Най-често се жалим за дублирани резервации и липса на обещани услуги по морето

http://www.cross.bg/shezlong-samo-shalte-1548437.html

/КРОСС/ В КЗП вече са постъпили първите сигнали от туристи чрез разкритите за този сезон виртуални приемни по Черноморието. Сигналите са за дублирани резервации в хотели и заведения, както и за липса на услуги, които първоначално са били обещани от туроператора или хотелиера. При наемане на плажен шезлонг клиентът не може да бъде задължаван да плаща и за шалте. Това посочи председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов по повод сигнали за принудително комбиниране на двете услуги. Потребителят има право да избере само шезлонг - без шалте и не е задължен да ги наеме в комбинация. Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов обясни, че проверка на контролния орган на принципа "таен клиент" е установила, че на табелата на плаж по Черноморието ни са обявени по отделно цени за всяка от услугите, но потребителят по никакъв начин не разбира, че не може да си наеме само чадър или само шезлонг, а е задължително и шалте. На следващото си заседание комисията ще се произнесе за наличие на нелоялна търговска практика. По закон глобата за подобно нарушение е от 1 000 до 30 000 лева, а при повторно до 50 000.      

Путин разговаря с Ердоган за Сирия и тероризма

http://frognews.bg/news_137900/Putin-razgovaria-s-Erdogan-za-Siriia-i-terorizma/

Президентът на Руската федерация Владимир Путин разговаря днес с турския президент Реджеп Ердоган и отбеляза, че в решаване на кризата в Сирия и в борбата с терористите в тази страна има сериозен напредък, в това число благодарение на усилията на турското ръководство, съобщи ТАСС.

Работник падна от блок в Бургас и загина на място

//dariknews.bg/regioni/burgas/rabotnik-padna-ot-blok-v-burgas-i-zagina-na-miasto-2035680

Служител на фирма за саниране на сгради падна от скеле и загина на място днес следобед в Бургас.

Инцидентът е станал по време на работа по блок 16 в бургаския комплекс "Изгрев".

Към мястото на инцидент

Григор Димитров е на 1/8-финал на Уимбълдън

http://www.moreto.net/novini.php?n=355105

Григор Димитров е на 1/8-финал на тенис турнира Уимбълдън, слад като победи днес израелеца Дуди Села, предаде Moreto.net. Българинът отказа своя съперник в два сета - 6:1, 6:1, като израелецът накрая се контузи и се отказа. На 1/8-финала Гришо ще се изправи срещу идола си Роджър Федерер.

Майката на пребития в Смолян младеж познавала нападателите му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6324757

Майката на пребития в Смолян младеж познавала нападателите муМайката на пребития в Смолян Георги Кадиев познава нападателите му, дори самата тя ги е обучавала в смолянската фирма, в която те смятали да започнат работа, информира bTV.  По думите на Мария Камбурова двамата младежи, които дошли в Смолян от Хасково, са били сприхави и склонни към агресия и по това силно се отличавали от местните роми.

Григор отказа израелец на "Уимбълдън"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6324754

Григор отказа израелец на "Уимбълдън" Григор Димитров иска да спечели "Уимбълдън" и при мъжете и няма излишно време за губене. Най-добрият български тенисист се класира за осминафиналите на турнира от "Големият шлем" в Лондон след наказателна акция срещу Дуди Села. Израелецът поведе, но Димитров направи серия от 9 поредни гейма. При 6:1, 6:1 за българина Села се отказа.

Две катастрофи за 5 минути на "Тракия"

https://offnews.bg//112/dve-katastrofi-za-5-minuti-na-trakia-660052.html

Две катастрофи станаха на магистрала "Тракия" в рамките на няколко минути. Инцидентите са възникнали на 164-тия и 165-тия километър, съобщават от МВР.

И двете катастрофи са с участието на по два леки автомобила.

За произшествията е съобщено на 112 около 13:30 часа, като няма сериозно пострадали. За един от участниците в ПТП има съмнение, че е получил фрактура на крака.

Движението по автомагистралата не е спряно, пътни полицаи подпомагат преминаването в участъците, където са възникнали катастрофите. Водачите да шофират в района с повишено внимание.

Григор Димитров прегази Села и е осминафиналист на "Уимбълдън"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/08/3003773_grigor_dimitrov_pregazi_sela_i_e_osminafinalist_na/?ref=rss


Григор Димитров е осминалист на "Уимбълдън", след като съперникът му Дуди Села се отказа заради контузия след втория сет. Българският тенисист взе първите две части безапелационно с 6:1, 6:1, а Села видя, че е безсмислено да продължава.Hitting form at the right time.<br /><br />2014 semi-finalist @GrigorDimitrov reaches the fourth round after beating Dudi Sela 6-1, 6-1 ret. pic.twitter.com/KWxtM4o5XG<br />— Wimbledon (@Wimbledon) July 8, 2017<br />Димитров...

Русия и ЕС ще развиват отношенията си и ще засилят диалога

http://www.cross.bg/komisiya-evropeiiskata-rysiya-1548436.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин изрази надеждата си, че отношенията между Русия и Европейската комисия ще се развиват, въпреки съществуващите проблеми, предава ТАСС. „Надяваме се на продължение и развитие на контактите с Европейската комисия", заяви Путин на среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, по време на събирането на двадесетте най-силни икономики в Хамбург. От своя страна Жан-Клод Юнкер заяви, че Европейската комисия също се стреми към диалог с Русия. „Ние прекрасно знаем към какво се стремим. Проблемите, които съществуват между Руската федерация и ЕС, са известни - Крим и югоизточна Украйна. Но от Европейската комисия искаме да продължим работата, и да търсим възможните за сътрудничество, както и точка на пресичане на интересите", заяви Юнкер.  

Григор Димитров на 1/8-финал на Уимбълдън след победа над Дуди Села (обновена)

https://offnews.bg//tenis/grigor-dimitrov-na-1-8-final-na-uimbaldan-sled-pobeda-nad-dudi-sela-o-660050.html

Григор Димитров се класира за осминафиналите на "Уимбълдън" след победа над Дуди Села (Израел).

Българинът спечели категорично първите два сета: 6:1, 6:1, след което Села се отказа.

Григор спечели първия сет срещу Села с 6:1 и в началото на втория мачът бе прекъснат, защото Села поиска медицински таймаут. След 10-ина минути той се върна на корта и играта бе подновена. 49 минути след началото на двубоя българинът водеше с пробив във втория сет и резултат 3:1 гейма. Той спечели сета с 6:1, след което израелецът се отказа да продължи и стисна ръката на победителя на мрежата.

Беше изминал точно един час.

Днешният мач бе петият между двамата тенисисти. И четирите предишни са завършили с победа за 26-годишния българин.

Статистиката от двубоя днес показва красноречиво надмощието на 11-ия в света Димитров: 5 аса срещу нито един на Села, нито една двойна грешка при две за израелския тенисист, 81% вкаран първи сервис и 83% спечелени точки от вкарания първи сервис за Григор. Резултатите от втория му сервис са още по-впечатляващи - 86% спечелени точки. 82 са процентите на точките, спечелени на мрежата, само 7 са непредизвиканите му грешки при 26 за съперника, чиито проценти трудно минават 50 по някои показатели, а при останалите варират между 17% и 48%

В първия кръг на турнира от Големия шлем Григор победи Диего Шварцман, във втория - Маркос Багдатис. Следващият съперник на първата ни ракета може да е легендарният швейцарски тенисист и седемкратен шампион на турнира от Големия шлем Роджър Федерер, който ще спори с Миша Зверев за място сред тенисистите, преминали във втората седмица.

Григор Димитров на 1/8-финал след победа над Дуди Села

https://offnews.bg//tenis/grigor-dimitrov-na-1-8-final-sled-pobeda-nad-dudi-sela-660050.html

Григор Димитров се класира за осминафиналите на "Уимбълдън" след победа над Дуди Села (Израел), който се отказа след като загуби и втория сет в мача им от третия кръг на "Уимбълдън".

Григор спечели първия сет с 6:1 и 49 минути след началото води с пробив във втория сет и резултат 3:1 гейма. След още няколко минути, когато българинът спечели и втория сет с 6:1, израелецът се отказа и стисна ръката на победителя на мрежата. Беше изминал точно един час от началото му.

Днешният мач бе петият между двамата тенисисти. И четирите предишни са завършили с победа за 26-годишния българин.

В първия кръг на турнира от Големия шлем Григор победи Диего Шварцман, във втория - Маркос Багдатис.

Папата предупреди Г-20 за ”опасни съюзи” във вреда на бедните

http://frognews.bg/news_137899/Papata-predupredi-G-20-za-opasni-saiuzi-vav-vreda-na-bednite/

Папа Франциск отправи предупреждение към страните участнички в срещата на върха на Г-20 да не влизат в съюзи, които може да навредят на бедните и мигрантите, предаде Ройтерс.

Три българки арестувани за кражба в Анталия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6324751

Три българки арестувани за кражба в АнталияТри български гражданки са били арестувани от полицията в Анталия във връзка с кражбата на крупна сума от чантата на иракска туристка, съобщи агенция Доган, цитирана от БТА.  Според информацията инцидентът е станал в магазин за конфекция в Тахълпазар в селището Муратпаша. Пострадалата оставила чантата си в бебешката количка, докато пазарувала.

Две катастрофи затрудняват движението по АМ "Тракия"

http://www.cross.bg/putni-spazvat-nyama-1548435.html

/КРОСС/ Възникнали са два отделни пътни инцидента в платното в посока към Бургас От „Пътна полиция" припомнят на водачите да шофират със съобразена скорост, да спазват дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания Сигнали за възникнали пътни инциденти на АМ „Тракия" са постъпили в полицията около 13.30 часа днес. Едната катастрофа е при 164 км, между два автомобила. Няма сериозно пострадали, за един от участниците има съмнение, че е получил фрактура на крака. При другия пътен инцидент, в района на 165 км, отново между два автомобила, има нанесени само материални щети. Няма пострадали хора. Движението по автомагистралата не е спряно, пътни полицаи подпомагат преминаването в участъците, където са възникнали катастрофите. Водачите да шофират в района с повишено внимание. От „Пътна полиция" припомнят на шофьорите да се движат със съобразена скорост, да спазват дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания.    

МВР: Има интензивен трафик на границата с Гърция

http://frognews.bg/news_137898/MVR-Ima-intenziven-trafik-na-granitsata-s-Gartsiia/

Интензивно движение на излизане от страната, без натрупване от изчакващи, има при Златоград и Кулата. За влизане в страната на ”Кулата” има около 700-метрова колона от изчакващи товарни автомобили, съобщи МВР.

Путин: Надяваме се на развитие на контактите с Европейската комисия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6324749

Путин: Надяваме се на развитие на контактите с Европейската комисияРуският президент Владимир Путин изрази надеждата си, че отношенията между Русия и Европейската комисия ще се развиват, въпреки съществуващите проблеми, предава ТАСС, цитиран от БТА.  „Надяваме се на продължение и развитие на контактите с Европейската комисия“, заяви Путин на среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер,

Мистерията „Ларс Митанк” и българският Бермудски триъгълник – има ли връзка?

http://www.moreto.net/novini.php?n=355098

Преди около две десетилетия Добрич си спечели прозвището „Бермудският триъгълник” заради многото безследно изчезнали хора. Част от случаите бяха разкрити по-късно, а други все още продължават да бъдат обвити в мистерия. Възможно ли е да съществува връзка между тях и изчезването на германския турист Ларс Митанк, от когото вече точно три години няма следа.

Американски турист бе пребит до смърт на гръцки остров

https://www.24chasa.bg/novini/article/6324747

Американски турист бе пребит до смърт на гръцки островГръцката полиция арестува осем души, седем от които от сръбски произход, заподозрени, че са пребили до смърт млад американски турист в бар в курорта Лаганас на гръцкия остров Закинтос, съобщи Франс прес, цитиран от БТА.  По обвинение в убийство са арестувани британец от сръбски произход и един грък.

Три коли се удариха на АМ "Тракия", има ранени

https://www.actualno.com/crime/tri-koli-se-udariha-na-am-trakija-ima-raneni-news_621339.html

Три коли се удариха във верижна катастрофа на магистрала „Тракия” в посока Бургас. Поредното меле на автомобили е станало малко след 13.00 ч. съобщи bTV. Инцидентът стана на 164 км при разклона за Плодовитово. По първоначална информация има ранени. Движението в района е зат

8 души, сред които и деца, са загинали след срутването на сграда край Неапол

//dariknews.bg/novini/sviat/8-dushi-sred-koito-i-deca-sa-zaginali-sled-srutvaneto-na-sgrada-kraj-neapol-2035681

Осем души, сред които и две деца, са открити мъртви под развалините на срутилата се вчера жилищна сграда в градчето Торе Анунциата, близо до Неапол, предава Reuters.
 

Вижте новия дом на Селена Гомез (галерия)

https://offnews.bg//dom/vizhte-novia-dom-na-selena-gomez-galeria-660041.html

Сърцето иска това, което иска, а за Селена Гомез това е нов дом в Студио Сити, Калифорния.

Певицата се поглези, като си купи прекрасен нов дом с четири спални за над 2 милиона долара, който е само на 30 минути път с кола от къщата на новия ѝ приятел - The Weeknd's.

Новият дом на Селена е построен през 1951 г. и е изцяло ремонтиран с най-съвременните уреди в зашеметяващата бяла мраморна кухня.

В хола има достатъчно място за Гомез да се отпусне и да кани приятелите си, когато ѝ дойдат на гости.

Основната спалня има не едно, а две вградени шкафчета, което означава, че The Weeknd има достатъчно място да остави риза или чифт бельо в къщата на приятелката си. Освен това към стаята има баня със спа вана.

Навън ще откриете плувен басейн с каменни орнаменти, зона за барбекю и голямо пространство, където изпълнителката на Bad Lair може спокойно да превърне в звукозаписно студио.

Жена е загинала, а 6-ма души, сред които и дете, ранени след като микробус се обърна в канавка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6324745

Жена е загинала, а 6-ма души, сред които и дете, ранени след като микробус се обърна в канавкаЖена загуби живота си при произшествие в ранните часове на днешния ден. Сигналът за микробус, обърнал се в канавка при 85 км на автомагистрала „Тракия“, е постъпил в полицията към 4.40 часа тази сутрин. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Незабавно към мястото били насочени екипи на полицията и Бърза помощ.

Калоян Паргов ще участва в честванията на 167-ата годишнина от рождението на Иван Вазов в Сопот

http://www.cross.bg/vazov-rozhdenieto-ivan-1548434.html

/КРОСС/ На 9 юли, лидерът на БСП - София Калоян Паргов ще се включи в честванията на 167-ата годишнина от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов, по покана на кмета на Сопот Деян Дойнов. В 17.30 часа, лидерът на столичните социалисти ще участва в срещите с носителите на националната литературна награда „Иван Вазов" и на „Детска Вазова награда". Час по-късно ще присъства на церемонията по награждаването на лауреатите в националния ученически конкурс "Вазовата България" и откриването на мемориалния комплекс „Аз съм българче". В 20.00 ще бъде сред официалните гости на тържественото честване на 167-ата годишнина от рождението на Иван Вазов, което ще се състои на площада в града.  

Путин увери Г-20, че Русия няма пръст в американските избори

http://pogled.info/svetoven/putin-uveri-g-20-che-rusiya-nyama-prast-v-amerikanskite-izbori.87480

/Поглед.инфо/ Руският президент Владимир Путин, говорейки на заседание на Г-20 в Хамбург, увери лидерите на останалите страни, че Москва не се е намесвала в американските избори. Това написа в Туитър руският експерт в „Групата на двадесетте“ Светлана Лукаш.

Валентин Попов: МВР е най-нереформираното ведомство в държавата

http://www.cross.bg/godina-slyzhitelite-popov-1548433.html

/КРОСС/ Министерството на вътрешните работи е най-дълго реформираното и същевременно най-нереформираното ведомство в държавата. Това каза в ефира на Радио „Фокус" Валентин Попов, председател на управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР). Той изрази надежда да не се стига до много дългосрочен протест, защото това ще доведе до допълнително натоварване на служителите в структурите на министерството. „Предложихме още миналата есен известно увеличение на бюджета на МВР, това беше по времето, когато се разглеждаше проектозакона за държавния бюджет за 2017 година, точно с оглед искането ни за увеличение на основните възнаграждения на служителите и евентуално назначаването на нови такива. Тогава това не беше направено, не бяхме чути, нито разбрани. Изчакахме да минат парламентарните избори, да има ново правителство и отново поставихме въпроса. При това положение не виждам място за компромис по въпроса трябва ли или не трябва да бъдат увеличени възнагражденията на служителите в МВР тази година. От коя дата това евентуално да влезе в сила, в какъв размер да бъде, дали да бъде за всички еднакво, или да има някакво диференциране - да, това са въпроси, по които може да се мисли, коментира или преговаря. Но дали да е тази година или догодина - не, за нас този въпрос не стои", подчерта Валентин Попов

Освободиха българин, заподозрян за убийство на британец в Кипър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6324739

Освободиха българин, заподозрян за убийство на британец в КипърСемейството на млад британец, убит в Кипър миналата година, е в шок, след като предполагаемият убиец, български гражданин, е бил пуснат на свобода, съобщава електронното издание на в. "Дейли мирър". Британецът Джордж Лоу бе нападнат пред нощен клуб в Агия Напа през август 2016 г. След нападението заподозреният Сали Ахмет (42-годишен),

Притеснен от „опасните съюзи“ на Г-20, папа Франциск призова Европа да се федерализира

http://www.moreto.net/novini.php?n=355102

Папа Франциск предупреди лидерите на двадесетте най-големи икономики, които се срещат в Хамбург, че не трябва да формират опасни съюзи, които могат да навредят на бедните и мигрантите, предава Reuters . „Притеснявам се от Г-20, там засягат мигрантите в половината свят, и ги засягат още повече с напредването на времето“, каза римският понтифик по време на интервю.

Данъчни плъзнаха по обекти на морето

http://frognews.bg/news_137897/Danachni-plaznaha-po-obekti-na-moreto/

Засилени данъчни проверки в магазините и веригите за хранене. Националната агенция за приходите следи за издаването на касови бележки от търговците.

Забърках голяма каша с Хамилтън, смята Себастиан Фетел

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/08/3003768_zaburkah_goliama_kasha_s_hamiltun_smiata_sebastian/?ref=rss


Себастиан Фетел смята, че доброто му приятелство с Люис Хамилтън извън пистата е застрашено след инцидента в Баку преди две седмици. Германецът на два пъти удари болида на пилота на "Мерцедес", което доведе и до напрежение помежду им.<br /><br />Битката за титлата между двамата пилоти се радваше на голямо спортсменство, но след сблъсъка в Азербайджан, Хамилтън окачестви поведението на Фетел като "отвратително и позорно".<br /><br />Все пак британецът...

Г-20 Разбраха се за търговията, но за климата - не

http://www.cross.bg/klimata-trump-g--1548432.html

/КРОСС/ Лидерите на Г-20, включително американският президент Доналд Тръмп, стигнаха до компромис по формулировката на окончателното изявление от срещата на върха по въпросите на търговията. Продължават обаче дразгите по отношение на изменението на климата, съобщи АФП. В търговски аспект, те ще се ангажират да се борят срещу протекционизма, но също така ще позволят "легитимни" мерки за защита на техните пазари, каза източникът в последния ден от преговорите в Германия. Резултатът представлява компромис с Тръмп, който иска да направи повече, за да защити местните компании от чуждестранна конкуренция, чрез политиката си "Америка на първо място". Въпреки това, по въпроса за изменението на климата, преговарящите остават разделени, след решението на Тръмп да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата в 2015 г. Заключителната точка в комюникето е за изкопаемите горива, обвинявани за глобалното затопляне, а американската страна иска да продължи да изнася и да насърчава използването им. "Целта днес е да се намери добър баланс на езика", каза източникът, пожелал анонимност.  

След провала на кипърските преговори ролята на ООН на острова намалява

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/08/3003385_sled_provala_na_kipurskite_pregovori_roliata_na_oon_na/?ref=rss


В една историческа от всякаква гледна точка вечер в швейцарския курорт Кран Монтана падна завесата на преговорите по проблема за етнически разделения остров Кипър.<br /><br />Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в драматична декларация призори днес, придържайки се към умерения тон, пожела "всичко най-добро на кипърците от северната и южната част на острова". Той ясно даде да се разбере, че тук свършва едно усилие за разрешаване на кипърския проблем, без да дава...

Влезе в сила ограничението за движение на тировете по магистралите

http://frognews.bg/news_137896/Vleze-v-sila-ogranichenieto-za-dvijenie-na-tirovete-po-magistralite/

Вече е в сила новото ограничение за движението на тирове по магистралите през летните месеци. Забраната важи за определени дни и часове, и за различни участъци.

Данъчни проверяват нарушения по магазини и ресторанти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6324734

Данъчни проверяват нарушения по магазини и ресторантиЗасилени данъчни проверки в магазините и веригите за хранене. Националната агенция за приходите следи за издаването на касови бележки от търговците, информира NOVA.  В края на сезона ще се разбере какъв ефект има строгостта на данъчните върху хазната. Приходната агенция очаква по морето да се отчетат поне 50 млн. лв. повече приходи от обичайното.

Плевнелиев: Бяхме безсилни пред БНБ

http://dnes.dir.bg/news/rosen-plevneliev-stenograma-podkrepa-bankite-26029229

Политиците трябваше по някакъв начин да успокоим народа въпреки провала на БНБ и неговото ръководство .

Цитат на деня: Казусът "КТБ" е новото ДС

http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/07/08/3003711_citat_na_denia_kazusut_ktb_e_novoto_ds/?ref=rss


"Казусът "КТБ" е новото ДС. Обвързаностите в България с бившата Държавна сигурност (ДС) в продължение на 20 г., сега се възпроизвеждат със страшна сила през КТБ. За мен това означава само едно - толкова много политици в България имат интерес да не се тръгне по пътя на парите и да не се хване какво е станало там". Това заяви Росен Плевнелиев, президент (2012 - 2017 г.), в коментар за стенограмата от втората среща за КТБ под негово председателство на 14 юли 2014 г.<br...

ГЕРБ към Нинова: Договорът с Македония е в секретно деловодство от 3 юли

https://www.actualno.com/politics/gerb-kym-ninova-dogovoryt-s-makedonija-e-v-sekretno-delovodstvo-ot-3-uli-news_621334.html

Министърът на външните работи Екатерина Захариева инициира разглеждане и обсъждане на договора в Комисията по външна политика и чрез нейно писмо, адресирано до председателя на комисията Джема Грозданова. Договорът постъпи в секретно деловодство на Народното събрание

Цитат на деня: Казусът "КТБ" е новото ДС

http://www.dnevnik.bg/izbori2013/citat_na_denia/2017/07/08/3003711_citat_na_denia_kazusut_ktb_e_novoto_ds/?ref=rss


"Казусът "КТБ" е новото ДС. Обвързаностите в България с бившата Държавна сигурност (ДС) в продължение на 20 г., сега се възпроизвеждат със страшна сила през КТБ. За мен това означава само едно - толкова много политици в България имат интерес да не се тръгне по пътя на парите и да не се хване какво е станало там". Това заяви Росен Плевнелиев, президент (2012 - 2017 г.), в коментар за стенограмата от втората среща за КТБ под негово председателство на 14 юли 2014 г.<br...

БНБ носи отговорност за случилото се с КТБ, категоричен е Плевнелиев

https://offnews.bg//politika/bnb-nosi-otgovornost-za-sluchiloto-se-s-ktb-kategorichen-e-plevneliev-660048.html

БНБ носи отговорността за случилото се с Корпоративна търговска банка. Това смята президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев, който коментира пред "Дарик" както работата на регулатора, така и разсекретяването на втората стенограма от проведената в президентството среща по повод краха на банката на Цветан Василев.

Според него разсекретяването руши доверието:

"Оттук нататък всеки политик ще ходи в президентската институция с друга подготовка и по друг начин. Вече дори няма и да питат, a ще знаят, че всяка стенограма, във всеки един момент може да бъде разсекретена, което означава, че не бива да очакваме честен дебат в тази институция, което е жалко", заяви Плевнелиев.

Стенограмата за КТБ бе разсекретена от наследника му ген. Румен Радев.

По думите на Плевнелиев през юли 2014 г. държавата е била в "изключително опасно положение", в което е могло да се срине цялата икономика. Затова и е свикал политическите консултации в президентството.

"Хората бяха по улиците, теглиха парите от банковите си сметки в не една банка. Изтеглиха се над 800 милиона за един ден. Това беше изключително опасно положение, в което можеше да сринем цялата си икономика и цялата си държава и да се върнем 20 години назад. Затова беше толкова важно да се внимава какво ще се каже и какво няма да се каже", заяви Плевнелиев. 

Той обясни, че консултациите са били с цел да се успокои народът, който бил в паника. Спроед него ситуацията е сринала авторитета на управителя на Българската народна банка Иван Искров и политиците е трябвало да намерят решение въпреки провала на БНБ. Той бе категоричен: БНБ не е предприела необходимите действия за спасяването на КТБ.

"На тези консултации вие виждате, че нямаше как ние да диктуваме на независимия орган – управител и управителен съвет на БНБ кога точно и какво да направят. Ние единствено може да се придържаме към права и процедури. БНБ след това месеци наред не предприе необходимите действия. Ние очаквахме да отворят банката след 2-3 седмици и търсихме как да се финансира по един справедлив начин, (търсихме - бел. ред.) възстановяване пари на хората според закона - до 100 хиляди евро. Същевременно агонията на тази банка беше продължена и това няма нищо общо нито с решение на политическите лидери, нито с решение на тези консултации. Това е решение, което суверенът, в този случай БНБ, носи", заяви Плевнелиев.

Държавата "трябва да си оправи регулаторите, които да бъдат независими и които да могат да гарантират правила за всички", а не "шефът на регулатора да пее по баровете".

За управителя на БНБ президентът заяви: "Самият Искров бягаше отговорност, но не отвъд БНБ, а прехвърляйки я на други членове на БНБ". Той бе категоричен, че Управителният съвет на БНБ са хората, които носят отговорността за всичко, което се случва в КТБ. „Там има одитори, как така БНБ не проверява да ли са фалшиви данните“, попита бившият държавен глава.

Верижна катастрофа на „Тракия” в посока Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6324729

Верижна катастрофа на „Тракия” в посока БургасТри коли се удариха във верижна катастрофа на магистрала „Тракия” в посока Бургас малко след 13 ч. Инцидентът стана на 164 км при разклона за Плодовитово. По първоначална информация има ранени. Движението в района е затруднено, но не е

Плевнелиев: След разсекретяването на стенограмата за КТБ не може да очакваме честен политически дебат

https://offnews.bg//politika/plevneliev-sled-razsekretiavaneto-na-stenogramata-za-ktb-ne-mozhe-da-660048.html

"От тук нататък всеки политик ще ходи в президентската институция с друга подготовка и по друг начин. Вече дори няма и да питат, a ще знаят, че всяка стенограма, във всеки един момент може да бъде разсекретена, което означава, че не бива да очакваме оттук-нататък честен дебат в тази институция, което е жалко", каза бившият президент Росен Плевнелиев по повод разсекретената вчера от Румен Радев стенограма от срещата в президентството на 14 юли 2014 г. по казуса КТБ в инетервю пред "Дарик" днес.

По думите на Плевнелиев през юли 2014 г. държавата е била в "изключително опасно положение", в което е могло да се срине цялата икономика. За това и е свикал политическите консултации в президентството.

"Специалното в тези две консултации беше, че хората бяха по улиците, теглиха парите от банковите си сметки в не една банка, изтеглиха се над 800 милиона за един ден. Това беше изключително опасно положение, в което можеше да сринем цялата си икономика и цялата си държава и да се върнем 20 години назад, за това беше толкова важно да се внимава какво ще се каже и какво няма да се каже", заяви Плевнелиев. 

Той обясни, че консултациите са били с цел да се успокои народа, който е бил в паника. Спроед него ситуацията е сринала значението на думата на шефа на БНБ Иван Искров и в този момент политиците е трябвало да намерят решение, въпреки провала на БНБ. По думите му, БНБ не е предприела необходимите действия за спасяване на КТБ.

"БНБ след това в последствие месеци наред не предприе необходимите действия. Ние очаквахме да отворят банката след 2-3 седмици и търсихме готовност как да се финансира по един справедлив начин възстановяване пари на хората, по закон до 100 хиляди евро, същевременно агонията на тази банка беше продължена и това няма нищо общо, нито с решение на политическите лидери, нито с решение на тези консултации. Това е решение, което суверенът, в този случай БНБ носи", заяви Плевнелиев. 

Плевнелиев заяви, че държавата ни "трябва да си оправи регулаторите, които да бъдат независими и които да могат да гарантират правила за всички", а не "шефът на регулатора да пее по баровете".

Той заяви, че именно БНБ носи отговорността за всичко, случило се с банката на Цветан Василев. 

Путин разговаря с Ердоган в Хамбург

http://www.cross.bg/pytin-hambyrg-zayavi-1548431.html

/КРОСС/ Президентът на Руската федерация Владимир Путин разговаря днес с турския президент Реджеп Ердоган и отбеляза, че в решаване на кризата в Сирия и в борбата с терористите в тази страна има сериозен напредък, в това число благодарение на усилията на турското ръководство, съобщи ТАСС. На срещата със своя турски колега в кулоарите на форума на Г-20 в Хамбург руският лидер заяви, че в последно време е направено много за развитието на двустранните отношения и за решаването на редица проблеми, които са от интерес за двете страни. Турският президент заяви, че съвместните усилия на Москва и Анкара са добър пример за народите от региона и за страните от цялата световна общност. Очакванията са действително много високи, каза Ердоган и изрази увереност, че срещата му с Путин в Хамбург има голямо значение. Лично от свое име и от името на своя народ искам да ви благодаря за онази роля, която вие изиграхте /за урегулирането в Сирия/, заяви турският президент пред Путин.    

Тръмп: Меркел има невероятни лидерски качества

http://www.investor.bg/evropa/334/a/trymp-merkel-ima-neveroiatni-liderski-kachestva-242688/

Американският президент изрази надежда, че САЩ ще могат в кратки срокове да сключат двустранно търговско споразумение с Обединеното кралство

След 140 години Велико Търново отново посрещна ген.Гурко

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6324655

След 140 години Велико Търново отново посрещна ген.ГуркоЦветан Цветанов и Даниел Панов в носии поведоха празнично шествие, хванаха се и на хоро 140 години след освобождението Търново отново посрещна с хляб и сол, веселие, музика и хора пристигането на руските войски, начело с ген. Гурко на бял кон. Следваха го казашки офицери на коне, български опълченци, руски войници.

Колко европейски средства е усвоила Варненска област

http://www.moreto.net/novini.php?n=355070

399 млн. лева са усвоените европейски средства от бенефициенти във Варненско по различни оперативни програми към 30 юни. С това областта се нарежда сред първенците по усвоени финанси, сочи материал на Зорница Славова от Института по пазарна икономика, научи Moreto.

Ливанец е прострелян в “Люлин“

http://www.mediapool.bg/livanets-e-prostrelyan-v-lyulin-news266366.html

Ливанец е прострелян в столичния квартал "Люлин" 10 в петък вечерта. Той е откаран в болница в тежко състояние, но без опасност за живота. Пострадалият е на 51 години и е със статут на постоянно пребиваващ в България. Той  живее от много години в страната. По първоначална информация чужденецът е бил прострелян с ловна пушка със сачми в крака. Полицията издирва извършителя и изяснява причините за инцидента.

Най-малко двама загинаха при пожар в административна сграда в Салвадор

http://www.cross.bg/dyshi-salvador-sgrada-1548429.html

/КРОСС/ Най-малко двама души загинаха и десетки пострадаха при пожар, който избухна в сграда от министерството на финансите в столицата на Салвадор Сан Салвадор. Пожарът избухнал в долната част на 9-етажната сграда и бързо обхванал горните етажи, където близо 50 души прекараха над два часа в огнена блокада. Според очевидци хора са скачали от прозорците, за да се спасят. Над 25 души са откарани в болница с изгаряния и дихателни проблеми. По информация на местни медии пожарът вероятно е предизвикан от късо съединение в електрическата система на сградата. Води се разследване.  

ГЕРБ: Целта е подписване на Договора с Македония без да отстъпваме от българските предложения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6324712

ГЕРБ: Целта е подписване на Договора с Македония без да отстъпваме от българските предложенияЦелта на правителството е да пристъпи към подписване на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Македония, като не отстъпваме от българските предложения. Това се казва в позиция на ПП ГЕРБ по повод писмото, изпратено до премиера Бойко Борисов от председателя на БСП Корнелия Нинова, относно Договора за приятелство,

Осем са жертвите в рухналата сграда край Неапол

http://www.mediapool.bg/osem-sa-zhertvite-v-ruhnalata-sgrada-krai-neapol-news266365.html

Телата на осем жертви са открити под руините на рухналата в петък жилищна сграда в италианския град Торе Анунциата, който са намира близо до Неапол, съобщават местните власт след края на претърсването на  отломките. През нощта на петък срещу събота около 80 пожарникари са търсили затрупани хора. Причината за срутването все още се изяснява, но според властите възможно е тя да е свързана с ремонта по сградата.

Има недостиг на работна ръка и в пътния бранш

http://www.mediapool.bg/ima-nedostig-na-rabotna-raka-i-v-patniya-bransh-news266364.html

“Страната ни има нужда от няколко хиляди строителни работници за строителството на магистрали и за изграждане на нови пътни участъци в близките две години“, каза в събота председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев, цитиран от БНР. Според него тези работници могат да дойдат само от страни извън ЕС. “Предвид графика на планираните работи по магистралите, в страната ще се стигне до още дефицит на строителни работници във връзка с предстоящото изграждане на участъци от магистрала "Хемус", съпроводено паралелно с изграждане на други участъци в Южна България. Този недостиг на строителни работници може да бъде компенсиран единствено чрез внос - има българска диаспора - най-добре, разбира се, Украйна, Молдова, Западните покрайнини… Армения е подходяща страна също...“, каза Велев Асоциацията на индустриалния капитал настоява да се разшири списъкът на сезонните работници с облекчен достъп до пазара на труда у нас. Предложението е в този списък, освен селско, горско и рибно стопанство, хотели и ресторанти, да попадне и сектор "строителство".

Всеки като се уплаши и хваща Балкана - уроците на Руслан Радуков

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2017/07/08/2987356_vseki_kato_se_uplashi_i_hvashta_balkana_-_urocite_na/?ref=rss


"Истината и само истината. Не ме е страх и срам как ще ме възприеме обществото", смее се Руслан Радуков. (През юни "Дневник" го представи в новия сезон на видео поредицата "Дай мигач" - вижте видеото в края на текста, днес разказваме още за историята му.)<br /><br />Посреща ни рано сутринта във ведро настроение и с широка усмивка – казва, че е като в ефир непрекъснато, на живо всеки ден и пред публика. Публиката са гостите на хотела, който той и...

На "Нестинарка" евтин шезлонг върви задължително със скъпо шалте, установи проверка

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/07/08/3003757_na_nestinarka_evtin_shezlong_vurvi_zaduljitelno_sus/?ref=rss


Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов опроверга министъра на туризма Николина Ангелкова по казуса с евтините шезлонги и скъпите шалтетата на плаж "Нестинарка".<br /><br />Ден след като Ангелкова увери, че нарушение на този плаж няма, защото скъпите шалтетата не са задължителни, проверка с "таен клиент" на КЗП установи точно обратното и го обяви категорично за "нелоялна търговска практика".<br /><br...

Корнелия Нинова иска Бузлуджа да стане музей за историята на България

http://www.mediapool.bg/korneliya-ninova-iska-buzludzha-da-stane-muzei-za-istoriyata-na-bulgaria-news266363.html

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви в събота идеята си паметникът на БКП на Бузлуджа да бъде превърнат в национален музей за историята на България. "Първата стъпка е да спрем да се руши, там е страшна разруха“, каза тя пред “Дарик“. В интервюто лидерът на БСП каза още, че партията подкрепя усилията за сключване на договора за добросъседство между България и Македония, но поиска първо да го види. "Подкрепяме усилията за подписване на този договор. Имам един въпрос, който задавахме и в парламентарния контрол - някой виждал ли го е този договор? Никой не го е виждал. Изведнъж стана такава суматоха и дандания за този договор, а никой не го е виждал. На какви езици е написан? Какво пише вътре? Дайте да го прочетем този договор, г-н Борисов.",каза Нинова. Според нея този договор "би дал друг тон на Балканите". По повод предстоящото българско председателство на ЕС Нинова изрази мнение, че "не може председателството да са едни кражби на едни плочки в НДК“. Тя настоя България да формира политики. Лидерът на БСП изрази съгласие с премиера Бойко Борисов, че интеграцията на ромите трябва да започнат от образованието. “Тези хора докато не се образоват - нито ще имат работа, нито ще се интегрират.", каза Нинова.

В неделя ни чака слънце, на места са възможни кратки превалявания

//dariknews.bg/novini/bylgariia/v-nedelia-ni-chaka-slynce-na-mesta-sa-vyzmozhni-kratki-prevaliavaniia-2035675

Прогноза за времето за времето за 9 юли, неделя
 
През нощта ще бъде предимно ясно, утре - предимно слънчево. Временни увеличения на облачността ще има над Североизточна България и планинските райони и там на отделни места ще превали краткотрайно. Ще духа слаб до умер

Тръмп определи срещата си с Путин като страхотна

//dariknews.bg/novini/sviat/trymp-opredeli-sreshtata-si-s-putin-kato-strahotna-2035678

Американският президент Доналд Тръмп определи своята първа среща с руския си колега Владимир Путин като страхотна, предаде Франс прес.
 
Тръмп се срещна вчера с Путин в кулоарите на форума на Г-20 в Хамбург. Първата среща между двамата лидери продължи над 2 часа - доста повече от пред

Анулиран полет в Милано забави пътници за София

http://www.cross.bg/bili-kompaniyata-drygi-1548428.html

/КРОСС/ Пореден отменен полет на "България ер". В петък 110 души е трябвало да излетят от летище "Малпенса" в Милано. Полетът е бил анулиран в последния момент, съобщиха зрители на NOVA.  От компанията уточниха, че на всички пътници са били осигурени места за други полети. Голяма част от тях са излетели още в петък, а други, които е трябвало да летят днес, са били настанени в хотели.    "Никой не даваше никаква информация на пътниците, които стояха там и чакаха, след като са се чекирали вече. От летището са раздали безплатни купони за едно ядене, но там има и малки деца и хората не могат да се приберат", пише Дани Яркова. Това е порeдният случай от последните дни, в който има проблем със самолет на компанията. В последната седмица поне 25 полета на авиопревозвача са били изпълнени след закъснение, стигащо до 5-6 часа.    

Над 100 пътници на "България ер" блокирани в Милано заради отменен полет

http://www.cross.bg/informatziya-bili-bulgariya-1548428.html

/КРОСС/ Пореден отменен полет на "България ер". В петък 110 души е трябвало да излетят от летище "Малпенса" в Милано. Полетът е бил анулиран в последния момент. На хората не е била дадена никаква информация. На телефоните, посочени за контакт с българския превозвач, никой не отговарял, съобщават зрители на NOVA. "Никой не даваше никаква информация на пътниците, които стояха там и чакаха, след като са се чекирали вече. От летището са им раздали безплатни купони за едно ядене, но там има и малки деца и хората не могат да се приберат", пише Дани Яркова. В крайна сметка след три часа престой пътниците най-накрая са били настанени в хотел. Няма информация кога ще могат да летят до София. Това е порeдният случай от последните дни, в който има проблем със самолет на компанията. В последната седмица поне 25 полета на авиопревозвача са били изпълнени след закъснение, стигащо до 5-6 часа.    

Простреляха 51-годишен мъж в София

https://www.actualno.com/crime/prostreljaha-51-godishen-myj-v-sofija-news_621331.html

51-годишен мъж е прострелян в София. Инцидентът е станал снощи в ж.к. „Люлин“. Мъжът е прострелян в крака с ловно оръжие. Сигналът за инцидента е подаден в 1.30 часа, съобщиха за БГНЕС от МВР. На простреляния е оказана медицинска помощ и е транспортиран в болнично заведение. Няма опасност за живота му. Извършен е оглед на мястото на инцидента. Предприети са действия по изясняване на случая и издирване на извършителя.

Ед Шийран отново оглави британската класация за албуми

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6324707

Ед Шийран отново оглави британската класация за албумиЕд Шийран оглави британската класация за албуми с "Divide" за 12-а непоследователна седмица, след като Калвин Харис не успя да се изкачи до първото място с новия си албум, съобщи Прес асосиейшън, цитиран от БТА.  Калвин Харис достигна до второто място с "Funk Wav". На трето място е Раг ен Боун Ман с "Human".

Моторна лодка пламна и потъна в язовир "Александър Стамболийски"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6324696

Моторна лодка пламна и потъна
в язовир "Александър Стамболийски"Моторна лодка се запали и потъна във водите на яз."Александър Стамболийски", съобщиха от Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението във Велико Търново. Инцидентът станал в петък привечер в землището на село Горско Косово. Сигнал е поручен на тел.112 в 19.47 ч. Незабавно на мястото се отзовали 1 пожарен автомобил с трима

Засилен трафик и опашки на граничните пунктове с Гърция

http://www.dnevnik.bg/regioni/2017/07/08/3003753_zasilen_trafik_i_opashki_na_granichnite_punktove_s/?ref=rss


"Гранична полиция" информира за засилен трафик на граничните контролно-пропускателни пунктове с Гърция, съобщава пресцентърът на МВР. Интензивно е движението на пунктовете при Кулата, Маказа, Златоград и Илинден, като на някои от тях са се образували вече опашки.<br /><br />Интензивно движение на леки автомобили за излизане от страната, без натрупване от изчакващи, има на граничните пунктове Златоград - Термес и Кулата - Промахон, където е засилен трафикът и на автобуси....

Букови гори от Централен Балкан влизат в списъка на ЮНЕСКО

http://frognews.bg/news_137894/Bukovi-gori-ot-TSentralen-Balkan-vlizat-v-spisaka-na-IUNESKO/

Комитетът за световно наследство на ЮНЕСКО одобри на 41-ата си сесия в Краков, Полша разширение на обекта на световното наследство „Старите и вековни букови гори на Карпатите и други региони в Европа“.

Плевнелиев към Искров: Как така дни преди "случката" КТБ е "най-перфектната банка на планетата"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6324701

Плевнелиев към Искров: Как така дни преди "случката" КТБ е "най-перфектната банка на планетата""За мен има един голям въпрос. Свързано е с това, че в края на 3-месечието БНБ излезе с доклад за състоянието на всяка една от банките поотделно. Този доклад показва КТБ като най-перфектната банка на планетата. Тя има 2% лоши кредити, тя има 14% капиталова адекватност и 21% ликвидност. Тя е 5 пъти по-добра от много други банки,

8 загинали в рухналата сграда в Италия

http://dnes.dir.bg/news/italia-zaginali-sgrada-neapol-26029065

Италианските пожарникари съобщиха, че са извадени осем тела от развалините на рухналата вчера жилищна сграда в град Торе Анунциата, южно от Неапол, съобщи БТА.

Волен Сидеров съветва гражданите: Не се заяждайте с ромите

http://www.mediapool.bg/volen-siderov-savetva-grazhdanite-ne-se-zayazhdaite-s-romite-news266362.html

“Избягвайте всякакво заяждане с представители на тази общност (ромската), независимо, че може да се почувствате засегнати", съветва лидерът на "Атака" Волен Сидеров по повод събитията от последните дни в Асеновград и Смолян. "Бих се ангажирал да поканя ПГ на "Обединени патриоти" и вътрешният министър и да се поработи да се предотвратяват такива инциденти. Моят съвет е - избягвайте всякакви разпри с представители на тази общност, защото това напрежение расте и става спирала. Дори и да се почувствате обидени, по-добре отминете", каза Сидеров пред бТВ. Сидеров допълни, че МВР трябва да респектира босовете на ромската общност и изрази мнение, че трябва да има превантивно засилено полицейско присъствие в ромските махали, където има опасност от напрежение.

Пожар в административна сграда в Салвадор, поне двама загинали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6324697

Пожар в административна сграда в Салвадор, поне двама загинали
Най-малко двама души загинаха и десетки пострадаха при пожар, който избухна в сграда от министерството на финансите в столицата на Салвадор Сан Салвадор. Пожарът избухнал в долната част на 9-етажната сграда и бързо обхванал горните етажи, където близо 50 души прекараха над два часа в огнена блокада.

Сидеров: Готов съм за второ дете, въпреки годините ми

http://frognews.bg/news_137893/Siderov-Gotov-sam-za-vtoro-dete-vapreki-godinite-mi/

Да посегнеш на лекар в родилен дом трябва да си изрод. Това е някакво отклонение. За да го направиш значи ти вътрешно си го носил. Надявам се за строго наказание, да посегнеш на лекарката и то в родилен дом е недопустимо. Това каза лидерът на ”Атака” Волен Сидеров пред БТВ.

Сидеров: Нямам против второ дете, въпреки годините ми

http://frognews.bg/news_137893/Siderov-Niamam-protiv-vtoro-dete-vapreki-godinite-mi/

Да посегнеш на лекар в родилен дом трябва да си изрод. Това е някакво отклонение. За да го направиш значи ти вътрешно си го носил. Надявам се за строго наказание, да посегнеш на лекарката и то в родилен дом е недопустимо. Това каза лидерът на ”Атака” Волен Сидеров пред БТВ.

Общото събрание на ООН прие първия договор за пълна забрана на ядрените оръжия

http://www.moreto.net/novini.php?n=355091

Общото събрание на ООН прие първия договор за пълна забрана на ядрените оръжия, предадоха световните агенции. Всички ядрени сили обаче бойкотираха гласуването, което поставя под въпрос доколко ефективно ще бъде споразумението, ако влезе в сила.

50 българи умират дневно заради мръсния въздух

http://www.mediapool.bg/50-balgari-umirat-dnevno-zaradi-mrasniya-vazduh-news266361.html

“18 хиляди на година, или средно по 50 българи на ден умират заради мръсния въздух“, каза в събота д-р Александър Симидчиев от болница “Лозенец”  пред бТВ.  Той уточни, че цитира данните на Световната здравна организация. По думите му "това е епидемия, за която малко се говори у нас". В България смъртността от замърсяването на въздуха е 3 пъти над средното европейско ниво, сочи докладът на СЗО за 2017 година. Информацията в него почти повтаря тази от миналата година, но страната ни се е изкачила от трето на второ място в класацията за смъртност от замърсен въздух. На първо място е Босна и Херцеговина, а на трето – Грузия. Според д-р Симидчиев всички трябва да се обединим в борбата срещу замърсяването на въздуха. Той подкрепи инициативите за поставяне на катализатори на всички автомобили, отказа от отопление на твърдо гориво и почистването на градовете от праха по улиците. Той напомни, че високата смъртност от белодробни заболявания се дължи и на факта, че много от българите пушат.

150 нови случая на морбили в Румъния

https://www.24chasa.bg/novini/article/6324692

150 нови случая на морбили в РумънияНад 150 нови случая на морбили са били регистрирани през последната седмица в Румъния, съобщи днес националното радио, предаде БТА. Общият брой случаи от началото на епидемията в началото на септември миналата година е достигнал според Националния център за наблюдение и контрол на инфекциозните заболявания 7647 души.

Гранична: Интензивен е трафикът към Гърция

https://www.actualno.com/society/granichna-intenziven-e-trafikyt-kym-gyrcija-news_621329.html

От ГД „Гранична полиция“ информират за засилен трафик на ГКПП - Кулата, Маказа, Златоград и Илинден на границата с Гърция. Интензивно движение на леки автомобили за излизане от страната, без натрупване от изчакващи, има на граничните пунктове Златоград и Кулата, къдет

Плевнелиев: Председателството на ЕС е трябвало да се провежда в Бояна, а не в НДК

http://frognews.bg/news_137892/Plevneliev-Predsedatelstvoto-na-ES-e-triabvalo-da-se-provejda-v-Boiana-a-ne-v-NDK/

Срещите по време на българското председателство на ЕС е трябвало да се провеждат в Бояна, а не в НДК. Това каза президентът (2012-2017г.) Росен Плевнелиев пред Дарик.

Плевнелиев: Българското председателство на ЕС е трябвало да се провеждат в Бояна, а не в НДК

http://frognews.bg/news_137892/Plevneliev-Balgarskoto-predsedatelstvo-na-ES-e-triabvalo-da-se-provejdat-v-Boiana-a-ne-v-NDK/

Срещите по време на българското председателство на ЕС е трябвало да се провеждат в Бояна, а не в НДК. Това каза президентът (2012-2017г.) Росен Плевнелиев пред Дарик.

Курбан за храмовия празник на „Свети Прокопий” в Коматево ще бъде даден днес

http://www.cross.bg/prokopiii-praznik-daden-1548427.html

/КРОСС/ По повод храмовия празник на черквата „Свети Прокопий" в квартал „Коматево" на Пловдив тази събота ще бъде даден курбан за здраве и благоденствие, съобщава "Труд". Веднага след празничната служба отец Стоян ще благослови ритуалната храна, като организаторите са подготвили за миряните над 300 порции агнешки курбан. На 8 юли православната църква почита паметта на Свети великомъченик Прокопий, който загинал през 303 година заради изповядването на християнската вяра. В народните представи светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий Пчелар, Прокопие и др.  

Растящият публичен дълг тежи все по-малко на икономиката

http://www.investor.bg/analizi/85/a/rastiashtiiat-publichen-dylg-teji-vse-po-malko-na-ikonomikata-242686/

Направеното плащане по външния дълг в размер на около 1,85 млрд. лв. допълнително ще понижи нивото на публичния дълг до 25,2% от БВП, посочват от ИПИ

САЩ, Франция и UK бойкотират ООН за ядрените оръжия

http://dnes.dir.bg/news/USA-oon-jadreno-orazhie-26029001

Съединените щати, Великобритания и Франция няма да спазват приетата от 122 страни членки на ООН конвенция за пълна забрана на ядрените оръжия.

Самолетът на Путин от Москва до Хамбург променил маршрута си

//dariknews.bg/novini/sviat/samoletyt-na-putin-ot-moskva-do-hamburg-promenil-marshruta-si-2035673

Самолетът, с който руският президент Владимир Путин е пътувал за срещата на Г-7 в Хамбург, е заобиколил с около 500 км, за да избегне прелитането над Полша и трите бивши съветски републики<

Тръмп: Меркел има "невероятни" лидерски качества

https://www.24chasa.bg/novini/article/6324681

Тръмп: Меркел има "невероятни" лидерски качестваАмериканският президент Доналд Тръмп похвали германския канцлер Ангела Меркел за подхода й по време на домакинството на срещата на върха на Г-20 в Хамбург. това стана на фона на сериозните разногласия на форума и съпроводените с насилие улични протести, предаде БТА.  "Вие се справихте чудесно и свършихте невероятна работа", каза Тръмп пред Меркел.

Борисов в стенограмата "КТБ - 2": Искров, подай оставка още днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6324685

Борисов в стенограмата "КТБ - 2":
Искров, подай оставка още днесПриятел си ми, но държавата ми е по-мила За мен от днешното заседание трябва да се излезе с решение, ако наистина искаме да се опитаме нещо да направим, казва Бойко Борисов на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев на 14 юли 2014 г. Това става ясно от втората стенограма "КТБ",

Тръмп очаква "много мощно" търговско споразумение с Великобритания след Брекзит

http://www.cross.bg/sporazymenie-trump-tereza-1548426.html

/КРОСС/ Американският президент Доналд Тръмп очаква скоро да сключи търговско споразумение с Великобритания, предава БНР. Преди планираната за днес среща на „четири очи" с Тереза Мей в Хамбург той обяви, че възнамерява да посети Лондон, но не обяви възможна дата. „Много" бе най-често използваната дума от Доналд Тръмп в краткото му изявление за британски медии. Американският президент заяви, че очаква постигането на много голямо и мощно търговско споразумение с Великобритания след напускането й на ЕС. Той изтъкна много специалните отношения, които има с Тереза Мей. Споразумението, според него ще бъде постигнато много, много скоро. Доналд Тръмп освен това заяви, че ще дойде в Лондон, но не посочи конкретна дата. От своя страна Тереза Мей заяви, че се надява да върне Съединените щати обратно към Парижкото споразумение за климатичните промени. Британският премиер ще се срещне по-късно днес и с японския премиер Шинзо Абе, с който освен търговията ще обсъди предлаганата от Лондон помощ в борбата с тероризма и кибер сигурността на предстоящото световно първенство по ръгби през 2019 година в Япония.    

Тръмп: Очаквам силна търговска сделка с Лондон (СНИМКА)

https://www.actualno.com/america/trymp-ochakvam-silna-tyrgovska-sdelka-s-london-snimka-news_621328.html

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че спорното му посещение във Великобритания ще се състои, заявявайки, че очаква " много бързо" да сключи "много силна" търговска сделка с Лондон. На среща с британския премиер Тереза Май в рамките на заседанието на върха на Г-20 в Ха

Щурците изнасят концерт във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355089

С як концерт ще зарадват варненските си фенове Щурците, научи Moreto.net. На 14 август от 20.30 часа в пространството край Морска гара, Под наслов „50 години „Щурците" Кирил Маричков, Валди Тотев и Георги Марков, заедно с Иван Лечев и Славчо Николов като гост-китаристи, ще спрат времето и ще извадят от него всички онези мелодии, които са му дали вкуса и са оставили следи.

50 деца ваяха русалки от пясък в Балчик

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6324671

50 деца ваяха русалки от пясък в Балчик
Вторият детски фестивал „Пясъчни Творения" се проведе днес градБалчик на плаж "Двореца”. Над 50 деца от Украйна, Швейцария,Литва и България участваха във творческата инициатива.Община Балчик награди всички деца с медали и грамоти. Председателят на журито Венцислав Марков връчи наградите. Най-често октоподи и русалки изобразиха децата от пясък,

Ивелин Попов се намира в отлична форма, пишат в Русия

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/08/3003751_ivelin_popov_se_namira_v_otlichna_forma_pishat_v_rusiia/?ref=rss


Капитанът на националния отбор Ивелин Попов заслужи добри думи за представянето си в клубния си тим "Спартак" (Москва). Руският шампион приключи лятната си подготовка, а пресата в страната определи българският нападател за един от най-добрите.<br /><br />"Попов впечатлява с формата си в контролите. Той играе добре, с познатото си въобръжение и добро движение без топката", коментира в седмичната си колонка в "Спорт Експрес", авторитетният журналист и...

Строителството да влезе в списъка с облекчен достъп до пазара на труда от трети страни

http://www.cross.bg/rabotnitzi-ychastutzi-izgrazhdane-1548425.html

/КРОСС/ Страната ни има нужда от няколко хиляди строителни работници за строителството на магистрали и за изграждане на нови пътни участъци в близките две години. Прогнозата е на председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Според него тези работници могат да дойдат от страни извън Европейския съюз: "Предвид графика на планираните работи по магистралите, в страната ще се стигне до още дефицит на строителни работници във връзка с предстоящото изграждане на участъци от магистрала "Хемус", съпроводено паралелно с изграждане на други участъци в Южна България. Този недостиг на строителни работници може да бъде компенсиран единствено чрез внос - има българска диаспора - най-добре, разбира се, Украйна, Молдова, Западните покрайнини... Армения е подходяща страна също..." За да бъде решен проблемът с недостига на работна ръка, Асоциацията на индустриалния капитал настоява да се разшири списъкът на сезонните работници с облекчен достъп до пазара на труда у нас. Предложението е в този списък, освен селско, горско и рибно стопанство, хотели и ресторанти, да попадне и сектор "Строителство".    

Пребитата лекарка от “Шейново“: Искам да си върна живота

http://www.mediapool.bg/prebitata-lekarka-ot-sheinovo-iskam-da-si-varna-zhivota-news266360.html

“Надявам се да преодолея психическата травма, искам да си върна живота“, каза в събота пред бТВ акушер-гинекологът д-р Албена Гагова от “Шейново“ по повод нанесения й побоя на 1 юли тази година. Тя бе нападната от баща на новородено, изпаднал в истерия заради отказа й да му предостави незабавно плацентата на детето му. Лекарката му е отказала, защото той не е имал нужните документи. Д-р Гагова обясни, че е била много развълнувана и благодарна за подкрепата, която е получила от колегите си от “Шейново”, от лекари от цялата страна и не на последно място – от нейните пациенти, които също излязоха на протест срещу упражненото срещу нея насилие. “Този човек го видях за първи път този ден, не мога да разбера каква беше тази маниакална привързаност към тази плацента. Не очаквах такова развитие на нещата”, каза лекарката. Тя се надява да се върне бързо на работа в болница „Шейново”. В отговор на въпроса каква присъда иска за човека, който я нападна, тя каза, че това не е нейна работа и се надява съдът да си свърши работата.

Борисов и Нинова в спор за договора с Македония

http://clubz.bg/55976-borisov_i_ninova_v_spor_za_dogovora_s_makedoniq

Премиерът Бойко Борисов и лидерката на БСП Корнелия Нинова влязоха в задочен епистоларен спор, този път заради проекта за договор за добросъседство с Македония. Първа "стреля" Нинова, която прати писмо на премиера с настояване документът да бъде представен в Народното събрание и обсъден.

"Последната седмица се изразиха различни позиции за съдържанието и формата на Договора. Ние не сме запознати с клаузите му. За да бъде нашата позиция аргументирана и отчитаща националния интерес на България, моля да ни предоставите проекта на Договора. Предлагаме той да бъде обсъден в Народното събрание и заедно да изготвим позицията на България", настоя лидерката на левицата. 

Отговорът на Борисов не закъсня - също под формата на отворено писмо.

"Преговорите с Република Македония за сключване на Договор за приятелство, сътрудничество и добросъседство се водят интензивно от 2008 г. До настоящия момент  са проведени 11 кръга преговори на експертно ниво. Многократно договорът е обсъждан на ниво министри на външните работи (вкл. от министър Ивайло Калфин и министър Кристиан Вигенин), както и  на ниво министър-председатели. През всичките тези години, независимо от политическата принадлежност на правителствата, водели преговорите, българската страна последователно е отстоявала едни и същи позиции  в български интерес", заявява премиерът.

Борисов обяснява, че целта на договора, който се очаква да бъде подписан на 2 август в Македония, е освен препотвърждаване на Съвместната декларация, подписана през 1999 г. от правителството на Иван Костов, двете страни да наградят своите отношения и да препотвърдят своите политически ангажименти в международноправен документ.

"По наша инициатива, със състоянието на хода на преговорите по проекта договор, както и самият проект на договор бе представен и подробно обсъден на заседание на Комисията по външна политика на Народното събрание на 5 юли 2017 г. преди финализирането на окончателния текст на договора. Подобен ход от наша страна е безпрецедентен, тъй като съгласно конституционните изисквания на страната, Народно събрание се запознава с текста на договора едва след неговото подписване, когато последният се внася за ратифициране от парламента.", казва министър-председателят на Нинова.

По думите му външната министърка Екатерина Захариева е запозна с проекта на договор председателя на комисията по европейски въпроси и координация по европейските фондове и бивш външен министър Кристиан Вигенин, както и Деница Златева, заместник-председател на БСП по международна политика.

 

Цветанов: Изплатихме външен дълг за близо 2 млрд лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6324669

Цветанов: Изплатихме външен дълг за близо 2 млрд леваНа 07.07.2017 г. Министерството на финансите изплати външен дълг за близо 2 милиарда лева - точно 990.375 млн. евро (950 милиона евро главница и 40.375 милиона евро лихви). Това написа лидерът на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов във фейсбук. Ето и цялата публикация: След това плащане държавният дълг намалява до около 25% от БВП при 29.1% в края на 2016 г.

Анулиран полет в Милано забави пътници за София

//dariknews.bg/novini/bylgariia/anuliran-polet-v-milano-zabavi-pytnici-za-sofiia-2035662

Отменен полет на "Bulgaria Air". В петък 110 души е трябвало да излетят от летище "Малпенса" в Милано. Полетът е бил анулиран в последния момент, съобщиха зрители на

Микробус се обърна на магистрала "Тракия", има загинал

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mikrobus-se-obyrna-na-magistrala-trakiia-ima-zaginal-2035664

Жена загуби живота си при произшествие в ранните часове на днешния ден.

Сигналът за микробус, обърнал се в канавка при 85 км на автомагистрала „Тракия“, е постъпил в полицията към 4.40 часа тази сутрин. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Незабавно към мястото били насочени екипи на

Френският посланик: Не разбирам синдрома на периферията при българите

http://www.mediapool.bg/frenskiyat-poslanik-ne-razbiram-sindroma-na-periferiyata-pri-balgarite-news266359.html

Харесвам българския израз “Най-бързите бегачи са тихите“. Означава да се адаптираш по-бързо, да разговаряш и слушаш. Покрай това, още в началото си дадох сметка, че не разбирам този синдром на периферията (при българите). Не разбирам и усложненото отношение към историята, тенденцията понякога да се преувеличават измеренията на турското робство, колебанието да се гледа напред, в бъдещето“. Това каза френският посланик в Ерик Льобедел в интервю за предаването “Панорама“ по БНТ. “Слушайки, разговаряйки, разбирам, че българските власти и българите са вече решени да се обърнат повече към бъдещето. И ето, връщам се на ролята на дипломата: да слуша, да разбира и да подкрепя тази тенденция“, допълни той. Той обяви, че Франция ще продължи да “насърчава, подкрепя и подтиква към продължаване на реформите и борба с корупцията“. Льобедел подчерта, че реформата н съдебната система и борбата с корупцията продължават да са предизвикателство пред страната ни. “Имаше такива опити (за реформа) при второто правителство на г-н Борисов. И ако тези опити придобият реални очертания, Франция ще ги насърчи“, каза дипломатът. Той подчерта, че нито един от сценариите за развитието на ЕС не предвижда създаване на Европа на две скорости. “Но точно това понятие изплува, вместо да говорим просто за по-гъвкава Европа на сближаване и солидарност. Сега за “периферията“. Имах късмета да представлявам Франция и във Финландия. Тя се намира в другия край на Европа, но няма синдром на периферията. Възприема себе си като пълноправен член. Синдромът на периферията трябва да се преодолее. България да осъзнае, че става много по-централна в Европа. И в момента го прави. Излиза на все по-преден план: и спрямо важни страни като Турция и Русия, и в ситуацията в Черно море, и в охраната на външните граници на съюза“, каза Льобедел. По случай срещата на френския президент Еманюел Макрон с българския премиер Бойко Борисов на 6 юни посланикът каза, че са се установили “отношения на доверие“. “Мисля, че президентът разбира добре: България не може да бъде наричана “Източна Европа” - тук няма силни популистки и еврофобски течения. България е различна; тя има европейски основи. След разговорите президентът Макрон заяви, че ще стори възможното, за да дойде скоро. Във всеки случай, преди началото на вашето председателство на ЕС, тоест преди 1 януари 2018“, допълни посланикът. За членството на България в Шенген той каза само, че Франция подкрепя това усилие, но ако страната ни изпълни условията. София отдавна посочва, че е изпълнила всички технически критерии за членството в шенгенската зона, но редица европейски държави настояват за резултат в борбата с корупцията по високите етажи на властта.

Г-20 с окончателна декларация чрез компромис с Тръмп (СНИМКИ+ВИДЕО)

https://www.actualno.com/europe/g-20-s-okonchatelna-deklaracija-chrez-kompromis-s-trymp-snimkivideo-news_621327.html

Лидерите на Г-20, включително американският президент Доналд Тръмп, стигнаха до компромис по формулировката на окончателното изявление от срещата на върха по въпросите на търговията. Продължават обаче дразгите по отношение на изменението на климата, съобщи източник от ЕС

Виртуалните приемни по Черноморието вече приемат първите сигнали за нарушения

http://www.investor.bg/novini-ot-chernomorieto/464/a/virtualnite-priemni-po-chernomorieto-veche-priemat-pyrvite-signali-za-narusheniia-242685/

Най-често туристите се оплакват от дублирани резервации и непредоставяне на услуги, които първоначално са били обещани

Пазарджик e домакин на Балканиада по джудо

http://www.cross.bg/pazardzhik-domakin-balkaniada-1548424.html

/КРОСС/ Пазарджик e домакин на Балканиада по джудо. В спортната надпревара ще се включат 320 участници от 10 държави (Сърбия, Турция, Македония, Босна, Албания, Гърция и други), предава "Фокус". В Балканиадата участват младежи и девойки до 21 години. Състезателите от България са 28, от които двама са от Пазарджик. Схватките са в спортна зала "Васил Левски". Официалното откриване е днес, от 16:00 часа. Състезанието продължава и утре.  

Интензивен е трафикът през част от граничните пунктове с Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6324661

Интензивен е трафикът през част от граничните пунктове с ГърцияИма засилен трафик на ГКПП - Кулата, Маказа, Златоград и Илинден на границата с Гърция, информират от ГД "Гранична полиция", цитирани от пресцентъра на МВР. Интензивно движение на леки автомобили за излизане от страната, без натрупване от изчакващи, има на граничните пунктове Златоград и Кулата, където е засилен трафикът и на автобуси.

Лидерите на Г-20 се разбраха за търговията, спорят за климата

http://frognews.bg/news_137891/Liderite-na-G-20-se-razbraha-za-targoviiata-sporiat-za-klimata/

Лидерите на Г-20, включително американският президент Доналд Тръмп, стигнаха до компромис по формулировката на окончателното изявление от срещата на върха по въпросите на търговията. Продължават обаче дразгите по отношение на изменението на климата, съобщи АФП и БТА.

Пребитият 27-годишен мъж в Смолян е с опасност за живота

https://offnews.bg//obshtestvo/prebitiat-27-godishen-mazh-v-smolian-e-s-opasnost-za-zhivota-660047.html

Пребитият в Смолян 27-годишен мъж е с опасност за живота. Това заяви брат му пред бТВ.

Към момента лекарите не се ангажират да кажат какви са точните поражения върху здравето му, допълни братът на пострадалия Георги Кадиев.

В четвъртък по обед двама мъже са пребили 27-годишния Георги Кадиев на ул. "Братан Шукеров" в Смолян.

Нападателите са на 21 г. и 23 г. от хасковска област и срещу тях е започнато бързо производство, съобщават от МВР - Смолян.

Пострадалият е настанен за лечение в МБАЛ "Св. Георги" - Пловдив.

Според информация на местното издание "Отзвук", 27-годишният Кадиев е със счупен на няколко места череп.

Изданието пише, че в четвъртък по обед Георги, по прякор Гейзера, бил край ученическия пансион над Строителния техникум с момиче и още няколко младежи.

В същото време край групата смолянчани пристигнали роми на 21 и 23 години. В един момент 15-годишното момиче решава да си тръгне. Тогава единият от тях направил опит да го спъне.

Георги реагира остро и му нанася няколко удара с юмрук. "Ние тука си пазим момичетата", казал им 27-годишният младеж. Двамата побягват и всички си помислили, че историята е приключила. След малко обаче се връщат, въоръжени с дървени колове и пребиват Кадиев.

Свидетели стават пет-шест младежи от квартала, но никой от тях не се намесил.

Районният прокурор на Смолян съобщи, че нападателите ще бъдат привлечени като обвиняеми за хулиганство с изключителна дързост и причиняване на средни телесни повреди. Те ще бъдат задържани за 72 часа.

Ще поискаме от съда налагане на мярка „задържане под стража”, добавя районният прокурор на Смолян Георги Карпаров.

Междувременно сдружение „Родопски хайдути” обяви, че организира протестно бдение в подкрепа на Георги Кадиев, което ще е в смолянския квартал Устово.

То ще започне пред "Хаджичоневата къща" до църквата "Свети Никола" днес от 18,30 ч.

Откъс от "Близки срещи със смесени чувства" на Мария Касимова - Моасе

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/07/08/2998227_otkus_ot_blizki_sreshti_sus_smeseni_chuvstva_na_mariia/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Близки срещи със смесени чувства" с автор Мария Касимова - Моасе, предоставен от Издателство "Колибри".<br /><br />"Близки срещи със смесени чувства" не се вписва в определен жанр. Тя не е нито роман, нито документалистика, нито автобиография. Историите, събрани в нея, са разнородни, но само на пръв поглед несъвместими. Това са журналистически статии, есета и портрети, публикувани в...

Близо 200 полицаи са ранени при протестите в Хамбург

http://www.moreto.net/novini.php?n=355097

Над 100 демонстранти от протестите срещу Г-20 в Хамбург са задържани, съобщи полицията в Туитър, предаде ТАСС. Германската полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разчисти хамбургската улица "Шултенблат", където съпроводените с насилие протести срещу срещата на Г-20 може да засенчат разговорите на световните лидери, предаде ДПА.

Шофьор блъсна пет коли в София и избяга

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/08/3003749_shofyor_blusna_pet_koli_v_sofiia_i_izbiaga/?ref=rss


Шофьор е блъснал общо пет коли в столицата. Катастрофата, за която съобщава Нова телевизия, е станала на булевардите "Цар Борис III" и "Акад. Иван Гешов" късно вечерта в петък .<br /><br />След инцидентът виновният водач, управлявал автомобил с марка "Пежо", е избягал от мястото заедно със спътника си.<br /><br />На мястото са пристигнали коли на пожарната и полиция.<br />

Тежък трафик по границата ни с Гърция

http://www.cross.bg/gkpp-izchakvashti-kylata-1548423.html

/КРОСС/ От ГД „Гранична полиция" информират за засилен трафик на ГКПП - Кулата, Маказа, Златоград и Илинден на границата с Гърция. Интензивно движение на леки автомобили за излизане от страната, без натрупване от изчакващи, има на граничните пунктове Златоград и Кулата. Там е засилен трафикът и на автобуси. За влизане в страната на Кулата има около 700 м колона от изчакващи товарни автомобили. Натоварено е и движението през ГКПП - Маказа, има около километър изчакващи автомобили на българска и на гръцка територия. Работи се на две трасета на вход и изход. Слаб е трафикът през ГКПП - Капитан Петков войвода и Ивайловград, а през ГКПП - Илинден е засилено движението за влизане в страната, без натрупване на изчакващи превозни средства. В следобедните часове се очаква увеличаване на трафика към България през ГКПП - Маказа. Пътуващите могат да използват и съседните гранични пунктове с Гърция - Капитан Петко войвода, Ивайловград и Златоград, съветват от ГД „Гранична полиция".    

Протест в Смолян заради пребит младеж

http://dnes.dir.bg/news/protest-poboy-smoljan-26028906

27-годишен мъж от Смолян беше жестоко пребит заради момиче от двама роми и е в болница с опасност за живота. В града се готви протест.

Григор отказа израелец, чака Роджър Федерер

http://clubz.bg/55975-grigor_otkaza_izraelec_chaka_rodjyr_federer

Григор Димитров изрази радостта си бурно. Снимка БГНЕС

Григор Димитров направо отнесе Дуди Села (Израел) с 6:1, 6:1 и отказване на противника в третия сет и се класира за осминафиналите на турнира "Уимбълдън"

Там българинът чака Роджър Федерер, който късно снощи се справи с Миша Зверев от Германия - 7:6(3), 6:4, 6:4. Маестрото е 7-кратен победител на свещената трева в "Ол Инглънд клъб".

Досега той не е губил в общо 5 мача срещу българина. Последният им сблъсък бе през миналата година на Откритото първенство на Австралия.

Мачът на Димитров със Села продължи само един час. Съперникът на българина имаше физически проблеми и по време на срещата. Той поиска медицински таймаут след първия сет, явно беше изцеден от тежкия мач, който изигра в предишната фаза, когато в пет сета надви Джон Иснър (САЩ).

В първия сет Григор загуби само първия гейм, спечелен от Села на нула. Нататък обаче хасковлията записа серия от 6 поредни гейма и дръпна с 6:1. Първата ни ракета показа най-добрия си тенис с уверена и разнообразна игра.

А във втората част продължи да ниже гейм след гейм, така серията му стигна до 3:0, което означава 9 поредни без отговор от страна на израелеца. Той се посъвзе за 1:3, но нататък българинът продължи да доминира, макар че в петия гейм трябваше да спасява точка за пробив.

В крайна сметка ново 6:1 и 2:0. След това Дуди Села се отказа.

Димитров подобри представянето си от миналата година, той е на осминафинал на "Уимбълдън" за първи път 2014-а, когато игра на полуфинал и загуби от бъдещия шампион Новак Джокович.

Григор отказа израелец, чака Федерер или Зверев

http://clubz.bg/55975-grigor_otkaza_izraelec_chaka_federer_ili_zverev

Григор Димитров изрази радостта си бурно. Снимка БГНЕС

Григор Димитров направо отнесе Дуди Села (Израел) с 6:1, 6:1 и отказване на противника в третия сет и се класира за осминафиналите на турнира "Уимбълдън"

Там българинът чака Роджър Федерер или Миша Зверев от Германия.

Очаквайте подробности.

В Черно море започва военните учения „Сий брийз“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6324647

В Черно море започва военните учения „Сий брийз“От понеделник до 22 юли в Черно море ще се състоят редовните американско украински военноморски учения "Сий брийз" с участието на въоръжени сили от общо 17 страни, в това число и България. Това съобщи американското командване за Европа, цитирано от агенция ТАСС. В ученията ще се включат също сухопътни войски и морски пехотинци.

Провалът и упадъкът на Великобритания

http://www.investor.bg/analizi/91/a/provalyt-i-upadykyt-na-velikobritaniia-242334/

От десетилетия британската външна политика лежи на три стълба - САЩ, ЕС и развиващия се свят, но въпросът е как ще се отрази Brexit на тях

Само за ден три катастрофи станаха на "Тракия", при една от тях загина жена

//dariknews.bg/novini/bylgariia/samo-za-den-tri-katastrofi-stanaha-na-trakiia-pri-edna-ot-tiah-zagina-zhena-2035671

Няколко катастрофи станаха днес на магистрала "Тракия". При най-тежката от тях жена загина рано сутринта, след като микробус се обърна в канавка на 85-и километър. По първоначална информация водачът най-вероятно е заспал зад волана

Кой политик какво говори веднага след взрива "КТБ"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6324643

Кой политик какво говори веднага след взрива "КТБ"Откъси от втората разсекретена стенограма След като управителят на БНБ Иван Искров описва ситуацията около затворената вече КТБ с липсващи части от кредитни досиета за 3,5 млрд. лв., изтеглени пари в брой от касата на банката, главният прокурор Сотир Цацаров заявява, че вижда две направления на разследване- „Първото касае кредити,

Пътници стоят часове наред изоставени на Летище Варна

https://www.24chasa.bg/region/article/6324640

Пътници стоят часове наред изоставени на Летище ВарнаПътници стоят часове наред изоставени на Летище Варна. Те са пристигнали с полет на ирландска авиокомпания от Мадрид, предаде NOVA.  Самолетът им е трябвало да излети от испанската столица в 20 часа в петък и да пристигне в София около полунощ. Той обаче се е забавя с три часа. А когато най-накрая тръгва, се оказва,

Прокурор е наказан със “забележка“, защото е ударил шамар на дете

http://www.mediapool.bg/prokuror-e-nakazan-sas-zabelezhka-zashtoto-e-udaril-shamar-na-dete-news266358.html

Градският прокурор на София Емилия Русинова е наказала прокурора Димитър Франтишек Петров със “забележка“ заради нападение срещу ученик, съобщава сайтът “Биволъ“. Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ВСС) и Етичната комисия към Прокурорската колегия на ВСС обявяват, че за тях случаят е приключил заради наложеното наказание. Съдебната власт беше сезирана за случая от сайта “Биволъ“ в средата на май, след като се разбра, че институциите нямат намерение да се самосезират. Прокурор Русинова е наложила на Франтишек наказанието “Забележка“. Тя е приела версията, че Франтишек първо е направил забележка на ученика да спазва реда на опашката в училищната лафка, но той му “отговорил с висок и предизвикателен тон да не му се кара“. После ученикът бил хванал прокурора за яката на дрехата и го изместил встрани от опашката“. Оказва се обаче, че за инцидента е била образувана преписка от Специализираното звено “Антикорупция“ към градската прокуратура, пише “Биволъ“. Първоначално прокурор  Илиян Рангелов от звеното пише, че срещу Димитър Франтишек има достатъчно доказателства, че е извършил престъпление заради ударен шамар на ученика Людмил Асенов. За този шамар в мотивите на административния ръководител Русинова не става дума. Досъдебно производство в крайна сметка не е образувано, тъй като срещу Димитър Франтишек Петров имало и частна тъжба на пострадалия до съда.  

Предупреденият е въоръжен...

http://pogled.info/bulgarski/predupredeniyat-e-vaorazhen.87479

/Поглед.инфо/ Предупредих #Захариева от парламентарната трибуна днес за три важни момента по повод договора за добросъседство с #Македония.

Юнкер: Проблемите между ЕС и Русия са ясни - Крим и Украйна

http://clubz.bg/55974-yunker_problemite_mejdu_es_i_rusiq_sa_qsni_krim_i_ukrajna

„Ние прекрасно знаем към какво се стремим. Проблемите, които съществуват между Руската федерация и ЕС са известни – Крим и югоизточна Украйна. Но от Европейската комисия искаме да продължим работата и да търсим възможните за сътрудничество, както и точка на пресичане на интересите“..

Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след срещата си с президента на Русия Владимир Путин. Разговорът между двамата е в рамките на сбиркаа на лидерите на страните от Г-20, която се провежда в Хамбург. 

Руският президент Владимир Путин изрази надеждата си, че отношенията между Русия и Европейската комисия ще се развиват, въпреки съществуващите проблеми. 

„Надяваме се на продължение и развитие на контактите с Европейската комисия“, аяви Путин, цитиран от ТАСС.

Путин е обсъдил "ситуацията в Украйна" и с президента на Франция Еманюел Макрон, и с канцлера Ангела Меркел, съобщиха още информационните агенции, позовавайки се на сайта на Кремъл. 

Папа Франциск: Притеснен съм от „опасните съюзи“ на Г-20

https://www.24chasa.bg/novini/article/6324634

Папа Франциск: Притеснен съм от „опасните съюзи“ на Г-20Папа Франциск предупреди лидерите на двадесетте най-големи икономики, които се срещат в Хамбург, че не трябва да формират опасни съюзи, които могат да навредят на бедните и мигрантите, предава Reuters, цитиран от "Фокус".  „Притеснявам се от Г-20, там засягат мигрантите в половината свят, и ги засягат още повече с напредването на времето“,

М. Андреев: От 2 месеца знам, че може да ни отнемат председателството на ЕС

http://frognews.bg/news_137888/M-Andreev-Ot-2-mesetsa-znam-che-moje-da-ni-otnemat-predsedatelstvoto-na-ES/

Още преди около два месеца до мен достигна информацията, че може да ни отнемат председателството на ЕС. Това беше веднага, след като служебното правителство подаде оставка.

Българските вековни букови гори вече са в списъка на ЮНЕСКО

https://www.actualno.com/goodnews/bylgarskite-vekovni-bukovi-gori-veche-sa-v-spisyka-na-unesko-news_621324.html

Комитетът за световно наследство на ЮНЕСКО одобри на 41-ата си сесия в Краков, Полша разширение на обекта на световното наследство „Старите и вековни букови гори на Карпатите и други региони в Европа“. Той включва 77 компонента, разположени на територията на 12 европейс

Карин дом във Варна отпразнува 21 рожден ден (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=355099

Атрактивна програма с много песни и танци съпроводи отбелязването на 21-вия рожден ден на Карин дом във Варна. Събитието събра много гости в сутрешните часове на съботния ден, предаде репортер на Moreto.net. Празникът стана повод за откриването на първия в България музей, посветен на филантропията и благотворителността - „Посланици на доброто“.

Пътници стоят часове наред изоставени на Летище Варна

http://www.cross.bg/chasa-letishte-stoyat-1548421.html

/КРОСС/ Пътници стоят часове наред изоставени на Летище Варна. Те са пристигнали с полет на ирландска авиокомпания от Мадрид. Самолетът им е трябвало да излети от испанската столица в 20 часа в петък и да пристигне в София около полунощ. Той обаче се е забавя с три часа. А когато най-накрая тръгва, се оказва, че не може да кацне на Летище София. Полетът е пренасочен към варненското летище. Именно там пътниците стоят блокирани от 5 часа сутринта до този момент. Авиокомпанията не им дава почти никаква информация. А едно от обясненията е, че самолетът не може да излети, защото няма екипаж. "С близнаци на 1 година и 4 месеца сме. Преживяхме един кошмар", разказа за NOVA Цветанка Аврамова, която е една от пътничките на полета.  

Как да си изгоним туристите за едно лято

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6323976

Как да си изгоним туристите за едно лятоДИМИТЪР БОЙЧЕВ, НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ ОТ БУРГАС Секторът реализира 14% от БВП. Готови ли сме да лишим бюджета от тези милиони КАК да си изгоним туристите за едно лято? “Наръчник” с това заглавие в момента се пише толкова бързо и успешно, че резултатите може да са налице още преди края на сезона. Този сезон под прицел е Слънчев бряг.

Хитлер е жив, на 128 г. е и пише мемоари в Аржентина

http://frognews.bg/news_137887/Hitler-e-jiv-na-128-g-e-i-pishe-memoari-v-Arjentina/

Хитлер е жив и това съм аз. С тези думи 128-годишният аржентинец от град Салте, хвърли сензационната бомба пред медиите. Признанието е на Герман Гюнтерберг, германски имигрант през 1945 г. Той заявил, че е мълчал 70 години и живял под чуждо име.

Манчестър Юнайтед обяви трансфера на Лукаку

https://offnews.bg//futbol/manchestar-iunajted-obiavi-transfera-na-lukaku-660043.html

Английският футболен гранд Манчестър Юнайтед официално обяви, че е постигнал договорка с Евертън за трансфера на белгийския нападател Ромелу Лукаку.

За подписа на играча се бореше и шампиона Челси, но явно не е бил достатъчно настойчив.

Според английските медии "червените дяволи" ще платят първоначално 75 милиона паунда, като допълнителни 15 милиона ще бъдат включени под формата на бонуси.

В съобщение, публикувано на сайта на Юнайтед, се подчертава, че окончателното финализиране на трансфера ще се случи, след като белгиецът премине медицински прегледи и уточни личните си условия.

Според "Скай спортс" в сделката е включен и капитанът Уейн Рууни, който ще се завърне в Евертън.

Други медии твърдят, че завръщането на капитана на Юнайтед на "Гудисън" е договорено независимо от сделката за Лукаку, уточнява Спортал.

В момента белгиецът е в Лос Анджелис, където ще премине медицински прегледи. 24-годишният играч е там заедно с Пол Погба. Двамата ще изчакат в Калифорния останалите си съотборници, които ще отлетят за САЩ в неделя.

Баща се взира в това, което са оставили от дъщеря му

https://www.vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/bashta-se-vzira-v-tova-koeto-sa-ostavili-ot-dyshteria-mu-6071263

През XIX в. износът на каучук от Конго нараства драстично, а населението на държавата намалява. При недостигната дневна квота работниците били обречени на смърт

Стрелба в "Люлин", ливанец е в тежко състояние

https://offnews.bg//112/strelba-v-liulin-livanetc-e-v-tezhko-sastoianie-660045.html

Ливанец е в болница, след като бе прострелян по време на стрелба в столичния квартал "Люлин" 10, предаде БНР.

Състоянието му е тежко, но няма опасност за живота. 

Ливанецът има статут на постоянно пребиваващ на територията на страната ни и от години живее у нас. 

Към момента полицията търси извършителя на престъплението и уточнява причините за него.

Д-р Гагова: Искам да си върна живота

http://dnes.dir.bg/news/poboy-gagova-26028796

Надявам се да преодолея психическата травма, искам да си върна живота.

АИКБ: В Германия използват 17% чужда работна ръка, докато у нас тя няма и 1%

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/aikb-v-germaniia-izpolzvat-17-chujda-rabotna-ryka-dokato-u-nas-tia-niama-i-1-242684/

Асоциацията апелира да се разшири списъкът на сезонните работници с облекчен достъп до пазара на труда в страната

Нинова: Искаме Бузлуджа да е музей на България, не само на БСП

http://www.cross.bg/dogovor-ninova-bulgariya-1548420.html

/КРОСС/ БСП има дългосрочна визия за Бузлуджа. "Първата стъпка е да спрем да се руши, там е страшна разруха. Има идея това да стане Национален музей за история на България, не само на БСП", обясни пред Дарик лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя коментира и позицията на БСП относно договора за добросъседство между България и Македония, който се очаква да бъде подписан на 2 август."Подкрепяме усилията за подписване на този договор. Имам един въпрос, който задавахме и в парламентарния контрол - някой виждал ли го е този договор? Никой не го е виждал. Изведнъж стана такава суматоха и дандания за този договор, а никой не го е виждал. На какви езици е написан? Какво пише вътре? Дайте да го прочетем този договор, г-н Борисов", добави лидерът на социалистите.И допълни, че според нея този договор "би дал друг тон на Балканите". По повод предстоящото българско председателство на Европейския съюз Корнелия Нинова изрази мнение, че "не може председателството да са едни кражби на едни плочки в НДК. Какво бихме направили ние? Отдавна щяхме да внесем в парламента приоритети за председателство. Политики. Какво ще искаме. Има много неща, които липсват" Нинова коментира и последните събития в Асеновград, където роми нападнаха ученици и треньори. "Да спре да се краде от парите за интеграция на ромите. В тази работа се наляха много пари в годините на прехода. Резултат никакъв. Нито повишаване на нивото на образованост, нито заетост и работа

Tesla строи най-голямата батерия в света в Австралия

http://clubz.bg/55973-tesla_stroi_naj_golqmata_bateriq_v_sveta_v_avstraliq

Tesla скоро ще бие собствения си рекорд с най-голямата литиево-йонна батерия в Австралия - инсталация с 60% по-голяма от всяка друга акумулаторна структура на планетата, разказва от Gizmodo.

Досега рекордьор бе 80-мегаватчасова подстанция в Калифорния, САЩ, също построена с батерии на Tesla.

Новата батерия ще е с мощност 100 мегавата и капацитет 129 мегаватчаса - повече от една трета това, което произвежда един блок на АЕЦ "Козлодуй", например, и способна да осигури ток на 4000 семейства за цял ден.

Акумулаторните пакети ще са стандартните PowerPack 2, които са достъпни и за потребители. Но дори да имате парите за няколкостотин такива, създаването на голяма батерия не е лека задача.

Батерията ще бъде монтирана във ветропарка "Хорнсдейл", на около 24 км от Джеймстаун, в южната част на континента-държава

Ако се чудите за какво им е на хората огромна батерия? Хората на Илон Мъск обясняват това ясно в блога си:

"Енергийните пакети на Tesla ще се зареждат от възстановяемата енергия на Ветропарка "Хорнсдейл" и ще осигуряват ток по време на пиковите часове, за да поддържат сигурната операция на токовата инфраструктура в южна Австралия."

Наскоро в региона буря спря електричеството за близо 30 000 семейства. С новата батерия те ще могат да имат ток няколко часа, докато бъдат извършени нужните ремонти при подобни инциденти в бъдеще.

Плевнелиев за втората стенограма за КТБ: Политиците трябваше да успокоим народа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6324631

Плевнелиев за втората стенограма за КТБ: Политиците трябваше да успокоим народаПолитиците трябваше по някакъв начин да успокоим народа въпреки провала на БНБ и неговото ръководство . Това каза Росен Плевнелиев, президент на Р България в периода 2012-2017 г., в интервю за предаването "Седмицата" по "Дарик радио" във връзка с втората стенограма от разговорите за КТБ през 2014 г.

Владимир Путин поиска по-топли отношения с ЕК в разговор с Юнкер

http://pogled.info/svetoven/vladimir-putin-poiska-po-topli-otnosheniya-s-ek-v-razgovor-s-yunker.87478

/Поглед.инфо/ Президентът Владимир Путин изрази надежда за развитието на отношенията на Русия с Европейската комисия, въпреки съществуващите проблеми.

Мария Габриел започва битка за авторското право и географското блокиране

http://econ.bg/Новини/Мария-Габриел-започва-битка-за-авторското-право-и-географското-блокиране_l.a_i.745371_at.1.html

Хората трябва да бъдат в центъра на каквито и да било политики, свързани с цифровата трансформация на икономиките и на обществото ни, обяви Мария...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване