Thalloderma Shop
05/15/17 06:33
(http://www.klassa.bg/)

Ясен Тодоров: Лозан Панов е говорител и опора на изпаднали от НС партии

 

Членът на ВСС призова отново шефа на ВКС да си подаде оставката

„Последните изяви на Лозан Панов са чисто политически. Той се превърна в говорител на едни политически формации, които не успяха да влязат в парламента, и сега е тяхна опора и изразява тяхното становище по всички телевизионни студиа.“ Това обяви в интервю за Канал 3 членът на Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров. Той отново призова шефа на Върховния касационен съд (ВКС) да си подаде оставката и подчерта, че сред много от колегите му имало недоволство, че „председателят на ВКС прави политика“.

Тодоров бе категоричен също, че политически кръгове се опитват да влияят на работата на ВСС и разкри, че Панов, аверът му и кадровик на Темида Калин Калпакчиев и проваленият правосъден министър и лидер на олигархичната формация „Да(й), България” Христо Иванов водят „долна кампания“ по време на избора на членове на следващия състав на Висшия съдебен съвет. По думите му Лозан Панов се изкарвал „воин на светлината“, а Калпакчиев общувал само с неправителствени организации и коментирал само съдебната реформа. Той за друго не говори, защото съдебната реформа я разбират точно под това - да свалим Сотир Цацаров от поста главен прокурор и да сменим този ВСС, коментира Тодоров.

В края на седмицата Панов, чието поведение в четвъртък бе заклеймено от ВСС като „недопустимо“ заради опита му да оказва натиск при избора на нов състав на съвета, и Калпакчиев направиха нов отчаят опит за атака срещу обвинител №1. Началото на поредната мръсна кампания даде основният глашатай във Висшия съдебен съвет на олигархичния кръжец „Агнешките главички“ Калин Калпакчиев, който в петък обяви, че е изпратил до Европейската комисия донос, помпозно наречен „становище“. В него изключително манипулативно описва скандала със срещата на главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев и неумело жонглирайки с правни термини, се опитва да изпроси отстраняване на обвинител №1. Пасквилът е адресиран и до ВСС, макар съветът вече да разгледа въпроса със срещата и да се произнесе, че не е нужна допълнителна проверка. И се иска от прокурорската колегия на съвета и правосъдния министър да започнат процедура за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор. Панов пък се пробва да го подпре в атаката с интервю в събота сутринта пред bTV, в което дори се оплака от неудобни медии и заговор срещу него.

Помолен за коментар на поредната атака, начената със „становището“ на Калпакчиев, Ясен Тодоров припомни, че в правомощията само на пленума на ВСС е предсрочно прекратяване на мандата на един от „тримата големи“ в съдебната система. Той напомни също, че тази процедура може да се прилага не само към главния прокурор, но и към някой от двамата шефове на върховни съдилища, какъвто е и Панов като председател на ВКС.

Тодоров даде да се разбере също, че Инспекторатът на ВСС започва работа по сигнала на Канал 3 срещу Панов, Калпакчиев и лицето на грантаджийския Съюз на съдиите в България Мирослава Тодорова за поведение, несъвместимо с етичните норми и морала. На въпрос за какво шефът на ВКС получава заплата от всички данъкоплатци при положение, че вместо да си върши работата гастролира само по телевизиите, членът на ВСС подчерта: „Този сигнал в момента е в Инспектората на ВСС и по него ще се извърши проверка“.

Запитан дали Панов е ходил като войник – въпрос, на който върховният съдия отказва упорито да отговори, пък Тодоров препрати за отговор към самия шеф на ВКС, но подчерта: „Питайте го – отговорът на този въпрос е много интересен. Бил ли е и ако не е бил, защо? Да каже защо не е бил войник. Лесно е да се правиш на воин на светлината, но понякога е трудно да отделиш 2 години от живота си и да носиш калашник“.

В края на интервюто си членът на ВСС направи апел към колегите си магистрати да гласуват масово на изборите за нов ВСС, защото „на практика от техните гласове зависи кои хора ще влязат в следващия съвет“.

 

Пасквилът – лебедова песен

Доносът на Калин Калпакчиев до ЕК всъщност прилича на лебедова песен. Причината е, че след броени месеци той ще приключи мандата си във ВСС и ще трябва да се върне в Софийския апелативен съд. За Лозан Панов обаче се очертават истински проблеми, тъй като призиви за оставката му вече идват от всички посоки, а в четвъртък ВСС излезе със специално решение, в което заклейми като недопустима намесата на шефа на ВКС процедурата по избор на нов състав на съвета. В същото време Канал 3 внесе сигнал за нерегламентираните им контакти в Инспектората на ВСС, чиято проверка трябва да даде отговори на много въпроси, а не е изключено да доведе и до тежки санкции. Точно затова и съдиите на мафията бързат да изпълнят задачите си, докато още имат възможност. Техните господари олигарсите, създадени от Фетхуллах Костов - Иво Прокопиев, Цветан Василев, Гриша Ганчев и Огнян Донев, са им дали ясни задачи. Съдебната система трябва да бъде овладяна напълно, в това число и новият състав на ВСС, за да може олигарсите да се спасят от наказателно преследване за далаверите, които са правили по време на престъпния преход, проектиран от техния Командир Иван Костов.

 

Лозан се оплете за АРГО-гейт

В интервюто си по bTV в събота Лозан Панов се оплете в обясненията си по стенограмите от аферата „АРГО-гейт“. Както вече лъсна от тях, миналата година, на разгорещени дискусии между задкулисни играчи като Прокопиев, Христо Иванов, Антоанета Цонева и др., е била обсъждана кандидатурата на Панов за президент, но тя отпада, след като проваленият правосъден министър заявява, че съпругата на шефа на ВКС – Елисавета Панова, е „черен лебед“. На въпрос на водещата към Панов в събота дали е изяснил с Иванов защо я е нарекъл така, той смутолеви: „Смятам, че ако подобно нещо е казано, този, който го е казал, трябва да излезе и да обясни какво е имал предвид“. За скандалните снимки на Панов с известен адвокат, участващ във фирмите на банкера беглец Цветан Василев, пък дори и не стана въпрос.

 

Аверът му ползва ВСС за лична изгода

Неколкократно Калпакчиев дава доказателства, че използва участието си във ВСС за лични облаги и е в тежък конфликт на интереси. Такъв е случаят с внесеното от него искане ВСС да защити съдия Мариана Георгиева от СГС по повод нейни решения. Той обаче е премълчал, че съпругата му Елизабет е докладчик по едно от тези решения и предложенията му към ВСС са пряко лобиране в защита на дейността на съпругата му – безспорен конфликт на интереси. Освен този случай Канал 3 сигнализира и за публикацията на Калпакчиев в „Клуб Зет“ - сайт, чийто собственик е фармацевтичният олигарх Огнян Донев, който е подсъдим за укриване на данъци в особено големи размери. От една страна от Калпакчиев като член на ВСС зависи кариерното израстване на съдията по делото на Донев, а от друга - след изтичането на мандата си „дописникът“ трябва да се върне именно в САС, където на втора инстанция има шанс делото да попадне в негови ръце. Колко силно олигархът стиска палци именно Калпакчиев да му се падне на втора инстанция можем да направим извод от факта, че за публикацията си в сайта му кадровикът е получил хонорар.

Иначе глашатаят на мафията във ВСС все още не е дал отговор за снимките на „Монитор“, запечатали как дружески си хортува с главатаря на „ДА(й), България“ Христо Иванов и скандалната съдийка Мирослава Тодорова по улиците на София.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване