Thalloderma Shop
04/06/17 20:50
(http://www.klassa.bg/)

Какво целят изкушенията?

 Бог не е загрижен да знаем всичко, а онова, което знаем, да бъде полезно в живота ни. Сърцето е измамливо. В какво се състои голямата измама? Да трупаме знания без да ги прилагаме, а думите са дух и живот. Трябва да ги живеем, защото само знанието възгордява, а когато сме издигнати в собствените си очи, Бог ни се опълчва.

Както пролетта напъпва и се появява злак, така и в човешкото сърце покълват гордост, себелюбие, които отравят живота ни. Бог иска да приемаме Словото Му като противоотрова, защото то е началото и краят на всичко добро.

В живота на Христос има няколко забележителни събития и едно от тях е изкушението в пустинята. Ако смятаме, че това е началото на духовната борба в живота на Исус, грешим. Борбата започна още в момента на появата Му на тази земя. Защо? Защо трябваше да бъде подложен на това? Това ли беше Божието най-добро за Него? А за нас?

В книгата Притчи 3:5 сме предупредени да не се осланяме на своя разум, а да следваме Божия път. Стъпките на Христос бяха направлявани от Бог Отец. Той първо го отведе при река Йордан, където беше кръстен и чу думите: "ТИ СИ МОЯТ ВЪЗЛЮБЕН. БЛАГОВОЛЯВАМ ВЪВ ВСИЧКО, КОЕТО ИМА ДА ВЪРШИШ." Предстоеше следващата стъпка и каква беше тя? Проповеди, изцеления, чудеса? НЕ! Синът на Бога беше отведен в пустинята, за да бъде изкушаван от дявола.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ИЗКУШЕНИЕТО?
На прост език - пред теб се откриват възможности. Трябва да избереш, да решиш - ще се възползваш ли от времето, мястото, случая, обстоятелствата? ЗА КАКВО? Отговорите на тези въпроси определят целия ни живот. Много възможности ни се предоставят всеки ден. Как ще ги използваме?

Исус беше съвсем сам. Беше време да прояви своята воля, характер. Преди да върши чудеса и знамения пред хората, трябваше да изяви пред ангели, власти и сили КОЙ Е ТОЙ. За първи път в историята на човечеството пред падналите, заточени на земята разбунтували се ангели Бог допуска Неговият Син да отговаря пред сатана. Готови ли сме да бъдем водени от Светия Дух, водени, за да бъдем изкушавани?

Първият Адам не се справи с тази задача при идеалните условия в градината. Беше настъпил моментът Вторият Адам да покаже дали е възможно да бъдем послушни и покорни на Божията воля, да не се вълнуваме от собствените си интереси, а да сме загрижени да изпълним плана на Бащата, който е на небесата. Ако сме Божи деца, ще ни вълнува единствено къде ни води Той, а обстоятелствата няма да имат значение.

Не целият живот е тихи води и зелени пасища, има и дни с пясъци, змии и демони. Когато сме сити и облечени добре, светът изглежда по един начин. Ако не сме яли и пили в продължение на 40 денонощия, възприятията са различни, ние не сме същите, а Христос беше човек като нас.

Цялото земно служение на Христос е отзвук на борбата му в пустинята. С каквото е пълно сърцето, това говорят устата. Постът на Исус в пустинята е истински, напомня за описанието в Ис.58 глава. Акцентът не е върху глада и жаждата. Той беше там, за да се предава на молитва, да бъде в общение със Своя Отец. Целта на поста е да изявим Божия характер. Кога беше извоювана Христовата победа над сатана? Още преди да се появи сатана, Христос беше решен да бъде послушен до край. Когато изкусителят дойде, Исус показа, че няма нищо общо с него и няма да има.
НАШАТА БОРБА И ПОБЕДА ЗАПОЧВАТ В ПЪРВАТА СЕКУНДА, СЛЕД КАТО ХРИСТОС ВЛЕЗЕ В ЖИВОТА НИ. КОГАТО ДОЙДЕ ИЗКУШЕНИЕТО И ИЗПИТАНИЕТО, НИЕ ПРОСТО ПОКАЗВАМЕ КОИ СМЕ. Ако сме последователни в молитва, общение и размишления върху Словото, изкушенията ще идват, но ние ще бъдем подготвени. Когато изкусителят дойде, Исус беше въоръжен със Словото. Сатана знае Словото повече от нас, може да го извърта, както му е угодно. ЦЕЛТА НА ИЗКУШЕНИЕТО Е ЧОВЕКЪТ ДА БЪДЕ ПРОСЛАВЕН, А СЛОВОТО НА БОГА ОПОРОЧЕНО. ИЗТОЧНИКЪТ НА ИЗКУШЕНИЕТО Е АНГЕЛЪТ, КОЙТО ПОРЕВНУВА ДА ЗАЕМЕ МЯСТОТО НА БОГА. ТОЗИ ИЗКУСИТЕЛ ЛЪЖЕ И ДНЕС БОЖИТЕ ДЕЦА, КАТО ГИ КАРА ВСЯЧЕСКИ ДА ТЪРСЯТ СВОЕТО. ОБАЧЕ РОДЕНИТЕ ОТГОРЕ ТЪРСЯТ ОНОВА, КОЕТО Е ИСУС ХРИСТОВО.
Павел казва, че сам разпъва себе си, за да е угоден на Бога. Ако искаме да прославим Христос, не само ще вдигнем кръста, но и ще бъдем приковани към него. Можем ли да останем приковани там, дори и когато ни плюят, присмиват ни се и ни изкушават да избавим сами себе си?
Кое задържа Исус на кръста? ЛЮБОВТА НА ОТЕЦ. ЛЮБОВТА КЪМ НАС ЧОВЕЦИТЕ.
Дяволът е хитър, той няма против да трупаме знания, защото те само възгордяват плътта, но не могат да покорят духа. Сатана няма да спре да ни изкушава, ще бъдем изпитани във всичко. Всички деца на Бога са били подлагани на изкушения и мнозина са падали а различни клопки. Библията е истинна книга, тя не крие греховете на Божите деца, а ги изявява, но Светият Дух ги привдига, когато се покайват.
Неслучайно песента, която звучи в книгата Откровение съдържа думите: "ДОСТОЕН СИ! ТИ ПОБЕДИ!" Исус беше гладен, жаден, унижаван, изкушаван, но устоя. Устоя не само в пустинята, когато можеше да утоли жаждата си, ако беше решил. Устоя и на кръста. Победи с думите: СВЪРШИ СЕ!
КОГА СЕ ЗАПОЧНА? Когато Бог Сам слезе отгоре, от първата секунда.
КОГА ЗАПОЧНА БОЖИЯТ ЖИВОТ ЗА МЕН? Всеки от нас трябва да знае кога е станало това, ако е имало такъв момент. Ако не знае, значи не е започвало. Душата знае кога се е доверила на Бога, кога името ѝ е било записано в Книгата на живота.
АЗ МОЖЕ ДА СЕ ОТКАЖА, ДА ГО ОСТАВЯ, ДА СЕ ЗАБЛУДЯ, НО ТОЙ НИКОГА НЕ МЕ ОСТАВЯ. НЕ СЪМ ИЗОСТАВЕН В РЪЦЕТЕ НА АНГЕЛИ, ВЛАСТИ И СИЛИ. НЕ СЪМ САМ, ДОРИ И ДА ЖИВЕЯ НА МЯСТО, КЪДЕТО Е ПРЕСТОЛЪТ НА САТАНА.
ГЛЕДАЙТЕ НА НЕГО - ТОЙ Е МОЩЕН, СИЛЕН, ВСЕДОСТАТЪЧЕН. АЗ СЪМ БОЖИЕ ДЕТЕ, СИЛАТА МИ Е У НЕГО, БЕЗ НЕГО НЯМА СИЛА ИЛИ ВЛАСТ, МИСЛИТЕ МИ СА НАСОЧЕНИ КЪМ НЕГО, КАКТО И НАДЕЖДАТА МИ.
Борбата е страшна от зора до мрак, понякога и през нощта, сатана иска да ни измъчва, но дори и тогава можем да бъдем сигурни, че сме в Божиите ръце. Нищо в живота ни не може да Го изненада. Той ме е врязал на дланите Си. БОГ МЕ ВЪЗЛЮБИ. СИНЪТ ДАДЕ СЕБЕ СИ ЗА МЕН. СВЕТИЯТ ДУХ ВСЕКИ ДЕН МЕ УЧИ И ВОДИ, ПРИВДИГА МЕ, ПРЕГРЪЩА МЕ, ОЧИСТВА МЕ И МИ ОБЛИЧА БЕЛИТЕ ДРЕХИ.
ИЗКУШЕНИЯТА НЯМА ДА СПРАТ, НО ЗНАЯ, ЧЕ НЯМА ДА ПРОДЪЛЖАТ ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО МОГА ДА ПОНЕСА.
Човек е навикнал да използва всички възможности, за да облекчава живота си, но онези, които вярват в Господ Исус Христос се учат да се осланят на Него, да приличат на Него, така че целта на живота им да бъде да Го възхваляват независимо от хора и обстоятелства, за да кажат, както Христос: ДРАГО МИ Е, БОЖЕ МОЙ, ДА ИЗПЪЛНЯВАМ ТВОЯТА ВОЛЯ!
КРАЯТ НА САТАНА НАБЛИЖАВА. ИДВА БОЖИЯТ СИН! ДА НЕ СЕ ОТДАЛЕЧАВАМЕ! ДА ДЪРЖИМ РЪКАТА МУ!

evangelskivestnik.net

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване