Thalloderma Shop
04/12/17 07:08
(http://www.clubz.bg/)

Лъчезар Богданов: Бърникането в пенсионния модел намалява доверието

Лъчезар Богданов. Снимка БГНЕС

Налагането на промени в пенсионния модел заради политически съображения намалява доверието в него. Така икономистът Лъчезар Богданов коментира пред БНР постигнатото вчера разбирателство между ГЕРБ и "Обединените патрити" за повишаване на минималните пенсии до 200 лв. към октомври тази година.

"Подобен вид преговори са доказателство за тотално разрушаване на доверието в пенсионния модел. Политиците се опитват да бърникат в предварително зададени дългосрочни параметри. Хората все по-рядко ще могат да очакват, че има някаква предвидимост - внасяш определени вноски и получаваш определени пенсии. Налага се непридвидимост и зависимост от политически боричкания", коментира Богданов.

Според него ако трябва да се вдигне минималната пенсия има два подхода. Единият е вдигане на всички пенсии със същия процент, за да се запази съотношението. Ако се приеме такъв подход обаче за вдигане на пенсиите до 200 лв. са необходими 1 млрд. и 600 млн. лв. допълнително. Ако пък се вдигнат само минималните пенсии са нужни 430 млн. лв.

"Получаваме модел, в който над 60% от пенсионерите получават еднаква пенсия. Какво ще е усещането за справедливост - плащали са различни вноски, имат различен стаж. На макрониво подобни дебати показват колко малко кандидат-политиците разбират от макроикономика. Разходите са пенсии са над 1/4 от всички разходи на българската държава", каза Богданов.

Според него няма как да няма актуализация на бюджета за 2017-а, ако се тръгне на подобно увеличение от юли тази година. Богданов припомни, че в бюджета и към момента има 1 млрд. лв. дефицит.

"Пенсиите могат да растат устойчиво само при развитие на икономиката. Дали проблемът с бедността трябва да бъде решаван чрез НОИ или чрез социални програми? По-скоро второто е разумното решение, за да се остави пенсионният модел ясен и разбираем. Да се запази връзката между стаж, размер на осигурителен доход, за да има дългосрочно доверие. Иначе всеки би си казал - ще се осигурявам на минимума, ако ми е ниска пенсията ще протестирам и ще очаквам бъдещите политици да ми я вдигнат", каза още Богданов.

Според него става все по-очевидно, че икономиката няма да бъде във фокуса на бъдещото управляващо мнозинство.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване