Путин: Американски хакери може да са инсценирали руска намеса

http://frognews.bg/news_135820/Putin-Amerikanski-hakeri-moje-da-sa-instsenirali-ruska-namesa/

Американски хакери може да са инсценирали руска намеса на изборите в САЩ. Това предположение направи руския президент Владимир Путин.

Захариева: Не сме облекчили освобождаването на затворници, направихме го по-прозрачно

http://www.mediapool.bg/zaharieva-ne-sme-oblekchili-osvobozhdavaneto-na-zatvornitsi-napravihme-go-po-prozrachno-news264747.html

Изобщо не е вярно, че законовите промени, прокарани от ГЕРБ са облекчили освобождаванията на затворници, направили са ги прозрачни. Това каза вицепремиерът по съдебната реформа и външен министър Екатерина Захариева, която в предходния мандат бе министър на правосъдието, пред Дарик. Повод за думите и е, че двама от групата за отвличания "Наглите" Любомир Димитров - Гребеца и Ивайло Евтимов-Йожи са се възползвали от поправка в закона от края на миналата година, която дава право на всеки лишен от свобода сам да поиска предсрочно да бъде освободен от затвора. Разликата е, че сега затворниците сами могат да поискат предсрочно освобождаване. Преди това, го е правила затворническата администрацията и така се стимулираше корупцията, каза Захариева.Тя уточни, че това са изискванията на международни конвенции и европейски директиви. Захариева добави, че законът е обсъждан повече от две години и половина. Междувременно пред бТВ темата коментира и лидерът на ГЕРБ в парламента и бивш вътрешен министър от първия кабинет “Борисов” Цветан Цветанов. Според него промяната не е основание рецидивисти да бъдат освобождавани предсрочно условно, ако са полагали труд, какъвто е случаят с Димитров и Евтимов. “Няма промяна в законодателството относно предсрочно освобождаване на лица, които изтърпяват съответното си наказание”, заяви бившият вътрешен министър. По думите му промяната е само процедурна и касае въпроса кои служители от затвора могат да предлагат на съда предсрочно освобождаване. С промяната обаче отпада ограничението опасни рецидивисти да бъдат освобождавани предсрочно и без ограничения, независимо колко са излежали и какъв е остатъкът от присъдата им. Цветанов разказа, че е обмислял да се оттегли от поста си при неуспех на акцията срещу групата за отвличания на "Наглите" през 2009 г. Той упрекна социалистите, че обвиняват ГЕРБ за излезлите от затвора бандити, но не говорят за над дузината отвличания и поръчкови убийства по тяхно време, както и за отстраняването на ключови за разбиването на "Наглите" професионалисти в МВР по времето на кабинета "Орешарски". Цветанов също каза, че няма генерална промяна в законодателството, която да е позволила освобождаването на Гребеца и Йожи – вместо тричленна комисия, сега просто психологът на затвора и социален работник информират съдията, който взема крайното решение. "Трябва да говорим за моралните качества на всеки, който се произнася за освобождаването на такива тежки групи", отбеляза бившият силов министър. Той подчерта, че все пак вярва на съдебната система."Във всяко стадо има мърша, тук има съответните контролни органи, инспекторати, които да документират и отстраняват тези субекти от правоохранителните и правораздавателните системи", посочи Цветанов. Той е убеден, че "Наглите" са извършили повече отвличания, отколкото бяха доказани в съда, а освен това членовете на групата са извършили и ред други престъпления. Според него не е възможно тези хора да са били превъзпитани в затвора.

Профилът на бахрейнския външен министър в Туитър беше атакуван от хакери

https://www.24chasa.bg/novini/article/6259547

Профилът на бахрейнския външен министър в Туитър беше атакуван от хакериПредполагаеми шиитски хакери установиха днес контрол върху профила в Туитър на външния министър на Бахрейн Халид ал Халифа и отправиха заплахи срещу сунитските управляващи в страната, съобщава ДПА, цитирана от БТА. Шиитската групировка "Сарая ал Мухтар" пое отговорност за компютърната атака. Хакерите публикуваха кадри, показващи, както се твърди,

Валентин Николов: България и Балканите се превръщат в ключов регион за сектор енергетика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6259566

Валентин Николов: България и Балканите се превръщат в ключов регион за сектор енергетика България и Балканите се превръщат в ключов регион в областта на енергетиката. Това заяви в сутрешния блок на телевизия Европа зам.-председателят на енергийната комисия в НС Валентин Николов.Той коментира, че в момента се преговаря вариант за снабдяването с газ на Южна и Централна Европа през България или през Гърция,

Пореден взрив в Кабул с повече от 20 убити (обновена)

http://www.cross.bg/kabyl-pogrebenieto-vreme-1545014.html

/КРОСС/ Източници от афганистанското Министерство на здравеопазването заявиха, че около 20 души са загинали, а най-малко 87 са ранени, след като трима атентатори-самоубийци се самовзривиха в столицата Кабул по време на погребението на сенаторски син, съобщава местният телевизионен канал TOLONews. Според телевизия Толо нюз три взрива са отекнали по време на погребението на един от убитите в антиправителствените протести в Кабул, избухнали след терористичния акт в афганистанската столица, отнел живота по-рано тази седмица на над 100 души, предава ТАСС. "Много хора бяха убити и ранени на погребението на Салим Езадяр", каза Абдул Ууду, синът на виден афганистански политик пред АФП.  

Пореден взрив в Кабул с повече от 12 убити

http://www.cross.bg/dyshi-kabyl-afganistanskata-1545014.html

/КРОСС/ Най-малко 12 души загинаха, а най-малко 18 души бяха ранени при експлозии, станали по време на погребение на едно от гробищата на афганистанската столица Кабул, предават ТАСС и Ройтерс. Според телевизия Толо нюз три взрива са отекнали по време на погребението на един от убитите в антиправителствените протести в Кабул, избухнали след терористичния акт в афганистанската столица, отнел живота по-рано тази седмица на над 100 души, предава ТАСС. "Много хора бяха убити и ранени на погребението на Салим Езадяр", каза Абдул Ууду, синът на виден афганистански политик пред АФП.  

Бум на ухапани от кърлежи във Варна, един заболя от Марсилска треска

http://www.moreto.net/novini.php?n=352642

57 нови случаи на ухапани от кърлежи регистрираха само за седмица от Регионалната здравна инспекция(РЗИ) във Варна, научи Moreto.net. 36 от нападнатите от опасните кръвосмучещи животинки са потърсили лекарска помощ във Варна. Останалите 21 случая са в общините от областта.

В Северен Китай е регистриран трус от 5 по Рихтер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6259559

В Северен Китай е регистриран трус от 5 по РихтерЗеметресение с магнитуд 5,0 е регистрирано в събота на територията на автономния район Вътрешна Монголия в Северен Китай, съобщава РИА Новости, цитирана от “Фокус“. По данни на Китайския сеизмологичен център трусовете са регистрирани в 18:11 часа местно време (13:11 българско) в град Алашан Цзози на дълбочина от 15 км.

Калин Каменов награди победителите в Мини маратон 2017

//dariknews.bg/regioni/vraca/kalin-kamenov-nagradi-pobeditelite-v-mini-maraton-2017-2028051

Кметът Калин Каменов награди победителите в провелия се Мини маратон, който бе организиран от Община Враца и Фондация „Докосни щастието“ /Touch Happiness Foundation/. Спортната проява се състоя в ремонтираната и обновена закрита Лекоатлетическа писта и в нея участваха деца, младежи и възрастни. Цел

Пороен дъжд наводни къщи и дворове в Баня

//dariknews.bg/novini/bylgariia/poroen-dyzhd-navodni-kyshti-i-dvorove-v-bania-2028052

Пороен дъжд наводни десетки къщи и дворове в град Баня, община Карлово, нанесени са поражения и върху пътната настилка. Това съобщи кметът на населеното място Стамен Гешев пред „Фокус“.
 
По думите му щетите са значителни и тепърва ще

Почетоха паметта на партизани и ятаци

//dariknews.bg/regioni/burgas/pochetoha-pametta-na-partizani-i-iataci-2028053

От БСП сведоха глави пред загиналите край Топчийско и пред паметната плоча в село Добра поляна

70 коня участваха в кушиите в Севар

//dariknews.bg/regioni/razgrad/70-konia-uchastvaha-v-kushiite-v-sevar-2028054

Областният управител Гюнай Хюсмен бе гост на традиционните конни състезания в село Севар, община Кубрат, и връчи наградите в последната седма гара от надпреварата. - съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград.
70 коня от цялата страна участваха в състезанието, което веднъж бе

Петко Тюфекчиев е новият областен председател на БСП

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/petko-tiufekchiev-e-noviiat-oblasten-predsedatel-na-bsp-2028046

Петко Тюфекчиев е новият областен председател на БСП във Велико Търново. Той бе избран с тайно гласуване, днес преди обяд, по време на заседанието на Областния съвет на партията.

"В областния форум взеха участие общо 35 членове, като бяха издигнати две кандидатури за председател", съ

Япония и Франция приветстваха лидерската роля на САЩ в Азиатско-Тихоокеанския регион

https://www.24chasa.bg/novini/article/6259545

Япония и Франция приветстваха лидерската роля на САЩ в Азиатско-Тихоокеанския регионМинистрите на отбраната на Япония и Франция приветстваха днес лидерската роля на САЩ в борбата срещу ядрените амбиции на Северна Корея и поддържането на мира в Азиатско-Тихоокеанския регион, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА. "Заплахата за сигурността, която Северна Корея представлява за региона и отвъд, достигна нова фаза.

Съветник на турския премиер бе арестуван в операция срещу движението на Гюлен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6259556

Съветник на турския премиер бе арестуван в операция срещу движението на ГюленЕдин от главните съветници на турския премиер бе арестуван днес по подозрение в принадлежност към движението на проповедника Фетхуллах Гюлен, обвинен от турските власти в организирането на провалилия се опит за преврат през юли, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. Бирол Ердем и съпругата му Гюлюмсер Ердем бяха арестувани по искане на прокуратурата

Евакуираха летище „Шарл дьо Гол“

http://www.cross.bg/evakyiraha-letishte-sharl-dyo-gol-1545013.html

/КРОСС/ Френските власти евакуираха летище „Шарл дьо Гол" в Париж. Причината е намерен подозрителен пакет в близост до паспортния контрол. Управлението на аеропорта написа в Twitter, че в момента се оценява сигурността, предава Нова. Пътниците, чиито полети са забавени, публикуваха в социалните мрежи снимки на дългите редици от чакащи на летището.  

Задържаха ТИР, пълен с бежанци

http://frognews.bg/news_135819/Zadarjaha-TIR-palen-s-bejantsi/

ТИР пълен с бежанци бе задържан край Сандански. 12 нелегални чужденци са били открити на паркинг в близост до града.

Заловиха 12 чужденци в ТИР до Сандански

http://www.cross.bg/slychaya-chyzhdentzi-sandanski-1545012.html

/КРОСС/ 12 чужденци са били открити от полицейски служители в тир, паркиран на паркинг край Сандански. 4 деца, жена и 7 мъже са намерени от полицаи от РУ-Сандански около 7 часа днес. Отведени са в помещение за временно настаняване към РДГП-Смолян, оказана им е необходимата помощ. За случая е уведомена прокуратурата. Продължават действията за установяване на обстоятелствата по случая.  

Баскетболист от "Армани Милано" изпита големи трудности да вкара топката в игра

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/03/2982739_basketbolist_ot_armani_milano_izpita_golemi_trudnosti/?ref=rss


Понякога лесното може да се окаже изключително трудно. Плеймейкърът на баскетболния "Армани Милано" Мантас Калниетис изпита големи трудности да вкара топката в игра по време на двубоя срещу "Доломити Тренто". Литовският национал едва не се контузи при тази ситуация.



"Армани Милано" отстъпи с 82:102 и след 1:4 победи отпадна от полуфиналите в първенството, а изпълнението на Калниетис спокойно може да бъде сред тези от...

Най-малко 12 убити по време на погребение на загинал в протестите в Кабул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6259552

Най-малко 12 убити по време на погребение на загинал в протестите в КабулНай-малко 12 души загинаха, а 18 бяха ранени при експлозии, станали по време на погребение на едно от гробищата на афганистанската столица Кабул, съобщава ТАСС, цитирана от БТА. Според телевизия Толо нюз три взрива са отекнали по време на погребението на един от убитите в антиправителствените протести в Кабул,

Вицепрезидентът ще участва в дискусия на тема: Европа отново на път

http://www.cross.bg/otnovo-bulgariya-evropa-1545011.html

/КРОСС/ На 5 юни от 10.00 часа вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в дискусия на тема Европа отново на път. Форумът ще се проведе в София Ивент Център, „Парадайз център". В рамките на дискусията ще бъдат обсъдени предизвикателствата пред България и ЕС 10 години след приемането на страната ни в съюза, 5-те сценария за бъдещето на ЕС, приоритетите и целите на България преди и по време на председателството на Съвета на ЕС.

Езикът усеща и шести вкус

https://www.24chasa.bg/novini/article/6259540

Езикът усеща и шести вкусАмерикански учени установиха, че езикът може да усеща и шести вкус - на водата, съобщи Сайънс алъртр цитиран от БТА. В езика на бозайниците има рецептори, които реагират точно на обикновената вода. Това са рецепторите за кисело. Спорът за вкуса на водата води началото си още от Аристотел, който през 330 г. пр. н. е.

Котки бяха отровени с антифриз в Бургас

http://offnews.bg/news/n_1/n_657227.html

Няколко котки са починали, след като са били отровени с антифриз в Бургас. Инцидентът е станал в началото на седмицата, пред 21 блок в комплекс „Лазур“, а за него сигнализира Неда Недина от „Милосърдни сърца“. Недина получава обаждане от жена, която храни животните. Когато тя се прибрала от работа, видяла, че част от останалата храна е осветена в син цвят. След това се обадила, че намерила две от котките, които се гърчели от болка. Неда Недина взела животните, закарали ги във ветеринарна клиника, но те починали. Загинали са котка – майка и три от малките й. Полицията се е самосезирала по случая и го проверява, добави Недина. В Бургас е имало и други подобни случаи, но когато сме ги намирали в начален стадий, сме успявали да ги спасим, поясни жената. Има и няколко, при които не успяхме да се намесим навреме и животните починаха, каза Недина и добави, че всичките инциденти са били в комплекс "Лазур".

България и Русия ще развиват газопреносна инфраструктура

http://www.cross.bg/bulgariya-petkova-miler-1545010.html

/КРОСС/ Днес, в рамките на Петербургския международен икономически форум - 2017 се проведе работна среща на Председателя на Управителния съвет на ПАО "Газпром" Алексей Милер с Министъра на енергетиката на Република България Теменужка Петкова. Страните обсъдиха перспективите за развитие на сътрудничеството в газовата сфера. Бе отбелязан ежегоден ръст на експортните количества руски газ за България, считано от 2013 година. Положителната динамика се запазва и през 2017 година. От 1 януари до 31 май обемът на доставките е нараснал с 14,5%, в сравнение с първите пет месеца на 2016 година. Отбелязано бе ползотворното сътрудничество между „Булгартрансгаз" ЕАД и ПАО „Газпром" по отношение на транзита на природен газ през България за трети страни. По време на срещата, особено внимание бе отделено на въпросите по организацията на доставките на природен газ за България в дългосрочна перспектива. Алексей Милер информира Теменужка Петкова за изпълнението на проекта «Турски поток» и изрази увереност, че създаването на нови мощности за пренос на газ през акваторията на Черно море ще допринесе в значителна степен за повишаване сигурността на доставките на природен газ за потребителите от Южна и Югоизточна Европа, в това число и за България. Министър Петкова го информира за развитието и инвестициите в газопреносната система на България, както и за концепцията за газоразпределителен център

Земетресение с магнитуд 6,7 по скалата на Рихтер в Берингово море

http://www.cross.bg/beringovo-more-rihter-1545003.html

/КРОСС/ Сеизмолозите са регистрирали земетресение с магнитуд 6,7 по скалата на Рихтер в Берингово море в събота сутринта местно време, предава Интерфакс. Според министерството на извънредните ситуации на Русия епицентърът се е намирал на дълбочина 14,6 км. и на 310 км от Командорските острови. То не е било усетено в населените места. Няма обявявана опасност от вълни цунами.    

Стоян Мирчев: Управляващото мнозинство е не на политиката, а на далаверата

http://www.cross.bg/mirchev-zayavi-stoyan-1545009.html

/КРОСС/ „Поискахме оставката на Главчев,като председател на НС, на първо място, защото парламентът вече 6 седмици не функционира. Основният проблем е, че управляващото мнозинство е не на политиката, а на далаверата". Това заяви пред Дарик радио народният представител от ПГ на „БСП за България" Стоян Мирчев. Той обясни че левицата има конкретни законопроекти за решаване на проблемите в здравеопазването, в производството на българските храни, образованието. „Част от тях сме внесли, но ще е лош знак за управляващите, да започне законодателната работа на 44-то НС със закони на опозицията, затова те ги бавят", каза още той. Стоян Мирчев посочи като втора причина за исканата оставка, че Главчев позволява използването на езика на омразата в пленарна зала, особено от страна на ГЕРБ. „Правилникът за дейността на НС е закон и той не трябва да се тълкува, а да се прилага. В него е записано, че не трябва да се допускат от парламентарната трибуна обиди. Не може да се позволява от нея да се обиждат 1 млн. българи, които са ни подкрепили на изборите", категоричен бе депутатът. По думите му, Главчев е станал председател със 157, а е успял да остане такъв със 118 гласа, като дори не е могъл събере мнозинство от 121 гласа. „В резултат от политиката на управляващите, и поведението на Главчев, мнозинството е на кантар", заяви социалистът. Горанов извади гръбнака на Стратегията за висшето образование

Черешова задушница: Панихида в „Св. Иван Рилски“

http://www.eurochicago.com/2017/06/panihida-v-sv-ivan-rilski/

Службата днес, събота, 3 юни, в храма "Свети Иван Рилски" в Чикаго - Панихида, ще започне в 11 часа. Елате да се помолим за преселилите се в Небесните жилища на Спасителя и Господа Бога нашего Иисуса Христа.

Петкова и "Газпром" развиват газопреносната ни инфраструктура

http://www.moreto.net/novini.php?n=352677

"Газпром" и Министерство на енергетиката на България се договориха да проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура в републиката. Днес, в рамките на Петербургския международен икономически форум — 2017 се проведе работна среща на Председателя на Управителния съвет на ПАО "Газпром" Алексей Милер с Министъра на енергетиката на Република България Теменужка Петкова.

2-годишно дете и жена загинаха при катастрофа

http://www.cross.bg/-godishno-zhena-yambol-1545008.html

/КРОСС/ 2-годишно дете и жена са загинали при тежко произшествие на пътя, станало снощи към 19 и 30 часа в района на Каравеловско ханче, област Ямбол, съобщава news.bg . По първоначални данни, лек автомобил "Ауди А4" с бургаска регистрация, управляван от 23-годишен от Бургас, с когото пътували 2-годишно момченце и две жени, изгубил контрол и се ударил странично в насрещно идващия "Фолксваген Пасат", също бургаска регистрация, управляват от 26-годишен шофьор и пътници две жени и 13-годишен. От удара на място са загинали детето и жена от аудито, останалите пътници от двете коли са откарани в болницата в Ямбол с различни наранявания. По случая е образувано досъдебно производство. Случаят се разследва от РУ-Тунджа.  

Хърватска компания е разработила "невидима" тъкан за военни униформи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6259538

Хърватска компания е разработила "невидима" тъкан за военни униформиХърватската военна индустрия бележи годишен растеж от 20 процента, който се дължи отчасти и на иновативните решения на местните производители, съобщава информационният портал Индекс, цитиран от БТА. Една от водещите в тази област е компания Чатекс, която първа в Европа произведе нова тъкан със специално предназначение,

Египетски археолози откриха 10 нови каменни гробници

http://www.cross.bg/grobnitzi-kamenni-novi-1545002.html

/КРОСС/ Група египетски археолози откриха 10 нови каменни гробници по време на разкопки в близост до град Асуан. Това съобщава местният вестник "Ахрам онлайн". Според експертите, артефактите датират още от Късния период на древноегипетската цивилизация (664-332 г. пр. н. е). Както заяви служител от Министерството на антиките в Египет, новооткритите гробници вероятно са продължение на Асуанския некропол, намиращ се на западния бряг на Нил. Преди там са били намерени редица гробници от периода на Ранното, Средното и Новото царство. Министерството също така отбеляза, че в погребалните камери на гробниците са били открити каменни саркофага с мумии в тях и погребални колекции, принадлежащи на починалите. Разкопките ще продължат и през следващия сезон, който ще започне през септември, като междувременно се планира и започването на реставрацията и научното описание на днешните археологически находки.  

Село Господинци събира гости за храмовия си празник

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/selo-gospodinci-sybira-gosti-za-hramoviia-si-praznik-2028044

И тази година малкото останали християни в с. Господинци ще отбележат подобаващо празника "Петдесятница“, който е храмов празник на черквата "Св.Троица".

В знак на толерантно отношение и уважение към другия етнос в селото - мюсюлманите, и тази година черковното настоятелство взе реше

Изкопаха канавка за оттичане на водата от пътя за Гробищния парк

//dariknews.bg/regioni/razgrad/izkopaha-kanavka-za-ottichane-na-vodata-ot-pytia-za-grobishtniia-park-2028045

Багер на Общинско предприятие “Ремонстрой“-Разград изкопа канавка за оттичане на водата, която затвори пътя към Гробищния парк – съобщиха в отговор на въпрос на Дарик-Разград от пресцентъра на община Разград. Тъй като в близост до шосето има високоволтов кабел оттичането става бавно – уточниха от м

Зрелищно шествие, епични битки и дъжд белязаха първия ден на античния фестивал в Девня (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/varna/zrelishtno-shestvie-epichni-bitki-i-dyzhd-beliazaha-pyrviia-den-na-antichniia-festival-v-devnia-snimki-2028047

Близо 100 участници от четири групи за исторически възстановки се включиха в тържественото шествие в Девня, с което бе открит двудневният античен фестивал "Марцианопол – животът в древния град". 
 

Камикадзета са извършили атентата на гробището в Кабул

//dariknews.bg/novini/sviat/kamikadzeta-sa-izvyrshili-atentata-na-grobishteto-v-kabul-2028049

Камикадзета са извършили тройния атентат на едно от гробищата на Кабул, в който загинаха 20 души, а 87 души бяха ранени, предаде ТАСС. Новината съобщи пред телевизия Толо нюз афганистанският премиер Абдула Абдула.

„С обич за децата, в памет на бащите герои“ на Морска гара (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/varna/s-obich-za-decata-v-pamet-na-bashtite-geroi-na-morska-gara-snimki-2028050

Стартът на кампанията „С обич за децата, в памет на бащите герои“ бе даден край Морска гара във Варна с концерт и демонстрации на полицейска и военна техника.

В Торонто градят първия паметник на Левски в Канада

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/v-toronto-gradiat-pyrviia-pametnik-na-levski-v-kanada-2028048

В района на Голямо Торонто, Канада българската общност в страната предстои да изгради първи паметник на Апостола на свободата Васил Левски в страната, съобщиха от генералното консулство на България в града.


Генералното консулство на България

САЩ спира финансирането на Зеления фонд на ООН

http://www.mediapool.bg/sasht-spira-finansiraneto-na-zeleniya-fond-na-oon-news264746.html

САЩ няма участват вече във финансирането на Зеления фонд на ООН, в който досега страната е внесла около 3 млрд. долара. Това обяви шефът на Агенцията за околна среда Скот Прюит, цитиран от информационните агенции.  На пресконференция той обяви, че Белият дом вече е започнал консултации с Министерството на правосъдието за следващите стъпки, които трябва да предприеме, за да се оттеглят САЩ от Парижкото споразумение за климата. Според Прюит това ще отнеме няколко седмици.  Американският президент Доналд Тръмп обяви в четвъртък, че Вашингтон се оттегля от постигнатото в края на 2015 г. във френската столица споразумение с борба с глобалните климатични промени. Според експерти обаче това не може да се случи незабавно, а са необходими между 3 и 4 години.  "Прекратяването на на финансирането на Зеления фонд на ООН ще стане незабавно", заяви Скот Прюит. Фондът е създаден, за да подпомага най-бедните страни да се справят с последиците от климатичните промени.

Задържаха нов заподзрян за атентата в Манчестър

http://dnes.dir.bg/news/manchestar-atentat-jihad-25860023

Полицията в Манчестър съобщи, че е арестувала тази нощ 24-годишен мъж във връзка с атентата от 22 май в концертна зала, при който загинаха 22 души.

Продължава почистването на морски плаж "Слънчев бряг-север"

https://www.actualno.com/politics/prodyljava-pochistvaneto-na-morski-plaj-slynchev-brjag-sever-news_614928.html

Продължава почистването на морски плаж „Слънчев бряг-север”, като се премахват бетонови фундаменти. Освен, че пречат на плажуващите посетители, незаконно поставените съоръжения са пречка за нормалното извършване на санитарно-хигиенните дейности на ивицата. Това ст

БНТ 1 и БНР излъчват на живо благотворителния концерт на Ариана Гранде

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6259537

БНТ 1 и БНР излъчват на живо благотворителния концерт на Ариана Гранде"Цялата ни любов е за Манчестър" - благотворителният концерт на Ариана Гранде, ще бъде излъчен на живо по БНТ 1 и БНР. Спектакълът на стадион „Олд Трафорд“ е в памет на жертвите от терористичния акт, извършен в края на концерт на младата певица на Ариана Гранде в града на 22 май. При атентата загинаха 22 души, а 116 бяха ранени.

Уил Ай Ем потвърди, че Фърги е напуснала групата "Блек айд пийс"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6259525

Уил Ай Ем потвърди, че Фърги е напуснала 
групата "Блек айд пийс"Фронтменът на групата "Блек айд пийс" Уил Ай Ем потвърди, че Фърги действително я напуснала, съобщи Контактмюзик, цитиран от БТА. След няколкомесечни спекулации, Уил Ай Ем заяви, че Фърги напуснала "Блек айд пийс", за да започне самостоятелна кариера. Певицата, чието истинско име е Стейси Фъргюсън, се присъедини към "Блек айд пийс" през 2002 г.

Жельо Бойчев посочи кой е големият въпрос за санирането

http://www.cross.bg/boiichev-programata-puti-1545001.html

/КРОСС/ Големият въпрос е какво ще бъде бъдещето на тази програма, какви са намеренията на правителството за продължение на програмата. Това каза заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България" Жельо Бойчев във връзка с внесеното от групата искане за разисквания по Програмата за саниране, предава агенция "Фокус". „Имаше анонси, че ще има промени в механизма за финансиране и ще бъдат включени със собствени средства и самите собственици. Да видим предвижда ли се такъв тип промяна, да видим, ако продължи програмата, откъде и по какъв начин ще бъде финансирана. В рамките на този бюджет няма предвидени средства за националната програма", коментира Бойчев. Той поясни, че от информацията на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков е станало ясно, че подадените заявления от етажни собствености в пъти надвишават досега гласувания ресурс от 2 млрд. лв. Според депутата от БСП се набива на очи един немного убедителен старт на програмата. По думите му в рамките на една година самите референтни стойности - пределните цени, които министерството на база на извършения си анализ обяви, са били коригирани три пъти. „Започнахме с 290 лв. /кв. метър без ДДС за извършени строителни-монтажни работи като праг и в момента той е 143 лв. Това задава редица въпроси кой е определил тези стойности, на база на какъв тип дейности са определени

България подписа с “Газпром” пътна карта за развитието на мрежата си

http://www.mediapool.bg/bulgaria-podpisa-s-gazprom-patna-karta-za-razvitieto-na-mrezhata-si-news264745.html

Пътна карта, съгласно която страните ще проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България, при отчитане на правилата на ЕС, подписаха в събота министърът на енергетиката Теменужка Петкова и шефът на "Газпром“ Алексей Милер, съобщиха от Министерството на енергетиката в събота. Зад тази обща формулировка, всъщност се крие договорка за работа по реализцацията на втора тръба от газопровода Турски поток до Варна. За воденето на такива преговори съобщи миналата седмица руският премиер Дмитрий Медведев. Източници на Mediapool разказват, че интензивни разговори по въпроса се водят поне от две седмици. Офертата на руснаците била те да построят подводното трасе по дъното на Черно море, а "Булгартрансгаз" да осигури свързаността на своята мрежа така, че да може обемите да стигат до Сърбия. С този маршрут Русия смята да замени сегашните доставки на природен газ у нас от около 3 млрд. куб. м годишно, които влизат през Украйна и Румъния по т. нар. Трансбалкански газопровод. Затварянето на досегашния маршрут е записано и в споразумението на руснаците с Турция за строежа на газопровода "Турски поток" като цяло. Отделно в офертата към Брюксел за прекратяване на антимонополното дело, концернът също е предвидил смяната на входната точка на доставките му за България, без да е посочено коя ще е тя. Освобождаването на Трансбалканския газопровод, по който в момента страната ни транзитира годишно около 13-14 млрд. куб. м руско синьо гориво за Турция, Гърция и Македония, не е проблем за България, тъй като в договора на "Булгартрансгаз" с "Газпром" за транзита има клауза "натовари или плащай" (ship or pay), която гарантира до 2030 г. на българския оператор годишните приходи от около 100 млн. долара за преноса на руски газ, независимо дали такъв има. Една от целите на Русия в преговорите за втората тръба на "Турски поток" до България е да си спести тези разходи като договори входна точка край Варна. Българското правителство пък реагира с охота на офертата, която била за тръба с капацитет от 20 млрд. куб. м годишно, защото тръба на дъното на Черно море до Варна пасва идеално на плановете на Бойко Борисов да прави там газоразпределителен център. Амбициите му са този хъб да прекрои газовите потоци в региона и да захранва Западна Европа. Въпреки че засега информация е предимно неофициална самото прессъобщение от Министерството на икономиката загатва, че въпросната “пътна карта” цели уреждането на отношенията именно по втората тръба на “Турски поток”. “По време на срещата, особено внимание бе отделено на въпросите по организацията на доставките на природен газ за България в дългосрочна перспектива. Алексей Милер информира Теменужка Петкова за изпълнението на проекта “Турски поток“ и изрази увереност, че създаването на нови мощности за пренос на газ през акваторията на Черно море ще допринесе в значителна степен за повишаване сигурността на доставките на природен газ за потребителите от Южна и Югоизточна Европа, в това число и за България“, съобщават от ведомството. Министър Петкова пък е информирала Милер за “развитието и инвестициите в газопреносната система на България, както и за концепцията за газоразпределителен център“. По време на срещата в Санкт Петербург е отбелязан ежегоден ръст на експортните количества руски газ за България, считано от 2013 година. “Положителната динамика се запазва и през 2017 година. От 1 януари до 31 май обемът на доставките е нараснал с 14,5%, в сравнение с първите пет месеца на 2016 година”, казват от Министерството на енергетиката.        

Дъждове и наводнения в страната

http://frognews.bg/news_135818/Dajdove-i-navodneniia-v-stranata/

Проливните дъждове причиниха наводнения в страната. Вилна зона в Русе бе наводнена тази сутрин, като е унищожена покъщнината и зеленчуковите градини.

Екатерина Захариева: Не е вярно, че сме облекчили освобождаването на затворници

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/03/2982736_ekaterina_zaharieva_ne_e_viarno_che_sme_oblekchili/?ref=rss


Изобщо не е вярно, че този закон е облекчил освобождаванията, направи ги прозрачни. Това заяви вицепремиерът по съдебната реформа и външен министър Екатерина Захариева пред Дарик. Повод за думите и е, че двама от групата за отвличания "Наглите" Любомир Димитров - Гребеца и Ивайло Евтимов-Йожи са се възползвали от поправка в закона от края на миналата година, която дава право на всеки лишен от свобода сам да поиска предсрочно да бъде освободен от затвора. Разликата е, че сега...

Теменужка Петкова подписа пътна карта с "Газпром" за развитие на мрежата

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/03/2982733_temenujka_petkova_podpisa_putna_karta_s_gazprom_za/?ref=rss


Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и председателят на управителния съвет на "Газпром" Аексей Милер са подписали пътна карта, съгласно която страните ще проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България като се отчитат правилата на ЕС.

Това съобщиха от Министерството на енергетиката. Двамата са разговаряли в Санкт Петербург, където Петкова участва в Петербургския международен икономически форум — 2017.

Царят е тренди

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6258286

Царят е трендиТова лято той става на 80, но е все така пример за достойно поведение Да правиш прогноза за летните тенденции, е все едно да спечелиш от тотото или поне от бингото, дано поне няколко от тези разсъждения се окажат с верен изход и ви донесат наслада в летните горещини. 1. При цялата девалвация на политическата класа едно събитие приковава вниманието

Агаси се върнал към тениса заради Джокович

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/03/2982732_agasi_se_vurnal_kum_tenisa_zaradi_djokovich/?ref=rss


Андре Агаси не би се върнал към тениса, ако Новак Джокович не го беше потърсил. Това обяви бившият номер едно, който в момента е треньор на сърбина.

Двамата работят заедно от месец, а 47-годишният Агаси вярва, че Джокович ще печели още много титли. Откакто спечели 12-ия си Голям шлем на "Ролан Гарос" миналата година, Джокович преминава през криза, която доведе и до смяна на треньора.

"Не знам дали бих се върнал заради друг. Новак ме...

Съмнителен пакет наложи евакуация на летище "Шарл дьо Гол"

https://www.actualno.com/europe/symnitelen-paket-naloji-evakuacija-na-letishte-sharl-dio-gol-news_614927.html

Френските власти евакуираха летище „Шарл дьо Гол“ в Париж, след като "подозрителен пакет" беше намерен в близост до паспортния контрол, съобщи БГНЕС. Управлението на аеропорта написа в Twitter, че в момента се оценява сигурността. Пътниците, чиито полети са забавени, публикуваха в социалните мрежи снимки на дългите редици от чакащи на летището. Снимка: архив

Крие ли БФС кой клуб остава без лиценз за новия сезон?

http://offnews.bg/news/n_1/n_657224.html

Защо БФС не обявява кои отбори имат лицензи за новия сезон в Европа и у нас? Спецът по спортно право Георги Градев резонно повдигна въпроса, докато обясняваше, че решенията по казуса с участието на ЦСКА-София в турнирите са некомпетентни и грешни.                                       Георги Градев Наистина, по правилник последното заседание на Лицензионната комисия за елитната група е минало на 19 май! Над 10 дни от БФс мълчат като партизани кой получава лиценз и кой не. За капак са минали и две заседания на Апелативната комисия, ако въобще е имало жалби. Това поражда сериозни съмнения за феърплея, който редовно бива потъпкван. Ето какво написа Градев в личния си профил относно кашата: " Няма превратно тълкуване, има тълкуване на правилата от Бсф* в изолация, а не в съвкупност и нарушаване на Устава на Бсф от Бсф! Има и крещящо непознаване на правилата на УЕФА и практиката на КАС при обжалване на решение на УЕФА! Факт е, че към момента на взимане на решенията на СТК, в Бсф няма официално потвърждение, че тирето (така нарича ЦСКА-София) са обжалвали в Лозана, нито че обжалването има суспензивен ефект - такива документи не са цитирани в нито едно от решенията на СТК! На кой член от кой правилник на коя организация стъпва Бсф, за да твърди, че решението на Уефа по отношение на тирето не е влязло в сила и не трябва да се изпълнява от Бсф незабавно? Решенията на СТК трябва да са правно аргументирани, а не да почиват на предположения, както е в случая с Левски! Ако Бсф бяха прави, а те НЕ са, просто щяха да пратят един имейл на УЕФА и да ги попитат дали обжалването на решението на УЕФА (ако въобще има такова) има суспензивен ефект. След това щяха да се позоват на отговора и да затворят устите на всички. Очевидно е, че това не е направено от Бсф. А защо е друг въпрос, на който Бсф трябва да отговори. Защо лицензите за Уефа не бяха издадени или отказани в срок до 12.05., както е посочено в графика, публикуван на сайта на Бсф ( http://www.bfunion.bg/…/график)? Кога ще се обжалва евентуален отказ? Вън невежите некадърници от Бсф! Вие сте срам и позор за футбола и за всички българи! * Бсф (назаем от Дора Милева) - Българска смешна федерация".

Теодор Иванов на празника си 1 юни - снимка от конкурса на "24 часа" и mama24.bg

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6259160

Теодор Иванов на празника си 1 юни - снимка от конкурса на "24 часа" и mama24.bgСнимката на Анджи е поредната, изпратена до "24 часа", във връзка с инициативата ни за празника на детето 1 юни. Анджи е на 9 години. Зарадвайте дете на празника и спечелете, заедно с него, награда от конкурса на "24 часа" и сайта за бебета, деца и техните родители - mama24.bg.  Изпратете снимка на дете,

Повече от 40 са загинали при ударите на ВВС на коалицията, водена от САЩ, в Ракка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6259517

Повече от 40 са загинали при ударите на ВВС на коалицията, водена от САЩ, в РаккаНай-малко 43 души , повечето деца и жени, са загинали по време на ударите на ВВС на коалицията, оглавяване от САЩ в сирийския град Ракка, съобщава ТАСС, цитирана от “Фокус“. Според местни медии трагедията се е случила миналата нощ. Авиацията на коалицията е атакувала здание, където в този момент са се намирали десетки цивилни.

Епидемия: Масово се шофира след употреба на наркотици

http://www.moreto.net/novini.php?n=352676

Шофирането след употреба на наркотици се превръща в епидемия. Това отчетоха от столичната Пътна полиция след масови проверки в страната и през нощта. Заловените нарушители попадат за 24 часа в ареста, а след това срещу тях се образува досъдебно производство.

ВСС: 62,21% e избирателната активност на прокурорите в избора на членове на ВСС към 14.00 ч.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6259530

ВСС: 62,21% e избирателната активност на прокурорите в избора на членове на ВСС към 14.00 ч.Към 14.00 ч. чрез системата за електронно гласуване през интернет правото си на глас за в избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) са упражнили 874 прокурори от цялата страна, като избирателната активност е 63,47 %. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС. С хартиени бюлетини на място в Съдебната палата са упражнили правото си на вот 61

Манията по телефони на родителите води до лоши деца

https://www.vesti.bg/tehnologii/maniiata-po-telefoni-na-roditelite-vodi-do-loshi-deca-6069819

Проучване показва връзката между разсейването по смартфоните и лошото възпитания на децата

Няма превишения на нормите за чистота на въздуха в населените места край Шишманци

//dariknews.bg/novini/bylgariia/niama-previsheniia-na-normite-za-chistota-na-vyzduha-v-naselenite-mesta-kraj-shishmanci-2028039

Продължава проследяването от експерти на РИОСВ – Пловдив и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда за качеството на атмосферния въздух в населените места в близост до възникналия в петък пожар в Шишманци, съобщава МОСВ.
 
Измерванията се извършват в село Бе

Картички с лика и житието на Ботев раздадоха от МГЕРБ-Свищов

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/kartichki-s-lika-i-zhitieto-na-botev-razdadoha-ot-mgerb-svishtov-2028007

Над 200 картички с лика и житието на Ботев раздадоха членове и симпатизанти на младежката структура на ПП ГЕРБ в Свищов в деня на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Така те почетоха паметта и делото на Ботев и на хилядите знайни

Деца и възрастни преписаха Паисиевата история

//dariknews.bg/regioni/haskovo/deca-i-vyzrastni-prepisaha-paisievata-istoriia-2028040

Близо 100-те страници на „История славянобългарска” преписаха днес на поляната при Светилището на нимфите и Афродита край с. Каснаково деца и възрастни. Преписът на Паисиевата история бе акцент в програмата на 6-я детски празник „Здравей, лято!“, организиран от „Да за Димитровград“ и финансиран от

Fitch повиши перспективата за кредитния рейтинг на България

//dariknews.bg/novini/biznes/fitch-povishi-perspektivata-za-kreditniia-rejting-na-bylgariia-2028041

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings повиши перспективата на кредитния рейтинг на България от стабилна до положителна. Агенцията потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България ‘BBB-' в чуждестранна и местна валут

Тракийци със събор-поклонение на Илиева нива

//dariknews.bg/regioni/haskovo/trakijci-sys-sybor-poklonenie-na-ilieva-niva-2028042

Областният управител на Хасково Станислав Дечев участва в поклонението на Илиева нива. Традиционният събор-поклонение в памет на избитите тракийски бежанци бе организиран от Община Ивайловград. В честването участваха кметът й Диана Овчарова, депутатът Георги Станков, председателят на тракийските др

Дъжд с градушка се изсипа в района на Чепеларе и Пампорово (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dyzhd-s-gradushka-se-izsipa-v-rajona-na-chepelare-i-pamporovo-snimki-2028038

Обилен дъжд, придружен с градушка, се изсипа в района на Чепеларе и Пампорово. Ледените късове с големина на грахово зърно се изсипаха този следобед в околностите на курорта и родопския град, както и по пътя за село Проглед. За броени минути на мес

Ирландия с нов премиер - наполовина индиец и официално "гей"

http://offnews.bg/news/n_1/n_657226.html

Лео Варадкар е новият премиер на Ирландия. Той е най-младият премиер на страната, от етническо малцинство и гей. Новият ирландски премиер ще встъпи официално в длъжност на 13-ти юни. Варадкар е син на общопрактикуващ лекар от Индия и местна медицинска сестра. Той е първият ирландски премиер, който е от етническо малцинство. На 38 години Варадкар ще бъде премиер, а политически анализатори го сравняват с премиера на Канада Джъстин Трюдо и новия френски премиер Еманюел Макрон.  До момента три пъти е заемал постове в управлението. Той бе избран за лидер на управляващата партия "Фина гейл".  Варадкар коментира победата си така: "Огромно предизвикателство" и в "Републиката няма предразсъдъци".

Как деца стават писатели? "Националната седмица на детската книга" продължава

http://clubz.bg/54674-kak_deca_stavat_pisateli_nacionalnata_sedmica_na_detskata_kniga_prodyljava

Ако още не сте завели наследниците на приключението "Национална седмица на детската книга" - имате още малко време. Инициативата, посветена на децата, които обичат да четат и мечтаят да пишат, която стартира на 1 юни, продължава още четири дни - до 7 юни.

Безплатните работилници за деца по писане, рисуване, изучаването на различните жанрове, игрите и часовете за четене с популярни лица, които представят любимите си детски книжки се провеждат в литературния клуб "Перото" в НДК. 

С програмата на "Националната седмица на детската книга" можете да се запознаете ТУК. 

А през това време - вижте каква е атмосферата на мястото на приключението, организирано от сдружението "Книги за деца“ и Националния дворец на културата, в първите дни след откриването.

Виктория Бисерова, председател на сдружение "Книги за деца", призова бъдещите големи писатели да покажат на възрастните какво могат. 

За да нямате никакво колебание, че мястото и на вашите четящи и любознателни деца е там.

В първия ден на кампанията деца четоха на родителите си и на залата своите любими приказки. Най-малкият участник бе синът на актьора Даниел Ангелов – Симеон, който въпреки крехката си възраст вече е колега на баща си и играе рамо до рамо с него в сериала „Ние, нашите и вашите“. Той чете откъс от „Търсенето на Немо“. Приказки четоха и наследниците на Венета Райкова, на водещата от Нова тв Невена Василева, на актрисата Мая Бежанова и др. 

Малкият Симеон чете "Търсенето на Немо".

Във втория ден на "Националната седмица на детската книга" любимите си детски приказки чете певицата Поли Генова, която наистина завладя хлапетата с драматизация по текст на Валери Петров.

 
Поли Генова чете един от най-хубавите детски текстове на Валери Петров. А децата слушат в захлас.

След певицата на сцената зад микрофона застана бившият служебен премиер и бивш председател на парламента проф. Огнян Герджиков. Той зарадва децата с авторски текстове - самият Герджиков пише книжки за деца. И им прочете историите, писани за неговия внук.

Някои политици могат да забавляват деца - проф. Огнян Герджиков чете авторски приказки по време на "Националната седмица на детската книга".
 
Хлапетата усърдно творяха - пишеха и рисуваха, по време на безплатните работилници в първите дни на приключението в литературен клуб "Перото".
Тече усилен творчески процес - деца пишат и се упражняват, за да станат писатели.
Млад писател чете изразително и пред микрофон своето произведение.

Радиоводещата Елена Бозова разказва на децата как се измислят имена по време на работилница в първото издание на "Националната седмица на детската книга".

И това ако не е детски купон - с приказки, забавления и балони.

В съботния ден приказки на децата чете Влади Ампов - Графа. В неделя децата ще забавлява с работилница талантливата Ваня Щерева. И изненадите в следващите дни са коя от коя по-забавни. 

Писателят Иван Раденков показа на децата колко са важни думите.

Клуб Z e медиен партньор на кампанията "Национална седмица на детската книга". Основни медийни партньори са Нова тв и Нетинфо.

 

Без коли до Болата край Каварна

http://www.cross.bg/bolata-koli-zashtitenata-1545000.html

/КРОСС/ Заливът Болата край Каварна ще бъде затворен за автомобили. Министерствата на околната среда и на туризма търсят общо решение на проблема с навлизането на коли в защитената местност през летния сезон, предава БНТ2. Болата е в топ 10 на най-красивите заливи в света. Той е много посещаван от туристи през лятото, включително и от чужденци. Повечето обаче паркират автомобилите си на самия пясък. Много от тях не почистват след себе си и оставят на плажа опаковки от храна и пластмасови бутилки. С въвеждането на ограничения за автомобили се цели да се запази чист района. Болата е част от защитената зона "Комплекс Калиакра" по НАТУРА 2000. За рибарите там ще се търси вариант за разрешителен режим да влизат с колите, с които возят лодките си.      

Възрастна жена от Берковица даде 4000 лв. на ало измамници

https://www.24chasa.bg/region/article/6259523

Възрастна жена от Берковица даде 4000 лв. на ало измамнициСамотна старица от Берковица стана поредната жертва на телефонни измамници, съобщиха от ОД на МВР- Монтана. На 2 – ри юни към 16:10 ч. на домашния телефон на 75- годишната К. Т. И. се обадил непознат мъж, който й обяснил, е трябва да даде парите си, за да съдейства на полицията да заловят престъпници.

"Газпром" и МЕ ще проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура в България

https://www.actualno.com/business/gazprom-i-me-shte-prouchat-vyprosa-za-razvitie-na-gazoprenosnata-infrastruktura-v-bylgarija-news_614926.html

Алексей Милер, председател на Управителния съвет на ПАО "Газпром" и министърът на енергетика на Република България Теменужка Петкова подписаха Пътна карта, съгласно която страните ще проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на Българ

Захариева: Не сме поемали ангажименти към Кюрдистан

http://frognews.bg/news_135817/Zaharieva-Ne-sme-poemali-angajimenti-kam-Kiurdistan/

България не е поемала политически и военни ангажименти към Кюрдистан. Това обяви външният министър Екатерина Захариева. По думите й страната ни има традиционно добри отношения с иракската автономна област.

Министерство на туризма: Продължава почистването на плаж „Слънчев бряг-север”

https://www.24chasa.bg/region/article/6259512

Министерство на туризма: Продължава почистването на плаж „Слънчев бряг-север”Продължава почистването на морски плаж „Слънчев бряг - север”, като се премахват бетонови фундаменти. Освен, че пречат на плажуващите посетители, незаконно поставените съоръжения са пречка за нормалното извършване на санитарно-хигиенните дейности на ивицата. Това стана ясно по време на проверката, която извърши министърът на туризма Николина

Избраха Царица Роза

http://www.cross.bg/rozata-godina-praznika-1544999.html

/КРОСС/ В Казанлък официално беше открит Фестивала на розата. По традиция всяка година в навечерието на празника най-красивото момиче измежду абитуриентките в града става символ на тържествата, предава БНТ. Тази година царица на розата стана 18-годишната Цветелина Илиева. Тя ще предвожда празничното шествие по време на празника и в продължение на една година ще бъде символ на красотата и добротата в България и чужбина. Кулминацията на фестивала на розата е в неделя.    

След среща с Путин германският външен министър очаква нови преговори за Украйна

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/sled-sreshta-s-putin-germanskiiat-vynshen-ministyr-ochakva-novi-pregovori-za-ukraina-240544/

Германското министерство на околната среда се е споразумяло за по-силно сътрудничество с Русия в областта на климатичните промени

Мъж съди Община Варна заради инцидент на пътя

http://www.moreto.net/novini.php?n=352675

Мъж ще съди общината във Варна заради тежък инцидент на улицата. Човекът пострадал след падане от колело заради повредена шахта на път в града. Инцидентът става преди полунощ на кръговото кръстовище на улица „Девня“. Валентин отрича да е бил невнимателен със скоростта.

Бивш военен рани мъж и кучето му в Пловдив

http://www.mediapool.bg/bivsh-voenen-rani-mazh-i-kucheto-mu-v-plovdiv-news264744.html

44-годишен мъж беше прострелян в крака след скандал в пловдивския кв. “Тракия”. Извършителят на нападението е 56-годишен бивш военен.   Около 8 ч. в събота сутринта той се скарал на две деца, които разхождали домашни кучета.   В разправията се намесил бащата, по който бившият военен открил огън. Той ранил и едното от животните.   Стрелецът е задържан. Работата по случая продължава.

12 чужденци са били открити от полицейски служители в тир в Сандански

https://www.24chasa.bg/novini/article/6259503

12 чужденци са били открити от полицейски служители в тир в Сандански12 чужденци са били открити от полицейски служители в ТИР, паркиран на паркинг край Сандански. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. 4 деца, жена и 7 мъже са намерени от полицаи от РУ-Сандански около 7.00 часа днес. Отведени са в помещение за временно настаняване към РДГП-Смолян, оказана им е необходимата помощ. За случая е уведомена прокуратурата.

Съдът отхвърли жалба на община Гърмен срещу референдум за циганско гето

https://www.24chasa.bg/region/article/6259513

Съдът отхвърли жалба на община Гърмен срещу референдум за циганско гето
Общинският съвет в Гърмен обжалва заповед на областния управител на Благоевград за насрочване на референдум на 18 юни за циганското гето в м. Падарката. Инициативен комитет поиска от от местните парламентаристи да насрочат допитване до жителите на село Марчево с въпрос: "Съгласни ли сте Общински съвет – Гърмен и общинска администрация да разрешат

Евакуираха най-голямото летище във Франция

http://frognews.bg/news_135816/Evakuiraha-nai-goliamoto-letishte-vav-Frantsiia/

Френската полиция евакуира най-голямото летище в страната „Шарл дьо Гол“ в Париж. Причината е намерен подозрителен пакет в близост до паспортния контрол.

УЕФА би подкрепила британска кандидатура за световното по футбол през 2030 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/03/2982730_uefa_bi_podkrepila_britanska_kandidatura_za_svetovnoto/?ref=rss


Британска кандидатура за световното първенство по футбол през 2030 г. би била "силно подкрепена, обяви президентът на УЕФА Александър Чеферин. Той добави, че турнирът не би трябвало да се провежда в страна, която "иска да плати най-много".

През тази седмица Vivo стана третата китайска компания,която се присъедини към спонсорите на ФИФА и това породи предположенията, че Китай ще кандидатства за първенството след 13 години. През 2022 г. обаче световното...

„Дни на предците“ в Плиска

http://www.cross.bg/provezhda-kyltyra-srednovekovniya-1545004.html

/КРОСС/ Първата българска столица Плиска посрещна воини в бляскави доспехи, мечове, щитове и бойни коне. Те разположиха стана си сред твърдината и започнаха да стягат оръжията си, за да защитят целостта на България, съобщава Дарик. Ежегодният събор-фестивал на средновековния бит и култура Дни на предците се провежда на територията на Национален историко-археологически резерват Плиска. Не, това не е исторически разказ, а вторият ден на ежегодния събор-фестивал на средновековния бит и култура „Дни на предците", който се провежда на територията на Национален историко-археологически резерват „Плиска". Стотици любители на възстановките се събират всяка година в първата българска столица, за да покажат своите умения, нови придобивки и знания. Ежегодният събор-фестивал на средновековния бит и култура Дни на предците се провежда на територията на Национален историко-археологически резерват Плиска. Идеята на фестивала е да отведе посетителите в стари времена и традиции, като се пресъздадат отделни моменти от средновековната ни история по един достоверен начин, базиран на исторически източници и археологически паметници

Бивш военен простреля мъж и питбула му в Пловдив

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/bivsh-voenen-prostrelia-myzh-i-pitbula-mu-v-plovdiv-2028005

Екшън се разигра в пловдивския квартал Тракия. 44-годишен мъж бе прострелян в крака след скандал. Инцидентът е станал към 8:20 часа тази сутрин в микрорайон А5, докато двама младежи - брат и сестра, разхождали кучетата си - два питбула. По време на разходката те ср

Днес в Македония ще бъде извършена първата операция за смяна на пола

https://www.24chasa.bg/novini/article/6259495

Днес в Македония ще бъде извършена първата операция за смяна на полаДнес в Македония ще бъде извършена първата за страната операция за смяна на пола, съобщава информационният сайт Телеграф, цитиран от БТА. Операционният екип ще работи под ръководството на хирурга Мирослав Джорджевич, шеф на Центъра за генитална хирургия в Белград. Операцията, при която мъж ще ще смени пола си по хирургичен път,

Fitch повиши перспективата за рейтинга на България

http://www.dnes.bg/business/2017/06/03/fitch-povishi-perspektivata-za-reitinga-na-bylgariia.343135

Според агенцията, показателите за развитието на външния сектор са се подобрили значително

Новият кръг преговори по Сирия ще се състоят на 12-13 юни в Астана

http://www.cross.bg/siriya-astana-rysiya-1545006.html

/КРОСС/ Новият кръг преговори по Сирия в Астана ще се проведе на 12 и 13 юни. Делегацията на сирийското правителство е получила покана за това според посланика на Сирия в Русия Рияд Хаддад, предава РИА Новости. „Ние получихме покана за участие на преговорите в Астана, които ще преминат на 12 и 13 юни", заяви Хаддад. По-рано заместник-министърът на външните работи на Русия Михаил Богданов съобщи, че на срещата ще се съберат страните гаранти на примирието в Сирия: Русия, Турция и Иран. На преговорите също така ще участват представители на сирийската опозиция и правителство, а също така Йордания, САЩ и ООН като наблюдатели.  

Депутатите от БСП тъгували по Цецка Цачева

http://www.mediapool.bg/deputatite-ot-bsp-taguvali-po-tsetska-tsacheva-news264743.html

Депутатите от БСП понякога тъгуват по предишния председател на парламента Цецка Цачева, която в момента е правосъден министър, тъй като тя е съумявала да вкара повече ред по време на заседанията от своя наследник Димитър Главчев. Това стана ясно от думите на народния представител от БСП Стоян Мирчев в събота пред “Дарик”. Той разкритикува работата на парламента, оповести че мнозинството е "на кантар", въпреки че още от съставянето на управлението коалицията между ГЕРБ и Обединените патриоти има 122 гласа, и съобщи че социалистите може да поискат вот на недоврие. "При предишния парламент се случваше Цачева да отсъства и да я замества Главчев. Стигало се е до ситуацията, в която на 2-3 заседания опозицията викахме от място "Цачева! Цачева! Цачева!", за да се върне и да вкара някакъв ред в залата", посочи той. Мирчев заяви, че Димитър Главчев допуска език на омразата от парламентарната трибуна, докато неговата предшественичка е опитвала да намери баланс. Според него сегашният председател на Народното събрание действа избирателно спрямо съпартийците си и опозицията. "Присъствал съм, когато депутат, който не е от управляващата партия, си е позволявал по-остър тон. Главчев си е вършил работата и е прекратявал изказването. Но ако някой от управляващите, особено от ГЕРБ, направи същото, остава без наказание", заяви Мирчев. През изминалата пленарна седмица от БСП поискаха оставката на председателя на парламента Димитър Главчев. Управляващите обаче, макар и с преднина от 4 гласа, която се знае още от началото на мандата, тъй като ГЕРБ и ОП имат общо 122 гласа, го запазиха на поста. Към БСП и ДПС в гласуването се присъедини “Воля” на Веселин Марешки, която преди месец обаче декларира, че ще подкрепя управляващите, въпреки че нямат подписано никакво споразумение. От БСП твърдяха, че поисканата остават е и заради факта, че шеста седмица парламентът не гледа законопроекти. Освен Главчев пред Дарик Мирчев критикува и работата на парламента. "Той вече шест седмици не функционира, заседанията продължават 20-30 минути, защото са фиктивни, приемат се стратегии и доклади, които нямат толкова голяма тежест за решаване проблемите на хората. Мнозинството няма управленска стратегия, а има далаверска такава. На етап са да се нагласят кой какво ще вземе, но нямат визия какво да направят за българските граждани", посочи Стоян Мирчев. По негови думи депутатите от БСП вече имат решения за конкретни проблеми и готови законопроекти, които са входирани. "За управляващите обаче е много лош знак мандатът да започне с проекти за опозицията и по тази причина нашите предложения дори не стигат до зала", убеден е социалистът. Той заяви, че в момента мнозинството е "на кантар" и не изключи възможността скоро да има вот на недоверие. Мирчев не изясни по коя тема може да бъде вотът на недоверие и дали все пак социалистите ще изчакат да преминат първите сто дни толеранс, които по негласно споразумение се дават на всяка нова власт.   

Министър Вълчев: Трябва да стимулираме учителите да работят в малките населени места

http://www.moreto.net/novini.php?n=352674

„Един от основните приоритети в управленската ни програма е да стимулираме повече млади хора да работят като учители в по-малките населени места в страната, където има ученици от уязвими групи.“ Това заяви днес министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на работна среща с директори на училища и детски градини от област Кърджали, представители на местната власт и заместник-председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Крис Корнел приел много лекарства, преди да се самоубие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6259491

Крис Корнел приел много лекарства, преди да се самоубиеФронтменът на "Саундгардън" Крис Корнел погълнал много лекарства, преди да сложи край на живота си, сочат резултатите от аутопсията, цитирани от световните информационни агенции, съобщава БТА. В тялото на 52-годишния Корнел са открити следи от успокоителни, седативи, барбитурати, лекарства срещу конгестия на синусите,

Радостин Беков на празника си 1 юни - снимка от конкурса на "24 часа" и mama24.bg

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6259172

Радостин Беков на празника си 1 юни - снимка от конкурса на "24 часа" и mama24.bgСнимката на Анджи е поредната, изпратена до "24 часа", във връзка с инициативата ни за празника на детето 1 юни. Анджи е на 9 години. Зарадвайте дете на празника и спечелете, заедно с него, награда от конкурса на "24 часа" и сайта за бебета, деца и техните родители - mama24.bg.  Изпратете снимка на дете,

Сирийската армия е нанесла удари по „Ислямска държава“

http://www.cross.bg/siriiiskata-armiya-nanesla-1545005.html

/КРОСС/ Сирийската армия с поддържката на авиация и артилерия е нанесла масирани удари по позициите на „Ислямска държава" в Деир ез Зор, предава РИА Новости. По данни на сирийски медии са унищожени няколко огневи позиции и места на струпване на терористите. Ликвидирани са повече от 70 от тях. Ударите са нанесели в районите Таллет-Аллуш, Серда, в района "Панорама", в близост до автомагистралата към Палмира и в квартал Ар-Рашидия.  

Полицията спря рок фестивал в Кобленц заради заплаха от тероризъм

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/03/2982726_policiiata_spria_rok_festival_v_koblenc_zaradi_zaplaha/?ref=rss


Полицията спря популярния рокфестивал "Рок ам Ринг" в западния германски град Кобленц заради терористична заплаха и поиска от присъстващите да напуснат мястото, за да може да се проведе разследване, съобщиха организаторите на събитието, цитирани от ДПА.

"Разполагаме с конкретни доказателства, според които не може да се изключи възможна терористична заплаха. Води се интензивно разследване", съобщи полицията в Кобленц.

Експлозии взеха 20 жертви на погребение в Кабул

//dariknews.bg/novini/sviat/eksplozii-vzeha-20-zhertvi-na-pogrebenie-v-kabul-2028031

Най-малко 20 души загинаха, а десетки бяха ранени при експлозии, станали по време на погребение на едно от гробищата на афганистанската столица Кабул, предаде ДПА.

Според телевизия Толо нюз три взрива са отекнали по време на погребението на е

Катастрофа в Ямболско отне три живота

//dariknews.bg/novini/bylgariia/katastrofa-v-iambolsko-otne-tri-zhivota-2028034

Катастрофа в района на Каравеловско ханче, област Ямбол в петък вечерта отне живота на трима души.
 
2-годишно дете и жена са загинали при катастрофата към 19:30 часа в петък. Автомобил "Ауди А4" с бургаска регистрация бил управляван

Какво да четем, гледаме и слушаме това лято

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6258435

Какво да четем, гледаме и слушаме това лятоНай-актуалните книги, филми и музикални хитове, които ще ни съпровождат през ваканцията Красавици в шпионски мисии При толкова богата месечна реколта от шпионски трилъри, от поредни номера на касовите серии и от космически приключения, вече изчезва границата между летните хитове и филмите, излизащи преди и след тях.

Пубертетът може да повлияе върху гъвкавото обучение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6259474

Пубертетът може да повлияе върху гъвкавото обучениеУчени от Калифорнийския университет в Бъркли установиха в изследвания с мишки, че пубертетът може да повлияе върху гъвкавото обучение в тийнейджърска възраст, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА. "Пубертетът настъпва все по-рано при момичетата и зависи от фактори, като стрес и затлъстяване. Свързван е с лоши резултати в училище и влошено психично здраве",

Какво да четем, гледаме и слушаме това лято

https://www.24chasa.bg/novini/article/6258435

Какво да четем, гледаме и слушаме това лятоНай-актуалните книги, филми и музикални хитове, които ще ни съпровождат през ваканцията Красавици в шпионски мисии При толкова богата месечна реколта от шпионски трилъри, от поредни номера на касовите серии и от космически приключения, вече изчезва границата между летните хитове и филмите, излизащи преди и след тях.

Фестивалът Rock am Ring ще продължи

https://www.actualno.com/europe/festivalyt-rock-am-ring-shte-prodylji-news_614923.html

Най-големият рок-фестивал в Германия „Рок ам Ринг“ ще бъде подновен, след като бе прекъснат поради страхове за възможно терористично нападение, които се оказаха без основание, предаде AFP. Полицията съобщава, че претърсванията на фестивала, провеждан край югозападния град Кобленц, са приключили. Около 90 хил. души трябва да участват на събитието, което приключва в неделя, допълва агенция Фокус. Снимка: архив

Отвориха ”Витиня” за движение

http://frognews.bg/news_135815/Otvoriha-Vitinia-za-dvijenie/

Тунел ”Витиня” на автомагистрала ”Хемус” вече е отворен за движение. От тази нощ леките автомобили преминават без ограничения в тръбата за София.

Путин: Не Русия, а частни лица са атакували изборите в САЩ

http://offnews.bg/news/n_1/n_657225.html

Руският президент Владимир Путин смята, че хакери, които не са свързани с държавата, а са частни лица, са се намесили в президентските избори в Съединените щати през 2016-та година. Путин даде интервю за американската телевизия NBC. Той участва в Международния икономически форум в Санкт Петербург и от там обвини Вашингтон, че е извършвал "груба и системна намеса в руските дела в продължение на много години." Руският президент Владимир Путин заяви, че зад опитите за намеса в изборите в САЩ може да стоят американски хакери, които се опитват да хвърлят вината върху други от политически съображения.  "Хакерите може да се намират където им е угодно - може да са в Русия, в Азия, в Америка, в Латинска Америка, в САЩ и да насочват стрелката към Русия", добави Путин. Путин коменътира и ролята на НАТО. По думите му тя е била създадена като инструмент на Студената война за борба със Съветския съюз. "Съветски съюз обаче вече няма", посочва той.

Зигмар Габриел се надява на нови преговори за Украйна след среща с Владимир Путин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6259483

Зигмар Габриел се надява на нови преговори за Украйна след среща с Владимир ПутинГерманският външен министър Зигмар Габриел изрази днес надежда за нови преговори на най-високо ниво за уреждане на украинския конфликт след обсъждания с руския президент Владимир Путин, съобщи ДПА, цитирана от БТА. "Имаме надежда, че това ще продължи в нормандски формат на ниво държавни глави и ръководители на правителства",

Археолози откриха 10 древни каменни гробници в Египет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6259472

Археолози откриха 10 древни каменни гробници в Египет 
Египетски археолози откриха 10 неизвестни на науката древни каменни гробници при разкопки близо до град Асуан, съобщава ТАСС, цитирана от БТА. По мнението на учените, гробниците датират от късния период на древноегипетската цивилизация /664-332 г. пр. Христа/. Както поясниха от министерството по въпросите на паметниците на културата на Египет,

Имам/нямам хомоориентация, зачертайте излишното

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6258212

Имам/нямам хомоориентация, зачертайте излишнотоКак би изглеждала декларацията на депутатите, която Марешки поиска 5 години след Сидеров Не е ненормално по принцип, че Марешки предлага депутатите да декларират “хомосексуален конфликт на интереси”, големците, ако не дават идеи, та кой? Кметицата на “Младост” как поиска автономия от София? Разликата е обаче, че тя произведе гръмотевична новина,

Ватикана не е поставяла условие да няма свещеници в делегацията ни

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/06/03/2982725_vatikana_ne_e_postaviala_uslovie_da_niama_sveshtenici/?ref=rss


Ватикана не е поставяла условие в българската делегация за 24 май да няма свещеници. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по Дарик. Делегациите се решават от тези, които водят делегациите, каза Захариева. Тази година това беше президентът Румен Радев. Било е договорено съставът да е "10 плюс едно". Захариева каза още, че на служителите на ватиканския протокол им е направило впечатление, че в делегацията през 2014 г. е имало държавни служители с...

Агаси: Ако сега имах мач срещу Надал на клей, щях да остана да спя

https://www.24chasa.bg/sport/article/6259477

Агаси: Ако сега имах мач срещу Надал на клей, щях да остана да спяЛегендата на тениса и настоящ треньор на Новак Джокович Андре Агаси даде интервю пред Джон Макенроу за рубриката му „Комисионер на тениса“ по Евроспорт. Кой те впечатли най-много с играта си след първите няколко кръга на „Ролан Гарос“? - За мен фокусът бе Новак Джокович и максимално се концентрирах върху неговото представяне за този кратък период

Новият ирландски премиер - хомосексуален син на имигранти

http://frognews.bg/news_135814/Noviiat-irlandski-premier---homoseksualen-sin-na-imigranti/

Новият ирландски премиер е първият хомосексуален министър-председател на страната. 38-годишният Лео Варадкар е най-младият ирландски премиер в историята, а освен това е дете на имигранти.

Разкриха 9 басейна във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=352644

Инспектори от Регионалната здравна инспекция участваха в проверките и разкриването на 9 плувни басейна във Варна и областта. Инспекциите са във връзка с готовността на басейни и плажове за сезон 2017, научи Moreto.net. Проверките се осъществяват по график от междуведомствена комисия с представители на РЗИ и Общината.

Арестуваха и бащата на баскетболиста, сравнил Ердоган с Хитлер

http://offnews.bg/news/n_1/n_657222.html

В Турция вече не се церемонят особено дълго с инакомислещите.  Баскетболната звезда от НБА Енес Кантер се оплака, че службите на Ердоган са арестували баща му. Центърът на Оклахома е с анулиран от Турция паспорт, защото поддържа духовника Гюлен. "Тази сутрин бях събуден с новината за ареста на баща ми. Полицията е нахлула в дома ни в Истанбул - нещо, което се случва с доста невинни хора в Турция, само защото симпатизират на Фетулах Гюлен. Моят баща е в ареста, защото аз критикувах управляващата партия. Той може да бъде измъчван по елементарната причина, че е сме от едно семейство. Има безкрайни репортажи на Амнести Интернешънъл за изнасилвания, мъчения и содомия в турските затвори за тези, които бяха арестувани за опита за военен преврат, приписан на невинни хора от "Хизмет". А много ясно се вижда, че зад всичко стоеше турското правителство", написа Енес Кантер. Както е известно, той сравни турския президент Ердоган с Хитлер. В резултат паспортът му беше анулиран, а баскетболистът задържан на летището в Букурещ. Енес се добра все пак до САЩ, откъдето не спира да критикува режима на Ердоган. Баща му е изключително ерудирана личност. Преподавал е история в Тракийския университет на Одрин.

Най-известният ни банков обирджия проговори

https://www.vesti.bg/bulgaria/naj-izvestniiat-ni-bankov-obirdzhiia-progovori-6069915

Стефан Стефанов, опитал да ограби банка в Сливен, разкри, че има съучастници, които са го изоставили, но няма да каже имената им

Ариана Гранде посети настанени в болница деца, ранени по време на концерта й в Манчестър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6259470

Ариана Гранде посети настанени в болница деца, ранени по време на концерта й в МанчестърАриана Гранде посети настанени в болница деца, които пострадали при терористичната атака в края на концерта й в Манчестър на 22 май, съобщава ТАСС, цитирана от БТА. Певицата посетила Кралска детска болница в града, където веднага след концерта й били настанени 12 деца под 16-годишна възраст, пострадали при нападението.

"Арсенал" има интерес към Рияд Марез от "Лестър", обяви Венгер

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/03/2982722_arsenal_ima_interes_kum_riiad_marez_ot_lestur_obiavi/?ref=rss


Мениджърът на "Арсенал" Арсен Венгер заяви, че има интерес към крилото на "Лестър" Рияд Марез, но все още клубът не е отправил официална оферта към алжиреца.

Марез, подписа нов четиригодишен договор с "лисиците" през август, но в края на май обяви, че иска да напусне. "Изпитвам огромно уважение към всички в "Лестър" и заради това ще бъда искрен и открит. Информирах ръководството, че искам да си тръгна, защото чувствам, че вече...

Станислава Стоянова: „Орел над Дунава“ е културна памет, която ни води в бъдещето

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/stanislava-stoianova-orel-nad-dunava-e-kulturna-pamet-koiato-ni-vodi-v-bydeshteto-2028009

Народният представител от ГЕРБ Станислава Стоянова, заедно с кмета на Свищов Генчо Генчев и председателя на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов откриха Тринадесетото издание на фестивала на античното наследство „Орел на Дунава”. Над 260 реенактора от Италия, Германия, Румъния и България са заявили

Владимир Пенев: „Златната липа“ е огромна привилегия за старозагорци

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/vladimir-penev-zlatnata-lipa-e-ogromna-privilegiia-za-starozagorci-2028035

„Този фестивал е една огромна привилегия за старозагорци. Едно от най-важните неща е децентрализацията на културата и шанса и възможността хора извън столицата да се докоснат до неща, които се  случват само там. Един такъв фестивал дава шанс на хората да се докоснат до нещо, което се случва в голем

Ефикасно ли е да си мием ръцете със студена вода?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/efikasno-li-e-da-si-miem-rycete-sys-studena-voda-2028037

Миенето на ръцете със студена вода е също толкова ефикасно за унищожаване на микробите, колкото и използването на топла вода, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Авторите му от университета "Рътгърс" са у

Жена и дете са загинали при катастрофа

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zhena-i-dete-sa-zaginali-pri-katastrofa-2028034

2-годишно дете и жена са загинали при катастрофа към 19:30 часа в петък в района на Каравеловско ханче, област Ямбол.
 
По първоначални данни автомобил "Ауди А4" с бургаска регистрация бил управляван от 23-годишен мъж от Бургас, който изгубил контрол

Теменужка Петкова се срещна с шефа на Газпром Алексей Милер

//dariknews.bg/novini/biznes/temenuzhka-petkova-se-sreshtna-s-shefa-na-gazprom-aleksej-miler-2028033

В събота в рамките на Петербургския международен икономически форум - 2017 се е провела работна среща на председателя на Управителния съвет на ПАО "Газпром" Алексей Милер с българския министър на енергетиката Теменужка Петкова, съо

Ирландия ще има най-младия си премиер - гей от индийски произход

http://clubz.bg/54673-irlandiq_shte_ima_naj_mladiq_si_premier_gej_ot_indijski_proizhod

Управляващата партия на Ирландия "Фина Гейл" избра Лео Варадкар за свой нов лидер. Това означава, че католическата държава скоро ще има за първи път открит гей за премиер. 38-годишният лекар, син на индийски имигрант, ще бъде най-младият политик, който заема този пост. Той наследява 66-годишния Енда Кени в рязка смяна на поколения и социален статус, отбелязва "Индипендънт".

Както се очакваше Вардакар победи своя колега министър Саймън Кавъни, при това с внушително мнозинство при вота в дясноцентристката партия.

Парламентът трябва да гласува неговото поемане на премиерския пост на 13 юни.

"Ако някой на моите години, с моето смесено етнически потекло и с всички неща, които правят личността ми, може да стане лидер на нашата страна, това изпраща послание към всяко дете, което се ражда днес, че няма пост в Ирландия, към който не може да се стреми", каза Вардакар пред радио "Нюзток" през седмицата.

Той обаче не обича да акцентира върху произхода и сексуалната си идентичност:

"Това не ме определя. Не съм политик-половин индиец, или политик-лекар, или политик-гей. Това са части от идентичността ми, но те не ме определят", обяснява пред държавната телевизия RTE през 2015 г., когато обяви публично сексуалната си ориентация.

В момента в Европа има само един действащ премиер гей - лидерът на Люксембург Ксавие Бетел. Неговият съпруг Готие Дестене стана обект на оживено обсъждане след появата му сред първите дами на среща на НАТО в Брюксел наскоро.

Въпреки че от 2011 г. е бил на три министерски позиции, Лео Варадкар няма голям опит и за първи път беше избран за депутат през 2007 г. С изключение на Кени всеки премиер на Ирландия от 1960 г. насам е бил преди това финансов или външен министър.

Сегашният премиер Кени беше депутат 35 години преди да се издигне до министър-председател. 

След шест години като министър Варадкар се наложи с прям стил и открито говорене и въпреки сексуалността си в консервативна държава като Ирландия.

Бащата на Варадкар Ашок също е лекар, мести се в Ирландия през 70-те години на 20 век. Лео Варадкар не е все още роден, когато Енда Кени за първи път е избран за депутат.

Варадкар ще е с година по-млад от президента на Франция Еманюел Макрон, когато двамата се видят на срещата на лидерите на ЕС към края на месеца. По повод годините си Варадкар отбелязва обаче че фаворитът за премиер на Австрия Себастиан Курц е с осем години по-млад от него.

В управляващата партия в Дъблин имат големи надежди за своя нов лидер като колегите му го оценяват като забележителен политик.

Путин с нова версия: Зад хакерската атака на вота в САЩ може да стоят американци

http://www.mediapool.bg/putin-s-nova-versiya-zad-hakerskata-ataka-na-vota-v-sasht-mozhe-da-stoyat-amerikantsi-news264742.html

Руският президент Владимир Путин отново промени позицията си и заяви, че зад опитите за намеса в изборите в САЩ може да стоят американски хакери, които се опитват да хвърлят вината върху други от политически съображения, става ясно от съобщение на ТАСС. "Хакерите може да се намират където им е угодно. Може да са в Русия, в Азия, в Америка, в Латинска Америка. Може да са хакери в САЩ, които много ловко и професионално насочват, както казваме у нас, стрелката към Русия", казва Путин в интервю за американската телевизия Ен Би Си, от което бе излъчен откъс.   Позицията на руския президент е нова след като допусна в четвъртък, че "патриотично настроени" частни руски хакери може да са участвали в кибератаките миналата година и така да са се намесили в президентските избори в САЩ "В хода на политическата борба за тях по някакви причини е било удобно да оповестят тази информация. Те са я пуснали с позоваване на Русия", добавя руският президент. Той пита водещата Мегин Кели може ли да си представи такова нещо и заявява: "Аз мога."   В същото интервю Путин отбелязва, че НАТО е била създадена като инструмент на Студената война за борба със Съветския съюз. "Съветски съюз обаче вече няма", посочва той.

Рокфестивалът "Рок ам ринг" продължава след вчерашното прекъсване поради терористична заплаха

https://www.24chasa.bg/novini/article/6259465

Рокфестивалът "Рок ам ринг" продължава 
след вчерашното прекъсване поради терористична заплахаОрганизаторите на "Рок ам ринг" съобщиха, че популярният германски рокфестивал ще продължи днес, тъй като полицията не е открила нищо обезпокоително след вчерашната евакуация и последвалото претърсване на мястото, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Властите прекъснаха рокфестивала вчера вечерта, когато бе откриването,

Депутатите от БСП тъгуват по Цецка Цачева

http://offnews.bg/news/n_1/n_657223.html

Депутатите от БСП понякога тъгуват по предишния председател на парламента Цецка Цачева, тъй като тя е съумявала да вкара повече ред по време на заседанията от своя наследник Димитър Главчев. Това каза народният представител от БСП Стоян Мирчев, който бе гост в предаването "Седмицата" по Дарик. Той обясни: "При предишния парламент се случваше Цачева да отсъства и да я замества Главчев. Стигало се е до ситуацията, в която на 2-3 заседания опозицията викахме "Цачева! Цачева! Цачева!", за да се върне и да вкара някакъв ред в залата". По думите Цачева е съумявала да балансира, а сегашният председател на парламента Димитър Главчев допуска език на омразата от парламентарната трибуна. Тази седмица депутатите гласуваха оставката на председателя на парламента Димитър Главчев по искане на БСП по две причини: проводник на омразата ба ГЕРБ и патрламентът няма законодателна дейност.  По втория въпрос Мирчев коментира, че  вече шест седмици парламентът не функционира, заседанията продължават 20-30 минути, защото са фиктивни, приемат се стратегии и доклади, които нямат толкова голяма тежест за решаване проблемите на хората. "Мнозинството няма управленска стратегия, а има далаверска такава. На етап са да се нагласят кой какво ще вземе, но нямат визия какво да направят за българските граждани", посочи Стоян Мирчев. В същото време депутатите от БСП вече имат решения за конкретни проблеми и готови законопроекти, които са входирани. "За управляващите обаче е много лош знак мандатът да започне с проекти за опозицията и по тази причина нашите предложения дори не стигат до зала", убеден е социалистът. Той заяви, че в момента мнозинството е "на кантар" и не изключи възможността скоро да има вот на недоверие.

"Вехти" войводи и топовни изстрели на откриването на изложбата "Сабите на войводите" в Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6259413

"Вехти" войводи и топовни изстрели на
откриването на изложбата "Сабите на войводите" в ТърновоВойводи, препасали оръжия в поясите си и демонстративни изстрели от автентично старо оръдие ознаменуваха в петък вечерта откриването на изложбата „Сабите на войводите” в Музей „Възраждане и Учредително събрание” във Велико Търново. Стотици търновци и гости на града разгледаха експозицията.  Сред експонатите са сабя,

Непознатата страна на Хемингуей в писмата до първата му любов

https://www.vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/nepoznatata-strana-na-heminguej-v-pismata-do-pyrvata-mu-liubov-6069913

"Скъпа Франсис, не мога да наруша традицията да ти пиша винаги, когато съм на милион километри от Оук Парк...", започва едно от писмата

"Ролан Гарос": Програмата на Евроспорт за 3 юни

https://www.24chasa.bg/sport/article/6259464

"Ролан Гарос": Програмата на Евроспорт за 3 юниПовторението на олимпийския финал Мъри – Дел Потро е гвоздеят в програмата на Евроспорт от „Ролан Гарос“ в съботния ден. Фелисиано Лопес среща Марин Чилич, а домакините ще стискат палци Ализе Корне да стигне втория си осминафинал в Париж. Евроспорт 1 От 12:00 ч. Ализе Корне – Агниешка Радванска Анди Мъри – Хуан Мартин дел Потро Стан Вавринка –

Доброволци събират дарения за бежанци в София

http://www.cross.bg/aktziya-dareniya-subirat-1544998.html

/КРОСС/ Благотворителна акция в подкрепа на бежанците се провежда в София. Организаторите от доброволческата група "Хващам гората" и Съвета на жените бежанки в България събират домашни пособия, дрехи, обувки и играчки, предава БТВ. Хора на всякаква възраст се включиха в инициативата и само за час цял микробус беше почти запълнен с дарения. Вещите ще бъдат разпределени между хората, които живеят в центровете за бежанци и тези, които вече са получили статут и живеят на външни адреси. Едночасовата акция ще се състои и утре от 10:30 пред Семинарията.  

Фотогалерия: Старият град на Тбилиси

http://www.dnevnik.bg/photos/2017/06/03/2982223_fotogaleriia_stariiat_grad_na_tbilisi/?ref=rss


Земетресенията и нахлуването - голяма част от града отпреди 19-ти век, пострадал от персийските нашественици през 1795 г. - са оформени калдъръмените улици на стария град и накланящите се къщи. Със седемнадесет вековната си крепост, православни църкви, украсени колони и балкони, старият град на Тбилиси излъчва очарованието на древния евразийски кръстопът. Lying beneath the imposing Narikala Fortress, the buildings of Old Tbilisi, the Georgian capital's historic quarter, for centuries...

Светослав Иванов, Би Ти Ви: Повече от всякога се нуждаем от бавни новини

http://www.dnevnik.bg/intervju/2017/06/03/2982706_svetoslav_ivanov_bi_ti_vi_poveche_ot_vsiakoga_se/?ref=rss


"Дневник" започна серия разговори с журналисти. В годината на постистината и в свят, в който фалшивите новини имат все по-голямо влияние, в обърканата българска медийна среда, сред скандали и атаки срещу журналисти, медии, собственици, говорим с автори и водещи доколко свободни са българските медии, какво е цензура, има ли автоцензура, прави ли опити властта да упражнява контрол над работата им, как, какво ги мотивира да продължат. Говорим за смисъла на журналистиката.

Броят на загиналите по време на протестите във Венецуела достигна до 63 души

https://www.24chasa.bg/novini/article/6259429

Броят на загиналите по време на протестите във Венецуела достигна до 63 душиБроят на загиналите по време на протестите, обхванали в последните месеци Венецуела е достигнал до 63 души. Още близо 1200 са ранените, съобщава ТАСС, цитирана от “Фокус“. „От тези 63 смъртни случая точно 19 са свързани с действията на силите на реда“, заяви генералният прокурор на страната Луис Ортега Диас.

Стесненият участък по бул. „България“ е преасфалтиран и отворен за движение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6259461

Стесненият участък по бул. „България“ е преасфалтиран и отворен за движениеСтесненият участък по бул. „България“ е преасфалтиран и отворен за движение. Това става ясно от профила на кмета на София Йорданка Фандъкова в социалната мрежа Фейсбук, съобщава “Фокус“. „Отворихме движението по бул. "България", което беше стеснено заради строителството на метростанция от трети лъч.

Безсъници в Москва

http://clubz.bg/54672-bezsynici_v_moskva

Интересни събития стават в последно време на фронта на въоръжаването и превъоръжаването, стратегическите заплахи и самонадеяните стратегически изявления. Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу съобщи, че военното ведомство следи за американската опасност от Космоса. „Мога да ви уверя: ние не спим“, каза той, отговаряйки на въпрос за това как руските Военно-космически сили могат да противодействат на щатската заплаха от земна орбита. Останалото той обеща да разкаже на сенаторите „при закрити врата“.

Те не спят. Възможно е зорко да бдят през нощта. А може би не могат да заспят и страдат от безсъние. Аз не съм сенатор. И министър на отбраната не съм. И даже не съм вражески западен шпионин, който се е скрил под табуретката в заседателната зала на Съвета на Федерацията. Въпреки това мога смело да ви уверя – знам всичко, което е казал министър Шойгу. И дори ще ви го разкажа.

Помните ли неприятната изненада с американския ракетен удар по Сирия? 59 ракети „Томахоук“. С един залп. Пред очите и под носа на руските Военно-космически сили в Сирия. Внезапно и безнаказано. Независимо от наличните там средства за противовъздушна отбрана – както сирийски, така и руски. И независимо от ракетните комплекси С-300 у сирийците и С-400 у руснаците. И също така независимо от наличието на безпилотни самолети, спътници, флотилии. Наистина руските генерали, депутати и телевизионни водещи с криви физиономии съобщаваха, че до целта си са стигнали само 29 ракети. А другите явно не са издържали мощта на руските оръжия... и безследно са изчезнали.

Парадът на Червения площад в Москва на 9 май т.г.

После дойде военният парад в чест на Деня на победата – 9 май. По-точно – парадите. Но в Петербург военно-морският парад не се състоя. В последния момент корабите и подводниците напуснаха Нева и се отправиха към Балтийско море. Защо? Защото край бреговете на Русия в Балтийско море се появи американска фрегата. С крилати ракети „Томахоук“ на борда. Е, фрегата като фрегата. Обаче с „Томахоук“. И парадната руска група спешно тръгна да противодейства на фрегатата. А знаете ли защо? Отговорът е прост: цялото ръководство на страната на 9 май сутринта се намираше на едно място – на Червения площад пред Мавзолея. И значи бе достатъчно само една ракета „Томахоук“, която да стигне целта си и ръководител на Русия щеше да стане някой министър или депутат, който се е успал и не е дошъл на Червения площад. И затова случайно е оцелял.

Разбира се, от политическа гледна точка по-добре е да прекалиш с бдителността, отколкото да не обърнеш достатъчно внимание. И затова е по-добре нашите подводници да охраняват тази проклета фрегата, докато елитът на страната не си тръгне от Червения площад.

Всичко това означава, че военно-политическото ръководство на страната сериозно вярва във възможността за ядрен ракетен удар от САЩ срещу Русия. Вярват в това, че просто така сутринта след закуска или преди нея Доналд Тръмп ще отвори ядреното куфарче – и край.

А най-смешното е, че при цялата параноичност на това предположение, то видимо поне отчасти е истина – ако съдим по това как Тръмп бухна Сирия или как край бреговете на Северна Корея внезапно се събра група от американски самолетоносачи.

И второ - тази повишена бдителност бе проявена, защото камарата С-400, разположени из Русия (особено около Москва, плюс комплексите за противовъздушна отбрана около столицата, разгърнати там още през 70-те) видимо не внушават на Шойгу и Путин доверие. И това води към абсолютно логичния извод – да се въоръжаваме, да се въоръжаваме, да се въоръжаваме. Да се готвим и да бъдем готови.

И процесът тръгна. Тръгна по всички направления, ако се заслушаме в думите на Путин и Шойгу. По-специално в Сирия бяха изпитани повече от 160 нови системи и оръжия. А ще бъде ремотиран и пренасящият самолети крайцер „Кузнецов“. А през 2022 г. в Русия ще се появи и първият вертолетоносач – собствен, а не някакъв „Мистрал“. Е, разбира се, накрая ще влезе в строя и престарялата вече ракета „Булава“. И ракетните войски ще получат множество междуконтинентални ракети „Ярс“.

Неремонтираният руски крайцер "Адмирал Кузнецов".

И тук с чиста съвест можеше да кажем: „И ще бъдем щастливи“. Но Космосът не ни дава спокойствие. Не спим. Защото, ако САЩ се разлютят в Космоса, то... нещо ужасно може да стане! Да кажем, че поливачно-метачните машини в Москва няма да работят нормално – те всички са с датчици на ГЛОНАСС (ГЛОбална НАвигационна Спътникова Система, проектирана от руските ВВС и подобна на американската GPS или европейската „Галилео“ – б.р.) А американците могат просто да я извадят от строя – достатъчно е да унищожат няколко спътника. И как ще отговори Русия на американската заплаха в Космоса? Какво ще измисли?

Всъщност всичко е измислено отдавна, когато надпреварата във въоръжаването в Космоса започна за втори път в средата на 80-те години на миналия век. Президентът Рейгън обяви концепцията си „Междузвездни войни“, както нарекоха тогава Инициативата за стратегическа отбрана. Американците имаха космически совалки, които се превърнаха в кошмар за съветските военни: те можеха да извършват внезапни навлизания в атмосферата от орбита и да изстрелват бойни глави, без да има време да бъдат забелязани, или да се скриеш, или да им отвърнеш.

В областта на въоръжената борба в Космоса въобще беше много интересно. Например в средата на 60-те години САЩ проведоха изпитания в Космоса на система за унищожаване на спътници –извеждане в орбита на спътник, от който се изстрелват два милиона стоманени иглички, образуващи огромен облак, който нито един спътник не може да избегне.

А СССР изведе на един от спътниците си в орбита голямокалибрена картечница, която стреляше. И бяха създадени и т.нар. спътници-инспектори, които бяха извеждани в орбита, за да прихващат спътници-цели, а след това се приближаваха, за да определят предназначението и характеристиките им. Съответно се разработваха и спътници-прехващачи, които се приближаваха до вражеския спътник и взривявайки се, го унищожаваха.

И в САЩ, и в СССР се разработваше лазерно оръжие. По-специално космическата система за противоракетна отбрана, точно онази от „Междузвездни войни“ на Роналд Рейгън, представляваше орбитална група от специални спътници, снабдени с рентгенови лазери с ядрено напомпване. При взрива на ядрения заряд в такъв спътник се генерира лазерен импулс, който унищожава балистичните ракети на противника по активната му траектория.

СССР изведе в орбита за постоянно пилотираната орбитална станция „Салют-5“, т.е. обект „Алмаз“ (серия орбитални космически станции). Само просветените знаеха, че тя и екипажите й решаваха изключително военни задачи. Цивилни космонавти в нея нямаше. В СССР бе създадена най-мощната в света ракета-носител „Енергия“. В първия от общо двата си старта, тя носеше товарен кораб с бойна лазерна установка за унищожаване на обекти в Космоса и атмосферата на Земята.

Но отминаха тия времена, няма го вече този СССР, който бе решил да се състезава с космическото въоръжаване на Америка, което стана и една от причините за икономическия срив на псевдосупердържавата и нейния крах.

Космически самолет от серията Х-37.

Но Космосът остана. И останаха САЩ с техните космически групи и с новия си решителен президент. Остана и Китай, който неотдавна, съдейки по всичко, е провел успешни изпитания за прихващане, засега на собствен спътник в орбита. Русия – първооткривателката на Космоса, със сигурност не може да гледа това спокойно. Особено на фона на такива съобщения, като успешното завръщане на Земята на секретния американски космически самолет Х-37В, който прекара две години в орбита. При това става въпрос вече за четвърти успешен полет на самолетите от серията Х-37. А какво е правил в Космоса – не е известно. Предполага се, че е космически прехващач...

Разбираемо е, че на руските въздушно-космически сили не им е до сън. И затова на съвещанието с представители на военно-промишления комплекс президентът е поискал да се усили, задълбочи и решително да се пристъпи към дистанционно наблюдение на Земята. И да се създаде свръхтежка ракета-носител. На фона на това, че миналата седмица от частен космодрум в Нова Зеландия успешно бе изстреляна поредната частна ракета-носител. И, че компанията  Space-X на Илон Мъск вече превърна частните полети в рутина... И, че Русия няма пилотиран космически кораб от такъв клас, който би бил нужен за свръхтежка ракета. И не само това. И други полезни стоки за търговските потребители по света също не се намират. Какво тогава е способна да предприеме Русия във военния Космос?

Първо, Русия има комплекс С-500, способен да унищожава обекти в орбита на височина до 270 км. Второ, има лазерни комплекси, които могат да извадят от строя космически кораби на по-висока орбита. При условие, че тези лазерни комплекси са разположени в Космоса. И работата по тези комплекси върви много интензивно според мен. И трето, има банално ядрено оръжие в Космоса, което може да извади от строя всяка електроника и оптика подред - стига да се намира в обхвата на пряката видимост.

Има само една подробност: това вече се е случвало. В СССР. И свърши зле за СССР. Твърде скъпо, а и собствена електроника, уви, както нямаше, така и не се появи...

Но какво точно е способна да направи Русия след заръката на Путин свръхтежката ракета да изведе в Космоса нещо особено, утвърждаващо руския дух, устоите и пр. – например паметник на княз Владимир. За да го видят всички и да знаят.

Паметникът на княз Владимир в Москва.

Представяте ли си на всеки 90 минути над Америка да прелита княз Владимир и никой нищо да не може да направи!!!

----

* Владимир Бекиш е експерт в областта на стратегическата сигурност. Материалът му е публикуван в сайта на Радио „Свобода“. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

 

Излязох резултатите от матурите след 7 клас

http://www.moreto.net/novini.php?n=352673

Учениците и родителите вече могат да проверяват резултатите от националните външни оценявания след VII клас по български език и литература и по математика. Проверката става с входящ номер и идентификационен код на адреси: http://priem.

Бившият военен, прострелял съседа си в Пловдив, е стрелял със законен пистолет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6259409

Бившият военен, прострелял съседа си в Пловдив,  е стрелял със законен пистолетБившият военен, който тази сутрин простреля в крака 44- годишен мъж и питбул, притежава законен пистолет “Макаров“. Това съобщи пред “24 часа“ шефът на пловдивската полиция старши комисар Христо Разсолков. Той уточни, че няма опасност за живота на ранения мъж и той е откаран в болница “Св. Георги и и му е направена операция.

Билетът за финала в Кардиф удари 5000 паунда

http://offnews.bg/news/n_1/n_657219.html

Около 170 000 души атакуват Кардиф днес за купона покрай финала в Шампионската лига. Само 66 000 от тях ще влязат на стадиона. Останалите ще гледат Юве- Реал по пъбовете на уелския град. Затова и билетите хвръкнаха в небесата. Цените на черния пазар гонят 5000 паунда. И вървят като топъл хляб, съобщават пратениците на bTV.  За феновете на Юве са отделени 20 000 билета, а за тези на Реал - 18 000. Останалите са за така наречените "неутрални фенове". Властите в Уелс отбелязват, че пристигащите около 170 000 са половината от населението на града. По улиците могат да се срещнат хора от целия свят - Китай, Япония, Колумбия, които просто искат да споделят емоцията на финала. Не малко български запалянковци също са по улиците на Кардиф. Те вече постват в социалните мрежи снимки от града, който днес е световна футболна столица.

Освободиха мъжа, отправял заплахи със SMS към Радев

http://www.moreto.net/novini.php?n=352672

Няма да бъде повдигнато обвинение на мъжа, отправил заплаха със SMS към президента Румен Радев и председателя на БСП Корнелия Нинова. По информация на NOVA той тормозел лидерът на БСП с текстови съобщения, а заплахите към президента били написани не директно, а чрез послание до Нинова.

Стартираха ХVIII републикански състезания на младежките противопожарни отряди “Млад огнеборец – Албена 2017”

http://press.mvr.bg/NEWS/news170603_01.htm

Оспорваната надпревара между младите огнеборци започна с дисциплината „Бойно разгръщане на състезателна пътека”

"Ювентус" и "Реал" Мадрид в спор за победа (видео)

http://www.cross.bg/real-shampionska-yuventys-1544997.html

/КРОСС/ Има купи и Купи с големи уши! Има футболни турнири и Шампионска лига! Големият ден дойде! За 62-ри път в историята ще бъде коронован крал на Европа, предава bTV! Всичко вече е готово за най-чакания футболен финал. Мерките за сигурност на "Милениум Стейдиъм" в Кардиф са толкова засилени, че птиче не може да прехвръкне, без да бъде засечено от софтуера за лицево разпознаване. Батериите на камерите и фотоапаратите на журналистите са заредени напълно, за да уловят радостта и разочарованието, сълзите и прегръдките от радост и най-важното - блясъкът на трофея, облян шампанско и сбъднати мечти. Напрежението е в лагерите на двамата главни в тазвечершното представление - "Ювентус" и "Реал" Мадрид. Два колоса, които ще се сблъскат отново, за радост на милионите фенове по света. Срещата днес е повторение на финала от 1998 г., но можете да бъдете сигурни, че той няма да има нищо общо с онзи мач на "Амстердам Арена". Няма го Предраг Миятович (той се подготвя за участието си в благотворителната среща на Димитър Бербатов и Луиш Фиго), нито Дел Пиеро. Е, Зинедин Зидан отново ще бъде на зеления килим, но този път не с фланелката на "Старата госпожа", а с елегантен костюм с емблемата на мадридчани до сърцето. Кой от двата тима желае по-силно победата? Та нима това може да се каже? "Юве" вече спечели титлата и купата на Италия, но съвършенството..

Британската полиция арестува мъж за атаката в Манчестър

//dariknews.bg/novini/sviat/britanskata-policiia-arestuva-myzh-za-atakata-v-manchestyr-2028030

Британските власти задържаха още един заподозрян за терористичната атака в Манчестър от миналата седмица. Това съобщиха в Туитър от местната полиция.

24-годишният мъж е арестуван в Ръшхолм, по подозрение за „нарушаване на закона за тероризма“

„Сладкопойна чучулига“ приключва утре

//dariknews.bg/regioni/burgas/sladkopojna-chuchuliga-prikliuchva-utre-2028032

Утре от 17 часа, на сцена „Охлюва“ в Морската градина е заключителният концерт на националния конкурс за изпълнение на детска песен „Сладкопойна чучулига“. В момента той се провежда в Младежкия културен център, в две категории – вокални групи и индивидуален изпълнител.
 
На първия тур

Експлозии по време на погребение в Кабул

//dariknews.bg/novini/sviat/eksplozii-po-vreme-na-pogrebenie-v-kabul-2028031

Най-малко 12 души загинаха, а най-малко 18 души бяха ранени при експлозии, станали по време на погребение на едно от гробищата на афганистанската столица Кабул, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване