Жълт код за силен вятър във Варненско утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=353687

Жълт код за силен вятър е обявен за утре - 19 юни във Варненско, научи Moreto.net. Север-североизточният вятър ще се усили - средна скорост 14-17 м/сек и пориви до 20-22 м/сек, твърдят метеоролозите. По Черноморието облачността ще е предимно значителна и отново ще има превалявания, временно интензивни и придружен с гръмотевици.

Хуманитарен работник е ранен при атака срещу конвой с помощи край Дамаск

https://www.24chasa.bg/novini/article/6288417

Хуманитарен работник е ранен при атака срещу конвой с помощи край ДамаскХуманитарен конвой, превозващ международни помощи за обсадено селище, намиращо се под контрола на сирийските бунтовници, е бил обстрелван тази сутрин в околностите на Дамаск, съобщиха Франс прес и Ройтерс, цитирайки съобщение на арабския Червен полумесец, предава БТА. При стрелбата е бил тежко ранен хуманитарен служител - шофьор на един от 37-те

26 са ранени при полет с китайски самолет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6288413

26 са ранени при полет с китайски самолет 

Поне 26 души са ранени 4, от които сериозно, след турболенция в самолет на „Чайна ийст еърлайнс“, който е пътувал за Париж, съобщава Би Би Си, цитиран от “Фокус“. Самолетът е пътувал за Кунмин в китайската провинция Юнан, когато е попаднал в зона с висока турболенция. В резултат голяма част от пътниците са пострадали.

Цачева ще направи работно посещение в Брюксел на 19 и 20 юни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6288409

Цачева ще направи работно посещение в Брюксел на 19 и 20 юни

Министърът на правосъдието Цецка Цачева ще направи работно посещение в белгийската столица Брюксел на 19 и 20 юни, съобщиха от пресцентъра на министерството. В рамките на визитата са предвидени срещи с Кристин Роже, генерален директор на ГД „Правосъдие и вътрешни работи“, Генерален секретариат на Съвета на ЕС, Павел Свобода,

Жена оглави за пръв път южнокорейската дипломация

http://www.investor.bg/aziia/336/a/jena-oglavi-za-pryv-pyt-iujnokoreiskata-diplomaciia--241418/

Постът начело на външното министерство е от ключово значение в разгара на новото напрежение между Сеул и Пхенян

13-годишно дете от Сърбия загина при тежка катастрофа на Е-79

https://offnews.bg//112/13-godishno-dete-ot-sarbia-zagina-pri-tezhka-katastrofa-na-e-79-658463.html

13-годишно дете от Сърбия е загинало при тежка катастрофа на пътя край Струмяни и Градешница, съобщават от МВР.

След катастрофата в болницата в Благоевград са настанени общо 7 души - четирима възрастни и още 3 деца, едно от които е загиналото.

Катастрофата е станала малко преди 12 часа на обяд днес, когато е и подаден сигналът на 112.

Сблъсъкът между двете леки коли за кратко затвори пътя, който към момента е проходим.

Глобално проучване: Момичетата в България са първи по тютюнопушене

http://www.mediapool.bg/globalno-prouchvane-momichetata-v-bulgaria-sa-parvi-po-tyutyunopushene-news265430.html

Около 11 процента от юношите по света на възраст между 13 и 15 години пушат - цигари или пури, сочи публикувано неотдавна глобално проучване сред учениците, цитирано от здравната емисия на Ройтерс, предаде БТА. Използването на тютюневи изделия е сред водещите причини за предотвратими смъртни случаи и за сериозни заболявания в света. На тютюнопушенето се дължат около 6 милиона смъртни случая всяка година, отбелязват изследователите, участвали в проучването на американския Център за контрол и превенция на болестите (ЦКБ). Повечето пушачи "усвояват" този навик именно в юношеските си години. Изследователите са използвали данни от проучвания сред юноши в 61 страни, извършени в периода 2012-2015 година. В половината от тези страни пушат най-малко 15 на сто от момчетата и поне 8 на сто от момичетата. От всички страни, цитирани в проучването, най-малко пушат юношите в Шри Ланка (1.7 процента), а най-много - в Източен Тимор (35 на сто). Най-малко млади момчета пушат в Таджикистан (2.9 процента), а най-много - в Източен Тимор (61.4 процента). България намира място в тази тревожна статистика с броя на пушачките сред момичетата. Именно у нас техният брой е най-висок - цели 29 процента, докато в Таджикистан пушат само 1.6 от момичетата. "Пушенето уврежда почти всеки орган на тялото, а научните данни показват, че повечето от възрастните пушачи пропушват именно в периода на юношеството", казва водещият изследовател на проучването Рене Аразола от отдела "Пушене и здраве" в ЦКБ. "Младите хора, които започват да пушат в по-ранна възраст, по-често развиват дълготрайно пристрастяване към никотина, отколкото онези, които усвояват вредния навик в по-късна възраст", добавя Аразола. "Следователно усилията следва да се насочат към превенцията на пушенето сред юношите, ако искаме да няма още едно поколение възрастни, които страдат и умират от болести, свързани с пушенето", заключава ученият. В повечето страни най-малко половината от сегашните пушачи казват, че искат да спрат, сочат още данните. В Уругвай желание да се откажат от вредния навик декларират 32 на сто от децата пушачи, а във Филипините - 90 на сто. Отбелязва се, че проучването е обхванало само юноши между 13 и 15 година, записани като ученици. Тъй като в много страни има значителен брой деца, които не ходят на училище, авторите правят уговорката, че тези данни не могат да дадат напълно точна картина на тютюнопушенето сред юношите там.

Избирателната активност на изборите във Франция е ниска

https://www.24chasa.bg/novini/article/6288406

Избирателната активност на изборите във Франция е ниска

Избирателната активност на втори кръг от парламентарните избори във Франция е много по-ниска в сравнение с от преди пет години, посочват официалните статистически данни, представени от AFP, съобщава “Фокус“. До обяд са гласували едва 17,75% от избирателите, което е значително по-ниско от 21,42% по време на втория кръг на изборите през 2012 г.

62 загинаха в горски пожари в Португалия 

https://offnews.bg//sviat/62-zaginaha-v-gorski-pozhari-v%c2%a0portugalia%c2%a0-658461.html

62 души загинаха в горски пожари в Централна Португалия. Най-малко 18 тела са извадени само от изгорели автомобили.

Районът около градчето Педрогау Гранди е най-силно засегнат от пожарите. Загиналите в колите си очевидно внезапно са се озовали в огнен капан, когато пламъците са прехвърлили шосе край градчето.

Няма постъпила информация за пострадали български граждани, съобщават от българското външно министерство.

В борбата с горската огнена стихия участват почти 700 пожарникари и над 200 противопожарни коли.

Два самолета, изпратени от Франция и Испания, също хвърлят тонове вода над горящите горски масиви.

Европейският съюз активизира действията си в подкрепа на португалските служби, борещи се с огъня, предаде БТА.

Еврокомисарят за хуманитарна помощ и управление на кризи Христос Стилианидис каза, че Франция ще изпрати още два самолета, а Испания - още няколко, но не уточни общия им брой.

Все още не е ясно как е започнал огненият ад, пламнал в събота около 14 ч. местно време.

Пламъците са се разпространили много бързо, напредвайки по четири фронта.

Президентът на Португалия Марселу Ребелу де Соуза пристигна в района на Педрогау Гранди, на около 200 км от столицата, още през нощта и след първия оглед каза, че "създалата се ситуация е безпрецедентна".

Премиерът Антониу Коща следи развитието на борбата с огнената стихия от централния щаб на Гражданска защита в западната част на Лисабон.

Температурите в много райони на Португалия надхвърлят 40 градуса. 

Ангелкова инспектира два морски плажа на територията на Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6288404

Ангелкова инспектира два морски плажа на територията на Бургас

Новият наемател на морски плаж „Бургас-север” е осигурил всички задължителните дейности – почистване, спасителни постове, медицинско обслужване. В това се увери лично министърът на туризма Николина Ангелкова, съобщиха от пресцентъра на министерството. Плажът се почиства машинно и ръчно, видя още министърът.

Задържаха нашенец с 26 кг марихуана на сръбско-унгарската граница

https://www.actualno.com/balkani/zadyrjaha-nashenec-s-26-kg-marihuana-na-srybsko-ungarskata-granica-news_617591.html

48-годишен български гражданин е задържан при опит да влезе на територията на Унгария на граничен пункт „Рьоске“ със Сърбия, превозващ в своя автомобил марка „БМВ“ 26 килограма марихуана. Полицията изчислява, че стойността на задържаната дрога възлиза на 52 млн. фо

Трансфер в Европа бил мечта за новия в ЦСКА

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/18/2991497_transfer_v_evropa_bil_mechta_za_noviia_v_cska/?ref=rss


Първото ново попълнение на ЦСКА Енрике Роберто Рафаел говори пред клубната телевизия на лагера в Австрия. Бразилецът сподели, че съотборниците му го приемат добре и е доволен от избора си да дойде в България.

"Доволен съм от трансфера, който се осъществи. Тепърва ще свиквам, но отборът ме прие много добре. След няколко тренировки ще вдигна още нивото си, все още съм в началото на подготовката. Играя повече като крило, имам добра скорост и бързина. Мога да играя и зад...

Три жени от Завет пострадаха при ПТП с румънски ТИР

//dariknews.bg/regioni/razgrad/tri-zheni-ot-zavet-postradaha-pri-ptp-s-rumynski-tir-2031261

Три жени пострадаха при пътен инцидент в късния следобед на шосето Разград – Русе  малко след Цар Калоян – научи Дарик-Разград от читатели на сайта.
Колата им се е движела в посока в Русе, на завой се е блъснала в пътуващ в насрещното румънски тир. След сблъсъка автомобилът е спрял в мантине

Момичетата с грим изкарват по-високи оценки на изпит

//dariknews.bg/novini/liubopitno/momichetata-s-grim-izkarvat-po-visoki-ocenki-na-izpit-2031259

Момичетата с грим изкарват по-високи оценки на изпит, защото той повишава самочувствието им и това подобрява паметта им, съобщи в. "Мейл он сънди".
 
Учените от Харвард и университета на Киети в Италия са работили с 200 студентки, следващи еднаква спе

Спипаха българин с 26 кг марихуана на сръбско-унгарската граница

https://offnews.bg//obshtestvo/spipaha-balgarin-s-26-kg-marihuana-na-srabsko-ungarskata-granitca-658460.html

48-годишен български гражданин е задържан при опит да влезе на територията на Унгария на граничен пункт „Рьоске“ със Сърбия, превозващ в своя автомобил „БМВ“ 26 килограма марихуана.

Полицията е изчислила, че стойността на задържаната дрога възлиза на 52 млн. форинта (331 хил. лв.), предаде Karpatinfo.net, цитиран от "Фокус".

„Мъжът е задържан и разпитан. Образувано е производство срещу него. Полицията поиска задържане под стража“ - пише на сайта си унгарската полиция.

60 плажа остават без стопани по Южното Черноморие през лятото

http://www.cross.bg/plazha-irakli-koral-1546355.html

/КРОСС/ 60 плажа остават без стопани това лято по Южното Черноморие, съобщават от бургаската областна администрация. На 5 от плажовете, сред които екоплажовете Корал и Иракли, ще бъдат осигурени спасители. На плажовете "Иракли", "Корал", "Алепу", "Сарафово-юг" и "Поморие-север" ще има по един спасителен пост, но затова държавата трябва да отпусне 70 000 лева. "Съгласували сме схеми за разполагане на спасителните постове с Министерството на туризма, изготвили сме документация. Очакваме всеки момент да получим финансиране от Министерството на финансите, за да можем да проведем обществена поръчка, така че от края на юли до края на септември, поне за този период от време, да има водно спасяване на тези пет плажа", коментира областният управителн на Бургас Вълчо Чолаков. Все още има висящи процедури за отдаване под наем на някои плажове като "Обзор-мотела" и "Свети Влас-изток'. Те са обявени за неохраняеми, но на тях не се предвижда да бъде осигурено водно спасяване през това лято.  

Канадски полицаи спасиха недоносено тюленче

https://www.24chasa.bg/novini/article/6288396

Канадски полицаи спасиха недоносено тюленче
Канадски полицаи спасиха недоносено тюленче, докато патрулираха с лодка край брега на Британска Колумбия, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА. Мъж подал сигнал в полицията в гр. Кокитлам, че е видял тюленче, което изглеждало изоставено от майка си. Към мястото се отправил дежурен екип. Полицията показа видео с малкото, заснето след като е спасено.

На сръбско-унгарската граница е задържан български гражданин с 26 кг. марихуана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6288398

На сръбско-унгарската граница е задържан български гражданин с 26 кг. марихуана

48-годишен български гражданин е задържан при опит да влезе на територията на Унгария на граничен пункт „Рьоске“ със Сърбия, превозващ в своя автомобил марка „БМВ“ 26 килограма марихуана. Полицията изчислява, че стойността на задържаната дрога възлиза на 52 млн. форинта (331 хил. лв.), съобщава Karpatinfo.net, цитиран от “Фокус“.

Георге Иванов се срещна с турския външен министър в Скопие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6288394

Георге Иванов се срещна с турския външен министър в СкопиеМакедонският президент Георге Иванов днес прие турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който е на официално посещение в Македония, съобщава Анадолската агенция, цитирана от БТА. Двамата обсъдиха отношенията между Турция и Македония, както и редица актуални регионални проблеми. По-късно днес Чавушоглу ще се срещне с македонския премиер Зоран Заев,

Гърция ще предложи на Скопие името „Вардарска Македония“

http://frognews.bg/news_136715/Gartsiia-shte-predloji-na-Skopie-imeto-Vardarska-Makedoniia/

За решаване на спора Гърция ще предложи на Скопие името „Вардарска Македония“ Това съобщава гръцкият седмичник „Риал нюз“. Според изданието властите в Атина смятат, че определението „Вардарска Македония“ ще премахне всякакви претенции от страна на Македония.

Жена оглави за пръв път южнокорейската дипломация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6288392

Жена оглави за пръв път южнокорейската 
дипломация 
Служителка от ООН стана днес първата жена, оглавила южнокорейското министерство на външните работи - пост от ключово значение в разгара на новото напрежение между Сеул и Пхенян, съобщава Франс прес, цитирана от БТА. Шейсет и двегодишната Кан Кюн-уа бе заместник-върховен комисар по човешките права и заместник-генерален секретар на ООН по

26 пътници са ранени по време на полет до Париж заради турболенция

http://www.cross.bg/tyrbolentziya-putyval-parizh-1546354.html

/КРОСС/ 26 души са ранени 4, от които сериозно, след турболенция в самолет на „Чайна ийст еърлайнс", който е пътувал за Париж, предава BBC. Самолетът е пътувал за Кунмин в китайската провинция Юнан, когато е попаднал в зона с висока турболенция. В резултат голяма част от пътниците са пострадали. Много от тях са със счупени кости, прорезни рани и по-леки наранявания.  

Процесът срещу комика Бил Козби беше анулиран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6288389

Процесът срещу комика Бил Козби беше анулиранПроцесът срещу комика Бил Козби беше анулиран, защото съдебните заседатели не можаха да постигнат единодушно решение, съобщиха световните информационни агенции, цитирани от БТА. Окръжният прокурор обаче веднага обяви, че ще поиска нов процес, както е предвидено в закона. Бил Козби продължава да е обвинен за сексуални посегателства и е на свобода

Стоичков: В УЕФА имаме не лоби, а лоби бар

https://offnews.bg//futbol/stoichkov-v-uefa-imame-ne-lobi-a-lobi-bar-658457.html

Христо Стоичков говори ексклузивно за предаването "Код Спорт" по ТВ+. Камата винаги има какво да каже.

Все пак е единственият българин носител на "Златната топка", голмайстор на финали на световно първенство, европейски клубен шампион, единствен наш представител сред 100-те най-велики играчи в историята според анкета на ФИФА, списъкът с постижения е дълъг… 

- Да поговорим за националния отбор. Гледа ли в Маями последните два мача?
- Не, не съм ги гледал, но имах възможността да прочета и да коментирам случилото се. Естествено, че бях много щастлив след победата над Холандия. Знам, че имаме стари сметки за уреждане. Поне Петър Хубчев успя да направи така, че да им върнем за това, което ние пропуснахме в онази 80-ата минута преди години. Но е много неприятна загубата в Беларус. Тежка загуба, макар че е 1:2. Тя е от хора, които преди години сме ги побеждавали с голяма разлика. Тази загуба може би ще бъде най-тежката от тези квалификации, защото се накланят везните кой ще бъде трети в нашата група.

- Преди десет години мнозина видимо искаха да не успееш като селекционер на България и реално жертваха тогава националния отбор в мисията си. Спомняш ли си за тези времена, когато имахме по 23-25 точки при теб, а сега дори не можем да съберем 15?
- Толкова години не съм свързан с българския футбол. Каквото и да кажа, ще бъде…

- Но в крайна сметка ти пак се оказа прав тогава. Кой загуби в цялата история?
- Дали съм бил прав, дали не, времето показва. Времето си върви, щастлив съм в Маями.

- Мнозина все още не могат да проумеят защо е имало хора, желали да те провалят?
- Много е лошо да си мишка, пък да искаш да станеш плъх. Това е живата истина. Когато си подадеш главата от дупката, си мислиш, че всичко около теб е розово, но не е така. Минало – заминало. Само съжалявам, че това поколение имаше възможност да направи нещо голямо, както класирането за европейското първенство през 2004 година в Португалия. Един голям успех, макар че направихме три загуби. Аз поех ангажимент, защото виждах, че има качество и потенциал в този отбор. Може би трябваше да се поработи още малко по дисциплината и отговорността. Вярвах във всеки един мач и във всяка една тренировка, че момчетата ще се раздадат, но в крайна сметка имаше неща извън футбола, които във времето излязоха наяве. Почнаха да казват: "Когато Ицо говореше тези работи, ние не вярвахме!“ Еми, вярвайте го сега! Тази тема е затворена страница за мен. Казвал съм ви, че в българския футбол едва ли ще се върна. Стоя настрани. Там, където са ме оценили, знам как са ме оценили. Спокоен съм, пътувам си, правя си кефа.

- Винаги си бил в приятелски отношения с Петър Хубчев, той дори ти беше асистент в националния отбор. Ще му дадат ли достатъчно време да наложи своите виждания?
- Винаги съм се възхищавал на професионализма на Петър, дори и в годините, когато бяхме съотборници в националния отбор, Знам Петър откъде е тръгнал, какво е преживял. Той е човек с голям хъс, със спортна злоба да побеждава. Не е важно кои стоят зад него, защото те не дърпат конците наникъде. Петър трябва да остане в сегашния футбол, защото се е научил на много дисциплина от България и после в Германия. Петър има ясна идея какво трябва да направи с всеки един тренировъчен процес и предстоящ мач. Какво значи дали ще го оставят? Смениха се десет треньори и какво правим?

- Използваха се всички имена в българския футбол.
- Сигурно ще се използват и още, а те си стоят там на улица… Как се казваше?

- Беше „Кърниградска“, след това „Иван Асен II”, а сега Дом на футбола в Бояна.
- Полека-лека излизат извън София. Рано или късно няма да ги има, но това си е за тяхна сметка. Петър трябва да остане треньор с един готов проект, който предполагам вече има. План за работа не за една, две или три години, а за голямо развитие. Примерите са много прости и лесно разбираеми. Когато Германия загуби през 94-та, промени изцяло мисленето. В тези години Германия постигна най-големите си успехи и на клубно, и на национално ниво. Франция след 93-та направи пълна промяна и видяхте докъде стигнаха. Испания също преживя катаклизъм във футбола и също през 94-та не можа да стигне много далеч, но работата даде плодове. Ние живеем в онези години. Цял живот ще си празнуваме 94-та, както и 44-та година. Така си караме.

- При теб са последните милионни трансфери на българи в евро – Ивайло Чочев от академията ти в Етрополе, твоите момчета Георги Миланов и Симеон Славчев от периода в Литекс. Защо вече нямаме футболна стока за милиони?
- Имаше една песен за милиони… Защото няма продукт – това е живата истина. Какво се работи по детско-юношеския футбол? Дайте примери за играчи, които сега са излезли от самите клубове. Чета и гледам как някои се хвалят с „нашия юноша“. Откъде? Той завалията тръгнал от Враца, минал през мен в Етрополе, бил в Барселона и сега бил техен юноша. Гледай, докъде са стигнали! Те нямат един юноша, но какво да правим? Проблемът е в тренировъчния процес в детско-юношеския футбол. Кои се занимават, каква е стратегията? Дали ще се развива детско-юношеският футбол и след година-две или пет да имат плодове? Никой от нашите клубове в България не прие програмата, която изпълнява Барселона. Барселона може да си позволи в един период от време да направи трансфери по 50, 80, 100 милиона, но това са един-двама-трима футболисти. Всичко останало е от школата на Барселона, където се влагат повече пари, но пък плодовете са по-хубави и по-сочни.

- Щом сме се отказали от програмата на Барса, значи българският футбол е много напред.
- Българският футбол е толкова напред, че може да стигне само до Дунава пеша, защото е близо.

- Чакаме дуел между Зинедин Зидан и Жозе Моуриньо на 200 км от София. В Скопие ще е мачът за Суперкупата на Европа между Реал и Манчестър Юнайтед. Други градове като Тбилиси, Трондхайм, Киев, Талин, Букурещ получиха подобни двубои…
- И ние можеше да получим, но някои искаха много комисионни. Затова нито в Пловдив има стадион, нито в София. Като искаш много комисионни, накрая не получаваш нищо. Аз съм доволен, че поне се отървах от тази работа. Да им давам комисионни на сульо и пульо, които идваха с бургиите, та замерваха, та гледаха дали ще падне, дали няма да падне…. По-добре, че не стана.

- Толкова авторитетна испанска фирма, с правителството и пак не стана.
- Дай друга тема.

- Ще получим ли някога такъв голям мач? Нали имаме лоби в УЕФА...
- Кое?

- Имаме лоби в УЕФА.
- Лоби или лоби бар? Предполагам, че имаме лоби бар, лоби едва ли. Е, има някакъв напредък. Последните години имахме домакинство на кръг или финали за юношеските национални отбори в Стара Загора, в Бургас, в Созопол и в Сливен. Все пак това не е малко за България.

- Друго е да вземеш финал за Лига Европа.
- Трябва да се почне отнякъде. Но като нямаш стадиони и като гледаш какъв хаос е в държавата, кой ще дойде тук? Макар че на 200 км от тук също не е „цвете за мирисане“, но пък си направиха стадион, който ние нямаме. Тук се гордеем с два стадиона. Единият вече е почти закрит в Бургас, който беше най-модерният стадион.

- Трябва да върнем Порточанов.
- Едва ли Ицо Порточанов ще се върне във футбола, но той направи най-хубавото съоръжение. Човекът го направи с любов. След това Гриша Ганчев направи в Ловеч един малък стадион за 8-10 хиляди човека. Също приятен стадион. Имаме и един „Васил Левски“, който ни е емблемата. Като кацаш със самолета първо виждаш „Васил Левски“ и „Армията“. Но къде са другите? Горе-долу приличен е стадионът в Стара Загора. В Пловдив нямаме стадиони. Да се надяваме, че в Търново с помощта на Краси Балъков, Бончо Генчев и най-вече на кмета, ще възвърнат обичта към футбола, за да може стадион „Ивайло“ да бъде това, което беше по наше време.

- Следеше ли цирковете около финалната права в Първа професионална лига? Схемата роди доста абсурди, одобряваш ли я?
- Аз не можах да я разбера, но щом така са преценили, да са живи и здрави, да си карат по тази система. Отдалечил съм се от нашето първенство по простата причина, че задълженията ми са съвсем други. Поддържам връзка с мои колеги, но задълженията ми са доста по-различни и по-приятни. Идеите там са много по-напреднали. Виждате какво правя с моите колеги от „Унивижън“.

Google ще акцентира най-качествените приложения

https://www.vesti.bg/tehnologii/google-shte-akcentira-naj-kachestvenite-prilozheniia-6070314

Онлайн магазинът на Android ще има нова секция само за избраните най-добри програми

България на първо място в света по пушещи тийнейджърки

http://www.moreto.net/novini.php?n=353689

Около 11 процента от младежите на възраст между 13 и 15-годишна възраст по света употребяват тютюневи изделия като цигари и пури. Това показва глобално проучване на учениците, цитирано от "Ройтерс". Употребата на тютюневи изделия е водещата в света причина за предотвратими смъртни случаи и тежки заболявания, убивайки около 6 млн.

16 бойци от ПКК са убити в Югоизточна Турция и Северен Ирак

https://www.24chasa.bg/novini/article/6288384

16 бойци от ПКК са убити в Югоизточна Турция и Северен ИракШестнайсет бойци от Кюрдската работническа партия (ПКК) са били убити при операции на турските сили за сигурност в Югоизточна Турция и Северен Ирак през изминалото денонощие, съобщи днес генералният щаб на турската армия, цитиран от Анадолската агенция, предава БТА. Някои от убитите терористи са били включени в списъци с издирвани опасни

Младеж почина след тежка катастрофа на Е-79

http://www.mediapool.bg/mladezh-pochina-sled-tezhka-katastrofa-na-e-79-news265429.html

Младеж почина в болницата в Благоевград, след като е транспортиран в състояние на кома в резултат на катастрофата край Долна Градешница на пътя Е-79. При инцидента, при който челно се сблъскаха два леки автомобила, пострадаха други шестима души, сред които и 5-годишно дете. Ранените са настанени в болница в Благоевград, съобщи МВР.   Катастрофата е станала около 11.45 ч. на 18 юни между два леки автомобила, единият от тях е със сръбска регистрация. В него са пътували семейство с две деца – на 16 и 10 години. Починало е по-голямото момче, предаде БГНЕС. В другия автомобил са пътували софиянци, които се връщали от почивка. Там ранените са трима.   Колите са се ударили челно малко преди 12.00 часа между селата Долна Градешница и Струмяни. Автомобилите са пострадали много и се е наложила намесата на спасителни екипи, които да ги разрежат и да извадят от там ранените.   На мястото са пристигнали линейки, които са извозили пострадалите към Благоевград. Една от ранените жени е в много тежко състояние.   Според съобщението на МВР загиналият младеж е на 20 години.

Села и автомобили в огнен капан в Португалия

http://dnes.dir.bg/news/portugalia-pozhar-potopat-25933418

Броят на жертвите от продължаващите горски пожари в Португалия достигна 57 души и вероятно ще нарасне още, съобщи висш служител от вътрешното министерство.

Загиналият при катастрофата между Струмяни и Градешница е 13-годишно момче

https://www.24chasa.bg/novini/article/6288381

Загиналият при катастрофата между Струмяни и Градешница е 13-годишно момче

13-годишно момче е загинало при катастрофата между Струмяни и Градешница. Това съобщиха от пресцентъра на МВР, цитирани от “Фокус“. От там уточниха, че първоначално им е било съобщено, че загиналият е 20-годишен, но по-късно е установено, че става дума за починало момче на 13 години, което е от Република Сърбия.

Над 30 000 души се събраха на "Francofolies. Благоевград" заедно с Imany и Parov Stelar

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/nad-30-000-dushi-se-sybraha-na-francofolies.-blagoevgrad-zaedno-s-imany-i-parov-stelar-2031256

Над 30 000 души пяха и танцуваха по време на третото издание на "Francofolies. Благоевград", което се проведе в новоизградения парк "Македония". Публиката видя и чу световно известни звезди, които пристигнаха в България, специално за участието си във фестивала.
 
"Francofolies. Благое

Роднина на Мисиджан на проби в "Черно море"

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/rodnina-na-misidzhan-na-probi-v-cherno-more-2031260

Холандски футболист се присъедини към лагера на Черно море в Банско, съобщи официалният сайт на клуба. Това е 21-годишният Валентино Кайене, който ще бъде на проби. Той играе еднакво добре като десен бек и дясно крило.

Любопитното е, че футболистът е племенник на Върджил Мисиджан, ка

ЕК ще почете със специална церемония Хелмут Кол

//dariknews.bg/novini/sviat/ek-shte-pochete-sys-specialna-ceremoniia-helmut-kol-2031258

Европейската комисия (ЕК) подготвя официална европейска церемония в знак на почит към почиталия в петък на 87 години бивш германски канцлер Хелмут Кол - личност с огромен принос за създаването на Европейския съюз, каза днес за АФП говорителка на комисията.
 

13-годишно дете почина след челен сблъсък на пътя

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/13-godishno-dete-pochina-sled-chelen-sblysyk-na-pytia-2031245

13-годишно момче загина, а шестима са ранени след тежка катастрофа на главен път Е-79 между селата Струмяни и Градешница.
 
Инцидентът стана днес по обед след челен сблъсък на два леки автомобила.

Броят на жертвите на горския пожар в Португалия достигна 57

https://www.24chasa.bg/novini/article/6288378

Броят на жертвите на горския пожар в Португалия достигна 57Броят на жертвите от продължаващите горски пожари в Централна Португалия достигна 57 души и вероятно ще нарасне още, съобщи висш служител от вътрешното министерство в Лисабон, цитиран от Ройтерс, предава БТА. Най-малко 18 тела са извадени само от изгорели автомобили, каза Жорж Гомиш, държавен секретар в министерството.

Министър Цачева ще посети Брюксел на 19-20 юни

http://www.cross.bg/g-zha-vreme-vuprosi-1546353.html

/КРОСС/ Министърът на правосъдието Цецка Цачева ще направи работно посещение в белгийската столица Брюксел на 19 и 20 юни 2017 година. В рамките на визитата са предвидени срещи с г-жа Кристин Роже, генерален директор на ГД „Правосъдие и вътрешни работи", Генерален секретариат на Съвета на ЕС, г-н Павел Свобода, председател на Комисията по правни въпроси на Европейския парламент (JURI), както и с г-жа Параскеви Миху, заместник главен секретар на Европейската комисия. Очаква се по време на срещите да се обсъдят приоритетите за Министерство на правосъдието по време на българското председателство на Съвета на ЕС, както и текущи въпроси от европейския дневен ред.  

“Живей активно“ пребори лошото време и събра хиляди по софийските улици

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6288358

“Живей активно“ пребори лошото време и събра хиляди по софийските улициВъпреки студеното време, 12-тото издание на “ЖИВЕЙ АКТИВНО“ събра хиляди хора по улиците на София. Под тазгодишното мото на инициативата „Зареди се с енергия“ се обединиха най-големите звезди в българския спорт, които застанаха рамо до рамо с кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова и изпълнителния директор на Нестле България Емануел Артур

Графика на деня: Пътят на Snap от първичното публично предлагане досега

http://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/grafika-na-denia-pytiat-na-snap-ot-pyrvichnoto-publichno-predlagane-dosega-241397/

Два месеца и половина, след като стана публична на 2 март, цената на акциите на Snap спадна обратно до началната от 17 долара

Над 700 турски войници с хранително натравяне след вечеря в казармата

https://offnews.bg//sviat/nad-700-turski-vojnitci-s-hranitelno-natraviane-sled-vecheria-v-kazarm-658458.html

Хранително натравяне порази 731 турски войници в казарма "Запад" в югоизточната провинция Маниса, предаде ДХА, цитирана от "Фокус".

По-голяма част от натровените военнослужещи са приети по спешност в различни болници след вечерното хранене на 16 юли.

Два дни по-късно в лечебни заведения са настанени общо 44 войници.

Прокуратурата веднага е започнала разследване на фирмата доставчик. Снощи по случая са задържани 19 лица, а тази сутрин – нов три лица.

Това е четвъртият случай на хранително натравяне на персонал във военните части, дислоциране в провинция Маниса, посочва още ДХА.

"Ил Воло" с концерт у нас

http://www.cross.bg/volo-tenori-trimata-1546352.html

/КРОСС/ Три млади момчета ни накарат да си спомним незабравимите изпълнения на Тримата тенори. Става дума за световноизвестното италианско трио "Ил Воло" ( в превод "Полетът"). Единственият им концерт у нас ще бъде на 30 юни. Tой е част от световното турне, представящо последния им албум "Магична нощ" - трибют на Тримата тенори. Италианското трио ще ни върне във времето на незабравимите Трима тенори под звуците на симфоничен оркестър. Момчетата казват, че талантът е дар от Бога, а успехът е работа. Само за няколко години със своите впечатляващи гласови данни и сценично обаяние "Ил Воло" покориха многомилионна аудитория и заслужено станаха световни мултиплатинени изпълнители. Пиеро Бароне, Иняцо Боскето и Джанлука Джинобле са на 22, 23 и 24 години и в родината стават популярни още като тийнейджъри с участието си в музикално риалити. 2015 г. беше много силна състезателна година за "Ил Воло", когато спечелиха Сан Ремо и станаха трети на "Евровизия". Въпреки безспорния си световен успех в родината си момчетата понякога са предмет на снобска критика Но вече няма как да бъдат подценявани. Успехът им е твърде голям.  

Български самолет бе евакуиран в Щутгарт заради пиянска свада за "бомба"

http://www.mediapool.bg/balgarski-samolet-be-evakuiran-v-shtutgart-zaradi-piyanska-svada-za-bomba-news265428.html

Пиянска свада с отправени заплахи за "бомба" е предизвикала евакуация на български самолет на летището в Щутгарт в неделя. Заплахата за инцидент на летището в западногерманския град е била свързана със самолет на частната компания "Българиан Еър Чартър", съобщиха от летището във Варна, където вече кацна машината със 180 пътници.   Опасност от бомбена заплаха беше обявена на летището в Щутгарт и всички полети бяха временно отменени, съобщи по-рано в. "Билд" в електронното си издание, като първоначално посочи, че самолетът е на авиокомпания "България Ер", но по-късно коригира информацията си. Заплахата била обявена след спор между трима пътници, единият от които обвинил друг, че планирал терористичен акт в самолета.   Суматохата са предизвикали руснак в нетрезво състояние и германец. И двамата са младежи на 18- 19 години. Те са били задържани от германската полиция.   Пътници от полета разказаха, цитирани от бТВ, че двамата са се спречкали, като единият е казал "бомба" или "ще взривя самолета". Екипажът възприел заплахата сериозно и извикал представители на правоохранителните органи. Полицията със специално обучени кучета и сапьори е претърсила самолета.   По-късно бе съобщено, че ситуацията е под контрол и летището работи в обичаен режим. Полицията води разследване на произшествието.   Самолетът трябваше да излети в 11:40 ч. местно време (12:40 ч. българско) и да кацне във Варна в 15:05 ч., но закъсня с близо два и половина часа.   На борда пътуваха 172 души, почти всички – германски туристи, които идват на почивка у нас.   От авиокомпанията "Българиън Еър Чартър“ отказват официална информация и детайли, докато членовете на екипажа не предадат докладите си.   В резултат на инцидента се забави полетът на пътниците, които трябваше да пътуват със същия самолет от Варна за Дрезден.

Полицията в Щутгарт е евакуирала български самолет

http://www.mediapool.bg/politsiyata-v-shtutgart-e-evakuirala-balgarski-samolet-news265428.html

Български самолет, който е трябвало да излети от Щутгарт за Варна, е бил евакуиран на летището в западногерманския град в неделя. Причината е спречкване между пасажери на борда на самолета, заяви пред в."Билд", цитиран от БНР, говорителят на полицията в Щутгарт Щефен Цайзер. По думите му, единият от пътниците е обвинил другия, че е терорист, което е довело до евакуацията на 180-те пасажери на борда.   Първоначално германската медия съобщи, че става въпрос за самолет на "Бългерия еър", но от компанията опровергаха това и казаха, че нямат директни полети до Щутгард. Справка в уебсайта на летище Варна показва, че самолет на частната компания "Бългериън Ер Чартър" е трябвало да пристигне от Щутгарт в 15:05 ч., но е забавен.   Извършена е и щателна проверка на самолета и багажа с кучета.   По непотвърдена информация става въпрос за пиян руски гражданин, който е предизвикал проверката с твърденията си, че друг пътник готви атака срещу самолета.   Според сайта на Летище "Варна" полетът на "Българиан Ер Чартър" ще бъде извършен със закъснение.

Полицията в Щутгарт е евакуирала самолет на "България Ер"

http://www.mediapool.bg/politsiyata-v-shtutgart-e-evakuirala-samolet-na-bulgaria-er-news265428.html

Самолет на "България Ер", който е трябвало да излети от Щутгарт за Варна, е бил евакуиран на летището в западногерманския град. Причината е спречкване между пасажери на борда на самолета, заяви пред в."Билд", цитиран от БНР, говорителят на полицията в Щутгарт Щефен Цайзер. По думите му, единият от пътниците е обвинил другия, че е терорист, което е довело до евакуацията на 180-те пасажери на борда.   Извършена е и щателна проверка на самолета и багажа с кучета. Самолетът на "България Ер" ще може да излети за Варна в следобедните часове, потвърдиха от полицията в Щутгарт.

Фандъкова: Проектът за бул. „Александър Дондуков“ с велоалея вече е внесен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6288357

Фандъкова: Проектът за бул. „Александър Дондуков“ с велоалея вече е внесенТази година предстои да маркираме велоалея по ул. „Раковска“. Вече внесохме и проекта за бул. „Александър Дондуков“ с велоалея. Да се надяваме, че Министерството на културата ще ни подкрепи и ще я одобри. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на откриването на инициативата „Живей активно!“, предаде репортер на „Фокус“.

Черно море стартира тренировъчния процес в Банско

http://www.moreto.net/novini.php?n=353692

С тежки двуразови тренировки започна летният лагер на Черно море в Банско, съобщиха от тима на варненци за Moreto.net. Преди първото занимание в планинския курорт „моряците“ минаха през кантар, на който всекидневно ще се следят килограмите на футболистите.

Болницата в Добрич иска да продава имоти

https://www.24chasa.bg/region/article/6288351

Болницата в Добрич иска да продава имоти
Бивше парово стопанство, старото инфекциозно отделение, чиято сградата се руши,. сградата на бившия кръвен център – тези имоти възнамеряват да продават от многопрофилната болница за активно лечение в Добрич след решение на общото събрание. До Министерския съвет ще бъдат изготвено предложение за разрешение за продажба на три поземлени имота с 27

Самолетът в Щутгарт е на „България ер чартър“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6288352

Самолетът в Щутгарт е на „България ер чартър“Самолетът, на чийто борд пътници отправиха заплаха за бомба в Щутгарт, не е на „Българи ер“, а на „България ер чартър“, уточниха от летището в Щутгарт. Компанията се занимава с чартърни полети от 2000 година и е със седалище в София. Самолетът е трябвало да излети в 11,40, но двама пътници на борда се скарват при качването си и единият обвинява

Три деца и четирима възрастни ранени при челен сблъсък на Е-79.

http://frognews.bg/news_136714/Tri-detsa-i-chetirima-vazrastni-raneni-pri-chelen-sblasak-na-E-79/

Инцидентът е станал днес към обяд между селата Струмяни и Градешница. По първоначална информация са се сблъскали челно два леки автомобила. Наложило се е намесата на спасителни екипи, които са рязали ламарините на колите, за да извадят хората.

Над 30 000 души се събраха пред сцената на „Francofolies. Благоевград“ заедно с Imany и Parov Stelar

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/nad-30-000-dushi-se-sybraha-pred-scenata-na-francofolies.-blagoevgrad-zaedno-s-imany-i-parov-stelar-2031256

Над 30 000 души пяха и танцуваха по време на третото издание на Francofolies. Благоевград“, което се проведе в новоизградения парк  „Македония“. Публиката видя и чу световно известни звезди, които пристигнаха в България, специално за участието си във фестивала.

„Francofolies. Благоев

Няма случай на СПИН в РЗИ-Велико Търново от началото на годината

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/niama-sluchaj-na-spin-v-rzi-veliko-tyrnovo-ot-nachaloto-na-godinata-2031170

Няма случай на СПИН, регистриран в Регионалната здравна инспекция във Велико Търново, от началото на годината, увери д-р Евгения Недева, директор на Инспекцията. Тя припомни, че от 2005 година насам в старата столица функционира Кабинет за анонимно и безплатно изследване и

Украински политици оглавиха многохиляден гей парад в Киев

//dariknews.bg/novini/sviat/ukrainski-politici-oglaviha-mnogohiliaden-gej-parad-v-kiev-2031257

Около 2500 души участваха в гей-парад в украинската столица Киев днес, носейки плакати в защита на правата на хората с нетрадиционна сексуална ориентация и развявайки украински знамена и флагове с цветовете на дъгата. В челните редици на шествието бяха украински политици и чуждестр

Около света с традиционно полинезийско кану (ВИДЕО/СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/okolo-sveta-s-tradicionno-polinezijsko-kanu-videosnimki-2031250

Традиционно полинезийско кану "Хокулеа" се върна в Хонолулу, Хавай, след околосветската обиколка, съобщи Би Би Си.
 

Initiating protocol, @oha

Мейуедър срещу Макгрегър - между мач за историята и цирк за много пари

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/18/2991407_meiuedur_sreshtu_makgregur_-_mejdu_mach_za_istoriiata/?ref=rss


След повече от година, преминала в закани, преговори и медийна истерия, Флойд Мейуедър и Конър Макрегър стигнаха до споразумение и ще се качат на боксовия ринг в зала T-Mobile Arena в Лас Вегас на 26 август в мач с историческа стойност.

Двубоят ще противопостави един от най-великите боксьори в историята и голямата звезда на набиращия все по-голяма популярност шампионат по смесени бойни спортове Ultimate Fighting Championship (UFC).

Очакванията са...

Eвакуираха български самолет на летището в Щутгарт след бомбена заплаха

https://offnews.bg//sviat/evakuiraha-balgarski-samolet-na-letishteto-v-shtutgart-sled-bombena-za-658454.html

Опасност от бомбена заплаха бе обявена на германското летище в Щутгарт, съобщава вестник "Билд". 

Засегнат е самолет на авиокомпания Bulgarian Air Charter, който трябвало да превози 180 пасажери до Варна.

Заплахата била обявена след спор между двама пътника, при който единият обвинил другия, че е планирал атака срещу машината, пише "Билд".

Екипажът възприел обвиненията сериозно и веднага вдигнал тревога. Всички планирани излитания и кацания на летището веднага са били спрени. 

Багажът от самолета е разтоварен и се претърсва с кучета, както и вътрешността на машината.

Останалите пътници от самолета по-късно днес вероятно ще бъдат превозени до Варна.

Междувременно полетите от и до летището са възстановени.

62 жертви на огнено "торнадо" в Португалия

http://www.mediapool.bg/62-zhertvi-na-ogneno-tornado-v-portugaliya-news265427.html

Горски пожари, които бушуват от събота в Португалия, отнеха живота на 62-ма човека, съобщи правителствен представител в неделя и добави, че жертвите може да се увеличат. Това е най-смъртоносната трагедия с горски пожар от години, заяви премиерът Антонио Коща, който замина на мястото на бедствието след като се срещна с президента. В страната е обявен тридневен национален траур.   Правителството изпрати два военни батальона да помагат на пожарникарите в района на градчето Педрогау Гранд, който е най-силно засегнат от пожарите.   В борбата с огнената стихия участват близо 700 пожарникари и над 200 противопожарни коли, съобщиха от службата. Два самолета, изпратени от Франция и Испания, също хвърлят тонове вода над горящите горски масиви.   Гасенето на пламъците е затруднявано от горещото време в страната и силния вятър. Все още не е ясно как е започнал огненият ад, пламнал в събота около 14 ч местно време. Според полицията вероятно е причинен от мълния, съобщават местни медии.   Първоначално обявеният брой на жертвите беше 19, после 43, но в неделя следобед бе съобщено, че вече са 62. Някои хора са намерили смъртта си в огнен капан, тъй като автомобилите им са се озовали блокирани от обхванатите от пожара шосета. Още близо 60 човека, сред които пожарникари, са получили изгаряния.   Най-малко 18 тела са извадени само от изгорели автомобили, каза Жорж Гомиш, държавен секретар в министерството. Той говори пред репортери в оперативния щаб на службата за гражданска защита в градчето Педрогау Гранд, намиращо в централната част на страната, на около 200 км североизточно от столицата Лисабон. Европейският съюз активизира действията си в подкрепа на португалските служби. Еврокомисарят за хуманитарна помощ и управление на кризи Христос Стилианидис каза, че Франция ще изпрати още два самолета, а Испания - още няколко, но не уточни общия им брой. Все още не е ясно как е започнал огненият ад, пламнал в събота около 14 ч местно време. Според Гомиш пламъците са се разпространили много бързо и по необясним начин, напредвайки по четири фронта. Президентът на Португалия Марселу Ребелу де Соуза пристигна в района на Педрогау Гранд още през нощта в събота срещу неделя и след първия оглед каза, че "създалата се ситуация е безпрецедентна". Кметът на Педрогау Гранд - Валдемар Алвиш, съобщи, че някои села са "напълно обкръжени от пламъците". Телевизия RTP съобщи, че са загинали 11 жители на село Нодеириньо. На телевизионните кадри се виждат обгорели коли и къщи. Шокираните жители на селото разказват, че едно цяло семейство се опитало да напусне дома си с автомобил, който обаче изгорял в "торнадо от пламъци". "Това не изглежда реално, това е отвъд този свят...Истински ад, никога не сме виждали нещо подобно", каза кметът на Педрогау Гранд - Валдемар Алвиш. Температурите в много райони на Португалия надхвърлят 40 градуса. Няма постъпила информация за пострадали българи Към 12.00 часа българско време няма постъпила информация за пострадали български граждани при горските пожари в Португалия, съобщи Министерството на външните работи. Към момента има 11 огнища, като най-засегнати са зоните на север от Лисабон - Лейрия, Сантарей и Коимбра. Най-тежко е положението в селищата Педрогао Гранде, Гойш, Фигейро дош Виньош и Ферейра до Зезере. МВнР препоръчва на българските граждани, пътуващи за и пребиваващи в Португалия, да проявяват повишено внимание, като се осведомяват предварително за актуалната обстановка, да избягват засегнатите райони и да спазват стриктно указанията на местните власти. Българското посолство в Португалия следи развитието на ситуацията и поддържа постоянен контакт с местните власти. Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурния телефон за спешни случаи на българското посолство в Лисабон: 00 351 933 611 337.

57 жертви на огнено "торнадо" в Португалия

http://www.mediapool.bg/57-zhertvi-na-ogneno-tornado-v-portugaliya-news265427.html

Горски пожари, които бушуват от събота в Португалия, отнеха живота на 57 човека, съобщи правителствен представител в неделя и добави, че жертвите може да се увеличат. Това е най-голямата трагедия със загуба на човешки животи, на която сме свидетели от години, заяви премиерът Антонио Коща, който замина на мястото на бедствието след като се срещна с президента. Правителството изпрати два военни батальона да помагат на пожарникарите в района на градчето Педрогау Гранд, който е най-силно засегнат от пожарите. В борбата с огнената стихия участват близо 700 пожарникари и над 200 противопожарни коли, съобщиха от службата. Два самолета, изпратени от Франция и Испания, също хвърлят тонове вода над горящите горски масиви. Първоначално обявеният брой на жертвите беше 19, после 43, но в неделя по обед бе съобщено, че вече са 57. Някои хора са намерили смъртта си в огнен капан, тъй като автомобилите им са се озовали блокирани от обхванатите от пожара шосета. Още близо 60 човека, сред които пожарникари, са получили изгаряния. Най-малко 18 тела са извадени само от изгорели автомобили, каза Жорж Гомиш, държавен секретар в министерството. Той говори пред репортери в оперативния щаб на службата за гражданска защита в градчето Педрогау Гранд, намиращо в централната част на страната, на около 200 км североизточно от столицата Лисабон. Европейският съюз активизира действията си в подкрепа на португалските служби. Еврокомисарят за хуманитарна помощ и управление на кризи Христос Стилианидис каза, че Франция ще изпрати още два самолета, а Испания - още няколко, но не уточни общия им брой. Все още не е ясно как е започнал огненият ад, пламнал в събота около 14 ч местно време. Според Гомиш пламъците са се разпространили много бързо и по необясним начин, напредвайки по четири фронта. Президентът на Португалия Марселу Ребелу де Соуза пристигна в района на Педрогау Гранд още през нощта в събота срещу неделя и след първия оглед каза, че "създалата се ситуация е безпрецедентна". Кметът на Педрогау Гранд - Валдемар Алвиш, съобщи, че някои села са "напълно обкръжени от пламъците". Телевизия RTP съобщи, че са загинали 11 жители на село Нодеириньо. На телевизионните кадри се виждат обгорели коли и къщи. Шокираните жители на селото разказват, че едно цяло семейство се опитало да напусне дома си с автомобил, който обаче изгорял в "торнадо от пламъци". "Това не изглежда реално, това е отвъд този свят...Истински ад, никога не сме виждали нещо подобно", каза кметът на Педрогау Гранд - Валдемар Алвиш. Температурите в много райони на Португалия надхвърлят 40 градуса. Няма постъпила информация за пострадали българи Към 12.00 часа българско време няма постъпила информация за пострадали български граждани при горските пожари в Португалия, съобщи Министерството на външните работи. Към момента има 11 огнища, като най-засегнати са зоните на север от Лисабон - Лейрия, Сантарей и Коимбра. Най-тежко е положението в селищата Педрогао Гранде, Гойш, Фигейро дош Виньош и Ферейра до Зезере. МВнР препоръчва на българските граждани, пътуващи за и пребиваващи в Португалия, да проявяват повишено внимание, като се осведомяват предварително за актуалната обстановка, да избягват засегнатите райони и да спазват стриктно указанията на местните власти. Българското посолство в Португалия следи развитието на ситуацията и поддържа постоянен контакт с местните власти. Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурния телефон за спешни случаи на българското посолство в Лисабон: 00 351 933 611 337.

Златото поевтиня втора поредна седмица

http://www.investor.bg/surovini/365/a/zlatoto-poevtinia-vtora-poredna-sedmica-241417/

В сряда, както се очакваше, Федералният резерв на САЩ повиши лихвените проценти с 25 базисни пункта

Скандал с бомбена заплаха между пътници за Варна затвори временно летището в Щутгарт (допълнена в 16.02)

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/18/2991475_skandal_s_bombena_zaplaha_mejdu_putnici_za_varna/?ref=rss


Опасност от бомбена заплаха бе обявена на германското летище в Щутгарт, съобщава в. "Билд", цитиран от БТА.

Засегнат е самолет на авиокомпания "България ер", който трябвало да превози 180 пътника до българския град Варна, информира изданието.

Заплахата била обявена след спор между двама пътника, при който единият обвинил другия, че е планирал атака срещу машината, пише изданието.

Екипажът възприел...

Скандал с бомбена заплаха между пътници на "България ер" затвори временно летището в Щутгарт

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/18/2991475_skandal_s_bombena_zaplaha_mejdu_putnici_na_bulgariia/?ref=rss


Опасност от бомбена заплаха бе обявена на германското летище в Щутгарт, съобщава в. "Билд", цитиран от БТА.

Засегнат е самолет на авиокомпания "България ер", който трябвало да превози 180 пътника до българския град Варна.

Заплахата била обявена след спор между двама пътника, при който единият обвинил другия, че е планирал атака срещу машината, пише изданието.

Екипажът възприел обвиненията сериозно и вдигнал...

България е световен лидер по пушещи девойки

http://dnes.dir.bg/news/pushachi-unoshi-devoyki-25933310

България е страната с най-много пушещи девойки в света - 29%, сочи глобално проучване.

Започват безплатни прегледи за туберкулоза

https://www.24chasa.bg/region/article/6288346

Започват безплатни прегледи за туберкулоза
Дни на Отворени врати за безплатни прегледи за туберкулоза запопочват през следващата седмица -19 до 23 юни в цялата страна. В област Добрич прегледите ще бъдат извършвани в многопрофилната болница за активно лечение. Инициативата се осъществява по програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” към Министерство на

Благоевград се превърна в столица на френската музика

http://www.cross.bg/pyblikata-myzika-imani-1546350.html

/КРОСС/ Фестивалът "Франкофоли" създаде страхотна атмосфера, а хиляди аплодираха Имани и Паров Стелар. Сцена, която събира големи звезди и хиляди хора, танцуващи под небето. За да създаде празник, чийто дух публиката пази дълго. Такъв, какъвто могат само истинските фестивали. Най-напред Македонците от Фолтин подгряха публиката, а после на сцената излезе най-очакваната изпълнителка - Имани. След фурора, който предизвика френската певица, дойде време за още по-голям купон. Този път с джаз и суинг, поднесени с електронна музика. Повече от час Паров Стелар създаваха настроение, с което групата показа как музиката създава магия и докосва публиката. И тази година най-големият фестивал за съвременна френска музика "Франкофоли" се превърна в любим фестивал на българите, а някогашните казарми на Благоевград бяха преобразени в ново пространство за култура, където бяха и неповторимите концерти.  

Психично болен счупи носа на служителка в църква в Свищов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6288324

Психично болен счупи носа на служителка в църква в Свищов47-годишен психично болен мъж е нападнал с юмруци служителка в църквата "Св.Троица" в Свищов и ѝ счупил носа.  Вчера около 12,30 ч. в полицията в Свищов е получен сигнал от свещеника за възникнало сбиване в храма. На мястото са били изпратени екипи на полицията, които установили, че З. А. (р. 1970 г.

Кокосовото масло е нездравословно колкото говеждата мазнина

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6288339

Кокосовото масло е нездравословно колкото говеждата мазнина
Препоръчваното като полезно кокосово масло е нездравословно като говеждата мазнина и маслото, защото в него има много наситени мазнини, съобщи Би Би Си, позовавайки се на Американската асоциация по сърдечносъдови заболявания. Наситените мазнини увеличават "лошия" холестерол. В кокосовото масло те са 82 процента, докато в маслото са 63 процента,

Евакуираха български самолет на летището в Щутгарт заради бомбена заплаха

http://www.moreto.net/novini.php?n=353691

Пътници, пътували към от Германия към Варна, са били евакуирани при бомбена заплаха на летището в Щутгарт, пише германският "Билд". Първоначално германската медия съобщи, че става въпрос за самолет на "Бългерия еър", но от компанията опровергаха тази информация пред bTV.

Роден талант напусна Барселона

https://offnews.bg//futbol/roden-talant-napusna-barselona-658455.html

Българският талант в юношеската школа на Барселона - Кун Теменужков си тръгва от Ла Масиа.

От каталунския клуб обявиха раздяла с четирима юноши, които играха за възрастова група Juvenil B (16-17 години) през изминалия сезон и станаха шампиони в Liga Nacional.

17-годишният роден талант сам е решил да смени клуба в търсене на повече шансове за изява в професионалния футбол.

Все още не е ясно къде ще продължи кариерата на талантливия нападател. Немалко каталунски журналисти изразяват съжаление за решението на Кун, тъй като се очакваше той да води атака на Juvenil A през новия сезон.

Нападателят роден на 1 февруари 2000 г. в София, пето дете в семейството. Година и половина след раждането му, фамилия Михайлови емигрират в Испания, където талантът изкарва тридневни проби в школата на каталунците и става част от кадетите на Барселона Б. 

Сънят на каручката

http://www.eurochicago.com/2017/06/sanyat-na-karutchkata/

Отиде си селото... Каручката малка, въздъхна и рухна от мъка. Дуварът изстена, проплака чешмата, а камбаната гледаше няма...

Сигнал за бомба в български самолет на летище в Щутгарт

http://www.cross.bg/samolet-shtytgart-samoleta-1546348.html

/КРОСС/ Бомбена заплаха в български самолет на летище в немския град Щутгард. За това съобщава вестник „Билд". В момента екипи на полицията и специалните части претърсват самолет. Полетът е бил от Щутгард за Варна. Самолетът, на чийто борд пътници отправиха заплаха за бомба в Щутгарт, не е на „България ер", а на „България ер чартър". Компанията се занимава с чартърни полети от 2000 година и е със седалище в София. Самолетът пътува към България, потвърдиха за БНТ от летище Варна. По-рано днес беше съобщено, че заради сигнал за бомба на летището в Щутгарт е евакуиран и претърсен самолет на "Българи Ер". От авиокомпанията опровергаха инцидентът да е с техен самолет. Според информацията на немската медия на борда на самолета е станал скандал между пътниците. „Билд" допълва, че по неофициална информация от екипажа на българския самолет, трима от пътниците са влезли в разгорещен спор и са направили „неясни изявления", които може да са довели и до отправената заплаха. На борда на самолета има около 180 пътници. Заплахата е била приета сериозно от екипажа. Съобщава се, че от самолета е изкаран багажът на пътниците и се претърсва със специално куче, обучено да открива експлозиви. Говорителят на местната полиция Щефан Зайсер заяви: „Дали скандалджиите ще могат да продължат полета си към Варна, зависи изцяло от разследването, което е започнала полицията"

Сигнал за бомба в български самолет на летище в Щутгарт

http://www.cross.bg/samolet-putnitzite-samoleta-1546348.html

/КРОСС/ Бомбена заплаха в български самолет на летище в немския град Щутгард. За това съобщава вестник „Билд". В момента екипи на полицията и специалните части претърсват самолет. Полетът е бил от Щутгард за Варна. Според информацията на немската медия на борда на самолета е станал скандал между пътниците. „Билд" допълва, че по неофициална информация от екипажа на българския самолет, трима от пътниците са влезли в разгорещен спор и са направили „неясни изявления", които може да са довели и до отправената заплаха. На борда на самолета има около 180 пътници. Заплахата е била приета сериозно от екипажа. Съобщава се, че от самолета е изкаран багажът на пътниците и се претърсва със специално куче, обучено да открива експлозиви. Говорителят на местната полиция Щефан Зайсер заяви: „Дали скандалджиите ще могат да продължат полета си към Варна, зависи изцяло от разследването, което е започнала полицията". Очаква се полетът да успее да отлети за България в следобедните часове.  

Най-коментираното в "Дневник през седмицата: Слави Трифонов, Путин и Тръмп

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/18/2991205_nai-komentiranoto_v_dnevnik_prez_sedmicata_slavi/?ref=rss


Реакцията на шоумена Слави Трифонов на липсата на достатъчно парламентарна подкрепа за мажоритарния вот и обясненията на президентския съветник за хитлеристката му маскировка са двете български най-коментирани теми през седмицата. Ето всичките десет най-коментирани заглавия:

1. Слави Трифонов към депутатите: Извършихте държавен преврат и ще бъдете изхвърлени от властта - 257 коментара

2. "Излишната демонизация" на Сталин е атака срещу...

Възстановява се еднопосочното движение по бул. "Васил Левски"

//dariknews.bg/regioni/sofiia/vyzstanoviava-se-ednoposochnoto-dvizhenie-po-bul.-vasil-levski-2031251

Еднопосочното движение по бул. "Васил Левски" в участъка между бул."Патриарх Евтимий" и бул."Прага", включително и в тунела на НДК, е възстановено от днес, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.
 
Във връзка със завършването на етап от изгражда

Почти 12% избирателна активност

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/pochti-12-izbiratelna-aktivnost-2031255

Към 17.00 ч. избирателната активност на участниците в местния референдум в община Стара Загора е 11,85 %, при гласували 16 972 души. Избирателната активност се покачи в последните часове, очаква се тази тенденция да се запази до края на деня.
Допитването цели да установи подкрепата на гражда

Пожар в Португалия отне живота на десетки (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/pozhar-v-portugaliia-otne-zhivota-na-desetki-snimki-2031214

Броят на жертвите от продължаващите горски пожари в Централна Португалия достигна 57 души и вероятно ще нарасне още, съобщи висш служител от вътрешното министерство в Лисабон, цитиран от Ройтерс. Най-малко 18 тела са извадени само от изгоре

12-ят световен шампион Анатолий Карпов откри шахматна зала в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/sport/article/6288305

12-ят световен шампион Анатолий Карпов откри шахматна зала в Горна ОряховицаС пожелание от горнооряховския клуб да излезе световен шампион, Анатолий Карпов откри шахматна зала в Младежкия дом. Заедно с него лентата прерязаха кметът инж. Добромир Добрев, горнооряховчанинът Светлозар Лазаров, който е национален координатор на „Атака” и бизнесменът Петър Христов. Световният шампион подари на новия горнооряховски клуб десет

Поредни събития от Лятната чуднотека „Малката България ‘2017“

http://www.eurochicago.com/2017/06/lyatnata-tchudnoteka/

На 10-ти юни 2017 г. барометрите в Елк Гроув Вилидж и Монт Проспект, където се провежда лятната Чуднотека „Малката България 2017“, отчетоха големи подскоци в атмосферното веселие. Малки и по-големи деца се радваха на слънчевото време навън и се редуваха да подскачат и да се забавляват в батут, а за почивка вътре на сянка имаха възможност да научат за безопасност на движението.

Претърсват български самолет за бомба в Щутгарт

http://frognews.bg/news_136713/Pretarsvat-balgarski-samolet-za-bomba-v-SHTutgart/

Сапьори претърсват самолет на българска компания за бомба в Щутгарт, предаде БТА.

Плевнелиев: Досиета "КТБ" са новите досиета на Държавна сигурност

http://www.mediapool.bg/plevneliev-dosieta-ktb-sa-novite-dosieta-na-darzhavna-sigurnost-news265426.html

"Казусът КТБ трябва да се разрови до дупка", настоя за пореден път президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.), според когото отговорните институции трябва да излязат и да дадат обяснение.   "Искам да се тръгне по пътя на парите и да се намери кой ги е взел. Тези хора, които замазаха нещата и които носят отговорността по казуса "КТБ", не са понесли отговорност за това, което се случи", заяви той в неделя пред Нова телевизия.   "Досиета за КТБ са новите досиета на Държавна сигурност. Ако тази страница не се затвори, тя ще виси като Дамоклев меч върху българските политици в следващите 20 години и ще се създадат нови зависимости", каза Пленвелиев и повтори, че този казус трябва "да се разнищи до дъно".   Според него истината за фалита на четвъртата по големина банка в България през 2014 г. не е намерила отговор след разсекретяването на стенограмата за срещата между банкери и политици на 29 юни 2014 г. Плевнелиев, който още по време на мандата си се съпротивляваше на исканията за публикуването на стенограмата, заяви, че с акта на разсекретяване й сегашният държавен глава Румен Радев само е дискредитирал президентската институция.   "Прав беше премиерът Бойко Борисов като каза, че вече ще говори на "Дондуков 2" все едно, че е пред камери. Вярно е, че той даде съгласието си (за разсекретяването на стенограмата -бел.ред.), но нямаше друг ход. В тази стенограма няма почти нищо за КТБ, в тези 3 часа консултации, виждате, темата беше как да върнем доверието на гражданите във финансовата система и да предотвратим опашките", повтори позицията си Плевнелиев.   Той призова компетентните органи да тръгнат по пътя на парите и потенциалните предприятия, които са източили КТБ.   "Тогавашният шеф на ДАНС не каза нищо и произведе един никакъв доклад по случая, само и само, за да представи нещо", каза Плевнелиев.   На 9 юни Радев разсекрети стенограмата от консултациите, проведени девет дни след затварянето на Корпоративна търговска банка (КТБ), предизвикало ликвидна криза в Първа инвестиционна банка (ПИБ), от която само за ден бяха изтеглени над 800 млн. лв. На заседанието при Росен Плевнелиев политици от тогавашния парламент заедно с банкери обсъждат как да предотвратят паника в цялата банкова система.   "Спомнете си пред коя банка се образуваха първите опашки (ПИБ -бел.ред.), кой ги инициира и как се случи така, че определена медийна империя започна да атакува дадена финансова институция. Аз бях против отварянето на стенограмата от юни, но след като са публикували този разговор, нека отворят и другия - от 14 юли", настоя Плевнелиев.   Той отбелязва, че в Кипър държавата успя да събере и върне огромна част от откраднатите и препрани през офшорки пари в рамките на месеци, при нас минаха 3 години.   "Какво събрахме, какво върнахме?", запита Плевнелиев.   Относно наследника си на поста ген. Радев, той коментира: "В тези повече от 100 дни, в които президентската институция показа какво може, се допуснаха немалко грешки. Това ме изпълва с притеснение".   "Мажоритарният вот е много проблемен и не е добър за българската демокрация", смята Плевнелиев.   Той определи мандата си като "от всичко по много"- рекорден брой бежанци, рекордно много кризи, протести и служебни правителства. Плевнелиев, който след края на мандата си през януари основа фондация, каза, че продължава активната си дейност и получава десетки покани - вчера бил в Ню Йорк, утре лети за Пекин, а след това - за Берлин.

Заради бомбена заплаха евакуираха български самолет на летището в Щутгарт

https://www.actualno.com/europe/zaradi-bombena-zaplaha-evakuiraha-bylgarski-samolet-na-letishteto-v-shtutgart-news_617584.html

Пътници, пътували към Варна, са били евакуирани при бомбена заплаха на летището в Щутгарт, съобщава немският Bild. По първоначални данни става въпрос за спор между пътниците в самолета, при който един от тях обвинил друг, че е планирал нападение срещу машината, посочва още bTV.

Заради бомбена заплаха евакуираха български самолет на летището в Щутгард

https://www.actualno.com/europe/zaradi-bombena-zaplaha-evakuiraha-bylgarski-samolet-na-letishteto-v-shtutgard-news_617584.html

Пътници, пътували към Варна, са били евакуирани при бомбена заплаха на летището в Щутгарт, съобщава немският Bild. По първоначални данни става въпрос за спор между пътниците в самолета, при който един от тях обвинил друг, че е планирал нападение срещу машината, посочва още bTV.

Пътници на „България ер“ плашат с бомба в Щутгарт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6288318

Пътници на „България ер“ плашат с бомба в ЩутгартСамолет на „България ер“ бе блокиран в Щутгарт, след като един от пътниците обвини друг, че планира атентат, съобщи в. „Билд“. Самолетът тряваше да излети тази сутрин от Щутгарт за Варна със 180 пътници на борда. При качването в самолета обаче двама пътници се скарали и единият обвинил другия, че е атентатор и е планирал бомбен удар в самолета.

Бекъм съветва Роналдо да се върне в "Юнайтед"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/18/2991438_bekum_suvetva_ronaldo_da_se_vurne_v_junaited/?ref=rss


Бившият футболист на "Манчестър юнайтед" и "Реал" (Мадрид) Дейвид Бекъм се включи в дискусиите за бъдещето на Кристиано Роналдо. В последните дни носителят на Златната топка е най-коментираният човек в света заради индикациите, че ще напусне "Сантяго Бернабеу".

Бекъм, чийто наследник в "Юнайтед" беше Роналдо, а после повтори хода му с трансфер от "Олд Трафорд" в Мадрид, смята, че португалецът трябва да се върне обратно при...

Защо се налага чужденци да работят по българското Черноморие?

http://www.moreto.net/novini.php?n=353681

Български хотелиери и ресторантьори се оплакват от липса на персонал по морето. Недостигът на персонал принудил работодателите да наемат чужденци, които идват предимно от Украйна и Молдова. Това обаче се превръща в проблем заради бюрократичните спънки.

Община Свищов не се е отказала да постави паметник на руския император Александър II в града

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/obshtina-svishtov-ne-se-e-otkazala-da-postavi-pametnik-na-ruskiia-imperator-aleksandyr-ii-v-grada-2031169

Община Свищов не се е отказала да постави паметник на руския император Александър II в града. Въпреки това монументът вероятно няма да е на първоначалното предвиденото място – в местността Паметниците край града. Това съобщи Росен Маринов, директор Дирекция „Култура и културно н

Традиционно полинезийско кану направи околосветска обиколка (ВИДЕО/СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/tradicionno-polinezijsko-kanu-napravi-okolosvetska-obikolka-videosnimki-2031250

Традиционно полинезийско кану "Хокулеа" се върна в Хонолулу, Хавай, след околосветската обиколка, съобщи Би Би Си.
 

Initiating protocol,

Млад мъж е загинал при катастрофата на Е-79, ранено е и 5-годишно дете

https://www.24chasa.bg/novini/article/6288313

Млад мъж е загинал при катастрофата на Е-79, ранено е и 5-годишно дете20-годишен мъж е загинал при катастрофата на пътя Градешница - Струмяни. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Тежкият пътен инцидент е станал днес по обяд на пътя Градешница - Струмяни. Сигналът за катастрофата е подаден към 12.00 часа. По първоначални данни, след челен удар на два автомобила, на място е загинал 20-годишен мъж,

Броят на жертвите на горските пожари в Португалия достигна 57

http://www.investor.bg/evropa/334/a/broiat-na-jertvite-na-gorskite-pojari-v-portugaliia-dostigna-57-241416/

В борбата с горската огнена стихия участват почти 700 пожарникари и над 200 противопожарни коли

Нинова поиска "Бузлуджа" с писмо до Борисов

https://www.actualno.com/politics/ninova-poiska-buzludja-s-pismo-do-borisov-news_617583.html

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, в което се посочва, че с РМС № 731/30.09.2011 г. на БСП се прехвърля безвъзмездно правото на собственост върху Дом-паметник комплекс връх „Бузлуджа”, съобщиха от пресцентъра на партията. В писмото се казва, че БСП изразява готовност процедурата по безвъзмездното прехвърляне на собствеността на имота да бъде финализирана с подписване на договор.

Момчил Андреев е Енергетик на годината за 2017 в сектор „Електроразпределение“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6288306

Момчил Андреев е Енергетик на годината за 2017 в сектор „Електроразпределение“
По случай Деня на енергетика, 18 юни, Управителният съвет на Българска браншова камара на енергетиците връчи ежегодните награди Енергетик на годината. Тази година отличието в секция Електроразпределение беше присъдено на Момчил Андреев – Главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на „ЕНЕРГО-ПРО Варна“ ЕАД,

След зрелищна надпревара, Маршавелов победи в Русе

https://www.24chasa.bg/sport/article/6288301

След зрелищна надпревара, Маршавелов победи в Русе
Пилотът на „КА-2 Рейсинг Тийм” Константин Маршавелов с „Мицубиши Лансер Ево 10” спечели надпреварата в клас „Макси” във втория кръг на републиканския шампионат по автомобилен спорт по затворен маршрут - "Писта Русе". Със своя „Мицубиши Лансър Ево 9“, в събота Камбуров постигна най-добро време в първия манш, изпреварвайки с 0.

Проф. Чуков: Абу Бакар отдавна не е оперативният ръководител на ИДИЛ

http://frognews.bg/news_136712/Prof-CHukov-Abu-Bakar-otdavna-ne-e-operativniiat-rakovoditel-na-IDIL/

За Абу Бакар ал-Багдади това, което се знае от няколко седмици, е че той самият вече много отдавна не командва, той не е оперативният ръководител на Ислямска държава. Това каза арабистът проф. Владимир Чуков.

БСП вече е готова да влезе във владение на Дом-паметника "Бузлуджа"

http://www.mediapool.bg/bsp-veche-e-gotova-da-vleze-vav-vladenie-na-dom-pametnika-buzludzha-news265425.html

С пет години закъснение БСП изразява готовност да влезе във владение на Дом-паметника на връх Бузлуджа, известен като "чинията". Още първото правителство на Бойко Борисов реши през 2011 г. да прехвърли на БСП символния за нея имот, но това така и не се случи.   Пресцентърът на БСП съобщи в неделя, че лидерът на БСП Корнелия Нинова е изпратила писмо до премиера Бойко Борисов, в което се припомня, че с решение на Министерския съвет от 30 септември 2011 г. на БСП се прехвърля безвъзмездно правото на собственост върху комплекса на Бузлуджа. В писмото се казва, че БСП изразява готовност процедурата по безвъзмездното прехвърляне на собствеността на имота да бъде финализирана с подписване на договор.

НДК подкрепя дигиталното образование

https://www.24chasa.bg/novini/article/6288296

НДК подкрепя дигиталното образованиеНДК застана зад дигиталното образование. Това се случи по време на форума „Детските книги и дигиталният свят” – част от поредицата дискусии, организирани от Националния център за книгата в Годината на детската книга в НДК. Това съобщиха от Националния дворец на културата „Електронните книги не са заплаха за книжните издания.

Щурм на иракските сили за превземане на Мосул

http://www.cross.bg/mosyl-sili-tzivilni-1546347.html

/КРОСС/ Иракските сили щурмуват контролирания от ДАЕШ "Ислямска държава" Стар град в Мосул. Надеждите са това да е последното настъпление от продължаващата вече 9 месеца кампания за превземането на последния бастион на групировката в Ирак, съобщава Ройтерс. Историческият квартал е последното укрепление на джихадистите в града. Битката се води къща за къща в гъсто населения квартал. Около 100 000 цивилни остават в капан. Има недостиг на храна, вода и медикаменти, а също така е ограничен достъпът до лечебни заведения, алармира ООН. Генерал-лейтенант Абдул Гани ал Асади, командир на елитните части за борба с тероризма, които представляват острието на иракските сили, заяви, че "това е последната глава" от офанзивата за превземането на Мосул. Водената от САЩ международна коалиция пък предоставя въздушна подкрепа. Първоначално иракското правителство се надяваше да превземе Мосул до края на 2016 г., но операцията се забави, тъй като екстремистите използват цивилните като щит. Също така терористите използват коли бомби, други взривни устройства, атентатори самоубийци, снайперисти и миномети срещу войниците. Стотици цивилни са убити до фронтовата линия през последните три седмици, докато се опитват да напуснат Стария град. Иракските сили не успяха напълно да подсигурят коридори за евакуация.  

Истерията около Роналдо продължава

https://offnews.bg//futbol/isteriata-okolo-ronaldo-prodalzhava-658453.html

Шефът на Реал Мадрид Флорентино Перес обявил в прав текст на звездата Кристиано Роналдо, че няма да допусне да бъде изнудван от него, съобщават испанските медии.

Въпреки това, след срещата им босът споделил пред хора от клуба, че ще уважи всяко решение на нападателя, дори то да е свързано с напускане. Перес е обявил официална пресконференция за понеделник, на която ще отговори на всички въпроси, свързани с бъдещето на звездата, както и защо се стигна до този разрив. 

Случващото се е добре дошло за френския гранд Пари Сен Жермен, който до момента изглежда най-активен в опитите си да привлече суперзвездата.

Изданието "Corriere dello Sport" твърди, че парижани вече са готови с офертата си за 32-годишния ас. Според изданието, французите ще предложат на Реал 140 млн. евро, а на самия футболист ще гарантират годишна заплата от 30 млн.

Лично президентът на ПСЖ Насер Ал-Хелаифи е съобщил параметрите на офертата на агента на Кристиано - Жорже Мендеш.

В същото време наставникът на Реал Мадрид Зинедин Зидан и капитанът на тима Серхио Рамос уговарят нападателя да остане в тима, пише "А Бола". Френският специалист и защитникът са звънели на португалеца, за да се опитат да го успокоят и да променят решението му.

Американската певица Бионсе роди близнаци

http://www.moreto.net/novini.php?n=353685

Американската певица Бионсе роди близнаци, твърди списание „Пипъл”. Засега имената на децата не са известни, нито полът им или точната дата на раждане. Към момента няма и официално потвърждение на новината от представителите на певицата.

„Ислямска държава“ мести войната си в Европа

http://frognews.bg/news_136711/Isliamska-darjava-mesti-voinata-si-v-Evropa/

Джихадистите от ”Ислямска държава” се реорганизира и все повече съсредоточава атаките си извън тези конфликтни зони, главно в Европа, подчерта експертът на ООН Джефри Фелтман пред Съвета за сигурност на ООН.

От кога датира българо-шведската дружба? Маринчо Страшния спасява Карл XII

https://www.24chasa.bg/novini/article/6288170

От кога датира българо-шведската дружба? Маринчо Страшния спасява Карл XIIБезпаметен негодяй се опита да развали приятелството между България и Швеция. Бойна дружба обаче свързва двата народа. Не от вчера, а от далечната 1709 година. Тогава в историческа битка юначен българин спасява шведския крал. Храбрецът е Маринчо Бимбелов, наречен Страшния. Исполин с гъсти вежди и половинметрови мустаци.

Москва: „Антикубинската риторика” на САЩ е връщане към Студената война

http://www.cross.bg/havana-voiina-moskva-1546346.html

/КРОСС/ Руското външно министерство съобщи, че обявените наскоро "антикубински" действия на Вашингтон будят съжаление. Москва потвърждава солидарността си към Хавана, информира Ройтерс. Министерството добави също, че новият подход към Куба от администрацията на САЩ наподобява "риториката от Студената война". В петък президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди затягане на рестрикциите за американци, пътуващи до Куба и блокира бизнес споразумения между двете държави. Той подчерта, че отменя "ужасното споразумение" на бившия президент Барак Обама за либерализиране на връзките с Хавана.    

Видео на ужаса в Португалия, от хората не е останало нищо

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/video-na-uzhasa-v-portugaliia-ot-horata-ne-e-ostanalo-nishto-6070466

Според властите, броят на жертвите вероятно ще нарасне, защото има селища, които са обградени от огъня

Траур - десетки задушени и изгорели в Португалия

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/traur-desetki-zadusheni-i-izgoreli-v-portugaliia-6070466

Според властите, броят на жертвите вероятно ще нарасне, защото има селища, които са обградени от огъня

Ужас - десетки задушени и изгорели в Португалия

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/uzhas-desetki-zadusheni-i-izgoreli-v-portugaliia-6070466

Към 12:00 часа българско време няма постъпила информация за пострадали български граждани

Цените на петрола записаха четвърти пореден седмичен спад

http://www.investor.bg/surovini/365/a/cenite-na-petrola-zapisaha-chetvyrti-poreden-sedmichen-spad-241415/

На глобалните петролни пазари все още има опасения, че шистовият добив в САЩ подкопава усилията на ОПЕК за свиване на свръхпредлагането

Какво ни отне ЕС (според БАН)?

http://www.mediapool.bg/kakvo-ni-otne-es-spored-ban-news265424.html

Институтът по икономика на БАН излезе с аналитичен доклад за ползите от членството на България в ЕС, който бързо се превърна в тема на интензивно обсъждане из социалните мрежи. Зад комичните детайли като пропадането на българския износ на пишещи машини след 1988 г., обаче прозират и аргументи, които трябва да бъдат разгледани сериозно. От една страна докладът съдържа бойки констатации за ползите от еврочленството: Темпът и радикализмът на реформите в България, като член на ЕС, са по-високи, отколкото извън Общността[1] (sic!)… България нямаше, а и сега няма, разумна алтернатива на интеграцията в ЕС. Няма алтернатива и на ускореното догонващо развитие. Успешното догонващо развитие на България е възможно в рамките на Общността (sic!). При условие, че тя бъде реформирана радикално. Ако се прочете внимателно, обаче, докладът оставя впечатлението, че ползите са спорни и страни извън ЕС като Турция се развиват по-добре: Сравнителният анализ между развитието на новите страни-членки от Източна Европа и нечленуващата в общността Турция не може да разкрие убедителни икономически предимства в полза на страните от Съюза. Накрая докладът излиза с предложение за радикална промяна на ЕС, чиято посока е въвеждането на протекционистични мерки за определени индустрии и селскостопански производства в страни с под 70% от средния БВП на ЕС. Общата картина, която докладът рисува, е на срив на производството и потреблението в България в сравнение с 1988 г. Твърди се, че от средно развита индустриално-аграрна държава сме се превърнали в нещо друго – по-лошо. Тези аргументи имат чуваемост в някои среди – особено в левицата. Посоката на разсъждение е ясна – ЕС ни е отнел светлото индустриално бъдеще и ни е превърнал в колония, в която да си продава продуктите. Ergo, трябва да му се озъбим и да си защитаваме нашите продукти, пък били те и пишещи машини. Макар и да има силно политическо послание, докладът представлява научен провал, защото между основните му тези и приведените аргументи няма връзка: 1. Картината на производствено-износен успех на България през 1988 г. е невярна. Истината е, че сме произвеждали на загуба и с всеки мотокар и електротелфер сме трупали дълг, който след 1989 г. става необслужваем; 2. Сривът на производството през 1989 г. не е свързан с ЕС, а с разпадането на СИВ и отказът на СССР да приема (некачествена) продукция или пък да покрива дълговете ни, позволявайки ни да реекспортираме нефт или други "конвертируеми" продукти; 3. По БВП днес България вече е задминала митичната 1988 г. Следователно все трябва да произвеждаме нещо, за да постигнем такъв резултат. От доклада на БАН е ясно, че днес не произвеждаме електрокари и стругове, но не е ясно какво все пак се произвежда в страната. Говори се само за стоки с ниска степен на преработка и печалба – но дори и да е така, очевидно произвеждаме много такива стоки, за да излезе сметката с БВП; 4. Основен дефект на доклада е, че няма ясна методология, която да открои ефектите от членството на ЕС върху българската икономика. Не е ясно какво се дължи на ЕС и какво на историческото ни наследство, на грешки на правителства, на световната икономическа криза от 2008 г. и т.н. А има и силно идеологизирани твърдения, които хвърлят вината за собствени грешки върху международното положение. Пример: Под натиска на международните финансови институции (главно МВФ), в България беше приложен модел на ускорена приватизация, която по-късно се превърна в сърцевина на уродливия преход към пазарно стопанство. Бързата и масирана приватизация, при тогавашните условия, не можеше да бъде друга освен несправедлива и в някои случаи престъпна. Все пак Полша извърши точно шокова либерализация и приватизация и днес е икономическият шампион на региона. За разлика от нея България забави приватизацията чак до 1997 г., когато вече държавните активи бяха обезценени заради ефекта на модела "вход-изход" (Мултигруп), както и от фалита на банковата система и хиперинфлацията по времето на Виденов. (Но да отдадем това леко залитане в доклада на опита на основния му автор – професор Ангелов – като икономически съветник на Жан Виденов.) Производствените успехи на Соц-а За да се изгради розовата картина на миналото от 1988 г., докладът използва единственият възможен начин – изброяване на произведеното в този период в бройки. Мотокари, електротелфери, пишещи машини, компютри, компоти и т.н. Много хора си спомнят и самите продукти, както и вицовете за тях. Японците купували нашите мотокари като суровина и от един правили три например. Но ако оставим шегите настрана, докладът не засяга основният проблем на модела на СИВ – титаничното му технологично изоставане и неконкурентоспособност спрямо Запада. Българските електрокари са били или много евтини (на свободния пазар), или сме ги разменяли за съветски булдозери или немски "Трабанти". В най-добрия случай СССР ни е давал за тях да реекспортираме петрол и горива, чрез което сме се сдобивали и с твърда валута. Разбира се, имало е и успешни производства – оръжие например. И за него сме вземали истински пари (или петрол от арабския свят). И с тези пари, както и със заеми, сме купували машини от Запад и сме отваряли нови заводи. С които обаче отново сме имали проблеми при реализацията на продукцията им. Така този "индустриален бум" довежда до натрупването на доста сериозен външен дълг, който към 1990 г. бихме могли да върнем само с помощ от СССР и СИВ. С поетапното им разпадане България, популярно казано, "фалира". Какво значение имат бройките произведена продукция, ако те не са водили до устойчивост, ефективност и печалба за страната, а всъщност са я тласкали към фалит? Какво се случи през 90-те? Разпадането на СИВ е шок за всички държави-членки, но България пострада много повече, отколкото Централна Европа. Към средата на 90-те Полша, Чехия и Унгария вече бяха провели нужните реформи (включително либерализация и приватизация) и бяха стъпили уверено по пътя на възстановяването си. България пък избра да изчака, а през това време находчиви бизнесмени (повечето свързани с бившите служби), успяха да приватизират печалбите на държавните предприятия и да национализират загубите им. В един момент покойният Илия Павлов бе и един от най-богатите хора в Източна Европа. За този "преход" не е виновен МВФ, а организации с други абревиатури. Вярно е, че югоембаргото и географското положение на страната ни поставиха в по-неизгодна ситуация, но основната причина за провала беше управленски. Започване на възстановяването и членството в ЕС Добра дума за правителството на Костов в доклада, разбира се, няма. Това не само е лош стил, но показва и идеологическата заслепеност дори във водещи научни институти. Това, което доведе до успех Централна Европа, започна да се прави у нас през 1997 г. И въпреки хиперинфлацията и срутването на банковата система, България успя да "хване" европейския влак. Всъщност най-успешният период на България е предприсъединителният, защото той съвпадна и с глобален икономически подем. Правилната (като цяло) икономическа политика на правителствата на Костов, Сакскобургготски и Станишев и дисциплиниращото влияние на ЕС доведоха до доста бързо и значимо икономическо израстване на България. Този сериозен ефект на ЕС не е отчетен в доклада. Бедност и неравенство  Много място в доклада се отделя на ситуацията с растежа на доходите, нивата на бедността и неравенството в България. Доходите ни са около 2 пъти по-ниски от нивата, на които трябва да са при нашата производителност. БВП на човек от населението у нас е 47% от това в ЕС, а средните ни доходи – 20% от техните. Това са важни въпроси и по тях може да се дискутира, но пряка връзка между еврочленството и тях няма. Единственото, което може да се каже, е че икономическият растеж, който безспорно сме реализирали, ни дава възможност по-добре да се справим с тези проблеми. Бедността безспорно спада, а неравенството е нараснало, но все пак сме под 38%, което ни прави определено европейска страна (САЩ, Мексико, Турция имат по-високи стойности – над 40%). Но най-важното е, че в ЕС няма единен модел за справяне с тези проблеми и държавите-членки сами определят своята политика. Ако нашата политика е неудачна, това не е ефект от еврочленството. Ако ЕС ни диктува всички политики, тогава пък сигурно щяхме да скочим в защита на суверенитета си. Сравнението с другите Докладът показва, че по много показатели сме в "златната среда" на новите държави-членки, но определено не сме най-бързо догонващата нова страна-членка. През 2006 г. България има около 35% БВП на човек от населението от средното за ЕС-25, а през 2015 г. – 47% от ЕС-28 или повишение с 12 пр.п. В Словакия повишението за същия период и към същите бази е било 16 пр.п., в Румъния и Полша – по 18 пр.п., в Литва – 21 пр.п. и в Турция – 23 пр.п. Макар и с някои условности, това е признак за по-ускорено догонващо развитие в тези страни, в сравнение с България. По темпове на догонване явно сме на опашката. Докладът правилно отбелязва, че за това сами сме си виновни, но не изброява провалите ни. Няма да намерите проблемът с корупцията и липсата на независима съдебна система, която обезкуражава инвестициите в икономиката. Стигнахме дотам чужди посланици да брулят "гнили ябълки" сред магистратурата: при такава реклама нито чужд, нито местен инвеститор (освен ако не е правилно свързан) биха имали дългосрочни планове. Радикалната промяна на ЕС (според БАН) И уж сами сме си виновни за провалите, а пък решението e … радикална промяна на ЕС. И то с въвеждане на протекционизъм за слабите икономики (т.е. за нас): Сега плащаме цената на ниската ни конкурентоспособност на Общия европейски пазар и на крайно неблагоприятната структура на експортната листа, в която на практика липсват стоки с висока степен на преработка и висока добавена стойност. Не е възможно нашите наскоро създадени, едва прохождащи, неопитни, неконкурентоспособни компании с 5-10-15-годишна производствена история, да се конкурират успешно с компаниите от Западна Европа с 50-100 и повече годишен стопански опит, с модерни технологии, висококвалифициран и дисциплиниран персонал, развита разпределителна мрежа, усвоени отдавна пазари, престижно име и традиции. Вместо сближаване по конкурентоспособност, сега протича още по-голямо икономическо дистанциране между страните-членки на ЕС. Страни като България нямат шансове на този общ пазар в обозримото бъдеще… Неизбежно е и създаването на вътрешнообщностна система за протекция на по-слабите икономики на страните-членки от конкурентния натиск на икономиките на по-силните страни- членки… Правителствата на по-слабо развитите страни-членки на ЕС, след консултации първо помежду си, а след това с Европейската комисия, трябва да имат правото да обявяват защитни мерки по време на икономическото прохождане на важни нови или особено важни налични продукти, като определят и хоризонта на тяхното действие… Разрешаване на временна държавна помощ за запазване на изключително важни за страната структуроопределящи компании, изпаднали в тежко финансово положение по обективни причини… За тази визия за ЕС може да се кажат само две неща. Първо, тя издава гигантско неразбиране за това какво е ЕС. Това не е Съвет за икономическа взаимопомощ, а политически проект за интегрирано и солидарно икономическо пространство с четири основни свободи. БАН всъщност иска възстановяването на СИВ и специални преференциални мерки за някои от членовете. То и сега ги има, но под формата на кохезионна политика, която не спира движението на хора, пари, стоки и услуги. БАН вместо това иска мерки, които парцелират общия пазар и най-вероятно ще доведат до такава икономическа ефективност, каквато имаше и в СИВ. Второ, предложенията са носталгични и целят възстановяването на планово-регулирано стопанство, в което ЕК определя коя страна какви защитени производства развива, фиксира квоти за мотокари, компоти и т.н. Ако другите нови държави-членки успяват да догонват останалите и без такива мерки, защо тогава те са необходими? Специално за България? И къде по света подобна политика е довела до траен икономически успех, че БАН да я препоръчва на един от най-успешните икономически проекти в световната история? Доклад и политика Въпреки че докладът е уж за ползите от еврочленството и за безалтернативността му, към своя край той започва да изпълнява друга задача. Той цели да отвори дебат за евентуалното излизане на България от ЕС. Една от най-важните препоръки на БАН към ЕС е следната: … първостепенните и най-важни решения по фундаментални за страните проблеми трябва да вземат гражданите на съответната държава, чрез информирани национални или регионални референдуми, например за членство в ЕС, НАТО, СТО или тяхното напускане, присъединяване към Евроазиатския съюз, Споразумение за международна търговия и инвестиции между ЕС и САЩ, СЕТА, Балансиране между финансова и социална стабилност, Наказателна отговорност при персонални и колективни управленски решения, Допустими граници на прилагане на принципите на мултикултурализма в страните-членки, Допустими граници на имиграция от Африка, Азия и други световни региони към Европа, Принципи на демографската политика, Опазване на околната среда и на световния климат, и т.н. В този контекст докладът очевидно дава и доста "аргументи" на тези, които биха били за излизането на България от ЕС: в него ще намерят достатъчно графики за "колапс на производство и износ", нарастване на неравенство и т.н. Кампанията за евентуален Булекзит едва ли би отчела, че между тези проблеми и еврочленството няма пряка връзка, а ако има, то тя е по-скоро в създаването на условия за преодоляването им. Екзитърите най-вероятно биха цитирали доклада на БАН като авторитетен източник. Така че макар и писан на пишеща машина, докладът не е безобиден. _____________________________________ [1]Европейската общност (ЕО) съществува до 2009 г (влизането в сила на Лисабонския договор). Европейският съюз е създаден през 1993 г. с Маастрихтския договор и днес той вече инкорпорира напълно EO. *Коментарът е публикуван в Портал Култура.

Партията на Макрон със смазваща победа, помрачена от слаба активност

http://www.mediapool.bg/partiyata-na-makron-sas-smazvashta-pobeda-pomrachena-ot-slaba-aktivnost-news265423.html

Създадената само преди година партия на младия френски президент Еманюел Макрон печели с огромно мнозинство втория тур  на парламентарните избори в страната, който обаче бе белязан от рекордно ниска активност.  Според два екзит пола Макрон ще разполага с между 355 и 425 от общо 577 места във френския парламент, предадоха световните агенции в неделя. Феноменалната победа е помрачена от изключително ниска избирателна активност, която по последните официално обявени данни към 17 часа беше 35.33 на сто, докато на предишния вот през 2012 г. пред урнита се отишли 46.42 процента. Прогнозата е активноста на сегашните избори да е най- ниската в историята на Петата република и за пръв път повече от половината избиратели да не се явят пред урните. Слаб бе интересът и при първия тур. Като водеща причина се изтъква разочарованието и дори гневът на хората от политическата им класа. Но това може да се дължи и на умора, тъй като французите трябваше да гласуват за четвърти път в рамките на два месеца - без да се броят първичните партийни избори за кандидат-президент, започнали през есента на 2016 г. Дори и при това положение обаче победата на партият ана Макрон е смазваща. В съвременна Франция подобно нещо са постигали единствено Шарл де Гол през 1968 г., когато печели над 80% от депутатите в парламента и Жак Ширак - 472 депутати през 1993 г. и 398 депутати през 2002 г. Най-големите губещи са социалистите - годините на тяхното управление се оказаха белязани от висока безработица, отлагани реформи, терористични нападения и загуба на национално самочувствие, коментира "Франс Прес". Резултатът им е катастрофален - според IpsosFrance от досегашните почти 300 места те слизат на 49 места. Традиционната десница "Републиканците" ще са със 125 места. Крайната левица, която води кампания на атаки срещу социалистите, ще има общо 30 депутати (19 за "Непокорна Франция на Жан-Люк Меланшон и 11 за комунистите). Националистите на Марин льо Пен ще бъдат представени от 6 депутати. Самата льо Пен е избрана за първи път за депутат в Националното събрание на Франция от своя район Енен-Бомон.Сред останалите избрани от партият йа е  заместник-председателят Луи Алио, партньор в живота на Марин льо Пен, която досега беше депутат в Европейския парламент. Мащабът на подобно разместване във френската политика и управление е сравняван от анализаторите със създаването на сегашната президентска система през 1958 г. и дори със следвоенното прераждане на френската демокрация през 1945 г. Подобни оценки, обаче, най-вероятно не са предвиждали, че почти 6 от 10 избиратели в неделя ще си останат у дома. Настоящият балотаж ще отбележи края на изборния маратон във Франция, където само преди месец 39-годишният бивш банкер Макрон стана най-младият президент в историята на страната, обещавайки да възстанови нейната икономика и да изчисти политиката. Неговата партия "Република, напред" бе създадена преди малко повече от година, но според социологически проучвания тя ще спечели между 75 и 80 на сто от всичките 577 места в Националното събрание на Франция (долната камара на парламента). Интеренес факт е, че половината от кандидат- депутатите нямат почти никакъв политически опит. Сред тях има пенсиониран тореадор, бежанец от Руанда и математик. В първия тур бяха избрани само четирима депутати.  

Рекордно ниска активност помрачава очакванията на Макрон за убедителна победа на партията му

http://www.mediapool.bg/rekordno-niska-aktivnost-pomrachava-ochakvaniyata-na-makron-za-ubeditelna-pobeda-na-partiyata-mu-news265423.html

Вторият тур на парламентарните избори във Франция преминава при изключително ниска избирателна активност, която ще помрачи очакваната от президента Еманюел Макрон убедителна победа на партията му. Към 17 ч. парижко време активността е била 35.33%, по-ниска отколкото в същия час на първия тур миналата неделя, съобщиха френски медии. Настоящият балотаж ще отбележи края на изборния маратон във Франция, където само преди месец 39-годишният бивш банкер Макрон стана най-младият президент в историята на страната, обещавайки да възстанови нейната икономика и да изчисти политиката. Неговата партия "Република, напред" бе създадена преди малко повече от година, но според социологически проучвания тя ще спечели между 75 и 80 на сто от всичките 577 места в Националното събрание на Франция (долната камара на парламента). Както на първия тур на парламентарния вот миналата неделя, така и сега, избирателната активност е една от най-ниските в новата френска история. Това може да се тълкува като умора от седемте месеца изборна кампания и гласуване, но също така и като разочарование и гняв към политиците, които в крайна сметка е възможно да усложнят реформаторските планове на Макрон, отбелязва Ройтерс. "Република, напред!" поведе на първия тур и разчита след балотажа да спечели силен мандат в парламента. На втория тур французите избират между тези кандидат- депутати, които преминаха успешно първия. Очакванията са партията на Макрон заедно със съюзниците си от "Демократично движение" да спечелят повечето места в Националното събрание на Франция. Традиционните партии призовават своите привърженици да гласуват за опоненти на Макрон, за да се избегне монополизация на властта. Половината от кандидат- депутатите нямат почти никакъв политически опит. Сред тях има пенсиониран тореадор, бежанец от Руанда и математик. Партията има нужда от 289 места в парламента с 577 депутати, за да има мнозинство. Според прогнозите "Република, напред" и партньорската й партия ще имат 445места, след като на първия тур спечелиха 32.3% от гласовете, предаде Би Би Си. Дясноцетристките Републиканци взеха 21.5%, докато крайнодесният "Национален фронт" имаше 13.2%, следван от крайнолявата "Непокорната Франция" с малко повече от 11%. Социалистите, които до неотдавна бяха управляваща партия, заедно с техните съюзници, успяха да вземат едва 9.5% от гласовете. Активността на избирателите обаче беше много ниска, въпреки твърденията, че президентът Макрон е активизирал гласоподавателите. Според анализатори това се дължи на факта, че много от неговите опоненти са отчаяни и не смятат за нужно да гласуват. В първия тур бяха избрани само четирима депутати. Сега кандидатите с най-много гласове застават един срещу друг заедно с тези, които имат повече от 12.5% от гласовете на регистрираните избиратели.

Партията на Макрон очаква смазваща победа на балотажа на парламентарните избори

http://www.mediapool.bg/partiyata-na-makron-ochakva-smazvashta-pobeda-na-balotazha-na-parlamentarnite-izbori-news265423.html

Тази неделя французите гласуват във втория тур на парламентарните избори. Президентът Еманюел Макрон, чиято създадена преди около година партия "Република, напред!", поведе на първия тур, разчита да спечели силен мандат в парламента, което ще му позволи да осъществи своите планове за реформи.   На балотажа французите избират между тези кандидат- депутати, които преминаха успешно първия тур преди седмица.   Очакванията са партията на Макрон заедно със съюзниците си от "Демократично движение" да спечелят повечето места в Националното събрание на Франция. Традиционните партии призовават своите привърженици да гласуват за опоненти на Макрон, за да се избегне монополизация на властта.   Президентът Макрон създаде партията си преди малко повече от година и половината от неговите кандидати за депутати нямат почти никакъв политически опит. Сред тях има пенсиониран тореадор, бежанец от Руанда и математик.   Партията има нужда от 289 места в парламента с 577 депутати, за да има мнозинство. Според прогнозите "Република, напред" и партньорската й партия ще имат 445места, след като на първия тур спечелиха 32.3% от гласовете, предаде Би Би Си.   Дясноцетристките Републиканци взеха 21.5%, докато крайнодесният "Национален фронт" имаше 13.2%, следван от крайнолявата "Непокорната Франция" с малко повече от 11%. Социалистите, които до неотдавна бяха управляваща партия, заедно с техните съюзници, успяха да вземат едва 9.5% от гласовете. Активността на избирателите обаче беше много ниска, въпреки твърденията, че президентът Макрон е активизирал гласоподавателите. Според анализатори това се дължи на факта, че много от неговите опоненти са отчаяни и не смятат за нужно да гласуват.   В първия тур бяха избрани само четирима депутати.   Сега кандидатите с най-много гласове застават един срещу друг заедно с тези, които имат повече от 12.5% от гласовете на регистрираните избиратели.  

Един загина, а 6-ма са в болница, след тежка катастрофа на Е-79 (обновена)

http://www.cross.bg/predade-zagina-e--1546345.html

/КРОСС/ 20-годишен мъж загина на място при тежка катастрофа на Е-79 между селата Градешница и Струмяни, предаде предаде агенция „Фокус". Шестима души са откарани в МБАЛ - Благоевград, сред които и 5-годишно дете. Инцидентът е станал днес около 11.45 часа. По първоначална информация са се сблъскали челно два леки автомобила. Наложило се е намесата на спасителни екипи, които са рязали ламарините на колите, за да извадят хората. Ранените са транспортирани за оказване на медицинска помощ в МБАЛ-Благоевград. Движението за автомобили е затворено и в двете посоки.    

7 ранени след челен сблъсък на Е-79

http://www.cross.bg/raneni-sled-chelen-sblusuk-na-e--1546345.html

/КРОСС/ Три деца и четирима възрастни пострадаха при тежка катастрофа на главен път Е-79. Инцидентът е станал днес около 11.45 часа между селата Струмяни и Градешница. По първоначална информация са се сблъскали челно два леки автомобила. Наложило се е намесата на спасителни екипи, които са рязали ламарините на колите, за да извадят хората. Ранените са транспортирани за оказване на медицинска помощ в МБАЛ-Благоевград. Движението за автомобили е затворено и в двете посоки.  

12-годишен бие медик от Спешна помощ в Роман

https://offnews.bg//112/12-godishen-bie-medik-ot-speshna-pomosht-v-roman-658452.html

12-годишно момче от Роман нападна и рита в гърба фелдшер от Спешна помощ, съобщава bTV. 

Росица Годжовска се отзовала на спешен сигнал за порязан мъж. На място е имало голяма компания, която е празнувала. След скандал между двама мъже единият порязва ръката си с чаша.

Съседите викат спешен екип. Според тях медиците са се забавили най-малко с половин час и това е предизвикало агресията на момчето.

При проверка в спешния център в Роман обаче е установено, че линейката е пристигнала на адреса на четвъртата минута от подаването на сигнала.

Въпреки ритниците, които получава в гърба, Годжовска все пак прибира пациента в линейката и го откарва за лечение.

"Човекът беше много пиян, държеше се много арогантно, обиждаше ни, не даваше нищо да му направим. Дойдоха сигурно още 20 човека с него”, разказва фелдшерът.

Росица Годжовска заяви, че ще си търси правата по съдебен път. За 13 години стаж в системата подобен инцидент й се случва за първи път.

Пред репортер на bTV момчето казва, че е ритнало фелдшера „от кеф”.

Над 700 турски войници в болница с хранително отравяне

https://www.24chasa.bg/novini/article/6288287

Над 700 турски войници в болница с хранително отравянеОбщо 731 войници в казарма в западния турски окръг Маниса са били хоспитализирани снощи заради хранително натравяне, съобщиха днес официални представители, цитирани от в. "Хюриет дейли нюз". Нито един от войниците не е с опасност за живота, се казва в писмено изявление на главния прокурор на Маниса Джеляхаттин Шимшек, предава БТА.

”Франкофолии” събра хиляди фенове в Благоевград

http://frognews.bg/news_136710/Frankofolii-sabra-hiliadi-fenove-v-Blagoevgrad/

Електро суинг групата ”Parov Stelar”, френската соул певица Imany и македонците ”Фолтин” бяха звездите на фестивала ”Франкофолии” в Благоевград. Това е третото издание на фестивала за франкофонска музика.

Ламбев: Спешно трябват средства за ремонт на килийното училище в Дебелец

https://www.24chasa.bg/region/article/6288281

Ламбев: Спешно трябват средства за ремонт на килийното училище в ДебелецРазрушава се Килийното училище в двора на църквата „Св. Марина“ в град Дебелец, в което е преподавал Петко Р. Славейков. Тази болка споделиха местните жители и настояваха спешно да се намерят пари за ремонт. Проблемът те посочиха по време на среща с народния представител от „БСП за България“ Валентин Ламбев.

Хамилтън се надява, че проблемите са зад гърба му

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/18/2991406_hamiltun_se_nadiava_che_problemite_sa_zad_gurba_mu/?ref=rss


Пилотът на "Мерцедес" Люис Хамилтън се надява, че проблемите от началото на сезона вече са зад гърба му. Трикратният световен шампион спечели последния старт в Канада и вярва, че отборът му ще върви само нагоре.

Хамилтън изгуби ценните точки в битката за титлата със Себастиан Фетел в състезанията за Гран при на Русия и Монако. И в двата случая британецът завърши извън подиума, но след това отговори с блестящи победи в Испания и Канада.

Откриха новости за прехода от неандерталци към съвременни хора в чешка пещера

https://www.24chasa.bg/novini/article/6288279

Откриха новости за прехода от неандерталци към съвременни хора в чешка пещераПри изкопни работи в пещера в Чехия, археолози намериха доказателства за дейност и на неандерталци, и на Хомо сапиенс преди 48 000 - 40 000 години, съобщи ЮПИ. Учени увериха, че артефактите хвърлят светлина върху прехода от неандерталци към съвременни хора. Освен на хилядите животински кости, археолозите попаднали на каменни сечива,

Москва: Политиката на Тръмп за Куба връща студената война

http://dnes.dir.bg/news/rusia-kuba-sasht-izbori-2016-25933121

Новият курс на американската администрация спрямо Куба е връщане към студената война.

Русия: Новият курс на САЩ спрямо Куба е връщане към студената война

http://www.investor.bg/drugi/338/a/rusiia-noviiat-kurs-na-sasht-spriamo-kuba-e-vryshtane-kym-studenata-voina-241414/

Президентът на САЩ Доналд Тръмп в петък разпореди по-строги ограничения за пътувания на американци до Куба

Вижте хората, готови на всичко за слава

https://www.vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/vizhte-horata-gotovi-na-vsichko-za-slava-6070463

Скок от Ниагарския водопад в буре, висене от ръба на небостъргач, преплуване на океана - всико това звучи безумно, но вече е правено

Част от "Възраждане" във Варна остава без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=353686

Заради авария на водопровод, част от абонатите в квартал "Възраждане" нямат вода днес, съобщха от ВиК за Moreto.net. До 17 часа вода няма да имат живущите в блокове 66,67,68, както и около магазин СБА. Вода до същия час няма да имат абонатите по ул.

Издирван от полицията влязъл в болница за операция и така бил хванат

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/18/2991403_izdirvan_ot_policiiata_vliazul_v_bolnica_za_operaciia/?ref=rss


Издирван с Европейска заповед за арест беглец от затвора в Белене опитал да се подложи на спешна сърдечна операция с фалшива самоличност. Лекарите го оперирали, но и се обадили в МВР и той бил хванат.
Вчера около обяд в бургаската кардиохирургия за лечение постъпил мъж, представил се за 62 годишния Симеон от гр. Мартен, обл. Русе, нуждаещ се от спешна операция, информира пресцентърът на СДВР - Бургас. Той обяснил, че е забравил личната си карта, но бил пациент на болницата преди...

МВнР: Няма данни за пострадали български граждани при горските пожари в Португалия

https://www.actualno.com/society/mvnr-njama-danni-za-postradali-bylgarski-grajdani-pri-gorskite-pojari-v-portugalija-news_617576.html

Към 12.00 ч българско време няма постъпила информация за пострадали български граждани при горските пожари, разразили се в централна Португалия, съобщават от Министерството на външните работи (МВнР). Към момента съществуват 11 огнища, като най-засегнати са зоните на север от

Великобритания- разделена и с неясно бъдеще

http://www.cross.bg/yilkinsun-chast-iskat-1546344.html

/КРОСС/ На прага на преговорите по Брекзит Великобритания е все по-разделена и заплашена от неясно бъдеще. Това прогнозираха експерти от Острова, предава bTV. Дейвид Уилкинсън е независим продуцент и режисьор, работил с актьори като Антъни Хопкинс и Кенет Брана. Последният му, все още недовършен проект е документалният филм "Пощенски картички от 48-те процента" - тези, които все още искат да са част от ЕС. „Правя филма за другите 27 страни-членки, за да им кажа, че тук все още има много хора, които искат да са част от Общността. Има проблеми с Европа, всяка страна би го казала. Но има и толкова много положителни страни на това да си част от Европа. Това е връщане назад, идиотско е", смята Уилкинсън. Действията на Великобритания са равносилни на самоубийство, предупреждава той. „Ако разгледаме цялата страна като филм - това е трагедия. Истинска трагедия! И ще завърши много лошо, ако напуснем. Просто ще се разпадне. Абсурдно и назадничаво е да мислим, че можем да оцелеем сами, без никой друг", подчертава Уилкинсън. „Всички се учим да търгуваме и да се разбираме помежду си. Да затворим вратите си е голяма грешка. Бъдещето ще бъде мрачно. Ще бъде много, много трудно да продължим както преди", уточнява той.  

Русия: Новият курс на САЩ спрямо Куба е връщане към студената война

https://www.24chasa.bg/novini/article/6288275

Русия: Новият курс на САЩ спрямо Куба
е връщане към студената войнаНовият курс на американската администрация спрямо Куба е връщане към студената война. Такава е оценката на руското външно министерство за обявеното от президента Доналд Тръмп решение да отмени едностранните стъпки на предходната администрация за нормализиране на отношенията с островната държава, предаде ТАСС.

Професионално обучение за изготвяне на европоректи в лятна академия

//dariknews.bg/regioni/burgas/profesionalno-obuchenie-za-izgotviane-na-evroporekti-v-liatna-akademiia-2031248

Европейски информационен офис „Солидарност“ - Бургас, съвместно с Център за информация и професионално ориентиране „Профинфолидер“, с подкрепата на Делегация на българските социалисти в Европейския парламент, стартираха втора лятна академия „Професионално ориентиране в европейските проекти“.

Немски клиничен психолог посети община Болярово

//dariknews.bg/regioni/sliven/nemski-klinichen-psiholog-poseti-obshtina-boliarovo-2031202

Персоналът на Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в Болярово бяха обучени от немския клиничен психолог Удо Хаймбюргер. Посещението му бе свързано с поетия ангажимент на Паул Хайдрих (председател на Сдружение за подпомагане на домовете за хора с увреждания – гр. Кьолн) относно продължава

Стойнев: Ние, от БСП, посочваме алтернативи за по-добър живот

http://www.cross.bg/stoiinev-gerb-bulgarskite-1546343.html

/КРОСС/ „Където правителството бърка, е нормално от БСП да им показваме грешките и да посочваме алтернатива. Предлагаме за обсъждане алтернативи, които да подобрят живота на българските граждани". Това заяви зам.-председателят на „БСП за България" Драгомир Стойнев пред БНР. Той подчерта, че БСП е последователна и всичко, което е в предизборната платформа, като Закона за храните, отпадане на маловажен случай от Наказателния кодекс и контролът над ЧСИ, намира законодателни инициативи. „Провалът на ГЕРБ във всички сектори е ясен. Правителството няма управленска и законодателна програма вече 2 месеца", коментира той. По неговите думи е скандално писмото на началника на кабинета на Борисов Румяна Бъчварова, в което иска от администрацията „да им напише домашното". „Тази немощ на ГЕРБ е ясна. С нашите действия, защо да не подпомогнем и управляващите да вземат най-правилните решения. За нас сигурността както външна, така и вътрешна, е ключова и това ще бъде една от основните ни инициативи", каза още народният представител. Според зам.-председателя на „БСП за България" гражданите не се чувстват сигурни и спокойни, най-вече в малките населени места. „Има огромен проблем и още в предизборната платформа, ясно и категорично заявихме какви са нашите приоритети и в момента ги следваме", подчерта Стойнев

Петър Андронов: КТБ беше проява на бездействието на системите

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/petyr-andronov-ktb-beshe-proiava-na-bezdeistvieto-na-sistemite-241413/

По думите му Банковият надзор в БНБ се отнася с много по-голяма прецизност и строгост към задълженията си в годините след скандала с КТБ

Дунав: Картотекираме отбора в Европа, чакаме формалното решение

https://offnews.bg//futbol/dunav-kartotekirame-otbora-v-evropa-chakame-formalnoto-reshenie-658451.html

Ръководството на Дунав Русе го кара смело 24 часа преди деня "хикс". Сензацията в елита започна картотекирането на играчи за участие на тима в турнира Лига Европа, информира официалният сайт.

От щаба на русенци твърдят, че до този момент „следват строго“ предоставения график от УЕФА, въпреки че към този момент участието на отбора в Европейските клубни турнири не е сигурно.

Завързаният казус ще бъде решен в понеделник, часове преди жребия за Лига Европа, когато ще стане ясно дали ЦСКА-София ще бъде допуснат до участие или неговото място ще бъде зает от Дунав. За целта има заседание на един от панелите, след като е открита процедура.

„Дунав все още очаква формалната зелена светлина, за да получи заслуженото си място в Европа, като това се трябва да се случи след заседание на УЕФА в понеделник, когато ще се утвърди окончателният списък с участващи отбори.

„Драконите“ вече стартираха процеса по картотекиране на футболистите и се следва строго предоставеният график от европейската централа“, пишат в официалния си сайт русенци.

„В понеделник в случай, че всичко се развие според очакванията на всички в Русе, Дунав ще бъде представляван от своя изпълнителен директор Ивайло Петков на жребия. Русенци се очаква и да използват своя „Градски стадион“ в Русе, който очаква формално разрешение от УЕФА за Първия и Втория предварителен кръг на Лига Европа“, се казва още в материала.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване