Високопоставен лидер на "Ислямска държава" убит при въздушен удар в Ирак

https://www.24chasa.bg/novini/article/6149643

Високопоставен лидер на "Ислямска държава" убит при въздушен удар в Ирак Аяд ал Джумайли, високопоставен лидер на "Ислямска държава", смятан за дясната ръка на лидера на групировката Абу Бакр ал Багдади, беше убит при въздушен удар, съобщи иракското военно разузнаване, цитирано от Ройтерс и ДПА. В изявление на иракското разузнаване се посочва, че Ал Джумайли е бил "военен министър" на терористичната организация.

Македонски медии прикриват грандиозна находка, касаеща тяхната и българската история!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/278511_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0+%

 В Охрид е била намерена част от каменен надпис, на който ясно се четат думите: „Цар Самодържец Самуил и българин“, съобщиха музейни работници, цитирани от Фокус. Откритието е било направено при укрепителни работи в района на разкопките на хълма Плаошник, където някога се е намирал Климентският университет и манастирът „Свети Пантелеймон“. Тежката и продължителна зима наложи някои укрепителни работи за защита на разкопките да се предприемат още в началото на март. Тогава именно е открита находката, заяви един от уредниците на местния археологически музей, който изрично пожела да не бъде споменато името му, за да няма проблеми с работата си. Според него най-вероятно става дума за дарствен надпис на Цар Самуил, който сигурно е продължил традицията на предшестващите го български царе Борис I, Симеон и Петър. Най-вероятно македонските власти изобщо нямат намерение да съобщят за находката, която до голяма степен обезсмисля напълно тезата за античния произход на Македония, която беше лансирана по време на 1-годишното управление на Никола Груевски, както и тезата, че Цар Самуил е бил самостоятелен владетел, който няма нищо общо с българската държава.


 

Британската полиция освободи последния от 12-те задържани за разпит за терористичното нападение в Лондон

http://www.cross.bg/politziya-napadenie-durzhava-1539262.html

/КРОСС/Лондонската полиция съобщи, че е освободен и последният задържан за терористичното нападение край британския парламент на 22 март. Става дума за 30-годишен мъж, арестуван в Бирмингам на 26 март - четири дни след атаката. Не се планират други действия нито срещу него, нито срещу останалите 11 задържани във връзка с разследването и впоследствие освободени. Четирима души бяха убити, а десетки - ранени, когато 52-годишният Халид Масуд прегази пешеходци на моста в центъра на Лондон, изостави колата си до парламента, наръга с нож полицай до входа и се опита да влезе в сградата, но беше застрелян. Отговорност за нападението пое „Ислямска държава". Полицията смята, че продължилото 82 секунди нападение на родения във Великобритания Масуд е било вдъхновено от екстремистка идеология. Властите обаче казват, че няма доказателства за връзки с "Ислямска държава" или с "Ал Каида". В понеделник Скотланд Ярд съобщи, че няма доказателства, че той се е радикализирал в затвора. Приелият исляма мъж обаче очевидно се е интересувал от джихада, уточни представител на отдела за борба с тероризма на лондонската полиция, цитиран от Франс прес. В периода от 1983 г. до 2003 г. Ейдриън Ръсел Аджао (приел по-късно името Халид Масуд) е бил осъждан няколко пъти за агресия, незаконно притежание на оръжие и смущаване на обществения ред.  

АБВ иска забрана за гласуване на сънародниците ни в Турция

http://offnews.bg/news/n_1/n_651708.html

Националният съвет на ПП Алтернатива за българско възраждане прие решение за развитието на партията и нейните цели през следващия политически сезон, съобщиха от малката лява партия. Приоритет за политическата сила ще бъде работата за промяна в избирателната система на страната и недопускане на вмешателство на външни сили във вътрешните работи на България.  На изпълнителното бюро на партията е възложено да инициира гражданска подписка за законови промени, предвиждащи забрана за гласуване на български граждани с двойно гражданство в страни извън Европейския съюз, в които е забранено двойното гражданство.  Подобна промяна засяга единствено сънародниците ни в Турция. Там двойното гражданство е забранено като единственото изключение от общото правило е за изселниците от България. Освен това АБВ ще започне широка дискусия с политическо, експертно и академично участие по цялостната нормативна уредба, свързана с изборния процес.

Вторият в йерархията на „Ислямска държава“ е бил ликвидиран

https://www.actualno.com/asia/vtorijat-v-jerarhijata-na-isljamska-dyrjava-e-bil-likvidiran-news_603268.html

Иракските власти съобщават, че са успели да ликвидират по време на въздушен удар вторият в командването на „Ислямска държава“, пише турският вестник Yeni Safak. В излъчено по телевизията заявление командването на иракските ВВС съобщи, че Абу Яхия - „министърът на отбра

Легендарният вратар Габор Кирай подписа нов договор

http://offnews.bg/news/n_1/n_651706.html

Легендарният унгарски вратар Габор Кирай напусна националния отбор, но съвсем не смята да приключва с изявите си на клубно ниво. 41-годишният вратар, известен с това, че застава винаги на вратата с памучно долнище, подписа нов договор с родния си клуб Халадаш. Контрактът изтича през лятото на 2019-а, когато Кирай ще е вече на 43 години. Ексцентричният страж е играл за Халадаш в периода от 1993 до 1997 година, след което прави кариера в чужбина. Той пази в Германия и Англия, а през 2015 година се завръща в родината си. Кирай сбъдна мечтата си и достигна с Унгария до Евро 2016, след което сложи край на кариерата си в националната селекция. Памучните долнища са негова запазена марка и спомогнаха той да стане световна сензация.

"Берое" завърши редовния сезон с драматична победа над "Локомотив" (Пловдив)

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/01/2946376_beroe_zavurshi_redovniia_sezon_s_dramatichna_pobeda/?ref=rss


"Берое" изпусна два гола аванс при домакинството на "Локомотив" (Пловдив), но стигна до драматична победа с 3:2 след попадение в последната минута на редовното време.

Старозагорци записаха трети пореден успех в Първа лига и ще завършат редовния сезон на осма позиция. Те събраха 35 точки след 26 мача и имат същия актив като седмия "Ботев" (Пловдив), който обаче спечели и двата директни мача.

"Локомотив", който...

Еди Рама: Притеснява ме слабостта на ЕС

http://pogled.info/svetoven/evropa/edi-rama-pritesnyava-me-slabostta-na-es.84261

/Поглед.инфо/ Албанският премиер Еди Рама заяви, че вече е "малко уморен" от постоянните оплаквания на Брюксел за руското присъствие на Балканите, подчертавайки, че в настоящите условия повече се притеснява "слабостта на Европейския съюз".

Убиха заместник-лидера на „Ислямска държава“ в Ирак

http://pogled.info/svetoven/ubiha-zamestnik-lidera-na-islyamska-darzhava-v-irak.84262

/Поглед.инфо/ Аяд ал Джумайли, вторият в йерархията на „Ислямска държава“, е убит при въздушно нападение от въоръжените сили на Ирак, съобщи тамошната държавна телевизия.

Фийон: Вероятно е Франция да се изправи пред съдбата на Гърция

http://pogled.info/svetoven/evropa/fiion-veroyatno-e-frantsiya-da-se-izpravi-pred-sadbata-na-gartsiya.84263

/Поглед.инфо/ Бившият френски премиер и кандидат за президент Франсоа Фийон предупреди, че страната му е заплашена от сериозен икономически крах в бъдеще.

Тръмп призова медиите да не се занимават с Русия, а с подслушването му

http://pogled.info/svetoven/amerika/tramp-prizova-mediite-da-ne-se-zanimavat-s-rusiya-a-s-podslushvaneto-mu.84264

/Поглед.инфо/ Тръмп призова медиите да отразят скандала с подслушването, вместо да се занимават с неговите "връзки с Русия", предаде ТАСС в събота (1 април).

Теодора Халачева - красивото лице на пловдивския социализъм

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6148587

Теодора Халачева - красивото лице на пловдивския социализъмСкъсани тролейбусни жици убиват майката на 25-годишната депутатка Красивото лице на червената листа в Пловдив - Теодора Халачева, със сигурност ще е сред забелязваните депутатки в 44-ото народно събрание. 25-годишната социалистка ще е и най-младият парламентарист Тя бе трета в списъка с кандидатите на БСП след водача проф.

Медалите в Токио 2020 ще са от стари телефони

http://www.cross.bg/tona-tokio-sportistite-1539261.html

/КРОСС/Организаторите на олимпийските игри в Токио започнаха да събират стари електронни устройства, които ще бъдат използвани за създаването на медалите, с които ще се награждават спортистите през 2020-а година. "Това е страхотен проект, който ще превърне стария ви телефон в безценен предмет за спортистите. Най-хубавото е това, че по този начин всеки човек може да стане част от игрите", каза плувецът и носител на четири медала от летни олимпийски игри Такеши Мацуда. Целта на организаторите е да съберат осем тона суров метал, който ще бъде стопен до два тона чист метал. Това ще бъде напълно достатъчно за направата на 5-те хиляди отличия, нужни за награждаванията в Токио след малко повече от три години. По време на церемонията организаторите помолиха всички японци да дарят ненужните им електронни устройства, включително смартфони, дигитални камери и лаптопи. Кутиите за събиране са разположени в цялата страна и ще бъдат премахнати през пролетта на 2019-а или в момента, в който металът достигне осем тона.  

Лондон и Брюксел: развод след 40 години брак по сметка

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/04/01/2945954_london_i_brjuksel_razvod_sled_40_godini_brak_po_smetka/?ref=rss


Лондон започна процедура по развод с Европейския съюз след 40 години брак, който бе повече по сметка, отколкото по любов, и икономическите въпроси винаги бяха по-значими от политическия проект.

"От 1973 г. това е прагматична връзка с акцент върху икономическите измерения ", подчертава Полин Шнапер, преподавателка по съвременна британска цивилизация в Сорбоната в Париж. "Сантименталното измерение почти не съществува", каза тя за АФП. Според...

Ремонти с Валери: Обновяване на банята - откъде да започнем

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6148747

Ремонти с Валери: Обновяване на банята - откъде да започнемПроблеми могат да възникнат и при свързване на подовата облицовка със сифона Пролетта е сезонът за най-неотложните ремонти в дома, особено за довършване на банята, ако не сте успели да завършите всичко предвидено през есента. Но дори и новата баня винаги се нуждае от освежаване и подобряване на интериора като помещение,

От днес крепостта Трапезица отново приема туристи

http://www.cross.bg/leva-trapezitza-blizo-1539260.html

/КРОСС/Крепостта Трапезица във Велико Търново отново приема туристи от днес. Архитектурно-музейният резерват работи всеки ден от 8,30 до 19,00 ч. За достъп посетителите следва да ползват екопътеката, намираща се до автобусната спирка при разклона на пътя Велико Търново - Арбанаси към квартал „Асенов" и жп спирка „Трапезица". Редовният билет за крепостта Трапезица е на цена 6 лева. За учащите стойността на входа е 3 лева, а за пенсионери - 2 лева. Хората с увреждания и децата под 7-годишна възраст влизат безплатно. Семейният билет за двама родители с до три деца е на цена 6 лева. Важат също двудневните пакетни билети за 10 музейни обекта, които за индивидуални посетители са на цена от 20 лева, а за семейство с до три деца - 30 лева. Фуникулярът, който също осигурява достъп до архитектурно-историческия резерват, ще работи от 1 май. В реставрацията на Трапезица и създаването на туристическа инфраструктура, само през 2016 година бяха вложени близо 3 милиона лева. Основната част от средствата бяха осигурени от фондация „Гейдар Алиев" - Азербайджан, със съдействието и подкрепата на последното редовно избрано правителство на страната. По проекта, възложен от Министерството на културата и дарителите бяха реставрирани три средновековни църкви, в които особено впечатляващи са автентичните стенописи от XIII-XIV век. Възстановени бяха близо 200 метра от Северната крепостна стена, намиращи се в района на Северната кула

Палестинец прободе с нож трима израелци в Ерусалим, застреляха го

https://www.24chasa.bg/novini/article/6149636

Палестинец прободе с нож трима израелци
в Ерусалим, застреляха го Палестинец от окупирания Западен бряг днес нарани с нож трима израелци в старата част на Ерусалим, преди да бъде застрелян от граничари, съобщи Франс прес, като се позовава на израелската полиция, предава БТА. Нападателят намушкал двама еврейски минувачи и избягал. Граничари го преследвали и застреляли след като той ранил с ножа си един от тях,

Варненската опера чества 70 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=347813

С постановки и изложби Варненската опера ще отбележи своя 70 рожден ден през тази година, научи Moreto.net. Празничните събития започват на 6 април, когато в 13.00 часа на Сцена Ротонда в Операта ще бъде открита документална изложба „70 години Варненска опера” и изложба с костюми на световноизвестни български оперни певци, участвали във варненски постановки.

Гонзо пак излъга любимия си "Левски"

http://www.clubz.bg/52332-gonzo_pak_izlyga_lyubimiq_si_levski

Воденият от Георги Иванов-Гонзо тим на "Черно море" спечели срещу "Левски" с 1:0 в Каварна в мач от последния кръг на началната фаза на Първа лига. Александър Цветков реализира единствения гол в 64-ата минута.

Така Гонзо отново би любимия си "Левски", след като през есента елиминира "сините" в турнира за Купата на България. Същевременно "Черно море" прекъсна серия от 7 поредни загуби от "сините" за първенство.

Столичният тим съжалява, че отново не успя да победи на чужд терен, а днес създаде доста голови положения, особено в края на мача, когато на два пъти Антонио Аниете не съумя да преодолее отблизо вратаря Емил Михайлов. През първото полувреме Бабатунде Адениджи не сполучи да прехвърли стража при ситуация "очи в очи".

"Левски" доигра срещата с човек по-малко заради директния червен картон, който получи Давид Яблонски заради удар без топка.

"Черно море" предложи битка. В 71-ата минута резултатът можеше да е 2:0, но Борислав Балджийски не успя да преодолее отблизо Николай Кръстев, който изби топката.

"На 1 април, Деня на лъжата, излъгахме "Левски", каза пред "Диема" Гонзо след срещата и така с едно изречение синтезира всичко за мача.

Далеч по-качествен бе двубоят в Стара Загора, където "Берое" и "Локомотив" (Пловдив) направиха 3:2. Домакините дръпнаха с 2:0 до почивката, гостите обърнаха, но малко преди края "зелено-белите" стигнаха до 3:2.

Така, макар и без един мач - ЦСКА-София - "Лудогорец", приключи първата фаза на първенството. 

В първата шестица са "Лудогорец", "Левски", ЦСКА-София, "Черно море", "Локомотив" (Пловдив) и "Дунав" (Русе). Предстоят мачове между тях - по два, така наречените "плейофи", които всъщност не са плейофи, тъй като няма елиминации.

Отборите във втората осмица са разделени на две. В първата са "Ботев" (Пловдив), "Верея", "Славия" и "Монтана". Втората включва "Берое", "Пирин", "Нефтохимик" и "Локомотив" (Горна Оряховица).

Ще се изиграят по 6 мача в двете карета. Заелите първите и втори места играят по две срещи едни срещу други. Победителите ще излязат в нещо като финал - отново в 2 двубоя. Победителят ще играе срещу третия или четвъртия (в зависимост от това как се е развила битката за Купата на България) от първата шестица и победителят (в 1 среща) печели квота за Лига Европа.

Третите и четвъртите отбори в двете "четворки" пък ще решат кой оцелява и кой изпада - отново с мачове на кръст и след това помежду си. Последният отива във Втора лига директно, а отборите, заели горните две позиции ще играят баражи с втория и третия във Втора лига. 

И последният задържан за терористичното нападение край британския парламент е освободен

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/01/2946374_i_posledniiat_zadurjan_za_teroristichnoto_napadenie/?ref=rss


Освободен е последният задържан за терористичното нападение край британския парламент, съобщи Лондонската полиция, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС.

Това е 30 годишен мъж, арестуван в централния град Бирмингам на 26 март по подозрение в съучастничество в нападението.

"Всички, арестувани във връзка с атаката в Уестминстър в сряда, 22 март, вече са освободени с по-нататъшни действия", се казва в изявление на Скотланд ярд....

Унгария започна всенародно допитване за политиката на Брюксел

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ungariia-zapochna-vsenarodno-dopitvane-za-politikata-na-briuksel-236825/

Въпросникът, озаглавен "Да спрем Брюксел!", е разпратен до всяко домакинство в страната, съобщи държавният секретар по правителствените комуникации Бенце Тужон

"Плаващите кейове" на Кристо са най-посещаваното културно събитие през 2016 г.

http://www.cross.bg/myzeya-skylptyrite-keiiove-1539259.html

/КРОСС/"Плаващите кейове" на Христо Явашев-Кристо са най-посещаваното художествено събитие на 2016 г. с 1,2 млн. души, разходили се по инсталацията в езерото Изео за 12 дни, съобщи "Дневник", като се позова на проучване на The Art Newspaper.Най-посещаваната изложба за миналата година - "Постимпресионистки шедьоври" от колекцията на музея "Д'Орсе", е имала близо 9700 посетители дневно в културния център на Рио де Жанейро, или общо 750 000 души. Сред най-популярните изложби за 2016 г. са и скулптурите на Патриция Пичинини, изобразяващи хибриди между животни и хора - 8300 посетители дневно.В топ десет са още Жером Бел в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк, "Шедьоврите на Реноар" в Токио, "Фрида Кало: Сюрреалистките в изкуството" в Сао Пауло, "Manux x Machina - модата в ерата на технологиите" в музея "Метрополитън", 200-годишнината от рождението на Иван Айвазовски в Третяковската галерия в Москва, скулптурите на Пикасо отново в МоМА и Йеронимус Бош в Холандия.

"168 часа": Истинската история на парижкия апартамент, крил 70 години тайните на елитна куртизанка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6149581

"168 часа": Истинската история на парижкия апартамент, крил 70 години тайните на елитна куртизанкаЛюбовница на министър-председателя на Франция Жорж Клемансо, на граф Робер дьо Монтескьо, на президента Пол Дешанел, както и на великия импресионист Джовани Болдини, Март дьо Флориан е една от най-известните куртизанки на Бел епок. Обожавана, желана и обгрижвана, тя живее в разкош и стил.Интересното е, че историята й остава скрита за любопитните,

Берое надигра Локомотив Пловдив

http://offnews.bg/news/n_1/n_651707.html

Берое победи Локомотив Пловдив с 3:2 в зрелищен мач от 26-ия кръг на Първа лига игран в Стара Загора. Домакините поведоха първоначално с два гола, пловдивчани успяха да  изравят, но в последната минута Берое стигна до победен гол за 3:2. В 17-ата минута домакините поведоха. Крилото на "зелените" Антон Карачанаков центрира от фаул и топката беше засечена от защитника на "смърфовете" Роберт Петров, който си вкара нелеп автогол. Берое удвои преднината си в 30-ата минута. Антон Карачанаков беше изведен сам срещу Ел Каруби след пас на Георги Божилов и юношата на ЦСКА хладнокръвно удвои. През второто полувреме пловдивчани успяха да стигнат до равенството. В 48-ата минута Кирил Котев стреля неспасяемо с глава след корнер отдясно, но голът бе записан на Павел Виданов, защото топката се удари и в неговата глава. Димо Бакалов изравни след удар по земя от близо в 73-ата минута. В добавените минути на мача домакините се добраха до победата. Матеас Делич донесе победата за Берое, след като беше изеведен от Жуниор Мапуку с чудесен пас зад защитата на Локомотив.

10-има кандидати отказаха да са депутати

http://www.clubz.bg/52331-10_ima_kandidati_otkazaha_da_sa_deputati

Общо 10-има кандидати за депутати от всичките 5 парламентарни формации са подали заявления в ЦИК, че се отказват от местата си. Срокът за обявяване на намерение за отказ от мандат изтече днес, след като вчера от изборната комисия обявиха с решение хората, получили достатъчно гласове за 44-ото Народно събрание, заедно с преференциите. Окончателният поименен списък на новия парламент обаче ще стане ясен утре на база на отказите от мандат и решенията на онези, които са избрани от две листи, кое от местата предпочитат.

Справка в сайта на ЦИК показва, че най-много нежелаещи да седнат на законодателните банки има след избраниците от ДПС - петима. Това са кметът на Кърджали и зам.-председател на партията Хасан Азис и евродепутатката и председател на регионалната комисия в Европейския парламент Искра Михайлова от листата в Пазарджик, където водач бе Делян Пеевски. Другите трима отказали се са били №9 в листата и са получили преференции заради феномена 9/9. Такива са случаите на Фатма Исаева от Пазарджик, на Пламен Петров от листата на движението в Добрич и на Ивелин Розалинов от списъка с кандидат-депутати във Велико Търново.

Четирима избрани от "Воля" също освобождават депутатските банки за следващите в листите им, става ясно от сайта на ЦИК. Сред тях няма популярни имена - кандидати са в листите в Пловдив град и Пловдив-област, както и в столицата.

Социалистката Венка Петрова Кутева-Цветкова от Велико Търново е десетият кандидат-депутат, който се отказва от Народното събрание. И нейният избор е плод на грешка в преференциите - в случая вот в 10/10 - това бе номерът на левицата в бюлетината. 

След като ЦИК обяви утре окончателния състав на 44-ото Народно събрание се очаква президентът Румен Радев да свика първото заседание. Според близки до администрацията на "Дондудов" 2 това най-вероятно ще стане в седмицата след Великден, който е на 16 април.

Къде живеят хората с най-здравите сърца

http://www.clubz.bg/52330-kyde_jiveqt_horata_s_naj_zdravite_syrca

Навътре в амазонските гори на Боливия живее племе, което прекарва дните си като ловува и се занимава със земеделие, разказва АП. Това е може би една от причините, поради които местните хора имат може едни от най-здравите сърца на планетата. Племето цимане, общество от ловци и земеделци, има с едни от най-ниските нива на нарушена сърдечна дейност, запушени артерии и риск от инфаркт на миокарда, няма плаки по артериите, показва ново изследване.

Според учените едни от най-важните фактори, които правят племето устойчиво на сърдечни болести, са физическата активност – те са в движение между четири и седем часа всеки ден, както и здравословният им хранителен режим – поемат малко мазнини и захар. Освен това не пушат и не пият често.

Средният жител на това общество има артерии, които са с 28 години по-млади от тези на западните хора, казва д-р Рандал Томпсън, кардиолог от Здравния център „Св. Лука“ в Канзас сити, Мисури, който е сред ръководителите в новото проучване.

Изследването вече беше публикувано онлайн в сп. Lancet и представено на среща с Американската колегия на кардиолозите.

Томпсън и колегите му са си сътрудничели с антрополози, които изследват цимане отдавна. Племето представлява общност от около 16 хил. души, живее по приток на Амазонка и е едно от най-добре проучените коренни населения в света.

Ето и някои любопитни факти от тяхното меню: 17% от храната им е съставена от месо на диви животни като глиган, тапир и капибара; 7% са от сладководни риби като пираня и сом; останалата част от хранителния режим заемат култури като ориз, царевица и маниока. Те консумират и изключително много плодове и ядки.

Погледнато откъм съдържание, 72% от калориите те си набавят от въглехидрати, а само 14 на сто са от мазнини.

Също така цимане са много по-активни физически със средно 17 000 крачки на ден. Това се отнася както за децата, така и за възрастните хора.

В проучването са се включили 705 души, които прекарали деня в гребане в техните канута и след това минали 6-часов преход с джип до най-близкия град, за да могат лекарите да измерят теглото им, кръвното налягане, холестерола, сърдечния ритъм и кръвната захар, както и да им направят ехокардиография.  За отплата за загубеното време участниците получили малки подаръци, сред тях прежди и конци.

След това резултатите им били сравнени с извадка от 6800 американци. Заключението на учените: американците са пет пъти по-склонни да страдат от сърдечни болести от боливийското племе. Близо девет от десет цимане не са застрашени от сърдечни болести.

Според изследователите в много по-голяма степен е определящ начинът на живот, отколкото генетичните предразположености за избягването на сърдечните-съдовите болести.

Томпсън отбелязва, че след като представители на боливийското племе започнали да поемат консервирани храни и да карат моторизирани канута техният холестерол започнал да расте.

Според други експерти е възможно да се наподобят навиците на цимане.

Едва ли е много практично отново да ставаме ловци, но ако „хората могат да спрат да пушат и отделят поне половин час за упражнения всеки ден, които да ги оставят без дъх, това много ще помогне“, казва д-р Йоп Перк, кардиолог от университета Linneaus в Швеция, който не е участвал в проучването.

„Има тенденция за сърдечно-съдовите проблеми да се обвиняват гените, но това проучване ни показва, че в случая не може да обвинявате родителите си, само начина си на живот“, обяснява той.

Отец Кортези си отиде, след него подпалиха и храма му в Белене

http://offnews.bg/news/n_1/n_651705.html

Католиците от Белене смятат, че пожарът в католическия храм в градчето е знак за отец Паоло Кортези. Вчера следобед цървката бе обхаваната от пламъци, които напълно унищожиха няколко икони и едно от помещенията на храма, където енориашите палят свещи. Съвмем наскоро католическият храм в града се оказа в центъра на скандал със семейство бежанци. Приюти ги отец Паоло, но местната власт настръхна срещу него, клетите хора си отидоха, а Кортези беше отзован обратно в Италия и напусна града заедно с прогонените сирийци. Един от първите, които отиват в храма е Петър Банушев, помощник на отец Паоло. „Заварих там на пейката имаше, долу също, клечки от кибрит. Полицаите ми казаха нищо да не бутам”, разказа той пред бТВ. Енориашите също смятат, че палежът е умишлен, тъй като масата със свещите е покрита с ламаринен плот, а самите свещи се слагат във вода. „Много заплашиха отец Кортези и говорят за него най-различни глупости”, споделя Екатерина Дракова. Според Роза Врайкова заплахите към католическия свещеник били доста сериозни. „Щели да го застрелят пред апартамента, през прозореца щели го застрелят когато мине и той се уплаши човека”, казва тя. Пожарът в параклиса се случва точно на рождения ден на отец Кортези. От полицията обясниха, че работят по различни версии, но не изключват и варианта за умишлен палеж.

Турските войски остават в Сирия

http://www.cross.bg/siriya-partiya-chavyshogly-1539258.html

/КРОСС/Турските сили са приключили успешно своята мисия в Сирия, но войските няма да бъдат оттеглени скоро, заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от в. „Хюриет". Целта е да се осигури спокойствие и безпроблемно връщане към нормалния живот в страната. Чавушоглу се срещна с американския си колега Рекс Тилърсън в Анкара тази седмица, като при срещата им конфликтът в Сирия беше сред водещите теми. Турският министър твърди, че все още има редица опасни зони в Сирия. Вината за това според него е на кюрдската партия Демократичен съюз, която била терористична организация, свързана със забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК). В същото време обаче САЩ смятат кюрдските милиции за основна сила в борбата на терен срещу „Ислямска държава". Говорителят на американския президент Шон Спейсър потвърди отново, че бъдещето на Сирия е в ръцете на сирийците, а по отношение на президента Асад трябва да се съобразяваме с политическите реалности.  

Пожар стресна жителите на Елин Пелин (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pozhar-stresna-zhitelite-na-elin-pelin-video-2014672

Пожар стресна жителите на Елин Пелин. Огънят е възникнал в района на Горни Богров в посока към Елин Пелин, съобщава пресцентърът на МВР. Пожарът вече е локализиран. Сигнал за възникнал огън в сухи треви и храсти е получен в столичната пожарна в 14.

Меркел посъветва мигрантите да се интересуват от германската култура и да живеят на село

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/01/2946369_merkel_posuvetva_migrantite_da_se_interesuvat_ot/?ref=rss


Канцлерът Ангела Меркел заяви, че бежанците, които искат да се устроят в Германия, трябва да останат отворени към живот в по-рядко населени райони, вместо в големите градове и да проявят малко любознателност към германската култура, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Очакваме онези, които идват тук, да спазват законите ни, да са малко по-любознателни за живота ни", каза Меркел в седмичното си видео обръщение, разпространено днес. От 2015 година Германия е приела над...

Освободиха последния от задържаните за терора в Лондон

https://vesti.bg/sviat/evropa/osvobodiha-posledniia-ot-zadyrzhanite-za-terora-v-london-6067418

30-годишният мъж беше задържан в Бирмингам по подозрение в подготовка на терористичен акт

Всичко, което очакваме от бъдещето, вероятно е грешно

https://vesti.bg/tehnologii/vsichko-koeto-ochakvame-ot-bydeshteto-veroiatno-e-greshno-6067314

Развитието на технологиите променя първоначалните планове, казва финансов експерт

Унгария започна антиевропейска кампания с допитване до гражданите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6149621

Унгария започна антиевропейска кампания с допитване до гражданите Унгария започна днес антиевропейска кампания с допитване до гражданите как да се реагира на политиката на Брюксел, която според правителството на премиера Виктор Орбан заплашва независимостта на страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Въпросникът, озаглавен "Да спрем Брюксел!", е разпратен до всяко домакинство в страната,

Бъдете щастливи, ликвидатори - Господ да ви прости!

http://pogled.info/bulgarski/badete-shtastlivi-likvidatori-gospod-da-vi-prosti.84259

/Поглед.инфо/ Когато Бойко се съешваше с „десните“ /2014/ , нещата изглеждаха така: те се правеха, че са живи, а той се правеше, че им вярва. Беше абсурдно към онзи момент някой дори да си фантазира, че „десните“ ще се доберат до Кокала/Властта. И в политиката късметът понякога играе някаква роля, но в случая това изглеждаше малко вероятно.

Синът на кмета предаде Левски

http://pogled.info/bulgarski/sinat-na-kmeta-predade-levski.84260

/Поглед.инфо/ Ако имате въображение, представете си, отключете всякакви задръжки на фантазията си и си представяйте! Аз не можах, помогна ми дядо Наско.На 85 години си купи лаптоп, радваше се, че светът влезе в стаята му, а се оказа че той излезе от нея. Мир на безпокойствията му във вечния сън!

Жельо Бойчев: Правителство на Борисов ще се ползва със скрита подкрепа на всички без БСП

http://www.mediapool.bg/zhelyo-boichev-pravitelstvo-na-borisov-shte-se-polzva-sas-skrita-podkrepa-na-vsichki-bez-bsp-news262182.html

ГЕРБ и Обединените патриоти ще сформират правителство и ще се ползват с подкрепата на всички партии без БСП. Това коментира в събота пред Дарик говорителят на БСП Жельо Бойчев. "Властта има качество да събира едни големи политически различия. Аз прогнозирам правителство на ГЕРБ и патриотите и със скрита подкрепа от останалите политически сили, когато е необходимо, извън БСП, разбира се", каза още Жельо Бойчев. "С ГЕРБ имаме доста непреодолими различия. Нямаме право да предадем вота на тези, които гласуваха за нас. Не може в кампания да казваш едно и на другия ден да правиш друго”, заяви Бойчев на въпрос защо БСП няма да се коалира с ГЕРБ. Той припомни, че в предното правителство от Реформаторския блок са приели министерските места, а са говорили друго в кампанията и затова са получили слабо доверие на тези избори. “Има граници в политиката, които не трябва да бъдат прекрачвани и в дългосрочен план това ще бъде оценено”, каза още той. Ако все пак ГЕРБ не успее да състави правителство, от БСП ще направят опит, но са на мнение, че доверието на хората е дадено на ГЕРБ като първа политическа сила. "Затова те ще си носят отговорността за съставяне на това правителство", допълни Бойчев.

Бременност отказа от парламента депутатка на Марешки

https://www.24chasa.bg/region/article/6149619

Бременност отказа от парламента депутатка на Марешки
Водачката на листата на "Воля" от Пловдив-област Елена Аксиева се отказва от депутатско място в 44-ия парламент. Новоизбраната парламентаристка е подала иска ни в ЦИК да бъде заличена от списъка на партията на Марешки. Според близки до нея причината е в напреднала бременност. Аксиева трябва да роди скоро.

Меркел към бежанците: Отидете на село

https://vesti.bg/merkel-kym-bezhancite-otidete-na-selo-6067417

Меркел призна, че много мигранти предпочитат да живеят в големите градове, но често може да е трудно да си намерят подслон и препитание там

Слънчево и топло в неделя

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6149613

Слънчево и топло в неделяПрез нощта ще бъде ясно, а утре отново слънчево, около и след обяд топло. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Минимални температури, в повечето места, между нула и 5 градуса, максимални между 18 и 23 градуса, по-ниски отново по Черноморието - между 11 и 13 градуса. Това съобщиха от НИМХ-БАН, предава Фокус.

Меркел призова бежанците в Германия да живеят по селата

http://www.moreto.net/novini.php?n=347834

Канцлерът Ангела Меркел заяви, че бежанците, които искат да изградят живот в Германия, трябва да останат отворени да живеят в по-рядко населени райони, отколкото в големите градове и да проявят малко любопитство относно германската култура.

МВнР на Русия предложи онлайн "услугите на руските хакери" (видео)

http://www.cross.bg/hakeri-byton-ryski-1539257.html

/КРОСС/В качеството си на първоаприлска шега външното министерство на Русия предложи на западните политици услуги за намеса в изборни кампании и използване на "руски хакери", съобщават местни медии. Външното ведомство публикува на страницата си във "Фейсбук" запис с телефонен секретар, с помощта на който тези, които желаят да се възползват, могат да използват услугите на "руските хакери" и да дискредитират кариерата на политическите си опоненти. На записа мъжки глас предлага няколко стъпки. С натискане на бутон "1" можете да поръчате руски дипломат да се обади на ваш конкурент. С бутон "2" можете да поръчате услугите на "руски хакери". По въпроса за намеса в избори се предлага натискане на бутон "3" и изчакване да започне кампанията. video:https://www.youtube.com/watch?v=-FhnUWCDYnU

Лондонската полиция освободи и последния задържан за атаката край парламента

https://www.actualno.com/europe/londonskata-policija-osvobodi-i-poslednija-zadyrjan-za-atakata-kraj-parlamenta-news_603257.html

Лондонската полиция съобщи, че е освободено и последното лице, задържано за терористичното нападение край британския парламент. Става дума за 30-годишен мъж, арестуван в централния град Бирмингам на 26 март по подозрение в съучастничество в нападението. "Всички, арестувани

Бившият ректор на СУ: Дипломите са легитимни, безумие е годишно да се полагат по 18 хил. подписа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6149604

Бившият ректор на СУ: Дипломите са легитимни, безумие е годишно да се полагат по 18 хил. подписаСтава дума за моя борба с министерството. То държеше всички подписи да се полагат от ректора, което не го пише в наредбата за документите. За разлика от НАТФИЗ, където обучават по 100 студенти годишно, в Софийския университет се обучаваха по 26 хил. Аз трябваше да полагам по 18 хил, подписа годишно,

Чеци иска снимки от трупа на Яна

http://www.cross.bg/deloto-rysinov-ekspertiza-1539251.html

/КРОСС/Подсъдимият за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина в София Николай Русинов-Чеци поиска от съда снимки от огледа на трупа на момичето. В продължение на час магистратите сравняваха днес има ли фотоси, които не са приложени към делото, и се оказа, че няма. Подсъдимият засипа тричленния състав на Софийския апелативен съд с искания. Той оспори квалификацията на преводача, който в минало заседание направи превод на свидетелските показания на експерт от лабораторията в Инсбрук, Австрия, където бе направена ДНК-експертиза на 8 косъма по тялото на убитото момиче и се установи, че от 5 тях са на Русинов. Според него преводачът по време на видеоконферентната връзка не се справил с работата си, но съдът не се съгласи с това и цитира неговата квалификация да превежда техническа литуратура от немски. „Няма основание за ново заседание за видеоконферентна връзка с австрийския експерт, няма неяснота или съмнение в заключението на експерта", отсече съдът.Русинов поиска и нова ДНК експертиза, но получи отказ. Съдът прие допълнителна ДНК експертиза, направена от двама експерти в българския НИКК - МВР, на един косъм. Нейното заключение е, че той е на Яна.Русинов е поел защитата си в свои ръце и с няколко папки пред себе си прави искане след искане, а двамата му адвокати само слушат и засрамено мълчат. Чеци дори си позволи да повишава тон на съдебния състав. Адвокатът на семейството на Яна заяви, че той шиканира процеса

Меркел призова бежанците в Германия да живеят на село

http://www.investor.bg/nachalo/0/a/merkel-prizova-bejancite-v-germaniia-da-jiveiat-na-selo-236824/

Германският канцлер призна, че много мигранти предпочитат да живеят в големите градове, но често може да е трудно да си намерят подслон и препитание там

Над 710 кандидат-студенти се записаха за предварителните изпити в МУ-Плевен

//dariknews.bg/regioni/pleven/nad-710-kandidat-studenti-se-zapisaha-za-predvaritelnite-izpiti-v-mu-pleven-2014667

На 31 март 2017 г. в Медицински университет – Плевен /МУ-Плевен/ приключи приемът на кандидатстудентски документи  за явяване на предварителните изпити през април. Кандидатите имаха възможност да подават своите документи по три начина – електронно чрез сайта на университета, на място в Ректората и

Отборът на СУ„Пейо Яворов“-Плевен спечели първото издание на „Младите говорят за...“

//dariknews.bg/regioni/pleven/otboryt-na-supejo-iavorov-pleven-specheli-pyrvoto-izdanie-na-mladite-govoriat-za-2014669

На 1 април при огромен интерес в зала „Катя Попова“ в Плевен се проведе Първото специално събитие – конкурс по мотивационно публично представяне и реч за ученически училищни съвети „Младите говорят за...“. Проявата се организира от Община Плевен, Общински съвет по наркотични вещества и Европейски и

Евровизия заплашва да спре участието на Украйна

//dariknews.bg/novini/sviat/evroviziia-zaplashva-da-spre-uchastieto-na-ukrajna-2014666

Организаторите на „Евровизия“ заплашват да забранят на Украйна да участва в тазгодишното издание на конкурса. Това ще стане, ако не бъде позволено на руския участник да влезе в страната и да стане част от шоуто, на което през тази година домакин е Киев.

Проверяват търговците за фалшиви промоции преди Великден

//dariknews.bg/novini/bylgariia/proveriavat-tyrgovcite-za-falshivi-promocii-predi-velikden-2014668

Комисията за защита на потребителите (КЗП) извършва интензивни проверки в търговската мрежа и онлайн пространството във връзка с предстоящите Великденски празници, съобщиха от КЗП.

Ливърпул победи Евертън в дербито на Мърсисайд

http://offnews.bg/news/n_1/n_651704.html

Ливърпул победи с 3:1 Евертън в мач от 30-и кръг на английската Висша лига. Възпитаниците на треньора Юрген Клоп се поздравиха с успеха по категоричен начин и взеха дербито на Мърсисайд без да дадат шанс на "карамелите" за нещо повече от почетно попадение. Двубоят започна с минута мълчание в памет на легендата на Ливърпул Рони Мотан, който почина преди седмица. Получи се мечтано начало за домакините. Садио Мане откри резултата в 8-ата минута след след добро двойно подаване с Роберто Фирмино. Матю Пенингтън успя да изравни за Евертън в 28-ата минута, оказвайки се най-съобразителен при центриране от ъглов удар. Три минути по-късно домакините отново поведоха в резултата, след прекрасен удар с вътрешен фалц на Филипе Коутиньо. Резултатът стана 3:1 в 60-ата минута. Коутиньо отне в половината на "карамелите" и изведе по хитър начин Дивок Ориги, който нанесе светкавичрн удар от границата на наказателното поле. Домакините вече имат преднина от девет точки пред "карамелите" и в момента заемат третото място, измествайки Манчестър Сити, които играят утре от 18:00 часа.

"Ливърпул" спечели мърсисайдското дерби и се изравни с "Тотнъм" на второто място

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/01/2946360_livurpul_specheli_mursisaidskoto_derbi_i_se_izravni_s/?ref=rss


"Ливърпул" победи "Евертън" с 3:1 в 228-oто изданиe на мърсисайдското дерби и се изкачи на трето място след първия двубой от 30-ия кръг на английската Висша лига.

Червените събраха 59 точки след 17-ата си победа през сезона и се изравниха с втория "Тотнъм", който по-късно днес гостува на "Бърнли", а има и един отложен двубой с "Лестър". Тимът на Юрген Клоп има най-много отбелязани голове в шампионата - 64, но е допуснал...

Съвет от Меркел - бежанците да живеят на село

http://www.clubz.bg/52329-syvet_ot_merkel_bejancite_da_jiveqt_na_selo

Германският канцлер Ангела Меркел е заявила, че бежанците, които искат да останат в Германия, трябва да приемат да живеят в рядко населените селски райони, за да се запази германската култура в големите градове, съобщи БГНЕС, позовавайки се на немски медии.

„Очакваме тези, които идват тук, да спазват законите и да покажат по-голям интерес към нашия начин на живот“, казала германската канцлерка. 

По думите й повечето от новодошлите бежанци искат да живеят в градовете. Там обаче по-трудно се намира работа и подслон.

„Съветът ми е те да останат в селските райони, които на пръв поглед може би не са толкова привлекателни, но там ще могат да се грижат за себе си и да се интегрират по-лесно“, посочва канцлерката.

Според нея бежанците ще трябва да приемат основните ценности на Германия като толерантността, откритостта, религиозната свобода и правото на изразяване. От 2015 г. в западноевропейската страна са пристигнали над 1 млн. бежанци и мигранти.

С допитване до гражданите в Унгария започна поредна антиевропейска кампания

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/01/2946366_s_dopitvane_do_grajdanite_v_ungariia_zapochna_poredna/?ref=rss


С допитване до гражданите как да се реагира на политиката на Брюксел, която според правителството на премиера Виктор Орбан заплашва независимостта на страната, Унгария започна днес антиевропейска кампания, предаде "Франс прес", цитирана от БТА. Всяко домакинство в страната получи въпросник, кръстен "Да спрем Брюксел!".

В него има шест питания основно по темата за миграцията. "Какво трябва да направи Унгария когато, въпреки неотдавнашната серия от...

Огромен пожар край Елин Пелин (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6149584

Огромен пожар край Елин Пелин (Видео)Огромен пожар гори край Елин Пелин. Това се вижда на видео, публикувано във фейсбук страницата на журналиста и фотограф, зам.-главен редактор на "България днес" - Иван Захариев.  Видеото вижте ТУК На място е изпратена пожарна техника. Горят сухи треви и храсти, няма опасност от разрастване, съобщиха от МВР за БНТ. Няма застрашени хора или сгради.

Слънчево ще е времето по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=347836

През нощта ще бъде ясно, а утре отново слънчево, около и след обяд топло. Над Черноморието ще бъде слънчево със слаб изток-югоизточен вятър, който ще е причина за ниските дневни температури – между 11° и 13°. Температурата на морската вода е 8-10°.

Fuji Heavy Industries смени името си на Subaru

http://www.cross.bg/subaru-samoleti-yaponskata-1539250.html

/КРОСС/Fuji Heavy Indestries, производител и на автомобилите Subaru вече ще носи тяхното име, се казва в съобщение на японската компания.Fuji е основана през 1953 г. 5 години по-късно започва да прави автомобили под марката Subaru. В компанията сега са заети над 15 хил. души в целия свят. Тя е доставчик на редица компоненти на най-големия американски самолетостроител Boeing. Янките ги влагат в производството на самолети ракети. Subaru и сама произвежда вертолети за японската армия, самолети с марката Raytheon Hawker, а малки бизнес самолети Eclipse Aviation.

Песков: Подходите на Путин и Тръмп са много сходни

https://www.actualno.com/asia/peskov-podhodite-na-putin-i-trymp-sa-mnogo-shodni-news_603251.html

„Ниското ниво на сътрудничество между Русия и САЩ е опасно“, заяви Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент Владимир Путин. Той изрази надежда за стопляне на отношенията и заяви, че приятелството между двете страни е станало жертва на „политическа игра в Щ

Роботите няма да ни вземат работните места. Те вече ги взеха

http://www.clubz.bg/52328-robotite_nqma_da_ni_vzemat_rabotnite_mesta_te_veche_gi_vzeha

През 2013 година Oxford Martin School публикува доклад, който изследваше вероятността роботите да заместят хората. Заключението бе, че от 702 изследвани работни позиции, 47% подлежат на пълна автоматизация в следващите 20 години. Докладът ни накара да гледаме доста притеснено на бъдещето на пазара на труда.

Сега Националното бюро за икономически изследвания (NBER) в САЩ даде повод за още по-голяма тревога. Техният доклад (може да прочетете доклада в оригинал тук) твърди, че работните места вече са взети от роботите и никога няма да се върнат. Изследването е написано от икономисти от Масачусетския технологичен институт (МИТ) и от Университета на Бостън. Докладът твърди, че между 1990 и 2007 година в САЩ всеки нов робот, който е бил включeн в производството, е унищожил средно 6,2 работни места. Друг извод е, че автоматизацията е намалила заплатите с между 0,25 и 0,5%.

Има и още една важна прогноза: тези загубени работни места и по-ниски заплати ще останат и в бъдеще. Авторът Дарън Аджемоглу каза пред „Ню Йорк таймс“, че „дори и като цяло заетостта и доходите да вървят нагоре, ще има и губещи и то за дълго време напред“.

Тези заключения са ключови, затова нека ги поставя в контекста на целия дебат за роботите. Изгубихме много време в спорове дали роботите ще ни вземат работните места или няма да ги вземат. Този подход е надалновиден и предупредих за това още в книгата ми „Защо в бъдещето няма да има работа“. Тогава написах: „Нека не тръгваме по същия път, по който тръгнахме с климатичните промени – нека не се разделяме лекомислено на лагери от скептици и поддръжници. Нека вместо това просто да прескочим безсмисления спор дали роботите ще ни вземат работните места (те ще ги вземат) и да се пренесем мислено в едно бъдеще, където няма да имаме работа“.

Много хора продължават да твърдят, че технологиите създават поне толкова работни места, колкото отнемат.

Вероятно най-влиятелният защитник на тази теза е икономистът от МИТ Дейвид Отър. Неговата книга „Защо все още има толкова работни места?“ отбелязва, че „журналистите и експертите имат склонност да преувеличават степента, в която машините заместват човешкия труд, и да пренебрегват придобивките от автоматизацията на труда – по-висока производителност, увеличени доходи и по-голямо търсене на пазара на труда“.

Само преди седмица австралийският икономист Рос Гитинс използва доста силни думи, за да заклейми т.нар. „футуролози“ за това, че плашат всички с предстоящото изчезване на работните места. Той написа, че „повишаването на производителността води до по-високи доходи. Когато тези доходи се харчат, икономиката създава работни места на някое друго място. Технологичният напредък не унищожава работни места, той само ги „премества“ от една сфера на икономиката в друга“.

Това твърдение, разбира се, винаги е било много повече предположение, за разлика от думите на „изплашените“ футоролози. Сега докладът на NBER обаче го прави да изглежда още по-несериозно. Икономистите твърдят, че има много малко доказателства за създаването на нови работни места. Според тях, „резултатите показват много ограничен набор от нови работни места на други места в икономиката“.

Това, което прави доклада на NBER още по-авторитетен, е, че той не се опитва да предсказва какво ще направят роботите с работните места, а стъпва на данни за това какво роботите вече са направили. Резултатите са толкова стряскащи, че дори авторите били изненадани.

Какво правим сега? Ами, трябва да гледаме на нещата в перспектива. Бъдещето на пазара на труда е прекалено сложен въпрос – колкото технологичен, толкова социален и политически. Един доклад, дори и важен, не може да даде решението.

Вероятно някои икономисти ще реанимират идеята за универсален базов доход, защото ако наистина работните места ще бъдат по-малко, трябва да открием нови начини за разпределяне на богатството.

Докладът също поставя под съмнение неолибералния принцип, че нерегулираните пазари са сполучлив инструмент за създаване на заетост. Документът на двамата икономисти от Бостън вероятно ще бъде използван от привържениците на по-голямата роля на правителствата в управлението на настъпващата промяна. В допълнение, докладът подкопава устойчивото твърдение, че технологиите ще създават достатъчно работни места и в бъдеще, както го правеха досега.

И най-важното: резултатите предполагат политиците и всички други, които лекомислено обещават „работни места и растеж“, да спрат да бърборят и да започнат сериозно да приемат факта, че бъдещето на пазара на труда ще бъде много сурово и непознато. Ще се изправим не само срещу нов тип дейности, но и срещу много по-малко работни места.

Как ще отговорим на тази реалност? Това е огромен тест за нашите демокрации.

...

Анализът е публикуван в "Гардиън". Преводът е на Клуб Z.

„Плаващите кейове” на Кристо идват в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/jLQe_NYU0Nw/

20160608_a3c65c297427-300x186Една от уникалните идеи на световноизвестния Христо Явашев-Кристо беше реализирана през юни 2016 г. – „Плаващите кейове“ в езерото Изео, Италия.

Аналогичен проект ще бъде реализиран и в Поморие. Проект „Невидими пътища” ще тръгва от пасажерското пристанище и ще стига до стария поморийски фар.

22 котви от по 2.5 тона, 17 000 пластмасови куба и 7 хил. кв.м тюркоазен плат ще бъдат необходими, за да се изгради бъдещата пътека до поморийския фар. До момента в България не е правено подобно нещо и се очаква то да предизвика интерес отвъд нейните граници.

Екипът от специалисти ще започне работа още днес, 1 април, тъй всички процедурни разрешителни вече са издадени.

„Готов съм да си сътрудничим и ще съдействам с каквото мога, за да реализираме максимално бързо и ефективно този изключителен проект. Изключителен не просто като замисъл и мащаб, но и като значение за града и страната ни”, каза кметът Иван Алексиев.

Финансирането е осигурено от изпълнителя, а след края на инсталацията всички материали ще бъдат рециклирани.

Яна Овчарова и Алфредо Торес заснеха горещо видео

http://www.cross.bg/alfredo-latino-klyb-1539256.html

/КРОСС/Поп певицата Яна Овчарова и латино танцьорът Алфредо Торес заснеха атрактивно видео към съвместното им парче „Мучо горещо", в което Алфредо се изявява и като рапър. В клипа темпераментният кубинец обучава синеоката изпълнителка в тънкостите на латино танците, а след това двамата превземат дансинга на известен столичен клуб с луда фиеста. Яна си признава, че за първи път танцува латино, но толкова се запалила, че смята да продължи с уроците в залата на Алфредо. Красавицата, която е висока цели 176-сантиметра признава със смях, че на моменти й се налагало да прикляка леко, за да не се извисява над него, защото била и на токчета. Режисьор на огненото видео е талантливият кадър на НАТФИЗ Тосен Рамар, като в него участват и професионални танцьори от танцовия клуб на Алфредо. Яна е щастлива, че клипът е напълно в синхрон с настроението на песента и макар, че им се наложило да снимат 3-4 дена, всички останали доволни ог крайния резултат. Това е четвъртата авторска песен на младата изпълнителка, като текстът и видеото към нея са изцяло в духа на летните емоции и лудите купони, които идват с горещото време. Яна и Алфредо ще представят музикалната им колаборация и клип на живо пред публика в клуб „Ла Кубанита" на 11 април.

Учени откриха кои хора страдат по-тежко от простуди

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6149576

Учени откриха кои хора страдат по-тежко от простудиАмерикански учени изясниха кои хора страдат най-тежко от простуди, като най-рискови са индивидите, които живеят в самота пише в. "Гардиън", предава БТА. Изданието цитира публикация в сп. "Хелт сайколоджи". Изследователска група провела експерименти с 159 души на възраст между 18 и 55 години. Доброволците били заразени риновирус ,

Apple, Amazon и Google се включват в наддаването за производителя на флашки NAND на Toshiba

http://www.cross.bg/nand-toshiba-flashki-1539249.html

/КРОСС/Apple, Amazon и Google се включват в наддаването за производителя на флашки NAND на Toshiba, съобщава Reuters, като се позовава на японското издание Yomiuri Shimbun. Сред останалите потенциални купувачи са Western Digital, Micron Technology, SK Hynix. В четвъртък акционерите на Toshiba се съгласиха бизнесът на NAND да бъде отделен в отделна компания и по този начин откриха пътя за продажбата му. Японският технологичен гигант се надява да получи за производството на флашки да получи не по-малко от 9 млрд. долара и така да покрие загубите си от фалита на дъщерната си фирма Westinghouse, работеща в сферата на ядрената енергетика. В петък Nikkei съобщи, че американският инвестиционен фонд Silver Lake Partners и производителят на чипове Broadcom са предложили Toshiba 2 трлн. йени (18 млрд. долара) за NAND.

Хиляди дипломи от СУ се оказват невалидни заради иновация, въведена от бившия му ректор

http://www.mediapool.bg/hilyadi-diplomi-ot-su-se-okazvat-nevalidni-zaradi-inovatsiya-vavedena-ot-bivshiya-mu-rektor-news262181.html

Дипломи за завършено висше образование от Софийския университет се оказват невалидни заради поставен печат вместо подпис. Проблемът засяга хиляди документи, издадени от институцията през 2009 година, съобщи в събота Нова телевизия. Бившите студенти разбират за това, когато им се наложи да легализират документите си за чужбина. Заради огромното количество подписи, които трябвало да поставя бившият ректор на Алма Матер проф. Иван Илчев решил да изработи печат, с формата на подписа си. Шаблонът се ползвал от съветници на ректора, които "подписвали" дипломите вместо него. Това обаче не се приема като нормално в Министерството на образованието и при искане за легализация на дипломата, оттам я връщат, разказва пред Нова телевизия засегната от иновацията висшистка. Решението на проблема е бившият студент да намери проф. Илчев, който да постави истинския си подпис. През такава процедура трябва да премине всеки студент, завършил Софийския университет през 2009 година и решил да замине в чужбина. "Диплома, копие от дипломата и уверение на английски - това са четири подписа. За една година трябваше да се положат 24 000 подписа. Аз съм имал такива случаи, в които се връщаш и колкото и смешно да звучи, не те боли от копане на нивата, а те боли от полагане на подписи", коментира пред "Нова телевизия" проф. Иван Илчев. Той допълва, че подобна практика била масова в Япония и решил да почерпи този опит. Заради проблемът поне веднъж месечно проф. Илчев е викан в Алма Матер, за да преподписва дипломи. Бившият ректор призова студентите, завършили през 2009 година, да не чакат последния момент и да намерят време за презаверка на дипломата.  

Боян Папазов с наградата за драматургия "Иван Радоев"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6149569

Боян Папазов с наградата за драматургия "Иван Радоев"
Боян Папазов спечели голямата награда на името на Иван Радоев от националния конкурс за нова българска драматургия в Плевен. Призът - пластика на Георги Чапкънов и 2 хил. лева премия той получи за пиесата си "Поклон доземи", посветена на художника-карикатурист Илия Бешков, Конкурсът отличава за втори път Папазов, след като през 2013 г.

Румен Драганов: Около 560 000 българи ще пътуват по празниците Великден и Гергьовден

http://www.moreto.net/novini.php?n=347833

Около 280 000 са българите, които ще пътуват по Великден и почти същото число за туристите в началото на май по време на Гергьовден. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Унгария започва кампания срещу ЕС заради мигрантите

http://www.cross.bg/yngariya-kampaniya-imigranti-1539248.html

/КРОСС/Унгария започна кампания срещу Европейския съюз като знак за несъгласие с политиката, „излагаща на риск независимостта на страната". В страната вече са пуснати въпросници, озаглавени „Да спрем Брюксел", съобщи днес старши правителственият служител Бенце Тусон на пресконференция по този повод, цитиран от БГНЕС. „Големите решения и борби тепърва предстоят на Унгария. Ние можем да спечелим борбата, само ако чувстваме подкрепата на гражданите", каза той. От днес унгарците могат да дадат своето мнение по 6 въпроса от рода на „Какво трябва да направи Унгария по отношение на политиките на ЕС в областта на имиграцията" или „на фона на поредицата от терористични атаки в Европа". Има и други питания, засядащи и икономически въпроси. Сред опциите за отговор са: "Нелегалните имигранти трябва да бъдат под наблюдение, докато властите не решат в техните случаи" или "Трябва да позволим на нелегалните имигранти да се движат свободно в Унгария". Проучването, наречено "Национална консултация 2017" от дясното правителство на премиера Виктор Орбан, ще бъде ползвано за основа за въвеждането на нова мигрантска политика. Такава кампания имаше и през 2015 г., когато гражданите отново бяха питани основно за имиграцията и тероризма. Тя бе остро разкритикувана от Агенцията за бежанците на ООН, които изразиха своя „шок" от ксенофобията.  

Три българки крадяли от търговски центрове в Скопие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6149562

Три българки крадяли от търговски центрове в СкопиеМакедонската полиция внесе наказателни искове против три български гражданки за кражби на клиенти в търговски центрове в Скопие, при което се облагодетелствали противозаконно с около 135 000 денара (4100 лева), предаде агенция МИА, предава БТА. На предишна процедура на две от жените съдия определи арест за осем дни, а третата, която е непълолетна,

„Аз карам велосипед – последвай ме!": Обратното броене започна

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/az-karam-velosiped-posledvaj-me-obratnoto-broene-zapochna-2014491

С всяка изминала година участниците в Голямото велошествие и „Аз карам велосипед – последвай ме!“ се увеличават, очакваме в неделя отново да се включат над 1000-1500 души. Това каза в ефира на

Борис Джонсън: Британският принос в европейската сигурност е безусловен

http://www.investor.bg/evropa/334/a/boris-djonsyn-britanskiiat-prinos-v-evropeiskata-sigurnost-e-bezusloven-236820/

Външният министър на Великобритания отхвърли твърденията, че Лондон е отправил завоалирана заплаха да съкрати сътрудничеството с ЕС

Колко висока инфлация може да толерира Фед?

http://www.investor.bg/analizi/9/a/kolko-visoka-inflaciia-moje-da-tolerira-fed-236222/

Нов доклад показва, че централната банка може да позволи цените да се повишат с около 3% на годишна база по време на периоди с висок растеж

Защо Тръмп греши, обвинявайки Берлин, че манипулира еврото

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/04/01/2945891_zashto_trump_greshi_obviniavaiki_berlin_che_manipulira/?ref=rss


Преди да критикуват Германия заради търговския ѝ излишък, американците по-добре да сложат ред в собствената си къща.

Доналд Тръмп обвинява Германия в манипулация на обменния курс на еврото и това, според него, е причината за огромния излишък по текущата сметка на страната. Той греши. Излишъкът по текущата сметка на тази страна, равняващ се на 8% от брутния й вътрешен продукт (БВП), определено е голям, доста голям, но той не се дължи на манипулация на обменния курс.

Медалите в Токио 2020 ще са от стари телефони

http://offnews.bg/news/n_1/n_651701.html

Организаторите на олимпийските игри в Токио започнаха да събират стари електронни устройства, които ще бъдат използвани за създаването на медалите, с които ще се награждават спортистите през 2020-а година. "Това е страхотен проект, който ще превърне стария ви телефон в безценен предмет за спортистите. Най-хубавото е това, че по този начин всеки човек може да стане част от игрите", каза плувецът и носител на четири медала от летни олимпийски игри Такеши Мацуда. Целта на организаторите е да съберат осем тона суров метал, който ще бъде стопен до два тона чист метал. Това ще бъде напълно достатъчно за направата на 5-те хиляди отличия, нужни за награждаванията в Токио след малко повече от три години. По време на церемонията организаторите помолиха всички японци да дарят ненужните им електронни устройства, включително смартфони, дигитални камери и лаптопи. Кутиите за събиране са разположени в цялата страна и ще бъдат премахнати през пролетта на 2019-а или в момента, в който металът достигне осем тона.

Морган Фрийман: Пол Нюман ми помогна да не стана шофьор на такси

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6149553

Морган Фрийман: Пол Нюман ми помогна да не стана шофьор на таксиМорган Фрийман, който има четири номинации за "Оскар" и една спечелена златна статуетка сподели, че холивудската легенда Пол Нюман му помогнал да стане един обикновен шофьор на такси, а да пробие в света на киното, пише сайтът Контактмюзик, цитиран от БТА. Чернокожият мъж бил на минути от това да продължи живота си като обикновен водач на жълто

Инспектори към ИАРА иззеха 2,3 км мрежи за седмица

http://www.moreto.net/novini.php?n=347832

Инспектори към Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури иззеха 2 300 метра бракониерски мрежи в страната, съобщиха от институцията за Moreto.net. При проверка на язовир Огоста в района на село Калиманица инспектори на ИАРА съвместно с любители риболовци заловиха общо 800 метра бракониерски мрежи.

Меркел посъветва бежанците да живеят на село

http://www.cross.bg/germaniya-malko-merkel-1539247.html

/КРОСС/Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че бежанците, които искат да се устроят в Германия, трябва да останат отворени към живот в по-рядко населени райони, вместо в големите градове, и да проявят малко любознателност към германската култура, съобщи bTV."Очакваме онези, които идват тук, да спазват законите ни, да са малко по-любознателни за живота ни", каза Меркел в седмичното си видео обръщение.От 2015 г. Германия е приела над 1 милион мигранти и бежанци и оттогава се бори с политическия и социалния натиск около интегрирането на новопристигналите.Меркел призна, че много мигранти предпочитат да живеят в големите градове, но често може да е трудно да си намерят подслон и препитание там."Затова моят съвет е да останат в селските райони, където на пръв поглед може да е малко непривлекателно", посочи канцлерката. "Защото често на тези места хората могат по-добре да се погрижат за интересите на бежанците и да ги интегрират", аргументира се тя.Меркел добави, че новодошлите в Германия трябва да приемат "ценностите, на които се основава тази страна; толерантност, отвореност, религиозна свобода, свобода на изразяване".

Германската прокуратура очаква тази година първите съдебни решения по Дизелгейт

http://www.investor.bg/novini/444/a/germanskata-prokuratura-ochakva-tazi-godina-pyrvite-sydebni-resheniia-po-dizelgeit-236822/

През септември 2015 г. автомобилният гигант призна за извършаването на манипулации, така че да се отчетат по-малко вредни въглеродни емисии в някои автомобили

Баща и син играят в “Ние, нашите и вашите”, имат само една обща сцена

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6147882

Баща и син играят в “Ние, нашите и
вашите”, имат само една обща сцена-Абе, Мони, много добре се справяш в сериала! Това казват 8-годишни деца на един свой съученик, когото от няколко седмици гледат като най-малкия син в сериала на Нова тв “Ние, нашите и вашите”. Момченцето е Симеон Ангелов и се чувства в свои води на малкия екран. И му личи - зрителите коментират във фейсбук колко добре се справя и колко се

Ветеринари спасиха котка с водка

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6149520

Ветеринари спасиха котка с водкаБритански ветеринари успяха да спасят живота на котката Принсес, която се натрови със спирачна течност, като й преляха слаб разтвор от водка, съобщава агенция ЮПИ, предава БТА. Писаната изпаднала в беда, след като спирачна течност от автомобил попаднала върху козината й докато била в градинска барака.

Нелегална търговия с риба пресякоха на петричкия пазар

http://www.cross.bg/proverka-riba-metra-1539246.html

/КРОСС/Нерегламентирана търговия с риба е разкрита на кооперативния пазар в Петрич. Това съобщават от Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Констатацията е направена при проверка на служители на РУ на МВР-Петрич и инспектори на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Рибата е била без придружаващи документи. Двамата нарушители са предадени на прокуратурата. Съставен им е акт за дребно хулиганство поради препятстване на проверката. Същия ден на друга импровизирана сергия е иззета 3,2 кг риба с неизвестен произход. Дни по-рано при проверка на пазара в Петрич също е установена риба без документи за произход - 9,4 кг бял амур и шаран. Тя е иззета. Нарушителят опитал да се укрие. От МЗХ уточняват, че той е добре познат на инспекторите от предишни нарушения. 2300 метра бракониерски мрежи са иззети от инспектори към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в страната за седмица. Инспектори и любители риболовци извършили проверка на язовир "Огоста" в района на село Калиманица. Там те заловили общо 800 метра бракониерски мрежи. С помощта на доброволците всичката уловена в тях риба е освободена и върната във водоема. Тя била сребриста каракуда, платика, сом, шаран и бяла риба. 400 метра хрилни мрежи са извадени при контролна проверка на язовир "Дреновец". Уловът от около 100 кг шаран и 40 кг каракуда е върнат във водоема

Хиляди дипломи от Софийския университет са невалидни заради рационализация от ректор

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/01/2946352_hiliadi_diplomi_ot_sofiiskiia_universitet_sa_nevalidni/?ref=rss


Хиляди дипломи за висше образование, издадени от Софийския университет през 2009 година, се оказват невалидни, заради въведена рационализация от тогавашния ректор проф. Иван Илчев, съобщи "Нова телевизия". Заради огромното количество подписи, които трябвало да поставя, той решил да изработи печат, с формата на подписа си. Шаблонът се ползвал от съветници на ректора, които "подписвали" дипломите вместо него.

Това обаче не се приема като нормално в...

Агенцията по рибарство е иззела 2300 метра бракониерски мрежи за седмица

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/agenciiata-po-ribarstvo-e-izzela-2300-metra-brakonierski-mreji-za-sedmica-236821/

При проверка на язовир "Огоста" в района на село Калиманица инспектори на ИАРА съвместно с любители рибари са открили 800 метра бракониерски мрежи

Орбан пита унгарците: Да пуснем ли мигрантите да се разхождат свободно

http://offnews.bg/news/n_1/n_651700.html

Унгария стартира анти-ЕС кампания под потото "Да спрем Брюксел". Тя е инициирана от правителството на Виктор Орбан и целта й е да даде отпор на мигрантската политика но общността, която според Будапеща излага на риск независимостта на страната. От днес унгарците могат да дадат своето мнение по 6 въпроса от рода на „Какво трябва да направи Унгария по отношение на политиките на ЕС в областта на имиграцията“ или „на фона на поредицата от терористични атаки в Европа“.  Сред възможните отговори са: "Нелегалните имигранти трябва да бъдат под наблюдение, докато властите не решат техните случаи" или "Трябва да позволим на нелегалните имигранти да се движат свободно в Унгария". Проучването, наречено "Национална консултация 2017" от дясното правителство на премиера Виктор Орбан, ще бъде ползвано за основа за въвеждането на нова мигрантска политика. Такава кампания имаше и през 2015 г., когато гражданите отново бяха питани основно за имиграцията и тероризма. Тя бе остро разкритикувана от Агенцията за бежанците на ООН, които изразиха своя „шок“ от ксенофобията, припомня БГНЕС

106 плажа неохраняеми засега, областните управители ще осигуряват спасители

https://www.24chasa.bg/novini/article/6149480

106 плажа неохраняеми засега, областните управители ще осигуряват спасителиВъзможно е до началото на сезона 22 ивици от тях да имат стопани Областните управители на Добрич, Варна и Бургас в срок до 30 април 2017 г. трябва да предложат за одобрение на министъра на туризма схеми за обезпечаване с водоспасителна дейност през лятото на неохраняемите морски плажове. Това се посочва в заповед на министър  Стела Балтова.

"Плаващите кейове" на Кристо са най-посещаваното художествено събитие за 2016 г

http://www.mediapool.bg/plavashtite-keiove-na-kristo-sa-nai-poseshtavanoto-hudozhestveno-sabitie-za-2016-g-news262180.html

“Плаващите Кейове" на художника от български произход Христо Явашев-Кристо е най-посещаваното художествено събитие на 2016 г. с 1,2 млн. души, разходили се по инсталацията в езерото Изео за 12 дни. Това съобщава “Дневник”, позовавайки се на проучването на The Art Newspaper, където последният проект на световноизвестния артист се класира преди изложби на Музея на модерното изкуство в Ню Йорк - MoMA, "Метрополитън", Третяковската галерия и експозиции на импресионисти и стари майстори. Кристо и жена му Жан-Клод разработват планове за инсталацията за пръв път през 1970 година. Това е първият мащабен проект на българския артист след "Портите", създаден от двойката през 2005 година, както и след смъртта на жена му през 2009 г. Произведението е финансирано единствено от приходите на Кристо от картините му. Най-посещаваната изложба за миналата година – "Постимпресионистки шедьоври" от колекцията на музея "Д'Орсе" Musée d’Orsay, събра близо 9700 посетители дневно в културния център на Рио де Жанейро, или общо 750 000 суши. Културният център държи първите три места за най-популярни изложби за 2016 г., включително скулптурите на Патриция Пичини, изобразяващи хибриди между животни и хора, с 8,300 посетители дневно. В топ десет са още Джером Бел в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк, "Шедьоврите на Реноар" в Токио, "Фрида Кало: Сюрреалистките в изкуството" в Сао Пауло, "Manux x Machina - модата в ерата на технологиите" в музея "Метрополитън", 200-годишнината от рождението на Иван Айвазовски в Третяковската галерия в Москва, скулптурите на Пикасо отново в МоМА и Йеронимус Бош в Холандия. Изложба на френски импресионисти беше най-популярната в Лондон с близо 5100 посетители на ден в Кралската академия на изкуствата – значително повече от други големи институции за изкуство в британската столица, като на второ място е "Тейт Модърн" с изложба на картините на Джорджия О’Кийф. Забелязва се и драстично намаляване на посетителите на музеи във Франция и Белгия заради намаляването на туризма към страните след терористичните атаки. Гостите на Лувъра са намалели с 1,2 милиона от предишната година и близо 2 милиона от 2014 г. Въпреки това музеят продължава да е най-посещаваният в света със 7,4 милиона гости за 2016 година. Кралският музей на изящните изкуства в Белгия също беше засегнат със само 497 000 посетители, в сравнение със 776 000 души през 2015 г. Главните музеи в Мадрид за сметка на това са значително по-популярни – музеят "Кралица София" прие 400,000 души повече от предишната година, стигайки 3,6 милиона, а "Прадо" надхвърли 3 милиона посетители, благодарение на друга изложба на Йеронимус Бош.

Откриха официално плувния басейн

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/otkriha-oficialno-pluvniia-basejn-2014659

С участието на представители на общинската адимнистрация, изпълнители на строително-монтажните дейности, треньори, състезатели и родители днес официално беше открит покрития плувен басейн в Стара Загора, след неговата пълна реконструкция и модернизация.
„Сдобиваме се с едно прекрасно спортно

Деца от врачански училища слушаха истории за гората и птиците

//dariknews.bg/regioni/vraca/deca-ot-vrachanski-uchilishta-slushaha-istorii-za-gorata-i-pticite-2014661

Над 60 деца участваха в инициативата "Лесовъд за един ден", с който се отбеляза започването Седмицата на гората 2017. Събитието бе открито от зам.-директора на Северозападно държавно предприятие инж. Димитър Шишков и от директора на Регионалната дирекция по горите гр.Берковица инж. Сашко Каменов. О

Успешeн старт на електронният прием в детските градини и ясли в Сливен

//dariknews.bg/regioni/sliven/uspeshen-start-na-elektronniiat-priem-v-detskite-gradini-i-iasli-v-sliven-2014660

Успешно стартира проект "Електронен прием в детските заведения на територията на община Сливен".  Към 15 часа има записани 252 деца в детските градини, 147 деца в детските ясли и 80 деца в яслени групи в детските градини.

Електронният прием започна в 10:01 минути днес. Подаването на

Русенка отново първа на "Spelling Bee" в Разград

//dariknews.bg/regioni/ruse/rusenka-otnovo-pyrva-na-spelling-bee-v-razgrad-2014662

Миналогодишната победителка в Регионалния кръг на „Spelling Bee“ за областите Разград, Русе, Силистра и Търговище отново спечели състезанието в Разград. Арзу Мехмед е от Русе, още две момичета от Силистра ще представят региона на националното състезание по спелуване на английски език.
Много

Празник на гората се проведе в Нисово

//dariknews.bg/regioni/ruse/praznik-na-gorata-se-provede-v-nisovo-2014663

Днес в Природозащитен комплекс „Ломовете“, с. Нисово се проведе „Празник на гората“, посветен на „Седмицата на гората“. Инициатива се провежда за 92 път в България.

Официални лица уважили празника бяха доц. д-р Стефко Бурджиев, областен управител на област Русе, Пламен Дончев, замест

„Дунав“ ще затвърждава добрите впечатления и срещу „Славия“

//dariknews.bg/regioni/ruse/dunav-shte-zatvyrzhdava-dobrite-vpechatleniia-i-sreshtu-slaviia-2014664

„Дунав“ няма да се отпуска и ще продължи да играе за победа във всеки мач, въпреки че постигнахме целта си. Това заяви треньорът Веселин Великов преди „домакинството“ на „драконите“ срещу „Славия“ София в последния 26-и кръг от редовния сезон на Първа лига. Двата отбора излизат един срещу друг на

Четири армии се сражаваха с възглавници в София (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/sofiia/chetiri-armii-se-srazhavaha-s-vyzglavnici-v-sofiia-snimki-2014665

София се включи в Международния ден за бой с възглавници – 1 април. Боят се проведе пред Народния театър и в него е включиха десетки малки и големи. Международният ден на боя с възглавници се провежда в над 200 града по целия свят.

Носител на две награди "Грами" на фестивал в Благоевград

https://www.24chasa.bg/region/article/6149504

Носител на две награди "Грами" на фестивал в БлагоевградУникални емоции предизвика втората фестивална вечер на третото издание "Благоевград Blues and Jazz" у жители и гости на града. На една сцена се събраха изпълнители от България, Гърция и САЩ, за да вдигнат на крака публиката, дошла в театъра. Стотици меломани имаха възможност да чуят световноизвестни джаз и блус изпълнения,

Унгария започва кампания срещу бежанската политика на ЕС

http://www.mediapool.bg/ungariya-zapochva-kampaniya-sreshtu-bezhanskata-politika-na-es-news262179.html

Унгария започна кампания срещу Европейския съюз като знак за несъгласие с миграционната политика на Брюксел, която излага на риск независимостта на страната. Както съобщава Франс прес, в страната вече се разпространяват въпросници, озаглавени "Да спрем Брюксел“. Големите решения и борби тепърва предстоят на Унгария. Ние можем да спечелим борбата, само ако чувстваме подкрепата на гражданите, заяви днес правителственият представителБенце Тусон. Подобна кампания имаше и през 2015 г., когато гражданите отново бяха питани за имиграцията и тероризма. Тя бе остро разкритикувана от Агенцията за бежанците на ООН. От вторник унгарските власти връщат всички, търсещи убежище обратно.  

Ситуацията с мигрантите на гръцкия остров Хиос е критична

http://www.cross.bg/hios-kritichna-myzalas-1539245.html

/КРОСС/Гръцкият министър на миграционната политика Янис Музалас заяви, че ситуацията в лагерите за мигранти на остров Хиос е доведена до критична точка, съобщава „Екатимерини". По официални данни на Хиос има общо 3500 бежанци. Според Музалас решението за по-бързо увеличаване на броя на чужденците, които се връщат към Турция, е създаването на „затворени" приемни центрове. Управляващата в Атина партия СИРИЗА се беше обявила против тях.  

Фенове на „Дунав” прерязаха първоаприлски лентата на Градския стадион

https://www.24chasa.bg/sport/article/6149490

Фенове на „Дунав” прерязаха първоаприлски лентата на Градския стадион„Официално първоаприлско рязане на лентата на Градския стадион“ в Русе организираха фенове на „Дунав“. Запалянковците са категорични, че с оглед множеството неизпълнени обещания, именно лъжливата дата първи април е най-подходящ за откриване на ремонтираното съоръжение. „Само през последната година се наслушахме на десетки обещания и крайни

Кои "успехи" на НРБ съсипа демокрацията

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/04/01/2946350_koi_uspehi_na_nrb_susipa_demokraciiata/?ref=rss


Дали демокрацията наистина отне на българите високата раждаемост и сигурността? Документите и фактите за социалната политика в НРБ говорят за съвсем други неща. Информациите обобщава Николай Цеков в текст за "Дойче веле", който "Дневник" публикува.

"Имаше консултация за бременни, за деца, посещаваха новородените, родилките. Комунистите - каквито искате ги наричайте - но деца се раждаха и всичко беше безплатно", твърди във "Фейсбук"...

КНДР действа безразсъдно, трябва да я спрем, притеснен шефът на Пентагона

http://www.moreto.net/novini.php?n=347789

Военният министър на САЩ Джеймс Матис изрази безпокойството си от "безразсъдните" действия на Северна Корея, съобщава АП. Матис говори по време на пресконференция в Лондон с британския си колега Майкъл Фалън. Шефът на Пентагона повдигна казуса за КНДР в отговор на журналистически въпрос за Иран.

Шанс за киноманите от „София Филм Фест за учащи” - младежко жури във Венеция!

https://www.actualno.com/cinema/shans-za-kinomanite-ot-sofija-film-fest-za-uchashti-mladejko-juri-vyv-venecija-news_603241.html

През 2017 година Домът на киното отново е избран от Европа Синемас да участва в селекцията на Младежкото жури на един от най-авторитетните фестивали в света – Венецианския! Стартирала през 2010 като партньорство между програмата „Венециански дни” (Venice Days / Giornate Degli Autori)

Не протест, а празник за добри пътища, спретнаха в павликенско село

https://www.24chasa.bg/region/article/6149350

Не протест, а празник за добри пътища,
спретнаха в павликенско селоСтотици жители на общините Павликени и Левски се събраха в село Паскалевец на първия по рода си празник за доброто по пътищата на България. Вместо протест срещу лошото състояние на трасетата, хората си направиха празник. "Хората, които отговарят за пътната мрежа, трудно се справят с финансите, които има в държавата.

Президентът на Филипините иска да "напляска" ЕС

http://offnews.bg/news/n_1/n_651697.html

Президентът на Филипините Родриго Дутерте разкритикува критиците си от Европейския съюз на кървавата си кампания в борбата срещу разпространението на наркотици в страната и заплаши да ги нашамари, съобщи Ройтерс. Напоследък държавният глава на тихоокеанската държава почти ежедневно сипе критики срещу САЩ, ЕС и ООН, а в същото време не пести похвалите си към Китай и Русия. "Елате тук да си говорим, защото искам да ви напляскам", заяви Дутерте по адрес на ЕС по време на реч по случай честванията на Деня на жената в президентския дворец. Дутерте се присмя и на препоръките на Европа да бъдат изградени клиники за лечение на наркозависимите, както е в други съседни държави. Заканата за "напляскване на ЕС" звучи крайно, но Дутерте е използвал и друг път остри думи срещу душманите си, защитаващи човешките права. Преди седмица той се нахвърли срещу ЕС наричайки европейските политици "кучи синове". След идването на власт на Дутерте на 30 юни м . г. повече от 8000 души са били убити на Филипините. Полицията поема отговорност за една трета от тези случаи и ги класифицира като "самозащита при осъществяването на операции по разкриването на трафик на дрога".

Украйна отново вдига цените на газа за населението

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/ukraina-otnovo-vdiga-cenite-na-gaza-za-naselenieto-236819/

Нова система на плащане на сметките за газ ще доведе до повишаване с 40% процента на цената на синьото гориво за гражданите

Издирват 33-годишен варненец, изчезнал на 29 март след работа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6149482

Издирват 33-годишен варненец, изчезнал на 29 март след работаПолицията във Варна издирва Йордан Тошков Йорданов на 33 години. Мъжът е в неизвестност от 29 март тази година. Към 17:10 ч. той напуснал работното си място на ул. „Девня” във Варна с личния си автомобил „Рено” с варненска регистрация, уточняват от МВР. Йордан Йорданов е висок към 1,75 м, с нормално телосложение, с къса кестенява коса и кафяви очи.

Полицията издирва мъж, изчезнал във Варна

http://offnews.bg/news/n_1/n_651699.html

Областната дирекция на МВР във Варна издирва Йордан Тошков Йорданов, на 33 г. Мъжът е изчезнал на 29 март. За последно е бил видян в 17.10 ч., когато си тръгнал от работа. Йорданов работи на ул. "Девня" в Морската столица. Тръгнал си с личния автомобил "Рено" с регистрационен номер В 9219 КВ. Той е висок 175 см., с нормално телосложение, кестенява къса коса и кафяви очи. Ако някой има информация къде се намира Йордан, може да се обади на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР.

Криптовалутата вече е официална в Япония

http://www.mediapool.bg/kriptovalutata-veche-e-ofitsialna-v-yaponiya-news262178.html

Криптовалутата, включително биткойнът, от събота получава статут на платежно средство в Япония в съответствие със закон за валутната регулация, приет по-рано от парламента. В документа е записано, че тя изпълнява функция на валута, но официална парична единица е само йената, предаде ТАСС. Редица въпроси, свързани с данъчното облагане и отчитане на операциите при използване на виртуална валута, засега остават нерешени. Очаква се японският Съвет по одиторските стандарти да подготви набор от правила за тази цел чак след половин година. Във връзка с влизането в сила на новия закон местните банки планират да се заемат изцяло с тестване на технологията "блокчейн" (на чиято основа се появи виртуалната валута - бел. ТАСС). Асоциацията на японските банки съобщи по-рано, че възнамерява до април 2018 г. да създаде нова платформа за съответните тестове и за големи, и за регионалните учреждения. Целият процес ще бъде подкрепен от централната банка на Япония и Агенцията за финансови услуги. Крайната цел на този проект е да се разработи вариант за използване на технологията "блокчейн" за извършване на междубанкови парични преводи, което може да намали свързаните с това разходи с около 5 на сто. Това ще доведе до по-ниски банкови такси и ще увеличи търсенето на банкови услуги от клиентите. По данни на изследователския институт "Фуджи каймера" (Fuji Chimera) обемът на използваните криптовалути в Япония възлиза на 185 милиарда йени (1,67 милиарда долара) за 2015 г. Експерти обаче прогнозират, че до 2020 г. показателят ще нарасне десет пъти. За най-перспективен се смята пазарът на мобилни плащания в онлайн магазините, отбелязва ТАСС. 

В Молдова подготвят референдум за увеличаване на правомощията на президента

http://www.cross.bg/referendym-moldova-tazi-1539244.html

/КРОСС/В Молдова подготвят референдум за повече правомощия на държавния глава и промени в управлението на страната, стана ясно през тази седмица, в която президентът Игор Додон направи отчет за първите 100 дни от управлението си и представи инициативата за предстоящото допитване. Защо се стигна до него и ще има ли референдум ? Референдум ще има, вероятно през есента, прогнозира в "Събота 150" Георги Василски - дългогодишен кореспондент на БНР в Румъния и Молдова. Президентът подписа указ, въпреки отказа на подкрепи тази инициатива, добави Василски. Една от точките е увеличаване на правомощията на президента и аргумент за това е, че държавният глава се избира мажоритарно от целия народ. Проектът предвижда и намаляване на депутатите от 101 на 71 с цел икономии.  

Крепостта Трапезица във Велико Търново отново приема туристи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6149344

Крепостта Трапезица във Велико Търново
отново приема туристиКрепостта Трапезица във Велико Търново отново приема туристи от днес. Архитектурно-музейният резерват работи всеки ден от 8,30 до 19,00 ч. За достъп посетителите следва да ползват екопътеката, намираща се до автобусната спирка при разклона на пътя Велико Търново – Арбанаси към квартал „Асенов” и жп спирка „Трапезица”.

Виктор Орбан vs Европейския съюз. Отново

http://www.clubz.bg/52327-viktor_orban_vs_evropejskiq_syyuz_otnovo

Унгария започна кампания срещу Европейския съюз като знак за несъгласие с миграционната политика на Брюксел. Според правителството на десния Виктор Орбан политиките на Съюза "излагат на риск независимостта на страната". 

В страната вече се разпространяват въпросници, озаглавени "Да спрем Брюксел". Те представляват допитване до гражданите за отношението им към общоевропейската мигрантска политика и ще бъдат доставени във всяко семейство. Поне това е амбицията на управлялаващите. 

"Големите решения и борби тепърва предстоят на Унгария. Ние можем да спечелим борбата, само ако чувстваме подкрепата на гражданите", заяви днес правителственият представител Бенце Тусон, цитиран от "Франс прес" и световните агенции.

Въпросите към унгарците са шест. Сред тях има питания като:

"Какво трябва да направи Унгария когато, въпреки неотдавнашната серия от терористични нападения в Европа, Брюксел иска да я накара да приеме влезли незаконно мигранти?"

Възможните отговори са "да се позволи на тези мигранти да се движат свободно из страната" или "да се държат под наблюдение, докато властите решат техния случай".

"Франс прес" припомня още, че преди седмица Орбан нареди мигрантите на територията на Унгария да бъдат задържани безсрочно в лагерите за настаняване на границата. 
 

Друг въпрос е засяга международните неправителствени организации, които според правителството подкрепят незаконната миграция или се "месят" във вътрешните работи на страната.

 

Това не е първата антиевропейска кампания в Европа, откакто Орбан е на най-високия пост в държавата. През 2015 г. беше проведено подобно "всенародно допитване" за "имиграцията и тероризма". То беше подложено на критики от агенцията на ООН за бежанците, която видя в него риск за засилване на ксенофобията в страната.

 

През октомври миналата година Орбан организира референдум срещу мигрантските квоти на ЕС. Над 93% от гласувалите подкрепиха правителството, но референдумът не беше признат за валиден, тъй като избирателната активност беше под минималния праг от 50 на сто.

 

Меркел посъветва бежанците да се заселват в селските райони

http://www.mediapool.bg/merkel-posavetva-bezhantsite-da-se-zaselvat-v-selskite-raioni-news262177.html

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че бежанците, които искат да се устроят в Германия, трябва да останат отворени към живот в по-рядко населени райони, вместо в големите градове, и да проявят малко любознателност към германската култура, съобщи бТВ, като цитира ДПА. "Очакваме онези, които идват тук, да спазват законите ни, да са малко по-любознателни за живота ни", каза Меркел в седмичното си видео обръщение. От 2015 г. Германия е приела над 1 милион мигранти и бежанци и оттогава се бори с политическия и социалния натиск около интегрирането на новопристигналите. Меркел призна, че много мигранти предпочитат да живеят в големите градове, но често може да е трудно да си намерят подслон и препитание там. "Затова моят съвет е да останат в селските райони, където на пръв поглед може да е малко непривлекателно", посочи канцлерката. "Защото често на тези места хората могат по-добре да се погрижат за интересите на бежанците и да ги интегрират", аргументира се тя. Меркел добави, че новодошлите в Германия трябва да приемат "ценностите, на които се основава тази страна; толерантност, отвореност, религиозна свобода, свобода на изразяване".

Петролните резерви на Мексико са се свили с над 10% през 2016 г.

http://www.investor.bg/surovini/365/a/petrolnite-rezervi-na-meksiko-sa-se-svili-s-nad-10-prez-2016-g-236818/

Ако продължат да се свиват с толкова бърз темп, има опасност резервите да се изчерпат в рамките на 9 години

Скалата продуцира филм за нашумялата с домашното си порно кечистка

http://offnews.bg/news/n_1/n_651698.html

Легендата в развлекателния спорт Дуейн "Скалата" Джонсън ще продуцира биографичен филм за живота на нашумялата напоследък с порноскандала си кечистка Пейдж. Кинематографичното произведение се казва "Борбата със семейството ми" и ще покаже живота на младата британка, която наследява занаята на семейството й, което се занимава с кеч. Актрисата, която играе ролята на Пейдж е Флоренс Пу, другите артисти с главни роли във филма са комикът Винс Вон и звездата от "Шон от мъртвите" - Ник Фрост. "Развълнувани сме да обявим готината продукция на проект, по който работихме в продължение на години. Вдъхновени от уникалната история на едно семейство с традиции в кеча и пътят на дъщеря им към светлината на прожекторите на Световната федерация по кеч", каза Джонсън. Наскоро 24-годишната британска звезда Пейдж стана жертва на хакери, които пуснаха за свободно гледане в интернет нейно домашно порно.

Иззеха 2,3 км бракониерски мрежи в страната само за седмица

https://www.actualno.com/society/izzeha-23-km-brakonierski-mreji-v-stranata-samo-za-sedmica-news_603238.html

Инспектори към Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури иззеха 2 300 метра бракониерски мрежи в страната. При проверка на язовир Огоста в района на село Калиманица инспектори на ИАРА съвместно с любители риболовци заловиха общо 800 метра бракониерски мрежи. Всичката

Свалиха македонското знаме в центъра на Куманово, издигнаха албанското

https://www.24chasa.bg/novini/article/6149355

Свалиха македонското знаме в центъра на Куманово, издигнаха албанскотоГрупа младежи свалиха македонското знаме, издигнато в центъра на Куманово, и издигнаха албанско знаме, съобщи агенция МИА, цитирана от БТА. Инцидентът станал вчера следобед, потвърди полицията, която работи за изясняване на

Спират най-краткия международен полет в света

http://www.cross.bg/germaniya-fridrihshafen-shveiitzariya-1539243.html

/КРОСС/Спират най-краткия международен полет в света - 8 минути между Германия и Швейцария, обяви официален представител, цитиран от ДПА. Полетът, който превозваше пътници над езерото Констанц (Боденското езеро, известно още като Бодензее - б.р.) между Алтенрайн в Швейцария и Фридрихсхафен в Южна Германия, беше открит през ноември 2016 г. Шефът на летището във Фридрихсхафен заяви, че базираната във Виена самолетна компания People's Viennaline спира изпълнението на полета от 14 април заради слабото търсене. Миниполетът е критикуван от защитници на околната среда, тъй като е безсмислен източник на замърсяване.  

Откриването на мотосезона в снимки

http://offnews.bg/news/n_1/n_651696.html

Хиляди мотористи се събраха край храм-паметник "Св. Александър Невски" за откриването на мотосезона днес. Мотото му тази година е „Не на агресията на пътя”. Заради откриването имаше ограничения за престоя и паркирането на автомобили в част от центъра на София, както и ограничения на движението по пътя към Бояна, които предизвикаха сериозни задръствания в съботния ден. Как изглеждаше откриването през обектива на фоторепортера ни Сергей Антонов вижте в галерията.

Варненските рокери откриха мотосезон 2017 (видео)

http://www.moreto.net/novini.php?n=347831

Стотици рокери от Варна и страната се събраха пред Катедралния храм "Свето Успение Богородично" малко след 10 часа тази сутрин за официалния старт на мотосезона, предаде репортер на Moreto.net. За доброто настроение с музикално оформление се грижеше DJ DaRo.

Шок! Хиляди дипломи от Софийския университет се оказаха невалидни (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6149347

Шок! Хиляди дипломи от Софийския университет се оказаха невалидни (видео)Бившите студенти разбират за това, когато им се наложи да легализират документите си за чужбина Хиляди дипломи за висше образование, издадени от Софийския университет през 2009 година, се оказват невалидни, съобщи Нова тв. Бившите вече студенти разбират за това, едва когато им се наложи да легализират документите си, за да се реализират в чужбина.

Песков: Слабото сътрудничество между Русия и САЩ е опасно

http://pogled.info/svetoven/peskov-slaboto-satrudnichestvo-mezhdu-rusiya-i-sasht-e-opasno.84257

/Поглед.инфо/ „Ниското ниво на сътрудничество между Русия и САЩ е опасно“, заяви в интервю пред ABC Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент Владимир Путин.

Унгария започва кампания срещу ЕС заради мигрантите

http://pogled.info/svetoven/evropa/ungariya-zapochva-kampaniya-sreshtu-es-zaradi-migrantite.84258

/Поглед.инфо/ Унгария започна кампания срещу Европейския съюз като знак за несъгласие с политиката, „излагаща на риск независимостта на страната“.

Южнокорейски товарен кораб изчезна край Уругвай

https://www.actualno.com/asia/ujnokorejski-tovaren-korab-izchezna-kraj-urugvaj-news_603234.html

Южнокорейски товарен кораб изчезна във водите край Уругвай след сигнал за авария, съобщи външното министерство на Сеул. От плавателното средство на име „Стела Дейзи“ с 8 южнокорейски и 16 филипински членове на екипажа, е изпратено съобщение, че корабът потъва. Остава неизвестно дали и каква част от моряците са се спасили, предаде БГНЕС. Спасителната операция на уругвайките сили вече е в ход.

Спряха най-краткия международен полет в света

https://www.24chasa.bg/novini/article/6149343

Спряха най-краткия международен 
полет в светаОсемминутният полет между Германия и Швейцария - най-краткият в света международен маршрут с редовно разписание, бе спрян, съобщиха властите, цитирани от ДПА. Полетът, който превозваше пътници над езерото Констанц (известно още като Боденското езеро - бел. ред.) между Алтенрайн в Швейцария и Фридрихсхафен в Южна Германия,

Десетки ученици призоваха да пазим и обичаме гората

http://www.cross.bg/gorata-ymira-estestveno-1539242.html

/КРОСС/Да пазим и обичаме гората - за това призоваха десетки ученици, които се включиха в игри и викторини в Борисовата градина в столицата, посветени на Седмицата на гората. На децата беше показано какво означава "възобновителна сеч" и как лесовъдите помагат на гората да остане здрава и красива. Гората е мястото, където човек, когато я пази и се грижи за нея, може да почувства спокойствието, тишината, хармонията със себе си. Заместник-министърът на земеделието Иван Палигоров обърна внимание за работата на лесовъдите в опазването на гората: Тогава, когато гората премине определена възраст, вместо дърветата да изгниват на корен, те трябва да бъдат ползвани, дървесината да бъде ползвана, за да правим мебели, да правим не санитарна сеч. Тя се нарича възобновителна, защото гората, като достигне определена възраст, тя умира естествено. Като всяко естествено живо същество гората също умира, отделните дървета умират и ние трябва да можем по определен начин да възобновим тази гора, за да може след 100 години отново да я има.  

Неохраняемите плажове по Черноморието са 103

http://www.mediapool.bg/neohranyaemite-plazhove-po-chernomorieto-sa-103-news262176.html

Към момента неохраняемите плажове в страната са 103 от общо 237 Черноморието. Има и още три, които бяха определени за природосъобразен туризъм – "Бяла-Карадере", "Иракли" и "Корал", съобщава “Дневник”. Областните управители на Добрич, Варна и Бургас в срок до 30 април 2017 г. трябва да предложат за одобрение на министъра на туризма схеми за обезпечаване с водоспасителна дейност тези плажове. Това се посочва в издадената заповед на министъра на туризма Стела Балтова. Усилията са насочени към намаляване на бройката на неохраняемите плажове преди началото на летния сезон в сравнение с миналия. Очакванията на институцията са броят ни да стане с 22 по-малко през април. Защото част от обявените за неохраняеми плажове с настоящата заповед, са в процедури за отдаване под наем. Предстоят търгове за 7 плажа: Балчик – централен, Нов плаж – Балчик, Кранево - централен, Къмпинг Делфин, Малък плаж – Лозенец, Росенец – север, Къмпинг – юг. За други 8 ще бъдат обявени процедури през април. Това са Крапец – север, Офицерски - запад, Кабакум - централен, Фичоза, Бяла – север, Офицерски - запад, Несебър – изток, Атанасовска коса. За още 7 морски плажа има висящи съдебни спорове: Несебър – изток, Поморие – централен, Бургас – север, Сахара 2, Обзор – мотела, Свети Влас - изток, Мечата дупка 2,. Предстои актуализиране на заповедта на министъра за неохраняемите плажове след приключване на съдебните спорове и след избор на изпълнител на обявените и предстоящи търгове. След края на горепосочените процедури и съдебни спорове, се очаква броят на неохраняемите плажове да намалее с 22 в списъка.

Белият дом става син заради аутизма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6149337

Белият дом става син заради аутизмаБелият дом временно ще стане син в неделя в чест на Световния ден за информация по проблемите на аутизма, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Говорителят на Белия дом Шон Спайсър заяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп държал да спази обещанието си към покойната съпруга на своя приятел Боб Райт, че ще освети Белия дом в синьо,

Личните данни на потребителите в интернет зависят от волята на Тръмп

https://www.actualno.com/america/lichnite-danni-na-potrebitelite-v-internet-zavisjat-ot-voljata-na-trymp-news_603232.html

Камарата на представителите на САЩ гласува във вторник премахване на протоколите за поверителност в интернет, а отговорността за приемането или отхвърлянето на тази стъпка вече лежи върху раменете на президента Доналд Тръмп, съобщава БГНЕС. Белият дом излезе с изявление

Какво се случва след отмяната на наредбата за интеграция на бежанците?

http://www.moreto.net/novini.php?n=347829

В петък вечер правителството спешно на извънредно заседание отмени наредбата за интеграция на бежанците. Става дума за наредба за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумението за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила.

Спящи от години пустинни цветя разцъфнаха в Калифорния (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/spiashti-ot-godini-pustinni-cvetia-razcyfnaha-v-kaliforniia-snimki-2014653

Заради дъждовете пустинни цветя разцъфнаха в Калифорния за първи път от години и предложиха красива гледка, привличащи рекорден брой туристи в малки градчета като Борего спрингс, съобщи Асошиейтед прес. Около 150 000 души посетиха за един месец това малко градче на

Меркел съветва бежанците да живеят на село

//dariknews.bg/novini/sviat/merkel-syvetva-bezhancite-da-zhiveiat-na-selo-2014651

Канцлерът Ангела Меркел заяви, че бежанците, които искат да се устроят в Германия, трябва да останат отворени към живот в по-рядко населени райони, вместо в големите градове, и да проявят малко любознателност към германската култура, предаде ДПА.

Хиляди дипломи, издадени от Софийския университет, се оказват невалидни

http://www.cross.bg/ilchev-prof-mariya-1539241.html

/КРОСС/Хиляди дипломи за висше образование, издадени от Софийския университет през 2009 година, се оказват невалидни. Бившите вече студенти разбират за това, едва когато им се наложи да легализират документите си, за да се реализират в чужбина, предаде Нова Телевизия. Да получиш диплома от най-стария университет у нас, оказва се, не означава, че си завършил по правилата. Мария разбира това, когато й се налага да замине да работи във Виена. „Наложи се да си преведа и легализирам дипломата. Обадиха ми се от фирмата, която беше ангажирана, и ми казаха, че от Министерството на образованието не са приели дипломата и че тя е невалидна", разказва Мария Бояджиева. Причината - в документа няма задължителният по закон подпис от ректора на Алма Матер. Вместо него й е поставен печат с името на тогавашния ректор - проф. Иван Илчев. Проблем, с който често се сблъскват агенциите за легализация на документи. „Самият печат беше като сканиран подпис. Малко се позачудихме дали няма да има проблем и наистина, когато нашият куриер отнесе документите в министерството за поставяне на апостил, ги върнаха", разказва Татяна Танчева от фирма за легализация. „Беше шок. Но ме успокоиха, че проблемът вече им е известен и са отъпкали пътеките за неговото решение", обясни Мария Бояджиева. Оказва се, че Мария трябва да издири лично проф. Илчев, за да получи истински, собственоръчно поставен подпис

Диана Саватева замени “24 часа” за парламента

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6148630

Диана Саватева замени “24 часа”
за парламентаЗареждат я фитнесът, планината и пътуванията с приятели Някак като на шега Диана Саватева остави репортерския бележник, за да седне зад депутатската банка. Отговорният редактор на “Местен 24 часа” в Бургас е призната в гилдията като един от прецизните, задълбочени и отдадени на работата си журналисти в региона.

Тайгър Уудс заби сексбомба

http://offnews.bg/news/n_1/n_651695.html

Най-популярният голфър в света Тайгър Уудс знае не само как да цели дупките по игрището, но и как да печели сърцата на жените. 41-годишният Уудс, който се разведе след жесток скандал, в който лъснаха многобройните му изневери, излиза сега с атрактивната Лейси Кей Самърс. Публикация, споделена от Laci Kay Somers (@lacikaysomers) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST Дамата е щедро надарена, както може да убедите от кадрите. Тя има и други таланти - описала се е като певица, актриса, модел и персонален  треньор. Нищо чудно, че Тайгър отказа участие в турнира "Мастърс" в Огъста под предлог, че е уморен и невъзстановен. Публикация, споделена от Laci Kay Somers (@lacikaysomers) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST

106 плажа не се охраняват

http://offnews.bg/news/n_1/n_651694.html

106 плажа не се охраняват. До края на април областните управители на Добрич, Варна и Бургас трябва да предложат мерки за обезпечаването им, съобщи Министерството на туризма. Заповед за това е издала министър Стела Балтова. Три от плажовете са за природосъобразен туризъм - Бяла-Карадере, Иракли и Корал. Част от плажовете са в процедура по отдаване под наем. Предстоят търгове за 7 плажа: Балчик – централен, Нов плаж – Балчик, Кранево - централен, Къмпинг Делфин, Малък плаж – Лозенец, Росенец – север, Къмпинг – юг. За други 8 ще бъдат обявени процедури през април. Това са Крапец – север, Офицерски - запад, Кабакум - централен, Фичоза, Бяла – север, Офицерски - запад, Несебър – изток, Атанасовска коса. По отношение на още 7 морски плажа: Несебър – изток, Поморие – централен, Бургас – север, Сахара 2, Обзор – мотела, Свети Влас - изток, Мечата дупка 2, има висящи съдебни спорове. Предстои актуализиране на заповедта на министъра за неохраняемите плажове след приключване на съдебните спорове и след избор на изпълнител на обявените и предстоящи търгове. От министерството протнозират, че след края на процедурите и съдебните спорове неохраняемите ще останат 22.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване