Цветанов обвини БСП в дестабилизация на държавата, Нинова отвърна на удара

https://www.actualno.com/politics/cvetanov-obvini-bsp-v-destabilizacija-na-dyrjavata-ninova-otvyrna-na-udara-news_616245.html

Опозицията нехае за стабилността в държавата, говоренето на БСП за кражби по граничната стена е в ущърб на националната сигурност, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той пристигна в Кърджали и се отправи към село Бенковски, където връчи партийни книжки на 3

Пари от "Струма" може да се насочат към магистралата Русе-Велико Търново, обяви министър Нанков

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/06/10/2986718_pari_ot_struma_moje_da_se_nasochat_kum_magistralata/?ref=rss


Предприемат се реални действия за изграждането на стратегическия път Русе – Велико Търново, като се започва от проектирането, за което е осигурено финансиране в размер на 1.5 млн. лева, съобщи при посещението си в Русе днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, съобщи пресцентъра на ведомството. Той допълни, че за изграждането на магистралата с дължина 118 км са нужни около 600 млн евро.

Възлагане на работа по част от трасето може да...

Пари от "Струма" може да насочат към магистралата Русе-Велико Търново, обяви министър Нанков.

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/06/10/2986718_pari_ot_struma_moje_da_nasochat_kum_magistralata/?ref=rss


Предприемат се реални действия за изграждането на стратегическия път Русе – Велико Търново, като се започва от проектирането, за което е осигурено финансиране в размер на 1.5 млн. лева, съобщи при посещението си в Русе днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, съобщи пресцентъра на ведомството. Той допълни, че за изграждането на магистралата с дължина 118 км са нужни около 600 млн евро.

Възлагане на работа по част от трасето може да...

Чудотворната икона се мести в София

http://www.cross.bg/vsichki-ikona-esty-1545675.html

/КРОСС/ В навечерието на празника на Богородичната икона „Достойно есть" с благословението на Негово светейшество Неофит, Софийски митрополит и Български патриарх на 10 юни 2017 г. (събота) в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий" ще бъде отслужена празнична вечерна служба, през време на която ще се извърши тържествена интронизация на чудотворната Богородична икона „Достойно есть", доскоро намираща се в Бухово, съобщават от Светия синод. След интронизацията на иконата в чина на вечерната служба ще бъде отслужен Акатист пред Божията майка за изпросване на благодатното й застъпничество над всички православни християни. На следващия ден - Неделята на всички светии, пред тази светиня ще бъде отслужена тържествена света Литургия. От този ден насетне с благословението на Негово светейшество иконата ще остане в храм „Св. св. Кирил и Методий" за вечно съхранение и поклонение, като през всеки петъчен ден през годината от 16,30 ч. ще бъде отслужвана вечерна служба с Акатист към „Пресв. Богородица-Достойно есть". Църковното настоятелство към храм „Св. св. Кирил и Методий", воглаве с неговия предстоятел ставрофорен свещеноиконом Александър Величков, кани всички православни християни молитвено да съучастват в тържествените богослужби, за да можем всички с едно сърце и една уста да посрещнем Божията майка, благодатно присъстваща в своята икона „Достойно есть"

Полицията в Пазарджик задържа дилър на нов вид синтетична дрога

https://offnews.bg//obshtestvo/politciata-v-pazardzhik-zadarzha-dilar-na-nov-vid-sintetichna-droga-657835.html

Полицията в Пазарджик е задържала дилър на синтетична дрога.

Операцията е проведена след няколкомесечно разследване след засечени множество млади мъже и жени с дози от т.нар. "синтетични канабиноиди" - сравнително нов вид наркотици за пазара на дрога в региона.

В хода на разследването полицията хванала дирите и на основния дилър. Криминалистите установили, че за разпространението на наркотика той е изградил мрежа от клиенти дилъри, чрез които, освен в областния град, е разширил влиянието си в Септември, Стрелча, селата Симеоновец, Семчиново, Мало Конаре и Динката. Работел при пълна конспиративност и с висока степен на предпазливост, посочиха от МВР.

39-годишният В.А., известен с прякора Вайдин, е задържан, след като автомобил, в който се е возил, шофиран от негов съсед, е спрян за проверка на пътя Пазарджик-Пловдив, в близост до разклона за село Говедаре.

При обиск у Вайдин са открити над 30 г от синтетичната дрога, достатъчни за изготвянето на между 300 и 500 дози за улично разпространение.

В.А. бил задържан първоначално за срок от 24 часа, а с постановление на прокуратурата срокът на ареста му е удължен с още 72 часа. По случая е образувано полицейско производство, работата по което продължава под наблюдението на прокуратурата.

Берлин: Няма да има европейска армия

http://www.mediapool.bg/berlin-nyama-da-ima-evropeiska-armiya-news265090.html

Няма да има европейска армия, ще останат въоръжените сили на държавите и националните парламенти сами ще решават в какви операции да участват техните войници.   Това заяви германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен в интервю за медийната група "Функе", цитирано от БТА.   "ЕС не се конкурира с НАТО", изтъкна министърката. Тя отбеляза, че Европейският съюз обединява военни средства, които трябва да бъдат по-добре координирани, с граждански средства като инвестиции в стабилността и развитието.    По думите й създаването на европейския команден център в Брюксел е първата сериозна стъпка.    Фон дер Лайен посочи, че референдумът във Великобритания и президентските избори в САЩ са отворили очите на европейците.    "Европейците трябва по-активно да поемат сигурността в собствените си ръце", подчерта германската министърка.    Германия и Франция работят по конкретни предложения за създаване на фонд на ЕС за отбрана, заявява още в интервюто Фон дер Лайен. По думите й сътрудничеството в областта на безпилотните самолети, военния транспорт и общите усилия за стабилизиране на африканския регион на Сахел са проекти, които биха могли да бъдат финансирани по новия механизъм.    "Германия и Франция искат да станат двигателят на европейския отбранителен съюз и да оползотворят фонда за отбрана по интелигентен начин", каза тя.   Фон дер Лайен посочи също, че финансовите министри на двете страни в момента работят по механизмите за създаване на фонда, а тези на отбраната - за определяне на различните проекти по него.    По думите й чрез фонда би могло да се финансира например общоевропейско обучение на офицери.    Фон дер Лайен каза също, че засиленото сътрудничество в Африка може да допринесе за намаляване на трафика на хора и оръжие, както и за противодействие на тероризма.    В седмичното си видеопослание днес Ангела Меркел изтъкна, че е необходимо германските въоръжени сили да бъдат възстановени след орязването с десетилетия на разходите в тази сфера, както и да бъде повишена привлекателността на военната кариера в области като киберсигурността.   По думите й европейското отбранително сътрудничество ще бъде тясно координирано с НАТО.    Тя каза също, че Европа има голям интерес от стабилизиране на Африка, източник на бежанци към Европа.

Александър Вучич стана баща за трети път

https://www.24chasa.bg/novini/article/6273733

Александър Вучич стана баща за трети пътВ нощта на събота президентът на Сърбия Александър Вучич стана баща за трети път, съобщава вестник Danas. Новината за раждането на първия му син завари сръбския лидер в Казахстан, където се намираше за участие в „Астана Експо 2017“, и стана причина за прекъсването на визитата му. Държавният глава на Сърбия пристигна в Белград в събота сутрин.

Фестивал на хвърчилата се проведе в Сборяново

https://www.actualno.com/razgrad/festival-na-hvyrchilata-se-provede-v-sborjanovo-news_616243.html

Майки, татковци, баби и дядовци, заедно с дечицата се събраха днес в Сборяново, където за четвърта поредна година се провежда Фестивалът на хвърчилата под надслов "Да полетим заедно". Догодина срокът на проекта привършва, но организаторите твърдо са решили да продължат и

Полицаите ще имат камери и на униформата, за да следят поведението на проверяваните

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/10/2986716_policaite_shte_imat_kameri_i_na_uniformata_za_da/?ref=rss


Служителите на МВР ще бъдат екипирани с камери, с които ще могат да следят поведението на гражданите при проверка. Това съобщи директорът на "Вътрешна сигурност" Румен Ганев, съобщава БНР.

Той уточни, че предстои да се доставят още 300 нови автомобила за "Пътна полиция", като с тях ще бъде въведена експериментално новата видеосистема - с боди камери на самите служители и отделно ще има такава камера в самата кола, която ще гледа навън, а не...

Награждават лауреатите в конкурса "Този безкраен свят" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=353052

Лауреатите в националния литературен конкурс за авторски художествени произведения на английски и немски език – „Този безкраен свят" ще получат своите отличия на 12 юни-понеделник, от 14:30 часа в Градската художествена галерия „Борис Георгиев", научи Moreto.

Посолството на САЩ в Саудитска Арабия предупреждава за възможни атаки

//dariknews.bg/novini/sviat/posolstvoto-na-sasht-v-sauditska-arabiia-preduprezhdava-za-vyzmozhni-ataki-2029641

Посолството на САЩ в Саудитска Арабия призова граждани да бъдат изключително внимателни и предпазливи с оглед на възможни терористични нападения в кралството. Това се посочва в изявление на американското посолство в Рияд, публикувани на електронната му страница.

Ямбол се сбогува с пълен военен церемониал със загиналия пилот майор Георги Анастасов

//dariknews.bg/regioni/sliven/iambol-se-sboguva-s-pylen-voenen-ceremonial-sys-zaginaliia-pilot-major-georgi-anastasov-2029644

С  пълен военен церемониал Ямбол се сбогува със загиналия пилот майор Георги Анастасов . На поклонението ще присъстват министърът на отбраната Красимир Каракачанов, висши офицери и военнослужещи от трите вида Въоръжени сили. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

С военни почести изпращат загиналият пилот

http://frognews.bg/news_136268/S-voenni-pochesti-izprashtat-zaginaliiat-pilot/

С пълен военен церемониал ще бъде изпратен утре - 11 юни, загиналият пилот майор Георги Анастасов, съобщиха от Министерството на отбраната. Пилотът загина при инцидент с хеликоптер при военно учение в Черно море.

Висши сътрудници на Тереза Мей подадоха оставка

http://dnes.dir.bg/news/velikobritania-tereza-mey-satrudnitzi-brekzit-25895483

2 висши сътрудници на британския премиер Тереза Мей подадоха оставка след слабото представяне на Консервативната партия на предсрочните парламентарни избори.

Проф. Константинов: Публикуването на стенограмата за КТБ не промени нищо

https://www.actualno.com/business/prof-konstantinov-publikuvaneto-na-stenogramata-za-ktb-ne-promeni-nishto-news_616244.html

Аз лично не прочетох абсолютно нищо ново вътре. Имаше вече издания, не си спомням точно кои бяха, които общо взето я бяха публикували стенограмата. Така че, нищо особено. Това каза математикът и политически анализатор проф. Михаил Константинов във връзка с публикувания пъле

Нинова към Цветанов: Да има национално обединение около истината и почтеността

https://www.24chasa.bg/novini/article/6273717

Нинова към Цветанов: Да има национално обединение около истината и почтеносттаЛидерът на БСП Корнелия Нинова с отворено писмо до председателят на ПГ на ГЕРБ  Цветан Цветанов: Уважаеми г-н Цветанов, Не очаквах да говорите Вие, а друг, но щом е решил да се скрие зад Вас, приемам това решение. С думите си потвърждавате казаното от мен днес. 1. Не оспорвам нито дума от прочетената от президента Радев декларация.

Ей, това не мога да разбера: как пияндурникът Елцин е демократ, а Путин - диктатор!?

http://pogled.info/svetoven/russia/ei-tova-ne-moga-da-razbera-kak-piyandurnikat-eltsin-e-demokrat-a-putin-diktator.86659

/Поглед.инфо/ Ей, това не мога да разбера: как пияндурникът Елцин е демократ, а Путин - диктатор!? Ами как няма да е удобен пияндето Елцин -, протягаше ръка за заеми, съсипа могъщата Русия, направи милиардери едни келеши, дето чукаха дъщеря му.

Зигмар Габриел: Катарският конфликт може да ескалира във война

http://pogled.info/svetoven/zigmar-gabriel-katarskiyat-konflikt-mozhe-da-eskalira-vav-voina.86660

/Поглед.инфо/ Германският външен министър Зигмар Габриел призна, че конфликтът около Катар може да ескалира във война. Той заяви това в интервю пред в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг”.

Григор под №2 на турнира в Щутгарт

https://www.24chasa.bg/sport/article/6273701

Григор под №2 на турнира в ЩутгартГригор Димитров е поставен под №2 на турнира на трева в Щутгарт.  Най-добрият български тенисист ще започне участието си от втория кръг и негов съперник ще бъде победителят от мача между Йежи Янович (Пол) и Андрей Кузнецов (Рус). Точно срещу полския гигант Димитров игра по пътя към титлата си в София в началото на сезона.

Пиян и дрогиран шофьор прегази пешеходец в София

https://offnews.bg//112/pian-i-drogiran-shofior-pregazi-peshehodetc-v-sofia-657836.html

Пиян и дрогиран шофьор блъсна и уби пешеходец в София. 

Инцидентът е станал около 22.50 часа снощи на бул. "Сливница". 

Мъжът седнал зад волана, след като пил алкохол и употребил кокаин. 

67-годишният пешеходец е починал на място. 

Водачът на колата е на 25 години. Той е задържан.

По случая е образувано досъдебно производство, а работата по документирането му продължава.

Пиян и дрогиран шофьор уби пешеходец в София

https://www.actualno.com/crime/pijan-i-drogiran-shofior-ubi-peshehodec-v-sofija-news_616242.html

Шофьор, седнал зад волана след като е пил и е употребил кокаин, удари пешеходец снощи в София и го уби на място. 67-годишният мъж бил връхлетян от нисана към 22.50 часа в района на бул. "Сливница". Водачът на колата е на 25 години и е задържан. По случая е образувано досъдебно производство, а работата по документирането му продължава.

Атина отново без градски транспорт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6273700

Атина отново без градски транспортВ неделя в гръцката столица отново няма да се движат автобусите и тройлебусите на градския транспорт, съобщава електронното издание Ekathimerini, цитирано от "Фокус" Услугите ще бъдат преустановени за период от шест часа – между 11 ч. и 17 ч. (местно време) заради участие на служителите на оператора в общо събрание, пояснява изданието.

Звезди на Рома предизвикаха здраво меле след Босна - Гърция (видео)

https://offnews.bg//futbol/zvezdi-na-roma-predizvikaha-zdravo-mele-sled-bosna-gartcia-video-657831.html

Съотборниците в Рома Един Джеко и Костас Манолас се хванаха за гушите след мача от световните квалификации от група Н между Босна и Херцеговина и Гърция.

Двата тима не можаха да излъчат победител в директния сблъсък за второто място завършвайки наравно - 0:0.

Напрежението бе осезаемо по време на целия двубой като стартира още с освиркването на химна на Гърция от босненските фенове.

Домакините пропуснаха множество положения и по този начин Гърция си запази второто място в класирането с 12 точки, а Босна и Херцеговина остава на третото с 11.

В края Джеко и Манолас се спречкаха и дори се стигна до физически контакт. Двамата влязоха в сериозна разправия, която провокира вълна от грозни сцени на терена като хора от двата лагера размениха удари.

Лекарите готови на протест

http://www.moreto.net/novini.php?n=353137

Българският лекарски съюз (БЛС) постави условия на Националната здравоосигурителна каса (НЗОК), свързани с проблемите, съпътстващи лекарите в страната. При неизпълнение на условията и бездействие от страна на НЗОК лекарите ще пристъпят към протестни действия.

Бог създаде Адам и Ева, а не Адам и Иван

//dariknews.bg/regioni/burgas/bog-syzdade-adam-i-eva-a-ne-adam-i-ivan-2029639

Над 300 се включиха в парад за традиционното семейство, булки предвождаха шествието

Повдигнаха обвинения на шестима от задържаните след акцията в ДАИ

//dariknews.bg/novini/bylgariia/povdignaha-obvineniia-na-shestima-ot-zadyrzhanite-sled-akciiata-v-dai-2029640

Шестима от задържаните по подозрение за корупция служители от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" получиха обвинения. Това са Емил Михайлов, Венцислав Георгиев, Николай Стоилов, Георги Младенов, Атанас Тодоров и Данчо Драганов. Всички те са изпитващи и

"София прайд" в снимки

http://clubz.bg/54960-sofiq_prajd_v_snimki

Десети пореден "Софя прайд" парад се проведе в столицата.

Според БГНЕС участниците са няколко хиляди.

Искаме десетото юбилейно издание на София Прайд да се запомни с най-голям брой участници досега и с възможно най-голяма подкрепа от страна на различни институции, дипломатически мисии и НПО-та, заяви Моника Писанкънева, представител на организационния комитет на София Прайд. Тя обясни, че за първи път има над 20 фирми, които подкрепят Прайда, които окачили знамето на дъгата.

„Имаме по-голяма подкрепа от страна на бизнеса и се надяваме тя да се разширява. Имаме някои политици, които традиционно ни подкрепят, като представители на някои партии, които за съжаление не са в парламента, но от парламентарно представените не сме получили писма за подкрепа”, посочи Моника.

Тя бе категорична, че мерките за сигурност са достатъчно строги и по време на шествието няма да има застрашаване на сигурността. „Искаме да прогоним предразсъдъците. Искаме да разширим малко представата за толерантност и толерирането на разнообразието. Ние живеем в 21 век и не можем да очакваме със същите ценности, с които сме живели в 19 век, да се справяме и днес”, категорична бе тя.

„Аз излязох на 14 години и знам какво е хомофобия и знам какво е светът да те мрази. Много ме е страх в момента, но не смятам, че страхът е правилното нещо, което ще ни води към правда и нашето себеосъзнаване. Страх ме е от ограничеността”, споделя Михаил Стаменов - един от участниците.

Старт на събитието бе дадено с няколко официални приветствия. Едно от тях направи заместник-кметът на Амстердам, който заяви:

„Третирайте всички хора равно! Надявам се следващата година не аз да седя тук, а вашият кмет”. Йорданка Фандъкова не присъства на шествието.

Сред официалните гости на Прайда бяха посланиците на Великобритания и Израел и представители на редица чужди дипломатически мисии

Ето още гледки от прайда, видени от фоторепортера на Клуб Z Веселин Боришев.

 

Тереза Мей се изправя пред сериозни проблеми

http://www.investor.bg/evropa/334/a/tereza-mei-se-izpravia-pred-seriozni-problemi-240977/

Въпреки изгубеното мнозинство тя е твърдо решена да продължи да управлява

Русия предложи помощ на Катар в конфликта с арабските страни

https://offnews.bg//sviat/rusia-predlozhi-pomosht-na-katar-v-konflikta-s-arabskite-strani-657833.html

Русия предложи помощ на Катар за разрешаването на дипломатическия конфликт с арабските страни. 

5 държави в Близкия Изток скъсаха дипломатически отношения с емирството с мотива, че подпомага терористи. По неофициални данни повод за това е станал платен откуп за членове на кралското семейство.

Макар причината да не бе официално обявена, Египет косвено я потвърди, като внесе искане Съветът на ООН да разследва информацията, че Катар е платил 1 милиард долара на действаща в Ирак терористична група. Подкупът е за освобождаването на 26 заложници, сред които членове на кралската фамилия.

"Бих искал да благодаря на руските учреждения, които изразиха готовност да предложат своята помощ на фона на тези незаконни мерки, които бяха приети против нас", заяви катарският министър на външните работи шейх Мохамед бен Абдулрахман Ал Тани на среща с руския си колега Сергей Лавров, цитиран от ТАСС и БТА. 

От своя страна, Лавров посочи, че Русия ще направи всичко възможно за постигане на съгласие между страните в ситуацията с Катар.

"Поддържаме контакти с повечето участници в протичащите процеси, осъществяват се телефонни разговори на президента на Русия с негови колеги в региона и днешният ни разговор ще бъде продължение на тези усилия", отбеляза Сергей Лавров.

Турция ще започне газови сондажи в Средиземно море до края на годината

https://www.24chasa.bg/novini/article/6273693

Турция ще започне газови сондажи
в Средиземно море до края на годинатаМинистърът на енергетиката на Турция Берат Албайрак обяви, че Анкара възнамерява да започне газови сондажи в Средиземно море до края на годината, съобщава англоезичното издание на гръцкия в. "Катимерини". Албайрак направи този коментар по време на посещение на кораба за сеизмични изследвания "Барбарос" край Карпасия в северната част на Кипър.

Нов сайт на КАТ елиминира чакането на опашки

http://dnes.dir.bg/news/sit-hora-patishta-kabinet-borisov-3-25895387

МВР ще прави нов сайт на КАТ-София, за да се справи с ежедневните опашки.

Пиян и дрогиран шофьор уби пешеходец в София

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/06/10/2986713_piian_i_drogiran_shofyor_ubi_peshehodec_v_sofiia/?ref=rss


Шофьор, седнал зад волана след като е пил и е употребил кокаин, удари пешеходец снощи в София и го уби на място. 67-годишният мъж бил връхлетян от нисана към 22.50 часа в района на бул. "Сливница".

Водачът на колата е на 25 години и е задържан. По случая е образувано досъдебно производство, а работата по документирането му продължава.

Германия и Калифорния ще действат заедно срещу климатичните промени

http://www.investor.bg/evropa/334/a/germaniia-i-kaliforniia-shte-deistvat-zaedno-sreshtu-klimatichnite-promeni-240975/

Германското правителство се ангажира регионите да играят важна роля на климатичната конференция в Бон през ноември

В деня за избор на ВСС: свинската машина срещу Панов пак заработи

http://clubz.bg/54959-v_denq_za_izbor_na_vss_svinskata_mashina_sreshtu_panov_pak_zaraboti

Неизвестно по какво съвпадение София осъмна - чак до Студентски град - със скъпи за създателите си гланцови плакати срещу председателя на ВКС Лозан Панов.

Нивото е същото: начален курс по фотошоп и грешно похарчени много пари - ама наистина много, особено съпоставено с несъответстващото качество на крайния (суб)продукт...

Съдия № 1, който днес държа реч за независимоста и достойнството на магистрата и отчаяната борба те да бъдат опазени, отново е изобразен - като и в стария сюжет - с компания, между която има общо единстено в популярните като "свински" медии - Цветан Василев, Гриша Ганчев, Сашо Дончев (издател на в. "Сега", срещу когото недоволството изведнъж рязко избухна, след като разкри за ЦУМ гейт, нищо че в срещата нямало нищо смущаващо, б.р.)

Тук са още издателят на Клуб Z Огнян Донев, на "Икономедия" - Иво Прокопиев, и разбира се Христо Иванов и Иван Костов.

Иначе дори идеята не е авторска - тя пунтира скорошния марш за правосъдие, при който стотици хора протестираха в София срещу съдебната мафия, а на оградата на Съдебната палата излязоха граждани, държащи отделни букви, съставящи надпис "Аз съм Лозан Панов".

Идеята, инспирирала анонимния творец.

Творбите не са подписани. Вероятно, разбира се  е чисто съвпадение, че както и предния път авторът им е точно на същото скромно ниво на предпечат и дизайн и същия "размах" на въображението като злополучните книги, които "Телеграф" раздаваше безплатно на адептите си (за съответните читатели: поклоници, последователи на учение, б.р.).

За сравнение:

Плакатите, разпространени срещу Панов, когато опита да инициира етична проверка за ЦУМ-гейт.

... И това:

 

25 плажа във Варненско без спасители това лято

http://www.moreto.net/novini.php?n=353084

25 ще са плажовете във Варна и областта, които и това лято ще останат без спасители, научи Moreto.net. Неохраняемите пясъчни морски ивици в Шабла ще са осем, в Каварна - четири, а в Балчик - два. Без спасителни постове и медицинско обслужване през лято 2017 ще са и 93 плажа в Бургаска област.

Пиян и дрогиран шофьор уби 67-годишен пешеходец в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6273673

Пиян и дрогиран шофьор уби 67-годишен пешеходец в СофияПиян и дрогиран шофьор отне живота на 67-годишен пешеходец, съобщиха от пресцентъра на МВР. Пътнотранспортното произшествие е станало снощи към 22.50 часа в района на бул. „Сливница“. По първоначални данни лек автомобил „Нисан“, управляван от 25-годишния М.М. е ударил пресичащия мъж, който е починал на място.

Нова Русия. Гросмайстор Путин

http://pogled.info/svetoven/russia/nova-rusiya-grosmaistor-putin.86657

/Поглед.инфо/ Според теорията на международните отношения външната политика на една държава е продължение на нейната вътрешна политика, но с други средства. Това се отнася в голяма степен и за Русия, на която границата ѝ със САЩ е широкия двадесет километра Берингов пролив, а Курилските острови са граничните ѝ територии с Япония.

Германия: Няма да има европейска армия

http://dnes.dir.bg/news/es-Germania-evropeyski-parlament-otbrana-25895317

Няма да има европейска армия, ще останат въоръжените сили на държавите и националните парламенти сами ще решават в какви операции да участват техните войници.

Герджиков: Аз поръчах доклада за оградата с Турция, в стенограмата с КТБ няма нищо скандално

https://www.24chasa.bg/novini/article/6273668

Герджиков: Аз поръчах доклада за оградата с Турция, в стенограмата с КТБ няма нищо скандалноОгнян Герджиков е поръчал доклада, който да установи дали има нарушения при строежа на оградата с границата в Турция. Това съобщи самият той в Европа сутрин. По другата гореща тема - стенограмата за КТБ, Герджиков смята, че в него няма нищо скандално. Докладът за това дали има нередности при изграждането на оградата по границата с Турция е бил

Война на дупета за сърцето на Роналдо

https://offnews.bg//izvan-terena/vojna-na-dupeta-za-sartceto-na-ronaldo-657832.html

Бившата и настоящата приятелка на мегазвездата на световния футбол Кристиано Роналдо си спретнаха задочна война в социалните мрежи на тема коя е с по-хубаво дупе.

Първият залп даде рускинята Ирина Шейк, която си пусна снимка от басейна. Топмоделът демонстрира изкусителното си тяло само месеци след раждането на първото си дете от актьора Брадли Купър.

Актуалната приятелка на Роналдо Джорджина Родригес, за която се знае, че е бременна от португалеца, не закъсня и пусна подобен кадър в профила си.

Феновете на Роналдо веднага решиха да направят допитване чие дупе е по-привлекателно - това на Ирина, или това на Джорджина?

Роналдо едва ли ще се пусне в анкетата, тъй като вече е направил своя избор в полза на госпожица Родригес.

Публикация, споделена от Georgina Rodríguez (@georginagio) на

Публикация, споделена от irinashayk (@irinashayk) на

Шикова: Борисов ни подготвя за председателството на Съвета на ЕС с посещенията си в Германия, Франция и Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6273666

Шикова: Борисов ни подготвя за председателството на Съвета на ЕС с посещенията си в Германия, Франция и ТурцияПосещенията на министър-председателя в Германия, Франция и Турция са много важна част от подготовката ни за председателството на Съвета на ЕС от 1 януари 2018 г. На тях се обсъждат въпроси, които са от значение както за България, така и за ЕС, а също и за политиките, които възнамеряваме да наложим по време на председателството ни.

Нов вид дрога се разпространява в Пазарджик

https://www.actualno.com/crime/nov-vid-droga-se-razprostranjava-v-pazardjik-news_616237.html

Полицията в Пазарджик задържа дилър на синтетична дрога. Операцията е проведена след няколкомесечно разследване след множество случаи на млади мъже и жени, засечени с дози от т.нар. "синтетични канабиноиди" - сравнително нов вид наркотици за пазара на дрога в региона. Крим

Кабинетът със спешни мерки за намаляване на бюрокрацията в KAT

https://offnews.bg//politika/kabinetat-sas-speshni-merki-za-namaliavane-na-biurokratciata-v-kat-657830.html

Спешни мерки за намаляване на административната тежест в КАТ са набелязани по време на извънредната среща в МВР, в която участваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

След срещата вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че кабинетът се заема с намаляване на административната тежест във всички сфери, като ще се започне от КАТ. 

„КАТ е едно от местата, където административното обслужване е трудно, бавно и понякога дори мъчително за гражданите“, каза Дончев и допълни, че през КАТ София всеки ден минават по 2500 души и около 900 автомобила, а обслужването там не е на нужното ниво.

Той уточни, че по мерките вече се работи, а крайната цел е пълна електронизация.

Мерките, които трябва да бъдат изпълнени в краткосрочен план, са изработване на качествен сайт на КАТ с конкретно описани услуги, наличие на необходими документи в електронен вид, ползване на ПОС терминал за плащане, компютри за гишетата. 

Ще се работи и по подобряване на условията на труд за служителите. 

На срещата е възложено на вътрешния министър до вторник да е готов с конкретни разчети, като вече е получил и уверение от премиера Борисов, че мерките ще получат финансиране. 

Дневен хороскоп за 11 юни

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-11-uni-news_616239.html

Овен През този ден интересното може да дойде от най-неочаквано място, така че не отказвайте предложение за излизане, колкото и скучно да ви се вижда то. Освен това не забравяйте, че тихите води са най-дълбоки. Телец Различията не са повод за отдалечаване, а една добра причин

Тони Кроос дарява 600 хил. евро за детски болници

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/10/2986705_toni_kroos_dariava_600_hil_evro_za_detski_bolnici/?ref=rss


Халфът Тони Кроос е един от футболистите с основен принос за историческия сезон на "Реал" Мадрид. "Меренгес" спечелиха титлата в Испания и защитиха трофея си в Шампионска лига, а немският национал избра да увековечи момента, като организира специален аукцион.

Кроос и съпругата му Джесика Фарбер имат благотворителна фондация и често даряват средстав за различни каузи. Последният търг на организацията събра над 600 хил. евро, които ще отидат за детските...

С пълен военен церемониал се прощаваме със загиналия пилот майор Георги Анастасов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6273662

С пълен военен церемониал се прощаваме със загиналия пилот майор Георги АнастасовС пълен военен церемониал се прощаваме утре, 11 юни, със загиналия пилот майор Георги Анастасов в родния му град Ямбол. На поклонението ще присъстват министърът на отбраната Красимир Каракачанов, висши офицери и военнослужещи от трите вида Въоръжени сили. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

БДЖ пуска предварителна продажба на билети до морето

http://www.cross.bg/bileti-prodazhba-zakypyat-1545674.html

/КРОСС/ За удобство на всички клиенти, които предвиждат да пътуват с влак до Варна и Бургас през летния сезон, БДЖ пуска 15-дневна предварителна продажба на билети за всички бързи влакове. Потребителите ще могат да закупят предварително билети до 17 септември 2017 г. С предварителната продажба на билети до Черноморието БДЖ дава възможност на пътниците да планират своите пътувания и да направят резервация за седящи места, както и да закупят билет за предпочитания от тях влак в срок от 15 дни преди самото пътуване. Предварителна продажба на билети и резервации за седящи места ще се извършва във всички железопътни гари и бюра в страната. Желаещите да пътуват в спален или кушет вагон могат да закупят спално място 30 дни преди датата на пътуване. От БДЖ припомнят, че 30-дневният срок за предварителна продажба на спални и кушет места важи през цялата година. Цялата информация за свободните места във влаковете потребителите могат да получат от служителите на билетните каси и гишетата "Информация" в железопътните гари, както и на националния информационен телефон 0700 10 200. За определени влакове потребителите могат да закупят билетите си онлайн на сайта на БДЖ, като това също може да стане предварително. Разплащането се осъществява по електронен път с най-масово разпространените кредитни и дебитни карти. Билетът се получава на електронната поща на регистрирания клиент, след което се разпечатва на хартиен носител

Лекарите готови на протест

http://www.cross.bg/lekarite-nzok-byudzheta-1545673.html

/КРОСС/ Българският лекарски съюз (БЛС) постави условия на Националната здравоосигурителна каса (НЗОК), свързани с проблемите, съпътстващи лекарите в страната. При неизпълнение на условията и бездействие от страна на НЗОК лекарите ще пристъпят към протестни действия. Това стана ясно след като вчера, 9 юни, се проведе Управителен и национален съвет на БЛС във Велико Търново. Лекарите направиха анализ на здравната система и условията за медиците в страната и откроиха три основни проблема. Бяха посочени и последиците, до които могат да доведат тези проблеми, както и мерките за решенията им, предава news.bg. На първо място БЛС открои "хронично недофинансиране на здравната система при непрекъснато нарастващ основен пакет здравни дейности". Според медиците това води до натрупване на дефицит в бюджета на НЗОК и невъзможност лекарите да изпълняват качествено дейностите си в обем, отговарящ на реалните потребности на пациентите. Според БЛС именно това е причина за миграцията на медицински специалисти. По този начин и пациентите губели доверие в системата и често проявяват целенасочено агресивно отношение към медицинското съсловие. Според БЛС вторият генерален проблем е свързан със системните нарушения на договорените условия в НРД 2017 от страна на НЗОК

Сезонът на популизма в Европа е към края си, смята председателят на Европейския парламент

http://www.dnevnik.bg/evropa/2017/06/10/2986704_sezonut_na_populizma_v_evropa_e_kum_kraia_si_smiata/?ref=rss


Сезонът на популизма в Европа е към края си, а свидетелство за това са резултатите от парламентарните избори във Великобритания, каза днес председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, цитиран от БТА. В интервю за вестник "Кориере дела сера" той допълва, че ако лозунгите не се реализират, това поражда разочарование.

"Избирателите забелязаха, че Брюксел не може да бъде обвиняван за всичко. Изборите във Великобритания показаха, че сезонът на популизма...

Проф. Владимир Чуков, арабист: Понятието тероризъм се основава на база интереси, придружени с милиони пари

http://www.moreto.net/novini.php?n=353135

Понятието тероризъм се основава на база интереси, придружени с милиони пари, а терористът може да бъде приеман за такъв от дадена държава, докато за друга да бъде част от национално-освободително движение. Това каза в седмичното обзорно-коментарно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ арабистът проф.

Задържа дилър на нов вид синтетична дрога

https://www.24chasa.bg/novini/article/6273652

Задържа дилър на нов вид синтетична дрогаПолицията в Пазарджик задържа дилър на синтетична дрога. Операцията е проведена след няколкомесечно разследване след множество случаи на млади мъже и жени, засечени с дози от т.нар. "синтетични канабиноиди" - сравнително нов вид наркотици за пазара на дрога в региона, предаде NOVA.  Криминалистите попаднали на дирите на основния дилър на

Въжето се държи от двама

https://offnews.bg//mama-nindzha/vazheto-se-darzhi-ot-dvama-657834.html

Автор: Цветелина Чобанова "Не се чувствам щастлива. Отношенията с половинката ми не вървят. Бракът не се оказа онзи приказен свят с романтични вечери на свещи и розови листенца, плуващи във ваната. Какво се случи? Защо на мен? Какво се прави сега? Кой от двама ни е виновен?" Това е само един вариант на връзка, която е в криза. На взаимоотношения между двама души, които не се случват спрямо очакванията им, представите им, мечтите. Но разновидностите може да са хиляди - изневяра, независимо дали осъществена или все още в главата на един от партньорите. Отдалечаване от партньора и охладняване на взаимоотношенията.…

Жертвите на атаката в Лондон показват културното разнообразие на града

//dariknews.bg/novini/sviat/zhertvite-na-atakata-v-london-pokazvat-kulturnoto-raznoobrazie-na-grada-2029637

Комисарят на лондонската полиция заяви днес, че националността на загиналите в терористичната атака на Лондонския мост са свидетелство за уникалния характер на британската столица.
 

Сръбският президент стана баща за трети път

https://www.actualno.com/balkani/srybskijat-prezident-stana-bashta-za-treti-pyt-news_616235.html

В нощта срещу събота президентът на Сърбия Александър Вучич стана баща за трети път, съобщава вестник Danas, цитиран от "Фокус". Новината за раждането на първия му син завари сръбския лидер в Казахстан, където се намираше за участие в „Астана Експо 2017“, и стана причина за

Двама съветници на Тереза Мей я напуснаха

http://frognews.bg/news_136267/Dvama-savetnitsi-na-Tereza-Mei-ia-napusnaha/

Ник Тимъти и Фиона Хил, двама от най-близките съветници на британския премиер Тереза Мей, напускат екипа й заради разочароващия резултат на консерваторите на изборите в Обединеното кралство, съобщават световните агенции.

Том Харди ще играе в "Аладин"?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6273642

Том Харди ще играе в "Аладин"?Почитателите на британския актьор Том Харди ще се надяват да го видят в игралната версия на анимацията "Аладин", след като стана ясно, че с него се водят преговори за участие, предаде БТА.  Източник, запознат с проекта, е разкрил за в. "Сън", че режисьорът Гай Ричи иска да привлече 39-годишния Харди за ролята на Джафар и двамата вече са обсъждали

161 години от рождението на Димитър Благоев - Дядото

http://pogled.info/bulgarski/161-godini-ot-rozhdenieto-na-dimitar-blagoev-dyadoto.86656

/Поглед.инфо/ На 11 юни, от 10.30 часа, столичните социалисти тържествено ще отбележат 161-та годишнина от рождението на основателя на организираното социалистическо движение в България Димитър Благоев – Дядото.

Идеята за обща европейска армия остава само на хартия

https://www.actualno.com/europe/idejata-za-obshta-evropejska-armija-ostava-samo-na-hartija-news_616232.html

Обща европейска армия няма да има. Ще останат въоръжените сили на европейските държави и националните парламенти сами ще решават в какви операции да участват техните войници, заяви германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен в интервю за медийната група "Функе"

Двама са загинали при катастрофа между кола и мотор край Сливен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6273646

Двама са загинали при катастрофа между кола и мотор край СливенДвама са загинали при катастрофа между лек автомобил и мотоциклет на пътя Гавраилово - Чинтулово. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от МВР. Загинали са мотоциклетистът и водачът на лекия автомобил. Сигналът за инцидента е постъпил в 11.50

Спретнаха изненада в съблекалнята на национал преди двубоя с Канада

https://offnews.bg//volejbol/spretnaha-iznenada-v-sablekalniata-na-natcional-predi-dvuboia-s-kanada-657827.html

Волейболният национал Георги Сеганов празнува 24-я си рожден днес, а съотборниците му се погрижиха празникът му да е перфектен.

Въпреки, че момчетата на Пламен Константинов излизат срещу Канада днес в мач №2 от втория уикенд на Световната лига, те намериха и малко време за забавление.

Разпределителят получи специална торта от своите колеги в съблекланята, след сутрешната тренировка в зала "Конгресна" на ДКС във Варна, пише bgvolleyball.com.

В социалните мрежи се появи клипче, на което играчите сипят пожелание след пожелание към Сеганов. Либерото на националния отбор Теодор Салпаров пък ги посътетва да не прекаляват със сладкишите преди мача.

Момчетата на селекционера Пламен Константинов излизат срещу Канада тази вечер от 20:40 часа в зала "Конгресна", където ще гонят втора победа на турнира в Група Е1 от първа дивизия на Световната лига.

Председателят на ЕП: Разпространението на популизма в Европа е спряло

https://www.24chasa.bg/novini/article/6273640

Председателят на ЕП: Разпространението на популизма в Европа е спрялоПредседателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че "сезонът на популизма в Европа е към края си", а свидетелство за това са резултатите от парламентарните избори във Великобритания, предаде БТА. "Ако лозунгите не се реализират, това поражда разочарование. Избирателите забелязаха, че Брюксел не може да бъде обвиняван за всичко.

Каква е тайната на всеки мъж според зодията му

https://www.vesti.bg/lyubopitno/zagadki-i-misterii/kakva-e-tajnata-na-vseki-myzh-spored-zodiiata-mu-6070055

Издаваме, че Телецът мрази да дели храната си, a представителяъ на зодия Везни сдържа сълзите си всеки път, когато гледате заедно някой тъжен филм

Тереза Мей остава без двама от ключовите си съветници

http://www.cross.bg/timuti-brekzit-konservatorite-1545672.html

/КРОСС/ Ник Тимъти и Фиона Хил, двама от най-близките съветници на британския премиер Тереза Мей, напускат екипа й заради разочароващия резултат на консерваторите на изборите в Обединеното кралство, съобщават световните агенции. Торите предизвикаха вота с цел да получат по-голяма подкрепа след брекзит, но вместо това се лишиха от абсолютното си мнозинство в парламента и се наложи да търсят подкрепата на северноирланските юнионисти, които са известни с крайните си позиции. Тимъти излезе с отворено писмо, в което подчертава, че за партията му са гласували много повече хора сега, отколкото преди години и при трите победи на Тони Блеър. Според него възходът на лейбъристите е причина за загубата на депутатски места. „Простата истина е, че Великобритания е една разделена държава: мнозина са изморени от финансовите ограничения, мнозина са фрустрирани от брекзит и много от младите осъзнават, че нямат възможностите, които е имало поколението на родителите им. Иронията е, че премиерът е политическият лидер, който разбира това разделение (...) кампанията на консерваторите обаче не успя да разбере това", написа съветникът, който обяви, че поема цялата вина за изборния резултат. Тимъти обаче подчертава, че не се е месил еднолично в политиката на партията и тя не е била негов „персонален хоби проект".  

Изпращат майор Анастасов с пълен военен церемонял

http://www.cross.bg/chasa-otbranata-maiior-1545671.html

/КРОСС/ С пълен военен церемониал се прощаваме утре, 11 юни, със загиналия пилот майор Георги Анастасов в родния му град Ямбол. На поклонението ще присъстват министърът на отбраната Красимир Каракачанов, висши офицери и военнослужещи от трите вида Въоръжени сили. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Поклонението пред тленните останки на пилота ще се състои от 11.00 часа на 11 юни в ритуалната зала на Централните гробища в града. Погребението ще бъде от 12.00 часа.    

ИМП: Лозан Панов навлезе пряко в сферата на политиката

http://dnes.dir.bg/news/institut-moderna-politika-lozan-panov-25895214

Институтът за модерна политика /ИМП/ протестира срещу нарушаването на разделението на властите от страна на председателя на ВКС Лозан Панов.

Къде са паветата от столичната улица "Бенковска"? Под земята

https://www.24chasa.bg/novini/article/6273505

Къде са паветата от столичната улица "Бенковска"? Под земятаСпорът "павета или асфалт" отново стигна точката на кипене при ремонта на бул "Дондуков" и пресечките му. Преди две години подобна драма имаше и около ул. "Иван Асен II", когато живущите в района успях са извоюват там настилката от павета да останат. В акцията участваха много известни хора, израснали край тази софийска улица и желаещи да се опази

Съветници на Тереза Мей хвърлиха оставки*

https://www.actualno.com/europe/syvetnici-na-tereza-mej-hvyrliha-ostavki-news_616229.html

Съветникът на британския премиер Тереза Мей - Ник Тимъти подаде оставка, посочвайки като мотив неуспеха на парламентарните избори в четвъртък. Това става ясно от изявление, публикувано в сайта на Консервативната партия. "Очевидно е, че резултатът от изборите е огромно ра

Един от главните съветници на Тереза Мей напусна поста си

https://www.actualno.com/europe/edin-ot-glavnite-syvetnici-na-tereza-mej-napusna-posta-si-news_616229.html

Съветникът на британския премиер Тереза Мей - Ник Тимъти подаде оставка, посочвайки като мотив неуспеха на парламентарните избори в четвъртък. Това става ясно от изявление, публикувано в сайта на Консервативната партия. "Очевидно е, че резултатът от изборите е огромно ра

Лавров: Москва е готова да действа със съгласието и в интерес на засегнатите страни

http://www.cross.bg/lavrov-strani-katar-1545670.html

/КРОСС/ Руският министър на външните работи Сергей Лавров изрази безпокойство пред катарския си колега шейх Мохамед Ал Тани от решението на арабските страни да скъсат отношенията с Доха и призова за преговори за решаване на кризата, предава Ройтерс. "Нашата политика е да не се месим във вътрешните работи на другите страни или в техните двустранни отношения. Но не изпитваме никакво задоволство, когато отношенията между наши партньори се влошават", каза Лавров пред шейх Мохамед, който е на посещение в Москва. В понеделник най-големите сили в арабския свят, включително Саудитска Арабия, Египет и Обединените арабски емирства скъсаха дипломатически отношения с Катар, обвинявайки го, че подкрепя радикални ислямисти и Иран, отбелязва Ройтерс. Лавров каза, че Москва е готова да действа "със съгласието и в интерес на засегнатите страни", за да допринесе за уреждане на дипломатическата криза. "Призоваваме всички противоречия да бъдат уредени на масата за преговори чрез диалог, основан на взаимно уважение", заяви той и призова арабските страни да се обединят, за да се борят ефективно с тероризма. Шейх Мохамед каза, че Катар е готов въпросът да бъде решен чрез диалог и че Съветът за сътрудничество в Залива е най-подходящият формат за подобни разговори. Той заяви, че Катар е благодарен на руските институции за предложената му помощ, предаде ТАСС

Ако бях главен прокурор, щях да стана конституционен съдия (шеста серия)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/10/2986370_ako_biah_glaven_prokuror_shtiah_da_stana/?ref=rss


"Дневник" препечатва анализа на Красен Станчев от сайта на Института за пазарна икономика

Аргументите за промяна в конституционното положение на прокуратурата стигнаха "Хималаите на човешката мисъл", ако ми е позволено да използвам поетичното сравнение на един бивш регент, академик и член (доколкото си спомням) на ЦК на БКП.

Свидетелство за това постижение е изявлението, че конституционното място на прокуратурата имало значение...

Ричи Порт запази жълтата фланелка на Дофине

https://offnews.bg//koloezdene/richi-port-zapazi-zhaltata-flanelka-na-dofine-657829.html

Австралиецът Ричи Порт от отбора на BMC запази жълтата фланелка на лидер в критериума Дофине и след пробягването на седмия етап.

Авансът на австралиеца преди утрешния последен етап на надпреварата е минута и 2 секунди пред основния конкурент Кристофър Фрум от Sky и 1,15 минути пред Якоб Фугсланд от Астана и явно всичко предстои да се реши в него.

Етапът е с дължина от 115 км и включва и изкачване от висша категория - (11,3 км при 9,2%).

Седмият етап беше спечелен от британеца Питър Кийноу от екипа на Sky, който беше маст от група от 17 бегълци.

Той изкова победата си с близо 13 секунди аванс пред втория Бен Суифт от UAE-Team Emirates в последните две изкачвания преди финала в знаменития Алп д'Юез.

Облачно, но без валежи по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=353128

През нощта по-значителна облачност, на места с краткотрайни валежи ще има над Западна България. Над Черноморието ще има временни увеличения на облачността, но превалявания са малко вероятни. Вятърът ще е слаб, от север-североизток.

Грък спечели Обиколката на Витоша, при жените Карагьозян защити титлата си

https://www.actualno.com/moresport/gryk-specheli-obikolkata-na-vitosha-pri-jenite-karagiozjan-zashtiti-titlata-si-news_616226.html

Гъркът Константинос Константинидис и Анелия Карагьозян станаха шампиони при колоездачите в тазгодишното издание на Обиколката на Витоша, известна още като Витоша 100, съобщава www.sofia2018.bg За Константинос това е първо злато в дебютното му участие, а Анелия защити титлата си

Двама съветници на Тереза Мей подадоха оставка

https://offnews.bg//sviat/dvama-savetnitci-na-tereza-mej-podadoha-ostavka-657826.html

Двама от главните съветници на британския премиер Тереза Мей  - Ник Тимъти и Фиона Хил, подадоха оставка заради резултата от изборите. 

Тереза Мей свика предсрочни избори през април, за да получи по-голяма подкрепа за преговорите за Брекзит. Консерваторите спечелиха изборите, но загубиха мнозинството в парламента и се наложи да търсят допълнителна подкрепа, за да съставят правителство. 

На помощ им се яви северноирландската Демократична юнионистка партия. С нейните 10 мандата в парламента партиите имат общо 329 мандата при необходими 326 за мнозинство.  

Тимъти обяви решението си да подаде оставка в отворено писмо, в която посочи, че за партията му са гласували много повече хора сега, отколкото на предишни избори, а причината за загубата на мнозинството е възходът на лейбъристите. 

„Простата истина е, че Великобритания е една разделена държава: мнозина са изморени от финансовите ограничения, мнозина са фрустрирани от брекзит и много от младите осъзнават, че нямат възможностите, които е имало поколението на родителите им. Иронията е, че премиерът е политическият лидер, който разбира това разделение (…) кампанията на консерваторите обаче не успя да разбере това”, написа той, като допълни, че поема вината за провала на изборите. 

Изненада в Париж - латвийка триумфира на "Ролан Гарос"

http://clubz.bg/54958-iznenada_v_parij_latvijka_triumfira_na_rolan_garos

Йелена Остапенко (Латвия) сензационно спечели титлата на тенис турнира "Ролан Гарос" след 4:6, 6:4, 6:3 на финала над фаворитката Симона Халеп (Румъния).

Латвийката е №47 в световната ранглиста. Тя е първата непоставена състезателка, която триумфира на червените кортове в Париж след Маргарет Скривън (Великобритания) в далечната 1933 г.

Остапенко е само на 20 г. В понеделник тя ще регистрира огромен скок и вече ще е №12. И ще си тръгне от френската столица с 2,1 милиона евро от наградния фонд.

Мачът на централния корт "Филип Шатрие" започна много интересно. Остапенко реализира пробив, върнат моментално от румънката. Бъдещата шампионка заложи на агресивна и на моменти дори хазартна игра, докато Халеп се бранеше.

Все пак Симона показа повече класа в първия сет и го спечели с 6:4.

Тя продължи да доминира и в началото на втория сет, като поведе с 3:0 след брейк и два успешни сервис гейма, първият от които бе измакнат много трудно. Остапенко обаче отвърна и направи пълен обрат за 4:3. Халеп изравни с пробив, но латвийката пак излезе напред и в крайна сметка затвори сета с 6:4 за 1:1.

Третият сет също имаше развой, типичен като за женски мач. Халеп поведе с 3:1, но отново допусна обрат, при това без да успее да отговори в цели пет поредни гейма. 6:3 и 2:1 за Йелена Остапенко, която написа история на "Ролан Гарос".

А Симона Халеп загуби и втория си финал на "Филип Шатрие".

В неделя в мъжкия финал се противопоставят Рафаел Надал и Стан Вавринка.

Съветникът на Тереза Мей подаде оставка след неуспешните избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6273622

Съветникът на Тереза Мей подаде оставка след неуспешните избориСъветникът на британския премиер Тереза Мей - Ник Тимъти подаде оставка, посочвайки като мотив неуспеха на парламентарните избори в четвъртък. Това става ясно от изявление, публикувано в сайта на Консервативната партия, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС. "Очевидно е, че резултатът от изборите е огромно разочарование", каза той,

Анелия Карагьозян отново спечели Витоша 100

//dariknews.bg/regioni/shumen/aneliia-karagiozian-otnovo-specheli-vitosha-100-2029638

Колоездачката на Великлуб "Илчов баир" Анелия Карагьозян отново доказа, че е най-добрата в женското планинско колоездене. Тя завоюва победата в поредното издание на състезанието "Витоша 100".

Това е третата победа за шуменката в това състезание. 5 ч. 41 м. отне на Анелия да преодолее

Русия призовава за диалог за кризата с Катар

//dariknews.bg/novini/sviat/rusiia-prizovava-za-dialog-za-krizata-s-katar-2029635

Москва призова за диалог между Катар и съседите си в залива, обещавайки помощ в посредничеството на кризата. Това стана, след като руският външен министър Сергей Лавров се срещна с катарския си колега Мохамед бин Абдул Рахм

Задържаха дилър на нов вид синтетична дрога

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zadyrzhaha-dilyr-na-nov-vid-sintetichna-droga-2029636

Дилър на синтетична дрога е задържан при специализирана полицейска операция в област Пазарджик, съобщиха от пресцентъра на МВР. Акцията е на служители на сектора "Противодействие на криминалната престъпност" при ОД МВР-Пазарджик, под наблюдението на прокуратурата.<

Затвор за носене на екип на Барселона въвеждат в Саудитска Арабия

https://offnews.bg//futbol/zatvor-za-nosene-na-ekip-na-barselona-vavezhdat-v-sauditska-arabia-657828.html

Обтегнатите отношения между Катар и съседите от Саудитска Арабия може да излезе солено на футболните фенове, които симпатизират на Барселона.

Саудитска Арабия забрани носенето на фланелки на каталунците заради името на спонсора на тима - Qatar Airways. Нарушението на забраната може да донесе глоба от 135 000 евро на нарушителя и затвор до 15 години. Барселона вече няма договор с катарските авиолинии, а от новия сезон ще носи логото на японската компания Rakuten.

Саудитските фенове просто трябва да изхвърлят старите си фланелки и да си купят от новите,за да избегнат проблеми със закона.

Катар е в центъра на огромен скандал, след като беше обвинен в подкрепа на тероризма. Дипломатическите си отношения със страната скъсака редица арабски страни. Очаква се подобна забрана да бъде въведена и в Египет, Йемен и други страни.

Подобни проблеми се очаква да застигнат и Пари Сен Жермен, който е с катарски собственици.

Русия предлага на Катар помощ за преодоляване на изолацията

http://www.mediapool.bg/rusiya-predlaga-na-katar-pomosht-za-preodolyavane-na-izolatsiyata-news265089.html

Катар е благодарен на Русия за предложената помощ в конфликта с арабските страни, заяви катарският външен министър шейх Мохамед бен Абдулрахман Ал Тани.   Той каза това в Москва на среща с руския министър на външните работи Сергей Лавров, съобщава ТАСС, цитирана от БТА.   "Бих искал да благодаря на руските учреждения, които изразиха готовност да предложат своята помощ на фона на тези незаконни мерки, които бяха приети против нас", посочи министърът.    Лавров от своя страна посочи, че Русия ще направи всичко възможно за постигане на съгласие между страните в ситуацията с Катар.   "Поддържаме контакти с повечето участници в протичащите процеси, осъществяват се телефонни разговори на президента на Русия с негови колеги в региона и днешният ни разговор ще бъде продължение на тези усилия", отбеляза Сергей Лавров.    На 5 юни Катар бе изключен от арабската военна коалиция за Йемен. По-рано бе съобщено, че Саудитска Арабия, близкият й съюзник Бахрейн, Египет и Обединените арабски емирства (ОАЕ) са скъсали дипломатическите си отношения с Катар.   Катар е разположен на полуостров в Персийския залив и единствената му граница по суша (87 км) е със Саудитска Арабия. Бахрейн и ОАЕ са съществените му съседи по море. Така че обявените стъпки са равнозначни на изолация.    Саудитска Арабия заяви, че къса отношенията, за да защити своята национална сигурност, а Бахрейн обвини Катар, че подкрепя тероризма и се меси във вътрешните му работи.    От своя страна Египет е обвинил страната, че "подкрепя терористични групи". Според ОАЕ Катар е виновен за "продължаваща подкрепа, финансиране и укривателство на терористични, екстремистки и сектантски групировки начело с асоциацията Мюсюлмански братя".

Колко опасно може да бъде предупреждението на Ислямска държава към балканските държави?

https://www.actualno.com/balkani/kolko-opasno-moje-da-byde-preduprejdenieto-na-isljamska-dyrjava-kym-balkanskite-dyrjavi-news_616197.html

На 8 юни свързаната с Ислямска държава Al Hayat Media публикува десети брой на новото издание на групировката, „Румия“. То беше разпространено в девет версии – английски, уйгурски, пущу, кюрдски, индонезийски, босненски, руски, немски и френски – затвърждавайки тенденци

Томислав Дончев: Разчертали сме мерки за редуциране на административната тежест в КАТ

http://www.moreto.net/novini.php?n=353134

Един от основните ангажименти на това правителство е редуциране на административната тежест. Това каза на брифинг пред МВР вицепремиерът Томислав Дончев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не, защото е модерно, а защото излишното време, което консумират администрациите, е загубено време и за гражданите, и за бизнеса.

Григор се сбогува с Париж и сезона на клей (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6273608

Григор се сбогува с Париж и сезона на клей (Снимки)Григор Димитров се сбогува с любимия Париж и тенис сезона на клей, като си публикува две снимки в социалните мрежи, с които благодари на целия персонал на хотела, в който е бил отседнал във френската столица през последните няколко

Учени: Българинът всъщност е щастлив

http://clubz.bg/54957-ucheni_bylgarinyt_vsyshtnost_e_shtastliv

Щастлив ли е българинът?

Вечният въпрос, който години наред витае като глас от отвъдното сред обществото ни. Често, без да се отдели време за размисъл, отговорът е – не.

Кратко, точно и ясно "Не". Дали това, обаче е така в действителност?

Учени от Института за изследване на населението и човека към БАН и Института за политика разбиват клишетата за нещастния българин с последното си изследване, пише БГНЕС.

„Резултатите показват, че по всички скали българинът е точно толкова щастлив, нормално благоразположен, с естествено средно проявление на тревожност, както французите, американците и шведите. Не бихме могли да допуснем, че при нас тревожните състояния са повече отколкото на други места”, заяви в интервю за агенцията проф. Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека (ИИНЧ) към БАН.

Изследването относно психичното състояние на българина е в резултат на партньорство между Института за политика и Института за изследване на населението и човека към БАН. Целта на екипа е да разбива фалшиви данни.

„Направихме изследването, защото аз и колегите ми се уморихме да слушаме много новини за това колко сме нещастни, неудовлетворени, тревожни и причината за агресията и всичко негативно, което виждаме в ежедневието си, е причина на тези наши състояния. Решихме да проверим дали това е така”, обясни проф. Христова.

В България има много повече слънчеви дни, отколкото на други места по света. Само ако излезем от този факт, според проф. Христова, можем да предположим, че оптимистичните настроения, свързани с климата, ще влияят положително върху настроенията ни.

Изследването обхваща отговор на въпросите - колко се чувствам щастлив в последно време, колко пъти ми се е случвало да се усетя добре и да мога да кажа - чувствам се щастлив, доколко съм тревожен, песимизъм - оптимизъм, удовлетвореност. Това са все състояния, които описват общо психичното благосъстояние.

Проф. Антоанета Христова

Проф. Антоанета Христова е категорична, че много често в изследванията се бърка понятието щастие, което е моментно състояние. В даден момент усещаш някаква радост от случването на нещо и го преживяваш като момент на щастие. Това се бърка с чувството за удовлетвореност - за това дали човек е доволен от живота си, дали среща очакванията си в работата си, в личния си живот, в обществото, което живее.

„Ние сме нормално тревожни, удовлетворени и щастливи. Ние можем да бъдем много щастливи. Щастието се свързва с пари, но не с прекалено много пари, а с това да можеш да си свържеш двата края, да можеш да дадеш необходимото на близките си, децата да са нахранени и да учат, и да могат да си починат два пъти в годината. Парите сами по себе си не определят състояние на щастие и състояние на удовлетвореност”, посочи проф. Христова.

От друга страна обаче състояние на щастие и удовлетвореност определят дали си самотен. Хората с по-ниски нива на удовлетвореност и щастие и по-високи нива на тревожност, са хора, които живеят самотно или са загубили близък. Тези, които са в брак или на семейни начала и имат близко обкръжение показват по-високи нива на щастие. По-високи нива на щастие показват тези, които имат едно или две деца в сравнение с тези, които нямат деца или имат три или повече.

На едно и две се радваш, без нито едно - зле, при три и повече - идва напрежението. Може би това е заради финансовите проблеми, грижата, отговорностите. Освен това са много по-стабилни семействата, в които повече от един носи доход в семейството. Ако е само един, тревожността е висока, показват резултатите на изследването.

Директорът на ИИНЧ е категорична, че когато мерим щастието и удовлетвореността, трябва да знаем какво точно мерим. Именно тук идвало разминаването с европейски изследвания, при които българите сме най-нещастни в целия ЕС. Разминаването идвало с това, че най-малкото при един и същ въпрос дали някой е удовлетворен и щастлив от заплащането си, което в различните страни, е различно, нормално ние да сме последни.

Само че къде сме щастливи и кое определя щастието ни?

Резултатите показват, че българинът се чувства добре вкъщи, със семейството си, близките - в малкия си свят. От друга страна той се чувства изключително отдалечен от държавата, институциите, политиците и управлението. От 10-степенна скала, 8 е нивото на отчужденост.

В изследването излиза, че отчуждението може би е механизъм за справяне с неудовлетвореността и усещането, че държавата не е това, което трябва да бъде, липсата на връзка на човека с нея. Отчуждението ти помага да се чувстваш нормален и спокоен. Такива нива на отчуждение няма регистрирани в познатите ни държави.

Проблемът не е в българина, а в политиците и държавата. Те не са стигнали до нас, за да си проправят път до затворения ни двор, не са намерили вратата към него.

Установено е, че хората между 46 и 55 г. са най-удовлетворени. Това е възрастта, когато възрастният и зрелият индивид вероятно приема живота, такъв какъвто е. Приема успехите и неуспехите си, постигнатото и непостигнатото и продължава да живее с него. Това е период, в който може би за последен път имаш възможност да опиташ нещо ново. Това е и етапът, в който човек се чувства удовлетворен и осъзнал това, което има.

Тревожността се определя от икономическото благосъстояние. Колкото повече си финансово добре и имаш образование, толкова по-малко тревожен си.

По отношение на песимизма и оптимизма, излиза, че сме много оптимистична нация. Може би това ни е накарало да оцелеем до този момент, смята проф. Антоанета Христова.

Изследването показва още, че има много малки разлики между мъже и жени. Преди 10 години такива е имало. Това поставя въпроса дали половите различия вече не са се размили. Дали тревожността не се е вдигнала при мъжете, за да се изравни с женската тревожност?

От друга страна има и повишаване на оптимизма. През 1993 г. е правено изследване със същата методика. Тогава от 5-степенна скала то е било 2,60, а сега е 3,40, т.е. - за този период имаме напредък на състоянието на оптимизъм.

„Българинът си е в съвсем нормална кондиция, а в ненормална кондиция е състоянието на комуникация и удовлетвореност, което създава у него държавата и системата”, категорична е проф. Христова.

 

Политолози за Радев: Прекрасен държавен глава, гледа интереса на страната си

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/BuQkeh9hh8I/

“Вчера нямаше изненада от президента. Русия бе различното камъче между ГЕРБ и президента. В момента има съвпад между гледните им точки”,  заяви социологът Андрей Райчев в “Тази събота” по bTV, коментирайки вчерашното интервю на президента Румен Радев. “Цачева преди наблягаше, че Русия е лоша, а Радев говореше обратното. Това сега се изравни и има много единство.

Борисов и Радев не са в противоречие. Първо, защото имаме Тръмп в Америка и имаме нови лоши момчета в Европа. България рязко се сближава с Европа. Макрон ще идва тук, Меркел ни прегръща премиера, има сближаване с Европа. В тази ситуация Борисов и Радев имат изравнени виждания и няма как да имат конфликт.

В студиото бе и политологът Димитър Аврамов, който също коментира думите на президента от вчера. “Харесвам аурата на президента. Прекрасен държавен глава е, всява респект и уважение. Той говори с политическа харизма. Хареса ми как говори с бразилката. И след всичко това все пак ще кажа следното. Толкова дребнаво беше да говори за група изпаднали депутати в парламента. Държавният глава не би трябвало да говори така за парламентарната демокрация.

Разбирам, че трябва да има посещение на Путин в България, но ми се струва, че позицията по санкциите, поставя страната ни в добро положение. Санкциите са, защото тя анексира територия. Трябва да бягаме от крайните тези. Не трябва да сме ястреби или гълъби”, каза експертът Димитър Аврамов.
“Той е генерал и гледа интереса на страната си. Той вижда, че най-глупавото нещо за нас е да сме скарани с Русия”, заяви Райчев. “Не вярвам, че корупцията ще раздели политиците. Тя е консенсус между тях. Това е тъжно.

Президентът наистина стои в центъра и е наистина независим от БСП. Няма намерение да си строши светогледа, за да угоди на някого. Ако ГЕРБ прави смислени компромиси, тогава може Радев да не влезе в конфликт с тях. Все пак решението си е негово. Като за начало нещата изглеждат добре. Предишният президент беше много демонизиран, на моменти излишно. ГЕРБ не се държи сега така. Стартът е добър”, каза Аврамов.

“За човек, който няма опит с политическата власт, се справи много добре. ГЕРБ, ако не направят нещо срещу корупцията, това ще им бъде гробът”, констатира Райчев. Добър беше този старт за Радев. Президентът има много висок капацитет за развитие. Пожелавам му да му се случи”, добави Аврамов, цитира Кросс.

В Техеран почитат паметта на жертвите от терористичните атаки

http://www.cross.bg/sayditska-zhertvite-arabiya-1545669.html

/КРОСС/ Хиляди хора излязоха по улиците на иранската столица Техеран, за да почетат паметта на жертвите на двете терористични атаки, като се присъединиха към своя върховен вожд, обвинявайки регионалния враг Саудитска Арабия в участие в нападенията, съобщава "Ройтерс". Хора от тълпата, някои плачещи, са скандирали "Смърт на Саудитска Арабия" заедно с по-обичайното "Смърт на Америка" и лозунги срещу Израел, протягайки се да докоснат ковчезите, увити със знамена и покрити с цветя. В сряда атентатори самоубийци и въоръжени мъже избиха 17 души в иранския парламент и близо до мавзолея на основателя на Ислямската република, аятолах Хомейни, в редки удари срещу иранската столица, които изостриха напрежението в региона. Сунитските екстремисти от ДАЕШ ("Ислямска държава") поеха отговорност за атаките срещу шиитски Иран. Върховният вожд на Иран аятолах Али Хеменеи, в послание, прочетено на погребението на жертвите, заяви, че атаките ще засилят омразата към Саудитска Арабия, основната сунитска сила в региона, и Америка. Опечалените са скандирали също "Аллах акбар", а някои са носили снимки на Хаменеи, на които пишело: "Ние сме готови да жертваме кръвта си за теб".  

Имиджът, който създаваме с рекламите, определя и профила на туристите, обяви Ангелкова

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2017/06/10/2986700_imidjut_koito_suzdavame_s_reklamite_opredelia_i/?ref=rss


Важно как рекламираме България, защото имиджът, който създаваме, определя и профила на туристите, които идват у нас, каза министърът на туризма Николина Ангелкова в предаването "Седмицата" на Дарик радио днес. "България е разделена на 9 туристически района така, че да има туристически продукт за всякакъв вид туризъм. Туристическият бранш и местната власт се обединяват и работят заедно за да предлагат специфичен туристически продукт", посочи още министър Ангелкова.

Перката на падналия хеликоптер закачила кораб от учението, обясни Каракачанов

https://offnews.bg//112/perkata-na-padnalia-helikopter-zakachila-korab-ot-uchenieto-obiasni-k-657825.html

Най-вероятната причина за падането на военен хеликоптер в Черно море вчера е порив на вятъра, заради който перката на хеликоптера е закачила пилон на носа на един от участващите в учението кораби, обяви военният министър Красимир Каракачанов.

При инцидента загина пилотът на хеликоптера, а другите двама членове на екипажа бяха ранени.

Каракачанов обясни и ситуацията по време на инцидента. Той заяви, че към момента е ясно, че по време на учението хеликоптерът се е целил по морска цел. Стрелбата е преминала успешно, после хеликоптерът е трябвало да се отправи към брега.

Захождайки към брега, перката на хеликоптера се закача за един от пилоните на съпътстващия обучението кораб. Пилотът успява да овладее хеликоптера и се отправя към брега. 

Той уточни, че пилотът е действал професионално, овладял е хеликоптера и го е отдалечил от кораба. След това обаче вероятно машината е дала дефект, затова капитан Георги Анастасов е решил да се върне в близост до кораба, за да може спасителният екип да реагира бързо и да спаси екипажа. 

Благодарение на тази съобразителност на пилота неговите колеги са спасени, категоричен е Каракачанов. 

Това е и причината загиналият пилот да бъде повишен посмъртно в чин майор.

"Още се изяснява причината защо кап. Анастасов не е успял да излезе от хеликоптера", заяви Каракачанов.

"Ще бъде награден още един член на спасителния екипаж, старши-лейтенант, който е водолаз и благодарение на когото другите двама членове на екипажа са извадени мигновено", обясни Каракачанов.

В момента тече разследване на инцидента и се очаква то да приключи след около месец. 

При "Борисов 2" интересите на Пеевски бяха по-добре защитени от тези на десните избиратели, обяви Кънев

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/06/10/2986696_pri_borisov_2_interesite_na_peevski_biaha_po-dobre/?ref=rss


Платихме огромна цена за подкрепата на един кабинет, на едно мнозинство, в което интересите на ДПС и Делян Пеевски бяха често по-добре защитени от тези на десните избиратели и почтения бизнес. Тази цена си струваше, защото работата на политика е да плаща със собствения си публичен образ за защита на обществения интерес. Когато започнеш да жертваш обществения интерес, за да защитиш образа си, се превръщаш в Бойко Борисов.

Това заяви лидерът в оставка на ДСБ Радан Кънев....

Управляващите се разбраха за промени в КАТ

https://www.vesti.bg/bulgaria/upravliavashtite-se-razbraha-za-promeni-v-kat-6070182

Краткосрочните мерки включват изработване на качествен интернет сайт на КАТ с конкретно описани услуги, наличие на необходими документи в електронен вид, ползване на пос терминал за плащане, компютри за гишетата, освежителен ремонт

Кметът на Хиртино подаде оставка

http://www.cross.bg/hitrino-ismail-suvet-1545668.html

/КРОСС/ Кметът на община Хитрино Нуридин Исмаил е подал оставка като член на Централния, Областния и Общински съвет на ДПС. Това е станало по време на заседание на Областния съвет на ДПС, проведено в Хитрино, съобщава БНР. На срещата е присъствал и председателят на партията Мустафа Карадайъ, но самият Нуридин Исмаил е в Турция и от там е заявил оттеглянето си. Повод за оставката на Нуридин Исмаил е поисканият отчет-анализ от председателя на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ с мотив за лошите изборни резултати. Причината е, че от първа политическа сила в общината, ДПС е изпреварена от ГЕРБ. Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил, който е в отпуск в чужбина, е заявил по телефона, че подава оставка като член на Централния, на Областния и на Общинския съвет в Хитрино. Той остава редови член на Движението за права и свободи. Депутатът от ДПС д-р Нигяр Джафер заяви, че решението на председателя на Общинския съвет, както и на кмета на Хитрино ще бъде уважено. "Личните драми на някои би трябвало да отшумяват. Кметът на Хитрино да се концентрира върху решаването проблемите на хората", каза Джафер. Припомняме, на на 10 декември 2016 година след дерайлиране и взрив на товарен влак, превозващ цистерни с пропан и пропилен седем души загинаха, 29 бяха ранени. Разрушени са къщи, изпочупени са дограми. Взривът заличи улици. В Хитрино беше обявено бедствено положение, а в цялата страна 12 декември беше ден на национален траур за жертвите от трагедията

Националите в ЦСКА-София ще получат по-дълга почивка

https://offnews.bg//futbol/natcionalite-v-tcska-sofia-shte-poluchat-po-dalga-pochivka-657824.html

Треньорът на ЦСКА-София Стамен Белчев даде допълнителна почивка на седем от играчите си, които бяха ангажирани с националните си отбори.

Божидар Чорбаджийски, Кирил Десподов, Станислав Манолев, Георги Китанов и Антон Недялков няма да започнат подготовка с отбора в понеделник, а ще се присъединят направо към групата за лагера в Австрия.

Същото важи и за Стойчо Атанасов, който бе на лагер с младежкия национален отбор на България. Кевин Кубемба ще играе днес (10 юни) за Конго в квалификацията за Купата на африканските нации срещу ДР Конго. Той също получава по-дълга почивка и ще се присъедини към тима за лагера във Фюген.

"Червените" заминават за австрийския град на 17-и юни. Още на следващия ден възпитаниците на Стамен Белчев ще участват в блиц турнир. По време на престоя във Фюген са предвидени още две проверки.

Те ще се играят на 21 и 24 юни. На 25 юни червените ще се завърнат обратно в България, където ще продължат да се готвят за първия официален мач.

Лекарите готови на протест

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/xlfOnC8FX3Y/

Българският лекарски съюз (БЛС) постави условия на Националната здравоосигурителна каса (НЗОК), свързани с проблемите, съпътстващи лекарите в страната. При неизпълнение на условията и бездействие от страна на НЗОК лекарите ще пристъпят към протестни действия.

Това стана ясно след като вчера, 9 юни, се проведе Управителен и национален съвет на БЛС във Велико Търново. Лекарите направиха анализ на здравната система и условията за медиците в страната и откроиха три основни проблема. Бяха посочени и последиците, до които могат да доведат тези проблеми, както и мерките за решенията им, цитира news.bg.

На първо място БЛС открои “хронично недофинансиране на здравната система при непрекъснато нарастващ основен пакет здравни дейности”. Според медиците това води до натрупване на дефицит в бюджета на НЗОК и невъзможност лекарите да изпълняват качествено дейностите си в обем, отговарящ на реалните потребности на пациентите. Според БЛС именно това е причина за миграцията на медицински специалисти. По този начин и пациентите губели доверие в системата и често проявяват целенасочено агресивно отношение към медицинското съсловие.

Според БЛС вторият генерален проблем е свързан със системните нарушения на договорените условия в НРД 2017 от страна на НЗОК. Нарушенията се изразявали в реализиране на икономии от касата при разпределение на бюджетите в болнична и извънболнична помощ, както и в опити за подмяна на условия в НРД 2017 чрез едностранно издадени и несъгласувани с БЛС указания към Регионалните здравноосигурителни каси (РЗОК).

Третият проблем, който посочват лекарите, е формулиран като “непълноти и противоречия на нормативни актове с еднакъв ранг, регламентиращи медицинска дейност”.

За справяне с проблемите, лекарите предлагат конкретни мерки. На първо място БЛС иска актуализация на бюджета на НЗОК за 2017, придържане към средните европейски стойности на разходите за здраве в размер на 6,9 % от БВП на страната, както и обособяване на отделна сметка на НЗОК, по която да постъпват средствата от здравноосигурителни вноски.

Медиците настояват още за изчистване на дефицити в бюджета на НЗОК от предходни години и обективнопланиране на разходите за следващи години, остойностяване на медицинските услуги, както и въвеждане на система за мониториране и стимулиране на качеството и други.

С декларацията от 9 юни лекарите призовават всички отговорни институции и обществото да подкрепят предложените мерки за решение на съществуващите проблеми, с цел “предотвратяване на приближаващата катастрофа в здравеопазването и запазване здравето на нацията”. В противен случаи лекарите ще излязат на протестни действия.

Столичните социалисти честват 161 години от рождението на Димитър Благоев - Дядото

http://www.cross.bg/blagoev-suvet-rozhdenieto-1545667.html

/КРОСС/ На 11 юни, от 10.30 часа, столичните социалисти тържествено ще отбележат 161-та годишнина от рождението на основателя на организираното социалистическо движение в България Димитър Благоев - Дядото. Честването ще се състои пред пред къщата-музей на Благоев в гр. Банкя (ул. "Княз Борис І" № 30 ). Събитието се организира от Националния съвет на БСП, Софийския градски съвет на БСП и Районен съвет на БСП - Банкя.  

Германия и Калифорния се споразумяха да противодействат заедно на климатичните промени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6273595

Германия и Калифорния се споразумяха да противодействат заедно на климатичните промениГермания и американският щат Калифорния се договориха да си сътрудничат за противодействие на климатичните промени след решението на американското правителство да се оттегли от Парижкото споразумение, предаде Ройтерс. Както съобщи германският министър на околната сред Барбара Хендрикс, Германия, която е най-голямата европейска икономика,

Мария Шарапова ще пропусне турнира в Бирмингам

https://www.actualno.com/tennis/marija-sharapova-shte-propusne-turnira-v-birmingam-news_616223.html

Мария Шарапова ще пропусне предстоящия тенис турнир в Бирмингам, който се провежда между 17 и 25 юни, съобщава Daily Mail. Рускинята ще пропусне турнира, за който получи "уайлд кард", заради контузията в Рим от 16-ти май. Тогава беше принудена да прекрати двубоя срещу Миряна Лучич-Барони в третия сет. В момента Шарапова е № 178 в света, след като прекара 15 месеца извън кортовете заради наказание. Бившата №1 е с болки в бедрото и едва ли ще успее да се възстанови за 1 седмица.

Германски депутат твърди, че Германия незаконно е част от ЕС

http://frognews.bg/news_136265/Germanski-deputat-tvardi-che-Germaniia-nezakonno-e-chast-ot-ES/

Депутатът от Европейския парламент от Германия Удо Фойгт моли Еврокомисията да провери законността на влизането на неговата страна в ЕС.

Военният министър: Най-вероятно поради порива на вятъра, перката на вертолета е закачила пилона на носа на кораба

http://www.moreto.net/novini.php?n=353133

За вчерашния инцидент в Черно море с премиера от момента на научаването поддържаме буквално всеки час контакти. Той е абсолютно информиран за всичко. Изпратените по спешност от мен вчера са зам.-министър и зам.-началник на отбраната.

Синапеното масло е много полезно за сърцето

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6273584

Синапеното масло е много полезно 
за сърцетоЛекарите препоръчват синапеното масло, защото то поддържа здравето на сърцето и намалява нивото на "лошия" холестерол, като същевременно увеличава "добрия" холестерол, съобщи Нюзру. Продуктът съдържа мастни киселини и естествени антиоксиданти. В него има 60 % мононенаситени мастни киселини, 21 % полиненаситени мастни киселини и 12 % наситени

Атентаторите от Лондон искали да наемат 7-тонен камион за атаката

http://frognews.bg/news_136264/Atentatorite-ot-London-iskali-da-naemat-7-tonen-kamion-za-atakata/

Британската полиция направи нови разкрития около атентата в Лондон преди седмица. Тримата нападатели планирали да извършат атаката със 7-тонен камион, но не платили и превозното средство не им било предоставено.

УМБАЛ Бургас център в експо алеята на ин витро клиниките

//dariknews.bg/regioni/burgas/umbal-burgas-centyr-v-ekspo-aleiata-na-in-vitro-klinikite-2029632

Щандът на Звеното по асистирана репродукция на УМБАЛ Бургас привлече много посетители на експо алеята на ин витро клиниките, която бе част от Деня на репродуктивното здраве. Инициативата, чийто организатор е Сдружение „Зачатие”, се проведе днес в Морското казино. За всички посетители на щанда на

Двама души загинаха при катастрофа

//dariknews.bg/regioni/sliven/dvama-dushi-zaginaha-pri-katastrofa-2029631

Два души загинаха при катастрофа, съобщиха от ОДМВР Сливен. Трагичният инцидент е станал днес в  11:50 часа малко след разклона за село Гавраилово. Лек автомобил „Опел Астра“, управляван от мъж на 30 години от Сливен, при извършване на маневра обратен завой, е ударен странично от мотоциклет „Хонда“

Тереза Мей се прегрупира след неуспеха на изборите

//dariknews.bg/novini/sviat/tereza-mej-se-pregrupira-sled-neuspeha-na-izborite-2029630

Очаква се британският премиер Тереза Мей да назове останалата част от кабинета си днес след неуспеха на изборите, само дни преди разговорите за "Брекзит" да започнат.

Членовете на нейната Консервативна партия предупредиха, че дните й ще бъдат

Оцелелите в катастрофата на "Тракия" бежанци родени на 1 януари 1999 г.?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ocelelite-v-katastrofata-na-trakiia-bezhanci-rodeni-na-1-ianuari-1999-g-2029633

На една и съща дата - 1 януари 1999 г., били родени всички бежанци, оцелели в тежката катастрофа на 97-и км на автомагистрала "Тракия" на 4 юни. При пътното произшествие тогава на място загинаха 10 души - деветима мигранти от Афган

САЩ и Турция с апели за смекчаване на блокадата срещу Катар

https://www.actualno.com/asia/sasht-i-turcija-s-apeli-za-smekchavane-na-blokadata-sreshtu-katar-news_616222.html

Съединените щати и Турция призоваха за смекчаване на дипломатическата и икономическа блокада срещу Катар. Общо девет държави скъсаха отношенията си с емирството, а други две понижиха степента на двустранните дипломатически връзки, припомня bTV. Американският държавен се

Ердоган: Турция ще продължи да подкрепя Катар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6273581

Ердоган: Турция ще продължи да подкрепя КатарТурция ще продължи да оказва всякаква помощ на Катар, както е постъпвала досега. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган на ифтар (вечеря по време на свещения месец Рамазан, бел.ред.) снощи, организиран от областната организация на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Истанбул.

"Херта" няма пари, но предлага титла на Ибрахимович

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/10/2986688_herta_niama_pari_no_predlaga_titla_na_ibrahimovich/?ref=rss


Германският футболен клуб "Херта" е готов да вземе суперзвездата Златан Ибрахимович. Нападателят, който вече е свободен агент, получи покана от берлинчани.

Това се случи посредством забавен туит към Ибрахимович. От столичния тим признаха, че нямат пукната пара, но пък могат да помогнат на шведа да спечели титлата на Германия, след като той вече има такива в Холандия, Италия, Испания и Франция.

През този сезон Ибрахимович игра за...

Иранските власти арестуваха седем души за атаките в Техеран

http://frognews.bg/news_136263/Iranskite-vlasti-arestuvaha-sedem-dushi-za-atakite-v-Teheran/

Иранската държавна телевизия съобщи, че властите са арестували седем души по подозрение, че са имали подпомагаща роля в двойния атентат в Техеран, за който отговорност пое ”Ислямска държава” и при който загинаха 17 души, предаде Асошиейтед прес.

Русия предлага на Катар помощ за преодоляване на изолацията

http://dnes.dir.bg/news/rusia-katar-25895010

Катар е благодарен на Русия за предложената помощ в конфликта с арабските страни, заяви катарският външен министър шейх Мохамед бен Абдулрахман Ал Тани.

Последната реч на Радан Кънев като лидер на ДСБ: Борисов, РБ и компромисите (пълен текст)

https://offnews.bg//politika/poslednata-rech-na-radan-kanev-kato-lider-na-dsb-borisov-rb-i-kompro-657823.html

Има два пътя, две алтернативи. Да се уплашим (или по-точно - да се уплашите) от моето падане от високо като лидер на ДСБ и да решим да пълзим ниско през следващите години, заяви Радан Кънев в последната си реч като председател на ДСБ, малко преди избора на нов лидер на партията. 

В речта си Кънев отчете постигнатото от партията, но и допуснатите грешки, приетите компромиси, влизането в кабинета на Бойко Борисов с Реформаторския блок и излизането на ДСБ от управлението. В речта си Кънев засегна и неуспеха на последните избори, който стана причина за неговата оставка като лидер на партията. 

Според Кънев създаването на Реформаторския блок е било без алтернатива и въпреки направените компромиси, не е накарало много избиратели да оттеглят подкрепата си, което си е проличало на последните избори. 

"Нашето предложение да има коалиционно управление с друг премиер нямаше подкрепата не само на лидерите на ДБГ и СДС, но и на широката гражданска, медийна и протестна общност, която днес ни критикува за направените компромиси. Този двоен морален стандарт е една от големите беди на демократичната и реформаторска общност в България", подчерта Кънев. 

"Платихме огромна цена за подкрепата на един кабинет, на едно мнозинство, в което интересите на ДПС и Делян Пеевски бяха често по-добре защитени от тези на десните избиратели и почтения бизнес. Но искам да подчертая оценката си, че тази цена си струваше, защото работата на политика е да плаща със собствения си публичен образ за защита на обществения интерес. Когато започнеш да жертваш обществения интерес, за да защитиш образа си, се превръщаш в Бойко Борисов, дори и да се мислиш за много повече от него…", каза още Радан Кънев. 

"Ключов момент в участието ни в управлението беше т.нар. исторически компромис от юли 2015 г. и последвалото му проваляне от ГЕРБ през декември. Постигането на компромиса предопредели оставането ни във властта, провалянето му - нейното напускане. Този компромис беше момент, в който ДСБ и партньорите ни от ГС, с ресурса на девет народни представители, променихме дневен ред, около който се бяха обединили всички останали. В деня преди края на преговорите, единствени защитници на първоначално внесения законопроект бяхме ние и министър Христо Иванов. Активно се опитваха да ни убедят да отстъпим ГЕРБ, ДПС, лично премиерът Борисов и президентът Плевнелиев, партньорите от Патриотичния фронт, главният прокурор Цацаров. В края на следващия ден, всички те бяха приели първоначалната версия", допълва той.

Радан Кънев засяга и въпроса за решението на Петър Москов да остане във властта, независимо от решението на ДСБ да я напусне, което Кънев определя като свой провал. 

"Приемам го като личен лидерски неуспех, защото това беше ключовият момент пред реформаторската десница в България - тази оставка щеше да повлече напускане на целия Реформаторски блок и заслужена правителствена криза, от която - със или без предсрочни избори - дясното щеше да излезе и по-силно, и по-единно. В политиката има моменти, в които или си на висотата на отговорността си, или не си. ДСБ не беше. Подчертавам - не един човек, не д-р Москов, защото той представляваше във властта партията, а не себе си, неговото решение беше представително за политическата отговорност и дисциплина на партията, а не неговата лична. Този момент беше проигран, с него и шансът на цяло поколение десни лидери да играят важна роля в българската политика", коментира темата той.

Ето и цялата му реч:

Скъпи приятели и съмишленици, уважаеми гости

Днес се изправям пред вас за последното си обръщение като председател на ДСБ. И това щеше да е факт, дори последните избори да бяха успешни - неслучайно поисках от вас само едногодишен мандат преди година. Независимо от резултата през месец март, но особено предвид слабото представяне на изборите, политическите цели на моето лидерство останаха непостигнати и партията има нужда тази промяна.

Винаги преди 2013 г. съм спазвал регламента за изказване от три минути. Ще го спазвам и в бъдеще. Днес обаче ще си позволя да говоря по-дълго и напълно откровено, ще направя опит за безкомпромисен анализ на последните години и перспективите пред ДСБ, дясното и нацията.

Преди четири години поех отговорността да застана начело на Демократи за силна България след много тежко поражение и в условията на тежка организационна и финансова криза. За съжаление, отстъпвам поста в същите условия, въпреки сериозните успехи, които имахме през тези години.

1. Неизбежно, първият въпрос е - Защо се стигна дотук?

Моят отговор е - защото през целия четиригодишен период, ДСБ държа политическия залог и съответно - политическия риск много високо. Нито за момент не се примирихме с ролята на малка, конформистка партия, която се съобразява със силните на деня. Нито за ден не възприехме политическите цели и политическото битие на малка партия, която се лашка по течението и се съобразява с конюнктурата. Поехме рискове и влязохме в битки, които не са по силите ни и не отговарят на обществената ни подкрепа, на медийните реалности и на безпощадно търговския характер на българската политика.

Грешка ли беше това “надскачане”?

Моето мнение е - не, не беше. ДСБ е създадена с големи и амбициозни цели няма право да се отказва от преследването им. В дълбоката институционална и морална криза, в която трайно се намира българското общество, отказът от амбиции е предателство, примирение с баналността на властващото зло, пасивно съучастие в завладяването на властта от местни мафиотски и чужди геополитически интереси. Ние поддържахме залога пред партията непосилно висок, защото такива са залозите пред обществото.

И многократно през тези години успяхме да изпълним политическа роля, надхвърляща нивата на влияние, които имаме и да преодолеем враждебната медийна и политическа среда. През тази призма ще дам моята оценка на основните събития в мандата си:

1.1. Първо - създаването на Реформаторски блок. Това беше решение без разумна алтернатива, което беше взето по инициатива на ДСБ, с цената на тежки компромиси. Създаването на блока промени българската политика, даде глас на най-активните и независими обществени групи, отне на ГЕРБ монопола върху дясното, а на БСП и ДПС - шанса да получават мнозинство в българския парламент. РБ беше силен политически ход и несъмнен успех. Всички гласове, че направените при създаването му компромиси гонят избиратели, бяха опровергани на последните избори, за съжаление.

Провалът - и аз го приемам като личен провал, за който нося отговорност - беше неспособността да изпълним обещанието за организационно единство на РБ. Смисълът на политическата дейност не е в разделението, а в обединението зад разумни и полезни за обществения интерес цели. Но простото коалиране не постига този ефект. Реформаторският блок влезе в 43 НС и в управлението лишен от единство, което да го направи смислен и полезен не за партиите в него, а за избирателите си и преди всичко - за цялата нация.

1.2. Второ - влизането в кабинета Борисов-2. През ноември 2014 г., ДСБ имаше само два варианта - да подкрепи коалиционно управление на малцинството с подкрепата на ДПС, или да напусне ПГ на Реформаторския блок като група изолирани независими депутати без влияние върху политическия процес и евентуално така да предизвика незабавни избори, на които десницата да остане непредставена (т.е. да стигнем до днешната ситуация години по-рано…).

ДСБ не се подчини на тази алтернатива, дори когато ни я свеждаше лично г-н Жозеф Дол, а застана в центъра на политическия дебат за нуждата от мнозинство, което да изолира ДПС от политическата власт и да постави реформата на съдебната система в центъра на програмата си. Отново на цената на тежки преговори и компромиси, постигнахме тази цел и извоювахме влияние, далеч надхвърлящо петимата народни представители от ДСБ.

Неуспехът ни беше в съгласието г-н Борисов да получи нов мандат като премиер на България. За съжаление, ние от ДСБ бяхме оставени съвсем сами в защитата на тази уж обща позиция на РБ. И тук искам да припомня, че нашето предложение да има коалиционно управление с друг премиер нямаше подкрепата не само на лидерите на ДБГ и СДС, но и на широката гражданска, медийна и протестна общност, която днес ни критикува за направените компромиси. Този двоен морален стандарт е една от големите беди на демократичната и реформаторска общност в България, но за това - по-нататък…

1.3. Трето - участието във властта и борбата за правосъдна реформа. За едногодишния си престой във властта, ДСБ, заедно с колегите от Гражданския съвет, беше единствен гарант на опитите за реформи в мандата на Борисов-2.

Ние, и само ние, давахме пълна и безрезервна подкрепа на министрите Москов, Ненчев, Митов и Иванов, в опитите им да придадат десен, реформаторски и проевропейски характер на едно по съществото си криминално балканско управление.

Ние и само ние до последния ден на 43 НС искахме разкриване на истината за КТБ и за вторичния грабеж на активите й в рамките на процедурата по несъстоятелност.

Ние и само ние се противопоставяхме, често успешно, на опитите за кадруване на мафията във всички държавни регулатори и администрации, на лобистките законопроекти или на финансовия комунизъм на министър Горанов (мога да спомена само КЗК, БНБ, втория пенсионен стълб, данък “Уикенд”, Закона за концесиите). Съчетавахме тази роля на коректив с непрестанна законодателна инициатива, голяма част от която остана незабелязана и неоценена.

Но днес, когато народните представители от ДСБ и ГС ги няма, виждаме и вакханалията на мафиотски назначения във всички ешелони на властта, и пълната законодателна безплодност на 44 НС…

Платихме огромна цена за подкрепата на един кабинет, на едно мнозинство, в което интересите на ДПС и Делян Пеевски бяха често по-добре защитени от тези на десните избиратели и почтения бизнес. Но искам да подчертая оценката си, че тази цена си струваше, защото работата на политика е да плаща със собствения си публичен образ за защита на обществения интерес. Когато започнеш да жертваш обществения интерес, за да защитиш образа си, се превръщаш в Бойко Борисов, дори и да се мислиш за много повече от него…

Ключов момент в участието ни в управлението беше т.нар. исторически компромис от юли 2015 г. и последвалото му проваляне от ГЕРБ през декември. Постигането на компромиса предопредели оставането ни във властта, провалянето му - нейното напускане. Този компромис беше момент, в който ДСБ и партньорите ни от ГС, с ресурса на девет народни представители, променихме дневен ред, около който се бяха обединили всички останали. В деня преди края на преговорите, единствени защитници на първоначално внесения законопроект бяхме ние и министър Христо Иванов. Активно се опитваха да ни убедят да отстъпим ГЕРБ, ДПС, лично премиерът Борисов и президентът Плевнелиев, партньорите от Патриотичния фронт, главният прокурор Цацаров. В края на следващия ден, всички те бяха приели първоначалната версия.

Влизам в тези детайли, тъй като съм убеден, че отричането на това политическо съгласие е белег или на недобросъвестност, или на краен политически наивитет.

1.4. Четвърто - напускането на властта през декември 2015 г.

Не смятам, че - след тежките преговори през юли - този ход имаше алтернатива. Приемам обаче критиката, че той не беше публично добре обяснен, нито достатъчно обсъден вътре в ДСБ. Тежкият политически провал на ДСБ, който предопредели кризисния режим през цялата 2016 г., беше отказът на единствения ни министър да последва решението на партията си. Приемам го като личен лидерски неуспех, защото това беше ключовият момент пред реформаторската десница в България - тази оставка щеше да повлече напускане на целия Реформаторски блок и заслужена правителствена криза, от която - със или без предсрочни избори - дясното щеше да излезе и по-силно, и по-единно.

В политиката има моменти, в които или си на висотата на отговорността си, или не си. ДСБ не беше. Подчертавам - не един човек, не д-р Москов, защото той представляваше във властта партията, а не себе си, неговото решение беше представително за политическата отговорност и дисциплина на партията, а не неговата лична.

Този момент беше проигран, с него и шансът на цяло поколение десни лидери да играят важна роля в българската политика.

1.5. Пето и последно - годината в опозиция и подготовката на ново политическо обединение, което да даде дясна алтернатива на ГЕРБ.

Независимо че често бяхме единствена опозиция и в много случаи изиграхме ролята на реален коректив на недъзите на управлението, този период отчитам като политически неуспешен за ДСБ. Не постигнахме голямата си цел да обединим политическите и граждански общности, които да дадат алтернатива от десноцентристки и реформаторски позиции на Борисов. Не предвидихме скоростта, с която той ще предизвика предсрочни избори. Преди всичко - допуснахме да бъдем подведени в безкрайни преговори с хора, които - поради суета и неопитност, или част от тях - поради предразсъдъци и зависимости, в крайна сметка избраха политическия егоизъм. Допуснаха грешка, която мнозина са допускали в миналото, и която трябва да се избягва в бъдеще, защото цената се плаща от стотици хиляди, а не от единиците, които вземат решенията.

Тук може би погрешно говоря в първо лице множествено число. Тази грешна преценка беше моя и за нея аз трябва да понеса отговорността си. Но това не означава, че съжалявам, че съм се предоверил. Без доверие няма общо действие, без риск няма стратегически успех.

И сега, когато обръщам поглед към бъдещето, към периода, в който други ще носят основната отговорост за най-тежките решения, искам да тръгна именно от тук:

2. Ще продължи ли ДСБ да преследва амбициозни политически цели и да поема рискове?

Има два пътя, две алтернативи. Да се уплашим (или по-точно - да се уплашите) от моето падане от високо като лидер на ДСБ и да решим да пълзим ниско през следващите години. Зад прикритието на мантрата “Да помислим първо за партията”, да се откажем от амбициозни политически цели и да се отдадем на сметки за малки порции от политическата власт, които отговарят на скромното ни политическо влияние и тежкото ни организационно състояние. Да приемем, че защитата на тесен периметър в рамките на поредната неискрена коалиция, може да бъде политически успех.

Аз се надявам, че почти никой в тази зала не иска това. Ние сме изправени пред ключов момент в историята си като партия - за първи път ще има състезателен избор на председател. Аз се надявам, че никой от кандидатите за лидер на ДСБ няма да възприеме пораженския подход “Да си гледаме нашата градинка”. По една много проста причина - в политиката никой не се интересува от нашата градинка. Партиите не съществуват, за да си решават вътрешните разногласия, а за да решават обществените проблеми, не за да си играят на демокрация на общинско ниво и да симулират клуб по дебати във Фейсбук, а за да защитят демокрацията и свободата за всеки член на обществото. Не за да уреждат собствените си партийни членове, а за да осигурят благоденствие и сигурност за всеки гражданин.

Колкото и да ни е трудно, днес целите пред нас са по-високи от всякога:

В целия западен свят, към който - поне ние - безспорно принадлежим, либералната демокрация, индивидуалната и свободата на словото, пазарната икономика и сигурността, са изправени пред заплаха. Както от вътрешни, така и от външни врагове.

И ако последните месеци показват, че Западна Европа се изправя срещу тази заплаха и печели трудни отбранителни битки, в почти цяла Източна Европа демокрацията, свободата и пазарът са в отстъпление. Това отстъпление е особено видимо на Балканите. Днес България е заобиколена от юг и запад от държави в дълбока криза на демокрацията, застрашаваща социалния и граждански мир. Защото либералната демокрация не е процедура, а единственото познато успешно средство за трайно поддържане на мира и сигурността в обществото.

България на Борисов и Сидеров, с основна опозиция Нинова и Карадайъ, е заплашена да остане изолирана на Балканите, докато Европа върви по отдавна отлагания път на консолидация и федерализация. Ние трябва да бъдем лидер на Балканите, да задаваме пътя към Европа, а не да следваме модела на Груевски в Македония или Изетбегович в Босна…

България със съветска прокуратура и правосъдие не може да излезе от посткомунизма и постсъветската сфера на влияние, колкото и да удържа наследницата на БКП извън властта. Границата на Европа ще мине по Дунава, ако ние не последваме Румъния в политиките й на категорична борба с корупцията във властта…

България с комунистически по същността си контрол върху бизнеса от страна на властта и с нива на финансова и административна централизация, характерни за диктатура от Централна Азия, никога не може да влезе истински в Европа и не може да спре връщането на комунизма, просто защото той в много отношения и в много региони на страната никога не ни е напускал.

И най-сетне, България, в която хората се мерят не според заслугите, образованието, усилията и таланта си, никога не може да бъде богата - защото тя гони хората, които могат да създадат нейното богатство.

Единствено власт, осигуряваща справедливост, местно самоуправление, качествено образование и администрация, изградена според заслугите на гражданите, може да ни направи част от Единна Европа.

Това са целите, които ние заложихме в Договора за Нова българска Република. Това са целите, в името на които Демократи за силна България трябва да определят политическото си поведение и приоритети.

И трябва да бъдем наясно, че тези цели не можем да постигнем сами. Нещо повече - за тях дори не можем да се борим сами, защото изглеждаме несериозно в очите на хората.

Борбата за тези политически цели изисква на първо място запазването и развиването на проекта Нова Република като средство за обединяване на граждани, бизнес, граждански и политически организации с несъмнени десни разбирания около Договора, който ДСБ предложи. Този проект не е неуспешен - той е неразвит, твърде закъснял за изборите през 2017, но изпълнен с политически смисъл, качествени личности и десни политически ценности. Той има нужда от развитие в цетъра и по региони, като основа за пробив в местната власт и изграждане на истинска национална дясна мрежа от авторитетни местни лидери.

Изисква и готовност за партниране с организации, които не се определят задължително в дясното пространство, но споделят общите ценности на либералната демокрация, пазарната икономика и защитата на националната сигурност през пълноценно членство в Западните политически съюзи.

Изисква едно такова обединение да предложи общи законодателни, в т.ч. и конситуционни решения на основните проблеми на обществото, много преди да започне подготовка за парламентарни избори. Да излъчи силен кабинет в сянка - с личности и екипи, готови да поемат властта, когато избирателите пожелаят това. Да се позиционира трайно и последователно позициониране спрямо ГЕРБ въз основа на програми и ценности, а не на политическа и властова конюнктура.

Но преди всичко, борбата за тези цели изисква амбиция, риск и готовност за компромис отвъд зоната на безопасност и комфорт. Аз приех поканата на господата Атанасов и Малинов да бъда част от тяхното ръководство, ако някой от тях бъде избран. Благодаря им за поканата. Моето съгласие обаче не е безусловно. То зависи от готовността на бъдещия председател да поеме риск и да влезе в битка в името на общите ни ценности. Гласът ми зависи от моята преценка кой е готов да влезе в тази битка и да не отстъпи и е доказал тази способност. Преценката си ще направя след изказванията на кандидатите.

Преди много време първият председател на ДСБ г-н Костов ми каза:

“Лидерът не е знаме. Той е човекът, който носи знамето”

Нашето знаме днес е ясно - това са ценности, записани във всичките ни документи от Възванието за силна България до Договора за нова Република. Ще повторя нещо, което казвам на всички събрания досега: Ние сме консерватори, но и реформисти. Ние знаем, че няма революционни решения. Но знаем и пътя напред и не лъкатушим по него. Благодаря ви за шанса да нося знамето по този път четири години. И ви моля да продължим по него, за да мога да продължа да се боря под това знаме.

Цветанов в село Бенковски: ГЕРБ е с протегната ръка към всеки в Кърджали

https://www.24chasa.bg/region/article/6273570

Цветанов в село Бенковски: ГЕРБ е с протегната ръка към всеки в КърджалиВинаги сме с протегната ръка към всеки жител на област Кърджали. Радостен съм, че тук сме създали едно голямо и сплотено семейство. Вие, младите хора, сте бъдещето. Благодарение на вас, отборът на ГЕРБ има визия, има дългосрочна перспектива. Ще направим регионална академия за младежи в Кърджалийско, за да общувате,

Радан Кънев: Ако Москов беше излязъл от "Борисов-2", кабинетът падаше в криза

https://www.24chasa.bg/novini/article/6273575

Радан Кънев: Ако Москов беше излязъл от "Борисов-2", кабинетът падаше в кризаТогава целият Реформаторски блок щял да напусне Борисов, а десницата - да излезе по-силна  Оставката на Петър Москов като здравен министър щеше да повлече напускане на целия Реформаторски блок и заслужена правителствена криза на второто правителство на Бойко Борисов. След тази криза - със или без предсрочни избори,

Растения виреят при 72°С

http://www.cross.bg/pochvata-smeiil-nyakolko-1545666.html

/КРОСС/ В силно активна вулканична област в Нова Зеландия, където температурите на почвата може да достигнат 98.5° С, са открити няколко растителни вида, които могат да оцелеят в такива екстремни условия, съобщи NewScientist. Проучването на растенията-екстремисти е публикувано в Journal of the Royal Society of New Zealand, DOI: 10.1080/03036758.2017.1322619 . Геотермалните полета, областите, където почвата се нагрява от разтопените скали долу, са известни със своите горещи извори и гейзери. Но там вирее и различна растителност. Научен екип, ръководен от Марк Смейл (Mark Smale) от Landcare Research, изследва 15 такива полета във вулканичната зона Таупо на Северния остров на Нова Зеландия. Те вземат образци от растителността, измерват температура на почвата и анализират почвените проби за определяне на нивото на рН и на съдържанието на метали. Геотермалната почва често има екстремни стойности на рН и необичайно високи, а понякога и токсични, нива на метали като алуминий, за които се смята, че влияят на растежа на растенията. Учените откриват, че за разлика от околните гори, най-високите растения в геотермалните зони са храсти. Растения с плитки корени като обикновени и чернодробни мъхове, са единствените оцелели в зоните с много гореща почва, температурата на която се измерва 10 см под повърхността. Смейл и колегите му установяват, че един дребен мъх Campylopus pyriformis, вирее в най-гореща почва - в нея температурата достига 72° С

250 хил. евро глоба за неприет бежанец иска ЕК

http://www.moreto.net/novini.php?n=353132

Българският евродепутат Емил Радев иска по-строги промени в дъблинските регламенти от тези, които ЕК предлага. За граничните държави, те влошават ситуацията, коментира той пред News.bg. По думите му дъблинските регламенти не работят в настоящите реалности.

На вечеря с Уорън Бъфет срещу 2,6 млн. долара

https://www.actualno.com/curious/na-vecherja-s-uoryn-byfet-sreshtu-26-mln-dolara-news_616221.html

В петък анонимен ентусиаст плати 2,6 млн долара на благотворителен аукцион в САЩ, за да може да си спечели правото да обядва веднъж с американския милиардер Уорън Бъфет, предава ТАСС. Търгът, който се организира ежегодно от самия Бъфет, се проведе онлайн на интернет платфо

Пловдивски полицаи в ареста, отмъкнали цял бус с нелегални цигари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6273556

Пловдивски полицаи в ареста, отмъкнали цял бус с нелегални цигариПрокуратурата им повдигна обвинение за грабеж Пловдивската окръжна прокуратура повдигна обвинение за грабеж на двама полицаи, които са арестувани за кражба на бус с контрабандни цигари. Те са задържани за 72 часа, казаха от държавното обвинение. Обирът е станал в края на май, а служителите на реда били закопчани едва в петък.

Шарапова пропуска турнира в Бирмингам

http://www.cross.bg/sharapova-zaradi-tyrnira-1545665.html

/КРОСС/ Мария Шарапова ще пропусне предстоящия тенис турнир в Бирмингам, който се провежда между 17 и 25 юни, съобщава Daily Mail. Рускинята ще пропусне турнира за който получи "уайлд кард", заради контузията в Рим от 16-ти май, когато беше принудена да прекрати двубоя срещу Миряна Лучич-Барони в третия сет. В момента Шарапова е № 178 в света, след като прекара 15 месеца извън кортовете заради наказание. Бившата №1 е с болки в бедрото и едва ли ще успее да се възстанови за 1 седмица.  

Някои плетоха в името на своя кауза, други за удоволствие, а трети от любопитство

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/niakoi-pletoha-v-imeto-na-svoia-kauza-drugi-za-udovolstvie-a-treti-ot-liubopitstvo-2029627

Не всеки може да плете, но всеки може да се научи. Плетенето има силно социално значение, тъй като сближава хората. В това са убедени участниците в инициативата

Възстановиха движението по бул. "Гоце Делчев", до седмица пускат трафик и по Патриарха

//dariknews.bg/regioni/sofiia/vyzstanoviha-dvizhenieto-po-bul.-goce-delchev-do-sedmica-puskat-trafik-i-po-patriarha-2029626

От днес е възстановено движението в локалните платна на столичния булевард "Гоце Делчев", а след седмица ще бъде отворено и едното платно на булевард "Патриарх Евтимий".
 
Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, след като пров

Спират от полети хеликоптерите "Пантер"

//dariknews.bg/novini/bylgariia/spirat-ot-poleti-helikopterite-panter-2029629

За месец се преустановява дейността на вертолетите "Пантер" и, ако се наложи, морското пространство на България ще се охранява от вертолетите "Кугър". В този срок трябва да се произнесе комисията, която разследва инцидента с хеликоптера "Пантер", паднал вчера при в

Избраха Царя на минералната вода

https://www.actualno.com/curious/izbraha-carja-na-mineralnata-voda-news_616169.html

19-годишният Георги Каратенев е новият Цар на минералната вода в Павел баня, предаде репортер на Actualno.com. Той бе избран на специална церемония след проведен спортен празник на плувния комплекс в курортния град. Царят, коронясан от новата Царица Роза Маргарита Христова, став

Протест срещу изграждането на заведение на плаж "Делфин"

https://www.24chasa.bg/region/article/6273543

Протест срещу изграждането на заведение на плаж "Делфин"Над 250 природозащитници са се подписали в петиция до Министерството на туризма, в която настояват да бъде прекратено строителството на дървена стълба и заведения на плаж "Делфин" край Ахтопол, съобщи БНТ. Протестиращите твърдят, че наемателят на плажа е изсякъл две големи просеки, за да изгради дървена стълба и да постави генератор за ток.

Русия създаде ракета, имитираща масиран удар

http://dnes.dir.bg/news/rusia-raketi-25894922

Руски концерн създава ракета с радиоелектронна система, имитираща масиран ракетен удар.

35 км прегради срещу горски пожари правят лесничеите в Добрич

https://www.24chasa.bg/region/article/6273513

35 км прегради срещу горски пожари правят лесничеите в ДобричТози месец Държавното горско стопанство-Добрич, ще изгради общо 35 км минерализовани ивици и лесокултурни прегради, които имат важна роля в борбата с горските пожари – съобщават оттам. Предвидени са 25 000 метра минерализовани ивици в землищата на град Добрич и селата Долина, Дончево, Одринци, Опанец и Самуилово.

КЗП: Виртуалните приемни дават възможност за по-облекчен контакт с екипите ни

https://www.actualno.com/business/kzp-virtualnite-priemni-davat-vyzmojnost-za-po-oblekchen-kontakt-s-ekipite-ni-news_616220.html

„Виртуалните приемни” са една наша идея, която смятаме, че ще бъде полезна за потребителите. Тя ще даде възможност за много по-облекчен контакт с екипите ни. Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов при официалното откриване

Борисов: Очаквам указ от президента за отстраняването на Пламен Узунов

http://www.moreto.net/novini.php?n=353129

Премиерът Бойко Борисов заяви, че очаква в понеделник указ от президента за отстраняването на съветника на държавния глава Пламен Узунов. Борисов каза това пред журналисти при проверката по изграждането на третия лъч от метрото. Коментарът му е във връзка с излезлите в медийното пространство снимки на бившия служебен министър на вътрешните работи и съветник на президента – Пламен Узунов с нацистки поздрав.

Само в "24 часа": Големият Маргин сред задържаните на Марината във Влас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6273546

Само в "24 часа": Големият Маргин сред задържаните на Марината във ВласКрасимир Маринов-Големият Маргин е сред задържаните на Марината в "Св. Влас", заедно със сина на алкохолния бос Миньо Стайков-Стайко, научи "24 часа". Големият Маргин е бил в един от четирите автомобила, влезли с екшън на Марината тази нощ малко след полунощ. Според посветени той е пътувал в луксозен джип мерцедес, а Стайко в ролсройс.

Тръмп и Мей: Увехналият консерватизъм

http://www.mediapool.bg/tramp-i-mei-uvehnaliyat-konservatizam-news265088.html

Тъкмо у нас обявихме световната победа над глобализацията и гнилия либерализъм, тъкмо създадохме институти за нова, модерна, дясна, Тръмп и православно-путинска политика, тъкмо вкарахме в управлението всички възможни патриоти и консерватори … и консервативната "революция" взе, че увехна и се спаружи по най-високите си клони в световен мащаб. Пръв усети това, разбира се, Бойко Борисов и предприе спешни мерки за неутрализиране на собственото си консервативно манясване. За целта патриот-консерваторите в неговото правителство бяха вербално напръскани със син камък и – по-важното – беше им отнета думата. През седмицата така и не чухме нищо за връщането на казармата, нямаше и нови свежи идеи като възраждане на студентските бригади и ленинските съботници. Никой не се появи и в народна носия на политическо мероприятие. С две думи, Симеонов и Каракачанов (да не говорим за Сидеров) бяха заключени в шкафа на "политическата коректност", който стои в гостната за посетители от ЕС. Нещо повече, с двама други премиери – Станишев и Сакскобургготски – Борисов препотвърди европейския път на България на голяма конференция, даде подкрепа за по-задълбочена интеграция на Европа и разгроми безотговорността на Тръмп по въпросите с глобалното затопляне. И то в присъствието на министър Нено Димов! А след това Борисов направи и две бързи визити до Франция и Германия. Оттам дойдоха добри новини: Макрон и Меркел ще дойдат в България, Франция ще ни подкрепи за Еврозоната, а Германия започна да вижда у нас напредък и там, където всъщност го няма – тоест в съдебната реформа. Тези позитивни новини безспорно са плод на скоростната метаморфоза на Борисов от консерватор в либерал. За двигателя на ЕС (Германия и Франция) това е безспорно здравословен противовес на събитията във Вишеградската четворка, където консервативното манясване продължава с пълна сила. Но дали Борисов е прав? Да не става дума за грешка и Великата консервативна революция да се окаже не просто менте, а да тръгне отново да прави Брекзити и други пакости в световен мащаб? Да не се озовем пак на грешната страна на историята? Тереза Мей Британският клон на консервативната революция на 8 юни загуби значителна листна маса. Преди два месеца Мей опортюнистично обяви избори с идея да консолидира гласовете на брекзитърите и да анихилира лейбъристите в техните крепости из Северна Англия. Някои смятаха, че така Мей иска да си създаде удобно мнозинство, за да може да договори по-мек Брекзит. По-вероятно е обаче, че тя искаше да се бетонира като водач на консервативната революция в страната, а пък Брекзитът щеше да е такъв, какъвто е удобен за основната й цел. Като цяло планът се провали драматично, а лейбъристите успяха да мобилизират над 40% подкрепа и то с лидер – социалистът Джеръми Корбин, за който почти всички бяха съгласни, че не става за премиер. Мей загуби и някои свои крепости на юг, като големият куриоз е, че лейбъристите спечелиха в лондонските квартали Челси и Кенсингтън – две от най-богатите места в целия свят. В резултат Мей загуби мнозинството си и ще управлява само благодарение на подкрепата на десет северно-ирландски демократични юнионисти, за които е по-сигурно, че са северно-ирландски, отколкото, че са демократични. Нещо повече, шотландската част на консерваторите – с 13 члена в парламента – има опасност да се отдели под ръководството на решителната Рут Дейвидсън. Самата Дейвидсън, вярно, не е типичен нов консерватор от български тип. Тя подкрепя гей браковете, сгодена е за ирландката Джил Уилсън, и има твърда позиция против „твърд” Брекзит. Но пък сравнена с демократичните юнионисти или някои техни инкарнации у нас, тя е много по-близо до Едмънд Бърк или Уинстън Чърчил като политика и идеология. Всичко това превръща „консервативната революция” в голяма купа овесена каша, която Тереза Мей ще трябва да консумира в странна компания. Позицията й в преговорния процес с ЕС беше отслабена, премиерството й е с неясен хоризонт, характерът на Брекзит – мек, твърд или газообразен – остава неопределен. По-важно е какво става в страната обаче. Левите видяха в успеха на Корбин ренесанс на идеите на класическата социалдемокрация. Такъв ренесанс вече видяхме и във Франция с Оланд, но той бе по-кратък даже от консервативната революция. Фактът, че младите масово гласуваха за лейбъристите е значим обаче. Младите също така бяха масово и против Брекзит, макар че не отидоха толкова организирано да гласуват. Сега Корбин успя да ги мобилизира чрез материални обещания (като намаляване на студентските такси), но и с факта, че лейбъристите представляват единствената (макар и неохотна) преграда пред „твърд” и безотговорен Брекзит, диктуван от таблоидите. Дали Корбин ще оправдае някоя от двете надежди на младежта предстои да видим, но така или иначе той успя да смени политическия климат в Обединеното кралство и отне вятъра от консервативните платна. Което може би е за добро, защото страната се носеше в опасна, изолационистка посока. Доналд Тръмп След изборите в Австрия, Холандия, Франция и Англия, САЩ останаха основната опора на консервативната революция. И то силно персонализирана такава. Доналд Тръмп все още не е опитомен от републиканците и макар че възприе някои от основните им политики – рязко намаляване на данъците, огромни военни разходи, лобиране за сделки с оръжие – запази и елементи на революционен плам. Основният такъв елемент е Стивън Банън, който укрепи позицията си в администрацията на Тръмп и най-вероятно е отговорен за Брайтбартовите идеи в устата и туитовете на президента. А те включват отрицанието на нуждата от действия по промените в климата, скептицизмът по отношение на НАТО и ЕС, танците със саби в Саудитска Арабия, хомофобията и ксенофобията, прикрити като „борба с политическата коректност”. Черешката на тази торта е необяснимата и подозрителна любов на Тръмп към Русия и то не към Достоевски, а по-скоро към Путин. Тази любов между московските „монтеки” и вашингтонските „капулети” определено не се вписва в дневния ред на републиканците и е на път да вкара президента Тръмп в сериозна, конституционна беля. Свидетелството на Коми пред сенатската комисия, обективно погледнато, съдържа достатъчно материал за започване на процедура по импийчмънт. Всъщност ако един от двамата Клинтън бе в подобна ситуация, тя щеше да е вече започнала със сигурност. Все пак става дума за политическо решение на републиканците, които все още смятат, че импийчмънтът за тях ще е по-неизгоден, отколкото оставането на Тръмп на власт. И, разбира се, републиканците не са хомогенна формация: при тях има и идеологически поддръжници на Тръмп, но повечето по-скоро търсят ползи от присъствието на „съпартиец” в Белия дом. Изслушванията на Коми показват и силата на една система с разделение на властите: дори и най-силната фигура – тази на президента – ще трябва да се представи пред подобна комисия, а вече има и независим прокурор (приемлив и за двете основни партии), който разследва обвиненията за руски връзки на администрацията на Тръмп. Контрастът с нашия ВСС, който даже отказа да проверява Цацаров при абсолютно аналогични обвинения ("дума срещу дума”), е потресаващ. “Имаш хубава работа, а вместо да и се радваш, се занимаваш с добри момчета от моите. Защо ти трябва всичко това? Виждам, че искаш да останеш, но затова се изисква лоялност, ако ме разбираш…” Общо взето това са диалозите, представени пред комисията, и ако ви звучат познато – не се чудете. Сашо Дончев също май ги е чувал и то от първа ръка. Тези диалози у нас са невинни, но навсякъде другаде са квалифицирани като „възпрепятстване на правосъдието” или нещо по-лошо. И това прави положението на републиканците много сложно. Още повече, че Тръмп вече сам се похвали на руския външен министър Лавров и на посланик Кисляк, че е отстранил „откачалника” Коми, с което е „намалил напрежението”, идващо от разследванията за връзки с Русия! Как тази драма ще завърши за влюбените е трудно да се каже. Но в нейния ход имиджът на консервативната революция пострада доста тежко и ако Тръмп е шампион по нещо, то към момента дисциплината му е „нисък рейтинг”. А и далеч не само възможният импийчмънт е причина за тази беда. Тръмп обърка всички: стена с Мексико няма да има, милиони останаха без здравни застраховки, данъците за най-богатите ще се смъкнат безпрецедентно, което сигурно ще отвори нови дупки в бюджета и ще увеличи държавния дълг и т.н. А съюзниците от НАТО и ЕС се споглеждат неловко и търсят изход в стил "направи си сам”. Ако има хора, които се чувстват по-сигурни и по-обнадеждени в една такава ситуация, те очевидно не са особено много дори в САЩ. А това всичко обяснява и малко неочаквания "либерален" обрат на Бойко Борисов.  Текстът е публикуван първо в "Портал Култура".

Загиналият при атентата в Лондон испанец е починал от прободна рана в гърба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6273548

Загиналият при атентата в Лондон испанец 
е починал от прободна рана в гърбаМинистерството на външните работи на Испания съобщи, че според британската аутопсия испанският гражданин Игнасио Ечеверия, който влезе в схватка с един от нападателите при атентата в Лондон, е починал в резултат на удар с нож в гърба, предаде БТА. Говорител на ведомството, пожелал анонимност, заяви,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване