Thalloderma Shop
04/27/17 17:23
(http://www.klassa.bg/)

Засега самолетите на ВВС няма да са шведски - остават съветски

 Служебният кабинет остави на следващото правителство да вземе решение с кого ще преговаря за най-големия проект за модернизация на армията - покупката на нови бойни самолети за Военновъздушните сили (ВВС) на стойност минимум 1.5 млрд. лв.
 
Експертната комисия на Министерството на отбраната излезе с класиране на получените оферти и се разбра, че шведските изтребители "Грипен" са фаворитът, следвани от офертите на САЩ и Португалия за доставка на употребявани F-16 и на Италия за втора употреба "Юрофайтер". Въпреки това очакваното решение кабинетът да предложи на Народното събрание да започнат преговори с шведската компания СААБ не беше взето в сряда. Министрите предпочетоха да не дадат отговор какво точно се е случило на вчерашното заседание, въпреки че става дума за милиарди левове.
 
След многократни въпроси към министъра на отбраната Стефан Янев стана ясно, че служебният кабинет е разгледал на закрито секретно заседание протокола на експертната комисия на МО. На подобни заседания не се взимат решения, те са за информация на министрите, а официални решения се вземат само на открити редовни заседания. Остана впечатление, че протоколът е одобрен и на правителството се дава мандат да преговаря, но взетото решение не е обвързващо. Следващият кабинет ще реши как да води преговорите чрез нова междуведомствена работна група. Тя трябва да бъде сформирана другата седмица. 
 
Една от версиите е, че протоколът с класирането е бил одобрен, но за да се избегнат сблъсъци с ГЕРБ, не е взето окончателно решение. Така следващото правителство ще може да преговаря както с първия, така и с останалите в списъка. Ако това се случи и не се вземе предвид мнението на военните експерти, България отново ще бъде замесена в международен скандал заради спорни практики при провеждане на военен търг. По аналогичен начин преди години френската компания "Армарис" беше избрана да строи нови корвети за военния флот, но след смяната на правителството на Сергей Станишев решението беше анулирано заради липса на пари. Това обаче донесе редица негативи в отношенията между България и Франция. 
 
"Няма нищо предрешено", каза служебният премиер Огнян Герджиков. "Служебното правителство не иска да спира процеса по придобиване на нов многоцелеви изтребител", заяви и Стефан Янев. 
 
МО продължи и вчера да не дава официална информация за търга. Вместо ясно да се обясни защо и как е взето решението за класирането на офертите, продължава да се говори единствено неофициално. 
 
Според източници от финансовото министерство, цитирани от "Медиапул", офертата на шведите е била по-изгодна във финансово отношение и се е побирала в рамките на около 1 млрд. лева, докато конкурентното предложение - изтребители втора ръка F-16 от Португалия и САЩ, се доближавало до 1.5 млрд. лв. Имало и разлика в схемите на изплащане, като офертата за "Грипен" е позволявала разсрочване за по-дълъг период от време. Предварително беше ясно, че третата възможност - България да купи втора ръка изтребители "Юрофайтър" от Италия, не отговаря на финансовите ни възможности. 
 
 
 
ЧИНИЯ
 
Регионалният министър Спас Попниколов внесе предложение държавата да вземе от БСП паметника на връх Бузлуджа, известен като Летящата чиния, а след това го оттегли. Няма аргументи защо данъкоплатците трябва да плащат за паметника, който социалистите не желаят да поддържат, въпреки че е туристическа атракция за чужденците. Обяснение има само за оттеглянето - по неофициална информация в Министерския съвет били постъпили две становища, чиито податели и съдържание не бяха оповестени. От 2011 г. паметникът е на БСП, но партията отказва да го приеме и стопанисва. Това обаче не й пречи да го използва като свой символ при ежегодните събирания на връх Бузлуджа. Според сайта kazanlak.com идеята държавата да вземе Чинията била на областния управител Веска Шошева. Даже Институтът за паметниците на културата бил разрешил статутът му да бъде на паметник на културата.
 
segabg.com

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване