Инвалиди: Транспортът е най-социалната програма за хората с увреждания във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=346331

Най-социалната програма на общината е транспортът за инвалиди. Това заяви в сутрешния блок на тв „Черно море“ д-р Радко Радев, председател на Дружеството на инвалидите – Варна, и съпредседател на новосформирания Обществен съвет за социална интеграция и рехабилитация на хората с увреждания(ОССИРХУ).

Продължава бумът на морбили в Румъния, МЗ с мерки срещу епидемия у нас

http://offnews.bg/news/n_1/n_649822.html

Епидемията на морбили, по-известно като дребна шарка, продължава да се разпространява в Румъния. Според здравните власти до момента са регистрирани 3196 случая на болестта, а жертвите от заболяването са 17. Над 30 са случаите, в които заболяването е пренесено в Австрия, Унгария, Франция и Германия.  Здравните власти в Унгария поставиха преди дни под карантина цяла болница заради епидемия от морбили. Лечебното заведение се намира в град Мако, като се предполага, че заболяването е пренесено от съседна Румъния.  От Министерството на здравеопазването са категорични, че за момента няма заплаха от разпространение на морбили у нас, но се взимат превантивни мерки за предотвратяване на риска.  Всички общопрактикуващи лекари трябва да направят преглед на имунизационния статус на пациентите си на възраст от 13 месеца до 18 години, подлежащи на имунизация срещу морбили. Наложително е откритите неимунизирани да бъдат обхванати с една доза комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Вниманието на всички лекари, работещи в лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, трябва да бъде насочено към ранното откриване на признаците на морбили и бързи действия по изолация, диагностика и лечение. Според последния доклад на Европейския център за контрол на заболяванията, в страните от ЕС най-висока е заболеваемостта от морбили във възрастовата група до 1 година и в групата 1 – 4 години. 81% от всички заболели са неимунизирани, 8% са имунизирани с 1 доза, 4% са с данни за имунизация с 2 и повече дози, а 7% са с неизвестен имунизационен статус. Поради ненавършена имунизационна възраст, най-много неваксинирани деца (98%) има сред кърмачетата, които са особено уязвими към заболяването и са най-добре защитени от колективния имунитет при поне 95% имунизационен обхват с 2 дози морбилна ваксина, обявиха от здравното министрерство. Проблемът в Румъния идва от ниското имунизационно покритие, коментира пред БНР главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. "Всяка страна, в която имунизациите на населението паднат под 80 процента, е в риск от развитие или на отделни случаи, или на епидечмични взривове и епидемии от съответното заболяване. Това е факт за Румъния през последните няколко години и съвсем закономерно това беше последвано от морбилна епидемия", посочи той. Кунчев успокои, че децата в България, които са имунизирани с двете дози срещу морбили, са напълно предпазени, но предупреди, че морбили е много заразна болест и ако не сме имунизирани, рискът от заразяване е огромен. Обхватът на ваксинирането у нас е сравнително добър - в първия прием на ваксината на 13-месечна възраст са обхванати 92% от децата, а от реимунизация на 12 години - 88%. Покритието обаче трябва още да се вдигне, за да се гарантира безопасността на всички. Няма такъв известен случай в България човек да се е заразил с морбили въпреки ваксината, допълни Кунчев.

Нова Република води в анкетата ни, БСП и ГЕРБ почти равни след тях

http://offnews.bg/news/n_1/n_649838.html

"Нова Република" води във временните резултати на анкетата на OFFNews, в която ви питаме за кого ще гласувате на изборите на 26 март. Коалицията от партии води всички, като е събрала 18% одобрение или 3219 гласа от читателите ни. Плътно зад НР са БСП и ГЕРБ, които са с равни проценти в допитването до читателите ни със 17%. Все пак БСП има малък превез от няколко десетки гласа. Левите имат 3114 гласа, а ГЕРБ 3062. Общо в нашата анкета до момента е гласувано над 18 хил. пъти. "Да, България" е на 4-то място в допитването с 15% одобрение или близо 2500 гласа. Топ 5 на анкетата ни допълва формацията "Обединени патриоти", но тя е далеч зад първенците. 6% имат ВМРО, Атака и НФСБ или малко над 1100 гласа. Опцията "Не подкрепям никого" е зададена от 5% от далите своя глас. "Няма да гласувам" също е избор на такъв процент от читателите ни. Може да гласувате в нашата анкета тук под текста или в дясната част на сайта. Очакваме вашите коментари и мнения!

Бъди LIVE с Dnes.bg – Сизър Милан

http://www.dnes.bg/mish-mash/2017/03/14/bydi-live-s-dnes-bg-sizyr-milan.334815

Спечелете три двойни покани за шоуто на Говорещия с кучета на 23 март

Уволниха Гарелов като медиен съветник на служебното правителство

http://www.cross.bg/garelov-suvetnik-gerdzhikov-1537428.html

/КРОСС/ Иван Гарелов е бил уволнен като медиен съветник на служебното правителство. Това съобщи самият той за NOVA. „Говорих със служебния министър-председател Огнян Герджиков. Той устно ме уведоми, че съм уволнен като медиен съветник. Писмено все още не съм подписал нищо. Най-вероятно утре ще получа заповедта за уволнение", заяви Гарелов. „Мотивите за уволнението са, че съм ангажирал кабинета, защитавайки Елена Йончева в сутрешния блок. Само че аз я защитих като мой колега. Обяснено ми бе, че с изказването ми лично съм засегнал бившия министър-председател Бойко Борисов", обясни още Гарелов. От правителствената информационна служба съобщиха официално за уволнението на Гарелов. "Министър-председателят Огнян Герджиков освободи медийния си съветник Иван Гарелов. Причина е днешното му участие в телевизионно предаване и произтеклото от това нарушаване на правилото за неутралност на служебното правителство в предизборната кампания.   Премиерът Герджиков посочи, че е недопустимо член на политическия му кабинет да коментира и да взема страната на който и да било участник в предизборната кампания."  

Родният град на Карл Маркс прие там да бъде издигната негова статуя, изваяна в Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6112160

Родният град на Карл Маркс прие там да бъде издигната негова статуя, изваяна в КитайГерманският град Трир, родното място на Карл Маркс, реши да приеме там да бъде издигната статуя на родоначалника на комунизма, изваяна в Китай, във връзка с двувековния юбилей от рождението му, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Градската управа гласува с 42-7 и с 4 въздържали се за получаването на дарението.

Някои граждани на ЕС ще могат да работят в Молдова без разрешение за пребиваване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6112161

Някои граждани на ЕС ще могат да работят в Молдова без разрешение за пребиваванеВременно разрешение за пребиваване в Република Молдова вече не представлява задължително условие за работа по отношение на някои категории чужденци от страни-членки на Европейския съюз, съобщава онлайн изданието Moldova.org, цитирано от Фокус. От европейски бизнесмени, независими специалисти, лица, командировани в Молдова от европейски компании,

Три години от смъртта на Емил Шарков - министърът дойде на помена (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6112106

Три години от смъртта на Емил Шарков - министърът дойде на помена (Снимки)Две училища в Търново и Лясковец се поклониха пред паметта на командоса Емил Шарков, който загина на 14 март 2014 г. при окървавената акция на СОБТ в барикадирания дом на Петко Петков в Лясковец. В едното - Професионалната гимназия по електроника, Шарков е учил, а край другото - СУ "Максим Райкович" той бе убит,

Свалената президентка в Сеул се вдъхновявала от кралицата девственица Елизабет I

https://www.24chasa.bg/novini/article/6107402

Свалената президентка в Сеул се  вдъхновявала от кралицата девственица Елизабет IКорупционният скандал, довел до импийчмънта на Пак Гън Хе, започнал от бой за кученце “Аз съм омъжена за Република Корея. Нямам деца. Моето семейство са южнокорейците”, казваше първата жена - президент на Южна Корея, Пак Гън Хе. Заклета стара мома, тя признаваше, че се вдъхновява от английската кралица Елизабет Първа,

Сомалийски пирати се активизираха за пръв път от 5 години

http://offnews.bg/news/n_1/n_649830.html

Пирати отвлякоха нефтен танкер край бреговете на Сомалия, което е първият такъв инцидент с голям търговски кораб от пет години насам, предава "Гардиън", позовавайки се на сомалийските власти и експерти.  Корабът "Артис 13" е транспортирал гориво от съседно Джибути до столицата Могадишу, когато в понеделник към него се приближили две лодки. Екипажът сигнализирал, че в едната от тях има въоръжени мъже. На борда на танкера има екипаж от осем души, всички от Шри Ланка. По неизвестни сега причини корабът е спрял в северна Сомалия, в район, в който действат трафиканти на оръжия и свързаната с Ал Каида групировка Аш Шабаб. Местен разказва, че похитителите са рибари и бивши пирати, които търсели чуждестранен кораб, който да отвлекат.  Засега има противоречия относно това чия собственост е корабът и под какъв флаг плава той.   

Проф. Иво Христов: Светлината може да победи мрака

http://www.cross.bg/hristov-prof-obshtestvo-1537427.html

/КРОСС/ Истински фурор в града на тепетата предизвика новата книга на проф. д-р Иво Христов „Пред пепелището на нестаналото българско общество". Културен център Тракарт се оказа тесен за пловдивчани, дошли за премиерата в дъждовната вечер. Изданието беше изчерпано веднага, затова авторът обеща преиздаване още в следващата седмица. „Тази книга възникна спонтанно като продължение на статия със същото заглавие, която писах за вестник „Култура". Заглавието е художествена метафора, зад която стои битието, в което пребиваваме", сподели в началото проф. д-р Христов. Той постепенно доразвил статията до този текст. „Ако я прочетете, ще видите, че се ръководя от максимата на Антонио Грамши за песимизма на разума и оптимизма на волята, въпреки че ме определят за черноглед", посочи проф. Иво Христов. По думите му смисълът на тази максима е да се разделим с илюзиите, което не означава да не се борим. Спасението на човека е в собствените му ръце, той има избор дали да се спаси или не, този избор е фундаментът на Християнството. „Един от мотивите да напиша книгата е пасивността на българина и нежеланието да поема отговорността за собственото си битие. Тя разкрива структурните ограничения на нашата история и общество да бъдем свободни", допълни проф. Христов. Като втора причина за написването й той посочи характерната инфантилна черта на обществото да приема, че сложни въпроси се решават просто

Премиерът Огнян Герджиков освободи медийния си съветник Иван Гарелов

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Hij_tY3P5eg/

Министър-председателят Огнян Герджиков освободи медийния си съветник Иван Гарелов. Причина е днешното му участие в телевизионно предаване и произтеклото от това нарушаване на правилото за неутралност на служебното правителство в предизборната кампания, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът Герджиков посочи, че е недопустимо член на политическия му кабинет да коментира и да взема страната на който и да било участник в предизборната кампания.

Уволниха Гарелов заради защита на Елена Йончева

http://offnews.bg/news/n_1/n_649835.html

Иван Гарелов е бил уволнен като медиен съветник на служебното правителство. Това съобщи той за Нова тв. Говорих със служебния министър-председател Огнян Герджиков. Той устно ме уведоми, че съм уволнен като медиен съветник. Писмено все още не съм подписал нищо. Най-вероятно утре ще получа заповедта за уволнение”, заяви Гарелов. Мотивите са, че съм ангажирал кабинета, защитавайки Елена Йончева в сутрешния блок. Само че аз я защитих като мой колега. Обяснено ми бе, че с изказването ми лично съм засегнал бившия министър-председател Бойко Борисов”, обясни още Гарелов. По думите му още днес служебният министър-председател ще съобщи официално за уволнението.  "Борисов спомена Дянков. Дянков насочи вниманието към БНТ. БНТ е изключено и аз го знам. Договорите на Елена Йончева са за спонсорство и тя не получава пари оттам. Версията „Франция” вече е проиграна, защото навремето Московски се опита да обвини Елена по сходен начин за пътуване до Сомалия, но й се извини”, коментира в студиото на „Здравей, България” журналистът Иван Гарелов тази сутрин. 

Засилват контрола на автобусните превози в цялата страна

http://www.moreto.net/novini.php?n=346333

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев разпореди организирането на работна среща, за обсъждане на въпроси, свързани с автобусните превози. На срещата ще бъдат дискутирани изменения на Наредбата за условията и реда за утвърждаване на транспортни схеми и за осъществяване на обществени превози на пътници с автобуси.

Борисов отговори за уволнението на Гарелов

https://vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-otgovori-za-uvolnenieto-na-garelov-6066634

Ако мога да влияя на Герджиков да уволни Гарелов, тогава мисля да му пиша да върне всички областни управители, да върне уволнения от него главен секретар на МВР и да спре чистката, написа Борисов във "Фейсбук"

Шотландският референдум предизвика Уелс и Северна Ирландия също да искат независимост

http://www.cross.bg/yels-irlandiya-nezavisimost-1537426.html

/КРОСС/ Движенията за независимост в Уелс и Севрна Ирландия се възползват от ситуацията с искания от Никола Стърджън втори референдум в Шотландия за отделяне от Обединеното кралство. Те призовават британското правителство да обмисли техните искания за независимост, пише в. Индипендънт. Лидерът на националистическата партия "Плейд камру" Лийн Ууд твърди, че гласуването на независимост за шотландия „води към края на Обединеното кралство в този му формат" и заяви, че "в тази ситуация Уелс ще трябва да решава собственото си бъдеще". Изказването на Ууд идва след инициираната анкета за границите от Шин Фейн, която може да доведе до обединението на Ирландия. В отговор на речта на Никола Стърджънт, Ууд призова за "национален дебат, за да проучи всички опции, включително и тази на независим Уелс". Тя цитира Brexit като причина "решенията за Уелс да бъдат взети вътре в Уелс". В Белфаст, лидерите Шин Фейн е Мишел О'Нийл заявиха, че гласуване трябва да покаже дали Северна Ирландия трябва да остане част от Обединеното кралство. Те твърдят, че граничната анкета трябва да се проведе възможно най-скоро, като добавиха, че Brexit е "довел до неотложност" от обединение в Ирландия.    

Гарелов: Уволниха ме, засегнал съм Бойко Борисов

https://vesti.bg/bulgaria/politika/garelov-uvolniha-me-zasegnal-sym-bojko-borisov-6066634

„Мотивите са, че съм ангажирал кабинета, защитавайки Елена Йончева”, обясни журналистът

Цветан Цветанов се среща с поморийци в Градска галерия “Дечко Стоев”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/1T9EzelScgo/

cvetan_cvetanovПредседателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов ще посети област Бургас на 15.03.2017 г. /сряда/, придружаван от областния координатор на ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев.

Според програмата Цветан Цветанов ще бъде в Поморие от 18.00 часа и ще се срещне с членове и симпатизанти в Галерия „Дечко Стоев“, пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ №1.

На събитието ще присъстват водачът на листата на ГЕРБ-Бургас Ивелина Василева и кметът на Поморие Иван Алексиев.

Цвети Стоянова показа рентгенова снимка на гръбнака си

https://www.24chasa.bg/sport/article/6112138

Цвети Стоянова показа рентгенова снимка на гръбнака сиЦвети Стоянова напълно се е възстановила след инцидента, при който полетя от 6-ия етаж на блок в столичния квартал "Надежда". Това показва рентгеновата й снимка, публикувана в инстаграм профила ан Цвети. От фотоса става ясно, че по протежението на целия гръбнак Цвети има пластини и железа, които буквално са я изправили на крака.

Алберт Попов завърши осми в слалома на световното за младежи

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/14/2934678_albert_popov_zavurshi_osmi_v_slaloma_na_svetovnoto_za/?ref=rss


Българинът Алберт Попов завърши на осмо място в слалома от световното първенство по ски алпийски дисциплини за младежи в Швеция.

Попов преодоля трасето в Оре с общо време от двата манша 1:38,86 мин.

19-годишният състезател направи силен първи манш, след който беше трети с време 47,31 сек. Второто му преминаване по трасето обаче беше по-слабо и той не успя да задържи позиция за медал.

Същото се случи и вчера в гигантския слалом, когато Попов беше втори след...

Цветанов в Бяла: Да се противопоставим на популизма с номер 11 в бюлетината за ГЕРБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6112141

Цветанов в Бяла: Да се противопоставим на популизма с номер 11 в бюлетината за ГЕРБ Не подценявайте изборите на 26 март - нека всички да гласуваме за реалните решения за България с номер 11 в бюлетината, за да не позволим популизмът да победи. Това каза председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов пред жители на град Бяла, област Варна.

Българинът задлъжнява все повече, но просрочията намаляват

http://www.mediapool.bg/balgarinat-zadlazhnyava-vse-poveche-no-prosrochiyata-namalyavat-news261301.html

За две години средният дълг, поет от българина, е нараснал значително и през 2016 г. възлиза на 912 лв. Това е с 22 процента повече спрямо предходната година и почти двойно повече спрямо борча от 485 лв. през 2014 г., сочат данните на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ), обявени във вторник. Положително, че намаляват просрочията на дължимите плащания и хората се издължават по-редовно, но се вземат все по-големи суми назаем, а бързите и скъпи кредити увеличават дела си. Това се дължи на растящия оптимизъм в българите през последните две години, коментира Райна Миткова, председател на  колекторската организация, в която влизат 16 компании, събиращи просрочени плащания и заемащи дял от над 75% от пазара на необслужвани задължения. Подобрението в икономическата обстановка върна интереса на гражданите към тегленето на кредити и така станахме свидетели на ръст както в банковото, така и в небанковото кредитиране. Това от своя страна неминуемо води и до просрочия, които обаче в подобрени условия се управляват по-лесно, смята Миткова. Александер Грилихес, член на управата на организацията, коментира, че оптимизмът, позволил на някои потребители непремерена смелост и задлъжняване за по-сериозни суми, е причина за други хора да си позволят не само по-големи, но и повече на брой и недотам необходими разходи. Това е и една от причините за сериозния ръст на бързите кредити. Бързите заеми най-често за мобилни телефони, компютри и телевизори "На практика ниската финансова култура и като следствие неумението да преценим дали можем да си позволим определена покупка е причината за трудностите впоследствие да изплатим този тип задължения. Факт, който проличава от разпределението на стоките и услугите, за които потребителите обичайно пристъпват към “бърз” кредит. В началото на класацията виждаме заеми за изплащане на мобилни телефони, компютри и таблети, телевизори”, допълва Грилихес. Близо половината дълг, възложен за събиране на колекторските фирми, е по банкови заеми, а 30 процента от неплатени мобилни устройства и услуги към телекомите. 20 процента от просрочените и търсени вземания са по бързи кредити. Според данните на асоциацията, през 2016 г. се отчита допълнително подобрение в нивата на плащаемост. Намаляват хората, които не са погасили вноската по дълга си поради забавено възнаграждение от работодател, което е позитивен знак. В същото време на нейно място се забелязва друга причина за просрочие - забравена неплатена вноска. "Това също е добър знак, защото подобни просрочия се погасяват по-бързо и безпроблемно, тъй като потребителите не изпитват реални финансови затруднения”, казва Райна Миткова. Студените януари и февруари влошават плащанията В началото на 2017 г. асоциацията отчита известно влошаване на плащанията – около 10 на сто в сравнение с преди година, но се смята, че това е заради по-високите сметки за отопление, както и разходи за лекарства, свързани с по-студения сезон. Освен това редица сектори, силно обвързани с метеорологичните условия - като строителство, озеленяване, земеделие, са били буквално блокирани от ниските температури, съответно заетите в тях са останали с минимални доходи, което е довело до реални трудности да погасяват задълженията си. Очакванията на колекторските фирми са плащаемостта постепенно да се подобри с покачването на температурите. Най-честият длъжник е мъж под 30 години Без съществени изменения остава профилът на длъжника у нас. Най-често той е под 30-годишен. "Младите са с 20% по-лоши платци от средните за страната”, коментира Зорница Димитрова, член на АКАБГ. "Средностатистическият длъжник продължава да е от мъжки пол, все още предимно със средно образование и непостоянна работа. Оптимизмът, характеризирал 2016 г. обаче, води до своеобразно разширяване на профила в това отношение – наблюдаваме по-голям брой длъжници, които имат и висше образование, и постоянен трудов договор. Обичайно това е млад човек, който наскоро е започнал първата си постоянна работа и не е преценил правилно съотношението между приходите и разходите си”, обяснява Димитрова. По данните на АКАБГ, през 2016 г. най-голям брой "лоши” платци е имало в Стара Загора, Благоевград, като на трето място се нарежда логично и градът с най-много кредитополучатели – София. Най-съвестни през годината са били жителите на Враца и Русе. Зодия Близнаци е най-често срещаният длъжник през годината, а най-малко задлъжняват представителите на зодия Рак, сочи още разбивката на профила на длъжниците у нас. "Въпреки че българите задлъжняват за все по-значими суми, броят на хората, които не успяват да изплатят заемите си, видимо намалява през 2016 година, което се отразява и върху общия обем необслужени вземания за периода. При компаниите се запазват нивата на междуфирмена задлъжнялост, но възложените за събиране вземания нарастват с 66%. Това е показател за повишаващата се зрялост на пазара и за отговорността на компаниите да се справят с междуфирмената задлъжнялост”, казва Милена Виденова, зам.-председател на АКАБГ. Общият обем възложени вземания през годината намалява при индивидуалните потребители, посочват още от асоциацията. През 2016 г. той е 1.67 млрд. лева при 1.96 млрд. лева година по-рано, сочат данните на организацията. Спадът се дължи преди всичко на активната продажба на портфейли от страна на банките – още в първата половина на годината бяха продадени портфейли на стойност 3 пъти по-голяма от същия период през предходната година. Тези дългове вече не са собственост на банките, съответно не влизат в статистиката за възложени за обработка на колекторски агенции дългове. Двойно повече борчове предадени на колектори Статистиката на АКАБГ показва и рекордна продажба на дългове през 2016 година. През 2015 г. прехвърлените към колекторски компании необслужвани заеми са били за 456.7 млн. лева, докато година по-късно ръстът им е двоен – 900 млн. лева за изминалата календарна година. По-високата активност се отчита и в двете наблюдавани полугодия. На пазара на междуфирмена задлъжнялост се наблюдава нов значителен ръст в обемите на възложени вземания – с около 66%. Само през първото полугодие на 2016 г. стойността на възложените корпоративни заеми е равна на тази през цялата 2015 г., се посочва в данните на АКАБГ. По-съществен е ръстът във второто полугодие на 2016 г., сравнен с този период на 2015 г. Според Милена Виденова, зам.-председател на АКАБГ, "най-проблемните сектори остават търговията на едро, търговията на дребно, строителството и операциите с недвижими имоти – общо тези 4 сектора формират 50% от всички компании в затруднение“. Събирането на вземанията обаче продължава да върви бавно, а върху ситуацията оказват влияние и все още недостатъчно активните възможности за финансиране От Асоциацията на колекторските агенции не очакват съществени изменения и през 2017 г. "Банките ще останат основен възложител, но с намаляващи обеми дългове за събиране. Ще станем свидетели на нарастване на продадения дълг вследствие на нови ниши - обезпечени и корпоративни портфейли, т.е. вземания, които биха покачили обемите. На пазара могат да повлияят и външни фактори, както ниските температури в началото на годината, и да окажат негативно влияние върху плащаемостта", посочва организацията.

Гъската изяде субсидията - някои от схемите, с които се източва МЗХ

http://offnews.bg/news/n_1/n_649825.html

Гъската изяде субсидията - с тези думи служебният министър на земеделието и храните Христо Бозуков описа ситуацията в МЗХ и разказа някои от най-скандалните случаи, при които е крадено "като за последно". На пресконференция в сградата на министерството цялото ръководство на МЗХ и шефът на фонд "Земеделие" Живко Жиков направиха и отчет за свършеното до момента.  В началото Бозуков увери, че няма забавяне на плащанията и активният сезон за земеделците може да започне без проблем. Добрите новини обаче бяха дотук. Проверките след встъпването му в длъжност показали многото проблеми, например липсващата оценка на новата европейска програма за развитие на селските райони. При форсмажорни обстоятелства служебният министър обявил обществена поръчка за оценители. Проблемът ще бъде решен, но рискът от спиране на пари от ЕС остава, каза Бозуков. Липсват и средства по няколко мерки. Най-сериозни са щетите по мерките за агроекология и климат и биопроизводство. С решение от 1 март Бозуков спря новите заявление по мярка 11 за биоземеделие, защото няма пари. Оказало се, че те са похарчени за 2, вместо за 7 години и има дупка от около 90 милиона . Все пак всички стари заявления ще бъдат изпълнени, обеща министърът. От Мярка 10 за агроекология и климат над 40% от средствата или около 65 млн. лева са отишли за отглеждане на гъски. Предишното ръководство на МЗХ в лицето на Васил Грудев неведнъж е изразявал съмнения около тази мярка, разказвайки как при проверки за изпълнението на тази мярка всъщност гъски или други птици не е имало.  Дупката в Мярка 11 за био земеделие идва от това, че са изхарчени повече пари отколкото има самата програма. Вместо 203 млн. лева за целия период, вече са разпределени близо 380 млн. лева . "Търсим начини за рефинансиране и попълване на бюджетната дупка от други програми", каза Бозуков.  Още с стъпването си в длъжност, новият екип на МЗХ спря две обществени поръчки, свързани с изготвянето на договора за поземлените отношения. Едната поръчка е била за изготвяне на правен анализ, другата за същинското изготвяне на договора. Двете са били на обща стойност над 1 млн. лева .  Министър Бозуков риторично попита защо е била нужна такава обществена поръчка, след като министерството има правния капацитет , който може да изготви тази документация. По първата поръчка за анализа всичко е платено, а по втората е даден 20-процентов аванс, каза Бозуков. Любопитен факт, е че и двете поръчки са спечелени от една и съща кантора под съмнителни условия, продължи още агро министърът.  Смяната на ръководството на "Напоителни системи" също бе коментирана на днешната пресконференция. Бозуков тук също даде показно за лошите примери за управление на средства.  Първият от тях е, че само за 8 месеца задълженията на дружеството са се увеличили с 5 млн. лева. За няколко месеца пък непотърсените пари от "Напоителни системи" се увеличили с 4 млн. лева.  Галина Панайотова , бившата шефка на "Напоителни системи", която стана клиентка на Прокуратурата, за 6 месеца е прибрала под формата на възнаграждения сумата от 306 хил. лева.   Христо Бозуков не скри и възмущението си, когато обясни, че отчитането в "Напоителни системи" е ставало с устни доклади .  С идването си в "Напоителни системи" Галина Панайотова е уволнила всички финансови експерти от дружеството.  Въпреки че не влиза в работата на "Напоителни системи", компанията е изграждала пътища, като за ремонт в сливенско на определен път са били дадени 60 хил. лева. Този път в момента не се използва, а Бозуков предположи, че става въпрос за увеличаване на цената на даден имот с цел продажба.  Министър Бозуков даде и отговор на въпроса защо така изневиделица бе сменен шефа на агенцията по горите миналата седмица, чието напускане бе обявено само с прессъобщение и без подробности.  Назначаването на Тони Кръстев е било незаконно. В един момент той е бил хем изпълнителен директор, хем обикновен служител в неплатен отпуск, което е недопустимо.  Бозуков също така разказа как в Северна България са се появили памукови площи, "нещо, което и студент от Лесото знае, че няма как да стане". Министърът описа  как хора изкупували ниви, а по тях разпръсквали килограми памук, купен от пазара, за да изглежда, че расте там, за да се получава субсидия. За декар памукова площ производители получават по 150 лева, но без да има изискване за продукция. От МЗХ заявиха, че такова ще има и навярно ще бъде 60 кг.

Таланти от Музикалната школа обраха наградите в национален конкурс

//dariknews.bg/regioni/razgrad/talanti-ot-muzikalnata-shkola-obraha-nagradite-v-nacionalen-konkurs-2010043

Таланти от Музикална школа „Илия Бърнев“ към читалище „Развитие 1869“-Разград обраха наградите в престижен конкурс, провел се през уикенда в Шумен. Общо 800 деца от цялата страна са участвали в трите направления на конкурса „Децата на България пеят, танцуват и рисуват“, който се организира от общин

Издирват убиеца на таксиметровия шофьор от Русе

//dariknews.bg/regioni/ruse/izdirvat-ubieca-na-taksimetroviia-shofior-ot-ruse-2010045

Убийството на таксиметров шофьор разследва полицията в Русе. Тялото на мъжа е открито рано тази сутрин в село Николово, което се намира на десетина километра от областния град. Една от основните версии е, че шофьорът е нападнат от клиент, вероятно с цел грабеж. Русенското село Николово осъмна з

Изправят на съд шофьор, блъснал пешеходка край Симитли

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/izpraviat-na-syd-shofior-blysnal-peshehodka-kraj-simitli-2010047

Районна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу В. Хаджиев. На 24 януари 2015 година сутринта към 6 часа 51-годишният служител на „Еконт Експрес ГД“ ООД поел на път със със служебния товарен автомобил марка „Форд“ от Разлог за Благоевград.

Край Сим

Тереза Мей: До няколко дни кралицата ще утвърди закона за Брекзита

//dariknews.bg/novini/sviat/tereza-mej-do-niakolko-dni-kralicata-shte-utvyrdi-zakona-za-brekzita-2010044

Британският премиер Тереза Мей каза днес, че през следващите няколко днес кралица Елизабет Втора ще утвърди официално закона, който упълномощава правителството да започне преговори за напускането на Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Шумен под атака на телефонни измамници

//dariknews.bg/regioni/shumen/shumen-pod-ataka-na-telefonni-izmamnici-2010046

Няколко сигнала за получени в дежурната част на ОДМВР- Шумен за опити за телефонни измами, съобщиха от полицията.

Сценариите, по които измамниците атакуват хората са различни. В някои от случаите са обяснили, че са от полицията и, че имат списък, в к

Узунов: Няма наказан за случая "Лясковец", възстановен на ръководен пост

//dariknews.bg/novini/bylgariia/uzunov-niama-nakazan-za-sluchaia-liaskovec-vyzstanoven-na-rykovoden-post-2010048

Няма наказан за случая "Лясковец", който да е възстановен на ръководен пост, заяви министърът на вътрешните работи. Пламен Узунов уважи панихидата в памет на елитния командос Емил Шарков, който загина при акцията.

Станишев в Берлин: ЕС на две скорости рискува да стане Европа на две класи

http://pogled.info/svetoven/stanishev-v-berlin-es-na-dve-skorosti-riskuva-da-stane-evropa-na-dve-klasi.83667

/Поглед.инфо/ Изборът на Шулц за канцлер на Германия ще даде шанс за силно лидерство на Стария континент

Евън Оснос, Дейвид Ремник, Джошуа Яффа: Русия не иска война

http://pogled.info/svetoven/evan-osnos-deivid-remnik-dzhoshua-yaffa-rusiya-ne-iska-voina.83668

/Поглед.инфо/ Американското издание The New Yorker публикува статия "Тръмп, Путин и на новата Студена война", в която се разказва за това, имало ли е руска намеса в изборите през 2016 г. и какво ни очаква занапред. Чрез Facebook и Twitter поискахме от читателите да задават въпросите, които са ги развълнували след прочита на тази статия. Не рискуват ли Америка да се превърне в путинска Русия? Иска ли Путин война? Трябва ли да подкрепяме руската икономика? Как да се намали напрежението? Русия превърна ли се в проблем от приоритетна важност? Ето някои от отговорите:

Иван Гарелов уволнен след SMS от Борисов

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277874_%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD+%D0%93%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B2+%D1%83%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B5%D0%BD+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+SMS+%D0%BE%D1%82+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2

 Медийният съветник на правителството журналистът Иван Гарелов, бе освободен от заеманата длъжност заради сутрешния дебат по Нова с Георги Харизанов. Бившият екранен партньор на Елена Йончева, я защити като каза, че това са недоказани неща.
"Борисов знае какво говори",  контрира го авторитетно Харизанов.

Лесно е да уволниш Гарелов, трудно е да го обориш!

Четирима варненци с присъди за кражби на скъпи коли

http://www.moreto.net/novini.php?n=346330

По внесен от Военно-окръжна прокуратура - Сливен обвинителен акт срещу четирима участници в организирана престъпна група, специализирала се в кражби на луксозни автомобили, Военен съд - Пловдив наложи наказание от 6 години и 8 месеца лишаване от свобода, при „строг режим“ на организатора на групата Искрен Маринов от Варна, научи Moreto.

Прокурорка от Благоевград натискала охранителна фирма за назначение на неин приятел

http://offnews.bg/news/n_1/n_649832.html

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл второ предложение до прокурорската колегия на ВСС за образуване на дисциплинарно производство срещу Райна Бачева – прокурор в Районна прокуратура гр. Благоевград. Причината са действия на прокурорката, с които тя е накърнила сериозно престижа на съдебната власт. Проверка установила, че в края на 2013 г. прокурор Райна Бачева позвънила на служител в охранителна фирма в гр. Благоевград и му разпоредила да се яви при нея незабавно. При явяването на охранителя от частната фирма в кабинета на прокурор Бачева в Районна прокуратура-Благоевград, тя поискала от него да ходатайства пред собственика на охранителната фирма и да бъде назначен на работа неин приятел. Охранителят отговорил, че решенията за назначенията на служителите зависят единствено от собствениците на охранителната фирма. Този отговор предизвикал гнева на прокурор Бачева. Със заплашителен и нетърпящ възражения тон тя заявила: „Настоявам този човек да започне работа при вас. Ако трябва ще извикам и шефа ти. Нали знаеш какво работя ? По-добре е да си помагаме. Колелото се върти, сега аз те моля за услуга, но утре може ти да стигнеш до мен. Тогава ще си спомня, че ти, точно ти, не си ми свършил работа, затова по-добре да я свършиш тази работа. Имай предвид, че ние работим с вас, а не с вашите шефове. Не забравяй, че ти си на улицата, а не твоите шефове. По залите се срещаме с вас, а не с вашите шефове. Не забравяй, че всеки ваш случай първо минава през прокуратурата, за да стигне до съда. Нали знаеш, че от мен зависи дали ще се стигне до съда?“ След тази реакция, охранителят обещал, че ще ходатайства за назначаването на приятеля на прокурор Бачева и си тръгнал. В продължение на две седмици след този разговор, прокурор Райна Бачева ежедневно по три пъти на ден му се обаждала на известния й мобилен номер, за да пита какво е направил по поставената му задача. Едновременно с това осъществила контакт и с управителя на охранителната фирма пред когото отново настояла приятелят й да бъде назначен на работа. Приятелят на прокурор Бачева бил назначен в охранителната фирма, но около една година по-късно, след като Бачева и приятелят й се скарали, тя осъществила контакт със служител на охранителната фирма и този път поискала приятелят й да бъде уволнен. Думите й били: „Аз го назначих, аз ще го махна!“. Разговор с такова съдържание Бачева провела и със служител на фирмата, заемащ ръководна длъжност, когото също повикала в кабинета си в РП-Благоевград. На този служител прокурор Бачева категорично заявила, че трябва да намери начин и да уволни бившия й вече приятел на всяка цена, добавяйки: "Знаеш какво работя. Колелото се върти. Сега аз имам нужда от теб. Утре ти ще имаш нужда от мен." Опитът на прокурор Бачева да въздейства и на управителя на охранителната фирма със същото искане се оказал неуспешен. Той прекратил разговора, заявявайки, че това, което прокурор Бачева иска от него не може да стане и да престане да му звъни по телефона. През пролетта на 2015 г. прокурор Райна Бачева отново се обадила на служител на охранителната фирма, на когото пък му казала, че вече е възстановила отношенията си с приятеля си и ,,Не искам оттук нататък да му се вреди по какъвто и да било начин“. В своята съвкупност, изложените по-горе обективни факти сочат за неуместно и непристойно, неподходящо и недостойно поведение, което уронва не само личния авторитет на прокурор Райна Бачева, но съществено накърнява и престижа на съдебната власт. Тези действия представляват дисциплинарно нарушение по смисъла на чл. 307, ал.3, т.3 и т.4 от Закона за съдебната власт, поради което главният прокурор сезира Прокурорската колегия на ВСС за образуване на дисциплинарно производство срещу прокурор Райна Бачева от Районна прокуратура – Благоевград. Главният прокурор ще поиска налагане на най-тежкото дисциплинарно наказание – дисциплинарно освобождаване от длъжност на прокурор Бачева.

Параклис насред природата

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6112124

Параклис насред природатаПроектът за този параклис е на базираното във Великобритания steyn studio. Намира се в западната част на Капската провинция в Република Южна Африка и е забележителен с покрива си - вълнообразна бетонна структура, чиято форма трябва да отразява ландшафта. Вътрешността на параклиса, наречен "Psalm 36:7" е в абсолютно минималистичен стил,

България има 7 седмици да реши за „Газпром“

https://vesti.bg/bulgaria/bylgariia-ima-7-sedmici-da-reshi-za-gazprom-6066633

Под заплахата да му бъде наложена глоба от над 10 милиарда долара, руският гигант капитулира

Ирина Бокова: Инвестирането в културата е инвестиция в хората

https://www.24chasa.bg/novini/article/6112107

Ирина Бокова: Инвестирането в културата е инвестиция в хоратаНа 13 март генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова участва в международната конференция „Изкуство за утрешния ден“, организирана от „Ню Йорк Таймс“ в Доха. Тя призова за по-голяма защита на културното наследство в рамките на глобалното движение на ЮНЕСКО #unite4heritage за защита на културното наследство.

Аукцион за държавен дълг на стойност 100 млн. лева ще бъде проведен в понеделник

http://econ.bg/Новини/Аукцион-за-държавен-дълг-на-стойност-100-млн-лева-ще-бъде-проведен-в-понеделник_l.a_i.738953_at.1.html

100 млн. лева дълг под формата на държавни ценни книжа ще бъде поет след провеждането на аукцион в понеделник. Това става ясно от сайта на БНБ,...

Трупата на НешкаРобева с новия си Спектакъл в Айтос и Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Nti2MFLoNhQ/

Prosveta1„Споменът за утре“ е естествено продължение на хитовия спектакъл на Нешанъл Арт – „Среща в Споменът“. Стил, логика и сюжет отстъпват пред емоцията и хаоса. Може би защото спомените не се поддават на дресура, укротяване или дори на елементарно подреждане. Защо и как се появяват – никой не се наема да обясни. Може би защото…  обяснение няма.

Спектакълът е изграден на базата на български и световни хитове от близкото и по-далечно минало изпълнени от танцьорите от трупата на Нешка Робева и младата звезда на поп сцеата ХристоМладенов. Включени са едни от най-емблематичните български песни, както и някои от най-известите хореографски композиции на трупата.

Да видиш фолклор смесен с  рок, граовско с танго, етно с джаз заедно с виртуозните танцьори, си е истинско преживяване….  Заслужава си!

И незабравяйте, че единственото богатство в живота, което никой не може да ни отнеме, са спомените….

Спектакълът ще бъде представен в Айтос на 4 април в Читалище „ВасилЛевски“ и на 5 април в Читалище „Просвета 1888“ – Поморие,

НАЧАЛЕН ЧАС – 19:00 часа. Билети на касите на читалищата

Куидичът оживя в Англия

http://www.investor.bg/novini/346/a/kuidichyt-ojivia-v-angliia-235619/

Велоцирапторите спечелиха купата в магическия турнир от книгите за Хари Потър

Пропагандата в Северна Корея и още документални истории от "София филм фест"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/03/14/2934137_propagandata_v_severna_koreia_i_oshte_dokumentalni/?ref=rss


"Под слънцето" - необичаен, безмълвен поглед към пропагандната машина на Северна Корея, причинил дипломатически скандал, е сред перлите в документалната програма на течащия в момента "София филм фест". Цели две творби, посветени на затворената азиатска диктатура, влизат в документалния конкурс на фестивала. Други, като "Дневници на слепотата", разказват по революционен начин за живота с увреждания или за забравените герои на обезлюдените българските села (селектирания в конкурса на "Сънданс"...

Портрет на пропагандата в Северна Корея и още документални истории от "София филм фест"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/03/14/2934137_portret_na_propagandata_v_severna_koreia_i_oshte/?ref=rss


"Под слънцето" - необичаен, безмълвен поглед към пропагандната машина на Северна Корея, причинил дипломатически скандал, е сред перлите в документалната програма на течащия в момента "София филм фест". Цели две творби, посветени на затворената азиатска диктатура, влизат в документалния конкурс на фестивала. Други, като "Дневници на слепотата", разказват по революционен начин за живота с увреждания или за забравените герои на обезлюдените българските села (селектирания в конкурса на "Сънданс"...

Менда Стоянова: Спечелим ли изборите, продължаваме санирането

https://www.24chasa.bg/novini/article/6112105

Менда Стоянова: Спечелим ли изборите, продължаваме саниранетоПри нов управленски мандат ГЕРБ ще продължи санирането. Това каза кандидатката за народен представител от Пловдив Менда Стоянова пред пловдивчани, които вече имат сключени договори по програмата за енергийна ефективност. "Тя е обърната към хората. Затова не само ще финансираме сключените договори, но ще я продължим и разширим обхвата й",

Струнен ансамбъл кани публиката на вечер с музиката на Моцарт, Щраус и Добринка Табакова

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/03/14/2934598_strunen_ansambul_kani_publikata_na_vecher_s_muzikata/?ref=rss


Един от популярните нови камерни ансамбли във Великобритания - 12 Ensemble, ще гостува на българската сцена в рамките на поредицата за класическа музика концерти "Мотив" . Концертът на младите музиканти е на 16 март(четвъртък) от 19.30 ч. в Камерна зала "България", съобщиха за "Дневник" организаторите от "Модо България".

Струнният ансамбъл, който гостува за първи път на българска сцена, ще се представи в състав от седем изпълнители и ще изпълни творби на Волфганг Амадеус Моцарт...

Крият ли тайните оръжия на Хитлер?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6112062

Крият ли тайните оръжия на Хитлер?Благодарение на невероятните тайни германски оръжия, появили се или проектирани през Втората световна война, се дава тласък на технологиите за десетилетия напред. Немците разполагат с брилянтни умове и идеи, далеч изпреварили времето си – идеи, които могат да им спечелят войната. Защо Третият райх не успява да осъществи голяма част от тези

Ердоган: Не е достатъчно само извинение от Холандия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6112087

Ердоган: Не е достатъчно само извинение от ХоландияТурският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че дипломатическият конфликт с Холандия не може да бъде преодолян с едно извинение и че може да бъдат предприети допълнителни санкции, след като в понеделник Турция заяви, че ще преустанови дипломатическите отношения на високо равнище с тази страна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Проф. Иво Христов: Светлината може да победи мрака

http://offnews.bg/news/n_1/n_649831.html

Истински фурор в града на тепетата предизвика новата книга на проф. д-р Иво Христов „Пред пепелището на нестаналото българско общество”. Културен център Тракарт се оказа тесен за пловдивчани, дошли за премиерата в дъждовната вечер. Изданието беше изчерпано веднага, затова авторът обеща преиздаване още в следващата седмица.  Тази книга възникна спонтанно като продължение на статия със същото заглавие, която писах за вестник „Култура”. Заглавието е художествена метафора, зад която стои битието, в което пребиваваме, сподели в началото проф. д-р Христов. Той постепенно доразвил статията до този текст. „Ако я прочетете, ще видите, че се ръководя от максимата на Антонио Грамши за песимизма на разума и оптимизма на волята, въпреки че ме определят за черноглед”, посочи проф. Иво Христов. По думите му смисълът на тази максима е да се разделим с илюзиите, което не означава да не се борим. Спасението на човека е в собствените му ръце, той има избор дали да се спаси или не, този избор е фундаментът на Християнството. „Един от мотивите да напиша книгата е пасивността на българина и нежеланието да поема отговорността за собственото си битие. Тя разкрива структурните ограничения на нашата история и общество да бъдем свободни”, допълни проф. Христов. Като втора причина за написването й той посочи характерната инфантилна черта на обществото да приема, че сложни въпроси се решават просто. „Поради което българите се държат, като потребители на политическия пазар и избират това, което избират последните 27 години”, изтъкна социалният анализатор. Според него излизането от това състояние означава първо – да имаме мъжеството да разберем драмата, в която се намираме, и второ, да видим падението на българското общество. „Драмата” е широко разгърната в самата книгата „Пред пепелището на нестаналото българско общество”. Проф. Христов задълбочено изследва историческите, икономическите, политическите и социалните фактори, постепенно лишили днешното общество от надеждата, че „животът е стълба нагоре”, както се изразявал дядо му.Той се спря върху постиженията на социалистическа България, която бе влязла в четвъртата технологична фаза на развитие на света. Само за 25 години държавата изградила всички основи на световната индустрия и създала образователната канава, за да се справи с неграмотността на над 60% от населението. На каква цена е станало това, проф. Христов говори подробно в книгата си, но според него, най-тъмната страна на това развитие е свързано с разбиването на вековните социални връзки на солидарност, на трудова мотивация. „Когато българите бяха отпуснати от авторитарната система, отново по външна геополитическа воля, те се разпиляха като песъчинки по социалния хоризонт. Пред очите им беше ограбена собствената държава, за пореден път някой друг реши съдбата им”, заяви проф. Христов. Той се спря на личната вина и личната отговорност в контекста на ТЕ-комплекса, като акцентира на престъпната приватизация в стила на филма „Вземи парите и бягай” на Уди Алън. По думите му, няколкото имитативни революции с няколко дългови кризи бяха организирани за всеки случай и да не би българите да си помислят, че могат „да участват в състезание с предварително белязани карти”. „Оттук се създаде йерархична прослойка, състояща се от няколко клана, а битката между тях ни се представя за демокрация.” – категоричен беше професорът от Пловдивския университет. Той призна, че през 2007 година е вярвал, че тези деструктивни процеси на разпад на обществените връзки и съзнателно криминализиране на обществения живот ще бъдат стопирани. „От кого? – попита проф. Христов и отговори с реторичен въпрос – От същите тези бивши и настоящи колониални господари на света?”. Той разби на пух и прах клишето за свободно движение на хора, стоки и капитали, като подчерта, че движението е еднопосочно и превръща България в периферия със затихващи функции. Възпроизвеждането на мафиотското статукво се стимулира с европейски помощи, тъй като се разпределят между 200 фамилии. „Да сте чули европейските средства у нас да се влагат в ноу-хау, нанотехнологии или биотехнологии?” – попита Иво Христов. Затова, според него, нямаме никакъв шанс да ги догоним. „Следователно, първото условие за някакво социално действие е да се ориентираш къде си на терена, но не излюзорният” – зададе посоката водачът на листата с № 10 в Пловдив. Той подчерта, че затова книгата му е дискусионна и в нея има едва сдържан гняв. „Защото трябва да преодоляваш две неща – предмета си и лъжите, които твърдят, че смъртта е живот. Последното ни съобщават платените клакьори на статуквото.” Пред публиката той очерта възможните сценарии за България, като един от тях е да станем страна тампон, лишена от властнически структури, зона между Турция и Европа. Вторият сценарий ни превръща в страна с подменено население, чиято територия е важна, защото е един от двата входа към Стария континент. Той обоснова и варианта за подмяна на етническия и социален състав на българското население. И зададе логичния въпрос дали има български политически елит, който да схваща своето спасение, като спасение на нацията и територията? „Където са им парите и децата, там са им интересите!” – направи логическия извод професорът. Той посочи, че голямата тема е не дали можем да спрем този процес, а дали и с какви средства можем да го забавим. А във финала на изложението си изненада аудиторията с цитат от любимата си авторка Урсула Ле Гуин: „Само светлината побеждава тъмнината. Нека бъде светлина!”.  На въпроса, зададен му в упор: Защо не се включва в политиката със самостоятелен проект, а чрез БСП, партията на статуквото, водачът на пловдивската листа с № 10 отговори с мисълта на Наполеон „Битките се печелят с легиони”. Той определи БСП като партия с история, идеология и демократични процеси.

"Шин фейн" иска референдум за отделянето на Северна Ирландия от Великобритания

https://www.actualno.com/europe/shin-fejn-iska-referendum-za-otdeljaneto-na-severna-irlandija-ot-velikobritanija-news_599333.html

Най-голямата националистическа партия в Северна Ирландия "Шин Фейн", обяви, че иска "възможно най-скоро" референдум за отделяне от Великобритания, съобщава Ройтерс. Това стана часове след като премиерът на Шотландия Никола Стърджън заяви, че страната ѝ ще организира повтор

България анализира предложението на "Газпром" за газовия пазар в ЦИЕ

http://www.investor.bg/energetika/472/a/bylgariia-analizira-predlojenieto-na-gazprom-za-gazoviia-pazar-v-cie-235637/

Всички заинтересовани от казуса страни имат седем седмици, за да отговорят на Брюксел дали приемат плановете

Няма кой да доставя ваксини от задължителния календар

http://www.moreto.net/novini.php?n=346329

Служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев прекрати процедурата за доставка на ваксини от задължителния имунизационен календар. Причината - липса на оферти по обявената обществена поръчка в края на декември миналата година.

Утре слънце до обед, дъжд - следобед

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6112014

Утре слънце до обед, дъжд - следобедПрез нощта облачността над страната ще се разкъса, на места и намалее. Само на отделни места в Централна България, където облачността ще се задържи значителна, е възможно да превали слабо. Минималните температури ще са между 0 и 5 градуса, в София - около 0 градуса. Такава е прогнозата за времето на синоптиците от НИМХ към БАН, съобщи БТА.

"Билд": Люси Дяковска се превърна само за една нощ в "Краля на попа"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6112003

"Билд": Люси Дяковска се превърна само за една нощ в "Краля на попа"Немският вестник "Билд" посвети кратка статия на Люси Дяковска, която е една от звездите в петия сезон на "Като две капки вода". Бившата певица от момичешката банда "Ноу Ейнджълс" впечатли немския таблоид с имитацията си на Краля на попа Майкъл Джексън. "Тесен нос, черни къдрици, смел поглед - виждаме едно перфектно копие на младия Майкъл.

Макларън призна за грешки в превода на доклада за руския допинг, но защити разкритията си

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/14/2934617_maklarun_prizna_za_greshki_v_prevoda_na_doklada_za/?ref=rss


Кaнадският професор и адвокат Ричард Макларън обяви, че са допуснати множество грешки в превода на руски език на доклада му за Световната антидопингова агенция (WADA).

Той обаче категорично отрече твърденията за липса на доказателства в разследването му за държавно спонсосирана схема за употреба, разпространение и прикриване на забранени вещества.

В последната част на доклада си Макларън посочи, че повече от 1000 руски спортисти, участвали в летни и зимни олимпийски и...

Нова тестова лаборатория отвори врати в София

http://www.investor.bg/novini/261/a/nova-testova-laboratoriia-otvori-vrati-v-sofiia--235636/

Инвестицията в обекта възлиза на 3 млн. долара, обясниха от “Сенсата Технолоджис“

Хубчев викна шестима от ЦСКА за Холандия

https://www.24chasa.bg/sport/article/6112010

Хубчев викна шестима
от ЦСКА за ХоландияШестима играчи на ЦСКА получиха повиквателни за световната квалификация с Холандия. Петър Хублев върна в състава Николай Бодуров и Станислав Манолев. Лагерът на нашите започва на 22 март. Ето и пълният състав на националния отбор: Вратари: Николай Михайлов („Мерсин“, Турция), Владислав Стоянов („Лудогорец“), Георги Китанов (ЦСКА).

Високоинтензивните интервални тренировки подмладяват

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6111992

Високоинтензивните интервални тренировки подмладяватВисокоинтензивните интервални тренировки (HIIT) могат да обърнат процеса на клетъчно стареене, твърди ново изследване на неправителствената организация "Майо Клиник", цитирано от БГНЕС. За да бъдат максимално обективни в преценката си, учените са сравнили ефекта от честите HIIT-, силови и комбинирани тренировки.

Как да разберем кои зодии са влюбени

https://www.actualno.com/curious/kak-da-razberem-koi-zodii-sa-vlubeni-news_599318.html

ОВЕН Гласът му изтънява Ако е влюбен, Овенът ще пърха и чурулика като пиленце, когато е край вас. Без майтап – в близост до обекта на чувствата гласовете им изтъняват и стават по-напевни. Ще ги разпознаете по това. Иначе влюбените Овни не се отклоняват много от нормалното

Британският парламент окончателно одобри започване на Брекзит

http://offnews.bg/news/n_1/n_649823.html

Британският парламент окончателно одобри законопроекта, който дава право на правителството да започне процедурата за излизане на Великобритания от Европейския съюз.  След като вчера законопроектът беше одобрен от Камарата на общините, той е получил одобрението и на Камарата на лордовете.  Това дава право на премиера Тереза Мей да задейства член 50 от Лисабонския договор и да започне преговорите за излизане от ЕС.  Според британския министър за Брекзит Дейвид Дейвис кабинетът ще започне преговорите до края на март.  По думите му кабинетът планира да изгради глобална Великобритания, която да се възползва от новото си място в света, изграждайки нови търговски връзки.  В същото време стана ясно, че Мей се готви да отхвърли искането на първия министър на Шотландия Никола Стърджън за нов референдум за независимост.  "Министър-председателят казва, че това би означавало гласуване в момент, когато тя води преговори за Брекзит, и мисля, че това може да бъде възприето много ясно като послание, че моментът е напълно неприемлив", каза източник на "Таймс" от британското правителство, цитиран от БТА. "Би било безотговорно да се съгласим с това и няма да го направим", категоричен е той. Втори анонимен източник от обкръжението на Тереза Мей заяви, че тя е готова да даде допълнително мнение в близките седмици и да заяви, че подготовката на референдума за независимостта на Шотландия би подкопала преговорната позиция на Великобритания пред останалата част на ЕС.

Нови работни места и по-високи добиви гарантират от ГЕРБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6111991

Нови работни места и по-високи добиви гарантират от ГЕРБ „Социалната политика“ в България бе темата на подрената кръгла маса в Монтана. Специално за среща с жителите на областта пристигна Зорница Русинова - бившият социален министър на ГЕРБ. Инж. Дилян Димитров и г-жа Русинова представиха програмната политика на социалната сфера и засегнаха много актуални теми: как да мотивираме младежите да живеят и

Държавна сигурност: Операта е част от огромното партийно дело, а от диското се затъпява

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/14/2934656_durjavna_sigurnost_operata_e_chast_ot_ogromnoto/?ref=rss


Оперите и театрите в България е трябвало да обслужват политическите и естетическите нужди на социалистическото общество, защото са били "боеви пост на идеологически фронт", а музиката - "производствено-творческа дейност", която била част от "огромното партийно дело". Това са оценките в документи и агентурни сведения на "Държавна сигурност", събрани в новия сборник на комисията по досиетата "Държавна сигурност и българското музикално изкуство 1944 - 1991 г.".

Сборникът беше представен...

ЙОНЧЕВА СРЕЩУ БОРИСОВ: Какво стои зад нападките помежду им?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277873_%D0%99%D0%9E%D0%9D%D0%A7%D0%95%D0%92%D0%90+%D0%A1%D0%A0%D0%95%D0%A9%D0%A3+%D0%91%D0%9E%D0%A0%D0%98%D0%A1%D0%9E%D0%92%3A+%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%B4+%D0%BD%D0%B0%D

 Предизборен скандал, за който дълго ще се говори - Елена Йончева ще съди Бойко Борисов. Всичко започна миналата седмица в предизборните дебати в "Здравей, България" "Новите 240 Дума срещу дума", където Елена Йонева удари в сърцето ГЕРБ по темата за санирането. Не закъсня и реакцията на Борисов - и той с обвинения за… изхарчени пари.

„Питам, ако България, през една от централите, си плаща на журналистка за интервюта в чужбина по няколко милиона, които нашето правителство беше принудено, предишното, да го плати”, заяви в студиото Бойко Борисов.



В отговор Йончева отправи ново обвинение към бившия премиер. Този път в лъжа. И със заявка, че ако Борисов се окаже прав, тя ще напусне политика. Призова го той да направи същото, ако се докаже, че е излъгал. Дотогава обаче тя ще търси правата си по съдебен път.

„Убедена съм, че става въпрос за голяма лъжа. Ако се докаже, че това, което говори Борисов, не е лъжа, съм готова да се откажа от всякаква политическа дейност и да изляза от парламента. Но ако се докаже, че Борисов лъже, ако е мъж и има чест, и достойнство на държавник, тогава той да поеме отговорността и да напусне политическата сцена”, прикани журналистът Елена Йончева.

„Нямам никакво съмнение, че този човек ще бъде осъден. Вече съм говорила с адвокати, които ще ме защитават и не се страхуват от Борисов”, казва в своя защита Йончева.

Сагата продължи във Facebook. Пиарът на Борисов Севдалина Арнаудова призова Елена Йончева да пита Станишев, който помни за разходите. А самият Станишев си спомни, че по време на неговия мандат правителството не е отпускало средства за нейни филми.

„Борисов спомена Дянков. Дянков насочи вниманието към БНТ. БНТ е изключено и аз го знам. Договорите на Елена Йончева са за спонсорство и тя не получава пари оттам. Версията „Франция” вече е проиграна, защото навремето Московски се опита да обвини Елена по сходен начин за пътуване до Сомалия, но й се извини”, коментира в студиото на „Здравей, България” журналистът Иван Гарелов.

„Хубаво е, че се изясни хронологията и че не става въпрос за БНТ, както и за пари, платени на нея”, коментира Георги Харизанов от Института за дясна политика.

„Атаката срещу Елена Йончева е била подготвена предварително. Добрев се засегна от последната нейна реплика. Той е знаел, но се отказва от това действие, но го задейства Бойко Борисов. Залогът става много голям. Той залага цялата кампания на ГЕРБ, на мнение е Иван Гарелов. 
nova.bg
 

Епидемията от морбили в Румъния не заплашва българите

http://www.cross.bg/morbili-godini-vuzrast-1537425.html

/КРОСС/ Към момента не съществува заплаха от разпространение на дребната шарка - морбили у нас. В това уверяват от здравното министерство, откъдето посочват, че в съседна Румъния са регистрирани 3200 случая на заболели, 17 от които са починали. Освен в северната ни съседка, за голям брой заболели докладват и в Италия, и във Великобритания. Заболяването морбили, по-известно като дребна шарка, е силно заразно и се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, обрив по кожата и усложнено дишане. Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път.морбили Във връзка с факта, че епидемията от морбили в съседна Румъния продължава да се разпространява, от родното ведомство са изпратили указания за превантивни мерки до Регионалните здравни инспекции. Всички общопрактикуващи лекари трябва да направят преглед на имунизационния статус на пациентите си на възраст от 13 месеца до 18 години, подлежащи на имунизация срещу морбили. Наложително е откритите неимунизирани да бъдат обхванати с една доза комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола, посочват от министерството. Оказва се, че в страните от Европейския съюз най-висока е заболеваемостта от морбили във възрастовата група до 4 години. Поради ненавършена имунизационна възраст, най-много неваксинирани деца, около 98 %, има сред кърмачетата, които са особено уязвими към заболяването

Тилърсън се отправя към Азия на фона на сериозно напрежение със Северна Корея

http://www.mediapool.bg/tilarsan-se-otpravya-kam-aziya-na-fona-na-seriozno-naprezhenie-sas-severna-koreya-news261300.html

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън ще се гмурне тази седмица във все по-нестабилната обстановка в Северна Азия, посещавайки Япония, Южна Корея и Китай, основните играчи в региона по отношение на севернокорейските ракетно-ядрени изпитания. Мисията се усложнява от безпокойството на Китай от досегашната реакция на САЩ по въпроса. Пекин усилено възразява срещу първия етап от разполагане в Южна Корея на американска система за противоракетна отбрана. Една от основните задачи на Тилърсън ще бъде да разсее безпокойството на най-голямата страна в Азия и да подготви дълго очакваната визита на китайския президент Си Цзинпин в САЩ. Четиридневната обиколка на Тилърсън ще бъде следена за сигнали за това какъв подход ще възприеме правителството на Тръмп към изострящото се напрежение със Северна Корея, чийто лидер пренебрегва международните призиви за разоръжаване и ускори програмите за разработване на оръжия. Пхенян извърши две ядрени изпитания и 24 теста на балистични ракети миналата година, засилвайки безпокойството на Вашингтон, че скоро може да се сдобие с ракета, която да може да носи ядрена бойна глава и да е способна да достигне САЩ. Миналата седмица КНДР изстреля четири ракети в океанските води край бреговете на Япония, след като САЩ и Южна Корея започнаха ежегодните си военни учения. Съюзниците определят ученията като рутинни, а Пхенян ги смята за репетиция за нахлуване. Правителството на Тръмп търси нови идеи за възпиране на Северна Корея, след като дългогодишните международни санкции и дипломатическа изолация не успяха да постигнат това. Представителите на Вашингтон твърдят, че всички варианти са на масата, включително военните. Първите заявки обаче са, че САЩ искат да направят така, че действащите санкции да се прилагат ефективно, например по отношение на източниците на постъпления на властите в Пхенян и възможностите им да внасят тайни технологии, които могат да се използват за ядрени оръжия и ракети. Засега, както изглежда, няма желание да се преговаря със Северна Корея - тоест продължава се позицията на правителството на Обама, което искаше преди каквито и да било разговори КНДР да се ангажира с премахване на ядрените оръжия. Но американските власти не дадоха ясно да се разбере какво ще представлява новият им подход. Всички погледи сега са насочени към Тилърсън, който ще опита да вкара едни сложни и понякога изострени външнополитически отношения в руслото, необходимо за формулиране на стратегия за региона. Тази задача беше усложнена допълнително миналата година от президента Доналд Тръмп, след като той предизвика Япония и Южна Корея да увеличат своя принос за отбраната си и постави под въпрос основните стълбове на четиридесетилетната дипломатическа линия на САЩ към Китай. Но откакто встъпи в длъжност, Тръмп се опитва да разсее тези безпокойства. Тилърсън ще пътува с малък самолет без придружаващи го журналисти или специален репортер, който да разпраща съобщения до дипломатическия прес-корпус. Това е скъсване с 50-годишна практика, а дори и с предишните задгранични визити на Тилърсън в Германия и Мексико. Държавният департамент заяви, че ще допусне базирани в САЩ репортери да отразяват обиколката в Азия, като ще им осигури допуск до всички събития с участието на Тилърсън, но те ще трябва да пътуват отделно с пътнически полети. Тези полети обаче е трудно да бъдат подбрани така, че да се съчетаят с графика на държавния секретар, което усложнява отразяването на обиколката му. По принцип пътуването на репортери заедно с държавния секретар се прави с цел те да могат да съобщават бързо за развоя на преговорите с други страни. Те също така задават въпроси към американските дипломати в присъствието на чуждестранните им колеги. Тази практика позволява дипломатическата проблематика да се отразява своевременно и цялостно и то от първа ръка. Журналистите ще са там и ако например с държавния секретар се случи нещо неприятно. През 2015 г. Джон Кери падна от велосипеда си край Женева и си счупи крака в деликатен момент от преговорите за иранската ядрена програма. Някои членове на Конгреса на САЩ се безпокоят, че Тилърсън рискува да позволи чужди правителства да придават облика на медийното отразяване на дадено събитие и да изпрати посланието, че Вашингтон не е ангажиран с подкрепа за свобода на печата. Сенатор Едуард Марки, демократ от щата Масачузетс, призова Тилърсън миналата седмица да преосмисли отношението си. Засега не е ясно дали взетото решение подлежи на промяна. Държавният секретар пристига в сряда в Япония и ще се срещне на следващия ден с премиера Шиндзо Абе. Абе се опитва да спечели благоразположението на Тръмп, като миналия месец посети частната му резиденция Мар а Лаго във Флорида. По този повод Северна Корея извърши пробно изстрелване на нов тип ракета с двигател с твърдо гориво. След това Тилърсън отива в Южна Корея, която е обхваната от политическа нестабилност след отстраняването миналата седмица на президента Пак Гън-хе заради корупционен скандал. Пак Гън-хе следваше неотклонно усилията на Вашингтон за изолиране на Пхенян. Фаворитът за неин приемник е Мун Дже-ин, умерен политик, който иска диалог със севернокорейските власти. На финалната права от обиколката Тилърсън ще има срещи с китайски официални представители в Пекин. Отношенията по тази ос са в труден момент, след като САЩ и Южна Корея започнаха разполагането миналата седмица на противоракетен щит, който според тях е насочен към Северна Корея. Пекин твърди, че в обхвата на радара на системата за ПРО попада и Китай, което може да отслаби възпиращия му ядрен потенциал. Този спор е заплаха за усилията на Вашингтон да накара Пекин да упражни по-голям икономически натиск върху традиционния си съюзник Северна Корея. Китай наскоро замрази вноса на въглища от КНДР, които са основен източник на постъпления за Пхенян. Китайската страна сега иска САЩ да започнат наново преговорите по ядрения въпрос със Севера. По БТА.

До 10% повече туристи ще почиват по родните плажове тази година

http://www.moreto.net/novini.php?n=346326

Три месеца преди началото на активния сезон голяма част от хотелите по Черноморието вече са пълни. Ранните резервации предвещават още по-силен сезон от миналото лято – очакват се между 7 и 10% повече туристи да почиват по родните плажове тази година, прогнозират туроператори пред "Нова телевизия".

Здравното министерство даде напътствия на личните лекари заради опасността от морбили от Румъния

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/03/14/2934700_zdravnoto_ministerstvo_dade_naputstviia_na_lichnite/?ref=rss


Продължава да се разпространява епидемията от морбили в Румъния - регистрираните случаи са 3196, сред тях и 17 завършили с фатален край. От българското министерство на здравеопазването уверяват, че към момента не съществува заплаха от разпространението на морбили на територията на България, но като превантивна мярка са изпратили до регионалните здравни инспекции указания за действия за предпазване на населението.

Всички общопрактикуващи лекари трябва да направят преглед на...

Партиите на Рюте и Вилдерс с изравнени позиции преди изборите в Холандия

http://www.mediapool.bg/partiite-na-ryute-i-vilders-s-izravneni-pozitsii-predi-izborite-v-holandiya-news261299.html

Либералната Народна партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте е с изравнени позиции с Партията на свободата на яростния противник на исляма Герт Вилдерс. Това сочат данните от анкета преди изборите в Холандия в сряда, огласени във вторник и цитирани от ДПА. Според проучването на новинарската програма "ЕнВандаг" на националната телевизия, осъществено в понеделник на фона на дипломатическата конфронтация с Турция, двете партии биха спечелили по 24 депутатски мандата, тоест далеч от мнозинство в 150-местния парламент на кралството. Дванайсет други партии вероятно ще се сдобият с един или повече мандата. Партията, която победи, вероятно ще трябва да състави многопартийна коалиция, за да управлява, посочи ДПА. Агенцията отбеляза, че социологическите проучвания констатират несигурността в прогнозите. Около 40 на сто от избирателите още не са решили какво да правят, а 10 процента все още нямат представа как ще гласуват. Зрителите на първия пряк телевизионен дебат между Рюте и Вилдерс, състоял се в понеделник вечерта по инициатива на "ЕнВандаг", определиха Рюте за победител. В хода на дебата Рюте изтъкна, че няма да си сътрудничи с Вилдерс, какъвто и да е изходът от изборите. Двамата си размениха обвинения и си отправиха взаимни нападки при дебатите, на които една от основните теми беше бъдещата роля и членството на Холандия в Европейския съюз. Лидерът на крайнодясната Партия на свободата призова за излизане на Холандия от ЕС. "Тогава ние отново бихме били господари в собствения си дом", каза той. Премиерът обаче заяви, че предложенията на Вилдерс биха застрашили Холандия. "Напускането на ЕС е безотговорно и би вкарало нашата страна в хаос", каза той. Това беше първият сблъсък на живо между двамата преди изборите утре. Вилдерс като цяло избягва подобни дебати и предпочита да прави коментари в Туитър. Рюте обвини Вилдерс, че иска да създаде "полиция за изземане на Корана" и възнамерява лично да ходи по домовете, за да събира свещената за мюсюлманите книга. В отговор крайнодесният политик каза, че няма такива намерения и нееднократно е говорил за това. В дебатите беше засегнат и въпросът за дипломатическия спор между Холандия и Турция. Вилдерс призова незабавно да бъде изгонен турският посланик от Холандия. Рюте заяви, че между "чуруликането в Туитър и управлението на страната има голяма разлика" и че "изострянето на конфликта не е от полза за Холандия".

2 къщи горяха в Плевен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6111977

2 къщи горяха в ПлевенДве къщи пламнаха в Плевен, пожарите се разминаха без жертви и пострадали. Първото съобщение за горящ дом е получено в 18,42 ч в понеделник. Пожарникарите овладели пламъците, преди да нанесат сериозни поражения. Във вторник 29 минути след полунощ лумнала друга къща. Собственикът й загасил сам огъня,

Цитат на деня: Европейските държави не могат да понесат възхода на Турция

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/03/14/2934697_citat_na_denia_evropeiskite_durjavi_ne_mogat_da/?ref=rss


"Част от европейските държави за съжаление не могат да понесат възхода на Турция и Германия е на върха на списъка."

Това заяви турският президент Реджеп Ердоган в интервю за телевизия A Haber и ATV, цитирано от в. "Хюриет".

Изказването на Ердоган идва в разгара на кризата между Холандия и Турция.

Тя започна, след като правителството в Хага забрани планирани прояви на турски министри, които трябваше да агитират за референдум, който да концентрира властта в ръцете...

Българите, работещи по програмата "Хоризонт 2020", с до 8000 евро над заплатите си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6111952

Българите, работещи по програмата "Хоризонт 2020", с до 8000 евро над заплатите сиБългарските учени, които работят по проекти от програмата за научни изследвания и иновации в ЕС "Хоризонт 2020", ще могат да получават до 8000 евро към годишните си заплати. Това предвиждат нови правила на Европейската комисия за финансиране на научни разработки със средства от ЕС, съобщава пресцентърът на Министерството на образованието и науката,

ЕП наказа полски евродепутат, направил сексистки изказвания

http://www.cross.bg/evrodepytat-korvin-mike-zhenite-1537424.html

/КРОСС/ Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни съобщи, че налага невиждано тежко наказание на полския евродепутат Януш Корвин-Мике, отправил обидни думи към жените. Евродепутатът ще бъде лишен от дневните добавки към заплатата си за срок от 30 дни, няма да може да извършва парламентарна дейност за 10 дни и ще му бъде забранено да представлява ЕП в течение на година. По думите на Таяни, с изказването си полякът е пренебрегнал основни европейски ценности. Полският евродепутат коментира навръх 8 март, че жените са по-глупави от мъжете и трябва да получават по-ниско заплащане. Корвин-Мике е независим евродепутат и евроскептик.  

Британските кралски пощи пуснаха серия марки, посветена на Дейвид Боуи

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6111947

Британските кралски пощи пуснаха серия марки, посветена на Дейвид БоуиБританските кралски пощи пуснаха в обращение серия марки с изображения на албуми на починалия миналата година музикант Дейвид Боуи, посветени на 70-годишнината от неговото рождение, съобщава ТАСС, цитирана от БТА. На 10 от тях тях са изобразени кориците на албумите на рок идола "Hunky Dory" /1971/, "Aladdin Sane" /1973/,"Heroes" /1977/,

Христо Алексиев: На работна среща ще бъдат разгледани въпроси, свързани с автобусните превози

http://www.cross.bg/avtobysnite-prevozi-aleksiev-1537423.html

/КРОСС/ Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев разпореди организирането на работна среща, за обсъждане на въпроси, свързани с автобусните превози. На срещата ще бъдат дискутирани изменения на Наредба № 2 за условията и реда за утвърждаване на транспортни схеми и за осъществяване на обществени превози на пътници с автобуси, съгласно която общините възлагат превозите по автобусните линии след проведена процедура по Закона за концесиите или Закона за обществените поръчки и в съответствие с Регламент (ЕО) № 1370/2007. По предложение на министър Алексиев ще бъдат разгледани възможностите за уеднаквяването на критериите на общините за избор на превозвачи, които да изпълняват превози по автобусните линии. За участие в срещата ще бъдат поканени представители на Сдружението на общините в България и автобусните превозвачи. Министър Алексиев разпореди и засилване на контрола при извършването на автобусни превози в цялата страна.  

Христо Алексиев: На работна среща ще бъдат разгледани въпроси, свързани с автобусните

http://www.cross.bg/avtobysnite-aleksiev-prevozi-1537423.html

/КРОСС/ Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев разпореди организирането на работна среща, за обсъждане на въпроси, свързани с автобусните превози. На срещата ще бъдат дискутирани изменения на Наредба № 2 за условията и реда за утвърждаване на транспортни схеми и за осъществяване на обществени превози на пътници с автобуси, съгласно която общините възлагат превозите по автобусните линии след проведена процедура по Закона за концесиите или Закона за обществените поръчки и в съответствие с Регламент (ЕО) № 1370/2007. По предложение на министър Алексиев ще бъдат разгледани възможностите за уеднаквяването на критериите на общините за избор на превозвачи, които да изпълняват превози по автобусните линии. За участие в срещата ще бъдат поканени представители на Сдружението на общините в България и автобусните превозвачи. Министър Алексиев разпореди и засилване на контрола при извършването на автобусни превози в цялата страна.  

Панагюрското злато се завръща в България през април

http://offnews.bg/news/n_1/n_649820.html

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище се прибира в България през април. То ще може да бъде видяно от 11 април до 20 май в Историческия музей в Панагюрище. То ще се съхранява в специално построена зала - трезор, която ще се намира в двора на музея. Залата - трезор е изградена специално за златното съкровище още през 2012-та година, като заедно с това бяха изработени и две златни копия на оригинала. След като съкровището се върне пак в Националния исторически музей (НИМ), в Историческия музей в Панагюрище ще бъде изложено негово копие. Панагюрско златно съкровище е тракийски античен златен сервиз за пиене, състоящ се от девет златни съда с общо тегло 6,164 кг. То е открито на 8 декември 1949 г. на 2 км от гр. Панагюрище. Принадлежало е на неизвестен владетел на племето одриси от края на IV и началото на III в. пр.н.е. и е било използвано за религиозни церемонии. В стила и украсата му се съчетават тракийски и елински влияния.

Столична община прави пролетен фермерски пазар

http://offnews.bg/news/n_1/n_649828.html

„Пролетен фермерски пазар" ще има в неделя на столичната улица "Оборище" между пл. "Александър Невски" и бул. "Васил Левски". Организатори са Столична община, Пазари Юг ЕАД, Фондация Биоселена и Хранкооп - София. Фермерският пазар се провежда за четвърти път и ще работи от 11 до 19 часа. Над 120 производители на чиста храна, както и арт ателиета, ще зарадват посетителите с изобилие от сезонни плодове и зеленчуци, няколко вида хляб с квас, мед и пчелни продукти от различни краища на страната, както и сиропи, сладка и лютеници, билки, подправки, млечни продукти и вкусни предложения от градините на производителите. На пазара ще има и работилници за правене на разсади.

В Грузия от догодина въвеждат задължително застраховане на банковите депозити

http://econ.bg/Новини/В-Грузия-от-догодина-въвеждат-задължително-застраховане-на-банковите-депозити_l.a_i.738951_at.1.html

След въвеждането на системата за застраховането на банковите депозити в Грузия процентните ставки по кредитите ще нараснат, а лихвите по депозитите...

Добрич ще бъде домакин на финалната шестица за Купата на България по волейбол

//dariknews.bg/regioni/dobrich/dobrich-shte-byde-domakin-na-finalnata-shestica-za-kupata-na-bylgariia-po-volejbol-2010030

Добрич ще бъде домакин на финалната шестица за Купа България 2017 по волейбол, съобщава bgvollewball.com. Това стана факт, след като ръководството на Националната волейболна лига прегледа обстойно всички кандидатури и взе решение домакин на заключителните двубои

Велислава Кръстева представи в Кнежа с мерките на ДПС срещу бедността и безработицата

//dariknews.bg/regioni/pleven/velislava-krysteva-predstavi-v-knezha-s-merkite-na-dps-sreshtu-bednostta-i-bezraboticata-2010032

Проблемите на община Кнежа обсъди Велислава Кръстева, водач на плевенската листа на ДПС, с разширения актив на партията в град Кнежа. Тя запозна присъстващите с икономическите и социалните мерки в предизборната програма на ДПС, насочени срещу бедността, безработицата и обезлюдяването на страната.

Прокуратурата се самосезира и започва проверка дали се полагат необходимите грижи за бившата Популярна каса

//dariknews.bg/regioni/sliven/prokuraturata-se-samosezira-i-zapochva-proverka-dali-se-polagat-neobhodimite-grizhi-za-bivshata-populiarna-kasa-2010034

 Районна прокуратура – Сливен се самосезира и започна проверка по Надзора за законност, защита на обществения интерес и правата на гражданите за това, че сградата на бившата „Популярна каса“ в Сливен е в изключително лошо строително състояние, застрашена е от самосрутване,  с ненадеждни защитни съо

Снежна буря връхлетя САЩ (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/snezhna-buria-vryhletia-sasht-snimki-2010035

Снежна буря връхлетя североизточните райони на САЩ. Наложи се да бъдат отменени полети. Властите приканиха хората да си стоят по домовете, а държавните училища на различни места, сред които Ню Йорк, Бостън, Вирджиния и Филаделфия, отмениха занятият

Прегазиха жена на АМ „Струма”, издирват извършителя

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pregaziha-zhena-na-am-struma-izdirvat-izvyrshitelia-2010029

Полицията издирва неизвестно засега лице, прегазило жена на АМ "Струма" край Старо село. Инцидентът е станал в ранните часове на 13 февруари. Преминаващи водачи подали сигнал за прегазена жена. На мястото пристигнали органите на реда, които започнали разследване. img wide]3185

Освободиха от длъжност шефове на ключови дирекции

//dariknews.bg/novini/bylgariia/osvobodiha-ot-dlyzhnost-shefove-na-kliuchovi-direkcii-2010031

Със заповед на министъра на правосъдието Мария Павлова, главен комисар Гергана Георгиева е освободена от заеманата от нея длъжност главен директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, съобщиха от Министерството на правосъдието.

[img wide]3

"Нова република" и РБ искат кабинетът да преразгледа отварянето на секции в Турция

http://www.mediapool.bg/nova-republika-i-rb-iskat-kabinetat-da-prerazgleda-otvaryaneto-na-sektsii-v-turtsiya-news261298.html

България да не отваря изборни секции извън дипломатически и консулски представителства на територията на Турция, заради съмнения за демократичното провеждане на вота. Това поиска във вторник лидерът на "Нова република" Радан Кънев, който призова българските политици да спрат да ползват Турция за предизборни теми. Кънев припомни, че още като депутат, преди повече от половин година е поискал на територията на Турция изборните ни бюра да са само в българските представителства, но това не се е случило. "Видяхте какво стана после – БСП и ГЕРБ си разделиха по равно гласовете оттам", допълни той. "Европа, в т.ч България, имат проблем със стремежа на Ердоган към тоталитарно управление", аргументира се председателят на дясната платформа. По думите му Герджиков трябва да "вдигне самолета" и да отиде в Берлин и Хага да покаже солидарност, да поиска засилване на охраната на сухопътната и морската граница. Има очевидна външна заплаха, притеснени сме за нашата граница и опасността от мигранти , както и от натиска на Турция върху ЕС, обясни Кънев. И подчерта, че решението за България не може да дойде от партии у нас "с турски патерици", след което още веднъж подчерта, че изборите трябва да се провеждат само на територията на дипломатически и консулски представителства в Турция. Сходна позиция разпространиха и от Реформаторския блок. Във връзка със зачестилите опити за вмешателство от страна на Турция в изборите у нас и ескалиращото напрежение между Анкара и страни членки на ЕС, коалиция "Реформаторски блок - Глас народен" призовава президентът и излъчения от него служебен премиер да преосмислят отварянето на секции в Турция. Коалицията настоя още Министерството на външните работи ясно да постави пред Анкара границите в отношенията между две страни в изборна ситуация, които категорично изключват намеса на посланици в процеса. За България отношенията с Турция са от първостепенно значение и турският посланик трябва еднозначно да уважава суверенитета на България, се казва в декларация на "РБ-Глас народен", публикувана във вторник. Както е известно, още преди седмица Външно министерство протестира пред турския посланик у нас заради призивите на Анкара българските изселници да гласуват за партията на Лютви Местан ДОСТ. България разглежда това като пряка намеса във вътрешните си работи. Два дни по-късно Турция даде да се разбере, че няма да се съобрази с искането и на свой ред призова България да прекрати мерките за ограничаване на политическите права на малцинствата. "РБ-Глас народен" призова президентът Румен Радев и служебният премиер Огнян Герджиков "да гарантират ненамесата на Турция на изборите у нас, включително и чрез недопускане на организиран стимулиран вот на изборни туристи на територията на България". "Във връзка с изявленията на турското правителство, че ще спре изпълнението на споразумението с ЕС за бежанците, да предприемат незабавни действия по организиране на присъствието на европейски сили за сигурност по южната граница на ЕС в съответствие с правата ни като член на ЕС и НАТО по линията на колективната сигурност", настоя още коалицията. В заключение се казва, че "за България двустранните и добросъседски отношения с Турция са от първостепенна важност, при спазване на европейските принципи за демократичност, равнопоставеност и ненамеса във вътрешните работи". По-рано във вторник председателят на предизборния щаб на "РБ-Глас народен" Найден Зеленогорски коментира, че поведението на Турция се разминава с европейските и международни стандарти за отношения на суверенни държави. Притеснява ни наличието на посланик в клипове, агитация на висши държавни лица за гласуване в една или друга посока, което е недопустимо вмешателство във вътрешните работи на България, каза той пред телевизия "България он Ер".

РБ: Президентът и премиерът да преразгледат отварянето на секции в Турция

http://www.mediapool.bg/rb-prezidentat-i-premierat-da-prerazgledat-otvaryaneto-na-sektsii-v-turtsiya-news261298.html

Във връзка със зачестилите опити за вмешателство от страна на Турция в изборите у нас и ескалиращото напрежение между Анкара и страни членки на ЕС, коалиция "Реформаторски блок - Глас народен" призовава президентът и излъчения от него служебен премиер да преосмислят отварянето на секции в Турция. Коалицията настоя още Министерството на външните работи ясно да постави пред Анкара границите в отношенията между две страни в изборна ситуация, които категорично изключват намеса на посланици в процеса. За България отношенията с Турция са от първостепенно значение и турският посланик трябва еднозначно да уважава суверенитета на България, се казва в декларация на "РБ-Глас народен", публикувана във вторник. Както е известно, още преди седмица Външно министерство протестира пред турския посланик у нас заради призивите на Анкара българските изселници да гласуват за партията на Лютви Местан ДОСТ. България разглежда това като пряка намеса във вътрешните си работи. Два дни по-късно Турция даде да се разбере, че няма да се съобрази с искането и на свой ред призова България да прекрати мерките за ограничаване на политическите права на малцинствата. "РБ-Глас народен" призова президентът Румен Радев и служебният премиер Огнян Герджиков "да гарантират ненамесата на Турция на изборите у нас, включително и чрез недопускане на организиран стимулиран вот на изборни туристи на територията на България". "Във връзка с изявленията на турското правителство, че ще спре изпълнението на споразумението с ЕС за бежанците, да предприемат незабавни действия по организиране на присъствието на европейски сили за сигурност по южната граница на ЕС в съответствие с правата ни като член на ЕС и НАТО по линията на колективната сигурност", настоя още коалицията. В заключение се казва, че "за България двустранните и добросъседски отношения с Турция са от първостепенна важност, при спазване на европейските принципи за демократичност, равнопоставеност и ненамеса във вътрешните работи". По-рано във вторник председателят на предизборния щаб на "РБ-Глас народен" Найден Зеленогорски коментира, че поведението на Турция се разминава с европейските и международни стандарти за отношения на суверенни държави. Притеснява ни наличието на посланик в клипове, агитация на висши държавни лица за гласуване в една или друга посока, което е недопустимо вмешателство във вътрешните работи на България, каза той пред телевизия "България он Ер".

Съдът на ЕС реши, че забраната за носенето на забрадка на работното място е допустима

http://www.moreto.net/novini.php?n=346323

Съдът на ЕС оповести днес свое решение, с което призна за оправдана забраната, въвеждана от частни дружества срещу носенето на забрадка на работното място. Според съда вътрешно правило в предприятие, което забранява носенето по видим начин на какъвто и да било политически, философски или религиозен символ, не представлява пряка дискриминация.

Строителство на Иракли няма, само довършителни дейности в Кладери, установи проверка

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/03/14/2934679_stroitelstvo_na_irakli_niama_samo_dovurshitelni/?ref=rss


Не се извършва строителство в местността Иракли (защитената територия на 1.5 км южно от река Вая). Няма извършване на строителни дейности и на морския плаж.

Това е установила проверката на екоинспекцията в Бургас на 10 март 2017 г. след запитване на "Дневник" по сигнал и снимки на читател.

Експертите са установили, че мястото на снимките, от които се виждат строителни дейности от миналия уикенд, се намира в местността Кладери, землището на село Емона. Морският плаж е...

Според съда на ЕС забраната за носенето на забрадка на работното място е допустима

http://www.mediapool.bg/spored-sada-na-es-zabranata-za-noseneto-na-zabradka-na-rabotnoto-myasto-e-dopustima-news261297.html

Съдът на ЕС оповести свое решение, с което призна за оправдана забраната, въвеждана от частни дружества срещу носенето на забрадка на работното място. Според съда вътрешно правило в предприятие, което забранява носенето по видим начин на какъвто и да било политически, философски или религиозен символ, не представлява пряка дискриминация. Съдът допълва, че забраната е оправдана, когато преследва законна цел и средствата за постигане на тази цел са подходящи и необходими. Съдът решава, че волята на работодателя да се покаже неутрален пред клиентите си както от обществения, така и от частния сектор, е законна цел, особено когато са засегнати само работниците, които имат контакти с клиентите. За Съда този стремеж е израз на свободата на стопанска инициатива. В решението е записано, че забраната за носене по видим начин на символи на политически, философски или религиозни убеждения, може да осигури правилното прилагане на политика на неутралитет, ако тази политика действително се прилага последователно и постоянно. Европейският съд заключава, че непряка дискриминация може да бъде обективно оправдана от законна цел, като например прилагането от работодателя на политика на философски, политически или религиозен неутралитет в отношенията с клиентите, стига средствата за постигане на тази цел да бъдат подходящи и необходими.

КНСБ: Заплатите в България растат, но бавно

https://www.actualno.com/business/knsb-zaplatite-v-bylgarija-rastat-no-bavno-news_599325.html

България, Полша и Германия са единствените държави в ЕС, в които средният темп на реално увеличение на заплатите през периода 2009-2016 г. е по-висок от този спрямо 2001-2008 г. Това сочи проучване на Европейския синдикален институт и Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП).

Емисарят на Тръмп за Близкия изток разговаря 5 часа с израелския премиер

http://www.mediapool.bg/emisaryat-na-tramp-za-blizkiya-iztok-razgovarya-5-chasa-s-izraelskiya-premier-news261296.html

Пратеникът на американския президент Доналд Тръмп за Близкия изток се срещне с израелския премиер Бенямин Нетаняху в Ерусалим, предаде Ройтерс, цитирайки съобщение от канцеларията на премиера. Визитата на Джейсън Грийнблат в региона е част от усилията на новата американска администрация да се опита да рестартира мирните разговори между Израел и палестинците. Според съобщението Грийнблат е "потвърдил ангажимента на президента Тръмп към сигурността на Израел и към усилията да се помогне на израелците и палестинците да постигнат траен мир чрез преки преговори". Тези преговори са замразени от 2014 г., а палестинците са обезпокоени от благоразположението, демонстрирано от Вашингтон към Нетаняху, след като Тръмп пое властта през януари. Разговорът между Нетаняху и Грийнблат е продължил над пет часа. Двамата са обсъждали изграждането на еврейски селища на окупираните палестински територии - Западния бряг и Източен Ерусалим, "с надеждата да се намери формула, която да помогне за мира и сигурността". Палестинците искат на тези територии, както и на ивицата Газа, да изградят бъдещата си държава. Голяма част от международната общност смята тази израелска политика на колонизация на окупираните територии, провеждана от всички израелски правителства след 1967 г., за пречка пред постигането на мир, отбелязва Франс прес. По-късно Грийнблат ще отиде и в Рамала, където ще се срещне с палестинския президент Махмуд Абас. Ройтерс припомня, че в петък Тръмп разговаря с палестинския лидер по телефона и го покани да посети Белия дом. Това бе първият пряк контакт между двамата, след като Тръмп встъпи в длъжност. В днешното израелско съобщение се казва още, че Грийнблат е подчертал "колко важно е за президента Тръмп да се даде възможност за растеж на палестинската икономика и да се подобри качеството на живот на палестинците".; Грийнблат е главният юрист на компанията на Тръмп. Още преди да поеме президентството, Тръмп го назначи за свой главен преговарящ за търговски споразумения и по други въпроси, както и за свой съветник по Близкия изток и специален представител за международни преговори.

Огнеборци гасиха пламнала коледна елха

https://www.24chasa.bg/region/article/6111944

Огнеборци гасиха пламнала коледна елхаКоледна елха, оставена да свети с лед лампи, пламнала в монтанскоте село Разград. Това съобщиха от ОД на МВР. В многолюдната фамилия децата се радвали на елхата и родителите им решили да я държат празнично украсена чак до Великден. Прегрелите лампи обаче не издържали на напрежението и се запалили от късо съединение.

Александър Станков прогнозира с точност до гол Шампионската лига

http://offnews.bg/news/n_1/n_649814.html

Голяма смелост се иска да прогнозираш точни резултати. Особено в Шампионската лига, където се убедихме, стават невероятни обрати. Александър Станков обаче се съгласи да помогне чрез OFFNews на тотоиграчите при избора им на залози. Лестър - Севиля Лестър ще продължат въпреки загубата 1:2 в първата среща. Има някакъв подем при тях, няма как да е заради смяната на Раниери, просто неясна за логиката причина. Но сигурно е, че ще излязат невероятно надъхани. За тях това е исторически мач, може и да не се повтори. Така че играйте смело за победа на англичаните. Ако ви се рискува с точен резултат, залагам на 3:1.  Ювентус - Порто Победата 2:0 за италианците като гост ще бъде последвана от нова такава. Юве има отбор за полуфинал и дори финал. Ако търсите и тук точен резултат - 2:0 за "бианконерите". Атлетико М - Байер Леверкузен  Испанците придобиха самочувствие в Шампионската лига, манталитет на победител във важните мачове. Атлетико е и по-класният тим от Байер, няма спор. Победа за домакините с най-вероятен резултат 2:1. Монако - Манчестър Сити Тук съм пристрастен заради Пеп Гуардиола, харесвам стила му. Ман Сити определено отива с положително настроение след обрата 5:3 в първата среща. От своя страна Монако са атрактивни, много вкарват, но и много допускат. Краен успех за Сити след доста попадения. И най-вероятен резултат - 2:2.

Eвропейският парламент наложи строго наказание на полски депутат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6111894

Eвропейският парламент наложи строго наказание на полски депутатПредседателят на Европейския парламент Антонио Таяни съобщи, че налага невиждано тежко наказание на полския евродепутат Януш Корвин-Мике, отправил обидни думи към жените, информира БТА. Евродепутатът ще бъде лишен от дневните добавки към заплатата си за срок от 30 дни, няма да може да извършва парламентарна дейност за 10 дни и ще му бъде забранено

Турция: Оценката на Венецианската комисия няма никаква стойност

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/14/2934681_turciia_ocenkata_na_venecianskata_komisiia_niama/?ref=rss


Турският правосъден министър Бекир Боздаг обяви, чe докладът на Венецианската комисия за предстоящия в страната референдум "е напълно политизиран и субективен" и "няма никаква стойност", съобщи "Ройтерс".

Преди няколко дни комисията към Съвета на Европа, смятана за най-авторитетния международен орган от юристи конституционалисти на Стария континент, изрази притеснение, че в Турция може да се появи "едноличен режим" и че конституционните промени, които се предлагат, позволяват на...

Мадрид няма да пуска в центъра стари коли от 2025 г.

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/03/14/2934636_madrid_niama_da_puska_v_centura_stari_koli_ot_2025_g/?ref=rss


Кметът на Мадрид съобщи, че се въвеждат ограничения за достъпа на стари автомобили до центъра на града като част от борбата срещу замърсяването на въздуха.

Мярката ще се приложи за бензинови автомобили, регистрирани преди 2000 г., и дизелови, регистрирани преди 2006 г., пише "Ройтерс".

Планът, разписан подробно на страницата на общинския съвет в Мадрид, предвижда от 2017 г. да започне опис на автопарка в града. От 2019 г. нататък в продължение на шест години ще се...

Патриотите ще спират автобуси от Турция с блокада на границата

http://offnews.bg/news/n_1/n_649827.html

Обединените патриоти поискаха от президента Румен Радев и премиера Огнян Герджиков спешни мерки "за прекратяване на недопустимата намеса на Турция във вътрешната политика на България". В декларация, подписана от Красимир Каракачанов, Волен Сидеров и Валери Симеонов, те поздравяват коалиция „Реформаторски блок – Глас Народен" за изразената позиция по темата и призива европейските сили за сигурност да бъдат разположени на турската граница. В текста се казва още: Ние, „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО", припомняме, че това е наша борба от години. В рамките на няколко месеца проведохме две срещи с Министерство на външните работи с категоричното настояване за активност на дипломатическо ниво спрямо Турция. В тези разговори ние нееднократно поискахме турският посланик в България Сюлейман Гьокче да бъде изгонен заради неспирната намеса и агитация за протурската партия ДОСТ. Тези негови действия започнаха преди повече от година, когато заедно с Лютви Местан той направи обиколка по местните структури на партията, с което наруши дипломатическия протокол. Неговите изказвания, както и появата му в предизборен клип на въпросната партия, нееднозначно насаждат неоосманската идея и прокарват открито антибългарска политика в страната ни. Преди няколко дни турският министър на труда и социалните грижи Мехмет Мюеззиноглу призова българските граждани в южната ни съседка да гласуват масово на изборите на 26 март, като специално подчерта подкрепата на Турция за обединението ДОСТ. В медиите бяха разпространени красноречиви цитати, като например следния: „Всеки, който има право на вот, трябва непременно да се яви да гласува. Всеки един глас е важен, не смятайте, че вашият глас няма да има значение. Ние, гражданите на Република Турция, трябва да осигурим излизането на коалицията ДОСТ на предни позиции в изборите в името на по-доброто бъдеще на сънародниците в България".  Мюеззиноглу обеща също, че правителството в Анкара ще улесни престоя на българските граждани от турски произход в страната. По-късно в изказвания на официални турски представители страната ни беше напомнено османското минало и прозвуча „препоръка" да пазим правата на малцинствата. Ние, „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО", за пореден път подчертаваме, че това е антибългарско и неприемливо от дипломатическа гледна точка поведение. Отново питаме кога ще бъде отзован посланикът на България в Турция г-жа Надежда Нейнски, която с бездействието си и некомпетентната си намеса, колкото и малка да е тя, работи против интересите на страната ни.  Ние, „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО", настояваме гласуването да се извършва само в българските посолства и консулства извън страната. Това е наше настояване от първия момент, в който се обсъждаха промените в Изборния кодекс. С оглед на ескалацията на намесата на Турция в България и ЕС, ние от „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО" настояваме президентът Румен Радев и служебният министър-председател Огнян Герджиков чрез външно министерство да изискат отмяна на решението на ЦИК за разкриване на секции в Турция извън посолствата и консулствата. Затова: 1. Категорично сме против отварянето на допълнителни секции в Турция. Настояваме президентът и служебният министър-председател да инициират нормативна промяна, свързана с това изискване, включително и на методическите указания от 10 март т.г. за провеждане на избори извън България. 2. Настояваме отново гласуването в Турция да бъде ограничено само в дипломатическите ни представителства. Така ще се осигури контрол. Това не е репресивна мярка, а е мярка в името на демокрацията и човешките права, които в момента се погазват в Турция. 3. Настояваме също да не бъде допускано дописването на избиратели, които не са подали заявления в сроковете, определени от Изборния кодекс.  4. Настояваме българската полиция и силите за сигурност да не допускат т.нар. изборен туризъм, който е запазена марка на протурските партии в България. Така ще се избегнат тежки провокации. Ние, „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО", отново открито заявяваме, че ако не бъдат разрешени тези проблеми и държавата не предприеме съответните мерки за прекратяване на турската намеса в българската външна политика, ще блокираме границата, за да спрем автобусите с „доброволни гласоподаватели", които вече започват да прииждат от южната граница.  Демонстрацията на безпардонност от страна на Турция е не само към България, но и към целия Европейски съюз. Заплахите на Ердоган за едностранно денонсиране на Споразумението за бежанците и умишлено пускане на хиляди нелегални мигранти в Европа е стъпка към желаното от Анкара панислямско възраждане и транснационален ислямизъм. Изброените факти са достатъчна причина за предприемане на дипломатически разговори на най-високо държавно ниво. ИЗБОРИ 2017

Роналдо откри собствен фитнес и разкри, че не прави по 3000 коремни преси

http://offnews.bg/news/n_1/n_649826.html

Португалската звезда на Реал Мадрид Кристиано Роналдо не спира да се развива в бизнеса. 5-кратният носител на "Златната топка" отвори нов фитнес от линията "CR7 Crunch Fitness". При откриването на спортното съоръжение в елитен квартал в Мадрид, нападателят разкри част от тайните за развитие и поддържане на впечатляващата си физика. "Не е вярно, че правя 3000 коремни преси всеки ден. Аз обикновено тренирам 4 или 5 пъти седмично с по 200 или 300 коремни преси", каза Роналдо. Роналдо е сред най-предприемчивите футболисти в света. Той има бизнес интереси в различни сфери - два хотела, собствен музей, модни линии бельо, обувки и други инвестиции.

Полицията върна на майка дете, отвлечено от биологичния му баща

https://www.24chasa.bg/novini/article/6111888

Полицията върна на майка дете, отвлечено от биологичния му бащаПолицията върна дете на майка му, след като четиримесечното момиченце било отвлечено от биологичния му баща. Това съобщиха от областната дирекция на МВР в Русе, цитирани от БТА. Около 10.00 часа вчера в Районното управление в град Сливо поле е получен сигнал по тел. 112, че в село Кошарна дете е било отвлечено от дома на майката от неговия

Трима заподозрени атентатори самоубийци планирали да нападнат германски мол

http://www.mediapool.bg/trima-zapodozreni-atentatori-samoubiytsi-planirali-da-napadnat-germanski-mol-news261295.html

Трима заподозрени атентатори самоубийци планирали да нападнат търговски център в Германия, като взривят експлозиви в раници, предаде ДПА, като се позова на в. "Велт". Заподозрените атентатори планирали да извършат нападение в мол в град Есен. Заради заплахата търговският център беше затворен през уикенда. По информация на германския вестник главният организатор на планираното нападение бил Имран Реме К. от град Оберхаузен. Предполага се, че 24-годишният мъж е пътувал до Сирия през Турция през април 2015 г., за да подкрепи групировката "Ислямска държава". Прокуратурата в град Дюселдорф потвърди, че нападението било планирано от 24-годишен мъж от Оберхаузен, който бил определил точно време и място на атентата. Властите наредиха в събота търговският център да бъде затворен, след което полицията обгради комплекса. Впоследствие молът беше отново отворен. Полицията заяви, че двама мъже, задържани по случая, са били освободени.

НАТО не признава изборите в Абхазия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6111882

НАТО не признава изборите в АбхазияНАТО не признава произведените на 12 март избори в грузинския регион Абхазия, се посочва в изявление на Джеймс Апатурай, специален представител на генералния секретар на пакта за Кавказ и Централна Азия, цитира БТА. "Тези избори не допринасят за трайно уреждане на въпроса с Грузия", добавя той. "НАТО и държавите от алианса не признават Абхазия и

Варненски отбор за пореден път ще участва в Shell Eco-marathon

http://www.moreto.net/novini.php?n=346304

България ще има засилено присъствие на международното състезание Shell Eco-marathon 2017 – 4 български отбора ще заминат за Лондон през пролетта. Това са екипите на Техническите университети в София и Варна, които ще се състезават в категорията „Градски тип“ с водородна горивна клетка.

Главчев: Нинова може би не знае, че вето се налага на площад "Шуман", не на площада в Крушовица (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6111870

Главчев: Нинова може би не знае, че вето се налага на площад "Шуман", не на площада в Крушовица (Видео)Единствената защита, която можем да получим в сложната обстановка е члевството ни в ЕС и НАТО. Това заявиха кандидати за депутати от ГЕРБ по време на брифинг на партията. Обезпокоени сме от предложенията на БСП за отмяна санкциите на Русия. Крайно неуместно е в този момент България да се отделя от семейството, към което принадлежи.

Руският самолет Ту-154 е бил приземен в Черно море от командира на екипажа

http://www.cross.bg/ekipazha-komandira-ty--1537422.html

/КРОСС/ Завършена е техническата част от разследването, провеждано от руското Министерство на отбраната, относно падането на руския самолет Ту-154 в Черно море на 25 декември 2016 г. след излитане от град Сочи, съобщава вестник „Коммерсант". От изводите на експертите става ясно, че самолетът изобщо не е падал, а е кацнал във водата под управлението на командира на екипажа - Роман Волков. Причината за неговото поведение вече търсят по административна линия. От Министерство на отбраната проучват медицинската документация на загиналия пилот и резултатите от проведените му психологически тестове, разпитват инструктори, учили командира да лети, изясняват правилно ли е била организирана почивката на екипажа преди полета.  

Как изглеждаха типичните съветски домове

https://vesti.bg/lyubopitno/kak-izglezhdaha-tipichnite-syvetski-domove-6066628

Килимите по стените, плетените покривки, масивните секции и библиотеки - позната до болка картинка и в родните панелки, и в руските комуналки

EurActiv: ЕК се придвижва към одобрение на "Северен поток" 2

http://www.investor.bg/evropa/334/a/euractiv-ek-se-pridvijva-kym-odobrenie-na-severen-potok-2-235622/

Одобрението може да се очаква в замяна на отстъпките на "Газпром" за пазара в ЦИЕ, твърди изданието

Изненадваща подкрепа за Турция от Гърция

http://www.mediapool.bg/iznenadvashta-podkrepa-za-turtsiya-ot-gartsiya-news261294.html

Гръцкият заместник-министър на външните работи Георгиос Катругалос заяви подкрепа за Турция в кризата с Холандия, която се разрази, след като холандските власти изгониха от страната турската министърка на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая и не разрешиха на турския външен министър Мевлют Чавушоглу да проведе митинг пред турската общност в Ротердам, предаде БТА от Истанбул. "Аз не бих искал да се намесвам във вътрешните политически проблеми на другите държави, но в Европа има принцип, който разрешава провеждането на такива прояви. Но може да има проблеми по отношение на вътрешната сигурност. Преди време имаше подобни посещения от турска страна в Западна Тракия /компактно населената с мюсюлмани тракийска област на Гърция/. Но няма причина за налагане на забрани спрямо Турция. Не трябва да се провокират проблеми, които може да предизвикат проблеми в Европа", е заявил Катругалос пред тв канал СКАЙ, цитиран от турските медии. Той отбелязал още, че неговата страна винаги се е стремила да поддържа дружески отношения с Турция.

"Сенсата" откри в България най-голямата си лаборатория

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2017/03/14/2934674_sensata_otkri_v_bulgariia_nai-goliamata_si_laboratoriia/?ref=rss


Компанията "Сенсата Технолоджис", която е един от водещите световни производители на сензори и системи за електрическа защита и контрол и решения за управление на захранването, официално откри днес в София най-голямата си тестова лаборатория в световен мащаб, се казва в прессъобщение на компанията. Тестовата лаборатория и механизация вече функционира и в нея работят над 100 висококвалифицирани инженери и техници в областта на тестовете за издръжливост, развойна дейност, анализ на брака и...

Ед Шийран оглавява американската класация за сингли

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6111864

Ед Шийран оглавява американската класация за синглиЕд Шийран доминира в американския и британския чарт, след като за седма седмица е начело в класацията Хот 100 на "Билборд", съобщи Контактмюзик, цитира БТА. Девет песни от новия албум "Divide" на певеца е в челната десятка на британския чарт, докато самият диск оглавява британската класация за албуми.

Мей вече има право да започне преговорите за Брекзит, въпросът е кога

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/14/2934666_mei_veche_ima_pravo_da_zapochne_pregovorite_za_brekzit/?ref=rss


В гласуване късно снощи британският парламент даде на премиера Тереза Мей правото да започне процедурата за Брекзит – най-сложните преговори на Великобритания след Втората световна война, пише агенция "Ройтерс".

Мей не е оповестявала детайли по стратегията си освен обещанието да уведоми формално ЕС за напускането на Лондон до края на този месец. Въпросът е кога.

След официалното активиране на член 50 от Договора за ЕС започва да тече двегодишен срок, в който Великобритания...

Утре ли започва българската 1933?

http://offnews.bg/news/n_1/n_649818.html

Коментар на Татяна Ваксберг за "Дойче веле" Утре ли започва 1933 година? Събитията в Белене рисуват една микрогермания от смутните времена, притихнала в очакване на някой фюрер. Твърде много съвпадения са налице: призивите за смърт и за огън, масова политическа и всенародна подкрепа за потенциалните биячи, страх от бъдещето, обусловен с нашествие на иновереца и нестабилна политическа ситуация. И, разбира се, мълчанието на несъгласните. 7000 жители на Белене мълчат, докато катастрофата се предизвиква от 27 човека, преброени от католическия свещеник Паоло Кортези. Без никакво противодействие от страна на останалите, тези 27 души обърнаха града наопаки, прогониха едно семейство и принудиха католическата църква да вземе радикалното решение да изтегли начаса своя представител. Няколко дни по-късно страната е в лапите на необяснимо безсилие: свещеникът е напуснал, протестът в негова защита събира не повече от 200 души в София и нула в Белене , държавна реакция няма нито от правителството, нито от президента, нито от прокурора, а един от инициаторите на цялото движение срещу бежанците току-що е получил оправдателна присъда на първа инстанция и е написал във Фейсбук, че тръгва за Белене, където би желал да има "смърт за предателя” (вероятно се има предвид свещеникът). Епизодът с изтеглянето на отец Кортези е особено важен, защото показва, че докато България не знае колко бързо лети към Кристалната нощ , на други места все пак има хора, взели си поука от миналото. Както написа Любослава Русева, в ордена на пасионистите "вече имат едно наум какво може да се случи" на човек, озовал се в среда от примитиви, защото то вече се е случвало достатъчно пъти в последните десетилетия. Историята на етническите войни обикновено разказва един епизод, който не е от най-популярните: кога точно едно застрашено малцинство разбира, че е толкова застрашено, че трябва веднага да напусне мястото, което обитава. Разсъждението е следното: измежду всички групи, следящи отблизо дадени събития (политици, социолози, журналисти, историци, политолози), има една, която чувства опасността по-добре от всички останали. И това е групата на самите застрашени. Опитът от три войни, водени през 20-ти век, показва, че голяма част от тези групи полагат усилия да напуснат 4 до 6 години преди кръвопролитията – още когато омразата се изразява само с думи по вестниците и от политическите трибуни. Толкова – 4 до 6 години – е и времето, което е било нужно за отключване на смъртоносни действия. Историците много спорят за това кое кога точно е започнало, така че тук ще използваме само най-познатите факти. В Руанда непоправимото настъпва за четири години – от разпространението на ненавист чрез националистическия вестник "Кангура" ("Да ги събудим!") през 1990 до раздаването на мачете на цивилното население и избиването на 800 000 души за 100 дни през 1994 година. В Югославия процесът отнема 4 години и половина – от септември 1986, когато е разпространен меморандумът, обявил, че сърбите са потиснати от други народи, до юни 1991, когато започва първата война в бивша Югославия и годините на кръвопролития, в които участват въоръжени цивилни. В Германия годините са 5 – от идването на Хитлер на власт и първите антисемитски закони през 1933, до Кристалната нощ през 1938, в която участват цивилни. Да го кажем по най-простичкия начин: ако в онези времена и онези места езиковата вакханалия е успявала да доведе за години до етнически конфликт с геноцидни мащаби, то колко ли време би било нужно за това днес, когато информацията тече светкавично, а за сдружаването не е нужно почти никакво усилие, благодарение на социалните мрежи? Ако въпросът звучи стряскащо, за това има причина. България обективно е заживяла в контекст, способен да произведе етническо насилие. Тя е достатъчно изследвана от социолози и политолози, за да е ясно, че вече не стои дори и на ръба. Вдигнала е широка крачка над една пропаст и се чуди дали зад гърба ѝ все още има нещо интересно, заради което да си заслужава да се върне обратно. Да не я стряскаме, че може да залитне без да иска. И да се озове там, където други са се озовавали със същата почуда в последния миг на летежа: как успяхме да стигнем дотук?

Корнелия Нинова ще посети София област утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6111860

Корнелия Нинова ще посети София област утре
В 10:00 часа, в с. Нови хан, общ. Елин Пелин, в читалище „Иван Вазов 1928”, лидерът на БСП Корнелия Нинова ще се срещне с граждани от общините Елин Пелин и Горна Малина. Това съобщиха от пресцентъра на партията.  В 14:30 часа, в Младежкия дом, в Правец, тя ще се срещне с обществеността. В 18:00 часа, в голямата зала на читалище „Тодор Пеев - 1871”,

Huawei пуска P10 в предварителна продажба с подарък луксозен комплект аксесоари

http://www.cross.bg/huawei-selfi-model-1537421.html

/КРОСС/ Всеки потребител, закупил своя нов модел в периода 15-27 март, получава подарък външна батерия, usb кабел с адаптер Type-C, зарядно за кола и селфи стик с трипод Huawei съобщи, че започва предварителна продажба в България на новия флагшип модел P10, с подарък луксозна кутия с аксесоари. Предварителните поръчки започват от утре, 15 март, и ще продължат до 27 март в мрежата на трите големи мобилни оператора и верига магазини Технополис. Така най-запалените потребители ще се сдобият първи с вълнуващия нов модел, още преди официалния му търговски дебют на 1 април. Освен тази възможност, клиентите ще бъдат изненадани и с подарък стилен комплект с ценни аксесоари като външна батерия, usb кабел с адаптер Type-C, зарядно за кола и селфи стик с трипод. Huawei P10 пристига в България с изключителни технически и артистични фотографски характеристики - нова двойна основна камера от Leica (20-мегапикселов монохромен сензор и 12-мегапикселов RGB сензор), както и предна 8-мегапикселова Leica камера за изключителни селфи снимки, прецизна 3D технология за разпознаване на лица, 5,1-инчов стъклен дисплей Corning Gorilla 5, сензор за пръстови отпечатъци вече в предната част на телефона, най-мощния процесор Kirin 960 с най-новата версия на интерфейса EMUI 5.1., голяма 3,200 mAh батерия, поддържаща SuperCharge технологията за супер бързо зареждане

Камери уловиха палава фенка на Челси в много срамен кадър (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/curious/kameri-uloviha-palava-fenka-na-chelsi-v-mnogo-sramen-kadyr-video-news_599309.html

Отборите на Челси и Манчестър Юнайтед изиграха скучен мач снощи на "Стамфорд Бридж". Водачът в класирането победи с 1:0 след гол на Нголо Канте в 51', а "червените дяволи" доиграха мача с човек по-малко след като в края на първата част бе изгонен Андер Ерера. По време на самия мач операторите уловиха фенка на "сините" в доста срамен момент. Младата дама бе заснета как си бърка в..., а след това... е, досещате се. Гнусното ВИДЕО вижте ТУК!

До 8000 евро повече за учените, работещи по "Хоризонт 2020"

http://offnews.bg/news/n_1/n_649821.html

Българските учени, които работят по проекти по програмата за научни изследвания и иновации в ЕС „Хоризонт 2020“, ще могат да получават до 8000 евро към годишните си заплати. Това предвиждат нови правила на Европейската комисия (ЕК) за финансиране на научни разработки със средства от ЕС, съобщи МОН. Целта е заплащането на българските изследователи да стане съизмеримо с това на техните западноевропейски колеги, както и повече наши учени да бъдат мотивирани да се включат в създаването на европейски съизмерима и разпознаваема наука. Новите правила на ЕК ще важат предимно за стартиращите в бъдеще изследвания. Право да раздават такива допълнителни средства ще имат и организации, чиито проекти вече са стартирали, но за това те няма да получат допълнително финансиране. Условието за тях ще бъде сами да преценят дали с одобрения по „Хоризонт 2020“ бюджет имат възможност за допълнително заплащане, или ще отделят собствени средства за поощряване на най-активните си служители. В момента интересът в България към проектите по „Хоризонт 2020“ е сравнително слаб, защото възнаграждението за българските учени е несъразмерно ниско спрямо учените от други държави и не стимулира съвместните изследвания. Българските учени получават различно заплащане спрямо спецификата на изпълняваните от тях проекти. Практиката показва, че до момента финансирането по Фонд „Научни изследвания“ е по–високо от това по проектите по „Хоризонт 2020“.

Уволниха шефовете на "София Тех парк"

http://offnews.bg/news/n_1/n_649817.html

Цялото ръководство на държавната компания "София тех парк" е сменено, съобщи министърът на икономиката Теодор Седларски пред журналисти по време на иновативен форум в иновативния парк, съобщи БНТ. Седларски не уточни кои са новите ръководители. Рокадата е станала на общо събрание в понеделник. То е било свикано далеч преди острата реакция на собственика на "Уолтопия" Ивайло Пенчев и няма нищо общо в гневното му писмо от миналия петък, обясни Седларски. По думите му смяната на ръководството, което издържа едва шест месеца начело на дружеството, била планирана. Освен уволнението на досегашните шефове на общото събрание е взето решение бордът да се намали от петима на трима души. Седларски отказа да съобщи кои са новите шефове на технологичния парк, но уточни, че досега те не са били свързани по никакъв начин с управлението на парка. Той аргументира смяната на старото ръководство с бавната му работа и пропуски в нея, но без да конкретизира.

Все по-малко българи задлъжняват, но размерът на дълга расте

http://www.mediapool.bg/vse-po-malko-balgari-zadlazhnyavat-no-razmerat-na-dalga-raste-news261293.html

Все по-малко българи задлъжняват, но размерът на дълга расте, заяви във вторник Райна Миткова, председател на Асоциация на колекторските агенции в България. "Все по-малко българи задлъжняват, но за все по-големи суми. Това се дължи и на икономическата обстановка, която се подобрява. Това означава, че хора купуват повече стоки, вземат повече кредити", коментираха от асоциацията. По думите на Миткова има 22% ръст на средния дълг и той вече е около 912 лева на единично задължение. Като цяло спада обемът на задълженията, които се възлагат за събиране. Регистрира се също намаляване на обема лоши дългове и по-ниски нива на кредитиране. Най-често заеми се взимат за луксозни стоки - мобилни апарати, лаптопи, а най-честият длъжник е млад човек до 30 години. Стара Загора и Благоевград са градовете с най-много длъжници. Най-малко са във Враца и Русе. Януари и февруари са били трудни месеци за длъжниците. Тогава трудно са се плащали вноски по задълженията. "Усеща се несигурност в хората покрай политическата обстановка", коментираха експертите. Според тях част от длъжниците предпочитат да заделят средства, вместо да си плащат задълженията.

Отношенията между Македония и Албания се нажежиха

http://www.moreto.net/novini.php?n=346302

Македония и Албания влязоха в остра полемика, след като албански депутат от управляващата коалиция в Тирана призова за бързо обединение на всички албански партии, които да помогнат за провеждането на референдум за обявяване на независимост в съседна Македония.

Най-гледаният комедиен сериал ще има спин-оф

//dariknews.bg/novini/liubopitno/naj-gledaniiat-komedien-serial-shte-ima-spin-of-2010023

Телевизия Си Би Ес е поръчала спин-оф на предизвикалия голям интерес сериал "Теория за Големия взрив", съобщи Франс прес.

Създаден през 2007 г., сериалът "Теория за Големия взрив" е най-гледаното неспортно телевизионно предаване в САЩ през този сезон

Домашен арест за наркодилър, открили в дома му три вида дрога

//dariknews.bg/regioni/varna/domashen-arest-za-narkodilyr-otkrili-v-doma-mu-tri-vida-droga-2010022

Варненският окръжен съд постанови домашен арест за В. К., задържан на 10 март по време на специализирана полицейска операция във Варна, макар че прокуратурата поиска задържане под стража. 

При извършен обиск на лицето и претърсване на дома му са открити три вида наркотични вещества,

Апартамент пламна заради отоплителни уреди

//dariknews.bg/regioni/razgrad/apartament-plamna-zaradi-otoplitelni-uredi-2010024

Апартамент в Разград пламна заради неправилна употреба на отоплителни уреди – съобщават от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-Разград.
Сигналът е подаден в 5,05 ч. днес, горяло жилище на пети етаж в жк „Освобождение“46. Огънят унищожил домашно имущество, 2 броя

Близо 15 хиляди лева са събрани за ремонта на паметника на Шести артилерийски полк

//dariknews.bg/regioni/sliven/blizo-15-hiliadi-leva-sa-sybrani-za-remonta-na-pametnika-na-shesti-artilerijski-polk-2010025

Близо 15 хиляди лева са събрани за ремонта на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен. Две хиляди от тях са под формата на строителни материали. Това съобщи зам.-кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова, председател на Инициативния комитет /ИК/ за  възстановяването на паметника.

Конфликтността на водачи и пешеходци – сред факторите за повишение на инцидентите по пътищата

//dariknews.bg/regioni/vraca/konfliktnostta-na-vodachi-i-peshehodci-sred-faktorite-za-povishenie-na-incidentite-po-pytishtata-2010026

Заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата се проведе във Враца то бе председателствано от областния управител Момчил Младенов и на него присъстваха кметове на общини и представители на общинските администрации и на териториалните звена на изпълнителната власт.

Христо Бозуков: Гъските изядоха парите за биологично земеделие

//dariknews.bg/novini/bylgariia/hristo-bozukov-gyskite-iziadoha-parite-za-biologichno-zemedelie-2010027

Гъските изядоха парите за биологично земеделие, заяви министърът на земеделието и храните Христо Бозуков. Той сигнализира за проблем, свързан с остър недостиг на средства за мерките агроекология и биологично земеделие. Мерките са част от Програмата за развитие на с

С помощта на ЕК руският газ у нас може да поевтинее до 50%

http://www.mediapool.bg/s-pomoshtta-na-ek-ruskiyat-gaz-u-nas-mozhe-da-poevtinee-do-50-news261292.html

Незабавно правителството да защити максимално интереса на България относно отправените от "Газпром" към Еврокомисията предложения за предприемане на мерки за по-пазарно поведение в България и още седем държави от ЕС, които към момента са силно зависими от доставките на руски газ. Това призоваха във вторник от "Нова република" и "Да, България", докато от Реформаторския блок смятат, че президентът и служебният кабинет не трябва да прибързват, а да изчакат сформирането на новия парламент и той да вземе позиция. На 13 март Европейската комисия даде седемседмичен срок на България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия да предоставят своите становища по ангажиментите на "Газпром", които компанията поема, за да избегне огромни санкции за нарушаване на европейските правила на конкуренцията. Офертата на руския концерн предвижда възможност за предоговаряне на цената на неговата суровина, когато европейските референтни стойности на газа паднат под тарифата на "Газпром" в съответната държава. Също така компанията се отказва от правото си да забранява на страните да търгуват с останали им свободни и неизползвани количества руско синьо гориво, а операторите ще си върнат контрола върху мрежите. От "Нова Република" и "Да, България" изчислиха, че с помощта на Еврокомисията и постигнатите от нея отстъпки от "Газпром" цената на руския газ у нас може да падне наполовина. Според "Нова република" в поисканата от Брюксел позиция по ангажиментите на "Газпром" служебното правителство трябва да поиска от Брюксел да постави като условие пред концерна за прекратяване на антимонополното дело въвеждането на единна цена на газа за целия Европейски съюз с разлика само в транзитните такси. "Нова република": България да иска единна цена на газа в ЕС "Много е важно България да настоява за една и съща цена, по която да се продава природен газ на всички страни в Европа и цената да бъде такава, каквато е цената в Западна Европа. Спадът за нас ще бъде с до 50%. Това са милиони евро по-малко всяка година", заяви говорителят на "Нова република" Трайчо Трайков. По думите му така България ще види истинските ползи от европейската солидарност. Той определи като нахалноо предложението на "Газпром“ да не търси обезщетения от българските си партньори заради прекратяването на газовия проект"Южен поток“. "Очевидно "Газпром" разчита на кратка памет, но ние помним - "Южен поток“ беше прекратен едностранно от президента Путин и то от Анкара", заяви Трайков. "Има и защо да се притесняваме дали служебното правителство ще защити енергийния ни интерес. Ако хората в Министерството на енергетиката не се считат за достатъчно компетентни, трябва да извикат експерти, независимо дали са в това правителство или не, защото това е тема от национална значимост", каза още той. Поевтиняването на газа ще ускори растежа с 1% Мартин Димитров даде на правителството срок от една седмица за защита на интереса на България. Той каза, че намаляването цената на газа ще бъде мощен стимул за икономиката. "Ще имаме 1% ръст, а този процент за нас ще гарантира по-висок икономически растеж. Ще привлече нови индустрии в България, ще създаде хиляди нови и добре платени работни места. Когато 28 страни преговарят, има много по-голям шанс, отколкото ако преговаря само България. Това може да бъде договорено днес, утре ще бъде късно", допълни Димитров. От "Да, България" заявиха, че страната ни получава възможност да извлече максимални ползи от очертаващата се сделка между "Газпром" и Брюксел. "С оглед на това, че цените на руския природен газ за България са с 40% по-високи от тези за Германия, “Да, България!” смята, че санкцията на антимонополния орган на EК засяга както бъдещето на българската енергетика, икономика и бюджет, така и външната политика, тъй като доставките на енергосуровини се използват и като инструмент за оказване на руски политически натиск", пише в позиция на движението. "Да, България": Губеща е само мафията "Губеща ще бъде само мафията, за която газовият монопол на “Газпром” значи комисиони и влияние. За Русия ЕС няма алтернатива като най-големият пазар на руския газ", смятат от "Да, България". Движението допълва, че нито едно българско правителство в последните години не успя да отстои и защити българския национален интерес в преговорите за доставки на руски природен газ за България. Резултатът от това е, че руската компания “Газпром” беше оставена да бъде единственият безалтернативен доставчик за България вече 27 години - за разлика от повечето европейски страни. "Да извадим мафията от енергетиката", призовават от "Да, България". От Коалицията "Реформаторски блок-Глас народен" също се обявиха за намаляване цената на руския газ, но смятат, че президентът и служебният премиер не трябва да не прибързват с позицията си, а да изчакат сформирането на новия парламент. Не е ясно обаче защо е необходимо това, при положение, че позицията се иска от правителството, а редовен кабинет не се очертава да се сформира в следващите седем седмици, които са срокът за българската позиция по офертата на "Газпром". РБ: Енергийните сделки на БСП носят годишна загуба от 5 млрд. лв. "Десетилетия наред енергийните сделки на БСП носят загуба за България по 5 милиарда лева годишно. Споразумението между Европейската комисия и "Газпром" от вчера извади на светло това, за което сигнализираме от години – а именно, че БСП дава на тепсия българския държавен интерес на Русия чрез енергийните проекти. Резултатът от търговията с интереса и енергийната независимост на страната ни е, че българските граждани плащат 40 % по-висока цена за газа от пазарната в Европа. Нека Корнелия Нинова сега публично обясни защо цената, която българите сме плащали за газа, изведнъж се оказа, че може да бъде намалена почти наполовина, както стана ясно от изявленията на "Газпром" и ЕК вчера", посочват от РБ-Глас народен. Коалицията настоява прокуратурата да предприеме разследване за виновните за нарушаването на държавния интерес на България в сектора на енергетиката в последните 27 години, да оповести истината за "енергийното КТБ” АЕЦ "Белене”, да освети с колко е ощетен държавният интерес по енергийните проекти от т.нар. Голям шлем, гордост за БСП. Единствената гаранция за запазване на интереса на българските потребители от игрите на руските енергийни олигарси и българските им касички е членството на България в ЕС и активната политика на България за запазване на националния ни интерес в енергетиката, заявяват от РБ – Глас народен. Ведомството анализира офертата на "Газпром" От Министерството на енергетиката съобщиха, че заедно с газовите дружества се запознават с отправените от "Газпром" към ЕК предложения и биха искали да са сигурни, че обявените ангажименти действително ще отстранят всички съмнения на Европейската комисия за извършени нарушения от страната на концерна. Ведомството посочва, че обявената от Брюксел процедура на предстоящите консултации дава две възможности. Едната е Европейската комисия да приеме предложенията, направени от "Газпром", така, както те са формулирани в момента. Другият вариант е обявените мерки да бъдат изменени, ако постъпят съответни предложения от заинтересованите държави. Засега не е ясно дали София ще има допълнителни претенции към вече обявените от "Газпром" предложения. Българската страна си запазва правото допълнително да коментира финалния вариант на ангажиментите, които "Газпром“ предлага да поеме, посочиха от Министерството на енергетиката. Енергетиката – приоритет на българското европредседателство По-късно през деня зам.-министърът на енергетиката Константин Делисивков заяви, че приоритет на страната ни е изграждането на Европейския енергиен съюз и енергетиката ще е приоритет на българското председателство на Евросъюза през 2018 г. Той обяви това на заседание на специализираната комисия "Енергетика“ към Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК). В национален контекст се разглежда и въпросът за енергийната сигурност и уязвимостта на Югоизточна Европа по отношение на енергийните доставки, допълни Делисивков, цитиран от пресцентъра на енергийното министерство. Енергийният съюз, ключов политически приоритет на комисията „Юнкер“, се фокусира върху енергийната сигурност и либерализацията на пазара. Подобряването на енергийната ефективност ще окаже положително въздействие върху икономическото развитие, заетостта и ще повиши конкурентоспособността на индустрията, допълни заместник-министърът.

С помощта на ЕК руският газ у нас може поевтинее до 50%

http://www.mediapool.bg/s-pomoshtta-na-ek-ruskiyat-gaz-u-nas-mozhe-poevtinee-do-50-news261292.html

Незабавно правителството да защити максимално интереса на България относно отправените от "Газпром" към Еврокомисията предложения за предприемане на мерки за по-пазарно поведение в България и още седем държави от ЕС, които към момента са силно зависими от доставките на руски газ. Това призоваха във вторник от "Нова република" и "Да, България", докато от Реформаторския блок смятат, че президентът и служебният кабинет не трябва да прибързват, а да изчакат сформирането на новия парламент и той да вземе позиция. На 13 март Европейската комисия даде седемседмичен срок на България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия да предоставят своите становища по ангажиментите на "Газпром", които компанията поема, за да избегне огромни санкции за нарушаване на европейските правила на конкуренцията. Офертата на руския концерн предвижда възможност за предоговаряне на цената на неговата суровина, когато европейските референтни стойности на газа паднат под тарифата на "Газпром" в съответната държава. Също така компанията се отказва от правото си да забранява на страните да търгуват с останали им свободни и неизползвани количества руско синьо гориво, а операторите ще си върнат контрола върху мрежите. От "Нова Република" и "Да, България" изчислиха, че с помощта на Еврокомисията и постигнатите от нея отстъпки от "Газпром" цената на руския газ у нас може да падне наполовина. Според "Нова република" в поисканата от Брюксел позиция по ангажиментите на "Газпром" служебното правителство трябва да поиска от Брюксел да постави като условие пред концерна за прекратяване на антимонополното дело въвеждането на единна цена на газа за целия Европейски съюз с разлика само в транзитните такси. "Нова република": България да иска единна цена на газа в ЕС "Много е важно България да настоява за една и съща цена, по която да се продава природен газ на всички страни в Европа и цената да бъде такава, каквато е цената в Западна Европа. Спадът за нас ще бъде с до 50%. Това са милиони евро по-малко всяка година", заяви говорителят на "Нова република" Трайчо Трайков. По думите му така България ще види истинските ползи от европейската солидарност. Той определи като нахалноо предложението на "Газпром“ да не търси обезщетения от българските си партньори заради прекратяването на газовия проект"Южен поток“. "Очевидно "Газпром" разчита на кратка памет, но ние помним - "Южен поток“ беше прекратен едностранно от президента Путин и то от Анкара", заяви Трайков. "Има и защо да се притесняваме дали служебното правителство ще защити енергийния ни интерес. Ако хората в Министерството на енергетиката не се считат за достатъчно компетентни, трябва да извикат експерти, независимо дали са в това правителство или не, защото това е тема от национална значимост", каза още той. Поевтиняването на газа ще ускори растежа с 1% Мартин Димитров даде на правителството срок от една седмица за защита на интереса на България. Той каза, че намаляването цената на газа ще бъде мощен стимул за икономиката. "Ще имаме 1% ръст, а този процент за нас ще гарантира по-висок икономически растеж. Ще привлече нови индустрии в България, ще създаде хиляди нови и добре платени работни места. Когато 28 страни преговарят, има много по-голям шанс, отколкото ако преговаря само България. Това може да бъде договорено днес, утре ще бъде късно", допълни Димитров. От "Да, България" заявиха, че страната ни получава възможност да извлече максимални ползи от очертаващата се сделка между "Газпром" и Брюксел. "С оглед на това, че цените на руския природен газ за България са с 40% по-високи от тези за Германия, “Да, България!” смята, че санкцията на антимонополния орган на EК засяга както бъдещето на българската енергетика, икономика и бюджет, така и външната политика, тъй като доставките на енергосуровини се използват и като инструмент за оказване на руски политически натиск", пише в позиция на движението. "Да, България": Губеща е само мафията "Губеща ще бъде само мафията, за която газовият монопол на “Газпром” значи комисиони и влияние. За Русия ЕС няма алтернатива като най-големият пазар на руския газ", смятат от "Да, България". Движението допълва, че нито едно българско правителство в последните години не успя да отстои и защити българския национален интерес в преговорите за доставки на руски природен газ за България. Резултатът от това е, че руската компания “Газпром” беше оставена да бъде единственият безалтернативен доставчик за България вече 27 години - за разлика от повечето европейски страни. "Да извадим мафията от енергетиката", призовават от "Да, България". От Коалицията "Реформаторски блок-Глас народен" също се обявиха за намаляване цената на руския газ, но смятат, че президентът и служебният премиер не трябва да не прибързват с позицията си, а да изчакат сформирането на новия парламент. Не е ясно обаче защо е необходимо това, при положение, че позицията се иска от правителството, а редовен кабинет не се очертава да се сформира в следващите седем седмици, които са срокът за българската позиция по офертата на "Газпром". РБ: Енергийните сделки на БСП носят годишна загуба от 5 млрд. лв. "Десетилетия наред енергийните сделки на БСП носят загуба за България по 5 милиарда лева годишно. Споразумението между Европейската комисия и "Газпром" от вчера извади на светло това, за което сигнализираме от години – а именно, че БСП дава на тепсия българския държавен интерес на Русия чрез енергийните проекти. Резултатът от търговията с интереса и енергийната независимост на страната ни е, че българските граждани плащат 40 % по-висока цена за газа от пазарната в Европа. Нека Корнелия Нинова сега публично обясни защо цената, която българите сме плащали за газа, изведнъж се оказа, че може да бъде намалена почти наполовина, както стана ясно от изявленията на "Газпром" и ЕК вчера", посочват от РБ-Глас народен. Коалицията настоява прокуратурата да предприеме разследване за виновните за нарушаването на държавния интерес на България в сектора на енергетиката в последните 27 години, да оповести истината за "енергийното КТБ” АЕЦ "Белене”, да освети с колко е ощетен държавният интерес по енергийните проекти от т.нар. Голям шлем, гордост за БСП. Единствената гаранция за запазване на интереса на българските потребители от игрите на руските енергийни олигарси и българските им касички е членството на България в ЕС и активната политика на България за запазване на националния ни интерес в енергетиката, заявяват от РБ – Глас народен. Ведомството анализира офертата на "Газпром" От Министерството на енергетиката съобщиха, че заедно с газовите дружества се запознават с отправените от "Газпром" към ЕК предложения и биха искали да са сигурни, че обявените ангажименти действително ще отстранят всички съмнения на Европейската комисия за извършени нарушения от страната на концерна. Ведомството посочва, че обявената от Брюксел процедура на предстоящите консултации дава две възможности. Едната е Европейската комисия да приеме предложенията, направени от "Газпром", така, както те са формулирани в момента. Другият вариант е обявените мерки да бъдат изменени, ако постъпят съответни предложения от заинтересованите държави. Засега не е ясно дали София ще има допълнителни претенции към вече обявените от "Газпром" предложения. Българската страна си запазва правото допълнително да коментира финалния вариант на ангажиментите, които "Газпром“ предлага да поеме, посочиха от Министерството на енергетиката. Енергетиката – приоритет на българското европредседателство По-късно през деня зам.-министърът на енергетиката Константин Делисивков заяви, че приоритет на страната ни е изграждането на Европейския енергиен съюз и енергетиката ще е приоритет на българското председателство на Евросъюза през 2018 г. Той обяви това на заседание на специализираната комисия "Енергетика“ към Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК). В национален контекст се разглежда и въпросът за енергийната сигурност и уязвимостта на Югоизточна Европа по отношение на енергийните доставки, допълни Делисивков, цитиран от пресцентъра на енергийното министерство. Енергийният съюз, ключов политически приоритет на комисията „Юнкер“, се фокусира върху енергийната сигурност и либерализацията на пазара. Подобряването на енергийната ефективност ще окаже положително въздействие върху икономическото развитие, заетостта и ще повиши конкурентоспособността на индустрията, допълни заместник-министърът.

България анализира офертата на "Газпром" за по-пазарно поведение

http://www.mediapool.bg/bulgaria-analizira-ofertata-na-gazprom-za-po-pazarno-povedenie-news261292.html

Българските газови дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", както и енергийното министерство се запознават с отправените от "Газпром" предложения към Европейската комисия за предприемане на мерки по-пазарно поведение в българия още седем държави от ЕС, които към момента са силно зависими от доставките на руски газ. Това съобщиха от ведомството във вторник, след като ден по-рано Брюксел оповести газпромовската оферта за прекратяване на антимонополното дело срещу руския концерн и избягване на огромни санкции за нарушаване на европейските правила на конкурунцията. Европейската комисия даде седемседмичен срок на България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия да предоставят своите становища по ангажиментите на "Газпром", сред които са възможност за предоговаряне на цената на вносната суровина, когато европейските референтни стойности на газа паднат под тарифата, на която концернът продава в съответната държава. Също така компанията се отказва от правото си да забранява на страните да търгуват с останали им свободни и неизползвани количества руско синьо гориво, както и операторите ще си върнат контрола върху мрежите. От Министерството на енергетиката заявиха, че биха искали да са сигурни, че обявените от "Газпром" ангажименти действително ще отстранят всички съмнения на Европейската комисия за извършени нарушения от страната на концерна. Ведомството посочва, че обявената от Брюксел процедура на предстоящите консултации дава две възможности. Едната е Европейската комисия да приеме предложенията, направени от "Газпром", така, както те са формулирани в момента. Другият вариант е обявените мерки да бъдат изменени, ако постъпят съответни предложения от заинтересованите държави. Засега не е ясно дали София ще има допълнителни претенции към вече обявените от "Газпром" предложения. Българската страна си запазва правото допълнително да коментира финалния вариант на ангажиментите, които "Газпром“ предлага да поеме, посочиха от Министерството на енергетиката..

Сирия се е превърнала в килия за изтезания

http://offnews.bg/news/n_1/n_649816.html

Цяла Сирия се е превърнала в "килия за изтезания". Това заяви върховният комисар на ООН по правата на човека Зеид Раад ал Хусейн, като нарече конфликта "най-страшната катастрофа, предизвикана от човека, от времето на Втората световна война". "Днес в известен смисъл цялата страна се е превърнала в килия за изтезания, място, където цари див ужас и абсолютна несправедливост", каза Хусейн по време на дебати за Сирия в Съвета на ООН по човешките права, цитиран от Франс прес и БТА. Конфликтът започна с изтезания - хора от службите за сигурност задържаха и измъчваха група деца в Дераа, които бяха драскали графити срещу правителството на стената на едно училище, припомни той. Най-малко 60 000 души са загинали при изтезания или заради ужасните условия в затворите през последните шест години, сочат данни на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.  "Дори отчаяните призиви на народа от Алепо миналата година не въздействаха на световните лидери, чието влияние би могло да допринесе за спиране на бойните действия", подчерта Хусейн. В доклад на върховния комисариат по правата на човека се посочва, че от началото на годината силите на сирийския режим за извършили няколко нови нападения с отровния газ хлор. Използването на подобни оръжия е равнозначно на военно престъпление и е в нарушение на международните договори за забрана на химически боеприпаси, се изтъква в доклада.

Хиляди участваха във фестивала на фалоса в Япония (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6111844

Хиляди участваха във фестивала на фалоса в Япония (Видео)Хиляди японци участваха в традиционния фестивал на фалоса в Нагаока, който е свързан с плодородието, съобщава в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Той се чества всяка година през втората неделя на месец март. По време на шествията дефилира огромен 2-метров дървен фалос. По традиция японките, които са се омъжили през последните 12 месеца,

БОК и НСА отличиха спортните деятели в Шумен

https://www.24chasa.bg/sport/article/6111836

БОК и НСА отличиха спортните деятели в Шумен 90 шуменски спортни деятели, изтъкнати спортисти, треньори, учители по физическо възпитание бяха отличени по случай 75-годишнината от създаването на Националната спортна академия. Това стана по време на среща с представители на Националната спортна академия „Васил Левски“ и Българския олимпийски комитет на среща в сесийната зала на община Шумен.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване