Thalloderma Shop
04/12/17 06:09
(http://www.klassa.bg/)

Русия е геополитически самотник

 Ситуацията около Сирия отчетливо освети тенденцията от последните години: враговете на Русия се множат, а приятелите ѝ не стават повече, пише „Независимая газета“
Белият дом включи Русия в група от общо четири държави, критикуващи ракетния удар на САЩ по авиобаза „Шайрат“. Организацията на обединените нации (ООН) пък изобщо отказа да дава оценка на правомерността на американския удар в отговор на предполагаемата химическа атака в Сирия, на което разчиташе Москва.
Секретариатът на ООН няма да оценява правомерността на действията на САЩ, които на 7 април нанесоха удари по сирийски военни обекти без одобрението на Съвета за сигурност. Това заяви в понеделник говорителят на генералния секретар на организацията Стефан Дюжарик. При това той не поясни какви са мотивите за това решение на секретариата. „Това е нашата позиция“, лаконичен бе говорителят.
Същият ден прессекретарят на Белия дом Шон Спайсър коментира заявленията на Русия, че ракетният удар на САЩ по сирийската авиобаза носи риск от истинска война в Близкия изток. По негови думи действията на Вашингтон са получили одобрение в страната и извън нейните предели като значителна стъпка в сферата на предотвратяването на разпространението на химическото оръжие и неговото използване срещу невинни хора.
„Ако погледнете кой е на наша страна и кой не е, ще видите, че втората група не е много голяма. Това не са тези страни, които бихте искали да привлечете за участие. Става дума за Иран, Сирия, Северна Корея…и Русия. Това е доста малка група“, заяви Спайсър по време на брифинг.
Изявленията, прозвучали в Ню Йорк и Вашингтон карат Москва да се замисли дали са останали на света държави, които тя може да нарече надеждни съюзници. Според президента на Института за стратегически оценки Александра Коновалова, Русия се е оказала геополитически самотна.
„Тъжна картина е да си в една компания с Ким Чен Ун. И даже с Иран, въпреки че това е много древна цивилизация“, заяви пред изданието тя.
„За да провеждаш външна политика, чийто резултат е съюз с Иран и „Хизбула“, трябва доста да се постараеш“, добави Коновалова.

Превод и редакция: Делян Николов

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване