Силна буря удари Търговище

http://www.cross.bg/turgovishte-silna-byrya-1547877.html

/КРОСС/ Силна буря с ураганен вятър, градушка и дъжд, като пелена, помляха Търговище в късния следобед в понеделник, предава "Труд". Из целия град и по междуселските пътища има изкоренени и пречупени огромни дървета, включително паднали върху автомобили. Отнесени са ламарини на покриви. Няколко улици буквално са превърнати в езера, след като за 20-на минути паднаха по 26 литра на кв. м. Шахтите са отворени, но не успяват да поемат огромните количества вода. Допълнителен проблем създават обрулените листа и счупените клони, които пречат на изтичането на водата. Затворен е пътят Търговище -Попово, където има огромно дърво на пътя. Към 16,30 часа нямаше данни за пострадали хора. Щетите тепърва ще се установяват.  

Макрон предложи да бъде намален броят на депутатите с една трета

http://www.moreto.net/novini.php?n=354733

Френският президент Еманюел Макрон се обяви за "радикално нов път" за страната, предаде Франс прес. "Със своя избор (по редица въпроси), който направи в последно време, нашият народ иска от нас да поемем по радикално нов път", обяви Макрон в реч, която произнесе пред двете камари на парламента, събрали се в двореца Версай.

Заразно добро

https://offnews.bg//mama-nindzha/zarazno-dobro-659668.html

Автор: Цветелина Чобанова Имаме къща в едно малко село, близо до София. Селото е с не повече от 200 души, които основно си гледат дворовете и тук-там по една-две крави или коза. Ходим често и храним кучетата и котките, които си имат собственици по къщите, но иначе ги пускат свободно да се разхождат по улиците. „Което оцелее, оцелее, което не - ще има ново поколение напролет или наесен, не му се притеснявай, не ги мисли!” - ми казват бабите и дядовците, докато тичам след тях с храна и вода. Днес разбрах, че едно от кучетата, за които се грижехме, е…

Юнкер и Путин ще обсъдят „Турски поток“

http://pogled.info/svetoven/evropa/yunker-i-putin-shte-obsadyat-turski-potok.87332

/Поглед.инфо/ Перспективите пред проекта „Турски поток“ ще обсъдят председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и руския президент Владимир Путин на срещата им в Хамбург в рамките на форума на Г-20 на 7-8 юли.

Кремъл: Срещата Путин-Тръмп е важна и за двете страни

http://pogled.info/svetoven/kremal-sreshtata-putin-tramp-e-vazhna-i-za-dvete-strani.87333

/Поглед.инфо/ Кремъл смята предстоящата среща между президентите Путин и Тръмп в Хамбург за еднакво важна за Русия и САЩ.

79 нелегални пистолета заловени на път за Великобритания

http://pogled.info/svetoven/evropa/79-nelegalni-pistoleta-zaloveni-na-pat-za-velikobritaniya.87334

/Поглед.инфо/ Седемдесет и девет действащи пистолета бяха открити в превозно средство, което трябваше да влезе във Великобритания.

Силно земетресение разлюля Македония

http://dnes.dir.bg/news/zemetresenie-ohrid-makedonia-25999412

Ново земетресение с магнитуд 4,9 по Рихтер разтърси района на Охрид в 13.18 часа местно време (14.18 часа българско), предаде агенция МИА.

Жан Тод става доктор хонорис кауза на НСА

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/03/3000479_jan_tod_stava_doktor_honoris_kauza_na_nsa/?ref=rss


Президентът на Международната атомобилна федерация (ФИА) Жан Тод ще стане доктор хонорис кауза на Националната спортна академия "Васил Левски". Французинът ще бъде удостоен с почетното звание на церемонията в четвъртък (6 юни) от 13.30 ч.<br /><br />Бившият рали състезател и дългогодишен ръководител във "Ферари" ще изнесе и публична лекция на тема "Социалната отговорност на спортните шампиони и спортни организации по примера на кампанията на ФИА - 3500...

Промяна в договарянето на онколекарствата от догодина

http://frognews.bg/news_137585/Promiana-v-dogovarianeto-na-onkolekarstvata-ot-dogodina/

И още една промяна от догодина прие надзорът на НЗОК. Болниците ще имат възможност да избират между няколко системи за дозиране на онколекарствата, каза изпълняващият длъжността управител на Здравната каса д-р Димитър Петров.

Първан Симеонов: Цветанов ще „удря” Радев, а Борисов ще помирява като добро ченге

http://frognews.bg/news_137584/Parvan-Simeonov-TSvetanov-shte-udria-Radev-a-Borisov-shte-pomiriava-kato-dobro-chenge/

Цветан Цветанов ще „удря” Радев, а Бойко Борисов ще го играе доброто ченге. Той винаги ще помирява. Тази сценарий ще разиграват от ГЕРБ срещу президента, който е един от конкурентите на партията. Това обясни пред Фрог нюз социологът Първан Симеонов по повод днешната среща между президента и премиера. Ето какво още обясни той:

Първан Симеонов: Цветанов ще „удря” Радев, а Борисов ще се помирява като добро ченге

http://frognews.bg/news_137584/Parvan-Simeonov-TSvetanov-shte-udria-Radev-a-Borisov-shte-se-pomiriava-kato-dobro-chenge/

Цветан Цветанов ще „удря” Радев, а Бойко Борисов ще го играе доброто ченге. Той винаги ще помирява. Тази сценарий ще разиграват от ГЕРБ срещу президента, който е един от конкурентите на партията. Това обясни пред Фрог нюз социологът Първан Симеонов по повод днешната среща между президента и премиера. Ето какво още обясни той:

Къща на Пабло Ескобар стана бутиков хотел

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6315528

Къща на Пабло Ескобар 
стана бутиков хотелПрез 2012 година американският галерист и колекционер Лио Малка купува къща в мексиканския курорт Тулум на брега на Карибско море. Славата й е специална, защото е принадлежала на легендарния колумбийски наркобарон Пабло Ексобар, починал през 1993 година на 44. Малка решава да превърне мястото с специално.

Увеличиха пенсионната възраст в Молдова

https://www.24chasa.bg/novini/article/6315524

Увеличиха пенсионната възраст в Молдова 

Според новото пенсионно законодателство от 1 юли 2017 г. пенсионната възраст в Молдова се вдига с четири месеца за мъжете и с шест за жените, съобщава InfoMarket, цитирано от “Фокус“.  Това означава, че пенсионната възраст в Молдова е 63 години и четири месеца за мъжете и 57 години и шест месеца за жените. До 1 юли 2019 г.

Само в "24 часа": Виж Владимир Стоянов, който преби акушерка, отказала да му даде плацентата на детето му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6315458

Само в "24 часа": Виж Владимир Стоянов, който преби акушерка, отказала да му даде плацентата на детето муОсъждан е като непълнолетен, има 2 висящи дела и едно разследване срещу него 37-годишният Владимир Стоянов, който преби акушерка, отказала да му даде плацентата на новороденото му дете, е с богато кримидосие. Още като непълнолетен той е осъден за държане на наркотици и грабеж. Това е станало през 1997-а година.

Във Франция арестуваха мъж, готвел нападение срещу Макрон

https://offnews.bg//sviat/vav-frantcia-arestuvaha-mazh-gotvel-napadenie-sreshtu-makron-659662.html

Полицията е арестувала мъж, готвел нападение срещу френския президент Еманюел Макрон. 

Говорителката на парижката прокуратура Анес Тибо-Льокюивр заяви, че плановете на 23-годишния заподозрян все още не били в завършен вид, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

По думите ѝ според прокуратурата той е действал сам.

Мъжът бил арестуван в предградието "Аржантьой" в четвъртък и признал пред полицията за евентуален план за нападение срещу Макрон на националния празник на Франция 14 юли, Деня на превземането на Бастилията.

На задържания мъж са повдигнати предварителни обвинения в тероризъм и планиране на нападение срещу Макрон. 

На Деня на превземането на Бастилията Макрон ще приеме военен парад в Париж в присъствието на американския си колега Доналд Тръмп. След това ще замине за Ница за отбелязването на годишнината от миналогодишния атентат там.

Макрон иска намаляване на броя на депутатите

http://www.cross.bg/makron-stranata-radikalno-1547876.html

/КРОСС/ Френският президент Еманюел Макрон се обяви за "радикално нов път" за страната, предаде Франс прес. "Със своя избор (по редица въпроси), който направи в последно време, нашият народ иска от нас да поемем по радикално нов път", обяви Макрон в реч, която произнесе пред двете камари на парламента, събрали се в двореца Версай. Партията на Макрон печели мнозинство във френския парламент Френският президент предложи броят на депутатите в страната да бъде намален с една трета, като се аргументира с необходимостта от повишаване на ефективността на работата на парламента. В дългата тържествена реч Макрон представи основните насоки на петгодишния си мандат.  

Младеж стреля с пистолет край Кооперативния пазар във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=354720

Глоба в размер на 350 лева плати млад варненец, защото реши да стреля с пистолет посред бял ден в центъра на Варна, съобщиха от полицията за Moreto.net. Н.А., който е известен на МВР и осъждан, решил да се прояви в четвъртък. Около 17.

Хората са по-склонни да "лайкват" чужди селфита, отколкото да следят за "лайкове" на свои

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6315466

Хората са по-склонни да "лайкват" чужди селфита, отколкото да следят за "лайкове" на своиХората предпочитат да си правят селфита с приятели или партньори и по-рядко самостоятелни, показва научно изследване сред 241 души на възраст 19-46 години, направено в рамките на проект на психолога доц. Маргарита Бакрачева и предоставено на БТА. Т. нар. селфита се правят и качват в интернет най-често веднъж седмично, по-малък е делът на тези,

Решение на ВАС поставя на карта финансиране за 350 млн. лв. за наука

http://www.mediapool.bg/reshenie-na-vas-postavya-na-karta-finansirane-za-350-mln-lv-za-nauka-news266142.html

Изборът на оценители на проектите за научни центрове по оперативната програма “Наука и образование за интелигентен растеж“ е отново в изходна позиция, след като Върховният административен съд (ВАС) постанови, че обществената поръчка за набирането им е прекратена неправомерно от МОН. Обществената поръчка за избор на фирма-посредник, която да осигури международни оценители на проектите за научни центрове, бе прекратена през февруари от екипа на служебния министър Николай Денков, тъй като явилите се кандидати не бяха предложили компетентни учени според зададените критерии. За да не бъде губено повече време, с което се застрашава усвояването на 350 млн. лева по програмата, МОН реши да не обявява нова обществена поръчка, а да започне друга допустима процедура за директно набиране на учени-оценители. Новата процедура по директен подбор на оценители беше съгласувана с ЕК и излизаше два пъти по-евтино (900 000 лева) от поръчката за фирма-посредник (близо 2 млн. лева). Оценката бе разделена на два етапа - административната допустимост на проектите се извършваше от комисия от юристи, сформирана от управляващия орган, а същността на проектите трябваше да се оценява от международните оценители. В новата процедура участваха над 400 международни учени, които МОН трябваше да класира. Междувременно обаче една от фирмите, участвали в обществената поръчка и събрала най-много точки – италианската "Прогетти плант", обжалва в КЗК, а впоследствие и в съда, решението на МОН. Сега съдът се произнася, че МОН неправомерно е прекратило обществената поръчка и задължава ведомството да я продължи от етап определяне на изпълнител на обществената поръчка съгласно предложението на комисията за провеждане на процедурата. Съдът приема мотивите на КЗК, че МОН неправилно е прекратило поръчката, приемайки, че всички подадени оферти са неподходящи. Така МОН трябва да обяви победител в обществената поръчка, като е възможно и това решение да бъде обжалвано пред КЗК от някоя от останалите фирми-участници. Това води до ново, поредно забавяне в процедурата по оценяване, а оттам и в класирането и изпълнението на самите проекти за научни центрове. По график оценката на проектите трябваше да е между 5 юни и 20 юли, а договорите с победителите в конкурса да бъдат сключени до края на септември. Заради забавянето страната ни може да загуби пари по оперативната програма, която е минирана от множество проблеми. До 31 декември 2018 година България трябва да е верифицирала пред ЕК и да е получила обратно финансиране за 30% от програмата и всяко забавяне оттук нататък е рисково за неизпълнение на срока и загуба на пари.

ВАС върна избора на оценители на научните центрове в изходна позиция

http://www.mediapool.bg/vas-varna-izbora-na-otseniteli-na-nauchnite-tsentrove-v-izhodna-pozitsiya-news266142.html

Изборът на оценители на проектите за научни центрове по оперативната програма “Наука и образование за интелигентен растеж“ е отново в изходна позиция, след като Върховният административен съд (ВАС) постанови, че обществената поръчка за набирането им е прекратена неправомерно от МОН. Обществената поръчка за избор на фирма-посредник, която да осигури международни оценители на проектите за научни центрове, бе прекратена през февруари от екипа на служебния министър Николай Денков, тъй като явилите се кандидати не бяха предложили компетентни учени според зададените критерии. За да не бъде губено повече време, с което се застрашава усвояването на 350 млн. лева по програмата, МОН реши да не обявява нова обществена поръчка, а да започне друга допустима процедура за директно набиране на учени-оценители. Новата процедура по директен подбор на оценители беше съгласувана с ЕК и излизаше два пъти по-евтино (900 000 лева) от поръчката за фирма-посредник (близо 2 млн. лева). Оценката бе разделена на два етапа - административната допустимост на проектите се извършваше от комисия от юристи, сформирана от управляващия орган, а същността на проектите трябваше да се оценява от международните оценители. В новата процедура участваха над 400 международни учени, които МОН трябваше да класира. Междувременно обаче една от фирмите, участвали в обществената поръчка и събрала най-много точки – италианската "Прогетти плант", обжалва в КЗК, а впоследствие и в съда, решението на МОН. Сега съдът се произнася, че МОН неправомерно е прекратило обществената поръчка и задължава ведомството да я продължи от етап определяне на изпълнител на обществената поръчка съгласно предложението на комисията за провеждане на процедурата. Съдът приема мотивите на КЗК, че МОН неправилно е прекратило поръчката, приемайки, че всички подадени оферти са неподходящи. Така МОН трябва да обяви победител в обществената поръчка, като е възможно и това решение да бъде обжалвано пред КЗК от някоя от останалите фирми-участници. Това води до ново, поредно забавяне в процедурата по оценяване, а оттам и в класирането и изпълнението на самите проекти за научни центрове. По график оценката на проектите трябваше да е между 5 юни и 20 юли, а договорите с победителите в конкурса да бъдат сключени до края на септември. Заради забавянето страната ни може да загуби пари по оперативната програма, която е минирана от множество проблеми. До 31 декември 2018 година България трябва да е верифицирала пред ЕК и да е получила обратно финансиране за 30% от програмата и всяко забавяне оттук нататък е рисково за неизпълнение на срока и загуба на пари.

16 храни, които може да ядем по всяко време и по много

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6315522

16 храни, които може да ядем по всяко време и по многоНе е лесна работа да устоиш на вкусна храна, когато сте на стриктна диета. Чувстваш се гладен през цялото време и постоянно надничаш с глава в хладилника. Почти е непосилно да не посегнеш към нещо изкушаващо. Диетолозите обаче са категорични, че има храни, които по никакъв начин няма да навредят на хранителния ви режим.

ГЕРБ и Менда Стоянова ще обсъдят с предприемачи икономическата политика на правителството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6315469

ГЕРБ и Менда Стоянова ще обсъдят с предприемачи икономическата политика на правителствотоПо инициатива на Предприемачи ГЕРБ-София председателят на парламентарната Kомисия по бюджет и финанси в 44-то Народно събрание Менда Стоянова ще представи пред предприемачи икономическата и данъчна политика на правителството на Бойко Борисов, както и предвижданите промени и законодателни инициативи, касаещи бизнеса,

Безработицата в Евросъюза се стабилизира през май

http://econ.bg/Новини/Безработицата-в-Евросъюза-се-стабилизира-през-май_l.a_i.745026_at.1.html

През май безработицата в Европейския съюз (ЕС) се стабилизира в априлското дъно от 7,8%, задържайки за втори пореден месец в най-ниското ниво от...

Ликът на Башар Асад се появи на сирийските пари

http://econ.bg/Новини/Ликът-на-Башар-Асад-се-появи-на-сирийските-пари_l.a_i.745027_at.1.html

Сирийският президент Башар Асад за първи път се появи на сирийската валута, като неговият портрет е отпечатан върху нова банкнота от две хиляди лири,...

Кризата кара хиляди гърци да отдават под наем имоти, за да преживяват

https://www.24chasa.bg/novini/article/6315468

Кризата кара хиляди гърци да отдават под наем имоти, за да преживяватСедемгодишната криза е принудила хиляди гърци да отдават домовете си под наем, за да могат да си плащат данъците и да преживяват, пише на първа страница днес в. "Прото тема", цитиран от БТА.  В материал, озаглавен "Гърция излиза на улицата...заради наеми на туристите", изданието твърди, че стотици хиляди гърци са започнали да отдават под наем по

Отменят с ден "Театър пред театъра" заради лошото време (програма)

https://offnews.bg//kultura/otmeniat-s-den-teatar-pred-teatara-zaradi-loshoto-vreme-programa-659658.html

Началото на петдневния театрален маратон „Театър пред театъра” се отлага с един ден заради лошите метеорологични условия.

Предвиденото за днес, 3 юли, представление на „Мнимият болен”, с което трябваше да се открие инициативата на Народния театър, ще се играе на 8 юли /събота/, отново на откритата сцена пред централния вход.

На зрителите, закупили билети за днес, Народният театър предлага следните варианти:

- да презаверят билетите си за представлението на "Мнимият болен" за вторник, 4 юли от 21:30 часа, като към 11:00 часа все още има около 200 свободни места;

- да презаверят билетите си за 8 юли, когато ще се играе "Мнимият болен" на откритата сцена, на касите на театъра;

- да презаверят билетите си за представлението на "Мнимият болен" на 1 октомври на Голяма сцена в театъра, като всеки един закупен билет ще важи за двама души

- при невъзможност да посетят нито една от предложените дати, сумата от закупените билети ще им бъде възстановена

График на останалите представления от „Театър пред театъра”:

4 юли, 21:30 часа – „Мнимият болен”

5 юли, 21:30 часа – „Лунатици”

6 и 7 юли, 21:30 часа – „Почивен ден”

и новата дата – 8 юли, 21:30 часа – „Мнимият болен”.

Народният театър „Иван Вазов” се извинява за причиненото неудобство.

Извадени са 11 тела от изгорeлия автобус в Германия

http://dnes.dir.bg/news/Germania-katastrofa-avtobus-25999375

Единадесет тела бяха намерени в автобуса, който катастрофира сутринта в Южна Германия и се запали.

Сигнал за труп на тийнейджър, лежал непокрит часове в Зона Б-5 в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6315463

Сигнал за труп на тийнейджър, лежал непокрит часове в Зона Б-5 в СофияЧитател на Novini.bg сигнализира за тежък инцидент в столичния квартал Зона Б-5. Пред бл. 2 от няколко часа лежи труп на тийнейджър. Районът е отцепен, има полицаи, но трупът е лежал без да е покрит от обяд до момента. Едва преди няколко минути тялото на младия човек е било покрито с чаршаф, но все още лежи пред блока.

Сирийската армия обяви примирие в южната част на страната до 6 юли

https://www.24chasa.bg/novini/article/6315457

Сирийската армия обяви примирие в южната част на страната до 6 юли

Сирийската армия обяви, че ще прекрати бойните операции в южната част на страната до четвъртък - 6 юли, включително в провинцията Кунейтра, където Израел е нанесъл удари по военни пунктове в близките дни, съобщава Ройтерс, цитирана от “Фокус“.  От генералния щаб на сирийската армия съобщиха, че примирието е встъпило в сила в 12:00 по обяд на 2 юли

Макрон предложи да бъде намален броят на депутатите с една трета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6315459

Макрон предложи да бъде намален броят на депутатите с една третаФренският президент Еманюел Макрон се обяви днес за "радикално нов път" за страната, предаде БТА.  "Със своя избор (по редица въпроси), който направи в последно време, нашият народ иска от нас да поемем по радикално нов път", обяви Макрон в реч, която произнесе пред двете камари на парламента, събрали се в двореца Версай.

Паднало дърво затвори пътя за Кавала

http://frognews.bg/news_137583/Padnalo-darvo-zatvori-patia-za-Kavala/

Огромно дърво падна от силния вятър и препречи пътя за кавала, съобщава bTV. И в момента бурята не стихва.

Кола се запали на пътя Пловдив –Асеновград

https://www.24chasa.bg/region/article/6315453

Кола се запали на пътя Пловдив –Асеновград

 Лек автомобил се е запалил в движение на пътя Пловдив – Асеновград. Това съобщи говорителят на Пожарната инспектор Цвятко Дешев, цитиран от “Фокус“. Сигналът е бил подаде в 15.20 часа. Един противопожарен екип се е отзовал на място. Автомобилът е погасен, няма пострадали. Все още се извършва оглед.

Хроничният стрес отключва автоимунни заболявания

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6314689

Хроничният стрес отключва автоимунни заболяванияАко тялото е постоянно в състояние на отбрана, спират процесите на растеж и регенерация Болестите тръгват от стреса. Представете си всяка една клетка в човешкото тяло като един съвършен малък компютър, който запаметява всяка стресова ситуация. В клетъчната памет е записано всичко - от случките в най-ранно детство, които дори не помните,

Двама пловдивски бизнесмени на съд за бутнатия тютюнев склад

https://www.24chasa.bg/novini/article/6315423

Двама пловдивски бизнесмени на съд за бутнатия тютюнев складОкръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо две лица за незаконно разрушаване на сграда от Тютюневия град в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Това са Георги Бранеков, на 37 г., и Александър Николич, на 46 г., и двамата управители по различно време на фирма "Одрин 8" ЕООД-Пловдив.

Голям спад на населението на Гърция до 2034 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6315447

Голям спад на населението на Гърция до 2034 г.Населението на Гърция ще намалее с 1,2 милиона души в края на 2034 г., като този значителен спад ще дойде от растящия брой на смъртните случаи за сметка на ражданията в следващите 20 години. Това показва изследване на института за демографски и социални анализи към Тесалийския университет в град Волос, цитирано от в. "Катимерини", предава БТА.

Кметът на Плевен е обявил частично бедствено положение

http://dnes.dir.bg/news/jazovir-potopat-25999341

Кметът на Плевен е обявил частично бедствено положение в района на пътя Плевен-Ловеч - заради състоянието на язовир "Николаево - 5".

Естония ще пази копие на е-държавата в Люксембург

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/03/3000429_estoniia_shte_pazi_kopie_na_e-durjavata_v_ljuksemburg/?ref=rss


Естония избра Люксембург да пази резервните копия от данните на правителството, създавайки там първото по рода си "информационно посолство", съобщи премиерът Юри Ратас, цитиран от EUObserver.<br /><br />Там ще се пазят копията на здравните данни на населението, демографска и бизнес информация. Институцията ще започне да действа до края на годината. Люксембург имал най-добрата инфраструктура, макар и други държави да са били обмисляни като варианти, уточни премиерът, без да...

Денят в снимки - 3 юли

http://www.dnes.bg/index/2017/07/03/deniat-v-snimki-3-iuli.346192

Ваканция със стари игри и футболни емоции от Русия

Учени обясниха защо фалшивите новини стават вирулентни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6315444

Учени обясниха защо фалшивите новини стават вирулентниОграниченото време, през което хората могат да внимават, заедно с претоварването с информация в социалните медии допринасят за популярността, която получават фалшивите новини, съобщава Лайв сайънс, цитирано от БТА. Откриването на причините за популярността на фалшивите новини може да помогне на специалистите да разработят средства,

Бербатов се ядоса на атаката от "Животните"

https://offnews.bg//futbol/berbatov-se-iadosa-na-atakata-ot-zhivotnite-659661.html

Спортният директор на Берое - Валентин Грудев обяви пред Novsport.com, че към този момент Димитър Бербатов само поддържа форма с тима на старозагорци и че ако нападателят подпише със заралии, това ще бъде обявено в официалния сайт на клуба.

"Ще го кажа по следния начин. Когато има нещо конкретно, тогава то ще бъде публикувано в официалния сайт на отбора. Новините около Берое се обявяват именно в него, а не по вестниците.

Не знам някой отбор да не иска да има играч като Бербатов в състава си. Не искам обаче да коментирам това, което се пише по пресата. Той е добър приятел с нашето треньорско ръководство и се подготвя с нас. Това е", каза Грудев.

Както е известно, наскоро се появи информация, че има оферта от старозагорци за нападателя и той вероятно ще я приеме, като ще остане в тима до зимата.

Основна роля за спекулациите около Бербо да облече екипа на Берое е фактът, че треньорският щаб е съставен от най-близките му приятели - Александър Томаш, Косьо Мирчев и Тодор Кючуков, с които той игра в ЦСКА в края на миналия век.

Самият Митко пък попита чрез официалния си профил във Фейсбук дали трябва да пуска декларации, които в момента са модерни.

Поводът за поста му е днешната декларация от страна на фенове на ЦСКА, които изразиха недоволството си относно това, че той ще облече екипа на Берое. 

Ето какво написа той:

"Кога ще се напише нещо вярно или проверено!!! Или и аз трябва да пускам декларации, нали те са модерни сега... Не, по-добрият вариант е утре да се прочете интервюто, което съм дал, за да няма объркани и после извиняващи се!".

Берое уточни за Бербатов

https://offnews.bg//futbol/beroe-utochni-za-berbatov-659661.html

Спортният директор на Берое - Валентин Грудев обяви пред Novsport.com, че към този момент Димитър Бербатов само поддържа форма с тима на старозагорци и че ако нападателят подпише със заралии, това ще бъде обявено в официалния сайт на клуба.

"Ще го кажа по следния начин. Когато има нещо конкретно, тогава то ще бъде публикувано в официалния сайт на отбора. Новините около Берое се обявяват именно в него, а не по вестниците.

Не знам някой отбор да не иска да има играч като Бербатов в състава си. Не искам обаче да коментирам това, което се пише по пресата. Той е добър приятел с нашето треньорско ръководство и се подготвя с нас. Това е", каза Грудев.

Както е известно, наскоро се появи информация, че има оферта от старозагорци за нападателя и той вероятно ще я приеме, като ще остане в тима до зимата.

Основна роля за спекулациите около Бербо да облече екипа на Берое е фактът, че треньорският щаб е съставен от най-близките му приятели - Александър Томаш, Косьо Мирчев и Тодор Кючуков, с които той игра в ЦСКА в края на миналия век.

Самият Митко пък попита чрез официалния си профил във Фейсбук дали трябва да пуска декларации, които в момента са модерни.

Поводът за поста му е днешната декларация от страна на фенове на ЦСКА, които изразиха недоволството си относно това, че той ще облече екипа на Берое. 

Ето какво написа той:

"Кога ще се напише нещо вярно или проверено!!! Или и аз трябва да пускам декларации, нали те са модерни сега... Не, по-добрият вариант е утре да се прочете интервюто, което съм дал, за да няма объркани и после извиняващи се!".

Следят нивото на 28 язовира в Северна България заради валежите

http://www.moreto.net/novini.php?n=354732

Заради падналите обилни валежи под особен надзор са язовирите в Северна България. Екипи на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) обхождат съоръженията още от миналия ден, съобщиха от ведомството, цитирани от БТА.

Макрон: Европейският съюз е загубил пътя си

http://pogled.info/svetoven/evropa/makron-evropeiskiyat-sayuz-e-zagubil-patya-si.87330

/Поглед.инфо/ Френският президент Емануел Макрон заяви в понеделник, че Европейският съюз е "загубил пътя си", като призова за "ново поколение лидери" да съживи блока.

Макрон предложи да се съкрати френския парламент с една трета

http://pogled.info/svetoven/evropa/makron-predlozhi-da-se-sakrati-frenskiya-parlament-s-edna-treta.87331

/Поглед.инфо/ Френският президент Еманюел Макрон предложи намаляване на броя на депутатите с една трета и в двете камари на парламента.

Върнаха към живота турист в кома, спасил сина си от удавяне

http://dnes.dir.bg/news/lekari-turist-udavjane-moldova-25999310

Животът на 32-годишен турист от Молдова е спасен от лекари от Университетската болница в Бургас. Самият той е избавил сина си от удавяне и е изпаднал в кома.

Извадиха 11 тела от изгорeлия автобус в Германия

http://frognews.bg/news_137581/Izvadiha-11-tela-ot-izgoreliia-avtobus-v-Germaniia/

Единадесет тела бяха намерени днес в автобуса, който катастрофира сутринта в Южна Германия и се запали, а спасителните екипи опитват да открият още седем жертви, съобщи министърът на транспорта Александър Добринт, цитиран от Франс прес.

82-годишен мъж скочи от 7 етаж в „Зона Б-5“ в София

http://www.cross.bg/-godishen-muzh-skochi-ot-etazh-v-zona-b-v-sofiya-1547875.html

/КРОСС/ 82-годишен мъж е починал, след като е скочил от 7 етаж на сграда в кв. „Зона Б-5“ в столицата. Това съобщиха от СДВР. Инцидентът е станал към 14 часа.  Районът беше отцепен, а трупът е лежал без да е покрит до следобедните часове, пише novini.bg.  Работата по случая продължава.    

Труп на млад човек е намерен в столичния квартал Зона Б-5

http://www.cross.bg/lezhi-zona-nyakolko-1547875.html

/КРОСС/ Тежък инцидент е станал в столичния квартал Зона Б-5. Пред бл. 2 от няколко часа лежи труп на тийнейджър, съобщава Novini.bg. Районът е отцепен, има полицаи, но трупът е лежал без да е покрит от обяд до момента. Едва преди няколко минути тялото на младия човек е било покрито с чаршаф, но все още лежи пред блока. Към този момент не е ясна причината за инцидента и дали става въпрос за самоубийство или нещастен случай.    

Пороен дъжд с градушка затвори възлова улица в Търговище

https://www.24chasa.bg/region/article/6315434

Пороен дъжд с градушка затвори възлова улица в Търговище
Пороен дъжд с градушка затвори възлова улица в Търговище, други заприличаха на реки, има паднали дървета. Градушка с размери на грахово зърно валя в продължение на 4-5 минути над града, но беше примесена с пороен дъжд и няма сериозни поражения. По време и малко след поройния дъжд, продължил половин час, са измерени 26 литра на квадратен метър,

Нелоялните търговски практики у нас са се увеличили двойно за 2 години

http://econ.bg/Новини/Нелоялните-търговски-практики-у-нас-са-се-увеличили-двойно-за-2-години_l.a_i.745025_at.1.html

За последните 2 години почти двойно е нараснал броят на нелоялните търговски практики у нас. Това каза председателят на Комисията за защита на...

Шефът на Софийския градски съд иска уволнението на съдия Петя Крънчева

http://www.mediapool.bg/shefat-na-sofiyskiya-gradski-sad-iska-uvolnenieto-na-sadiya-petya-krancheva-news266141.html

Шефът на Софийския градски съд Калоян Топалов поиска от Висшия съдебен съвет да уволни известната наказателна съдийка Петя Крънчева. Повод за искането стават резултатите от извършената проверка на Наказателното отделение в съда, които разкриват множество тежки нарушения на Крънчева. Тя беше заместник-председател на градския съд по време на мандата на Владимира Янева. Проверката е установила, че съдия Крънчева е подменяла протоколи от съдебни заседания по 2-3 пъти, но не е обяснявала защо прави това. В други случаи е присъединявала протоколи към папките по делата с месеци и дори години закъснение. Така тя съзнателно е лишавала страни от достъп до материали по дела. По делото за пране на пари срещу Валентин Димитров не бил приложен протокол отпреди 7 години. От проведени 56 заседания, протоколите от 42 от тях са добавени със закъснение от месец до 3 години. В друг случай пък Крънчева присъединила протокол, след като изчела присъда, съобщава специализираното издание "Правен свят". Освен това съдийката е задържала делата при себе си, което е правело невъзможно изпращането на призовките в срок. Така страните били нередовно призовавани, което на свой ред също водело до отлагане на заседанията. Съдия Крънчева е хваната, че е отлагала заседания заради здравословни проблеми, като понякога дори не е представяла болничен лист или епикриза. Проверката в Наказателното отделение е показала, че само Петя Крънчева системно е забавяла администрирането на наказателните производства. Калоян Топалов иска от ВСС нейното дисциплинарно уволнение заради неоснователно бездействие при изпълнение на служебните задължения и системно осуетяване на провеждането на съдебните заседания. Той напомня на съдебния съвет, че така е бил накърнен авторитетът на съдебна власт. Още през 2012 година Mediapool изнесе информация, че съдия Петя Крънчева фалшифицира датите по част от своите дела, за да се прикрият нарушения. Съдебният съвет не предприе мерки, а съдийката се издигна до заместник-председател на Софийския градски съд. През 2015 година шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска наказание за Крънчева, защото тя е излъгала ВСС за броя на делата, които гледа. Тя бе наказана с 15% намаляване на заплатата за срок от една година. През 2017 година отново Панов поиска наказание за Петя Крънчева заради нарушения на закона при разрешаването на използването на специални разузнавателни средства, включително срещу чужди дипломати. ВСС отказа да образува дисциплинарно производство. Малко по-късно срещу Крънчева все пак бе образувана дисциплинарка за забавените й дела по искане на Калоян Топалов.

Гледат ни в очите и ни лъжат: Ще борим корупцията!

http://frognews.bg/news_137582/Gledat-ni-v-ochite-i-ni-lajat-SHTe-borim-koruptsiiata!/

Президентът Радев и премиерът Борисов си говорили цивилизовано по важните за страната и народа проблеми. Брей, какви загрижени водачи на нацията! И кой идиот ще се хване на тази въдица?

Криско със съвети към участниците в X Factor

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-magiiata-na-h-faktor/krisko-sys-syveti-kym-uchastnicite-v-x-factor-6071057

Първият етап от прослушванията вече мина и сега предстои участниците да се срещнат с журито и с публиката

Ангелкова: Следим ситуацията с блокираните туристи на летището в Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6315411

Ангелкова: Следим ситуацията с блокираните туристи на летището в БургасСледим ситуацията с блокираните туристи на летището в Бургас, готови сме да съдействаме на всички. Това каза за Агенция „Фокус“ министърът на туризма Николина Ангелкова, във връзка със забавени полети на „България ер“ и блокираните в неделя около 250 руски туристи“. „За съжаление имаше блокирани туристи. Веднага се свързахме с „България ер“.

Под натиск НЗОК се отказа от мярка срещу разхищение на лекарства

http://www.mediapool.bg/pod-natisk-nzok-se-otkaza-ot-myarka-sreshtu-razhishtenie-na-lekarstva-news266140.html

Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), чийто управител подаде оставка в петък, се отказа от намерението си да задължи болниците да въведат от следващата година автоматизирани и полуавтоматизирани системи за приготвяне на лекарствата за химиотерапия, за да спре разхищението на скъпи медикаменти. Мярката беше планирана, за да предотврати сегашната практика между 25% и 30% от скъпите медикаменти да се изхвърлят от болниците. На фона на това разхищение разходите на НЗОК за онкомедикаменти постоянно растат, като вече гонят 300 млн. лева годишно. От началото на 2018 година всички болници, работещи с касата, трябваше да разполагат с автоматизирана или полуавтоматизирана система за приготвяне на онколекарствата. След заседанието на Надзорния съвет на касата в понеделник обаче стана ясно, че болниците няма да бъдат задължени да ги въведат, като мярката остава препоръчителна. Подуправителят на касата Димитър Петров обясни, че в Националния рамков договор ще бъде разписан текст, според който болниците ще трябва да планират прилагането на лекарствата, така че да сведат излишъците, които се изхвърлят, до минимум. Петров обясни отказа на касата от тази мярка със съпротива от част от болниците, които търсят контакти през Народното събрание и здравното министерство. Преди десетина дни в парламента за болниците се застъпи депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов, като заяви, че много от тях не могат да си позволят разходите по купуването и поддръжката на автоматизираните и полуавтоматизираните системи. Разногласия по мерките на НЗОК за икономии е имало и при обсъжданията в здравното министерство. Съпротивата срещу тази мярка дойде от частни болници, каквито в последните години се нароиха заради високодоходната дейност по химиотерапия. Сега НЗОК плаща на болниците и изхвърляните от тях излишъци. Касата очакваше болниците да изберат варианта с полуавтоматизирани системи, които струват между 150 и 200 хиляди лева, а поддръжката им излиза 10-15 хиляди лева годишно, с което самите болници също да реализират икономии. Касата коментира, че за да осъществяват определено лечение, болниците би трябвало да отговарят на критерии за качество и наличието на такива системи са такова изискване. В момента само три болници разполагат с такива системи – университетската болница в Пловдив “Свети Георги“, “Уни Хоспитал“ в Панагюрище, Специализираната болница за лечение на хематологични заболявания в София. Централизирано разтваряне на цитостатиците (онкомедикаменти) в болничната аптека е много по-модерният, стерилен и икономичен начин за приготвянето на медикаментите, отколкото приготвянето им от персонала в отделенията. При централизираното приготвяне се изхвърлят много по-малки количества и се намаляват възможностите за злоупотреби при отчитането на медикаменти. Сега НЗОК ще разчита само на инструкциите за по-добро планиране при употребата на медикаментите, с което се очаква да пести по 1-2 млн. лева месечно. В момента месечният разход на касата за онкомедикаменти е 27 млн. лева. Отчасти е приета другата мярка за намаляване на разходите за медикаменти, предложена от касата. Занапред НЗОК ще плаща директно на дистрибуторите на лекарствата, а не на болниците, които от своя страна се разплащаха с дистрибуторите със сериозно забавяне. По този начин ще бъде елиминирана и практиката болниците да купуват едни и същи лекарства с големи разлики в цените. За лекарствата ще се прави централизиран търг от Министерството на здравеопазването, а здравната каса ще договаря отстъпки за тях от производителите. Тези промени трябва да залегнат в Закона за здравното осигуряване и наредбата, регулираща заплащането на медикаментите и да започнат да се прилагат от началото на следващата година. Очаква се търгът да бъде през есента, а през януари догодина вече да има договори с търговците на едро. Друга промяна, която предстои да влезе в сила, е лекарите да изписват икономически най-изгодната за касата терапия, когато имат възможност за избор измежду няколко варианта с еднакъв терапевтичен ефект. Димитър Петров обясни, че изискването на НЗОК за изписване на най-евтино лекарство от страна на лекаря, не засяга медиците в извънболничната помощ, а се отнася за изписване на скъпоструващи терапии, което се прави от лекарски комисии в болниците. Предстои и промяна, според която фирмите, плащащи досега скъпи генетични изследвания на пациенти, ще превеждат парите на НЗОК, а НЗОК ще сключва договори с референтни лаборатории, съгласувани с притежателите на разрешението за употреба. “Така ще разделим платеца от този, който прави изследването“, посочи той.

С кантатата „Кармина Бурана” и балета „Болеро” на Царевец стартира оперният фестивал „Сцена на вековете”

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6315407

С кантатата „Кармина Бурана” и балета „Болеро” на Царевец
стартира оперният фестивал „Сцена на вековете”С кантатата „Кармина Бурана” по музиката на Карл Орф и с балета „Болеро” по композицията на Равел на 8 юли във Велико Търново ще стартира Вторият летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете”. Двете заглавия ще бъдат поставени под открито небе в крепостта Царевец, а сцената отново ще бъде изградена сред зидовете на Царския дворец.

Избраха три проекта в конкурса за Паметник на морските труженици във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=354711

Трите проекта - „Попътен вятър" на Венелин Божидаров и арх. Тодор Даскалов, „Мечтание" на Альоша Кафеджийски и арх. Венелин Кафеджийски, и „Моряк" на Веселин Костадинов, са класирани съответно на първите три места в националния конкурс за Паметник на морските труженици във Варна.

Брюксел дава зелена светлина за частни войски зад граница

https://offnews.bg//evropa/briuksel%c2%a0dava-zelena-svetlina-za-chastni-vojski-zad-granitca-659657.html

Европейският парламент ще гласува днес резолюция за частните охранителни дружества и създаването на обща европейска рамка, която да регламентира дейността им. Текстът на документа поставя знак за равенство между частната охранителна дейност (ЧОД) и частните военно-охранителни дружества (ЧВОД), които съществуват в някои държави от континента. 

Спорното в текста на проекта на резолюцията, който е подкрепен с гласа на българския евродепутат Андрей Новаков (ГЕРБ), е, че двата вида дейности се приравняват, при условие, че националните законодателства правят изрично разграничение между тях.

Така например частните охранителни фирми имат лиценз за действие единствено на територията на съответната държава. 

Въпреки това в текста на резолюцията дейностите по охрана и участие във военни мисии зад граница е поставен под общ знаменател. В него се прави уговорката, че на европейско ниво няма дефиниции за частна охранителна дейност и за частни военно-охранителни дружества, но се посочва под частна охранителна дейност може да се вземе предвид определение на работна група в ООН, относно наемането на войници. В този контекст в резолюцията е записано, че "ЧОД (частните охранителни фирми, бел. ред.) може да се определи като корпоративно образувание, което предоставя срещу заплащане военни услуги и/или услуги в областта на сигурността, изпълнявани от физически и/или юридически лица". В тези "военни услуги" резолюцията включва военни действия, разузнаване, разследване, материална и техническа подкрепа за въоръжените сили, но също и въоръжена охрана или защита на сгради, съоръжения, собственост и хора. 

В текста е посочено също, че се взима предвид фактът, че държавите членки на ЕС следва да се въздържат от възлагане на външни изпълнители на военни операции и участие в бойни действия и че участието на ЧОД в зони на конфликти следва да се ограничи до предоставяне на логистична подкрепа и защита на съоръжения, без реалното им присъствие в зоните на бойни действия. На тази база се обосновава необходимостта от "цялостен подход на регулирането" на дейността на частните охранители. 

Все пак евродепутатите посочват, че тези сили "играят допълваща роля в подпомагането на военни и граждански държавни агенции, като запълват недостига на персонал и капацитет, произтичащи от нарастващото търсене на използването на сили в чужбина", като в някои случаи представляват и "буфери" по отношение на националните сили за сигурност. В текста е описано, че държавите членки са длъжни да запълнят недостига в силите си за сигурност - въоръжените сили и полицията и че до услугите на частните охранители трябва да се прибягва само в изключителни случаи. 

В момента държави от ЕС използват частни охранителни фирми при свои мисии зад граница. Тази практика се прилага най-вече за охрана на делегации и в подкрепа на военни мисии. Именно заради случаите на "отрицателни последици" при въоръжени инциденти, се предлага обща законова рамка, която да регламентира дейността. Ето защо се предлага и създаването на общи насоки за правилата, при които трябва да се сключват договори с такива дружества. 

Резолюцията идва в контекста на дебата за общи европейски сили за сигурност, който среща сериозна съпротива. В същото време касае регулирането на две различни дейности, едната от които - охранителната, е изцяло икономически обоснована. Данни на Евростат показват, че през 2016 г. частният охранителен сектор е оценен на близо 200 млрд. щатски долара в световен мащаб. В него са ангажирани близо 100 000 частни охранителни дружества с наети близо 3.5 млн. служители. 

Опасения срещу резолюцията са се обявили от крайната левица в Европарламента. Според Хавиер Сусо Пермуй използването на ЧОД ще позволи изпълнението на военни мисии без на практика да се изпращат национални военни части, за което е необходимо одобрение на съответните национални парламенти.

В случая проектът на резолюция се предлага от комисията по външни работи на Европарламента по нейна инициатива, докато дейността на охранителните дружества предполага инциатор на регулацията им да бъдат комисиите по правосъдие и вътрешни работи и по конкурентоспособност. В предходни свои актове Еврокомисията определя сектора на частните охранители като индустрия, за която има изработена стратегия за развитие. Не е ясно за сега какъв ще е ефектът от приемането на тази резолюция за България. Спекулациите са, че това може да доведе до поглъщането на малки компании от по-големи, а така също и че страната ни може да се превърне в донор на "ловци на глави" за нуждите на големи международни частни военно-охранителни компании, имайки предвид евтината работна ръка.

Гласуването на резолюцията е планирано за 17.00 часа българско време в понеделник. 

В ОМО "Илинден - Пирин" разочаровани от политиката на новото правителство към България

https://www.actualno.com/balkani/v-omo-ilinden-pirin-razocharovani-ot-politikata-na-novoto-pravitelstvo-kym-bylgarija-news_620367.html

Членовете на македонистката организация ОМО "Илинден-Пирин" били разочаровани от политиката на правителството на Зоран Заев към България, пише близкото до ВМРО-ДПМНЕ електронно издание "Курир". Изданието цитира съпредседателя на организацията Иван Сингартийски, който за

28 българи в гръцкия "Кораб на оргиите"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6315402

28 българи в гръцкия "Кораб на оргиите"На кораба има екипаж от 393 души и 660 пътници, от които 329 са мъже и 331 жени. Достъпът до него е забранен за обществеността. Припомняме, че от Пирея тръгна круиз под мото „Страст по гръцките острови“, който ще продължи осем дни и ще включва необуздан секс, секс играчки и „Дионисиеви“ шоу-програми.

Президентът на Китай пристигна на официално посещение в Русия

http://www.mediapool.bg/prezidentat-na-kitai-pristigna-na-ofitsialno-poseshtenie-v-rusiya-news266139.html

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в понеделник в Москва на официално посещение по покана на руския президент Владимир Путин, предаде ТАСС.   Си беше посрещнат на летище "Внуково" от заместник-министъра на външните работи на Русия Игор Моргулов, руския посланик в Китай Андрей Денисов и китайския посланик в Русия Ли Хуей.   В първия ден от своето двудневно посещение Си ще има неофициална вечеря с Путин в Кремъл, заяви руският президентски говорител Дмитрий Песков, цитиран от ДПА.   Утре Си ще проведе официални разговори с Путин и ще бъдат подписани двустранни споразумения, каза Песков.   Предвижда се двамата президенти да се срещнат с бизнес лидери, за да засилят икономическото сътрудничество между Китай и Русия, заяви говорителят на Кремъл.   Сделките, които ще бъдат сключени, са оценявани на 10 милиарда долара, отбелязва ДПА.   Утре Си ще се срещне и с руския министър-председател Дмитрий Медведев. Планира се в разговорите да бъдат обсъдени въпроси от двустранното сътрудничество в търговията, инвестициите, енергетиката, промишлеността, транспортната инфраструктура и селското стопанство, посочва ТАСС.

Малките футболисти от Елена спечелиха купата на турнира “FOOTBall for ALL”

https://www.24chasa.bg/region/article/6315337

Малките футболисти от Елена спечелиха купата на турнира “FOOTBall for ALL” Отбор от 15 деца на ФК „Чумерна“ Елена се представи чудесно и е първенец на станалия традиционен турнир “FOOTBall for ALL” в Балчик, съобщиха от общината в балканския град.   Участието на еленчани с треньор Румен Антонов стана възможно с подкрепата на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

Бум на змии в Смолянско

https://www.24chasa.bg/region/article/6315391

Бум на змии в СмолянскоПовече змии се срещат през това лято в Смолянска област, съдейки по сигналите на земеделски стопани и жители от региона, информира Оля Тотева, управител на Дезинфекционната станция в областния град. Забелязва се повишено търсене на репеленти за отблъскване на влечугите. Екипи на Гражданска защита неколкократно са викани през последните 10 дни за

"Уимбълдън" стартира с изненада

https://offnews.bg//tenis/uimbaldan-startira-s-iznenada-659654.html

Първата изненада в тазгодишното издание на турнира от Големия шлем "Уимбълдън" вече е факт. Един от смятаните за скрити фаворити при мъжете Ник Кириос отпадна още в първия кръг на надпреварата.

Австралиецът се отказва по време мача срещу Пиер-Юг Ербер при пасив от два сета - 3:6, 4:6. Кирьос поиска медицински таймаут и впоследствие реши да си прекрати мъките, записвайки първия приключен мач в турнира тази година след само 67 минути.

20-ият в световната ранглиста бе получил контузия в лявото бедро по време на турнира в Куинс и явно не е успял да се възстанови, защото се движеше трудно и определено изпитваше болка.

По един късен пробив в първия и втория сет решиха изхода в двете части, а след края на втората австралиецът реши да сложи точка на участието си в мача. Във втори кръг Ербер ще има за съперник победителя от мача между Рожерио Дутра Силва и Беноа Пер.

По-рано днес стана ясно, че родната ни суперзвезда Григор Димитров запазва 11-ото си място в световната ранглиста по тенис.

26-годишният хасковлия, който не участва в турнири през миналата седмица, остана с актив от 3070 точки и продължава да бъде само на 5 точки от десетия в подреждането Жо-Вилфред Цонга от Франция.

Промени в топ 10 няма, като лидер в класацията е британецът Анди Мъри с 9390 точки. Испанецът Рафаел Надал е на второ място със 7285 точки, а трети остава Стан Вавринка (Швейцария) с 6175 точки.

Гришо започва участието си в турнира утре срещу аржентинеца Диего Шварцман, а началният час на срещата е не по-рано от 13:30.

Работят за по-лесен достъп до телефон 112 за хората увреждания

http://www.moreto.net/novini.php?n=354730

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) предлага промени в Наредба номер 6 от 2008 г. за универсалната услуга по Закона за електронните съобщения. Промените ще осигурят достъп до услугите на Единния европейски номер 112 за хората с увреждания, равностоен на този за другите потребители, посочват от ведомството.

Джон Тери подписа с "Астън вила"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/03/3000420_djon_teri_podpisa_s_astun_vila/?ref=rss


Бившият капитан на националния отбор на Англия и "Челси" Джон Тери ще продължи кариерата си в "Астън вила". 36-годишният защитник подписа договор за една година с тима от Чемпиъниш.<br /><br />Според британските медии централният бранител ще получава 60 000 паунда седмична заплата. "Скай спорт" твърди, че ако успее да помогне на отбора да се завърне във Висшата лига, той ще получи бонус от 4 милиона паунда.<br /><br /><br /><br...

КФН ще запознае 20 ученици от страната с небанковия сектор в България

http://www.investor.bg/za-nachinaeshti/126/a/kfn-shte-zapoznae-20-uchenici-ot-stranata-s-nebankoviia-sektor-v-bylgariia-242329/

В рамките на три дни учениците ще се запознаят с капиталовия, застрахователния и пенсионноосигурителния пазар

Върнаха към живота 32-годишен турист, изпаднал в кома, след като спасил сина си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6315399

Върнаха към живота 32-годишен турист, изпаднал в кома, след като спасил сина си32-годишният баща Константин С. от Молдова отново може да прегърне семейството си и да продължи нормалния си живот, благодарение на лекарите от Отделението по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ Бургас, съобщават от болницата. Днес той бе изписан от Реанимацията на Бургаската болница в отлично състояние,

Цяла нощ няма самолет от Варна до София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6315403

Цяла нощ няма самолет от Варна до СофияЦяла нощ пътниците на самолета на "България Ер" от Варна за София са чакали на летището, но самолет не е имало. Това стана ясно от статус във фейсбук на служебната вицепремиерка Деница Златева. Полетът е трябвало да тръгне от морската столица в 21,55 часа в неделя вечерта. Излетял е чак след 5 часа сутринта. "Полетът на България Ер от 21.

По 500 лв. на полигон за борба с градушките

http://frognews.bg/news_137580/Po-500-lv-na-poligon-za-borba-s-gradushkite/

По около 500 лв. еднократно ще получат служителите на полигоните за борба с градушките, обеща министърът на земеделието Румен Порожанов.

Най-малко 11 души са загинали в катастрофата в Бавария

https://offnews.bg//sviat/naj-malko-11-dushi-sa-zaginali-v-katastrofata-v-bavaria-659660.html

Най-малко 11 души са загинали при катастрофата на туристически автобус в Бавария. 

Автобусът се блъсна в ТИР на магистрала А-9 северно от град Нюрнберг и след това се запали.

Спасителите са открили 11 тела в изгорелия автобус.

Още 7 души са обявени за изчезнали. Предполага се, че те също са загинали, но телата им още се издирват. 

"Температурата е била такава, че единствено стоманената структура е разпознаваема. Можете да си представите какво означава това за пътниците на този автобус", обяви министърът на транспорта Александър Добринт, цитиран от Франс прес и БТА. 

При инцидента са ранени 30 души, като двама от тях са критично състояние. 

МОСВ: Найлоновите торбички намаляха с 50%

http://dnes.dir.bg/news/ekolozi-nilonovi-torbiki-25999215

България е една от първите страни в Европейския съюз, която е въвела едни от най-строгите ограничения за употребата на найлонови торбички.

Три четвърти от финансовите отчети са подадени по интернет

https://offnews.bg//ikonomika/tri-chetvarti-ot-finansovite-otcheti-sa-podadeni-po-internet-659659.html

436 770 търговци подадоха финансовите си отчети по електронен път, а 74,94% от тях са изпратени по електронен път. Това обявиха от Агенцията по вписванията.

На 30 юни 2017 г. приключи кампанията по подаване на годишните финансови отчети за всички търговци по смисъла на Търговския закон.

Статистиката на ведомството показва нарастване на броя на подадените годишни финансови отчети през 2017 г. в сравнение с предходните две години, както и ръст на подадените по електронен път:

От 1 януари 2017 г. до 30 юни 2017 г. включително заявления за годишни финансови отчети са подали 436 770 търговски дружества. В сравнение с 2016 г. техният брой е нараснал с 54 272. От тях на хартиен носител са подадени 109 453 или 25,06%, по електронен път – 327 317 или 74,94%.

От 1 януари 2016 г. до 30 юни 2016 г. включително са подадени 382 498 заявления за годишни финансови отчети:

Гише – 26,69%

Интернет – 73,31%

От 1 януари 2015 г. до 30 юни 2015 г. включително техният брой е 347 972:

Гише – 32%

Интернет – 68%

Независимо от изкючителното натоварване, особено през м. юни 2017 г., /подадените заявления за годишни финансови отчети през този период са 345 758/, информационната система на Търговския регистър работи без прекъсвания и сривове, доволни са от Агенцията по вписванията.

Тодор Алексиев продължава кариерата си в Гърция

https://www.24chasa.bg/sport/article/6315082

Тодор Алексиев продължава кариерата си в ГърцияБългарският волейболен национал Тодор Алексиев подписа договор за един сезон с гръцкия вицешампион "Олимпиакос" (Пирея). През миналия сезон посрещачът спечели титлата на Аржентина с "Персонал" (Боливар), а сега ще се опита да помогне на "Олимпиакос" да стане отново шампион. През изминалия сезон "Олимпиакос" спечели редовния сезон в гръцката лига,

Каква е тайната на австралийското чудо?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6315376

Каква е тайната на австралийското чудо?Австралия отбелязва световен рекорд: тя е страната с най-продължителен икономически ръст. От 26 години насам държавата-континент не знае какво е икономически спад. Каква е тайната на австралийското чудо, пише "Дойче веле".  В пазарната икономика често след периоди на възход настъпват трудни времена - периоди на затишие или пък силен спад, рецесии,

Макрон предложи да бъде намален броят на депутатите с една трета

//dariknews.bg/novini/sviat/makron-predlozhi-da-byde-namalen-broiat-na-deputatite-s-edna-treta-2034556

Френският президент Еманюел Макрон се обяви за "радикално нов път" за страната, предаде Франс прес.

"Досега твърде често избирахме погрешен път. Предпочитахме процедурите пред резултатите, правилника пред инициативата, обществото на рентите пред обществото на справед

Бедствено положение в Самоков, преля река (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bedstveno-polozhenie-v-samokov-prelia-reka-video-2034584

Бури и градушки удариха страната. В Самоков е обявено бедствено положение, съобщава

Радев и Борисов обявиха примирие (по военния въпрос)

http://www.mediapool.bg/radev-i-borisov-obyaviha-primirie-po-voenniya-vapros-news266138.html

Премиерът Бойко Борисов долетя с маслинена клонка на "Дондуков" 2, на фона на разгорелия се конфликт между ГЕРБ и президента Румен Радев. Двамата са провели среща в понеделник, инициирана от Борисов, на която не бяха поканени журналисти. В официалното съобщение от президентството се казва, че Радев и Борисов са стигнали до "общата позиция", че "държавните институции трябва да работят заедно по важните за българското общество въпроси". Научаваме, че са "обсъдени редица въпроси, свързани с укрепването на сектор "Сигурност", реформите в правосъдието, проектите за модернизация на Въоръжените сили и позициите на Република България в международен план", гласи съобщението, в което така и няма никаква по-конкретна информация, но пък е съпроводено със снимка. Президентството обвини ГЕРБ, че прави "трибунал" срещу Румен Радев Часове преди срещата прогърмя поредният "залп" на канонадата между президентството и борисовата партия, чийто втори човек Цветан Цветанов разгневи Радев с формирането на временна комисия за проверка на процедурата по избор на нов изтребител. Главният секретар на президента о.р. полк. Димитър Стоянов обяви пред бТВ, че това е комисия "Анти-Радев" и с нея се създава "впечатление, че парламентарната група на ГЕРБ си осигури трибунал в Народното събрание, с който да бъде атакуван президентът". От съобщението за срещата Радев-Борисов се подразбира, че парламентарното разследване няма да попречи на преговорите за покупка на изтребители "Грипен", каквито намерения обяви министър-председателят, упреквайки за решението служебната власт, назначена от президента. Президентът отново е настоял да се финализира сделката за "Грипен" Борисов и Радев са подчертали важността на решенията на КСНС от 30 май за ускоряване реализацията на проектите за модернизация на Въоръжените сили. "Държавният глава подчерта, че президентската институция защитава ясно регламентирания процес за реализация на проектите за модернизация на Въоръжените сили и предоставената в рамките на този процес военна експертиза. Важното е процесът на модернизация на Българската армия да не спира, е позицията на президента." През последните два месеца държавният глава оказва непрестанен натиск върху правителството да подпише бързо договора за покупка на нови изтребители "Грипен", но миналата седмица ГЕРБ инициира парламентарна анкетна комисия, която да провери проекта и ролята на президента в него. В последно време фронтменът на конфронтацията с Радев е парламентарният шеф на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той заподозря държавния глава, че е лобирал за шведските машини. Това произведе до епична разправия между двамата, включително около честванията на освобождението на Свищов. От прессъобщението на президентството обаче не стана ясно дали Борисов се е съгласил с тезата на Радев, че само военната експертиза, която вече класира на първо място офертата за изтребителите "Грипен", трябва да реши най-скъпата сделка от модернизацията на армията, без да се отчитат другите стратегически въпроси, които са част от подобни мащабни проекти. От досегашните позиции на президента се разбира, че "военната експертиза" е кодовото название за избора на изтребители "Грипен". Буквално преди да сдаде властта, служебният кабинет одобри класирането, извършено от междуведомствена работна група. Както стана ясно впоследствие, офертата на Португалия и САЩ за изтребители Ф-16 втора ръка е била декласирана. Подозренията на ГЕРБ са, че президентът е повлиял на този избор – първо като командир на Военновъздушните сили и след това в качеството си на президент, оказвайки натиск върху служебното правителство. "Каза се дори, че президентът има полза от тази комисия, защото ще бъде изчистено името му. Какво трябва да бъде изчистено? Корупция няма, така че няма какво да бъде изчиствано", заяви по този повод главният секретар на президента полк. Стоянов. Мантрата "единен антикорупционен орган" Другият пункт на единодушие между президента и премиера е, че "страната ни се нуждае от ефективна борба с корупцията, която да отговори на очакванията на българските граждани за справедливост. Министър-председателят оцени високо призива на президента Радев за създаването на единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта." Както е известно, създаването на такъв орган е залегнало в антикопурционния "закон Кунева", който миналата година катастрофира в парламента, но сега се пише наново с идея да бъде внесен в парламента през есента (повече по темата може да прочетете тук ). До момента не е ясно какъв точно единен антикорупционен орган си представя Румен Радев и защо се опита да "сплаши" с него зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който иска същото. Ако има такъв орган и той работи реално, то обсегът на проверките му безусловно би трябвало да включва и военните сделки, и потенциалните играчи по тях, включително президента (независимо от убеждението на главния му секретар за обратното). Отсъстващите теми: визитата на Путин и договорът с Македония В прессъобщението за срещата Борисов-Радев се казва още, че двамата споделят общо мнение, че "отстояването на позициите на страната ни в международен план изисква съгласие и общи действия от страна на всички държави институции." "Министър-председателят запозна президента с резултатите от проведените наскоро свои посещения в Република Франция, Федерална република Германия и Република Хърватия, а президентът Радев – с визитите си в региона на Югоизточна Европа и с предстоящите си посещения в Република Черна гора и Италианската република, по покана на президентите на двете държави", завършва съобщението от "Дондуков" 2. Сред темите на срещата подозрително отсъстват две ключови външнополитически теми-поканата на Радев до руския президент Владимир Путин да посети България за отбелязването на 140-ата годишнина от освобождаването на България от османско иго, която ще съвпадне с българското ротационно председателство на ЕС. Няма информация дали двамата са обсъдили и предстоящото подписване на договор за добросъседство с Македония, който трябва да изчисти спорните въпроси между двете държави. Според неофициална информация на Mediapool премиерът Борисов е инициирал срещата поради безпокойство от нарастващия брой скандали в последните дни –включително данданията около формирането на анкетната комисия за "Грипен"-ите, "НДК-гейт" и пр. Помирителната визита едва ли ще промени нещо по същество. Изразените от президента съмнения, че Борисов и Цветанов си играят на "доброто" и "лошото" ченге си остават, както и прозрението му, че създаването на комисията може да забави преговорите за нов изтребител.

Вижте как софиянци си пазят колите от градушките (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6315357

Вижте как софиянци си пазят колите от градушките (Снимки)Вижте как софиянци си направиха сами "Авто каско", за да се предпазят от

Промяна в договарянето на онколекарства предстои от догодина

http://www.cross.bg/dogodina-ypravitel-dimitur-1547874.html

/КРОСС/ Промяна в договарянето на онколекарства предстои от догодина. Процедурата ще стане централизирана, като търговете за медикаментите ще прави Министерството на здравеопазването, а отстъпките ще се договарят от Здравната каса. И още една промяна от догодина прие надзорът на касата. Болниците ще имат възможност да избират между няколко системи за дозиране на онколекарствата, каза изпълняващият длъжността управител на НЗОК д-р Димитър Петров: "Със смесителите ще приложим текст в Националния рамков договор, че болниците са задължени да прилагат планиране с оглед оптимално недопускане на излишъци на лекарства, които се изхвърлят. Това може да става чрез ръчно планиране, полуавтоматизирани системи или автоматизирани,тоест оставяме и трите възможности. Полуавтоматизираните не са задължителни на този етап. Има съпротива от болниците най-вече, честно казано." Д-р Димитър Петров каза за "Хоризонт", че е частично изненадан от подадената миналата седмица оставка на д-р Глинка Комитов от поста управител на НЗОК. Преди заседанието на Надзорният съвет на Касата председателят на Надзора Кирил Ананиев уточни, че всяка парламентарна група може да предложи своя кандидатура, но не е задължително Народното събрание да изслушва подалия оставка управител на Касата.    

Вижте как софиянци си пазят колите от градушките (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6315357

Вижте как софиянци си пазят колите от градушките (Снимки)Вижте как софиянци си направиха сами "Авто каско", за да се предпазят от

Бабикян за Фрог: Обвиненията на Цветанов към Радев са заради пропуснати комисионни

http://frognews.bg/news_137579/Babikian-za-Frog-Obvineniiata-na-TSvetanov-kam-Radev-sa-zaradi-propusnati-komisionni/

Поведението на Цветан Цветанов спрямо президента Радев е комично. То е свързано с една голяма сделка за изтребителите „Грипен” и предполагаемите комисионни от нея. Това заяви пред Фрог нюз политологът Арман Бабикян.

Гимназията по дървообработване във Варна въвежда дуално обучение и за VIII и IX клас

http://www.moreto.net/novini.php?n=354721

Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване "Николай Хайтов" във Варна приема за новата учебна година ученици в осми и девети клас в т. нар. дуална форма на обучение - чрез работа, в специалност „Мебелно производство“.

Бившата съпруга на Стефан: Прости ми, Виола!

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/bivshata-sypruga-na-stefan-prosti-mi-viola-6071059

Благовеста разказва за реакциите на институциите и на близките на Стефан към неговия тормоз

Кехлибарената стая: удивително съкровище, откраднато от нацистите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6315354

Кехлибарената стая: удивително съкровище, откраднато от нациститеСимвол и на руските, и на германските шедьоври, Кехлибарената стая е гордост и радост на Дома на Романови. Тя изчезва загадъчно по време на Втората световна война и оттогава е в неизвестност. И докато през 21 в. руски майстори и учени пресъздават това невероятно място, местонахождението на оригиналната Кехлибарена стая продължава да поражда дебати

БАБХ с предупреждение към собствениците на домашни любимци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6315362

БАБХ с предупреждение към собствениците на домашни любимци
Българската агенция по безопасност на храните призовава гражданите да бъдат внимателни при избор на услугата „транспортиране на животни“ на техния домашен любимец. В Агенцията все по-често постъпват сигнали срещу лица, публикували в интернет пространството услугата „транспортиране на животни“. В последствие се оказва,

Момче се удави в язовир край Асенoвград

https://www.actualno.com/crime/momche-se-udavi-v-jazovir-kraj-asenovgrad-news_620362.html

21-годишно момче от асеновградското село Червен се удави в язовир край Асенoвград, съобщиха за Actualno.com от полицията. Инцидентът е станал в рамките на вчерашния ден, няколко часа преди началото на протестните демонстрации в града. Сигналът за случилото се е подаден към 16 ч. на

В Швеция преброиха 2000 ислямски екстремисти на територията на страната

http://www.cross.bg/shvetziya-tornberg-ekstremisti-1547873.html

/КРОСС/ В Швеция пребивават около 2000 ислямски екстремисти, съобщи началникът на националното разузнаване и посочи, че е налице нарастване на броя им десетократно за по-малко от десетилетие. Андерс Торнберг, който ръководи вътрешното разузнаване Sapo, каза, че нарастването на ислямистите се дължи главно на усъвършенстваната пропагандна машина на групировката „Ислямска държава". Въпреки че „малко екстремисти" имат „желанието и способността" да извършват атаки, те трябва да бъдат установени и следени отблизо, каза Торнберг. „Важно е всеки в Швеция да поеме отговорност тази тенденция да се прекрати преди да станем свидетели на нападение или насилствено действие", каза Торнберг за информационната агенция ТТ, цитиран от БНТ. Швеция е в повишена степен на готовност след като узбекистанец, който симпатизира на джихадистки групи, включително и на "Ислямска държава", използва откраднат камион, за да прегази пешеходци на оживена търговска улица на 7 април. Тогава загинаха петима, а ранените бяха 15. Торнберг посочи, че от около 3000 екстремисти в Швеция, 2000 са с ислямистки мотиви. Останалите произхождат от крайно леви или крайно десни движения. Доклад на Sapo от 2010 отчита 200 ислямисти в скандинавската държава. По-рано Sapo е съобщавало, че около 300 души от Швеция са пътували до Сирия и Ирак, за да се влеят в ИД от 2012 насам. Около 140 са се върнали в Швеция, а около 50 са умрели в чужбина

NOVA запазва лидерството си в праймтайм

https://www.vesti.bg/bulgaria/medii/nova-zapazva-liderstvoto-si-v-prajmtajm-6071056

За успеха на телевизията допринасят новините и публицистичните предавания, както и любими на зрителите формати, като "Черешката на тортата" и "София - ден и нощ"

Азиатските индекси стартираха седмичната търговия разнопосочно

http://econ.bg/Новини/Азиатските-индекси-стартираха-седмичната-търговия-разнопосочно_l.a_i.745023_at.1.html

Акциите на азиатските капиталови пазари се търгуваха смесено в понеделник, съобщава CNBC. Японският индекс Nikkei 225 прибави 0,11% към стойността си...

Пиер Карден стана на 95 години

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6315361

Пиер Карден стана на 95 годиниПиер Карден, френският моделиер от италиански произход (истинското му име е Пиетро Кардини), едно от най-влиятелните и известни имена в историята на модата, вчера навърши 95-години, предаде БГНЕС. Предпочита абстрактен, геометричен дизайн. Един от първите, използвали стила унисекс (в колекцията си от 1958 година),

Прелива язовирът в село Долна Кремена, Община Мездра

https://www.24chasa.bg/region/article/6315352

Прелива язовирът в село Долна Кремена, Община МездраПрелива язовирът в село Долна Кремена, Община Мездра. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Кметът на Мездра инж. Генади Събков е свикал кризисен щаб за изясняване обстановката в резултат на обилните валежи и за предприемане на спешни мерки за справяне с последиците. Ситуацията в града и населените места докладваха: гл. инсп.

Защо руснаците си имплантират чипове в телата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6315356

Защо руснаците си имплантират чипове в телатаПрез юни 2015 г. московският инженер Влад Зайцев си имплантира NFC (near-field communication – комуникация от близки разстояния) в лявата ръка. Използва я като алтернатива на картата за метрото. Оттогава той е ъпгрейднал технологията до по-нова версия, в която има чип за банкова карта, и това му позволява да плаща само с един жест на ръката,

Естония и председателството на ЕС: Повече Шенген и повече информационни технологии

https://www.actualno.com/europe/estonija-i-predsedatelstvoto-na-es-poveche-shengen-i-poveche-informacionni-tehnologii-news_620357.html

От 1 юли Естония пое ротационното председателство на ​Съвета на Европейския съюз. Срокът от шест месеца, през който страната ще председателства Европа за пръв път, изтича на 31 декември 2017 г. Държавата откроява няколко основни приоритета, които са свързани с единния цифров

Защо Тръмп ще посети Полша преди Великобритания?

http://www.investor.bg/evropa/334/a/zashto-trymp-shte-poseti-polsha-predi-velikobritaniia-242327/

Белият дом подчертава важността на Полша като верен съюзник в НАТО и нейния потенциал като енергиен партньор

Преоблечен като жена атентатор самоубиец е извършил атаката в Ирак

http://www.moreto.net/novini.php?n=354723

Иракски провинциален представител съобщи, че атентатор самоубиец, преоблечен като жена с ислямски одежди, се е взривил в лагер с бежанци в западната провинция Анбар. При атаката са загинали 14 души, съобщава АП. Таха Абдул Гани поясни, че атаката е извършена в неделя вечерта, докато властите са настанявали семейства, избягали от контролирания от ДАЕШ ("Ислямска държава") град Кайм.

Отвлякоха и упояваха холандец срещу откуп в Испания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6315334

Отвлякоха и упояваха холандец срещу откуп в ИспанияХоландец, който живее постоянно в Испания, беше отвлечен и държан 11 дни упоен от източноевропейска банда, която искала 1,5 млн. евро откуп, съобщи полицията, цитирана от "Франс прес" и БГНЕС. Мъжът, чиято самоличност не се разкрива, живее в Лорет де мар – курортно градче в Североизточна Испания, и бил похитен на 12 юни от мъже,

Разкриха тракторист от монтанското село Комощица, присвоил 6,7 тона зърно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6315343

Разкриха тракторист от монтанското село Комощица, присвоил 6,7 тона зърно
Криминалисти от участъка в село Якимово са разкрили кражба на 6,7 тона зърно, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. След разследване било установено, че на 30 юни т.г. трактористът Н.Н. /50г./ от село Комощица е откарал едно ремарке със зърно в частен дом, вместо в склада на кооперацията.

Двама отиват на съд за разрушаване на Тютюневия склад

http://dnes.dir.bg/news/plovdiv-obvinitelen-akt-tutunevia-sklad-sad-georgi-branekov-alexandar-nikolich-25999106

Окръжна прокуратура - Пловдив внесе обвинителен акт спрямо Георги Бранеков и Александър Николич за незаконно разрушаване на сграда на Тютюнев склад в Пловдив.

Извадени са 11 от телата на загиналите в автобусната катастрофа в Бавария (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6315338

Извадени са 11 от телата на загиналите в автобусната катастрофа в Бавария (Видео)Аварийните екипи, работещи на мястото на тежката автобусна катастрофа на магистрала А9 в Бавария, са извадили телата на 11 от загиналите при трагичния инцидент. Това заяви федералният министър на транспорта Александер Добринт, допълвайки, че продължават усилията за откриването на останалите седмина изчезнали, предава AFP, цитира "Фокус".

Съли Ерна се завръща у нас на 26 септември

http://frognews.bg/news_137575/Sali-Erna-se-zavrashta-u-nas-na-26-septemvri/

Фронтменът на „Годсмак” Съли Ерна ще изнесе солов концерт в София на 26 септември, съобщиха от „Кантус Фирмус”.

Светофар падна върху кръстовище с коли в Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/6315331

Светофар падна върху кръстовище с коли 
в Монтана
Светофар е паднал на оживено кръстовище в Монтана, където се пресичат шест улици и железопътна линия. Инцидентът е станал към 10,30 часа днес, съобщиха от местната община. Две от изнесените секции са се откачили от металната конструкция и са паднали върху преминаващи автомобили. При инцидента няма пострадали хора,

Общо 1030 хектара гори са изгорели при горски пожари в Западна и Южна Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6315330

Общо 1030 хектара гори са изгорели при горски пожари в Западна и Южна ТурцияХиляда и трийсет хектара гори са изгорели при горски пожари, които бушуват от три дни в района на Мендерес /окръг Измир, Западна Турция/, в окръг Чанаккале /Северозападна Турция/ и в окръг Мерсин /Южна Турция/, съобщава в."Миллиет". Изгорелите горски площи в окръг Измир са 800 хектара, в Чанаккале - 30 хектара,

Трима работници пострадаха при неправомерно пресичане на прелез от товарен автомобил

http://www.cross.bg/nkzhi-dvizhenie-barieri-1547872.html

/КРОСС/ Пострадали са 3-ма служители на НКЖИ В 13.55 часа, на прелез в междугарието Моруница - Борово, тежкотоварен автомобил преминава през съоръжението при редовно задействано автоматично прелезно устройство (спуснати бариери, светлинна и звукова сигнализация) и се сблъсква със специализирана машина за ремонт на НКЖИ. Пострадали са 3-ма служители на НКЖИ, пътували в нея. Двама от тях са с леки наранявания, третият е настанен за наблюдение в лечебно заведение. Екипи на разследващите органи и ДП НКЖИ са на мястото на инцидента. Нарушен е графикът на движение на влаковете по 4-та жп линия Русе - Подкова в участъка Горна Оряховица - Русе. Ръководството на ДП „Национална компания „Железопътна инфраструктура" призовава водачите на пътни превозни средства да спазват правилата за движение по пътищата. Всяко неспазване на Закона за движение по пътищата и преминаване при спуснати бариери или звукова и светлинна сигнализации, показващи приближаването на влак към прелеза, е риск за живота на водачите на превозните средства и техните спътници. Инциденти от този род нарушават графика за движение на влаковете, отнемат от личното време на пътниците, ползващи железопътен транспорт, и предизвикват значителни икономически загуби за НКЖИ и железопътните оператори.  

Масирани проверки на НАП започват в Софийски заведения

http://econ.bg/Новини/Масирани-проверки-на-НАП-започват-в-Софийски-заведения_l.a_i.745022_at.1.html

Данъчни патрули от НАП София започват проверки във всички търговските обекти в столицата и областите София, Перник, Кюстендил и Благоевград, съобщиха...

Младите национали на България и Англия вече са на стадиона (видео)

https://offnews.bg//futbol/mladite-natcionali-na-balgaria-i-anglia-veche-sa-na-stadiona-video-659656.html

Националните отбори на България и Англия до 19 години вече са на стадион "Михайл Мекши - 2" в Тбилиси и очакват началото на първия си мач от Евро 2017.

Българския национален отбор по футбол публикува в официалния си профил в социалната мрежа Фейсбук видео от пристигането и загрявката на двата отбора. 

Талантливият тим на Ангел Стойков излиза днес в 16:30 часа на стадион "Михаил Месхи 2" срещу един от фаворитите в надпреварата - Англия.

Младите "лъвове" попаднаха в изключително тежката група "Б", където ще спорят още с мощните отбори на Германия и Холандия.

Талантите ни, които са родени между 1998 година и 1999 година, имат самочувствие и вярват в своите възможности. На всички им е ясно, че ще бъде много трудно срещу грандовете на Европа, но резултатите им през последните години дават оптимизъм и ентусиазъм в нашия лагер.

Воденият от Стойков тим изненада всички свои връстници на Стария континент. Младите "лъвове" спечелиха и двете си групи по пътя на първенството.

Днешният съперник Англия е много стойностен отбор, който се цели в короната, след като изхвърли един от най-силните отбори на континента - Испания.

Българите трябва да демонстрират самочувствието си и на терена, като продължат да се раздават един за друг, разчитайки на основното качество на този тим - големият колектив. Таланти сред 18-те на Стойков има, и то доста, именно техните индивидуални качества помогнаха на отборът да стигне до победите.

Стартови състави:

България U19: Димитър Шейтанов, Петър Генчев, Андреа Христов, Петко Христов, Васил Добрев, Ангел Лясков, Ивайло Найденов, Иван Тилев, Светослав Ковачев, Томислав Йорданов, Калоян Кръстев

Резерви: Мариян Димитров, Матео Стаматов, Георги Янев, Ивайло Климентов, Станислав Иванов

Англия U19: Аарън Рамсдейл, Дуйон Стърлинг, Джей Дасилва, Тайо Едун, Тревоу Чалоба, Айзея Сълиман, Андре Дозел, Бен Бреретън, Мейсън Маунт, Райън Сесеньон, Маркъс Едуардс

Резерви: Нейтън Трот, Рийс Джеймс, Джейкъб Мадокс, Дарнъл Джонсън, Джош Дасилва, Айзък Бъкли-Рикетс, Лукас Нмеча

Проверката за незаконни постройки и адресни регистрации в Асеновград вече е в ход

http://www.mediapool.bg/proverkata-za-nezakonni-postroiki-i-adresni-registratsii-v-asenovgrad-veche-e-v-hod-news266137.html

Проверката за незаконни постройки и адресни регистрации в ромската махала на Асеновград – "Лозница", вече е в хода. Това стана ясно от думите на кмета на града Емил Караиванов. "От средата на миналата седмица с моя заповед е формирана и работи комисия по оглед на незаконното застрояване, особено зоната, извън регулацията на града. Законовата процедура срещу незаконните къщи не е толкова бърза, но ангажиментът ни е да я доведем докрай", заяви в понеделник Караиванов, цитиран от "Фокус". Иниицираната от него проверка целеше да отговори на очакванията на местното население, което протестира вече 5 дни поред заради нападение на роми над млади гребци на язовир "40-те извора" в понеделник. По думите на Караиванов служители на МВР са "извършили експедитивна проверка на адресните регистрации в кв. "Лозница". Не уточни обаче дали има установени лица, които незаконно са се заселили там. "За всички асеновградчани, а вероятно и за цялата страна, стана ясно, че огромна част от исканията на протеста от неделя вечерта, а и в дните преди това, са изключително въпрос и проблем на национална политика. Категоричен съм, както и хиляди асеновградчани, че и решенията като реална ефективна политика също трябва да бъдат национални. Само тогава протести, като неделният в Асеновград, няма да се повтарят в такъв мащаб и в други български градове", заяви още Караиванов. Затова и той организира Национална кръгла маса за реална политика по проблемите с ромския етнос и неговата интеграция по ефективен начин. Поканени за участие са представители на парламента и правителството, омбудсмана Мая Манолова и Националното сдружение на общините. "И за Асеновград, и за цялото ни общество предстои и власти, и граждани да решават проблемите с ромския етнос, така че да не се допуска омраза у едни и страх от саморазправа у други. Живеем в трудно време и провокациите за дестабилизация могат да дойдат отвсякъде. Но ние не трябва да ги допускаме. Вярвам, че добрите решенията са възможни и изпълними", коментира кметът на Асеновград. Като пример за последователните действия на общината по темата, Караиванов посочи, че още през 2014 г. е издал заповед за забрана на движението на каруци в града. Той се закани, че действията на администрацията му "ще бъдат още по-решителни срещу тази доказана опасност по улиците на града".

Косово и Сърбия се договориха да подновят диалога

https://www.24chasa.bg/novini/article/6315319

Косово и Сърбия се договориха да подновят диалога
Президентите на Сърбия и Косово се договориха на неформална тристранна среща с ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини в Брюксел да подновят диалога за нормализиране на отношенията, съобщава ТАСС, цитирана от БТА.  "Договорихме се да възстановим диалога, може би на равнище президенти, за това ще е необходим месец и половина",

Jaguar пусна най-бързата „котка”

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/jaguar-pusna-naj-byrzata-kotka-6071055

Special Vehicle Operations (SVO) на Jaguar Land Rover представя най-мощния, пъргав и екстремен несъстезателен автомобил Jaguar досега: XE SV Project 8 с мощност от 600 к.с. и максимална скорост от 322 км/ч.

Скулптура на мишка, която държи опашката си връчват от туристическа платформа

http://www.barometar.net/88955/

Странен вкус демонстрираха от националната туристическа платформа I love Bulgaria. Техен представител връчва награда под формата на скулптура на мишка, която шепне нещо, хванала опашката си, с ключ на врата. Дори и най-развинтената фантазия не може да разгадае какво са имали предвид от платформата, като са поръчали подобна статуетка на уважавания скулптор проф.Пламен Братанов. Не […]

Започнаха безплатни изследвания за сънна апнея във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=354713

Стартира програма за безплатни изследвания за сънна апнея във Варна, научи Moreto.net. Инициативата е на Университетската МБАЛ „Света Анна – Варна“ и Община Варна. От днес до края на ноември 300 жители на община Варна и прилежащите й населени места – Казашко, Каменар, Тополи, Звездица и Константиново, със симптоми на хъркане и апноични паузи по време на сън ще имат безплатен достъп до акустична рино и фарингометрия.

Вучич и Тачи се договориха за нова фаза в отношенията между Сърбия и Косово

https://www.actualno.com/balkani/vuchich-i-tachi-se-dogovoriha-za-nova-faza-v-otnoshenijata-mejdu-syrbija-i-kosovo-news_620358.html

Президентите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи, по време на днешната си среща в Брюксел с върховния представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини се договориха да работят заедно за започването на нова фаза в диалога между Белград и Пр

Том Круз през годините (галерия)

https://offnews.bg//zvezdi/tom-kruz-prez-godinite-galeria-659653.html

Днес Том Круз отбелязва 55-ия си рожден ден. Американският актьор е роден през 1962 година в Сиракюз, САЩ.

Круз получава първата си роля през 1981 г. След  това той участва в "Топ Гън" (1986), "Цветът на парите" (1986), "Рейнман" (1988), "Роден на четвърти юли" (1989), "Доблестни мъже" (1992), "Фирмата" (1993), "Интервю с вампир" (1994), "Мисията невъзможна" (1996) и "Джери Магуайър" (1996).

През 1990 година актьорът приема сциентологията като религия, към която е принадлежала и първата му жена - Мими Роджърс, за която се жени през 1987 година.

През 1990 година се влюбва в Никол Кидман и след развода с Роджърс, се жени за нея.

През 2001 година се развежда с Кидман и има 3-годишна връзка с Пенелопе Крус.

През 2005 среща Кейти Хоумс и няколко месеца по-късно й предлага брак на Айфеловата кула в Париж. На 18 април 2006 г. се ражда първото и за двамата актьори дете, което те кръщават Сури. Само 6 години по-късно се развеждат заради различия в религията, която изповядват.

Как се е променил Том Круз през годините вижте в галерията. 

Компютърна игра подобрява паметта при хората с деменция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6315315

Компютърна игра подобрява паметта при хората с деменцияНевролози от университета в Кембридж разработиха компютърна игра за упражняване на мозъка, която подобрява паметта на пациенти в ранен стадий на деменция и когнитивен спад, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Изследователите, които създадоха апликацията, изпробваха ефекта й върху познавателните способности и мотивацията.

Осъвременяват Наредбата за проектиране на пътища

http://www.cross.bg/putishta-ysloviya-proektirane-1547871.html

/КРОСС/ Документът е публикуван за обществено обсъждане Осигуряване на радио- или телефонна връзка по автомагистралите и скоростните пътища, 10-метрова зона за безопасност и изграждане на пътни трасета предимно през пустеещи земи предвижда изготвен от работна група към Министерството на регионалното развитие и благоустройството проект на Наредба за проектиране на пътища. Правилата ще важат при проектирането на нови и при реконструкцията на съществуващи пътища. Преди време министър Николай Нанков пое ангажимент за осъвременяване на нормите за проектиране на пътища и съоръжения по тях. В момента то се прави по остарял модел, текстовете не са актуални и в тях липсват важни раздели, отнасящи се до проектиране на пътни възли и кръгови кръстовища, на зони за отдих, за обхват и съдържание на пътните проекти и др. Според проекта на нормативния акт пътищата трябва да отговарят на екологични изисквания, поради което трябва да се избягва преминаване през вододайни зони и природни резервати. За изграждането им трябва да се използват преимуществено наличните необработваеми и слабо продуктивни земи, като могат да преминат само по границите на земеделски земи с трайни насаждения. Регламентираната в проекта на наредбата безопасна зона започва от края на активната лента за движение, чието предназначение е да се предотвратят или намалят последствията от пътнотранспортни произшествия при напускане на платното за движение

Радев назначи за шеф на Сухопътни войски агент на ВКР

http://dnes.dir.bg/news/ds-suhopatni-voysci-agent-prezidentat-radev-25998992

Президентът и върховен главнокомандващ извърши важни назначения на трима официери и им връчи пагони за висше звание.

Нова мания в интернет: Забележи котката (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6315282

Нова мания в интернет: Забележи котката (Снимки)Нова мания обхвана потребителите на социалните мрежи, които споделят снимки на криещи се котки вкъщи или на улицата, съобщи Лента. Първите фотографии с хаштаг "забележи котката" (#spotthecat) бяха публикувани в Туитър в началото на юни, но станаха популярни едва след месец. Участниците в забавната инициатива заснемат котки,

Коя е секретната пещера на България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6315301

Природна катедрала, военна тайна, детска градина за прилепи, космодрум за летящи чинии, снимачна площадка на холивудска суперпродукция – Деветашката пещера предлага повече атракции и от модерен увеселителен парк. Затова, заредете батериите на фотоапарата си и отидете да се насладите на онова й лице, което най-много ви привлича.

Вицепремиер "летя" 8 часа от Варна до София

http://clubz.bg/55801-vicepremier_letq_8_chasa_ot_varna_do_sofiq

Цяла нощ пътниците на самолета на "България Ер" от Варна за София са чакали на летището, но самолет не е имало. Това стана ясно от статус във фейсбук на служебната вицепремиерка Деница Златева. 

Полетът е трябвало да тръгне от морската столица в 21,55 часа в неделя вечерта, а е излетял чак след 5 часа сутринта. От столичния аеропорт засега нямат коментар, но вероятно проблемите се дължат в самата компания. 

"Полетът на България Ер от 21.55 ч от Варна току-що кацна на летище София.... ще си спестя коментарите....", пише Златева към 6 часа сутринта в понеделник. 

Авиокомпанията има подобни забавяния в цялата страна.

В неделя бяха блокирани около 250 руски туристи. 

„От „България Ер“ ни информираха, че са предприели всички мерки, така че да няма забавяне и да извозват, съгласно разписанието, всички руски туристи. Причината за случилото се е техническа неизправност на единия от самолетите, който не е могъл да излети. Оттам започва да се генерира забавяне и по отношение на другите полети”, обясни министърът на туризма Николина Ангелкова. 

До сряда се очаква да се изчисти напълно забавянето по всички направления към Русия. 

„От фирмата са поискали връщане на техен самолет, който оперира в момента в Азия, за да може да се използва. Сключили са договори с други авиокомпании – да използват техни самолети“, изтъкна тя.

 

„Министерство на туризма следи ситуацията от близо. Готови сме да реагираме и помогнем на всички, за да няма хора, които да чакат на летището. Авиопревозвачът ни увери, че са осигурили необходимата храна и вода. Туроператорите са уведомени, че когато се налага нощувка те ще поемат разходите за нея“, допълни министър Ангелкова.

5 по Рихтер разтресе Македония

https://offnews.bg//sviat/5-po-rihter-raztrese-makedonia-659655.html

Ново земетресение с магнитуд от 5-та степен по скалата на Рихтер разтърси съседката ни Македония. 

В ранните часове на деня земетресение от 3.7 по скалата на Рихтер отново разлюля страната. Епицентърът бе на 6 кв източно от Охрид, предаде БГНЕС.

Трусът е регистриран в 14.18 часа българско времес епицентър на 12 км от град Охрид в североизточна посока. 

Зам.-мин. Николова ще представи утре резултатите от обновяването на Дома на културата в Сандански

https://www.24chasa.bg/region/article/6315278

Зам.-мин. Николова ще представи утре резултатите от обновяването на Дома на културата в СанданскиНа 4 юли, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство и ръководител на УО на ОПРР Деница Николова ще участва в представянето на резултатите по проект „Подобряване на енергийната ефективност на сградата на Дома на културата в град Сандански“, съобщават от пресцентъра на министерството.

Домашни хитрини: За какво служи аспиринът

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6314855

Домашни хитрини: За какво служи аспиринътОсвен за облекчаване на болка аспиринът има много изненадващи начини за употреба, за които повечето от нас не подозират. Бори пъпките Аспиринът съдейства за по-бързото изчезване на пъпките благодарение на своите противовъзпалителни свойства. Натрошете 2-3 хапчета и ги смесете със сока на един лимон.

Платформата на Меркел - премахване на безработицата и милиарди евро облекчения

http://www.moreto.net/novini.php?n=354716

Християндемократическият съюз на германския канцлер Ангела Меркел обещава премахване на безработицата до 2025 г. и милиарди евро данъчни облекчения като част от политическата програма на партията за предстоящите на 24 септември парламентарни избори, съобщава ДПА.

Заместник-министър Деница Николова ще представи резултатите от обновяването на Дома на културата в град Сандански

http://www.cross.bg/kyltyrata-doma-grad-1547870.html

/КРОСС/ На 4 юли заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство и ръководител на УО на ОПРР Деница Николова ще участва в представянето на резултатите по проект „Подобряване на енергийната ефективност на сградата на Дома на културата в град Сандански". С финансиране от Оперативна програма „Региони в растеж" по сградата са реализирани обновителни дейности, включващи цялостна подмяна на външните дограми, поставяне на топлоизолация по външни стени, реконструкция на покрива, електрическата, както и ВиК-системата. В резултат от реализирания пакет от енергоспестяващи мерки се очаква сградата на Дома на културата до повиши своя енергиен клас от F на B. Модернизираната сграда представлява културно средище на град Сандански. Създадена е в края на 70-те години на миналия век, а голяма част от културните събития се провеждат в нея. Събитието ще се състои от 11:00 ч. във фоайето на Дома на културата.    

Кралят на Саудитска Арабия се отказа от участие в срещата на Г-20

https://www.24chasa.bg/novini/article/6315266

Кралят на Саудитска Арабия се отказа от участие в срещата на Г-20

Кралят на Саудитска Арабия – Салман, се отказа от участие в срещата на високо равнище на „групата на двайсетте“, която ще се проведе в северния ханзейски град Хамбург на 7 и 8 юли, съобщава изданието Der Spiegel, цитирано от “Фокус“.  Информацията бе потвърдена от Щефан Зайберт, говорител на канцлера на ФРГ Ангела Меркел.

Здравната каса ще договаря отстъпките, а министерството ще организира търга за онколекарствата

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/07/03/3000067_zdravnata_kasa_shte_dogovaria_otstupkite_a/?ref=rss


Здравната каса ще договаря отстъпките, а Министерството на здравеопазването ще организира търга за лекарства за онкологично лечение. Това каза подуправителят на НЗОК Димитър Петров след заседание на надзорния съвет на институцията, съобщава БТА.<br /><br />Сега тези дейности се правят от болниците. След търга здравната каса ще трябва да сключи договор с търговеца на едро. Очаква се търгът да бъде през есента, а през януари догодина вече да има договори с търговците на едро.<br...

Английската централна банка е изправена пред стачки заради ниски заплати

http://econ.bg/Новини/Английската-централна-банка-е-изправена-пред-стачки-заради-ниски-заплати_l.a_i.745021_at.1.html

Английската централна банка е изправена пред стачни действия от страна на част от нейния персонал, след като гласуване на трудещи се в отделите за...

Gebrüder Weiss стартира собствена организация в САЩ

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/gebrder-weiss-startira-sobstvena-organizaciia-v-sasht-242336/

Допълнителни филиали за въздушни и морски превози ще бъдат открити в Китай и Германия

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване