06/19/17 07:05
(http://www.klassa.bg/)

Пакистан може да стане колония на Китай

 Китай и Пакистан заедно ще охраняват икономическия коридор от Китай към Индийския океан, пише „Независимая газета“. Такова споразумение са постигнали военните на двете страни. Но по този маршрут има терористи, които активно действат. Те убиха двама китайски граждани и сега китайските власти искат да изпратят военнослужещи, които да накажат престъпниците. Такава перспектива обаче тревожи Индия, според която този неформален съюз между Пекин и Исламабад е насочен срещу нея. 
Основният въпрос обаче е колко далеч е готов да стигне Китай в съвместното си противопоставяне с Пакистан срещу терористите. Все пак този коридор е част от гигантския проект „Един пояс, един път“, който има за цел придвижването на китайските стоки, услуги и политическо влияние по стария Път на коприната от Китай в Азия, Европа и на други континенти. 
Според бившия посланик на Австралия в Индия Джон Маккарти „между Китай и Индия съществуват дълбоки геополитически противоречия. В същото време размерът на икономическите връзки между държавите е огромен. В политиката няма окончателни решения. Не е изключено в бъдеще Индия да се присъедини към проекта на Пътя на коприната“. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване