Индексите на родния капиталов пазар започват седмичната търговия позитивно

http://econ.bg/Новини/Индексите-на-родния-капиталов-пазар-започват-седмичната-търговия-позитивно_l.a_i.744257_at.1.html

Всичките измерители на родния капиталов пазар се намират на зелена територия в първия ден от търговията за тази седмица. Индексът на "сините чипове"...

Мадона си купи имение в Португалия за над 6,3 милиона долара

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6289583

Мадона си купи имение в Португалия за над 6,3 милиона долараМадона си купи имение за над 6,3 милиона щатски долара в Португалия, за да може синът й да продължи тренировките си по футбол в младежкия отбор на Бенфика, предаде БТА.  Изпълнителката на хита "Vogue" е дала внушителната сума за имота в близост до Лисабон, за да помогне на 11-годишния си осиновен син Дейвид,

Ариана Гранде става почетен гражданин на Манчестър

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6289566

Ариана Гранде става почетен гражданин на МанчестърАмериканската певица Ариана Гранде е обявена за почетен гражданин на Манчестър, след като помогна да се съберат милиони паунди в подкрепа на пострадалите от терористичното нападение в града, пише "Таймс". На 22 май в комплекса "Манчестър Арена", по време на концерт на певицата, бе извършен терористичен акт. Загинаха 22 души, включително 12 деца.

Симеонов за закани в Туитър: Бедруум, Какао бийч, тихички през нощта, иначе...

https://offnews.bg//politika/simeonov-za-zakani-v-tuitar-bedruum-kakao-bijch-tihichki-prez-nosht-658527.html

Вицепремиерът Валери Симеонов се закани на популярните заведеня по плажовете на Черноморието като Какао Бийч и Бедруум "да са тихички през нощта".

След поста си той е добавил и видео от филам "Вчера" с откъс от популярната сцена "Ще видите кон боб яде ли".

Освен борбата с шума по морето, Симеонов иска да се разправи и с алкохолния туризъм и пъбкролинга по морето.

Вицепремиерът не разкри с какъв нормативен акт ще бъдат забранени пиянските турове. Само намекна, че може да стане чрез Закона за митингите, където има текстове за събирането на много хора на едно място.

ДОСТ скърби за загиналия мюсюлманин в Лондон

https://offnews.bg//politika/dost-skarbi-za-zaginalia-miusiulmanin-v-london-658526.html

ДОСТ поднася най-искрените си съболезнования към семейството на загиналия и съпричастността си към пострадалите при варварския акт тази нощ по време на молитва до джамията при Финсбъри Парк в Лондон, съобщават от пресцентъра на партията на Лютви Местан.

При инцидента загина един човек, а 10 души бяха ранени, след като ван се вряза в мюсюлмани, излизащи от джамия след молитва в Северен Лондон. 9 от пострадалите са приети в болница. Според свидетели нападателят е крещял "Ще убия всички мюсюлмани".

"Терорът не принадлежи нито на определена раса, нито на определена религия. Терористите са изгубили и последните остатъци на нравствена мотивация и морал, те са неспособни за каквато и да е социална реализация. Светът повече от всякога се нуждае от цивилизационна, геополитическа и гражданска солидарност за отпор срещу тази заплаха за човечеството през 21-ви век", пише в съболезнованието, изпратено до посланик Ема Хопкинс.

От ДОСТ заявяват, че осъждат остро виновните за окървавената лондонска нощ и че вярват, че те ще получат заслужено наказание.

Скърбим за загиналия и се молим за пострадалите, заявяват още от партията.

Делото за атентата в Сарафово не тръгна за пореден път

http://www.moreto.net/novini.php?n=353734

Спецсъдът не успя да даде ход на делото за атентата на летището в Бургас, заради нередовно призоваване на част от пострадалите израелски граждани и едно от юридическите лица, предаде БТА. Българският адвокат на израелците е извел пред съда обективни причини за своето отсъствие и желанието си делото да не започне.

Никол Шерцингер отново пръска сексапил (снимки)

https://offnews.bg//izvan-terena/nikol-shertcinger-otnovo-praska-seksapil-snimki-658523.html

Гаджето на топтенисиста ни Григор Димитров - Никол Шерцингер продължава да радва очите на феновете си. Красавицата се отдаде на малко забавления край басейна в Лос Анджелис.

Освен че с няколко снимки хубавицата демонстрира фантастични форми, тя напомни и за завидните си танцови умения. Видео можете да видите тук.

Хавайката, която стартира в шоубизнеса именно като танцьорка, изви кръшната снага под звуците на хита Despacito. Шерцингер явно се е запътила другаде, тъй като се сбогува с Ел Ей на кадрите.

В едно от посланията към снимките Никол направи и изказване, което със сигурност може да получи доста разнообразни коментари, след слуховете за раздяла с Гришо, макар че двамата продължават да се считат за двойка.

"Има нещо красиво в това да освободиш нещо... Да се освободиш от страховете си и задръжките си," написа тя, пожелавайки и щастлив Ден на бащата в САЩ в същия пост.

Поне 60 фирми в България произвеждат електронни игри

http://www.investor.bg/softuer/458/a/pone-60-firmi-v-bylgariia-proizvejdat-elektronni-igri-241421/

Няма недостиг на кадри, в тази индустрия те се създават от процеса, твърди Габриел Добрев, съосновател на Haemimont Games

Задържаха посредник на ало мафията в Кърджали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6289577

Задържаха посредник на ало мафията в КърджалиЗадържан е посредник в телефонна измама от криминалисти на РУ-Кърджали. 65-годишен гастрольор от село Покрован прибрал пари и златни накити от 78-годишна от Кърджали. Възрастната жена била заблудена по телефона, че се провежда операция за залавянето на телефонни измамници. За да се включи в акцията, тя трябвало да даде пари и злато.

Рекордните 65,5 млн. мигранти отчитат за 2016 г. от ООН

http://www.cross.bg/dyshi-dyshi-bezhantzi-1546417.html

/КРОСС/ Военните конфликти, насилието и преследванията в страни като Сирия и Южен Судан са принудили рекорден брой хора да напуснат домовете си, съобщава Агенцията за бежанците на ООН. По нейни данни до края на 2016 г. бежанци и мигранти са били 65,5 млн. души. Това представлява увеличение с около 300 000 души от края на 2015 г., като в сравнение с 2014 г. увеличението е от 6 млн. души, показва годишен доклад на агенцията. Според нейния ръководител Филипо Гранди актуалният брой е „най-голямата цифра, откакто сме започнали да записваме тези данни". „Във всеки случай това е неприемлив брой и той говори за нуждата от солидарност и обща цел при предотвратяването и решаването на кризи", допълни Гранди. Според доклада 10,3 млн. души от всички бежанци и мигранти са напуснали домовете си само през последната година, включително и 3,4 млн. души, които са напуснали родните си държави. „Това означава, че на всеки три секунди един човек е разселен - по-малко от времето, необходимо за прочитането на това изречение", посочват от агенцията за бежанците в изявление. По-голяма част от хората, които са принудени да напуснат дома си, бягат на друго място в собствената си държава и се определят като вътрешно разселени хора. В края на 2016 г. такива са били 40,3 млн. души, което представлява лек спад в сравнение на предходната година, когато са били 40,8 млн. Най-много вътрешно разселени хора има в Сирия, Ирак и Колумбия. Други 22,5 млн

Анатолий Карпов играе шах със следователи и членове на ВСС

http://frognews.bg/news_136755/Anatolii-Karpov-igrae-shah-sas-sledovateli-i-chlenove-na-VSS/

Анатолий Карпов, който е депутат от партията на Путин, е във Висшия съдебен съвет (ВСС), за да играе мач със следователи и членове на ВСС. Преди това той заяви пред bTV, че славянската азбука идва от Византия.

Паметникът „1300 години България” пред НДК отива в историята

http://www.cross.bg/godini-pametnika-bulgariya-1546416.html

/КРОСС/ След години спорове паметникът „1300 години България" пред НДК отива в историята. До дни ще започне демонтирането му, съобщава Нова тв. През 80-те години на миналия век създават два паметника, посветени на 1300 години от създаването на българската държава. Единият е Създателите на българската държава в Шумен и все още се издига гордо над града. Съдбата на този в София, открит лично от Тодор Живков, далеч не е толкова розова. След куп скандали и раздори паметникът стърчи полуразрушен. А до две седмици ще започне работата по демонтирането му. „Бронзовите пластики, несъмнено с висока художествена стойност, ще бъдат аранжирани по подходящ начин в двора на Националния исторически музей", заяви доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на София по културата. Заличаването на паметника разгневи Съюза на българските художници. „Има драма! Тук се конфронтираха на повърхнината естетически мнения и преценки, а всъщност дълбоката мотивация е политическа. Това е част от този патос, обзел ни реваншистки след промените, да заличим следите от онова време", коментира проф. Станислав Памукчиев. Граждани обаче напомнят, че на това място е имало друг паметник - на първи и шести пехотни полкове. Той е разрушен и на негово място е издигнат „1300 години България". „Драмата беше много голяма, когато го дръпнаха с трактори, с въжета. Събориха три паметни плочи, събориха един лъв

Борисов отряза Анатолий Карпов заради твърдението му, че кирилицата идва от Византия

http://www.mediapool.bg/borisov-otryaza-anatoliy-karpov-zaradi-tvardenieto-mu-che-kirilitsata-idva-ot-vizantiya-news265457.html

Премиерът Бойко Борисов е отменил планираната за 11.30 ч. в понеделник среща с бившия световен шампион по шахмат и настоящ депутат от "Единна Русия" Анатолий Карпов. Официално съобщение за причината няма, но източници от ГЕРБ твърдят, че срещата не е проведена заради неприемливо изказване на Карпов по-рано тази сутрин пред бТВ. Анатолий Карпов каза, че кирилицата е дошла в Русия от Византия и така отново разчовърка поутихналите вече страсти у нас около изказването на Владимир Путин на 24 май, че "славянската писменост е дошла от македонските земи". "Днес се срещам с министър-председателя. И с главния прокурор", каза сутринта Карпов по бТВ. Преди това обясни, че е на посещение в България по покана на "Атака" и вече е успял да обиколил половин България, като е бил за пръв път на Шипка, във Велико Търново и Свищов. Карпов обаче отрече поводът на визитата му да е подготовка на посещение на руския президент Владимир Путин по повод 140 години от Освобождението на България догодина. По думите му все още няма никакви покани от България към Русия по повод тези чествания. "В Русия кирилицата е дошла, както ние смятаме от Византия. А Византия е свързана с България. По времето на Византия България е била на високо равнище на развитие. Кирил и Методий разбираме, че са българи. Но България беше по-голяма държава. По онова време България е била много по-голяма. Сега България е по-малка, Македония съществува отделно", каза Карпов. След това Карпов изигра демонстративан партия шах във Висшия съдебен съвет, в която участва Ясен Тодоров, както и гостите Кубрат Пулев и Христо Йовов. На срещата обаче Сотир Цацаров също се включи по темата за кирилицата и коментира изказването на госта от Русия: "Добрите отношения, добрите чувства на руския към български, българския към руския народ са факт, но това не може да промени историята - че именно България е дала азбуката на славянските народи. Независимо от това кой какво казва. Независимо от това този, който го казва каква длъжност заема. Повтарям шах-матът е шах-мат. Добрите отношения са добри отношения. Историята не може да бъде променена", каза главният прокурор. Очаквайте подробности

Русия назначи новия си посланик в Анкара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6289568

Русия назначи новия си посланик в АнкараРусия назначи Алексей Йерхор за нов посланик на федерацията в Република Турция, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА. Руският държавен глава Владимир Путин е одобрил решението за назначаване на Йерхор на мястото на убития през декември руски посланик Андрей Карлов. Алексей Йерхов беше ръководител на Ситуационно-кризисния

Сърбия отваря две нови глави от преговорите с ЕС

http://www.cross.bg/glavi-surbiya-iioksimovich-1546415.html

/КРОСС/ Сърбия ще отвори днес в Брюксел две нови глави от преговорите си за членство с Европейския съюз, съобщава агенция „Танюг", цитирана от БГНЕС. Това са глави номер 7 и 29, чиито теми са авторските права и интелектуалната собственост и митата. Сръбската делегация на днешните разговори в Брюксел ще бъде предвождана от министъра по евроинтеграцията Ядранка Йоксимович, според която двете глави са особено важни за Сърбия. „Това е нещо, което ще допринесе за развитието на икономиката", каза Йоксимович по време на днешната шеста по ред преговорна среща между Белград и Брюксел. Това е второто отваряне на нови глави от преговорния процес от миналата година насам, когато бяха отворени други две глави. С последните Сърбия ще има отворени общо десет глави от 35-те необходими за членство в ЕС. „Имиджът е много важен. Той може лесно да бъде развален, но се поправя трудно. Смятам, че ние го поправихме", заяви още Йоксимович.  

Путин назначи Алексей Ерхов за посланик на Руската федерация в Турция

http://www.cross.bg/erhov-ryskata-federatziya-1546418.html

/КРОСС/ Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин назначи с указ Алексей Ерхов за нов дипломатически представител на страната в Турция, предава РИА Новости. Ерхов ще оглави руската дипломатическа мисия в Анкара на мястото на Андрей Карлов, който бе застрелян на изложба в Анкара през декември 2016 г. До този момент Ерхов заемаше поста на ръководител на Ситуационния кризисен център към Министерството на външните работи на Руската федерация. В периода 2010-2015 г. той бе генерален консул в Истанбул.  

Григор Димитров е само на 60 точки от Топ 10

http://www.moreto.net/novini.php?n=353729

Само 60 точки делят най-добрият български тенисист Григор Димитров от Топ 10 на световната ранглиста при мъжете. Първата ни ракета вече е 11-и, след като се изкачи с една позиция спрямо отминалата седмица и изпревари Александър Зверев.

Липсват спасители на централния плаж в Созопол

http://econ.bg/Новини/Липсват-спасители-на-централния-плаж-в-Созопол_l.a_i.744253_at.1.html

Мобилна група на Министерството на туризма провери морски плаж „Созопол-централен”. Там  трябваше да има два спасителни поста с по двама...

Новият македонски премиер идва утре в София

https://www.actualno.com/balkani/novijat-makedonski-premier-idva-utre-v-sofija-news_617737.html

Премиерът на Македония Зоран Заев идва утре на официално посещение в България, където ще се срещне с българския премиер Бойко Борисов и президента Румен Радев. София е втората европейска столица след Брюксел, в която македонският лидер идва на визита, след като официалн

Пътниците на Летище София са се увеличили с 36%

http://clubz.bg/55302-pytnicite_na_letishte_sofiq_sa_se_uvelichili_s_36

ПОЛИТИКА летище софия

Общо 559 542 пътници са преминали през Летище София през май, което е ръст от 36,4% спрямо година по-рано.

Пътувалите по международни редовни линии са се нараснали с 35%, а увеличението по вътрешните е повече от 2 пъти - 23 973 души. С чартърни полети са превозени 8387 пасажери.

Само за месец на столичния аеропорт са кацнали и излетели 5043 самолета, което е с 13,4% повече спрямо май 2016 г. 

Обработените товарни и пощенски пратки са общо 1944 тона, или с 32,5 на сто повече.

За изминалата 2016 г. Летище София обяви рекорден ръст на пътниците от 22%, като те достигнаха 4 980 387 души. Рекорд имаше и при откриването на нови линии – цели 23.

Полша планира увеличаване на разходите за отбрана в ерата на Тръмп

http://www.mediapool.bg/polsha-planira-uvelichavane-na-razhodite-za-otbrana-v-erata-na-tramp-news265456.html

Новите планове на Полша почти да удвои разходите си за отбрана и да увеличи със 100 000 души числеността на въоръжените си сили изглеждат - поне на хартия, точно това, от което съюзниците от НАТО имат нужда, за да контрират обвиненията на президента на САЩ Доналд Тръмп, че Европа не плащала достатъчно за отбраната си. Разработена донякъде като реакция на действията на Москва в Украйна, източната съседка на Полша, "Отбранителната концепция на Република Полша" цели да даде възможност страната да устои на всяка потенциална руска агресия, без да й се налага да разчита много на помощта на хилядите американски и натовски войници, вече базирани в Полша. Но натовски дипломати, специалисти по сигурността и някои полски военни казват, че планът може да отблъсне съюзниците на Полша, да позволи на Русия да се възползва от нови слаби места на страната и да се окаже катастрофален за Варшава от финансова гледна точка. "След не повече от 12 години Полша ще е способна да се защитава сама, разчитайки само на собствените си въоръжени сили", каза министърът на отбраната Антони Мачеревич, представяйки в края на март новата стратегия. Стратегията на правителството на дясната партия "Право и справедливост" (ПиС) по същество е фокусирана върху това, което тя смята, че цели Русия - "да създаде нов световен ред". Стратегията предполага продължително "агресивна линия на поведение" на Москва към Полша и нейните съюзници. Мачеревич обвини предишното центристко правителство, че е подценявало заплаха от Русия, която през 2014 г. анексира украинския Кримски полуостров. Министърът също така подчертаваше, че трябва да се укрепи полската отбранителна промишленост, като се откаже от плановете си за купуване от чужбина на въоръжение, включително дронове. "Абсолютно нереалистично" Около една четвърт от полския генералитет напусна, след като ПиС дойде на власт в края на 2015 г., посочвайки като причина несъгласието си с някои персонални и други решения на Мачеревич. Дори в правителството не всички са убедени в новата военна стратегия и в акцента, който се прави в нея, върху способността на Полша сама да се защити, ако се наложи, от чужда агресия. "Самодостатъчност? Как? Това е абсолютно нереалистично", каза правителствен служител за Ройтерс. "Наистина ли искаме да изпратим такова послание до съюзниците си от НАТО - че не разчитаме на тях?" От Брюксел НАТО не е коментирала публично промяната в полския курс, но алиансът внимателно следи случващото се и негов представител каза: "Никой не може попречи на която и да е страна членка да си вкара автогол. Последиците ще си проличат, когато нещо наистина рухне". Полските въоръжени сили от десетилетия страдат от недостатъчни инвестиции, а около две трети от оборудването им са още от съветско време. Мачеревич обаче отмени голяма част от програмата за модернизирането им, приета от предишното правителство. Тя предвиждаше освен другото купуването на 70 мноцелеви хеликоптера, като доставките трябваше да започнат от догодина. Но правителството на ПиС развали сделка за 13,5 милиарда злоти (1 долар е 3,72 злоти), подписана с европейския самолетостроител Еърбъс за доставка на някои от хеликоптерите. Сега кабинетът казва, че те вече не са приоритет. Правителството все още очаква да подпише до края на 2017 г. сделка за 7,6 милиарда долара с американската фирма "Рейтиън" за купуване на осем системи за противоракетна отбрана "Пейтриът". Но източник, близък до разговорите, каза, че този краен срок вече не е реалистичен. "Сега най-големият проблем е липсата на модернизация", каза за Ройтерс Валдемар Скшипчак, генерал, който тази година подаде оставка като съветник на министъра на отбраната. Правителството смая също така някои военни експерти, като предприе доста необичайна стъпка - да изтегли модерните си бойни танкове германско производство от западната граница и да ги прехвърли във Варшава, по-близо до Русия. На тяхно място сега остават остарели танкове от съветско време, които често се чупят и не са толкова маневрени. Прехвърлянето на танковете германско производство във Варшава изисква за тях да се осигури там база със съответната инфраструктура и обучен персонал. Това ще отнеме около две години и означава, че в случай на изненадващо нападение, Полша няма да може да ги използва, казват експерти. Москва категорично отрича да има каквито и да е планове да нахлува в Полша или балтийските републики и обвинява НАТО, че заплашва стабилността в Европа с военните си маневри в района. Повече пари в брой Полша - която вече е една от петте членки на НАТО, които изпълняват поставената цел 2 процента от БВП да отива за отбрана - сега се стреми до 2030 година да повиши тези разходи до 2,5 на сто, разчитайки на положителен икономически растеж.Това означава, че те трябва на практика почти да се удвоят до около 80 милиарда злоти (21,50 милиарда долара). Подобни амбиции вероятно ще впечатлят Тръмп, когато той посети Варшава идния месец. На срещата на високо равнище на НАТО миналия месец американският президент публично разкритикува съюзниците, които не отделят 2 процента за отбрана. Сред новите придобивки, които планира Варшава, е покупката на две ескадрили изтребители Ф-35 на "Локхийд-Мартин", всеки от които струва най-малкото 100 милиона долара. Критици на амбициозните планове на полското правителство казват, че им липсват ясни срокове и реална оценка на разходите. За Полша, както и за другите страни членки на ЕС, важи изискването да държи бюджетния си дефицит под 3 процента от БВП, но министерството на Мачеревич предложи законопроект, който не ограничава разходите за определени програми. "Реалистично ли е всичко това? В никакъв случай", каза Марек Шверчински, анализатор, занимаващ се с въпросите на сигурността от "Политика инсайт" - проевропейски мозъчен тръст, базиран във Варшава. "Ако сумираме всички артикули, посочени в списъка на желанията, ще излезе колосална сума". По БТА

Лесен начин да разберете дали водата в басейна е мръсна

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/lesen-nachin-da-razberete-dali-vodata-v-basejna-e-mrysna-2031486

Лятото чука на вратата ни, но бленуваната морска почивка все още е мираж. С покачването на температурите все повече хора използват уикенда, за да поплуват и да съберат слънчеви лъчи на някой открит басейн. Но как да сме сигурни, че водата <

Данъчните запечатват магазини и изземват обороти в курортите

//dariknews.bg/regioni/varna/danychnite-zapechatvat-magazini-i-izzemvat-oboroti-v-kurortite-2031487

Служители на НАП Варна откриха множество нарушения на търговци в курортите „Златни пясъци” и „Албена”. 

В късните часове на почивните дни инспектори са проверили 27 търговски обекта на първа линия в „Златни пясъци”, като са съставили 10 акта за административни нарушения. 

Заподозреният за терора от джамията в Лондон - посинен от бой от минувачи (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6289544

Заподозреният за терора от джамията в Лондон - посинен от бой от минувачи (Видео)Заподозреният за терора във Финсбъри парк е фотографиран посинен от побой, след като връхлетя с бус върху мюсюлмани пред джамията Свидетели твърдят, че 48-годишният мъж е бил удрян от хората наоколо, тъй като го държали най-малко 15 минути, преди полицията да дойде и да го арестува. Ахмед Мур от Ливърпул направил снимката непосредствено след

УНСС наказва Медев? Министърът: Неуместно!

http://www.dnes.bg/obrazovanie/2017/06/19/unss-nakazva-medev-ministyryt-neumestno.344751

Трябва промяна в системата на висшето образование, заяви Красимир Вълчев

Защо ги ручахме жабетата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6288734

Защо ги ручахме жабетатаРазликата в състава на храните издава нещо много лошо за тези, които са на върха на хранителната верига МИНИСТЪРЪТ на земеделието Румен Порожанов потвърди, че едни и същи храни от един и същи производител имат различен състав и качество, когато се продават в “добрата стара Европа” и когато купувачите се явяват задръстените тъмни балкански

Кубрат Пулев: Ако съм на мястото на Кличко, ще се бия пак с Джошуа

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/19/2991964_kubrat_pulev_ako_sum_na_miastoto_na_klichko_shte_se/?ref=rss


Българският боксьор Кубрат Пулев все още не знае кога и срещу кого ще бъде следващият му мач. Претендентът за световната титла на IBF изчаква решението на Владимир Кличко за реванш срещу Антъни Джошуа, за да бъде наясно и със своята програма.

"Чакаме да видим какво ще обяви Кличко, дали ще играят или не. Имаме варианти при всяка ситуация. Моето желание е да играя, независимо срещу кого. Готов съм и чакам. Най-важното е да тренирам добре и да съм в кондиция за...

Още един милион лева отиват за анализ на административната реформа

https://www.actualno.com/politics/oshte-edin-milion-leva-otivat-za-analiz-na-administrativnata-reforma-news_617735.html

Един милион лева с ДДС се готви да плати Администрацията на Министерския съвет за поредния анализ на административната реформа. Това става ясно от обявена обществена поръчка, предаде БГНЕС.  Точната формулировка на заданието е: “Актуализиране на Единната методологи

Божидар Димитров ще отстранява пропуски в образованието на Путин и Карпов

https://offnews.bg//obshtestvo/bozhidar-dimitrov-shte-otstraniava-propuski-v-obrazovanieto-na-putin-i-658522.html

Националният исторически музей (НИМ) организира експедиция до град Охрид в „македонската земя”, за да заснеме две старинни икони. Целта е да се поправят "пропуски в образованието на важни чуждестранни държавни дейци по повод произхода на кирилицата, кръщението на Русия, кой какви книги е разнасял по света", обявиха от музея.

На 24 май т. г. на среща с македонския държавен глава Георге Иванов руският президент Владимир Путин каза, че кирилицата е дошла в Русия от "македонската земя", с което предизвика вълна от гневни реакции у нас. Днес пък бившият световен шампион по шах Анатолий Карпов и депутат от управлявашата партия "Единна Русия" заяви, че в Москва знаят, че "кирилицата е дошла от Византия". Веднага след това премиерът Бойко Борисов отмени планираната си среща с него.

Съобразно световната музейна практика, директорът на НИМ проф.Божидар Димитров е поръчал копия на иконите, които ще бъдат поставени на съответното място в средновековната експозиция на НИМ, уточняват от музея.

Иконите са от епохата на Възраждането. Едната е на „Св.Св.Кирил и Методий”. Над образите им пише „Просветители български”. И за да не стане някоя грешка, иконописецът е добавил „Тия и се написаха буквите български. Празника им е на 11 май”.

Втората икона е на „Св.Седмочисленици”. Всъщност на тази икона светците са девет. Към известната седморка (Св.Климент, Наум, Ангеларий, Сава, Горазд, Кирил и Методий) са прибавени Св.Еразио (местен светец) и Св.Иван Владимир, зет на цар Самуил.

Над образите на светиите пише „Св.Седмочисленици Просветители болгарски”.

"Та това може да дойде от „македонската земя” в края на Х век. Български просветители и български букви. По признание на самите местни зографи, рисували иконите", обяснява професор Димитров.

За бежанците в България: Дом на киното със специална прожекция на филм за съдбата на мигрант

https://offnews.bg//kultura/za-bezhantcite-v-balgaria-dom-na-kinoto-sas-spetcialna-prozhektcia-na-658518.html

На 22 юни от 18.30 часа Домът на киното организира специална прожекция на филма "Другата страна на надеждата", на която са поканени всички бежанци, пребиваващи в България. 

На специалната прожекция ще присъстват бежанци, посещаващи Центъра за интеграция на бежанци и мигранти, както и доброволци от Каритас България, които след края на филма ще проведат дискусия па темата на филма - животът на един бежанец от Сирия, опитал се да потърси убежище във Финландия.

Организаторите канят и софийската публика на събитието, за да заяви своята съпричастност и да подкрепи хората, прогонени от войната в родните си места.

Филмът разказва две истории, които се преплитат. В първата срещаме Халед, който е сирийски бежанец. Качил се на товарен кораб, той се оказва в Хелзинки, където официално иска убежище, но без да се надява на особен успех.

Викстрьом е вторият персонаж. Той е пътуващ търговец, който се опитва да продава вратовръзки и мъжки ризи. В един момент обаче решава да зареже търговията и да се посвети на залозите, като така успява да си купи ресторант в най-отдалечената част на Хелзинки.

Билети на цена от 7/5 лв. на касата на Дом на киното и онлайн.

ФРОГОКО: От 2013 г. се подготвят контраатентати в Кралството

http://frognews.bg/news_136754/FROGOKO-Ot-2013-g-se-podgotviat-kontraatentati-v-Kralstvoto/

Атентаторът от Лондон се е врязал с буса си в мюсюлманите в момент, в който те оказвали помощ на дядо, комуто му било прилошало. Именно той е загиналият, научи Фрог нюз.

Макрон откри от въздуха Парижкото авиоизложение

http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-emanuel-makron-avioizlozhenie-25936575

Френският президент Еманюел Макрон откри от въздуха Международното аерокосмическо изложение край Париж.

Модна линия: биоразградими тениски

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/19/2991987_modna_liniia_biorazgradimi_teniski/?ref=rss


Търговската верига за облекло "Си енд Ей" (C&A) неотдавна пусна първата си модна линия биоразградими тениски, доставяйки 400 хил. от новите дамски блузи в цяла Европа, информира ДПА.

Компанията иска да докаже, че е възможно да има екологично съобразена мода за световния пазар.

Преди това такива тениски се намираха трудно в утвърдените вериги за дрехи и бяха характерни предимно за марките с подчертано екологичен подход.

Европейците в Обединеното кралство - приоритет за властите преди Брекзит, съдбата им буди тревоги

http://www.mediapool.bg/evropeitsite-v-obedinenoto-kralstvo---prioritet-za-vlastite-predi-brekzit-sadbata-im-budi-trevogi-news265455.html

Да се премахне принципът за свободно движение на хора с цел ограничаване на мигрантския приток от Европа - това бе сред основните мотиви в кампанията за Брекзит. И днес, когато започват дискусиите за развода, ще се запитаме каква съдба очаква занапред над 3,6 милиона европейски граждани, живеещи постоянно в Обединеното кралство. Британското правителство уверява, че въпросът е сред неговите приоритети, поставяйки на везните и бъдещето на 1,2 милиона британци, заселили се в 27-те останали членки на ЕС. Европейската комисия също смята темата за приоритетна, но настоява, че случаят е сложен (социални осигуровки, пенсии и т.н.). Самите изселници следят дебатите с чувство за потиснатост и безпокойство. Кои са европейците в Обединеното кралство? През 2016 г. в Обединеното кралство живееха малко над 3,6 милиона европейски граждани, една трета от тях - в Голям Лондон, сочи оценка на Центъра за наблюдение на миграцията към Оксфордския университет, опираща се на последни данни от Националната статистическа служба. Преброяването на чужденците в страната е същинска главоблъсканица, защото не е задължително да се регистрират в съответните консулства. Германия, Франция и Испания например приемат, че оттам са пристигнали на британска земя около 300 000 души, или двойно повече спрямо официалните оценки. С един милион души Полша е представена в кралството далеч повече от другите европейски нации. През 2015 г. броят на поляците дори надхвърли за пръв път този на родените в Индия жители на Острова. Този приток се дължи частично на факта, че Обединеното кралство бе сред малкото членки на ЕС, отворили веднага своя трудов пазар за поляци след влизането на страната в общността през 2004 г. По същия начин повлия на нещата и вдигането на ограниченията за българи и румънци през януари 2014 г. Тези последователни мигрантски вълни от източни държави предизвикаха нервно напрежение, което изби на повърхността по време на кампанията за Брекзит. Още повече че седем месеца преди референдума, през ноември 2015 г., мигрантският баланс (чистата миграция, разликата между пристигнали и заминали) стигна исторически рекорд. Какво обуславя имиграцията на европейци в Обединеното кралство? Всички проучвания показват, че мигрантите европейци идват в Обединеното кралство главно за да работят. На работа са постъпили 2,2 милиона души от общо 3,6 милиона европейци на Острова, посочва Националната статистическа служба. Сред новопристигналите през 2015 г., привлечени от динамичния трудов пазар и ниската безработица, 73 на сто са дошли в страната в търсене на работа, а 21 на сто - с цел обучение. Сервитьори, банкери, болногледачки - имигрантите от Европа работят в хотелиерско-ресторантьорския бизнес (24 на сто), финасовата сфера (18 на сто) и в държавния сектор, например в националната система за здравеопазване Ен Ейч Ес. И точно тези сектори се разтревожиха първи. По-специално здравните власти. В парламентарен доклад, публикуван в края на април, се изтъква, че в английската Ен Ейч Ес работят над 60 000 европейци. Спирането на свободното движение предизвика силно безпокойство и в селското стопанство, използващо мнозина сезонни работници. "Много просто: няма начин да действаме без имигрантите от Европа", обобщава Ник Отуел, производител на салата от Кент. Преди референдума - в стремеж да убеди британците да останат в ЕС и да укроти евроскептиците, консервативното правителство предложи да ограничи достъпа на мигрантите от Европа до някои социални помощи. Редица анализи, например на лондонския Юнивърсити коледж, обаче показват, че те плащат като данъци повече от размера на исканите помощи. Привържениците на Брекзит отвръщат с контрааргумента, че тук не се отчита допълнителното бреме за жилищния сектор, училищата и болниците. Някои обвиняват освен това имигрантите европейци, че са допринесли за свиването на заплатите. Но според Джонатан Уодзуърт, автора на доклад по въпроса за Лондонското училище по икономика, "всички проучвания сочат, че имиграцията изобщо не се отразява на нивото на заплатите - или съвсем незначително". Какво се очаква? Лондон и 27-те заявиха, че съдбата на изселниците за тях е проблем с приоритетно значение. Но не премахнаха неяснотите, понякога и страховете от несигурното бъдеще. Ще трябва ли тези хора да вадят визи, за да пътуват? А разрешителни за работа? Да се примиряват с преференциите на местните? Да набират точки или да не надхвърлят тавана на заплатата, за да останат? Или да си събират багажа? Заради тези въпроси броят на молбите за британско гражданство и разрешителни за постоянно пребиваване скочи до небето, веднага щом стана ясен резултатът от референдума. Често обаче кандидатите затъват в един "бюрократичен ад", по-специално за да им разрешат постоянно пребиваване - за целта трябва да са живели на Острова поне пет години. Неотдавна британското правителство облекчи процедурите, но те си остават тежки. Заедно с документалните доказателства "папката тежи 10 кила", обяснява Никола Атон - французин, изселил се в кралството преди 20 години и основал движението "the3million", група за натиск, която брани правата на имигрантите от Европа. Испанецът Жоан Понс, санитар в Ен Ейч Ес, живее във Великобритания от 17 години. След Брекзит трите му деца, родени в кралството, "ги е страх, че може да заминем на почивка в Европа и повече да не се върнем", въздиша той. Привържениците на Брекзит го уверяват, че страховете му са безпочвени: заварените пришълци ще си останат тук. Ами новопристигналите? Кой ще е последният срок? Как ще тече професионалният и семейният им живот? За работещите в ресторантьорския бранш британското правителство обмисля да въведе специални разрешителни за работа, наречени "виза бариста" ("barista visa") - само за две години и без право на помощи, но това ще позволи на младежи от Европа да работят и занапред в заведения за хранене от британските вериги. Аналогични схеми се разработват и за сезонната работа. Нико - 25-годишен румънец, който сади салати в Кент, не се тревожи. "Знам, че тук имат нужда от нас", казав той. Други обаче са предпочели да си заминат и британските болници вече трудно набират персонал. По данни на Съвета на британските болногледачи и акушерки (Ен Ем Си), публикувани в края на януари, броят на санитарите и санитарките от Европа, кандидатстващи за място в системата за здравеопазване Ен Ейч Ес, е спаднал след референдума с 90 на сто. А Ен Ейч Ес - "с 24 000 вакантни места за болногледачи, има належаща нужда да наеме болногледачи от Европа", споделя развълнувано Джанет Дейвис, директорка на Роял коледж ъв нърсинг - синдиката на британските болногледачи. По БТА.

Преговорите за Брекзит официално започнаха

https://offnews.bg//sviat/pregovorite-za-brekzit-ofitcialno-zapochnaha-658524.html

Ръководителят на преговорния екип на Европейската комисия за Брекзит Мишел Барние даде началото на преговорите за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, в присъствието на британския външен министър Дейвид Дейвис, пристигнал в Брюксел, съобщи Франс прес.

"Днес ние започваме преговорите за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз", заяви тържествено Барние, след като стисна ръката на Дейвис. Той уточни, че целта на тази първа среща ще бъде определяне на приоритетите и програмата на преговорите.

Британският външен министър от своя страна заяви, че ще се стреми към "позитивен и конструктивен" тон в преговорите и добави: "Повече неща ни свързват, отколкото ни разделят", предаде Ройтерс.

Британският външен министър Борис Джонсън заяви, че преговорите за Брекзит трябва да подготвят почвата за "дълбоко и специално партньорство", каквото Лондон иска да поддържа занапред с ЕС. 

Преди днешната среща в Люксембург на външните министри от съюза Джонсън изрази надежда, че преговорите ще доведат до "щастлива развръзка", която да е "от полза и за двете страни".

"Най-важното сега е да е гледаме към хоризонта, да мислим за бъдещето и за ново партньорство - дълбоко и специално партньорство, което искаме да изградим с нашите приятели", каза той.

На 23 юни 2016 г. британците подкрепиха с близо 52 процента от гласовете напускане на Евросъюза. Това предизвиква изумление сред съседите им и политически сътресения в Обединеното кралство, вторичните трусове от които продължават се усещат и до днес.

Източник: БТА

За избора на риба в кулинарния конкурс на WWF

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/06/19/2991969_za_izbora_na_riba_v_kulinarniia_konkurs_na_wwf/?ref=rss


Изборът на риба и морски продукти, които купуваме в магазина, консумираме в ресторанти или у дома, има важно значение за опазването на живота в океаните и за съхранението на поминъка на рибарските общности по света.

От WWF-България насърчават потребителите да се интересуват и да правят своя устойчив избор на местния пазар, защото именно интересът на потребителят стимулира и определят предлагането на сертифицирана и устойчива риба в търговските мрежи. Подобен стимул е...

Водещи круизни оператори с интерес към варненското пристанище

http://www.moreto.net/novini.php?n=353719

Водещи круизни оператори проявяват интерес към варненското пристанище, като основна Черноморска дестинация, съобщиха от порта за Moreto.net. Изпълнителният директор на пристанището Петър Сеферов и директорът на Пристанищен терминал Варна – Изток Любомир Добрев участваха в 50-ата Генерална асамблея на Средиземноморската асоцияция на круизните пристанища (MedCruise).

Никол Шерцингер отново показа секси форми (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6289527

Никол Шерцингер отново показа секси форми (Снимки)Никол Шерцингер се отдаде на малко забавления край басейна в Лос Анджелис. Певицата направи и феновете си свидетели на шоуто. С няколко снимки приятелката на Григор Димитров демонстрира не само фантастични форми, но и напомни за танцовите си умения. В едно от посланията към снимките Никол направи и изказване,

Великобритания и ЕС започнаха преговорите за Brexit

https://www.actualno.com/europe/velikobritanija-i-es-zapochnaha-pregovorite-za-brexit-news_617732.html

Лондон и Брюксел поставиха начало на първите официални преговори за излизането на Великобритания от състава на Европейския съюз. „Днес ние започваме преговори за методичното изтегляне на Великобритания от ЕС“, заяви главният преговарящ от страна на Съюза Мишел Бар

По-важното от изминалата седмица

http://www.investor.bg/sviat/6/a/po-vajnoto-ot-izminalata-sedmica-241452/

Макрон завоюва пълно мнозинство във Франция, Гърция бе спасена за пореден път, а Каталуния настоява за своя референдум

Над милион гърци шофират без "Гражданска отговорност"

http://econ.bg/Новини/Над-милион-гърци-шофират-без-Гражданска-отговорност-_l.a_i.744252_at.1.html

Близо 1,15 млн. автомобили в Гърция нямат задължителната автомобилна застраховка "Гражданска отговорност". Техните собственици са получили вече...

Започнаха преговорите за Брекзит между ЕС и Великобритания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6289543

Започнаха преговорите за Брекзит между ЕС и ВеликобританияРъководителят на преговорния екип на Европейската комисия за Брекзит Мишел Барние даде началото на преговорите за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, в присъствието на британския външен министър Дейвид Дейвис, пристигнал в Брюксел, съобщи БТА.  "Днес ние започваме преговорите за излизането на Обединеното кралство от Европейския

Москва праща нов посланик в Анкара шест месеца след убийството на предишния

http://clubz.bg/55301-moskva_prashta_nov_poslanik_v_ankara_shest_meseca_sled_ubijstvoto_na_predishniq

Новият руски посланик в Турция е Алексей Ерхов, съобщи ТАСС.

"Назначава се Алексей Владимирович Ерхов за извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация в Турция", се казва в указа.

Ерхов оглавяваше департамента на "Ситуационно-кризисния център" на руското външно министерство, припомня агенцията.

Предишният посланик на Русия в Турция Андрей Карлов бе убит на 19 декември 2016 г.  в Анкара. Посмъртно Карлов бе награден със званието "Герой на Русия" .

Мъж стреля по Карлов, докато той произнасяше реч в Галерията за съвременно изкуство в Анкара. Дипломатът откриваше фотоизложбата "Русия през очите на турците".

Нападателят първо стреля във въздуха, след това по руския посланик в гръб.

Убиецът на Карлов - по-късно дентифициран като полицай, беше застрелян на място от турските командоси.

Служебният автомобил на Лозан Панов, не е умишлено повреден

http://dnes.dir.bg/news/umishleno-lozan-panov-sluzheben-avtomobil-povreden-25936514

Военноокръжна прокуратура София отказа да образува наказателно производство по твърденията за инцидент с автомобила на НСО, обслужващ председателя на ВКС Панов.

Любопитни факти за бирата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6289541

Любопитни факти за биратаАстрономическото лято настъпва след броени дни. По този повод британският в. "Дейли експрес", цитиран от БТА, предлага няколко любопитни факта за един от неизменните спътници на сезона - бирата: - Единствените напитки в света, които се консумират в по-големи количества от бирата, са водата и чаят. - Чехите са първенци по консумация на бира на

Започнаха преговорите по Брекзит-а

http://www.cross.bg/brekzit-barnie-deiivis-1546414.html

/КРОСС/ В Брюксел официално бе дадено началото на преговорите между Великобритания и Европейския съюз за Брекзит, съобщават АФП и "Гардиън". Министърът за Брекзит на Великобритания Дейвид Дейвис заяви пред журналисти в присъствието на главния преговарящ от страна на Европейската комисия Мишел Барние, че има "повече неща, които ни обединяват, отколкото ни разделят". Барние от своя страна изрази надежда, че ще постигне съгласие с Дейвис за "приоритетите и графика" във връзка с преговорите за Брекзит, които ще продължат близо две години. Двамата политици се опитват да дадат позитивно начало на преговорите, отбелязват медии. Според Барние ясен приоритет е защитата правата на гражданите на ЕС. Той се надява да излезе с положителен доклад на срещата на върха на съюза в края на тази седмица. Без съмнение изправени сме пред предизвикателно време, каза Дейвис и поясни, че Великобритания ще се стреми към "силно и специално партньорство" с ЕС след Брекзит. Барние поясни, че очаква "конструктивни" преговори с Лондон. "Ние започваме тези преговори с положителен и конструктивен тон, решени да изградим силно и специално партньорство с нашите европейски съюзници и приятели", завърши Дейвис. "Нашета задача е ясна, ние първо трябва да се справим с несигурността, произлязла от Брекзит. Първо за гражданите, също за ползите от политиките на ЕС и влиянието върху границите, предимно с Ирландия", подчерта Барние

Издирват 33-годишен мъж от София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6289539

Издирват 33-годишен мъж от СофияСимеон Симеонов е в неизвестност от 15 юни, когато е бил забелязан за последен път в ж.к. „Красно село“ Столичното Шесто РУ издирва 33-годишния Симеон Кирилов Симеонов от село Владая. За последен път той е бил забелязан на 15 юни, към 17.30 часа, на ул. „Дойран“ в ж.к. „Красно село“. Мъжът е висок около 170-190 см, с нормално телосложение,

Лавров: САЩ да прекратят едностранните действия в Сирия

http://www.cross.bg/lavrov-siriya-deiistviya-1546413.html

/КРОСС/ САЩ трябва да уважават териториалната цялост на Сирия и да се въздържат от едностранни действия в тази страна. Това призова руският външен министър Сергей Лавров пред руски медии, цитиран от Ройтерс. Лавров коментира информацията, че американски боен самолет е свалил самолет на сирийската армия над Ракка. Вашингтон се обоснова, че самолетът е хвърлял бомби до подкрепяните от САЩ сили. Дамаск от своя страна се защити, че самолетът е свален, докато е участвал в мисия срещу джихадисти от ДАЕШ ("Ислямска държава"). Всички държави трябва да уважават суверенитета и териториалната цялост на Сирия и да координират всички полеви действия с Дамаск, призова Лавров след среща на външните министри на държавите от БРИКС. Лавров поясни, че на 10 юли ще се проведе нов кръг мирни преговори в казахстанската столица Астана.  

"Младост" на бунт - месец и половина кварталът е без топла вода

https://www.actualno.com/sofia/mladost-na-bunt-mesec-i-polovina-kvartalyt-e-bez-topla-voda-news_617730.html

Част от столичния квартал „Младост” все още е без топла вода. Софийската „Топлофикация” неколкократно удължава срока за възстановяването на топлоподаването в района. Хората в квартала недоволстват заради продължаващите неудобства. В „Младост” 3 топла

Valkyrie - роботът, чиито "деца" ще ходят на Марс (ВИДЕО)

http://clubz.bg/55300-valkyrie_robotyt_chiito_deca_shte_hodqt_na_mars_video

Американската космическа агенция НАСА публикува днес ново видео на човекоподобния робот Valkyrie. В него машината демонстрира как ходи самостоятелно по неравна повърхност с разхвърляни павета.

Специален алгоритъм, комбиниран с данни, събирани от лидари (светлинни радари, б.р.), изчислява къде са плоските зони, на които роботът може да стъпи. Операторът само му задава цел.

Освен умението да ходи по пресечен терен Valkyrie "знае" и да взима независимо решения. 

По робота работят в няколко университета. Космическата агенция задържа един от 4-те произведени за себе си, даде два назаем за изследвания на Северозападния университет в Бостър, Масачузетският технологичен институт и шотландския Единбургски университет. Всяка бройка струва над 2 милиона долара.

Valkyrie завинаги ще остане при нас - той никога няма да бъде пратен на Марс, както предполагаха някои. На базата на изследванията с него обаче вероятно ще бъдат разработени първите роботи, които ще стъпят на Червената планета, може би дори преди хората.

 

Стилиян Петров: Винаги ще ме тревожи мисълта дали болестта не може да се върне

https://www.24chasa.bg/sport/article/6289520

Стилиян Петров: Винаги ще ме тревожи мисълта дали болестта не може да се върне"Винаги ще ме тревожи дали болестта може да се върне. Опитвам се да не го мисля. Днес нямам страхове, оценявам живота по по-различен начин, нямам напрежение в живота, всичко решавам с търпение. С желание да ставам все по-добър човек",. Това заяви , сподели легендарният капитан на националния отбор на България Стилиян Петров в "Преди обед" по бТВ.

Не подценявайте механизмите

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6286013

Не подценявайте механизмитеГардеробът е тежка и заемаща много място мебел. Той е също сериозно перо в бюджета. И заради всичко това трябва да сме внимателни при неговия избор. Цената точно тук не е добре да е водеща. Защото, както казват англичаните “не сме толкова богати, за да купуваме евтино.” Ако само след няколко месеца новият гардероб се окаже с провиснали врати и

Пиян младеж се е обърнал с колата си по таван на влизане в Благоевград

https://www.24chasa.bg/region/article/6289533

Пиян младеж се е обърнал с колата си по таван на влизане в БлагоевградНа 17 юни 2017 г., около 12:35 часа, на ПП1 Е-79 на входа на Благоевград от София, лек автомобил „БМВ“ , управляван от П. С./25 г./ от град Симитли, излиза в страни от пътното платно и се преобръща по таван. Това съобщиха от ОДМВР-Благоевград. Няма пострадали в резултат на инцидента. След извършена проверка с техническо средство е установено,

Турция нанесе въздушен удар по бунтовници в Ирак

https://www.24chasa.bg/novini/article/6289536

Турция нанесе въздушен удар по бунтовници в ИракВоенновъздушните сили на Турция ликвидираха шестима терористи в Северен Ирак, в района на Зап, съобщи ТАСС, позовавайки се на вестник "Миллиет". По позиции на бойците е бил нанесен въздушен удар. Анадолската агенция съобщи същевременно за резултатите от проведена антитерористична операция в страната,

САЩ свалиха сирийски боен самолет

http://www.dnes.bg/world/2017/06/19/sasht-svaliha-siriiski-boen-samolet.344767

Водят се боеве между войски на режима и арабско-кюрдски сили, подкрепяни от САЩ

Заев - от Брюксел в София

http://www.cross.bg/makedoniya-borisov-zaev-1546412.html

/КРОСС/ След Брюксел София е втората дестинация, която министър-председателят на Македония Зоран Заев ще посети след формирането на новото правителство в Скопие, предават местни медии. Заев пристига на двудневна визита в България във вторник, 20 юни, в рамките на която ще проведе срещи с българския си колега Бойко Борисов и държавния глава Румен Радев. Македонският премиер многократно подчерта, че от България, която от 1 януари следващата година поема ротационното председателство на ЕС, очаква добро сътрудничество и подкрепа за евроатлантическите стремежи на Македония. След избирането на новото македонско правителство българският премиер Борисов изрази увереност, че София и Скопие ще работят за укрепване на добросъседските отношения и за приближаване на Македония към ЕС и НАТО. След срещата си с германския канцлер Ангела Меркел, проведена по-рано този месец, Борисов подчерта, че би искал Македония да бъде стабилна държава. „Затова убедих канцлера Меркел и останалите, че трябва да дадем шанс на новото правителство", припомня телевизионният канал думите на българския министър-председател.    

Има ли фалшиви храни на българския пазар?

http://www.moreto.net/novini.php?n=353730

Хиляди тонове фалшифицирани храни и напитки са били конфискувани от европейския пазар само през миналата година. Скандални разкрития за подмяна на говеждо месо с конско - направиха и от Българската агенция по безопасност на храните.

Левски отбеляза 75-ата годишнина от рождението на Соколето

https://offnews.bg//futbol/levski-otbeliaza-75-ata-godishnina-ot-rozhdenieto-na-sokoleto-658520.html

Ръководството на Левски отбеляза 75-ата годишнина от рождението на легендата на "сините" Георги Соколов – Соколето.

Ето и цялото съобщение на 26-кратния шампион на България:

"Днес се навършват 75 години от рождението на големия и незабравим Георги Соколов – Соколето. Един от най-талантливите български футболисти, символ на свободата и непокорния дух.

Георги Соколов е роден на 19 юни 1942 г. в столичния квартал „Иван Вазов”. Баща му Апостол Соколов е сред най-добрите български вратари, трикратен шампион с ЛЕВСКИ. От дете Жоро Соколов се помни с футболна топка под ръководството на баща си.

Соколето е най-младият футболист, дебютирал в майсторската група – на 15 години и 5 месеца. Първата му изява за „сините” е в приятелската среща с Челси (Лондон), играна на ст. „Васил Левски” през 1958 г.

През пролетта на 1959 г. Соколов е една от основните фигури в юношеския национален тим на България, спечелил европейска титла на турнира в София. След този триумф Жоро, ненавършил 17 години се утвърждава и като титуляр в ЛЕВСКИ.

Дебютира 16-годишен в „А” националния ни отбор, през 1959 г. в победата с 3:2 над Холандия в София. Участник на световното първенство в Чили през 1962 година. Шампион на България – 2 пъти, печелил и два пъти купата на страната.

За ЛЕВСКИ той играе в продължение на 11 сезона. Окончателната му раздяла със „сините” е през 1969 г. – месеци след като отборът е обединен с милиционерския „Спартак”.

Общо със синята фланелка в 295 мача Георги Соколов е отбелязал 104 гола и досега е в първата десетка на левскарите-голмайстори за всички времена.

Георги Соколов беше чаровник на футболния терен, неподражаем магьосник за обичащите го привърженици. Импровизатор, бърз и силен, футболен гений.

Затова животът на звездите е безкраен. За футболните звезди той никога не свършва с напускането на терена и остава завинаги в сърцата на горещите любители.

И до днес Георги Соколов не отстъпва от своя житейски девиз:

“РОДИЛ СЪМ СЕ ЧОВЕК, А НЕ ФУТБОЛИСТ!”

Дълбок поклон".

Евросъюзът удължи с година санкциите срещу Крим

http://dnes.dir.bg/news/es-sanktzii-ukrina-evropeyski-parlament-krim-25936284

Ограничителните мерки по отношение на Крим и Севастопол на ЕС са удължени до 23 юни 2018 година.

ЕС удължи санкциите срещу Крим с година

http://www.cross.bg/krim-sanktziite-ydulzhi-1546411.html

/КРОСС/ Европейският съюз удължи санкциите срещу Крим и Севастопол. Официалното решение бе прието в понеделник на среща на министрите на външните работи в Брюксел, предава TACC, като се позовава на съобщение от пресслужбата на Съвета на ЕС. „Ограничителните мерки срещу Крим и Севастопол са продължени до 23 юли 2018 г.", се казва в разпространения текст. Санкциите са продължени без обсъждания. Съответното политическо решение бе съгласувано още на 6 юни на среща в Брюксел на посланиците на 28-те страни от Общността. Ограниченията включват забрана за внос в ЕС на всякакъв вид стоки от Крим, всякакви европейски инвестиции на територията на Кримския полуостров, включително забрана за притежаване на имоти, финансиране на бизнеса, и предоставяне на услуги, в това число и туристически.  

Росатом планира да пусне 1-ия енергоблок на АЕЦ в Турция през 2023 година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6289521

Росатом планира да пусне 1-ия енергоблок на АЕЦ в Турция през 2023 годинаРуската корпорация за атомна енергия Росатом запазва плановете си за пускане на първия блок на АЕЦ "Аккую" в Турция през 2023 година, съобщи първият заместник генерален директор на корпорацията Кирил Комаров, цитиран от ТАСС. Ако всичко върви успешно, през 2023 година за 100-ата годишнина на Турската република ще можем да пуснем първия блок,

ЕС удължи санкциите срещу Крим за срок от още една година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6289442

ЕС удължи санкциите срещу Крим за срок от още една годинаЕвропейският съюз удължи санкциите срещу Крим и Севастопол. Официалното решение бе прието в понеделник на среща на министрите на външните работи в Брюксел, предава TACC, като се позовава на съобщение от пресслужбата на Съвета на ЕС. „Ограничителните мерки срещу Крим и Севастопол са продължени до 23 юли 2018 г.

Протестът на полицаите ще е на 5 юли, обяви синдикален лидер

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/19/2991976_protestut_na_policaite_shte_e_na_5_juli_obiavi/?ref=rss


Протестът на служителите на Министерството на вътрешните работи ще бъде на 5 юли. Това съобщи пред БНР зам.-председателят на Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР) Генадий Тенев.

Той уточни, че полицаите нямат право да протестират ефективно и заради това най-вероятно ще се съберат за шествие в центъра на София. В него ще се включат само тези служители, които са в почивка.

В последния работен ден на миналата седмица от СФСМВР обявиха,...

Задържаха мъж, вързал и влачил куче с колата си

http://dnes.dir.bg/news/kuche-mvr-gabrovo-25936452

49-годишен габровец бе задържан, след като завързал и влачил с колата си куче, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Цацаров: Повече право и по-малко политика за съдебната реформа

http://www.cross.bg/reforma-tzatzarov-sudebnata-1546410.html

/КРОСС/ "Повече право и по-малко политика и съдебната реформа току-виж се случила". Това коментира пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров по време на шахматна среща със следователи и членове на ВСС, в която взе участие световният шампион по шахмат Анатолий Карпов, предаде "Фокус". "Всеки има право да протестира и да изразява мнение. На първо място хората, които водят този мач (бел. ред. за Съдебната реформа) трябва да кажат в какво според тях се изразява тази съдебна реформа. Ако са в състояние да обяснят това, може би ще мога и аз да ви отговоря. Ако чуя ясни идеи, ще мога да ги коментирам", коментира Цацаров. По думите му с повечко мислене, повече право и по-малко политика и всичко ще си дойде на мястото. Главният прокурор коментира и избора на следващия състав на Висшия съдебен съвет. По думите му смисленият отговор за съдебната реформа е, че за първи път имаме ВСС, който ще е избран чрез пряк избор от всички прокурори по отношение на прокурорската квота,и пряк избор от всички съдии от съдийската квота. "Аз мисля, че това ще бъде добре работещ ВСС. Предстои да видим изборът на парламентарната квота така че прекия избор всъщност е израз на съдебната реформа. Законопроектът за промени в НПК е вече в парламента и също е израз на съдебната реформа. Ще го кажа още веднъж. Ако намалим с две дози политиката, не казвам с една, а с две, защото тя е много, съдебната реформа току-виж се случила", каза още Сотир Цацаров

Боси по асфалта (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6289518

Боси по асфалта (ВИДЕО)Според италианския инженер и дизайнер Сабато Алтерио тези, които обичат да ходят боси, могат да си отдъхнат, защото вече ще разчитат на NakeFit. Става дума за защитен стикер, който се залепва на стъпалата и ги предпазва от термично въздействие, от микроби и неприятни усещания по кожата. Стикерът може да се ползва за ходене по горещ асфалт,

„Петър Михайлов и Ко“ спечели нови пазари на шест континента

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6285896

„Петър Михайлов и Ко“ спечели нови пазари на шест континентаКомпанията „Петър Михайлов и Ко“ участва за шести пореден път на най-голямото в света изложение за материали за мебелната и интериорната индустрия INTERZUM COLOGNE Българската фирма впечатли посетителите с огромен щанд, конструиран изцяло с нейни материали. Изложените продукти представляваха осем продуктови гами от серията MASTER PROFIL.

Протестът на полицаите ще е на 5-и юли, обяви синдикален лидер

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/19/2991976_protestut_na_policaite_shte_e_na_5-i_juli_obiavi/?ref=rss


Протестът на служителите на Министерството на вътрешните работи ще бъде на 5-и юли. Това съобщи пред БНР зам.-председателят на Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР) Генадий Тенев.

Той уточни, че полицаите нямат право да протестират ефективно и заради това най-вероятно ще се съберат за шествие в центъра на София. В него ще се включат само тези служители, които са в почивка.

В последния работен ден на миналата седмица от СФСМВР...

Тестът за общински стипендии е на 4 юли

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/testyt-za-obshtinski-stipendii-e-na-4-iuli-2031476

Тестът за отпускане на общинска стипендия на ученици от VІІІ, ІХ, Х и ХІ клас ще се проведе на  4  юли 2017 година в 9:00 часа в ОУ "Св. св. Кирил и Методий" гр. Кюстендил .
Всички желаещи да се включат, могат да  подадат заявление за участие в отдел "Образование, младежки дейности и спорт"

Ардинчани блокираха главния път Кърджали-Ардино заради дупки, областният обеща съдействие

//dariknews.bg/regioni/kyrdzhali/ardinchani-blokiraha-glavniia-pyt-kyrdzhali-ardino-zaradi-dupki-oblastniiat-obeshta-sydejstvie-2031481

С плакати „И ние имаме право на нормални и безопасни пътища“, „Кой ще ни плати ремонта на колите?“ „Лоши пътища – обезлюдени села“ и „Ние плащаме данъци, плащаме винетки – искаме нормални пътища“, десетки жители на ардинските села Брезен, Боровица, Китница, Сухово, Голобрад, Любино и Русалско блоки

„Дунав“ официално е в Лига Европа, „драконите“ срещат казахстанския „Иртиш“, реши официалния жребий за надпреварата

//dariknews.bg/regioni/ruse/dunav-oficialno-e-v-liga-evropa-drakonite-sreshtat-kazahstanskiia-irtish-reshi-oficialniia-zhrebij-za-nadprevarata-2031479

„Дунав“ се завръща в европейските клубни турнир след 42 г. пауза. Русенският клуб бе изтеглен днес в Нион от УЕФА като легитимен представител на България в надпреварата за Лига Европа. „Благодарение на усилената на работа на адвокатския екип, който ни помогна и кореспонденцията ни с УЕФА в часовете

До година в Русе ще има паметник на Левски

//dariknews.bg/regioni/ruse/do-godina-v-ruse-shte-ima-pametnik-na-levski-2031484

Паметник на Васил Левски ще бъде издигнат в Русе до есента на 2018 г. Проектът за изработката на фигуралната композиция ще бъде избран чрез национален пленер. Началото на идейния конкурс за изработката на проект на паметник на Апостола бе обявено от сформирания инициативен комитет, обяснява депутат

Горски купуват техника за пожароопасния сезон

//dariknews.bg/regioni/shumen/gorski-kupuvat-tehnika-za-pozharoopasniia-sezon-2031483

Близо 150 000 лева има готовност да отдели от бюджета си Североизточното държавно предприятие през тази година за закупуване на техника и лични предпазни средства за предстоящият пожароопасен сезон. Ресурсите ще бъдат разпределени в няколко направления. За противопожарните прегради - така нареченит

Обучение на учители от Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“

//dariknews.bg/regioni/vraca/obuchenie-na-uchiteli-ot-sindikat-obrazovanie-kym-kt-podkrepa-2031482

„Подобряване качеството на обучението” е темата на семинара, който провежда днес във Враца Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”. В обучението участват 56 учители от областта, които ще придобият допълнително професионални компетенции по темата и ще повишат своята квалификация. Продължителността

7 медала за СКЛА „Евър“ от Националния шампионат за юноши и девойки

//dariknews.bg/regioni/varna/morski-gong/7-medala-za-skla-evyr-ot-nacionalniia-shampionat-za-iunoshi-i-devojki-2031485

На националния шампионат по лека атлетика за юноши и девойки до 20 години СКЛА " ЕВЪР " завоюва 7 медала и още призови места във финалната осмица. Шампионатът се проведе в София.
Ето призьорите:
Мануел Петров - шампион на 3000 м. стипълчейз,  сребърен медал на 800 м.

Си

Няма данни за умишлено повреждане на автомобила на Лозан Панов

//dariknews.bg/novini/bylgariia/niama-danni-za-umishleno-povrezhdane-na-avtomobila-na-lozan-panov-2031463

Военно-окръжна прокуратура София отказа да образува наказателно производство по твърденията за инцидент с автомобила на НСО, обслужващ председателя на ВКС Лозан Панов, съобщават от държавното обвинение на сайта си.

Какво трябва да знаете, ако получавате помощи за отопление?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakvo-triabva-da-znaete-ako-poluchavate-pomoshti-za-otoplenie-2031469

С проектопромени в наредбата за условията и реда за отпускане на целева помощ за отопление не се допуска пенсионерите, които са получавали помощите, да отпаднат от подпомагане само поради увеличение на пенсиите.

Министър Нанков заминава на работно посещение в Брюксел

http://www.cross.bg/nankov-politika-bryuksel-1546409.html

/КРОСС/ Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще бъде на работно посещение в Брюксел, Кралство Белгия, на 20 и 21 юни. В рамките на визитата министър Нанков ще разговоря с комисарите по регионална политика Корина Крецу и по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела, както и с генералния директор на дирекция „Регионална и градска политика" към ЕК Марк Льометр.  

Американските власти публикуваха финансовата декларация на президента Тръмп

http://econ.bg/Новини/Американските-власти-публикуваха-финансовата-декларация-на-президента-Тръмп_l.a_i.744251_at.1.html

Правителствената служба по етика на САЩ публикува финансовата декларация на американския президент Доналд Тръмп за 2016 г. Тръмп доброволно е...

Истински “Пикасо” показват в Културен център “Морско казино”

http://www.cross.bg/izlozhbata-ribki-tyaloto-1546408.html

/КРОСС/ "Пикасо" е една от най-красивите рифови риби. Наречена е така заради странната форма и богатите цветове по тялото й, напомнящи творчеството на известния художник. Тази екзотична риба и много други интересни екземпляри можете да видите в изложбата "Подводен свят", която ще бъде открита на 25 юни в Бургас - Културен център "Морско казино". 22 аквариума ще приютят 160 обитатели на речните и морски води. Те са от 46 различни вида. В изложбата ще видите златни рибки и пирани, рибки, изпълняващи акробатични превъртания при ухажване, риба-лъв. Великаните сред гостите в зала "Ал Г. Коджакафалията" са Phractocephalus hemiliopterus - червеноопашат сом, наричан още Речно чудовище, достигащ дължина 1.8 метра, както и Pseudoplatystoma fasciatum - псевдоплатистома, с максимална дължина в природни условия до 1.5 м, а в аквариумни - до 0,9 м. Джуджетата са от видовете Гупа - достигащи от 2 до 4 см и риба -клоун - до 5-8 см. Последният вид е интересен с това, че живее по двойки и ако самката загине, мъжкият се превръща в женска, развивайки съответните полови белези. Риба-стрелец и скат от вида Potamotrigon motoro са сред най-редките живи експонати в изложбата. Periopthalmus papilio е с най-необичайния външен вид от представените в "Казиното" риби. Мъжките впечатляват "дамите" през любовния период със скокове над водата, при което разперват огромния си по отношение размерите на тялото и ярко разкрасен гръбен плавник

Спазиха ли етикета гостите за 80-годишнината на Симеон II

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/spaziha-li-etiketa-gostite-za-80-godishninata-na-simeon-ii-6070491

Кристина Крънчева, международен консултант по корпоративен етикет и протокол, със специален коментар за облеклото на гостите от 80-годишнината на Симеон Сакскобургготски

Всички жертви на атентата в Лондон са мюсюлмани

https://www.actualno.com/europe/vsichki-jertvi-na-atentata-v-london-sa-musulmani-news_617729.html

Всички пострадали по време на атентата с ван срещу богомолци край лондонска джамия са мюсюлмани, съобщиха от полицията в британската столица. От там посочиха също, че има вероятност загиналият по време на нападението да е бил зле преди инцидента, пише БГНЕС. Освен загинали

Спазиха ли етиката гостите за 80-годишнината на Симеон II

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/spaziha-li-etikata-gostite-za-80-godishninata-na-simeon-ii-6070491

Кристина Крънчева, международен консултант по корпоративен етикет и протокол, със специален коментар за облеклото на гостите от 80-годишнината на Симеон Сакскобургготски

Прокуратурата няма да разследва винтовете на колата на Лозан Панов

http://clubz.bg/55299-prokuraturata_nqma_da_razsledva_vintovete_na_kolata_na_lozan_panov

Военноокръжна прокуратура София отказа да образува наказателно производство по твърденията за инцидент с автомобила на НСО, обслужващ председателя на ВКС Лозан Панов, съобщават от държавното обвинение на сайта си.

Във връзка с публикации, че болтове на колата били развити, прокуратурата се е самосезирала и извършила проверка - снети обяснения, изискана е документация и са изготвени експертни справки.

Ето какво е заключил наблюдаващият прокурор:

„ не са налице достатъчно данни по смисъла на чл.211 от НПК, от които да се направи основателно предположение, че е извършено престъпление от серж. Я.Б.С.;

- длъжностните лица от НСО – дежурен диспечер, дежурен по КТП са изпълнили служебните си задължение по обслужване на автомобил ……. peг. № ………, собственост на НСО, и

- няма данни за умишлено повреждане на лекия автомобил от трети лица (изложено в т.13).“

С постановление от днес Военноокръжната прокуратура отказва да образува досъдебно производство.

За колата на Лозан Панов се заговори в началото на юни, след като той и шофьорът му констатирали разхлабени и липсващи винтове на задна лява гума на служебния мерцедес по време на посещение в РС-Берковица.

Самият панов призна, че е викан, за да даде сведения миналия понеделник понеделник.

"Левски" продаде Божидар Краев в Дания

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/19/2991955_levski_prodade_bojidar_kraev_v_daniia/?ref=rss


Атакуващият полузащитник на "Левски" Божидар Краев ще продължи кариерата си в датското първенство. 19-годишният футболист преминава в "Мидтиланд", пише БТА.

По информация на "Дневник" "Левски" ще получи 400 хиляди евро от трансфера. Краев имаше договор до края на календарната година и сините рискуваха да го изпуснат без пари, ако не го продадат това лято.

Всичко около трансфера в "Мидтиланд" вече е...

Британец живее като заложник на двойка чайки (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6289482

Британец живее като заложник на двойка 
чайки (Видео)Британецът Крис Причард е заложник на семейство чайки, което го атакува всеки път, когато се опита да излезе от къщата си в Портланд, графство Дорсет, съобщи в. "Дейли експрес", цитиран от БТА.  Крис разказва, че е ужасен от злобната двойка птици, които защитават малкото си. Мъжът на 48 години добавя,

Борисов отказа среща на Карпов

https://www.actualno.com/politics/borisov-otkaza-sreshta-na-karpov-news_617723.html

Премиерът Бойко Борисов е отменил в последния момент срещата си с депутата от управляващата партия на президента Владимир Путин "Единна Русия" шахматистът Анатолий Карпов. Неофициално причината е изказването на Карпов от сутринта за това, че славянската писменост идва о

Средновековни рицари нахлуха в съвременен Асеновград

https://www.actualno.com/asenovgrad/srednovekovni-ricari-nahluha-v-syvremenen-asenovgrad-news_617726.html

През изминалия уикенд историята от периода на Второто Българско царство оживя в някогашна Станимака. Рицарски битки от Средновековието се водеха два дни в Асеновград. За първи път събитието се състоя в Градския парк, вместо в местността „Свети Трифон“. Местоположени

Ердоган посети две болници в Истанбул, без да дава обяснения защо

https://www.actualno.com/europe/erdogan-poseti-dve-bolnici-v-istanbul-bez-da-dava-objasnenija-zashto-news_617724.html

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изненадващо посети на 18 юни две елитни частни болници в Истанбул, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). Вчера към 15.00 часа Ердоган излезе от резиденцията си в квартал Юскюдар на азиатската част на световния мегапо

Какво показват имуществените декларации на варненските политици

http://www.moreto.net/novini.php?n=353737

Кметът Иван Портних притежава 60 хил. лева налични парични средства. Съпругата му Вилислава пък разполага със 172 хил. лева. Тя има още банков влог от близо 60 хил. лева, както и малко над 1400 евро. Градоначалникът пък разполага с влог от 500 лева като за източник на средствата е посочена заплата.

МВР издирва изчезнал 33-годишен мъж в София

http://dnes.dir.bg/news/mvr-izdirvane-simeon-kirilov-simeonov-25936372

Столичното Шесто РПУ издирва 33-годишния Симеон Кирилов Симеонов от село Владая.

Само един от фаворизираните съдии успя да влезе във ВСС

http://www.mediapool.bg/samo-edin-ot-favoriziranite-sadii-uspya-da-vleze-vav-vss-news265454.html

Само един от предварително фаворизираните кандидати за Висшия съдебен съвет (ВСС), за които открито агитираха някои ръководители на съдилища в страната, успя да събере необходимите му гласове на втория тур от преките избори на съдиите, проведен в неделя. През уикенда съдиите избраха за членове на следващия ВСС петима върховни и един окръжен съдия – Цветинка Пашкунова, Красимир Шекерджиев, Олга Керелска и Севдалин Мавров от Върховния касационен съд, Атанаска Дишева от Върховния административен съд и председателят на Бургаския окръжен съд Боряна Димитрова. От кандидатите, за които имаше агитация от определени кръгове, близки до сегашното мнозинство във ВСС, съдиите избраха за член на съвета единствено Боряна Димитрова. Всички останали не получиха достатъчно подкрепа от колегите си. Най-близо до избор беше Калин Баталски от Окръжния съд в Кюстендил. На първия тур той бе сред шестимата кандидати с най-много гласове, но на балотажа бе изпреварен от Севдалин Мавров от ВКС. С изненадващо малко гласове, в крайна сметка, останаха още зам.-председателят на Пловдивския апелативен съд Станислав Георгиев, шефката на Варненския районен съд Ерна Жак Якова, ръководителят на Габровския апелативен съд Янко Янков и Красимира Костова от Апелативния спецсъд. Всички те фигурираха в списъци, раздавани на съдии в страната, за които спомена членът на ВСС Калин Калпакчиев още преди изслушването на кандидатите на 10 юни. Едва 304 гласа събра на втория тур и Светлозар Рачев от Габровския административен съд, за който агитира лично председателят на ВАС Георги Колев. Както Mediapool разкри, в началото на юни главният секретар на съда Александър Николов изпрати окръжно писмо от Колев до всички административни съдии в страната, в което се казваше: "Приложено ви изпращам предложение за изборен член на ВСС, което следва да се докладва на административните ръководители на административните съдилища". Източници на Mediapool, запознати с кандидатурата на Светлозар Рачев, заявиха, че в началото на април шефовете на административни съдилища за били привикани на разговор в София, посветен на евентуалния му избор. Тогава всеки съдия получил разпечатано копие от мотивите на Георги Колев за издигането на габровския съдия, а към тях е било приложено и "подканянето" от главния секретар на ВАС. На отказалите да се подпишат, копията са били отнемани, но някои са успели да ги заснемат. Според Антоанета Аргирова от ВАС членове на ВСС са опитали да разделят съдиите "Имаше големи опасения в хода на самата процедура за избор. Като краен резултат от шестимата избрани, аз съм гласувала за петима от тях, като между първи и втори тур промених двама кандидати, защото прецених, че изборът ще бъде успешен. Сега съм умерен оптимист. По делата им ще ги познаем, когато новият ВСС започне да функционира." Така обобщи резултата от избора на съдиите Антоанета Аргирова от Върховния административен съд в понеделник пред Дарик радио. Тя определи избраните й колеги като безспорни авторитети, които колегията познава от актовете им. Добави и, че един магистрат "личи какъв е по актовете, които постановява, но те остават неразбрани от широката аудитория". Това отчасти е причината за пропастта между обществото и съда, смята Аргирова. По повод противопоставянето между кандидатите за ВСС от София и провинцията, върховният съдия коментира, че то е било инициирано от сегашни представители на Висшия съдебен съвет. "Това, което допринася разделението да е успешно, е натовареността в софийските съдилища и съдилищата в страната. Този обективен факт беше използван умело, защото "разделяй и владей" работи с пълна сила", посочи Аргирова. Тя разказа и за друга форма на разделение, която е сработила при магистратите в страната: "Много колеги в страната наблюдаваха също, че ако конкретен съдия бъде свързан със Съюза на съдиите в България, веднага започваха да му се създават чисто професионални пречки." Съдите са носители на "съдебната реформа по дух", смята Иван Брегов от ИПИ Според Иван Брегов от Института за пазарна икономика (ИПИ) "съдийството в България показа, че е носител на съдебната реформа по дух и по действия, защото не се поддаде на провокацията да бъдат спуснати едни регионални представители и те да бъдат избрани". "И в София, и в страната добрата воля и вътрешната почтеност на системата победи, защото имаме петима върховни съдии избрани в съдийската колегия. А върховните съдии могат да бъдат гаранти за независимостта на системата, защото те са стигнали върха на системата", допълни той. По думите му изборът е обнадеждаващ. "Дори системата да има проблеми – има възможност, предвидена в Закона за съдебната власт – 1/5 от магистратите да отзоват член на ВСС. Така че има съпротивителни сили", допълни той. Според адвокат Георги Атанасов пък "манипулацията не успя". Той уточни, че под манипулация има предвид поведението на ВСС, "който отказа да разгледа темата със спуснатите списъци за изборите, а вместо това разкритикува единствения човек, твърдящ че вотът е въпрос на лична преценка – Лозан Панов". Атанасов прогнозира, че опитите за политическо влияние върху състава на ВСС никога няма да престанат, добавяйки, че ще има "компенсация" след вота на съдиите, която ще се извърши от парламента. "Начинът, по който се синхронизира във времето провеждането на процедурите за избор на прокурорска и съдийска колегия и парламентарна квота в идния ВСС показва, че това което ще се случи в парламента ще бъде опит за компенсиране или за уравновесяване в техните разбирания на удара, който са получили от общите събрания", разясни юристът. По думите му квотно-партийният принцип за политическата квота във ВСС напомня на "онази друга квота на времето, позната като 3-5-8. И срещу нея трябва да се борят всички с демократично мислене", посочи Атанасов. Цацаров: "На вас кой ви е казал, че при съдиите имаше листчета?" "На вас кой ви е казал, че при съдиите имаше листчета? Аз не мога да коментирам какво са говорили членове на ВСС или съдии. Ако някой го докаже с факти, да го доказва. И в двете колегии, и в двете професионални общности, изборите се случиха по еднакво добър начин. Това е гласът на хората, той просто трябва да бъде уважен. Този съвет трябва да работи нормално, това е", лаконично коментира в понеделник темата главният прокурор Сотир Цацаров. За близък до него кандидат се смяташе пловдивският съдия Станислав Георгиев, който обаче събра 427 гласа и остана на осмо място сред кандидатите за петте места от квотата на съдиите, останали незапълнени след първия тур в събота. "Прекият избор (на членове на ВСС от професионалната квота – бел.ред.) всъщност е израз на съдебната реформа. Законопроектът за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, който вече е в парламента, също е израз на съдебната реформа. Ако намалим с две дози политиката в съдебната реформа, тя, тази реформа, току-виж се случила", заяви още Цацаров след срещата си със световния шампион по шах Анатолий Карпов, който е в България по покана на "Атака". По думите му съдиите са избрали колеги, които "заслужават уважение", добавяйки същото и за избраните преди две седмици четирима прокурори. Главният прокурор прогнозира, че следващият ВСС ще бъде "добре работещ", като направи уговорката, че "предстои да видим и избора на парламентарната квота". Иванка Иванова от "Отворено общество" прогнозира, че вотът ще бъде обжалван Междувременно ръководителката на Правната програма на институт "Отворено общество" Иванка Иванова прогнозира в понеделник пред БНР, че резултатите от гласуването на съдиите вероятно ще бъде обжалван заради електронната система за гласуване. "По отношение на гласуването с електронната система, съмненията тепърва трябва да бъдат разсеяни. Просто излезе една известна разлика в подреждането на кандидатите, според гласуването с електронната система и гласуването с хартиените бюлетини, и то трябва да може да бъде обяснено. Мисля, че е вероятно да видим обжалване на избора и да трябва съдебен орган да се произнесе върху резултатите", заяви тя. Още след втория тур на изборите при съдиите в неделя някои кандидати дадоха да се разбере, че ще обжалват вота. За пръв път той се проведе по новите правила в Закона за съдебната власт – чрез пряко гласуване от всеки съдия с право на глас, а не чрез свикване на делегатско събрание. Изборът бе проведен паралелно чрез пускане на хартиена и с електронно гласуване от дома на всеки желаещ да го използва. На балотажа гласуваха 1922-ма съдии, от които 467 с бюлетина и 1455-ма онлайн. "Доколкото разбрах, в нашата система за електронно гласуване не е вкаран един основен модул, който присъства в електронните правителства в други държави. Доколкото съм запозната с тази практика, там има предвидена възможност всеки, който е подал вече гласа си, след неопределен период от време, да провери как точно лично неговият глас е отчетен. Такъв елемент не е вкаран в системата и предполагам, че законността ще се провери, ако се стигне до такъв момент, чрез проверка на тези сорс кодове, които са раздадени на всеки магистрат. При всички случаи ми се струва, че е необходимо да има някакво произнасяне по валидността на избора с електронната система", коментира още Иванка Иванова. По повод предстоящия избор на 11 членове на съвета от парламентарната квота, тя заяви, че партиите за пореден път проиграват шанса да превърнат тази процедура в обществен избор, като предложат юристи с утвърдено добро име в обществото, или хора "отвън", заслужили уважение. Срокът за издигане на номинации изтича тази сряда. Досега кандидати са предложили ГЕРБ, ДПС и "Воля" – общо осем души. Управляващите издигнаха зам.-председателя на ВАС, бивш член на съвета Боян Магдалинчев, Вероника Имова от ВКС, шефката на Пловдивската районна прокуратура Гергана Мутафова и ръководителката на Бургаската окръжна прокуратура Калина Чапкънова. ДПС номинира столичния съдия Стефан Гроздев и близката до главния прокурор Цацаров следователка Пламена Апостолова. Лидерът на "Воля" Веселин Марешки пък издигна варненския прокурор Владислав Томов. Очакванията са ГЕРБ да вкара във ВСС и четиримата си кандидати, БСП – трима, а "Обединени патриоти" и ДПС – по двама. "Воля" пък най-вероятно ще остане без представител в съвета заради новото изискване всеки от парламентарната квота да бъде избран с квалифицирано мнозинство от две трети. Групата на Марешки е най-малката в Народното събрание – общо 12 депутати.

Само един от фаворизираните съдии успя да влезе въс ВСС

http://www.mediapool.bg/samo-edin-ot-favoriziranite-sadii-uspya-da-vleze-vas-vss-news265454.html

Само един от предварително фаворизираните кандидати за Висшия съдебен съвет (ВСС), за които открито агитираха някои ръководители на съдилища в страната, успя да събере необходимите му гласове на втория тур от преките избори на съдиите, проведен в неделя. През уикенда съдиите избраха за членове на следващия ВСС петима върховни и един окръжен съдия – Цветинка Пашкунова, Красимир Шекерджиев, Олга Керелска и Севдалин Мавров от Върховния касационен съд, Атанаска Дишева от Върховния административен съд и председателят на Бургаския окръжен съд Боряна Димитрова. От кандидатите, за които имаше агитация от определени кръгове, близки до сегашното мнозинство във ВСС, съдиите избраха за член на съвета единствено Боряна Димитрова. Всички останали не получиха достатъчно подкрепа от колегите си. Най-близо до избор беше Калин Баталски от Окръжния съд в Кюстендил. На първия тур той бе сред шестимата кандидати с най-много гласове, но на балотажа бе изпреварен от Севдалин Мавров от ВКС. С изненадващо малко гласове, в крайна сметка, останаха още зам.-председателят на Пловдивския апелативен съд Станислав Георгиев, шефката на Варненския районен съд Ерна Жак Якова, ръководителят на Габровския апелативен съд Янко Янков и Красимира Костова от Апелативния спецсъд. Всички те фигурираха в списъци, раздавани на съдии в страната, за които спомена членът на ВСС Калин Калпакчиев още преди изслушването на кандидатите на 10 юни. Едва 304 гласа събра на втория тур и Светлозар Рачев от Габровския административен съд, за който агитира лично председателят на ВАС Георги Колев. Както Mediapool разкри, в началото на юни главният секретар на съда Александър Николов изпрати окръжно писмо от Колев до всички административни съдии в страната, в което се казваше: "Приложено ви изпращам предложение за изборен член на ВСС, което следва да се докладва на административните ръководители на административните съдилища". Източници на Mediapool, запознати с кандидатурата на Светлозар Рачев, заявиха, че в началото на април шефовете на административни съдилища за били привикани на разговор в София, посветен на евентуалния му. Всеки съдия е получил разпечатано копие от мотивите на Георги Колев за издигането габровския съдия, а към тях е било приложено и "подканянето" от главния секретар на ВАС. На отказалите да се подпишат, копията са били отнемани, но някои са успели да ги заснемат. "На вас кой ви е казал, че при съдиите имаше листчета?" "На вас кой ви е казал, че при съдиите имаше листчета? Аз не мога да коментирам какво са говорили членове на ВСС или съдии. Ако някой го докаже с факти, да го доказва. И в двете колегии, и в двете професионални общности, изборите се случиха по еднакво добър начин. Това е гласът на хората, той просто трябва да бъде уважен. Този съвет трябва да работи нормално, това е", лаконично коментира в понеделник темата главният прокурор Сотир Цацаров. За близък до него кандидат се смяташе пловдивският съдия Станислав Георгиев, който обаче събра 427 гласа и остана на осмо място сред кандидатите за петте места от квотата на съдиите, останали незапълнени след първия тур в събота. "Прекият избор (на членове на ВСС от професионалната квота – бел.ред.) всъщност е израз на съдебната реформа. Законопроектът за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, който вече е в парламента, също е израз на съдебната реформа. Ако намалим с две дози политиката в съдебната реформа, тя, тази реформа, току-виж, се случила", заяви още Цацаров след срещата си със световния шампион по шах Анатолий Карпов, който е в България по покана на "Атака". По думите му съдиите са избрали колеги, които "заслужават уважение", добавяйки същото и за избраните преди две седмици четирима прокурори. Главният прокурор прогнозира, че следващият ВСС ще бъде "добре работещ", като направи уговорката, че "предстои да видим и избора на парламентарната квота". Иванка Иванова прогнозира, че изборът на съдиите ще бъде обжалван Междувременно ръководителката на Правната програма на институт "Отворено общество" Иванка Иванова прогнозира в понеделник пред БНР, че резултатите от гласуването на съдиите вероятно ще бъде обжалван заради електронната система за гласуване. "По отношение на гласуването с електронната система, съмненията тепърва трябва да бъдат разсеяни. Просто излезе една известна разлика в подреждането на кандидатите, според гласуването с електронната система и гласуването с хартиените бюлетини, и то трябва да може да бъде обяснено. Мисля, че е вероятно да видим обжалване на избора и да трябва съдебен орган да се произнесе върху резултатите", заяви тя. Още след втория тур на изборите при съдиите в неделя някои кандидати дадоха да се разбере, че ще обжалват вота. За пръв път той се проведе по новите правила в Закона за съдебната власт – чрез пряко гласуване от всеки съдия с право на глас, а не чрез свикване на делегатско събрание. Изборът бе проведен паралелно чрез пускане на хартиена и с електронно гласуване от дома на всеки желаещ да го използва. На балотажа гласуваха 1922-ма съдии, от които 467 с бюлетина и 1455-ма онлайн. "Доколкото разбрах, в нашата система за електронно гласуване не е вкаран един основен модул, който присъства в електронните правителства в други държави. Доколкото съм запозната с тази практика, там има предвидена възможност всеки, който е подал вече гласа си, след неопределен период от време, да провери как точно лично неговият глас е отчетен. Такъв елемент не е вкаран в системата и предполагам, че законността ще се провери, ако се стигне до такъв момент, чрез проверка на тези сорс кодове, които са раздадени на всеки магистрат. При всички случаи ми се струва, че е необходимо да има някакво произнасяне по валидността на избора с електронната система", коментира още Иванка Иванова. По повод предстоящия избор на 11 членове на съвета от парламентарната квота, тя заяви, че партиите за пореден път проиграват шанса да превърнат тази процедура в обществен избор, като предложат юристи с утвърдено добро име в обществото, или хора "отвън", заслужили уважение. Срокът за издигане на номинации изтича тази сряда. Досега кандидати са предложили ГЕРБ, ДПС и "Воля" – общо осем души. Управляващите издигнаха зам.-председателя на ВАС, бивш член на съвета Боян Магдалинчев, Вероника Имова от ВКС, шефката на Пловдивската районна прокуратура Гергана Мутафова и ръководителката на Бургаската окръжна прокуратура Калина Чапкънова. ДПС номинира столичния съдия Стефан Гроздев и близката до главния прокурор Цацаров следователка Пламена Апостолова. Лидерът на "Воля" Веселин Марешки пък издигна варненския прокурор Владислав Томов. Очакванията са ГЕРБ да вкара във ВСС и четиримата си кандидати, БСП – трима, а "Обединени патриоти" и ДПС – по двама. "Воля" пък най-вероятно ще остане без представител в съвета заради новото изискване всеки от парламентарната квота да бъде избран с квалифицирано мнозинство от две трети. Групата на Марешки е най-малката в Народното събрание – общо 12 депутати.

Цацаров: Ако намалим политиката, съдебната реформа, току-виж, се случила

http://www.mediapool.bg/tsatsarov-ako-namalim-politikata-sadebnata-reforma-toku-vizh-se-sluchila-news265454.html

"Прекият избор (на членове на ВСС от професионалната квота – бел.ред.) всъщност е израз на съдебната реформа. Законопроектът за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, който вече е в парламента, също е израз на съдебната реформа. Ако намалим с две дози политиката в съдебната реформа, тя, тази реформа, току-виж, се случила." Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира в понеделник избора на шестима съдии за членове на ВСС през уикенда, с който професионалната квота от 11 души в следващия състав на съвета бе изцяло запълнена. Преди две седмици прокурорите избраха четирима свои колеги, а по-рано и следователите излъчиха своя единствен представител. "Избрани бяха колеги, които според мен заслужават уважение. Това е изборът на съдиите. Такъв беше изборът и на прокурорите. Този избор може да бъде коментиран само по един единствен начин – изборът на колегите заслужава уважение. И аз мисля, че това ще бъде добре работещ ВСС. Разбира се, предстои да видим и избора на парламентарната квота", коментира Цацаров след срещата си със световния шампион по шах Анатолий Карпов, който е в България по покана на "Атака". Попитан дали има информация по повод слуховете, че сред съдиите са били разпространявани листчета с имена на кандидати, които се подкрепят от някои ръководители на съдилища в страната, главният прокурор не пожела да коментира конкретно този въпрос. "На вас кой ви е казал, че при съдиите имаше листчета? Аз не мога да коментирам какво са заговорили членове на ВСС или съдии. Ако някой го докаже с факти, да го доказва. И в двете колегии, и в двете професионални общности, изборите се случиха по еднакво добър начин. Това е гласът на хората, той просто трябва да бъде уважен. Този съвет трябва да работи нормално, това е", лаконичен бе Цацаров. Само един от фаворизираните кандидати успя да влезе в съдебния съвет През уикенда съдиите избраха за членове на следващия ВСС петима върховни и един окръжен съдия – Цветинка Пашкунова, Красимир Шекерджиев, Олга Керелска и Севдалин Мавров от Върховния касационен съд, Атанаска Дишева от Върховния административен съд и председателят на Бургаския окръжен съд Боряна Димитрова. От кандидатите, за които имаше агитация от определени кръгове, близки до сегашното мнозинство във ВСС, съдиите избраха за член на съвета единствено Боряна Димитрова. Всички останали не получиха достатъчно подкрепа от колегите си. Най-близо до избор беше Калин Баталски от Окръжния съд в Кюстендил. На първия тур той бе сред шестимата кандидати с най-много гласове, но на балотажа бе изпреварен от Севдалин Мавров от ВКС. С изненадващо малко гласове, в крайна сметка, останаха още зам.-председателят на Пловдивския апелативен съд Станислав Георгиев, шефката на Варненския районен съд Ерна Жак Якова, ръководителят на Габровския апелативен съд Янко Янков и Красимира Костова от Апелативния спецсъд. Всички те фигурираха в списъци, раздавани на съдии в страната, за които спомена членът на ВСС Калин Калпакчиев още преди изслушването на кандидатите на 10 юни. Едва 304 гласа събра на втория тур и Светлозар Рачев от Габровския административен съд, за който агитира лично председателят на ВАС Георги Колев. Както Mediapool разкри, в началото на юни главният секретар на съда Александър Николов изпрати окръжно писмо от Колев до всички административни съдии в страната, в което се казваше: "Приложено ви изпращам предложение за изборен член на ВСС, което следва да се докладва на административните ръководители на административните съдилища". Източници на Mediapool, запознати с кандидатурата на Светлозар Рачев, заявиха, че в началото на април шефовете на административни съдилища за били привикани на разговор в София, посветен на евентуалния му. Всеки съдия е получил разпечатано копие от мотивите на Георги Колев за издигането габровския съдия, а към тях е било приложено и "подканянето" от главния секретар на ВАС. На отказалите да се подпишат, копията са били отнемани, но някои са успели да ги заснемат. Иванка Иванова прогнозира, че изборът на съдиите ще бъде обжалван Междувременно ръководителката на Правната програма на институт "Отворено общество" Иванка Иванова прогнозира в понеделник пред БНР, че резултатите от гласуването на съдиите вероятно ще бъде обжалван заради електронната система за гласуване. "По отношение на гласуването с електронната система, съмненията тепърва трябва да бъдат разсеяни. Просто излезе една известна разлика в подреждането на кандидатите, според гласуването с електронната система и гласуването с хартиените бюлетини, и то трябва да може да бъде обяснено. Мисля, че е вероятно да видим обжалване на избора и да трябва съдебен орган да се произнесе върху резултатите", заяви тя. Още след втория тур на изборите при съдиите в неделя някои кандидати дадоха да се разбере, че ще обжалват вота. За пръв път той се проведе по новите правила в Закона за съдебната власт – чрез пряко гласуване от всеки съдия с право на глас, а не чрез свикване на делегатско събрание. Изборът бе проведен паралелно чрез пускане на хартиена и с електронно гласуване от дома на всеки желаещ да го използва. На балотажа гласуваха 1922-ма съдии, от които 467 с бюлетина и 1455-ма онлайн. "Доколкото разбрах, в нашата система за електронно гласуване не е вкаран един основен модул, който присъства в електронните правителства в други държави. Доколкото съм запозната с тази практика, там има предвидена възможност всеки, който е подал вече гласа си, след неопределен период от време, да провери как точно лично неговият глас е отчетен. Такъв елемент не е вкаран в системата и предполагам, че законността ще се провери, ако се стигне до такъв момент, чрез проверка на тези сорс кодове, които са раздадени на всеки магистрат. При всички случаи ми се струва, че е необходимо да има някакво произнасяне по валидността на избора с електронната система", коментира още Иванка Иванова. По повод предстоящия избор на 11 членове на съвета от парламентарната квота, тя заяви, че партиите за пореден път проиграват шанса да превърнат тази процедура в обществен избор, като предложат юристи с утвърдено добро име в обществото, или хора "отвън", заслужили уважение. Срокът за издигане на номинации изтича тази сряда. Досега кандидати са предложили ГЕРБ, ДПС и "Воля" – общо осем души. Управляващите издигнаха зам.-председателя на ВАС и вече веднъж член на съвета Боян Магдалинчев, Вероника Имова от ВКС, шефката на Пловдивската районна прокуратура Гергана Мутафова и ръководителката на Бургаската окръжна прокуратура Калина Чапкънова. ДПС номинира столичния съдия Стефан Гроздев и близката до главния прокурор Цацаров следователка Пламена Апостолова. Лидерът на "Воля" Веселин Марешки пък издигна варненския прокурор Владислав Томов. Очакванията са ГЕРБ да вкара във ВСС и четиримата си кандидати, БСП – трима, а "Обединени патриоти" и ДПС – по двама. "Воля" пък най-вероятно ще остане без представител в съвета заради новото изискване всеки от парламентарната квота да бъде избран с квалифицирано мнозинство от две трети. Групата на Марешки е най-малката в Народното събрание – общо 12 депутати.

ЦСКА-София вече и с емблема в сайта на УЕФА

https://offnews.bg//futbol/tcska-sofia-veche-i-s-emblema-v-sajta-na-uefa-658521.html

Вицешампионът ЦСКА-София вече е с оригиналната емблема на страницата на УЕФА. Това се случва часове преди тегленето на жребия за Лига Европа.

Към името на клуба от Борисовата градина вече са свързани и новините за фалиралото дружество ПФК ЦСКА АД, чийто приемник е ЦСКА-София, след като спечели търга за имуществото и емблемата срещу 8 милиона лева.

Така противно на заклинанията, че отборът ще бъде изваден от участие в евротурнирите преди жребия, ситуацията около съдбата му изглежда все по-оптимистична за хората от "Българска армия", независимо че продължава да стои забележката, че УЕФА си запазва правото да преразгледа участието на „червените” в турнира.

Близки до клуба твърдят, че такава процедура не е открита, а дори и да бъде открита, то ще бъда преодоляна с лекота.

От УЕФА обявиха и разпределението за групите при жребия. ЦСКА-София е поставен в група 3 с коефициент 4.175, който е получен от представянето на армейците в Европа през последните 5 сезона.

Възможните съперници на армейците в първи кръг са Иртиш (Павлодар), Ружомберок (Словакия), Фола Еш (Люксембург), Вашаш (Будапеща) и Гандазар (Армения). Веднага след първи кръг ще се изтегли и жребия за втория кръг, в който ЦСКА-София ще е в урната на непоставените. 

За пръв път САЩ свалиха сирийски самолет, Русия ги обвини в "тероризъм"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/19/2991966_za_pruv_put_sasht_svaliha_siriiski_samolet_rusiia_gi/?ref=rss


Напрежението между САЩ и Русия нарасна, след като американски изтребител свали сирийски боен самолет за първи път от началото на конфликта в страната, а Москва обяви, че с действията си Вашингтон подкрепя "терористи".

Инцидентът стана на фона на първия открит сблъсък между силите на президента Башар Асад и арабско-кюрдските Сирийски демократични сили (SDF), подкрепяни от САЩ.

Централното командване на САЩ съобщи в декларация, че сирийският...

Имани: Музиката ми принадлежи на всички (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6289471

Имани: Музиката ми принадлежи на всички (Видео)На 18 юни в Благоевград се проведе поредното издание на "Франкофоли", чийто гост бе и певицата Имани. 30 хиляди пяха с нея хитовете й под открито небе. "За мен е впечатляващо, че всички в България знаят моите песни и ме очакваха отново с нетърпение. Вашата страна е различна, далече от моята култура и Франция, затова не го очаквах. Бях впечатлена.

Полицаите планират протест за заплати на професионалния си празник

http://www.mediapool.bg/politsaite-planirat-protest-za-zaplati-na-profesionalniya-si-praznik-news265453.html

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) планира протест с искане за увеличение на заплатите в системата навръх професионалния празник на полицията – 5 юли. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на най-големия полицейски синдикат Генадий Тенев. Официално това решение предстои да бъде взето през идния уикенд, когато ще се проведе заседание на Управителния съвет на федерацията. Както е известно, според Закона за МВР (ЗМВР) полицаите нямат право да участват в ефективни стачни действия. Практиката е тази забрана да бъде заобикаляна с провеждането на събирания и шествия, с които служителите на силовото ведомство изразяват символично недоволството си. От началото на месеца СФСМВР обяви ултиматум на вътрешния министър Валентин Радев – заплатите на полицаите да бъдат увеличени с 15 – 20% от 1 юли, за да не се стигне до протестен "взрив" в системата. Миналия четвъртък зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов свика извънредно заседание на Съвета за социално партньорство, след което с шефа на синдиката Валентин Попов изненадващо обявиха изключително сближените си позиции по трите основни искания на полицаите – по-високи възнаграждения, ново униформено облекло и пореден ремонт на ЗВМР. Само ден по-късно обаче, министър Радев ревизира изцяло обещанията, поети от заместника му, заявявайки пред медиите, че не е доволен от постигнатия консенсус във ведомствения социален съвет, "защото са започнали да си говорят не за това, за което аз ги помолих на първото заседание, а моята молба към синдикатите беше следната – дайте ми аргументи, защо искате или на кого, ако говорим за заплати, или ако имате други някакви искания, които са извън това". "Първо, за кое МВР говорим, т.е. за кои служители? Има едни, които са на терен. Очевидно там няма кадри. Никой в момента, или малко са хората желаещи да отидат полицаи на терен – по-малко са. Всички искат да стават инспектори с висше образование, офицери – и някъде там кандидати много. Ниските звена – там е големият недокомплект. Има дисбаланси – синдикатите го виждат и казват. Аз също го виждам и казвам – да, вероятно една от причините са заплатите. И следва вторият въпрос – кога ще ги повдигате тези заплати, точно на тях ли, как да стане, вътре ли ще стане това или държавата ще даде пари за целия сектор – това се обсъжда и в Консултативния съвет за национална сигурност също", заяви още Радев в петък, с което предизвика нова закана за протести от полицейския синдикат. В понеделник СФСМВР разпространи и подробно становище за изявленията на министъра, въпреки че в събота той все пак намекна, че ще се търсят начини за вдигане на заплатите в системата, посочвайки, че "аз отговарям за тази система и искам моите хора, полицаите, да имат добри заплати – ще направя необходимото, но в диалог с другите сектори". "Реакцията на министър Радев към Съвета за социално партньорство в МВР буди най-малкото недоумение, тъй като съгласно Закона за Министерството на вътрешните работи "Съветът осъществява социалния диалог, като разрешава въпросите, свързани с трудовите и служебните отношения и със социално-икономическите права и интереси на служителите, в дух на сътрудничество, взаимни отстъпки и зачитане интересите на всяка от страните". Със своето изказване министърът на вътрешните работи показва, че или не е запознат с функциите на Съвета за социално партньорство, или не смята да се съобрази с основни принципи на демократичната държава – като този за равнопоставеността на партньорите в социалния диалог", написаха от федерацията в понеделник, визирайки думите на Радев в петък. Според синдикалистите министърът е показал, че "не се чувства обвързан по никакъв начин" с решенията на Съвета за социално партньорство. "Нещо повече, министърът с лека ръка задраска постигнатия в Съвета консенсус по три изключително важни за служителите въпроса – увеличението на заплатите и обвързването им със социално измерим показател, решаването на проблема с компенсиране на служителите, неполучавали с години униформено облекло и необходимостта от нов закон за МВР. Аргументите на Федерацията по тези въпроси са внесени писмено в Съвета за социално партньорство и ако министърът не е запознат с тях, проблемът очевидно не е у СФСМВР." По тази причина от синдиката заключват, че този формат за преговори с ръководството явно не е подходящ и канят Радев лично да присъства на следващото заседание на съвета. Уточняват и, че всеки опит с тях да разговаря човек с по-нисък ранг от министъра, ще бъде приет "единствено като опит за отлагане и протакане". От федерацията припомнят, че са поискали среща с министъра с писмо от 12 юни, но все още няма отговор.

Полицаите планират протест за заплати на професионалния им празник

http://www.mediapool.bg/politsaite-planirat-protest-za-zaplati-na-profesionalniya-im-praznik-news265453.html

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) планира протест с искане за увеличение на заплатите в системата навръх професионалния празник на полицията – 5 юли. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на най-големия полицейски синдикат Генадий Тенев. Официално това решение предстои да бъде взето през идния уикенд, когато ще се проведе заседание на Управителния съвет на федерацията. Както е известно, според Закона за МВР (ЗМВР) полицаите нямат право да участват в ефективни стачни действия. Практиката е тази забрана да бъде заобикаляна с провеждането на събирания и шествия, с които служителите на силовото ведомство изразяват символично недоволството си. От началото на месеца СФСМВР обяви ултиматум на вътрешния министър Валентин Радев – заплатите на полицаите да бъдат увеличени с 15 – 20% от 1 юли, за да не се стигне до протестен "взрив" в системата. Миналия четвъртък зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов свика извънредно заседание на Съвета за социално партньорство, след което с шефа на синдиката Валентин Попов изненадващо обявиха изключително сближените си позиции по трите основни искания на полицаите – по-високи възнаграждения, ново униформено облекло и пореден ремонт на ЗВМР. Само ден по-късно обаче, министър Радев ревизира изцяло обещанията, поети от заместника му, заявявайки пред медиите, че не е доволен от постигнатия консенсус във ведомствения социален съвет, "защото са започнали да си говорят не за това, за което аз ги помолих на първото заседание, а моята молба към синдикатите беше следната – дайте ми аргументи, защо искате или на кого, ако говорим за заплати, или ако имате други някакви искания, които са извън това". "Първо, за кое МВР говорим, т.е. за кои служители? Има едни, които са на терен. Очевидно там няма кадри. Никой в момента, или малко са хората желаещи да отидат полицаи на терен – по-малко са. Всички искат да стават инспектори с висше образование, офицери – и някъде там кандидати много. Ниските звена – там е големият недокомплект. Има дисбаланси – синдикатите го виждат и казват. Аз също го виждам и казвам – да, вероятно една от причините са заплатите. И следва вторият въпрос – кога ще ги повдигате тези заплати, точно на тях ли, как да стане, вътре ли ще стане това или държавата ще даде пари за целия сектор – това се обсъжда и в Консултативния съвет за национална сигурност също", заяви още Радев в петък, с което предизвика нова закана за протести от полицейския синдикат. В понеделник СФСМВР разпространи и подробно становище за изявленията на министъра, въпреки че в събота той все пак намекна, че ще се търсят начини за вдигане на заплатите в системата, посочвайки, че "аз отговарям за тази система и искам моите хора, полицаите, да имат добри заплати – ще направя необходимото, но в диалог с другите сектори". "Реакцията на министър Радев към Съвета за социално партньорство в МВР буди най-малкото недоумение, тъй като съгласно Закона за Министерството на вътрешните работи "Съветът осъществява социалния диалог, като разрешава въпросите, свързани с трудовите и служебните отношения и със социално-икономическите права и интереси на служителите, в дух на сътрудничество, взаимни отстъпки и зачитане интересите на всяка от страните". Със своето изказване министърът на вътрешните работи показва, че или не е запознат с функциите на Съвета за социално партньорство, или не смята да се съобрази с основни принципи на демократичната държава – като този за равнопоставеността на партньорите в социалния диалог", написаха от федерацията в понеделник, визирайки думите на Радев в петък. Според синдикалистите министърът е показал, че "не се чувства обвързан по никакъв начин" с решенията на Съвета за социално партньорство. "Нещо повече, министърът с лека ръка задраска постигнатия в Съвета консенсус по три изключително важни за служителите въпроса – увеличението на заплатите и обвързването им със социално измерим показател, решаването на проблема с компенсиране на служителите, неполучавали с години униформено облекло и необходимостта от нов закон за МВР. Аргументите на Федерацията по тези въпроси са внесени писмено в Съвета за социално партньорство и ако министърът не е запознат с тях, проблемът очевидно не е у СФСМВР." По тази причина от синдиката заключват, че този формат за преговори с ръководството явно не е подходящ и канят Радев лично да присъства на следващото заседание на съвета. Уточняват и, че всеки опит с тях да разговаря човек с по-нисък ранг от министъра, ще бъде приет "единствено като опит за отлагане и протакане". От федерацията припомнят, че са поискали среща с министъра с писмо от 12 юни, но все още няма отговор.

Таня Звискова постави нов национален рекорд на пушка

http://www.cross.bg/purvenstvo-postigna-zapisa-1546407.html

/КРОСС/ Пловдивчанката ще участва на Европейското първенство в Баку Таня Звискова - Спортен талант на „Еврофутбол", постигна нов национален рекорд в дисциплината 60 изстрела с малокалибрена пушка от положение легнал на Държавното първенство по спортна стрелба в Търговище. 23-годишната пловдивчанка записа 623 точки и заслужено се окичи със златния медал. Резултатът й бе достатъчен, за да покрие норматив за участие на Европейското първенство в Баку след месец. Ден по-рано, в събота тя се класира 4-та на 3х20 изстрела с малокалибрена пушка с 571 точки. На състоялия се Национален шампионат по лека атлетика за юноши и девойки под 20 г. в София двама от Спортните таланти на българския букмейкър спечелиха два златни и един сребърен медал. Антонио Иванов постигна 10.92 сек. на 100 метра и 22.03 сек на половин обиколка, което му донесе и двете първи места. Елеонора Драгиева пък спечели среброто на скок височина със 150 см и раздели втората позиция с Магдалена Гергова и Преслава Пачеманова. Шампионка е Валерия Кадийска със 160 см. Стефани Музакова се класира на второ място в генералното класиране в клас „Лазер Радиал" на регата „Циклон", която се проведе от 16-ти до 18-ти юни в Поморие. Победител в общото подреждане е Иван Димов от ОМС „Несебър 2000"

Новата ни игра: Спечели пропуск и за двата дни на On!Fest

https://offnews.bg//offtopic/novata-ni-igra-specheli-propusk-i-za-dvata-dni-na-on-fest-658519.html

Днес стартира новата игра на OFFNews и ON!Fest, в която нашите читатели могат да спечелят пропуск и за двата дни на ON!Fest, който ще се проведе на 24 и 25 юни в Интер Експо Център. 

След известна пауза On!Fest се завърна и ще предложи на феновете от всичко по много. Именно с богатото разнообразие на програмата ще имате възможност да спечелите билета за събитието. 

Играта започва днес, 19 юни, и ще приключи в четвъртък, 22 юни. За да участвате в нея, трябва да отговорите на въпроса "Кои два модула от ON!Fest искате да посетите най-много и защо". Програмата може да видите тук

Отговорите трябва да дадете като коментар под тази статия, след регистрация. Важно е имейлът, който оставяте, да е актуален, тъй като с победителя ще се свържем по електронната поща. Успех! 

132 648 са щатните бройки в централната и регионалните администрации у нас

http://econ.bg/Новини/132-648-са-щатните-бройки-в-централната-и-регионалните-администрации-у-нас_l.a_i.744250_at.1.html

132 648 са щатните бройки в централната и териториалните администрации, съобщават от БГНЕС, като се позова на Доклад за състоянието на...

Отново държавна помощ за БДЖ - колко, откъде и защо?

http://clubz.bg/55298-otnovo_dyrjavna_pomosht_za_bdj_kolko_otkyde_i_zashto

БДЖ продължава да генерира мистични новини. Снимка Веселин Боришев

Европейската комисия за трети път разреши на България да подпомогне финансово БДЖ. Одобрената сума е 224 млн. лв., с които да се покрият дълговете на националния превозвач. Но от Брюксел само дават зелена светлина на държавната помощ, средствата трябва да бъдат намерени от нашия бюджет. 

Затова сега важните въпроси са поне три - откъде ще дойдат парите, за какво ще бъдат похарчени и... какво от това?

Очакванията или по-скоро надеждите на управляващите оздравяването на дружеството да стане със средствата от евентуалната сделка за 35-годишната концесия на Летище София.

В момента обаче процедурата за концесията на аеропорта още не е подновена (след като бе спряна от служебния кабинет на Огнян Герджиков) и ще тръгне най-рано през есента. После предстоят месеци анализи - финансово-икономически, социални, екологични и пр., и все още няма яснота кога ще се стигне до финализиране на сделката. С това и моментът, в който БДЖ ще може да получи финансовата инжекция, се отдалечава неопределено.

Европейската комисия и преди е разрешавала държавен заем за жп превозвача, но резултатът досега е никакъв.  

Първият опит бе през 2009 г., когато тогавашният външен министър Румяна Желева внася искане за държавна помощ към ЕК за 26 млн. евро. Въпреки че Комисията не предявява претенции и дава разрешение, правителството не отпуска средства.

През 2010 г. е изпратено второ запитване за сумата от 127 млн. евро. Европейската комисия отново няма претенции и разрешава, но пари за БДЖ пак не се намират. 

На следващата година България представи на ЕК план за преструктуриране на БДЖ, който да бъде оценен според правилата на ЕС за държавна помощ. В него беше включена и приватизация на „Товарни превози“. 

В отговор на това запитване ЕК иска допълнителни разяснения, като част от констатациите са, че продажбата на „Товарни превози” не може да бъде взета предвид като компенсаторна мярка, а възстановителният план не включва реално проучване на пазара.

„Такива разяснения явно са дадени по времето на служебния тогава министър Николина Ангелкова, а кореспонденцията е продължена по времето на втория кабинет „Борисов“ 2. В крайна сметка, от хронологията по казуса на страницата на Комисията в интернет, става ясно, че мерките, които предлага правителството, нямат характера на държавна помощ“, коментират от „За обществен и релсов транспорт“.

ЕК се фокусира върху опрощаването от страна на българската държава на 224 млн. лв. дългове на БДЖ. Установено е, че това е в съответствие с насоките от 2008 г. за държавна помощ за железопътни предприятия и няма да попречи на ефективната конкуренция.

Но дори този път концесията на Летище София да се случи и парите да се намерят, те ще покрият само част от дълговете на БДЖ, а средства за нови влакове и за подобряване на услугата пак няма да има. Т.е. нови, удобни, бързи и сигурни влакове няма да има скоро.

Дългосрочното финансово състояние на дружеството не може да се стабилизира чрез постоянно наливане на външен ресурс, а през годините управителите винаги са разчитали именно на това. Без подобряване на ефективността на оперативната дейност чрез дълбоки и структурни реформи вътрешните проблеми просто няма как да бъдат разрешени. И няма причина да очакваме, че този път резултатът ще бъде различен.

Процесът за сексуално насилие срещу Бил Козби ще бъде проведен отново

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/06/19/2991884_procesut_za_seksualno_nasilie_sreshtu_bil_kozbi_shte/?ref=rss


Процесът за сексуално насилие срещу комика Бил Козби ще бъде проведен отново, след като съдебните заседатели не можаха да достигнат до консенсус повече от 5 дни, предаде "Ройтерс". Телевизионната звезда е съден по обвинения, че през 2004 г. умишлено дрогирал и злоупотребил сексуално с Андреа Констанд - единственото от над 60 подобни обвинения срещу него, което не е с изтекла давност.

Три години бяха необходими на този случай да стигне до съдебната зала, но...

Сорос: Великобритания може да не напусне ЕС

https://news.bg/economics/soros-velikobritaniya-mozhe-da-ne-napusne-es.html

Реалната ситуация в икономиката започна да застига обикновените хора и да убива фалшивите им надежди за Brexit

Свидетели на атаката в Лондон задържали нападателя

https://offnews.bg//sviat/svideteli-na-atakata-v-london-zadarzhali-napadatelia-658517.html

Свидетели на атаката в Лондон, при която един човек загина, а други десет бяха ранени, са задържали нападателя. Това е 48-годишен мъж, който според показанията на очевидци, крещял: "Ще убия всички мюсюлмани".

Подробности за самоличността на мъжа засега не се дават. Казва се само, че той е висок бял мъж, който след ареста казал "свърших си работата", радвал се е и се е усмихвал. Закаран е в болница да бъде диагностициран, съобщава БНТ.

Той кара по тротоара, идвайки точно срещу всички мюсюлмани и ги удари. Мисля, че един почина на място. Другите са в лошо състояние, разказва Мохамед Мохидин, който бил свидетел на атаката. 

Нападателят се е опитал да избяга от местопрестъплението, но група мъже са го задържали до пристигане на полицията.

"Микробусът зави наляво и се вряза в групата от хора. веднага се притекохме на помощ. Един човек остана под микробуса. Хората се събраха и го повдигнаха, за да помогнат", разказва друг свидетел, цитиран от БНТ.

Районът е отцепен, има много линейки, 8 по-леко ранени, двама са с опасност за живота.

До края на деня се очаква да се изяснят истинските причини за случилото се.

Премиерът на страната Тереза Мей ще свика специално заседание по-късно днес. Според вътрешния секретар нападението е от терористичен характер. В свещения за мюсюлманите месец рамазан вярващите отиват на молитва в джамиите около полунощ. Кметът на града Садик Хан обяви, че полицейското присъствие около тях ще бъде увеличено.

Начало на преговорите за Брекзит

http://www.moreto.net/novini.php?n=353722

Преговорите по Брекзит ще започнат днес. Очаква се Великобритания да напусне ЕС в края на март 2019 г. - две години след като Тереза Мей стартира официално процедурата по излизането на Великобритания от Европейския съюз на 29 март тази година.

Защо магазините в Катар се напълниха с турски стоки?

https://news.bg/macro/zashto-magazinite-v-katar-se-napalniha-s-turski-stoki.html

Седмица след търговската блокада на Катар, Иран изпрати самолети с храни, но магазините в Доха вече бяха пълни с турски стоки.

Китайци отупаха Оскар по време на мач (видео)

https://offnews.bg//futbol/kitajtci-otupaha-oskar-po-vreme-na-mach-video-658509.html

Бившият атакуващ халф на Челси - Оскар бе в основата на масов бой в мач от китайското първенство.

По време на мача между Шанхай и Гуанджоу R&F, завършил 1:1, футболистът напълно ненужно нацели с всичка сила двама от играчите на Гуанджошу с топка от близко разстояние и с това провокира реакция от домакините.

Много бързо Оскар бе заобиколен от противникови футболисти и бе избутан на земята, след което се стигна до масова блъсканица.

Само с помощта на своите съотборници халфът успя да остане невредим, тъй като те го отбраняваха като живи щитове. Съдията изгони по един футболист от отборите, а Оскар не бе санкциониран.

Треньорът на СИПГ Андре Вилаш-Боаш след срещата коментира, че Оскар просто е бил "страстен" на терена. Футболистът бе купен през януари от Шанхай за 60 милиона паунда от Челси.

"Ню Йорк таймс": Тръмп сякаш нехае за атаките на Русия

http://www.mediapool.bg/nyu-york-taims-tramp-syakash-nehae-za-atakite-na-rusiya-news265452.html

Чужда сила е предприела агресивна кибератака срещу САЩ, намесвайки се в президентските избори през 2016 г. и оставяйки всички признаци, че ще се върне за още, но президентът Тръмп сякаш нехае, пише в редакционна статия в. "Ню Йорк таймс".    Ако не заради разследването за евентуални тайни връзки между щаба на Тръмп и руснаците или за това дали самият Тръмп е възпрепятствал правосъдието, то безразличието на президента ще бъде занапред новината от първа страница, предрича вестникът, цитиран от БТА.    Засега няма доказателства, че атаките на хакерите срещу сървърите на демократите и на изборни администрации в поне 39 щата са се отразили на изхода на изборите, но това е страничен въпрос, смята изданието.    Според него по-важното в случая е, че руснаци са извършвали подобни атаки срещу много други страни (споменати са Естония, Украйна, Полша, Германия, Франция и България) и те стават все по-добри в тази дейност. Те разпространяваха фалшиви новини и друга дезинформация, за да се намесват в изборите на други държави, както го направиха в САЩ, припомня изданието.    Даже и ако разследването не покаже тайни връзки между щаба на Тръмп и представители на Русия, отказът на президента да признае истината за "тази атака срещу нашата демокрация" прави САЩ уязвими за още по-пагубни нападения занапред, заключава "Ню Йорк таймс". 

Задържаха над 250 куб. м дървесина

//dariknews.bg/regioni/sliven/zadyrzhaha-nad-250-kub.-m-dyrvesina-2031453

При масовите проверки от началото на юни са иззети и 1 кг трюфели

Младите добрички творци Александър Петров и Рени Хинева с отличия от литературен конкурс

//dariknews.bg/regioni/dobrich/mladite-dobrichki-tvorci-aleksandyr-petrov-i-reni-hineva-s-otlichiia-ot-literaturen-konkurs-2031454

Александър Петров и Рени Хинева от Клуба за творческо писане „Литературната къща“ в Добрич с ръководител Генка Петрова спечелиха поредните си отличия. Те се наредиха сред 20-те деца с поименни награди от общо 420 участници в детския литературен конкурс „Искри” на БНР.

Полицаите излизат на протест на 5 юли

//dariknews.bg/regioni/burgas/policaite-izlizat-na-protest-na-5-iuli-2031457

Полицаите излизат на протест на 5 юли т.г. в знак на недоволство срещу липсата на адекватно заплащане на труда. Информацията съобщи пред Дарик-Бургас зам.-шефът на синдикалната Федерация на служителите в МВР Генадий Тенев. Датата съвпада с професионалния празник на институцията.
По закон пол

Общо 49 години затвор за убийците на Нягол в мола

//dariknews.bg/regioni/varna/obshto-49-godini-zatvor-za-ubijcite-na-niagol-v-mola-2031458

Общо 49 години затвор получиха тримата охранители от „Гранд мол Варна”, които убиха 52-годишния Нягол Петров. Извършеното на  14 март 2015 г. тежко престъпление беше извършено по хулигански подбуди, с особена жестокост и по особено мъчителен начин за жертвата начин. 
Наказанията, които Варне

Откриха римска монета в първия ден от разкопките на АК“Калето“

//dariknews.bg/regioni/vraca/otkriha-rimska-moneta-v-pyrviia-den-ot-razkopkite-na-akkaleto-2031459

Древна римска монета бе открита още в първия ден от тазгодишните археологически разкопки в АК“Калето“. Днес, докато археолозите от Националния археологически институт с музеи при Българската академия на науките подготвяли терена за работа, се натъкнали на монета от последната четвърт на IV в. на Им

Арестуваха българин в Сан Ремо, издирвали го в цяла Европа за измами

https://www.24chasa.bg/novini/article/6289444

Арестуваха българин в Сан Ремо, издирвали го в цяла Европа за измами52-годишен българин, издирван в цяла Европа заради финансови престъпления и измами, е бил арестуван в четиризвезден хотел в Сан Ремо, съобщи в.”Стампа”. Не се уточнява името на българина. Според изданието той карал ваканция на ривиерата, наслаждавайки се на гледка към морето от хотелската си стая и на младата си и хубава приятелка.

Натовски учения в Полша за защита на балтийските държави

http://www.mediapool.bg/natovski-ucheniya-v-polsha-za-zashtita-na-baltiyskite-darzhavi-news265451.html

Американски и британски войски проведоха първите мащабни отбранителни учения на НАТО на полско-литовската граница, отработвайки действия при евентуален опит на Русия да откъсне балтийските страни от останалите членки на алианса, съобщи Ройтерс.    Границата между Полша и Литва, дълга 104 километра, минава през селскостопански земи, гори и хълмиста местност, известна като Сувалкския коридор. Ако той бъде завзет от Русия, Естония, Литва и Латвия ще бъдат откъснати от съюзниците им от НАТО.    В продължение на два дни американски хеликоптери и британски самолети участваха в ученията, в които бяха включени и войски от Полша, Литва и Хърватия, симулирайки защита на потенциална критична точка.   Русия заявява, че няма никакви планове да нахлува в балтийските страни и казва, че НАТО застрашава стабилността в Източна Европа, като засилва военното си присъствие си там и провежда такива учения.   Но американският генерал Бен Ходжис, командващ силите на САЩ в Европа, заяви, че е жизненоважно НАТО да демонстрира, че е готово да действа и да помага на съюзниците си да държат отворен т.нар. коридор.    В състоялите се през уикенда учения в района на Сувалки участваха около 1500 войници, но според командващия литовските сухопътни сили бригаден генерал Валдемарас Рупсис в случай на реална руска атака, ще са необходими много по-големи сили. 

Спипаха напушена и без книжка девойка зад волана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6289448

Спипаха напушена и без книжка девойка зад воланаСлужители на сектор Пътна полиция при ОД на МВР- Монтана засекли нередовна шофьорка. На 18 юни вечерта към 22 и 30 часа тя спокойно карала в Монтана на ул. Свети Климент Охридски лек автомобил Фолксваген Поло. Униформените установили, че 20 -годишната Лия С. от село Комощица няма свидетелство за уптравление на МПС.

Цацаров: Повече право и по-малко политика и съдебната реформа току-виж се случила

https://www.24chasa.bg/novini/article/6289438

Цацаров: Повече право и по-малко политика и съдебната реформа току-виж се случилаПовече право и по-малко политика и съдебната реформа току-виж се случила. Това коментира пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров по време на шахматна среща със следователи и членове на ВСС, в която взе участие световният шампион по шахмат Анатолий Карпов, предаде  "Фокус". "Всеки има право да протестира и да изразява мнение.

Airbus създаде нова версия на най-големия пътнически самолет в света

http://www.investor.bg/evropa/334/a/airbus-syzdade-nova-versiia-na-nai-golemiia-pytnicheski-samolet-v-sveta-241453/

При модифицираната машина са подобрени експлоатационните характеристики, като са съкратени общите разходи за производство

Вече 10 години държавните университети не спазват закона

http://www.mediapool.bg/veche-10-godini-darzhavnite-universiteti-ne-spazvat-zakona-news265450.html

Все по-ясно става, че затвореното самоуправление на държавните университети спъва развитието им в посока на мобилност, конкуренция, качество и ефективност. Опорен ориентир на управлението са интересите на университетските състави, при което университетите служат на себе си, а не на обществото. С такива съображения, както и в стремеж за приближаване на модела на управление към този на европейските университети, през 2007 г Законът за висшето образование (ЗВО) беше изменен със създаването на съвети на настоятелите към държавните университети. Това изменение, общо взето, беше прието с нескрито недоволство и нежелание от университетските ръководства като нарушение на свещената, според тях, академична автономия. То бе изпълнено съвсем формално - съвети на настоятелите (СН) бяха създадени на книга, а не е сигурно дали навсякъде бяха създадени, защото не последва никаква отчетност и контрол. Едва ли друго законово изискване е било така демонстративно игнорирано и незачитано. Десет години в публичното пространство цари пълно мълчание по отношение на университетските Съвети на настоятелите и тяхната роля в управлението на университетите. Ето част от измененията влезли в ЗВО през 2007 г: Чл. 35а. (1) Към всяко държавно висше училище се създава съвет на настоятелите. (2) Съветът на настоятелите подпомага висшето училище за осъществяване на ефективно и прозрачно управление и за предоставяне на качествено образование и обучение. ------------------ Чл. 35б. Съветът на настоятелите дава становище по: 1. основни въпроси, свързани с развитието на висшето училище; 2. проекта на мандатната програма; 3. проекта на бюджет на висшето училище; 4. проекти за приемане, изменение и допълнение на правилника на висшето училище; 5. проектите на заявките и предложенията за броя на приеманите за обучение студенти и докторанти и за размера на таксите за кандидатстване и за обучение; 6. годишния доклад за състоянието на висшето училище, годишния доклад с финансовите и натуралните показатели на висшето училище, годишния финансов отчет и отчета за изпълнението на приходната и разходната част на бюджета; 7. предложения за учредяване на стипендии от висшето училище. Чл. 35в. (1) Съветът на настоятелите заседава не по-малко от веднъж на три месеца. ------------------- Има ли създадени СН във всички държавни университети, актуализират ли се техните състави, заседават ли на всеки три месеца? Как управлението на университетите е подпомогнато по отношение на ефективност, прозрачност, качество на обучението, както изисква Законът? Съгласуват ли се посочените в Закона университетски проекти и годишните отчети? Отговорите на тези въпроси са информация, която трябва да присъства в задължителната публична информация за всеки университет, изнасяна на неговия сайт. Това очевидно не важи за българските държавни университети. По-долу са представени данни за по-важните държавни университети - доколко и каква информация за СН може да бъде намерена на техните сайтове: Изводът е, че е налице системно неспазване на закона от страна на българските държавни университети. Дори и малката законова предпоставка за обществен контрол на университетските управления е игнорирана и занемарена. Отговорност за прилагането на ЗВО носи Министерския съвет в лицето на министъра на образованието и науката. Проявен ли е някакъв контрол от страна на МОН по отношение на Съвета на настоятелите? Министърът е в непрекъснат диалог със Съвета на ректорите – поставян ли е някога този въпрос? Българското висше образование е в кризисно състояние Спирането на неговия упадък и възвръщането на загубени позиции може да стане както с по-добро финансиране, така и с оптимизирането и спазването на нормативната база. Крайно време е държавните университети да започнат да спазват закона и във всички тях да се изградят и да започнат да функционират неформални съвети на настоятелите. *Авторът е доктор на химическите науки, бивш Хумболтов стипендиант, работил в няколко американски университета, основател и модератор на сайта ‘bulgarianscienceproblems’. Заглавието е на редакцията.

Португалия очаква чуждестранна помощ заради смъртоносните горски пожари

http://www.mediapool.bg/portugaliya-ochakva-chuzhdestranna-pomosht-zaradi-smartonosnite-gorski-pozhari-news265449.html

Повече от 1500 пожарникари в Португалия продължават битката с горските пожари в централните части на страната, отнели живота на 62 души. Днес се очаква да пристигнат самолети за борба с огнената стихия от Португалия, Франция и Италия в рамките на програмата за сътрудничество на Европейския съюз, съобщи Асошиейтед прес.   В Португалия е обявен тридневен национален траур за загиналите в събота през нощта 62 души в пожара край Педрогао Гранд (на около 150 км северно от Лисабон), който е най-смъртоносният да този момент и който все още не е локализиран. В гасенето му участват 1000 пожарникари.   Температури от над 40 градуса по Целзий, силни ветрове и сухата горска местност, където не е валяло от седмици, спомагат за разгарянето на пожарите. 

Износът на Япония нараства рязко през май за шести пореден месец

http://econ.bg/Новини/Износът-на-Япония-нараства-рязко-през-май-за-шести-пореден-месец_l.a_i.744249_at.1.html

Износът на Япония нарасна през май за шести пореден месец при това с най-солидно темпо от повече от две години насам, което е сигнал, че по-силното...

Кой превърна „Колокита“ край Созопол в каменодобивна кариера?

http://www.cross.bg/sharlopov-plazh-stefan-1546406.html

/КРОСС/ Стефан Шарлопов - истината, фалшът и лъжата През изминалата седмица гръмна поредният мегаскандал - „Созополисгейт". По своите мащаби той засенчи всички досегашни , дори нашумелият през последните години „Дюнигейт". „Раят за милионери" Созополис е на път да се превърне в ад за „успелият български бизнесмен", „известният милионер", „българският Доналд Тръмп"... и т.н. Стефан Шарлопов. „Невиждан еко-скандал с мултимилионера Шарлопов", „Чудовищно! Шарлопов унищожил скали и си прави частен плаж", „Окръжна прокуратура - Бургас погна милионера Стефан Шарлопов", „Ударна акция! Прокуратурата погна милионера Стефан Шарлопов" - това е малка част от заглавията в медиите, а поводът - образуваното досъдебно производство срещу виновно лице за унищожени скални образувания в защитената местност „Колокита" в района на ваканционния комплекс „Созополис" на „баровеца" Стефан Шарлопов. Досъдебното производство е образувано на 5 юни т.г., след като Окръжна прокуратура - Бургас бе сезирана от ВКП. За това престъпление в Наказателния кодекс на Р България е предвидено наказание „3 години лишаване от свобода" /чл. 278 „В"/

Пиян с „Опел Астра“ се забил в крайпътно дърво

https://www.24chasa.bg/region/article/6289437

Пиян с „Опел Астра“ се забил в крайпътно дървоПиян монтанчанин с лек автомобил „Опел Астра“ катастрофирал на пътя от село Благово към Монтана. Инцидентът станал в понеделник един час след полунощ. Зад волана на колата бил Донко П. Джигитът се движел със скорост близо 95 км/ч. при разрешени 50 км/ч. В един момент шофьорът загубил управление над автомобила.

Чужденци, сред които и българин, избягаха от индонезийски затвор

http://www.mediapool.bg/chuzhdentsi-sred-koito-i-balgarin-izbyagaha-ot-indoneziyski-zatvor-news265448.html

Индонезийската полиция съобщи, че четирима затворници чужденци са избягали от затвор, намиращ се в Денпасар, столицата на курортния остров Бали, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА в понеделник. Смята се, че бегълците са се измъкнали през дупка в стена и дълъг 15 метра тунел с вода, който води към една от главните улици. След тях е 43-годишният българин Димитър Николов Илиев. Той е излежавал седемгодишна присъда за пране на пари и други престъпления. Другите трима са 33-годишният Шон Едуард Дейвидсън от Австралия, осъден на една година лишаване от свобода за нарушения на имиграционните закони; 31-годишният Сайед Мохамед Саид от Индия и 50-годишният малайзиец Ти Коко бин Ти Ким Сай, осъдени съответно на 14 и 7 години затвор за наркопрестъпления. Липсата им била установена в понеделник при сутрешната проверка в затвора Керобокан. Бягствата от затвор са често явление в Индонезия, където местата за лишаване от свобода са препълнени, системата страда от недостатъчно финансиране, а в същото време се увеличава броят на осъдените за престъпления, свързани с наркотици. Миналата седмица десетки затворници избягаха от препълнен затвор в Западна Индонезия, след като в резултат на наводнения падна от стените на затвора.

Какъв точно ще е Брекзит? Преговорите вече започнаха

http://clubz.bg/55297-kakyv_tochno_shte_e_brekzit_pregovorite_veche_zapochnaha

Дългоочакваните преговори за излизането на Великобритания от Европейския съюз започнаха, предаде Би Би Си. 

Днес в Брюксел се провежда първата среща между британската делегация, водена от станалия известен като министър на Брекзита Дейвид Дейвис, и главния преговарящ от името на ЕС Мишел Барние. 

И двете страни обявиха, че са настроени да извлекат максимални ползи от преговорите и да сключат възможно най-доброто споразумение. Дейвис обяви, че е решен да изгради "силно и специално партньорство" с 27-те. 

"Във времена на изпитание като днешните, си спомняме за ценностите, които споделяме с нашите най-близки съюзници в Европа. Повече ни свързва с Европа, отколкото ни разделя.", каза Дейвис, препращайки към атаките в Лондон и Европа от последните месеци.

Независимо от изразеното желание за взаимноизгодна сделка, някои проблеми излизат наяве още преди финала на първата среща от преговорите. Източници от ЕС съобщават, че дневният ред на преговорите ще бъде наложен от Брюксел, който настоява първо да се обсъдят условията по излизането на Великобритания от съюза. В Лондон, от своя страна, се стремят най-напред да догворят отношенията си с 27-те след Брекзит. 

Един от най-съществените проблеми пред преговарящите се очертава нивото на компромис, което ще бъде постигнато между запазването на достъпа на Великобритания до общия европейски пазар и свободното придвижване на хора между кралството и съюза. 

Полицаите излизат на протест на 5 юли

http://frognews.bg/news_136753/Politsaite-izlizat-na-protest-na-5-iuli/

Служителите на МВР ще излязат на протест на 5 юли. Това съобщи пред ”Хоризонт” заместник-председателят на синдикалната Федерация на служителите в МВР Генадий Тенев.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване