06/22/17 19:26
(http://www.klassa.bg/)

САЩ разпитват затворници, подлагани на изтезания в Йемен

 

Стотици хора изчезват в мрежата от тайни затвори, контролирани от Обединените арабски емирства. Много от задържаните биват предавани на американците, разкрива разследване на Associated Press

Стотици мъже, пометени от лова за бойци на Ал Кайда, са изчезнали в тайна мрежа от затвори в Южен Йемен, където малтретирането е рутинно, а мъченията са екстремни. Сред прилаганите техники на разпити е и т.нар. „скара”, при която жертвата е връзвана на шиш и въртяна в кръг от огън, разкрива разследване на Associated Press.

Висши официални лица от Пентагона са потвърдили пред медията, че силите на САЩ имат роля в разпитите на задържани в Йемен, но отричат всякакво участие или знание за нарушения на човешките права. Разпитването на затворници, които са били малтретирани, обаче може да представлява нарушение ма международното право, според което това представлява съучастие в изтезанията.

Разследването на AP е документирало, че в Южен Йемен има поне 18 нелегални центъра за задържане, ръководени от Обединените арабски Емирства или йеменски сили, създадени и обучавани от тях. Разкритията се основават на свидетелства на бивши задържани, семейства на затворници, правозащитници и официални военни лица от Йемен. Всички тези обекти са скрити или са извън достъпа на йеменското правителство, подкрепяно от водената от Саудитска Арабия коалиция във войната с бунтовниците-хути.

Тайните затвори са разположени във военни бази, пристанища, летища, частни имоти и в един случай дори в нощен клуб. Според информация на йеменския вътрешен министър Хюсеин Араб и други източници, някои от задържаните са откарвани в база на ОАЕ от другата страна на Червено море в Еритрея.

Карта на тайните затвори в Йемен. Източник: AP

Няколко официални представители на щатските военни, пожелали анонимност, са заявили пред AP, че американските сили наистина участват в разпитите на задържани в Йемен, предоставят въпроси, които да бъдат задавани от други разпитващи, и получават стенограми на разпитите от емиратските си съюзници. Те заявяват, че висши военни лидери на САЩ са наясно с обвиненията в мъчения в затвори в Йемен, разгледали са тези случаи и са били задоволени от заключението, че не е имало малтретиране, докато щатските сили са присъствали.

„Ние винаги се придържаме към най-високите стандарти за лично и професионално поведение. Ние не бихме се направили на разсеяни за такова нещо, защото сме задължени да оповестяваме всякакви нарушения на човешките права”, заявява пред AP главната говорителка на щатското Министерство на отбраната Дана Уайт.

Правителството на ОАЕ е отхвърлило обвиненията. В официалният им отговор се заявява, че „няма тайни центрове за задържане и по време на разпитите не се прилагат изтезания на затворниците”.

В разкъсвания от война Йемен обаче, адвокати и семейства на засегнатите казват, че близо 2000 мъже са изчезнали в нелегалните затвори. Броят им е толкова голям, че почти всяка седмица има протести на семействата, търсещи информация за техните липсващи синове, братя и бащи.

Никой от десетките интервюирани от AP не настоява, че американски разпитващи са били замесени директно в малтретирането. Въпреки това, получаването на информация, която може да е изтръгната чрез изтезания от друга страна също е нарушение на Международната конвенция срещу мъченията и може да се квалифицира като военно престъпление, заявява Райън Гуудман, професор по право в Нюйорския университет, който до миналата година е бил специален консултант на Министерство на отбраната.

Един от основните центрове за задържане се намира в летище Риян до южния град Мукала. Бивши затворници разказват как са били натъпквани в товарни контейнери и са прекарвали седмици наред със завързани очи и омазани във фекалии. Те разказват, че са били бити и малтретирани, включително сексуално, и са били връзвани за „скарата”. Според член на Хадрамаут Елит – йеменски сили за сигурност, създадени от ОАЕ, американските военни понякога са се намирали само на метри от тези сцени. Той е пожелал анонимност, защото няма разрешение да коментира въпроса.

„Можехме да чуем писъците”, казва бивш затворник, който е държан в продължение на шест месеца на летището. „Цялото място е сковано от страх. Почти всеки е болен, останалите са на прага на смъртта. Всеки, който се оплаква бива пращан направо в камерата за изтезания”. Той е бил пребиван с тел като част от постоянното насилие, упражнявано върху затворниците от страна на надзирателите. Той също така разказва как веднъж пазачите са запалили огън под металния транспортен контейнер, в който се е намирал, за да го напълнят с дим. Подобно на други бивши затворници, той разказва историята си пред AP с условия за анонимност заради страх, че може отново да бъде арестуван.

Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис (известен като „Бясното куче”) е възхвалявал ОАЕ като „Малката Спарта” заради непропорционално голямата роля на емирството в борбата с Ал Кайда.


Щатските сили са пращали въпроси на емиратските военни, държащи затворниците, след което са получавали документи и видеозаписи на отговорите, заявява йеменският бригаден генерал Фараг Салем ал-Башани, командир на Втори военен окръг, чийто щаб е в Мукала. Позицията на генерала е потвърдена пред AP от щатски официални лица. Йеменският офицер също така казва, че Съединените щати са предоставили на местните власти списък с издирвани, много от които впоследствие са били арестувани. Башани отрича, че затворници са били предавани на американците и заявява, че информацията за изтезания е „преувеличена”.

Мрежата от затвори напомня за секретните центрове за задържане на ЦРУ, разположени из цял свят, в които са били използвани мъчения при разпитите на заподозрени в тероризъм след 11 септември 2001 г. През 2009 г. тогавашният президент Барак Обама разпусна т.нар. „черни обекти”. Мрежата от тайни затвори на ОАЕ в разкъсвания от война Йемен е била създадена по времето на администрацията на Обама и продължава да действа до ден днешен.

„ОАЕ бе една от страните, въвлечени в програмата за изтезания и тайно предаване на заподозрени. Тези съобщения са неприятно познати и потенциално опустошителни предвид законовите и политическите им последствия”, отбелязва професор Гуудман.

ОАЕ са част от водената от Саудитска Арабия и подкрепяна от САЩ коалиция срещу шиитските бунтовници, известни като Хути, които овладяха северната част на страната в края на 2014 г. Официално коалицията също така помага на САЩ при ударите срещу местния клон на Ал Кайда, който е един от най-опасните в света, както и намиращите се в Йемен бойци на ИДИЛ.

Семействата и адвокатите на пострадалите обаче разказват друго. Над 400 мъже са изчезнали, след като са били арестувани в Мукала. В град Аден са били задържани около 1500 души по изчисления на правозащитници, според които повечето от тях все още не са освободени.

Журналистите от AP са интервюирали десет бивши затворника, както и дванадесет официални лица от йеменското правителство, армия и служби за сигурност, както и близо 20 роднини на задържани. Ръководителят на затвора в летище Риян, който според семействата и адвокатите е емиратец, не е отговорил на искането за коментар.

Според Пентагона малък контингент от американски сили редовно се придвижва вън и извън Йемен и оперира основно по Южното крайбрежие. При администрацията на Тръмп САЩ ескалираха рязко ударите с дронове в страната, като от началото на годината са извършени над 80 такива нападения при 21 за цялата 2016 г. Новият президент е одобрил и поне две сухоземни нападения с командоси, при едното от които загинаха поне 25 цивилни.

Ролята на САЩ в разпитите на затворници в Йемен досега не бе потвърдена. Йеменски офицер разказва, че е бил свидетел как поне двама затворници са били докарвани на борда на военен  кораб, на който е служел. По негова информация там американски експерти по работа с детектор на лъжата и психолози са извършвали разпити. Йеменският офицер обаче не е имал достъп до помещенията под палубата, където са били държани затворниците. Той е пожелал да остане анонимен, тъй като се опасява от отмъщение заради това, че е коментирал операциите.

Висши щатски военни категорично са отрекли пред медията, че американските сили са провеждали каквито и да е разпити на йеменци на борда на каквито и да е кораби. „Нямаме коментар за тези конкретни твърдения”, заявява Джонатан Лю, говорител на ЦРУ. Той добавя, че всякакви обвинения за злоупотреби се приемат сериозно.

Йеменският офицер не уточнява дали американците на борда на кораба са били част от армията на САЩ, от разузнавателните служби, частни наемници или от някакви други групи.

Двама йеменски официални представители – единият от министерството на вътрешните работи, а другият от Първи военен окръг в провинция Хадрамаут – също заявяват, че американци извършват разпити в открито море. Това е потвърдено пред AP и от бивш висш представител на службите за сигурност в същата провинция. Тримата също са пожелали анонимност, тъй като нямат право да коментират ролята на САЩ.

Бивши затворници и едно официално лице са предоставили на AP имената на петима задържани в тайните затвори, които са били разпитвани от американци.

Един от бившите затворници, който не е бил разпитван от щатски персонал, разказва как е бил подлаган на постоянни побои от йеменските си пазачи, но е бил разпитван само веднъж. „По-скоро бих умрял и бих отишъл в Ада, отколкото да се върна в този затвор. Те не биха се държали с животни така. Ако беше Бин Ладен, не биха направили това”, казва той.

 

 

Източник http://baricada.org

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване