Гардиън". Дастис коментира намерението на Единбург да организира втори референдум за независимост от Великобритания.

Наблюдателите на ОССЕ ще следят за изборни нарушения в медии

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/14/2934913_nabljudatelite_na_osse_shte_slediat_za_izborni/?ref=rss


Наблюдателите от Службата за демократични институции и права на човека към ОССЕ са започнали количествен и качествен мониторинг на медиите за нарушения на изборното законодателство. Това е записано в междинния доклад на наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

В доклада се отбелязва, че Съветът за електронни медии (СЕМ) няма права да санкционира медии за нарушения на изборния процес, въпреки, че прави медиен мониторинг на 22 телевизии и 19 радио...

Кметът на Пловдив пак ще дава курбан - зацикли ремонтът на "Коматевско шосе" (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6111951

Кметът на Пловдив пак ще дава курбан -  зацикли ремонтът на "Коматевско шосе" (снимки)Нито един археолог няма на обекта, колите газят през разкопаното трасе в кал до колене Работата по "Коматевско шосе" в Пловдив е блокирана заради липса на археолози. Строителството трябва да се извършва под техния надзор, тъй като по цялото трасе от 2,5 км минават основите на римския акведукт, снабдявал с вода античния Филипопол.

Смениха цялото ръководство на “София Тех Парк”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6112670

Смениха цялото
ръководство на
“София Тех Парк”Двама съветници на министъра на икономиката Теодор Седларски влизат в борда на “София Тех Парк”, научи в. “24 часа”. Единият е Васил Караиванов, който е асистент в Стопанския факултет, откъдето дойде и Седларски. Вторият е Натанаил Стефанов. Третият нов член на борда на директорите е Асен Ненчев. Във вторник Седларски съобщи,

Германия готви солени глоби за фалшиви новини в интернет

http://offnews.bg/news/n_1/n_649871.html

Германия започна кампания срещу публикуването на фалшиви новини и клевети в интернет. Страната заплаши с глоби до 50 млн. евро компании като Фейсбук и Туитър за това, че не вземат мерки, предаде ДПА, цитирана от БТА.  "Трябва да засилим натиска върху социалните мрежи, така че компаниите да започнат да се отнасят по-сериозно към своята отговорност да не допускат криминално съдържание", коментира министърът на правосъдието Хайко Маас.  Сред предложенията е на компаниите да се дава срок от 24 часа да отстранят от платформите си материали, оценени като клеветнически и насаждащи омраза, а след изтичането на този срок те да подлежат на глоба.   Санкциите ще са в размер от 5 млн. евро за физически лица в отговорната компания до 50 млн. евро за самите организации. Предвижда се и на всеки три месеца да се публикува отчет за взетите мерки след постъпили оплаквания. "Става въпрос за наказуеми деяния и за тях в социалните мрежи не трябва да има повече място, отколкото на улиците", изтъкна министърът.  Новите правила идват на фона на засилващо се безпокойство от публикуването на фалшиви новини и расистки коментари в социалните мрежи. 

Седларски: Цифровата икономика е двигател на растежа и трябва да бъде подпомагана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6112664

Седларски: Цифровата икономика е двигател на растежа и трябва да бъде подпомаганаЦифровата икономика е двигател на растежа и трябва да бъде подпомагана каза служебният министър на икономиката Теодор Седларски при откриването на Кръгла маса на тема: "Информационните технологии в полза на потребителите". С проявата се отбелязва Световния ден за защита на потребителите 15-ти март. През 2016 година близо 1.

Шумът от самолетите е вреден за сърцето, показа германски експеримент

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/03/14/2934898_shumut_ot_samoletite_e_vreden_za_surceto_pokaza/?ref=rss


Хората, живеещи в близост до летища, знаят, че шумът от самолетите е много стресиращ и затормозяващ. Според ново германско проучване обаче, той има и реални отражения върху здравето - руши съдовете на кръвоносната система и може да причини дългосрочни здравословни проблеми, свързани с кръвното налягане и сърцето, пише ДПА.

В Университетската болница в Майнц провели експеримент с мишки, като ги подложили на периодичен шум, сходен по децибели на този от близко преминаващ самолет. На...

Марешки пред OFFNews: Сам човек не може да направи нищо. ВОЛЯ не е лидерска партия

http://offnews.bg/news/n_1/n_649868.html

До деня на парламентарните избори остават броени дни, а според социологическите изследвания в следващото Народно събрание сигурно присъствие ще има новият политически проект ВОЛЯ на варненския бизнесмен Веселин Марешки. С него разговаряме за политиката, бизнеса и сравненията с американския президент Доналд Тръмп. - Г-н Марешки, етикетът "патерица на ГЕРБ", който така или иначе ви бе лепнат, повече дразни ли ви или повече ви разсмива? - Нито едното, нито другото. ВОЛЯ не е патерица на никого. Ние сме в коалиция с българския народ, с онези наши сънародници, които искат бърза промяна и ефективни управленски решения. ВОЛЯ изразява недоволството на избирателите, които повече не искат да чакат и у нас най-после да започнат да се случват хубави неща. От друга страна, ВОЛЯ е движение на свободни и почтени хора, които имат успешен професионален път и които искат да работят за страната си. Нямаме нужда да сме нечия патерица. - Представихте доста сериозен експертен екип на ВОЛЯ, в който имаше хора със сериозен опит и експертиза в различни сектори. Те обаче не са в листите с кандидат-депутати. Защо? - В листите влязоха също такива почтени и успели хора. Те ще работят активно в парламента. Експертният ни екип наистина е много добър. Повечето от тях пожелаха да останат в тази си роля. Тяхната задача е изработването на детайлите по програмата и експертна подкрепа за бъдещата парламентарна група. Двата екипа работят в пълен синхрон. Всички са много мотивирани да покажем различен модел на управление. - Във вашите листи голяма част от хората са свързани с търговската ви дейност. Лоялността ли е най-важното за вас при избора на хората, на които ще разчитате, ако влезете в следващото Народно събрание? - Лоялността е нещо изключително важно в парламента, а и не само там. Нагледали сме се на отрицателни примери. Познавам добре хората в листите, знам потенциала им, знам колко са почтени и всеотдайни в работата си. Готови сме да влезем в Народното събрание със сплотен екип. - В момента сте във възход, социолозите са категорични, че влизате в парламента, но ВОЛЯ на практика се отъждествява основно с вашето име. Не се ли притеснявате, че лидерските партии изгряват бързо, светят ярко, но след това също така бързо угасват? - ВОЛЯ е гражданско движение, а не лидерска партия. Хората така пожелаха. Сам човек не може да направи нищо. Трябва добър екип. Всеки ден към ВОЛЯ се присъединяват много хора, дават идеи, подсказват ни проблеми, които с години стоят нерешени. Така че това е дългосрочен проект, не е мимолетна идея. Крайно време е в политиката да влязат именно такива хора - неопетнени, почтени, компетентни, независими. - На президентските избори получихте впечатляващ резултат. Какво е обяснението? Защо ви се довериха толкова много хора? - Защото виждат какво правя през последните 25 години. Резултатите от моята работа в бизнеса са факт. Не давам празни обещания, а действам. Това се харесва от хората. Аз излизам пред тях с името и биографията си, нямам какво да крия, не ги лъжа, не им обещавам неща, които знам, че няма да направя - както наблюдаваме години наред от политиците. В бизнеса винаги съм се ръководил от това да търся баланса между интереса на фирмата и този на клиентите. И те го оценяват. - На предишния вот вие имахте много висок резултат в Източна България, докато на запад определено не срещнахте толкова масова подкрепа. Регионалното разположение на бензиностанциите ви ли е обяснението? - В родния ми град ме познават от години. Сега в кампанията се срещам с хора от цялата страна. Успехът на ВОЛЯ не зависи от това къде има или няма бензиностанция. Да, факт е, че цените на горивата влияят, но това не е всичко. Хората виждат нашите идеи за управление, дават си сметка какво им предлагат за пореден път партиите от статуквото и си задават въпроса - а защо не го направиха досега. В цяла България има голяма вълна на недоволство от партиите, които се редуваха на власт, а животът на хората не се променяше. Във ВОЛЯ те виждат надежда за ново Възраждане. - Колко депутати очаквате да имате в следващия парламент? - Това ще решат избирателите. Нашата цел е да са възможно най-много, за да сме в позиция да изпълним програмата си, без да се налага да влизаме в коалиции. Борим се за победа. - "Ню Йорк Таймс" ви сравни с Тръмп. Вие къде намирате сходства с новия американски президент? - Да, това сравнение на американския журналист притесни доста опонентите ми. Защото за тях никой от западната преса не пише нищо. Сходствата са в това, че и ВОЛЯ е анти-системният играч на тези избори. Ние сме срещу статуквото, срещу старата система на управление. Срещу това се изправи и Тръмп. От друга страна, той също идва от реалния бизнес, взема бързи решения, прави редица промени. Това е прагматичният подход на човек от бизнеса, какъвто имам и аз. Чрез него Америка се обяви срещу досегашния начин на управление. Същото ще стане и тук чрез ВОЛЯ. - Ще продължите ли да отваряте бензиностанции и след като влезете в парламента? - Моят бизнес, който е вече на 25 години, никога не е зависел от това дали участвам в избори или не. Аз съм убеден, че като влезем в парламента, не само на моите бензиностанции цената ще е реалната, а ще разбием картела със силата на държавата. Целта на ВОЛЯ е до една година цените на горивата в цялата страна да са около 1,80лв. за литър. Както Ви казах, не е по силите на един човек да се справи с картела. Това трябва да е държавна политика. Избори 2017

VenZy влиза в "София - ден и нощ" по NOVA

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/venzy-vliza-v-sofiia-den-i-nosht-po-nova-6066643

Зрителите на риалити сериала първи ще имат шанса да чуят новото парче на R‘n‘B звездата в епизода в четвъртък

Бурята в САЩ покри с лед къща на брега на езерото Онтарио (видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6112655

Бурята в САЩ покри с лед къща на брега на езерото Онтарио (видео) Петдневните ветрове в щата Ню Йорк превърнаха в ледена къща дом на брега на езерото Онтарио, предаде агенция ЮПИ, цитирана от БТА. Туитър потребителят john_kucko сподели снимки и видео, на които е заснета къщата, обвитата изцяло от лед заради силните ветрове при минусови температури, продължили пет дена.

Елена Поптодорова започва работа в Атлантическия клуб

https://www.actualno.com/society/elena-poptodorova-zapochva-rabota-v-atlanticheskija-klub-news_599397.html

Бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова започва работа в Атлантическия клуб, съобщи президентът на организацията Соломон Паси. Той й е предложил това по време на скандала, при който полските власти обявиха, че е била задържана с крадена козметика на летище "Шопен" във В

За първи път - нови немски автобуси тръгват по линии 9 и 44 в Пловдив (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6111985

За първи път - нови немски автобуси тръгват по линии 9 и 44 в Пловдив (снимки)Няма шофьори, обмислят да внасят от чужбина Десет немски автобуса с марката MAN, докарани току-що от завода, тръгват от другата седмица по линиите 9 и 44 в Пловдив. Те са с екологични двигатели Евро 6, нископодови, оборудвани с платформи за инвалиди и с климатици. "Такива рейсове градският транспорт на Пловдив не познава.

Съдът постанови за законно спирането на клипа с участието на турския посланик

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/14/2934893_sudut_postanovi_za_zakonno_spiraneto_na_klipa_s/?ref=rss


Върховният административен съд постанови, че спирането на клипа с посланика на Турция Сюлейман Гьокче е законно. Решението е окончателно, съобщава defacto.bg.

Делото бе заведено след като Коалицията "Обединение ДОСТ" и съпредседателите Лютви Местан и Орхан Исмаилов обжалваха спирането на клипа от страна на ЦИК. Това стана след сигнал на председателя на СЕМ Мария Стоянова. Комисията посочи като мотив това, че се нарушават добрите нрави.

Пред съда днес представителят на ЦИК...

Официално повдигнаха обвинения на Фийон за фиктивни назначения

http://offnews.bg/news/n_1/n_649869.html

Кандидатът за президент на Франция Франсоа Фийон официално се сдоби с обвинения за фиктивни назначения на съпругата и децата си.  Обвиненията срещу Фийон са за съучастничество в злоупотреба с държавни пари и подаване на декларация за имотно състояние с невярно съдържание.  Скандалът около Франсоа Фийон се разрази в края на януари след публикация в "Канар аншене". Изданието обяви, че съпругата на Фийон Пенелопе в продължение на години е заемала поста парламентарен помощник на мъжа си, за което е получавала високо възнаграждение, но реално не е извършвала никаква работа. Вестникът посочи още, че като сенатор между 2005 и 2007 г. Фийон е наел за свои сътрудници и децата си, за което те са получили общо 84 000 евро.  Фийон отрече обвиненията и обяви, че няма да се оттегли от надпреварата за президентския пост.  Президентските избори във Франция ще се проведат на 23 април, а балотажът ще е на 7 май.  Според социолозите Фийон заема в момента трето място в надпреварата и вероятно няма да стигне до втория тур. Очаква се на балотажа един срещу друг да се изправят центристът Еманюел Макрон и лидерът на крайнодясната Национален фронт Марин льо Пен. 

Майер напуска остатъка на Yahoo с обезщетение от 23 млн. долара

http://www.investor.bg/web/456/a/maier-napuska-ostatyka-na-yahoo-s-obezshtetenie-ot-23-mln-dolara-235660/

Бoнycът е в дoпълнeниe нa oбщo нaд 150 млн. дoлapa, ĸoитo e пoлyчилa пoд фopмaтa нa зaплaти и aĸции oт идвaнeтo ѝ нa пocтa пpeз 2012 г.

Освободени са директорите на ГДИН и на дирекция „Българско гражданство“

http://www.cross.bg/pravosudieto-glaven-direktziya-1537437.html

/КРОСС/ Със заповед на министъра на правосъдието Мария Павлова, главен комисар Гергана Георгиева е освободена от заеманата от нея длъжност главен директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията", съобщиха от Министерството на правосъдието. Мотивите за отстраняването са: несъвместимост с изискванията за назначаване на длъжността, съобразно чл.10, ал.2, т.5; чл.13, ал.1; чл.19 ал.2 и ал.1, т.1 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, във връзка с чл.36, ал.6, т.4 от Закона за МВР. За временно изпълняващ длъжността е назначен старши комисар Свилен Цветанов, досегашен заместник-главен директор на дирекцията. От заеманата длъжност и.д. директор на дирекция „Българско гражданство" е освободена и Марияна Асенова. Образувано е дисциплинарно дело за изясняване на фактите и обстоятелствата относно допуснатите от Марияна Асенова нарушения на служебните задължения, констатирани в доклади за извършена проверка от Инспектората по чл.46 от Закона за администрацията от държавния служител. Дисциплинарният съвет на Министерството на правосъдието е образувал делото срещу Асенова в качеството й на главен експерт в дирекцията.    

Цветанов във Вълчи дол: За ГЕРБ управлението е отговорност

https://www.actualno.com/politics/cvetanov-vyv-vylchi-dol-za-gerb-upravlenieto-e-otgovornost-news_599396.html

Kогато има силна местна власт, стабилна страна и работещо правителство, могат да се случват реални неща за общините. Ние винаги изпълняваме поетите ангажименти. България повече от всякога се нуждае да бъде част от обединена Европа, защото не трябва да се отклоняваме от пътя

Зоран Заев заподозрян в злоупотреби с асфалтиране на улици в община Струмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6112651

Зоран Заев заподозрян в злоупотреби с асфалтиране на улици в община СтрумицаМакедонската прокуратура за организираната престъпност и корупцията започна днес разследване срещу лидера на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ Зоран Заев във връзка с асфалтирането на една улица в струмишкото село Дабиле по времето, когато Заев беше кмет на Струмица, съобщават македонските медии, цитирани от БТА.

Скандали разтърсиха "Герена" на юношески мач

http://offnews.bg/news/n_1/n_649870.html

Сериозни разправии се разиграха днес на "Герена" по време на 1/2-финалната срещата реванш от турнира за купата на БФС между юношите до 16 години на Левски и ЦСКА-София, информира Sportal.bg. Двубоят приключи при 1:1 и с общ резултат 2:1 сините се класираха на финал. Червените обаче останаха крайно разочаровани от реферите, като треньорът на тима Сашо Борисов определи съдийството като "скандално", което е разплакало децата. След края на мача пък директорът на ДЮШ на ЦСКА-София Стефан Яръмов нахлу на терена, започна да се кара на съдиите и опита да тушира един от реферите, показвайки му нагледно как са процедирали футболистите на Левски срещу тези на червените. По време на срещата също имаше мелета, най-сериозното бе в самия край. Тогава футболистите на двата отбора започнаха да се блъскат в наказателното поле на Левски, а след края на кавгата играч на гостите получи червен картон. "Интересен двубой, важното е, че победихме и се класирахме за финала. Ръководството на ЦСКА-София да обърне внимание на своите футболисти. Мисля, че поведението на нашите бе напълно нормално и коректно", каза Даниел Боримиров, който отговаря за ДЮШ на Левски.

Инспектори и полицаи погват стопани на кучета в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6112018

Инспектори и полицаи погват стопани на кучета в ПловдивДва екипа от общинския инспекторат, придружени от полицаи тръгват по паркове, междублокови пространства и детски площадки в Пловдив, да санкционират собственици на домашни кучета. Проверките ще са рано сутрин и надвечер, когато стопаните разхождат питомците си. "Засипани сме от сигнали, че ги водят точно там, където е забранено.

Авария оставя без вода варненска местност

http://www.moreto.net/novini.php?n=346361

Заради авария на водопровод част от местност "Свети Никола" и високите части над магистралата от местност Траката до "Златни пясъци" остават без вода. Това съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net. Очаква се водоподаването да бъде възстановено около 19 часа.

Заделени са 40 млн. лв. за нови жп връзки към индустриалните зони

http://www.mediapool.bg/zadeleni-sa-40-mln-lv-za-novi-zhp-vrazki-kam-industrialnite-zoni-news261317.html

Влагането на 40 млн. лв. за построяване на нови железопътни връзки към производствени мощности, която е насочена най-вече към индустриалните зони, предвижда петгодишна инвестиционна програма на Национална компания "Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ). Изграждането на индустриални коловози е било обсъдено от служебните министри на транспорта и на икономиката Христо Алексиев и Теодор Седларски, съобщиха от транспортното ведомство във вторник. Предстои НКЖИ да анализира възвръщаемостта на инвестицията и да оцени потенциалните товари, заради което и Алексиев е поискал от Седларски да попурялизира концепцията пред бизнеса и най-вече в новоизградените индустриални зони, които са на подчинение на икономическото министерство. Жп мрежата на България е проектирана и изградена при различни от сегашните социално-икономически условия, което налага тя да бъде актуализирана, допълват от транспортното ведомство. Изграждането на нови жп връзки към индустриалните мощности ще доведе до икономически ползи както за железопътната инфраструктура и железопътните превозвачи, така и за бизнеса, посочва се в съобщението. От Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията обявиха още, че Алексиев е посетил във вторник Локомотивно депо София, където се запознал с условията на труд в базата за ремонт на локомотиви и мотрисни влакове към "БДЖ-Пътнически превози". Дългите срокове за доставка на резервни части за ремонт на тяговия подвижен състав е един от основните проблеми, споделили служителите в депото пред министъра. Влияние върху това оказва и забавянето на обществена поръчка за доставка на резервни части на годишна база. Затова Алексиев разпоредил да бъдат разгледани възможностите за сключване на рамкови споразумения за доставка на резервни части за необходимите ремонтни дейности по подвижния състав. Чрез тях ще може да се гарантира наличието на материали за нормалната дейност на депото във всеки един момент, обяснява пресцентърът на транспортното ведомство. Това решение идва на фона на спрени от Алексиев в началото на мандата му като министър разкови споразумение за спешни ремонти на жп участъци, сключени от НКЖИ, където дотогава бе зам.-директор. Тогавашният аргумент беше, че е редно всички ремонти да се възлагат в отрити процедури по обществени поръчки. Сега обаче Алексиев смята, че за резервните части за БДЖ са допустими рамкови споразумение без поръчки. Според съобщението на ведомството му, така щяла да се гарантира безопасността при превоз на пътници и да се извършват навреме ремонтите на подвижния състав на БДЖ, за да се изпълнява без проблеми графикът за движение на влаковете. Като основна задача на новото ръководство на БДЖ Алексиев посочил подобряването на условията на труд на служителите в сектора като специално внимание ще бъде обърнато на местата за почивка на машинистите.

Борисов: С радост бих спрял чистката в цялата държава

https://www.actualno.com/politics/borisov-s-radost-bih-sprjal-chistkata-v-cjalata-dyrjava-news_599395.html

Бойко Борисов коментира чрез статус във Facebook уволнението на Иван Гарелов като медиен съветник на правителството. Журналистът обяви, че служебният премиер Огнян Герджиков аргументирал решението си за отстраняването му със SMS от лидера на ГЕРБ. "Ако аз мога да влияя на служ

ТЕЦ "Бобов дол" осъди екоминистерството

http://econ.bg/Новини/ТЕЦ-Бобов-дол-осъди-екоминистерството_l.a_i.738968_at.1.html

Министерство на околната среда и водите (МОСВ) да плати на ТЕЦ "Бобов дол" над 2 млн. лв. обезщетение за имуществени вреди, реши Административен...

Съставиха акт на шофьор, който е продал колата си преди 5 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6112030

Съставиха акт на шофьор, който е продал колата си преди 5 годиниАкт от 250 лева съставили пътни полицаи на пловдивчанин, който продал колата си 5 г. по-рано. Росен Колев бил сюрпризиран с "честитка" на домашния си адрес. В нея се посочвало, че "Опел Вектра" бил спрян за проверка и катаджиите установили, че няма "Гражданска отговорност". В отговор Колев завел дело в пловдивския районен съд с настояване да му

Лиляна Павлова: Предвидили сме 160 млн. за 170 спешни центъра и 400 линейки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6112638

Лиляна Павлова: Предвидили сме 160 млн. за 170 спешни центъра и 400 линейкиНай-важното за община Вълчи дол е да направим обходния път на града. Поемаме ангажимент да направим всичко възможно проектът за ремонт на централната градска част да бъде одобрен и финансиран. Важно за общината е изграждането на Дневен център за възрастни хора. Това казах днес на среща с жителите на община Вълчи дол,

Цветанов във Вълчи дол: За ГЕРБ управлението е отговорност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6112626

Цветанов във Вълчи дол: За ГЕРБ управлението е отговорност Kогато има силна местна власт, стабилна страна и работещо правителство, могат да се случват реални неща за общините. Ние винаги изпълняваме поетите ангажименти. България повече от всякога се нуждае да бъде част от обединена Европа, защото не трябва да се отклоняваме от пътя си на развитие. Това каза председателят на Националния предизборен щаб на

Шефът на националното следствие e единственият кандидат на следователите за съдебния съвет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/14/2934861_shefut_na_nacionalnoto_sledstvie_e_edinstveniiat/?ref=rss


Директорът на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор Евгени Диков е единственият кандидат за следователското място в прокурорската колегия на новия Висш съдебен съвет (ВСС), съобщи пресцентъра на съвета. Тя се състои от 11 членове - 5 прокурори 1 следовател, избрани пряко от професионалната общност, и 5-има избрани от парламента.

До вчера, когато изтече срокът за внасяне на предложения за членове на ВСС от квотата на следователите, не е постъпила друга кандидатура....

Варненски съд даде домашен арест на мъж, разследван за държане на наркотици

http://www.moreto.net/novini.php?n=346338

Варненският окръжен съд разгледа искане на Окръжна прокуратура за взимане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо В. К., задържан на 10 март по време на специализирана полицейска операция във Варна. Това съобщиха от съда за Moreto.

Фондовата борса у нас се проверява за сгрешено изчислен индекс

http://www.mediapool.bg/fondovata-borsa-u-nas-se-proveryava-za-sgresheno-izchislen-indeks-news261316.html

Комисията за финансов надзор (КФН) започва проверка на "Българската фонсова борса" заради предполагаемо погрешно изчисляване на основния борсов индекс Софикс (Sofix). Това съобщи финансовият портал Investor.bg, чието разследване стана и причина за проверката. Според публикацията на Investor.bg управата на борсата на 10 март е решила да включи в Софикс компанията "Еврохолд България" АД поради "странно и нелогично" отчитане на реалния й брой акции. При изчисленията били използвани както грешен брой акции (212 млн. за "Еврохолд"), така и грешен фрий-флоут (около 20%, вместо реалните около 15%). "Сумарната грешка е за над 60% и вместо пазарна стойност на фрий-флоута от под 20 млн. лв. за Еврохолд България на 1 март, според БФБ-София той достига над 32 млн. лв.", посочва Investor.bg. В резултат от промяната от индекса е отпаднал "Индустриален холдинг България" АД. Във вторник фондовата борса потвърди решението си, като заяви, че изчисляването му следва международната практика. Източник на Investor.bg от КФН обаче е обявил, че надзорът започва проверка по случая. От "Еврохолд" са заявили, че компанията няма нищо общо с включването й в Софикс и че представители на компанията не са купували или продавали акции на компанията около датата на решението на БФБ. Дружеството "Индустриален холдинг България" пък е подало жалба срещу отпадането си от индекса. В последните дни акциите на "Еврохолд" са поскъпнали с около 15%, а на "Индустриален холдинг България" са поевтинели със същия процент, посочва още Investor.bg.

ГДБОП нахлу в офисите на русенска фирма за производство на горива

https://www.actualno.com/ruse/gdbop-nahlu-v-ofisite-na-rusenska-firma-za-proizvodstvo-na-goriva-news_599393.html

Акция срещу нелегално разпространение на горива в Русе. Служители на ГДБОП нахлуха в офисите на русенска фирма за производство на горива и битуми за строителство. Полицаи с качулки бяха видени в ранния следобед да влизат в административната сградата на компанията, която

Д-р Новаков: "България има нужда от качествена реанимация"

//dariknews.bg/regioni/ruse/d-r-novakov-bylgariia-ima-nuzhda-ot-kachestvena-reanimaciia-2010085

  • Д-р Йосиф Новаков е известен и уважаван русенски лекар-гастроентеролог. Под №4 в листата на коалиция „Реформаторски блок – Глас народен“, като представител на Гражданската квота. Д-р Новаков е роден на 11 ноември 1959 г. Завършил е Математическата гимназия в гра

Листата на ,,БСП За България” бе представена в Бобов дол

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/listata-na-bsp-za-bylgariia-be-predstavena-v-bobov-dol-2010056

Кандидат депутатите от листата на ,,БСП За България” в 10 МИР Кюстендил бяха представени пред жителите на град Бобовдол. В препълнената зала на читалище ,,Миньор”, водачът Валери Жаблянов заяви: ,,Необходима е промяна и дълбока социална реформа на сегашната система в управлението,

Цветков с нова повиквателна за националния

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/cvetkov-s-nova-povikvatelna-za-nacionalniia-2010089

След доброто си представяне в учебната игра срещу младежкия национален отбор, халфът на „моряците“ Александър Цветков получи повиквателна от националния селекционер Петър Хубчев за световната квалификация с Холандия на 25 март, съобщава официалният сайт на „Морето“.
Междувременно след 2-днев

Герджиков за уволнението на Гарелов: Той наруши правилата

//dariknews.bg/novini/bylgariia/gerdzhikov-za-uvolnenieto-na-garelov-toj-narushi-pravilata-2010086

Премиерът Огнян Герджиков коментира освобождаването на медийния си съветник Иван Гарелов като посочи, че в условията на предизборна кампания е абсолютно недопустимо да се нарушават правилат

Мъж, осъден в Габрово, е върнат с европейска заповед за арест

https://www.24chasa.bg/novini/article/6112619

Мъж, осъден в Габрово, е върнат с европейска заповед за арестНа основание на Европейска заповед за арест, издадена от Районата прокуратура в Габрово, обявен за издирване мъж е върнат в България за изтърпяване на наложеното му наказание. Това съобщиха днес от прокуратурата, цитирани от БТА. Явор Н. е бил обявен за издирване във връзка с изпълнение на присъда, наложена от габровския Районен съд през април

Витамините от групата В може да имат "защитен ефект" срещу замърсяването

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6112617

Витамините от групата В може да имат "защитен ефект" срещу замърсяванетоВитамините от групата В може да предпазват от последиците от замърсяването на въздуха, съобщи Би Би Си, цитирана от БТА. Американски учени установиха в изследване с хора, че високи дози от тези добавки могат "напълно да коригират" уврежданията, причинени от много фините прахови частици. Учените заявиха, че ефектът е реален,

Хубчев повика най-много играчи от ЦСКА за мача с Холандия

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/14/2934880_hubchev_povika_nai-mnogo_igrachi_ot_cska_za_macha_s/?ref=rss


Най-много футболисти от заемащия трето място в Първа лига ЦСКА бяха повикани в българския национален отбор за световната квалифиакция с Холандия.

Двубоят ще се играе на 25 март от 21.45 часа на националния стадион "Васил Левски", а днес селекционерът Петър Хубчев обяви 26-те си избраници.

Бившият треньор на "Берое" ще разчита на 13 играчи от българското първенство и 13 представители на чуждестранни отбори.

Повиканите от ЦСКА са вратарят Георги Китанов и полевите...

Стоичков: Кройф ме спаси от комунистите в България

http://offnews.bg/news/n_1/n_649867.html

Българската мегазвезда Христо Стоичков за пореден път изрази признанието и благодарността си към покойния холандец Йохан Кройф. Повод за това стана излизането на поредния брой на списание "Паненка", който ще бъде посветен на легендарния Кройф. Представянето му ще бъде утре, 15 март, в Барселона. "Кройф промени моя живот и живота на много футболисти. Измъкна ме от една затворена комунистическа страна като България и ме доведе в Каталуня, за да играя в Барса. Винаги ще си си спомням как работеше с мен. Отдели много следобеди, за да ми покаже как се случват нещата на терена. Сега виждам, че успя да извлече всичко най-добро от мен, но в момента не го виждах. Един ден му казах, че не искам да играя повече с номер 8, защото това е номерът, който най-често сменя. Казах му, че искам да взема номер 3. Попитах го дали, ако взема неговия номер 14, отново ще ме сменя. Неговата идея беше да ме мотивира. Йохан е баща и треньор. Той беше мой приятел. Пред отбора можеше да ми каже, че съм катастрофа, че няма да ме пусне да играя в следващия мач и също, че няма да разчита повече на мен. И след това отивахме да ядем заедно. Убиваше ме пред всички, а когато бяхме само двамата ми казваше, че съм най-добър", каза Христо Стоичков.

Тереза Мей: До няколко дни кралицата ще утвърди закона за Брекзита

http://www.moreto.net/novini.php?n=346358

Британският премиер Тереза Мей каза днес, че през следващите няколко днес кралица Елизабет Втора ще утвърди официално закона, който упълномощава правителството да започне преговори за напускането на Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Мей потвърди, че Brexit няма да бъде задействан до края на седмицата

https://www.actualno.com/europe/mej-potvyrdi-che-brexit-njama-da-byde-zadejstvan-do-kraja-na-sedmicata-news_599391.html

Във вторник премиерът на Великобритания Тереза Мей направи кратко обръщение към долната камара на парламента, в което съобщи, че процедурата по член 50 от Лисабонския договор за излизане на страната от Европейския съюз, няма да бъде задействана тази седмица. Това предава Deu

Македония разследва Зоран Заев за корупция

http://offnews.bg/news/n_1/n_649865.html

Лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/, който спечели последните парламентарни изборе в страна, Зоран Заев е разследван за криминално престъпление, предава БГНЕС. Обвинението му е повдигнато от Специализираната прокуратура за борба с организираната престъпност и се отнася за периода, в който Заев е бил кмет на Струмица. Той е обвинен в ощетяване на общината с 1 029 549 милиона денари. Лидерът на СДСМ вече има обвинение за работата си като градоначалник на Струмица. Той е заподозрян в злоупотреба със служебно положение, след като камера е заснела как иска подкуп от 200 000 евро за изграждане на църква в общината. Социалдемократическия съюз на Македония събра множество негативи и стана причина за протести в страната заради т. нар. "Албанска платформа", която предвижда промяна в Конституцията, държавните символи и въвеждането на албанския като втори официален език в съседката ни. Хиляди граждани излязоха по улиците на съседката ни в знак на недоволство срещу съставянето на коалицията на Социалдемократическия съюз на Македония и албанските партии в страната, които предвиждат промяната.  Преди близо седмица премиерът на Република Македония призова за провеждане на нови предсрочни парламентарни избори. В началото на месеца македонският президент Георге Иванов отказа да връчи мандат за съставяне на правителство на спечелилата изборите Социалдемократическия съюз с председател Зоран Заев. В свое обръщение Иванов казва, че няма да връчи мандат за съставяне на правителство на партии, които нарушават единството на страната. Според него след проведените избори на 11 декември избори чужда държава, визирайки Албания, и нейният премиер директно са се намесели във вътрешните работи на страната, чиято цел е да постави Македония като заложник на Албания.

Премахването на "Обамакеър" в САЩ ще съкрати с 14 млн. здравноосигурените американци

http://econ.bg/Новини/Премахването-на-Обамакеър-в-САЩ-ще-съкрати-с-14-млн-здравноосигурените-американци_l.a_i.738967_at.1.html

Проектът на републиканската администрация за здравна реформа ще доведе до намаляване с 14 млн. души броят на здравноосигурените американци през 2018...

Германия готви закон и солени глоби срещу клевети и фалшиви новини по интернет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6112584

Германия готви закон и солени глоби срещу клевети и фалшиви новини по интернетГермания започна днес кампания срещу публикуването на подстрекателски материали и клевети по интернет, заплашвайки с глоби до 50 млн. евро компании като Фейсбук и Туитър за това, че не вземат мерки, предаде ДПА, цитирана от БТА. "Трябва да засилим натиска върху социалните мрежи, така че компаниите да започнат да се отнасят по-сериозно към своята

Археолози извадиха хилядолетни статуи от кална яма в Кайро

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/03/14/2934812_arheolozi_izvadiha_hiliadoletni_statui_ot_kalna_iama_v/?ref=rss


Фрагменти от осемметрова статуя, вероятно изобразяваща фараона Рамзес II, както и друга в човешки ръст, бяха извадени от кална яма в едно от предградията на египетската столица Кайро, предаде "Ройтерс".

Откритието, обявено за едно от най-големите в последно време, е направено от немски и египетски археолози миналата седмица в близост до древния град Хелиополис, източен Кайро. Торсът на колоса, датиран отпреди около 3000 години, бе изваден вчера. Намерени са още части от главата....

Холандски депутат, противник на исляма, разпалва пламъци от обезопасеното си скривалище

http://www.mediapool.bg/holandski-deputat-protivnik-na-islyama-razpalva-plamatsi-ot-obezopasenoto-si-skrivalishte-news261315.html

Със своя крещящо бухнал перчем от изрусена коса и с яростната си антиислямска риторика, холандският политик Герт Вилдерс очевидно е човек, който няма нищо против да бъде в светлината на прожекторите. Въпреки това през последните десетина и повече години крайнодесният популист прекарва голяма част от времето си скрит в анонимни безопасни жилища или в солидно охраняваното крило на парламента. Вилдерс е денонощно под строга охрана и почти не си позволява да се покаже на улицата. За своите няколко предизборни появи преди вота на 15 март той се движеше с конвой от бронирани коли. "Това е тотална липса на свобода, бих го нарекъл аз", каза Вилдерс, който оглавява холандската Партия на свободата, в интервю за Асошиейтед прес неотдавна. Сложният охранителен апарат, който го обкръжава, е в отговор на смъртните заплахи срещу него от екстремисти, разгневени от неговата яростна критика срещу исляма. Вилдерс не слиза от заглавията и е обект на заклеймяване вече над 10 години заради антиислямската си риторика, при която сравняваше Корана с хитлеровата "Майн кампф" и призоваваше да бъдат обложени с данък жените, които се забулват. В същото време подкрепата за неговата партия расте на приливи и отливи, отразявайки "патриотичната вълна", както той се изразява, заливаща Европа. Макар че напоследък рейтингите й в допитванията спадат, Партията на свободата запазва шансовете си да стане една от най-големите партии в 150-членната долна камара на парламента. Често, също така, го сравняват с президента Доналд Тръмп заради политиката му и заради страстта му да комуникира чрез Туитър. Докато се разрастваха протестите и сблъсъците в Ротердам през изминалия уикенд заради решението на холандското правителство да предотврати посещенията на двама турски министри, Вилдерс сипеше от Туитър своите подстрекателски постове. "Вървете си и никога повече не се връщайте /.../ и си вземете всички турски фенове от Холандия, моля, бай-бай", писа той в един от своите туитове, докато турската министърка на семейните въпроси бе централна фигура в напрегнатата безизходица в турското консулство. В неговия кратък, едностраничен предизборен манифест, се говори малко за икономическата политика и се дават гръмки обещания за "деислямизация" на Холандия - страна със 17-милионно население, около 15 на сто от което са мюсюлмани. Вилдерс нарича исляма заплаха за западната демокрация и обещава да закрие всички джамии и да забрани Корана, ако дойде на власт. Но той отблъсква толкова голяма част от основния политически спектър, че дори и да спечели масовия вот, смята се, че няма да бъда в състояние да сформира управляваща коалиция в една страна, в която никоя партия никога не е управлявала сама. Много важно е, че премиерът Марк Рюте изключва всякакво сътрудничество (с партията на Вилдерс) след изборите. Анкетите сочат, че десноцентристката Народна партия на свобода и демокрация на Рюте има най-голяма подкрепа сред избирателите в дните, оставащи до изборите в сряда. Рюте отхвърля поляризиращата риторика на Вилдерс, но пази и лоши спомени от решението на Вилдерс, което фактически свали неговото първо правителство на малцинството през 2012 г. Тогава, след неколкоседмични преговори за пакет от строги икономии, Вилдерс, който бе обещал да подкрепи правителството, дисциплинирайки своите депутати при критични гласувания, не удържа думата си и предизвика нови избори. "Ние знаем, че те се скатават, когато стане напечено, че задълбочават проблемите, вместо да улесняват решението им", каза Рюте за Партията на свободата. Въпреки това посланието на Вилдерс намира широка подкрепа в една страна с дълга история на религиозна толерантност и лични свободи. Ненавистта на Вилдерс към исляма датира от времето, когато той все още може да се движи спокойно по света. На младини е живял в Израел, страна, която му се струва като демократичен оазис, заобиколен от репресивни режими в Близкия изток. След като работи за една холандска правителствена социална служба, Вилдерс се ориентира към политиката и се присъединява към партията, ръководена днес от Рюте. Но през 2004 г. я напуска, защото е против приемане на Турция в Европейския съюз. Две години по-късно той учредява Партията на свободата. Вилдерс изгражда своята партия по такъв начин, че де факто е единственият й член, което му позволява да държи под контрол нейните послания и нейните депутати. Той "управлява своето кралство като император", каза неотдавна брат му Пол Вилдерс в интервю за датската телевизия Ер Те Ел. "Който му противоречи, с него е свършено, дори и ако е член на семейството му", добави братът. Изключителните мерки за сигурност около него бяха въведени след като ислямски екстремист уби холандския създател на филми Тео ван Гог на улицата в Амстердам през ноември 2004 г. Вилдерс, който вече бе отявлен критик на исляма, бе скрит заедно с неговата съпруга Кристина в секретен свят от строго охранявани къщи поради опасенията, че той може да стане следващата жертва. Казва, че му липсват обичайните неща на всекидневието, които всеки обикновен човек прави - да отвориш пощенската си кутия, да се разхождаш свободно или да шофираш колата си. "Всичко това е невъзможно (за мене), винаги тегне заплахата, че някои хора могат да направят нещо", казва той. Тези обстоятелства обаче не са го накарали да си държи езика зад зъбите. През 2011 г. той бе оправдан по обвинение за разпалване на на омраза, но миналата година бе признат за виновен за обиди и подстрекателство към дискриминация спрямо мароканците. Сега той обжалва тази присъда. А само преди месец обвини "мароканската измет", по думите му, за уличната престъпност. По БТА.

Вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна с посланика на Румъния Йон Гъля

http://www.cross.bg/rymuniya-politika-iiotova-1537444.html

/КРОСС/ Предизвикателствата пред бъдещите председателства на България и Румъния на Съвета на ЕС обсъдиха на среща вицепрезидентът Илияна Йотова и посланикът на Румъния Йон Гъля. "България и Румъния ще председателстват Съвета в много сложни времена, в които ще се вземат важни решения за бъдещето на ЕС, заяви вицепрезидентът. Основните теми, по които ще се работи в този период, са обща политика за мигрантите и бежанците, Брекзит, социално-икономическа и външна политика, както и голямата тема за развитието на европейския проект", каза Илияна Йотова. "България е ключов партньор на Румъния и е много важно двете страни да имат добър и структуриран диалог по основните европейски въпроси", заяви посланик Йон Гъля. Брекзит е тема, която ще бъде важна в дневния ред и на двете председателства, нашата позиция за преговорите е за обединена и последователна политика, допълни дипломатът. Сред обсъжданите теми бе и тази за запазване правата на българските и румънските граждани, живеещи във Великобритания. „Сценариите, заложени в Бялата книга за бъдещето на Европа, задълбочават разделението, вместо да се противопоставят на двойните стандарти", заяви вицепрезидентът и посочи като пример Шенген. „В тези сценарии няма тази Европа, за която основателите мечтаеха, има обща финансова политика, но не и обща икономика", добави Илияна Йотова

Франсоа Фийон с официално обвинение за присвояване на държавни средства

http://www.mediapool.bg/fransoa-fiyon-s-ofitsialno-obvinenie-za-prisvoyavane-na-darzhavni-sredstva-news261314.html

На кандидата на десницата за президент на Франция Франсоа Фийон официално бяха повдигнати обвинения в рамките на разследването за фиктивни назначения на съпругата и децата му, предаде Франс прес. "Повдигането на обвинения стана тази сутрин. Явяването пред съда бе изтеглено за по-рано, за да премине в спокойна обстановка", съобщи адвокатът на Фийон Антонен Леви, цитиран от АФП. Първоначално се предвиждаше Фийон да се яви пред съдия-следователите утре, а не днес, припомня Ройтерс. Представители на прокуратурата потвърдиха информацията. Фийон е обвинен в злоупотреба с държавни средства, финансово облагодетелстване от злоупотреба с държавни средства, съучастничество в злоупотреба с държавни средства и подаване на декларация за имотно състояние с невярно съдържание. Фийон отрича да е нарушил закона и се зарича да продължи предизборната си кампания. Скандалът около кандидата на десноцентристката партия "Републиканците" Франсоа Фийон и съпругата му Пенелоп се разрази в края на януари след разобличителна публикация в седмичника "Канар аншене". Според изданието Пенелоп Фийон в продължение на години се е водела парламентарен помощник на мъжа си и е получавала съответното заплащане, обаче "не е извършила никаква конкретна работа". Според вестника тя е получила общо около 900 000 евро. По информация на изданието по време на работата си като сенатор Франсоа Фийон от 2005 до 2007 г. е наел собствените си деца за свои сътрудници. Те са получили общо 84 000 евро за този период, твърди "Канар аншене". Президентските избори във Франция ще протекат в два тура на 23 април и 7 май. Към момента Фийон заема трето място в проучванията на избирателните нагласи, което означава, че на втори тур отиват центристът и бивш министър на икономиката Еманюел Макрон и лидерката на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен. Нови медийни разкрития, свързани с децата на Фийон Двете деца на кандидата-президента на френската десница Франсоа Фийон, наети от него, според критиците фиктивно, за парламентарни помощници в периода 2005-2007 г., са му дали част от парите, твърди във вторник вестник "Паризиен", цитиран от Франс прес. Например, дъщеря му Мари е получила чисто 46 000 евро между октомври 2005 г. и декември 2006 г. Около 33 000 от тях са били преведени по обща сметка на нейните родители. Адвокатът на Мари Кирил Бугарчев потвърди тези суми. Клиентката ми плати по този начин за своята сватба от средата на 2006 г., тъй като на практика върна парите, дадени й предварително от нейните родители, обясни той. Адвокатът подчерта, че дъщерята на Фийон "може да прави каквото си поиска с парите, които е спечелила", при това оправдано, като юрист. Самата тя е казала спонтанно за тези пари на следователите, които са я разпитали на 9 февруари, обърна внимание Бугарчев. "Паризиен" твърди още, че синът на Фийон Шарл е работил като парламентарен помощник между януари и юни 2007 г. срещу 4846 евро брутно възнаграждение. Той е превеждал месечно на родителите си около 30 процента от нетната си заплата. Адвокатът на Фийон Антонен Леви обясни пред "Паризиен", че Шарл Фийон е върнал на родителите си пари, които те са му дали за наем и като джобни.

Метъл турне отървава Варна от отпадъците

http://www.moreto.net/novini.php?n=346348

"Метъл турне 2", в което музиканти в тежкия стил изнасят яки концерти, а след това чистят с публиката и доброволци обществени места, стартира от Варна, научи Moreto.net. За първа спирка от националното си турне, група GRIMAZE е избрала именно морската столица.

Воислав Шешел: Русия се връща на Балканите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6112597

Воислав Шешел: Русия се връща на БалканитеКандидатът за президент на Сърбия от Сръбската радикална партия Воислав Шешел заяви днес по време на обиколка в Южна Сърбия, че "Русия се връща на Балканите и никой не може да спре този процес", предаде Танюг, цитиран от БТА. В разговор с граждани Шешел направи оценката, че животът в Сърбия е станал непоносим и няма перспектива и надежда нещо да

Гъските "изяли" субсидиите за агроекология

http://www.dnevnik.bg/evropa/zemedelie/2017/03/14/2934862_guskite_iziali_subsidiite_za_agroekologiia/?ref=rss


Парите за биоземеделие и агроекология от Програмата за развитие на селските райони до 2020 г. са похарчени за две години вместо за седем, съобщи днес на пресконференция служебният министър Христо Бозуков и обобщи: "Иначе казано, гъските изядоха субсидиите".

Причината е, че най-много средства - близо 42% или общо 65 млн. лв. по мярка 10 "Агроекология и климат", са отделени за опазване на защитени видове птици, между които белочелата гъска. Така на практика са давани допълнителни...

Осъдиха митничар за даване на подкуп

http://offnews.bg/news/n_1/n_649864.html

Една година затвор условно получи митнически инспектор в Бургас, опитал се да подкупи шефa на Комисията за защита на потребителите в морския град. Случаят се разиграва през юли 2015 г. Марица Галева се опитала да даде на Николай Стойков, директор на регионалната дирекция на КЗП 500 лв, за да не издаде наказателно постановление на заведение, което се стопанисвало от майка й. През същия месец, на 15 юли, инспектор на институцията проверил заведeние на плажа на къмпинг „Китен“ и установил, че то работи без категоризация. Собственичката трябвало да се яви в офиса на комисията, за да предостави документи, които да удостоверят категорията. Тя, обаче, отишла на 23 юли с дъщеря си – Марица, която работи като митнически инспектор. Именно в качеството си на такъв, тя посочила, че е „ държавен служител и знае как стават нещата “. Марица се държала арогантно със служителя на КЗП, посочват от прокуратурата, питала дали няма начин да не се съставя акт на фирмата. Такъв, все пак, бил съставен, но митничарката настоявала да се срещне и с началника на бургаския офис на комисията. Междувременно, от КЗП изготвили предложение заведението да бъде затворено. Подсъдимата отишла в комисията отново на следващия ден и продължила да настоява пред Николай Стойков да „ оправят нещата “. Митничарката уточнила, че „ при нас в митницата стават нещата много лесно “. След като видяла, че шефът на КЗП не поддава, му подхвърлила на бюрото кутия от цигари и избягала от офиса му. В кутията имало 25 банкноти от по 20 лв. Окръжният съд в Бургас призна Марица Галева за виновна и я осъди на една година „условно“, с три години изпитателен срок. Тя ще трябва да плати и 1000 лв. глоба. Присъдата може да бъде обжалвана пред Апелативния съд в Бургас.

Дончева: Не е достатъчно да повтаряме "България над всичко", това ще стане с действия

http://www.mediapool.bg/doncheva-ne-e-dostatachno-da-povtaryame-bulgaria-nad-vsichko-tova-shte-stane-s-deistviya-news261313.html

"Сигурно си спомняте как във филма "Love actually" един нещастно влюбен младеж отиде при Киира Найтли, за да ѝ се признае в любов с едни малки картони, на които беше написал своите послания. Така че и аз съм написал няколко неща по подобен начин, които искам да представя, за да спестя време, а и да не пропускаме – написаното остава". Така режисьорът Борис Панкин започна представянето на програмата в областта на културата на коалиция АБВ-Движение 21 във вторник. "Една политическа сила обеща във всяко училище да направи физкултурен салон. Аз предлагам да освободят полета на мисълта си и да обещаят във всеки дом физкултурен салон. Ние по-скоро ще се съсредоточим в областта образование и култура и затова първата ни кауза е: образованието – национална доктрина", каза режисьорът, след което показа пред публиката картон с написан предизборен ангажимент, че образованието и културата ще са едно цяло в политиката на коалицията. Културата трябва да бъде национална политика, изцяло финансирана от държавата, продължи Панкин и представи и виждането на АБВ-Д21, че бюджетът за култура трябва да бъде увеличен в пъти. Коалицията се обявява в подкрепа на читалищата - "най-малките дворци на културата". Панкин подчерта, че е необходимо въвеждането на задължителни, но свободноизбираеми занимания по изкуства, изцяло финансирани от държавата и ръководени от професионалисти в музикалните и сценични изкуства. По думите му е необходим и нов закон за развитие, подкрепа и защита на културата. "Не е достатъчно само да повтаряме, че България е над всичко. Над всичко ще я направят действия, които да доведат до повдигане на българския национален дух и до мобилизация на нацията, която да се справи с проблемите", заяви лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева, която е водач на листите на коалицията в 24-ти МИР София и 3-ти МИР Варна. Тя допълни, че едно от предложенията на коалицията е да бъде въведена квота за българска музика в българския ефир чрез промени в Закона за радиото и телевизията. Трябва да бъдат създадени и специални програми за издаване на български музиканти, оставили трайни следи в музикалната ни история. Коалиция "АБВ - Движение 21" дава на хората на културата инструмент сами да поставят и решават своите проблеми", обясни Дончева. След което отбеляза, че сред кандидатите за народни представители на коалицията са изявени културни дейци като режисьорите Борис Панкин и Димо Дешев, оперната прима Татяна Спиридонова, преподавателите в НАТФИЗ проф. Диляна Мичева и проф. Румен Рачев и др. Те взеха участие в дискусията, която бе открита с изпълнения на Татяна Спиридонова и студенти от НАТФИЗ. Дончева говори и за планиране на местата в сферата на изкуството. "Не само на местата, където хората участ, а и на местата, където трябва да работят", обясни тя. "Да завършат хората НАТФИЗ, за да станат таксиметрови шофьори и сервитьори, ми се струва една гавра с културата и хабене на пари ей така", каза тя и заключи: "Всичко това означава – ангажимент на министерството, независимо дали желае или не". Дончева открои и друг сериозен ангажимент на държавата - работата по паметниците на културата. "Палежът на тютюневите складове в Пловдив е срамен епизод за нацията. Институтът за паметниците на културата продължава да заема пасивната роля на регистратор на искания, които може да бъдат бавени с години", смята тя. Според нея Министерството на културата трябва да се ангажира с планиране и визия за такива сгради. Дончева коментира, че те могат да бъдат използвани като арт пространства, без това да бъде непосилно за артистите и посочи като пример старото пристанище във Варна и сгради около Централната железопътна гара в София. Средствата за култура и изкуство трябва да се увеличат в пъти, както и да нарасне броят на държавните културни институти в областта на сценичните изкуства. Необходимо е да се промени системата "парите следват зрителя", като се разделят средствата за заплати от тези за материална база и за дейности. Трябва да започне и реалното изпълнение на §32 от Закона за хазарта за превеждане на целева субсидия за Национален фонд "Култура" от държавните такси за хазартни игри, настоя още лидерът на "Движение 21". Проф. Любомир Халачев, режисьор и бивш ректор на НАТФИЗ, заяви, че в листите на коалиция "АБВ - Движение 21" има хора, които са предани на това, което правят и затова гарантира, че те ще изпълняват поетите ангажименти. Според него средствата за култура трябва да са 1% от БВП и ако в края на годината този бюджет не бъде одобрен, депутатите от комисията по култура в Народното събрание трябва ясно да кажат защо не се е случило и кой е бил против. В края на дискусията Татяна Дончева разказа, че преди старта на предизборната кампания коалицията имала идея за мото, която обаче не била избрана. "Каквото посееш...", това мислихме да пише на билбордовете, аз много го харесах, защото мисля, че този път трябва след сеитбата резултатите да бъдат задоволителни", допълни тя. *Предизборна кампания 2017. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление

Министърът на туризма се срещна с посланика на Румъния в България

https://www.actualno.com/business/ministyryt-na-turizma-se-sreshtna-s-poslanika-na-rumynija-v-bylgarija-news_599386.html

Министърът на туризма Стела Балтова проведе работна среща с посланика на Румъния у нас Н. Пр. Йон Гъля. Двамата обсъдиха значителния ръст на туристите между двете страни. Те се обединиха около мнението, че е необходимо да се продължат и поддържат активните контакти на държа

До 8000 евро към заплатата на родни учени, работещи по програма „Хоризонт 2020“

//dariknews.bg/novini/bylgariia/do-8000-evro-kym-zaplatata-na-rodni-ucheni-raboteshti-po-programa-horizont-2020-2010083

Българските учени, които работят по проекти по програмата за научни изследвания и иновации на Европейския съюз „Хоризонт 2020“, ще могат да получават до 8000 евро към годишните си заплати. Това предвиждат нови правила на Европейска

Пожарникар предизвика верижна катастрофа в столицата и опита да избяга

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pozharnikar-predizvika-verizhna-katastrofa-v-stolicata-i-opita-da-izbiaga-2009873

Служител на МВР предизвика верижна катастрофа в столицата, след което се опита да избяга. Пътният инцидент станал снощи около 20:00 ч. в района на кръстовището на булевардите "Никола Мушанов" и "Възкресение" в кв. "Красна поляна". От МВР потвърдиха за Дарик, че въпросният с

Манол Генов поднесе цветя на паметната плоча във военното поделението в Асеновград

http://www.cross.bg/manol-podelenieto-povod-1537443.html

/КРОСС/ Във военното поделение в Асеновград започнаха двудневните чествания по повод Деня на ракетните войски и българската артилерия. По този повод кандидатът за народен представител Манол Генов поднесе цветя пред паметната плоча в поделението на загиналите войни от Трети планински артилерийски полк, базиран в някогашната Станимака. Празникът започна с награждаване на отличили се военнослужещи и цивилни служители от командира на Четвърти артилерийски полк полковник Лъчезар Мишев. Свещеници от Асеновградска духовна околия отслужиха празничен молебен пред параклиса на поделението „Св. Георги Победоносец". Архиерейският наместник отец Йордан изрази на всеослушание радостта си от обединението на църква и военни като два стълба на българската духовност и независимост. Манол Генов поздрави командира на Четвърти артилерийски полк и по повод 89-та годишнина от създаването му с думите: „Приемете моите поздравления по случай вашия професионален празник. Смятам, че сухопътните войски са тези, които проявяват най-голяма смелост и решителност при изпълнение на военните си задължения, изправени очи в очи с врага. А в мирни времена сте гарант за сигурността, суверенитета и независимостта на страната."    

Лифт картите на Банско поевтиняват с 20% от утре

http://offnews.bg/news/n_1/n_649863.html

Ски център Банско пуска нова атракция за туристите. Това е панорамно издигане с въздушен балон, което ще се случва на Бъндеришка поляна, Шилигарника и на начална станция на лифта. Атракцията ще бъде безплатна за туристите и ще състои в периода 16-19 март 2017 г. през деня. Предвидена е и вечерна фиеста с осветяване на балона на 17 и 18 март 2017 г. в 19.30 ч. Провеждането на събитието зависи от метереологичните условия. От утре ски център Банско намалява цената на дневната лифт карта с 20%. Понижението ще важи за всички лифт карти.

Не се очаква намаление на цената на горивата

http://econ.bg/Новини/Не-се-очаква-намаление-на-цената-на-горивата_l.a_i.738966_at.1.html

От днес бензинът по големите вериги у нас струва 2,15 лв., а дизелът 2,14 лв. Поскъпването е с две стотинки на литър. Енергийният експерт Христо...

Най-шокиращото нещо за Тръмп до момента е колко е скучна политиката му

https://www.actualno.com/analysis/naj-shokirashtoto-neshto-za-trymp-do-momenta-e-kolko-e-skuchna-politikata-mu-news_599381.html

Вместо да преобърне света с краката на гора, президентът на САЩ Доналд Тръмп може би няма да направи много повече от запазването на либералния ред, който се е появи след Втората световна война. Това ще шокира тези, които очакваха от новия президент на шокира света. Техните п

Официално повдигнаха обвинение на Франсоа Фийон за присвояване на държавни средства

https://www.24chasa.bg/novini/article/6112562

Официално повдигнаха обвинение на Франсоа Фийон за присвояване на държавни средстваНа кандидата на десницата за президент на Франция Франсоа Фийон официално бяха повдигнати обвинения в рамките на разследването за фиктивни назначения на съпругата и децата му, предаде Франс прес, цитирана от БТА. "Повдигането на обвинения стана тази сутрин. Явяването пред съда бе изтеглено за по-рано, за да премине в спокойна обстановка",

Реджеп Ердоган отправи нови заплахи към Холандия

http://www.cross.bg/holandiya-erdogan-redzhep-1537441.html

/КРОСС/ Президентът на Турция Реджеп Ердоган отправи нови заплахи към Холандия. По думите му съществува поле за налагане на нови санкции срещу Хага. В своя реч Ердоган заяви: Познаваме холандците от клането в Сребреница. Знаем колко покварен е техният характер от това как те убиха 8000 босненски мъже. Ердоган посочва събитията през юли 1995 година, когато босненският анклав е под защитата на холандски миротворци от ООН. Премиерът на Холандия Марк Рюте определи като отвратителна фалшификация на историята думите на турския президент Реджеп Ердоган, предаде АФП: Той продължава да изостря ситуацията, посочи Рюте. Холандският премиер определи санкциите, наложени от Анкара на страната му, като не твърде лоши, но ги оцени като неподходящи, тъй като неговата страна има повече причини да бъде ядосана. Дипломатическият скандал между Турция и Холандия избухна, след като Холандия забрани на турски министри да агитират на нейна територия във връзка с предстоящия в Турция референдум за президентска република.    

Скарлет Йохансон безмилостно се подигра с Иванка Тръмп (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_649855.html

Скарлет Йохансон безмилостно се подигра с Иванка Тръмп във фалшива реклама на парфюм, предава "Индипендънт". Клипът е озаглавен "Съучастници" и в него Йохансон влиза в кожата на дъщерята на президента на САЩ. Докато се разхожда сред гостите на изискано събитие, глас зад кадър казва: "Тя е красива. Тя е могъща. Тя е… съучастник.“ Текстът на рекламата продължава: „Тя е феминистка, адвокат, защитник на жените, но… по какъв начин?“ и заключава: „Съучастник“: Парфюм за жената, която може да спре всичко това, но няма да го направи“. Това е очевидна препратка към скандала, който се разви около Доналд Тръмп преди избирането му за президент. Тогава три жени се оплакаха от сексуално посегателство и също така изтече запис, в който се чува как Тръмп разказва, че е опипвал и съблазнявал омъжена жена. Той посочи още, че хубавите жени го привличат като магнит и започва веднага да ги целува, а когато човек е звезда, жените го оставят да прави каквото си иска. В момента Иванка Тръмп е заместник на Първата дама на САЩ - Мелания Тръмп, и се появява рамо до рамо с баща си на множество събития. Вижте фалшивата реклама в следващото видео:

Мъж с огнестрелна рана в главата е приет в УМБАЛ "Св. Анна"

https://www.actualno.com/crime/myj-s-ognestrelna-rana-v-glavata-e-priet-v-umbal-sv-anna-news_599385.html

В СО на УМБАЛ "Св. Анна" - София АД беше докаран 40 годишен пациент, с огнестрелна рана в главата, съобщиха от здравното заведение. Състоянието му е много тежко. По предварителна информация вероятно става дума за опит за самоубийство. Oчаквайте подробности!

Акция на ГДБОП и митниците в русенска рафинерия за нелегално гориво

http://www.mediapool.bg/aktsiya-na-gdbop-i-mitnitsite-v-rusenska-rafineriya-za-nelegalno-gorivo-news261312.html

ГДБОП и агенция "Митници" провеждат във вторник специализирана акция срещу производството на нелегално гориво в Русе, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя уточни, че разследването по случая е за данъчни престъпления, но не даде повече подробности. Според информация на БНР антимафиотите са нахлули в една от големите рафинерии в Русе. Разпитани са петима души, засега не се съобщава за задържани. Край Русе предприятия за производство на гориво имат компаниите "Полисан" и "Булмаркет". "Полисан" има мощности на територията на бившия Комбинат за тежко машиностроене, разположен над Свободната безмитна зона. "Булмаркет" произвежда биодизел в близкото до Русе село Сливо поле

Цветанов ще посети област Бургас на 15 март

https://www.24chasa.bg/novini/article/6112556

Цветанов ще посети област Бургас на 15 март Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов ще посети област Бургас на 15 март, сряда, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Той ще бъде придружаван от областния координатор на ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев. В 10:00 часа Цветанов ще се срещне с превозвачи на туристически корабчета и рибари в Несебър.

Родители ограбиха и изхвърлиха на улицата олимпийска медалистка

http://offnews.bg/news/n_1/n_649862.html

Потресаващо отношение от страна на родителите си е получила руската гимнастичка Анастасия Гришина, която спечели сребро в многобоя с отбора по спортна гимнастика на олимпийските игри в Лондон 2012. Родената през 1996 година Гришина е била буквално ограбена и изхвърлена на улицата с малко дете от своята родна майка, която е похарчила всичко спечелено в спортната й кариера. Настя спря с гимнастиката и в момента е студентка по журналистика, което й помогна да сподели страшната си история с по-широка аудитория. "Срамно, болно и обидно. Така се чувствам, след като собствената ми майка постъпи с мен както и чужд човек не би направил. Взе ми всичко, включително и колата, подарък от кмета на Москва за медала от олимпиадата. Буквално съм на улицата с малко дете на ръце", споделя Гришина пред "Комсомолская правда". От разказа й става ясно, че майка й се е разполагала с всичките доходи от спорта, а самата Анастасия й е имала пълно доверие. Майката е купувала имоти, но на свое име. Близо 20 милиона рубли обаче са потънали вдън земя. След като става майка тя и съпругът й са изгонени от семейния апартамент, тъй като бебето вдигало шум. "Толкова години тренирах, повредих си здравето, а нямам и копейка", оплаква се младата жена. Тя е писала писмо до президента Владимир Путин и кмета на Москва Сергей Собянин с молба за съдействие.

Видео: Другите новини

http://www.dnevnik.bg/video/novinite_na_bnt/2017/03/14/2934851_video_drugite_novini/?ref=rss




"Другите новини" е рубрика за уеб новини на БНТ.

Акцентите от новините днес:
- Бивша топлоцентрала до НДК става арт център.

- "Ендуранс" започва четвъртия си сезон с променени правила.- Международното жури на "София филм фест" на старт.- Първи концерт след намирането на откраднатата цигулка "Страдивариус".- Тайра Банкс ще води тв шоу.

Световен производител на сензори откри най-голямата си тестова лаборатория в София

http://www.mediapool.bg/svetoven-proizvoditel-na-senzori-otkri-nai-golyamata-si-testova-laboratoriya-v-sofiya-news261311.html

Един от водещите световни производители на сензори и системи за електрическа защита "Сенсата Технолоджис" откри най-голямата си високотехнологичната тестова лаборатория в София във вторник. Така върху площ от 6 000 кв. м. компанията ще тества в екстремални условия своята продукция, предлагана за клиентите й в автомобилния сектор и ще спомага за въвеждане на иновации. Инвестицията в тестовата лаборатория на компаният ав София е около 3 млн. долара. В нея вече работят над 100 висококвалифицирани инженери и техници в областта на тестовете за издръжливост, развойна дейност, анализ на брака и разработване на оборудване за технологиите на "Сенсата" за автомобилни сензори. "Нашите клиенти разчитат на "Сенсата" да доставя доказани сензорни технологии и решения за ключови приложения с безупречно качество и отговарящи на най-високите стандарти на индустрията - технологии, които спомагат за решаването на някои от най-сериозните проблеми, с които клиентите се сблъскват," каза Пол Чаула, старши вицепрезидент за Европа на компанията. Всеки разработен от нея автомобилен сензор преминава през над 200 функционални теста, преди да започне производството му. Тестовете симулират един цялостен тримесечен цикъл на работа в автомобила, а тези в София пресъздават някои от най-суровите условия, в които могат да попаднат продуктите за автомобил. Сензорите се тестват на температури от - 40 до + 1 200 градуса по Целзий. Други проверки са за защита срещу прах, срещу влага или т. нар. парно почистване, при който всеки сензор е изложен на водна пара под високо налягане с температура от 100 градуса по Целзий и налягане от до 100 бара. Други тестове са за химическа устойчивост, вибрационни тестове и електромагнитна съвместимост между сензора и превозното средство. В официалното откриване на дейността на лабораторията участва и кметът на София Йорданка Фандъкова. "София привлича 54% от инвестициите в цялата страна, по данни на Института за пазарна икономика. Чуждестранните инвеститори са компании от 77 държави", посочи столичният кмет по време на церемонията. Привличането на инвеститори се дължи на първо място на високообразовани професионалисти и добре подготвени млади хора, които работят в София, както и на развитието на публичната инфраструктура, каза Фандъкова. По думите й темпото на работа в общината са извели София на водещо място в страната и в международни класации. За последните 10 години София е класирана като европейската столица с най-голям ръст на БВП според изследване на Фондация "Блумбърг". София влезе в топ 30 на най-бързо развиващите се градове в класация от 300 града на "Джей Пи Морган Кейс" (JPMorgan Chase) през 2015 г. Тя поздрави "Сенсата Технолоджис", че е избрала София за инвестицията си във високотехнологична лаборатория и е предпочела българската столица за развойната дейност на компанията в областта на намаляване на вредните емисии и подобряване на безопасността на превозните средства. "Сенсата Технолоджис България" има бизнес център в София, където освен Тестовата лаборатория и механизация, се помещават отдел "Дизайн инженеринг", Център за споделени услуги и отдел "Обслужване на клиенти". В Пловдив компанията произвежда сензори за налягане, а в Ботевград – високотемпературни сензори за почти всички водещи световни автомобилни производители. Над 3 хиляди души работят в България за световния доставчик на сензори. "Сенсата" има заводи и бизнес центрове на три континента и разработва приложения в различни индустрии като автомобилостроене, самолетостроене, военна индустрия, тежкотоварни превозни средства, отопление и климатизация, информационни технологии, телекомуникации и морски приложения.

Повдигнаха обвинения на Франсоа Фийон заради скандала с фиктивната работа на жена му

https://www.actualno.com/europe/povdignaha-obvinenija-na-fransoa-fijon-zaradi-skandala-s-fiktivnata-rabota-na-jena-mu-news_599383.html

Бившият премиер на Франция и кандидат за президент на изборите през април Франсоа Фийон е официално привлечен като обвиняем по делото за източване на бюджетни средства чрез фиктивни назначения. Информацията е потвърдена от адвоката на Фийон пред AFP. Кандидат-президентът

Борисов: Ако аз можех да влияя на Герджиков, щях да спра чистката в държавата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6112553

Борисов: Ако аз можех да влияя на Герджиков, щях да спра чистката в държаватаА президента Радев щях да накарам да си вземе Елена Йончева обратно, написа Борисов във фейсбук Ако аз мога да влияя на служебния премиер Герджиков да уволни Гарелов, тогава мисля да му пиша да върне всички областни управители, назначени от редовно избрано правителство, които той уволни и замени с кадри на БСП,

КФН проверява Българската фондова борса заради съмнения за "SOFIX"

https://www.actualno.com/business/kfn-proverjava-bylgarskata-fondova-borsa-zaradi-symnenija-za-sofix-news_599377.html

Комисията за финансов надзор ще направи проверка на Българската фондова борса заради съмнения за грешка при изчисляването на най-важния борсов индекс "SOFIX", заявиха източници във финансовия регулатор. От Комисията за финансов надзор ще проверяват дали дружество "Еврохо

Испанската столица няма да пуска в центъра стари коли от 2025 г.

http://econ.bg/Новини/Испанската-столица-няма-да-пуска-в-центъра-стари-коли-от-2025-г-_l.a_i.738965_at.1.html

Кметът на Мадрид съобщи, че се въвеждат ограничения за достъпа на стари автомобили до центъра на града като част от борбата срещу замърсяването на...

КФН проверяфа Българската фондова борса заради съмнения за "SOFIX"

https://www.actualno.com/business/kfn-proverjafa-bylgarskata-fondova-borsa-zaradi-symnenija-za-sofix-news_599377.html

Комисията за финансов надзор ще направи проверка на Българската фондова борса заради съмнения за грешка при изчисляването на най-важния борсов индекс "SOFIX", заявиха източници във финансовия регулатор. От Комисията за финансов надзор ще проверяват дали дружество "Еврохо

Йотова и румънският й колега обсъдиха председателствата на България и Румъния на Съвета на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6112544

Йотова и румънският й колега обсъдиха  председателствата на България и Румъния на Съвета на ЕС Предизвикателствата пред бъдещите председателства на България и Румъния на Съвета на ЕС обсъдиха на среща вицепрезидентът Илияна Йотова и посланикът на Румъния Йон Гъля. България и Румъния ще председателстват Съвета в много сложни времена, в които ще се вземат важни решения за бъдещето на ЕС, заяви вицепрезидентът.

Гено Тонев: Казусът с Еврохолд е нелеп

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/geno-tonev-kazusyt-s-evrohold-e-nelep--235633/

Печеливши от цялата ситуация няма, коментира портфолио мениджърът в Юг Маркет Фонд Мениджмънт

Евродепутатите решиха: повече рециклиране и по-малко пилеене на храни

http://www.moreto.net/novini.php?n=346352

Европейският парламент реши да се рециклира повече, да се депонира по-малко боклук и да се пилеят по-малко храни. Според приетия проектозакон делът на отпадъците за рециклиране трябва да се повиши до 70% през 2030 г. от 44% днес.

Министрите Алексиев и Седларски обсъдиха нови жп връзки към индустриалните зони

http://www.cross.bg/novi-zoni-vruzki-1537433.html

/КРОСС/ Изграждането на нови жп връзки към индустриалните мощности, беше тема на среща между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев и министъра на икономиката Теодор Седларски. Идеята е заложена в петгодишна инвестиционна програма на Национална компания „Железопътна инфраструктура". В нея са предвидени близо 40 млн. лева за изграждане на нови индустриални коловози към производствените бази в страната. ЖП мрежата на България е проектирана и изградена при различни от сегашните социално-икономически условия, което налага тя да бъде актуализирана. По време на разговора, министър Христо Алексиев поиска съдействие от министър Теодор Седларски за популяризирането на концепцията сред бизнеса в България и в частност сред новоизградените индустриални зони. От страна на НКЖИ предстои да бъдат направени анализи за възвръщаемостта на инвестицията, както и оценка на обема от потенциалните товари. Изграждането на нови жп връзки към производствените зони ще доведе до икономически ползи както за железопътната инфраструктура и железопътните превозвачи, така и за бизнеса.    

СБ: Подобрения на пазара на труда могат да отключат потенциала на дигиталната среда в България

https://www.actualno.com/business/sb-podobrenija-na-pazara-na-truda-mogat-da-otkluchat-potenciala-na-digitalnata-sreda-v-bylgarija-news_599379.html

Страните-членки на Европейския съюз (ЕС) трябва да приложат политики за подпомагане на заетите лица да се възползват от новите работни места, създадени от интернет, ако искат да избегнат увеличаване на неравенството и социалното изключване в региона. Това се отбелязва в до

Кандидат-депутатът, разследван за смъртта на дете, няма да се оттегли, даде си имунитета

http://offnews.bg/news/n_1/n_649857.html

Днес прокуратурата поиска имунитета на кандидат-депутата от Реформаторския блок д-р Валентин Павлов, който е водач на листата на РБ в Перник затова, че срещу него е започнато досъдебно производство за смъртта на дете. Д-р Павлов даде пресконференция, в която обясни, че веднага след като е разбрал, че прокуратурата му иска имунитета, е подал заявление в ЦИК, с което се отказва от него. На въпрос на OFFNews обаче дали ще се оттегли от листите, докато тече срещу него досъдебно производство за немарливост при водена от него операция, която е предизвикала смъртта на 14-годишно момче, той отговори: "За какво". Д-р Павлов е дългогодишен стоматолог. Поводът за образуване на досъдебното производство е постъпила в СГП молба от бащата на починалото дете, в която се съобщава, че на 14 юни 2016 г., след стоматологична оперативна интервенция на 14-годишния му син в софийска стоматологична клиника, детето не е излязло от поставената му пълна упойка и след транспортирането му в болница „Пирогов“ е починало. Момчето е било оперирано от киста на зъба. По време на операцията детето вдига температура до близо 40 градуса. Обвиненията на прокуратурата са, че на детето не са били направени предварителни изследвания, както и че не е имало антидот в клиниката, който би спасил детето в подобна ситуация. Д-р Павлов днес обясни, че още изживява смъртта на детето и е направил всичко по силите си то да бъде спасено, но се е оказало, че момчето е имало рядко генетично заболяване, което не може предварително да бъде открито - малигнена хипертермия, което се е отворило след упойката. По думите му няма никакви изследвания, които могат да предвидят това заболяване. В обвинението на прокуратурата пише обаче, че в страничните ефекти на лекарството, с което е направена упойката на детето, пише, че се отключва именно това заболяване. Д-р Павлов отново е категоричен, че няма какви изследвания да бъдат направени, за да се открие това заболяване.  Той представи документи на Медицински одит, в които действително пише, че няма как подобно заболяване на да бъде предвидено и че неговият екип е направил всичко, което е било необходимо. Самият Петров твърди, че дори е викнал линейка за момчето от собствения си телефон и е бил до майка му постоянно. Факт е обаче, че обвиненията на прокуратурата се разминават с неговите, поради което Сотир Цацаров поиска неговия имунитет, а д-р Валентин Павлов е категоричен, че е направил всичко по силите си да спаси момчето при операцията и дава имунитета си.

Спецпрокуратурата извършва акция в русенска рафинерия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6112534

Спецпрокуратурата извършва акция в русенска рафинерияАктивни процесуално-следствени действия по разследване, наблюдавано и контролирано от Специализираната прокуратура, се осъществяват в русенска рафинерия. Това коментира за БТА говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. По думите й разследването засяга данъчни престъпления. Арнаудова заяви, че към този момент не може да даде повече

Ски център Банско пуска нова безплатна атракция за туристите

https://www.actualno.com/blagoevgrad/ski-centyr-bansko-puska-nova-bezplatna-atrakcija-za-turistite-news_599376.html

Ски център Банско пуска нова атракция за туристите. Това е панорамно издигане с въздушен балон, което ще се случва на Бъндеришка поляна, Шилигарника и на начална станция на лифта. Атракцията ще бъде безплатна за туристите и ще състои в периода 16-19 март 2017 г. през деня. Предви

Цветанов в Аврен: ГЕРБ подпомага развитието на всички населени места в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6112494

Цветанов в Аврен: ГЕРБ подпомага развитието на всички населени места в България ГЕРБ работи активно за подобряване на средата на живот във всяко населено място в страната. Стабилното правителство е решаващ фактор за постигане на добри икономически резултати, а те от своя страна, са важни за подпомагането на общините. Това каза председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.

Издирват шофьор, прегазил човек на АМ "Струма"

http://www.cross.bg/izdirvat-shofyor-pregazil-chovek-na-am-stryma-1537440.html

/КРОСС/ Издирва се извършител на пътно-транспортно произшествие със загинал на автомагистрала "Струма". Инцидентът се е случил в ранните часове на 13 март в района на с. Старо село, в посока София - Благоевград. Работи се по различни версии. Издирват се автомобили, участници в инцидента. От извършената аутопсия на трупа са установени множество прегазвания. Предстои разпознаване на пострадалото лице. По случая е образувано досъдебно производство, ръководено от Окръжна прокуратура - Перник. Продължават действията за установяване на извършителя на тежкото деяние.    

Тереза Мей: Brexit ще стане закон до няколко дни

http://www.investor.bg/evropa/334/a/tereza-mei-brexit-shte-stane-zakon-do-niakolko-dni-235652/

Очаква се кралицата да даде своето одобрение, което е последната стъпка преди активиране на член 50

Германия готви крупни глоби за социалните медии заради фалшиви новини

http://www.mediapool.bg/germaniya-gotvi-krupni-globi-za-sotsialnite-medii-zaradi-falshivi-novini-news261310.html

Германското правителство представи проектозакон, който предвижда глоби от милиони евро за разпалване на ненавист и разпространение на лъжливи новини в социалните медии. Администрацията на социалните медии ще бъде задължена да реагира оперативно на постъпващите жалби и в течение на 7 дни да премахва цялото незаконно съдържание. Ако даден постиинг е в явно нарушение на закона, той трябва да бъде отстраняван в течение на 24 часа. Неизпълнението на тези изисквания ще се наказва с глоба от 5 млн. евро за сътрудниците в социалните медии, отговорни за обработката на жалбите, и 50 млн. евро за компаниите предвижда законопроектът. Министърът на правосъдието на Германия Хайко Маас заяви, че социалните медии не правят достатъчно, за да пресекат подстрекателство, реч на омразата и клевети, публикувани от техни потребители. "Твърде малко престъпно съдържание се премахва и това не става достатъчно бързо", каза той пред журналисти във вторник. "Най-големият проблем е и си остава това, че социалните мрежи не взимат достатъчно сериозно оплакванията на своите собствени потребители", допълни министърът. Проектозаконът отразява нарастващите тревоги в Германия за потенциалното влияние на фалшиви новини и реч на омразата в хода на предизборната кампания в страната преди вота по-късно тази година. Притесненията са, че лъжи и подвеждащи съобщения в интернет – като измислената новина през миналата година, че папа Франциск е дал подкрепа за Доналд Тръмп – могат да повлияят на общественото мнение по същия начин, по който това стана на президентските избори в САЩ. Германската дигитална търговска асоциация Bitkom обаче призова за по-сдържан подход. Асоциацията посочи, че да се премахне постинг в рамките на 24 часа от платформа, на която дневно се качват над 1 милиард публикации, е напълно неприложимо от операционна гледна точка, а освен това създава "перманентен механизъм за цензура". Проектозконът е насочен предимно към речта на омразата, която експлодира в германскоезичния интернет от лятото на 2015 г., когато канцлерът Ангела Меркел отвори границите за стотици хиляди бежанци, бягащи от граждански войни и мизерия в Близкия Изток и Северна Африка. Министър Маас каза, че законът също така насочен срещу фалшивите новини, особено такива, които са потенциално клеветнически или дискриминационни. Не се предвиждат наказателни санкции спрямо измамни или измислени новини. В отговор на нарастващите тревоги в Европа, по-рано т.г. Facebook започна да тества в Германия своя филтър за фалшиви новини. Ако бъде приет, законът ще задължи социалните медии да предложат на потребителите си "лесно различими, незабавно достъпни и винаги налични процедури за регистриране на оплаквания от криминално съдържание. Освен това ще бъдат задължени да проверяват всички оплаквания и да премахват или блокират всяко съдържание, което явно е престъпно, за 24 часа. Съдържание, за което се установи след проверката, че е престъпно, ще бъде заличено или блокирано за 7 дни. Във всеки случай потребителят трябва да бъде информиран незабавно за което и да е решение. Хайко Маас каза, че законът също така ще задължи социалните медии да представят тримесечни отчети за това как се справят с жалбите – какво количество жалби са постъпили и как те са решили да реагират спрямо тях, както и данни за броя на служителите, ангажирани с този процес. Законът казва, че социалните медии, които не успеят да създадат ефективно управление на процедурите по обжалване, или които не премахват незабавно престъпно съдържание, извършват нарушение, което ще се наказва с глоби от над 50 млн. евро. В същото време хората, които са персонално отговорни да реагират на жалбите, са заплашени от глоби в размер над 5 млн. евро. Министърът каза, че според последното проучване на организацията за защита на младите хора Jugendschutz, социалните мрежи не правят достатъчно, за да се избавят от съдържание с престъпен характер. Така например Twitter премахва само 1% от престъпното съдържание, докладвано от потребителите, а Facebook – 39%. далеч по-добре се представя Google: 90 на сто от постингите, докладвани от потребителите, са свалени от Youtube. Така че е ясно: ние трябва да засилим натиска върху социалните медии, заключи Хайко Маас. Предвидените в германския закон мерки са най-драконовските мерки, предлагани от европейска държава.

45% ръст на пътниците на летище София през февруари

http://offnews.bg/news/n_1/n_649860.html

Пътниците, преминали през летище София през февруари са 456 212 или със 142 хиляди повече от същия период на 2016 г., обявиха от най-голямата ни аерогара. Увеличението на пътуващите по международни редовни линии е 48%, на чартърните полети – 30%, а вътрешните полети са нараснали с 29%. През февруари самолетодвиженията отбелязват ръст от 23%. Общият брой на кацащите и излитащи самолети е 4 184. Най-сериозно е увеличението на пътническите и товарните полети, изпълнявани от чуждестранни превозвачи, което възлиза на 70%. Обработените товарни и пощенски пратки през периода са 1 494 тона, което е с 9,6% по-малко от предходната година. Делът на превозеното карго с товарни самолети се е свил от 63% на 57% за сметка на по-големите обеми, превозени с пътнически самолети.

Теодор Седларски: Цялото ръководство на "София тех парк“ е сменено

http://econ.bg/Новини/Теодор-Седларски-Цялото-ръководство-на-София-тех-парк-е-сменено_l.a_i.738964_at.1.html

Цялото ръководство на "София тех парк“ е сменено, съобщи пред журналисти министърът на икономиката Теодор Седларски. Компанията е 100% държавна...

Събират пари за болно момиченце от Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=346356

Малката и слънчева Магдалена Росенова Димитрова от Варна е само на годинка и 10 месеца, но има тежката диагноза "Невробластом IV-ти стадий, злокачествено образование на надбъбречната жлеза с костно-мозъчни метастази". Тя е преминала през операция и редица манипулации, и продължава да се бори за живота си.

Продават US селище за $3,5 млн. (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6112406

Продават US селище
за $3,5 млн. (ВИДЕО)Градчето Тилър в щата Орегон се продава за 3,5 милиона долара, предаде Ройтерс. Собственик е семейна двойка, чието име не се споменава. Тилър се намира на 362 км южно от град Портланд и се разпростира на 1 кв. км. В селището има 6 жилищни постройки, но и сгради, които са били използвани за промишлени цели и търговия.

Не се очаква намаление на цената на горивата

https://www.actualno.com/society/ne-se-ochakva-namalenie-na-cenata-na-gorivata-news_599374.html

От днес бензинът по големите вериги у нас струва 2,15 лв., а дизелът 2,14 лв. Поскъпването е с две стотинки на литър. "Цената на петрола през последната седмица бележи лек спад. По отношение на цената на горивата нещата не стоят толкова елементарно така както борсовите цени на пе

Фийон с няколко обвинения по скандала с фиктивната работа на жена си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6112480

Фийон с няколко обвинения по скандала с фиктивната работа на жена сиФренският кандидат-президент Франсоа Фийон е получил няколко обвинения по скандала с „фиктивната работа“, включително за злоупотреба с публични средства, заяви във вторник неговият адвокат Антонин Леви за Франс прес, цитиран от Фокус". „Той беше обвинен тази сутрин. Заседанието беше изтеглено за по-рано, за да може да протече в спокойна атмосфера“,

Тръпка на Игуаин отряза Ювентус

http://offnews.bg/news/n_1/n_649849.html

Набралата популярност покрай флирта си с нападателя на Ювентус Гонсало Игуаин италианска фехтовачка Антонела Фиорделизи разочарова тифозите на "Старата госпожа" с признанието, че е фен на тима от Серия Б Салернитана. Това е родният град на 19-годишната специалистка на сабята и в избора й няма нищо необичайно, но със сигурност не се е харесал на феновете на "бианконерите". Фиорделизи нашумя, след като забърка в неприятности звездата на Ювентус. Тийнейджърката публикува разговор в една от социалните мрежи с аржентинския нападател.  По думите ѝ, те са си разменяли снимки в Инстаграм, когато футболистът ѝ поискал малко по-разголени фотоси и по-конкретно - на задните ѝ части. Тогава тя го нарече "болен" и "извратен", но върна думите си назад, след като беше нападната от фенове на Юве и футболиста, които я обвиниха в лъжа. Малко по-късно тя сподели, че двамата просто са се шегували и целият тон на разговора им е бил такъв.  Публикация, споделена от Antonella Fiordelisi (@antonellafiordelisi) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST

Христо Иванов пита Цацаров за негови срещи в Турция за контрабандата на цигари

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/14/2934804_hristo_ivanov_pita_cacarov_za_negovi_sreshti_v_turciia/?ref=rss


Председателят на "Да, България!" Христо Иванов изпрати днес отворено писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, в което настоява за подробна информация за срещата му с главния прокурор на Турция Мехмет Акарджа и дали на нея са били съобщени данни за връзки на високопоставени български политици с контрабандни канали за цигари, съобщи пресцентърът на политическата формация. "Ако подобни зависимости наистина съществуват, това би повдигнало обосновани притеснения за уязвимостта на български...

От "облекчение" до "забрана на исляма" - реакциите по делата за мюсюлманските забрадки

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/14/2934810_ot_oblekchenie_do_zabrana_na_isliama_-_reakciite_po/?ref=rss


Решението на Европейския съд в Люксембург, според което работодателите имат право да забранят на служителите си да носят религиозни, политически и философски символи, предизвика разнопосочни реакции.

Макар да бе предизвикано от две дела на мюсюлманки, уволнени задето са покривали косите си, то се отнася до всякакви религии и политически позиции.

"Решението защитава светската природа на обществото и слага край на натиска на религиозните интереси... То е голямо облекчение не...

Зелето сред най-поскъпналите хранителни продукти през февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=346351

Цената на зелето през февруари се е покачила с 19.8%. Това е най-сериозният ръст сред хранителни продукти на пазара, става ясно от анализ за отчетния период на Националния статистически институт, научи Moreto.net. Индексът на потребителските цени за февруари 2017-та спрямо януари е 100.

Назначеният от Захариева шеф на затворите е освободена, не отговаря на изискванията

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/14/2934791_naznacheniiat_ot_zaharieva_shef_na_zatvorite_e/?ref=rss


Министърът на правосъдието Мария Павлова освободи от длъжност директорите на главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и на дирекция "Българско гражданство", съобщи пресцентърът на ведомството.

Със заповед на Павлова главен комисар Гергана Георгиева е освободена от заеманата от нея длъжност в дирекцията за изпълнение на наказанията заради несъвместимост с изискванията за назначаването й на длъжността. След промени в Закона за МВР, които засягат и Закона за изпълнение на наказанията...

Цигулка „Страдивариус”, открадната преди 37 г., се завърна сцената

http://www.cross.bg/totenberg-tzigylkata-zavurna-1537436.html

/КРОСС/ Цигулка „Страдивариус", открадната през 1980 г., се завърна на концертната сцена в Манхатън. На ценния и рядък музикален инструмент свири ученичка на покойния му собственик - поляка Роман Тотенберг. На концерта присъстваха трите дъщери на музиканта, които за първи път се насладиха на звука от цигулката на баща им. „Аз и сестрите ми сме развълнувани, че тази цигулка се завърна и можем да се насладим на прекрасния ѝ звук", отбеляза Джил Тотенберг - една от дъщерите на виртуоза. Цигулката е произведена в Италия през 1734 г. и в момента струва милиони долари. Самият Тотенберг я наричал „моя музикален партньор от 38 години". През 1980 г., докато музикантът приветства свои почитатели след концерт в Кеймбридж, Масачузетс, цигулката мистериозно изчезва от гримьорната му. Цигуларят обаче споделя, че знае кой е откраднал музикалния инструмент. Според него това е ученикът му Филип Джонсън, който думите на Тотенберг бил доста потаен и се държал странно. Доказателства за това така и не са събрани и Джонсън не получава наказание за кражбата. След смъртта му обаче бившата му съпруга, която наследява цигулката, я занася за специална експертиза. От нея става ясно, че именно това е откраднатият музикален инструмент и тя го предоставя на ФБР. Властите пък го връщат на семейството на Тотенберг през 2015 г. и той впоследствеие е реставриран

Евродепутатите гласуваха за повече рециклиране и по-малко изхвърляне на храна

http://www.dnevnik.bg/zelen/otpaduci_i_reciklirane/2017/03/14/2934789_evrodeputatite_glasuvaha_za_poveche_reciklirane_i/?ref=rss


До 70% трябва да се повиши делът на отпадъците за рециклиране в Европа през 2030 г. Това гласи одобреният във вторник проектозакон от европалрамента. Предстои парламентът да преговаря със Съвета на министрите. В момента този дял в Европа е 44%.

Евродепутатите искат и делът на депонирането на боклука да се ограничи сериозно – до 5%. Мотивът им е негативното му влияние върху околната среда. Хранителните отпадъци пък трябва да спаднат наполовина, или с 50%.

Данните за...

Евродепутатите гласуваха за повече рециклиране, по-малко депониране и изхвърляне на храна

http://www.dnevnik.bg/zelen/otpaduci_i_reciklirane/2017/03/14/2934789_evrodeputatite_glasuvaha_za_poveche_reciklirane/?ref=rss


До 70% трябва да се повиши делът на отпадъците за рециклиране в Европа през 2030 г. Това гласи одобреният във вторник проектозакон от европалрамента. Предстои парламентът да преговаря със Съвета на министрите. В момента този дял в Европа е 44%.

Евродепутатите искат и делът на депонирането на боклука да се ограничи сериозно – до 5%. Мотивът им е негативното му влияние върху околната среда. Хранителните отпадъци пък трябва да спаднат наполовина, или с 50%.

Данните за...

Криза на доверието, ли?! Не трябва да се играе с популизма

//dariknews.bg/regioni/burgas/kriza-na-doverieto-li-ne-triabva-da-se-igrae-s-populizma-2010079

Ще се заемем с реално изпълними задачи за облекчаване на бизнеса, а не с предизборни обещания, които реално не са в прамощията на депутатите, каза първият в листата на Реформаторите в Бургас

VenZy влиза в "София - Ден и Нощ"

//dariknews.bg/novini/liubopitno/venzy-vliza-v-sofiia-den-i-nosht-2010080

Зрителите на риалити сериала първи ще имат шанса да чуят новото парче на R‘n‘B звездата в епизода в четвъртък

Спецакция на ГДБОП в русенска фирма

//dariknews.bg/novini/bylgariia/specakciia-na-gdbop-v-rusenska-firma-2010081

Специализирана полицейска акция на ГДБОП се провежда в офисите на русенска фирма. По непотвърдена информация става дума за нелегално разпространение на горива.

Ще дават на прасетата съперник на Джокович

http://offnews.bg/news/n_1/n_649859.html

На жестоки атаки беше подложен британският тенисист Кайл Едмънд след загубата си от сърбина Новак Джокович в срещата от втория кръг на турнира в Индиън Уелс. 46-ият в света британец стана обект на заплахи и подигравки от страна на сънародниците си във Фейсбук. Един от потребителите отиде твърде далеч и написа, че "Едмънд трябва да бъде убит, нарязан на части и даден за храна на прасетата". Друг пък го обвини, че е страхливец, който никога няма да може да победи и уплаши големите имена на тениса. "Тъпанар, който цял живот ще си остане на нивото на Чаланджърите и няма да спечели нищо по време на жалкото си съществуване", пише друг фен на тениса. Бащата на тенисиста Стивън приема философски ставащото. "Свикнали сме. И да падне, и да бие - винаги го нападат", коментира бащата пред "Мирър".

Експерт прогнозира скорошен спад на Dow Jones с 30%

http://econ.bg/Новини/Експерт-прогнозира-скорошен-спад-на-Dow-Jones-с-30-_l.a_i.738963_at.1.html

Американският фондов индекс Dow Jones Industrial Average, в който влизат 30 големи компании от САЩ може да загуби около 6 хил. пункта, или 30% и да...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване