Хилари Клинтън сравни Тръмп със "злия диктатор" Милошевич

https://www.24chasa.bg/novini/article/6259825

Хилари Клинтън сравни Тръмп със "злия диктатор" МилошевичБившият американски държавен секретар Хилари Клинтън сравни президента на САЩ Доналд Тръмп с бившия президент на Сърбия и Югославия Слободан Милошевич, за когото каза, че е стимулирал етническото прочистване по време на войната в Босна и Херцеговина, съобщи БТА. Както съобщи регионалната телевизия Ен 1,

Самуил Петров на празника си 1 юни - снимка от конкурса на "24 часа" и mama24.bg

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6259024

Самуил Петров на празника си 1 юни - снимка от конкурса на "24 часа" и mama24.bgСнимката на Анджи е поредната, изпратена до "24 часа", във връзка с инициативата ни за празника на детето 1 юни. Анджи е на 9 години. Зарадвайте дете на празника и спечелете, заедно с него, награда от конкурса на "24 часа" и сайта за бебета, деца и техните родители - mama24.bg.  Изпратете снимка на дете,

Довршват пътя Белица-Загражден след протест на жители

http://www.cross.bg/komitet-initziativniya-predstaviteli-1545021.html

/КРОСС/ Председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов направи оглед на третокласния път III-8611 Белица - Загражден и се срещна с представители на Инициативния комитет. В нея участваха още областният управител на Смолян Недялко Славов, депутати, кметове, представители на обществеността и др. През седмицата министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков също разговаря с представители на Инициативния комитет и заяви, че в събота експерти на АПИ ще направят оглед на участъка. В резултат на проведените тази седмица срещи протест на жителите от региона утре няма да има, увериха представителите на Инициативния комитет. На срещата днес инж. Атанасов подчерта, че започва актуализация на идейния проект за доизграждане на около 5 км от пътя III-8611 Белица - Загражден и подготовка на процедурите по Закона за обществените поръчки, необходими за реализирането на обекта в кратки срокове. По програмата за текущ ремонт ще се изпълнят нужните дейности за подобряване състоянието на съществуващия участък от третокласния път. Трябва да осигурим на хората от Белица и Загражден път към България, а не към Гърция, е общото мнение на участниците в срещата. Те ще бъдат периодични, за да може всички възникващи въпроси при подготовката и реализацията на проекта да се решават бързо и в диалог с жителите от региона.  

Радарите за превишена скорост утре - 4 юни, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=352667

Служители на КАТ ще следят утре - 4 юни и в нощта срещу 5 юни, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 08:10ч.-08:50ч. гр.Варна Южен пътен възел /вход/ 13:30ч.-14:30ч. Път I-9 кръстовище ДОЛНА ТРАКА 19:50ч.

Дъждовете прекъснаха път между села в Смолянско

https://www.actualno.com/smolyan/dyjdovete-prekysnaha-pyt-mejdu-sela-v-smoljansko-news_614953.html

Проливните и продължителни дъждове прекъснаха пътя за три смолянски села. Това са: Градът, Ряка и Катраница, съобщи заместник-кметът на Община Смолян инж. Мариана Цекова. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Обходният път до трите села е през село Тикале и връзката му с черен път през Градът, оттам за Ряка и Катраница. Снимка: архив

Арестуваха съветник на турския премиер

http://frognews.bg/news_135828/Arestuvaha-savetnik-na-turskiia-premier/

Главният съветник на турския премиер е бил арестуван заради връзки с проповедника Фетхуллах Гюлен. Бирол Ердем е заподозрян, че принадлежи към организация, водена от живеещия в САЩ проповедник.

И в неделя - кратки дъждове с гръмотевици

https://www.24chasa.bg/novini/article/6259818

И в неделя - кратки дъждове с гръмотевициПрез нощта на места в Западна и Централна България ще продължи да има краткотрайни валежи и гръмотевици. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН) за "Фокус". Утре в източната половина от страната ще бъде предимно слънчево,

Левски ще има паметник в Торонто

http://frognews.bg/news_135827/Levski-shte-ima-pametnik-v-Toronto/

Апостола на свободата Васил Левски ще има свой паметник в канадския град Торонто. Инциативата е на българската общност в Канада, като монументът ще е първия по рода си в северноамериканската страна.

Въздушен удар на международната коалиция, оглавена от САЩ, отне живота на 28 цивилни граждани в Ракка, Сирия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280040_+%D0%92%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B5%D0%BD+%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%86

 Най-малко 28 души са загинали вследствие на въздушен удар, нанесен от международната коалиция, оглавена от Съединените американски щати, в град Ракка, Сирия, предава турската агенция Anadolu, като се позовава на местни източници.
Изтребителите на коалицията са нанесли масивни въздушни удари в северната сирийска провинция в петък. При атаката са ранени десетки граждани.
В периода от август 2014 г. до април тази година въздушни удари от страна на международната коалиция са отнели живота на общо 484 цивилни граждани, според информация от американското централно командване.

Манчини ще получава по 4.5 млн. евро на година в "Зенит"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/03/2982764_manchini_shte_poluchava_po_45_mln_evro_na_godina_v/?ref=rss


Италианският треньор Роберто Манчини ще получава в "Зенит" по 4.5 милиона евро на година, съобщи ТАСС, като се позовава на източници, близки до клуба.

"Не искам да огласявам никакви цифри, но написаното има връзка с истината", обяви президентът Сергей Фурсенко пред агенцията.

Той добави, че Манчини ще пристигне в Санкт Петербург на 13 юни, а два дни след това отборът ще се отправи на тренировъчен лагер в Австрия.

Дъжд с градушка се изсипа в района на Чепеларе и Пампорово

http://www.cross.bg/mesta-naseleni-elektrichestvoto-1545029.html

/КРОСС/ Обилен дъжд, придружен с градушка, се изсипа в района на Чепеларе и Пампорово. Ледените късове с големина на грахово зърно се изсипаха този следобед в околностите на курорта и родопския град, както и по пътя за село Проглед. За броени минути на места натрупа сериозна ледена покривка, предава Дарик. По улиците в Чепеларе потекоха "реки" вследствие на проливния дъжд. Почти в цялата област вали дъжд с временни прекъсвания. Заради гръмотевичните бури в Смолянско имаше редица сигнали за проблеми с електричеството в населени места. От сутринта има прекъсване на електричеството в десетки населени места в цялата област. „Има периодични изключвания на електричеството на територията на областта поради влошеното време. Големите населени места вече са захранени, правим опити да възстановим електричеството и в другите населени места, които в момента за без захранване", коментира говорителят на EVN Крум Косев. Според него проблемът идва от изключването на защитите на електропроводите, като на този етап няма информация за по-сериозни проблеми с електропреносната мрежа.  

Foreign Policy: Българският Доналд Тръмп иска изгонването на политиците-хомосексуалисти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280039_Foreign+Policy%3A+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%BD%

 Български политик заяви по време на телевизионно интервю, че депутатите трябва да разкриват сексуалната си ориентация като потенциална форма на конфликт на интереси, пише Foreign Policy.

Веселин Марешки, който влезе в парламента през март като част от популистка партия, заяви, че депутатите – скрити хомосексуалисти могат да „зависят от хора, които имат скрити записи за техните дейности“ и че подобно изнудване дори може да доведе България до война с Русия. Марешки, описван като „българския Доналд Тръмп“ добави, че може би хомосексуалистите чувстват, че трябва да крият сексуалната си ориентация, защото ги е срам. 
Активистите за правата на хомосексуалистите осъдиха коментарите на Марешки. Радослав Стоянов, който организира тазгодишния гей парад в София заяви, че „това изказване носи послание, че хомосексуалистите трябва да бъдат лишени от политическо представяне и не трябва да са на власт“. Той добави, че не смята, че възмущението на активистите ще се превърне в политическо действие, предвид че основните политически партии в България не подкрепят инициативи, които могат да засилят правата на хомосексуалистите. 

Приятелка на Божана подава документите й за “Мастър шеф”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6257936

Приятелка на Божана подава документите й за “Мастър шеф”24-часово събитие, в което хората да могат да слушат различни жанрове музика, като заедно с това опитат кухня на световно ниво – и всичко това да се случва на самотен плаж, сред природата без никакви допълнителни ефекти. Ето по това вече работи Божана Кацарова – победителката от третия сезон на “Мастър шеф”.

Цветан Видински: Играхме за честта на "Марек". Клубът може да има отбор в U19

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/cvetan-vidinski-igrahme-za-chestta-na-marek.-klubyt-mozhe-da-ima-otbor-v-u19-2028074

 
Пожелавам бързо завръщане на Велбъжд в Трета лига, заяви след края на срещата / Велбъжд- Марек 3:6 /, треньорът на „Марек 1915” Цветан Видински. Той декларира, че няма вражда между двата клуба и, че „Марек” е играл за честта си.

„Знаехме, че те са на 95% изп

В Германия арестуваха румънски тираджия заради убийства

//dariknews.bg/novini/sviat/v-germaniia-arestuvaha-rumynski-tiradzhiia-zaradi-ubijstva-2028075

Германските власти обявиха, че в страната е задържан румънски тираджия, предполагаем убиец на французойка и на германка, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.
 

Fitch повиши перспективата за кредитния рейтинг на България

http://www.moreto.net/novini.php?n=352687

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings повиши перспективата на кредитния рейтинг на България от стабилна до положителна. Агенцията потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България ‘BBB-' в чуждестранна и местна валута, тавана за рейтинг на страната ‘ВВВ+', както и краткосрочния кредитен рейтинг в чуждестранна и местна валута ‘F3'.

5 сигнала, че Brexit започна да хапе

http://www.investor.bg/evropa/334/a/5-signala-che-brexit-zapochna-da-hape-240492/

Икономиката на Обединеното кралство отчете ръст от 0,2% през първите три месеца на 2017 г., което е рязко забавяне спрямо година по-рано

Трима станаха загиналите при жестокия сблъсък край "Каравеловско ханче"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6259775

Трима станаха загиналите при жестокия сблъсък край "Каравеловско ханче"Трима са загиналите при тежката катастрофа край "Каравеловско ханче", предаде БНР. В болницата в Ямбол е починал и водачът на един от автомобилите. Още четирима души са настанени за лечение с различни наранявания. Двегодишно дете и 43-годишна жена загинаха при катастрофа на пътя Ямбол-Елхово, край "Каравеловско ханче".

Преговорите за мир в Сирия продължават

http://frognews.bg/news_135826/Pregovorite-za-mir-v-Siriia-prodaljavat/

Преговорите за постигане на мир в Сирия продължават на 12 юни. На тази дата представители на официалната власт в Дамакс и бунтовниците ще се срещнат в Астана.

Карина и Йоана на празника си 1 юни - снимка от конкурса на "24 часа" и mama24.bg

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6259041

Карина и Йоана на празника си 1 юни - снимка от конкурса на "24 часа" и mama24.bgСнимката на Анджи е поредната, изпратена до "24 часа", във връзка с инициативата ни за празника на детето 1 юни. Анджи е на 9 години. Зарадвайте дете на празника и спечелете, заедно с него, награда от конкурса на "24 часа" и сайта за бебета, деца и техните родители - mama24.bg.  Изпратете снимка на дете,

Инспектори от РЗИ и митничари от Варна проверяваха вноса на детски играчки

http://www.moreto.net/novini.php?n=352645

15 съвместни проверки за внос на опасни детски играчки са извършили през миналата седмица инспектори от Регионалната здравна инспекция и служители на Митницата. По време на инспекциите са представени протоколи от анализ за отсъствие на фталати във внесените партиди детски играчки.

Доставките на руски газ към България в периода януари-май нараснали с 14,5%

https://www.24chasa.bg/novini/article/6259755

Доставките на руски газ към България в периода януари-май нараснали с 14,5%Доставките на газ от Руската федерация към България в периода от месец януари до май са нараснали с 14,5% в сравнение със същия период през 2016 г. Това съобщи руската агенция РИА Новости, като се позова на информация от руската енергийна компания „Газпром“, пише "Фокус". Няма данни обаче за абсолютната стойност на руските газови доставки към

Божидар Димитров направи списък с 30 обекта за реставрация

http://offnews.bg/news/n_1/n_657239.html

Директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров направи списък с 30 обекта, които трявба да бъдат реставрирани. Поводът са отпуснатите от правителството 800 хил. лв. за реставрацията на Голямата базилика.  Димитров използва повода, за да се обърне към "соросоидите" и "умните и красивите" като "изразява" съжаление, че те не са протестирали след като кабинетът отпуснал парите.  Публикуваме текста без намеса: Както е известно, на последното си заседание Министерският съвет отпусна 800 хил.лв. за реставрацията на Голямата базилика в Плиска – най-голямата християнска църква в Европа до ХV век, майка на всички български църкви. В помещенията на манастира около нея е създадена кирилската азбука и от там са тръгвали мисионерите на царете Борис, Симеон Велики и Петър да кръщават с нея страните и народите на Източна Европа. За голямо съжаление соросоидите този път не протестираха. Може би са попрочели нещо (някои от тях могат да четат) и са разбрали, че това, което прави правителството на Бойко Борисов е световна практика. И че в момента италианци и гърци освен десетки крепости и църкви, реставрират изцяло и най-големите си паметници. Гърците – храмовете на Акропола (с Партенона общо 7), а италианците – Колизеума. Последният – с бетон. Както се оказа, че римляните са го издигнали още в I век. Но иди ги разправяй тези работи на „красивите и умните” (всъщност грозни и невежи). Сега се чува, че ЕС е отпуснал по програма „Региони в растеж” 90 млн.евро за реставрация за древни паметници. Пари ще има и от други източници – други европейски програми, правителства, от общини и частни лица. Необходимо е да не се допусне разпиляване на средствата. Защото досега – при реставрирани над 30 крепости, са допуснати и провали. Те са от различно естество. Първият провал е реставрацията с пластмасови плоскости. Това се случи в Преслав и за малко в Несебър, провален на третия ден от всеобщото възмущение. На второ място – безличната реставрация с 1-2 метра над основите. За масовия посетител – това не е известно що е то. За непривикналия посетител това изглежда като основа на разрушени обори на ТКЗС или казарма на славната ни някогашна армия. Такива са крепостите в Мездра, Траянови врата, Минерална баня-Хасковско. Дори един фрагмент от стените, дълъг 30-40 м, увенчан със зъбери, щеше да подскаже на драгия посетител, че става дума за древна крепост. Четвъртият провал разбира се са кражбите. При липса на сериозен контрол се слагат камъни и вар за 5-6 хил.лв., а се отчитат да речем 500 хил.лв. Печален пример в това отношение е крепостта Маточина. И все пак да не отчайваме читателя. Прекрасните примери са много, много повече – реставрациите на вила „Армира”, Созопол, Пещера, Кюстендил, (без излишна скромност) Голямата базилика в Плиска, Белчин и т.н. Археологическото проучване на крепостите, което дава всичката информация за миналото, може да бъде полезно с използването за целите на културно-историческия туризъм. Но поради ред исторически обстоятелства, крепостите са дошли до наши дни в руини – най-често в основи, едва подаващи се от земята. Затова е нужна реставрация. Тук се появява поредната опасност – да бъдат дадени пари по линия на „връзки”, „партийна принадлежност” или откровен лобизъм на малостойни обекти, лишени от удобни пътища и т.н. Затова от висотата на годините си и главно на натрупаните познания и опит, ще си позволя по-надолу да публикувам списък на крепости и сгради, които смятам за особено значими в нашата история. До тях има добри пътища и дори има осъществени частични реставрации. Този списък вече го правя няколко пъти, понякога сам, понякога с проф. Николай Овчаров. Давам го на поискалите го министерства. И дотук. Сега (надявам се) с помощта на българските медии ще го направя достояние на цялата българска общественост. За да не се разпиляват обществени пари. Ако някоя община или бизснесмен имат средства да възстановят нещо извън този списък (например около родното му място), да заповядат. И така списъкът: 1.ПЛИСКА А.Вътрешен град Б.Голямата базилика. 2.ПРЕСЛАВ А.Кръглата църква Б.Патриаршеска базилика В.Крепостни стени на Вътрешния град. 3. ВЕЛИКО ТЪРНОВО А.Царският дворец на Царевец Б.Дворец на Асеневци на Трапезица В.Крепостна стена на Трапезица Г.Три църкви със стенописи. 4.НЕСЕБЪР А.Крепостна стена по провлака Б.Крепостна стена на входа на пристанището. 5.СОЗОПОЛ А.Крепостна стена по ръба на целия полуостров Б.Църква „Св.Апостоли” В.Църква „Св.Николай Чудотворец”. 6.ЧЕРВЕНКА (Черноморец) А.Крепостна стена 7.АКРА (Черноморец) А.Крепост. 8.АТИЯ (Бургаско) А.Крепост. 9.УРДОВИЗА (Китен) А.Крепост. 10.АХТОПОЛ А.Крепост. 11. КАЛИАКРА А.Три крепостни стени Б.Две средновековни църкви. 12.ПРОВАДИЯ А.Крепостна стена. 13. ШУМЕН А.Крепостна стена Б.Феодален замък В.Трикорабна базилика. 14. СИЛИСТРА А.Българска Патриаршия Б.Крепостна стена около нея. 15.РУСЕ (крепостна стена покрай Дунав) 16.ЧЕРВЕН А.Крепостна стена Б.Средновековна църква. 17.РУСОКАСТРО А.Крепостна стена Б.Феодален замък (най-големият у нас). 18.МАРКЕЛИ А.Крепост Б.Средновековна базилика. 19.МАТОЧИНА А.Крепостна стена Б.Феодален замък, запазен на височина 18 м. 20.МЕЗЕК А.Крепост. 21.ЛЮТИЦА (Ивайловградско) А.Крепостна стена. Б.Архиепископска църква. 22.БЕЛОГРАДЕЦ (с.Гугутка) А.Крепостна стена Б.Феодален замък, запазен до третия етаж В.Средновековна църква. 23.ВИШЕГРАД (Кърджалийско) А.Крепостна стена. 24. УСТРА (Кърджалийско) А.Крепостна стена Б.Феодален замък. 25.МОНЯК (до Кърджали) А.Крепостна стена. 26.АСЕНОВА КРЕПОСТ А.Крепостна стена. 27.ПЛОВДИВ А.Крепостна стена на Небет тепе. 28. ХИСАР А.Крепостна стена Б.Бани. 29.ТРАЯНОВИ ВРАТА А.Довършване на реставрираните крепостни стени до зъбер. 30. ПЕРНИК А.Замяна на пластмасовата реставрация с каменна. С Г Р А Д И 1.РИМСКАТА БАНЯ ВЪВ ВАРНА (запазена на височина 22 м). 2. МАНАСТИР НА ЦАР БОРИС КРЪСТИТЕЛ в „Караагач Теке” във Варна 3.МАНАСТИР „СВ.ЖИВОТОПРИЕМЕН ИЗТОЧНИК” в Голямо Буково (Парорийския манастир) Това не е всичко, което историята ни е оставила. Само крепостите са 6 хиляди. Някои от тях са доста добре запазени, като Кипиловско кале (до Котел) например, но те са встрани от хубави пътища и не са проучени археологически. Посочих само 30 обекта, защото обичам реалните неща и поради това, че в тях работата може да започне още от утре, ако се намерят пари.

Благотворителна акция за бежанците се проведе в София

https://www.actualno.com/goodnews/blagotvoritelna-akcija-za-bejancite-se-provede-v-sofija-news_614948.html

Благотворителна акция в подкрепа на бежанците се провежда в София. Организаторите от доброволческата група "Хващам гората" и Съвета на жените бежанки в България събират домашни пособия, дрехи, обувки и играчки. Хора на всякаква възраст се включиха в инициативата и само за

Никола Груевски няма да се оттегля като председател на ВМРО-ДПМНЕ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6259752

Никола Груевски няма да се оттегля
като председател на ВМРО-ДПМНЕЛидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски заяви в интервю за македонската телевизия Алфа, че не възнамерява да се оттегли от председателския пост в партията, тъй като е човекът, получил доверие от най-голям брой граждани, съобщи БТА. Все пак той обяви предстоящи промени във висшите органи на партията. "В края на този месец изтича мандатът на

От Плевен и региона са първите късметлии в данъчния куиз на НАП "В час ли си?"

//dariknews.bg/regioni/pleven/ot-pleven-i-regiona-sa-pyrvite-kysmetlii-v-danychniia-kuiz-na-nap-v-chas-li-si-2028072

До 3 юли, НАП провежда данъчния куиз „В час ли си?“. Всеки делничен ден на страницата на образователната програма на НАП www.vlezvchas.bg  (в подменю „В час ли си?“), ще бъде публикуван по един данъчен въпрос. Всеки верен отговор участва в жребий за награда. Ще бъдат изтеглени по трима победители о

Прокурорите не избраха представители за ВСС при първото гласуване

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prokurorite-ne-izbraha-predstaviteli-za-vss-pri-pyrvoto-glasuvane-2028071

Общото събрание на прокурорите не успя да избере четирима техни представители в новия Висш съдебен съвет в събота.
 
Кандидатите за тези места са 12, но нито един от тях не успя да събере половината от действителните гласове, каквото

Юлиян Кръстев пое отговорността и подаде оставка: "Велбъжд" ми е на сърцето

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/iuliian-krystev-poe-otgovornostta-i-podade-ostavka-velbyzhd-mi-e-na-syrceto-2028073

Старши треньорът на „Велбъжд” Юлиян Кръстев подаде оставка,  след изпадането на отбора от Трета Югозападна лига”, заяви Кръстев. Той ръководи мъжкия тим 7 години. „Много или малко изживявах всяка победа или загуба. Милея за отбора. От 7- годишен тренирам футбол, 30 години съм на ст

София прайд ще гони предразсъдъците с кукери

http://www.mediapool.bg/sofiya-praid-shte-goni-predrazsadatsite-s-kukeri-news264752.html

Кукери, в чиито маски са вплетени цветове на дъгата и елементи свързвани с ЛГБТИ общността, ще са част от кампанията София Прайд 2017. Кампанията е под надслов "Да прогоним предразсъдъците". "Кукерите са част от една от най-автентичните и обичани български традиции. Тяхната роля е добре позната — да пропъдят болести и зли сили по време на зимните месеци. Но в днешно време студа, плодородието и физическото състояние на хората са въпроси, за които има прагматични решения. Такива обаче липсват за други проблеми — липсата на толерантност към малцинствата, и представителите на различни групи, част от които е и ЛГБТИ общността", обясняват идеите си от агенцията работила по кампанията, цитирана от Дневник. "Посланието е едно: днес трябва да насочим усилията си не срещу външните фактори, а тези, които са у нас или в хората около нас. А именно — предразсъдъците към различните"

Летище "Шарл дьо Гол" отново отворено след евакуацията

http://www.cross.bg/letishte-sharl-dyo-gol-otnovo-otvoreno-sled-evakyatziyata-1545031.html

/КРОСС/ Работата на парижкото летище "Шарл дьо Гол" беше възстановена, след като един от терминалите остана евакуиран за повече от час, предава БНР. Причина за предпазната мярка бе съмнителен пакет, намерен близо до гишетата за паспортен контрол. В пода на евакуацията управата на летището съобщи, че извършва оценка на сигурността. Ядосани пътници обвиниха служителите на аерогарата в лоша комуникация и пуснаха в социалните мрежи снимки на опашки от чакащи хора.  

Над 40 загинали цивилни сирийци при удар на водената от САЩ коалиция в Ракка

http://www.moreto.net/novini.php?n=352686

Бойни самолети на международната коалиция, оглавявана от САЩ, са нанесли удар в сирийския град Ракка, при което са загинали най-малко 43 цивилни. Това съобщи сирийската държавна телевизия, позовавайки се на очевидци. Според местни източници самолетите на коалицията са атакували сграда, където е имало мирни жители, като по-голямата част от загиналите се твърди, че са жени и деца.

Легенда на Ливърпул към Коутиньо: Не ни напускай заради Барса

http://offnews.bg/news/n_1/n_657236.html

Легендата на Ливърпул Иън Ръш отправи призив към звездата на тима Фелипе Коутиньо да не напуска клуба заради Барселона. Бившият нападател не крие, че очаква бразилският талант да остане на "Анфийлд" за още много дълго време. Коутиньо успя да се утвърди като голямата звезда на "мърсисайдци" под ръководството на Юрген Клоп и в крайна сметка след силните му изяви интересът не закъсня. "Коутиньо е изключително качествен играч и той може да играе спокойно за всеки един отбор в света", коментира клубната легенда пред испанското издание "Ас". "Ливърпул успя да се класира в Шампионската лига, така че се надявам много той да остане. Това в крайна сметка е почти сигурно и ми се иска да не ни напуска в посока Барса. Феновете искат той да остане, всички искат да остане". Ливърпул завърши на четвърто място в Премиър лийг този сезон си осигури място в квалификациите на Шампионската лига, което не се бе случвало на тима от години.

Русия се договори с Турция за предоставяне на въздушна отбрана

http://www.cross.bg/rysiya-ankara-tyrtziya-1545030.html

/КРОСС/ Русия сключи сделка за доставка на най-новата си система за въздушна отбрана S-400 на Анкара, съобщиха от Москва в поредния знак за възстановените връзки между двете страни, съобщава БНТ. "Москва и Анкара почти приключиха с обсъждането техническата страна на договора за S-400", се посочва в изявление на руския държавен гигант „Ростех". Компанията заяви, че финансовите министерства от двете страни "обсъждаха и възможността за предоставяне на Анкара на заем за покупката". Изпълнителният директор на „Ростех" Сергей Чемезов посочи, че не знае резултата от финансовите преговори и отказва да даде повече подробности за продажбата, тъй като "договорът все още не е подписан". Потенциалната продажба на високотехнологичната система от страна на Русия до членуващата в НАТО Турция маркира последната стъпка в драматичния обрат в отношенията, след като Анкара свали руски самолет на сирийската граница през 2015 г. Лидерите Владимир Путин и Реджеп Ердоган в крайна сметка успяха да се справят с напрежението и Русия оттогава отхвърли повечето от наказателните санкции, наложени от Турция. Москва премести S-400 в Сирия, след като Турция изстреля ракетата си, за да защити своите самолети, действащи в подкрепа на сирийския президент Башар Асад.  

България подписа с "Газпром" пътна карта за развитие на мрежата си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6259744

България подписа с "Газпром" пътна карта за развитие на мрежата сиДнес в рамките на Петербургския международен икономически форум - 2017 се проведе работна среща на председателя на Управителния съвет на ПАО "Газпром" Алексей Милер с министъра на енергетиката на Република България Теменужка Петкова, съобщи пресцентърът на министерството на енергетиката. Страните обсъдиха перспективите за развитие на

Арда Хатипоглу на празника си 1 юни - снимка от конкурса на "24 часа" и mama24.bg

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6258935

Арда Хатипоглу на празника си 1 юни - снимка от конкурса на "24 часа" и mama24.bgСнимката на Анджи е поредната, изпратена до "24 часа", във връзка с инициативата ни за празника на детето 1 юни. Анджи е на 9 години. Зарадвайте дете на празника и спечелете, заедно с него, награда от конкурса на "24 часа" и сайта за бебета, деца и техните родители - mama24.bg.  Изпратете снимка на дете,

МОСВ: Въздухът край Шишманци не е замърсен

http://frognews.bg/news_135825/MOSV-Vazduhat-krai-SHishmantsi-ne-e-zamarsen/

Въздухът край Шишманци не е замърсен и е в нормите. Това обявиха от Министерството на околната среда и водите.

Оперна прима от Аржентина откри родата на баща си в България

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6257240

Оперна прима от Аржентина откри родата на баща си в БългарияОперна прима от Аржентина откри живи роднини на баща си в България, след като потърси помощта на "24 часа" “Толкова съм щастлива, че намерихте роднини на татко в България. Нямам думи, с които да ви благодаря. С нетърпение чакам да се свържа с тях.” Това са първите думи на Силвия Адриана Жотеф от Буенос Айрес, когато разбира,

Повече от 200 души загинаха при наводненията в Шри Ланка

https://www.actualno.com/asia/poveche-ot-200-dushi-zaginaha-pri-navodnenijata-v-shri-lanka-news_614945.html

Най-малко 211 души, сред които и 45 студенти, загинаха в най-голямото наводнение, удряло Шри Ланка през последните 14 години, съобщи местният Център за управление на аварии. В съобщението се посочва и че 90 души са изчезнали, а 72 са подложени на болнично лечение. Заради наводнени

Прокурорите - фенове на електронния вот за ВСС

http://clubz.bg/54676-prokurorite_fenove_na_elektronniq_vot_za_vss

Прокурорите в България се оказаха големи привърженици на електронния вот, показа проведеното днес гласуване за членове на бъдещия нов Висш съдебен съвет в прокурорската колегия. Това са първите преки избори за членове на органа, управляваш съдебната власт, в които право на вот имаха всички прокурори. Те трябва да излъчат четирима души за ВСС.

Вотът започна в 8 ч сутринта и приключи в 18 ч. Още по пладне повече от половината от имащите право на глас 1505 прокурори вече бяха посочили свои фаворити. И въпреки че имаше сериозни съмнения за защитеността на софтуера и надежността на електронното дистанционно гласуване, което се използва за първи път, общо 1096 магистрати пуснаха електронни бюлетини от 1377, които бяха заявили предварително, че ще се възползват от новата система. 

С хартиени бюлетини в Съдебната палата в София гласуваха 89 прокурори. По традиционния начин вотът си пуснаха и петима от общо 12 кандидати за четирите места в прокурорската колегия на новия ВСС. Това са прокурорът от Върховната административна прокуратура Мери Найденова, Ясенка Шигарминова от Апелативната прокуратура в Пловдив, Огнян Дамянов от Окръжната прокуратура в Разград, Евгени Иванов от Военно-апелативната прокуратура и окръжният прокурор на Перник Пламен Найденов.

Гласуването с хартиени бюлетини не бе предпочитаният от прокурорите вариант.

Ако днес не бъдат запълнени четирите места за обвинители във ВСС, утре ще се проведе втори тур. В него ще участват кандидатите, получили по-малко гласове от необходимото (50% от гласувалите плюс 1). Ако и след втория тур няма кандидати, събрали повече от половината гласове, членове на новия съвет ще станат обвинителите, получили най-много гласове. 

Сред кандидатите за прокурорската колегия на ВСС са още Галина Стоянова (зам.- апелативен прокурор на София), Георги Кузманов (апелативен прокурор на Бургас), Гергана Мутафова (районен прокурор на Пловдив), Даниела Машева (Върховната касационна прокуратура), Ивайло Медаров (заместник-окръжен прокурор на София), Магдален Маринов (ВКП), Пламен Марков (Апелативна специализирана прокуратура).

Според запознати почти сигурен член в следващия съдебен съвет към момента е председателят на Асоциацията на прокурорите Евгени Иванов. Организацията поддържа позициите на Цацаров във всички известни досега случаи.

Прокурорската колегия на ВСС се състои от 11 членове - петима се избират от Народното събрание, четирима - от прокурорите, един - от следствието и това в новия състав ще е шефът на Националната следствена служба Евгени Диков. 11-ият член е главният прокурор. 

Индия е готова да завиши ангажиментите си по Парижкото споразумение за климата

http://www.investor.bg/drugi/338/a/indiia-e-gotova-da-zavishi-angajimentite-si-po-parijkoto-sporazumenie-za-klimata-240548/

Споразумението трябва да защити бъдещите поколения, заяви премиерът на страната Нарендра Моди след среща с френския президент Еманюел Макрон

Порои удавиха населени места в страната

http://offnews.bg/news/n_1/n_657238.html

Поройни дъждове доведоха се изляха на места в страната.  Пороен дъжд наводни десетки къщи и дворове в град Баня, Община Карлово. Нанесени са поражения и върху пътната настилка, съобщи за Фокус кметът на града Стамен Гешев. По думите му щетите са значителни и тепърва ще се установява точният им размер. „Наводнените дворове и къщи са много, включително и моята. Получаваме сигнали и от фирми в Баня. Екипи на пожарната все още няма, тъй като преди минути всичко беше под вода. Жителите на Баня се справят с подръчни средства – отводняват домовете си с помпи и кофи. Много от тях не са поискали помощ от екипи на пожарната“, каза Стамен Гешев. Той посочи, че вече е започнал оглед на щетите, нанесени от поройния дъжд. „Намирам паднали клони, изкъртени пътни настилки, улиците са под вода. Токът и телефоните не функционираха, но преди минути връзките бяха възстановени. Надявам се да не вали и ситуацията в град Баня да се стабилизира бързо“, коментира Гешев. В община Сливо поле беше обявено бедствено положение, което по-късно беше отменено. 10 хил. дка посеви бяха унищожени вследствие на валежите там. Заместник областният управител на Русе Валентин Колев съобщи, че в Русе не е имало сериозни количества валежи. През нощта най-много количество дъжд от 23 л / кв. м е отчетено в Ловеч и Сандански. През нощта валежите в Монтана 17 л / кв. м, Кюстендил - 12, Казанлък – 13 и в Благоевград - 15 л / кв. м. От НИМХ обясниха, че в момента вали в Източна България, над Югозападните райони в Родопите и уточниха, че облакът е стигнал към Пазарджик и Пловдив. След обяд и преди полунощ в почти цялата страна се очаква да има краткотрайни валежи с гръмотевици.

Незапомнен потоп в Баня, десетки къщи наводнени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6259708

Незапомнен потоп в Баня, десетки къщи наводнениДесетки къщи в Баня, Карловско бяха наводнени след поройния дъжд там. "Такова бедствие в града не помним. Валя малко повече от час и остави под вода дворовете и избите на къщите", каза кметът на Баня Стамен Гешев. По думите му много улици в Баня са пострадали, отнесена е асфалтовата настилка. В момента в града пожарна отводнява един от хотелите.

Страните от Сахел искат €50 млн. от ЕС за антиислямски сили

http://dnes.dir.bg/news/es-jihad-sahel-25860608

Страните от западноафриканския район Сахел искат 50 млн. евро от ЕС за подпомагане на създаването на многонационални сили, които да се борят срещу ИД.

Зрелищно шествие, епични битки и дъжд белязаха първия ден на античния фестивал в Девня

http://www.moreto.net/novini.php?n=352685

Близо 100 участници от четири групи за исторически възстановки се включиха в тържественото шествие в Девня, с което бе открит двудневният античен фестивал "Марцианопол – животът в древния град". Атрактивната колона от мъже, жени и деца, докарани в различни типове тракийски, римски и варварски облекла, тръгна от Музея на мозайките, предвождана от червена колесница, за да стигне до руините на античния амфитеатър на Марцианопол, който се превърна в сцена на зрелищни ритуали и битки, огласени от древни мелодии и пронизителни викове.

ЦСКА: Лидери сме по зрителски интерес в Първа лига

https://www.24chasa.bg/sport/article/6259699

ЦСКА: Лидери сме по зрителски интерес в Първа лигаИзминалият сезон затвърди лидерската позиция на ЦСКА по посещаемост в България, която е тенденция в последните години, съобщи официалният сайт на червения клуб. Армейците са едноличен лидер по посещаемост, както в редовния сезон на Първа професионална лига, така и в шампионския плейоф. Общо 132 310 зрители са били на стадионите на мачовете на

„Велбъжд” изпадна от Трета лига, на първо четене

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/velbyzhd-izpadna-ot-treta-liga-na-pyrvo-chetene-2028070

След 9 гола на стадион „Осогово” и две греди, „Велбъжд” загуби от „Марек 1915” с 3:6, п ред около 300 зрители, сред тях и десетина от Дупница.
Кюстендилският отбор завършва на предпоследното място в Трета Югозападна лига.

Старши треньорът на "Велбъжд"

Анди Мъри се справи с Дел Потро и стигна осминафиналите в "Ролан Гарос"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/03/2982757_andi_muri_se_spravi_s_del_potro_i_stigna/?ref=rss


Световният номер едно Анди Мъри постигна чиста победа над Хуан Мартин Дел Потро и се класира за осминафиналите на "Ролан Гарос". Британецът се наложи с 7:6(8), 7:5 и 6:0. Двубоят продължи два часа и 54 минути. С този успех Мъри има 25 поредни участия в четвърти кръг на турнири от Големия шлем.

"Чувствам се все по-добре. Наистина нямах търпение за "Ролан Гарос". Това е един от най-важните турнири през годината. Целта ми е да играя добър и стабилен...

Малките акробати на празника си 1 юни - снимка от конкурса на "24 часа" и mama24.bg

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6258986

Малките акробати на празника си 1 юни - снимка от конкурса на "24 часа" и mama24.bgСнимката на Анджи е поредната, изпратена до "24 часа", във връзка с инициативата ни за празника на детето 1 юни. Анджи е на 9 години. Зарадвайте дете на празника и спечелете, заедно с него, награда от конкурса на "24 часа" и сайта за бебета, деца и техните родители - mama24.bg.  Изпратете снимка на дете,

"София Прайд" гони предразсъдъците с кукери

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/03/2982754_sofiia_praid_goni_predrazsuducite_s_kukeri/?ref=rss


Кукери, в чиито маски са вплетени цветове и елементи свързвани с ЛГБТИ общността, ще са част от кампанията "София Прайд 2017". Кампанията е под надслов "Да прогоним предразсъдъците".

"Кукерите са част от една от най-автентичните и обичани български традиции. Тяхната роля е добре позната — да пропъдят болести и зли сили по време на зимните месеци. Но в днешно време студа, плодородието и физическото състояние на хората са въпроси, за които има...

София Прайд гони предразсъдъците към ЛГБТИ общността с кукери

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/03/2982754_sofiia_praid_goni_predrazsuducite_kum_lgbti/?ref=rss


Кукери, в чиито маски са вплетени цветове и елементи свързвани с ЛГБТИ общността, ще са част от кампанията София Прайд 2017. Кампанията е под надслов "Да прогоним предразсъдъците".

"Кукерите са част от една от най-автентичните и обичани български традиции. Тяхната роля е добре позната — да пропъдят болести и зли сили по време на зимните месеци. Но в днешно време студа, плодородието и физическото състояние на хората са въпроси, за които има прагматични...

Българската общност в Торонто изгражда първия паметник на Васил Левски в Канада

https://www.24chasa.bg/novini/article/6259694

Българската общност в Торонто изгражда първия паметник на Васил Левски в КанадаВ района на Голямо Торонто, Канада, българската общност предстои да изгради своя първи паметник на Апостола на свободата Васил Левски. Генералното ни консулство в Торонто не разполага с информация на територията на Канада да съществува друг такъв паметник, което придава на проекта особено значение за всички нас в северноамериканската страна.

Западна Африка иска 50 млн. евро от ЕС за борба с джихадистите

http://www.investor.bg/drugi/338/a/zapadna-afrika-iska-50-mln-evro-ot-es-za-borba-s-djihadistite-240547/

Чад, Нигер, Буркина Фасо, Мали и Мавритания предлогат да се създадат регионални сили, които да се справят с местните групировки

Шуменските арменци издигнаха паметник на признателността

http://www.cross.bg/armentzi-shymen-bulgariya-1545028.html

/КРОСС/ Паметник на приятелството и признателността на шуменските арменци към България и българския народ откриха в областния град, предава БНР.   Инициативата за изграждането на монумента е на църковното настоятелство на арменската апостолическа църква "Света Богородица" в Шумен, а основен дарител е почетният гражданин на Шумен Кеворк Кесоян, който присъства на откриването му. "Бихме искали със знака, който поставяме днес, да изразим своята признателност и благодарност, да оставим след себе си спомен за поколенията и за всички граждани на Шумен - един паметник, символ на приятелството, признателността и верността на шуменските арменци към България</span>, гласи посланието на шуменските арменци." Паметникът е разположен на пешеходната алея на бул. "Славянски". Излят е от 600 кг бронз и е висок 3 метра. Представлява подвижен параклис, установил се на шуменска земя. В основата са колела от волска каруца и котва, по-нагоре е Евангелието на български и арменски език, в средата има голям кръст, а най-горе е птицата феникс. Междувременно в Сливен бе осветен мемориален каменен кръст в памет на жертвите на геноцида над арменския народ. Мемориалният знак бе осветен от отец Храч Мурадян, духовен пастир на пловдивския арменски храм с благословията на архиерея на Арменската епархия в България - архимандрид Исахак Похосян. Председателят на общоарменския благотворителен съюз - клон Сливен Ованес Хулян откри паметника

Дъхави ястия с бабина душица сготвиха майстори на площада в Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/6259690

Дъхави ястия с бабина душица сготвиха майстори на площада в Монтана Писатели от Северозапада нагостиха гражданите на Монтана с позабравени народни ястия по повод празника „Свети Дух“. На централния площад в гърнета на бавен огън с дърва дъли часове къкреше постен боб по чипровски на фестивала на народните ястия и занаяти „Бабина душица“. Майсторите използваха народни продукти, всичко,

Най-малко 20 убити по време на погребение в Кабул

http://offnews.bg/news/n_1/n_657237.html

Най-малко 20 души загинаха, а 87 души бяха ранени при експлозии, станали по време на погребение на едно от гробищата на афганистанската столица Кабул, съобщава БТА като се позовава на ДПА и ТАСС. Според телевизия Толо нюз три взрива са отекнали по време на погребението на един от убитите в антиправителствените протести в Кабул, избухнали след терористичния акт в афганистанската столица, отнел живота по-рано тази седмица на десетки хора, предаде ТАСС. Представител на полицията каза, че засега не е ясно дали нападението на гробището е било извършено от атентатори камикадзе или бомбите са били предварително заложени, предаде ДПА. Експлозиите станаха по време на погребението на Мохамед Салем Изедияр, син на заместник-председателя на афганистанския Сенат. На погребението е присъствали премиерът на Афганистан Абдула Абдула и външният министър Салахудин Рабани, но те не са пострадали при взривовете, предаде ТАСС. Мохамед Салем Изедияр бе убит по време на протестите вчера в Кабул. Демонстрацията бе организирана срещу правителството и неспособността му да се справи с тероризма в страната. Тя последва атентата в Кабул в сряда, в който според различни източници загинаха между 90 и над 100 души, а между 460 и 600 души бяха ранени, припомня ДПА и ТАСС. Нападението в сряда бе извършено в дипломатическата зона на Кабул и отговорност за него пое Ислямска държава, припомня ТАСС. Това бе едно от най-кървавите нападения в Кабул от 2001 г. насам, отбелязва ДПА. Вчера демонстранти излязоха по улиците на столицата, за да настояват за оставката на премиера и на ръководителите на силовите структури. Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне протестиращите, но в даден момент, според протестиращите, тя е прибягнала и до огнестрелно оръжие. Загиналите са 4. Афганистанските власти казаха, че са подкрепяли протестите и че ще разследват инцидента, довел до жертви по време на тях и ще накажат виновните, предаде ТАСС. Днес президентът на Афганистан Ашраф Гани осъди новото нападение в Кабул и призова народа към единство, предаде ТАСС.

Как варненски младежи планираха да отвлекат самолет и да убият пилотите

http://www.moreto.net/novini.php?n=352683

Младежи от Варна са планирали да отвлекат пътнически самолет, като застрелят пилотите, а после да насочат машината към Турция. Случаят, датиращ отпреди 52 години, получава известност чак сега след разкриването на архивите на Държавна сигурност.

Поне 20 жертви при експлозии в Афганистан

http://frognews.bg/news_135824/Pone-20-jertvi-pri-eksplozii-v-Afganistan/

Най-малко 20 души са загинали при експлозии в афганистанската столица Кабул. Това се е случило на погребение на гражданин, убит в протести срещу влошаването на сигурността в Кабул.

Засега 1087 прокурори са дали гласа си за новите във ВСС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6259675

Засега 1087 прокурори са дали гласа си за новите във ВССКъм 16.00 ч. чрез системата за електронно гласуване през интернет своя глас са дали 1004 прокурори от 1377 заявили желание за дистанционно гласуване. Регистрираната от тях избирателна активност е 72,91 %. С хартиени бюлетини на място в Съдебната палата са упражнили правото си на вот 83 прокурори, което е 65,87 % активност.

Магията на първите 8 секунди и уебсериалите

https://www.vesti.bg/lyubopitno/magiiata-na-pyrvite-8-sekundi-i-uebserialite-6069916

Историите на съквартирантите в “Апартамент 404” събраха 2 милиона гледания за първите 2 сезона, лидер е "Не така, брат"

Лидерите на Франция и Индия разговарят за климата

http://www.cross.bg/modi-klimata-otteglyane-1545027.html

/КРОСС/ Френският президент Еманюел Макрон се среща днес с индийския министър-председател Нарендра Моди в момент, когато правителствата по света започват да се приспособяват към решението на САЩ за оттегляне от Парижкото споразумение за климата, предава БНТ. Макрон поздрави Моди със силна прегръдка в двора на Елисейския дворец преди срещата. Решението на американския президент Доналд Тръмп за оттегляне от споразумението за климата предизвика отзвук в целия свят. При посещения миналата седмица в Испания и Германия преди обявяването на решението на Тръмп, Моди изрази своята ангажираност със споразумението. Франция обаче се надява да получи ясно потвърждение, че Индия, която е на четвърто място в света по парникови емисии, ще изпълни своя ангажименти и ще изпрати силен сигнал към международната общност.  

Цветанов: Нека Корнелия Нинова да даде отчет за това, което са направили срещу "Наглите"

https://www.actualno.com/politics/cvetanov-neka-kornelija-ninova-da-dade-otchet-za-tova-koeto-sa-napravili-sreshtu-naglite-news_614943.html

Нека Корнелия Нинова да даде отчет за това, което са направили, когато са имали тази възможност, срещу групата на „Наглите“. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група Цветан Цветанов в „Тази събота“ по bTV във връзка с „На

България и Газпром ще развиват газопреносната инфраструктура у нас

http://frognews.bg/news_135823/Balgariia-i-Gazprom-shte-razvivat-gazoprenosnata-infrastruktura-u-nas/

България и Газпром ще проучват въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на страната. Това стана ясно, след като Председателя на Управителния съвет на ПАО “Газпром” Алексей Милер с Министъра на енергетиката на Република България Теменужка Петкова подписаха Пътна карта по време на Петербургския международен икономически форум.

МОСВ: Няма завишени норми за чистота на въздуха в селата край Шишманци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6259679

МОСВ: Няма завишени норми за чистота на въздуха в селата край ШишманциПродължава проследяването от експерти на РИОСВ – Пловдив и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда за качеството на атмосферния въздух в населените места в близост до възникналия вчера пожар в Шишманци, съобщиха от министерството на околната среда и водите  (МОСВ). Измерванията се извършват в с. Белозем, община Раковски.

НИМХ: Най-голямо количество валежи е отчетено в местността Рожен

http://www.cross.bg/lkvm-valezhi-chasa-1545026.html

/КРОСС/ До 15.00 часа най-голямо количество валежи - 82 л/кв.м, е отчетено в местността Рожен. Това съобщава "Фокус", позовавайки се на данни от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). До 15.00 часа в Шумен са паднали 61 л/кв.м валежи, в Добрич - 26 л/кв.м. В останалите градове са отчетени под 10 л/кв.м. В Разград са паднали 9 л/кв.м, във Велико Търново и на връх Ботев - 7 л/кв.м, в Русе - 4, в Ахтопол - 3 и в Свищов 2. По 1 л/кв.м е отчетен в Сандански и Казанлък.    

Депутатите от БСП тъгуват по Цецка Цачева

//dariknews.bg/regioni/pleven/deputatite-ot-bsp-tyguvat-po-cecka-cacheva-2028066

Депутатите от БСП понякога тъгуват по предишния председател на парламента Цецка Цачева, тъй като тя е съумявала да вкара повече ред по време на заседанията от своя наследник Димитър Главчев. Това стана ясно от думите на народния представител от БСП Стоян Мирчев, който бе гост в предаването "Седмица

Христо Манолов първи на тренировките на планинско „Българка”

//dariknews.bg/regioni/sliven/hristo-manolov-pyrvi-na-trenirovkite-na-planinsko-bylgarka-2028063

Христо Манолов АСК Боила НС1 Мицубиши Лансър с време 02:33. 84 бе най - бърз на тренировките на Българка-2017. След нето се наредиха Илия Царски АСК Автоцар Рали HC1 Мицубиши Лансер  02:35.73 и с 02:36.08 пилотът на  АСК Дунев Рейсинг Юлиян Телийски.  

Стартът на състезанието е в 10.

Детският панаир в Сливен

//dariknews.bg/regioni/sliven/detskiiat-panair-v-sliven-2028064

С песни, танци и стихотворения започна Детският панаир в Сливен. Той се организира за втора поредна година на площад "Цар Освободител" - пред сградата на общинска администрация. Съорганизатори са Община Сливен и фондация "Изиарт".


В програма

Голямата награда от "Златен извор" за Панагюрище

//dariknews.bg/regioni/haskovo/goliamata-nagrada-ot-zlaten-izvor-za-panagiurishte-2028067

С голямата награда от 17-то издание на националния конкурс за детска забавна песен на фолклорна основа „Златен извор“ си тръгна вокална група "Звънче" от Панагюрище. Тя завоюва купата за цялостно представяне. На сцената в димитровградския театър днес се представиха над 200 изпълнители от 15 певческ

Арменците в Сливен изградиха свой мемориален знак – Хачкар

//dariknews.bg/regioni/sliven/armencite-v-sliven-izgradiha-svoj-memorialen-znak-hachkar-2028065

Арменски каменен кръст – Хачкар беше поставен в Сливен. Мемориалният знак се намира в градинката в близост до катедрален храм „Свети Димитър”. До 1972 година на това място са съществували арменска църква, библиотека и читалище. Кръстът е изработен в Армения от специален камък и пренесен в Сливен. Н

Стартираха републиканските финали по лека атлетика на ученическите игри

//dariknews.bg/regioni/sliven/startiraha-republikanskite-finali-po-leka-atletika-na-uchenicheskite-igri-2028068

Стартираха републиканските финали по лека атлетика на „Ученически игри 2016/2017“  в групите на 8-10 клас, момичета и момчета. Спортната надпревара се провежда на стадион „Хаджи Димитър” в Сливен.

Игрите бяха открити от заместник-кмета Пепа Чиликова, която приветства и поздрави участ

Архитектурни шедьоври, строени сякаш цяла вечност (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/arhitekturni-shediovri-stroeni-siakash-ciala-vechnost-snimki-2028062

Причините са различни, но крайният резултат е един и същ: строителството на тези пет сгради е отнело цяла вечност - във всеки случай повече от 5 века.

Камелия гола в леглото яде таратор

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6259672

Камелия гола в леглото яде тараторКамелия е легнала в леглото гола, леко се е загърнала и яде таратор - ето такъв кадър публикува певицата в официалната си страница във фейсбук, като към него написа: Да се подсиля". Снимката събра над 6000 харесвания и стотици коментари, някои от които я поздравяваха за перфектната й

Бивш кандидат за президент, изповядващ радикален ислям, заплашил Радев и Нинова

https://www.24chasa.bg/novini/article/6259656

Бивш кандидат за президент, изповядващ радикален ислям, заплашил Радев и НиноваКемил Рамадан от Пазарджик, бивш кандидат за президент и изповядващ радикален ислям, е човекът, който отправи заплахи със Свещена война към президента на България Румен Радев и лидера на БСП Корнелия Нинова, съобщи Епицентър.бг. Вчера той беше задържан след акция на ДАНС, признал е за заплашителните СМС-и, които е изпращал на Нинова,

Лудогорец може да срещне кошмар на Левски в ШЛ

http://offnews.bg/news/n_1/n_657234.html

Българският шампион Лудогорец има вероятност да се изправи срещу Жилина във втория предварителен кръг на Шампионската лига . Словашкият кошмар на Левски е един от коварните отбори, които възпитаниците на треньора Георги Дерменджиев могат да срещнат по пътя си към ново участие в най-титулувания клубен турнир. Припомняме, че Жилина отстрани Левски през 2008 година, но за Купа на УЕФА, понастоящем Лига Европа. Друг опасен противник за разградчани на този етап от надпреварата е унгарският шампион Хонвед. Ето всички потенциални съперници на Лудогорц във втория предварителен кръг на Шампионска лига: Пет от следните десет отбора, които ще дойдат от първи предварителен кръг: Поставени: Ню Сейнтс (Уелс), Линфийлд (Северна Ирландия), Викингур (Фарьорски острови), Хибърниънс (Малта), Санта Колома (Андора) Непоставени: Алашкерт (Армения), Ла Фиорита (Сан Марино), Европа (Гибралтар), Инфонет (Естония), Трепча 89 (Косово) Плюс непоставените, които започват директно от втори предварителен кръг: Жалгирис (Литва), Дъндолк (Ейре), Вардар (Македония), Дюделанж (Люксембург), Кукеши (Албания), Зрински (Босна), Будочност (Черна гора), Хонвед (Унгария), Мариехамн (Финландия), Спартакс Юрмала (Латвия), Самтредия (Грузия) Жилина (Словакия) или полският шампион в зависимост от това кой ще е шампион на Полша.  

Над 185 000 зрители са били на мачовете на ЦСКА през сезона, обявиха от клуба

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/03/2982752_nad_185_000_zriteli_sa_bili_na_machovete_na_cska_prez/?ref=rss


ЦСКА е "едноличен лидер" по посещаемост както в редовния сезон, така и в плейофната фаза на Първа лига, обявиха от клуба. Според данните, публикувани в официалния сайт на червените, в 36-те мача за целия сезон общо 185 710 души са посетили срещите на отбора на Стамен Белчев.

"Общо 132 310 зрители са били на стадионите на мачовете на армейците в срещите от редовния сезон, което означава, че средно ЦСКА е привлякъл над 5 000 зрители по трибуните за своите...

Общо 185 000 зрители са били на мачовете на ЦСКА през сезона, обявиха от клуба

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/03/2982752_obshto_185_000_zriteli_sa_bili_na_machovete_na_cska/?ref=rss


ЦСКА е "едноличен лидер" по посещаемост както в редовния сезон, така и в плейофната фаза на Първа лига, обявиха от клуба. Според данните, публикувани в официалния сайт на червените, в 36-те мача за целия сезон общо 185 000 души са посетили срещите на отбора на Стамен Белчев.

"Общо 132 310 зрители са били на стадионите на мачовете на армейците в срещите от редовния сезон, което означава, че средно ЦСКА е привлякъл над 5 000 зрители по трибуните за своите...

Йосиф Иванов на празника си 1 юни - снимка от конкурса на "24 часа" и mama24.bg

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6259053

Йосиф Иванов на празника си 1 юни - снимка от конкурса на "24 часа" и mama24.bgСнимката на Анджи е поредната, изпратена до "24 часа", във връзка с инициативата ни за празника на детето 1 юни. Анджи е на 9 години. Зарадвайте дете на празника и спечелете, заедно с него, награда от конкурса на "24 часа" и сайта за бебета, деца и техните родители - mama24.bg.  Изпратете снимка на дете,

2-годишно дете загина в катастрофа

https://www.actualno.com/crime/2-godishno-dete-zagina-v-katastrofa-news_614940.html

2-годишно дете и 43-годишна жена са загинали при катастрофа на пътя Ямбол-Елхово, край "Каравеловско ханче". Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на МВР. Тежката катастрофа е станала снощи към 19.30 часа, когато 23-годишен шофьор, който управлявал лек автомобил &bdq

Анкара задържа съветника на премиера за връзки с Гюлен

http://www.moreto.net/novini.php?n=352684

Арестуваха Бирол Ердем, главният съветник на турския министър-председател Бинали Йълдъръм. Причината са предполагаеми връзки с движението на мюсюлманския духовник Фехтуллах Гюлен, обвинен в опита за преврат от 15 юли миналата година.

Българи юнаци

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6258226

Българи юнациС патриотизъм към световното първенство по футбол 15 ЮЛИ 2018 г., 20 ч. Москва, стадион “Лужники”. България се е класирала за финала на световното по футбол. 11 души в екипи, издържани в стилистиката на националната носия, са изправили пред екраните 7 милиона българи. Нашите момчета се различават трудно заради големите овчи калпаци,

МВнР препоръчва да сме внимателни при пътуване до Филипините

http://www.cross.bg/repyblika-mvnr-vunshnite-1545025.html

/КРОСС/ МВнР препоръчва на българските граждани да проявяват предпазливост при пътувания в Република Филипини, преди пътуване да се осведомят подробно за актуалната обстановка, да следят внимателно международните и местните медии, да следват всички инструкции и ограничения, издадени от местните власти, както и да избягват места с голямо струпване на хора. Това се посочва в препоръките на Министерството на външните работи (МВнР), публикувани на официалния сайт на ведомството. Министерство на външните работи на Република България информира, че в резултат на продължаващата повишена степен на заплаха в Република Филипини, обявеното миналата седмица военно положение на територията на южния остров Минданао, нападението в казино в хотелски комплекс Resorts World Manila, в близост до столицата Манила, в ранните часове на 02 юни т.г., властите в страната са увеличили мерките за сигурност и ограничили достъпа до намиращото се в близост международно летище на Манила. Предприети са засилени мерки за сигурност и в периметъра на други възможни цели. Предупреждението идва само няколко часа, след като от Външно обявиха друга опасност, за която всички българи трябва да внимават.    

Задържаха още един заподозрян за атентата в Манчестър

http://offnews.bg/news/n_1/n_657235.html

Полицията в Манчестър съобщи днес, че е арестувала тази нощ 24-годишен мъж във връзка с атентата от 22 май в концертна зала, при който загинаха 22 души, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Това е 17-ият арест, откакто започна разследването на кървавата атака. Салман Абеди, 22-годишен британец от либийски произход, се взриви на един от изходите на "Манчестър арена" в края на концерт на американската певица Ариана Гранде. Единайсет души остават в ареста, а шестима бяха пуснати на свобода, без да им бъдат предявени обвинения. Властите увериха в четвъртък, че са постигнали "значителен напредък" в разследването. Според тях Абеди е напуснал Обединеното кралство на 15 май и се е върнал на 18 май. Според близък до семейството човек Абеди е бил в Либия няколко дни преди атентата. Германската полиция съобщи, че терористът е направил кратък престой в Дюселдорф. "Купил е материалите за направата на бомбата след връщането си", уточни Ръс Джаксън от полицията в Манчестър. Баща му и брат му бяха арестувани в Либия, а според тамошните власти двамата братя са били членове на организацията "Ислямска държава". Жителите на Манчестър се готвят утре за голям благотворителен концерт за жертвите от атентата. Освен Ариана Гранде на него ще пее цяла плеяда изпълнители, включително Роби Уилямс и групата му "Тейк дат", "Блек айд пийс", Кейти Пери, "Колдплей", Джъстин Бийбър, Фарел Уилямс и Майли Сайръс. Събраните средства ще бъдат преведени на фонда за подпомагане на жертвите от атентата. Организаторите съобщиха, че хората, които са били на концерта на 22 май, могат да гледат на живо утрешния безплатно.

Най-малко 200 загинали след наводненията в Шри Ланка

http://www.mediapool.bg/nai-malko-200-zaginali-sled-navodneniyata-v-shri-lanka-news264751.html

Най-малко 211 души загинаха при проливните дъждове в Шри Ланка, съобщи местният Център за управление на аварии. Това е най-голямото наводнение в страната през последните 14 години. Сред жертвите има 45 студенти. Изчезнали са 90 души, а 72 са в болница, уточнява БГНЕС. Заради наводненията над 77 000 души напуснаха домовете си, около 2 000 къщи са разрушени, а над 10 000 са повредени в придошлата вода. Властите в Шри Ланка обявиха, че ще внесат обвинения срещу 18 фирми и физически лица, които стоят зад незаконни градежи на опасни места. Това е най-голямото наводнение в последните 14 години в южните и западните части на страната. Въпреки че дъждът е с намален интензитет, още много области са под вода. 

Градушка помля посеви край Гоце Делчев, всичко побеля

https://www.actualno.com/blagoevgrad/gradushka-pomlja-posevi-kraj-goce-delchev-vsichko-pobelja-news_614938.html

Градушка удари няколко села в района на Гоце Делчев вчера в късния следобед. Най-силен беше валежа в село Абланица, където за минути всичко побеля от падналите зърна с големина на орех. Валежът там продължи само половин час, но това не попречи улиците да се превърнат в реки.

Мраморен проскинитарий с иконата на Св. Сава бе осветен в храма „Св. 40 мъченици”

https://www.24chasa.bg/region/article/6259590

Мраморен проскинитарий с иконата на Св. Сава бе осветен в храма „Св. 40 мъченици”Мраморен проскинитарий с иконата на Свети Сава Сръбски бе осветен днес в храма „Свети Четиридесет мъченици” във Велико Търново. Иконостасът е дарение от инициативен комитет от сръбския град Кралево, начело с Горан Ристович – Покимица. Изработен е от каменоделеца Петър Петров, по проект на художника Панайот Панайотов – Понката.

Експлозии на погребение в Кабул взеха десетки жертви

http://www.mediapool.bg/eksplozii-na-pogrebenie-v-kabul-vzeha-desetki-zhertvi-news264750.html

Над 15 души бяха убити, а много други са ранените след експлозии, разтърсили погребението на афганистанеца Салим Езадяр, загинал по време на протестите заради влошаването на сигурността в Кабул. Това съобщи вътрешното министерство на страната, цитирано от Нова телевизия в събота. "Първоначалните доклади показват поне 10 жертви", заяви говорителят на министерството Наджиб Даниш, съобщава  БГНЕС. На погребението присъстваха висши афганистански държавни чиновници. Салим Езадяр е сред четиримата души, убити в петък, когато антиправителствен протест прерасна в улични сблъсъци. Полицията стреля, за да разпръсне стотиците демонстранти, хвърлящи камъни, разгневени от катастрофалните бомбардировки. Общественият гняв се надигна след взрива в дипломатическия квартал на Кабул в сряда, взел 90 жертви и оставяйки стотици други ранени в най-смъртоносната атака в афганистанската столица от 2001 г. насам. 

Експлозии на погребение в Кабул взе десетки жертви

http://www.mediapool.bg/eksplozii-na-pogrebenie-v-kabul-vze-desetki-zhertvi-news264750.html

Над 15 души бяха убити, а много други са ранените след експлозии, разтърсили погребението на афганистанеца Салим Езадяр, загинал по време на протестите заради влошаването на сигурността в Кабул. Това съобщи вътрешното министерство на страната, цитирано от Нова телевизия в събота. "Първоначалните доклади показват поне 10 жертви", заяви говорителят на министерството Наджиб Даниш, съобщава  БГНЕС. На погребението присъстваха висши афганистански държавни чиновници. Салим Езадяр е сред четиримата души, убити в петък, когато антиправителствен протест прерасна в улични сблъсъци. Полицията стреля, за да разпръсне стотиците демонстранти, хвърлящи камъни, разгневени от катастрофалните бомбардировки. Общественият гняв се надигна след взрива в дипломатическия квартал на Кабул в сряда, взел 90 жертви и оставяйки стотици други ранени в най-смъртоносната атака в афганистанската столица от 2001 г. насам. 

Експлозия на погребение в Кабул взе жертви

http://www.mediapool.bg/eksploziya-na-pogrebenie-v-kabul-vze-zhertvi-news264750.html

Най-малко 10 души бяха убити, а много други са ранените след експлозии, разтърсили погребението на афганистанеца Салим Езадяр, загинал по време на протестите заради влошаването на сигурността в Кабул. Това съобщи вътрешното министерство на страната, цитирано от Нова телевизия в събота. "Първоначалните доклади показват поне 10 жертви", заяви говорителят на министерството Наджиб Даниш, съобщава  БГНЕС. На погребението присъстваха висши афганистански държавни чиновници. Салим Езадяр е сред четиримата души, убити в петък, когато антиправителствен протест прерасна в улични сблъсъци. Полицията стреля, за да разпръсне стотиците демонстранти, хвърлящи камъни, разгневени от катастрофалните бомбардировки. Общественият гняв се надигна след взрива в дипломатическия квартал на Кабул в сряда, взел 90 жертви и оставяйки стотици други ранени в най-смъртоносната атака в афганистанската столица от 2001 г. насам. 

Бивш гл. секретар на МВР стана национален координатор на "Атака"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6259610

Бивш гл. секретар на МВР стана национален координатор на "Атака"Бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров вече е национален координатор на "Атака", съобщи телевизия „Алфа". Партийният канал обяви, че именно като такъв Лазаров е на посещение в Москва заедно със съпредседателя на коалиция „Обединени патриоти" и лидер на партията Волен Сидеров. В руската столица двамата участват в междунардодния форум

Утре по Черноморието ще бъде слънчево

http://www.moreto.net/novini.php?n=352678

През нощта на места в Западна и Централна България ще продължи да има краткотрайни валежи и гръмотевици. Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен източен вятър. Максималните температури ще са 22-24°. Температурата на морската вода е 18-20°.

Над 10 загинали и ранени в експлозия на погребение в Кабул

https://www.actualno.com/asia/nad-10-zaginali-i-raneni-v-eksplozija-na-pogrebenie-v-kabul-news_614937.html

Най-малко 10 души бяха убити и много други са ранените след експлозии, разтърсили погребението на афганистанеца Салим Езадяр, загинал по време на протестите заради влошаването на сигурността в Кабул, съобщи вътрешното министерство. "Първоначалните доклади показват поне 10

Британската полиция арестува още един заподозрян за атентата в Манчестър

http://www.mediapool.bg/britanskata-politsiya-arestuva-oshte-edin-zapodozryan-za-atentata-v-manchestar-news264749.html

Британските власти задържаха още един заподозрян за терористичната атака в Манчестър от миналата седмица. Това съобщиха в Туитър от местната полиция. 24-годишният мъж е арестуван в Ръшхолм, по подозрение за "нарушаване на закона за тероризма“. На 1 юни бяха заловени още двама души в североизточната част на страната.

Протест под надслов: "Спрете терора над българите в Украйна"

http://www.cross.bg/ykraiina-bulgarite-protest-1545020.html

/КРОСС/ Протест под наслов "Спрете терора над българите в Украйна" се проведе пред украинското посолство в София, съобщава БНР. Недоволството е провокирано от действията на украински националисти срещу представители на българското малцинство в Украйна, по-конкретно радикални националисти в Белгород пребиха и заляха със зелена боя представителя на българската общност в Украйна Василий Кащи. Според протестиращите основните проблеми в Украйна произтичат от неумението на властите да се справят с опасното поведение на украинските радикали. "Нашите сънародници там ни съобщиха, че са обвинявани в сепатаризъм заради това, че говорят на български език. Не можем да позволим нашите българи в Украйна да се чувстват незащитени. На няколкостотин километра от нас живеят наши хора и те са подложени на обстрели и гонения. Да се надяваме, че властите в Украйна ще вземат някакви мерки срещу радикалите, да се успокои и обстановката в страната, да се започнат преговори", изтъкнаха протестиращите. Целта на протеста е да покаже на българите в Украйна, че техните сънародници ги подкрепят. Протестиращите ще изпратят писмо до украинския посланик у нас.  

Самуил Андонов на празника си 1 юни - снимка от конкурса на "24 часа" и mama24.bg

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6259137

Самуил Андонов на празника си 1 юни - снимка от конкурса на "24 часа" и mama24.bgСнимката на Анджи е поредната, изпратена до "24 часа", във връзка с инициативата ни за празника на детето 1 юни. Анджи е на 9 години. Зарадвайте дете на празника и спечелете, заедно с него, награда от конкурса на "24 часа" и сайта за бебета, деца и техните родители - mama24.bg.  Изпратете снимка на дете,

Пловдивски лекари се борят за живота на шофьора, блъснат от влак край с. Труд

https://www.24chasa.bg/region/article/6259585

Пловдивски лекари се борят за живота на шофьора, блъснат от влак край с. ТрудЛекарите от университетската болница "Св. Георги" се борят за живота на 60-годишен шофьор на опел, който вчера е бил блъснат на прелеза край с. Труд. "Пострадалият е настанен в клиниката за интензивно лечение. Състоянието му е критично. Получил е фрактури на ребрата и черепа, има и други тежки травми", казаха от лечебното заведение.

Протест пред украинското посолство заради побой над българи

http://frognews.bg/news_135822/Protest-pred-ukrainskoto-posolstvo-zaradi-poboi-nad-balgari/

Граждани проведоха протест пред украинското посолство в София под надслов ”Спрете терора над българите в Украйна”. Демонстрацията е провокирана от насилие на украински националисти срещу представители на българското малцинство в страната.

Обилни валежи заляха много райони на страната

http://dnes.dir.bg/news/smoljan-shumen-bania-valezhi-potopat-kaseva-cheshma-25860349

Обилни валежи, сравними с месечните норми заляха различни райони на страната, причинявайки наводнения и разрушаване на инфраструктура.

Обилни валежи причиниха наводнения в Североизточна България

http://dnes.dir.bg/news/shumen-valezhi-potopat-kaseva-cheshma-25860349

Само за 3 часа в Шумен падна 60 литра на кв. м дъжд при норма за целия юни 75 литра. Силно засегната е и вилната зона Касева чешма в близост до Русе.

Изпълнителният шеф на БФС: ЦСКА все още е участник в Лига Европа (видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6259593

Изпълнителният шеф на БФС: ЦСКА все още е участник в Лига Европа (видео)Изпълнителният директор на Българския футболен съюз Борислав Попов направи официално изявление във връзка с полемиките относно провеждането на баража за класиране в европейските клубни турнири между Левски и Верея , които възникнаха във футболната общественост, както и във връзка с недопускането на ЦСКА от страна на УЕФА в европейските турнири.

Нов огнен ад в Кабул взе поне 20 жертви

http://www.dnes.bg/world/2017/06/03/nov-ognen-ad-v-kabul-vze-pone-20-jertvi.343146

Взривовете станали на погребение на загинал в протестите срещу властта

Млад колоездач се нуждае от пари за лечение

http://www.moreto.net/novini.php?n=352682

16-годишната надежда в колоезденето Митко Тихомиров Тодоров от гр. Обзор се нуждае от пари за лечение. Миналата година той е получил диагнозата сарком на меките тъкани. Момчето е вицешампион на България за 2014 и 2015 година. Направена му спешна операция на гръбнака за отстраняване на ново образувание в УМБАЛ "Свети Иван Рилски", след което се разбра, че всъщност има сарком на меките тъкани.

Откъс от "Казусът Кукоцки" на Людмила Улицка

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/06/03/2973441_otkus_ot_kazusut_kukocki_na_ljudmila_ulicka/?ref=rss

В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Казусът Кукоцки" с автор Людмила Улицка, любезно предоставен от Издателство "Колибри".

Голямата руска писателка и общественичка Людмила Улицка се завръща с "Казусът Кукоцки" – драматична семейна сага, отличена с най-престижната руска литературна награда "Руски Букър"!

"Казусът Кукоцки" (превод: Иван Тотоманов, 464 стр., цена: 22...

Откраднаха тленните останки на светец от църква в Италия

//dariknews.bg/novini/sviat/otkradnaha-tlennite-ostanki-na-svetec-ot-cyrkva-v-italiia-2028060

Част от тленните останки на католическия свещеник и просветител от 19 век свети Йоан (Джовани) Боско бяха откраднати от църква в Северозападна Италия, предаде ДПА, като се позова на местни медии.

Урната, в която се съхранявали останките от мозъка на Боско, била откра

Общински кмет пострада на конни състезания

//dariknews.bg/regioni/razgrad/obshtinski-kmet-postrada-na-konni-systezaniia-2028061

Кметът на община Кубрат пострада при инцидент по време на традиционните конни състезания в село Севар.
Очевидци разказаха, че Алкин Неби се подхлъзнал при слизане от ремарке, каквото по принцип се използва вместо ложа за официалните гости на подобни събития. При падането счупил лявата си рък

Сектор "Г": 8-те милиона за емблемата ще бъдат платени

http://offnews.bg/news/n_1/n_657232.html

Сектор "Г" пусна декларация в отговор на тези, с които от Левски протестираха срещу решенията на БФС по казусите около участниците в Лига Европа. Феновете на ЦСКА-София твърдят в обръщението, че 8-те милиона лева за емблемата ще бъдат платени. Както е известно, те бяха подадени като оферта до синдик Дора Милева от Иван Велчев - Кюстендилеца, един от тарторите на сектор "Г". Пускаме текста без редакция, за да не бъдем обвинявани в пристрастия. Ако има засегнати от езика на декларацията, нека бъдем извинени. " Който донос вади, от донос умира. През последните 48 часа от покрайнините на София със средна скорост от 3 декларации в секунда се надигна поредният смешен плач в синьо, който достигна и до нашите уши. Светещите жилетки умуват и премислят как и защо емблемата на нашия ЦСКА отново е там, където принадлежи. Неуважаеми господа, обединената червена общност премина своята Голгота за последната една година. С неспирна борба, мъжество и немалка доза решителност, ние завоювахме онова, което по право ни принадлежи. Естествено, това е непосилно за осмисляне от вашите мозАци, след като както знаем добре, сте свикнали да получавате всичко наготово - като минем през кетъринг и стюардство, та стигнем чак до подареното ви стадионче-кабрио, за което никой от столетната Кралица на среброто, която наричате любим отбор, не е дал и стотинка на държавата, за която сте толкова загрижени. Триумф на абсурда е синовете на ДС и дъщерите на Цола Драгойчева да говорят за морал и олигархия след като от поне десетилетие насам самите вие не знаете #КОЙ дърпа конците и плаща заплатите на Осмокласника, Бумеранга, Бабатунде и всички останали футболни несретници, преминали през подуенската школа за вечновтори евроидиоти. Най-добре авторът на декларации, без значение дали е доносникът Очко Бибочко или внукът на арменския поп, да погледне пак внимателно в кристалната си топка, с помощта на която очевидно прави несъстоятелните си и смешни предсказания и да предвиди колко точно човека ще има на Vivacow Arena в неделя на баража с Верея, въпреки предварително обявения от "сектора за мъже" бойкот на отчаянието. Жокер - записаните за турнира ни в памет на Дени отбори са повече от зрителите на предишния ви мач, така че говорим за двуцифрено число. Произходът на парите, стоящи зад печелившата оферта на "Ред Енимълс", е повече от ясен за всеки, който има малко повече от две мозъчни клетки. Обяснихме го неколкократно, дори на новите ви най-добри приятелки от малкото Лудогорче 1914+34. Осемте милиона ще бъдат платени, така че взимайте вазелина и започвайте тренировки, защото не мислим да спираме, а унижението от последната ни среща преди седмица ще ви се стори като кратка любовна игра пред грубите сексуални ласки, с които тепърва ще ви даряваме. Съветваме "мъжете" и тяхната кукла на конци с птичи прякор и завидни шофьорски умения вместо да обръщат толкова внимание на "Г"олемите, да гледат собствената си паничка, където положението отдавна не е никак розово, а госпожиците от Сектор А все по-гласовити. И тъй като разбрахме, че смятат да "безчинстват" в неделя по улиците на "техния" град в търсене на справедливост, ние от Фен клуб Сектор Г се надяваме да не се стига до прекалена ескалация на напрежението и нормалните граждани на Тел Авив да прекарат един хубав и спокоен неделен ден".

Бах се надява комисиите към МОК да вземат решение за руските спортисти преди игрите в Пьончан

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/03/2982751_bah_se_nadiava_komisiite_kum_mok_da_vzemat_reshenie_za/?ref=rss


Президентът на МОК Томас Бах се надява разследването около руски спортисти, уличени в използване на допинг, да бъде завършено преди Зимните олимпийски игри в Пьончан догодина. Той призна, че санкциите зависят единствено от двете комисии на МОК, които разглеждат случая - "Осуалд" и "Шмид".

"Би трябвало те да се произнесат преди началото на зимния сезон. Тогава ще бъде ясно кой е дисквалифициран от олимпийските игри, такова е моето желание",...

Евтината сянка по Черноморието остава мираж

http://frognews.bg/news_135821/Evtinata-sianka-po-CHernomorieto-ostava-miraj/

Въпреки широкорекламираните намаления на цените на чадърите по родното Черноморие от тази година, оказва се, че сезонът стартира по различен начин.

Атентат на погребение в Кабул, премиерът не е пострадал

http://clubz.bg/54675-atentat_na_pogrebenie_v_kabul_premieryt_ne_e_postradal

Самоубиствен атентат по време на погребение в столицата на Афганистан Кабул е бил извършен днес, съобщиха световните информационни агенции. Съобщава се за поне 20 убити и над 100 ранени. 

Терористи са се самовривили, докато близки изплащали загиналия вчера син на заместник-председателя на афганистанския Сенат. Той бе убит по време на протести против влошаващата се сигурност в страната, съобщиха Ройтерс и Би Би Си. До масовите недоволства се стигна след бомбената атака в сряда, при която загинаха над 80 души, а над 320 бяха ранените.

На погребението днес е присъствал и премиерът на Афганистан Абдула Абдула, но той не е пострадал при нападението.

"Много хора бяха убити и ранени на погребението на Салим Езадяр", каза Абдул Ууду, синът на виден афганистански политик, пред АФП.

Протестът в столицата на афганистан се проведе в края на седмицата. При сблъсъци с полицията загинаха седем души.

"Фич" повиши рейтинга на България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6259586

"Фич" повиши рейтинга на БългарияРъстът ни се вдига, дългът намалява Международната рейтингова агенция Fitch Ratings повиши перспективата на кредитния рейтинг на България до положителна от стабилна. Агенцията потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България ‘BBB-' в чуждестранна и местна валута, тавана за рейтинг на страната ‘ВВВ+',

Русия се интересува от газопреносната ни мрежа и вдигнала доставките на синьо гориво

http://offnews.bg/news/n_1/n_657233.html

Доставките на руски газ за България са се увеличили с 14.5% само за пет месеца. Това отчитат от Министерството на енергетиката. Министър Теменужка Петкова се среща днес с шефа на "Газпром" Алексей Милер, като двамата са подписали пътна карта за проучване на възможностите за "развитие" на газопреносната мрежа у нас.  Петкова и Милер са провели работна среща в рамките на Петербургския международен икономически форум и са обсъдили възможностите за сътрудничество при доставките на газ. На срещата било отбелязано, че има ежегоден ръст на експортните количества руски газ за България от 2013 година насам. Само от 1 януари до 31 май 2017 г. обемът на доставките е нараснал с 14,5%, в сравнение с първите пет месеца на 2016 година.  През 2016 г. "Газпром" е доставил в България 3,18 млрд куб. метра природен газ - с 2,1% повече от 2015 г. "Отбелязано бе ползотворното сътрудничество между "Булгартрансгаз" ЕАД и ПАО "Газпром" по отношение на транзита на природен газ през България за трети страни", се казва в съобщение на енергийното ни министерство. От там уточняват, че на разговорите е обърнато "особено внимание" на въпросите за доставката на руски газ "в дългосрочна перспектива". "Алексей Милер информира Теменужка Петкова за изпълнението на проекта "Турски поток" и изрази увереност, че създаването на нови мощности за пренос на газ през акваторията на Черно море ще допринесе в значителна степен за повишаване сигурността на доставките на природен газ за потребителите от Южна и Югоизточна Европа, в това число и за България. Министър Петкова го информира за развитието и инвестициите в газопреносната система на България, както и за концепцията за газоразпределителен център", се посочва още в съобщението.

Няма превишения на нормите на въздуха край Шишманци

http://www.cross.bg/plovdiv-riosv-eksperti-1545019.html

/КРОСС/ Продължава следенето на качеството на атмосферния въздух в населените места в близост до възникналия пожар вчера в Шишманци от експерти на РИОСВ - Пловдив и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда. Измерванията се извършват в село Белозем, община Раковски. Изследваните показатели са под нормативно определените стойности. Показанията на циановодород са на 50 - 60% от границата на допустимото. Няма пряка опасност за населението. Препоръките на РИОСВ - Пловдив да се избягват дейности на открито и да се затварят прозорците на жилищата в населените места, разположени около пожара на цеха на бившия стоманолеярен завод остават. При необходимост ще бъдат извършени замервания с мобилна апаратура от експерти на Регионална лаборатория - Пловдив към ИАОС и на РИОСВ - Пловдив и през следващите дни.  

Първа копка за паметник на Левски в Канада

http://www.eurochicago.com/2017/06/parva-kopka-za-pametnik/

В района на Голямо Торонто, Канада, българската общност предстои да изгради своя първи паметник на Апостола на свободата Васил Левски. Генералното консулство на Р. България в Торонто не разполага с информация на територията на Канада да съществува друг такъв паметник, което придава на проекта особено значение за всички сънародници в северноамериканската страна. Инициативата за паметника е на почетния консул на Р. България в Мисисага Игнат Канев и на настоятелството на българската източноправославна църква „Св. Димитър” в Брамптън. Идеята се осъществява с подкрепата на Генералното консулство в Торонто.

Протест в София срещу терора над българите в Украйна

http://dnes.dir.bg/news/balgari-ukrina-vasiliy-kashti-25860301

Протест под наслов „Спрете терора над българите в Украйна“ се проведе пред украинското посолство в София.

Протест в София срещу терора над българите в Украйна

http://dnes.dir.bg/news/ukrina-25860301

Протест под наслов „Спрете терора над българите в Украйна“ се проведе пред украинското посолство в София.

Анкара и Брюксел в навечерието на преговорите за митническото споразумение

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ankara-i-briuksel-v-navecherieto-na-pregovorite-za-mitnicheskoto-sporazumenie-240546/

Според експерти митническият съюз на Турция с ЕС е с потенциал от 300 млрд. долара годишен взаимен стокообмен, но се нуждае от ревизиране

3 юни е Световен ден на пострадалите от ваксини

https://www.actualno.com/europe/3-uni-e-svetoven-den-na-postradalite-ot-vaksini-news_614936.html

3 юни е Световен ден на пострадалите от ваксини. Протести се провеждат в редица градове в света: Прага, Париж, Лондон, Дъблин, Белград, Банска Бистрица, Любляна и Лос Анджелис, съобщава lightacandle.eu/. Най-масови са протестите в Италия, където демонстрации има в няколко града на стр

Ремонти с Валери: Как да оформим пътеките в двора и градината

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6258193

Ремонти с Валери: Как да оформим  пътеките в двора и градинатаМоже да обикаляте различни кътове, без да изкаляте обувките си Стабилните пътеки са много важни за всеки двор и градина, когато живеете трайно в къща. И за вилата, и за къщата те са “артериите” от улицата до дома. Ако са направени подходящо и удобно, настланите пътеки позволяват обхождане на различни кътове,

Оперираха простреляния мъж при скандал между съседи в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6259583

Оперираха простреляния мъж при скандал между съседи в ПловдивОпериран е 44-годишният мъж, който бе прострелян в крака при междусъседски скандал в кв. „Тракия“ в Пловдив тази сутрин. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от пресцентъра на Университетската болница „Св. Георги“ в града, където пострадалият е настанен. Най-сериозно засегната е подбедрицата. Състоянието на мъжа е стабилно,

Анкара задържа съветника на премиера за връзки с Гюлен

http://www.cross.bg/gyulen-dvizhenieto-erdem-1545018.html

/КРОСС/ Арестуваха Бирол Ердем, главният съветник на турския министър-председател Бинали Йълдъръм. Причината са предполагаеми връзки с движението на мюсюлманския духовник Фехтуллах Гюлен, обвинен в опита за преврат от 15 юли миналата година, предава Нова. Бившият висш служител на министерството на правосъдието беше задържан в Анкара заедно със съпругата си Гюлюмсър Ердем, съобщи информационна агенция "Анадолу". Той е обвинен, че е член на движението ФЕТО, ръководено от Гюлен. Турското правителство твърди, че живеещият в САЩ Гюлен е инициирал опита за сваляне на президента Реджеп Ердоган от власт. Проповедникът, който живее в самоналожено изгнание в Пенсилвания от 1999 г., отрича обвиненията. Ердем е един от най-висшите бюрократи, заподозрени във връзките с Гюлен. Той бе призован да свидетелства миналата година, за да коментира последователите на движението, след като няколко заподозрени членове го посочиха в свидетелствата си, предаде в. "Хюриет". От миналия юли насам турските власти арестуваха над 50 000 души, включително съдии, прокурори, полицейски служители и членове на въоръжените сили по същото обвинение. Междувременно повече от 100 000 души, работещи в обществения сектор, включително лекари, държавни служители и академици, бяха уволнени от предполагаеми връзки с ФЕТО.   

Президентът на Филипините: Атаката срещу казино в Манила не е дело на ИД

//dariknews.bg/novini/sviat/prezidentyt-na-filipinite-atakata-sreshtu-kazino-v-manila-ne-e-delo-na-id-2028055

Филипинският президент Родриго Дутерте заяви, че атаката срещу казино в столицата Манила не е извършено от групировката "Ислямска държава", и че нападателят просто е бил "луд", предадоха световните агенции.

"Това не

Детско еко рали в центъра на Шумен (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/shumen/detsko-eko-rali-v-centyra-na-shumen-snimki-2028029

За втора поредна година Шумен стана домакин на детско еко рали "Щури сладури". То е организирано по инициатива на педагогическия колектив на ДГ “Космонавт”и с подкрепата на Община Шумен.

Директорът на д

Британската полиция арестува мъж за атаката в Манчестър

http://www.moreto.net/novini.php?n=352681

Британските власти задържаха още един заподозрян за терористичната атака в Манчестър от миналата седмица. Това съобщиха в Туитър от местната полиция. 24-годишният мъж е арестуван в Ръшхолм, по подозрение за „нарушаване на закона за тероризма“.

Японци разработват летяща кола, която да запали олимпийския огън през 2020-а година

http://www.cross.bg/kola-olimpiiiskiya-ogun-1545017.html

/КРОСС/ Инженери, подкрепени от автомобилната компания Тойота, направиха демонстрация на разработената от тях летяща кола, предава Ройтерс. Те се надяват тя да запали олимпийския огън на церемонията по откриването на Летните олимпийски игри в Токио през 2020-а година. Работата по проекта води началото си от 2014-а. Лидерът на проекта Цубаса Накамура изрази надежда да проведат първия управляван от човек полет до края на следващата година, въпреки че все още са на начален етап по разработката на колата: „Скайдрайв", която прилича на кола на пръв поглед, ще бъде карана до олимпийския стадион и изведнъж ще полети пред огромната аудитория и ще запали олимпийския огън. Накрая ще отлети. Бих искал да осъществя тази сцена. Настоящият прототип достигна едва 10-20 процента от целта ни за крайния продукт. Целта ни е прототипът да полети действително и устойчиво до края на 2018-а. За тази цел обаче трябва да разработим дизайн, който ще може да побере човек на борда, а за това ще трябва да решим правните въпроси и проблемите по безопасността. По време на демонстрацията, настоящият модел се рееше във въздуха в продължение на няколко секунди. Накамура заяви, че се опитват да направят дизайна по-стабилен, за да може прототипът да лети дълго и достатъчно високо, за да достигне олимпийския огън. Инженерите се надяват, че тяхната летяща кола ще бъде най-малката електрическа кола в света, която ще може да се използва в малки градски райони

Осиновен сирак от България стана звезда във Франция

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6258316

Осиновен сирак от България стана звезда във ФранцияЕдно незрящо момче, родено в България, прекарало първите години от живота си в сиропиталище и осиновено, преди да навърши 3 г., е голямото откритие на френската музика. Милиони скандират името на 21-годишния Венсан Винел, за да го подкрепят да спечели VI сезон на “The Voice: най-красивият глас” - френския еквивалент на “Гласът на България”.

Нов арест във връзка с атентата в Манчестър

http://www.cross.bg/manchestur-dyshi-samoybiiistveniya-1545016.html

/КРОСС/ Британската полиция съобщава за още арести свързани с атентата в Манчестър, който уби 22 души, предава Ройтерс. С арестът в самия Манчестър, задържаните по случая са достигат 11, всичко от тях са мъже. 6 души, които бяха задържани при операциите след самоубийствения взрив, са освободени без повдигнати обвинения. Припомняме, при самоубийствения атентат до "Манчестър арена" загинаха 22-ма души, а 59 пострадаха. Отговорност за атаката пое терористичната групировка "Ислямска държава". Британският премиер Тереза Мей обяви, че нападението в Манчестър е един от най-кръвопролитните терористични актове във Великобритания, най-кръвопролитното в Манчестър и в Северна Англия.  

Висш турски чиновник е арестуван за "тероризъм"

http://www.mediapool.bg/vissh-turski-chinovnik-e-arestuvan-za-terorizam-news264748.html

Старши съветникът в Министерски съвет на Турция Бирол Ердем и съпругата му Гюлюмсер Ердем са задържани в събота по обвинение, че членуват в определяната като терористична организация ФЕТО на живеещия в изгнание мюсюлмански проповедник Фетуллах Гюлен, когото властта в Анкара обвинява, че стои зад опита за преврат от юли м.г. Това съобщи информационната агенция “Догу хабер ажансъ”, като цитира съобщение на турската прокуратура. Преди да стане старши съветник към правителството, арестуваният Бирол Ердем е бил първи заместник министър на правосъдието. Заради този пост той е бил член на Висш съвет на съдиите и прокурорите - институция, реорганизирана в Съвет на съдиите и прокурорите в резултат на одобрените през април конституционни промени, припомня агенция "Фокус".

12 чужденци са открити в ТИР на паркинг край Сандански

http://offnews.bg/news/n_1/n_657230.html

12 чужденци са били открити от полицейски служители в ТИР, паркиран на паркинг край Сандански. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. 4 деца, жена и 7 мъже са намерени от полицаи от РУ-Сандански около 7.00 часа днес. Отведени са в помещение за временно настаняване към РДГП-Смолян, оказана им е необходимата помощ. За случая е уведомена прокуратурата. Продължават действията за установяване на обстоятелствата по случая.

По едно Ферари за всеки в Ювентус при победа днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_657229.html

Не че в Ювентус имат нужда от допълнителен стимул за финала срещу Реал днес, но пък бонусите са добре дошли. Всеки футболист на италианския гранд ще получи по Ферари, ако довечера спечели Шампионската лига. За това разкри една от звездите на "бианконерите" Дани Алвеш. Обещанието пък е дал лично президентът на Юве Андреа Аниели. Той е собственик на ФИАТ, съответно на Ферари, така че ще изпълни обещанието с едно щракане на пръст. "Единствената допълнителна мотивация, която имаме е, че президентът каза, че е възможно да се появят "кончета". Това те мотивира още повече, особено любителите на коли", сподели Алвеш пред медиите. Вчера се появи информации, че всеки играч на Юве ще вземе и бонус от 350 хиляди евро при триумф. При Реал той е далеч по-висок – 1,5 млн. евро на калпак. Срещата започва в 21,45 часа българско време в Кардиф, Уелс. bTV предава пряко. 

Протест се проведе пред украинското посолство в София

https://www.actualno.com/society/protest-se-provede-pred-ukrainskoto-posolstvo-v-sofija-news_614933.html

„Спрете терора в Украйна!“ - под този надслов граждани излязоха пред украинското посолство у нас в подкрепа за българската общност в Украйна, предаде БГНЕС. Поводът да се съберем пред украинското посолство е, за да изразим нашата подкрепа към българите, които се намир

Крис Корнъл приел коктейл от лекарства преди да се самоубие

http://offnews.bg/news/n_1/n_657228.html

Музикантът Крис Корнъл е изпил коктейл от лекарства преди да посегне на живота си, съобщава CNN като се позовава на доклад от медицински изследователски център. Открити са следи от налоксон, буталбитал, псевдоефедрин и седативният рецептор лоразепам.  След оповестяването на доклада съпругата на музиканта Вики излезе с обръщение, от което става ясно, че е шокирана от разкритията, тъй като Корнъл дълги години е бил "чист".  "Всички, които познавате Крис добре, може би сте забелязали, че той не беше на себе си в последните часове и че имаше нещо нередно. От доклада научихме, че в тялото му са открити няколко субстанции", се посочва в изявлението на Вики Корнъл, която уточнява, че от дълги години не е имал зависимости. Нещата според нея обаче излезли от контрол и тя и децата ѝ са съкрушени.  Официалните резултати от аутопсията потвърждават, че Корнъл е починал вследствие на обесване. В доклада от медицинския център се уточнява, че не лекарствата са причинили смъртта. Семейството на музиканта почти веднага след смъртта му заяви, че ще направи всичко по силите си, за да помогне на други хора да избегнат подобна трагедия.  Крис Корнъл беше кремиран миналата седмица в гробището Hollywood Forever Cemetery в Лос Анджелис.

Самотата влияе на качеството на съня

https://www.24chasa.bg/novini/article/6259573

Самотата влияе на качеството на съняПроучване на британски учени от Кралския колеж в Лондон установи, че самотата може да ограби съня ви, като понижи качеството му, съобщи в. "Дейли мирър", цитиран от БТА. В изследването взеха участие над 2 200 човека на 18 и 19 години от Англия и Уелс. Те дадоха информация за степента си на самотност и индивидуалните модели на съня.

Карнавал събра десетки деца на Братската могила в Пловдив

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6259555

Карнавал събра десетки деца на Братската могила в ПловдивДетски фестивал, озаглавен "Мечта", се проведе на Братската могила в Пловдив, съобщиха от район "Западен". В проявата участваха десетки малчугани, които пяха, танцуваха и рецитираха. Организаторите бяха предвидили и викторина, в която хлапетата показаха завидна обща култура. За всички имаше подаръци,

Продължава разчистването на северния плаж в Слънчев бряг

http://www.dnevnik.bg/morski/2017/06/03/2982746_produljava_razchistvaneto_na_severniia_plaj_v_slunchev/?ref=rss


Продължава почистването на морски плаж "Слънчев бряг - север", като се премахват бетонови фундаменти, съобщиха от Министерството на туризма.

Освен, че пречат на плажуващите посетители, незаконно поставените съоръжения са пречка за нормалното извършване на санитарно-хигиенните дейности на ивицата, е установила при проверката си на място министърът на туризма Николина Ангелкова.

"Летният сезон вече започна, но съм сигурна, че всички ще...

Петкова подписа Пътна карта за газопреносната инфраструктура

http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-alexey-miler-gazprom-temenujka-petkova-krajat-zhen-potok-25860144

"Газпром" и министерство на енергетиката на България се договориха да проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура у нас.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване