06/20/17 13:28
(http://offnews.bg)

Борисов отива в Македония на Илинден: Ще честваме заедно азбуката и общи герои

Премиерът Бойко Борисов ще присъства на тържествата по повод Илинденско-Преображенското въстание в Македония на 2 август. Тогава ще бъде подписан и договор за двустранно сътрудничество между България и Македония. 

Това обявиха премиерът Борисов и македонският му колега Зоран Заев, който е на посещение у нас. 

В знак на добросъседство София ще кръсти улица на македонския президент Борис Трайковски, а Скопие - на президента Желю Желев. 

Днес пък Заев и Борисов ще се поклонят пред паметника на цар Самуил в София, като това не е било включено в предварителната програма на двамата и е по предложение на Заев, уточни Борисов. 

Премиерът подчерта, че е време да загърбим национализма в отношенията си с Македония и да отворим нова страница, която ще помогне на съседката ни по пътя ѝ към Европейския съюз и НАТО. 

"След като Заев ще поеме този риск да дойде на паметника на Самуил, на 2 август ще направим същото на Илинденското въстание, когато се чества", каза Борисов и допълни, че двете страни трябва да честват заедно общите си герои.

"Кирил и Методий, нашите братя, можем да се радваме всички на това, което са направили. Вместо да е повод за радост, то става повод за раздори", подчерта Борисов. 

От своя страна, македонският премиер посочи, че след Брюксел е дошъл първо в България, за да получи подкрепа за влизане на страната в ЕС и НАТО.

"За нашата земя няма друг път, освен членство в НАТО и ЕС. Днес разговаряхме и приближихме нашите мнения за сътрудничество между нашите страни", каза той и допълни, че се надява България да помогне на Македония за подготовка и реализация на проекти. 

Искаме да започнем преговори с ЕС, да станем член на НАТО, вярвам, че нашите граждани ще бъдат също така щастливи, защото имат такъв приятел в лицето на България, допълни той. 

След тежка политическа криза най-сетне и на нашата граница с Македония вече има спокойствие, Македония има исторически шанс гражданите ѝ да се чувстват добре. Пътят към НАТО, ЕС минава през въптрешнополитическа стабилност и решаване на проблемите от политическия елит, коментира Бойко Борисов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване