НАТО да се намеси след атентата в Манчестър, настоя Столтенберг

http://www.moreto.net/novini.php?n=351978

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг настоява алиансът да засили борбата си срещу ДАЕШ (Ислямска държава). Ръководителят НАТО Йенс Столтенберг заяви, че бомбеният атентат в Манчестър показва, че алиансът трябва да се съгласи на срещата на високо равнище с американския президент Доналд Тръмп и да направи повече за борбата с тероризма, съобщава Дейли мейл.

Георги Иванов е изваден от медикаментозна кома

https://www.actualno.com/society/georgi-ivanov-e-izvaden-ot-medikamentozna-koma-news_613059.html

Първият български космонавт Георги Иванов е изваден от медикаментозна кома, съобщиха за БГНЕС от пресцентъра на ВМА. Той е контактен и със стабилни показатели. Припомняме, че на 22 май Георги Иванов постъпи във ВМА. Първият български космонавт е в медикаментозен сън и лекар

Хайде да не правим тази услуга на Путин

http://clubz.bg/54297-hajde_da_ne_pravim_tazi_usluga_na_putin

Виждам, че доста хора са разгневени или фрустрирани от тази новина (изказването на Путин, че славянската писменост е дошла в Русия от македонската земя – б.р.). Трябва да се чете повече история - но истинска история, не апологетична.

Разиграването на съперничества между "братските славянски народи" е основен инструмент на руската политика от векове насам. Всяка империя владее играта на "моркова и тоягата", но в Кремъл винаги са били виртуозни играчи. Подклаждането на конфликти между България, Сърбия, Гърция, за да се позиционира Русия в ролята на "посредник" и "помирител", е системна политика - при това не само на Балканите. Тази политика е разчетена на "горещата кръв" на засегнатите и възможността за избухване на свада между тях.

Две неща е важно да бъдат припомнени в контекста на днешното изказване на Владимир Путин:

Първо, това изказване е още едно свидетелство за илюзорността на т.нар. братска дружба и обич - особено на равнище междудържавни отношения. Отношенията между България и Русия могат да бъдат успешни не като "братски", а като равноправни, достойни и взаимоизгодни.

Второ, реакцията на подобни изказвания трябва да бъде хладнокръвна, спокойна, ако е възможно - снизходителна, но не и възмутена. Изказване като това цели да ни скара с Македония. Не бива.

Изказването на външния министър Захариева е повече от достатъчно. Светите Седмочисленици, старобългарската книжовна школа в Преслав и Охрид - от този източник е получила Русия писмеността си. Това е известно - и безспорно. Останалото е очакване да се сборичкат дребни балкански политикани. Хайде да не правим тази услуга на президента Путин.

...

Коментарът е от фейсбук профила на Огнян Минчев.

Атентаторът от Манчестър е бил част от престъпна мрежа

http://offnews.bg/news/n_1/n_656404.html

Заподозреният за атентата в Манчестър е бил част от престъпна мрежа. Това стана ясно от думите на началника на манчестърската полиция Иън Хопкинс, цитиран от Франс прес и БТА.  Той подчерта, че полицията разследва престъпна мрежа. До момента са задържани четирима души.  Идентифицираният като извършител на атентата Салман Абеди е бил в Либия преди месец и половина. Той се готвел да замине за Саудитска Арабия, а оттам за Либия, където щял да планирал да прекара свещения месец рамазан със семейството си, обясни бащата на Салман Рамадан Абеди.  По думите му Салман не е имал връзки с ислямисти и няма нищо общо с атентата в Манчестър.  "Ние не вярваме в избиване на невинни хора. Не сме такива", каза Рамадан Абеди пред АП. Той разговарял с 22-годишния си син Салман Абеди преди пет дни. Синът му звучал нормално и се готвел да замине за Саудитска Арабия. Мъжът потвърди, че другият му син - Исмаил е един от арестуваните след атентата. Рамадан Абеди е избягал през 1993 г. от Триполи, след като силите за сигурност на режима на Муамар Кадафи издали заповед за арест срещу него. По-късно поискал политическо убежище във Великобритания. Сега той ръководи Централното управление на силите за сигурност в Триполи. При атентата в Манчестър загинаха 22 души. Полицията посочи, че всички жертви са идентифицирани. Имената на жертвите обаче не може да бъдат официално обявени, преди да бъдат завършени съдебно-медицинските експертизи. Поради големия брой на жертвите това може да отнеме между четири и пет дни. Здравните органи в Манчестър повишиха броя на ранените при атентата на 119 души, толкова хора по техни данни са потърсилите медицинска помощ в болници. 64 от ранените все още са хоспитализирани.

Съставите на "Лудогорец" и "Ботев" във финала за купата на България

https://www.24chasa.bg/sport/article/6240321

Съставите на "Лудогорец" и "Ботев" във финала за купата на БългарияСтарши треньорите на "Лудогорец" и "Ботев" (Пловдив) Георги Дерменджиев и Николай Киров оповестиха титулярите, които ще започнат във финалния мач от турнира за купата на България. Мачът е на Националния стадион "Васил Левски" в сряда от 18,30 часа. "Лудогорец": Ренан дос Сантос, Сисиньо, Козмин Моци, Хосе Паломино, Натанаел, Светослав Дяков,

Ердоган: Ще кажем "довиждане" на Германия, ако реши да изтегли войниците си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6240290

Ердоган: Ще кажем "довиждане" на Германия, ако реши да изтегли войниците сиТурция ще каже "довиждане" на Германия, ако страната реши да изтегли войниците си от военновъздушната база Инджирлик в Южна Турция, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс. Ердоган, който говори на на летище Есенбога в Анкара преди да замине за Брюксел за участие в срещата на върха на НАТО, също заяви,

Владислав Горанов и Димитър Радев: Чакаме предложението за еврото

https://www.24chasa.bg/novini/article/6240291

Владислав Горанов и Димитър Радев: Чакаме предложението за евротоЗа България приемането му оставало приоритет България очаква с голям интерес предложението на ЕК към държавите извън еврозоната. Това обявиха финансовият министър Владислав Горанов и управителят на БНБ Димитър Радев в сряда. Коментарът им бе по идказването във вторник на еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси,

В. "Канар аншене" публикува разкрития за френски министър и го обвини в злоупотреба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6240299

В. "Канар аншене" публикува разкрития за френски министър и го обвини в злоупотребаУсилията на новия френски президент Еманюел Макрон да внесе морал в политическия живот претърпяха първи неуспех с появата на статия в седмичника "Канар аншене", в която се твърди за съмнителна имотна сделка, извършена от един от неговите министри, предаде Асошиейтед прес, цитира БТА. Вестникът написа днес, че през 2011 г.

Патрулка падна в канал заради абитурентки

http://www.cross.bg/predimstvoto-kola-kolegata-1543967.html

/КРОСС/ Патрулиращ автомобил „Опел" на Пътна полиция-Пазарджик падна в напоителен канал в града, за да избегне сблъсък с кола с две абитурентки. Патрулката отивала с включени сирени и светлини към местопроизшествие с леко ПТП в близост до МБАЛ „Пазарджик". Непосредствено след кръстовището на магазините „Технополис" и „Явор" пътят им бил засечен от автомобил, шофиран от 18-годишно момиче, което отнело предимството на автопатрулката, предприемайки ляв завой. За да избегне сериозен страничен удар, полицаят зад волана направил рязка маневра и Опелът паднал в канала. По чудо инцидентът се е разминал само със сериозни материални щети по полицейската кола, но без пострадали хора. „Благодарение на бързата и адекватна реакция на колегата от сектор „Пътна полиция" е избегнат удар в едно момиче, което утре има бал. Дамата му е отнела предимството с ляв завой, докато колегата е отивал на сигнал за пътен инцидент. Тенекии се поправят, живот не се връща! Благодаря на Господ, че няма пострадали хора!", коментира говорителят на Областна дирекция на МВР-Пазарджик Мирослав Стоянов. Заедно с момичето зад волана пътувала и нейна приятелка, също абитурентка.

Борисов се срещна с първия председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой

https://www.24chasa.bg/novini/article/6240263

Борисов се срещна с първия председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой"Образованието е приоритет и категоричен ангажимент на правителството", заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с първия председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Премиерът изтъкна, че се радва, че двамата имат възможност да се срещнат в Министерския съвет на един от най-българските празници,

Dow и S&P заличават загубите от разпродажбите преди седмица*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/dow-i-sp-zalichavat-zagubite-ot-razprodajbite-predi-sedmica-239953/

Индексът на сините чипове се покачва с около 40 пункта, надхвърляйки нивото на затваряне от 16 май

Радарите за превишена скорост утре - 25 май, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=351973

Служители на пътната полиция ще следят утре - 25 май и в нощта срещу 26 май, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:10ч.-08:30ч. гр.Варна Южен пътен възел /вход/ 08:40ч.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пристигна в Брюксел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6240275

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пристигна в Брюксел
Президентът на САЩ Доналд Тръмп пристигна в Брюксел на двудневно посещение. Самолетът на Тръмп се приземи във военновъздушната база "Мелсбрук" с 20 минути закъснение от Рим. Президентът на САЩ и неговата съпруга бяха посрещнати от премиера на Белгия Шарл Мишел. По-късно Доналд и Мелания Тръмп ще бъдат приети от краля на Белгия Филип и съпругата му

Празничният 24 май с книгите на издателство „Труд”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6240251

Празничният 24 май с книгите на издателство „Труд”Стотици столичани предпочетоха в почивния ден, в който се чества най-светлия български празник – 24 май, да посетят Пролетния панаир на книгата. Изпъстрен със срещи и концертни изяви, усмихнати деца и родители, Националният дворец на културата отново стана сцена на най-любимото културно пролетно събитие.

Британската полиция търси терористична клетка, сигурни са, че атентаторът от Манчестър не е бил единак

http://www.cross.bg/manchestur-oznachava-teroristichna-1543973.html

/КРОСС/ Британската полиция разследва мрежа във връзка с атентата в Манчестър. Както вече стана ясно, днес в Манчестър бяха арестувани още трима души. Вчерашният задържан е брат на атентатора Салбан Абеди, който се взриви в преддверието на залата и уби 22-ма души. Е От вторник вечер във Великобритания повишиха нивото на терористична заплаха на критично. Това означава, че нов терористичен атентат е "вероятен" или "предстоящ". Военни ще подпомагат полицията. По този повод п ремиерът Тереза Мей отново събра кризисния комитет Кобра. „Докато тече работата на службите, не можем да пренебрегнем вероятността зад нападението в Манчестър да стои по-голяма група. Взехме решение нивото на риск от терористично нападение да бъде повишено на "критично". Това означава, че нови атаки не просто са много вероятни, а може и да бъдат неизбежни", обяви Мей.„Хората ще виждат допълнителни полицаи, полицаи с оръжие и военни. Няма никаква причина за паника или тревога. Правим всичко възможно жителите и туристите да са в безопасност", каза кметът на Лондон Садик Кан. Шефът на полицията в Манчестър Йън Хопкинс обяви след терористичния акт, че това е най-страшното нещо, което някога е ставало в този град. Но въпреки засиленото полицейско присъствие и мерките за сигурност, хората не се страхуват. Жител на града ни обяснява защо символът на Манчестър е пчела

Празничният 24 май с книгите на издателство „Труд”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6240251

Празничният 24 май с книгите на издателство „Труд”Стотици столичани предпочетоха в почивния ден, в който се чества най-светлия български празник – 24 май, да посетят Пролетния панаир на книгата. Изпъстрен със срещи и концертни изяви, усмихнати деца и родители, Националният дворец на културата отново стана сцена на най-любимото културно пролетно събитие.

Предизвикваме ви да откриете нередното в тези снимки

https://vesti.bg/lyubopitno/sveji/predizvikvame-vi-da-otkriete-nerednoto-v-tezi-snimki-6069472

Вижте неща, които не са съвсем на мястото си, въпреки, че удобно са се настанили в общата картинка

Поднесоха цветя на паметниците на видни възрожденци в Елена

https://www.24chasa.bg/region/article/6239821

Поднесоха цветя на паметниците на видни възрожденци в ЕленаС празнично шествие от Даскалоливницата и поднасяне на венци пред паметниците на видни еленски възрожденци започна тържеството в Елена за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Начело с портретите на славянските първоучители Кирил и Методий, сплетени венци и знамето на СУ „Иван Момчилов“ шествието премина по централната

Албанска полиция задържа двама българи със 77 кг канабис

http://www.cross.bg/dvama-bulgarski-zadurzhala-1543965.html

/КРОСС/ Албанската полиция е задържала на македонско-албанската граница двама български граждани и е иззела 22 пакета, съдържащи общо 77 килограма канабис, съобщава агенция АТА, цитирана от БНТ. Полицията съобщи, че е задържала на граничния пункт Кяфасан двама български граждани съответно на 39 и 55 години и че издирва албански гражданин, за когото се предполага, че им е сътрудничил.    

Честит празник!

http://pogled.info/bulgarski/chestit-praznik.86096

/Поглед.инфо/ Честит да е – въпреки всичко. Ясно е, че „Светлата Бъднина“ все ще се отлага. Само ще се влачим към нея, някак си. И все ще пренебрегваме Миналото. Пак добре, че не вървим СРЕЩУ него.

Румен Радев: Езикът на Вазов и Михайловски, на Алеко и Гео Милев, на Вапцаров и Валери Петров няма да загине

http://pogled.info/bulgarski/rumen-radev-ezikat-na-vazov-i-mihailovski-na-aleko-i-geo-milev-na-vaptsarov-i-valeri-petrov-nyama-da-zagine.86097

/Поглед.инфо/ Слово на държавния глава Румен Радев по случай 24 май 2017 г. – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Ликвидираха "военния министър" на "Ислямска държава" край Алепо

http://www.moreto.net/novini.php?n=351977

Висши бойци на ДАЕШ (Ислямска държава), включително и така нареченият "военен министър" на организацията са убити в операция на сирийската армия, източно от Алепо, съобщава Ройтерс. Сирийската национална медия цитира военни източници, които казват, че "военния министър" е идентифициран като Абу Мусаб ал-Масри.

Макрон покани Борисов да посети Франция

//dariknews.bg/novini/bylgariia/makron-pokani-borisov-da-poseti-franciia-2025760

В телефонен разговор с премиера Бойко Борисов френският президент Еманюел Макрон е изразил поздравления от свое име и от името на френския народ по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май. Това съобщиха от пр

С празнично шествие и тържествен концерт завършиха празници на културата „Мездра май“

//dariknews.bg/regioni/vraca/s-praznichno-shestvie-i-tyrzhestven-koncert-zavyrshiha-praznici-na-kulturata-mezdra-maj-2025759

В Мездра, по традиция, празненствата по случай 24-ти май започнаха с шествие на възпитаниците от детските градини и училищата на територията на общината. Процесиите тръгнаха от кръговото кръстовище при „Алеята на кестените“ и завършиха на площад „България“. Шествието бе предвождано от мажоретния съ

Община Видин награди петима учители  с почетни плакети

//dariknews.bg/regioni/vraca/obshtina-vidin-nagradi-petima-uchiteli-s-pochetni-plaketi-2025762

Мажоретният състав и духовият оркестър на училището по изкуствата „Св. св. Кирил и Методий“ поведоха празничното шествие за тържественото отбелязване Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост във Видин. То потегли от музей „Конака”, премина по главната търговска улица на гра

Путин: Славянската писменост е дошла в Русия от "македонската земя"

//dariknews.bg/novini/sviat/putin-slavianskata-pismenost-e-doshla-v-rusiia-ot-makedonskata-zemia-2025763

Славянската писменост е дошла в Русия от "македонската земя". Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с македонския си колега Георге Иванов, съобщава БНТ. Домакинът поздрави госта си с наградата "За

Началникът на полицията в Манчестър: Разследваме мрежа във връзка с атентата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6240243

Началникът на полицията в Манчестър: Разследваме мрежа във връзка с атентатаБританската полиция разследва престъпна мрежа във връзка с атентата в Манчестър, в който бяха убити 22 души, съобщи началникът на манчестърската полиция Иън Хопкинс, цитиран от Франс прес. "Съвсем ясно е, че разследваме мрежа", заяви Хопкинс и добави, че до момента в рамките на разследването са задържани четирима души.

Графика на деня: Растежът при индустриалните роботи

http://www.investor.bg/tehnologii/260/a/grafika-na-denia-rastejyt-pri-industrialnite-roboti-239952/

Една от големите тенденции е растежът на „съвместните роботи“ - по-малки и по-адаптивни машини, създадени да работят заедно с хората

Върховният съд в Испания потвърди присъдата на Меси от 21 месеца затвор

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/24/2976904_vurhovniiat_sud_v_ispaniia_potvurdi_prisudata_na_mesi/?ref=rss


Върховният съд в Испания отхвърли жалбата на Лионел Меси срещу присъдата от 21 месеца затвор за данъчни измами. Въпреки че решението на каталунския регионален съд беше потвърдено на най-висока инстанция, звездата на "Барселона" не би трябвало да попадне в затвора.

Същото важи и за неговия баща Хорхе Меси, чиято присъда беше намалена от 21 на 15 месеца, тъй като той е платил част от задълженията си към испанската хазна. Законът в Испания позволява при по-леки...

Извадиха Георги Иванов от комата

http://offnews.bg/news/n_1/n_656403.html

Извадиха от медикаментозната кома първия български космонавт Георги Иванов. Това съобщиха от ВМА, цитирани от БГНЕС.  Иванов беше приет в болницата на 22 май с инсулт.  Генералът от запаса е контактен и със стабилни показатели, посочват от болницата.  76-годишният Георги Иванов е паднал при битов инцидент преди ден и е с травма на рамото и главата. Той се е чувствал добре вечерта след падането, но в 5 часа вчера му е станало зле и е постъпил превъзбуден и объркан във ВМА и не е можел да контактува. Лекарите обявиха вчера, че според тях няма критично увреждане на мозъка на Иванов след инсулта. 

2 км празнично шествие в Стамболийски

https://www.24chasa.bg/region/article/6240050

2 км празнично шествие в СтамболийскиДва километра бе дълго празничното шествие, което се организира днес в Стамболийски по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Традицията да се правят шествия на 24-ти май бе възродена от общинската управа след като в продължение на много години бе прекъсната. В шествието участваха всички училища и детски градини

Путин към Иванов: Внимателно следим какво се случва в Македония

https://www.actualno.com/balkani/putin-kym-ivanov-vnimatelno-sledim-kakvo-se-sluchva-v-makedonija-news_613055.html

По време на разговора си със своя македонски колега Георге Иванов руският президент Владимир Путин изрази надежда за демократично и конституционно развитие на вътрешнополитическата ситуация в Република Македония. „Следим внимателно случващото се във вашата страна и

Русия и САЩ подготвят проект за деескалация на напрежението в Сирия

http://www.cross.bg/shoiigy-siriya-rysiya-1543964.html

/КРОСС/ Русия и САЩ подготвят съвместен проект за деескалация на напрежението на южната зона в Сирия, обяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу. „Не сме прекратявали контактите и взаимодействието с тях, подчерта той, цитиран от ТАСС. „По същата цел Русия работи и с Йордания и Израел", добави Шойгу. Според него руската авиация е извършила три пъти повече бойни полети и е нанесла четири пъти повече удари от въздуха в Сирия, отколкото международната коалиция, оглавявана от САЩ. В същото време Шойгу отбеляза, че стремежът на САЩ към глобално лидерство остава фактор за международната нестабилност. Русият министър на отбраната разкри още, че Москва знае, кои терористични организации и къде точно крият химическо оръжие. „Има информация, че компоненти на химическо оръжие има и в „Ислямска държава", и в „Джебхат ан-Нусра", заяви Сергей Шойгу.  

Почина спортният журналист Румен Хаджиянков

https://www.24chasa.bg/sport/article/6240217

Почина спортният журналист Румен ХаджиянковВчера след кратко боледуване на 73 години ни напусна едно от големите имена в спортната журналистика – Румен Хаджиянков, съобщи БНТ. Дългогодишният журналист работи в БНТ и редица спортни издания, отразявайки някои от най-големите успехи на българския спорт. Той бе част от по-младото поколение майстори на микрофона заедно с Вера Маринова,

Ева Шарлопова и Стефан Гергинов на сватбено пътешествие в Гърция

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6240190

Ева Шарлопова и Стефан Гергинов на сватбено пътешествие в Гърция29-годишната дъщеря на прочутия бизнесмен Стефан Шарлопов - Ева и съпругът й Стефан Гергинов са на сватбено пътешествие в Гърция. Там ги откри и им пожела вечно щастие "24 часа". Сватбата на двамата бе в неделя в Сандански, в петзвездния хотел на баща й - парк-хотел "Пирин". Ресторантът бил богато украсен в бяло и лилаво и с много цветя от

Путин подкрепи изгонването на всички чужденци от руския футбол

http://offnews.bg/news/n_1/n_656401.html

Владимир Путин, президент на Русия, се съгласи с идеята за пълна забрана на чужденците във футбола на страната. Предложи я губернаторът на Краснодарския регион Вениамин Кондратев. "Зная, че Виталий Мутко ограничава количеството на легионерите. Чух как го ругаха в Сочи. Но възможно ли е с ваша подкрепа забраната за чужденци да стане стопроцентова", аргументира се губернаторът. "Футболът е базов спорт за нашия регион", продължи той, "10 000 деца се занимават с него, искам да има бъдеще за тях". "Правилно, съгласен съм", отвърна кратко и ясно Путин. По-рано през деня президентът на Русия призова за нова система на наименованията в детските спортни организации. Той се обърка от сложните абревиатури.  В момента чужденците в руския футбол са по системата "шест плюс пет". Максимум шестима могат да бъдат на терена, а още петима в разширения състав. Босът на федерацията Мутко води ожесточена борба с кубовете за ограничаване на бройката на легионерите.

Видео: Другите новини

http://www.dnevnik.bg/video/novinite_na_bnt/2017/05/24/2976895_video_drugite_novini/?ref=rss


"Другите новини" е рубрика за уеб новини на БНТ.

Ето акцентите днес:

"Върви, народе възродени" ни води от 116 г.

Ретротрамвай-библиотека потегли на празника

Колин Фърт иска италианско гражданство

Летящ автомобил ще запали олимпийски огън в Токио

Предпремиера в театър "Азарян" - основна територия на БГ председателството

Варна ще е домакин на най-голямото международно събитие в областта на морския транспорт

http://www.moreto.net/novini.php?n=351974

Конференцията „Black Sea Ports and Shipping" следващата година ще се проведе, за първи път, в България. Домакин на най-голямото международно събитие в областта на морския транспорт ще е Варна. Организатор от българска страна ще бъде ДП „Пристанищна инфраструктура“.

16 цивилни са загинали при удари на водената от САЩ коалиция край Ракка

https://www.actualno.com/asia/16-civilni-sa-zaginali-pri-udari-na-vodenata-ot-sasht-koalicija-kraj-rakka-news_613053.html

Най-малко 16 цивилни са загинали при въздушни удари на водената от САЩ коалиция в близост до град Рака, „столицата“ на „Ислямска държава“ в Сирия, предава AFP, позовавайки се на информация от базираната във Великобритания „Сирийска обсерватория за човешки права“. Според данните на организацията, сред загиналите при бомбардировките, извършени срещу село Ал Буруда, намиращо се 15 км западно от Рака, са и пет деца, информира "Фокус".

Учени откриха нов източник за евентуален извънземен живот

http://www.cross.bg/radiolizata-mikroorganizmi-iztochnik-1543962.html

/КРОСС/ Облъчената с радиация вода е потенциална жизнена среда за извънземни микроорганизми, съобщава "Дарик". До тези изводи стигнали учени от Тексаския университет в Сан Антонио, след като създали компютърен модел на разпада на водородния оксид при радиолиза на водата. При това било установено дали възникват съединения, които могат да бъдат използвани от бактерии. По думите на специалистите, при радиолизата на водата се освобождава молекулен водород, който може да е източник на енергия за живите клетки. Самата радиация възниква при разпада на изотопи на урана, калия и тория в недрата на космически обекти. Учените са на мнение, че скали на сатурновата луна Енцелад, юпитеровата луна Европа, Плутон и неговата луна Харон имат химичен състав, напомнящ този на хондритите - най-разпространения вид метеорити. В този случай големите небесни тела могат да произведат достатъчно за радиолизата количество радиация. Тъй като има сериозни доводи в полза на съществуването на водни океани на луните Енцелад и Европа, учените предполагат, че там се отделят молекулен водород и активни кислородни съединения. Някои видове бактерии на Земята живеят в богата на водород среда. Подобни екстремни условия, които са непригодни за съществуването на повечето микроорганизми, са характерни за хидротермалните извори на морското дъно. Водород може също да бъде освободен по време на химични реакции в океанските дълбини. Но в шуплестите скали на морското дъно основен негов източник е радиолизата

Никол Кидман: Трябва да подкрепяме жените режисьорки

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6240102

Никол Кидман: Трябва да подкрепяме 
жените режисьоркиСветовноизвестната австралийска актриса Никол Кидман изрази своята подкрепа за жените режисьорки и разкритикува Холивуд за отношението си към тях, предаде Асошиейтед прес, цитира БТА. Екранната прима взе думата в защита на София Копола и на нейния филм "The Beguiled", една от трите ленти, дело на жени режисьорки,

Задържаха под стража Красимир, който уби тъща си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6240196

Задържаха под стража Красимир, който уби тъща сиПостоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" беше наложена на 46-годишният Красимир Петков от Стара Загора, който уби тъща си и рани жена си. Кървавата драма се разигра в събота в жилище на фамилията. Красимир уби 66-годишната си тъща Мария и рани съпругата си Гергана на 29 години в събота преди обяд, след което избяга.

Космонавтът Георги Иванов вече е контактен

https://vesti.bg/bulgaria/kosmonavtyt-georgi-ivanov-veche-e-kontakten-6069508

Преди два дни първият български космонавт постъпи в болницата с инсулт

Народното събрание пусна почъка за защита от хакери за над 60 хиляди лева

http://www.cross.bg/narodnoto-subranie-zashtita-1543966.html

/КРОСС/ Обществена поръчка за доставка на софтуерни лицензи за защита за нуждите на Народното събрание е обявило Народното събрание вчера (23 май). Парламентът иска да закупи антивирусен и антиспам софтуер в максимално кратък срок - приема оферти до 30 май и ще ги отвори на 31-ви, пише "Труд". Поръчката е за подновяване за година на лицензите на използван от НС софтуер за киберсигурност за 1000 броя работни станции и сървъри и за сервизни пакети за година на инсталирани и конфигурирани антиспам защитна стена и защитна стена на интернет страниците на законодателния орган. Общата прогнозна стойност на поръчката е 53 500 лв. без ДДС (64 200 лв. с ДДС). В края на миналата седмица службите разбиха група за източване на ДДС през системите на митниците, които се оказаха пробити от хакер. Предаването „Господари на ефира" излъчи репортаж за гимназист от Пловдив, който е пробил безпроблемно защитата на информационната система на МОН и веднага е съобщил слабите места в киберсигурността на ведомството, но от там цял месец не му обърнали внимание.  

Ето новите екипи на ЦСКА за сезон 2017/2018

https://www.24chasa.bg/sport/article/6240194

Ето новите екипи на ЦСКА за сезон 2017/2018С три вида фланелки ще играе ЦСКА през следващия сезон - с червени, бели и черни фланелки с тънки златни вертикални ивици. Изра­ботката отново е на "Адидас" Прези миналия сезон нямаше и голя­ма бройка поръчани фланелки, заради което продажбата им беше ограничена. Те се появиха на па­зара едва в началото на тази година и бяха разграбени за броени

Стокхолм почервеня преди финала "Аякс" - "Юнайтед" (СНИМКИ)

http://clubz.bg/54296-stokholm_pochervenq_predi_finala_aqks_yunajted_snimki

Днес Стокхолм заприлича на град, който очаква голям футболен финал. Часове преди сблъсъка за купата в турнира Лига Европа между "Аякс" и "Манчестър Юнайтед" впечатленията от предните два дни изцяло се промениха в положителна насока.

Красивата шведска столица почервеня - това е основният цвят и на двата гранда. Днес времето е много хубаво - с почти летни температури, което също допринесе за отличното настроение.

Северният град е пъстър, луд и изпълнен с глъчка, песни, скандирания... Лее се бира и емоция.

Феновете изпълниха парковете и най-вече стария град, в който собствениците на ресторанти, пъбове и магазини за сувенири със сигурност записаха рекордни постъпления за годината.

Запалянковците на Юнайтед и "Аякс" не създаваха големи проблеми, като изключим няколко димки и сигнални ракети, които принудиха шведската полиция да се намесва. Някои дори се поздравяват, други просто се подминават безмълвно.

А като стана дума за местните униформени, типично за скандинавската страна те правят показно как трябва да се действа за голям финал, на който са се стекли най-малко 30 000 "ултраси". Присъстват, респектират, но не се натрапват. Не пречат. Преди мача се изговори и изписа за драконовски мерки предвид атентата в Манчестър, но това просто не се случи, не и днес.

Проверки има, но са в рамките на нормалното. Поне досега футболът властва над терора и паниката. 

Всичко това кореспондира с радостта и тръпката, която носи големият футбол. В този дух бе и атмосферата, създадена от УЕФА и нейните спонсори в един от парковете на Стокхолм. Там човек буквално можеше да си изкара деня. От снимка с купата, за която опашката е стотина метра, до интерактивни занимания, игри, състезание по точен или силен удар и т.н. и т.н. Това го има във всеки един град на финал в Шампионската лига или Лига Европа. И всеки път купонът е голям.

Почитателите на Юнайтед носят огромни транспаранти и плакати в памет на загиналите в терористичния акт и с призиви за обединение за Манчестър. "Вашата омраза ни прави по-силни", гласи един от тях.

Феновете на "Аякс" почнаха да заемат местата си на стадиона първи - повече от два часа преди битката. Верни на стара британска традиция, запалянковците на Юнайтед чакат до последния момент, те се наливат с бира край и на стадиона. 1:0 за агитката на "Аякс" дотук.

А как ще е след мача, тепърва ще видим.

Путин: Славянската писменост дойде в Русия от македонската земя

https://www.24chasa.bg/novini/article/6240185

Путин: Славянската писменост дойде в Русия от македонската земяМакедонският президент Георге Иванов обяви Св. Климент Охридски за техния най-известен светец "Днес в Русия е тържествен ден - Денят на славянската писменост, а писмеността е дошла при нас от македонската земя", заяви руският президент Владимир Путин пред македонския президент Георге Иванов, цитиран от сайта kremlin.ru и Клуб Z.

Apple се противопоставя на Закона за „правото на ремонт“

http://www.investor.bg/harduer/459/a/apple-se-protivopostavia-na-zakona-za-pravoto-na-remont-239862/

За лобиране против отпадането на "оторизираните сервизни центрове" от януари до април редица големи американски корпорации са похарчили над 350 хил. долара

Британският вътрешен министър се дразни, че изтичат данни в чужбина за атентата в Манчестър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6240142

Британският вътрешен министър се дразни, че изтичат данни в чужбина за атентата в МанчестърИзтичането на информация за атентата в Манчестър, по-специално в американски медии, става дразнещо, заяви британският вътрешен министър Амбър Ръд, която уточни, че е обсъдила проблема с американските си колеги, предаде БТА. Броени минути след изразеното й недоволство френският вътрешен министър Жерар Колон, твърдейки, че знае само това,

Калоян Паргов: Длъжни сме да пазим авторитета на българския учител

http://www.cross.bg/sofiya-pargov-kaloyan-1543961.html

/КРОСС/ Заради нашето бъдеще всички сме длъжни да пазим авторитета на българския учител. Това каза председателят на БСП - София Калоян Паргов, който участва в официалното честване по повод Деня на просветата и културата и на славянската писменост 24 май. Лидерът на столичните социалисти, заедно с председателя на БСП Корнелия Нинова, с депутатите от София от групата на "БСП за България" и с общински съветници от групата на БСП "Лява България", се включи в шествието за празника, което тръгна от президентството и стигна до Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Там всички присъстваха на тържествения водосвет за 24 май. "Заплатите не са единственият и най-голям проблем на българските учители. Запазването на авторитета, на статута им, както и отношението към учебния процес са сред големите предизвикателства днес, коментира Калоян Паргов, който е заместник-председател на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичния общински съвет. - Случаите на агресия сред децата в училищата в последно време изкарват на преден план сериозни проблеми. Но противопоставянето на родители срещу учители е напълно ненужно, то е пагубно за бъдещето на децата ни. Решението е в диалога, в конструктивната дискусия, която ще открие пътищата за справянето с проблема

Кога човекът ще може да стигне до най-близките до Слънцето звезди?

http://www.moreto.net/novini.php?n=351961

Астрофизикът Рене Хелер от института "Макс Планк" за изследване на Слънчевата система установи кога човечеството ще може да стигне до 10-те най-близки до Слънцето звезди, съобщи Лента. Това ще е възможно след около 100 години.

Бащата на атентатора от Манчестър: Ние не вярваме в избиването на невинни хора (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6240179

Бащата на атентатора от Манчестър: Ние не вярваме в избиването на невинни хора (Обновена)Заподозреният за атентата в Манчестър е бил в Либия преди месец и половина и се е готвел да посети Саудитска Арабия, заяви баща му пред Асошиейтед прес от Триполи. Бащата заяви, че синът му не е имал връзки с ислямисти и не е имал нищо общо с атентата в "Манчестър Арена", в който загинаха 22 души. "Ние не вярваме в избиване на невинни хора.

Колин Фърт поиска италианско гражданство заради Брекзит

http://offnews.bg/news/n_1/n_656400.html

Британският актьор Колин Фърт кандидатства за италианско гражданство заради Брекзит, съобщи "Дейли експрес".  56-годишният актьор бил притеснен от последствията от напускането на ЕС от Великобритания, затова искал да се сдобие с двойно гражданство.  Носителят на "Оскар" за "Речта на краля" е женен от 20 години за италианската продуцентка и режисьорка Ливия Джуджоли, с която имат две деца.  Колин Фърт е един от най-известните британски актьори.  Сред най-популярните му роли са във филмите "Дневникът на Бриджит Джоунс", "Речта на краля", "Мама миа", "Момичето с перлената обица" и сериалът "Гордост и предразсъдъци". 

Пералня под спалнята

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6236327

Пералня под спалнятаМалкото жилище се намира в Барселона, а интериорът му е дело на Naimi Architecture, студио с офиси в испанския град и в Тел Авив. Дизайнерите са заложили на единствено възможното решение в пространството от 25 кв. м и с таван с височина 3 м - използването на многофункционална мебел. В случая това е платформата на леглото.

Кметът на Монтана награди учители и журналист

https://www.24chasa.bg/region/article/6240121

Кметът на Монтана награди учители и журналистПочетната значка на община Монтана връчи кметът на Монтана Златко Живков на трима учители и един журналист. За отразяване на събития от живота в областта и за дейността му като координатор на „Програма достъп до информация” бе награден кореспондента на в-к „Труд“ Любомир Йорданов. Високите отличия зарадваха и педагозите Елка Илчева – директор на

Извадиха Георги Иванов от кома, вече е контактен

http://www.cross.bg/ivanov-insylt-kontakten-1543960.html

/КРОСС/ Първият български космонавт Георги Иванов е изваден от медикаментозна кома, съобщиха от ВМА, цитирани от „24 часа". Той е контактен и със стабилни показатели. Иванов бе приет в реанимацията на ВМА понеделник сутринта със съмнения за инсулт. Той се почувствал много зле вкъщи и бил докаран от близките си. Във вторник бе извършено второ изследване на скенер. Според резултатите мозъчното увреждане не се увеличава. Първоначалната диагноза исхемичен инсулт обаче не бе потвърдена напълно.  

Илияна Йотова: Основният ни приоритет трябва да бъде образованието

https://www.actualno.com/politics/ilijana-jotova-osnovnijat-ni-prioritet-trjabva-da-byde-obrazovanieto-news_613050.html

„Днес често си задаваме въпроса като българи кой трябва да бъде наш основен национален приоритет. Не можем да имаме друг приоритет като държава и нация освен образованието.” Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Тополовград, където взе участие в тържествата по

Доналд Тръмп приключи визитата си в Италия и се отправи към Брюксел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6240171

Доналд Тръмп приключи визитата си в Италия и се отправи към БрюкселПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп приключи визитата си в Италия и се отправи към Брюксел, където ще вземе участие в срещата на върха на НАТО в рамките на първата му задгранична обиколка, предава "Фокус". Последната точка от програмата на американския държавен глава в Италия беше срещата му с премиера на страната Паоло Джентилони.

Борисов - носител на наградата на ТВ Европа за проевропейска политика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6240156

Борисов - носител на наградата на ТВ Европа за проевропейска политикаНа 24 май в 18:00 часа на официална церемония телевизия „Европа“ ще връчи годишната си награда за проевропейска политика. Специално за церемонията у нас пристигна Н. Пр. Херман ван Ромпой – първият председател на Европейския съвет и носител на наградата през 2016 година, съобщиха от телевизията. Четвъртият носител на наградата на телевизия

Министър Вълчев: Призванието да си учител е най-висшето, най-трудното и най-благородното

http://offnews.bg/news/n_1/n_656402.html

24 май е празник, който не само потвърждава националната ни идентичност. Той ни напомня, че бъдещето ни е в знанието и паметта, пише министърът на образованието Красимир Вълчев в обръщението си към учители, ученици и учени по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. "Призванието да си учител е най-висшето, най-трудното и най-благородното! Вашата мисия е най-важната", обръща се министърът към учителите, а учениците съветва да четат книги, които могат да ги отведат до необятни светове, да търсят новите неща, да се радват на възможността да откриват света и да го променят. "Учените са двигателят на прогреса и само с тяхна помощ българското училище ще подготви младежите за съвременните предизвикателства и за възможностите за реализация в най-модерните и най-търсените професии", пише още министърът и завършва с призива да бъдем горди, че сме българи. Ето и пълния текст на писмото му: Уважаеми учители, скъпи ученици, Поздравявам Ви по случай най-светлия български празник, денят на нашата духовност. Денят, в който отдаваме почит и славим делото на светите братя Кирил и Методий. Нека бъдем горди и заедно да работим за напредъка на българското образование и наука! 24 май е празник, който не само потвърждава националната ни идентичност, но и отбелязва нашата европейска значимост. Той ни напомня, че бъдещето ни е в знанието и паметта. На този ден трябва да благодарим на всички наши сънародници по света и да ги поздравим. Българското слово, писменост и култура ще пребъдат, ако можем да ги развиваме и популяризираме в модерния свят. Българите в Чикаго са първите, които в навечерието на празника ни получиха своя печат за двуезичие и обучението по български език стана част от американската образователна система. Уважаеми учители, Във всички времена, и сега, Вие сте тези, които изграждат личности. Успешният учител познава добре учениците си, познава техните родители и заедно с тях решава проблемите, каквито и да са те. Това го прави значим и необходим. Призванието да си учител е най-висшето, най-трудното и най-благородното! Вашата мисия е най-важната. Един учител е добър, когато се учи постоянно, включително и от своите възпитаници. Много от Вас са такива - търсят и намират ключ към сърцата и ума на учениците си. Но за да получат право на образование всички деца, за да ги задържим по-дълго в училище, е необходима промяна в мисленето и отношението на цялото общество. Скъпи ученици, Словото и книгата могат да ви отведат до необятни светове и прекрасни изживявания. Словото ни е дадено от светите братя, за да учим, но и за да разговаряме и да се разбираме. Търсете нови неща, радвайте се на възможността да откривате света и да го променяте! Уважаеми учени, изследователи и предприемачи, От Вас зависи образованието бързо да се синхронизира с постиженията на науката и новите технологии. Учените са двигателят на прогреса и само с тяхна помощ българското училище ще подготви младежите за съвременните предизвикателства и за възможностите за реализация в най-модерните и най-търсените професии. Нека бъдем горди, че сме българи, да носим с достойнство заветите на първоучителите! Да бъдем творчески озарени и професионално удовлетворени в стремежа за наука и образование! Честит 24 май! КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ Министър на образованието и науката

Верижна катастрофа в Кресненското дефиле

http://www.cross.bg/defile-kresnenskoto-avtomobila-1543963.html

/КРОСС/ Верижна катастрофа е станала в Креснеското дефиле, съобщава БНР. Семейство мъж и жена са пострадали най-тежко при удара на три автомобила. Мъжът е изваден от смазаната кола и транспортиран към болницата в Благоевград. Наложило се е екипи на пожарната да режат ламарините на автомобила, за да извадят жената. Състоянието й е тежко, но не се съобщават повече подробности. Несъобразена с мократа пътна настилка скорост е най-вероятната причина за катастрофата. Движението през Кресненското дефиле е силно затруднено. Заради дъжда има опасност от свличане на земна маса и камъни, предупреждават от Областно пътно управление и "Пътна полиция".  

Хиляди плевенчани уважиха празника 24 май/снимки/

//dariknews.bg/regioni/pleven/hiliadi-plevenchani-uvazhiha-praznika-24-majsnimki-2025751

 С литийно шествие, предвождано от плевенски свещеници, носещи иконите на Св.св. Кирил и Методий, Св. Дева Мария и Спасителя – Исус Христос под звуците на Общинския духов оркестър, започна официалното отбелязване на празника на българската просвета и култура и славянската писменост в Плевен. i

Празнично шествие за 24 май във Велико Търново (ВИДЕО)

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/praznichno-shestvie-za-24-maj-vyv-veliko-tyrnovo-video-2025752

Празнично шествие, посветено на 24 май, премина по улиците на Велико Търново.

По традиция шествието беше водено от децата към Неделното училище на църквата "Св. Никола", които носеха иконата на светите равноапостоли Кирил и Методий.

Трима силистренци се окичиха с бронз от Европейското първенство по канадска борба в Катовице

//dariknews.bg/regioni/dobrich/trima-silistrenci-se-okichiha-s-bronz-ot-evropejskoto-pyrvenstvo-po-kanadska-borba-v-katovice-2025755

С три бронзови отличия се окичиха силистренци по време на 27-мото Европейско първенство по канадска борба, провело се в полския град Катовице. Бронзовите медали спечелиха Еркан Мухсин при юношите на дясна ръка, Седат Мусин при хората със зрителни увреждания на лява ръка и Светослав Калчев при мъжет

Двама души загинаха при катастрофа на пътя София-Варна

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dvama-dushi-zaginaha-pri-katastrofa-na-pytia-sofiia-varna-2025753

Двама души са загинали при катастрофа на пътя София-Варна край ловешкото село Българене. Други двама са откарани в ловешката болница в тежко състояние, съобщиха от областната дирекция на МВР в Ловеч.

Борисов за учителските заплати: Ще направим което сме обещали

//dariknews.bg/novini/bylgariia/borisov-za-uchitelskite-zaplati-shte-napravim-koeto-sme-obeshtali-2025756

"Ще направим което сме обещали", заяви премиерът Бойко Борисов пред медии във връзка с увеличението на учителските заплати. Това съобщиха от правителствената пресслужба. По-рано финансовият министър Владислав Горанов потвърди, че заплатите на учителите ще бъдат уве

Арестуваха брат на атентатора от Манчестър в Триполи

//dariknews.bg/novini/sviat/arestuvaha-brat-na-atentatora-ot-manchestyr-v-tripoli-2025754

Хашем Абеди, по-малкият брат на атентатора от Манчестър, е арестуван в Триполи по подозрение във връзки с Ислямска държава, съобщи говорител на либийските сили за борба с тероризма, цитиран от Ройтерс. Силите, наречени "Рада", са арестували снощи Хашем Абеди, роден

Потвърдиха присъдата на Меси за 21 месеца затвор

https://www.24chasa.bg/sport/article/6240148

Потвърдиха присъдата на Меси за 21 месеца затворВърховният съд на Испания остави в сила присъдата от 21 месеца затвор за футболиста на Барселона Лионел Меси и баща му Хорхе Орасио Меси, наложена по делото за избягване от плащането на данъци, съобщава вестник "Ел Паис", цитиран от БТА. Но се отбелязва, че за бащата на Меси срокът е съкратен от 21 на 15 месеца, докато в документите се казва,

Всички загинали при атентата в Манчестър са идентифицирани

http://www.mediapool.bg/vsichki-zaginali-pri-atentata-v-manchestar-sa-identifitsirani-news264273.html

Британската полиция заяви, че е установена със сигурност самоличността на всички хора, загинали при атентата в Манчестър, предаде Асошиейтед прес в сряда. Имената на жертвите обаче не може да бъдат официално обявени, преди да бъдат завършени съдебно-медицинските експертизи. Поради големия брой на жертвите това може да отнеме между четири и пет дни, заяви манчестърската полиция. Тя посочи също, че е установен контакт с всички засегнати семейства и в момента специално обучени служители им оказват помощ. Според британските власти при самоубийствения атентат са загинали 22 души, включително тийнейджъри и деца. Имената на някои от тях бяха съобщени от техни приятели и роднини. Така например стана ясно, че най-малката на възраст жертва е 8-годишната Сафи Русос. От гимназията "Тотингтън" от района на Манчестър заявиха, че са потресени и съкрушени, когато обявиха, че ученичка от училището, тийнейджърката Оливия Кембъл-Харди, е загинала при атентата. Училището, което се намира в Бъри, населено място в околностите на Манчестър, заяви, че Оливия, както се съобщава 15-годишна, в понеделник вечерта е била с приятелка на концерта на Ариана Гранде, по време на който бе извършен атентатът. Приятелката й е преминала операция за лечение на раните от взрива. Майката на Оливия, Шарлот Кембъл, която призоваваше в интернет, ако някой знае нещо за дъщеря й, да го съобщи, написа днес сутринта във Фейсбук следното послание: "Почивай в мир, мое скъпо, прекрасно момиче Оливия Кембъл - ти бе отнета така рано, иди да пееш с ангелите и продължавай да се усмихваш, мама те обича толкова много". Семейна двойка поляци е сред загиналите, съобщи полският външен министър Витолд Вашчиковски във Варшава. Двамата родители дошли в зала "Манчестър арена" да приберат дъщерите си, които били на концерта на певицата Ариана Гранде. "Информацията, с която разполагаме, че за нещастие те са мъртви", каза министърът по частното полско радио РМФ, цитиран от БТА. Децата им не са пострадали. Друг полски баща е сред ранените при експлозията и е бил опериран в болница, добави Вашчиковски. Това е най-смъртоносният терористичен актвъв Великобритания от юли 2005 г. насам, когато четирима британски мюсюлмани убиха 52 души в координирани атаки срещу транспортната мрежа в Лондон. 20 от ранените остават в критично състояние Здравните органи в Манчестър повишиха броя на ранените при атентата на 119 души, толкова колкото по техни данни са потърсилите медицинска помощ в болници. 64 от ранените все още са хоспитализирани. Около 20 души остават в критично състояние след самоубийствения атентат в Манчестър, съобщи представител на местните здравни органи, цитиран от Ройтерс. Джон Рус, началник на здравните служби в Манчестър, заяви, че към момента се оказва лечение на общо 64 души, от които приблизително 20 са в критично състояние поради получените от тях изключително тежки наранявания на жизненоважни вътрешни органи и на крайници. Лечението на много от тях ще продължи дълго и ще изисква сериозни лекарски грижи, каза той. Хиляди се включиха в бдение за жертвите на атентата в Манчестър Няколко хиляди души се събраха снощи на бдение в центъра на Манчестър за жертвите на самоубийственото нападение.Присъстваха и британският вътрешен министър Амбър Ръд и лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин. Много хора носеха плакати, на които пишеше "Аз обичам Манчестър" и "Град Манчестър застава единен". Доста от участниците в бдението пееха песни и рецитираха поезия. "Ето това е Манчестър", написа в Туитър кметът на града Анди Бърнам. По-рано през деня той благодари на хората в Манчестър, помогнали на пострадалите при нападението. В интернет беше създадена страница за набиране на средства в подкрепа на роднините на жертвите, която до вечерта беше събрала над 500 000 британски лири.

20 мигранти загинаха във водите на Средиземно море

http://www.moreto.net/novini.php?n=351975

Най-малко 20 мигранти загубиха живота си в опит да прекосят Средиземно море, съобщи италианската брегова охрана. Сред жертвите има и деца. Причина за трагедията е, че лодката с неголям капацитет е трябвало да превози стотици души.

БНБ с мерки за намаляване на "лошите" кредити

http://offnews.bg/news/n_1/n_656395.html

Намаляването на големия дял необслужвани кредити е една от петте непосредствени приоритетни задачи на БНБ, обяви управителят ѝ Димитър Радев на форум на Асоциацията на банките в България. Той подчерта, че всички действия на БНБ имат за цел поддържането на ценова стабилност, стабилност на лева, стабилност на паричния режим и посочи, че единственият изход от валутния борд е влизането ни в еврозоната и приемането на еврото. "Това ще стане, когато всички необходими за това условия са изпълнени. Все още не сме на такъв етап, но работим здраво в тази посока", увери управителят на БНБ и изреди приоритетните задачи за БНБ. Първата е изпълнението на мерките, предписани след стрес тестовете на банките, като тук фокусът е върху изпълнението на плановете за възстановяване на капиталовите буфери за определени банки. Втората е приключването на плана за подобряване работата на банковия надзор. Той се изпълнява от две години, а новите акценти са: вътрешните регулации, информационните системи, и увеличение на ресурсите, включително назначаване на предвидените в оригиналния план допълнително хора. Третата задача е системата за възстановяване и преструктуриране на банките да стане напълно функционираща. Тук приоритетни са две групи от мерки: одобряването на планове за преструктуриране на системно важните местни банки и разработването, съвместно с МФ, на възможности от страна на БНБ за ликвидна подкрепа. По отношение на справянето с проблема с големия дял необслужвани банкови кредити БНБ разработва комплексни мерки с цел намаляване на "лошите" кредити, в т.ч. чрез увеличение на провизиите, повишено отписване на несъбираеми кредити, усъвършенстване оценяването на обезпеченията и по-добри практики на оповестяване и събиране на данни. Петият приоритет е привеждането на регулаторната рамка в пълно съответствие с европейското законодателство. Например подготвяме изцяло нов закон за платежните услуги и платежните системи, с който наред с другото се повишават изискванията по отношение на сигурността на плащанията по електронен път и в интернет, каза Радев. "Разбира се, даваме си сметка и за специфичните предизвикателства, пред които Вие самите сте изправени. Силният натиск върху доходността в условията на още слабо, макар растящо, търсене на кредити налага постоянно търсене на решения за ефективност. Управлението на кредитния риск и разходните политики ще бъде все по-актуална тема и поради перспективата да станем свидетели на нов възходящ лихвен цикъл, следвайки глобалните тенденции и очаквайки рано или късно такъв процес в еврозоната", допълни той в изказването си пред банкерите.

Трус 4,3 по Рихтер в Албания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6240135

Трус 4,3 по Рихтер в АлбанияЗеметресение с магнитуд 4,3 по Рихтер е регистрирано днес в 12,30 часа местно време в Албания, предаде БТА. Земният трус е почувстван и в западните части на Македония, съобщи сеизмологичната лаборатория при Природо-математическия факултет в Скопие. Епицентърът на труса е бил в Албания, на 110 километра от Скопие, посочва агенцията.

Франция удължи извънредното положение заради атентата в Манчестър

http://www.cross.bg/polozhenie-frantziya-dyshi-1543957.html

/КРОСС/ Извънредното положение, въведено през 2015 г. във Франция, за да се противодейства на заплахата от терористични атаки, ще бъде удължено до 1 ноември. Това обяви новоизбраният президент Еманюел Макрон след заседание на службите за сигурност, съобщава "Ройтерс". Решението за удължаването на извънредното положение, обявено в изявление на канцеларията на Макрон, е вследствие на терористичната атака непосредствено след приключването на музикален концерт в английския град Манчестър в понеделник вечерта, при която загинаха 22-ма души. Извънредното положение, което предоставя на френската полиция по-големи правомощия за обиски и арести, беше въведено след като ислямистки терористи и атентатори самоубийци избиха 130 души в и около Париж през ноември 2015 г., като то трябваше да изтече в средата на юли тази година.    

Британската полиция: Всички загинали при атентата в Манчестър са идентифицирани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6240129

Британската полиция: Всички загинали при атентата в Манчестър са идентифицираниБританската полиция заяви, че е установена със сигурност самоличността на всички хора, загинали при атентата в Манчестър, предаде Асошиейтед прес. Имената на жертвите обаче не може да бъдат официално обявени, преди да бъдат завършени съдебно-медицинските експертизи. Поради големия брой на жертвите това може да отнеме между четири и пет дни,

Българският сериал „Златната ябълка“ търси помощ за финансиране на първия си епизод

http://offnews.bg/news/n_1/n_656399.html

Анимационният проект „Златната ябълка“ се обръща за подкрепа към своите фенове с 30-дневна кампания в платформата за споделено финансиране Indiegogo . Екипът търси финансиране за своя първи 24-минутен епизод. Българската национална телевизия ще поеме 20% от разходите за създаването му, а условието е Студио Змей трябва да осигури останалите 80%. По-рано тази година екипът на „Златната ябълка“ кандидатства за финансиране към Националния филмов център (НФЦ). “Очакванията ни НФЦ да подкрепи проекта не се оправдаха, затова отново търсим алтернативни методи”, коментира Димитър Петров, инициатор на проекта. Ако кампанията в Indiegogo е успешна, работата по пилотния епизод ще продължи около осем месеца, а екипът на проекта ще нарасне до между 45 и 60 души. Очаква се епизодът да бъде готов през втората половина на 2018 г. За разпространението на сериала се водят преговори с френски и американски дистрибутори, като вече има подписани предварителни договори. “Всички обаче искат да видят пилотен епизод, преди да ни подкрепят за цял сезон, а за да го създадем без финансиране, ще ни трябват години. Именно затова решихме да се обърнем към своите фенове и към хората, които искат да гледат българска анимация”, коментира Димитър Петров, инициатор на “Златната ябълка”. Сериалът „Златната ябълка“ е вдъхновен от българския фолклор и вплита митологични персонажи като змейове, самодиви и кукери в съвременен анимационен формат. “Целта ни е да съхраним и популяризираме фолклора си, но и да положим основа за развитието на анимационна индустрия в България”, обяснява Петров. В екипа има български аниматори, работили по проекти за Walt Disney Animation Studios, Cartoon Network, Adult Swim и Warner Bros, а за музиката се грижи талантливият български композитор Георги Стрезов.

В Лом празнуваха 24 май с "Върви, народе възродени" на "Космическите гласове"

https://www.24chasa.bg/region/article/6240116

В Лом празнуваха 24 май с "Върви, народе възродени" на "Космическите гласове"Химнът на светите братя Кирил и Методий „Върви, народе възродени“, в изпълнение на легендарните „Космически гласове“, изправи на крака ломчани, които пееха и ръкопляскаха заедно с хористките в началото на тържествения концерт, посветен на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

"Ботев" (Пд) победи "Лудогорец" и спечели купата на България

http://clubz.bg/54295-botev_pd_pobedi_ludogorec_i_specheli_kupata_na_bylgariq

Отборът на "Ботев" (Пд) спечели купата на България, след като на финала победи шампиона "Лудогорец" с 2:1. С оглед на показаното през мача победата на "канарчетата" бе напълно заслужена, независимо, че според първоначалните прогнози фаворитът бяха "зелените".

Първото полувреме определено бе за "Ботев" (Пд). Жълто-черните осъществиха няколко опасни атаки, като първата бе още в третата минута - самостоятелен пробив на Омар Косоко, завършил с шут в аут.

4 минути по-късно "Лудогорец" отбеляза красив гол, който обаче бе отменен поради засада. Светослав Дяков копна към Джонатан Кафу, който прехвърли вратаря на Ботев Иван Чворович, но голът не бе зачетен.

В 17-ата минута Антонио Вутов получи извеждащ пас зад гърба на разградската отбрана и стреля по диагонал, но твърде слабо и неточно. В 36-ата минута "Ботев" (Пд) удари греда. Тодор Неделев отне топката след груба грешка в защитата на "Лудогорец" и подаде към Лъчезар Балтанов, който обаче удари гредата.

В 44-тата минута по-добрата игра на "Ботев" (Пд) бе материализирана. Косоко получи пас от Балтанов и вкара след премерен изстрел с десния крак. Жълто-черната агитка отпразнува бурно попадението, като за кратко дори нахлу на пистата на стадиона.

Второто полувреме започна с натиск на "Лудогорец" в 49-тата минута Върджил Мисиджан отправи опасен шут към вратата на "Ботев", който обаче бе избит от вратаря Чворович. Минути след това обаче "жълто-черните" отбелязаха втори гол.  Добро разиграване между Косоко и Неделев завърши с центиране към Антонио Вутов, който се хвърли на шпагат пред вратата на "зелените" и отбеляза.

След този гол "Лудогорец" осъществи натиск, който през повечето време бе хаотичен и завършваше с центрирани топки към наказателното поле. Една от тези атаки обаче завърши с гол на Клаудио Кешеру след пас на Козмин Моци. В наказателното поле на "Ботев", заобиколен от няколко жълто-черни защитници, Кешеру успя със страничен удар да вкара топката във вратата в 80-тата минута. "Ботев" завърши мача с човек по-малко, след като Фернандо Виана получи втори жълт картон.

5 минути по-късно Кешеру можеше и да изравни след изстрел с глава, но топката мина на сантиметри покрай гредата. Така мачът завърши с победа за "Ботев" (Пд), който спечели за трети път в своята история купата на България.

Утре ще бъде предимно облачно и ще вали

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6240091

Утре ще бъде предимно облачно и ще валиПрез нощта облачността над западната половина от страната ще бъде значителна и на отделни места ще превали предимно слаб дъжд. Над източната част ще има разкъсана облачност, предаде БТА. Утре над по-голямата част от страната ще бъде предимно облачно. Ще има валежи, на повече места и по-интензивни с гръмотевици в следобедните часове.

Полицейска операция в Манчестър спря влаковете

http://www.cross.bg/manchestur-kratko-tzentura-1543959.html

/КРОСС/ Полицията провежда антитерористична операция в центъра на Манчестър. Железопътният превоз е бил прекъснат за кратко време, пише „Гардиън", цитирано от „Фокус". „Полицията извършва претърсване на адрес в центъра на Манчестър като част от разследването на ужасяващия инцидент на „Манчестър Арена". Претърсването тече в момента. За да се направи всичко безопасно, ние за кратко затворихме железопътните линии, но сега те са отново на линия", съобщи полицейски служител. Свидетели на операцията сочат, че обитателите на жилищната сграда, където се провежда операцията са били евакуирани от тежковъоръжени полицейски служители.  

Космонавтът Георги Иванов вече е контактен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6240097

Космонавтът Георги Иванов вече е контактенПървият български космонавт Георги Иванов е изваден от медикаментозна кома, съобщиха от ВМА, цитира БГНЕС. Той е контактен и със стабилни показатели. 76-годишният Георги Иванов бе приет в реанимацията на ВМА понеделник сутринта със съмнения за инсулт. Той се почувствал много зле вкъщи и бил докаран от близките си.

Седмицата на Пресли ще бъде посветена на 40-годишнината от смъртта му

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6240085

Седмицата на Пресли ще бъде посветена на 40-годишнината от смъртта муСедмицата на Елвис Пресли ще бъде посветена на 40-ата годишнина от неговата кончина и ще бъде отбелязана с концерти, търгове и нощно бдение със свещи, предава БТА. Всяка година около датата на смъртта на Краля на рокендрола неговите фенове се събират в Грейсленд, туристическата атракция в град Мемфис.

Колин Фърт се уплаши от Брекзит, кандидатства за италианско гражданство

http://www.cross.bg/furt-grazhdanstvo-kolin-1543956.html

/КРОСС/ Брекзит уплаши някои от звездите в шоубизнеса във Великобритания. И конкретно актьора Колин Фърт. Носителят на „Оскар" за главна мъжка роля от „Речта на краля" бил силно обезпокоен до последствията, които ще доведе излизането на страната от Европейския съюз. Заради това той кандидатства за италианско гражданство. За целта би трябвало да помогне факта, че жена му - продуцентката Ливия Джуджоли е италианка. Фърт се надява, че ще може да се сдобие с двойно гражданство.

Слънчево време и утре по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=351971

През нощта облачността над западната половина от страната ще бъде значителна и на отделни места ще превали предимно слаб дъжд. Над източната половина ще има разкъсана облачност. Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток.

2% не е магическото число

http://clubz.bg/54294-2_ne_e_magicheskoto_chislo

Когато лидерите на 28-те страни членки на НАТО се срещнат в Брюксел на 25 май, всички очи ще бъдат обърнати към САЩ и президента Доналд Тръмп. Русия, Афганистан и въпросите за ангажимента на Америка към Европа ще бъдат сред темите в дневния ред на партньорите. Но слонът в стаята ще е споделянето на отговорностите и тежестите в Алианса - и в частност настояването на президента Тръмп за повече споделяне на отговорностите във финансирането.

Докато Тръмп загърби много от предишните си критики към Алианса - включително и декларацията си, че НАТО "вече не работи" след срещата с генералния секретар миналия месец, фокусирането на администрацията му върху необходимостта съюзниците да харчат повече за отбрана продължи.

Тръмп натърти, че едва 5 от страните членки на Алианса в момента изпълняват ангажимента за разходи и инвестиции в отбраната, заложен от НАТО на срещата в Уелс -2% от БВП. През февруари тази година министърът на отбраната на САЩ Джейм Матис предложи "яснота за политическата реалност в САЩ" на колегите си министри, казвайки, че ако съюзниците не искат да видят Америка да намалява ангажимента си към тях, "всяка една от столиците ви трябва да покаже подкрепата си за нашата обща отбрана".

През март държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви на колегите си от НАТО, че трябва да подготвят планове, за да изпълнят ангажиментите си за плащанията за отбрана. А след срещата с канцлера на Германия Ангела Меркел в Белия дом, Тръмп написа в туитър с характерната си острота: "Германия дължи... големи суми пари на НАТО".

Тръмп е прав да протестира срещу недостатъчните бюджети за отбрана в повечето страни членки на Алианса. И предупреждавайки ги, усилията му, заедно с нарастващите опасения за амбициите на Русия, той вече успя да убеди съюзниците да инвестират повече.

Но президентът трябва да има предвид, че няма никаква гаранция, че дори да харчат повече за отбрана, съюзниците ще правят това разумно.

Прекаленият фокус върху количественото изражение на отделяния бюджет може да изкриви представата за това какво значи добър съюзник в НАТО.

Сега магическото число е 2 % от БВП за отбрана във всяка от страните членки на НАТО. Мизата бе одобрена на срещата на Алианса в Уелс през 2014 г. И вече има прогрес - 20 от 28 страни повишиха процента на разходи от БВП по това перо. При положение, че освен САЩ само Гърция, Полша, Великобритания и Естония изпълняват ангажимента за 2% от БВП, американците имат правото да предизвикват и останалите държави да повишат бюджетите си в името на общата сигурност.

Но да се спре дотук означава да се загърби по-важната и по-точна картина за приноса на съюзниците към Алианса.

Харчене в името на харченето или инвестиция с разум?

Има харчене в името на харченето и харчене с разум. В някои европейски страни например инвестицията в отбрана е много повече заради разкриване на работни места и опазване на националната сигурност.

В Гърция (една от петте страни в НАТО, които изпълняват ангажимента за 2% от БВП - б.р.) 2,7% от цялата работна сила е в отбраната.

Други страни в Европа изстискват много по-голям ефект от по-малки инвестиции, което заслужава да бъде насърчавано, а не омаловажавано. Норвегия например спестява средства чрез затваряне на бази и анализ на ефекта от вложения финансовия ресурс и пренасочва пари за военни тренировки, учения и ново оборудване. Дания също - елиминира скъпия си подводен флот преди 10 години, за да подсили за сметка на това сухопътните си сили, които могат да бъдат бързо предислоцирани в случай на криза.

Полезно е да се види кой от съюзниците пропорционално колко от БВП инвестира в общата отбрана. На върха на класацията не е Великобритания, която воюва наравно със САЩ в Ирак, Афганистан, Либия и участва в операциите срещу “Ислямска държава”. Не е и Германия, която със своите 1,2% от БВП за отбрана, допринесе с третата по големина военна мощ в кампанията срещу “Ислямска държава”

По “бюджетен показател” на върха е Гърция, която, въпреки че дава 2,75 от своя БВП за отбрана, много трудно може да мине за страна от авангарда на НАТО. В днешно време Португалия е по-близо до целта 2% от Холандия, а Албания – по-близо от Канада.

Ето защо количественият финансов критерии за приноса към Алианса не описва добре картината.

Кои са важните критерии?

По-коректна оценка би се получила, ако се вледаме в други важни критарии.

Някои съюзници допринасят нишово за бойните способности на Алианса. Като Холандия, Франция, Испания със силите си за специални операции и Великобритания с флота си. Други, като Италия и Турция, са интегрирани в разширената противоядрена защита на САЩ. Трети домакинстват американски военни бази или войнски на ротация. Съюзници поемат част от отбранителните тежести в конкретни региони. Така например Франция се зае с антитерористичните операции в Мали, позволявайки на САЩ да се фокусира в други райони. След като Германия отказа участие в офанзивата на НАТО в Либия през 2011 г., тя пое други мисии като патрула в Егейско море през 2016-а и дислоцирането на военни части в Литва.

Важен критерий за оценка на приноса на съюзниците е и надеждността и желанието им да не се отказват от участие в продължаващи битки. Според последните налични статистики в операцията в Афганистан Дания и Великобритания са дали повече човешки жертви на глава от населението от САЩ, заедно с Естония и Канада.

Примерът може и да е груб и суров, но той показва измерението на желанието на тези съюзници да останат част от война, прегърната от НАТО в защита на Америка.

Новата американска администрация има възможност да построи по-добър трансатлантически съюз, но дали ще я сграбчи. Фокусирането само върху военния бюджет на съюзниците заплашва да продължи...

А вместо това е президентът трябва да пренасочи сериозните си лостове за влияние не само за по-големи харчове за отбрана, но и за планове за по-мъдрото разходване на средствата. Администрацията му трябва да предложи програма за развитие, чиято цел да е пренасочване на ресурс към нишовите способности за отбрана, предислоцирането на Изток за възспиране на Русия и повишаването на готовността за реакция при кризи. Фокусът трябва да е не просто върху 2-та процента от БВП за отбрана, обещани в Уелс от съюзниците, но и върху договорката 20% от военните бюджети да отиват за модернизация и превъоръжаване.

Тези ходове биха направили НАТО по-справедлив съюз. Ще го направят и по-способен, а оттам и по-ценен за САЩ. И в Брюксел – прегръщаки тези ходове, може да се постигне трансатлантическа победа във време, в което и двете страни могат да я използват.


* Авторът Ричърд Фонтейн е президент на Центъра за нова америкаска сигурност (CNAS). В продължение на повече от 5 години той е бил външнополитически съветник на сенатора от Републиканската партия Джон Маккейн. Преди това е работил в Държавния департамент, в Съвета по национална сигурност на САЩ и към комисията по външни работи на Сената.

** Статията е публикувана във “Форин полиси”. Препечатваме я с незначителни съсращения. Преводът и подзаглавието са на Клуб Z.

Медали от Олимпиадата в Рио се олющили и ръждясали, спортистите поискаха нови

http://offnews.bg/news/n_1/n_656397.html

Медали от Олимпиадата в Рио де Жанейро са започнали да се лющят и да ръждясват. Най-малко 100 спортисти в световен мащаб са получили дефекни медали.  Повече от 80 американски спортисти са изпратили медалите си на Олимпийския комитет на САЩ, за да ги препратят на организаторите за подмяна.  Олимпийският комитет на САЩ обяви, че знае за проблемите от декември миналата година. Говорителят на организационния комитет на Олимпиадата в Рио Марио Андрада обяви, че са получили сигнали за проблеми с покритието при 6-7% от медалите. По думите му проблемът идва от разликата в температурите.  Влошаването на състоянието на медалите е напълно нормално след девет месеца и само 1.34% от увредените отличия са златни, сребърните са 30%, коментира той. Международният олимпийски комитет (МОК) e започнал процедура по замяни на медалите на състезатели, които не са доволни от състоянието им. "Най-често дефектите се появяват вследствие на удар в земята. Сред най-често срещаните проблеми са падане на покритието, ръжда или появата на черни петна на места, на които медалите са претърпели удари вследствие на изпускане", обясни Андрада, цитиран от Independent. Не е необичайно медалите да се наранят, тъй като често се предават от ръка на ръка след Олимпиадата. Но толкова големи дефекти са необичайни, отбелязва медията.  Част от спортистите, при чиито медали са се появили дефекти, са решили да не искат замяна, тъй като приемат, че медалите имат преди всичко сантиментална стойности и затова не искат нови.  За организацията на Олимпиадата в Рио са похарчени около 12 млрд. долара.

72 часа арест за побойника, който „прати” бургаски лекари в болница

//dariknews.bg/novini/bylgariia/72-chasa-arest-za-pobojnika-kojto-prati-burgaski-lekari-v-bolnica-2025750

Районната прокуратура в Бургас наложи 72 часов арест за 23-годишния Кирил Нойков от София, който преби двама лекари и служител от поддръжката в МБАЛ „Бургасмед”.

Полицейска операция в Манчестър, прекъснаха жп превоза

https://www.24chasa.bg/novini/article/6240079

Полицейска операция в Манчестър, прекъснаха жп превозаПолицията провежда антитерористична операция в центъра на Манчестър. Железопътният превоз е бил прекъснат за кратко време, пише The Guardian, цитиран от "Фокус". "Полицията извършва претърсване на адрес в центъра на Манчестър като част от разследването на ужасяващия инцидент на "Манчестър Арена". Претърсването тече в момента.

Арт Книжарница “Мириам”-Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/fEeUfGGr5fs/

Miriam

Арт Книжарница “Мириам”-Поморие предлага:

Детско-юношеска литература, учебници 8- 12 клас, канцеларски и художествени материали, детски играчки, картини, декоративни пана – винтидж, декорация за дома.

Работно време: всеки ден от 9.30 – 21.00

Ученик хакна сайта на образователното министерство

http://www.cross.bg/informatziya-kristiyan-ministerstvoto-1543955.html

/КРОСС/ Ученик от Националната търговска гимназия в Пловдив е успял да хакне сайта на Министерство на образованието и науката. Кристиян разказа пред "Господари на ефира", че от известно време се занимава с т.нар. pen tasting или киберсигурност, и в свой личен проект решил да провери дали личните данни, с които работи министерството, са защитени. Според младежа, "всеки човек, който има елементарни познания по програмиране или кибер сигурност" би могъл да пробие сайта на МОН, както е направил той и то в рамките на 1-2 часа. В сървърите на министерството "се съхранява строго конфиденциална информация - лични данни, счетоводство, ведомости, банкови сметки, разплащателни сметки, няколко европроекта и всякаква такава информация, до която не би трябвало всеки човек с елементарни познания в тази област (кибер сигурност) да има достъп до нея", пояснява момчето. След като е успял да пробие системата на министерството, Кристиян се е свързал с институцията, разказал за случилото се и е предал цялата информация, с която разполагал. "Но горе-долу месец след това няма никакъв резултат", призна още ученикът пред "Господарите". От "Господари на ефира" са се срещнали и със зам.-министъра на образованието Деница Сачева, която благодари за сигнала и увери, че институцията ще извърши проверка и ако има данни за нарушения, отговорните служители ще бъдат санкционирани

Осъдиха Лео Меси за укриване на данъци

https://www.actualno.com/football/osydiha-leo-mesi-za-ukrivane-na-danyci-news_613045.html

Върховният съд на Испания е потвърдил присъдата на звездата на Барселона Лионел Меси за 21 месеца затвор, съобщават в Испания. Футболистът и баща му Хорхе Меси застанаха пред съда през юни 2016 година по обвинение в укриване на данъци в размер на 4,1 млн. евро през 2007, 2008 и 2009 г. С

В Елена връчиха наградата в памет на учителите Бонка и Иван Кършеви

https://www.24chasa.bg/region/article/6239745

В Елена връчиха наградата в памет на учителите Бонка и Иван КършевиНа 24 май ученици от Начално училище „Иларион Макариополски“ в Елена се удостояват с грамота и награда в памет на изявените учители и обществени дейци Бонка и Иван Кършеви. Наградата е учредена през 2004 година от тяхната дъщеря Жана Кършева и се дава на деца, които постигат отлични резултати в училище и участват активно в школски и общински изяви.

Осъдиха Меси на 21 месеца затвор

http://offnews.bg/news/n_1/n_656398.html

Лионел Меси получи 21 месеца затвор, но няма да лежи зад решетките. Върховният съд на Испания потвърди решението на долните инстанции. Асът на Барселона е виновен за укриване на данъци в размер на 4 милиона евро през 2007, 2008 и 2009 година. Също така е пропуснал да декларира близо 10 милиона евро от имиджови права.  Според испанските закони обаче в затвора не се лежи за икономически престъпления, при които присъдата е до 24 месеца. Така Лео Меси ще мине с пробация. Съдът намали от 21 на 15 месеца присъдата на баща му Хорхе. Старият Меси ще трябва да плати и 2 милиона евро глоба.  Обвинения са отправени и към други две звезди на Барселона - Хавиер Масчерано и Неймар. Процесът при тях тепърва престои. Този уикенд приключва сезонът за Меси и компания. Барса се изправя срещу Алавес във финала за Купата на краля.

ЕС очаква от САЩ знак за приемственост по политиките от общ интерес

http://www.mediapool.bg/es-ochakva-ot-sasht-znak-za-priemstvenost-po-politikite-ot-obsht-interes-news264272.html

При утрешното посещение на президента на САЩ Доналд Тръмп в институциите на ЕС очаквам знак на приемственост, заяви на пресконференция върховният представител по външната политика и сигурността Федерика Могерини, предаде БТА от Брюксел. Тя отбеляза, че Тръмп посещава ЕС скоро след встъпването си в длъжност и това е ясен знак за желание за съвместна работа. Трябва да работим за пълното приложение на споразумението за климата от Париж, по въпросите за бъдещето на ООН. В много отношения новата американска администрация преразглежда досегашните позиции и затова е важно да разговаряме, посочи Могерини. Върховният представител отбеляза темите, по които очаква ясен ангажимент за съвместна работа със САЩ - Сирия, Украйна, Близкоизточния мирен процес. Има въпроси, по които вижданията ни се разминават, например за двустранните търговски споразумения, добави Могерини.

Русия смята, че Женевските преговори за Сирия са изчерпани

http://www.mediapool.bg/rusiya-smyata-che-zhenevskite-pregovori-za-siriya-sa-izcherpani-news264271.html

Преговорите по сирийската криза, провеждащи се в Женева, са се изчерпали и трябва да се пристъпи към съставянето на нова конституция на Сирийската арабска република, каза руският министър на отбраната Сергей Шойгу на слушания в Съвета на федерацията - горната камара на руския парламент. "Това, което можа да бъде направено в Женева, според мене, е максимумът на възможното. Бихме искали на същия терен и на терена в Астана (Казахстан - бр.р) да започне работа по новата конституция и за бъдещето на Сирия, както и за механизма на приемането й, за новия механизъм за избиране на парламент и ръководство на Сирия", посочи Шойгу. Русия и САЩ продължават да обсъждат денонощно положението в Сирия и готвят съвместен проект за южната зона за деескалация, съобщи той. "Вършим заедно (със САЩ) много работа - не искам да разкривам тук всичко - и бихме искали тази работа да бъде доведена до край", каза той. Министърът добави, че руското министерство на отбраната е в непрекъсната връзка по тези въпроси и с Йордания и Израел. "Надяваме се в началото на юни да се състои поредната среща на преговорите за Сирия в Астана, където да можем да утвърдим всички положения за силите, които ще поддържат зоните за деескалация, да утвърдим карти, коридори за сигурност. Според нас коридорите, разделящи страните в конфликта там, трябва да бъдат широки един километър", добави Шойгу. Руското военно министерство разполага с информация къде и коя от терористичните организации "Ислямска държава" и "Джебхат ан Нусра" държат компоненти за химическо оръжие, отбеляза руският външен министър. Министър Шойгу посочи Украйна, Сирия и Корейския полуостров като стратегически важни за Русия региони.

Тръмп: Срещата с папа Франциск бе чест за цял живот (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6240052

Тръмп: Срещата с папа Франциск бе чест за цял живот (Снимки)"Срещата с папа Франциск бе чест за цял живот и вдъхновение за стремеж към световен мир", заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от БТА. "Срещата с Негово Светейшество папа Франциск бе чест за цял живот. Напускам Ватикана по-решен от всякога да се стремя към МИР в нашия свят", написа Тръмп в Туитър.

Горанов настоява за приемане на еврото

http://www.cross.bg/evrozonata-bulgariya-ministur-1543954.html

/КРОСС/ Присъединяването към еврозоната остава водещ приоритет за България. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов на конференция, посветена на 25-ата годишнина на Асоциацията на търговските банки в България, съобщава БНР. "Чух интересен анонс от страна на комисаря Московиси, че се готви нестандартно предложение към държавите извън еврозоната. Очаквам го с интерес, тъй като ние сме една от държавите извън еврозоната", изтъкна финансовият министър. Той подчертал, правителството било убедено, че това бил единственият естествен път на българската монетарна политика. Горанов потвърди, че от септември учителите ще получат 15% увеличение на заплатите си. След това щял да започне да се прилага различен подход, който оценява резултатите на учителите. По отношение на разсекретяване на стенограмата за КТБ, финансовият министър обяви, че ще даде съгласието си за оповестяването ѝ, но предупреди, че по този начин президентът Румен Радев ще принуди участниците в консултации при него да са по-сдържани в изказа си при обсъждане на сериозни проблеми. Гуверньорът на БНБ Димитър Радев също потвърди влизането в еврозоната като "крайна цел", но допълни, че преди това има задачи, които България трябва да изпълни. Радев посочи, че подобряването на надзора над банките е сред приоритетите на БНБ.

Захариева напомни на Путин: Славянската писменост е създадена в България

http://clubz.bg/54293-zaharieva_napomni_na_putin_slavqnskata_pismenost_e_syzdadena_v_bylgariq

Външният министър Екатерина Захариева коментира изказването на руския президент Владимир Путин, който заяви, че славянската писменост е дошла в Русия от македонската земя. Министърът на външните работи публикува коментара си във фейсбук.

Захариева припомни някои безспорни исторически факти: че създаването на тази писменост е станало по волята и с участието на българската държава, че благодарение на България кирилицата е върху банкнотите на европейската валута и др. Захариева цитира и извеснтния стих на Иван Вазов, в който се казва, че българите са дали на всички славяни "книга да четат"

Ето целия коментар на Захариева:

"Научих, че руският президент Владимир Путин днес се е обърнал към македонския си колега Георги Иванов с думите: "Писмеността дойде при нас от македонската земя." Лидерът на нашата приятелска югозападна съседка отговаря, че светите братя Кирил и Методий са духовни учители на македонския народ, а свети Климент Охридски е най-известният македонски светец.

Нека да направим няколко уточнения:

Създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава и неслучайно българският владетел Борис Първи присъства във всички старославянски книги като цар Борис Михаил - Покръстител, въвеждащ вярата и писмеността.

На 29-ти април 2012 г. Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил каза на президента Плевнелиев в София: Българите пренесоха книжната грамотност в Русия.

Не може да не ни радва, че вече и държавните глави на други страни си честитят взаимно най-светлия български празник. Това несъмнено е признание за приноса към европейската и световната културана страната ни, където кирилицата е създадена и откъдето се е разпространила към други страни и народи.

Благодарение на България кирилицата е вече и върху банкнотите от единната европейска валута.

Празникът не е само наш, а кирилицата е обща. Но знайте, че помним историята си и затова сме горди.

Нищо повече не мога да добавя от този стих на Иван Вазов: 

"Че и ний сме дали нещо на светът

и на вси словене книга да четат".

 

 

Amazon отваря първата си книжарница в Ню Йорк

http://www.investor.bg/novini/346/a/amazon-otvaria-pyrvata-si-knijarnica-v-niu-iork-239950/

Всяка книга в книжарницата ще бъде с поне 4-звезден рейтинг на уебсайта на Amazon

Ева, дъщерята на Стефан Шарлопов, се омъжи за Стефан Гергинов (Снимки, видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6240029

Ева, дъщерята на Стефан Шарлопов, се омъжи за Стефан Гергинов (Снимки, видео)Дъщерята на Стефан Шарлопов Ева, на 29 г.,  се е омъжила за любимия си Стефан Гергинов, се разбира от профила на момичето във фейсбук, където тя пуска снимки с коментари от сватбата. Купонът е бил в Сандански. Стефан предложи брак на любимата си Ева точно на Коледа пред цялото семейство. В тайната подготовка тогава му помогна съпругата на Шарлопов

Столтенберг: Трябва да вършим повече за борбата срещу тероризма

https://www.actualno.com/europe/stoltenberg-trjabva-da-vyrshim-poveche-za-borbata-sreshtu-terorizma-news_613044.html

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че терористичният акт в Манчестър показва, че Алиансът трябва да се споразумее с президента на САЩ Доналд Тръмп по време на срещата на високо равнище в Брюксел, че трябва да се направи повече за борбата срещу тероризма, п

Бъчварова за Манчестър: Предимството на тероризма е в това, че ни изненадва

https://www.24chasa.bg/novini/article/6240038

Бъчварова за Манчестър: Предимството на тероризма е в това, че ни изненадва"Нивото на терористична заплаха във Великобритания се определя от НЕЗАВИСИМА аналитична агенция. На нейното становище не може да повлияе никой, дори премиерът. Така се гарантира пълна обективност и доверие в официалните й изявления. Това е един уникално добър пример за съвременна организация на информационно аналитична дейност в службите.

Панайот Пипков написва музиката за "Върви, народе възродени" за 15 минути

http://www.moreto.net/novini.php?n=351976

За Химн на българската просвета е обявена песента "Върви, народе възродени" по стихове на Стоян Михайловски и музика - Панайот Пипков. Първите български химни, прославящи науката и образованието, са написани в град Елена още в средата на 19 в.

Двама в болница след челен удар на кола и румънски тир

https://www.24chasa.bg/novini/article/6240043

Двама в болница след челен удар на кола и румънски тирМъж и жена са в болница след челен удар между лека кола и товарен автомобил. Катастрофата стана на главен път Е-79 в района на Кресненското дефиле. Лек автомобил "Тойота" с благоевградска регистрация, пътуващ към Благоевград, се е ударил челно в румънски тир, който пък се движил към ГКПП Кулата. От удара колата е излетяла от шосето и се е забила в

"Челси" отмени шампионския си парад заради атентата в Манчестър

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/24/2976848_chelsi_otmeni_shampionskiia_si_parad_zaradi_atentata_v/?ref=rss


Футболният шампион на Англия "Челси" отмени традиционния парад с трофея заради терористичната атака в Манчестър, при която загинаха 22 души, а десетки бяха ранени.

След взрива по време на концерта на Ариана Гранде в "Манчестър арена" премиерът на Великобритания Тереза Май обяви максималното пето ниво на терористична заплаха.

"Челси" беше планирал шампионски парад по улиците на Лондон в неделя, като се надяваше място в...

Установиха защо китовете са толкова големи

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6240023

Установиха защо китовете са толкова големи
Науката най-сетне намери отговор на въпроса защо китовете са толкова големи и защо порастват толкова бързо до феноменалните си размери, пише Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Преди няколко милиона години, най-големите китове са били не по-дълги от 5 метра. Този размер не е малък, но все още е можело да обхванем фосилизирания им череп с двете си

Откъс от "Дзен в изкуството да пишеш" на Рей Бредбъри

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/05/24/2970000_otkus_ot_dzen_v_izkustvoto_da_pishesh_na_rei_bredburi/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Дзен в изкуството да пишеш" с автор Рей Бредбъри, любезно предоставен от Издателство "Сиела".

Рей Бредбъри разкрива тайните на истинското писане!

За пътя на един писател, навиците и вдъхновението разказва големият американски ерудит Рей Бредбъри в книгата си "Дзен в изкуството да пишеш". Авторът на "Вино от глухарчета" и "Смъртта е...

Патриарх Неофит: Нека бъдем верни следовници на завета на светите братя

http://www.cross.bg/svetite-neka-narod-1543953.html

/КРОСС/ Българският патриарх Неофит също бе сред официалните гости на честванията на 24 май. По повод празника на просветата, културата и славянската писменост той заяви: Нека бъдем верни следовници на завета на светите братя! Неофит Патриарх български В тържествения и празничен ден, изправени пред образите на светите равноапостолни братя и просветители на славянския род Кирил и Методий, отново се прекланяме пред тяхното величаво и родолюбиво дело, с което в далечното девето столетие бе набелязан пътят към духовния и културния възход на нашия народ, а посредством него и на всички славянски народи. Прекланяме се и прославяме тяхното дело и подвиг, които Църквата винаги е приравнявала с делото на самите Христови апостоли, засвидетелствайки по този начин непреходното значение и величието на стореното от тях, както и своята вечна благодарност и признателност към богомъдрите Солунски братя. Появата на славянската писменост, заедно със скоро последвалото я покръстване при равноапостолния св. Борис І Михаил, бяха и остават и днес двата основополагащи фундамента в многовековната и превратна история на българския народ. Двата стълба, определили веднъж и завинаги принадлежността на нашия народ към християнската европейска цивилизация, вдъхновили и материализирали всички наши приноси към европейското и световното културно наследство, заради които и днес нашето Отечество се радва на уважението и признателността на международната културна общественост

БАН организира диктовки на открито

https://www.24chasa.bg/novini/article/6239997

БАН организира диктовки на откритоИнститутът за български език към БАН отбеляза 24 май с диктовки на открито Кампанията "Написаното остава. Пиши правилно!" се проведе за трета поредна година в столицата. Всеки желаещ проверяваше знанията си с кратка диктовка. Специалисти от БАН бяха там, за да проверяват диктовките и да отговарят на въпроси за пунктуация и правопис.

Откриха 4 тела на алпинисти на склона на Еверест

http://offnews.bg/news/n_1/n_656394.html

Четири тела са открити в палатка, разположена в лагер за алпинисти на склона на връх Еверест, предадоха Асошиейтед прес и БТА. Според представител на непалското министерство на туризма четирите тела са открити от спасителен екип, посетил високопланинския лагер, за да отнесе тялото на словашки катерач, починал през уикенда.  За момента загиналите не са идентифицирани.  По данни на в. "Хималаян таймс" двама от тях са непалци, а двама са чужденци. Спасителите предполагат, че те са загинали от недостиг на кислород. Най-малко 9 души вече загинаха през този сезон в непалската част на Хималаите при катерене.

Президентът Радев ще ръководи българската делегация във Ватикана и на срещата на високо ниво на НАТО

http://www.cross.bg/bulgarskata-vatikana-bryuksel-1543952.html

/КРОСС/ На 25 май президентът Румен Радев ще участва в срещата на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО в Брюксел. Във фокуса на срещата се очаква да бъдат въпроси, свързани със справедливото разпределяне на финансовия принос на държавите-членки в изграждането на отбранителни способности на Алианса, както и борбата с тероризма. В Брюксел ще се състои и церемония по предаване на новата Главна квартира от страната-домакин Кралство Белгия на НАТО. На 26 май държавният глава Румен Радев ще води българската делегация, която традиционно ще посети Ватикана по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. Българският президент ще бъде приет на аудиенция от папа Франциск и ще проведе среща с държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролин. В Рим държавният глава ще посети светите за българите места - базиликата „Сан Клементе", в която се намира гробът на Свети Кирил, църквата „Св. Павел ала Регола", предоставена за богослужение на българската общност в италианската столица, както и базиликата „Санта Мария Маджоре", където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука, българските книги и делото на великите братя Св. Св. Кирил и Методий. Президентът ще поднесе цветя пред паметника на Иван Вазов, както и пред паметника на братята Св. Св. Кирил и Методий

Трима души са задържани във връзка с нападението в Манчестър

https://www.actualno.com/europe/trima-dushi-sa-zadyrjani-vyv-vryzka-s-napadenieto-v-manchestyr-news_613042.html

Трима души са задържани в южната част на Манчестър във връзка с терористичното нападение от понеделник през нощта, при което загинаха 22 души, пише The Independent. Манчестърската полиция все още не дава детайли относно самоличността на заподозрените. Межувременно полицията в Ма

Отмъщението на думите

http://www.barometar.net/88679/

За мое съжаление този текст писан преди години звучи все така актуално. На 24 май – денят на словото, на азбуката ни, най-светлият празник за всички нас: „Много ми се иска да напиша хубави думи за днешния празник. Това е най-истинският български празник за мен. Словото, думите са най-ценното, което имаме. С тях изразяваме себе […]

Бъчварова: Трябват още подобрения, за да може България да се противопостави на тероризма

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/24/2976823_buchvarova_triabvat_oshte_podobreniia_za_da_moje/?ref=rss


България се нуждае от повече експерти, аналитични изследвания, прецизиране на оперативната и издирвателната дейност, за да може да е по-подготвена за евентуални терористични атаки. Това обяви бившият министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в публикация във "Фейсбук".

Повод за това е атентатът в концертната зала в Манчестър, който отне живота на 22 души, рани 64, като 20 от тях са в критично състояние. Заради нападението степента на терористична заплаха...

ЕК предлага план за развитието на европейската отбрана през юни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6240017

ЕК предлага план за развитието на европейската отбрана през юниЕвропейската комисия съобщи, че през юни ще представи предложения за развитието на европейската отбрана. В съобщение на институцията се припомня изказване на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, според когото Европа повече не може да си позволи да разчита на чужди военни сили. Заради влошаването на сигурността в съседни на Европа страни и солидните

БЛС настоява за реформа административната уредба на ТЕЛК

http://www.cross.bg/telk-yredba-administrativna-1543951.html

/КРОСС/ Във връзка с решението на Върховния административен съд относно отмяна на текстове в действащата наредба, по която работят териториални експертни лекарски комисии (ТЕЛК), БЛС застава изцяло зад медици в ТЕЛК и подкрепя исканията им за цялостна реформа в действащата административна уредба. Според ръководството на БЛС са необходими спешни мерки за промени в законодателството за медицинската експертиза. "Възникналия казус след отмяната на част от текстовете на наредбата от ВАС затруднява работата на лекарите в ТЕЛК и усложнява достъпа на пациенти до адекватно определяне степента на увреждане. От три години поставяме въпроса за работата на ТЕЛК и усложнената административна уредба, с която се работи там", коментира председателя на БЛС, д-р Венцислав Грозев. Той смята, че "правните недомислици създават напрежение сред лекарите, недоволство сред пациентите и са основа за негативно отношение на обществото към хората с телкови решения. Многократно изпращахме писма до Здравното Министерство, с искане представители на лекарския съюз да бъдат включени в работни групи, които детайлно да разгледат постъпилите предложения за промени в наредбата." Допълва, че "БЛС обработи предложения на колеги, работещи в ТЕЛК от страната и представи концепция за цялостна промяна, която да се улесни работата на лекарите и да бъдат премахнати административните пречки пред пациентите"

Ръководството на "Манчестър Арена" отложи концертите на "Тейк дет"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6240014

Ръководството на "Манчестър Арена" отложи концертите на "Тейк дет"Ръководството на закрития стадион "Манчестър Арена" отложи концертите на групата "Тейк дет" във връзка с терористичния акт, който отне живота на 22 души, предаде БТА. Гастролите на британския състав бяха запланувани за 25 и 27 май. На 22 май в 22:35 часа местно време в "Манчестър Арена" непосредствено след приключването на концерта на

Димитър Радев: Имаме определен напредък, но много повече предстои да бъде направено

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/dimityr-radev-imame-opredelen-napredyk-no-mnogo-poveche-predstoi-da-byde-napraveno-239949/

БНБ анализира ситуацията с необслужваните кредити на ниво банкова система и в отделните банки и е в процес на разработване на комплексни мерки

Камен Донев: Моите учители ме научиха на отношение към живота

http://www.moreto.net/novini.php?n=351965

"Моите учители бяха колоритни, интересни. Някои от тях ме научиха не толкова на фактология, колкото на отношение към живота, към човека, към словото, към бъдещето". Това каза в ефира на NOVA актьорът Камен Донев. "На тази възраст е много важно как да мислиш за бъдещето и какво да влагаш в него, в какво да вярваш", добави той.

Засилен интерес към „свободната книжарница" в Сливен

//dariknews.bg/regioni/sliven/zasilen-interes-kym-svobodnata-knizharnica-v-sliven-2025742

 
Стотици граждани размениха близо половин тон книги в Свободната книжарница в Сливен тази година. В Деня на славянската писменост и култура Старият бряст отново посрещна Форумът на свободната книга. В Свободната книжарница всеки имаше възможност да вземе интересуваща го литература и при жел

Увеличават заплатите на учителите и директорите в детските градини в Сливен

//dariknews.bg/regioni/sliven/uvelichavat-zaplatite-na-uchitelite-i-direktorite-v-detskite-gradini-v-sliven-2025743

Предстои увеличение на заплатите на педагогическия персонал в детските градини в община Сливен. Това обяви в навечерието на Празника на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, кметът Стефан Радев.

"Община Сливен ще увеличи заплатите на педагогическия персо

Представиха книгата „Село Тенево – далечно и близко минало“

//dariknews.bg/regioni/sliven/predstaviha-knigata-selo-tenevo-dalechno-i-blizko-minalo-2025744

Представиха историята на село Тенево „Село Тенево – далечно и близко минало“ в книга. Тази среща бе еднакво вълнуваща и за домакините и за авторския колектив – Иван Славов, Иван Драгов, Мария Николчовска и редакторът на книгата Петър Петров.

На събитието присъстваха кметът на община

Разследват престъпна мрежа за атентата в Манчестър

//dariknews.bg/novini/sviat/razsledvat-prestypna-mrezha-za-atentata-v-manchestyr-2025746

Британската полиция разследва престъпна мрежа във връзка с атентата в Манчестър,  съобщи началникът на полицията в града Иън Хопкинс, цитиран от Франс прес. "Съвсем ясно е, че разследваме мрежа", заяви Хопкинс.

Гари получи годишната награда “Млад художник”

//dariknews.bg/regioni/burgas/gari-poluchi-godishnata-nagrada-mlad-hudozhnik-2025745

Община Бургас и Националната художествена академия връчиха награда за „Млад художник на 2017 година”. Отличията се връчват за 11 поредна година.
Призове получиха Николай Ангелов – Гари като най-добър млад художник, а негова подгласничка бе Надя Пеовска. 
Сред гостите бяха кметът на Бу

Опасен рецидив: 72 часа арест за побойника, който „прати” лекари в болница

//dariknews.bg/regioni/burgas/opasen-recidiv-72-chasa-arest-za-pobojnika-kojto-prati-lekari-v-bolnica-2025748

Нападателят- с присъди за грабеж и кражба в досието си, прокуратурата иска да остане постоянно под стража

Продължава играта на Дарик югоизток – Играй, познай и спечели!

//dariknews.bg/regioni/sliven/prodylzhava-igrata-na-darik-iugoiztok-igraj-poznaj-i-specheli-2025747

 Играта на Дарик югоизток Бургас, Ямбол, Сливен и Туристическа агенция Дорис продължава. Наградата е Мини SPA почивка в полите на Родопите - Пампорово.

В програмата е включено:
-        транспорт с луксозен автобус, лицензиран за туристически превози;
-        две нощув

Илияна Йотова: Не можем да имаме друг приоритет като държава и нация освен образованието

http://www.cross.bg/iliyana-iiotova-topolovgrad-1543950.html

/КРОСС/ „Днес често си задаваме въпроса като българи кой трябва да бъде наш основен национален приоритет. Не можем да имаме друг приоритет като държава и нация освен образованието." Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Тополовград, където взе участие в тържествата по повод празника на града и Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Отбелязването на 24 май е една от най-българските традиции, която пазим заедно с поколенията преди нас и ще пазим с тези, които ще дойдат след нас, посочи вицепрезидентът. Според Илияна Йотова делото на светите братя Кирил и Методий отдавна принадлежи на цялата европейска цивилизация, защото остава безсмъртно. Вицепрезидентът припомни, че посланието на Константин Кирил Философ, разнесло се по света - „голи са без книги всички народи", звучи актуално и в наши дни. „Нека бъдем горди с българската писменост и култура и да съхраняваме заветите на славянските просветители", каза още Илияна Йотова. Вицепрезидентът се обърна с думи на благодарност към всеотдайността на българските учители, за усилията им да възпитават учениците в любознателност и стремеж към откривателство. „Когато има слово и култура и децата израстват като личности, националният дух удържа на изпитанията на времето", категорична бе Илияна Йотова

Президентът ще води делегацията за срещата на върха на НАТО в Брюксел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6240003

Президентът ще води делегацията за срещата на върха на НАТО в БрюкселНа 25 май президентът Румен Радев ще участва в Срещата на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО в Брюксел. Във фокуса на срещата се очаква да бъдат въпроси, свързани със справедливото разпределяне на финансовия принос на държавите-членки в изграждането на отбранителни способности на Алианса,

Напусна ни спортният журналист Румен Хаджиянков

http://offnews.bg/news/n_1/n_656393.html

Вчера след кратко боледуване на 73 години ни напусна едно от великите имена в спортната журналистика – Румен Хаджиянков. Дългогодишният журналист работи в БНТ и редица спортни издания, отразявайки някои от най-големите успехи на българския спорт. Той имаше връзка и с баскетбола, като за последно беше мениджър в женското направление на Рилски спортист. Поклонението ще бъде в тесен семеен кръг. Екипът на OFFNews.bg изказва своите съболезнования към семейството, приятелите и близките на нашия колега Румен Хаджиянков. Поклон пред паметта му!

Столтенберг: НАТО трябва да се намеси след нападението в Манчестър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6240001

Столтенберг: НАТО трябва да се намеси след нападението в МанчестърГенералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че терористичният акт в Манчестър показва, че Алиансът трябва да се споразумее с президента на САЩ Доналд Тръмп по време на срещата на високо равнище в Брюксел, че трябва да се направи повече за борбата срещу тероризма, предаде "Фокус". "Очаквам от съюзниците в НАТО да излязат и да се разберат

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване