07/07/17 13:32
(http://www.clubz.bg/)

Защо закъсняват полетите на „България ер”?

Самолет на "България ер". Снимка БГНЕС

Гражданска въздухоплавателна администрация (ГВА) започва цялостна проверка на дейността на авиопревозвача "България ер" заради множеството случаи на закъснели полети през последните дни. 

В понеделник служебният вицепремиер Деница Златева се оплака във фейсбук, че полетът й от Варна в 21:55 ч. е пристигнал на летище София в 6 часа сутринта. Но проблемите на авиокомпанията започнаха в края на миналата седмица.

До момента в ГВА са постъпили повече от 100 жалби от пътници, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Инспекторите ще проверяват дали навременно и точно е предоставяна информация за закъсненията, както и дали са спазени всички нормативни изисквания и регламенти, свързани с правата на пътниците. 

Проверката трябва да приключи в края на следващата седмица и при открити нарушения ще бъдат наложени санкции на авиокомпанията. 

От „България ер“ обясниха, че причина за забавянията са форсмажорни обстоятелства и лоши метеорологични условия в Москва в петък срещу събота, когато стотици полети на „Шереметиево“ бяха отменени. Заради това се наложило реорганизиране на програмата, а излизането oт cтaндapтнoтo paзпиcaниe на един полет води до закъснения и за следващите. Наложило се пренасочване на капацитет от София към Бургас, което пък доведело до забавяния по отделни редовни и международни линии.

От 6 юли полетите вече са по разписание, увериха вчера от „България ер“. Въпреки че полетът от Франкфурт, който трябваше да кацне снощи в София, така и не тръгна. Мотивът - лошото време над германския град. Пътниците от този полет към петък следобед още не се бяха прибрали, а полетът е пренасочен.

Днес пътници на авиокомпанията отново се оказаха блокирани в продължение на пет часа на летище София.

Полетът за Италия, който е трябвало да излети тази сутрин в 7 ч., е излетя в 12 ч. на обяд.

Според информация от авиокомпанията самолетът, който се е чакал, е трябвало да кацне на летището във Франкфурт, но заради лошо време се е приземил в Мюнхен, откъдето се е получило закъснението.

Полетът за Цюрих също се е забавил с близо 2 часа.

Финансовите резултати на националния авиопревозвач се влошават. Той дължи на летище София над 45 млн. лв. за летищни такси и още 2 406 000 лв. за други просрочени плащания.

Според отчет на компанията за 2016 г. тя не разполага със собствени самолети, а оперира с наети на оперативен лизинг. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване