Димитър Недков в открито писмо: Лютви Местан... Родоотстъпнико! Махни се от земята ни българска!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278003_%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%9D%D0%B5%D0%B4%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D0%B2+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%BE%3A+%D0%9B%D1%8E%D1%82%D0%B2%D0%B8+%D0%9C%D0%B5%D

 Писателят Димитър Недков изпрати до Епицентър.бг отрито писмо, което публикуваме без редакторска намеса

 
Лютви Местан...
Родоотстъпнико!
 
Махни се от земята ни българска.
Изчезни от пределите на Отечеството ни, в любов към което възпитаваме децата си.
Не събуждай духовете на възрожденците ни, които не биха се поколебали да ти го кажат същото, но според болезнените нрави на онова съдбовно за България време. Само мога да си представя какво би било сега в механата на Странджата ако оживее днес.
 
Върви си, докато е все още мир. Все ще се намери някой санджак из Анадола, дето да удовлетвори накърненият ти белирбейски ивинитет за това – що е власт. Но се пази и там. Защото нравите по онези земи повеляват много по-жестока съдба към предателите, които не са допринесли за алъш-вериша на Империята, че и проблеми с комшулука са и създали. Така разказва най-добрата учителка – историята.
 
Омитай се!.. Остави ни ние, българите, без разлика на религиозните си убеждения и политическите си пристрастия, сами да решаваме съдбата си.
 
Българите!!! Ти не си от нас! Твоята баклава има друг привкус. Отровен! Не е от тая, която споделяме със сънародниците си мюсюлмани.
Ти предаде първо тях. И си получи заслуженото, според вашите обичаи.
 
Ако ти е останала капка историческа памет в замъгления от болезнени амбиции мозък, би трябвало да си дадеш сметка, че нито днес България е от времето на злощастният цар Иван-Шишман, нито чуждоземните ти благодетели са наследниците на Сюлейман Великолепни.
 
Днес времето е разделно за други неща, от които ти явно не отбираш. Иначе би бил някой! Светът, макар и препълнен с “местановци” отдавна е вече друг.
Нямаш шанс. Никой режисьор, дори в Холивуд, не би поверил точно на теб, ролята на Караибрахим. Та ти си хленчещ страхливец!
 
Затова събирай си алтъните, гавазите, харема, евнусите и се омитай от земята ни. Ние с тоя, дето те подкара по тая крива пътека ще се разберем.
По мъжки... България е държава! Поне това все още е. С всичките й салтанати за да може да защити достойнството си. Край Босфора много добре знаят това и май вече ти гледат сеира. Разправят го хора, дето тия дни са пили боза по Капалъ чарши!
 
Това е! Малко, но от сърце. Българско!  
Пристъпи клетва! Искаш ли да ти припомня, коя?

Лиляна Павлова: Имаме готов проект за пътна връзка на Игнатиево с "Хемус"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6119680

Лиляна Павлова: Имаме готов проект за пътна връзка на Игнатиево с "Хемус""Имаме готов проект за изграждането на пътна връзка, която да свързва град Игнатиево с автомагистрала „Хемус“. Това казах днес на среща с жители на град Аксаково", написа във Фейсбук бившият регионален министър Лиляна Павлова. И продължи: "Изграждането на модерна и безопасна инфраструктура продължава да бъде сред приоритетите в управленската

Видео: Другите новини

http://www.dnevnik.bg/video/2017/03/17/2937027_video_drugite_novini/?ref=rss




Другите новини" е рубрика за уеб новини на БНТ.

Ето съдържанието на емисията:

- Откритата статуя в Кайро не е на Рамзес Втори- Мъже слагат токчета
- Св. Патрик гони змиите- Кино и вино със специална селекция на "София филм фест"
- 2CELLOS вадят кино албум
- Марион Котияр роди момиченце

Утре след пладне започват нови валежи от север

http://www.cross.bg/temperatyri-predimno-valezhi-1537761.html

/КРОСС/ През нощта ще бъде предимно ясно с висока облачност над Северна България. Ще е почти тихо. Минималните температури ще са между минус 1° и 4°. Утре преди обяд ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Около и след пладне от север облачността ще се увеличава и вплътнява. На отделни места в Северна България са възможни слаби превалявания от дъжд. Ще духа слаб до умерен запад-югозападен вятър. Ще се затопли и максималните температури ще са между 13° и 18°. През нощта срещу неделя валежите ще обхванат голяма част от Северна България.  По Черноморието ще е предимно облачно. Ще духа до умерен югозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 8°-15°. Температурата на морската вода е 6°-7°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Преди обяд над планините ще е предимно слънчево, а след пладне от север облачността ще се увеличава, но ще остане без валежи. Ще духа силен западен вятър, който вечерта ще се усили още. Ще се затопли и максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 7°, на 2000 метра - около 3°. В неделя облачността ще е предимно значителна, с временни разкъсвания. Ще има и слаби валежи от дъжд, на повече места преди обяд. Вятърът ще се ориентира от запад, по-късно и от северозапад, ще се усили, ще бъде умерен до силен. Минималните температури ще са между 5° и 10°, а максималните - между 13° и 18°

В Сирия е ликвидиран командир на „Ислямска държава“, стоящ зад разрушаването на Палмира

http://www.moreto.net/novini.php?n=346647

Сирийската армия е ликвидирала един от полевите командири на „Ислямска държава“, по чиито заповеди през 2015 г. са били разрушени редица антични паметници в Палмира, предаде РИА Новости. Става дума за терориста, известен като Абу Хамид Ал Сукни.

Индиец получи влак като обезщетение от железницата

http://www.mediapool.bg/indiets-poluchi-vlak-kato-obezshtetenie-ot-zheleznitsata-news261499.html

Индийски фермер от северния щаб Пенджаб получи влак и помещение от жп гара като обезщетение от националната железопътна компания за това, че му е платила на занижени цени парцел, през който е прокарала жп линия, съобщи АФП, цитирана от БТА. Сампуран Сингх подал иск срещу Индийската държавна железница през 2015 г. заради недостатъчното заплащане. Съдът се произнесъл в негова полза, но компанията отказала да го уважи. През януари фермерът Сампуран Синг завел второ дело, за да получи полагащите му се 10 млн. рупии (142 000 евро). Този път съдът му присъдил вместо пари експресна влакова композиция, както и кабинета на началника на жп гарата на Лудяна. "Додея ни да се борим срещу железопътната компания да изплати просрочените задължения на клиента ми. Съдът поиска да посочим имущество на компанията на същата стойност, което да ни бъдат присъдено”, каза адвокат Ракеш Ганди. В сряда, след обявяване на съдебното решение, ищецът и адвокатът му отишли на гарата Лудяна и изчакали пристигането на експреса, който е с 20 вагона и ежедневно пътува между Делхи и свещения сикски град Амритсар. Двамата представили съдебните документи на машиниста, но са го оставили да продължи пътя си, за да се спази разписанието и да не притеснят многобройните пътници. Железопътната компания на свой ред успяла да издейства от съда временно разрешение да продължи да ползва влака до ново изслушване по делото в събота. Ако не платят до събота обаче, съдът може да реши да обяви търг за влака, обясни адвокатът на ищеца.

Унгария вдига втора ограда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6119743

Унгария вдига втора оградаУнгарският премиер Виктор Орбан обяви, че втората ограда по границата със Сърбия ще бъде довършена до края на май и ще попречи на нова вълна от мигранти да дойдат от Турция. Строежът на новата ограда започна миналия месец, близо 2 години след първата. Будапеща одобри и закон, позволяващ да задържа всички мигранти в страната в лагери по границата.

Лавина уби младеж в Банско

https://vesti.bg/bulgaria/incidenti/lavina-ubi-mladezh-v-bansko-6066801

Лавината е паднала от връх Тодорка към хижа Вихрен в улей, където е забранено карането на ски

В събота - предимно слънчево, възможно е слабо да превали

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6119748

В събота - предимно слънчево, възможно е слабо да превалиПрез нощта ще бъде предимно ясно с висока облачност над Северна България. Ще е почти тихо. Минималните температури ще са между минус 1° и 4°. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН), цитира. Утре преди обяд ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност.

Лавина затрупа турист в Банско

https://vesti.bg/bulgaria/incidenti/lavina-zatrupa-turist-v-bansko-6066801

Лавината е паднала от връх Тодорка към хижа Вихрен в улей, където е забранено карането на ски

Един от обвиняемите за убийството на таксиметровия шофьор от Русе остава в ареста

//dariknews.bg/novini/bylgariia/edin-ot-obviniaemite-za-ubijstvoto-na-taksimetroviia-shofior-ot-ruse-ostava-v-aresta-2010913

Единият от обвиняемите двама 17-годишни ученици за убийството на таксиметровия шофьор от Русе остава за постоянно в ареста. За другия съдът ще се произнесе с решение утре по исканата от прокуратурата мярка за неотклонение "задържане под стража".

2-годишно дете от Столипиново е със съмнение за морбили

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/2-godishno-dete-ot-stolipinovo-e-sys-symnenie-za-morbili-2010917

2-годишно дете от пловдивския квартал Столипиново е със съмнение за морбили. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването, като се позовават на информация от Регионалната здравна инспекция в града.

Детете е било хоспитализирано в Инфекциозно отделение, където след 3 дни получа

Албена АД подпомага провеждането на благотворителен търг в полза на СУ“Св.Климент Охридски“

//dariknews.bg/regioni/dobrich/albena-ad-podpomaga-provezhdaneto-na-blagotvoritelen-tyrg-v-polza-na-susv.kliment-ohridski-2010918

За пореден път, като социално отговорна компания, Албена АД подпомага провеждането на благотворителен търг, съобщават от дружеството. Неговата цел е събиране на средства за осъществяването на проект за изграждане на образователен център по природни науки и математика в СУ „Св. Климент Охрид

Методи Андреев: Нинова и Борисов са добри артисти, а Доган е кукловод

//dariknews.bg/regioni/razgrad/metodi-andreev-ninova-i-borisov-sa-dobri-artisti-a-dogan-e-kuklovod-2010919

„Така както преди 27 години СДС бе създаден като коалиция на база антикомунизма, днес България се нуждае от съвременна коалиция на база борба с мафията и корупцията, а в нейната основа трябва да е гражданският проект на почтени граждани Нова република“. Това заяви на среща с граждани и бизнес от ре

2-годишно дете от Пловдив със съмнение за морбили

//dariknews.bg/novini/bylgariia/2-godishno-dete-ot-plovdiv-sys-symnenie-za-morbili-2010915

Министерството на здравеопазването получи днес информация от РЗИ-Пловдив за случай със съмнение за морбили, съобщиха от Министерството.
 
Става дума за 2-годишно дете от пловдивския квартал "Столипиново", което е било хоспитализирано в Инфекци

ДАНС изгони трима турски граждани за заплаха на националната сигурност

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/dans-izgoni-trima-turski-grajdani-za-zaplaha-na-nacionalnata-sigurnost-235905/

Един от експулсираните е заподозрян за създаване на антибългарски настроения в райони със смесено население

За 22-и път “Байерн” срещу “Реал” (М) в Европа

https://www.24chasa.bg/sport/article/6119745

За 22-и път “Байерн” срещу “Реал” (М) в ЕвропаНосителите на общо 16 трофея в КЕШ и Шампионската лига “Байерн” и “Реал” (Мадрид) отново се засякоха в най-престижния и комерсиален турнир. Сега германският и испанският гранд, съответно с 5 и 11 КЕШ, ще проделят един от полуфиналистите. До момента “Байерн” и “Реал” имат общо 22 срещи помежду си, като всички са в КЕШ или Шампионската лига.

Юлиан Костов с българско знаме на представянето на филм в Лондон

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6119679

Юлиан Костов с българско знаме на представянето на филм в ЛондонMладият български актьор Юлиан Костов бе звездата на благотворителната галапремиера на филма Another Мother's Son в Лондон. Юлиан позира гордо с българското знаме на кинопредставянето. Негови специални гости на премиерата бяха родителите му и актрисата Деси Тенекеджиева. Филмът е вдъхновен от едноименната пиеса на Джени Лекоут и е заснет за шест

Стефан Данаилов: Залагаме преизчисляване на пенсиите

http://www.cross.bg/danailov-preizchislyavane-pensiite-1537760.html

/КРОСС/ „В програмата на БСП сме заложили преизчисляване на старите пенсии на база на новия средноосигурителен доход, като за база се взима 2011 г. и така ще се стигне до увеличаване на пенсиите от 20 до 30%", това каза на среща с пенсионери в район „Младост" във Варна водачът на листата на „БСП за България" в града Стефан Данаилов. Заедно с него бяха кандидатите за народни представители от варненската листа Йорданка Юнакова, Ирена Андреева - председател на организацията на партията в район „Младост", д-р Надя Дюлгерова, както и лидерът на БСП - Варна Борислав Гуцанов. Увеличаване на еднократната целева помощ в домакинствата до размера на минималната работна месечна заплата, разширяване кръга на лица от семействата, които ще получават ваучери за храна и на семейства, които ще имат право на енергийни помощи, е записано още в програмата на БСП за управление на държавата. „Зная колко баби гледат внучетата си, докато майките им работят. Затова сме предвидили те да получават полагащата се помощ за майчинство", каза още Данаилов. Той отговори на многобройните въпроси от страна на присъстващите на срещата. Те от своя страна, адмирираха предложенията на БСП, но поискаха освен преизчисляване на пенсиите да има промяна и в размера на вдовишките добавки към парите за старост, да се отворят нови работни места, за да остават децата им в България

Фуркад не успя да постигне победа №14

http://offnews.bg/news/n_1/n_650210.html

Френският доминатор в биатлона Мартен Фуркад не успя да постигне победа №14 за сезона и да вдигне още по-високо летвата за съперниците си. Французинът завърши втори в спринта на 10 км във финалния старт от сезона в Световната купа. Победата грабна местния любимец Йоханес Бьо, а призовата тройка допълни руснака Антон Шипулин. 14 победи за сезон в историята на биатлона има само Магдалена Форсберг, но при жените. Фуркад вече подобри рекорда на легендарния Оле Ейнар Бьорндален от 12 победи и сега се е прицелил към постижението на Форсберг, което ще го превърне в истински мит. Той все пак има още две възможности да стори това в преследването и масовия старт. Четирима българи участваха в днешната надпревара, като всички от тях се класираха за утрешното преследване. Красимир Анев е най-напред от нашите с чиста стрелба и 18-то място.    Антон Синапов сбърка три пъти и се нареди 57-ми, а непосредствено след него е Владимир Илиев с една грешка по-малко. Димитър Герджиков завъртя една обиколка и финишира на 60-та позиция в крайното класиране. Топ 3 в крайното класиране 1. Йоханес Бьо (Норвегия) — 24.53,3 (0). 2. Мартен Фуркад (Франция) +13,6 (1). 3. Антон Шипулин (Русия) +21,3 (0).

Най-малко 22 души бяха убити при обстрел на джамия Йемен

https://www.actualno.com/asia/naj-malko-22-dushi-bjaha-ubiti-pri-obstrel-na-djamija-jemen-news_600117.html

Най-малко 22 души загинаха при обстрел на джамия в йеменската провинция Мариб. Обстрелът бе извършен по време на молитва в джамията. По предварителни данни убитите са правителствени военнослужещи. По други данни жертвите са 26 души, а ранените 40.

Проф. Огнян Герджиков на "Черно пиле" в памет на Крикор Азарян

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6119607

Проф. Огнян Герджиков на "Черно пиле" в памет на Крикор АзарянМариус Куркински е на сцена, приклекнал е и държи огромен кръст в ръцете си. “Юмера - закичен със здравец, кочът целуна овцата, стана овес до пояс, пилетата - пропяха”, произнася думите на Хайтов. Пада тъмнина, а в дъното ѝ се вижда образът на проф. Крикор Азарян. Това видя публиката на “Черното пиле” - моноспектакъла на Мариус Куркински,

Изложба с главата надолу откриват във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=346585

Изложбата Reverse на твореца Самуил Стоянов ще провокира варненската публика с нестандартната фото-видео инсталация, научи Moreto.net. Обектите са обърнати надолу, а авторът показва серия от големи цветни фотографски портрети на свои приятели и видеофилм, представящ гледната точка от задното стъкло на движещ се трамвай.

ДАНС обяви още двама турски граждани за заплаха за България

http://offnews.bg/news/n_1/n_650207.html

След като по-рано днес стана ясно, че ДАНС е изгонила турски гражданин, тъй като е заплаха за националната сигурност, стана ясно, че за заплаха са обявени още двама турски граждани.  Единият е експулсиран и му е наложена забрана да влиза в страната в рамките на пет години, а другият е включен в информационния масив на нежеланите в страната чужденци. Мерките срещу тримата турски граждани бяха наложени в рамките само на един ден, като причината е събрани данни за заплаха за националната сигурност на страната.  От допълнителните разяснения по темата стана ясно, че мерките срещу първия турски гражданин са заради създаване на антибългарски настроения в райони със смесено население, насочени срещу териториалната цялост и единството на нацията. Премиерът Огнян Герджиков допълни, че става въпрос за турски гражданин, който е бил локализиран в Шуменско.  "Според събраните от органите на ДАНС данни двете лица са извършвали на територията на Република България противоконституционна дейност, насочена срещу суверенитета на страната и единството на българската нация", съобщиха от ДАНС.

SOFIX приключи бурната седмица на 8-годишен връх

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/sofix-prikliuchi-burnata-sedmica-na-8-godishen-vryh-235903/

През седмицата акциите на Еврохолд поскъпнаха с 20%, а тези на Индустриален холдинг България отписаха 16,95% от цената си

Протест на ученици от 81-во училище "Виктор Юго" в София

http://www.cross.bg/nalbantova-protest-protesta-1537759.html

/КРОСС/ Ученици от 7-и до 12-и клас и техните родители протестираха пред 81-во училище "Виктор Юго" в столицата. Според тях микроклиматът в училището е нарушен, а новият директорът Елена Налбантова е избрана по нелегитимен начин. Преди две седмици учениците излязоха на протест заради уволнението на заместник-директора на училището Румяна Парцова. След изразеното недоволство преподавателят беше върнат на работа. Учениците разказват, че директор Налбантова е заплашвала преподавателите с уволнение, ако се присъединят към протеста: Един ден преди протеста в защита на госпожа Парцова, госпожа Налбантова беше заплашила абсолютно всички учители от гимназията с уволнение, ако на следващия ден излязат на протест. Ние излязохме на протест и лично аз бях заплашена от госпожа Налбантова с думите: "Не се бутай между шамарите, защото ще има последствия." Дори има свидетели за този разговор. Отстраняването на преподавател Парцова остава основна причина и за състоялия се днес протест. Според учениците нейното уволнение се дължи на факта, че тя е била кандидат за поста директор. Налбантова печели конкурса само с една точка преднина.Учениците настояват за оставката на директора, защото според тях тя не може да се справи с организационните задачи и не спазва традициите в учебното заведение: Настоящата ни директорка не може да работи съвместно с колектива на това училище, нито посещава нашите празници и традиции, нито ни уважава като хора, нарича ни "хулигани"

Меркел при Тръмп за НАТО и Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6119570

Меркел при Тръмп за НАТО и РусияГерманската канцлерка Ангела Меркел се видя за първи път с американския президент Доналд Тръмп в петък, след като месеци наред по време на кампанията си той я критикуваше заради политиката ѝ към бежанците, съобщиха агенциите. “По-добре да говорим един с друг, отколкото един за друг”, каза канцлерката на тръгване.

Никол отново провокира с облекло (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/tennis/nikol-otnovo-provokira-s-obleklo-snimki-news_600112.html

Поп дивата и половинка на Григор Димитров Никол Шерцингер не спира да провокира. Далеч от своя приятел, който се възстановява след отпадането си в Индиън Уелс, певицата успя да посети 2 събития за отрицателно време. И на двете блесна с предизвикателен тоалет. Първото парти беше в клуб "Тао" в Бевърли Хилс, където Шерцингер се появи в прозрачна рокля. Вижте снимките в Sportlive.bg!

Вицепрезидентът беше гост на дипломирането на Висшето франкофонско училище по администрация и мениджмънт

http://www.cross.bg/menidzhmunt-ychilishte-administratziya-1537752.html

/КРОСС/ „Вие сте утрешните бъдещи лидери. От вас зависи как ще се решават големите предизвикателства, пред които сме изправени - кризи, просперитет и бъдеще". С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към студентите на Висшето франкофонско училище по администрация и мениджмънт, които получиха дипломите си на тържествена церемония в СУ „Св. Климент Охридски". „Уважение заслужава всеки, избрал пътя на образованието и знанието, за да гради както своя успех, така и този на своите професионални общности и държави", каза още вицепрезидентът. Във Висшето франкофонско училище по администрация и мениджмънт се обучават студенти от 28 страни. На събитието присъстваха представители на дипломатическия корпус и на академичните среди.    

Три ставки на субсидията за най-произвеждания тютюн "Басми"

http://www.mediapool.bg/tri-stavki-na-subsidiyata-za-nai-proizvezhdaniya-tyutyun-basmi-news261498.html

С мотив по-справедливо разпределение на субсидиите за производството на тютюн, за най-отглеждания у нас сорт "Басми" се въвеждат три ставки за подпомагане според количеството, съобщиха от Министерството на земеделието и храните в петък. По време на състоялия се Консултативен съвет по тютюна е било решено как ще се разпредели вече утвърдената от управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие” държавна помощ до 90 млн. лв. Представителите на бранша одобрили с мнозинство предложената от ведомството схема за изплащане на субсидията. За най-произвеждания сорт "Басми" ще се изплащат три различни суми. При количества до 1000 кг ставката ще е 2.55 лв. за килограм изкупен тютюн. За обеми от 1000 до 2000 кг сумата е 2.,48 лв./кг, а при изкупен над 2000 кг тютюн, стойността става 1.65 лв. За сортовата група "Каба Кулак” определената субсидия е 1.30 лв./кг, за "Бърлей” ставката е 0.95 лв., а за сорт "Виржиния” - 0.75 лв. За подпомагане на производството на сорт "Басми" са кандидатствали 34 430 производители, за групата "Каба Кулак" заявителите са 6185, за "Бърлей" – 1358, и 70 за група "Виржиния”. По индикативния график за плащанията, помощта за тютюн трябва да се изплати до края на април 2017 г. Средствата по преходната национална помощ се предоставят с цел преориентиране на дейността на тютюнопроизводителите, а не за подпомагане на производството на тютюн, подчертава в съобщението министърът на земеделието Христо Бозуков. Той припомни, че е създадена организация всички земеделски производители да получат подпомагането си за миналата година до края на май 2017 г. Това е с месец по-рано от миналата година. На заседанието земеделското министерство е представило нови правила за организацията и дейността на Консултативния съвет по тютюна, с които съветът се утвърждава като постоянно действащ консултативен орган към министъра. Членовете на съвета имат равни права при изготвяне на становища, предложения по проекти на закони и подзаконови нормативни актове, както и подготовка на проекти за решения, отнасящи се за сектор "Тютюн”, посочват от ведомството.

Матю Пери призна, че е набил канадския премиер Джъстин Трюдо

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/03/17/2937126_matju_peri_prizna_che_e_nabil_kanadskiia_premier/?ref=rss


Американският актьор Матю Пери си призна, че е набил канадския премиер Джъстин Трюдо, когато са били съученици.

"Не се хваля, това е ужасно", каза Пери в интервю за водещия Джими Кимъл. "Бях тъпо хлапе".

Актьорът сподели, че историята се е развила, когато е бил в пети клас. По това време Трюдо би трябвало да е бил в трети, а баща му – Пиер Трюдо, е бил премиер. Не това беше причината да го набием, уточни Пери, който е нападнал Трюдо заедно със свой приятел.
...

В Холандия бе отменена демонстрация на турци срещу полицията

http://www.moreto.net/novini.php?n=346648

Организаторите отмениха предвидена за днес демонстрация в Ротердам, на която щеше да се протестира срещу полицията, след като през уикенда силите на реда разпръснаха около хиляда демонстранти пред консулството на Турция в холандския град с кучета, коне и водни оръдия, предаде Франс прес.

Финландка изненада фаворитките в биатлона, Коукалова спечели малкия глобус в спринта

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/17/2937128_finlandka_iznenada_favoritkite_v_biatlona_koukalova/?ref=rss


Мари Лауканен спечели спринта на 7,5 километра от финалите на сезона за Световната купа по биатлон в Холменколен.

29-годишната финландка беше безгрешна при двете стрелби и финишира за 20:33.5 минути, за да запише първи успех в кариерата си.

На второ място на 7.9 секунди завърши французойката Жюстин Бреза, която изравни най-доброто класиране в кариерата си от друг спринт в Поклюка от по-рано през сезона. Нейната сънародничка Ане Бескон се класира трета на 23.1 секунди също...

Булатом: Строителството на АЕЦ "Белене" е без алтернатива

http://www.investor.bg/energetika/472/a/bulatom-stroitelstvoto-na-aec-belene-e-bez-alternativa-235904/

Централата ще е от ключово значение на фона на очакваното затваряне на ТЕЦ-овете, смятат в организацията

Двамата непълнолетни, убили таксиметровия шофьор край Русе, остават в ареста

http://www.cross.bg/nikolaii-dvamata-nepulnoletni-1537758.html

/КРОСС/ Русенският окръжен съд гледа мерките за неотклонение на двамата непълнолетни, обвинени в убийството на 60-годишния таксиметров шофьор Валери С. на 14 март в русенското село Николово. Окръжна прокуратура - Русе повдигна обвинения на двете 17-годишни момчета за извършен грабеж, придружен с убийство. Николай В. и Деян Цв. трябва да отговарят за грабеж на мъжко портмоне, с намиращите се в него документи, оборота на таксито от 60 лева и отмъкнатите ключове от лек автомобил "Шкода Фабиа", придружен с убийство. Прокуратурата настоя за постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. Съдът гледа мерките на двамата непълнолетни поотделно, една след друга. При Деян началото се забави с около час, докато бащата на момчето пристигне от работа. Според младежа, двамата с Николай са били под влиянието на много алкохол и наркотици. Затова момчетата не си спомняли много от стореното от тях. Във фаталната нощ, Николай си дръпнал 4 линии амфетамин, пил ром, бира и уиски, а след това изпушил и цигара марихуана. Според запознати със случая, именно той е наръгал смъртоносно загиналия шофьор. И двамата притежават богати криминални досиета. Деян има записани редица кражби от домове, а Николай пребил и ограбил малолетен. Деян остава зад решетките, реши съдът. Очаква се такава да е и мярката за Николай, която започна в 17, 30 часа, съобщи 24 часа

Снимка на деня: Меркел в Овалния кабинет

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/17/2937131_snimka_na_denia_merkel_v_ovalniia_kabinet/?ref=rss


След забавяне от няколко дни заради снежна буря в САЩ в петък в Овалния кабинет на Белия дом се състоя първата лична среща между президента Доналд Тръмп и канцлера на Германия Ангела Меркел.

Визитата предварително бе определена като среща на два много различни стила, цели и ценности в политиката между ръководителя на страната с най-голямата икономика и най-силната армия в света и оценяваната от много години насам като най-влиятелна жена в света.

В петък Американската...

Лавина уби 23-годишен мъж край Банско (обновена)

http://www.cross.bg/postradali-spasiteli-godishen-1537757.html

/КРОСС/ Лавина затрупа човек под връх Тодорка. Загинал е 23-годишен ски инструктор от Банско. По-рано бе съобщено, че затрупаният е чужденец. Сигналът е подаден малко след 17 часа. Най-вероятно свличането на снежната маса е предизвикано от сноубордисти, които са карали извън разрешената ски зона. От планинската спасителна служба не изключват възможността да има и други пострадали. Целият наличен екип от планински спасители вече са на мястото на инцидента и издирват пострадали. В акцията участват и кучета спасители.  

Лавина затрупа чужденец край Банско

http://www.cross.bg/chyzhdenetz-padnala-lavina-1537757.html

/КРОСС/ Лавина е паднала в близост до пиринския курорт „Банско". Сигнал за инцидента e подаден около 17:20 часа в Планинската спасителна служба в Банско. Лавината е паднала от връх Тодорка към хижа Вихрен в улей, където е забранено карането на ски. Затрупан е един 23-годишен чужденец. В момента на място има екипи, които се опитват да го намерят.  

Борисов: Стенописите в манастира "Св. Дмитрий Басарбовски" вече се рисуват

https://www.24chasa.bg/novini/article/6119693

Борисов: Стенописите в манастира "Св. Дмитрий Басарбовски" вече се рисуватСтенописите в новата манастирска църква при единствения действащ мъжки скален манастир в България „Св. Дмитрий Басарбовски” вече се рисуват. След дългогодишен застой на строителството, през юли месец 2016 г. правителството одобри 150 000 лв., необходими за довършването на храма. Скоро жители от русенска област както и туристи ще могат да видят

Селекция "Кино и гурме" ни очаква на София Филм Фест

http://offnews.bg/news/n_1/n_650209.html

„Кино и гурме” е специална селекция от филми, посветени на виното и гурме културата в официалната програма на 21-вия София Филм Фест. Зрителите на „КИНО ГУРМЕ” ще имат възможност да се потопят в един очарователен свят на вкусове и аромати, които се преплитат в увлекателни и вълнуващи истории - магия за сетивата.  „Андре – гласът на виното” повежда публиката на уникално пътешествие от Русия през Европа до Америка, за да се запознаем с историята на Андре Челичеф, посветил живота си на древния занаят на виноделието.  Андре е руски аристократ, който прекарва младежките си години като работи и учи в Европа, а след това заминава за Калифорния. Там преживява трагични моменти, но и успява да съживи местната индустрия. Андре не е бизнесмен, а по-скоро артист и учен, чиито сърце и душа са посветени на виното – той е истински концептуалист, модернизирал карифорнийското винарство. Житейската му философия и любовта му към това специфично изкуство и до днес вдъхновяват новите поколения винопроизводители по целия свят. Тази история е разказана с гласа на Рейф Файнс и гласа на онези, които са го познавали. Сред тях са някои от най-важните майстори в занаята. Режисьор на документалния разказ е един от внуците на Андре – Марк Челичеф, който е специален гост на фестивала, а на първата прожекция на „Андре – гласът на виното” във Френски институт - кино „Славейков” на 17 март (петък), от 18.30 часа публиката ще има възможност да се срещне с режисьора, сценарист и продуцент на филма и да опита специална селекция вина на „Домейн Бойар” - Thomas Barthon Reserve Bordeaux (френско вино), Geyser Peak Chardonnay, Geyser Peak Cabernet Sauvignon и Rue Romance Sauvignon Blanc. На 18 март (събота) от 18.00 часа в Дома на киното ни очаква още една среща с този завладяващ документален разказ. Със сухата си почва и неприветливи пейзажи Приорат винаги е бил един от най-бедните райони на Каталония. Затова не е изненадващо, че в края на 70-те години никой не вярва на плановете на група хипита да съживят местното производство на вино, което през XVII в. е процъфтявало. Но в крайна сметка те успяват. Днес Приорат е един от най-важните региони за производство на вино в света. Лозари, ентусиасти и винопроизводители – хипитата стават популярни като „Великолепната петорка” и разказват историята на виното на Приорат. Разбира се, първите години са трудни, защото банките не им отпускат кредит. Следва обаче изключителен успех, когато един журналист решава да представи техния продукт и така целият свят разбира за виното им. „Може да правиш страхотно вино. Може да имаш най-добрия маркетинг, - казва един от лозарите, - но най-доброто вино е онова, което има история”. Режисьор на увлекателния документален разказ „Виното на Приорат” е Давид Фернандес де Кастро, а прожекциите са предвидени за 18 март (събота) – 14.00 часа в Дома на киното, 19 март (неделя) от 17.30 часа в Културен център „Г8” и на 24 март (петък) от 18.30 часа в Евро Синема. Някъде в Южна Франция мадам Малори (винаги невероятната Хелън Мирън), чиито класически френски ресторант е удостоен със звезда на Мишлен, управлява с твърда ръка в кухнята, ала е изправена пред неочаквано предизвикателство, когато индийско семейство наема изоставената къща от другата страна на улицата и отваря… ресторант! Логично е да се обяви война, но младият Хасан (Маниш Даял), който все още изучава тайните на занаята, няма нищо против да почерпи от опита на съседите, и резултатът е омагьосващо вкусен. Продуценти на страхотната, екзотична история „На един черпак разстояние” са Стивън Спилбърг и Опра Уинфри. Но по-важното е, че негов режисьор е Ласе Халстрьом , в чиято филмография са уникални творби като „Защо тъгува Гилбърт Грейп” и „Шоколад”. Халстрьом просто „знае как” да приготви и поднесе филма. Срещата с „На един черпак разстояние” в програмата на 21-вия София Филм Фест е на 25 март (събота) от 16.00 часа в Дома на киното. Големият режисьор Тим Бъртън впряга богатото си въображение, за да пресъздаде класиката на Роалд Дал „Чарли и шоколадовата фабрика” – и ние решихме, че съвсем в тон с превърналия се в традиция Златен билет на фестивала ще предложим това шантаво пътешествие в света на Уили Уонка на вниманието на киноманите-ценители. Историята е позната – за ексцентричния производител на шоколад Уили Уонка и доброто момче Чарли, което заедно с бедното си семейство живее в сянката на необикновена шоколадова фабрика. Отдавна откъснат от роднините си, Уонка организира конкурс, чрез който да избере наследник на своята шоколадова фабрика. Пет деца с късмет, сред които и Чарли, изтеглят златен билет от шоколадите на Уили Уонка и печелят разходка из легендарната фабрика, в която от 15 години не е влизал външен човек. Омагьосан от нещата, които вижда, Чарли се потапя във фантастичния свят на Уонка. Публиката може да стори същото на 19 март (неделя) от 14.00 часа в Дома на киното и на 24 март (петък) от 20.30 часа в кино „Одеон”.

Турски таблоид изобрази Меркел като "г-жа Хитлер"

http://www.cross.bg/merkel-germaniya-hitler-1537756.html

/КРОСС/ Турски проправителствен вестник изобрази германския канцлер Ангела Меркел на заглавната си страница в нацистка униформа с мустаци в стил Хитлер, наричайки германския държавен ръководител "Г-жа Хитлер" на фона на тежката война на думи между Анкара и Берлин, съобщава "Франс прес". Дясноориентираният таблоид Gunes ("Слънце") отпечата снимката заедно с думите на немски език "Г-жа Хитлер" и я нарича "грозна леля". Подигравателният колаж заема по-голямата част от първата страница на ежедневника, като има и свастика на "униформата" на Меркел и друга свастика до главата ѝ, докато тя е показана да държи пистолет. Между и Европа се разрази тежък спор, след като Германия и Холандия не разрешиха на турски министри да агитират за гласуване с "да" на референдума на 16 април за разширяването на правомощията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Ердоган неколкократно обвини Германия и Холандия, че се държат като "нацисти", като обяви, че Меркел "подкрепя терористи". На първата страница на турския вестник Меркел също така е обвинена в опит да бъде водач на фашистите, създавайки антитурска враждебност, използвайки Австрия, Холандия и Белгия в "задния двор на Германия". "Германия, която е с отворени обятия към терористични организации... се опитва да подстрекава цяла Европа срещу Турция", отбелязва изданието.    

Рискувайте, мама му стара

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/03/17/2936972_riskuvaite_mama_mu_stara/?ref=rss


Проф. Александър Кьосев е кандидат-депутат на "Да, България" и е втори в листите в 23-ти избирателен район в София и в Благоевград. Във "Фейсбук" той публикува: "Последен отговор на въпроси, които непрекъснато ми задават за "Да, България" и "Деленето на десницата" (в оригинал с главни букви). Той подчертава, че написаното е лична позиция, която не задължава политическата сила. "Но подчертавам също така, че ми омръзна да отговарям на едни и същи въпроси, които след това се появяват отново, сякаш...

Изчезна мъжът, убил момиче на пешеходна пътека в Бургас

http://www.cross.bg/byrgas-shterev-puteka-1537755.html

/КРОСС/ Изчезна мъжът, който уби 18-годишно момиче на пешеходна пътека в Бургас. Атанас Щерев, който сгази 18-годишната Антоанета на пешеходна пътека в Бургас, е в неизвестност от началото на годината, съобщават от БНР. Той е обявен за издирване. Припомняме, че през януари 2014 година Щерев бутна 18-годишната Антоанета Димитрова, докато тя е пресичала на пешеходна пътека в Бургас. Младото момиче изпадна в мозъчна смърт и почина в болницата. През месец декември миналата година Върховният съд потвърди присъдата на Атанас Щерев, който беше осъден на 3 години "лишаване от свобода". Според Красимира Кателиева, говорител на Окръжната прокуратура в Бургас, Атанас Щерев е изчезнал. Присъдата срещу него не е приведена в изпълнение, понеже осъденият не е открит, допълни тя пред БНР. Щерев е обявен за национално издирване и след установяването му присъдата ще бъде приведена в изпълнение. По непотвърдена информация виновният се намира в Германия и се опитва да намери начин да излежава присъдата си там.    

Дневен хороскоп за 18 март

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-18-mart-news_600079.html

Овен Тази събота за вас ще бъде от полза да се опитате да бъдете по-освободени, но да направите това и за останалите. Направете опит да сте по-широкоскроени и да не се учудвате чак толкова на странностите на околните. Телец Тази събота със сигурност няма да ви е скучно. Още о

Веселин Георгиев окончателно е оправдан и по второто му дело

http://www.mediapool.bg/veselin-georgiev-okonchatelno-e-opravdan-i-po-vtoroto-mu-delo-news261497.html

Бившият шеф на пътния фонд Веселин Георгиев е окончателно оправдан и по второто дело срещу него, съобщи "Правен свят" в петък. По него той беше обвинен за длъжностно присвояване на близо 100 000 лв. от сключени 5 договора. Според обвинението те са били за социологически проучвания, които да дадат представа за обществените нагласи към политиката на пътната агенция, ремонтите на пътната мрежа, поддръжка и др., за които са плащани средно по 20 000 лева. Процесът приключи на две инстанции само за година, в която и съдия Пенка Велинова от Софийския градски съд (СГС), и състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател Иво Вапцаров, оправдаха Георгиев. И двете инстанции приеха, че Георгиев е имал право да сключи въпросните договори, освен това по този начин е изпълнявал държавна политика, тъй като до сключването на въпросните договори се е стигнало след инициатива на Агенцията по заетостта и Министерството на труда и социалната политика. Въпреки подадения протест пред ВКС, прокурорът от Върховната касационна прокуратура Тома Комов не го е поддържал и се е съгласил, че апелативният съд правилно е оправдал Георгиев. Съставът на ВКС с членове Николай Дърмонски, Валя Рушанова и Христина Михова напълно е споделил изводите на САС, съобщава още "Правен свят". Така, окончателно приключва цялата съдебна сага около Веселин Георгиев, станал основна фигура в скандала "Батко и братко" през 2008 г., довел до решението на ЕК да спре 115.4 млн. евро по програма ИСПА и 50 млн. евро по програма ФАР. През август м.г. той вече бе напълно оневинен по емблематичното дело, образувано това, че е сключил 8 договора с фирми на братята си Бойко и Емил Георгиеви за над 38 млн. лв. Въпреки че въпросните 8 договора бяха сключени с фирмите "Биндер" АД, "Инмат" ООД и гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти", собственост на братята на тогавашния шеф на фонда – Бойко и Емил Георгиеви, той бе оправдан и от трите съдебни инстанции. Основната причина бе, че всеки от осемте договора е сключен с изпълнител, предложен от комисия, в които подсъдимият Веселин Георгиев не е имал участие. Освен това шефът на съответната областната дирекция е избирал окончателно фирмата, съобразявайки се единствено с мнението на комисията.

Глобиха варненец, блъскал по вратите на хората посред нощ

http://www.moreto.net/novini.php?n=346631

200 лева глоба отнесе от Районния съд варненец, който наруши съня на свои съграждани в сряда, съобщиха от МВР за Moreto.net. 43-годишният Д.К. се развихрил около 22 часа на улица "Джеймс Баучер". Мъжът започнал да тропа по хорските врати на жилищен блок.

Командировъчните на международните водачи ще се изплащат съгласно българското законодателство

http://www.cross.bg/aleksiev-mezhdynarodnite-vodachi-1537754.html

/КРОСС/ На международните водачи ще се заплащат командировъчни съгласно изискванията на българското законодателство. Това стана ясно след разговори между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев и министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев. По думите на министър Алексиев, това ще запази конкурентоспособността на българските превозвачи на европейските пазари и ще съхрани един от основните сектори в българската икономика. Припомняме, че на среща с министър Алексиев, провела се миналия месец, превозвачите поставиха въпроса за новите европейски изисквания за командироване, според които на служителите трябва да бъде заплащано възнаграждение, съобразено с минималните изисквания в държавите, до които пътуват. От бранша поискаха българската държава да излезе със становище по този въпрос, като изразиха мнение, че въвеждането на подобни изисквания за международните водачи би довело до многократно завишаване на техните разходи, създаване на големи затруднения при изплащането заплатите и отчитането на изработените часове във всяка една държава. Министър Алексиев благодари на Гълъб Донев за разбирането и бързата реакция за разрешаването на въпроса с командироването на международните водачи. Становището на Министерството на труда и социалната политика може да видите на сайта на ИА „Автомобилна администрация", раздел „Новини и съобщения".    

Цацаров се срещна с румънския антикорупционен прокурор Кьовеши

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/17/2937119_cacarov_se_sreshtna_s_rumunskiia_antikorupcionen/?ref=rss


Главният прокурор на България Сотир Цацаров проведе работна среща с гостуващата в България Лаура Кьовеши, главен прокурор на румънската Национална антикорупционна дирекция, съобщи прокуратурата.

Основна тема на разговора са били правомощията на двете прокуратури при разследване на корупционни престъпления.

Обсъден е бил проблемът с имунитета на кандидатите в местни и национални избори и членове на парламента. В Румъния кандидатите не се ползват с имунитет, а народните...

Абонирай се за в. „24 часа” – вземи класически подаръци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6118597

Абонирай се за в. „24 часа” – вземи класически подаръци„24 часа” стартира нова абонаментна кампания с класически подаръци. Всеки нов абонат на вестника ще получи безплатно с любимия вестник: • луксозно издание (твърди корици с обложка) от поредицата вечни романи „Златна колекция XIX век” • цветна илюстрована биографична книга за един от най-големите гении в музикалната история със CD с негови

Могерини определя анексирането на Крим като заплаха за всяка държава

http://www.mediapool.bg/mogerini-opredelya-aneksiraneto-na-krim-kato-zaplaha-za-vsyaka-darzhava-news261496.html

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини определи анексирането на Крим като заплаха за всяка държава. В изявление на Могерини от името на ЕС се посочва, че Общността ще продължи политиката на непризнаване на анексията, включително чрез въведените санкции. ЕС защитава решително суверенитета и териториалната цялост на Украйна три години след анексията, добавя тя. ЕС осъжда нарушенията на международното право и ги определя като предизвикателство пред международната сигурност, с тежки отражения за международния правов ред, осигуряващ целостта и суверенитета на всяка страна. ЕС призовава държавите в ООН да обмислят подобни мерки за непризнаване. Могерини допълва, че ЕС не признава изборите, организирани от Русия в Крим, както и излъчените по този начин представители. В последната година струпването на военна мощ на полуострова се отрази на сигурността в Черно море, отчита ЕС. Могерини отбелязва нарушенията на правата на кримските татари и призовава за освобождаването на общественици, задържани и съдени в разрез с международното право.

Лавина падна в Банско и затрупа 23 годишен турист

https://www.actualno.com/society/lavina-padna-v-bansko-i-zatrupa-23-godishen-turist-news_600115.html

Лавина падна в Банско – от връх Тодорка към хижа „Вихрен”. 23-годишен чужденец е затрупан от нея, а състоянието му за момента не е ясно, съобщи bTV. Според подадения сигнал може да има затрупани и още хора. Спасителите са на мястото на инцидента. Oчаквайте подробности!

Радарите за превишена скорост утре - 18 март, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=346615

Служители на КАТ ще следят утре - 18 март и в нощта срещу 19 март, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. - Аспарухов мост - Северен пътен възел 08:10ч.-08:50ч.

Преговорите между СуперХостинг.БГ и Host.bg са продължили около година

http://www.investor.bg/novini/261/a/pregovorite-mejdu-superhostingbg-i-hostbg-sa-prodyljili-okolo-godina-235901/

Стойността на сделката е “реалистична за настоящото развитие на хостинг пазара и практиката при подобен тип сделки“, обясниха от компанията купувач

Лиляна Павлова в Аксаково: Навсякъде ме питат кога ще продължи санирането

https://www.24chasa.bg/novini/article/6119644

Лиляна Павлова в Аксаково: Навсякъде ме питат кога ще продължи санирането"Няма община, в която при срещите ни хората да не ме питат кога ще продължи програмата за саниране и да не изразят желание тя да продължи. Така се случи и днес по време на посещението ми в Аксаково, където се срещнах с представители на етажната собственост. Те изразиха своята благодарност за реализирането на програмата.

Лавина затрупа мъж в Банско

http://offnews.bg/news/n_1/n_650208.html

Лавина затрупа мъж в Банско. Той е на 23 години и е чужденец.  Сигналът е подаден около 17.20 часа в Планинската спасителна служба.  Лавината е паднала от връх Тодорка към хижа "Вихрен" в улей, където е забранено карането на ски, съобщи БНТ.  На място има спасителни екипи, които се опитват да открият мъжа. 

Станишев: Щом Полша не е солидарна с ЕС, реакцията е „Европа на няколко скорости“

http://offnews.bg/news/n_1/n_650190.html

Част от тази реакция, че "Европа трябва да е на няколко скорости" е реакция към нежеланието на страни като Полша и Унгария да проявяват елементарна солидарност по най-остри проблеми, с които се сблъсква ЕС, заяви пред OFFNews.bg президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Защото - какво казват - Полша е най-големият бенефициент на кохезионните фондове, наистина десетки милиарди евро получиха. А много страни, както и редица хора в България, както и моята партия в България казват: „Ние смятаме, че санкциите срещу Русия трябва да се променят, те са безперспективни“. Полша иска солидарност. Защото те настояват, те са една от страните, които настояват. И когато става дума те да покажат солидарност към ЕС за нещо друго, хората казват: „Ами тях ги няма“ . Те казват: „Ние имаме друг интерес“. И това предизвиква такава тенденция: „Да бягаме от тях по някакъв начин. Да се интегрираме в някакви области, щом те не желаят“ , коментира Станишев. ЕС не може да функционира успешно без взаимно разбиране, без диалог и без взаимни компромиси. Защото ако не се търси сближаване, тогава нито едно решение не може да се вземе. ЕС се основава на търсене на консенсус, на съгласие, на обща посока, на вътрешни баланси. Иначе Полша казва: „Ние не допускаме това“, България казва: „Ние не допускаме онова“ , Франция казва трето. И какво? Пълна стагнация, никакво движение. А всички признават, че статуквото не удовлетворява никого, то не е работещо. То не може да намери ефективни решения на бежанската криза, по управлението на миграцията, която е обективен факт и оказва своя натиск, на икономическите процеси. Затова трябва да има диалог. Когато една страна заеме такава агресивно-изолационистка поза, нищо добро не може да се постигне, каза президентът на ПЕС. Има рискове пред Българското председателство на ЕС Според Станишев "има рискове пред Българското председателство на ЕС. То може да се превърне в пропусната възможност за България, защото страна, която председателства ЕС, в този период има възможност да говори с всички страни, по всички въпроси. И решавайки общите европейски проблеми и приоритети, да сложи своя отпечатък през призмата на своя национален интерес." Реалната дискусия за Бялата книга на ЕК ще започне след изборите в Германия. А това съвпада точно с периода на Българското председателство. И затова е много важно да се формулират българските интереси и виждания, коментира президентът на ПЕС. Нито федерална Европа, нито Европа на няколко скорости Не искам Европа на няколко скорости. Вариантът, който аз подкрепям, е всички заедно да се движим напред към повече интеграция – там, където е необходимо. Не самоцелно, не федерална Европа, която ще се командва от Брюксел, а действително – по отношение на общите граници, по отношение на сигурността, по отношение на социална Европа. Това е нашият приоритет на социалистите. Европа трябва да бъде по-социална, с повече общи стандарти в социалната сфера, за да възстанови доверието, че тя се грижи за хората, че тя решава проблемите на хората – за достойна работа, за достойно заплащане, за социална защита. Това, което не се случи след 2009 г. като отговор на кризата. Случи се точно обратното: цялата криза беше хвърлена върху обикновения човек. Спекулативните банки, които създадоха кризата, не платиха цената. Платиха я хората – чрез политиката на затягане на коланите. Това трябва да се промени, каза Сергей Станишев. Тази седмица на срещата на президиума на ПЕС в централата на германските социалдемократи в Берлин беше създадена работна група от всички европейски партии членки. Целта на групата е да оформи позиция на европейските социалисти за бъдещето на ЕС на база на Бялата книга на Юнкер. Президиумът на ПЕС прие резолюция и за „Социалното съживяване на Европа“, която ще се превърне и в официална декларация на левите премиери по време на срещата им на високо равнище в Рим на 24 март. Председателят на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Джани Питела също излезе с изявление, в което се посочва: „Проблемът днес не е в скоростите, а в посоката, защото ако продължим да се движим към бюджетни ограничения и свиване на социалните разходи, Европа ще се блъсне в стената“.

Историческа среща: Тръмп посрещна Меркел в Белия дом (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/america/istoricheska-sreshta-trymp-posreshtna-merkel-v-belija-dom-video-news_600114.html

Германския канцлер Ангела Меркел вече е в Белия дом. Посрещна я американският президент Доналд Тръмп. Двама ще проведат двустранна среща, посветена на различията им относно НАТО, Русия и международната политика, световната търговия и др., предаде AFP. Срещата им трябваше да

Обявиха за общодържавно издирване ексобщински шеф, убил момиче

https://www.24chasa.bg/novini/article/6119589

Обявиха за общодържавно издирване ексобщински шеф, убил момичеБившият общински шеф от Бургас Атанас Щерев, който уби 18-годишно момиче на пътя, е обявен за общодържавно издирване. Той е в неизвестност от декември м.г., уточни говорителят на окръжната прокуратура Красимира Кателиева. 63-годишният Щерев бе осъден ефективно на 3 г. затвор, присъдата му бе потвърдена на три инстанции.

Унгария завършва втората си гранична ограда до края на май

http://www.moreto.net/novini.php?n=346604

Втората линия от огради по границата на Унгария със Сърбия ще бъде построена до края на май. Това обяви пред държавното радио унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от "Ройтерс". Орбан допълни, че оградата ще е в състояние да предотврати всяка вълна мигранти, идващи от Турция.

Прекрасен час по музика в ОУ „Христо Ботев”- Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/5T9ObZ3-nB4/

Днес в ІV а клас на ОУ „Христо ботев” гр.Поморие, с класен ръководител Катя Николова, часът по музика бе различен- много емоционален и интересен. На гости на четвъртокласниците бе  музикантът  Христо Бодуров, който запозна  учениците с  гайдата като музикален инструмент. Учениците слушаха  с голям  интерес.Часът по музика стана още по-приятен, след като под съпровода на гайдата учениците извиха кръшно българско хоро.

imgp2488

Лиляна Павлова: ГЕРБ ще продължи да подобрява условията за образование на децата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6119608

Лиляна Павлова: ГЕРБ ще продължи да подобрява условията за образование на децатаДнес заедно с директора на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” – Емилия Милкова, която е кандидат за народен представител във варненската листа на ГЕРБ от гражданската квота, посетихме читалището в аксаковското село Въглен и се срещнахме с кмета Георги Господинов и местни жители. Това написа във Фейсбук бившият регионален министър Лиляна

Лаура Кьовеши: Кураж и независимост на съдебната власт - този е ключът

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/17/2937041_laura_kyoveshi_kuraj_i_nezavisimost_na_sudebnata_vlast/?ref=rss


В продължение на три часа Лаура Кьовеши, главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията на Румъния (DNA) отговаряше на въпроси, поясняваше и уточняваше недоразбраното от аудиторията в нейната презентация на тъй наречения румънски модел за противодействие на голямата корупция на дискусия, организирана от гражданска инициатива "Правосъдие за всеки". Участваха граждани, юристи, представители на неправителствени организации.

Но нито веднъж през трите часа дори с намек...

Актуална пътна обстановка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6119586

Актуална пътна обстановкаИнформация за състоянието на републиканските пътища към 17.30 часа, предоставена от Агенция “Пътна инфраструктура”. Метеорологична обстановка: Температурите са в интервала от 0 С° до + 17 С°. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа областите: Бургас, Варна, Добрич, Перник, Пловдив, Силистра, Смолян, София, Хасково, Шумен и Ямбол.

Президентът: Професионалното образование е най-доброто средство за справяне с липсата на подготвени кадри

http://www.cross.bg/biznesa-kadri-radev-1537751.html

/КРОСС/ „Качественото професионално образование, което отговаря на очакванията на бизнеса, е най-доброто средство за справяне с липсата на подготвени кадри в България". Това заяви президентът Румен Радев на среща на „Дондуков" 2 с Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР). Държавният глава се ангажира да съдейства за ускоряване на диалога между Министерството на образованието и бизнеса в търсенето на добрите практики, които да бъдат съобразени с особеностите на нашия пазар на труда. Представителите на бизнеса запознаха държавния глава с приоритетите на Асоциацията за 2017г. и потърсиха подкрепа за намаляване на административната тежест за бизнеса, както и за справяне с липсата на достатъчно квалифицирани и неквалифицирани кадри. Според Васил Велев от АИКБ трудностите, които създава недостигът на човешки ресурси, измества като проблем за бизнеса дори корупцията. „Вече не говорим за безработица, а за липса на хора на пазара на труда", уточни Велев. Президентът Радев подчерта на срещата стремежа на страната ни да активизира връзките с българските общности в чужбина и открои възможността за стимулиране на сънародниците ни в Молдова и Украйна, които да изберат България за своята професионална реализация. В срещата участваха Васил Велев и Румен Радев от АИКБ, Сашо Дончев и Божидар Данев от БСК, Цветан Симеонов и Георги Стоев от БТТП и Евгений Иванов и Румяна Георгиева от КРИБ.    

Лукарски също имал забележки към шефа на "София Тех Парк"

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2017/03/17/2937076_lukarski_sushto_imal_zabelejki_kum_shefa_na_sofiia_teh/?ref=rss


И предишният министър на икономиката Божидар Лукарски също е имал забележки към работата на изпълнителния директор на "София Тех Парк" Иван Симеонов, особено в последните дни от управлението на кабинета "Борисов". Това съобщи самият Лукарски в интервю за Би Ти Ви.

"Аз също в края имах критики към изпълнителния директор, имаше забавяне на инвестиционни проекти в последните дни, но оставих на следващия министър да го смени", каза Лукарски, който назначи Симеонов на ръководния пост. ...

Главният прокурор се срещна с Лаура Кьовеши - главен прокурор на румънската Национална антикорупционна дирекция

http://www.cross.bg/prokyror-kyoveshi-direktziya-1537750.html

/КРОСС/ В Съдебната палата - София, се проведе работна среща между главния прокурор на Република България Сотир Цацаров и Лаура Кьовеши, главен прокурор на румънската Национална антикорупционна дирекция. Срещата се осъществи по покана на г-н Цацаров. В нея участваха още посланикът на Република Румъния Н. Пр. Йон Гъля и прокурор Анка Журма, а от българска страна - Румяна Арнаудова, ръководител на Звено „Антикорупция", градският прокурор Емилия Русинова и административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев. Основна тема на разговор бяха правомощията на двете прокуратури при разследване на корупционни престъпления. Обсъден бе проблемът с имунитета на кандидатите в местни и национални избори и членове на парламента. В Румъния кандидатите не се ползват с имунитет, а народните представители нямат такъв като защита срещу обвинения, а само срещу задържане и други мерки на процесуална принуда. Румънските прокурори представиха измененията в наказателния процес от 2014 г., според които след провеждане на начално предварително изслушване съдът не разполага с правото да връща делата на прокуратурата. Г-жа Кьовеши съобщи данни, според които от внесени 323 обвинителни акта, през 2016 г. съдът е върнал едва 4 дела заради процесуални нарушения. Предмет на дискусия бяха и сроковете за получаване на разрешение за използване на специални разузнавателни средства /72 часа у нас, макс. 2 часа в Румъния, от дежурен съдия/

Пострадалите картини в "Квадрат 500" не са застраховани

http://www.mediapool.bg/postradalite-kartini-v-kvadrat-500-ne-sa-zastrahovani-news261495.html

Картините в "Квадрат 500", които бяха заплашени от унищожение заради лошо съхранение, нямат и застраховка. Това разкри пред БНТ в петък художникът Недко Солаков, който преди две седмици първи съобщи за аварията с климатика в музея. Пред "Дневник.бг" от Министерството на културата са потвърдили, че засега у нас няма практика произведенията в публичните музеите да бъдат застраховани, освен когато пътуват за изложби, като това положение датира отпреди 1989 г. и не е променяно. На 24 февруари т.г. стана известно, че над десет творби са били увредени заради авария на климатиците в студените януарски дни и излагане на резки температурни амплитуди. Най-тежко е положението на около 10 произведения от фонда за чуждестранно изкуство от XV-XVI век в Зала 6, най-старите и най-скъпите в колекцията. Щетите обаче не се ограничават до тях и вероятно засегнатите творби са десетки. След разкритието на Солаков запозналите го със станалото служителки на галерията бяха спешно освободени от директорката Слава Иванова заради "нелоялност" и "уронване на престижа и името" на галерията. После академик Светлин Русев подаде оставка като ръководител на Художествения съвет на Националната галерия "Квадрат 500", като причина е несъгласието му с действията на директорката. Проблемите в галерията идват от незадоволените лични амбиции на г-жа Слава Иванова, които в развитието си стават вредни и опасни за цялата институция, заяви Русев и допълни: "При създадената ситуация в момента положението е обидно не просто само за съвета, то е рисково и за самата галерия." Повод за поредното интервю на Солаков, чиито снимки на облепените с хартия картини и коментари към тях във Фейсбук предизвикаха скандала към края на февруари, е опитът на директорката на галерията Слава Иванова, на други лица и на някои медии от последните дни да омаловажат мащабите на проблема и да го представят като междуличностна и групова борба за постове. Солаков разказа за назначените от Министерството на културата две независими комисии - техническа и реставрационна. Втората комисия е стигнала до извода, че картините са укрепени с хартия абсолютно професионално. Преди това обаче те не е трябвало да остават в залите повече от месец. После пък е трябвало да бъдат поставени в хоризонтално положение, за да се минимизира рискът от ронене на живописния слой. От Министерството на културата са обяснили пред "Дневник.бг", че двете комисии все още не са завършили работата си и не са представили заключенията си. Министърът на културата Рашко Младенов обаче също бил на мнение, че оправданието на ръководството на галерията с недовършеността на фондохранилищата й е несъстоятелно, тъй като е имало и други зали. Недко Солаков отново поиска уволнението на Слава Иванова. Той се чувства лично отговорен за несправедливите й, по думите му, действия на ръководството и наказателното пенсиониране двете изкуствоведки, развели го из галерията. Той се противопостави на опитите проблемът с климатиците да се сведе до "междуличностни отношения" и "борба на "групировки". Преди дни служебният министър на културата заяви пред бТВ, че ръководството на националната галерия "Квадрат 500" не се справя както трябва, но че не бърза да взима решение, защото иска докрай да разбера за какво става дума. Именно затова бяха назначени и двете независими комисии, чиито заключения се очакват.

Търновската конституция отрежда – могат да гласуват само мъже, навършили 21 години

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6114084

Търновската конституция отрежда – могат да гласуват само мъже, навършили 21 годиниВъв всеки български град, във всяко селце, във всяка махала има място, манастирче, скала, местност, които съхраняват духа на българина; там се организират чествания и тържества; там се правят молебени; там хората търсят подкрепа и закрила от Бог. „50-те светини, пред които се прекланя всеки българин” е изданиe,

Проф. Иво Христов: Образованието трябва да създава хора с идеен хоризонт

http://www.cross.bg/obrazovanieto-ychilishta-prof-1537749.html

/КРОСС/ Проф. Иво Христов: Образованието трябва да създава хора с идеен хоризонт"Проблемите в образованието вече са проблеми на националната ни сигурност". Това заяви проф. Иво Христов, водач на пловдивската листа на „БСП за България", на среща с учители и директори от средните училища в града. По думите му в България образованието не е ценност, то не служи като капитал за реализация. Според него проблемът е системен: „Имаме 40% неграмотност, останалите 60 поставям под съмнение, защото виждам резултатите им в университета", каза той. В дискусията се включиха и други представители на кандидат-депутатската листа с № 10 за 16 МИР - Пловдив град. За развитие на модерни извънкласни дейности, продължаващи предишни форми, доказали полезността си, говори проф. дфн Донка Александрова. Университетската преподавателка по реторика е убедена, че клубовете по интереси са стимул за знания, творчество и умения на децата, подобряват контактите и общуването. Преподавателят по информатика в ПУ проф. дмн Георги Тотков сподели идеите си за изграждането на електронните училища и университети, като изключителен шанс за страната ни. Екатерина Делинова, директор на ОУ „Пенчо Славейков", презентира как в нейното училище се осъществява образователната интеграция на деца и ученици от различни етноси. Водещият дискусията доц. Кирчо Атанасов, дългогодишен директор на ОМГ - Пловдив, зам.-министър на образованието и науката 2005-2009 г

Оправдаха окончателно Батко и по второто дело срещу него

http://offnews.bg/news/n_1/n_650206.html

Бившият директор на пътния фонд Веселин Георгиев беше оправдан окончателно и по второто дело срещу него, съобщи "Правен свят".  Обвинението е за сключени 5 договора за социологически проучвания, които да дадат представа за обществените нагласи към политиката на пътната агенция, ремонтите на пътната мрежа, поддръжка и др. За проучванията са плащани по близо 20 000 лева. Според прокуратурата договорите са сключени с дружества, които са имали съвсем друг предмет на дейност, като по този начин държавата е ощетена с близо 100 000 лв. Въпреки подадения протест пред ВКС, прокурорът от Върховната касационна прокуратура Тома Комов не го е поддържал и се е съгласил, че Апелативният съд правилно е оправдал Георгиев. Съставът на ВКС напълно е споделил изводите на САС. Освен Георгиев, обвиняеми по делото бяха председателят на читалище "Св. Георги"-Пловдив Радослав Колев и шефът на сдружение "Регионално и европейско развитие на Карлово" и фондация "Евридика 98" Емилия Попова, с които са сключени договорите. Делото срещу тях обаче беше прекратено в първото заседание на Софийския градски съд заради изтичане на абсолютната давност.  Делото приключи на две инстанции за една година, като и СГС, и САС оправдаха Веселин Георгиев. Те решиха, че той е имал право да сключи договорите, като по този начин е изпълнявал държавна политика, защото до сключването на договорите се е стигнало след инициатива на  Агенцията по заетостта и Министерството на труда и социалната политика. Двете инстанции приеха, че въпросните проучвания, свързани с отпуснати пари за почистване на пътища са довели до благоприятен резултат - пътищата били почистени с труда на наети безработни граждани. С решението е слага край на съдебната сага, свързана с Веселин Георгиев, която продължи 9 години.  Той беше окончателно оправдан и по мегаделото за източване на еврофондове, станало известно като "Батко". 

Лавина падна в Банско, има затрупан човек (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6119587

Лавина падна в Банско, има затрупан човек (Обновена)Лавина падна в Банско и затрупа 23-годишен чужденец. Сигнал за инцидента e подаден около 17:20 часа в Планинската спасителна служба в Банско. Лавината е паднала от връх Тодорка към хижа Вихрен в улей, където е забранено карането на ски. В момента на място има екипи, които се опитват да го намерят. Очаквайте подробности!

Пазарът на труда в Пловдив в цифри

http://econ.bg/Новини/Пазарът-на-труда-в-Пловдив-в-цифри-_l.a_i.739197_at.1.html

С 2.3% намалява броят на икономически активните лица на възраст от 15 до 64 години в Пловдив и областта, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона....

Ликвидираха командир на „Ислямска държава“, стоящ зад разрушаването на Палмира

https://www.24chasa.bg/novini/article/6119557

Ликвидираха командир на „Ислямска държава“, стоящ зад разрушаването на ПалмираСирийската армия е ликвидирала един от полевите командири на „Ислямска държава“, по чиито заповеди през 2015 г. са били разрушени редица антични паметници в Палмира, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус". Става дума за терориста, известен като Абу Хамид Ал Сукни. Източниците твърдят, че той лично е давал заповедите на подчинените си да

Хората с добри сърца да дарят средства за възрастните

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/horata-s-dobri-syrca-da-dariat-sredstva-za-vyzrastnite-2010910

Попзвездата Миро, рапърът Криско, фолкдивата Анелия, актрисата от хитовите сериали „Стъклен дом“ и „Откраднат живот“ Деси Бакърджиева, баскетболният треньор Тити Папазов и омбудсманът Мая Манолова заснеха клип на Националната кампания „Великден за всеки“ – „Дари празник на баба и дядо“.
<

Марина Христова от "Черно море Елит" държавна шампионка 

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/marina-hristova-ot-cherno-more-elit-dyrzhavna-shampionka-2010911

Състезателката на тенис клуб  "Черно море Елит" Марина Христова стана шампион на държавния турнир по тенис до 14 годишна възраст, който се проведе в Добрич. Варненката стигна до титлата след близо 3 часа и половина битка срещу топ поставената в турнира Никол Русева от ТК "Престиж" (Велико Търново),

ДАНС обяви трима турски граждани за заплаха за националната сигурност

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dans-obiavi-trima-turski-grazhdani-za-zaplaha-za-nacionalnata-sigurnost-2010747

ДАНС обяви трима турски граждани за заплаха за националната ни сигурност и им наложи забрана да влизат в България. По данни на агенцията те са извършвали противоконституционна дейност, с която са застрашили суверенитета на страната и единството на нацията. По време

Лавина затрупа 23-годишен мъж край Банско

//dariknews.bg/novini/bylgariia/lavina-zatrupa-23-godishen-myzh-kraj-bansko-2010896

Лавина затрупа и уби 23-годишно момче в района на Северен Пирин. Снежната маса е паднала от връх Тодорка към хижа Вихрен. На мястото е имало група скиори, които са карали ски извън разрешената зона високо в

Вицепремиерът Янев и МВР шефът Узунов отиват утре на българо-турската граница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6119578

Вицепремиерът Янев и МВР шефът Узунов отиват утре на българо-турската граница Вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев и министърът на вътрешните работи Пламен Узунов ще посетят утре, 18 март, граничните пунктове в района на Свиленград и Малко Търново, съобщиха от пресцентъра на военното ведомство. След облитане на преградното съоръжение до Малко Търново, с цел да се инспектира от въздуха участъка от границата,

Марина Христова от "Черно море Елит" стана държавна шампионка

http://www.moreto.net/novini.php?n=346651

Тенисистката на "Черно море Елит" Марина Христова стана шампион на държавния турнир по тенис до 14-годишна възраст, който се проведе в Добрич, научи Moreto.net. Варненката стигна до титлата след близо 3 часа и половина битка срещу топ поставената в турнира Никол Русева от ТК "Престиж" (Велико Търново).

Тихомир Безлов: Темата за корупцията се "разпадна"

http://www.mediapool.bg/tihomir-bezlov-temata-za-koruptsiyata-se-razpadna-news261494.html

В момента отделяме за системата на МВР процент от брутния вътрешен продукт, който е един от най-високите в ЕС. Няма как да се вдига повече. В същото време над 90% от бюджета отива за заплати и социални плащания. МВР се нуждае от много скъпи технологии, за да функционира сравнително някак прилично в ЕС през 2017 година. Така се оказва, че сме на върха на разходите, а системата е в разпад, коментира главният експерт от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) Тихомир Безлов пред Mediapool. Той обяснява защо темата за борбата с корупцията е почти изчезнала, както и какво следва от обещанията за поставяне на един полицай на всеки две-три села. Г-н Безлов, какво определяше досега предизборна кампания? Кампанията до момента относително миролюбива, а от 1991 г. не е имало толкова изравнени резултати между водещите партии. Няма ги и тежките скандали от 2005 и 2009 г., да не говорим за 2013 г. с участието на прокурори, Станимир Флоров, Цветан Цветанов, Мирослав Найденов и енергоразпределителните дружества. Вероятно БСП през служебното правителство имаше възможност да направи много по-остра кампания, но това носи и своите рискове. Прокуратурата беше много по-активна преди началото на кампанията. Цялото правителство на Борисов мина през следствието, за да бъде снимано. Да, но се повдигнаха обвинения на хора от различни партии, включително на бивши министри от БСП. Прокуратурата сякаш опита да балансира процесите, но не знаем какво стоеше зад това. Може да се интерпретира като опит да е срещу цялата "политическа класа". Разбира се, можем да очакваме някакво изостряне на кампанията в последната й фаза, защото имаме много равни резултати. Да се появи нещо в последния момент. Случвало се с Доган през 2005 и 2009 г., с Бареков през 2013 година (аферата "Костинброд" – б.р.), но не знам дали ще се намери подходящо острие. Каква е според вас целта на "политическото послание" на Ахмед Доган? Това писмо е опит Доган да бъде вкаран директно в следващото управление, изкарвайки го патриот. Аз му нямам доверие. Той сега може да се обяви за патриот и срещу Ердоган, но нищо не му пречи утре да се договори с Ердоган. Ахмед Доган вече е правил това. Дълго време двамата бяха в добри отношения. Може би си спомняте един много тъжен епизод с откриването на завода за стъкло в Търговище през 2004 г. когато говориха пред хората на турски. Отношенията между тях се влошиха по време на първото управление на Борисов заради Касим Дал, но после с посредничеството на Лютви Местан успяха да се договорят. Няма никакви гаранция, че и сега няма да се договорят, ако Доган влезе във властта. Кои печелят от фокусирането на вниманието върху Ердоган в решаващата седмица от кампанията? Очевидно "Обединените патриоти" и ДПС. ГЕРБ и БСП ще се опитат да не изостанат. Кое е ясно отсега за изхода от изборите? Няма как да се направи правителство без участието на повече от две партии. Ако разбира се, не се стигне до "голяма коалиция"(виж графиката). След изборите ще имаме ситуация подобна на тази през 2014 година, за да се избегне ДПС. Движението на Доган много трудно ще може да влезе в правителство при наличие на "Обединените патриоти". Особено при три националистически партии в коалиция, които имат сложни отношения помежду си. Около ДПС голямата неизвестна е и колко ще му отнеме ДОСТ. Ако ДОСТ отнеме много, то това ще увеличи ролята на "Обединените патриоти" и "Воля". Видно е, че Турция подкрепя ДОСТ, както Ердоган подкрепи Касим Дал през 2013 година. ДОСТ много напомня това, което се случва в Македония с албанската партия БЕСА. БЕСА е етническа партия, но силно религиозно насочена. ДПС никога не са имали религиозен уклон, който виждаме, че има в партията на Едроган, която избра да подкрепя ДОСТ. Смятаме, че българските турци са светски настроени и като цяло гласуват срещу Ердоган в Турция. Сега обаче ситуацията се променя и те се опитват да не предизвикат властта в новата ситуация. За това има вероятност те да повлияят на своите роднини в България. Съответно не е ясно в какъв процент в България ще подкрепят ДОСТ заради контактите си в Турция. Как реагират водещите български партии на този конфликт между ДПС и ДОСТ? Според мен ГЕРБ и БСП следват политиката на "стена" към ДОСТ. Видимо е, че има такава линия. Виждате и поведението на медиите, на които БСП и ГЕРБ могат да влияят. Значителна част от медиите са контролирани от политик на ДПС. Според мен е по-сложно. Те (ГЕРБ и ДПС – б.р.) предпочитат познатото. Служебният кабинет също предприе акции срещу купуването на гласове, така че се вижда подкрепата към ДПС. Какви са другите ключови фактори? Най-големият и интересен фактор на тези избори е Веселин Марешки. Той ще реши дали правителство на ГЕРБ или БСП ще е възможно. Тук бих обърнал внимание на един детайл. В началото на предизборната кампания Бойко Борисов каза, че няма да прави правителство, ако е втори. На другия ден Нинова каза, че БСП ще направят правителство, ако дори да са втора политическа сила. В този момент Борисов спря да говори повече по темата, т.е. отиграването на Нинова промени играта на ГЕРБ. Големият въпрос около Марешки е каква е неговата цена. Ако иска да стане голям играч на пазара на горивата, то да си ключов фактор в парламента е една много добра политико-икономическа възможност. Говорейки за политико-икономическите възможности, вие виждате ли някаква борба с корупцията в предизборните програми? Темата почти напълно отсъства, а корупцията има огромна икономическа цена за България. В много отношения ние станахме по-зле от някои страни на Западните Балкани, които са извън ЕС. Има съмнение, че ние дори един търг не можем да направим като хората. Съдебната система, не само прокуратурата, също не може да отиграе този въпрос. Там е нужна реформа навсякъде, проблемите са навсякъде. Включително в самата субкултура на съда. Чухме в "Яневагейт" как си говорят един адвокат и две съдийки. Средата е много замърсена. По закон съдебната система е независима и политически много трудно може да се реформира. Ако го правите бавно, някои казват, че няма смисъл, ако го правите много бързо, рискуват да създадете хаос. Част от проблемите в съдебната система идват и от самото общество. Свидетел съм покрай една битка за една градинка, която имаме в квартала. Ние имаме 4-5 дела за едно и също нещо, което е било въпрос на елементарна дисциплина и контрол на администрацията. Подобна е ситуацията навсякъде в страната, няма традиция на доверие в бизнеса, никой не вярва на никого и попадаме в ситуация всеки да съди всеки, семействата, роднини, съседи масово се съдят. Отношението ни е изключително деформирано. Вместо да се каже "Ще се съдим", т.е. съдът да реши, ние казваме: "Ще те осъдя!", т.е. аз ще направя всичко възможно съдът да отсъди срещу теб. Никой обаче не иска да промени статуквото. Сега повечето партии използват реформата в съдебната система само като лозунг за запълване на квадратчето в програмите си. Хората намират съдебната система за голям проблем, според социологическите проучвания, но говоренето за реформа не носи подкрепа. Не е ли парадоксално? В обществото първата тема е икономическата, после идват корупцията и реформата в съдебната система. Нищоправенето доведе до апатия в обществото по темата корупция и сега тя изчезна. През 2009 г. кампанията на ГЕРБ беше изключително антикорупционна. Само четири години по-късно това вече не беше така. През 2014 г. въпросът с корупция стана тема на Реформаторския блок. Днес т.нар. десни сега са разделени на три части толкова идеално, та никой да няма шансове да влезе в парламента. И тяхната тема се разпадна. Ако бяха се разделили поне на две, все някой щеше да влезе, вероятно. Те казват, че са различни, но отвън изглежда политически непрофесионално. Дори "патриотите", които имат огромни различия, са заедно. Между президентските и парламентарните избори цялата риторика за имигранти, тероризъм, изчезна, за да излезе отново на дневен ред сега. Едно от нещата, което се случи между изборите е, че Ердоган се опита да спре своите противници да избягат от страната. Така той всъщност изгради много сериозна система за контрол на миграцията и практически я спря. Ако погледнете справките на МВР, ще видите, че от ноември има периоди с по пет-шест заловени имигранти на седмица. Това е по един човек на ден. Случиха се и други неща. Унгария прие новия си закон през юли и започна физически, буквално, да изблъсква мигрантите към Сърбия, Сърбия започна да прави същото към нас. Ако сте мигрант и искате да стигнете до Германия, ще заседнете първо в България, ако не, ще заседнете в Сърбия, накрая в Унгария, недай си Боже. Пътят стана много труден и много скъп. В този смисъл българските усилия не са основната причина за моментната ситуация. Разговорът за сектор "Сигурност" сякаш с изчерпва с обещанието за по един полицай на всеки едно-две села. МВР е в омагьосан кръг, който никой няма да го посмее да пипне. В момента отделяме за системата процент от БВП, който е един от най-високите в ЕС. Няма как да се вдига повече. В същото време над 90% от бюджета отива за заплати и социални плащания. МВР се нуждае от много скъпи технологии, за да функционира сравнително някак прилично в ЕС през 2017 година. Така се оказва, че сме на върха на разходите, а системата е в разпад. В МВР има огромен недокомплект от полицаи – до 20% незапълнени бройки. Заплатите вече не са атрактивни, колкото бяха преди. Преди години бяхме на едно първите места по полицаи на глава от населението в ЕС, сега сме в средата. Полицаите стават търсена професия като учителите и лекарите. А дори не говоря за тяхното образование и професионална квалификация; система наистина се разпада. Ние се въртим в този омагьосан кръг, че няма ресурси, няма и хора. Сега всички обещават финансиране. Всеки може да сметне какво означава един полицай не на две, а на три села. За да се случи това, трябва да имате готови четири смени. Това са поне шест хиляди нови полицаи плюс инфраструктурата за тях, а това е почти още половин бюджет върху годишния бюджет на МВР, което е много трудно за икономиката на България. Извън това, защо трябва да се слага полиция в будки и стаи, вместо да се създадат условия полицаите да патрулират. Със сигурност вдигането на лимитите за бензин и амортизация на колите ще е много по-евтино. Да не говорим за решенията реално видео наблюдение, технологиите, които са практически вече са най-евтините за сигурността. В момента гледам безумни обещания от типа безплатно здравеопазване, двойни пенсии, не два а три ядрени реактори. Същевременно гледам, че бюджетът за февруари вече е на дефицит. Дори една трета от изпълнението на тези обещания значи 2-3 млрд. дефицит. В рамките на 2-3 години удвояване на дълга. Проблеми с плащането му при очакваното вдигане на лихвите. Да припомня, че Федералния резерв на САЩ вдигна отново в лихвите в сряда. Така че много се надявам отрезняване пред реалността, съответно, който и да направи правителство, да остави тези обещания неизпълнени.

Индексите в САЩ записват леки спадове в последния ден на борсовата седмица*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/indeksite-v-sasht-zapisvat-leki-spadove-v-posledniia-den-na-borsovata-sedmica-235894/

Всеки трети петък от март, юни, септември и декември изтичат договорите за няколко класа опшъни и фючърси и това влияе на търговията

Йоханес Хан: Балканският митнически съюз е амбициозна идея, трябва време

https://www.24chasa.bg/novini/article/6119560

Йоханес Хан: Балканският митнически съюз е амбициозна идея, трябва времеИдеята за Балкански митнически съюз е амбициозен проект, но реализацията му изисква много време и усилия, заяви днес еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан в интервю за ТАНЮГ, цитирано от ТАСС, съобщи БТА. Трябва да се види дали има отделни мерки, които биха могли бързо да се приложат при наличие на политическа воля, например,

Проверка: Ахмед Моллов не е отстъпвал реда си за трансплантация на дете

http://www.moreto.net/novini.php?n=346650

Ахмед Моллов не е получавал ред за трансплантация на бъбрек и не е отстъпвал ред на чакащо за трансплантация дете, показа проверка в Служебния регистър на Изпълнителната агенция по трансплантация. Не са открити и данни за извършена трансплантация на 14-годишно дете през цитирания в медиите период, съобщиха от Агенцията.

Йотова: Чуват се тревожни сигнали за намеса на Турция

https://vesti.bg/bulgaria/politika/iotova-chuvat-se-trevozhni-signali-za-namesa-na-turciia-6066798

„Съвсем скоро президентът, премиерът, министърът на отбраната и вътрешният министър ще кажат националната позиция по въпроса”, смята вицепрезидентът

Само за ден ДАНС обяви трима турски граждани за заплаха за България

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/17/2937046_samo_za_den_dans_obiavi_trima_turski_grajdani_za/?ref=rss


След като по-рано днес стана известно, че ДАНС е наложила забрана на турски гражданин да влиза в България за пет години, сега се разбира, че друг турчин е експулсиран, а трети е включен в информационния масив на нежеланите в страната чужденци. Принудителните мерки на тримата граждани на южната ни съседка бяха наложени в рамките на един ден след заповед на председателя на ДАНС въз основа на събрани от антимафиотите данни за заплаха за националната сигурност на страната.

На този, който...

FCA потвърди смъртната присъда на Lancia

http://www.investor.bg/novini/444/a/fca-potvyrdi-smyrtnata-prisyda-na-lancia-235891/

Основната цел на Серджо Маркионе е спасението и повторното лансиране на Alfa Romeo и Maserati

Цветанов в Димитровград: ГЕРБ ще изгради физкултурни салони във всички училища в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6119547

Цветанов в Димитровград: ГЕРБ ще изгради физкултурни салони във всички училища в странатаПредседателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, водачът на листата на ГЕРБ-Хасково Делян Добрев, кметът на Димитровград Иво Димов и кандидати за народни представители посетиха спортна зала „Младост“ в Димитровград. Залата в момента се ремонтира, благодарение на целева субсидия от 3 милиона лева,

Картините в "Квадрат 500" и други обществени галерии нямали застраховка

http://econ.bg/Новини/Картините-в-Квадрат-500-и-други-обществени-галерии-нямали-застраховка_l.a_i.739196_at.1.html

Картините в "Квадрат 500", както и в повечето обществени музеи и галерии в България, нямат застраховка. Това стана известно след предаването "Денят...

МВнР: Конструктивен диалог с Турция, но външно влияние върху изборите е нодопустимо

https://www.actualno.com/politics/mvnr-konstruktiven-dialog-s-turcija-no-vynshno-vlijanie-vyrhu-izborite-e-nodopustimo-news_600108.html

Българският посланик в Република Турция Надежда Нейнски бе извикана на консултации в МВнР, за да докладва за обстановката в Турция и във връзка с подготовката на предстоящите парламентарни избори на 26 март 2017 г. Това се посочва в съобщение, публикувано на страницата на Мин

Историята за отстъпен бъбрек, която трогна социалните мрежи, се оказа лъжа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/17/2937079_istoriiata_za_otstupen_bubrek_koiato_trogna_socialnite/?ref=rss


Историята, която вчера обиколи новинарските емисии и социалните мрежи - че възрастен мъж от Пещера е отстъпил реда си за бъбречна трансплантация на дете и сега набира средства за операция в чужбина - е невярна, съобщи днес Изпълнителната агенция по трансплантации.

Справката на ИАТ по казуса, който трогна обществото и бързо набави необходимите средства за операцията (23 хил. евро в рамките на 24 часа), показала, че Ахмед Моллов от Пещера не е получавал ред за трансплантация на бъбрек,...

ТЕЦ "Марица Изток" 2 с нов опит да получи кредит

http://www.investor.bg/energetika/472/a/tec-marica-iztok-2-s-nov-opit-da-poluchi-kredit-235893/

Въглищната централа търси 25 млн. лева оборотни средства под формата на овърдрафт

Агенцията по трансплантации опроверга историята за отстъпен бъбрек, която трогна социалните мрежи

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/17/2937079_agenciiata_po_transplantacii_oproverga_istoriiata_za/?ref=rss


Историята, която вчера обиколи новинарските емисии и социалните мрежи - че възрастен мъж от Пещера е отстъпил реда си за бъбречна трансплантация на дете и сега набира средства за операция в чужбина - е невярна, съобщи днес Изпълнителната агенция по трансплантации.

Справката на ИАТ по казуса, който трогна обществото и бързо набави необходимите средства за операцията (23 хил. евро в рамките на 24 часа), показала, че Ахмед Моллов от Пещера не е получавал ред за трансплантация на бъбрек,...

Цацаров се срещна с румънската си колежка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6119538

Цацаров се срещна с румънската си колежкаГлавният прокурор Сотир Цацаров се срещна с Лаура Кьовеши - главен прокурор на румънската Национална антикорупционна дирекция. В срещата участваха още посланикът на Република Румъния Н. Пр. Йон Гъля и прокурор Анка Журма, а от българска страна - Румяна Арнаудова, ръководител на Звено „Антикорупция“,

Кметове пред Герджиков: Подготовката за провеждането на изборите в област Благоевград върви по график

https://www.24chasa.bg/novini/article/6119535

Кметове пред Герджиков: Подготовката за провеждането на изборите в област Благоевград върви по графикПодготовката за провеждането на изборите в област Благоевград се движи по график и протича нормално. Това докладваха на среща с премиера Огнян Герджиков областният управител Валери Сарандев, кметове от областта и представители на Районната избирателна комисия. Днес са получени бюлетините и всички изборни книжа.

The Ultimate Passenger Machine през 2021 г.

https://vesti.bg/tehnologii/avtomobili/the-ultimate-passenger-machine-prez-2021-g-6066800

След четири години баварците ще могат да променят мотото си Ultimate Driving Machine на Ultimate Passenger Machine.

Нинова към Герджиков: Защитете България! Няма да Ви пращам SMS!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278002_%D0%9D%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%

 Днес, 17 март, въпросът на въпросите е за целостта и суверенитета на България и за сигурността на българския народ. Турция размахва пръст и заплашва цяла Европа. Турски министър призовава да се гласува за ДОСТ. Турски посланик участва в агитация за ДОСТ, а турски кмет иска повече гласове на изборите в България, за да се въведе турският език като официален у нас.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в Сливен, съобщиха от пресцентъра на БСП. Тя изтъкна, че днес български политици и правителство са неадекватни на тази ситуация. "Борисов призовава да смекчим тона към Турция и прави великото откритие, че Турция не говори на европейски език. Но неговото поведение не е изненада. Турската му връзка ни е ясна още от посещението при Ердоган и от президентските избори, когато ДОСТ призоваваше и в България, и в южната ни съседка, за подкрепа за Цецка Цачева", коментира Корнелия Нинова.

Председателят на БСП определи като изненада поведението на служебния премиер, който днес заявява, че знае какво се случва и не му харесва. "Щял да вземе мерки, а когато го питат какви, препраща към министър Янев, който обяви, че ще гарантира широко отворено трасе на границата с Турция за желаещите да гласуват в България", допълни тя.

"Сигурно някой ще ме запита - нали вашият президент ги назначи? На такива хора ще отговоря: когато става дума за България, няма наши и ваши. И аз да го бях назначила - щях да го призова по същия начин. Г-н Герджиков, няма да Ви пращам тайно SMS и след това да се отричам, че съм го направила. Заставам открито пред всички, поемам отговорност за всяка дума и Ви призовавам публично: защитете България, заявете категорично, че няма да допуснете чужда държава да се меси във вътрешните дела на България", призова председателят на БСП.

Нинова посъветва Герджиков да не спира дотук, а да продължи с действията, както и да прочете "Стратегическа дълбочина". Там Давутоглу казва, че турците няма да дойдат този път с ятагана, а ще стъпят икономически, верски и политически. "Дайте конкретен знак, че няма да допуснете това. Прекратете концесията за летище "София" и не давайте този стратегически обект на турски фирми и отменете Постановление 208, с което Борисов задължи българските кметове да настаняват бежанци в общините ни", препоръча Корнелия Нинова.

Тя отбеляза, че отдавна политическата класа на България не е била поставена пред такъв избор - политическо послушание, мандатно мислене и борба за власт или стратегическа държавност и борба за България. "Ние избираме второто!"- заключи лидерът на БСП.


segabg.com

Митов: До края на сезона играчите трябва да докажат, че заслужават мястото си в "Левски"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/17/2937082_mitov_do_kraia_na_sezona_igrachite_triabva_da_dokajat/?ref=rss


Наставникът на "Левски" Николай Митов заяви, че до края на сезона играчите му ще трябва да докажат дали заслужават мястото си в отбора.

Той каза още, че няма да съди за никого по предишните му изяви, а само по качествата, които показва в момента.

Специалистът не смята предстоящия мач с "Ботев" за по-специален от другите, въпреки историята му с клуба. Както е известно, в началото на сезона Митов бе назначен за треньор на пловдивския тим, но след конфликти с феновете си...

Безплатен скрининг за туберкулоза правят във варненския тубдиспансер

http://www.moreto.net/novini.php?n=346609

Безплатен скрининг за туберкулоза ще извършват във варненския тубдиспансер по време на Седмицата на отворени врати между 20 и 24 март, научи Moreto.net. По време на кампанията на всички желаещи се извършват безплатно: - скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета; - консултации; - на съмнителните за туберкулоза лица - прегледи и допълнителни изследвания.

18-годишен e осъден за кражба на 254 лотарийни билета в Смолян

https://www.24chasa.bg/region/article/6119509

18-годишен e осъден за кражба на 254 лотарийни билета в Смолян18-годишен младеж е осъден за кражба лотарийни билети в смолянското село Смилян След споразумение Районен съд-Смолян му е наложил наказание „пробация“ със следните мерки – задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от осем месеца и за същото време задължителни срещи два пъти седмично с пробационен служител. Нна 11 ноември 2016 г.

Двамата малолетни, убили таксиджията в Николово, ще останат в ареста

https://www.24chasa.bg/novini/article/6119531

Двамата малолетни, убили таксиджията в Николово, ще останат в арестаРусенският окръжен съд гледа мерките за неотклонение на двамата непълнолетни, обвинени в убийството на 60-годишния таксиметров шофьор Валери С. на 14 март в русенското село Николово. Окръжна прокуратура – Русе повдигна обвинения на двете 17-годишни момчета за извършен грабеж, придружен с убийство. Николай В. и Деян Цв.

Изчезна мъжът, който през 2014 г. сгази 18-годишно момиче на пешеходна пътека в Бургас

https://www.actualno.com/burgas/izchezna-myjyt-kojto-prez-2014-g-sgazi-18-godishno-momiche-na-peshehodna-pyteka-v-burgas-news_600109.html

Атанас Щерев, който през 2014 г., сгази 18-годишната Антоанета на пешеходна пътека в Бургас, е изчезнал. От началото на годината той е в неизвестност и е обявен за издирване. Върховният съд потвърди през декември присъдата на Атанас Щерев от три години затвор. Той призна вината

Дани Алвеш танцува с кошче за смет

http://offnews.bg/news/n_1/n_650205.html

Ексцентричният бразилски защитник на Ювентус Дани Алвеш отново демонстрира неизчерпаемото си чувство за хумор. Часове преди жребия за 1/4-финалите на Шампионската лига в Инстаграм се появи видео от фитнеса на тима от Торино, на което е заснето как Алвеш се забавлява с кошче за смет върху главата. Бразилецът си тактува с ръце в ритъма на музиката, а авторът на клипа Пауло Дибала се залива от смях. На двамата едва ли им е било до смях след излизането на резултатите от жребия, който определи за съперник на Ювентус каталунският гранд Барселона. Dani Alves is a very weird man. pic.twitter.com/MMdr9LLwa2 — Footy Jokes (@Footy_Jokes) March 17, 2017

Откъде се взеха младите звезди на Монако

http://offnews.bg/news/n_1/n_650204.html

През 2014 г. новото ръководство на Монако смени курса на развитие и рязко съкрати бюджета за трансфери (преди това клубът бе похарчил повече от 160 млн. евро). Тогава малцина вярваха, че монегаските в близките няколко години ще могат да се борят с ПСЖ за титлата във Франция. Ето обяснението за този фантастичен успех на британския The Guardian Никой не очакваше, че застаряващият Радамел Фалкао, преживял лош завой в кариерата, скъсани кръстни връзки и два неудачни наема в Англия, ще поведе най доброто нападение в Европа. Успехът идва в княжеството едва тогава, когато клубът се отказва от скъпите футболисти и се връща към играчите от собствената академия. В този сезон статистиката на отбора буди възхищение: 84 гола в 29 мача за първенството. Най-смъртоносното нападение на континента. Освен Фалкао, в атаката няма звезди, а такива играчи като Валер Жермен и Килиан Мбапе, които едва сега набират популярност. Последните двама не са споменати просто така – те са възпитаници на Ла Тюрби, футболната академия на Монако. Преди успехите в шампионата Монако отправя солидно предложение за трансфер от ПСЖ. В него дори не ставало дума за играч. Бертран Резо е един от най-уважаваните специалисти в работата с подрастващи във Франция и през лятото на 2016 г. е назначен за директор на академията на Монако. Преди това, в продължение на 11 години той заема тази длъжност в Париж. Атестат за неговата работа са собствените млади играчи на ПСЖ, както и мнозина от водещите играчи в различните национални отбори на Франция. „В Монако всичко е работило добре и преди моето идване”, коментира Бертран. За да разберем по-добре това изречение, се налага да направим кратка историческа справка. Малкото население на княжеството се състои предимно от чужденци, които никога не са се интересували от футболния клуб. Така 18-хилядният стадион, който може да побере половината от жителите на града, често оставал празен. Това логично довело до рекордно ниски приходи от продажби. Клубът, разположен в едно от най-богаташките места на света, страдал от недостиг на средства. С годините Монако се оформя като отбор-асансьор, който трудно се задържа в елита. През 1975 година президент на Монако става Жан-Луи Кампора, който заявява, че ще следва примера на Сошо и Нант – клубове, които имат успехи с изградени в собствените им академии играчи. Академията на Монако се разполага в изоставена кариера на няколко километра от средиземноморския бряг. Уникалността на ситуацията е в това, че заради демографските особености на княжеството, не е възможно да се намерят достатъчно играещи деца (общото население е около 35 000 души). Френската федерация забранява на клубовете да взимат играчи под 12 години от други градове. В такива случаи трябва и поне един от родителите да се премести с детето, което прави тези ранни трансфери почти невъзможни. Това налага на Монако да се ориентира към доста по-оформени футболисти. „Ние нямаме детски отбори и събираме 15-годишни момчета от водещите футболни академии в страната, начело с центъра на федерацията в Клерфонтен, разбира се. След това ги извеждаме до големия футбол”, обяснява Резо. Ето така клубът успешно компенсира пълното отсъствие на детски отбори. Имайки повече време за търсене на играчи, Монако може в детайли да проучи качествата на огромно количество кандидати и сред тях да намери най-добрите. „Играчите, които идват при нас, са пораснали в най-добрата възможна среда - със семействата си в родните си домове, отбори и градове. Ние започваме преговорите с тях на 12-13 години. Преди идването им при нас тези млади момчета са били в комфортна среда максималното възможно време”, обяснява Резо. В последните 40 години през системата на Монако минават множество играчи, треньори и президенти, но философията на търсене на футболисти дава резултати и днес. Да, той отклони предложение на Арсенал миналото лято; да, Килиан Мбапе действително върви по стъпките на Тиери Анри. Не е случайно, че преди да пристигнат на лазурния бряг и двамата французи са се обучавали в един футболен център. „Най-добрите играчи от футболните академии днес избират Монако, защото виждат стабилния прогрес на другите млади играчи”, казва Резо. Новата вълна младежи – Мбапе, Лемар и Бакайоко – вече привлече вниманието на повечето английски топ клубове, но това ни най-малко не притеснява ръководството на академията на Монако. „За да ги задържим сега ни е достатъчно да им покажем статистиката на френските играчи, които са отишли в Англия прекалено рано”, отбелязва Резо. Пет приоритета в академията на Монако Скаутинг. „Мога с увереност да кажа, че по мое време в Монако имаше най-добрата скаутска мрежа, ориентирана към търсене на млади френски играчи”, наскоро заяви бившият спортен директор на клуба Тор-Кристиан Карлсен. „Висококвалифицираните скаути следят всички перспективни играчи във всички региони на страната и то преди момчетата да навършат 12 години”. Разнообразие. „Целта е да се намерят играчи с различен набор от качества за една и съща позиция, за да се избегне пряката конкуренция помежду им”, обяснява Резо. „В Ла Тюрби с талантливитеиграчи работят отлични треньори, които им помагат да подобрят качествата си – както футболните, така и човешките”, добавя Карлсен. Специализация. В академията юношите играят на различни позиции, докато не влязат в отбора до 17 години, в който постът им се определя окончателно. Най-добрите играчи от академията влизат в дубъла на Монако, който играе в четвърта френска дивизия. Поведение извън терена. „Ние често се отказваме от играчи с лоша репутация извън терена и винаги се опитваме да изградим от футболиста силна и достойна личност. Всеки нов играч минава през процес на социализация, който му позволява по-добре да разбира съотборниците си”, коментира Резо. Big data. „Всички клубове имат сходни данни за играчите си, но ние искаме да се отличаваме и в начините за тяхното събиране. Например, имаме приложение, с което играчите ни получават нужните анализи на смартфона си”, обяснява спортния директор.

Майкъл Форбс: След Брекзит ще настъпят трудни времена за Ирландия

http://econ.bg/Новини/Майкъл-Форбс-След-Брекзит-ще-настъпят-трудни-времена-за-Ирландия_l.a_i.739194_at.1.html

Посланикът на Република Ирландия у нас Майкъл Форбс гостува на Радио София по повод националния празник на страната 17 март, известен повече като...

Минимален ръст на миграционния натиск от Турция

https://www.actualno.com/society/minimalen-ryst-na-migracionnija-natisk-ot-turcija-news_600099.html

46 мигранти са заловени при опит да влязат в страната от Турция за периода 9-16 март 2017 г., показва справка на МВР. Данни говорят за минимално засилване на миграционния натиск от Турция през последната седмица. За сравнение – миналата седмица заловените “на вход” са

Москов даде на прокуратурата НЗОК заради неправомерно платени пари

http://offnews.bg/news/n_1/n_650197.html

Политически чадър, опънат в нощта на победата на БСП и ДПС на президентските избори, доведе до ограбване на средствата от НЗОК. Това заяви бившият здравен министър Петър Москов.  По думите му чадърът е поставен от лидера на БСП Корнелия Нинова, като основната цел на партията била да махне регистрацията с пръстов идентификатор в болниците.  Москов е внесъл заедно с бившия зам.-министър на здравеопазването Ваньо Шарков сигнал в прокуратурата за неправомерно разходване на публични средства в особено големи размери от НЗОК. Според Москов Здравната каса е заплатила неправомерно 20,8 млн. лева през ноември и декември миналата година. Заявките на болниците за месец ноември са в размер на 140 млн. лв., от които 11,5 млн. лв. са с несъвпадение между информационната система. За декември сумата, за която няма потвърждение е 8,8 млн. лв., което означава, че за тези два месеца неправомерно изплатените средства са 20 млн. лв. Тези 20 млн. лв. са година и половина плащане за асистирана репродукция на Фонд "Ин витро", заяви Москов. Бившият здравен министър посочи, че Касата винаги е била източвана, както и че винаги върху нея е имало политическа протекция. "През последните две години направихме така, че политическият натиск да бъде върху ефективността на събирането на парите и тяхното изразходване, само когато те са за здравноосигурително лице, а не през търговските схеми", каза още той.  Бившият здравен министър постави акцент и върху думите на Нинова, която обяви българската десница като "паралелна държава". По думите му действията и думите на БСП се разминават, защото "едно е на думи да говориш красиви неща, а друго, когато се добереш до властта, както в момента през служебното правителство да правиш нещата, които винаги си правил - а именно източване на публични фондове, непрозрачност, политика несвързана с доброто на обществото".

Съдът намали присъдата на Брендо за пране на пари

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/17/2937071_sudut_namali_prisudata_na_brendo_za_prane_na_pari/?ref=rss


Софийският апелативен съд (САС) оправда частично Евелин Банев-Брендо. Банев остава с наказание от 6 години затвор, вместо досега наложените 7 и половина години лишаване от свобода. Банев беше оправдан по част от обвиненията срещу него за участие в организирана престъпна група за пране на пари от наркотрафик, съобщи БТА.

Доведеният му брат Симо Крайчев влиза в затвора за 3 години за същото престъпление. Бившата съпруга на Банев Моника Добринова и сестра й Десислава Дишлиева бяха...

Пролетта идва с романтичния сериал „Сезонът на черешите”

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/proletta-idva-s-romantichniia-serial-sezonyt-na-chereshite-6066793

Премиерният за България сериал покорява зрителите с по три епизода всяка събота и неделя от 17.00 до 20.00 часа

Жена простреля в окото мъж, нахлул в полунощ в дома й в хасковско село

https://www.24chasa.bg/novini/article/6119507

Жена простреля в окото мъж, нахлул в полунощ в дома й в хасковско село27-годишен е с прострелна рана в окото. Тази сутрин в 01,10 часа в РУ Хасково е получено съобщение от ЦСНМП Хасково, че при тях за лечение е постъпил жителят на село Долно Сираково. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Хасково, цитирани от "Фокус". На място е изпратен автопатрул за изясняване на случая.

Търновалийски в Първомай: Какво направи ГЕРБ за вашата община?

http://www.cross.bg/turnovaliiiski-gerb-purvomaii-1537744.html

/КРОСС/„Какво направиха ГЕРБ за развитието на общините, какво от обещанията си изпълниха?" попита риторично жителите на гр. Първомай Георги Търновалийски, водач на листата на БСП за България. „Да вземем за пример вашия народен представител - за 2 години - 4 въпроса, от които само 2, свързани с Първомай и населените места. Ние от БСП поставяхме въпросите и за моста на Градина, и за отклонението към магистрала Тракия, за да не се налага да стигате до Чирпан, за да влезете в платното за София. Водоснабдяването и канализацията на с. Градина и другите населени места още през 2009 година бе определено за неприоритетно от първата правителство на ГЕРБ. Сега се опитват отново да залъгват хората.", категоричен бе Търновалийски. Проблемите на общините в нашата област са идентични, продължи социалиста, който сподели, че няма среща, на която хората да не са се оплакали от лошата междуселска инфраструктура и транспорт, от липсата на канализации и лошо водоснабдяване. „ Ние сме тук пред вас с един ангажимент- да не позволим да закрият държавата ни. Защото в последните дни се сблъскваме само с лъжи, здравеопазването е в критично състояние, образователната ни система е в хаос, малкия и среден бизнес е пред закриване. Това ни завещава ГЕРБ - дългове, които дори не се разходват в икономиката на страната ни. Изтеглиха дългове, които сега са замразени. Това е все едно да вземете кредит и да го сложите под дюшека

Изгониха момиче от фитнес заради големите й гърди

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6119500

Изгониха момиче от фитнес заради големите й гърдиМлада жена бе изгонена от фитнес клуб в канадския град Отава заради големите й гърди. Причината била, че видът на гърдите ѝ оскърбявал другите посетителки, пише life.ru, цитира novini.bg. На Джена Вечино било предложено или да носи дрехи, които да прикриват прелестите ѝ или да смени залата.

ДАНС приложи мерки срещу още двама турски граждани

http://www.cross.bg/grazhdanin-dans-tyrski-1537748.html

/КРОСС/ Турски гражданин е с наложена от председателя на ДАНС принудителна административна мярка "експулсиране". Още един турски гражданин е включен в информационния масив на нежеланите в страната чужденци, съобщават от Държавната агенция. Мерките са приложени в изпълнение на функциите и правомощията на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) по противодействие на заплахи за националната сигурност съгласно член 4 от Закона за ДАНС и въз основа на събрани от органите на Агенцията данни и със заповед на председателя на ДАНС. Турският гражданин с мярка "експулсиране" е и със "забрана за влизане в Република България" за срок от пет години по Закона за чужденците в Република България. Мотивът е, че той представлява заплаха за националната сигурност. Вторият турски гражданин, със заповед на председателя на ДАНС (на основание член 21а от Закона за чужденците в Република България), е включен в информационния масив на нежеланите в страната чужденци, тъй като също представлява заплаха за националната сигурност. Според събраните от органите на ДАНС данни двете лица са извършвали на територията на Република България противоконституционна дейност, насочена срещу суверенитета на страната и единството на българската нация. По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров изказа своята увереност, че ДАНС си е свършила работата. "Няма изгонен турски гражданин

България е сред страните в ЕС с най-рязък спад на строителството през януари

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/bylgariia-e-sred-stranite-v-es-s-nai-riazyk-spad-na-stroitelstvoto-prez-ianuari-235888/

Гражданското строителство в държавите от общността се свива с 5,7%, а жилищното - с 2,8%, показват данните на Евростат

Санирането в Хасково ще продължи, обеща Цветанов

//dariknews.bg/regioni/haskovo/saniraneto-v-haskovo-shte-prodylzhi-obeshta-cvetanov-2010907

„Хасково е красив град, а когато  програмата за саниране обхване повече блокове,  хората ще получат освен  добър облик на домовете си и по- ниски сметки  за ток”. Това  каза заместник председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов при обиколката си в Хасково днес.  Той бе категоричен, че  програмата за сани

Периодът от 1 април до 31 октомври е пожароопасен

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/periodyt-ot-1-april-do-31-oktomvri-e-pozharoopasen-2010909

Периодът от 1 април 2017 г. до 31 октомври включително е определен със Заповед на Областния управител Иванка Баева за пожароопасен период в горските територии на област Габрово.

По време на определения пожароопасен сезон се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи раб

Ученици посрещнаха пролетта с фашинг - карнавал

//dariknews.bg/regioni/sliven/uchenici-posreshtnaha-proletta-s-fashing-karnaval-2010908

Ученици от езиковата гимназия посрещанаха пролетта с ФАШИНГ- КАРНАВАЛ през сградата на община Сливен.  Карнавалът е част от програмата на Сливенската гимназия, която в събота и неделя, е домакин на националната олимпиада по немски език.

Заместник-кметовете на община Сливен Пепа Чилик

Ердоган призова турците в Европа да имат поне по пет деца

//dariknews.bg/novini/sviat/erdogan-prizova-turcite-v-evropa-da-imat-pone-po-pet-deca-2010906

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поиска от турците в Европа да имат поне по пет деца. Ердоган се обърна към огромния процент турски мигранти с думите „вие сте бъдещето на Европа“, съобщиха световните медии. Изказването на ту

Ердоган към турците в Европа: Раждайте по пет деца, вие сте нейното бъдеще

http://www.moreto.net/novini.php?n=346649

На митинг в Ескишехир президентът Реджеп Ердоган се обърна към турците в Европа и ги призова да бъдат нейни стопани, да живеят на най-хубавите места в най-хубавите къщи, да имат най-хубавите коли и да раждат не по 3, а по 5 деца, защото те са бъдещето й, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Антикорупционните прокурори в Румъния са напълно независими и получават 3000 евро

http://www.mediapool.bg/antikoruptsionnite-prokurori-v-rumaniya-sa-napalno-nezavisimi-i-poluchavat-3000-evro-news261493.html

Една от най-големите промени, които направи румънската реформа възможна, е даването на пълна независимост на съдиите и прокурорите да работят, каза в петък ръководителят на румънската антикорупционна прокуратура Лаура Кьовеши Тя е на 44 години в момента, но половината от нейния живот е преминал, работейки в румънското държавно обвинение. Кьовеши разказа накратко какво е било в прокуратурата преди началото на съдебната реформа в страната. Ситуацията много наподобява случващото се в момента в България. "Прокурорите не бяха независими. Главният прокурор можеше да прави, каквото си поиска. Привикваха се хора, местеха се, изземваха се преписки, ако се разследва приятеля на шефа. Сега никой, подчертавам никой, без значение каква е неговата длъжност, няма право да разпорежда на даден прокурор как да работи. Никой ръководител в антикорупционната прокуратура (DNA) не може да повика дадения прокурор и да каже: ти трябва да спреш тази преписка, или да изслушаш още 5 свидетели, или да го предадеш в този и този срок... Нито аз имам това право, нито министърът на правосъдието, нито министър-председателят", каза Кьовеши. DNA има пълна финансова независимост, която се защитава от цялото общество. Тя е напълно обезпечена от собствени експерти от всички области. Редовият прокурор в DNA получава 3000 евро заплата, което е много добро възнаграждение за румънските стандарти. Това е двойно повече от заплатата, която получава прокурор на окръжно ниво в България. "Когато министърът на финансите се опита да намали бюджета на нашата прокуратура, аз казах това пред обществото. Обясниха, че за да бъдем ефективни, бюджетът ни трябва да бъде такъв. Гражданите масово предложиха да помогнат, но ние не можем да получаваме дарения. В крайна сметка (заради гражданския натиск) бюджетът ни остана непроменен", каза Кьовеши. По думите й най-трудната част от борбата с корупцията в Румъния е свързана с промяната на манталитета на хората. "Най-голямото предизвикателство не е свързано с реформиране на институциите или с промените на законодателството. Най-тежката битка за промяна на начина на мислене, битката с манталитета, с консерватизма в обществото. Това е много тежка битка. Много хора трябва да се включат. Необходимо е търпение, воля и солидарност. Постепенно хората разбраха, че злоупотребите с бюджета ги засягат, че това са парите на всички", допълни румънската прокурорка. Тя каза, че доверието на обществото в DNA през последните четири години се е повишило от 30% на 55%. Това е накарало гражданите активно да започнат да подават сигнали за корупция, придружени с доказателства. Институциите в Румъния също са станали много активни, включително Националната агенция за интегритета, която извършва имуществените проверки. В България различни проучвания сочат, че доверието в съда и прокуратура е около 9%. "Има много румънци, които вече не искат да дават подкуп, когато идат на лекар. Има много румънски фирми, които, когато участват в обществена поръчка, отказват да дават подкупи и всички те подават жалби до DNA, когато им е поискан рушвет. Ако допреди няколко години се страхуваха, сега това положение се промени", каза Кьовеши. Според нея гражданите са изиграли ключова роля в борбата с корупцията, защото всеки път са защитавали с протести опитите на политиците да посегнат на DNA. В четвъртък и петък Лаура Кьовеши говори много подробно за успехите и структурата на DNA, за което можете да прочете ТУК. В петък следобед тя ще се срещне и с главния прокурор Сотир Цацаров в Съдебната палата, но след срещата не са предвидени изявления за медиите. В сряда тя първо се видя с президента Румен Радев, а след това присъства на официална конференция, организирана от Върховния касационен съд. Мнозинството във Висшият съдебен съвет и прокурорската гилдия (включително Цацаров) игнорираха тази среща.

ДАНС изгони турчин, заплашващ националната сигурност

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278001_%D0%94%D0%90%D0%9D%D0%A1+%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D0%B8+%D1%82%D1%83%D1%80%D1%87%D0%B8%D0%BD%2C+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%88%D0%B2%D0%B0%D1%89+%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%

 Председателят на ДАНС Димитър Георгиев е издал заповед за отнемане на правото на пребиваване в България на турски гражданин, заплашващ националната сигурност

Заповедта е издадена с оглед изпълнение на функциите и правомощията на ДАНС по противодействие на заплахи за националната сигурност и въз основа на събрани от органите на агенцията данни, съобщиха от пресцентъра на МВР. На турския гражданин е наложена и забрана за влизане в България за срок от 5 години. Служителите на МВР, в рамките на своята компетентност, са оказали съдействие по изпълнение на принудителните мерки, допълват от вътрешното ведомство. Името на турския гражданин не е оповестено, както и какво е вършил у нас, предаде Дир.бг.

Култови реакции в социалните мрежи след жребия на Лестър

http://offnews.bg/news/n_1/n_650201.html

Любопитни статуси плъзнаха из социалните мрежи по повод най-желаният съперник сред четвъртфиналистите в Шампионската лига Лестър, който ще играе срещу Атлетико Мадрид. Привържениците на английския отбор останаха доволни от жребия днес: "Мисля, че Лестър получи добър противник, Атлетико играят различно в сравнение със Севиля, но можеше да бъде много по-лошо...", "Мадрид, идваме! Няма какво да губим!", бяха сред оптимистичните коментари. На другия полюс бяха феновете на Атлетико: "Нямам търпение феновете на Лестър да осъзнаят, че не сме Севиля", "Атлетико ще смачка Лестър. Да видим дали тяхната приказка продължава", заканиха се те. Феновете на Реал Мадрид реагираха по повод трудния жребий на любимия им отбор с Байерн Мюнхен, демонстрирайки хумор по адрес на Лестър. Привърженик на "белия балет" пусна снимка на президента на клуба Флорентино Перес, на която говори по телефона, а коментарът под нея е: "Казах ти, че искам Лестър срещу Реал Мадрид, а не Лестър - Атлетико Мадрид, искам си парите обратно!".

Брендо получи 6 г. за участие в банда за пране на пари

http://www.mediapool.bg/brendo-poluchi-6-g-za-uchastie-v-banda-za-prane-na-pari-news261492.html

Софийският апелативен съд (САС) осъди на 6 години затвор Евелин Банев-Брендо по обвинението му за участие в организирана престъпна група за пране на пари от наркотрафик. Доведеният му брат Симо Карайчев, който на първа инстанция получи 3-годишна условна присъда, ще трябва да лежи 3 години ефективно. Останалите две подсъдими – бившата съпруга на Брендо Моника Добринова и вдовицата на убития през 2005 г. Константин Дишлиев – Десислава, бяха напълно оправдани. Делото бе разгледано от САС за втори път, след като Върховния касационен съд (ВКС) го върна на тази инстанция в края на май 2015 г. заради тежко процесуално нарушение. Тогава върховните магистрати отмениха оправдателната присъда на Банев, произнесена от апелативния съд при първото разглеждане на казуса през 2014 г. На първа инстанция Брендо бе осъден на 7 години и половина затвор от Софийския градски съд (СГС), но така и не се доказа, че личното му имущество е било придобито чрез пране на пари. Добринова, Карайчев и Дишлиева получиха тогава по 3 години условно с по 5 години изпитателен срок. През 2015 г. ВКС отмени и техните оправдателни присъди, произнесени на втора инстанция. Евелин Банев и съучастниците му бяха привлечени като обвиняеми по това дело през април 2007 г. Те бяха обвинени, че от 17 октомври 2002 г. до края на май 2005 г., участвайки в бандата, са превеждали парични суми от различни сметки в чужбина към "Прайвът файнънс юниън" АД, като са "знаели или предполагали", че средствата са придобити от наркотрафик. Прокуратурата твърдеше още, че четиримата са изпрали пари, придобити от внос на наркотици в Италия и Испания, осъществен от Атанас Генов през 2000 г. и от група, ръководена от Ивайло Хеселбърт. Докато процесът се движеше между инстанциите в България, той получи две присъди за наркотрафик в Италия и Румъния – съответно 20 години, постановени от съда в Милано и 14 години – от съда в Букурещ през м.г. Именно заради разследването срещу него в Румъния Брендо бе обявен за международно издирване от Интерпол и докато името му все още стоеше в червения бюлетин на организацията той се яви лично в Миланския съд, за да чуе тамошната си присъда по обвинението му като организатор на наркоканал. Властите в Букурещ още през 2013 г. поискаха от България Брендо да бъде предаден, за да го изправят пред съда. Тогава Софийският градски съд поиска допълнителна информация по случая, за да се произнесе по Европейската заповед за арест на Банев. Отговор от Румъния обаче така и не последва и след 4-месечно чакане СГС окончателно прекрати производството. Дни преди старта на делото му в Италия в началото на март 2013 г., 10-годишната му дъщеря Лара бе отвлечена и след 47 дни в плен изненадващо бе освободена, като така и не стана ясно дали е платен откуп за свободата й. Извършителите на отвличането не са открити и до днес. Докато полицията все още издирваше детето пък, Банев отказа да дава обяснения пред италианския съд, след което бе осъден на две инстанции. В началото на 2015 г. стана ясно, че българските власти нямат никаква представа къде се намира Банев, тъй като след оправдаването му по делото у нас на втора инстанция, той не е имал забрана да напуска страната и е бе с най-леката мярка за неотклонение - "подписка". И докато медиите опитваха да разберат къде се намира Брендо, той издаде роман, озаглавен "Съзирам душата на България" и вдъхновен от престоя му зад решетките. В крайна сметка Банев се появи на заседание на САС по делото си в България през септември 2015 г.

Ердоган към турците в Европа: Създавайте по пет деца, защото вие сте бъдещето на Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6119490

Ердоган към турците в Европа: Създавайте 
по пет деца, защото вие сте бъдещето на ЕвропаТурският президент Реджеп Тайип Ердоган призова турците, живеещи в Европа, да имат по пет деца, като заяви, че това би било най-добрият отговор на несправедливостите на Европа, предаде Асошиейтед прес, цитира БТА. Ердоган направи тези коментари днес в град Ескишехир, където участва в митинг в рамките на кампанията за референдума на 16 април за

Мексиканското песо тръгна нагоре

https://news.bg/finance/meksikanskoto-peso-tragna-nagore.html

Валутата е скочила с 12.6% от встъпването на Тръмп в длъжност

Ще казваме ли само YES SIR?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278000_%D0%A9%D0%B5+%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%BB%D0%B8+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE+YES+SIR%3F

 Десет години след присъединяването ни към ЕС и 13 години след влизането в НАТО, България се превърна в икономически зависима от ЕС държава, без икономика и колонизирана от НАТО държава, без армия. А, на юг Турция полудя и не я интересува нито НАТО нито ЕС

Аз съм гражданин на България, член на ЕС, и начинът на управление от Европейската комисия, безумията идващи от Европарламента, Европейския съвет и реалното господство на слаби държавници от Берлин, никак не ми харесва. Не ми харесва, и че НАТО не се занимава със защита на българските и европейските интереси, а основно с англо-американските.
Едва ли има честен българин, на когото ситуацията да харесва, а имам усещането, че на подобно мнение са и все повече от 500-те милиона европейци. Brexit тръгва без защита на трите милиона европейски граждани, живеещи в Обединеното кралство. Идва и най-вероятно и краят на свободата на придвижване.
Европейският проект се насочва към ново състояние от типа „желязна завеса“. Ние от страните от бившия комунистически лагер, трябва да избираме между държави втора ръка или да приемаме решение от типа на Brexit! Това не ми харесва.
Ние станахме удобни като потребителски пазар, място за евтино производство, и донор на млади интелигентни хора, но иначе не сме особено желани, въпреки всичките претенции за равенство и за уважение на демократичните възможности. Особено неудобни са държавите с повечко цигани и пенсионери.

България бе принудена напълно да неглижира и дори блокира икономическите и политическите си отношения с държавите на ХХІ век- Русия, Индия, Китай, Иран.
Обаче сме богати на лидери, по-лоялни към Брюксел, Берлин и Вашингтон, отколкото на своите съграждани.
Абсолютно проваленият Оланд, еднозначно заяви, че „Европа на скоростите“ вече е проект за реализация, а не тема за дискусия. Според Оланд не може да се говори повече за унификацията на 27-те страни членки, а дошло времето да няма повече опозиция срещу „идеята за една Европа на различията, с различни скорости, с различни степени на прогрес“ – като че ли някога е имало друг вариант за бъдещето. Лондон одобри закона за Brexit – така, както е гласуван в Камарата на общините – без защита на трите милиона европейски граждани, живеещи в Обединеното кралство.
Оланд потвърди категорично, че редица европейски държави „няма никога да се присъединят към еврозоната“ и че повече не става въпрос за това да се чака „едно задълбочаване на икономическия и монетарен съюз.
Нашите „герои“ явно се пънат само предизборно. Реалността е за преговори с предопределен край, представяйки пред Жан-Клод Юнкер позицията си относно сценариите за бъдещето на ЕС и неговите 27 държави-членки.

Ще чуваме само YES SIR.

АвторЙордан Халачев 
ИзточникПРЕГЛЕД

Инустриалното производство в САЩ записа солиден ръст през февруари

http://econ.bg/Новини/Инустриалното-производство-в-САЩ-записа-солиден-ръст-през-февруари_l.a_i.739192_at.1.html

Американското индустриално производство през февруари остана на нивото от предходния месец, но при здрав ръст на промишленото производство, което е...

"Байерн" срещу "Реал", "Барса" срещу "Юве" на четвъртфиналите

http://www.moreto.net/novini.php?n=346621

"Байерн" Мюнхен ще се изправи срещу "Реал" Мадрид, а "Барселона" ще срещне "Ювентус" на четвъртфиналите в Шампионската лига. Това определи жребият, изтеглен от двукратния европейски клубен шампион на Европа с "Ливърпул" Йън Ръш в централата на УЕФА в Нион, Швейцария.

Великобритания е най-желаната дестинация в Европа за експанзия на търговците

http://www.klassa.bg/News/Read/article/277999_%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B6%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%86%

 Великобритания остава най-популярната дестинация в Европа за експанзия на глобалните търговци, сочи доклад на консултантската компания CBRE.

Франция е на втора позиция, а трета е Германия. Топ 5 се допълва от Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Испания, а топ 10 – от Холандия, Унгария, Белгия, Саудитска Арабия и Швейцария.

Сред другите най-популярни държави за експанзия на световните брандове се нареждат Австрия, Италия, Бахрейн, Катар, Финландия, Ирландия и Казахстан.

Глобалните търговци продължават с разширяването въпреки разрастването на онлайн търговията и политическата и икономическа несигурност. Много от тях вече се оглеждат и за навлизане на не толкова разработени пазари, макар че отново търсят държави и градове с по-голямо население.

Почти две трети от анкетираните от компанията глобални търговци планират експанзия през тази година, вижда се от данните в доклада. Те обаче планират разкриването на до 10 физически магазина в Европа, Близкия изток и Африка.

Общо 14% от анкетираните имат по-мащабни планове за експанзия в региона.

Четири пети от участниците в проучването предпочитат да разкриват нови обекти по водещите търговски улици и в молове. Останалите са посочили други търговски площи, например аутлет центрове.

От проучването става ясно, че най-големият риск според ритейлърите е увеличаването на разходите и недостига на качествени площи, който пък допълнително тласка наемите, т.е. разходите на търговците, нагоре. Очертаващото се ускоряване на инфлацията, което би натежало на потребителските разходи, също се посочва сред основните рискове пред експанзията.

Много малък дял от анкетираните смятат, че ръстът на интернет търговията намалява необходимостта от агресивно разширяване на магазинната мрежа. По-голямата част обаче са на мнение, че има смисъл от експанзията, макар че ролята на физическите магазини се променя.

Една трета от търговците посочват, че вече са или ще имплементират повече в дейността си социалните мрежи, както и че развиват мултиканална търговия. Популярно през 2017 г. ще е монтирането на интерактивни екрани в пробните, а все по-търсени от ритейлърите са и технологиите за анализ на поведението на клиентите.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване