Thalloderma Shop
03/24/17 07:08
(http://www.klassa.bg/)

БГ туристическите агенции не знаят да посрещат клиенти

 

Хотелиерите търсят сервитьори и бармани от Украйна и Молдова за лятото

Служителите в някои от родните туристически агенции не знаели как правилно да посрещнат клиентите си. Това е един от основните проблеми, отчетени при проучване тип „таен клиент“, по поръчка на Travel Academy. Изследването е направено в периода 6 - 20 март 2017 г., съобщи Димо Желев, съосновател на академията.

Направени са били 60 проверки в десет агенции, офериращи почивки в чужбина, като са били изследвани основните дестинации, предпочитани напоследък от българите - Гърция, Турция и от две години Италия.

Половината от проверките на тайните клиенти са били лични посещения в офиси, а останалата част - обаждания по телефона. Посетителите разигравали няколко

 

предварително уговорени сценария

 

Те се представяли за семейни с дете или без, като казвали, че искат да пътуват в чужбина, а бюджетът им е между 2000 и 2500 лева. Едно от условията било да възразят, че цената им е висока или да искат по-добра оферта. Целта пък е да се установи как ще реагира въпросният служител, работещ в агенцията.

Резултатите показват, че офисите на фирмите са добре направени и клиентите са доволни от тях, но експертите са изумени, че липсвал ясен сценарий за посрещане на клиентите - класическо посрещане, със задаване на въпроси, предоставяне на оферти, вземане на информация за обратна връзка, коментира Желев.

Той отбеляза, че по-лесно е да бъде задържан един клиент, отколкото да се намери нов. Имало случаи, в които

 

не питали дори по кое време клиентът иска да пътува

 

което е недопустимо.

Някои от работниците не носели баджове, което пък още повече отказвало клиентите да работят с дадената туристическа агенция.

При телефонните проверки се оказва, че служителите не се представяли и не предлагали на клиента да му се обадят след прегледа на офертата, изпратена по имейл.

Според експертите друг основен проблем, пред който е изправен туристическият бранш, е липсата на кадри. По думите на Желев най-ефективният начин за решаване на дефицита е

 

хората да бъдат обучени

 

а не да се наемат допълнително работници.

Според другия съосновател на академията - Антон Пенев, ни очаква силен летен сезон по морето. Сега имаме туристи, но нямаме хора да ги обслужват, допълни той и информира, че вериги хотели по морето сега кандидатстват за кадри от трети страни - Украйна и Молдова, въпреки специалистите, които България подготвя.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване