Съдят 80-годишен шофьор, сестра му загинала като изпаднала от колата

http://offnews.bg/news/n_1/n_654448.html

80-годишният Георги Г. от Варна ще бъде съден за това, че е причинил смъртта на сестра си поради непредпазливост. Инцидентът станал на 30 октомври във Варна. Тогава той отнел предимство на движещ се по булевард "Трети март" автомобил. В неговата кола се возили сестра му и нейният син, които отивали към гробищата.  При сблъсъка колата на 80-годишния шофьор поднесла, така се отворил капакът на багажника и от колата на пътното платно изпаднала жената, която пътувала на задната седалка. Тя веднага била отведена в болница, но въпреки проведеното лечение 13 дни по-късно починала от получената тежка черепно-мозъчна травма. Изготвените и приложени по делото химически експертизи показали, че нито подсъдимият, нито другият участник в катастрофата са употребили алкохол. 80-годишният Георги Г. е с чисто съдебно минало и няма предходни нарушения на правилата за движение. Ако бъде признат за виновен от Варненския окръжен съд, той може да получи наказание лишаване от свобода от 2 до 6 години.

Феноменален гол върна "Ливърпул" в битката за топ 4 (видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6200526

Гол с претенции да стане №1 за сезона върна "Ливърпул" в битката за топ 4 в английската Висша лига. Вкара го полузащитникът Емре Джан срещу "Уотфорд", като за капак попадението донесе победата като гост с 1:0. Това позволи на "червените" да се върнат в битката за места в Шампионската лига. Първите две изглеждат сигурни за "Челси" и "Тотнъм",

Вече са заявени над 80% от площите за подпомагане

https://www.24chasa.bg/novini/article/6200690

Вече са заявени над 80% от площите за подпомаганеОбщият размер на заявената площ по основната схема за единно подпомагане на площ (СЕПП) е 3 млн. ха, което е 81% от заявената през кампания 2016 обща площ. Това сочат данните към обяд на 2 май 2017 от Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК), която се поддържа от Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция (ДФЗ – РА),

Дженерал мотърс иска да намали цената на електрическите коли

http://www.mediapool.bg/dzheneral-motars-iska-da-namali-tsenata-na-elektricheskite-koli-news263338.html

Дженерал мотърс (General Motors) иска да разшири използването на електрически коли и един от начините според компанията е като намали производствените разходи, предаде АФП. Най-големият производител на автомобили в САЩ, който в края на 2016 година пусна на пазара модела Шевролет Болт (Chevrolet Bolt), напълно електрическа лимузина, серийно производство, иска да намали теглото на батерията, защото според Марк Ройс, който отговаря за продуктовите разработки, за придвижването на една кола не е необходима много голяма енергия. "Това е повелята за екипа за продуктови разработки. Именно по това работят нашите инженери", каза Ройс пред журналисти. Дженерал мотърс освен това планира да обедини технологията за коли без шофьор и електрически автомобили и дори вече направи изпитание. Шевролет Болт е част от безпилотните коли, тествани от концерна от няколко месеца в Детройт, щата Мичиган, Сан Франциско, щата Калифорния и Феникс, щата Аризона. Дженерал мотърс възнамерява да пусне на пазара допълнително 10 модела екологично чисти коли до 2020 година и всичките електрически и хибриди. Бе Ем Ве (BMW), Фолксваген (Volkswagen), Мерцедес-Бенц (Mercedes-Benz) и Пежо Ситроен (PSA) също имат амбиции в този сегмент, в който най-силно присъствие засега има американската група Тесла (Tesla), чийто Модел 3 (Model 3) - лимузина, която е изцяло електрическа от средната гама и трябва да се появи на пазара до края на годината.

Концертът на Kitaro в София се отлага за 12 ноември

http://offnews.bg/news/n_1/n_654447.html

Поради промяна в графика на турнето на Кitaro в Източна Европа, концертите на артиста в България и Румъния се отлагат. Събитието в България ще се проведе на 12 ноември 2017 в зала 3 на НДК. Носителят на "Грами" и основател на ню ейдж музиката ще представи пред българската публика проекта си "Kojiki and the Universe". Повече от три десетилетия музиката на Kitaro вълнува и превзема публиката от всички краища на света с уникалния си стил - микс от класическо, електронно и традиционно японско звучене. Eдно изключително шоу с музика от любимия на артиста албум "Kojiki", който освен номинация за награда "Грами", печели първо място в класацията на Billboard за 8 поредни седмици. Концертът ще представи музикалната история за еволюцията на Вселената, съпроводено от впечатляващо визуално шоу, включващо снимки, предоставени от NASA. За да станете част от пътешествието на Kitaro, може да закупите своя билет в ОМV и мрежата на Ивентим на цена от 50 до 90 лв. Всички закупени билети ще важат за новата дата без презаверка. Повече информация и детайли за местата и разпределението на местата в новата зала може да намерите на eventim.bg. Желаещите да върнат билетите си могат да го направят от 2 май до 9 юни на мястото, откъдето са закупени. Билети, закупени онлайн, могат да бъдат върнати в централния офис на Ивентим на адрес: София, ул. “6-ти Септември” №58.

Близо половината засегнати не знаят, че имат алергия, предупреждават специалисти

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/05/02/2963827_blizo_polovinata_zasegnati_ne_znaiat_che_imat_alergiia/?ref=rss


До 45% от алергичните пациенти не знаят, че имат някаква алергия. Между 20 и 30% от българите са засегнати от алергичен ринит, който пък е ключов фактор за развитието на астма. Астмаците у нас са в рамките на средното за Европа - до 15 на сто от населението.

Това коментира алергологът в Александровска болница и представител на Българското дружество по алергология доц. Мария Стаевска, цитирана от БТА, по повод днешния Световен ден на астмата (2 май).

Китай поиска от САЩ незабавно да изтеглят от Южна Корея противоракетната си система

https://www.actualno.com/asia/kitaj-poiska-ot-sasht-nezabavno-da-iztegljat-ot-ujna-koreja-protivoraketnata-si-sistema-news_609100.html

Китай поиска от САЩ незабавно да изтеглят от Южна Корея системата си за противоракетна отбрана THAAD. Това стана буквално часове, след като Вашингтон потвърди, че системата вече е приведена в действие. „Позицията на Китай е ясна и твърда. Ние се противопоставяме на разпол

УЕФА наложи нови изисквания на кандидатите за домакинство на Евро 2024

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/02/2963764_uefa_naloji_novi_iziskvaniia_na_kandidatite_za/?ref=rss


Кандидатите за домакинство на Евро 2024 Германия и Турция трябва да отговарят на нови критерии за човешки и трудови права, както и да изпълнят изисквания за борба с корупцията, заяви президентът на УЕФА Александър Чеферин.

"Защитата на човешките и трудовите права е от изключителна важност за УЕФА. Беше наложително да въведем конкретни правила относно зачитането и защитата на човешките права, като част от изискванията към кандидатите за домакинство на всички наши...

Ердоган се завърна в редиците на управляващата в Турция партия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6200686

Ердоган се завърна в редиците на управляващата в Турция партияДържавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган се върна отново в редиците на управляващата „Партия на справедливостта и развитието“, близо три години след напускането й, предава Франс прес, цитирана от Фокус. Ердоган подписа документа за членство в партията, на която самият той е съосновател, на церемония в седалището й.

Федералният резерв на САЩ вероятно няма да промени основната си лихва

http://www.mediapool.bg/federalniyat-rezerv-na-sasht-veroyatno-nyama-da-promeni-osnovnata-si-lihva-news263337.html

Ръководството на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ заседава днес и утре, като не се очаква да промени лихвеното равнище, но може да даде сигнал, че планира евентуалното им повишение през юни, съобщава Ройтерс във вторник. Решението по политиката на централната банка на САЩ ще бъде обявено в 18 часа по Гринуич (21 часа българско време) утре, след приключване на заседанието. Не се очаква пресконференция на ръководителката на УФР Джанет Йелън. УФР се намира в първия цикъл на затягане на политиката си от над десетилетие. През декември централната банка повиши базовата си ставка с четвърт процентен пункт, а през март - с още четвърт процентен пункт. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, не виждат големи шансове за промяна на лихвата на заседанието тази седмица. Инвеститорите очакват евентуално повишение през юни. Комитетът за определяне на лихвата все още изчаква да види каква част от мерките на администрацията на Тръмп в областта на данъците, разходите и регулациите ще мине през Конгреса. Евентуален пакет за стимулиране на икономиката би могъл да ускори темпото на повишение на лихвата. Икономическите данни след последното заседание са смесени. Икономиката е нараснала със скромните 0,7 процента годишно темпо през първото тримесечие, като потребителските разходи почти са замръзнали. Повишението на инвестициите на компаниите и най-бързият растеж на заплатите от десетилетие подсказват, че икономическата дейност отново ще набере скорост през годината. Растежът не заетостта рязко се е забавил през март, но равнището на безработицата е спаднало до почти 10-годишен минимум от 4,5 процента. Икономистите до голяма степен обясняват слабите данни за първото тримесечие с повтарящите се проблеми при изчислението на растежа за периода януари-март, а намаляването на наемането през март - с метеорологичните условия.

Бизнесът иска да има точно определен брой работни дни в годината

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/05/02/2963825_biznesut_iska_da_ima_tochno_opredelen_broi_rabotni_dni/?ref=rss


От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) обявиха в отворено писмо до медиите, че ще предложат в Националния съвет за тристранно сътрудничество да бъде обсъден въпросът за точно определен брой работни дни в годината. Според тях всяка година може да има равен брой работни дни, които да са 251.

"В зависимост от това колко са официалните празници, падащи се в събота или неделя, и колко са съботите и неделите в съответната година и дали годината е...

Варненски фоторепортери откриват днес съвместна изложба

http://www.moreto.net/novini.php?n=350156

Варненски фоторепортери ще представят на публиката своя съвместна изложба в началото на май, научи Moreto.net. Красимир Делчев, Пламен Гутинов, Любомир Бенковски, Петър Петров, Петко Момчилов, Красимир Тодоров и Румен Сарандев, са участниците в изложбата.

Меркел към Путин: Санкциите падат, ако спрете войната в Донбас

http://clubz.bg/53456-merkel_kym_putin_sankciite_padat_ako_sprete_vojnata_v_donbas

"Изпълнете споразуменията от Минск за Украйна и тогава Евросъюзът ще може да премахне санкциите срещу Русия", обърна се към Владимир Путин канцлерката на Германия Ангела Меркел. Двамата дадоха пресконференция в Сочи след срещата си в лятната резиденция на руския лидер предаде Ройтерс.

Германската канцлерка се обърна към всички страни, замесени в конфликта, с призив да направят всичко възможно да спре огъня от двете страни в Донобас. Тя е убедена, че не се налага промяна или сключване на ново споразумение, което да смени договореностите от Минск. Просто постигнатото в там трява да бъде изпълнено.

"Обсъдихме с Мрекел необходимостта от незабавно изпълнение на минските споразумания от всичко страни в конфликта", изтъкна Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

Но за реализирането на договореностите е необходим пряк диалог между Киев и Донбас, добави руският президент.

 

След това Путин премина към темата за кризата в Сирия:

"Виновните за атаката с химически оръжия в сирийската провинция Идлиб трябва да бъдат установени и привлечени към отговорност след задълбочено разследване". Той добави, че САЩ имат особена роля в проблема с кризата в Сирия и че не е възможно да се реши положението там без взаимно разбирателство с Вашингтон. 

След това господарят на Кремъл обяви, че е говорил с Меркел и на тема протестите в Русия, като й е обърнал внимание, че полицията действа по-меко в сравнение с тази в Европа.

Думата взе Меркел и разказа за перспективите за сваляне на санкциите срещу Русия.

"Бих искала да стигнем до възможността санкциите да бъдат премахнати, но при изпълнение на споразуменията от Минск", отново натърти тя.

След това канчлерката повдигна и темата за нарушаването на правата на хомосексуалистите в Чечня. Както е известно има съобщения, че в тази република хомосексуалистите се подложенви на физическо ликвидиране.

Очаквайте подробности.

14 години без Блага Димитрова. Нова среща с нейната Урания (ОТКЪС)

http://clubz.bg/53455-14_godini_bez_blaga_dimitrova_nova_sreshta_s_nejnata_uraniq_otkys

„Човекът, произнесъл словото и вложил душата си в него, отдавна е мъртъв, забравен. Но словото не умира!“

Блага Димитрова, из „Урания“

Повече от десет години след смъртта си Блага Димитрова (1922-2003) остава един от най-четените български автори. Но познавате ли един от по-малко известните ѝ романи – „Урания“? Той излиза в ново издание на 4 май, ден след 14-ата годишнина от смъртта на Димитрова. Паралелно с „Урания“ тръгва нов тираж на може би най-популярната книга на авторката, „Отклонение“.

Урания, дала името си на романа, е на 18 години, когато чува глас сякаш от дълбините на океана. Думата, която чува, се загнездва в съзнанието ѝ и мисълта откъде иде и какво означава не ѝ дава покой. В търсене на отговора на загадката Урания се среща с проф. Якодимов, посветил живота си на езиците – говорими и забравени. Той помага на младата жена да си припомни чутите непознати думи и да разбере посланието им.

В търсене на смисъл Урания преоткрива красотата, благозвучността и цветовете на родния си език. Междувременно среща и първата си любов, която разбърква и пренарежда представите ѝ за света.

„Урания“ е от късните романи на Блага Димитрова. Той излиза през 1993-а – повече от две десетилетия, след като авторката е написала „Отклонение“ и „Лавина“ и се е утвърдила като един от най-силните гласове на женската проза у нас.

Предлагаме ви откъс от „Урания“ на Блага Димитрова (изд. „Хермес“).

I дял

Глас от неизвестен произход

Най-прекрасното и дълбоко преживяване, което може да изпита човек на този свят, е усещането на тайнствеността. То лежи в основата на всички най-дълбоки тенденции в изкуството, науката и религиите.
Алберт Айнщайн, „Моето кредо“, 1932 г.

Бягство

Кой би допуснал, че на такова момиче като Урания изведнъж ще му бръмне да избяга от къщи…

Човекът през своето бурно пребиваване на земята е бягал от какво ли не, къде ли не и как ли не. Ала в едно отношение различните бягства от памтивека до ден днешен си приличат досущ: те винаги поразяват онези, които си остават на мястото.

В случая странното бе, че изчезването й порази не само близките й, но и нея самата. Тя не знаеше, пък и никой не може да твърди със сигурност дали тъкмо едно неприсъщо действие не е дълбоко същностна проява. Така или иначе бягството й, колкото и невероятно, бе явност, и то остра – до порязване.

 

При все че бе едва началото на юни, слънцето прежуряше, тежко и застояло, та дори движението по околовръстната артерия оредя.

Урания избра издатината при разклона като най-сгодно място за наблюдателница. В обсега на зрението й попаднаха двата ръкава на главния път, а също и страничните му притоци. Добавъчно удобство създаваше светофарът. Можеше отблизо да огледа спрелите или забавящи скоростта коли и да разпознае оногова, когото причакваше, макар че само веднъж го бе зърнала мимоходом. Но не това я безпокоеше. Имаше непоколебимото чувство, че ще го различи веднага. Друго бе жилото на растящата й тревога.

Снощи се измъкна на пръсти не само от закрилата, реда и магнита на „у дома“, но най-вече от собствената си кожа на единствена дъщеря. И сега сновеше без кожа, изложена на нажежените пладнешки лъчи. Обвиняваше ли в нещо родителите си, че ги убиваше с подобна постъпка? Почти в нищо. Образцови по всички показатели, ако се изключат прекалените им грижи и амбиции. От какво избяга тогава? Или я замая жегата?

Не от уютния бащин дом, би се заклела. Нито от сладостната повторителност на режима, установен сякаш откак свят светува: ранобудно утро, ухание на добре запарен чай в чаши от фин порцелан, оцелели през докосванията на три поколения, най-прилежно учене, четене на отбрани книги под контрола на майката, обяд в определения час, ех, често в отсъствие на родителите, но под надзора на домогледачки, върху белоснежна колосана покривка от лен. И всеки божи ден – също така бял, изпран, колосан, без нито една бръчица и петънце. И тъй до края на вечността. Смешни навивки за дом и ред в един объркан, обездомен свят.

И все пак тя признаваше мълком, че този мек „микроклимат“, както гласи шаблонът, се поддържаше от сговора и кроткия тон в нейното тричленно семейство. Смехът бе желан сътрапезник през редките вечери, когато биваха заедно, и правеше топлия залък още по-вкусен. И една ретропритурка: класическите пиеси на пианото под пръстите й с грешките и повторенията изплитаха онази мила домашна атмосфера, която би била самото душевно здраве, ако не липсваше нещо неопределено, неосъзнато, но насъщно, без което всичко друго ставаше излишно. Какво бе то?

Не можеше да се отрече, у дома и никой нищо не скриваше от другите. Създал се бе навикът сами да се изповядват на глас, да се самоосмиват, да си признават грешките, да не се щадят. Но тя смътно долавяше, че нещо важно е било премълчавано в светото семейство. Макар че дори сънищата се разказваха, освен един. Нейния.

То бе полунасън, полунаяве, когато я повика Гласът. Поне ясно ли й бе накъде и с каква цел? Не си задаваше такъв следователски въпрос. Просто я бе повикал. Навън, естествено. Далече от самата нея. Да бъде другаде, всичко да е другояче и тя да стане друга.

Озърна се, за да удостовери случилото се.

Крайпътната ивица, обточена с храсти и власатки треви, не хвърляше сянка. И момичето в зажумялата жега не правеше нито косъм от сянка, сякаш бе попаднало в царството на мъртвите. Още с първата си крачка през домашния праг към неизвестността усети, че наруши равновесието в света. И това покушение бе необратимо. Мараня замрежи погледа й. Е, докъде я доведе сънищният повик? Да прекара нощта в чакалнята на гарата, да дремизга върху коравото възглаве на собственото си рамо. „Отспала съм си на пухени възглавници“, възразяваше сама на себе си. А коя бе онази белокоса жена със странен поглед? Отдалече я забеляза в тълпата на гарата. Защо ли се присламчи до нея на пейката и през цялата нощ бдя над главата й, същинска орисница? И на заранта врачуването й по мътните зеници на момичето като по утайка от изпито кафе.

Урания потрепери от внезапен хладец в зноя. Отново я пронизаха втренчените воднисти очи на непознатата. Погледите им се срещнаха и разминаха, понеже идеха от обратната страна на времето. Възрастната сякаш прозря утрешните превратности по лицето на бегълката, но младата бе сляпа за тайните на миналото в повехналия лик на странницата. Еднопосочни са гледците ни. Навярно оттам произтичат повечето човешки беди.

И пак се запита: докъде стигна? На утрото да си измие лицето на шадраванчето в градината сред кръстовището на градските тълпи. Нямаше избор, освен да се подчини на повелята на Гласа, където и да я запрати той. От едно подчинение на друго, много по-сурово. Затова ли избяга като от пожар? Романтика, твърде неуютен пристан за едно младо момиче.

Задухът ставаше непоносим при такъв кръстосан саморазпит.

Наивните ни представи за бягство: тичане до губене на дъх, преследване с хрътки, ботушен тропот зад гърба, полицейски свирки, „Предявете си паспорта!“. А в големия град едното хлътване сред уличната навалица е вече затриване на следите, обезличаване, стопяване на всяка самоличност в тълпата, пропадане без вест и кост. Но тя хукна, като че някой я гонеше. И защо забрави да затвори входната врата? Може би нарочно, да не чуят изщракването на секретната брава.

Помисли с настръх: дали вратата още зее – една тясна пролука, колкото за измъкването й, съвсем достатъчна да се настани вътре продухът на разрухата. Той приповдига покривката на масата с изстиналата от снощи и неприбрана вечеря, издува тюлените пердета, свисти из ъглите, разлиства вестника на баща й, захвърлен на креслото. Дори да са затворили вратата, тя вече е изкъртена като с ритник и през нея ще влиза в родния й дом всичко, което никога не е било очаквано.

Още по-рязко я порази осезаването на бягството й като одиране на кожата до кръв, до сълзяща лимфа, нейната изнежена кожа. Безветрието на лятното пладне я опарваше с допира на въздуха до жива рана. А въпросите я печаха извътре на бавен огън: защо не остави поне някаква бележка, някакъв малък знак? Каква бележка би могла да напише, щом като сама не знаеше какво възнамерява съдбата, преоблечена в един Глас от неизвестен произход.

Все по-нарядко просвистяваха гуми на коли като цепеници в огнище. Очакваният не се появяваше. А нямаше откъде другаде да мине.

Тя неволно придобиваше манталитет на беглец: да се озърта, да се ослушва, да се рови из възстановки на сцени, детайли, разговори, за да търси опорни звена за оправдание на постъпката си.

Опита се да си представи какво е станало вкъщи след нейното офейкване, сякаш бе крадец, обрал собствения си дом. Баща й, потънал в креслото, което от години бе придобило формата на най-удобната му поза – лек преход от размисъл към дрямка. Той бе твърде възрастен за 18-годишна дъщеря, но в замяна – още по-грижлив и нежен родител, доколкото позволяваха непрестанните му командировки из страната и в чужбина. Дълъг период от живота му се губеше в усилия да гради някакъв общ, мечтан, величествен дом, който така и не изгради, а все отлагаше мисълта за свой малък дом. Затова пък най-после с такъв усет и вкус бе съумял да създаде с помощта на енергичната си, млада и предприемчива съпруга една обител на семейното равновесие – почти непостижима мечта в днешното общежитийно, панелно, разпиляно време.

И тъкмо сред тази тиха, утаена вода изневиделица падна камък. Отникъде. Запратен от ничия ръка. И бистрото, спокойно заливче се размъти. Тогава за обитателите му се разкрехна, че в дълбочините е била заровена една тайна, заплашваща да избухне като мина, останала от войната. А хвърленият ненадейно камък бе една дума. Не обидна, не гневна, не подла, не цинична, не арогантна, не даже лъжлива, както често се случва другаде. Една неразбираема дума. Изглежда, това е най-непростимо в дома и в света.

Веднъж преди разсъмване, в мержелината между полуотлепените клепачи, слетя бедата. Момичето изкрещя тази невнятна дума с ужас и в същото време с диво ликуване издън някакъв кошмар. Странното бе не самото възклицание, а чуждият акцент, съвсем неприсъщ на нашия говорен апарат – с проточени птичи вокали, екзотично звънки и призивни, режещи слуха. Глухите ъгли на дома замряха, без да откликнат с ехо на този нетукашен вик. Само котката изръмжа като пред нещо непознато, застрашително, нахлуло от подземията на мрака. Родителите, сепнати в просъница, изгубиха пулс и дъх. Последвалата тишина им се стори безвъздушна. В нея зина зло предзнаменование.

Асфалтът пред очите й се потеше под отвесното слънце.

Тя се сви в храсталаците и приседна на петите си. Превърна се в сух храст, вторачен към устието на шосето, причаквайки онзи, който непременно трябваше да се появи, за да може тя да изпълни внушенията на нощния Глас. Не знаеше с колко време разполага, та да преосмисля фактите, само ги прекосяваше на ускорен каданс.

Викът, още по-настойчив, се заповтаря почти всяка нощ. Занизаха се ден след ден, изпълнени с предчувствие за нещо неотвратимо. По-скоро да дойде! Дано пък отмине! Защо се бави? Най-сетне настъпи вечерта, когато циреят бе взривен. Девойката из един път проби своя пашкул и изхвръкна. Наред с нарушеното равновесие последва облекчение в цялата вселена. Но не и за родителите. Те обитават в някаква вечна преизподня.

Отчетливо си представи как е протекло разкриването на бягството й. Баща й вдига глава от вестника и смъква очилата. Едва в този момент проличава какво струва цялата сигурност и разтоварваща обстановка в хубавия дом: едно състарено, изхабено от компромиси мъжко лице. Нелишено от ум и тънка чувствителност, затова още по-съсипано от изминатия лъкатушен път, непредлагащ особено отморяващи спомени.

Майка й, значително по-млада от него, с пъргави очи и ръце започва да тършува из моминската стая, сега ехтяща от пустота. Отваря гардероба, трескаво преравя роклите на закачалките като обезглавени младежки пориви.

–  Дори не се е преоблякла! – ахва. – По дънки и блузка е заминала. – А не съзира изхулените набързо чехли, прилепили нос връз нос, сякаш съзаклятничат под леглото.

Бащата се надига от креслото, изтръгвайки се от своя възрастов калъп. Изправя се, вече друг човек – все още пълен с енергия и решимост да действа. И гласът му се променя:

–  Къде може да замине, без да се обади?

–  Знам ли? Що ми трябваше да я будя! Да бях я оставила да си отспи до насита!

–  Ами тя по цял ден спи! – кипва той срещу жена си. – Нощем пък ококорва очи и в тъмното й се привижда и причува какво ли не…

Майката запушва с бърз поглед устата му, сякаш изтърваните думи ще потвърдят нещо, което още не е истина, щом се премълчава. Ала докога ще се мълчи?

–  Не мога да я позная! – въздъхва тя изтежко. – Като че ли са ми я подменили.

–  Днешният свят е един неуреден родилен дом, в който всеки момент могат да ти подменят детето, колкото и да бдиш над него.

Жената не изслушва докрай мъжовите обобщения, а си поема подир своята майчина грижа, сякаш си я носи на шията като оловна хлопка, заглушаваща всички останали гласове.

–  Избягала е дебнешком по сандалети, за да не я усетим!

–  Избягала? – Той се подъбява на място, ударен от гръм под домашния покрив. Тази дума го разстройва повече от самото изчезване на момичето. Една пулсираща вена набъбва сред челото му.

–  Аз ти казвах, че напоследък не е на себе си, а ти не искаше да вярваш! – натяква съпругата, права, както винаги.

Все така зашеметен, той пита с поглед, вторачен в отсъствието на дъщерята:

–  От родния си дом да избяга? От нас? Но защо?

Птичето, още съвсем голишарче според техния мерник, е изхвръкнало от шепите им. Може да се очаква всичко. И най-лошото.

–  Нещо става с нея, а ти… Да я оставим на мира!

–  Ще се върне! Къде ще иде? – натъртва той, силейки се сам да се убеди.

Изведнъж двамата си спомнят последния разговор с момичето.

 

Солидната опора на всеки дом са навиците, ако са били създадени отрано.

Мръкваше. Бащата влезе в стаята й, като вложи завидно умение да налучка всекидневния си добродушен тон:

–  Не е ли време за вечеря, мили мои?

Иззад рамото му надникна майката. Урания, седнала в поза „лотос“ на килима, галеше котката. В този миг родителите усетиха някакво близко, почти кръвно родство между дъщеря им и котката, много по-същностно, отколкото с тях, които й бяха дали живот.

–  Не съм гладна – отвърна безизразно.

–  Как не си гладна? – изтърваха двамата и се сконфузиха от синхрона.

Внезапно тя скочи от пода като струя под налягане.

–  Моля ви, искам да остана сама! Имам нещо да премисля.

Алтов тембър, загатващ за вътрешни дълбочини и въртопи. Кротка упоритост – най-неподатлив за дялане камък.

–  Първо да се навечеряш, пък после…

–  Цял ден не си хапвала…

Млъкнаха, почувствували, че думите им пропадат като в телефон с отрязана жица. Едва сега, припомняйки си, те долавят със закъснител обсебващото я решение. А крехкият продух през зеещата врата вече завзема дома с повей на хлад отвън и дебнеща опасност.

Провървя й на тъпкане на място. Краката й изтръпнаха. Цялата околност бе спотаена в очакване.

Връхлетя в една непредвиденост. Вцепени се от представата как майка й открива тефтерчето под възглавницата й. Не е мислимо да не надникне там. Как се вкопчва в него като във вероятна разгадка. Телефонни номера. Хуква към телефона и набира първото число, което й попада.

–  Косена? У вас ли е Руни? – И така по ред на номерата.

–  Да не вдигаме паника! – издърпва той слушалката.

–  Ти все тази песен! И виж докъде се стигна! От тефтерчето низпада някакъв лист, сгънат на хармоника. Баща й се навежда и посяга да го развие, но се поколебава: нали са учили щерката, че е недопустимо да пъхаш нос в чужди писма и бележки. Майка й грабва листа и бързешком го раздипля. Остава втрещена. Страница, изскубната от ученическа тетрадка, изпълнена с непонятни знаци и някакъв чертеж. Това не е почеркът на Руни. Подава го на мъжа си, без да проумее отде е началото и как да го разчете, възлагайки на него. Той го обръща на разни страни още по-озадачен. Измежду клиновидните драскулки едничкото, което разпознава, е 8+1, изписано с арабски цифри. Чертежът се състои от точки и линии, кръстосани по необясним начин.

–  Но това е шифър! – едвам изрича с надебелял език като от внезапна парализа. – Сектор на карта? Уговорено място за среща?

–  Не думай! – хлъцва тя. – В какво ли са я заплели? Кой? – Грабва с два пръста листа, сякаш е заразен с проказа, и понечва да го хвърли в шахтата за смет.

–  Не! Каквото и да е, трябва да се пази! Може да послужи за разкритие… – Сгъва листа и го пъхва дълбоко във вътрешния си джоб. Пулсиращата вена сред челото му се издува морава.

Въздействието на криминалните романи върху него бе явно. „Това е моят всекидневник! – казваше често за оправдание. – Оттук черпя информация за днешния свят: докъде е стигнала техниката на подслушване, заглушаване, озвучаване, преследване, изнудване, убиване и заличаване на следите.“ „А ние седим със скръстени ръце!“ – отвръщаше жена му ни в клин, ни в ръкав, улисана в тревогите си по подрастващото момиче, даващо признаци за странна промяна. Изобщо майката дотолкова бе вслушана в своите мисли, че не доизслушваше другия, от което се получаваха дребни и по-едри недоразумения.

Не само движението по извънградското шосе замря, но и времето бе спряло насред път.

Всеки си е в своя дял от времето. Единствена ти, бегълката, изхвърча извън бреговете му. Удавница в безвремие.

Ушните й тъпанчета запукаха, както от огницата в детинството. От бързане си бе забравила часовника. Мъчеше се да отгатне часа, но зноят замрежваше пространството с дремеща вечност.

Стенният часовник над камината отби пет удара. „Слънчасала ли съм? – помисли, недоумявайки. – Как го чувам на толкова километра далече от дома?“ Затвори очи и на обратната страна на клепачите й се разигра драматична сцена, видение от утрото:

Родителите, немигнали цяла нощ, седяха с оборени чела в шепите. Махалото над тях люшна блеснала брадва. Надеждата бе посечена. Скочиха, опомнени. Вече без да говорят, без да обсъждат, взеха решение. Бащата грабна телефонния указател и затърси по страниците. Майката набра номера, забивайки пръста си като пирон в шайбата. Не трепереше, за разлика от неговите пръсти. Разбира се, заето. Пак опита. Мъжът продължи след нея, налагайки си по-бавно темпо. Номерът бе окупиран. Нима градът гъмжи от трагедии? С отчаяно търпение се редуваха да навъртат цифрите като на шифрована ключалка, която все не поддава. И току надникваха в указателя да не би да са сбъркали някое число. Най-сетне – сигнал свободно! В първия миг забравиха какво трябваше да кажат. Впрочем как се запитва в такива случаи? Отсреща автоматичен глас оповести болницата за злополуки.

–  Дежурният! – досети се майката, по-бързорека от него.

Той изтръгна слушалката от вкопчените й пръсти, за да й спести страшната вест. Нямаше кой него да пощади от удара.

–  Моля, тази нощ при вас да е регистриран инцидент с 18-годишно момиче?

„Регистриран“, „инцидент“ – отде му се лепнаха на езика тези чудовищни думи? Двамата спряха дъх. Тя впи ухо до слушалката, но той я отстрани и заповтаря след гласа отсреща, поемайки като гръмоотвод мълниите една след друга:

–  Няколко случая? – метна скачащ поглед наоколо, без да намери в какво да се хване. – Име? Урания – разчлени. – „У“ като… Уругвай. – Отде му дойде такъв пример? Сякаш тя бе избягала чак в Уругвай с първия самолет, преследвана, както в криминалните романи. – Отличителни белези? Висока, коси кестеняви, дълги до раменете, лице мургаво, очи пъстри. Облекло? Дънки… Всички били с дънки! – Безпомощен поглед към съпругата. – Униформа. По какво ще се установи самоличността? Време! Без особени белези.

Настъпи най-непоносимото: да изчакат отговора. Там, в шумящата раковина на слушалката, дишаше съдбата. Майката се надвеси към мембраната да довери нещо интимно, познато само на тях, двамата, и още никому другиму:

–  Има белег под пъпчето… – С това извика една зловеща картина: момичето лежи в моргата голо, обезобразено, само белегът може да го идентифицира. Петното ли остана единствена отлика за човека днес? Гласът на сестрата съобщи със служебна безучастност:

–  Няма случай на име Урания! – и затръшна телефона.

Отпуснаха се като пребити. Той се извърна ребром, за да скрие обиграния си жест с нитроглнцериновия хап, запратен под езика. Набъбналата вена сред челото му пулсираше пиявично.

Виновницата за всичко се втренчи – да пробие дупка с очи в маранята.

Приближаваше поредната кола, призрачно сива, като изтъкана от зной и пепел. Девойката цяла се изопна до звънтеж в ушите: може би е той! Най-после! Въздухът засвистя, сякаш шибнат с камшик. Щом колата се успореди с нея, веднага нещо повехна. Не, още е рано. А след като отмина и тази кола, тя се сепна: дали вече не е късно? Нима го е изтървала? Денят стана непредсказуем, от това съвсем чужд и в същото време по-неин от всичките й досегашни дни. Изобщо бе се озовала в една действителност, споена от обратности. Трябваше да я овладява като луд, необязден кон. А пък едната й ръка бе твърда, другата – все още рохка. Сякаш не тя бе изхвърлила домашната си черупка, а светът се бе изтръгнал от своята стара змийска кожа и сега се виеше раздвоен върху асфалтен тиган в пъкления пек. Отмаляла, сгуши се сред храстите – самата изсъхнал храст, който всеки миг можеше да пламне и да се превърне в усукан пушек. Из тлеещия въздух замержеля отражение на хаотичните й мисли:

Родителите, недоумяващи, изправени до прозореца като килнат на гвоздей семеен портрет, увиснал над разрушена от бомбардировки сграда. Остарели за една нощ сираци, вперени в разлива на дългия летен ден. В мътното стъкло се сбръчкват лицата им като в натрошено огледало. Сред челото на баща й пулсиращата вена набъбва до пръсване – жив барометър, предвещаващ близка буря. Градът им се струва многоока хидра, просната от хоризонт до хоризонт, студенокръвна, раззинала гърла на улици и булеварди – да погълне момичето им като изкупителна жертва. За какъв техен грях, сторен неволно на младини?

Дъщерята ги виждаше едва сега, сякаш бягството й бе превърнало разстоянието помежду им в увеличителна тръба.

И те завинаги щяха да останат там, пригвоздени, втрещени, дори и след като телом си отидат от този свят, отнесли болката си в земята. И никога нямаше да разберат, че тя не би могла да постъпи иначе.

Всичко протръгна оттам или всичко се замота, откак я повика онзи неведом Глас.

Може ли човек да се хване на въдицата на един сън? Ами ако ти се е присънило нещо като поличба? Няма поличби в днешния научнопопулярно обяснен свят. Не всичко е обяснено, особено необяснимото. Долови как нещо в нея припука като съчка, пречупена надве о собственото й коляно със собствените и ръце. Стори й се, че времето, изскочило от домашното русло, е рукнало по всички посоки: назад към довчерашното битие, встрани към случайните, заблудни отбивки на пътя, далече напред към призива на Незнайното. И от опъвните сили на това разнопосочие времето е потекло на място: в едно вкаменяло пладне. Урания за миг помисли, че няма къде да избяга от тази въртопна неподвижност. Тогава наистина се изплаши.

От завоя се зададе кола, проблясваща като риба в мрежата на жегата. Момичето едва не я подмина с поглед. Но един интуитивен импулс го тласна да рипне право срещу нея на самото пътно платно.

Площад Славейков. 

Кой на какво ще е министър - информацията до момента

http://clubz.bg/53454-koj_na_kakvo_shte_e_ministyr_informaciqta_do_momenta

Напрегнати разговори за ресорите в бъдещия Министерски съвет в последните дни преди съставът му, начело с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, да бъде гласуван от парламента в четвъртък.

Очаква се имената на министрите да станат ясни в сряда - денят преди гласуването, но до днес още има неясноти. Според източници от преговарящите екипи една от спорните теми между партньорите е кой да поеме ресора "енергетика". Съпредседателят на "Обединените патриоти" Валери Симеонов настоявал до последно формацията да го поеме. От ГЕРБ обаче предпочитали да дадат в замяна други икономически ресори - министерствата на икономиката, на екологията и дори на туризма, но не и енергетиката. Симеонов обаче в понедерник не бил съгласен, дори и той самият да получи вицепремиерски пост без портфейл.

По-късно тази вечер се очаква среща на патриотите, на която да има последни обсъждания. Според лидера на ВМРО Красимир Караканов окончателната среща с Борисов щяла да е утре - денят, в който се очаква той да върне мандата на президента Румен Радев.

От разпределението на ресорите обаче зависят и имената в бъдещия Министерски съвет. От няколко часа върви и друг слух - смятаната за сигурна министърка на регионалното развитие в трети пореден кабинет на Борисов - Лиляна Павлова, можело да не получи поста. Причината - проверките на прокуратурата в ресора й в последните седмици, започнати по времето на служебния кабинет. Те засягат бившия шеф на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров, който изненадващо подаде оставка в края на миналата година. За мястото й се споменава името на бившия зам.-министър Николай Нанков - човек от нейния екип, твърдят запознати. Не е ясно дали самата Павлова няма да получи друг министерски пост - нампимер зам.-председател по европейското председателство. 

Какво се смята за сигурно?

Засега не се е появило съмнение, че от ГЕРБ вицепремиер ще е Томислав Дончев - на еврофондовете. Владислав Горанов към момента е сигурният финансов министър. Досегашната правосъдна министърка Екатерина Захариева може да смени ресора с външна политика, твърдят източниците ни. За стария й пост се върти името на изпадналата от парламента бивша председателка на институцията Цецка Цачева. Сред имената от ГЕРБ сигурни били и Красен Кралев в спорта, и Ивайло Московски в транспорта. 

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов засега е без конкуренция за Министерството на отбраната. Остава възможността той да е вицепремиер.

Най-вероятният образователен министър е бившият главен секретар на ведомството Красимир Вълчев. През годините той е смятан за близък до бившия министър Даниел Вълчев, но според запознати с разоговорите в последно време отношенията между последните двама не били така добри. 

Към момента, въпреки че ситуацията е динамична, се очаква Вежди Рашидов да се върне в Министерството на културата.

Какво е много под въпрос?

От развитието на преговорите за ресорите зависят и имената на останалите министри, твърдят източниците ни. Ако енергетиката остане при ГЕРБ, министър ще е Теменужка Петкова. Ако ресорът отиде при патриотите обаче, името, което се чува отдавна е на шефа на НЕК Петър Илиев, макар че не е сигурно доколко тази информация е актуална към момента. Ако патриотите вземат икономиката и екологията - за местата се въртят имената съответно на досегашния шеф на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караиванов и на зам.-министъра на екологията по времето на кабинета "Костов" Нено Димов. Последният в момента е председател на Института за дясна политика, приеман за близък до ГЕРБ.

До вчера за сигурно се смяташе и името на Николина Ангелкова от ГЕРБ в туризма, но днес се говори, че от партията на Борисов били склонни да се откажат от този ресор в името на разбирателството с партиотите.  

За социалната политика се споменава името на управителя на НОИ Бисер Петков.

Въпреки гоямото количество слухове, за постовете в МВР и в здравеопазването се знае малко. За силовото ведомство най-прясната версия бе депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-военен министър в първия кабинет на ГЕРБ Валентин Радев. Преди дни вариант бе и бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев, но според запознати той самият не бил склонен да поеме министерството. Появи се и версия, че на поста можело да отиде председателят на ВАС Георги Колев, чийто мандат в съда изтича тази година. Имало и обаче и други варианти.

Какво правят мъжете, когато не се интересуват от вас, според зодиака им

https://www.actualno.com/curious/kakvo-pravjat-myjete-kogato-ne-se-interesuvat-ot-vas-spored-zodiaka-im-news_608299.html

Не си губете време с някой, който не се интересува от вас. Стои постоянно с телефон в ръка, почти не говори, оглежда се за други познати в бара. Все познати неща, които забелязвате, но пренебрегвате. Ето на какво да обърнете внимание, за да се спасите от безнадеждна връзка.  

Колко всъщност е тежко да си фен на Тотнъм?

http://offnews.bg/news/n_1/n_654431.html

За първи път от 22 години насам Тотнъм ще завърши пред Арсенал. Много неща се промениха от тогава. Толкова много, че човек трудно може да осъзнае "кога мина това време". Ето няколко шокиращи факта, които ще ви дадат представа колко дълго и тежко е било чакането от страна на феновете на "шпорите" за заветното класиране. 1. Жан Виденов е премиер В началото на 1995 година парламентът гласува кабинета на Жан Виденов, който е съставен предимно от представители на БСП, но и със скромно участие на коалиционните партньори. 2. Кунг фу ударът на Кантона Ерик Кантона се слави с буйния си нрав на терена и го показа. След като бута съперник в битка за топката, французинът вижда червения картон и поема към съблекалните. Преминавайки покрай трибуните обаче той дочува обидни реплики от фен и го напада с кунг-фу ритник, останал в историята. 3. Бил Клинтън президент на САЩ Един от любимите президенти на американския народ по това време е в пика на своето управление. 4. България бие Германия с 3:2 Кой не помни знаменитата победа на футболните ни "лъвове" над Германия с 3:2 в европейска квалификация? През 1995 година германците повеждат с 2:0 пред 70 000 зрители на стадион "Васил Левски" - чрез Клинсман и Щрунц, но Стоичков намалява от дузпа малко преди почивката.  Ицо успява да изравни в средата на второто полувреме от нова дузпа, а в 69-та минута Емил Костадинов отново бележи изключително ценен гол за крайното 3:2, което ни гарантира участие на еврофиналите в Англия. 5. Върхът в технологията - Нокия 2080 Технологиите постепенно се развиват, сред нас по това време на мода са мобифоните, но в световен мащаб през тази година излиза еволюционната Нокия 2080. 6. Деле Али не е роден Талантът на Тотнъм дори не е бил дори бебе, когато тимът му завършва за последно пред съперника Арсенал. Атакуващият халф е роден на 11 април 1996 година. 7. Венгер едва започва кариерата си Легендарният мениджър на Арсенал е неизвестен и се подвизава по това време в японския Нагоя Грампус. 

Путин и Меркел се срещат в Сочи

http://offnews.bg/news/n_1/n_654440.html

Германският канцлер Ангела Меркел ще се срещне с руския президент Владимир Путин в Сочи.  Двамата ще обсъдят ситуацията в Украйна и спазването на Минските договорености. Очаква се сред обсъжданите от тях теми да са още борбата с тероризма и Сирия.  От Кремъл посочиха, че двамата ще обсъдят и отношенията между Русия и Германия, в това число сътрудничеството в сферата на енергетиката, търговията и културата.  Визитата на Меркел е подготовка за срещата на върха на Г-20 през юли в Хамбург, отбелязва РИА Новости.  Това е първото посещение на Меркел в Русия от две години насам.  По време на телефонен разговор на 18 април лидерите на Нормандската четворка потвърдиха отново необходимостта от изпълнението на Минските договорености.  Днес Путин ще разговаря по телефона и с американския си колега Доналд Тръмп, като се очаква сред темите за разговор да е ситуацията в Сирия. 

Домашните животни играят положителна роля, за да не се развие алергия при децата

//dariknews.bg/novini/bylgariia/domashnite-zhivotni-igraiat-polozhitelna-rolia-za-da-ne-se-razvie-alergiia-pri-decata-2020991

Почти половината от алергичните хора у нас не са получили правилна диагноза и не подозират за наличието на алергия. Това води до големи проблеми за самия пациент и до много загуби за обществото, изтъкнаха специалисти в Световния ден за борба с астмата

Турция съди наш нотаруис

//dariknews.bg/regioni/burgas/turciia-sydi-nash-notaruis-2020992

Първоинстанционният наказателен съд в Къркларели предяви обвинение за незаконно пренасяне на оръжие

Ямбол - бижуто на България

//dariknews.bg/regioni/sliven/iambol-bizhuto-na-bylgariia-2020951

Ямбол е едно бижу с развита и добре изглеждаща градска среда, с най- добрия център в България и богато културно – историческо наследство. Град Ямбол е единствено населено място на община Ямбол.

Разположен върху двата бряга на река Тунджа, градът е имал две части – Каргона или Новия Я

БЧК започва раздаването на хранителни пакети на две допълнителни целеви групи

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/bchk-zapochva-razdavaneto-na-hranitelni-paketi-na-dve-dopylnitelni-celevi-grupi-2020993

В периода 3-19 май 2017 г. започва раздаването  на хранителни пакети на две  допълнителни целеви групи:

Лица с установени 90 на сто трайни увреждания с чужда помощ, получили интеграционни добавки по реда на Закона за интеграция на хората с увреждания, които имат личен доход до 314 лв., към

Фондация "Българска Памет" отбелязва 6 май в Ново село, Македония

http://offnews.bg/news/n_1/n_654446.html

На 6 май, 2017г. за 11-та поредна година Фондация Българска Памет организира съвместно честване на празника. Мястото е българския военен мемориал в Ново село, Струмишко, Р. Македония. Възстановен през 2006 г. със средства на фондацията от изоставено военно гробище, през последните години този мемориал се посещава от хиляди, решили да отдадат почит на загиналите български войници. Превърналото се в традиция събитие за поредна година ще събере на едно място деца от двете страни на границата. Домакин е лично Архиепископ Охридски и Македонски, Негово Блаженство дядо Стефан, Струмишкия Митрополит, НВП дядо Наум и други свещеници от Македонската православна църква. На поклонението ще присъстват стотици граждани, политици и общественици от България и Македония. Ще се включат и младежи от Детския хор и Духовия оркестър на НМУ „Любомир Пипков“ - София, както и младежи от Югозападна България, Македония и Западните покрайнини.   Специални гости на събитието ще бъдат д-р Милен Врабевски, Председател на Фондация Българска Памет, Росен Плевнелиев – Президент на България (2012-2017г.), д-р Андрей Ковачев, евродепутет ГЕРБ/ЕНП, Техни Превъзходителства, военните аташета на представените в Р. Македония страни-членки на НАТО, Русия, Китай и др.   В деня на небесния покровител на българската армия Св. Георги, заупокойна молитва в памет на падналите герои от 11-та Македонска дивизия ще бъде отслужена лично от Главата на Македонската православна църква, Негово блаженство, дядо Стефан. С полагане на венци от името на българските държавни институции, почит към паметта на падналите в защита на националните идеали ще отдадат и гвардейци от Националната гвардейска част. По време на събитието ще бъде наградено училище от Струмица, Р. Македония за успешно включване в конкурса на Фондация Българска Памет за есе на тема „11-та Македонска дивизия“. На 6 май отдаваме почит пред общия паметник „Българийо, за тебе те умряха“ на 71 български войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Загиналите войници произхождат от всички области на днешна България и на отнетите с Ньойския договор територии на Стара България.  Фондация Българска Памет организира родолюбивата инициатива с цел подобаващо отбелязване на значими за нашата история събития. Стремежът е да дадем добър пример за съвместно  честване в духа на добросъседския диалог и солидарност между България и Р. Македония в перспективата на общото европейско бъдеще.   Поклонението на българския военен мемориал в Ново село, Македония ще се извърши от 12:00 местно време, Р. Македония/13:00, българско).  

Мъж бие ватман и кондукторка в тролей в Плевен

https://www.24chasa.bg/region/article/6200675

Мъж бие ватман и кондукторка в тролей в Плевен
Мъж на 36 г. е задържан, след като налетя на бой срещу водач на тролей и кондукторка в Плевен и им причини лека телесна повреда. 48-годишният ватман и кондукторката, на 46 г. отнесли ударите от непознат, който влязъл в тролея, движещ се по линия № 9, около 6,40 ч на 30 април. Нападението станало пред жп гарата в Плевен.

Каракачанов: Няма спорни имена сред договорените министри

http://www.cross.bg/karakachanov-knsb-imena-1541836.html

/КРОСС/ Обединените патриоти ще се срещат на политически съвет за състава на бъдещето правителство. Това заяви пред журналисти съпредседателят Красимир Каракачанов, който поздрави участниците в Осмия редовен конгрес на КНСБ. Той посочи, че пресконференции няма да се дават и подчерта, че предварителната уговорка е до края на деня да има и една среща с ГЕРБ. Право е обаче, по думите на Каракачанов, министър-председателят да обяви имената на министрите, когато намери за добре. Лидерът на ВМРО припомни, че това ще се направи утре, както Борисов е обявил. На въпрос дали има яснота за конкретните имена в състава на кабинета, Каракачанов посочи, че за тези имена, които са предложени от ОП, има 120% яснота, но тези, които ще бъдат предложени от ГЕРБ са по-голямата част. "Пак казвам приоритет и право на министър-председателят е да ги обяви най-вероятно утре", допълни отново Красимир Каракачанов и заяви, че яснота ще има, когато всичко стане официално. По думите му няма спорни имена, но предстояло доизчистването им. На въпрос дали той ще е новият военен министър, Каракачанов бе лаконичен - "Ще разберем." За отношенията с КНСБ той коментира, че винаги са били в добри отношения със синдикатите

Български ученици с 4 медала от олимпиада по химия в Казахстан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6200674

Български ученици с 4 медала от олимпиада по химия в КазахстанБългарски ученици спечелиха четири медала от Международната Менделеева олимпиада по химия, състояла се от 23 до 30 април в Астана, Казахстан. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката. На олимпиадата Петър Христов от Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски" е завоювал сребърен медал.

141 години от историческото събрание на Оборище

http://www.cross.bg/oborishte-subranie-purvoto-1541828.html

/КРОСС/ Стотици граждани се стекоха на историческата местност Оборище, за да почетат паметта на участниците в първото българско Велико народно събрание, на което е взето решение да бъде обявено въстанието от пролетта на 1876 г. Деца, старци и младежи изминаха над 3 км пеша и поднесоха венци и цветя пред паметника на онези 65 българи, които на 17 април 1876 г. вземат единодушно решение да се обяви въстание срещу петвековния поробител. Преди 141 години делегатите в първото българско Велико народно събрание са били обединени от дух на единение и демократизъм, и от техните дела трябва да се учат и днешните народни представители, заяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев. Председателят на панагюрския общински съвет Христо Калоянов пък прикани депутатите от новия парламент да проведат първото си заседание на историческата местност. Сред ентусиастите, изкачили се днес до Оборище, беше и 70-годишната Гена Панчовска, която не пропуска година, за изрази преклонението си. „За мен да бъда на Оборище е вид зареждане с енергия. Когато съм на това място, сякаш се съживявам отново. Докато има хора, които поднасят цветя на Оборище, ще я има и България! Важно е да съхраним паметта си като народ!", заяви тя.    

Визитата на Меркел в Русия – опипване на почвата преди Г-20 в Хамбург

https://www.actualno.com/europe/vizitata-na-merkel-v-rusija-opipvane-na-pochvata-predi-g-20-v-hamburg-news_609097.html

Позицията на Берлин по отношение на Русия остава без промяна. Затова германските политици и експерти не очакват съществени резултати от предстоящите във вторник преговори между канцлера на Германия Ангела Меркел и държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, ком

Бивш кмет на Пазарджик и Стрелча осъден на 6 години затвор за сексуално насилие

http://clubz.bg/53453-bivsh_kmet_na_pazardjik_i_strelcha_osyden_na_6_godini_zatvor_za_seksualno_nasilie

Бившият кмет на Стрелча и Пазарджик Иван Евстатиев получи 6 години затвор, като присъдата е от Районния съд в Пловдив и подлежи на обжалване. Евстатиев бе обвинен в сексуално насилие над 16-годишно момиче и привеждането ѝ в безпомощно състояние чрез употреба на алкохол.

Съдът постанови още Евстатиев да изплати и 10 хил. лв. на родителите на пострадалото момиче.

Деянието, за което Евстатиев отговаря пред съда, беше извършено през януари миналата година в хотел в Стрелча. Започналият в Пазарджик процес беше преместен в Пловдив, след като 15 съдии от Пазарджишкия окръжен съд си направиха отвод с мотива, че са работили с Евстатиев, когато е бил прокурор, адвокат и кмет на града.

Родителите на пострадалата ученичка и прокуратурата заявиха, че са удовлетворени от присъдата. Адвокатът на Евстатиев обаче заяви, че ще обжалва до последно.

Разследването срещу бившия кмет започна в средата на януари, след като пострадалото момиче подаде сигнал срещу него.

Исаев напуска ДПС – ще подкрепя ГЕРБ

http://www.moreto.net/novini.php?n=350178

Вече не съм желан в партията, най-вероятно ще напусна ДПС. Това обяви в предаването „Тази сутрин” независимият депутат Ангел Исаев. Той е първият с подобен статут в 44-тото Народно събрание. Исаев влезе в парламента от листата на ДПС в Бургас заради феномена 9/9 и беше изключен от парламентарната им група, след като отказа да напусне Народното събрание и да отстъпи мястото си на втория в листата Дурхан Мустафа.

Ердоган издаде декрет срещу окосмяването на жените

https://www.24chasa.bg/novini/article/6200676

Ердоган издаде декрет срещу окосмяването на женитеТурският резидент Ердоган издаде нов декрет, с който регулира услугите в козметичните салони и по-точно епилацията. Той го е подготвил още в края на март след среща със Съюза на козметичките. Със спешния закон той позволява обезкосмяването с лазерен епиатор да се извършва и в обикновени козметични салони.

На 04.05. откриват Гергьовденска изложба в Градска художествена галерия “Дечко Стоев” – Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/QyPsiy_t26g/

galeriqТрадиционната обща изложба, посветена на патронния празник на град Поморие – Гергьовден за първи път ще бъде открита в новата Градска художествена галерия “Дечко Стоев” на 4-ти май (четвъртък) от 18.00 часа. В инициативата на Сдружението за изкуство и култура свои творби ще представят:

Анелия Григорова, Гергана Люцканова, Георги Скумов, Георги Сотиров, Георги Димитров, Дарина Гильова, Добромир Овчаров, Йордан Маринов, Костадин Панайотов, Милчо Талев, Милена Златарова, Олег Карпенко, Оле Ларсън, Петьо Цолов, Софка Крумова, Трендафил Стефанов и Христо Георгиев.

Заповядайте!

 

 

Smallman с участие на Wrong Fest 2017

http://offnews.bg/news/n_1/n_654434.html

Българската формация Smallman са третата официално обявена група за петото издание на Wrong Fest, което ще се проведе на 1-ви юли в клуб „Маймунарника“ в София. По-рано вече бяха обявени, че хедлайнери ще са британските рокери Orange Goblin, както и шведската хеви рок бригада – Deville, които ще стартират музикалнтата програма. Smallman са повече от група – те са истинско явление на музикалната сцена в България. Заедно вече от 15 години, те проправиха собствен път в тежкия рок със собствения си почерк. Тежки и бавни китарни картини, тътнещ ритъм, дълбоки бас линии, ефирни вокали и извисяваща се песен на гайда и кавал. След 3 албума (“Smallman” – 2006; “Labyrinth of Present” – 2010; “Envision” – 2014), Smallman направиха следващата крачка и излязоха от рамките на познатото, като разшириха състава си с диджея Иван Шопов (Cooh, Balkansky), който добави хипнотични ембиънт и трип-хоп картини или динамичен дръмендбейс към атмосферичния алтернативен рок на групата. Резултатът е излязлият миналата година ЕР “Inner Oceans”, записан в Лондон, концерти в Лондон, Берлин, Букурещ и участия на фестивали в Румъния и Холандия, както и серия напълно разпродадени концерти в България. Днес Smallman, освен четирите диска и една плоча, вече имат в каталога си и първия си видеоклип (към песента ”Fenix”), както и собствена крафт бира.  Wrong Fest 2017 ще се проведе на 1-ви юли в клуб „Маймунарника“ в София. Предстои обявяване на още 1 група. Early Birds билети все още могат да бъдат намерени само за 25 лв. в мрежата на ticketlogic , www.bilet.bg/каси/  или в The Wrong Bar в София. След изчерпването им ще са по 30лв. Децата до 10г. включително ще могат да влизат без билет, но като задължително условие е да бъдат с придружител и попълнена предварително декларация от родителите / настойниците.

Фискалните реформи в страните-износителки на петрол са в правилната посока

http://econ.bg/Новини/Фискалните-реформи-в-страните-износителки-на-петрол-са-в-правилната-посока_l.a_i.741963_at.1.html

Фискалните реформи в страните-износителки на петрол са „в правилната посока“, но са необходими още промени. Това заяви в интервю за Асошиейтед прес...

КЗП: В 2/3 от случаите съдът потвърждава нелоялните практики, обжалвани от търговците

https://www.actualno.com/society/kzp-v-23-ot-sluchaite-sydyt-potvyrjdava-nelojalnite-praktiki-objalvani-ot-tyrgovcite-news_609094.html

В около 2/3 от случаите, в които Комисията за защита на потребителите (КЗП) се произнася за наличието на нелоялни търговски практики и съответните търговци обжалват тези произнасяния, се стига до решение от страна на съда в полза на комисията, респективно на потребителите. Н

Швейцария предупреди за нови терористични атаки в Европа

http://www.cross.bg/shveiitzariya-evropa-zaplaha-1541827.html

/КРОСС/ Разузнавателната служба на Швейцария предупреди за заплаха от нови терористични атаки в Европа, информира ТАСС. „В Швейцария терористичната заплаха остава на повишено равнище", казва се в доклад на службата. Най-вероятната терористична заплаха срещу Европа и по този начин срещу Швейцария занапред ще идва от терористите, мотивирани от идеите на джихада. Трябва да се очакват нови нападения", предупреди ведомството, цитирано от БГНЕС.  

Спиряха парното във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=350189

Във връзка със затоплянето на времето започва поетапно спиране на абонатните станции за отопление и настройване на регулаторите в т.нар. „летен режим", считано от 1 май, съобщиха от „Веолия Енерджи Варна“ ЕАД за Moreto.net. След тази дата топлоснабдяването ще покрива само нуждите за битово горещо водоснабдяване.

Каква зодия сте според календара на маите

https://vesti.bg/lyubopitno/kakva-zodiia-ste-spored-kalendara-na-maite-6068623

Много от символите са базирани на важни аспекти от културата им: времето, ягуарът, четирите посоки и астрономията

Крясъци в детска ясла: Млък, 'щот ще те изхвърля навън (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_654444.html

Родители доказаха със записващо устройство, скрито в плюшена играчка, как лелките в детската ясла на детето им крещят и не му дават да отиде до тоалетната. За това сигнализираха "Господари на ефира" , които излъчиха и записа с крясъците. Виковете идват от 45-та ясла в София "Майор Томпсън" в квартал "Лозенец". На записите се чува как жена от персонала крещи: "Млък, 'щот ще те изхвърля", а друга заплашва, че ако детето си изцапа лигавника, няма да получи "второ" за ядене. "Недопустимо е да има такива крясъци и злоба срещу 2-3-годишни деца", казаха родителите, пожелали анонимност. Според родителите детето им е било малтретирано многократно и вследствие на стреса започнало да сънува кошмари и да се изпуска през нощта. Директорката на детската ясла отказва коментар по случая с думите: "Мнението е манипулирано, не искам да имам общо с Нова телевизия".

МО забрани полетите на дронове над София заради Гергьовския парад

http://www.mediapool.bg/mo-zabrani-poletite-na-dronove-nad-sofiya-zaradi-gergyovskiya-parad-news263336.html

Министерството на отбраната (МО) предупреди, че военни самолети и вертолети ще прелитат над София заради подготовката на парада по случай честването на Деня на храбростта и празник на Българската армия - 6 май.   Военновъздушните сили предупреждават да не се използват никакви дронове в София, Григорево, Вакарел, Долни Пасарел, Брезник, Мировяне, Казичене, Божурище, Нови Искър и гара Яна - на 3 май от 9.30 до 11.30 часа; на 4 и 5 май от 9.30 до 11.30 часа и от 14.30 до 16.30 часа, както и на 6 май от 9.30 до 11.30 часа.   Генералната репетиция на представителните блокове на въоръжените сили ще се състои на 4 май от 22.00 часа на площада "Княз Александър I" в София.

Каракачанов: Няма спорни имена на министри, има доизчистване на имена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6200668

Каракачанов: Няма спорни имена на министри, има доизчистване на имена"Спорни имена няма, има въпрос на доизчистване на имена. За някои от позициите има колебание". Това каза пред журналисти съпредседателят на "Обединени патриоти" и председател на ВМРО Красимир Каракачанов, съобщи "Фокус". "Това, което предстои е политическият съвет на „Обединените патриоти“, след което смятам, че ще проведем една среща и с ГЕРБ.

Швейцарските власти предупредиха за нови терористични атаки в Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6200660

Швейцарските власти предупредиха за нови терористични атаки в ЕвропаРискът от екстремистки атаки в Швейцария остава висок. В Европа се очакват още атентати на групировката "Ислямска държава" и нейни привърженици, заяви днес швейцарското разузнаване, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Констатациите са от годишния си доклад на Федералната разузнавателна служба за рисковете за Швейцария.

Сладко отмъщение за Атлетико или нова страница в историята за Реал

http://offnews.bg/news/n_1/n_654438.html

Атлетико Мадрид е жаден за отмъщение, Реал иска нова титла. Моментът настъпи. Двата испански гранда започват битката за най-големия клубен трофей тази вечер в 21:45 часа българско време на "Сантяго Бернабеу". Момчетата на треньора Зинедин Зидан ще направят усилие да пренапишат историята и да спечелят Шампионската лига в две поредни години. Досега никой не го е правил. Атлетико беше много близо до спечелване на трофея, но след 1:1 в редовното време загуби с 3:5 при дузпите миналото лято. Две години по-рано двата тима отново играха на финал, като Атлетико водеше с 1:0 до третата минута на добавеното време, когато Серхио Рамос изравни и прати двубоя в продължения. В тях "белия балет" вкара нови три гола и вдигна легендарната Десета. В предстоящия сблъсък наставникът на тима от „Бернабеу“ няма да може да разчита на контузените Гарет Бейл, Пепе и Фабио Коентрао. Френският специалист демонстрира умереност преди срещата, като изрази мнение, че неговите футболисти трябва да играят така, сякаш няма да има реванш. Лошите новини за наставника Диего Симеоне от тази среща са контузените Хуанфран, Хосе Хименес и Шиме Върсалко. В тима се завръща Яник-Ферейра Караско. Очакванията са Симеоне да заложи на белгиеца в стартовия си състав. Самият треньор обяви на брифинга преди мача, че е наясно с титулярите. Той ще направи експеримент на десния бек, но не уточни името. От 2012 година насам Реал Мадрид и Атлетико са се изправяли четири пъти един срещу друг във фазата на елиминациите в даден турнир. Между двата отбора има пълно равенство – по два успеха за всеки един от тях. Вероятни състави : Реал Мадрид: Навас, Карвахал, Варан, Рамос, Марсело, Модрич, Каземиро, Кроос, Иско, Бензема, Роналдо. Атлетико Мадрид: Облак, Филипе Луис, Лукас, Годин, Савич, Караско, Саул, Габи, Коке, Гризман, Гамейро.

Диамантената лига стартира в ефира на Mtel Sport 2

http://www.cross.bg/diamantenata-liga-mtel-1541825.html

/КРОСС/ Тази седмица зрителите на Mtel Sport 2 ще станат свидетели на първия турнир от най-голямото ежегодно събитие в календара на леката атлетика - Диамантената лига. Елитната надпревара стартира на 5 май в Доха и ще може да се гледа на живо от 19:00 часа, като прякото излъчване в ефира на спортния канал започва половин час по-рано. Големите звезди на българската лека атлетика Мирела Демирева и Ивет Лалова ще дебютират в комерсиалния турнир в края на май на турнира в Юджийн, САЩ. Тяхното представяне там и във всички събития от надпреварата ще може да се следи в реално време в спортните канали на Мтел. През 2017 г. Диамантената лига ще предложи 14 старта, като най-добре представителите се в първите 12, ще имат възможност да участват в заключителните две надпревари в Цюрих и Брюксел в края на лятото. Осмото издание на състезанието включва 32 дисциплини, като победителят във всяка една от тях ще спечели премия от 50 хиляди долара. Общият награден фонд през тази година ще бъде 5,6 милиона долара. Точките, които всеки от лекоатлетите ще събира в първите 12 старта, ще варират спрямо мястото на което се класират. Максималният брой точки на старт ще бъде 8 и ще бъде отреден за победителите, а минималният - 1 и тя ще бъде за класиралите се на осмо място. Най-добрите 8 или 12 в зависимост от дисциплината, ще намерят място сред участниците във финалните два турнира. Кой ще достигне до тях ще научите в преките предавания на спортните канали на Мтел.    

27 пасажери са пострадали при турболенция по време на полет за Тайланд (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6200656

27 пасажери са пострадали при турболенция по време на полет за Тайланд (видео)Общо 27 пътници са получили наранявания по време на полет на авиокомпания „Аерофлот“ по маршрута Москва-Банкок заради попадане на машината в турболенция, предава AFP, цитирана от "Фокус". Представител на руското посолство в Тайланд съобщи, че 24 от ранените са руски граждани, а останалите трима са тайландци.

Полицията с мерки за сигурността на учениците

//dariknews.bg/regioni/vraca/policiiata-s-merki-za-sigurnostta-na-uchenicite-2020983

Мерките за осигуряване на полицейска охрана за нормално протичане на държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване, както и за обезпечаване на обществения ред и безопасността на движение по време на предстоящите абитуриентски тържества, бяха обсъдени днес на среща между старши комисар

София става домакин на номадската класна стая

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/sofiia-stava-domakin-na-nomadskata-klasna-staia-2020985

След Рим, Париж, Берлин, Лондон и Барселона, образователният проект „Бейт” пристига в София, за да превърне историческото наследство на столицата в платформа за дебат и диалог
Имаме удоволствието да съобщим, че между 2-ри и 18-ти май, София ще приюти “номадските класни стаи”

Изгоря лек автомобил "Мерцедес"

//dariknews.bg/regioni/dobrich/izgoria-lek-avtomobil-mercedes-2020984

Автомобил изгоря в Добрич, съобщават от полицията. Пожарът бил забелязан снощи в 23.45 часа от автопатрул на сектор "Пътна полиция" при ОД МВР Добрич. Колата горяла по ул. "Отец Паисий" в двор на частен имот. Огънят бил загасен от екип на РД ПБЗН Добрич. При извършения оглед е установено, че е изго

Трима младежи се биха в Безмер, двама пострадаха

//dariknews.bg/regioni/dobrich/trima-mladezhi-se-biha-v-bezmer-dvama-postradaha-2020988

Сбиване е станало вчера в 13.30 ч. на центъра на село Безмер, община Тервел. Подаден е сигнал на тел. 112. Случката се развила пред магазина в селото, след възникнал спор между трима младежи. Двама от тях са от Генерал Тошево - Р.Р. на 16 години и С.Р., на 19 годин

Ердоган планира да обсъди бъдещи военни операции в Сирия с Путин и Тръмп

//dariknews.bg/novini/sviat/erdogan-planira-da-obsydi-bydeshti-voenni-operacii-v-siriia-s-putin-i-trymp-2020990

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че планира да обсъди бъдещи военни операции в Сирия с руския президент Владимир Путин и с американския държавен глава Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

И Варна върна на държавата акциите си в Пловдивския панаир

//dariknews.bg/regioni/varna/zala-plenarna/i-varna-vyrna-na-dyrzhavata-akciite-si-v-plovdivskiia-panair-2020954

Община Варна ще върне на държавата 29 % от акциите в "Международен панаир Пловдив", които получи миналата година. Това реши Общинският съвет в морската столица.

Предложението бе внесено от групата на ГЕРБ в местния парламент с мотив продължаване на дейст

Директори на столични болници се оплакват от по-малкото държавно финансиране

//dariknews.bg/novini/bylgariia/direktori-na-stolichni-bolnici-se-oplakvat-ot-po-malkoto-dyrzhavno-finansirane-2020986

По-малко пари от държавата са отпуснати за общинските болници тази година. Директори на столични болници сигнализираха, че Националната здравноосигурителна каса е намалила лимитите на лечебните заведения за април. Според шефа на Пъ

Мъж падна от моста "Чавдар", блъсна го камион

//dariknews.bg/regioni/sofiia/myzh-padna-ot-mosta-chavdar-blysna-go-kamion-2020935

Мъж падна от моста "Чавдар" в столицата. Сигналът за инцидента е подаден около 13:40 ч., съобщиха за Дарик от полицията.

 
Най-вероятно става въпрос за опит за самоубийство.
 
Мъжът е паднал върху платното на бул. "Данаил Николаев" в по

Анкета: Одобрявате ли работата на служебния кабинет?

http://offnews.bg/news/n_1/n_654442.html

В навечерието на предаването на властта Ви питаме "Одобрявате ли работата на служебното правителство"? Очаква се утре, 3 май, мандатоносителят Бойко Борисов да обяви състава на третия си кабинет. Гласуването в пленарната зала на парламента вероятно ще е на 4 май. С това официално ще приключи мандатът на служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков.

Швейцария предупреди за нови терористични атаки в Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=350192

Разузнавателната служба на Швейцария предупреди за заплаха от нови терористични атаки в Европа, информира ТАСС. Швейцария започна разследване за шпионаж срещу турци в страната „В Швейцария терористичната заплаха остава на повишено равнище“, казва се в доклад на службата.

Цветните стикери - идеи от "Магама" за бърза и лесна промяна

http://www.cross.bg/magama-tape-imate-1541826.html

/КРОСС/ Магама tape in е изцяло нова разработка на стикери за удължаване и сгъстяване на коса, създадени от Вили Боршукова и екипа на салони „Магама". Новите стикери имат изключително богата цветова палитра и дават много възможности за постигане на вдъхновяваща и атрактивна визия в унисон с най-актуалната тенденция за свежо присъствие на цветове в косите. Наближават майските празници и разбира се - периодът на абитуриентските балове, за които далеч не само самите абитуриенти се стремят да изглеждат по най-добрия начин. Ето някои идеи, с които лесно и бързо, можете да разнообразите ежедневната си визия и да впечатлите гости и присъстващи на празненствата с уникална прическа, на която всеки би завидял. Стикерите Магама tape in са изключително лесни за поставяне, изцяло от естествена коса и буквално за минути с тях можете да имате красива и изпълнена с обем видимо удължена коса. Това е абсолютно възможно, защото богатата палитра поддържа цветове, които лесно се съчетават с естествения ви цвят. Новите стикери имат и бонус удължаване - 45 см. коса на цената на 40 см. Освен едно красиво удължаване със стикерите Магама tape in много бързо може да внесете цветни акценти във вашата прическа. Искате виолетови, розови или тюркоазени кичури, без да подлагате косата си на обезцветяване или да стоите дълго време в салона, за да постигнете този резултат

Клиентите на Мтел сами ще създават абонаментните си планове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6200658

Клиентите на Мтел сами ще създават абонаментните си плановеМтел стартира нови мобилни планове Мтел без граници, които позволяват на клиентите на компанията за първи път на българския пазар сами да създадат своя план, като изберат най-подходящата за тях комбинация от минути за разговори и мегабайти мобилен интернет. Освен това новите планове дават възможност и за промоционално ползване на роуминг тарифата

Самолети и вертолети ще кръжат над София в подготовка за 6 май

http://www.cross.bg/chasa-sofiya-vertoleti-1541824.html

/КРОСС/ От утре до 6-май над софийска област на ниска височина ще летят самолети и вертолети на българските военно въздушни сили. За това предупредиха от Министерството на отбраната, като уточниха, че полетите ще са тренировъчни за честването на 6 май. С цел безопасност на гражданите и безаварийното провеждане на тренировките и парада, от ВСС предупреждават гражданите да не ползват дронове в рамките на няколко населени места по време на тренировките: София, Григорево, Вакарел, Долни Пасарел, Брезник, Мировяне, Казичене, Божурище, Нови Искър и гара Яна на 3 май 2017 г. от 09:30 до 11:30 часа, на 4 и 5 май 2017 г. 09:30 до 11:30 часа и от 14:30 до 16:30 часа, както и на 6 май 2017 г. от 9:30 ч. до 11:30 ч. Генералната репетиция на представителните блокове на въоръжените сили ще се проведе на 4 май 2017 г. от 22.00 часа на площад „Княз Александър І" в София.    

Акция за събиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване организират в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/6200532

Акция за събиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване организират в Горна ОряховицаОбщина Горна Оряховица инициира акция за събиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване. Инициативата ще се проведе на 13 май (събота). Различното този път е, че пунктът за събиране на старите ел. уреди ще бъде мобилен и те ще могат да се вземат от домовете на гражданите. За тази цел,

Пламен Димитров: Целите за ръста на заплатите трябва да са амбициозни

http://econ.bg/Новини/Пламен-Димитров-Целите-за-ръста-на-заплатите-трябва-да-са-амбициозни_l.a_i.741962_at.1.html

С инвестиции и реално заплащане на труда според производителността – преди всичко трябва да се промени европейската икономика. Тази рецепта за...

Купувачите на луксозни имоти се завръщат

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/kupuvachite-na-luksozni-imoti-se-zavryshtat--238602/

Около 40% от сделките с луксозни имоти през първото тримесечие са с инвестиционна цел, пише в анализ на Unique Estates

Макрон призова за създаване във Франция на база данни на радикализираните лица

http://www.mediapool.bg/makron-prizova-za-sazdavane-vav-frantsiya-na-baza-danni-na-radikaliziranite-litsa-news263335.html

Кандидатът за президент на Франция Еманюел Макрон каза, че е необходимо в страната да бъде създадена база с данните на радикали и на други лица, които предизвикват безредици по време на официално разрешени от властите демонстрации, съобщи ТАСС, ситирана от БТА. Той визира случилото се вчера по време на първомайския поход в Париж, когато се стигна до сблъсъци между младежи с качулки и маски и полицията и бяха ранени четирима полицаи. Пред телевизия Бе Еф Ем Те Ве Макрон каза, че е необходимо във Франция да бъдат изготвени списъци на всички, които са свързани с екстремистки групировки и тези лица да бъдат под постоянен контрол. Макрон заяви, че трябва да се осигури необходимото оборудване на подразделенията на полицията и на другите силови ведомства, които се нуждаят от по-добра защита в ситуации като тази вчера в Париж. Той подчерта, че властите ще бъдат непреклонни в борбата срещу подобни явления. Макрон също така обеща, че ако бъде избран за президент, ще прокара закон, който ще спре непотизма, конфликта на интереси и други проблеми от етично естество в средите на държавните служители, предаде Асошиейтед прес. Парламентарните избори във Франция са през юни. Който и да бъде избран за президент в неделя, той ще бъде зависим от депутатите в новия парламент при прилагането на своята програмата с предизборни обещания, отбелязва АП.

"Хюстън" разгроми "Сан Антонио" в първия мач от серията в НБА

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/02/2963800_hjustun_razgromi_san_antonio_v_purviia_mach_ot/?ref=rss


"Хюстън рокетс" стигна до разгромна победа със 126:99 срещу "Сан Антонио спърс" в първия мач от серията във втория кръг от плейофите в НБА.

Това се оказа и най-голямата загуба в плейофите за "шпорите" под ръководството на Грег Попович. "Ракетите" водеха с 30 точки през първото полувреме, а през второто преднината им се увеличи до 39.

Тревър Ариза отбеляза 23 точки, а Джеймс Хардън постигна дабъл-дабъл с 20...

Джеймс изведе "Кливланд" до победа в първия мач с "Торонто"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/02/2963800_djeims_izvede_klivland_do_pobeda_v_purviia_mach_s/?ref=rss


Шампионът "Кливланд кавалиърс" започна с убедителна победа втория етап от плейофите в НБА. Леброн Джеймс и съотборниците му се наложиха със 116:105 срещу "Торонто раптърс".

Звездата на "Кливланд" имаше основен принос за успеха, като завърши с 35 точки, четири асистенции и десет борби.

Джеймс привлече вниманието, когато при 87:71 изтича до жената, разнасяща напитки за публиката, и взе бира от подноса. Тогава се престори,...

Експерт препоръчва центрове в малките общини да насърчават предприемачите

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ekspert-preporychva-centrove-v-malkite-obshtini-da-nasyrchavat-predpriemachite-238587/

Сега такива структури има само в областните градове, заяви председателят на Националното сдружение за малкия и средния бизнес Елеонора Негулова

Местните избори във Великобритания - тест преди парламентарните

http://www.mediapool.bg/mestnite-izbori-vav-velikobritaniya---test-predi-parlamentarnite-news263334.html

В Ретфорд и на още няколко места в Обединеното кралство британците ще застанат в четвъртък пред урните за пръв път след референдума за Брекзит. Те ще гласуват на местни избори, които ще изиграят ролята на лакмус преди предсрочните парламентарни избори на 8 юни. В този исторически 20-хиляден град, разположен в централната полуаграрна, полуиндустриална част на Англия, електоратът е разделен между Консервативната партия на премиера Тереза Мей и лейбъристите. Принципно такива избори са в полза на опозицията. Само че този път картината не е много ясна заради парламентарните избори, които чукат на вратата, и големия залог около Брекзита. Анализатори предупреждават, че резултатите от тези местни избори, в които ще бъдат разпределени близо 5000 длъжности, ще се следят с изключително внимание заради предстоящия вот на 8 юни, когато Тереза Мей се надява да увеличи парламентарното си мнозинство. Те обаче очакват, че сегашната слабост на Лейбъристката партия в национален мащаб ще се отрази на местно ниво, а от това ще спечелят торите, либералните демократи и тяхната проевропейска линия. "Консерваторите и либералните демократи ще отбележат прогрес по отношение на изборните длъжности, а лейбъристите и (анти-ЕС партията) ЮКИП има опасност да понесат поражение", смята професор Майкъл Трашър от Плимутския университет. Това ще е отражение на сегашния британски политически пейзаж. Според социологическите проучвания консерваторите са в зенита на популярността си. Лейбъристите са оставени на произвола на съдбата под ръководството на радикалния си лидер Джереми Корбин. Либералните демократи си възвръщат силите, след като платиха прескъпо за участието си в консервативното правителство от 2010 г. до 2015 г. Част от пейзажа е и партията ЮКИП, която загуби смисъла на съществуването си, след като бе дадено начало на излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз. Водещите теми на едни местни избори са много, но "Брекзитът играе важна роля, защото е в центъра на кампанията за парламентарните избори", отбелязва Роджър Скъли, преподавател по политология в Кардифския университет. В Ретфорд, където Лейбъристката партия има мнозинство в местния съвет, след като детронира консерваторите през 2013 г., кандидатът консерватор Майк Куигли разчита на тази динамика, за да обърне нещата. "Обикновено местните избори служат, за да бъде наказано правителството, но тази година долавям други мелодии", каза той пред кметството, сграда от 19 век, недалеч от р. Айдъл. Опонентът му лейбърист Даръл Пълк признава, че "се очертава оспорвана битка". Консерваторите наблягат на Брекзита, но имам впечатлението, че избирателите се интересуват най-вече от местните проблеми", обясни той пред АФП. Но като че ли идеята за Брекзит много допада на жителите на този град в графство Нотингамшър, недалеч от Шерудската гора, известна заради прочутия Робин Худ. "Бях за оставане в ЕС. Но страната реши друго и трябва да се обединим зад Тереза Мей", заяви 64-годишният Джон Таунзенд, бивш финансов анализатор, вече пенсионер. Други изглеждат тотално обезверени от политиката. "Чуваме само лъжи. Казваха ни, че с Брекзита повече няма да имаме вземане-даване с тях (Европа). А сега ни карат да платим 50 милиарда лири, това е някаква подигравка", възмущава се 67-годишният Джон Магуайър. Джон Хес, политолог в Нотингамския университет, смята, че регионът ясно ще покаже какъв ще е финалният резултат, още повече че Тереза Мей "е решила да се прицели точно в традиционните бастиони на Лейбъристката партия". Тази теза като че ли се потвърждава от неотдавнашните визити на министър-председателката и на Корбин, които избраха тъкмо Нотингамшър за начало на кампаниите си за парламентарните избори. По БТА.

Мият Левски и Ботев от тепетата в Пловдив, без графити по скалите

http://offnews.bg/news/n_1/n_654441.html

Образи на възрожденци, революционери и поети, изрисувани с графити по пловдивските тепета, ще бъдат премахнати.  Това съобщи кметът на район „Централен“ Георги Стаменов по Дарик. Първо хълмовете ще бъдат изчистени от нецензурните надписи и изображения, след това ще се мият и ликовете на великите българи по скалите.  „Това, че става въпрос за образи на поети и революционери, не е повод да не се спазва закона“, обясни мотивите на администрация за премахването на изображенията Стаменов. Той обясни, че общината е готова да обособи стена за майсторите на графити, но да не рисуват в "защитени зони със специален статут, каквито са тепетата“, допълни още той. Преди няколко години лицата на велики българи като Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Владимир Димитров-Майстора, Пейо Яворов и други бяха увековечени с графити от любителя художник Стойко Гагъмов първо върху скалите на Сахат тепе. След това образи на велики българи бяха изрисувани и на Младежкия хълм. 

Националното сдружение на общините настоява за бързо пускане на програмата за модернизация на училища и детски градини

https://www.24chasa.bg/novini/article/6200589

Националното сдружение на общините настоява за бързо пускане на програмата за модернизация на училища и детски градиниКметът на Велико Търново и председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините  Даниел Панов отново настоя за бързо възобновяване на мерките за модернизация на училища и детски градини, финансирани с европейски средства. Панов и членове на НСОРБ изразиха категоричната си позиция по време на заседание на Комитета за наблюдение

Арест и глоба за варненец, стрелял с ловна пушка

http://www.moreto.net/novini.php?n=350183

Мъж от Варна отнесе глоба заради стрелба с ловна пушка. Случката се разиграла в петък между жилищни блокове на ул. „Иглика“, научи Moreto.net. 30-годишният мъж, който е неизвестен на МВР е бил арестуван за срок до 24 часа. Органите на реда са квалифицирали постъпката му като непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и общоприетите норми.

До 29 август ще бъдат стеснени 50 м от ул. „Магистрална" във Велико Търново

http://www.cross.bg/dvizhenie-turnovo-veliko-1541823.html

/КРОСС/ От днес до 29-ти август т. г. ще бъде стеснено едното платно за движение на ул. „Магистрална" във Велико Търново в посока Варна, поради изграждане на пътна връзка към хипермаркет. Стесненият участък е с дължина около 50 м и е в отсечката след входа на града, идвайки от София, където улицата е с две самостоятелни платна за движение. Ул. „Магистрална" съвпада с трасето на първокласния път I-4 п. в. „Коритна" - Велико Търново - п. в. „Белокопитово". Тя поема освен вътрешния трафик на града и транзитното движение по направлението Варна - София. По време на строителството трафикът в стеснената отсечка ще преминава по изпреварващата лента за движение, а активната лента ще бъде ограничена за преминаване. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост в градски условия, като спазват стриктно поставената пътна сигнализация.    

Георги Мамалев със загадъчна роля в „Ние, нашите и вашите“

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6200596

Георги Мамалев със загадъчна роля в „Ние, нашите и вашите“Надя Петрова от “Не така, брат!“ специален гост на сериала Поредни две популярни лица ще видим тази седмица в романтичната комедия „Ние, нашите и вашите“. Звездата от „Оркестър без име“ и голям български актьор - Георги Мамалев, ще влезе в ролята на загадъчния Константин, който ще се запознае с баба Марго в казиното, в търсене на голямата печалба.

Проект за царския орел и ловния сокол е номиниран за най-добър в Брюксел

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/05/02/2963784_proekt_za_carskiia_orel_i_lovniia_sokol_e_nominiran_za/?ref=rss


Български проект за спасяването на царския орел и ловния сокол е сред 15 номинирани за най-добър проект по програма LIFE от 1992 г. досега. Селекцията е на жури на Европейската комисия и е част от честването на 25-годишнината на програма LIFE на ЕС.

"Да спасим царския орел и ловния сокол" се изпълнява от експерти на Българско дружество за защита на птиците. Той е добър пример как природозащитата може да бъде полезна за икономиката. Благодарение на него...

Проект за спасяване на царския орел и ловния сокол е сред номинираните за най-добър от Европейската комисия

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/05/02/2963784_proekt_za_spasiavane_na_carskiia_orel_i_lovniia_sokol/?ref=rss


Български проект за спасяването на царския орел и ловния сокол е сред 15 номинирани за най-добър проект по програма LIFE от 1992 г. досега. Селекцията е на жури на Европейската комисия и е част от честването на 25-годишнината на програма LIFE на ЕС.

"Да спасим царския орел и ловния сокол" се изпълнява от експерти на Българско дружество за защита на птиците. Той е добър пример как природозащитата може да бъде полезна за икономиката. Благодарение на него...

Започва подготовката на въздушната част по случай честването на Деня на Храбростта

https://www.24chasa.bg/region/article/6200540

Започва подготовката на въздушната част по случай честването на Деня на Храбростта
Във връзка с подготовката и провеждането на въздушната част от военния парад по случай честването на Деня на Храбростта и празника на Българската армия – 6 май, самолети и вертолети на Военновъздушните сили на Република България ще изпълняват полети на малка височина над град София. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Главчев на Оборище: От тук тръгва най-паметният и трагичен път в историята ни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6200543

Главчев на Оборище: От тук тръгва най-паметният и трагичен път в историята ниДнес се прекланяме пред всеотдайността, патриотизма, куража и мъжеството на онези българи, събрали се в тази местност, за да положат клетва за вярност пред народа си, подчерта председателят на Народното събрание Димитър Главчев на националния събор-поклонение в местността "Оборище" по повод 141-та годишнина от Априлското въстание,

Всички десетокласници на изпит по компютърни умения през юни

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/05/02/2963798_vsichki_desetoklasnici_na_izpit_po_kompjuturni_umeniia/?ref=rss


Тази година всички десетокласници ще се явят задължително на национално външно оценяване за дигиталните им компетентности. За първи път то е предвидено за целия випуск, след като миналата години се проведоха пробни изпити, съобщава министерството на образованието на сайта си.

Според влезлия в сила то август 2016 година нов закон за училищното образование от 2020 г. изпити за национално външно оценяване ще се държат и в десети клас, когато учениците ще завършват първия...

Доброто планиране на личните финанси може да помогне на кариерното ви развитие

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/02/2963762_dobroto_planirane_na_lichnite_finansi_moje_da_pomogne/?ref=rss


Нагласата ви към парите може да има огромно влияние върху вашия професионален успех. Каква е ролята на парите в живота ви през следващите няколко години? Как ще балансирате между инвестирането, харченето и пестенето? Подобни въпроси са определящи за начина ви на мислене по отношение на парите. Преди всичко е добре да осъзнаете, че парите са инструментът, а не целта.

Когато формулирате ясни цели в живота си, ще видите как правилното използване на спестяванията ви ще е...

Бенчмаркът на БФБ-София SOFIX стартира новия месец с ръст

http://econ.bg/Новини/Бенчмаркът-на-БФБ-София-SOFIX-стартира-новия-месец-с-ръст_l.a_i.741967_at.1.html

Почти всичките индекси на родния капиталов пазар стартират търговията през новия месец с ръстове, като единственото изключение е "имотният" BGREIT,...

КНСБ иска поне 520 лева минимална заплата догодина

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/knsb-iska-pone-520-leva-minimalna-zaplata-dogodina-238596/

Според Бойко Борисов ръстът на доходите е пряко свързан и със социалния пакет на Юнкер, който трябва да се прилага във всички държави на ЕС

Добивът на петрол на САЩ за първи път се доближава до нивата от 1970-а година

http://www.moreto.net/novini.php?n=350181

САЩ са в позицията на лидер в енергийната индустрия, не само на независима страна, благодарение на фракинга и плановете на властите са за отслабване на регулациите за добива. Това коментира вътрешният министър на Щатите Райън Зинке, цитиран от Bloomberg.

Необясним кич - най-зле облечената на Мет Гала е...

https://vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/neobiasnim-kich-naj-zle-oblechenata-na-met-gala-e-6068624

Звездата заложи на тоалет в червено с множество пискюли, плохи, набори и орнаменти

Трима полицаи са загинали при атака на предполагаеми ислямисти в Кайро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6200542

Трима полицаи са загинали при атака на предполагаеми ислямисти в КайроТрима полицейски служители са убити при предполагаемо нападение на екстремисти в египетската столица Кайро, предава Би Би Си, цитирана от Фокус. При нападението от нощта на понеделник, отговорност за което все още не е поела нито една групировка, са ранени още петима служители на реда. Инцидентът се е случил на един от основните околовръстни

Започва кандидатстването за доставки на плодове, зеленчуци и мляко за новата учебна година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6200541

Започва кандидатстването за доставки на плодове, зеленчуци и мляко за новата учебна годинаГотови са образците за кандидатстване по Училищните схеми за доставка на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти за новата 2017/2018 учебна година, съобщиха от Държавния фонд "Земеделие". Право да кандидатстват за доставки на плодове, зеленчуци и мляко в детски градини и училища в страната имат учебни заведения,

Махат фургон от алея в Морската градина във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=350180

Фургонът, който беше поставен в зелените площи покрай алея в Морската градина във Варна ще бъде премахнат. В отговор на възражение на собствениците на терена в местността „Салтанат“, главният архитект Виктор Бузев отказва да отмени издадения през март от градската управа административен акт, научи Moreto.

Синдикатите в МВР не искат провали с назначения в ръководството

https://www.actualno.com/society/sindikatite-v-mvr-ne-iskat-provali-s-naznachenija-v-rykovodstvoto-news_609089.html

Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР) настоя за повишаване на заплатите в сектора и изрази претенции "лица, свързани с провала на реформите, да не бъдат номинирани за ръководители на ведомството". В съобщение до медиите най-големият полицейски синдикат в ст

Тръмп разиграва “Суматоха” по Радичков

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6199529

Тръмп разиграва “Суматоха” по Радичков Първите 100 дни се оказаха стрес тест на света "Бъди невероятен!”, каза преди половин век Йордан Радичков и тази година президентът Доналд Тръмп последва съвета му. Първите му 100 дни като президент могат да се обобщят в следното знаменито изречение от нашия класик: “След възгласите “Кво става там?”, “Стой!”, “Дръж!” и “Ах, майка му стара!

Двама сирийци и трима българи са обвинени за незаконен трафик на бежанци

https://www.actualno.com/society/dvama-sirijci-i-trima-bylgari-sa-obvineni-za-nezakonen-trafik-na-bejanci-news_609088.html

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петима участници в организирана престъпна група за превеждане на чужди граждани през територията на България. Това съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура. Трима от тях са задържани на 27 април 2017 г. в Со

Моржовете и северните елени в Арктика са застрашени oт изчезване

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6200536

Моржовете и северните елени в Арктика са застрашени oт изчезване
Двете последни стада моржове в Канада и поредното стадо северни елени в Арктика са застрашени от изчезване, предупредиха експерти, цитирани от БТА. Видовете в природата в канадския Далечен север, за които се смята, че са застрашени от изчезване, вече са 62, бе оповестено на двугодишната конференция на Комисията за застрашените видове в Канада.

Министерството на отбраната предупреди да не се пускат дронове над София до Гергьовден

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/02/2963790_ministerstvoto_na_otbranata_predupredi_da_ne_se_puskat/?ref=rss


Министерството на отбраната предупреди, че в следващите дни самолети и вертолети на българските Военновъздушни сили (ВВС) ще изпълняват полети на малка височина над София. Те са част от подготовката за военния парад по случай честването на Деня на храбростта и празника на Българската армия – 6 май.

От ВВС разпространиха

график за тренировъчните полети

и призоваха с оглед безопасността на гражданите и летците през това време да...

Над 1 млн. лева за ремонти и оборудване на общинските болници в София през 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6200529

Над 1 млн. лева за ремонти и оборудване на общинските болници в София през 2017 г."Над 1 млн. лева само за 2017 година сме заложили за различни ремонти или ново оборудване на болниците". Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в ремонтираното отделение по неонатология на Първа АГ болница „Св. София“, съобщи „Фокус“. „Около 1 млн. лева са инвестициите, които сме направили в последните години в „Св. София“.

Археолози откриха древно селище край Дамяница

http://www.cross.bg/nahodki-arheolozite-kraii-1541822.html

/КРОСС/ Нови открития направиха археолозите на обекта край санданското село Дамяница, през който трябва да минава лот 3 на автомагистрала "Струма", свързващ Благоевград със Сандански, предава БНТ. В района се намира едно от най-големите праисторически селища в България и сега там се извършват усилени разкопки. Последните открития на археолозите са ценни находки от преди 7000 години, сред тях са предмети, свързани с обредния живот на древните хора населявали този район. Екип от 65 археолози от цялата страна за първи път прави цялостно проучване на праисторическото селище край село Дамяница.То е на площ 200 декара, като почти половината от тях попадат в границата на магистралата. Последното откритие е опожарено жилище, което е около 35 квадратни метра. В него са разкрити термични съоръжения и запазени съдове. Иван Вайсов, археолог, Национален археологически институт с музей към БАН: В този етап от праисторията на България това са били пещи, но в случая това са огнища, отворени огнища, опожарението сигурно е в някаква случайност е извършило и обитателите му са напуснали бързо. В центъра на жилището виждаме това огнище, в което са запазени 7 съда "ин сито" вътре поставени, от двете му страни има също няколко съда изключително красиви, това е една кана с 2 дръжки, с едно квадратно устие, което е много типично за периода

Задържаха трима мъже за бракониерство в язовир "Александрово"

https://www.24chasa.bg/region/article/6200531

Задържаха трима мъже за бракониерство 
в язовир "Александрово"Трима мъже - на 47, 38 и 41 години, от село Крушуна, са били задържани за 24 часа за бракониерство в язовир "Александрово", съобщават от областната дирекция на МВР в Ловеч. В Районното управление е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за това, че на 29 април, около 6.00 часа,

Учени: Въздухът в метрото е по-мръсен, отколкото мислим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6200518

Учени: Въздухът в метрото е по-мръсен,
отколкото мислимКанадски учени установиха, че замърсяването на въздуха в метрото на Торонто, Монреал и Ванкувър е много по-мръсен, отколкото е над земята, съобщи Гизмодо, цитиран от БТА. Въздухът в метрото в Торонто е десет пъти по-мръсен, отколкото на повърхността, а в Монреал - три пъти. Подобни изследвания са правени в Барселона и Сеул и резултатите там са

Крехка надежда за изход от политическата криза в Македония

http://www.mediapool.bg/krehka-nadezhda-za-izhod-ot-politicheskata-kriza-v-makedoniya-news263333.html

Засега няма пробив в политическата криза в Македония въпреки совалките на зам.-държавния секретар на САЩ Хойт Брайън Ий, който в последните два дни се срещна с президента Георге Иванов и лидерите на основните партии в страната. Ий препоръча държавният глава да даде мандат за съставяне на правителство на лидера на СДСМ Зоран Заев и неговите албански партньори и заплаши САЩ да наложат санкции на местните политици, които блокират демократични процес.   Засега обаче няма ясни индикации дали ще се стигне до формиране на кабинет.    Президентът Иванов допусна, че може да даде мандат на Заев, но поиска СДСМ  и партиите на етническите албанци да предоставят гаранции за укрепването на единството на държавата, съобщи македонската “Нова ТВ“.   Заев от своя страна коментира във вторник, че ще представи отново правителствената си програма, която по думите му ще разбие "всички неразумни аргументи" срещу бъдещо управление на СДСМ и албанските партии.    "Следващата крачка ще бъде новият председател на парламента Талат Джафери да изпрати официално съобщение до президента, че има демократично и легитимно парламентарно мнозинство и Иванов е длъжен да даде мандат за съставяне на кабинет", заяви Заев.    Предсрочните избори в Македония бяха спечелени с малка преднина от ВМРО – ДПМНЕ, но партията не успя да формира правителство. Президентът Георге Иванов пък отказа да връчи мандат на Заев, който получи подкрепа от партиите на етническите албанци в замяна на прокарването на техни искания, включително признаването на албанския за втори официален език в страната.   В края на миналата седмица СДСМ и албанските партии избраха за пръв път в историята на Македония етнически албанец за председател на парламента -  Талат Джафери от Демократическия съюз за интеграция (ДСИ). Това предизвика бурна реакция от симпатизантите на ВМРО-ДПМНЕ, които щурмуваха парламента и упражниха насилие срещу депутати.    В опит да потуши напрежението в страната пристигна зам.-държавният секретар на САЩ Хойт Брайън Ий, който заяви, че трябва да се намери начин мнозинството в парламента да състави правителство и правителствена програма.    "Знаем, че има притеснения около нея, но това трябва да се обсъжда и да се гласува в парламента“, заяви Брайън Ий, цитиран от "Фокус".     ВМРО и СДСМ продължиха с нападките    Само часове след като  Ий си тръгна от Македония СДСМ и  ВМРО-ДПМНЕ продължиха с взаимните обвинения.    Социалдемократическият съюз /СДСМ/ на Зоран Заев поиска бившият председател на НС Трайко Веляновски да освободи председателския кабинет в македонския парламент.   "Всеки трябва да осъзнае новата действителност. Съществува ново мнозинство ръководено от СДСМ, а ВМРО-ДПМНЕ е в опозиция. Необходимо е демократичните процеси да продължат напред чрез мирно предаване на властта", заявиха от СДСМ.   ВМРО-ДПМНЕ твърдо срещу "Албанската платформа"    Партията на Груевски ВМРО-ДПМНЕ също публикува съобщение, в което се казва, че "СДСМ е суспендирал правовата държава и това дава възможност в бъдеще, по незаконен начин да се повтаря тази процедура и по този начин да се приеме двуезичност, албански банкноти, двуезични униформи и да се приемат обвиненията за геноцид, които се съдържат в т.нар. "Албанската платформа".   "СДСМ вкара Република Македония в дълбока криза, заради желанието за повече власт и опитът да избягат от съдебната отговорност, СДСМ жертва националните интереси на Македония. СДСМ измами народа чрез приемането на "албанската платформа" след изборите и след това чрез опита по нелегален начин да се избере председател на парламента на Македония", заявяват още от ВМРО-ДПМНЕ, цитирани от БГНЕС.    На този фон напрежението в страната не намалява, а протестите с искане за запазване на единството на републиката и срещу бъдещата коалиция между социалдемократите и албанските партии продължават.    Конкретната причина за недоволството стана приемането на т.нар. Албанска платформа, която предвижда промяна на конституцията, на държавните символи и въвеждането на албанския като официален език на цялата територия на Македония.   Македония бе на ръба на гражданската война по време на бунт на албанското малцинство през 2001 г., преди международно посредничество да успокои ситуацията, припомня Ройтерс.

Заради скъпи инструменти станало убийството в Дянково

//dariknews.bg/regioni/razgrad/zaradi-skypi-instrumenti-stanalo-ubijstvoto-v-diankovo-2020972

Заради взети скъпи инструменти е станало убийството в село Дянково миналата седмица. Това става ясно от информация на Апелативна прокуратура-Варна.
Както Дарик-Разград вече съобщи мярката за задържане на Белгин Хасан бе удължена вчера от Окръжен съд-Разград в постоянна мярка „Задържане под с

Тежка катастрофа в центъра на Варна

//dariknews.bg/regioni/varna/tezhka-katastrofa-v-centyra-na-varna-2020973

Тежка  катастрофа стана в центъра на Варна. Около 15 ч. на кръстовището между бул. "Христо Ботев" и ул. "Кракра" до Бизнес хотела са се ударили два автомобила. 

Пострадал при сблъсъка човек беше откаран с линейка, видя репортер на Дарик. Още две линейки са на мястото инцидента, както

Отмениха едно от най-забележителните постижения на Мишел Обама

//dariknews.bg/novini/sviat/otmeniha-edno-ot-naj-zabelezhitelnite-postizheniia-na-mishel-obama-2020974

Администрацията на Тръмп спря програмата, инициирана от Мишел Обама за популяризиране на здравословното хранене в училищата

Ясно е колко лични лекари и стоматолози ще се грижат за врачани през тази година

//dariknews.bg/regioni/vraca/iasno-e-kolko-lichni-lekari-i-stomatolozi-shte-se-grizhat-za-vrachani-prez-tazi-godina-2020976

Районната здравно-осигурителна каса във Враца финализира процедурата по подаване на заявления за сключване на договори за  работа през 2017 г. с изпълнителите на извънболнична медицинска и дентална помощ. На 2 май 2017 г. изтече последният срок и за подаване на заявления за кандидатстващите за склю

Билетите за „Черно море“-„Левски“ в продажба от утре

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/biletite-za-cherno-more-levski-v-prodazhba-ot-utre-2020978

Поради големия интерес към срещата между „Черно море“ и „Левски, от 5 кръг на плейофите на първата шестица на ППЛ,  от варненския клуб ще пуснат предварителна продажба на билети. На 3,4 и 5 май, от 10 до 17 часа желаещите могат да закупят пропуски на цена 4 лева от канцеларията на стадион „Тича“, с

Правят пролетно косене на зелените площи във Видин

//dariknews.bg/regioni/vraca/praviat-proletno-kosene-na-zelenite-ploshti-vyv-vidin-2020979

Във Видин продължава пролетното косене на зелените площи, съобщават от местната администрация. След навременното първоначално косене на тревата, във връзка с третирането им против кърлежи, Община Видин продължава с тази дейност. Коситби се извършват в парковете, градините и жилищните комплекси „Хри

Оставиха в ареста дилър на дрога, крил в бельото си 50 г амфетамин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6200498

Оставиха в ареста дилър на дрога,
крил в бельото си 50 г амфетаминКриминално проявен мъж от Димитровград е задържан с 50 г амфетамин в бельото, съобщиха от МВР в Търново. На 27 април около 21:15ч. в гр. Горна Оряховица е проверен лек автомобил „Нисан алмера” с търновска регистрация, управляван от 36-годишен мъж. Пътник в автомобила е Г.В. на 36 години от гр. Димитровград,

Кобра: Джошуа седна на дупето си, не е непобедим

http://offnews.bg/news/n_1/n_654436.html

Никакви притеснения от мач с Антъни Джошуа няма Кубрат Пулев. Той говори пред медиите в София, където беше открит негов графит и такъв на Ивет Лалова. "Казах ви, че Джошуа ще победи. Ще видим как ще се завъртят преговорите", започна Кобрата, "Казах ви също, че реванш между Кличко и Фюри няма да има. Ето, сега ви казвам, няма да има реванш между Кличко и Джошуа, да знаете". Той съобщи, че преговорите за негов мач вече са започнали. "Има си правила, аз съм официален претендент, дали съм интересна хапка, интересна манджа - не ме интересува", каза той, после анализира зрелището на "Уембли". "Мачът им беше на ниво. И двамата бяха очаквано подготвени. Джошуа победи, защото Владимир игра ретро. Боксът се променя също", отсъди софиянецът. "Мач ще има до края на годината, не ме притеснява никой. И единият, и другият сядаха на дупетата си, непобедим в бокса няма. Достатъчно силен съм , да се подготвя както трябва", каза Кобрата. "Пълни глупости са, че Джошуа е по-техничен. Въпрос на подготовка. Да, добър е, взривен, експлозивен, но има и минуси, не може да притежаваш всичко в бокса". Кобрата похвали художника, който го е рисувал от снимка. "Харесвам се, аз си се харесвам", засмя се най-добрият ни боксьор.

Джошуа проговори за сравненията с Анди Мъри

https://www.actualno.com/moresport/djoshua-progovori-za-sravnenijata-s-andi-myri-news_609084.html

Световният шампион по бокс Антъни Джошуа бе категоричен, че не може да бъде сравняван по известност с голямата британска звезда и топ тенисист Анди Мъри. Боксьорът заяви, че Мъри е известен по цял свят от десетилетия и не може да се мери с него. По думите му следващото е предизвикателство е да се справи с последователността, която е постигнал световният номер 1 в тениса. Какво още каза боксьорът за сравненията - вижте в Sportlive.bg!

Ето ги 5-те зодии, които са големите предатели на зодиака

https://www.actualno.com/curious/eto-gi-5-te-zodii-koito-sa-golemite-predateli-na-zodiaka-news_608286.html

На всеки се случва да предаде някого, но за тези зодии, предателството е в нормалния ход на нещата. Не е приятно да бъдеш предаден от човек, на когото разчиташ и се отдаваш напълно. За това вижте кои са големите предатели и изградете добре защитната си стена срещу тях. Няма да

Спрете да пиете сокове - те не са полезни

https://www.actualno.com/health/sprete-da-piete-sokove-te-ne-sa-polezni-news_609083.html

Като специалисти по диабет и ендокринология често се сблъскваме с проблема на пациенти, които искрено вярват, че соковете са полезни. Има дори проучване, което отчита, че родителите на малки деца - между 1 и 3 години, са убедени, че сокът е толкова здравословен, колкото самият

Обискират жилищата на заподозрени в корупция митничари в Кишинев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6200509

Обискират жилищата на заподозрени в корупция митничари в КишиневВ молдовската столица се извършват обиски на жилищата на заподозрени в корупция митнически служители, предава TACC, цитирана от "Фокус". Съгласно съобщение, разпространено от пресслужбата на Националния антикорупционен център, в полезрението на властите попадат 12 души. „Става въпрос за незаконна схема за взимане на средства от вносителите с цел

Задържаха 5-ма за незаконно превеждане на бежанци

http://www.cross.bg/prestupnata-delo-dokymenti-1541821.html

/КРОСС/ ГДБОП разби канал за незаконно превеждане на бежанци. Операцията е проведена под ръководството на Специализираната прокуратура. Задържани са петима участници в престъпната схема, сред които и лидерът - 24-годишен сирийски гражданин със статут на бежанец. Останалите арестувани са 42-годишен сирийски гражданин с хуманитарен статут и 45-годишен софиянец. И тримата са "известни на органите на реда", уточняват от полицията. Наложена им е постоянна мярка за задържане. При претърсвания в автомобилите и ползваните от тях адреси са намерени и иззети множество мобилни телефони, СИМ карти, преносими компютри, документи за финансови преводи, чужди документи за самоличност и други вещи. В процеса на работа са задържани и двама мъже от Тутракан - И.Д. (36 г.) и М.Д. (26 г.), съпричастни към престъпната група. Те са задържани в Русе по друго дело, привлечени са като обвиняеми за незаконен трафик на мигранти. Предстои материалите по предишното им дело да бъдат присъединено към досъдебното производство на Специализираната прокуратура.    

Слънчево и до 28 градуса утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6200510

Слънчево и до 28 градуса утреПрез нощта над по-голямата част от страната ще бъде предимно ясно и тихо. Минималните температури ще бъдат между 8 и 13 градуса. Утре ще бъде предимно слънчево. След обяд над Западна България ще се развива купеста облачност, но само на изолирани места ще превали краткотрайно. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток.

Към кои пазари в чужбина се насочва българският бизнес?

http://www.investor.bg/novini/261/a/kym-koi-pazari-v-chujbina-se-nasochva-bylgarskiiat-biznes-238597/

Българските стартъпи често подценяват ключови елементи, като формирането на потребителското търсене, твърди Виктор Манев от Impetus Capital

Партията Нова демокрация критикува новите мерки за икономии в Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6200452

Партията Нова демокрация критикува новите мерки за икономии в ГърцияГръцките консерватори критикуваха остро мерките за икономии, които правителството снощи е договорило с международните кредитори на страната, като се заканиха, че ще ги отхвърлят, когато те влязат в парламента за гласуване, съобщават електронните издания, предава БТА. Ще изпълним задачата си в парламента и ще обясним на обществото какво включва

Звезда от "Дневниците на вампира" пристига в България

https://www.actualno.com/showbusiness/zvezda-ot-dnevnicite-na-vampira-pristiga-v-bylgarija-news_609074.html

Актьорът Майкъл Маларки, изиграл една от ключовите роли в сериала “Дневниците на вампира”, тази на Lorenzo (Enzo), идва в София за българското издание на Comic Con. Майкъл е роден в Бейрут, Ливан, но израства в САЩ. Кариерата на Майкъл започва в театъра, но постепенно започва да пр

Задържан е непълнолетен, замерял автобус с камъни и наранил пътници

https://www.24chasa.bg/region/article/6200508

Задържан е непълнолетен, замерял автобус с камъни и наранил пътнициЗадържан е непълнолетен, хвърлял камъни по автобус и причинил наранявания на пътници, съобщиха от ОД на МВР – София. В следобедните часове в събота в Областната дирекция на МВР е постъпил сигнал, че на автомагистрала „Хемус“, вследствие на хвърлени камъни по автобус, са пострадали двама пътници. Служители на Районно управление „Полиция” – Елин

Арестуваха софиянец, ритнал полицай в лицето

http://offnews.bg/news/n_1/n_654435.html

Задържан е 39-годишен софиянец, ритнал полицай в лицето, съобщават от ОДМВР-София. Инцидентът станал вчера, на 1 май, около 16 часа в с. Ябланица, където полицаи от Своге охранявали традиционния местен мотосабор.  Уноформените се притекли на помощ на пострадал при каскадите младеж, но в този момент към тях се втурнал мъж, който съборил единия полицай на земята, а впоследствие при изправянето му го ритнал с крак по лицето. Извършителят е задържан незабавно за срок до 24 часа за извършено престъпление по чл. 131, ал.1 от НК. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на районната прокуратура в Своге

Готови са образците за училищните схеми за плодове, зеленчуци и мляко

https://www.actualno.com/education/gotovi-sa-obrazcite-za-uchilishtnite-shemi-za-plodove-zelenchuci-i-mljako-news_609078.html

Готови са образците за кандидатстване по Училищните схеми за доставка на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти за новата учебна 2017/2018 година, съобщиха от пресцентъра на Държавен фонд „Земеделие“. Право да кандидатстват за доставки на плодове, зеленчуци и мляко

Оставиха в ареста мъж, издирван в Чехия за трафик на наркотици

https://www.24chasa.bg/novini/article/6200507

Оставиха в ареста мъж, издирван в Чехия за трафик на наркотициВарненският апелативен съд потвърди ареста на Радослав Михайлов от Добрич, който е задържан на основание на европейска заповед за арест, съобщиха днес от пресслужбата на съда, цитирани от БТА. Заповедта е издадена въз основа на решение за започване на наказателно преследване на Криминалната служба за разследване - Храдец Кралове при Националната

Самолети и вертолети ще кръжат над София в подготовка за 6 май

http://offnews.bg/news/n_1/n_654437.html

От утре до 6-май над софийска област на ниска височина ще летят самолети и вертолети на българските военно въздушни сили. За това предупредиха от Министерството на отбраната, като уточниха, че полетите ще са тренировъчни за честването на 6 май.  С цел безопасност на гражданите и безаварийното провеждане на тренировките и парада, от ВСС предупреждават гражданите да не ползват дронове в рамките на няколко населени места по време на тренировките: София, Григорево, Вакарел, Долни Пасарел, Брезник, Мировяне, Казичене, Божурище, Нови Искър и гара Яна на 3 май 2017 г. от 09:30 до 11:30 часа, на 4 и 5 май 2017 г. 09:30 до 11:30 часа и от 14:30 до 16:30 часа, както и на 6 май 2017 г. от 9:30 ч. до 11:30 ч. Генералната репетиция на представителните блокове на въоръжените сили ще се проведе на 4 май 2017 г. от 22.00 часа на площад „Княз Александър І“ в София.

Бомбата в "Младост" била само за сплашване

http://www.mediapool.bg/bombata-v-mladost-bila-samo-za-splashvane-news263332.html

Самоделното взривно устройство, открито пред строежа в столичния квартал "Младост" 1, не е създадено да убива, а само да сплаши или да привлече вниманието. Това обявиха от МВР във вторник следобед. Сутринта на същия ден спецотрядът за борба с тероризма бе вдигнат на крак, за да обезвреди бомбата. Случаят шокира, защото в близост до строежа се намира входът на детска градина "Зорница". Самоделното взривно устройство бе открито сутринта от работници, които са отивали на работа. По същото време родители са водили децата си в забавачката. "При първия оглед (полицаите) са забелязали нещо като устройство с жици, с тиктакащ часовник. Към момента може да се каже, че това наистина е устройство, което е сглобено, за да възпроизведе взрив. Още не може да се каже какво е веществото, което трябва да възпроизведе взрива, какво е неговото количество, но според специалистите не е направен така, че да убива, по-скоро ефектът е бил гръм или за сплашване, или за предизвикване на внимание”, обясни директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов. Взривното устройство е било поставено в кашон, имало е часовников механизъм, към който с тиксо са били прикрепени две бутилки, пълни с течност. Строежът се намира в близост до блок 70 в кв. "Младост". Става дума за същия скандален строеж в парк "Въртопо", срещу който имаше множество протести през тази и миналата година.  

Обезвредена е бомба, поставена на метри от детска градина в столичния кв. "Младост 1"

http://www.mediapool.bg/obezvredena-e-bomba-postavena-na-metri-ot-detska-gradina-v-stolichniya-kv-mladost-1-news263332.html

Спецотрядът за борба с тероризма е обезвредил самоделна бомба, поставена пред входа на строеж в столичния квартал "Младост 1". Случаят е ужасяващ, защото строежът се намира на двайсетина метра от входа на детска градина "Зорница". Бомбата е открита във вторник сутринта от работници, които са идвали на работа. По същото време родители са водили децата си в детската градина. Сигналът до полицията е подаден от строителите в 8:40 часа. Районът е бил отцепен незабавно, а пристигналият екип на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) е обезвредил бомбата бързо, без да има опасност за хората. Взривното устройство е било поставено в кашон, имало е часовников механизъм, към който с тиксо са били прикрепени две бутилки, пълни с течност. По информация на БНР бомбата е била с мощност 200 грама тротилов еквивалент. Все още не се съобщава какво точно е било взривното вещество. Самоделното взривно устройство е било поставено пред входа на строежа в близост до блок 70 в кв. "Младост". Става дума за същия скандален строеж в парк "Въртопо", срещу който имаше множество протести през тази и миналата година.

Президентът: Просперитетът на българските граждани зависи от общите ни усилия

http://www.cross.bg/grazhdani-bulgarskite-posochva-1541820.html

/КРОСС/ Просперитетът на българските граждани зависи от общите ни усилия. Затова вярвам, че заедно не само посрещаме предизвикателствата, но и ще чертаем насоките за по-доброто бъдеще на България. Tова посочва президентът Румен Радев в приветствие до участниците в 8-ия конгрес на КНСБ. Румен Радев уверява, че в лицето на президентската институция синдикатите ще продължават да имат убеден партньор. В приветствие на председателя на 44-то Народно събрание Димитър Главчев до конгреса той уверява, че синдикатите могат да разчитат на партньорство за подобряване на законодателството в социалната сфера. Убеден съм, че можем да работим заедно, защото имаме обща цел - спокойствие и достоен живот на българските граждани, се посочва още в приветствието, представено на форума.    

Синдикатите поискаха 520 лв. минимална заплата

http://www.moreto.net/novini.php?n=350177

Минимална работна заплата от 520 лв. за 2018 г. и ежегоден ръст на възнагражденията със 100 лв. поискаха от КНСБ по време на осмия си конгрес. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който беше гост на форума обясни, че бъдещите управляващи ще се постараят да няма големи харчове в бюджета, за да се съсредоточат върху исканията на синдикатите за ръст на доходите.

Градските оазиси

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6199483

Градските оазисиНеведнъж сме разказвали за сгради, чиито фасади биват изцяло превърнати от архитектите в красиви вертикални градини. Това предпазва обитателите и ползвателите на зданието от мръсния въздух и носи полза за околната среда. Но изпълнението на подобна идея не е лесно и е свързано с комбинирането на различни технологии,

Индустриалната активност в Китай се забавя през април

http://econ.bg/Новини/Индустриалната-активност-в-Китай-се-забавя-през-април_l.a_i.741959_at.1.html

Темпото на растеж на промишлената активност в Китай се забави през април до 7-месечно дъно с оглед на колебливо вътрешно и експортно търсене при...

БЧК започна да предоставя нераздадени от първия транш хранителни продукти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6200492

БЧК започна да предоставя нераздадени от първия транш хранителни продуктиВ изпълнение на Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещи се лица, БЧК започна поетапното раздаване на неразпределените от първи транш хранителни продукти на 57 321 допълнително включени в програмата уязвими български граждани.

Борисов обеща пред КНСБ, че освен за "бежанци и въоръжение", ще се мисли и за социални плащания

http://www.mediapool.bg/borisov-obeshta-pred-knsb-che-osven-za-bezhantsi-i-vaorazhenie-shte-se-misli-i-za-sotsialni-plashtaniya-news263331.html

Два дни преди да встъпи в третия си премиерски мандат Бойко Борисов обяви пред синдикалисти, че най-големите разходи на бъдещия кабинет ще са за "бежанци и въоръжение", но през тази година можело да се мисли и за повече социални плащания. "Вместо да говорим за мир и социален просперитет, темата е въоръжаването. Европейският съюз не ме послуша преди години да затворим границите, сега ЕС и ние харчим много пари за бежанците, но решение на кризата не се вижда. Второ – ескалацията на въоръжението. Това, което се иска от нас, са нови милиарди. Надпреварата в тази област, липсата на воля в световните лидери по дипломатичен начин да решат въпросите, но те си имат своите интереси...", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в реч пред Осмия конгрес на КНСБ, който се провежда в понеделник. "Войните, които се водят, безсмислени, хиляди човешки жертви, бежанци, огромен натиск върху икономиките на страните, особено в периферията - България, Гърция, Италия, финансовата криза в Гърция и политическата криза в Македония правят България страна, която е важна за ЕС със своята стабилност", подчерта Борисов и допълни, че именно заради стабилността е подал оставка преди няколко месеца, "за да ни подреди отново народът, както иска". "Това е върхът на демокрацията", заключи лидерът на ГЕРБ. След като обясни в кои сфери ще отидат най-много бюджетни средства, Борисов успокои синдикалистите, ще тази гадина може да се мисли за повече социални плащания, защото "нямаме да плащаме за американски централи, за АЕЦ "Белене", за КТБ". Той обеща в този мандат да бъде приета поисканата от КНСБ промяна в Наказателния кодекс, която криминализира неплащането на осигуровки и предвижда дори затвор за провинили се работодатели. Борисов каза, че в 43-ия парламент не е стигнало времето за тези промени, но сега се надява в най-скоро време те да бъдат приети с голямо мнозинство, заедно с партньорите от "Обединени патриоти". Борисов обеща също борба с контрабандата и "затваряне на всяко отвертсие, от което изтичат държавни пари". Той изтъкна, че е дошъл лично пред конгреса на профсъюза, за разлика от лидера на БСП Корнелия Нинова, която се отчела само с един поздравителен адрес. Борисов каза, че и той можел да направи така, но предпочел да отиде, защото НДК не е толкова далече. Бойко Борисов проведе в понеделник и работна среща с генералния секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Лука Визентини, който е в София за конгреса на КНСБ. Той е представил пред него управленските приоритети на партията, свързани с повишаване на качеството на образованието чрез инвестиция в учителската професия. "Предвиждаме двойно увеличение на учителските заплати и насърчаване на младите специалисти в сектор "Образование". Залагаме на развитието на дуалното обучение, защото професионалното образование осигурява квалифицирана работна ръка за нуждите на бизнеса и дава по-добра перспектива за развитие на младите хора, е заявил лидерът на ГЕРБ, цитиран от пресцентъра на КНСБ. "До края на мандата ни предвиждаме увеличаване на средната работна заплата до 1500 лева, а минималната – до 650 лева", обясни Борисов. Лука Визентини е обърнал внимание, че България ще поеме председателството на Европейския съюз в трудна за Европа ситуация, свързана с правата на работещите във Великобритания граждани от страни членки на ЕС след Брекзит. Бойко Борисов, лидерът на КНСБ Пламен Димитров и Лука Визентини се обединиха около мнението, че заплащането в цяла Европа трябва да бъде изравнено, както и около инициативата на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, наречена "Европейски социален стълб" като стигнаха до извода, че всички страни членки на ЕС трябва да се присъединят към нея, съобщиха от ГЕРБ.

Четирите приоритета на служебния екип в образованието са изпълнени, отчете Николай Денков

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/02/2963771_chetirite_prioriteta_na_slujebniia_ekip_v/?ref=rss


Четирите приоритета, които служебният екип на Министерството на образованието и науката си беше поставил, са изпълнени, обяви министър Николай Денков в отчет на краткия си мандат. На първо място сред тях той нареди организацията на държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване за тази учебна година.

В средното образование

Вече са осигурени всички условия за успешно провеждане на матурите и изпитите след седми и осми клас, обяви...

Служебният кабинет отчете повече приходи на прощаване

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/05/02/2963773_slujebniiat_kabinet_otchete_poveche_prihodi_na/?ref=rss


Близо 240 млн. повече събрани данъци, сравнено с миналата година, предимно от ДДС, отчете служебният премиер Огнян Герджиков в последната си седмица на власт. В митниците приходите са с 375.5 млн. лв. повече, а в областта на енергетиката и икономиката от лихви и концесионни такси са събрани близо 1.2 млн. лв. повече.

Всяка настояща позиция е бъдеща бивша, започна философски отчета си Огнян Герджиков. Като добре свършена работа от кабинета му отчитат организирането на...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване