Анкара привика руския шарже д'афер заради убит турски войник

http://pogled.info/svetoven/ankara-privika-ruskiya-sharzhe-d-afer-zaradi-ubit-turski-voinik.83960

/Поглед.инфо/ Турция привика руския шарже д'афер в сряда и му изпрати нова нота в четвъртък, за да изрази „дълбокото си безпокойство“ във връзка с две инцидента в контролирани от кюрдски милиции части на Сирия.

Радев към Ердоган: България не дава, но и не приема уроци по демокрация

http://pogled.info/bulgarski/radev-kam-erdogan-balgariya-ne-dava-no-i-ne-priema-urotsi-po-demokratsiya.83961

/Поглед.инфо/ „България не дава, но и не приема уроци по демокрация, особено от държави, които не спазват върховенството на закона“.

Гонят треньора на Везенков

https://www.24chasa.bg/sport/article/6132354

Гонят треньора на ВезенковТреньорът на баскетболния “Барселона” Йоргос Барцокас бе изгонен по време на дербито с кръвния враг “Реал” (М) от Евролигата. Каталунците, за които играе нашият талант Александър Везенков, бяха разбити с 69:85. Така за първи път в историята си “Барселона” няма да участва в елиминациите на най-силното клубно състезание.

Съдът окончателно спря "книгата" на вестник "Телеграф"

http://www.mediapool.bg/sadat-okonchatelno-sprya-knigata-na-vestnik-telegraf-news261764.html

Върховният административен съд (ВАС) окончателно спря разпространяването на т.нар. "книга" на вестника на Делян Пеевски - "Телеграф", съобщиха от "Да, България". В понеделник Централната избирателна комисия (ЦИК) забрани разпространението и на втората книга, продавана като притурка към вестника. Тя е със заглавие "Маските на задкулисието". Решението на ЦИК обаче отново дойде постфактум, защото т.нар. "книга" вече бе раздадена безплатно с вестника. Въпреки това "Телеграф" обжалва решението на ЦИК пред Върховния административен съд, който сега отхвърли тяхната жалба. Съдът обяви, че "книгата" накърнява честа и доброто име на кандидатите за народни представители Христо Иванов, Антоанета Цонева и Тома Белев от "Да България“, както и на Радан Кънев от "Нова република". Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване. В мотивите на съда е записано, че "Телеграф" е "доставчик на медийна услуга“ и носи редакционна отговорност за избора на съдържанието на тази услуга. "Различни текстове освен това съдържат квалификации към кандидати за народни представители, които засягат достойнството на личността и предизвикват лошо отношение към тях. Несъмнено е налице накърняване на честта и доброто име (...) и то 13 дни преди произвеждане на изборите за народни представители“, се казва в решението, цитирано от пресцентъра на "Да, България".  

Марин Льо Пен на среща с руски депутати в Москва

http://www.cross.bg/moskva-marin-rysiya-1538374.html

/КРОСС/ Кандидатът за президент от френската крайна десница Марин Льо Пен ще посети Москва в петък за среща с руски депутати, предаде "Ройтерс". Председателят на външнополитическата комисия на руската Държавна дума Леонид Слуцки е заявил за ТАСС, че той лично е поканил Льо Пен да участва в заседание на комисията, както и за разговори с ръководството на Думата. Миналата година Националният фронт на Льо Пен зае външнополитическа линия в подкрепа на Москва за разлика от повечето френски партии, които обвиняват Русия заради ролята й в украинския конфликт. Марин льо Пен настоява, че Европейския съюз е провокирал кризата, заплашвайки интересите на Русия, припомня Ройтерс.  

Непълнолетен разби магазин и автомат за кафе във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=347056

Варненските полицаи задържаха непълнолетно момче за вандалски прояви, съобщиха от полицията за Moreto.net. Вчера е постъпил сигнал за разбит магазин за хранителни стоки, намиращ се на ул. "Костур" в града. Непълнолетният извършител е от Варна.

АБВ - Д21 закри кампанията си в парка "Заимов"

http://offnews.bg/news/n_1/n_650861.html

След като за всяко нещо се търсят най-добрите, за политиката това е още по-задължително, затова гласувайте с номер 8.  Това каза лидерът на "Движение 21" и водач на листата на коалиция „АБВ – Движение 21“ в 3-ти МИР Варна и в 24-ти МИР София Татяна Дончева по време на закриването на предизборната кампания на коалицията в столичния парк „Заимов“. Че сме в парламента - сме, не се отпускайте до неделя, каза още Татяна Дончева. Тя призова присъстващите да използват максимално оставащите два дни до вота да прозвънят всичките си близки и познати, за да ги убедят да гласуват с номер 8 в интегралната бюлетина.  ИЗБОРИ 2017

Цачева разкри защо ГЕРБ ще спечелят задаващите се избори

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278227_%D0%A6%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D0%B

 ГЕРБ ще спечели тези избори, защото проведохме едно много позитивна кампания с прагматични послания към българските избиратели. Нашата програма е реалистична и се базира на постигнатото в мандата ни. Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ Цецка Цачева. "Разбира се, че сме допуснали слабости, някъде се забавихме. Управленческата ни програма обаче все пак беше разписана за 4 години, а от него минаха едва 2 години и няколко месеца", каза Цачева. "Това, което вълнува гражданите и за мен е изненадващо в тази кампания, тъй като и в малки населени места, хората поставят въпроси не толкова за националния статус, ами за българското образование. Питат защо децата нямат умения, а имат дипломи за дадена специалност. И всичко това при положение, че бизнесът търси работници. Основен наш приоритет ще бъде образованието", добави Цачева. 

Blitz.bg

Биха кандидат-депутат в центъра на София

https://vesti.bg/bulgaria/incidenti/biha-kandidat-deputat-v-centyra-na-sofiia-6067040

Емил Джасим е учител по история, бил е удрян и заплашван от непознат мъж

Симеон и Георги Йорданов разгледаха заедно изложба на БТА за ЮНЕСКО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6131516

Симеон и Георги Йорданов разгледаха заедно изложба на БТА за ЮНЕСКОТрийсет и едно пана с около 150 снимки от архива на Българската телеграфна агенция, проследяващи 60-годишната история на България в Организацията на обединените нации за образование, наука и култура, са експонирани от днес до 26 март в централното фоайе на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

ЕЦБ: Икономическото възстановяване в еврозоната набира сила

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ecb-ikonomicheskoto-vyzstanoviavane-v-evrozonata-nabira-sila-236247/

Европейската централна банка очаква силен икономически растеж на еврозоната за първото тримесечие

Елена Йончева: Политиците трябва да носят отговорност за своите думи и дела

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278226_%D0%95%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%99%D0%BE%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1

 „Заведох дело срещу Бойко Методиев Борисов за клевета, за уронване честа на журналиста, за уронване престижа на журналистическата професия. Смятам, че това е една битка срещу всеки, който си позволява безнаказано да лъже, да клевети и да заплашва“, заяви Елена Йончева пред „Труд“, след като внесе иск в Софийския районен съд.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

„Смятам, че в политиката трябва да има повече почтеност и политиците трябва да носят отговорност за своите дела и думи. Това, което мога още да добавя е, че ако един политик заплашва български гражданин само защото този гражданин се е осмелил да каже нещо критично, в случая за Борисов и за ГЕРБ, то тогава може да очакваме да оклевети всеки един от нас, може да наклевети и вас. Аз все пак имам трибуна, от която мога да се защитя. Ще настояваме за обезщетение, като всеки лев от него ще бъде дарен за кампанията „Повече българчета за България“. Искът е за 20 000 лв. и бе внесен от адвоката ми Георги Атанасов. Бих искала обезщетението да е по-голямо, но така решиха адвокатите. Съдът ще каже“, каза още Йончева, която е  кандидат за депутат от БСП.

Причина за иска стана изказване на бившия премиер Бойко Борисов. Той заяви, че идвайки на власт през 2009 г. при първия мандат на ГЕРБ се е наложило да бъдат преведени спешно „милиони на БНТ“, с които да се финансират „интервюта“ на Йончева.

Избори 2017. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Пребиха Емил Джасим, чието видео за абсурдите в историята предизвика скандал (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132387

Пребиха Емил Джасим, чието видео за абсурдите в историята предизвика скандал (Видео)Известният учител по история, програмен директор на "Център за образователни инициативи" и кандидат за депутат от "Да България" Емил Джасим е бил нападнат. Това съобщи самият той във фейсбук профила си. Ето какво написа: Днес съвсем наистина ме нападна непознат. Нанесе ми тежки удари в тялото и краката, докато крещеше немислими заплахи.

Разкриха името на нападателя пред парламента в Лондон

http://www.moreto.net/novini.php?n=347106

Нападателят, който уби вчера трима души до парламента в Лондон, се казва Халид Масуд, съобщи лондонската полиция. Той е известен на полицията и има криминално досие, но не е бил разследван за тероризъм, съобщи Ройтерс, като цитира полицията.

Цветан Цветанов: ГЕРБ ще управлява след неделя. Разликата ни с БСП ще е доста голяма

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6132393

Цветан Цветанов: ГЕРБ ще управлява след неделя. Разликата ни с БСП ще е доста голямаОще акценти от интервюто: Няма да управляваме с БСП, ДПС и ДОСТ Ще имаме повече от 84 депутати, стремим се към 100 Имаме готовност да излъчим еврокомисар веднага след изборите Трите сценария на БСП вече сме ги гледали. Първият беше Жан Виденов, а третият - Орешарски Дори Сергей Станишев се разграничи от Нинова Със зам.

„Загиващ ум“ - разказ за живота на Клоуи Грейс Мориц

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/zagivasht-um-razkaz-za-zhivota-na-kloui-grejs-moric-6067039

Второто предложение за петък е криминалният екшън „Вълчи нрав“, създаден по романа на бившия престъпник Едуард Бънкър.

Ердоган: България оказва сериозен натиск върху турците там

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278225_%D0%95%D1%80%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD%3A+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BE%D0%B7%D0%B5%D0%BD+%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%

 Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че България „оказва натиск“ върху турците, живеещи на нейна територия в навечерието на парламентарните избори и на фона на нарастващо напрежение между Анкара и София, съобщи Ройтерс.

Агенцията припомня, че миналата седмица Външно министерство привика турския посланик и отзова българския в Анкара за консултации. България също изгони турски гражданин и забрани на други двама да влизат на нейна територия, след като стана ясно, че турски министър е агитирал в полза на политическа партия, пише още Ройтерс.

„Обръщам се към България. Обръщам се към нашите братя там. Много сме натъжени да виждаме и чуваме, че там се оказва натиск. От една страна говорите за демокрация, но от друга оказвате сериозен натиск на турците. Това няма да проработи“, заяви Ердоган по време на реч в Анкара, без да дава повече подробности. „От една страна говорите за достиженията на правото на ЕС, от друга правите точно обратното. Не може така“, каза турският президент и добави, че се надява изборите в България да минат „по справедлив и прозрачен начин“.

Ердоган се срещна с нашенци впрезидентския сарай в район „Бештепе“ в Анкара, допълва 24rodopi.com. Сайтът също цитира изявлението на турския президент, касаещо страната ни:
„На 26 март има избори в България, Аз в същото време отправям послание към България. Надявам се изборите там да протекат в една спокойна атмосфера и да се финализират прозрачно и честно. Това, че там виждаме и слушаме, че се извършва натиск, сериозно ни натъжава. От една страна ще говориш за демокрация, а от друга страна ще прилагаш натиск върху турците, живеещи там. Няма как да стане това! Ние искаме правото да застанем до нашите сънародници. Надявам се по време на изборите в България, ще се действа в рамките на демокрацията и закона. Трябва всички заедно да работим за стабилността на региона“.

Старшата на „Черно море“ отстъпи на ЦСКА с 2-3

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/starshata-na-cherno-more-otstypi-na-cska-s-2-3-2012371

Юношите старша възраст на „Черно море“ изтърваха да изненадат лидера в Елитната група до 19 г. ЦСКА, съобщава официалният сайт на „моряците“. Възпитаниците на Тодор Каменов загубиха гостуването в София с 2:3, като само груби грешки в защита не им позволиха да си тръгнат поне с точка.

"Бургас - Александруполис" е несъществуващ проект

//dariknews.bg/regioni/burgas/burgas-aleksandrupolis-e-nesyshtestvuvasht-proekt-2012372

„Нека да изчистим въпроса за проекта „Бургас – Александруполис“  - той не е на дневен ред! Свърши времето, когато с плашене на бургазлии, се печелят избори. Може цяла кампания ГЕРБ да изкарат на гърба на един несъществуващ проект, но мълчат като риби за проучването и добива на нефт в блок „Силис

Министър Донев утвърди списък на хората, които могат да получават дарени храни

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/ministyr-donev-utvyrdi-spisyk-na-horata-koito-mogat-da-poluchavat-dareni-hrani-2012373

Министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев е утвърдил списък на групите нуждаещи се и на лицата, които предоставят социални услуги, на които операторите на хранителни банки могат да предоставят дарени храни.

Хиляди подкрепиха реформаторите във Враца

//dariknews.bg/regioni/vraca/hiliadi-podkrepiha-reformatorite-vyv-vraca-2012375

Хиляди врачани дойдоха на заключителното събитие от предизборната кампания на коалицията "Реформаторски блок - Глас народен", което се проведе в четвъртък (23 март) в парка в ж.к. "Дъбника". На амфитеатралните трибуни край сцената нямаше свободни места, а желаещите да подкрепят кандидатите за народ

В детската градина в село Малчика отбелязаха Международния ден на водата

//dariknews.bg/regioni/pleven/v-detskata-gradina-v-selo-malchika-otbeliazaha-mezhdunarodniia-den-na-vodata-2012374

По повод настъпването на пролетта и Международния ден на водата – 22 март, секретарят  на НЧ”Пробуда – 1928” в село Малчика Валя Йорданова, запозна децата от ОДЗ”Люляк” с огромното значение на водата за живота на човека.

Ценим ли и пестим ли водата? Използваме ли я с мярка и отговорн

Германски учени тестват най-мощното изкуствено слънце

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/03/23/2940813_germanski_ucheni_testvat_nai-moshtnoto_izkustveno/?ref=rss


Германски учени тестват как работи най-мощното изкуствено слънце в света, съобщи агенция "Ройтерс" и британският вестник "Гардиън" като се позовават на информация от сайта на изследователския център.

Надеждите на научния екип са, че интензивният източник на светлина може да се използва за генериране на гориво, което да е устойчиво.

Експериментът "Synlight" се провежда в Юлих, на запад от Кьолн. "Слънцето" е...

Цецка Цачева: ГЕРБ ще спечели тези избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132375

Цецка Цачева: ГЕРБ ще спечели тези избориГЕРБ ще спечели тези избори, уверена е Цецка Цачева. Кандидатът за депутат от Плевен вярва, че партията е успяла да проведе успешна предизборна кампания, в която да убеди гражданите, че ще надгражда добрите практики. "Стъпване на постигането от предходния кабинет на Бойко Борисов. Това ни дава възможност да надграждаме във всички секторни

Изгорелият камион с мигранти бил на фирма, строяща оградата с Турция

http://www.cross.bg/avtomobil-migrantite-tyrtziya-1538371.html

/КРОСС/ Камионът, натъпкан с 27 мигранти (17 възрастни и 10 деца), който се запали край Резово, е собственост на фирма - подизпълнител, наета за строежа на оградата на границата с Турция, съобщи „Дарик", позовавайки се на източници, близки до разследването. Инцидентът стана в късния следобед вчера. Тогава товарен автомобил със софийски регистрационен номер се е самозапалил. Пламъците тръгнали от двигателния отсек. Канадлжията, превозвал мигрантите, изоставил возилото на пътя, избягал е и оставил хората заключени в тайника. Чист късмет е било, че минута по-късно в района е минал патрул на Гранична полиция, който забелязал горящия автомобил. Един от граничарите, с риск за живота и здравето си, е влязъл в горящата кабина на камиона и е открил лост, чрез който е успял да отключи отделението на багажника, в който са се намирали всички чужди граждани. В противен случай до един са щели да изгорят живи. В момента текат разпити на мигрантите. Те са от Сирия, а четирима са от Ирак. Каналдлжията се издирва. Прокуратурата в Царево е образувала незабавно досъдебно производство.  

БОК поиска от Герджиков да получи безвъзмездно сградата на бившето иранско посолство

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/23/2940652_bok_poiska_ot_gerdjikov_da_poluchi_bezvuzmezdno/?ref=rss


Българският олимпийски комитет (БОК) е изпратил писмо до служебния премиер Огнян Герджиков, с което иска да му бъде предоставена за безвъзмездно ползване сградата на бившето иранско посолство на ъгъла между бул. "Васил Левски" и ул. "Иван Вазов" в София.

"Естествено, ако министерски съвет вземе такова решение по първа точка, втората точка е да бъде финансирано от държавата, защото всеки бял олимпийски комитет във всяка бяла държава има олимпийска...

Делото „Хитрино“ с обвинителен акт до края на годината

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278224_%D0%94%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE+%E2%80%9E%D0%A5%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%BE%E2%80%9C+%D1%81+%D0%BE%D0%B1%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%B0%D0%BA%D1%82+%D0%B4%D0%BE+%D0%B

 Надявам се до края на годината по случая с влаковата катастрофа в шуменското село Хитрино да има внесен обвинителен акт. Това обяви пред журналисти наблюдаващият държавен обвинител и окръжен прокурор на Шумен Маргарита Георгиева по време на годишен отчет за дейността на институцията.

Случаят „Хитрино“ е един от знаковите, по който прокуратурата е работила миналата година. Както стана ясно, досъдебното производство бе образувано срещу неизвестен извършител на 10 декември м.г. за това, че около 5,30 часа в с.Хитрино при управление на товарен влак N90 570 по маршрут Бургас-Русе нарушил правилата за движение в резултат, на което дерайлирала влакова композиция и причинил смъртта и телесни повреди на повече от едно лице. Разследването се извършва от Националната следствена служба от 12 следователи.

Окръжният прокурор на Шумен Маргарита ГеоргиеваОкръжният прокурор на Шумен Маргарита Георгиева

На 19 декември са привлечени като обвиняеми вторият машинист Радослав Петков и главният Димитър Михнев. Петков е без мярка за неотклонение, а Михнев е пуснат от ареста под гаранция 10 000 лв. Двамата обвиняеми имат наложена забрана за напускане на страната. До момента няма други привлечени, каза Георгиева.

Почти всички следствени действия са извършени, но се чака изготвянето на сложни съдебно-технически експертизи. Срокът за разследване е удължен с 4 месеца, пише в доклада на прокуратурата. Делото е на специален отчет в Окръжна прокуратура-Шумен, Апелативна прокуратура-Варна и Върховна касационна прокуратура-София.

По друго знаково дело от Шумен „Килърите“ – предстои второ разглеждане на делото от ВКС за деятелност на Петър Стоянов, Янко Попов, Георги Вълев и Райчо Стойнев.

Пожар гори в Рила

http://www.cross.bg/gori-rila-ekipi-1538370.html

/КРОСС/ Пожар гори по западните склонове на Рила планина, над село Смочево, община Рила. Видимо пожарът гори на надморска височина 900-1000 м. Горят треви, хвойна и нискостеблена широколистна гора, предаде Дарик. Сигналът за пожара е подаден в Югозападно държавно предприятие към 15.30 ч. Огънят гори на границата между ДГС, Рилски манастир и Дупница. Гасачески екипи на горското от двете стопанства са пристигнали на място с високопроходими автомобили до подножието на пожара, който бушува в силно пресечена местност. Очаква се повече информация за засегнатата площ от огъня, когато гасаческите екипи достигнат мястото.  

Радарите за превишена скорост утре - 24 март, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=347070

Служители на КАТ-Варна ще следят за превишена скорост утре - 24 март и в нощта срещу 25 март, за превишена скорост в града и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. - Аспарухов мост - северен пътен възел 08:10ч.

Делото "Хитрино" с обвинителен акт до края на годината

https://www.actualno.com/society/deloto-hitrino-s-obvinitelen-akt-do-kraja-na-godinata-news_601318.html

Надявам се до края на годината по случая с влаковата катастрофа в шуменското село Хитрино да има внесен обвинителен акт. Това обяви пред журналисти наблюдаващият държавен обвинител и окръжен прокурор на Шумен Маргарита Георгиева по време на годишен отчет за дейността на

Маркет линкс: РБ, „Да, България”, АБВ и ДОСТ не влизат в парламента

http://offnews.bg/news/n_1/n_650859.html

Пет партии влизат в следващия парламент, сочи последното национално представително проучване на "Маркет линкс" преди вота в неделя. Изследването е поръчано и финансирано от bTV. То е направено между 18 и 23 март сред 1001 пълнолетни българи. Според "Маркет линкс" първа политическа сила е ГЕРБ с 30,4% подкрепа. Разликата с БСП е под 2%. Третата формация е Обединени патриоти с почти 9% , следвани от „Воля” и ДПС. Според проучването формациите „Реформаторски блок – „Глас народен”, „Да, България”, „АБВ – „Движение 21” и ДОСТ не преминават 4-процентовата бариера. Почти 10% от гласоподавателите още се колебаят и не са решили кого да подкрепят.

Боян Петров се отказа от Еверест

https://www.24chasa.bg/sport/article/6132311

Боян Петров се отказа от ЕверестБоян Петров се отказа от плановете си да атакува Еверест през май тази година. Рекордьорът ни по изкачени 8-хилядници се подложи на изследвания в базата на дирекция "Координация и контрол на спортната подготовка" към Министерството на младежта и спорта. Резултатите са показали, че е близо до показателите, които е давал преди другите експедиции.

Бойко Борисов ще съди Корнелия Нинова

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278223_%D0%91%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8+%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D0%9D%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0

 Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов завежда съдебно дело срещу председателя на БСП Корнелия Нинова. Искът на Борисов срещу Нинова е заради изявлението й по негов адрес „Ти си крадец“, направено тази сутрин в ефира на Нова телевизия, съобщиха от ГЕРБ.
С това си изявление Нинова накърнява честта и достойнството на Бойко Борисов и нарушава закона. В момента адвокатите на Борисов вече работят по изготвянето на съдебния иск и той ще бъде внесен в Софийския градски съд до края на днешния ден.
Присъдените средства по иска Бойко Борисов ще дари за благотворителност.


Врачанската пътна полиция получи нови коли, вътрешния министър обеща още оборудване за служителите

https://www.24chasa.bg/region/article/6132362

Врачанската пътна полиция получи нови коли, вътрешния министър  обеща още оборудване за служителитеСлужебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов връчи ключовете на 7 нови автомобила,които ще бъдат ползвани от служители на ОД на МВР Враца. Автомобилите са напълно оборудвани за работа на служителите от „Пътна полиция”. Преди да връчи ключовете, министър Узунов поздрави полицейските служители и сподели,

Двама футболни треньори на съд заради уредени мачове

http://www.cross.bg/mechev-tonov-suda-1538367.html

/КРОСС/ Двама български треньори ще бъдат изправени пред съда за манипулиране на мачове. Това става ясно от решение на Дисциплинарната комисия към БФС, която спря правата на Анатоли Тонов и Красимир Мечев (на снимката). Тонов понастоящем е треньор на "Първа атомна" (Козлодуй), отбор който участва в Северозападната "В" група. До миналата седмица Мечев бе директор на детско-юношеската школа на "Спартак" Плевен, както и треньор на юношите младша възраст на клуба, но подаде оставка. Двамата са наказани по чл. 46, ал. 1 от правилника - заради установено по надлежния ред "неспортно противоправно влияние на развитието на резултата или на крайния резултат на футболна среща". В съобщението се посочва, че правата им са спрени до произнасянето на съда. "След разглеждане на писмо от "Специализирана Прокуратура" на РБ, с което БФС се информира за внесен обвинителен акт в Специализираният наказателен съд срещу Анатоли Тонев за престъпление по чл.321, ал.6 от НК, ДК предвид чл.46, ал.1 от ДП /2016/2017/ и на основание чл. 46, ал. 2 от ДП /2016/2017/ - спира треньорските права на Анатоли Тонев - треньор на ФК „Първа атомна" гр. Козлодуй до произнасяне на съда. След разглеждане на писмо от "Специализирана Прокуратура" на РБ, с което БФС се информира за внесен обвинителен акт в Специализираният наказателен съд срещу Красимир Мечев за престъпление по чл.321, ал.6 от НК, ДК предвид чл.46, ал

Протестиращи посрещнаха германския канцлер с лозунги "Хайл, Меркел!"

http://www.cross.bg/merkel-haiil-merkel-1538368.html

/КРОСС/ Протестиращи в град Хале посрещнаха канцлера на Германия с лозунги "Хайл, Меркел!", съобщава RT. На микробуса на демонстрантите беше окачен банер: "Добре дошли на бежанците! - Хайл, Меркел!". Протестиращите носеха флагове, подобни на нацистките, но със символа на еврото в бял кръг на червен фон. Меркел е подложена на критики от всички страни заради политиката си към мигрантите. Самите мигранти пък са недоволни от недостатъчната помощ и наложеното им задължение да работят поне един ден в седмицата. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пък сравни Меркел с Хитлер заради отказа на германските власти да позволят на турски политици да агитират сред огромните маси турско население в Германия за референдума, който ще се проведе на 16 април. На него е поставен въпроса за разширяване пълномощията на турския президент и превръщането му в едновластен господар на страната. Самата Меркел пристигна в Хале, за да изнесе реч в Националната научна академия "Леополдина". video:https://www.youtube.com/watch?v=1lmg6MtyMrs  

С кого се скара Турция през последния месец

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/23/2940822_s_kogo_se_skara_turciia_prez_posledniia_mesec/?ref=rss


Дипломатически разногласия създават доста работа на турското министерство на външните работи през последните седмици, отбелязва ДПА, цитирана от БТА. Агенцията представя седем случая:

1. Германия

Германският шарже д'афер бе повикан в турското външно министерство тази седмица, след като ръководителят на германското разузнаване постави под съмнение твърденията на Анкара, че опитът за преврат през юли миналата година е бил организиран от живеещия...

Отворен е приемът на проекти за рибарски пристанища и лодкостоянки

http://www.moreto.net/novini.php?n=347091

От 23 март започва прием на проекти по мярка 1.8 „Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни борси и покрити лодкостоянки” от Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР). Приемът е насочен към модернизация на съществуващи рибарски пристанища в градовете Варна и Балчик и към изграждане на три лодкостоянки по крайбрежието на Черно море.

ФРОНТЕКС пренасочва за 3 дни хора и техника на българо-турската граница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132353

ФРОНТЕКС пренасочва за 3 дни хора и техника на българо-турската границаФРОНТЕКС има готовност да пренасочи хора и техника на българо-турската граница, ако се увеличи миграционния натиск. За това уведомил директорът на Агенцията за европейска гранична и брегова охрана Фабрис Легери на заседание на комисията по вътрешни работи на Европарламента, съобщи в Бургас евродепутатката от ГЕРБ Мария Габриел.

Учителят Емил Джасим е бил нападнат и удрян в София

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/23/2940823_uchiteliat_emil_djasim_e_bil_napadnat_i_udrian_v_sofiia/?ref=rss


Кандидат-депутатът от "Да, България" и учител по история Емил Джасим е бил нападнат и удрян в София, съобщи самият той във "Фейсбук". Той е заснел видео, което е успял да запази, въпреки че нападателят му се е опитал да му вземе телефона.

"Сега отивам към Съдебна медицина, след като дадох показания в 4-то РУ на СДВР. Болят ме много единия крак и стомаха. Дано всичко е наред и няма тежки поражения. Очаквам МВР и прокуратурата да накажат нападателя...

Великотърновски квартал посрещна Цветанов с благодарност за свършената работа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132342

Великотърновски квартал посрещна Цветанов с благодарност за свършената работаПоложителната промяна във Велико Търново и региона е факт, благодарение на кмета Даниел Панов и доброто държавно управление на ГЕРБ. Постигнатото развитие във всички населени места и изпълнените ангажименти към вас през всички тези години ни дават увереност, че отново ще ни подкрепите и ще гласувате за номер 11 в бюлетината.

Полицаите в Молдова ще получават 25 % от сумата на наложените от тях глоби

http://www.moreto.net/novini.php?n=347064

Утре в "Monitorul Oficial al Republicii Moldova" (държавния вестник на Молдова) ще бъде публикуван документ, според който сътрудниците на Генералния инспекторат на полицията ще започнат да получават 25 % от сумите на глобите, наложени от тях и платени в държавния бюджет, предаде агенция „Молдпрес“.

Напълно е възможно терористичният акт в Лондон да е извършен само от един човек

http://www.cross.bg/podobni-zashtoto-samo-1538366.html

/КРОСС/ Напълно е възможно терористичният акт в Лондон да е извършен само от един човек. Това заяви в интервю за БНР ген. Димо Гяуров, бивш шеф на Националната разузнавателна служба: Всъщност този атентат можеше да се очаква, защото само през последната година британските служби предотвратиха не по-малко от осем подобни действия, а в същото време в Близкия изток имаме една тежка "язва", която вече дава своите разсейки в Европа. Със сигурност може да очакваме, че подобни неща ще се случват и за в бъдеще. В Израел подобни събития се случват през последните две и повече години, но някак избягва от вниманието на нашата общественост. Там почти ежедневно има нападения с нож или опити за врязване с кола в пешеходци. Ген. Гяуров каза още, че предотвратяването на подобни атентати е изключително трудно: Почти никак не може да се противодейства на тези терористични актове, защото едно е да очакваме нападение с взривни вещества, с оръжие, друго е с тези конвенционални средства, защото по този начин практически всеки би могъл да изпълни подобно нападение, което прави предотвратяването изключително трудно.    

Дневен хороскоп за 24 март

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-24-mart-news_601284.html

Овен Днес рискувате да си спечелите завистници. Не се хвалете и раздавайте прекалено. Помнете, че щастието обича тишината и не разгласявайте подробности от личния си живот. Телец Това е ден, в който е добре да изчакате с реализирането на замислите ви, особено онези от тях,

В Бургас купуват ромски гласове с обещания за 500 лева социална помощ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132337

В Бургас купуват ромски гласове с обещания за 500 лева социална помощКметът на Бургас Димитър Николов е сезирал полицията за възможна предизборна схема за купуване на гласове чрез измама и подвеждане на роми да мамят общината за социални помощи. Само за последните две седмици от кварталите "Горно Езерово", "Победа" и "Меден рудник" били получени над 750 заявления за подпомагане на хора от малцинствата.

Поморие дава старт на Републиканския шампионат по мотокрос

//dariknews.bg/regioni/burgas/pomorie-dava-start-na-republikanskiia-shampionat-po-motokros-2012366

За шеста поредна година Републиканският шампионат по мотокрос  ще стартира на мотополигон „Порой“, община Поморие.

Официалното откриване на Grand Prix Поморие 2017 ще бъде в неделя, 02 април 2017 г., от 10:00 часа, след което ще започнат и официалните стартове за сезон 2017 на Републик

ЧОУ „Малкия Принц“ първи в спортния празник „Бързи и сръчни“

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/chou-malkiia-princ-pyrvi-v-sportniia-praznik-byrzi-i-srychni-2012370

В залата на Първа ЕГ се състоя втори кръг от спортния празник „Бързи и сръчни“ за III клас. Над 120 деца от 11 училища премериха сили по трасето включващо спринт, слалом между конуси, провиране, прескок, шут с топка във врата и обратно. Отборите се състояха от 5 момчета и 5 момичета. Състезанието б

Преизбраха Стефка Костадинова начело на БОК

//dariknews.bg/novini/bylgariia/preizbraha-stefka-kostadinova-nachelo-na-bok-2012369

Стефка Костадинова бе преизбрана за председател на Българския олимпийски комитет. Тя ще е продължи да заема поста още четири години. По време на редовното отчетно-изборно събрание за Костадинова с тайно гласуване вота си дадоха 49 от 51 гла

Нападнаха кандидат-депутат в центъра на столицата

//dariknews.bg/novini/bylgariia/napadnaha-kandidat-deputat-v-centyra-na-stolicata-2012368

Нападение над кандидат-депутат в центъра на София. Емил Джасим е бил удрян и заплашван от непознат мъж, съобщават от партията "Да, България", в чиято листа е учителят по история.

От Столичната дирекция на вътрешните работи потвърдили пред

Борисов игра в благотворителен мач за събиране на средства за болно момиче

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132319

Борисов игра в благотворителен мач за събиране на средства за болно момичеЛидерът на ГЕРБ Бойко Борисов игра благотворителен мач за събиране на средства за лечението на Алекс, съобщи той на профила си във Фейсбук. Срещата бе между отборите на "Витоша" (Бистрица) и сборен отбор ветерани на .етище София. Политическа Партия ГЕРБ също се включи като помогна с 10 000 лева за лечението на момичето.

"Ердоган може да смени тактиката и да изкомандва изборните туристи да гласуват за ГЕРБ"

http://www.cross.bg/zashtoto-erdogan-gerb-1538365.html

/КРОСС/ Ако стане ясно, че ДОСТ няма да мине бариерата, Ердоган може да смени тактиката и да изкомандва изборните туристи да гласуват за ГЕРБ. Така Турция пак ще спечели - ако изселниците наклонят везните към Борисов, на власт в България ще дойде правителство, което ще е задължено на Анкара. Поради това то ще трябва да изпълнява нейните разпореждания. Всъщност Борисов е твърде удобен, както за европейците, така и за турците. На първите - защото не им иска нищо, а на вторите - защото им дава всичко. Васил Василев, Фейсбук  

Бойко Борисов: Знаем как Хрушчов е дал Крим, но има международно право

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6132317

Бойко Борисов: Знаем как Хрушчов е дал Крим, но има международно правоИнтервю с Бойко Борисов за ТВ "Европа" - В навечерието на срещата на Европейските лидери в Рим и годишнината от атентатите в Брюксел отново терористично нападение в Лондон. Темата за сигурността беше една от основните в кампанията - има ли различия между ГЕРБ и останалите политически сили по темата?

Говори Москва: Западът иска да ни отнеме Мондиал 2018

http://offnews.bg/news/n_1/n_650858.html

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова най-официално съобщи, че Западът готви кампания за провал на световното по футбол догодина. Мондиал 2018 трябва по график да се проведе в Русия между 14 юни и 15 юли, като домакини на мачовете са 11 града. "След известно време, на чак толкова дълго, ще станем свидетели на много активни действия на Запада в това направление. Ще се предприемат много сериозни стъпки в посока провала на подготвяното в Русия мероприятие. Целта ще бъде, разбира се, неговият провал. Ще се използват всички възможности - информационни, настройване на общественото мнение и със сигурност ще има и изненади, които не можем да предвидим", каза Захарова. Публикация, споделена от Maria Zakharova (@mzakharovamid) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST

Делото „Хитрино“ с обвинителен акт до края на годината

http://www.cross.bg/mihnev-deloto-petkov-1538364.html

/КРОСС/ Надявам се до края на годината по случая с влаковата катастрофа в шуменското село Хитрино да има внесен обвинителен акт. Това обяви пред журналисти наблюдаващият държавен обвинител и окръжен прокурор на Шумен Маргарита Георгиева по време на годишен отчет за дейността на институцията, предаде "Труд". Случаят „Хитрино" е един от знаковите, по който прокуратурата е работила миналата година. Както стана ясно, досъдебното производство бе образувано срещу неизвестен извършител на 10 декември м.г. за това, че около 5,30 часа в с.Хитрино при управление на товарен влак N90 570 по маршрут Бургас-Русе нарушил правилата за движение в резултат, на което дерайлирала влакова композиция и причинил смъртта и телесни повреди на повече от едно лице. Разследването се извършва от Националната следствена служба от 12 следователи. На 19 декември са привлечени като обвиняеми вторият машинист Радослав Петков и главният Димитър Михнев. Петков е без мярка за неотклонение, а Михнев е пуснат от ареста под гаранция 10 000 лв. Двамата обвиняеми имат наложена забрана за напускане на страната. До момента няма други привлечени, каза Георгиева. Почти всички следствени действия са извършени, но се чака изготвянето на сложни съдебно-технически експертизи. Срокът за разследване е удължен с 4 месеца, пише в доклада на прокуратурата. Делото е на специален отчет в Окръжна прокуратура-Шумен, Апелативна прокуратура-Варна и Върховна касационна прокуратура-София

Искат 2,2 млн. евро за бащиния дом на Оксар Уайлд

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6132139

Искат 2,2 млн. евро за
бащиния дом на Оксар УайлдКъща в ирландския град Брей, построена от бащата на Оскар Уайлд, е обявена за продажба за 2,2 милиона евро, съобщава в. "Дейли мейл". Сградата е построена в средата на XIX век, а писателят и драматург я получава в наследство от баща си през 1876-а, когато е на 22 години. В последните години преди това била използвана от семейството като място за

Убиецът на бившия руски депутат в Киев също почина от раните си (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132302

Убиецът на бившия руски депутат в Киев също почина от раните си (видео)Нападателят, който застреля бившия руски депутат Денис Вороненков пред хотел в Киев днес около обед, също почина в болницата по-късно, съобщи украинският полицейски говорител Артьом Шевченко, цитиран от Ройтерс, съобщи БТА. Убиецът, чиято самоличност още не се разкрива, бе ранен от бодигарда на Вороненков.

Кунева във Варна: Единствената дясна коалиция, която влиза в парламента, е Реформаторски блок-Глас народен, всеки десен човек ни е важен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132307

Кунева във Варна: Единствената дясна коалиция, която влиза в парламента, е Реформаторски блок-Глас народен, всеки десен човек ни е важен
Единствената дясна коалиция, която влиза в парламента, е Реформаторски блок-Глас народен, всеки десен човек ни е важен. За нас мобилизацията е ключова. Разковничето за разумно дясно управление е в РБ. Развитието на регионите, европейската ориентация на страната, преодоляването на различията между Севера и Юга у нас са задачите на РБ- Глас народен

Пиян шофьор без книжка отнесе 13 акта за една нощ

https://www.24chasa.bg/region/article/6132304

Пиян шофьор без книжка отнесе 13 акта за една нощ
Катаджиите от Нови пазар го преследвали през целия град, той не спрял на 6 стопа, потрошил два контейнера за смет, карал с транзитни номера голфа си Досъдебно производство е започнато срещу 33 - годишния Сунай Хасанов, автомонтьор от новопазарското село Памукчии. Почерпеният водач, който нямал книжка,

След автобусите Ердоган праща в Кърджали мегазвездата Мустафа Джеджели (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132308

След автобусите Ердоган праща в Кърджали мегазвездата Мустафа Джеджели (Видео)След стотиците автобуси с избиратели, които пристигнаха от Турция, за да гласуват на предстоящите избори, в Кърджали пристига любимеца на Реджеб Ердоган Мустафа Джеджели. Той ще пее на заключителния концерт на ДОСТ в родопския град. Шоуто ще започне от 17 часа пред стадиона на Кърджали. Вероятно част от основния булевард на града "Беломорски" ще

ЦЕРН ще предостави технологии за фирмите от инкубатора в "София Тех Парк"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/23/2940816_cern_shte_predostavi_tehnologii_za_firmite_ot/?ref=rss


В бъдещия инкубатор за новосъздадени фирми в "София Тех Парк" те ще могат използват нови технологии и открития на ЦЕРН. Това обсъдиха днес на среща в София служебният премиер Огнян Гержиков и генералният директор на Европейската организация за ядрени изследвания – ЦЕРН, Фабиола Джаноти. В рамките на срещата бе обсъдено и създаването на регионален център за адронна терапия и център за биоинформатика в България, съобщи правителствената пресслужба.

Генералният...

Пратиха ЦСКА да домакинства в Перник

https://www.24chasa.bg/sport/article/6132292

Пратиха ЦСКА да домакинства в ПерникВолейболният ЦСКА ще домакинства в Перник за полуфиналната серия с "Нефтохимик 2010". Това решение взе ръководството на Националната волейболна лига заради изискването мачовете от тази фаза да се играят в зали с капацитет от минимум 800 седящи места. Столичните "Арена Армеец" и "Универсиада" са ангажирани, а "Христо Ботев",

Стефка Костадинова бе преизбрана за председател на БОК

https://www.actualno.com/moresport/stefka-kostadinova-be-preizbrana-za-predsedatel-na-bok-news_601314.html

Стефка Костадинова бе преизбрана днес за председател на Българския олимпийски комитет с нов 4-годишен мандат. По време на редовното Отчетно-изборно събрание за Костадинова с тайно гласуване вота си дадоха 49 от 51 гласували членове, двама бяха против, при отсъствието на др

"Даунинг стрийт" до Христо Иванов: Българите във Великобритания запазват правата си

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/03/23/2940804_dauning_striit_do_hristo_ivanov_bulgarite_vuv/?ref=rss


Всички български граждани във Великобритания запазват своите права и статут на граждани на ЕС по време на преговорите за Брекзит, заявява екипът на британската премиерка Тереза Мей в официално писмо до лидера на "Да, България" Христо Иванов.

Приветстваме приноса на българската общност към развитието на Великобритания, се казва още в отговора, подписан от държавния секретар по преговорите за излизане от ЕС Дейвид Дейвис.

На 3 март лидерът...

Мъжете вече могат да тестват качеството на спермата си със смартфони

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6132293

Мъжете вече могат да тестват качеството на спермата си със смартфониУчени разработиха проста система, свързана със смартфон, която позволява бързо да се тества качеството на спермата, съобщи Франс прес, цитиран от БТА. Това дава възможност мъжете да се подложат на евтин тест за плодовитост у дома. Става въпрос за оптично устройство, свързано със смартфон, и за електронен чип,

Трафиканти използват спасителни кораби за мигранти като таксита

http://www.moreto.net/novini.php?n=347039

Италиански прокурор води проучване по въпроса дали финансирани от благотворителни организации спасителни морски съдове за мигранти в Средиземно море действат като де факто таксита на повикване от трафикантите на хора. Корабите, наети от частни организации, са в центъра на вниманието на фона на обвинения, че не само насърчават трафикантите да извеждат мигрантите в морето, ако плават колкото е възможно по-близо до либийски води, но също така се притичат на помощ, когато контрабандистите се обадят.

Прогнозите на социолизите за изборите се сближават

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/prognozite-na-sociolizite-za-izborite-se-sblijavat-236252/

В деня на вота ще се реши дали партиите в парламента ще са шест или седем, показват анкети на Галъп интернешънъл, Алфа Рисърч и Института за модерна политика

Миньорите от рудник „Оброчище" отмениха гладната стачка, но не и протеста

http://www.cross.bg/minyorite-nyama-minata-1538363.html

/КРОСС/ Миньорите от рудник „Оброчище" отмениха гладната стачка. Протестът на миньорите обаче продължава до изпълнение на исканията за увеличение на заплатите и редовно им изплащане. За да няма риск да бъдат дисциплинарно уволнени, те ще влизат по график в мината, но няма да работят. Тази сутрин, за да чуе миньорите, дойде омбудсманът Мая Манолова. И ги увери, че исканията им са справедливи и ще направи всичко възможно, за да събере двете страни в спора - работниците и управителя на мината.  

Нинова: Социализмът не ми е отнел нищо

http://www.clubz.bg/51959-ninova_socializmyt_ne_mi_e_otnel_nishto

"Социализмът не ми е отнел нищо, била съм твърде малка, за да помня".

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред бТВ. За пореден път тя заяви, че думите й, че демокрацията ни е отнела много са били изопачени.

Тя каза, че не съжалява за комунизма, но цени хора, които тогава са строили България. Според Нинова при социализма е имало "индустрия, достъпно здравеопазване, безопасност по домовете, инфраструктура и пътища".

Нинова коментира и заканата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че ще я съди.

"Ще го чакам в съда, той ще загуби това дело. Това е изопачено, използвах поговорка, която казва "Крадецът вика дръжте крадеца". Опитва се да мобилизира на твърдото ядро", каза Нинова.

Тя заяви, че образованието по региони трябва да се "върже" с икономиката, за да има кадри, на които българските фирми да осигуряват работни места. Нинова изтъкна, че увеличението на учителските заплати няма да реши проблемите. Лидерът на БСП призна, че й е било намеквано да получи подкуп, когато се е занимавала със закона за търговските вериги. Тя обаче заявила да не я занимават. Не била подала сигнал, защото не е било конкретно предложение в стил "ето ти тези пари да си промениш мнението".

Според Нинова Конституцията не трябва да се променя. Тя заяви, че Реджеп Ердоган се намесва във вътрешната политика на България, на което българската държава трябва да реагира дипломатично, но твърдо.

"Партия ДОСТ е абсолютно неприемлива. Тя е протурска партия. Това не можем да го допуснем", заяви Нинова.

Според нея останалите политици трябва да се обединят срещу това. Нинова заяви, че на сръбската граница се хващат три пъти повече бежанци, отколкото на турската. Тя обвини за това Борисов и ГЕРБ.

"Големият държавник е този, който може да разговаря и на Изток, и на Запад", каза Нинова.

И отново заяви, че санкциите срещу Русия трябва да паднат, като за това се чуват много гласове и в Европа.

Нинова заяви, че ако стане премиер, "всяка седмица ще се изправям на една такава трибунка, и ще казвам това направих, това не можах". Тя имала "десетина хиляди лева" има в банковата си сметка.

ЕЦБ увеличи размера на спешната ликвидна подкрепа за гръцките банки с 400 млн. евро

http://econ.bg/Новини/ЕЦБ-увеличи-размера-на-спешната-ликвидна-подкрепа-за-гръцките-банки-с-400-млн-евро_l.a_i.739465_at.1.html

Европейската централна банка увеличи размера на парите, които гръцките банки могат да заемат от Механизма за спешна банкова ликвидност (програмата...

Герджиков обсъди с шефа на ЦЕРН Фабиола Джаноти проекти за сътрудничество

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132287

Герджиков обсъди с шефа на ЦЕРН Фабиола Джаноти проекти за сътрудничествоМинистър-председателят Огнян Герджиков се срещна с генералния директор на Европейската организация за ядрени изследвания – ЦЕРН, Фабиола Джаноти, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. По време на разговорите премиерът подчерта, че участието на българските физици, математици и инженери във водещите научни и технологични проекти на

Първа публична демонстрация - отчитане на водомери и други мери в реално време

https://pressbulgaria.com/m/2XTYLEP4.html

Организираният от IDC IoT Forum 2017 в хотел "Хилтън", София, отбеляза и първото обществено представяне на комуникация по стандарта ЛоРаВАН. Българският индустриален ЛоРаВАН оператор IoTnet (www.iotnet.eu) показа за първи път в България отчитане на водомери, електромери, топломери и газомери в реално време, както и приложения за следене на активи и прецизно земеделие. В рамките на форума г-н Борис Басмаджиев, изпълнителен директор на IoTnet, бе модератор на кръгла маса, която дискутира възможностите на комуникационния протокол ЛоРаВАН и обществената необходимост от реалновременно отчитане на консумираните обществени ресурси, като вода, ток, отопление, газ и други, на фона на нарастващия световен недостиг от ресурси и увеличението в цените им

Финалът пред символа на една спечелена битка

//dariknews.bg/regioni/burgas/finalyt-pred-simvola-na-edna-spechelena-bitka-2012363

Реформаторите закриха кампанията си пред паметника на жертвите от комунизма, за който се бореха години наред

Конкретни ангажименти пое Теодор Ролев към съселяните си от Пороище

//dariknews.bg/regioni/razgrad/konkretni-angazhimenti-poe-teodor-rolev-kym-syselianite-si-ot-poroishte-2012365

Два конкретни ангажимента пое водачът на листата за Разградски региона на „Реформаторски блок – Глас Народен“ Теодор Ролев в селото, в което живее – Пороище. Предизборната среща се проведе тази вечер в местното читалище.
Пред съселяните си Ролев обяви, че на този вот има огромен шанс Разград

Лондонският атентатор се казва Халид Масуд

http://www.cross.bg/masyd-atentatorut-obekt-1538362.html

/КРОСС/ Британската полиция официално назова името на нападателя, отговорен за терористичното нападение в близост до парламента в Лондон, съобщи „Би Би Си". Той се казва Халид Масуд, на 52 години, роден в Кент. Полицията съобщи, че Масуд не е бил обект на текущо разследване и не е имало разузнавателна информация за неговото намерение да извърши тереристичната атака. Въпреки това той бил разследван от МИ-5 преди „няколко години", но бил „периферна фигура" и към настоящия момент не е бил част от „разузнавателната картина“. Освен това, той е бил добре познат на органите на реда. Бил е криминално прояве, включително за нанасяне на тежка телесна повреда, притежание на оръжие и нарушаване на обществения ред. Първата му криминална проява била през 1983 г., а последната през 2003-та. Властите категорично обаче обявиха, че той досега не е получавал обвинения, свързани с терористична дейност, нито пък е бил обект по текущи разследвания. Понастоящем Масуд живеел в Бирмингам. Той бил бивш учител по английски език, а освен това бил маниак на тема бодибилдинг. По-рано през деня британският премиер Тереза Мей обяви, че атентаторът е роден в Англия, но не пожела да назове името му. Въпреки това в медиите на Острова се завъртя предполагаемо име, което обаче се оказа различно от истинското

Обявиха официално името на атентатора от Лондон, оказа се криминално проявен още от 1983-та

http://www.cross.bg/masyd-imeto-godini-1538362.html

/КРОСС/ Британската полиция официално назова името на нападателя, отговорен за терористичното нападение в близост до парламента в Лондон, съобщи „Би Би Си". Той се казва Халид Масуд, на 52 години, роден в Кент. Полицията съобщи, че Масуд не е бил обект на текущо разследване и не е имало разузнавателна информация за неговото намерение да извърши тереристичната атака. Въпреки това той бил разследван от МИ-5 преди „няколко години", но бил „периферна фигура" и към настоящия момент не е бил част от „разузнавателната картина“. Освен това, той е бил добре познат на органите на реда. Бил е криминално прояве, включително за нанасяне на тежка телесна повреда, притежание на оръжие и нарушаване на обществения ред. Първата му криминална проява била през 1983 г., а последната през 2003-та. Властите категорично обаче обявиха, че той досега не е получавал обвинения, свързани с терористична дейност, нито пък е бил обект по текущи разследвания. Понастоящем Масуд живеел в Бирмингам. Той бил бивш учител по английски език, а освен това бил маниак на тема бодибилдинг. По-рано през деня британският премиер Тереза Мей обяви, че атентаторът е роден в Англия, но не пожела да назове името му. Въпреки това в медиите на Острова се завъртя предполагаемо име, което обаче се оказа различно от истинското

Официално обявиха името на атентатора в Лондон, оказа се криминално проявен още от 1983-та

http://www.cross.bg/imeto-masyd-atentatorut-1538362.html

/КРОСС/ Британската полиция официално назова името на нападателя, отговорен за терористичното нападение в близост до парламента в Лондон, съобщи „Би Би Си". Той се казва Халид Масуд, на 52 години, роден в Кент. Полицията съобщи, че Масуд не е бил обект на текущо разследване и не е имало разузнавателна информация за неговото намерение да извърши тереристичната атака. Въпреки това той бил разследван от МИ-5 преди „няколко години", но бил „периферна фигура" и към настоящия момент не е бил част от „разузнавателната картина“. Освен това, той е бил добре познат на органите на реда. Бил е криминално прояве, включително за нанасяне на тежка телесна повреда, притежание на оръжие и нарушаване на обществения ред. Първата му криминална проява била през 1983 г., а последната през 2003-та. Властите категорично обаче обявиха, че той досега не е получавал обвинения, свързани с терористична дейност. По-рано през деня британският премиер Тереза Мей обяви, че атентаторът е роден в Англия, но не пожела да назове името му. Въпреки това в медиите на Острова се завъртя предполагаемо име, което обаче се оказа различно от истинското.  "Ислямска държава" си приписа заслугите за терористичния акт, но британските власти отново подчертаха, че атентаторът е бил "самотен вълк".  

Цитат на деня: Свалихме обсадата, защото минаха само два автобуса

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/03/23/2940801_citat_na_denia_svalihme_obsadata_zashtoto_minaha_samo/?ref=rss


Свалихме обсадата, защото минаха само два автобуса

Съпредседателят на "Обединени патриоти" Валери Симеонов пред Би Ти Ви след като подчерта, че едновременната блокада на трите гранични пункта с Турция на 21 март е продължила четири часа.

Поставени от коалицията хора да следят трафика докладват за засилен трафик, затова утре в 11 ч. "Обединените патриоти" възнамеряват да възобновят блокадата, този път - безсрочно.

Бойко Борисов в Самоков: ПП ГЕРБ е построила три пъти повече, отколкото предишните правителства

http://www.clubz.bg/51958-bojko_borisov_v_samokov_pp_gerb_e_postroila_tri_pyti_poveche_otkolkoto_predishnite_pravitelstva

"При всяко управление на БСП настъпва икономическа криза или национална катастрофа. За две години не са се променили и няма да се променят."

Това каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов пред жители на Самоков. Той изтъкна, че е убеден в изборната победа на ГЕРБ, защото това е партията, градила най-много.

„Разплатихме 6, 2 млрд. лева стари задължения на тези преди нас и въпреки всичко успяхме да съберем 4, 7 млрд. лева повече в бюджета и да изкараме държавата на излишък. Давахме добавки към пенсиите за Коледа и за Великден. Постигнахме 0% инфлация, най-ниска безработица и рекорден икономически растеж. По време на управлението на ГЕРБ България бе втора в Европа по развитие, с най-добрия кредитен рейтинг, според всички кредитни агенции. Това е направила ПП ГЕРБ. Три пъти повече сме построили, отколкото всички предишни правителства“, подчерта Борисов.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че този път страната ни не трябва да се връща назад в развитието си като в омагьосан кръг с ново правителство на БСП, както се случва през няколко години. „За ГЕРБ държавата е над всичко и няма да им се дадем. Не можем да ги оставим отново да разрушат България“, категоричен бе Борисов.

Бившият премиер обясни, че ГЕРБ си е взела поуки от допуснатите грешки в управлението на страната. По думите му,  в следващ управленски мандат партията ще приложи цялата си вола да премахне бюрокрацията, която тормози хората и бизнеса. Според Борисов ГЕРБ ще се справи с корупцията на всички етажи на властта и ще осигури сигурност и справедливост за всички български граждани. Бойко Борисов изтъкна, че ГЕРБ ще довърши важните инфраструктурни проекти като АМ „Хемус“, тунела под Шипка, пътят Русе – Велико Търново и Мездра-Ботевград.

„Това коренно ще промени държавата. Северна България ще настигне по развитие Южна България“, обясни той.

Като приоритет Бойко Борисов изтъкна инвестицията в образованието. „Ще увеличим двойно заплатите на учителите. 350 милиона ще се отделят повече на година. Това е напълно реално изпълнимо, защото само за месец януари оставихме 860 милиона лева повече излишък в държавния бюджет. Винаги изпълняваме обещанията, които даваме пред хората. Не поемаме фалшиви ангажименти“, категоричен бе председателят на ГЕРБ.

Борисов обясни, че друга мярка, която предвижда ГЕРБ, е спирането на социални помощи на родители, които не изпращат децата си на училище. По думите му, неграмотността сред подрастващите ги обрича на непълноценно бъдеще.

Бойко Борисов заяви, че в следващ управленски мандат ГЕРБ ще предприеме строги  мерки за противодействие на издаването на фалшиви болнични, фалшиви социални пенсии и ТЕЛК-ове.

„Държавата ще финансира до 100% инвитро процедурите на семейства с репродуктивни проблеми. Това е реално решение за близо 150 000 семейства, които искат да имат деца. Това е работеща мярка за справяне с демографската криза. Ще подпомогнем възрастните хора и младите семейства едновременно като осигурим на бабите и дядовците, които се грижат за внучетата си, заплата 460 лева всеки месец“, подчерта лидерът на ГЕРБ.

Борисов посочи, че ГЕРБ ще осигури по-високи доходи и пенсии за хората на база на икономическия растеж, който партията е доказала, че може да постигне.

Председателят на ГЕРБ бе категоричен, че най-важното е единството на нацията. Бойко Борисов даде за пример тежката политическа ситуация в редица съседни на България страни. Той посочи, че в Турция се изричат много тежки думи по посока на Европа и България.

"Отправят се заплахи все по-отчетливо. Какво означава твърдението, че европейските градове няма да могат да дишат спокойно. От това ме е страх. Върна се и риториката за Възродителния процес в страната ни“, изрази притеснението си Борисов.

Той заяви, че ГЕРБ винаги е била за това да се спазват Минските споразумения и да не се прекрояват границите.

По думите му, България винаги е била пример за етническа толерантност. „В ГЕРБ има християни, мюсюлмани и представители на всякакви етноси. Всеки в ГЕРБ може да израсне до най-високото място. Съдим по акъла, по образованието, по амбицията. Религията е за неделя – всеки да отиде и да се поклони на своя Господ. Изградихме и стотици църкви и манастири. Средно по 70 милиона на година сме отделяли за това“, каза Борисов.

 Бойко Борисов заяви, че хиляди български мюсюлмани гласуват за ГЕРБ, не за ДПС и ДОСТ.

„Хората ни вярват. Във всяко населено място в България със смесено население изградихме обредни домове, пазари, училища, детски градини, спортни площадки, преасфалтирахме – дори на места където 40-50 години не беше асфалтирано, обновихме канализация и водоснабдяване. Всичко е коренно променено“, обясни Бойко Борисов.

Той даде за пример община Ябланово, от където е започнал т.нар. Възродителен процес. „От 12 общини 9 са с кметове от ГЕРБ. Имаме много  млади кметове. Хората там знаят, че пътя и водопровода са ги направили от ГЕРБ“, каза още лидерът на партията.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

Млад шуменец бяга от полицейска проверка, искал да види дали ченгето ще го стигне

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132282

Млад шуменец бяга от полицейска проверка, искал да види дали ченгето ще го стигнеМлад шуменец, 22-годишният К.П. избягал от полицейска проверка, та се наложило единият от униформените да го гони пеша. Като го задържали обясненията на беглеца били, че искал да види дали ченгето ще го стигне. Нещо като тест за физическата пригодност на полицая. От полицията не казват на колко години е бил униформеният, но е сигурно,

Граничар рискувал живота си, за да извади 27 сирийци от горящ камион

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132256

Граничар рискувал живота си, за да извади 27 сирийци от горящ камионЕдиният от граничните полицаи, които са открили горящия камион с 27 сирийци край Резово, е рискувал живота си, за да ги спаси, съобщиха от Апелативна прокуратура Бургас. Служителят на МВР е влязъл в горящата кабина на камиона, за да намери лостът, с който да отключи багажното отделение, в което са се намирали бежанците.

Полицията обяви името на нападателя от Лондон

http://offnews.bg/news/n_1/n_650855.html

Британската полиция съобщи името на извършителя на нападението в Лондон.  Неговото име е Халид Масуд, на 52 години, роден в Кент.  Масуд е бил известен на полицията с няколко различни псевдонима, посочиха от полицията.  Халид Масуд има присъди за нападение, притежание на оръжие и нарушаване на обществения ред. Първата му присъда е от 1983 г., а последната - от декември 2003 г. за притежание на хладно оръжие.  Срещу него не са повдигани обвинения за тероризъм, не е бил и наблюдаван от службите във връзка с такава дейност.  При нападението в Лондон загинаха петима души, а 40 бяха ранени. 

Стоичков идол за още един синьо-червен отбор (видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6132274

Христо Стоичков се превърна в идол за феновете на още един отбор, който играе в червено и синьо. След като през 90-те години на миналия век българинът влюби в себе си агитката на “Барселона”, сега верни до смърт ще му бъдат привържениците на мексиканския “Атланте”. Камата седна на фенската трибуна заедно със своя колега от американския спортен

Мустафа Карадайъ зове от Кирково: Патриотизъм в действие, за да спасим България!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132268

Мустафа Карадайъ зове от Кирково: Патриотизъм в действие, за да спасим България!На изборите ще дадем своя принос за да запазим и устоите на светска Турция на Ататюрк. Призвани сме да го направим. „Сега е моментът, всички ние, и християни, и мюсюлмани, всички етноси да дадем исторически урок на онези, които си мислят, че могат да ни надзирават, наставлявават и разединяват.” С тези думи от обръщението на почетния председател на

Затова станах кърджалиец...

http://www.cross.bg/kurdzhali-zashtoto-samo-1538361.html

/КРОСС/ На тези избори Злото се опита да влезе в България. С автобуси и зурни. Със стари песни с мирис на кръв. Със злоба и алчност. С териториални апетити. Със заплаха за всеки българин от Източните Родопи - Кърджали и Крумовград, Чакаларово и Жълтуша, Бойно и Рани лист, Пчеларово и Джебел... Това са неканени гости. Неискани. Те инжектираха напрежение във всеки дом. И това е само началото. Защото змията е още малка, но апетитът й е огромен. Външният продуцент на това риалити иска след 26 март страхът да стане постоянно чувство за несигурност. За прокуда от роден край и роден дом. Затова на тези избори е важно да се гласува. За дома. За децата. За общото ни бъдеще тук. За могилите на дедите ни. За всичко онова, което е Кърджали. За всичко онова, което са Родопите. Защото Кърджали и Родопите не са само географска територия. Това е територия на сърцето. На туптящото с неугасимия пламък на българщината сърце на всеки един от нас, без разлика от вяра и етнос. Не искам да влизам във вашия дом само като кандидат за ваш представител. Защото аз вече съм кърджалиец! И ще бъда във вашия дом и след 26 март. И ще бъда вашият глас. За мен Кърджали вече е кауза. Сърце, по-голямо от мен. Кауза, голяма колкото всички нас. Автор: Александър Симов, водач на листата на "БСП за България" в Кърджали, в-к "Дума"  

Катастрофа затрудни движението по бул. „Чаталджа“ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=347104

Пътен инцидент затрудни движението по варненския булевард „Чаталджа“, видя репортер на Moreto.net. Катастрофата стана около 17 часа в района на кръстовището с ул. „Генерал Колев“. Два автомобила са се засекли в платното към Пикадили на „Чаталджа“.

Разкриха самоличността на атентатора от Лондон

https://www.actualno.com/europe/razkriha-samolichnostta-na-atentatora-ot-london-news_601312.html

Британската полиция разкри самоличността на нападателя от Лондон. Извършителят на вчерашното нападение в Лондон е 52-годишният Халид Масуд, съобщи полицията. Роден в Кент, Югоизточна Англия. Уточнява се, че е бил известен на властите с множество свои самоличности. Той е жив

Радев към Ердоган: Не приемаме уроци от държави без върховенството на закона

http://www.clubz.bg/51957-radev_kym_erdogan_ne_priemame_uroci_ot_dyrjavi_bez_vyrhovenstvoto_na_zakona

Президентът Румен Радев отговори на турския президент Реджеп Ердоган, според когото България осъществява натиск на етническите турци у нас във връзка с предстоящите избори.

"България не дава, но и не приема уроци по демокрация, особено от държави, които не спазват върховенството на закона. Всеки държавник трябва да научи уроците по история и география", заяви Радев.

Той заяви, че изборите ще протекат спокойно, а България е европейска държава, която се води от своите закони, а не от чуждите емоции.

Радев направи коментара си той на прием по случай националния празник на Гърция. Той даде за пример Гърция като приятелска страна, с която сме в добросъседски отношения.

Съдът потвърди, че книгата на "Телеграф" срещу "Да, България" е нарушение

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/03/23/2940777_sudut_potvurdi_che_knigata_na_telegraf_sreshtu_da/?ref=rss


Върховният административен съд (ВАС) прие, че издадената книга "Крадци на демокрацията. Те ограбиха България", предлагана безплатно с вестник "Телеграф" и насочена срещу "Да, България" накърнява честта и доброто име и потвърждава приетото от ЦИК спиране на разпространението - като единствената възможна мярка.

Миналата седмица след жалба на партията на бившия правосъден министър Христо Иванов, ЦИК постанови спиране на разпространението на...

Институтът за паметниците на културата крие документи за Тютюневия град в Пловдив

http://www.mediapool.bg/institutat-za-pametnitsite-na-kulturata-krie-dokumenti-za-tyutyuneviya-grad-v-plovdiv-news261763.html

Националният институт за паметниците на културата (НИНКН) отказва достъп до документи, свързани с тютюневия склад на ул. "Г. М. Димитров" и със съдбата на Тютюневия град в Пловдив. Това съобщи на пресконференция в четвъртък арх. Петкана Бакалова, която е кандидат-депутат от "Движение Да, България!" в Пловдив. Преди ден лидерът на формацията Христо Иванов и арх. Бакалова разказаха пред журналисти за опасността да бъде разрушен складът, който беше един от опожарените през август 2016 г. Бакалова е поискала от НИНКН още документи по случая и платила такса за това. Първоначално служителите на НИНКН подготвили заверени копия, но после отказали да й ги дадат и й върнали парите. В четвъртък сутринта двама адвокати отшили на място в НИНКН за да прегледат документите, а не преписите, но това им се отказва, каза Бакалова. По думите й и в двата случая не е даден писмен отказ, което възпрепятства обжалването. От документите, с които арх. Бакалова разполага, е видно, че сега разгърнатата застроена площ на склада е 4300 кв. м, а плановете на собствениците са новата сграда да е осем-етажна с разгърната застроена площ от 11 300 кв. м. Това, което спира събарянето на останалите складове в Тютюневия град е, че все още не е приет подробният устройствен план, който залага на премахването и на останалите три склада. "Има целенасочена политика за унищожаване на Тютюневите складове на Пловдив. Складовете "горят" от 10 години с документи", коментира арх. Бакалова. Иванов и Бакалова поискаха оставката на директора на НИНКН арх. Даниела Джуркова. Те настояват и за обяснение от зам.-министъра от екипа на Вежди Рашидов - Боил Банов, който запази поста си и в служебния кабинет. "Не твърдим, че Вежди Рашидов е подписвал нещо, твърдим, че Вежди Рашидов е част от модела на безхаберие – преди избори е време гражданите да помислят дали да накажат това", се казва в позицията на "Да, България!". В сряда Христо Иванов е поискал среща с пловдивския кмет Иван Тотев, но се оказа, че той е в отпуск. Това обаче не му попречи да коментира, че Христо Иванов не е от Пловдив. "Когато става дума за паметта на Пловдив, всички сме пловдивчани", отговори Иванов и призова да се спрат игрите с българската нация и памет. Никой не поема политическа отговорност за плановете за склада, нито за това, че правителството на ГЕРБ последователно саботира Пловдив като Европейска столица на културата 2019, каза още Христо Иванов. "Корупция означава развала, разруха и няма по-добро място от тук, за да видим как тя едновременно разрушава държавата, разрушава обществото, разрушава паметта на това общество за себе си. Виждаме превръщането на паметта в пари", заключи той.

Без ток утре във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=347072

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 24 март ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко варненски района, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 14:00 ч.

Петролът прави опити за възстановяване на позициите си

http://econ.bg/Новини/Петролът-прави-опити-за-възстановяване-на-позициите-си_l.a_i.739464_at.1.html

Петролът прави опит да възстанови позициите си след понижението започнало още в началото на седмицата.  Стойността на майския фючърс за...

БФС спря правата на разследвани за уреждане на мачове треньори

http://offnews.bg/news/n_1/n_650856.html

Дисциплинарната комисия на БФС спря правата на двама футболни треньори Анатоли Тонов и Красимир Мечев заради разследване срещу тях от "Специализирана Прокуратура" на Република България. Те са обвинени за участие в престъпна група за манипулиране на мачове по чл. 321 от Наказателния кодекс, съобщават от БФС. Тонов е наставник на ФК Първа атомна (Козлодуй), а Мечев до миналата седмица беше директор на ДЮШ на Спартак (Плевен) и старши треньор на юношите младша възраст на клуба, но подаде оставка. Двамата са наказани по чл. 46 от Дисциплинарния правилник на БФС заради установено по надлежния ред "неспортно противоправно влияние на развитието на резултата или на крайния резултат на футболна среща". "След разглеждане на писмо от "Специализирана Прокуратура" на РБ, с което БФС се информира за внесен обвинителен акт в Специализираният наказателен съд срещу Анатоли Тонев за престъпление по чл.321, ал.6 от НК, ДК предвид чл.46, ал.1 от ДП /2016/2017/ и на основание чл. 46, ал. 2 от ДП /2016/2017/ - спира треньорските права на Анатоли Тонев - треньор на ФК "Първа атомна" гр. Козлодуй до произнасяне на съда. След разглеждане на писмо от "Специализирана Прокуратура" на РБ, с което БФС се информира за внесен обвинителен акт в Специализираният наказателен съд срещу Красимир Мечев за престъпление по чл. 321, ал.6 от НК, ДК предвид чл.46, ал.1 от ДП /2016/2017/ и на основание чл. 46, ал. 2 от ДП /2016/2017/ - спира треньорските права на Красимир Мечев - треньор на ОФК "Спартак" гр. Плевен до произнасяне на съда", се казва в решението на ДК на БФС.

Каракачанов пред OFFNews: Аз съм за широка коалиция ГЕРБ, БСП и Патриотите

http://offnews.bg/news/n_1/n_650824.html

Социологическите прогнози дават почти равен резултат за ГЕРБ и БСП и твърдо трето място за ОП със значителен процент, от който следва, че без ОП не може да се състави правителство. Така се оказва, че вие сте хората, които трябва да изберете кой да управлява - БСП или ГЕРБ. Кого ще изберете? Първо не знам какви ще са резултатите на ГЕРБ и БСП. Засега действително им дават равни резултати, но на последната права ще стане ясно на кой структурите са издържали в боя. Така че не се ангажирам с прогноза за ГЕРБ и БСП, но мога да се ангажирам, че резултатите на Обединени патриоти ще бъдат по-добри от тези, които дават социолозите. Така беше и с президентските избори. Даваха ни 10-10,5%, ние взехме 15. Сега 15, 16, 17 процента са реален резултат за нас и може би така ще се случи. А по отношение на следващото правителство? Мисля, че е крайно време да спрем да си играем на леви и десни, защото нито БСП са лявата партия, нито ГЕРБ са дясна партия. Крайно време е българските партии - неслучайно подчертавам - българските, защото на терена се появи още една етническа партия, да седнат и да изработят една харта за основните приоритети на държавата и нацията. като започнем от доходите - пенсии и заплати - най ниски в Европа, демографската криза, битовата престъпност, корупцията, икономиката, здравеопазването. Има 6-7 неща, които няма как да бъдат заобикаляни повече. 27 години разделение, игрички на леви и десни и горе-долу след 2001-ва година в България нямаше нито леви, нито десни. Стига партиите, които наричат себе си "леви" и "десни" са разделяли обществото. Крайно време е да седнат да изработят приоритети пред държавата и нацията и да си обединят усилията. Живеем в изключително сложно време - конфликтът Русия-Украйна, новата американска политика, Европа на две скорости, проблемите в Близкия изток, нелегалната емиграция, проблемите на Турция... В едно такова опасно време с много неизвестни, при липсата на работеща икономика, стабилна армия и работещи служби за сигурност, България може да стане лесна жертва на поредната авантюра на Ердоган. Така че, моето лично мнение - казвам лично и подчертавам това, защото с колегите Волен Сидеров и Валери Симеонов сме се разбрали, че по формулата за управлението на страната ще говорим след 26 март, та моето лично мнение е, че трябва да се търси един широк вариант за управлението на страната. Колко широк? Широк в обхвата на българските партии. Всички български партии, които влязат в парламента. Това означава едно мнозинство, което не само да осигури стабилно правителство, но мнозинство, което да осигури промяна в Конституцията. Това означава, че ще се опитате да съберете ГЕРБ и БСП заедно в подкрепа на някакъв тип правителство. Не "някакъв тип правителство", а работещо стабилно правителство, което да осигури на страната поне 4 г. спокойствие. Т.е. правителство, което да бъде подкрепено поне от 4-те партии, за които е сигурно, че влизат в парламента. Говоря за ГЕРБ, БСП и Обединените патриоти. Ако влезе някоя друга българска партия, добре е дошла. Предполага се, че "Воля" на Марешки влиза. Или Реформаторите. Не мога да си представя премиер на толкова широка коалиция. Защо? Никой не го е търсил. Ако някоя от партиите вземе една по-значителна победа, примерно 4-5% повече от втората, да предположим, че имат основание да претендират те да посочат премиера. Но ако ГЕРБ и БСП са по равно, защо да не се търси една равноотдалечена фигура.  В такова правителство или в каквото и да е коалиционно правителство, "Обединените патриоти" кои ресори ще иска? Ако сега почваме да говорим за ресори означава, че си правим някакви тънки сметки. Нито аз, нито Валери Симеонов се натискаме да ставаме премиери или нещо друго. В името на това да се намери една национална формула, която да изведе България от това мизерно и унизително положение да сме по-бедни от албанците, личните амбиции оставяме на заден план. Нямаме претенции. Могат най-различни ресори да се назоват. Лично аз смятам, че земеделието и туризма са изключително важни за това, дали България ще може да се отлепи от дъното. Темата за сигурността също е много важна. 25 години никой не смее да каже - "стига с тази битова престъпност" и трябва да сложим край. Защото затваряйки си очите пред битовата циганска престъпност, ние работим това население да не се интегрира, защото смятат, че имат права, но не и задължения и правят каквото си искат. Могат да живеят от социални помощи. Така ние дезинтегрираме обществото. Каквото и да говорят някои хора с по-крайни убеждения, циганите са български граждани и нямаме друг вариант освен да се опитаме да ги интегрираме. Това обаче няма да стане, когато си затваряме очите пред безобразията, които вършат и пред източването на социалните фондове. Мога да дам пример, който лично съм проверил - отивате в моя избирателен район, в община Плевен има едно село Пелишат. В него има две джипита. При едното джипи от 38 деца циганчета - 34 са болни от епилепсия, при другото - 90% са болни от бронхиална астма. Тези деца взимат по 350 лв. месечно, а те не са болни. Ясно е, че няма как в едно село да има повече епилептично болни, отколкото в цяла Белгия. Всички виждат това. За т. нар. инвалидни пенсии държавата годишно харчи 1 милиард и 600 милиона лева. Хората, които взимат инвалидни пенсии в България са 988 хил. души. При 6 млн. души население, един милион се водят инвалиди. 1990-та година, при 9 млн. население, 130-хилядна армия и някаква изостанала промишленост и работещи мини, които предизвикват трудови злополуки, инвалидите са били 150 хиляди. Всички знаят, че с така наречените инвалидни пенсии се извършва една огромна измама. Нека си представим едно циганско семейство с 5-6 деца, 3-4 взимат инвалидни пенсии по 350 лв., което прави 1400-1500 лв. Взимат още помощи за безработни, енергийни помощи, детски надбавки - защо да работи това семейство? Когато за първи път казахте 300 лв. пенсия публично, всички партии Ви скочиха. В същото време много от тях в разговори с мен пък признаваха, че идеята е реалистична и че е възможна. Защо така? Защото, както имаше един анекдот - в ада само пред българския казан няма дявол, защото българите сами се дърпат за краката. Защото, ако тази идея беше станала факт благодарение на патриотите, те се притесняваха, че това ще ни доведе дивиденти и ще спечелим допълнителна подкрепа. Те предпочетоха да обрекат на мизерия 2 милиона и 200 хиляди пенсионери, вместо да приемат една разумна идея, която, да - сигурно щеше да ни донесе дивиденти. И какво от това? Да се бяха сетили те. Отдавна следя ВМРО. Участията й в избори винаги са се въртели около 4-те процента. На последните парламентарни избори обаче имахте 7%, на президентските - 15%. Сега от вас ще зависи правителството. Как се случи така? Хората разбраха, че има логика в нещата, за които говорим 15-20 г. Може би някои от идеите ни са по-радикални. Може би говорим с малко по-груб език... Само че и проблемите са брутални и радикални пред хората. Те станаха все по-отворени да слушат такива идеи. Защото всички неща, които говорихме - и за Турция, и за циганската битова престъпност, и за ниските доходи, за проблемите в енергетиката - се неща, които говорим отдавна, но сега ножът е опрял до кокала. Хората виждат, че това, което сме говорили постоянно и последователно дълго време, е истина. Ролята на ДОСТ в момента - много е модерно всичките да ги заклеймявате като протурска партия, но това не е ли начин ДПС да се брандира като по-приемлив коалиционен партньор? Винаги съм казвал, че ДПС са етническа партия и никога не съм бил склонен за колаборация с ДПС. Дори през 2005 г., когато ни предлагаха третия мандат, предложението беше да го взема аз и да стана министър на отбраната. Отказах заради ДПС. Ние нямаме промяна по тази тема. ДПС има много грехове в българския преход. Но ДОСТ е нещо много по-брутално и по-радикално. Едно трябва да се каже - Доган може да бъде обвиняван за много неща - обръчи от фирми, порции, които се раздават и т.н., но Доган никога не е бил ислямист и не е бил в директно подчинение на Ердоган. Лошите отношения между Доган и Ердоган датират доста отдавна. А с Лютви Местан още като беше лидер на ДПС имахме сблъсъци по тези въпроси - отношението спрямо Турция, турската политика спрямо България. В момента ДОСТ е една партия, която открито е креатура на турската държавна политика. Президентът или бъдещият министър-председател, ако решат, могат да извадят доста документи, написани от службите за сигурност, в които има много конкретни неща - как става финансирането, за какви пари става дума, какви са връзките им с Турция и с турския посланик. Фактът, че турски заместник-министри или валии директно агитират и пропагандират да се гласува за ДОСТ и обясняват на изселниците, че който не отиде в България да гласува за ДОСТ ще загуби работа, е показателен. Факт е, че тези автобуси, които тръгнаха миналата сряда към България се финансират директно от турската държава, че тези хора получават платен отпуск. Кой работодател би търпял някой да излезе в отпуск за 10 дни и да отиде до България да гласува? Това става с протекцията на Турция. Турски политици директно заявяват, че трябва да се работи за ДОСТ, за да може Турция да контролира решенията, които ще се взимат в България. Аз смятам, че това не е приемливо и че е национално предателство. Ако се случи така, че "Обединени патриоти" заедно с една от големите партии - ГЕРБ или БСП правят почти 120 депутати, но нямат мнозинство, ще приемете ли мълчаливата подкрепа на ДПС? Не. Аз казах каква формулата. За какво ни е мълчалива подкрепа? Най-накрая политиката трябва да се извади на масата и да бъде ясна за всички. Затова по-разумният и честен вариант е, българските партии да седнат и разберат какво ще правят и да започнат да решават проблемите. Защо трябва да правим задкулисни истории? За какво са необходими тези циркове? Кого ще излъжеш и колко време? Няма смисъл от такава работа. ДПС има да извърви дълъг път, докато убеди обществото, че е различно от ДОСТ и от турската държавна политика. Дълго време трябва да мине и то не изтича на 26 март. Много хора казват, че тези избори няма да са последните през тази година. Каква е Вашата прогноза? Възможно е да не са последните, но какво ще промени това? Какво ще се случи, ако през юли или септември има нови избори? Кое ще се промени? Тази политика на изтощение не е полезна за държавата. Лично аз смятам, че това служебно правителство трябва да си свърши работата до изборите и да се избира редовно такова. Не си представям България до септември-октомври да се управлява от това служебно правителство. Не е необходимо. В момента, в който Борисов подаде оставка, администрацията спря да работи. Ако българският избирател реши на 26 март някоя партия да има възможност сама, или с още един играч да направи мнозинство - добре. Защо трябва да се правят излишни компромиси, да се играе със скрита подкрепа на ДПС? До кога ще правим избори - докато някой вдигне белия бяйряк и каже - добре, признавам другия за единствения велик?  А ако заедно с първия ви стигат гласовете за устойчиво мнозинство, тогава ще настоявате ли да се включи и вторият? Пак е по-добре да се включват повече партии, за да има стабилно мнозинство. Пак казвам - защо да не се стигне и до конституционно мнозинство, за да може лесно и бързо да се решават проблемите в държавата. Като лидер на ВМРО как ще коментирате ставащото в Македония? Това, което става там, не ми се ще да се случва в България. Борба за власт, от която да се черпят само финансови облаги. Каква е разликата между Груевски и Заев? И единият, и другият са уличени в корупционни схеми, само че единият е работил на местно ниво като по-малък началник в района на Струмица, а другият - на национално ниво.  Избори 2017

Фандъкова: Няма опасност за сигурността в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132246

Фандъкова: Няма опасност за сигурността в СофияНяма опасност за сигурността в София след вчерашния атентат в Лондон, увери столичният кмет Йорданка Фандъкова, предаде БНР.  Екипите на Общинска полиция работят съвместно със Столичната дирекция на вътрешните работи според кмета между тях има добра координация. Към момента нямаме данни за необходимост от предприемането на по-сериозни мерки.

Нищо не налага промяна на валутния борд*

http://www.mediapool.bg/nishto-ne-nalaga-promyana-na-valutniya-bord-news261762.html

В сряда Mediapool публикува анализ на финансиста и бивш министър-председател на България доц. Иван Костов за ползите и недостатъците на валутния борд. Основната теза на автора е, че бордът има и недостатъци и че България трябва да има "план Б" за бъдещето на паричния съвет, в случай че еврозоната откаже да допусне страната за член. Поради значимостта на дебата по въпроса за валутния борд Mediapool е готова да публикува мненията и на други експерти по темата. Отдавна се отдалечавам от сюжетите на злободневната макроикономика и парична политика, но смятам, че рецидивиращата атака на Иван Костов срещу паричния съвет в България заслужава реакция. Преди дни тя беше представена като лично мнение, но от сряда вече е санкционирано от него институционално становище. Не реагирам като страничен наблюдател. Правя го с миналото на икономист, предвидил необходимостта от паричен съвет; участвал (по покана на И. Костов) в управителното тяло на БНБ, въвело системата; работил за формулирането и защитата навън на позицията, че страната ни няма друга смислена алтернатива освен преминаване от "борда" в еврозоната по договорно установения ред. За сравнението между 1997 г. и 2017 г. За И. Костов драстичната разлика между стопанското положение през 1997 и 2017 г. е сама по себе си достатъчно основание за поставяне под съмнение необходимостта от паричен съвет. Въвеждането му преди двадесет години е представено като отговор на тогавашната моментна ситуация. В кризата от края на 1996 г. "бордът" действително представляваше най-шоковият и кратък път към икономическа стабилизация. Но той бе замислен като нещо много повече от технически инструмент за справяне с текущата конюнктура. Чрез него следваше да се въведе определеност в общественото движение, да се структурира стабилна рамка за дълъг период напред. И дотогава имаше финансово законодателство, дори банков надзор, но потоците между централната и търговските банки бяха основен канал на корупцията. Говореше се за пазар, но доминираше държавната собственост, а правителството на БСП практикуваше примитивно ръчно управление, довело до колапса от 1996 г. През 1994 г. въпросът с външния дълг беше успешно решен и сметките на комунизма уредени, но отново се задаваше опасност от спиране на плащанията. Паричният съвет кодифицираше именно разбирането, че българското общество не е в състояние устойчиво да се самоорганизира и че мощен лост на принуда е възможно най-здравата монетарна усмирителна риза. Затова връзките на БНБ с банките и с държавата просто бяха ампутирани, докато кристално простото монетарно правило на "борда" обрасна с гъста забранителна регулативна мрежа, която да вкара поведението на финансовия сектор в тесни и предвидими граници. А за да заработи системата, трябваше да стартира приватизацията, т.е. ставаше неизбежна някаква форма на капитализъм. Накрая, паричният съвет даваше котва и компас на европейската перспектива. Далече преди присъединяването към ЕС той обвърза лева с марката при последващо плавно превключване към еврото и така откачи икономиката от долара. Тази промяна в монетарната конституция на страната представляваше радикална стъпка, която едновременно плаща натрупания "данък история" (цената за неспособността на обществото да се справя трайно със собствените си проблеми), решава непосредствени задачи и предоставя платформа за бъдещето. За разлика обаче от политическата конституция, която постоянно се кърпи и отеснява, нищо в настоящия момент не налага промяна на монетарната. Не я изисква нито един от аргументите, изредени от Костов като "контекстът от 2017 г.", още повече, че дългосрочната програма на паричния съвет за дисциплиниране на икономическия ред не е изпълнена докрай. Днес може да имаме достъп до капиталови пазари, да разполагаме с валутни резерви (тъкмо благодарение на "борда"), да не се нуждаем от МВФ и да сме интегрирали европейски директиви. Ала оставаме поднадзорна държава поради редица от познатите още през 1997 г. причини. Справка - КТБ. Затова въпреки покриването на формалните критерии, за неопределено време (колкото по-малко толкова по-добре) ще продължаваме да бъдем държани извън еврозоната. В София въвеждането на паричния съвет бе публично, макар и полу-кодирано, огласено (преговорите във Вашингтон вече бяха в ход) от високопоставеният чиновник на МВФ Майкъл Деплер във вечерта на втория тур на президентските избори през 1996 г. Той просто подметна по новините на телевизията, че страната ще премине към парична система, прилагана в балтийските държави. Но успехът на начинанието се дължеше не на този ефектен мизансцен, а на уникалната констелация на три обстоятелства – всеобщото желание за промяна в политическия режим след правителството на Ж. Виденов; пълното дискредитиране на използваните в течение на шест години стабилизационни котви и залагането на единствената останала неприлагана – валутният курс; изчезването на националната валута с почти повсеместната й замяна от долара и съответния императив за появата на "нов лев". Днес сме много далече от подобно форсмажорно съчетание на силови полета. За "вековния опит и традиции" на БНБ На помощ И. Костов привиква и предполагаемата историческа достолепност на БНБ, тази "централна (коректното понятие е "емисионна") банка… с вековен опит и традиции… една от 15-те най-стари европейски банки (неточно), създадена от строителите на съвременна България във времето, когато повечето от сегашните европейски държави не са съществували." Същите думи за поруганото от паричния съвет национално достойнство бяха произнасяни от Костов до средата на декември 1996 г. Така, преди да приеме идеята, той предпочете да излъчва скепсис, въпреки, че беше наясно с очевидните й предстоящи политически дивиденти. След всичко, което днес се знае за историята на БНБ и за нейни безславни страници от по-далечното и по-близкото минало, подхващането на този рефрен обаче звучи нелепо. Какво друго да се види в припяването му освен патриотарски реверанс, който в момента е станал задължителен стандарт, отместващ рационалния дебат. За реалните алтернативи пред България Запазването на паричния съвет не е самоцел. По самия си замисъл той е преходна форма, като въпросът е накъде води този преход. Костов неоснователно внушава, че и при катастрофичен сценарий, и при влизане в еврозоната посоката е връщане към модел на централна банка с "по-свободна" монетарна политика. Всъщност и в двата случая възможностите за реално "разхлабване" на паричната политика са нулеви. Разумна алтернатива е само движението напред към еврото, не защото то носи повече степени на свобода на БНБ, а защото осигурява по-благоприятни общи икономически условия. Цел, която си заслужава, независимо от това, че през последните години еврозоната безусловно е турбулентно място. Трябва да е съвършено ясно, че няма невинно и безболезнено излизане от "борда". То при всички случаи е от онези травматични моменти, които една отговорна политика никога не би трябвало да си позволява сама да предизвиква. От "махането на борда" следват неизбежни последици, свързани с брутален хаос в балансите на банките и на всяко домакинство; в позициите на длъжниците и кредиторите. Срещу това държавата и БНБ не биха получили и грам от обещаваната им по-голяма маневреност и гъвкавост. Впрочем, по различни съображения до 2001 г. Европейската централна банка (ЕЦБ) също предвиждаше страните с паричен съвет да излязат от него преди да приемат еврото. Острите възражения на въпросните държави, включително на България и БНБ, доведе до отпадане на това изискване. Нито една от трите балтийски страни в "борд" не го изостави преди да се присъедини към еврозоната. За сравненията и причинно-следствените връзки От нещо, което се именува "лаборатория", се очаква стриктна логика. Вместо това са ни поднесени разсъждения по аналогия, в които търсенето на причинност е изместено от безсъдържателни сравнения. Възприетият метод е прост: подрежда се набор от показатели за няколко държави, като всяка разлика в стойностите на индикаторите за България е приписана единствено на действието на паричния съвет. По този начин може да се "докаже" всичко и декларативно да се твърди, че "бордът" е причина за каквото си пожелаем: от доходността на държавните облигации до равнището на брутния вътрешен продукт на човек от населението у нас, като се мине през темповете ни на растеж и на износа… Че в науката (включително икономическата) наличието или отсъствието на причинност се установява с фини статистически методи е забравено. Същевременно, фокусирането върху несъществуващи или недоказани зависимости само отклонява вниманието от действителните бариери пред промените в българското общество. Настрана оставям фактическите грешки като твърдението, че паричен съвет е действал в Словакия и Словения (те никога не са го въвеждали) или коментарите за кредитен рейтинг на националната валута (има рейтинг на държавата по дълга й в чужда или местна валута). За "клатенето на борда" Това словосъчетание съпътства паричния съвет в България от самото му начало. То отразява остатъчния фон на недоверие към стабилността на конструкцията. А напълно излишният разговор за целесъобразността се подема по различни поводи и с различни интереси, но общественото му ехо е винаги едно и също. То впръсква колебание, неувереност, неопределеност в поведението. И въпреки, че професионалните приказки, които си разменяме, рядко са разбираеми за широката публика, у нея неизменно се утаяват очаквания за предстоящи смутни времена "когато махнат борда". Преди две години И. Костов се отличи с патетична защита на мнимата жизнеспособност на КТБ. Тогава бранеше свои спестявания. Днес, с поредното повдигане на въпроса за излизане от паричния съвет той подкопава една истински здрава институция. Но залог на тази безотговорност са вече спестяванията на всички ни. *Заглавието е на редакцията.

ЕС вижда в България възможност за инвестиции в областта на транспорта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132242

ЕС вижда в България възможност за инвестиции в областта на транспортаЕвропейският комисар по транспорта Виолета Булц ще обсъди инвестициите в България в тази област на 23 и 24 март по време на конференция в София, в която ще участват различни публични и частни институции, свързани с финансирането и планирането в транспорта, съобщава New Europe, цитиран от "Фокус". Целта на събитието е да помогне на държавите от

Официално: Халид Масуд е нападателят от Лондон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132249

Официално: Халид Масуд е нападателят от ЛондонХалид Масуд е името на мъжът, който в сряда уби трима души в центъра на Лондон, преди да бъде застрелян от полицията, съобщи в. "Гардиън". По-рано днес беше потвърдено, че 52-годишният терористът е роден във Великобритания. Много вероятно е той да е бил вдъхновен от ислямския екстремизъм. Терористичната групировка "Ислямска държава" пое

Кунева: Единствената дясна коалиция, която влиза в парламента, е "РБ-Глас народен"*

https://www.actualno.com/politics/kuneva-edinstvenata-djasna-koalicija-kojato-vliza-v-parlamenta-e-rb-glas-naroden-news_601310.html

Единствената дясна коалиция, която влиза в парламента, е Реформаторски блок-Глас народен, всеки десен човек ни е важен. За нас мобилизацията е ключова. Разковничето за разумно дясно управление е в РБ. Развитието на регионите, европейската ориентация на страната, преодолява

Борисов: Влезе ли религията като тема, която разделя света, нищо добро не ни очаква

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132219

Борисов: Влезе ли религията като тема, която разделя света, нищо добро не ни очакваНе знам какви са концепциите по сигурността на другите политически сили. Но в този глобален свят на разделение и тероризъм едно от най-важните неща е да се спрат войните. Цели държави се разсипват. Иначе сме в омагьосан кръг - убиват се жени, деца. Постепенно религията влиза в обращение. Влезе ли религията като тема, която разделя света,

Бившият на Никол иска повече жени

http://offnews.bg/news/n_1/n_650854.html

Бившето гадже на Никол Шерцингер Люис Хамилтън се обяви за достъпа на повече жени до сервизните и служебни помещения във Формула 1. На трикратния шампион в кралските гонки му било писнало да гледа само мъжки физиономии, докато се състезава и затова зове за промяната. "Трябва да има повече дами в падока. Твърде много мъже се навъртат", коментира Хамилтън в навечерието на старта на сезона в Мелбърн на 24 март. Думите му са в отговор на въпрос какво би променил във Формула 1, ако обещаят да му изпълнят едно желание. На същия въпрос Фернандо Алонсо отговаря "еднакви двигатели за всички, за да се види кой е добър пилот и кой не". "Не съм съгласен с това", веднага побърза да влезе в противоречие Хамилтън, който в последните три сезона доминираше с отличния агрегат на Мерцедес. "Само да не е на Хонда", пусна усмивка Люис, с което се пошегува за проблемите с двигателите на тима на Алонсо Макларън.

Удължиха работното време на градския транспорт заради България - Холандия

https://www.24chasa.bg/sport/article/6132238

Удължиха работното време на градския транспорт заради България - ХоландияФеновете, които ще гледат световната квалификация България - Холандия в събота вечер, ще могат да се приберат по домовете си с градски транспорт. "Българският футболен съюз има удололствието да съобщи, че за привържениците на националния отбор, които имат желание да го подкрепят в квалификацията за Мондиал 2018 срещу Холандия,

Близо до пълното щастие: Тестваме Volkswagen Golf GTE

http://www.dnes.bg/e-drive/2017/03/23/blizo-do-pylnoto-shtastie-testvame-volkswagen-golf-gte.335830

Този хибрид ви дава всички плюсове на бензина и дизела, без нито един от минусите

Халид Масуд е нападателят от Лондон

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/23/2940795_halid_masud_e_napadateliat_ot_london/?ref=rss


Халид Масуд - 52-годишен британец, е нападателят от Лондон, който причини в сряда смъртта на трима цивилни и един полицай пред парламента.

Това съобщи британската полиция, според която той е роден в Кент и напоследък е живеел в район на страната, известен като Уест Мидландс.
Масуд е бил известен на органите на реда с няколко прякора, но в момента на нападението не е бил обект на разследване. Освен това няма и данни на службите да е имал намерение да подготвя...

Евродепутатът от ГЕРБ Ева Майдел: Регионът на Хасково има всички шансове да се превърне в новата голяма икономическа зона в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132232

Евродепутатът от ГЕРБ Ева Майдел: Регионът на Хасково има всички шансове да се превърне в новата голяма икономическа зона в България„Подобряващата се инфраструктура и визионерското местно управление вече дават резултат и в област Хасково се насочват все повече инвеститори. Време е да ангажираме по-стратегически бизнеса и инвестиционни експерти, за да изградим цялостна стратегия за превръщането на региона в голяма и иновативна икономическа зона по подобие на тази в Пловдив“,

Търговията на Wall Street е в тесни граници преди гласуването на здравната реформа*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/tyrgoviiata-na-wall-street-e-v-tesni-granici-predi-glasuvaneto-na-zdravnata-reforma-236254/

За да бъде приет законът, който да замени Obamacare, републиканците се нуждаят от 215 гласа в Камарата на представителите

Европейските потребители с достъп до по-добри финансови услуги

http://www.moreto.net/novini.php?n=347093

Технологиите са в центъра на представения в Европейската комисия (ЕК) план за действие с цел предоставяне на по-голям избор и по-добър достъп до финансови услуги за европейските потребители в целия ЕС. Това съобщават от Европейската комисия.

Правосъдието е ключът

//dariknews.bg/regioni/burgas/pravosydieto-e-kliuchyt-2012361

„Правосъдието е ключът към промяната на живота в България“, заяви лидерът на „Да, България“ Христо Иванов, който днес се срещна с бургазлии на предизборния пункт в началото на булевард „Богориди“. Той смята, че реформа в системата за правораздаване ще повлияе положително на развитието на бизнеса у

Радев: България не дава, но и не приема уроци по демокрация

//dariknews.bg/novini/bylgariia/radev-bylgariia-ne-dava-no-i-ne-priema-uroci-po-demokraciia-2012362

"България не дава, но и не приема уроци по демокрация, особено от държави, които не спазват върховенството на закона. България е европейска държава, която се води от своите закони, а не от чуждите емоции". Това каза президентът Румен Радев в коментар на казаното по-рано от Ердоган. Ердоган отхвърли

Концесионерът на мина "Оброчище" се крие от инспекцията по труда

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/03/23/2940720_koncesionerut_na_mina_obrochishte_se_krie_ot/?ref=rss


Миньорите от мина "Оброчище" са започнали да получават днес забавените ваучери за безплатна храна за януари след предприети принудителни административни мерки от страна на Главната инспекция по труда. На 14 март те са получили и забавените за януари заплати. По информация на самите работници ваучерите се дават на всеки, който отиде да ги поиска.

Самосезиране след протест

Това обявиха от държавната институция след като от две седмици...

7 от ранените в Лондон са още в критично състояние

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132221

7 от ранените в Лондон са още в критично състояниеСедем от ранените при вчерашния атентат в Лондон са още в критично състояние, не се знае дали ще оцелеят. Общо 36 души са в блониците, предаде BBC, цитиран от "Фокус".  Първоначално автомобил на Уестминстърския мост автомобил се вряза в група пешеходци, след което превозното средство продължи и се вряза в огражденията на разположения в

Великденски яйца шедьоври показват на изложба в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6132211

Великденски яйца шедьоври показват на изложба в ПловдивВеликденски яйца, за чиято украса са използвани над 20 техники, ще бъдат показани на изложбата „Цветна пролет 2017“ от 29 март до 2 април в пловдивския панаир. Инициативата е на Сдружението на чехи, словаци и приятели, което иска да представи различни стилове за декорация и така да напомни за обичаите,

"Патриотите" са абонирани за новата власт, без значение дали с ГЕРБ или с БСП

http://www.mediapool.bg/patriotite-sa-abonirani-za-novata-vlast-bez-znachenie-dali-s-gerb-ili-s-bsp-news261761.html

Няколко са възможните варианти за съставяне на кабинет след изборите в неделя, но анализаторите се затрудняват да кажат кой ще бъде най-легитимният пред обществото. "Очарователен" развой на събитията няма, но пък има един сигурен участник в следващото управление, ако такова се сформира – и това са "Обединените патриоти", които биха се утвърдили като новия балансьор на властта, измествайки ДПС. В този дух звучат прогнозите на социолози и политолози, с които Mediapool разговаря. Според социологическите прогнози двете водещи партии ГЕРБ и БСП са с практически изравнени сили, като партията на Бойко Борисов има лека преднина от порядъка на 1-2 процента. Двете партии са твърди в обещанието си да не правят съвместна коалиция след изборите – нещо, което е нежелано и от техните избиратели. В последното си проучване преди вота на 26 март агенция "Алфа Рисърч" прогнозира приблизителното разпределение на депутатите и стига до извода, че за управленска коалиция на мнозинството ще са необходими не две, а три политически сили. Живко Георгиев: Коалиция на малцинството или кабинет с ограничен мандат Според социолога Живко Георгиев в еднаква степен е възможна както управленска коалиция около ГЕРБ, така и около БСП. "Като под такива коалиции се разбира ГЕРБ с "Обединени патриоти" и в същата степен на вероятност БСП и "Обединени патриоти", казва той, посочвайки, че не се виждат социологически пречки и за двата варианта. "Нещо повече – всички изследвания показват, че "Обединените патриоти" са най-желаният коалиционен партньор", допълва Георгиев. Според него хипотетично можем да предположим, че подкрепата на Марешки за ГЕРБ ще бъде в стил "поддържаща роля", но и БСП също не биха имали проблем да си намерят поддръжници от този тип. "Изглежда вероятно, че коалициите (без значение дали ще са доминирани от БСП или ГЕРБ) ще са на малцинството", смята социологът. На въпрос може ли ДПС да поддържа кабинет, в който фактор са "Обединените патриоти", Георгиев отговори, че не би имало пречка, особено след като пред партиите "стои алтернативата още едни избори на есен". Ако пък не се стигне до формиране коалиция, е вероятно създаването на кабинет с ограничен мандат, тъй като няма никакъв смисъл след няколко месеца да се проведат избори по същия Изборен кодекс, смята още социологът. По думите му въпросното правителство ще реши въпроси, свързани с председателството на ЕС и изборна реформа. На въпрос ще влязат ли "Обединените патриоти" официално в управлението или пак ще са по-малък партньор без участие в изпълнителната власт (каквато роля си избраха при кабинета "Борисов 2"), Георгиев каза, че най-вероятно решението за това ще вземат те, тъй като стратегията им е да бъдат разпознати като най-малкото зло. "Но пък ако патриотите не влязат формално в коалиция, ще трябва ГЕРБ или БСП да имат управление на чисто малцинство, което едва ли ще бъде предпочетено от двете формации", казва още социологът. Юрий Асланов: Няма никакво значение кой ще първи и кой втори на вота Колегата му Юрий Асланов изброи четири варианта за следизборни комбинации, като най-вероятен е ГЕРБ или БСП да сглоби мнозинство. "Няма никакво значение коя ще е първа или втора на самите избори, защото важно е кой ще постигне съгласие с останалите парламентарни сили. Това може да е ГЕРБ, може да е БСП. При този паритет двете партии имат приблизително равни възможности. Затова вариантът е един и същ – в единия случай коалицията ще бъде лявоцентристка, в другия дясноцентристка", смята той. И допълва, че ако Реформаторският блок или друга дясна партия не попадне в НС, което е силно вероятно, за ГЕРБ ще е по-трудно да легитимира собственото си мнозинство, дори да е първа политическа сила. По думите му обаче независимо дали бъдещата коалиция ще е около ГЕРБ или БСП, тя няма как да не включва "Обединените патриоти", особено след като ДПС е нежелан партньор и за БСП, и за ГЕРБ. "Независимо от динамиката в ситуацията от последните дни, ДПС ще си остане нежелана и от двете големи партии", прогнозира той. Според Асланов сглоби ли се комбинация между една от двете големи партии с "Патриотите", макар и да е кабинет на малцинството, той ще си набавят парламентарни гласове - "особено от Марешки". Юрий Асланов отбеляза, че ДПС обичат да играят ролята на скрит партньор. "Не мога да кажа дали сега ще го направят. Но и ДПС, и Марешкли ще поставят условия. Сега ще е важно и какви условия срещу евентуална подкрепа от страна на ДПС ще поставят другите играчи", допълни той. Вторият вариант е да се върви към нови избори, ако не се постигне съгласие за съставянето на кабинет. "В този случай мандатът на Радев (служебното правителство на Огнян Герджиков, назначено от президента – бел.ред.) се продължава и се отива на нов вот в рамките на годината. Като единственото неясно в този вариант е докато текат процедурите и препирните в парламента, дали ще има време за някакви спешни законодателни решения, които биха могли да се договорят, но за кратък срок – например изборния закон, или каквото се сметне за неотложно и важно", отбелязва социологът. "Има и трети вариант, но за него ще се плати тежка цена, защото не е легитимен в очите на гражданите. А именно по някакви благовидни предлози да се направи мегакоалиция между БСП и ГЕРБ. Този вариант ще струва много и на двете формации", смята още той. И допълва, че на теория съществува и четвърти вариант, но едва ли ще бъде изпълнен на практика. "Все пак теоретично възможно е да се договори кабинет с ограничен мандат за извършването на договорени законодателни задачи. Но кампанията не показа признаци на близост, или поне на постигане на съгласие по каквито и да е било теми между основните спорещи сили. Така че за подобно относително кратко време едва ли могат да се сближат позициите", твърди Асланов. Първан Симеонов: Възможна е скрита голяма коалиция – ще гледат да не личи Социологът Първан Симеонов пък смята, че подкрепата за следващия кабинет няма да бъде особено ясна. "По-скоро ще бъде стъпаловидна, както беше досега. Единият ще участва, другият ще подкрепя и третият ще подкрепя, ама ще гледат да не личи. Това е вариант, ако се търсят сборове в ляво или дясно", смята Симеонов. Друга опция, според него, е да не се тръгва в тази посока, а "да се мисли за стабилизационно управление – програмно, експертно или както го нарекат". "Това управление може да бъде някаква формула на програмно правителство с широка подкрепа, което на практика е скрита широка коалиция", пояснява Симеонов. Според него може да се мисли в посока двете големи партии да подкрепят правителство, но да не казват официално, че са заедно. "Такъв вариант ще бъде представен като необходим за председателството на ЕС, или ще кажат "нека да мине страшното в региона, да видим накъде тръгва света и тогава да правим нови избори", допълва Симеонов. По думите му, ако се забърка парламентарна каша, не е изключен вариантът под една или друга форма, с едни или други министерски смени, да остане кабинетът на президента, "защото той на този фон изглежда като остров на легитимността". "Може да остане служебно правителство, а може и самото правителство да бъде припознато от формациите", казва Симеонов. По думите му обаче на този етап всичко изглежда възможно, включително и това ДПС и "Обединените патриоти" да подкрепят едно и също правителство. Симеонов обаче разглежда различни варианти, свързани с патриотите. "Възможно е те да участват директно в някой от вариантите на правителство. Но дали всички патриоти или само част от тях – предстои да разберем. В самата им коалиция не всички са с еднакви виждания. Не е за подценяване и как ще гледа Европа на подобно нещо, защото за ЕС има приемливи и неприемливи патриоти", казва Симеонов. Той акцентира и върху факта, че ДПС би могло да подкрепи всичко срещу договорки за индиректни назначения. "ДПС може да се долепи до всекиго, въпросът е да не личи много, защото всички знаят, че ще загубят от подобно нещо. Гледали сме го това вече", казва Първан Симеонов. И заключва, че все още не е ясно кой вариант на коалиция ще бъде най-легитимният за обществото. "Едно е сигурно – лесен вариант няма да има, очарователен вариант – също няма да има".

Ангелкова: Ще насърчим общините да реализират проекти, финансирани от ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132222

Ангелкова: Ще насърчим общините да реализират проекти, финансирани от ЕСЩе насърчим общините да използват средства от програмите на Европейския съюз. Това заяви водачът на листата на ГЕРБ-София област Николина Ангелкова пред служители на фирма, занимаваща се с PVC тръби в град Самоков. "За нас е важно да работим в посока максимално оползотворяване на средствата от ЕС. Важно е всяко едно населено място да може да се

Проф. Иво Христов: БСП е единствената партия, която не е изчерпала лимита си

http://www.cross.bg/hristov-prof-dymite-1538360.html

/КРОСС/ Ако тенденциите в областта на демографията у нас се запазят, през 2040 г. в България ще има 4 млн. цигани, 1.5 млн. турци и 800 хил. българи. Това заяви в интервю за Дарик водачът на листата за народни представители на БСП в Пловдив-град проф. Иво Христов, като се позова на авторитетни международни източници. По думите му по този начин ще бъде подменен етно-цивилизационният код на страната, при това безвъзвратно. Като друг сериозен проблем на страната той посочи структурата на българската икономика, която според него е периферия на периферията на Европа. Подобен тип социално-икономическа структура подхожда на страна от третия свят, а не на държава от Европейския съюз, категоричен бе Христов и допълни, че такъв модел няма как да възпроизвежда образци на политическа демокрация. Всъщност ние имаме различни форми на олигархично-авторитарен режим, които носят пейоративното наименование „представителна демокрация", каза още социологът. Живеем в дивашки периферен капитализъм, и то от най-примитивните, продължи проф. Христов. По думите му един процент от населението владее близо 80% от активите на това изпосталяло, сиромашко общество. „Сега „чалгата" се нарича мажоритарен вот, мажоритарни избори, което показва абсолютно неразбиране, социален и политически инфантилизъм на ситуацията. Проблемът не е във вида избирателна система, както ни залъгва придворната политологическа и социологическа прислуга. Подменя се въпросът

Елена Йончева не иска бежанска площадка край Капитан Андреево

http://offnews.bg/news/n_1/n_650853.html

Водачът на листата на коалицията ''БСП за България'' в Хасковския избирателен район Елена Йончева се обяви против изграждането на временна площадка за бежанци край българско-турската граница на територията на областта. Тя заяви това на среща с жители на Капитан Андреево. Според нея Хасковска област не може да поеме тази тежест, след като вече има три центъра за настаняване на чужди граждани. ''Смятам, че такава тежест трябва да се поема пропорционално от различни области. Не можете да поемате тежестта на цялата европейска политика в Близкия изток'', изрази позицията си тя в граничното село. Пред участниците в срещата Елена Йончева открои като сериозен проблем каналджийството. Според нея няма държава, която да не може да се справи с трафикантите на хора, ако действително има политическата воля и желанието да се справи с този проблем. "Каналджийството съществува с протекцията на различни държавни институции", каза тя.  В подкрепа на думите й домакините посочиха, че и в Капитан Андреево има каналджии. Според местните жители било обществена тайна, че трафикантите са покровителствани от различни институции. Освен това те смятат, че построената ограда на българско-турската граница е преодолима за каналджиите и мигрантите, а ''служителите на "Фронтекс" стоят на втора линия и са в информационно затъмнение. "Имаме чувството, че тия хора просто не знаят защо стоят там'', казаха хората от Капитан Андреево за представителите на Европейската гранична и брегова охрана. Единодушно беше мнението на участниците в срещата, че ролята на служителите на ''Гранична полиция'' е незаменима в опазването на границата ни, но е наложително да бъдат оборудвани с необходимата техника и автомобили, както и да им бъдат подновени униформите, за да могат с достойнство да изпълняват задачите си. Жителите на граничното село споделиха и огорчението си от ниските пенсии, от разбитите пътища, от опасността покривът на читалището им да рухне, ако не му бъде направен спешен ремонт. За възможностите да бъдат увеличени пенсиите, за предвижданата от ''БСП за България'' социална политика и развитие на селското стопанство разказа Никола Динков – втори в листата с кандидати за народни представители на коалицията. Избори 2017 г.

Кунева: Единствената дясна коалиция, която влиза в парламента, е Реформаторски блок-Глас народен

http://offnews.bg/news/n_1/n_650852.html

Единствената дясна коалиция, която влиза в парламента, е Реформаторски блок-Глас народен, всеки десен човек ни е важен. За нас мобилизацията е ключова. Разковничето за разумно дясно управление е в РБ. Развитието на регионите, европейската ориентация на страната, преодоляването на различията между Севера и Юга у нас са задачите на РБ- Глас народен в следващия 44-ти парламент. Сега тези приоритети се припознават от много партии. Това каза на брифинг във Варна лидерът на Движение България на гражданите от Реформаторския блок Меглена Кунева. Тя добави, че водачът на варненската реформаторска листа Найден Зеленогорски работи активно за защита на интересите на Северна България и преодоляване различията в икономическия ръст на регионите. Сега всички заговориха за антикорупционния закон, за статута на учителите, но ако не беше РБ, нямаше да бъде приет и на първо четене този закон, нито за образованието да се отделят средствата за по-високи учителски заплати. С хора като Зеленогорски законът за антикорупцията ще стане факт в следващия парламента, категорична бе Кунева. Тя подчерта, че една от причините за прекратяване на мандата на предходното правителство е липсата на воля да се приеме антикорупционния закон. Същото стана и с образованието – именно РБ превърна в тема подкрепата за българския учител и увеличаването на средствата за заплатите им и изобщо за сектора на 4,5 % от БВП, като сега този процент е около 3,5 %, добави Кунева. Варна винаги е била дясна, надяваме се и сега да подкрепи дясната листа на коалицията „Реформаторски блок – Глас народен”, според нея. Найден Зеленогорски подчерта, че РБ се ангажира с двата големи местни инфраструктурни проблема на Варна – Аспаруховият мост и овладяването на свлачището „Трифон Зарезан”. Трябват по-ефективни действия и подкрепа от държавата да укрепване откъм морето на свлачището, защото това са много скъпи действия и не са по силите на общината. Ще работя за политическо съгласие между всички варненски депутати тази подкрепа за Варна да стане факт, категоричен бе той. Зеленогорски добави, че РБ е единствената дясна коалиция, която влиза в парламента, затова варненци да не разпиляват гласа си за по-малките десни формации. Добра перспектива за България е дясноцентритското управление и продължаване на реформите, които започнахме. Имаме 14 милиарда фискален резерв, 3,4 % икономически растеж, излишък в бюджета за първи път от 2008 година, под средната безработица за ЕС – това е резултатът от управлението на РБ и е заявка, че можем да подобрим реално живота на хората, каза Зеленогорски. Пагубно за страната е коалирането на ГЕРБ с БСП, както и ляво управление. С ГЕРБ сме конкуренти, бяхме техен коректив, започнахме важни реформи и те трябва да продължат, а не да спират, както би направила БСП, каза той. Той подчерта ролята на Меглена Кунева и Реформаторите за увеличение на заплатите в сектора на образованието с 10 % и призова служебното правителство да изплати това увеличение, което се бави вече трети месец. Листата на ”РБ – Глас народен” във Варна води позитивна кампания, посетихме всички общини, направихме десетки срещи с представители на местните общности. Реновирането на ЖП линията Варна – Русе, довършването на АМ „Хемус”, ангажирането на „Флотски арсенал” и други местни компании в кораборемонтните дейности, привличането на туристи по линията на исторически, религиозен, медицински туризъм, на още нискотарифни компании, които да оперират на варненското летище, са задачите на Реформаторите за Варна, каза Зеленогорски. Тук туризмът и морското дело трябва да получат тласък, има неразвит капацитет по отношение на обучението на чуждестранни студенти, производството и инвестирането в електромобили, които да 2030 година ще трябва да заменят сегашните автомобили в целия ЕС и аз виждам в това бъдещето на Варна, категоричен бе той. Избори 2017

Марин льо Пен отива в Москва по покана на Държавната дума

http://www.mediapool.bg/marin-lyo-pen-otiva-v-moskva-po-pokana-na-darzhavnata-duma-news261760.html

Кандидатката за президент от френската крайна десница Марин льо Пен ще бъде утре на посещение в Москва за среща с руски депутати, съобщи Ройтерс. Председателят на външнополитическата комисия на руската Държавна дума Леонид Слуцки е казал за ТАСС, че той лично е поканил Льо Пен за участие в заседание на комисията и за разговори с ръководството на Думата. Миналата година Националният фронт на Льо Пен, която е един от водещите кандидати на президентските избори във Франция, зае външнополитическа линия в подкрепа на Москва за разлика от повечето френски партии, които обвиняват Русия заради ролята й в украинския конфликт. Марин льо Пен настоява, че ЕС е провокирал кризата, заплашвайки интересите на Русия. Връзките на Националния фронт с Русия са под светлините на прожекторите, откакто той взе заем от 9 милиона евро от банка в Москва. Дипломати казват, че членове на НФ са чести посетители в Русия. Помощник на центристкия кандидат за президент Еманюел Макрон - главния съперник на Марин льо Пен за президентските избори, обвини Русия, че използва държавните медии да разпространява фалшиви новини, за да дискредитира Макрон и да повлияе на резултатите от френските президентски избори, припомня Ройтерс.

Съдът отново остави Ценко Чоков в ареста

http://www.cross.bg/chokov-aresta-galiche-1538359.html

/КРОСС/ Специализираният наказателен съд остави в ареста кмета на село Галиче Ценко Чоков, съобщава БНР. Магистратите отказаха да го пуснат за втори път в рамките на по-малко от месец. Според защитника на Чоков - Иво Найденов, престоят на клиента му под стража продължава прекалено дълго и той може да потърси правата си в Европейския съд по правата на човека. Ценко Чоков, синът му Мартин и още няколко души са подсъдими с обвинение, че са част от организирана престъпна група за лихварство, изнудване и побой. Решението на съда може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран съд, който преди десетина дни върна кмета на Галиче в ареста с мотива, че докато е бил на свобода, е оказвал натиск върху свидетели. Само преди десетина дни Чоков беше върнат в ареста от Апелативния съд, а мотивът за решението беше, че кметът на Галиче е оказвал натиск върху свидетели, докато е бил на свобода.  

250 деца участваха в турнир по лека атлетика за III-IV клас във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=347100

250 ученици от 12 училища се включиха в турнира по лека атлетика за III-IV клас, част от „Ученическа купа Варна“, организирана от дирекция „Спорт“. Състезателните дисциплини бяха: 50 м гладко бягане, 200 м гладко бягане, дълъг скок от място, хвърляне на малка плътна топка - момичета, хвърляне на плътна топка 2 кг - момчета, и щафета, научи Moreto.

17 арестувани в Беларус – подготвяли масови размирици

http://www.mediapool.bg/17-arestuvani-v-belarus-podgotvyali-masovi-razmiritsi-news261759.html

Най-малко 17 души са арестувани в Беларус по обвинение, че искат да предизвикат масови размирици в страната, разтърсена от поредица протести срещу авторитарното управление на президента Александър Лукашенко, съобщи неправителствената организация "Вясна", цитирана от Франс прес. Арестите са започнали в нощта срещу сряда. Задържани от беларуските служби за сигурност са били както опозиционери като Змицер Дашкевич (един от водачите на организация "Млад фронт", освободен през 2013 г., след като прекара две години и половина в затвора), така и членове на силите за сигурност и бивши военни. Те са обвинени, че са призовавали за насилие на планирани антиправителствени демонстрации, посочи правозащитната организация. "В състояния сме да запазим мира и спокойствието в страната и не се боим от никого", заяви Лукашенко, цитиран в комюнике на президентството, на съвещание с ръководителите на силите на реда и службите за сигурност. "Ще направим всичко в рамките на закона без да се опитваме да сплашим когото и да било", подчерта президентът и увери, че арестите са част от "борбата с тероризма". Беларуската телевизия излъчи кадри от задържането на един човек и претърсването на дома му, където полиция твърди, че е открила пушка, фалшиви гранати и знаме на украинска бунтовническа армия - ултранационалистическа формация от времето на Втората световна война. Според телевизията няколко от задържаните са членове на "Белия легион" - радикална организация, действала в Беларус през 90-те години на миналия век. Арестите са извършени след изявление на Лукашенко, че няколко десетки души са се обучавали в лагери в Беларус и чужбина, за да подготвят "въоръжени провокации". В последните седмици в няколко беларуски града имаше демонстрации, чиито хиляди участници настояваха за оставката на Лукашенко. След тези протести няколко десетки демонстранти, включително журналисти и опозиционни водачи, бяха осъдени на различни наказания - от глоба до 15 дни лишаване от свобода.

Протестърът Асен Генов осъди държавата в Страсбург на 2000 евро - ощетен бил като кришнар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132215

Протестърът Асен Генов осъди държавата в Страсбург на 2000 евро - ощетен бил като кришнарИзвестният активист от протестите през 2013-2014 г. Асен Генов (48 г.) спечели дело срещу България в Страсбург заради ограничаване на неговата религиозна свобода като последовател на бог Кришна. Той ще получи от държавата 2000 евро за нематериални щети и 1280 евро за съдебни разноски, съобщи в. "Сега". Спорът е от 2007 г.

Ердоган: Натъжени сме заради натиска, упражняван над турците в България

http://offnews.bg/news/n_1/n_650873.html

Натъжени сме заради натиска, упражняван над турците в България. От една страна се обявяват в името на демокрацията, но от друга се упражнява натиск над живеещите там турци. Това е напълно неприемливо. Това заяви Реджеп Тайип Ердоган на среща в президентския дворец в Анкара с представители на изселнически общности от България и балканските страни. От една страна се обявяват за нормативите на ЕС, но от друга страна се действа в разрез с тези нормативи. Ние сме в пълното право да оказваме подкрепа за нашите сънародници в България. Гарантирам, че по отношение на изборите в България ще се действа в рамките на демокрацията и юрисдикцията, каза Еродган, цитиран от TRT. Днес бе петата заключителна среща от поредица по инициатива на турското министерство на труда и социалните грижи с представители на изселнически организации от България и балканските страни в Турция, съобщава БТА. На тези срещи са се обсъждали въпроси, свързани с изселниците, касаещи социалните им права, осигуряването на работа, здравни осигуровки, както и въпросът за лицензирането в Турция на дипломите на турските студенти, които учат в чужбина. Решено е граждани от турски произход да могат да получават разрешителни за местоживеене и работа в Турция за срок от 5 години, за да може да кандидатстват веднага след това автоматично за получаване на турско гражданство. Решено е и онези изселници, които имат "роднини от първа степен в България", нуждаещи се от здравни грижи, да могат да получат срещу минимална здравна вноска медицинска помощ в Турция.

Спряха треньорските права на бивш играч на "Левски", внесоха обвинение срещу него

https://www.24chasa.bg/sport/article/6132204

Спряха треньорските права на бивш играч на "Левски", внесоха обвинение срещу негоБФС спря треньорските права на бивш играч на "Левски" Анатоли Тонов, както и на Красимир Мечев, заради внесен срещу него обвинителен акт в Специализирания наказателен съд, съобщиха от футболната ни централа на своя сайт. Тонов е наставник на ФК Първа атомна (Козлодуй), а Мечев до миналата седмица беше директор на ДЮШ на Спартак (Плевен) и старши

Конституционният съд във Франция анализира законността на CETA

http://www.investor.bg/evropa/334/a/konstitucionniiat-syd-vyv-franciia-analizira-zakonnostta-na-ceta-236251/

Организации искат Франсоа Оланд да свика извънреден Съвет на ЕС и да забави приемането на споразумението

Намериха мъртъв шеф на футболен клуб

http://offnews.bg/news/n_1/n_650851.html

Маркетинг директорът на елитния германски Хамбургер ШФ Тимо Краус беше открит мъртъв във водите на река Елба. 44-годишният мъж изчезна на 7 януари след алкохолен запой с приятели в ресторант "Block Brau". От 11 седмици нямаше никаква информация за него, но тази сутрин случайни минувачи виждат тяло във водата близо до кораба "Капитан Сан Диего". То е прибрано в съдебна медицина, където е загиналият е бил идентифициран именно като Тимо Краус. От личните му вещи още при изчезването му бил открит мобилния му телефон в една от лодките, завързани на кея. Още тогава основна версия беше, че мъжът може да е паднал в реката и да се е удавил, което се потвърди.

Учени в Германия пуснаха най-голямо изкуствено слънце в света

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ucheni-v-germaniia-pusnaha-nai-goliamo-izkustveno-slynce-v-sveta-236250/

Идеята му е да им помогне да разработят нови начини за производство на гориво, безопасно за климата

Молбите за помощи при безработица в САЩ се повишават

http://econ.bg/Новини/Молбите-за-помощи-при-безработица-в-САЩ-се-повишават_l.a_i.739461_at.1.html

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, нарасна през последната седмица изненадващо силно, но въпреки това продължава да...

Първият мъж, пометен от терориста, е баща от Юта, празнувал годишнина от сватбата си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6132158

Първият мъж, пометен от терориста, е баща от Юта, празнувал годишнина от сватбата си54-годишен баща от Юта е третият убит в терористичното нападение вчера в Лондон. Кърт Кокран е бил на екскурзия в Европа със съпругата си Мелиса, за да отпразнуват 25-та годишнина от сватбата им, пише "Дейли Мейл". Те са първите хора, които са били пометени от терориста, след което той блъска още най-малко 12 пешеходци.

Реджеп Ердоган: България оказва натиск на турците

http://www.moreto.net/novini.php?n=347102

В навечерието на парламентарните избори у нас турският президент Реджеп Тайип Ердоган критикува България за натиск върху турската общност. Коментарът му беше направен на среща с представители на Балканската федерация. „Надяваме се, че изборите в България ще се проведат спокойно и че ще бъдат справедливи и прозрачни.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване