Правителствената армия си върна от "Ислямска държава" летище в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6220019

Правителствената армия си върна от "Ислямска държава" летище в СирияСирийската армия си върна малка авиобаза в източните околности на Алепо, която беше под контрола на "Ислямска държава". Това е станало с помощта на ожесточени бомбардировки на руските и сирийските военновъздушни сили, съобщиха проправителствени медии и източник от армията на Дамаск, цитирани от Ройтерс и БТА.

Карадайъ: Ще изхвърлим фашистите от властта

http://pogled.info/bulgarski/karadaia-shte-izhvarlim-fashistite-ot-vlastta.85750

/Поглед.инфо/ Всички заедно 28 години следваме една кауза едни ценности - толерантност и мир, единство и заедност, стабилност и сигурност. С тези ценности ние защитавахме нашите права, нашите имена, нашия език, нашата религия, нашата култура в нашата страна и с това дадохме тласък за демократичното развитие на нашата Родина.

Ердоган разговаря с Ципрас в Китай

http://pogled.info/svetoven/erdogan-razgovarya-s-tsipras-v-kitai.85751

/Поглед.инфо/ Турският президент Реджеп Ердоган разговаря с гръцкия премиер Алексис Ципрас в кулоарите на среща на върха в Пекин, предадоха световните медии.

Тръмп вижда "бързо" решение за новия директор на ФБР

http://pogled.info/svetoven/amerika/tramp-vizhda-barzo-reshenie-za-noviya-direktor-na-fbr.85752

/Поглед.инфо/ Американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще действа бързо, за да назначи нов директор на ФБР, след спорното уволнение по-рано тази седмица на Джеймс Коми.

Лукарски: Силно дясно не е възможно само със СДС, но СДС трябва да бъде в центъра

https://www.24chasa.bg/novini/article/6219992

Лукарски: Силно дясно не е възможно само със СДС, но СДС трябва да бъде в центъраСилно дясно не е възможно само със СДС, но СДС трябва да бъде в центъра. Това обяви пред журналисти Божидар Лукарски веднага след като беше преизбран за председател на синята партия от 22-та Национална конференция, предава БТА. Той получи подкрепата на 521 делегати. Опонентът му за поста Тодор Грозданов събра 79 гласа.

Събориха незаконни заведения в Слънчев бряг

https://www.actualno.com/politics/syboriha-nezakonni-zavedenija-v-slynchev-brjag-news_611100.html

Новият стопанин на плаж „Слънчев бряг – Север”, „Булимпекс АД“ започна да разрушава незаконно изградените заведения върху ивицата. Акцията стартира днес със събарянето на емблематичния бар „Бикини”. Заведението рухна под багерите пред очите на министъ

Политологът Борислав Ангелов: Отвън се опитват да създават напрежение в БСП

http://www.cross.bg/suvet-angelov-natzionalniya-1542790.html

/КРОСС/ „Не очаквам предложенията за промени в Изпълнителното бюро на БСП да създадат напрежение - личната драма на някои хора не трябва да бъде над партията". Това каза политологът Борислав Ангелов в интервю за Агенция „Фокус" във връзка с предстоящото заседание на Националния съвет на БСП. Той обърна внимание, че самото Изпълнително бюро е оперативният орган. „Решенията в БСП за политики се взимат в Националния съвет. Това от мнозина не се знае, същото важи и за много анализатори и колеги политолози. Те обикновено подценяват ролята на Националния съвет, гледат на него като на гумен печат. Това въобще не е така в партия като БСП", каза Ангелов. Той обясни, че Националният съвет се състои от 180 души, а Изпълнителното бюро обикновено варира между 15 и 12. По думите му решенията на Националния съвет са важните и даде пример с тези за коалиционната политика на БСП, позицията й за референдума, както и решението дали тя да участва в управлението на страната или не. Според него настроението в БСП преди Пленума в неделя е оптимистично. „Партията е в работен режим. Тя започна да се утвърждава като парламентарна опозиция, която да предлага алтернативи. В същото време с това продължава нелекият път на промяна на самата партия. Този път беше начертан от нейния председател Корнелия Нинова. Трябва да признаем, че тази промяна беше дълго отлагана във времето и през последните години", каза още политологът

Медици откриха главния здравен риск, свързан с яденето на суши

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6219825

Медици откриха главния здравен риск, свързан с яденето на сушиПортугалски гастроентеролози установиха, че растящата популярност на ястието суши на Запад предизвиква увеличаване на паразитните болести, съобщи Лента, цитиран от БТА. Специалистите описват един от показателните клинични случаи. Лекарска помощ потърсил 32-годишен мъж, който имал треска от една седмица,

17 души загинаха при автобусна катастрофа в Турция, още 13 са ранени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6219968

17 души загинаха при автобусна катастрофа в Турция, още 13 са ранениСедемнадесет души бяха убити, а тринадесет ранени в автобус, превозващ турски туристи, който катастрофира до югозападния курортен град Мармарис, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Телевизионни кадри от сцената на трагедията показаха преобърнат жълт автобус, заобиколен от линейки. Автобусът пътувал от западния град Измир, заяви местният валия.

Раниери е горд, че "предаде щафетата" на сънародника си Конте

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/13/2970571_ranieri_e_gord_che_predade_shtafetata_na_sunarodnika/?ref=rss


Бившият мениджър на "Лестър" Клаудио Раниери поздрави Антонио Конте за титлата му във Висшата лига с "Челси" и добави, че е горд, че "предава щафетата" на сънародник. Раниери триумфира през миналия сезон, но след неубедително представяне на отбора през този беше уволнен.

Котне стана четвъртият италианец, спечелил титлата в Англия, след Раниери, Роберто Манчини и Карло Анчелоти.

"Наистина съм горд да предам щафетата...

Русия достави нови 1,5 тона помощи в Сирия

http://www.cross.bg/rysiya-siriya-tona-1542789.html

/КРОСС/ Русия проведе поредна хуманитарна акция в Сирия. Този път тя беше насочена към провинция Латакия.От Центъра за примирие на враждуващите страни са доставили 1,5 тона помощи в град Скубин. „По молба на губернатора на Латакия беше доставена хуманитарна помощ в Скубин. Днес доставиха 1,5 тона", отбеляза подполковник Денис Андронов, цитиран от Интерфакс. В момента в Скубин живеят бежанци от други райони на страната. Това е поредната акция на Русия, като вече са раздадени десетки тонове храна в различни провинции на Сирия.  

Лукарски отчете основната си грешка и помоли за прошка

http://www.moreto.net/novini.php?n=351177

Всички десни лидери имат вина за провала на десните коалиции на парламентарните избори - това признание направи бившият лидер на СДС Божидар Лукарски пред делегатите от 22-та национална конференция на партията. Той се извини на членовете и симпатизантите за това, че лидерите не са успели да съхранят обединеното дясно, и поиска прошка за недостатъчното си вслушване в гласа на хората като председател на СДС.

Хванаха 38 нелегални мигранти край Къркларели, опитали да минат в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6219962

Хванаха 38 нелегални мигранти край Къркларели, опитали да минат в БългарияТурските власти, охраняващи турско-българската сухопътна граница, са заловили група от 38 нелегални мигранти и бежанци при опит да преминат към България, предава БТА. По сигнал войници от турската жандармерия в Къркларели, на която е поверена охраната на границата, предприели акция за залавянето на бежанците.

Кухнята светва като нова и без голям бюджет

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6219600

Кухнята светва като нова
и без голям бюджетАко интериорът в кухнята вече ви е омръзнал и жадувате за промяна, но не разполагате с голям бюджет, не се отчайвайте. Промяната е възможна и без да се налага да влагате стотици левове. Става дума за леснодостъпни козметични корекции, които ще дадат нов и свеж облик. Прозорците Те може да са едновременно незабележими и прекалено привличащи

Опожариха знаков пазар в Пловдив, стопанисван от подсъдим бизнесмен за палежи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6220024

Опожариха знаков пазар в Пловдив, стопанисван от подсъдим бизнесмен за палежиЗа седмица това е шестият пожар там, търговци подозират пиромани Павилиони и сергии станаха на пепел след нощен пожар на знаковия пазар на ул. "Младежка" в Пловдив. Той се стопанисва от бизнесмена Атанас Червенков-Райфъла, подсъдим за поръчителство на палежи на автомобили. Същият от дълго време е в ареста и срещу него върви процес в пловдивския

Сто процента Меркел

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279607_%D0%A1%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0+%D0%9C%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%BB

 Ангела Меркел е опитен политик. За 12 години канцлерство тя е видяла и преживяла почти всичко. Знае къде могат да са заложени капани, но също и къде са скрити ползите. Например - германското председателство на Г20. Владее ли човек до съвършенство политическото изкуство, той може да извлече максимално ползи от едно домакинство на форума на водещите индустриални държави в света, което в изборната 2017 година си е истински подарък за Германия.  

Подарък, който обаче първо трябва да се изработи. Когато в началото на юли държавните и правителствени ръководители от Г20 се съберат в Хамбург, дневният ред на срещата трябва да е ясен - от дългосрочната тема за световната икономика, през Африка, опазването на климата, чак до политиката спрямо жените. Всичко това са теми, които Германия постави във фокуса на своето председателство. Затова през последните седмици канцлерката Меркел пътува много. Президентите, кралете и правителствените ръководители трябва да бъдат информирани и спечелени за този дневен ред - както се казва да бъдат "качени на лодката". За да може Хамбург да излъчи само положителни послания на пълно единство и хармония.

Ангела Меркел не посещава САЩ, Турция, Саудитска Арабия или Русия само като председателка на Г20. Тя е също и германска канцлерка и се опитва да отваря нови врати за германската икономика. А като председателка на ХДС тя се намира в предизборна кампания. Стара истина е, че доброто представяне във външната политика носи червени точки и във вътрешната политика. Не е случайно това, че бившият председател на социалдемократите и екс-министър на икономиката Зигмар Габриел никога не се е радвал на толкова голямо одобрение сред избирателите, както сега като външен министър.

Типично Меркел

В Саудитска Арабия канцлерката Ангела Меркел разговаря за политиката на сигурност и борбата срещу терора. А в качеството си на председателка на Г20, тя се застъпи за опазването на климата, което пък дава много шансове за германската икономика в сферата на възобновяемите енергии. А срещите си с бизнес-дами Меркел използва, за да постави фокуса върху политиката за жените. В този смисъл тя се яви на срещите си със саудитските шейхове в обичайното си облекло - с панталон и без забрадка. 

В една страна, където по традиция жените нямат думата, мъжкият управленски елит уважава Ангела Меркел, която излъчва сила и самочувствие. Това послание е адресирано също и до германския избирател. В същото време канцлерката умело избягва всякаква конфронтация. Тя се опитва да посредничи и да изглажда недоразуменията. Нейната политика е прагматична и ориентирана към резултатите. Без да изглежда непременно склонна към отстъпки, Ангела Меркел търси компромиса.

Така ще бъде и при срещата ѝ с Владимир Путин в курорта Сочи. Дали мястото на срещата има някакъв по-дълбок смисъл? Малко неща в политиката стават без задни мисли. В една прекрасна обстановка хората си говорят много по-спокойно. В програмата ѝ също е включена темата за Г20, и най-вече темите за горещите конфликтни точки - Украйна и Сирия. По тези въпроси Меркел ще разговаря от позицията се едновременно на федерална канцлерка, председателка на Г20 и водеща кандидатка в изборите за Бундестаг.

Тишина около Мартин Шулц       

Kinkartz Sabine Kommentarbild App

Сабине Кинкарц

Ангела Меркел знае, че изявите на голямата политическа сцена са по-важни от предизборните прояви в дълбоката провинция. Спортните зали и площадите не са нейният свят. Там Ангела Меркел се чувства в повечето случаи като чуждо тяло. Тязнае, че тези изяви не носят червени точки. Тя води своята изборна борбакато си върши добре работата на канцлерка, световен политик и умел кризисен мениджър. И благодарение на председателството на Г20 тя може да продължи да играе тази си роля чак до юли.

В същото време тя може да опровергае критиците си, които от седмици насам я притискат да влезе по-активно в предизборната борба. Тя би могла да им каже: "Не виждате ли, че вече съм в борбата" и да се позове на резултатите от последните социологически проучвания, според които ХДС/ХСС изпреварва значително социалдемократите. Около техния основен кандидат Мартин Шулц междувременно стана тихо - след бурното му влизане в изборната кампания. При това въпреки неспирните му предизборни обиколки в провинциите Северен Рейн-Вестфалия и Шлезвиг Холщайн. Но той говори в спортни зали и по площади. Така че председателството на Г20 наистина е подарък.

 

 

  • Автор Сабине Кинкарц

Новият шеф на СЕМ: Доказахме, че сме защитник на обществения интерес

http://www.cross.bg/elektronni-medii-vazhno-1542788.html

/КРОСС/ Съветът за електронни медии успя да докаже, че не е медийна полиция, а защитник на обществения интерес и партньор на медийната индустрия. Това каза в интервю за Радио „Фокус" председателят на СЕМ София Владимирова. Според нея е важно един добър регулатор да умее да балансира между интересите на тези две групи. „На първо място е изключително важно да оправдаем обществените очаквания за това, че Съветът за електронни медии така прилага Закона за радио и телевизия, че да запази обществения интерес, да работи прозрачно", обясни София Владимирова. „Съветът за електронни медии е една от най-прозрачните институции и ще работя в посока на това да надграждаме усещането в хората за тяхната сигурност и те във всеки един момент могат да бъдат наясно с работата на съветниците, с работата на Съвета за електронни медии", заяви тя. „На второ място, за мен е много важно индустрията - радио и телевизионните оператори да имат един предвидим и ясен партньор, за да са напълно сигурно в това как Съветът за електронни медии, как съветниците прилагат Закона за радио и телевизия, за да могат да си вършат работата пълноценно и в интерес на обществото, и професионално", обясни председателят на СЕМ

Лукарски остава лидер на СДС, има нов план

https://vesti.bg/bulgaria/politika/lukarski-ostava-lider-na-sds-ima-nov-plan-6069084

Божидар Лукарски беше преизбран за председател на традиционната дясна партия въпреки изборния провал

Великобритания очаква Москва да се меси в предстоящите избори

http://offnews.bg/news/n_1/n_655451.html

Съществува реална възможност Русия да се опита да се намеси в парламентарните избори в Обединеното кралство следващия месец. Това заяви британският министър на външните работи Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс и БТА. В интервю за вестник "Телеграф", публикувано днес, политикът от британската Консервативна партия казва също, че руският президент Владимир Путин ще ликува, ако Лейбъристката партия на Джереми Корбин спечели изборите на 8 юни. По думите на Джонсън Путин вече е предприел действия в САЩ, Франция и Западните Балкани. "Затова трябва да сме бдителни", заяви той. Според Джонсън Путин иска да "разклати доверието в демокрацията изобщо и да дискредитира целия демократичен процес". В интервюто си британският министър коментира и темата за Брекзит. Той казва, че може да се окаже, че не Лондон трябва да плаща на ЕС за раздялата, а обратното, защото Лондон има голям принос за активите на съюза. Брюксел ще се "опита да изсмуче кръвта Великобритания" с тяхната сметка, казва Джонсън, имайки предвид изчисленията на ЕС колко трябва да даде Лондон, имайки предвид поетите вече от него ангажименти към ЕС. "Файненшъл таймс" писа този месец, че ЕС може да поиска от Обединеното кралство да плати през 2019 г. до 100 милиарда евро. Британски министри веднага отхвърлиха тази възможност.

Това отдавна не е Левски

http://offnews.bg/news/n_1/n_655450.html

"Съживихме поредния мъртвец", гласеше един от хилядите коментари на левскари след загубата 1:2 от Локомотив Пловдив. Всички се молеха за бърз край на пародията, която представлява любимият им отбор. Но най-страшното не е, че Левски стана първият столичен тим, победен от Локо в Пловдив този сезон. Дори най-слабата Славия за последните 104 години не загуби на Лаута. Не е фатално дори, че с емблемата на Левски играе някаква страшна сбирщина. Раздираният от месеци на безпаричие Локо изглеждаше като желязна бригада до "сините". Не е непоправимо, че Отбора на народа е воден от спортен щаб, който има визия и потенциал за Левски от Елин Пелин, хайде, максимум Септември. Може да преглътнем дори, че начело на клуба е фигура, поставена там по стечения на обстоятелствата, които съпътстват големите икономически и политически процеси в държавата. Знаете ли кой ще е най-щастливият човек след напускането на Спас Русев? Спас Русев, разбира се, бас ловя.  Най-лошото е друго. Оглушителната синя тишина на Герена цял сезон. С две, три изключения. Южна дивизия срещу София Запад. И обратното. Бойкот на Синя Хунта. Бойкот на хората, на които не им дреме на фракциите, а просто искат да идат на мач с детето. Публиката не иска и няма да гледа този Левски - труп, поддържан изкуствено на системи по неясни за обществото бизнес и политически линии. Истинският левскар иска те да бъда изключени веднага. И да се започне начисто.

Застреляха племенника на дизайнерката Каролина Ерера в Каракас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6219958

Застреляха племенника на дизайнерката 
Каролина Ерера в КаракасВъв венецуелската столица Каракас беше отвлечен и застрелян племенникът на световноизвестната дизайнерка Каролина Ерера, 34-годишният Рейналдо Хосе Ерера Санчес, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  Той е бил похитен от злосторници с още един млад бизнесмен, 31-годишният Фабрисио Мендоса, който също бил убит.

Учените ни съветват кога е най-полезно да се къпем

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6219865

Учените ни съветват кога е най-полезно да се къпемУчени от Йейлския медицински факултет откриха, че вечер е най-подходящото време да си взимаме душ, съобщи в. "Дейли мирър", цитиран от БТА.  В днешно време къпането, заедно с миенето на зъбите и ходенето до тоалетната са неразделна част от нашето всекидневие. Експертите установиха, че има значение кога точно си взимаме душ и ако човек избере

17 души загинаха при катастрофа на автобус в Турция

https://www.actualno.com/asia/17-dushi-zaginaha-pri-katastrofa-na-avtobus-v-turcija-news_611090.html

Най-малко 17 души загинаха при тежка катастрофа на автобус в Турция, предадоха местни медии. Инцидентът станал на магистралата от Мармарис към провинция Мугла, когато превозното средство се преобърнало при един от завоите, съобщи БГНЕС. Други 13 души са ранени. В автобуса са пътували 43 души, предимно жени и деца. Причината за трагедията се разследва.

Откриха официално 57-ото биенале за съвременни изкуства във Венеция

//dariknews.bg/novini/liubopitno/otkriha-oficialno-57-oto-bienale-za-syvremenni-izkustva-vyv-veneciia-2023295

Международното Венецианско биенале за съвременни изкуства Viva arte viva (Да живее изкуството!) бе открито днес. 57-мото поред издание включва 86 национални павилиона, информира ТАСС.

Тази година водещ автор на изложбите е главния куратор на Център "Помпиду"

Признателни потомци се поклониха на мястото на първата битка на Ботевата чета

//dariknews.bg/regioni/vraca/priznatelni-potomci-se-pokloniha-na-miastoto-na-pyrvata-bitka-na-botevata-cheta-2023296

Община Враца, съвместно с кметството на с. Чирен и Народно читалище „Пробуждане 1906“ към същото село организираха тържество, посветено на 141 години от първата битка на Христо Ботев и неговата чета в местността „Милин Камък“.

„Днес се прекланяме на паметното място и почитаме със све

Германци печелят топ наградите на Биеналето във Венеция

//dariknews.bg/novini/liubopitno/germanci-pecheliat-top-nagradite-na-bienaleto-vyv-veneciia-2023294

Експозицията на Германия беше удостоена с главната награда на 57-мото Биенале на съвременното изкуство във Венеция за най-добър национален павилион, а немският художник Франц Ерхард Валтер получи "Златен лъв" за проекта си в главната изложба "Да живее живот

Над 350 самодейци пяха и танцуваха на Фолклорния фестивал „Погледец“

//dariknews.bg/regioni/vraca/nad-350-samodejci-piaha-i-tancuvaha-na-folklorniia-festival-pogledec-2023297

Над 350 самодейци от 17 читалища от Област Враца взеха участие в първото издание на Фолклорния фестивал „Погледец“, който се проведе в село Челопек. Събитието бе организирано от кметството на населеното място и Народно читалище „Огнище 1930“. Културната проява бе открита от кмета на село Челопек Ти

Кристиан Костов мечтае за престижния трофей от Евровизия

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kristian-kostov-mechtae-za-prestizhniia-trofej-ot-evroviziia-2023299

Часове преди финала на тазгодишния конкурс "Евровизия". Българският представител Кристиан Костов е сочен за един фаворитите в надпреварата.
 
Според медиите в Киев страната ни е реален претендент за победата.
 

Немската взе купата на Природонаучния музей

//dariknews.bg/regioni/burgas/nemskata-vze-kupata-na-prirodonauchniia-muzej-2023298

Немската гимназия взе купата на Природонаучния музей на приключилото „Европейско рали на биоразнообразието“. В състезанието взеха участие 5 отбора от бургаски училища, всеки от които с по 4 участника.
 
Те преминаха през седем пункта, разположени между експозиционен център „Флора“ и П

Божидар Лукарски очаквано оглави СДС

http://www.mediapool.bg/bozhidar-lukarski-ochakvano-oglavi-sds-news263820.html

Бившият икономически министър Божидар Лукарски отново оглави СДС, реши 22-та Национална конференция на партията в събота. Единствен негов опонент бе адвокат Тодор Грозданов, издигнат от СДС-Красно село, но очаквано не успя събере необходимата му подкрепа. Лукарски получи 521 гласа, докато Грозданов бе подкрепен от 79 делегати. Десетима се въздържаха. След избора Лукарски заяви, че СДС трябва да бъде в центъра на силна десница: "Силно дясно не е възможно само със СДС, но СДС трябва да бъде центърът. Нямам бърза работа да убеждавам нито Радан Кънев, нито Христо Иванов в момента. Моята работа се съсредоточава върху това, че трябва да заздравим СДС." В речта си преди гласуването Лукарски обяви за свой основен приоритет през новия си лидерски мандат СДС да работи за създаването на нова българска национална доктрина. "Както през 90-те години "синята" партия начерта обединителната кауза ЕС и НАТО, сега трябва да бъдем движещата сила за постигане на съгласие около националните приоритети за следващите десетилетия. Днес каузата ЕС и НАТО е изпълнена, но държавата няма дългосрочна стратегия, която да обединява политическите сили и гражданите. И аз предлагам това да се превърне в новата мисия на СДС", заяви бившият икономически министър пред делегатите на конгреса. Форумът беше свикан, след като старото ръководство подаде оставка заради краха на предсрочните парламентарни избори на 26 март.  "Искам да поискам извинение за това, че лидерите не успяхме да съхраним обединението вдясно, не надмогнахме личното си его и забравихме горчивите уроци на разделението през годините. СДС подадохме ръка на напусналите РБ, но може би не бяхме достатъчно настоятелни. Тези, които не приеха подадената ръка, се заблудиха, че сами могат да представляват интересите на 300 000 десни избиратели. Разпиляхме вота на хората и те не останаха представени в сегашния парламент", каза още Лукарски, цитиран от БГНЕС. Според него участието на СДС в изпълнителната власт в негово било достойно и ефективно, но заради него той пренебрегнал развитието на партията. "Отдаден на работата си в икономическия сектор не успях да обърне достатъчно внимание на структурите в страната. Това е моя основна грешка в последните години и ви моля за прошка. Длъжник съм на структурите и ако спечеля доверието ви ще говоря повече за бъдещето на СДС на срещи в страната, отколкото в залата на "Раковски" 134", зарече се Лукарски. По думите му "не трябва да се поддаваме на емоциите и да прибързаме с решения как и с кого да продължим оттук-нататък – нека внимателно да обмислим какви ще бъдат нашите стъпки, да се събираме по-често, да обменяме мнения и идеи". Преди това зам.-председателят на СДС в оставка Румен Христов отчете, че партията се намира в тежко състояние, след като не успя да мине 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание. В началото на 22-та Национална конференция на партията бе прочетено и обръщение от председателя на ЕНП Жозеф Дол, в което той посочва, че загубата на парламентарния вот на 2/3 от гласовете, получени през 2014 г., е голямо отстъпление, но тя може и да определи стратегията за бъдещето. Дол благодари на Лукарски за работата му и обещава подкрепа, но добавя, че СДС има бъдеще само като обединение в център-дясно.

Божидар Лукарски отново оглави СДС

http://www.mediapool.bg/bozhidar-lukarski-otnovo-oglavi-sds-news263820.html

Бившият икономически министър Божидар Лукарски отново оглави СДС, реши 22-та Национална конференция на партията в събота. Единствен негов опонент бе адвокат Тодор Грозданов, издигнат от СДС-Красно село, но очаквано не успя събере необходимата му подкрепа. В речта си преди гласуването Лукарски обяви за свой основен приоритет през новия си лидерски мандат СДС да работи за създаването на нова българска национална доктрина. "Както през 90-те години "синята" партия начерта обединителната кауза ЕС и НАТО, сега трябва да бъдем движещата сила за постигане на съгласие около националните приоритети за следващите десетилетия. Днес каузата ЕС и НАТО е изпълнена, но държавата няма дългосрочна стратегия, която да обединява политическите сили и гражданите. И аз предлагам това да се превърне в новата мисия на СДС", заяви бившият икономически министър пред делегатите на конгреса. Форумът беше свикан, след като старото ръководство подаде оставка заради краха на предсрочните парламентарни избори на 26 март.  "Искам да поискам извинение за това, че лидерите не успяхме да съхраним обединението вдясно, не надмогнахме личното си его и забравихме горчивите уроци на разделението през годините. СДС подадохме ръка на напусналите РБ, но може би не бяхме достатъчно настоятелни. Тези, които не приеха подадената ръка, се заблудиха, че сами могат да представляват интересите на 300 000 десни избиратели. Разпиляхме вота на хората и те не останаха представени в сегашния парламент", каза още Лукарски, цитиран от БГНЕС. Според него участието на СДС в изпълнителната власт в негово било достойно и ефективно, но заради него той пренебрегнал развитието на партията. "Отдаден на работата си в икономическия сектор не успях да обърне достатъчно внимание на структурите в страната. Това е моя основна грешка в последните години и ви моля за прошка. Длъжник съм на структурите и ако спечеля доверието ви ще говоря повече за бъдещето на СДС на срещи в страната, отколкото в залата на "Раковски" 134", зарече се Лукарски. По думите му "не трябва да се поддаваме на емоциите и да прибързаме с решения как и с кого да продължим оттук-нататък – нека внимателно да обмислим какви ще бъдат нашите стъпки, да се събираме по-често, да обменяме мнения и идеи". Преди това зам.-председателят на СДС в оставка Румен Христов отчете, че партията се намира в тежко състояние, след като не успя да мине 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание. В началото на 22-та Национална конференция на партията бе прочетено и обръщение от председателя на ЕНП Жозеф Дол, в което той посочва, че загубата на парламентарния вот на 2/3 от гласовете, получени през 2014 г., е голямо отстъпление, но тя може и да определи стратегията за бъдещето. Дол благодари на Лукарски за работата му и обещава подкрепа, но добавя, че СДС има бъдеще само като обединение в център-дясно.

Никола Михайлов излага портрет на отстранен от нацистите член на МОК

https://www.24chasa.bg/sport/article/6219017

Никола Михайлов излага портрет на отстранен от нацистите член на МОКВторият участник от България в състезанията по култура на олимпиадата в Берлин е Никола Михайлов Ненов. Той заедно с Цано Тодоров е един от най-видните български портретисти. Рисувал е Иван Вазов, Пенчо Славейков, цар Фердинанд и много други. Правил е портрети на кайзер Вилхелм II, Бенито Мусолини, Адолф Хитлер и Гьобелс.

Тежка катастрофа с шестима ранени край Ботевград

http://www.cross.bg/botevgrad-glaven-e--1542787.html

/КРОСС/ Шестима души са пострадали при катастрофа между два автомобила на главен път Е-79 в района на Ботевград. Това съобщиха за Агенция „Фокус" от пресцентъра на МВР. Сигналът за инцидента е подаден в 22:30 часа в петък. Автомобил с марка „Фолксваген Голф", управляван от 28-годишен мъж от Ботевград, се е включил в движението по главен път Е-79 от село Скравена. Водачът е отнел предимството на 21-годишен шофьор с автомобил „БМВ". Двама са пострадалите от автомобила „Фолксваген Голф", а останалите четирима от другия автомобил. Към момента на катастрофата един от пострадалите е бил с опасност за живота. Пострадалите са транспортирани в УМБАЛСМ „Пирогов", УМБАЛ „Царица Йоана- ИСУЛ" и УМБАЛ „Св. Анна".

Когато Червената армия "освобождаваше" България

http://clubz.bg/53853-kogato_chervenata_armiq_osvobojdavashe_bylgariq

9 май, паметник на съветската армия  0011

В края на Втората световна война Червената армия извършва нечувани престъпления срещу населението не само в Германия и нейните съюзници, но и в страните, станали жертва на нацистката агресия. Така например чудовищно голям е броят на изнасилените жени и деца - често убивани, садистично осакатявани или оставяни да умрат от кръвоизливи след груповите пиянски гаври на съветски войници, офицери и дори генерали.

По оценки на някои историци, само в Германия има 2 милиона такива случая. Като прибавим към тях и убитите или осакатени след грабежи, депортации или просто за отмъщение граждани, броят на цивилните жертви на загубилите човешки образ „освободители“ със сигурност нараства поне двойно.

Да се направи сравнително точна статистика на извършените от Червената армия престъпления е невъзможно. И до днес всички намиращи се в Централния архив на руското Министерство на отбраната информации, доклади и анализи с данни за криминалните деяния на служили в армиите на СССР и Руската федерация войници, офицери и генерали са абсолютно недостъпни и забранени за разгласяване. Това твърди историкът Анатолий Тимофеев в едно от изключително редките изследвания по тази тема в съвременната руска историография, озаглавено „Образът на червеноармееца-освободител на Балканите“. Интересът на автора към полуострова не е случаен: в края на лятото на 1944 г. именно Румъния и България, а впоследствие и голяма част от Сърбия, попадат под ботуша на съветската окупация.

Защо изнасилваха и „братушките“?

Случилото се в трите балкански държави е ужасяваща прелюдия към започналите три месеца по-късно масови зверства срещу цивилното население в Източна Прусия и Полша, завзети от Червената армия през зимата на 1945 година. Отказът на руските военни архиви да предоставят данни за извършените от руски войници военни престъпления кара изследователите да съдят за мащабите им единствено по оскъдните данни за потърпевшите, запазени от поддържаните тогава от Москва марионетни режими в балканските столици.

По поръчение на диктатора Тито, през 1955 година югославската УДБА разкрива част от извършените от съветски военнослужещи тежки криминални деяния на територията на страната в края на 1944 и началото на 1945 г.: 1219 изнасилвания и 359 опита за изнасилвания; 111 изнасилвания, завършили с убийства и 248, завършили с опити за убийство; 1204 случая на грабежи, придружени с осакатявания на жертвите. Но щом „братският“ сръбски народ, който винаги е бил верен съюзник на Русия, е преживял подобна кървава вакханалия във времето, когато на територията на Югославия е имало 300 хил. съветски войници, какво ли се е случило в България, считана от Кремъл за „враг“ и държана под окупация цели три години от 600 хиляди руски войници, макар царска България да е забранила изпращането дори на доброволци на Източния фронт?

Войници или мародери?

Американският журналист Чарлз Лениъс, който е пряк свидетел на окупацията на България от Червената армия, пише, че информациите за брутални престъпления на „освободителите“ по пътя им към София и редица трагични инциденти - след грабежи и мародерства на съветски войници с насочено оръжие - бързо принуждават българските селяни да дават безпрекословно всичко, което униформените „братушки“ им поискат. Известно е и отчаяното писмо на марионетния премиер Г. Димитров до Сталин, в което се изброяват конкретни примери за извършени тежки престъпления и съдържащо молба към Кремъл да се намеси и спре убийствата, изнасилванията и грабежите на безцеремонните окупатори. В шуменското село Дивдядово съветски мародери убиват най-възрастния комунист в България. Междувременно са известни десетки случаи на изнасилвания и убийства на монахини или случайно срещнати жени и момичета.

Според шефа на Държавния архив Михаил Груев, много от най-тежките престъпления са описани в доклади до изцяло доминираната от съветското командване Съюзна контролна комисия в София. В отговор на непрестанните молби за мерки срещу неконтролируемите мародери и насилници от Червената армия, шефът на комисията ген. Бирюзов „успокоява“ с официално писмо от април 1947 г. подвластното му правителство в София. Той пише, че заради военни престъпления срещу цивилни българи, през 1946 г. са наказани 17 съветски войници със затвор между 1 и 3 години.

По мнение на редица историци, унизително нищожното възмездие се дължи на два основни фактора – страхът на българите да подават оплаквания срещу жестоките и отмъстителни окупатори и на възприетата в Червената армия практика да бъдат наказвани с разстрел за „съчувствие към врага“ малкото военнослужещи, които са протестирали или са се опитвали да възпрепятстват груповите изнасилвания, убийства и грабежи на мирни граждани.

Престъпление и наказание

Не всички набези на „двойните освободители“ завършват щастливо за извършителите. В своето изследване за облика на червеноармееца на Балканите, историкът Анатолий Тимофеев пише и за инциденти, приключили твърде зле за мародерите. На 14 септември 1944 г. при грабежи в складовете на пристанище Бургас, тълпа от червеноармейци се натъква на големи количества спирт. Без каквато и да е проверка за годността на плячката, тълпата се нахвърля като обезумяла върху трофейната течност. Резултатът от двудневния запой с метилов алкохол на близо 200 бойци и командири от Червената армия са 42-ма починали и шестима ослепели бойци, а останалите са хоспитализирани с тежки отравяния.

Всъщност това са и единствените „герои“, загинали в „двойното“ освобождение на България. Жертвите обаче не са напразни: покрай погребенията е оформено и първото съветско военно гробище на „падналите“ червеноармейци за освобождението на братския български народ от фашизма и капитализма.

Текстът е публикуван в "Дойче веле"

Първият полуфинал на Фен Купа 2017 стартира без капка фалш в града на липите

http://www.cross.bg/zagora-stara-kypa-1542786.html

/КРОСС/ Първият полуфинален кръг от 15-тото издание на Kamenitza Фен Купа стартира без капка фалш днес, на изкуствения терен на стадион „Берое" в Стара Загора. Участници в него са 8 отбора от област Сливен и 24 тима от област Стара Загора. Всеки от тях е доказал уменията си по време на предварителните квалификации, в които се включиха близо 100 тима от двата областни центъра. Съревнованието за старозагорската Фен Купа 2017 беше официално открито от бившия световен шампион по лека атлетика и настоящ зам. кмет на Стара Загора Красимира Чахова. Тя се появи на терена в компанията на старшия треньор на националния отбор на България по баскетбол Любомир Минчев, спортно техническия директор на ПФК „Берое" Валентин Грудев и ветерана на „Берое" Васил Драголов. По време на встъпителната церемония зам. кметът Красимира Чахова разкри голяма новина: „Много се радвам, че Kamenitza Фен Купа отново е в Стара Загора. За нас е чест да сме домакини на първия полуфинал за 2017 година. На мен се пада удоволствието да ви споделя, че този сезон Фен Купа не само ще започне в Стара Загора, но и ще завърши тук. Градът ни ще бъде домакин на националните финали на турнира, които ще се проведат на 30 септември и 1 октомври." Легендарната лекоатлетка се изяви и като мениджър на отбора на община Стара Загора в традиционния демо мач по случай откриването. Опонент на общинарите беше сборен тим на медийни представители от града и региона

Откриха 17 мумии в Централен Египет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6219955

Откриха 17 мумии в Централен Египет
Египетски археолози са открили 17 мумии в катакомби в провинция Миня, намираща се южно от Кайро, съобщиха в събота от Министерството на антиките, предава Франс прес, цитирана от БТА. „Ние намерихме катакомби с няколко мумии“, заяви професор по египтология от Каирски

Земетресение е регистирано в Централна Румъния

https://www.24chasa.bg/novini/article/6219941

Земетресение е регистирано в Централна РумънияЗеметресение с магнитуд 3,7 по скалата на Рихтер е регистрирано в централния румънския окръг Ковасна в 12.21 часа днес, съобщава Аджерпрес, цитирана от БТА. Трусът е бил на дълбочина 200 километра. От началото на месец май в Румъния са регистрирани девет земетресения с магнитуд между 2 и 4,2 по скалата на Рихтер, отбелязва агенцията.

Седем членове на ПКК са били убити на турско-иракската граница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6219926

Седем членове на ПКК са били убити на турско-иракската границаСедем членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) са били убити при въздушни удари на турските сили в събота на границата с Ирак, предава Anadolu Agency, цитирана от Фокус. Властите уточниха, че членовете на ППК са опитали да преминат от северните части на Ирак в югоизточната турска провинция Хаккяри.

Нов проект цели да ограничи превъртането на километражи

https://vesti.bg/bulgaria/nov-proekt-celi-da-ogranichi-prevyrtaneto-na-kilometrazhi-6069083

Българският евродепутат Андрей Новаков предлага въвеждане на обща за ЕС информационна система за състоянието на старите автомобили

Има риск България да не закрие старите депа за отпадъци до края на 2017 г.

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/05/13/2970567_ima_risk_bulgariia_da_ne_zakrie_starite_depa_za/?ref=rss


Има риск България да не успее да закрие до края на година всички сто депа за отпадъци, какъвто ангажимент е поела пред Брюксел. Това означава, че Европейската комисия може да ни осъди за финансови санкции срещу страната, напомни министърът на екологията Нено Димов в ефира на Дарик.

При завеждането на исковата молба на ЕК през март 2014 г. България не беше прекратила експлоатацията на 113 стари общински депа за битови отпадъци.

Проблемът е, че...

Инструктори се обединиха и подариха време за спорт

https://www.actualno.com/asenovgrad/instruktori-se-obediniha-i-podariha-vreme-za-sport-news_611089.html

Днес Асеновград спортува. Спортен маратон обедини инструктори от различни асеновградски клубове в града. Събитието е първото по рода си в Асеновград. В мероприятието участваха около 60 мъже, жени и деца. „Целта на спортния маратон е всеки един от нас да си подари време. То

МВР: Нямаме данни за кибер атака в наши институции

http://clubz.bg/53852-mvr_nqmame_danni_za_kiber_ataka_v_nashi_institucii

Към момента МВР няма информация хакерската атака да е засегнала български институции.

Това каза главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, цитиран от агенция "Фокус".

"Разговарях и с директора на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и нямаме такива данни при нас. Следим информацията и имаме контакти с партньорските служби", каза още главният секретар.

Били взети мерки във връзка със заплахата от хакерски атаки и имало звена, които работят в тази посока, добави той.

Кибер атаката засегна близо 100 институции, компании, болници, банки, автомобилни заводи в цял свят.

Учениците пълнеят от преумора

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6219924

Учениците пълнеят от преумораВ основата е хормоналният дисбаланс от недоспиването и стреса.  Увеличават се децата, които развиват хранителни разстройства и чисто физически оплаквания в резултат на стрес, социални, психологически и поведенчески фактори, каз за "24 часа"  д-р Мария Николова, специалист по хранене и диететика. Водещ е ефектът на недоспиването в резултат на лоша

Северна Корея: Бихме разговаряли с администрацията на Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6219899

Северна Корея: Бихме разговаряли с администрацията на ТръмпСеверна Корея е готова да проведе разговори с администрацията на американския президент Доналд Тръмп, ако "условията са подходящи". Това съобщават южнокорейски медии, цитирани от Би Би Си и БНР. След среща с бивши представители на американското правителство в Норвегия, висш севернокорейски дипломат е заявил,

Насилието над деца и между деца е предизвикателство за цялото общество

http://www.moreto.net/novini.php?n=351170

„Насилието над деца и между деца е предизвикателство за цялото общество”, заяви д-р Валентин Димитров, зам.-председател на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). Само за последните 10 дни станаха ясни най-малко 6 случая на насилие върху и между деца.

На 6 години златната Невяна Владинова сменя балета с гимнастиката

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6219142

На 6 години златната Невяна Владинова  сменя балета с гимнастикатаМомичето среща голямата си любов в спортната зала - Веселин играе брейк в групата на Нешка Робева Невяна Владинова е новото “златно” момиче на българската художествена гимнастика. Тя направи най-силното си представяне в световната купа на турнира в София. След като победи в многобоя, възпитаничката на Бранимира Маркова спечели още три златни

Кралев: Дисциплинарната комисия към БОК няма правомощия да оправдава спортисти, употребили допинг

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/13/2970565_kralev_disciplinarnata_komisiia_kum_bok_niama/?ref=rss


Министърът на младежта и спорта Красен Кралев обяви, че дисциплинарната комисия към Българския олимпийски комитет (БОК) няма правомощия да оправдава спортисти, употребили допинг, и крайното решение по случая със Силвия Дънекова ще се вземе от Международния арбитражен съд в Лозана.

В края на април ДК излезе с решение по казуса с положителната проба на Дънекова от олимпийските игри в Рио де Жанейро, в което беше посочено, че "не са на лице доказани по безспорен начин...

Ето номинираните за тазгодишните награди „Пловдив“

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/eto-nominiranite-za-tazgodishnite-nagradi-plovdiv-2023291

Божана  Апостолова - за стихосбирката „ЗА ТЕБ“, Недялко Славов -за романа „Камбаната“ и Александър Секулов- за „Море на живите“, са тримата автори, които ще спорят за тазгодишната награда „Пловдив“ в раздел „Художествена литература“. С приза се удостояват творци, творчески колективи, културни, обра

Правителствената армия си върна от ИД летище в Северна Сирия

//dariknews.bg/novini/sviat/pravitelstvenata-armiia-si-vyrna-ot-id-letishte-v-severna-siriia-2023293

Сирийската армия си върна малка авиобаза в източните околности на Алепо, която беше под контрола на "Ислямска държава". Това е станало с помощта на ожесточени бомбардировки на руските и сирийските военновъздушни сили, съобщиха проправителствени медии и източник от армията н

Ердоган е разговарял с Ципрас в Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6219897

Ердоган е разговарял с Ципрас в КитайТурският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял с гръцкия премиер Алексис Ципрас. Срещата се е състояла в Пекин по време на Срещата на върха, на която Китай е домакин, предава БТА. Турските медии оценяват срещата Ердоган-Ципрас като една от най-важните от гледна точка на Турция. Разговорът се е състоял на четири очи, уточняват те.

Преизбраха Лукарски за лидер на СДС

http://www.cross.bg/lykarski-lider-partiyata-1542785.html

/КРОСС/ Божидар Лукарски ще продължи да бъде лидер на СДС. Той беше преизбран по време на Национална конференция на партията. Както е известно той подаде оставка от ръководния пост на партията след провала на парламентарните избори. Тогава СДС се яви като част от коалицията Реформаторски блок, която обаче остана извън Народното събрание. Така и СДС за първи път от началото на Прехода остана без представители в парламента. Лукарски държа реч, в която се извини за грешките, които е допуснал като лидер на десницата. Кандидат за поста беше и Тодор Грозданов, който членува в СДС Красно Село.  Лукарски получи 521 гласа на делегатите, а Грозданов - 79. Въздържаха се 10.    

Шестима са ранени при катастрофа на главен път Е-79 край Ботевград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6219895

Шестима са ранени при катастрофа на главен път Е-79 край БотевградШестима души са пострадали при катастрофа между два автомобила на главен път Е-79 в района на Ботевград. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на МВР. Сигналът за инцидента е подаден в 22.30 в петък. Автомобил с марка „Фолксваген Голф“, управляван от 28-годишен мъж от Ботевград, се е включил в движението по главен път Е-79 от село

Учени разкриха кога е най-добре да се взема душ

http://www.cross.bg/vreme-predi-chast-1542784.html

/КРОСС/ Учени от Йейлския медицински факултет откриха, че вечер е най-подходящото време да си взимаме душ, съобщи в. "Дейли мирър", цитиран от „Дарик". В днешно време къпането, заедно с миенето на зъбите и ходенето до тоалетната са неразделна част от нашето всекидневие. Експертите установиха, че има значение кога точно си взимаме душ и ако човек избере точното време, това предоставя множество ползи за кожата, светогледа и здравето му. Най-полезно е да се къпем преди лягане, защото така премахваме всички натрупани слоеве омазняване, мръсотия и замърсители, които събираме през деня, а жените и грима. Това, което е още по-важно е, че трябва да бъдем чисти преди лягане. "Вечерният душ е неразделна част от рутинната ни подготовка за сън. Това е време за себе си - без телефони, без имейли, само луксът да усещаш свежа, топла вода да облива тялото ти. Наречете го възможност да се обгърнете с внимание", каза един от учените, стигнали до това становище, Нанси Ротщайн. Силна конкуренция на вечерното къпане прави сутрешният душ. "Сутрешното обливане в банята позволява да се подготвим, преди началото на един дълъг и трескав ден", каза професорът по дерматология Мона Гохара. Тя добави, че това може да понижи възпалението на кожата, като ограничава наличието на хормон, наречен кортизол.

Американски съд реши: лицензите за свободен софтуер са договори

http://clubz.bg/53851-amerikanski_syd_reshi_licenzite_za_svoboden_softuer_sa_dogovori

Съгласието с лиценза за отворен софтуер GNU GPL е равностойно на сключване на договор, отсъди областен федерален съд в САЩ, съобщи Quartz.com.

С това решение се създава прецедент по отношение на досега нерешен правен въпрос. През 2006 г Федералният окръжен апелативен съд в страната реши, че този тип лицензи могат да се третират като искания за авторско право. Но дали неспазването им се счита за нарушаване на договор бе определено едва сега.

Казусът започва, когато южнокорейският софтуерен пакет за продуктивност Hancom Office вкарва PDF преводач с отворен код на име Ghostscript в програмата си за документи. Ghostscript е безплатен за нестопанска цел, но ако се ползва като част от софтуер, от който се печели, трябва и той да е с отворен код - тоест видим за всички - което всъщност представлява лицензът GNU GPL. В случая с Ghostscript създателите от Artifex са дали възможност да се ползва и в затворен софтуер, но само след плащане на лицензна такса.

Artiflex са завели иск да започне плащане на такава и да се направят плащания назад във времето - според тях Hancom са изкарали 86,3 милиона долара през 2015 г. 

Според Hancom обаче те не са подписали нищо, така че лицензът, който върви с подобен софтуер, не се зачита като истински договор.

Съдийката Жаклин Скот Корли обаче отсъжда друго - GNU GPL лицензът е ясно посочен в документацията на софтуера на Artifex, така че употребата му е нарушение на договор, който от Hancom са сключили в момента, в който са започнали да го ползват.

Решението е стъпка напред за отворения код, който се ползва все по-често от програмистите по света - макар от него се печели по-трудно, той може много по-лесно да бъде надграждан.

Ретро коли и мотори в Благоевград (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6219884

Ретро коли и мотори в Благоевград (снимки)Уникални автомобили и мотоциклети бяха представени в рамките на XIV ретро парад в Благоевград. Площад "Македония" традиционно се превърна в сцена, на която бяха изложени различни марки автомобили и мотори. Уникалните превозни средства радват почитателите с естетически вид, висок клас и разнообразие.

Преизбраха Божидар Лукарски за лидер на СДС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6219886

Преизбраха Божидар Лукарски за лидер на СДС521 човека гласува за преизбирането на Божидар Лукарски. Неговият опонент Тодор Грозданов получи 79 гласа, а 10 човека се въздържаха от гласуване. По-рано днес Лукарски се извини, че лидерите на дясното не са успели да останат обединени. Очаквайте

Черно море посреща ЦСКА

http://www.moreto.net/novini.php?n=351156

Черно море домакинства днес на ЦСКА в пореден мач от плейофната фаза на Първа професионална лига, припомня Moreto.net. Мачът започва в 17.30 часа на стадиона в Каварна, а за главен рефер е определен Никола Попов. Негови помощници ще са Иво Колев и Мартин Венев.

Две трети от родените в селата в Добричко са извънбрачни

https://www.24chasa.bg/region/article/6219847

Две трети от родените в селата в Добричко са извънбрачни
Извънбрачно новородените в Добричка област през м.г. са 884, а делът им е 60.3% от всички живородени – 1466 – сочат данните на териториалната статистика. Повече са извънбрачните раждания в селата - 71 0%, докато в градовете процентът е 55. За повечето извънбрачни раждания има данни за бащата, което означава,

Пиер дьо Кубертен с олимпийска титла за ода

https://www.24chasa.bg/sport/article/6219036

Пиер дьо Кубертен с олимпийска титла за одаСъстезанията по изкуство в програмата на олимпиадите имат своите герои. Един от тях е самият Пиер дьо Кубертен, бащата на съвременните олимпийски игри. И той печели дори златен медал, който дълго време се води на сметката на Германия. Причината е, че през 1912 г. Кубертен използва псевдонимите Георг Онрод и Мартин Ешбах,

Братът на Стоичков - жертва на полицейски произвол

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/bratyt-na-stoichkov-zhertva-na-policejski-proizvol-6069082

Цанко Стоичков се оплаква от безпричинна и нелегитимна проверка срещу него в Пловдив

Валентин Радев: Неотложна е оптимизацията на личния състав в МВР

http://www.cross.bg/ministerstvoto-samo-raboti-1542783.html

/КРОСС/ Министърът на вътрешните работи Валентин Радев говори по актуалните теми в ресора му в интервю за предаването „Това е България" на Радио „Фокус". Министерството на вътрешните работи е усвоило 1.053% от отпуснатата на страната ни от Европейската комисия помощ за справяне с миграционния натиск по южната граница. Това съобщи министър Валентин Радев на петъчния парламентарен контрол по повод строежа на граничната ограда. Общият размер на предвидените средства е 160 млн. евро. Крайният срок за усвояването на първите 101 млн. евро е 1 октомври, а за останалите 59 млн. евро - 1 януари догодина. Припомням, че спешната финансова помощ бе осигурена през септември 2016 година от Комисия след настояването на българския министър-председател Бойко Борисов. Аритметиката обаче поставя сега въпроса - ако за 9 месеца са усвоени едва 2%, как за 4 ще бъдат усвоени 65% и за 3 още 33%? Дали въпросът е с повишена трудност - отговаря министърът на вътрешните работи Валентин Радев. - Г-н министър, ще стигне ли време, за да бъдат усвоени издействаните с толкова упоритост 160 млн. евро? - Благодаря за анонса първо, точно такава е информацията, както съобщихте. А дали ще се справим и дали ще стигне времето, ще знаем есента - на 1 октомври или в края на годината за втория транш - останалите 59 млн. евро. Първите 101 млн. евро трябва да бъдат усвоени до 1 октомври

Общинският председател на ГЕРБ в Трявна Мария Пенева е назначена за зам.-областен управител

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/obshtinskiiat-predsedatel-na-gerb-v-triavna-mariia-peneva-e-naznachena-za-zam.-oblasten-upravitel-2023288

Мария Пенева е назначена за зам.-областен управител на област Габрово, съобщават от пресцентъра на институцията.

Мария Пенева е общински ръководител на ПП ГЕРБ-Трявна. След местните избори през 2015 г. е назначена за зам.-кмет на Трявна. Преди това е била ангажирана в частния сектор..<

Театър за бебета

//dariknews.bg/regioni/burgas/teatyr-za-bebeta-2023286

Днес от 17 часа в Бургас ще започне първото театрално представление за бебета. Спектакълът се нарича „Дъга“ и ще бъде игран в център „Флора“.

Местата са ограничени, така че ако искате да си запазите предварително билети, можете да го направите на телефон: 0886 11 08 68.
 

Завишено съдържание на естествен уран е установено във водата на с.Върбица

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zavisheno-sydyrzhanie-na-estestven-uran-e-ustanoveno-vyv-vodata-na-s.vyrbica-2023287

Последните резултати от изследването на питейната вода в община Димитровград показват отклонения по показателя "естествен уран" в мрежата на село Върбица, съобщи областната администрация в Хасково.

Това е показала протоколирана проба в Националния център по р

Срещата на Г-7 завърши с манифест за всеобхватно икономическо развитие

//dariknews.bg/novini/sviat/sreshtata-na-g-7-zavyrshi-s-manifest-za-vseobhvatno-ikonomichesko-razvitie-2023289

Министрите на финансите и ръководителите на централните банки на страните от Г-7 подписаха днес манифест за всеобхватно икономическо развитие, съобщи в края на срещата в Бари италианският министър на икономиката и финансите Пиер Паоло Падоан, цитиран от ТАСС.

Започна продажбата на рекламни тениски за Карнавала през 2017 г.

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/zapochna-prodazhbata-na-reklamni-teniski-za-karnavala-prez-2017-g-2023290

Започна продажбата на рекламните тениски за Карнавала в Габрово през 2017 година.

От Общината съобщават, че всеки, който желае да стане горд носител на този карнавален артикул, може да се сдобие с него срещу 9 лв. в Туристическия информационен център - ул. „Опълченска“ 11 (зад  Дечкова

"Майкрософт" пусна ъпгрейди на Windows XP и Windows 8 заради кибератаката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6219878

"Майкрософт" пусна ъпгрейди на Windows XP и Windows 8 заради кибератакатаКорпорацията "Майкрософт" е пуснала обновяване на операционните системи "Windows XP", "Windows 8" и "Windows Server 2003", чиято поддръжка е прекратена. Целта е да се гарантира защита от вируса WannaCry, който втори ден атакува компютри по света, предаде ТАСС, цитирана от БТА. По думите й в петък технологичната компания е обновила версиите на

Цвети Стоянова: Някои в отбора повярваха на лъжите за мен

http://offnews.bg/news/n_1/n_655447.html

Гимнастичката Цветелина Стоянова, която беше спасена по чудо след опит за самоубийство, призна за влошени отношения с някои от момичетата с тима. Тя пострада тежко преди Олимпиадата в Рио, където ансамбълът взе бронзови медали. "Напоследък в медиите много ни скарват с бившите ми съотборнички. Все нещо делим. Истината е, че не съм скарана. Не поддържам връзка с всички, това е важно да го уточним, но с по-голямата част от тях поддържам връзка. Някои от тях решиха да повярват на лъжите на хората и си прекратихме отношенията. Бях на гости на Рени (Ренета Камберова) и тя ми идва на гости, и говорихме. Това си коментирахме - казах й, че до мен са достигнали много лоши неща, които са говорили за мен. А тя казва, а до нас достига еди какво си. И седнахме и се разбрахме. С Мишето (Михаела Маевска - помощник треньор в новия ансамбъл) също си пишем след състезанията. Радвам се за нея. Много съм щастлива за новия ансамбъл. 5 състезания - 5 медала. Харесва ми как мачкат конкуренцията, а композициите им са изключително сложни", коментира Стоянова в интервю пред bTV. Цвети е с тотално променен външен вид. няма го излъчването на онова невинно дете. Но пък животът продължава.

Безпрецедентна кибератака порази компютрите на стотици организации и компании в целия свят

https://www.actualno.com/sciencelogy/bezprecedentna-kiberataka-porazi-komputrite-na-stotici-organizacii-i-kompanii-v-celija-svjat-news_611086.html

Безпрецедентна кибератака, използваща инструменти, за които се смята, че са разработени от Агенцията за национална сигурност на САЩ, порази компютрите на стотици ведомства, организации и компании по целия свят. Хилядите машини бяха заключени от програма, изискваща откуп в

Следователите избират свой представител за член в новия състав на ВСС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6219876

Следователите избират свой представител за член в новия състав на ВСС
Следователите избират свой представител за член в новия състав на Висшия съдебен съвет. Единственият кандидат е директорът на националното следствие Евгени Диков. Неговата кандидатура бе издигната от 17 следователи в НСлС и следствените отдели към окръжните прокуратури, предава БТА. Към него има шест въпроса от Българския институт за правни

Британският министър на вътрешните работи: Не знам кой е стои зад кибератаката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6219863

Британският министър на вътрешните работи: Не знам кой е стои зад кибератаката
Британското правителство не знае все още кой стои зад вчерашната глобална кибератака, объркала работата на здравната система в Обединеното кралство. Това заяви британският министър на вътрешните работи Амбър Ръд, цитирана от Ройтерс. "Не сме в състояние да ви кажем кой стои зад атаката. Работата по това все още не е приключила",

Политологът Калоян Методиев: За толкова време преговори кабинетът трябваше да е по-добър

http://www.cross.bg/metodiev-tazi-kaloyan-1542782.html

/КРОСС/ В кабинета „Борисов 3" има „подводни камъни", които ще дойдат от човешкия фактор. Това каза за Радио „Фокус" - Пирин д-р Калоян Методиев, политолог и университетски преподавател. Той подчерта, че не очаквал настоящата конфигурация на кабинета да е тази, която се сформира след изборите. „За толкова дълги преговори трябваше да направят по-добра структура и по-голям кадрови баланс. Остана впечатление, че се е търсело място за някои хора, а не хора за мястото. Изненада беше смесването на правосъдие и външни работи, министерство на председателството, някои назначения. Накрая остана въпросът какво точно са договаряли повече от месец", посочи д-р Методиев. Либералите постоянно повтарят, че институциите са най-важни, но, според политолога, консервативният подход е по-правилен - че политиката се върти около човека. „Хората са най-важните. Оказа се, че сме надценили кадровия резервоар на ГЕРБ, който те умело използваха в кампанията като внушение. Обединените патриоти печелят политическо време за Борисов. Предишните в тази роля бяха реформаторите. Затова само за седмица толкова удари започнаха да се сипят по тях, a се оказа, че те въобще нямат кадрови капацитет да издържат на тази атака", заяви д-р Калоян Методиев. Той допълни, че през последната седмица дори се е заговорило за феномена „скрити" квоти.  

Диамантена лига, Джиро и тенис в ефира днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_655446.html

Изключително богат на спортове извън футбола е днешният ефир: 14:00 Лека атлетика, Диамантена лига в Шанхай Mtel sport 2 14:00 Колоездене, обиколка на Италия Eurosport 1 15:00 Формула 1, Гран при на Испания (кв.) Диема спорт 2 17:00 Тенис, турнир за мъже в Мадрид Mtel sport 1 17:15 Хокей на лед, СП, Русия – Словакия БНТ HD 17:55 Баскетбол, Рилски спортист – Лукойл Академик BNT World 20:00 Тенис, турнир за жени в Мадрид F+/Sport+ HD 20:00 Спидуей, Гран при на Варшава Mtel sport 2 21:30 Бокс, гала в Карлсруе Диема спорт 22:00 Тенис, турнир за мъже в Мадрид Mtel sport 1 22:00 Бокс, гала в Бирмингам Диема спорт 2 02:30 Автомобилизъм, НАСКАР Mtel sport 1

Ами ако СССР беше сам срещу Хитлер, или кой всъщност победи Германия

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/05/13/2968211_ami_ako_sssr_beshe_sam_sreshtu_hitler_ili_koi/?ref=rss


Едно от най-често повтаряните десетилетия наред пропагандни твърдения за това, че СССР почти сам е спечелил Втората световна война, е направено през 1948г. Тогава първият вицепремиер и председател на Държавната комисия за икономическо планиране (Госплан) Николай Вознесенски прави първата официална оценка за ефекта от т.нар. ленд-лийз (заем-наем) помощ от САЩ и Великобритания. В книгата си "Военната икономика на СССР в периода на Отечествената война" той пише следното:

Красен Кралев: Няма опасност за рекорда на Стефка Костадинова

http://www.cross.bg/kralev-sporta-postizheniya-1542781.html

/КРОСС/ Спортният министър Красен Кралев заяви в студиото на предаването "Тази събота" по БТВ, че рекордът на Стефка Костадинова няма да бъде отнет. Наскоро европейската федерация предложи да бъдат преразгледани всички върхови постижения в леката атлетика преди 2005 г., като използва мотива за дискредитирането на спорта заради огромния брой допинг скандали. "Казусът не беше обяснен добре на хората и затова се стигна до това. Става дума за предложение на ниво работна група. А и това се отнася за постижения оттук нататък. Няма основание да се притесняваме", каза Кралев. Той коментира и казуса със Силвия Дънекова, който преди две седмици претърпя неочакван обрат. Националната рекордьорка на 3 000 метра стипълчейз, която бе уличена в употреба на допинг на олимпийските игри в Рио, бе оневинена от Дисциплинарната комисия към Българския олимпийски комитет. "Министерството на младежта и спорта няма право да се намесва в работата на антидопинговия център. Аз още тогава казах, че трябва да изкачаме. Най-голямата грешка направиха родната федерация и антидопинговия център, които не обясниха както трябва какво точно се случва. Крайното решение за Дънекова ще бъде взето от Спортния арбитражен съд в Лозана." Кралев каза, че Тодор Събев, който получи мозъчен кръвоизлив след непозволени удари на съперник на европейското първенство по шотокан карате-до, ще се възстанови напълно

„Рено“ са спрели производствения процес във Франция след кибератаката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6219869

„Рено“ са спрели производствения процес във Франция след кибератаката

В събота от френската компания за автомобили „Рено“ съобщиха, че заради глобалната кибератака са били принудени да спрат производството във Франция, предава AFP. Малко преди това компанията обяви, че спира производствения процес в Словения по същата причина. Говорителят на „Рено“ не уточни точния брой на засегнатите фабрики, но заяви,

Министър Нено Димов отчете сериозен проблем с депата за отпадъци, грозят ни санкции от ЕС

http://www.cross.bg/dimov-vuzdyha-depa-1542780.html

/КРОСС/ До края на годината България трябва да закрие над сто депа за отпадъци, в противен случай Европейският съюз ще наложи сериозни санкции на страната ни. За този период, обаче има риск да не бъде завършена новата пречиствателна система. Това заяви в предаването „Седмицата" на Дарик министърът на околната среда и водите Нено Димов. "Проблемните са 32 депа. Като цяло са над 100, но мисля, че при останалите няма да има съществен проблем със закриването. Проблемът произлиза от това, че няма да бъде завършена новата система за събиране на отпадъците. И когато нямате нова, а старата трябва да бъде затворена, става проблем", каза Димов. На въпрос къде ще се събират отпадъците в такъв случай, министърът каза, че трябва да се види как ще се реши въпросът, като предстои среща с кметове. "Тук имаме проблеми от няколко естества. Знаете, че обществените поръчки в България много се обжалват. На места кметовете не успяват навреме да си свършат процедурите по преотреждане на терени, устройствени планове и прочие, което забавя изграждането на съвременните депа. Ще се търси вариант, в който ние да можем да затворим депата и да се търсят други места, на които да се депонират отпадъците, може би в съседни общини", каза екоминистърт. Димов каза, че разговорът предстои. „Трябва да се направи всичко възможно тези депа да се закрият, защото страната ни вече е осъдена и ако не ги закрие, ще трябва да плаща евросанкции", коментира той

Министър Ангелкова присъства на демонтажа на бараките

//dariknews.bg/regioni/burgas/ministyr-angelkova-prisystva-na-demontazha-na-barakite-2023279

Министърът на туризма Николина Ангелкова присъства на събарянето на незаконните преместваеми обекти на северния плаж на Слънчев бряг. Тя обяви, че работата ще продължи точно по този начин – с непрекъснати проверки и уточни, че през това лято воденото от нея ведомство отново ще постави информационни

Започна записването на участници за Милан Джуниър Камп през 2017 г.

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/zapochna-zapisvaneto-na-uchastnici-za-milan-dzhuniyr-kamp-prez-2017-g-2023282

Милан Джуниър Камп ще се проведе от 3 до 8 юли за втора поредна година в Дряново. 200 деца от цялата страна ще имат шанса да тренират с италиански специалисти и български треньори, на нови спортни бази, сред прекрасната природа в сърцето на Балкана.
 
И не само! По време на кампа деца

Фермерски пазар днес и утре

//dariknews.bg/regioni/burgas/fermerski-pazar-dnes-i-utre-2023284

Днес и утре "Хранкооп-Бургас" ООД организира пети пореден фестивал в Експозиционен център "Флора" за натурални и биосертифицирани продукти, който традиционно се провежда на "Славейковото пазарче".

Освен храните на него се предлагат оригинални ръчни творби, рециклируеми торбички за па

Препитват четирима кандидати за директор на ФБР

//dariknews.bg/novini/sviat/prepitvat-chetirima-kandidati-za-direktor-na-fbr-2023283

Четирима кандидати за поста директор на ФБР ще се явят днес в сградата на министерството на правосъдието на първите събеседвания с главния прокурор и министър на правосъдието на САЩ Джеф Сешънс и заместника му Род Розънстайн.

Кончита Вурст се отказва от женския си образ

//dariknews.bg/novini/liubopitno/konchita-vurst-se-otkazva-ot-zhenskiia-si-obraz-2023281

Кончита Вурст, австрийската победителка от конкурса "Евровизия", проведен в Копенхаген през 2014 г., е решила да се откаже от женския си образ и да наблегне на мъжката си страна, съобщава в."Сън".
 
Истинското име на австрийският поп

Десетки жертви след тежка катастрофа на автобус в Турция (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/desetki-zhertvi-sled-tezhka-katastrofa-na-avtobus-v-turciia-snimki-2023280

Най-малко 20 души загинаха при тежка катастрофа на автобус в Турция, предадоха местни медии. Инцидентът станал на магистралата от Мармарис към провинция Мугла, когато превозното средство се преобърнало при един от завоите.
 
Други 11

Братът на Христо Стоичков съди държавата за полицейски произвол (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bratyt-na-hristo-stoichkov-sydi-dyrzhavata-za-policejski-proizvol-video-2023277

Братът на Христо Стоичков - Цанко, ще съди държавата за полицейски произвол.
 
Той разказва, че бил спрян без причина за проверка в Пловдив. Униформените не се легитимирали и се държали нагло.
 
"На 1 май на булевард "Хр

Борис Джонсън: Русия може да се опита да се намеси в изборите във Великобритания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6219860

Борис Джонсън: Русия може да се опита да се намеси в изборите във ВеликобританияСъществува реална възможност Русия да се опита да се намеси в парламентарните избори в Обединеното кралство следващия месец. Това заяви британският министър на външните работи Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс и БТА. В интервю за вестник "Телеграф", публикувано днес, политикът от британската Консервативна партия казва също,

Американските компании рискуват 63% от служителите им да изберат конкуренцията

http://www.investor.bg/sasht/337/a/amerikanskite-kompanii-riskuvat-63-ot-slujitelite-im-da-izberat-konkurenciiata-239309/

Седемнадесет процента от работниците са активно ангажирани с търсенето на нова работа, а други 46% ще обмислят преместване, ако се появи предложение

Багери нахлуха на Северния плаж в Слънчев бряг

http://clubz.bg/53850-bageri_nahluha_na_severniq_plaj_v_slynchev_brqg

Багери започнаха събарянето на постройки на Северния плаж в Слънчев бряг. На ударната акция присъства и министърът на туризма Николина Ангелкова.

Новият стопанин на плаж "Слънчев бряг – Север", "Булимпекс АД" започна да разрушава незаконно изградените заведения върху ивицата. Акцията започна днес със събарянето на емблематичния бар "Бикини". Това съобщиха от Съюза на собствениците в курорта

През седмицата вицепремиерът, който има и ресор икономика, Валери Симеонов, обяви, че ще има събаряне на незаконни постройки по плажовете от идната седмица. 

Ще бъдат премахнати 300 незаконни обекта, според намеренията на новия концесионер.

Според съюза наемателят на ивицата бил категоричен, че ще премахне всичките 300 обекта, които са били вдигнати от предшественика му незаконно, но тъй като късно влязъл във владение на концесията това няма да е възможно до началото на активния летен сезон. Министърът, цитирана от пресцентъра си, посочи, че за нея е необяснимо защо се е забавило въвеждането във владение.

От дни плажът има нов концесионер, който трябва да получи плажа абсолютно чист, обясни Ангелкова какво е наложило спешната акция.

Министър Ангелкова присъстваше на разрушаването.

„Преместваемите обекти на плажа надхвърляха 8000 кв. м. Колко са точно незаконните обекти – не мога да ви кажа. Допустимата площ е 4600 кв. м”, коментира още министърката.

Тя обяви и че през този летен сезон цените на плажните принадлежности на "Слънчев бряг-север" са съответно: 8.00 лв. за чадър и 8.00 лв. за шезлонг. За сравнение, през миналата година посетителите заплащаха по 10.00 лв. за чадър и 10.00 лв. за шезлонг. В Слънчев бряг вече има чуждестранни гости от Великобритания, Германия и Белгия, съобщават от министерството.

Багери на Северния плаж в Слънчев бряг

http://clubz.bg/53850-bageri_na_severniq_plaj_v_slynchev_brqg

Багери започнаха събарянето на постройки на Северния плаж в Слънчев бряг. На ударната акция присъства и министърът на туризма Николина Ангелкова.

Новият стопанин на плаж "Слънчев бряг – Север", "Булимпекс АД" започна да разрушава незаконно изградените заведения върху ивицата. Акцията започна днес със събарянето на емблематичния бар "Бикини". Това съобщиха от Съюза на собствениците в курорта

През седмицата вицепремиерът, който има и ресор икономика, Валери Симеонов, обяви, че ще има събаряне на незаконни постройки по плажовете от идната седмица. 

Ще бъдат премахнати 300 незаконни обекта, според намеренията на новия концесионер.

Според съюза наемателят на ивицата бил категоричен, че ще премахне всичките 300 обекта, които са били вдигнати от предшественика му незаконно, но тъй като късно влязъл във владение на концесията това няма да е възможно до началото на активния летен сезон. Министърът, цитирана от пресцентъра си, посочи, че за нея е необяснимо защо се е забавило въвеждането във владение.

От дни плажът има нов концесионер, който трябва да получи плажа абсолютно чист, обясни Ангелкова какво е наложило спешната акция.

Министър Ангелкова присъстваше на разрушаването.

„Преместваемите обекти на плажа надхвърляха 8000 кв. м. Колко са точно незаконните обекти – не мога да ви кажа. Допустимата площ е 4600 кв. м”, коментира още министърката.

Тя обяви и че през този летен сезон цените на плажните принадлежности на "Слънчев бряг-север" са съответно: 8.00 лв. за чадър и 8.00 лв. за шезлонг. За сравнение, през миналата година посетителите заплащаха по 10.00 лв. за чадър и 10.00 лв. за шезлонг. В Слънчев бряг вече има чуждестранни гости от Великобритания, Германия и Белгия, съобщават от министерството.

До дни повдигат обвинения за трагедията в Хитрино

http://www.moreto.net/novini.php?n=351175

До дни ще бъдат повдигнати обвинения за трагедията в Хитрино, съобщи директорът на следствието и заместник-главен прокурор Евгени Диков. Окончателната експертиза показва, че причината за дерайлирането на влака е превишената скорост, а за това отговорност носят и двамата машинисти - oсновният - Димитър Михнев, и вторият - Радослав Петков.

Лукарски поиска извинение от СДС и пак му стана лидер

http://offnews.bg/news/n_1/n_655445.html

Божидар Лукарски отново стана лидер на СДС, той поиска прошка от делегатите на националната конференция на сините и бе избран за втори път начело на синята партия. Кандидат за поста беше и Тодор Грозданов от структурата в Красно Село. Успехът, който постигнахме в коалиция "Реформаторски блок" на парламентарните избори през 2014 година и на местните избори през 2015 година показа, че тази стратегия е правилната, посочи той в Интер експо център, цитиран от пресцентъра си.  "Отдаден на работата в икономическия сектор обаче, не успях да обърна достатъчно внимание на структурите на партията, да пътувам повече из страната, да се срещам със седесарите и да чувам от първо лице какви са според тях проблемите в партията и в Реформаторския блок. И това е моята основна грешка в последните години. Отчитам я и Ви моля за прошка!", обяви Лукарски. Той призна, че е длъжник на структурите и обяви, че ако получи отново доверието на членовете съюза, ще говори за бъдещето на СДС повече на срещи из страната отколкото в залата на 6-тия етаж на "Раковски" 134. 

Гръм на черешово топче даде старт на втория народен събор в парк "Лаута"

https://www.24chasa.bg/region/article/6219852

Гръм на черешово топче даде старт на втория народен събор в парк "Лаута"25000 певци, танцьори и музиканти веселят два дни десетки хиляди пловдивчани Гръм на черешово топче възвести началото на втория народен събор в пловдивския парк "Лаута". Пушки кремъклийки огласиха алеите, където са разположени сцени, десетки щандове на занаятчии, димящи скари и павилиони. С възстановка на Априлското въстание стартираха двудневните

"Майкрософт" бързо реагира на хакерската атака

http://www.cross.bg/windows-kompaniyata-sistema-1542779.html

/КРОСС/ „Майкрософт" бързо реагира на хакерските атаки от петък, които засегнаха милиони компютри по целия свят с операционна система на компанията Windows. Поддръжката на Windows XP спря още през 2014 г., но сега спешно беше пусната нова актуализация на тази версия на операционната система, насочена срещу вируса WannaCry, с който бе извършена кибер атаката, предава „Фокус". През март „Майкрософт" публикува актуализация за поддържаните операционни системи срещу недостатъците, които кибератаката използва. „Злонамереният софтуер" обаче се разпространява като набелязва остарелите системи. Това накара компанията да предостави актуализации за всички налични платформи, включително за неподдържаните вече като: Windows XP, Windows 8 и Windows Server 2003.  

Папа Франциск канонизира 2 деца за светци в Португалия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6219851

Папа Франциск канонизира 2 деца за светци в ПортугалияПапа Франциск обяви за светци две деца овчарчета, на които Дева Мария се е явила преди 100 години, съобщи Франс прес, цитирана от БНР. Папата беше приветстван от огромно множество при пристигането си с папамобила на огромния площад пред светилището на Фатима в Португалия. Главата на Римокатолическата църква е на посещение на около 130 километра

Ердоган е настоял пред Ципрас Гърция да екстрадира избягалите турски военни

http://www.mediapool.bg/erdogan-e-nastoyal-pred-tsipras-gartsiya-da-ekstradira-izbyagalite-turski-voenni-news263819.html

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял с гръцкия премиер Алексис Ципрас по време на Срещата на върха в Пекин, предаде БТА. Турските медии оценяват срещата като една от най-важните от гледна точка на Турция. Разговорът се е състоял на четири очи. Според коментарите Ердоган е настоял пред Ципрас Атина да екстрадира осемте турски военни, които избягаха в Гърция след осуетения опит за преврат в Турция. Медиите отбелязват също, че срещата Ердоган-Ципрас е първата след референдума, на който бяха гласувани нови пълномощия на Ердоган и е в момент, когато отношенията между Турция и Гърция се обтегнаха заради отказа на Гърция да екстрадира турските военни.

Русия може да се намеси в британските избори, предупреди Борис Джонсън

http://www.mediapool.bg/rusiya-mozhe-da-se-namesi-v-britanskite-izbori-predupredi-boris-dzhonsan-news263818.html

Съществува реална възможност Русия да  опита да се намеси в парламентарните избори в Обединеното кралство следващия месец. Това предупреди британският министър на външните работи Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс. В интервю за вестник "Телеграф", публикувано в събота, политикът от британската Консервативна партия казва също, че руският президент Владимир Путин ще ликува, ако Лейбъристката партия на Джереми Корбин спечели изборите на 8 юни. По думите на Джонсън Путин вече е предприел действия в САЩ, Франция и Западните Балкани. "Затова трябва да сме бдителни", заяви той. Според Джонсън Путин иска да "разклати доверието в демокрацията изобщо и да дискредитира целия демократичен процес". В интервюто си британският министър коментира и темата за Брекзита. Той казва, че може да се окаже, че не Лондон трябва да плаща на ЕС за раздялата, а обратното, защото Лондон има голям принос за активите на съюза. Брюксел ще се "опита да изсмуче кръвта на Великобритания" с тяхната сметка, казва Джонсън, имайки предвид изчисленията на ЕС колко трябва да даде Лондон според поетите вече ангажименти към ЕС.  "Файненшъл таймс" писа този месец, че ЕС може да поиска от Обединеното кралство да плати през 2019 г. до 100 милиарда евро. Британски министри веднага отхвърлиха тази възможност, припомня БТА.

Без нови обвиняеми за трагедията в Хитрино

http://www.mediapool.bg/bez-novi-obvinyaemi-za-tragediyata-v-hitrino-news263817.html

Само двамата машинисти, управлявали влаковата композиция, която се взриви на гара Хитрино и причини смъртта на седем души, ще бъдат обвиняеми за катастрофата. Това обяви шефът на Националната следствена служба Евгени Диков преди изслушването му като единствен кандидат за член на ВСС от квотата на следователите. По думите му комплексната съдебно-техническа експертиза е установила, че единствената причина за инцидента е високата скорост, с която влакът е навлязъл в гарата. Разследването не е събрало доказателства за технически проблем по релсите, стрелките или цистерните, нито нарушения в условията на труд и почивка от страна на фирмата-превозвач.  “Ако първият машинист не забележи сигнала на светофара и другите светлинни сигнали – вторият е длъжен да реагира. Може би и рутината им е изиграла лоша шега, защото обикновено са минавали транзит. Няколко седмици преди това имат указания че на тази гара трябва да спрат да изчакат пътнически влак, но явно заради рутината, която са имали отпреди са решили да преминат. Разбира се, тази ж.п. линия е строена преди години и се поддържа за нашите качества. Китайски и японски влакове-стрели не биха могли да минат по нея, затова ? е дадено това ограничение - в гарата се влиза с 40 км, а не с 80”, обясни Диков. Той уточни, че обвинителният акт срещу двамата машинисти ще бъде внесе в съда лятната ваканция на магистратите.

Незаконните методи на частните съдебни изпълнители

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/nezakonnite-metodi-na-chastnite-sydebni-izpylniteli-6069081

Нелегалният запор на болнични плащания за млада майка е демонстрация на чести порочни практики у нас

Нено Димов ще назначи ново проучване за размера на "Рила-буфер"

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/05/13/2970564_neno_dimov_shte_naznachi_novo_prouchvane_za_razmera_na/?ref=rss


Министърът на екологията Нено Димов ще назначи ново проучване на териториите, които отдавна трябваше да бъдат обявени като защитена зона "Рила-буфер". Заради дългото отлагане във времето Съда на Европейския съюз ни съди заради неосигуряване на защитени зони за дивите птици в Рила.

Според Димов не е логично този огромен обем територии да бъде затворен като защитен, а събираните през годините данни какви са в момента тези територии и какви видове трябва да бъдат...

Започват проверки на язовирите в цялата страна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6219843

Започват проверки на язовирите в цялата странаПрез последната седмица Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/ осъществи постоянен мониторинг на язовирите с констатирани проблеми на територията на страната. Завишеният контрол бе следствие на обилните валежи, които създаваха предпоставка за възникване на аварии при някои съоръжения, съобщава пресцентърът на ДАМТН.

Събарят незаконни обекти на плаж в Сл. бряг

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/eqImDnGVvjw/

1 2 3

Новият стопанин на плаж „Слънчев бряг – Север”, „Булимпекс АД“ започна да разрушава незаконно изградените заведения върху ивицата. Акцията стартира днес със събарянето на емблематичния бар „Бикини”. Заведението рухна под багерите пред очите на министъра на туризма Николина Ангелкова, която пристигна на  инспекция. Наемателят на ивицата е категоричен, че ще премахне всичките 300 обекта, които са били вдигнати от предшественика му незаконно.  Тази сутрин започна демонтаж на заведенията, а по-късно тежка техника събори първите две заведения върху пясъка.

„Това е изненадваща акция, която предприе новият наемател на плаж „Слънчев бряг –  Север. Делата заведени от предишният концесионер бяха спечелени в края на март, но владението бе предадено на новия наемател през месец май от служебното правителство. Днес и утре ще бъдат премахнати една част от обектите извън одобрената схема. Основният мотив за прекратяване на концесията е, че преместваемите обекти на плажа нахвърляха 8 000 кв.м. Колко са точно незаконните обекти не мога да кажа. Допустимата площ е 4600 кв.м., а са надстроени  8000 кв.м.” , каза министър Ангелкова.

Днес и утре ще бъдат премахнати 1200-1300 кв.м. Става въпрос за две от най-оборотните заведения, които са с бетонни основи и павилиони за дюнери.

Предвид факта, че новият наемател е влязъл късно във владение на ивицата, времето няма да стигне, за да премахне всички незаконни обекти до началото на този сезон.

„За следващия летен сезон Северния плаж в Слънчев бряг ще има съвсем различен облик. Връчиха ни акта за въвод от областна управа на 10 май, за 5 дни ние не можем да премахнем всичко, защото на 15 май изтича забраната за строителство. Общо 300 обекта трябва да бъдат премахнати”, обясни представителят на наемателя, адв. Николай Борисов. Той уточни, че след края на сезона ще се съборят и останалите преместваеми обекти. Първо ще се започне с тези при които има излят бетон – масивните и тези които закриват гледката към морето.

„До края на лятото ще има непрекъснати изненадващи проверки и ще се реагира на всеки един подаден сигнал. Забраната за строителството влиза в сила на 15 май и след това не са разрешени никакви действия по събаряне, заяви Ангелкова.

Уикилийкс предложи 100 000 долара за запис на разговора между Тръмп и бившия шеф на ФБР

http://www.cross.bg/informatziya-bivshiya-trump-1542778.html

/КРОСС/ Уикилийкс обяви награда от 100 хиляди долара за този, който осигури звуков файл от срещата между американския президент Доналд Тръмп и вече бившия шеф на ФБР Джеймс Коми. Както е известно Коми изненадващо беше освободен от поста си. Изтече информация, че това е станало и след разговор между двамата в Белия дом. Появиха се информации в американската преса, че Тръмп карал Коми да се закълне във вярност към него, а по-късно държавният глава на САЩ дори размаха пръст на бившия шеф на бюрото като го предупреди да внимава каква информация изнася пред медиите. Така или иначе точното съдържание на разговора между двамата остава неизвестно, заради което от интернет платформата предложиха солидната награда, ако някой успее да изнесе информация системите за сигурност в Белия дом и осигури запис.  

Мъж е пострадал при катастрофа на магистрала "Тракия" край Палаузово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6219840

Мъж е пострадал при катастрофа на магистрала "Тракия" край ПалаузовоПътник е пострадал при катастрофа на магистрала „Тракия“ край ямболското село Палаузово, съобщиха за  „Фокус“ – Сливен от ОД на МВР – Ямбол Татяна Павлова. Той е бил пътник в товарен автомобил с ремарке, който катастрофирал на 303 километър от магистралата в посока Бургас. Автомобилът напуснал пътното платно,

Трябва да закрием над 100 депа за отпадъци, иначе ни грозят санкции

http://www.moreto.net/novini.php?n=351172

До края на годината България трябва да закрие над сто депа за отпадъци, в противен случай ЕС ще наложи сериозни санкции на страната ни. За този период, обаче има риск да не бъде завършена новата пречиствателна система. Това заяви в „Седмицата” на Дарик министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Лос Анджелис впечатли МОК със съоръжения, от които "може да ти се завие свят"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/13/2970548_los_andjelis_vpechatli_mok_sus_suorujeniia_ot_koito/?ref=rss


Представителите на Комисията към Международния олимпийски комитет (МОК) по оценяването на градовете домакини за летните игри през 2024 г. са останали доволни след посещението си в Лос Анджелис. Патрик Бауман, който е председател на комисията, обяви, че в предложения план няма големи рискове, а съоръженията в града са такива, от които "може да ти се завие свят".

Другият кандидат за игрите след седем години е Париж. Комисията ще посети френската столица следващата...

Премахват незаконните преместваеми обекти на плаж "Слънчев бряг-север"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6219832

Премахват незаконните преместваеми 
обекти на плаж "Слънчев бряг-север"Министърът на туризма Николина Ангелкова ще провери днес на място дейностите по премахване на незаконните преместваеми обекти на морския плаж "Слънчев бряг-север". Това съобщи пресцентърът на ведомството. Очаква се министър Ангелкова да бъде на морския плаж. Очаквайте

Започна бутането на заведения в Слънчев бряг

http://www.cross.bg/bryag-slunchev-zapochna-1542777.html

/КРОСС/ Започна премахването на незаконни преместваеми обекти от плаж „Слънчев бряг - Север". Вчера (петък) вицепремиерът Валери Симеонов се закани, че ще има „яко събаряне" на бараки от Слънчев бряг през следващата седмица, но акцията е започнала още от днес (събота). Това обявиха от Министерството на туризма, като дори уточниха, че лично министър Николина Ангелкова инспектира събарянето.  

Дечко Узунов е участвал на олимпиадата в Берлин през 1936 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6218822

Дечко Узунов е участвал на олимпиадата в Берлин през 1936 г.Един от най-големите ни художници - Дечко Узунов, е участник и на олимпийски игри. И то съвсем официален. Две негови картини се борят за медалите в Берлин по време на игрите през 1936 г. Това става ясно от официалния каталог, който е издаден от германците след закриването. Заедно с него е и известният ни портретист Никола Михайлов,

Защо българите на европейска служба са абсолютни продажници и предатели...

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279606_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B1%D0%B0+%D1%81%D0%B0+%D0%B

 Тези дни доста критики - къде на шега, къде не толкова на шега, отнесе новата ни кандидатка за еврокомисарка Мария Габриел. Покрай нея, осмиване се стовари и над другата потенциална кандидатура - Ева Мейдел.

Обективно погледнато, за България е абсолютен позор да прати за комисар човек с небългарско име. Това все пак е представителна позиция, и въпреки че на думи тези чиновници се водят “европейски”, реално всяка държава гледа да сложи там супер верен свой човек, който да защитава именно нейните интереси. 

В този смисъл, нихилизъм като този да сложиш очевидно вече претопен българин, за твой представител, е проява на откровено робско мислене. Всъщност от цялата Европейска комисия, ние сме единствената държава, чийто комисар наистина се държи като европеец и поставя евро-интересите над националните.

Но и Габриел, и Мейдел, са олицетворение на нещо далеч по-голямо. Те не са просто две кокони, които се омъжили за чужденци, защото на света няма свестни българи. Те са символът на българина, който иска, и с успех, се е откъснал от корените си. Нещо повече - намира това за правилно, и дори мрази България.

Нека се върнем няколко години назад при един изумителен случай, който илюстрира падението на този тип хора. Та преди няколко години, поради правилата на ЕС, се оказа че съюзът трябва да плаща за “национални училища” в Брюксел, в които да учат децата на евро-чиновниците. Т.е. ЕС е длъжен да изгради за своя сметка, и да финансира абсолютно същите училища, каквито има в страните-членки, вкл. да плаща на учителите, и обучението да е на родния език. Идеята е, че хората, които са пратени от страните-членки по квотната система в администрацията на ЕС, имат право децата им да се образоват на родния си език.

Абсолютно всички чиновници на другите държави се възползваха от това. Дори румънците. И въпросът стигна до българското училище. Създаде се, МОН изпрати учители, всичко стана “на 6”, както се казва.

И тогава… Тогава нашенските чиновници в ЕС отказаха да запишат децата си там. Казаха, че не искат български училища, искали децата им да учат в чуждите.

Именно при този случай много грозно пролича неистовата омраза, която тези хора таят към България. Приемат я за пропаднала провинция, а те са се измъкнали вече, и искат да скъсат всякакви връзки с нея. Презират я.

В същото време обаче, те не са обикновени емигранти, които са напуснали, и са отишли някъде по света. Те са се озовали в ЕК, на огромните заплати, именно като квота на България. Т.е. на тези хора България им трябва само като носител, който да им осигури всичко, а след това не и дължат нищо. Добре е да отчетем, че измежду емигрантите, това са “върхът на сладоледа”. В горния 1% на благосъстояние са, защото повечето ни мигранти всъщност работят черна работа, а други се издигат с много труд из фирмите, гледани навсякъде като външни и чужди лица. Докато тези в институциите на ЕС са абсолютно равни на другите, и имат гарантирани квоти из цялата йерархия.

И докато между нормалните емигранти, все пак има патриотично настроени, които например веднъж седмично си водят децата на българско училище, то между тези богопомазани бюрократи, няма такива. Те отказват дори гарантирано и платено от ЕС българско образование.

Ева Мейдел, Мария Габриел, евродепутатите и другите ни сановници, са просто върхът на пирамидата. Върхът на това сборище от национални предатели и нихилисти, които са се отървали от “пропадналата България”, и са вече “европейци” и направо “арийци”.

Но най-позорното е,че ние приемаме тези хора като наши представители, и продължаваме да ги лансираме по високи постове. Разбира се, всеки емигрант има право да се жени или омъжва за когото си иска. Но който си смени името, и на който децата му вече носят френски имена, е той, или тя, просто не може да е нито евродепутат, нито комисар. Това е положението, нацията има свои интереси, и е разумно да ги преследва.

Доскоро мислехме, че Кунева и Кристалина са най-голямото възможно падение. Те действително доста направиха за себе си, и в ущърб на България. Но гледайте да видите сега Габриел какво ще направи. А и другите такива - дребни евро-душици, скрили се в Брюксел и подмазващи се на Жозеф Дол или на Жан Клон Юнкер. Истински европейци. Скрили се, и дочакаха на топличко да се покажат, и да се озоват по върховете. Ще видите, че ще плачем за Куната и Сталинка. Тепърва предстои да видите коренно промитите мозъци на псевдо-българите какво ще сторят. Т.е. мозъците на поколението, израсло в Брюксел, и поливано там.

За България няма никаква полза нито от комисаря, нито от бюркрацията под него. Дори има вреда, защото тези хора в опита си да скъсат с Родината, са по-католици от папата на европеизма и анти-национализма. Чиновници-германци и французи просто биха си следвали техния интерес. Докато погерманчени и пофранцузени българи към това добавят и фанатизма да скъсат с България и да нямат нищо общо с тази “пропаднала държава”. Накратко - по-добре без комисар и бюрократи, отколкото с предатели.

Аз лично бих преотстъпил квотата си от чиновници на някоя от великите сили, в замяна на по-конкретна друга облага - например пари за някой път, или за някоя пречиствателна станция. Поне нещо ще дойде тук. От бюрократите с български корен идва само омраза и презрение…

Добри Божилов

Лукарски поиска прошка от членовете на СДС за лидерството си

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/05/13/2970541_lukarski_poiska_proshka_ot_chlenovete_na_sds_za/?ref=rss


Лидерът на СДС Божира Лукарски поиска прошка от делегатите на националната конференция, на която се избира нов лидер.

Той посочва, че да него пътят е бил ясен – обединение на десните сили и общи действия за промяна на България към добро.

"Успехът, който постигнахме в коалиция "Реформаторски блок" на парламентарните избори през 2014 година и на местните избори през 2015 година показа, че тази стратегия е правилната", посочи той,...

Сигнал за бомба затвори временно базар "Илиянци"

http://offnews.bg/news/n_1/n_655443.html

Екипи на полицията провериха сигнал за бомба на стоков базар "Илиянци", взривно устройство не е открито.  Сигналът е подаден около 9.30 часа на телефон 112.  До евакуация продавачи и клиенти обаче не се стигна, съобщи Нова тв. Базарът вече работи нормално. 

Дейвид Бекъм купува на Виктория остров по случай 20-годишнина от запознанството им

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6219656

Дейвид Бекъм купува на Виктория остров по случай 20-годишнина от запознанството имДейвид Бекъм иска да купи на съпругата си Виктория цял остров и то с одобрението на четирите си деца. С екстравагантния подарък бившата футболна звезда иска да отбележи 20-годишнината, откакто за първи път се е запознал със съпругата си на свой мач, информира БГНЕС. Според източник, запознат с плановете на Бекъм,

Заплахата срещу Новия път на коприната

http://www.investor.bg/aziia/336/a/zaplahata-sreshtu-noviia-pyt-na-koprinata-239128/

Трафикът по инициативата на Си Дзинпин върви предимно в едната посока, а това носи опасност за успеха му

Цвети Стоянова: Не поддържам връзка с всички от ансамбъла, някои повярваха на лъжи

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6219760

Цвети Стоянова: Не поддържам връзка с всички от ансамбъла, някои повярваха на лъжи"Напоследък в медиите много ни скарват с бившите ми съотборнички. Все нещо делим. Истината е, че не съм скарана. Не поддържам връзка с всички, това е важно да го уточним, но с по-голямата част от тях поддържам връзка. Някои от тях решиха да повярват на лъжите на хората и си прекратихме отношенията",

Мъж е открит в тежко състояние в ж.к. "Студентски град"

https://www.actualno.com/crime/myj-e-otkrit-v-tejko-systojanie-v-jk-studentski-grad-news_611078.html

Мъж на около 30 години е докаран в 01.20 часа тази нощ в Спешното отделение на УМБАЛ „Св. Анна-София” АД. Мъжът е в много тежко състояние, съобщиха от здравното заведение. Постъпилият има фрактури на долна и горна челюст и фрактура в основата на черепа. Настанен е в реанимация, с опасност за живота. Снимка: архив

Бургазлии напредват с китайския

//dariknews.bg/regioni/burgas/burgazlii-napredvat-s-kitajskiia-2023273

Бургаските ученици, които изучават китайски език по свободно избираема подготовка, вече са натрупали впечатляващ запас от знания, похвалиха се от общинския пресцентър.
Часовете по източния език бяха въведени миналата година в Математическата гимназия, училище „Свети Свети Кирил и Методий“ и

Радослав Янков поведе олимпийското хоро в Чепеларе

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/radoslav-iankov-povede-olimpijskoto-horo-v-chepelare-2023271

Именитият ни сноубордист Радослав Янков поведе олимпийското хоро в Чепеларе
 
Носителят на големия и малкия Кристален глобус от световните надпревари през последните две години се включи активно в празника на хорото в родния си град. Той бе облечен в народна носия и

Боби Кимбъл обяви концерта си в Ямбол във видео

//dariknews.bg/regioni/sliven/bobi-kimbyl-obiavi-koncerta-si-v-iambol-vyv-video-2023276

Легендарният вокалист на ТОТО Боби Кимбъл, с когото предстои да се срещнем на живо в Ямбол през юни, обяви концерта си и във видео. „Аз съм Боби Кимбъл. Аз съм оригиналният вокалист на ТОТО. Изпял съм първия сингъл на групата и изпитвам любов към времената, когато бях с тях. И сега искам да ви кажа

Само двама машинисти ще бъдат съдени за трагедията в Хитрино

http://www.cross.bg/dikov-gara-mashinisti-1542776.html

/КРОСС/ Само двамата машинисти на първия локомотив от дерайлиралия влак на гара Хитрино - Димитър Михнев и Радослав Петков, ще застанат на подсъдимата скамейка за трагедията от края на миналата година. Почти на финала е разследването на инцидента, след който вследствие, на който цистерна избухна и загинаха 7 души, а близо 30 пострадаха. Очаква се делото да влезе в съда преди началото на лятната съдебна ваканция, каза директорът на Националната следствена служба Евгени Диков. Диков обясни защо следствието е ограничило кръга на подсъдимите само до двамата машинисти пред журналисти преди Общото събрание на следователите за избор на член на Висшия съдебен съвет, на което е единственият кандидат. „Защото експертизата и докладът на транспортното министерство са категорични, че причината за дерайлирането на влака е почти два пъти по-високата от разрешената скорост. Последвалата експлозия е следствието от това. Установено е било и че фирмата - собственик на влаковата композиция е осигурявала време за почивка на машинистите и им създала нормални условия на труд". Що се отнася до инфраструктурата, която е известно, че е стара, Диков коментира, че именно затова е имало ограничение на скоростта до 40 км/ч, което машинистите от първия локомотив са нарушили. „Те затова пътуват по двама в първия локомотив. Ако първо лице машинист не забележи сигнала на светофара или другите светлинни сигнали, вторият е длъжен да реагира

Гърция върна 71 мигранти на Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6219821

Гърция върна 71 мигранти на ТурцияВ сътрудничество с европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс Гърция върна от сряда 71 мигранти на Турция, изпълнявайки споразумението между Турция и Европейския съюз, постигнато миналата година, съобщи ДПА, цитирана от БТА. Общо 22 мигранти бяха върнати от остров Лесбос в турското пристанище Дикили в петък,

Обещанията на ГЕРБ бяха за преди изборите!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279605_%D0%9E%D0%B1%D0%B5%D1%89%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D0%B1%D1%8F%D1%85%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8

 Няма да има полицай във всяко село. Това стана ясно от коментара на вътрешния министър Валентин Радев след днешния парламентарен контрол.

Нямало как да стане, защото чувствително трябвало да се завиши щата в МВР.

Припомняме, че в последните дни на правителството „Борисов – 2“ беше обещано във всяко село да има полицай. Идеята за овладяване на престъпността по малките населени места бе защитавана от трите политически сили – ГЕРБ, БСП и Обединените патриоти.

Днес по думите на новия вътрешен министър обаче щата на МВР е 50 000. „Още 50 000 ли да назначим“, попита реторично силовият министър.

Той призна обаче, че трябва да има засилено полицейско присъствие в малките населени места.

Слагат полицай във всяко село

 

 Слагат полицай във всяко село. Пристигнали са и първите автобуси за овладяване на масови безредици

Полицаите щели да са наблизо до конфликтните точки и ще трябва да реагират максимално бързо при нужда.

Още не е определено за какво време ще трябва да са на място. Работна група мисли как да работят мобилните полицейски групи, които ще борят престъпността в малките населени места. Ще борим битовата престъпност с такива мобилни групи, а така била и международната практика, по думите на Валентин Радев.

Нюз БГ

https://news.bg/politics/gerb-se-otkaza-da-slaga-politsay-vav-vsyako-selo.html

22-ма ухапани от кърлежи във Варна за седмица

http://www.moreto.net/novini.php?n=351137

22-ма души са били ухапани от кърлежи през настоящата седмица във Варна, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) за Moreto.net. Двама пациенти вече са заболели от Лаймска болест, допълниха от инспекцията. 71 варненци са заболели от варицела, 13 са със скарлатина, а двама са с вирусен менингит.

Най-титулуваният футболист в света идва за мача на Бербатов

http://offnews.bg/news/n_1/n_655442.html

Димитър Бербатов обяви поредната звезда за шоуто на 14 юни, което събира пари за фондацията му и тази на Луиш Фиго.  Това е бранителят на Пари Сен Жермен Максуел. Вярва ли ви се, или не, но бранителят има най-много успехи на клубно ниво в света сред действащите си колеги. Ето какво написа Бербо във "Фейсбук": " Той е най-титулуваният действащ футболист в света! Има 36 трофея в кариерата си. Засега. Толкова е спечелил единствено феноменалният Райън Гигс. Но бразилският национал, оставил следа в Аякс, Интер и Барселона, и настоящ играч на ПСЖ, има шанс да подобри и това изключително постижение. Той стартира кариерата си в Крузейро, където печели и първото си отличие. С Аякс е двукратен шампион на Холандия. С Интер има три шампионски титли на Италия. С Барселона има две титли в Ла Лига. Триумфира и в Шампионската лига, печели Суперкупата на УЕФА и Световното клубно първенство. От 2012 г. играе в ПСЖ и вече добави към личната си витрина и 4 титли на Франция! Максуел Андраде! Очакваме го в отбора на Фиго в София".

До 2 седмици повдигат обвинения на машинистите от катастрофата в Хитрино

https://www.24chasa.bg/novini/article/6219816

До 2 седмици повдигат обвинения на машинистите от катастрофата в ХитриноДо две седмици ще бъдат прецизирани обвиненията на двамата машинисти, управлявали дерайлиралия влак край Хитрино. Това каза директорът на националното следствие Евгени Диков, предава БТА. Според разследващите превишената скорост е единствената причина за тежкия инцидент, при който се взриви цистерна.

Започнаха масови проверки на язовирите в цялата страна

http://www.cross.bg/strana-tzyalata-yazoviri-1542775.html

/КРОСС/ През последната седмица Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) осъществи постоянен мониторинг на язовирите с констатирани проблеми на територията на страната. Завишеният контрол бе следствие на обилните валежи, които създаваха предпоставка за възникване на аварии при някои съоръжения, съобщиха от пресслужбата на агенцията. Припомняме, че министърът на икономиката Емил Караниколов разпореди проверки на язовирите на територията на цялата страна и повишено внимание от страна на служителите на агенцията. В изпълнение на тази заповед, през почивните дни 6 - 8 май, бе осъществено 24 часово дежурство на експертите на ДАМТН в Северозападна България, където валежите бяха най-обилни. Постоянно бе следено нивото на 9 язовира на територията на общините Враца, Хайредин и Борован (Гарвански геран, Езерска падина, Бързина, Рогозен 1, Лесура, Три Кладенци, Мраморчица, Лиляче, Девене). След 8 май контролът бе засилен в цялата страна, като общо бяха проверени 169 язовира, част от които в партньорство с други институции, включени в Областни комисии. Следствие на тях бяха съставени 33 акта и са направени 37 предписания за отстраняване на технически неизправности. Сред най-честите нарушения са неработещи затворни органи на основните изпускатели, нарушения по преливниците, наличие на храстовидна растителност по съоръженията и/или по откосите на язовирните стени и др

Руски изтребител всява паника,прелита на по-малко от 7 метра от патрулен самолет на САЩ!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279603_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB+%D0%B2%D1%81%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0%2C%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B0+%D0%

 Изтребител на ВКС РФ Су-27 е прелетял на разстояние по-малко от 7 метра от патрулния самолет против подводници P-8A Poseidon на  ВМС на САЩ. Това обяви в четвъртък телевизия NBC, позовавайки се на американските ВМС.
Според информацията, инцидентът се е случил на 9 май в международното въздушно пространство над Черно море.
P-8A Poseidon е извършвал обичаен патрулен полет. Представителят на ВМС на САЩ Памела Кунзи е съобщила на телевизията, че, според командира на екипажа на американския самолет, действията на двата въздушни съда са били професионални и безопасни.
При анализа на подобни инциденти, които се случват постоянно във въздушното пространство, се отчитат такива фактори, като скорост, височина, степен на видимост, интервал и други.

Както съобщиха по-рано американските СМИ, през април руските стратегически бомбардировачи Ту-95 за една седмица четири пъти са се приближавали до крайбрежието на  Аляска.
На 18 април след техни действия е бил вдигнат самолета за радилокационно разузнаване E-3 AWACS (АУАКС). Екипажът му е имал задачата да се убеди, че заедно с  Ту-95 не лети скрит друг въздушен съд с по-малки габарити.
Практически аналогична е ситуацията на 17 април, когато за откриване и опознаване на руските ракетоносци във въздуха са били вдигнати два изтребители-бомбардировачи пето поколение F-22 и самолет за радиолокационно разузнаване  E-3 AWACS от ВВС на САЩ.
Както уточниха от Министерството на отбраната на Русия, американските F-22 почти половин час са съпровождали руските Ту-95МС над неутралните води в района на Аляска.
От руското военно ведомство припомнят, че пилотите от Далечната авиация постоянно изпълняват полети над неутралните води на Арктика, Атлантика, Черно море и Тихия океан, според утвърден от командването план.


senzacia-bg-Източник

Кибер сигурността влезе в дневния ред на Г7

http://www.cross.bg/kiber-zaplaha-dnes-1542774.html

/КРОСС/ Финансови ръководители от Групата на седемте богати страни ще се ангажират днес, да обединят усилията си за борба с нарастващата заплаха от международни кибер атаки, според проектостановище от среща, която провеждат в Италия, съобщава „Ройтерс", цитиран от news.bg. Глобална кибер атака инфектира десетки хиляди компютри в почти 100 страни в петък. "Ние осъзнаваме, че инцидентите в кибер пространството представляват все по-голяма заплаха за нашите икономики и че са необходими подходящи политически отговори на цялата икономика", съобщава проектостановището. То призовава за общи споделени практики, бързо да се видят уязвимостите в световната финансова система и подчертава значението на ефективните мерки за оценка на кибер сигурността сред отделните финансови дружества и на секторно равнище. Проектът ще бъде разгледан преди да бъде публикуван по-късно днес от министрите на финансите и централните банкери на Г7, които обсъждат проблемите, пред които е изправена световната икономика на двудневна среща в Бари, Италия. Италианският финансов министър Пиер Карло Падоан заяви пред репортери, че дискусиите, които бяха насрочени преди нападенията в петък, бяха "за съжаление много навременни".

НиЛо-най-добрата плейбойка на България!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279602_%D0%9D%D0%B8%D0%9B%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%B9%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F%21+

 Нямаше и съмнение, че Николета отговаря на всички критерии и притежава всички достойнства да стане легендата на Playboy България

„Еднодневки, мераклийки, късметлийки, но само една е легенда… благодаря за признанието, удоволствието е взаимно!!!“. Това написа Николета Лозанова в личния си профил във Фейсбук, след като очаквано и без изненади спечели конкурса Playboy All stars.

Николета Лозанова спечели конкурса Playboy All stars и бе обявена за легенда. Първото място не бе изненада за никого, тъй като тв водещата си го извоюва през годините и от 2006 година досега не е спирала да бъде Номер 1.

Николета бе избрана чрез онлайн гласуване измежду още 14 претендентки. Всички те обаче се бореха за второто място, тъй като беше ясно, че нямат шанс пред Лозанова.

В рамките на един месец българите трябваше да изберат коя от тези 15 дами е оставила най-ярка следа, разбила най-много стереотипи и провокирала най-успешно публичното разбиране за жената.

Нямаше и съмнение, че Николета отговаря на всички критерии и притежава всички достойнства да стане легендата на Playboy България, Номер 1 на всички времена.

По случай 15-годишнината на списанието, Лозанова бе увековечена и на юбилейната му корица, по-гореща отвсякога. Чисто гола, само по секси жартиери НиЛо позира в изоставена къща, знойна и изгаряща от страст. Съвършените й форми са на показ, така че да не остане и съмнение защо именно тя е спечелила титлата.

Без съмнение Николета ще остане легенда!

Източник: ХотЗона

Лиляна Павлова: В момента Европа търси верния път

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/liliana-pavlova-v-momenta-evropa-tyrsi-verniia-pyt-239308/

Темата за Brexit не бива да се превръща в главна тема за Европа, коментира министърът на българското председателство на Съвета на ЕС

Уволнението на шефа на ФБР – да се простреляш в коляното

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6219170

Уволнението на шефа на ФБР – да  се простреляш  в коляното Ако целта на Русия е да отслаби САЩ чрез Тръмп, то тя я постига Доналд Тръмп уволни шефа на ФБР Джеймс Коми. Махна го точно когато Коми поиска от него повече сведения за евентуални контакти с Русия. Махна го в навечерието на срещата си с руския външен министър Сергей Лавров. Каза, че го маха заради аферата с електронната поща на Хилари Клинтън,

Започват интервютата с кандидатите за директор на ФБР

https://www.24chasa.bg/novini/article/6219801

Започват интервютата с кандидатите за директор на ФБРОще днес министърът на правосъдието и главен прокурор - Джеф Сешънс и заместникът му, ще проведат първите интервюта, предава БНТ.  Те ще разговарят с четирима потенциални заместници на Джеймс Коми, който беше уволнен от президента Доналд Тръмп по-рано през седмицата. Тръмп продължава да бъде остро критикуван за скандалното уволнение на Коми,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване