Москов даде на прокуратурата НЗОК за спестен прием с отпечатък в няколко болници

http://www.mediapool.bg/moskov-dade-na-prokuraturata-nzok-za-spesten-priem-s-otpechatak-v-nyakolko-bolnitsi-news261491.html

Бившият здравен министър Петър Москов внесе в прокуратурата сигнал за това, че в няколко болници системата за пръстова идентификация не се прилага масово и това се случва със съгласието на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). “20 млн. лева са изплатени неправомерно от НЗОК за последните два месеца на миналата година, а кой чиновник е точно виновен, надявам се ще разбере прокуратурата“, коментира Москов. Той съобщи, че от 272 болници в 12 над 30% от пациентите са отчетени без да се чекират с пръст на входа и изхода. В 30 болници над 10% от пациентите са преминали без пръстова идентификация, а във всички останали 240 болници - между 1 и 3% са преминали без пръстов отпечатък. “Там, където са между 1 и 3%, са най-големите болници, в които знаем, че фалшиви хоспитализации няма. Т.е. системата работи, просто на едни места се прилага, а на други – не“, каза Москов. Той обясни, че несъответствието е излязло наяве още докато той е бил министър, като тогавашния председател на Надзорния съвет на касата Ваньо Шарков е поискал изготвянето на детайлен анализ, но такъв и до момента не е направен. Преди ден от НЗОК обвиниха Москов в клевета заради твърдението му, че по тази схема се извършва кражба. Оттам обясниха, че вероятно става въпрос за около 25 920 отчетени хоспитализации за месеците ноември и декември 2016 г., които не са могли да бъдат отчетени или обработени от системата на пръстовия идентификатор поради невъзможност за снемане на отпечатък, технически, комуникационни и софтуерни проблеми, срив на системата, който беше доста чест в пикови моменти, отказ на пациента и други технически проблеми. Тези пациенти са се идентифицирали по старата система с лични карти и ЕГН. От касата обясниха, че тези случаи са проверени специално от екипите на РЗОК и от тях са отхвърлени за плащане само 1760 случая, а останалите 14 564 са потвърдени и са на стойност 20 339 588 лева. Не е ясно обаче защо процентите преминали без чекиране с пръст пациенти в няколко болници сериозно се разминават с тези в останалите.

Как Доналд Тръмп да очарова Ангела Меркел

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277998_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D1%87%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%90%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB%D0%B0+%D0%9C%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B

 За Ангела Меркел е известно, че не обича изненадите и се подготвя много сериозно за своите срещи, пише европейското издание Politico във връзка с предстоящата визита на германския канцлер във Вашингтон.

От друга страна, американският президент Доналд Тръмп, с когото Меркел ще разговаря малко по-късно, не е известен със задълбочената си подготовка за срещите. Той предпочита да не си съставя мнение, преди да седне със своя събеседник на масата.

Какво тогава можем да очакваме от срещата на двамата, която вече веднъж беше отменена заради лошо време? На първо място това ще бъде разговор между най-влиятелния мъж и най-влиятелната жена на планетата. Двамата имат и други прилики в биографията си - влизат в политиката на по-късен етап от живота си.

Меркел обаче е научен работник, а Тръмп - бизнесмен, и изглежда германският канцлер подхожда към своите ангажименти днес както към научен казус. Тя обича данни, цифри, всичко, което може да бъде емпирично доказано и не е лошо американският президент да го има предвид, пише още Politico.

За да очарова Ангела Меркел Доналд Тръмп не бива да забравя още, че германският канцлер е родена и живяла в Германската демократична република (ГДР), не обича ограниченията и далеч е от суетата. При избора си за канцлер през 2005 година отказа да се премести в резиденция и често прекарва отпуските си в старата си вила в провинцията.

Този начин на живот не се връзва много с представите за милиардера Доналд Тръмп, допълва изданието. Но пък може ли бездушният Trump Tower да се сравнява с къщичка в провинция Брандебург?

Не само начинът на живот, но и начинът на изразяване различава двамата световни лидери. Доналд Тръмп може с лекота да държи вдъхновяващи речи, докато на Ангела Меркел този талант липсва. Когато е под напрежение, тя използва сложна реторика и фрази, които са в състояние да объркат американския президент.

Съветът на изданието е Тръмп да се опита да предразположи своя гост и тогава комуникацията би била много по-свободна, а Меркел - "освежаващо директна".

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

"Грийнпийс" смята, че закриването на ТЕЦ-овете няма да доведе до Апокалипсис

https://www.actualno.com/interview/grijnpijs-smjata-che-zakrivaneto-na-tec-ovete-njama-da-dovede-do-apokalipsis-news_600092.html

В последните седмици у нас се активизира диалогът по подготвяните промени в Еврорегламента за горивните инсталации, засягащ мощностите, използващи въглища, биомаса, торф, отпадъци и течни горива, с мощност над 50 МВ. В измененията са записани нови прагове, много по-занижени,

Марешки свали цените на горивата в Перник

https://www.actualno.com/society/mareshki-svali-cenite-na-gorivata-v-pernik-news_600101.html

Само броени часове след като отвори най-голямата бензиностанция на Веселин Марешки в София, цените на горивата паднаха и в Перник, съобщиха перничани. Без да има отворена бензиностанция в Перник, моделът на Веселин Марешки свали цените на горивата в Перник. В града дизелът

6 години затвор за Евелин Банев – Брендо

https://vesti.bg/bulgaria/sad/6-godini-zatvor-za-evelin-banev-brendo-6066797

Съдът отмени условните присъди на Моника Добринова (съпругата на Брендо) и Десислава Дишлиева (вдовицата на Константин Дишлиев) и ги оправда

Радев подкрепи националната позиция за новите екоизисквания за ТЕЦ-овете

https://www.24chasa.bg/novini/article/6119446

Радев подкрепи националната позиция за новите екоизисквания за ТЕЦ-оветеПрезидентът Румен Радев е изразил подкрепа за консолидираната ни национална позиция за решаването на проблема във връзка с готвените промени в Референтния документ на ЕК за най-добри налични техники за големи горивни инсталации, които предвиждат завишаване на изискванията за лимити на емитираните от ТЕЦ-овете атмосферни замърсители.

Тийнейджър откри диамант в тематичния парк "Кратерът на диамантите"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6119443

Тийнейджър откри диамант в тематичния парк "Кратерът на диамантите"Ученикът Калел Лангфорд откри 7,44 каратов диамант в тематичния парк "Кратерът на диамантите" в южната част на американския щат Арканзас, предадоха световните агенции. Тийнейджърът посетил природната забележителност заедно с родителите си. В "Кратера на диамантите" всеки турист може да пробва късмета си и да открие скъпоценен камък.

Симулациите в лабораториите на София Тех Парк променят приложими модели

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/simulaciite-v-laboratoriite-na-sofiia-teh-park-promeniat-prilojimi-modeli-235849/

Компютърните експерименти в технологичния парк са в в областта на физиката, химията, биологията и медицината

Брендо получи 6 години затвор

http://offnews.bg/news/n_1/n_650202.html

Евелин Банев - Брендо беше осъден на 6 години затвор по обвинението за участие в организирана престъпна група за пране на пари, съобщи БГНЕС.  Решението е на Софийския апелативен съд.  Брендо беше признат за виновен за участие в престъпна група, в която участие са взели още Симо Карайчев и покойният Константин Дишлиев.  Съпругата на Брендо Моника Добринова и вдовицата на Дишлиев - Десислава Дишлиева, бяха оправдани.  САС отмени присъдата в частта, че Брендо и Симо Карайчев са действали заедно с осъдения за наркотрафик в Барселона Ивайло Хаселбърт.  Прокуратурата поиска максимално наказание от 12 години затвор за Брендо. Банев беше осъден на седем години и половина за пране на пари от Софийския градски съд и впоследствие - оправдан от Апелативния съд.

Грейпфрутът се справя с подутите крака

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6119316

Грейпфрутът се справя с подутите кракаПодуването на краката и глезените може да бъде продиктувано от много неща – от високо кръвно налягане до бременност. Отоците се получават заради анормално съдържание на течност в дадена област, което се дължи на повишената пропускливост на съдовете. Ако подуването се наблюдава от време на време, е възможно да се дължи и на преумора на долните

Финландка изненада фаворитките в Холменколен

http://offnews.bg/news/n_1/n_650203.html

Малко известната финландка Мари Лауканен спечели спринта на 7,5 километра от финалите за сезона на Световната купа по биатлон в Холменколен (Норвегия). 29-годишната Лауканен беше безгрешна при двете стрелби и финишира за 20:33.5 минути, за да запише първи успех в кариерата си. На второ място на 7.9 секунди завърши французойката Жюстин Бреза, която изравни най-доброто класиране в кариерата си от друг спринт в Поклюка (Словения) от по-рано през сезона. Ане Бескон от Франция се класира трета на 23.1 секунди също без грешка при стрелбата. Чехкинята Габриела Коукалова финишира четвърта на 37.4 секунди с една грешка. Коукалова се възползва от слабото представяне на носителката за Световната купа за сезона Лаура Далмайер (Германия) и триумфира с малкия Кристален глобус в дисциплината с 377 точки, с 5 точки повече от Далмайер в крайното класиране за сезона. Германката направи лошо състезание и след три пропуска от положение легнал остана едва 31-а на 1:54.8 минута. Българките завършиха извън първите 70. Емилия Йорданова се нареди 77-а на 3:23.6 минути след три пропуска, Десислава Стоянова свали само пет от десетте мишени и остана 91-а на 4:22.3 минути, а Стефани Попова с четири грешки финишира 98-а на 4:43.4 минути. Далмайер има 1147 точки и е недостижима на върха на генералното класиране. Втора е Коукалова 1013 точки, следвана от Кайса Мекерейнен (Финландия) с 897 точки.

Пълнят дупките по четири разградски улици

//dariknews.bg/regioni/razgrad/pylniat-dupkite-po-chetiri-razgradski-ulici-2010900

Днес и утре служители на ОП „Ремонтстрой“ пълнят със студена асфалтова смес дупките, които създават опасност за движение по няколко от улиците в общинската пътна мрежа – съобщават от пресцентъра на община Разград.
Според информацията многото на брой и дълбоки дупки са се появили след обилния

Валери Жаблянов от "БСП За България": Селското стопанство неведнъж е измъквало страната от тежки кризи

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/valeri-zhablianov-ot-bsp-za-bylgariia-selskoto-stopanstvo-nevednyzh-e-izmykvalo-stranata-ot-tezhki-krizi-2010903

Многобройни въпроси и немалък брой оплаквания от редица, нерешени с десетилетия проблеми в българското земеделие бяха обсъдени от земеделски производители с кандидатите за народни представители на ,,БСП За България” в 10 МИР Кюстендил, на нарочна среща в Синята зал

Зам.-министърът на земеделието и храните се срещна с директорите на горските стопанства в Шумен

//dariknews.bg/regioni/shumen/zam.-ministyryt-na-zemedelieto-i-hranite-se-sreshtna-s-direktorite-na-gorskite-stopanstva-v-shumen-2010902

Зам.-министърът на земеделието и храните проф. д-р Иван Палигоров се срещна днес в Шумен с директорът на СИДП инж. Веселин Нинов и директорите на ловните и горски стопанства. Пред тях той каза, че до края на следващата седмица трябва да бъдат приет

Оправдаха окончателно ексшефа на пътния фонд Веселин Георгиев

//dariknews.bg/novini/bylgariia/opravdaha-okonchatelno-eksshefa-na-pytniia-fond-veselin-georgiev-2010904

Бившият шеф на пътния фонд Веселин Георгиев окончателно беше признат за невинен и по второто дело срещу него.
 
Той бе обвинен за сключването на пет договора за социологически проучвания, за които са били плащани по б

Европейският музикален фестивал отново гостува във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=346636

За 14-а поредна година артистичната пролет на Варна започва с Европейския музикален фестивал, научи Moreto.net. От 31 март до 30 април на сцените на Фестивалния и конгресен център, Варненската опера и Градската художествена галерия пред варненската публика ще излязат именити артисти и млади дарования, събрани в една мозайка от върхови постижения на европейската музикална сцена.

БНБ пуска в обращание златна възпоменателна монета "Благовещение"

http://econ.bg/Новини/БНБ-пуска-в-обращание-златна-възпоменателна-монета-Благовещение-_l.a_i.739191_at.1.html

Златна възпоменателна монета с номинал от 100 лева, посветена на Благовещение, ще бъде пусната в обращение от понеделник. По традиция БНБ пуска...

САС постанови 6 години затвор за Брендо

http://www.cross.bg/brendo-godini-grypa-1537747.html

/КРОСС/ Софийски апелативен съд постанови 6 години затвор за сочения за "кокаинов крал" Евелин Банев- Брендо. Съдът го призна за виновен за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с пране на пари. Доведеният му брат Симо Крайчев ще лежи зад решетките 3 години за същото престъпление. Бившата съпруга на Брендо - Моника Добринова и сестра й Десислава Дишлиева бяха напълно оправдани по обвинението за участие в организирана престъпна група. Решението подлежи на обжалване пред ВКС.  

Картините в "Квадрат 500" и други обществени галерии нямали застраховка

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/17/2936973_kartinite_v_kvadrat_500_i_drugi_obshtestveni_galerii/?ref=rss


Картините в "Квадрат 500", както и в повечето обществени музеи и галерии в България, нямат застраховка. Това стана известно след предаването "Денят започва с култура" тази сутрин, където художникът Недко Солаков отново коментира случая с повредените от климатичната авария произведения в Националния музей "Квадрат 500" от началото на януари.

В предаването Солаков, който разпространи снимки на покритите с реставрационна хартия произведения каза, че две независими комисии - техническа и...

Имаме готовност да се подсили охраната на българо-турската граница, ако се наложи

http://www.cross.bg/nalozhi-gotovnost-granitza-1537746.html

/КРОСС/ "Имаме готовност да се подсили охраната на българо-турската граница, ако това се наложи". Това каза пред журналисти служебният министър-председател Огнян Герджиков, който пристигна в Благоевград, за да вземе участие в среща с областния управител и кметовете на общините, както и с институциите, имащи отношение към подготовката и провеждането на предстоящите на 26 март избори за народни представители за Народно събрание, предаде „Фокус". „Нормално е да имаме такава готовност, тъй като този път като че ли напрежението е 1 градус малко по-високо, но не е нещо изключително", посочи той. На въпрос има ли вероятност да дойдат армейски части и от други държави, понеже сме външна граница на Европейския съюз, премиерът отговори: „До там не сме я докарвали. Ние не сме част от шенгенското пространство, може би след време ще бъдем, така че на този етап сами охраняваме границите си, разбира се, ако се наложи може да поискаме и помощ, но към днешна дата няма никакви данни това да се налага".  

Цацаров за "това, което може да ни се случи" и "това, което ни се причинява"

http://www.mediapool.bg/tsatsarov-za-tova-koeto-mozhe-da-ni-se-sluchi-i-tova-koeto-ni-se-prichinyava-news261490.html

"Ние сме заинтересовани от добри отношения с южните ни съседи, но цената на заплахата от това, което може да ни се случи, може би не трябва да бъде цената на това, което ни се причинява и държавата не може да гледа безучастно". Така със завидна яснота главният прокурор обясни сложната диалектика на отношенията с Турция преди парламентарните избори в България и защо "трябва да отчитаме международната ситуация и мястото, на което географски се намираме". Въпреки че "резултатът от изборите трябва да бъде плод на свободната воля и гласуване на българските граждани" и "изборите не могат да бъдат решени и няма да се позволи да бъдат решени с външна намеса". Силата на прозрението му е сравнима само с философската мощ в изказа на почетния председател на ДПС Ахмед Доган от снощното му писмо по сходна тема: "...И всеки опит за назидание, или за претенция към моята държава - като "бивша територия", засяга моето национално самосъзнание и визията ми за бъдещето. Никой не може да си припише права за подобно мислене и поведение!!! Ако подобна претенция е право на по-силния, историята ни учи, че ранглистата не е константна величина. Защото тя самата поражда собственото си отрицание в лицето на стената на плача, но впоследствие и на Заедността като противодействие на причината..."

Ивайло Московски: Икономическият растеж в държавата ще продължи, ако ГЕРБ получи отново доверието на хората

https://www.24chasa.bg/novini/article/6119429

Ивайло Московски: Икономическият растеж в държавата ще продължи, ако ГЕРБ получи отново доверието на хоратаИвайло Московски и кандидатите за народни представители от ГЕРБ Владислав Николов и Ралица Добрева се срещнаха с работниците в няколко плевенски предприятия в сферата на шивашката и дървопреработвателната промишленост, информираха от пресцентъра на партията. „Икономическият растеж в държавата ще продължи,

Как Доналд Тръмп да очарова Ангела Меркел

http://www.investor.bg/sasht/337/a/kak-donald-trymp-da-ocharova-angela-merkel-235883/

Германският канцлер обича точни цифри, данни и емипирично доказуеми факти и може да бъде "освежаващо директна", ако се чувства в свои води

Мей обеща да се бори за "скъпоценния съюз" на Обединеното кралство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6119431

Мей обеща да се бори за "скъпоценния съюз" на Обединеното кралствоБританският премиер Тереза Мей обеща днес, че ще се бори за "скъпоценния съюз" на Обединеното кралство, представяйки на конференция на своята Консервативна партия "План за Великобритания" и предупреждавайки Шотландия да се откаже от плановете си за независимост, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Мей каза още,

Ние българите като индианците на Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6119420

Ние българите като индианците на ЕвропаПо-голяма демагогия и манипулация отдавна не бях виждал, ни чувал. За това когато Ви кажат - еколог и ляв, задължително търсете "другата" гледна точка. Те са като революционерите - много са силни в правенето на революции, да разрушават, в митологемите - но в създаването на алтернативна и най-вече конкурентна на разрушената от тях реалност ги няма

Край на сагата: Веселин Георгиев-Батко е окончателно оправдан и по второто си дело

https://www.24chasa.bg/novini/article/6119425

Край на сагата: Веселин Георгиев-Батко е окончателно оправдан и по второто си делоБившият шеф на пътния фонд Веселин Георгиев е окончателно оправдан и по второто дело срещу него, съобщи "Правен свят". Въпреки подадения протест пред ВКС, прокурорът от Върховната касационна прокуратура Тома Комов не го е поддържал и се е съгласил, че Апелативният съд правилно е оправдал Георгиев. Съставът на ВКС с членове Николай Дърмонски,

Легенда на Юнайтед бесен на Моуриньо

http://offnews.bg/news/n_1/n_650177.html

Една от легендите на Манчестър Юнайтед - Рой Кийн разкритикува сериозно мениджъра на тима Жозе Моуриньо. Повод за атаките на ирландеца дойде след поредното оплакване на Специалния от натоварената програма на „червените дяволи“ в Англия и Европа. „Никога през живота си не съм слушал толкова глупости. Защо трябва да слушаме всичко това? Това, за което говори Моуриньо е просто нелепо. Та той е мениджър на Манчестър Юнайтед – един от най-големите клубове на тази планета. Съставът, с който разполага, играчите... и продължава да се оплаква от мачовете и умората", каза Кийн. "Просто погледнете жребия в турнира за купите. Те имаха лесни мачове,добър жребий и много мачове като домакини. Приказките на този човек са абсолютни глупости. Никога не съм слушал повече безсмислици. Може би просто този клуб е твърде голям за него. Той не може да се справи с изискванията в мачовете, какви мачове всъщност? Мачът с Ростов можеше да бъде спечелен от резервите на Юнайтед“, завърши ирландецът. Юнайтед успяха да се класират, след като победиха руския Ростов с 1:0 и с общ резултат 2:1 продължиха към 1/4-финалите на Лига Европа, където ще срещнат белгийския Андерлехт. "Червените дяволи" видимо бяха уморени и дадоха свидни жертви, след като Пол Погба и Дейли Блинд получиха травми.

Президентът на Косово заяви, че се срамува от антисръбските погроми през 2004 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6119418

Президентът на Косово заяви, че се срамува
от антисръбските погроми през 2004 г.Президентът на Косово Хашим Тачи заяви днес, че се срамува от събитията в Косово на 17 и 18 март 2004 г., когато в резултат на етнически чистки срещу неалбанско население загинаха 28 души, бяха прогонени около четири хиляди сърби, а 800 къщи и 35 православни църкви бяха повредени или унищожени, предаде ТАСС, цитирана от БТА. "През 2004 г.

Деница Златева: Българското председателство на ЕС трябва да стане национална кауза

https://www.24chasa.bg/novini/article/6119423

Деница Златева: Българското председателство на ЕС трябва да стане национална каузаБългарското председателство на ЕС да стане национална кауза, е призовала вицепремиерът Деница Златева на работен обяд със Съвета на жените в бизнеса в България /СЖББ/, съобщават от организацията, цитира БТА. Златева е приела поканата да стане почетен член на СЖББ, която подготвя нов международен форум с фокус върху образованието,

Изоставено консулство на България в Сидни струва 5 млн. долара

http://www.moreto.net/novini.php?n=346618

Изоставеното консулство на България в Сидни е разположено върху същинска златна мина - имотът, върху който се намира, струва най-малко 6,5 милиона австралийски долара (около 5 милиона щатски долара), пише местният вестник "Уентуърт къриър".

Клип с футболни фенове и страмежлива стюардеса стана хит в социалните мрежи (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6119364

Клип с футболни фенове и страмежлива стюардеса стана хит в социалните мрежи (Видео)Футболни фенове станаха хит в социалните мрежи. Видео, на което се вижда какво причиняват те на притеснена стюардеса, е гледано близо един милион

Бойка Велкова: С Теодосий сме любовен ураган

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6119416

Бойка Велкова: С Теодосий сме любовен ураганТя притежава онази харизма, която мигом изпълва цялото помещение, когато иначе малкото тяло стъпи на прага. Час преди срещата съм изгледала интервюта със съпруга й Теодосий Спасов и съм развълнувана, че ще срещна една жена, която не само е изградила респектиращо име и специфичен образ на сцената, но и над 20 години e окупирала сърцето на великан

Театър Азарян отбеляза рождения ден на проф. Азарян с "Черното пиле"

http://offnews.bg/news/n_1/n_650200.html

На 16 март 2017 Театър Азарян посрещна ученици, колеги, приятели и почитатели на големия български режисьор проф. Крикор Азарян. Специалната вечер, посветена на рождения ден на професора, беше отбелязана с моноспектакъла на Мариус Куркински – „Черното пиле“. Много аплодисменти и емоции съпътстваха представлението на един от най-талантливите и забележителни ученици на Азарян. Сред гостите, дошли да почетат именития български режисьор, бяха министър-председатлят Огнян Герджиков, вицепремиерът Деница Златева, Севда Шишманова, Георги Лозанов Александър Морфов, Галин Стоев, Владимир Пенев и много други артисти и театрални творци. Довършителните ремонтни дейности, протекли през последните няколко месеца в Театър Азарян, бяха съобразени изцяло с изискванията и нормите на преустройството и адаптация на сградата на НДК, във връзка с предстоящото Председателство на Съвета на ЕС. Театър Азарян ще бъде част от Националната културна програма на Председателството. След премиерния спектакъл „В очакване на Годо“ (23 март), под режисурата на Деян Донков, театърът продължава активната си програма през април с някои от най-успешните си представления. На 04 и 11 април от 19:30 ч. публиката на Театър Азарян ще посрещне отново Татяна Лолова, Цветана Манева, Петя Силянова и Пламена Гетова. Интимният и вълнуващ спектакъл „Корабът Нощ“ на режисьора Стилиян Петров събира за пръв път на една сцена четирите забележителни актриси. Актьорската им среща е през текстовете на Маргьорит Дюрас – една от най-значимите фигури на френската литература. 7 април 2017, 19:30 ч. е времето на „За теб“ – изключителната пиеса, написана специално за актьорите Станимир Гъмов и Христо Мутафчиев. Неин автор е Яна Борисова, която в процеса на писане събира парчета от живота им и ги подрежда в пъзел от реални преживявания, изказани думи и доверени тайни. Режисьорът Петър Кауков успява да преведе актьорите през нелекия и красив текст. „Аз, Сизиф“ (10 април 2017) е великолепният спектакъл под режисурата и драматургията на Веселка Кунчева и впечатляващата визуална среда от сценографски идеи на Мариета Голомехова. Ролята е поверена на Стоян Дойчев, а гласът, който зрителите ще чуят е на Леонид Йовчев. Представлението има широко международно признание и през изминалата година гостува в различни европейски градове. Двете дати на най-новото представление от афиша на Театър Азарян „В очакване на Годо“ са на 06 и 24 април 2017 г. В ролите от пиесата на Самюъл Бекет са Деян Донков, Иван Бърнев, Цветан Алексиев, Калоян Трифонов и Мартин Цолов.

Търновалийски: Изработваме модел на бъдещо взаимодействие

http://www.cross.bg/zakoni-turnovaliiiski-strana-1537743.html

/КРОСС/ГЕРБ се опитаха да унищожат малкия и среден бизнес и почти успяха, споделиха на среща с водача на листата на БСП за България Георги Търновалийски представители на асоциации и сдружения в областта на здравеопазването, транспорта, счетоводството и туризма. „Ще ви подкрепим, но искаме от вас при разработването на подзаконови актове те да бъдат широко обсъждани с гражданските организации, за да се избегне приемането на открито лобистки закони, на което бяхме свидетели през последните години.", поискаха представителите на малкия и среден бизнес в област Пловдив. „Уверени сме, че ще проявите политическа воля и ще премахнете недомислиците в данъчните закони и всички възможности, които те предоставят за рекет върху бизнеса." Да се търси инструмент за защита на физическите лица при фалит, механизми за излизане на сивия сектор на светло. Персонална отговорност на администрацията и правила, за да се спре извиването на ръце на предприемачите, поискаха от асоциацията на счетоводните къщи. Пакет от закони, които да обезпечат обучението на квалифицирана работна ръка, регистър на лекарствата, но по различна система от досега прилаганата, както и регулация на дейността на големите търговски вериги бе и друго искане от страна на асоциациите. От своя страна финансистът се ангажира още след свикването на 44 народно събрание да инициира срещи с представителите на различните сектори в икономиката, за обсъждане на най-наболелите проблеми пред браншовете

Денят в снимки – 17 март

http://www.dnes.bg/index/2017/03/17/deniat-v-snimki-17-mart.335207

Кейт Мидълтън с куче, първите щъркели и секси манекенки

Министър Бозуков иска справедливо разпределение на помощта за тютюна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6119404

Министър Бозуков иска справедливо разпределение на помощта за тютюна"Искаме справедливо разпределение на средствата по преходната национална помощ за тютюн Кампания 2016, така че да са удовлетворени максимално голям брой тютюнопроизводители." Това е заявил министърът на земеделието и храните проф. Христо Бозуков на проведения Консултативен съвет по тютюна, цитиран в съобщение от пресцентъра на МЗХ.

БНБ пуска за Благовещение златна монета от 100 лева

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/bnb-puska-za-blagoveshtenie-zlatna-moneta-ot-100-leva-235869/

От 20 март възпоменателната пара ще се предлага на касите на централната банка за 920 лева без ДДС

Роботът, който ще замести колата ви

http://www.investor.bg/e-drive-academy/487/a/robotyt-koito-shte-zamesti-kolata-vi-235889/

VW Sedric обещава да ни освободи от мъките на сутрешното почистване, задръстванията и паркирането

"Смелата Ваяна" е четвъртият анимационен филм с най-големи приходи от прожекции

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6119400

"Смелата Ваяна" е четвъртият анимационен филм с най-големи приходи от прожекции"Смелата Ваяна" изпревари "Рапунцел и разбойникът" и стана четвъртият анимационен филм с най-големи приходи на всички времена, съобщи Контактмюзик, цитира БТА. "Смелата Ваяна", продуциран от "Дисни", събра 600 милиона долара приходи от прожекции в целия свят, след като се появи по екраните миналата година.

Русия може да засили мерките за сигурност заради кораб на НАТО до България

http://offnews.bg/news/n_1/n_650194.html

Поредната поява на кораб на НАТО в Черно море е провокиращ фактор в отношенията между Алианса и Русия. При следващо посещение на боен кораб на НАТО в акваторията на Черно море Москва може да предприеме допълнителни мерки за реакция. Това заяви първият зам.-председател на комисията за отбрана и сигурност към Съвета на федерацията на Русия Франц Клинцевич, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. По-рано стана известно, че френската фрегата "Лафайет" е влязла снощи в акваторията на Черно море в посока България. Посланикът на Франция в България Ерик Лебедел съобщи в Туитър, че военният кораб ще направи кратък престой във Варна.  Посолството на Франция в Румъния обяви, че фрегатата ще пристигне в пристанище Констанца от 24 до 27 март и ще участва в съвместни учения с местните военноморски сили. "Не разбирам защо без никаква нужда се внася допълнителен фактор на дразнение в отношенията на Русия с НАТО. Още едно такова посещение и ще бъдем принудени да вземем някакви допълнителни мерки за сигурност. Тези мерки едва ли ще се харесат на западните ни опоненти", коментира сенаторът. По думите му от гледна точка на военните маршрутът на фрегатата не представлява никаква заплаха за Русия. "Още повече, че това далеч не е първият военен кораб на НАТО, който влиза в акваторията на Черно море и ние чудесно знаем какво да правим в такива случаи. Движението на фрегатата естествено се следи", подчерта Клинцевич.

Ердоган настоя турците в ЕС да имат по 5 деца, те били бъдещето на Европа

http://www.cross.bg/evropa-erdogan-detza-1537745.html

/КРОСС/Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова турските граждани в Европа да имат по пет деца, казвайки на многомилионната турска диаспора в европейски страни "вие сте бъдещето на Европа", съобщава "Франс прес". Турция и Европа от няколко седмици са в жесток спор, след като Германия и Холандия не разрешиха на турски министри да агитират на тяхна територия за гласуване с "да" на референдума на 16 април за увеличаването на правомощията на Ердоган. Ердоган неколкократно обвини Холандия и Германия, че се държат като нацистка Германия при дискриминирането на турците, като тези изявления предизвикаха възмущение на Стария континент. "От тук казвам на моите граждани, казвам на моите братя и сестри в Европа... Образовайте децата си в по-добри училища, уверете се, че вашите семейства са в по-добри райони, шофирате най-добрите коли, живеете в най-добрите къщи", подчерта турският държавен глава. "Имайте пет деца, не три. Вие сте бъдещето на Европа", изригна Ердоган в предавана по телевизията реч в град Ескишехир, допълвайки: "Това е най-добрият отговор на грубостта, показана към вас, враждата, грешките." Около 2,5 млн. турски граждани, живеещи в Европа, имат право да гласуват на референдума в страната си. Но още доста милиони хора, живеещи в държави от ЕС, имат турски корени

11 000 българи вече са поискали 5% данъчна отстъпка

http://econ.bg/Новини/11-000-българи-вече-са-поискали-5-данъчна-отстъпка_l.a_i.739190_at.1.html

Две седмици остават за ползване на 5-процентната отстъпка от данъка върху доходите на физическите лица, напомнят от Националната агенция по...

Веселин Георгиев - Батко е окончателно оправдан и по второто си дело

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/17/2936976_veselin_georgiev_-_batko_e_okonchatelno_opravdan_i_po/?ref=rss


Бившият шеф на пътния фонд Веселин Георгиев е окончателно оправдан и по второто дело срещу него, съобщи "Правен свят".

Въпреки подадения протест пред ВКС, прокурорът от Върховната касационна прокуратура Тома Комов не го е поддържал и се е съгласил, че Апелативният съд правилно е оправдал Георгиев. Съставът на ВКС с членове Николай Дърмонски, Валя Рушанова и Христина Михова напълно е споделил изводите на САС.

Обвинението по това дело е за сключени 5 договора за...

Жената на Ахмед, който уж отстъпил реда си за трансплантация на дете, се покри

https://www.24chasa.bg/novini/article/6119355

Жената на Ахмед, който уж отстъпил реда си за трансплантация на дете, се покриКери Моллова, която допреди два дни даваше пространни интервюта как преди 5 години мъжът й Ахмед отстъпил реда си за трансплантацията на бъбрек на 14-годишно момче, а сега се нуждае от спешна трансплантация за да живее, се скри. На молбите й за помощ само за 48 часа в банковата сметка на Ахмед Моллов бяха събрани над 80 хиляди лв.

Европейско кино от висока класа до 24 март в Бургас

https://www.24chasa.bg/region/article/6119330

Европейско кино от висока класа до 24 март в БургасЕвропейско кино от висока класа ще радва почитателите на седмото изкуство в Бургас, където вече започна 15-то издание на "София филм фест на брега". "Това не е развлекателно кино, а такова, което те кара да се замислиш. Киносъбитие за висока култура - нещо много важно в наши дни", сподели художественият ръководител на фестивала проф.

Промишленото производството в САЩ расте през февруари за шести пореден месец

http://www.investor.bg/novini/130/a/promishlenoto-proizvodstvoto-v-sasht-raste-prez-fevruari-za-shesti-poreden-mesec-235886/

Общото индустриално производство, което включва и минното дело и компаниите за комунални услуги, записва нулев ръст

Европейско кино от висока класа до 24 март в Бургас

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6119330

Европейско кино от висока класа до 24 март в БургасЕвропейско кино от висока класа ще радва почитателите на седмото изкуство в Бургас, където вече започна 15-то издание на "София филм фест на брега". "Това не е развлекателно кино, а такова, което те кара да се замислиш. Киносъбитие за висока култура - нещо много важно в наши дни", сподели художественият ръководител на фестивала проф.

Дни на професионално развитие за младежи и младежи в неравностойно положение

https://www.actualno.com/business/dni-na-profesionalno-razvitie-za-mladeji-i-mladeji-v-neravnostojno-polojenie-news_600093.html

Сдружение "Маринела" има удоволствието да покани всички желаещи на инициативата „Дни на професионално развитие“, което ще се проведе през почивните дни в хотел „Маринела“. В програмата са включени лектори, които са изключително успешни и интересни личности –

Дания екстрадира дъщерята на жената, довела до свалянето от власт на Пак Гън Хе

https://www.24chasa.bg/novini/article/6119368

Дания екстрадира дъщерята на жената, довела до свалянето от власт на Пак Гън ХеДатските съдебни власти обявиха днес, че са решили да екстрадират дъщерята на бившата доверена съветничка на отстранената от власт южнокорейска президентка Пак Гън Хе, предаде Франс прес. Двадесетгодишната Чхун Йо На също бе замесена в корупционния скандал, довел до импийчмънта на Пак. Сеул поиска нейната екстрадиция.

6 години затвор за Брендо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6119367

6 години затвор за БрендоСоченият за кокаинов крал Евелин Банев - Брендо бе осъден на 6 години затвор за пране на пари. Присъдата бе прочетена преди минути в Софийския апелативен съд. Доведеният му брат Симо Карайчев тук получи 3 години затвор за участие в организирана престъпна група. Според прокуратурата двамата са действали в организирана престъпна група заедно с

Цветан Цветанов: Въвеждаме тестове за дрога сред децата

//dariknews.bg/regioni/haskovo/cvetan-cvetanov-vyvezhdame-testove-za-droga-sred-decata-2010897

Въвеждането на доброволни тестове за наркотици сред подрастващите е сред идеите, които ГЕРБ залага в своята програма.  Заместник председателят на партията и кандидат за депутат от ГЕРБ Цветан Цветанов,  заяви, че се наблюдава рязко спадане на възрастовата граница при употребата на наркотици. Подобн

Митични същества по улиците на Дъблин (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/mitichni-syshtestva-po-ulicite-na-dyblin-snimkivideo-2010899

Стотици хиляди хора участваха в парад в Дъблин по случай Деня на Свети Патрик, на който изпълнители, дегизирани като същества от ирландските митове и легенди, танцуваха по улиците на столицата на страната, предаде Асошиейтед прес.

Гроздовата ракия е вредна за мозъка, ако се приемат повече от 40 мл. дневно

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/grozdovata-rakiia-e-vredna-za-mozyka-ako-se-priemat-poveche-ot-40-ml.-dnevno-2010895

Гроздовата ракия не е полезна за мозъка, ако се приема количество, по-голямо от 40 мл дневно, въпреки че в България най-малкото количество е от 50 мл. Чаша червено вино няма протективен ефект, ако не е съчетана с подходящата диета, със социални кон

Швейцарска фирма открива нов завод със 100 работни места в Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/6119373

Швейцарска фирма открива нов завод със 100 работни места в МонтанаШвейцарска фирма е построила нов завод за метални и мрежести пелети в технологичния парк край Монтана. Утре заводът ще бъде открит официално, съобщиха от общината в Монтана. В новия завод ще бъдат разкрити 100 нови работни места. Заводът е оборудван с най-новите машини за производство в тази област, за изграждането му са вложени 6 милиона лева,

Командировъчните на международните шофьори ще са по българското законодателство

http://www.mediapool.bg/komandirovachnite-na-mezhdunarodnite-shofyori-shte-sa-po-balgarskoto-zakonodatelstvo-news261489.html

На международните водачи ще се заплащат командировъчни съгласно изискванията на българското законодателство. Това стана ясно след разговори между министрите на транспорта Христо Алексиев и на труда и социалната политика Гълъб Донев. По този начин ще се запази конкурентоспособността на българските превозвачи на европейските пазари и ще се съхрани един от основните сектори в българската икономика, отбеляза Христо Алексиев. През февруари превозвачите поставиха въпроса за новите европейски изисквания за командироване, според които на служителите трябва да бъде заплащано възнаграждение, съобразено с минималните изисквания в държавите, до които пътуват. От бранша поискаха българската държава да излезе със становище по този въпрос. Превозвачите са на мнение, че въвеждането на подобни изисквания за международните водачи би довело до многократно завишаване на техните разходи, създаване на големи затруднения при изплащането заплатите и отчитането на изработените часове във всяка една държава, е посочено в съобщението. Становището на Министерството на труда и социалната политика може да се види на сайта на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

Д-р Валентин Павлов: Атакуват ме политически, не съм убиец

http://offnews.bg/news/n_1/n_650199.html

Кандидат-депутатът д-р Валентин Павлов (Реформаторски блок-Глас народен), чийто имунитет бе свален по разследване на починало при зъболекарско лечение дете, изпрати отворено писмо до медиите със своя позиция за трагичния случай. Повече от всеки друг искам истината да се докаже с факти и документи. Кампанията срещу мен е политическа. Не съм убиец, посочва стоматологът.  "Прокуратурата съобщи официално, че не е имало информирано съгласие от страна на родителите преди операцията, въпреки че там разполагат с копие от него, добавя той и казва, че в подробности ще говори за случая след изборите. Пълният текст на писмото: Отворено писмо Пиша тези редове, защото смятам, че имам право на отговор. Повече от всеки искам истината за този трагичен случай да се докаже с факти и документи, но мисля, че преди всичко той не трябва да бъде повече политизиран. Кампанията, която започна срещу мен е политическа, нямам съмнение в това, защото се случва точно в този момент, когато съм водач на листа. Инцидентът бе през юни 2016 г, но му се дава гласност след девет месеца в разгара на предизборната кампания. Трагедията е огромна за семейството и близките на Алекс, но и за нас като родители и лекари. Важното е, че и двете страни искаме истината. Аз съм положил Хипократовата клетва, за да помагам на хората и да съпреживявам тяхната болка. Не съм убиец! Не съм лъжец! Понякога се сблъскваме като лекари с тежки диагнози и непредвидими състояния, точно такова се оказа и малигнената хипертермия. Не се крия зад имунитета си, отказах се от него сега, ще го направя и като народен представител, защото няма да се откажа от пътя, по който съм поел. Няма да допусна повече да се спекулира с тази трагедия и да се използва в политическата надпревара, това противоречи на моралните ми принципи. Прокуратурата съобщи официално, че не е имало информирано съгласие от страна на родителите преди операцията, въпреки че там разполагат с копие от него. А майката на Алекс днес сама потвърди в ефира на Нова телевизия, че е подписала такова съгласие. Заради множеството неизяснени твърдения като това, ще спра до тук! Категорично заявявам, че след изборите, още на 27 март, съм готов да коментирам пред медиите всички подробности. Ще представя и всички документи, копията от направените проверки и становищата. Д-р Валентин Павлов.

Командировъчните на международните превозвачи ще се изплащат според българското законодателство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6119361

Командировъчните на международните превозвачи ще се изплащат според българското законодателствоНа международните превозвачи ще се заплащат командировъчни, съгласно изискванията на българското законодателство. Това е решено след разговори между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев и министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев, съобщават от МТИТС.

СМРАЗЯВАЩО СЪОБЩЕНИЕ ОТ ТУРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО НАКАРА БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ ДА СИ ГЛЪТНАТ ЕЗИКА!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277997_%D0%A1%D0%9C%D0%A0%D0%90%D0%97%D0%AF%D0%92%D0%90%D0%A9%D0%9E+%D0%A1%D0%AA%D0%9E%D0%91%D0%A9%D0%95%D0%9D%D0%98%D0%95+%D0%9E%D0%A2+%D0%A2%D0%A3%D0%A0%D0%A1%D0%9A%D0%9E%D0%A2%D0%9E+%D0%9F%D0%A0%D0%90%D0%92%D0%98%

 Вътрешният министър на Турция Сюлейман Сойлу заплаши да "съкруши" Европа, като изпращат 15 хил. мигранти месечно до територията на Европейския съюз, засилвайки спора от последните седмици с Общността, отбелязва "Франс прес".

Анкара и Брюксел преди година на 18 март сключиха знаково споразумение, което значително ограничи потока мигранти от Турция към Европа.

Сделката обаче сега виси на косъм във връзка с разразилата се дипломатическа криза заради блокирането на турски министри да агитират предизборно в Европа.

"Ако искате, можем да отворим пътя за 15 хил. бежанци, които не изпращаме всеки месец и да съкрушим" Европа, подчерта Сойлу по време на реч.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу вече даде да се разбере, че Турция може да пренебрегне споразумението и обяви, че Турция вече не приема обратно мигранти, които са преминали в Гърция.

Кризата се разрази, след като Холандия и Германия отказаха да позволят на турски министри да агитират за референдума на 16 април за увеличаването на правомощията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, което накара силният човек в Турция да ги сравни с нацистка Германия.

Сойлу, който е смятан за приближен на Ердоган, обвини Хага и Берлин, че са замесени в протестите срещу Ердоган през юни 2013 г., в прокюрдските бунтове през октомври 2014 г. и в неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016 г.

"Те се опитват да привършат работата, която не довършиха. Кой върши тази работа? Това са Холандия и Германия", изтъкна турският вътрешен министър.

Той обвини Европа, че не помогнала на Турция да влезе в Европейския съюз и не помагала в нейната борба срещу тероризма.

"Европа, имате ли такава смелост...? Нека ви напомним, че не можете да играете игри в този регион и да пренебрегвате Турция", добави той.


bradva.bg

София е най-лошият град за живеене в ЕС

http://econ.bg/Новини/София-е-най-лошият-град-за-живеене-в-ЕС_l.a_i.739189_at.1.html

София е най-лошият град за живеене в Европейския съюз. Това показват данните от ежегодно проучване за качеството на живот в света. В изследването...

Калоян Паргов: Не може да слагаме знак за равенство между различните видове инвалидности

http://www.cross.bg/kaloyan-pargov-horata-1537742.html

/КРОСС/"Не е редно да слагаме знак на равенство между различните видове инвалидности". Това каза председателят на групата на БСП Лява България в СОС и лидер на БСП - София Калоян Паргов. Той и заместник-председателят на СОС Милка Христова поеха няколко ангажимента, които засягат интеграцията на хора с увреждания, по време на среща с незрящи в столичния квартал "Люлин". "Наредбата, която се отнася за назначаването на личен асистент има допълващ характер и нейната идея беше да подпомогне учещите и работещите, които са в неравностойно положение, обясни Калоян Паргов. - Тази наредба обаче трябва да претърпи корекции и да бъде съобразена с вида на инвалидността. Защото иначе се получава несправедливо разпределение на средствата". Калоян Паргов и Милка Христова се ангажираха от името на групата на БСП Лява България в СОС да внесат и предложение за промени в наредбата, които да регламентират определени преференции в наема на помещения при търговска дейност, упражнявана от хората с увреждания. "Заобикалящата ни среда много ясно показва пълната абдикация на управляващите в София в последните 10 години от ангажимента им към хората в неравностойно положение, коментира още Калоян Паргов. - Всяка година, когато правим бюджета, поставяме акцент върху крайните квартали и проблемите на хората в неравностойно положение, но управляващите в Столична община не хаят. Този факт обаче няма да ни откаже да се борим да променим този модел на управление

Либерал-демократи: Изявлението на Шешел за помилването на убийците на Джинджич е опасно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6119344

Либерал-демократи: Изявлението на Шешел за помилването на убийците на Джинджич е опасноЛиберално-демократическата партия в Сърбия заяви днес, че изявлението на лидера на Сръбската радикална партия Воислав Шешел, че ще помилва Звездан Йованович, който бе осъден за убийството на премиера Зоран Джинджич, е опасно и надхвърля политическите разчиствания на сметки, съобщи Танюг, цитира БТА.

Промени в закона предвиждат облекчения за кандидатите за семейни помощи за деца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6119350

Промени в закона предвиждат облекчения за кандидатите за семейни помощи за децаОблекчаване на административната процедура за семействата чрез отпадане на предоставянето на удостоверение, че децата са записани за задължително предучилищно образование или като ученици, предвижда проект на постановление на Министерския съвет за промени в правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца.

"Обединените патриоти" не искат патриотичното ДПС във властта

http://www.mediapool.bg/obedinenite-patrioti-ne-iskat-patriotichnoto-dps-vav-vlastta-news261488.html

Очевидно Ахмед Доган е тръгнал по масовата болест, че патриотизмът е най-печелившата формула за изборите, коментира в петък пред Mediapool лидерът на НФСБ Валери Симеонов по повод "политическото послание" на почетния председател на ДПС, публикувано на сайта на партията му в четвъртък вечерта. Попитан дали то му може да се разглежда като своеобразна оферта за следизборна коалиция към останалите партии, той заяви, че Доган можел да предлага коалиция на всички, но не и на "Обединените патриоти". По думите на Симеонов е "в сферата на фантастиката", че евентуалното коалиране на ДПС с други партии би означавало, че Доган държи ключа за националната сигурност. "Прекалено много негативи е натрупал, за да си ги оправи с едно писмо и няколко салто морталета. Виждате, че ДПС е достатъчно цапаща партия, за да не ги искат нито ГЕРБ, нито БСП", добави лидерът на НФСБ, заключвайки, че според него "това е неистов напън за връщане във властта под някаква форма". Валери Симеонов направи уточнението, че не е чел внимателно писмото на почетния председател на ДПС. Далеч по-благосклонен към новата позиция на Доган се оказа лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, коалиционен партньор на Валери Симеонов и Волен Сидеров в "Обединени патриоти". Каракачанов отбеляза пред Mediapool, че самият той многократно е отправял същите предупреждения през последните 5 години. "За мен в писмото му няма нищо ново, но все пак го казва на глас, докато ГЕРБ и БСП продължават да мълчат, а това са сериозни въпроси", коментира той. Каракачанов обаче е на мнение, че дори и тази демонстрация на патриотизъм и заклеймяване на режима на Ердоган от страна на Доган, коалиране на ВМРО с ДПС е невъзможно. Според него обаче всички партии трябва да изразят мнението си по темата. Каракачанов за пореден път повтори, че българо-турската граница трябва да се охранява с повече части на армията, включително и с използването на физическа сила. Като допълнителна заплаха за сигурността на страната той посочи тиражираната от ВМРО информация, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган щял да изпрати 1000 автобуса с гласоподаватели за парламентарния вот на 26 март. Засега няма никакво независимо потвърждение за подобни планове на Ердоган. В отговор на въпрос на Mediapool Каракачанов заяви, че не може да се каже, че ДПС ще държи ключа за националната ни сигурност, ако други партии го преоткрият като възможен партньор след писмото на Доган. "Ключът от националната сигурност на България не може и не трябва да се държи от една партия, а от всички – и от тези в управлението, и от тези в опозиция", добави лидерът на ВМРО с уточнението, че единствено ДОСТ на Лютви Местан ще се стреми да застрашава националната ни сигурност. "Смятам, че това писмо много ясно разграничава ДПС от политиката на Ердоган. Турция винаги се е опитвала да се бърка в изборите ни, но този път брутално се намеси със създаването и финансирането на ДОСТ... Може да се каже, че това застрашава политическите територии на ДПС и е тема за разговор и в самото турско население: на коя страна е – на светска България или на все по-ислямизиращата се Турция", добави Каракачанов.

Доц. д-р Георги Кючуков: Пациентът, а не левчето, трябва да е в центъра на здравеопазването

http://www.moreto.net/novini.php?n=346635

Здравната реформа, в годините от 1999 до днес, измести центъра на внимание. Преследва се печалбата, а извън фокус остават пациентите. Това заяви доцент д-р Георги Кючуков, втори във варненската листа за народни представители на Коалиция „АБВ – Движение 21“, по време на среща с избиратели.

Ученичката от Попово не е удряла учителката си по химия, установи проверка на инспектората

https://www.24chasa.bg/novini/article/6119318

Ученичката от Попово не е удряла учителката си по химия, установи проверка на инспекторатаРайонната прокуратура още разследва случая, детето е преместено в друго училище по желание на близките Осмокласничката от основно училище "Никола Вапцаров" в Попово не е удряла учителката си по химия - това установи проверка на Регионалното управление на образованието. До нея се стигна, след като полицията официално съобщи за жалба,

Пуснаха в продажба билетите за България - Холандия

http://offnews.bg/news/n_1/n_650195.html

БФС пусна в продажба билетите за предстоящата световна квалификация на националния отбор срещу Холандия на 25 март от 21,45 часа. Пропуските се продават на касите на стадион "Васил Левски", които ще работят от 10:00 до 18:00 часа през работните дни, а събота и неделя от 10:00 до 16:00 часа. Ето и цените на билетите: Сектори Б и Г - 12 лева Сектор В - 30 лева Сектор А - 40 лева Ложи - 100 и 200 лева Отборът на България ще започне подготовката си за предстоящия двубой на 19-ти март на Националната футболна база в Бояна.

Тръмп: Северна Корея се държи много лошо, а Китай прави малко, за да помогне

https://www.24chasa.bg/novini/article/6119343

Тръмп: Северна Корея се държи много лошо, а Китай прави малко, за да помогнеПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Северна Корея "се държи много лошо", и упрекна Китай, че е направил малко, за да помогне за противодействието на заплахите от страна на изолираната комунистическа държава, съобщиха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА. "Северна Корея се държи много лошо. Те "разиграват" Съединените щати от години.

Христо Иванов: "Човекът с есемесите" във ВСС вероятно ще стане шеф на ВАС

http://www.mediapool.bg/hristo-ivanov-chovekat-s-esemesite-vav-vss-veroyatno-shte-stane-shef-na-vas-news261487.html

Много е вероятно следващият председател на Върховния административен съд (ВАС) да е Димитър Узунов, коментира лидерът на "Да, България" и бивш правосъден министър Христо Иванов във видеочат във Фейсбук. "Човекът с есемесите, човекът с прегръдките, випускникът на Симеоново – поредният“, описа Узунов партийният лидер. Димитър Узунов в момента е представляващ на Висшия съдебен съвет и неразделна част от мнозинството там, формирано около Сотир Цацаров и сегашния председател на ВАС Георги Колев. Узунов нашумя като "човека на Бойко" във ВСС покрай аферата "Яневагейт" "Новият председател на ВАС в следващите 7 години ще има изключително важна роля дали в България ще има съдебен контрол върху актовете на администрацията. Затова е и цялото врещене срещу нас, защото ние сме специално създадени да атакуваме мафията в съдебната власт, защото знаем как – и специално на тези хора сме доказали, че знаем как да го направим“, каза Христо Иванов. "Ужасът и паниката на българската мафия в лицето на Пеевски и неговите помощници във ВСС е свързан с огромните залози, които се разиграват, и с появата на "Да, България“, допълни бившият правосъден министър. Според него има опит да бъде заглушена визитата на румънския прокурор Лаура Кьовеши в България "Вдигна се голям шум – като се започне с представяне на програмата на ГЕРБ в областта на правосъдието, през изцепки на един палячо, понастоящем евродепутат и цялата истерия на пеевските медии, до инсценирана акция срещу председателя на ВКС Лозан Панов", обясни Иванов. Той допълни, че целта е да не се види лицето на един смел прокурор (Лаура Кьовеши), който прилага закона. "Тя е лицето на успеха на борбата срещу корупцията, който е възможен и в България. Това, от което се страхуват всичките тези мизерници, е, че ако хората в България чуят това, което казва г-жа Кьовеши, ще стигнат до извода, че това нещо го искат и е възможно в България. А това в предизборна обстановка е много страшно“, заяви Христо Иванов. В отговор на въпрос, свързан с личността на кандидат-депутата от ДПС и медиен собственик Делян Пеевски, председателят на "Да, България!“ отговори: "Не бива да забравяме, че г-н Пеевски може би е талантлив, може би доста се е развил в самостоятелен политически фактор, но да не забравяме, че той е инструмент-слуга, обслужващ персонал на друг по-голям модел". Иванов прогнозира и какво може би очаква Пеевски: "Един ден г-н Пеевски, като всички преди него, ще стане излишен, твърде скъп, прекалено и ще бъде изхвърлен в канавката, както много преди него… Това не е заплаха, не ние ще го направим, техните собствени господари ще ги изхвърлят като кучета. Такава е логиката на това да си служител-парцал на мрака. Така че ще дойде този ден и за г-н Пеевски, както беше и за г-н Василев, и се случи и за много други. Дали ще бъде жив той в тази канавка или не е въпрос, който само Господ може да реши. Когато дойде този ден, ако г-н Пеевски реши да говори, ние ще бъдем там да настояваме той да бъде чут, ще бъдем там да настояваме той да получи правосъдие, отговорност, заслуженото. Но също и всички останали, които се крият зад него, които се опитват, като го изхвърлят зад борда, да се спасят. Да не останат неуважени от българското правосъдие, защото само изпиването на чашата докрай от всички тези задкулисни играчи ще изчисти нашето общество“, коментира Христо Иванов.  

Бургазлия, сгазил момиче на пешеходна пътека, избяга от закона

http://offnews.bg/news/n_1/n_650198.html

Атанас Щерев, който през 2014 г. сгази 18 – годишната Антоанета Димитрова е изчезнал. Това потвърдиха и от Окръжната прокуратура в Бургас. Щерев блъсна момичето през януари, 2014 г., на пешеходна пътека на бул „Димитър Димов“ в морския град. Антоанета получи тежки травми, изпадна в мозъчна смърт и няколко дни по-късно почина в болницата. Той призна вината си и затова присъдата от 4 години и половина затвор, бе намалена на 3 години, които трябваше да изтърпи в затворническо общежитие от открит тип. Наказанието му беше потвърдено и от Върховния касационен съд през декември, миналата година. Оттогава Щерев е в неизвестност. От прокуратурата потвърдиха информацията и уточниха, че той е обявен за национално издирване. Щерев е бил с мярка „подписка“, казаха адвокати по делото. Нямал е наложена забрана да напуска страната. Трябвало е, при пътуване зад граница, да иска разрешение, но такова не е искано, уточниха от прокуратурата. По непотвърдена информация, Атанас Щерев е избягал в Германия. Търсят се начини и как да излежи присъдата си в тази държава, но, според юристи, това е невъзможно. Освен, че избяга от закона, Атанас Щерев, който бе управител на общинското дружество „Бургасинвест“, е оставил фирмата в тежко състояние и с огромни натрупани задължения. Това е вторият подобен случай в Бургас. Ениз Ченгел, който бе осъден на 10 години затвор, заради катастрофа, отнела 9 живота, също избяга и е обявен за международно издирване.

Предимно облачно време по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=346608

През нощта ще бъде предимно ясно с висока облачност над Северна България. Ще е почти тихо. Минималните температури ще са между минус 1° и 4°. По Черноморието ще е предимно облачно. Ще духа до умерен югозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 8°-15°.

„Галъп” със загадъчно ново проучване: ГЕРБ се справят по-добре в кампанията, но БСП са по-добри, разликата е...

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277996_%E2%80%9E%D0%93%D0%B0%D0%BB%D1%8A%D0%BF%E2%80%9D+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%87%D0%BD%D0%BE+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%83%D1%87%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%3A+%D0

 Усещането за изравняване на силите между двете основни партии личи и в масовата оценка за техните кампании, сочи последното проучване на „Галъп” за електоралните нагласи. 31% от анкетираните смятат, че ГЕРБ се справя по-добре в кампанията, 30% - БСП. Допитването е проведено между 14 и 15 март сред 802 души от „Галъп” без външно финансиране. Постепенно напрежението в кампанията се увеличава, но вече не толкова по оста БСП-ГЕРБ, а по въпроса за междудържавните отношения на България и Турция, сочат още данните от проучването. Този фактор може да промени изцяло политическия процес в страната в идните дни, а и трайно след това, са изводите на агенцията. Хората нареждат ДОСТ като по-близка до Турция формация в сравнение с ДПС. Снимка: Галъп 20% от българите биха приели ДПС като част от някаква управленска формула, която да осигурява стабилност и да се противопоставя на потенциална намеса от страна на Турция. 29% биха приели това само при определени условия. 48% обаче не биха приели ДПС при никакви условия. Този експериментален въпрос показва, че обществото ни е разделено наполовина по отношение на ДПС – половината биха го приели (със или без условности), а другата – не. Съотношението обаче вероятно ще се промени след изявлението на Ахмед Доган, с което той на практика прави заявка срещу намеса от страна Турция и вероятно за включване на ДПС в обща политическа формула, уточняват социолозите. Същият индикатор беше повторен и спрямо партията на Веселин Марешки, а също и спрямо патриотите. Патриотите разбираемо се ползват с най-висок кредит на доверие като участник в бъдещо управление. Общо 63% биха ги приели в управленска формула – със или без условия. 58% пък биха приели формацията на Марешки.  Това са част от данните от експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“ по актуални теми, проведен между 14 и 15 март сред 802 души в цялата страна, независим от външно финансиране.

Blitz.bg

Инвеститорите в имоти във Франция се плашат от Марин льо Пен

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/investitorite-v-imoti-vyv-franciia-se-plashat-ot-marin-lio-pen-235804/

Засилването на пазара непосредствено преди изборите в страната показва, че купувачите поне засега са изоставили всякаква предпазливост

Драматична битка за победата в "Аз обичам България"

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/dramatichna-bitka-za-pobedata-v-az-obicham-bylgariia-6066791

Неочакван обрат очаква зрителите в най-родолюбивото предаване тази вечер от 21.00 ч. по NOVA

Аманда Сейфрид се е омъжила

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6119314

Аманда Сейфрид се е омъжила
Актрисата Аманда Сейфрид се е омъжила тайно за годеника си актьора Томас Садоски през уикенда, съобщи Контактмюзик, цитира БТА. Новината съобщи младоженецът. Той разказа в Късното шоу на Джеймс Кордън, че миналия уикенд двамата са избягали в провинцията и са сключили брак. Присъствало единствено кучето на Аманда - Фин. Денят им е бил прекрасен.

От Агенцията по трансплантации отрекоха мъж да е отстъпвал място на момче за операция

https://www.actualno.com/society/ot-agencijata-po-transplantacii-otrekoha-myj-da-e-otstypval-mjasto-na-momche-za-operacija-news_600086.html

От Изпълнителната агенция по трансплантациите (ИАТ) опровергаха историята, излъчена в множество телевизионни репортажи и отразена масово в медиите, за възрастен мъж, който отстъпил реда си за трансплантация на дете. Припомняме, че на 14 март в новинарските емисии беше пред

ГЕРБ, ДПС и ДОСТ агитират и горските обитатели в Кърджали

http://www.mediapool.bg/gerb-dps-i-dost-agitirat-i-gorskite-obitateli-v-kardzhali-news261486.html

Десетки плакати на ГЕРБ, ДПС и ДОСТ се оказаха разлепени по дърветата в крайпътна гора в Кърджалийско. Това се вижда на клип, заснет от шофьор, преминаващ покрай необичайно позиционираната предизборна агитация. "Явно тези избори са с голям залог, щом започна и предизборна кампания сред горските обитатели? Цялата гора е осеяна с плакати на ГЕРБ, ДПС и ДОСТ. Вчера една сърничка се беше зачела в плакатите по дърветата, а малко по навътре в гората глиган и една дива коза спореха за #КОЙ трябва да се гласува. Глиганът настояваше за Пеевски – имали роднинска връзка, а козата чешейки се по брадата отсече – агент Павел. Единствено за двойника на Винету, водачът на листата с номер 11, не видях симпатизанти... Ама такъв е регионът", коментира иронично Георги Стоилов в профила си във Фейсбук.

Моуриньо отново нападна английската футболна асоциация

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/17/2937026_mourinyo_otnovo_napadna_angliiskata_futbolna_asociaciia/?ref=rss


Мениджърът на "Манчестър юнайтед" Жозе Моуриньо за пореден път разкритикува ръководството на английската Футболна асоциация (ФА).

Товод за това стана програмата, която имат "червените дяволи". В рамките на една седмица те ще трябва да изиграят три срещи - за ФА Къп, Лига Европа и шампионата.

"Мисля, че на ръководството на английския футбол не му пука за участниците в Европа. Просто грам не им пука за тях. Разбирам, че не е нормално да ни помагат за мачовете в Премиършип....

Нинова към Герджиков: Защитете България! Не допускайте чужда държава да се меси във вътрешните ни дела

https://www.24chasa.bg/novini/article/6119331

Нинова към Герджиков: Защитете България! Не допускайте чужда държава да се меси във вътрешните ни дела"Днес, 17 март, въпросът на въпросите е за целостта и суверенитета на България и за сигурността на българския народ. Турция размахва пръст и заплашва цяла Европа. Турски министър призовава да се гласува за ДОСТ. Турски посланик участва в агитация за ДОСТ, а турски кмет иска повече гласове на изборите в България,

Община Трън отменя решението си за референдума за златодобива

http://www.mediapool.bg/obshtina-tran-otmenya-reshenieto-si-za-referenduma-za-zlatodobiva-news261485.html

Общинският съвет в Трън ще отмени решението си от 8 февруари за произвеждане на местен референдум на предстоящо на 22 март редовно заседание. Това съобщи временно изпълняващият длъжността председател на Общинския съвет Бойчо Харалампиев, цитиран от БТА в петък. В момента то и без това е обезсилено, след като общинският съвет бе принуден да отложи провеждането на насрочения с извънредния парламентарен вот референдум заради заповед на областния управител на Перник Васил Михайлов, отменяща одобряването на изборните книжа заради нормативни нарушения. На 26 март паралелно с парламентарните избори трънчани трябваше да отговорят на въпроса: "Съгласни ли сте община Трън да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?". Предстои нова процедура, но на 22 март няма да се обсъжда нова дата за произвеждане на референдум, каза Харалампиев. Отделно решението за произвеждане на местен референдум в Трън е атакувано пред Върховния административен съд от областния управител Васил Михайлов, от председателя на Българската минно-геоложка камара Иван Андреев и от "Евромакс сървисиз" ЕООД, която иска да добива златно-пиритни руди от находището в Трън.

Цената на тока ще скочи с около 40%, ако затворят ТЕЦ-овете у нас

http://econ.bg/Новини/Цената-на-тока-ще-скочи-с-около-40-ако-затворят-ТЕЦ-овете-у-нас_l.a_i.739188_at.1.html

Между 35 и 40 % ще се увеличи цената на тока, ако затворят ТЕЦ-овете у нас, обяви изпълнителният директор на Българската минно-геоложка камара инж....

33-ма бежанци са застреляни при атака срещу кораба им в Червено море

http://www.cross.bg/cherveno-more-korabcheto-1537740.html

/КРОСС/Трийсет и трима сомалийски бежанци, в това число жени и деца, са убити при стрелба срещу корабчето им в Червено море. За инцидента съобщиха властите на йеменския град Ходейда, контролиран от бунтовниците шиити, цитирани от Франс прес. При стрелбата са ранени и 35 души, които са откарани в болници в пристанищния град. Пожелал анонимност пристанищен служител заяви за АФП, че корабчето на бежанците може да е акостирало в Ходейда и че срещу убитите и ранените е било стреляно с леки оръжия, което изглежда изключва възможността за атака от въздуха. Според него още десетки сомалийци, оцелели след атаката, както и трима йеменски трафиканти, пристигнали с корабчето, са отведени в централния градски затвор. При все това агенция "Саба", контролирана от шиитските бунтовници хуси, съобщи, че бежанците са били атакувани в Червено море от авиация на арабската коалиция начело със Саудитска Арабия. Все още не се знае дали тези бежанци са се опитвали да напуснат Йемен или да намерят убежище там, допълва АФП.  

Държавата пита главния мюфтия за инструкциите на Анкара към него

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277995_%D0%94%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BC%D1%8E%D1%84%D1%82%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83

 Директорът на Дирекцията по вероизповеданията към МС се е срещнал с главния мюфтия на България във връзка с безпрецедентната намеса на Турция преди изборите у нас, предаде БГНЕС.. Извънредната среща е била проведена на 15 март. Тя не е оповестена публично. Тя е осъществена в контекста на публикациите в различни национални медии за безпрецедентната намеса на Турция в изборния процес у нас и предприетите от МВнР дипломатически мерки в тази връзка. Може да се предположи, че една от главните теми на срещата на главата на мюсюлманското вероизповедание у нас с шефа на компетентния национален орган по въпросите на вероизповеданията е била намесата на Турция в обществено-политическия живот в България, като Анкара е използвала за това и мюсюлманската религия. Известно е, че Анкара активно използва представители на Дианета (Дирекция по религиозните въпроси на Турция) и аташетата по религиозните въпроси към дипломатическите си мисии у нас за пряко въздействие върху Главно мюфтийство в България с цел определяне на електоралните нагласи на българските мюсюлмани


segabg.com

Нинова към Герджиков: Защитете България! Не допускайте чужда държава да се меси във вътрешните ни дела

http://www.cross.bg/bulgariya-ninova-nyama-1537741.html

/КРОСС/ Турската връзка на Борисов е ясна отдавна, изненада е поведението на Герджиков "Днес, 17 март, въпросът на въпросите е за целостта и суверенитета на България и за сигурността на българския народ. Турция размахва пръст и заплашва цяла Европа. Турски министър призовава да се гласува за ДОСТ. Турски посланик участва в агитация за ДОСТ, а турски кмет иска повече гласове на изборите в България, за да се въведе турският език като официален у нас." Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в Сливен. Тя изтъкна, че днес български политици и правителство са неадекватни на тази ситуация. "Борисов призовава да смекчим тона към Турция и прави Великото откритие, че Турция не говори на европейски език. Но неговото поведение не е изненада. Турската му връзка ни е ясна още от посещението при Ердоган и от президентските избори, когато ДОСТ призоваваше и в България, и в южната ни съседка, за подкрепа за Цецка Цачева", коментира Корнелия Нинова. Председателят на БСП определи като изненада поведението на служебния премиер, който днес заявява, че знае какво се случва и не му харесва. "Щял да вземе мерки, а когато го питат какви, препраща към министър Янев, който обяви, че ще гарантира широко отворено трасе на границата с Турция за желаещите да гласуват в България", допълни тя. "Сигурно някой ще ме запита - нали вашият президент ги назначи. На такива хора ще отговоря: когато става дума за България, няма наши и ваши

Менда Стоянова: Политиката на ГЕРБ дава възможност за развитие на бизнеса

https://www.24chasa.bg/novini/article/6119319

Менда Стоянова: Политиката на ГЕРБ дава възможност за развитие на бизнеса„Политиката, която води правителството на ГЕРБ в последните години, е тази, която дава възможност за развитие на бизнеса. Политика на стабилност, на ниски, предвидими данъци, които нямаме намерение да увеличаваме, и резултатите от това са видими. Ние сме втори по ръст на Брутния вътрешен продукт в Европа, безработицата е вече под 7 процента,

Нинова към Герджиков: Няма наши-ваши, правителството е неадекватно за Турция

http://offnews.bg/news/n_1/n_650196.html

Днес, 17 март, въпросът на въпросите е за целостта и суверенитета на България и за сигурността на българския народ. Турция размахва пръст и заплашва цяла Европа. Турски министър призовава да се гласува за ДОСТ. Турски посланик участва в агитация за ДОСТ, а турски кмет иска повече гласове на изборите в България, за да се въведе турският език като официален у нас.  Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в Сливен. Тя изтъкна, че днес български политици и правителство са неадекватни на тази ситуация. "Борисов призовава да смекчим тона към Турция и прави Великото откритие, че Турция не говори на европейски език. Но неговото поведение не е изненада. Турската му връзка ни е ясна още от посещението при Ердоган и от президентските избори, когато ДОСТ призоваваше и в България, и в южната ни съседка, за подкрепа за Цецка Цачева", коментира Корнелия Нинова. Председателят на БСП определи като изненада поведението на служебния премиер, който днес заявява, че знае какво се случва и не му харесва. Щял да вземе мерки, а когато го питат какви, препраща към министър Янев, който обяви, че ще гарантира широко отворено трасе на границата с Турция за желаещите да гласуват в България , допълни тя. "Сигурно някой ще ме запита - нали вашият президент ги назначи. На такива хора ще отговоря: когато става дума за България, няма наши и ваши. И аз да го бях назначила - щях да го призова по същия начин. Г-н Герджиков, няма да Ви пращам тайно SMS и след това да се отричам, че съм го направила. Заставам открито пред всички, поемам отговорност за всяка дума и Ви призовавам публично: защитете България, заявете категорично, че няма да допуснете чужда държава да се меси във вътрешните дела на България", призова председателят на БСП. Нинова посъветва Герджиков да не спира дотук, а да продължи с действията, както и да прочете "Стратегическа дълбочина". Там Давутоглу казва, че турците няма да дойдат този път с ятагана, а ще стъпят икономически, верски и политически. " Дайте конкретен знак, че няма да допуснете това. Прекратете концесията за летище "София" и не давайте този стратегически обект на турски фирми и отменете Постановление 208, с което Борисов задължи българските кметове да настаняват бежанци в общините ни ", препоръча Корнелия Нинова. Тя отбеляза, че отдавна политическата класа на България не е била поставена пред такъв избор - политическо послушание, мандатно мислене и борба за власт или стратегическа държавност и борба за България. "Ние избираме второто!", заключи лидерът на БСП. 

Предизборното послание на Доган е по-добре "крадци", отколкото Ердоган

http://www.mediapool.bg/predizbornoto-poslanie-na-dogan-e-po-dobre-kradtsi-otkolkoto-erdogan-news261484.html

Ахмед Доган опитва да ребрандира ДПС буквално в последните метри от предизборната кампания, а основната му цел е не да казва, че ДПС не е зло, а че е по-малкото зло, което си е наше, а не чуждо. Ако успее да промени публичния образ на формацията си, тя би могла да има и официален достъп до властта, а не "неформално коалиране на база бизнес интереси". Такива са накратко коментарите на социолози и политолози пред Mediapool по повод "политическото послание", както е определено на страницата на ДПС, на Доган от четвъртък вечерта. В типичния си многословен и претенциозен стил почетният председател на ДПС се кълне в патриотизъм и заклеймява авторитарните стремежи на турския президент Реджеп Ердоган. Дайнов: Бих му повярвал, ако беше написал и няколко думи за Путин в този контекст Според политолога Евгений Дайнов с изказването си Доган има две цели. "Първата цел е тактическа – да изземе от Местан говоренето за европейска принадлежност. И стратегическа – втори опит да позиционира ДПС като нормална, загрижена за общото благо проевропейска българска партия, заставаща срещу диктаторски заплахи", коментира Дайнов пред Mediapool. Според него почетният председател на ДПС вече е опитвал подобен ход, но е бил неуспешен: "Преди повече от 10 години Доган се опита рязко да смени облика на ДПС като етническа партия и я наводни с етнически българи на всички нива. Заявката беше да влезе в мейнстрийма на политиката. Не му се получи. Онова беше партийна заявка, а това днес е идеологическа, казва: "Вижте ме, аз съм патриот, проевропеец". Дайнов обаче отбелязва, че би повярвал на загрижеността на Доган, ако "беше написал и няколко думи за Путин в този контекст – като аналогична опасност за България, паралелно с Ердоган". Огнян Минчев: На Доган му е необходима нова легитимност Според проф. Огнян Минчев с поведението си във властта през последните 15 години, ДПС "на практика стана партия, с която никой не иска да сключва коалиция, защото резултатите са предизвестени". По тази причина ДПС изпадна в изолация и "максимумът, на който се надява Доган, е неформално коалиране с бизнес цели, но не и официално. Това налага публичния образ на ДПС да се промени". Според политолога ДПС започва да търпи пасиви от друга етническа партия като конкуренция на полето на собствените си избиратели. "Тази друга партия, разполага с плътната подкрепа на настоящия режим в Анкара. А настоящият режим в Анкара демонстрира не особено приятелки чувства към ДПС", обяснява Минчев. Затова според него на Ахмед Доган му е необходима "нова легитимност, а трябва и идеологически да задържи избирателите турци и мюсюлмани". "Това вече не може да стане само с организационни похвати, в които ДПС са добри, трябва да стане и с известен идеологически ресурс, по отношение на който ДПС изтъня много". Според Огнян Минчев новата "оферта" на Доган ще бъде приета с охота от повечето партии. "Доган е част от патрондаша на ДС. Той си е сътрудничил с тях като част от този патрондаш. Това, че се легитимира по нов, по-приемлив начин, ще бъде добре дошло за повечето формации", обясни той пред Mediapool. По думите на Дайнов е възможно към ДПС да погледнат като БСП, така и ГЕРБ. "Нинова може да каже: "ето, той се е променил, патриот, европеец, дайте да се пробваме пак с него". "Станишев надушваше подобна история – два пъти предупреди БСП да не си играе с ДПС. Колкото до Борисов - за всеки може да измисли идеология защо трябва да се обичат в даден момент". Първан Симеонов: Посланието е – "по-добре крадци, отколкото Ердоган" "Доган казва: по-добре "крадци", отколкото Ердоган, ако ползваме аналогията с Франция от преди години. Той казва: не ме харесвате - добре, ама аз съм вашата охрана срещу неоосманизма". Така тълкува посланието на Доган социологът от "Галъп" Първан Симеонов. "Другото, което казва: вие осъзнавате ли, че аз съм български патриот. И третото, казва: "аз съм приемлив и нужен във властта. Казва: аз съм по-малкото зло, българин съм и трябва да съм във властта", поясни Симеонов. Според него има добра и лоша новина. "Лошата е, че се впечатляваме от този изказ, а той е излишно претенциозен, наукообразен, префърцунен и на моменти, според мен, е слаб. Но това е нашата тъжна диагноза като общество. Ако това на нас ни е високият образец, значи сме стигнали много ниски нива", смята Симеонов. А каква е според него добрата новина в посланието на Доган? "Главният лош" в страната току що ни каза – "хора, аз съм с доброто, аз съм куче пазач". "И това е страшен исторически късмет. Навсякъде на Балканите имаме етническа партия, която значи разединение. А тук самата партия казва, че е буфер и че не иска да дели нищо", пояснява Първан Симеонов. Според социолога Доган казва ясни неща, затова смята, че няма нужда всички да се вживяват в ролята на жреци на почтения председател на ДПС и да тълкуват изказването му. Симеонов твърди още, че изявлението на Доган е напълно очаквано, защото това е цялостният курс на ДПС: "Националисти в листите, ДПС стана НФСБ със слогана си "Да спасим България", непрестанно цитират Левски, представят се като се като преден пост на националната сигурност, в този смисъл в края на кампанията този завършек от Доган не е неочакван ход".

Мира Сталева: Българският филм е конкурентоспособен

http://www.investor.bg/zoom/355/a/mira-staleva-bylgarskiiat-film-e-konkurentosposoben-235873/

Събития като Sofia Meetings развиват филмовия бизнес у нас, но държавата все още не дава достатъчно подкрепа за подобни проекти

ЕТА има намерение да се разоръжи до 8 април

http://www.mediapool.bg/eta-ima-namerenie-da-se-razorazhi-do-8-april-news261483.html

Баската сепаратистка организация ЕТА има намерение да се разоръжи до 8 април и трябва за целта да предаде координатите на скривалищата си с оръжия, предаде Франс прес, като се позова на източник, близък до преговорите.   "Има инициатива и тя предвижда датата 8 април. ЕТА ще направи така, че разоръжаването да приключи след повече от 50 години от основаването на тази въоръжена организация", каза цитираният източник.   Новината бе съобщена малко преди пресконференция на ръководителя на правителството на Страната на баските, североизточната испанска автономна област, Иниго Уркулу, който винаги е твърдял, че е готов да улесни разоръжаването на ЕТА.   През октомври 2011 г. баската сепаратистка организация обяви, че иска да се откаже напълно от насилието след повече от 40 години на въоръжена борба, водена в името на идеята за независимост на Страната на баските и Навара. Тя извърши последния си атентат през 2010 г. на френска територия. При атаката загина един полицай. Смята се, че жертвите на насилието на ЕТА са общо 829.   Баската сепаратистка организация обаче отказваше да се разоръжи и настояваше за преговори с Испания и Франция за съдбата на своите членове, намиращи се в затвори в двете страни. Мадрид и Париж отказаха всякакви преговори и настояха за безусловното разпускане на ЕТА.

Цветан Цветанов ще посети област Смолян на 18.03

https://www.24chasa.bg/novini/article/6119324

Цветан Цветанов ще посети област Смолян на 18.03Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов ще посети област Смолян на 18.03.2017 г. /събота/. Той ще бъде придружаван от водача на листата на ГЕРБ-Смолян Даниела Дариткова, областния координатор и кмет на Смолян Николай Мелемов и евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Владимир Уручев.

Д-р Марияна Симеонова: Държавата можеше да плати операцията на Ахмед

https://www.24chasa.bg/novini/article/6119317

Д-р Марияна Симеонова: Държавата можеше да плати операцията на АхмедДържавата поема разноски за трансплантация извън страната, ако има жив донор, но кръвните групи между двамата са несъвместими. Такава операция у нас не се извършва и ако има възможност за трансплантацията да се извърши в страна от ЕС, то в тези случаи страната поема разноските по нея. Такава е ситуацията при Ахмед и ако се бяха обърнали към ИАЛ,

Организаторът на атентатите в Брюксел се е завърнал в Белгия няколко месеца по-късно

http://www.cross.bg/atar-belgiya-zavurnal-1537739.html

/КРОСС/Соченият за организатор на атентатите в Брюксел се е завърнал в Белгия няколко месеца по-късно, но все още се издирва от властите, предават белгийски медии. Федералната прокуратура отказа официалто да потвърди версията, че Осама Атар е засечен на белгийска територия още през август. Атар е братовчед на двамата братя-камикадзе Ел Бакрауи, които на 22 март 2016 г. се взривиха на летището и в метрото на Брюксел. Той е сочен за координатор или дори ръководител на атентатите, като е давал инструкции на извършителите, получени директно от централата на ИДИЛ в Сирия. Версията за неговото завръщане в Белгия първо съобщи американската телевизия СиЕнЕн, като се позова на източници от разследването. Тя беше потвърдена и от източници на фламандската телевизия Ве Ер Те. Според тях, през август миналата година Осама Атар се е завърнал за кратко в семейното жилище в брюкселския квартал Лакен. Към момента обаче - терористът все още се издирва и не е ясно дали още е на белгийска територия. Терористичната дейност на белго-мароканеца Атар датира още от 2005 г., когато е заловен в Ирак от американските войски. През 2012 г. е освободен от затвора и предаден на Белгия. Смята се, че той има водеща роля и при атаките в Париж от ноември 2015 г. Идната сряда се навършва точно една година от бомбените експрозии в белгийската столица, при които загинаха 32 невинни, а ранените бяха 340.

ЕС: Миграционното споразумение с Турция доказва всекидневно своята ефективност

http://www.moreto.net/novini.php?n=346625

Миграционното споразумение между Европейския съюз и Турция доказва всекидневно своята ефективност, обяви Брюксел по повод навършването на 1 година от сключената сделка. Според Еврокомисията турските власти успешно сътрудничат в борбата с трафикантите и за депортирането на нелегални имигранти, а броят на смъртните случаи в морето значително е намалял.

БСП: ГЕРБ прави незаконна агитация в столично ДКЦ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6119320

БСП: ГЕРБ прави незаконна агитация в столично ДКЦБСП - София сезира 23-а РИК за грубо нарушение на изборното законодателство от страна ГЕРБ. На 16 и 17 март е констатирано, че в общинското ХV ДКЦ, в квартал „Дианабад”, се разпространяват предизборни брошури на ГЕРБ, съобщават от пресцентъра на партията. Агитационните материали са поставени на масички в коридорите на първи,

Цветанов сведе изборите до "работещо правителство" на ГЕРБ и "разрушителен" кабинет на БСП

http://www.mediapool.bg/tsvetanov-svede-izborite-do-raboteshto-pravitelstvo-na-gerb-i-razrushitelen-kabinet-na-bsp-news261482.html

"Трябва да изберете между работещо правителство на ГЕРБ или правителство на БСП, което разрушава държавата. Второто правителство на Бойко Борисов разплати над 6 млрд. стари задължения. Представете си какво можехме да направим с тези пари за развитието на региона". Това каза председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов пред жители на Мъглиж в петък. Той заяви, че кабинета "Борисов“ е възстановил доверието на Брюксел след пагубното правителство на Пламен Орешарски. "Изпуснахме две много важни години, заради управлението на БСП – благодарение на ГЕРБ за новия програмен период отново можем да разчитаме на 17 милиарда лева по европейските фондове и на 5, 5 млрд. по програмата за развитие на селските райони“, обясни той. Според думите му БСП заблуждават избирателите с нереални обещания. "Казват, че ще опрощават лихвите по кредитите – как? Както през 1996 година фалираха банките, или както преди две години фалираха КТБ. След всяко управление на БСП държавата не може да излезе на чисто финансово години наред", каза той. Цветанов коментира и обещанията на БСП, че България ще стане осем милиона. "За разлика от опонентите ни, ние имаме ясна визия за разрешаване на проблема с демографската криза. Ще подпомогнем над 145 000 български семейства с репродуктивни затруднения като финансираме до 100 % инвитро процедурите. Това е реална помощ, политика, която съответства на проблемите на хората“, заяви Цветан Цветанов.

Анализ: БСП с крехка преднина, ГЕРБ с по-висок коалиционен потенциал

http://www.barometar.net/88087/

Точно 8 дни ни делят от 26-ти март, когато всички български граждани ще изберат новото правителство. Преди финалната права Институтът за модерна политика е изготвил подробен доклад, за това как изглежда политическата ситуация в момента, какви са шансовете на партията да влязат в следващия парламент и от къде може да се очакват изненади. Ето и […]

Шумен се преклони пред героите от Дравската епопея (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/shumen/shumen-se-prekloni-pred-geroite-ot-dravskata-epopeia-snimki-2010889

Шумен се преклони пред подвига на хилядите български войни, участвали в една от най-тежките стратегически маневри във Втората световна война - Дравската операция.

Изграждат булевард между два от най-големите квартали в София

//dariknews.bg/regioni/sofiia/izgrazhdat-bulevard-mezhdu-dva-ot-naj-golemite-kvartali-v-sofiia-2010891

Столична община ще изгражда булевард между два от най-големите квартали в София – Дружба и Младост. Новината обаче не идва от „Московска 33”, а от фейсбук страницата на кмета на „Младост” Десислава Иванчева.