Изтеглиха жребия за полуфиналите за Купата на България

https://www.actualno.com/bgfootball/iztegliha-jrebija-za-polufinalite-za-kupata-na-bylgarija-news_604459.html

Преди броени минути бе изтеглен жребият за 1/2-финалите за Купата на България. Отборите, които останаха да се борят в надпреварата са фаворита Лудогорец, играещите в елита на страната Верея и Ботев Пловдив и третодивизионния тим на Литекс. Шампионите на България отстраниха

Русия прекрати меморандума със САЩ за предотвратяване на инциденти в Сирия

http://www.cross.bg/siriya-rysiya-memorandyma-1539751.html

/КРОСС/ След като вече беше обявено намерение, Русия официално преустанови действието на меморандума за сътрудничество за предотвратяване на инциденти при въздушни операции в Сирия, сключен по-рано през годината със САЩ. Това съобщиха официално от Министерството на външните работи в Русия, цитирани от Интерфакс. „Руската страна преустановява действието на меморандума за предотвратяване на инциденти и гарантиране на сигурността на полетите на авиацията при изпълнение на операции в Сирия, сключен със САЩ", се казва в съобщението от външнополитическото ведомство в Москва. Действието е в отговор на несъгласуваната с Москва въздушна атака от страна на Вашингтон срещу военновъздушна база в Сирия. Москва призова и за свикването на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, за да бъде обсъдена ситуацията след американските удари в Сирия. „Призоваваме Съвета за сигурност на ООН да проведе извънредно заседание за обсъждане на ситуацията", подчертаха от външното министерство.  

Доника Кирова открива изложба във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=348224

13 платна представя в изложбата си Доника Кирова - „Както го правят крилатите”. Експозицията ще се открие в Градска художествена галерия на 7 април от 18:00 часа, научи Moreto.net. Фигурални композиции – тела и предмети върху текстилен контекст.

Ударът в Сирия е планиран от Обама

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/07/2949733_udarut_v_siriia_e_planiran_ot_obama/?ref=rss


Ударът по сирийската военновъздушна база в петък сутринта е бил планиран още преди Доналд Тръмп да стане президент на САЩ, твърди "Ройтерс", позовавайки се на представители на американската администрация.

Според тях това е едно от възможните действия на Вашингтон, което е било подготвено от военните по времето на президента Барак Обама, но така и не е прилагано.

Доналд Тръмп решил да го използва, след като разузнаването му предоставило...

Русия призова за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН

https://www.24chasa.bg/novini/article/6159918

Русия призова за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООНСлед американската ракетна атака в западната провинция Хомс Русия преустановява действието на меморандума за предотвратяване на инциденти и гарантиране на сигурността на полетите на авиацията при изпълнение на операции в Сирия, сключен по-рано със САЩ. Това съобщават от Министерството на външните работи на Руската федерация, предава TACC.

Мнима кастинг агенция мами с обяви за статисти

http://offnews.bg/news/n_1/n_648596.html

Мнима кастинг агенция пуска фалшиви обяви за статисти в социалните мрежи, като се опитва да убеди кандидатите да заплатят предварително за абонамент за услугата. Хваналите се на уловката изгорели с 20 до 100 лева, сигнализираха читатели. Те се свързали с "агенцията", попълвайки формуляр в интернет. Последвали следните инструкции: "Първата стъпка е да заплатите наложения платеж от 20 лева при получаването на първия набор документи. Втората стъпка е същата, но сумата е 40 лева. Третият път отново се заплащат 40 лева. Преди всяка „доставка“ се обажда мъж, който ви убеждава, че всичко е наред и трябва да заплатите нужното. Крайната цел на тези плащания и документи е, че гарантират редовни участия и дават нужния код за чек , който „отключва 1200 или 2400 виртуални лева." Една от потърпевшите от измамата, Борислава Борисова, попаднала на  обява за деца модели и актьори . Няколко седмици след като е подала документите, се свързали с нея и са й казали, че е одобрена. Оттам се е започнало пращането на документи и наложените платежи. Още след първите документи жената разбира, че това е измама и спира да вдига телефона. Но те изпращат следващите документи, на стойност 40 лева. За лош късмет и двата пъти документите приема майката на Борислава, която дава парите. „Усетих се, че има нещо гнило и успях да спра само до второто плащане. След това блокирах номера, от който ми звъняха. Има и други момичета, които са излъгани. Опитах се да потърся фирмата, но тя не съществува. В Търговския регистър присъства като активна компания, но информацията е оскъдна“, разказва Борислава. Към нас се обърна и Марио Ангелов, измамен по същия начин. Фирмата използва същата фейсбук страница, като този път предлага на хора над 30 години да участват в реклами, филми и т.н. Марио разказва, че с него се свързали месец след като той е кандидатствал. Обясняват му, че е избран между всички желаещи и са му изпратили документи с наложен платеж срещу 50 лева. Следващите две стъпки са били отново документи с наложен платеж и двете срещу 30 лева. От агенцията обяснили, че срещу тези документи и суми гарантирали, че всеки месец той ще има поне по 3 участия. Марио е успял сравнително навреме да прекрати изпращането на различни суми, но разказа, че негова позната също се е подлъгала и е изпратила 90 лева общо. Когато поискала фактура за сумите, последвали краясъци и обиди. Ангелов казва, че всеки негативен коментар във фейсбук страницата  бива изтриван. Фирмата редовно сменя името, което ползва. За момента това става през сайта „ www.bgtopstyle.com ”. След като се свързахме с тях, от агенцията заявиха, че всичко е легално и законно и отказаха друг коментар.

Защо би скъсал с теб според ЗОДИЯТА му

https://www.actualno.com/curious/zashto-bi-skysal-s-teb-spored-zodijata-mu-news_604457.html

  Звездите имат отговор и на това. Отказваме се от работа, приятели, мечти, в търсене на нещо ново. Вижте главната причина, поради коята е готов незабавно да се раздели с вас и да продължи към някое по-добро предложение.  Овен Овенът е изключително спонтанен и винаги с

В Кърджали заловиха международен банков крадец

http://offnews.bg/news/n_1/n_652266.html

Чужд гражданин, обявен за издирване в Шенгенската информационна система, е установен от полицията в Кърджали. Х.Р./58/ е с мярка „арест с цел предаване“, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Кърджали. Мъжът, който е със статут на продължително пребиваващ в България, се настанил хотел в областния център и при извършена справка било установено, че се издирва. В личните му вещи са били открити 10 дебитни карти, 2 скиминг устройства, банкноти от различни валути и предмети за дегизировка. Чужденецът е задържан за срок до 24 часа в РУ-Кърджали. Работата по изясняване на случая продължава.

Общото застраховане с печалба от 89 млн. лв. към края на 2016 г.

http://econ.bg/Новини/Общото-застраховане-с-печалба-от-89-млн-лв-към-края-на-2016-г-_l.a_i.740531_at.1.html

Компаниите в общото застраховане записаха 1 622 270 657 лв. бруто премии към края на 2016 година. Близо 70% от тях са по застраховките на моторни...

Цветница идва с мнго концерти и творчески ателиета в Бургас

http://www.cross.bg/byrgas-tzvetnitza-chasa-1539750.html

/КРОСС/ Община Бургас е подготвила богата фолклорна програма за посрещането на Цветница. Навръх големия християнски празник младото поколение на Бургас ще покаже, че продължава достойно българските традиции. Това ще се случи на площад "Св. св. Кирил и Методий" в неделя, където в 12:00 започва голям фолклорен концерт. Десетки гайди и тъпани ще огласят централната част на града с ритми от Странджа и други краища на страната. Организаторите на концерта са направили интересна хореография, която ще впечатли зрителите с майсторски изпълнения и дефилиране на различните групи. На сцената на площада пред катедралата ще се качат ФФ "Тракийче", Детски народен хор "Трепетлика", ТФ "Зорница", гайдарски и танцови формации при Военен клуб - Бургас, СУ "Димчо Дебелянов" и СУ "Добри Чинтулов", Оркестър "Жарава" със солисти Миглена Дженезова и Лазар Налбантов. Водещи на събитието ще са Сияна Ламбова и Христос Стаматиадис. Концертът неслучайно ще е дело изцяло на ученици и възпитаници на различни художествени школи. Това ще е и своеобразно начало на кампанията "Бургас харесва младите", чийто патрон е кметът Димитър Николов.За посрещането на Цветница ще има разположени открити сцени на различни места в комплексите на града. В "Меден рудник" от 10:30 часа в пространството при ОУ "Петко Росен" празничното настроение ще подгряват ентусиастите от НЧ "Св. св. Кирил и Методий"

Меркел и Оланд обвиниха Асад за американските удари в Сирия

http://offnews.bg/news/n_1/n_652264.html

Сирийският президент Башар Асад носи цялата отговорност за американските ракетни удари срещу базата на сирийските ВВС след вероятното нападение с химическо оръжие. Това обявиха в обща декларация германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд.  От Пентагона съобщиха, че в 4:40 часа местно време са изстреляни 59 ракети. Ударена е базата Шайрат в Централна Сирия. Базата на сирийските ВВС е почти унищожена от ракетните удари на САЩ. Унищожени са поне две писти, а ударите са предизвикали пожар в складове за гориво.  "Военен обект на сирийския режим, използван за бомбардировки с химическо оръжие, бе разрушен тази нощ от американските удари. Асад носи цялата отговорност за този развой", гласи обща декларация на Меркел и Оланд, цитирана от Франс прес и БТА. "Той трябваше да бъде санкциониран за нееднократната употреба на химически оръжия от неговия режим и престъпленията срещу собственото му население", се посочва в декларацията. Президентът и канцлерката изразяват подкрепа за ракетните удари на САЩ и посочват, че са били информирани предварително от Вашингтон за плана за нанасянето им. 

Рубу? Кои българи и румънци имат предвид?

http://offnews.bg/news/n_1/n_652260.html

"На площада пред Централната гара в момента се проверяват няколкостотин "нафрис"", написа Кьолнската полиция в нощта срещу 1 януари 2017. Бързо стана ясно, че под "нафрис" служителите на реда имат предвид потенциални извършители от северноафрикански произход, както и че по принцип това обозначение е предназначено само за вътрешна употреба. "Звучи неуважително", призна часове след това говорител на органите на реда и изрази съжаление, че терминът е изтекъл в публичното пространство. Всички българи и румънци? В тази връзка агенция ДПА публикува неотдавна извадки от "речника" на германската полиция, като сред обозначенията фигурираше и съкращението "рубу". Обяснението на информационната агенция бе кратко: "хора от България и Румъния" (съкратено от немските думи за Румъния и България - Rumänien и Bulgarien). Дали обаче това отговаря на истината? Още преди месец българската редакция на Дойче Веле реши да се обърне с този въпрос към пресслужбата на Кьолнската полиция. Отговорът пристигна едва днес: ""Рубу" полицията започна да използва през 2011 година - но само за криминално проявените българи и румънци. Най-вече за джебчии и взломаджии. За съжаление, установихме, че непосредствено след присъединяването на България и Румъния в ЕС броят на тези престъпления, извършени от българи, се покачи. Става дума за организирани банди от двете страни, пристигащи в Кьолн специално с цел да извършват подобен вид престъпления. Именно през 2011 полицията в Кьолн стартира специален проект, посветен на анализа на този вид престъпления с цел по-успешната борба срещу тях. Проектът носеше името "Рубу" и включваше и сътрудничество с колеги от Румъния и България." "Румънците извършват 2/3 от престъпленията" От пресслужбата обясняват, че през 2014 проектът е бил преименуван на МОСК, тъй като към групата на българските и румънски престъпници са били прибавени и криминални банди от страните от бивша Югославия. "Днес понятието "рубу" вече не се използва", уверяват от Кьолнската полиция. И добавят: "Поне в Кьолн. Не знаем дали в другите германски градове използват подобно обозначение за престъпниците от България и Румъния." А в кои видове престъпления са най-активни българите и румънците днес? На този въпрос от пресслужбата на Кьолнската полиция отговарят така: "В измамите, кражбите с взлом, в джебийството. Не са малко и тези, които се занимават с продажба на наркотици. През 2016 година обаче в Кьолн успяхме да намалим престъпленията, извършвани от тази група, и то благодарение на доброто сътрудничество с румънски и български колеги. Докато през 2014 и 2015 в Кьолн имаше по 2500 криминални прояви на хора от тези две страни, през 2016 регистрираните престъпления бяха само 2000." Полицейският говорител изтъкна още, че в криминалните статистики на Кьолн българите и румънците често вървят ръка за ръка, като румънците са отговорни за около 2/3 от общия брой на престъпленията, извършени от граждани на тези две страни. Дойче веле

Лудогорец срещу Литекс за Купата на България

http://offnews.bg/news/n_1/n_652263.html

Доста любопитна двойка излъчи жребият за 1/2-финалите за купата на България е хвърлен. Големият фаворит за спечелването на трофея Лудогорец ще срещне третодивизионния Литекс, а Ботев (Пловдив) ще мери сили с Верея. "Орлите" и "канарчетата" са домакини в първата среща. Литекс в момента е в Северозападната трета лига, но стигна до полуфиналите, отстранявайки елитните Славия и Черно море, а на 1/8-финалите и Локомотив (София). Верея за първи път ще играе на полуфинал в турнира в сравнително кратката си история. Полуфиналите са на 18/20 април и 25/27 април. Финалът е на 24 май на Националния стадион "Васил Левски".

Арестуваха 8 души за трафик на кокаин в Италия, трябвало да стигне до Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6159901

Арестуваха 8 души за трафик на кокаин в Италия, трябвало да стигне до БургасИталианските власти разбиха международен трафик на кокаин от Еквадор до южното пристанище Салерно в област Кампания. Начело на организацията стояла група от неаполитанци. Те поддържали контакти с испанци и колумбийци за снабдяването с дрога от Южна Америка, но също и с българи. Според италианските медии съдия от Съда в Неапол е издал заповеди за

Русия прекратява споразумението за избягване на инциденти в Сирия със САЩ

http://www.investor.bg/evropa/334/a/rusiia-prekratiava-sporazumenieto-za-izbiagvane-na-incidenti-v-siriia-sys-sasht-237198/

Ракетният обстрел на сирийската военна база е необосновано нарушение на международното право, пише в изявление на руското външно министерство

Българи разработиха нова система за мониторинг на въздуха

http://www.investor.bg/bulgaria-on-air/462/a/bylgari-razrabotiha-nova-sistema-za-monitoring-na-vyzduha-237199/

Стойността на една станция е около 70-80 лева и позволява да се следи замърсяването в реално време

Меркел и Оланд: Единствено Башар Асад е отговорен за случващото се

https://www.24chasa.bg/novini/article/6159897

Меркел и Оланд: Единствено Башар Асад е отговорен за случващото сеКанцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Франсоа Оланд са провели телефонен разговор, в който са обсъдили атаката на САЩ в Сирия, пише немското издание Билд. "Президентът на Сирия Башар Асад е изцяло отговорен за случващото се в страната. Неговото нееднократно ползване на химически оръжия и престъпленията му срещу нацията,

Педофилът Иван от Бургас зарибявал във фейсбук три деца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6159893

Педофилът Иван от Бургас зарибявал във фейсбук три децаИван Шопов, който Бургаският окръжен съд остави за постоянно в ареста, се опитвал да примами във фейсбук още две деца, за да извършва с тях блудствени действия, едното от които малолетно – това посочват в мотивите си магистратите. Късно в четвъртък Окръжният съд на Бургас потвърди определение на Районния съд,

Партиите, които вече не са в НС, трябва да напуснат централите си

https://www.actualno.com/politics/partiite-koito-veche-ne-sa-v-ns-trjabva-da-napusnat-centralite-si-news_604455.html

От понеделник Областната управа на София започва да предупреждава партиите, които вече не са в Народното събрание, да напуснат централите си. По закон това са политическите сили, явили се самостоятелно и спечелили под 1% от гласовете и тези в коалиция, която има под 4% подкре

700 млн. лв. на Цветан Василев не могат да бъдат проследени

http://www.moreto.net/novini.php?n=348305

Доказването на реалния собственик зад офшорните фирми е било едно от най-големите затруднения при установяването на имуществото на Цветан Василев, това каза председателят на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество - Пламен Георгиев.

Грешката на Радев

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/04/07/2949342_greshkata_na_radev/?ref=rss


100-те дни на президента Радев ще бъдат в първите дни на май. Не пиша тези редове, защото искам да се наредя сред хората, които не му дават тези сто дни. Още повече че знам какво е да си от другата страна и не бих бил недобронамерен.

В интерес на истината първите две месеца от мандата на президента преминаха, общо взето, в толерантен тон към него от страна на всички политически сили и повечето медии. С някои свои действия обаче

той сам не си даде...

Подгряващо парти в Grindhouse преди концерта на Dog Eat Dog

http://offnews.bg/news/n_1/n_652273.html

На 9-ти април, в деня на шоуто на Dog Eat Dog в София ще се състои следобедно подгряващо парти в скейт клуб Grindhouse. В градината на клуба ще звучи музика на групата, а момчетата от Dog Eat Dog изявиха желание да дойдат на партито и да покарат скейт на мини рампата в клуба, стига това да не попречи на ангажиментите към шоуто. Ще има организирана и „гаражна разпродажба“ на стоки от най-различно естество, а който е пропуснал да се снабди с билет за концерта в случай на налични места ще може да го направи и на място. Междувременно, по случай 27 си рожден ден, групата подариха на феновете си новото EP "Brand New Breed".  Grindhouse се намира на адрес: бул. „Цариградско Шосе“ 73. Купона започва в 13:00 часа, а входа е свободен. Самият концерт ще се състои в клуб "Mixtape5" , а вратите там отварят в 19:00 часа.

Служебното правителство има прекалено много правомощия

https://www.actualno.com/viewpoint/slujebnoto-pravitelstvo-ima-prekaleno-mnogo-pravomoshtija-news_604453.html

В такъв политически период се намира България, че служебните правителства започнаха да стават често явление. Досега като че ли ги приемахме леко несериозно заради ограничения им мандат и по презумпция ограничените им правомощия.Второто, вероятно за изненада на мнозина об

Разкриха кой наби двама фенове на „Дунав“, трима от нападателите са непълнолетни

//dariknews.bg/regioni/razgrad/razkriha-koj-nabi-dvama-fenove-na-dunav-trima-ot-napadatelite-sa-nepylnoletni-2016053

Установени са извършителите на побоя над двама фенове на ФК„Дунав“ – Русе – съобщават от ОДМВР-Разград.
Инцидентът е станал на 2 април около 15.30 часа пред поликлиниката в Разград. 27-годишният В.Б. и 34-годишният М.М. от град Русе бяха нападнати и бити от няколко неизвестни лица. В хода на

Над 50 души се включиха в традиционното залесяване организирано от РДГ Кюстендил

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/nad-50-dushi-se-vkliuchiha-v-tradicionnoto-zalesiavane-organizirano-ot-rdg-kiustendil-2016054

Над 50 души се включиха в традиционното залесяване  организирано от РДГ Кюстендил съвместно с община Кюстендил. В залесяването се включиха и  представители на фондация "Сийдър", ТД "Осогово" и спортен клуб към Обединен детски комплекс.
[img wide]32281356[/img]
В района на плажа бяха  

Нови попълнения в полицията

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/novi-popylneniia-v-policiiata-2016055

На церемонията в Центъра за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР в Казанлък 75 млади момчета и 8 момичета официално влязоха в полицейските редици. 13 от тях бяха наградени с Почетна грамота за отличен успех.

С полагане на клетва по Етичния кодекс на служител

Къща в Белинци пламна

//dariknews.bg/regioni/razgrad/kyshta-v-belinci-plamna-2016057

Пожар в Белинци са гасили тази нощ огнеборци от Разградско – съобщават от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-Разград.
Сигналът за огнен инцидент в маза на къща на ул. „Витоша“ в исперихското село е подаден в 0,43 ч. днес. Пожарът унищожил две врати, ПВЦ-догра

НАТО: Режимът в Сирия носи пълна отговорност за последните събития

//dariknews.bg/novini/sviat/nato-rezhimyt-v-siriia-nosi-pylna-otgovornost-za-poslednite-sybitiia-2016058

Режимът в Сирия носи пълната отговорност за последните събития, се посочва в изявление на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг по повод снощния ракетен удар на САЩ срещу летище на сирийските ВВС.

Онзи с хамбургера ограбил и таксиджия

//dariknews.bg/regioni/burgas/onzi-s-hamburgera-ograbil-i-taksidzhiia-2016059

До нови разкрития стигнаха полицаите, които арестуваха 30- годишния криминално проявен бургазлия, който заплаши с пистолет разносвач на хамбургери и отказа да плати поръчания сандвич, а после се укри в своя апартамент в комплекс “Лазур”.
 
Разследването показало, че около 4 часа на ра

Ще се радваме на фонтаните в София от 10 април

//dariknews.bg/regioni/sofiia/shte-se-radvame-na-fontanite-v-sofiia-ot-10-april-2016052

От 10 април започва поетапно пускане на 16 фонтана, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.
 
Това са фонтаните пред Народния театър "Иван Вазов", Минералната баня в Банкя, на кръгово кръстовище, в парк "

"Лудогорец" изтегли "Литекс" в полуфиналите за Купата на България

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/07/2949713_ludogorec_iztegli_liteks_v_polufinalite_za_kupata_na/?ref=rss


Фаворитът за трофея "Лудогорец" ще се изправи срещу третодивизионния "Литекс" в полуфиналите за Купата на България, а другият финалист ще бъде определен от двубоите между "Верея" и "Ботев" (Пловдив).

Полуфиналите се играят в два мача. Първите срещи ще са в Разград и Стара Загора в дните 18-20 април. Реваншите са седмица по-късно, а финалът е на 24 май на националния стадион "Васил Левски".

"Не,...

Химическата атака в Сирия: кой е виновен и какво предстои?

http://pogled.info/svetoven/himicheskata-ataka-v-siriya-koi-e-vinoven-i-kakvo-predstoi.84462

/Поглед.инфо/ В резултат на атака с химическо оръжие в сирийската провинция Идлиб загинаха най-малко 72 души. Сирийската опозиция и Западът обвиняват режима на Башар Асад, а Русия и официален Дамаск – опозицията. Според експерти съмнителният инцидент ще подкопае перспективите за мирно уреждане на конфликта в Сирия.

Индексите на американския капиталов пазар приключиха търговията с ръст

http://econ.bg/Новини/Индексите-на-американския-капиталов-пазар-приключиха-търговията-с-ръст_l.a_i.740530_at.1.html

Пазарите в Европа приключиха търговията разнопосочно, докато американските индекси завършиха на зелена територия на 6 април, пише "Блумбърг". ...

Турски тираджия опитал да подкупи полицай край Русе

https://www.24chasa.bg/region/article/6159881

Турски тираджия опитал да подкупи полицай край РусеТурски тираджия се опита да подкупи пътен полицай край Русе, предлагайки му евро. Нарушителят е задържан и е в ареста, съобщиха от ОД на МВР-Русе. Инцидентът станал в 14 и 35 часа в четвъртък, на главния път Русе – Велико Търново. Тогава, в дежурната част на ОДМВР - Русе бил получен сигнал от наряд на сектор „Пътна полиция“,

Лукойл: Твърденията, че сме монополисти на пазара, са спекулация

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/lukoil-tvyrdeniiata-che-sme-monopolisti-na-pazara-sa-spekulaciia-237193/

Информацията на МФ се отнася за вместимостта на лицензираните данъчни складове, а не за количествата преминаващи през тях горива, уточняват от компанията

Варна трета по гъстота на населението

http://www.moreto.net/novini.php?n=348297

Столицата София е най-гъсто населеният град в България, сочат данни от анализ на Евростат за популацията и гъстотата на населението в ЕС през 2015 г. По данни на европейската статистика София е наброявала към края на 2015 г. около 1,2 млн.

От Сирия обявиха: Атаката на САЩ беше очаквана и единична

http://www.cross.bg/beshe-baza-dyshi-1539749.html

/КРОСС/ Сирийският министър на информацията заяви, че ударът на САЩ срещу военната база на сирийската армия е единичен случай и няма да последва ескалация. "Смятам, че ударът е ограничен във времето и пространството и беше очакван", заяви Рамез Туржман в интервю за държавната телевизия, цитирано от "Ройтерс". По думите му Москва е отговорила с изявления, осъждащи атаката, и не се очаква военна ескалация. По-рано днес по нареждане на президента Доналд Тръмп американската армия нанесе ракетни удари по база "Шайрат", откъдето администрацията смята, че сирийският режим е стартирал химическа атака срещу северния град Хан Шейхун, убила над 80 души. Вследствие на американската атака въпросната база беше почти напълно унищожена, а петима души загинаха.  

Защитник на Ювентус вече е магистър по икономика

http://offnews.bg/news/n_1/n_652261.html

Защитникът на италианския шампион Ювентус - Джорджо Киелини, показа, че е изключително успешен не само на футболния терен. Опитният бранител завърши магистърска степен в университета по мениджмънт и икономика в Торино. Дисертацията на Киелини е била на тема "Бизнес-модел на футболен клуб Ювентус в международен контекст". Той е получил най-високи оценки през цялото следване, а дипломната работа е била защитена с отличен пред професорите Пиеро Паоло Бианкоин и Алберто Галатари, както и Стефано Бертола, който е директор на връзки с обществеността в Ювентус. Бакалаварът на Киелини е по икономика и търговия и е завършен през 2010 г. отново в университета в Торино.

Русия спря меморандума за предотвратяване на инциденти в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6159874

Русия спря меморандума за предотвратяване на инциденти в СирияСлед американската ракетна атака в западната провинция Хомс Русия преустановява действието на меморандума за предотвратяване на инциденти и гарантиране на сигурността на полетите на авиацията при изпълнение на операции в Сирия, сключен по-рано със САЩ. Това съобщават от Министерството на външните работи на Руската федерация, предава TACC,

София е най-гъстонаселеният град в България

http://www.cross.bg/hilyadi-dyshi-naselenieto-1539748.html

/КРОСС/ Столицата София е най-гъстонаселеният град в България, сочат данни от анализ на Евростат, цитиран от „Дарик" за популацията и гъстотата на населението в Европейския съюз през 2015 г. По данни на европейската статистика София е наброявала към края на 2015 г. около 1,2 млн. души, а гъстотата на населението е била 1030 души на квадратен километър. Около 95 на сто от населението на столицата е живяло в нейната градска част и едва 5 на сто - в крайградски населени места. Вторият по големина град у нас - Пловдив, който е с население от над 670 хиляди, е бил с гъстота на населението 115 души на кв км. Варна с около 470 хиляди души население е била с гъстота 126 души на кв км. Най-слабо населените областни центрове у нас са Видин /58 хиляди души/ и гъстота на населението 31 души на кв км; Ловеч /82 хиляди души/ и 32 жители на кв км; Монтана /87 хиляди души/ и гъстота 39 жители на кв км; Търговище /62 хиляди души/ и гъстота 43 души на кв км и Разград /55 хиляди души/ - 50 жители на кв км. Като цяло 73 на сто от българското население живее в градовете, а 27 процента - в селата. По данни на Националния статистически институт от 5000 села у нас 571 са останали без население или с по един жител през миналата година. Най-много обезлюдени села е имало в областите Габрово и Велико Търново.  

Кон полудя по отваряне на дамски ципове (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6159856

Кон полудя по отваряне на дамски ципове (Видео)Кон от град Рандолф в щата Ню Джърси е обсебен от отварянето на дамски ципове и той подлага на процедурата якетата на всички жени, които го посетят, предаде БТА.  Странното хоби на копитното животно беше илюстрирано с клипче в Ютюб. От него се вижда как конят с ловко движение на зъбите сваля ципа на млада жена с жилетка,

Протест срещу скока на цената на тока: "Душмани"

http://www.clubz.bg/52582-protest_sreshtu_skoka_na_cenata_na_toka_dushmani

Петдесетина граждани се събраха на протест пред сградата на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) на бул. "Княз Александър Дондуков" в София, където на закрито заседание днес ще бъде взето окончателното решение за повишаването на топлинната и електрическата енергия. 

Членовете на КЕВР бяха посрещнати на влизане в сградата със скандирания "Оставка" и "Душмани". Протестиращите искат КЕВР да не вдига цената, както и да отмени повишената вече с близо 30 на сто цена на природния газ от 1 април. Недоволството им е и срещу повишаването на цената на водата с 18% от априлОчаква се цената на топлинната енергия да се повиши между 20 и 30 на сто, в София - около 23 на сто. Това е резултат от поскъпването на газа от 1 април с 29.64%.

Протестиращите блокираха движението по булеварда и се стигна до затварянето му. Гражданите искат и президентът Румен Радев да се намеси в разрешаването на проблема.
При протестиращите дойдоха общински съветници в Столичния общински съвет от групата на БСП като новоизбрания депутат Александър Симов. От БСП искат КЕВР да отмени решението си за увеличение на цената на природния газ с 29,64% от 1 април.

Протестът не мина и без присъствието на Йоло Денев, който даже седна на трамвайните релси, за да спре движението.

 

 

В английско село честваха рождения ден на дупка в асфалта

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6159830

В английско село честваха рождения ден на дупка в асфалта
Жителите на английското село Плъмтрий в графство Нотингамшър устроиха празнично тържество за рождения ден на дупка в асфалта на местния главен път, съобщава БТА. На милото тържество местните хора поднесоха малка шоколадова торта с набучени на нея две свещички. Това идваше да покаже, че дупката е навършила две годинки.

Японският премиер изрази подкрепа за американските действия в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6159836

Японският премиер изрази подкрепа за американските действия в СирияЯпония подкрепя решимостта на САЩ за борба срещу разпространението на химически оръжия, заяви японският премиер Шиндзо Абе, цитиран от агенция Киодо. "Разбираме, че предприетата от САЩ стъпка беше средство за предотвратяване на по-нататъшно влошаване на ситуацията", заяви Абе пред медиите след среща на Съвета за национална сигурност.

Над 200 деца представят своя град в проекта „България в пощенски картички”

https://www.24chasa.bg/region/article/6159767

Над 200 деца представят своя град в
проекта „България в пощенски картички”Повече от 200 деца, 45 от които от Свищов, са участници в националния туининг проект „България в пощенски картички”. Затова разказаха ученици и учители от СУ „Николай Катранов” на среща в зала 1 на Община Свищов. " Идеята за този проект се зароди по време на една от нашите конференции на учителите от начален етап на образование в България.

Вноските по кредитите не трябва да са повече от 25% от доходите ни

http://www.moreto.net/novini.php?n=348304

Рекордно ниските цени на кредитите и изгодните лихвени проценти в момента примамват все повече българи да взимат пари назаем. Доходите започват да растат, лесно се намира работа, българинът се изкушава и иска да купува повече неща – автомобил на лизинг, имот, ново обзавеждане, коментира в рубриката „Чети етикета” на bTV кредитният консултант Тихомир Тошев.

Европейските кредитори обсъждат отпускането на финансова помощ за Гърция

http://econ.bg/Новини/Европейските-кредитори-обсъждат-отпускането-на-финансова-помощ-за-Гърция_l.a_i.740529_at.1.html

Плащането на допълнителна помощ за потъналата в дългове Гърция ще бъде основна тема на финансовите министри на държавите от Еврогрупата, които се...

Турция приветства американската атака в Сирия

http://offnews.bg/news/n_1/n_652258.html

Турция гледа на ракетните удари в Сирия като на позитивно развитие и твърди, че международната общност трябва да поддържа позицията си срещу варарството на сирийското правителство, заяви вицепремиерът Нуман Куртумлуш, цитиран от "Хюриет".  "Както нашият президент ясно заяви, не искаме само да чуваме думи, но и да виждаме действия. В това отношение ударът на САЩ срещу военна база е значим и смислен. Все пак международната общност трябва да поддържа своята позиция срещу варварството на режима на Асад, докато той не е способен да навреди на гражданите си повече. Следователно ние приветстваме това действие, но смятаме, че режимът на Асад трябва да бъде цялостно наказан в международното пространство", кара Куртумлуш.  По-рано турският президент Реджеп Таийп Ердоган поздрави Доналд Тръмп за изказванията му за потенциална интервенция в Сирия.  "Благодаря на Тръмп, но това не трябва да остане неизпълнено. Ако наистина се предприемат действия, ние сме готови да свършим своето", коментира Ердоган ден преди ударите. 

Съдът разглежда иска на община Габрово срещу топлофикационната фирма

https://www.24chasa.bg/region/article/6159837

Съдът разглежда иска на община Габрово срещу топлофикационната фирмаГабровският Окръжен съд е приел за разглеждане съдебния иск на община Габрово срещу фирмата "Топлофикация - Габрово" ЕАД. Първото съдебно заседание по делото е насрочено през май. Това съобщиха от общината. Както БТА информира, на 17 февруари администрацията заведе съдебен иск срещу дружеството за системно неизпълнение на договорните задължения

Бившата на Балотели вдига сватба с футболен агент

http://offnews.bg/news/n_1/n_652259.html

Бившата приятелка на ексцентричния италиански нападател Марио Балотели Рафаела Фико обяви, че ще става булка. Красавицата, която роди дъщеря на Супер Марио преди да се разделят, ще мине под венчило с популярния футболен агент Алесандро Моджи, който е син на скандалния бивш шеф на Ювентус Лучано Моджи. Фико преживя тежко раздялата с Балотели, тъй като тъмнокожият нападател първо отказваше да признае детето, а след това не се грижеше за него. "Не сме определили все още датата на сватбата, но това ще е сбъдната мечта за мен. Направи ми предложението в един ресторант в Ню Йорк. Веднага казах "Да". Той работи много усилено и ще трябва да вместим сватбата в графика му", споделя Фико.

Астрономи за пръв път откриха атмосфера около екзопланета колкото Земята

https://www.24chasa.bg/novini/article/6159831

Астрономи за пръв път откриха атмосфера около екзопланета колкото ЗемятаАстрономи за пръв път откриха атмосфера около скалиста екзопланета, чиито размери са сходни със земните, предаде БТА.  Макар че не става дума за откриване на живот на друга планета, тези наблюдения са важна крачка напред в правилната посока, защото за пръв път е открита атмосфера около планета, масата и радиусът на която са сходни с тези на Земята,

Методът Монтесори или как да отгледаме удивително дете

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/metodyt-montesori-ili-kak-da-otgledame-udivitelno-dete-2016036

Община Габрово и  Факултетът по начална и предучилищна педагогика към СУ „Св. Климент Охридски" създават Монтесори детска градина в град Габрово.

Ръководството на факултета  създаде допълнителен модул към сегашната следдипломна квалификация „Монтесори философия в съвременното общество"

100 000 лева дава Община Пловдив за нови модули на спирки в града

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/100-000-leva-dava-obshtina-plovdiv-za-novi-moduli-na-spirki-v-grada-2016035

Около 100 000 лева е предвидила Община Пловдив за закупуване на нови модули на спирките в града, които са извън концесията, съобщи кметът Иван Тотев. Заслоните се намират в по-крайните квартали и са по желание на гражданите, където преминава повече от една линия на градския транспорт.

Кола се удари в огражденията край зала Плиска

//dariknews.bg/regioni/shumen/kola-se-udari-v-ograzhdeniiata-kraj-zala-pliska-2016043

Неправилна маневра предизвика лека катастрофа край зала "Плиска" в Шумен. Инцидетът стана около 13 часа близо до кръстовището за Кауфланд.

Водачката на Фиат Пунто се движела в посока кв. "Тракия", когато отстрани друг автомобил започнал да се преустроява наляво, за да завие на светоф

Част от Враца - бе вода

//dariknews.bg/regioni/vraca/chast-ot-vraca-be-voda-2016045

“Водоснабдяване и канализация” ООД – Враца уведомява своите потребители, че поради възникнала авария, водоподаването в района на ж.к. Медковец ще бъде спряно днес 07.04.2017г. до отстраняване на аварията.

ТЕЛЕФОНИ ЗА ИНФОРМАЦИЯ:
ТЕЛ: 092 66 11 19
МОБ.ТЕЛ: 0889 316 774

Ученическото състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/uchenicheskoto-systezanie-zashtita-pri-bedstviia-pozhari-i-izvynredni-situacii-2016041

Проведе се общинския кръг на ученическото състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“, чиито организатор е Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – Габрово,  в партньорство с Община Габрово и ОС на БЧК - Габрово.

Домакин на състезанието беш

Варна събра представители на европейски младежки столици

//dariknews.bg/regioni/varna/zala-plenarna/varna-sybra-predstaviteli-na-evropejski-mladezhki-stolici-2016044

Делегации от европейски младежки столици пристигнаха днес във Варна за участие в тридневен пролетен фестивал. Представители от  Кашкайш (Португалия), които спечелиха титлата за 2018 г., от Амиен (Франция), кандидат за титлата през 2020г., както и екип от Пловдив – Европейска столица на културата 20

Лазаруване в ДГ "Зора" в Дупница

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/lazaruvane-v-dg-zora-v-dupnica-2016042

Повече от 20 години екипа на ДГ „Зора“ в Дупница пази българските традиции и ги предава на всяко следващо поколение. Така, както момчета коледуват, малките момичета в навечерието на Лазаровден и Цветница, лазаруват. Днес малките лазарки посетиха ня

Съюзниците на САЩ одобриха удара по Сирия, Москва го нарече "агресия"

http://www.mediapool.bg/sayuznitsite-na-sasht-odobriha-udara-po-siriya-moskva-go-nareche-agresiya-news262422.html

Основни сюъзници на САЩ подкрепиха нанесеният тази нощ удар по военновъздушна база в Сирия, в отговор на атаката на Дамаск по цивилно население с химическо оръжие, при кято загинаха над 100 души. Русия и Иран обаче осъдиха нападението. Москва нарече американската атака "агресия срещу суверенна държава". Към момента все още няма официална българска позиция по случая. Израел първи подкрепиха САЩ Пълна подкрепа за ударите на САЩ първо изрази Израел. Кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху ги нарече "силно послание", което трябва да бъде чуто също от Иран и Северна Корея. "С думите и действията си президентът Тръмп изпрати ясно и силно послание - няма да има търпимост към използването и разпространението на химически оръжия", гласи декларацията на кабинета. Израел е твърд съюзник на Съединените щати и следи с най-голямо внимание събитията в съседна Сирия, отбелязва АФП. Израел и Сирия официално са във война. Сирийският режим е подкрепян от ливанската проиранска шиитска групировка Хизбула и от Иран, които са врагове на Израел. Британското правителство напълно подкрепя американските военни действия в Сирия, заяви говорител на "Даунинг стрийт". Такава позиция изрази и министър-председателят на Австралия Малкълм Търнбул. Френският външен министър Жан-Марк Еро, който е разговарял с държавния секретар Тилърсън, каза, че американските ракетни удари са "предупреждение към престъпен режим". Турция гледа позитивно на удара върху сирийската въздушна база. Международната общност трябва да остане на тази позиция срещу "варварството на сирийското правителство", заяви турският вицепремиер Нюман Куртулмуш в интервю за турската Fox TV. Той допълни още, че сирийският президент Башар Асад трябва да бъде наказан, а мирният процес в Сирия – ускорен. Анкара има убедителни доказателства, че режимът в Дамаск е използвал химическо оръжие преди два дни. Здравният министър Реджеп Акдагсъобщи, че резултатите от аутопсия на жертвите, направена в Турция, показват следи от химическо нападение. В Саудитска Арабия външното министерство изрази пълната подкрепа на кралство "в отговор на американските военни операции срещу военни обекти в Сирия, предприети в отговор на употребата от сирийския режим на химически оръжия срещу невинни цивилни". Русия и Иран осъдиха нападението В същото време Русия и Иран осъдиха въздушната американска атака срещу Сирия. "Руският президент Владимир Путин смята нападението срещу сирийската авиобаза за агресия срещу суверенна държава, в нарушение на международните норми, при това под измислен претекст", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти. "Путин също така вижда в ударите в Сирия от страната на САЩ опит за отвличане на внимание на световната общност от многобройните жертви сред цивилното население в Ирак", допълни Песков. По думите му руският президент е предупредил, че въздушните удари на САЩ ще доведат до влошаване на отношенията с Москва. Иран също осъди американската ракетната атака срещу Сирия, която беше предприета в ранните часове на петък срещу военновъздушна база в сирийската провинция Хомс в отговор на нападението с химически оръжия на правителствените сили на Дамаск. "Осъждаме строго едностранните военни действия и ракетните удари от американските военни кораби срещу авиобазата край Ал Шайрат под предлог предполагаемата атака от вторник срещу Хан Шейхун", заяви говорителят на външното министерство на Техеран.

Почина румънска гражданка, ранена при терористичната атака в Лондон

https://www.actualno.com/europe/pochina-rumynska-grajdanka-ranena-pri-teroristichnata-ataka-v-london-news_604446.html

Андреа Кристеа, 29-годишната румънка, която падна в река Темза при терористичната атака в Лондон от 22 март, е починала. Това съобщиха от полицията, предава BBC. Жената е петата жертва на Халид Масуд, който извърши нападението пред британския парламент.

Правосъдното министерство обвини отново уволнения служител за текстовете за уседналостта

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/07/2949678_pravosudnoto_ministerstvo_obvini_otnovo_uvolneniia/?ref=rss


Законопроектът за българското гражданство, в чиито преходни и заключителни разпоредби беше залегнало изменение на Изборния кодекс и включено изискване за уседналост от три месеца за всички избори, е бил изготвен от работна група към правосъдното министерство и съгласуван с правния съвет на президентството.

Кой е автор на спорния текст обаче не се изясни.

Това стана известно от изявление на ресорния заместник-мининистър Деница Александрова - Митрова,...

Тръмп е приел поканата на Си Цзинпин да посети Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6159821

Тръмп е приел поканата на Си Цзинпин 
да посети КитайПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп е приел поканата на китайския си колега Си Цзинпин да посети Китай, предаде БТА. Си, който е на двудневно посещение в резиденцията на Тръмп във Флорида, е призовал за сътрудничество със САЩ в областта на инвестициите, инфраструктурата и

Toyota, Daimler и GM са отличниците на пазара

https://www.actualno.com/cars/toyota-daimler-i-gm-sa-otlichnicite-na-pazara-news_604443.html

  Производството на автомобили никога не е било по-изгодно, отколко е в момента. През 2016 г. най-големите 17 автомобилни производителя регистрираха печалби от 104 млрд. евро. Това е с цели 10 млрд. повече от същия период през предишната година, показва изследване на германския

Шойбле: Гърция не се нуждае от нова спасителна програма

http://www.investor.bg/evropa/334/a/shoible-gyrciia-ne-se-nujdae-ot-nova-spasitelna-programa-237192/

Дълговете на Гърция ще бъдат основната тема на разговорите на Еврогрупата в Малта по-късно днес

Множество държави подкрепиха атаката на САЩ срещу Сирия

http://www.cross.bg/ataka-siriya-zayavi-1539747.html

/КРОСС/ Множество държави изразиха подкрепата си за САЩ за ракетната атака, която беше осъществена срещу Сирия. Първи това направиха от Великобритания. „Правителството на Великобритания подкрепя изцяло американските действия, които ние вярваме, че са подходящ отговор на варварската атака с химически оръжия, извършена от сирийския режим, и имат за цел да възпрат бъдещи нападения", заяви говорител на Лондон. Подобни изявления последваха и от Турция, Израел, Саудитска Арабия, Австралия, Япония и Полша.По-сдържана беше позицията на германския външен министър Зигмар Габриел. „Съветът за сигурност не е в състояние да отговори ясно и недвусмислено на варварската употреба на химическо оръжие срещу невинни хора в Сирия. Това, че САЩ отговориха с атака срещу военните структури на режима на Асад, от една от които бе извършено това жестоко военно престъпление, е разбираемо", коментира Габриел. На обратния полюс, след като първо Русия обяви, че това е „атака срещу суверенна държава в разрез с международното право", Иран също осъди действията на САЩ. „Осъждаме строго едностранните военни действия и ракетните удари от американските военни кораби срещу авиобазата край Ал Шайрат под предлог предполагаемата атака от вторник срещу Хан Шейхун", заяви говорителят на външното министерство на Техеран.

Почина жената, паднала в Темза по време на атентата в Лондон (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6159783

Почина жената, паднала в Темза по време на атентата в Лондон (Обновена)Румънката, паднала във водите на Темза по време на атентата в Лондон, е починала тази сутрин, съобщава Би Би Си. 29-годишната Андреа Кристеа е била на почивка с приятеля си,за да отпразнува рождения му ден, когато се случил инцидента. До днес румънката била в болница.  Кристеа е петата жертва на атаката от 22 март,

„Варна – Европейска младежка столица 2017” представя концерт "The Stage"

http://www.moreto.net/novini.php?n=348298

„Варна – Европейска младежка столица 2017” ще представи тази вечер концерт "The Stage". Музикалното и денс шоу ще започне в 19:30 часа на площад „Независимост”, научи Moreto.net. Участие в него ще вземат световните шампиони по Beatbox SkilleR и Pe4enkata с Варненски симфоничен оркестър, ICE CREAM, Angel Kovachev и бандата му The An’Faithful Gang, Connection Crew Varna, и DJ Emotion.

Булгурът е идеален за диети и замества ориза (+рецепти)

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6159822

Булгурът е идеален за диети и замества ориза (+рецепти)Той е една от най-полезните зърнени храни. Затова все по-често се среща в рецептите за здравословно хранене. Традиционно присъства от много години в кухните от Близкия Изток, Турция, Балканите, Армения, Индия, Южна Азия, но днес поради своите свойства и стремежа към по-здравословен начин на живот булгурът се промъква като съставка и в рецептите от

Доналд Тръмп: Докато Америка се бори за справедливостта, мирът и хармонията ще надделяват (видео)

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/07/2949686_donald_trump_dokato_amerika_se_bori_za_spravedlivostta/?ref=rss


На извънредна пресконференция американският президент Доналд Тръмп обяви, че е разпоредил ракетни атаки срещу позиции на режима на сирийския президент Башар Асад. При ударите беше поразена военновъздушна база край град Хомс, откъдето се предполага, че във вторник сирийската авиация извърши химическата атака, в която загинаха голям брой цивилни.

При американското нападение пострадаха самолети, укрития за самолети, зони с петролни и логистични складове, бункери за муниции,...

Да има по две обществени поръчки – за проект и за изпълнение, препоръчва експерт

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/da-ima-po-dve-obshtestveni-porychki--za-proekt-i-za-izpylnenie-preporychva-ekspert-237190/

С разделянето на процеса ще може да се осъществи независим авторски надзор, ще се спазват техническите и строителните норми, обяви Николай Лев Главинчев

Малайзия се оттегля от Формула 1 предсрочно

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/07/2949684_malaiziia_se_otteglia_ot_formula_1_predsrochno/?ref=rss


Малайзия няма да бъде част от Формула 1 от следващия сезон. Организаторите на едно от седемте азиатски състезания в календара обявиха, че се оттеглят от най-популярната автомобилна надпревара заради големите разходи за домакинство и ниската възвращаемост.

"Винаги е тъжно, когато трябва да се сбогуваш с член от семейството на Формула 1. В продължение на две десетилетия малайзиските фенове доказаха, че са едни от най-страстните привърженици в спорта", заяви...

Индустриалното производство в Германия записва неочакван ръст през февруари

http://www.investor.bg/novini/130/a/industrialnoto-proizvodstvo-v-germaniia-zapisva-neochakvan-ryst-prez-fevruari-237194/

Ден по-рано бяха публикувани данни за фабричните поръчки, които се възстановяват, подпомогнати от вътрешното търсене

Учени установиха, че река Амазонка е на 9 милиона години

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6159786

Учени установиха, че река Амазонка е на 9 милиона годиниГрупа учени от университета Бразилия в сътрудничество с европейски колеги установиха, че възрастта на река амазонка е 9 милиона години, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Това е с 8 милиона години повече, отколкото се считаше преди това. Новото откритие е било направено въз основа на анализи на отлагания, открити в руслото на реката.

Сирия не очаква повече удари от Щатите, изключва ескалация

http://offnews.bg/news/n_1/n_652256.html

Сирийският министър на информацията заяви, че ударът на САЩ срещу военната база на сирийската армия е единичен случай и няма да последва ескалация.  "Смятам, че ударът е ограничен във времето и пространството и беше очакван", заяви Рамез Туржман в интервю за държавната телевизия, цитирано от Ройтерс.  По думите му Москва е отговорила с изявления, осъждащи атаката, и не се очаква военна ескалация.   Припомняме, че по нареждане на президента Доналд Тръмп американската армия нанесе ракетни удари по база "Шайрат", откъдето администрацията смята, че сирийският режим е стартирал химическа атака срещу северния град Хан Шейхун, убила над 80 души. 

Фалшиви пари от България заливат Испания

http://www.cross.bg/ispaniya-banknoti-falshivite-1539746.html

/КРОСС/ Испанската телевизия Tele5 излъчи материал за фалшивите пари, разпространявани от българската мафия в Испания, съобщава Нова телевизия. Медията твърди, че в Испания в този бизнес има две мафии. Българската се занимава с производството, а нигерийската отговаря за дистрибуцията на фалшивите банкноти по испанските улици. Испанските следователи казват, че в последните години всяка една от следите води към България, и по-конкретно - Пловдив. Според испанската медия, именно там се произвеждат банкнотите, които след това пътуват със самолет до Испания. Разследващ екип на Tele5 се е свързал с ръководителя на групата - българин, който им е предложил три вида банкноти с различно качество. Ако бъдат осъдени, фалшификаторите ще получат между 8 и 12 години затвор.  

Варна събра представители на европейски младежки столици

http://www.barometar.net/88286/

Делегации от европейски младежки столици пристигнаха днес във Варна за участие в тридневен пролетен фестивал. Представители от Кашкайш (Португалия), които спечелиха титлата за 2018 г., от Амиен (Франция), кандидат за титлата през 2020г., както и екип от Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г., се срещнаха с Пламена Маринова – зам.-кмет на Община Варна. […]

Една вълшебна къща в София, където времето е спряло

https://vesti.bg/lyubopitno/sveji/edna-vylshebna-kyshta-v-sofiia-kydeto-vremeto-e-sprialo-6067666

Музеят на куклите е едно магическо място в сърцето на София, където цари вечно детство. Щом влезеш, не искаш да си тръгнеш

Шест са жертвите след ракетния обстрел срещу сирийската база Шейрат

https://www.actualno.com/asia/shest-sa-jertvite-sled-raketnija-obstrel-sreshtu-sirijskata-baza-shejrat-news_604442.html

Шестима души са загинали след ракетния обстрел от страна на САЩ срещу сирийската военновъздушна база Шейрат, съобщи AFP, като цитира губернатора на провинция Хомс Талала Барази. Сред загиналите са трима военни и двама мирни граждани. Други седем са ранени, съобщи Интерфакс

Преди нападението в Сирия е използвана линията за връзка между САЩ и Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6159812

Преди нападението в Сирия е използвана линията за връзка между САЩ и Русия 
Комуникационната връзка между САЩ и Русия, предназначена за защита на пилотите им, извършващи бойни полети над Сирия, е била използвана преди американското ракетно нападение срещу сирийската военна база "Шайрат", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Съобщителната линия е поддържана от Централното командване на американската армия във

Една вълшебна къща в София, където времето е спряло

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/edna-vylshebna-kyshta-v-sofiia-kydeto-vremeto-e-sprialo-6067666

Музеят на куклите е едно магическо място в сърцето на София, където цари вечно детство. Щом влезеш, не искаш да си тръгнеш

Европейците скрили 15 млрд. евро стари банкноти под дюшека

http://www.moreto.net/novini.php?n=348301

Повече от 15 млрд. евро остарели банкноти и монети в еврозоната все още не са обменени за евро, пише Bloomberg. Малко под половината от „скритите съкровища“ на региона са заделени в обичащата пари в брой Германия. Около една трета от общата сума запазени стари валути в региона вече са безполезни.

ОАЕ искат да инвестират в България

http://www.cross.bg/bulgariya-dybaii-riiim-1539745.html

/КРОСС/ Обмисляме да изпратим технически екип, за да се запознае с възможностите за развитие на икономическото сътрудничество между Обединените арабски емирства (ОАЕ) и България. Това съобщи министърът на държавната администрация в арабската държава Рийм ал Хашими по време на разговора си със Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ), цитиран от news.bg. Официалната среща между двамата се е състояла по време на посещението на българската делегация в Дубай на VII годишна инвестиционна среща. Рийм ал Хашими е споделила, че през април 2016 г. е изпратена покана за участие в Експо 2020. Сроковете за регистрация на български компании, които искат да се включат, изтича тази година и от арабска страна очакват нашия отговор. Министърът препоръча на българските компании да вземат активно участие на Експо 2020 в Дубай, защото световното изложение ще им предложи много възможности и контакти за бъдещо развитие на икономически партньорство. Експо 2020 предлага възможност на компании от малкия и среден бизнес от Централна и Източна Европа да са подизпълнители на наетите големи американски компании в организацията на световното икономическо изложение през 2020 г. в Дубай. България получи за 2015 г. награда за най-добра аутсорсинг дестинация , която бе връчена от британската Национална аутсорсинг асоциация на официална церемония на годишните награди в Лондон. Това е ясен знак за възможностите, които България има в този сектор

Пресъздават традициите за Лазаровден на Самоводската чаршия в Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6159758

Пресъздават традициите за Лазаровден
на Самоводската чаршия в ТърновоЗа първи път обичаят Лазаровден ще бъде пресъздаден на Самоводската чаршия във Велико Търново тази събота, 8 април 2017 г. Пролетният празник ще започне с посрещане на малките лазарки на старата столица в 11,00 часа. "Млади моми лазарки сме дошли тук, във вашия дом, да ви попеем, да ви повеселим, да ви донесем пролетта, радостта…".

Захариева ще върне на работа уволнения директор, ако стане правосъден министър

http://www.mediapool.bg/zaharieva-shte-varne-na-rabota-uvolneniya-direktor-ako-stane-pravosaden-ministar-news262421.html

Бившият правосъден министър и настоящ депутат от ГЕРБ Екатерина Захариева обеща да върне на работа уволнения директор на "Съвета по законодателство" в правосъдното министерство Любомир Талев. Той беше отстранен заради скандала с промените в Закона за българското гражданство, с които се забраняваше на българите в чужбина да гласуват. Любомир Талев е "много компетентен, освен това не може един държавен служител да носи отговорност за подобно нещо", коментира Захарева пред бТВ. Шефът на дирекция "Съвет по законодателството" беше отстранен от служебния правосъден министър Мария Павлова с мотива, че без да е съгласувал промените в закона, го е качил за обсъждане. Според Павлова той го направил умишлено, за да злепостави ведомството.  Любомир Талев обаче разказа, че проектът му е бил спуснат отгоре и дори на среща в президентството, на която е присъствала и Павлова, Румен Радев лично е настоял за тези промени, "за да не влезе ДОСТ в следващото Народно събрание". "Абсурдно е да уволниш директор, че изпълнява служебните си задължения", коментира Захариева, която беше министър на правосъдието във втория кабинет на Бойко Борисов. Тя потвърди думите на Талев, че директорите не са инициатори на законодателството и те не носят вина. "Законопроект не се пише от днес за утре. Освен това той не може да се качи без одобрението на ресорния министър", каза Захариева. Тя посочи, че Изборният кодекс трябва да се прави в парламента с всички партии и неправителствения сектор. Въпреки това, според нея, в законопроекта е имало и някои добри предложения. Проблемът е, че е недопустимо подобни законопроекти да се появяват "просто така" в публичното пространство, смята Захариева.   Според нея предложеният от страна на служебния кабинет законопрект е бил "голям гаф". Още по-голяма грешка пък е бягането от отговорност в продължение на няколко дни относно авторството на текстове, смята Захариева. "Много от текстовете на проектозакона са противоконституционни и именно затова всеки отрича авторството му", посочи тя. Служебният премиер Огнян Герджиков в петък каза, че "няма пръст" в целия случай и че ако е имало натиск от държавния глава, то той не е бил спрямо него, а над правосъдното министерство. Служебният правосъден министър все още не е коментирала слчая. Очаква се днес да даде пресконференция. След като три дни мълча президентът Румен Радев излезе със становище в четвъртък, в което защити проекта и призна косвено, че той е инициатор на промените. "Още в началото на своя мандат заявих, ченяма да млча и бездействам, когато се засяга суверенитетът на България. Станахме свидетели на засилващи се опити за външно вмешателство в нашия изборен процес", заяви Радев. В петък вицепрезидентът Илияна Йотова се разграничи от действията на Радев. Тя обяви, че всеки, който има българско гражданство има равни права и може да гласува, независимо къде се намира. Заради противоконституционни действия пък лидерът на ДОСТ Лютви Местан призова за импийчмънт на държавния глава.

Какво каза Тръмп, след като заповяда атаката срещу Сирия (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/america/kakvo-kaza-trymp-sled-kato-zapovjada-atakata-sreshtu-sirija-video-news_604441.html

Американски ракети удариха военновъздушна база на правителствените сили край сирийския град Хомс в отговор на ужасяващата химическа атака от вторник в малко градче в Северозападна Сирия, убила мъчително близо 100 души, сред които деца, предаде Ен Би Си. САЩ са изстреляли 59

На държавата й е било трудно да установи имуществото на Цветан Василев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6159794

На държавата й е било трудно да установи имуществото на Цветан ВасилевДоказването на реалния собственик зад офшорните фирми е било едно от най-големите затруднения при установяването на имуществото на Цветан Василев, това каза председателят на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество - Пламен Георгиев. По думите му не е имало забавяне, защото проверката е извършена в предвидения двугодишен срок,

15,05% ръст за BILLA България през 2016 г.

http://econ.bg/Новини/15-05-ръст-за-BILLA-България-през-2016-г-_l.a_i.740527_at.1.html

Отлични финансови резултати за 2016 г. отчита BILLA България. Увеличението в брутния оборот спрямо 2015 г. е с 15,05%. Брутните приходи от продажби...

Защо САЩ използваха ракети "Томахоук", а не самолети

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/07/2949669_zashto_sasht_izpolzvaha_raketi_tomahouk_a_ne_samoleti/?ref=rss


Защо САЩ използваха ракети "Томахоук"? Защото това от десетилетия насам е предпочитаното оръжие за удар от безопасно разстояние. Ракетите са изстреляни около 4:40 часа тази сутрин от крайцерите "Рос" и Портър" в Източното Средиземноморие.

Най-близката военновъздушна база на съюзниците е "Инджирлик" в Турция, но за използването ѝ за този удар вероятно е трябвало да се иска изрично одобрение от Анкара. Същото дипломатическо усложнение важи...

Защо САЩ използваха ракети Tomahawk, а не самолети

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/07/2949669_zashto_sasht_izpolzvaha_raketi_tomahawk_a_ne_samoleti/?ref=rss


Защо САЩ използваха ракети Tomahawk? Защото това от десетилетия насам е предпочитаното оръжие за удар от безопасно разстояние. Ракетите са изстреляни около 4:40 часа тази сутрин от крайцерите "Рос" и Портър" в Източното Средиземноморие.

Най-близката военновъздушна база на съюзниците е "Инджирлик" в Турция, но за използването ѝ за този удар вероятно е трябвало да се иска изрично одобрение от Анкара. Същото дипломатическо усложнение важи и за...

ЦСКА 1948 отговори на нападките на Пената

http://offnews.bg/news/n_1/n_652257.html

Ръководството на ЦСКА 1948 публикува официален отговор към Димитър Пенев. Вчера легендарният специалист заяви, че не знае "кои са тези" и попита какво общо има този клуб с емблемата на ЦСКА. Ето отговорът на "червените": "Армейци, Ние от ЦСКА 1948 безкрайно много уважаваме Димитър Пенев. Уважаваме го като треньор номер 1 на България за 20-и век, като легендарен футболист на ЦСКА и като винаги усмихнат и пълен с шеги човек. Затова и приемаме последните му изявления по адрес на нашия клуб по-скоро като някаква закачка, отколкото като сериозни обвинения. Доказан откривател на млади таланти като Пената би трябвало много добре да знае кои са повечето от нашите футболисти и къде са играли допреди няколко години. И все пак, ще изпълним молбата му да посочим поне един наш състезател с 10 мача за ЦСКА: Герман Петров, 12 години в школата на ЦСКА, над 250 мача Давид Стоянов, 12 години в школата на ЦСКА, над 250 мача Георги Божилов – 11 години в школата на ЦСКА, над 240 мача Стоян Деспотов – 9 години в школата на ЦСКА, над 220 мача Калоян Стефанов – 9 години в школата на ЦСКА, над 200 мача Радослав Димитров – 6 години в школата на ЦСКА, над 200 мача Сава Савов – 5 години в школата на ЦСКА, над 190 мача Йоан Маринов – 7 години в школата на ЦСКА, над 150 мача Борислав Ангелов – 9 години в школата на ЦСКА, над 150 мача Илиан Генадиев – 8 години в школата на ЦСКА, над 140 мача Кристиян Петров – 4 години в школата на ЦСКА, над 140 мача Никола Маджаров – 10 години в школата на ЦСКА, над 120 мача Станислав Желязков – 7 години в школата на ЦСКА, над 120 мача Илия Джамов – 3 години в школата на ЦСКА, над 70 мача Спас Спасов – 4 години в школата на ЦСКА, над 60 мача Кристиян Дяков – 4 години в школата на ЦСКА, над 60 мача Георги Кънчев – 1.5 години в школата на ЦСКА, над 60 мача Ние се гордеем, че отборът ни има здрав армейски гръбнак! Тези млади мъже, дали толкова години от живота си за ЦСКА, в един черен ден бяха замеряни и обиждани - не къде да е, а на Армията! Наш дълг е да им осигурим поле за изява, шанс за развитие и сърдечна подкрепа. Те го заслужават! Надяваме се, че отговорът ни ще удовлетвори както Димитър Пенев, така и всеки друг, който има желание да научи повече за общото между нашия клуб и умишлено фалирания ЦСКА. Имената в треньорския ни екип, в лицето на Валентин Илиев, Йордан Юруков и Йордан Йорданов-Жан, дори нямат нужда от представяне и статистика. Като за финал бихме искали на свой ред да зададем един въпрос към чичо Митко - колко мача за ЦСКА имат играчите, които се подвизават на Армията в момента и колко изиграни срещи имат същите тези футболисти за отбора на Литекс (Ловеч)? В очакване на отговор и с уважение, Ръководството на ФК ЦСКА 1948"

Коя е една от основните причини за самоубийство?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/koia-e-edna-ot-osnovnite-prichini-za-samoubijstvo-2016032

Неразпознатата и нелекувана депресия е една от основните причини за самоубийство сред всички възрасти, каза в националния пресклуб на БТА Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). По думите му само

Ангел Цанков с награда от министъра

//dariknews.bg/regioni/haskovo/angel-cankov-s-nagrada-ot-ministyra-2016031

Директорът на Хасковската полиция е получил награда от вътрешния министър Пламен Узунов стана ясно днес. Ангел Цанков е получил револвер „S&W”. Отличието е заради създадената добра организация по време на парламентарните избори.

„Револверът  е много хубав и е за самоотбрана”, каза Ан

Синдикатите и МБАЛ – Шумен не стигнаха до споразумение

//dariknews.bg/regioni/shumen/sindikatite-i-mbal-shumen-ne-stignaha-do-sporazumenie-2016033

Все още не се е стигнало до споразумение между ръководството на МБАЛ –Шумен и синдикатите относно условията за труд в болничното заведение.

Преди дни директорът на болницата д-р Атанас Атанасов е провел среща със синдикатите, на коят

Най-модерната техника на облъчване се приложи в УМБАЛ „Света Марина“

//dariknews.bg/regioni/varna/naj-modernata-tehnika-na-oblychvane-se-prilozhi-v-umbal-sveta-marina-2016034

За първи път в България, в навечерието на международния празник на здравето, в УМБАЛ „Света Марина“ – Варна в Клиниката по лъчелечение, с ръководител доц. Елица Енчева, се приложи техника с активно координиране на дишането (ABC система на Elekta), синхронизирано с облъчването, при пациентка с карци

Шофьор мина на червено и катастрофира до стадион "Тича" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=348299

Катастрофа затрудни сериозно трафика в района на стадион "Тича" във Варна тази сутрин, научи Moreto.net. Инцидентът стана около 6:35 часа на кръстовището на ул. "д-р Железкова" и бул. "Осми Приморски полк".

Възрастен мъж от Сливен измамен с 3270 лева с трика "помощ на полицията"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6159779

Възрастен мъж от Сливен измамен с 3270 лева с трика "помощ на полицията"Мъж на 82 години от Сливен е станал жертва на телефонна измама, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Сливен, цитирани от БТА. Вчера той е получил обаждане на стационарния телефон в дома си от мъж, представил се за полицай. Възрастният мъж е бил въведен в заблуждение, че помага на полицията за залавяне на група, която се занимава с измами.

Германия: Трябва да подкрепим САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6159774

Германия: Трябва да подкрепим САЩ"Не е приемливо, че Съветът за сигурност на ООН не можа да реагира адекватно на варварската химическа атака в Сирия. Именно затова е разбираема намесата на САЩ и атаката им срещу военните структури на режима на Башар Асад, коментира външният министър на Германия Зигмар Габриел", цитиран от немското издание Билд.

Зам.-министърът на правосъдието: Каченият законопроект не е съгласуван

https://www.24chasa.bg/novini/article/6159773

Зам.-министърът на правосъдието: Каченият законопроект не е съгласуванКаченият за обществено обсъждане законопроект на закона за българското гражданство не е бил съгласуван с министъра на правосъдието. Това каза ресорният заместник министър на ведомството Деница Митова. Тя обясни, че уволненият ръководител на дирекция "Съвет за законодателство" Любомир Талев публикувал законопроекта без изисканите от него редакции.

Парното поскъпва от 18 до 25.6%, токът – под процент

http://www.mediapool.bg/parnoto-poskapva-ot-18-do-256-tokat-pod-protsent-news262420.html

Топлинната енергия поскъпва между 17.91 и 25.61 на сто, а електроенергията – с 0.95 процента от 7 април, реши окончателно Комисията за енергийно и водно регулиране, която в петък проведе закрито заседание в условията на шумни протести под прозорците на сградата срещу планираното повишаване на цените. Въпреки демонстрациите регулаторът прие промените на цените, които се налагат заради поскъпналия с близо 30 процента природен газ от 1 април. Тъй като разходите за газ формират основно цената на топлофикациите за парното и топлата вода и тока, произведен от техните когеренации, се налагат повишенията. Произведената по високоефективен начин електроенергия от топлофикациите влияе върху добавката "задължения към обществото” и тя се прроменя от 35.77 лв./МВтч без ДДС на 37.02 лв.. За стопанските потребители, снабдяващи се с електроенергия на свободния пазар, това ще доведе до увеличение на цената с около 1 на сто. За битовите потребители също токът ще поскъпне с под 1 процент. Промяната в цената на топлоенергията е различна за различните топлофикации. Тя варира между 17.91% и 25.61%. Само за "Топлофикация Плевен“ поскъпването е по-голямо – 37.40%, поради направени корекции в резултат на невярно подадени от дружеството данни за предишен период, обясниха от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Новите цени влизат в сила веднага, електроразпределителните дружества ще направят засичане на електромерите, а клиентите по желание могат да на правят самоотчет и да информират доставчиците си за показанията на уредите си. Решението на КЕВР бе взето в условията на протест на около петдесетина граждани. Още сутринта те посрещнаха членовете на комисията със скандирания "Оставка", "Мафия" и "Душмани". Демонстрантите дори спряха преминаването на трамваите по бул. "Дондуков" заради искането им да не се вдигат цените на парното и тока, както и да се отмени влязлото вече в сила поскъпване на газа. Засилено бе полицейското присъствие в района, а около сградата на комисията бяха поставени ограждения. Гражданите призоваха президента Румен Радев да се намеси в разрешаването на проблема. "Гражданските организации ще се обърнем към президента Радев с искане, този закон, по който господата, заемащи неправомерно и нелегитимно обществената сграда, тук пред нас, да я освободят и да подсети новоизбраните депутати, че трябва да приведат своите решения в съответствие с конституцията на Република България и европейското право", коментира гражданин пред БНР. "В скандинавските страни, в Дания, в Чехия пенсионните фондове се облагодетелстват от енергетиката и техните пенсионери затова се чувстват добре, а ние допускаме чешки енергиен гигант да източва нашите парични средства", не пропусна той да нападне ЧЕЗ, макар поскъпването на тока да е нищожно. Регулаторът е независим орган и единствено съдът може да се произнася по взети вече решение. Сред демонстрантите бяха общински съветници в Столичния общински съвет от групата на БСП, както новоизбраният депутат от левицата Александър Симов, съобщи агенция "Фокус".

В протестна блокада КЕВР решава за по-скъпите парно и ток

http://www.mediapool.bg/v-protestna-blokada-kevr-reshava-za-po-skapite-parno-i-tok-news262420.html

Енергийният регулатор решава окончателно за поскъпването на топлинната и електрическата енергия заради повишението на цената на природния газ с близо 30 процента от 1 април. Дискутираните промени са между 17 и 38 на сто за цените на различните топлофикационни дружества и с 0.95 процента на крайната цена на тока за бита. При одобрение, което изглежда неизбежно, освен ако регулаторът не реши да променя някои от тарифите на парното, цените влизат в сила още същия ден – 7 април. Закритото заседание се провежда в условията на протест пред сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Около петдесетина граждани посрещнаха членовете на комисията със скандирания "Оставка", "Мафия" и "Душмани". Те дори спряха преминаването на трамваите по бул. "Дондуков" с искане да не се вдигат цените на парното и тока, както и да се отмени влязлото вече в сила поскъпване на газа. Засилено е полицейското присъствие в района, има заграждения около сградата на комисията. Гражданите призовават президента Румен Радев да се намеси в разрешаването на проблема. "Гражданските организации ще се обърнем към президента Радев с искане, този закон, по който господата, заемащи неправомерно и нелегитимно обществената сграда, тук пред нас, да я освободят и да подсети новоизбраните депутати, че трябва да приведат своите решения в съответствие с конституцията на Република България и европейското право", коментира гражданин пред БНР. "В скандинавските страни, в Дания, в Чехия пенсионните фондове се облагодетелстват от енергетиката и техните пенсионери затова се чувстват добре, а ние допускаме чешки енергиен гигант да източва нашите парични средства", не пропусна той да нападне ЧЕЗ, макар поскъпването на тока да е нищожно. Регулаторът е независим орган и единствено съдът може да се произнася по взети вече решение. Сред демонстрантите бяха общински съветници в Столичния общински съвет от групата на БСП, както новоизбраният депутат от левицата Александър Симов, съобщи агенция "Фокус".

КЕВР гласува по-високите цени за парното под обсада от протестиращи

http://www.mediapool.bg/kevr-glasuva-po-visokite-tseni-za-parnoto-pod-obsada-ot-protestirashti-news262420.html

На закрито заседание Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) се очаква да приеме окончателно решение за повишаване на цените на парното и на тока. Предложението е от 1 април природният газ да поскъпне с близо 30%. Това ще доведе до поскъпване на парно, топла вода и дори и на тока заради когенерациите. Топлофикационните дружества одобриха поскъпването. От 9 часа пред сградата на КЕВР започна и граждански протест срещу предложеното увеличение на цената на топлинната енергия за клиентите на "Топлофикация" София, както и повишаването цената на водата с 18 % от 1 април. Протест имаше и преди дни по време на общественото обсъждане. Тогава десетки протестиращи блокираха бул. "Дондуков" и предизвикаха хаос в движението. В четвъртък Федерацията на потребителите обявиха, че ще дадат на съд по-високите цени на газа. Преди дни БСП обвини КЕВР, че с действията си подпомага бъдещото правителство на ГЕРБ и настояха за спиране на повишението на цените. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова призова новият кабинет веднага да повиши доходите на най-бедните, за да могат да поемат повишението на цените. ГЕРБ отговориха, че БСП се заиграва политически с темата и напомниха, че лица, близки до социалистите, са били на протеста пред КЕВР. Те обещаха, че първите мерки на новия кабинет ще са да накарат "Булгаргаз" да намери резерви и да понижи цената на газа. От ГЕРБ смятат още, че повишението на цената на газа е капан за новия кабинет преди встъпването му в длъжност. Очаквайте подробности

ЧЕЗ Разпределение извършва извънреден отчет заради новата цена на тока

http://www.cross.bg/klientite-klienti-elektromerite-1539744.html

/КРОСС/ „ЧЕЗ Разпределение България" АД започва извънредно отчитане на електромерите на клиентите си във връзка с обявената от Комисията за енергийно и водно регулиране предстояща промяна на цените на електрическата енергия за битови и бизнес клиенти от 07.04.2017 г. Графикът на извънредния отчет ще бъде публикуван на сайта на дружеството www.cez-rp.bg. Информация за него може да се получи също в центровете за обслужване на клиенти на ЧЕЗ и на денонощната телефонна линия 0700 10 010. ЧЕЗ Разпределение е създала необходимата организация за бързо и качествено отчитане на електромерите в Западна България. Ангажирани са извънредно 368 служители. Всички отчетници ще работят с удължено работно време, и в почивните дни. При желание клиентите, които се снабдяват по регулирани цени от „ЧЕЗ Електро България" АД ще могат сами да отчетат и декларират показанията на своите средства за търговско измерване. Тези, които се възползват от възможността, трябва да запишат показанията от електромерите си на 06 април 2017 г. и да подадат данните към компанията между 6 и 10 април през уеб-сайта www.cez.bg, меню „Самоотчет", по електронната поща на адрес zaklienta@cez.bg, на денонощната телефонна линия 0700 10 010 (меню 2) и в центровете за обслужване на клиенти на ЧЕЗ в работните дни от 6 до 10 април

Олимпийската шампионка в маратона от Рио хваната с допинг

http://offnews.bg/news/n_1/n_652255.html

Олимпийската шампионка в маратона от Рио 2016 Джемима Сумгонг беше хваната с кръвен допинг ЕПО, обявиха от международната федерация. Тя е била проверена в извънсъстезателен тест през седмицата и е дала положителен резултат. Сумгонг стана първата кенийка, с титла от олимпийски игра в маратона. През 2016 година тя спечели и маратона в Лондон, след като дълги години преди това оставаше в подножието на върха. Тя имаше втори места на маратоните в Бостън, Чикаго и Ню Йорк в годините между 2012 и 2014 година. Положителната й проба идва само две седмици преди маратона в Лондон на 23 април.

8 арестувани за атентата в Петербург

http://www.clubz.bg/52581-8_arestuvani_za_atentata_v_peterburg

8 души са задържани по разследването за атентата в Санкт Петербург, предаде Нюз.Ру.

Това съобщиха от Следствения комитет на Руската федерация (СКРФ).

Шестима души са задържани в Петербург, а двама - в Москва. Всички те са от Централна Азия. Сред тях има една жена.

Акбаржон Джалилов - етнически узбек от Киргизстан с руско гражданство, се взриви в един от вагоните на метрото в Санкт Петербург на 3 април. 14 души загинаха, а 50 бяха ранени.

От СКРФ съобщиха имената на арестуваните:

Сейфула Хакимов

Ибрагибжон Ерматов

Дилмурод Муидинов

Бахрам Ергашев

Азамжон Махмудов

Махамадюсуф Мирзаалимов

Шохиста Каримова

Содик Ортиков

При обиски у задържаните е открито взривно устройство, аналогично на откритото на метростанция "Площад на Въстанието", което бе обезвредено от сапьори.

Атентаторът Акбаржон Джалилов може да е имал двама съучастници, които не са взривили. Те са сред арестуваните в Санкт Петербург. Това е една от версиите на следствието, пише в. "Комерсант".

Единият от тези съучастници трябвало да се взриви с бомбата, открита и обезвредена на станция "Площад на Въстанието". Другият щял да се взриви на траурните мероприятия в памет на жертвите.

Първият терорист по неизвестна досега причина не дошъл на среща с Джалилов и да вземе от него бомбата. Тогава узбекът оставил станалия излишен експлозив на станцията и се взривил във вагона с този, който носил в себе си.

Бомбата, с която трябвало да се взриви вторият съучастник, била открита в блок в Санкт Петербург, където вчера избухна взрив.

Лукойл отговори: "Надяваме се, не очаквате да разрушим съоръженията си"

http://offnews.bg/news/n_1/n_652254.html

Лукойл обяви в официална позиция до медиите, че от 118 лицензирани данъчни складове у нас, едва 4 са на групата “Лукойл”. Компанията отговаря на изнесените данни от Нова Република, че Лукойл е монополист на пазара на горива у нас. От Лукойл уточняват, че данните на финансовото министерство показват вместимостта на складовете, а не количествата, които минават през тях. "За сведение, цялата територия на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас” - най-големият нефтопреработвателен завод в Югоизточна Европа, с всички производствени инсталации и включени в производствения процес резервоари и нефтено пристанище, представлява 1 (един) брой данъчен склад. Цялото протежение на продуктопровода от Бургас до София – 400 км тръба, свързана с 6 нефтобази - заедно също представлява 1 (един) брой данъчен склад, в чийто капацитет влизат всички обеми на тръбата и прилежащите ѝ съоръжения. Възниква въпросът, как вместимостта на производствените съоръжения, инсталации и продуктопроводи може да бъде проблем за конкуренцията в страната? От 1999 г. насам тя не е претърпявала особени промени и, надяваме се, никой не очаква от групата Лукойл да разруши част от съоръженията си. Нещо повече, според споменатото вече изявление на директора на Агенция „Митници“, държавата не е отказала на никого да лицензира данъчен склад. От официалния списък на лицензираните данъчни складове се вижда ясно, че такива се притежават както от водещите участници на пазара на горива, така и от редица малки и средни фирми в цялата странa", заявяват от компанията.  От Лукойл обясняват още, че в България се внасят легално около 40% от горивата на пазара у нас и нито един тон от тях не е минал през данъчните им складове. Според компанията само биодобавките в горивата се добавят в данъчните складове, защото там има измервателни уреди и това е част от борбата с контрабандата. Ето и цялата позиция на Лукойл до медиите: По повод политическите спекулации на тема данъчни складове, пресслужбата на „ЛУКОЙЛ България” е упълномощена да съобщи следното: 1. Според Закона за акцизите и данъчните складове, Данъчен склад е място, където се произвеждат, складират, получават и изпращат акцизни стоки под режим отложено плащане на акциз от лицензиран складодържател. Към днешна дата, Агенция „Митници“ е издала лицензи за управление на 118 данъчни склада за горива, само 4 (четири) от които са на дружества от групата ЛУКОЙЛ. Тази информация отдавна е не само публично известна, а и публично достъпна на уеб адрес http://extlb.bacis.customs.bg/BACIS/seam/resource/rest/licensing.* Тя е отлично известна и на бившите депутати, спекулиращи с темата, тъй като беше съобщена лично от директора на Агенция „Митници” в Народното събрание на среща, на която господата Мартин Димитров и Петър Славов присъстваха. В този смисъл, твърдението, че 4 спрямо общо 118 данъчни склада представляват „близо 90% от складовете за горива в страната”, буди недоумение. 2. В опитите си да внушат несъществуващ монопол върху данъчните складове, коментаторите на подадената от Министерство на финансите информация пропускат да отбележат, че тя засяга вместимостта на лицензираните данъчни складове, а не количествата преминаващи през тях горива. За сведение, цялата територия на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас” - най-големият нефтопреработвателен завод в Югоизточна Европа, с всички производствени инсталации и включени в производствения процес резервоари и нефтено пристанище, представлява 1 (един) брой данъчен склад. Цялото протежение на продуктопровода от Бургас до София – 400 км тръба, свързана с 6 нефтобази - заедно също представлява 1 (един) брой данъчен склад, в чийто капацитет влизат всички обеми на тръбата и прилежащите ѝ съоръжения. Възниква въпросът, как вместимостта на производствените съоръжения, инсталации и продуктопроводи може да бъде проблем за конкуренцията в страната? От 1999 г. насам тя не е претърпявала особени промени и, надяваме се, никой не очаква от групата ЛУКОЙЛ да разруши част от съоръженията си. Нещо повече, според споменатото вече изявление на директора на Агенция „Митници“, държавата не е отказала на никого да лицензира данъчен склад. От официалния списък на лицензираните данъчни складове се вижда ясно, че такива се притежават както от водещите участници на пазара на горива, така и от редица малки и средни фирми в цялата страна. 3. Според официални данни на НСИ и МФ, годишно в България се внасят легално между 1,2 и 1,4 милиона тона горива, формиращи 40% от пазара в страната. Нито един тон от тях не е преминал през данъчни складове на компании от групата ЛУКОЙЛ. За какъв монопол и влияние върху конкурентната среда става дума тогава? Изобщо, твърдението, че всички потребявани в страната горива трябва да минават през данъчни складове, категорично не отговаря на истината. Ако даден търговец желае да внесе готово гориво с добавен биокомпонент, той абсолютно законно може да плати дължимия за него акциз и да го достави до всяка бензиностанция, без да минава през данъчен склад. Законодателят е изискал биокомпонентът на горивата задължително да се добавя в данъчен склад, понеже само в данъчните складове има измервателни уреди. Подминаването на тези факти е единствено в услуга на сивата икономика, в чиито говорители се превръщат спекулиращите с темата политици. По данни на БПГА, общият обем на петролните бази в България надхвърля 2 милиарда литра за съхранение на дизел и 1 милиард литра за съхранение на бензин. Ако всички те са снабдени с нужните измервателни уреди и подлежат на еднакъв контрол от страна на държавните органи, делът на сивия сектор в бранша би се свил значително. Ако пък и нормативната база в бранша стане по-устойчива (Законът за акцизите и данъчните складове, например, е променян близо 40 пъти в последните 10 години, т.е. средно по веднъж на всеки 3 месеца), много повече търговци биха предпочели да инвестират в собствени петролни бази, вместо да наемат вместимости, което те правят напълно свободно и продиктувано от съображения за икономическа изгода. Насочването на усилията към поддържане на стабилна нормативна база, върховенство на закона, равноправно отношение към всички участници на пазара и еднакъв контрол и изисквания за всички е единствено ефективният начин за постигане на позитивни резултати в сектора на търговията с горива.

Discovery Channel показва как екипи от височинни пилоти рискуват живота си на покрива на света в „Спасители на Еверест“

http://www.cross.bg/everest-zhivota-piloti-1539743.html

/КРОСС/ Две години след разрушителното земетресение в Непал, което взе стотици жертви и предизвика лавина, отнела живота на 22 души на Еверест, алпинистите отново се завръщат към най-високата планина в света. Заедно с тях височинните пилоти на хеликоптери са отново във въздуха, за да спасяват животи. Именно работата, емоциите и рисковете, които поемат пилотите, показва най-новата поредица на Discovery Channel „Спасители на Еверест" с премиера на 11 април, вторник, от 22:00 ч. Документалното предаване пренася зрителите на пътешествие до едно от най-красивите и опасни места на планетата, в света на елитния международен екип от височинни пилоти на хеликоптери на Еверест. Поредицата разказва за ежедневната отговорност на спасителите, които рискуват живота си, за да спасят изпадналите в беда алпинисти в най-опасната планинска верига в света. Сериите предоставят ексклузивен достъп до безстрашните пилоти и медицинските работници, които се справят с поразителен брой спешни случаи. „Да отведем зрителите до впечатляващи места, предоставяйки им ексклузивен достъп, е в основата на мисията на Discovery", коментират от Discovery Networks International. „За нас е чест, че тези мъже и жени, които постоянно рискуват живота си, за да помагат на други хора на най-суровия и непрестъпен терен, ни позволиха да влезем с камерите си в техния свят

Петролът овладя поскъпването след американските удари в Сирия

http://www.investor.bg/surovini/365/a/petrolyt-ovladia-poskypvaneto-sled-amerikanskite-udari-v-siriia-237188/

Сирия има ограничен петролен добив, но географското й разположение в Близкия изток и съюзите й с големи петролни производители са ключови

Искат ли българите в чужбина “свои” депутати

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6158977

Искат ли българите в чужбина “свои”  депутатиДа има 32-и избирателен район с 6 мандата, където партиите ще са принудени да предлагат популярни в тези общности личности Суматохата край промените в Изборния кодекс поне дава възможност за дискусия за гласуването в чужбина. Ако искаме гласуващите навън да се чувстват по-добре представени у нас след парламентарен вот,

Евтиният кашкавал-малко мляко и мазнини, много вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=348296

Евтиният кашкавал съдържа малко мляко, малко мазнини и много вода. Това показва проучване на организация "Активни потребители". В два от изследваните от тях продукти са засечени и растителни мазнини. Mного потребители не обръщат внимание на детайлите – има куп задължителни изисквания към етикетите.

Протестиращи пред КЕВР пак блокираха движението по „Дондуков“ (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6159768

Протестиращи пред КЕВР пак блокираха движението по „Дондуков“ (видео)Протестиращите пред сградата на КЕВР срещу планираното поскъпване на цената на топлинната енергия и увеличената цена на водата отново блокираха движението по бул. „Княз Александър Дондуков“, съобщи „Фокус“. До затварянето на движението и в двете посоки се стигна след като един от протестиращите легна на трамвайните релси,

Радев не се учи, настъпва мотиката все по един и същи начин

http://www.clubz.bg/52580-radev_ne_se_uchi_nastypva_motikata_vse_po_edin_i_syshti_nachin

Не са минали 100-те дни на президента Румен Радев, но това все пак е държавният Ни глава, а значи и държавният Ми глава.
Та не е нужно да се чака да минат, за да се направят изводи.
И да се направи нещо!

Защото с невъоръжено око се виждат поне четири неща.

1. Президентът не показва засега така нужното за хората, попаднали случайно някъде и нямащи при попадането капацитета за мястото, в което са се оказали, умение да се учат - бързо и качествено, трескаво и хладнокръвно; да анализират грешките си, да работят над себе си, да отстраняват слабостите си - вместо това виждаме едно и също поведение, едно и също настъпване на мотиката, едно и също неумение за развитие, една и съща сърдитост към лошите хора, които си позволяват да не мислят като него, един и същ дефицит от самокритичност.
Никой не е длъжен да умее нещо, но всеки е призван и призован да се учи в движение. Особено на висок държавнически пост.

2. Президентът повтаря грешките на някогашния мой работодател, само че в още по-остра форма - той продължава да се държи не като президент на всички българи, а на максимум една четвърт от тях, като заложник на "Позитано", като политически посланик на конкретния електорат на Позитания. 
Човек може да влезе в политиката с конкретни възгледи, партийни предубеждения, идеологически предразсъдъци, но трябва да надраства всичкото това, ако е станал държавен глава - иначе или не познава обществото си, или е неспособен да се издигне на нивото на стратегическите предизвикателства пред това общество, даването на верен отговор на които служи на националните интереси.

3. Президентът трябва да инжектира конска, за мен дори слонска доза професионализъм в екипа си - твърде много еуфория от внезапно падналия от небето шанс цари в този екип, трогателно любителство и летене в облаците, юношеска убеденост, че морето е до колене, някаква радост струи от сградата, радостта на улучилите джакпот. 
Всеки може да се радва на внезапно връхлетялия го шанс, как се е обърнала най-неочаквано картата и му е потръгнала, да крои кариерни планове как ще стане нещо повече - например посланик или конституционен съдия, или знам ли кой за какво се бори, но това не отменя изискването за професионализъм - институцията не тряба да дава примери за дилетантство, за небрежност към нормите и стандартите, за решаване чрез марш-наскок на трудни проблеми, за превземане с щурм и по пет на нож на базисни институции. Професионализмът при младите е отговорност, при старите - нравственост. Младите трябва да работят къртовски, по 24 часа, старите не трябва да се превръщат в извор на схоластика, догматизъм, политическо късогледство и ценностна кокоша слепота.

4. Президентът трябва да осмисли начина и критериите при подбора на кадрите си - той събра хора с едно и също мислене, с един и същ политически светоглед, с едно и също свръхемоционално левичарство, с една и съща биография и произход, с една и съща слаба мотивираност да отстояват позиции, с една и съща цел - да вземат от институцията повече, отколкото да ѝ дадат. Това поражда остри проблеми на груповото мислене - никой не смее да си помисли дори да противоречи, всички ловят във въздуха какво мисли Боса, казват му това, което иска да чуе, не му дават алтернативни виждания и позиции, надпреварват се кой по-остро и крайно да се изкаже дори с пренебрежение и омраза за това, което и за онези, за които президентът мисли с отрицателни нагласи и с негативни конотации.

Лидерът може в началото да подбере екип, на който има доверие, с който се чувства комфортно - това е толкоз просто и логично. Но след това трябва да разбира от групова психология, да анализира критично екипа си, да поощрява алтернативността и нестандартността на мислите и позиците, да има дори Адвокат на дявола, който да му казва и обратното на неговите възгледи, да се съпротивлява срещу инерцията на общото съгласие, да предлага нещо различно и да се съмнява във всеобщото чувство за правотата на Боса. Иначе ще стане заложник на екипа си и ще падне на неговото ниво...

Коментатър е от фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

Турция: Правителството на Башар Асад трябва да бъде наказано

https://www.24chasa.bg/novini/article/6159763

Турция: Правителството на Башар Асад трябва да бъде наказаноТурското правителство приветства ракетните удари на САЩ по сирийска военновъздушна база, заяви днес турският вицепремиер Нуман Куртулмуш, предава БТА. Той окачестви операцията като "положителна и значителна". Куртулмуш посочи пред турската телевизия Фокс ТВ, че ракетните удари на САЩ в Сирия може да окажат положително влияние на мирния процес в

Кой е по-жив днес - Бай Ганьо или Алеко

https://vesti.bg/lyubopitno/kultura/koj-e-po-zhiv-dnes-baj-ganio-ili-aleko-6067660

Днес Сатиричният театър ще отбележи 60-годишнината си със спектакъла "Щастливеца"

Ердоган: Ударът на САЩ е положителен, но недостатъчен

https://vesti.bg/sviat/erdogan-udaryt-na-sasht-e-polozhitelen-no-nedostatychen-6067668

Турция е готова да се включи в коалиция със САЩ за военни действия против режима в Сирия.

Турция готова за военни действия със САЩ в Сирия

https://vesti.bg/sviat/turciia-gotova-za-voenni-dejstviia-sys-sasht-v-siriia-6067668

Турция е готова да се включи в коалиция със САЩ за военни действия против режима в Сирия.

Започна гласуването за турския референдум у нас

http://www.cross.bg/tyrtziya-grazhdani-miliona-1539742.html

/КРОСС/ От днес започна гласуването за предстоящия референдум в Турция и в България. Урните в турското консулство в Пловдив са две. Създадена е добра организация, около консулството има засилено полицейско присъствие. Опашки за момента няма. Гласуването за турските граждани в страната ни ще продължи 3 дни - до 21 часа на 9 април. Референдумът за конституционните промени в Турция ще се проведе в южната ни съседка на 16 април. За гражданите на страната в чужбина той обаче започна поетапно още на 27 март - в Германия, Дания, Белгия и други западни страни.Около 55 милиона са гласоподавателите в Турция, а в чужбина - около 2,9 милиона. Турските граждани в съседните държави могат да гласуват и в разкрити урни по наземните гранични пунктове - от турска страна. В случая с България такава има на ГКПП „Капитан Андреево - Капъкуле".    

Българските турци гласуват да стане ли Турция президентска държава

http://offnews.bg/news/n_1/n_652252.html

Точно в 9 часа днес започна референдумът за конституционни промени в Турция, които трябва да дадат повече правомощия на президента Ердоган. Гласуването се провежда за турските граждани, живеещи извън Турция, включително и България. Гласуването продължава три дни и е до 21 ч. вечерта. Засега пред урните няма опашки, но има засилено полицейско присъствие. Гласоподавателите в чужбина са близо 34 милиона. Референдумът изисква обикновено мнозинство, за да бъде успешен. Ако референдумът е успешен, се очаква президентът да има правото да управлява с укази, прескачайки парламента и правителството. Освен това президентът ще може да уволнява и назначава министри. Има специална поправка, според която Ердоган ще може да управялва до 2029 година. Той е на власт от 2003 година, първо като премиер, а от 2014 г. е президент.

Героите от филмовия хит „Смърфовете: Забравеното селце“ и Михаела Филева с изненади за малки и големи в Музейко

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6158674

Героите от филмовия хит „Смърфовете: Забравеното селце“ и Михаела Филева с изненади за малки и големи в МузейкоВ рамките на второто издание на „Lidl Неделя в Музейко“ всички желаещи ще могат да посетят научния център на символичната цена от 2 лева за деца и родители „Lidl Неделя в Музейко“ кани всички любознателни малчугани на пътешествие към „Забравеното селце“ от нашумелия филмов хит „Смърфовете“. Както всяка втора неделя от месеца, на 09.04.2017 г.

Как вместимостта на производствени съоръжения, инсталации и продуктопроводи може да бъде проблем за конкуренцията в страната?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6158709

Как вместимостта на производствени съоръжения, инсталации и продуктопроводи може да бъде проблем за конкуренцията в страната?/Платена публикация/ По повод политическите спекулации на тема данъчни складове, пресслужбата на „ЛУКОЙЛ България” е упълномощена да съобщи следното: 1. Според Закона за акцизите и данъчните складове, данъчен склад е място, където се произвеждат, складират, получават и изпращат акцизни стоки под режим отложено плащане на акциз от лицензиран

Павлова: Колкото по-бързо се махне служебният кабинет, толкова по-добре за България

https://www.actualno.com/politics/pavlova-kolkoto-po-byrzo-se-mahne-slujebnijat-kabinet-tolkova-po-dobre-za-bylgarija-news_604412.html

Сериозни са моите притеснения от това, което се случва, защото заявката от служебния кабинет за дух на приемственост и че магистрала "Струма" ще е приоритет, но в крайна сметка процедурата беше опорочена в оценителната комисия. Тя буквално е опорочена заради изнасянето на д

Изтича срокът за кандидатстване за шеф на общинската дирекция по архитектура във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=348289

Днес изтича срокът за подаване на документи в конкурса за шеф на дирекция „Архитектура, градоустройство и устройствено планиране“ към Община Варна. Кандидатите трябва да притежават магистърска степен на образование в областта на архитектурата, строителството и геодезията и да имат поне 4 години професионален опит.

16-годишен е прострелян при гонка между патрулка и Рено "Меган-шофьорът на реното избяга

//dariknews.bg/regioni/pleven/16-godishen-e-prostrelian-pri-gonka-mezhdu-patrulka-i-reno-megan-shofioryt-na-renoto-izbiaga-2016024

На 6 април 2017 година около 4:20 часа в град Свищов автопатрул на РУ-Свищов подава светлинен и звуков сигнал към водача на "Рено Меган" за извършване на полицейска проверка. Шофьорът не е спрял и е продължил движението си в посока град Плевен.

При опит да бъде изпреварено от автопат

Велико Търново и Брага ще развиват партньорството си

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/veliko-tyrnovo-i-braga-shte-razvivat-partniorstvoto-si-2016025

Заместник-кметът на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков се срещна с Антонио Баросо -  представляващ кабинета на кмета на град Брага /Португалия/.

Ганчо Карабаджакав запозна госта с възможностите, които Велико Търново предлага за партньорство и за съвместни проекти в областите на

От 5 до 18-годишни на големия концерт на ФТА "Иглика"

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/ot-5-do-18-godishni-na-golemiia-koncert-na-fta-iglika-2016026

Традиционният годишен концерт на Фолклорен танцов ансамбъл (ФТА) „Иглика“ ще се състои на 30 април от 18.00 часа в Градски дом на културата „Борис Христов“. Това съобщиха в ефира на Дарик радио танцьорките Маргарита Мишинова и Яна Чучуранова. На събитието ще може да се влиза със специални благотвор

Спешното в Хасково залято от пациенти с болки в душата

//dariknews.bg/regioni/haskovo/speshnoto-v-haskovo-zaliato-ot-pacienti-s-bolki-v-dushata-2016027

В Световния ден на здравето в студиото на Дарик радио – Хасково гостува млад специализант-хирург, който дава дежурства и в спешното отделение на болницата. Доктор Никола Ганашев сподели за някои куриозни случаи в практиката си в отделението.

„Често в спешното идват хора, които са здр

За по-малко от 20 дни изградиха нов паркинг в „Южен“

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/za-po-malko-ot-20-dni-izgradiha-nov-parking-v-iuzhen-2016028

За по-малко от 20 дни изграждането на новия паркинг на ул. „Одеса“ в “Южен“ приключи. По проект срокът за направата на съоръжението беше 40 дни, обясни кметът на района Борислав Инчев, който откри предсрочно новата придобивка.

Паркингът се намира в близост до СОУ „Св. св. Константин

Нова инициатива поде кметът на община Нова Загора Николай Грозев

//dariknews.bg/regioni/sliven/nova-iniciativa-pode-kmetyt-na-obshtina-nova-zagora-nikolaj-grozev-2015924

Нова инициатива срещу нехуманното отношение към конете поде кметът на община Нова Загора Николай Грозев. „Ежедневно ставаме свидетели на грубото отношение към конете. Във времето, в което говорим за европейското развитие на страната ни, за Европа на две скорости, да продължаваме да използваме конет

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване