Облачно ще е времето по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=350647

През следващото денонощие облачността над по-голямата част от страната ще е предимно значителна. През нощта и в сутрешните часове само в отделни райони, а по-късно през деня на много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи, придружени с гръмотевици.

ДПС ще бранят мира в България от ГЕРБ и "фашистите"

http://www.cross.bg/nashata-alternativata-karadaiiu-1542271.html

/КРОСС/ ДПС щяло да брани мира и демокрацията в България. Ще ги брани от ГЕРБ и „фашистите" (очевидно става въпрос за Обединени патриоти), обяви председателят на партията Мустафа Карадайъ. Той присъства на възпоменателен събор в хасковското село Караманци в местността „Кабаач", където се отбелязва 33-тата годишнина от началото на съпротивата срещу т. нар „възродителен процес". „Ние сме дали много на тази земя, много сме дали за нашата държава и много ще дадем. Защото нашата сила извира от нашата земя, от нашето единство, от нашата заедност" обяви Карадайъ. Председателят на ДПС уверено заяви, че няма да позволи никой да разделя ДПС и призова хората да вярват и отстояват ценностите и принципите на ДПС. „Никой не може нас да ни разделя и всеки един, който се опитва нас да ни разделя - той е наш враг и ние ще се борим против него." Карадайъ бе категоричен че „Алтернативата на онези, които се опитват да разделят, е Движението за права и свободи! Алтернативата е толерантност и мир! Алтернативата е единство и заедност! Алтернативата е стабилност и сигурност! Алтернативата е Движение за права и свободи!" Мустафа Карадайъ подчерта важността и ролята на ДПС и призова присъстващите „имаме нужда от още по-голямо единство, от още по-голяма заедност, защото и ГЕРБ и фашистите и всички онези днес поставят огромни проблеми пред нашата държава

Челен сблъсък затрудни движението между Пловдив и Карлово, двама са в болница

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/chelen-sblysyk-zatrudni-dvizhenieto-mezhdu-plovdiv-i-karlovo-dvama-sa-v-bolnica-2022003

Челен сблъсък между две коли затруднява движението между Пловдив и Карлово. Сигналът за тежкото пътнотранспортно произшествие е подаден в  17.05 часа на тел. 112, съобщиха за Дарик от полицията в града на тепетата.

В района на с. Песнопой в посока Пловдив БМВ със старозагорска регист

Руснаци отглеждат еноти за домашни любимци вместо кучета (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/rusnaci-otglezhdat-enoti-za-domashni-liubimci-vmesto-kucheta-video-2022002

Миещите мечки се превръщат в предпочитан домашен любимец в Русия. Десетки ексцентрични стопани на симпатичните четириноги се събраха на фестивал в Санкт Петербург, посветен специално на пухкавите еноти.

Четвърти ден Слави Трифонов пред Народното събрание (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6209814

Четвърти ден Слави Трифонов пред Народното събрание (Снимки)За четвърти пореден ден телевизионният водещ Слави Трифонов и екипът му протестират пред Народното събрание. Повод за това е неприемането на мажоритарна избирателна система от страна на депутатите. „2,5 млн. българи се произнесоха, а тези хора продължават да не се интересуват от този глас. Това много ме вбесява“, каза Трифонов.

Най-богатите британци продължиха да трупат милиарди и след Брекзит

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/07/2966947_nai-bogatite_britanci_produljiha_da_trupat_miliardi_i/?ref=rss


Най-богатите 1000 души във Великобритания запазиха спокойствие и продължиха да трупат милиарди на фона на гласуването за Брекзит през 2016 г. Това следва от публикувания днес от вестник "Сънди Таймс" обяви имената на най-богатите хора на Острова.

Общото богатство на включените в списъка се е увеличило с 14% през миналата година до рекордните 658 млрд. паунда, изчислява изданието. Освен това и броят на милиардерите е нараснал с 14 души до 134-ма.

Челният сблъсък Шарапова - Бушар в Мадрид е факт

http://offnews.bg/news/n_1/n_654907.html

Сблъсъкът между бившата приятелка на най-добрия ни тенисист Григор Димитров Мария Шарапова и яростната й критичка Южени Бушар на турнира в Мадрид е факт. Рускинята, която се завърна след изтърпяно наказание за употреба на допинг, се класира за втория кръг след обрат 4:6, 6:4, 6:0 срещу хърватката Марияна Лучич-Барони на старта. Вчера Бушар прекъсна серията си от пет поредни загуби, след като победи в първи кръг французойката Ализе Корне. Бушар изрази надежда във втори кръг да срещне именно Шарапова. "Надявам се да е Шарапова. Радвам се, че сложих край на негативната серия. Странно, но въпреки, че губех постоянно, усещах напрежение от това, че трябва задължително да спечеля. Казах си, че след като пет пъти губя в първи кръг, то вече наистина нямам какво да губя. Опитах се да променя настройката си, да престана да мисля как изглеждам отстрани. Мисля, че започвам да се връщам на верния път", коментира Бушар. Преди дни тя нарече Шарапова измамница и съжали, че рускинята не е изгонена завинаги от тениса.

Най-голямо количество дъжд през е отчетено в Русе – 12 л/кв. м

https://www.24chasa.bg/region/article/6209803

Най-голямо количество дъжд през  е отчетено в Русе – 12 л/кв. мНай-много дъжд през последните 3 часа е валял в Русе – 12 л./кв. м. В останалите райони количествата от дъжд са до 6-7 л/кв. м. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Валежите са предимно в Западна и Северна България. В Ново село падналият дъжд е 6 л/кв. м, във Видин - 7 л/кв. м.

Още един златен медал за България от Световната купа

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/oshte-edin-zlaten-medal-za-bylgariia-ot-svetovnata-kupa-6068849

Невяна Владинова вдигна публиката в залата на крака със страхотното си изпълнение с обръч

Коментар на седмицата №3: Гергов - диамант на прехода, дупката на Варна и съсипания ЦУМ

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6209794

Коментар на седмицата №3: Гергов - диамант на прехода, дупката на Варна и съсипания ЦУМПубликуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е номер 3 с 42 388 прочитания. 120 хиляди, откъдето и да ги погледнеш, са си голяма цифра. Това е цялото население на Смолянска област и на най-големия квартал в България - софийския “Люлин”. Толкова българи всяка година сменят личния си лекар и още толкова се разболяват от

Политологът Делийски: Целта на кабинета е да оцелее възможно най-дълго, но не 4 години

http://www.cross.bg/kabineta-hora-svoyata-1542270.html

/КРОСС/ "Съмнения от типа на заявените от Радан Кънев - за подялба на кабинета между Цветанов и Пеевски със сигурност съществуват и Борисов сякаш не направи необходимите усилия да ги разсее при формирането на кабинета". Това каза за предаването „Неделя 150" по БНР политологът Страхил Делийски, който изтъкна, че общественото мнение ще е по-силно концентрирано около механизмите на властта по време на управлението „Борисов -3" заради липсата на реформаторски курс. Тези съмнения, със сигурност, ще се отразят, по-скоро негативно, върху общия публичен образ на кабинета. Ще породят и по-специфичен интерес и фокус към действията на определени министри. Всичко това допълнително ще създаде една сравнително не особено доброжелателна среда, в която кабинетът ще трябва да функционира. „Целта на кабинета е да се оцелее възможно най-дълго, но не четири години", смята той. „От аналитична гледна точка, ми изглежда, че Борисов си дава сметка за подвижните пясъци върху, които е стъпил и кабинетът, който сформира, е опит да играе на сигурно. Какво имам предвид? Запазени са голяма част от предишните министри, хора, които са проверени, лоялни, знае се какво може да се очаква от тях и оттам не се очакват изненади. Ако погледнем профила на новите министри, виждаме два своеобразни принципа на избора. Единият е по линията на лоялността, каквато е и госпожа Цачева

И съпругата на Цветан Василев внася иск срещу България в Страсбург

http://www.mediapool.bg/i-saprugata-na-tsvetan-vasilev-vnasya-isk-sreshtu-bulgaria-v-strasburg-news263553.html

Нов иск за погазване на свои основни права внася в Европейския съд по правата на човека в Страсбург банкерското семейство Василеви. След като през 2014 г. това направи обвиненият за източването на собствената си банка (КТБ) Цветан Василев, сега същото ще стори и съпругата му Антоанета Василева, става ясно от нейно изявление на официалния блог на Василев от 7 май. Причината е международното преследване срещу нея заради обвинение в пране на пари. "Ние сме завели иск срещу България пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург през 2014 г. за погазването на човешките права на моя съпруг. Сега ще заведем и иск във връзка с бруталното погазване и на моите човешки права. Но това няма да реши по-големия проблем на държавата – използването на механизмите на правосъдната и данъчната система за икономическа и политическа вендета", посочва Антоанета Василева. Преди година ексбанкерът обяви, че неговите дела срещу България пред съда в Страсбург всъщност са две, а ако ги спечели, ще създаде фонд в полза на гражданите. Изданието dnevnik.bg в неделя съобщи, че г-жа Василева се издирва през Интерпол, което става ясно от страницата на организацията. Българската прокуратура поиска от сръбските власти задържането на 57-годишната Антоанета Василева на 24 март 2017 г. заради повдигнатото обвинение. Още в средата на декември 2016 г. тя бе обявена за общодържавно издирване, но впоследствие се установи, че е напуснала в страната през ГКПП "Калотина" и се предполагаше, че се намира при съпруга си в Сърбия. Впоследствие срещу Василева бе издадена и европейска заповед за арест, а тя бе обявена за международно издирване. В момента тя се търси с червена бюлетина на Интерпол, което значи, че й е повдигнато обвинение. Изявлението на Василева от 7 май е озаглавено "Груби нарушения на човешките права в България (и защо това засяга ЕС)". В него Василева се жалва, че българската прокуратура я преследва със "сталинистки методи", а целта е да бъде уязвен съпругът й Цветан Василев, след като през 2016 г. разкритикувал "мафиотския модел на управление на България". Според Василева обвинението срещу нея за неправомерно закупуване на имот в чужбина е "скалъпено". "Всъщност, моят казус се състои в едно абсурдно обвинение, с което блюстителите на реда ще отбележат принос в историята на световната правна мисъл. "Вменено" ми е пране на пари, тъй като съм купила къща в Швейцария през 2012 г. "с парични средства, придобити от Цветан Василев чрез тежко умишлено престъпление." Кога доказаха престъплението и как аз през 2012 г. съм знаела за това предикатно престъпление, остава загадка! За покупката на къщата съм използвала кредит от банка в Швейцария и средства от моя съпруг, прехвърлени от негова сметка по моя сметка по банков път. Моят съпруг е декларирал тези средства и е платил данъци върху тях, което е отчетено от данъчна проверка за десетгодишен период до 2012 г. включително. Нещо повече, аз съм декларирала къщата в данъчната си декларация за 2012 г. Налага се впечатлението, че ня#КОЙ е хвърлил око на тази къща със същото настървение, с което се прицели във Виваком, НУРТС, Дунарит, Авионамс, Петрол, Техномаркет и много други апетитни активи", жалва се Василева.

Двама българи загинаха при жестока катастрофа в Сърбия

https://www.actualno.com/balkani/dvama-bylgari-zaginaha-pri-jestoka-katastrofa-v-syrbija-news_610029.html

Двама български граждани загинаха при жестока катастрофа на пътя Ниш-Пирот днес около обяд. Инцидентът стана край Бела Паланка при неправилно изпреварване, при който се сблъскват две български коли - "Пасат" и „Мерцедес", последният е с пловдивска регистрация, информира

Напрегнати избори във Франция: Евакуираха Лувъра заради сак

http://offnews.bg/news/n_1/n_654906.html

Всички туристи са били евакуирани от Лувъра заради заплаха за сигурността, възникнала от изоставен сак на площада.   Парижката полиция е извела всички туристи и извършва проверка, съобщава БТА. Именно на този площад Еманюел Макрон смята да свика митинг на привържениците си, ако спечели днешния втори тур на президентските избори във Франция. Изборите във Франция на балотажа за президент между Макрон и Льо Пен са изключително напрегнати отново на фона на истерия от атентати.  Избирателната активност във втория тур към 13:00 ч. българско време е 28,23%, съобщи Министерството на вътрешните работи на страната.  Данните почти се припокриват с измерените за същия времеви период на първия тур, когато активността беше 28,54%. Резултатът обаче е по-нисък от този на втория тур на президентските избори през 2012 г., когато до урните бяха отишли 30,66% от избирателите.

Захариева сваля стреса със спорт

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6207434

Захариева сваля  стреса със спортВицепремиерката и външна министърка тича, катери планини и кара ски Екатерина Захариева е свикнала с отговорността да бъде министър. В третото правителство на Бойко Борисов тя пое нов ресор - ще е външен министър. Няма да се отдалечава обаче от правосъдната реформа, защото като вицепремиер ще отговаря за нея.

Полицаи застреляха тийнейджър в САЩ

http://www.moreto.net/novini.php?n=350645

Полицаи от американския град Сан Диего застреляха 15-годишно момче, което ги заплашвало с въздушен пистолет. Според съобщението в полицията получили обаждане от неназован човек. Той искал да се провери 15-годишно момче в училище "Тори Пайнс", като уточнил, че не е въоръжен.

Цачева: Има какво още да дам за държавността

http://clubz.bg/53620-cacheva_ima_kakvo_oshte_da_dam_za_dyrjavnostta

Получих предложението да стана министър на правосъдието от премиера Борисов, имаше време за размисъл, но приех. Това е поредната отговорност, с която се нагърбвам. Това каза новият министър на правосъдието Цецка Цачева пред бТВ.

Тя разказа, че след загубата на президентските избори е имало "време за чудене сега накъде", но е преценила, че има още сили и още какво да даде за държавността.

"Моята най-силна експертиза – професията и образованието ми са в сферата на правото и като адвокат винаги съм търсела баланс и диалог", коментира Цачева.

Тя каза, че ще търси продължаване на съдебната реформа.

"Приключихме конституционната част от реформата, направихме промени в закона за съдебната власт, но и предстои още много. Ще има приемственост с кабинетите преди мен. Работили сме и с Христо Иванов като министър. Познаваме се, може би аз съм повече прагматик от него", каза Цачева.

В първия си работен ден след клетвата на правителството, Цачева каза, че се е срещнала с главния прокурор Сотир Цацаров и шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов в кабинета си. Срещата е била неформална. Цачева е казала, че трябва да се търсят верните решения и да се зафърбят личностните и принципните противоречия.

"Бях приятно изненадана за това, че структурната реформа в прокуратурата е извършена и дори шеговито отбелязах, че това не е станало ясно на широката общественост. Но е важно е, че имаме диалог", обясни Цачева.

И повтори, че ГЕРБ е за избори по мажоритарна система.

Кобрата готов да изчака реванш Джошуа - Кличко

https://www.24chasa.bg/sport/article/6209722

Кобрата готов да изчака реванш Джошуа - КличкоТайсън Фъри вече се договорил за мач с шампиона догодина Мачът между Антъни Джошуа и Кубрат Пулев за световната титла на Международната боксова федерация зависи от Владимир Кличко. Ако 41-годишната легенда поиска реванш с британеца, то първо ще се състои повторението на сблъсъка от 29 април. Тогава пред над 90 000 зрители на стадион “Уембли”

Акции на Пътна полиция в Глобалната седмица на ООН за пътна безопасност

//dariknews.bg/regioni/dobrich/akcii-na-pytna-policiia-v-globalnata-sedmica-na-oon-za-pytna-bezopasnost-2021999

Между 8 и 14 май ще се проведе IV Глобална седмица на Организацията на обединените нации за пътна безопасност. Тази година тя ще премине под мотото „Спаси живот! Намали скоростта!“ с акцент върху шофирането с по-ниска скорост в населените места.

Грациите завоюваха още сребърни медали

//dariknews.bg/novini/bylgariia/graciite-zavoiuvaha-oshte-srebyrni-medali-2021990

Ансамбълът на България по художествена гимнастика спечели пореден медал на Световната купа в „Арена Арнеец“ в София, съобщи

Още едно злато за Невяна Владинова (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6209723

Още едно злато за Невяна Владинова (Снимки)Грацията ни Невяна Владинова продължава да прави фурор по време на Световната купа по художествена гимнастика в „Арена Армеец“в София, предаде gong.bg. Родената в Плевен гимнастичка спечели още един златен медал – този път във финала на обръч. Владинова вдигна публиката в залата на крака със страхотното си изпълнение, за което получи 18.400 (9.

НА ЖИВО: Черно море - Левски

https://www.actualno.com/bgfootball/na-jivo-cherno-more-levski-news_610028.html

Черно море приема Левски в среща от 5-ия кръг на плейофите в първата шестица. Двубоят започва в 17:30 часа и може да я следите НА ЖИВО в Sportlive.bg. "Сините" отиват в Каварна за задължителни 3 точки, особено след тежката загуба от ЦСКА миналата седмица. След като шампионът вече е ясен

Антоанета Василева: Българската прокуратура организира „лов на вещици“ срещу противници на властимащите

http://www.barometar.net/88517/

Съпругата на банкера Цветан Василев, проф.Антоанета Василева е издирвана от Интерпол с червена бюлетина. Тя е обвинена в пране на пари в края на март. Разследването срещу нея започна през 2014 г. Антоанета Василева е обвинена, че през 2012 г. купила къща на брега на Женевското езеро за 20 млн. швейцарски франка. А ето и […]

3 аварийни екипа правят обходи на булеварди в София заради дъждовете

https://www.24chasa.bg/novini/article/6209710

3 аварийни екипа правят обходи на булеварди в София заради дъждоветеТри екипа на „Аварийна помощ и превенция“ правят обходи на водещи булеварди в София, заради проливните дъждове. Това съобщи за  „Фокус“ директорът на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община – Красимир Димитров. „Нивата на реките са в норма, няма никъде завишение. Имаме периодични обходи.

Двама българи загинаха при сблъсък на две български коли в Сърбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6209717

Двама българи загинаха при сблъсък на две български коли в СърбияДвама български граждани загинаха при жестока катастрофа на пътя Ниш-Пирот днес около обяд. Инцидентът стана край Бела Паланка при неправилно изпреварване, при който се сблъскват две български коли - "Пасат" и „Мерцедес", последният е с пловдивска регистрация. На място е загинал шофьорът на 57 години и пътуващата до него жена в "Пасат"-а.

Невяна Владинова с второ злато за Световната купа

http://offnews.bg/news/n_1/n_654905.html

Грацията Невяна Владинова спечели златен медал на обръч на Световната купа в зала “Арена Армеец”. Българката получи най-висока оценка – 18,400 точки за изпълнението си и зарадва публиката. Това е втори златен медал за прелестната плевенчанка от Световната купа в София, след като в събота триумфира в многобоя. До края на деня Неви има шанс да увеличи броя на отличията си, тъй като ще играе на още три финала – на топка, бухалки и лента. На изброените три финала ще участва и другата ни българка – Катрин Тасева. Тя спечели сребърен медал в многобоя. На второ място във финалите на обръч се нареди Линой Ашрам (Израел) с оценка 18,200 точки, трета остана Катарина Галкина (Беларус) с 18,050 точки.

250-килограмова бомба от Втората световна война бе детонирана в Румъния

https://www.24chasa.bg/novini/article/6209706

250-килограмова бомба от Втората 
световна война бе детонирана в РумънияДвеста и петдесет килограмова авиационна бомба от Втората световна война бе детонирана от пиротехници на Инспектората за извънредни ситуации в източния румънски окръг Галац на мястото, на което бе намерена, предаде БТА, като се позова на говорителя на Инспектората за извънредни ситуации в Галац Еуджен Кирица.

Шефът на еропейската атлетика е подменял допинг проби през 80-те години

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/07/2966944_shefut_na_eropeiskata_atletika_e_podmenial_doping/?ref=rss


Настоящият президент на Европейската асоциация по лека атлетика (ЕЕА) норвежецът Свен Арне Хансен е подменял допинг проби през 80-те години, когато е работил в организационния комитет на игрите "Бислет" (в момента част от Диамантената лига), съобщи ТАСС.

Първи за това говори шведът Патрик Сьоберг, което е трикратен олимпийски шампион и световен шампион от 1987 г. във високия скок. Според него, Хансен е карал "чистите" спортисти да дават своите проби на...

Президентът на ЕЕА е подменял допинг проби през 80-те години

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/07/2966944_prezidentut_na_eea_e_podmenial_doping_probi_prez_80-te/?ref=rss


Настоящият президент на Европейската асоциация по лека атлетика (ЕЕА) норвежецът Свен Арне Хансен е подменял допинг проби през 80-те години, когато е работил в организационния комитет на игрите "Бислет" (в момента част от Диамантената лига), съобщи ТАСС.

Първи за това говори шведът Патрик Сьоберг, което е трикратен олимпийски шампион и световен шампион от 1987 г. във високия скок. Според него, Хансен е карал "чистите" спортисти да дават своите проби на...

Решаващи за социалдемократите местни избори в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6209711

Решаващи за социалдемократите местни избори в ГерманияВ северната германска провинция Шлезвих-Холщайн днес се провеждат избори. Досега управляващата Социалдемократическа партия е с най-добри шансове да спечели и този път, макар според проучванията християндемократите да са с почти също толкова добри шансове. Изборите се смятат за съдбовни за германските социалдемократи,

Българин от Египет срещу руснака Чингиз на финал в борбата

http://offnews.bg/news/n_1/n_654904.html

Пети българин ще бори на финал на Европейското първенство по борба в Нови Сад. Това е египтянинът Тарек Мохамед, който се състезава за родината ни. В спор за златото той ще се изправи срещу Чингиз Лабазанов от Русия. В категория до 75 килограма класически стил Тарек се справи на полуфинала с 5:2 срещу унгареца Томас Лоринч. Преди това борецът ни постигна убедителни победи над швейцареца Дамиан Диетче - 8:0 и молдовеца Михаил Браду 9:0.. Припомняме, единствената титла досега взе Биляна Дудова. Тайбе Юсеин, Борислав Новачков и Иво Ангелов загубиха финалите си и останаха със сребърни медали.

Как Хавай, Ачех и Менорка за малко да станат руски територии

https://www.24chasa.bg/novini/article/6209700

Как Хавай, Ачех и Менорка за малко да станат руски територииРуската империя има много възможности да получи чуждестранни територии на далечни места като Индонезия и Аржентина. Русия отказа няколко роля, а водеща роля за това нейно решение играят практически съображения. Руската империя, която съществува от 1721 до 1917 г., се простира на обширни територии от Тихия океан чак до Балтийско и Черно море,

Над 500 самодейци пеят и танцуват в международния фестивал „Гергьовден”

//dariknews.bg/regioni/vraca/nad-500-samodejci-peiat-i-tancuvat-v-mezhdunarodniia-festival-gergiovden-2021996

Днес следобед във видинското село Антимово бе открит 8-мия Международен фолклорен фестивал “Гергьовден”.  Повече от 500 души са самодейците, които на 7 и 8 май ще покажат своите умения на фестивалната сцена. Има групи и състави от общините Видин, Белоградчик, Брегово, Кула, Ново село, както и от съ

Макрон води в секциите в отвъдморските територии и в американски градове

//dariknews.bg/novini/sviat/makron-vodi-v-sekciite-v-otvydmorskite-teritorii-i-v-amerikanski-gradove-2021997

Кандидатът за президент, центристът Еманюел Макрон води пред съперничката си от крайната десница Марин льо Пен на втория тур на президентските избори във френските отвъдморски територии, съобщава белгийският вестник "Соар", цитиран от ТАСС.

Въпреки Брекзит: Богатите британци станали още по-богати

//dariknews.bg/novini/sviat/vypreki-brekzit-bogatite-britanci-stanali-oshte-po-bogati-2021998

Въпреки Брекзита общото богатство на 1000-ата най-богати личности и семейства във Великобритания се е увеличило с 14 на сто през изминалата година, за да достигне 658 милиарда лири или 777 милиарда евро. Това съобщи днес в класацията си в. "Сънди таймс", цитиран от АФП.

Сигнал за бомба предизвика евакуация на мястото за празненствата на Макрон

http://www.cross.bg/makron-podozritelen-signal-1542269.html

/КРОСС/ Френската полиция е отцепила района на музея „Лувър" в Париж поради заплаха за сигурността, предаде „Франс прес". Тя се изразява в сигнал за подозрителен пакет. Това се случва точно в деня на финалния тур от президентските избори във Франция. В двора на Лувъра се очаква да се проведат и празненствата за евентуалната победа на Еманюел Макрон. Именно той, според социологическите проучвания, е фаворит да спечели балотажа срещу Марин льо Пен. „След като получихме сигнал за подозрителен пакет, евакуирахме близо 300 журналисти, за да проверим за какво става въпрос, заявиха от екипа на Макрон. Те подчертават, че решението е взето като предпазна мярка. Конкурентката на Макрон - Льо Пен, в хода на кампанията пък не веднъж съобщаваше, че се готви терористичен акт по време на изборите.  

Сигнал за бомба предизвика евакуация на мястото за евентуалните празненства на Макрон

http://www.cross.bg/makron-podozritelen-paket-1542269.html

/КРОСС/ Френската полиция е отцепила района на музея „Лувър" в Париж поради заплаха за сигурността, предаде „Франс прес". Тя се изразява в сигнал за подозрителен пакет. Това се случва точно в деня на финалния тур от президентските избори във Франция. В двора на Лувъра се очаква да се проведат и празненствата за евентуалната победа на Еманюел Макрон. Именно той, според социологическите проучвания, е фаворит да спечели балотажа срещу Марин льо Пен. „След като получихме сигнал за подозрителен пакет, евакуирахме близо 300 журналисти, за да проверим за какво става въпрос, заявиха от екипа на Макрон. Те подчертават, че решението е взето като предпазна мярка. Конкурентката на Макрон - Льо Пен, в хода на кампанията пък не веднъж съобщаваше, че се готви терористичен акт по време на изборите.  

Мароканец спечели Маратон Варна - 2017

http://www.moreto.net/novini.php?n=350659

Мароканецът Абделади Тиар спечели втора поредна победа от веригата маратонски бягания в България. Днес 36-годишният атлет триумфира и във Варна, след като преди месец грабна златото в Стара Загора, научи Moreto.net. Старт на маратона във Варна даде министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

Горанов - на 40 години и вече за финансов оскар

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6207435

Горанов  - на  40 години  и 
вече   за финансов оскарДелниците му са неизменно с половинката Румяна и двамата синове “Готови сме за трудни уравнения”, очерта политическата кондиция на ГЕРБ с математически термин финансовият министър Владислав Горанов още преди изборите. Не случайно колегите му от ГЕРБ смятат, че без особено усилие може да подреди всеки сложен казус в логическа и математическа

Обиски във всички немски казарми заради нацистки символи

http://clubz.bg/53619-obiski_vyv_vsichki_nemski_kazarmi_zaradi_nacistki_simvoli

Заради открити многобройни нацистки символи в германски казарми главният инспектор на Бундесвера (немската войска) Фолкер Викер разпореди тотални обиски на всички сгради на войската. Миналата седмица в казармата “Фюрстенберг” в град Донауешинген, федерална провинция Баден-Вюртемберг, бяха открити изписани пречупени кръстове и други нацистки символи. На стена в залата за оперативки е бил прикачен пистолет от ерата на Вермахта, както и патрондаш за автомат MG42 от същата епоха. В залата за почивки пък бяха намерени изработени фигури на войници на Вермахта (армията на Хитлер), както и фиксирана върху паркета реплика на автомат от Втората световна война. Всичко това вече е отстранено.

В Германия е абсолютно забранено в казарми и военни сгради да се излагат предмети, свързани с Вермахта. Те могат да се видят единствено в музеи. Главният инспектор на Бундесвера Викер даде 10 дни за обискиране на всички казарми. Междинен доклад трябва да бъде представен във вторник. Министърката на отбраната Урсула фон дер Лайен призова целия личен състав да подпомога действията на проверяващите.

"Започналият процес изисква кураж и търпение. Сега всички заедно, от войници до генерали, сме длъжни да участваме в този процес с всичките си сили. Иде реч не за друго, а за авторитета на Бундесвера", заяви днес Фон дер Лайен пред "Билд ам Зонтаг".

Скандалната история тръгна миналата сряда, когато беше съобщено за ареста на подполковник Франко А. Има неопровержими доказателства, че той е готвил атентати, включително на бала на военните във виенския дворец "Хофбург". Планирал е и политически убийства. Сред целите му са били доскорошният федерален президент Йоахим Гаук и правосъдният министър Хайко Маас.
Синът на германка и италианец е попаднал в полезрението на френските сили за сигурност още през 2014 г. Тогава той завършва елитна френска военна академия, но магистърската му работа е отхвърлена поради екстремистки формулировки. 

Германски учен от Центъра за военна история и социални науки към Бундесвера прочита текста и в оценката си написва, че той съдържа недопустими нацистки формулировки. Въпреки категоричното мнение на учения и на френската военна академия, Франко А. не попада в полезрението на прокуратурата. Като причина се сочи, че той се е разкаял, дистанцирал се е от написаното и е обяснил, че го е направил, тъй като е бил притиснат от срокове. Пише нова магистърска работа и успява да се дипломира.

Сега разследването срещу подполковник Франко А. се наблюдава от прокуратурата във Франкфурт на Майн. Разследването се води по посока подготовка на тежко противодържавно престъпление. Издирва се и поне още един съмишленик на потенциалния атентатор.

Скандалът не свършва дотук. На 29 декември 2015 г. Франко А. се регистрира в Бавария като сирийски бежанец под името Давид Бенямин. Половин година по-късно, на 12 май 2016 г., подава молба за убежище. На 7 ноември с. г. с него е проведен 90-минутен разговор, в който обяснява причините да поиска закрила в Германия. Мъжът обаче не знае арабски, разговорът се провежда на френски. Той твърди, че е син на християни фермери от сирийския град Тел ал Хасел. Семейството му се числяло към френското малцинство в района. Не говорел арабски, тъй като бил завършил френска гимназия в родния си град. Такава действително има, но тя е в Алепо.

Мнимият Давид Бенямин обяснил също, че бил преследван от ислямистите в Сирия, тъй като името му звучало като еврейско. А и се опасявал, че ще го призоват в сирийската армия на Асад. Наред с това, след като избягал от Сирия, главорези от «Даеш» убили баща му.

На 16 декември 2016 г. Давид Бенямин получава политическо убежище в Германия. Все още не е ясно дали и кога е напуснал Бундесвера. Сега го чака следствие, съд и най-вероятно дълги години зад решетки.

Издигат флага на ЕС през президентството за 9 май

https://www.24chasa.bg/novini/article/6209690

Издигат флага на ЕС през президентството за 9 майПо повод Деня на Европа – 9 май, от 10.00 часа пред сградата на президентската институция на тържествена церемония ще бъде издигнато знамето на ЕС. Церемонията ще се състои в присъствието на президента Румен Радев, парламентаристи и представители на изпълнителната власт, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

Заради сигнал за опасност за сигурността евакуираха площада пред Лувъра

https://www.24chasa.bg/novini/article/6209683

Заради сигнал за опасност за сигурността евакуираха площада пред ЛувъраПарижката полиция изведе всички туристи от площада пред Лувъра, след като бил получен сигнал за опасност за сигурността, съобщи БТА.  Агенцията припомня, че на този площад смята да свика митинг на привържениците си Еманюел Макрон, ако спечели победата на днешния втори тур на президентските избори във Франция.

Вицепрезидентът: България е гарант за сигурността в региона и мост между Изтока и Запада

http://www.cross.bg/iiotova-iliyana-bulgariya-1542268.html

/КРОСС/ „Различията ни обединяват, а не разделят, можем да бъдем свободни и да имаме бъдеще само, ако сме заедно". Това заяви българският вицепрезидент Илияна Йотова в Славянския университет в Баку, където изнесе лекция пред преподаватели и студенти, изучаващи специалност Българска филология. В учебното заведение се подготвят бъдещи дипломати и специалисти по международни отношения с профил „България и Балканите." „Горда съм, че тук има много млади хора, които изучават езика, историята, културата на моя народ", каза Йотова, цитирана от пресслужбата на президентството. Илияна Йотова припомни, че България постига своята езикова и духовна самостоятелност със свещеното дело на двамата братя Кирил и Методий, на техните ученици, които създават днешната кирилска азбука. „Днес на нея пишат над 300 милиона души в цял свят и е една от трите официални азбуки на европейската общност, заедно с латинската и гръцката", отбеляза вицепрезидентът. По думите на Илияна Йотова страната ни е не само достоен и уважаван член на ЕС, но и гарант за стабилност и сигурност в Югоизточна Европа и на Балканите. Вицепрезидентът допълни, че България ще играе и занапред ключова роля за сигурността на външните граници на ЕС, за стабилността на региона. „Нещо повече, ние сме естественият мост и посредник в разбирателството между Изтока и Запада

Намериха телата на мъж и жена в района на връх Малък Купен

https://www.actualno.com/society/nameriha-telata-na-myj-i-jena-v-rajona-na-vryh-malyk-kupen-news_610021.html

Намерени са телата на мъж и жена в района на връх Малък Купен. Това съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК). От ПСС поясниха, че вчера мъж и две жени са тръгнали от хижа „Амбарица“ към хижа „Дерменка“ и са се загубили, след к

Комисар на ЕС по икономическите въпроси: Макрон ще бъде "приятел" на Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6209662

Комисар на ЕС по икономическите въпроси: Макрон ще бъде "приятел" на ГърцияЕвропейският комисар по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси смята, че Еманюел Макрон, който се очаква да бъде избран за президент на Франция днес, ще бъде силен съюзник на Гърция, пише гръцкият вестник "Катимерини", цитиран от БТА.  "Нямам съмнения, че с Макрон като президент, Гърция ще продължи да има приятел в лицето на Франция,

Двама туристи са намерени мъртви в Стара планина

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/07/2966937_dvama_turisti_sa_namereni_murtvi_v_stara_planina/?ref=rss


Телата на мъж и жена са намерени в района на старопланинския връх Малък Купен, съобщи Планинската спасителна служба, цитирана от "Фокус".

Вчера мъж и две жени са тръгнали от хижа "Амбарица" към хижа "Дерменка" и са се загубили, след което са се отправили към връх Ботев, а после са поели в обратна посока. В района на връх Малък Купен една от жените се подхлъзнала, мъжът тръгнал след нея и си чупил крака. Към 9.30 часа третата туристка...

Папа Франциск: Не използвайте думата "майка" за бомба

http://www.moreto.net/novini.php?n=350646

Папа Франциск разкритикува наричането на най-голямата неатомна бомба на САЩ "Майката на всички бомби". По думите му думата "майка" не трябва да се използва за название на оръжие, предаде Ройтерс. Американските военновъздушни сили пуснаха такава бомба, чието официално название е Джи Би Ю-43 Би миналия месец в Източен Афганистан върху бойци, за които се предполага, че са били от "Ислямска държава".

Интерпол издирва жената на Цветан Василев с червена бюлетина

http://offnews.bg/news/n_1/n_654903.html

Интерпол издирва с червена бюлетина жената на бившия собственик на КТБ Цветан Василев - Антоанета Василева, става ясно от сайта на организацията.  Василева беше обвинена в пране на пари в края на март. На страницата на Интерпол  пише, че Василева се издирва, тъй като е обвинена за пране на пари.  През декември жената на Василев беше обявена за общодържавно издирване. С червена бюлетина се издирват хора, които имат обвинение и ако Антоанета Василева бъде задържана, тя ще бъде върната у нас.  Василева е обвинена затова, че е купила къща на брега на Женевското езеро за 20 милиона швейцарски франка - пари, дошли от банката на съпруга й - КТБ. 

Източник от френското МВР: Макрон 62,5%, Льо Пен - под 39%

http://clubz.bg/53618-iztochnik_ot_frenskoto_mvr_makron_625_lo_pen_pod_39

Центристът Еманюел Макрон ще вземе 62,5 процента на президентските избори, твърди източник от френското Министерство на вътрешните работи. При него се събира цялата информация от екзитполовете на социологичеките институти, които обаче е забранено да се публикуват преди 21 часа българско време, съобщава белгийският тв канал RTBF. Изборите във Франция се организират и осъществяват от МВР и от кметовете.

Преди тази информация бяха разпространени първи прогнозни резулатти. Еманюел Макрон бие на президентските избори във Франция с около 60 процента срещу около 40 за Марин льо Пен, сочат екзитполовете, публикувани от белгийския вестник "Соар". 

Белгийският тв Канал RTBFобаче съобщи, че преднината на Макрон може да достигне до 64 процента. Същата медия позна с точност до 1 пункт отклонение от официалните резултати в първия екзитпол на първия тур на изборите.

Към 17 часа избирателната активност е била 65,30% или с с пет пункта по-ниска от първия тур преди две седмици.

Днес следобед е започнало следствие срещу извършителите на хакерската атака над сайтове от щаба на Еманюел Макрон, съобщи "Фигаро", позовавайки се на полицейски източници. Както е известно в последните минути на петъчния ден в социалните мрежи бяха разпространени десетки хиляди документи от предизборната кампания на лидера на "В движение". Сред тях има и хиляди фалшиви.

Макрон вече е в Париж, след като гласува със съпругата си Брижит в Туке. Заедно с екипа си той подготвя и внася последни детайли в речта си за победата. Ако резултатите са верни, а в това почти няма съмнение, Макрон ще произнесе реч пред привържениците си в двора на Лувъра. Той вече е затворен за посетители. А спецчастите дори бяха вдигнати за кратко под тревога заради съмнителен пакет. Но се оказа, че паниката е фалшива.

Бюрата за гласуване затварят в 21 часа българско време и само 1 минута по-късно ще бъдат обявени официалните екзитполове на френските социологически агенции, които следат изборите.

Очаквайте подробности.

 

 

Първи неофициален резултат: Макрон 60%, Льо Пен - 40%

http://clubz.bg/53618-pyrvi_neoficialen_rezultat_makron_60_lo_pen_40

Еманюел Макрон бие на президентските избори във Франция с около 60 процента срещу около 40 за Марин льо Пен, сочат първите прогнозни резултати от екзитполовете, публикувани от белгийския вестник "Соар". 

Белгийският тв Канал RTBFобаче сочи, че преднината на Макрон може да достигне до 64 процента. Същата медия позна с точност до 1 пункт отклонение от официалните резултати в първия екзитпол на първия тур на изборите.

 

Очаквайте подробности.

 

 

Хиляди на протест против правителството в Полша (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6209661

Хиляди на протест против правителството в Полша (снимки)Хиляди поляци участваха в антиправителствена демонстрация във Варшава, съобщава Ройтерс. Вчера в късния следобед в полската столица се състоя протест против правителството, оглавявано от крайнодясната партия „Право и справедливост“. Недоволството на гражданите бе насочено срещу евроскептичната политика, която води „Право и справедливост“.

Най-скъпите смартфони

https://news.bg/gadgets/nay-skapite-smartfoni.html

Цената на някои от тях надхвърля 100 хиляди долара

Обискират всички казарми в Германия, разследват крайнодясна мрежа в армията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6209678

Обискират всички казарми в Германия,
разследват крайнодясна мрежа в армиятаВсички казарми на германската армия ще бъдат обискирани, след като в няколко от тях бяха намерени нацистки символи. Това наредиха разследващите скандала с теористична заплаха в Бундесвера. Преди дни бе задържан лейтенант, имал планове да убие президента, министри, обществени лидери и да извърши атентат, който да припише на бежанци.

Трагедия в планината, двама души загинаха в Централен Балкан

http://www.cross.bg/chasa-vruh-hizha-1542267.html

/КРОСС/ Двама души, мъж и жена, са загинали в Стара планина, в Централен Балкан, съобщи „Фокус". Телата им са намерени в района на връх Малък Купен. От Планинската спасителна служба поясниха, че вчера мъж и две жени са тръгнали от хижа „Амбарица" към хижа „Дерменка" и са се загубили, след което са се отправили към връх Ботев, а после са поели в обратна посока. В района на връх Малък Купен една от жените се подхлъзва, мъжът тръгва след нея и си чупи крака. Към 9.30 часа другата туристка пристига в хижа „Добрила" измръзнала и в шок и дава информация за случилото се. Телата на загубилите се туристи са намерени от техен роднина. Тялото на мъжа е открито към 11:10 часа, а на жената към 12:15 часа. От ПСС поясниха, че мястото е отдалечено и предположиха, че транспортирането на телата ще продължи до късните часове на днешния ден или до ранните на утрешния. Сигналът към ПСС е подаден в 6:00 часа сутринта, след което веднага се сформират екипи, които да издирват туристите. В акцията се включват спасители от отрядите от Сопот, Карлово, Калофер, Троян, Ловеч и Пловдив.

Евакуираха Лувъра заради изоставена чанта*

https://www.actualno.com/europe/evakuiraha-luvyra-zaradi-izostavena-chanta-news_610024.html

Френската полиция евакуира пространството около Лувъра в Париж, предаде AFP. По първоначална информация това се е наложило заради сигнал за бомба. По-късно френските власти отрекоха да има бомбена заплаха. Вероятно става дума за оставена чанта в сградата на музея, където вп

7 необикновени професии, от които се печели много

https://vesti.bg/lyubopitno/7-neobiknoveni-profesii-ot-koito-se-pecheli-mnogo-6068847

Професионален гушкач. Ако сте самотни и се нуждаете от гушкане, то за 60 долара на час може да си купите топли прегръдки

Евакуират 50 000 души заради стари бомби в Германия

http://www.cross.bg/bombi-germaniya-hvurleni-1542266.html

/КРОСС/ В германския град Хановер започна евакуацията на 50 000 жители, за да могат да бъдат безопасно преместени неизбухнали бомби от Втората световна война, предаде ДПА. Само на 9 октомври 1943 г. над града са били хвърлени около 261 000 бомби. Според експертни оценки почти 250 000 бомби, хвърлени над Германия от съюзническите сили, не са избухнали поради технически дефекти. Разчистването им може да отнеме десетилетия.Бомбите стават по-опасни с течение на времето заради износването.    

Красавица от Сибир е най-популярният съдия на Русия

http://offnews.bg/news/n_1/n_654902.html

"Съдията, съдията..", пеят често агитките. Е, в Русия се появи изкушение или изключение, което няма как да бъде обидено. Напротив, феновете отрупват въпросния съдия с цветя. Името на рефера е Екатерина Костюнина. Дамата от Сибир получи признанието за най-красив футболен рефер на Русия. И съответно куп статии и снимки в медиите от Москва до Лондон. Историята й е като на доста обикновени момичета. Родителите на Екатерина не са спортисти. Като малка я записват на танци. но издържа до 12-годишна възраст. Отказва се заради голямата любов - футбола. От малка предпочита да рита с момчетата в махалата, а не да си играе с кукли. Първият плакат на стената й е този на Стивън Джерард от Ливърпул. В съдийството тръгва случайно. Отива на приятелски женски мач. Оказва се, че няма кой да го свири. Екатерина се наема и ръководи отлично. Твърди, че никога не е минавала за красавица. Не събирала момчешките погледи. Дали! Сега мечтата й е да стане съдия на ФИФА. "Никога не съм имала проблеми с футболистите на терена , нито със запалянковците. Даже след мачове получавам букети от тях", хвали се брюнетката от Сибир.

Професори по музика – на сцената на Седмицата на камерната музика в Добрич

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6209636

Професори по музика – на сцената на Седмицата на камерната музика в ДобричСедмица на камерната музика с международно участие „Константин Илиев“ започва от утре в град Добрич. Традиционният майски фестивал, превърнал се в значимо събитие в града, от тази година ще носи името на Константин Илиев - диригент и композитор. Общинският съвет единодушно прие това решение. Още повече,

Гръмнат ли взривове, първи в опасната зона е Валентин Радев

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6207437

Гръмнат ли взривове, първи
 в опасната зона е Валентин РадевВ семейството на новия вътрешен министър първа с ГЕРБ се  ангажира съпругата му Лорита Ако близо до вътрешното министерство открият взривно устройство, нищо чудно пръв до него да стигне самият министър. Но не да гледа как работят специалистите от СОБТ, а да изкаже компетентно мнение за обезвреждането му.

Цветослав Цачев: Френските избиратели не харесват Европа в сегашния ѝ облик

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/cvetoslav-cachev-frenskite-izbirateli-ne-haresvat-evropa-v-segashniia--oblik-238932/

Не се очакват сътресения на пазарите след втори тур на изборите във Франция, твърди главният инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг

Лятото идва с бургаска класика - миди и бири на острова

http://www.cross.bg/gosti-ostrova-anastasiya-1542265.html

/КРОСС/ Екипът на остров Света Анастасия провери и доказа днес готовността си да посрещне многобройни гости през топлите месеци. Но няма нужда да чакате до лятото. Общинският кораб вече извършва редовни курсове, музеят работи, църквата е отворена, а кухнята на ресторанта заредена с вкуснотии и питиета. Вече има много заявки от туроператорите, които ще доведат гости от чужбина, за да видят острова за първи път. Бургазлии и българите от цялата страна, които вече са били тук, са винаги добре дошли да се завръщат отново и отново. Света Анастасия е идеалното място, където да прекараш няколко приятни часа с приятели, да доведеш гости, гадже, да се ожениш или да кръстиш детето си. Тук винаги ще ви очаква бургаската класика - бира и миди, много други рибни специалитети и атмосфера, каквато не можете да откриете никъде другаде у нас. Все пак това е единственият достъпен и обитаем остров в България. Община Бургас благодари на водолазите от клуб "Приятели на морето" за споделената грижа към Света Анастасия. Те почистиха дъното край острова и извадиха първата реколта миди от естествената подводна ферма. Всички днешни гости ползват привилегията да хапнат безплатно от морския деликатес. Те извадиха голям късмет с прекрасното слънчево време между вчерашния и утрешния дъжд. За всички предстоящи събития на острова, цени и начин на пътуване, търсете информация в едноименния му сайт, очакваме ви: http://anastasia-island.com/plan.php?id=28

Всички в народни носии за ритуала "Топене на китки" в Добринище

https://www.24chasa.bg/region/article/6209638

Всички в народни носии за ритуала "Топене на китки" в ДобринищеНа най-големия и обичан пролетен празник – Гергьовден, в Добринище бе пресъздадена старата българска традиция "Топене на китки". В този ден, от най-малките до най-възрастните жители на градчето, бяха облечени в пъстри носии, за да се потопят в древния обичай. Още от предишната вечер младите момичета бяха натопили своите китки във вода и оставили

„Безсмъртният полк” ще марширува и в Добрич

https://www.24chasa.bg/region/article/6209632

„Безсмъртният полк” ще марширува и в ДобричДобрич ще участва за първи път в шествието на "Безсмъртният полк" на 9 май тази година. Организаторите от руски клуб „Березка“ разчитат на подкрепата на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Българския антифашистки съюз, Съюза на ветераните от войните, дружество „Русофили”,на неправителствени организации, на граждани.

Драма на финала на Маратон Варна, 6 стотни разделиха първия от втория

//dariknews.bg/regioni/varna/drama-na-finala-na-maraton-varna-6-stotni-razdeliha-pyrviia-ot-vtoriia-2021992

Мароканецът Абделади Таяр спечели второто издание на Mаратон Варна. Той финишира с време 2:20:32.1 часа, само на 6 стотни от втория и победител от надреварата през миналата година – мароканец с италиански паспорт – Ахмет Насеф (2:20:32.7 часа). Таяр триумфира и на маратона в Стара Загора тази годин

2-годишна фигуристка стана сензация, впечатлява с грация и красота (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/2-godishna-figuristka-stana-senzaciia-vpechatliava-s-graciia-i-krasota-video-2021993

Малка фигуристка стана истинска сензация в интернет. Става дума за най-младата спортна надежда на Русия-Риана Кадирова. В мрежата бе показано видео от 2013 г., когато момиченцето е само на две годинки. Фигуристката е облечена в красив тоалет и изпълнява съчетание,

Блъснаха пешеходка край РУМ

//dariknews.bg/regioni/shumen/blysnaha-peshehodka-kraj-rum-2021995

84-годишна жена е била ударена близо до РУМ-а в Шумен. 

Инцидентът е станал около 16.30 часа. Според очевидци възрастната жена е пресичала близо до пешеходна пътека. В този момент приближил лек автомобил БМВ, който не успял да спре и я ударил.

Пострадалата е откарана с

Към 17,00 ч. повече от половината Гецово вече гласува

//dariknews.bg/regioni/razgrad/kym-1700-ch.-poveche-ot-polovinata-gecovo-veche-glasuva-2021994

Повече от половината избиратели в Гецово вече са отишли до една от двете секции, в които се провежда предсрочния кметски вот в селото. Председателят на Общинската избирателна комисия в Разград Радка Башакова съобщи, че към 17,00 ч. са гласували 780 избиратели, което е 50,06% избирателна активност.

Как изглежда световната банкова индустрия 10 години след финансовата криза

http://www.investor.bg/analizi/91/a/kak-izglejda-svetovnata-bankova-industriia-10-godini-sled-finansovata-kriza-238872/

Кризата, започнала преди десетилетие, доведе до сериозни промени в сектора, включително с повече регулации и свиване на обсега

Двама младежи в болница, потрошени след масов бой в Благоевград

https://www.actualno.com/crime/dvama-mladeji-v-bolnica-potrosheni-sled-masov-boj-v-blagoevgrad-news_610010.html

Двама младежи на по 20 години са настанени в отделението по ортопедия в благоевградската болница след масово меле пред дискотека, съобщава кореспондентът на Actualno.com. Екшънът се разиграл тази сутрин минути преди 5 часа в центъра на Благоевград. Единият от младите мъже е със с

Учени откриха нов вид динозаври, които са се срещали преди 150 милиона години в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6209614

Учени откриха нов вид динозаври, които са се срещали преди 150 милиона години в САЩМеждународен екип от учени идентифицира нов вид зауроподи, живели на днешната територия на щата Уайоминг, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА. Екземпляри от вида, който получи названието Galeamopus pabsti, са се срещали преди 150 милиона години. Фосили от представители на G. pabsti за пръв път били извадени от земните недра през 1995 г.

Европейският музей на годината се рекламира с българска песен

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/05/07/2966932_evropeiskiiat_muzei_na_godinata_se_reklamira_s/?ref=rss


Женевски музей, избрал за рекламния си клип българската народна песен "Назад, назад, моме Калино", беше обявен за Европейски музей на годината на церемония в Загреб снощи.

Етнографският музей в швейцарския град получи най-престижното отличие, което се връчва за 40-ти път от Европейския форум на музеите.



Наградата се присъжда на културни институции, които успяват да привлекат възможно най-голяма публика благодарение...

Намерени са телата на мъж и жена в района на връх Малък Купен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6209630

Намерени са телата на мъж и жена в района на връх Малък КупенНамерени са телата на мъж и жена в района на връх Малък Купен. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК). От ПСС поясниха, че вчера мъж и две жени са тръгнали от хижа „Амбарица“ към хижа „Дерменка“ и са се загубили, след което са се отправили към връх Ботев,

Лениви и презадоволени - така живееха "принцовете" на НРБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6209619

Лениви и презадоволени - така живееха "принцовете" на НРБЛюдмила Живкова и Владимир Живков са само два от многото примери - България за малко да стане първата наследствена комунистическа диктатура. Н. Цеков разказва как при социализма бяха обгрижвани "принцовете" на НРБ, пише "Дойче веле". “Бяхме много близко до това да станем наследствена социалистическа република.

Мъж и жена загинаха до връх Малък Купен

http://offnews.bg/news/n_1/n_654901.html

Мъж и жена загинаха в района на връх Малък Купен в централна Стара планина. Спасители са намерили телата им, след като жена,която е била с тях, е подала сигнал, че са изчезнали в планината.  Телата на мъжа и жената са намерени днес, съобщава агенция Фокус, позовавайки се на Планинската спасителна служба. Вчера мъж и две жени са тръгнали от хижа „Амбарица“ към хижа „Дерменка“ и са се загубили, след което са се отправили към връх Ботев, а после са поели в обратна посока. В района на връх Малък Купен една от жените се подхлъзва, мъжът тръгва след нея и си чупи крака. Към 9.30 часа другата туристка пристига в хижа „Добрила“ измръзнала и в шок и разказва какво се е случило. Сигналът към ПСС е подаден в 6.00 часа сутринта, след което веднага се сформират екипи, които да издирват туристите. В акцията се включват спасители от отрядите от Сопот, Карлово, Калофер, Троян, Ловеч и Пловдив. Телата на загубилите се туристи са намерени от техен роднина. Тялото на мъжа е открито към 11.10 часа, а на жената към 12.15 часа. За планинските спасители предстои тежка операция, тъй като мястото е отдалечено. Очаква се транспортирането на телата да продължи до късните часове на днешния ден или до ранните на утрешния.

Вдигат учителските заплати с 15 процента от септември

http://www.cross.bg/vulchev-obyavi-zaplati-1542264.html

/КРОСС/ Учителските заплати ще бъдат увеличени с 15 процента от 1 септември. Това обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, цитиран от БНР. Вълчев коментира в Пловдив, че ведомството щяло да изпълни правителствената програма за двойно увеличение на учителските заплати в края на 4-годишния мандат. Вече е ясен и първия му заместник. Това е Таня Михайлова, която е директор на Професионалната гимназия по прецизна техника и оптика "Ломоносов". Нейният ресор ще бъде предучилищно и училищно образование.Новият министър на образованието обяви още, че ще бъдат премахнати получаваните от общините финансови стимули, които създаваха възможности за откриване на нови учебни заведения. "Моeто мнение е, че в почти всички общини училищната мрежа е достигнала предела си на оптимизация", коментира Вълчев. Идната седмица министърът ще обяви на какъв етап е подготовката на оперативната програма "Наука и образование". Красимир Вълчев присъства в Пловдив на откриването на Института за политика.

С танцова тренировка честват Деня на Европа във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=350654

Варна – Европейска младежка столица ще отбележи Деня на Европа – 9 май със събитие на входа на Морската градина, научи Moreto.net. В 15:00 часа започва тренировка на открито, която ще се проведе от танцьорите от денс формация Connection Crew Varna.

Издигат знамето на ЕС пред президентството по повод 9 май

https://www.24chasa.bg/novini/article/6209608

Издигат знамето на ЕС пред президентството по повод 9 майПо повод Деня на Европа – 9 май, от 10.00 часа пред сградата на Президентската институция на тържествена церемония ще бъде издигнато знамето на ЕС. Церемонията ще се състои в присъствието на президента глава Румен Радев, парламентаристи и представители на изпълнителната власт. По-рано през деня държавният глава Румен Радев ще участва в

Красимир Вълчев: От първи септември вдигаме учителските заплати с 15%

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/krasimir-vylchev-ot-pyrvi-septemvri-vdigame-uchitelskite-zaplati-s-15-238931/

Допълнителни стимули за привличане на преподаватели в отдалечeни населени места ще са възможни през януари 2018 г., твърди новият образователен министър

Бербатов обяви и легенда на Реал Мадрид

http://offnews.bg/news/n_1/n_654900.html

Димитър Бербатов обяви поредния участник в благотворителното шоу на 14 юни. Бившият защитник Мичел Салгадо ще рита за тима на Луиш Фиго. Испанецът спечели два пъти Шампионската лига с Реал. Преди това игра с Любо Пенев в много силния тим на Селта. Ето какво написа Бербо: "Той е част от Реал (Мадрид) цели десет успешни години. От 1999 до 2009 г. с Белия балет два пъти триумфира в Шампионската лига (през 2000 и 2002 г.), четири пъти е шампион на Испания, става носител на Суперкупата на УЕФА и Междуконтиненталната купа.  В Ла Лига прекарва общо 15 години - в Селта и Реа" (Мадрид), изигравайки 343 мача. И краят на кариерата му е на високо ниво - в английската Висша лига, където се състезава за Блекбърн. С националния отбор на Испания участва на световно и европейско първенство. Агресивен десен бек, записал името си в историята с големите успехи на "Ел Галактико". Мичел Салгадо! Очакваме го в отбора на Фиго в София!".

Футболистите на "Суонзи" ще платят билетите на феновете за мача срещу "Съндърланд"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/07/2966934_futbolistite_na_suonzi_shte_platiat_biletite_na/?ref=rss


Футболистите на "Суонзи" ще платят билетите на 3000 свои привърженици за гостуването на "Съндърланд" следващата събота. Това обяви мениджърът на "лебедите" Пол Клемънт след победата с 1:0 над "Евертън".

Той добави, че идеята е дадена от капитана на отбора Леон Бритън. "Жалко само, че не можем да осигурим места на всички наши фенове", каза още Клемънт и определи предложението като "страхотно".

Скок на учителските заплати от 1-ви септември

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/skok-na-uchitelskite-zaplati-ot-1-vi-septemvri-6068846

Правителството плaнира заплащането на учителите да се повиши с около 15%. Това каза в Пловдив министърът на образованието и науката Красимир Вълчев

При престрелка в Кашмир загинаха петима души

https://www.24chasa.bg/novini/article/6209606

При престрелка в Кашмир загинаха петима душиПолицията в контролираната от Индия част на областта Кашмир заяви, че местни бунтовници са нападнали полицейски патрул, при което са загинали трима цивилни и един служител на реда, предава Voice of America, цитирана от "Фокус". Един от нападателите също е загинал при ответния огън на полицаите. Престрелката е станала в събота вечерта когато

Вдигат с 15% учителските заплати от 1 септември

http://offnews.bg/news/n_1/n_654899.html

Още на 1 септември учителските заплати ще бъдат увеличени с около 15 процента. Това каза в Пловдив новият министър на образованието Красимир Вълчев, цитиран от БТА. В управленската си програма правителството се е ангажирало да постигне двойно увеличение на учителските заплати до края на мандата си. Това трябва да се случи в четиригодишен период. Вълчев изтъкна, че е важно учителите в отдалечените и малки селища да бъдат стимулирани.

Фотокапан за мечки засече изчезналия младеж от Смилян

//dariknews.bg/novini/bylgariia/fotokapan-za-mechki-zaseche-izcheznaliia-mladezh-ot-smilian-2021991

Фотокапан е заснел изчезналия Ивелин Узунов, който е в неизвестност от близо 60 часа. Камерата поставена да следи за мечки е заснела момчето над смолянското село Турен, потвърдиха информацията на Дарик от полицията. В момента всичк

Грациите завоюваха сребро във финала с пет обръча

//dariknews.bg/novini/bylgariia/graciite-zavoiuvaha-srebro-vyv-finala-s-pet-obrycha-2021990

Ансамбълът на България по художествена гимнастика спечели пореден медал на Световната купа в „Арена Арнеец“ в София, съобщи

Каракачанов: Въвеждането на мажоритарната система е евтин популизъм

//dariknews.bg/novini/bylgariia/karakachanov-vyvezhdaneto-na-mazhoritarnata-sistema-e-evtin-populizym-2021989

Въвеждането на мажоритарната система е евтин популизъм, който няма как да бъде одобрен от "Обединени патриоти", заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред

Елисейският дворец се готви за своя нов обитател

https://www.24chasa.bg/novini/article/6209603

Елисейският дворец се готви за своя нов обитателЗнаменитият Елисейски дворец се готви за своя нов обитател. Ключовете от апартамента на държавния глава на Петата република ще получи победителят от днешния втори тур на президентските избори - основателят на движението "Напред" Еманюел Макрон или лидерката на Националния фронт Марин льо Пен, съобщава БТА.

Издигат знамето на ЕС на официална церемония пред президентството на 9 май

http://www.cross.bg/chasa-znameto-predstaviteli-1542263.html

/КРОСС/ По повод Деня на Европа - 9 май, от 10:00 часа пред сградата на Президентската институция на тържествена церемония ще бъде издигнато знамето на Европейския съюз, съобщиха от пресслужбата на държавния глава. Церемонията ще се състои в присъствието на президента Румен Радев, парламентаристи и представители на изпълнителната власт. По-рано през деня Радев ще участва в церемонията по полагането на венци и цветя пред паметника на Незнайния войн в столицата по повод 72 години от края на Втората световна война. Събитието, на което ще присъстват български ветерани и представители на военно-патриотични съюзи и организации, ще започне от 9:00 часа.    

Планират повишение на учителските заплати с 15% от септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=350651

Ангажимент в управленската програма на правителството е до края на мандата, в четири годишен период, постигане на двойно увеличение на учителските заплати. Първата крачка за това ще е още от 1 септември, когато плaнираме заплащането на учителите да се повиши с около 15 процента.

Ключови за Меркел избори се провеждат в Германия

http://www.mediapool.bg/klyuchovi-za-merkel-izbori-se-provezhdat-v-germaniya-news263552.html

Важни регионални избори в Северна Германия, в провинция Шлезвиг-Холщайн, се провеждат в неделя. Според анализаторите вотът е лакмус за шансовете на лявоцентристката Социалдемократическа партия (СДП) да свали консервативния канцлер Ангела Меркел на изборите през септември. Гласуването в Шлезвиг-Холщайн, най-северната част на страна, идва като нов тест за формацията, малко след като Мартин Шулц бе избран за неин лидер през февруари. Все повече от неговите поддръжници обаче се опасяват, че той няма да стигне далеч и ще съхрани първенството на Меркел и нейния Християндемократически съюз (ХДС), коментира АФП, цитирана от БГНЕС. Въпреки това и двете партии не виждат перспектива за абсолютно мнозинство на национално ниво, така че изборът на регионален парламент в пристанищното градче Киел на Балтийско море може да се окаже решаващ. Анализаторите посочват, че ако ХДС излезе начело на управляваща коалиция, това ще бъде голям удар за доверието в лявото крило, и то една седмица преди другия регионален вот – в Северен Рейн-Вестфалия. "За Ангела Меркел избирателната победа ще бъде повратна точка", коментира в. „Ди Велт“, допълвайки, че за първи път от победата си през 2005 г., ХДС може да спечели една от загубените провинции. Според неотдавнашно социологическо проучване сред 1800 граждани, ХДС ще получи подкрепата на 32% от жителите на Шлезвиг-Холщайн, а СДП – 29%, съобщава още АФП. Отвъд националното си значение местните избори имат много особености. Големите претенденти там са 53-годишният популярен вече като управленец Торстен Албиг от СДП, оказал сериозна съпротива срещу кандидата на ХДС Даниел Гентър – с 10 години по-млад и енергичен политик в опозицията в регионалния парламент. Парламентарните избори в Германия тази година са на 24 септември. След тях ще се сформира ново правителство начело с канцлер. Според анализаторите, въпреки последните събития в Западна Европа, германските гласоподавали нямат голям апетит за радикална промяна, особено след победата на Доналд Тръмп в САЩ и след Брекзит във Великобритания. Много експерти смятат, че електоратът отново ще заложи на Ангела Меркел, давайки й възможност за четвърти пореден мандат начело на страната, коментира още АФП, цитирана от БГНЕС.

Внимание, китайски мафиоти купуват клубове на Балканите

http://offnews.bg/news/n_1/n_654898.html

Китайски мафиоти изкупуват малки клубове, за да манипулират мачове за тото. Това е изводът от разследването покрай уредения мач в ирландското първенство между Атлоун Таун и Лонгфорд (1:3). Домакините са под прицела на полицията заради заложени 500 000 паунда на азиатския пазар. Събитията са минимум 4 гола в срещата, два до почивката и два разлика в полза на гостите. Всичките "излизат" без грешка. Според полицията синдикат за нелегални залози от Пекин е купил чрез подставени лица акциите на Алтоун Таун за малко над 400 000 паунда. Сумата се "избива" след само един манипулиран мач. Мафиотите са купили също така скромни отбори в Португалия, Латвия и Румъния. Присъствието им на Балканите е плашещо, тук отдавна работи и синдикатът, в който беше замесено името на Костадин Хаджииванов, бивш президент на Беласица и кум на Наско Сираков. Игор Лабутс Нещо повече, китайците разкарват от един в друг отбор доверени футболисти, които знаят как да манипулират срещите. Такъв вероятно е вратарят латвийският вратар Игор Лабутс. Той се намеси съмнително във въпросната среща, позволявайки елементарни голове за Лонгфорд. Преди това е обикалял нискоразредни отбори в родината си, за които се смята, че са контролирани от мафиотите. Според полицията поне 20 са тимовете в Европа, които участват активно в схемите на пекинския синдикат. УЕФА разследва 200 срещи годишно заради съмнения за черно тото. През последните години доказано такива са 17 мача. За съжаление, сред тях попадна контролата на националите ни с Естония (2:2).

Илияна Йотова се срещна с президента на Азербайджан

http://www.cross.bg/iiotova-iliyana-azerbaiidzhan-1542262.html

/КРОСС/ По повод 25 години от установяването на дипломатически отношения между България и Азербайджан вицепрезидентът Йотова предаде писмо на президента Илхам Алиев от държавния глава Румен Радев с най-сърдечни приветствия и пожелания. Илияна Йотова изрази увереността си в бъдещото задълбочаване на двустранното сътрудничество между двете държави. Според Илхам Алиев между двете страни има активен диалог и ползотворно сътрудничество в енергетиката и културния обмен, а активното участие на първата дама Мехрибан Алиева в реставрацията на хълма Трапезица във Велико Търново, е предпоставка за по-нататъшното им задълбочаване. „В България добрите отношения с Азербайджан се ценят, уверена съм в тяхното развитие", каза Илияна Йотова. В края на срещата вицепрезидентът поднесе на Илхам Алиев и Мехрибан Алиева традиционни български подаръци, сред които рамкиран препис на кирилицата, изработен от деца от българска творческа школа, плакет „Знака на българите" и Албум „Цветове и багри от България". Илияна Йотова бе на посещение в Азербайджан за участие в Световния форум по междукултурен диалог.    

Motorola обратно в бизнеса с таблетите, щели да конкурират iPad

http://clubz.bg/53617-motorola_obratno_v_biznesa_s_tabletite_shteli_da_konkurirat_ipad

Нов таблет и амбиции за пазара на преносимите тъчскрийн компютри готвят от Motorola, съобщи AndroidPolice.

Компанията, която бе закупена от Lenovo, се стреми да се възползва максимално от добрата репутация на бранда, който обаче бе позабравен в последните години. След сравнително успешната серия смартфони Moto, някогашният шампион в мобилните джаджи ще се опита да конкурира Apple в бизнеса с по-големи устройства.

Изтекли скрийншотове показват семпъл, но интересен 10-инчов таблет. Дали той ще се окаже убиеца на iPad, или просто поредния претендент - предстои да разберем.

Но скрийншотове показват, че софтуерът ще е Android, и то с добавките, които Lenovo ползва в своята серия Yoga.

Motorola последно се опита да пусне таблет през 2011 г - Xoom 2. Той обаче с нищо не изненада потребителите. Ако хардуерните характеристики на новият Moto-таблет обаче наистина са на нивото iPad, каквато е заявката от компанията, а цената е конкурентна, можем поне да разчитаме на добър продукт.

Илияна Йотова се срещна с президента на Азербайджан Илхам Алиев и първата дама Мехрибан Алиева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6209597

Илияна Йотова се срещна с президента на Азербайджан Илхам Алиев и първата дама Мехрибан АлиеваПо повод 25 години от установяването на дипломатически отношения между България и Азербайджан вицепрезидентът Йотова предаде писмо на президента Илхам Алиев от държавния глава Румен Радев с най-сърдечни приветствия и пожелания. Илияна Йотова изрази увереността си в бъдещото задълбочаване на двустранното сътрудничество между двете държави.

Белгийска ТВ: Макрон бие Льо Пен с над 20%

http://clubz.bg/53616-belgijska_tv_makron_bie_lo_pen_s_nad_20

Центристът Еманюел Макрон води с между 62% и 64% от гласовете пред крайнодясната Марин Льо Пен в президенския балотаж във Франция, съобщава на уебсайта си белгийската държавна телевизия РТБФ.

За белгийските медии не важи забраната за френските им аналози да не съобщават никакви резултати преди 20 часа централноевропейско време (21 часа българско).

Макрон води пред Льо Пен в първи неофициални резултати от президентския балотаж в отвъдморските територии на Франция, съобщават други белгийски медии, позовавайки се на екзитполове.

Според първите резултати "получени от добре информирани източници" центристът Макрон побеждава крайнодясната Льо Пен в отвъдморските територии, съобщава белгийският всекидневник "Соар" на уебсайта си.

Друг белгийски всекидневник, "Либр Белжик" публикува и неофициални резултати от тези територии: 

Сен Пиер и Миклон:  Maкрон - 63,3%, Льо Пен - 36,7%;

Сен Бартелми: Maкрон - 58,4%, Льо Пен - 41,6%;

Сен Мартен: Maкрон - 67,6%, Льо Пен - 32,4%

Гваделупа : Maкрон - 75,1%, Льо Пен- 24,9%

Мартиника: Макрон - 77,5%, Льо Пен - 22,5%

Гвиана: Maкрон - 65%, Льо Пен - 35%

В първите неофициални резултати от гласуването на французите в Северна Америка тенденцията в полза на Макрон е още по-ясно изразена, пише "Либр Белжик".

В Ню Йорк Макрон води с 94,7% на 5,3% пред Льо Пен. В Чикаго той печели 92% от вота сравнено с 8% за опонентката си. В Бостън резултатът е 95,7% на 4,3% за Макрон. В Канада той бие лидерката на Национални фронт с 90% на 10%.

Тези резултати не са изненадващи. Французите в тези територии традиционно гласуват по-ляво отколкото в метрополията, коментира "Либр Белжик".

Прогнозните резултати публикувани в белгийските медии от първия тур на изборите бяха изклюително точни - 0,5 до 1 на сто разлика с официалните.

Първи екзитпол: Макрон бие Льо Пен с над 20%

http://clubz.bg/53616-pyrvi_ekzitpol_makron_bie_lo_pen_s_nad_20

Еманюел Макрон води пред Марин льо Пен в първи неофициални резултати от президентския балотаж в отвъдморските територии на Франция днес, съобщават белгийските медии, позовавайки се на екзитполове.

За тях не важи забраната за френските им аналози да не съобщават никакви резултати преди 20 часа централноевропейско време (21 часа българско).

Според първите резултати "получени от добре информирани източници" центристът Макрон побеждава крайнодясната Льо Пен в отвъдморските територии, съобщава белгийският всекидневник "Соар" на уебсайта си.

Друг белгийски всекидневник, "Либр Белжик" публикува и неофициални резултати от тези територии: 

Сен Пиер и Миклон:  Maкрон - 63,3%, Льо Пен - 36,7%;

Сен Бартелми: Maкрон - 58,4%, Льо Пен - 41,6%;

Сен Мартен: Maкрон - 67,6%, Льо Пен - 32,4%

Гваделупа : Maкрон - 75,1%, Льо Пен- 24,9%

Мартиника: Макрон - 77,5%, Льо Пен - 22,5%

Гвиана: Maкрон - 65%, Льо Пен - 35%

В първите неофициални резултати от гласуването на французите в Северна Америка тенденцията в полза на Макрон е още по-ясно изразена, пише "Либр Белжик".

В Ню Йорк Макрон води с 94,7% на 5,3% пред Льо Пен. В Чикаго той печели 92% от вота сравнено с 8% за опонентката си. В Бостън резултатът е 95,7% на 4,3% за Макрон. В Канада той бие лидерката на Национални фронт с 90% на 10%.

Тези резултати не са изненадващи. Французите в тези територии традиционно гласуват по-ляво отколкото в метрополията, коментира "Либр Белжик".

Прогнозните резултати публикувани в белгийските медии от първия тур на изборите бяха изклюително точни - 0,5 до 1 на сто разлика с официалните.

Андрей Бабиш – чешкият министър милиардер с шанс на следващите избори

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/07/2966397_andrei_babish_cheshkiiat_ministur_miliarder_s_shans_na/?ref=rss


За поддръжниците си чешкият финансов министър Андрей Бабиш е ефикасен човек на действието, който говори просто и довежда работата си докрай. Критиците обаче смятат, че той представлява сенчестата власт на едрия бизнес и представлява заплаха за демокрацията.

Бабиш, вторият най-богат човек в Чехия, предизвиква силни и противоречиви реакции у чехите, но повечето биха се съгласили, че той никога не е бил толкова близо до това да се превърне в министър-председател след...

Групата "Тейк дет" тръгна на турне

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6209591

Групата "Тейк дет" тръгна на турнеГрупата "Тейк дет" изнесе в Бирмингам първия концерт от новото си турне "Wonderland", съобщи Контактмюзик, цитиран от БТА. Триото, включващо Гари Барлоу, Марк Оуен и Хауърд Доналд, изпълни свои хитове в "Джентинг арина" в града. Гари изненада с драстична промяна във външния си вид - руса прическа. Обяснявайки тази промяна пред в.

Красимир Вълчев стана министър на рождения ден на дъщеря си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6207473

Красимир Вълчев стана министър  на рождения ден на дъщеря сиТой става най-младият просветен шеф в новата ни история Няма непознат ресор в сферата на образованието за новия министър Красимир Вълчев. Поема поста едва на 41 години и е най-младият образователен министър поне от началото на демокрацията. От 2009 до началото на 2017 г. Красимир Вълчев е главен секретар в Министерството на образованието и

Преднина за Макрон в отвъдморските територии

https://vesti.bg/sviat/evropa/prednina-za-makron-v-otvydmorskite-teritorii-6068838

За първи път избори за президент в страната се произвеждат в режим на извънредно положение

Феминистки опитаха да спрат вота на Льо Пен

http://www.cross.bg/marin-front-sektziya-1542261.html

/КРОСС/Двамата кандидати за държавен глава на Франция Еманюел Макрон и Марин Льо Пен гласуваха на втор ия тур на президентските избори в страната, предава „Франс прес" Около 12:00 часа българско време бившият икономически министър и настоящ лидер на движение „Напред!" Макрон гласува в избирателна секция в град Льо Туке, регион О дьо Франс. Той беше съпровождан от съпругата си Бриджит и голям брой телохранители. Председателят на „Националния фронт" Марин Льо Пен даде своя вот в Енен-Бомон, департамент Па дьо Кале, но до вечерта планира да се върне в столицата Париж. Тя успяла да гласува без инциденти, въпреки че малко преди да даде своя вот група феминистки активисти били за кратко задържани заради закачането на голям плакат срещу Льо Пен на църква. Льо Пен пристигна в избирателната секция заедно с кмета на града, който стана председател на "Националния фронт" по време на предизборната кампания за президентските избори.  

28,23% активност във Франция, преднина за Макрон

https://vesti.bg/sviat/evropa/2823-aktivnost-vyv-franciia-prednina-za-makron-6068838

За първи път избори за президент в страната се произвеждат в режим на извънредно положение

Учителските заплати се вдигат с 15% от 1 септември

http://www.mediapool.bg/uchitelskite-zaplati-se-vdigat-s-15-ot-1-septemvri-news263551.html

Учителските заплати най-вероятно ще бъдат повишени с 15% от 1 септември, съобщи в Пловдив в неделя министърът на образованието Красимир Вълчев, предаде БНР. Той коментира, че това е първата стъпка към изпълнението на заложеното в програмата на правителството двойно увеличение на възнагражденията на преподавателите до края на четиригодишния мандат на кабинета. "Финансовият министър вече заяви това намерение. Ще го доуточним допълнително, но най-вероятно първото увеличение ще бъде около 15%", посочи Вълчев. От екипа на финансовия министър Владислав Горанов заявиха в четвъртък, че необходимият ресурс за двойното увеличение на учителските заплати в следващите 4 години е 1.4 млрд. лв., които ще бъдат осигурени. От думите на Горанов се разбра, че мярката ще засегне всички учителски заплати. "Образованието е наш много важен приоритет", каза тогава Горанов. През последните две години кабинетът "Борисов 2" на два пъти вдигна учителските заплати, като последното увеличение, което се случи на 1 януари 2017 г., беше средно с 8% и с 10% на стартовите заплати на влизащи в системата кадри. Така най-ниската заплата в системата стигна 660 лв., като повишението беше реално получено през март, със задна дата. Според справка на МОН последното повишение е стигнало до 113 400 преподаватели в училища, детски центрове, градини и ясли. Според промяната минималното възнаграждение на старши учител е достигнало 688 лв., на главен учител – 726 лв., на директор – 825 лв., а на зам.-директор – 770 лв. Повишенията са били реално изплатени в 2438 училища и детски центрове, както и в 1522 детски градини. Само 23 училища в страната не са вдигнали заплатите на персонала си, което е дял от под 1%. Така на същите заплати са останали 355 учители. Повишението на заплатите се прави, защото управляващите се притесняват, че до няколко години от системата ще се пенсионират огромен брой учители, а същевременно тя е непривлекателна за млади педагози с висока експертиза заради ниското заплащане. Горанов и Вълчев са твърдо убедени, че вдигането на учителските заплати е ключов стимул за повишаването на качеството на образованието. В неделя министър Вълчев обяви още, че ще бъдат премахнати получаваните от общините финансови стимули, които създаваха възможности за откриване на нови учебни заведения. "Моето мнение е, че в почти всички общини училищната мрежа е достигнала предела си на оптимизация", каза Вълчев. Следващата седмица той обеща да обяви на какъв етап е работата по Оперативната програма "Наука и образование", по която трябва да се предприемат спешни мерки, за да няма загуба на средства.

Избирателната активност във Франция е 28,2 процента до обед

https://www.24chasa.bg/novini/article/6209586

Избирателната активност във Франция е 28,2 процента до обедИзбирателната активност на втория тур на президентските избори във Франция до обед е 28,23 процента - по-ниска, отколкото на изборите преди пет години, заяви днес вътрешното министерство, цитирано от Ройтерс и БТА. До същия час на предишните президентски избори през 2012 г. избирателната активност е била 30,7 процента. На изборите през 2007 г.

Над 1000 души гледат тренировка на Димитров и Надал

https://www.24chasa.bg/sport/article/6209585

Над 1000 души гледат тренировка на Димитров и НадалПовече от 1000 души публика се събраха на крайния 13-и корт в Мадрид, за да наблюдават тренировката на местния любимец Рафаел Надал и Григор Димитров. В почивния ден големият тенис комплекс „Каха Махика" се напълни с над 50 000 желаещи да гледат голям тенис, билетите тръгваха от 24 евро и за уикенда набързо свършиха, пише Tennis24.bg.

Двама души са пострадали при катастрофа между тир и лек автомобил край село Бела

https://www.24chasa.bg/novini/article/6209583

Двама души са пострадали при катастрофа между тир и лек автомобил край село БелаДвама души са пострадали при катастрофа между тир и лек автомобил край село Бела. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на ОДМВР-Видин. Сигналът за инцидента е постъпил в 11.10 часа. Движението в участъка не е спирано, регулира се от пътни полицаи. Водачът на лекия автомобил и пътник от същата кола са транспортирани в болнично заведение,

Мароканец спечели маратона във Варна след финален спринт

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/07/2966930_marokanec_specheli_maratona_vuv_varna_sled_finalen/?ref=rss


Абделади Таяр спечели второто издание на маратона във Варна, като надпреварата в класическата дистанция беше решена след финален спринт.

Таяр, който триумфира и в маратона във Стара Загора, финишира с време 2.20:32.1 часа. Втори остана мароканецът с италиански паспорт и победител от надпреварата през миналата година Ахмет Насеф с време 2.20:32.7 часа. Трети се нареди друг мароканец - Юсеф Сбааи с време 2.20:33.4 часа.

Тримата успяха в хода на...

Мая Манолова: Събира се сериозно мнозинство за промените, които предлагам

http://www.cross.bg/manolova-izpulniteli-sudebni-1542260.html

/КРОСС/ „Промените в Граждански-процесуалния кодекс събират сериозно мнозинство от различни парламентарни групи, проблемът с частните съдебни изпълнители няма цвят". Това каза омбудсманът Мая Манолова пред БНР. Тя изрази надежда БСП да внесе наистина нейните предложения в тази насока, както по рано заяви лидерът на партията Корнелия Нинова. „Всъщност след представянето на законопроекта в парламента подобно желание заявиха и депутатите от „Воля". Депутатите от Патриотичния фронт участваха активно и в разработването на текстовете. В предния парламента те бяха вносители на този законопроект, който за съжаление така и не стигна до пленарна зала", каза Манолова. По думите ѝ законопроектът е важен не за нея като вносител и омбудсман, а за българските граждани. „Тези, които са обект на произвол от страна не само на частни съдебни изпълнители, а на монополни дружества, фирми за бързи кредити", коментира Мая Манолова. На въпрос дали е провела разговори с ГЕРБ и ДПС, тя поясни, че не е инициирала предварителни разговори с нито една от парламентарните групи

Увеличават учителските заплати с 15% от септември

https://www.24chasa.bg/novini/article/6209579

Увеличават учителските заплати с 15% от септемвриАнгажимент в управленската програма на правителството е до края на мандата, в четири годишен период, постигане на двойно увеличение на учителските заплати. Първата крачка за това ще е още от 1 септември, когато плaнираме заплащането на учителите да се повиши с около 15 процента. Това каза в Пловдив министърът на образованието на науката Красимир

Нинова: Къде е моралът на ГЕРБ? Вече забравиха какво обещаваха

http://offnews.bg/news/n_1/n_654896.html

„Оставаме опозиция и алтернатива в 44-то Народно събрание. Внесохме законопроект, който засяга преизчисляването на пенсиите. Тази седмица ще внесем предложенията на омбудсмана за промени в ГПК, които се отнасят до частните съдебни изпълнители”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по БНР. Тя обясни, че левицата, с политики, ще следва предизборните си цели, а управляващите се отмятат от предизборните си обещания. „Управляващите отстъпиха от обещанията си и подмениха волята на хората, които ги подкрепиха. Видяхме, че при гласуването на правителството имаше сериозни разминавания между обещанията и програмата им”, подчерта Нинова. Тя посочи са направени отстъпки от проблема с демографската катастрофа и по темата за сигурността на страната ни. Нинова говори и за морала в политиката. „До деня на изборите да гледаш хората в очите и да им казваш едно. Един милион да ти повярват - и на другия ден да кажеш, че ще се обединиш с ГЕРБ, а избирателите ни да почакат за промяната. Това няма как да се случи в БСП”, каза тя.  Според нея обаче политическите им противници забравили за какво са говорили по време на предизборната кампания. „ГЕРБ преди изборите обещаха нова Конституция, в която да отпадне имунитетът на народните представители. Не, няма го в програмата им - и няма да се случи. Внесохме два пъти предложение за замразяване на депутатските заплати – те два пъти го отхвърлят. За какъв морал говорим тогава, при положение че народът обеднява, а депутатските заплати растат”, попита председателят на БСП.

Започва Майският салон на изкуствата във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=350622

Традиционният Майски салон на изкуствата започва във Варна от19 часа днес във Варна, припомня Moreto.net. Стартът ще бъде с благотворителния концерт „Деца помагат на деца“ в зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта. В него ще участват Мария Илиева, Варненската филхармония, гайдарският състав „Диньо Маринов“, Даниела Димова и Арсений Арсов, формации от Общинския детски комплекс – Варна, централният полицейски карате и джу джицу клуб и др.

58-годишен мъж от с. Ковачево е задържан за убийството на майка си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6209570

58-годишен мъж от с. Ковачево е задържан за убийството на майка си58-годишен мъж е задържан за убийството на майка си. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. На 5 май в РУ – Раднево е подаден сигнал за починало лице в село Ковачево. Изпратеният на място полицейски екип установил, че е починала в дома на сина си 87-годишна жена от село Новоселец. При извършените процесуално-следствени действия по тялото на жената

От 1 септември учителските заплати ще се повишат с 15%

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/07/2966928_ot_1_septemvri_uchitelskite_zaplati_shte_se_povishat_s/?ref=rss


Правителството планира от 1 септември заплащането на учителите да се повиши с около 15 процента, съобщи в Пловдив министърът на образованието на науката Красимир Вълчев, цитиран от БТА. Той припомни, че в управленската програма е записано, че до края на мандата след четири години ще бъде постигнато двойно увеличение на учителските заплати.

Въпрос за финансово-разпределителни формули в системата са планираните допълнителни стимули за привличане на преподаватели в малките...

Над 40 ранени при сблъсъци между фенове на ПАОК и АЕК

http://www.mediapool.bg/nad-40-raneni-pri-sblasatsi-mezhdu-fenove-na-paok-i-aek-news263550.html

Повече от 40 човека бяха ранени по време на стълкновения между фенове на ПАОК и АЕК по време на финала за Купата на Гърция, предаде БГНЕС. Двама от пострадалите са настанени в болница със сериозни травми. ПАОК спечели мача с 2:1 и за пети път триумфира в турнира. Сблъсъците между двете агитки започнаха още преди мача край стадиона, а после се пренесоха по трибуните, като един фен бе наръган с нож. Наложи се полицията да използва сълзотворен газ, а провеждането на мача бе под въпрос. Силите на реда все пак успяха да усмирят ултрасите и двубоят започна след половин час закъснение.

Конте в Барселона, руснак го сменя в Челси

http://offnews.bg/news/n_1/n_654895.html

Сензационна въртележка на треньори в европейския елит разкри "Дейли Експрес". Според изданието тя ще стане факт заради интереса на Барселона към Антонио Конте. Каталунците искат италианеца за заместник на Луис Енрике, който вече обяви оттеглянето си. Италианецът прави чудеса с Челси и е на крачка от титлата в Англия. На Барса обаче не се отказва, твърди изданието.  Ако Конте поеме към Испания, за негов заместник е гласен Леонид Слуцкий. Спецът направи име начело на ЦСКА Москва, където спечели три титли. Класира и националите на Русия за Евро 2016. Слуцкий има много сериозен коз. Той е приятел със собственика на Челси Роман Абрамович. Още няколко са сигналите в тази посока. От миналата есен треньорът живее в Лондон и учи усилено английски език. Леонид обикаля мачовете на всички столични отбори и понякога ги коментира за руските медии.

Откриха "погребална градина" на 4000 години до Луксор

https://www.actualno.com/interest/otkriha-pogrebalna-gradina-na-4000-godini-do-luksor-news_610014.html

Останки от "погребална градина", съществувала преди 4000 години, бяха открити в гробница от епохата на фараоните близо до Луксор в южната част на Египет, съобщава Artprice. Археолозите знаят за съществуването на тези малки градини благодарение на изображенията им върху скулптур

"Ислямска държава" нападна база с американски военни

http://www.cross.bg/voenni-peshmergi-noshtta-1542259.html

/КРОСС/ Няколко терористи-самоубийци от групировката „Ислямска държава" са извършили нападение в нощта срещу неделя на база в Северен Ирак, в която са разположени американски военни съветници, предава „Ройтерс", като се позовава на военни източници. Двама от нападателите са се взривили на входа на базата през нощта, а останалите трима са ликвидирани от кюрдските пешмерги, контролиращи района на Киркук, където е разположена базата. „Те носеха униформи на пешмерги и бяха без бради, за да приличат на нас", заяви един от кюрдските офицери. Тай добави, че при нападението са загинали двама пешмерги, а шестима са били ранени.  

Поредно злато за Невяна Владинова

//dariknews.bg/novini/bylgariia/poredno-zlato-za-neviana-vladinova-2021985

Грацията ни Невяна Владинова продължава да прави фурор по време на Световната купа по художествена гимнастика в „Арена Армеец“в София, съобщи

Тежка катастрофа в Търновско уби двама, ранените са четирима

//dariknews.bg/novini/bylgariia/tezhka-katastrofa-v-tyrnovsko-ubi-dvama-ranenite-sa-chetirima-2021988

Двама загинаха, други четирима са ранени при тежка катастрофа на пътя между селата Павел и Страхилово, намиращи се във Великотърновска област. Произшествието е станало днес около 15 ч., съобщиха от полицията в старата столица.
 
По първоначална информация са се

БСП подхвана борбата на Мая Манолова за правата на длъжниците

http://www.mediapool.bg/bsp-podhvana-borbata-na-maya-manolova-za-pravata-na-dlazhnitsite-news263549.html

БСП ще внесе няколко законопроекта в подкрепа на длъжниците, като внесе официално в Народното събрание предложенията на омбудсмана Мая Манолова по отношение на частните съдебни изпълнители, банките, фирмите за бързи кредити и монополите. Това стана ясно от изказване пред БНР на лидера на левицата Корнелия Нинова. "Оставаме опозиция и алтернатива в 44-то Народно събрание. Внесохме законопроект, който засяга преизчисляването на пенсиите. Тази седмица ще внесем предложенията на омбудсмана за промени в ГПК, които се отнасят до частните съдебни изпълнители". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по БНР. Целта на текстовете е да облекчат хората с дългове, като се даде възможност да се обжалват оценките на цените на имотите, да разбират навреме, че срещу тях се води изпълнително дело и т. н. "Предлагаме да се затворят вратичките срещу това гражданите изобщо да не разберат, че по отношение на тях се води съдебно дело. Сега с призоваването чрез залепване на съобщение на вратата или на друго публично място много често длъжникът не разбира, че срещу него е заведено дело, че е осъден. Тоест предлагаме промени в призоваването“, обясни преди дни Манолова. "Освен това предлагаме да има възможност длъжникът да реши дали иска съдебен процес с една банка, която иска да обяви кредита му за изискуем и да го събира по съдебен ред, или по бързата процедура да бъде издаден изпълнителен лист. Като тук трябва да е ясно, че разноските по един съдебен процес се водят за сметка на длъжника, ако той загуби делото. Също така предлагаме да има случаи, в които гражданинът да може да си спести и таксите, и униженията да бъде длъжник в съдебно изпълнение при частен съдебен изпълнител, като кредиторът да е длъжен, завеждайки дело, да посочи банкова сметка, по която длъжникът може доброволно да плати, така че да не се стига до съдебно изпълнение. Също така предлагам да се даде възможност на длъжниците да обжалват оценките на недвижимите имоти, изобщо на всички вещи, които се извеждат на публична продан. Защото сега жилища, апартаменти, недвижимости се продават наистина за без пари“, посочи още омбудсманът. Корнелия Нинова изтъкна пред БНР, че с политики левицата ще следва предизборните си цели, докато управляващите се отмятат от обещанията си. Като доказателство тя изтъкна, че БСП вече е внесла промени в Кодекса за социално осигуряване за преизчисление на пенсиите, макар че парите за целта няма как да бъдат осигурени, защото опозицията няма как да внася промени в закона за бюджета. "Управляващите отстъпиха от обещанията си и подмениха волята на хората, които ги подкрепиха. Видяхме, че при гласуването на правителството имаше сериозни разминавания между обещанията и програмата им", подчерта Нинова и посочи, че те са отстъпили и от проблема с демографската катастрофа, а също и по темата за сигурността. Корнелия Нинова коментира разбирането на опонентите си за морала в политиката: "ГЕРБ преди изборите обещаха нова Конституция, в която да отпадне имунитетът на народните представители. Не, няма го в програмата им и няма да се случи. Внесохме два пъти предложение за замразяване на депутатските заплати – те два пъти го отхвърлят. За какъв морал говорим тогава, при положение че народът обеднява, а депутатските заплати растат", попита председателят на БСП.

Пуснаха с червена бюлетина в "Интерпол" жената на Цветан Василев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6209571

Пуснаха с червена бюлетина в "Интерпол" жената на Цветан Василев"Интерпол" издирва с червена бюлетина Антоанета Василева, съпруга на банкера-беглец Цветан Василев, се разбира от страницата на полицейската организация. Тя е дирена още от април, както "24 часа" първи съобщи, но отскоро е със снимка на сайта. Василева беше обвинена в пране на пари в края на март. Същата причина е посочена и в сайта на "Интерпол".

Боил Банов - сега министър на културата, местил декори, докато баща му играел

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6207477

Боил Банов - сега министър на културата, местил декори, докато баща му играелРежисьорът  е отличен шахматист и болен фен на "Левски" Дори начинаещ шахматист знае първия ход на прочутия царски гамбит - е2 на е4. А Боил Банов далеч не е начинаещ в тази интелектуална древна игра. Новият министър на културата печели турнири, сразява царе и царици на шахматното поле, но сега ще му се наложи да играе далеч по-сложна игра на

Екатерина Захариева: Ще излъчим достойна кандидатура за еврокомисар

http://offnews.bg/news/n_1/n_654894.html

Българската кандидатура за еврокомисар е достойна, може би най-силната, която може да излъчи България. Имаме яснота за ресор и той ще бъде добър, дигитализацията е една от вероятностите. Това заяви заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Неделя 150“ по БНР. По отношение на политическата ситуация в Турция вицепремиерът Захариева заяви: „Турция е наш съюзник в НАТО, тя е един от най-важните ни икономически партньори и е в интерес на страната ни в югоизточната ни съседка да има стабилност и предвидимост. Българската външна политика трябва да се основава на принципите на добросъседство и взаимно уважение. Сътрудничеството е важно не само в икономиката, но в миграцията, в сигурността. Важно е как ще бъдат разписани самите текстове при промените в конституцията на Турция в резултат от референдума.“ Във връзка с извикването на посланик Надежда Нейнски за консултации в София, българският първи дипломат обясни, че това е дипломатическият начин да покажем, че не приемаме някои опити за намеса във вътрешните работи на страната, а не, че сме недоволни от работата на дипломата. На въпрос дали ще бъде променена политиката за неназначаване на дипломатически представители с принадлежност към структурите на бившата ДС, министър Захариева заяви: „Последователна политика е да не се пращат в чужбина посланици с принадлежност към ДС – тази линия се спазва още от първите два кабинета на министър-председателя Бойко Борисов и президента (2012-2017) Плевнелиев. Това е изключително важно и не виждам промяна в политиката.“ За срещата си с държавния глава Румен Радев тя обясни, че е поискала среща с президента, защото българските институции, които имат отношение към външната политика, трябва да имат добра координация. "Бяхме на едно мнение, че институциите трябва да излъчват еднакви сигнали, така, както парламентът прие единодушно декларация за случващото се в Република Македония. Не сме говорили конкретно за санкциите срещу Русия, но мисля, че с времето ще имаме сходни позиции. Президентът е казвал, че членството в ЕС и НАТО са приоритет за българската политика. Позицията на България по отношение на Русия е да следваме политиката на ЕС. България е готова да развива равнопоставени отношения, ръководени от националните интереси", добави Захариева. Според нея страната ни е готова на прагматичен подход в отношенията с Русия и в области от глобален интерес като борбата с тероризма. "Санкциите, наложени от ЕС, са срещу руски граждани, а не срещу Русия и икономиката. От своя страна Русия наложи санкции по отношение на вноса на някои европейски стоки, съответно и български. Минските споразумения трябва да бъдат изпълнени и когато се види подобрение, мисля, че те ще отпаднат“, добави външният министър. По темата за правосъдната реформа тя заяви, че това е един от най-важните приоритети на кабинета „Борисов-3“ и доказателство за това е фактът, че тя ще бъде координирана от вицепремиер. „Искаме да покажем на българските граждани, че темпото, което е набрано, не само ще се запази, но ще бъде дори на по-високо ниво. Госпожа Цачева също е много добър професионалист, ние сме в постоянен контакт“, заяви Захариева.

Учени разработиха метод за лечение на диабет без странични ефекти

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6209565

Учени разработиха метод за лечение на диабет без странични ефектиУчени от Тексаския университет в Сан Антонио оповестиха, че лекували диабет тип 1 у лабораторни мишки чрез използване на генен трансфер, предаде ЮПИ, цитирана от БТА. Той довел до увеличаване на видовете панкреатични клетки, които отделят инсулин. Това е потенциално лечение на диабет тип 1 и може да сложи край на инсулиновата зависимост при диабет

Под прикритието на шорти и бански костюми гръцките данъчни ще ловят нарушители

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/05/07/2966925_pod_prikritieto_na_shorti_i_banski_kostjumi_gruckite/?ref=rss


Гръцки данъчни инспектори планират да носят шорти и бански костюми, за да се сливат с туристите и да могат по-лесно да откриват данъчни нарушения в туристическите обекти, предаде БТА.

Барове, клубове, яхти, къщи за гости и хотели, които имат особено голям оборот, ще бъдат главните обекти на операцията, съобщи електронното издание на в. "Прото тема".

Инспекторите ще се правят на туристи и ще проверяват дали се издават касови бележки при...

Наруши ли Марко Верати феърплея срещу "Бастия"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/07/2966923_narushi_li_marko_verati_feurpleia_sreshtu_bastiia/?ref=rss


ПСЖ победи категорично с 5:0 "Бастия" на "Парк де Пренс". Една ситуация обаче остави много по-горчив вкус у "Бастия" и феновете на отбора.

Футболистът на парижани Марко Верати вкара за 2:0 с удар извън наказателното поле, но до гола се стигна след като вратарят на съперника не беше на вратата си, защото беше до падналия до лявата греда Блейз Матюиди.

Треньорът и футболистите на ПСЖ защитиха Верати, който беше обвинен от...

Елисейският дворец е готов за новия президент

http://clubz.bg/53615-elisejskiqt_dvorec_e_gotov_za_noviq_prezident

Елисейският дворец вече се подготвя за посрещането на новия президент.

В момента ключовете са при настоящия държавен глава Франсоа Оланд, чийто мандат изтича след броени дни. Той ще трябва да напусне резиденцията до 14 май. Любопитен факт е, че повечето лидери на Франция не са прекарвали по цял мандат в резиденцията, с изключение на Шарл дьо Гол и Жак Ширак. Самият Оланд заживя там едва преди две години.

Какво решение ще вземе новият ръководител на страната? Марин льо Пен например вече е казвала, че ако спечели, ще остане у дома, тъй като иска да живее с трите деца в досегашното им жилище, припомня БГНЕС.

Реликва

Освен факта, че Елисейският дворец е резиденцията на държавния глава, той е пазител на френската история. Стените му са били свидетели на големи събития, засегнали през последните два века развитието на Европа и света. Ако можеше да говори, той би разказал и как на 22 юни 1814 г. Наполеон подписва абдикацията си след поражението при Ватерло, а оттам заминава за остров Света Елена. Първата сграда на мястото на настоящия дворец е построена през 1718 г. от известния архитект Клод Моле. Тази част на Париж е била далеч от главните пътища на града по онова време. Първият обитател на имението става граф Д‘Евро. Четвърт век след това го купува Луи XV. За да я подари на любимата си – маркиза Дьо Помпадур, той преструктурира сградата радикално. По-късно й дава това име заради близостта до известния булевард Шан-з-Елизе (Елисейски полета).

Президентите

Революцията от 1848 г. трансформира Елисейския дворец в резиденция на президента. Тук са отсядали общо 23 френски държавни глави. Временно той е бил и приемна за високопоставените чуждестранни длъжностни лица, където са нощували британската кралица Виктория, руският император Александър II, турският султан Абдул Азиз и други. Междувременно френското правителство заделя значителни средства за превръщането му в едно от най-удобните и бляскави имения в Европа.

Кабинетът

Най-важната част несъмнено е стаята на последния етаж, предназначена за работен кабинет. Тук е "Златния салон" с луксозни мебели и барокови картини по стените, където важни решения е взимал самият Дьо Гол. Оланд обаче е преместил кабинета си на приземния етаж.

Срещите

Визитите от чуждестранни лидери включват задължително посещение на резиденцията на френския президент. Той посреща гостите си в "Залата на тържествата". Стените, подът и таванът са украсени с бял мрамор, а позлатен полилей осветява стаята. В зала "Салон Мурат" всяка седмица има срещи на Съвета на министрите. Те се провеждат на голяма кръгла маса, която заема почти цялото пространство. Защитата на двореца и неговите жители е възложена на войниците от Републиканската гвардия.

Въвеждат нови правила за рецептурните книжки

http://www.cross.bg/lekarstvata-retzeptite-retzeptyrnite-1542258.html

/КРОСС/ Нови правила ще бъдат въведени за рецептурните книжки, с които пациентите вземат лекарствата си по Здравната каса, съобщава БТВ. Разпечатаните рецептите към книжката не трябва да надвишават броя на нейните страниците. Това ще улесни пациенти и фармацевти и няма да възникват казуси със спазването на периода на взимането на лекарствата от аптеката, както и допустимия им брой по Каса за една диагноза. До 1 юли е даден преходен период за книжките, които не отговарят на новото условие. Дотогава рецептите по тях ще бъдат изпълнявани. За следващите ще се наложи купуване и заверяване на нова книжка. „Създава известни проблеми в аптеките, когато в книжката има прикрепени безброй страници. Ще бъде добре за пациента ние да имаме ясен поглед върху неговото лечение, върху периодичността, с която той си взема лекарствата", поясни магистър-фармацевтът Йордан Славчев.  

Лавров коментира, че в ЕС се затвърждава тенденцията за отказ от политизирани подходи към Русия

http://www.moreto.net/novini.php?n=350626

Сергей Лавров, министърът на външните работи на Руската федерация, заяви, че тенденцията за отказ на Европейския съюз от политизирани и идеологизирани подходи спрямо страната му постепенно се затвърждава, предава руската агенция ТАСС.

Българският еврокомисар - с ресор "Дигитализация"

http://clubz.bg/53614-bylgarskiqt_evrokomisar_s_resor_digitalizaciq

Една от вероятностите е ресорът на новия български еврокомисар да бъде "Дигитализация". Това каза вицепремиерът по правосъдна реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева пред БНР.

"Разбира се, тепърва ще се водят преговори. Нека все пак да приключат финално нещата", уточни вицепремиерът.

Захариева коментира, че добрите ни отношения с Турция биха могли да спомогнат комуникацията между ЕС и южната ни съседка.

"Българският национален интерес предполага стабилност в Турция, добри междусъседски отношения и тясно сътрудничество. Тя е наш съюзник в НАТО и един от най-важните ни икономически партньори. От тази гледна точка ние имаме интерес не само в Турция, Македония, а изобщо във всичките ни съседи да има стабилност и предвидимост и да няма напрежение", каза министърът на външните работи.

Захариева коментира, че е имало известно напрежение с Турция по време на предизборната кампания.

"Бих казала, че част от действията на някои от официалните турски представители можеха да се считат като опит за намеса във вътрешната ни политика. Всичко това остана в предизборната кампания", каза Захариева.

По темата за санкциите срещу Русия Захариева обясни, че България следва политиката на ЕС.

"Разбира се България развива и е готова да развива отношения с Русия на равнопоставен и взаимен диалог, при който се ръководим от националните интереси на България и отчитаме общата политика на държавите-членки на ЕС и НАТО и прагматичен подход по отношение на руската страна по теми като борбата с тероризма", каза Захариева.

И допълни, че санкциите са срещу руски граждани, а не срещу Русия и срещу внос на руски стоки.

"Като отговор на тези санкции срещу руски граждани, Русия наложи санкции по отношение на някои европейски стоки, съответно и български", обясни Захариева.

Гръцки данъчни инспектори ще носят шорти и бански костюми, за да се сливат с туристите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6209563

Гръцки данъчни инспектори ще носят шорти и бански костюми, за да се сливат с туриститеГръцки данъчни инспектори планират да носят шорти и бански костюми, за да се сливат с туристите и да могат по-лесно да откриват данъчни нарушения в туристическите обекти, предаде ДПА, цитирана от БТА. Барове, клубове, яхти, къщи за гости и хотели, които имат особено голям оборот, ще бъдат главните обекти на операцията,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване