Покана за нощна феерия във "Врана"

http://clubz.bg/55279-pokana_za_noshtna_feeriq_vyv_vrana

Три вечерни, два детски концерта-матинета от програмата „Фортисимо Фамилия“ и едно безплатно ателия за деца до 16 години предлага тазгодишното издание на „Споделете музиката в двореца Врана“.

Събитието тази година ще се проведе за четвърти път, на 30 юни и 1 и 2 юли, а в рамките на програмата зрителите, малки и големи, ще могат да прекарат повече време с музика сред природата в парка „Врана“, да се разходят сред безценните дървесни видове и да се насладят на чистия въздух.

Трите вечерни концерта включват арии, симфонична музика, джаз, етно, барок, испански ритми и още… В програмата виждаме произведения на Чайковски, Пучини, Верди, „Молитвата на тореадора“ на Торина, а Теодосий Спасов ще засвири на кавала си мелодии в нощта.

Билетите са на стойност между 10 (5 за учащи в някои от случаите) и 50 лева и се продават на касите на зала „България“ и в мрежата на „Ивентим“.

Предлагаме ви пълната програма на „Споделете музиката в Двореца Врана“.

"Площад Славейков"

Емил Димитров-Ревизоро: Голямата контрабанда по пристанищата се случва

https://www.24chasa.bg/novini/article/6289045

Емил Димитров-Ревизоро: Голямата контрабанда по пристанищата се случва"Не е най-големият проблем, че по митниците взимали по 5 евро от камион", заяви пред БНТ Емил Димитров-Ревизоро, депутат от Обединени патриоти във връзка с акцията на "Кулата" преди няколко дни. "Голямата контрабанда по пристанищата се случва. Много контейнери бяха заловени. Има голям успех при цигарите, там 2 млн. се иззеха", коментира Ревизоро.

Партията на Макрон спечели абсолютно мнозинство

https://offnews.bg//sviat/partiata-na-makron-specheli-absoliutno-mnozinstvo-658486.html

Партията на новия президент на Франция Еманюел Макрон убедително печели парламентарните избори, които се проведоха вчера. 

Това сочат прогнозните резултати от балотажа на парламентарните избори. "Република, напред" и съюзеното с нея Демократично движение МоДем спечелиха голямо мнозинство при ниска избирателна активност. 

Партията на Макрон ще има между 350 и 360 депутати от общо 577 в Националното събрание - значително над абсолютното мнозинство от 289 депутатски мандата. 56% от избирателите обаче не са отишли до урните на втория тур. 

Дясната партия на Републиканците и центристките й съюзници получават между 126 и 136 депутатски мандата, следвани от социалистическата партия с 44-46 депутати, пред радикалната левица и комунистите.

85% от гласувалите в референдума искат „Бедечка” да е парк

http://www.cross.bg/referendyma-glasyvalite-park-1546375.html

/КРОСС/ Стара Загора реши - 85% от гласувалите пожелаха „Бедечка" да се превърне в уреден парк, а не в квартал, предава Нова. В референдума обаче са се включили едва 15% от жителите на общината, което е много под необходимите 40%, за да бъде признато общественото допитване за валидно. Според кмета обаче си е струвало, за да се разберат обществените нагласи.    

Завръщане към летните температури

http://dnes.dir.bg/news/vremeto-prognoza-25934832

Още от утре ще се завърнем към летните температури, а превалявания ще има само в следобедните часове на отделни места.

Радарите за превишена скорост днес - 19 юни, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=353700

Служители на КАТ ще следят днес - 19 юни и в нощта срещу 20 юни, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. Бизнес парк б-я Петрол - посока Варна 08:10ч.-08:50ч.

Два рекорда на изборите - Макрон отвя всички и ниска активност

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/dva-rekorda-na-izborite-makron-otvia-vsichki-i-niska-aktivnost-6070478

Президентското движение и съюзниците му взимат 341 от 577 места, „Републиканците” (десницата) и техните съюзници от центъра вземат 135 депутати, Социалистическата партия 43-ма депутати, радикалната левица и комунистите - 27

Цачева: Не трябва да има търпимост към липсата на правосъдие

http://www.cross.bg/tzacheva-vlast-zayavi-1546374.html

/КРОСС/ „Не трябва да има търпимост към липсата на правосъдие. Дори и един случай лепи етикет на цялата система. Има и много честни магистрати". Това каза пред Нова тв министърът на правосъдието Цецка Цачева. На въпрос, дали ще подаде оставката си, поискана от група юристи, Цачева заяви, че всеки министър ходи с оставка в джоба си, но ще я даде тогава, когато министър-председателят я поиска. Повод за това искане беше изказване на Цачева спрямо Лозан Панов, което тя определи като извадено от контекста. Той предложи изваждане на прокуратурата от съдебната власт, а Цачева заяви, че ако има такъв тип предложение, по-добре е той да се занимава с политика. „Не съм казвала подобно нещо, имам чудесни отношения с Лозан Панов. Не бива да се занимаваме с междуличностни отношения", заяви Цачева. „Само при нова Конституция е възможно това да се случи. Не е от моята компетентност и не съм аз човекът, който трябва да отговори трябва или не трябва прокуратурата да се извади от съдебната власт", допълни правосъдният министър. „За юристите е недопустимо да не познаваме, кой има право на законодателна инициатива за промяна на действаща Конституция, тогава когато промяната е от компетентност на обикновено Народно събрание, или как се свиква Велико народно събрание за приемане на изцяло нова Конституция

Съдиите избраха своите членове на ВСС

https://offnews.bg//temida/sadiite-izbraha-svoite-chlenove-na-vss-658485.html

Съдиите избраха своите представители в следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) на гласуване в събота и неделя. В събота беше избрана Цветина Пашкунова от Върховния касационен съд (ВКС), която единствено успя да събере повече от половината от гласовете на колегите си.

Това беше причина в неделя да се проведе балотаж, на който бяха избрани останалите петима - трима от ВКС, един от Върховния административен съд (ВАС) и председателя на Окръжния съд в Бургас. Това са 

Красимир Шекерджиев, Олга Керелска и Севдалин Мавров от ВКС, Атанаска Дишева от ВАС и Боряна Димитрова, председател на Окръжния съд в Бургас. Така в състава на новия ВСС влизат общо петима върховни съдии и само един съдия извън столицата. 

Председателят на Избирателната комисия на Общото събрание на съдиите Светла Димитрова обяви, че при проведеното днес повторно гласуване за членове на ВСС от състава на Съдийската колегия са избрани: Красимир Шекерджиев, Атанаска Дишева, Олга Керелска, Боряна Димитрова и Севдалин Мавров.

И през двата дни избирателната активност бе изключително висока – 87.18% на пръви тур и 85.79% на втори.

С това гласуване приключиха първите преки избори за членове на ВСС.

За представител на следователите бе избран шефът на НСЛС Евгени Диков. От квотата на прокурорите победиха Пламен Найденов – шеф на Окръжна прокуратура – Перник, Георги Кузманов от АП- Бургас, Даниела Машева – прокурор във ВКП и Огнян Дамянов – окръжен прокурор в Разград.

11 представители във ВСС ще бъдат избрани от парламента. Новият състав на ВСС ще започне работа на 3 октомври.

ВСС се състои от 25 члена - 11 се избират от парламента, където крайният срок е 21 юни. Другите 11 от тях се избират от магистратите - четири прокурори, шестима съдии и един следовател.

Никога няма да прекосиш...

http://www.cross.bg/nikoga-nyama-prekosish-1546373.html

/КРОСС/ "Никога няма да прекосиш океана, ако нямаш куража да се откъснеш от брега." Христофор Колумб  

85% от старозагорци искат "Бедечка" да е парк, но референдумът е невалиден

https://www.24chasa.bg/region/article/6289041

85% от старозагорци искат "Бедечка" да е парк, но референдумът е невалиден85% от гласувалите на местния референдум в Стара Загора са поискали местността "Бедечка" да бъде превърната в парк. Това става ясно от публикуваните от ОИК - Стара Загора резултати от допитването. Целта на допитването бе да установи подкрепата на гражданите за бъдещето на Бедечка – дали местността да бъде застроена или превърната в парк.

На 19 юни...

http://www.cross.bg/pravitelstvo-mira-voiina-1546372.html

/КРОСС/ 1269 г. - кралят на Франция Луи IX постановява всички евреи, които не носят отличителния знак Звездата на Давид да заплащат глоба.1829 г. - Руско-турската война (1828 - 1829): Руските войски завладяват Силистра.1862 г. - Конгресът на САЩ премахва робството в САЩ.1867 г. - в Керетаро, Мексико, е екзекутиран чрез разстрел император Максимилиан I1868 г. - по настояване на сръбското правителство Любен Каравелов е арестуван в Нови Сад (тогава в Австро-Унгария) във връзка с убийството на княз Михайло Обренович III.1912 г. - в САЩ е приет със закон 8-часовия работен ден.1919 г. - Мустафа Кемал Ататюрк открива турския Национален конгрес в Анкара, който отхвърля решенията на Версайския договор, засягащи съдбата на Турция.1933 г. - Франция дава политическо убежище на изгонения от СССР Лев Троцки.1938 г. - националният отбор на Италия по футбол за втори път става световен шампион, побеждавайки на финала Унгария с 4:2.1944 г. - Втора световна война: Започва битката за Филипинското море, в която САЩ нанасят големи загуби на японската флота и авиация.1953 г. - Световният съвет на мира награждава посмъртно с „Почетна награда на мира" български поет Никола Вапцаров.1961 г. - Кувейт официално провъзгласява независимостта си от Великобритания.1986 г. - министър-председателят Георги Атанасов съставя ново правителство на България.1987 г

Преп. Паисий Хилендарски

http://www.cross.bg/paisiii-hilendarski-bulgarskiya-1546371.html

/КРОСС/ Преп. Паисий Хилендарски За този народен будител и светец, основоположник на Българското национално възраждане, на духовното и политическото освобождение на българския народ, се знае твърде малко. Родил се е през 1722 г. в Самоковска епархия (наложило се е мнението, че родното му място е гр. Банско). Единият му брат Лаврентий бил игумен на Хилендарския манастир на Света гора, а другият - Вълчо, бил щедър дарител на църкви и манастири. През 1745 г. Паисий (светското му име е неизвестно) отишъл при брат си в Хилендар и се замонашил. След като се изучил и бил ръкоположен за йеромонах, станал манастирски таксидиот и години наред обикалял по градове и села, за да събира помощи и да кани поклонници да посетят манастира. След като видял тежкото положение на своя поробен народ, в него пламнала патриотична и благочестива ревност и през 1762 г. завършил написването на своето знаменито съчинение „История славянобългарска" „за в полза на българския народ". След това като същински равноапостол тръгнал да я разнася по българската земя, за да я четат и преписват грамотни люде: „Преписвайте тази историйка... и пазете я да не изчезне!".Вероятно е починал през 1773 г. в с. Ампелино (Лозница, дн. в състава на Асеновград). Св. преподобен Паисий Хилендарски, наричан от българския народ най-често Отец Паисий, е една от величествените фигури в многовековната българска история

10-годишната Диляна се класира за световно първенство по шах в Бразилия

//dariknews.bg/regioni/ruse/10-godishnata-diliana-se-klasira-za-svetovno-pyrvenstvo-po-shah-v-braziliia-2031343

10-годишната Диляна Иванова от Русе стана републикански шампион по шах в своята възрастова група, съобщи треньорът й Ростислав Раев-председател на шахматен клуб „Пристис“. Момичето участва в републиканските индивидуални първенства по шахмат за деца до 8 и до 10 години, които се проведоха от 4 до 9

Зад решетките за кражба на детски дрехи

//dariknews.bg/regioni/vraca/zad-reshetkite-za-krazhba-na-detski-drehi-2031342

Мъж на 47 г. от град Белоградчик е бил задържан в полицейския арест за кражба. На 14 юни жителка на града сигнализирала в районното управление на полицията за кражба на детски дрехи и ръчно изработени сувенири от личния й автомобил, паркиран пред дома й. В резултат на предприетите незабавни операти

19-годишна водачка - вече с отнета книжка и пак си кара

//dariknews.bg/regioni/vraca/19-godishna-vodachka-veche-s-otneta-knizhka-i-pak-si-kara-2031344

Млада водачка без книжка и дрогирана е била засечена да управлява автомобил снощи, на ул. „Св.Климент Охридски“ в Монтана. Проверката е извършена в 22,30 ч.  Проверената Лия Цв. е 19 години, а при проверката се оказало, че не притежава свидетелство за правоуправление, тъй като й е било отнето и сег

Дребосъците стават детективи

//dariknews.bg/regioni/burgas/drebosycite-stavat-detektivi-2031345

Театрална школа „Талантино” ви кани на премиера на пиесата на ямболския актьор и романист Волен Митев „Зайо Байо - детектив”.

Най-малките от трупата на режисьора Станимир Карагьозов ще представят криминале изпълнено с много смях и свежи лафове.

Началото на представлени

Склаве отново организира гладиаторски борби от времето на Спартак

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/sklave-otnovo-organizira-gladiatorski-borbi-ot-vremeto-na-spartak-2031347

Българи и италианци ще участват във възстановките от времето на Древен Рим в Склаве. Един от чужденците ще се превъплъти в ролята на великия тракиец Спартак.

Санданското село е известно като родното място на водача на въстанието на робите срещу Рим, тук е имало пазар на роби, на койт

За три часа полицаи спипаха десетки нарушители

//dariknews.bg/regioni/vraca/za-tri-chasa-policai-spipaha-desetki-narushiteli-2031349

За времето от 08.00 до 11.00 часа на 16 юни в град Видин пътните полицаи провели операция по метода „широкообхватен контрол”. Униформените проверили 96 моторни превозни средства и констатирали над 70 нарушения на Закона за движение по пътищата (ЗДвП) и 4 нарушения на Кодекса за застраховането (КЗ).

Къде спират водата в София на 20 юни?

//dariknews.bg/regioni/sofiia/kyde-spirat-vodata-v-sofiia-na-20-iuni-2031346

На 20 юни 2017 г. (вторник), във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Ген. Тотлебен“ Център се налага спиране на водоподаването от 9.00  до 18:00 часа на клиентите а „Софийска вода”, живеещи в района на:

по ул. „Йоаким Кърчовски“ от бул. „Ген.

Родени на 19 юни

http://www.cross.bg/rodeni-na-yuni-1546370.html

/КРОСС/ Александър Паунов, депутат от БСП в 44 НС Андрей Калудов, режисьор Кристина Милева, манекенка Майстор Миро, сръбски кулинар Маргарит Тодоров, създател на „Домейн Бойар" Румен Бояджиев-син, музикант и композитор Сергей Цветарски, председател на НСИ София Касидова, финансов експерт Проф. д.ик.н. Стати Статев, ректор на УНСС, заместник-председател на Съвета на ректорите, член на УС на БНБ Тотю Младенов, бивш министър на труда и социалната политика Елена Чернева-Маркова, председател на Националното бюро за правна помощ    

Родени на 19 юни

http://www.cross.bg/ekspert-predsedatel-finansov-1546370.html

/КРОСС/ Александър Паунов, депутат от БСП в 44 НС Андрей Калудов, режисьор Кристина Милева, манекенка Майстор Миро, сръбски кулинар Маргарит Тодоров, създател на „Домейн Бойар" Румен Бояджиев-син, музикант и композитор Сергей Цветарски, председател на НСИ София Касидова, финансов експерт Проф. д.ик.н. Стати Статев, ректор на УНСС, заместник-председател на Съвета на ректорите, член на УС на БНБ Тотю Младенов, бивш министър на труда и социалната политика Елена Чернева-Маркова, председател на Националното бюро за правна помощ София Касидова, финансов експерт      

Два рекорда на изборите на Франция - Макрон отвя всички и ниска активност

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/dva-rekorda-na-izborite-na-franciia-makron-otvia-vsichki-i-niska-aktivnost-6070478

Президентското движение и съюзниците му взимат 341 от 577 места, „Републиканците” (десницата) и техните съюзници от центъра вземат 135 депутати, Социалистическата партия 43-ма депутати, радикалната левица и комунистите - 27

Детската градина в с. Моминско е пред затваряне

https://www.actualno.com/plovdiv/detskata-gradina-v-s-mominsko-e-pred-zatvarjane-news_617643.html

Има опасност детската градина в садовското село Моминско да затвори врати. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив кметът на населеното място Христо Марков. По думите му причината е недостатъчния брой деца, които я посещават. „Детската градина при нас функционира с

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-zhivo-stara-1546368.html

БНТ, „Денят започва"Тема: Имани пред „Денят започва": „Искам музиката ми да достига до хората. Затова в песните си пея за нещата, които ме вълнуват. Надявам се, че успявам да предам тази емоция и на публиката" Тема: На живо: ще стане ли плуването задължителен предмет? Тема: По митницата отвън и отвътре - Емил Димитров-Ревизоро Тема: Бедечка - парк или комплекс? Какво избраха старозагорци? Тема: Бизнесът среща администрацията - коментар на Васил Велев Тема: Рецепти за здраве по света и у нас - министър Николай Петров Тема: Новият пейзаж на френската политика - анализ на проф. Ивайло Дичев и доц. Антоний Гълъбов Тема: Децата по следите на Апостола - инициативата на БНТ представя журналистът Весела Смилец БТВ, "Тази сутрин" Тема: Поредни арести в ДАИ и промени в правилата за движение

Къде, какво в страната

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-deloto-1546369.html

/КРОСС/ ***София.От 09.00 часа в Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Христо В., Станка В., Борис М. и др. за образуване и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 10.00 часа в Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Мелиад Ф. и Хасан Х. за тероризъм. ***София.От 10.00 часа в Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Вихър М., Минчо М., Иво И. и др. за образуване и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 10.00 часа 1 състав на СГС ще гледа делото срещу съдия Люба Петрова от Районен съд - Раднево (ГЛ.VIII. Престъпления против дейността на държавни органи и обществени организации). ***София.От 10.30 часа 25 състав на СГС ще гледа делото срещу Румяна Желева, прокурор от Окръжна прокуратура Добрич (чл.283 НК). ***София.От 10.30 часа в Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Николай Т., Галин М. и др. за образуване и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 11.00 часа в Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Калоян П., Любомир С., Михаил Д., Панайот М. и др. за образуване и ръководене на организирана престъпна група. ***София.От 11.00 часа в зала „Сердика" в „София Хотел Балкан" ще се проведе пресконференция по повод второто издание на Фестивала на италианското кино в България. ***София.От 13.30 часа в Специализирания наказателен съд ще се гледа делото срещу Иво Д. и Мартин П

Външно: Няма данни за пострадали българи при атаката край джамията в Лондон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6289038

Външно: Няма данни за пострадали българи при атаката край джамията в ЛондонНяма информация за пострадали българи при нападението край джамията при Финсбъри Парк в Лондон. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на Министерството на външните работи. Един човек е загинал, а други осем са настанени в болница, след като ван се вряза в група пешеходци край джамия в северната част на Лондон.

САЩ потвърдиха, че са свалили сирийски боен самолет

http://www.mediapool.bg/sasht-potvardiha-che-sa-svalili-siriyski-boen-samolet-news265441.html

САЩ потвърдиха, че американски боен самолет е свалил вчера сирийски бомбардировач, който хвърлял бомби над позиции на сили, подкрепяни от международната коалиция на около 40 км от Ракка, съобщи Ройтерс. Централното командване на САЩ съобщи в декларация, че сирийският боен самолет е свален при "колективна самоотбрана на войски на коалицията и техни партньори" от Сирийските демократични сили (СДС) близо до Табка. Сирийската армия съобщи малко преди това, че водената от САЩ коалиция е свалила сирийски самолет, който изпълнявал бойна мисия срещу Ислямска държава. Сирийският Су-22, който бомбардирал бойци на СДС южно от град Табка, на 40 км от Ракка, е свален от американски изтребител-бомбардировач Ф/А 18 Супер Хорнет. 

На всеки двама българи се пада по един автомобил

https://www.actualno.com/society/na-vseki-dvama-bylgari-se-pada-po-edin-avtomobil-news_617621.html

На всеки двама българи се пада по един автомобил, т. е. 508 коли на 1000 души. Това сочат последните данни на Евростат и OICA, публикувани в доклада на Европейската асоциация на автомобилните производители. Според статистиката средният показател за Европейския съюз е 573 автомобил

Най-важното от Варна във вчерашния - 18 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=353701

Черно море стартира тренировъчния процес в Банско С тежки двуразови тренировки започна летният лагер на Черно море в Банско, съобщиха от тима на варненци за Moreto.net. Д-р Десислава Кателиева: Екипите на спешна медицинска помощ по Черноморието са недостатъчни и оборудването им е старо Истината е, че екипите са недостатъчно, оборудването ни е старо и амортизирано.

ЕС и Лондон може пак да се оженят още преди развода

http://clubz.bg/55278-es_i_london_moje_pak_da_se_ojenqt_oshte_predi_razvoda

Икономическата реалност започна да настига фалшивите надежди на обикновените хора. Те повярваха на обещанията на жълтите медии, че Брекзит няма да понижи жизнения им стандарт, затова го запазиха като увеличиха дълговете си.

Това свърши работа за известно време, защото потреблението на домакинствата стимулира икономиката. Но моментът на истината наближава с висока скорост. Последните данни на Bank of England показват, че доходите не растат колкото инфлацията и така реалните доходи вече намаляват.

След още няколко месеца с подобни данни домакинствата ще разберат, че жизненият им стандарт се понижава и ще трябва да започнат да харчат по-малко. Те също ще разберат, че вече са свръхзадлъжнели и ще трябва да започнат да изплащат заемите си.

Това ще намали потреблението, което пък ще потисне още повече икономиката. Освен това, Bank of England направи същата грешка, която допусна средното домакинство – подцени влиянието на инфлацията.

Бързо се приближаваме до повратната точка, която характеризира всички неустойчиви икономически процеси.

Истината е, че Брекзит е „lose-lose” (в която и двете страни губят – б.р.) оферта, която е вредна и за Великобритания, и за Европейския съюз. Изборът за Брекзит не може да бъде отменен, но хората могат да променят мнението си. Очевидно е, че това се случва. Опитът на Тереза Мей да подсили своята позиция в преговорите, като проведе извънредни избори, се оказа неприятна засечка – тя изгуби парламентарното си мнозинство.

Основната причина бе нейната фатална грешка с т.нар. „данък деменция” (предложение за намаляване на социалните помощи за възрастни – б.р.), който обиди нейните основни избиратели – възрастните хора.

Но повишеното участие на млади хора също бе важно. Те гласуваха за лейбъристите в знак на протест, не защото искаха да се запишат в синдикат или да подкрепят Джеръми Корбин (въпреки че той се представи впечатляващо).

Тяхното отношение към общия пазар е диаметрално противоположно на това на Тереза Мей. Младите искат основно да си намерят добре платена работа, без значение дали във Великобритания или другаде. В това отношение техните интереси съвпадат с интересите на Лондонското сити.

Ако Тереза Мей иска да остане на власт, тя трябва да промени подхода си. Вече има знаци, че тя е готова на това. Ако влезе в започващите в понеделник преговори с дух на отстъпчивост, тя би могла да постигне споразумение с Европейския съюз по техния дневен ред и да се съгласи Великобритания да продължи като член на единния пазар за достатъчно дълго време, в което да бъде свършена юридическата работа.

Това ще бъде огромно облекчение за ЕС, защото ще отложи черния ден, в който отсъствието на Великобритания ще отвори огромна дупка в общия бюджет. Това ще бъде „win-win” споразумение.

Само по този начин Тереза Мей може да се надява да убеди парламента да приеме необходимите закони. Ще трябва също да изкупи греховете на торите в Кенсингтън след пожара в жилищната сграда.

Тогава би могла да продължи да ръководи правителство на малцинството, защото никой няма да иска да заеме нейното място. Вече има знаци, че е готова и на това.

Разводът ще продължи най-малко пет години, а в това време ще има още едни избори. Ако всичко върви добре, двете страни може да пожелаят да се оженят още преди да са се развели.

...

Коментарът на Джордж Сорос е публикуван в "Дейли мейл". Преводът е на Клуб Z.

Нападението в Лондон е терористичен акт

http://www.cross.bg/london-zayavi-shokiran-1546367.html

/КРОСС/ Нападателят в Лондон е на 48 години. Тереза Мей потвърди, че става дума за терористичен акт. Тя свиква днес Съвета по национална сигурност. Бус връхлетя върху пешеходци в североизточната част на Лондон, се казва в съобщение на Скотланд Ярд. Инцидентът стана в района на улица „Севън систърс роуд". Засега се съобщава за един загинал мъж, 8 души са ранени. „Обаждането в полицията е постъпило 20 минути след полунощ, след като автомобил е блъснал пешеходци. На мястото на инцидента са открити няколко пострадали", се казва в съобщението. Един човек е задържан. Според мюсюлманския съвет, представителната организация на мюсюлманите във Великобритания, инцидентът е станал пред джамия. Пострадали са над 10 души. Очевидец съобщи за две тела, останали да лежат на земята. „Съобщиха ни, че бус е блъснал вярващи, докато излизали от джамията във Финсбъри парк. Нашите молитви са за жертвите", се казва в съобщение на организацията, пише БГНЕС. В свещения за мюсюлманите месец Рамазан вярващите отиват на молитва в джамиите около полунощ. "Това е ужасяващо. Всички мои мисли са с ранените, с обичните им хора и със спасителните екипи, работещи на място", заяви в декларация министър-председателят Тереза Мей. Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин заяви, че е силно шокиран от нападението. "Силно съм шокиран от случилото се във Финсбъри парк тази нощ

Нападението в Лондон е терористичен акт

http://www.cross.bg/london-zayavi-postradali-1546367.html

/КРОСС/ Нападателят в Лондон е на 48 години. Тереза Мей потвърди, че става дума за терористичен акт. Тя свиква днес Съвета по национална сигурност. Бус връхлетя върху пешеходци в североизточната част на Лондон, се казва в съобщение на Скотланд Ярд. Инцидентът стана в района на улица „Севън систърс роуд". Няколко души са пострадали. „Обаждането в полицията е постъпило 20 минути след полунощ, след като автомобил е блъснал пешеходци. На мястото на инцидента са открити няколко пострадали", се казва в съобщението. Един човек е задържан. Според мюсюлманския съвет, представителната организация на мюсюлманите във Великобритания, инцидентът е станал пред джамия. Пострадали са над 10 души. Очевидец съобщи за две тела, останали да лежат на земята. „Съобщиха ни, че бус е блъснал вярващи, докато излизали от джамията във Финсбъри парк. Нашите молитви са за жертвите", се казва в съобщение на организацията, пише БГНЕС. В свещения за мюсюлманите месец Рамазан вярващите отиват на молитва в джамиите около полунощ. "Това е ужасяващо. Всички мои мисли са с ранените, с обичните им хора и със спасителните екипи, работещи на място", заяви в декларация министър-председателят Тереза Мей. Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин заяви, че е силно шокиран от нападението. "Силно съм шокиран от случилото се във Финсбъри парк тази нощ

Бус се вряза в тълпата пред джамия в Лондон

http://www.cross.bg/postradali-london-zayavi-1546367.html

/КРОСС/ Бус връхлетя върху пешеходци в североизточната част на Лондон, се казва в съобщение на Скотланд Ярд. Инцидентът стана в района на улица „Севън систърс роуд". Няколко души са пострадали. „Обаждането в полицията е постъпило 20 минути след полунощ, след като автомобил е блъснал пешеходци. На мястото на инцидента са открити няколко пострадали", се казва в съобщението. Един човек е задържан. Според мюсюлманския съвет, представителната организация на мюсюлманите във Великобритания, инцидентът е станал пред джамия. Пострадали са над 10 души. Очевидец съобщи за две тела, останали да лежат на земята. „Съобщиха ни, че бус е блъснал вярващи, докато излизали от джамията във Финсбъри парк. Нашите молитви са за жертвите", се казва в съобщение на организацията, пише БГНЕС. В свещения за мюсюлманите месец Рамазан вярващите отиват на молитва в джамиите около полунощ. "Това е ужасяващо. Всички мои мисли са с ранените, с обичните им хора и със спасителните екипи, работещи на място", заяви в декларация министър-председателят Тереза Мей. Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин заяви, че е силно шокиран от нападението. "Силно съм шокиран от случилото се във Финсбъри парк тази нощ. Мислите ми са с хората и с общността, засегната от това ужасяващо събитие", заяви Корбин. Пред Нова тв консулът ни в Лондон призова за търпение, да не се избързва с категоризирането на случая като терористичен акт

Ван е ранил десетки при умишлен сблъсък в тълпа в Лондон

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280347_%D0%92%D0%B0%D0%BD+%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BB+%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D1%83%D0%BC%D0%B8%D1%88%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D1%81%D0%B1%D0%BB%D1%8A%D1%81%D1%8A%D0%BA+%D0%

 Най-малко десет души са били блъснати от ван на излизане от джамия в Северен Лондон тази нощ, предаде Ройтерс.

Съветът на британските мюсюлмани съобщи, че превозно средство се е блъснало във вярващите, които излизали от джамията в района Финсбъри парк.

Сигнал е подаден в полицията 20 минути след полунощ местно време, че превозно средство се е блъснало в пешеходци на улица Seven Sisters Road във Финсбъри парк. Според непотвърдена информация след това от автомобила е излязъл мъж и е наръгал с нож поне една от жертвите. Характерът на нападението напомня много за случилото се преди две седмици при „Лондон Бридж“.

По-късно полицията съобщи, че има няколко ранени и един арестуван. На място бяха изпратени линейки. 

 

We are working closely with other members of the emergency services at the scene on #SevenSisters Road #FinsburyParkhttp://bit.ly/2sFj90l 

Служители на лондонския транспорт казаха пред AFP, че улиците в района са блокирани и че в района има много полицейски коли и линейки.

 

В свещения за мюсюлманите месец рамазан вярващите отиват на молитва в джамиите около полунощ. Съветът на мюсюлманите написа в Twitter, че се моли за пострадалите, добавя AP.

Според информация на The Sun участвалото в инцидента превозно средство е бял ван. По-късно стана ясно, че осем пострадали са закарани в болници.

По-късно британският премиер Тереза Мей заяви в декларация, че мислите ѝ са с ранените. "Това е ужасяващо. Всички мои мисли са с ранените, с обичните им хора и със спасителните екипи, работещи на място", гласи декларацията ѝ.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин заяви, че е силно шокиран от нападението с ван срещу богомолци, излизащи от джамия в северен Лондон. „Силно съм шокиран от случилото се във Финсбъри парк тази нощ. Мислите ми са с хората и с общността, засегната от това ужасяващо събитие", написа Корбин в Twitter. 

По статията работи: Бойчо Попов
 

 


 

 

България не успя да се класира за финалите на Световната лига по волейбол

https://www.actualno.com/volleyball/bylgarija-ne-uspja-da-se-klasira-za-finalite-na-svetovnata-liga-po-volejbol-news_617656.html

България се прости с крехките си шансове да играе във финалната фаза на Световната лига по волейбол, след като загуби с 1:3 (16:25, 21:25, 25:23, 19:25) от Аржентина. В мача най-силно блесна Николас Бруно, който реализира 18 точки и поведе гаучосите към успеха. Себастиян Соле добави 15 точки

Православен календар за 19 юни

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6289036

Православен календар за 19 юниСв. ап. Иуда, брат Господен. Преп. Паисий Велики. Преп. Паисий Хилендарски. Св. мчк Зосима Созополски Ден на покровителството на преп. Паисий Хилендарски над българската история и българските историци. Паисий Хилендарски е народен будител, автор на “История славянобългарска” (1762), поставил началото на Българското възраждане.

Посланик К. Димитров: Няма информация за пострадали българи

http://frognews.bg/news_136734/Poslanik-K-Dimitrov-Niama-informatsiia-za-postradali-balgari/

Няма информация за пострадали български граждани, твърде рано е да се говори за този аспект на инцидента. Това заяви посланикът ни във Великобритания Константин Димитров в пряко включване в ”Денят започва”.

Посланик К. Димитров: Няма информация за пострадали българи в Лондон

http://frognews.bg/news_136734/Poslanik-K-Dimitrov-Niama-informatsiia-za-postradali-balgari-v-London/

Няма информация за пострадали български граждани, твърде рано е да се говори за този аспект на инцидента. Това заяви посланикът ни във Великобритания Константин Димитров в пряко включване в ”Денят започва”.

Варненци за наглите мотористи: Къде е лютият контрол на полицията?

http://www.barometar.net/88840/

Мотористите с пистови мотори, продължават да тероризират варненци и гостите на града. Въпреки уверенията на варненската полиция, че ще започва акции срещу тях, положението не се е променило. Репортер на www.barometar.net разговаря с народни представители, които казаха, че законодателни промени да не се карат пистови мотори в градовете трудно ще бъдат приети. На варненци остава […]

Максималните температури ще са предимно между 20° и 25, на много места ще вали

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280346_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%BD%

 Днес облачността ще е предимно значителна. Повече слънчеви часове ще има над северозападните и югозападните райони, където и дневните температури ще са по-високи. На много места отново ще има валежи, временно ще са интензивни и придружени с гръмотевици. Ще духа умерен, в югоизточната половина от страната и силен север-североизточен вятър. Това съобщи за Агенция „Фокус“ дежурният синоптик от НИМХ Георги Цеков. Максималните температури ще са предимно между 20° и 25°.Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за месеца и ще остане без съществена промяна.
По Черноморието облачността ще е предимно значителна и отново ще има превалявания, временно интензивни и придружени с гръмотевици. Ще духа умерен и силен север-североизточен вятър. Максималните температури ще са между 20° и 23°. Температурата на морската вода е 19-22°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.
В планините ще е облачно и с валежи от дъжд, над 2300-2400 метра - от сняг. Ще духа силен, по високите и открити части – бурен североизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра – около 13°, на 2000 метра – около 6°.

Преди 1990 г. във ВУЗ приемаха 30% от завършващите, днес - над 75%”

http://clubz.bg/55277-predi_1990_g_vyv_vuz_priemaha_30_ot_zavyrshvashtite_dnes_nad_75%E2%80%9D

„Висшите училища винаги реагират, когато един такъв проблем стане публичен. Може би липсва нещо, за да реагират преди да стане публичен. Това е разговор, който трябва да проведем с тях. Има отговорност на академичните ръководства да запазят имиджа.”

Така тази сутрин образователният министър Красимир Вълчев коментира пред Нова тв скандала в УНСС.

Вълчев определи като неуместно решението на ръководството на университета да накаже с предупреждение за изключване студента Кезим Медев, който преди дни в ефира на телевизията обвини професор от висшето училище, че при правилно "мотивиране" пише 3-ки и 4-ки на празни изпитни листове.

„Това решение е неуместно. Не живеем във времената на традиционната институционалност.  В днешно време нищо не остава скрито”, заяви министърът.

Освен това той коментира, че масовизацията на висшето образование е обща политика.

„Преди 1990 година в системата на висшето образование са приемани 30% от завършващите, днес - над 75% - даде пример министърът. - 

След 1990 г. мрежата се универсализира, профилът на висшите училища се универсализира, всички започнаха да образоват по неприсъщи направления. Повечето професионални направления, създадени след 1990 година, са с ниска оценка за качество и реализация”, коментира още Вълчев.

По думите му в момента се работи по преструктуриране на приема и финансирането и настройване на системата да работи с по-малко студенти и по-голямо финансиране на един студент, но в зависимост от качеството на обучението и в съответствие с потребностите на пазара на труда.  

„За едно и също висше училище намаляваме финансирането за едно направление и увеличаваме за други. Тази политика вече дава своите резултати”, заяви Вълчев.  

Преди него по Нова тв студентът Кезм Недев, който разбуни духовете, като разкри за тройките и четворките "на празна бланка", каза че  се гордее, че учи в УНСС и иска да работи за добрия му имидж.

Днес на много места ще вали, максималните температури ще са между 20° и 25

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6289030

Днес на много места ще вали, максималните температури ще са между 20° и 25Днес облачността ще е предимно значителна. Повече слънчеви часове ще има над северозападните и югозападните райони, където и дневните температури ще са по-високи. На много места отново ще има валежи, временно ще са интензивни и придружени с гръмотевици. Ще духа умерен, в югоизточната половина от страната и силен север-североизточен вятър.

Европеец аз да се наричам…

http://www.eurochicago.com/2017/06/evropeets-az-da-se-naritcham/

Още веднъж прочетох цялата свръхполезна евро-реклама и ми се отвори третото око. Чак сега разбрах къде са… Все се питах – добре де, като има 2,5 милиона гладуващи, изнемогващи български граждани, защо няма бунт? Защо няма революция в България? Къде са обречените на Геноцид 2,5 милиона човека? Сега вече знам. Те свободно са прескочили границата, пазаруват по европейските бутици, разхождайки домашните си любимци и си чатят от мобилните телефони. Живота си живеят! Друго си е да си гражданин на ЕС, нали така?

Клиничните пътеки се превърнаха в "ротативка"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280345_%D0%9A%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%8A%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%B2+%22%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B0%D1

 Проф. д-р Георги Михайлов завършва медицина през 1981 г. в София. Целия си професионален път подчинява на онкохематологията, като участва в извършването на първите трансплантации на стволови клетки в България. "Лекар на годината" е за 1997 г., "Лекар на НСБАЛХЗ" за 2011 г., носител е на почетна диплома "Лекар, на когото българите вярват".

Преди да влезе в парламента, е национален консултант по клинична хематология и изпълнителен директор на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания. Избран е за депутат от гражданската квота на БСП от 23 МИР в София.

"Сегашният финансов модел обрича на мизерно съществуване и общинските болници"

- Проф. Михайлов, населението на България намалява, парите за здраве се увеличават, но все не стигат. В контрола ли е проблемът, в здравноосигурителния модел ли или в нещо друго?
- Във всичко има някаква истина и то доста сериозна. Парите за здравеопазване в никакъв случай не са достатъчни, тъй като най-обикновената справка показва, че в страните от ЕС за здраве средно се отделят 6,9% от целия БВП, а у нас изключително скромните 3,9% (годишно се падат по 200-250 евро на глава от населението). За този публичен разход за здраве у нас се иска  съвременно и модерно здравеопазване. Това е нелепо и не е възможно. Даже това, което съществува в момента за тези пари, които се отделят, наистина е героизъм на медицинските екипи.
- Но още толкова пари излизат и от джоба на гражданите, на болните и семействата им...
- В голяма степен те попадат в графата "нерегламентирани плащания" или плащания на здравнонеосигурени. Това, разбира се, не прави здравеопазването по-добро, защото много от тези пари не се разпределят по начин, който да удовлетворява нуждите на здравната система, а отиват по направления, които удовлетворяват частни интереси.
- Това са проблеми, трупани повече от 20 години. Откъде според вас трябва да започне решаването им? Как да стане така, че хората по места да имат достъп до съвременна медицинска помощ?
- Необходимо е разглеждането на три особено важни направления, които формират основата на вземането на оптимални решения по всички политики в областта на здравеопазването. На първо място следва да бъде разгледана ситуацията на функционирането на лечебните заведения по места и достъпът на гражданите до квалифицирана медицинска помощ на територията на цялата страна. Трябва професионално да се анализира вътрешната структура на реалната здравна карта, а не съчинена в нечии чиновнически глави, неотразяваща истинските потребности здравна карта лустросано поднесена на медиите. Известно е, че оскъдното финансиране на лечебните заведения и кадровият колапс изваждат от строя все повече болници и поставят на изпитание здравната система в редица региони на страната. Болничните задължения стигнаха сериозния праг от 500 млн. лв.
Необходима е изключително трезва и професионална преценка на демографската характеристика и заболеваемостта в отделните региони с оглед преструктурирането на мрежата от лечебни заведения и оптимизиране на достъпа на граждани до тях. Това важи и за аптечната мрежа.
Да не забравяме, че е нарушен и балансът между заплащането на медицинската дейност, лекарствата и медицинските изделия. Ако през 2006 г. от 1,2 млрд. лв. за лекарства, медицински изделия и диетични храни, са плащани 270 млн. лв. (30,38% от всички здравноосигурителни плащания), то през 2016 г. от 2,8 млрд. лв. 41,83% отиват по това перо. 
- Клиничните пътеки изчерпаха ли се като модел на финансиране на болниците? И изобщо, те финансов инструмент ли са или стандарт за поведение?
- Финансирането на здравната система е второто от трите направления, които споменах.  НЗОК е наложен, практически монополен модел, финансиращ решаваща част от здравната система. Клиничните пътеки само тук, в България, са форма на финансиране на здравеопазването. В много от клиничните пътеки са обединени абсолютно различни по своята клинична характеристика, биологична агресия и респективно финансоемкост заболявания. На практика липсват изключително важни критерии, подсказващи необходимостта от една или друга лечебна доктрина, прилагащи се в пътеката, което превръща приложението й в една "ротативка" за финансиране, без ясни критерии за ефект и качество. Освен това моделът на финансиране в здравеопазването е създал такива коридори, към които са се адаптирали консуматорите на средства в здравеопазването, че ако ще и драконовски контрол да се осъществява, изпълнявайки условията на финансирането, ефектът би бил нищожен.
За 10 години бюджетът на НЗОК се увеличил тройно - от 900 млн. на над 3 млрд. лв. Да е станало по-добро здравеопазването? Да са намалели задълженията на болниците? Да е намалял дефицитът в НЗОК? Пациентите не са доволни и имат основания за това. Безспорно има много добри болнични звена в страната, но общата картина е повече от мрачна.
Друг български неработещ модел са търговските дружества, които обаче са без право на печалба. Какво е търговско дружество без право на печалба? Това е вторият нонсенс от порочната мозайковидна структура на здравната ни система. Към тези измислени и неработещи категории се адаптираха "доячите" на публичните средства. Така че, докато този финансов модел съществува, увеличаването на бюджета на НЗОК просто ще бъде "източван" без никакъв оптимален ефект. Стига се до парадокса откровено социалнозначими медицински дейности като онкология и хематология да станат обект на предимно търговски интерес. В същото време се наблюдава тенденция за нарастване на смъртността от онкологични заболявания.
Този финансов модел обезкръвява стратегическите лечебни заведения с национално значение - университетските и областните болници, които поемат най-тежките случаи и практически работят на загуба.
- Малките болници в трудно достъпни региони, също са на ръба на съществуването си, а хората ще останат без всякаква медицинска помощ, ако те бъдат затворени.
- Това е много сериозен въпрос, който се нуждае от съществено прецизиране. Сегашният финансов модел обрича на мизерно съществуване и общинските болници. В същото време демографската характеристика на регионите в България е много променена. Структурата на тези лечебни заведения също трябва да бъде много добре обмислена, защото трябва да има медицински звена, които да са много близко до хората, да има възможност те да получат квалифицирана медицинска помощ. В същото време в един голям град има 5-6 или N-броя специализирани високотехнологични центрове, без да е направен задълбочен анализ дали населението се нуждае от тях или просто са там, за да завъртят поредната въртележка, а примерно в Търговище или в Добрич да няма нито един. И това трябва да бъде заложено в здравната карта след  професионален анализ.
Има и още един много съществен проблем - липсата на държавна стратегия относно палиативните грижи за пациенти с крайна неблагоприятна диагноза. Това поставя десетки хиляди български семейства в положение да са принудени да поемат в семейството този ангажимент, както и фаталния изход на своите близки. Държавата е абдикирала и от този ангажимент и подобни услуги са само частни и могат да си ги позволят само хора с добри финансови възможности. Или един член на семейството трябва да се грижи за болния.
Към палитрата от проблеми около финансовия модел на здравеопазването да добавим и това, че частните здравноосигурителни фондове вече станаха застрахователни. Това на практика вдигна цената на медицинските услуги, които се покриват от тези дружества. Виждате, че няма никакъв интерес от страна на големите инвеститори да се създават здравнозастрахователни дружества. Защото цената на осигуряването при тях е вече висока, изчислява се на базата на риск.
Тази промяна настъпи в последните няколко години и тя до голяма степен слага сериозно препятствие пред създаването на т.нар. втори стълб в здравеопазването. А втори стълб трябва да имаме и ще имаме, защото без това няма да може да продължи да работи системата на здравеопазване. Но това трябва сериозно и професионално да бъде обсъдено, а здравната комисия в парламента да се превърне в генератор на тези идеи.
- Как виждате решаването на тези проблеми, откъде да се започне? Какви са предложенията на БСП?
- Незабавно съставяне на интердисциплинарна комисия, която да започне подготовка за промяна на финансовия модел на здравната система и въвеждане на диагностично-свързаните групи, които да заменят клиничните пътеки. Необходимо е в следващите 3 месеца да бъде представена реална и съобразена с всички изисквания на определените региони в страната здравна карта, която да бъде основа и на започващите преговори за Национален рамков договор, и на реална стратегия за развитие на лечебните заведения. Необходимо е в най-кратки срокове да започне работа електронно здравеопазване, особено за създаването на електронно лично здравно досие. И не на последно място спешно да бъде създаден модел за остойностяване на професионалния труд на работещите в областта на здравеопазването.

Две комисии на Европарламента ще изпитват Мария Габриел тази седмица

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/19/2990751_dve_komisii_na_evroparlamenta_shte_izpitvat_mariia/?ref=rss


Две комисии на Европейския парламент - по култура и по промишленост, изследвания и енергетика, ще изслушат утре от 16.00 ч. българско време кандидата за еврокомисар Мария Габриел. Оценката ѝ ще бъде обявена в сряда.

Ако бъде одобрена, Габриел трябва да бъде утвърдена от Съвета на ЕС и да бъде назначена от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той ѝ възложи поста Комисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество. Тя ще подкрепя изпълнението на...

Пътна обстановка в страната - 19 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=353702

Състояние н автомагистралите: АМ „Тракия“: ОПУ Пловдив: Монтаж и демонтаж на табели с индивидуални размери Ж2 (за портални рамки) при следния график: Посока София – Бургас: - 19.06.2017 г. - 08,00 ч. до 17,00 ч. – км 111+960 - 20.

Проф. Чуков: Нападателят е заловен от хората

http://frognews.bg/news_136733/Prof-CHukov-Napadateliat-e-zaloven-ot-horata/

Следвайки стила на британските власти, те едва ли биха се ангажирали в първите минути да обявят, че случилото се е терористичен атентат. До началото на деня ще имаме пълна картина на станалото. Това заяви арабистът проф. Владимир Чуков в пряко включване в ”Денят започва”.

Проф. Чуков: Прегазването на мюсюлманите е повторение на Лондон бридж

http://frognews.bg/news_136733/Prof-CHukov-Pregazvaneto-na-miusiulmanite-e-povtorenie-na-London-bridj/

Следвайки стила на британските власти, те едва ли биха се ангажирали в първите минути да обявят, че случилото се е терористичен атентат. До началото на деня ще имаме пълна картина на станалото. Това заяви арабистът проф. Владимир Чуков в пряко включване в ”Денят започва”.

Британското правителство и Еврокомисията започват днес преговори по Брекзита

https://www.24chasa.bg/novini/article/6289020

Британското правителство и Еврокомисията започват днес преговори по БрекзитаПочти година след референдума във Великобритания за членството в Европейския съюз в Брюксел днес започват преговорите за Брекзит. Това става в сложен контекст за британския премиер Тереза Мей, отслабена от неуспешното представяне на нейната Консервативна партия на парламентарните избори и от критиките за реакцията на Мей след пожара в жилищен

Цачева, Захариева и Валентин Радев на работни посещения в Западна Европа

https://www.actualno.com/politics/cacheva-zaharieva-i-valentin-radev-na-rabotni-poseshtenija-v-zapadna-evropa-news_617615.html

Министърът на правосъдието Цецка Цачева ще направи работно посещение в белгийската столица Брюксел на 19 и 20 юни 2017 година. В рамките на визитата са предвидени срещи с г-жа Кристин Роже, генерален директор на ГД „Правосъдие и вътрешни работи“, Генерален секретариат н

Извънредно: Пореден кошмар в Лондон!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280344_%D0%98%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%3A+%D0%9F%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%BA%D0%BE%D1%88%D0%BC%D0%B0%D1%80+%D0%B2+%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD%21+

 Този път бял мъж гази с ван мюсюлмани

Няколко пешеходци са пострадали, след като са били ударени от ван в Лондон, пише британският вестник The Independent. Микробусът е блъснал пешеходци на улица "Севън систърс", близо до джамия, предаде Ройтерс. Най-малко десетима души са били ранени. Те са се молели по случай свещения за мюсюлманите месец Рамадан. Гладко избръснат бял мъж е бил задържан от полицията, уточнява в. "Дейли мейл".
Имамът на джамията във Финсбъри парк Мохамед Козбър каза пред в. "Сън", че "който е направил това, той е го направил, за да навреди на хората и това е терористична атака.
Съветът на британските мюсюлмани съобщи, че това е станало пред джамия. "Бяхме информирани, че ван се е блъснал във вярващи, които излизали от джамията във Финсбъри парк. Молитвите ни са за жертвите", се казва в съобщението на Съвета на мюсюлманите. АФП напомня, че в свещения месец рамазан вярващите мюсюлмани отиват в джамиите след ифтар - прекъсването на постите след падането на нощта - за да се помолят около полунощ. 
 

Отново терор в Лондон с ван, мачкащ хора - този път мюсюлмани

http://www.mediapool.bg/otnovo-teror-v-london-s-van-machkasht-hora---tozi-pat-myusyulmani-news265440.html

Терористична атака в близост до джамията в Лондон е "също толкова зловеща", колкото другите през последните седмици, заяви британският премиер Тереза Мей, цитирана от ББС в понеделник. Мъж, управляващ ван, се вряза малко след полунощ в група богомолци, събрали се да окажат помощ на възрастен човек, който припаднал близо до джамията край Финсбъри парк. По-късно мъжът починал, но не ясно дали е в резултат на атаката. Девет души са откарани в болница с наранявания. 47-годишният шофьор, който според очевидци е крещял "Искам да убия всички мюсюлмани", бе задържан от хората на улицата, предаден на полицията и отведен за освидетелстване от психиатър. Нападателят е Дарън Озбърн от Кардиф Нападателят се казва Дарън Озбърн и от Кардиф. В дома му са извършени претърсвания. Шефът на лондонската полиция Кресида Дик заяви, че инцидентът е "очевидна атака срещу мюсюлмани" и поради тази причина в региона на общността ще има засилено полицейско присъствие, включително въоръжени служители на реда. Това е четвъртата терористична атака във Великобритания в последните три месеца след инцидентите в Уестминстър, Манчестър и на Лондонския мост, където само преди0 две седмици след като трима ислямисти с ван се врязаха в пешеходци в оживен район край Лондон бридж, а след това нападнаха хората с нож, в резултат на което осем човека загинаха и 48 бяха ранени. При атаката във Финсбъри парк не са ползвани ножове, уточни полицията. Видеозаписи от мястото показват сцени на хаос, докато хората се опитват да помагат на пострадалите. Вижда се как един човек прави изкуствено дишане на жертва на улицата, докато друг мъж е превързван. Водачът на вана е бил задържан от минувачи и предаден на полицията, след което е отведен в болница да се прецени психическото му състояние. Инцидентът носи всички белези на терористичен акт Инцидентът носи всички белези на терористичен акт, заяви Нийл Басу, висш национален координатор на контратерористичната дейност. Все още не е ясно дали смъртният случай край джамията е причинен от нападението с микробуса и какви са мотивите на нападателя, добави Басу. Макар че един човек е починал на мястото на нападението, Нийл Басу каза, че все още се разследва дали смъртта е настъпила вследствие на инцидента. Той поясни, че човекът вече е получавал първа помощ от хората наоколо, когато е връхлетял нападателят с вана. "И за съжаление този човек почина. Всички възможни причинно-следствени връзки между неговата смърт и атаката ще са част от нашето разследване", каза Басу. Осем от десетте ранени са откарани в болница, а на двама е оказана медицинска помощ на място. Британският Съвет на мюсюлманите определи случилото се като "терористично нападение срещу богомолци". "От свидетелства на очевидци изглежда извършителят е бил мотивиран от ислямофобия", заяви генералният секретар на съвета Харун Хан в комюнике, публикувано в Туитър. Нападателят е действал сам и не е ползвал нож Според първоначалната информация нападателят наръгал с нож поне един от минувачите, но Скотланд Ярд обаче опроверга това. "На сегашния етап няма свидетелства, че някой от хората е бил ранен с нож", съобщи полицията. "Нашите молитви са с жертвите", заявиха от Британския Съвет на мюсюлманите. По време на Рамазана мюсюлманите отиват в джамиите след ифтара – вечерята след деня на пълно въздържание и участват в молитва около полунощ. Британският премиер Тереза Мей свика извънредна среща със спецслужбите, след което заяви, че нападателят е действал сам. "Това беше атака срещу мюсюлмани близо до молитвения им дом", каза тя и добави: Както всеки тероризъм във всичките му форми, той има една основна цел...да пречупи спойката на солидарност и гражданство, които споделяме в тази страна. Свидетел на нападението, който живее в района, коментира, че мъжът, който впоследствие бе арестуван, изглеждал щастлив и горд от това, което прави. Две версии за атаката Две са версиите за нападението към момента - атака на отмъщението или от радикални ислямисти джихадисти. От британската полиция за борба с тероризма заявиха, че разследват случая заедно с редовната полиция. Лондонският кмет Садик Хан заяви, че случилото се край джамията е атака срещу споделяните ценности: "Подобно на ужасните нападения в Манчестър, Уестминстър и Лондонския мост това е също атака срещу всички наши споделяни ценности на толерантност, свобода и уважение". От българското външно министерство съобщиха, че няма информация за пострадали българи при инцидента край джамията.

Отново терор в Лондон и отново с ван, мачкащ хора, но този път мюсюлмани

http://www.mediapool.bg/otnovo-teror-v-london-i-otnovo-s-van-machkasht-hora-no-tozi-pat-myusyulmani-news265440.html

Един човек е мъртъв и 10 са ранени, след като мъж с микробус се вряза в група богомолци близо до джамия в Лондон, докато според очевидци е крещял "Искам да убия всички мюсюлмани". Полицията разследва случая като терористична атака. Белият микробус е връхлетял в неделя след полунощ група мюсюлмани, които излизащи от вечерна молитва по повод свещения месец Рамадан недалеч от джамията във Финсбъри Парк на улица "Севън Систърс". 48-годишният нападател е арестуван. Един човек е починал, десет са ранени, двама от тях с опасност за живота. Всички те са мюсюлмани, уточни полицията. Белият ван се е врязал в хора, които са помагали на възрастен богомолец, колабирал на мястото, препълнено с хора, излизащи от молитва. Този човек впоследствие е починал. Полицията заяви, че той вече е получавал първа помощ от страна на присъстващите, преди ванът да се качи на тротоара и все още не е ясно дали смъртта му е в резултат на атаката. Нападението става само две седмици след като трима ислямисти с ван се врязаха в пешеходци в оживен район край Лондон бридж, а след това нападнаха хората с нож, в резултат на което осем човека загинаха и 48 бяха ранени. При атаката във Финсбъри парк не са ползвани ножове, уточни полицията. Видеозаписи от мястото показват сцени на хаос, докато хората се опитват да помагат на пострадалите. Вижда се как един човек прави изкуствено дишане на жертва на улицата, докато друг мъж е превързван. Водачът на вана е бил задържан от минувачи и предаден на полицията, след което е отведен в болница да се прецени психическото му състояние. Инцидентът носи всички белези на терористичен акт Инцидентът носи всички белези на терористичен акт, заяви Нийл Басу, висш национален координатор на контратерористичната дейност. Все още не е ясно дали смъртният случай край джамията е причинен от нападението с микробуса и какви са мотивите на нападателя, добави Басу. Макар че един човек е починал на мястото на нападението, Нийл Басу каза, че все още се разследва дали смъртта е настъпила вследствие на инцидента. Той поясни, че човекът вече е получавал първа помощ от хората наоколо, когато е връхлетял нападателят с вана. "И за съжаление този човек почина. Всички възможни причинно-следствени връзки между неговата смърт и атаката ще са част от нашето разследване", каза Басу. Осем от десетте ранени са откарани в болница, а на двама е оказана медицинска помощ на място. Британският Съвет на мюсюлманите определи случилото се като "терористично нападение срещу богомолци". "От свидетелства на очевидци изглежда извършителят е бил мотивиран от ислямофобия", заяви генералният секретар на съвета Харун Хан в комюнике, публикувано в Туитър. Нападателят е действал сам и не е ползвал нож Според първоначалната информация нападателят наръгал с нож поне един от минувачите, но Скотланд Ярд обаче опроверга това. "На сегашния етап няма свидетелства, че някой от хората е бил ранен с нож", съобщи полицията. "Нашите молитви са с жертвите", заявиха от Британския Съвет на мюсюлманите. По време на Рамазана мюсюлманите отиват в джамиите след ифтара – вечерята след деня на пълно въздържание и участват в молитва около полунощ. Британският премиер Тереза Мей свика извънредна среща със спецслужбите, след което заяви, че нападателят е действал сам. "Това беше атака срещу мюсюлмани близо до молитвения им дом", каза тя и добави: Както всеки тероризъм във всичките му форми, той има една основна цел...да пречупи спойката на солидарност и гражданство, които споделяме в тази страна. Свидетел на нападението, който живее в района, коментира, че мъжът, който впоследствие бе арестуван, изглеждал щастлив и горд от това, което прави. Две са версиите за нападението към момента - атака на отмъщението или от радикални ислямисти джихадисти. От британската полиция за борба с тероризма заявиха, че разследват случая заедно с редовната полиция. Лондонският кмет Садик Хан заяви, че случилото се край джамията е атака срещу споделяните ценности: "Подобно на ужасните нападения в Манчестър, Уестминстър и Лондонския мост това е също атака срещу всички наши споделяни ценности на толерантност, свобода и уважение". От българското външно министерство съобщиха, че няма информация за пострадали българи при инцидента край джамията. Очаквайте подробности

Арестуван е шофьорът на вана, прегазил хора край джамия в Лондон

http://www.mediapool.bg/arestuvan-e-shofyorat-na-vana-pregazil-hora-krai-dzhamiya-v-london-news265440.html

Арестуван е 48-годишният шофьор на микробуса, прегазил богомолци, излизащи от джамия в Лондон след полунощ в неделя. Един човек загина, десет са ранени, от тях осем са настанени в болница. Водачът на автомобили е бил задържан от минувачи и предаден на полицията, след което е отведен в болница да се прецени психическото му състояние.. Всички прегазени край джамията във Финсбъри парк в Северен Лондон са мюсюлмани, съобщи представител на контратерористичното звено на полицията, цитиран от Ройтерс и Франс прес. Инцидентът носи всички белези на терористичен акт, заяви Нийл Басу, висш национален координатор на контратерористичната дейност. Все още не е ясно дали смъртният случай край джамията е причинен от нападението с микробуса и какви са мотивите на нападателя, добави Басу. "Един човек загина на място. Осем души, пострадали при нападението, бяха откарани в три болници, а на двама души беше оказана медицинска помощ на място", съобщи по-рано полицията. Британският Съвет на мюсюлманите определи случилото се като "терористично нападение срещу богомолци". "От свидетелства на очевидци изглежда извършителят е бил мотивиран от ислямофобия", заяви генералният секретар на съвета Харун Хан в комюнике, публикувано в Туитър. Според първоначалната информация нападателят наръгал с нож поне един от минувачите, но  Скотланд Ярд обаче опроверга това "На сегашния етап няма свидетелства, че някой от хората е бил ранен с нож", се посочва в комюнике на полицията. Характерът на нападението напомня много за случилото се при Лондонския мост преди месец. ”Нашите молитви са с жертвите“, заявиха от Британския Съвет на мюсюлманите. По време на Рамазана мюсюлманите отиват в джамиите след ифтара – вечерята след деня на пълно въздържание и участват в молитва около полунощ. Британският премиер Тереза Мей заяви, че полицията разглежда атаката като възможен терористичен акт. Свиквам извънредно заседание тази сутрин, каза Мей. Тя изказа съболезнования на близките на жертвите и ранените. ”Това е ужасяващо. Всички мои мисли са с ранените, с обичните им хора и със спасителните екипи, работещи на място”, заяви тя. Две са версиите за нападението към момента - атака на отмъщението или от радикални ислямисти джихадисти. От британската полиция за борба с тероризма заявиха, че разследват случая заедно с редовната полиция. Поредният кървав инцидент в британската столица става по-малко от месец след като транспортен бус смачка хора на Лондон бридж, а после трима терористи убиха хора с ножове в ресторанти. Тогава загинаха 8 души, а десетки бяха ранени. Лондонският кмет Садик Хан заяви, че случилото се край джамията е атака срещу споделяните ценности. "Подобно на ужасните нападения в Манчестър, Уестминстър и Лондонския мост това е също атака срещу всички наши споделяни ценности на толерантност, свобода и уважение", каза Хан в изявление, цитирано от Ройтерс. От българското външно министерство съобщиха, че няма информация за пострадали българи при инцидента край джамията. Очаквайте подробности

Един загинал и десетина ранени при нападение с ван край джамия в Лондон

http://www.mediapool.bg/edin-zaginal-i-desetina-raneni-pri-napadenie-s-van-krai-dzhamiya-v-london-news265440.html

Eдин човек е загинал, а поне 10 са ранени, след като ван се вряза в група пешеходци край джамия в северната част на Лондон в нощта срещу понеделник, съобщиха световните агенции. 48-годишният шофьор на превозното средство е бил задържан от гражданите на мястото на инцидента и след това е бил арестуван от полицията. Около 10 души са били ударени, когато превозното средство е излязло от пътя малко след полунощ. Според непотвърдена информация след това от автомобила е излязъл мъж и е наръгал с нож поне една от жертвите. Характерът на нападението напомня много за случилото се при Лондон Бридж преди месец. Предполага се, че пострадалите са били мюсюлмани, които са излизали след късна вечерна молитва по време на свещения месец Рамазан. От Мюсюлманския британски съвет потвърдиха, че атаката е била насочена срещу поклонниците и допълниха: ”Нашите молитви са с жертвите“. По време на Рамазана мюсюлманите отиват в джамиите след ифтара – вечерята след деня на пълно въздържание и участват в молитва около полунощ. Британският премиер Тереза Мей заяви, че полицията разглежда атаката като възможен терористичен акт. Свиквам извънредно заседание тази сутрин, каза Мей. Тя изказа съболезнования на близките на жертвите и ранените. ”Това е ужасяващо. Всички мои мисли са с ранените, с обичните им хора и със спасителните екипи, работещи на място”, заяви тя. Две са версиите за нападението към момента - атака на отмъщението или от радикални ислямисти джихадисти. От британската полиция за борба с тероризма заявиха, че разследват случая заедно с редовната полиция. Поредният кървав инцидент в британската столица става по-малко от месец след като транспортен бус смачка хора на Лондон бридж, а после трима терористи убиха хора с ножове в ресторанти. Тогава загинаха 8 души, а десетки бяха ранени. От българското външно министерство съобщиха, че няма информация за пострадали българи при инцидента край джамията.   Очаквайте подробности

Микробус се вряза в излизащи от джамия в Лондон мюсюлмани, има жертви

http://www.mediapool.bg/mikrobus-se-vryaza-v-izlizashti-ot-dzhamiya-v-london-myusyulmani-ima-zhertvi-news265440.html

Жертви и ранени след поредното нападение в Лондон. Малко след полунощ микробус се вряза в мюсюлмани, излизащи  от вечерната молитва в джамия в северен Лондон, съобщи Скотранд Ярд, предадоха агенциите.  По непотвърдени данни двама са загинали, съобщи в. "Сън". Ранени са около десетина души. Един е арестуван, съобщи "Си Ен Ен". Свидетели са видели трима души в микробуса, който е увеличил рязко скоростта си преди да започне да мачка хората по тротоара. Местните са успели да заловят единия от нападателите и са го предали на полицията. Другите двама са избягали и се издирват. Единият от тях е наръгал с нож няколко души. Според полицията няма все още индикации, че това е терористична атака, но очевидци са убедени, че шофьорът умишлено се е врязъл в хората. Те са излизали от една от най-големите джамии в северната част на Лондон, който не е  туристически район. Нападението е станало по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Атаката е извършена  на улица "Севън систърс роуд" (Seven Sisters Road) в северен Лондон, малко след вечерната молитва. Обаждането в полицията е постъпило 20 минути след полунощ (2:20 часа българско време), след като автомобил е блъснал пешеходци. На мястото на инцидента са открити няколко пострадали, се казва в съобщението на Скотланд Ярд. Две са версиите за нападението към момента - атака на отмъщението или от радикални ислямисти джихадисти. Районът е отцепен от полиция. Няколко линейки са били изпратени на мястото. "Съобщиха ни, че бус е блъснал вярващи, докато излизали от джамията във Финсбъри парк. Нашите молби са за жертвите", се казва в съобщение в социалната мрежа "Туитър" на Мюсюлманския съвет – представителната организация на мюсюлманите във Великобритания По време на Рамазана практикуващите мюсюлмани отиват в джамиите след ифтара – вечерята след деня на пълно въздържание и участват в молитва около полунощ. Поредният кървав инцидент в британската столица става по-малко от месец след като транспортен бус смачка хора на Лондон бридж, а после трима терористи убиха хора с ножове в ресторанти. Тогава загинаха 8 души, а десетки бяха ранени. Миналата седмица изгоря като факла жилищен блок в Лондон. Жертви станаха най-малко 58 души.Причината обаче беше неизправен хладилник. Очаквайте подробности

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=353699

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 19 юни ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 08:00 ч.

Свалянето на сирийския самолет от водената от САЩ коалиция е нов акт на война

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280343_%D0%A1%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD

 Председателят на Комисията за информационна политика към Съвета на Федерацията на Русия Алексей Пушков коментира в социалната мрежа „Туитър“ свалянето на сирийския изтребител от ръководената от САЩ коалиция, пише вестник „Московский комсомолец“
Пушков напомни на коалицията, която обясни своите действия със „съображения за сигурност“ и „отбрана“, че това се случва на сирийска, а не на американска територия. 
„Сваляйки сирийския военен самолет Су-22, САЩ извършиха нов акт на война срещу Сирия. Каква „отбрана“? Ракка е сирийски град, а не американски“, написа Пушков. 

Мей: Мислите ми са с пострадалите при инцидента до джамията при Финсбъри Парк

https://www.24chasa.bg/novini/article/6289017

Мей: Мислите ми са с пострадалите при инцидента до джамията при Финсбъри ПаркВ понеделник британският министър-председател Тереза Мей заяви, че нейните мисли са с всички пострадали при нападението пред джамията при Финсбъри Парк в Лондон, предава Ройтерс, цитирана от "Фокус". „Това е ужасен инцидент“, подчерта Мей. „Мислите ми са с тези, които бяха ранени, с техните близки и с службите за извънредни ситуации,

Виктория Бобева с поредния златен медал за димитровградската борба

//dariknews.bg/regioni/haskovo/viktoriia-bobeva-s-poredniia-zlaten-medal-za-dimitrovgradskata-borba-2031328

И на последния за годината държавен лично-отборен шампионат за мъже и жени борците на Димитровград спечелиха медали, информират от спортния клуб.

При жените Виктория Бобева /категория 63 кг/ спечели поредната си титла и се окичи със златото. Със сребърен медал при 53-килограмовите е

Куп медали за ориентировачите от Разград

//dariknews.bg/regioni/razgrad/kup-medali-za-orientirovachite-ot-razgrad-2031329

С куп медали се завърнаха от участието си в Държавния шампионат по ориентиране състезателите от разградския клуб „Абритус“. Първенството се е провело между 16 и 18 юни във Варна. Медалите за Разград са при най-малките и най-възрастните участници.
Щафетата при момичетата се е класирала на тре

Полезна и вкусна закуска за работещи момичета (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/polezna-i-vkusna-zakuska-za-raboteshti-momicheta-video-2031331

Всички знаем колко е важно денят ни да започва с добре балансирана, полезна и в същото време даваща ни достатъчно енергия закуска. Много пъти поради липса на време сутрин прибягваме до не дотам здравословни храни, които не само че не ни дават необходимите полезни вещества, но и влияят зле на фигура

Ето къде спират водата в понеделник и вторник - 19 и 20 юни

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/eto-kyde-spirat-vodata-v-ponedelnik-i-vtornik-19-i-20-iuni-2031330

Днес, 19 юни, заради извършване на авариен ремонт без вода до 17:00 ч. ще остане село Жълтеш.

Без вода във вторник, 20 юни

Във връзка с основен ремонт на водопровод, се налага спиране на водоподаването от 8:30 до 18:00 ч. на част от ул."Ген.Николов" - от

Трима млади цигулари поднесоха вълнуващ концерт в ХГ Дарение "Колекция Светлин Русев"

//dariknews.bg/regioni/pleven/trima-mladi-cigulari-podnesoha-vylnuvasht-koncert-v-hg-darenie-kolekciia-svetlin-rusev-2031332

На 15 юни в Художествената галерия Дарение "Колекция Светлин Русев“, любителите на класическата музика имаха възможност да се насладят на изпълненията на цигуларите Яна Зеленогорска, Санджар Сапаев и Майк Перу от Швейцария под съпровода на Мария Елена Средева - на рояла.
Срещата с музиката н

Пакистан може да стане колония на Китай

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280342_%D0%9F%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9

 Китай и Пакистан заедно ще охраняват икономическия коридор от Китай към Индийския океан, пише „Независимая газета“. Такова споразумение са постигнали военните на двете страни. Но по този маршрут има терористи, които активно действат. Те убиха двама китайски граждани и сега китайските власти искат да изпратят военнослужещи, които да накажат престъпниците. Такава перспектива обаче тревожи Индия, според която този неформален съюз между Пекин и Исламабад е насочен срещу нея. 

Основният въпрос обаче е колко далеч е готов да стигне Китай в съвместното си противопоставяне с Пакистан срещу терористите. Все пак този коридор е част от гигантския проект „Един пояс, един път“, който има за цел придвижването на китайските стоки, услуги и политическо влияние по стария Път на коприната от Китай в Азия, Европа и на други континенти. 
Според бившия посланик на Австралия в Индия Джон Маккарти „между Китай и Индия съществуват дълбоки геополитически противоречия. В същото време размерът на икономическите връзки между държавите е огромен. В политиката няма окончателни решения. Не е изключено в бъдеще Индия да се присъедини към проекта на Пътя на коприната“. 

Великобритания излиза от ЕС в края на март 2019-а

http://dnes.dir.bg/news/velikobritania-brekzit-25934687

Великобритания иска да постигне с Европейския съюз споразумение, каквото няма друго в историята, заявява днес министърът за Брекзит Дейвид Дейвис.

Покана за информационен ден за приключването на проект "Повишаване на производствения капацитет и засилване на експортния потенциал" на "Маус-ПС" ЕООД

http://www.cross.bg/evropeiiskiya-eood-inovatzii-1546071.html

/КРОСС/ Уважаеми дами и господа, На 21 юни 2017 година в конферентната зала на "МАУС-ПС" ЕООД гр. София, кв. Военна рампа, ул. Проф. Иван Георгов № 3 от 10.00 часа, се организира информационен ден, на който ще представим изпълнението на дейностите по проект по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност". Програмата на събитието: Начало: 10:00 часа10:00 - 10:15ч. Встъпително слово10:15 - 10:45ч. Представяне изпълнението на дейностите10:45 - 11:30ч. Връчване на сертификати11:30 - 12:00ч. Въпроси и отговори към екипа, изпълнил проекта12:00 - 13:00ч. Заключителен коктейл С настоящата покана имаме удоволствието да Ви поканим да присъствате на събитието, последвано от заключителен коктейл. На място ще имате възможност да се запознаете с изпълнението на дейностите по проекта, както и с екипа, отговорен за неговото осъществяване. Проектът „Повишаване на производствения капацитет и засилване на експортния потенциал на "МАУС-ПС" ЕООД", е финансиран от ОП „Иновации и конкурентоспособност", съфинансирана чрез Европейския фонд за регионално развитие. Поканени за участие в пресконференцията са медии и всички заинтересовани от темата. Проект BG16RFOP002-2

Разследва се случая до джамията в лондонския район Финсбъри парк

https://www.24chasa.bg/novini/article/6289015

Разследва се случая до джамията в лондонския район Финсбъри паркБританската полиция за борба с тероризма разследва заедно с редовната полиция случая до джамията в северния лондонски район Финсбъри парк, съобщи тази сутрин вестник "Гардиън", цитиран от Ройтерс. Няколко души бяха ранени от ван, който се блъсна в богомолци, излизащи от джамията след полунощ, предаде БТА.

Петима върховни съдии и един от „тайния списък“ влизат във ВСС

http://frognews.bg/news_136732/Petima-varhovni-sadii-i-edin-ot-tainiia-spisak-vlizat-vav-VSS/

Петима върховни съдии и един от тайния списък, за който сигнализира Съюзът на съдиите, влизат в новия Висш съдебен съвет (ВСС).

Еманюел Макрон спечели голямо мнозинство във френския парламент

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280341_%D0%95%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%8E%D0%B5%D0%BB+%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%BD+%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%BE+%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%

 Центристката партия на френския президент Еманюел Макрон и неговите съюзници спечелиха голямо мнозинство, получавайки между 355 места в 577 местния парламент на втория тур от изборите в неделя. Този резултат обаче се оказва по-нисък от прогнозирания през седмицата. Предишните изследвания предвиждаха партията на Макрон "Република, напред!“ и съюзната ѝ партия „МоДем“ да получат 470 места. Въпреки това 39-годишният държавен глава разполага с достатъчно голямо мнозинство, за да прилага програмата си. 
Министър-председателят на Франция Едоар Филип заяви, че по-голямата част от гласоподавателите са „предпочели надеждата пред гнева, оптимизма пред песимизма, доверието пред оттеглянето“. „Преди година никой не си представяше политическо обновление като това. Ние дължим това на желанието на президента на страната да даде нов живот на демокрацията. Ние също така дължим това на френския народ, който искаше да даде ново лице на националното представителство“, подчерта премиерът.
Партията, която Макрон създаде само преди 16 месеца, изцяло преначерта политическата карта втв Франция. Десните партии са спечелили общо 128 места, докато левите партии: 48 места. Същевременно крайнолевите партии са получили 28 места, а „Национален фронт“: 8 места.
За първи път лидерът на крайнодесните Марин льо Пен влезе в парламента, като нейната паритя „Национален фронт“ ще получи поне осем места. Льо Пен получи подкрепата на северния град Енен-Бомон. Тя коментира, че ниската избирателна активност и на двата тура на парламентарните избори е показала че „правителството може да има мнозинство в парламента, но има малцинство в страната“. Освен това льо Пен обеща да защитава френските ценности и да продължи да се противопоставя срещу притока на мигранти.
Крайнолявата партия на Жан-Люк Меленшон е получил около 15 места в парламента. Според него ниската избирателна активност означава, че „по-голямата част от страната е излязла на гражданска стачка“ и обеща неговата партия и съюзниците й да не отстъпят от придобитите социални права.

Поляци жестоко биха служител в наша бензиностанция

http://dnes.dir.bg/news/fraktura-avtobus-benzinostantzia-polski-25934686

Служител на бензиностанция в град Цар Калоян е бил пребит от двама полски граждани, те са задържани за 72 часа.

Яйца по шотландски

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6288553

Яйца по шотландски Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Зърното по-малко, но качествено и евтино

https://www.24chasa.bg/novini/article/6288782

Зърното по-малко, но качествено и евтиноТази година добивите от зърно ще са по-малко, но качеството ще е много добро, твърдят както от земеделското министерство, така и производители. През миналата година имаше рекордна реколта от 5,6 млн. тона. През 2017 г. зърното се очаква да е около 5 млн. тона, заяви преди дни зам.-министърът на земеделието Атанас Добрев.

Макрон изглежда печели пълна победа и на парламентарните избори

https://www.actualno.com/europe/makron-izglejda-pecheli-pylna-pobeda-i-na-parlamentarnite-izbori-news_617648.html

Политическото движение La République en marche ("Напред, Републико"), сформирано около президента на Франция Еманюел Макрон, води със значително мнозинство в избирателните райони след втория тур на изборите за Националното събрание. Предварителните данни след затварянето на изб

"Ислямска държава“ се реорганизира и готви нова кръв за Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280340_%22%D0%98%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%E2%80%9C+%D1%81%D0%B5+%D1%80%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%B8+%D0%B3%D0%BE

 Въпреки понесените военни удари в Ирак и в Сирия джихадистката групировка “Ислямска държава“ се реорганизира и все повече съсредоточава атаките си извън тези конфликтни зони, главно в Европа, подчерта експертът на ООН Джефри Фелтман пред Съвета за сигурност на ООН. Фелтман, който е генерален подсекретар по политическите въпроси, отбеляза, че едновременно с оказаната съпротива в Мосул и Рака ИД е реорганизирала военната си структура, давайки значителна власт на местните командири и повече от всякога се насочва към подготовката и подстрекаването на атаки извън зоните на конфликт. Като пример той цитира атаките, извършени в Белгия, Франция, Великобритания, Швеция, Русия, Турция и Германия. Обемът на посланията на групата в социалните мрежи намаля през последните 16 месеца, но заплахата продължава да съществува, тъй като привържениците на ИД извън Сирия и Ирак приемат и разпространяват тази пропаганда, отбеляза Фелтман. От 16 месеца са намалели също общият брой на бойците на ИД, както и приходите на джихадистката групировка. Но ИД може да разчита на десетки милиони долара месечно, идващи от продажбата на петрол, изнудване, отвличания срещу откуп, трафик на антични предмети и експлоатиране на полезни изкопаеми на териториите, които контролира, като фосфата.

Междувременно иракската армия започна настъпление срещу старата част на Мосул, която е под контрола на "Ислямска държава". Историческият район е последният под контрола на джихадистите в Мосул, който бе център на операциите им в Ирак. Кампанията на иракските войски, подкрепени от САЩ, за отвоюване на града навлезе в деветия си месец, отбелязва Ройтерс.

Точно след полунощ в неделя започнаха въздушни удари, а на разсъмване и сухопътни операции срещу части от стария град, уточни офицер от щаба на иракските сили, цитиран от Франс прес.

Според иракската армия повечето джихадисти в Мосул са струпани именно в Стария град. Разположен на западния бряг на р. Тигър, която разделя Мосул на две, този район представлява гъстонаселен лабиринт от малки улички, през който е трудно да минат танкове, а използването на тежки оръжия може да застраши мирното население.

По данни на ООН в зоната са блокирани близо 100 000 цивилни граждани, напомня АФП. Според Лайза Гранди от хуманитарните служби към световната организация цивилните са към 150 000, нямат достатъчно храна и не разполагат с чиста вода, посочва АП.

Целта е главно тези хора да бъдат използвани като жив щит, заяви в петък представителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците Бруно Гедо на пресконференция в Женева.

В рамките на тази тактика, за да задържат цивилните в зоната, снайперисти от ИД стрелят по семейства, които се опитват да избягат пеш или да прекосят с лодка р. Тигър, отбеляза той.

Иракската държавна телевизия показа стълбове от черен дим над стария град на фона на звуци от стрелба. В района се разпространяват позиви, приканващи цивилните жители да напуснат през пет "безопасни коридора".

Генерал-лейтенант Абдул Гани Асади, командващ иракските специални сили, заяви, че очаква от екстремистите "ожесточена и упорита" съпротива.

Отвоюването на Мосул на практика би ликвидирало иракската половина от "халифата", провъзгласен преди три години в територии от Ирак и Сирия от водача на ИД Абу Бакр ал Багдади, говорил в историческа джамия в Стария град, посочва Ройтерс.

Гърция с идеи за името на Македония

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280339_%D0%93%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D1%81+%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F

 Гръцкото правителство смята да предложи на властите в Скопие наименованието „Вардарска Македония“ като предложение за решаване на спора с името. Това съобщава гръцкият седмичник „Риал нюз“. Според изданието властите в Атина смятат, че определението „Вардарска Македония“ ще премахне всякакви претенции от страна на Македония. Друго алтернативно предложение може да бъде „Република Скопие“, което обаче македонската страна е отхвърляла при преговорите в миналото. „Риал нюз“ твърди, че тези предложения са известни на македонското правителство и на международния посредник Матю Нимиц. Тези предложения идват преди визитата на гръцкия външен министър Никос Кодзиас в Скопие, която е планирана за август. Основна тема на разговорите му ще бъде изграждането на мерки за доверие. „Риал нюз“ твърди, че преговорите по същество ще се водят след изборите в Германия, защото, според изданието, Берлин играе ключова роля в региона. През септември във Федералната република ще се проведат избори за Бундестаг, които се очаква Ангела Меркел да спечели за четвърти път. Заради спора с името Гърция блокира членството на Македония в НАТО и започването на преговори за присъединяване към Европейския съюз.

В същото време президентът на Република Македония Георге Иванов и турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу обсъдиха по-нататъшното задълбочаване на двустранните отношения между Скопие и Анкара. Двамата са изразили удовлетворение от традиционното приятелство и партньорство, както и от добрата комуникация между двете страни във всички области от взаимен интерес. В Скопие високо оценяват подкрепата, която Турция оказва на страната, като употребява конституционното й име Република Македония, както и по пътя й към НАТО, изтъкна Иванов. „След решаването на политическата криза е време да се даде нов тласък на членството на Република Македония в НАТО. Както и досега, очакваме вашата открита подкрепа за това“, добави държавният глава. От своя страна министър Чавушоглу е информирал за подкрепата, която Турция оказва на Македония за нейната европейска и евроатлантическа интеграция. Иванов и Чавушоглу също така са обменили мнения за ситуацията в региона, както и за по-тясното сътрудничество между службите за сигурност на двете държави.

12 знаменитости с неустоими трапчинки

https://www.vesti.bg/zdravoslovno/shtastie/12-znamenitosti-s-neustoimi-trapchinki-6070423

Наличието или липсата на трапчинки обикновено е обусловено генетично

Жълт код за силен вятър е в сила за 8 области

https://www.actualno.com/haskovo/jylt-kod-za-silen-vjatyr-e-v-sila-za-8-oblasti-news_617637.html

Жълт код за силен вятър е в сила за 8 области в страната за 19 юни. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Жълтият код е в сила за областите Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен, Бургас, Шумен, Варна и Добрич. В изброените области средната скорост на север- североизточният вятър ще се усили до 14-17 м/сек и пориви до 20-22 м/сек.

Анатолий Карпов от партията на Путин: Кирилицата е дошла от Византия

http://clubz.bg/55276-anatolij_karpov_ot_partiqta_na_putin_kirilicata_e_doshla_ot_vizantiq

Бившият световен шампион по шахмат Анатолий Карпов, който е и депутат от партия "Единна Русия" на руския президент Владимир Путин, заяви пред бТВ, че кирилицата е дошла от Византия, която обаче е свързана с България. Изказването на Карпов бе в коментар на думите на самия Путин на 24 май, че славянската писменост е дошла в Русия от македонската земя. Отговаряйки на уточняващи въпроси Карпов спомена, че Кирил и Методий са българи. В крайна сметка той уточни, че  в Русия кирилицата е дошла от Балканите.

"В Русия кирилицата е дошла, както ние смятяме от Византия. А Византия е свързана с България. По времето на Византия България е била на високо равнище на развитие. Кирил и Методий разбираме, че са българи. Но България беше по-голяма държава. По онова време България е била много по-голяма. Сега България е по-малка, Македония съществува отделно", каза Карпов.

Той отбеляза, че може да има отделно предаване за историята на човечеството.

"Александър Македонски е стигнал до Персия. Негови потомци живеят в Таджикистан. В Русия днешната кирилица е дошла от тук, от Блканите. В това предаване не можем да изучим цялата история", каза Карпов.

Той призна, че не може да си спомни колко пъти е бил в България. Сегашното му посещение било по покана на лидера на "Атака" Волен Сидеров, а навсякъде бил придружаван от бившия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, който в момента е национален координатор на партията. Карпов разказа, че за пръв път сега е посетил Шипка, Велико Търново, Свищов.

Според Карпов съвместните руско-български проекти са изгодни и за двете страни. Той изтъкна, че според него "атомната електроцентрала", вероятно имайки предвид "Белене" трябва да се възстанови.

"Дори в рамките на Европа всяка страна трябва да мисли за собствения си интереси. Икономическото сътрудничество между България и Русия може да бъде взаимноизгодно", коментира Карпов.

Той отбеляза, че все още от българска страна няма покани за честването на 140 години от Освобождението на България догодина. Очаква се тогава страната ни да бъде посетена от Путин.

"Тази част от истрията е съвместна, помни се и в България и Русия", каза Карпов.

На въпрос дали е близък с Путин той отговори, че се познават, но не общуват всеки ден.

"Ние имахме заблуждение. Когато се разпадна СССР в Русия смятахме, че нас ще ни носят на ръце и че целият свят ще се обърне към Русия. Тогава Русия беше слаба, на границата на разпада. Дойде Путин, успя да събере Русия. Русия стана по-силна и се изясни, че такава силна Русия на никого не му трябва. Сега Русия се представя като агресор, защото тя започна да има собствено мнение. За цялата история на Русия тя е започвала война само с Турция. Всички други са след атака срещу Русия. Ще бъде доволни ако живеем в мир с всички", каза Карпов.

И допълни, че се надява новото ръководство на САЩ да намери общ език с Русия за съвместна борба с тероризма.

Анатолий Карпов, депутат от партията на Путин: Кирилицата е дошла от Византия

http://clubz.bg/55276-anatolij_karpov_deputat_ot_partiqta_na_putin_kirilicata_e_doshla_ot_vizantiq

Бившият световен шампион по шахмат Анатолий Карпов, който е и депутат от партия "Единна Русия" на руския президент Владимир Путин, заяви пред бТВ, че кирилицата е дошла от Византия, която обаче е свързана с България. Изказването на Карпов бе в коментар на думите на самия Путин на 24 май, че славянската писменост е дошла в Русия от македонската земя. Отговаряйки на уточняващи въпроси Карпов спомена, че Кирил и Методий са българи. В крайна сметка той уточни, че  в Русия кирилицата е дошла от Балканите.

"В Русия кирилицата е дошла, както ние смятяме от Византия. А Византия е свързана с България. По времето на Византия България е била на високо равнище на развитие. Кирил и Методий разбираме, че са българи. Но България беше по-голяма държава. По онова време България е била много по-голяма. Сега България е по-малка, Македония съществува отделно", каза Карпов.

Той отбеляза, че може да има отделно предаване за историята на човечеството.

"Александър Македонски е стигнал до Персия. Негови потомци живеят в Таджикистан. В Русия днешната кирилица е дошла от тук, от Блканите. В това предаване не можем да изучим цялата история", каза Карпов.

Той призна, че не може да си спомни колко пъти е бил в България. Сегашното му посещение било по покана на лидера на "Атака" Волен Сидеров, а навсякъде бил придружаван от бившия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, който в момента е национален координатор на партията. Карпов разказа, че за пръв път сега е посетил Шипка, Велико Търново, Свищов.

Според Карпов съвместните руско-български проекти са изгодни и за двете страни. Той изтъкна, че според него "атомната електроцентрала", вероятно имайки предвид "Белене" трябва да се възстанови.

"Дори в рамките на Европа всяка страна трябва да мисли за собствения си интереси. Икономическото сътрудничество между България и Русия може да бъде взаимноизгодно", коментира Карпов.

Той отбеляза, че все още от българска страна няма покани за честването на 140 години от Освобождението на България догодина. Очаква се тогава страната ни да бъде посетена от Путин.

"Тази част от истрията е съвместна, помни се и в България и Русия", каза Карпов.

На въпрос дали е близък с Путин той отговори, че се познават, но не общуват всеки ден.

"Ние имахме заблуждение. Когато се разпадна СССР в Русия смятахме, че нас ще ни носят на ръце и че целият свят ще се обърне към Русия. Тогава Русия беше слаба, на границата на разпада. Дойде Путин, успя да събере Русия. Русия стана по-силна и се изясни, че такава силна Русия на никого не му трябва. Сега Русия се представя като агресор, защото тя започна да има собствено мнение. За цялата история на Русия тя е започвала война само с Турция. Всички други са след атака срещу Русия. Ще бъде доволни ако живеем в мир с всички", каза Карпов.

И допълни, че се надява новото ръководство на САЩ да намери общ език с Русия за съвместна борба с тероризма.

Бус връхлетя върху мюсюлмани в Лондон на излизане от джамия

http://frognews.bg/news_136731/Bus-vrahletia-varhu-miusiulmani-v-London-na-izlizane-ot-djamiia/

Най-малко десет души бяха блъснати от бус на излизане от джамия в северен Лондон тази нощ, предаде Ройтерс, като цитира очевидци. Съветът на британските мюсюлмани съобщи, че превозно средство се е блъснало във вярващите, които излизали от джамията в района Финсбъри парк.

Министър Ангелкова откри италианските дни в Созопол

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280338_%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%90%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8+%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%

 Залагайки на културата, ние ще направим България разпознаваема пред всички. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на официалното откриване на фестивала „Дни на Италия” в Созопол.

„Миналата година разработихме 8 културно-исторически дестинации, които преминават през 65 населени места и включват над 160 обекта и Созопол е в една от тях – „Морските крепости на България”, припомни министър Ангелкова.

Тя посочи, че през 2016 г., 11% от туристите, които са дошли у нас, са посетили България с цел туризъм. Ангелкова коментира, че България е уникална със своето културно-историческо наследство. „Вярвам, че тази година този процент ще се увеличи, защото ние все повече промотираме летния и зимен туризъм, които са основен продукт, съпътсвани от културно-исторически балнео и СПА туризъм”, коментира министърът на туризма.

На събитието присъстваха заместник-министърът на културата Румен Димитров, кметът на Община Созопол Панайот Рейзи, посланикът на Италия в Р България Н. Пр. Стефано Балди и др.

Форумът „Дни на Италия в Созопол“ ще продължи четири дни, които са посветени на италианския бизнес и култура и се провеждат в рамките на ежегодния Италиански фестивал в България. Събитието е своеобразен празник на марката Made in Italy, поредица от подбрани събития, представящи Италия и нейните необикновени култура, туризъм, предприемачество и еногастрономия. Всички събития са със свободен вход.

Ван е ранил десетки при умишлен сблъсък в тълпа в Лондон

http://www.investor.bg/evropa/334/a/van-e-ranil-desetki-pri-umishlen-sblysyk-v-tylpa-v-london-241427/

Пострадалите по всяка вероятност са мюсюлмани, излизащи от джамия в северния край на града

Trump Tower в Торонто минава към Marriott

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280337_Trump+Tower+%D0%B2+%D0%A2%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%BE+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+Marriott

 Принадлежащият на веригата Marriott International бренд St. Regis може съвсем скоро да получи правата за управление на небостъргачът Trump International Hotel&Tower в канадския мегаполис Торонто, съобщава Reuters. Според източник на агенцията в Trump Organization, управляваща хотела вече е подписан договор за ребрандинг на 65-етажната сграда, който ще продължи от 4 до 6 седмици, а сделката да бъде приключена след около 14 дни. По информация от Bloomberg интерес към Trump Tower в Торонто е имало и от Hilton Worldwide Holdings, Waldorf Astoria и Mandarin Oriental International.

България има шанс да е фактор, а премиерът медиатор между Турция и ЕС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280336_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D1%88%D0%B0%D0%BD%D1%81+%D0%B4%D0%B0+%D0%B5+%D1%84%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%2C+%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D1%8A%

 България има шанс да е фактор, а премиерът Бойко Борисов да влезе в ролята на медиатор в отношенията между Турция и Европа. Това стана ясно от коментар на депутата и бивш културен министър Вежди Рашидов в предаването „Беновска пита“ по Канал 3. Повод е последната визита на Борисов в Анкара, където се срещна с турския си колега Белани Йълдъръм и президента Реджеп Ердоган.

Рашидов обясни, че в момента българската граница е спокойна и това се дължи на споразумението , подписано от Борисов с Турция преди година. „И Европа, И Ердоган узряха, че трябва да се намали скалата и температурата на огъня“, заяви още Рашидов и допълни, че Борисов се държал като „симпатичен дипломат“ на Европа.

Той призова да спрем да се „праскаме“ публично, да бъдем разумни и умни и да защитаваме своя интерес. Именно български интерес пази и премиерът Борисов, убеден е Рашидов.

Прогноза за времето - 19 юни (понеделник)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-19-uni-ponedelnik-news_617640.html

Днес облачността ще е предимно значителна, с по-съществени разкъсвания над северозападните и югозападните райони, където и дневните температури ще са по-високи. На много места отново ще има валежи, временно ще са интензивни и придружени с гръмотевици. Ще духа умерен, в югои

19 юни в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=353698

Събития: 1269 г. – кралят на Франция Луи IX постановява всички евреи, които не носят отличителния знак Звездата на Давид да заплащат глоба. 1829 г. – Руско-турската война (1828 – 1829): Руските войски завладяват Силистра. 1862 г.

Избраха новите съдии за членове на ВСС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280335_%D0%98%D0%B7%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D1%87%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%92%D0%A1%D0%A1

 Председателят на Избирателната комисия на Общото събрание на съдиите Светла Димитрова обяви, че при проведеното днес повторно гласуване за членове на ВСС от състава на Съдийската колегия са избрани: Красимир Шекерджиев, Атанаска Дишева, Олга Керелска, Боряна Димитрова и Севдалин Мавров.

В събота беше избран първият член на ВСС от съдийската колегия - Цветинка Пашкунова, съдия от ВКС, която получи 988 гласа от вота на колегите си.

Светла Димитрова съобщи, че са гласували 1922 от имащите право на глас 2238 съдии.

Общият брой на подадените действителни гласове е 1912 броя. Няма недействителни бюлетини при електронното дистанционно гласуване.

Недействителните хартиени бюлетини са 10.

С хартиена бюлетина са гласували 467-ма души, а чрез системата за електронно дистанционно гласуване 1455-ма съдии
От действителните бюлетини подадени в избирателните секции гласовете са разпределени, както следва:

Атанаска Дишева - 809 гласа,
Боряна Димитрова - 690 гласа,
Вера Цветкова - 111 гласа,
Владимир Вълков - 403 гласа,
Георги Георгиев - 208 гласа,
Емил Дечев - 523 гласа,
Ерна Павлова - 413 гласа,
Илияна Балтова - 204 гласа,
Калин Баталски - 553 гласа,
Красимир Шекерджиев - 835 гласа,
Красимира Милачкова - 128 гласа,
Красимира Костова - 134 гласа,
Любомир Нинов - 66 гласа,
Методи Лалов - 193 гласа,
Мирослав Йорданов - 139 гласа,
Мирослав Начев - 132 гласа,
Николай Гунчев - 214 гласа,
Олга Керелска - 709 гласа,
Пламен Дацов - 207 гласа,
Райна Мартинова - 120 гласа,
Роман Николов - 144 гласа,
Светлозар Рачев - 304 гласа,
Севдалин Мавров - 576 гласа,
Станислав Георгиев - 427 гласа,
Татяна Жилова - 86 гласа,
Янко Янев - 208 гласа.
При посочените резултати няма кандидат събрал повече от половината действителни гласове, поради което и на основание чл. 29л, ал. 4, изречение второ от ЗСВ за избрани се считат събралите най-много гласове.

На основание чл. 29л, ал. 6 от ЗСВ при равен брой гласове избраният кандидат се определя от избирателната комисия чрез жребий, проведен в присъствието на заинтересованите кандидати.

Решение на Избирателната комисия и протоколи на Избирателна секция №1 и Избирателна секция №2 от проведения днес избор за членове.

Съгласно чл. 29н, ал. 4 от ЗСВ решението на Избирателната комисия подлежи на обжалване в седемдневен срок от обявяването му чрез Прокурорската колегия на ВСС пред състав, състоящ се от трима съдии от ВКС и двама съдии от ВАС.

 

Хороскоп за 19 юни, понеделник

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280334_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+19+%D1%8E%D0%BD%D0%B8%2C+%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D0%BA

 Овен 21 март – 20 април

Днес ще постигнете поне една отдавна гонена цел. Ще стигнете целта на дейности и амбиции, които движите от доста време. Вероятно ще водите битки със закона, ще ви връщат за нещо забравено, но в крайна сметка работата ще се уреди и ще минете на нов етап на личното си и професионално развитие. Слушайте вътрешния си глас и ще си спестите някои грешки. Може да се втвърди подхода ви към някои близки или колеги, но без натиск в момента работа не се върши и нещата трудно се уреждат.

Работа-5

Пари-5

Любов-4

Късмет-5

Здраве-4

 

Телец 21 април – 20 май

Днес от плещите ви ще падне поне един товар, а в следващите три дни ще се натоварите повече с пари и придобивки. Не започвайте нищо важно, а довършете започнатото и ще оберете плодовете на труда си. Децата са на път да завършат училище, а и вие заедно с тях завършвате цикъл на големи напъни и натоварвания. Ще се случват и непредвидени и нестандартни неща, а родените от обед до утре на обед ще имат нестандартна ориентация и подход в живота. Съветът на деня е да ограничите кръга от познанства.

Работа-5

Пари-5

Любов-5

Късмет-5

Здраве-5

 

Близнаци 21 май – 21 юни

Денят ще донесе много варианти на избор, но ако искате да не си навличате излишни грижи не правете никакъв избор и отложете взимането на важни решения за следващите три дни. До вечерта с успех ще разрешите поне един проблем, който отдавна ви тревожи. Опитайте да приключите с ангажименти, за които сте дали обещания или сте вложили много пари и усилия. Вечерта ще получите нестандартно предложение. Днес и утре ще се раждат и децата, които ще ни накарат да променим възгледите си и някои законови положения.

Работа-5

Пари-6

Любов-5

Късмет-4

Здраве-5

 

Рак 22 юни – 21 юли

Труден и рисков ден, особено за родените в третата декада. Вероятно е да влезете в особена ситуация, в която няма да знаете как да реагирате. Пазете се от случайни контакти и запознанства. Желателно е да прекарате този ден в покой и максимална изолация от хора, които могат да ви създадат проблеми. Ако започнете нещо ново бъдете сигурни че ще се появят проблеми с документи и общи средства. Вечерта може да се случи нещо неочаквано и непредвидено, което да промени из основи отношения и връзки.

Работа-5

Пари-4

Любов-4

Късмет-4

Здраве-4

 

Лъв 22 юли – 22 август

Родените в третата декада може да приключат успешно работен цикъл или програма, която ще им донесе придобивки и пари. Не се занимавайте със странични и разсейващи неща. Концентрирайте се над преките си задачи и отговорности и до вечерта ще се похвалите поне с една победа. Каквото остане недовършено и без ангажираност от ваша страна още утре ще зацикли и ще ви създаде проблеми. Не започвайте нищо ново и важно преди да сте разчистили терена на старите ангажименти. Съдбата ще ви даде силен коз.

Работа-6

Пари-6

Любов-4

Късмет-6

Здраве-5

 

Дева 23 август – 22 септември

Ден на пасивност. Препоръчва се изолация от външния шум, от проблемите на околните и от конфликтите на работното място. Запазете неутралитет, гонете преките цели и задачи. Всичко, което приключите до вечерта ще ви донесе пари и придобивки още в следващите дни. Навлизате в силен и творчески период. Не се разсейвайте със странични връзки, сложете в ред отношенията с партньори. Стартът на новите дела отложете за 21-22-и. Ден за прочистване и пречистване от насъбраната шлака в тялото и душата.

Работа-5

Пари-4

Любов-5

Късмет-4

Здраве-5

 

Везни 23 септември - 22 октомври

Родените в третата декада ще бъдат подложени на масиран натиск и атака. Внимавайте във връзките. Може да си имате проблеми със закона и с неговите служители. Нещо особено ще се случи, което може да измести фокуса на отношенията ви в съвсем различна посока, която ще ви коства доста жертви и неприятности. Останете където сте, внимавайте при пътувания и не поемайте излишни служебни задачи. Това, което ви прехвърлят като ангажимент ще ви донесе само грижи. Вървете си по пътя и не поглеждайте встрани. Утре всичко ще се промени.

Работа-4

Пари-4

Любов-4

Късмет-4

Здраве-4

 

Скорпион 23 октомври – 22 ноември

Днес сте пред водопад от промени. Пригответе се за скок в личната програма. В момента е добре да се довърши всички обещано, да се сложат в ред връзките и да се приключат професионалните задачи влачени от доста време. Тази вечер ще донесе водовъртеж от пробеми, ще скара трима, но може да сдобри двама. Пазете се от всичко неочаквано, което не можете да контролирате или съдържа непредвидими елементи. Не започвайте нова връзка и не подписвайте нов договор. Доверете се на гласа на интуицията.

Работа-5

Пари-5

Любов-4

Късмет-4

Здраве-5

 

Стрелец 23 ноември – 21 декември

Днес ще направите пробив на работното място. Ще се случи нещо особено, което ще ви даде предимства. Добре е да приключите задача, с която ще облекчите работата на шефовете си и ще може да си докарате допълнителни пари. Противопоказно е да се бърза, да се поемат непредвидени ангажименти преди да са приключени старите и да е направена инвентаризация на отношения и ресурси. В утрешния ден ви чакат награди за положените днес усилия. Прочистете се от всичко вредно и негативно. Спазвайте диета.

Работа-6

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-5

 

Козирог 22 декември – 20 януари

Ден на непредвидени усложнения в работата и в живота за родените в третата декада. Лош ден за запознанства, за поемане на нов ангажимент, особено от хора, които не познавате добре. Не подписвайте нов договор за работа. Каквото отложите за следващите три дни ще ви донесе късмет и предимства и ще ви спести излишните разходи. Добре е да приключите определена задача и дейност, да се отделите от общата работа и общата сметка с хора, които носите на гърба си. Останете пасивни към личните забележки.

Работа-4

Пари-4

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Водолей 21 януари – 19 февруари

Случващото се в момента работи за личната ви кауза и работна програма. До вечерта ще се променят отношения и връзки и това, което не е могло да стане ще се случи и получи. Работете методично над задачите, които се стремите да приключите и ще имате напредък. Ден за постигане на крайни цели. И ако наистина постигнете отдавна гонена цел, поспрете тази вечер, направите си инвентаризация на пари, връзки и отношения и не бързайте да започвате нещо ново. Утре ще имате повече разходи, но ваш близък човек ще спечели.

Работа-6

Пари-6

Любов-4

Късмет-4

Здраве-5

 

Риби 20 февруари – 20 март

Символи на деня са урната и двата съда с жива и мъртва вода. Нещо в живота ви ще се приключи, но друго ще изкласи и даде плод. Постарайте се да придвижите до победен край проекти и задачи. Чакайте допълнителни пари и финансиране в следващите дни. Животът ще направи рокади и до два дни ще ви изведе от лична или професионална криза. Движете се оптимистично, но не предприемайте нищо ново, ако интуицията и вътрешното ви усещане ви подканват да изчакате. Свършете това, което вече сте обещали.

Работа-5

Пари-4

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Ч.Р.Д.

Личната ви година е осмица. Ще имате напредък във връзките, ще подпишете нови договори и може да сключите брак. Всяка нова инициатива ще донесе ползи в бъдеще, а старите ви дела и ангажименти ще дадат плод. Ще поучите по заслуги и може да се надявате на служебно повишение. В следващата година ви предстои приключване на определен етап от живота ви и лична инвентаризация на връзките.

Родените днес от обед до утре на обед ще имат нестандартна ориентация, ще разбират и приемат  нещата по съвсем различен начин, ще променят вкусовете и отношенията в обществото. Надарени са с особени дарби, които ще ги отделят от общата маса и ще накарат другите да вперват погледи в тях.

Заченатите днес ще имат изключителна интуиция. В живота им ще играят по-голяма роля неочакваните промени в ситуацията, а не техният личен избор. Това са деца на случайността, на непредвидените обрати, срещи и раздели. Може да страдат от тежки болести, но пък ще бъдат изключителни мъдреци.

Бус се вряза в пешеходци в Лондон, 10 души са пострадали (На живо, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6289004

Бус се вряза в пешеходци в Лондон, 10 души са пострадали (На живо, снимки)Един човек се бори за живота си, а няколко други са ранени, след като бял ван се вряза в пешеходци, излезли след молитва от джамията при Финсбъри Парк в Лондон, пише London Evening Standard, цитира "Фокус". Около 10 души са били ударени, когато превозното средство е излязло от пътя малко след полунощ.

Днес рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6288499

Днес рожден ден имат ДНЕС РОЖДЕН ДЕН ИМАТ Проф. Стати Статев, ректор на УНСС Маргарит Тодоров, бизнесмен, създател на “Домейн Бойар” Сергей Цветарски, председател на НСИ Тотю Младенов, бивш социален министър Александър Паунов, лидер на БКП Ани Георгиева, управител на спа хотел “Хебър”, яз. Батак Андрей Калудов, режисьор и драматург Елена Чернева-Маркова,

Бус се вряза в мюсюлмани в Лондон, един човек загина (видео)

https://offnews.bg//sviat/bus-se-vriaza-v-miusiulmani-v-london-edin-chovek-zagina-video-658484.html

Няколко души са ранени, а един е загинал в Северен Лондон тази нощ, след като ван се вряза в пешеходци пред джамия, съобщи Ройтерс.

Първоначално данните бяха само за ранени, но по-късно стана ясно, че има и един загинал човек. 

Инцидентът е станал във "Финсбъри парк", нападението е извършено през свещения за мюсюлманите месец Рамадан. Полицията обяви, че има задържан.

Според свидетели, живеещи срещу мястото на атаката, те са чули писъци и викоде "микробус уби хора", настъпила е паника и хаос. 

Микдаад Верси, помощник-генерален секретар на мюсюлманския съвет на Великобритания, е заявил, че ванът умишлено се е врязъл в група хора, които помагат на болен и паднал на земята човек след молитвата. По думите му нападателят се е опитал да избяха, но е бил задържан от мюсюлманите до пристигането на полицията.

Районът е отцепен, все още не е ясно дали става въпрос за терористична атака или изолиран инцидент.

Премиерът Тереза ​​Май заяви, че мислите й са с ранените при ужасния инцидент, а лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин каза, че е "напълно шокиран".

Бус се вряза в мюсюлмани в Лондон, има ранени (видео)

https://offnews.bg//sviat/bus-se-vriaza-v-miusiulmani-v-london-ima-raneni-video-658484.html

Няколко души са ранени в северен Лондон тази нощ, след като ван се вряза в пешеходци пред джамия, съобщи Ройтерс.

Инцидентът е станал във "Финсбъри парк", нападението е извършено през свещения за мюсюлманите месец Рамадан. Полицията обяви, че има задържан.

Според свидетели, живеещи срещу мястото на атаката, те са чули писъци и викоде "микробус уби хора", настъпила е паника и хаос. 

Микдаад Верси, помощник-генерален секретар на мюсюлманския съвет на Великобритания, е заявил, че ванът умишлено се е врязъл в група хора, които помагат на болен и паднал на земята човек след молитвата. По думите му нападателят се е опитал да избяха, но е бил задържан от мюсюлманите до пристигането на полицията.

Районът е отцепен, все още не е ясно дали става въпрос за терористична атака или изолиран инцидент.

Премиерът Тереза ​​Май заяви, че мислите й са с ранените при ужасния инцидент, а лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин каза, че е "напълно шокиран".

Бус се вряза в мюсюлмани в Лондон, има ранени

https://offnews.bg//sviat/bus-se-vriaza-v-miusiulmani-v-london-ima-raneni-658484.html

Няколко души са ранени в северен Лондон тази нощ, след като ван се вряза в пешеходци пред джамия, съобщи Ройтерс.

Инцидентът е станал във "Финсбъри парк", нападението е извършено през свещения за мюсюлманите месец Рамадан. Полицията обяви, че има задържан.

Според свидетели, живеещи срещу мястото на атаката, те са чули писъци и викоде "микробус уби хора", настъпила е паника и хаос. 

Микдаад Верси, помощник-генерален секретар на мюсюлманския съвет на Великобритания, е заявил, че ванът умишлено се е врязъл в група хора, които помагат на болен и паднал на земята човек след молитвата. По думите му нападателят се е опитал да избяха, но е бил задържан от мюсюлманите до пристигането на полицията. 

Премиерът Тереза ​​Май заяви, че мислите й са с ранените при ужасния инцидент, а лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин каза, че е "напълно шокиран".

19 юни - професионален празник на финансовия инспектор

//dariknews.bg/regioni/sliven/19-iuni-profesionalen-praznik-na-finansoviia-inspektor-2031323

Правителството обяви 19 юни за професионален празник на финансовия инспектор. На тази дата през 1901 г. с Указ №114 на княз Фердинанд І е утвърден Законът за инспекцията, упражнявана от Министерството на финансите.

Финансово-икономическият контрол възниква в страната през 1879 г., за

Електронни изпити всеки ден в Югозападния университет „Неофит Рилски“

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/elektronni-izpiti-vseki-den-v-iugozapadniia-universitet-neofit-rilski-2031324

От днес до 5 юли всеки ден в Югозападния университет „Неофит Рилски“ ще се провеждат електронни конкурсни изпити.

За да се явят на електронен изпит, кандидат-студентите е необходимо да представят заявление по образец и квитанция за платена такса за конкурсен изпит. Заплащането на так

Безплатни прегледи за туберкулоза

//dariknews.bg/regioni/sliven/bezplatni-pregledi-za-tuberkuloza-2031325

Пореден път ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза в сектора по фтизиатрия към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен.

Всеки ден от днес до 23 юни от 8.00 до 12.00 ч., ще се провеждат скринингови изследвания по Програмата за превенция на туберкулозата в България към Министерств

1900 души са потърсили помощ в "Пирогов" за последните три дни

//dariknews.bg/novini/bylgariia/1900-dushi-sa-potyrsili-pomosht-v-pirogov-za-poslednite-tri-dni-2031327

Общо 1900 души са потърсили помощ в "Пирогов" за последните три дни, като на 200 от тях се наложило да останат за лечение. Оказва се, че 90 % от всички, преминали през спешното, са неосигурени.

Същевременно е оперирано е 14-г

Детският лагер „Паниците“ отваря врати на 10 юли

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/detskiiat-lager-panicite-otvaria-vrati-na-10-iuli-2031050

Със Заповед на Кмета на община Казанлък е определен графикът на смените в почивна база „Паниците“ край Калофер. Обновеният през последните няколко години детски лагер отваря врати на 10 юли, като ще предостави на летуващите чудесни условия за почивка, игри, обучение и занимания. Предлаганата от стр

Лавров: САЩ да уважават суверенитета на Сирия

http://pogled.info/svetoven/lavrov-sasht-da-uvazhavat-suvereniteta-na-siriya.86900

/Поглед.инфо/ Русия призовава САЩ да осигурят координирането на работата си във връзка със Сирия и да уважават суверенитета на страната. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров след среща на първите дипломати на страните от БРИКС.

Рияд: Нямаме нужда от турска военна база на саудитска територия

http://pogled.info/svetoven/iztok/riyad-nyamame-nuzhda-ot-turska-voenna-baza-na-sauditska-teritoriya.86901

/Поглед.инфо/ Построяването на турска военна база в Саудитска Арабия , подобна на тази, която Анкара изгражда в Катар, няма да бъде посрещнато добре в кралството, защото тя „не е необходима“.

Жълт код за силен вятър във Варненско днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=353697

Жълт код за силен вятър е обявен за днес във Варненско, научи Moreto.net. Север-североизточният вятър ще се усили - средна скорост 14-17 м/сек и пориви до 20-22 м/сек, твърдят метеоролозите. По Черноморието облачността ще е предимно значителна и отново ще има превалявания, временно интензивни и придружен с гръмотевици.

Съдиите избраха петима членове в колегията си във ВСС

https://www.actualno.com/politics/sydiite-izbraha-petima-chlenove-v-kolegijata-si-vyv-vss-news_617649.html

Красимир Шекерджиев, Атанаска Дишева, Олга Керелска, Боряна Димитрова и Севдалин Мавров са новите членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от състава на съдийската колегия. Председателят на Избирателната комисия на Общото събрание на съдиите Светла Димитрова обяви, че при пр

Внимавайте на магистрала Тракия. Монтират табели

https://offnews.bg//ikonomika/vnimavajte-na-magistrala-trakia-montirat-tabeli-658401.html

От 19 до 27 юни на АМ „Тракия” ще се монтират пътни табели. Движението ще се осъществява в свободната лента, в която не се извършват текущи дейности, съобщиха от АПИ.

Монтажът и демонтажът на пътните табели на АМ „Тракия“ ще се осъществява от 8 ч. до 17 ч. през следните дни:

В платното за Бургас:

19.06.2017 г. при км 111;
20.06.2017 г. при км 120;
21.06.2017 г. при км 150;

В платното за София:

22.06.2017 г. при км 150;
23.06.2017 г. при км 133;
26.06.2017 г. при км 121 и при км 112;

Пътен възел „Царацово”:

27.06.2017 г. в посока София.

Необходимо е шофьорите да карат внимателно, със съобразена скорост и да спазват пътната сигнализация, предупреждават от пътната агенция.

Лидерът на френските социалисти хвърли оставка

http://dnes.dir.bg/news/izbori-frantzia-ostavka-evropeyski-parlament-25934651

Генералният секретар на Френската социалистическа партия Жан-Кристоф Камбаделис призна поражението на левицата в парламентарните избори и подаде оставка.

Съдията от Окръжен съд- Кюстендил Калин Баталски на 23 гласа от ВСС

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/sydiiata-ot-okryzhen-syd-kiustendil-kalin-batalski-na-23-glasa-ot-vss-2031318

23 гласа не достигнаха на съдията от Окръжен съд- Кюстендил Калин Баталски да стане член на Висшия съдебен съвет, от Съдийската квота. Той получи подкрепата на 553 съдии на втория тур и е 6- ти по вот, а във ВСС вл

Разредено уиски и водка менте продават в летните курорти

//dariknews.bg/regioni/varna/razredeno-uiski-i-vodka-mente-prodavat-v-letnite-kurorti-2031317

Уиски с вода и водка менте масово ще се сервира през този туристически сезон по морето, съобщава

Човек загина в катастрофа край Ребърково, движението е ограничено

//dariknews.bg/regioni/vraca/chovek-zagina-v-katastrofa-kraj-rebyrkovo-dvizhenieto-e-ogranicheno-2031319

Ограничено e движението по път Е - 79 между Мездра - Ботевград  при разклона за Ребърково, заради поредната тежка катастрофа, станала минути преди 7 часа тази сутрин.  

ТИР е ударил опитващ да се включи в движението микробус. На място е загинал човек,

Ученички от Коларово направиха първото ролер денс шоу у нас

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/uchenichki-ot-kolarovo-napraviha-pyrvoto-roler-dens-shou-u-nas-2031320

Десетина отворени към света, инициативни и влюбени в ролерите второкласнички от петричкото село Коларово сбъднаха мечтата си за популярните в Европа, но все още неизвестни у нас художествени ролерни танци. Първият летен празник „Ролер денс шоу“ се проведе под егидата на местното читалище „Яне Санда

Студентът Кезим Медев: Гордея се, че уча в УНСС (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/studentyt-kezim-medev-gordeia-se-che-ucha-v-unss-video-2031321

По думите му не е лесно да се завърши този университет, както се коментира в обществото.

„Пожелавам на проф. Докова единствено здраве”, каза в предаването „Здравей, България” по

Без вода в части от Дианабад и Дружба за 12 часа

https://offnews.bg//obshtestvo/bez-voda-v-chasti-ot-dianabad-i-druzhba-za-12-chasa-658459.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в части от столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Заради подмяна и монтаж на спирателни кранове на ул. „Тинтява“ в НПЗ Дианабад, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа по ул. „Тинтява“ от ул. „Жетварка“ до ул. „Никола Габровски“, ул. „132“, по ул. „Русаля“ от ул. „Тинтява“ до ул. „Св. Пимен Зографски“, ул. „Ловен парк“, бул. „Симеоновско шосе“ №1 (Пицария „Виктория“), по ул. „Никола Габровски“ от ул. „Буенос Айрес“ до ул. „Тинтява“, по ул. „Апостол Карамитев“ от ул. „Никола Габровски“ до ул. „Буенос Айрес“
по ул. „Св. Пимен Зографски“ от ул. „Никола Габровски“ до ул. „Русаля“; XV-то ДКЦ; 11-то ОУ; Спортен Комплекс "Диана

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Еделвайс“ в кв. „Изгрев“ на гр. Банкя, се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 15:30 часа на ул. „Еделвайс“ по ул. „Ангел Каралийчев“ от ул. „София“ до ул. „Морава“, ул. „Морава“. 

Изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Полк. Стойно Бачийски“ в кв. „Карпузица“, налага спиране на водоподаването от 10:00 до 20:00 часа по ул. „Полк. Стойно Бачийски“ от ул. „Боженци“ до ул. „Люлински път“. 

Поради изграждане на уличен водопровод на ул. „Обиколна“ в кв. „Дружба“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на ул. „Обиколна“ №29 и №35 и бул. „Цариградско шосе“ №301 и №319. 

Сили на Дамаск се сблъскаха с бунтовници, подкрепяни от САЩ

http://dnes.dir.bg/news/pat-koalitzia-siria-zonite-25934642

В Сирия за първи път избухнаха боеве между войски на режима и арабско-кюрдски сили, подкрепяни от САЩ.

"Искам да убивам мюсюлмани! Къде са мюсюлманите?"

http://clubz.bg/55275-iskam_da_ubivam_myusyulmani_kyde_sa_myusyulmanite

Английските служби работят по версия, че атентаторът от джамията във Финсбъри парк, Лондон, е член на ултранационалистическа групировка.

Както е известно, бял микробус се вряза и започна да гази хора, които излизаха от традиционната молитва намаз след полунощ по време на празничния за вярващине празник Рамазан. Засега се говори за един убит и 8 ранени. 

Атентатът причина на огледално копие на ислямистките нападения с различни превозни средства в Лондон, Ница, Швеция и др.

Мъжът, управлявал превозното средство, е задържан – най-напред от очевидци, а след това и от полицейските служители. Според Нова тв, когато слязъл от буса, той крещял:

"Искам да убивам мюсюлмани! Къде са мюсюлманите?"

Мотивите за престъплението му все още не са обявени.

По данни на правоохранителните органи към момента няма свидетелства за други замесени в инцидента, който премиерът Тереза Мей описа като „потенциална терористична атака“. По-късно Мей ще даде изявление от "Даунинг стрийт" 10.

Разследването на кървавия инцидент е поверено на британската полиция за борба с тероризма, съобщава германският национален ежедневник ФАЦ.

 

Управляващите ще свалят властта в Румъния

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-rumania-nedoverie-grindjanu-25934607

Вот на недоверие срещу румънското правителство бе внесен вчера от управляващата коалиция, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

Анкета с клиентите за нивото на тяхното обслужване ще се проведе в НАП

//dariknews.bg/regioni/ruse/anketa-s-klientite-za-nivoto-na-tiahnoto-obsluzhvane-shte-se-provede-v-nap-2031286

От 19 до 23 юни в офиса на НАП в Русе ще се провежда анкета с клиентите за нивото на тяхното обслужване. За девети пореден път такова проучване се извършва 2 пъти в годината и е свързано с европейския модел за оценяване на качеството EFQM, който се прилага в НАП. Стремежът на анкетата е, чрез конкр

Променят предназначението на сградата на бившето училище в с. Бистрица.

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/promeniat-prednaznachenieto-na-sgradata-na-bivsheto-uchilishte-v-s.-bistrica-2031314

С решение на ОбС Дупница ще бъде променено предназначението на сградата на бившето училище в с. Бистрица. Това се налага заради постъпило в общинската администрация уведомление за инвестиционно намерение по отношение на сградата, за изграждане на Дом/пансион за възрастни хора. в имот представляващ

Бутат незаконни гаражи в централната градска част на Ловеч

//dariknews.bg/regioni/pleven/butat-nezakonni-garazhi-v-centralnata-gradska-chast-na-lovech-2031315

Незаконни гаражи в централната градска част и кв. Вароша в Ловеч ще бъдат принудително премахнати, съобщи кметът Корнелия Маринова. След проверки за незаконно строителство, извършени според нарочно прокурорско постановление, са издадени 34 заповеди за доброволно премахване на постройките. След изти

Статистика: В Ловешка област преобладават жилищата с две и три стаи

//dariknews.bg/regioni/pleven/statistika-v-loveshka-oblast-preobladavat-zhilishtata-s-dve-i-tri-stai-2031316

По данни на Националния статистически институт към 31 декември 2016 г. жилищният фонд в област Ловеч се състои от 75.3 хил. жилищни сгради. В градовете се намират 33.5% от всички жилищни сгради, а в селата - 66.5 на сто.
 
Според вида на конструкцията преобладават тухлените сгради (с

Мика Стоичкова с трогваща благодарност към баща си и мъжа до нея

http://clubz.bg/55274-mika_stoichkova_s_trogvashta_blagodarnost_kym_bashta_si_i_myja_do_neq

Мика Стоичкова честити в социалните мрежи Деня на бащата на двамата любими мъже в живота си – баща й Христо Стоичков и мъжа до нея Айкут.

„Честит ден на бащата на двамата мъже в живота ми! Вие двамата сте повече, отколкото можех да си пожелая! Благодаря ти, татко, че ми показа правилното и грешното в живота. Благодаря ти, че винаги ме мотивираш! Благодаря ти @ai__ki, че ми показваш всеки ден, че Миа е най-щастливото бебе на земята. Благодаря за начина, по който я обичаш; начина, по който се грижиш за нея; начина, по който си играеш с нея; начина, по който я къпеш. Просто за начина, по който ти с нея те прави най-добрия баща! Обичам ви мой #King и мой #Prince!”, написа Мика Стоичкова в социалните мрежи.

Тя публика и снимки на любимите си мъже заедно с дъщеричката й.

Ван прегази и рани десетки пред джамия в Лондон (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/europe/van-pregazi-i-rani-desetki-pred-djamija-v-london-video-news_617646.html

Поне 10 души са били ранени, след като бял микробус се е врязал в група от хора пред джамия във Финсбъри Парк, Лондон. Инцидентът е станал факт 20 минути след полунощ британско време (около 02:20 часа сутринта българско време), информира The Independent. Вече има информация, че е възможно

Шофьорът, врязал се пред джамия: Искам да убия мюсюлмани

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/shofioryt-vriazal-se-pred-dzhamiia-iskam-da-ubiia-miusiulmani-6070477

Пострадали са 8 души, един загинал. Смята се, че това е атентат на отмъщението - отговор на ислямистката атака от 4 юни

Шофьорът, врязал се пред джамията: Искам да убия мюсюлмани

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/shofioryt-vriazal-se-pred-dzhamiiata-iskam-da-ubiia-miusiulmani-6070477

Пострадали са 8 души, един загинал. Смята се, че това е атентат на отмъщението - отговор на ислямистката атака от 4 юни

Целта на атаката до джамия - мюсюлмани, отговор на терора на "Лондон Бридж"

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/celta-na-atakata-do-dzhamiia-miusiulmani-otgovor-na-terora-na-london-bridzh-6070477

Пострадали са 8 души, един загинал. Смята се, че това е атентат на отмъщението - отговор на ислямистката атака от 4 юни

Ван се вряза в мюсюлмани в Лондон, "атентат на отмъщението"

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/van-se-vriaza-v-miusiulmani-v-london-atentat-na-otmyshtenieto-6070477

Пострадали са 8 души, един загинал. Смята се, че това е атентат на отмъщението - отговор на ислямистката атака от 4 юни

Бус се вряза в мюсюлмани в Лондон, "атентат на отмъщението"

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/bus-se-vriaza-v-miusiulmani-v-london-atentat-na-otmyshtenieto-6070477

Пострадали са 11 души, един загинал. Смята се, че това е атентат на отмъщението - отговор на ислямистката атака от 4 юни

Терористи нападнаха курорт в Мали, има убити

http://dnes.dir.bg/news/kurort-ubiti-mali-jihad-25934606

Посещаван от западни граждани туристически лагер край столицата на Мали, Бамако, е подложен на въоръжено нападение. Има убити туристи и нападатели.

Московски: Разделяме Закона за движение по пътищата на 3 закона

http://clubz.bg/55273-moskovski_razdelqme_zakona_za_dvijenie_po_pytishtata_na_3_zakona

Министерски съвет Ивайло Московски 04052016 1

Вратичките в Закона за движение по пътищата ще бъдат ограничени, когато той бъде разделен на 3 нови закона. Това каза тази сутрин министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по бТВ.

"Ще си има отделен Закон за движение, който да включва регламента за инфраструктура, пътни знаци, ограничения. Ще има втори закон – за подготовката, квалификацията, категорията на водачите, и трети закон изцяло по техническата част – технически прегледи, качеството на автомобилите", каза министърът.

По повод т. нар. война по пътищата Московски каза, че и преди дни на съвет на министрите в Люксембург се е говорило, че до 2020 г. жертвите в ЕС трябва да бъдат намалени наполовина, но България остава челник по брой убити и ранени на глава от населението.

Московски е убеден, че законпроектът, внесен от ГЕРБ - да няма уведомителни табели при автоматичните устройства за засичане на скоростта, е добър:

"Убедени сме, че ще даде резултат, защото на практика един водач, виждайки табелата, намалява и след това отново превишава скоростта – няма никаква превантивна стойност да бъде информиран. По-добре да не знае къде има камери, за да може респективно през цялото си пътуване да бъде нащрек. Т.е. - да очаква да бъде заснет някъде и ако е разумен човек, да спазва ограниченията."

Министърът нарече изключителен успех това, че от Еврокомисията са позволили 221 млн. лв. държавна помощ за БДЖ и се зарече, че те няма "да потънат". Московски бил в "динамични преговори" с колегите си от Министерството на финансите кога и как ще им предоставят безлихвен заем от държавния бюджет, но тези пари рано или късно щели да бъдат върнати.

"Нашето желание е да покрием на първо място тези плащания, които носят наказателни лихви и са с най-голяма тежест за дружеството. Годишно ние плащаме около14 млн. само наказателни лихви - просрочия за неплащане на стари дългове... 

За 7 г. сме намалили задълженията с 500 млн. лв. - заварихме ги на 850 млн. необслужвани, в момента са 350 млн. Това обаче си има цената - не сме успели да рехабилитирам, да закупим нито един нов влак. Но без да покрием дълговете, няма никакъв смисъл да реновираме, защото те могат да бъдат запорирани. 

Нашето решение е да търсим тези средстав отвътре от системата на транспорта", каза той по повод това, че ще бъдат взети от концесията на Летище "София".

По повод атаките към ДАИ за корупция той каза, че се е наслушал на упреци към държавата. Но попита и автошколите: колко от тях са подали поне един сигнал, че някой от техните школници е "някакъв рисков".

"Нито един! Повече такива неща – ползите да ходят само в частните школи, а негативите да остават в държавата, няма да позволя да се случват", зарече се транспортният министър. 

Среща на ученическите парламенти на четирите училища работещи по проект „Всеки ученик ще бъде отличник“

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/sreshta-na-uchenicheskite-parlamenti-na-chetirite-uchilishta-raboteshti-po-proekt-vseki-uchenik-shte-byde-otlichnik-2030826

В ОУ „Христаки Павлович”, гр. Дупница се проведе среща на ученическите парламенти на четирите училища, работещи по проект „Всеки ученик ще бъде отличник“ към ЦМДТ „Амалипе“ – ОУ „Иван Вазов“, гр.Кюстендил; СУ „Христо Ботев“, гр. Сапарева Баня; ОУ „Христаки Павлович“, гр. Дупница и ОУ „Христо Ботев“

Преглед на регионалния печат на 19.06.2017 г.

//dariknews.bg/regioni/razgrad/pregled-na-regionalniia-pechat-na-19.06.2017-g-2031311

„Започна ремонтът на пътя Разград – Търговище“ – водещата тема за „Екип 7“. На символичната първа копка в събота присъства регионалният министър Николай Нанков – разказва статията. „Ученици от ОУ“Васил Левски“ – най-добрите по роботика в страната“ – заглавие от стр. 3 в „Екип 7“. Възпитаниците на В

Златен Милослав и сребърни- Владислав и Августин на шампионата по борба

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/zlaten-miloslav-i-srebyrni-vladislav-i-avgustin-na-shampionata-po-borba-2031253

Една шампионска титла, 3 финала, 2 сребърни медала, 3 бронзови и трето място в отборното класиране е равносметката на кюстендилския клуб по борба „Васил и Георги Илиеви” от Държавното лично- отборно първенство за мъже, в класическия стил и за жени.
Шампион на Българи

Конгресът на СБЖ призова за повече внимание към регионалните медии

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/kongresyt-na-sbzh-prizova-za-poveche-vnimanie-kym-regionalnite-medii-2031312

  „Никому в угода, на никого напук!“. Този крилат журналистически принцип,  завещан  на българските журналисти от блестящия публицист и журналист Йосиф Хербс, е изписан на стълбището в сградата на СБЖ на ул. „Раковски“ в столицата.   Той стои там достолепно, но  и някак предизвиква тъга в контекста

Какво, къде, кога в Стара Загора

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/kakvo-kyde-koga-v-stara-zagora-2031049

 
19 юни (понеделник)
 
„Ден на Св. Паисий Хилендарски“
Тържествена Света литургия в чест на Св. Паисий Хилендарски
9.00 ч.                                                                          Храм „Св. Паисий Хилендарски“, кв. Зора
 
 
 <

Деца и възрастни ще плетат на Еньовден венци от осоговски цветя за паметника на Левски

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/deca-i-vyzrastni-shte-pletat-na-eniovden-venci-ot-osogovski-cvetia-za-pametnika-na-levski-2031313

За трета поредна година клуб „Вяра, Надежда и Любов“ към читалище „Асклепион“  събира на Еньовден деца и възрастни край хижа „Иглика“  в Осоговската планина на Събор на билките и здравето . Празникът е съпроводен с ритуали за посрещане на лятото, карнавал, конкурси и много музика. В него се включва

На много места отново ще има валежи, температурите ще се повишат

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/na-mnogo-mesta-otnovo-shte-ima-valezhi-temperaturite-shte-se-povishat-2031237

На много места отново ще има валежи, временно ще са интензивни и придружени с гръмотевици. Ще духа умерен, в югоизточната половина от страната и силен север-североизточен вятър. Максималните температури ще са предимно между 20° и 25°.

Атмосферното налягане е малко по-високо от средното

Пореден опит за старт на делото за атентата край „Сарафово”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/o-Vv8hi8XZI/

Пореден опит за старт на делото за атентата край бургаското летище „Сарафово”. Той се случи преди близо 5 години, а при взрива загинаха един български шофьор и петима израелски туристи.

Процесът не може да тръгне, защото се оказва изключително трудно да бъдат призовани пострадалите и роднините на жертвите, които са извън България.

Очаква се голяма част от тях да пристигнат у нас през юли, за годишнината от кървавия атентат.

Междувременно, близките на шофьора Мустафа Кьосев поискаха 500 000 лева кръвнина, съобщава Нова.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване