Русия обвини НАТО, че хитрува, за да оправдае присъствието си в Източна Европа

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/01/2946319_rusiia_obvini_nato_che_hitruva_za_da_opravdae/?ref=rss


Северноатлантическия пакт хитрува, представяйки плановете си за засилване на военното си присъствие в Източна Европа като реакция на действията на Русия, заяви вчера пред руски журналисти постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Той коментира резултатите от заседанието на Съвета НАТО-Русия на равнище външни министри.

"Натовците се опитват да сведат това, което правят на източния фланг, само до четирите прословути...

Инспектори към ИАРА иззеха 2,3 км мрежи за седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6149326

Инспектори към ИАРА иззеха 2,3 км мрежи за седмица Инспектори към Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури иззеха 2 300 метра бракониерски мрежи в страната, съобщиха от пресцентъра на министерството на земеделието и храните. При проверка на язовир Огоста в района на село Калиманица инспектори на ИАРА съвместно с любители риболовци заловиха общо 800 метра бракониерски мрежи.

Най-нелепите смъртни случаи - направо няма да повярвате

https://vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/naj-nelepite-smyrtni-sluchai-napravo-niama-da-poviarvate-6067413

Да се задушиш в заешка дупка, да се шегуваш до смърт и да глътнеш жива риба - вижте какво имаме предвид

Над 100 са неохраняемите морски плажове

http://www.cross.bg/plazhove-neohranyaemite-morski-1539239.html

/КРОСС/Над 100 са неохраняемите плажове към 31 март. Това съобщават от Министерство на туризма. Ресорният министър Стела Балтова е разпоредила областните управители на Добрич, Варна и Бургас да предложат схеми за обезпечаване с водоспасителна дейност през летния сезон неохраняемите морски плажове. Те разполагат със срок до 30 април. В заповедта на Балтова са обявени списъците на неохраняемите морски плажове към края на март, които са 103. Три са плажовете за природосъобразен туризъм - "Бяла-Карадере", "Иракли" и "Корал". Припомняме, че преди няколко дни Стела Балтова обяви амбицията си да няма неохраняеми плажове. Към 29 март имаше сключени 53 концесионни договора. От Министерство на туризма очакват през април броят на неохраняемите плажове да намалее. Очакванията им се дължат на факта, че част от обявените за неохраняеми плажове са в процедури за отдаване под наем. Предстоят търгове за 7 плажа: Балчик - централен, Нов плаж - Балчик, Кранево - централен, Къмпинг Делфин, Малък плаж - Лозенец, Росенец - север, Къмпинг - юг. През април ще бъдат обявени процедури за други 8 плажа. Това са Крапец - север, Офицерски - запад, Кабакум - централен, Фичоза, Бяла - север, Офицерски - запад, Несебър - изток, Атанасовска коса. Висящи съдебни спорове има по отношение на 7 морски плажа: Несебър - изток, Поморие - централен, Бургас - север, Сахара 2, Обзор - мотела, Свети Влас - изток, Мечата дупка 2

Влиза в сила Националният рамков договор за 2017 година

http://www.mediapool.bg/vliza-v-sila-natsionalniyat-ramkov-dogovor-za-2017-godina-news262175.html

От събота влиза в сила Националният рамков договор за тази година, с който се възстановява договорното начало между здравната каса и съсловните организации. Документът предвижда по-гъвкави правила за финансиране на болниците и премахва лимитите. С над 13 милиона лева се увеличават средствата при личните лекари. В специализираната извънболнична помощ  увеличението е с над 19 милиона лева. Според подуправителя на Здравната каса Димитър Петров, с новия договор се прекратява практиката на администриране на болничните бюджети. Така наречените болнични бюджети вече няма да се разпределят от надзорния съвет централизирано, а на ниво районни каси. Бюджетите реално ще бъдат на тримесечна база. Дава се възможност около 3 % надвишение на обемите да са без последствия за болниците, каза той цитиран от БНР.

Скандал: Валидни ли са хиляди дипломи от СУ

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/skandal-validni-li-sa-hiliadi-diplomi-ot-su-6067415

В документите няма задължителният по закон подпис от ректора на Алма Матер. От СУ обаче твърдят, че тези дипломи са валидни

Скандал: Хиляди дипломи от СУ се оказват невалидни

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/skandal-hiliadi-diplomi-ot-su-se-okazvat-nevalidni-6067415

Причината - в документите няма задължителният по закон подпис от ректора на Алма Матер

Конструкторът на кораба "Радецки" навърши 90 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6149306

Конструкторът на кораба "Радецки" навърши 90 годиниТодор Тодоров от Русе, конструкторът на възстановения от българските пионери през 1966 г. легендарен кораб "Радецки", навърши днес, 1 април, 90 години. На празника му дойде и тогавашният директор на Корабостроителния завод "Иван Димитров" в крайдунавския град Дочо Дочев, който е набор на бай Тодор, но ще закръгли своите 90 години на 12 септември.

Цонко Цонев радва с втори том на "Кметълски истории"

http://www.clubz.bg/52326-conko_conev_radva_s_vtori_tom_na_kmetylski_istorii

Кои са най-забавните събития, когато 10 години уреждаш концерти, посрещаш и щеш не щеш угаждаш на някои от най-префъцунените и наперени рок звезди?

Това звучи ли ви като тема, която е възможно да бъде побрана в едно книжле? Правилно - Цонко Цонев е готов с продължението на първата си творба "Кметълски истории".

Бившият "Хеви кметъл" на Каварна, който вече е само общински съетник, издаде първата си книга миналата зима. По време на 12-те му години на градоначалническия пост по негова покана България посещават над 100 групи и музикални изпънители. "Катунът от Каварна" е втори том на неговата "Кметълски истории". 

Първата книга пожъна небивал успех, като се превърна в истинско събитие за рокаджиите от цяла България. Това стана на своеобразно турне на Цонев, който я представи лично по куп градове, села и паланки.

На места цели рокерски шествия съпровождаха събитието.

Съвсем явно заигравката с "Катуна" се прицелва в новата управа на бившата морска рок столица, която си навлече гневни коментари, като позволи да нарече рокаджиите катун.

Преди часове Цонев публикува и новата корица на втория си том.

 

Представянето ще бъде на 20 април в известен столичен рок клуб, а турне с много рок, свирене на живо и презентация на "Катуна..."... познайте дали ще има.

Определят читателските способности на децата чрез анализ на тяхното ДНК

https://www.24chasa.bg/novini/article/6149316

Определят читателските способности 
на децата чрез  анализ на тяхното ДНКЧовешкото ДНК може да определи какви са читателските способности на децата, предаде агенция ЮПИ, цитирана от БТА. Учените от Кралския колеж в Лондон откриха, че вариациите на ДНК обясняват 5 % от различията в читателските способности на личността. Експертите определиха кои вариации в гените са свързани с академичните постижения.

Слънчев, но прохладен ще е съботният ден

http://www.cross.bg/gradysa-slunchevo-slab-1539237.html

/КРОСС/През деня ще бъде предимно слънчево. Ще се появи слаб източен вятър. Температурите бързо ще се повишат и максималните ще са между 15 и 20 градуса. Атмосферното налягане ще се понижи слабо, но ще остане по-високо от средното за месец март.Над планините ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен изток-североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 10 градуса, на 2000 - около 4 градуса.По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са 9-12 градуса. Температурата на морската вода е 8-11 градуса. Вълнението на морето ще е 2 -3 бала.

До 30 април областните управители ще предлагат обезпечаване на неохраняемите плажове

http://www.moreto.net/novini.php?n=347830

Областните управители на Добрич, Варна и Бургас в срок до 30 април трябва да предложат за одобрение на министъра на туризма схеми за обезпечаване с водоспасителна дейност през летния сезон на неохраняемите морски плажове. Това се посочва в издадената заповед на министъра на туризма Стела Балтова.

Бизнесменът Йовков "слага във фризера" идеите си за Копривщица, докато обществото узрее

http://www.mediapool.bg/biznesmenat-yovkov-slaga-vav-frizera-ideite-si-za-koprivshtitsa-dokato-obshtestvoto-uzree-news262174.html

Местният бизнесмен Радослав Йовков, сочен като инициатор на вече отмененото решение на Общинския съвет в Копривщица да премахне специалния статут на града на архитектурен и исторически резерват, каза пред бТВ в събота, че слага "във фризера" инвестиционното си намерение. По думите му проектът ще "отлежава", докогато обществото и управлението узрее за него. Йовков е бивш член на ГЕРБ, изключен преди години за "уронване на престижа на партията", а инвестиционния му проект му беше в дневния ред на съвета в Копривщица днес. "Още когато го предоставих, заявих, че ако това инвестиционно намерение не получи широка подкрепа в Общинския съвет и сред населението, няма да го правя", обяснява бизнесменът. По думите му в решението на Общинския съвет никъде не пише смяна на статут. Още когато го предоставих, заявих, че ако това инвестиционно намерение не получи широка подкрепа в Общинския съвет и сред населението, няма да го правя”, подчерта бизнесменът. "Никъде под никаква форма не съм споменавал град Копривщица да бъде нещо друго освен защитен град, и то с най-висока степен”, заяви още Йовков. По думите му никой не е искал да строи в централната градска част. Според  него е била скъсана комуникацията между кмета и общинските съветници. “Няма човек, който работи в малък град, който да не е феодал. Както искат да ме наричат. Имам къщи, хотел, козеферма, фабрика за пелети, построил съм доста неща, от които се гордея”, категоричен беше Йовков. "Аз строя в София, да не си мислите, че паса козите в Копривщица”, заяви още бизнесменът. Кметът Генчо Герданов от своя страна заяви, че е доволен от отмяната на първоначалното решение на общинарите, което по думите му е създало напрежение в обществото. Всички инвестиции са добре дошли, но само ако се строи само в унисон с архитектурата на Копривщица, отбеляза той. Според него, ако трябва, може да се предизвика референдум и гражданите да се произнесат какво да се прави. Йовков пък веднага коментира, че идеята за референдум всъщност е негова.  

Следете на живо дербито във Висшата лига между Ливърпул и Евертън

https://www.actualno.com/football/sledete-na-jivo-derbito-vyv-visshata-liga-mejdu-livyrpul-i-evertyn-news_603231.html

Английската Висша лига се завръща след двуседмична пауза, и то с невероятното дерби на Мърсисайд, което противопоставя Ливърпул срещу Евертън. Първият съдийски сигнал в мача е насрочен за 14:30 часа българско време, а срещата може да следите НА ЖИВО В SPORTLIVE.BG.

Вили Вуцов дебютира като баскетболен треньор в 100% Power Мач на звездите

http://www.moreto.net/novini.php?n=347828

Велислав Вуцов прие предизвикателството на организаторите и ще бъде треньор на отбора на Turkish Аirlines в 100% Power Мач на звездите. Той ще си партнира с наставника на Левски Мануел Марков в шоуто, което стартира в 16.30 часа на 2 април в Двореца на културата и спорта във Варна.

5000 мотора откриха Мотосезон 2017 в столицата

http://www.cross.bg/putya-hristo-maks-1539240.html

/КРОСС/Откриването на мотосезона на площада около храм-паметника „Св. Александър Невски" е и най-голямото в България групово каране на мотори. Събитието започна с водосвет в присъствието на кмета Йорданка Фандъкова и шефа на пътна полиция Тенчо Тенев, а по късно мотористите се отправиха към крайната точка на шествието им - Националния исторически музей. Хиляди мотористи изпълниха пространството около храм-паметника „Св. Александър Невски" в столицата, с което бе открит официално мотосезонът за 2017 г., предаде БГНЕС. Най-различни красиви мотори и скутери можеха да бъдат видени около храма. Откриването на мотосезона е и най-голямото в България групово каране на мотори. Мотото на сезона тази година е „Не на агресията на пътя". Нежният пол също бе представен, като по моторите и мотоциклетите се забелязваха и немалко дами. Един от участниците - Христо, заяви, че участва в откриването на мотосезона от 35 години насам. Моторът му Honda Goldwing, 1800 кубика, е оборудван с всичко - радио, парно, което го прави много удобен за по-дълго пътуване. „Ние сме мотоциклетисти-туристи или мототуристи. Караме основно из Европа, бил съм и в Африка. Има клуб и всяка седмица във всяка държава се организира среща на собствениците на Honda Goldwing", обясни Христо. Той посъветва всички участници на пътя да бъдат внимателни, тъй като човек не е сам на пътя

Над 100 милиона души по света гладуват

http://www.moreto.net/novini.php?n=347818

Рекордно високи цени, конфликти и екстремни климатични условия са довели до увеличаване през изминалата година на броя на гладуващите хора в света и те вече са 108 милиона души, се казва в съвместен доклад на ООН и на ЕС, публикуван днес, предаде Франс прес.

Джобен часовник от 1728 части се предлага на търг за $10 млн.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/01/2945812_djoben_chasovnik_ot_1728_chasti_se_predlaga_na_turg_za/?ref=rss


На 14 май в Женева аукционната къща Sotheby’s ще предложи на търг най-сложния джобен часовник, създаван от някога световно известната компания Patek Philippe.

Той е наречен Calibre 89, съставен е от 1728 части и е посветена 150-годишнината от раждането на компанията, отбелязана през 1989г.

От него са изработени само 4 бройки - по един от 18-каратово злато, от "жълто" злато, от "розово" злато" и от платина. На търг ще бъде...

Другари, боят по Нинова е лош вкус

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6149305

Другари, боят по Нинова е лош вкусДругари социалисти, забелязваме къде скрита, къде явна критика, та даже и открити нападки върху лидерката на БСП Корнелия Нинова. Да, тя не успя да спечели тези избори и сигурно има вина за това. Но тя ви събуди партията, не го забравяйте. Преди 4 години БСП се бореше да не е трета. Преди 2 месеца никой не си и помисляше,

Четвъртокласник намери портфейл в училище и го върна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6149303

Четвъртокласник намери портфейл в училище и го върнаЧетвъртокласник от средното училище по изкуствата „Св. Кл. Охридски“ в Добрич намери и върна портфейл с пари и документи - съобщиха оттам. Преслав Илиев, ученик от IV „а“ клас, намерил портфейла близо до училищния павилион и го предал на заместник-директора. В портфейла имало пари и документи и така открили собственика му - ученик от по-горен клас.

И Молдова като Турция, референдум за повече власт на президента

https://www.actualno.com/europe/i-moldova-kato-turcija-referendum-za-poveche-vlast-na-prezidenta-news_603226.html

В Молдова подготвят референдум за повече правомощия на държавния глава и промени в управлението на страната, стана ясно през тази седмица, в която президентът Игор Додон направи отчет за първите 100 дни от управлението си и представи инициативата за предстоящото допитване.

Жельо Бойчев: С ГЕРБ имаме непреодолими различия. Не можем да предадем доверието на гласувалите за нас

http://www.cross.bg/gerb-boiichev-zhelyo-1539236.html

/КРОСС/„От 10 месеца Корнелия Нинова е начело на БСП. Тогава имахме 10% доверие. Имаше прогнози, че партията е със затихващи функции в политиката. За по-малко от година спечелихме президентските избори с кандидатурата, която подкрепихме. Вдигнахме сериозно рейтинга си и доверието към нас- над 950 000 гласа. Това е огромно признание за добре свършена работа. Стана ясно, че БСП е категоричната опозиция на ГЕРБ и алтернатива. Обявихме курс на промяна и показахме, че можем да променяме и себе си, по този начин да поискаме доверието на гражданите. Не успяхме да направим това толкова категорично, колкото ни се искаше. Изводът на тези избори обаче е, че хората искат промяна." Това каза за „Дарик" Жельо Бойчев, избран за депутат от „БСП за България" от София.„С ГЕРБ имаме доста непреодолими различия. Нямаме право да предадем вота на тези, които гласуваха за нас. Не може в кампания да казваш едно и на другия ден - да правиш друго", заяви Бойчев на въпрос- защо БСП няма да се коалира с ГЕРБ. Той припомни, че в предното правителство, от Реформаторския блок са приели министерските места, а са говорили друго в кампания и затова са получили слабо доверие на тези избори. „Има граници в политиката, които не трябва да бъдат прекрачвани и в дългосрочен план това ще бъде оценено", каза още той

Най-краткият полет в света отива в историята

http://offnews.bg/news/n_1/n_651693.html

Най-краткият полет в света отива в историята. Пуснатият през ноември 2016 г. 8-минутен редовен полет между Германия и Швейцария ще бъде спрян, съобщи БТА. Полетът превозваше пътници над езерото Констанц (известно още като Боденското езеро - бел. ред.) между Алтенрайн в Швейцария и Фридрихсхафен в Южна Германия. Главният изпълнителен директор на летище Фридрихсхафен Клаус-Дитер Вер уточни, че от 14 април виенската авиокомпания "Пипълс Виеналай" се отказва маршрута заради слабо търсене. Миниполетът бе критикуван от природозащитници като безсмислен източник на замърсяване.

17-годишна руска фигуристка с фурор на световното

http://offnews.bg/news/n_1/n_651692.html

17-годишната рускиня Евгения Медведева спечели втора поредна световна титла по фигурно пързаляне, след като получи сбор от 233.41 точки от кратката и волната програма на шампионата в Хелзинки. Тя затвърди мнението, че е основен фаворит и за олимпиадата догодина, а освен това изравни постижението на американката Мишел Куан, която спечели две поредни световни титли в началото на този век. 17-годишната рускиня беше далеч пред всички, завършвайки с 15.28 точки пред канадката Кетлин Озмънд, която спечели сребърния медал. Трета финишира нейната сънародничка сънародничка Габриел Дейлман с 213.52 точки, като това бяха първи медали не само за тях двете, но и за Канада от 2009-а година насам. Фокусът обаче попадна върху феномена Медведева, която излезе на леда с блестяща рокля със сиви и розови краски. Тя изпълни перфектно програмата си под саунтрака на американския драматичен филм "Ужасно силно и адски близо" и завърши световния шампионат с рекорди в двете програми и сбора точки. "Бях наистина спокойна по време на изпълнението на програмата ми. Обикновено не мисля за класирания и рекорди, а просто се опитвам да покажа най-доброто, на което съм способна. Доволна съм, че го направих и сега", каза Медведева след успеха си. "Браво, Женя! Браво и на твоя треньор Етери Тутберидзе. Не просто спечели титлата, а го направи с шампионско пързаляне", написа легендата във фигурното пързаляне Иля Авербух.

Стефан Янев: След отмяната на наредбата не се очаква нищо извънредно, бежанци не чакат по границата

http://www.cross.bg/tazi-yanev-hora-1539238.html

/КРОСС/В петък вечер правителството спешно на извънредно заседание отмени наредбата за интеграция на бежанците. Става дума за наредба за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумението за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила. След тази отмяна не се очаква нищо извънредно и лошо, бежанци не чакат по границата, за да влязат, каза вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев в "Седмицата" на Дарик. По думите му идеята, че трябва да бъде преразгледан този режим, е в основата на няколко причини. "На първо място България по никакъв начин не иска да бъде страна, която излиза извън рамките на общо установената политика в ЕС по отношение на мигрантите. В този смисъл ние се опитваме да бъдем адекватни на тази обща политика и да направим нашите механизми по-добре действащи. В същото време нашият анализ сочи, че в досегашните механизми съществуват и редица отрицателни страни. На първо място се очертава фактът, че във въпросното постановление няма заложени ясни критерии как точно да бъде изпълнявана тази политика, на какви основания да бъде извършвана тази интеграция в страната. На второ място анализът сочи, че в така предвидения режим в наредбата няма национален координиращ механизъм или орган, който да се грижи за всички елементи от този процес на адаптация на тези хора", каза Янев

ФБР публикува изчезнали снимки от атентатите от 11 септември

http://offnews.bg/news/n_1/n_651691.html

Снимки от Пентагона, направени след атентатите в САЩ на 11 септември 2001 г., се появиха отново на сайта на ФБР шест години след първото им публикуване. 27-те кадъра показват как екипите се борят с пламъците, както и как спасители и разследващи претърсват отломките. Полет 77 на американските авиолинии, пътуващ от Вирджиния до Лос Анджелис, се разби в сградата в 9:37 ч. местно време. Американските власти казват, че той се е врязал между първия и втория етаж на Пентагона, убивайки 184 души. Първоначално се смяташе, че снимките се публикуват за първи път, но говорителка на ФБР уточни, че те са били публикувани и през 2011 г. Технически проблем довел до изчезването им от сайта. Достъпът до тях бил възстановен, щом от ФБР разбрали, че снимките липсват, твърди говорителката. Ето част от тях:

Бизнесменът Йовков „замразява“ проектите си в Копривщица

http://www.cross.bg/iiovkov-zayavi-grad-1539235.html

/КРОСС/Ние спазихме принципа, че пътят към ада е послан с добри намерения. Бе скъсана комуникацията между кмет и общински съветници. Трябваше всеки да изрази мнението си, включително и аз, и да каже какво е имал предвид в рамките на 15 минути. Това заяви по bTV бизнесменът Радослав Йовков, който иска да инвестира в строителство в Копривщица."Това е решението на общинския съвет, погледнете го, никъде не пише смяна на статут. Аз не искам нищо да отпада. Никъде не съм споменал Копривщица да е нещо друго освен защитен град и то с най-висока степен, защото това, което се предлага да бъде, е с по-висока степен на защитеност от сегашното", заяви той."Архитектурен резерват се използва, когато има археологически разкопки. Това се използва в случаи, когато това не е жив град, не са живи хора и няма приложимост. Нито един от съветниците и участниците не е говорил за смяна на статут. Ние трябва да направим града относно съвременните изисквания", добави Йовков. "До министрите пристига изкривена информация. Никой не е искал да строи в централна градска част и да прави каквото и да било", изтъкна той.Относно това, че в града го наричат феодал, Йовков заяви: "Няма човек, който да работи в малък град и да не е феодал. Там имам къщи, хотел, козеферма, фабрика за пелети и съм построил много неща, от които се гордея". Запитан какво му е било инвестиционното намерение, той заяви: "То беше такова до снощи

Най-краткият международен полет в света беше спрян

http://www.investor.bg/evropa/334/a/nai-kratkiiat-mejdunaroden-polet-v-sveta-beshe-sprian-236817/

Осемминутният полет между Германия и Швейцария спира да се осъществява на 14 април

Стотици жертви и разрушена инфраструктура след наводнения в Перу

http://www.mediapool.bg/stotitsi-zhertvi-i-razrushena-infrastruktura-sled-navodneniya-v-peru-news262173.html

Перу обяви, че има нужда от още международна помощ, за да помогне на стотиците хиляди пострадали при продължаващите наводнения и свлачища, които отнеха живота на над 100 души и разрушиха голяма част от пътищата в страната. Необичайно продължителните и обилни дъждове се обясняват с въздействието на Ел Ниньо - топло течение, появяващо се през известен период от време край перуанското крайбрежие.  27 души загинаха в Индонезия при свлачище. Местните жители на провинция Източна Ява прибирали реколтата от джинджифил, когато били затрупани след проливен дъжд.

Кой подпали католическия храм в Белене

http://www.clubz.bg/52325-koj_podpali_katolicheskiq_hram_v_belene

Прокуратурата се е заела с разследването на причините за пожар, избухнал в късния следобед в петък в католическата църква в Белене. Това е храмът, от който си тръгна италианският ссвещеник отец Паоло Кортези, след като приюти семейство сирийски бежанци, а в резултат жители на града се разбунтуваха. Свещеникът бе получил и заплахи.

Първият етаж е сериозно пострадал от пламъците, а вторият може да се срути заради обгаряне на дървената конструкция.

Огледът на мястото на пожара е приключил късно снощи, съобщи бТВ. Прокуратурата работи по различни версии за причините, като не се изключва умишлен палеж. 

Огънят е обхванал избяцо първия етаж на храма и е тръгнал към втория. Помещението, от което е започнал пожарът, е напълно унищожено, повредени и изцяло изгорели са множество икони, засегната е дървената конструкция на втория етаж и има риск той да се срути. 

Според една от версиите на разследващите пожарът е тръгнал от помещението, в което енориашите палят свещи. Според сестрите от храма обаче това трудно може да е така, тъй като самите свещи се подставят в подноси с вода, а мястото, където седят подносите, са покрити с ламарина - тоест все негорящи материали. Затова и сестрите, и местни граждани недоумяват как такъв голям пожар може да тръгне от свещите.

Подноси от ламарина и с вода се използват за поставяне на залалени от енориашите свещи в храма в Белене. Затова местните се чудят как оттам може да тръгне пожар.

Един от първите хора, които отиват на място, е Петър Банушев, помощник на отец Паоло.

„Заварих там на пейката имаше, долу също, клечки от кибрит. Полицаите ми казаха нищо да не бутам”, разказа той.


В храма при избухването на пламъците не е имало литургия. Живеещите около храма споделят, че до него има постоянен достъп. В двора на католическата църква си играели и деца.

Огънят бушува в деня, в който отец Паоло Кортези празнува рождения си ден.

Шестима варненци се разболяха от грип за седмица

http://www.moreto.net/novini.php?n=347785

Шестима варненци са постъпили за лечение с диагноза грип в Инфекциозната клиника на УМБАЛ "Света Марина" през настоящата седмица. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция за Moreto.net. Общо 315 са случаите на остри респираторни заболявания в морската столица за същия период.

Общината в Добрич с втора кампания „Бъди здрав”

https://www.24chasa.bg/region/article/6149297

Общината в Добрич с втора кампания „Бъди здрав” Общинската кампания „Бъди здрав“, която се провежда за втора година в Добрич, стартира в неделя – 2 април и ще продължи до 7 април – Международния ден на здравето - съобщават от кметството. Началота е на 2 април от 12 ч. с концерт „Детски хор и приятели“ в огледалната зала „Нели Божкова“.с участието на детския хор „Маестро Захари Медникаров“ и

Буруджиева: Служебният кабинет е безличен, не се справи и с организацията на вота

http://www.mediapool.bg/burudzhieva-sluzhebniyat-kabinet-e-bezlichen-ne-se-spravi-i-s-organizatsiyata-na-vota-news262172.html

По-безлично служебно правителство не съм виждала. Миналата година направихме анализ на служебните правителства на България, сега ще допълним с това правителство. Това коментира пред Нова телевизия в събота политологът Татяна Буруджиева. Изводът си тя направи във връзка с организацията на предсрочните парламентарни избори, проведени на 26 март. “Няма по-нелогично решение от това нощта на изборите да я поместиш в БТА и аз не знам на кой гений на мисълта му хрумна това нещо, например”, коментира тя, “Това не е бял кахър – това е организацията на изборите, да ги представиш, хората да са информирани”, допълни тя. “Призовавам всички да седнат и да си направят справка с ромските махали”, коментира оше Буруджиева. По думите й тези данни ще покажат до каква степен кабинетът ”Герджиков” се е справил с организацията и е противодействал на контролирания и купен во. “Резултатите са толкова драстични между 2014 г. и 2017 г. за ГЕРБ и ДПС. ГЕРБ изсмуква резултатите на ДПС в тези специфични секции", коментира Буруджиева. И допълни, че това явление се вижда не само в определени райони, а в цялата страна. Правозащитникът и адвокат Николай Хаджигенов също критикува работата на служебния кабинет по организацията на вота, като на първо място посочи “цирковете на границата”, направени от националистите. “Това обаче не са просто циркове, това са умишлени тежки престъпления”, каза той. Той допълни към провалите и неуспехът с електронното гласуване, което пропадна. Буруджиева обясни, че трябва да се има предвид, че освен служебния кабинет, изборите са организирани от “служебно назначена, съществуваща и функционираща администрация, наречена ЦИК”. “Това, което наблюдавахме на границата не го виждаме за първи път. Затова не бива да се товари само служебния кабинет”, допълни тя. “Този служебен кабинет не разбрах с какво се занимава. Хем го имаше с бомбастични изявления, хем го нямаше. Вижте вчера какво направиха с отмяната на постановление 208 – защо го направиха така при положение, че и другата седмица ще съществуват – не успявам да разбера”, каза Буруджиева. Тя допълни, че е за нея остава мистерия защо при положение, че зад кабинета "Герджиков" не стои политическа сила, той е подготвял законопроекти, които "на всичко отгоре щяха да предизвикат и простети".   

Неохраняемите плажове в страната са 103 в момента

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/04/01/2946308_neohraniaemite_plajove_v_stranata_sa_103_v_momenta/?ref=rss


В момента неохраняемите плажове в страната са 103 от общо 237 плажа по българското Черноморие. Има и още три, които бяха определени за природосъобразен туризъм – "Бяла-Карадере", "Иракли" и "Корал").

Областните управители на Добрич, Варна и Бургас в срок до 30 април 2017 г. трябва да предложат за одобрение на министъра на туризма схеми за обезпечаване с водоспасителна дейност тези плажове. Това се посочва в издадената заповед на министъра на...

„Дунав” ще играе внимателно, без подценяване срещу „Славия”

https://www.24chasa.bg/sport/article/6149283

„Дунав” ще играе внимателно, без подценяване срещу „Славия”„Дунав” ще гони победа срещу „Славия”, но ще играе внимателно, без да подценява столичния тим. Това заяви треньорът Веселин Великов, преди поредното „домакинство” на русенци на „Лудогорец Арена”, за което феновете се надяват, че ще е последното в рамките на този шампионат. „Славия” разполага със силни футболисти, смятам, че не е на мястото,

С какви природни средства да държим болестта надалеч през пролетта

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6149289

С какви природни средства да държим болестта надалеч през пролеттаПреди зимата сякаш обръщаме повече внимание на здравето си, взимаме превантивни мерки – витамини, имуностимуланти и други, но въпреки това организмът се изтощава и много често дори да сме удържали фронта, се разболяваме точно в началото на пролетта. Не забравяйте, че при всеки преход между сезоните, тялото ни има нужда от помощ да се приспособи.

Криптовалутата стана платежно средство в Япония

http://www.cross.bg/yaponiya-valyta-miliarda-1539233.html

/КРОСС/Криптовалутата, включително биткойнът, от днес получава статут на платежно средство в Япония в съответствие със закон за валутната регулация, приет по-рано от парламента. В документа е записано, че тя изпълнява функция на валута, но официална парична единица е само йената, предаде ТАСС. Редица въпроси, свързани с данъчното облагане и отчитане на операциите при използване на виртуална валута, засега остават нерешени. Очаква се японският Съвет по одиторските стандарти да подготви набор от правила за тази цел чак след половин година. Във връзка с влизането в сила на новия закон местните банки планират да се заемат изцяло с тестване на технологията "блокчейн" (на чиято основа се появи виртуалната валута - бел. ТАСС). Асоциацията на японските банки съобщи по-рано, че възнамерява до април 2018 г. да създаде нова платформа за съответните тестове и за големи, и за регионалните учреждения. Целият процес ще бъде подкрепен от централната банка на Япония и Агенцията за финансови услуги. Крайната цел на този проект е да се разработи вариант за използване на технологията "блокчейн" за извършване на междубанкови парични преводи, което може да намали свързаните с това разходи с около 5 на сто. Това ще доведе до по-ниски банкови такси и ще увеличи търсенето на банкови услуги от клиентите

"Плаващите кейове" на Кристо са най-посещаваното художествено събитие за 2016 г.

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/04/01/2946302_plavashtite_keiove_na_kristo_sa_nai-poseshtavanoto/?ref=rss


"Плаващите Кейове" на художника от български произход Христо Явашев-Кристо е най-посещаваното художествено събитие на 2016 г. с 1,2 млн. души, разходили се по инсталацията в езерото Изео за 12 дни. Това показва проучването на The Art Newspaper, където последният проект на световноизвестния артист се класира преди изложби на Музея на модерното изкуство в Ню Йорк - MoMA, "Метрополитън", Третяковската галерия и експозиции на импресионисти и стари майстори.

Как Китай прониква в Европа през Сърбия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/01/2946251_kak_kitai_pronikva_v_evropa_prez_surbiia/?ref=rss


За разлика от съседките си България, Румъния и Унгария Сърбия не е длъжна да се съобразява с европейските ограничения. И затова успя да се обвърже много по-тясно с гиганта Китай. От това печелят и двете страни, пише Франк Зирен в статията си "Как Китай прониква в Европа: през Сърбия" за "Дойче веле".

Сърбия определено не е на едно от първите места в списъка на многобройните държави, с които Китай поддържа добри отношения. И все пак: ако искаме да...

Кандидат за депутат даде личен пример- почисти плакатите си

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/kandidat-za-deputat-dade-lichen-primer-pochisti-plakatite-si-2014646

До 7 дни след изборния ден, всички агитационни материали трябва да бъдат премахнати. Така до 3 април, всички партии, коалиции и инициативни комитети трябва да са почистили материалите, които са разлепили по време на кампанията на стени, спирки, огр

Разкриха защо все повече мъже осиновяват котки

//dariknews.bg/novini/liubopitno/razkriha-zashto-vse-poveche-myzhe-osinoviavat-kotki-2014650

Изследване, поръчано от Асоциацията на производителите на храни за домашни животни, установи, че все повече незадомени мъже прибягват до осиновяването на котки, за да привличат женското внимание и да си осигурят повече срещи с нежния пол, пише в. "Метро". img wide]32173990[/im

С мощни мотори и много шум откриха Мотосезон 2017 (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/sofiia/s-moshtni-motori-i-mnogo-shum-otkriha-motosezon-2017-snimki-2014649

Хиляди мотористи изпълниха пространството около храм-паметника „Св. Александър Невски” в столицата, с което бе открит официално мотосезонът за 2017 г. Най-различни красиви мотори и скутери можеха да бъдат видени около храма. Откриването на мотосезона е и най-голямото в Бълг

Млада майка предизвиква: Облечете децата си в носии на Лазаровден

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/mlada-majka-predizvikva-oblechete-decata-si-v-nosii-na-lazarovden-2014647

Облечете децата си в народни носии на Лазаровден. Това предизвикателство отправя към всички родители 24-годишната Ива Миленова от Плевен, майка на 8-месечно момиченце. Ива смята, че сред малкото неща, с които днес страната ни може

Фен на ЦСКА дава синдик Милева на прокурор

http://offnews.bg/news/n_1/n_651690.html

Известният фен на ЦСКА Росен Петров - Животното се почувства оклеветен от синдик Дора Милева, която го посочи като една от причините за провалянето на търга за имуществото на фалиралия ПФК ЦСКА АД на 30 март. По думите на Милева Петров й е крещял заплахи и е настоявал офертата на Гриша Ганчев да бъде отворена. "Ще подам жалба за клевета срещу нея още в понеделник, защото това не е истина. Да, влязох в стаята, но към 14,30 часа, доста след края на всичко. В момента, в който влязох имаше 20 души плюс двама висшестоящи полицаи. Ако съм я заплашил пред полицията, съвсем нормално е да ме арестуват. Ще се стигне до дело и ще призова двамата полицаи, и те ще са на моя страна, защото иначе трябва да лъжесвидетелстват. Целта е да ударят по ЦСКА и по мен, като един от лидерите на агитката. Това не е от вчера. Явно им се струва малко, че висях 2 години зад решетките“, коментира Росен Петров пред микрофона на Livesport. Ето и думите на Милева, заради които Петров ще подаде жалба срещу нея. "Вчера бях заплашвана през цялото време. Росен Петров, известен като Животното, не спря да ми оказва натиск. Каза ми: "И на Луната да направиш търга, пак ще те последваме". В един момент излезе от стаята, но после се върна и продължи със словесната атака. Повиках полицията, но той не се притесни и продължи и пред тях да ме заплашва. После си тръгнах", разказва дамата от Кърджали.  

Кметът на София Йорданка Фандъкова облече рокерско яке

https://www.24chasa.bg/novini/article/6149273

Кметът на София Йорданка Фандъкова облече рокерско якеИ кметът на София Йорданка Фандъкова облече рокерско яке "Харли-Дейвидсън" на площад "Александър Невски", където днес бе открит мотосезон 2017. Мотото на сезона тази година е "Не на агресията по пътя". На събитието в столицата се стекоха 5000 мотористи. Събитието започна с водосвет в присъствието на Фандъкова и шефа на пътна полиция Тенчо Тенев,

Медведева защити световната си титла във фигурното пързаляне с рекорд

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/01/2946305_medvedeva_zashtiti_svetovnata_si_titla_vuv_figurnoto/?ref=rss


Рускинята Евгения Медведева защити световната си титла във фигурното пързаляне. 17-годишната състезателка триумфира по категоричен начин, след като събра 233.41 точки от кратката и волната програма на шампионата в Хелзинки.

Тя стана първата фигуристка със златни медали от две поредни световни първенства от 16 години насам. За последно подобно постижение записа американката Мишел Куан през 2000 и 2001 г.

Медведева завърши с огромен аванс от 15.28...

Задържаха група, пласирала кокаин в Разград и Търговище

https://www.24chasa.bg/novini/article/6149274

Задържаха група, пласирала кокаин в Разград и ТърговищеТрима мъже са били задържани за наркотици при спецоперация в петък през нощта в Разград и Търговище, научи "24 часа". Акцията е на ГДБОП. В нея се включила и спецпрокуратурата, тъй като се смята, че мъжете са част от престъпна група, която пласирала дрога в Разград и Търговище. Ченгетата са намерили екстази и кокаин у задържаните.

Царете на ценови шокове

http://www.cross.bg/ni-shokove-gerb-1539232.html

/КРОСС/Да (им) честитим изборната победа на ГЕРБ. Още веднъж. Първоаприлски поздрави. Валидирани от днешната (гладна) гледна точка. Тя вече не е Първоаприлска. Понеже те - победителите от ГЕРБ - (ни) се отчетоха и почетоха. Показаха, че не са ни (по)забравили. Ошушкват ни с нови страховити цени. И на газта, и на парното, и на водата, и на тока. А и на всичко друго, за което в момента (ние) не се сещаме. Но те (ни) (го) имат едно на ум. При това - шоково и в точния момент. Немедлено. За по-изтънчени вкусове - може и във версия Immediately. Зависи от резбата - лява, или дясна. Нали ни обещаха увеличение на пенсии и на заплати? Виждате; (те) не се отмятат. За увеличенията. Доказват, че не са (ни) заб(о)равили. Там някъде; в западните покрайнини. Да се готвим да продължат да (ни) сурвакат. Само както те си (го) знаят. И (ни) баят. Отрезвяването (ни) май е (само) до следващо (наше) пиянство. Пардон - до нови избори. Очертават се пак задължително като извънредни. Но все някак си не (ни) се получава. Не успяваме да го схванем в ракурс Пиянството на един народ. Поне засега недоволството (ни) е преобладаващо по единично. С мърморене, но тихичко. Като сила на звука: Пиано - пианисимо. За по-голяма защита от вредители и пеленгатори - може и под юргана. Да (си) (ги) по(на)ругаем. Отново със сила РРР (piano- pianissimo). Понеже шоковите увеличения на цени идват все по тяхно време. При Царете на комедията; пардон - на ценовите шокове

То идва с червен балон и рекорд (видео)

http://www.clubz.bg/52324-to_idva_s_cherven_balon_i_rekord_video

Официалният трейлър на „То“ по Стивън Кинг ни  показа две неща. Едното е, че почти със сигурност един от най-любимите романи на Краля на ужаса ще има достойна екранизация (защото тази от 1990-а не е, със средняшкото си актьорско представяне и престъпно евтините специални ефекти).

Второто – интересът (заслужено) е огромен, видеото постави рекорд със 197 милиона гледания за първите 24 часа след публикуването си. Предишното върхово постижение бе за 139-те милиона гледания на предстоящия „Бързи и яростни 8“.

Точно в 9 часа сутринта тихоокеанско време в сряда (у нас: 7 вечерта) бяха публикувани 30 локализирани версии на трейлъра на филма по книгата от 1986 г. Повече от 81 милиона от гледанията и близо 2 млн. споделяния има клипът само от американски потребители на фейсбук.

Видеото бързо стана сред най-популярните в YouTube, а в Туитър още бушува същинска буря от тематични хаштагове като „То“, „То филмът“, „Пениуайз“ и „Емоджи с червен балон“.

Режисиран от Андрес Мушети, филмът следи историята на седем деца, тероризирани от зъл клоун, известен като Пениуайз, който се възплозва от страховете на жертвите си, като се превъплъщава в най-големите им ужаси.

В ролята на Пениуайз влиза Бил Скарсгард, а Фин Улфхард, когото познаваме от сериала „Странни неща“, е в ролята на Ричи. Сред актьорите са Джейдън Либерхър, Фин Улфхард, София Лилис, Джак Дилън Грейзър, Уайът Олеф, Чоузен Джейкъбс и др.

Филмът е по сценарий на Чейс Палмър, Гари Доберман и Кари Фукунага, а от трейлъра засега изглежда, че те са следвали плътно „То“ на Кинг – екранизацията от 1990 г. има дефекта, че често зрителят не успява да разбере логиката на определени сюжетни връзки или решения на герои, ако не познава добре книгата.

Премиерата на „То“ е на 8 септември тази година.

 

 

Площад "Славейков"

Разследват пожар в католическия храм в Белене

http://www.mediapool.bg/razsledvat-pozhar-v-katolicheskiya-hram-v-belene-news262171.html

Разследват пожар в католическия храм в Белене, съобщи в събота бТВ. Каква е причината все още не е ясно. Пожарът е избухнал в късния следобед на петъчния ден, а огледът е продължил до късно снощи. Работи се по различни версии, като не се изключва и тази за умишлен палеж. Пожарът е нанесъл много поражения. Огънят е обхванал изцяло първия етаж и е тръгнал към втория. Помещението, което първоначално се е запалило, е напълно унищожено. Огънят е засегнал дървената конструкция на втория етаж и има опасност да се срути. Всички икони в тази част от храма са изгорели. Първоначално се смятало, че огънят е тръгнал от помещението, в което енориашите палят свещи. Според разследващите огънят е тръгнал именно от тях. Сестрите от храма обаче обясняват, че мястото, където се палят свещите е покрито с ламарина, а има и вода. Затова те се чудят как може такъв голям пожар да тръгне от свещите. Все пак оставят полицаите да установят причината за пожара. В църквата, където е пламнал огънят, не е имало литургия по това време. Тя се провеждала в другата сграда. Живеещите около храма споделят, че до него има постоянен достъп. В двора на католическата църква си играели и деца. Преди седмици католическата църква в Белене се оказа в центъра на скандал заради сирийско семейство бежанци. Отец Паоло Кортези напусна заедно с прогонените сирийци. В момента свещеници от съседните градове водят литургиите.

Доживотен затвор за заклана крава в Индия

http://www.moreto.net/novini.php?n=347827

В родния щат на индийския премиер Нарендра Моди - Гуджарат, увеличиха наказанието за убийство на крава от 7 години на доживотен затвор. Хиндуистките хардлайнери настояват за по-строги защити за свещеното животно, съобщава Агенция "Франс прес".

Меркел към бежанците в Германия: Отивайте на село!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6149271

Меркел към бежанците в Германия: Отивайте на село!Германският канцлер Ангела Меркел призова пристигналите в страната бежанци да не се стремят към големите градове, а да си търсят места в селските райони, предава ТАСС, позовавайки се на публикувано в сайта на федералното правителство видеообръщение, съобщи "Фокус". „Много [бежанци] казват, че искат в големите градове,

Върховният съд на Венецуела няма да лиши от имунитет депутатите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/01/2946304_vurhovniiat_sud_na_venecuela_niama_da_lishi_ot/?ref=rss


Върховният съд на Венецуела ще преразгледа две свои решения - да поеме правомощията на парламента и да лиши от имунитет депутатите, предаде "Франс прес". Това предвижда споразумение, постигнато днес между основните венецуелски институции.

Техни представители в Съвета за защита на нацията поискаха от Върховния съд да преразгледа тези решения, за да се съхрани стабилността на институциите и равновесието между властите, се казва в текста на споразумението.

Украинският президент с $455 000 годишен доход

http://offnews.bg/news/n_1/n_651689.html

Доходите на президента на Украйна Петро Порошенко за 2016 г. са 12,2 милиона гривни (над 455 000 долара), показва декларацията му, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Заплатата му се е увеличила от 121 000 на 366 300 гривни. Постъпленията от прехвърляне на ценни книжа и корпоративни права са 26 200 гривни. Основен източник на доходи са лихвите по депозити в Международната инвестиционна банка (МИБ), които са донесли на президента 11,9 милиона гривни. Година по-рано той декларира 12,4 милиона гривни дивиденти. Този път в декларацията липсва раздел "други видове доходи", които през миналия отчетен период бяха 49,6 милиона гривни. Така доходите на държавния глава са се съкратили близо пет пъти. Общо Порошенко е декларирал авоари за 127,2 милиона гривни (4,7 милиона долара). По сметка в швейцарската банка Ротшилд (Rothschild Bank) президентът е внесъл 1 063 988 долара, а в МИБ - 393 британски лири. По сметки в МИБ той има също 25,9 милиона долара (26,3 милиона за предходната година), 9900 евро (спрямо 14 400) и 80 800 гривни (540 500 за предходната година). Държавният ръководител е декларирал и налични пари - 60 000 долара и 900 000 гривни. Другото движимо и недвижимо имущество на Порошенко съвпада с предишните периоди. Президентът се е отчел в края на октомври миналата година, когато в страната започна да действа система за електронно деклариране. Освен къщата и апартаментите в Киев, Виница и Одеса, украинският държавен глава информира за произведения на изкуството, в това число 65 картини на майстори от XIX и XX век, 15 "произведенията на стари майстори", четири картини на импресионисти, шест скулптури и луксозен роял на европейска фирма.

Над 455 000 долара доходи за 2016 г. декларира Порошенко

https://www.24chasa.bg/novini/article/6149268

Над 455 000 долара  доходи за 2016 г.
декларира ПорошенкоДоходите на президента на Украйна Петро Порошенко за 2016 година възлизат на 12,2 милиона гривни (над 455 000 долара). Това сочат данни от електронната декларация на украинския държавен глава за миналата година, предаде ТАСС, цитиран от БТА. Според документа заплатата на Порошенко се е увеличила от 121 000 на 366 300 гривни.

Протестиращи запалиха парламента на Парагвай

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/01/2946301_protestirashti_zapaliha_parlamenta_na_paragvai/?ref=rss


Протестиращи нахлуха в парламента на Парагвай и подпалиха документи и мебели, след като Сенатът при закрити врата гласува законопроект, който ще позволи на президента Орасио Картес да се кандидатира за преизбиране, предадоха "Ройтерс" и "Асошиейтед прес". Депутати от опозицията обявиха действията на сенаторите за незаконни.

Телевизионни кадри показаха протестиращи, които чупят прозорците на сградата на Конгреса след няколко часа на ескалиращо насилие и...

108 млн. души по света гладуват

http://www.cross.bg/nesigyrnost-krizi-sigyrnostta-1539231.html

/КРОСС/Въпреки международните усилия за справяне с несигурността на прехраната, около 108 млн. души по целия свят през 2016 г. са били в тежка продоволствена несигурност. Регистрира се драматичен ръст в сравнение с 80 млн. през 2015 г., според доклад на ООН за хранителните кризи. В него се предлагат еталон на действие, необходимо, за да се избегне катастрофа. "Можем да предпазим хората да умрат от недохранване, но ако не увеличим усилията си за спасяване, защитаване и инвестиране в селските райони, десетки милиони ще останат в силна хранителна несигурност", предупредиха от ООН в световен доклад за хранителните кризи през 2017 година. Хранителна несигурност означава, че хората страдат от остро недохранване и нямат възможност по траен начин да подсигурят енергийните нужди на организма си. За да оцеляват те дори са принудени да избиват добитъка си. Гражданските конфликти са основен фактор в 9 от 10 най-тежките хуманитарни кризи, подчертавайки тясната връзка между мира и сигурността на прехраната, се посочва в доклада. Той е изготвен съвместно с Европейския съюз. "Гладът изостря кризата, създавайки по-голяма нестабилност и несигурност. Това, което днес е предизвикателство за сигурността на прехраната, утре става предизвикателство за сигурността", коментира изпълнителният директор на продоволствената програма на ООН

Отиде си създателят на "Знамето на свободата"

http://www.clubz.bg/52323-otide_si_syzdatelqt_na_znameto_na_svobodata

Създателят на "Знамето на свободата" - символът на хомосексуалната общност - артистът и активист Гилбърт Бейкър, почина на 65 години, съобщиха световните агенции.

Художникът създава флага с цветовете на дъжата през 70-те години на миналия век. Преди това Бейкър рисува множество банери за шествията в защита на ЛГБТ-общността и за протестите против войната, които се провеждат в Сан Франциско по време на хипи вълната в САЩ.

Бейкър е роден през 1951 година в Канзас. След военната си служба в началото на 70-те той се установява в Сан Франциско, където се запознава с небезизвестния Харви Милк - американски политик и първият открит гей в политиката на Америка, припомня БГНЕС.

Милк е убит от свой колега, а мотивът за посегателството е сексуалната ориентация на политика.

След 1994 година Бейкър се установява в Ню Йорк и живее там досега.

Знамена с цветовете на дъгата са използвани и в далеч по-ранни години преди 70-те години на 20 век като символ на социална промяна. Смята се, че Бейкър се е вдъхновил именно от този период. Първият вариант на "Знамето на свободата" на артиста се състои от 8 цвята и е развято за първи път на гей парад през юни 1978 година. По ушиването му работят 30 доброволци.

Всеки от цветовете в знамето има стоето значение - розовото симвоблизира сексуалността, червеното - живота, оранжевото - здравето, а жълтото - слънчевата светлина. Зеленият цвят представя природата, тюркоазът - магията, цветът "индиго" - спокойствието, а виолетовият - духа.  Днес флагът се състои от 6 цветни линии - липсвар розовото и тюркоазено синьото. 

Босът на Славия захапа пак Левски

http://offnews.bg/news/n_1/n_651688.html

Президентът на най-стария столичен клуб Славия Венцеслав Стефанов не може да бъде упрекнат в добри чувства към Левски. Триумфът на юношите ни до 19 години, които се класираха на Евро 2017, стана повод колоритният футболен началник отново да захапе любимите си жертви от "Герена". "Европа видя, че в България има талантливи деца. Най-после се намери треньор в лицето на Ангел Стойков, който разбира от футбол. Защото всички безработни левскари, които досега бяха назначавани по юношеските гарнитури, бяха зависими хора - Викторио Павлов, Александър Георгиев, Сашко, Машко и Блажко... сега и този на младежите (б.а. - Антони Здравков-Сухия). Дойде едно момче - независимо, знаещо, можещо. Разбиращо от футбол и им натри муцуните на всички", каза Стефанов пред "Тема Спорт". "Ангел Стойков се отличаваше със своя интелект и като футболист. Той търси новото и се старае да го внедри. Всички преди него, меко казано, са безхаберници. Някога са били футболисти и мислят, че само заради това трябва да са на социалистическо угояване до пенсия", добави той. "Пътят на Стойков е с младите футболисти. Силно се съмнявам, че президентът на БФС ще си заколи златната кокошка. Според мен би трябвало да го сложат след това на младежкия национален отбор. Натам каквото сабя покаже. Защо да не работи заедно с Хубчев. Може да стане клубен треньор, дали в Славия или в друг отбор. Но би трябвало да поеме младежите", каза още Стефанов.

Виж похода на мотористите из софийските улици (фотогалерия)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6149248

Виж похода на мотористите из софийските улици (фотогалерия)5000 мотористи откриха сезона с грохот по софийските улици. Виж събитието през фотообектива на "24

Джамбазки: Може да направим коалиция с ГЕРБ, но БСП няма място

https://www.actualno.com/politics/djambazki-moje-da-napravim-koalicija-s-gerb-no-bsp-njama-mjasto-news_603219.html

„Въпросът на разговорите с ГЕРБ беше има ли желание за обща работа, има ли възможност да се случи обща работа – засега изглежда, че има. Най-възможно към днешна гледна точка е правителство на ГЕРБ и Обединени патриоти”. Това заяви евродепутатът и зам.-председател на

Китай забрани дългите бради и задължи хората да гледат държавна тв

http://offnews.bg/news/n_1/n_651687.html

Китай обяви нови забрани, важащи за западния Синдзян-уйгурски автономен регион и ги описа като мерки срещу ислямския екстремизъм, пишат "Ройтерс" и Би Би Си. Мерките включват забрана за "ненормално" дългите бради, носенето на бурки на публично място и забрана на отказа да се гледа държавна телевизия. Регионът е родина на уйгурите - традиционно мюсюлманска група, която казва, че се сблъсква с дискриминация. През последните години територията е сцена на кървави сблъсъци. Китайското правителство обвинява за тях ислямисти и сепаратисти. Но организации за правата на човека казват, че безредиците са следствие от репресивната политика и че новите мерки могат да предизвикат екстремизъм. Забраните са одобрени от местните власти и публикувани в регионалния официален новинарски сайт.

Последните думи на 20 известни личности

https://vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/poslednite-dumi-na-20-izvestni-lichnosti-6067412

Някои приемат смъртта със страх, други с облекчение, а трети с усмивка. Вижте последните думи на някои от известните личности, които ще останат в историята завинаги

Днес е дербито Черно море - Левски

http://www.moreto.net/novini.php?n=347808

Срещата от 26-ия кръг в Първа професионална лига, между футболните отбори на Черно море и Левски ще се играе днес в Каварна, припомня Moreto.net. На градския стадион в Каварна главен съдия ще бъде Станислав Тодоров. Помощници на Тодоров ще бъдат Мартин Димитров и Станимир Илков.

Бизнесменът Радослав Йовков замразява проекта си в Копривщица

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/04/01/2946295_biznesmenut_radoslav_iovkov_zamraziava_proekta_si_v/?ref=rss


Местният бизнесмен Радослав Йовков, сочен като инициатор на вече отмененото решение на Общинския съвет в Копривщица да се облекчи режима за строеж в града, заяви в ефира на БиТиВи, че слага "във фризера" инвестиционното си намерение. По думите му проектът ще "отлежава", докогато обществото и управлението узрее и усети, че има нужда от него.

Йовков е бивш член на ГЕРБ, изключен преди години за "уронване на престижа на партията", а...

Бизнесменът Радослав Йовчев замразява проекта си в Копривщица

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/04/01/2946295_biznesmenut_radoslav_iovchev_zamraziava_proekta_si_v/?ref=rss


Местният бизнесмен Радослав Йовков, сочен като инициатор на вече отмененото решение на Общинския съвет в Копривщица да премахне специалния статут на града на архитектурен и исторически резерват, заяви в ефира на БиТиВи, че слага "във фризера" инвестиционното си намерение. По думите му проектът ще "отлежава", докогато обществото и управлението узрее и усети, че има нужда от него.

Йовков е бивш член на ГЕРБ, изключен преди години за "уронване на...

Откъс от "Хората, които са винаги с мен" на Нарине Абгарян

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/04/01/2936962_otkus_ot_horata_koito_sa_vinagi_s_men_na_narine/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Хората, които са винаги с мен" с автор Нарине Абгарян, любезно предоставен от Издателство "Лабиринт".

Живoтът e тaм, ĸъдeтo ни чaĸaт. Живoтът e тaм, ĸъдeтo ни oбичaт.

Taĸoвa e cвeтлoтo пocлaниe нa тaзи ĸнигa c дъx нa cлънцe, нa пpacĸoви и плaнинcĸa peĸa. C дъx нa гopчилĸa и paздялa, нa cтpax и ĸpъвoпpoлития. Ceмeйнa caгa зa няĸoлĸo пoĸoлeния oт eдин гoлям poд...

Движението по Аспаруховия мост във Варна е само в едната лента

http://www.cross.bg/lenta-most-varna-1539230.html

/КРОСС/Движението по Аспарухов мост във Варна се извършва в една лента. Това съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Ограничението се налага заради ремонт на мостови съоръжения 2 и 4. Движението на мост 2 е ограничено по активната лента. Трафикът преминава по крайната дясна лента. На мост 4 пък е затворена дясната активна лента. Автомобилите се насочват към изпреварващата лента в посока Бургас. От Пътната агенция поясняват, че по време на ремонтите скоростта се ограничава до 40 км/час. Към шофьорите се отправя препоръка да предвидят повече време за пътуване. Това е нужно заради по-бавното придвижване при извършването на строителни работи и временна организация на движение. Инвестицията в ремонтите на двата моста е за близо 1,3 млн. лева. Дейностите извън платното за движение ще се финансират от общината и са за 200 хил. лв. Целта е всички работи да завършат до средата на юни и в активния туристически сезон шофьорите да пътуват без ограничения. Ремонтът включва нова хидроизолация, фуги, асфалт, маркировка, знаци, ограничителни системи, парапети и т. н. Строително-монтажните работи ще си изпълняват от ДЗЗД "ПОНТ", което има 4-годишен договор по ЗОП за поддържане на републиканските пътища на територията на област Варна. През миналата година със средства от бюджета бяха ремонтирани съоръжения 1, 3 и 5 от Аспаруховия мост.    

Биткойн стана законно платежно средство в Япония

http://www.investor.bg/novini/130/a/bitkoin-stana-zakonno-platejno-sredstvo-v-iaponiia-236813/

Редица въпроси, свързани с данъчното облагане и отчитане на операциите при използване на виртуална валута, засега остават нерешени

Продължава борбата за предотвратяване на агресията в училище

//dariknews.bg/regioni/sliven/prodylzhava-borbata-za-predotvratiavane-na-agresiiata-v-uchilishte-2014640

В община Тунджа се проведе втора работна среща с директорите на училищата на територията на общината. Целта е  споделяне на опит и проблеми от пряката работа на педагозите и като превантивна мярка, във връзка със зачестилите случаи на агресия в училище и ангажиментите на Местната комисия за борба с

Фенове прерязаха лентата на Градския стадион в Русе

//dariknews.bg/regioni/ruse/fenove-preriazaha-lentata-na-gradskiia-stadion-v-ruse-2014642

„Официално първоаприлско рязане на лентата на Градския стадион“ в Русе организираха фенове на „Дунав“. Те са категорични, че с оглед множеството неизпълнени обещания, днешният първи април е най-подходящ за откриване на ремонтираното съоръжение. „Само през последната година се наслушахме на десетки

Увеличават се делата за наркотици и данъчни престъпления

//dariknews.bg/regioni/sliven/uvelichavat-se-delata-za-narkotici-i-danychni-prestypleniia-2014641

Значим ръст на дела с предмет на престъплението наркотични вещества и данъчни престъпления бележат прокуратурите в Окръжен район – Сливен през 2016 г., сочат данните от отчетния доклад на Окръжна прокуратура – Сливен. Той бе представен от Административния ръководител на Окръжната прокуратура в град

Велинград тегли 3 млн. кредит за покриване на стари дългове

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/velingrad-tegli-3-mln.-kredit-za-pokrivane-na-stari-dylgove-2014645

Община Велинград ще изтегли кредит от 3 млн. лева за покриване на част от старите си задължения. Съгласието сии за това дадоха съветниците на редовната си сесия. Заемът е безлихвен и е част от плана за финансово оздравяване на общината. Документът е базиран на анализ на текущото финансово състояние

Вижте нови снимки от атентата на 11 септември, които ФБР пусна

//dariknews.bg/novini/sviat/vizhte-novi-snimki-ot-atentata-na-11-septemvri-koito-fbr-pusna-2014638

Федералното бюро за разследване на САЩ публикува нови снимки от терористичния атентат в Ню Йорк на 11 септември 2001 г., предаде ВВС. Последните изображения показват как пожарникарите са борят с

Ще се радваме на слънчева и топла неделя

//dariknews.bg/novini/bylgariia/shte-se-radvame-na-slyncheva-i-topla-nedelia-2014639

Прогноза за времето за 2 април, неделя

През нощта ще бъде ясно, а утре отново слънчево, около и след обяд топло. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Минимални температури, в повечето места, между 0° и 5°, максимални между 18° и 23°, по-ниски отново по Черноморието

ФБР пусна загубени кадри от 11 септември (СНИМКИ)

http://www.clubz.bg/52322-fbr_pusna_zagubeni_kadri_ot_11_septemvri_snimki

ФБР разпространи днес 27 снимки от терористичната атака срещу Пентагона, извършена на 11 септември 2001 година - малко след като два отвлечени самолета срината кулите- близнаци в сърцето на Манхатън, Ню Йорк.

Кадрите, които федералното бюро пубрикува отново, се смятаха за загубени. Те придобиха публичност за първи път през 2011 г. - 10 години след нападението.

Снимките показват пораженията отвън на сградата на Пентагона след атентата, както и работата на екипите, които ги разчистват.

На 1, септември третият отвлечен от терористи самолет на гражданските авиолинии "Америка еърлайнс" - полет №77, се заби в сградата на военното командване на САЩ в щата Вирджиния. 

Отломка от разбития в Пентагона самолет с инициалите на "Америка еърлайнс".

Депутатът от ГЕРБ Стефан Апостолов свири днес мача ЦСКА - “Лудогорец”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6148666

Депутатът от ГЕРБ Стефан Апостолов свири днес  мача ЦСКА -  “Лудогорец”Синът на кмета на Симитли Апостол Апостолов се изкачи с преференции от 22-о на 3-о място в листата за Благоевград В ръцете на сигурен, но все още не положил клетва като депутат, е поверено днешното дерби ЦСКА - “Лудогорец”. 29-годишният футболен съдия Стефан Апостолов ще ръководи мача и ще даде началото в 20 ч на стадион “Българска армия”,

Вдигат и такса смет

https://www.actualno.com/society/vdigat-i-taksa-smet-news_603218.html

Такса "смет" ще поскъпва с до 20 % през следващите няколко години. Това предвижда публикуваният снощи законопроект за промени в Закона за местните данъци и такси. От 2021 година задължително ще се промени формулата за изчисляване на таксата за битовия отпадък, но до тогава общи

Поскъпването на студената вода в София и газа вече е факт

http://www.mediapool.bg/poskapvaneto-na-studenata-voda-v-sofiya-i-gaza-veche-e-fakt-news262170.html

От събота (1 април) природният газ в страната и студената вода в столицата официално поскъпват. Цената на синьото гориво се повишава с почти 30%, което се очаква да доведе до скок в цените и на топлоенергията. За поскъпването на топлинната енергия КЕВР ще решава окончателно следващата седмица. От днес софиянци ще плащат и по-скъпа студена вода. Вместо досегашните 1.82 лева за кубик, тя вече струва 2.16 лева за кубически метър. Бизнес планът на „Софийска вода” предвижда поскъпване на водата и през следващите години. Природният газ поскъпва с близо 30% за второто тримесечие. Увеличението на цената на синьото гориво се очаква да повиши цените на топлинната енергия според записано в доклад предложение на експерти от енергийния регулатор, което ще бъде обсъдено следващата седмица. Повишението на цените на топлинната енергия според предложението в експертния доклад ще варира за различните градове между 18 и 38% заради спецификите на отделните топлофикации, като например колко природен газ използват, защото това се отразява на техните разходи. Очаква се, че увеличението на цената на природния газ ще оскъпи и тока с малко под 1 процент за бита и с 3.5 на сто за бизнеса заради предложено поскъпване на електроенергията, произведена по високоефективен способ от топлофикациите. КЕВР ще решава за повишението на цените на топлоенергията и тока на 7 април. А от днес поскъпва и студената вода в София. Столичани вече ще плащат 2.16 лева за кубик вместо досегашните 1.82 лева/куб. м, което е повишение с 18 на сто. Бизнес планът на чСофийска вода” предвижда поскъпване и през следващите години. През 2018-а студената вода се очаква да струва на софиянци 2.32 лева за кубик, през 2019-а – 2.47 лева/куб. м, а след три години - 2.57 лева за кубик. През 2021 година цената на водата за столичани се предвижда според бизнес плана на ВиК оператора да се увеличи с 47 на сто спрямо досега действащата цена от 1.82 лева/куб. м и тогава един кубик да струва 2.69 лева.

Криптовалутата стана платежно средство в Япония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6149233

Криптовалутата стана платежно средство в ЯпонияКриптовалутата, включително биткойнът, от днес получава статут на платежно средство в Япония в съответствие със закон за валутната регулация, приет по-рано от парламента. В документа е записано, че тя изпълнява функция на валута, но официална парична единица е само йената, предаде ТАСС, цитиран от БТО.

Д-р Калоян Методиев: Бурята в страната се оформя, въпросът е кога ще се развихри

http://www.cross.bg/metodiev-tochka-kaloyan-1539234.html

/КРОСС/Няма еуфория от изборните резултати, дори бих казал, че се наблюдава известно разочарование. Това каза в предаването „Метроном" по Радио „Фокус" - Пирин д-р Калоян Методиев, политолог и преподавател в Югозападен университет „Неофит Рилски"-Благоевград. По думите му към момента има много „висящи въпроси". „Това е моето усещане. От гледна точка на основната задача, а именно - съставяне на правителство, също стана по-сложно, отколкото изгледаше. Върнахме се при изходна точка на безпътицата. Къде отиваме? Много недоволни има. Въпреки че днес е 1 април, не е първоаприлска шега това, че вдигнаха цената на газа с бруталните 30 %, водата - с 18 %, влезе искане за повишаване на парното в югоизточната България с 40 %, токът за бизнес - с 3 %", заяви д-р Методиев. Той каза още, че всички цени вече са започнали да се увеличават. Политологът добави, че около парламента вече има скандали, въпреки че той още не е сформиран. "Бурята се оформя, въпросът е кога ще се развихри", подчерта д-р Методиев.  

Тръмп убеждава Виетнам за по-голямо сътрудничество

http://www.cross.bg/vietnam-trump-kyan-1539229.html

/КРОСС/Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп е писал до президента на Виетнам Тран Дай Куан, за да предложи по-голямо сътрудничество между двете държави. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на правителствения интернет сайт, където се цитира Куан. Виетнам и САЩ доведоха отношенията на ново ниво при администрацията на Обама, на фона на спора с Китай по въпроси за Южнокитайско море. Тръмп също изрази надежда за по-силни взаимоотношения. Тръмп е изпратил писмо до Куан, потвърждавайки желанието си за насърчаване на сътрудничеството в областта на икономиката, търговията, регионалните и международните въпроси, се посочва на сайта на виетнамското правителство. Тран Дай Куан се изказал по време на среща с посланика на САЩ във Виетнам в петък. Куан е подчертал, че Виетнам приветства усилията на САЩ за подобряване на сътрудничеството с държави в региона, за да се поддържа свободата на корабоплаването и авиацията. Американският посланик Тед Осиъс е обявил, че Тръмп обмисля да присъства на предстоящата Среща на върха на организацията на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество във Виетнам тази година.  

Уестбрук направи нова крачка към историята при загуба от "Сан Антонио"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/01/2946282_uestbruk_napravi_nova_krachka_kum_istoriiata_pri/?ref=rss


Ръсел Уестрбук направи 38-ия си трипъл-дабъл през сезона, но това не беше достатъчно на "Оклахома сити тъндър" за успех срещу "Сан Антонио спърс", след като "'шпорите" наваксаха пасив от 21 точки и спечелиха със 100:95.

Шест минути преди края на третата четвърт домакините водеха с 69:48, но гостите направиха страхотен обрат след впечатляващо представяне на друг от основните кандидати за най-полезен играч през сезона - Кауай Ленард.

Белият дом показа имотното състояние на администрацията на Тръмп

http://www.mediapool.bg/beliyat-dom-pokaza-imotnoto-sastoyanie-na-administratsiyata-na-tramp-news262169.html

Белият дом разпространи информация за финансовото състояние на много от висшите си служители - едни от най-богатите хора, работили някога в президентската администрация на САЩ, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Документите дават представа за състоянието им към момента, когато са постъпили на държавна служба през януари, но не дава пълни сведения за това как се освобождават от бизнес авоарите си, които може да представляват конфликт на интереси. Законът не изисква президентът Доналд Тръмп и вицепрезидентът Май Пенс да дават сведения сега за финансовото си състояние. Те ще трябва да го направят едва догодина. Ето някои данни, до които е стигнала Асошиейтед прес, преглеждайки хиляди страници от разпространените документи. Джаред Къшнър, зетят на Тръмп, и негов старши съветник, и Иванка Тръмп, неговата съпруга и дъщеря на президента, са се отказали от всички свои компании и участие в бизнеси и са продали 58 свои активи. Но двойката е запазила по-голямата част от собствеността си в сектора на недвижимите имоти. Документи показват, че авоарите им възлизат на поне 240 милиона долара. Къшнър е започнал да разпродава най-проблематичните части от портфолиото си малко след като Тръмп е спечелил изборите. Един от най-богатите членове на администрацията на Тръмп, като се изключи самият президент, е Гари Кон, който напусна висш пост в банката "Голдман Сакс”, за да стане главен икономически съветник на Тръмп. Публикуваните за него данни за доходите показват, че той е получил от "Голдман Сакс” най-малко 40 милиона долара - дивиденти, лихви, заплата и бонуси. Кон е декларирал и повече от 1 милион долара приходи от Индустриалната и търговска банка на Китай. Стив Банън - главният стратег на Тръмп, е посочил, че има авоари за между 13 милиона долара и 56 милиона долара, включително влиятелната си фирма за политически консултации Банън стратиджик адвайзърс, която струва 25 милиона долара. Освен това Банън е казал, че е заработил миналата година малко под 220 000 долара като изпълнителен директор на компанията "Брейтбарт нюз нетуърк", преди да подаде оставка и да се присъедини през август към предизборния щаб на Тръмп. Шефът на канцеларията на Белия дом Райнс Прибъс е получил повече от 500 000 долара като заплата и бонуси от Националния комитет на Републиканската партия, който ръководеше по време на трудните първични избори. Спечелил и поне 750 000 долара от изкупуване на бизнес и като партньор в юридическа фирма. Властите на САЩ обещават да публикуват информация за членове на администрацията, които са печелили в миналото 161 755 долара годишно.

Белият дом разпространи съобщи имотото състояние на администрацията на Тръмп

http://www.mediapool.bg/beliyat-dom-razprostrani-saobshti-imototo-sastoyanie-na-administratsiyata-na-tramp-news262169.html

Белият дом разпространи информация за финансовото състояние на много от висшите си служители - едни от най-богатите хора, работили някога в президентската администрация на САЩ, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Документите дават представа за състоянието им към момента, когато са постъпили на държавна служба през януари, но не дава пълни сведения за това как се освобождават от бизнес авоарите си, които може да представляват конфликт на интереси. Законът не изисква президентът Доналд Тръмп и вицепрезидентът Май Пенс да дават сведения сега за финансовото си състояние. Те ще трябва да го направят едва догодина. Ето някои данни, до които е стигнала Асошиейтед прес, преглеждайки хиляди страници от разпространените документи. Джаред Къшнър, зетят на Тръмп, и негов старши съветник, и Иванка Тръмп, неговата съпруга и дъщеря на президента, са се отказали от всички свои компании и участие в бизнеси и са продали 58 свои активи. Но двойката е запазила по-голямата част от собствеността си в сектора на недвижимите имоти. Документи показват, че авоарите им възлизат на поне 240 милиона долара. Къшнър е започнал да разпродава най-проблематичните части от портфолиото си малко след като Тръмп е спечелил изборите. Един от най-богатите членове на администрацията на Тръмп, като се изключи самият президент, е Гари Кон, който напусна висш пост в банката "Голдман Сакс”, за да стане главен икономически съветник на Тръмп. Публикуваните за него данни за доходите показват, че той е получил от "Голдман Сакс” най-малко 40 милиона долара - дивиденти, лихви, заплата и бонуси. Кон е декларирал и повече от 1 милион долара приходи от Индустриалната и търговска банка на Китай. Стив Банън - главният стратег на Тръмп, е посочил, че има авоари за между 13 милиона долара и 56 милиона долара, включително влиятелната си фирма за политически консултации Банън стратиджик адвайзърс, която струва 25 милиона долара. Освен това Банън е казал, че е заработил миналата година малко под 220 000 долара като изпълнителен директор на компанията "Брейтбарт нюз нетуърк", преди да подаде оставка и да се присъедини през август към предизборния щаб на Тръмп. Шефът на канцеларията на Белия дом Райнс Прибъс е получил повече от 500 000 долара като заплата и бонуси от Националния комитет на Републиканската партия, който ръководеше по време на трудните първични избори. Спечелил и поне 750 000 долара от изкупуване на бизнес и като партньор в юридическа фирма. Властите на САЩ обещават да публикуват информация за членове на администрацията, които са печелили в миналото 161 755 долара годишно.

Топ 5 на френските секссимволи от вчера до днес

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6149213

Топ 5 на френските секссимволи от вчера до днесАлен Делон обича страстно, но живее в капана на разбитото си сърце Ален Фабиан Морис Марсел Делон държи класацията по мащабен и дългогодишен сексапил. Неговата история започва през 1935 г, когато е роден в предградията на Париж. Изоставен още като малък от майка си, той се сдобива със силно избухлив характер,

Католици от Белене: Пожарът в храма е знак за отец Паоло Кортези

https://www.24chasa.bg/novini/article/6149211

Католици от Белене: Пожарът в храма е знак за отец Паоло КортезиМестни католици от Белене смятат, че пожарът в католическия храм в градчето е знак за отец Паоло Кортези, съобщи bTV. Преди време католическата църква в града се оказа в центъра на скандал със семейство бежанци. Отец Паоло беше отзован обратно в Италия и напусна града заедно с прогонените сирийци. Вчера в католическия храм горя пожар,

Влиза в сила Националният рамков договор за 2017 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=347819

От днес влиза в сила Националният рамков договор за тази година, с който се възстановява договорното начало между здравната каса и съсловните организации. Документът предвижда по-гъвкави правила за финансиране на болниците и премахва лимитите.

Почина създателят на гейфлага

http://offnews.bg/news/n_1/n_651685.html

Гилбърт Бейкър - създателят на флага, символизиращ гей общността - почина на 65 години, съобщава Би Би Си. Бейкър починал в съня си у дома в Ню Йорк в четвъртък. Той създава 8-цветното знаме през 1978 година по повод деня на свободата на гейовете, предшественик на днешния парад. Оригиналният флаг на бейкър има 8 цвята, всеки от които символизира различни аспекти на хуманността: - розово - сексуалност; - червено - живот; - оранжево - лечение; - жълто - слънчева светлина; - зелено - природа; - тюркоазено - изкуство; - тъмносиньо - хармония; - лилаво - човешкия дух. По-късно цветовете са намалени до шест, без розово и индиго, а тюркоазеното е заменено от синьо. Бейкър казва, че е искал да изрази идеята за разнообразието и включването, използвайки "нещо от природата, което да покаже, че нашата сексуалност е човешко право".

Открива се мотосезонът за 2017 година

http://www.mediapool.bg/otkriva-se-motosezonat-za-2017-godina-news262168.html

Около 5000 мотора се събраха на площад “Александър Невски” в столицата за откриването на мотосезон 2017. Подобни събития ще има и в други големи градове из страната. Мотото на сезона тази година е “Не на агресията на пътя”. Участници в шествието заявиха, цитирани от бТВ, че както има безотговорни шофьори, така има и безотговорни мотористи, които не пазят себе си и другите на пътя. Събирането на мотористите налага промяна в движението на някои столични улици. Маршрутът им преминава по ул. "Оборище”, бул. "Васил Левски”, бул. "Алея Яворов”, бул. “Н. Вапцаров” – “Околовръстен път”. Затворено ще е едното платно на бул. "Пушкин” до пътен възел "Бояна”.  

Открива се мотосезона за 2017 година

http://www.mediapool.bg/otkriva-se-motosezona-za-2017-godina-news262168.html

Около 5000 мотора се събраха на площад “Александър Невски” в столицата за откриването на мотосезон 2017. Подобни събития ще има и в други големи градове из страната. Мотото на сезона тази година е “Не на агресията на пътя”. Участници в шествието заявиха, цитирани от бТВ, че както има безотговорни шофьори, така има и безотговорни мотористи, които не пазят себе си и другите на пътя. Събирането на мотористите налага промяна в движението на някои столични улици. Маршрутът им преминава по ул. "Оборище”, бул. "Васил Левски”, бул. "Алея Яворов”, бул. “Н. Вапцаров” – “Околовръстен път”. Затворено ще е едното платно на бул. "Пушкин” до пътен възел "Бояна”.  

Почина създателят на знамето с цветовете на дъгата, символ на гей движението

https://www.24chasa.bg/novini/article/6149202

Почина създателят на знамето с цветовете на дъгата, символ на гей движениетоАмериканският творец и активист Гилбърт Бейкър, създател на знамето с цветовете на дъгата, станало символ на движението за правата на гей общностите, почина на 65-годишна възраст, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА. Бейкър сътвори известното знаме с осемте цвята за Деня на хомосексуалната свобода през 1978 година.

Официално: В Япония вече ще плащат с биткойни

https://vesti.bg/sviat/azia/oficialno-v-iaponiia-veche-shte-plashtat-s-bitkojni-6067411

В документа е записано, че тя изпълнява функция на валута, но официална парична единица е само йената

Свлачища в Индонезия взеха 27 жертви

http://www.cross.bg/svlachishta-v-indoneziya-vzeha-zhertvi-1539228.html

/КРОСС/Свлачище в село в индонезийската провинция Източна Ява погреба 27 души, предаде ДПА. Местни жители прибирали реколтата от джинджифил, когато връхлетяло свлачището, предизвикано от проливен дъжд, каза представител на индонезийската агенция за борба с природни бедствия. Спасителни екипи, военни, полицаи и доброволци издирват оцелели в района на свлачището. През изминалата нощ, след предупреждение на властите били евакуирани хора от застрашената зона, но те се върнали рано сутринта, за да отидат на работа.

Британските инвеститори имат прекалено голямо доверие на правителството

http://www.investor.bg/analizi/91/a/britanskite-investitori-imat-prekaleno-goliamo-doverie-na-pravitelstvoto-236063/

Ако погледнете пазарите, няма да предположите, че многото последици от решението за Brexit се разпространяват в икономиката

Re: Още за метаболизма и спортуването

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/04/01/2942704_re_oshte_za_metabolizma_i_sportuvaneto/?ref=rss


Спортът е най-доброто нещо, което човек може да направи за себе си и здравето си. Никога не сме и не бихме могли да твърдим обратното. Напротив - често пишем за ползите от редовното спортуване и го препоръчваме.

Може би затова, уважаеми читатели, реагирахте остро и с недоверие към информацията, че със спорт не се отслабва, макар че и преди сме ви я съобщавали, и периодично различни учени и научни експерименти я потвърждават.

Наистина твърдението...

Александър Манолев, възпитаник на елитен Лондонски университет, влиза в парламента са най-много преференции

https://www.24chasa.bg/novini/article/6149201

Александър Манолев, възпитаник на елитен Лондонски университет, влиза в парламента са най-много преференции41-годишният нов депутат в парламента от ГЕРБ в Благоевградски район Александър Манолев получи бронз в надпреварата за преференции в цялата страна. За него имаше пуснати 6703 бюлетини, като го изпревариха само Бойко Борисов с над 10 хил., а лидерът на БСП Корнелия Нинова - с около 200 повече от Манолев.

Бивш играч на Реал видял Исус след 18 коктейла и 14 бири

http://offnews.bg/news/n_1/n_651686.html

Бившият играч на Реал Мадрид и националния отбор на Бразилия Сисиньо продължава с шокиращите си признания за злоупотреба с алкохол. Десният бек призна преди година, че е бил изпаднал в силна алкохолна зависимост по време на престоя си на "Бернабеу" между 2005 и 2007 година. "Пиех докато можех да стоя на краката си. Не бях от хората, които се ограничаваха с една бира. Рекордът ми е 18 коктейла кайпириня и 14 бири. Така се бях насвяткал, че видях Исус. Може и да ми се е сторило. По-лошото е, че в такова състояние си правех татуировки. Трябваше да съм пиян, за да изтърпя болката. Вече не си харесвам татуировките. Не мога да си представя колко ужасно ще изглеждам с тях като стана на 60 години. Не съветвам никой да си прави", казва Сисиньо, като той задочно се присъедини към нашия Благо Джизъса, който наскоро отправи същия съвет към младото поколение по отношение на татуировките.

Според ВМРО широка коалиция е нелоша, но неосъществима идея

http://www.mediapool.bg/spored-vmro-shiroka-koalitsiya-e-nelosha-no-neosashtestvima-ideya-news262167.html

Идеята за широка коалиция между ГЕРБ, БСП и Обединените патриоти не е лоша, но на този етап няма как да бъде осъществена. Такова е виждането на ВМРО, които са част от националистическото обединение, стана ясно от думите на евродепутата Ангел Джамжазки в събота. По този начин той парира идеята на партньора си от НФСБ Валери Симеонов, който предложи преди дни широко ляво-дясно националистическо правителство.  "Трудна работа е подобна идея, по много причини, няма и смисъл да бъдат обсъждани. Това не е лоша идея, но не е осъществима на този етап според мен. И то не заради нашата воля, а заради напрежението, което се получи в предизборната кампания”, заяви Джамбазки. И добави, че на този етап, в тази ситуация най-възможна е коалиция между ГЕРБ и Обединениет патриоти. За разлика от ситуацията при кабинета “Бойко Борисов – 2”, този път обаче националистите ще искат министесртва. Това стана ясно от думите на лидера на НФСБ, част от "Обединени патриоти", Валери Симеонов. В петък вечерта той даде да се разбере след тези избори формацията не е готова само да подкрепя властта, а иска и да участва в нея. "Този път, при тази ситуация, напълно възможно е да участваме в правителство. В предното правителство не изглеждаше добре най-малкият партньор (Патриотичният фронт – НФСБ и ВМРО) да има претенции за постове. Сега не е точно така. На нас ни е ясно, че влизайки в каквато и да е коалиция, ние си залагаме имената, политическото бъдеще, и не е редно в този случай да сме само подкрепяща", заяви Валери Симеонов в петък вечер пред БНТ. Той добави, че формацията е показала, "че можем да подкрепяме, без да изискваме постове", а ситуацията сега е резултат от волята на избирателите. Посочи обаче отново тезата си, че най-добър вариант би била коалиция между ГЕРБ, БСП и "Обединени патриоти". Мотивира се, че го притеснява едно мнозинство от 122-ма депутати, каквото биха имали ГЕРБ и формацията му, защото ако кабинетът бъде бойкотиран, това ще направи работата на парламента абсолютно невъзможна. Националистите отричат при разговорите си с ГЕРБ в петък да са имали претенции за министерски постове. "Тука, от това студио, Ви гледам в очите и ви казвам, че абсолютно никакви разговори не сме имали за властови позиции. Това са фалшиви новини", каза Валери Симеонов. Според него целта на подобни спекулаци, по думите му, била Патриотите да бъдат представени като хора, които посягат лакомо към властта. Попитан дали формацията му няма да е проруски настроена, той заяви, че неговата партия НФСБ не гледа на Изток и съответно една трета от "Обединените патриоти" "никога няма да тегли на Изток". В коментар за проверката на прокуратурата за блокирането на границата с Турция преди изборите, той заяви, че показаните от медиите кадри не били всичко от протестите. "Гордея се с това, че успяхме да спрем устрема на ДОСТ към парламента", заяви той. Посочи, че формацията му е изпратила под двама наблюдатели във всяка секция в Турция и така членовете на секционните комисии били задължени да изпълняват указанията на Централната избирателна комисия гласуващите да попълват декларациите си на място в комисиите.

Патриотите този път щели да искат министерства в кабинета

http://www.mediapool.bg/patriotite-tozi-pat-shteli-da-iskat-ministerstva-v-kabineta-news262167.html

За разлика от ситуацията при кабинета “Бойко Борисов – 2”, този път националистите ще искат министесртва. Това стана ясно от думите на лидера на НФСБ, част от "Обединени патриоти", Валери Симеонов. В петък вечерта той даде да се разбере след тези избори формацията не е готова само да подкрепя властта, а иска и да участва в нея. "Този път, при тази ситуация, напълно възможно е да участваме в правителство. В предното правителство не изглеждаше добре най-малкият партньор (Патриотичният фронт – НФСБ и ВМРО) да има претенции за постове. Сега не е точно така. На нас ни е ясно, че влизайки в каквато и да е коалиция, ние си залагаме имената, политическото бъдеще, и не е редно в този случай да сме само подкрепяща", заяви Валери Симеонов в петък вечер пред БНТ. Той добави, че формацията е показала, "че можем да подкрепяме, без да изискваме постове", а ситуацията сега е резултат от волята на избирателите. Посочи обаче отново тезата си, че най-добър вариант би била коалиция между ГЕРБ, БСП и "Обединени патриоти". Мотивира се, че го притеснява едно мнозинство от 122-ма депутати, каквото биха имали ГЕРБ и формацията му, защото ако кабинетът бъде бойкотиран, това ще направи работата на парламента абсолютно невъзможна. В събота пък евродепутатът Ангел Джамбазки (ВМРО) посочи, че идеята на Симеонов е добра, но няма как да бъде реализирана. “Трудна работа по много причини, няма и смисъл да бъдат обсъждани. Това не е лоша идея, но не е осъществима на този етап според мен. И то не заради нашата воля, а заради напрежението, което се получи в предизборната кампания”, заяви Джамбазки. И добави, че на този етап, в тази ситуация най-възможна е коалиция междъ ГЕРБ и Обединениет патриоти. Националистите отричат при разговорите си с ГЕРБ в петък да са имали претенции за министерски постове. "Тука, от това студио, Ви гледам в очите и ви казвам, че абсолютно никакви разговори не сме имали за властови позиции. Това са фалшиви новини", каза Валери Симеонов. Според него целта на подобни спекулаци, по думите му, била Патриотите да бъдат представени като хора, които посягат лакомо към властта. Попитан дали формацията му няма да е проруски настроена, той заяви, че неговата партия НФСБ не гледа на Изток и съответно една трета от "Обединените патриоти" "никога няма да тегли на Изток". В коментар за проверката на прокуратурата за блокирането на границата с Турция преди изборите, той заяви, че показаните от медиите кадри не били всичко от протестите. "Гордея се с това, че успяхме да спрем устрема на ДОСТ към парламента", заяви той. Посочи, че формацията му е изпратила под двама наблюдатели във всяка секция в Турция и така членовете на секционните комисии били задължени да изпълняват указанията на Централната избирателна комисия гласуващите да попълват декларациите си на място в комисиите.

Музеите на Русия – град Петушки

http://www.cross.bg/petyshki-drygi-myzeii-1539227.html

/КРОСС/Град Петушки е разположен на левия бряг на река Клязма ( басейн на Волга), на 67 км югозападно от Владимир, на 120 км източно от Москва. Възниква като селище около станция Петушки (открита през 1861), наречен на името на близкото село Петушки ( за първи път се споменава през първата половина на XVII век). Съществуват четири легенди, които обясняват името на града: от местните свирки - играчки във формата на петлета; от обичая да се поставя отрязаната глава на петел в ъгъла при основата на къщата;от комините, във форма на петел (те все още са запазени на няколко къщи); от разбойниците на Кудеяр, които, ограбвайки богатите кервани, предупреждавали за появата си с вик, подобен на кукуригане. През 1910 г. е била осветена църквата Успение Богородично (Успения Пресвятой Богородицы), чието строителство започнало през 1904 г. с парите на местния фабрикант И. П. Кузнецов. Уникалната, съставена от три части църква Успение Богородично е построена в руски стил от края на XIX - началото на XX век, и е рядък паметник за Владимирска област, която изследователите отнасят към направлението «ретросиентивизъм», който е разновидност на късния модерн. На входа на храма има надпис: «Вера без дела мертва есть». Особена ценност представлява вътрешността на храма. Невероятно архитектурно пространство, живописно оформление и уникални предмети на декоративно-приложното изкуство

5000 мотористи откриха сезона, задръстиха "Цариградско шосе" в София (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6149192

5000 мотористи откриха сезона, задръстиха "Цариградско шосе" в София (снимки)Близо 5000 мотора се събраха на площад „Александър Невски” в столицата за откриването на мотосезон 2017. Това причини невероятни задръствания в София, видя репортер на "24 часа". Движението по бул. "Цариградско шосе" бе блокирано. То се отбива още от алея "Яворов" в посока телевизионната кула. Лентата на Цариградско в посока Пловдив е само за

Някои от тези факти за Събрия ще ви изненадат много

https://vesti.bg/sviat/balkani/niakoi-ot-tezi-fakti-za-sybriia-shte-vi-iznenadat-mnogo-6067410

Подобно на швейцарците и парагвайците, сърбите трябва да отидат в чужбина, ако искат да летуват на море. Но пък са Номер 1 по износ на малини в света. И още, ден преди изборите в западната ни съседка

Провалът на политико-утопическата реторика

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/04/01/2944750_provalut_na_politiko-utopicheskata_retorika/?ref=rss


При демокрацията, за разлика от диктатурата, нищо не е дадено предварително. И няма как да ни е нито "зададено", нито "отнето", защото всичко търпи промени до последния момент, то е резултат от свободната воля на гражданите. Щом сме свидетели на подобен политически произвол, с риск това да ни носи и известен дискомфорт, потапяйки ни в хаоса на следизборната комбинаторика, значи продължаваме да живеем в демокрация, а не в идеокрация. Независимо от неизбежните ядове и...

За три месеца от страната са изведени над 800 нелегални мигранти

http://www.mediapool.bg/za-tri-mesetsa-ot-stranata-sa-izvedeni-nad-800-nelegalni-migranti-news262166.html

812 нелегални имигранти са изведени от България за първото тримесечие на 2017 г. От тях 179 са напуснали страната доброволно. Други 54 са изведени в други страни от ЕС. Най-голям е броят на принудително изведените чрез програми за доброволно връщане – над 500.  За първите три месеца на годината у нас заловени 675 нелегално влезли. Натискът по границата с Турция е минимален, но опитите за преминаване на сръбската граница са над 1000, сочат данните. За периода януари-март там са заловени 1286 души. 60% от тях са афганистанци. Към края на март в центровете за бежанци на държавната агенция са настанени 2716 човека, а в тези на МВР – 591 имигранти. 

Варненската полиция търси изчезнал мъж

http://www.moreto.net/novini.php?n=347825

ОДМВР-Варна издирва Йордан Тошков Йорданов на 33 години, който е в неизвестност от 17:10 ч. на 29 март, когато е видян за последно, съобщиха от полицията за Moreto.net. Мъжът е напуснал работното си място, намиращо се на ул. „Девня” с личния си автомобил „Рено” с регистрационен номер В9219КВ и от тогава е в неизвестност.

Инвеститорът, който разбуни духовете в Копривщица: Ще изчакам обществото само да пожелае промяната

https://www.actualno.com/society/investitoryt-kojto-razbuni-duhovete-v-koprivshtica-shte-izchakam-obshtestvoto-samo-da-pojelae-promjanata-news_603215.html

Бизнесменът Радослав Йовков, заподозрян като основен подстрекател на вече отмененото решение на Общинския съвет в Копривщица да премахне специалния статут на града на архитектурен и исторически резерват, заяви, че слага „във фризера” инвестиционното си намерение.

„Плаващите кейове” на Кристо свързват пристанището и фара в Поморие

//dariknews.bg/regioni/burgas/plavashtite-kejove-na-kristo-svyrzvat-pristanishteto-i-fara-v-pomorie-2014633

Една от уникалните идеи на световноизвестния Христо Явашев-Кристо беше реализирана през юни 2016 г. – „Плаващите кейове“ в езерото Изео, Италия.

Аналогичен проект ще бъде реализиран и в Поморие. Проект „Невидими пътища” ще тръгва от пасажерското пристанище и ще стига до стария поморийс

Възрастен пешеходец почина след инцидент

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/vyzrasten-peshehodec-pochina-sled-incident-2014634

87-годишен пешеходец е починал след пътен инцидент. Мъжът е пресичал бул. "Цар Симеон Велики", след пешеходна пътека от повдигнат тип. Блъснат е от лек автомобил  "Мерцедес", управляван от 32-годишен старозагорец. В следствие на удара пешеходецът е получил множество травми и е починал по-късно в ЦС

С уникален семеен празник зоопаркът отбелязва 60-годишен юбилей

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/s-unikalen-semeen-praznik-zooparkyt-otbeliazva-60-godishen-iubilej-2014635

Стотици старозагорци днес се отправиха към любимия си парк „Митрополит Методий Кусев“ (Аязмото), където с уникален семеен празник беше отбелязана 60-та годишнина от основаването на Зоологическата градина. Арка с балони, торта, бонбони, детски работилнички и празнична програма на мечешката поляна по

Кемпери от 1000 до 250 000 лв. в парк "Марица"

//dariknews.bg/regioni/haskovo/kemperi-ot-1000-do-250-000-lv.-v-park-marica-2014637

Близо 100 кемпера  от цялата страна се събраха в димитровградския парк "Марица". За трета поредна година градът е домакин на национален събор на кемперистите от страната. Този път инициативата е на местната структура на Асоциацията по къмпинг и караванинг и продължава 3 дни, като утре е последният.

Няма шанс Патриотите да подкрепят правителство на малцинството на ГЕРБ

//dariknews.bg/novini/bylgariia/niama-shans-patriotite-da-podkrepiat-pravitelstvo-na-malcinstvoto-na-gerb-2014636

Блокадата, която Обединените патриоти направиха на границата с Турция, беше грешка. Това коментира в обзорното предаване на Дарик "Седмицата" зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

Това е нашата арабска пролет, каза Путин за новите протести

https://www.24chasa.bg/novini/article/6148702

Това е нашата  арабска пролет, каза Путин за новите протестиКремъл се опасява 2017-а да не се превърне в 1917 година 2017 година е трудна за Русия. Навършват се 100 години от Великата октомврийска социалистическа революция, а в същото време е и ключова за надпреварата за президентските избори догодина. Една година, в която руската икономика продължава да е в застой.

Пожар горя в католическия храм в Белене

https://www.24chasa.bg/novini/article/6149186

Пожар горя в католическия храм в БеленеПожар горя в католическия храм в Белене, щетите са само материални. Това съобщиха от пресцентъра на МВР за "Фокус". Сигналът е постъпил вчера в 18.39 часа. Една пожарна кола от службата в Белене е била изпратена на мястото на инцидента, която е потушила огъня веднага. Има щети по каратаван, който е изгорял,

Преглед на печата - 1 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=347806

Правителство. "Монитор": Совалки за кабинет между ГЕРБ и Патриотите Совалки за намиране на пресечни точки за формиране на правителство след провелия се в неделя вот стартираха днес ГЕРБ и "Обединени патриоти", които бяха партньори и в кабинет "Борисов 2".

ЕНП критикува остро отмяната на наредбата за бежанците

http://www.mediapool.bg/enp-kritikuva-ostro-otmyanata-na-naredbata-za-bezhantsite-news262165.html

Европейската народна партия критикува отмяната у нас на наредбата за бежанците, съобщи в събота Нова телевизия. Решението за отмяната на Наредба 208 беше взето на извънредно заседание на кабинета снощи. Наредбата бе приета с постановление № 208 през август миналата година и целта й бе да запълни нормативния вакуум в интеграцията на получилите убежище и закрила у нас. Според нея общините ще сключват отделни споразумения с всеки един бежанец, който ще бъде настанен на територията й, като местната власт поема задължение да осигури на бежанците жилище, обучение по български и работа. Освен това поема и здравните осигуровки на чужденците. Предвиждаше се мерките по интеграция да се финансират от европейските фондове, международни и чуждестранни финансови инструменти, международни институции и организации, национално финансиране. Към днешна дата нито една община не е изразила желание и готовност да приеме бежанци. Тъкмо обратното, в някои общини като Белене, Елин Пелин, Широка Лъка и пр. се стигна и до протести. Отмяната на тези правила беше предизборно обещание на президента Румен Радев и на БСП. Министрите решиха вчера, че до седмица наредбата трябва да бъде пренаписана, за да бъде създаден работещ механизъм. Последва реакция от Европа. Първият коментар дойде от председателя на Европейската народна партия Жозеф Дол. В съобщение в Twitter той определи решението на Министерския съвет като много лоша новина в противоречие с европейската практика. Дол изрази очакване президентът на републиката да реагира веднага. Европейската политика за интеграция на бежанците е приоритетна за Европа и е тема на редица междуправителствени решения, взети в Брюксел. На последният редовен Европейски съвет за миналата година България единодушно с останалите европейски страни се ангажира да води политика на интеграцията на бежанците, без да допуска дискриминации по отношения на тях. В отговор на ангажиментите си страната ни е получавала европейски средства. България е подписала Женевската конвенция, която гарантира закрила и престой на бежанците. Изключение можа да бъде направено само при сериозна заплаха за националната сигурност.

Над 800 нелегални имигранти са изведени от България за три месеца

http://www.cross.bg/bulgariya-izvedeni-mart-1539226.html

/КРОСС/Борбата с нелегалната миграция отбелязва своеобразен рекорд. Общо 812 незаконно пребиваващи чужди граждани са изведени от България за периода 01 януари - 30 март 2017 г., става ясно от справка на Дирекция "Миграция" на МВР, предаде БГНЕС. 179 мигрантите са напуснали доброволно страна със собствени средства, а 54 са предадени на други държави-членки на ЕС, при изпълнение на процедурите за обратно връщане, съобразно Дъблинския регламент. Над 500 от мигрантите са изведени принудително или в изпълнение на програми за доброволно връщане. Само през последната седмица на март от България са изведени 45 незаконно пребиваващи чужденци. За първите три месеца на годината у нас са заловени 675 мигранти, а само през последната седмица - 68, което на практика връща нивата на нелегалната миграция от периода преди 2013 г. Докато натискът по българо-турската граница да продължава да е минимален, то ситуацията по българо-сръбската граница е различна. За месеците - януари, февруари, март са заловени общо 1286 мигранти, които са се опитали да се прехвърлят от България в Сърбия. 60% от нарушителите са от Афганистан. Към 30 март 2017 г. в центровете от "затворен тип" на Дирекция "Миграция" на МВР са настанени 591 мигранти, по-голямата част от тях са от Афганистан и Пакистан. В бежанските лагери към Държавна агенция за бежанците - 2716 чужди граждани, като по 36% от тях са сирийци и афганистанци. На външни адреси се намират още 442 лица.  

Путинизмът не е само червен - има бяло и кафяво

https://www.24chasa.bg/novini/article/6148720

Путинизмът не е само червен - има бяло и кафявоБолшевишката революция може да разклати руския президент ЕДУАРД ЛУКАС, В. “ТАЙМС” Путинизмът е изплетен от три коренно различни нишки: червена, бяла и кафява. Той възхвалява постиженията на Съветския съюз (“червена”), особено военния триумф над Хитлер. Тачи царската империя (“бяла”); Руската православна църква канонизира избитите членове на

Путин няма полезен ход

http://www.clubz.bg/52321-putin_nqma_polezen_hod

За събитията на 26 март вече е казано достатъчно. Алексей Навални се превърна за един ден в политик от национален мащаб. А останалите опозиционни лидери, които не подкрепиха протеста срещу корупцията, в този ден се превърнаха в политическо нищо.

Високият процент на младежите, участвали в протестите, е лош знак за Кремъл. „Нежните“ и „цветните“ революции, киевските майдани, „арабската пролет“ и другите подобни процеси често започваха именно със студентско недоволство. То обикновено даваше старт на събитията по веригата, чийто краен резултат бе крахът на корумпираните авторитарни режими. Да повтаряме това няма смисъл. Но има други обстоятелства, за които си струва да поговорим.

Много от "цветните" революции започнаха със студентско недоволство.

В някои градове властта забрани, а в други разреши атникорупционните „разходки“. В Москва, в Петербург и на някои други места разходките завършиха с масови арести. В други – бяха задържани няколко активисти, но веднага след това ги пускаха. В трети – въобще никого не задържаха. А това означава, че регионалните власти не са получили от Москва ясни указания – да ги пускаме, или да не ги пускаме; да ги бием, или да не ги бием. А, ако ги бием, то кого точно и колко силно.

Можем да предположим, че от Кремъл по места е била спусната безсмислената директива: действайте съгласно закона. Но законът в Русия, както е известно, може да се нарушава. Затова регионалните началници са били принудени да действат по собствено усмотрение. А те мразят това. Ако не „уцелят правата линия“, ще трябва да отговарят за допуснатите грешки, независимо, че те са политически.

Отсъствието на ясни указания не само не показва на бюрокрацията как да действа в обострена политическа ситуация, но тя го възприема и като разсеяност и слабост на висшия ешалон на властта. Ако това продължи, то регионалните власти ще си зададат въпроса: а за какво ни е слаб Кремъл? Това се е случвало вече в Русия. При това неотдавна. През 1990-1991 г. Политбюро беше разделено и следователно – парализирано. Останалият без ръковоството на ЦК партиен апарат в мнозинството си подкрепи Елцин, преименувайки общинските и градските комитети в областни и градски администрации. За стигането до това положение в днешна Русия е рано да говорим, но вероятността от такова развитие на събитията, значително се различава от нулата.

Естествено е да сравним протестите от 2011-2012 г. и днешните митинги. Преди пет години поредният президентски мандат на Путин точно започваше. Излизащата на антипутински протестни маршове опозиция бе наясно, че и да протестира, и да не протестира, Путин няма да напусне Кремъл. Липсата на перспектива на протестите стана един от факторите за техния край.

Изборите трябва да са референдум за всенародното доверие в Путин, казват в Кремъл.

Но днес Путин трябва да бъде преизбран, при това по възможност без крещящи измами и с голяма преднина пред съперниците. Изборите, казват в Кремъл, трябва да станат референдум за всенародното доверие и подкрепа на президента.

Да, но на 26 март стана ясно, че въпреки разпространеното мнение и уверенията на прокремълските политолози, в страната има завиден протестен потенциал, и при това не само в Москва и в Петербург, но и в провинцията. И не е изключено, участниците в „разходките“ да са само върхът на опозиционния айсберг, а каква е подводната му част никой да не знае.

Следователно в оставащото до изборите време Путин и неговото обкръжение трябва да неутрализират този потенциал, дори ако трябва да проведат вота с масово използване на фалшиви бюлетини, чрез купуване на гласове и други изпитани методи.

Но това е рисковано: грубата подмяна на изборните резултати често се превръща в спусък на „цветните революции“.

За триумфалната си изборна победа Путин трябва да реши два проблема – какво да прави с Дмитрий Медведев и как да се справи с Навални и неговите привърженици.

Да започнем с първия. Най-добрият изход би била оставката на Медведев по негово собствено желание. Той може да направи красив жест и да обяви, че докато личната му репутация не бъде възстановена, той не може да оглавява правителството. Но това няма да стане.

Реакциите на Медведев по-често са неадекватни и той не разбира в какава ситуация е.

Самият Медведев видимо не разбира в какво положение се оказа. В разгара на събитията от 26 март той спокойно съобщи на града и света: „Добре покарах ски“. Но работата, разбира се, съвсем не е свързана с намеренията на този карикатурен политически персонаж. Защото веднага ще стане въпрос за приемника на Медведев, който в случай на оттегляне на Путин, ще заеме мястото му и ще бъде най-перспективният кандидат за президентските избори. Всяка грешка при избора на новия премиер може да струва скъпо.

И накрая, както е известно, Путин не уволнява висшите си чиновници под натиска на общественото мнение. От негова гледна точка това е недопустима проява на слабост. И той между другото е прав в това. В днешната ситуация бюрократичният апарат и силовите структури точно така ще възприемат уволнението на премиера. А на тях слаб Путин не им трябва.

Със запазването на Медведев като министър-председател Путин се изявява като покровител на корупцията и загърбва призивите на онази част от обществото, която иска да получи ясен отговор на въпроса престъпник ли е Медведев или не.

Със запазването на Медведев Путин се изявява като покровител на корупцията.

И въобще откъде у висшето ръководство на страната се появиха дворци в Русия и вили в Италия, яхти и пр. складове, пълни с крадени ценности? Колкото по-дълго властта запази половинчатата си позиция, че няма да отговаря на провокациите на един осъден (Навални – б.р.), толкова повече озлобление тя ще предизвиква.

С други думи и запазването на Медведев в премиерското кресло, и неговата оставка еднакво влошават положението на Путин.

Аналогична е ситуацията и с отношението на властта към Навални и неговите привърженици. Кремъл, разбира се, може да го вкара в затвора, жестоко да се разправи с всички опозиционни изяви, да прогони в емиграция недоволните и да застреля в чужбина опасните за него. Това е и най-вероятният вариант за развитие на събитията.

Но Навални много точно избра „посоката на главния удар“ – корупцията и безсрамното обогатяване по върховете. Тази тема безпокои всички – леви, десни, националисти, либерали, хора без определени убеждения. Тяхното неприемане на корупцията не се определя от политически ценности, а от пренебрагнатото чувство за справедливост. И това може да стане много по-силен мотив, отколкото стремежа да бъде установена демокрация.

Навални показва окованите си ръце по време на поцеса срещу него.

Затова и колкото по-яко се затягат гайките, толкова по-бързо намалява политическата подкрепа за Путин и неговата групировка.

Теоретично е възможен и друг вариант: Кремъл да се опита да успокои страстите, като обяви кръстоносен поход срещу корумпираните, проведе няколко показни процеса и допусне Навални да се яви на изборите. И по-скоро Путин ще спечели тези избори. Но Навални, заемайки второто място, ще се превърне във втория по влияние политик в страната и вероятен победител в следващите избори.

Путин няма полезен ход. Това разбират не само независимите политици, политолози и журналисти, но и онази прослойка от руския естаблишмънт, която е запазила способността си повече или по-малко трезво да оценява случващите се събития. А за тези хора изходът може да е смяна на лидера и неговите най-противни приближени.

-----

* Юрий Фьодоров е руски политически експерт. Мнението му е публикувано в сайта на Радио „Свобода“, откъдето го препечатваме. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

Цитат на деня: По-безлично служебно правителство не съм виждала

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/04/01/2946249_citat_na_denia_po-bezlichno_slujebno_pravitelstvo_ne/?ref=rss


"По-безлично служебно правителство не съм виждала".

Това заяви политологът Татяна Буруджиева пред Нова телевизия в събота.

За последните парламентарни избори Буруджиева коментира, че няма по-нелогично решение от това в нощта на изборите да преместиш международния пресцентър в БТА. "Не знам на кой гений на мисълта му хрумна това нещо. Това накара партиите да дават пресконференции от собствените си централи", заяви още...

След 100 години - пак революция?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6148380

След 100 години - пак революция?През 1917 г. в Русия първо махат царя, а след това болшевиките налагат диктатура на пролетариата На 7 ноември 1917 г. с въоръжено въстание в Петроград (днес Санкт Петербург) и Москва започва установяването на съветска власт в Русия и създаването на СССР. Октомврийски преврат, болшевишки пуч, трета руска революция - всичко това в продължение на 75

Кои "успехи" на НРБ съсипа демокрацията

http://www.clubz.bg/52320-koi_uspehi_na_nrb_sysipa_demokraciqta

„Имаше консултация за бременни, за деца, посещаваха новородените, родилките. Комунистите - каквито искате ги наричайте - но деца се раждаха и всичко беше безплатно“, твърди във Фейсбук един от носталгиците по соца.

Равнищата на раждаемост в НРБ често се използват като необорим аргумент в полза на щастливия живот в тогавашната НРБ. Зад тази фасада се крие обаче една от най-мрачните тайни на НРБ. Грижливо охраняваната статистика на абортите в страната прави първите си регистрации през 1953 година. Днес тази информация е достъпна за всеки интернет потребител:

Защо не се роди 9-милионният българин?

Обобщението на събраните до края на 2013 г. данни сочи, че по времето на комунизма броят на регистрираните аборти в България е много близък до броя на ражданията. В тази статистика не са включени множеството тайно извършвани от специалисти и шарлатани изкуствени прекъсвания на бременността. Чак до 1999 година броят на абортите превишава броя на ражданията. Решение на проблема режимът на Живков вижда в челния опит на братска Румъния.

През 1966 г. „Геният на Карпатите“ Николае Чаушеску ликвидира проблема с нежеланието на румънките да раждат с драконски мерки за тотална забрана на абортите. Резултатът е ужасяващ – главоломно нарастват криминалните аборти, често завършващи със смърт или осакатяване на родилките.

Изоставените по улиците и пътищата бебета пълнят в геометрична прогресия сиропиталищата. В същото време приетият от ЦК на БКП указ за насърчаване на раждаемостта от 1968 г. не допринася с почти нищо за повишаване на застрашително падащите равнища на раждаемостта на фона на увеличаващите се аборти.

Увеличаването на платения отпуск по майчинство по никакъв начин не променя обстоятелството, че младите семейства в НРБ чакат средно по 20 години за жилище, а най-елементарни стоки и удобства, необходими за отглеждането на новородените са в списъка на най-дефицитните неща. В началото на 70-те години режимът в София решава да приложи идеите на Чаушеску за повишаване на раждаемостта като забрани абортите за онези жени, които не раждали или имат по-малко от 2 деца.

Независимо от това броят на легалните и нелегалните аборти продължава да превишава броя на живородените деца до и след падането на комунизма. Тази крайно неблагоприятна за възпроизводството на българската нация тенденция се обръща едва в края на 1999 г. През 10-те години на членство на България в ЕС броят на живородените деца вече превишава над два пъти броя на направените аборти. За периода 2007-2016 г. в страната са родени 645.000 деца, а прекъснатите бременности са 277.000

Спокойно ли беше по улиците на НРБ? 

Разсекретените архиви на Държавна сигурност и милицията разбиват на пух и прах мита за спокойствието и безопасността на хората в социалистическа България. Всъщност основен фактор за разпространяваните и сега внушения за липсата на престъпност в НРБ е грифът „Строго секретно“ върху всички информации, справки и анализи за нарастващата до самия край на режима криминална активност.

Редом със сведенията за увеличаващите се убийства, грабежи, изнасилвания, проституция, черна борса, наркомании, през 1988 г. в документацията на ДС се появяват и данни за грабежи по пътищата. Средно за месец в страната са извършвани около 30 убийства, но има и месеци с по 72 регистрирани тежки престъпления против личността. Публикуваните от изследователя Антон Тодоров милиционерски справки за  месец март 1989 година говорят красноречиво за „спокойствието“  по улиците на НРБ.

„По оперативни данни за месеца в страната са извършени 20 убийства, 9 опита за убийство, 10 изнасилвания, 11 грабежа, 57 кражби на обществено имущество, 240 кражби по домовете. Откраднати са 147 автомобила. В сравнение с данните за февруари 1989 г., умишлените убийства са се увеличили с 3, опитите за убийства – с 2, кражбите на лично имущество – със 71. Устойчивост показват изнасилванията и грабежите, увеличават се  и длъжностните присвоявания“, пише в месечната сводка на МВР.

Любопитен детайл в справките на милицията за месец януари 1989 г. показва кой в НРБ наистина се е чувствал сигурен и защитен. „В резултат на активните следствени действия и мероприятия е установено и доказано, че ограбилите вилата на другаря Христо Георгиев Живков, племенник на другаря Тодор Живков във вилна зона „Китка“, са четирима ученици от осми клас в София. Оказа се, че преди това те са били извършили обири на други 15 вили …“

Препечатваме текста на Николай Цеков от "Дойче Веле"

Един район във Варна без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=347824

Заради авария на водпровод абонатите в местността Манастирски рид край Варна са без вода, съобщиха от ВиК за Moreto.net. След приключваните на ремонтните дейности водоподаването ще бъде възстановено. Очаква се това бъде към 14 часа, допълниха от водното дружество.

Силвестър Сталоун се отказва от Непобедимите заради студио "Бояна"

https://www.actualno.com/cinema/silvestyr-staloun-se-otkazva-ot-nepobedimite-zaradi-studio-bojana-news_603212.html

Силвестър Сталоун се оттегля от снимките за предстоящата четвърта и последна част на екшъна "Непобедимите" заради разногласия с продуцента Ави Лернър. Сред тях е и недоволството му от местоположението на снимките - софийското филмово студио "Бояна", съобщава БГНЕС. Според

Емил Георгиев: Европа на няколко скорости не отрича Европа на нациите

http://www.investor.bg/evropa/334/a/emil-georgiev-evropa-na-niakolko-skorosti-ne-otricha-evropa-na-naciite-236810/

Според юриста системата "Европа на нациите" е приложима към секторите, от които зависи конкуренцията

Кендъл Дженър като Мерилин Монро

http://www.cross.bg/dzhenur-kendul-love-1539224.html

/КРОСС/По-малката сестра на Ким Кардашян - 21-годишният модел Кендъл Дженър, се снима за сп. Love Magazine. Фотографиите са вдъхновени от стила на Мерилин Монро, пише Daily Mail. Пред обектива на Джон Ранкин, Дженър без свян се появи в полупрозрачно бельо, а косата ѝ е вдигната в ретро стил. Гримът също е в духа на 50-те години, отбелязва изданието. В своя профил в Instagram, редакцията на Love Magazine сподели няколко кадъра от снимачния процес, както и видео за фотосесията. Кендъл Дженър е модел и участник в американското телевизионно шоу "Семейство Кардашян". Тя е сред ангелите на Victoria's Secret и лице на марката Estee Lauder.    

Синдикът на ЦСКА: Размислих, връщам се, може да има търг още във вторник

https://www.24chasa.bg/sport/article/6149164

Синдикът на ЦСКА: Размислих, връщам се, може да има търг още във вторникСиндикът на ЦСКА Дора Милева е размислила и има голяма вероятност да остане. След скандалите на "Армията" тя взе решение да подаде оставка, но почти сигурно ще промени мнението си. "Размислих, може да остана. Ако взема окончателно решение, търгът може да бъде насрочен още за вторник. Той ще бъде в Кърджали.

„Плаващите кейове” на Кристо ще свързват пристанището и фара в Поморие

//dariknews.bg/regioni/burgas/plavashtite-kejove-na-kristo-shte-svyrzvat-pristanishteto-i-fara-v-pomorie-2014633

Една от уникалните идеи на световноизвестния Христо Явашев-Кристо беше реализирана през юни 2016 г. – „Плаващите кейове“ в езерото Изео, Италия.

Аналогичен проект ще бъде реализиран и в Поморие. Проект „Невидими пътища” ще тръгва от пасажерското пристанище и ще стига до стария поморийс

Хиляди дипломи, издадени от Софийския университет – невалидни

//dariknews.bg/novini/bylgariia/hiliadi-diplomi-izdadeni-ot-sofijskiia-universitet-nevalidni-2014632

Хиляди дипломи за висше образование, издадени от Софийския университет през 2009 година, се оказват невалидни. Бившите вече студенти разбират за това, едва когато им се наложи да легализират документите си, за да се реализират в чужбина, посочва

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване