Пловдивската опера срещу използването й в политически битки

http://clubz.bg/53436-plovdivskata_opera_sreshtu_izpolzvaneto_j_v_politicheski_bitki

Пловдивската опера апелира да не бъде въвличана в злободневната политическа интрига. В отворено писмо до Министерството на културата, местната власт и медиите директорът на културния институт доц. д-р Нина Найденова се разграничи „от използването на темата за построяване на оперна сграда в контекст, различен от творческите потребности на институцията и на обществеността на град Пловдив“.

„Заставаме срещу включването на проблема в политически дебати с внушения за задкулисие“, пише Найденова.

Оперният състав неволно стана повод за междупартийни битки през последните десетина дни. Тъй като институтът не разполага със сграда, група политици оповестиха идеята си да построят такава чрез сделка с терен на Пловдивския панаир, собственост на левия бизнесмен Георги Гергов. На пресконферения кметът на града Иван Тотев, депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов и самият Гергов оповестиха предложението си.

Предлагаме ви пълния текст на отвореното писмо на Пловдивската опера.

„Държавна опера – Пловдив, твърдо се разграничава от използването на темата за построяване на оперна сграда в контекст, различен от творческите потребности на институцията и на обществеността на град Пловдив. Заставаме срещу включването на проблема в политически дебати с внушения за задкулисие. Настояваме името на Държавна опера – Пловдив, да бъде използвано само във връзка с професионалната дейност на института, който е сред водещите в страната, въпреки че е единственият без собствена сграда в България!

С ангажираността си към каузата Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и с художествените проекти за международен обмен и развитие на културен туризъм Държавна опера – Пловдив, е доказала, че е основен гарант за духовност и култура в града. Вярваме, че професионалният ни труд не е напразен! Гражданското общество и фондация „Дом за Пловдивската опера” вече ясно ни подкрепиха за построяване на сграда на Операта. Министерството на културата, Общинският съвет и кметът на община Пловдив декларираха ангажираността си за решаване на проблема.

Държавна опера – Пловдив, се обединява зад идеята Концертна зала, която е исторически свързана със златните години на Пловдивската филхармония и е единствената собственост на института в момента, да бъде реконструирана и разширена с държавни и общински усилия, за да се превърне в мултифункционален музикален комплекс, в който да се съсредоточи професионалната дейност на Опера - Пловдив. За нас това е най-реалистичният вариант, който ще реши и проблема с липсата на представителна сцена в културната столица на България.

Алармираме обществеността и институциите, че отлагането на спешните мерки за реконструиране на Концертна зала ще ни принуди напълно да преустановим дейността си поради бедстващото й състояние. Има опасност Държавна опера – Пловдив, да обяви нулев сезон в навечерието на 2019 година!

Държим всички отговорни решения за сградата на Опера - Пловдив, и съдбата на Концертна зала да бъдат взети приоритетно и напълно прозрачно в интерес на културното бъдеше на град Пловдив!

27.04.2017

Директор: доц. д-р Нина Найденова“

"Площад Славейков"

Пловдивска опера срещу използването й в политически битки

http://clubz.bg/53436-plovdivska_opera_sreshtu_izpolzvaneto_j_v_politicheski_bitki

Пловдивската опера апелира да не бъде въвличана в злободневната политическа интрига. В отворено писмо до Министерството на културата, местната власт и медиите, директорът на културния институт доц. д-р Нина Найденова се разграничи „от използването на темата за построяване на оперна сграда в контекст, различен от творческите потребности на институцията и на обществеността на град Пловдив“.

„Заставаме срещу включването на проблема в политически дебат с внушения за задкулисие“, пише Найденова.

Оперният състав неволно стана повод за междупартийни битки в последните десетина дни. Тъй като институтът не разполага със сграда, група политици оповестиха идеята си да построят такава чрез сделка с терен на Пловдивския панаир, собственост на левия бизнесмен Георги Гергов. На пресконферения кметът на града Иван Тотев, депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов и самият Гергови оповестиха предложението си.

Предлагаме ви пълния текст на отвореното писмо на Пловдивската опера.

„Държавна опера – Пловдив твърдо се разграничава от използването на темата за построяване на оперна сграда в контекст, различен от творческите потребности на институцията и на обществеността на град Пловдив. Заставаме срещу включването на проблема в политически дебат с внушения за задкулисие. Настояваме името на Държавна опера – Пловдив да бъде използвано само във връзка с професионалната дейност на института, който е сред водещите в страната, въпреки че е единственият без собствена сграда в България!

С ангажираността си към каузата Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и с художествените проекти за международен обмен и развитие на културен туризъм, Държавна опера – Пловдив е доказала, че е основен гарант за духовност и култура в града. Вярваме, че професионалният ни труд не е напразен! Гражданското общество и Фондация „Дом за пловдивската опера” вече ясно ни подкрепиха за построяване на сграда на Операта. Министерство на културата, Общинският съвет и кметът на община Пловдив декларираха ангажираността си за решаване на проблема.

Държавна опера – Пловдив се обединява зад идеята Концертна зала, която е исторически свързана със златните години на Пловдивската филхармония и е единствената собственост на института в момента, да бъде реконструирана и разширена с държавни и общински усилия, за да се превърне в Мултифункционален музикален комплекс, в който да се съсредоточи професионалната дейност на Опера Пловдив. За нас това е най-реалистичният вариант, който ще реши и проблема с липсата на представителна сцена в културната столица на България.

Алармираме обществеността и институциите, че отлагането на спешните мерки за реконструиране на Концертна зала ще ни принуди напълно да преустановим дейността си поради бедстващото й състояние. Има опасност Държавна опера – Пловдив да обяви нулев сезон в навечерието на 2019 година!

Държим всички отговорни решения за сградата на Опера Пловдив и съдбата на Концертна зала да бъдат взети приоритетно и напълно прозрачно в интерес на културното бъдеше на град Пловдив!

27.04.2017

Директор: доц. д-р Нина Найденова“

Площад Славейков

Москва я плашат със „скрит ядрен удар“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279364_%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D1%8F+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%88%D0%B0%D1%82+%D1%81%D1%8A%D1%81+%E2%80%9E%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82+%D1%8F%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%BD+%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80%E2%80%9C

 Съединените американски щати на фона на напрежението около Северна Корея проведоха успешно изстрелване на междуконтинентална балистична ракета. Както заяви представителят на командването за глобални удари в Пентагона, полковник Джон Мос, изпитанията „не бяха свързани със ситуацията на Корейския полуостров“, а са били проведени за проверка „статуса на военните американски национални ядрени сили, а също за демонстрация на ядрените възможности на САЩ“, предава „Независимая газета“.
Изданието коментира, че е ясно, че американските ракети могат да бъдат прицелени не само към Северна Корея, но и към други неприятелски на САЩ страни, включително и Руската федерация.
Директорът на Службата за външно разузнаване на Русия, Сергей Наришкин, коментирайки действията на САЩ в ракетно-ядрената област, заяви, че „дрънкането на оръжия може да предизвика реален конфликт и да се стигне до размяна на ракетни удари“.
Първият заместник-началник на Главното оперативно управление на Генералния щаб на Русия, генерал-лейтенант Виктор Познихир пък отбеляза, че властите във Вашингтон са способни да нанесат „скрит ядрен удар“ по Русия.

Превод и редакция: Цветан Петров

Русия се активизира на полето на международните отношения

https://www.actualno.com/europe/rusija-se-aktivizira-na-poleto-na-mejdunarodnite-otnoshenija-news_608976.html

Важни двустранни срещи между Русия и САЩ ще бележат следващите дни, а руският президент Владимир Путин ще има официална среща и с германския канцлер Ангела Меркел. Американският президент Доналд Тръмп ще проведе телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин в 19:30 ч

Преводач от ФБР е омъжен за терорист от „Ислямска държава“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279363_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%87+%D0%BE%D1%82+%D0%A4%D0%91%D0%A0+%D0%B5+%D0%BE%D0%BC%D1%8A%D0%B6%D0%B5%D0%BD+%D0%B7%D0%B0+%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82+%D0%BE%D1%82+%E2%80%9E

 Преводач от американското Федерално бюро за разследване (ФБР), който е имал достъп до свръхсекретна информация, е заминал за Сирия през 2014 г. и се е омъжил за ключово лице от терористичната групировка „Ислямска държава“, съобщава американската телевизия CNN.
Даниела Грийн, която е трябвало да разследва екстремиста, е излъгала ФБР къде отива и е предупредила новия си съпруг, че подлежи на разследване.
Информацията, която излиза наяве чак сега, разкрива смущаващо нарушение на националната сигурност във ФБР - агенция, която си е поставила за задача да изкорени симпатизантите на „Ислямска държава“ от Съединените американски щати.

Превод и редакция: Цветан Петров

Изключеният от ДПС депутат ще подкрепя ГЕРБ и патриотите

http://clubz.bg/53435-izklyucheniqt_ot_dps_deputat_shte_podkrepq_gerb_i_patriotite

Депутатът Ангел Исаев, който преди дни бе изключен от ДПС, заяви пред бТВ, че ще гласува в парламента заедно с ГЕРБ и "Обединени патриоти". Така бъдещото управляващо мнозинство ще може да разчита на още един глас и зад него ще стоят 123-ма депутати. ГЕРБ има 95 кресла в парламента, а патриотите 27.

"Вече не съм желан в партията, най-вероятно ще напусна ДПС", каза още Исаев.

Той влезе в парламента от листата на ДПС в Бургас заради феномена 9/9 и беше изключен от парламентарната им група, след като отказа да напусне Народното събрание и да отстъпи мястото си на втория в листата Дурхан Мустафа.

В резултат на този скандал оставка като депутат подаде Камен Костадинов – водач на листата в Бургас, с мотива, че поема политическа отговорност за случилото се. Исаев обясни, че електоратът в Бургаско и най-вече в община Руен не желае Дурхан Мустафа, който е бивш кмет на Руен.

САЩ разпространиха пътническо предупреждение за Европа заради опасност от терористични атаки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279362_%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%83%D0%BF%D1%80%D

  От Държавния департамент на Съединените американски щати в понеделник разпространиха пътническо предупреждение, заявявайки, че американските граждани трябва да внимават за продължаваща заплаха от терористични атаки на континента, предава агенция Reuters.
В предупреждението от Вашингтон подчертаха скорошните инциденти във Франция, Руската федерация, Швеция и Обединеното кралство и добавиха, че терористичните групировки „Ислямска държава“ и „Ал Каида“ „имат способността да планират и извършат терористични нападения в Европа“.

Превод и редакция: Цветан Петров

На 2 май църквата почита цар Борис I - Покръстител

//dariknews.bg/regioni/dobrich/na-2-maj-cyrkvata-pochita-car-boris-i-pokrystitel-2020819

На 2 май православната църква прославя Св. цар Борис - Михаил - Покръстител на българския народ.
 
Покръстването на българите е процес, който завършва в периода 864-865 година. България приема християнството от Византия, като този акт е предшестван от сключването на д

Канят на дискусия за нови програми и стратегии в сферата на икономиката и образованието

//dariknews.bg/regioni/dobrich/kaniat-na-diskusiia-za-novi-programi-i-strategii-v-sferata-na-ikonomikata-i-obrazovanieto-2020823

Иновационната стратегия за интелигентна специализация 2014 - 2020 ще бъде обсъдена на работна среща в Областна администрация Добрич. Стратегията се разработва и изпълнява от Министерството на икономиката. Специалисти от ведомството провеждат регионални срещи в цялата страна, на кои

Откриват Майските музикални дни в Кюстендил

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/otkrivat-majskite-muzikalni-dni-v-kiustendil-2020821

Майските музикални дни ще бъдат открити днес в Кюстендил. Организатори са Музикално сдружение “Марин Големинов” и община Кюстендил, с подкрепата на “Торготерм” АД, Дарик радио е медиен партньор на музикалното събитие. Всички концерти ще бъдат в Художествена галерия “Владимир Димитров- Майстора”, с

Европейската младежка седмица в Кюстендил

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/evropejskata-mladezhka-sedmica-v-kiustendil-2020825

За шеста поредна година Младежки информационно-консултантски център - Кюстендил и читалище „Братство“ организират събития посветени на Европейската младежка седмица. На 4 май от 10:00 часа, ще бъде проведена информационна кампания. От 18:00 ч., в голямата зала на читалището ще се проведе концерт с

Путин ще се срещне с Меркел в Сочи, ще се чуе по телефона с Тръмп

//dariknews.bg/novini/sviat/putin-shte-se-sreshtne-s-merkel-v-sochi-shte-se-chue-po-telefona-s-trymp-2020822

Президентът на Русия Владимир Путин ще се срещне с германския канцер Ангела Меркел, за да обсъдят борбата с тероризма, ситуацията в Близкия изток и реализацията на Минското споразумение. Това съобщи пресслужбата на Кремъл, уточнявайки, че разговорите ще се

Преводачка на ФБР е сключила тайно брак с член на ИДИЛ

//dariknews.bg/novini/sviat/prevodachka-na-fbr-e-skliuchila-tajno-brak-s-chlen-na-idil-2020820

Преводачка от Федералното бюро за разследване, с достъп до свръхсекретна информация, е заминала за Сирия през 2014 г. и се е омъжила за ключова фигура от редиците на терористичната групировка „Ислямска държава“, разкрива американската телевизия „Си Ен ЕН”.

Президентът Радев в Панагюрище: Поклон и вечна памет на героите от април 1876 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279361_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2+%D0%B2+%D0%9F%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D1%8E%D1%80%D0%B8%D1%89%D0%B5%3A+%D0%9F%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%BE%D0%BD+%D0

 „Поклон и вечна памет на героите от април 1876 г. “ Това каза президентът Румен Радев по повод тържественото честване на 141 г. от Априлското въстание в Панагюрище.

Президентът отдаде почит пред националното знаме, обходи и поздрави четирите представителни роти от Четвърти артилерийски полк в Асеновград, които са строени на площада. Държавният глава прие почетния строй от командващия зарята майор Недялко Киров.

Честването започна с посрещане на главното знаме на Априлското въстание и изнасяне гирлянда на славата. На тържеството присъстват Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, народни представители, областният управител на Пазарджишка област, кметове на възрожденски градове, общественици, висши военни.

„Тук, на този ден, преди 141 години няколко младежи с цървули и кремъклийки се обявиха за свободни, писмото от Копривщица за тях е зов на съдбата“, каза още държавният глава в тържественото си слово.

„След Априлското въстание не остават паметници на български победи, остават костници. Това е въстание на осъзнатата саможертвата в името на свободата, обречен бунт на селяни, даскали, занаятчии и попове. Писателят Георги Марков ще го нарече въстание на поети. Тези луди глави са вечното вдъхновение на нова България“, посочи президентът.

„Оттогава измина повече от век, делят ни няколко войни, възходи и катастрофи, несбъднати идеали, но никое поколение не се отрече от тези мъченици на свободата. Те са нашите благородници, които вместо замъци ни завещаха костници. И онзи непокорен, борбен дух, който и днес гори в българското сърце. Априлското въстание е нашата непреходна митология за чистите духом, които с черешови топчета будеха духа на Европа и Русия“.

Поклон и вечна памет на героите от април 1876. Да живее България“ каза още Радев пред всички присъстващи, след което започна вечерната проверка и тържествената заря.

На 2 май рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6199377

На 2 май рожден ден имат Евтим Милошев, тв продуцент Александър Сано, актьор и тв водещ Проф. д-р Боян Дуранкев, икономист Чл.-кор. проф. Васил Проданов, философ Венета Райкова, тв водеща Емил Милев, олимпийски вицешампион по спортна стрелба Йосиф Сърчаджиев, актьор Койна Русева, актриса Любка Качакова, бивш зам.-министър на икономиката Любомир Дацов, финансист,

От немай къде

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279360_%D0%9E%D1%82+%D0%BD%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D0%B9+%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5

 Неприятно е да тръгнеш на гости от немай къде. Това означава, че принудата се е оказала непреодолима. Няма съмнение, че породените от подобни обстоятелства угнетяващи чувства ще съпровождат предстоящото днес посещение на Ангела Меркел в руския черноморски курорт Сочи.
Тя не е навестявала Путин от две години и когато я питат кога ще престане да се цупи, тя отвръща със заучената фраза: "Когато Русия започне да изпълнява задълженията си по Минските споразумения". Никога не се впуска в "детайлите", че подобно изискване е абсурдно, тъй като Москва, както Берлин и Париж, не е страна по споразуменията, а и трите страни са само гаранти.
Досадната украинска криза със сигурност ще бъде сред основните, които фрау Меркел ще се наложи да обсъжда в сянката на сочинските палми. Както винаги, тя ще се постарае подробностите от разговора да останат там, в сянката. Защото Путин не може да не я попита кога възнамерява сама да изпълни ангажиментите си по споразуменията и да окаже натиск върху Киев. Впрочем, за разлика от републиките в Донбас, режимът там не е спазил нито една от договорените точки.
И датата на срещата създава едно неприятно за Меркел обстоятелство. На 2 май 2014 г. киевските "революционери" изгориха живи между 50 и 100 души в сградата на профсъюзите в Одеса. Сложно ще бъде за канцлерката на "денацизирана" Германия да обяснява майчинското си покровителство над откровено неофашистката власт в Киев.
С дежурни приказки канцлерката вече три години се оправдава пред германската публика и главно пред бизнес средите, чийто натиск за възстановяване на деловите отношения с Русия става все по-осезаем. И няма как да е другояче, след като данните за ущърба от санкциите срещу Русия показват, че са ударени чувствително и интересите на германските предприемачи. Фрау Меркел не може да се скрие зад наложено мълчание на официалните германски медии, които не коментират фактите за щетите.
Според експерти от Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO) "чистите" загуби на Европа от санкциите и руските контрасанкции възлизат на 17,6 млрд. евро от общия БВП и на около половин милион закрити работни места. Най-големият потърпевш е Германия, където щетите са над 6 млрд. евро и около 100 000 изчезнали работни места. Непосредствено след Германия се нареждат Франция и Полша - другите две страни, чиито лидери са най-ревностни апологети на санкциите. Путин вече няколко пъти е заявявал, че отмяната на западните "наказателни мерки" не е работа на Русия - Брюксел и Вашингтон са ги въвели, те да му мислят. Още повече, че руските производители дори имат интерес от тяхното продължаване, защото се отърваха от конкуренцията на европейските стоки, а освен това светът не свършва с Европа, има кой да заеме освободеното място на широкия руски пазар. Трудно ще й бъде на Меркел да постави сама въпроса за санкциите, а не може да не го повдигне, тъй като германският бизнес чака отговор.
Сложно гостуване се очертава за нееднократно обявяваната за най-влиятелна жена в света. Уви, влиянието й не се простира извън подопечните й "Европейски съединени щати" и никакво го няма в Русия. В Сочи няма да й помогне и 12-годишният опит на високия пост. Както не й помогна при визитата във Вашингтон, чиято цел бе да изглади отношенията с новия президент, върху когото бе изсипан порой от подигравки в предизборния му период. Тя трябваше да понесе унижението от отказа на Тръмп да й подаде ръка пред "очите" на десетки камери. За капак той й извади сметка от 375 млрд. долара, които Берлин дължал за "услугите на НАТО". Тогава дори германските медии нарекоха презокеанското й пътешествие фиаско.
Предчувствията за сегашното отвъдморско гостуване не са по-розови. Те се подсилват от факта, че преди да поеме към Сочи, Меркел не даде протоколния брифинг, предхождащ подобни визити. Обяснимо е: защо да дава публичност на нелицеприятните теми, които предпочита да останат на тъмно. Няма въпроси, на които би могла да получи благоприятен отговор от Путин. Нито ако продължи да стои на досегашните си разрушителни за Европа и за Германия позиции по санкциите, имигрантската и украинската криза, нито ако прояви повече далновидност и смени поне риториката. Второто би означавало да признае гафовете си, а това в навечерието на предстоящите й през есента избори също не е печеливш ход.
Такъв изглежда въобще няма. Дори да успее да запази канцлерския стол, той вече няма да е така топъл и уютен, както беше, докато имаше зад гърба си приятели като Обама и Оланд. Редеят редиците на евроатлантиците. Дори избутваният с колективни евроусилия към Елисейския дворец Емануел Макрон вчера допусна, че е възможно Франция да напусне ЕС, ако той не се промени. А на Германия й трябва именно такъв съюз - непроменен, бюрократичен, работещ по повелята на Берлин. Уви, Путин няма с какво да й помогне. Ще трябва да сърба кашата, която сама забърка.
 

Посочили сме редица нередности и примери за корупция във властта

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279359_%D0%9F%D0%BE%D1%81%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D1%81%D0%BC%D0%B5+%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D1%80

 

Редно ли е на един обект, който струва 133 милиона, с допълнителен договор да му се дават още 51 милиона

 

 

Жельо Бойчев, заместник-председател на ПГ на „БСП за България”

- Продължаваме със скандала, свързан с построяването на магистрала „Марица“. За какво се твърди, че са направени злоупотреби, ще чуем и гледна точка на Жельо Бойчев, зам.-председател на ПГ на БСП за България и един от двамата депутати, изпратили сигнала до ОЛАФ, Европейската служба за борба с измамите.

- Само една корекция да направя. Сигнала сме го внесли в Главна прокуратура на България, а дали сигналът на ОЛАФ е подобен на нашия или засяга такива неща, не мога да кажа, ние сме сезирали главния прокурор.

- Благодаря ви за уточнението. Тъй като навсякъде се твърди, че всъщност вие сте сезирали ОЛАФ.

- Оказва се, че всъщност доколкото разбирам и ОЛАФ има сигнал, двата сигнала са били обединени и така се е работило. Това, което сезирахме ние, са определени практики, които заобикалят Закона за обществените поръчки при възлагането на строителни дейности от Агенция „Пътна инфраструктура“. Посочили сме редица примери, единият от тези примери беше именно първия лот на магистрала „Марица“. Това, което прави впечатление, е, че при цена, на която е проведена обществената поръчка, след проведена обществена поръчка е сключен договорът за изпълнение на магистралата за 133 милиона лева, се вижда, че са дадени допълнително, с друг договор 51 милиона лева, което виждате какъв голям обем. И това, което прави впечатление от договора, който е в Агенцията за обществени поръчки, е, че тази дейност е била извършена за 32 календарни дни. И това става дума за откоси, канавки, укрепване на терен, което сами разбирате, че за толкова време буди съмнение как може да бъде извършено. И нашето настояване пред прокуратурата беше именно това, дали такъв тип дейност е въобще извършена. Показахме и други примери на според нас злоупотреби относно тези 100 милиона, които българското правителство реши да даде за старите участъци на „Тракия“ и на „Хемус“ и които бяха предоставени на държавната фирма за възлагане на дейностите, а не беше проведена процедура по Закона за обществените поръчки. И това също искахме да бъде обект на проверка от прокуратурата. Въобще цялата дейност по такъв тип договори, с които на текущо зимно поддържане или почистване се възлагаха по същество строителни дейности на компании или с рамкови договори. Знаете, че обемите на възлагане на средства там са доста големи. Говорим за десетки, за стотици милиони левове. И съвсем нормално е да има ясен отговор за това, как и по каква процедура те се харчат.

- Според вас процедурата буди съмнения, така ли?

- Ами за да дадем сигнал до прокуратурата, да приложим съответните документи, да ги опишем, да. И се радвам, че тук се стига до някакво разследване по този случай. Въпреки че тогава бяхме обвинявани, че спекулираме, че лъжем, че всичко било наред, видите ли. Имаше едно много странно мълчание по този случай.

- Според бившия председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров поръчката е съвсем рутинна, стандартна и на най-ниска цена.

- Сега не очаквайте да влизам в ролята на орган, който раздава присъди. Аз казвам какво сме направили, след като сме видели тези факти. А мисля, че всеки в момента може да прецени редно ли е един обект, който струва 133 милиона, с допълнителен договор да бъдат давани още 51 милиона? Това показва, че нещо в целия процес по проектиране, възлагане и изпълнение на тази отсечка не е било наред. Да не говорим, че срокът за изпълнение беше няколко пъти увеличаван от първоначалния срок, с който беше избран изпълнител. Така по същество се прави една много порочна практика определени фирми да печелят на най-ниска цена, и то с ясната идея, че след това ще бъдат допълнително компенсирани. Нали разбирате, че това обезсмисля и провеждането на процедури по Закона за обществените поръчки? Защото се оказва, че това не е единичен случай. Има доста случаи, в които фирмата, която е спечелила определен обект, след това допълнително получава възлагане за неговото довършване. Което най-малкото опорочава конкурсната процедура на избор и равни условия пред всички кандидати.

- Г-н Бойчев, според прокуратурата поръчката е била нагласена в полза на бившата фирма на функционера и бизнесмен от вашата партия Георги Гергов „Пътища Пловдив“. Когато подавахте сигнала, това известно ли ви беше?

- Това, което се вижда от регистъра и когато сме подавали сигнала и е била спечелена поръчката от тези 50 милиона, се вижда кои са собствениците на фирмата и това не е г-н Гергов, а това е една друга също популярна фирма.

- Но знаехте ли, че преди това в този строеж е била свързана фирмата на г-н Гергов, че той е ходил на срещи в Агенция „Пътна инфраструктура“?

- Е, това няма как да го знам, къде е ходил на срещи, какво е правил. Аз ви казвам, ние сме работили с фактите, които са били към момента ясни. Кой е възложил процедурата, ясно е, че това става по време на кабинета на Борисов, ясно е на коя фирма е възложено, ясно е кои са собствениците на фирмата към тогава. Какво е било преди това? Много надценявате възможността на един народен представител.

- Е, не се подценявайте, вие имате доста големи възможности.

- Не се подценяваме, но виждате големите ни възможности – сигналът е от 13 юни 2016 г., а чак в момента виждаме действия.

- Г-н Бойчев, ще се съгласите, че въпросите, които допълнително излизат към този сигнал, са свързани и с обстоятелството: включването на Главна прокуратура на аванссцената по разследването съвпада по време с, нека да не го наречем скандал, но с домакинството на срещата между Сашо Дончев и главния прокурор от г-н Гергов. Така че това съвпада някак си по време, като ехо дори идва и поражда и въпросите, разбирате ли?

- Да, но молбата ми е тези въпроси да не ги отправяте към нас, тъй като вече чух какви ли не спекулации и интерпретации на тази тема. Искам само да припомня, че когато сме подали този сигнал, това беше 13 юни 2016 г. Едва ли някой можеше да предрече тогава, че правителството на Бойко Борисов ще подаде оставка. Това никак не се виждаше, нали? Едва ли някой можеше да направи прогноза, какво ще се случи на настоящите избори и че ние ще бъдем в такъв тип ситуация. Така че няма как да ви дам отговор на тези въпроси.

- А с какво са били най-много свързани спекулациите? Защото, очевидно е, че всеки от колегите търси, за да намери нещо.

- Излезе нещо, че тогава в екипа на АПИ е имало човек, който сега работи в екипа на президента. Ние откъде да знаем тогава кой къде ще работи и кой ще бъде избран за президент и кой ще бъде в неговия екип. Просто какво ли не чух. Преди малко говорих с ваши колеги, те ми зададоха този въпрос.

-Да, и тази информация се тиражира.

- Аз ви казах от момента на подаването на сигнала не сме били викани от органите за разследване и нямаме никаква представа на какъв етап се движи това разследване към момента. Молбата ми е тези въпроси отнесете към хората, които отговарят за него.

- Към Главна прокуратура?

- Е, към действията за това. Защото защо сега, как се случва, какво се е случило за тия месеци, какви етапи от разследването са минати, няма как да ви кажа.

Интервюто е на Радио „Фокус”

Какво изгуби Ким Кардашиян като показа целулита си

https://vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/kakvo-izgubi-kim-kardashiian-kato-pokaza-celulita-si-6068518

Феновете ѝ се чувстват измамени заради перфектните снимки, които звездата публикува в социалните мрежи, и това, което видяха сега

Най-шокиращите методи за разкрасяване от миналото

https://vesti.bg/lyubopitno/sveji/naj-shokirashtite-metodi-za-razkrasiavane-ot-minaloto-6068520

Известните думи "красота изисква жертви" и преди векове са били популярни сред някои жени

Ползи от тази "свещена билка" от времето на Хипократ

https://vesti.bg/zdravoslovno/hranene/polzi-ot-tazi-sveshtena-bilka-ot-vremeto-na-hipokrat-6068528

Силно облекчава болки в гърлото, лекува възпалени венци и уголемени сливици. Вижте

Православен календар за 2 май, вижте кои са имениците днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6199632

Православен календар за 2 май, вижте кои са имениците днесСв. цар Борис-Михаил. Св. Атанасий Велики Имениците днес са: Борис, Борислав, Борислава, Борко, Боряна, Борил. Подвигът на св. цар Борис е равноапостолен заради покръстването на българския народ и учредяването на Българската църква. Като се основал на делото на светите братя Кирил и Методий, той утвърдил славянския език в богословието и

Без вода остава част от центъра на града

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/bez-voda-ostava-chast-ot-centyra-na-grada-2020812

Част от центъра на града ще е с нарушено водоподаване днес, съобщиха от ВиК – Пловдив. Причината е превключване към нов водопровод по бул. "Руски" и ул. "Васил Друмев".

Водоподаването в района на ул. "Петко Ю. Тодоров", ул. "Густав Вайганд", ул. "Божидар Здравков, ул. "Гладстон", бул

Сливенските огньове пламнаха

//dariknews.bg/regioni/sliven/slivenskite-ogniove-plamnaha-2020808

Кметът на Сливен Стефан Радев и изявени ученици от училищата в града запалиха символичния огън на традиционните културни празници „Сливенски огньове“. „Началото на тази културна традиция в нашия град е поставена преди 50 години”. Това подчерта в словото си пред присъстващите на специалната церемони

Честваме Св. равноапостолен цар Борис-Михаил, покръстител на българския народ

//dariknews.bg/regioni/sliven/chestvame-sv.-ravnoapostolen-car-boris-mihail-pokrystitel-na-bylgarskiia-narod-2020809

На втори май православната църква чества Борисовден. Църквата прославя Св. Цар Борис - Михаил - Покръстител на българския народ.

Свети цар Борис-Михаил - покръстител на българите бил родственик на св. Мъченик княз Боян Български. За покръстване

Стрелби на комплекс „Батмиш"

//dariknews.bg/regioni/sliven/strelbi-na-kompleks-batmish-2020810

Планирани стрелби на Огневи комплекс „Батмиш" край Сливен ще се провеждат до края на месец май. Това съобщи инж. Снежана Кънева - началник отдел „Сигурност и управление при кризи" в Oбщина Сливен.

Стрелби с максимална височина на траекторията 2 000 м. ще има от 08.00 до 14.00 часа -

Как се прави идеалното селфи според супермодел?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kak-se-pravi-idealnoto-selfi-spored-supermodel-2020811

30-годишният модел Роузи Хънтингтън-Уайтли призна, че й отнема 30 минути подготовка, 100 кадъра и поне три различни "филтъра" да си направи идеалното селфи. Блондинката разкри дългите си приготовления пред юнския брой на списание "Глемър".

Гергов: Цацаров е серт човек и знаете как го хареса него Бойко Борисов

http://clubz.bg/53434-gergov_cacarov_e_sert_chovek_i_znaete_kak_go_haresa_nego_bojko_borisov

"Няма ненаказано добро. Аз в случая съм най-малко виновният, който най-много е потърпевш“.

С тези думи бизнесменът и доскорошен член на Изпълнителното бюро на БСП Георги Гергов започна пред бТВ разказа си за прословутата среща в неговия офис, на която той е бил домакин на главния прокурор Сотир Цацаров и шефа на „Овергаз“ Сашо Дончев.

Всичко е възможно, но заради едно кафе да стане ЦУМ-гейт е необяснимо за мен“, каза Гергов.

Според него, това се случва „един месец и повече след тази среща“.

„Някой търси дивиденти и някой трябва да плати сметката“.

Георги Гергов обясни желанието си да говори, защото другите двама участници вече изказали своите версии. Той очаквал „Сашо Дончев да бъде коректен, но изказванията му си противоречат“.

Георги Гергов на няколко пъти подаде на водещия Антон Хекимян телефона си, за да показва СМС-и – от синат си и от Сашо Дончев. Синът му го призовал да каже истината, а със Сашо Дончев обсъждали статия за Панаира и идеята държавата да построи там опера.

Те ми съсипват бизнеса, те се качват по главата ми“, сподели Гергов.

Бизнесменът разказа, че Сашо Дончев дошъл при него и попитал дали е възможно отново да се види с главния прокурор Сотир Цацаров. Тогава Гергов звъннал, но Цацаров бил зает този ден.

„Не може ли утре? И утре не може. Добре де, в обедната почивка тогава? На другия ден в 12 часа дойде“.

Сашо Дончев донесъл три листа, които показал на Сотир Цацаров. Главният прокурор ги погледнал и коментирал, че не може да се намеси, но ги взел със себе си.

Човешки разговор, 15-20 минути, за семействата, за бизнеса. Много човешки, много нормален“, каза още Гергов.

На въпроса любезен домакин или посредник се чувства, Гергов избра първото - любезен домакин.

„Такива успели, богати хора като мен – обществото не е дорасло да ни приема“.

В кабинета на Гергов се били срещали много хора, но този път бил подведен в желанието си да помогне.

„Много съжалявам. Време е вече да пораста... Защо Сашо Дончев – както каза Илия Павлов - не си скъса опашката на гущера? Защо е същият.

Георги Гергов спомена също, че Корнелния Нинова е „правила маса срещи при мен тайни“. Преди това обясни какъв точно е главният прокурор Сотир Цацаров:

„Сотир Цацаров е серт човек и вие знаете как го хареса него Бойко Борисов. Бързата процедура и бързите присъди“.

Майките не са втора категория

http://offnews.bg/news/n_1/n_654409.html

Преди дни историята на Ана Митева помете социалните мрежи. Публикуваме я тук, защото вярваме, че нагласите трябва да се променят, че майките не са втора категория хора и е нормално да бъдат подкрепени, а не дискриминирани. Ето какво разказа Ана: В понеделник получавам съобщение (общ чат заедно с други танцьори), че се провежда кастинг (с пращане на видеа) за чуждестранен видеоклип. Сумата, която се обявява, е 100 лв. Отказвам. По-късно ми звъни друга позната, която ми казва за същия кастинг, но ми казва сума, която е 300 лв. ... Оттук започват и всички недоразумения откъм организационно ниво. Съгласявам се. Обявено…

Огнян Герджиков отчита днес 95-дневния си мандат

http://clubz.bg/53433-ognqn_gerdjikov_otchita_dnes_95_dnevniq_si_mandat

Служебният премиер Огнян Герджиков и министрите ще отчетат свършеното в точно 95-дневния им мандат. Това ще е заключителната пресконференция на екипа, назначен от президента Румен Радев да управлява оперативните дела на държавата, което трябва да приключи с избор на ново редовно правителство, начело в Бойко Борисов, в четвъртък. Тогава изтича и срокът, в който лидерът на ГЕРБ трябва да реализира правителствения мандат, връчен му от държавния глава миналия четвъртък.

Герсжиков и компания ще отчетат отново организирането на предсрочните избори. Вероятно обаче ще трябва да кажат и какво е свършено по ресори. Още в началото на служебния правителствена мандат бе назначена проверка във всяко от министерствата. Резултатите от ревизията на кабинета "Борисов 2" обаче не бяха никак изчерпателни.

Едно от големите обещания на служебния премиер бе екипът му да облекчи лиценционни режими и такси за бизнеса. Вероятно Герджиков и компания ще отчетат работата си и в тази сфера, защото досега не се е чуло какво е направено. Имаше и заявка да се започне работа по темата за подготовка на България за присъединяване към предверието на Еврозоната - т.нар. механизъм ERM 2, но още тогава служебният премиер бе скептичен, че времето му ще стигне за това.

Вероятно трябва да чуем и отговор дали на последното заседание на Министерския съвет миналата сряда е взето решение за одобрение на офертата за покупка на нови изтребители "Грипен" или решението все пак е оставено на бъдещия редовен кабинет на ГЕРБ и "Обединените патриоти", тъй като в последната седмица служебните министри отнесоха доста критики по темата.

От важните въпроси е и свършеното от министъра на енергетиката по предаването на българска позиция в Брюксел по делото на Еврокомисияса срещ "Газпром", за което препоръчителния срок изтича на 4 май.

Сред сферите, в които служебното правителство бе най-активно, са организацията на българското председателство на Съвета на ЕС и здравеопазването.

Най-много критики Герджиков и екипът му отнесоха заради кадрови решения - смени на областни управители, рокади в Министерството на отбраната и др.

1 967 лв. събра благотворителното представление "ОСКАР"

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/1-967-lv.-sybra-blagotvoritelnoto-predstavlenie-oskar-2020807

1967 лв. събра благотворителното представление "ОСКАР", което се игра в Кюстендил. От тях 380 лв. ще бъдат дарени на художника Александър Ангелов, а останалите на МБАЛ, Детско отделение, гр. Кюстендил,съобщиха организаторите. Те благодариха на всички за дарените средства. Автор на постановката е ст

Мазилка от панелен блок падна върху дете в Перник

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mazilka-ot-panelen-blok-padna-vyrhu-dete-v-pernik-2020806

Мазилка от панелен блок се срути върху 6-годишно дете. Инцидентът е станал в квартал „Мошино” в Перник през почивните дни, а парчето мазилка е полетяло от 8-я етаж на жилищната сграда. Детето е получило черепно-мозъчна травма и е било транспортирано в Пирогов, къде

Тръмп и Путин ще разговарят днес по телефона

http://clubz.bg/53432-trymp_i_putin_shte_razgovarqt_dnes_po_telefona

Американският президент Доналд Тръмп ще разговаря днес по телефона с руския си колега Владиир Путин, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на белия дом.

Разговорът е насрочен за тази вечер българско време.

Висш представител на администрацията на Тръмп заяви, че двамата лидери вероятно ще обсъждат гражданската война в Сирия, където Москва подкрепя режима на Башар Асад, а Вашингтон - бунтовниците, които се опитват да го свалят.

Американският президент заповяда през април удари по база на сирийските ВВС заради смъртоносна атака с химическо оръжие, за която той обвини правителството в Дамаск.

Русия отрича сирийските власти да са замесени в нападението със зарин, което уби 90 души.

След ударите срещу Сирия с крилати ракети Тръмп заяви, че отношенията на САЩ с Русия може би са в най-ниската си за всички времена точка.

Клуб Z своевременно ще ви информира за разговора между Доналд Тръмп и Владимир Путин след 19,30 часа българско време.

Кюстендил ще е домакин на Аудио- акустична академия

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/kiustendil-shte-e-domakin-na-audio-akustichna-akademiia-2020403

Аудио- акустична академия ще бъде проведена в Кюстендил от 12- 14 май. Домакин на проявите ще бъде ХГ “Владимир Димитров- Майстора”.
Събитието има за цел да се превърне във водещ форум за развитието на аудио- акустиката и компютърното музициране в Бъ

Намалява раждаемостта в областта, най-висока в общините Рила и Дупница

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/namaliava-razhdaemostta-v-oblastta-naj-visoka-v-obshtinite-rila-i-dupnica-2020096

През 2016 г. в област Кюстендил са регистрирани 865 родени деца, като от тях 859 (99.3%) са живородени. В сравнение с предходната година броят на живородените намалява с 67 деца, или със 7.2%, информират от  отдел "

Съдът решава за обвинения в изнасилване Иван Евстатиев

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/sydyt-reshava-za-obvineniia-v-iznasilvane-ivan-evstatiev-2020804

Финалните пледоарии на защитата и прокуратурата по делото срещу обвинения в изнасилване Иван Евстатиев са насрочени от магистратите от Районния съд в Пловдив за днес.

Е

"Радвайте се, че не се вее турското знаме, а се вее руското"

http://clubz.bg/53431-radvajte_se_che_ne_se_vee_turskoto_zname_a_se_vee_ruskoto

Мотористът Камен Попов и блогърът Асен Генов коментираха пред Нова ТВ присъствието на руския мотоклуб "Нощни вълци" у нас преди дни. "Вълците" са близки до ръководството на Руската федерация и участват в правителствени мероприятия. 

Според Попов целта на руските мотористи е "борбата срещу нравственото разложение, да се поддържат патриотичните и християнски ценности"

"Клубът не е частна собственост на Владимир Владимирович. Просто той приветства, поддържа техните инициативи. Толерира тяхното поведение. Всички мотори са си на момчетата. Недейте да изопачавате фактите. Това не е клубът на Путин, просто Путин харесва този клуб", каза Попов.

Той отрече тезата, че Русия е тоталитарна държава и се противопостави на нападките към "прекрасния живот на руснаците".

"Вие също така сте ползвали грантове, за да прокарвате друга полтика. Защо се появявате с фанлека на Джордж Сорос, а нападате хора, които поддържат християнските ценности", обърна се Попов към Генов.

И поясни:

"Ние като българи трябва да защитаваме нашите национални интереси. Като православни християни е много глупаво да се противопоставяме наши братя християни".

А коментарът му по повод на това дали е нормално в центъра на София да се веят руски знамена и какво би станало ако някой развее турско знаме, например, бе кратък и ясен:

"Радвайте се, че не се вее турското, а се вее руското".

Според Попов ние на този етап не можем да бъдем независима държава. Самият той стана национално известен, след като нанесе удар на лидера на "Атака" Волен Сидеров.

Според Генов важният разговор е за обективния прочит на историята. Той изтъкна, че "Нощните вълци" пропагандират марксизъм, ленинизъм, болшевизъм и имперската политика на Русия.

"Тези хора получават финансиране от Русия, за да налагат тази Русия. България в своето сегашно съществуване е обвързана с руски геополитически интереси. Лицата на БСП, голяма част са милионери, заради участие в руските енергийни проекти", каза Генов.

Според него с тези походи руските мотористи символизират възстановяване на отнети от руската империя територии.

"Славянските народи са в ЕС. В България накакви хора, на които им липсва осъзнаване на патриоти, веят руски знамена. Съветската армия включва много народи. Трябва да веете украински, грузинско", каза Генов.

И изтъкна, че Русия има болна, нездрава демокрация. Генов посочи, че след Освобождението България е показала, че може да бъде независима държава, но тези нейни стремежи винаги са били осуетявани от руската империя.

Тръмп попита дали Гражданската война в САЩ е можело да бъде избегната

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-popita-dali-grazhdanskata-vojna-v-sasht-e-mozhelo-da-byde-izbegnata-2020805

Президентът на САЩ Доналд Тръмп неочаквано се потопи в американската история, задавайки въпроса дали е било възможно да се избегне Гражданската война, противопоставила Севера на Юга в продължение на четири години през 19 век, предаде Франс прес.

В ин

Президентът на Венецуела иска нова конституция, обвиняват го в държавен преврат (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/prezidentyt-na-venecuela-iska-nova-konstituciia-obviniavat-go-v-dyrzhaven-prevrat-snimki-2020802

Президентът на Венецуела Николас Мадуро подписа указ за свикване на Конституционно събрание, което да реформира системата на управление на държавата и основния закон на боливарската република, предадоха информационните агенции.

Хиляди на протест в САЩ в подкрепа на работещите и имигрантите и против Тръмп

//dariknews.bg/novini/sviat/hiliadi-na-protest-v-sasht-v-podkrepa-na-raboteshtite-i-imigrantite-i-protiv-trymp-2020801

Профсъюзни организации и групи за защита на гражданските права организираха митинги и шествия по повод 1 май в няколко американски града, за да осъдят миграционната политика на президента Доналд Тръмп, която според тях тормози уязвими работници на някои от най-зле платените дейности в САЩ, предаде

Спират програмата на Мишел Обама за здравословно хранене в училищата

http://pogled.info/svetoven/amerika/spirat-programata-na-mishel-obama-za-zdravoslovno-hranene-v-uchilishtata.85321

/Поглед.инфо/ Администрацията на Тръмп спира програмата на бившата първа дама Мишел Обама за здравословно хранене в училищните столове с по-малко сол, захар и мазнини.

Утре Путин ще посрещне бундесканцлерът Ангела Меркел в Сочи

http://pogled.info/svetoven/utre-putin-shte-posreshtne-bundeskantslerat-angela-merkel-v-sochi.85322

/Поглед.инфо/ Президентът на Русия Владимир Путин ще се срещне днес с германския канцер Ангела Меркел, за да обсъдят борбата с тероризма, ситуацията в Близкия изток и реализацията на Минското споразумение. Това съобщи пресслужбата на Кремъл, уточнявайки, че преговорите ще се проведат в Сочи.

През юни излиза 4-часов филм на Оливър Стоун за Путин

http://pogled.info/svetoven/prez-yuni-izliza-4-chasov-film-na-olivar-stoun-za-putin.85323

/Поглед.инфо/ Премиерата на четиричасовия американски филм „Интервю с Путин”, посветен на руския президент ще се състои на 12 юни в САЩ. Той ще бъде разделен на четири отделни части и ще се излъчи в четири различни дни по телевизия „Шоутайм”, предава ТАСС.

Министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос нарече ракетния удар в Сирия "развлечение след вечеря"

http://pogled.info/svetoven/ministarat-na-targoviyata-na-sasht-uilbar-ros-nareche-raketniya-udar-v-siriya-razvlechenie-sled-vecherya.85324

/Поглед.инфо/ Министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос нарече ракетния удар срещу сирийското летище „развлечение след вечерята“ на президента на САЩ Доналд Тръмп и председателя на КНР Си Цзинпин в „Мар а лаго“ във Флорида на 7 април.

САЩ предупреждават за риск от терористични атентати в Европа

http://pogled.info/svetoven/sasht-preduprezhdavat-za-risk-ot-teroristichni-atentati-v-evropa.85325

/Поглед.инфо/ САЩ са подновили предупрежденията си за риск от терористични джихадистки атентати в Европа след нападенията през последните седмици във Франция, Русия, Швеция и Великобритания.

Сълзотворен газ срещу агресивни демонстранти в Берлин

http://pogled.info/svetoven/evropa/salzotvoren-gaz-sreshtu-agresivni-demonstranti-v-berlin.85326

/Поглед.инфо/ Германската полиция използва сълзотворен газ срещу особено агресивни участници в в т. нар. "Революционна първомайска демонстрация“, която традиционно се провежда на първи май вечерта в Берлин. Тази година в нея участваха повече от 8 000 души.

Експерти от ООН прогнозират растеж на руската икономика през 2017 година

http://pogled.info/svetoven/russia/eksperti-ot-oon-prognozirat-rastezh-na-ruskata-ikonomika-prez-2017-godina.85327

/Поглед.инфо/ Експерти от ООН прогнозираха растеж от 1,1% в руската икономика до края на 2017 година. Това беше посочено в годишния доклад на Икономическата и социална комисия на ООН за Азия и Тихия океан (ИСКАТО), предаде AiF.ru в понеделник (1 май).

Слънчево и топло време във вторник

//dariknews.bg/regioni/varna/slynchevo-i-toplo-vreme-vyv-vtornik-2020797

Във вторник времето в Източна България ще е предимно слънчево.

Ще духа слаб, по крайбрежието до умерен вятър от север, който през деня постепенно ще се ориентира от източна четвърт.

Максималните температури във вътрешността ще са от 21 до 26 градуса, по крайбрежието -

Скъпото море изкупено до края на сезона

//dariknews.bg/regioni/varna/skypoto-more-izkupeno-do-kraia-na-sezona-2020798

Висококатегорийните 4- и 5-звездни хотели по курортите на Северното Черноморие вече са 100% заети за юли и август. Това обяви проф. д-р Стоян Маринов от Варненската туристическа камара пред

4 бала вълнение за “моряците“, близо е 6-ата за Лудогорец

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/4-bala-vylnenie-za-moriacite-blizo-e-6-ata-za-ludogorec-2020800

Шампионът Лудогорец прекъсна серията си от три мача без победа в плейофите и в 30-ия кръг нанесе тежка загуба с 4:0 на гостуващия Черно море в първата шестица.
Варненци излязоха на терена без доста от обичайните футболисти, които започват като титуляри в мачовете. И това се отрази чувствител

Църквата почита свети цар Борис-Покръстител

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/cyrkvata-pochita-sveti-car-boris-pokrystitel-2020799

На 2 май православната църква чества Борисовден. Църквата прославя Св. цар Борис - Михаил - Покръстител на българския народ.
 
Покръстването на българите е процес, който завършва в периода 864-865 година. България приема християнството от Византия, като този акт е пре

Гърция и чуждестранните й кредитори постигнаха споразумение за пакет от спасителни реформи

http://pogled.info/svetoven/evropa/gartsiya-i-chuzhdestrannite-i-kreditori-postignaha-sporazumenie-za-paket-ot-spasitelni-reformi.85316

/Поглед.инфо/ Рано сутринта днес Гърция и нейните чуждестранни кредитори най-сетне постигнаха споразумение за пакет от спасителни реформи, съобщи гръцкият финансов министър Евклидис Цакалотос. По този начин бе проправен пътя към отпускането на допълнителни спасителни фондове.

Марин Льо Пен изкопира реч на Фийон

http://pogled.info/svetoven/evropa/marin-lo-pen-izkopira-rech-na-fiion.85317

/Поглед.инфо/ Вчерашната реч на крайнодесния кандидат за президент Марин Льо Пен се оказа почти пълно копие на изказване от Фрасоа Фийон отпреди две седмици, разкриха наблюдателни журналисти от АФП.

Днес Тръмп ще проведе телефонен разговор с Путин

http://pogled.info/svetoven/dnes-tramp-shte-provede-telefonen-razgovor-s-putin.85318

/Поглед.инфо/ Американският президент Доналд Тръмп ще проведе телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин този вторник в 19:30ч. (българско време). Това заявиха днес от Белия дом.

Високопоставено лице от ФБР е сключило тайно брак с член на "Ислямска държава"

http://pogled.info/svetoven/visokopostaveno-litse-ot-fbr-e-sklyuchilo-taino-brak-s-chlen-na-islyamska-darzhava.85319

/Поглед.инфо/ Преводачка от Федералното бюро за разследване (ФБР), с достъп до свръхсекретна информация, е заминала за Сирия през 2014 г. и се е омъжила за ключова фигура от редиците на терористичната групировка „Ислямска държава“, разкрива американската телевизия „Си Ен ЕН”.

КНДР застрашава американските военни в Южна Корея и съюзниците на Вашингтон в региона

http://pogled.info/svetoven/kndr-zastrashava-amerikanskite-voenni-v-yuzhna-koreya-i-sayuznitsite-na-vashington-v-regiona.85320

/Поглед.инфо/ Президентът Доналд Тръмп заяви, че американските военни в Южна Корея и съюзниците на Вашингтон в региона са застрашени поради наличието на ядрени оръжия и ракети в Северна Корея. Това каза той в в отговор на въпрос за сигурността на американската армия в Южна Корея, което бе част от интервю за телевизионния канал "Фок Нюз".

Подкрепа за научна инициатива за крайбрежията

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/8JrT3ORNBtQ/

4engeneНа 8 май 2017 г. в Приморско се открива Първият европейски симпозиум: „Проучване, опазване и управление на биоразнообразието на Европейските морски крайбрежия (RCMBES)”. В него ще вземат участие учени и водещи специалисти от България, Австрия, Испания, Италия, Казахстан, Обединени Арабски Емирства, Румъния, Русия, Турция и Украйна.

По време на симпозиума в 7 секции ще бъдат представени 50 доклада и презентации, чиято тематика е от интерес за българските черноморски области и общини. За да се улесни трансфера на научните резултати е предвидено изпреварващо информиране на заинтересованите институции и организации, обещават организаторите ОПИМОС и ЕКОПАН.

Първият европейски симпозиум предвижда формирането на постоянна научна общност по проблемите на европейското крайбрежие, включително Черноморското.

Инициативата е приоритет на българската наука и има за цел формирането и устойчивото функциониране на авторитетен международен интердисциплинарен екип, който да подпомага европейските общини в управлението на биоразнообразието по крайбрежията им.

Симпозиумът се провежда под патронажа на акад. Никола Съботинов, председател на БАН в периода 2008 – 2012 г. Инициативата се радва на широка обществена и институционална подкрепа от БАН, университети, банки, фондации, общини, туристически фирми, сдружения, включително и Рибарското селище край Бургас чрез сдружението му „Морски сговор”.

Илюстрация:

Рибарското селище край Бургас пред завършване на процедура за обявяването му за нематериално културно наследство от ЮНЕСКО. Плетенето на рибарски мрежи тук е съхранено като хилядолетно умение на неговите обитатели. Прилежащата защитена територия е част от лагуна. Има изключително богата трофична база и забележителна орнитофална. Включена в границите на Натура 2000.

сн. Петър Ракаджийски

Петър Дънов или Михаил Иванов - кой е по-голям всемирен учител?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6194065

Петър Дънов или Михаил  Иванов - кой е по-голям  всемирен учител?В България името на Михаил Иванов е почти неизвестно. Знаят го само в тесните среди на Бялото братство, където хич не обичат да говорят за него. Българските бели братя дори се наричат “дъновисти” по името на своя учител Петър Дънов, с духовно име Беинса Дуно. За тях Михаил е един от учениците му, при това от най-невзрачните,

Папагал, който мяука, лае и вие като аларма посреща посетителите на Карнавала на котки

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/papagal-kojto-miauka-lae-i-vie-kato-alarma-posreshta-posetitelite-na-karnavala-na-kotki-2020796

Папагал, който мяука като котка, лае като куче и вие като аларма - това е една от атракциите, които ще предложат организаторите на тазгодишния Национален Карнавал-ревю на котки.

Инициативата се провежда за 15-ти път и във времето не е прекъсвана нито веднъж.


Па

Ново правителство, нови надежди ?

http://pogled.info/bulgarski/novo-pravitelstvo-novi-nadezhdi.85315

/Поглед.инфо/ Националната съдба и перспективи на България се вписват в мястото и статута й в Европейския съюз. Три предстоящи епизоди през юбилейната рождена година на все още Общия пазар биха могли да станат отправна точка за заявка на по-отговорна и национално съобразна външна политика – формирането на новото правителство и окончателното конституиране на 44-то Народно събрание, преговорите по последствията от Брекзит-а и Българското председателство в Евросъюза през 2018 г.

Топлото време остава

//dariknews.bg/regioni/shumen/toploto-vreme-ostava-2020783

Във вторник ще бъде предимно слънчево. След обяд над Западна България ще се развива купеста облачност, но само на отделни места в планинските райони ще превали. Ще духа слаб, в източните райони до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 23° и 28°, по-ниски по Черномориет

Склуптура и рисунки показва в Пловдив доц. Свилен Костадинов

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/skluptura-i-risunki-pokazva-v-plovdiv-doc.-svilen-kostadinov-2020787

Изложба скулптура и рисунки на доц. Свилен Костадинов се открива тази вечер в галерия „Възраждане“.  

„Авторът носи призванието си – да работи блестящо с камъка – тихо и скромно. Неговите ваяния също са немногословни и вглъбени в себе си. Формите са окръглени, носят силата на материа

Герджиков отчита работата на служебния кабинет

//dariknews.bg/novini/bylgariia/gerdzhikov-otchita-rabotata-na-sluzhebniia-kabinet-2020785

Премиерът Огнян Герджиков и вицепремиерите Деница Златева и Стефан Янев ще направят отчет на работата на служебното правителство. Това ще се случи на нарочна пресконференция днес в Министерския съвет. Миналата седмица Герджиков каза в ефира на NOVA, че служебният кабинет ос

Дюнерджийници, IT сектора и кол центрове-предпочитано работно място за бежанците у нас

//dariknews.bg/novini/bylgariia/diunerdzhijnici-it-sektora-i-kol-centrove-predpochitano-rabotno-miasto-za-bezhancite-u-nas-2020789

Бежанците у нас не разчитат на социалните помощи за безработни. За миналата година само 22-ма получили убежище са се регистрирали в бюрата по труда. Към момента те са едва 11, съобщи

Тръмп е готов да се срещне с Ким Чен Ун

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-e-gotov-da-se-sreshtne-s-kim-chen-un-2020786

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е готов да проведе лична среща със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, ако условията го позволяват. Това заяви държавният глава в интервю за агенция „Блумбърг“. „Ако е подходящо да се срещна с него, ще го направя абсолютно, за мен ще бъ

България слага камери на границата със Сърбия, Белград чака нова мигрантска вълна

//dariknews.bg/novini/sviat/bylgariia-slaga-kameri-na-granicata-sys-syrbiia-belgrad-chaka-nova-migrantska-vylna-2020788

МВР ще се опита да спре трафика на бежанци през западната ни граница, като постави камери до браздата със Сърбия, става ясно от обществена поръчка, обявена преди месец, съобщи "СЕГА", цитиран от БГНЕС. Близо 5 млн. лв. ще отидат за изграждането на шест набл

Съединение чака късметлията, ударил 8 млн. лева от тотото

https://www.24chasa.bg/novini/article/6199522

Съединение чака късметлията, ударил 8 млн. лева от тототоТова е най-големият джакпот, спечелен от един човек Честит ни пореден тотомилионер! Този поздрав си отправят жители на Съединение, след като джакпотът от 7 940 616 лева падна в градчето. Хората са на седмото небе, а още по-щастлива е касиерката в тотопункта Петрана Антова. “Телефонът ми не спира да звъни. Питат ме непрекъснато кой е щастливецът.

Марк Селби се нареди сред легендите на снукъра с трета световна титла

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/02/2963485_mark_selbi_se_naredi_sred_legendite_na_snukura_s_treta/?ref=rss


Марк Селби стана спечели трета световна титла в снукъра след победа с 18:15 срещу четирикратния шампион Джон Хигинс. 33-годишният англичанин стана едва четвъртият играч в историята след Стив Дейвис, Стивън Хендри и Рони О'Съливан, който защитава трофея в "Крусибъл".

Десет години след първия си финал, когато загуби с 13:18 от Хигинс, световният номер 1 взе реванш от 41-годишния шотландец и триумфира за трети път след 2014 и 2016 г.

"Ливърпул" взе три точки аванс в битката за Шампионска лига, но Коутиньо се контузи

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/02/2963462_livurpul_vze_tri_tochki_avans_v_bitkata_za_shampionska/?ref=rss


"Ливърпул" спечели трудна победа с 1:0 при гостуването на "Уотфорд" и се откъсна с три точки пред "Манчестър сити", с четири пред "Манчестър юнайтед" и с девет пред "Арсенал" за трите места в зона "Шампионска лига", които "Челси" и "Тотнъм" оставиха.

"Мърсисайдци" постигнаха 20-ия си успех в 35 мача във Висшата лига, като са изиграли една среща повече от манчестърските отбори и две...

Умира княз Борис I

https://www.actualno.com/chronicles/umira-knjaz-boris-i-news_608600.html

На 2 май 907 година умира княз Борис I, български хан и княз (852 - 889 г.), тъй като не е известно на коя дата е роден, църквата го почита като Св. княз Борис-Михаил в деня на смъртта му. Управлението му има превратно значение за българската история, още в началото когато оглавява бъ

Буржоазна мацка става мацка от центъра във "Всичко е любов"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6195536

Буржоазна мацка става мацка от центъра във "Всичко е любов"В броя от миналия петък ви разказах историите на забранени и жестоко орязани български филми. С годините цензурата става по-префинена, но не липсват и случаи, в които репресиите срещу някои ленти днес звучат като куриози. Основните причини за изтезаването на отделни филми по принцип са идеологически и партийни,

Credissimo предлага плащане на вноска по кредити с Биткойн

http://www.dnevnik.bg/pr_sfera/2017/05/02/2962117_credissimo_predlaga_plashtane_na_vnoska_po_krediti_s/?ref=rss


Компанията въведе допълнителна възможност за плащане на вноска по кредит - приема Биткойн /Bitcoin/ валута като официално разплащателно средство.



Лидерът в иновациите на пазара за онлайн кредити в България, Кредисимо, отново залага на модерни практики, които инкорпорира в бизнес модела си, с цел по-бързо и по- ефективно обслужване на клиенти. В средата на април, компанията представи последното си нововъведение - приемането на Биткойн /Bitcoin/...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване