Камата на исляма и генезисът на терора

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279828_%D0%9A%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B8+%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D1%81%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%B0

 Кървавият атентат в Манчестър за пореден път показа, че ислямският тероризъм е сред най-големите предизвикателства и заплахи пред западната цивилизация. Къде да търсим корените на този терор и може ли той да бъде спрян. Отговорите на тези въпроси търси в своя анализ бившият дипломат Антон Гицов. Той е работил е в отдел „Политическо проучване, планиране и прогнозиране" в МВнР, 6 години като международен служител в ООН, Ню Йорк и като съветник в българското посолство във Вашингтон от 1989 до 1992. Член на СБЖ и автор на многобройни публицистични материали в българския печат. Предлагаме първата част от неговия анализ.

 

"Ислямът се състои от две части: Корана и Камата. Коранът дава указанията, нормите, законите, от които се нуждаем. Камата, това е приложението на шарията."

Абу Бакар Башир, ислямски духовник, борещ се за установяване на ислямска държава в Индонезия
 
 
 
През далечната 1979 г. австралийският публицист Джон Лафин публикува книгата „Камата на Исляма", в която обръща внимание на ширещото се влияние на радикални ислямски теолози. Те утвърждават, че "правоверни" са само мюсюлманите, и че по волята на Аллах "неверниците" трябва доброволно да приемат Исляма или той да им бъде наложен чрез джихад. Лафин изразява притеснение от техните призиви за борба със Запада, който се опитвал да проникне в мюсюлманските земи и да наложи своят тип анти-ислямска демокрация. Авторът предупреждава специално за опасностите от неспособността или нежеланието на мюсюлманите в САЩ и Европа да се интегрират.
 
Десетилетия по-късно, предсказанията на Джон Лафин за джихадистки екстремизъм се сбъдват. След 11 септември 2001 г., когато бяха взривени двата небостъргача на Световния търговски център в Ню Йорк,
 
ислямски екстремисти осъществиха самоубийствени атентати
 
в Мадрид (11 март 2004 г.), Лондон (7 юли 2005 г.), Париж (13 ноември 2015 г.) и Ница (16 юли 2016 г.). На 19 декември 2016 г. в Берлин 24- годишният тунизиец Анис Амри връхлетя с тежък камион коледен базар и уби и рани десетки души. В оставен видеозапис, той заявява, че се е заклел "да пролея колкото кръв е необходимо за да се осигури победа на Аллах". В същото време призовава "всички братя и сестри по света да се присъединят към джихада" и да воюват за установяване на доминацията на тази религия.
 
Това са няколко от многобройните терористични актове в последните години, отнели живота на стотици невинни мъже, жени и деца в името на исляма. Това, което прави впечатление е, че този вид тероризъм е нещо ново в исторически план. Явление, породило се и избуяващо в последните три десетилетия. Какви са причините за това, какво мотивира атентаторите, защо нямаше ислямски тероризъм през миналия век?
 
За да се разбират корените на този феномен, следва да се анализират някои аспекти на исляма, както и конкретни причини, обусловили радикализирането на мюсюлманския свят.
 
По време на Студената война, когато светът беше двуполюсен, в страните от Близкия Изток управляваха авторитарни режими, подпомагани политически и икономически от Съветския съюз. Несменяемите диктатори на допускаха племенни вражди и каквато и да е намеса на ислямските лидери във властта, смазвайки всяка съпротива. След разпада на СССР в този регион се получи вакум и САЩ и съюзниците им в НАТО и ЕС видяха възможност чрез военна интервенция да наложат удобни и послушни правителства в такива богати на петрол държави като Ирак, Либия и Сирия. Оправданието за такава намеса се съдържа в т.н. "Чикагска доктрина" на бившия британски премиер Тони Блеър, който през 1999 г. при посещение в Чикаго заяви: "Настъпило е време да определим обстоятелствата, при които
 
ние би трябвало да се намесваме активно в задгранични конфликти
 
Изолационизмът, според него, трябвало да остане в миналото и Западът не трябвало да се притеснява да употреби военна сила за да премахне тиранията в страни, където тя съществува. Прилагането на тази доктрина обаче доведе до политически, социални и религиозни катаклизми в арабския свят, до разпадането на държавността в Ирак и Либия, а в голяма степен и в Сирия. Разрушенията и човешките жертви, които взривиха мюсюлманския свят, бяха умело използвани от радикални ислямски лидери, които отправиха призив за обединение и война със всички възможни средства срещу новите "кръстоносци". Самоубийствените атентати в САЩ и Европа не закъсняха.
 
Не може обаче да се твърди, че този ислямски терор е единствено политически мотивирани. Много атентати имат често и силен религиозен отенък, като често политическият и религиозният елемент са смесени. Убийствата на религиозна основа се обосновават или защото според Корана такава участ заслужават неверниците или защото държавата, към която принадлежат се определя като враждебна към исляма. Такъв е примерът със сирийския емигрант Мохамед Далил, който на 25 юли 2016 г. се взриви в германския град Ансбах и тежко рани 15 души. В намерен видеозапис, той говори за "отмъщение" срещу германците, защото "те са противници на исляма".
 
Радикални теолози и имами палят фитила
 
Според проповедниците на исляма има четири вдъхновени от Бога книги: Библията, Псалмите, Евангелието и Корана. Първите три обаче са опорочени от евреите и християните и затова са заменени от последното разкритие на Господ пред Мохамед, както е описано в Корана, книга на божествено ръководство и напътствие за човечеството. Всички други религии следователно са неверни. Аллах е господарят на вселената и всички живи същества се подчиняват на неговите закони. Детето още с раждането си е създадено по волята на Аллах и под негов контрол и е подчинено на законите на Аллах. Ако обаче отхвърли исляма и възприеме друга вяра, такъв човек е „Kafir"- невежа със замъглен мозък, неверник, изменник и предател, за което ще бъде изпратен в ада.
 
"Вие сте най-съвършената общност сред човечеството", проповядва Коранът в Сура 3:102, а Сура 8/20-24 обяснява че "най-лошите живи същества са глухите и глупави неверници". Още през 1972 г. бившият египетски президент Ануар Садат в реч във връзка с честването на рождената дата на пророка Мохамед, заявява: "Ние вярваме, така както разпорежда Аллах, че сме избраници, нация над всички нации". А основният лозунг на основаното в Египет "Мюсюлманско братство" е :"Ислямът е решението; Коранът е Конституцията; Джихад е начинът; Да дадем живота си заради Алах е нашата цел". Хафиз Мохамед Саид, един от организаторите на клането през 2008 г. на цивилни в хотела "Тадж Махал" в Мумбай в проповед в най-голямата джамия в Лахор, Пакистан, заявява: "Аллах обеща да направи мюсюлманите супер сила и ние вървим по този път".
 
Радикалните теолози и имами, опирайки се на Корана, внушават на мюсюлманите чувство на превъзходство и презрение към неверниците. През юли 2016 г. един млад британец Джак Летс, приел исляма и станал известен като боеца от Ислямска държава Джихади Джак, в тв интервю заявява: " Аз не съм един от вас и ви мразя мръсни куфаари". Особена неприязън радикалните ислямисти проявяват към християните и евреите. През 1955 г. в Ирак, когато министър- председателят Фарис ал -Хури е християнин, един виден имам заявява по време на проповед, че индонезийските мюсюлмани са му по-близки от премиера. Един от най-видните сунитски теолози от египетски произход Юсуф ал- Карадуи през 1998 г. заявява, че не трябва да има диалог с евреите, освен чрез "Камата".
 
Насаждането на омраза към християните се изразява и в убийства и атентати срещу тях и в самите мюсюлмански страни. На 11 декември 2016 г. ислямски самоубиец се взриви в катедралата „Свети Петър в Кайро" отнемайки живота на 27 души, между тях жени и деца.
 
Призивите за насилие към неверниците, с цел да приемат Исляма, датират от времето на Мохамед, който след основаването на Халифата, се обръща към владетелите на Персия, Абисиния и Византия и да изберат между доброволно приемане на исляма или война. През 1995 г. Юсуф ал- Карадуи декларира, че ще дойде денят, когато подобно на Константинопол, Рим също ще бъде ислямизиран, и това ще означава, че "ислямът ще се върне за трети път в Европа, след като е бил изгонен от там два пъти". Кенал Малик в статия в "Ню Йорк Таймс" от 3 януари 2015 г. определя радикалния ислям като "особен вид варварска политика, под формата на религия".

Разменяме книги на три пункта в София, ретро трамвай става библиотека

http://offnews.bg/news/n_1/n_656207.html

Три пункта за размяна на книги ще има в София днес. Те ще са разположени до спирки на пл. "Славейков", на пл. "Гарибалди" и на изхода на метрото при Ректората на Софийския университет (от страната на парка). Инициативата е във връзка с кампанията "Пътувай и чети" на Столична община и Столична библиотека. Целта ѝ е да подкрепи четенето в градския транспорт, а един от стимулите за читателите ще са безпланите карти, които библиотеката ще раздава днес на всеки от пунктовете. Пунктовете ще бъдат отворени от 11 до 17 ч. от 24 май до 2 юни включително. Част от инициативата е и специален ретро трамвай – библиотека, който ще се движи по маршрута от пл. „Възраждане“ до пл. „Журналист“. Той ще изпълнява ролята на подвижна читалня и място за размяна на книги. На място ще има и библиотекар, от който пътуващите ще могат да получат също безплатна читателска карта за Столичната библиотека. Всички желаещи ще могат да се насладят на градското пътуване с книга в ръка на 24-ти, 25-ти и 26 май, както и на 1-ви, 2-ри и 3 юни от 11 до 15 ч.

Преп. Симеон Дивногорски

http://www.cross.bg/simeon-iioan-godini-1543885.html

/КРОСС/ Св. Симеон Стълпник, Дивногорец, е наречен така, понеже се подвизавал на стълп-кула и понеже този стълп бил построен на планината, наречена Дивна. Симеон се родил в Антиохия Сирийска в 522 година. Майка му Марта след смъртта на мъжа си, загинал под развалините на своята къща по време на земетресение, възпитавала сина си в гореща любов към Бога, от която било проникнато нейното собствено сърце. И небезплодно се оказала нейното възпитателно въздействие: възприето от младенеца, то го превърнало в избран съсъд на Божията благодат. Когато Симеон бил на пет години, майка му го поверила на светия старец Йоан Стълпник, който се подвизавал в пустинята. Подражавайки му, Симеон пожелал подобен подвиг и скоро надминал своя учител с истинско ангелско търпение. Опитният старец Йоан, боейки се, да не би нежният отрок да изнемогне от непосилния подвиг, съветвал го да не се предава на такъв преждевременен труд. На Симеон, подкрепян свише, продължавал своето молитвено стоене пред Бога. Но не се задоволил той с това състояние. Минали шест години и той поискал по-висок стълп, за да се отстрани повече от земята. Построили му друг стълп, висок 40 лакти. Като прекарал на него осем години, Симеон по божествено откровение отишъл в Дивна гора, в околностите на Антиохия, и там - на висок хълм - основал обител и стълп върху скала. При своя монашески подвиг св. Симеон така разпределял времето си: от сутрин до деветия час (IX час по библейското времеизчисление се равнява на 15 часа, т. е. 3 ч

НЯМА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ НА ВОЕННИ И ПОЛИЦАИ, НО ИМА 2 % ОТ БВП ЗА НАТО

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279827_%D0%9D%D0%AF%D0%9C%D0%90+%D0%A3%D0%92%D0%95%D0%9B%D0%98%D0%A7%D0%95%D0%9D%D0%98%D0%95+%D0%9D%D0%90+%D0%97%D0%90%D0%9F%D0%9B%D0%90%D0%A2%D0%98%D0%A2%D0%95+%D0%9D%D0%90+%D0%92%D0%9E%D0%95%D0%9D%D0%9D%D0%98+%D0%9

 Министерството на отбраната има свое становище по одобрената от правителството в сряда средносрочна бюджетна прогноза за 2018-2020г. То очевидно не е прието. Това става ясно от думите на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, според публикуваната стенограма от заседанието на правителството. Подобно становище има и от МВР.

Според определените разходни тавани, това означава да продължим процесите в армията на недокомплект, казва Красимир Каракачанов. За сведение го казвам, тук разговорът трябва да продължи, посочва той. Разговорът ще продължи, запознати сме със становището и на двете министерства, обещава финансовият министър Владислав Горанов. Става ясно, че  отбраната и сигурността ще бъдат отложени за септември.

 Владислав Горанов се аргументира така:

„Разговорът идва и като естествено продължение на разговорите от предизборната кампания и впоследствие на коалиционното споразумение. Заедно ще оформим приоритетите. Когато говорихме за основните приоритети на правителството, отбраната и сигурността няма как да останат на заден план, но те са изключително ресурсоемки и ако дадем приоритет на пенсии, плюс отбрана със скоростта, с която вие искате това да се случва, означава сериозно ограничаване на други разходи и неглежиране на други политики.

 Сегашната прогноза е предварителна, тя очертава рамката на възможностите на държавата. Вътрешното разпределение между отделните политики ще се финализира през месец септември с проекта на годишния закон за бюджета. Мисля, че това ще ни даде време да вървим един към друг. Със сигурност отбраната има номинален растеж, най-малкото защото разходите за Министерство на отбраната са запазени като дялове от брутния вътрешен продукт в размер на 1,5 на сто, което дава допълнителен ресурс в системата на Българската армия.

Много внимателно се запознахме със становището. Смятам, че степента, с която се цели постигането на договореностите от Уелс, скоростта, с която това се цели, е малко бърза по моя оценка. Ако го предрешим, това означава през мандата, общо взето, това да е основният фокус на разходите на държавата при запазване на данъчната политика. Но мисля, че следващите няколко месеца можем да се сближим в тази посока.

 Тук Каракачанов се намесва с малък упрек към предишните управляващи, т.е. кабинета „Борисов-2“:

„Съгласен съм, че скоростта е бърза, но тъй като скоростта, която беше зададена предварително, е много бавна. Точно в разговорите, които трябва да продължат, мисля, че ще намерим правилната скорост.“

Вътрешният министър Валентин Радев прави следната бележка към министъра на финансите:

„Става въпрос за целия сектор „Сигурност“, подчерта го вицепремиерът и министър на отбраната. Нашите бележки са в същата посока.“

Като резултат, премиерът Бойко Борисов благодари и парите до 2020 г. са одобрени.

От решението става ясно, че увеличение на средствата за отбрана ще има едва от 2019 г. с около 15-20 милиона.

На първата си среща в сряда с членовете на Комисията по отбрана министър Каракачанов подсказа, че желанието на МО не е удовлетворено по отношение на разходите за отбрана в периода 2018-2020 г.

На форум в четвъртък, организиран от СОР „Атлантик“, заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков сподели тревожната оценка за състоянието на въоръжените сили.

Той съобщи за предвижданото постепенно увеличаване на разходите за отбрана и достигането до 2 процента от БВП.

Заместник-министърът каза, че МО е подготвило и изразило становище за значително увеличение на разходите за отбрана с над 300 млн. лева.

 На същото заседание правителството одобри позиция за предстоящата среща на върха на НАТО в Брюксел на 25 май.

Нашата позиция е, посочва вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, че ние имаме план, поели сме ангажименти и поетапно до 2024 г. ще достигнем 2% от националния бюджет за отбрана, от които 20% за инвестиции в отбраната.

 В позицията отбележете, казва премиерът Бойко Борисов, очаквайки, че и вицепремиерът Валери Симеонов ще го подкрепи, „че България е от малкото държави, които продължават да участват в Афганистан и участието с жива сила и подлагане на риск на нашите бойци е много повече от това само да се купува техника. Изрично подчертайте.”

Известно е, че в предизборната програма на Обединените патриотите се призоваваше за незабавно връщане в родината на всички наши военни контингенти зад граница.

Otbrana.com, Спирдон Спирдонов

Може да вървя бавно, но никога...

http://www.cross.bg/nikoga-bavno-vurvya-1543882.html

/КРОСС/ Може да вървя бавно, но никога назад! Ейбрахам Линкълн  

Пътна обстановка в страната - 24 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=351951

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Пазарджик: до 23.05.2017 г. са затворени за движение интензивна и аварийна ленти в участъка от км 97+000 до км 97+300 в посока София, поради частичен ремонт на асфалтовата настилка.

24 май в световната история

http://www.cross.bg/voiina-otkrit-purviyat-1543881.html

/КРОСС/ 1798 г. - Започва ирландско въстание за независимост от Англия.1819 г. - Американският колесен параход „Савана" се отправя на път за Европа и става първият параход, пресякъл Атлантическия океан. 1832 г. - Гърция е обявена за кралство.1844 г. - От Вашингтон до Балтимор е изпратено първото телеграфно съобщение при използване на морзовата азбука със съдържание „Какво е сътворил Господ?"1851 г. - В Пловдив за първи път се честват Св. св. Кирил и Методий.1883 г. - В Ню Йорк е открит Бруклинският мост - най-големият висящ мост към това време.1899 г. - В Бостън е открит първият многоетажен покрит паркинг в САЩ.1900 г. - Втората англо-бурска война: Великобритания анексира Орания.1900 г. - В Русия е пуснат на вода крайцерът „Аврора".1914 г. - Официално е регистриран ФК „Левски" (София).1915 г. - Първата световна война: Италия обявява война на Австро-Унгария.1928 г. - Провежда се учредителна конференция на Работническия младежки съюз (РМС).1940 г. - Американският авиоконструктор от украински произход Игор Сикорски осъществява първия успешен полет на еднороторен хеликоптер.1943 г. - Втората световна война: Д-р Йозеф Менгеле става лекар на концлагера Освиенцим.1949 г. - В Народна република България е учредена Димитровска награда за значителни постижения и заслуги в науката, изкуството и културата.1975 г. - Пред Народната библиотека в София е открит паметникът на Св. св. Кирил и Методий.1976 г

Хороскоп за 24 май, сряда

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279826_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+24+%D0%BC%D0%B0%D0%B9%2C+%D1%81%D1%80%D1%8F%D0%B4%D0%B0

 Овен 21 март – 20 април

Днес вървим възродени към светли бъднини, към по-добри възможности за живот и работа. За някой ще е празник, за друг ще бъде един успешен делник в който много ще се спечели. Денят е особено благоприятен за отваряне на нови обекти, в които ще съсредоточите личната си активност и амбиция. Пътувайте, срещайте се с приятели, радвайте се на деня и на възможностите, които ви се предлагат. Може да намерите подходящо място, в което да се внедрите и преместите да живеете. Нищо не е случайно. Реагирайте положително на покани.

 

 

Р-5

П-5

Л-6

К-5

З-5

 

 

Телец 21 април – 20 май

 

 

Родените около 1 май ще направят силен ход, ще се насочат към места на сила и възможности и ще доминират в средата си. Чудесен ден за освещаване на нови дейности и търговски обекти. Заедно с празничната еуфория получавате и стимул за активизиране на бизнеса и личната ви инициатива. Всеки старт ще е успешен. Новата работа ще ви промени местоживеенето и обратно. Ако намерите ново жилище и работата ви ще претърпи промяна. Не се отказвайте от подаръците и предложенията на съдбата.

 

 

Р-6

П-6

Л-5

К-5

З-5

 

 

Близнаци 21 май – 21 юни

 

 

Покрай еуфорията и празничното настроение днес ще свършите и много добра работа. Ще се срещнете със съюзници и сътрудници, ще обедините мнения и ресурси в изгодна за всички посока. Чудесн ден за огледи на имоти и брокерски инициативи. Може би точно днес ще намерите мястото или имота, който търсите отдавна. Започвате да правите планове за разширение или прасналите ви деца ще го изискват от вас. Животът ви поема в нова посока, предстои смяна на поколенията, а за някой и на местоживеенето.

 

 

Р-5

П-5

Л-5

К-5

З-5

 

 

Рак 22 юни – 21 юли

 

 

Този ден ще донесе промени, ще позволи да си осигурите база и ресурси за новите проекти и замисли. Всяко ново начинание ще е успешно, ще ви среща с подходящите хора и ще ви отведе на място, където да започнете отначало и да бъдете щастливи. Ден на Слънцето, в който е възможно духовно прозрение. Бъдете сеячи на полезни мисли, работете в градината. Каквото посеете днес ще се хване и ще ви зарадва с плодове. Следете кръвното, пазете очите, не се напрягайте излишно. Не планирайте за четвъртък нищо важно.

 

 

Р-5

П-5

Л-4

К-5

З-5

 

 

Лъв 22 юли – 22 август

 

 

Ден на жестове към желанията и амбициите на децата. Всичко предприето ще потръгне, но ще служи на друг. Дано се радвате с радостта, която ще донесете за някого. В този ден може да намерите жилище за деца и внуци, да разгледате различни оферти и да се срещнете с евентуални спонсори, които да ви подкрепят финансово. Може да се сдобиете и със съдружници, но в тази посока трябва да се пипа особено внимателно. Внимавайте и не влизайте в тотална зависимост. Опитайте да се справите сами.

 

 

Р-4

П-4

Л-6

К-5

З-5

 

 

Дева 23 август - 22 септември

 

 

Днес ще успеете във всяко начинание. Пътувайте, реагирайте на покани, търсете нови места, в които да се внедрите. Може да намерите и капарирате новото си жилище. Най-добрият ден за отваряне на ново заведене и магазин. Празникът на буквите върви ръка за ръка с търговската инициатива. Може да подпишете изгоден договор, да си осигурите съдружие и дялово участие в перспективни проекти. Енергетиката е благоприятна и действа пречистващо на отношения и връзки. Препоръчва се сокова диета.

 

 

Р-6

П-6

Л-5

К-5

З-5

 

 

Везни 23 септември - 22 октомври

 

 

Това, което не е станало вчера с успех може да се случи и да го получите днес. Чудесно е да се стартира нов бизнес, да се отвори търговски обект, да се уредят имотни дела, патенти и разрешителни. За един това ще е празник, а за друг много успешен делничен ден, в който всичко предприето ще носи късмет, придобивки и разширение на семейството. Движете се в приповдигнато насторение, но контролирайте емоциите. Хванете във въздуха всяка предложена идея и я реализирайте на практика. Всяко усилие ще ви се отплати.

 

 

Р-5

П-5

Л-4

К-5

З-5

 

 

Скорпион 23 октомври – 22 ноември

 

 

Може би днес трябва да мислите повече за бъдещето на деца и внуци. Вземете решение за дарение, за уреждане на наследствени и имотни отношения. От една страна денят носи стимул за сделки и търговия, от друга ни настройва на много по-духовни мисли и занимания. Но, няма как и най-духовните хора трябва да ядат и да чувстват комфорт на дадено място. Това е денят, в който може да намерите това ваше място на сила, да придобиете имот и права на собственост, които ще ви отведат на правилното за вас място.

 

 

Р-5

П-4

Л-6

К-5

З-5

 

 

Стрелец 23 ноември – 21 декември

 

 

Ден с огромна сила, с възможност да обезпечите бъдещето си и това на децата. Може да срещнете отдавна търсения партньор, да намерите нов дом за семейството, да направите и сделка, от която ще имате полза дълго време и нещата ще вървят добре в новите условия на пазара. Ден на Свещенния лотос. Отворете се към света, към шансовете, които съдбата ви изпраща и не отклонявайте срещи. Днес всички сме сеячи на полезни мисли и с лекота правим връзки, които при други обстоятелства просто не се получават.

 

 

Р-5

П-5

Л-5

К-5

З-5

 

 

Козирог 22 декември – 20 януари

 

 

Ако в този ден стартирате нов бизнес, купите имот и направите сделка ще се похвалите с печалби, ще намерите мястото си на сила и ще се радвате на щастливи моменти с настоящи и нови партньори. Нещо не е случайно и не бива да се пренебрегва. Чудесен ден за брокерски инициативи. Някой ще си осигури жилище или нов офис. Днешните ви действия ще помогнет да се преместите в друг град или да уседнете на ново място. Може да получите и обаждания от чужбина, които ще променят начина ви на живот. Ще се радвате на вдъхновени мигове.

 

 

Р-6

П-6

Л-4

К-5

З-5

 

 

Водолей 21 януари – 19 февруари

 

 

Празникът ще стопира някои делови иницативи, от което ще загубите пари и влияние. За другите този ден носи материални придобивки, а при вас нещата са изместени от еуфорията на този духовен ден, от щастливите мигове с близки и приятели. Проблемът е, че може да пропуснете важна бизнес среща и инициатива, която би ви улеснила в бъдеще. Всеки сам трябва да реши дали това за него е празничен или работен и делови ден. Нещата и хората, на които не обърнете нужното внимание ще отидат при друг. Утре следобед късметът ви ще се върне.

 

 

Р-4

П-4

Л-6

К-5

З-5

 

 

Риби 20 февруари – 20 март

 

 

Прекрасен и вдъхновен ден, в който ще имате не само приятни срещи и щастливи мигове, но може да получите изгодно делово предложение. Отнасяйте се внимателно към разговорите, които се водят. Може би това, което търсите ще бъде предмет на обсъждане от приятели и близки. Това е най-добрият ден в месеца за придобиване на недвижима собственост. Животът ще ви отведе на точното място, ще ви срещне с хората, които ще ви помагат, ще са част от семейството или от бизнеса, който възнамерявате да започнете и развивате.

 

 

Р-5

П-5

Л-5

К-5

З-5

 

 

Ч.Р.Д.

 

 

Личната ви година е тройка. Сега е момента да стартирате нова дейност и да направите крачка в нова среда. Някой ще замине за чужбина или ще направи връзка с чуждестранна фирма. Явете се на конкурси, не подценявайте нито едно предложение. В следващата година ще сте двойно натоварени, но всичко, което предприемете трябва да е синхронизирано със законовите изисквания.

Родените днес задължително трябва да имат свой магазин, ателие или офис и да развиват самостоятелна дейност. Имате време да им ги осигурите. Ще бъдат много добри брокери. Деловите и търговските им инициативи ще се радват на интерес от страна на много хора. Никога няма да са бедни, особено ако намерят своя партньор и интимна половинка родени около 1 май.

Заченатите днес ще знаят и ще могат много, ще получават покровителство от небето и земята, ще се радват на протекции и защити и още с раждането си ще се очертаят като малки мъдреци. Как ли ще давате уроци на такава развита душа? 

България чества Деня на славянската писменост

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/24/2976483_bulgariia_chestva_denia_na_slavianskata_pismenost/?ref=rss


На днешния 24 май в България се чества Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, като се отбелязва и Денят на братята "Св. Св. Кирил и Методий", създатели на глаголицата.

По традиция в София празникът ще бъде отбелязан с шествие, което ще започне в 10:30 от Археологическия музей и до 11 часа ще стигне до Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий". В него ще се включат президентът на България Румен Радев, който ще...

Честит празник! Ден на българската просвета и култура

http://www.moreto.net/novini.php?n=351936

24 май е един от най-светлите български национални празници. На тази дата честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Той е празникът, който се чества от най-дълго време в близката ни история – 164 години! Денят на Светите братя Кирил и Методий – създателите на славянската азбука бил отбелязван като църковен празник (на 11 май) още преди XII век, но за първи път е бил честван като национален Ден на просветата през 1851 година.

Предстоящо на 24 май

http://www.cross.bg/chasa-ploshtad-shestvie-1543899.html

/КРОСС/***София.От сградата на Администрацията на президента държавният глава ще се включи в традиционното празнично шествие за 24 май до паметника на светите братя Кирил и Методий. ***София.Пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий" президентът Румен Радев ще присъства на тържествения водосвет за 24 май и ще произнесе слово. ***София.В Националния исторически музей в столицата президентът Румен Радев ще бъде домакин на традиционния прием по случай Деня на славянската просвета и култура и на славянската писменост. ***София.От 11.45 часа председателят на Народното събрание Димитър Главчев ще присъства на академичното тържество, с което Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще отбележи 24 май. ***Тополовград.От 10.15 часа вицепрезидентът Илияна Йотова ще посети Тополовград, където ще участва в тържествата по повод празника на града и Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. ***Ловеч.От 17.00 часа, Димитър Главчев ще връчи ежегодната персонална награда в областта на културата „Ловешки меч" 2017 г. на церемония на пл. „Тодор Кирков" в Ловеч. Наградата се присъжда за 65-ти път и с нея Община Ловеч цели да стимулира изявите на творци и дейци в сферата на изкуството и културата. ***София.От 10

Марш на задкулисието брани съдията на олигархията

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279825_%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%88+%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D0%B

 

„Зеления октопод“, „Да(й), България“ и професионални протестъри на митинга

В истински марш на задкулисието се превърна поредния хепънинг, организиран от задкулисния кръг „Агнешки главички“, пробващ отчаяно да овладее Темида, а оттам и държавата. Още миналата седмица тарторите на кръжеца – Иван Костов -Командира и олигарсите Сашо Дончев, Иво Прокопиев, Цветан Василев, Гриша Ганчев и Огнян Донев впрегнаха всичките си „войници“ за протест, замаскиран под благовидното наименование „граждански марш“.

 

Той беше обявен като поход за реформиране на съдебната система, но всъщност се оказа митинг на грантаджии, изритани от избирателите провалени политици и професионални протестъри, бранещи лично рупора в Темида на „Агнешките главички“ - шефа на ВКС Лозан Панов.

 

Той самият пък бе разобличен като „съдията на олигархията“ броени часове преди т.нар. „марш“. По целия маршрут на митинга бяха разлепени плакати, разобличаващи истинското лице на шефа на ВКС като

кукла на конци, движена от Командира и олигарсите в страната.

Очаквано на марша бяха всички лица, обслужващи задкулисието. Рамо до рамо застанаха главата на „зеления октопод“ - Тома Белев, чиито проекти, с които той и ортаците му точат еврофондовете в момента са обект на проверка от страна на МОСВ, Юлия Берберян – галеницата на Командира, която години наред бе обект на съдебни дела заради „златна заменка“, професионалните протестъри Асен Генов, Николай Стайков и Антоанета Цонева – известна като Кака Цона, както и почти цялото Политбюро на „Да(й), България“ - олигархичната формация, която бе изритана от избирателите с шут на последния парламентарен вот. Освен сламения лидер на партията и провален правосъден министър Христо Иванов, там бяха и Иво Мирчев, Любомир Авджийски и Камен Алипиев, както и шефовете на почти всички присъдружни грантаджийски НПО-та, издържащи се с траншове от Соросоидното „Отворено общество“. Сред редиците им изпъкваха Даниел Смилов, превърнал със съпругата си Ружа усвояването на грантове във фамилен бизнес и Атанас Славов от „Правосъдие за всеки“. Последното се води и организатор на „марша“, като в инициативата бе подпомагано и от свръзваното с Гриша Ганчев НПО „Боец“. На шествието цъфна и проваленият кандидат за президент на олигархията и подсъдим за аферата "ЕВН" Трайчо Трайков. Асен Йорданов - тарторът на сайта-бухалка „Бивол“, карикатуристът на заплата при газовия барон Сашо Дончев – Христо Комарницки и скандални, проверявани от ВСС магистрати като следователя Бойко Атанасов и бившия шеф на СРС Методи Лалов и подсъдимата бивша магистратка Румяна Ченалова довършваха картинката на т.нар. „реформатори“ на Темида.

 

 

Масовката, докарана от тях пък, блестеше със светлоотразителни жилетки с надпис „Лозан Панов“, а самите „войници“ на олигархията носеха листчета, че той бил „смел мъж и честен съдия“. С това всъщност лъсна и реалната цел на цялото мероприятие –

да се опита да направи публичен щит на Панов, който бе разобличен

като тартора на грантаджиите в тоги и в момента е проверяван заради съмнения, че прави незаконна чистка във Върховния касационен съд. Преди две седмици пък Висшият съдебен съвет заклейми Панов заради опита му за натиск над съдии във връзка с предстоящите общи събрания за избор на членове на новия ВСС от магистратската квота.

Както лъсна през последните две седмици битката за ВСС е ключова за „Агнешките главички“ в опитите им да овладеят Темида, като освен че пробват да инсталират свои хора в новия състав на съвета, тарторите на задкулисието у нас атакуват и главния прокурор Сотир Цацаров. Причината е, че искат да си гарантират индулгенция за престъпленията. Именно в изпълнение на тази цел са и всичките атаки по Цацаров, правени от Панов и другарите му от грантаджийския Съюз на съдиите в България и олигархичната формация „Да(й), България“.

 

Спектакъл разглежда неврозите на съвремието, класирани от новинарския алгоритъм на Google

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/05/24/2976391_spektakul_razglejda_nevrozite_na_suvremieto_klasirani/?ref=rss


Четирисет ключови думи и словосъчетания, които отключват болезнени съвременни теми, стоят в основата на новата постановка на Младен Алексиев HYSTER с първи представления в ДНК този уикенд. Актуалният им рейтинг в новинарския алгоритъм на "Гугъл" (Google News) ще пренарежда епизодите всеки път, създавайки неповторим спектакъл.

"Това е нещо като списък на тревогите, на актуални, будещи безпокойство и опасения явления", разказа пред "Дневник"...

Топлоцентралата на НДК се превръща в арт център с 3 млн. лв.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279824_%D0%A2%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9D%D0%94%D0%9A+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0+%D0%B2+%D0%B0%D1%80%D1%8

 Бившата топлоцентрала на НДК в Южния парк ще се превърне в център за съвременни изкуства с 3 млн. лева. Победител в конкурса за трансформирането на занемарената от години сграда е Обединение „Колев – Сърбова“. Те получават награда от 15 хиляди лева и покана от Столична община за изготвяне на технически работен проект срещу още 150 000 лева. Архитектите ще трябва да превърнат мястото в работилница за независимите артисти. Пространството ще се използва за театър, съвременен танц, музика, визуални изкуства и др.

Проектът предвижда да се запази характерният стил на сградата и основните материали в реконструкцията да са тухли, стъкло, цимент и графични елементи. Архитектите смятат да запазят три от телата и да разрушат и вдигнат наново само едно вътрешно крило.

В сградата ще се настани сцена с 300 места, няколоко изложбени помещения, място за библиотека и тераси за артисти. Навън пък ще се обособи малък стъпаловиден амфитеатър, ще има и велостоянка. Артистите ще могат да излагат творбите си и на открито на специални постаменти.

„Работата привлече огромен брой млади архитекти, които идваха на предварителните обсъждания. Желанието ни е да превърнем тази бивша индустриална сграда от промишлената номенклатура, която като архитектурни качества няма нищо особено в един знаков център за култура”, обясни главният архитект на София Здравко Здравков.

В конкурса участваха 61 архитектурни колектива. Второ място и 10 000 лева спечелиха ПОВ – Божидара Вълкова, Борис Тикварски, Мария Гяурова, Цветомира Некова, Поли Гяурова и Майк Фритз. Топ три пък затвориха S.C.P. От Барселона, които ще отнесат 5 000 лева.

 

 

Папа Франциск и Доналд Тръмп - срещата, която ще се състои въпреки всичко

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/24/2976355_papa_francisk_i_donald_trump_-_sreshtata_koiato_shte/?ref=rss


Няколко дни след като папа Франциск беше избран преди четири години, той бе разкритикуван от Доналд Тръмп, че се върнал да си плати лично сметката в резиденция на Църквата в Рим, в която бил отседнал.

"Не ми харесва да гледам папата да стои на рецепцията на хотел, за да си плати сметката. Това не е присъщо за папа!", написа той в "Туитър" на 19 март 2014 г.

Утре Тръмп ще се увери лично дали папата е достатъчно папа, когато влезе...

Тренирай с най-добрите - в Южния парк ще се проведе урок по спортно ориентиране

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/05/24/2976547_trenirai_s_nai-dobrite_-_v_jujniia_park_shte_se/?ref=rss


Чудили ли сте се какво е спортното ориентиране и как, докато бягаш, успяваш да разчиташ карта и да вървиш в правилната посока? Ако сте или пък любопитството ви току-що е било събудено, то имате възможност да научите отговорите.

Днес в 15.00 часа в Южния парк в София (на поляната до входа откъм бул. "Витоша") ще се проведе открит урок. В ролята на учители ще влязат световният шампион по ски ориентиране Станимир Беломъжев и четирикратният световен шампион по лятно...

Учителски дневник на 123 години откриха при разчистване (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/varna/uchitelski-dnevnik-na-123-godini-otkriha-pri-razchistvane-snimki-2025635

Архаичен учителски дневник пази спомени за просветното дело от годината на основаването на първото светско училище в село Девня. Става въпрос за главната книга на основното народно училище "Княз Борис Първи", което отваря врати през учебната 1894-1895 година. 
  img wide]32608485[/img]<

Богат афиш от културни събития днес в Мездра

//dariknews.bg/regioni/vraca/bogat-afish-ot-kulturni-sybitiia-dnes-v-mezdra-2025615

С богата културна програма Община Мездра ще отбележи Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24-ти май. По повод празника днес в железничарския град ще се проведе тържествено шествие на деца и преподаватели от детските градини и училища в Мездра, както и празничен концер

В Ню Йорк събират в грандиозна изложба творби на Микеланджело

//dariknews.bg/novini/liubopitno/v-niu-iork-sybirat-v-grandiozna-izlozhba-tvorbi-na-mikelandzhelo-2025632

Изложбата "Michelangelo: Divine Draftsman and Designer" в музея Метрополитън в Ню Йорк ще събере на едно място повече от 150 рисунки, три мраморни скулптури, архитектурни проекти и ранни творби на Микеланджело, съобщава Artprice.
 
Събитието ще се със

Избраха временен кмет на Вълчи дол

//dariknews.bg/regioni/varna/izbraha-vremenen-kmet-na-vylchi-dol-2025598

На извънредно заседание Общинският съвет във Вълчи дол избра Мерткан Ибрямов за временно изпълняващ длъжността кмет. Той ще заема поста до провеждането на частични местни избори, до които се стига поради кончината на досегашния кмет Тошко Янев. Тяхната дата предстои да бъде определена с президентск

Главният секретар на МВР: България не е остров на спокойствието (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/glavniiat-sekretar-na-mvr-bylgariia-ne-e-ostrov-na-spokojstvieto-video-2025634

След терористичния акт в Бургас средата за сигурност у нас е променена. Той показа, че България не е остров на спокойствието и при нас също може да се случи такова нещо. Това заяви пред

Честваме 24 май - най-светлият български празник

http://www.cross.bg/kiril-metodiii-praznik-1543886.html

/КРОСС/ Днес е 24 май - празникът на светите братя Кирил и Методий, ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Св. Св. Кирил и Методий са признати за светци в края на IX век. Въздигането на Кирил и Методий като равноапостоли и велики християнски учители става в България с идването на техните ученици през 886 г., а сведения за отбелязване на празника има още през XII век. Общият празник на Св. св. Кирил и Методий се чества от българската църква през вековете. Независимо от идеологии и политики, от Възраждането до днес това е най-светлият и най-голям български празник, изразяващ духовните стремежи на българите за църковна и духовна независимост, просвещение и национално въздигане. 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, е празникът, който се чества от най-дълго време в историята ни - 165 години. По време на най-значимата си мисия - Моравската, солунските просветители обучават голям брой ученици. Сред тях са Климент, Сава, Горазд, Ангеларий и Наум. Празникът на светите братя Кирил и Методий - създатели на славянската писменост - се чества като празник на училището за първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище "Св. Св. Кирил и Методий" в гр. Пловдив. Инициативата е на Найден Геров. През 1857 година този празник започва редовно да се отбелязва в Пловдив, Цариград, Шумен и Лом. През 1892 г

Буквите, букварът и комунистическият свят

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/05/24/2976326_bukvite_bukvarut_i_komunisticheskiiat_sviat/?ref=rss


За какво служи азбуката? Отговорите са като че ли три. Първият е, че благодарение на буквите можем да фиксираме и запазим онова, което казваме – буквите са инструмент на паметта. Вторият е, че буквите са знак за национална култура и идентичност. Има обаче и трети отговор, който се дава рядко. Той е, че всяка азбука освен система за означаване на звуци, представлява и система от асоциации на определени звукове и знаци с предмети и идеи, нещо като сбита картина на най-важното от света, в който...

Спорт по тв днес: финали за купата на България и в Лига Европа, баскетбол, тенис, тото и обиколка на Италия

https://www.24chasa.bg/sport/article/6238780

Спорт по тв днес: финали за купата на България и в Лига Европа, баскетбол, тенис, тото и обиколка на Италия                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Честваме 24 май - най-светлият български празник

http://www.cross.bg/kiril-metodiii-chestva-1543886.html

/КРОСС/ Днес е 24 май - празникът на светите братя Кирил и Методий, ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Св. Св. Кирил и Методий са признати за светци в края на IX век. Въздигането на Кирил и Методий като равноапостоли и велики християнски учители става в България с идването на техните ученици през 886 г., а сведения за отбелязване на празника има още през XII век. Общият празник на Св. св. Кирил и Методий се чества от българската църква през вековете. Независимо от идеологии и политики, от Възраждането до днес това е най-светлият и най-голям български празник, изразяващ духовните стремежи на българите за църковна и духовна независимост, просвещение и национално въздигане. 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, е празникът, който се чества от най-дълго време в историята ни - 165 години. По време на най-значимата си мисия - Моравската, солунските просветители обучават голям брой ученици. Сред тях са Климент, Сава, Горазд, Ангеларий и Наум. Празникът на светите братя Кирил и Методий - създатели на славянската писменост - се чества като празник на училището за първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище "Св. Св. Кирил и Методий" в гр. Пловдив. Инициативата е на Найден Геров. През 1857 година този празник започва редовно да се отбелязва в Пловдив, Цариград, Шумен и Лом. През 1892 г

Върви, народе примирени!

http://pogled.info/bulgarski/varvi-narode-primireni.86087

/Поглед.инфо/ Върви, народе примирени! Но накъде, по кой ли път? Водачите ти днес на смени От залъка ти пак крадат.

Кирилската азбука в типографски експеримент на художника Дамян Дамянов

http://offnews.bg/news/n_1/n_655471.html

"Под езика" е типографски експеримент, посветен на кирилската азбука. В него художникът Дамян Дамянов изобразява кирилските букви, с които започват 60 думи, а 60 известни личности им дават 60 кратки определения. Какво се получава може да видите на изложбата "Под езика", посветена на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Тя е част от културната програма на тазгодишното издание на Пролетния базар на книгата и може да бъде видяна от 23 до 28 май в НДК (полуетаж „Изток") от 10 до 20 часа. Откриването е днес от 14 часа на сцена на Пролетния базар – полуетаж „Изток". Графичният експеримент на Дамянов, посветен на кирилската азбука, започва онлайн през 2016 г., но през 2017 г. излиза и извън мрежата – под формата на книжно издание и изложбата. В типографската книга „Под езика" ще бъдат публикувани всички 60 идеограми от 2016 и 2017 г., както и определенията им от взелите участие в проекта.

Валентин Радев: Няма пряка терористична заплаха за България

http://clubz.bg/54273-valentin_radev_nqma_prqka_teroristichna_zaplaha_za_bylgariq

В момента пряка терористична заплаха за България няма. Това каза пред бТВ министърът на вътрешните работи Валентин Радев по повод атентата в Манчестър.

Според Радев притеснително е, че атентаторът от Манчестър е успял да стигне до взривни вещества и да ги използва. Той обясни, че атентатът е бил с предварителна подготова дори ако извършителят е действал сам. Вътрешният министър изтъкна, че има слабости в мерките за сигурност както в британските власти като цяло, така и при охраната на концерта, по време на който бе извършен атентата.

"Първо той не трябва да стига до взривни вещества. Тези, които охраняват, пък не трябва да намаляват режима дори и след края на събитието", каза министърът.

Според МВР шефа една от причините страната ни да не е "атрактивна" е, че терористите търсят широк отзвук от действията си.

"Едно е да се случи в Лондон, Париж или Брюксел, съвсем друго е, ако се случи на наша територия. Тези  хора търсят голям отзвук, за да се чуят някакви техни искания или да покажат недоволство", коментира Валентин Радев.

Той заяви, че службите полагат всички усилия България да се опази от подобни събития. Министърът допълни, че у нас няма радикализъм.

До два месеца оградата по границата с Турция щя;а да бъде завършена. Вътрешният министър отбеляза, че турските граничари спират голямата част от бежанците, които дори не стигат до предпазното ни съоръжение.

Значение на делото на светите братя в световната цивилизация

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279823_%D0%97%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%8F+%D0%B2+%D1%81%D0%B2%D0%

 Кирил и Методий създават устоите на славянската духовна общност, която чрез азбука, чрез писане и богослужение на роден език през Средновековието става еталон на развита християнска култура, редом с византийската и латинската. В този план старобългарската култура се превръща в модел за подражание на всички славянски култури (източни и западни). Тя съхранява и развива културната и книжовната дейност на Кирил и Методий и техните ученици, синтезирайки в полза на славянството духовните предимства на Изтока и Запада. Създават се образцови произведения, които заемат най-високи скали на християнската култура. Този процес на рецепция, на превод и препредаване, както посочва във фундаменталния си труд "Старобългарската култура" Надежда Драгова, определя възловото значение на старобългарската култура за европейската цивилизация. 

Върху какви устои се крепи славянско-българската духовна общност, легитимирана от Кирил и Методий? Предварително ще изтъкна: принципите, върху които се изгражда старобългарската култура, са пряко свързани с византийската култура, която преосмисля античните традиции на елинизма в контекста на християнството и неговата идеология. Приемайки християнството от Византия по времето на Борис I, старобългарската култура от IХ-Х век се оформя и става част от културния процес, изиграл огромна роля в развитието на европейската цивилизация, като обаче създава свой, оригинален, български образ на тази култура. В градежа на собствена българска културна традиция органично се включват новите открития на християнските апологети. Приобщаването към Бога и неговото познание се мисли в контекста на собствения език (служба, молитва, книжовна дейност), в създаването на типологичен образ/икона на комуникацията Човек - Бог.    
Освен това известно е, че средновековната култура се гради върху тайната, върху неизказаността, върху търсенето на смисъла зад видимостта на нещата. Тук всеки знак, всеки намек и жест носят и друго значение - много често по-ценно от директно изказаното. Ето защо първостепенно значение придобива символът с неговата вертикална структура, отразяваща пътя на Човека към Бога.

Азбуката, буквите и техните комбинации се натоварват с особен сакрален смисъл

Писмеността като вид дейност е високо ценена. Азбуката, Словото идва от Бога, то е "откровението", което носи надежда за човека. По тази причина литературата на Средновековието се концентрира, по думите на Сергей Аверинцев, върху разчитането на буквата, върху съчетанието от букви, върху думата и нейното тълкувание в дълбочина. 
В подобен аспект задачата на Кирил и Методий - да се създаде нова азбука през Средновековието, различна от догматично приетите гръцка, латинска и еврейска, е изключително трудна и отговорна мисия. От една страна, не само защото графичната система следва да отрази фонетичните особености на славянската реч (в случая с глаголицата - на звуковите особености на източнобългарския диалект), но и да предаде културния опит на гръцката и латинската средновековна мисъл, за да получи религиозна санкция и легитимация. Създадената от Кирил и Методий азбука реализира в комплекс тези задачи. В глаголицата, както многократно е изтъквано, са вградени три свещени фигури: кръстът - символ на Христовата жертва; окръжността - символ на безначалието и безконечното битие на Бога, триъгълника - знак на Светата Троица. По такъв начин новосъздадената азбука постига същността на Бога и се превръща в пълноценен, наред с гръцката и латинската култура, фактор за приобщаване на средновековния човек към християнството.  
Създаването на славянската азбука, формирането на славянската духовна общност и нейното стабилизиране и развитие в България е цивилизационен акт, който прокарва 

нови пътища в историята на Европа. България още през IХ век прави своя избор

базиран върху народностното самосъзнание, езика и културната самобитност. Актът на Покръстването на българите - приемането на православието, се превръща в модел, по който верският въпрос (православието) се вплита в народностното мислене и представи. Държавната подкрепа от Борис І за учениците на светите братя прави възможно българската култура да застане в началото на славянската култура, на православната общност. Благодарение на този цивилизационен акт - принос в европейската цивилизация и култура, България през Х век (Златният век) успява да изравни културните достижения на старобългарската литература и изкуство с византийските. Важна част в този процес тогава е създаването не само на научните школи в Охрид и Преслав, но и на кирилицата. 
Кои са основанията за подобно твърдение?
На първо място, християнската култура, така както я откриваме през IХ в. във Византия, е резултат на вековно развитие  - през IV век се легитимира църквата и е приет Символ на вярата. До IХ век Източното християнство формира своя идеологически характер, основаващ се върху по-пряката комуникация между Човек и Бог - осмислят се въпросите за греха и изкуплението, за страданието и правото на избор. Именно в Източната църква получават развитие характерни явления - еклектиката като съхраняване на античното знание в новата му форма на християнска идеология, екзегетиката като подход на разгадаване на тайните, алегорията като начин за показ на духовните същности и др. Но също така в Източната църква се дава превес на иконата (образ-идея), чрез която и на обикновения човек се предоставят възможности да разгадае тайните. Още през VI век са в обращение т.нар. Ареопагитики, които признават възможността на смъртните хора да познаят божественото начало. А това ще рече, че Кирил и Методий върху старобългарска основа осъществяват пренос на богатството от идеи, резултат от еволюционното развитие на Източната църква.
На второ място. Иманентна част от

идеологическата еволюция на източното християнство

е континуитетът с гръцката античност. А това означава, че на всеки етап на идентификация се актуализират съобразно съвременния контекст античните представи за човека и неговата съдба, за света и неговото устройство. Факт е, че през Х век тези представи - художествени и познавателно-научни - се усвояват от българското общество. Културното постижение на Йоан Екзарх, въвел в старобългарски контекст "Шестоднев", е категорично свидетелство за огромния културен подем в българското общество.
На трето място. Една от традициите, които основополагат Кирил и Методий, е свързана с преводите на разбираем за паството език и тяхната актуализация. В момента, в който те осъществяват своите преводи, старобългарският (славянският) е разбираем за всички славяни, независимо под каква църковна юрисдикция са. Така Кирил и Методий се оказват в началото на процес, при който в превода се търси не буквалността на значението, а неговият смисъл. 
През настоящата 2017 г. отбелязваме 1190 години от рождението на Константин-Кирил Философ, както и 1150 години от знаменития Венециански диспут на Кирил срещу триезичието. На него и на брат му Методий средновековната литература посвещава жития, служби, похвални слова, исторически съчинения. Двамата братя присъстват като първообрази на славянски апостоли, първоучители и за двете основни християнски конфесии. Както в православната, така и в католическата църква Кирил и Методий са сакралните фигури, положили началата на европейската цивилизация. 
И още един акцент. Делото на двамата братя, развито от техните ученици, намира своето продължение в България: тук то укрепва и изиграва ролята си на крупен цивилизационен акт. Този принос на българската култура за формирането на европейските ценности, за основополагане на европейската циливизация дава основание на големия руски учен академик Дмитрий Лихачов да определи България като културното чудо на славяните, Държава на духа. И днес,  в навечерието на 24 май, великия ден на българската духовност, е важно да си припомним, че от нас - жителите на ХХI век, от бъдещите поколения на България зависи да пазим и пренасяме традицията на светите братя Кирил и Методий - българското славянско слово да звучи и крепне като духовен мост за приятелства и братски връзки, като мощен извор за творчество и градивни мечти. 
Честит празник!

 

duma.bg

24 май в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=351946

Събития: 1798 г. — Започва ирландско въстание за независимост от Англия. 1819 г. — Американският колесен параход „Савана“ се отправя на път за Европа и става първият параход, пресякъл Атлантическия океан. 1832 г. — Гърция е обявена за кралство.

Няма добро образование без добра наука

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279822_%D0%9D%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%BE+%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D1%83%D0%BA%D0%B0

 Юлиян Ревалски е роден на 27 февруари 1956 г. в гр. Симитли. Завършва математика в СУ, доктор на математическите науки, професор, академик (2015 г.). От 1986 г. работи в Института по математика и информатика при БАН, чийто директор е до избирането му за председател на академията на 1 декември 2016 г. Има 55 научни публикации в международни списания, цитирани от чужди автори над 500 пъти. Ръководител на проекти, вкл. приложни. Специализирал и работил в общо 14 университета и институти в Гърция, Германия, Франция, Чили, Перу, Куба.

"Трябва да се въведат мерки срещу плагиатството, иначе ще е срам за нас"
 

- Когато се обсъждаше работата на БАН в НС миналата седмица, казахте, че за 4 години във вашия институт са се върнали от САЩ и Европа 11 учени. Как така, при положение, че в последните две години 1000 души са напуснали академията заради ниските заплати?
- Когато през 2011-2012 г. самият аз бях в чужбина, имах усещането, че сред българската диаспора, която вече 25 години тече само в една посока, има хора, които проявяват интерес да са свързани с България, включително да се върнат за определено време или пък завинаги. Когато се прибрах, казах това на колегите ми, те, признавам, бяха доста скептични. Защото ние ще вземем тези хора при условия и заплащане, които са далеч от това, което те там имат. Това не са някакви неудачници, а хора, успели в науката. Тогава казах, че онова, с което ние можем да ги привлечем, е изключително и само средата. Не можем да им дадем високи заплати, но ако им покажем, че имаме добра среда, добър климат и ясен и прозрачен начин на управление, на кариерно развитие, това ще привлече тези хора, свикнали на такъв тип отношения там, където са. В началото дойдоха двама колеги от Америка, после се появи друго момче, то казало на трето момче и т.н.  Всички бяха много учудени, но за 4 години малко по малко се събраха 11 души. Някои ги насърчавахме да кандидатстват за т.нар. реинтеграционни грантове - в Европа има подпрограма за хора, които искат да се върнат в някоя европейска страна или да се преместят от една страна в друга. Познавам българи от Америка, които имат грантове в Австрия примерно. Нищо не пречи да имат един такъв грант и тук, в България. От тези 11 души само един спечели реинтеграционен грант, защото за това конкуренцията е много голяма. Смятам, че повечето от тези хора много добре се интегрираха в съответните секции в института. Не казвам, че те завинаги ще останат - в науката има винаги движение, но няма лошо дори само временно да са тук. Затова аз постоянно се опитвам да убедя нашите политици и министри: Нека България да си направи такава собствена реинтеграционна политика. С немного пари може да си връща хора.
- С какви пари примерно?
- Европейските грантове са от порядъка на 50-60 хил. евро на година - за заплатата, за пътувания, за всичко. В България 50-60 хил. лева да дадат за 100 души с висша квалификация, на година 5-6 милиона ще вършат работа.
- БАН е илюстрация за свиването на научния потенциал, за което Европа ни критикува. В предишните времена тя имаше над 7500 учени, сега са останали под 2700. Ако така продължава...
- На границата сме да паднем още.
- Ако, дай Боже, от септември се увеличат заплатите на учителите, един професор в БАН ще получава колкото начинаещ учител. Това няма как да насърчи младите учени да останат в България. И средното поколение - също.
- Така е, да. Във възрастовия диапазон между 35-45 години също има голям проблем вече. Затова казвам, че може да ни помогне такъв тип реинтеграционна политика. Трябва просто всички да разберат нещо, което според мен е азбучна истина - няма добро образование без добра наука. Разбира се, че подкрепяме учителите, няма човек, който да не ги подкрепи. Но грижейки се за учителите, нека се погрижат и за учените. Защото, ако подпомогнат учените, нивото на образованието също ще се вдигне. Аз много се надявам политиката за подобряване на финансовото състояние на учителите да се разпространи и към науката. Имам предвид не само БАН, но и колегите от вузовете също, въпреки че ситуацията в някои вузове е сравнително по-добра. А в сравнение с учителите на нас ни трябват много по-малко средства.
- Вие сте и много по-малко. Според мен проектът за научна стратегия, който бе обсъждан, дава надежда да се подобри мястото на науката в обществото, публичното й финансиране да се отлепи от сегашните мизерни 0,2 от БВП.
- Права сте, записано е това. Чакаме все пак варианта, който ще влезе в парламента. Но има разписан ангажимент, че средствата за наука трябва да се повишават. Въпросът е да не се казва, че те трябва да идват само от проекти и само по линията на бизнеса, държавата трябва да си поеме своя дял, да не оставя институционалното финансиране настрана, защото то е кръвоносната система на науката. Така се развива средата, за да може да е успешно и проектното финансиране. Ако не ги подготвите тези хора, как утре те ще спечелят проектите?
- Виждала съм писма от Еврокомисията, че даден български проект е много добър, но не му се дава финансиране, понеже не е сигурно, че държавата поддържа съответния базов институт на ниво.
- Когато става дума за проект, винаги се оценява и базовата организация - доколко тя е способна да изпълни задълженията си по проекта, с който се кандидатства. Така че трябва държавата както се грижи за образованието, така да се погрижи за науката. Сигурен съм, че пари могат да се намерят, защото сега сме в относително стабилна икономическа ситуация, не виждам причина да не се отделят като процент съществено повече средства за наука.
- Хората казват, че има глобален замисъл тук да остане едно необразовано население, затова не им трябва науката.
- Много се надявам това да е дълбока неистина. Защото с какво друго ще просперира България? Нямаме природни богатства, единственото ни богатство са хората и сивото ни вещество. Само благодарение на това можем да прогресираме. Да погледнем другите страни, които са дори по-малки и само с това прогресират.
- Често се пренебрегва, че БАН сама поиска международен одит - нещо, което нито една друга институция у нас не е дръзнала да направи...
- Имахме десетина института, които получиха максималната оценка при този одит преди 7-8 години. Беше категорично казано, че на фона на това, което е в България, и на условията, при които академията работи, успехите са повече от впечатляващи. Стоим си на нормално световно ниво, т.е. това е един продукт, с който България може да се похвали. С колко продукта на световно ниво можем да се похвалим? Академията е призната като стояща на добро международно ниво. Трябва да си я пазим. Освен това ние искаме да има регулярни одити - и за нас, и за висшите училища. Напълно подкрепяме и това на 6-7 години да се прави атестация, да се види къде сме, защото това е полезно. Много по-добре е, когато не ние сами се оценяваме, а отвън дойдат специалисти и кажат: тези са добри, тези не съвсем, а тези са я закъсали. И тогава да анализираме какво да се прави със закъсалите, защото те може да имат дълбоки причини за това. Така че аз намирам одита за показателен за това, че сме организация, която не се самозатваря и не си говори сама колко е велика. След одита БАН направи дълбока структурна реформа, която никой не я отчита сега, забравиха я бързо. А тя не беше никак лесна, преживя се нелеко от колегите. Ако трябва нещо да се подобрява, ще го правим, щом видим, че нещо не е наред. От тази реформа се видя най-вече съкращаването на институтите с около 1/3, организирането на работата по тематични направления. Но след това имаше в самите институти окрупняване на секции и направления, на тематики, за да няма дребнотемие и разпиляване на усилия. Имаше и две доста трудни персонални атестации на хората - първо със самото преструктуриране, а току-що изтече последната година на вътрешния преглед на хората. Даже тези атестации в доста институти се използват като начин за диференцирано заплащане.
- Въпреки ниските средства за заплати?
- Да, въпреки. На много места в институтите вече има диференцирано заплащане в зависимост от това колко е добър съответният учен. Самото Общо събрание на БАН разделя субсидиите за институтите на две компоненти - едната е само по конкретни показатели: наукометрични данни, проекти, експертна дейност, патенти. И въпреки това пак чуваме някакви мантри за ефективност и прочее.
- В стратегията най-сетне се дава ясна представа какво е фундаментална наука, какво е изследване с приложен резултат и какво е приложна наука. Защото лаиците в управлението това не го разбират и искат от науката да печели. А тя по същността си не може да се продава на пазарни начала.
- Не може, абсолютно сте права. Без фундаментална наука не може да има приложна. Ако се занемари фундаменталната наука, точно след 5-6 години няма да има и приложна наука, защото трябва да има фундамент, върху който тя да се развие. А нека не забравяме, че има хуманитарни и социални науки, голямата част от които са априори ориентирани към националната идентичност, културно-историческото наследство, те как да се продават? Ние все пак сме държава, трябва да си пазим езика, да си пазим културата, да си пазим историята. Макар че учените в тези институти са много активни, имат широка проектна дейност. За някой отстрани може да звучи чудно, но аз винаги давам за пример, че най-успешно се представят с проекти тези учени, които имат добра фундаментална подготовка. Няма как от нищото да тръгнеш към приложение и то да е успешно.
- Случайно в навечерието на 24 май, но много на място, се разбра, че БАН активно работи с ученици. Научно учреждение работи с деца?
- Това е започнало доста отдавна. В математиката, която най-добре познавам, повече от 40 години се работи с ученици. По стечение на обстоятелствата Съюзът на математиците географски се помещава в Института по математика и информатика, в него членуват и учители.
Тази естествена връзка с училището след това се разширява и в други природни науки. Но това, което става в последните 2-3 години, е, че работата с ученици се изкарва на ниво академия. Става дума за ученици, които имат нагласа към изследователска работа, целта е да се развиват тези им умения. Сега вече имаме Ученически институт в БАН, в който участват много институти. Онзи ден бях във Варна, за да подпишем споразумение за създаването на регионален академичен център. Там има деца, които са от хуманитарната гимназия, с нагласа за разработки в областта на хуманитарните науки. Това показва, че децата навсякъде са добри, във всички науки, живи и здрави да са.
И нещо много важно искам да допълня - работата с учителите. Това много, много не се вижда навън, обаче е много важно. Отдавна сме си дали сметка, че можем да помогнем при въвеждането на нови методи на преподаване например, за да се вдигне нивото с общи усилия. Математиците работят много с учители, правят квалификационни курсове. Един от най-разпространените се казва "Изследователският подход в обучението по математика, физика, химия". Институтът за български език, Институтът по литература също активно работят с учители. Някой може да каже: защо изследователите са длъжни да правят това? Обаче хората си дават сметка, че подпомагането на учителите от страна на БАН е от голям обществен интерес. Защото ние като национална институция трябва да сме в помощ на МОН, в сегашната ситуация там трудно могат да се справят сами, ако не им помогнем от всички страни.
- Вие твърдо сте "за" мерки срещу плагиатството, но някои среди се съпротивляват. Не разбирам как човек може да е против мерки, които в цял свят ги има.
- Мнението на моите колеги е категорично. Ние или ще правим наука наистина, а науката в този свят е една - тя нито е българска, нито е някаква друга, науката е една и в нея има правила. Едно от тези правила е борбата срещу плагиатството. Сега тя вече много по-лесно се хваща, сериозните списания имат софтуер, с който лесно хващат плагиатството. Я си представете, ако български учен публикува в едно такова списание и го хванат, че е плагиат! Това ще бъде срам за нас. Мисля, че цялата ни научна колегия, независимо дали е от БАН или от висшите училища, трябва да разбере, че това явление не трябва да съществува. Вижте какво става по света - за установено плагиатстване в дисертация падат президенти дори. По този въпрос светът отдавна има категорично становище, ние сме в Европа.
- Европа е заявила целта си да изгради общество на знанието. А у нас в медиите все повече се ширят лъженаука и псевдонаучни измислици, а сериозните научни постижения по-трудно пробиват. Защо според вас?
- Аз мисля, че отговорността е и на двете страни. Очевидно сензацията се цени сред медиите и когато се чуе, че този измислил лекарство против рака, това моментално се публикува. Сигурен съм, че журналистите могат да си направят изводите и да разпространяват сериозна информация, най-малкото да се обаждат на специалисти и да питат. Да се размножава другото не е добре, привлича за момент вниманието, но създава лъжливи представи и по някое време няма да може да се отдели от плявата, когато има нещо наистина добро. А на научната колегия искам да кажа: трябва да бъдем по-активни! Учените са свикнали по-скоро да се изсмеят на нещо подобно, отколкото да се заемат с това да го оборят. При нас вече доста гласове се надигат и в Събранието на академиците и член-кореспондентите ще бъде създаден клуб, акад. Иван Юхновски е един от ревностните инициатори, където да се дискутират лъженаучни факти, да се разяснява на широката общественост, че на тях само е залепен етикет "наука" и заблудените да бъдат просветени, че става дума за менте. Да не говорим, че много хора от това правят бизнес и печелят пари, което е аморално.
- Какво е посланието ви за празника?
- Нека да се разбере, че науката и образованието трябва да вървят заедно. Илюзия е, че образованието само по себе си ще се развие. Трябва да се грижим за науката, както се грижим за образованието. Ще е за доброто на всички, повярвайте ми. Това ще подпомогне и образованието, и здравеопазването, и националната сигурност също. Да поддържаме науката и кадрите в науката, е част от националния суверенитет. Иска ми се това да го разберат повече хора!

 

duma.bg

68% от българите не са купили книга през годината

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279821_68%25+%D0%BE%D1%82+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D0%B3%D0%BE%D0%

 Поне 68 на сто от българите не са си купували книга през последната година, сочат данни от проучване на "Галъп интернешънъл" по повод 24 май. Едва една трета от запитаните са успели да купят поне една книга, а всеки десети е вземал четиво от библиотека. Процентът на клиентите на книжарниците обаче е по-висок при младите хора.

В академичното си слово на традиционното тържество в БАН по случай 24 май акад. Дамян Дамянов, зам.-председател на Събранието на академиците и член-кореспондентите, заяви, че делото на Кирил и Методий е дългосрочно дело за изграждане на държавата ни, а преходът е станал извинителна бележка за безобразията. Търсим чуждите модели, а забравяме своите традиции, заяви акад. Дамянов.

 duma.bg

Тримата тенори с концерт в Смолян за 24 май

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/trimata-tenori-s-koncert-v-smolian-za-24-maj-2025626

С концерт на Трио „Тенорите” Община Смолян ще поздрави дейците на българската просвета и култура и всички граждани на Смолян. Тържественият концерт ще се проведе на 24 май от 10,30 ч. в зала 1 на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов”. Тогава ще се извърши и връчването на Годишните награди на

24 май - Ден на българската просвета и култура и славянската писменост

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/24-maj-den-na-bylgarskata-prosveta-i-kultura-i-slavianskata-pismenost-2025628

Програмата на Община Дряново за 24 май - Ден на българската просвета и култура и славянската писменост:

10.00 ч.   -  Празнично шествие
пл. „Колю Фичето“ - Банка ОББ - пешеходна зона - пл. Ларго                 

11.00 ч. – Тържествен конц

В Бразилия откриха гигантски смарагд (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/v-braziliia-otkriha-gigantski-smaragd-video-2025627

Гигантски смарагд, претендиращ за един от най-големите в света, бе открит в североизточния бразилски щат Баия.

Теглото на скъпоценния камък, заедно с част от скалата, в която е образуван, е 360 кг, а дължината му е 1,3 м. Ценната находка е била в

Борисов поздрави учители и духовни дейци за 24 май

//dariknews.bg/novini/bylgariia/borisov-pozdravi-uchiteli-i-duhovni-dejci-za-24-maj-2025631

Честит Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Делото на светите братя Кирил и Методий винаги е било един от най-светлите ни празници.
 

Промяна в организацията на движение в централната градска част на Габрово до 26 май

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/promiana-v-organizaciiata-na-dvizhenie-v-centralnata-gradska-chast-na-gabrovo-do-26-maj-2025633

От полицията в Габрово информират, че във връзка с провеждането на абитуриентските балове в Габрово, на 24, 25 и 26 май има промяна в организацията на движение в централната градска част на Габрово. 
 

Задържаха заподозрян терорист в Лондон

//dariknews.bg/novini/sviat/zadyrzhaha-zapodozrian-terorist-v-london-2025629

Служители на звеното за борба с тероризма към лондонската полиция са арестували на летището Станстед 37-годишен мъж, заподозрян в планиране на терористични атаки.
 

Мелания Тръмп отново постави съпруга си в неловко положение (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/melaniia-trymp-otnovo-postavi-sypruga-si-v-nelovko-polozhenie-video-2025630

Първата дама на САЩ Мелания Тръмп отново не пожела да хване ръката на съпруга си при пристигането му в Рим.

WATCH: Awkward moment Melania Trump refuses to hold Donald's hand

Предрекоха точната дата на следващия терористичен акт

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279820_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%85%D0%B0+%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%8F+%D1%82%D0%B5

 Потребителите в мрежата вярват, че са открили модела, според който терористите избират в кой ден да извършат ужасяващите си и смъртоносни атаки. Мрачната теория идва часове след като в Манчестър при самоубийствен атентат Салман Абеди погуби 22 души след концерта на Ариана Гранде. Привържениците на теорията вярват, че следващата атака не е далеч във времето и тя трябва да се случи на 22 юли, съобщава "Мирър". Причината за избора на тази дата се корени в датите на предишните атентати, които станаха на 22 март, 22 май и 22 юли през последните няколко години. Те включват ужасната атака с кола в Уестминстър от Халид Масуд през март тази година. Другите терористични атаки, които се случиха на споменатите дати бяха тези в Мюнхен на 22 юли 2016 г., в Брюксел на 22 март 2016 г., убийството на войника Лий Ригби в Лондон от радикализиран ислямист на 22 май 2013 г., както и терорът с 77 убити в Норвегия, организиран от самотния вълк-терорист Андерс Брейвик с дата 22 юли 2011 г. Част от потребителите в социалните мрежи са обезпокоени, че съвпадението на датите не е никак случайно, а е шокиращо и плашещо. Според тях голяма е вероятността следващият атентат да се стане на 22 юли тази година. 

 
 
 

Опростяването на правописа - от "опростачване на българския език" до излизане от "сексизма на пълния член"

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/05/24/2972782_oprostiavaneto_na_pravopisa_-_ot_oprostachvane_na/?ref=rss


За 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, "Дневник" потърси филолози и литератори за коментар как се променя езикът ни, трябва ли да се опрости правописът, в т.ч. и да се премахне пълният член, както и кой трябва да решава тези въпроси.

Доц. Красимира Алексова: Пълният член не трябва да отпада

Правописната система не е динамично променяща се система от норми. Нейната същност и функции не предполагат...

Прогноза за времето - 24 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=351945

Днес над страната ще има купесто-дъждовна и на много места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Над Черноморието ще е предимно слънчево. Вятърът ще е слаб от североизток. Максимални температури на въздуха: 16°-18°.

Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

http://www.klassa.bg/News/Read/article/279819_%D0%94%D0%B5%D0%BD+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%B8+%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0+%D0%B8+%D0%

 Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е български официален празник, честван на 24 май. На този ден в България се чества българската просвета, култура и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като Солунските братя. Преводите на Библията Кирил и Методий записват на глаголица.

Спасявайки делото на св.св. Кирил и Методий, България е заслужила признателността и уважението не само на славянските народи, но и на света. И това ще бъде така, докато човечеството влага истинско съдържание в думите напредък, култура и човечност...

— проф. Роже Бернар

Въздигането на Кирил и Методий като равноапостоли и велики християнски учители става в България още с идването на техните ученици през 886 г., а сведения за отбелязване на празника им на 11 май има още през XII век. В епохата на османското владичество българската държава изчезва от политическата карта на Европа, но остава „Държавата на духа“, по думите на акад. Дмитрий Лихачов.


Свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на 22 май 1813 г. в Шумен (Датата 22 май в този летопис може да се приеме, че е по т.н. нов стил – Григорианския календар, а по действащия в българското общество в Османската империя църковен литургичен календар е било денят на св. св. Кирил и Методий). Има сведения, че организатори на това честване през 1813 г. са гагаузи от Шумен.


В съвременната историография се смята, че за първи път в епохата на Възраждането на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий – създатели на глаголицата. Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров – това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденските източници първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в „Христоматия славянского язъка“ от 1852 г. на Неофит Рилски. Денят на честването на двамата братя става най-яркия израз на националната идентичност, на българското преклонение пред образованието, науката и културата.


През 1857 г. празникът е почетен в българската църква „Св. Стефан“ в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски. На следващата 1858 г. този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена служба в църквата „Света Богородица“, а след това учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий. Празникът започва редовно да се отбелязва в Шумен и Лом, от 1860 г., в Скопие от 1862 г., във Варна от 1863 г.. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. В София празникът е организиран от учителя Сава Филаретов.


По време на борбите за църковна независимост от началото на 18 век делото на Кирил и Методий е стимул за противопоставяне на гръцката Вселенска патриаршия. След 1878 г. празнуването на Кирил и Методий се развива в 2 посоки. В свободна България той се ограничава до училищен празник. В Македония и Одринско, които са под юрисдикцията на Българската екзархия, той запазва функциите си и на демонстрация против османското управление, както и против асимилаторските домогвания на сръбската и гръцката пропаганда. Особено значение празникът на Кирил и Методий придобива след Първата световна война.


След въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът се чества на 24 май по официалния държавен календар, а по църковния литургичен календар този ден е на дата 11 май. През 1968 г. Българската православна църква, вече със статут на патриаршия, въвежда като литургичен календар т.нар. Новоюлиански календар, чрез който се премахва грешката на стария Юлиански календар. Така денят на Кирил и Методий се почита от църквата на 11 май по църковния календар. Но поради вече установената гражданска традиция светското, гражданското и държавно честване остава на (24 май). За официален празник на Народна република България 24 май е обявен с решение на Деветото Народно събрание на 30 март 1990 г., а от 15 ноември 1990 г. е официален празник на Република България (когато Народна република България е преименувана на Република България).


Поотделно паметта на св. Кирил се отбелязва на 14 февруари, а на св. Методий – на 6 април (дните на тяхната смърт). Всеруският Синод по повод празнуването 1000-годишнината на Моравската мисия на Кирил и Методий взема следното решение: „За спомен на хилядолетието, откакто първоначално бе осветен нашият бащин език чрез Евангелието и Христовата вяра, да се установи ежегодно, започвайки от тази 1863 г. 11 май като църковен празник на преподобните Кирил и Методий!“ След това празникът се чества във всички православни славяноезични страни.


Химн „Върви, народе възродени“


През 1892 г. Стоян Михайловски написва текста на училищния химн с първия си стих „Върви, народе възродени“. Химнът е озаглавен „Химнъ на Св. св. Кирилъ и Методи“ и включва 14 куплета, от които днес се изпълняват най-често първите 6. Панайот Пипков създава музиката към химна на 11 май 1901 г.

През вековете Кирил и Методий се превръщат в символ на руската култура и обществени стремежи. Те стават знаме на славянското възраждане и национална еманципация в Чехия и други славянски страни. Под влияние на българския култ те са възприети като светци от православната църква и извън славянския свят, включително в съвременна Гърция. В края на ХХ в. папа Йоан Павел ІІ обявява двамата братя за „покровители на Европа“. Десетки народи, предимно в руското културно-политическо пространство през ХХ в. възприемат кирилица като писменост на своите национални езици. Сега 11/24 май се отбелязва в много държави Русия, Украйна, Беларус, Македония, Сърбия, Черна гора, Чехия, Словакия и др.

24 май като празник на братята Кирил и Методий днес се отбелязва и в Русия (светски и църковно), ЧехияРепублика Македония (светски и църковно) и други славянски страни. В Русия се чества за първи път през 1986 г. (в тогавашния Съветски съюз) по инициатива на мурманския писател Виталий Маслов – в Мурманск е най-северната точка, където има паметник на братята Кирил и Методий.

Като църковен празник Денят на Кирил и Методий се празнува в Русия от 1863 г., а за ежегоден празник на славянската писменост и култура е приет от 1991 г. Както първото честване в СССР, така и следващите имат „столица на празника“ – град, в който са концентрирани тържествата по отбелязването му, това през различни години са градовете Мурманск, КиевМинск и други, а от 2010 г. за постоянна столица на празника е избрана Москва.

24 май като празник на славянската писменост и на светите братя Кирил и Методий е официален празник и в Република Македония, където се отбелязва подобно на празнуването му в България – с много цветя, песни и тържества на ученици и студенти. В центъра на Скопие има новопостроени монументални паметници на св. Кирил и Методий, както и на техните ученици – свети Климент Охридски и свети Наум. Такива монументални паметници има и в Охрид, където се пазят до днес мощите на учениците на Кирил и Методий – свети Климент Охридски – създателя на Охридската книжовна школа, и свети Наум.

В Чехия денят на Кирил и Методий е официален празник на 5 юли, когато недалеч от Бърно, на мястото на столицата на Великоморавия, от която е останал само манастир, се събират хиляди хора да отбележат деня на братята. Паметник на Кирил и Методий има на Карловия мост в Прага, а в катедралата Свети Вит на Пражкия град на витраж е пресъздадено делото на светите братя равноапостоли.

Ежегодно на 24 май българска държавно-църковна делегация се покланя пред гроба на св. Кирил в църквата „Св. Климент“ (San Clemente) в Рим, където български духовници извършват литургия, и е приемана от папата. През 2010 г. тази литургия е извършена за пръв път съвместно от български и руски духовници.

Румънският парламент обяви със закон 24 май за Ден на българския език в Румъния. 

Православен календар за 24 май

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6238655

Православен календар за 24 майПреп. Симеон Дивногорски. Ден на Българската просвета и култура и на славянската писменост (Молебен)  Преп. Симеон бил ученик на св. Йоан Стълпник. Подвизавал се на висок стълб кула в планината Дивна. Високо над земята на своя стълб преп. Симеон се отдавал на молитва и изучаване на свещеното писание.

Уважавай себе си, пиши на кирилица

http://offnews.bg/news/n_1/n_656361.html

Уважавай себе си, пиши на кирилица. Това послание отправи чрез видеоклип  издателска къща "Жанет 45" в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. Видеото е със субтитри на "шльокавица", за да го разберат всички. "На 24 май всички започват да уважават кирилицата, но сме на път да станем единствената държава в света, която доброволно се отрича от азбуката си", казват авторите и сочат решението: "просто пиши на кирилица и помоли приятелите си да правят същото". "Не азбуката е проблемът, ние сме проблемът, но ние сме и решението. Върни си езика. Ако не от уважение към България, то поне от уважение към себе си" Преди дни пловдивското издателство провокира пишещите на български, но на латиница, като отпечата "Под игото" на Вазов на шльокавица. "Избрахме вечния роман „Под игото“, защото знаем, че той заема специално място в съзнанието на българите и само така можехме да привлечем вниманието на всички. Само така можехме да им покажем колко много губим, пишейки на шльокавица. Губим езика си, с него губим културата си. А в крайна сметка губим и идентичността си", обясниха от "Жанет 45" тогава.

Честит 24 май!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6238690

Честит 24 май!България чества Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден българите прославят делото на Светите равноапостоли братята Кирил и Методий. През 1851 година по идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира първото тържество, посветено на Св. Св. Кирил и Методий.

Панайот Пипков написва музиката за "Върви, народе възродени" за 15 минути

//dariknews.bg/novini/komentar/panajot-pipkov-napisva-muzikata-za-vyrvi-narode-vyzrodeni-za-15-minuti-2025611

За Химн на българската просвета е обявена песента "Върви, народе възродени" по стихове на Стоян Михайловски и музика - Панайот Пипков.
 
Първите български химни, прославящи науката и образованието, са написани в град Елена още в средата на 19 в. Първият е на просветителя и книжовника

Гюнай Хюсмен: 24 май е празник на стремежа към усъвършенстване чрез наука, образование и култура

//dariknews.bg/regioni/razgrad/giunaj-hiusmen-24-maj-e-praznik-na-stremezha-kym-usyvyrshenstvane-chrez-nauka-obrazovanie-i-kultura-2025610

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен отправи поздравление към жителите на областта, ето текстът на честитката:
„Уважаеми учители и ученици,
Уважаеми дейци на просветата и културата,
Уважаеми съграждани!
Приемете моите най-сърдечни поздрави по случай  24 май – Ден

Изложба на отличниците в Димитровград

//dariknews.bg/regioni/haskovo/izlozhba-na-otlichnicite-v-dimitrovgrad-2025613

Общоградското честване по случай  24 май - Денят на българската просвета и култура и славянската писменост в Димитровград започва от 10.30ч. на пл. България. Там ще бъдат подредени блокове с ученици от всички училища на територията на общината, представители на детските градини, читалищата и култур

Преглед на регионалния печат на 24.05.2017 г.

//dariknews.bg/regioni/razgrad/pregled-na-regionalniia-pechat-na-24.05.2017-g-2025612

 
„Преди да бъде задържан, Йордан Панчев стана жител на Варна“ – водещото заглавие за единственият излизащ днес регионален вестник „Екип 7“. Присъдата му ще бъде изпратена за изпълнение там, така бизнесменът ще бъде настанен в затвор по местоживеене – разказва статията. „Осем директори и учи

24 май - Ден на българската просвета и култура

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/24-maj-den-na-bylgarskata-prosveta-i-kultura-2025467

24 май е Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Денят се отбелязва като църковен празник още през 11 в.
Като ден на просветата празникът се чества за първи път в град Пловдив през 1851 г., когато в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий" по инициатива на Н

Откриха следи от зарин в проби от Северна Сирия

//dariknews.bg/novini/sviat/otkriha-sledi-ot-zarin-v-probi-ot-severna-siriia-2025602

Екип на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) откри следи от бойния газ зарин или подобна на него субстанция в пробите, взети от мястото на химическа атака, извършена на 4 април в Северна Сирия, при която загинаха над 90 души, съобщи снощи Върховния

Откриха телата на четирима в лагер на склона на връх Еверест

//dariknews.bg/novini/sviat/otkriha-telata-na-chetirima-v-lager-na-sklona-na-vryh-everest-2025614

Четири тела бяха открити снощи в палатка, разположена в лагер за алпинисти на склона на връх Еверест, предадоха АП и ТАСС.
 
Представител на непалското министерство на туризма заяви, че четирите тела са били открити о

Скачаме и хапем!

http://clubz.bg/54272-skachame_i_hapem

Радостен съм от днешния Марш организиран от Правосъдие за всеки. Много. Както обещах бях с Черния. Дано са разбрали неговото послание - скачаме и хапем.

Първо, защото бяхме повече отколкото се надявах. След толкова много неуспешни демонстрации да видиш близо 4-5 хиляди души в центъра в поход е постижение. Дава кураж, дава надежда, че следващият път ще бъдем повече.

Второ, радостен съм защото зная как реагират Кой? и обслужващите го институции - Страх ги е? Защото знаят, че тези публични изяви с искания за реформи и оставки на прокурор - рязко ограничават възможностите им. Те са в глуха отбрана и освен, чрез Пеевски медии, да сипят хули и клевети, вече са загубили инициатива. Не могат да определят дневния ред. Могат да владеят финансов, институционален и медиен ресурс, но не владеят и не определят тенденцията.

Трето, хората, които присъстваха взаимно са окуражени . заедността ражда особен тип солидарност за бъдещето. Следващият път ще дойдат повече хора - бъдете сигурни.

За медиите на Пеевски - първо, ще кажат че малък брой хора са присъствали.След това ще се опитат да дискредитират протеста като го прикачат към пъклените замисли на олигарси, политици и т.н. Обичайните - платени протест /посъветвах колеги по протест да не отричат слухове а да ги отричат чрез развитие на абсурд./ Примерно всички сме взели по двеста лева, защото американци, европейски и олигарси са ни платили. Нали сме си алчни.С движени от корист или глупост люде е безмислено да спориш.

Ще засилят ударите срещу Панов, Калпакчиев.

Сега трябват фокусирани кампании и още протести с публичен натиск за да могат хората от съсловието и Парламента да изберат ВСС който няма да опровергае със съществуването си думата реформи.
А това беше възгласът на марша - Реформи, Реформи.

Сигурен съм, че ги е страх. Защото в центъра на София всички телевизии, особено западните регистрираха значителен публичен протест - срещу статуквото и властимащите. Фасадата на сплотеност, на стабилност и спокойствие се пропука.

Коментарът е от профила на Илиян Василев във Фейсбук. Заглавието е на редакцията

 

Да сме просто по-умни

http://clubz.bg/54271-da_sme_prosto_po_umni

Да.

С риск да настъпя и тези, които не съм настъпвал до сега, но казвайки манифестация имам предвид именно Марша за европейско правосъдие, организиран по чудесен начин от „Правосъдие за всеки“.

Протест.

Поредният срещу политическата класа, удушила в зародиш идеята за правосъдие.

И да.

Днес бях там с ясната идея, че това е поредната манифестация, която няма да постигне нищо, освен да влезе в новините за трийсетина секунди.

Съжалявам, но това не е и не може да бъде начинът.

Това не беше начинът дори през 2013 г. и все си мислех, че след 18 месеца разходки по паветата ще стане ясно, че когато искаш, настояваш за драстична реформа в правосъдието, което означава политици, олигарси, премиери, министри, прокурори, съдии, полицаи и прочие да влезнат в затвора, би трябвало да е ясно, че това няма как да стане по този начин - лесно и едва ли не доброволно.

Драстичната промяна изисква друг тип действия.

И като казвам друг тип действия, не знам защо, ама повечето хора си представят крайцера „Аврора“.

Сигурно можем да сме по-силни, но когато се борим за правосъдие, някак си ми се иска да сме просто по-умни.

Съвсем е достатъчно.

И нямаме нужда от кървави революции, колкото и да е изкушаващо за някои.

Не.

Вместо тази битка да я водим пет човека или няколко хиляди да манифестираме в извън работно време, трябва да вземем нещата в свои ръце, защото тези, които НЕ искат правосъдие, нямат нищо против манифестациите, сигурен съм.

Назрял е моментът, в който трябва да направим нещо смислено и ефективно, за да постигнем нужното, което е не друго, а правосъдие!

Сега е моментът, в който съдии, адвокати, юристи и граждани трябва да затворим съдилищата и да блокираме работата им.

Стачка!

Първо в големите градове, а защо не навсякъде.

Лесно, ефективно и без да се лее кръв.

И да, може би няма да е достатъчно, но пък е сериозно за разлика от манифестациите.

Ако не е достатъчно, едно по едно или всички заедно затваряме, блокираме работата на всички държавни учреждения.

Мирно, тихо и без да се лее кръв.

Безкрайно ефективно за разлика от манифестаците…..

...

Мнението на адвокат Николай Хаджигенов е публикувано в блога му. 

Добрич празнува 24 май

//dariknews.bg/regioni/dobrich/dobrich-praznuva-24-maj-2025491

Добрич отбелязва тържествено 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Празничната програма, посветена на празника стартира с тържества във всички учебни заведения и благодарствен молебен, който ще бъде отслужен в храм „Св.Георги” от 09.00 часа. От 09.45 часа ще бъ

Вход свободен за експозициите на РИМ- Кюстендил по повод 24 май

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/vhod-svoboden-za-ekspoziciite-na-rim-kiustendil-po-povod-24-maj-2025512

На 24 май - Ден на българската просвета и култура и славянската писменост, музейните експозиции при Регионален исторически музей „Акад. Йордан Иванов” - Кюстендил ще бъдат отворени за посещение с вход свободен, както следва:
 
Археологическа експозици

Детска изложба под наслов "Да четеш не е вредно, вредно е да не четеш" в Сапарева баня

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/detska-izlozhba-pod-naslov-da-chetesh-ne-e-vredno-vredno-e-da-ne-chetesh-v-sapareva-bania-2025515

      В Сапарева баня бе представена тематична изложба на децата от СУ "Христо Ботев". Тя се състоя във фоайето на НЧ ”Просветен лъч – 1905” и бе под наслов „Да четеш не е вредно, вредно е да не четеш”.
 
     Своите творби в изложбат

Повече бакалаври и докторанти се обучават в Добрич

//dariknews.bg/regioni/dobrich/poveche-bakalavri-i-doktoranti-se-obuchavat-v-dobrich-2025498

Нараства броят на студентите, които се обучават в колежите в област Добрич, информират от Териториалното статистическо бюро – Североизток. През учебната 2016/2017 година за придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър” в колежите в областта се обучават общо 757 души. От тях бъл

„Устрем” на Александър Кашукеев в Дупница

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/ustrem-na-aleksandyr-kashukeev-v-dupnica-2025605

Биографичната книга на Александър Кашукеев- „Устрем” беше представена в Дупница. Преди няколко години Александър Кашукеев беше обявен за почетен гражданин на Дупница, а книгата представя историята на неговия професионален път и спомени от личния жи

24 май в Кюстендил и Дупница

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/24-maj-v-kiustendil-i-dupnica-2025606

Честването на Денят  на българската просвета и култура и на славянската писменост в Кюстендил ще започне в 11 ч. Ученици от всички училища в града, деца от детските градини и представители на културните институции и читалищата в общината ще преминат в шествие от бу

Врачанският митрополит Григорий ще отслужи молебен за ученици и учители

//dariknews.bg/regioni/vraca/vrachanskiiat-mitropolit-grigorij-shte-otsluzhi-moleben-za-uchenici-i-uchiteli-2025599

За първи път, днес, врачанският митрополит Григорий ще отслужи тържествен молебен по повод 24 май. Владиката, в съслужение с врачански свещеници, ще се помолят за здраве и преуспяване на всички ученици и учители от епархията. Началото на богослужението е в 9.40 ч. в митрополитския храм “Св. Николай

Изкупните цени на розовия цвят падат драстично

//dariknews.bg/novini/biznes/izkupnite-ceni-na-rozoviia-cviat-padat-drastichno-2025601

Изкупните цени на розовия цвят падат драстично и вече достигнаха 3,80 лв./кг. В началото на кампанията розовият цвят се е изкупувал на цена от 4,20 и 4,30 лв./кг. Това каза Зара Клисурова - председател на Националния клонов съюз на производ

Атентаторът от Манчестър бил тих младеж от силно религиозно семейство

//dariknews.bg/novini/sviat/atentatoryt-ot-manchestyr-bil-tih-mladezh-ot-silno-religiozno-semejstvo-2025600

Главният заподозрян за самоубийствения атентат в Манчестър, при който загинаха 22 души, е тих млад студент, който гледал с омраза умерен имам в града, проповядващ за светостта на живота и критикуващ Ислямска държава, предаде ДПА.
 

Организираният корпоративно-политически интерес за овладяване на съдебната власт навлиза в решителна фаза

http://pogled.info/bulgarski/organiziraniyat-korporativno-politicheski-interes-za-ovladyavane-na-sadebnata-vlast-navliza-v-reshitelna-faza.86086

/Поглед.инфо/ Това е групата около Христо Иванов и Прокопиев. Те си създадоха и партия с една-единствена цел – кадрово завладяване на съдебната власт. Огромни ресурси бяха съсредоточени през последните години в това, включително по линия на „Америка за България“, за да се позиционират определени НПО-та и експерти, така че да влияят върху кадровите процеси в съдебната власт. Същите кръгове през 2012 г., когато пак се избираше ВСС, открито лобираха за конкретни кандидати за членове на ВСС. Даже тогава ги бяха изкарали по ведомости – социологическата агенция на Боряна Димитрова и няколко НПО-та. Те лобираха пред парламента и вдигнаха огромна патърдия, когато не избраха техните кандидати. Когато си НПО, трябва да избереш ролята си – или си организация, която защитава обществен интерес или си лобист, който иска точно определени хора да бъдат назначени или избрани на висши постове. Тогава тези организации играха открито лобистка роля и успяха да създадат обществено напрежение. Същото се случи и около избора на главния прокурор. Те лобираха открито за едната кандидатура. В крайна сметка надделя другата кандидатура. Това казва в интервю за "Гласове" докторът по конституционно право Борислав Цеков, университетски преподавател и член на Правния съвет на президента на Република България.

38% от пенсионерите са с минимални пенсии

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/dKCEteKsNaw/

Близо 38 процента от възрастните хора у нас ще получават минимална пенсия след 1 октомври тази година, когато минималната пенсия за стаж ще бъде повишена на 200 лева.

В резултат на увеличението на минималната пенсия за стаж на 180 лева от 1 юли 31,1% от възрастните ще получават минимална пенсия.

Реално увеличение ще получат 121 хиляди и то ще е от 0 до 11 процента. След втората стъпка на покачване на 200 лева, от октомври, увеличение ще получат още 132 хиляди възрастни с още 11 на сто.

В резултат на промяната ще се повишат размерите на останалите пенсии за трудова дейност, тези за инвалидност поради общо заболяване, поради трудова злополука, професионална болест и наследствените пенсии.

Двуетапното нарастване ще струва на бюджета още около сто милиона лева до края на тази година. Ще се покрие от очакваното преизпълнение на приходите от осигуровки, а през 2018-та ще трябва да се предвидят още 280 милиона лева.

Тръмп, Саудитска Арабия и новото „арабско НАТО“

http://pogled.info/svetoven/tramp-sauditska-arabiya-i-novoto-arabsko-nato.86083

/Поглед.инфо/ Главният акцент от посещението на Тръмп в Саудитска Арабия е полагане на основите за създаване на бъдещо „арабско НАТО“. Всъщност той трябва да развие пред саудитската династия концепцията си за нова структура на регионалната сигурност, която да организира борбата срещу тероризма (разбирай срещу Иран).

Проф. Валери Стефанов: В България се складира глупост и се акумулира агресия

http://pogled.info/bulgarski/prof-valeri-stefanov-v-balgariya-se-skladira-glupost-i-se-akumulira-agresiya.86085

/Поглед.инфо/ Демокрацията е политически формат създаден за мислещи народи, а не за оглупяващи популации. Интервю на Таня Джоева за постмодерния свят, елитите, влакът на историята и комерсиализирана българска демокрация

24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ScAGF3ZpUaE/

България чества Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден българите прославят делото на Светите равноапостоли братята Кирил и Методий. През 1851 година по идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира първото тържество, посветено на Св. Св. Кирил и Методий. Инициативата  е подета и в други градове през 60-те години на ХІХ в. 24 май /11 май по стар стил/ постепенно се превръща в общобългарски празник на просветата.

През 1892 г. Стоян Михайловски написва текста на училищния химн, познат на всеки българин с първия си стих “Върви, народе възродени”. Химнът е озаглавен “Химн на Св.св. Кирил и Методий” и включва 14 куплета, от които ние днес изпълняваме най-често първите шест. Панайот Пипков създава на 11.05.1900 г. музиката към химна.

Сведения за честването на този ден като празник на българската просвета има още през XII век. Двамата братя Кирил и Методий са канонизирани за светци още с идването на техните ученици в България през 886 г. Създатели на глаголицата те превеждат богослужебните книги, необходими в раннохристиянска България.
Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост се отбеляза  с празнични шествия и общоградски тържества,  а официална българска държавна делегация посещава Ватикана, където отдава почит на гроба на свети Кирил в църквата “Сан Клементе” в Рим.

В Поморие  празничното шествие започва в 10:30 по главната улица до площад „Св. Св. Кирил и Методий”, където ще започне празничният концерт, с участието на Общински духов оркестър, ДФТА „Раковина”, Анелия и Кристиян Налбантови, деца от ДГ „Веселушко” и ДГ „Детелина”; Клуб по спортни танци „Блясък” и Мажоретен състав при НЧ „Просвета – 1888”.

Затварят централни улици и булеварди заради шествието

//dariknews.bg/regioni/varna/zatvariat-centralni-ulici-i-bulevardi-zaradi-shestvieto-2025596

Заради празничното шествие за 24 май движението на автомобили ще бъде ограничено в центъра на Варна.

От 10ч. до приключване до около 12:30 ч.няма да може да се преминава през площад „Св. Св. Кирил и Методий”; бул. „Христо Ботев” – от кръстовището с ул. „Кракра” до кръстовището с ул.

Слънчево време на 24 май

//dariknews.bg/regioni/varna/slynchevo-vreme-na-24-maj-2025597

В сряда над Източна България ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб, а следобед до умерен вятър от юг-югоизток.

Максималните температури ще са между 20 и 25 градуса, за Варна - около 19.

Вълнението на морето ще е 1-2 бала, а температурата на морската вода - между

Тръмп: Ким Чен Ун е един луд с ядрени оръжия

http://pogled.info/svetoven/tramp-kim-chen-un-e-edin-lud-s-yadreni-orazhiya.86080

/Поглед.инфо/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарекъл севернокорейския лидер Ким Чен Ун "луд с ядрени оръжия".

Маккейн: Тръмп, кажи си за Русия, американците ще ти простят

http://pogled.info/svetoven/makkein-tramp-kazhi-si-za-rusiya-amerikantsite-shte-ti-prostyat.86081

/Поглед.инфо/ Президентът на САЩ Доналд Тръмп може да разчита на прошката на американския народ, ако си признае за таен сговор с Русия по време на предизборната кампания, ако такъв сговор е имало.

Ерата "Рухани" се затвърждава в Иран

http://pogled.info/svetoven/erata-ruhani-se-zatvarzhdava-v-iran.86082

/Поглед.инфо/ Победата на реформистите над консерваторите е протегната ръка на Техеран към Запада

Не правете маркетинг, ако имате махмурлук от шльокавица

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6238701

Не правете маркетинг, ако имате махмурлук от шльокавицаКак ли щеше да реагира Иван Вазов, ако      можеше да види своя роман "Под игото", написан  на азбуката маймуница?!   Вие бихте ли си купили българска книга, написана на маймуница? Знаете, че така популярно наричат азбуката, която комбинира латински букви, цифри и препинателни знаци. Тази азбука се роди спонтанно от навлизането в живота ни на

Кога човекът ще може да стигне до най-близките до Слънцето звезди?

//dariknews.bg/novini/tehnologii/koga-chovekyt-shte-mozhe-da-stigne-do-naj-blizkite-do-slynceto-zvezdi-2025585

Астрофизикът Рене Хелер от института "Макс Планк" за изследване на Слънчевата система установи кога човечеството ще може да стигне до 10-те най-близки до Слънцето звезди, съобщи Лента.

Развенчаха мит: без ползи за сърцето от чаша червено вино дневно

//dariknews.bg/novini/liubopitno/razvenchaha-mit-bez-polzi-za-syrceto-ot-chasha-cherveno-vino-dnevno-2025583

Противно на наложилия се мит, всекидневната консумация на чаша червено вино не се оказва полезна за сърцето, пише в "Дейли мейл".

Предишни изследвания навеждаха на мисълта, че умерените пиячи страдат от по-малко болести на сърцето, в сравнение с възд

Хиляди се включват в шествието за 24 май

//dariknews.bg/regioni/varna/hiliadi-se-vkliuchvat-v-shestvieto-za-24-maj-2025595

Над 60 блока ще се включат в празничното шествие във Варна по случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и славянската писменост. Програмата започва в 9,20 ч. с благодарствен молебен в Катедралния храм „Св. Успение Богородично“.
 
Точно в 10 ч. на пл. „Св. Св. Кирил и Метод

Тържества, шествия и връчване на награди в Деня на славянската писменост

http://pogled.info/bulgarski/tarzhestva-shestviya-i-vrachvane-na-nagradi-v-denya-na-slavyanskata-pismenost.86077

/Поглед.инфо/ Денят на буквите ще бъде отбелязан с празненства и официални церемонии из цялата страна от сутринта до вечерта на 24 май.

Глаголица и кирилица

http://pogled.info/bulgarski/glagolitsa-i-kirilitsa.86078

/Поглед.инфо/ Първата българска азбука – глаголицата – е създадена през 862 г. (според други учени през 855 година) от Константин-Кирил Философ.

24 май – Ден на буквите и на културата

http://pogled.info/bulgarski/24-mai-den-na-bukvite-i-na-kulturata.86079

/Поглед.инфо/ На 24 май честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден в България се отбелязва националния празник на просветата, културата и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като "Солунските братя".

Облаци застават между нас и слънцето

//dariknews.bg/regioni/shumen/oblaci-zastavat-mezhdu-nas-i-slynceto-2025562

Днес след обяд облачността ще е купесто-дъждовна и на много места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са интензивни и ще има условия и за градушка. Повече слънце ще има над Източна България. Максималните температури ще са предимно между 19° и 24°.

Как в София ще бъде отбелязан Денят на българската просвета и култура

//dariknews.bg/regioni/sofiia/kak-v-sofiia-shte-byde-otbeliazan-deniat-na-bylgarskata-prosveta-i-kultura-2025594

С редица прояви ще бъде отбелязан Денят на българската просвета и култура - 24 май, в София. По повод един от най-светлите български празници патриарх Неофит ще отслужи празничния молебен за благопреуспяване на учещите се и всички деятели н

Ина Вълчанова получи наградата на ЕС за литература

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/ina-vylchanova-poluchi-nagradata-na-es-za-literatura-2025593

Българският автор Ина Вълчанова получи годишната награда на ЕС за литература, заедно с още 11 творци, на церемония снощи в Брюксел.

Вълчанова бе отличена за произведението си "Остров Крах". Тя е първата българка, на

Вижте изложбата "И ний сме дали нещо на света" в Балабановата къща

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/vizhte-izlozhbata-i-nij-sme-dali-neshto-na-sveta-v-balabanovata-kyshta-2025514

Гостуващата мобилна изложба на Националния музей на образованието, гр. Габрово “И ний сме дали нещо на света...” може да бъде видяна в Балабановата къща. Организаторите от ОИ „Старинен Пловдив“ канят пловдивчани и гостите на глада да я посетят по случай 24 май – Денят на българската просвета и култ

Пловдив посреща 24 май с богата програма

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/plovdiv-posreshta-24-maj-s-bogata-programa-2025234

Тържествата по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост започват традиционно на площад „11-ти май“ пред ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“, съобщиха от общината. От 9.00 ч. до  9.45 ч. ще бъдат връчени Почетен знак на град Пловдив, Почетна

Закон ограничава руския език в телевизиите в Украйна

//dariknews.bg/novini/sviat/zakon-ogranichava-ruskiia-ezik-v-televiziite-v-ukrajna-2025590

Украинският парламент прие вчера закон, предвиждащ три четвърти от телевизионните програми в страната да бъдат на украински език. Мярката цели ограничаване на използването на руски език, предаде Франс прес.

Законът бе подкрепен от 26

Полицията стои нащрек по време на абитуриентските балове и тържествата

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/policiiata-stoi-nashtrek-po-vreme-na-abiturientskite-balove-i-tyrzhestvata-2025520

Всички необходими мерки за обезпечаване на обществения ред и безопасността на движението по време на абитуриентските балове и тържествата по случай 24 май са взети, съобщиха от пресцентъра на полицията. Служителите на реда няма да допуснат и престъпления от общ характер, уверяват оттам.

Струваше ли си “танцът със саби” на Тръмп

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6238662

Струваше ли си “танцът със саби” на ТръмпАко неутрализирането на глобалния терористичен потенциал чрез поддържането на вътрешно съперничество между Иран и Саудитска Арабия като лидери на двете крила в исляма - шиити и сунити, е възможно и достатъчно като усилие, сигурно “танцът със саби” си е струвал. Не се считам за експерт по ислямския Изток и предпочитам да чета, а не да пиша.

Полски дипломати рецитираха стихове от българската класика за 24 май (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/polski-diplomati-recitiraha-stihove-ot-bylgarskata-klasika-za-24-maj-video-2025572

Дипломати от посолството на Полша у нас рецитираха стихове на класици на българската литература. Поводът е 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.
 
В инициативата се включиха и представители на Полския инс

На учителя - с уважение

http://offnews.bg/news/n_1/n_656382.html

Автор Мария Караиванова Скъпи майки, аз съм учителка. Скъпи учителки, аз съм майка и преди седмица напуснах фейсбук групата “„Детски учители” крайно разочарована от всичко, което се случи там след “скандала” с исканията за камерите в детската градина. Ще ви обясня защо. Обидените учителки са тези, които са с много нисък интелектуален статус и са гузни по отношение на качеството на работата си. Онези колеги, които знаят, че работят добре, или изобщо не се впуснаха в дискусията, или пък симпатизираха на родителите. В редките случаи, в които се случваше колега да даде стойностно мнение, биваше нападнат от ято обидени учителки,…

Най-големият товарен ван на VW вече е у нас

https://www.24chasa.bg/avto/article/6236312

Най-големият товарен ван на VW вече е у насНовият Crafter чества своята премиера в София. Най-големият транспортер от лекотоварната гама на Volkswagen се разкри пред медии и клиенти в присъща за него индустриална обстановка. Електромеханично кормилно управление, надеждни, икономични и оптимизирани както за дълги дистанции, така и за шофиране в градски условия двигатели,

За мишката и книжката

http://offnews.bg/news/n_1/n_656366.html

Автор: Валентина Вълчева Като книжен плъх по душа и по образование, няма как да не изпитвам особена почит към Деня на славянската писменост – 24 май. Естествено, по подразбиране, това е и денят, покрай който се сещам за онези хорица, които по една или друга причина не любят чак толкова четенето извън съдържанието на етикетите на някои стоки по магазините и заведенията. Смело мога да кажа, че за мен няма по-голям ужас от това да общувам с човек, който най-искрено ми задава въпрос от рода на: „И аз като не съм прочел нито една книга, сега к`во? По-долу ли съм…

В Пловдив за първи път се честват Св. св. Кирил и Методий

https://www.actualno.com/chronicles/v-plovdiv-za-pyrvi-pyt-se-chestvat-sv-sv-kiril-i-metodij-news_612723.html

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е български официален празник, честван на 24 май. На този ден в България се чества българската просвета, култура и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като Солунските братя. Превод

Лондон повиши до максимално ниво заплахата от терор и изкарва армията

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/05/24/2976556_london_povishi_do_maksimalno_nivo_zaplahata_ot_teror_i/?ref=rss


Премиерът на Великобритания повиши степента на терористична заплаха до "критична" - максималното от петте нива, което означава, че има вероятност от непосредствено предстоящо нападение.

За последен път на това ниво заплахата е била през юни 2007г., когато имаше заплахи за взривяване на коли бомби в Лондон, последвани от инцидент на летището в Глазгоу, когато джип се вряза в сградата и предизвика пожар.
Освен това Тереза Мей обяви, че армията може да...

Терор над децата ни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6238658

Терор над децата ни Какво целеше самоубиецът атентатор и защо атакува младите? “Клане на невинните”. Така британският вестник “Дейли мейл” определи терористичния акт в Манчестър в понеделник вечер, когато 22-ма души загубиха живота си и 59 бяха ранени при излизане от концерта на американската поп звезда Ариана Гранде.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване