Храните, които може да ядете, без да пълнеете

https://vesti.bg/lyubopitno/sveji/hranite-koito-mozhe-da-iadete-bez-da-pylneete-6068492

Според диетолога д-р Лиса Йънг, те попадат в категорията на т.нар. ненишестени плодове и зеленчуци

Борисов: Жизненоважна ни е целостта на Македония (видео)

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/04/28/2961754_borisov_jiznenovajna_ni_e_celostta_na_makedoniia_video/?ref=rss


Жизненоважно е Македония да запази и целостта си, и да продължи по пътя на евроатлантическата интеграция, каза лидерът на ГЕРБ и бъдещ премиер Бойко Борисов в парламента. Той разказа, че вчера е получил обаждане от президента на Македония Георги Иванов, премиерът Никола Груевски (МВРО-ДПМНЕ) и Зоран Заев, шефът на македонските социалисти. "С него съм по-добър приятел между другото, нищо, че е от друго политическо семейство", добави Борисов.

"Като всички и...

Първи снимки от вътрешната страна на сатурновите пръстени показа НАСА (Снимка)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6194872

Първи снимки от вътрешната страна на сатурновите пръстени показа НАСА (Снимка)Космическият апарат "Касини" изпрати най-близките снимки на Сатурн, след първото успешно спускане между планетата и пръстените й, съобщи НАСА, цитирана от Ройтерс. На снимките има спираловидни облаци, голям ураган и необичаен вихър с шест страни. В началото на финалните си обиколки апаратът, който изследва Сатурн вече 13 години,

Борисов: Болно ми е като гледам цирковете и скандалите във ВСС (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6194862

Борисов: Болно ми е като гледам цирковете и скандалите във ВСС (Видео)Болно ми е като гледам тези циркове и скандали във ВСС (Висшият съдебен съвет).  Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в отговор на репортерски въпрос. "Болно ми е действително, каза той и въпросът е, че не само той ги гледа, а ги гледа целият народ. Гледа ги и Европа. А това е каймакът на българската правосъдна система.

Бойко Борисов: Жизнено важно ни е Македония да запази целостта си

http://www.moreto.net/novini.php?n=349931

Македония върви и ни е жизнено важно да запази и целостта си, и да продължи по пътя на евроатлантическата интеграция. Това каза пред журналисти в парламента лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с обстановката в Македония, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Александра е на 20 и е най-младата милиардерка

https://vesti.bg/sviat/aleksandra-e-na-20-i-e-naj-mladata-miliarderka-6050878

Е, не ги е спечелила сама. Всъщност Александра е дъщеря на Йоан Андресен – норвежки инвеститор. Все пак тя влезе в класация на "Форбс"

Александра е на 20 и най-младата милиардерка

https://vesti.bg/sviat/aleksandra-e-na-20-i-naj-mladata-miliarderka-6050878

Е, не ги е спечелила сама. Всъщност Александра е дъщеря на Йоан Андресен – норвежки инвеститор. Все пак тя влезе в класация на "Форбс"

Тя е на 20 и е най-младата милиардерка в света

https://vesti.bg/sviat/tia-e-na-20-i-e-naj-mladata-miliarderka-v-sveta-6050878

Е, не ги е спечелила сама. Всъщност Александра е дъщеря на Йоан Андресен – норвежки инвеститор. Все пак тя влезе в класация на "Форбс"

Бившият шеф на АПИ дава на съд просташките обвинения за "Пътя на любовта"

http://www.cross.bg/magistralata-lazarov-zapryanov-1541517.html

/КРОСС/ „Простотии" - така бившият шеф на Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Лазар Лазаров определи в предаването „Тази сутрин" по bTV думите на бившия зам.-ръководител на надзора на Лот 1 на АМ „Марица" инж. Илия Запрянов. Вчера в същото предаване Запрянов каза, че от магистралата до с. Златна ливада бил изграден път, който не бил включен в проекта. Кметицата на селото обаче, която била „знойна хубавица", се примолила на Лазаров, между двамата имало „любовна тръпка" и така се стигнало до строежа, а отсечката била известна като „Пътят на любовта". „Много ми е трудно да коментирам такива простотии в сериозно предаване, но няма как да ги подмина с лека ръка, защото той хвърли абсолютно безпочвени обвинения в пространството, за което, разбира се, ще си потърся правата, тъй като той урони престижа на моето име", каза Лазаров. „Не познавам тази жена, не съм я виждал никога, даже по телефон не сме говорили, не сме осъществявали абсолютно никакъв контакт, вчера разбрах за нейното съществуване. Не приемам за сериозно, морално и психически стабилно да се хвърлят такива грозни обвинения в ефир", допълни бившият шеф на АПИ и уточни.„Виждал съм Запрянов два пъти и в двата случая си говорихме за извънземни и илюминати - това са му основните теми за разговор"

Блестяща седмица се оформя на Уолстрийт

http://econ.bg/Новини/Блестяща-седмица-се-оформя-на-Уолстрийт-_l.a_i.741819_at.1.html

Американският капиталов пазар се покачи леко в четвъртък в края на богата на корпоративни резултати сесия и продължи блестяща седмица.  ...

Връзката между хората, извънземните и числото 37

https://vesti.bg/lyubopitno/zagadki-i-misterii/vryzkata-mezhdu-horata-izvynzemnite-i-chisloto-37-6068494

Теориите за произхода на живота са много и никоя не е доказана напълно - в коя да вряваме, избираме сами

22 г. се точи дело за кражба на дрехи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6194863

22 г. се точи дело за кражба на дрехиДело за кражба, приключило за 22 години, 2 месеца и 28 дни, и спор за собственост, решен за 22 години, 3 месеца и 21 дни, са най-продължителните производства, установени от Инспектората към ВСС при проверка на 128 заявления от граждани за забавени дела, извършена в периода 1 януари – 31 март 2017 г., съобщиха от институцията.

United постигна споразумение с д-р Дао

https://news.bg/business/united-postigna-sporazumenie-s-d-r-dao.html

Адвокатите на пострадалия пътник отказват да съобщят сумата

Комисията за потребителите проверява онлайн магазин за детски стоки

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/04/28/2961732_komisiiata_za_potrebitelite_proveriava_onlain_magazin/?ref=rss


Електронният магазин "Касида" е провеждал некоректно кампания за намаление на бебешки колички, установи Комисията за защита на потребителите (КЗП), съобщиха от там.

За период от един месец търговецът е обявил отстъпка от 15% на всички модели бебешки колички от определена марка. Никъде на сайта обаче няма информация как потребителите да се възползват от обявеното намаление, а това е проблем, тъй като при извършване на поръчка в електронната кошница се изписват...

Феновете на "Левски": Стига уродлива антибългарщина и азиатски деспотизъм

http://clubz.bg/53338-fenovete_na_levski_stiga_urodliva_antibylgarshtina_i_aziatski_despotizym

NIK левски 100 години 05

Националният клуб на привържениците на "Левски" оповести декларация, в която се изразява възмущение, че на 1 май в София се очаква да пристигнат руски рокери, известни като "Нощни вълци". Според левскарите присъствието им тук е "уродливо тържество на антибългарщината и поредна гавра с българската независимост". В декларацията се изтъква, че България е част от европейската цивилизация и никога повече няма да бъде свързана с "човеконенавистния азиатски деспотизъм".

Левскарите съветват "учтиво" руските рокери да отменят събитието си и се обръщат към Столична община възможно най-скоро да бъде премахнат паметника на съветската армия, който е определен за начало на мотопробега на "Нощните вълци".

"Нощни вълци" са известни като рокерите на Путин. Той често кара мотор с тях.

Ето пълния текст на декларацията:

"Националният клуб на привържениците на Левски изразява своето крайно възмущение от тиражираната в медиите информация, че на 1 май, в нашия град, София, ще пристигне група руски рокери, именуваща се "Нощните вълци". Медиите твърдят, че на пролетарския празник, 1 май, въпросните планирали да участват в мотопробег, отбелязващ победния път на българската армия от Паметника на съветската армия до... Берлин, където щяло да има тържества по случай 72-рата годишнина от победата над хитлерофашистка Германия?!...

НКП напомня на широката общественост и конкретно на всички наши безпаметни сънародници, както и на руските им господари, че Българската армия никога не е стигала до Берлин. До там стига болшевишката Червена армия, не армията на Царство България.

Също така, напомняме, че участието на България в бойни действия в заключителната фаза на Втората световна война не е доброволно, а принудително – под натиска на чужд окупатор, СССР.

Смятаме за изключително важно също да се отбележи, че присъствието на съветски войски в страната ни след 8 септември, 1944 г., историята категорично счита за окупация от чужда държава, с която България се е намирала в мир. Българите, които грижливо пазят националната памет, чудесно помнят и знаят какво донесе на страната ни черната дата, на която съветски войски влязоха на наша територия – комунизъм, зверства, репресии, заграбване, тоталитарна държава, морален упадък и икономическа разруха. Влиянието на тези явления и техните проводници, и вдъхновители никога повече няма да съществуват в нашата родина. Уважаеми участници във въпросния мотопробег, нашата общност приема вашите намерения като

едно уродливо тържество на антибългарщината и поредна гавра с българската независимост. Нашата нация е част от европейската цивилизация и семейство, и бъдещето й никога повече няма да бъде свързано с човеконенавистния азиатски деспотизъм. Вие и смехотворната ви идеологическа разходка нямате място в София. Учтиво ви съветваме да отмените политически-наглото си събитие, защото нашия град не е и няма да бъде сцена на антибългарски прояви.

Обръщаме се и към Столична община и всички отговорни институции с апел възможно най-скоро да премахне скверното за българите и столицата ни туловище на споменатия Паметник на съветската армия, символ на 45-годишно иго, като го демонтира и изпрати там, където е единственото подходящо за него място – Музея на социалистическото изкуство."

Битка по Фройд: Орбан срещу Сорос

http://clubz.bg/53337-bitka_po_frojd_orban_sreshtu_soros

Виктор Орбан открито е разказвал за това как баща му го биел като дете и за битката му с ниското самочувствие.

Тези дни се разиграва една друга емоционална драма между премиера на Унгария и финансиста милиардер и филантроп Джордж Сорос. По-възрастният Сорос в много отношения е политически кръстник на Орбан, но днес е негов заклет враг. А продължаващият политически спор отразява и донякъде определя идеологическия разлом между либерализма и национализма, който оформя настоящето и бъдещето на Европа.

Двамата почти се засякоха тази седмица за първи път от години, като се появиха в Брюксел през 24 часа. Всеки от тях защитаваше позицията си пред лидерите на Европейския съюз. Този път спорът е за подкрепяния от Сорос Централноевропейски университет в Будапеща, който унгарското правителство се опитва да изгони от страната.

Изглежда Орбан търсеше такава среща. Той се самопокани пред Европейския парламент тази седмица, за да отговори на критиците си, а по това време вече знаеше, че милиардерът ще посети Брюксел. Пред пленарната зала Орбан директно предупреди: „Ние, унгарците, никога не се предаваме в битка“. Ден по-късно председателят на Евопейската комисия Жан-Клод Юнкер приветства Сорос с почести като за държавен глава.

Битката срещу властта е обичайно състояние в живота на Орбан. Той поведе антисъветското движение „Фидес“ в края на 1980-те и след падането на комунизма защитаваше либерализма.

В интервю за документален филм от края на 1980-те активистът и начинаещ политик говори открито за своето възпитание: „Помня как баща ми ме биеше, крещеше ми, че трябва да си държа ръцете долу и подобни неща. Помня, че имах твърде неприятни моменти“. По-нататък в интервюто той казва: „Никога не бях доволен от себе си, винаги съм имал лека шизофренична наклонност – можех да се гледам отстрани“.

Но има също и намек за незачитане на родителската власт: „Появи се ново правило, че не мога да излизам от вкъщи след 9 часа. Такава беше заповедта... но аз казах „Излизам“, а те казаха „Няма начин“. Аз пак казах „Излизам“, те пак казаха „Не“. Тогава се облякох и излязох, а баща ми ме догони на вратата и ме преби жестоко“.

В младите години на Орбан Сорос също му е бил нещо като баща – политически. Като либералнодемократичен кръстоносец срещу комунизма и Съветския съюз, бъдещият премиер учи в Оксфорд със стипендия от Сорос. Милиардерът е и основен спонсор на „Фидес“, което Орбан основава заедно с други продемократични студентски лидери през 1988 година. Сорос дори е подкрепял финансово групата „Черна кутия“, която прави документален филм за Орбан.

Общите им, в миналото, пътища в един момент се разделят, когато Орбан превръща „Фидес“ в дясноцентристка консервативна партия в средата на 1990-те, което го изстрелва на премиерския пост за първи път през 1998 година. След това напуска властта и губи няколко поредни избора, за да се върне на върха през 2010 година. Оттогава той държи здраво властта, като се придвижва дори още по-надясно, за да предотврати отлив на симпатизанти към крайнодясната партия „Йобик“.

Сорос и другите привърженици на либералнодемократични политически каузи наблюдаваха с ужас преминаването на Орбан към национализма – изграждането на огради срещу бежанците, противопоставянето на усилията на ЕС за заселване на мигранти из континента.

Презрение към авторитетите

Старши професорът от Университета „Джон Хопкинс“ Чарлз Гати, който отдавна познава и двамата, твърди, че омразата на Орбан към Сорос е резултат от типичното за целия му живот бунтарство срещу всички авторитети – баща му, Съветския съюз, после Вашингтон и Брюксел.

"Очевидно не трябва да си фройдист, за да заключиш, че той винаги е имал проблем с авторитетите – както с авторитета на ЕС, така и с авторитета на Джордж Сорос“, коментира Гати.

Според професора, Орбан изоставя либерализма и се настройва срещу Сорос по съвет на друг авторитет – бившия германски канцлер Хелмут Кол, който го предупредил, че най-голямата политическа опасност може да дойде отдясно, а не отляво.

"Тези избори са за оцеляване“

Пред парламента Орбан избълва унищожителни критики към Сорос, оприличи го на злокобна сила, нарече го „американски финансов спекулант“ и враг на Унгария и на еврото.

„Знам, че силата, размерът и тежестта на Унгария са много по-малки от тези на финансовия спекулант Джордж Сорос, който сега напада Унгария. И въпреки че е разбил живота на милиони европейци с финансовите си спекулации, въпреки че е санкциониран в Унгария за спекулациите си и е открит враг на еврото, сега го приемат толкова тържествено лидерите на ЕС“, казва Орбан според държавната информационна агенция.

На пресконференция по-късно Орбан каза, че не е виждал Сорос от 2010 година и че истинският проблем не е новият закон за образованието, който според Брюксел е насочен срещу Централноевропейския университет, а несъгласието на Сорос и на ЕС с имиграционната политика на Унгария.

"Истинският въпрос е бежанската тема и това е причината да сме в обтегнати отношения с Комисията, с мнозинството в Европарламента, със Сорос и цялата му империя от неправителствени организации“, каза Орбан. Премиерът повтори и предишните си критики, напомняйки, че Сорос е спечелил слава и богатство като залага срещу английския паунд и „взривява“ Bank of England.

"Ние като унгарци, като талантливи унгарци, трябва да се изправим срещу финансовия спекулант, който разби живота на десетки милиони хора, когато атакува британския паунд и други валути“, каза Орбан.

Анализаторът от „Карнеги“ Балаш Ярабик казва, че в основата на всичко е вътрешната политика на Унгария. Според него Орбан атакува Централноевропейския университет няколко дни след като крайнодясната „Йобик“ постави билбордове срещу „Фидес“ с надпис „Вие работите. Те крадат“.

"Това е началото на предизборната кампания. В партията „Фидес“ мислят така: Трябва ни конфликт, за да мобилизираме избирателите. Тази битка можем да спечелим у дома.

Според мен, Орбан използва имиджа на Сорос, а тези избори са за оцеляване“.

Двамата анализатори мислят, че атаката срещу евреина Сорос също така гали потискания антисемитизъм в унгарското общество.

„Тук има прикрит антисемитизъм. Толкова е очевидно за всеки унгарец, нищо че Орбан никога няма да го признае“, казва Гати.

...

Анализът на Дейвид Херженхорн е от "Политико". Преводът е на Клуб Z.

Нина Добрев без грим и с грим за 90 секунди (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/nina-dobrev-bez-grim-i-s-grim-za-90-sekundi-video-2020358

Списание People предизвика звездата от „Дневниците на вампира“ Нина Добрев да гримира лицето си само за минута и половина.

Нина Доб

БСП иска комисия да разгледа нарушенията при изграждане на пътища в България

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bsp-iska-komisiia-da-razgleda-narusheniiata-pri-izgrazhdane-na-pytishta-v-bylgariia-2020359

"БСП за България" предлага да се създаде анкетна комисия за установяване на пропуските и нарушенията при изграждане на магистрали и пътища в България. Това съобщи Кирил Добрев от левицата на брифинг в парламента.
 
От последните дни стана ясно, че в Агенция "П

Областните администрации на Кюстендил и Монтана сключиха споразумение за сътрудничество

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/oblastnite-administracii-na-kiustendil-i-montana-skliuchiha-sporazumenie-za-sytrudnichestvo-2020360

Областните администрации на Кюстендил и Монтана сключиха рамково споразумение за сътрудничество, заяви областният управител Йордан Татарски. Подписването на меморандума  е заключителния етап на семинар „Повишаване на административния капацитет на областните администрации Кюстендил и Монтана чрез тр

Сливен е домакин на държавен шампионат по борба

//dariknews.bg/regioni/sliven/sliven-e-domakin-na-dyrzhaven-shampionat-po-borba-2020361

 Сливен ще бъде домакин на държавен личен отборен шампионат по борба за юноши през уикенда. От 17 часа днес е техническата конференция за класическия стил, а от 18 часа - меренето в залата на спортно училище "Димитър Рохов".

Състезанието за класиците е на 29 април в зала "Васил Левск

Невероятната история на подполковника, представил се за бежанец

//dariknews.bg/novini/komentar/neveroiatnata-istoriia-na-podpolkovnika-predstavil-se-za-bezhanec-2020364

В продължение на година и половина той е водил опасен двоен живот: млад германски офицер се регистрирал под фалшиво име като сирийски бежанец. Предполага се, че е планирал атентат, с който да дискредитира бежанците.

Звучи невероятно, но е факт: офице

Ердоган: С Тръмп ще отворим нова страница в турско-американските отношения

//dariknews.bg/novini/sviat/erdogan-s-trymp-shte-otvorim-nova-stranica-v-tursko-amerikanskite-otnosheniia-2020363

Турският президент Реджеп Ердоган изрази увереност, че ще може да отвори „нова страница“ в смутните отношения между Вашингтон и Анкара по време на срещата си с новия американски държавен глава Доналд Тръмп в средата на следващия месец.

Специализирани проверки на бензиностанции са извършени в пет области

//dariknews.bg/novini/bylgariia/specializirani-proverki-na-benzinostancii-sa-izvyrsheni-v-pet-oblasti-2020362

Специализирани проверки на 10 обекта за търговия с енергийни продукти в София и областите Пловдив, Перник, Хасково и Кюстендил са извършени, в сряда, под ръководството на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и

Ще се борим с "Ливърпул" и "Арсенал" за място в четворката, каза Моуриньо

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/28/2961699_shte_se_borim_s_livurpul_i_arsenal_za_miasto_v/?ref=rss


Мениджърът на "Манчестър юнайтед" Жозе Моуриньо заяви, че отборът му ще се бори до последно за влизане в четворката на Висшата лига. По думите му съперници по пътя към целта ще са "Ливърпул" и "Арсенал".

"Юнайтед" стигна до нулево равенство срещу градския си съперник "Манчестър сити". Според Моуриньо предвид програмата си воденият от Хосеп Гуардиола състав ще завърши в четворката.

"Манчестър...

Млади театрали от НАТФИЗ призовават Бургас да подкрепи кампанията "Учи в България, завладей света"

http://www.cross.bg/natfiz-zavladeii-bulgariya-1541516.html

/КРОСС/ Започва "Учи в България, завладей света!", II национално издание 2017, НАТФИЗ - превантивна кампания срещу интелектуалната емиграция на младите българи! Водена от убеждението, че състоянието на образованието и културата днес е индикация за състоянието на икономиката и бизнеса утре, НАТФИЗ търси обществено съучастие за решаване на проблема с интелектуалната миграция. Студентите и преподавателите на Академията посещават редица градове в страната, за да защитят авторитета на българското висше образование. На 2 и 3 май Бургас може да се присъедини към "Учи в България, завладей света!"  На 2 май от 19.00 ч. в ДТ "Адриана Будевска" - Бургас, младите жители на града ще имат възможност да оценят резултатите от четиригодишното образование в НАТФИЗ, като видят спектакъла на абсолвентите "Актьорство за драматичен театър" на проф. д-р Ивайло Христов - "Комедия от грешки". На 3 май от 09.00 ч. при "Вход свободен!" ще се проведе консултативна среща с водещи преподаватели на Академията, които лично ще запознаят гостите със специалностите, условията на европейска мобилност, подготовката и реда за кандидатстване през учебната 2017/2018 година. Предвидени са прожекции на студентско кино. Участниците в срещата ще получат безплатни кандидатстудентски материали, справочници и ваучери за 10 % отстъпка при посещаването на кандидатстудентските групови консултации в София (през юни и август)

Огнеборци гасиха голям пожар в апартамент в Русе

https://www.24chasa.bg/region/article/6194857

Огнеборци гасиха голям пожар в апартамент в РусеОгнеборци гасиха днес голям пожар в апартамент в Русе. Това съобщиха от полицията в крайдунавския град. Сигнал за инцидента е подаден малко преди 9.00 часа. Веднага на мястото пристигнали полицаи, четири екипа на противопожарната служба и две линейки на Спешна помощ. Пламъците лумнали в апартамент на втория жилищен етаж на блок "Съединение" на ул.

Борисов: Избягвам да се меся в работата на общините (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6194815

Борисов: Избягвам да се меся в работата на общините (Видео)"Избягвам да се меся в работата на общините, защото това е абсолютно независима местна власт", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента. По думите му, когато в публичното пространство се появят внушения, че взетите решения обслужват някого, той е длъжен да се намеси. "И затова извиках кметовете на Варна и Пловдив,

Спират движението на автомобили край Катедралата заради Варненския карнавал

http://www.moreto.net/novini.php?n=349935

Движението на автомобили край Катедралата и централните части ще бъде ограничено утре - 29 април, заради провеждането на Варненския карнавал, припомня Moreto.net. От 12 часа до приключване на шоуто около 16 часа ще бъде преустановено движението на автомобили на площад „Св.

Делото срещу Ченалова отново влиза в съда

http://www.cross.bg/apelativen-sofiya-chenalova-1541515.html

/КРОСС/ След протест на СЗ "Антикорупция" Софийски апелативен съд отмени разпореждането на СГС за прекратяване на делото срещу Румяна Ченалова. Тричленен състав на Апелативен съд - София се произнесе по делото водено срещу Румяна Ченалова, съобщиха от съда. Въззивното производство пред Апелативен съд - София е образувано по протест на СЗ"Антикорупция" - СГП, с което бе поискана отмяна на разпореждането на съдията - докладчик при СГС, с което наказателното производство срещу Ченалова бе прекратено. С решението на съдиите от Апелативен съд - София е отменено разпореждане от 3 феврури 2017 г. на съдията-докладчик при СГС, като неправилно и незаконосъобразно. Апелативен съд - София връща делото за ново разглеждане от друг състав на съда. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.  

Проверки откриха некачествено гориво и нарушения в 10 бензиностанции

http://clubz.bg/53336-proverki_otkriha_nekachestveno_gorivo_i_narusheniq_v_10_benzinostancii

Нарушения на закона и некачествено дизелово гориво откриха при проверки в 10 бензиностанции в страната. 

Бензиностанциите са на територията на София и областите Пловдив, Перник, Хасково и Кюстендил.

„Проверките бяха направени след индикация за некоректно данъчно поведение на три търговски вериги, стопанисващи бензиностанциите, както и за техни контрагенти - доставчици на горива, за които са установени данъчни задължения в общ размер на повече от 350 000 лева”, съобщават от МВР.

Акцията е проведена от Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари към ГДБОП.

На една от бензиностанциите е открито допълнително електронно устройство, което е служило за манипулиране на постъпващата информация към приходната агенция. Образувано е досъдебно производство.

Запорирани са над 38 000 литра енергийни продукти и са иззети над 5000 лв. оборотни средства от обектите. Контролни мерки са предприети и към данъчен склад, от който е установено, че са закупувани и разпространявани горива, без да е внесена банкова гаранция.

Извършва се и лабораторен анализ на качеството на разпространяваните горива в търговската мрежа. Ще бъдат изтеглени над 1000 литра некачествено дизелово гориво от един от обектите.

По време на проверките са установени и нарушения на Закона за измерванията и на изискванията за осигуряване на пожарна безопасност на обектите, допълват от МВР.

Борисов: Целостта на Македония е жизнено важна

https://vesti.bg/bulgaria/borisov-celostta-na-makedoniia-e-zhizneno-vazhna-6068495

„Не е хубаво на границите си да имаме нестабилност“, заяви българският премиер

Продажбите на Surface поеха надолу, което потопи акциите на Microsoft

http://www.investor.bg/novini/261/a/prodajbite-na-surface-poeha-nadolu-koeto-potopi-akciite-na-microsoft-238397/

Софтуерната компания не успява да изпълни средната прогноза за приходите за последното си тримесечие

КЗК одобри сливането на два големи трезора

http://econ.bg/Новини/КЗК-одобри-сливането-на-два-големи-трезора_l.a_i.741818_at.1.html

"Oбeдинeнa бългapcĸa бaнĸa" AД щe имa нoв coбcтвeниĸ. Koмиcиятa зa зaщитa нa ĸoнĸypeнциятa (KЗK) e oдoбpилa cдeлĸaтa бeз дoпълнитeлни ycлoвия....

Борисов: Болно ми е като гледам цирка във ВСС

https://www.actualno.com/society/borisov-bolno-mi-e-kato-gledam-cirka-vyv-vss-news_608470.html

Болно ми е като гледам тези циркове във ВСС. Така лидерът на ГЕРБ и бъдещ министър председател Бойко Борисов коментира случващото се във Висшия съдебен съвет. „Болно ми е, действително. Не че ги гледам аз, гледа ги и народът, гледа ги и Европа. Това е каймакът на българскат

Ето коя телевизия ще излъчва мача между Кобрата и Джонсън

https://www.actualno.com/moresport/eto-koja-televizija-shte-izlychva-macha-mejdu-kobrata-i-djonsyn-news_608472.html

Кубрат Пулев се изправя срещу Кевин Джонсън в последния си двубой преди да получи така чакания шанс да се бори отново за световната титла в тежка категория на IBF. В боксовата гала-вечер "Final Countdown" българинът ще се бие с бившия претендент за световната титла, като шоуто е с нач

Съдът: Дело срещу Ченалова трябва да има

https://www.24chasa.bg/novini/article/6194843

Съдът: Дело срещу Ченалова трябва да имаТричленен състав на Апелативен съд - София се произнесе по ВНОХД 216/2017 г. водено срещу Румяна Ченалова, видно от съобщението на съда от 27.04.2017г, информира БТА. Въззивното производство пред Апелативен съд - София е образувано по протест на СЗ"Антикорупция" - СГП, с което бе поискана отмяна на разпореждането на съдията - докладчик при СГС,

Иги Поп получи френския орден за изкуство и литература

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6194848

Иги Поп получи френския орден за изкуство 
и литератураИги Поп получи най-високото френско културно отличие, съобщи Контактмюзик, цитиран от БТА. Бившият фронтмен на групата "Студжис" стана командир на Ордена за изкуство и литература. По този начин той се присъединява към рок легендите Дейвид Боуи и Боб Дилън. Иги Поп записа на френски език албума си "Preliminaires", излязъл през 2009 г.

Илън Мъск - специален гост на финала на TED 2017

http://www.cross.bg/sofia-ring-mall-1541514.html

/КРОСС/ Втората вечер на едно от най-елитните световни събития - конференцията TED 2017, беше открита с тържествена церемония в столичния Sofia Ring Mall от президента (2012-2017) Росен Плевнелиев и изпълнителния директор на мола Димитриос Папулис.  Над 400 души публика събра Prize Night: Health, Love, Life в кино Cine Grand в Sofia Ring Mall. Росен Плевнелиев беше специален гост на събитието, част от стартиралата сесия на TED 2017. По време на коктейл преди сателитната прожекция той отправи своето послание към гостите, като разказа и няколко кратки лични истории за важността от амбицията, обединението и чувството за хумор. Prize Night: Health, Love, Life се проведе ден след първата сесия на TED2017, наречена Opening Night. Ексклузивен партньор на събитието за България е Sofia Ring Mall. Кулминацията на тридневната програма, в която среща си дава световния елит, е в неделя, 30 април, с подбрани най-добрите лекции от тазгодишната конференция във Ванкувър. Централата на TED обяви, че тогава ще видим лекцията на серийния предприемач Илън Мъск. Билети за изключителното закриващо TED 2017 събитие на 30 април, наречено Highlights Session, можете да намерите на: VIP билети (с включен коктейл) или билети за студенти на специални цени от 15 лв. Всеки гост получава подаръчна торбичка с изненади от партньорите. Бъдете в Cine Grand, Sofia Ring Mall, не по-късно от 17:30 ч

5 важни истини за връзката с ТЕЛЕЦ

https://www.actualno.com/curious/5-vajni-istini-za-vryzkata-s-telec-news_608469.html

Tези, които са родени под зодиакалния знак на Телеца, са описвани като търпеливи, работливи, но също така упорити и властни. Ако си падате по мъж от тази зодия (или вече имате връзка с такъв), ето 5 истини, които трябва задължително да знаете за него. 1. Той не спира да спори, дока

Северна Корея с провокация към САЩ

http://www.cross.bg/severna-koreya-provokatziya-1541513.html

/КРОСС/ Северна Корея предприе поредна провокация към САЩ, предаде Time. Публикувано бе видео, което показва атака срещу Белия дом. Текстът на английски гласи: "Когато врагът направи първата крачка към провокация и инвазия". Вчера стана ясно, че администрацията на Доналд Тръмп е подготвила нова стратегия за Северна Корея, предвиждаща САЩ да въведат по-строги санкции и да предприемат дипломатически стъпки за спирането на ядрената програма на Пхенян. Новата стратегия на Тръмп беше обявена след негова среща със сенатори в Белия дом. В нея участваха всички 100 сенатори, както и държавният секретар Рекс Тилърсън, и министърът на отбраната Джеймс Матис. На срещата вероятността от ядрено нападение от страна на Пхенян е оценена като реална заплаха.

Народното събрание в България изразява дълбока тревога от развитието на кризата в Македония

http://pogled.info/bulgarski/narodnoto-sabranie-v-balgariya-izrazyava-dalboka-trevoga-ot-razvitieto-na-krizata-v-makedoniya.85200

/Поглед.инфо/ Депутатите приеха обща декларация от името на Народното събрание на България във връзка със случващото се в Македония.

Берлин не подкрепя прекратяване на преговорите за влизане на Турция в ЕС

http://pogled.info/svetoven/evropa/berlin-ne-podkrepya-prekratyavane-na-pregovorite-za-vlizane-na-turtsiya-v-es.85201

/Поглед.инфо/ Правителството на Германия е против прекратяването на преговорите за членство в ЕС на Турция. Това е първата подобна позиция на Берлин, след като миналата неделя турските избиратели подкрепиха с минимално мнозинство измененията в конституцията, предвиждащи преминаването към президентска форма на управление.

Каракачанов: България не е страничен наблюдател на случващото се в Македония

http://www.cross.bg/makedoniya-bulgariya-strani-1541512.html

/КРОСС/ „В Македония има около 120 хил. граждани с българско гражданство, но има още стотици хиляди, които имат българско етническо самосъзнание. България не е страничен наблюдател, може да бъде много пряко замесена, ако проблемите в Македония се разраснат". Това каза съпредседателят на Обединени патриоти и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов по повод размириците в парламента в Скопие Македония. „В конкретния случай става въпрос за цинична борба за власт, в която и двете страни използват всякакви прийоми", посочи той, цитиран от „Фокус". „Трябва да засилим каналите си на информация. МВР на българска територия трябва да внимава да не навлизат на територията на страната хора, които по някакъв начин могат да бъдат използвани за дестабилизиране на България и на други страни", заяви Красимир Каракачанов. „Очаквам, че е възможно при разрастване на конфронтация в Македония натам да се насочат хора от този тип, каквито наблюдаваме в Близкия Изток", коментира лидерът на ВМРО. Според него България трябва да е активна в разговорите с Македония и с другите съседни страни, които са формулирали свой интерес в Македония - Албания и Сърбия. „Нашата позиция трябва да е ясна на всички балкански страни, които може би в момента си правят сметки

Мъж оцеля в Хималаите 47 дни само на сол и вода, приятелката му почина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6194829

Мъж оцеля в Хималаите 47 дни само на сол и вода, приятелката му починаСлед като прекарал 47 дни изгубен в планина в Непал, 21-годишният Лианг Шенг Юе от Тайван бе открит в сряда, пише abcnews.go.com. Мъжът е преживял тези 47 дни само със сол и вода. Неговата приятелка, с която той е бил, е починала 3 дни преди Юе да бъде намерен. 21-годишният Лианг Шенг Юе и 19-годишната му приятелка Лиу Чен Чун били на поход в

В никакъв случай не изхвърляйте водата, в която варите яйцата

https://www.actualno.com/curious/v-nikakyv-sluchaj-ne-izhvyrljajte-vodata-v-kojato-varite-jajcata-news_608307.html

Знаете ли, че тази вода би могла да се използва вместо тор за вашите цветя? Във водата, в която варите яйцата, има органичен калций, който спомага за заздравяване на кореновата система на всички видове цветя. Поради тези си съставки, тя е чудесна витаминозна храна за вашите ц

Фейсбук ще трие фалшиви профили, за да се бори с пропагандата

http://www.moreto.net/novini.php?n=349930

Фейсбук обмисля конкретни мерки срещу разпространяване на пропагандни материали в мрежата. Компанията възнамерява да противодейства на опитите на различни държави и организации да я използват, за да оказват влияние върху общественото мнение, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Методи Андреев: ЦУМ-гейт не е по-малък скандал от избора на Пеевски за шеф на ДАНС

http://offnews.bg/news/n_1/n_654160.html

„Не е толкова съществено кой с кого се е срещал и как се е срещал. Проблемът е защо главният прокурор отива в един частен офис на среща с бизнесмен. За мен това е много тежък удар по авторитета на прокуратурата”, каза в предаването „Здравей, България” бившият депутат Методи Андреев. Според него това обяснява факта защо 94% от хората не вярват на прокуратурата. „Безспорно този случай трябва да бъде разследван”, категоричен е Андреев. Той смята, че поне за авторитет, парламентът трябва да създаде анкетна комисия по този случай. Според Андреев действията на прокуратурата през последните седмици нямат нищо общо с румънския модел, каквито аналогии направи Бойко Борисов. Той припомни, че главният прокурор на Румъния е подал оставка, само защото са го обвинили, че ползва неправомерно транспорт. „Този скандал не е по-малък от скандала с избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС”, добави той. Бившият правосъден министър Антон Станков също коментира ЦУМ-гейт в студиото на "Нова телевизия". „Главният прокурор, който и да е той, не е мумия, която седи в саркофаг. Той има контакти. Но тази история определено остава един горчив привкус”, заяви той.

Вучич: Случващото се в Македония е проблем за целия регион

https://www.24chasa.bg/novini/article/6194841

Вучич: Случващото се в Македония е проблем за целия регион

Това, което се случва в Македония, вече не е проблем само на страната, но и на всички други държави в региона. Това заяви министър-председателят (и бъдещ президент) на Сърбия Александър Вучич, коментирайки сблъсъците в парламента в Скопие, призовавайки гражданите на Македония за разрешаване на проблемите по мирен път,

Обезвреждат невзривен снаряд в Брестовец

//dariknews.bg/regioni/pleven/obezvrezhdat-nevzriven-snariad-v-brestovec-2020349

На 27 април 2017 г. е получен сигнал, че в землището на село Брестовец, област Плевен е намерен в тревна площ на отбивка за отдих на път II - 35, силно корозирал метален предмет с цилиндрична форма с дължина  40 см. и диаметър 120 мм., с набраздяване по повърхността - наподобяващ снаряд.
Мяс

Още няколко дни местните данъци се плащат с 5% отстъпка

//dariknews.bg/regioni/varna/zala-plenarna/oshte-niakolko-dni-mestnite-danyci-se-plashtat-s-5-otstypka-2020351

До 2-ри май включително предплатилите за цялата година данък върху недвижимите имоти, такса битови отпадъци и данък върху превозните средства, ползват 5% отстъпка, припомнят от дирекция „Местни данъци  и такси“ към Община Варна.

Няма промяна в размера на налозите за граждани от минал

Федерацията по мотоциклетизъм отново има лиценз, заслугата е на Богдан Николов

//dariknews.bg/regioni/pleven/federaciiata-po-motocikletizym-otnovo-ima-licenz-zaslugata-e-na-bogdan-nikolov-2020354

От 0:00 часа на 27 април 2017 г. окончателно беше решен проблемът с лиценза на българската федерация по мотоциклетизъм и задълженията, които имаше към промоутъри и световната централа. Президентът на родната федерация Богдан Николов е ипотекирал свой имот в Плевен в банка и благодарение на отпуснат

Народното събрание призова към политическо решение на кризата в Македония

//dariknews.bg/novini/bylgariia/narodnoto-sybranie-prizova-kym-politichesko-reshenie-na-krizata-v-makedoniia-2020355

Народното събрание на България изразява дълбока тревога от развитието на кризата в Република Македония. Нахлуването в сградата на парламента и физическата атака срещу народни представители заслужават най-остро осъждане.
 
Това се казва в декларация на 44-ото Н

Вижте как се гримира Нина Добрев за 90 секунди (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/vizhte-kak-se-grimira-nina-dobrev-za-90-sekundi-video-2020358

Списание People предизвика звездата от „Дневниците на вампира“ Нина Добрев да гримира лицето си само за минута и половина.

Разбира се, когато си Нина Добрев и си толкова красива, това едва ли е кой знае какво предизвикателство, но ето го видеото на актрисата:

Смел пловдивчанин извърши граждански арест на крадец

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/smel-plovdivchanin-izvyrshi-grazhdanski-arest-na-kradec-2020316

Граждански арест извърши смел 29-годишен пловдивчанин. Той е задържал нагъл крадец, който се опитал да задигне от автомобила му музикално устройство и оксижен.

Около 11.10 ч. в четвъртък той се обадил на тел. 112, за да съобщи за инцидента, разиграл се на ул. „Лерин“ в града под тепе

Madchild от легендарните Swollen Members на живо в София на 13 май

https://www.actualno.com/music/madchild-ot-legendarnite-swollen-members-na-jivo-v-sofija-na-13-maj-news_608465.html

В началото на май клуб *Mixtape 5* приветства поредната неумерена доза хип-хоп за всички нови и стари ценители на остроумните рими и качествения бийт. На 13 май Madchild каца в София, за да заяви на българските си фенове вселенските истини от “Monster” и “Runaway” без претенция и с

Преглед на икономическите теми в печата, 28 април

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-28-април_l.a_i.741817_at.1.html

"Бoлници нa чepвeнo c милиoн зapaди пaциeнти бeз пpaвa" Caмo пo 29 лв. плaщaт зa пpeглeд нa coциaлнo cлaб Бoлницитe в cтpaнaтa гyбят гoдишнo...

Ще получат ли българските фенове шоуто, което заслужават?

https://www.actualno.com/moresport/shte-poluchat-li-bylgarskite-fenove-shouto-koeto-zaslujavat-news_608457.html

Тази вечер ще се проведе първият мач на Кубрат Пулев за 2017 година, като най-добрият ни професионален боксьор се изправя срещу някогашния претендент за световната титла Кевин Джонсън. Интересът към двубоя извън границите на България отново е далеч от очакваното, а всички фе

За близо 10 минути свършиха билетите за втория концерт на Слави

https://www.actualno.com/showbusiness/za-blizo-10-minuti-svyrshiha-biletite-za-vtorija-koncert-na-slavi-news_608468.html

Преди малко на Facebook страницата на Еventim се появи съобщение, че близо 10 минути след продажбата на билетите за втория концерт на Слави Трифонов и Ку-ку Бенд в "Арена Армеец" на 17 юни, те вече са разпродадени. Припомняме, че след като от екипа на Слави пуснаха в продажба билетите

Белгия отчита рекорд в броя на електронните нападения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6194832

Белгия отчита рекорд в броя на електронните нападенияБелгия отчита рекорд в броя на електронните нападения, съобщава бТА, като се позовава на данни от службата за киберзащита към федералното правителство. Уточнява се, че злонамерените действия в интернет произхождат от "специализирани организации" и "други държави". Сравнено с 2010 г., през миналата година случаите са се увеличили десетократно и са

Над сто души са пострадали по време на безредиците в Македония

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/28/2961704_nad_sto_dushi_sa_postradali_po_vreme_na_bezredicite_v/?ref=rss


Македонското вътрешно министерство обяви, че 22 полицаи, най-малко 84 цивилни и трима депутати са пострадали при безредиците в Скопие в четвъртък вечерта.

Полицията добави, че ще приеме допълнителни мерки и и дейности, за да защити гражданите. Броят на ранените е основан на хората, постъпили в няколко скопски болници до 23:30 ч местно време.

Всички граждани и депатути вече са били евакуирани от парламента около полунощ, включително протестиращите,...

Най-малко 95 са ранените след протестите в Македония

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/04/28/2961704_nai-malko_95_sa_ranenite_sled_protestite_v_makedoniia/?ref=rss


Македонското вътрешно министерство обяви, че 22 полицаи, 70 цивилни и трима депутати са пострадали при безредиците в Скопие в четвъртък вечерта.

Полицията добави, че ще приеме допълнителни мерки и и дейности, за да защити гражданите. Броят на ранените е основан на хората, постъпили в няколко скопски болници до 23:30 ч местно време.

Всички граждани и депатути вече са били евакуирани от парламента около полунощ, включително протестиращите, които...

Борисов за Македония: България е пример - когато има напрежение, се подава оставка

http://offnews.bg/news/n_1/n_654156.html

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е разговарял с президента на Македония по негово искане, каза самият Бoрисов в парламента. Той подчерта, че е разтревожен от ситуацията там. Снощи в парламента на Македония имаше бой и дори депутати в кръв, заради избирането на албански депутат за председател на Собранието. Борисов пожела и каза, че се надява Македония да намери изход от тази политическа криза. "Жизнено важно за нас е Македония е да запази целостта си и да продължи пътя към Европейския съюз", коментира Борисов. Той добави, че България е пример за това как, когато има напрежение, се подава оставка, минава се през избори и това, което каже народът, се изпълнява. "Без никаква намеса във вътрешните им работи ги призовах всичките да намерят политически изход от тази криза. Тя тлееше години наред и тук емоционалните чувства на лидерите на партиите трябва да останат на второ място“, коментира още Борисов. "Сега се разбира колко е важно да се спазват правилата, демокрацията и законите и да се съобразяваме с избора на народа. С Радев даваме ясен пример как можем да работим само в името на България със знак на разбирателство, но с една много права линия Европейския съюз и НАТО, демокрацията и правата и свободите", коментира лидерът на ГЕРБ.

Скандалите и зодиите - кой какъв е

https://vesti.bg/lyubopitno/zagadki-i-misterii/skandalite-i-zodiite-koj-kakyv-e-6068491

Подсказваме, че Овенът е вихрен и страшен, Телците изригват бавно, но мощно, Близнаците издивяват от мълчанието насреща, а на Ракът му пада пердето

Какви скандалджии са зодиите

https://vesti.bg/lyubopitno/zagadki-i-misterii/kakvi-skandaldzhii-sa-zodiite-6068491

Подсказваме, че Овенът е вихрен и страшен, Телците изригват бавно, но мощно, Близнаците издивяват от мълчанието насреща, а на Ракът му пада пердето

Христо Йовов със сензационен трансфер в баскетбола (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_654158.html

Христо Йовов вече е баскетболист! Нямаш шега, бившият любимец от футболния Левски смени спортовете, видя агент на OFFNews. Ицо е част от тима на Своге в баскетболната аматьорска лига. Йовов се пусна в мача срещу Софийски университет. Срещата се игра в уникалния салон на столично частно училище в квартал Мусагеница. Бившият нападател започна мача като резерва. Тъй като не е от най-високите за баскетбол, Йовов се подвизаваше като град. Той успя да вкара няколко точки. Изпълни точно един фаул,  добави и два-три успешни изстрела за две точки. Христо се радваше на лична агитка. На мача беше съпругата му със синовете. Двамата малчугани носеха екипи на футболния Левски.  Йовов все още се пуска и във футболни мачове за аматьорския Своге, чийто шеф е. Отборът води в своята група и ще се бори за място в трета дивизия. Явно откакто напусна директорския пост в Левски, великолепният техничар се е отдал здраво на аматьорски спортове И правилно - там е истината.

Цените на жилищата в Хонконг достигат нов рекорд през март

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/cenite-na-jilishtata-v-honkong-dostigat-nov-rekord-prez-mart-238401/

„Охлаждането“ на пазара на имоти е един от най-важните приоритети на новия лидер на мегаполиса Кари Лам

Дават под наем дресирани лами за сватбени тържества

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6194812

Дават под наем дресирани лами за сватбени тържестваАко искате вашето тържество да се запомни дълги години, най-лесният начин е да си наемете дресирани лами за щастливото събитие, пише в."Метро", цитиран от БТА. Но за целта трябва да сключите брак в района на град Портланд в щата Орегон или Ванкувър в щата Вашингтон, където е достъпна тази услуга. В списъка на гостите за тържеството може да

От 1 май пускат обществените чешмички във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=349923

От първи май трябва да заработят всички обществени чешмички в центъра на Варна. Това съобщи за Moreto.net Тодор Димитров от общинската Дирекция по инженерна инфраструктура. От април фирмата, отговаряща за поддръжката на 40 чешми и 12 фонтана в града, е започнала поетапно дейности по разконсервация и козметични ремонти, обясни той.

Жизнено важно ни е Македония да запази и целостта, обяви Борисов

https://www.actualno.com/balkani/jizneno-vajno-ni-e-makedonija-da-zapazi-i-celostta-objavi-borisov-news_608461.html

Македония върви и ни е жизнено важно да запази и целостта си, и да продължи по пътя на евроатлантическата интеграция. Това каза пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с обстановката в Македония. „Снощи разговарях по негово искане с президе

Каракачанов: България е гарантът за независимостта на Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6194813

Каракачанов: България е гарантът за независимостта на МакедонияПозицията на България трябва да е ясна и категорична - страната е гарантът за териториалната цялост и независимостта на Р Македония. Това каза съпредседателят на „Обединени патриоти“ и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов по повод размириците в Събранието на Р Македония, предаде „Фокус“. „Вина за сегашната ситуация има както сегашният премиер

Първата тема на първата среща: Тръмп и Путин ще обсъждат киберсигурността

http://clubz.bg/53335-pyrvata_tema_na_pyrvata_sreshta_trymp_i_putin_shte_obsyjdat_kibersigurnostta

Гарантирането на сигурността в киберпространството може да стане една от приоритетните теми на първата среща между президентите Владимир Путин и Доналд Тръмп.

Това заяви Андрей Крутских - специален представител на руския президент по въпросите на международното сътрудничество в сферата на гарантирането на информационната сигурност и посланик със специални поръчения.

"Президентите на Русия и САЩ безспорно ще се срещнат и ще обсъдят целия спектър от въпроси и актуални проблеми от международен характер, но темиата за стабилността, доверието и сигурността в киберпространството може да стане една от приоритетните", каза той не конференция в Германия.

Думите му са цитирани от в. "Комерсант“.

Той съобщи също, че през януари руските власти по искане на отиващата си администрация на Барак Обама изпратили във Вашингтон "разширен отговор на всички въпроси" за предполагаемата намеса на руски спецслужби в американските избори. Москва предложила на новата администрация да се договорят за мерки за предотвратяване на инциденти в сферата на използването на информационно-комуникационните технологии.

Русия е силно разтревожена, че може против волята си да бъде въвлечена в пряка конфронтация със САЩ, каза още Крутских. Той обаче не уточни какви точно са предложенията на Москва, предадени на Вашингон.

Възможно е Путин и Тръмп да се срещнат още в края на май. Първият им личен контакт трябва да определи дали има шанс за нормализиране на отношенията между двете страни.

Засега не се оправдават надеждите, които бяха свързвани с победата на Тръмп. През последните месеци представители на новата администрация на САЩ обвиниха Русия в намеса в изборите, умишлено разпространяване на противоречиви данни за химическата атака в провинция Идлиб в Сирия и доставки на оръжие за талибаните в Афганистан. Реторичното противостоене започна да се усилва както заради Сирия, така и заради Северна Корея.

Кому е нужно поредното фалшиво зрелище на Кубрат Пулев?

http://www.barometar.net/88444/

Срещу поредния слаб съперник, отказал се от бокса и върнат в него от мениджърите братя Зауерланд се изправя утре Кубрат Пулев. Кому е нужен този мач се питат специалисти, след като Кевин Джонсън не се е боксирал 2 години, дойде в София да се забавлява с момичета и да си прибере хонорара? Може би мачът […]

Хората зад дупнишката пирамида продължават да раздават кредити

https://vesti.bg/bulgaria/horata-zad-dupnishkata-piramida-prodylzhavat-da-razdavat-krediti-6068493

Шефът на касата е в ареста, а жена му, която е набирала жертвите, е пусната под парична гаранция от 30 000 лева. Днес тя продължава да извършва престъпна дейност

Съюзът на съдиите призова да не се гласува електронно за нови членове на ВСС

http://www.mediapool.bg/sayuzat-na-sadiite-prizova-da-ne-se-glasuva-elektronno-za-novi-chlenove-na-vss-news263197.html

Съюзът на съдиите в България призова членовете си да се въздържат от електронно гласуване за избор на нови членове на Висшия съдебен съвет (ВСС)заради риск от манипулиране на избора. Това става ясно от обръщение на Съюза съдиите. Според организация, продължават да съществуват множество неясноти относно способността на внедрената от ВСС система за електронно дистанционно гласуване да съответства на изискванията на закона - да осигурява тайната на гласуването и свободното волеизявление. По този повод Съюза на съдиите е изпратил писмо с въпроси до ВСС и разработчика на програмата на 27 април, но все още няма отговор. За това организацията призовава съдиите да се въздържате от избор на електронното дистанционно гласуване, докато не получат убедителен отговор на поставените въпроси от ВСС и разработчика на програмата. Общото събрание на съдиите за избор на членове на следващия състав на Висшия съдебен съвет ще се проведе в две последователни съботи на 10 юни и на 17 юни. На 10 юни от 10 часа в "Интер Експо Център" ще се проведе избор на комисии - избирателни и секционни и ще бъдат изслушани кандидатите. Гласуването ще бъде на 17 юни от 8 часа и е предвидено да се проведе с хартиени бюлетини в Съдебната палата в София. Висшият съдебен съвет, като орган, на когото е възложено от закона да организира и проведе избора, следва да поеме разходите за командироване, пътуване и нощувки на участващите в Общото събрание съдии, които не живеят и не работят в  София, посочват от Съюза на съдиите. В много от съдилищата в страната вече се представят на съдиите декларации за избор на начин на гласуване – чрез хартиена бюлетина на втората дата на Общото събрание или чрез електронно дистанционно гласуване. Срокът за попълване и подаване на тези декларации от страна на съдиите е до 17 май. Доколкото това е срокът, в който и в информационната система се въвежда избраният начин на гласуване и сканираните копия на попълнените и подписани декларации, според Съюза на съдиите няма пречка в този срок да се промени избраният начин на гласуване, като се подаде нова декларация.

Цитат на деня: Не делим баница, а отговорност

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/04/28/2961656_citat_na_denia_ne_delim_banica_a_otgovornost/?ref=rss


Непрекъснато се очаква политиците да бъдат двуличници, да бъдат прикрити, да има сделки, схеми, далавери и прочие. Ние не сме такива и искаме хората да го видят това. Затова коалиционното ни споразумение е публично. Разни медии твърдят, че се дели баница, не баница, а една огромна, смазваща, отговорност се дели, за четири години напред". Това каза днес пред БНТ съпредседателят на "Обединени патриоти" Валери Симеонов.

В края на интервюто той беше попитан...

Цените на петрола се повишават леко

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-се-повишават-леко_l.a_i.741816_at.1.html

Цените на основните сортове петрол в хода на търговията в четвъртък, 27 април се понижиха поради новините за възобновяване на производството от...

Патриотите обсъждали помежду си личностите в новото правителство

https://www.actualno.com/politics/patriotite-obsyjdali-pomejdu-si-lichnostite-v-novoto-pravitelstvo-news_608442.html

Изходът в Македония е в търсенето на диалог и управлението на нашата западна съседка да бъде формирано от македонски партии, а не от албански. Това заяви председателят на НФСБ и съпредседател на Обединените патриоти Валери Симеонов. По думите му ставаме свидетели на спонт

Спокойна е обстановката тази сутрин в Скопие

https://www.actualno.com/balkani/spokojna-e-obstanovkata-tazi-sutrin-v-skopie-news_608460.html

Спокойна е обстановката край парламента и в централната част на Скопие след вчерашните сблъсъци, съобщи Министерството на вътрешните работи. По данни на ведомството ранени са 109 души. До 23:30 вчера медицинска помощ в болниците са потърсили 77 граждани, от които 22 полицаи и тр

"Постдигитална лаборатория" ще обучава художници с интерес към дигиталните изкуства

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/04/28/2961607_postdigitalna_laboratoriia_shte_obuchava_hudojnici_s/?ref=rss


Нова учебна програма, насочена към худогници, които се интересуват от приложението на дигиталните технологии в работата си, започва от днес в центъра за култура и дебат "Червената къща". Освен презентации, курсове и семинари, тя ще предложи възможност на 5 артиста да осъществят свои художествени проекти в изложба. Работилниците и курсът, които ще текат през април, май и юни, могат да бъдат записани заедно или поотделно.

Програмата е насочена към артисти в...

Борисов: Отклонението от "Марица" е към един от най-хубавите български манастири (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6194785

Борисов: Отклонението от "Марица" е към един от най-хубавите български манастири (Видео)Отклонението от АМ "Марица" е към един от най-хубавите български манастири, каза Борисов в отговор на репортерски въпрос в парламента. Решението за отклонението е възникнало, защото до манастира е нямало път. "Първото нещо, което поискаха владиците, е да се оправи пътят", каза Борисов. Според него това наистина е "пътят към любовта",

Борисов: Жизнено важно ни е Македония да запази целостта си

http://www.cross.bg/makedoniya-borisov-raboti-1541510.html

/КРОСС/ „Жизнено важно за България е Македония да запази и целостта си, и да продължи по пътя на евроатлантическата интеграция". Това каза пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с обстановката в Македония, цитиран от "Фокус". „Снощи разговарях по негово искане с президента на Македония. Груевски се обади, Зоран Заев, шефът на македонските социалисти. С него съм по-добър приятел между другото, нищо, че е от друго политическо семейство. Като всички и аз съм разтревожен от това, което се случва в Македония и много внимателно, без никаква намеса във вътрешните им работи, ги призовах всичките да намеря политически изход от тази криза. Тя тлееше години наред и тук емоционалните чувства на лидерите на партиите трябва да останат на второ място", коментира Борисов. По думите му зад тях стоят много хора. „Виждате вече омразата е голяма. Надявам се да се намери политически изход, настоявам за това. Македония върви и ни е жизнено важно да запази и целостта си, и да продължи по пътя на евроатлантическата интеграция. Не е хубаво на границите си да имаме такава нестабилност", каза още Бойко Борисов. Той видя и външна намеса във вътрешните работи на Македония. "Виждате всички в постове, обаждания, телефонни разговори - не само са разтревожени, но дори и някои пряко се месят във вътрешните работи на Македония, което е недопустимо

Борисов: Жизнено важно ни е Македония да запази целостта си

http://www.cross.bg/makedoniya-borisov-vazhno-1541510.html

/КРОСС/ „Жизнено важно за България е Македония да запази и целостта си, и да продължи по пътя на евроатлантическата интеграция". Това каза пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с обстановката в Македония, цитиран от "Фокус". „Снощи разговарях по негово искане с президента на Македония. Груевски се обади, Зоран Заев, шефът на македонските социалисти. С него съм по-добър приятел между другото, нищо, че е от друго политическо семейство. Като всички и аз съм разтревожен от това, което се случва в Македония и много внимателно, без никаква намеса във вътрешните им работи, ги призовах всичките да намеря политически изход от тази криза. Тя тлееше години наред и тук емоционалните чувства на лидерите на партиите трябва да останат на второ място", коментира Борисов. По думите му зад тях стоят много хора. „Виждате вече омразата е голяма. Надявам се да се намери политически изход, настоявам за това. Македония върви и ни е жизнено важно да запази и целостта си, и да продължи по пътя на евроатлантическата интеграция. Не е хубаво на границите си да имаме такава нестабилност", каза още Бойко Борисов.  

Мике Шурман от Съвета на Европа: Децата могат да участват в законодателния процес от самото начало

http://www.cross.bg/suveta-evropa-bulgariya-1541511.html

Интервю на агенция "Крос" с Мике Шурман, международен консултант по детските права към Съвета на Европа 1.Защо България е избрана за провеждането на Инструмент за оценка на Съвета на Европа и процеса на пилотиране? България беше доброволец след като методологията беше изпробвана в 3 държави. Това доброволно участие демонстрира голяма отдаденост към детските права и детското участие. Освен това, именно в София, през месец април миналата година, се проведе конференцията на Съвета на Европа, където беше представена Стратегията за правата на детето, в която утвърждаването на детското участие е ключов приоритет. 2. Кои са силните страни на България? Съветът на Европа искаше да работи с държави от различни части на Европа, страни с различно историческо наследство в областта на детското участие. България вече беше проявила интерес от Инструмента за оценка, след като пилотирането му беше осъществено в Ирландия, Румъния и Естония. 3. Като експерт в Съвета на Европа, имате ли информация за съществуването на консултативен орган, съставен само от деца, в други европейски държави? Повечето европейски страни имат някакъв вид консултативни органи, съставени от деца и младежи, но те варират в зависимост от структурата и функцията си. В някои държави по-разпространени са младите хора на възраст около 20 години, а в други се включват деца под 18 години. 4

Джамбазки за Македония: Има опасност за България

http://www.moreto.net/novini.php?n=349926

„Да, има опасност за България, защото когато гори къщата на съседа, гори и външната ти стена”, каза в предаването „Здравей, България” евродепутатът Ангел Джамбазки. По думите му ако нещо се случи в Македония, страната ни трябва да защити гражданите си там.

Румен Радев призовава българските граждани за спокойствие след безредиците в Македония

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/28/2961696_rumen_radev_prizovava_bulgarskite_grajdani_za/?ref=rss


Президентът Румен Радев призова българските граждани да бъдат спокойни след снощните безредици в Македония. В позицията му, разпространена до медиите, той подчертава, че няма непосредствени рискове за страната, като това е било констатирано по време на спешната консултативна среща в Министерството на вътрешните работи.

"Призовавам всички партии в Република Македония да уважават демократичния процес и да проведат диалог. Демокрацията и правовия ред са пътя за...

Радев: Призовавам всички партии в Република Македония да уважават демократичния процес

https://www.actualno.com/politics/radev-prizovavam-vsichki-partii-v-republika-makedonija-da-uvajavat-demokratichnija-proces-news_608456.html

Изразявам дълбоко безпокойство от създаденото напрежение в Република Македония и сблъсъците от вчерашната нощ в парламента, довели до няколко десетки ранени, сред които и депутати. Това се казва в позиция на президента Румен Радев във връзка със ситуацията в Република Ма

В Германия арестуваха предполагаем член на "Ислямска държава"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6194784

В Германия арестуваха предполагаем член на "Ислямска държава"В ранните часове на петък германската полиция е арестувала 23-годишен сириец, който е осъществил контакт с членове на близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитирана от Фокус. При полицейската операция е претърсено жилище,

#Кой колко допринесе на изборите за ДПС

http://clubz.bg/53333-koj_kolko_doprinese_na_izborite_za_dps

Какъв точно е приносът на Делян Пеевски за изборните резултати на ДПС? Отговорът на този въпрос не е еднозначен. В определени региони, където Пеевски е водач на листа, ДПС отбелязва спад. По-нисък резултат обаче има и в други региони, където Пеевски е бил водач на листа, но не и на последните парламентарни избори.

На вота за настоящия парламент Пеевски водеше две листи на ДПС - в Благоевград и Пазарджик.

В Благоевград ДПС събра 20 880 гласа или 13,47% и стана трета политическа сила в региона. На предишните избори, когато листата не се водеше от Пеевски, гласовете в полза на ДПС бяха 23 025 или 16,6%. Този резултат отреди 2-ро място на партията тогава.

Пеевски водеше листата на ДПС в Пазарджик и на предишните парламентарни избори. Сравнението межди 2017 и 2014 г. също показва известен спад в гласовете. На последните избори ДПС взе 14 644 гласа или 12.06% и бе на 3-то място. На предишните избори гласовете бяха 17 348 или 16,07%, което също отреди 3-то място за движението.

Любопитно е също така как се е отразило на ДПС отсъствието на Пеевски от листата в Стара Загора. На последните избори движението там взе 13 540 гласа или 7,8%, като стана 4-та сила. На предишните, начело с Пеевски резултатът бе малко по-добър - 14 938 гласа или 10,12%, което бе трети резултат.

На предишните парламентарни избори ДПС се представи изненадващо добре в някои нетрадиционни за него райони. Във Враца например движението спечели 10 626 гласа или 12,9% и стана трета политическа сила. Сега обаче има чувствителен спад - 3 854 гласа и 4,42% и 5-и резултат.

Успехите на ДПС в Северозападна България обаче са се пренесли от Враца в съседна Монтана. На последните избори движението има 8 411 гласа, 12,35% и е трета сила. Това е значително подобряване на резултата в сравнение с предишните избори. Тогава движението имаше 4 928 гласа, 7,8% и бе едва на 6-то място.

Като цяло движението отбеляза чувствителен спад в резултатите си на национално ниво. На последните избори движението събра 315 976 гласа или 9,24% и стана 4-та сила. Преди 3 години движението имаше 487 404 гласа, 14,84% и бе трета сила. Мнозина търсят обяснението най-вече в появата на партия ДОСТ, която спечели 100 479 гласа или 2,94%.

Депутатите създадоха комисия за неизплатените заплати

https://www.actualno.com/politics/deputatite-syzdadoha-komisija-za-neizplatenite-zaplati-news_608454.html

По предложение на „БСП за България“ депутатите приеха създаването на временна комисия за проучване на случаите на неизплатени заплати.  Идеята беше подкрепена единодушно от 200 народни представители. Според вносителите задача на комисията е да събере и анализира

Заради умора: Най-много трудови злополуки стават в края на работния ден

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Na0QCLVFvrY/

Статистиката в  Бургаска област е обнадеждаваща. Инцидентите на работното място са намалели с 30 за  последната година, а от началото на 2017г.  няма такива с летален изход

1За първите три месеца на 2017г. в Бургаска област няма трудови злополуки, завършили с летален край, а инцидентите на работното място през 2016г. бележат спад в сравнение с предходната година. Това съобщи председателят на КТ „Подкрепа” – Бургас Иван Костадинов. Днес представители на двата синдиката – КТ „Подкрепа” и КНСБ, Областна администрация Бургас, Община Бургас и Инспекция по труда – Бургас отбелязаха Международния ден в памет на загиналите при трудови злополуки.

„Намаляването на попадналите в черната статистика е благодарение на съвместната работа на синдикати и работодатели. Стремим се да отговорим на всеки, получен сигнал, а най-често имаме такива от работещите с сферите на строителството и транспорта”, заяви Иван Костадинов.

 

Според началника на Инспекцията по труда в Бургас Павлин Васков най-много инциденти стават в края на работния ден.

„До злополуки на работното място обикновено се стига, заради занижен контрол от страна на работодателя и небрежност към собственото здраве и самоувереност от страна на работника.  Най-честите причини за злополуки са невнимание, преумора и разсеяност. Затова повече инциденти се наблюдават на 6-тия и 7-мия час от работната смяна”, добави Павлин Васков.

 

Пред паметника на жертвите на трудови злополуки зам.-областният управител Севдалина Турманова заяви, че инцидентите в  Бургаски регион през 2016г. са 90 броя, което е намаления с 30 в сравнение с 2015г.

„Целта на държавата, синдикатите и работодателите е  да създадем по-добри условия на безопасен труд, за да съхраним човешкия живот като най-ценен капитал и ресурс”, добави зам.-областният управител.

 

Сериозни нападки от член на ВСС срещу "пречупения" и "умрял от страх" Лозан Панов

http://www.cross.bg/panov-beshe-prokyror-1541509.html

/КРОСС/ Лични подробности за психическото състояние на преживял катастрофа човек, недомлъвки и яростна защита на главния прокурор предложи в участието си в „Тази сутрин" по БТВ представляващият Висшия съдебен съвет Димитър Узунов. Магистратът, който беше заподозрян, че поддържа есемес комуникация с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, призова председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов „да не се прави на Многострадалната Геновева". Съдия №1 поиска проверка на разговора в ЦУМ с участието на главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов. Часове след това той беше посрещнат от маскирани младежи с истински агнешки главички в ръце пред ВСС, а по време на заседанието на кадровия орган 2 часа и половина беше обсъждан стар сигнал срещу него за натиск върху магистрати. Мнозинството във ВСС в крайна сметка отхвърли предложението на опозицията. „Прави се на смелчага, а когато беше в болницата се наложи да го нося на гръб от „Пирогов" до ВСС да си оттегля молбата. Такъв нож, какъвто заби в моя гръб, по същия мръснишки, долен начин, заби в гърба на главния прокурор. Ходех в болницата, няма да споделям къде го намерих, в какво състояние го намерих, той се отказа, прекъснахме процедурата, молехме му се да продължи... Той беше умрял от страх", продължи Узунов.Той визира инцидента, в който пострада Панов, докато беше кандидат за поста председател на ВКС - автомобил го блъсна близо до дома му

Българите са по-незаинтересовани от ЕС спрямо останалите европейци

//dariknews.bg/novini/sviat/bylgarite-sa-po-nezainteresovani-ot-es-spriamo-ostanalite-evropejci-2020339

Сравнено с останалите европейци, българите са по-незаинтересовани от ЕС. Това показват данни от проучване на Евробарометър, разпространени от Европейския парламент.

На въпрос дали мислят, че членството в ЕС е нещо добро, положително отговарят 53 на сто от бъл

Студенти на изпит по пиене на бира

//dariknews.bg/regioni/varna/zala-plenarna/studenti-na-izpit-po-piene-na-bira-2020341

За обучение за бакалавърска степен по пиене на бира (Beer Bachelor) се готвят чуждестранните студенти от Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” във Варна. Организатор на събитието, което предизвиква младите хора да изпробват възможностите си да пият бира, е СНЦ „Моментум”.

Последните години броят на трудовите злополуки и смъртните случаи у нас намалява

//dariknews.bg/novini/bylgariia/poslednite-godini-broiat-na-trudovite-zlopoluki-i-smyrtnite-sluchai-u-nas-namaliava-2020344

Събирането и използването на информация за безопасност при работа е темата, с която Международната организация на труда отбелязва днешния Световен ден по безопасност и здраве при работа. У нас пред

От статистиката: 1087 са емигрирали през 2016 г., 441 са се върнали от чужбина в Лудогорието

//dariknews.bg/regioni/razgrad/ot-statistikata-1087-sa-emigrirali-prez-2016-g.-441-sa-se-vyrnali-ot-chuzhbina-v-ludogorieto-2020343

 
Официални данни за населението и демографските процеси в област Разград през 2016 г. обявиха от Отдел „Статистически изследвания“-Разград към Националния статистически институт.
Според тях към 31.12.2016 г. населението на област Разград е 115 402 души, което представлява 1.6% от нас

Заловиха затворник –беглец в къщата на покойник

//dariknews.bg/regioni/burgas/zaloviha-zatvornik-beglec-v-kyshtata-na-pokojnik-2020346

35-годишният Георги Димитров превърнал в дома в село Черница в склад за наркотици и крадени вещи

Председателството на ПАСЕ свали доверие от ръководителя си

//dariknews.bg/novini/sviat/predsedatelstvoto-na-pase-svali-doverie-ot-rykovoditelia-si-2020347

Председателският съвет на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа съобщи, че сваля доверието си от председателя Педро Аграмунт.

С това решение на Аграмунт повече не е позволено да предприема официални пътувания, да участва в срещи или да прави п

Нови тапи по магистрала "Хемус" ни чакат през почивните дни

//dariknews.bg/novini/bylgariia/novi-tapi-po-magistrala-hemus-ni-chakat-prez-pochivnite-dni-2020338

Нови тапи по магистрала "Хемус" ни очакват през предстоящите почивни дни. От КАТ съобщиха, че тунелите на "Витиня" и "Ечемишка" ще бъдат отворени, но само в едната тръба, което ще образува

Най-интересното от Webit.Festival (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=349925

След първи ден, изпълнен с десетки интересни лекции от представители на най-големите компании в света и грандиозна церемония за раздаване на награди, програмата на Webit.Festival продължи с пълна сила. Бившият президент Росен Плевнелиев откри Конференцията за лидерство в дигиталната икономика (Digital Economy Leadership Summit), а непосредствено след него председателят на Webit.

24-часова обща стачка започва в Гърция на 1 май

http://www.mediapool.bg/24-chasova-obshta-stachka-zapochva-v-gartsiya-na-1-mai-news263196.html

24-часова обща стачка започва в Гърция на 1 май. Това съобщи Националният съвет на Oбщогръцката конфедерация на работниците, предадоха агенциите. Очаква се стачката да парализира транспортния сектор в Гърция. Предвижда се железопътният транспорт в цялата страна да бъде блокиран за 24 часа. Корабите ще останат на пристанищата. Автобуси ще се движат от 9 до 21 часа, за да се даде възможност на гражданите да участват в първомайските демонстрации. Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, пътуващи към Гърция, да имат предвид тази информация и да се осведомяват предварително относно очакваните промени в транспортния сектор в страната.

Диана Йорданова е избрана за председател на Временна комисия за проучване на случаите на неизплатени заплати

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/950hZAv7zCc/

diana_iordanovaНародният представител от ГЕРБ-Бургас Диана Йорданова беше избрана за председател на Временна комисия за проучване на случаите на неизплатени заплати. Комисията е сформирана по предложение на „БСП за България“. „За“ гласуваха 200 депутати, с което искането беше прието единодушно.

Диана Йорданова беше предложена от народния представител Красимир Велчев. Тя ще работи в комисията заедно с още девет депутати от различни партии – по двама от всяка парламентарна група.

Комисията се избира за срок от два месеца. В нея ще се проучват случаите на дължими, но неизплатени заплати от страна на работодатели.

По думите на омбудсмана Мая Манолова най-засегнати са в шивашкия бранш и миньорите, а най-чести били нарушенията в Дупница, Бобов дол, Ветрен, Добрич, Оброчище, Русе, Враца, Видин, Варна, София и др.

Фейсбук ще трие фалшиви профили, за да се бори с пропагандата

http://offnews.bg/news/n_1/n_654153.html

Фейсбук обмисля конкретни мерки срещу разпространяване на пропагандни материали в мрежата. Компанията възнамерява да противодейства на опитите на различни държави и организации да я използват, за да оказват влияние върху общественото мнение, предаде Ройтерс, цитиран от БТА. В свой доклад Фейсбук констатира, че държави и организации се опитват да разпространяват подвеждаща информация и лъжи, преследвайки геополитически цели. Тези действия включват не само фалшиви новини, а и разширяване на разпространението на публикации чрез различни методи, като това се извършва от държавни служители или платени специалисти, често чрез използване на фалшиви профили. Затова екипът по сигурността ще се бори с тези информационни операции, като спира или изтрива фалшиви профили, след като ги открие.

ЮНЕСКО и Световната здравна организация засилват сътрудничеството си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6194771

ЮНЕСКО и Световната здравна организация  засилват сътрудничеството сиНа 26 април в Женева генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и генералният директор на Световната здравна организация д-р Маргарет Чан подписаха Меморандум за разбирателство, укрепващ сътрудничеството между двете организации в подкрепа на страните за постигането на Програмата за устойчиво развитие 2030.

Предприемач: Здравословните продукти изместват масовите

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/predpriemach-zdravoslovnite-produkti-izmestvat-masovite-238395/

Пазарът на биохрани в България нараства с 30-50% годишно, твърди собственикът на "Смарт Органик"

Авиошоу "100 години Българска военноморска авиация" утре във Варна (видео)

http://www.moreto.net/novini.php?n=349924

Авиационно шоу ще имат възможността да гледат тази събота - 29 април жителите и гостите на Варна. Атрактивните демонстрации са по повод 100 години Българска морска авиация. Началото е от 11 часа, а мястото централния плаж. Демонстрациите ще продължат близо час, научи Moreto.

Забранява се събирането на блатно кокиче в четири находища в Бургаски регион, разрешава се в ЗМ „Калината“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Oo0s7WcafTM/

blatno-kokicheСъс заповед на министъра на околната среда и водите от 26.04.2017 г. на основание чл.115, ал.1, т. 14 от Закона за биологичното разнообразие се разрешава събирането на блатно кокиче от защитена местност „Калината“ край Слънчев бряг. Със същата заповед се забранява ползването на блатно кокиче от останалите находища в Бургаски регион – в созополското село Присад, защитена местност “Чаирите” край село Горица, защитена местност “Блатото” край Созопол и местността “Блатата” край Лозенец.

През миналата седмица приключиха проверките на РИОСВ за оценка състоянието на популациите на блатно кокиче в контролираните находища в региона. Такива проверки се извършват ежегодно съвместно с представители на общините и държавните горски/ловни стопанства, на чиято територия са находищата. Проверките имат за цел да установят както общото състояние на растенията, така и тяхната плътност на разпространение, жизненост и брой цветове.Въз основа на резултатите от извършените проверки е издадена заповед на министъра на околната среда и водите, която забранява или разрешава събирането на блатно кокиче в находищата в Бургаски регион през тази година.За неспазване на заповедта е предвидена глоба по чл. 124, ал.1 от ЗБР, която е в размер от 100 до 1000 лв. за физически лица и от 200 до 5000 лв. за юридически лица.

Блатното кокиче е вид под режим на опазване и регулирано ползване съгласно Закона за биологичното разнообразие. Включен е в Червената книга на България като „застрашен от изчезване вид”. Среща се по мочурливи и периодично заливани ливади, по периферията на някои блата, в крайречни разредени гори и по поречия на реки. Блатното кокиче съдържа алкалоида галантамин, от който се произвежда нивалин и други лекарствени препарати.

Френските власти разследват изборите на Русия и Катар за домакини на световните по футбол

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/04/28/2961670_frenskite_vlasti_razsledvat_izborite_na_rusiia_i_katar/?ref=rss


Френски прокурори разследват решението на ФИФА следващите две световни първенства да се проведат в Русия през 2018 г. и в Катар през 2022 г., съобщи "Ройтерс", като се позовава на източник, близък до процеса.

В основата на разследването са подозрения за икономически престъпления, корупция и търговия с влияние. Бившият президент на ФИФА Сеп Блатер е бил разпитан на 20 април в Швейцария от местни прокурори, като са присъствали и двама френски магистрати.

Румен Радев: Призовавам всички партии в Македония да уважават демократичния процес

http://www.cross.bg/makedoniya-prizovavam-radev-1541508.html

/КРОСС/ Президентът Румен Радев зае официална позиция относно случващото се в съседна Македония. Вчера стотици протестиращи нахлуха в парламента в Скопие след избирането за негов председател на етническия албанец Талат Джафери. В резултат десетки депутати бяха бити, а след сблъсъци с полицията има и над 100 ранени. В тази връзка държавният глава излезе със съобщение, разпространено от пресслужбата му. „Изразявам дълбоко безпокойство от създаденото напрежение в Република Македония и сблъсъците от вчерашната нощ в парламента, довели до няколко десетки ранени, сред които и депутати. Призовавам всички партии в Република Македония да уважават демократичния процес и да проведат диалог. Демокрацията и правовия ред са пътя за излизане от кризата. Вярвам, че Република Македония няма да се отклони от eвропейските ценности. Призовавам българските граждани към спокойствие. Снощи под ръководство на вицепремиера Стефан Янев беше проведено спешно заседание с министъра на вътрешните работи и компетентните служби, на което бе направен анализ на обстановката и бе констатирано, че няма непосредствени рискове за страната ни", обяви президентът Радев.  

Григор Димитров ни обеща изненада

http://offnews.bg/news/n_1/n_654155.html

Григор Димитров изглежда е в отлично настроение, напук на лошата серия напоследък. Българският тенисист се появи усмихнат на снимка в Монако е обеща нещо ново. Какво ли е то? Гришо и доставчикът му на ракети Wilson заинтригуваха феновете с новина. Тя гласи, че "предстои нещо ново "за най-добрия български тенисист. От американската компания за спортна екипировка публикуваха чрез своя профил в "Туитър" снимка на 12-ия в световната ранглиста Григор от корта, а отзад се вижда морето. "С Григор Димитров днес в Монте Карло! Нещо ново идва скоро…", написаха от Wilson в социалната мрежа без обаче да разкрият повече подробности. След ранното отпадане на турнира от сериите "Мастърс" в Монте Карло българинът си взе почивка, а впоследствие се оказа че страда от вирусно заболяване. Григор обаче изглежда вече се е възстановил у дома, както той нарича богаташкото местенце на Лазурния бряг. Утре ще участва в благотворителния мини турнир "Padel Day" в Княжеството. Посветеното на семейства с деца събитие се организира от фондация "Александър Савчук", а Григор ще бъде голямата звезда и ще награди победителите. Следващият официален турнир на Григор Димитров е "Мастърс"-а в Мадрид, който започва на 5 май.

"Фрийдъм хаус": България и светът - все по-надолу по свобода на печата

http://clubz.bg/53332-frijdym_haus_bylgariq_i_svetyt_vse_po_nadolu_po_svoboda_na_pechata

#КОЙ си мисли, че може да контролира каналите за комуникация и влияние чрез медиите. Не го разубеждайвайте, нека си вярва.  Снимка БГНЕС

Свободата на печата в света се е свила още повече през 2016 г., потискана от властите на много държави. Има опасност тази тенденция дза продължи, се казва в публикувания днес годишен доклад на американската организация "Фрийдъм хаус", пише "Дир.Бг"

България е наредена в "жълтата" зона, т.е. - частично свободна, заедно с повечето източноевропейски (но и Италия), латиноамерикански държави, Индия и др.

Близо 45 на сто от хората в света живеят в страни, където печатът не е свободен, отбелязва "Фрийдъм хаус". А изчисляваният от нея показател в световен мащаб сега е с най-ниската си стойност от 13 години насам.

Констатация, че медийната свобода е застрашена като никога досега, се съдържа и публикувания тези дни световен преглед на "Репортери без граници".

Докладът на "Фрийдъм хаус" обхваща 199 страни. Според него САЩ "остават сред най-толерантните страни в света в отношението към печата". И там обаче има "умерен спад".

Тринайсет от първите 14 страни в класацията са европейски; най-свободен според "Фрийдъм хаус" е печатът в Норвегия. В края на списъка са Северна Корея и Туркменистан.

България е слязла надолу

Оценките за печата в годишните доклади на организацията са три категории: свободен, частично свободен, несвободен.

За печата в България е дадена оценка "частично свободен" с 42 пункта от 100 възможни (това не означава, че е на 42-о място, б.р.).

Също "частично свободни" са медиите в почти всички съседни страни. Само в Македония от региона печатът е "несвободен".

Към доклада не е приложена класация от 1 до 199. По възприетата скала нула отбелязва идеалното положение, а 100 - най-лошото. У нас ситуацията се е влошила спрямо отчетената в предишния годишен доклад; тогава са ни признали 40 точки.

"Репортери без граници" онагледяват изгледите си различно, с класация. Според тях България е на 109-о място сред 180 страни.

Влошаване в Китай и Русия

Положението на печата осезаемо се е влошило в редица страни, по-специално в Турция, Полша, Бурунди, Боливия, Сърбия и Унгария.

Китай и Русия - вече сочени като лош пример - са започнали да контролират медиите още по-изкъсо, отбелязва неправителствената организация.

Русия дори се е опитала да разпространи влиянието си върху пресата отвъд своите граници, по-специално в САЩ във връзка с президентските избори там.

"Спадът в свободата на печата в световен мащаб изглежда ще продължи", предупреждава "Фрийдъм хаус".

Подобни изследвания традиционно се публикуват по това време, тъй като на 3 май е Световен ден на свободата на печата.

Кубрат Пулев излиза на ринга като фаворит срещу Кевин Джонсън

http://www.mediapool.bg/kubrat-pulev-izliza-na-ringa-kato-favorit-sreshtu-kevin-dzhonsan-news263195.html

Букмейкърите определят Кубрат Пулев като абсолютен фаворит в срещата му с американския боксьор Кевин Джонсън довечера на ринга на софийската зала "Арена Армеец". Залог за успех на българина се приемат при коефициенти между 1.01 и 1.02, а шансовете на Джонсън са оценени с коефициенти между 15 и 21. Пулев ще защитава интерконтиненталната титла на Световната боксова асоциация (WBA), а при успех ще е задължителен претендент за един от поясите, които ще бъдат заложени в сблъсъка между Антъни Джошуа и Владимир Кличко в събота, 29 април. Тегленето на Пулев и Джонсън показа, че българинът е с 3.5 кг. по-тежък от съперника си. Българинът закова кантара на 116 кг при ръст от 196 см, а американецът тежи 112.5 кг при височина от 191 см. Кобрата има спечелени 24 от 25 мача, Джонсън има 30 победи, равенство и седем загуби в 38 мача на професионалния ринг. 37-годишният американец ще изиграе втория си двубой, откакто поднови кариерата си след почти двегодишно отсъствие, последвало загубата му от Антъни Джошуа с технически нокаут във втория рунд през май 2015 г. Джонсън има богата визитка, като се е изправял срещу част от най-големите имена в тежката категория през последното десетилетие. Загубил е обаче всеки един от тях. Преди победата си срещу Джамал Уудс през март американският боксьор имаше серия от четири последователни загуби и общо шест в рамките на седем двубоя - срещу Джошуа, Мануел Чар, Дерек Чисора, Кристиан Хамер, Тайсън Фюри и Тор Хамер. "Кой е по-боксьор от Джонсън и Самюел Питър не мога да кажа. И двамата са добри, но Джонсън е по-добре подготвен според мен. Съперникът ми е опитен, има характер и е изиграл повече мачове от мен в професионалния бокс. Не е лесно да бъде пречупен такъв противник, но в петък ще покажа как се прави. Той е боксьор, който ще опита всичко, но няма да успее", каза Пулев в навечерието на мача. "Щастлив съм, че се завръщам на високо ниво и искам да покажа, че с мен не е свършено", заяви на свой ред  Джонсън на пресконференцията и посочи, че, че голямата му цел е стигне до реванш с Антъни Джошуа. При тегленето в четвъртък вечерта американецът нарече Пулев анимационен герой и заяви, че не го е страх от българина и от публиката. "В петък ще го разбия и ще го накарам да се откаже. Може да се случи в петия, седмия или 12-ия рунд. Единственото, което има значение, е, че ще отнеса пояса у дома", каза Джонсън Гала вечерта, в която ще участва и братът на Кубрат Тервел Пулев с третия се професионален двубой, ще започне в 19 ч. и ще бъде предавана пряко по "Диема спорт 2". Двубоят на Кубрат Пулев е последен в програмата и се очаква да започне след 22 часа, а може и след 23 часа.

Кубрат Пулев поведе на Кевин Джонсън в меренето

http://www.mediapool.bg/kubrat-pulev-povede-na-kevin-dzhonsan-v-mereneto-news263195.html

Кубрат Пулев, известен с прякора Кобрата, се оказа с 3.5 кг по-лек от американеца Кевин Джонсън, срещу когото се изправя тази вечер в двубой за защита на интерконтиненталния пояс на Световната боксова асоциация. Срещата на ринга ще бъде тази вечер в столичната зала "Арена Армеец" и се очаква да започне след 23 часа. На сутрешното мерене се оказа, че поне по физически показатели Кубрат Пулев превъзхожда американеца. Българинът закова кантара на 116 кг при височина от 196 см, докато противника му тежи 112.5 кг при височина от 191 см. "Напрежението расте и вече се усеща. Аз обаче съм опитен и хладнокръвен. За пореден път ще подчертая, че ме очаква тежък мач срещу труден съперник, но съм готов", каза Пулев след кантара. "Този двубой се организира в България, защото исках да подаря още веднъж незабравима емоция на българите, които обичат бокса. За мен е специално да се боксирам у дома. Разчитам много хората да ме подкрепят срещу Джонсън. Никъде по света няма публика като българската, тази публика е уникална", допълни той. Кубрат Пулв и брат му Тервел, на когото предстои трета професионална изява тази вечер, бяха бурно аплодирани от десетки фенове, дошли да уважат събитието в столичен търговски център. "Не ме е страх от Пулев“, заяви Кевин Джонсън.  "Той е анимационен герой. Ще го разбия и ще го накарам да се откаже. Ще се забавлявам на ринга. Може да се пробва много пъти, но ще дойде момент, в който ще си каже "стига толкова". Това може да се случи в петия рунд, може в седмия или пък в 12-ия. Единственото, което има значение, е, че ще отнеса колана у дома", закани се американецът.

Кризата в YouTube не засяга финансовите резултати на Alphabet

http://www.investor.bg/novini/261/a/krizata-v-youtube-ne-zasiaga-finansovite-rezultati-na-alphabet-238396/

Компанията отчита скок на приходите и печалбата, а рекламният ѝ бизнес расте необичайно бързо

Слави прави втори концерт в "Арена Армеец"

https://www.actualno.com/showbusiness/slavi-pravi-vtori-koncert-v-arena-armeec-news_608446.html

Слави Трифонов и Ку-ку Бенд правят втори концерт в зала "Арена Армеец" на 17 юни (събота) 2017 г. Снощи (27.04.2017 г.) в "Шоуто на Слави" стана ясно, че спектакълът ще се състои един ден след разпродадения за 25 минути концерт под наслов "Има такъв народ", който ще се проведе на 16 юни (петък

Община Бургас внедри ефективна електронна система за управление на риска от наводнения

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/VcmgsZ3eA3s/

ed9082ebd5a4a2ab0869244a430020cb 41cb50c3f14bfed1e39d46c1a2c53cdb 9f6b4f01581b03d7dd02b9e008dd2a58

Община Бургас внедри ефективна електронна система за управление на риска от наводнения. Тя се управлява от Центъра за видеонаблюдение, където дежурни оператори следят за показанията в реално време и имат готовност да реагират при нужда. Системата дава актуални и стари данни за състоянието на потенциално опасни реки в общината, прави прогнози. Нейните “очи” са 22 хидрометрични станции с радарни сензори. Те са оборудвани със соларни панели, гарантиращи автономната им работа, както и с видеокамери, позволяващи извършването на постоянно наблюдение на застрашените от наводнение територии. Допълнителни данни постъпват от 3 станции за измерване на количество валежи, ултразвуков сензор за измерване скорост и посока на вятъра, сензори за измерване на температура и влажност на въздуха, слънчева радиация и атмосферно налягане.

“Нашата задача като местна власт е да сме все по-подготвени за реакция при кризисна ситуация, както и да даваме потенциално жизненоважна информация на гражданите в реално време”, каза зам.-кметът Руска Бояджиева при днешното представяне на системата пред журналисти.

Община Бургас реализира тази полезна придобивка по проект “Интегрирано управление на риска от наводнения в община Бургас” (IMFR)  Договор за безвъзмездна финансова помощ: Д- 34- 16/ 08. 04. 2015г. Той се финансира по програма BG02 “Интегрирано управление на морските и вътрешните води”, съфинансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2009-2014.

В момента системата следи единствено за риска от наводнения, но тя е гъвкава и амбицията на Община Бургас е да я надгради с опция за следене на опасността от пожари и други видове бедствия. Чрез системата се обработват и визуализират в лесен за четене и разбираем формат данните, постъпващи от изградените хидрометрични станции и сензори. В ГИС карта е въведена цялата налична информация за територията на община Бургас, обхващаща елементи на критична инфраструктура, пътна инфраструктура, имоти и др. Създаден е регистър на наводненията, с възможност за визуализация на територията, която обхващат. Нанесени са данни и за 10 прогнозни модела на наводнения. Цялата тази информация позволява на отговорните институции лесно да установят кои райони и какви елементи на градската инфраструктура са застрашени от наводнения, за да предприемат адекватни и навременни мерки за предотвратяване или редуциране на щетите.

По проекта е разработено и мобилно приложение, което ще позволи известяване на граждани и длъжностни лица за повишени нива и валежи през техните телефони. Бургаската електронна система за управление на риска от наводнения  е реализирана от българската софтуерна компания “ТехноЛогика”.

24-часова обща стачка започва в Гърция на 1 май

http://econ.bg/Новини/24-часова-обща-стачка-започва-в-Гърция-на-1-май_l.a_i.741814_at.1.html

24-часова обща стачка започва в Гърция на 1 май, съобщава Нова тв. Това е оповестил Националният съвет на Oбщогръцката конфедерация на работниците....

За Оруел, свободата и има ли шанс за медиите у нас

http://clubz.bg/53331-za_oruel_svobodata_i_ima_li_shans_za_mediite_u_nas

Съюзът на издателите в България излезе с декларация по повод опита за натиск върху един от членовете му - издателя на в-к "Сега" Сашо Дончев, след като стана публично достояние срещата му с главния прокурор Сотир Цацаров с посредничеството на бизнесмена и вече бивш член на ръководството на БСП Георги Гергов.

За разговора в офиса на последния в седмицата преди изборите разказа самият Дончев, а по този повод още в началото на месеца Съюзът на издателите поиска среща с президента Румен Радев. Последваха призиви за проверка на случая, в това число и във Висшия съдебен съвет заради участието на главния прокурор. Такава обаче няма да има. По волята на Висшия съдебен съвет.

До момента позиция по случая няма от парламентарно представените партии, а единственият реален ефект бе предизвиканата оставка на Георги Гергов от Изпълнителното бюро на БСП.

Представяме ви пълния текст на декларацията на Съюза на издателите в България:

Героят на Оруел знаеше, че ако иска да скрие една тайна, трябва да я скрие от себе си. Днес обаче унизеното положение на българските медии не може да се скрие, а кристализира ясно в индекса за свобода на словото, демонстрирайки на нашето европейско семейство, а и на целия свят, компрометираната журналистическа професия в България, ерозирала не само от пренебрегване и цензура, но и от умишлените атаки и репресии, на които не успяваме да дадем колективен отпор.

Съюзът на издателите в България е поставил за своя основна цел защитата на независимостта на българските печатни и интернет медии. Доколкото свободата е невъзможна без авторитет, както и авторитетът – без свобода, вярваме, че наше призвание е да дадем възможност да израсне поколение с нови идеали, за което откровеният цинизъм на натиска върху издателя на в-к „СЕГА“ ще бъде дълбоко неприемлив.

Запасът от аналози на порочните практики за медийно влияние е голям, но този случай считаме за особено тежък, защото илюстрира обхвата на политическите и институционалните механизми за натиск и тормоз върху собствениците на медии с независима редакционна политика.

Резултатът на насърчавания от управляващите от всички политически сили клиентелистки модел на посредствената журналистика е очевиден.  Днес сериозните разследвания, коментари и разработки са не правило, а изключение. Порочните практики при провеждането на обществени поръчки и разпределянето на публичен ресурс напомпват присъствието и самочувствието на „медии“, чиято професионална задача е да сеят шок и ужас на всеки кръгъл час, без да ги е грижа дали информацията е достоверна, а отразяването – етично. Днес няма нужда от репортери и коментатори, които разобличават безочливите кражби, нито от карикатуристи, които безмилостно осмиват управленското лицемерие. Няма нужда и от издатели, които отказват да търгуват с медийно влияние.

Единадесета година поред България систематично се срива все по-надолу в индекса за свобода на словото. От доста време страната ни стабилно заема местата в дъното на всички европейски държави, съществено изоставайки от Босна и Херцеговина, Сърбия, Албания, Косово. Далеч напред са и Нигер, Танзания, Бутан, Никарагуа, Либерия, Тунис и т.н. От 36-и през 2006 г. днес сме на 109-о място с все по-сриващ се индивидуален индекс.

Компетентните институции и политическите партии в Република България трета седмица запазват зловещо мълчание по същността на най-големия скандал, свързан с натиск върху независима медия – задушаване на свободата на словото. По думите на Пърсиг бедата е в това, че развитието трябва да протече в корените, а не в клоните, поради което Съюзът на издателите в България се обръща към българското общество и свободните медии.

За щастие в България все още има журналисти и медии, които не се примиряват със статуквото и не се плашат от репресиите. Ние се обръщаме към тях не за да ни защитят, а с призив да не се отчайват! Да продължават да се борят и да бъдат свободни! Да вършат работата си честно и почтено въпреки високата цена, която трябва да плащат всеки ден. Защото нашето общество има нужда от тях.

Борисов: Целостта на Македония е жизненоважна за България (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6194767

Борисов: Целостта на Македония е жизненоважна за България (Видео)"Целостта на Македония и нейният път към ЕС и НАТО са жизненоважни за България". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Народното събрание по повод снощните сблъсъци в Македонския парламент. "Призовах македонските лидери да намерят политически изход от кризата. Омразата е голяма, но емоциите на партиите трябва да отстъпят",

Радев: Призовавам всички партии в Македония да уважават демокрацията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6194770

Радев: Призовавам всички партии в Македония да уважават демокрациятаИзразявам дълбоко безпокойство от създаденото напрежение в Република Македония и сблъсъците от вчерашната нощ в парламента, довели до няколко десетки ранени, сред които и депутати. Това каза президентът Румен Радев по повод създалото се напрежение в Република Македония, съобщиха от прессекретариата на държавния глава Призовавам всички партии в

Социалният министър: Парите за ТЕЛК са около 1 млрд. лв. годишно

http://www.moreto.net/novini.php?n=349912

„Парите за ТЕЛК са около 1 млрд. лв. годишно”, поясни социалният министър Гълъб Донев. По думите му вече е започната работа по това да се създаде нов механизъм за оценка. „Трябва да се направи така, че средствата да отиват при тези, които имат най-голяма нужда”, поясни Донев.

Расте броят на ранените при сблъсъците в Македония

http://www.investor.bg/drugi/338/a/raste-broiat-na-ranenite-pri-sblysycite-v-makedoniia-238392/

След проведена късна консултативна среща в МВР българските власти не виждат опасност за страната ни

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване