Главният преговарящ за Брекзита Мишел Барние ще гласува за Макрон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6205560

Главният преговарящ за Брекзита Мишел Барние ще гласува за МакронФранцузинът Мишел Барние, главен преговарящ на ЕС за Брекзита, заяви, че ще гласува за Еманюел Макрон на втория тур на президентските избори в неделя, "за да остане Франция европейска", предаде Франс прес, цитирана от БТА. "В неделя ще гласувам за Еманюел Макрон като гражданин, като патриот и като европеец.

"Грешката" Цецка Цачева"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279416_%22%D0%93%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%22+%D0%A6%D0%B5%D1%86%D0%BA%D0%B0+%D0%A6%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0%22

 

 
----
Близо 40-дневните мъки на ГЕРБ и "Обединените патриоти" (ОП) да родят правителство доведоха до скандален резултат. Вчера Бойко Борисов обяви проектосъстава на третия си кабинет, в който няма заявки за реформи, но прозира стремеж да се намери работа за точно определени лица - партийни лидери, довереници на Борисов или на задкулисието. Няколко от министрите са с изключително спорна репутация, други са абсолютно начинаещи в ресорите, които трябва да управляват. За да се удовлетворят балансите вътре в ГЕРБ и спрямо коалиционните партньори, бяха измислени изкуствени вицепремиерски ресори. Налице е и откровено нов политически инженеринг - министерства, дадени официално на националистите, се оказаха с ръководители, близки до ГЕРБ.

Сред новите министри има само една голяма изненада - доскорошната любимка на Борисов Лиляна Павлова няма да е за трети път министър на регионалното развитие, а ще отговаря за българското председателство на Съвета на ЕС. Подготовката за него безнадеждно закъснява и затова лидерът на ГЕРБ няколкократно се опита да я пробута на кадри на БСП. Председателството приключва в средата на 2018 г. и не е ясно с какво ще се занимава Павлова, ако правителството се задържи след това. Смята се, че за отстраняването й от министерството на регионалното развитие роля са изиграли последните скандали около Агенция "Пътна инфраструктура".

Заместници на премиера Борисов ще бъдат Томислав Дончев, Екатерина Захариева и партньорите на ГЕРБ от ОП Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. Захариева, която отговаряше за правосъдието в миналия кабинет на Борисов, ще е с ресор "Правосъдна реформа". Ресорен министър обаче ще е Цецка Цачева, а Захариева поема външните работи. Не е ясно каква точно правосъдна реформа ще се върши, след като миналото лято в Пекин Цачева тържествено обяви края й, и то малко преди да се гледат в Народното събрание имитационни поправки в Закона за съдебната власт. Цачева не успя да стане нито президент, нито депутат, Борисов я определи като своя грешка, но очевидно е решил все пак да й намери работа. Захариева пък няма никакъв допир с дипломацията в биографията си, а ще оглави ведомството в момента, когато ще се преговаря за Брекзит и отношенията на Балканите и с Турция са изключително напрегнати.

Лидерът на ВМРО и съпредседател на ОП Красимир Каракачанов като вицепремиер ще отговаря за обществения ред и сигурността. Едновременно с това ще е и министър на отбраната. Този избор на Борисов ще е доста проблемен за НАТО, тъй като Каракачанов е известен антинатовец. Заради кариерата си на нещатен сътрудник на Шесто управление на ДС той може да има трудности с допуска си до тайните на алианса. Сертификатите ги дава ДКСИ, а при тях се проучват и неща като доходи, стандарт на живот, дали кандидатът е работил или е сподвижник на разузнавателни служби, които са заплаха за България или НАТО, дали съответното лице "чрез думи или действия е демонстрирало нечестност, нелоялност, ненадеждност или липса на дискретност по отношение интересите на България, НАТО/ЕС". 

Другият вицепремиер от националистите - Валери Симеонов (НФСБ), ще е с ресор "Икономическа и демографска политика". Няма да оглавява министерство. Ако се съди по досегашните изяви, Симеонов ще оправя демографията без българите в Западна Европа. Той е инициатор на ограничаването на избирателните права на българите в чужбина и покрай промените в Изборния кодекс миналата година в прав текст им заяви: "Не ни се мотайте в краката!".

Двамата вицепремиери на ОП изглеждат като компенсация за лицата, които оглавиха двете министерства, дадени уж на националистическата коалиция. Нено Димов поема екологията по предложение на ВМРО, а Емил Караниколов, номиниран от "Атака", влиза в министерството на икономиката. И двамата обаче са известни като хора, много близки до ГЕРБ. Димов, който бе главен секретар и зам.-министър на екологията по времето на Иван Костов, в последните години се изявява като активист на Института за дясна политика. Организацията е "мозъчен" тръст и банка кадри на ГЕРБ. Караниколов пък е откровен кадър на ГЕРБ. Скандалното е, че оглавяваше Агенцията по приватизацията във времето, когато бяха продадени "Булгартабак", Дипломатическият клуб в Бояна и недовършената сграда на ИПК "Родина". И зад трите сделки прозираше Делян Пеевски.

Румен Порожанов оглавява министерството на земеделието, през което преминават много пари. Той бе изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" при двата досегашни кабинета на Борисов. Назначението му е повече от скандално, тъй като в качеството си на шеф на фонда бе обект на шумни проверки от ДАНС, а през 2016 г. след одити на ЕК на България бяха спрени 160 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони. На два пъти - през 2011 и през 2014 г., Порожанов бе пребит от неизвестни лица. В началото на тази година служебният земеделски министър Христо Бозуков поиска и получи оставката на Порожанов заради подадени сигнали за нередности във фонд "Земеделие". Тогава бе обещана и цялостна ревизия на фонда, резултатите от която и до днес не са известни.

Министър на вътрешните работи ще е Валентин Радев, депутат от ГЕРБ и бивш зам.-министър на отбраната в първия мандат на Борисов. Досегашният управител на НОИ Бисер Петков поема труда и социалната политика, за здравеопазването ще отговаря генерал-майор проф. Николай Петров, началник на Военномедицинска академия. На мястото на Павлова в регионалното министерство сяда бившият й заместник Николай Нанков. Без изненади финансите, енергетиката, транспортът, туризмът и спортът се поемат съответно от Владислав Горанов, Теменужка Петкова, Ивайло Московски, Николина Ангелкова и Красен Кралев.

Сбъднаха се и прогнозите, че образователен министър ще стане Красимир Вълчев. Дилемата в културата бе решена на финалната права - Вежди Рашидов се отказа и вместо него министър ще е бившият му заместник Боил Банов.

 

Започват рокади в държавни фирми и агенции

Новите управляващи ще трябва да попълнят ръководните постове в НОИ и Агенцията за приватизация
Венета Начева, Панайот Ангарев
Веднага след встъпването на новото правителство в длъжност се очаква да започнат рокади на ключови постове. Освен да попълнят зам. министерските места и тези на областните управители, новите управляващи ще трябва да търсят и шефове на няколко важни институции, сред които НОИ и Агенцията за приватизация. Още преди десетина дни ГЕРБ се зарече да направи пълна ревизия на всички назначения на служебния кабинет, който кадруваше наред.

Сред първите, които е почти сигурно, че ще се разделят с поста си, е новият стар шеф на "Летище София". Пламен Станчев беше директор на аерогарата в периода 2005-2010 г. и беше върнат там от служебния кабинет. След като прокуратурата обяви, че е започнала проверка на столичната аерогара за даден пълен достъп до информационните системи на частна фирма, столът му се разклати сериозно. Според запознати това е първият в системата на транспорта, който ще си отиде след по-малко от 3 месеца в управата на държавното дружество. Служебният министър Христо Алексиев е поискал от Станчев обяснение за това защо и дали е подписал такъв договор с фирмата, чийто собственик е бил Николай Крушков (досегашен шеф на кабинета на служебния министър на вътрешните работи). Той обаче се оправдал с това, че заповедта за достъпа до данните била дадена с подписа на друг член на УС, и отказал да носи отговорност за решението за достъп до IT системите.

След скандала с изнесена папка от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) като част от тръжната документация за строежа на отсечка от магистрала "Струма" ще има интрига и с назначението на нов шеф във ведомството. Решението ще е в ръцете на новия регионален министър Николай Нанков, но не е ясно на кого ще се довери той за ключовия пост. При Лиляна Павлова в АПИ управляваше инж. Лазар Лазаров. Напоследък неговото име беше споменато при проверката на прокуратурата и ОЛАФ в АПИ по обществена поръчка за довършителни работи на магистрала "Марица".

Нов управител ще се търси и за Националния осигурителен институт. Управителят на НОИ се избира от Народното събрание след процедура, в която предложения могат да правят всички партии. Това може да отнеме няколко месеца. Дотогава на поста застава подуправителят Весела Караиванова. Новият изпълнителен директор на Агенцията за приватизация пък трябва да се назначи от Министерския съвет.

В ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ

Междувременно буквално дни преди назначаването на новото правителство е станала още една скандална смяна на ключов пост в софийската аерогара. Като шеф на ВИП салона се е върнал дългогодишният директор Борис Попов, уволнен през 2014 г. От летището не отговориха на въпроса дали това е вярно, но отлично информиран източник потвърди пред "Сега", че това е станало преди последните празнични дни - на 28 април. Несменяемият от 20 години директор на ВИП-а, който е бил в пенсионна възраст, беше освободен през юли 2014 г. от тогавашния шеф на летището Христо Щерионов. Самият Попов е известен с това, че не един министър се е опитвал да го махне от шефското място, но винаги се появявали "застъпници" във властта.

Военният министър Стефан Янев пък е командировал заместника си Михаил Михайлов в Того. Интересното е, че командировката започва от днес. Той де факто излита зам.-министър и каца безработен, коментира вчера във "Фейсбук" депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев, който показа заповедта на Янев. Според документа командировката ще продължи до 10 май, поемат се всички разходи, включително и издаване на паспорт. Целта й е "установяване на контакти в областта на военнотехническото сътрудничество с Тогоанската република". Заповедта е подписана на 28 април, а тогава се знаеше, че днес ще е смяната. Гаджев съобщи още, че миналия петък Янев е назначил съветниците си на граждански договори за по 2700 лв. до 31.10.2017 г.
 
segabg.com

Принц Филип се пенсионира на 95 години (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6205054

Принц Филип се пенсионира на 95 години (обзор)95-годишният принц Филип спира с обществените прояви от есента, съобщи Бъкингамският дворец в четвъртък. Преди това Елизабет II събра целия кралски двор в ранните часове на деня, което породи множество спекулации. Таблоидът “Сън” дори написа, че съпругът на кралицата е починал. Принц Филип, който е неотлъчно до британската кралица през

Наближава ли краят на таблетите?

https://news.bg/gadgets/nablizhava-li-krayat-na-tabletite.html

Продажбите на устройствата спадат за 10-то тримесечие подред

Пожар в склад за химикали в Габрово

http://www.cross.bg/sklad-pozhar-lakove-1542053.html

/КРОСС/ Пожар в частен склад за бои, лакове и химикали е възникнал около 15 часа, предава Нова. Мястото се намира извън града в индустриална зона. Повече от час огнеборците са гасили пламъците. В момента огънят е локализиран. По неофициална информация, е засегнат и съседен автосервиз. Районът е отцепен. Няма пострадали или обгазени. Замерват се и нивата на замърсеност във въздуха, тъй като са горели бои и лакове. Причините за възникване на огненото бедствие тепърва ще се изясняват.  

Вижте как отбелязаха патронния празник на СУ “Ив. Вазов” в Поморие (видео)

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/YfugFcgTTaE/

201705041139351

В навечерието на патронния празник на град Поморие – Гергьовден, учители, ученици и родители се събраха в двора на  СУ “Ив. Вазов” за да почетат с тържество Патриарха на българската литература. Официални гости бяха кметът на община Поморие Иван Алексиев, председателят на Общинския съвет Адам Адамов и общински съветници и др. Прочетен беше и поздравителен адрес от народния представител Ася Пеева, доскорошен зам. директор на училището.

Тържеството започна с националния химн и издигане на националния флаг. В програмата участваха рецитаторите: Христина Лукова, Карина Дякова, Венелин Ташев и Васил Златаров. Присъстващите бяха приятно впечатлени от прекрасните изпълнения на третокласничката Вая Скумова, Марион Цветкова от 7 клас и вокалната група на училището с ръководител Светлана Вълкова.

В края на тържествената програма барелефът на Вазов, пред входа на училището, беше отрупан с венец и цветя, поднесени от ученици и учители.

Вижте видеото!

 

 

 

"Енерго-Про" пуска на БФБ облигации за 130 млн. евро

http://www.mediapool.bg/energo-pro-puska-na-bfb-obligatsii-za-130-mln-evro-news263463.html

Чешката "Енерго-Про", притежаваща електроразпределителната мрежа в Североизточна България, търговец на ток и няколко хидроцентрали, листва от 5 май на Българската фондова борса пуснатата миналия ноември седемгодишна емисия за 130 млн. евро, чийто годишен лихвен процент е 3.5 пункта. Това съобщиха от енергийната компания, която е сред кандидатите да купи бизнеса на ЧЕЗ в България и вторичното предлагане на тези облигации  на българския финансов пазар се разчита от експертите за възможно набиране на средства за финансиране на евентуална сделка с ЧЕЗ. "Рекордната за българския пазар облигационна емисия е показателна за потенциалa на "Енерго-Про" да реализира мащабни инвестиции в българската енергетика.“, заяви главният изпълнителен директор на "Енерго-Про Варна" Момчил Андреев. От компанията обявиха, че част от набраните през миналата есен средства от издаването на облигациите са отишли за погасяване на остатъчен дълг по мостово финансиране, предоставено й от Банка ДСК през юни 2016 г. Друга основна част от тогавашните средства са предназначени за инвестиции в разпределителната мрежа да 2023 г., включително за закупуване на енергийна инфраструктура и оборудване, реконструкция и нови инвестиции у нас. Остатъчните средства биха могли да бъдат вложени в други енергийни активи в България, Грузия, Турция и Румъния, според проспекта на емисията. Инвеститорите в облигациите са международни и местни финансови институции, търговски банки, пенсионни фондове и асет-мениджъри. Емисията е обезпечена с особен залог върху безналични акции от капитала на дъщерните дружества на компанията. 50% от емисията беше пласирана от водещия мениджър "Балканска Консултантска Компания ИП" в страни от Централна и Източна Европа, а останалите 50% - в България, допълва се в съобщението. Според изпълнителния директор на водещия мениджър на облигациите Алекс Бебов, листването им на Българската фондова борса ще помогне за развитието на българските капиталови пазари, тъй като е една от най-големите местни емисии дълг на капиталовите пазари в Централна и Източна Европа през последните няколко години.

Стартираха работническите игри за Купата на Община Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=350362

Стартираха Откритите работнически спортни игри за Купата на Община Варна, научи Moreto.net. 16 отбора мерят сили по футбол, а 22 във волейбола. В програмата са включени още турнири по мини фубол, волейбол, плажен волейбол, плажен тенис, стрийтбол и дартс На силен интерес от страна на участниците се радва турнирът по мини футбол на трева, който противопоставя 16 отбора.

Газпром е готов да започне полагането на тръби от морския участък на "Турски поток"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6205553

Газпром е готов да започне полагането на тръби от морския участък на "Турски поток"Руският газов гигант Газпром е готов да започне полагането на тръбите от морския участък на газопровода "Турски поток" през идните няколко дни. Това съобщи днес ръководителят на Газпром Алексей Милер на руския президент Владимир Путин, предаде ТАСС. "Докладвам Ви за готовност в течение на няколко дни да започнем морското полагане на тръби от

Каракачанов връща казармата

http://www.cross.bg/slyzhba-voenna-karakachanov-1542052.html

/КРОСС/ Новият военен министър ще работи за връщане на задължителната казарма. Красимир Каракачанов заяви, че ще настоява в управленската програма да залегне проучване на възможността наборната военна служба да се въведе отново. "Смятам, че след като в редица европейски страни започва отново да се говори за наборна военна служба, темата става все по-актуална. Аз не се отказвам лесно от идеите си. ГЕРБ са на по-различно мнение, но в програмата, която сме разписали, се говори за доброволна военна служба. Аз ще настоявам да се запише и проучване на опция за връщането на наборната военна служба", обясни Красимир Каракачанов. Идеята за връщане на казармата ВМРО предложи и по време на втория кабинет на ГЕРБ. От Патриотичния фронт изготвиха два законопректа в тази посока, но те бяха отхвърлени от парламента. Военното министерство тогава изготви анализ, според който връщането на задължителната казарма ще изисква значителни финансови и организационни ресурси. Наборната военна служба бе отменена през 2007 г. Във връзка с работата си като агент към Шесто управление на бившата Държавна сигурност по линия на промакедонския национализъм, Красимир Каракачанов заяви, че това не го притеснява. На въпрос на журналистите това ще попречи ли на достъпа му до секретна информация, той отговори: "Тези, които твърдят противното, е добре да четат. Законът е ясен-министри и депутати не подлежат на проверка- чл. 39 от Закона за класифицирана информация

Българка грабна злато на европейското по борба

http://clubz.bg/53538-bylgarka_grabna_zlato_na_evropejskoto_po_borba

Биляна Дудова донесе първа титла на България от европейското първенство по борба в Нови Сад, Сърбия. На финала в категория до 55 кг националката победи Катерина Янушкевич (Беларус) с 9:3, с което взе реванш за загубата си на "Дан Колов" преди месец.

В края на първата част българката допусна грешка и можеше да бъде туширана, но гонгът я спаси. Във втората част Биляна тръгна на обрат, след като изоставаше с 1:3.

В края на частта направи перфектно хвърляне за 4 точки, после спечели още две за крайния успех. Белоруският щаб оспорва хвърлянето за 4 точки, но съдиите не уважиха контестацията, а публиката в залата успя отново да се наслади - този път на голям екран, на атрактивната борба на нашето момиче.

Това е най-големият успех в кариерата на 20-годишната Биляна. През миналата година тя стана бронзова медалистка от европейското за девойки.

Отличието е трето за България от шампионата в Нови Сад до момента в олимпийските дисциплини. Преди това сребро спечелиха Тайбе Юсеин и Борислав Новачков в свободния стил.

Водосвет покрай криза

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279415_%D0%92%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9+%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0

 С благословението на Българския патриарх Неофит водосвет бе отслужен от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний в кабинета на премиера Бойко Борисов. Веднага след като новите министри положиха клетва в Народното събрание и поеха своите отговорности, по молба на премиера в Министерския съвет бе отслужен водосвет и отправена молитва за успех на новия кабинет. Съобщението е на правителствения пресцентър


segabg.com

Луд аржентинец удари Благо Джизъса в земята

http://offnews.bg/news/n_1/n_654702.html

Звездата на Интер Мауро Икарди показа екстравагантна татуировка, с която удари Благо Джизъса и всички маниаци на това изкуство във футболните среди. Лудият нападател покри гърдите си с лъв и двете му малки! Забележете, направата на татуса е отнела една година.  Под и над звяра са имената на двете му дъщери Франческа и Изабела. Те са от брака на голаджията със скандалната аржентинка Уанда Нара. Икарди я открадна от сънародника им Макси Лопес, докато двамата ритаха заедно в Сампдория. Уанда се разведе с Макси, за да вдигне сватба с Мауро през 2014 година. По-късно двамата аржентински футболисти дори не се поздравяваха, когато се засичаха по терените. Икарди прие в дома си в Милано и трите сина на Уанда от Макси. Те се казват Валентино, Константино и Бенедикто. Имената им греят върху ръцете на нападателя, където е татуиран и образът на фаталната Уанда.

В Унгария 11 души, включително и българи, са обвиняеми за смъртта на 71 мигранти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6205525

В Унгария 11 души, включително и българи, са обвиняеми за смъртта на 71 мигрантиОбщо 11 души са обвиняеми по случая, при който загинаха 71 мигранти, които се задушиха в задната част на хладилен камион през 2015 г., заявиха унгарските власти в четвъртък, предава телевизия ABC News, цитирана от "Фокус".  Сред подсъдимите са граждани на България, Афганистан и Ливан, за които се предполага, че през 2015 г.

САЩ се надяват зоните за сигурност в Сирия да допринесат за намаляване на насилието

http://pogled.info/svetoven/sasht-se-nadyavat-zonite-za-sigurnost-v-siriya-da-doprinesat-za-namalyavane-na-nasilieto.85426

/Поглед.инфо/ САЩ се надяват, че постигнатите днес в Астана договорености ще допринесат за намаляване на насилието в Сирия и ще подготвят основата за политическо решение на конфликта в арабската страна.

5 милиона чужденци са взели паспорти на ЕС след 2010 година

http://pogled.info/svetoven/evropa/5-miliona-chuzhdentsi-sa-vzeli-pasporti-na-es-sled-2010-godina.85427

/Поглед.инфо/ След 2010 година над 5 милиона чужденци са взели паспорт на страна-членка от ЕС. От тях 87% не са били граждани на общността, съобщи порталът Албеу, позовавайки се на Евростат.

В сила е спогодба за социална сигурност между България и Тунис

https://www.24chasa.bg/novini/article/6205036

В сила е спогодба за социална сигурност между България и ТунисОт 1 май т.г. влезе в сила Спогодба за социална сигурност между България и Тунизийската република, информират от Националния осигурителен институт /НОИ/. Спогодбата се основава на принципите на еднакво третиране на гражданите от двете държави в областта на социалната сигурност и дефинира задължението за приложимост в тази сфера само на едно от

Ето как може да изглежда ТЕЦ

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6205522

Ето как може да изглежда ТЕЦТази топлоелектрическа централа бе завършена през февруари тази година и се очаква скоро да заработи. Намира се в лондонския район Гринуич и е реализирана по проект на едно от най-старите датски архитектурни бюра - C.F. Moller и британския скулптур и художник Конрад Шоукрос. Затова не е изненадващо,

Злато за България на Европейското по борба

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zlato-za-bylgariia-na-evropejskoto-po-borba-2021545

Биляна Дудова донесе първа титла на България от европейското първенство по борба в Нови Сад, Сърбия. На финала в категория до 55 кг националката победи Катерина Янушкевич (Беларус) с 9:3, с коет

Председателят на хърватския парламент подаде оставка

http://www.cross.bg/petrov-nedoverie-parlamenta-1542051.html

/КРОСС/ Председателят на парламента на Хърватия Божо Петров, лидер на дясноцентристката партия Мост на независимите листи, подаде оставка, съобщава Seenews.Причината е, че финансовият министър Здравко Марич оцеля при вот на недоверие. "За да защитя достойнството на парламента, подавам оставка като председател", каза Петров по време на парламентарна сесия. Петров подаде оставка, след като опозиционната Социалдемократическа партия не успя да спечели достатъчно подкрепа, за да свали Марич. По-рано днес 75 от 150 депутати подкрепиха финансовия министър - не достигна само един глас за свалянето му. Социалдемократите поискаха вот на недоверие заради действията на Марич във връзка с разрешаването на възникналата в Хърватия финансова криза с компанията Agrokor - бившият работодател на министъра. Миналата седмица премиерът Андрей Пленкович уволни четирима министри от коалиционния партньор Мост на независимите листи, след като подкрепиха вот на недоверие. "Андрей Пленкович е отговорен за тази криза. Пленкович легитимира всичко, което се случи в Agrokor, предизвикало земетресение в икономиката и обществото на страната", каза Петров, допълвайки, че премиерът няма политическа легитимност, за да управлява правителството и трябва да се проведат предсрочни избори. По-рано Хърватската демократична общност (ХДО), основната партия във водената от Пленкович коалиция, внесе вот на недоверие срещу Петров в качеството му на председател на парламента

Русия и Турция премахват търговските ограничения и засилват сътрудничеството си в Сирия

http://www.moreto.net/novini.php?n=350464

Руският президент Владимир Путин и неговият турски колега Реджеп Тайип Ердоган се споразумяха да вдигнат ограничителни мерки във взаимната търговия и да работят заедно за разрешаване на сирийския конфликт. Това се случи ппо време на срещата им в Сочи.

Беше задействан най-големият рентгенов лазер в света

https://www.24chasa.bg/novini/article/6205511

Беше задействан най-големият рентгенов лазер в светаУчени пуснаха в действие най-големия рентгенов лазер в света, който ще помогне за получаването на изображения на структури и процеси на атомно ниво, предаде БТА. От изследователския център Германски електронен синхротрон край Хамбург съобщиха, че стартът на новото съоръжение "бележи нова ера в изследователската дейност в Европа".

Меркел поздрави Борисов за "куража"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279414_%D0%9C%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%BB+%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%B7%D0%B0+%22%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B0%22

 Федералният канцлер на Германия Ангела Меркел поздрави Бойко Борисов за избирането му за министър-председател на България.
По думите й, феноменалният успех на Борисов за трети път да бъде начело на правителство е показателно за доверието в него и за това, че е куражлия човек.
В телефонен разговор канцлерът изрази своята убеденост, че двамата ще продължат отличното си сътрудничество и занапред. Меркел отбеляза, че разчита предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС да бъде конструктивно и полезно за Съюза, съобщиха от правителствената информационна служба.
Премиерът Борисов запозна канцлера Меркел с основните приоритети, с които ще стартира работата си новото правителство. Той изтъкна значението на финансовата дисциплина и политиката за намаляване на дефицита от 2017 г. с цел достигане на балансиран бюджет през 2020 г. и на ускоряването на икономическия растеж за значително увеличаване на БВП и доходите на гражданите.
Продължаваме по пътя на евроатлантическата интеграция на страната и ще работим за реформиране на ЕС в името на неговото успешно развитие и разширяване, добави министър-председателят. Борисов подчерта също, че правителството ще бъде гарант за етническия мир в страната и всички права на хората ще бъдат уважавани и спазвани еднакво.
Канцлерът Ангела Меркел покани премиера Борисов да посети Германия в удобно за него време


segabg.com

Програма на кино "Люмиер" за месец май

http://offnews.bg/news/n_1/n_654699.html

04. 05., четвъртък 19:00 НДК представя: Ново българско документално кино "Нейната изповед" – реж. Иван Ничев, 62 мин 20:30 Гергана Плетньова и Силвия Петкова в "Никой" - реж. Андрей Андонов България, 2016, 96 мин „Любовта е лудост” – Награда за най-добри актриси на Гергана Плетньова и Силвия Петкова 05. 05., петък 19:00 НДК представя: Ново българско документално кино "Да обичаш Кармен" – реж. Найо Тицин, 66 мин 20:30 Валерия Бруни Тедески и Микаела Рамацоти в "Лудетини" (La Pazza gioia) – реж. Паоло Вирдзи Италия-Франция, 2016, 115 мин 4 награди “Давид на Донатело” – за най-добър филм, режисура, актриса на Валерия Бруни Тедески, сценография 12. 05., петък 19:00 Документална премиера "Киното срещу властта"– реж. Олег Ковачев, 54 мин 20:30 "Остатъчни образи (Powidoki) Последният филм на великия Анджей Вайда Полша, 2016, 99 мин 13. 05., събота 18:30 "Остатъчни образи" (Powidoki) Последният филм на великия Анджей Вайда Полша, 2016, 99 мин 20:30 Валерия Бруни Тедески и Микаела Рамацоти в "Лудетини" (La Pazza gioia) – реж. Паоло Вирдзи Италия-Франция, 2016, 115 мин 15. 05., понеделник 19:00 НДК представя: Ново българско документално кино "Поне за миг да полетя. На Иван Андонов с обич", реж. Галина Кралева, 54 мин "Писма от бъдещето" (филм за композитора Виктор Чучков) реж. Десислава Томбушева, 30 мин 20:45 "Другата страна на надеждата" (Toivon tuolla puolen) филм на Аки Каурисмаки Финландия-Германия, 2017, 98 мин Берлинале – Конкурсна програма 16. 05., вторник 19:00 Ирена Иванова в "Безбог" реж. Ралица Петрова България-Дания-Франция, 2016, 95 мин. Локарно – “Златен Леопард” и награда за най-добра актриса на Ирена Иванова Сараево – Специалната награда на журито и за най-добра актриса на Ирена Иванова Стокхолм и Рейкявик – Големите награди 5 награди от „Златна роза” – за най-добър филм, режисура, актриса на Ирена Иванова, актьор на Иван Налбантов и операторско майсторство 2 награди от София Филм Фест – Голямата награда и за най-добър български филм След прожекцията – разговор с екипа 17. 05., сряда 19:00 НДК представя: Ново българско документално кино "Пътят на буквите" – реж. Ралица Димитрова, 84 мин. 20:45 "Другата страна на надеждата" (Toivon tuolla puolen) филм на Аки Каурисмаки Финландия-Германия, 2017, 98 мин. Берлинале – Конкурсна програма 21. 05., неделя 17:00 Асен Блатечки, Калин Врачански, Башар Рахал и Майкъл Мадсън в "Бензин" – реж. Катерина Горанова и Асен Блатечки България, 2017, 110 мин 19:00 Асен Блатечки, Калин Врачански, Башар Рахал и Майкъл Мадсън в "Бензин" – реж. Катерина Горанова и Асен Блатечки България, 2017, 110 мин 21:00 Асен Блатечки, Калин Врачански, Башар Рахал и Майкъл Мадсън в "Бензин" – реж. Катерина Горанова и Асен Блатечки България, 2017, 110 мин. 23. 05., вторник Панорама на студентски филми от Нов Български Университет 3 програми с начални часове 16:00, 17:30 и 19:30 ч. 24. 05., сряда 19:00 НДК представя: Ново българско документално кино "Кой се страхува от Юлия Кръстева?" – реж. Искра Ангелова и Милена Гетова, 83 мин. 25. 05., четвъртък 19:00 Асен Блатечки, Калин Врачански, Башар Рахал и Майкъл Мадсън в "Бензин" – реж. Катерина Горанова и Асен Блатечки България, 2017, 110 мин. След прожекцията – разговор с екипа 26. 05., петък 18:00 Валерио Мастандреа и Беренис Бежо в "Сладки сънища" (Fai bei sogni) – реж. Марко Белокио Италия-Франция, 2016, 134 мин 8 номинации за „Давид на Донатело” – за най-добър филм, режисура, актьор на Валерио Мастандреа, адаптиран сценарий, операторско майсторство, музика, сценография и звук 20:30 "Поезия без край" (Poesia sin fin) филм на Алехандро Ходоровски Чили-Япония-Франция, 2016, 128 мин 27. 05., събота 15:45 Валерио Мастандреа и Беренис Бежо в "Сладки сънища" (Fai bei sogni) – реж. Марко Белокио Италия-Франция, 2016, 134 мин 18:15 "Поезия без край" (Poesia sin fin) филм на Алехандро Ходоровски Чили-Япония-Франция, 2016, 128 мин 20:30 Асен Блатечки, Калин Врачански, Башар Рахал и Майкъл Мадсън в "Бензин" – реж. Катерина Горанова и Асен Блатечки България, 2017, 110 мин. 28. 05., неделя 16:15 Валерия Бруни Тедески и Микаела Рамацоти в "Лудетини" (La Pazza gioia) – реж. Паоло Вирдзи Италия-Франция, 2016, 115 мин 18:15 "Поезия без край" (Poesia sin fin) филм на Алехандро Ходоровски Чили-Япония-Франция, 2016, 128 мин 20:30 Асен Блатечки, Калин Врачански, Башар Рахал и Майкъл Мадсън в "Бензин" – реж. Катерина Горанова и Асен Блатечки България, 2017, 110 мин. 29. 05., понеделник 19:00 НДК представя: Ново българско документално кино "Следваща спирка" – кино „Одеон” – реж. Екатерина Минкова, 69 мин 20:15 "Поезия без край" (Poesia sin fin) филм на Алехандро Ходоровски Чили-Япония-Франция, 2016, 128 мин. Цени на билетите Безбог, Бензин, Другата страна на надеждата, Лудетини, Остатъчни образи, Поезия без край и Сладки сънища – 8/6 лв. Панорама на студентски филми от НБУ – 8 лв. за цялата панорама / 6 лв. за отделен блок Аз, Даниел Блейк и Никой – 7/5 лв. НДК представя: Ново българско документално кино – 6/4 лв. Патерсън - 6/4 лв.

Лекари във Варна спасиха пияни деца, обиколили няколко кръчми

https://www.24chasa.bg/novini/article/6205395

Лекари във Варна спасиха пияни деца, обиколили няколко кръчмиЛекари от варненската Военноморска болница спасиха 14-годишното момче, прието в кома след тежък алкохолен запой. С 4,2 промила, то бе настанено преди дни в отделението по токсикология. Според доц. д-р Снежа Златева, ръководител на клиниката по интензивно лечение на остри отравяния и токсикоалергии, момчето било с 13-годишния си приятел и двамата

Подкрепата на ФИДЕС и Виктор Орбан е спаднала

http://www.mediapool.bg/podkrepata-na-fides-i-viktor-orban-e-spadnala-news263462.html

Рейтингът на управляващата в Унгария партия ФИДЕС спадна след ожесточения спор с Европейската комисия (ЕК) заради закон за Централноевропейския университет (ЦЕУ), предизвикал масови протести. Това сочат данни на социологическо проучване, осъществено между 21 и 26 април, предаде Ройтерс. Анкетата на агенция "Медиан" установява, че подкрепата за Фидес сега е 31 процента, а през януари е била 37. Все пак партията остава най-популярната сред унгарците отчасти поради раздробената опозиция, отбеляза Ройтерс. Делът на респондентите, които няма да гласуват за Фидес, се е увеличил за същия период с девет пункта и сега е 46 на сто. Личният рейтинг на премиера Виктор Орбан също е спаднал - с девет пункта до 40 на сто. Според "Медиан" това се дължи на приетия закон, който по думите на основателя на ЦЕУ, американския милиардер Джордж Сорос, може да доведе до закриване на учебното заведение. ЕК обяви, че законът е несъвместим с основните европейски права и свободи и дадоха на Орбан срок от един месец да промени закона. Най-големите улични протести в Унгария заради промените в закона за образованието бяха на 10 април - деня, в който той влезе в сила, припомни Ройтерс. Проучването на "Медиан" установява нарастване на одобрението за крайнодясната партия "Йоббик" от 10 пункта през януари до 14 сега. С четири пункта се е увеличила и популярността на нейния лидер Габор Вона. Националистическата партия "Йоббик" е силно критична към Европейския съюз и към приемането на мигранти и бежанци. Левите, либералните и другите малки партии събират общо 24 на сто одобрение, с четири пункта повече в сравнение с януари.

Валери Симеонов се запознал с министрите на патриотите вчера

https://www.actualno.com/politics/valeri-simeonov-se-zapoznal-s-ministrite-na-patriotite-vchera-news_609632.html

Валери Симеонов се запознал с предложения и вече настоящ министър на икономиката Емил Караниколов едва вчера. Караниколов е предложен от „Обединените патриоти” за поста по препоръка на Волен Сидеров от „Атака”, поясни Симеонов. „Нищо чудно няма. Караниколо

Израел, Ватикана и Саудитска Арабия ще са първите дестинации на Тръмп като президент

http://www.cross.bg/trump-prezident-izrael-1542050.html

/КРОСС/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще посети Израел, Ватикана и Саудитска Арабия по-късно този месец. Това разкриха двама източници от Белия дом пред "Политико". Това ще са и първите чуждестранни посещения на Тръмп като президент на САЩ. Турът на американския лидер ще завърши с участието на срещата на НАТО в Брюксел на 25 май и на Г-7 в Сицилия на следващия ден. Първото чуждестранно посещение обикновено е крайъгълен камък за новия президент, коментира медията. На наскоро проведена пресконференция с италианския премиер Паоло Джентилони лидерът на САЩ спомена интереса си да срещне с папата. Миналата седмица израелски представители потвърдиха, че водят разговори с Белия дом за организиране на среща в Йерусалим. Високопоставен представител на администрацията на САЩ потвърди информацията пред Ройтерс.    

Видео: Третият кабинет на Борисов започна с обещание да повиши доходите с 50%

http://www.dnevnik.bg/video/2017/05/04/2965686_video_tretiiat_kabinet_na_borisov_zapochna_s/?ref=rss


Новият български премиер Бойко Борисов обеща да стимулира икономическия растеж и да повиши доходите в най-бедната страна от Европейския съюз, разказва "Ройтерс" в репортаж за днешния ден на избиране и полагане на клетва от третото правителство на лидера на ГЕРБ.

Той отново обеща да подобри икономиката като строи повече магистрали и се бори с контрабандата. Това, по думите му би трябвало да увеличи - към края на 4-годишния мандат - средната месечна заплата с 50%,...

Павлова: Темата за председателството на ЕС е приоритетна, затова има министерство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6205476

Павлова: Темата за председателството на ЕС е приоритетна, затова има министерство"Темата е за българското председателство е особено важна. Приоритетна тема. Тя е изключителен приоритет за България и правителството, което стартира работа днес. Предизвикателствата са много големи". Това каза пред БНТ министърът Българското председателството на Съвета на ЕС Лиляна Павлова по повод избора й за този пост.

Убилият на пътя двама души шофьор вече е обвиняем (Обновена)

https://www.24chasa.bg/region/article/6204465

Убилият на пътя двама души шофьор вече е обвиняем (Обновена)40-годишен мъж с инициали В.Н. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на 17 април, на автомагистрала „Хемус“, в землището на Елин Пелин, управлявайки лек автомобил „БМВ“ е причинил по непредпазливост смъртта на двама мъже, както и телесни повреди на трети. Това съобщиха от ОД на МВР - София.

"Атака" се прицели в бордове на държавните фирми

http://www.mediapool.bg/ataka-se-pritseli-v-bordove-na-darzhavnite-firmi-news263461.html

Партия "Атака" се прицели в директорските бордове на държавните фирми, които са под шапката на Министерството на икономиката. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката Емил Караниколов при приемането на властта в ресорното министерство от наследника му Теодор Седларски. "Не възнамерявам да правя смени по бордовете, освен ако някъде няма някакво пълно неизпълнение. Нещо друго - мисля да намаля бордовете, защото има много държавни дружества, а и това е предложение на парламентарна група "Атака" - да се намалят бордовете, а не да се правят смени", отговори Караниколов на въпрос на Mediapool. Той уточни, че номинацията му е от партия "Атака", но предложението да стане министър получил от премиера Бойко Борисов. Професионалното си израстване Емил Караниколов държи на ГЕРБ. Започва работа като юрисконсулт в общинската фирма "Туристическо обслужване", а от 2004 г. е юрисконсулт в Столичната община. Две години по-късно вече е сътрудник на тогавашния зам.-кмет по сигурността Юлия Ненкова, която днес е шеф на ключовия орган – Комисия за защита на конкуренцията. От май 2010 г. става шеф на Агенцията за приватизация и оттогава е несменяем, независимо от това кой е на власт. Под негово ръководство бяха продадени "Булгартабак", сградата на "ИПК Родина", Дипломатическият клуб в Бояна, на фирми, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски. Под негово ръководство през последните месеци се подготвят няколко сделки за продажбата на атрактивни имоти, част от Държавната консолидационна компания (ДКК), която е под "шапката" на икономическото министерство. "Към момента с приватизацията приключихме. Нека малко започнем да градим. Стига сме продавали", каза Караниколов на въпрос какво ще се случва с имотите и военните заводи, които бяха вкарани в ДКК по времето на Божидар Лукарски. Не е ясно и дали ГЕРБ ще изпълни намерението си от предходния мандат да прехвърли Българската банка за развитие от финансовия към икономическия министър, както се случи с ДКК. "Ще ви съдим и по това дали ще защитавате Министерството на външните работи от посегателствата върху неговата собственост, каквито реализира противозаконно вашият бъдещ колега Емил Караниколов, за когото се питам всъщност кой и защо предложи за министър", каза бившият външен министър в кабинета "Орешарски" и настоящ депутат от БСП Кристиан Вигенин по време на гласуването на състава на правителството в парламента. Три приоритета за Караниколов Ката свой приоритет Караниколов посочи анализирането на административните пречки пред бизнеса, на чиято база ще се предложат нормативни промени, които трябва да бъдат одобрени от правителството и парламента, посочи Караниколов. Намаляването на тежестта за бизнеса е една от редовните задачи, които си поставя всяко следващо правителство и в последните години се отчита какво е свършило, но оплакванията от фирмите от административното бреме продължават. Въвеждане на принципа на мълчаливото съгласие при реализацията на инвестиционните проекти смята да предложи още Караниколов. Третият му приоритет е повишаване на капитала на Българската фондова борса и търговията през нея – процес започнал от предшественика му Теодор Седларски. Караниколов обеща още и пълна прозрачност при сделките с държавни активи. Седларски му пожела да продължи работата по концепцията за "Индустиря 4.0" и младежкото предприемачество. Министерството на транспорта – "без циркаджийски номера" Безпрецедентно единствено в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията нямаше официално приемане и предаване на властта. "Няма нужда от циркаджийски номера" – така Ивайло Московски отговори на въпрос на Mediapool защо няма да спази церемонията. Досега Московски, който за трети път ще заеме този поста, винаги е спазвал традицията. Очевидно церемонията е избегната, за да не се налага на Московски да отговаря на редица въпроси. По предложение на служебния транспортен министър Христо Алексиев правителството на Огнян Герджиков прекрати скандалната концесионна процедура за летище "София". Той смени ръководството на БДЖ, Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) и летище "София". В резултат на предприетите действия от Алексиев посланиците се повозиха с българските железници до Черепишкия манастир, а туристическите пътувания с локомотива "Баба Меца" предизвикаха небивал интерес. Постигнато беше разсрочване на дълга с облигационерите на БДЖ и намаляване на лихвата от 8% на 1%, по думите на Алексиев. За да направи процеса с концесията на летище "София" необратим, бившият транспортен министър привлече Световната банка за консултант. На всички въпроси свързани с концесията на столичното летище и дали ще има смени в държавните фирми Московски отговори с думите "не знам". Преди да стане министър на транспорта Христо Алексиев беше зам.-изпълнителен директор на НКЖИ и подчинен на Московски. Алексиев уволни голяма част от назначените от Московски директори.  По-късно от Министерството на транспорта разпространиха съобщение, според което основната задача на Московски ще бъде да ускори работата по изпълнението на приоритетите в управленската програма. Той каза още, че е имал възможност да се убеди в професионализма на експертите в министерството и ще разчита на тяхната зрялост и опит при реализирането на политиките в транспорта, информационните технологии и съобщенията, както и при решаването на трудни задачи. Христо Алексиев заявил, че е доволен от свършеното през последните месеци и пожелал успех на Московски в третия му мандат като министър на транспорта, според съобщението. Любопитен детайл е, че Ивайло Московски и Емил Караниколов дойдоха заедно в Министерския съвет, секунди преди двамата премиери да направят символично предаване на властта.

Радослав Кацаров: Десните трябва да се обединим около каузи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6205490

Радослав Кацаров: Десните трябва да се обединим около каузиПраво на ток, вода и интернет - да залегнат в проект за нова конституция. Мажоритарни избори в 2 тура, но гласовете, подадени на първия, да се пазят в "банка гласове " за разпределение - Г-н Кацаров, какво се случва със старата десница, която с годините успя да се разрои на безчет малки, по-малки и още по-малки партии? Има ли все още място за вас?

Ирак преговаря с Белия дом за американско военно присъствие и след „Ислямска държава”

http://www.cross.bg/irak-prisustvie-dvete-1542048.html

/КРОСС/ Премиерът на Ирак Хайдер ал Абади води разговори с администрацията на Доналд Тръмп за запазване на американското военно присъствие в арабската страна след приключването на борбата срещу "Ислямска държава". Това съобщиха представители на САЩ и на иракското правителство, цитирани от АФП. Източниците подчертаха, че дискусиите продължават и все още нищо не е финализирано. Но разговорите показват, че двете правителства са съгласни, че не желаят да се повтори ситуацията след изтеглянето на американските войски от Ирак през 2011 г. и че е необходимо по-дългосрочно присъствие на контингент на САЩ, за да се предотврати появата на ново екстремистко движение. Има общо разбиране от двете страни, че би било в дългосрочен интерес за всеки да продължи присъствието, каза американският източник и поясни, че и за двете страни ще бъде в полза, ако бъде сключено подобно споразумение. Американският представител добави, че в разговорите участва военният министър на САЩ Джеймс Матис. Източникът разкри още, че преговорите са в начална фаза. Според иракски правителствен източник американските сили в Ирак ще бъдат базирани в съществуващи бази на най-малко пет местоположения в района на Мосул и до границата със Сирия. Те ще продължават да действат като съветници, за да се избегне необходимостта от парламентарно одобрение на присъствието им, добави представителят

Предлагат шефа на СДВР Младен Маринов за главен секретар

http://www.cross.bg/glaven-sekretar-gerb-1542049.html

/КРОСС/ За главен секретар вече съм си харесал човек - директора на СДВР Младен Маринов. Това обяви в интервю за предаването „Лице в лице" новият министър на вътрешните работи Валентин Радев. "Ще му предложа, ако се съгласи и бъде одобрен от премиера", уточни той. Това означава, че няма да върне на този пост Георги Костов, който беше освободен от поста главен секретар на вътрешното министерство от служебния кабинет на Огнян Герджиков, а ГЕРБ шумно се застъпи за Костов. Радев каза още, че ще се съветва за работата си като вътрешен министър с хора в ГЕРБ със стаж в министерството - Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Румяна Бъчварова. Той обеща реформа в Академията на МВР - двойно повече обучение, ще се вдигне и статута на учебното заведение.  

Макет на античния град Марцианопол е новата атракция на девненския музей

http://www.moreto.net/novini.php?n=350468

Макет на античния град Марцианопол Първият по рода си макет на римския и ранновизантийски град Марцианопол, чиито руини лежат под днешния квартал „Река Девня“, бе разположен в Музея на мозайките в индустриалното градче. Новата придобивка е по идея на кмета Свилен Шитов и е финансирана с общински средства.

Левандовски стана баща за първи път

https://www.24chasa.bg/sport/article/6205279

Левандовски стана баща за първи пътЕдин от най-добрите нападатели в света - Роберт Левандовски, стана баща за първи път. Съпругата на голмайстора на Полша и германския гранд "Байерн" Ана роди момиченце. То ще носи името Клара. Ана и Роберт сключиха брак през 2013 г. Тя е бивша състезателка по карате. През 2008-а печели бронз от световно първенство.

Първа обиколка в чужбина на Доналд Тръмп, с кого ще се срещне?

//dariknews.bg/novini/sviat/pyrva-obikolka-v-chuzhbina-na-donald-trymp-s-kogo-shte-se-sreshtne-2021544

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че в края на месеца ще посети Саудитска Арабия, Израел и Ватикана за първата си обиколка в чужбина откакто встъпи в длъжност, предаде Франс прес.

Триметрова змия сее ужас на стадиона в Бургас

http://offnews.bg/news/n_1/n_654700.html

Триметрова змия е сковала от ужас спортистите и служителите, които все още използват рушащия се стадион "Черноморец" в Бургас. Влечугото е било забелязано за първи път преди два дни до залите за бокс и щанги. Новината съобщи пред "Котаспорт" международният съдия по бокс Иван Попов. Същият е и изпълнителен директор на БК Победа – Черноморец. „Преди два дена идвах към залата и видях огромна змия. Може да има и три метра или поне така ми се струва. Доста голям екземпляр, смок. Подминах го на десетина метра, а той беше до тревата на старите игрища близо до залите. Страшна работа. Стадионът е в много окаяно състояние.“, коментира Попов. Някога стадионът беше гордостта на Бургас, но сега се превръща бавно, но сигурно в руина, обрасла с храсти и дървета.  Базата е опасна за здравето на хората, като влечугите вече идват в повече, особено за родителите, чиито деца ходят сами на тренировка. Общината се чуди какво да прави със стадиона в квартал "Акациите", тъй като навремето той беше апотиран в активите й. През това време никой не инвестира и лев, а положението става трагично.

Джошуа ще отреже Пулев заради парите

https://www.actualno.com/moresport/djoshua-shte-otreje-pulev-zaradi-parite-news_609623.html

Антъни Джошуа е готов да се откаже от защитата на титлата на IBF заради реванша с Владимир Кличко, тъй като това ще му донесе повече пари. Това пишат медиите в Англия. Задължителен претендент за пояса е българската звезда Кубрат Пулев. Какво каза промоутърът на Джошуа Еди Хърн по случая и ще има ли мач Пулев - Джошуа - четете в Sportlive.bg!

БДЖ предоставя 14 400 допълнителни места във влаковете до 9 май

https://www.actualno.com/society/bdj-predostavja-14-400-dopylnitelni-mesta-vyv-vlakovete-do-9-maj-news_609628.html

От днес до 9 май включително, националният железопътен превозвач ще предостави над 14 400 допълнителни места във влаковете по най-натоварените маршрути в страната. "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД ще увеличи с допълнителни вагони съставите на някои влакове, които пътуват по ос

Меркел поздрави по телефона Борисов за третия мандат и го покани в Германия

http://offnews.bg/news/n_1/n_654701.html

Германският канцлер Ангела Меркел поздрави премиера Бойко Борисов за третия му мандат. Меркел подчерта, че феноменалният успех на Борисов за трети път да бъде начело на правителство е показателно за доверието в него и за това, че е куражлия човек, съобщиха от правителствения пресцентър. В телефонен разговор канцлерът изрази своята убеденост, че двамата ще продължат отличното си сътрудничество и занапред. Меркел отбеляза, че разчита предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС да бъде конструктивно и полезно за Съюза. Премиерът Борисов запозна канцлера Меркел с основните приоритети, с които ще стартира работата си новото правителство. Той изтъкна значението на финансовата дисциплина и политиката за намаляване на дефицита от 2017 г. с цел достигане на балансиран бюджет през 2020 г. и на ускоряването на икономическия растеж за значително увеличаване на БВП и доходите на гражданите. Продължаваме по пътя на евроатлантическата интеграция на страната и ще работим за реформиране на ЕС в името на неговото успешно развитие и разширяване, добави министър-председателят. Борисов подчерта също, че правителството ще бъде гарант за етническия мир в страната и всички права на хората ще бъдат уважавани и спазвани еднакво. Канцлерът Ангела Меркел покани премиера Борисов да посети Германия в удобно за него време.

Филип Аврамов стана баща за втори път

http://www.cross.bg/filip-avramov-stana-1542047.html

/КРОСС/ Филип Аврамов стана татко за втори път. Актьорът отново има момиче. "Най-щастливият съм!" - каза той, окрилен от факта, че отново има дете. Ана се появи преди дни в детското отделение на "Пирогов", пише в. "България Днес". Щастлив от новината е и бащата на актьора - бай Георги Аспарухов. "Бебето е добре, всичко е наред. Още нищо не съм му купил за подарък, но има време", сподели щастливият дядо. Майката вече е изписана и е в добро състояние. Филип Аврамов е изключително привързан към баща си. Когато реши да прави сериозна стъпка, актьорът винаги се допитва до него. Така се случило и сега с новата му избраница - Севинч Ибрахим. Девойката има необикновени таланти. Тя свири на бас китара, работи в "Пирогов", пее божествено и е част от групата на Фицата.  

Освободиха заподозрения по случая със смъртта на ученик в Славяново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6205316

Освободиха заподозрения по случая със смъртта на ученик в СлавяновоИзтече полицейската мярка за неотклонение "Задържане под стража" за 24 часа на заподозряното момче по делото за смъртта на ученика от град Славяново. Това съобщи за БТА прокурор Рени Кирилова - говорител на Окръжната прокуратура в Плевен. Наблюдаващият прокурор по делото не е продължил мярката и момчето е освободено.

Замериха с яйца Льо Пен при посещение в Бретан (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_654696.html

Крайнодясната кандидатка за президент на Франция Марин льо Пен беше замерена с яйце при посещение в западния френски департамент Бретан, предаде Франс прес, цитирана от БТА. При пристигането на Льо Пен на входа на транспортно предприятие петдесетина опоненти започнали да скандират "Фашистите вън" и "Няма какво да правите тук, мадам". Те хвърляха яйца към Льо Пен, докато тя излизала от колата си. Крайнодясната лидерка влезе в сградата, защитавана от охраната си. Това се случва ден след решаващия дебат между Марин льо Пен и опонента ѝ - центристът Еманюел Макрон. Коментатори нарекоха дебата "небивала словесна схватка", отбеляза АФП. След него Макрон остава фаворит в проучванията на общественото мнение, според които се очаква той да получи около 60 на сто от гласовете на балотажа в неделя.

Шофьорка се заби в бетонен стълб край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=350407

25-годишна шофьорка пострада вчера, след като се заби в бетонен стълб, съобщиха от МВР - Варна за Moreto.net. Неприятният инцидент станал около 13.20 часа в село Константиново. Момичето управлявало мерцедеса си, когато при навлизане в ляв завой изгубило контрол над возилото и се забило в стълба.

Сръбският премиер поздрави Борисов, увери, че Сърбия е искрен партньор на България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6205455

Сръбският премиер поздрави Борисов, увери, че Сърбия е искрен партньор на БългарияСръбският премиер Александър Вучич поздрави новоизбрания български премиер Бойко Борисов, като го увери, че Сърбия остава искрен партньор на България, предаде БТА.  Вучич пожела на Борисов много успехи на премиерския пост, който изисква упорит труд и търпение. "Република Сърбия ще продължи да развива добросъседските отношения и сътрудничеството за

Кралев иска да върне науката в спорта, държавата подготвя 130 млн. лева за физкултурни салони

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/04/2965683_kralev_iska_da_vurne_naukata_v_sporta_durjavata/?ref=rss


При повторното си встъпване в длъжност като министър на младежта и спорта Красен Кралев си постави за цел да върне науката в спорта. На церемонията той гарантира "сигурност, последователност и спокойствие".

При смяната на властта министърът от служебното правителство Даниела Дашева му подари стетоскоп с пожеланието "да слуша по-добре пулса на българския спорт".

Кралев посочи като свои приоритети целите, които изтъкваше и през...

Подготвя се среща Лавров-Тилърсън в Аляска

http://www.mediapool.bg/podgotvya-se-sreshta-lavrov-tilarsan-v-alyaska-news263460.html

Планираната в най-близко време среща между руския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън ще открие пътя за среща на върха между президентите на двете страни, Владимир Путин и Доналд Тръмп, заяви в четвъртък говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС и Ройтерс. "Ние конкретно ще информираме за формата и датата на срещата Лавров-Тилърсън. Тя ще позволи да бъдат изпълнени поръченията, които президентите на двете страни дадоха относно търсенето на допирни точки и на решения на най-големите международни проблеми", каза Захарова. По-рано руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков съобщи, че се обсъжда възможността за среща на Лавров и Тилърсън в кулоарите на заседанието на външните министри на страните от Арктическия съвет, което ще се състои в Аляска на 10-11 май.

Навални получи задграничен паспорт, за да лекува в чужбина изгореното си око

http://www.mediapool.bg/navalni-poluchi-zadgranichen-pasport-za-da-lekuva-v-chuzhbina-izgorenoto-si-oko-news263459.html

Руската миграционна служба издаде задграничен паспорт на опозиционера Алексей Навални, който неотдавна получи тежко изгаряне на окото в резултат на нападение преди около седмица, предаде ТАСС. Навални лично съобщи това в блога си в интернет. "Пет години не ми даваха паспорт. Но сега - наистина: дойдох и го получих, - писа той. - Сега мога да замина на изследване и лечение в някоя клиника, специализирана по очни изгаряния." Навални добавя, че руски офталмолози са го посъветвали да потърси помощ в специализирана чуждестранна клиника. Навални бе нападнат на 27 април. Неизвестен мъж плисна зелена антисептична течност в лицето му и избяга. След атаката Навални бе приет в болница, където лекарите диагностицираха химическо изгаряне на дясното му око и 80-процентна загуба на зрението. Във вторник Навални писа в блога си, че се надява да получи разрешение да замине за лечение в клиника в Швейцария или Испания.

Сергей Лавров: В близко време не се планира среща между президентите на Русия и САЩ

http://www.moreto.net/novini.php?n=350443

Конкретни планове за провеждането на среща в близко бъдеще между президентите на Руската федерация и Съединените американски щати – Владимир Путин и Доналд Тръмп – към момента не съществуват. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров след преговорите с финландския си колега Тимо Сойни, предава TACC.

Във Варна откриха „Алея на младежките европейски столици”

http://www.moreto.net/novini.php?n=350470

Изпълнителният директор на сдружение „Варна – Европейска младежка столица 2017” Мирчо Христов днес засади деветото дърво в „Алеята на младежките столици”, която се намира в СУ „Гео Милев”. Това беше финалният акцент на проекта на варненското средно училище, научи Moreto.

Шефът на атлетиката ни брои рекорда на Стефка за недосегаем

http://offnews.bg/news/n_1/n_654697.html

Добромир Карамаринов никога не би гласувал срещу рекорда на Стефка Костадинова. Това уточниха приближени на шефа на българската атлетика специално за OFFNews. В качеството си на вице на Европейската атлетическа асоциация той подкрепи проекта за ново броене на рекордите. Според Карамаринов обаче проектът няма как да засегне постижението  на Стефка от 209 сантиметра в скока на височина. Аргументът - то е направено на Световно първенство през 1987 г., а на подобни форуми допинг контролът е жесток. Така са спазени изискванията в революционното решение, обясниха приближени на Карамаринов. Както е известно, в Англия обаче разтълкуваха нещата по друг начин. Там се уплашиха, че ще бъдат заличени всички рекорди, поставени преди 2005 г. Просто от тази дата започва 10-годишното съхраняване на пробите. Стефка също реагира като ужилена. "За втори пореден път в рамките на 4 месеца съм длъжна да заявя, че намирам предложението за ревизия и евентуално анулиране на световните рекорди за несериозно, некоректно и дори подигравателно. Тук не става дума само за мен, а за всички, които честно и с огромен труд са постигнали нещо значимо в глобален мащаб, записали са своя връх в кариерата, който е и връх в човешките постижения. Скочих рекордните 209 см по време на Световно първенство, на живо пред погледите на милиарди зрители и с възможно най-строгия допинг контрол. Най-трудно е да поставиш рекорд по време на шампионат на планетата, защото обикновено там мислиш предимно за златото. Тествана съм стотици пъти по цял свят на най-престижните турнири в атлетиката и отговорност на други е бил броят на допинг пробите и колко години да се съхраняват", написа Стефка Костадинова.

Показаха сладки бебета полярни мечета в парк в Австралия

http://www.cross.bg/polyarni-svyat-bebeta-1542046.html

/КРОСС/ Две полярни мечета бяха заснети в клетката си за пръв път откакто са се родили в парка „Морски свят" в град Гоулд Коуст, Австралия, предаде „Руптли". Бебетата се появиха на бял свят на 27 април. На кадрите се вижда как бебетата сучат от майка си - 16-годишната Лия. Двете бебета - кръстени Хъдсън и Нелсън, тежат около 600 грама и са по 15 сантиметра. До три месеца близнаците ще бъдат показани на живо пред публика. video:https://www.youtube.com/watch?v=87TzmHabrxA

Шампион по кикбокс става депутат от ГЕРБ

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/05/04/2965678_shampion_po_kikboks_stava_deputat_ot_gerb/?ref=rss


След като третият кабинет на Бойко Борисов встъпи в длъжност 14 нови депутати ще влязат в парламента на мястото на министрите от ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Лиляна Павлова, стана министър на председателството на ЕС, Красен Кралев се завърна в спортното министерство и така отвориха две места за следващите в кандидатдепутатската листа на ГЕРБ във Варна. Това са Емилия Веселинова Станева-Милкова, която е директор на Регионална библиотека "Пенчо...

Ангела Меркел поздрави премиера Борисов за третия му премиерски мандат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6205427

Ангела Меркел поздрави премиера Борисов за третия му премиерски мандатФедералният канцлер на Германия Ангела Меркел поздрави Бойко Борисов за избирането му за министър-председател на България. По думите й, феноменалният успех на Борисов за трети път да бъде начело на правителство е показателно за доверието в него и за това, че е куражлия човек. В телефонен разговор канцлерът изрази своята убеденост,

Музеят "Гугенхайм" пуска 200 безплатни онлайн книги

http://offnews.bg/news/n_1/n_654695.html

Достатъчно художествени книги, които могат да съперничат на всеки скъп колеж по изкуствата, са архивирани онлайн от музея "Гугенхайм". Близо 200 произведения вече могат да бъдат изтеглени безплатно онлайн, предава списание "Dazed". Произведенията изучават изкуството на Кандински, Холцър, Лихтенщайн, Пикасо, Ротко, Флавин и много други. Книгите варират от поп изкуство до артефакти от ацтеките, половото представяне във фотографията, руски конструктивизъм и дуализъм, подкрепени от италиански художници. Нарастващата онлайн библиотека на "Гугенхайм" се появи за пръв път, когато музеят публикува 65 книги през 2012 г.  Можете да изтеглите книгите от тук .

Търговският дефицит на САЩ се свива рязко

http://econ.bg/Новини/Търговският-дефицит-на-САЩ-се-свива-рязко_l.a_i.742120_at.1.html

Международният търговски дефицит на САЩ се сви слабо през март, достигайки петмесечно дъно, но въпреки това дефицитите с Мексико и Япония достигнаха...

Брад Пит се отказал от алкохола, след като Анджелина Джоли завела дело за развод

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6205425

Брад Пит се отказал от алкохола, след като Анджелина Джоли завела дело за 
разводАмериканският актьор Брад Пит разказа, че се отказал от алкохола и преминал към консумация на сок от червени боровинки, след като съпругата му Анджелина Джоли завела дело за развод, предаде БТА. В интервю за сп. Джи Кю актьорът признава, че до голяма степен навредил сам на себе си, превръщайки семейния живот в хаос.

БДЖ предоставя 14 400 допълнителни места във влаковете до 9-и май

http://www.cross.bg/sofiya-varna-vlakovete-1542045.html

/КРОСС/ От днес до 9-и май включително, националният железопътен превозвач ще предостави над 14 400 допълнителни места във влаковете по най-натоварените маршрути в страната. "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД ще увеличи с допълнителни вагони съставите на някои влакове, които пътуват по основните направления в страната. Увеличението на съставите на влаковете се прави с цел да бъде осигурено удобното придвижване на клиентите по време на почивните дни по повод Денят на храбростта (Гергьовден) - 6-и май. Основните направления, по които влаковете ще се движат с допълнителни вагони са: София - Варна - София, София - Бургас - София, София - Пловдив - София, София - Горна Оряховица - София, София - Русе - София, София - Силистра, София - Лом - София, София - Видин - София, София - Благоевград - София, Варна - Пловдив - Варна, Силистра - Горна Оряховица, Горна Оряховица - Варна, Варна - Русе и др. "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД напомня на своите клиенти, че при закупуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват от 10 % до 30 % намаление от редовната цена на билета в зависимост от различните търговски оферти на дружеството. Клиентите на националния железопътен превозвач могат да получат подробна информация за свободните места във влаковете през почивните дни от служителите на гишетата "Информация" и билетните каси в железопътните гари и бюра в страната или на националния информационен телефон 0700 10 200.    

Не две, а седем бомби иззеха сапьорите в Пловдив (обзор)

https://www.24chasa.bg/region/article/6205412

Не две, а седем бомби иззеха сапьорите в Пловдив (обзор)Не две авиобомби, както бе известно по-рано днес, а общо 7 експлозиви са иззели днес сапьорите от изкопа в пловдивския район "Тракия". Това става ясно от прессъобщение на Министерството на отбраната. От там уточняват, че става въпрос за три авиобомби, два 88-милиметрови снаряда и един 100-мм. Авиобомбите са с размери 120/30 см.

Меркел и Юнкер поздравиха Борисов за встъпването му в длъжност

//dariknews.bg/novini/bylgariia/merkel-i-iunker-pozdraviha-borisov-za-vstypvaneto-mu-v-dlyzhnost-2021537

Федералният канцлер на Германия Ангела Меркел и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер поздравиха Бойко Борисов за избирането му за министър-председател на България.
 
По думите на Меркел феноменалният у

Алфредо Торес се завърна в Куба с KWIAT

http://www.cross.bg/strana-kyba-modelite-1542044.html

/КРОСС/ Горещите лъчи на жаркото кубинско слънце, пъстрата смесица от цветове и безгрижно веселие, съчетано с дух на бунтарство в тази екзотична топла страна, вдъхновиха специална селекция от 12 модела слънчеви очила от колекция KWIAT Exclusive 2017. Темпераментните латино ритми и страстни танци също ни напомнят за пленителната Куба. Магията на тази страна витае и постоянно се усеща около Алфредо Торес, който засне фотосесия с очилата, вдъхновени от родната му страна. В снимките участваха и сценични партньорки на Алфредо във вихрените латино танци. С много настроение, латино музика, пури и пъстри костюми, съчетани с очила KWIAT, те си направиха емоционално фото-пътешествие до Куба. Артистичен декор за кадрите беше намерен в уютната и също толкова колоритна атмосфера в столичното заведение с кубински акцент La Cubanita. Различните модели слънчеви очила са създадени така, че с цветовете и формата си да напомнят автентичния колорит на тази латиноамериканска страна. Преобладават моделите в комбинации и принтове тип "хавана" в кафяво, синьо, оранжево и червено, които са и много актуални за годината. В рамките на някои от очилата има брокат, който им придава уникален блясък. В селекцията модели, вдъхновени от Куба, има и такива в нежни розови нюанси, които балансират перфектно с моделите тип „хавана". Голяма част от моделите са със закръглена форма, което ги прави изключително актуални и модерни

Тръмп има проблем не само в Северна, но и в Южна Корея

http://clubz.bg/53537-trymp_ima_problem_ne_samo_v_severna_no_i_v_yujna_koreq

СВЯТ THAADcr

Администрацията на Тръмп загуби много време в приказки за ядрената заплаха от Северна Корея, но нейната твърда реторика провлия не само върху Пхенян. От другата страна на демилитаризираната зона - посдледната замразена граница от Студената война - южнокорейците също са малко притеснени.

Наблюдателите там могат да посочат редица редица объркани и тревожни изявления, направени от президента Тръмп през последните няколко дни. В интервю в понеделник Тръмп нарече севернокорейския деспот Ким Чен Ун "хитрец" и каза, че е готов да се срещне с него при подходящи обстоятелства. Това се случи, след като Тръмп заяви, че иска Сеул да плати скъпо струващата нова система за противоракетна отбрана, разположена от САЩ в Южна Корея, известна като THAAD.

Тръмп също така постави под съмнение търговско-икономическото споразумение от времето на Джордж Буш-младши с Южна Корея, което влезе в сила през 2012 г. Да добавим към всичко това забележките на Тръмп, направени миналия месец, когато той каза, че Корейския полуостров исторически е бил част от Китай и че не е изненада, че мнозина в Южгна Корея не са особено доволни. Някои дори заявиха миналия месец пред "Вашингтон пост", че са обезпокоени, че Тръмп може да представлява по-голяма заплаха за живота им, отколкото Ким.

Изказванията на Тръмп бяха направени дни преди президентските избори в Южна Корея на 9 май. Фаворитът Мун Чжъ Ин е либерал, който е далеч по-малко "ястреб" по отношение на Северна Корея, отколкото предшественичката му Пак Гън Хе. Той иска по-тясно да сътрудничи със Севера, а да не засилва изолацията. Мун обеща да преразгледа и решението на правителството на Пак да одобри THAAD, което ядоса не само Китай, но и "гълъбите" в Южна Корея, които се опасяват, че системата ще засили напрежението в района, който и без това гъмжи от ракети и исторически конфликти.

"Тя е предназначена да сваля севернокорейски ракети, но много хора в Южна Корея се опасяват, че ще ги превърне в нещо повече от мишена", писа колежката Ана Фифилд.

В интервю за "Вашингтон пост" изрази разочарование от решението на американците да побързат с разполагането на THAAD преди изборите, като ограничават така възможностите за каквито и да било бъдещи действия на южнокорейското правителство.

"Не вярвам, че САЩ имат намерение [да повлияят на изборите у нас], но имам определени резерви, - каза той пред Фифилд. - За южнокорейското правителство не бе желателно да разполага THAAD точно в този труден политически момент, с приближаването на президентските избори и без да се мине през демократична процедура, екологична експертиза или публични слушания."

"Ако Южна Корея може да разполага с повече време за демократично разрешаване на този въпрос, САЩ ще имат по-високо доверие на южнокорейците и, следователно, съюзът между двете страни ще стане още по-силен", заяви Мун.

Южнокорейци протестират срещу разполагането на американската система THAAD.

Стъпката, съчетана с намека на Тръмп Южна Кореяя да плати за привилегията на нейна територия да бъде разположена THAAD (идея, която бързо бе опровергана от представители на администрацията), предизвика смут сред политическите кръгове в Южна Корея.

"Устата на Тръмп плямпа за съюз между Корея и САЩ",  гласи заглавие на първа страница във водещия десен вестник "Чосун Илбо".

"Има въпроси, доста по-важни от парите, - пише изданието в редакционен коментар. - Ако всяка от страните свежда съюза до пари и икономика, тя неизбежно ще подкопае доверието."

Консервативният вестник "Донг-А Илбо" обвини Тръмп, че поставя "стена от словесни бомби" преди южнокорейските избори.

"Надяваме се, че Тръмп ще бъде по-внимателен в думите си, - се казва в негов редакционен коментар. - Кой ще се радва, ако нашият съюз бъде разклатен? Това ще бъдат Ким Чен Ун в Северна Корея и Си Цзинпин в Китай."

Администрацията на Тръмп спретна грандиозно шоу със засилването на натиска върху Северна Корея. Въпреки че обяви за края на политиката на "стратегическо търпение" на Обама по отношение на Рхенян, тя провежда политика на натиск и дипломация, които изглежда като водената от предишната администрация.

Недодяланите послания на Белия дом в разгара на предизборната кампания в Южна Корея създава още едно напрежение във външната политика на Тръмп. Президентът прекара първите си няколко месеца най-вече в опити да изгради мостове към автократите и вождовете. Тръмп отстояваше доктрината "Америка преди всичко", която не е заинтересована от многостранна дипломация и се отнася скептично към продължителните американски ангажименти зад граница. Но той, изглежда, се сблъска с трудности, когато се наложи да се съобразява с демокрацията на стабилните, дългогодишни американски съюзници.

"САЩ имат ограничени възможности да дават насоки, - каза Майкъл Антън, директор по стратегическите комуникации на Съвета за национална сигурност, н интервю за "Вашингтон пост", като оправда авторитарния подход на Тръмп. - Ние не можем да накараме тези страни да се държат по определен начин. Можем да упражним натиск, но ако алтернативата не е показателна, колко ефективно ще бъде, ако нямаме отношения? Ако се откажем от отношенията, няма да има напредък."

Въпреки това Тръмп, изглежда, често е готов да прави точно това - само с такива страни като Германия и Южна Корея, където твърдите конструктивни отношения са предполагаема даденост.

"Досега реакцията в Южна Корея на вчиско това, което каза Тръмп, бе изненадващо сдържана. Но мисля, че това е поради факта, че южнокорейците все още се опитват да разберат що за човек е той, - заяви Дейвид Строб, бивш американски дипломат, специалист по Корея, пред Фифилд. - Те знаят, че той не е обикновен президент, и не обръщат внимание на много от това, което казва той, но някои подобни изказвания ще имат сериозен ефект."

Междувременно Мун, който според проучванията почти със сигурност ще бъде избран за президент, продължава да бъде оптимист.

"Смятам, че президентът Тръмп е по-разумен, отколкото обикновено го смятат, - каза Мун в интервюто си за "Вашингтон пост". - Президентът Тръмп използва твърда реторика по отношение на Северна Корея, но по време на предизборната си кампания каза, че може да се срещне на хамбургер с Ким Чен Ун. Аз съм за такъв прагматичен подход за решаването на севернокорейския ядрен проблем."

-----

* Авторът е репортер във в. "Вашингтон пост", където е публикувана статията.

АПИ: Движението в страната се извършва нормално

http://www.cross.bg/srok-dvizhenie-poradi-1542043.html

/КРОСС/ Информация за състоянието на републиканските пътища и въведени ограничения за 05.05.2017 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: През нощта облачността ще бъде променлива с превалявания в Западна България. Ще е почти тихо. Минималните температури ще са между 8° и 13°. На 05.05 западните райони от страната ще продължат. След обяд и вечерта срещу събота над Западна и Централна България ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност, ще има гръмотевични бури и временни усилвания на вятъра. На места валежите ще са интензивни и значителни по количества, възможни са и градушки. Ще духа слаб югоизточен вятър, привечер и през нощта срещу събота постепенно ще се ориентира от северозапад. Максималните температури ще са предимно между 19° и 24°. ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ:Забранява се движението на моторни превозни средства, предназначени за превоз на товари с техническа допустима максимална маса над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника, както следва:целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници - от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден - от 14:00 часа до 20:00 часа. Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един празничен ден

Милионерът с рекордния джакпот: Ще осигуря бъдещето на семейството си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6205411

Милионерът с рекордния джакпот: Ще осигуря бъдещето на семейството сиОт 30 години играя с едни и същи числа 78-годишният Тодор Крантов от Съединение е човекът, който спечели рекордния джакпот в историята на Българския спортен тотализатор. С фиш за 4,40 лв. той си осигури 7 940 616,60 лв. от 34-ия тираж на "6 от 49". Това е най-голямата еднократна печалба. Джакпот №1 е 9 472 606,40 лв. от 2012 г.

Герджиков: Ако изборите не бяха честни, Борисов нямаше да е премиер

http://www.mediapool.bg/gerdzhikov-ako-izborite-ne-byaha-chestni-borisov-nyamashe-da-e-premier-news263458.html

"Искам първо да ви поздравя с вашия голям успех, с избирането ви за трети път за министър-председател на България. За да стане това факт, трябваше да бъдат проведени едни честни и демократични избори. Ако изборите не бяха такива, може би не вие щяхте да бъдете премиер. Служебният кабинет успя да проведе едни свободни, демократични избори." Това заяви служебният премиер Огнян Герджиков при предаването на властта на Бойко Борисов в Министерския съвет.

Андреа разчувства социалните мрежи с послание към Кубрат Пулев

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6205400

Андреа разчувства социалните мрежи с послание към Кубрат ПулевАндреа разчувства социалните мрежи с послание към Кубрат Пулев. Поводът е рожденият ден на Кобрата, публикаме без редакторска намеса: "Когато те срещнах през 2006, никога не съм предполагала, че ще прекараме следващото десетилетие плътно един до друг. Въпреки, че съм го усещала, защото наистина хората усещат, когато срещнат човека,

"Коммерсант": Само България е готова да прости на "Газпром"

http://econ.bg/Новини/-Коммерсант-Само-България-е-готова-да-прости-на-Газпром-_l.a_i.742119_at.1.html

"Само България е готова да прости на "Газпром" - под това заглавие руският финансово-икономически всекидневник "Комерсант" обобщава на сайта си...

Румен Овчаров отказа да дава обяснения по разследването за мини "Бобов дол"

http://www.mediapool.bg/rumen-ovcharov-otkaza-da-dava-obyasneniya-po-razsledvaneto-za-mini-bobov-dol-news263457.html

Бившият енергиен министър Румен Овчаров отказа да дава обяснения по разследването срещу него за на мини "Бобов дол" по което стана обвиняем в началото на февруари. Той бе призован в столичното следствие в четвъртък, но престоя вътре само около 15 минути, след което обясни пред медиите, че не е заявил нищо пред разследващите. Овчаров бе привлечен към наказателна отговорност за това, че като министър е разрешил да бъде сключен договор за отдаване на мините под наем на частната фирма "Ораново", която след това получи и концесия за добив на въглища. Според прокуратурата той не е имал право да позволи сключването на договорите за наем и за концесия, тъй като е трябвало да получи разрешение от Министерския съвет. От държавното обвинение твърдят, че държавата е била ощетена с неизплатена концесионна такса за 557 256 тона кафяви въглища и така е извършван неконтролиран добив на природни богатства, представляващи изключителна държавна собственост. През есента на миналата година Румен Овчаров беше обвинен и за безстопанственост по делото за АЕЦ "Белене".

АЕЦ "Белене" и парковете "Пирин" и "Витоша" остават на дневен ред

http://www.mediapool.bg/aets-belene-i-parkovete-pirin-i-vitosha-ostavat-na-dneven-red-news263456.html

Новият стар министър на енергетиката Теменужка Петкова обяви при поемането на властта, че ще надгражда постигнатото в предишния си мандат и на дневен ред остава довършването на АЕЦ "Белене" по най-добрия начин, либерализацията на енергийния пазар и предоговарянето на условията за руските газови доставки. Министърът на околната среда и водите Нено Димов, който през годините се изказвал скептично за политиките срещу климатичните промени, твърде общо каза, че ще търси баланса между опазването на природата, качеството на живот на хората и икономиката и ще комбинира експертни с политически решения. Той не се ангажира с мнения относно сложните проблеми със ски концесията на Банско и плановете за управление на парковете "Пирин" и "Витоша". Земеделският министър Румен Порожанов коментира, че ще се захване с решаването на отлагани с години проблеми в министерството, сред които открои "Напоителни системи" с нужда от юридическо и финансово стабилизиране. Министърът на туризма Николина Ангелкова, която за втори път поема този пост, посочи успешния летен сезон като свой краткосрочен приоритет, а за дългосрочните мерки ще свика още следващата седмица туристическия бранш. Теменужка Петкова заяви, че една от най-важните предстоящи задачи е пълната либерализация на електроенергийния и газовия пазари и предизвикателството е да се надгради досега постигнатото. Тя благодари на предшественика си Николай Павлов за постигната финансово стабилизация на държавните енергийни дружество. Довършването на казуса АЕЦ "Белене“ по възможно най-добрия за обществото начин също стои на дневен ред, допълни енергийният министър. "Когато е похарчен толкова сериозен финансов ресурс, ние сме длъжни да постигнем най-доброто решение“, посочи тя. Като друг сериозен приоритет тя посочи бъдещите преговори с "Газпром" след предстоящото окончателно решение на Европейската комисия по антимонополния казус. Екоминистърът Нено Димов очерта като безспорен свой приоритет чистотата на атмосферния въздух, особено в големите градове, допълнен от чистотата на питейната вода и пренецията срещу наводнения, бедствия и аварии. Трябва да се търси обаче баланс между екологичните, икономическите и потребителските интереси, смята той. Забелязваме, че съвсем наскоро ЕК излезе с план, в който опазването на околната среда не е самоцел, а трябва да бъде гледано и през това как се приема от хората, живеещи в регионите, и от бизнеса, каза Димов, който в кабинета на Иван Костов бе зам.-министър на околната среда. Относно приетите миналата седмица от Брюксел по-строги екоизисквания към въглищните централи Димов посочи, че предстои да се види дали прилагането им може да се отложи. Той определи като въпрос от голям обществен интерес темите з ски концесията на Банско, протестите на природозащитници срещу бизнес интересите в парковете "Пирин" и "Витоша" и опазването на защитените територии, и посочи, че в министерството ще се търсят два типа решения - експертни и политически. Вярвам, че с моя екип ще намерим най-добрите експертни решения, но съм наясно, че в политиката понякога експертните решения не са достатъчни, защото има различни групи хора, които имат различни интереси и тогава се търсят политически решения, посочи той. Новият земеделски министър Румен Порожанов, който в последните години бе шеф на Държавен фонд "Земеделие", но подаде оставка по искане на служебния агроминистър Христо Бозуков заради проверка на работата му във фонда, каза, че се надява " в една малко по-средносрочна перспектива да можем да се преборим и с теми, които са отлагани с години". "Да, имаме си проблеми в някои от системите, които непрекъснато се пропускат – следващият да ги оправи, следващият, знаете за какво говорим”, посочи при приемането на поста Порожанов и уточни, че говори и за "Напоителни системи”, и за други дружества към агроведомството, които изпитват трудности. "Много важен въпрос е новият програмен период и приоритетите, които са заложени. Дебатът предстои. Общата селскостопанска политика и председателството също са важни - две неща, които се свързват едно в друго. Това е една от многото важни цели, които трябва да приемем достойно. Това е жизнено важно за нашия земеделски сектор. А нашият земеделски сектор е един от водещите отрасли в държавата. Гордея се, че съм бил по някакъв начин част от този процес в последните години", заяви още Порожанов. Един от основните приоритети на министъра на туризма Николина Ангелкова ще е успешният летен сезон тази година. "Да видя какво е състоянието на плажовете, колко могат да се дадат под наем. Имаше доста съдебни процедури. Най-важното е да бъде осигурено безпроблемното протичане на летния сезон“, заяви тя и информира, че след почивните дни ще обсъди с бранша дългосрочните цели, които са заложили. "Важно е какъв ще бъде и самият продукт, който се предлага. Заедно с премиера Бойко Борисов и вицепремиера Валери Симеонов ще обсъдим стъпките, така че Законът за трудовата мобилност и трудовата миграция да бъде приложен на практика. Важно е да продължим работата за това България да бъде представена добре по време на председателството на Съвета на ЕС“, допълни Ангелкова. Според нея европредседателството е възможност да покажем всичко, което прави страната ни уникална.

АЕЦ "Белене" и парковете "Пирин" и "Витоша" са в правителствения ред

http://www.mediapool.bg/aets-belene-i-parkovete-pirin-i-vitosha-sa-v-pravitelstveniya-red-news263456.html

Новият стар министър на енергетиката Теменужка Петкова обяви при поемането на властта, че ще надгражда постигнатото в предишния си мандат и на дневен ред остава довършването на АЕЦ "Белене" по най-добрия начин, либерализацията на енергийния пазар и предоговарянето на условията за руските газови доставки. Министърът на околната среда и водите Нено Димов, който през годините се изказвал скептично за политиките срещу климатичните промени, твърде общо каза, че ще търси баланса между опазването на природата, качеството на живот на хората и икономиката и ще комбинира експертни с политически решения. Той не се ангажира с мнения относно сложните проблеми със ски концесията на Банско и плановете за управление на парковете "Пирин" и "Витоша". Земеделският министър Румен Порожанов коментира, че ще се захване с решаването на отлагани с години проблеми в министерството, сред които открои "Напоителни системи" с нужда от юридическо и финансово стабилизиране. Министърът на туризма Николина Ангелкова, която за втори път поема този пост, посочи успешния летен сезон като свой краткосрочен приоритет, а за дългосрочните мерки ще свика още следващата седмица туристическия бранш. Теменужка Петкова заяви, че една от най-важните предстоящи задачи е пълната либерализация на електроенергийния и газовия пазари и предизвикателството е да се надгради досега постигнатото. Тя благодари на предшественика си Николай Павлов за постигната финансово стабилизация на държавните енергийни дружество. Довършването на казуса АЕЦ "Белене“ по възможно най-добрия за обществото начин също стои на дневен ред, допълни енергийният министър. "Когато е похарчен толкова сериозен финансов ресурс, ние сме длъжни да постигнем най-доброто решение“, посочи тя. Като друг сериозен приоритет тя посочи бъдещите преговори с "Газпром" след предстоящото окончателно решение на Европейската комисия по антимонополния казус. Екоминистърът Нено Димов очерта като безспорен свой приоритет чистотата на атмосферния въздух, особено в големите градове, допълнен от чистотата на питейната вода и пренецията срещу наводнения, бедствия и аварии. Трябва да се търси обаче баланс между екологичните, икономическите и потребителските интереси, смята той. Забелязваме, че съвсем наскоро ЕК излезе с план, в който опазването на околната среда не е самоцел, а трябва да бъде гледано и през това как се приема от хората, живеещи в регионите, и от бизнеса, каза Димов, който в кабинета на Иван Костов бе зам.-министър на околната среда. Относно приетите миналата седмица от Брюксел по-строги екоизисквания към въглищните централи Димов посочи, че предстои да се види дали прилагането им може да се отложи. Той определи като въпрос от голям обществен интерес темите з ски концесията на Банско, протестите на природозащитници срещу бизнес интересите в парковете "Пирин" и "Витоша" и опазването на защитените територии, и посочи, че в министерството ще се търсят два типа решения - експертни и политически. Вярвам, че с моя екип ще намерим най-добрите експертни решения, но съм наясно, че в политиката понякога експертните решения не са достатъчни, защото има различни групи хора, които имат различни интереси и тогава се търсят политически решения, посочи той. Новият земеделски министър Румен Порожанов, който в последните години бе шеф на Държавен фонд "Земеделие", но подаде оставка по искане на служебния агроминистър Христо Бозуков заради проверка на работата му във фонда, каза, че се надява " в една малко по-средносрочна перспектива да можем да се преборим и с теми, които са отлагани с години". "Да, имаме си проблеми в някои от системите, които непрекъснато се пропускат – следващият да ги оправи, следващият, знаете за какво говорим”, посочи при приемането на поста Порожанов и уточни, че говори и за "Напоителни системи”, и за други дружества към агроведомството, които изпитват трудности. "Много важен въпрос е новият програмен период и приоритетите, които са заложени. Дебатът предстои. Общата селскостопанска политика и председателството също са важни - две неща, които се свързват едно в друго. Това е една от многото важни цели, които трябва да приемем достойно. Това е жизнено важно за нашия земеделски сектор. А нашият земеделски сектор е един от водещите отрасли в държавата. Гордея се, че съм бил по някакъв начин част от този процес в последните години", заяви още Порожанов. Един от основните приоритети на министъра на туризма Николина Ангелкова ще е успешният летен сезон тази година. "Да видя какво е състоянието на плажовете, колко могат да се дадат под наем. Имаше доста съдебни процедури. Най-важното е да бъде осигурено безпроблемното протичане на летния сезон“, заяви тя и информира, че след почивните дни ще обсъди с бранша дългосрочните цели, които са заложили. "Важно е какъв ще бъде и самият продукт, който се предлага. Заедно с премиера Бойко Борисов и вицепремиера Валери Симеонов ще обсъдим стъпките, така че Законът за трудовата мобилност и трудовата миграция да бъде приложен на практика. Важно е да продължим работата за това България да бъде представена добре по време на председателството на Съвета на ЕС“, допълни Ангелкова. Според нея европредседателството е възможност да покажем всичко, което прави страната ни уникална.

Девет българи обвинени в Унгария за смъртта на 71 мигранти

http://www.mediapool.bg/devet-balgari-obvineni-v-ungariya-za-smartta-na-71-migranti-news263455.html

Унгарски прокурори повдигнаха обвинения срещу 11 души, девет от които българи, във връзка със смъртта на 71 мигранти, открити в камион на магистрала в Австрия през 2015 г., и поискаха доживотни присъди за четирима от тях.   Съдебният процес ще започне през юни, уточни съдът в южния град Кечкемет, цитиран от Франс прес.   Трагедията, в която 59 мъже, осем жени и четири деца, включително едно бебе, умряха от задушаване в херметично затвореното товарно помещение на тръгналия от Унгария камион, шокира цял свят.   Прокуратурата поиска доживотни присъди за един афганистанец и трима българи, смятани за ръководители на престъпната групировка и са изправени пред съда за убийства по особено жесток начин.   Прокурорите искат присъди затвор и за другите седем обвиняеми - шестима българи и един ливанец.   На 27 август 2015 г. австрийската полиция откри изоставения хладилен камион на магистрала в Парндорф, близо до границата с Унгария, с телата на жертвите вътре.   Разследването установи, че това са били мигранти, които бягали от конфликтите в Сирия, Ирак и Афганистан. Те били поети от каналджии в Унгария недалеч от сръбската граница. Делото е прехвърлено в Унгария, тъй като при аутопсията е установено, че смъртта на мигрантите е настъпила докато камионът още е бил в тази страна.   До момента са арестувани един афганистанец, смятан за главатар на бандата, осем българи и един ливанец. Полицията продължава да издирва единадесетия обвиняем, който е с българско гражданство.   Според прокуратурата "извършителите са знаели, че мигрантите се задушават, но не са направили нищо, за да ги освободят" от камиона.   Престъпната групировка е натрупала значителни печалби. От февруари до август 2015 г. е прехвърлила през граница най-малко 1106 души, които трябвало да платят между 1000 и 1500 евро всеки, за да преминат в Австрия.   Телата на повечето жертви са върнати на роднините им, а останалите са погребани във Виена.   Трагедията предизвика широк обществен отзвук в Европа и допринесе за временното отваряне на границите за стотици хиляди мигранти, които се бяха насочили към западната част на континента, отбелязва АФП.

Унгарски прокурори повдигнаха обвинения срещу 11 души за смъртта на 71 мигранти

http://www.mediapool.bg/ungarski-prokurori-povdignaha-obvineniya-sreshtu-11-dushi-za-smartta-na-71-migranti-news263455.html

Унгарски прокурори повдигнаха обвинения срещу 11 души във връзка със смъртта на 71 мигранти, открити в камион на магистрала в Австрия през 2015 г., предаде Ройтерс. Прокурорите казаха, че 11-те обвинени са от Афганистан, България и Ливан, съобщи Асошиейтед през. През 2015 г. те са прехвърлили нелегално през унгарско-сръбската граница към Западна Европа около 1200 мигранти. Прокуратурата в област Бач-Кишкун, откъдето камионът е потеглил на фаталното пътуване, съобщи, че е поискала доживотни присъди за четирима души. За останалите прокуратурата е поискала затворнически присъди и експулсирането им. Четирима души са участвали пряко в превоза на умрелите от задушаване 71 мигранти, предимно от Сирия, Ирак и Афганистан. Останалите се занимавали с поддържането на мрежа, спечелила стотици хиляди евро от трафик на хора, се казва в изявлението. Хиляди бежанци и мигранти пресякоха Балканите през 2015 г., припомня Ройтерс.

Горанов ще продължи с тихата дипломация за влизане на България в еврозоната

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/05/04/2965506_goranov_shte_produlji_s_tihata_diplomaciia_za_vlizane/?ref=rss


Министърът на финансите Владислав Горанов, който отново пое поста, обяви, че ще наблегне на тихата дипломация по пътя на България към влизане в еврозоната и присъединяване към единния банков съюз. Той пое поста от служебния министър Кирил Ананиев, с когото работят съвместно от години.

"При нас не е класическото приемане – предаване на този пост, тъй като ние от години сме екип със служебния министър Ананиев", обяви Горанов при приемането на поста.

Германия: Кремъл ще реши дали да използва хакерски данни, за да влияе върху изборите

http://www.mediapool.bg/germaniya-kremal-shte-reshi-dali-da-izpolzva-hakerski-danni-za-da-vliyae-varhu-izborite-news263454.html

Шефът на германското контраразузнаване каза днес, че Кремъл трябва да реши дали данните, събрани с хакерски атаки срещу депутати и политически партии в Германия, ще бъдат използвани, за да се влияе върху изхода от изборите за Бундестаг на 24 септември, предаде Ройтерс. На конференция в Потсдам край Берлин директорът на Федералната служба за защита на конституцията (БфВ) Ханс-Георг Маасен каза, че "голямо количество данни" са били откраднати през май 2015 г. след кибератака срещу Бундестага. Като извършител на това нападение бе посочена руската хакерска група А Пе Те 28, известна и под други имена. Маасен каза, че са последвали хакерски атаки срещу депутати, канцлера Ангела Меркел и институции, свързани с нейния Християндемократически съюз. Не е известно дали вследствие на тези атаки има загуба на информация. "Нашият партньор [тоест руските специални служби] се опитва да генеририра информация, която да бъде използвана в операции за дезинформация или влияние", посочи шефът на германската служба за вътрешно разузнаване. "Дали те ще го направят или не, е политическо решение, което допускам, че ще бъде взето в Кремъл", заключи той.

Дания поема командването на флота на НАТО в Северния Атлантик

http://www.moreto.net/novini.php?n=350442

През 2018 г. на Дания ще бъде предоставено командването на натовския флот в Северния Атлантик (познат също и като SNMG1). Това разкри министърът на отбраната на скандинавското кралство Клаус Хьорт Фредериксен, пише столичният вестник The Copenhagen Post.

Шефът на столичната полиция Младен Маринов ще е главният секретар на МВР

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/04/2965660_shefut_na_stolichnata_policiia_mladen_marinov_shte_e/?ref=rss


Шефът на Столичната дирекция на вътрешните работи Младен Маринов ще е новият главен секретар на МВР, обяви новият министър на вътрешните работи Валентин Радев в ефира на Би Ти Ви.

"Аз съм си харесал един от колегите на главните дирекции на МВР, който да бъде главен секретар - Младен Маринов - ще му предложа ако се съгласи и бъде одобрен от премиера. Всички са с безупречна професионална биография", заяви Радев.

Това означава, че няма да...

Евентуалната бъдеща първа дама на Франция има необичайно присъствие в кампанията

http://www.mediapool.bg/eventualnata-badeshta-parva-dama-na-frantsiya-ima-neobichaino-prisastvie-v-kampaniyata-news263453.html

Френският кандидат-президент Еманюел Макрон се подготвя за балотажа в неделя срещу крайнодясната си съперничка Марин льо Пен, а съпругата му обмисля изгледите за важна роля. Това е необичайно за Франция, какъвто е и фактът, че през цялата кампания Брижит Макрон е най-близкият сътрудник на своя съпруг, пише в четвъртък Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Льо Пен и партньорът й Луи Алио, който е функционер на нейната крайнодясна партия Национален фронт, остават дискретни за своите отношения и само от време на време се появяват публично като двойка. Същевременно Брижит Макрон се превръща в една от най-обсъжданите жени във Франция. Много от коментарите са злобни и се съсредоточават върху нейната възраст - тя е на 64 години, а съпругът й - на 39. Феминистите отхвърлят тези забележки като сексистки и отбелязват, че разликата във възрастта на съпрузите Макрон е сходна с тази между Доналд и Мелания Тръмп. Много избиратели пренебрегват подобни приказки и се съсредоточават върху свързаните с икономиката и сигурността въпроси в кампаниите. "Разбира се, че е доста необичайно за жена да бъде много по-възрастна от своя съпруг, но освен това почти няма какво повече да се добави", каза 34-годишната парижанка Мари Кост. "По-важно е да се съсредоточим върху политиките на кандидатите." В понеделник Еманюел Макрон отговори на този въпрос, като призна, че неговото семейство е "малко различно". "Е да, във Франция има много семейства", каза той пред тълпа, скандираща името на съпругата му. "Има двойки от един пол и двойки от различни полове. Има различни родствени връзки. И има много любов." Множеството стана на крака и му ръкопляска. Двамата се запознали, когато тя била приблизително на възрастта, на която той е сега; Макрон бил тийнейджър. Известна тогава като Брижит Озиер, омъжената майка на три деца преподавала френска литература в северния френски град Амиен, където Еманюел Макрон учил в католическа гимназия. Макар никога да не му е била учителка, тя ръководела гимназиалния театрален кръжок, в който той се включил. Те се опознали, когато 16-годишният Еманюел предложил да напишат заедно пиеса. "Ние пишехме и малко по малко бяха напълно възхитена от ума на това момче", спомни си тя в документален филм по френската телевизия миналата година. "Неговата култура, неговата умна, добре оформена глава. Изумително." Родителите на Макрон, разтревожени от зараждащата се любовна връзка, го изпратили на друго място през последната му година от гимназията. В крайна сметка Брижит се развела, върнала си моминското име Троньо и дошла при него в Париж. Двамата сключили брак през 2007 г. Те нямат деца заедно, но Макрон казва, че трите деца на съпругата му и седемте й внуци са неговото семейство. Двамата излязоха хваната за ръце на сцената в нощта, когато той се нареди начело на първия тур на президентските избори. Те помахаха на тълпата с насълзени очи и се целунаха - още едно необичайно нещо за френската политика, където политиците обикновено не показват личния си живот пред обществеността. Брижит Макрон често придружава съпруга си на предизборни прояви, като прави селфита и изслушва тревогите на хората. Тя също така помага в подготовката на неговите речи. Брижит е любител на модата и стилът й често е описван като модерен от френските списания. Тя седеше на предния ред на неотдавнашни ревюта на Диор и Луи Вюитон. През 2015 г. тя напусна работата си в елитна парижка гимназия, за да помага на съпруга си. Бивши ученици от лицея "Сен-Луи дьо Гонзаг" я описват като въодушевен, енергичен, весел човек, който гори от желание да споделя своето увлечение по френските автори. Брижит казва, че като първа дама ще продължи да съсредоточава вниманието си върху младите хора. "Моята битка ще бъде образованието", каза тя пред сп. "Пари мач" миналата година. 91-годишната Женевиев Перие, която живее в провинцията в област Бургундия, похвали очевидната "простота" на Брижит Макрон, защото "тя, изглежда, говори на всички, когато я виждаме по телевизията. Тя изглежда много мила." Перие каза, че Брижит Макрон й напомня на друга нетипична жена - първата дама на Франция през 50-те години на миналия век Жермен Коти. Първоначално Коти беше осмивана заради бабешкия си стил, но после се радваше на голяма популярност заради посвещаването си на френския народ. В по-ново време бившата сега съпруга на предишния френски президент Никола Саркози, Сесилия, играеше значима роля в неговата кампания и работеше редом до него. Двамата се разделиха няколко месеца след избирането на Саркози през 2007 г. и той се ожени повторно за Карла Бруни - фотомодел и певица, която възприе по-традиционна роля като първа дама, стоейки извън политиката и участвайки в благотворителни прояви. Еманюел Макрон казва, че ще придаде официалност на ролята на първата дама, ако спечели изборите, а съпругата му ще му помогне да реши как. "Тя трябва да се произнесе по въпроса", каза той този месец. Франция няма първа дама, откакто сегашният президент Франсоа Оланд и неговата приятелка Валери Трирвильор се разделиха. Тяхната раздяла стана през 2014 г., след като таблоидно списание разкри негова връзка с актрисата Жули Гайе. Гайе и Оланд никога не са се появявали публично заедно. По БТА

Председателят на хърватския парламент подаде оставка

https://www.actualno.com/europe/predsedateljat-na-hyrvatskija-parlament-podade-ostavka-news_609621.html

Председателят на парламента в Загреб Божо Петров подаде оставка и поиска да бъдат проведени нови избори. „Гласуването на вот на доверие на минстъра на финансите Здравко Марич показа, че в парламента няма мнозинство. Кризата беше предизвикана от (премиера Андрей) Пленко

Валери Симеонов: Трябваше да има присъствие на патриотите в кабинета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6205396

Валери Симеонов: Трябваше да има присъствие на патриотите в кабинетаТрябваше да има гарантирано присъствие на Обединените патриоти в кабинета. Това бе една от причините да приема поста на вицепремиер, заяви вицепремиерът Валери Симеонов. Той поясни, че не е искал "особено" да поеме този пост, но тъй като бил дисциплиниран човек, приел. "Нямам конкретно министерство,

Психолози започват работа с децата от класа на починалия ученик в Славяново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6205371

Психолози започват работа с децата от класа на починалия ученик в СлавяновоПсихолози започват работа с децата от класа на детето, починало при сбиване в час в Славяново.  "Получава всъщност епилептичен гърч. То да ви кажа по-скоро не е имало такъв скандал в стаята между тях двамата, съвсем леко спречкване, което става за секунди!", каза пред БНТ Лиляна Манолова - Директор училище "Христо Ботев".

Поколението на Макрон - млади либерални лидери се обединяват зад френския "Кенеди"

http://www.mediapool.bg/pokolenieto-na-makron---mladi-liberalni-lideri-se-obedinyavat-zad-frenskiya-kenedi-news263452.html

Ако Еманюел Макрон спечели балотажа на президентските избори във Франция в неделя, проевропейските либерали в ЕС ще открият най-накрая своя покровител. За центристите, които ближат рани след решението на британците отпреди година да напуснат Европейския съюз, 39-годишният политик ще бъде доблестният млад герой, сразил най-опасния популистки дракон от всички, водачката на Националния фронт Марин льо Пен. От официална вечеря с младите ръководители на Белгия и Люксембург до размяна на откровено приятелски послания с бившия премиер на Италия Матео Ренци - Макрон вече си изгради обкръжение от единомишленици, готови да пропагандират идеи за по-тясна европейска интеграция във времена когато избирателите са изкушени от твърдолинейната десница и левица. Тези млади лидери се самоопределят като нови лица, необременени от класовата война от миналия век между лявото и дясното. За да осъществят въжделенията си за вдъхване на нови сили на ЕС, те обаче ще се нуждаят да спечелят лидерите от старата школа, преди всичко германския канцлер Ангела Меркел. Високопоставен представител на германските власти заяви, че младежкият ентусиазъм на Макрон може да придаде на Франция оптимизъм, подобен на този от времето на американския президент Кенеди. Наред с това обаче той вмъкна и една скептична бележка: Берлин е "готов да разговаря за Европа", но дискусията трябва да е за отговорността, както и за солидарността." Поколение Еразъм Макрон обсъди плановете си за Европа на частна официална вечеря през март в дома на известна личност от френския телевизионен ефир, на която присъстваха 41-годишният белгийски премиер Шарл Мишел и колегата му от Люксембург, 44-годишният Ксавие Бетел. "Това беше момент, в който споделихме своя ангажимент към Европа", каза Мишел пред Ройтерс за тази вечеря, която бе държана в тайна, докато през април в публичното пространство не изтече информация за нея. "В следващите месеци ще трябва да рестартираме европейския проект и за тази цел ще са ни нужни партньори." Тримата мъже са част от първото поколение европейски политически ръководители, израснали с облагите от гражданството на ЕС. "Ние сме поколението Еразъм", каза Мишел пред Ройтерс, имайки предвид едноименната програма за образователен обмен, при която студенти от университет в дадена страна могат да отидат на обменни начала за период от време в университет в друга държава. Ако стане най-младият президент в историята на Франция, Макрон ще тръгне по пътя на най-младия премиер в историята на Италия Матео Ренци, който също зае поста си на 39 години, но миналата година подаде оставка след загубен референдум за конституционна реформа. "Браво на Матео Ренци", написа Макрон в Туитър миналата седмица. "Ние ще променим Европа заедно с всички прогресивно мислещи." Ренци след това отговори в Туитър: "Благодаря, уважаеми Еманюел. Ние сме с теб." Официалната вечеря в Париж, състояла се по покана на Макрон в дома на Стефан Берн, френски телевизионен водещ и приятел на Бетел, показа, че новото поколение лидери не изпитва неудобство да изостави формалностите на традиционната дипломация. "Обстановката ставаше все по-неформална и неформална", каза човек, който е добре осведомен за вечерята. "Всички си размениха телефонните номера. Постоянно си пишат съобщения." Ги Верхофстат, либерал и бивш белгийски премиер, преговарящ по въпросите на излизането на Великобритания, и радетел за по-нататъшна федерализация на ЕС, смята Макрон не просто за съюзник, който иска да сложи край на старите привички на препирни между държавите членки, но и за пример за това как социалните мрежи променят правенето на политика - и вероятно и политиката изобщо. "Политическата дейност ще се промени изцяло", каза Верхофстат. Колкото и да ги окрили евентуалната победа на Макрон, младите либерали обаче ще трябва да изкачат доста стръмен хълм, преди да постигнат широк консенсус за по-тясна интеграция в ЕС. Досегашният френски президент Франсоа Оланд, чиято непопулярност достигна историческо равнище, не успя да осъществи подобни цели в Европа и е очевиден пример за това колко трудно ще бъде за Макрон да убеди французите да го подкрепят. Всички пътища за промяна на ЕС продължават да минават през Берлин, където всякакви предложения ще бъдат посрещнати с предпазливост дори и Меркел да загуби парламентарните избори тази година от левоцентристкия си и проевропейски конкурент Мартин Шулц. В Германия е налице широко схващане, че френският бюджетен дефицит е заплаха за еврото. Мишел, Бетел и 50-годишният либерал и премиер на Холандия Марк Рюте излязоха с общо предложение за рамка на реформи в ЕС, което да бъде обсъдено след излизането на Великобритания. То предвижда по-ускорена интеграция на някои държави в една "Европа на много скорости". Германия дълго време показваше хладно отношение към подобна идея, но в последно време Меркел даде сигнали, че може и да я разгледа. Някои представители от висшето ръководство на държавите от Бенелюкс (Белгия, Холандия и Люксембург) се надяват на възраждане на хармоничните френско-германски отношения. Те виждат възможност за "голяма сделка", в съответствие с която бившият банкер Макрон в крайна сметка трябва да убеди Берлин, че на Франция може да се вярва, че няма да допусне дефицитът й да се раздуe прекомерно. В замяна Германия ще склони да се откаже от съпротивата си срещу това да сподели част от дълговете на други държави. Човек, близък до Макрон, окачестви вечерята от 5 март като частна среща между млади европейски реформатори единомишленици: "Това бе част от усилията му за постигане на максимален консенсус в Европа". "Има допирни точки", каза той, като същевременно подчерта, че Макрон няма да се самоограничава с подобни съюзи. "Те подкрепят плановете на Макрон да се влее нов живот на европейския проект, а той подкрепя посланието на страните от Бенелюкс." По БТА

Парижката прокуратура разследва разпространение на фалшиви новини по жалба на Макрон

http://www.mediapool.bg/parizhkata-prokuratura-razsledva-razprostranenie-na-falshivi-novini-po-zhalba-na-makron-news263451.html

Парижката прокуратура започна следствие срещу неизвестен извършител за разпространение на фалшиви новини, целящи да повлияят на гласоподавателите на изборите, по жалба на кандидат-президента Еманюел Макрон, предадоха Франс прес и Ройтерс. По-рано в четвъртък Макрон подаде жалба в прокуратурата заради твърденията, споменати в телевизионен дебат от противничката му Марин льо Пен, че центристкият кандидат има офшорна сметка. Макрон отрича да притежава такава, припомня Ройтерс. "Няма да се поколебаем да дадем под съд за клевета всеки, който разпространява тази фалшива информация", добавят приближени на 39-годишния центрист, цитирани от Франс прес. В телевизионния дебат снощи крайнодясната лидерка Марин льо Пен изрази надежда, че няма да научат за офшорна сметка на Макрон на Бахамските острови, което той незабавно определи като клевета. Днес бившият министър на икономиката, смятан за фаворит на предстоящия втори тур на изборите, порица "фалшивите новини и лъжите", които според него произтичат от сайтове, свързани с руски интереси. Той обвини крайнодясната си опонентка, че е подготвила тайно тази маневра благодарение на поддръжниците си в интернет и я обвини в разпространение на фалшиви новини. Според екипа на Макрон новината е започнала от анонимна публикация на интернет форум, откъдето е преминала в социалните мрежи, отбелязва АФП. Днес льо Пен каза, че не разполага с доказателства за тайна банкова сметка на Макрон на Бахамските острови. На въпрос на телевизия Бе Еф Ем дали официално го обвинява в притежаване на тайна офшорна сметка, Льо Пен заяви: "Не, изобщо не. Ако исках да го правя, щях да го направя вчера. Просто му зададох въпроса." Рейтингът на Макрон след снощния диспут се е повиши, а на Льо Пен се е понижи, сочат резултатите от проучване на социологическата компания "Ъпиниън уей". Според данните подкрепата за Макрон се увеличава с 1 процент и за него биха гласували 61 процента от избирателите, ако изборите бяха днес. Рейтингът на Льо Пен е намалял, също с 1 процент, и за нея са готови да гласуват 39 процента от избирателите.

Новият екоминистър не вярва в глобалното затопляне (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_654693.html

Новият екоминистър Нено Димов не вярва в глобалното затопляне. Това става ясно от видео лекция на преподавателя в СУ от края на 2015 г. В нея той определя тезата за човешкото въздействие върху климатичните промени като "манипулация", която е свързана с икономически интереси за много пари. "Привържениците на устойчивото развитие ни плашат с глобалното затопляне. ООН няма панел за глобалното затопляне, а за промяната на климата, а климатът се променя непрекъснато. Това може би е първата индикация, че става дума по-скоро за манипулация, отколкото за сериозна загриженост. Добре е да си зададем два въпроса. Действително ли настъпва глобално затопляне? И ако това е така, то дали човешката дейност води до глобалното затопляне или има други фактори, които го причиняват?", казва Димов във видеото. Той отрича и възможността да се вдигне нивото на морското равнище заради глобалното затопляне.  "Дали изобщо ще се повиши нивото на морското равнище? Това не е вярно. Съществува природен закон, открит от Архимед преди повече от 2000 години, че тяло, потопено във вода, измества такъв обем вода, какъвто е обемът на самото тяло. Ледът на Северния полюс вече е потопен в световния океан и е повишил нивото му точно с този обем, който представлява самият лед", разяснява Димов.  Според него плашенето с повишаване на нивото на световния океан е абсолютно неоснователно. "По-скоро може да говорим за цикличност, отколкото за повишаване на температурите", категоричен е положилият клетва днес екоминистър.  Димов твърди и че ако се изпълни целта на ЕС за 40% намаление на емисиите, то това би имало нищожен ефект, а в Европа само ще бъдат похарчени над 500 милиарда евро. "Тук се крие и ключът. Представете си какъв огромен бизнес ще премине през държавите, какво огромно преразпределение на пари. Основният фактор за промяната на климата е слънчевата активност", казва още Нено Димов.

ЕК ще отделя на темата с напускането на Великобритания по 30 минути седмично

http://www.mediapool.bg/ek-shte-otdelya-na-temata-s-napuskaneto-na-velikobritaniya-po-30-minuti-sedmichno-news263450.html

Говорител на Европейската комисия потвърди, че институцията ще отделя по 30 минути на седмица на въпроса с напускането на ЕС от Великобритания. За тази седмица този лимит бе изчерпан, добави той, цитиран от БТА. Медии приписват на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер твърдението, че ще отделя по половин час на седмица на въпроса с Великобритания. Говорителят днес с коментара си потвърди подобни намерения, които се възприемат като част от натиска над Лондон в навечерието на преговорите. По повод коментари на британския премиер Тереза Мей, че ЕК се опитва да повлияе на резултата от предсрочните парламентарни избори във Великобритания през юни, говорителят каза, че когато има избори, хората се превъзбуждат. Не сме наивни, добави той. Много сме заети с нашата законодателна работа и няма да отдаваме прекалено внимание на въпроса с Великобритания. Веднага щом бъде избрано следващото британско правителство, ще се заемем с преговорите, готови сме за това, посочи говорителят на ЕК.

Бисер Петков е натоварен с тежката реформа при инвалидните пенсии

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/biser-petkov-e-natovaren-s-tejkata-reforma-pri-invalidnite-pensii-238799/

Промените ще позволят преизчисляването на пенсиите, отпуснати преди 2010 г., както е разписано в управленската програма

Валентин Радев: Харесал съм си Младен Маринов за главен секретар на МВР

https://www.24chasa.bg/novini/article/6205350

Валентин Радев: Харесал съм си Младен Маринов за главен секретар на МВРПо волята на премиера станах министър на вътрешните работи - това е кратко обясние. А дългото е, че в партията и в ръководството решихме, че е добре човек, който е бил в министерството на отбраната да поеме вътрешното министерство. Това каза пред bTV новият министър на вътрешните работи Валентин Радев.

Горанов ще продължи с тихата дипломация за влизане на България в еврозоната

http://econ.bg/Новини/Горанов-ще-продължи-с-тихата-дипломация-за-влизане-на-България-в-еврозоната_l.a_i.742118_at.1.html

Министърът на финансите Владислав Горанов, който отново пое поста, обяви, че ще наблегне на тихата дипломация по пътя на България към влизане в...

Русия, Иран и Турция подписаха споразумение за "деескалационни зони" в Сирия

http://www.mediapool.bg/rusiya-iran-i-turtsiya-podpisaha-sporazumenie-za-deeskalatsionni-zoni-v-siriya-news263449.html

Турция, Иран и Русия подписаха споразумение, предвиждащо да се създадат "деескалационни зони" в Сирия с цел намаляване на насилието на нейната територия, предаде Асошиейтед прес. Докато представителите на трите страни подписваха споразумението на преговорите за Сирия в казахстанската столица Астана, някои членове на делегацията на сирийската опозиция протестираха крещейки, и напуснаха конферентната зала. Опозицията протестираше срещу участието на Иран в конференцията, който според нея е страна във войната. Казахстанското споразумение предвижда да бъдат създадени четири зони в Северна, Централна и Южна Сирия. Турското външно министрество заяви, че зоните за сигурност ще включват цялата провинция Идлиб, както и части от Алепо, Латакия и Хомс, предаде Ройтерс. Министерството уточни, че съгласно споразумението ще бъде забранено всякакво използване на оръжия в тези зони и то ще позволи доставки хуманитарна помощ. Следващият кръг от сирийските преговори ще бъде в Астана в средата на юли, заяви казахстанският министър на външните работи Кайрат Абдрахманов, цитиран от Ротйерс и ТАСС.

Николина Ангелкова пое отново туризма от Стела Балтова

https://www.24chasa.bg/novini/article/6205386

Николина Ангелкова пое отново туризма от Стела Балтова"България трябва да бъде представена максимално добре като туристическа дестинация по време на председателството на ЕС, то дава изключително добра възможност да покажем минералната вода, природата си, всичко, което прави страната ни уникална. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова, която прие поста от служебния министър Стела Балтова.

Строежът на пътя през Кресна може да се отложи за следващото десетилетие

http://www.mediapool.bg/stroezhat-na-patya-prez-kresna-mozhe-da-se-otlozhi-za-sledvashtoto-desetiletie-news263448.html

Новият строителен министър Николай Нанков ще подмени спешно ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура", която стана обект на прокурорски проверки и в резултат на това Лиляна Павлова, любимият строителен министър на Бойко Борисов, остана извън МРРБ. При предаването на властта от служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов на наследника му Николай Нанков стана ясно, че не е изключено строежът на сложния и скъп път през Кресненското дефиле на магистрала "Струма" да се отложи за следващия програмен период, точно както бе отложен през миналия. "Искам да ви уведомя, че на 27 април апликационните форми за лотове 3.1., 3.3. и тунел "Железница" на магистрала "Струма" са одобрени от "Джаспърс" (JASPERS), което значи, че вече реално можем да се възползваме от европейските средства за строителството на тези обекти. Искрено ви пожелавам във вашия мандат тези обекти да бъдат завършени като строителство и да има и апликационна форма за лот 3.2 (бел.ред. магистралата през Кресненското дефиле), каза Попниколов на Нанков и му връчи доклад със свършеното през служебния мандат. Отговорът на Нанков беше, че в петък предстои смяна на ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Новите шефове не бяха съобщени, защото трябва да бъдат съгласувани с премиера Бойко Борисов, стана ясно от думите на Николай Нанков. Ще ни повярва ли втори път Европа за "Струма"? Ускоряването на работата по магистрала "Струма" беше основният приоритет в работата на Попниколов. Имахме приоритет с вицепремиера по еврофондовете Малина Крумова и той вече е изпълнен, отчете за довиждане досегашният служебен министър. Изненадата е, че отново ще се кандидатства с две апликационни форми за европейско финансиране на магистралата. Решението е било на второто правителство на Бойко Борисов и е съгласувано с Европейската комисия. "Прави се чисто оперативно, за да не се бавим, защото имаме пълна готовност за двата лота плюс тунел "Железница", част от които в момента се строят с пари от бюджета", коментира Малина Крумова пред Mediapool. Тя обясни, че това е съгласувано с Брюксел и дори евроекспертите го препоръчали. Към момента нямаме готовност за апликационната форма на пътя през Кресненското дефиле. Все още не е направен докладът за оценка на въздействието на околната среда и не е необходимо да се бавим, действаме оперативно, каза Крумова. По думите й няма причина пътят през Кресненското дефиле, през който се планира изграждане на уникален по сложност виадукт, да остане за следващия програмен период. Според пътни експерти обаче времето вече работи срещу проекта. Все още няма утвърдено трасе и доклад по ОВОС, тепърва предстои обявяване на обществена поръчка за избор на строител. Всички тези процедури ще отнемат в най-добрия случай около две години. Към това трябва да се прибавят и поне четирите години за самото строителство. Така при оптимистичен сценарий са нужни общо шест години, а до финансовото приключване на програмния период остават седем и половина години. Изграждането на цялата магистрала "Струма" беше заложено за миналия програмен период 2007 – 2013 г., като липсващите около 100 км бяха разделени на три лота. Плановете обаче се промениха след остър спор между тогавашния регионален министър, а след това и президент, Росен Плевнелиев и вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев, който надделя. Плевнелиев защитаваше тезата за една апликационна форма за цялото трасе на магистралата, докато Дончев я раздели на две и остави 67 км от пътя през Кресненското дефиле за 2014 – 2020 г. По този начин бяха освободени пари за изграждането на околовръстния път на София, метрото и обхода на Габрово с проектиране на тунел под Шипка. В момента схемата се повтаря. Оставените 67 км от "Струма" за настоящия програмен период отново бяха разделени на три лота с цел по-бързото им изграждане. Без много шум по времето на второто правителство на ГЕРБ е било решено отново да има две апликационни форми за европарите. Сега се внася тази за двата лота и тунел "Железница", а най-спорният и сложен участък през Кресна отново се отлага неясно за кога във времето. Отлагането му за следващия програмен период 2020 – 2027 г. ще освободи ресурс от около 600 - 800 млн. лв., който може да се използва за строителството на магистрала "Хемус" – топ приоритета на Борисов през настоящия му трети мандат. Още повече, че за първите 10-километра на "Хемус" вече има избран изпълнител, а за следващите текат процедури, които не бяха пипнати по времето на служебното правителство. Дали има такъв замисъл ще стане ясно до края на годината, ако не бъде обявена обществена поръчка за избор на строители на трасето. Смяна на ръководството на пътната агенция Най-вероятно още в петък Агенция "Пътна инфраструктура" ще е с ново ръководство, съобщи новият регионален министър Николай Нанков. Единствената смяна, която направи предшественикът му Спас Попниколов в ръководството на АПИ, беше назначаването на Пирин Пенчев за председател на управителния съвет, а предишният Дончо Атанасов беше понижен до редови член. Това стана след трагичния инцидент в тунел "Ечемишка", при който паднала част от осветителна конструкция уби жена. Новите шефове на АПИ вече са ясни, но трябва да бъдат съгласувани с премиера, каза Николай Нанков. "Факт е, че в пътната агенция има изключително много неща, които трябва да свършим и забавени такива", допълни той без да конкретизира. Обеща да създаде "един отличен екип в министерството, с глобалната цел да продължим със същите темпове да развиваме инфраструктурата на страната". Новото ръководство на АПИ ще трябва бързо да пусне търг за тунел "Железница", след като предишният беше прекратен заради "изчезване" на част от офертата на един от кандидатите. Освен това трябва да се финализират стартираните процедури за магистрала "Хемус", които стоят на трупчета вече близо година. Няма и яснота дали ще има промяна с концепцията за въвеждането на тол таксите за тежкотоварния трафик. Обществената поръчка е блокиране вече повече от година, въпреки че ЕК се готви да го направи задължително с евродиректива. Програмата за саниране остава приоритет Гордостта от втория мандат на ГЕРБ – Националната програма за обновяване на жилищните домове, остава приоритет, каза Нанков. Служебният регионален министър прати сигнал до прокуратурата заради тройно по-високите цени за саниране на частни жилища с бюджетни средства спрямо тези с европари. Нещо повече, според служебния кабинет, вторият милиард за санирането е бил договорен авансово още преди парламентът да вземе решение за това. Прокуратурата обаче не видя проблем, обяви го за "разказ" без доказателства и отказа дори да образува предварителна проверка по случая. "Продължаваме програмата, ще видим какво са направили колегите за тези три месеца. Доста бяхме критикувани по темата, доста предложения имаше. Моето лично мнение е, че програмата би трябвало да бъде оптимизирана", каза Николай Нанков и заяви, че няма да ревизира управлението на Попниколов, но ще се запознае с наследството. До края на януари Николай Нанков беше заместник-министър на Лиляна Павлова и отговаряше за санирането и ВиК реформата, която не успя да доведе докрай.

Утвърдиха номинациите за награда „Варна“ в областта на науката и образованието

http://www.moreto.net/novini.php?n=350446

Номинациите за награда „Варна“ в областта на науката и образованието утвърди ресорната комисия към местния парламент, предаде репортер на Moreto.net. В сферата на науката и висшето образование има категории, които остават без номинации тази година.

Шофьор посегна с брадва на друг пред хипермаркет

//dariknews.bg/regioni/haskovo/shofior-posegna-s-bradva-na-drug-pred-hipermarket-2021541

Разгневен шофьор посегна на друг водач с брадва днес в късния следобед. Инцидентът пред хипермаркет станал заради спор за отнето предимство. И двамата водачи искали да влязат да паркират, но пред бариерата се спречкали за това кой има право първи да влезе към паркинга.

В хода на скан

Борац Баня Лука и Академия Горан Пандев потвърдиха участие в „Колония къп“

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/borac-bania-luka-i-akademiia-goran-pandev-potvyrdiha-uchastie-v-koloniia-kyp-2021542

"Колония къп" се очертава като наистина може би най-силният детски футболен турнир у нас това лято. Той ще се проведе между 10-ти и 21-ви юни в Златни пясъци и Кранево. Турнирът е за деца в шест възрасти -от 2004-та до 2009-та година.
След Партизан, Цървена звезда, Стяуа и Лудогорец, в начал

Променят системата за изпълнение на дузпи

https://www.actualno.com/football/promenjat-sistemata-za-izpylnenie-na-duzpi-news_609622.html

УЕФА обмисля да промени метода на изпълнение на дузпите след 120 минути игра, съобщи BBC. Системата, за която се говори във футболната централа се нарича ABBA, като подобна традиция има и в тениса. Как ще се бият дузпите оттук-нататък - четете в Sportlive.bg!

Огнеборци потушават пожар в склад в Габрово

https://www.24chasa.bg/region/article/6205287

Огнеборци потушават пожар в склад в ГабровоОгнеборци от противопожарната служба в Габрово потушават пожар, разпрострял се на около 700 квадратни метра в местността Колева ливада в чертите на града. Пожарът е локализиран, пострадали хора няма. Това съобщиха от ОД на МВР. Сигналът за пожара е получен около 15.30 часа. По първоначални данни огънят е избухнал в склад за съхранение на бои и

Шарапова и Григор в опасна близост в Мадрид

http://offnews.bg/news/n_1/n_654694.html

Става горещо на кортовете в Мадрид тази вечер! Григор Димитров и Мария Шарапова се събират отново на едно място, но в името на благотворителна кауза. Пък знае ли човек! „Tie Break Tens” събира пари в битката срещу домашното насилие. В турнира ще се включат общо 16 тенисисти – 8 мъже и 8 жени. Двубоите представляват шампионски тайбрек до 10 точки и ще се проведат един след друг на централния корт. Шампионите ще получат чек за $200 000, други $100 000 ще бъдат дарени за борбата с домашното насилие. Играе се на елиминационен принцип. Шоуто започва в 20:30 часа българско време. Мачът на Гришо, втори в програмата, е срещу Дан Евънс. 4 срещи по-късно Маша излиза с Моника Пуиг. Припомняме, рускинята се върна на корта след наказание за допинг и стигна полуфинал в Щутгарт. Тя е с покана и за турнира в Мадрид, който започва след шоуто. Маша изброи Гришо като един от хората, оказал й най-голяма подкрепа. Наскоро двамата затвориха ресторант в Ню Йорк и се отдадоха на сериозна забава. Шарапова призна, че си е изкарала чудесно с бившата любов, като дори е обърнала няколко чаши алкохол от щастие. Всички най-добри турнири с участието на Григор Димитров, Шарапова и останалите звезди на тениса може да гледате само по спортните канали на МТел. 

Културна дискусия: Учението на учителя Беинса Дуно проповядва Божието Единство

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6205372

Културна дискусия: Учението на учителя Беинса Дуно проповядва Божието ЕдинствоПоредицата публикации, посветени на т. нар. лъже - Дънов, проповедника Михаил Иванов, който практикува Бяло братство във Франция и Канада, предизвикаха широк интерес. Публикуваме важно уточнение, за което настоява преводачката Калина Стойчева. Публикуваме го заедно с отговора на журналистката Светослава Рудолф. “Моят духовен учител е Беинса Дуно.

Случаите на морбили в Италия са се увеличили с 500 процента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6205344

Случаите на морбили в Италия са се увеличили с 500 процентаИталианските здравни власти съобщиха за 1920 заболели от морбили. Това е с 523 процента повече в сравнение със същия период на 2016 г., предаде ДПА, цитирана от БТА. На този фон основната опозиционна партия Движение "Пет звезди" се защитава заради редакционна статия във вестник "Ню Йорк таймс", в която политическата сила е обвинена,

Изложението "Цветни дни" стартира в SOFIA RING MALL

http://www.cross.bg/mall-sofia-ring-1542042.html

/КРОСС/ Ботаническата градина към БАН показва екзотични растения, някои с произход отпреди ерата на динозаврите Уникални пеперуди също ще пърхат в специална къща в мола Изложението „ЦВЕТНИ ДНИ" стартира при голям интерес в четвъртък в Sofia Ring Mall. От 4 до 8 май посетителите могат да разгледат и да си купят хиляди красиви цветя, зелени растения, храсти, пеперуди, градински и екстериорни предложения. По време на „ЦВЕТНИ ДНИ" Sofia Ring Mall се превръща в най-зеления мол в София. Той предоставя широките си, пълни с естествена светлина коридори на елитни градински центрове, Ботаническата градина към БАН и Ферма за пеперуди. За да направи събитието по-интересно и вълнуващо за посетителите, Sofia Ring Mall си сътрудничи с Ботаническата градина към Българската академия на науките. Те са изградили уникален кът с екзотични растения, някои от които с произход, датиращ преди ерата на динозаврите! Друга очарователна изненада е зоната, създадена специално за фантастичните пеперуди от фермата на Олга Ускова. Те ще пърхат из специална къща в Sofia Ring Mall до 18 май, ставайки част от ново, емоционално и интерактивно преживяване за посетителите. Пеперудите ще бъдат хранени и обучени на няколко прости задачи, споделя тяхната собственичка. Първото по рода си цветно изложение в мола, което дава заявки да се превърне в традиция заради огромния интерес към него, се осъществява с подкрепата на Столична община

Потвърдено: 18 години затвор за хазяин, убил от бой квартиранта си за парче сланина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6205290

Потвърдено: 18 години затвор за хазяин, убил от бой квартиранта си за парче сланина18 г. затвор при първоначален строг режим ще излежи Георги Рудов от пловдивското село Цалапица, който уби квартиранта си Васил Сапунджиев на 14 март 2015 г. Върховният касационен съд потвърди решението на апелативния съд в града на тепетата. Към месец март 2015 година Рудов живеел в Цалапица в къща с двор със сина си.

Какви са приоритетите на новите министри?

http://www.moreto.net/novini.php?n=350457

Не съм революционер, а напротив - занимавам се с еволюции и се надявам на приемственост. С тези думи Валентин Радев прие поста на министър на вътрешните работи от досегашния си колега - Пламен Узунов. Радев поздрави ръководството на МВР за работата му около провеждането на изборите и заяви, че ще опита да продължи ,,много добрите неща'', започнати от министерството.

Задържаха за 72 часа шофьора на ТИР-а, причинил катастрофата с автобус

https://www.24chasa.bg/novini/article/6205294

Задържаха за 72 часа шофьора на ТИР-а, причинил катастрофата с автобусС постановление на Окръжната прокуратура в Монтана от 14,30 часа днес турският гражданин Серкан Ч. /36 г./ е задържан за 72 часа, съобщиха от Съдебната палата в Монтана. Мярката е наложена заради причинена от Серкан Ч. катастрофа на главен път Е-79 в 19,30 часа снощи край монтанското село Смоляновци.

Секторът на услугите във Великобритания нараства неочаквано

http://econ.bg/Новини/Секторът-на-услугите-във-Великобритания-нараства-неочаквано_l.a_i.742117_at.1.html

Британската икономика и по-специално секторът на услугите заработи в полза на премиера Тереза Мей преди насрочените извънредни парламентарни избори...

5 неща, които го отблъскват от теб

https://www.actualno.com/curious/5-neshta-koito-go-otblyskvat-ot-teb-news_609609.html

Представете си, че си пишете от известно време с един мъж, когото наистина харесвате. Той е привлекателен, има добро чувство за хумор, чаровна усмивка и изглежда, че наистина има интерес към вас. Най-накрая той ви кани на среща. Обличате новата си рокля и отивате да пийнете по

Египтянката, която доскоро тежеше 500 кг, се лекува в Обединените арабски емирства

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6205163

Египтянката, която доскоро тежеше 500 кг, се лекува в Обединените арабски емирстваЕгиптянката Еман Ахмед Абд Ел Ати, смятана до неотдавна за най-пълната жена в света, днес напусна клиниката в Мумбай, в която бе оперирана, и ще продължи лечението си в ОАЕ, съобщава БТА, позовавайки се на Франс прес. Когато Еман пристигна в Мумбай през февруари, телесното й тегло бе близо половин тон заради заболяване,

Цачева обеща да не експериментира, но да поведе съдебната реформа с бърза скорост

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/05/04/2965551_cacheva_obeshta_da_ne_eksperimentira_no_da_povede/?ref=rss


"Баланс и диалогичност", без експерименти, но на висока скорост - така накратко бившият председател на парламента Цецка Цачева описа как си представя новата й роля на правосъден министър, в която тя влезе днес.
Цачева получи пожелание от служебния правосъден министър Мария Павлова за "необратимост и четири годишен мандат".

Във видимо добро настроение двете си "предадоха" властта във ведомството, в което в последните три години,...

Диего Коща имал предварителен договор с китайски клуб, ще получава 30 млн. евро

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/04/2965622_diego_koshta_imal_predvaritelen_dogovor_s_kitaiski/?ref=rss


Нападателят на "Челси" Диего Коща има предварителен договор с китайски клуб, съобщава испанското радио "Кадена сер". Следващият отбор на футболиста ще е "Тяндзин Цюендзиен".

Според информацията миналия петък Коща и агентът му Жорже Мендеш са се срещнали в Лондон с четирима представители на клуба. Целта е била да се уточнят детайлите по договора.

Очаква се подписването на контракта да се случи в средата на този месец....

Предстоящи събития в НДК 4 - 13 май

http://offnews.bg/news/n_1/n_654655.html

04 май /четвъртък/ "Тотална щета" в ДНК от 19:30 часа  автор и режисьор: Ани Васева "Тотална щета" е комедия за щетата, която си нанасяме, живеейки. За любовта, красотата, изкуството. За безпричинните афекти. Тя е спектакъл на една от най-оригиналните в момента групи от съмишленици в независимата българска сцена между театъра и пърформанса. През годините театралният автор и режисьор Ани Васева изгражда тясно сътрудничество с философа Боян Манчев и актьорите Леонид Йовчев и Галя Костадинова. Тя развива своя система на работа, която включва личния опит на участниците и импровизация, достигайки до силно експресивен физически и театрален език. Представленията им предизвикват силен интерес, като сред тях са "Малдорор“ по Лотреамон (моноспектакъл на Леонид Йовчев), „Пиеса за теб“ по текст на Ани Васева, „Пиеса за умиране“ по текст на Боян Манчев и Ани Васева и др.  Билети: 10|8 лв. 05 май /петък/ Стихосбирката „Отново сме поети“ на Богдан Тетовски ще бъде представена на 5 май (петък) от 19:00 часа в клуб „Перото“ . За книгата ще говорят Михаил Неделчев и Владислав Христов. "Добре дошли в България" от 19:30 часа  Две номинации за театралните награди „Аскеер“ 2017 в категориите: Съвременна българска драматургия и Поддържаща женска роля за Ива Тодорова С участието на: Здрава Каменова, Ева Данаилова, Ива Тодорова, Александър Митрев, Петко Каменов, Тони Карабашев, Владимир Димитров Президентът на републиката призовава всички българи да се включат активно в привличането на бежанци, които да се заселят в България, за да усвоим жизненоважни пари по евро фондовете. Всички българи - мъже, майки, ловци, пенсионери, артисти започват активна пропаганда към бежанците подминаващи България. Междувременно чакали емигрират към Западна Европа, български емигрант сее репички в Германия и мечтае да се включи в първата мисия до Марс, еколожка изследва популацията на агресивни привнесени видове калинки и кактуси, които превземат територии, застрашавайки наши родни видове. Националисти решават да превземат Плиска, докато сигнал за бомбен атентат всява паника в центъра на София. Екипът забърква всичко това в апетитен, дъхав тюрлю гювеч, подправяйки го с родна чубрица и поднасяйки го с щедри щипки родолюбие и лека предупредителна усмивка. Билети: 10|8 лв. 07 май /неделя/ В неделя (7 май) от 17:00 часа в клуб „Перото“ ще се проведе творческа вечер с американския писател Филип Янси. 08 май /понеделник/ Електронното списание „Свободно поетическо общество“ ще бъде представено на 8 май (понеделник) от 19:00 часа в клуб „Перото“. 09 май /вторник/ „Бивши хора”. Срещали ли сте някога този израз? Как е възможно някой да бъде определен така, за кого става въпрос? Отговорите ще получите на 9 май (вторник) от 18:30 часа от проф. Вили Лилков и Христо Христов. 10 май /сряда/ На 10 май от 19:00 часа в клуб „Перото“ ви очаква концерт на читалище „Д-р Петър Берон 1926“ – "Всички заедно в една минута". "Повече не или така нареченият Бернхард" в ДНК от 19:30 часа  участват: Александър Митрев, Цвети Даскалова и Деница Даринова „Повече не или така нареченият Бернхард" напомня на лекция и театрално изследване, в което методът е фокусиран върху поставянето под въпрос: на държавното, на националното, на социалното, на институциите, на наградите, на финансовите отношения, на приятелствата, на днешното. В сценичното действие внимателно проникват потенциалното, възможното и съвременността. Идеята за спектакъла е на две от най-интересните имена в полето на свободния театър у нас - актьорът Александър Митрев и режисьорката Ида Даниел. Двамата правят своеобразен колаж от собствени текстове и откъси от различни произведения на Томас Бернхард, сред които последната му книга „Моите награди“ и пиесите „Мъртвец“, „Мач“, „Клаус Пейман отива да си купи панталони и идва с мен да яде“. Томас Бернхард е австрийски белетрист, поет и драматург, смятан за един от най-важните немскоезични писатели след Втората световна война. Автор на множество романи и театрални пиеси, носител на престижни литературни награди и отличия, Томас Бернхард гледа директно в прикриваните тайни, в раните и срама на австрийското общество. Билети: 10|8 лв. 11 май /четвъртък/ След дълги години търпеливо очакване от родната публика, най-известният мюзикъл в света ще направи своя дебют на българска земя. Оригиналният шедьовър от Бродуей „Котките“ ще бъде представен за първи път у нас в зала 1 на НДК с цели шест спектакъла – 11, 12, 13 и 14 май от 20:00 часа, както и два допълнителни на 13 и 14 май от 14:00 часа. В денят на Кирил и Методий (11 май) от 18:00 часа в клуб „Перото“ ще бъде връчена Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“ 2017. Антистатик | Романтично издание | 12 – 20 май Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс в ДНК 12 май /петък/ „Блестящо съчетание между упорита психоаналитична работа, дълбоко състрадание и безкрайно любопитство към човешкото сърце“. Това ще откриете в книгата на Стивън Грос „Животът под лупа“, чието представяне ще бъде в петък (12 май) от 19:00 часа в Литературен клуб „Перото“ . DUO (couple dance) | Антистатик в ДНК от 19:30 часа Основното намерение на този дует е да се противопостави на засилващите се конфликтни настроения и ситуация на страх в Европа, като им даде един красив и позитивен отговор. В него правилата на играта са ясни – всеки е напълно свободен да изпълнява в танца онова, което най-добре отговаря на неговата същност, без да бъде ограничаван по какъвто и да е признак, а типичните за дуета позиции на водещ и воден непрекъснато се променят. Целта е да се преоткрие една демократична и празнична атмосфера на толерантност, като единствената амбиция е да подарим уважение и доверие на своето тяло и на тялото на другия. Брис Льору завършва Националната консерватория в Лион. Още с първото си соло е отличен като най-добър съвременен танцьор на Международното танцово състезание в Париж и е награден със Златния медал на Париж. През 1992 получава стипендия от Американския танцов фестивал в Северна Каролина и завършва обучението си при Триша Браун и Мърс Кънингам в Ню Йорк. През 1994 се премества в Брюксел, където става част от трупата на Ан Тереза де Керсмакер – Rosas. Три години по-късно започва да учи музикология и етномузикология в Университет Париж-VIII и продължава самостоятелната си хореографка кариера. В своята работа Брис Льору изследва границите между танца и визуалните изкуства. „Дует“ е поредното успешно сътрудничество на Льору с едни от най-интересните и утвърдени български съвременни танцови хореографи и изпълнители Виолета Витанова и Станислав Генадиев. Билети: 10|8 лв. 13 май /събота/ Поетът Антонин Горчев ще представи новата си стихосбирка „Стъпки по водата“ на 13 май (събота) от 18:30 часа в клуб „Перото“ . Горчев е носител на националната награда за лирика „Иван Пейчев“.

"Амазон" отвори огромна онлайн бакалия в Берлин

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2017/05/04/2965556_amazon_otvori_ogromna_onlain_bakaliia_v_berlin/?ref=rss


Американският гигант за онлайн търговия "Амазон" (Amazon) навлезе на германския пазар за продажби на стоки, които иначе се предлагат изключително в супермаркети и бакалии. От четвъртък може да се пазарува в "АмазонФреш" (AmazonFresh) за части от Берлин и Потсдам.

Услугата е достъпна за клиенти на AmazonPrime срещу 10 евро на месец и минимална сума за поръчка от 40 евро.

Доставката се извършва същия ден, ако е поръчана до обед, и...

7 са невзривените боеприпаси, които са иззети днес от район „Тракия”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6205277

7 са невзривените боеприпаси, които са иззети днес от район „Тракия”7 броя невзривени боеприпаси са иззели днес военнослужещи от Сухопътните войски от жилищен район „Тракия” в Пловдив. Това съобщиха за Радио „Фокус” - Пловдив от пресцентъра на Военното министерство. Транспортирани за унищожаване са били 3 броя авиационни бомби с размери 120/30 см, 3 броя 88-мм корозирали снаряди за мини или минохвъргачки и 1 брой

Президентът: Мария Гигова направи така, че във всяка школа по художествена гимнастика да се говори за България

http://www.cross.bg/gimnastika-mariya-gigova-1542041.html

/КРОСС/ "Мария Гигова вдъхнови хиляди момичета по целия свят и издигна България на пиедестал. Със своята неизчерпаема енергия и отдаденост тя работи така, че днес във всяка школа по света да се говори за България". Това заяви държавният глава Румен Радев в Гербовата зала на „Дондуков" 2, където удостои легендата в художествената гимнастика Мария Гигова с орден „Стара планина" първа степен за нейния принос за развитието на спорта в България. Президентът отбеляза, че Мария Гигова е не просто спортен деятел и публична личност, а „институция" в художествената гимнастика и световния спорт. „Вие ни научихте, че спортът не е само титли, а школа за патриотизъм, за възпитание и доказателство, че победите се постигат ежедневно с воля, дух и всеотдайност", каза президентът и допълни, че най-ценният урок, който тя е давала и продължава да дава на всички е упоритост, трудолюбие и достойно поведение. Румен Радев подчерта, че легендарната ни гимнастичка е първата, спечелила три абсолютни световни титли в историята на художествената гимнастика и постижението й е вписано в рекордите на Гинес. За феноменалната й спортна кариера тя е отличена с титлата „Гимнастичка на 20-ти век" на Международната федерация по гимнастика и на Българската федерация по художествена гимнастика. „Изживяла съм много щастливи мигове и си спомням само тях

Два дни ще изграждат 20-метровата сцена и сценичния декор за мюзикъла КОТКИ

https://www.actualno.com/scene/dva-dni-shte-izgrajdat-20-metrovata-scena-i-scenichnija-dekor-za-muzikyla-kotki-news_609613.html

Само седмица остава до първото гостуване у нас на свтовноизвестния мюзикъл „Котки“! Шедьовърът на Андрю Лойд Уебър с оригиналния си актьорски състав ще стъпи за първи път на сцената на зала 1 на НДК на 11 май от 20 ч, след което ще се играе последователно в следващите дни

Александър Симов: Защо не гласувах за Борисов-3

http://pogled.info/tv/alternativen-pogled/aleksandar-simov-zashto-ne-glasuvah-za-borisov-3.85425

/ПогледТВ/ Коментар на Александър Симов в предаването „Алтернативен поглед“ за опита за политическа подмяна, която правят ГЕРБ и патриотите, за погазените обещания, неспазените клетви и парламентарните интриги. Защо отговорът на въпроса „На чия страна си“ е най-важният в този случай – дали си на страната на богатия костюмар, който изсъска, че „справедливостта е класово понятие“ или си на страната на всички останали хора, които вече не виждат надежда за себе си. /ВИДЕО/

Без ток утре във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=350413

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 5 май ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко варненски района, научи Moreto.net. Ето пълният списък: - от 13:00 ч. до 17:00 ч.

Започва записването за лятна академия на "Заедно в час"

https://vesti.bg/lyubopitno/zapochva-zapisvaneto-za-liatna-akademiia-na-zaedno-v-chas-6068756

Заниманията ще бъдат в две столични училища - 90 СУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“ в кв. Люлин и 144 СУ „Народни будители“ в кв. Младост

Теменужка Петкова ще търси най-доброто решение за АЕЦ "Белене"

http://www.investor.bg/energetika/472/a/temenujka-petkova-shte-tyrsi-nai-dobroto-reshenie-za-aec-belene-238802/

Сред приоритетите за новия енергиен министър е пълната либерализация на енергийния и газовия пазар

Андреа честити на Кобрата с мисъл на Дънов

http://offnews.bg/news/n_1/n_654691.html

Кубрат Пулев празнува днес 36 години, а какъв по-хубав подарък има от любовта! Боксьорът ни я получи чрез писмо, което публикува половинката му Андреа. "Когато те срещнах през 2006, никога не съм предполагала, че ще прекараме следващото десетилетие плътно един до друг. Въпреки че съм го усещала, защото наистина хората усещат, когато срещнат човека, който ги допълва във всяко отношение. Петър Дънов е казал: "Който с когото е свързан, носи последиците от неговия живот!" Имаше и трудности, имаше и успехи, но аз знам, че ти предстоят велики дела, защото носиш тази сила в себе си, която малко успяват да съхранят и развият. Обичам те! Честит Рожден Ден!", написа Теодора, както е истинското име на Андреа. Дамата е завършила английска гимназия и обича да чете Шекспир в оригинал.

Облаци дим се носят край Варненското езеро

http://www.moreto.net/novini.php?n=350471

Облаци пушек се разнасяха в следобедните часове в небето над Езерово и девненския квартал "Повеляново" заради горящи треви и тръстики в местността „Балтата“. За стелещия се в райони около Варненското езеро дим сигнализира читател на Moreto.

Мюзикълът "Котките" с шест спектакъла в София

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6205255

Мюзикълът "Котките" с шест спектакъла в СофияТрупата идва от Великобритания и ще играе от 11 до 14 май в зала 1 на НДК С шест спектакъла ще бъде представен мюзикълът “Котките” в София. Представленията ще бъдат всяка вечер от 11 до 14 май в зала 1 на НДК. На 13-и и 14-и трупата ще излезе още един път - на обяд. Оригиналният мюзикъл “Котките” ще бъде представен за първи път в България.

Село като от пощенска картичка олицетворява Франция, за която крайната десница мечтае

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/04/2965261_selo_kato_ot_poshtenska_kartichka_olicetvoriava/?ref=rss


Разговорите в Пюже Тение, южно френско село като от пощенска картичка, илюстрират бунтовните настроения в провинциалните райони, които искат крайната десница на власт.

Жителите на селцето с идиличен пейзаж близо до Ница, между планините и Средиземно море, са гласували масово на първия тур против управляващите партии и в подкрепа на "антисистемните" кандидати.

"Управляващите лансират финансистите, застрахователните компании и...

Заев: До края на месеца ще има правителство

https://www.actualno.com/balkani/zaev-do-kraja-na-meseca-shte-ima-pravitelstvo-news_609605.html

Лидерът на СДСМ Зоран Заев заяви, че очаква, ако получи мандат от президента Георге Иванов, до края на месеца да бъде формирано новото македонско правителство. Заев изрази готовност за среща с държавния глава заедно с коалиционните си партньори, на която още веднъж ще бъде

Единственото сигурно увеличение на всички пенсии е от 1 юли

http://www.cross.bg/pensii-minimalnata-ministur-1542040.html

/КРОСС/ Единственото сигурно увеличение на всички пенсии е от 1 юли - по новото правило за преизчисление на пенсиите и заложеното в управленската програма вдигане на минималната пенсия на 180 лева, стана ясно от първото изявление на новия социален министър Бисер Петков. От своя страна финансовият министър Владислав Горанов потвърди, че минималната пенсия ще се увеличи повторно - от 1 октомври ще стане 200 лева. Колкото до разписания ангажимент за преизчисляване на старите пенсии, отпуснати до 2010 г., двамата министри припомниха, че това е свързано със спестявания от реформата на инвалидните пенсии, която според очакванията на Бисер Петков ще започне от догодина. Социалният министър отказа да коментира думите на премиера Борисов, който от парламентарната трибуна обеща, че заедно с минималната пенсия от 1 октомври ще бъдат осъвременени и старите пенсии. Според приоритетите за управление, разписани от ГЕРБ и Патриотите, минималната пенсия ще се вдигне на две стъпки през тази година. Потвърди го и кандидатът за премиер Бойко Борисов, докато представяше програмата пред депутатите, преди клетвата на новия кабинет. "Увеличението на минималната пенсия ще се осъществи от 1 юли 2017 г., а минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще нарасне от 1 октомври 2017 г. Заедно с това ще се преизчислят всички пенсии, отпуснати през 2010 г. със среден осигурителен доход за 2009 г", обясни Борисов

Мудис: Гръцкото споразумение може да отвори вратата на Атина към капиталовите пазари

http://econ.bg/Новини/Мудис-Гръцкото-споразумение-може-да-отвори-вратата-на-Атина-към-капиталовите-пазари_l.a_i.742116_at.1.html

Договореното по-рано тази седмица между Атина и нейните международни кредитори дълго забавено споразумение за по-нататъшни реформи, които да бъдат...

Два дни ще са нужни за изграждането на 20-метровата сцена и на сценичния декор за мюзикъла "Котки"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6205243

Два дни ще са нужни за изграждането на 20-метровата сцена и на сценичния декор за мюзикъла "Котки"Два дни ще са нужни за изграждането на 20-метровата сцена и на сценичния декор за мюзикъла "Котки", съобщават организаторите, цитирани от БТА. Шедьовърът на Андрю Лойд Уебър с оригиналния си актьорски състав ще стъпи за първи път на сцената на зала "1" на НДК на 11 май от 20.00 ч., след което ще се играе последователно в следващите дни на 12,

След 3 години разследване на съд отива бандата на Байчото от Нови пазар с прекурсорите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6205222

След 3 години разследване на съд отива бандата на Байчото от Нови пазар с прекурсоритеОт стоката - псевдоефедрин хидрохлорид, прекарана контрабандно през турската граница, можеше да се произведе дрога на стойност близо 500 000 лева и надхвърля 1398 пъти минималната работна заплата у нас. След продължило три години разследване Окръжната прокуратура в Шумен вече е внесла в съда обвинителен акт срещу петимата от бандата на Байчото в

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване