Вярвам, че българите ще изберат промяната

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278216_%D0%92%D1%8F%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%BC%2C+%D1%87%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%89%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D1%8F%D0%BD%D0%B0%D1

 - Господин Търновалийски, два дни преди изборите какви са вашите прогнози за резултатите? Кой ще победи в битката между лявото и дясното?

- Аз вярвам, че българите са мъдри и ще изберат промяната и БСП ще реализира нова победа на 26-ти март.
- Как ще се развие надпреварата в Пловдив?
- Аз съм водач на листата в Пловдив-област, а лидерът на ГЕРБ - в Пловдив-град. Ние сме два многомандатни района, но наистина регионът е тежък, както и битката в Пловдив и Пловдив –област. Смятам, че в областта ние ще реализираме една категорична победа. За града смятам, че ще има паритет с малък превес на БСП. Това, че лидерът на ГЕРБ е водач на листата в Пловдив, а не се е появил в региона, означава, че не го интересува какво се случва, кои са проблемите пред хората, какво ги тревожи. Хората искат да виждат лидерите, да чуват това, което обещават. Защото българинът е беден, българинът живее зле и това трябва да видят бившите управляващи, защото те като че ли не разбират, че това е истината. И действителността е много по-различна и много по-страшна от това, което те ни представят.


- Каква оценка поставяте на държавата и какво ще е първото нещо, с което БСП ще се захване, ако спечели изборите?
- Трябва много бързо да променим нещата и много бързо да поставим страната си на мястото, което тя заслужава като развита страна. Защото това изгубихме последните 26 години. Ако не го сторим, ние българите ще продължаваме да се топим. Много скоро след 25-30 години тук ще бъде само територия. Все повече българи и особено младите хора напускат страната. Защо? Не защото не си обичат родината, а защото нямат бъдеще тук. Защото в брутния ни вътрешен продукт едва 30% са от реалната икономика. Младите няма къде да се развиват, няма къде да работят, не могат да осигуряват за себе си и семействата си бъдеще, развитие и сигурност. Разбира се, за да се промени това ние много бързо трябва да поставим българската икономика на онези релси, които ще я изведат да бъде конкурентна в Европа, да бъде сравнима с европейските икономики. Защото в момента този 3% ръст на икономиката не е достатъчен да достигнем европейските икономики. Това е само една статистика, която нищо не дава на българските граждани, не им дава това, от което те имат нужда. А именно - от сигурност, от добри доходи, от добри пенсии, от защита. Нашата икономика се нуждае от ръст от поне 5-6% годишно. Това означава 10-12 милиарда публичен ресурс, който трябва да се налива в българската икономика, за създаване на български производства, за да развием отново индустрията и икономиката. Селското ни стопанство дава едва 6% от БВП. В България, която е била водеща в световен мащаб като производител на селскостопанска продукция, днес земеделието едва крета. Виждаме какво се случва с българските земеделски производители. Те отново протестират, защото нямат бъдеще.


- За колко време смятате, че БСП може да постигне този ръст, за който говорите?
- Нашата програма не е мандатна. Тя е за един много по-дълъг период от време. Ако започнем от мисията, която имаме - 8 милиона българи и нито един под и на прага на бедността, това може да стане в хоризонт от 20-25 години, а именно - да бъдем отново осем милиона. Днес България е около 6 млн. души А бяхме 8 милиона, българите се топим. Ето защо, за да реализираме тази мисия, ние имаме програма, която не е мандатна. Искаме доверието на българските граждани, за да реализираме програмата си и разбира се нещата ще се случват във времето. Много бързо трябва да обърнем внимание на приоритетите - здравеопазване, образование, социална политика. Какво се случва с българското образование? Виждаме на кое място се намираме в Европа и света по грамотност на децата ни. От това всички ни боли и трябва заедно да променим нещата. Казвам заедно, защото ако всички ние българите, не само политиците, не участваме в тези процеси, промяната няма да се получи. Не може просто с нихилизъм да наблюдаваме ситуацията, дори понякога да участваме в недобри практики и да загърбваме проблема, а след това да искаме промяна. Ще дам един пример. Много от нас влизат в болница, виждат, че в епикризата са написани манипулации, и други процедури, които не са ни извършени. И какво си казваме: е, все пак аз това не съм го плащал. Това не е така, плащаме го, всички го плащаме и трябва да разберем това. Плащаме и за корупционните схеми, в които по един или друг начин участваме директно или индиректно. Санирането например. Да, отново казваме: „ама то е безплатно". Няма безплатно, всички плащаме за огромните кражби, които стават през санирането и през хората. И понеже собственикът на апартамента, собственикът на жилищната сграда не вадят нищо от джоба си казват: „то това е безплатно". Не не е безплатно, те участват в тези измами и в схемите на тези, които ги осъществяват


- Ако БСП има властта след 27-ми март, ще има пълна ревизия на всичко, което се е случило до момента?
- За да сме честни и за да пресечем порочните практики, трябва да има възмездие, трябва да има справедливост. Всеки да получи това, което заслужава. Трябва всеки да носи отговорност за делата си, за действията си и да има справедливост. Така че трябва да има ревизия. Трябва да има яснота кой какво е свършил, за да можем да вървим напред.


- Кои са потенциалните партньори на БСП в следващо управление?
- Потенциални партньори са тези, с които ще имаме близки програми и имат същата визия за развитие на страната като нас. Нека видим какви ще са резултатите, това също ще е много важно. Ясно е, че управлението ще бъде коалиционно. Но нека да видим какво ще кажат българските граждани. Аз разчитам на една сериозна подкрепа, която ние ще получим като политическа сила. Казвам това на базата на срещите, които правя, на база разбирането, че държавата трябва да бъде сложена на други релси, казано образно и смятам, че може да бъде изградено едно добро управление, защото всички имаме една обща и голяма цел – България. За това коалицията ни е „За България", защото всички сме длъжни на нашите предци, длъжни сме на децата ни, длъжни сме и на родината си най-вече. Това можем да го направим като работим всички в една посока. Аз смятам, че можем и трябва да го сторим.

 standartnews.com

Със смущения в електрозахранването днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=346997

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 23 март са възможни смущения на електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч.

Георги Първанов: АБВ и “Движение 21” ще имат силна група в новия парламент

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6130115

Георги Първанов: АБВ и “Движение 21” ще имат силна група в новия парламентВсяка игра с етническата и религиозната проблематика е игра с огъня. Да не забравяме, че изборите ще отминат, но етническият мир трябва да бъде съхранен трайно от търсачи на силни усещания. При тази тежка конфронтация на всички нива между БСП и ГЕРБ голяма управленска коалиция би била бомба със закъснител,

Бивш говорител на ислямистка групировка е атентаторът в Лондон

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278215_%D0%91%D0%B8%D0%B2%D1%88+%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BA%D0%B0+%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BA%

 Полицията в Лондон съобщи името на терориста, извършил нападението в Лондон – Абу Иззадеен, по-рано използващ името Тревър Брукс.

Той е роден на 18 април 1975 година и неведнъж е попадал в полезрението на властите във Великобритания. Има присъда от 2006 г. за разпространяване на тероризъм и е признат за виновен две години по-късно.

През 2009 г. влиза в затвора за четири и половина години. Брукс е бил говорител на ислямистката екстремистка организация „Ал Гураба“. Правил е и преди опити да се присъедини към „Ислямска държава“.

Поредната далавера на зелените спряна от КЗК

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278214_%D0%9F%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%BF%D1%80%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%D0%BE

 Приети са жалбите срещу половината от заданията на обща стойност 12 млн. лв.

Прогнозата – нови протести маскирани като природозащитна кауза

Със свое решение Комисията за защита на конкуренцията спира част от скандална обществена поръчка, която на практика е подарък от Министерството на околната среда и водите за шепата „зелени“, част от коалицията „За да остане природа в България“.

КЗК обявява за незаконосъобразни позиции с номера 4, 6 и 7 от заданието „Анализи и проучвания на видове и природни местообитания …“ по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ Средствата, които ще бъдат дадени от държавата и Брюксел за изпълняване на работата, са близо 12 млн. лв., като само незаконосъобразните позиции са за 4 572 500 лева.

Както „Труд“ писа в свое разследване още през декември, от условията на търга е видно, че те са направени по начин, гарантиращ избирането на фирма изпълнител от кръга на „еколозите“.

Историята започва още през август миналата година. Поръчката е обявена от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) към МОСВ. На прост език заданието й означава – събиране на информация за разпространението на видовете в България, която след това ще се предаде на ЕК. Тя трябва да установи достатъчна ли е площта на мрежата „Натура 2000“ в България, или тя следва да бъде увеличена и какво е състоянието на видовете и местообитанията. Ако за последните картината е лоша, Брюксел логично ще препоръча рестрикции, които ще ударят по развитието на зимния и летния туризъм у нас. Разбира се, прогнозата е, че щом „зелените“ получат поръчката, ще обявят за трагично състоянието на видовете и местообитанията и това ще доведе до изграждане на нови защитени зони у нас, които ще бъдат включени в мрежата на „Натура 2000“. В обектите от нея на практика се забранява всякаква дейност, която развива икономиката. Цялата „Натура 2000“ у нас е под контрола на „еколозите“, като само с тяхна благословия нещо може да се случи там. И това никак не е безплатно. В същото време от поръчката те щяха да получат близо 12 милиона лева. Засега КЗК им отнема тази възможност, като поне частично им пречи да се доберат до колосалната сума.

 

Апетити

В схемата вече е и „Да, България“

Как става рекетът над държавата? Схемата е добре изпипана, като вече официално е и коалиция „Движение Да, България“ с шеф проваленият правосъден министър Христо Иванов. В обединението влизат партия „Да, България“, ДЕОС и ПП „Зелените“.

Кандидатите за депутати от коалицията са познатите „усвоители“ Андрей Ковачев, Петко Цветков, Тома Белев, Андрей Ралев, Борислав Сандов.

В продължение на години те извиваха ръцете на официалните власти по следния начин – набелязва се подходящ повод да се организира протест срещу правителството със специфична насоченост върху МОСВ. Свързаните с тези НПО фирми се подготвят за обществените поръчки. ПП „Зелените“ използва темата на протеста за свои политически дивиденти. По тази схема в последните шест години правителството е принудено да даде чрез обществени поръчки над 40 млн. лева, при погазване на принципите на честна, свободна и лоялна конкуренция.

Край българо-турската граница са открити 28 мигранти

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/HNocQm1Sjjo/

На 22.03.т.г. около 13.40 ч. в близост до с. Резово край българо-турската граница, в района на горски път, е открит горящ товарен автомобил «Скания», със софийска регистрация, натоварен с инертни материали /чакъл/. Огънят е потушен от един противопожарен екип и трима огнеборци. По данни на водача на втори товарен автомобил, «Скания»-та се запалила по време на движение, вследствие на което изгоряла кабината. При потушаване на огъня водачът на «Скания»-та не е открит, но в пригоден в каросерията тайник са намерени 28 незаконно преминали границата на Република България. Същите са отведени от служители на Граничен полицейски участък – Малко Търново, съобщават от ОДМВР-Бургас. Работата по случая продължава.

Намеренията на кандидат-премиер Нинова

http://www.clubz.bg/51917-namereniqta_na_kandidat_premier_ninova

Лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи пред Нова тв кои ще са първите й стъпки, ако стане премиер. Ето какво каза Нинова:

1. Ще отмени постановление 208, което предвижда заселване на бежанци в български общини.

2. Ще прекрати концесията за летище София, "защото предава стратегически обект на турска фирма".

3. Ще оттегли жалбата на правителството срещу цената на винетките.

"ГЕРБ увеличи винетките, съдът отмени увеличението, ГЕРБ обжалва решението на съда. Ще оттегля тази жалба. Те ще останат на старите цени", поясни Нинова.

4. Ще призове президента Румен Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност, за да се постигне "държавническo и национално съгласие на тема суверинитет на България и заплаха от Турция".

5. Ще изтегли политически лица, които са в бордове на държавни предпрятия, защото това е основание за корупция.

5. Ще внесе Закона за храните, за да помогне на земеделците.

6. Ще анализира какво е реалното финансово състояние на държавата.

7. Ще потърси начин държавата да изкупи активите си от ЧЕЗ.

"Чувам, че ЧЕЗ продава активите си в България и води преговори с частни компании. Еипът ми търси резерви в бюджета, за да да включим държавата в тези разговори наравно с другите частни фирми, които преговарят. При същите условия, ако има резерви. Да има държавна политика в този сектор, енергетиката е стратегически сектор. ЧЕЗ е държвна компания, EVN е общинска компания. Не говоря за национализация", поясни Нинова.

Към момента тя не знае колко струва ЧЕЗ, но екип вече прави финансов анализ и има ли възможност компанията да бъде изкупена.

"Ние направихме държавата да изглежда недобър стопанин заради политическите квоти в държавните предприятия", каза Нинова.

8. Подготовка за бюджета за следващата година и председателството на ЕС. 

Според Нинова веднага да се изпълни поръчката за дрехите, обувките и оборудването за МВР.

9. Анализ за преизччсляване на пенсии за 2018 г.

Нинова коментира и твърденията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че БСП вдига пенсиите, а после той плаща увеличението.

"Няма тук "те" и "ние". Плащаме ги всички работещи хора. Не ги носи той от Банкя", каза Нинова.

10. По темата с данъците Нинова заяви, че на едни хора ще се намалят данъците, на други ще се увеличат, а на трети ще останат същите.

"Семейства, които работят и имат деца, ще плащат с 50 лв. по-малко на месец. Основната група остава с непроменен данък, 10%. Тези с доходи над 10 хил. лв. ще плащат 20%", каза Нинова.

И допълни, че това са между 7000 и 10 000 души. С тяхното увеличение ще се покрие по-ниският данък за младите семейства.

Магнитни бури ни удрят днес и след изборите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278213_%D0%9C%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B8+%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B8+%D0%BD%D0%B8+%D1%83%D0%B4%D1%80%D1%8F%D1%82+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%B8+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%

 В неделя се очаква захлаждане и валежи

Днес се очаква пикът на една от най-мощните магнитни бури за годината. Влиянието им ще се усеща и през следващите няколко дни, но ще е значително по-слабо. После се очаква явлението да отшуми и магнитосферата да е спокойна, но само за няколко дни.

Магнитните бури ще се повторят отново малко след парламентарните избори и ще продължат от вторник до петък, като най-голяма ще бъде силата им в първите два дни на новата седмица.

Лекарите предупреждават, че мощното явление може да предизвика главоболие, безсъние повишено кръвно или дори депресия и редица други проблеми при по-чувствителните хора.

Те предупреждават най-уязвимите хора да избягват консумацията на алкохол, мазни и тежки или много солени храни. Препоръчва се приемът на повече течности и билкови чайове.

Астролозите добавят, че изборите на 26 март ще се провеждат в период на ретроградна Венера, който ще продължи до 16 април. Според тях това ще постави всички партньорства в лоша позиция и вече създадените коалиции лесно ще се провалят.

Според синоптиците от неделя се очаква леко захлаждане и валежи на много места в страната.

23 март в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=346994

Събития 1227 г. – В Аахен Маргарет фон Бабенберг официално е коронована за кралица на Германия. 1568 г. – Катерина Медичи признава правата на френските хугеноти, с което настъпва края на Втората хугенотска война. 1775 г.

Искате да знаете дали спермата ви е качествена - вече може и по телефона

https://www.actualno.com/health/iskate-da-znaete-dali-spermata-vi-e-kachestvena-veche-moje-i-po-telefona-news_601132.html

Учени измислиха лесна и достъпна система чрез смартфон за тест за качеството на спермата с висока степен на надеждност на резултатите. Този тест се прави удобно у дома и евтин, пише БГНЕС. Системата включва просто оптично устройство, което е свързано със смартфон и електро

Младите трябва да знаят, че това е тяхната държава

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278212_%D0%9C%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%8F%D1%82%2C+%D1%87%D0%B5+%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B5+%D1%82%D1%8F%D1%85%D0%BD%D0%B0%D1%82%

 Весела Лечева е родена на 20 май 1964 г. във Велико Търново. Завършила е Националната спортна академия. Дългогодишна състезателка по стрелба. Многократен световен и европейски шампион, 4 пъти носител на световната купа и номинирана за стрелец на ХХ век. Депутат в 39-то и 40-то Народно събрание. Член на Националния съвет и Изпълнителното бюро на БСП. Водач на листата на "БСП за България" във Велико Търново.

- Г-жо Лечева, водач сте на листата на "БСП за България" във Велико Търново. В дебат с опонента ви Цветан Цветанов говорихте за ниски доходи и проблемите на малкия бизнес. Какви са стъпките, които новото управление трябва да направи, за да съживи малките предприятия?
- Като променим сгрешените модели. Много малки и средни фирми са на ръба на оцеляването. Българските производители и бизнес са поставени в позицията на подизпълнител - да чакат трохи от огромните средства, разпределяни на няколко големи фирми. А българският малък и среден бизнес трябва да създаде трайни работни места и по-високи доходи.
В дъното сме на всякаква статистика - по доходи, по раждаемост, но сме първи по корупция. Основните проблеми пред България са бедността и корупцията. За да се справим с тях, имаме нужда от три неща: икономика, икономика, икономика. Това означава силен малък и среден бизнес, стимули и подкрепа за българското производство, достъп до финансиране и облекчения за младите, които искат активно да се заемат със собствен бизнес. Време е да променим този модел, който задушава българския бизнес - една партия - една фирма - един човек. Във Велико Търново всеки знае и името на този човек.
- При обиколките ви из областта кое ви направи най-голямо впечатление? Какви очаквания имат хората?
- Хората знаят категорично какво не искат - те не искат да живеят с ниски доходи и без перспектива, не искат децата им да бягат в чужбина, не искат корумпирани политици и опоскана държава. Имат надежди, имат мечти, но все по-трудно вярват, че те са възможни. Хората са готови да работят, те знаят, че нищо няма да се промени с магическа пръчка. Те поставят реални проблеми и казват - това трябва незабавно да стане, а другото - да се намери доброто решение и тогава да се прави. Българите са мъдри, търпеливи и упорити хора. Толкова години експерименти и те не се отчайват, търсят промяната.
От всички срещи най-впечатляващото е колко много млади хора искат да имат реализация и да отгледат и възпитат децата си тук. И те са активни, на тях трябва да разчитаме. С тяхната енергия и сила ще успеем да постигнем промяната.
- Какви са основните проблеми в област Велико Търново?
- Велико Търново е заобиколено от всички големи инфраструктурни и икономически проекти. Магистрала "Хемус" уж е приоритет и сега пак това обещава г-н Цветанов, а няма дори проектиране. Борисов през 2015 г. "нареди" на Лиляна Павлова високоскоростният път Русе - Свиленград да е готов през 2017-а, а дори копка няма. Инвестициите в жп структура, например, пак са съсредоточени в Южна България, а за Горна Оряховица, която е най-големият жп възел, няма нито лев. Третокласната пътна мрежа е в окаяно състояние. Има мостове, които всеки момент ще се срутят, а те свързват големи населени места, на хората им трябват над 40 минути да стигнат до областния център при този сравнително лек терен.
Проблем, освен липсата на всякаква грижа от страна на правителството, е липсата на ясна цел - как ще се развива областта ГЕРБ не казват. Само подхвърлят грандиозни обещания. От бюджета на ВТУ са взети над милион и половина - сега им обещават, че ще им дадат толкова и го представят като грижа за образованието.
Три са важните проекти, които си поставяме за цел във Велико Търново. Първото е технологичен парк с логистика за високотехнологични, опазващи природата производства. Наред с това Велико Търново трябва да стане академичен център, като обвържем образованието с науката. Имаме потенциал, има три висши училища в областта, тук е и най-големият регионален център на БАН. И не на последно място, Велико Търново трябва да стане българският център за културно-исторически туризъм. Ние можем да сме европейски пример и стандарт в единство на градска среда - историческо наследство и природа.
- Като спортен човек, според вас какви мерки трябва да се предприемат, за да може спортът да стане достъпен за всички хора?
- Още като председател на ДАМС изготвихме и въведохме стандарт за спортна инфраструктура в училищата. Нищо не се поддържа. Г-н Цветанов приказва нереалистични неща за спортните салони в училищата. Спортът за учениците и студентите в огромната част от времето е навън и в рамките на един мандат може да се постигне това всички деца да има къде да спортуват с необходимите съоръжения и инфраструктура. Второ, трябва да се изработи стандарт за спортна площ за всяка община - плувни басейни, спортни площадки, спортни зали. Чрез него трябва да гарантираме възможност всеки българин да има минимум гарантирана възможност за спорт на достъпна цена.
Какво правим сега? Строим без всякакъв анализ от необходимостта и за рентабилността, поддръжката и функционирането им, спортни зали и стадиони, само за да режем лентички и да се хвалим. Големите спортни зали са необходими за големите спортни състезания. И затова трябва да си направим анализа и да преценим точно колко, точно къде и точно за какво строим. Спортът, ако искаме да работи за здравето и активния живот на хората, не може да е само политическа фасада. Необходимо е да създадем условия за спорт още от ранна детска възраст, ако искаме да превърнем спорта в начин на живот на българите.
- Голяма част от успелите ни спортисти тренират в чужбина, но при техен успех правителствата си го приписват на себе си. Възможно ли е да се създадат условия за подготовка на бъдещи европейски, световни и олимпийски шампиони?
- Така е по-лесно. Но големият проблем днес е, че вече дори няма какво да си приписват. Представянето ни на последната олимпиада беше неприлично слабо. Говоря за олимпийския спорт, защото неговото развитие създава големите постижения. Тук са важни две неща. Първо, трябва да разписваме олимпийската си програма не както е сега за един олимпийски цикъл, а поне за два. Това ще гарантира повече условия и перспектива както за подготовка, така и за постигане на високи резултати. Нещо повече, така всяка федерация, всеки клуб ще имат сигурност, че ще получават необходимите средства, за да планират подготовката си и за да постигнат поставените цели. Трябва да се въведе реален контрол на държавата чрез професионално ръководство на тази подготовка, а не както е сега чиновници от министерството, вместо утвърдени специалисти и професионалисти, да казват кой как да тренира и за какво да се изразходват средствата. Този хаос трябва да се прекрати, ако искаме високи спортни достижения.
И, второ, България е малка страна и не може да си позволи необходимите средства, за да има шампиони по всичко. Световната практика е показала, че големите успехи и медалите се постигат, ако имаш методика, специалисти и условия за подготовка. Затова трябва да се съсредоточим в тези спортове, където сме показали, че сме най-силни, разполагаме с ефективни методики и с подготвени специалисти.
- Един от основните проблеми на страната е напускането на млади хора заради липсата на перспектива. Кажете конкретни неща, които могат да спрат това?
- За да предпочетат нашите деца България, трябва да им гарантираме перспектива за развитие и реализация. Да им създадем условия тук да раждат и отглеждат децата си. Често говоря за промяната като промяна на сгрешените модели. Например в образованието. Сега 60% от завършилите висше образование не работят по специалността, а 700 000 младежи в трудоспособна възраст нямат средно образование. Промяната в този модел, обвързването на образованието с реализацията, вкарването на науката и производството в него, гарантирането от държавата на доходи и престиж на хората, работещи в тази сфери - всичко това ще даде на българските младежи сигурност и перспектива.
Но най-важното, за което често говоря, е справедливостта. Българските младежи трябва да знаят, че развитието им, доходите им, самочувствието им зависят само и единствено от техните качества и способности. Днес, за да успееш в България, трябва да си част от някаква политическа или икономическа схема. Трябва да целуваш нечия ръка. Затова често ми казват - просто не искам да живея в такава държава; не искам тук да живеят и децата ми. Трябва да променим това. Младите хора на България трябва да знаят, че това е тяхната държава и в нея те са най-ценният капитал.
- Как протече кампанията?
- Когато всеки ден си с хората и всеки ден виждаш огромната разлика между това, което опонентите ни говорят, че съществува, и това, което на практика го има, наистина се убеждавам, че живеем в две паралелни държави. Но съм оптимист, защото ние сме много. Тези, които искаме промяната. Независимо от лъжите, независимо от агресията, независимо от натиска и страха, който ни насаждат. Ние имаме волята и куража да се заемем с промяна, защото не може да оставяме на децата си да оправят проблемите, които ние трябва да решим.
- Това ще бъдат едни от най-оспорваните избори. Защо хората трябва да изберат "БСП за България"?
- Защото е единствената партия - не фирма, не обединение за власт, не разбойническа организация за ограбването на държавата. БСП е партия - с всичките грешки, които сме допускали, ние сме доказали, че когато казваме и искаме промяна, първо започваме от нас самите. Защото имаме най-добрите решения за България - в икономиката, за българското производство, за образованието и културата, за бизнеса и за младите. Защото за мен номер 10 е числото на успеха. Точно в целта - с номер 10 за промяната на България.

 

duma.bg

И Чърчил ли да четем до запетаята?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278211_%D0%98+%D0%A7%D1%8A%D1%80%D1%87%D0%B8%D0%BB+%D0%BB%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BC+%D0%B4%D0%BE+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%8F%D1%82%D0%B0%3F

 Един от тежките проблеми на нашенските дебати, и не само на предизборните, е едноокият поглед върху дискутираната тема. Когато си в политиката, това в известна степен е обяснимо - конвейерът те носи толкова бързо, че понякога е трудно дори да запазиш равновесие, камо ли да видиш всичко важно, да го анализираш и да формулираш послания. Пък и политиката все повече се схваща не като напасване на различните интереси в обществото, а като представяне на интересите на собствената партия и на гласуващите за нея за всеобщи. Ето защо често срещаната едностранчивост на публично заявяваните позиции е разбираема, макар и не оправдана.
Има обаче категория хора, които вече не са или никога не са били в политиката, но гледат по-еднооко дори от авторите на най-крайните мнения в тази сфера. Подобен е случаят с реакциите по повод на изявлението, че демокрацията ни е отнела много. Вдигна се такъв ниагарски тътен, че дори неизкушените от политическите баталии се стреснаха да не би някой наистина да си е поставил за цел нейното демонтиране. И когато се запознаха с казаното, се убедиха, че онези, които бият тревога, са го прочели само до запетаята. До мястото, в което се изброява какво е влошила демокрацията. И са загърбили пасажа, който посочва ценното, внесено от нея в хода на промените. Без да им мигне окото, че така могат да разпнат и Чърчил. Същият, който на 11 ноември 1947 г. заявява в Палатата на общините, че "демокрацията е най-лошата форма на управление". След което добавя: "с изключение на всички други".
Ако Чърчил имаше лошия шанс да каже това у нас, първата част на изречението му щеше да се низвергва денонощно в медиите, а втората щеше да бъде премълчавана. Макар че точното значение на изразеното от него становище става ясно само когато двете части се разглеждат свързано. Дозапетайковците без никакво притеснение вадят думи от контекста, с което не само опорочават смисъла им, но и демонизират цялостната позиция. Но да четеш донякъде или отнякъде е по-лошо дори отколкото да си прочел само една книга. Защото трубадурът на единствената книга няма претенции да е интелектуалец. Той сам признава, често - не само вътре в себе си, но и публично, че е прост, и затова разчита на други свои качества. Докато интелектуалецът от типа "донякъде" или "отнякъде" вижда себе си ако не като гуру, то поне като сръчен анализатор, способен и едва ли не призван да отваря очите на читателя, слушателя и зрителя. Но всъщност му отваря само едно от двете, колкото да му натрапи своята половинчата истина.
Още по-лошо е да се чете отнякъде или донякъде не някое изречение, колкото и да е важно то, а историята. Това е най-сигурният начин да се разделя обществото. Защото води не до покаяние, а до ожесточаване. И ако за част от политиците противопоставянето на едни групи срещу други е хранителна среда, за интелектуалците това е неизлечимо заболяване, тъй като ги развенчава тъкмо като такива. Превръща ги в обслужващ персонал на зли политически дейци или идеи. И то най-вече защото водени от отмъстителност или едностранчивост, а нерядко - и от двете, вместо да виждат историята в цялата й сложност и противоречивост, вземат на въоръжение отделни нейни събития или процеси. Ето как те не могат да си пречупят езика да кажат, че всяко време има плюсове и минуси. И се получава гонитба в кръг, в която едните упрекват другите какво правят сега, другите обвиняват първите как са действали преди, а пък първите укоряват вторите какви са ги вършили по-преди. Гонитба, в чийто разгар вече е загубена представата кой е започнал, кой е виновен и кога и дали въобще някога взаимното охулване ще свърши.
Демокрацията у нас не просто смени формата на управление. Тя е свързана с прехвърлянето ни от една зона на влияние в друга, от досегашната отбранителна организация в нейния противник, от стария политически съюз в нов. Съпроводена е и с мощни трансформации в собствеността, в производството и разпределението, в духовната сфера. Ето защо тя се възприема не само и не толкова като форма на държавно устройство, а като понятие, обхващащо целия процес на промените в последния четвърт век. И, да, този процес влоши положението на много хора. Признаването на този факт зарежда отговорните политици с мотивация да подобряват ситуацията, а не да отричат демокрацията.
А дозапетайковците, които не забелязват незавидното битие на цели слоеве от населението, са или без очи, или без сърце. И в двата случая са лоши анализатори, надпреварващи се по едностранчивост на коментарите си. Услужлива едностранчивост, която се родее с увъртането около височайшия шлифер и пипането на мускула на неговия притежател. На оня, чието самочувствие се гъделичка от тези действия, макар да е изразявал и публично презрението си към действащите лица.

Слънце до събота, от неделя дъжд и по-ниски температури

http://offnews.bg/news/n_1/n_650721.html

Слънчево, с температури до 25 градуса, ще е времето днес, показва прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. През деня от запад ще се появи разкъсана в висока облачност, ще духа слаб вятър от изток-югоизток. По Черноморието ще е по-хладно, с максимални температури между 11 и 13 градуса. Температурата на морската вода е 7-8 градуса. В планините ще е предимно слънчево, вятърът ще е слаб, от изток-югоизток. Максималната температура на 1200 метра ще е около 14°, на 2000 метра - около 7°. Седмицата ще остане слънчева и топла до събота включително. В неделя ще завали дъжд и валежите ще продължат и през първите три дни от новата седмица. Температурите ще се понижат.

Затова станах кърджалиец...

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278210_%D0%97%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%85+%D0%BA%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B6%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D1%86...

 На тези избори Злото се опита да влезе в България. С автобуси и зурни. Със стари песни с мирис на кръв. Със злоба и алчност. С териториални апетити. Със заплаха за всеки българин от Източните Родопи - Кърджали и Крумовград, Чакаларово и Жълтуша, Бойно и Рани лист, Пчеларово и Джебел...
Това са неканени гости. Неискани. Те инжектираха напрежение във всеки дом. И това е само началото. Защото змията е още малка, но апетитът й е огромен. Външният продуцент на това риалити иска след 26 март страхът да стане постоянно чувство за несигурност. За прокуда от роден край и роден дом.
Затова на тези избори е важно да се гласува. За дома. За децата. За общото ни бъдеще тук. За могилите на дедите ни. За всичко онова, което е Кърджали. За всичко онова, което са Родопите. Защото Кърджали и Родопите не са само географска територия. Това е територия на сърцето. На туптящото с неугасимия пламък на българщината сърце на всеки един от нас, без разлика от вяра и етнос.
Не искам да влизам във вашия дом само като кандидат за ваш представител. Защото аз вече съм кърджалиец! И ще бъда във вашия дом и след 26 март. И ще бъда вашият глас. За мен Кърджали вече е кауза. Сърце, по-голямо от мен. Кауза, голяма колкото всички нас.


В Япония плодовете се почитат като божества

https://www.actualno.com/health/v-japonija-plodovete-se-pochitat-kato-bojestva-news_601131.html

Токийският магазин "Сембикия" крие зад лъскавите си витрини необичайни съкровища, чиято стойност надхвърля десетки хиляди долари. А именно - специално култивирани плодове. От сърцевидни пъпеши, до червено грозде с размерите на пинг-понг топчета. Но "Сембикия" не е единствен

Прогноза за времето - 23 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=346995

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево със слаб до умерен югоизточен вятър. Максимални температури 11° - 13°. Температурата на морската вода е 7°–8°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Днес от запад ще се появи разкъсана висока облачност.

Снимка на деня

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278209_%D0%A1%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%8F

 Над всички ни стои България. Трябва да се обединим в защита на нейната териториална цялост, национален суверенитет и сигурност на всеки български гражданин, заяви Корнелия Нинова на среща с жителите на Шумен

Газ без политика: проектът „Северен поток-2“ има изцяло икономически характер

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278208_%D0%93%D0%B0%D0%B7+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0%3A+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%8A%D1%82+%E2%80%9E%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%D0%BE%D1%82

 Проектът „Северен поток-2“ има изцяло икономически характер и не е насочен срещу партньорите, отбеляза руският президент Владимир Путин, пише „Российская газета“. Русия е готова да продължи да поддържа отношенията с всички, включително с Украйна, в качеството на транзитна държава, заяви Путин по време на срещата си с ръководителя на немския концерн BASF Курт Бок. 
„Отчитайки ръста на потреблението в Европа и намаляването на добива на нашите европейски партньори „Северен поток-2“ е напълно естествен проект“, подчерта Путин. 
„Приятно е да се отбележи, че нашите надеждни партньори в Европа като цяло и в Германия продължават да работят с Русия“, уточни руският президент. „За съжаление последните събития в икономическата сфера негативно се отразяват на обема на общата търговия“, допълни Путин, подчертавайки, че заради тези неблагоприятни събития поне 150 хил. работни места са били загубени в Германия. 

Превод и редакция: Мария Динкова

Терористичните атаки в Брюксел и Лондон са свързани

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278207_%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B8+%D0%B2+%D0%91%D1%80%D1%8E%D0%BA%D1%81%D0%B5%D0%BB+%D0%B8+%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD

 Председателят на руската комисия по международните въпроси в Съвета на федерация Константин Косачев смята, че причините за терористичния акт в британската столица трябва да се търсят в националната политика, която провежда Европа, пише вестник „Известия“.
Трагедията в Лондон се случи точно година след терористичното нападение в Брюксел затова е трудно да се повярва, че това е случайно съвпадение, отбеляза Косачев. 
„Който и да стои зад двете атаки на насилие край британския парламент: терористи или душевноболни идиоти, не е възможно да се избяга от усещането, че всичко това е свързано“, подчерта Косачев. 
Според него всичко започва със „самодоволната увереност на Запада в собствения монопол над истината, а завърша с неразбирането за дълбочината на сегашната криза на мултикултурализма в Европа“. 

Превод и редакция: Мария Динкова

Чужденци загинали в терора в Лондон, има арестувани

https://vesti.bg/sviat/evropa/chuzhdenci-zaginali-v-terora-v-london-ima-arestuvani-6066999

Жертвите са 4, със самия нападател загиналите са петима, 40 са ранените. Има вече арести

Честит рожден ден на Капка Тодорова

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6129874

Честит рожден ден на Капка Тодорова Днес рожден ден има Капка Тодорова, кореспондентката ни в Германия. Заедно с нея празнува и другото ѝ Аз - сатиричната писателка Лола Монтескьо, под чийто псевдоним журналистката пише фейлетоните си. Пожелаваме ѝ да е жива и здрава, все така остроумна и с много късмет!

Световните лидери осъдиха нападението срещу британския парламент

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278206_%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%

 Световните лидери осъдиха нападението срещу Уестминстър, при което четирима души загинаха и поне 40 други бяха ранени. 
Френският президент Франсоа Оланд отправи призив за предприемане на действия, докато германският канцлер Ангела Меркел изрази своята тъга от проявената жестокост. Председателят на европейския съвет Доналд Туск допълни, че Европа „остава твърдо“ до Обединеното кралство. 
„Ние всички сме притеснени от тероризма. Франция, която напоследък беше силно засегната, знае как страдат днес британците. Ясно е, че на европейско ниво и даже отвъд него, ние трябва да се организираме“, отбеляза Оланд. 
Меркел подчерта, че нейните мисли са „с британските приятели и с всички хора в Лондон“. Тя допълни: „Макар че причината за тези действия все още не е ясна, аз потвърждавам, че Германия и нейните граждани остават твърдо и решително до британците в борбата срещу всички форми на тероризъм“.
„Ние осъждаме днешното нападение край парламента на Великобритания“, заяви прес-секретарят на Белия дом Шон Спайсър. „Ние аплодираме бързата реакция на Британската ситуация спрямо жертвите в нападението. Нашите мисли и молитви са с тях“, добави той.
В четвъртък министър-председателят на Япония Шиндзо Абе също осъди терористичната атака в Лондон: „Япония категорично няма да толерира тероризма“. „Япония силно подкрепя премиера Тереза Мей и борбата срещу тероризма“, подчерта Абе. 
„Искам да подчертая, че Турция дълбоко усеща и споделя тъгата на Обединеното кралство. Турция винаги ще бъде солидарна със своя съюзник Великобритания в борбата срещу тероризма: една от най-големите заплахи за международния мир и сигурност“, отбеляза турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Наркоманията е бичът на нашето време

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/narkomaniiata-e-bichyt-na-nasheto-vreme-2012093

Чувстваш се като Бог, докато употребяваш, но после балонът се пука и пътят ти започва да върви само надолу

Историческият музей в Дупница притежава една от малкото сребърни чашки подарявани на опълченците

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/istoricheskiiat-muzej-v-dupnica-pritezhava-edna-ot-malkoto-srebyrni-chashki-podariavani-na-opylchencite-2012095

Историческият музей в Дупница вече притежава една от малкото сребърни чашки подарявани на опълченците по повод 25 години от Руско-турската освободителна война. Благодарение на дарителската кампания, която музея инициира преди няколко седмици фонда и бъдещата експозиция ще имат ценни предмети дарени

Жена опита да прескочи оградата на Белия дом, увисна на връзките на обувките си

//dariknews.bg/novini/sviat/zhena-opita-da-preskochi-ogradata-na-beliia-dom-uvisna-na-vryzkite-na-obuvkite-si-2012098

Жена увисна за връзките на обувките си от оградата на Белия дом след крайно несполучлив опит да я прескочи. Тя е задържана вчера от "Сикрет сървис", съобщи агенцията, отговорна за защитата на високопоставените държавни служители в САЩ, цитирана от "Ен Би Си".

Игуана прекъсна мач от тенис турнира в Маями (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/iguana-prekysna-mach-ot-tenis-turnira-v-maiami-snimkivideo-2012094

Неканен гост се превърна в сензация по време на тенис турнира в Маями. На корта се появи игуана, която прекъсна мача между Томи Хаас и Иржи Весели от първия кръг на турнира.

Как ни влияе смяната на зимното с лятното часово време?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kak-ni-vliiae-smianata-na-zimnoto-s-liatnoto-chasovo-vreme-2012096

Смяната на зимното с лятното часово време не оказва влияние върху човешкия организъм, но при разлика от пет часа се обърква усещането за светлата и тъмната част на деня и е необходима адаптация, заяви проф. Христо Пимпирев - преподавател в Софийския университет "Св

Почина още един човек след атентата в Лондон, евакуираха метростанция

https://www.actualno.com/europe/pochina-oshte-edin-chovek-sled-atentata-v-london-evakuiraha-metrostancija-news_601128.html

Напрежението в британската столица Лондон продължава да е на високо ниво, след като метростанция "Норт Гринуич" в южната част на града беше затворена след подаден сигнал за наръган мъж, предаде БГНЕС по информация на Daily Express. В резултат десетки полицейски служители са били

В Лондон напрежението е сериозно, евакуираха метростанция

https://www.actualno.com/europe/v-london-naprejenieto-e-seriozno-evakuiraha-metrostancija-news_601128.html

Напрежението в британската столица Лондон продължава да е на високо ниво, след като метростанция "Норт Гринуич" в южната част на града беше затворена след подаден сигнал за наръган мъж, предаде БГНЕС по информация на Daily Express. В резултат десетки полицейски служители са били

Търсим 71 бандити през Интерпол

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278205_%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B8%D0%BC+71+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D0%98%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BF%D0%BE%D0%BB

 

През последните 2 г. от страната са избягали 821 осъдени

Международната организация на криминалната полиция Интерпол издирва 71 души от различни националности по искане на България, показа справка на „Монитор“. Това са хора, които са успели да избягат от правосъдието у нас в страни, където все още не могат да бъдат намерени или които не са сред 190-те членки на Интерпол.

От друга страна, 58 души с българско гражданство са обявени за издирване чрез Интерпол по искане на България или други държави. Основната цел на организацията е взаимодействие и подпомагане на нейните членове в борбата с престъпността – корупция, тероризъм, наркотрафик, фалшификация на пари и електронни банкови карти и други. Конституцията на Интерпол строго забранява на организацията да се намесва в политически, военни, религиозни или расови спорове в суверенните държави.

По данни на МВР през последните 2 г. от страната са избягали 821 човека, които имат различни присъди, съобщи пък bTV.

Открити след издирване и на територията на други държави са 471– тоест около половината от бегълците остават на свобода.

Сред знаковите бегълци от правосъдието са Пламен Галев и Ангел Христов – Братя Галеви, осъдени за организиране на престъпна група за рекет и изнудване. Обвинени са и за пране на пари. През 2009 г. двамата се кандидатираха за депутати и заради имунитета бяха пуснати от ареста. Докато делото стигна до последна инстанция и малко преди да влязат в затвора за излежаване на присъдите, те изчезнаха безследно. На 9 май 2012 г. са обявени за издирване.

Друг от невъзвръщенците е Йосиф Йосифов – Йоско Костинбродския. Интерпол го върна от Гърция, където се укриваше, но съдът у нас го пусна на свобода и той избяга. След изчезването му бе осъден на 17 г. затвор за опит за убийство на ромския бос Киро Японеца. Обявен е за издирване на 5 март 2014 г.

Съдът призна за виновен за двойното убийство пред дискотека „Соло“ в София Илиян Тодоров и му даде доживотен затвор, но много преди това той бе пуснат от ареста и също не дочака да чуе присъдата си за смъртта на Кирил Въжаров и Васил Александров. Издирван е от 10 декември 2013 г.

На 24 юли м.г. турският шофьор Фарук Бекташ прегази семейство Таня и Бойко Бойкови край Драгоман, докато пътуват с мотор към Австрия. Бекташ влиза в насрещното и ги отнася. Съдия от Софийския апелативен съд го пусна от ареста, за да чака делото в наета предния ден квартира, но той избяга още същия ден. Списъкът може да бъде продължен още дълго.

По данни на бившия правосъден министър и адвокат по делото „Соло” Антон Станков всеки втори осъден или 20% от хората с присъди успяват да се скрият от правосъдието. Според него трябва да се работи по обезпечаване на мерките за неотклонение, за по-добър граничен контрол и международно сътрудничество.

Чешки автобус на ток вози до летището в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278204_%D0%A7%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8+%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%81+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D0%BE%D0%BA+%D0%B2%D0%BE%D0%B7%D0%B8+%D0%B4%D0%BE+%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%B2+%D0%A1%D0

 Чешки електрически автобус ще се движи по линия № 84, която стига до летището в София. Това е трети вид подобно возило, което тества общината. В началото на годината отново по същата линия бе пуснат електрически автобус, който ще у нас до 30 май. Електробусът е нископодов, за да е удобен за хора с увреждания и майки с колички при слизане и качване, оборудван е с климатик и безжичен интернет. Екологичният автобус от ново поколение няма да замърсява околната среда. В средата на 2018 г. вероятно Столична община ще купи 20 електробуса и още толкова хибридни автобуса. Вече се подготвя документацията за провеждане на обществена поръчка.

Деца отговорят кои са професиите, които помагат

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/deca-otgovoriat-koi-sa-profesiite-koito-pomagat-6066996

Мъдрите отговори на третокласниците от 126-то училище в София са в час от програмата „Научи се да даряваш“

Радан Кънев: Проблемът на тези избори е, че БКП се явява в различни дрехи

http://www.clubz.bg/51916-radan_kynev_problemyt_na_tezi_izbori_e_che_bkp_se_qvqva_v_razlichni_drehi

С председателя на "Нова република" Радан Кънев разговаря Лилия Цачева.

- Г-н Кънев, остават няма и три дни до изборите. Какво ще кажете на онези, които още не са решили за кого да дадат гласа си – какво още остана да чуят преди неделя от "Нова република"?

Аз мисля, че хората вече знаят кой кой е, защото не беше така в началото на кампанията. И знаят какво от посланията на "Нова република" е различното. Най-трудното в българската политика е доверието. Хората да повярват, че ние ще се борим за истинска дясна политика, каквато без съмнение предлагаме само ние. Да повярват, че когато говорим за румънски модел, прокуратура и борба с корупцията - ние не се страхуваме от този модел за разлика от другите партии и ще се борим да го въведем. Да повярват, че когато казваме половината данъци да остават в общините – наистина сме готови, ако сме на власт, да оставим тези пари близо до хората. Да повярват, че когато говорим за съкращаване наполовина на администрацията - ние наистина няма на мястото на съкратените да назначим свои партийни калинки. Защото съкращения имаше много, но със всичките съкращения администрацията се увеличи двойно – това е равносметката за последните 15 години. За това се борим в последната седмица на кампанията – лице в лице с българските граждани – да проведем разговора, с който да ни повярват, защото оценката, че сме най-готините, я имаме отдавна.

 

- Извън посланията от кампанията - последният коз за привличане на десните избиратели?

Остана едно нещо и то е важно, колкото всички останали – да осъзнаем древната мъдрост, че и законът, и демокрацията са оръжието на слабия. А в България ги превърнахме в бухалка в ръцете на силния. У нас мутренската бухалка и анцугът от 90-те години бяха превърнати в съдийско чукче и прокурорска тога. Законът стана съюзник на властта срещу гражданина и на мутрата срещу честния бизнесмен. А трябва да е обратното. Демокрацията се превърна в защитник на властимащите срещу тези, които плащат данъците, а тя е създадена и се е развила, за да защити тези, които плащат данъците от кражбата. За да не бъдат гражданите слуги на местни феодали, царе, султани, кърджалии, башибозуци, а на семействата, общините и на живота си. Това е големият залог и това е голямата борба на тези избори. Защото мераклии да ни бъдат царе и султани има много. Но хора, които са готови да бъдат защитник на работещите хора и на малкия бизнес срещу безобразията на властта, сме само ние от "Нова република".

- Едно от нещата, които сякаш липсват в кампанията освен нормалните дебати, сякаш е темата за Европа и сценариите за бъдещето й - това е и констатацията на Европейския институт у нас. Защо?

Ако в кампанията трябваше да има само една тема, то това трябваше да е Бялата книга и сценариите за Европа. Но виждаме и БСП, и ГЕРБ, за голямо съжаление и така наречените “реформатори”, и всички други участници, къде поради неграмотност, къде поради неспособност да поемат отговорност, да мълчат по темата. “Нова република” единствена каза – на масата има 5 сценария. Но за нас само петият от тях – единна Европа, която върви бързо и заедно напред, отговаря на българския национален интерес. Единствено този сценарий гарантира сигурността на границите на България, гарантира експортната свобода на българския бизнес и свободата на движение на българските граждани. Единствено той гарантира евтин газ за българската индустрия през Европейски енергиен съюз, модернизация на българския транспорт през обща железопътна и воднотранспортна структура на Европа. Това е националният идеал в момента. И ние имаме насреща най-малкото Германия и Франция, които са скептични към този сценарий. Така че на нас ни предстои голяма борба. Трябва да търсим съюзници, трябва да формираме коалиция от държави, които искат петия сценарий за ЕС, а ние дори не говорим за това. БСП и ГЕРБ само мънкат, сакън еврофондовете да не спрат, че да има още няколко години откъде да гепим. Това им е цялата представа за европейска политика.

- За Европа не се говори в кампанията, но пък Турция не слиза от дневния ред. Само бившият президент Росен Плевнелиев обаче каза, че освен от Турция опити за намеса в изборите и политиката у нас има и от Русия. Вие виждате ли заплахи от намеса и от чия намеса във вътрешните ни работи преди вота?

Факт е, че намеса има и тя не може да бъде пренебрегната. Намеса винаги е имало – и от Русия, и от Турция. В момента и от двете посоки тя е по-силна от обичайното. Но трябва да разберем друго – тук не става дума за изостряне или затрудняване на отношенията с Турция, нито за някаква суперцеленасочена руска медийна намеса в българския политически живот.

Става дума първо за един конфикт, в който от едната страна е Европа, а от другата – Турция. В момента на единия полюс на конфликта са най-вече Холандия и Германия. По същия начин става дума за намеса на Русия по линия на хибридната война и пропаганда в целия ЕС и тук вече мишена е Франция в момента. Ние сме свикнали ние да сме мишена, но трябва да си дадем сметка, че този път залогът е много по-голям. И има решение. И то не е “патриотът” Ахмед Доган, нито “патриотът” Красимир Каракачанов, с когото двамата с Доган произхождат от едни и същи комунистически тоталитарни служби, а е единна Европа и истинският български възрожденски патриотизъм, който се бори за единна Европа на свободните и образовани народи.

- И в предишния парламент, и през цялото време депутатите, които днес сте в “Нова република”, бяхте основен защитник на правото на всички български граждани да гласуват и зад граница без никакви органичения нито в броя на секциите, нито в каквото и да е. Пак вие обаче първи поискахте да не разкриваме секции в Турция сега. Защо, след като е ясно, че диаспората от българи в Турция винаги е била най-активната на избори?

Защото аз не вярвам, че режимът на Ердоган осигурява наистина правата на тези български граждани да участват в свободни избори. Чух обвиненията, че искаме да нарушим правата на тези хора, неразкривайки секции в Турция. Но нека сме наясно – Радан Кънев и “Нова република” нямат инструментите да нарушат правата на българите в Бурса, в Измир и в Истанбул. Реждеп Ердоган обаче ги има и ефективно ги използва. Тези хора в момента не живеят в демократична държава, нямат собствени демократични избори и върху тях ще бъде упражнен както небивал натиск, така и има огромен риск от цялостна манипулация на изборния процес. Така че и правата на българите, които живеят в Турция, и българската национална сигурност са поставени под въпрос от това неправомерно влияние на един диктаторски режим върху българския изборен процес. Тази наша позиция за неотваряне на секции в Турция извън дипломатическите представителства е от август 2016-а, тя не е нова. И се появи от момента, в който стана опитът за преврат и Ердоган еднозначно премина към диктаторски методи на управление, ние имаме непроменима позиция по този въпрос.

По отношение на останалите българи зад граница – на 3 октомври 2014 г., дни преди парламентарните избори тогава, аз лично в едно обръщение към българите в чужбина поех ангажимент да бъда техният народен представител. И удържах това обещание. Нито веднъж не участвах в компромиси за тяхна сметка, освен борбата за неограничен брой секции и запазване на тези, в които вече се е гласувало на предишни избори, водихме битка и за пропорционални райони извън границите на страната – тоест българите в чужбина да избират свои депутати. Винаги съз защитавал тезата, че трябва да има един район за ЕС и още един за останалата чужбина. Защото Европа не е чужбина от 10 години – тук трябва малко да сменим чипа, както казваше един политик, когото иначе дълбоко не уважавам. Но трябва да разберем, че Европа е България и България е Европа. Обещанията си към българите в чужбина ще продължа да ги защитавам безкомпромисно.

- Чухме какво бихте правили, ако след изборите "Нова република" има шанс да е част от властта. Следващият въпрос е с кого. С БСП и ДПС е ясно, че няма как да сте на едно място, с ГЕРБ, "Обединените патриоти" и с бившите ви партньори от Реформаторския блок вече пробвахте, но не се получи... Какви опции останаха?

Аз казах, че съм си удържал обещанията към българите в чужбина. Аз съм си удържал всички обещания, които съм дал, с изключение на едно – това беше да не гласувам за правителство на Бойко Борисов. Поради предателството вътре в Реформаторския блок на лидери и политици, за които беше по-важно да са министри, отколкото да си удържат на думата, не ни остана друг избор. И това е сметка, която ще плащам през цялата си политическа кариера, че и през целия си живот. Защото имам приятели, които са ми обидени. Кумът ми едва ми проговори заради това нарушено обещание.

Нека видим как ще изглежда следващият парламент и нека е ясно, че ние в коалиционни пазарлъци няма да участваме. Това, в което ние сме добри и можем да бъдем полезни, е създаването на мнозинства по важни теми. И сме казали кои са важните теми – правосъдна реформа и румънски модел, децентрализация, запазване на ниските данъци - който и да предложи ниски данъци. Нямайте съмнение, че ще го подкрепим. Всяко дясно предложение, което събере мнозинство, ще подкрепим. Ще търсим и мнозинство за пълна забрана за хазарта. Защото всички говорим за българското семейство, но то се руши от конкретни фактори, а не от въздуха. Дали ще намерим такова мнозинство, или хората, които се финансират или за зависими от този бизнес – ще видим в новия парламент.

Но в битка за постове, коалиционни пазарлъци и разговори кой ще бъде във властта, за да граби от баницата, ние не участваме. Напротив. Ние ще сме на страната на слабите, на уязвимите, на тези, които държавата граби. Един от тъжните парадокси на българската политика е, че държавата граби от работещите. В момента властта е престъпникът, а жертвите са малкият бизнес, хората, които полагат усилия за своето образование и за това на децата си, които работят по 14 часа на ден и единственото, което виждат, са тавани, които не могат да преминат, ако не са партийни членове, и постове, за които не могат да кандидатстват, защото са резервирани за партийни секретарки. Тези хора имат нужда от защитник на тези избори и ние ще бъдет този защитник. И ще се борим да спечелим изборите на 45-ия парламент.

- Колко скоро ще са те според вас?

Не обичам тези прогнози. Вижте, смешно е, когато всички правят прогнози, когато един 10-годишен феномен вече е зад гърба ни. Доминацията лично на Борисов и на партийната машина на Цветанов в българската политика приключи. Предстоят огромни промени и това, което не трябва да допуснем, е тези промени да доведат до колективно левичарско и шовинистично безумие. И всеки, и представител на бизнеса, и всеки гражданин знае, че "Нова република" е преградата срещу това безумие, защото сме го доказали. Защото сме били в тази битка и сме показали, че можем да я водим.

- Отне ли ни нещо демокрацията в този ред на мисли?

Демокрацията на първо място и основно се оказа фасадна, защото не отне възможността на червената номенклатура да създаде политическата мафия в България и да ни управлява чрез нея. Защото не й отне контрола върху службите и прокуратурата, през който до ден днешен продължава да се упражнява криминална власт върху българските граждани. У нас за съжаление имаше само 4 години на десни реформи, макар и - да бъдем обективни - това управление страдаше от някои недъзи. Нашата демокрация се изроди във фасада, защото тя не стана оръжие на слабия. Тя не даде на обикновения човек защита от произвола на властта, а запази привилегиите на властта, характерни за предишните периоди в историята. Така че с горчивина можем да констатираме, че близо 70 години България се управлява от грубата сила и това е нещото, срещу което ние от "Нова република" излизаме. Ние казваме, че можем да наложим закона и демокрацията като оръжие на слабия и по този начин всеки да може да се развива срещу своите възможности, своя талант, своите знания.

- Как отговаряте на обвиненията, че десните и тези, които претендират и за десни гласове, тичат в различни писти, докато има нужда БСП да бъде спряна да се върне във властта?

Основният проблем на тези избори е, че БКП се явява на няколко места и на няколко писти - и в ГЕРБ, и в БСП, и в няколко други формации. Спокойно мога да добавя и тъй наречените патриоти. Така че реалният проблем е явяването на БКП в различни дрехи и лъжата към българските избиратели, че БКП може да бъде дясно. Добрата новина е, че тези избори има ясна и категорична дясна алтернатива, стъпила на ясни и прости ценности на здравия разум и здравия морал, която е готова да се изправи срещу тази подмяна и никой не може да я обърка със субекти, които са под шлифера на едното БКП. И това е "Нова репубрика".

- И все пак - ако слушаме повечето заявки и на формацията, оглавявана от Христо Иванов на тези избори, като калкулираме и очакванията да сте заедно, след като от оставката му като министър до края на миналата година изглеждахте като съмишленици - защо не успяхте да бъдете заедно?

Няма такъв въпрос към нас от "Нова република". Ние предложихме съюз без никакви предварителни условия и ако някой не е разбрал - ще уточня отново, че всички глупости как сме искали съюз под наше име и прочие дивотии нямат нищо общо с реалността, няма дори наченка на истина, няма опашка на крушката. Това беше решение на органите на "Да, България" да отклонят предложенията за единство и това е сметка, която те ще плащат на изборите, искам да кажа - за мое огромно съжаление, защото има хора там, които имат какво да дадат на българската демокрация. Повечето не ги познаваме - по това малко си приличат с Марешки, че претенцията за антикорупционна девственост е винаги съмнителна, защото непроверените хора са непроверени хора. Но това е - аз няма какво повече да кажа, защото направих всичко, че и повече от необходимото, за да има общо явяване.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.

Топлофикация ни дере с лихва върху нулеви сметки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278203_%D0%A2%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B8+%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B5+%D1%81+%D0%BB%D0%B8%D1%85%D0%B2%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%85%D1%83+%D0%BD%D1%83%D0%BB%D0%B5%D0%B

 

Отчитат абонатите, без те да имат договори с топлинните счетоводители

 

„Топлофикация-София“ начислява лихви и за месеци с нулево потребление. Това съобщи за „Монитор” експертът от Федерацията на потребителите в България Евгени Недялков.

По думите му нито едно вещо лице досега не е обяснило как според Закона за счетоводството може да се начислява лихва върху сума, равна на нула. Той показа случай на потребител с висящи сметки, където в няколко от графите за начислени суми за консумирана енергия се мъдреха нули, но до тях в колоната за лихва имаше цифри, по-големи от нулата. Експертът припомни и случаите с лихви, десетки пъти по-големи от дължимата главница.

Експертът каза още, че вещите лица по делата, свързани с топлофикация, много често отсъждат в полза на монополиста независимо дали дружеството е ищец или ответник.

Добро утро със Сотир Цацаров - три интервюта в една сутрин

http://www.clubz.bg/51915-dobro_utro_sys_sotir_cacarov_tri_intervyuta_v_edna_sutrin

Сотир Цацаров. Стопкадър Нова ТВ

Добро утро със Сотир Цацаров - под това мото премина часът между 7 и 8 в четвъртък сутринта в ефира на трите национални телевизии - БНТ, бТВ и Нова тв. В трите сутрешни блока интервютата с главния прокурор преливаха едно в друго. Всичките - от кабинета на Цацаров.

Основната тема и в трите разговора бяха действията на ДАНС за забрана за влизане в страната и за екстрадиция на турски граждани, които според родните служби застрашават националната сигурност и са опасни за териториалната цялост на страната. 

"Това не е враждебен акт срещу Република Турция, това е в интерес на националната ни сигурност", заяви Цацаров пред БНТ по повод действията на председателя на ДАНС, но отказа повече подробности.

От думите му стана ясно, че един от турските граждани е с решение за експулсиране и е бил задържан, а другият - тъй като няма данни в момента да е на територията на България, е със забрана за влизане в страната, тъй като при честите си и постоянни пребивавания у нас е вършил неща, които са нередни и застрашават сигурността ни.

 
"Не става дума за въздействие само върху изборите. Цялата информация е класифицирана, на базата на която ДАНС взема решенията си, но действията са координирани между институциите", обясни Цацаров. 

Той обаче изрично уточни, че в тези случаи не става дума за извършени престъпления по Глава първа от Наказателния кодекс от турските граждани - тоест престъпления срещу републиката, например шпионство. Става дума само за действия, които застрашават националната сигурност и териториалната цялост на страната, но не и за неща, за които може да започне досъдебно производство и които са от компетентността на държавното обвинение.

"Няма страна, която да не иска добри отношения със своите съседи, които да са те, в това число и Република Турция. Не става дума за изостряне на отношенията с Турция, а за това, което всяка страна, която държи на суверенитета си, трябва да прави", заяви още главният прокурор и обяви действията на ДАНС са абсолютно правилни.

По другата тема - дали България би предала на Турция свои граничари, Цацаров бе категоричен и пред трите телевизии, че искане за екстрадиция от страна на Турция къв момента няма, но и да има - то няма да бъде удоволетворено, защото така е по закон. Става дума за случая, в който край Резово български служители са неутрализирали бракониери, навлезли в територията ни. Главният прокурор защити действията на българските служители и гарантира, че държавата ни пази гражданите си и своите защитници, каквито са въпросните граничари. 

Пред БНТ Цацаров говори за телефонните измами, станали "обществен бич" и разказа как и неговата майка за малко да стане жертва на това престъпление, но се разминало самото плащане в последния момент. Цацаров изброи три решения на проблема с измамите - премахмане на анонимността при ползването на телефонни карти, а не само ограничение в броя карти, които може да притежава едно лице. Второ - мощна пропаганда, така че думата "измама" и как да се борим с тези случаи да стигнат до съзнанието на всеки български гражданин. И трето - тежка наказателна политика и ефективни присъди лишаване от свобода за телефонните измамници без никакви компромиси.

"Не звучи много популярно, но това е лекарството в момента, когато едно престъпление се е превърнало в бич на обществото, на най-уязвимите в него – нашите родители", отсече Цацаров.

Пред БНТ и бТВ Цацаров говори за опитите да се "използва" прокуратурата и за тези, които "говорят постоянно за съдебна реформа".

По първата тема главният прокурор заяви, че има теми, които не са от компетентността на държавното обвинение, но това не пречи да стигат именно до него и от прокуратурата да се очаква решението. Даде пример с неплащането на заплати - нещо, по което прокуратурата няма какво да направи по думите му.

"Защо постоянно до прокуратурата стигат неща, които не са от компетентността на прокуратурата? Това се прави от хора, на които така е удобно – да отнесат нещо в прокуратурата и до главния прокурор, хората да чакат решенията от нас, но прокуратурата няма какво да направи. Всеки може да си измие ръцете с нас...", заяви Сотир Цацаров и добави, че трябва да се помисли за промяна в това отношение.

Пред бТВ главният прокурор коментира заявките за реформа в съдебната власт и макар да не спомена партии или политици, заяви:

"Половината от тези, които говорят за "съдебна реформа", не са в състояние да обяснят какво имат предвид. Ако на моето място като главен прокурор беше някой от тези, които говорят постоянно за реформа – нямаше и да си помислят за реформа в прокуратурата. Представете си, ако тази прокуратура е на подчинение на изпълнителната власт - ще се сменя съставът й така, както се сменят областни управители ли?", попита Цацаров.

Той каза, че никой от говорителите за реформи не предлага реалните неща, които ще подобрят правораздаването. И даде пример с нуждата от ремонт на Наказателния кодекс и в разпоредбите за протичането на наказателния процес.

"НК да бъде разтоварен от дребни престъпления, които по същество са административни съобщения. Този НК трябва да бъде реформиран така, че длъжностите и корупционните отношения да са в съзвучие на обществените отношения, а не на тези от 1968 година. В наказателния процес - и при кражба на три килограма мед, и при дело за убийство – наказателният процес тече по един и същи начин. Това трябва да се промени. Трябва да се прекрати и практиката постоянно да се връща съдебният процес", заяви главният прокурор и уточни, че нито едно от тези неща не са сложни, трябвало само политическа воля.

Пред Нова тв Сотир Цацаров настоя за промени в Закона за вероизповеданията. 

"Моментът е назрял и ще презрее, докато тези, от които решенията зависят, се чудят дали е назрял. Казвал съм го и друг път - законът се нуждае от разумна, но радикална промяна в закона. Посоката - държавен контрол върху верското образование. Държавата трябва да има стоето участие в образованието и възможностите на лицата, които проповядват в определени храмове. Иначе даваме територия на екстремизъм. Нима има нещо лошо в това тези хора да получават своето образование в България?", каза главният прокурор.

От години у нас Главното мюфтийство се бори да получи възможност да се направи и акредитира висше духовно училище у нас, но до момента институциите не правят нищо по темата. Столичната община отказва и разрешение за строеж на сграда за такъв институт, а едно от изискванията за акредитация на висше учебно заведение е наличието на учебна база.

Главният прокурор отказа да влиза в каквито и да е политически коментари, попитан за действията на "Обединените патриоти" по границата, но заяви, че и МВР, и прокуратурата ще следят за спазването на обществения ред и закона по време на парламентарния вот.

Ето я истината зад секси снимките в "Инстаграм"

https://vesti.bg/lyubopitno/sveji/eto-ia-istinata-zad-seksi-snimkite-v-instagram-6066983

Момичета разкриват, че всичко е една илюзия - правилната светлина, ъгъл, дрехи

В "Яворов", "Изток" и "Овча купел" без вода днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_650686.html

На 8 места в София няма да има вода днес, предупреди "Софийска вода". Заради монтаж на пожарен хидрант и спирателни кранове на ул. "Камелия" в "Овча купел" няма да има вода от 9 до 21 ч. на ул. „Иван Радоев“, ул. „Маестро Кънев“, ул. „Рождество“, ул. „Камелия“, по ул. „Камелия“ от бул. „Монтевидео“ до ул. „Иван Радоев“. Подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Данаил Крапчев“ в кв. „Витоша“ е причината за спиране на водоподаването от 10 до 18 ч. на ул. „Данаил Крапчев“, по ул. „Йордан Стубел“ от ул. „Данаил Крапчев“ до ул. „Ради Радев“, ул. „Ради Радев“, ул. „Иван Пейчев“, ул. „Димитър Яблански“. Реконструкция на уличен водопровод на ул. „Приплат“ с. Владая ще наложи спиране на водата от 10 до 18 ч. във вилна зона „Приплат“ - ул. „Калдъръмче“, ул. „Божур“, ул. „Перуника“, ул. „Кърпикожух“. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение до бл. 66 в ж.к. „Яворов“ няма да има вода от 9 до 19 ч. на ул. „Река Осъм“ от ул. „Николай Ракитин“ до ул. „Светослав Тертер“. Реконструкция на уличен водопровод на ул. „Незабравка“ вилна зона „Градището“ е причината за спирането на водата от 9 до 21 ч. на ул. „Младежка“, ул. „Деница“, ул. „Зорница“, ул. „Ралица“, ул. „Ружа“, ул. 12, ул. „Незабравка“. Подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Акад. Методи Попов“ в ж.к. „Изток“ нала спиране на водоподаването от 10 до 18 ч. на ул. „Константин Щъркелов“ от ул. „Акад. Методи Попов“ до ул. „Латинка“. Заради реконструкция на уличен водопровод на ул. „Каменарче“ в кв. „Бояна“ няма да има вода от 11 до 21 ч. на ул. „Каменарче“, ул. „Яньовица“, ул. „Боянска легенда“, по ул. „Матей Преображенски“ от ул. „Шишманова конница“ до ул. „Боянска легенда“. Отново заради реконструкция на уличен водопровод на бул. „Шипченски проход“, район „Слатина“ , се налага спиране на водоподаването от 9 до 21 часа на бул. „Шипченски проход“ № 79, 68, 70

Бойко Борисов: Единствено ГЕРБ ще довърши АМ „Хемус“ и тунела под Шипка

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/bojko-borisov-edinstveno-gerb-shte-dovyrshi-am-hemus-i-tunela-pod-shipka-2012088

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, водачът на листата на ГЕРБ-Габрово и бивш вицепремиер Томислав Дончев, министърът на финансите в кабинета „Борисов“ Владислав Горанов и кметът на Габрово Таня Христова направиха оглед на напредъка на строителството по проект „Обходен път на Габрово с тунел по

Кирил Добрев: Нека Габрово да бъде мястото, откъдето ще тръгне промяната!

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/kiril-dobrev-neka-gabrovo-da-byde-miastoto-otkydeto-shte-trygne-promianata-2012089

„В неделя избираме България! България има нужда от промяна!“ Коалиция „БСП за България“ е с номер 10 в интегралната бюлетина. „Поискай промяната“!

Айфеловата кула потъна в мрак в знак на солидарност към Лондон (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/ajfelovata-kula-potyna-v-mrak-v-znak-na-solidarnost-kym-london-video-2012091

Айфеловата кула угаси светлините си в знак на подкрепа към Лондон след атентатът на Уестминстърския мост. Това стана броени часове, след като във Великобритания бе извършена най-голямата атака от 2005 година насам.

Расте броят на жертвите от атентата в Лондон (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/raste-broiat-na-zhertvite-ot-atentata-v-london-video-2012090

Петима души са загинали и над 40 са ранени при вчерашното нападение до сградата на парламента в Лондон, сочат последните данни, потвърдени и от полицията.  Сред загиналите са полицаи и нападателят, както и една жена. Много от ранените са в тежко състояние.  Няколко

Жена увисна на оградата на Белия дом на връзките на обувките си като Левски

http://pogled.info/svetoven/amerika/zhena-uvisna-na-ogradata-na-beliya-dom-na-vrazkite-na-obuvkite-si-kato-levski.83948

/Поглед.инфо/ Във вторник "Сикрет сървис" са арестували жени, висяща за връзките на обувките си от оградата на Белия дом... след крайно несполучлив опит да я прескочи. Това съобщи в сряда агенцията, отговорна за защитата на високопоставените държавни служители в САЩ, цитирана от "Ен Би Си".

Елена Йончева завежда дело срещу Бойко Борисов

http://pogled.info/bulgarski/elena-ioncheva-zavezhda-delo-sreshtu-boiko-borisov.83949

/Поглед.инфо/ Кандидат-депутатът от БСП Елена Йончева ще заведе дело срещу Бойко Борисов.

Русия и Китай: пет начина за потопяване на американски самолетоносачи

http://pogled.info/svetoven/rusiya-i-kitai-pet-nachina-za-potopyavane-na-amerikanski-samoletonosachi.83950

/Поглед.инфо/ На 17 септември 1939 г. немската подводница U-29 торпилира и потопява британският кораб "Koрейджъс". Това е първият, но не и последният самолетоносач, който е разрушен в резултат на атака на подводна лодка. По време на Втората световна война, с удари от подводни лодки, Съединените щати, Великобритания и Япония потопяват много такива кораби. Кулминацията на подводната война е унищожаването през 1944 г. на гигантския японски самолетоносач "Шинано".

Русия отнема от САЩ финансовата власт

http://pogled.info/svetoven/rusiya-otnema-ot-sasht-finansovata-vlast.83951

/Поглед.инфо/ Русия значително увеличава златните си резерви и в същото време се чисти от американските държавни облигации, като ги предлага на пазара. По същия начин и други държави са загубили доверие в долара и политиката на САЩ и търсят своята независимост в златото. Русия и Китай притежават общо 3500 тона злато. От финансова гледна точка, налице е преместване на полюсите на властта от Америка към Изтока.

Путин: Русия е продала оръжия за 15 млрд. долара миналата година

//dariknews.bg/novini/sviat/putin-rusiia-e-prodala-oryzhiia-za-15-mlrd.-dolara-minalata-godina-2012085

Продажбите на руски оръжия в чужбина през миналата години са били на стойност над 15 милиарда долара, обяви президентът на Русия Владимир Путин, цитиран от АП, ТАСС и АФП. На заседание на комисията по военнотехническо сътрудничество с чуждестранни държави Путин каза, че военната ка

Почистват входните и изходните артерии на Враца

//dariknews.bg/regioni/vraca/pochistvat-vhodnite-i-izhodnite-arterii-na-vraca-2012037

Община Враца започна почистване на входно-изходните артерии на града. В дейностите са включени и лица лишени от свобода от Врачанския затвор. В момента се почиства, от неправомерно изхвърлени боклуци, входът на града - посока „Химко“. През следващите дни ще бъдат обходени и почистени всички изходи

Спешни лекари работят над 150 часа извънредно, за да запълнят графика

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/speshni-lekari-rabotiat-nad-150-chasa-izvynredno-za-da-zapylniat-grafika-2012086

Лекари, фелдшери и медицински сестри в Центъра за спешна медицинска помощ в Пазарджик дават по над 150 часа извъндерен труд годишно в нарушение на Кодекса на труда, за да могат да покрият задължителните графици и 24-часови дежурства. Това се разбра при повторния съдебен спор между шефката на център

Изправят пред Темида убиеца, пребил до смърт с прът 38-годишна жена

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/izpraviat-pred-temida-ubieca-prebil-do-smyrt-s-pryt-38-godishna-zhena-2012087

Започва делото за второто жестоко убийство в Пазарджишкото село Братаница след това на 44-годишния Йордан Асенов-Гочето. Днес е първото заседание, на което ще бъде направено предварително изслушване по обвинението срещу 23-годишния Михаил Янков от същото село. На 10 септември миналата година той и

Атентатът в Лондон е свързан с "ислямски тероризъм"

http://pogled.info/svetoven/evropa/atentatat-v-london-e-svarzan-s-islyamski-terorizam.83946

/Поглед.инфо/ Служител на антитерористичните служби във Великобритания заяви пред журналистите, че според полицията атаката в Лондон днес е свързана с "ислямски тероризъм". Това съобщи днес АФП.

Непроницаемата мъгла около далаверите в НДК се разпръсква

http://pogled.info/bulgarski/nepronitsaemata-magla-okolo-dalaverite-v-ndk-se-razpraskva.83947

/Поглед.инфо/ Преди десетина дена в подзаглавието „Възможна е светлинка в тунела НДК!“, споделих с читателите на Поглед.инфо плахата надежда, че се създава един повод, който може да доведе до наглед невъзможното за последната година: да се поразпръсне непроницаемата мъгла, създадена от мощната, скъпо струваща рекламна кампания на безспорния Пи-ар експерт „носителят на промяната в НДК“ Мирослав Боршош и неговия бизнеспартньор арх. Любомир Станиславов, около това, което е започнато, а и се извършва по настоящем в Националния дворец на културата.

Музиканти от Пловдив и Матера се срещат преди голямото събитие през 2019 г.

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/muzikanti-ot-plovdiv-i-matera-se-sreshtat-predi-goliamoto-sybitie-prez-2019-g-2011692

Центърът за езици и интеркултурна комуникация към Филологическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ събира творците от двете европейски столици на културата

Жените в България получават пенсия по-дълго време от мъжете

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zhenite-v-bylgariia-poluchavat-pensiia-po-dylgo-vreme-ot-myzhete-2012084

Българският пенсионер получава пенсия за стаж и възраст средно около 26 години, показват данни на Националния осигурителен институт за 2016-та година, публикувани в бюлетина на института. От анализа става ясно, че от 2000 г. досега средната продължителност на получаване на

Същинска промяна у нас е настъпвала отгоре или отвън

http://pogled.info/bulgarski/sashtinska-promyana-u-nas-e-nastapvala-otgore-ili-otvan.83942

/Поглед.инфо/ Пластовете се разместват доста осезаемо от миналото лято насам, но досегашният елит полага всички усилия да се удържи на повърхността, казва политологът

Евакуираха метростанция в Южен Лондон

http://pogled.info/svetoven/evropa/evakuiraha-metrostantsiya-v-yuzhen-london.83944

/Поглед.инфо/ Метростанцията „Норт Гринуич“ в южната част на Лондон беше затворена след подаден сигнал за наръган мъж, съобщава британския вестник "Дейли Експрес".

Децата смятат родителите си за супергерои с необикновени сили

http://pogled.info/interesen/detsata-smyatat-roditelite-si-za-supergeroi-s-neobiknoveni-sili.83945

/Поглед.инфо/ Децата между 6- и 8-годишна възраст считат родителите си за супергерои или злодеи под прикритие, а повече от половината дори са убедени, че майките им бащите им могат да четат мисли. Други 35 на сто пък вярват, че майките им са способни да сготвят цяла манджа само с "изгарящия си поглед".

Седем разказа искат да ти спечелят гласа

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6127143

Седем разказа искат да ти спечелят гласаПопулисткият е като сватба, след която кумовете се разсейват за обещаното "Разказана история е нашият Бог”, беше казал Вим Вендерс. Така е, защото само тя може да придаде порядък и смисъл на съществуването ни. И изборите създават естествено очакване към политиците да се превърнат в разказвачи на живота на общността, и то да го разкажат така,

Хубавото време остава

//dariknews.bg/regioni/shumen/hubavoto-vreme-ostava-2012078

Времето ще е предимно ясно и слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от югоизток, по Черноморието следобед от изток-североизток.
Минимални температури от 1 до 6 градуса, максимални във вътрешността между 16 и 21, а по Черноморието от 11 до 14. Вълнение на морето 2-3 бала.

Бруно Латур: «Най-богатите се отказаха от идеите за световна общност»

http://pogled.info/svetoven/bruno-latur-nai-bogatite-se-otkazaha-ot-ideite-za-svetovna-obshtnost.83938

/Поглед.инфо/ Защо климатът твърде малко интересува нашите елити? Философът Бруно Латур предлага радикална хипотеза: доминиращите класи са наясно с екологичната заплаха, но мълчат; и предпочитат да градят бъдещето си извън общността на света.

«Големият нефт» на Сибир: път на подвига и вдъхновението

http://pogled.info/svetoven/russia/golemiyat-neft-na-sibir-pat-na-podviga-i-vdahnovenieto.83939

/Поглед.инфо/ В Сибир мъжете работеха, въпреки много трудните производствени условия и затрудненото транспортиране на нефта. На първопроходците не им беше лесно; трябваше да пробиват замръзналата земя, да изсичат гори, да пресушават блата... Подвизите в усвояването на Сибир не бяха само труд за добиване на природни богатства; това, по спомените на баща ми, например, който не бе геолог, а строител на БAM, бе време на дела, на преобразуване на природата, на съзидателност и героизъм; време, което роди и героите.

Берлин между конфликта и компромиса с Вашингтон

http://pogled.info/svetoven/berlin-mezhdu-konflikta-i-kompromisa-s-vashington.83941

/Поглед.инфо/ Докато Берлин коригира подхода си към своя дългогодишен партньор от другата страна на океана, той ще трябва да реши дали да защитава наднационалните институции, които са в основата на успеха му или да се приспособи към една нова реалност, в която Вашингтон вече не поддържа тези институции

Според закона, майданствуващите ще трябва да строят свинарници и да ремонтират пътища

http://pogled.info/svetoven/spored-zakona-maidanstvuvashtite-shte-tryabva-da-stroyat-svinarnitsi-i-da-remontirat-patishta.83937

/Поглед.инфо/ Често чуваме да се говори: "Какво ще правим с Украйна?" Но това са общи приказки. Има закони и за да се възстановят последиците от евромайдана, законите просто трябва да се изпълняват. Преди всичко, би било добре да се спре с използването на името "Украйна" и да се върне историческото име Малорусия. Или, да се нарече Юго-западен федерален окръг в новото административно-териториално устройство.

Охранителният бизнес = 1 млрд. лв. на година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6124141

Охранителният бизнес = 1 млрд. лв. на годинаС две големи сделки за месец браншът се окрупнява Над 1 млрд. лв. е оборотът на охранителния сектор за година. Около 300 млн. лв. са приходите на 20-те водещи компании, останалите на пазара генерират около 200 млн. лв. Другият половин милиард обаче идва от сивия сектор. Това разказаха представители на бранша пред “24 часа”.

Орбиталната станция "Мир" е извадена от употреба и приводнена в Тихия океан

https://www.actualno.com/chronicles/orbitalnata-stancija-mir-e-izvadena-ot-upotreba-i-privodnena-v-tihija-okean-news_600594.html

„Мир“ е съветска (по-късно руска) орбитална станция. „Мир“ е първата дълговременно обитаема станция и първата от "второто поколение космически станции", реализирана чрез редица свързани помежду си модули. Представлява сложен, многоцелеви научноизследователск

Подолски приключи кариерата си в бундестима със зрелищен победен гол срещу Англия

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/03/23/2940201_podolski_prikljuchi_karierata_si_v_bundestima_sus/?ref=rss


Заемащият трето място във вечната класация по брой мачове и голове за националния отбор на Германия Лукас Подолски сложи подобаващ край на международната си кариера. 31-годишният нападател отбеляза зрелищен гол за победата на бундестима срещу Англия с 1:0 в приятелски мач, игран в Дортмунд.

Подолски излезе с капитанската лента в своя 130-и и последен мач за Германия. С повече мачове от него са само Мирослав Клозе (137) и Лотар Матеус (150).

Вместо град на коприната край Марица изникна "Лас Вегас на Балканите"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6129763

Вместо град на коприната край Марица изникна "Лас Вегас на Балканите"Първата си нощ в плен император Балдуин изкарал в крепост край Свиленград Всички знаят за Балдуиновата кула на хълма Царевец във Велико Търново, но малцина ще си спомнят, че друга една крепост от българската история преди търновската е заслужила да се нарича Балдуинова. След като е пленен от цар Калоян на 14 април 1205 г.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване