Без европейска армия, заяви германският министър на отбраната

http://www.cross.bg/germanskata-ministurka-zayavi-1545662.html

/КРОСС/ Няма да има европейска армия, ще останат въоръжените сили на европейските държави и националните парламенти сами ще решават в какви операции да участват техните войници, заяви германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен в интервю за медийната група "Функе", предава БНТ. "ЕС не се конкурира с НАТО", изтъкна министърката. Тя отбеляза, че Европейският съюз обединява военни средства, които трябва да бъдат по-добре координирани, с граждански средства като инвестиции в стабилността и развитието. По думите й създаването на европейския команден център в Брюксел е първата сериозна стъпка. Фон дер Лайен посочи, че референдумът във Великобритания и президентските избори в САЩ са отворили очите на европейците. "Европейците трябва по-активно да поемат сигурността в собствените си ръце", подчерта германската министърка.  

В Иран арестуваха 7 души по подозрение, че са помагали при атентатите в Техеран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6273536

В Иран арестуваха 7 души по подозрение, че са помагали при атентатите в ТехеранИранската държавна телевизия съобщи, че властите са арестували седем души по подозрение, че са имали подпомагаща роля в двойния атентат в Техеран, за който отговорност пое "Ислямска държава" и при който загинаха 17 души, предаде БТА. На сайта на телевизията бе поместено изявление на Ахмад Фазелиан, председател на върховния съд на провинция Алборз,

Проф. Колин Макгюкин: За малка държава като България персонализираната медицина е лесен и много добър вариант

http://www.dnevnik.bg/intervju/2017/06/10/2986400_prof_kolin_makgjukin_za_malka_durjava_kato_bulgariia/?ref=rss


Един високотехнологичен 3D биопринтер във Франция в момента репликира ракови клетки от един пациент и създава стотици умалени версии на тумора му. Когато принтирането завърши, тези малки злокачествени тела ще получат различно лечение и накрая на експеримента учените, които ги наблюдават, ще знаят точно кой медикамент или комбинация от медикаменти е най-ефективен за елиминирането на всички тях. Тогава ще занесат резултатите на пациента и лекуващия му лекар и той ще можи да получи най-доброто...

Германия даде задна за идеята за европейска армия

http://frognews.bg/news_136262/Germaniia-dade-zadna-za-ideiata-za-evropeiska-armiia/

Няма да има европейска армия, ще останат въоръжените сили на европейските държави и националните парламенти сами ще решават в какви операции да участват техните войници, заяви германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен в интервю за медийната група ”Функе”, цитирано от ТАСС и БТА.

Надскачането не беше грешка, смята Радан Кънев

https://www.actualno.com/politics/nadskachaneto-ne-beshe-greshka-smjata-radan-kynev-news_616219.html

ДСБ избира новия си председател на конгрес в столицата. Очаква се основната битка да бъде между Атанас Атанасов и Светослав Малинов. Подалият оставка като лидер на партията Радан Кънев изнесе доклад за причините за краха на изборите и за това какво трябва да следва оттук н

Григор Димитров се сбогува с Париж (снимки)

https://offnews.bg//tenis/grigor-dimitrov-se-sboguva-s-parizh-snimki-657822.html

Григор Димитров използва профилите си в Туитър и Инстаграм, за да благодари на хотела, в който беше отседнал по време на турнира "Ролан Гарос".

Гришо напусна Париж след отпадането си от третия кръг на на втората за сезона надпревара от Големия шлем. Най-добрият български тенисист загуби от испанеца Пабло Кареньо Буста с 5:7, 3:6, 4:6 за малко над два часа на корта. 

Димитров публикува снимка в социалната мрежа и написа: "Последният ми мач на клей! Благодаря Хотел Роял Монсо за страхотния престой".

В Туитър пък българинът качи своя снимка пред входа на хотела с коментар: "Благодаря на целия персонал на хотела, който ме накара да се чувствам като у дома през последните седмици!"

Григор завърши сезона на клей, който не бе от най-успешните за него, и сега гледа с оптимизъм към тревата, където по традиция се чувства много по-комфортно.

Маскиран граби с пистолет 1 226 лева от нонстоп в Плевен, хващат го за часове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6273526

Маскиран граби с пистолет 1 226 лева от нонстоп в Плевен, хващат го за часовеМаскиран мъж заплаши с пистолет продавачка в денонощен павилион в Плевен привечер в петък, отнесе 1226 лева и изчезна. Сигналът за въоръжения грабеж постъпил в полицейската дирекция чрез тел. 112 в 19,12 ч. На място криминалистите изяснили, че нападението е станало в 18,55 ч. Мъжът със скрито под маската лице насочил пистолет през гишето за

Кабинетът започва борба с опашките в КАТ

http://www.mediapool.bg/kabinetat-zapochva-borba-s-opashkite-v-kat-news265087.html

Кабинетът подготвя мерки за облекчаване на гражданите при ваденето на различни справки и документи от държавната администрация, като първите стъпки в тази посока ще бъдат предприети в КАТ. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев след среща в МВР за проблемите във ведомството, в която участва и премиерът Бойко Борисов. По време на съвещанието са набелязани краткосрочни и дългосрочни мерки за решаване на проблема, а правителството има готовност да отпусне средства за някои от тях още през следващата седмица. "Излишното време, което консумират администрациите, е загубено време и за гражданите, и за бизнеса. Планираме съвсем скоро да представим принципни концептуални мерки, които да обърнат процеса. Най-вече справките, които са необходими за издаването на един документ или едно разрешително, да се правят по служебен път от самите администрации, а не гражданинът да обикаля, да събира документи и да ги предоставя на друга администрация", каза Дончев. По думите му този процес вероятно ще отнеме една година, тъй като не всички регистри все още са достъпни служебно по електронен път. На местата, където административното обслужване е трудно, промените ще се направят по-бързо. "Едно от тези места безспорно е КАТ. Всеки ден през КАТ-София минават по 2500 човека и около 900 автомобила. Безспорно обслужването там не е на нивото, на което искаме. Затова от няколко дни работим с колегите от МВР, експертите от МС, за да видим какви краткосрочни мерки, буквално в следващите няколко седмици, да бъдат предприети, за да се облекчи обслужването", допълни вицепремиерът. От думите му стана ясно, че МВР ще прави нов сайт на КАТ-София, за да се справи с ежедневните опашки. Най сайта ще са описани подробно услугите, ще бъдат качени документите в електронен вид, за да може човек да си ги попълни и принтира и ще бъде разписано подробно кое гише трябва да посетиш първо и кое след кое следва. Дончев съобщи, че се планира и освежителен ремонт, за да бъдат помещенията по-приветливи. Министърът на вътрешните работи Валентин Радев обяви, че ако до вторник новата организация на работата е измислена, в сряда ще се гласува постановление на Министерски съвет за отпускане на средства за компютри, обслужващи места и гишета в КАТ. "Събрали сме се в голям състав тази сутрин. Премиерът и той е тук. Изписах три страници със задачи към МВР. Това са предизборни обещания и ние се опитваме точка по точка да ги спазваме. Част от тях е свързана с КАТ", каза Радев. Според него, за да се намалят опашките пред пунктовете на пътната полиция трябва да се купува хардуер, да се сменя софтуер. Помислено е и за ремонт на тоалетните в КАТ-София и подобряване на условията, в които работят хората.

Кабинетът започва борбата с опашките в администрацията от КАТ

http://www.mediapool.bg/kabinetat-zapochva-borbata-s-opashkite-v-administratsiyata-ot-kat-news265087.html

Вицепремиерът Томислав Дончев обяви в събота, че кабинетът подготвя мерки за облекчаване на гражданите при ваденето на различни справки и документи от държавната администрация, като първите стъпки в тази посока ще бъдат предприети в КАТ. Това стана ясно след спешна среща в МВР за проблемите във ведомството с участието на премиера Бойко Борисов. По време на съвещанието са набелязани краткосрочни и дългосрочни мерки за решаване на проблема, а правителството има готовност да отпусне средства за някои от тях още през следващата седмица. "Излишното време, което консумират администрациите, е загубено време и за гражданите, и за бизнеса. Планираме съвсем скоро да представим принципни концептуални мерки, които да обърнат процеса. Най-вече справките, които са необходими за издаването на един документ или едно разрешително, да се правят по служебен път от самите администрации, а не гражданинът да обикаля, да събира документи и да ги предоставя на друга администрация", каза Дончев. По думите му този процес вероятно ще отнеме една година, тъй като не всички регистри все още са достъпни служебно по електронен път. На местата, където административното обслужване е трудно, промените ще се направят по-бързо. "Едно от тези места безспорно е КАТ. Всеки ден през КАТ-София минават по 2500 човека и около 900 автомобила. Безспорно обслужването там не е на нивото, на което искаме. Затова от няколко дни работим с колегите от МВР, експертите от МС, за да видим какви краткосрочни мерки, буквално в следващите няколко седмици, да бъдат предприети, за да се облекчи обслужването", допълни вицепремиерът. От думите му стана ясно, че МВР ще прави нов сайт на КАТ-София, за да се справи с ежедневните опашки. Най сайта ще са описани подробно услугите, ще бъдат качени документите в електронен вид, за да може човек да си ги попълни и принтира и ще бъде разписано подробно кое гише трябва да посетиш първо и кое след кое следва. Дончев съобщи, че се планира и освежителен ремонт, за да бъдат помещенията по-приветливи. Министърът на вътрешните работи Валентин Радев обяви, че ако до вторник новата организация на работата е измислена, в сряда ще се гласува постановление на Министерски съвет за отпускане на средства за компютри, обслужващи места и гишета в КАТ. "Събрали сме се в голям състав тази сутрин. Премиерът и той е тук. Изписах три страници със задачи към МВР. Това са предизборни обещания и ние се опитваме точка по точка да ги спазваме. Част от тях е свързана с КАТ", каза Радев. Според него, за да се намалят опашките пред пунктовете на пътната полиция трябва да се купува хардуер, да се сменя софтуер. Помислено е и за ремонт на тоалетните в КАТ-София и подобряване на условията, в които работят хората.  

Премиерът за задържаните в ДАИ: Да влизат в затвора

http://frognews.bg/news_136261/Premierat-za-zadarjanite-v-DAI-Da-vlizat-v-zatvora/

Арести и да влизат в затвора. Така министър-председателят Бойко Борисов коментира въпроса с корупцията в ДАИ.

Няма да има европейска армия, заяви германският министър на отбраната

http://www.investor.bg/evropa/334/a/niama-da-ima-evropeiska-armiia-zaiavi-germanskiiat-ministyr-na-otbranata-240972/

Националните парламенти сами ще решават в какви операции да участват техните войници, заяви Урсула фон дер Лайен

Перката на падналия хеликоптер е закачила пилона на носа на кораб от учението, обяви военният министър

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/10/2986686_perkata_na_padnaliia_helikopter_e_zakachila_pilona_na/?ref=rss


Най-вероятната причина за вчерашната катастрофа с военен хеликоптер е станал порив на вятъра, заради който перката на вертолета е закачила пилон на носа на един от участващите в учението кораби, каза днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Той уточни, че става дума за регулярно учение на военноморския флот. Каракачанов уточни, че пилотът е действал професионално, овладял е вертолета и се е отдалечил от кораба.

Впоследствие обаче вероятно...

Малките дози аспирин намаляват риска от рак на гърдата при диабетичките

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6273516

Малките дози аспирин намаляват риска от рак на гърдата при диабетичкитеУчени от Тайван установиха, че за засегнатите от диабет тип 2 жени, които приемат малки дози аспирин, рискът от рак на гърдата е по-малък, съобщи ЮПИ, цитира БТА. "Диабетичките са с увеличен риск от рак на гърдата, а получените резултати навеждат на мисълта, че малките дози аспирин, които много от тях приемат,

От следващата седмица движението по столичния бул. "Патриарх Евтимий" ще бъде пуснато

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/10/2986684_ot_sledvashtata_sedmica_dvijenieto_po_stolichniia_bul/?ref=rss


Следващият уикенд движението по столичния бул. "Патриарх Евтимий" ще бъде изцяло пуснато. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверка по изграждането на третия лъч от метрото, съобщава "Фокус".

Ремонтът на булеварда започна миналия март. Сега той е напълно готов и асфалтиран. По думите на Фандъкова тротоарите също са обновени, като са посадени и десетки дървета.

Днес пък бе възстановено движението по двете...

Няма съмнения за техническата изправност на падналия в морето край Варна "Пантер"

http://www.moreto.net/novini.php?n=353131

"Няма техническа причина, която да ни прави недоволни от качествата на вертолета. Към момента състоянието на машината е такова, че най-вероятно няма да може да се използва повече, то това трябва да се потвърди от разследващите.

Кметът на Хитрино подаде оставка

http://frognews.bg/news_136260/Kmetat-na-Hitrino-podade-ostavka/

Кметът на община Хитрино Нуридин Исмаил е подал оставка като член на Централния, Областния и Общински съвет на ДПС. Това е станало по време на заседание на Областния съвет на ДПС, проведено в Хитрино, съобщи БНР.

Грък спечели Обиколката на Витоша, Карагьозян защити титлата си при жените

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/10/2986682_gruk_specheli_obikolkata_na_vitosha_karagyozian/?ref=rss


Гъркът Константинос Константинидис и Анелия Карагьозян станаха шампиони при колоездачите в тазгодишното издание на Обиколката на Витоша. За Константинос това е първо злато в дебютното му участие, а Анелия защити титлата си от миналата година, като записа третата си победа в престижното състезание.

Началото на Обиколката беше дадено още в 6 ч. в съботната сутрин от Татяна Георгиева, председател на Комисията за децата, младежта и спорта към Столична община и от Анна...

Проф. Владимир Чуков: Понятието тероризъм се основава на интереси и пари

http://www.cross.bg/pari-chykov-terorizum-1545664.html

/КРОСС/ Понятието тероризъм се основава на база интереси, придружени с милиони пари, а терористът може да бъде приеман за такъв от дадена държава, докато за друга да бъде част от национално-освободително движение. Това каза арабистът проф. Владимир Чуков, предава Фокус. Той допълни, че значението на понятието тероризъм е подплатено с политика и икономика, които вървят ръка за ръка. „Това, което стана в Близкия изток след посещението на Доналд Тръмп в Рияд, след скъсването на дипломатическите отношения с Катар на 9 мюсюлмански държави, просто подсказва прегрупиране на силите в Близкия изток. Мисля си, че до война няма да се стигне, защото противоречията са политически и идеологически и всичко това е силно поръсено с много пари", обясни проф. Чуков. Той обърна внимание на това, че до този момент сме били свидетели на традиционното противопоставяне между сунити и шиити, но сега нещата се прекрояват географски и се намесва понятието „политически ислям".

Цветанов: Президентът търси начин да стане забележим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6273504

Цветанов: Президентът търси начин да стане забележим"В момента г-н Радев търси начини да стане по-забележим, но ние няма да се поддадем на тази провокация". Така коментира публикуването на първата стенограма за КТБ на сайта на президенството председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Според него целта е била президентът да извади някакъв дивидент. "Всеки очакваше политическите лица,

Лозан Панов: Ако съдът е черният дроб на обществото, то страда от цироза

https://offnews.bg//temida/lozan-panov-ako-sadat-e-cherniat-drob-na-obshtestvoto-to-strada-ot-t-657821.html

Ако съдът е черният дроб на обществения организъм, това означава, че българското общество страда от тежка форма на цироза. Оздравителният процес минава през връщането на доверието в справедливостта, но преди това ние съдиите трябва да докажем, че сме способни да се борим с несправедливостта.

Това обяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов на откриването на общото събрание на съдиите, което трябва да избере представители в следващия Висш съдебен съвет от съдийската квота. 

Панов подчерта, че ниското недоверие в съдебната система съществува и "не можем да продължаваме да се лъжем, че нещата не са такива, каквито са. Царят отдавна е гол, макар, че години наред едни от най-високопоставените субекти в съдебната власт ахкаха от възторг пред неговите одежди".

По думите му трябва ясно и категорично да се посочат корумпираните магистрати, но за тази цел първо трябва да се създадат такива условия за работа, че грешките им да изпъкват, тъй като сега те често са маскирани от недостатъците на съдебната система. 

"Изумен съм от единодушния политически отказ, дори от дебат да бъде създадена онази законова рамка за българското правораздаване, при която моралните и професионалните грешки на съдиите да могат да изпъкват. А това означава, че каквито и да са критиките срещу съдебната система, нейните недостатъци са най-доброто извинение на политиците, че нещата не вървят, а не защото съдебната система не работи. Затова и отказват да я оправят, защото тя винаги е била най-удобната изтривалка. Разбираемо, че мнозинството от политическия елит изпитва напълно основателен страх от една сериозна и работеща съдебна система, която би била непримирима спрямо техните неправомерни деяния, много от които отдавна са известни на обществото", каза шефът на ВКС.

Панов цитира думите на Буров, който казва на депутатите: "Господа, дайте пари да построим затвори, защото един ден всички ще лежим в тях".

"Затова и преди година и половина с някои от вас, провокирани от неслучилите се промени в Конституцията, решихме, че е крайно време да излезем и да кажем, че не сме съгласни с това, което се случва. Че то не е полезно нито за нас, нито за гражданите... Тогава ние направихме голяма крачка и пречупихме в себе си убеждението, че мястото ни не е на улицата. Оттук нататък всяко връщане назад няма да говори добре нито за нас, нито за това, с което сме се захванали", подчерта той.

"В отровния климат, в който работим, да устояваш свободната си воля, се превърна в голямо изпитание. Медийните бухалки, които далече не служат на обществения интерес, са предизвикателство за силата на характера на всеки един магистрат. Цялата тази истерия безспорно създава усещането за контрол. А когато имаш усещане, че те контролират отвън, ти сам започваш да си налагаш автоцензура. В това е нашата драма", коментира още Лозан Панов.

"Страхът, който се усеща в системата, е причината редица отговорни фактори да се упражняват върху гарантирането ни на още по-голяма независимост, а след това шумно обявяват, че са направили реформа. Парадоксът е в това, че непоносимият макроклимат задушава съдията, но пък е толкова харесван от системата", допълни Панов.

"Още Гьоте беше казал, че "няма по-безнадеждно поробени от тези, които погрешно вярват, че са свободни". Голяма мода е да се говори за корупцията в съдебната система, разбира се не без основание. Но дали некомпетентността не е тази, която създава най-подходяща среда за развитие на корупцията.

Обезпокоителен е фактът, че през годините, качеството на правораздаване все повече намалява. Но колкото и по-компетентни хора работят в една система, толкова по-некорумпирани са те. Най-лесната плячка за корупционните практики винаги е бил некомпетентният магистрат. Бедата е, че в съдебната система посредствеността получава тласък нагоре. И това е нашата голяма драма", подчерта шефът на ВКС.

"Следващият ВСС е този, който ще се изправи пред всички тези предизвикателства. Какви хора ще решават нашите проблеми, зависи от нас. Или както казва Дъмбълдор от Хари Потър: "Не нашите способности показват това, което сме всъщност. А нашият избор". Всъщност изборите, които ще направим ще разкрият кои сме ние и кои са ценностите, които споделяме. Пожелавам на всички участници в днешното общо събрание една благотворна работа и ви моля да се вслушаме в съвестта си, която винаги знае правилните отговори. Другото би било обида за всеки един от вас. Запазете достойноството на българския съдия. От вас зависи", подчерта в речта си Панов.

Синът на алкохолен бос сред задържаните за нахлуване в Марината в "Св. Влас"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6273510

Синът на алкохолен бос сред задържаните за нахлуване в Марината в "Св. Влас"Стайко Стайков и авери потрошили с четири коли бариерата на яхтения порт Синът на алкохолния бос Миньо Стайков - Стайко, е сред задържаните за нахлуването в яхтеното пристанище на Свети Влас тази нощ, научи 24 часа. Младият предприемач е арестуван заедно с 8-9 свои авери, които с четири скъпи автомобила нахлули в Марината.

Владимир Чуков: Силите в Близкия изток се прегрупират

http://frognews.bg/news_136259/Vladimir-CHukov-Silite-v-Blizkiia-iztok-se-pregrupirat/

Понятието тероризъм се основава на база интереси, придружени с милиони пари, а терористът може да бъде приеман за такъв от дадена държава, докато за друга да бъде част от национално-освободително движение.

Как 230 души оставиха парите си в ръцете на едно семейство

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6272770

Как 230 души  оставиха парите си в ръцете на едно семействоЗащо не се усъмниха възможна ли е тази висока лихва в Дупнишката популярна каса ВЕЧЕ година продължава сагата с Кредитно-спестовната кооперация (КСК) “Дупнишка популярна каса”. В нея 229 вложители са дали близо 4,2 млн. лв. срещу договор за получаване на висока лихва, а както се казва в документите на касата,

Изложба на накити на българката в „Двореца”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6273500

Изложба на накити на българката в „Двореца”Културният център „Двореца“, Етнографската къща-Балчик, и група художници- приложници, майстори на български художествени занаяти от Варна и региона подредиха изложба в галерия „Тунела” под васлов „Накитите на българката – традиции в нов облик”. Тя представя автентична експозиция с традиционни накити и носии на българката от Добруджанската

Русия и Саудитска Арабия може да създадат общ енергиен фонд

https://www.actualno.com/asia/rusija-i-sauditska-arabija-moje-da-syzdadat-obsht-energien-fond-news_616217.html

Съвместен фонд на Русия и Саудитска Арабия за инвестиции в енергийните предприятия може да бъде създаден в близко бъдеще, съобщи руският енергиен министър Александър Новак. "Мисля, че скоро нашите колеги ще заработят по този въпрос. Това не е отделна структура, а една от

Нинова към Борисов:На КСНС се грижите само за оцеляването си

http://dnes.dir.bg/news/bsp-kornelia-ninova-kabinet-borisov-3-25894736

На КСНС единствената Ви грижа е Вашето лично и на партията Ви оцеляване, а не националният интерес, коментира БСП-лидерът Нинова изказване на Бойко Борисов.

Катар е благодарен на Русия за предложената помощ

http://www.cross.bg/lavrov-katar-pomosht-1545661.html

/КРОСС/ Катар е благодарен на руските институции за предложената помощ на фона на дипломатическия конфликт с арабските страни, заяви днес катарският министър на външните работи шейх Мохамед бен Абдулрахман Ал Тани, цитиран от ТАСС. Той каза това в Москва на среща с руския министър на външните работи Сергей Лавров. "Бих искал да благодаря на руските учреждения, които изразиха готовност да предложат своята помощ на фона на тези незаконни мерки, които бяха приети против нас", изтъкна министърът. Лавров от своя страна посочи, че Русия ще направи всичко възможно за постигане на съгласие между страните в ситуацията с Катар. "Поддържаме контакти с повечето участници в протичащите процеси, осъществяват се телефонни разговори на президента на Русия с негови колеги в региона и днешният ни разговор ще бъде продължение на тези усилия", отбеляза Сергей Лавров.    

Прешъс Уилсън пее на Фестивала на цацата край Варна днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=353097

Вокалистката на известната група Eruption - Прешъс Уилсън ще пее тази вечер на Фестивала на цацата в Кранево, припомня Moreto.net. Неостаряващата Прешъс ще излезе на Главна сцена от 22 часа. От 20.30 часа публиката ще зарадват българските любимци от Трамвай номер 5.

Лекарите трябва да "предписват" кучета на пенсионерите

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6273494

Лекарите трябва да "предписват" кучета на пенсионеритеБритански учени препоръчват лекарите да "предписват" на пенсионерите кучета, които да им помагат да останат активни, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Собствениците на кучета се движат много повече, установиха учените. Ако имат такъв четирикрак приятел, хората над 65 години ходят с 22 минути повече дневно в сравнение с останалите си връстници.

Калето впечатли международни експерти от ИКОМОС

//dariknews.bg/regioni/vraca/kaleto-vpechatli-mezhdunarodni-eksperti-ot-ikomos-2029622

Археологически комплекс”Калето” –Мездра впечатли членове на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места (ИКОМОС), взели участие в VIII-та международна научна конференция по архитектура и строителство. Група от 7 чуждестранни гости от Турция, Сърбия, Словакия, Русия и Гер

Росен Раденков е новия председател на БСП- Кюстендил

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/rosen-radenkov-e-noviia-predsedatel-na-bsp-kiustendil-2029624

Бившият директор на ДАИ- Кюстендил Росен Раденков е новият председател на БСП- Кюстендил. За него гласуваха 44 делегати, на провелата се общинската партийна конференция. Той победи на балотаж бившият служебен областен управител Йордан Татарски, който получи 37 гласа. Другите двама кандидати за пост

Двама висши сътрудници на Тереза Мей подадоха оставка

//dariknews.bg/novini/sviat/dvama-visshi-sytrudnici-na-tereza-mej-podadoha-ostavka-2029623

Двама висши сътрудници на британския премиер Тереза Мей подадоха оставка, след като на предсрочните парламентарни избори Консервативната партия не успя да спечели мнозинство, предаде Ройтерс. Те поеха част от вината за катастрофалния за консерваторите резултат, кой

От кога Рилският манастир се намира в... София? (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/ot-koga-rilskiiat-manastir-se-namira-v...-sofiia-snimki-2029621

Коя е първата снимка, която ще ви се покаже, ако в "изображения" в световната търсачка Google изпишете столицата на някой град? Резултатът, ако потърсите София, е.. Рилският манастир.
 
От сайта

"Да, България" се обяви за "единство на демократичната общност"

http://www.mediapool.bg/da-bulgaria-se-obyavi-za-edinstvo-na-demokratichnata-obshtnost-news265086.html

Движение ”Да, България“ дава заявка, че тръгва към обединение на формациите със сходни ценности, принципи и цели. В декларация на партията се посочва, че членовете й са осъзнали своята отговорност по отстояване на идеала за свободна, демократична и европейска България, обявяват се за категорична опозиция на ГЕРБ, БСП, ДПС и Патриотичния фронт и обещават да се борят с тях ”в партньорство със сродни политически и граждански организации“. Заявката идва на фона на избора на нов лидер на ДСБ, като сегашният председател на партията в оставка Радан Кънев посочи, че вижда бъдещето й в надграждане на платформата ”Нова Република”. ”Ние в ”Да, България” осъзнаваме своята отговорност по отстояване на идеала за свободна, демократична и европейска България. Ще предложим и подкрепим конкретни политически и граждански усилия в ключовите области за отстояване на демократичния модел на развитие. Ще работим активно за политическо единство на демократичната общност чрез поредица от съвместни действия за сближение на партиите, движенията и обществените сили със сходни ценности, принципи и цели, призвани да я представляват политически. Крайната цел е всички заедно да спрем опасната ерозия на българската демокрация, на която сме свидетели напоследък", се казва в декларацията. В документа се подчертава още, че основният политически въпрос днес е дали България ще успее да запази и развие своя демократичен, европейски модел на държавност. Публикуваме пълния текст на декларацията: През последните години, в управлението на страната ни сме свидетели на сериозна тенденция на все по-безогледно нарушение на базови принципи и норми, върху които е изграден европейският демократичен модел на правова държава. Затова, в условията на засилващи се антидемократични политически практики, които ерозират институционалния и правов ред, ДВИЖЕНИЕ ДА БЪЛГАРИЯ декларира за своя основна политическа задача защитата на принципите на демократичната правова държава – върховенството на правото, разделението на властите, независимостта на съдебната власт, гарантирането на правата на човека. ”Да, България” решително се противопоставя на концентрацията на власт в няколко неформални центъра, което нарушава разделението на властите и принципите на европейския демократичен модел. Противопоставя се и на установяването на режим на страх и задушаването на медийната свобода, ограничаването на условията за свободен пазар и предприемачество. ”Да, България” категорично се обявява срещу фашизоидни тенденции в парламентарното мнозинство и правителството и заявява, че ще бъде тяхна непримирима и последователна опозиция. ”Да, България” безкомпромисно отхвърля и политиката на управляващите за пълен отказ от дълбока правосъдна реформа, започваща с прокуратурата. Този отказ съпровожда брутален опит да бъде подчинена цялата съдебна власт на силите на статуквото и окончателно да бъдат премахнати на практика върховенството на правото и разделението на властите. За постигане на пълен контрол над съдебната власт статуквото вече проявява неприкрита агресия с мафиотски методи за натиск срещу опонентите си във ВСС. Отказът от реформа се проявява и в пълната и съзнателна пасивност на контролни и правосъдни институции към скандали, повдигащи съмнения за злоупотреба с власт на най-високо ниво, както и към откровено съмнителни сделки. Независимите регулатори са обект на прогресиращо завладяване. Това вече коства на страната ни КТБ, но и поддържа сериозни съмнения доколко и други финансови институции не вървят по този път. Пълното подчинение на държавната администрация рискува да намери своя следващ етап в рамките на въвеждане на електронното управление. Ако този процес бъде подчинен на корупционните практики, които днес у нас се упражняват напълно безпрепятствено, вместо е-правителство, можем да получим е-мафия. Властимащите и клановете на статуквото в съдебната власт безочливо се включват и се възползват от все по-агресивните кампании в медиите, контролирани от Делян Пеевски. Те са централен инструмент на засилващия се политически и икономически натиск върху граждани и опоненти. Ерозията на демократичните институции и практики ще се усили и от подготвените промени на избирателната система, които целят да ограничат политическия плурализъм и да гарантират служебна победа на следващите избори на партиите на статуквото – ГЕРБ, БСП, ДПС. Независимо от повърхностната активност на премиера и министри на европейската политическа сцена, България продължава да няма активна политика за включване в следващия етап на интеграция на ЕС (Еврозоната, Шенгенското пространство, Банковия съюз, изграждане на Европейски енергиен съюз и в областта на сигурността) и НАТО и е оставена да изпада все по-дълбоко в периферията на тези общности. Това обслужва интересите на силите на статуквото у нас. Действията и бездействията, както на управляващите, така и на номиналната опозиция все повече улесняват външните влияния върху българската политика от авторитарните режими в Русия и Турция. Липсата на ефективни институции и активна политика в рамките на ЕС и НАТО създава трайни рискове пред националната сигурност на страната. ”Да, България”настоятелно подчертава, че основният политически въпрос днес е дали България ще съумее да запази и развие своя демократичен, европейски модел на държавност. И чрез него ще решава ефективно проблемите на своята сигурност, институционален и правов ред, както и постигане на споделен просперитет в рамките на ЕС и НАТО. Запазването на този европейски модел изисква мъдрост, обединение и решителна воля за противопоставяне на антидемократичните сили в парламента, правителството, съдебната власт и медиите. Националният съвет на ”Да, България” заявява своята решимост да бъде опозиция на негативните тенденции и техните основни носители ГЕРБ, БСП, ДПС И ПФ и да се бори срещу тях с демократични средства, в партньорство със сродни политически и граждански организации. Ние в ”Да, България” осъзнаваме своята отговорност по отстояване на идеала за свободна, демократична и европейска България. Ще предложим и подкрепим конкретни политически и граждански усилия в ключовите области за отстояване на демократичния модел на развитие. Ще работим активно за политическо единство на демократичната общност чрез поредица от съвместни действия за сближение на партиите, движенията и обществените сили със сходни ценности, принципи и цели, призвани да я представляват политически. Крайната цел е всички заедно да спрем опасната ерозия на българската демокрация, на която сме свидетели напоследък.  Сред ключовите области, в които трябва да се фокусира съвместната работа, идентифицираме: • противопоставяне на недемократичните тенденции в управлението на държавата, вкл. чрез гарантиране на демократичен изборен процес и на свободата на медиите; • необходимост от дълбока съдебна реформа, включваща радикалната реформа на прокуратурата; • гарантиране на реално участие във формирането на европейския дневен ред – активно председателство на ЕС и ясна визия за членството ни, ангажиране на институциите на ЕС в подкрепа на реформаторски политики; • операционализиране на членството на България в НАТО и движение към Европейски съюз за отбрана и сигурност 2025 – развитие на визия за сектора за сигурност с използване на многонационални и съюзни инструменти за ефективност и ефикасност на разходите, постигане на оперативна съвместимост и гарантиране на сигурността и отбраната на България в съюзен контекст; • оздравяване на институционалната среда чрез освобождаване на регулаторните и контролни органи от олигархичен захват; • въвеждането на е-управление по начин, който гарантира, че няма да се превърне в следващ етап на мафиотизация на държавното управление; • защита на интереса на българската диаспора и гарантиране на възможността за пълноценното ѝ участие в демократичните процеси, включително чрез въвеждане на електронно гласуване; • децентрализация – за силна местна власт и устойчиво регионално развитие. За всяка от тези критични области, ДВИЖЕНИЕ ДА БЪЛГАРИЯ ще предложи конкретни кампании и ще подкрепя действията на други граждански и политически организации. Вярваме, че по този начин може да се установи трайно взаимодействие, което да доведе до формиране на силен демократичен алианс, като истинска опозиция на управлението с хоризонт изборите за Европейски парламент през 2019 г.  

”Да, България” се противопоставя на фашизоидните прояви и ерозията на демокрацията

http://www.mediapool.bg/da-bulgaria-se-protivopostavya-na-fashizoidnite-proyavi-i-eroziyata-na-demokratsiyata-news265086.html

Политическа партия ”Да, България” излезе с декларация, с която се противопоставя на задълбочаващите се фашизоидни тенденции, отказът от реформи и казва, че ще работи да спре опасната ерозия на българската демокрация, на която сме свидетели напоследък. Публикуваме пълния текст на декларацията: През последните години, в управлението на страната ни сме свидетели на сериозна тенденция на все по-безогледно нарушение на базови принципи и норми, върху които е изграден европейският демократичен модел на правова държава. Затова, в условията на засилващи се антидемократични политически практики, които ерозират институционалния и правов ред, ДВИЖЕНИЕ ДА БЪЛГАРИЯ декларира за своя основна политическа задача защитата на принципите на демократичната правова държава – върховенството на правото, разделението на властите, независимостта на съдебната власт, гарантирането на правата на човека. ”Да, България” решително се противопоставя на концентрацията на власт в няколко неформални центъра, което нарушава разделението на властите и принципите на европейския демократичен модел. Противопоставя се и на установяването на режим на страх и задушаването на медийната свобода, ограничаването на условията за свободен пазар и предприемачество. ”Да, България” категорично се обявява срещу фашизоидни тенденции в парламентарното мнозинство и правителството и заявява, че ще бъде тяхна непримирима и последователна опозиция. ”Да, България” безкомпромисно отхвърля и политиката на управляващите за пълен отказ от дълбока правосъдна реформа, започваща с прокуратурата. Този отказ съпровожда брутален опит да бъде подчинена цялата съдебна власт на силите на статуквото и окончателно да бъдат премахнати на практика върховенството на правото и разделението на властите. За постигане на пълен контрол над съдебната власт статуквото вече проявява неприкрита агресия с мафиотски методи за натиск срещу опонентите си във ВСС. Отказът от реформа се проявява и в пълната и съзнателна пасивност на контролни и правосъдни институции към скандали, повдигащи съмнения за злоупотреба с власт на най-високо ниво, както и към откровено съмнителни сделки. Независимите регулатори са обект на прогресиращо завладяване. Това вече коства на страната ни КТБ, но и поддържа сериозни съмнения доколко и други финансови институции не вървят по този път. Пълното подчинение на държавната администрация рискува да намери своя следващ етап в рамките на въвеждане на електронното управление. Ако този процес бъде подчинен на корупционните практики, които днес у нас се упражняват напълно безпрепятствено, вместо е-правителство, можем да получим е-мафия. Властимащите и клановете на статуквото в съдебната власт безочливо се включват и се възползват от все по-агресивните кампании в медиите, контролирани от Делян Пеевски. Те са централен инструмент на засилващия се политически и икономически натиск върху граждани и опоненти. Ерозията на демократичните институции и практики ще се усили и от подготвените промени на избирателната система, които целят да ограничат политическия плурализъм и да гарантират служебна победа на следващите избори на партиите на статуквото – ГЕРБ, БСП, ДПС. Независимо от повърхностната активност на премиера и министри на европейската политическа сцена, България продължава да няма активна политика за включване в следващия етап на интеграция на ЕС (Еврозоната, Шенгенското пространство, Банковия съюз, изграждане на Европейски енергиен съюз и в областта на сигурността) и НАТО и е оставена да изпада все по-дълбоко в периферията на тези общности. Това обслужва интересите на силите на статуквото у нас. Действията и бездействията, както на управляващите, така и на номиналната опозиция все повече улесняват външните влияния върху българската политика от авторитарните режими в Русия и Турция. Липсата на ефективни институции и активна политика в рамките на ЕС и НАТО създава трайни рискове пред националната сигурност на страната. ”Да, България”настоятелно подчертава, че основният политически въпрос днес е дали България ще съумее да запази и развие своя демократичен, европейски модел на държавност. И чрез него ще решава ефективно проблемите на своята сигурност, институционален и правов ред, както и постигане на споделен просперитет в рамките на ЕС и НАТО. Запазването на този европейски модел изисква мъдрост, обединение и решителна воля за противопоставяне на антидемократичните сили в парламента, правителството, съдебната власт и медиите. Националният съвет на ”Да, България” заявява своята решимост да бъде опозиция на негативните тенденции и техните основни носители ГЕРБ, БСП, ДПС И ПФ и да се бори срещу тях с демократични средства, в партньорство със сродни политически и граждански организации. Ние в ”Да, България” осъзнаваме своята отговорност по отстояване на идеала за свободна, демократична и европейска България. Ще предложим и подкрепим конкретни политически и граждански усилия в ключовите области за отстояване на демократичния модел на развитие. Ще работим активно за политическо единство на демократичната общност чрез поредица от съвместни действия за сближение на партиите, движенията и обществените сили със сходни ценности, принципи и цели, призвани да я представляват политически. Крайната цел е всички заедно да спрем опасната ерозия на българската демокрация, на която сме свидетели напоследък.  Сред ключовите области, в които трябва да се фокусира съвместната работа, идентифицираме: • противопоставяне на недемократичните тенденции в управлението на държавата, вкл. чрез гарантиране на демократичен изборен процес и на свободата на медиите; • необходимост от дълбока съдебна реформа, включваща радикалната реформа на прокуратурата; • гарантиране на реално участие във формирането на европейския дневен ред – активно председателство на ЕС и ясна визия за членството ни, ангажиране на институциите на ЕС в подкрепа на реформаторски политики; • операционализиране на членството на България в НАТО и движение към Европейски съюз за отбрана и сигурност 2025 – развитие на визия за сектора за сигурност с използване на многонационални и съюзни инструменти за ефективност и ефикасност на разходите, постигане на оперативна съвместимост и гарантиране на сигурността и отбраната на България в съюзен контекст; • оздравяване на институционалната среда чрез освобождаване на регулаторните и контролни органи от олигархичен захват; • въвеждането на е-управление по начин, който гарантира, че няма да се превърне в следващ етап на мафиотизация на държавното управление; • защита на интереса на българската диаспора и гарантиране на възможността за пълноценното ѝ участие в демократичните процеси, включително чрез въвеждане на електронно гласуване; • децентрализация – за силна местна власт и устойчиво регионално развитие. За всяка от тези критични области, ДВИЖЕНИЕ ДА БЪЛГАРИЯ ще предложи конкретни кампании и ще подкрепя действията на други граждански и политически организации. Вярваме, че по този начин може да се установи трайно взаимодействие, което да доведе до формиране на силен демократичен алианс, като истинска опозиция на управлението с хоризонт изборите за Европейски парламент през 2019 г.  

251 проверки извърши през май РИОСВ-Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=353104

През май експертите на РИОСВ-Варна са извършили 251 проверки на 173 обекта, съобщиха оттам за Moreto.net. За отстраняване на нарушения са дадени 32 предписания. Издадени са четири наказателни постановления за налагане на имуществени санкции в размер на 7 200 лв.

Наследник на султан идва за 80 г. на царя (Галерия)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6272164

Наследник на султан идва за 80 г. на царя (Галерия)На 16 юни Симеон II прави частно парти в двореца “Врана”, ще присъстват кралски особи от Балканите и политици от всички цветове Покани и своите връстници от кралските династии в Западна Европа “Аз не съм политик, не съм и детрониран благородник, нито прокуден руски емигрант от времето на революцията, нито дори принц с доходи,

Тереза Мей получи поздравления от Тръмп и Макрон

http://www.cross.bg/tereza-makron-prezident-1545659.html

/КРОСС/ ереза Мей бе поздравена за победата си на изборите от президента на САЩ Доналд Тръмп и от френския президент Еманюел Макрон, съобщава Evening Standart. След като Консерваторите успяха да съставят правителство в коалиция с пробританската ирландска „Демократична юнионистка партия" (ДЮП), в телефонен разговор американският президент е уверил Тереза Мей, че очаква да продължи "тясното сътрудничество". От своя страна, френският президент Макрон, заедно с поздравленията си отправи и покана към Тереза Мей да посети Франция.  

Крис Евърт: Халеп няма да изпусне титлата

https://www.24chasa.bg/sport/article/6273432

Крис Евърт: Халеп няма да изпусне титлата„Не мисля, че Симона Халеп ще изпусне тази титла, заради начина, по който стигна дотук и премина през всички трудности”, коментира за Евроспорт носителката на 18 титли от Големия шлем Крис Евърт. Тя припомни, че Халеп можеше да пропусне турнира, заради травма в глезена. „Симона изигра няколко страхотни мача, през които премина трудно,

Световни квалификации в Европа днес

https://www.24chasa.bg/sport/article/6272579

Световни квалификации в Европа днес                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Борисов: Освен човешки живот, загубихме и 50 млн. лв.

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/borisov-osven-choveshki-zhivot-zagubihme-i-50-mln.-lv-6070181

Повишават в чин майор загиналия пилот, състоянието на другие двама от екипажа е стабилно

Германската министърка на отбраната: Няма да има европейска армия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6273484

Германската министърка на отбраната: Няма да има европейска армияНяма да има европейска армия, ще останат въоръжените сили на европейските държави и националните парламенти сами ще решават в какви операции да участват техните войници, заяви германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен в интервю за медийната група "Функе", цитирано от ТАСС. "ЕС не се конкурира с НАТО", изтъкна министърката.

Нинова към Борисов: На КСНС единствената Ви грижа е Вашето лично оцеляване

https://www.24chasa.bg/novini/article/6273488

Нинова към Борисов: На КСНС единствената Ви грижа е Вашето лично оцеляванеНа КСНС единствената Ви грижа е Вашето лично и на партията Ви оцеляване, а не националният интерес. Това коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова в социалната мрежа "Фейсбук" във връзка с думите на премиера, че няма да присъства на следващи заседание на КСНС при президента, ако там няма медии. "И на мен ми се иска обществото да знае истината,

Атанас Атанасов е новият лидер на ДСБ

http://clubz.bg/54956-atanas_atanasov_e_noviqt_lider_na_dsb

Атанас Атанасов е новият лидер на ДСБ. Това показаха резултатите от втория тур на избора по време на Националното събрание на партията в София. От 382 бюлетини ген. Атанасов получи 194, а конкурентът му Светослав Малинов - 185. Невалидните бюлетини са 3. 

На първия тур Атанасов също водеше с малко. От раздадени 403 интегрални бюлетини за гласуване, той спечели 191 гласа. Със съвсем малка разлика след него бе Малинов със 177 гласа.

Ралица Кирилова бе трета в надпреварата с 28 бюлетини в нейна полза, а Борис Точев е последен с 5 гласа. Две от бюлетините са недействителни.

По-рано по време на заседанието делегатите решиха гласуването за ново ръководство да е ан блок, а не поименно.

Атанасов предложи в новия си екип бившия председател Радан Кънев, който по-рано сам каза, че е получил такива покани и от Атанасов, и от Малинов, но не бе взел кателогично решение дали ще приеме, а очакваше избора.. Сред останалите предложения за ръководството са Стоян Михалев, Цецка Бачкова, Грети Стоянова, Стоил Яков, Людмила Илиева, Димитър Сяров, Дорет Димитрова, Зарко Маринов, Катя Панева, Димитър Божилов. 

Веднага след първят тур на тайното гласуване Ралица Кирилова призова делегатите, които са я подкрепили, да гласуват по съвест по време на двубоя. Босир Точев още по време на речта си по-рано на деня заяви, че ако не събере подкрепа, призовава симпатизиращите му да подкрепят ген. Атанасов.

По-рано по време на представянията на всяка една от номинациите Атанас Атанасов заложи на посланието, че съпартийците му го познават достатъчно добре, че е независим човек, че винаги е бил част от общността, ще остане част от нея, какъвто и да е изходът от гласуването. Той заложи на политически послания за линията на партията, а не толкова на вътрешнопартийните задачи, които има за отмянане.

"Аз се кандидатирам, защото искам да участвам в създаването на истинската политическа алтернатива за управлението на страната. Не харесвам начина, по който се упражнява властта. Третото правителство на Бойко Борисов по нищо не се различава от първите две. Не успяхме да бъдем намордник на управлението на Бойко Борисов, но това, че не сме успели, не значи, че не сме били прави."

Той припомни, че Борисов два пъти е канил първо БСП на разговори за общи действия, а и откакто е на власт "никога не се е противопоставил на руските имперски интереси България на принципа винаги с Меркел, никога срещу Путин."

Малинов пък заяви в представянето си, че не се кандидатира не за председател на ДСБ, а за лидер на партията. По думите му в следващите две години работата на председателя би трябвало да е 95% вътре в партията, а не извън нея. По думите му лидерът има две задачи - работа в партията и "успешни коалиционни преговори". Не каза с кого, но заяви, че "лявата алтернатива на ГЕРБ е готова, но дясната не е".

 

Балотаж между Атанас Атанасов и Светослав Малинов в ДСБ

http://clubz.bg/54956-balotaj_mejdu_atanas_atanasov_i_svetoslav_malinov_v_dsb

ИКОНОМИКА Светослав Малинов и Атанас Атанасов 14032016 1

ДСБ ще избере председателя си на балотаж между Атанас Атанасов и Светослав Малинов. Това са официалните резултати от проведения избор с четирима кандидати за наследник на Радан Кънев по време на Националното събрание на партията в София.

От раздадени 403 интегрални бюлетини за гласуване, Атанасов е спечелил 191 гласа. Със съвсем малка разлика след него е Малинов със 177 гласа.

Ралица Кирилова е трета в надпреварата с 28 бюлетини в нейна полза, а Борис Точев е последен с 5 гласа. Две от бюлетините са недействителни.

Веднага след първят тур на тайното гласуване Ралица Кирилова призова делегатите, които са я подкрепили, да гласуват по съвест по време на двубоя. Босир Точев още по време на речта си по-рано на деня заяви, че ако не събере подкрепа, призовава симпатизиращите му да подкрепят ген. Атанасов.

По-рано по време на представянията на всяка една от номинациите Атанас Атанасов заложи на посланието, че съпартийците му го познават достатъчно добре, че е независим човек, че винаги е бил част от общността, ще остане част от нея, какъвто и да е изходът от гласуването. Той заложи на политически послания за линията на партията, а не толкова на вътрешнопартийните задачи, които има за отмянане.

"Аз се кандидатирам, защото искам да участвам в създаването на истинската политическа алтернатива за управлението на страната. Не харесвам начина, по който се упражнява властта. Третото правителство на Бойко Борисов по нищо не се различава от първите две. Не успяхме да бъдем намордник на управлението на Бойко Борисов, но това, че не сме успели, не значи, че не сме били прави."

Той припомни, че Борисов два пъти е канил първо БСП на разговори за общи действия, а и откакто е на власт "никога не се е противопоставил на руските имперски интереси България на принципа винаги с Меркел, никога срещу Путин."

Малинов пък заяви в представянето си, че не се кандидатира не за председател на ДСБ, а за лидер на партията. По думите му в следващите две години работата на председателя би трябвало да е 95% вътре в партията, а не извън нея. По думите му лидерът има две задачи - работа в партията и "успешни коалиционни преговори". Не каза с кого, но заяви, че "лявата алтернатива на ГЕРБ е готова, но дясната не е".

 

Арестуваха още един заподозрян за атаката на Лондонския мост

https://www.24chasa.bg/novini/article/6273477

Арестуваха още един заподозрян за атаката на Лондонския мост
Британската полиция арестува още един заподозрян за атаката на Лондонския мост, предаде БТА. Полицията в британската столица съобщи днес, че през изминалата нощ е арестувала в Източен Лондон двама мъже на 27 и 28-годишна възраст по подозрение, че са подготвяли терористични актове. Към момента полицията е задържала общо седем души по подозрение,

Корнелия Нинова: Искам обществото да знае истината за КСНС

http://www.cross.bg/nyama-ninova-radev-1545663.html

/КРОСС/ "И на мен ми се иска обществото да знае истината, медиите да бяха вътре, за да види народът истинското Ви лице за първия КСНС при президента Радев, г- н премиер. Няма да прекрача граници и няма да коментирам секретна информация. Както на КСНС при президента Плевнелиев, така и на този съвет, единствената Ви грижа бе Вашето лично и на партията Ви оцеляване, а не националният интерес." Този коментар написа във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя отбелязва, че при Плевнелиев единствената мисъл на премиера е била как да свали законно избраното правителство, а при Радев - как правителството на ГЕРБ да изкара цял мандат за пръв път. "На този съвет, Вие отказахте да назначите 1000 души в МВР и 5000 В МО. Попитах Ви какво става с 3 млрд. излишък, та нямате 300 млн. лева, с които да осигурите нормални условия за работа на полицаите. Не ми отговорихте- къде се изпари излишъкът, но заявихте, че спешно ви трябват още 10 млрд лв. "- пише още Корнелия Нинова. Тя е казала тогава на Борисов, че ако му мине наум да тегли нов заем, много мирише на нови избори. "Отказахте да започне веднага модернизацията на армията и я разсрочихте за 15 години напред. Вашият министър Горанов заяви, че няма да увеличи до 2% от БВП разходите за отбрана. Тогава казах, че е пълно лицемерие да декларираме, че човекът е най-важен в системата на сигурност, че ще има ускорена модернизация и че ще има 2% за отбрана, след като всички чухме от Вас, че това няма да стане

Силният вятър е причина за падането на "Пантер"

http://www.cross.bg/panter-prichina-more-1545660.html

/КРОСС/ Порив на вятъра е най-вероятната причина за катастрофата на военния хеликоптер "Пантер" по време на учението "Черно море - 2017". Метеорологични условия - порив на вятъра е най-вероятната причина за катастрофата на военния ни хеликоптер "Пантер". Благодарение на професионализма на пилота са спасени другите двама членове на екипажа. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов след участието му в съвещанието в МВР за мерките в КАТ за по-добро административно обслужване. Припомняме, вчера вертолет "Пантер" падна в Черно море. Командирът на екипажа кап. Георги Анастасов почина по-късно в болница. Двамата му колеги са в стабилно състояние и са във военноморската болница във Варна.  

Нов сайт на КАТ ще ликвидира чакането по опашки

//dariknews.bg/novini/bylgariia/nov-sajt-na-kat-shte-likvidira-chakaneto-po-opashki-2029620

МВР ще прави нов сайт на КАТ-София, за да се справи с ежедневните опашки. По данни на министерството през столичния КАТ минават около 900 автомобила и над 2500 души на ден. Мярката беше обявена след съвещание във вътрешното ведомство, свикано от премиера Бо

Изключват техническа неизправност да е причинила за инцидента в Черно море

https://offnews.bg//112/izkliuchvat-tehnicheska-neizpravnost-da-e-prichinila-za-intcidenta-v-c-657815.html

Метеорологичните условия и техническото състояние на хеликоптера са изключени като възможна причина за падането на машината в Черно море. 

Това обявиха от щаба на военноморските сили, цитирани от "Фокус". 

Военният хеликоптер падна по време на учение вчера. При инцидента загина пилотът - капитан Георги Анастасов. Останалите двама членове на екипажа – капитан Павел Симеонов и капитан Анатоли Апостолов, бяха ранени и са настанени в болница без опасност за живота.

Комисия е започнала разследване на инцидента и се очаква то да продължи около месец. 

Докато тече разследването, останалите два хеликоптера "Пантер", на въоръжение във Военноморските сили, няма да се ползват.

Двамата пострадали пилоти са в стабилно състояние. Те са настанени за лечение в реанимацията на Военноморска болница – Варна, съобщиха от Министерството на отбраната.

Капитан Павел Симеонов и капитан Анатоли Апостолов са контактни и с нормални жизнени функции. Лекуващият екип дава добри прогнози за пълното възстановяване на двамата пилоти.

Военният министър обяви, че загиналият пилот капитан Георги Анастасов ще бъде повишен в майор. 

Жертвата на Роман Полански поиска да бъде сложен край на делото срещу режисьора

https://www.24chasa.bg/novini/article/6273481

Жертвата на Роман Полански поиска да бъде сложен край на делото срещу режисьораЖената, изнасилена от Роман Полански, когато е била едва 13-годишна, поиска от съдия в Лос Анджелис да бъде прекратено делото срещу известния френски режисьор от полски произход, предадоха световните информационни агенции, цитирани от БТА. Саманта Геймър се яви на изслушване във Върховния съд в Лос Анджелис в петък,

Нинова към Борисов: На КСНС единствената Ви грижа е Вашето лично и на партията Ви оцеляване

http://frognews.bg/news_136258/Ninova-kam-Borisov-Na-KSNS-edinstvenata-Vi-grija-e-Vasheto-lichno-i-na-partiiata-Vi-otseliavane/

На КСНС единствената Ви грижа е Вашето лично и на партията Ви оцеляване, а не националният интерес. Това коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова в социалната мрежа ”Фейсбук” във връзка с думите на премиера, че няма да присъства на следващи заседание на КСНС при президента, ако там няма медии.

Цацаров: Не съм удобен за хора, обичащи прокурорско мълчание

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-sotir-tzatzarov-25894613

Не съм особено удобен за хора, които са свикнали да получават само благоволение или поне пълно мълчание от прокуратурата, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Наследници на Макгахан влязоха в църквата "Св.Неделя" в Батак 141 г. след прадядо си

https://www.24chasa.bg/region/article/6273463

Наследници на Макгахан влязоха в църквата "Св.Неделя" в Батак 141 г. след прадядо си14 наследници на американския журналист Джанюариъс Макгахан, описал кървавото потушаване на Априлското въстание в Батак, посетиха историческата църква "Св. Неделя" в града 141 г. след прадядо си. Потомците на специалния кореспондент на вестник "Дейли нюз" мълчаливо отдадоха почит на зверски избитите от турците над 5000 батачани.

Русия и Сирия водят тайни преговори за създаването на зони за деескалация в Сирия

http://www.moreto.net/novini.php?n=353120

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп провежда тайни преговори с Русия за създаването на зона за деескалация в югозападна Сирия. Такива твърдения публикува в петък вестник "Уолстрийт джърнъл" по информация на свой източник от американските власти.

Водата в Трявна е негодна за пиене

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/10/2986671_vodata_v_triavna_e_negodna_za_piene/?ref=rss


Водата на територията на община Трявна е негодна за пиене. Това съобщиха от "Водоснабдяване и канализация" – Габрово.

Откритите водохващания са спрени, но тъй като е невъзможно да бъдат изключени каптажите, водоподаването няма да бъде изцяло спряно. Това се наложило след размътване на водоизточниците заради лоши атмосферни условия.

От ВиК дружеството уточняват, че водата на територията на общината може да бъде използвана само за битови...

Намалява броят на мигрантите в България

https://www.actualno.com/society/namaljava-brojat-na-migrantite-v-bylgarija-news_616205.html

За поредна седмица МВР отчита отлив на мигранти от България. От началото на годината до 08 юни от страната са изведени 1126 незаконно пребиваващи чужденци, предаде БГНЕС. Натискът по българо-турската граница е минимален, става ясно още от справката. Намаляването на пребива

Президентът на Сърбия Александър Вучич се сдоби със син

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6273473

Президентът на Сърбия Александър Вучич се сдоби със синПрезидентът на Сърбия Александър Вучич стана баща за трети път, съобщава белградският вестник "Блиц". Вучич споделил в Туитър хубавата новина. "Тази вечер за пръв път ще трябва да прекъсна държавните задължения и то с усмивка на лице, тъй като Тамара и аз преди няколко минути се сдобихме със син", написал Вучич в Туитър, цитира БТА.

От Формула 1 обмислят как да направят състезанията по-интересни

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/10/2986664_ot_formula_1_obmisliat_kak_da_napraviat_sustezaniiata/?ref=rss


Новите собственици на Формула 1 и ръководството на ФИА започват съвместна програма, която трябва да направи състезанията по-интересни. От началото на сезона битката между "Ферари" и "Мерцедес" е много завързана, но основните притеснения са заради липсата на изпреварвания.

В първите шест състезания имаше само едно изпреварване за първата позиция, когато в Барселона Люис Хамилтън мина пред Себастиан Фетел.

Новият директор Рос Браун...

Оставиха шефът на "Амнести интернешънъл" в Турция в ареста

https://www.24chasa.bg/novini/article/6273455

Оставиха шефът на "Амнести интернешънъл" в Турция в ареста
След изслушване в съда председателят на клона на "Амнести интернешънъл" в Турция бе оставен в ареста, което предизвиква силни критики на правозащитни организации, предаде БТА. "Затварянето на турския председател е подигравка с правосъдието", заяви изследователят за Турция на "Амнести интернешънъл" Андрю Гарднър в декларация в събота за

Ако съдът е черният дроб, то българското общество страда от тежка форма на цироза.

https://www.actualno.com/cite/ako-sydyt-e-chernijat-drob-to-bylgarskoto-obshtestvo-strada-ot-tejka-forma-na-ciroza-news_616203.html

Ако съдът е черният дроб в обществения организъм, това означава, че българското общество страда от тежка форма на цироза. Това заяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов при откриването на общото събрание на съдиите, което ще изслуша 27-те кандидати за Висшия съдебен съвет.  

Властта заседава спешно в МВР за модернизация на КАТ

http://frognews.bg/news_136257/Vlastta-zasedava-speshno-v-MVR-za-modernizatsiia-na-KAT/

В Министерството на вътрешните работи се провежда извънредно заседание с участието на премиера Бойко Борисов, представители на системата на МВР и на Министерството на финансите. Присъства и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Лозан Панов към съдиите: Свободата не е в това, което ни заобикаля, а в това, което чувстваме (пълен текст)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/10/2986658_lozan_panov_kum_sudiite_svobodata_ne_e_v_tova_koeto_ni/?ref=rss


Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов откри общото събрание на всички съдии, което ще изслуша и избер свои представители в следващия Висш съдебен съвет (ВСС) с реч, в която говори за медийните бухалки, "които са изпитание за характера на всеки съдия", за корупцията, която много често се дължи на некомпетентност и за важността на предстоящия избор. На речта му реагира председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, който е един от критиците му...

Том Харди преговаря за роля в игралната версия на "Аладин"

//dariknews.bg/novini/liubopitno/tom-hardi-pregovaria-za-rolia-v-igralnata-versiia-na-aladin-2029618

Почитателите на британския актьор Том Харди ще се надяват да го видят в игралната версия на анимацията "Аладин", след като стана ясно, че с него се водят преговори за участие, съобщи Контактмюзик.
 
Източник, запознат с проекта, е раз

Кабинетът има план да забърза административното обслужване, първите мерки ще са в КАТ

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/06/10/2986662_kabinetut_ima_plan_da_zaburza_administrativnoto/?ref=rss


Един от основните ангажименти на това правителство е редуциране на административната тежест и намаляване на времето, което хората губят за различни справки, обяви днес вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от агенция "Фокус". Изявлението дойде след спешна среща в МВР, предизвикана от проблемите във ведомството.

"Излишното време, което консумират администрациите, е загубено време и за гражданите, и за бизнеса. Планираме съвсем скоро да представим принципни...

"Математическата Лейди Гага" е сред кандидатите на Макрон за парламента

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/10/2986258_matematicheskata_leidi_gaga_e_sred_kandidatite_na/?ref=rss


Бивш военен пилот и математик, повече от половината не са били на избори, само 5% са действащи депутати. 214 мъже и 214 жени – така изглежда предизборната листа на движението на Еманюел Макрон "Република, напред!".

Защо толкова много неизвестни лица? "Това е чарът на движението", казва Бенжамен Гриво от ръководството на партията пред агенция "Ройтерс". Тя бе създадена едва преди година и лидерът ѝ Еманюел Макрон помете традиционните и...

Тези 7 неща издават, че прекалявате със захарта

https://www.actualno.com/health/tezi-7-neshta-izdavat-che-prekaljavate-sys-zaharta-news_616123.html

Повечето хора смятат, че само диабетиците имат високи нива на кръвната захар. Но това не е така. Всеки човек може да страда от това и да не забелязва вредите, които захарта е нанесла върху нервите, кръвоносните съдове и органите. За да предотвратите усложнения, е важно да раз

Борисов след интервюто на Радев: Няма пръв да наруша добрия тон (Цяло интервю)

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6273357

Борисов след интервюто на Радев: Няма пръв да наруша добрия тон (Цяло интервю)Премиерът отговори на въпроси на медиите, след като провери строителството на третия лъч на метрото - Г-н Борисов, как ще спрете войната по пътищата, след като корупцията в ДАИ продължава? - С арести и да влизат в затвора. Сега ще направим съвещание в МВР във връзка с административната реформа, особено в службите на КАТ,

Експерти изключват техническа грешка за падането на ”Пантер”

http://frognews.bg/news_136256/Eksperti-izkliuchvat-tehnicheska-greshka-za-padaneto-na-Panter/

Експертите изключиха техническа неизправност като вероятна причина за падането на вертолет ”Пантер”.

За месец се преустановява дейността на вертолетите Пантер

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/za-mesec-se-preustanoviava-deinostta-na-vertoletite-panter-240969/

В този срок трябва да се произнесе комисията, която разследва падането на военния хеликоптер в Черно море

Политолози за Президента: Прекрасен държавен глава, гледа интереса на страната си

http://www.cross.bg/radev-prezidenta-gerb-1545658.html

/КРОСС/ Вчера нямаше изненада от президента. Русия бе различното камъче между ГЕРБ и президента. В момента има съвпад между гледните им точки. Това заяви социологът Андрей Райчев в "Тази събота" по bTV, коментирайки вчерашното интервю на президента Румен Радев. "Цачева преди наблягаше, че Русия е лоша, а Радев говореше обратното. Това сега се изравни и има много единство. Борисов и Радев не са в противоречие. Първо, защото имаме Тръмп в Америка и имаме нови лоши момчета в Европа. България рязко се сближава с Европа. Макрон ще идва тук, Меркел ни прегръща премиера, има сближаване с Европа. В тази ситуация Борисов и Радев имат изравнени виждания и няма как да имат конфлит. В студиото бе и политологът Димитър Аврамов, който също коментира думите на президента от вчера. "Харесвам аурата на президента. Прекрасен държавен глава е, всява респект и уважение. Той говори с политическа харизма. Хареса ми как говори с бразилката. И след всичко това все пак ще кажа следното. Толкова дребнаво беше да говори за група изпаднали депутати в парламента. Държавният глава не би трябвало да говори така за парламентарната демокрация. Разбирам, че трябва да има посещение на Путин в България, но ми се струва, че позицията по санкциите, поставя страната ни в добро положение. Санкциите са, защото тя анексира територия. Трябва да бягаме от крайните тези. Не трябва да сме ястреби или гълъби", каза експертът Димитър Аврамов."Той е генерал и гледа интереса на страната си

Ако съдът е черният дроб, българското общество страда от тежка цироза

http://clubz.bg/54955-ako_sydyt_e_cherniqt_drob_bylgarskoto_obshtestvo_strada_ot_tejka_ciroza

Председателят на ВКС Лозан Панов откри с критична реч първото Общо събрание на съдиите, от което ще бъдат излъчени членовете на професионалната квота в бъдещия ВСС. Той говори за непоносимия макроклимат, който задушава магистрата, но се харесва на системата и нарече обществото "болно от тежка цироза". Той заяви още, че "царят отдавна е гол", но високопоставени представители убеждавали за красотата на одеждите му.

Реагира му председателят на ВАС Георги Колев, който пък каза на съдиите да не позволяват да ги убеждавт, че са болни от цироза.

Пълната реч на Панов препечатваме от "Дневник" поради значението й: 

...

Уважаеми колеги, представители на дипломатическите мисии и гости, преди да пристъмим към същинската част на днешния ден, искам да споделя с вас някои неща, които считам за важни. Ще бъда кратък.

Ще започна с ниското доверие в съдебната система, тъй като причините за това недоверие се крият до голяма степен и в самите нас. Не можем да продължаваме да се лъжем, че нещата не са такива, каквито са. Царят отдавна е гол, макар, че години наред едни от най-високопоставените субекти в съдебната власт ахкаха от възторг пред неговите одежди.

Престои най-важният избор, който ще определи до голяма степен състоянието на съдебната власт през следващите пет години.

Ако съдът е черният дроб на обществения организъм, това означава, че българското общество страда от тежка форма на цироза. Оздравителният процес минава през връщането на доверието в справедливостта, но преди това ние съдиите трябва да докажем, че сме способни да се борим с несправедливостта.

В общ интерес е да посочим ясно и категорично онези магистрати, които са компрометирани, но за тази цел на първо място трябва да създадем такива условия за работата им, при които техните морални и професионални грешки да изпъкват. Защото сега доста често са маскирани от превъзхождащите ги по численост и качество недостатъци на законодателството и условията на работа.

Ако бъдем честни, ще трябва да си признаем, че организацията на съдебната система не е създала предпоставки за възникването на онези недопустими явления срещу които ние сме призовани да се борим.

Изумен съм от единодушния политически отказ дори от дебат

да бъде създадена онази законова рамка за българското правораздаване, при която моралните и професионалните грешки на съдиите да могат да изпъкват. А това означава, че каквито и да са критиките срещу съдебната система, нейните недостатъци са най-доброто извинение на политиците, че нещата не вървят, а не защото съдебната система не работи.

Затова и отказват да я оправят, защото тя винаги е била най-удобната изтривалка. Разбираемо, че мнозинството от политическия елип изпитва напълно основателен страх от една сериозна и работеща съдебна система, която би била непримирима спрямо техните неправомерни деяния, много от които отдавна са известни на обществото.

Нека припомня в тази връзка какво е казал Буров към депутатите:

"Господа, дайте пари да построим затвори, защото един ден всички ще лежим в тях".

Затова и преди година и половина с някои от вас провокирани от неслучилите се промени в Конституцията решихме, че е крайно време да излезем и да кажем, че не сме съгласни с това, което се случва. Че то не е полезно нито за нас, нито за гражданите. И за да призовем от гражданското общество да поиска от политиците тази реформа да се сучи. Тогава ние направихме голяма крачка и пречупихме в себе си убеждението, че мястото ни не е на улицата. Оттук нататък всяко връщане назад няма да говори добре нито за нас, нито за това, с което сме се захванали.

Сигурно мнозина ще се съгласят с мен, че през годините неогласените, но съществуващи ограничения в системата все повече нарастваха.

В отровния климат, в който работим, да устояваш свободната си воля, се превърна в голямо изпитание.

Медийните бухалки, които далече не служат на обществения интерес, са предизвикателство за силата на характера на всеки един магистрат. Цялата тази истерия безспорно създава усещането за контрол. А когато имаш усещане, че те контролират отвън, ти сам започваш да си налагаш автоцензура. В това е нашата драма.

Съдията е независим по конституция. Съдията е независим във вътрешното си убеждение, което се оформя по проверим в мотивите към актовете начин. Съдията трябва да работи свободно и спокойно. Свидетел съм как хора, които влизат и остават в системата, треперят, че в случай на критика към тях има опасност да си загубят работата.

Съдиите по силата на основния закон са независими и несменяеми, а това е напълно достатъчно да работим смело по съвест.

Именно страхът, който се усеща в системата, е причината редица отговорни фактори да се упражняват върху гарантирането ни на още по-голяма независимост, а след това шумно обявяват, че са направили реформа.

Парадоксът е в това, че непоносимият макроклимат задушава съдията, но пък е толкова харесван от системата.

Всичко, което се случва, започна да прилича на онази история с камилата в пустинята. Голям керван преминава през пустинята, достигнали оазис, в който решили да нощуват. Но се оказало, че една скоба за завързване на камилите не достига. А никой не искал да стои и да пази незавързаната камила. Тогава единият от керванджиите, отишъл при камилата, взел въжето и съвсем точно повторил всички движения, сякаш наистина завързал камилата за скобата. Тя си легнала и през нощта прекарали спокойно.

На сутринта отвързали камилите, всички се приготвили за път, с изключение на въображаемо вързаната камила, която отказвала да помръдне. Най-накрая керванджият се сетил какво да направи. Застанал до нея и развързал въображаемата скоба. Камилата веднага станала.

Изводът от тази история, е

че свободата не е в това, което ни заобикаля, а в това, което чувстваме.

Още Гьоте беше казал, че "няма по-безнадеждно поробени от тези, които погрешно вярват, че са свободни". Голяма мода е да се говори за корупцията в съдебната система, разбира се не без основание. Но дали некомпетентността не е тази, която създава най-подходяща среда за развитие на корупцията.

Обезпокоителен е фактът, че през годините, качеството на правораздаване все повече намалява. Но колкото и по-компетентни хора работят в една система, толкова по-некорумпирани са те. Най-лесната плячка за корупционните практики винаги е бил некомпетентният магистрат.

Бедата е, че в съдебната система посредствеността получава тласък нагоре. И това е нашата голяма драма.

Време е да си кажем истината, за да можем ясно и категорично да стигнем до най-важния консенсус – в каква система искаме да правораздаваме. Време е да се обединим и да се почувстваме общност, защото в общността може да намерим сили да се справим с предизвикателствата. Но каква общност да създадем, когато допускаме да ни разделят. На София, на апелативни райони, на върховни, на окръжни съдии, на общи, на административни съдии и на какво ли още не...

Истинска общност може да създадем, само ако се обединим зад ценности, които да отстоява всеки един от нас.

Нека не допуснем да властват над нас с принципа: разделяй и владей. КСЙ всъщност печели от това?

Отговорът, струва ми се, че всички ние го знаем. Следващият ВСС е този, който ще се изправи пред всички тези предизвикателства. Какви хора ще решават нашите проблеми, зависи от нас. Или както казва Дъмбълдор от Хари Потър: "Не нашите способности показват това, което сме всъщност. А нашият избор".

Всъщност изборите, които ще направим, ще разкрият кои сме ние и кои са ценностите, които споделяме. Пожелавам на всички участници в днешното общо събрание една благотворна работа и ви моля да се вслушаме в съвестта си, която винаги знае правилните отговори. Другото би било обида за всеки един от вас.

Запазете достойноството на българския съдия. От вас зависи.

Панов: Ако съдът е черният дроб, българското общество страда от тежка цироза (РЕЧ)

http://clubz.bg/54955-panov_ako_sydyt_e_cherniqt_drob_bylgarskoto_obshtestvo_strada_ot_tejka_ciroza_rech

Председателят на ВКС Лозан Панов откри с критична реч първото Общо събрание на съдиите, от което ще бъдат излъчени членовете на професионалната квота в бъдещия ВСС. Той говори за непоносимия макроклимат, който задушава магистрата, но се харесва на системата и нарече обществото "болно от тежка цироза". Той заяви още, че "царят отдавна е гол", но високопоставени представители убеждавали за красотата на одеждите му.

Реагира му председателят на ВАС Георги Колев, който пък каза на съдиите да не позволяват да ги убеждавт, че са болни от цироза.

Пълната реч на Панов препечатваме от "Дневник" поради значението й: 

"Уважаеми колеги, представители на дипломатическите мисии и гости, преди да пристъмим към същинската част на днешния ден, искам да споделя с вас някои неща, които считам за важни. Ще бъда кратък.

Ще започна с ниското доверие в съдебната система, тъй като причините за това недоверие се крият до голяма степен и в самите нас. Не можем да продължаваме да се лъжем, че нещата не са такива, каквито са. Царят отдавна е гол, макар, че години наред едни от най-високопоставените субекти в съдебната власт ахкаха от възторг пред неговите одежди.

Престои най-важният избор, който ще определи до голяма степен състоянието на съдебната власт през следващите пет години.

Ако съдът е черният дроб на обществения организъм, това означава, че българското общество страда от тежка форма на цироза. Оздравителният процес минава през връщането на доверието в справедливостта, но преди това ние съдиите трябва да докажем, че сме способни да се борим с несправедливостта.

В общ интерес е да посочим ясно и категорично онези магистрати, които са компрометирани, но за тази цел на първо място трябва да създадем такива условия за работата им, при които техните морални и професионални грешки да изпъкват. Защото сега доста често са маскирани от превъзхождащите ги по численост и качество недостатъци на законодателството и условията на работа.

Ако бъдем честни, ще трябва да си признаем, че организацията на съдебната система не е създала предпоставки за възникването на онези недопустими явления срещу които ние сме призовани да се борим.

Изумен съм от единодушния политически отказ дори от дебат

да бъде създадена онази законова рамка за българското правораздаване, при която моралните и професионалните грешки на съдиите да могат да изпъкват. А това означава, че каквито и да са критиките срещу съдебната система, нейните недостатъци са най-доброто извинение на политиците, че нещата не вървят, а не защото съдебната система не работи.

Затова и отказват да я оправят, защото тя винаги е била най-удобната изтривалка. Разбираемо, че мнозинството от политическия елип изпитва напълно основателен страх от една сериозна и работеща съдебна система, която би била непримирима спрямо техните неправомерни деяния, много от които отдавна са известни на обществото.

Нека припомня в тази връзка какво е казал Буров към депутатите:

"Господа, дайте пари да построим затвори, защото един ден всички ще лежим в тях".

Затова и преди година и половина с някои от вас провокирани от неслучилите се промени в Конституцията решихме, че е крайно време да излезем и да кажем, че не сме съгласни с това, което се случва. Че то не е полезно нито за нас, нито за гражданите. И за да призовем от гражданското общество да поиска от политиците тази реформа да се сучи. Тогава ние направихме голяма крачка и пречупихме в себе си убеждението, че мястото ни не е на улицата. Оттук нататък всяко връщане назад няма да говори добре нито за нас, нито за това, с което сме се захванали.

Сигурно мнозина ще се съгласят с мен, че през годините неогласените, но съществуващи ограничения в системата все повече нарастваха.

В отровния климат, в който работим, да устояваш свободната си воля, се превърна в голямо изпитание.

Медийните бухалки, които далече не служат на обществения интерес, са предизвикателство за силата на характера на всеки един магистрат. Цялата тази истерия безспорно създава усещането за контрол. А когато имаш усещане, че те контролират отвън, ти сам започваш да си налагаш автоцензура. В това е нашата драма.

Съдията е независим по конституция. Съдията е независим във вътрешното си убеждение, което се оформя по проверим в мотивите към актовете начин. Съдията трябва да работи свободно и спокойно. Свидетел съм как хора, които влизат и остават в системата, треперят, че в случай на критика към тях има опасност да си загубят работата.

Съдиите по силата на основния закон са независими и несменяеми, а това е напълно достатъчно да работим смело по съвест.

Именно страхът, който се усеща в системата, е причината редица отговорни фактори да се упражняват върху гарантирането ни на още по-голяма независимост, а след това шумно обявяват, че са направили реформа.

Парадоксът е в това, че непоносимият макроклимат задушава съдията, но пък е толкова харесван от системата.

Всичко, което се случва, започна да прилича на онази история с камилата в пустинята. Голям керван преминава през пустинята, достигнали оазис, в който решили да нощуват. Но се оказало, че една скоба за завързване на камилите не достига. А никой не искал да стои и да пази незавързаната камила. Тогава единият от керванджиите, отишъл при камилата, взел въжето и съвсем точно повторил всички движения, сякаш наистина завързал камилата за скобата. Тя си легнала и през нощта прекарали спокойно.

На сутринта отвързали камилите, всички се приготвили за път, с изключение на въображаемо вързаната камила, която отказвала да помръдне. Най-накрая керванджият се сетил какво да направи. Застанал до нея и развързал въображаемата скоба. Камилата веднага станала.

Изводът от тази история, е

че свободата не е в това, което ни заобикаля, а в това, което чувстваме.

Още Гьоте беше казал, че "няма по-безнадеждно поробени от тези, които погрешно вярват, че са свободни". Голяма мода е да се говори за корупцията в съдебната система, разбира се не без основание. Но дали некомпетентността не е тази, която създава най-подходяща среда за развитие на корупцията.

Обезпокоителен е фактът, че през годините, качеството на правораздаване все повече намалява. Но колкото и по-компетентни хора работят в една система, толкова по-некорумпирани са те. Най-лесната плячка за корупционните практики винаги е бил некомпетентният магистрат.

Бедата е, че в съдебната система посредствеността получава тласък нагоре. И това е нашата голяма драма.

Време е да си кажем истината, за да можем ясно и категорично да стигнем до най-важния консенсус – в каква система искаме да правораздаваме. Време е да се обединим и да се почувстваме общност, защото в общността може да намерим сили да се справим с предизвикателствата. Но каква общност да създадем, когато допускаме да ни разделят. На София, на апелативни райони, на върховни, на окръжни съдии, на общи, на административни съдии и на какво ли още не...

Истинска общност може да създадем, само ако се обединим зад ценности, които да отстоява всеки един от нас.

Нека не допуснем да властват над нас с принципа: разделяй и владей. КСЙ всъщност печели от това?

Отговорът, струва ми се, че всички ние го знаем. Следващият ВСС е този, който ще се изправи пред всички тези предизвикателства. Какви хора ще решават нашите проблеми, зависи от нас. Или както казва Дъмбълдор от Хари Потър: "Не нашите способности показват това, което сме всъщност. А нашият избор".

Всъщност изборите, които ще направим, ще разкрият кои сме ние и кои са ценностите, които споделяме. Пожелавам на всички участници в днешното общо събрание една благотворна работа и ви моля да се вслушаме в съвестта си, която винаги знае правилните отговори. Другото би било обида за всеки един от вас.

Запазете достойноството на българския съдия. От вас зависи.

Пускат движението по столичните булеварди "Гоце Делчев" и "Патриарх Евтимий"

https://www.actualno.com/sofia/puskat-dvijenieto-po-stolichnite-bulevardi-goce-delchev-i-patriarh-evtimij-news_616202.html

Пуснахме движението по локалните платна на бул. „Гоце Делчев“ и "Цар Борис III", а следващата събота и неделя ще пуснем платното по бул. „Патриарх Евтимий“. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверката по изграждането на трети

Консултативният съвет загуби своя смисъл след разсекретяването на стенограмата за КТБ, заяви Борисов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/10/2986656_konsultativniiat_suvet_zagubi_svoia_smisul_sled/?ref=rss


Премиерът Бойко Борисов обяви, че повече няма да участва в заседания на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента, ако на тях не присъстват и представители на медиите. По думите му това било единственото място, където отговорните хора в държавата можели спокойно да разговарят, но след разсекретяването на стенограмата за КТБ всичко се променило.

Министър-председателят се включи в проверката по изграждането на третия лъч от метрото. Той беше...

Сирийската армия разби ислямистите и стигна до границата с Ирак

http://www.cross.bg/armiya-siriiiskata-at-tanf-1545657.html

/КРОСС/ Подразделения на сирийската армия вчера са достигнали сирийско-иракската граница на североизток от населения пункт Ат-Танф, съобщава агенция SANA, като се позовава на източници от армията. "Подразделения на сирийската армия при подкрепата на съюзнически формирования продължават успешната военна операция в местността Амак ал-Бадия в Сирия. През втората половина на деня те са успели да достигнат до сирийско-иракската граница на североизток от населения пункт Ат-Танф", пише агенцията, цитирана от руски медии. Източникът добавя, че "подразделенията на сирийската армия са укрепили своите бойни позиции в този район, като са унищожили остатъците от въоръжените формирования на "Ислямска държава" на това направление". В четвъртък коалицията, водена от САЩ, нанесе третия за последния месец въздушен удар по сирийските правителствени сили в района на Ат-Танф. Както заяви говорителят на коалицията Райън Дилън, унищожени са танк и артилерийски установки, които са навлезли в т.нар. "зона за предотвратяване на конфликти" и са представлявали заплаха за коалиционните сили. Източник: Епицентър.БГ  

Правителство и МВР с мерки за намаляване на административната тежест в КАТ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6273442

Правителство и МВР с мерки за намаляване на административната тежест в КАТРедица мерки за намаляване на административната тежест в КАТ са набелязани, съобщиха вицепремиерът Томислав Дончев и вътрешният министър Валентин Радев. Двамата излязоха пред медиите, за да ги съобщят след заседание във вътрешното министерство, на което присъстваха още премиерът Бойко Борисов, военният министър и вицепремиер Красимир Каракачанов,

САЩ и Турция искат смекчаване на блокадата срещу Катар

http://www.cross.bg/katar-tyrtziya-fondatziya-1545656.html

/КРОСС/ Съединените щати и Турция призоваха за смекчаване на дипломатическата и икономическа блокада срещу Катар. Общо девет държави скъсаха отношенията си с емирството, а други две понижиха степента на двустранните дипломатически връзки. Американският държавен секретар Рекс Тилерсън апелира монархиите от Персийския залив да смекчат блокадата, тъй като тя може да попречи на действията на водената от САЩ антиджихадистка коалиция. Преди дни Тилърсън и министърът на отбраната Джеймс Матис коментираха, че решението на Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ и Бахрейн да скъсат отношенията си с Катар няма да се отрази сериозно на борбата с „Ислямска държава". Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пък подписа закон, разрешаващ изпращането на допълнителни войски в Катар, където Турция строи военна база. „Няма да изоставим нашите катарски братя. Съжалявам, но ще продължим да им оказваме всякакъв вид подкрепа. Казват, че катарската фондация подкрепя терористични организации. Няма такова нещо! Ние работим с тази фондация и не сме видели такова нещо", заяви Ердоган. Същевременно президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Катар, че подкрепя ислямистки терористични структури на най-високо ниво. На среща с румънския си колега Клаус Йоханис в Белия дом той успокои европейските си съюзници, че Съединените щати остават ангажирани към колективната отбрана на НАТО.  

ДСБ избира ново ръководство на партията

http://dnes.dir.bg/news/dsb-natzionalno-sabranie-25894426

Участниците в ХVI Национално събрание на ДСБ ще избират чрез тайно гласуване между четирима кандидати за председател на партията след оставката на Радан Кънев.

Първо спортно събитие за победителите в ПРОМЯНАТА ParaKids

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/pyrvo-sportno-sybitie-za-pobeditelite-v-promianata-parakids-2029610

Победителите в ПРОМЯНАТА ParaKids организираха първото си спортно събитие. Спортният празник се проведе на лекоатлетическа писта в Националната спортна академия "Васил Левски" в София под надслов "За всички деца" в НСА "Васил Левски".
 

Да се погрижим за сърцето... със синапено масло

//dariknews.bg/novini/liubopitno/da-se-pogrizhim-za-syrceto...-sys-sinapeno-maslo-2029612

Лекарите препоръчват синапеното масло, защото то поддържа здравето на сърцето и намалява нивото на "лошия" холестерол, като същевременно увеличава "добрия" холестерол, съобщи Нюзру.
 
Продуктът съдържа мастни киселини и естествени ант

От 2 до 70-годишни участваха във Фестивала на хвърчилата в Сборяново, срещна ги и френският посланик

//dariknews.bg/regioni/razgrad/ot-2-do-70-godishni-uchastvaha-vyv-festivala-na-hvyrchilata-v-sborianovo-sreshtna-gi-i-frenskiiat-poslanik-2029614

Александър Каспарс от Исперих – на 2 години и половина – бе най-малкият участник в четвъртото издание на Фестивала на хвърчилата „Полети с мен“, провело се днес в Историко-археологическия резерват „Сброяново“ край Исперих днес. Бащата на момченцето е латвиец, но от дете живее в Исперих. Косвено съп

Сандра Алексиева от „1001 рецепти“ води кулинарен фест във Велинград

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/sandra-aleksieva-ot-1001-recepti-vodi-kulinaren-fest-vyv-velingrad-2029616

Сандра Алексиева – създател и автор на най-популярния български сайт за готварство „1001 рецепти“ ще бъде водеща и във второто издание на Кулинарен фест Велинград. Атрактивното събитие започна днес от 11.00 часа на централния площад „Николай Гяуров“ в курорта и ще продължи до късния

Алкохолът подтиква и двата пола да "слагат рога" на половинките

//dariknews.bg/novini/liubopitno/alkoholyt-podtikva-i-dvata-pola-da-slagat-roga-na-polovinkite-2029615

Проучване, направено във Великобритания, разкрива, че алкохолът подтиква представителите и на двата пола да "слагат рога" на половинките си, пише в. "Дейли експрес".
 
Целта на анкетата на VoucherCodesPro, обхванала над 2300 души на и над 18-годишна в

Падналият "Пантер" е прибран до последното болтче, но не става за нищо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6273437

Падналият "Пантер" е прибран до последното болтче, но не става за нищоЦялата собственост на МНО по отношение на катастрофиралия "Пантер" е прибрана. С помощта на плаващия кран "Антей" на портовия флот във Варна, вертолетът е прибран в базата на ВМС в града. Много сме доволни от летателните качества на "Пантер"-а, каза началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов в отговор на въпрос на "24 часа" дали тези машини

Французи вече гласуват на парламентарните избори

http://www.mediapool.bg/frantsuzi-veche-glasuvat-na-parlamentarnite-izbori-news265085.html

Първият тур на парламентарните избори във Франция започна още в събота в няколко отвъдморски френски територии в Америка - Френска Гвиана, Гваделупа, Мартиника, Сен-Мартен и Сен-Пиер и Микелон, съобщи ДПА.   Новоизбраният френски президент Еманюел Макрон се нуждае от мнозинство в 577-местното Национално събрание, за да осигури подкрепа за своя премиер Едуар Филип и да превърне в закони предизборните си обещания.   Според последното проучване на общественото мнение неговото центристко движение "Република напред" ще спечели с 29 до 31.5 на сто от гласовете.   Вторият тур на изборите ще се състои следващата неделя.   Допреди победата на Макрон на президентските избори миналия месец подобен развой изглеждаше невероятен. Много от политическите анализатори се отнасяха скептично към възможността новосъздадената партия на бившия банкер да спечели повече от половината от 577-те мандата в Националното събрание при толкова много непознати за избирателите кандидати в нейните редици, отбелязва Ройтерс.   Но сега дори и някои представители на Социалистическата партия на бившия президент Франсоа Оланд и крайнодесния Национален фронт публично заявяват, че "Република, напред!" най-вероятно ще спечели мнозинство и просто призовават избирателите да направят това мнозинство колкото може по-малко.   В същото време консервативната партия "Републиканците", която според социологическите изследвания е втора сила след формацията на Макрон, има някакви чезнещи надежди, че ще заеме позицията на балансьор във властта.

Панов: Ако съдът е черният дроб, то обществото ни страда от тежка цироза

https://www.actualno.com/society/panov-ako-sydyt-e-chernijat-drob-to-obshtestvoto-ni-strada-ot-tejka-ciroza-news_616201.html

Ако съдът е черният дроб в обществения организъм, това означава, че българското общество страда от тежка форма на цироза. Това заяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов при откриването на общото събрание на съдиите, което ще изслуша 27-те кандидати за Висш

Изграждането на пречиствателна станция на "Златни пясъци" започва наесен

http://www.moreto.net/novini.php?n=353123

Изграждането на пречиствателната станция в курорта Златни пясъци може да започне наесен. В момента се изработват техническият проект, прави се геотехническа експертиза за укрепване на новите съоръжения. След приключване на техническото проектиране строителството може да започне веднага.

Каква е тъмната страна на приказките на Братя Грим

https://www.vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/kakva-e-tymnata-strana-na-prikazkite-na-bratia-grim-6070179

Сексуални послания, описателни сцени на насилие и кръвосмешения са само част от елементите на оригиналните приказки на Братя Грим

Лозан Панов: Съдебната система е най удобната изтривалка

http://frognews.bg/news_136255/Lozan-Panov-Sadebnata-sistema-e-nai-udobnata-iztrivalka/

Ако съдебната система е черният дроб, то обществото страда от тежка форма на цироза. Това каза председателят на ВКС Лозан Панов при откриването на общото събрание на съдиите.

Пожар край Шишманци отделя опасни диоксини и фурани, МОСВ крие от населението

http://www.eurochicago.com/2017/06/pozhar-kray-shishmantsi/

Вече повече от седмица горящите пластмаси в склад на депото за отпадъци край с. Шишманци представляват опасен риск за сериозно заболяване, в това число и рак, на населението в района на Пловдив. В същото време екоминистерството заблуждава с изявления по медиите, че щом с неговата мобилна станция се измерват ниски нива за 26 броя показатели, то нямало опасност за живота и здравето на хората. Истината е, че в системата на Изпълнителната агенция за околна среда (ИАОС) не се извършва измерване на емисии в околната среда на диоксини и фурани, поради липса на такава апаратура.

Дилър на синтетична дрога е задържан в хода на специализирана полицейска операция, проведена на територията на Пазарджишка област

http://press.mvr.bg/NEWS/news170610_05.htm

Реализацията е на служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност” при ОДМВР-Пазарджик, осъществена под наблюдението на прокуратурата

Лозан Панов: Ако съдебната система е черният дроб, то обществото страда от тежка форма на цироза

http://www.mediapool.bg/lozan-panov-ako-sadebnata-sistema-e-cherniyat-drob-to-obshtestvoto-strada-ot-tezhka-forma-na-tsiroza-news265084.html

Ако съдебната система е черният дроб, то обществото страда от тежка форма на цироза, каза председателят на ВКС Лозан Панов по време на общото събрание на съдиите в събота.   ”Причината за ниското доверие се крие и у самите нас. Царят отдавна е гол. Най-глупавото е да си кажем, че нещата не са такива, каквито са, каза Панов.    Той призова съдиите да кажат, че са способни да се борят за справедливостта, да покажат кои магистрати са достойни, често недостатъците са маскирани зад различни текстове в законодателството. Съдебната система винаги е била най удобната изтривалка.    Да отстояваш свободната воля е голямо изпитание, истерията насажда усещане за контрол и така сам започваш да си налагаш автоцензура.    Съдиите трябва да  изберат шестима членове на Висшия съдебен съвет от професионалната квота, като ще гласуват за 27 кандидати от различни нива на органите на съдебната власт. Една четвърт от съдиите са заявили, че ще гласуват чрез бюлетини, а останалите - чрез интернет.   Общото събрание се провежда в две последователни съботи и и се излъчва  в реално време чрез интернет сайта на ВСС.   В петък членът на ВСС Калин Калпакчиев предупреди, че съдийски шефове раздават на подчинените си листчета с имената на седем кандидати, които непременно да бъдат подкрепени за членове на следващия съвет.    Съдиите са задушават от лошия климат   Лозан Панов заяви още, че непоносимият макроклимат задушава съдията.    Свободата не е в това, което ни заобикаля, а в това , което чувстваме, каза още Панов и отново припомни, че с годините качеството на правораздаване намалява.   Време е да си кажем истината за да стигнем до най-важния консенсус - в каква система искаме да работим. Да се почувстваме общност, но само ако се обединим зад ценности. Да не се допуска принципът "разделяй и владей", да се вслушваме в съвестта си, която знае правилните отговори, другото е обида за съдията, каза Панов.   Георги Колев: Системата работи   След него председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев призова колегите си да не позволяват да бъдат убеждавани че системата не работи.    Има грешки, но системата работи, каза Колев.   Не позволявайте да ви казват, че сте на такова равнище, че следва да има лечение от цироза, каза още той.

Утре пускат движението по локалните платна на бул. „Гоце Делчев“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6273416

Утре пускат движението по локалните платна на бул. „Гоце Делчев“Утре пускаме движението по локалните платна на бул. „Гоце Делчев“, а следващата събота и неделя ще пуснем платното по бул. „Патриарх Евтимий“. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверката по изграждането на третия лъч от метрото, цитира „Фокус“. „Ще се възстанови в едната част движението по булеварда.

Обещават работата по тол системата да започне 2018 г.

http://frognews.bg/news_136254/Obeshtavat-rabotata-po-tol-sistemata-da-zapochne-2018-g/

При всички сценарии работата по тол системата може да започне през 2018 година, обяви регионалният министър Николай Нанков.

Над 29 000 наблюдатели ще следят изборите в Косово

https://www.actualno.com/balkani/nad-29-000-nabludateli-shte-sledjat-izborite-v-kosovo-news_616200.html

Косовската Централна избирателна комисия (ЦИК) съобщи, че е одобрила общия брой на наблюдатели за утрешните предсрочни парламентарни избори. Оттам посочват, че вотът ще се следи пряко от общо 29 264 местни и международни наблюдатели, съобщава БГНЕС. „Най-голям брой или 15

Човечеството е значително по-старо отколкото подозирахме

http://clubz.bg/54954-chovechestvoto_e_znachitelno_po_staro_otkolkoto_podozirahme

Международен екип от палеонтолози преразгледа времето и мястото на възникването на разумния човек. Резултатите от последните научни  изследвания са публикувани в списание „Нейчър“, а накратко за тях съобщава „Сайънс нюз“.

В местността Джебел Ирхуд, на територията на днешно Мароко, специалисти са открили останки от най-древните познати на науката представители на вида Homo sapiens. Разумният човек е обитавал северо-западните части на Африка преди 300 хиляди години.

Учени от института „Макс Планк“ в Лайпциг са изследвали общо 22 фрагмента от черепи, челюсти, зъби, крака и ръце на петима души, сред които и поне едно дете. Техните притежатели се отличават от нас по издължената задна част на черепа и  големите зъби, което ги е правело да приличат на неандерналци.

Досега за най-древни останки от Homo sapiens се смятаха образците, открити в местността Омо Кибиш в днешна Етиопия, чиято възраст се определяше на 200 хиляди години.

Експертите се надяват, че новата находка ще помогне на науката да разбере къде и кога са се появили неандерталците и кроманьонците (Homo sapiens).

"Площад Славейков"

Борисов гневен на Радев, закани се да не ходи на КСНС без медиите

http://frognews.bg/news_136253/Borisov-gneven-na-Radev-zakani-se-da-ne-hodi-na-KSNS-bez-mediite/

Премиерът Бойко Борисов, видимо разгневен, се закани да не присъства на Консултативни съвети за националната сигурност към президента ако медиите не са там. Повод за изказването му е обявената вчера стенограма за КТБ от Румен Радев.

Борисов се закани да не ходи на КСНС към президента без медиите

http://frognews.bg/news_136253/Borisov-se-zakani-da-ne-hodi-na-KSNS-kam-prezidenta-bez-mediite/

Премиерът Бойко Борисов се закани да не присъства на Консултативни съвети за националната сигурност към президента ако медиите не са там. Повод за изказването му е обявената вчера стенограма за КТБ.

Офелия Кънева: Да преглътнем егото и да обединим усилия си

http://www.cross.bg/detzata-detza-kuneva-1545637.html

/КРОСС/ „Ако има нещо, за което наистина си струва да преглътнем вички егото си и да обединим усилия си, това са децата". Това каза председателят на ДАЗД Офелия Кънева на брифинг за журналисти, който се проведе в областната администрация на град Силистра. Г-жа Кънева запозна журналистите с отчета на Държавната агенция за извършената работа от 1-ви юни 2016 година до 1-ви юни 2017 година, както и с идеята за провеждането на регионалните срещи в цялата страна. Малко след брифинга започна и самата регионална среща с местните структури, имащи отнощения към работата с деца. На срещата присъстваха зам. областния управител на област Силистра Стоян Бонев, зам. кметът на Силистра Денка Михайлова, експерти от Отдел „Закрила на детето", представители на неправителствени организации, както и представители от община Тутракан. На срещата от страна на Държавната агенция за закрила на детето участваха и Галя Атанасова, главен експерт от Дирекция „Контрол правата на децата" и доц. Александър Жеков, експерт от Дирекция „Политики и стратегии за децата". Присъстващите бяха запознати с приоритетите на ДАЗД за 2017 г., а именно: участието на децата в правенето на политика за деца, който прrоритет бе лично представен от председателят на Държавната агенция; разгръщане на политиката за деца към всички деца, представен от Галя Атанасова и въвличане на професионалните общности, който бе представен от доц. Александър Жеков

Съдиите започнаха да изслушват своите кандидати за ВСС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6273418

Съдиите започнаха да изслушват своите кандидати за ВССПредседателят на Върховния касационен съд Лозан Панов даде старт на изслушването на кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет в присъствието на 539 съдии от цялата страна в "Интер експо център". Събранието бе открито с час закъснение заради липса на кворум. "Ако съдебната система е черният дроб на един организъм,

Кончита Мартинес: Остапенко може да е много опасна

https://www.24chasa.bg/sport/article/6273429

Кончита Мартинес: Остапенко може да е много опасна„Гледах как Елена Остапенко изигра двубоя срещу Тимеа Бачински и беше просто невероятно. Ще видим как ще се справи като новак във финал на турнир от Големия шлем, но на полуфинала определено нямаше никакви проблеми в отиграванията“, коментира за Евроспорт шампионката от Уимбълдън Кончита Мартинес. Тя очаква в днешния финал на „Ролан Гарос“ Симона

Борисов: Вече ще участвам в КСНС, само ако медиите са вътре

http://www.mediapool.bg/borisov-veche-shte-uchastvam-v-ksns-samo-ako-mediite-sa-vatre-news265083.html

Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) беше единственото място, където отговорните хора в държавата могат спокойно да разговарят, оттук нататък ще участвам, само ако медиите са вътре, заяви премиерът Бойко Борисов, след като преди  ден президентът Румен Радев публикува стенограмата от разговорите за КТБ през 2014 г.   "Стенограмата е в моя услуга, но оттук нататък вече КСНС губи своя смисъл. Аз ще участвам на КСНС само ако медиите са вътре. В най-лошия случай, ако се извади монитор долу, както във ВСС, медиите да присъстват и да го гледат. Иначе няма да допусна след година, две или три да ме скарат с някоя съседна държава, ако сме изказали свои опасения, съображения или каквото и да било и някой реши да си направи евтин пиар с това", заяви Борисов, цитиран от "Фокус".   По думите му КСНС е било единственото място, където управляващи, опозиция, служба - отговорните хора в държавата могат спокойно да разговарят и да си кажат мнението по дадена тема.    ”Ако след това ще ми държат карез за всяка дума или ще става ясно след 2-3 години, не виждам абсолютно никакъв смисъл да се прави без медии. Така че оттук нататък моето участие ще бъде свързано само ако 100% се предава по телевизията или долу на монитори, а не след 2-3 години да ми вадят думи и коментира. Това направиха вчера", добави премиерът.    "Всички стенограми да ги разсекретят. Ако може и аз това постановление за "Грипен"-ите да го разсекретя също, да видите каква глупост - взимат решение да вземат решение да се купят "Грипен"-ите", коментира още Бойко Борисов.

Тръмп потвърди, че САЩ са ангажирани с оказването на военна помощ за членове на НАТО

http://www.moreto.net/novini.php?n=353127

Президентът Доналд Тръмп потвърди днес, че САЩ са „абсолютно ангажирани” с Член 5 на основополагащия договор на НАТО, който предвижда съюзниците да окажат военна помощ на член на алианса в случай на външна агресия, предаде Франс прес.

Хеликоптерът, паднал в Черно море, е бил технически изправен

http://www.cross.bg/tezhkata-zagyba-suobshti-1545655.html

/КРОСС/ Няма съмнения относно техническата изправност на хеликоптера, който вчера падна в Черно море. Предният ден той е изпълнявал задача с далеч по-голяма сложност. До изясняване на причините за трагедията обаче се спира експлоатацията на летателната техника на военноморските сили, защото така е по протокол, предава bTV. Стана ясно, че благодарение на действията на загиналия капитан Георги Анастасов е спасен животът на двама негови колеги и е избегната по-голяма морска трагедия с жертви, включително от намиращите се в района плавателни съдове. Командирът ще бъде повишен в звание посмъртно, съобщи военният министър Красимир Каракачанов. Георги Анастасов е останал единствен в хеликоптера след неговото приводняване. Спасителните действия са били незабавни. На място е преценено, че по-бързо пострадалите ще бъдат транспортирани до Варна по вода, отколкото, ако бъде вдигнат още един хеликоптер. „Независимо от тежката ситуация, независимо от тежката загуба, благодарение на действията на спасителните екипи, на личната всеотдайност на офицери и старшини, участващи в спасителната операция, тежкият инцидент, тежката загуба не се превърна в трагедия, за което като моряк им благодаря от сърце", заяви командващият ВМС контраадмирал Митко Петев. Двамата пострадали летци са в стабилно състояние, съобщи Константин Герганов, зам.-началник на Военноморската болница във Варна, където са настанени

Областният управител на Велико Търново откри дните посветени на д-р Димитър Моллов

https://www.24chasa.bg/region/article/6273370

Областният управител на Велико Търново откри дните посветени на д-р Димитър МолловОбластният управител проф. д-р Любомира Попова откри Молловите дни, които се провеждат днес и утре в Арбанаси и Елена. Инициативата е организирана от регионалната структура на БЛС, Община Елена и Областна администрация-Велико Търново. Проявите се провеждат за седма година в чест на изтъкнатия български медик д-р Димитър Моллов,

Задържаха 28-годишен извършител на въоръжен грабеж в Плевен

//dariknews.bg/regioni/pleven/zadyrzhaha-28-godishen-izvyrshitel-na-vyoryzhen-grabezh-v-pleven-2029602

За часове криминалисти от ОДМВР - Плевен и Второ РУ Плевен задържаха извършител на въоръжен грабеж в Плевен. Оперативната дейност е започнала непосредствено на 9 юни 2017 година, след получен сигнал от телефон 112 в 19:12 часа в ОДМВР - Плевен за извършен грабеж с оръжие в павилион в комплекс "Кант

Българското знаме изплете на две куки 82-годишната баба Стоянка

//dariknews.bg/regioni/haskovo/bylgarskoto-zname-izplete-na-dve-kuki-82-godishnata-baba-stoianka-2029606

Българското знаме изплете за Събора на плетивата в димитровградското село Крум 82-годишната баба Стоянка. Не ми отне много време, но сега искам да го направя и с надпис, което ще е по-сложно и ще стане по-бавно, разказва тя. За 8-те си правнуци и внуци, част от които живеят в Италия, Англия и Франц

Подпалиха автомобил на семейството на шефа на Криминална полиция в Кюстендил

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/podpaliha-avtomobil-na-semejstvoto-na-shefa-na-kriminalna-policiia-v-kiustendil-2029605

Горял е автомобил на семейството  на началника на Криминална полиция към РУ- Кюстендил, научи Дарик.  Най- вероятно става дума за умишлен палеж. Инцидентът е от тази нощ, около 2 ч. Джипът е бил паркиран пред дома му в града.

Става д

Пуснаха 6-те кладенеца за вода в Хасково. Реновират шахтата

//dariknews.bg/regioni/haskovo/pusnaha-6-te-kladeneca-za-voda-v-haskovo.-renovirat-shahtata-2029608

Почистване и реновиране на събирателната шахта за вода започна ВиК-Хасково. Тя е правена през 40-те години на миналия век и от тогава подобни процедури на са правени. Появилите се пукнатини  ще бъдат запълнени със специална смола, използвана в хранителната промишленост. Според ВиК-Хасково тези проц

Празник на пуската за първи път в с. Ябълково

//dariknews.bg/regioni/haskovo/praznik-na-puskata-za-pyrvi-pyt-v-s.-iabylkovo-2029609

Атрактивен Празник на пуската и студената бира организират за първи път днес от 18.30 ч. в димитровградското село Ябълково. 10 майстори на пуски от селото засега са заявили участие в конкурса. Те ще бъдат оценявани от 3-членно жури, което ще оглави председателят на местния парламент в Димитровград

Каракачанов: Пилотът Анастасов е действал професионално

//dariknews.bg/novini/bylgariia/karakachanov-pilotyt-anastasov-e-dejstval-profesionalno-2029601

Професионалната реакция на командир Георги Анастасов по време на инцидента с падналия в Черно море вертолет е спасила живота на другите двама летци на борда - капитан Павел Симеонов и капитан Анатоли Апостолов. Загиналият командир ще бъде п

Премиерът очаква Радев да освободи съветника си, любител на нацистки шеги

http://www.mediapool.bg/premierat-ochakva-radev-da-osvobodi-savetnika-si-lyubitel-na-natsistki-shegi-news265082.html

Очаквам в понеделник указ от президента Румен Радев за отстраняването на съветника му Пламен Узунов. Това заяви премиерът Бойко Борисов в събота пред журналисти при проверката по изграждането на третия лъч от метрото. Бившият служебен министър на МВР и настоящ секретар по правни въпроси и антикорупция на президента Пламен Узунов се оказа поредният любител на шеги с нацистки привкус, след като негови снимки с характерните хитлеристки мустачки и вдигната ръка за поздрав "Хайл Хитлер", бяха показани в четвъртък вечерта в "Господари на ефира". Въпреки че миналия месец осъди безапелационно нацистките "задявки" на кадри на "Патриотичния фронт", в петък президентът запази мълчание за изявата на Узунов. Това очевидно е подразнило и премиера Бойко Борисов. ”Карате ме да си отварям устата без да го желая по никакъв начин. Най-добронамерен съм. Какво получавам? Вчера си стиснах зъбите, забраних на партията да правят трибунка да говорят в парламента за въпрос на Антон Кутев, нагъл въпрос, за моите назначения от страна на кадрите на патриотите. Във вчерашното интервю президентът отговори ли за това, че вътрешният министър на неговото служебно правителство и сега съветник по сигурността, където би трябвало ДАНС да отиде, и разузнаването, се е направил на Хитлер. Той тогава каза ли, че това е недопустимо и аз ако си спомняте още вечерта уволних зам.-министъра на регионалното развитие”, коментира Борисов. Той припомни, че той светкавично е освободил компрометирания кадър на ”Патриотите”, за което те са го подкрепили. ”Надявам се, че в понеделник ще видим указ за отстраняването на този съветник, сега събота и неделя не се издават укази. Вие 10 дни ни съсипахте за тези снимки, вие ни разкатахте“, обърна се Борисов към медиите. По думите му в ЕНП е имало съвещание за това. ”Виждате как от една шега, човекът се шегувал, имало карнавал, направил се. Сега трябва да му вземем главата по същата логика. Зам.-министърът беше свястно момче, отишъл с жена си на музей във Великобритания, на Мадам Тюсо и се снимал. Това му изяде главата. Когато хвърляш камъни в стъклената си къща, накрая ще се счупи и твоето прозорче. Понеже ми зададохте въпрос, нямаше да го повдигна никога, и днес щях да си замълча. Излиза, че всеки може да си говори, когато пожелае, да хвърля камъни по стъклената си къща и да си мисли, че няма да му се счупи“, коментира Борисов. Самият Пламен Узунов обясни преди ден пред в. "24 часа", че снимката с хитлеристките мустачки и поздрав е от новогодишно тържество през 2003 година, когато от томбола му се паднало да облече тази униформа.  

Ангелкова: Чужденците трябва да спазват закона

http://dnes.dir.bg/news/turizam-intsident-nikolina-angelkova-25894344

Няма как да бъдем слугинаж или чуждопоклоници на чуждестранни граждани, независимо за какво идват те в нашата страна, заяви пред Дарик министър Ангелкова.

Халеп и Остапенко пренаписват историята

https://www.24chasa.bg/sport/article/6273411

Халеп и Остапенко пренаписват историятаАко участието на Симона Халеп във финала бе до голяма степен предвидимо (титла в Мадрид, финал в Рим и полуфинал в Щутгарт бяха добър ориентир за формата й на червено), то едва ли и 1% от тенис аудиторията очакваше Елена Остапенко да е на победа от триумфа. При това латвийката стигна първия си финал на Голям шлем със само 16 мача зад гърба си в

Няма да има европейска армия, обяви германският министър на отбраната

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/10/2986638_niama_da_ima_evropeiska_armiia_obiavi_germanskiiat/?ref=rss


Няма да има европейска армия, ще останат въоръжените сили на европейските държави и националните парламенти сами ще решават в какви операции да участват техните войници, заяви германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен в интервю за медийната група "Функе", цитирано от ТАСС.

"ЕС не се конкурира с НАТО", изтъкна тя. Министърът отбеляза, че Европейският съюз обединява военни средства, които трябва да бъдат по-добре координирани, с граждански...

Китай разкритикува ЕС за новите антидъмпингови мита за стомана

https://www.actualno.com/asia/kitaj-razkritikuva-es-za-novite-antidympingovi-mita-za-stomana-news_616198.html

Китай разкритикува Европейската комисия за налагане на нови антидъмпингови мита върху нейните стоманени продукти, като обвини изпълнителната власт на ЕС за превръщането на Китай в „изкупителна жертва“. 28-членният блок заяви в петък, че ще наложи данъци до 35,9% върх

Юни месец не е за връзки, а за неангажиращ секс

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/iuni-mesec-ne-e-za-vryzki-a-za-neangazhirasht-seks-6069965

Оказва се, че през първия летен месец търсещите неангажиращ секс са с 33 процента повече в сравнение с останалите 11 месеца от годината

Отворено писмо в защита на Радио България

http://www.eurochicago.com/2017/06/pismo-radio-balgariya/

Съюзът на българските журналисти, Съюзът на българските писатели, Съюзът на преводачите в България, Сдружението на испаноговорящите журналисти в българия, Асоциацията на журналистите франкофони в България и фондация "Европа и светът" излязоха с Отворено писмо до редица български институции, по повод намерението на генералния директор на БНР Александър Велев да закрие продукцията на чужди езици на БНР, която се изготвя от Главна дирекция "Радио България" на националното радио. Отвореното писмо е адресирано до президента Радев, премиера Борисов, вицепрезидента Йотова, омбудсмана Манолова, външния министър Захариева, министъра на културата Банов, председателя на СЕМ Владимирова, до две парламентарни комисии и др.

Бойко Борисов: Очаквам в понеделник указ от президента за отстраняването на Узунов (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6273403

Бойко Борисов: Очаквам в понеделник указ от президента за отстраняването на Узунов (Видео)Очаквам в понеделник указ от президента за отстраняването на Пламен Узунов. Това коментира пред журналисти премиерът Бойко Борисов на проверката по изграждането на третия лъч от метрото във връзка с излезлите в медийното пространство снимки на бившия служебен министър на вътрешните работи и съветник на президента – Пламен Узунов с нацистки поздрав,

"Ролан Гарос": Програмата на Евроспорт за 10 юни

https://www.24chasa.bg/sport/article/6273405

"Ролан Гарос": Програмата на Евроспорт за 10 юниТри финала предлага съботната програма на Евроспорт от „Ролан Гарос”. Ще бъдат определени шампионките при жените, мъжките двойки и в дамския турнир на легендите. Евроспорт 1 От 16:00 ч. Елена Остапенко – Симона Халеп Райън Харисън/Майкъл Винъс – Сантяго Гонсалес/Доналд Йънг Евроспорт 2 От 20:30 ч. Линдзи Девънпорт/Мартина Навратилова – Трейси

МВР с нови мерки срещу корупцията

http://www.cross.bg/merki-koryptziyata-slyzhiteli-1545654.html

/КРОСС/ Нови мерки срещу корупцията в МВР обяви директорът на "Вътрешна сигурност" в министерството старши комисар Румен Ганев. Тестове за лоялност и професионализъм ще определят как служителите на реда изпълняват задълженията си. Ще има и засилени проверки върху финансовото състояние на полицаите и на имотните им декларации. Особен акцент ще се постави и върху разширяване на видеонаблюдението върху цялата граница, граничните пунктове и сектор "Пътна полиция". Мерките се обявяват след арестите на трима служители от Пловдив за грабеж на контрабандни цигари. „Продължават действията процесуално-следствените, нека да изчакаме прокуратурата, считам, че в понеделник сигурно ще има по-точна информация за вас. Тези мерки, които говорих преди малко, трябва да влязат в сила, когато има независими проверки, постоянни, на финансовото състояние на определени групи служители, това ще подейства отрезвяващо върху техните желания да се поддават на такъв корупционен натиск", заяви старши комисар Румен Ганев, директор дирекция "Вътрешна сигурност" - МВР.  

Цветанов в Кърджали: Разчитаме на различните етноси, които са зад каузата ГЕРБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6273397

Цветанов в Кърджали: Разчитаме на различните етноси, които са зад каузата ГЕРБПравителството “Борисов 3” работи много активно в момента. Имаме най-ниските нива на безработица и висок икономически растеж. Искаме да очертаем една по-добра перспектива и за региона на Кърджали. Това каза председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по време на посещението си в Кърджали днес,

Тръмп с нова политика към Куба

http://www.cross.bg/kyba-politika-nova-1545653.html

/КРОСС/ Две години след историческото затопляне на отношенията между Съединените щати и Куба, по време на мандата на Барак Обама, се заговори за евентуална нова страница между Вашингтон и Хавана, предава БНТ. Американският президент Доналд Тръмп ще посети Маями в петък, където се очаква да обяви нова политика за Куба. По непотвърдена информация, ще бъдат затегнати правилата за търговия и пътуване до острова. Очаква се до дни екип от експерти да изпрати на Тръмп препоръки за всеобхватно преразглеждане на американската политика спрямо Куба.  

Лекарите плашат с протест, ако Здравната каса не изпълни условията по рамковия договор

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/06/10/2986633_lekarite_plashat_s_protest_ako_zdravnata_kasa_ne/?ref=rss


В случай на бездействие от страна на отговорните институции, българските лекари ще бъдат принудени да пристъпят към протестни действия. Това е записано в официална декларация на Българския лекарски съюз (БЛС), изготвена след вчерашното заседание на съсловната организация. Лекарите посочиха три основни проблема, които трябва да бъдат решени възможно най-бързо.

"Хронично недофинансиране на системата при непрекъснато нарастващ основен пакет здравни дейности. Това води...

Метеорологичните условия и техническото състояние са изключени като причини за падането на хеликоптера

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/10/2986634_meteorologichnite_usloviia_i_tehnicheskoto_sustoianie/?ref=rss


Метеорологичните условия и техническото състояние са изключени като възможни причини за катастрофата на военния хеликоптер вчера, при която загина командира на машината, а двама военни бяха ранени. Това беше съобщено на извънреден брифинг днес в щаба на военноморските сили, предаде "Нова телевизия".

От страна на министъра на отбраната са одобрени членовете на комисията, която да разследва инцидента. То ще продължи около месец.

Докато тече...

Цацаров отказа да разкрие подробности за срещата в ЦУМ от "коректност"

https://www.actualno.com/society/cacarov-otkaza-da-razkrie-podrobnosti-za-sreshtata-v-cum-ot-korektnost-news_616196.html

„Аз мисля, че дискусия за така наречената „среща в ЦУМ” имаше”, заяви пред Нова телевизия главният прокурор Сотир Цацаров. Той отказа да съобщи подробностите за срещата си с бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов, станала известна като „ЦУМгейт”. „Д

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване