06/12/17 06:33
(http://www.klassa.bg/)

Лозан Панов урони честта на Темида, да подаде оставка

 

Зам.-председателят на ГЕРБ също скастри шефа на ВКС, че се занимава с политика

Шефът на Върховния касационния съд Лозан Панов е уронил престижа и честта на съдебната власт с политическото си говорене и затова трябва да подаде оставка. Това заяви пред Канал 3 представляващият висшия съдебен съвет Димитър Узунов. Според него с действията си, с изказванията си и исканията си за изваждане на прокуратурата от Темида, Лозан Панов реално показва, че развива политическа дейност, която е в разрез с Конституцията и Закона за съдебната власт на страната, категоричен бе Узунов.

Гласът на ВСС подчерта, че исканията си за свикване на Велико народно събрание

скандалният шеф на ВКС обслужва интересите на политически формации,

които са изпаднали зад борда, тъй като не са успели да прескочат парламентарната бариера на последния вот за Народно събрание. Узунов подчерта още, че Панов не получава подкрепата на болшинството магистрати и макар да твърди, че говори от името на всички съдии, в действителност, той е близък само с една компрометирала се съсловна организация – Съюза на съдиите в България.

„Един съдия не може да си позволи да говори по този начин. С това, че прави внушения, уронва престижа на съдебната власт. Ако иска да бъде политик, да напусне системата и да отива на избори, където да развива различни политически тези“, категоричен бе представляващия ВСС. Узунов припомни, че преди няколко дни самият президент Румен Радев също заяви, че исканията на Панов са политически. Според гласът на ВСС, когато държавния глава излезе с подобна констатация, това е показва, че има проблем, а поведението на Панов може да се окачестви като уронващо доброто име на Темида.

По-рано през деня и зам.- шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви в сутрешния блок на БНТ, че Лозан Панов не трябва да се меси в политиката. Повод за коментара му станаха призивите на Панов за свикване на Велико народно събрание и изваждане на прокуратурата от съдебната власт.

"Нека политиците да не се намесват в съдебната система.

Нека представителите на съдебната система да не изземват ролята на политиците.

Ако иска някой да става политик нека да заповяда на политическата сцена. Това създава конфротационно поведение в системата", заяви Цветанов. Той припомни, че когато "Наглите" за били освободени от затвора на първа инстанция обществото се е активирало.

"Да чухте коментар от Лозан Панов? ВКС трябва да има тълкувателни решения за бързо правораздаване, прозрачно. Искаме по тази тема да си говори. Да говорим по същество, не да изземва политическото говорене", заяви Цветанов. Той отрече ГЕРБ да иска оставката на Панов, защото това би било намеса в съдебната система.

В събота пък главният прокурор Сотир Цацаров коментира инцидента с развитите гайки на колата на Панов.

„Не мога да кажа дали има атака срещу Лозан Панов. Снети са обяснения от всички длъжностни лица от НСО. Установен е целият му маршрут от София до Берковица и обратно. Мисля, че до края на седмицата колегите ще имат изводи и те няма да бъдат скрити“, обясни пред нова ТВ обвинител №1.

"Не мисля, че съдебната реформа е опасна за здравето. Една визия за съдебната реформа може да бъде опасна за тези, които са противници на нея. Моята визия също има противници, за част от тях тя е политически неудобна", каза Цацаров. Що се отнася до искането на шефа на ВКС прокуратурата да бъде извадена от съдебната власт, Цацаров заяви, че той има подкрепата на всички прокурори за това прокуратурата да остане в съдебната власт.

"Съмнявам се дали колегата има подобна подкрепа от съдиите",

изрази мнение обвинител номер едно. "Не мога да имам личен конфликт с човек, с който нямам лични допирателни точки. Ние имаме различни ценностни системи", подчерта още Цацаров. По отношение на участието си в скандалната среща в ЦУМ той заяви, че е имало дискусия за срещата и не вижда какво е трябвало да се проверява. "Да разкажа повече за тази срещата в ЦУМ, означава да прекрача една граница на коректност, която всеки трябва да има. Не се е пило кафе в ЦУМ, вода се е пила. Слаба им е паметта. Нормално ли е Лозан Панов да отиде в кантората на един от най-маститите адвокати?! Защо на мен ми се приписват всички грехове? Зная, че не съм светец, но и зная за кой не съм удобен. ЦУМ бе поредният пропаганден балон. Защото 90% от хората, които казват "Съдебна реформа", нямат и грам понятие какво се крие зад този лозунг. А българските граждани не искат този лозунг. Една група, една партия не успя да постигне парламентарно мнозинство, за да прекрачи бариерата. На нея не й остана нищо друго, освен да скандира "Съдебна реформа" и да атакува прокуратурата. Никой не забеляза и не каза нищо, че на последното си заседание кабинетът внесе законопроект за промени в НПК. За тях европейското правосъдие се изразява в орязване правомощията на главния прокурор", коментира подробно Сотир Цацаров.

Оградата по границата с Турция е готова 

„Оградата вече е готова и се разпростира на територията на българо-турската граница – 201 км е изграденото съоръжения, където има едноредово и двуредово, и 33 км, които бяха от участъка, който беше изграждан в началото от кабинета „Орешарски“. Това съобщи вчера пред БНТ шефът на парламентарната група на ГЕРБ и на вътрешната комисия в НС Цветан Цветанов. Той подчерта, че така страната ни вече има възпиращо съоръжение, което е едно от многото предприети мерки за охрана на браздата срещу миграционния натиск. Окончателното изграждане на оградата се проточи дълго във времето, като крайният срок беше отлаган неколкократно, най-вече заради тежкия терен в някои от участъците. Вътрешният министър Валентин Радев също коментира пред Нова телевизия вчера, че съоръжението по границата само подпомага работата на униформените там. „Всяко нещо може да бъде преодоляно. В случая също може да стане с една П-образна стълба – купуват ги от Истанбул, купуват си флексове на батерии и с тях режат. Така минават“, обясни Радев. Той уточни, че на някои места оградата е едноредова с цел да се спестят средства и за по-ускорено изграждане на съоръжението.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване