Андре Грайпел е ударил трима зрители дотук в "Тур дьо Франс"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/08/3003644_andre_graipel_e_udaril_trima_zriteli_dotuk_v_tur_dyo/?ref=rss


Колоездачът на "Лото-Судал" Андре Грайпел призова зрителите в "Тур дьо Франс" да уважават състезателите и да не им пречат. Немският спринтьор каза, че се е ударил в трима зрители във финалните километри на шестия етап.<br /><br />"В шестия етап закачих точно трима души, които висяха през предпазните заграждения. Отправям огромна молба към всички да не го правят, защото застрашават нас, а и себе си. Движим се с над 60 км/ч и един удар може да е много...

Путин и Тръмп: какво казва езикът на тялото за срещата им

https://offnews.bg//sviat/putin-i-tramp-kakvo-kazva-ezikat-na-tialoto-za-sreshtata-im-660044.html

Думите на политиците едно - премерени и преценени според посланието, което те искат да отправят чрез медиите. И докато те се фокусират в това да контролират това, което казват езикът на тялото им е доста по-"честен" и разкрива неща, които може би те не винаги искат да покажат.

Какво показва анализът на езика на тялото на Владимир Путин и Доналд Тръмп от срещата им в Хамбург разкрива експертът Мери Сивиело пред Би Би Си.

Получавате усещането, че и двамата са много самоуверени, нали?

Но езикът на тялото на едини е много, много различен от този на другия. Погледнете внимателно ръкостискането в началото, съветва Сивиело. Първоначално няма доминиращ - първо ръката на единия е отгоре, после - на другия. След това Тръмп прави нещо интересно - потупва с другата си ръка ръката на Путин.

Това е жест за надмощие. Ако срещате някого, от когото ви е страх или сте несигурни в себе си, никога няма да се протегнете допълнително, да го докоснете отново, казва Мери.

Нещо повече - Тръмп повтаря този сигнал за надмощие, докато двамата с Путин стоят рамо до рамо. Тогава американският президент потупва по гърба руския си колега.

След това двамата сядат на столове, а пред тях са отразяващите срещата им журналисти.

Първото нещо, което забелязах, докато седяха на столовете беше, че Тръмп се чувстваше много по-комфортно от Путин, казва експертът.

Путин е по-дребен от Тръмп и изглеждаше по-малък в стола - нещо, което явно се опита да компенсира, като сложи ръце на облегалките. В това време ръцете на Тръмп бяха върху бедрата му със събрани и опрени един в друг пръсти на двете длани  - действие на мачо. А Путин издаваше, че е малко напрегнат, като с едната си ръка държеше пръстите на другата.

Когато се обръщаше към аудиторията Тръмп гледаше хората открито в очите, докато Путин гледаше надолу през повечето време. Хвърли им бърз поглед накрая, което подсказва, че той дори не иска да бъде там, че смята присъствието си за безполезно, казва още Мери Сивиело.

Осем загинали при срутването в Италия

http://www.cross.bg/osem-zaginali-pri-srytvaneto-v-italiya-1548418.html

/КРОСС/ Осем тела са били извадени от руините на 5-етажния жилищен блок, който рухна вчера в южния италиански крайморски град Торе Анунциата, намиращ се близо до Неапол. Работата по разчистването на отломките за издирване на хора приключи тази сутрин, повече от 24 часа след като жилищната сграда, която се намира до железопътна линия, внезапно се срути. Около 80 пожарникари са работили през нощта. Причината за инцидента все още се разследва, но властите изтъкват, че може да е свързан с ремонтни работи по сградата. Според очевидци не е имало експлозия преди рухването, но според тях точно преди това е преминал влак. От италианските железници коментираха, че вибрациите от влака не оказвали въздействие върху близките сгради.      

Не съм от тия

https://offnews.bg//mama-nindzha/ne-sam-ot-tia-660046.html

Автор: Валентина Вълчева   А вие гледате ли „Биг Брадър”? Извинете! Разбира се, че не. Стандартно този разговор протича така. Оказва се, че никой не гледа „Биг Брадър” и подобните му, но някак си все те са с най-висок рейтинг и гледаемост. Малко като в оня разказ на великолепния Чудомир – „Не съм от тия”. И аз не съм. Но сеирджията в мен от време на време надделява, та зададе ли се поредната публична излагация (стига да не е моята), мятам по едно оче на екрана. Попадам на новина, че европейката с най-голям силиконов бюст щяла да вземе участие и…

Нанков: Забраната за камионите е гъвкава, съобразена с пътищата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6324624

Нанков: Забраната за камионите е гъвкава, съобразена с пътищатаЗабраната за движение на камиони по магистралите в България е съобразена с възможностите на инфраструктурата. Това коментира регионалният министър Николай Нанков пред Bulgaria ON AIR. По думите му часовете, в които се ограничават ТИР-овете, са кратки. За пример той даде АМ "Тракия", по която ограничението е от 18 до 20 ч.

75% от децата на възраст 11-12 години имат профил в социалните мрежи

http://www.moreto.net/novini.php?n=355095

До 11-12 годишна възраст 74% от децата имат вече и профили в социалните мрежи, въпреки че по принцип те не са за ползване от деца под 13-годишна възраст. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Георги Апостолов, координатор в Национален център за безопасен интернет.

Предстоящи събития в Детройт

http://www.eurochicago.com/2017/07/predstoyashti-sabitiya-v-detroyt/

На 31 юли (понеделник) трио „Веселба“ ще свири за кметството в Детройт. Музикантите са Брус - гъдулка, Нан - тамбура и Крис - кавал. На 16 август (сряда) ансамбъл „Извор“ от Детройт ще представи български народни танци за кметството в Детройт.

Простреляха ливанец в столичния квартал "Люлин"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6324621

Простреляха ливанец в столичния квартал "Люлин"Ливанец е бил прострелян в софийския квартал "Люлин" 10 снощи. Той е откаран в болница в тежко състояние, но без опасност за живота, съобщи БНР. Простреляният е със статут на постоянно пребиваващ в България и живее от много години у нас. Полицията издирва извършителя и изяснява причините за инцидента.

Външните министри на Македония и България финализират договора за добросъседство

https://www.actualno.com/politics/vynshnite-ministri-na-makedonija-i-bylgarija-finalizirat-dogovora-za-dobrosysedstvo-news_621322.html

Министрите на външните работи на България и Македония – Екатерина Захариева и Никола Димитров ще финализират всички детайли около Договора за добросъседство, предаде македонското издание „Плюсинфо“. Двамата дипломати ще разговарят днес и утре (8 и 9 юли) в София. П

Вековните букови гори в Централен Балкан вече са част от световното наследство на ЮНЕСКО

http://www.cross.bg/gori-nasledstvo-bykovi-1548419.html

/КРОСС/ Комитетът за световно наследство на ЮНЕСКО е одобрил разширение на обекта на световното наследство "Старите и вековни букови гори на Карпатите и други региони в Европа". Той включва 77 компонента, разположени на територията на 12 европейски държави. България участва в номинацията с букови гори в 9-те резервата, разположени на територията на Национален парк "Централен Балкан" - "Боатин", "Царичина", "Козя стена", "Стенето", "Соколна", "Пеещи скали", "Стара река", "Джендема" и "Северен Джендем", които вече са в списъка на ЮНЕСКО, съобщават от Министерството на околната среда и водите. Разширеният списък на световното природно наследство цели опазването на най-представителните вековни букови гори в Европа. Той представлява изключителен пример за незасегнати, комплексни гори в умерения пояс, които демонстрират разпространението на европейския бук от последната ледникова епоха до днес. Уникално за обекта е и големият брой участващи държави - прецедент в историята на Конвенцията за световно наследство. България, Австрия, Албания, Белгия, Румъния, Словения, Испания, Италия и Хърватска участваха в съвместната номинация за разширение на Серийния европейски обект на световното наследство "Вековните букови гори на Карпатите и старите букови гори на Германия", разположен на територията на Словакия,Украйна и Германия

Има възможност земетресенията в Македония да дадат отражение в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6324618

Има възможност земетресенията в Македония да дадат отражение в БългарияИма възможност разместването на земните пластове в района на Охрид да даде отражения и в България. Това каза в ефира на Радио "Фокус" проф. д-р Росен Недялков, преподавател в катедра „Минералогия, петрология и полезни изкопаеми“ в СУ „Св. Климент Охридски“, във връзка с по редицата слаби земетресения бяха регистрирани в Македония.

Над 100 души блокирани в Милано заради отменен полет

//dariknews.bg/novini/bylgariia/nad-100-dushi-blokirani-v-milano-zaradi-otmenen-polet-2035662

Пореден отменен полет на "Bulgaria Air". В петък 110 души е трябвало да излетят от летище "Малпенса" в Милано, съобщава

Засилен трафик на границата с Гърция

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zasilen-trafik-na-granicata-s-gyrciia-2035652

За засилен трафик по границата с Гърция съобщават от МВР. На ГКПП "Кулата" има около 700-метрова колона от товарни автомобили на влизане в страната. Натоварено е движението и през граничния пункт "Маказа", където има опашки от автомобили от по километър и в двете п

Спряха майка, настанила се в чужда къща в село “Порто Рико“

https://www.24chasa.bg/region/article/6324611

Спряха майка, настанила се в чужда къща в село “Порто Рико“Самотна майка със седем деца опитала да се настани в чужда къща. Кметът на монтанското село Портитовци, известно като Порто Рико, обаче пази призрачните къщи. Заедно с кварталния инспектор Пламен Петров те осуетили опита на Маряна да се настани в запустяла сграда. Стопаните не се връщали три десетилетия, домът им,

Започва "Трабантфест 2017" в Тетевен

http://www.cross.bg/teteven-lyubitelite-retro-1548417.html

/КРОСС/ За пета поредна година в Тетевен се събират любителите на ретро автомобилите от цялата страна за атрактивния "Трабантфест 2017". В „Трабантфест"-а в Тетевен тази година ще участват над 50 от немските автомобили от времето на социализма, предава БНР. Те ще се включат в парад по улиците на града, а организаторите са предвидили конкурс за автентичност и състезание в затворено трасе. За любителите на ретроавтомобилите са подготвени и много изненади. Със своите трабантчета участниците в ретро фестивала ще посетят и местността „Костина", в село Рибарица, където ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на войводата Георги Бенковски.  

Нови катастрофи на "Тракия", има жертва

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/novi-katastrofi-na-trakiia-ima-zhertva-6071262

Досъдебните производства за верижните катастрофи все още са срещу неизвестен извършител

Ливански гражданин прострелян в София

http://dnes.dir.bg/news/strelba-sofia-26028659

Ливански гражданин е прострелян в столичния квартал “Люлин“ 10 снощи.

Отпадна ограничението по "Тракия", 3 загинали тази нощ

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/otpadna-ogranichenieto-po-trakiia-3-zaginali-tazi-nosht-6071262

Досъдебните производства за верижните катастрофи все още са срещу неизвестен извършител

Иновационна четка за зъби премахва плаката чрез вибрации

https://www.24chasa.bg/novini/article/6324607

Иновационна четка за зъби премахва плаката  чрез вибрацииАмериканска фирма разработи иновационна четка за зъби с причудлива форма на зъбна протеза, която премахва плаката чрез вибрации и почиства устната кухина само за 10 секунди, съобщава в."Дейли мейл", цитиран от БТА.  Новият продукт носи търговската марка "Amabrush", ще струва 90 долара и ще бъде пуснат на пазара през месец декември.

Стотици ранени и арестувани при безредиците в Хамбург заради срещата на Г-20

http://www.mediapool.bg/stotitsi-raneni-i-arestuvani-pri-bezreditsite-v-hamburg-zaradi-sreshtata-na-g-20-news266357.html

Над 200 полицаи са ранени при сблъсъците в петък през нощта в Хамбург, където се провежда срещата на върха на Г-20. Над 100 протестиращи са арестувани, съобщават световните информационни агенци. Центърът на града бе блокиран заради демонстрациите и бе спряно движението на градския транспорт. През нощта над 1500 агресивно настроени демонстранти са изпочупили витрини на магазини и банкови офиси, ограбили са супермаркети, а по-късно са подпалили барикадите си. Протестиращите са нападали и жители на Хамбург, които са се опитвали да гасят пожарите. Полицията все още не дава точни ранни за броя на ранените протестиращи при сблъсъците. “Имаме данни, че демонстрантите са подготвяли множество атаки с коктейли Молотов, които са били складирани върху покривите на сгради. За това решихме да прибегнем до помощта на специалните части“, каза говорителят на полицията Тимо Цил. По-рано германският канцлер Ангела Меркел критикува организаторите на демонстрациите срещу срещата на върха на Г20, като заяви, че приема мирния протест, но не и агресията, която застрашава живота на обикновените граждани. Германски медии съобщават за инициатива на жителите на Хамбург, наречена "Разчистване". След края на срещата в неделя следобяд те ще се заемат с разчистването на последиците от сблъсъците в града.  “Не можем да приемем, че нашият прекрасен град прилича на поствоенна развалина. Грабвайте метлите и чувалите за смет“, се казва в апела, разпространен във Фейсбук и подкрепен от стотици граждани на пристанищния град.

Затвор и глоба за Орнела Мути заради вечеря с Путин

http://frognews.bg/news_137886/Zatvor-i-globa-za-Ornela-Muti-zaradi-vecheria-s-Putin/

Италианският съд осъди кинозвездата Орнела Мути на 6 месеца затвор условно и 500 евро глоба за фалшив болничен. Благодарение на нередовния документ Мути успяла да отмени спектакъл в Италия за да отиде на благотворителна вечеря с руския президент Владимир Путин. Новината съобщава Il Gazzettino.

Близо 100 арестувани демонстранти и 200 ранени полицаи в Хамбург след протестите срещу Г-20

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/08/3003675_blizo_100_arestuvani_demonstranti_i_200_raneni_policai/?ref=rss


Близо 100 задържани демонстранти и към 200 ранени полицаи - това е равносметката на полицията в Хамбург след тежката нощ на протести срещу организацията на най-развитите икономики в света Г-20, която има среща на върха в града.<br /><br />По улиците е имало десетки демонстранти, съобщи местната полиция, цитирана от световните агенции. Силите на реда проведоха операция по силовото разпръсване на леви екстремисти, в района на квартал "Шанценфиртел", в близост до мястото на...

74 ухапани от кърлежи във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355073

74 души са били ухапани от кърлежи във Варна през настоящата седмицата, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) за Moreto.net. Трима варненци вече са заболели от Лаймска болест, допълниха от инспекцията. Оттам разкриха, че през тази седмица не са носени кърлежи в лабораторията за видово определяне.

Тротинетка, но с електромотор от BMW

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/trotinetka-no-s-elektromotor-ot-bmw-6071261

BMW Motorrad иска да накара възможно най-много хора да заменят четирите колела за две. Това важи с пълна сила за големите градове, където шофирането или градският транспорт може да са кошмарни. Ето техния лек.

Екатерина Захариева е инициирала разглеждане на договора за добросъседство с Македония

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ekaterina-zaharieva-e-iniciirala-razglezhdane-na-dogovora-za-dobrosysedstvo-s-makedoniia-2035658

Позиция на ГЕРБ по повод писмото, изпратено до премиера от Корнелия Нинова, относно договора за добросъседство с Македония

Ливанец е пострелян в столичния квартал "Люлин"

http://www.cross.bg/lyulin-kvartal-stolichniya-1548416.html

/КРОСС/ Ливански гражданин е прострелян в столичния квартал "Люлин" 10 снощи. Той е откаран в болница в тежко състояние, но без опасност за живота, предава БНР. Пострадалият е със статут на постоянно пребиваващ в България и живее от много години в страната. Полицията издирва извършителя и изяснява причините за инцидента.  

САЩ ще гласува нови санкции срещу Русия

https://www.actualno.com/america/sasht-shte-glasuva-novi-sankcii-sreshtu-rusija-news_621319.html

Сенатът и Камарата на представителите на САЩ ще съгласуват в най-близко време нов пакет санкции срещу Русия. Това съобщи днес старшия демократ в сенаторския комитет по международните въпроси Бен Кардин в интервю за CNN. "Този законопроект бе одобрен от сената още през юни с

Ученици от Малко българско училище в Чикаго на летен лагер в Бургас

http://www.eurochicago.com/2017/07/malko-balgarsko-utchilishte-burgas/

Бургаският квартал Сарафово се превърна в гостоприемен морски пристан за 17 деца и трима техни ръководители от чикагското "Малко българско училище". Любезните домакини от община Бургас демонстрираха урок по гостоприемство и се постараха престоят ни да бъде изключително приятен и ползотворен.

Директорът на „Шейново”: Побоят не е обичайно нападение, а тероризъм

https://www.24chasa.bg/novini/article/6324601

Директорът на „Шейново”: Побоят не е обичайно нападение, а тероризъм„Нападението над д-р Албена Гагова от баща на новородено не е обичайно нападение затова го определих като тероризъм. Напомни ми за избиването на карикатуристите от „Шарли ебдо”. Това каза пред bTV д-р Румен Велев, директор на болница „Шейново”, където мъж преби акушер-гинеколог. Необичайното в този случай е,

"Юнайтед" обяви трансфера на Лукаку

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/08/3003679_junaited_obiavi_transfera_na_lukaku/?ref=rss


Ромелу Лукаку вече е футболист на "Манчестър юнайтед". "Червените дяволи" съобщиха новината чрез официалния си сайт, след като постигнаха договорка с настоящия клуб на нападателя "Евертън".<br /><br />Трансферът на Лукаку е на стойност 75 млн. паунда, а 20-кратният първенец се пребори с настоящия шампион "Челси". Сините от Лондон отправиха оферта на същата стойност, но бонусите от 15 млн. паунда са наклонили везните в полза на...

Мария Габриел ще бори и фалшивите новини

http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-aria-abriel-falshivi-novini-26028542

Един от приоритетите в работата на Мария Габриелще бъде борбата с фалшивите новини.

Експерт: По 50 души у нас умират от мръсен въздух на ден

http://frognews.bg/news_137885/Ekspert-Po-50-dushi-u-nas-umirat-ot-mrasen-vazduh-na-den/

18 хил. на година, или средно по 50 българи на ден умират заради мръсния въздух. Това обяви по БТВ д-р Александър Симидчиев от новото белодробно отделение на болница „Лозенец” в София.

Волен Сидеров: С икономическа агресия можем да осигурим растеж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6324599

Волен Сидеров: С икономическа агресия можем да осигурим растежС по-голяма икономическа aгресия, можем да увеличим доходите и да осигурим икономичеки растеж. Това означава отваряне към други страни, които са извън Европа като Япония, Индия, Русия, Китай. Това, че сега разчитаме на едни еврофондове не е достатъчно. По този начин не можем да имаме развитие, заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров в студиото на

Животновъдите ще получат над 11,3 млн. лева извънредна помощ

http://econ.bg/Новини/Животновъдите-ще-получат-над-11-3-млн-лева-извънредна-помощ_l.a_i.745370_at.1.html

Управителният съвет на ДФ „Земеделие" (УС на ДФЗ) одобри над 11,3 млн. лева национално финансиране по Схемите за извънредна помощ за приспособяване...

Водата в Хасково пак с уран, пускат водоноски

http://frognews.bg/news_137884/Vodata-v-Haskovo-pak-s-uran-puskat-vodonoski/

Отново забраниха водата в Хасково за пиене и готвене. Причината са нови проби, които са отчели отново повишаване на нивата на уран.

Д-р Гагова: По-добре съм, голям успех е да мога да дишам

https://offnews.bg//obshtestvo/d-r-gagova-po-dobre-sam-goliam-uspeh-e-da-moga-da-disham-660037.html

Д-р Албена Гагова, която бе зверски нападната от баща на новородено в болница "Шейново",  вече се чувства по-добре и се възстановява от шока, причинен и от разярения мъж.

Това заяви самата тя в студиото на бТВ тази сутрин: "Физически съм по-добре, голям успех за мен е да мога да дишам. Въздухът е прекрасен, върнах си нормалните човешки способности - да усещам вкус, да дишам и да спя". 

"Надявам се отново да се върна на работа в "Шейново", каза тя за радост на всичките ѝ пациенти, които я подкрепиха.

Тя каза, че е изключително развълнувана от подкрепата на колегите си от страната и болница "Шейново" и тази от страна на пациентите ѝ. 

Въпреки това тя все още е силно афектирана от случилото се и заяви, че ще ѝ трябва още време, за да се възстанови психически от агресията на Владимир Стоянов. Той я нападна на 1 юли след отказ да му даде плацентата на новороденото му бебе, пращайки я в болница с комоцио, счупен нос и множество травми в областта на лицето. 

"Не мога да си обясня как деца посягат на учители, на медици, това се корени в първите 7 години на възпитанието ни", коментира тя действията на мъжа, "не знам каква е причината за агресията, не знам каква е тази привързаност към тази плацента".

Тя разказа, че в деня на нападението е видяла за първи път своя нападател и каза, че дори да го види пак, не би му казала нищо: "Нищо не искам да му казвам".

"Психиката на този човек е много далеч от моята, не мога да си обясня какво е в главата му, за какво му е трябвала тази плацента, вероятно за научните му опити, нямам представа", заяви тя след въпрос дали знае защо бащата толкова силно е искал да вземе плацентата на детето си.

Искам да си върна живота обратно и да продължа напред, каза още д-р Гагова.

Два случая на марсилска треска в Пловдивско за седмица

http://www.cross.bg/slychaya-treska-plovdivska-1548415.html

/КРОСС/ Два случая на марсилска треска са регистрирани в Пловдивска област през последната седмица, съобщиха за „Фокус" от Регионалната здравна инспекция. Един от случаите е констатиран на територията на град Пловдив. През последния отчетен седемдневен период четирима души са потърсили медицинска помощ след ухапване от кърлежи. Няма заразени с лаймска болест или кримска хеморагична треска. През периода в Пловдивска област специалистите са установили също 42 случая на чревни инфекции - ентероколит. Най-много за заболелите на територията на общините Пловдив и Карлово. Отчетени са също 20 случая на варицела и 5 на скарлатина. Според специалистите от Регионалната здравна инспекция епидемичната обстановка в Пловдивска област се запазва спокойна за сезона.  

Тръмп за срещата му с Владимир Путин: Мина страхотно!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6324590

Тръмп за срещата му с Владимир Путин: Мина страхотно!Американският президент Доналд Тръмп описа срещата си с президента на Русия Владимир Путин като преминала „страхотно“, предава AFP, цитирана от "Фокус".  Двамата разговаряха почти 2 часа, въпреки че по първоначална уговорка, срещата трябваше да продължи 30 минути. По време на разговор с британския премиер Тереза Мей, Доналд Тръмп заяви,

Извънземните като тренд

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6324068

Извънземните като трендЗащо космическата тематика изживява втори ренесанс? Подготвя ли се човечеството за дългоочаквани “близки срещи от третия вид”? Една нощ през юли 1947 г. военен оператор от Армейския въздушен корпус на Съединените щати във Флорида е вдигнат по тревога от леглото и спешно изпратен на секретна мисия в Розуел, Ню Мексико.

Специалист: 50 българи на ден умират заради мръсния въздух

https://www.actualno.com/society/specialist-50-bylgari-na-den-umirat-zaradi-mrysnija-vyzduh-news_621312.html

18 хил. на година, или средно по 50 българи на ден умират заради мръсния въздух. Това обяви д-р Александър Симидчиев от новото белодробно отделение на болница „Лозенец” в София. Това е епидемия, за която малко се говори у нас, твърди лекарят. Той уточни пред bTV, че даннит

18 300 студенти с евростипендии

https://offnews.bg//obshtestvo/18-300-studenti-s-evrostipendii-660042.html

18 331 студенти получиха европейски стипендии през летния семестър на академичната 2016/2017 година. От тях 9594 взеха за висок успех, а 8373 – за специални постижения по време на обучението си, съобщи МОН.

За европейските стипендии са кандидатствали 26 843 младежи.

Изплатените средства през този семестър са 9 742 050 лв. и са осигурени от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Размерът на стипендиите за успех беше увеличен от 120 лв. на 150 лв. на месец, а на еднократните стипендии за специални постижения – от 200 лв. на 300 лв. За отлични оценки младежите получиха общо 750 лв. за петте учебни месеца. Те можеха да кандидатстват и за до три специални стипендии.

Средният успех за получаване на стипендия за успех беше много добър (5,47), а за специални постижения – отличен (5,56). 2854 студенти бяха класирани с пълно отличие. Най-възрастният, получил стипендия, е на 72 г. и учи „Педагогика“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Най-младият е на 18 г. и учи „Хотелиерство“ в Университета по хранителни технологии в Пловдив.

Най-много стипендии за успех са получили студентите в специалностите „Педагогика“ – 1156, „Комуникационна и компютърна техника“ – 1040, и „Информатика и компютърни науки“ – 891. Младежите, които се обучават в специалност „Икономика“, са лидери по брой получени стипендиите за специални постижения. Такива са взели 1562 бъдещи икономисти. Следват обучаващите се в „Медицина“ – 718, и в „Право“ – 574. С най-висок успех са класираните студенти от специалностите „Металургия“ (6,00), „Теория на изкуствата (5,93) и „Материали и метериалознание“ (5,92). Получилите специални стипендии с най-добри образователни резултати се обучават в „Металургия“ (6,00), в „Материали и металознание“ (5,99) и в „Теория на изкуствата“ (5,94).

Историческа среща между Тръмп и Путин

http://www.moreto.net/novini.php?n=355096

Приключи срещата между президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин, съобщи говорител на Държавния департамент, цитиран от Ройтерс. Той посочи, че тази първа среща очи в очи между Тръмп и Путин в кулоарите на форума на Г-20 в Хамбург е продължила над два часа, предаде Ройтерс.

Побойникът от Шейново целял вечна младост

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/pobojnikyt-ot-shejnovo-celial-vechna-mladost-6071260

Владимир Стоянов искал да отдели стволовите клетки, твърди негов преподавател

Какво обсъдиха и договориха световните лидери на срещата на Г-20?

//dariknews.bg/novini/sviat/kakvo-obsydiha-i-dogovoriha-svetovnite-lideri-na-sreshtata-na-g-20-2035657

Лидерите на Германия, Франция и Русия се срещнаха, за да обсъдят конфликта в Източна Украйна, предаде Асошиейтед прес. В кратко изявление германското правителство съобщи, че на среща в кулоарите на форума на Г-20 канцлерът Ангела Меркел, френският президент Еманюел

Българин застрелян във Филипините

https://offnews.bg//112/balgarin-zastrelian-vav-filipinite-660039.html

Българин е бил застрелян във Филипините, съобщи онлайн изданието "Манила таймс".

Според информацията Орлин Грозданов Стоев е бил въвлечен в скимиране и източване на пари от банкомати.

Мъжът е 38-годишен.

Бил е убит от маскирани нападатели към 22.20 ч. в четвъртък в град Кесон.

На 14 юни охранител арестувал Стоев, докато правел различни транзакции в банка, които породили съмнения. Властите иззели от него 15 "клонирани" банкови карти, джобен wi-fi приемник и много пари в брой.

Стоев бил арестуван за обир на банковати на 6 ноември 2016 г. в град Булакан, но е бил освободен под гаранция.

Вековните гори в Национален парк „Централен Балкан“ вече в списъка на ЮНЕСКО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6324588

Вековните гори в Национален парк „Централен Балкан“ вече в списъка на ЮНЕСКОКомитетът за световно наследство на ЮНЕСКО одобри на 41-ата си сесия в Краков, Полша разширение на обекта на световното наследство „Старите и вековни букови гори на Карпатите и други региони в Европа“. Той включва 77 компонента, разположени на територията на 12 европейски държави. България участва в номинацията с най-представителните букови гори в

Вековните букови гори в Централен Балкан вече са в списъка на ЮНЕСКО

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/07/08/3003665_vekovnite_bukovi_gori_v_centralen_balkan_veche_sa_v/?ref=rss


Разширение на обекта на световното наследство "Старите и вековни букови гори на Карпатите и други региони в Европа" е одобрил комитетът за световно наследство на ЮНЕСКО, съобщи пресцентърът на министерството на екологията. Той включва 77 компонента, разположени на територията на 12 европейски държави, в това число и в България.<br /><br />Страната ни участва в тази номинация с най-представителните букови гори в деветте резервата, разположени на територията на Национален...

Българин е застрелян във Филипините

http://www.cross.bg/stoev-pari-bankomati-1548414.html

/КРОСС/ Българин е бил застрелян във Филипините, съобщи онлайн изданието "Манила таймс". Мъжът е 38-годишен. Според информацията Орлин Грозданов Стоев е бил въвлечен в скимиране и източване на пари от банкомати. Бил е убит от маскирани нападатели към 22.20 ч. в четвъртък в град Кесон. На 14 юни охранител арестувал Стоев, докато правел различни транзакции в банка, които породили съмнения. Властите иззели от него 15 "клонирани" банкови карти, джобен wi-fi приемник и много пари в брой. Стоев бил арестуван и за обир на банкомати на 6 ноември 2016 г. в град Булакан, но е бил освободен под гаранция.    

ЦСКА 1948 привлече обещаващ бранител

https://offnews.bg//futbol/tcska-1948-privleche-obeshtavasht-branitel-660040.html

Третодивизионният ЦСКА 1948 привлече Денис Пидев. С дългогодишен стаж в професионалния футбол и борбения си дух футболистът е амбициран да помогне на "червените" за спечелване на промоция за Втора лига.

Денис Пидев е роден на 1.12.1992г. Играе като краен бранител. За последно носи екипа на Локомотив (София) във Втора лига.

Играл е още за Чавдар (Етрополе), Верея (Стара Загора) и Марек, като с тима от Дупница играе в най-високото ниво на българския футбол през сезон 2014/2015.

Междувременно от клуба, избрал честния път към върха, обявиха кастинг за набиране на таланти за Детско-юношеската школа на клуба. Родените през 1999 г., 2000 г., 2001 г., 2002 г., 2003 г. и 2004 г. могат да заповядат на 22 и 23 юли в спортен комплекс "Бонсист", където да покажат своите футболни умения.

Кастингът започва в 09:00 часа, а участниците трябва да бъдат с подходяща екипировка и футболни обувки. Юношите ще бъдат селектирани от директора на школата на "червените" Георги Кьосев и неговите помощници.

Ръководството на ЦСКА 1948 взе решение всички деца и юноши да бъдат освободени от такси и да им бъде осигурена безплатна екипировка. За предварително записване може да се обадите на телефон +359 898 357 829 (Георги Кьосев).

Доналд Тръмп настойчиво повдигал пред Путин въпроса за хакерите

http://econ.bg/Новини/Доналд-Тръмп-настойчиво-повдигал-пред-Путин-въпроса-за-хакерите_l.a_i.745350_at.1.html

На първата лична среща с руския президент Владимир Путин американският му колега Доналд Тръмп настойчиво е повдигнал въпроса за руската намеса в...

Братът на пребития Георги от Смолян: Скандалът е избухнал заради момиче

https://www.24chasa.bg/novini/article/6324581

Братът на пребития Георги от Смолян: Скандалът е избухнал заради момичеПребитият преди два дни Георги Кадиев от Смолян е в много тежко състояние, с опасност за живота и лекарите за момента не се ангажират с информация какви са точните поражения… Бил е ударен няколко пъти с дървени колове по главата, разказва пред bTV братът на пострадалия младеж. По думите му свадата е избухнала започнала заради момиче.

От днес КАТ може да снима шофьорите без предупреждение

http://www.investor.bg/bylgariia/5/a/ot-dnes-kat-moje-da-snima-shofiorite-bez-preduprejdenie-242682/

Новият закон позволява премахването на табелите на пътя, които досега предупреждаваха, че съответният участък се наблюдава с камери

Бразилия и Франция се класираха на финала в Световната лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/08/3003654_braziliia_i_franciia_se_klasiraha_na_finala_v/?ref=rss


Бразилия и Франция ще си оспорват трофея в Световната лига по волейбол в тазгодишното издание. Двата тима се класираха за последния двубой по нагледно идентичен начин, побеждавайки САЩ и Канада, при това с един и същи резултат 3:1.<br /><br />Домакините на финалния кръг от Бразилия ще преследват рекордна 10-а титла, след като надделяща над Щатите. Точно 10 хил. зрители в "Арена да Байшада" видяха много стабилна игра на любимците си за успеха с 3:1 (25:20, 23:25, 25:20,...

75% от децата на възраст 11-12 години имат профил в социалните мрежи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6324577

75% от децата на възраст 11-12 години имат профил в социалните мрежиДо 11-12 годишна възраст 74% от децата имат вече и профили в социалните мрежи, въпреки че по принцип те не са за ползване от деца под 13-годишна възраст. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Георги Апостолов, координатор в Национален център за безопасен интернет. „Едно изследване, което правихме в края на 2016 година и беше първото след 2010

Доктор по белодробни болести: Мръсният въздух е епидемия в България, говори се малко за нея

http://www.dnevnik.bg/zelen/2017/07/08/3003659_doktor_po_belodrobni_bolesti_mrusniiat_vuzduh_e/?ref=rss


18 хил. на година, или средно по 50 българи на ден умират заради мръсния въздух. Тези данни на Световната здравна организация (СЗО) за смъртността, причинена от замърсяване на въздуха, който дишаме, цитира д-р Александър Симидчиев от новото белодробно отделение на болница "Лозенец" в София пред БиТиВи.<br /><br />"Това е епидемия, за която малко се говори у нас," подчерта лекарят.<br />В България смъртността от замърсяването на въздуха е 3 пъти над средното...

В Полша евакуират 10 хиляди души заради бомба от Втората световна война

http://www.cross.bg/dyshi-hilyadi-bombata-1548413.html

/КРОСС/ В Източна Полша се извършва евакуацията на 10 хиляди души заради намерената голяма бомба от Втората световна война, съобщават местни медии. Временно затварят и магистралата за Беларус. 500-килограмовата бомбата бе намерена по време на строителни работи в Белосток. Властите заявиха, че около 10 хиляди души живеят в радиус от километър около бомбата. Те ще бъдат евакуирани в ранните часове на неделя с автобуси, за да могат сапьори да обезвредят и изнесат бомбата. Жителите ще могат да се върнат по домовете си до вечерта.  

Цветеслава Гълъбова: До 5 години няма да има кой да ви лекува

http://frognews.bg/news_137883/TSveteslava-Galabova-Do-5-godini-niama-da-ima-koi-da-vi-lekuva/

”До 5 години няма да има кой да ви лекува”. Това заяви за ”Събуди се” д-р Цветеслава Гълъбова, директор на психиатрична болница ”Св.Иван Рилски”. Тя коментира зачестилите случаи на насилие срещу медицински лица.

Защо смехът е важен за еволюцията?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/zashto-smehyt-e-vazhen-za-evoliuciiata-2035653

Смехът е ключов инструмент в човешката еволюция, защото създава усещане за близост, подобно на пощенето при приматите, предаде агенция ЮПИ. Това откриха учени от университета на Турку във Финландия.

Когато човек се смее, нивата на ендорфини скачат. Т

Засилен трафик на границите с Гърция

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zasilen-trafik-na-granicite-s-gyrciia-2035652

За засилен трафик по границата с Гърция съобщават от МВР. На ГКПП "Кулата" има около 700-метрова колона от товарни автомобили на влизане в страната. Натоварено е движението и през граничния пункт "Маказа", където има опашки от автомобили от по километър и в двете п

Плевнелиев: Президентската институция трябва да бъде център на баланса

//dariknews.bg/novini/bylgariia/plevneliev-prezidentskata-instituciia-triabva-da-byde-centyr-na-balansa-2035649

Доскорошният президент (2012-2017г.) Росен Плевнелиев заяви пред Дарик, че срещите по време на българското председателство на ЕС е трябвало да се провеждат в Бояна, а не в НДК.

По думите му подобни срещи създават големи проблеми с трафика, ако се про

Проф. Дичев: Паметникът пред НДК трябваше да остане музей

http://dnes.dir.bg/news/pametnik-ndk-ivilo-dichev-26024974

Паметникът пред НДК трябваше да бъде запазен като музей, символ на социализма. Антикомунисти искат събарянето му, защото не успяха с този на Съветската армия.

Децата на Васко Кръпката: Баща ни беше символ на свободата (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6324560

Децата на Васко Кръпката: Баща ни беше символ на свободата (Видео)Децата на Васко Кръпката се занимават с изкуство. Боян е барабанист, а Василена избира рисуването. "Израснахме по митинги и барикади. Имаме много готино семейство", разказва Василена. "От доста малки сме били по концерти", допълва брат й. Той определя баща си като "символ на свободата и на свободния дух".

Папараци щракнаха близнаците на Амал и Джордж Клуни (снимки)

https://offnews.bg//zdrave-i-krasota/paparatci-shtraknaha-bliznatcite-na-amal-i-dzhordzh-kluni-snimki-660036.html

Папараци заснеха едномесечните близнаци на Джордж и Амал Клуни, разказва Дейли Мейл. Двойката беше забелязана да слиза от частен самолет в Италия, носейки в кошнички малките Ела и Александър.

След появата на бебетата на бял свят на 6 юни, семейство Клуни са изключително притеснени за сигурността в дома си. Причина за това са заплахи към актьора, получени в миналото. За това и двойката реши да напусне дома си във Великобритания и да се нанесе в къщата си на брега на италианското езеро Комо.

Докато се изнасят, ловки папараци успели да "щракнат" Клуни с близнаците на ръце.

Оказва се, че Джордж до такава степен е обезпокоен, че разбирайки за бременността на Амал, наел бивши агенти на тайните служби, за да им помогнат да подобрят сигурността си.

Джордж Клуни се ожени за Амал преди 3 години. След сватбата, актьорът купи имението им във Великобритания, което е на стойност 7,5 милиона долара.

И Мелания не успя да прекъсне срещата Тръмп - Путин

http://dnes.dir.bg/news/putin-g-20-sasht-izbori-2016-melania-tramp-26028365

Дори първата дама на САЩ Мелания Тръмп не успяла да попречи срещата между президентите на САЩ и Русия в Хамбург да продължи далеч по-дълго от предвиденото.

Дженифър Гарнър вече знае за новата на Бен Афлек

https://www.actualno.com/showbusiness/djenifyr-garnyr-veche-znae-za-novata-na-ben-aflek-news_621306.html

Дженифър Гарнър приема добре новата връзка на бившия си съпруг Бен Афлек. В момента във ВИП средите се върти слух, че 45-годишният актьор е успял да се хване с продуцентката на "Събота вечер на живо" Линдзи Шукъс само няколко месеца след развода си с Гарнър след 11-годишен брак.

Волен Сидеров: Избягвайте заяждане с ромската общност, дори да се чувствате засегнати

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/07/08/3003649_volen_siderov_izbiagvaite_zaiajdane_s_romskata/?ref=rss


"Избягвайте всякакво заяждане с представители на тази общност (ромската - бел.ред.), независимо, че може да се почувствате засегнати" - този съвет даде лидерът на "Атака" и съпредседател на участващата в управлението коалиция "Обединени патриоти" Волен Сидеров. Той беше помолен да коментира случай на побой с участието на роми, заради който довечера в града ще има протест.<br /><br />В интервю за Би Ти Ви тази сутрин Сидеров, който в кампанията си за...

Един варненски район остава без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=355094

Заради авария на водопровод един варненски район ще остане без вода днес, съобщиха от ВиК за Moreto.net. Абонатите в част от квартал "Христо Ботев" , под колелото ще са без вода до 16 часа.

Д-р Александър Симидчиев: 50 българи на ден умират от мръсен въздух

http://www.moreto.net/novini.php?n=355093

18 хил. на година, или средно по 50 българи на ден умират заради мръсния въздух. Това обяви в предаването „Тази събота” д-р Александър Симидчиев от новото белодробно отделение на болница „Лозенец” в София. Това е епидемия, за която малко се говори у нас, твърди лекарят.

Путин, Меркел и Макрон обсъждат Украйна

http://www.cross.bg/ykraiina-rysiya-pytin-1548412.html

/КРОСС/ Започна срещата между президента на Русия Владимир Путин, канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на Франция Еманюел Макрон, предава ТАСС. Срещата е в хотел Атлантик в Хамбург. Срещата на лидерите се провежда на работен обяд. Лидерите на Русия, Франция и Германия ще обсъдят кризата в Украйна. Въпросът за Украйна не се повдига за първи път на тази среща на Г-20 в Хамбург. В петък той бе обсъден по време на разговора между президента на Русия Владимир Путин и Доналд Тръмп. Тогава американската страна информира Русия за назначаването на нов специален представител за Украйна, а именно Курт Волкер, който може да посети Москва в скоро време.  

За детското сърце от Вирджиния Улф

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/07/08/2990091_za_detskoto_surce_ot_virdjiniia_ulf/?ref=rss


Съчувствие, съпричастност, уважение, любов. Доброто сърце побира тези неща, без да води сметки на кого колко е дало. Хубавата книга също. "Вдовицата и папагалът" от Вирджиния Улф проверява сърцето. Писана е за деца, но историята на госпожа Гейдж, нейното куче Шаг и папагала Джеймс подлага на тест и възрастните.<br /><br />Четивото излиза за първи път в България в поредицата "Детски шедьоври от велики писатели" на издателство "Лист", съобщиха от там....

Лекар да си, е престижно, но защо ги бият

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6324010

Лекар да си, е престижно, но защо ги биятЛекарската професия е една от най-престижните и това правило важи дори в днешните смутните времена и в нашето общество. Според проучване на “Алфа рисърч” интересът към най-хуманната специалност запазва стабилно равнище в последните 10 г. (Виж 9-а стр.) Странно е тогава при такива изводи, че в последните години се засилва агресията към медиците.

Видео показва, че Винъс Уилямс е невинна (видео)

https://offnews.bg//tenis/video-pokazva-che-vinas-uiliams-e-nevinna-video-660038.html

Американската тенис звезда Винъс Уилямс няма вина за катастрофата в началото на юни, вследствие на която загина човек.

Това показва ново видео, което вече е предадено на полицията. На кадрите се вижда, че Уилямс пресича кръстовището на зелена светлина, когато в колата й се врязва автомобила на пострадалия, който преминава на червено.

В резултат на катастрофата 78-годишният Джеръм Барсън умира от нараняванията си дни по-късно, а семейството му се закани да съди по-голямата от сестрите Уилямс.

С новите доказателства обаче съдът едва ли ще накаже тенисистката, която макар и разстроена от инцидента, стигна до четвърти кръг на "Уимбълдън".

Първоначално от полицията хвърлиха вината върху Винъс, но с оглед новите доказателства вече промениха мнението си.

"Витоша летен фест" събира любителите на планинския спорт в неделя

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/08/3001519_vitosha_leten_fest_subira_ljubitelite_na_planinskiia/?ref=rss


"Витоша летен фест" организира събитие за любителите на планинските спортове в неделя от 10.30 ч. пред хижа "Момина скала".<br /><br />Фестът ще включва планинско колоездене, планинско бягане и кратък туристически поход. Сред записалите се участници е българският шампион по планинско бягане Шабан Мустафа.<br /><br />Организаторите ще осигурят обществен транспорт за желаещите да се включат. Автобуси ще тръгват в 8.00 ч. от паркинга пред централния вход...

Верижна катастрофа с 5 коли в София

https://offnews.bg//112/verizhna-katastrofa-s-5-koli-v-sofia-660035.html

Верижна катастрофа с 5 автомобила е станала на кръстовището на булевардите „Цар Борис III“ и „Акад. Иван Гешов“ снощи, съобщи агенция "Фокус", като цитира пресцентъра на МВР.

Сигналът за инцидента е подаден около 22.50 часа.

Няма пострадали, нанесени са само материални щети на автомобилите.

Изясняват се фактите и обстоятелствата около инцидента.

Според Нова тв виновният за катастрофата шофьор - управлявал "Пежо" - е избягал.

Майка и 4 деца са в инфекциозно след натравяне с варена царевица

https://www.actualno.com/society/majka-i-4-deca-sa-v-infekciozno-sled-natravjane-s-varena-carevica-news_621304.html

Майка и четирите й деца са настанени рано тази сутрин в инфекциозното отделение на МБАЛ-Благоевград с хранително отравяне след консумация на варена царевица, предаде БГНЕС. Към 4 часа тази сутрин в Спешно-приемно отделение на благоевградската болница е постъпило семейств

Цецка участва в неформалното заседание на Съвета на Европейския съюз в Талин

http://www.cross.bg/stoki-durzhavite-suveta-1548410.html

/КРОСС/ Министърът на правосъдието Цецка Цачева взе участие в неформалното заседание на Съвета на Европейския съюз "Правосъдие и вътрешни работи" в столицата на Естония - Талин. В рамките на заседанието бяха обсъдени позициите на страната ни във връзка с обезпечаването и конфискацията на активи, които са важен елемент в борбата срещу финансирането на тероризма. Основната цел на законодателното предложение е именно лишаването на извършителите на престъпления от незаконно придобити активи. Това е определящо за постигане на висока степен на хармонизация в материята на признаване на решенията за конфискация. Предимството на формата „регламент" се предопределя от еднаквото прилагане на правните норми, внася яснота и предвидимост в правната регламентация и способства за бързина и ефективност в правоприлагането, включително чрез избягване на значителни различия в уредбата, до които може се стигне при транспониране на евентуална директива. Предизвикателство при създаването на такъв директно приложим нормативен акт е нуждата от съобразяването на различията в законодателната уредба на материята в държавите членки /ДЧ/ и утвърдените в практиката правила. По отношение на продажбата на потребителски стоки и в рамките на дискусията България подкрепи въвеждането на един режим за продажба на стоки и свързаните с тях гаранции, който да е приложим както за стоките, продавани онлайн, така и за стоките офлайн

Започна срещата между Владимир Путин, Ангела Меркел и Еманюел Макрон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6324555

Започна срещата между Владимир Путин, Ангела Меркел и Еманюел МакронЗапочна срещата между президента на Русия Владимир Путин, канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на Франция Еманюел Макрон, предава ТАСС, цитиран от "Фокус".  Срещата е в хотел Атлантик в Хамбург. Срещата на лидерите се провежда на работен обяд. Лидерите на Русия, Франция и Германия ще обсъдят кризата в Украйна.

Взрив пред жилищна сграда в Газиентеп

http://www.cross.bg/vzriv-pred-zhilishtna-sgrada-v-gazientep-1548409.html

/КРОСС/ Взрив е избухнал в южния турски град Газиентеп, съобщава Си Ен Ен. По неофициална информация около 7 души са ранени. Никой не е поел отговорност за нападението. Бомбата е била поставена на мотоциклет, паркиран пред жилищен блок. Полицията е отцепила района.  

Газ и бронетранспонтьори срещу протест в Хамбург

http://dnes.dir.bg/news/protest-evropeyski-parlament-g-20-hamburg-26028213

Германската полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разчисти хамбургската улица "Шултенблат", където имаше протести срещу срещата на Г-20.

САЩ готвят тест на ПВО системата си

http://www.cross.bg/sistemata-koreya-severna-1548408.html

/КРОСС/ Дни след като Северна Корея извърши поредния ракетен тест от САЩ посочиха, че се подготвят изпитания на системата за противоракетна отбрана, съобщи Ройтерс. Ученията ще се проведат в Аляска и целят да покажат, че Пентагонът е способен да отрази вражеско нападение. Комплекси от ПВО системата THAAD са разположени и на тихоокеанския остров Гуам. Специалисти разкриха, че на 4 юли Северна Корея е изстреляла междуконтинентална ракета. Все още не е известно дали тя може да носи ядрена бойна глава.    

Плевнелиев: На F-16 можеш да закачиш всичко. На "Грипен" - не

http://clubz.bg/55972-plevneliev_na_f_16_mojesh_da_zakachish_vsichko_na_gripen_ne

"Аз съм за изтребител, който освен да може да лети, да може и да стреля. Да може да защити националния суверенитет на България. На F-16 можете да закачите всичко, а на „Грипен“ - не всичко."

Това каза президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев пред "Дарик". Бившият главнокомандващ продържи със съветите:

„Аз цял живот съм си купувал употребяван „Фолксваген“, употребявано „Ауди“ - много хубави коли, разумен избор. Аз нямам нищо против употребяван самолет. Вместо да купуват 10 „Грипен“-а, ако купят 4-5 F-35, може би това ще е най-мъдрото решение. Какво представлява F-35 – това е един самолет, чисто нов, който сам по себе си води битка срещу 8 други самолета. Защо ви трябва „Кобрата на Пугачов“?, попита Плевнелиев.

Той посочи, че пожелава успех на президента Румен Радев, но заяви, че за първите месеци от мандата си държавният глава е допуснал немалко грешки. Плевнелиев обаче не ги посочи. Според него президентската институция не трябва да е властови център, а център на баланса.

„За мен също не е ясно как така българският държавен глава натиска в една посока. На българския държавен глава по никакъв начин не му отива да влияе на която и да е било обществена поръчка, още повече за милиарди“, каза Плевнелиев.

Бившият президент продължи с анализа на темата с новите бойни самолети за авиацията ни:

„Отгоре е Румъния, отдолу е Турция, Гърция, по-нагоре над Румъния е Полша, всички те са с F-16, всичките те са наши приятели, партньори и съюзници каквото и да стане. За разлика от Русия и Сърбия например. И с всички тях не сме съвместими. Според мен България ще вземе едно изключително недалновидно, грешно решение, при което ние отново ще посочим, че не сме с останалите си съюзници и партньори - oтново пробитите от руснаците“, коментира той.

 

100 хил. протестиращи може да засенчат последния ден от срещата на Г-20

http://www.investor.bg/evropa/334/a/100-hil-protestirashti-moje-da-zasenchat-posledniia-den-ot-sreshtata-na-g-20-242681/

Никога не сме се сблъсквали с такова равнище на омраза и насилие, коментира говорителят на хамбургската полиция

„Лидл” предлага 3 вида кисело мляко „Родна стряха” за летния таратор

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6323901

„Лидл” предлага 3 вида кисело мляко „Родна стряха” за летния тараторЗакваска, извлечена от здравец, е сред тайните на вкуса Измежду три разновидности кисело мляко „Родна стряха“ с различна степен на масленост избират клиентите на „Лидл България” при покупката на продукти за студения летен таратор. В линията „Родна стряха“ с над 50 хранителни стоки от български производители търговската верига предлага млечни

Трите послания на Тръмп за България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280733_%D0%A2%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

 Коментар от Иван Бедров:

„Българското Тръмп общество осъди изказването на президента на САЩ в Полша, след което се саморазпусна”. Това е фалшива новина, но би била напълно закономерна. Обявеното през януари дружество бе основано от проруски фигури, някои с добри връзки в бившата Държавна сигурност, а очакването беше президентът Тръмп да „разведри отношенията между САЩ и Русия” - разбирай: да се откаже от санкциите. Ако до вчера някой все още е живял с такива надежди, след речта на Тръмп във Варшава би трябвало окончателно да се откаже от подобни очаквания.

Президентът на САЩ отправи към страните от Източна Европа достатъчно конкретни послания, които звучат накратко така: Не, Западът не се разпада и съюзът между Америка и Европа ще продължи да бъде моторът на световната политика; не, няма да бъде толерирано Русия да дестабилизира Украйна и да атакува Запада с пропаганда и кибервойна; и да, свободата и човешките права са нещата, които ни обединяват, и затова Западът е по-силен от всички - заради общите ни ценности.

Реч за всички

Разбира се, речта на Тръмп бе толкова внимателно конструирана, че тези послания спокойно могат да останат незабелязани от всеки, който не иска да ги забележи. В огромна част от изказването ставаше дума за трагичните и героични моменти от историята на Полша, като това беше не само любезност към домакините, но и търсеният пламък, който да накара хората да скандират името на Тръмп. А той не скри, че това му харесва. Честото споменаване на Бог и на думата „граница” пък бе жест към консервативните кръгове, които са на власт в Полша, а и стават все по-видими и в останалите държави от региона. Всичко това със сигурност радва много хора, но истински важните политически послания бяха други.

Послание №1: Америка държи Западът да е единен

След като отчете, че страните от НАТО вече отделят повече пари за отбрана, което, по думите му, е резултат от неговия призив да изпълняват задълженията си, Доналд Тръмп произнесе очакваните думи: „Ние стоим твърдо зад Член 5 (от договора за НАТО, бел.ред.) - ангажиментът за взаимна защита”. С което увери, че слуховете и нечии надежди за край на солидарността са силно преувеличени. „Декларирам днес пред света, че Западът никога няма да бъде сломен. Нашите ценности ще надделеят”, каза още американският президент. След което обяви трансатлантическите връзки за по-силни от всякога и добави, че „силна Европа е дар за Запада и за света”. А това е точно обратното на засилилата се в последните три години пропаганда за разпадащия се Запад, за разлома между Европа и Америка и за „полезния идиот” в Белия дом, който ще служи на Путин.

Послание №2: Русия няма карт бланш

„Призоваваме Русия да прекрати дестабилизиращите си действия в Украйна и навсякъде, както и подкрепата си за враждебни режими, сред които Сирия и Иран”, каза още Тръмп. Американският президент произнесе тези думи в контекста на „нови форми на агресия, включитено пропаганда, финансови престъпления и кибервойна”. Колкото и да се харесват Тръмп и Путин - така както един бабаит уважава друг, думите във Варшава са достатъчно ясни. И ако някой е очаквал особеностите на характера на Тръмп да омекотят американската позиция, очевидно не е познал.

Иван Бедров

Иван Бедров

Послание №3: Общите ценности

Третият удар срещу пропагандните клишета от арсенала на „Тръмп обществата” бе фокусирането върху общите ценности - върховенство на закона, свобода на словото и на изразяването, равноправие, свобода, достойнство и човешки права. Разбира се, от устата на Тръмп думите за свобода на словото няма как да прозвучат кой знае колко убедително, особено на фона на словесната му война срещу медиите в самите Съединени щати. Споменаването на жените като стълб на нашето общество също може да предизвиква усмивки след записите, в които чухме разни реплики по адрес на жени. Но все пак Тръмп изреди точно тези ценности, които пропутинската пропаганда се опитва да омаловажи, да пришие на „бездуховния Запад” и да ги противопостави на силната власт в евразийския модел.

Резултатът

Речта на Тръмп във Варшава сложи точка на периода на опипване, през който антизападните кръгове опитваха да заливат с пропаганда за предстоящо разпадане на Западния свят. Може външнополитическият истаблишмънт във Вашингтон да е взел връх при подготовката на речта, може самият Тръмп да е стигнал до извода за необходимите ясни и принципни послания, а може и да е комбинация от двете. Резултатът обаче е видим - Доналд Тръмп каза във Варшава точно това, което регионът очаква от един президент на Съединените американски щати.

Британското правителство ще финансира строителството на 100 хил. нови жилища

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280732_%D0%91%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D1%89%D0%B5+%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B0+%

 Правителството на Великобритания обяви фонд на стойност 2,3 млрд. паунда (малко над 2,6 млрд. евро) за строителството на около 100 хил. нови жилища в райони със засилено търсене на имоти в страната, предава онлайн изданието propertywire.com.

Инвестициите ще се осъществяват чрез правителствения фонд за жилища и инфраструктура. Фондът очаква предложения на общините и поема ангажимент за ускорено строителство на имотите.

Финансирането ще покрива и строителството на инфраструктура – както транспортна, така и социална, включително строителство на училища, здравни центрове и дигитална инфраструктура.

Директната подкрепа за изграждането на нова инфраструктура ще доведе до строителство и на повече жилища, както и ще ускори реализацията на вече планираните строежи.

По статията работи: Миглена Иванова

50 българи умират на ден от мръсен въздух, 18 хил. на година

https://offnews.bg//zdrave/50-balgari-umirat-na-den-ot-mrasen-vazduh-18-hil-na-godina-660031.html

50 българи на ден умират в следствие на замърсен въздух. Това прави близо 18 хиляди на година, заяви д-р Александър Симидчиев от новото белодробно отделение на болница „Лозенец” в София в студиото на бТВ тази сутрин. 

"Това буквално е епидемия, за която не се говори много", заяви Симидчиев и каза, че цифрата на жертвите на мръсния въздух е по-висока от тази на войната по пътищата. 

Данните на Световната здравна организация сочат, че страната ни е на второ място по смъртност, причинена от мръсен въздух. На първо място е Босна и Херцеговина. На трето място е Грузия. Изследването е направено в малко над 50 държави по света. В негативната класация "отличници" са Исландия, Финландия и Швеция. 

През 2016 г. страната ни е била на трето място в класацията.

Данните показват, че замърсяването на въздуха ни е над 3 пъти по-високо от средноевропейското, коментира докторът.

Смъртността от белодробни заболявания не се дължи само на мръсен въздух, посочи Симидчиев.

"Една част от смъртните случаи се дължи на това, което не се прави за "профилактика на смъртта". Например Босна и Херцеговина не е много по-мръсна от България, но е на първо място по смъртност, защото там пушат много повече хора", заяви той.

Един от основните замърсители на въздуха са фините прахови частици с размер под 2,5 микрона. Техен основен източник са колите, горенето на твърди горива и дори настилките, по които минават колите, които при триенето образуват такива частици. За да се намалят нивата на прахови частици трябва да се поставят катализатори на колите, да вървим постепенно към отказа от отопление на твърдо гориво и да мием улиците редовно, посочи специалистът.

Обединените арабски емирства - там, където жените доминират в технологиите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280731_%D0%9E%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B1%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+-+%D1%82%D0%B0%D0%BC%2C+%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D

 Жените в технологичната индустрия се сблъскват с доста трудности, работейки в мъжка среда, която доминира в по-голямата част от този пазар. Но не точно така стоят нещата в Обединените арабски емирства и Дубай в частност, пише Quartz. Там е нещо като ерата на Кенеди, но днес, където младите страни виждат своето бъдеще като дават власт на младите и създават култура на обществените услуги, а жените са на преден план.

Да, вярно е, че Близкият изток си има доста сериозни предизвикателства. Според Световната банка 13 от общо 15-те страни с най-ниска степен на участие на жените в работната сила, са в арабския свят. Въпреки това, онова, което прави ОАЕ толкова уникални, както за региона, така и в световен мащаб, е участието на жените в управлението на технологични компании.

В 10 арабски страни, анкетирани от ЮНЕСКО, жените, завършващи научни, инженерни, математически и технологични специалности, представляват 34 на сто от общо 57% завършващи. Това е доста по-високо спрямо западния свят. Освен това 35% от интернет предприемачите в арабския свят са жени, в сравнение с 10% в световен мащаб. Талантът се култивира, а ОАЕ се превърнаха в регионален хъб, с възможности за много жени да започнат и развият кариерите си.

 

Разнообразните гледни точки са ключови за развитието и разрастването на технологиите на XXI век. Жените в ОАЕ представляват 66% от работещите в публичния сектор, 30% от които са на лидерски позиции. 27,5% от дамите, които са част от кабинета, играят ключова роля в подкрепянето на технологиите и иновациите в страната. Тук жените не са малка част от технологичния сектор – те са част от всички големи технологични инициативи, а в повечето случаи, дори ги ръководят, допълва анализът.

От развитието на Hyperloop до изграждането на първите летящи дронове таксита, Дубай се превърна в привлекателно място за технологичните инвеститори, които искат да градят бъдещето. От своя страна, правителството е достатъчно смело, за да прави първите крачки.

Тъй като само 2% от приходите на Дубай идват от петрола, за разлика от другите страни от Персийския залив, градът си е поставил за цел да бъде хъб, създаващ нови бизнес модели за технологии, навлизащи в Южна Азия, Африка и Далечния изток.

Нивото на женското лидерство в Дубай може да служи като пример за западните технологични елити, които често посещават емирството. Да вземем Илон Мъск например. През февруари 2017 г. той стъпи с Tesla в Дубай и обяви плановете си да прави инвестиции в размер на милиони долари в услуги за зареждане на превозните средства и да влага в инфраструктурата на ОАЕ. По същото време Джеф Безос посети Дубай, а скоро след това Amazon обяви придобиването на базираната в Близкия изток компания за електронна търговия – souq.com.

Ключова част от развитието на технологичния сектор е подкрепата на местните иновации. Нур Швейд, рисков инвеститор, базиран в Дубай, коментира, че в емирството средно около 10% от рисковите инвеститори са жени, което отговаря на ситуацията в Силициевата долина, но е доста по-напред спрямо развиващите се икономики. Като цяло тя е оптимист и твърди, че щом технологичният сектор се движи от бизнеса и анализите, които традиционно са доминирани от мъжете индустрии, към образованието и здравеопазването, където има повече жени лидери, естествено ще се стигне до момент, в който жените ще вземат все повече решения. В случая с Дубай, тя смята, че значителният брой на дамите в технологичния сектор ще подкрепи и вдъхнови следващото поколение жени лидери.  

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Веселина Василева

Хороскоп за 8 юли – събота

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280730_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+8+%D1%8E%D0%BB%D0%B8+%E2%80%93+%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0

 Овен 21 март – 20 април

 

За родените около 1 април денят е зареден с агресия, с провокации на всяка крачка и огромно желание да се намесвате, да искате, да давате съвети и да определяте съдбите на околните. Смирете апетитите, независимо в каква посока, за да си нямате неприятности. Попадате в изкусителни положения, които ще ви отведат в лапите на зависимост, от която трудно ще се отървете. Не опитвайте нищо за първи път, не променяйте дозировки на лекарства и спазвайте диета на всички нива. Вероятен е и здравословен проблем.

 

Телец 21 април – 20 май

 

Денят носи за другите претенции без покритие, но при вас желанията ще се изпълняват, ще се намери кой да ви служи и услужи, да угажда на претенциите и желанията ви. Но всичко ще си има някакви граници. Не прекалявайте, не отивайте в крайности, не искайте прекалено и ще имате всичко в достатъчно количество. Отварят се зверски апетити. Нарушавате всякакъв вид диети. Вероятни са изневери. Не яжте ябълки-плодът на изкушението. Ще изживеете щастливи мигове, ако си удряте спирачки в точния момент.

 

Близнаци 21 май – 21 юни

 

Сложете юздите на двойствената си природа. Лесно се отива към изневери. Денят провокира змея на желанията, води ви към предизвикателства и желание да завладеете позиции, които не са ваши с мисълта, че така добивате повече сигурност в тези смутни времена. Не взимайте това, което принадлежи на друг. Говорим и за кражба на идеи, а не само за победи в любовта. Конкурентите ви готвят капан, в който сиренцето е голямата ви амбиция. Днес всичко ще се плаща, но сиренцето в капана ще е безплатно. Дано му знаете цената.

 

Рак 22 юни - 21 юли

 

Предстои тежък, рисков и разболяващ уикенд. Намалете претенциите и натоварването, не планирайте участия в рискови и каскадьорски инициативи. В този ден е добре да стоите настрана от хора и отношения, които и друг път са ви провокирали и вкарвали в преразход на сили и средства. Може да си навлечете нечия агресия с действия или вербално. Ставате податливи на странични влияния и давате възможност на някого да ви използва като остен на личните си интереси. Не нарушавайте закона и правилата.

 

Лъв 22 юли – 22 август

 

Стремежът днес е да вземеш от всичко и по много. Трудно ще задоволите апетитите си, ще влезете в битка за нечие сърце или за чадърите на плажа. Ще направите опит да елиминирате конкурент и да отнемете нечии права и територии на влияние. Скандалите са лош знак, ще ви разболеят и ще дистанцират от живота ви нужните и верни хора. Съветът е да се изолирате, да използвате всякакви форми на аскетизъм, да не допускате намеси, но и да не се месите в чуждата игра. Сънищата ви показват проблема, който трябва бързо да решите.

 

Дева 23 август – 22 септември

 

Имате шанс да си отрежете по-голямо парче от тортата на живота. Тенденцията е да взимаш без да питаш и да с интересуваш кое на кого е и при кого трябва да отиде. Денят ще донесе краткотрайна радост, удовлетворение и блаженство, след което ще ви представят сметката. Ще ви излезе солено всеки опит да навлезете в забранена територия, да ползвате обстоятелства и екстри, които не се дават всеки ден и на всеки. Влизате в смешни положения. Спомнете си как жабата вдигнала крак и тя, като видяла, че подковават коня.

 

Везни 23 септември – 22 октомври

 

За родените около 1 октомври денят ще е тежък, напрегнат и проблемен. Сами си търсите белята в стремежа да получите нещо забранено. Увеличете самоконтрола и не оставайте децата без надзор. В този ден лесно се отива в крайности, лесно се прекрачват забрани и ще по лесно се впускаме в опасни и рискови игри. Каквото се развали трудно ще се оправи, а каквото потръгне привидно с успех ще ви донесе само разочарования и болка. За утре не планирайте участия в състезания и конкурси. Почивайте, идете на тихо и спокойно място.

 

Скорпион 23 октомври – 22 ноември

 

Не се лакомете за пари и придобивки, не вършете нищо с голяма амбиция. Този ден ще ви донесе късмет, ако ограничите контактите и работите на свой терен. Може да се наложи да вземете страна в спор. Постъпете честно, не давайте повод за компромати, не взимайте подкупи и не си позволявайте изневери. В желанието да изпитате всевъзможни удоволствия ще стъпите накриво и може да си превишите правата. Останете в тесен кръг на проверени в годините приятели и близки и се задоволете с това, което имате.

 

Стрелец 23 ноември – 21 декември

 

Ден на неравностойни игри, на връзки носещи мимолетна радост и удовлетворение, след което ще последват дълги моменти на болка и разочарование. Не правете нищо, за което усещате, че ще платите висока цена. Препоръчва се диета на всички нива. Прочистете тялото и съзнанието от насъбраната шлака. Не планирайте тежки и натоварващи ангажименти както и участие в състезания. В любовта вървите към неравностойна и объркваща бъдещето ви връзка. На сън ще видите начина да излезете от неприятно положение.

 

Козирог 22 декември – 20 януари

 

Денят е напрегнат и проблемен. До вечерта може да загубите контрол върху положението и да влезете в забранени връзки. Бъдете сигурни, че ще ви изкушават в стремежа да ви обвържат или да ви спретнат компромат. Не очаквайте честна игра в личен и бизнес план. Не се лакомете, не искайте много и не давайте големи обещания. Лесно може да се подхлъзнете на динената кора на предоверяването или да излъжете някого в желанието за удоволствия и лесни печалби. За всичко сторено не по правилата ще се плаща.

 

Водолей 21 януари – 19 февруари

 

Ако днес играете ролята на фона и не се намесвате ще спечелите предимства или поне няма да си създадете допълнителни грижи и неприятности. Ще ви въздействат съблазни от всякакъв вид, ще ви се предлагат на пръв поглед екстри и примамливи положения, но зад всичко ще прозира желанието за употреба на чувствата, възможностите и парите ви. Не се събирайте в непознати компании тази вечер. Откажете участия в обществени изяви и мероприятия. Пътувайте към места на сила и релакс. Скандалите разболяват.

 

Риби 20 февруари – 20 март

 

Днес се активизира вътрешният змей във всеки от нас. Трудно ще контролирате чувствата и пороците. Вероятно е да нарушите клетви и обещания дадени на друг или на самия себе си. Ще чувствате слабост и безволие и с лекота ще позволявате да ви въздействат. Ограничете контактите, не планирайте бягство от семейните отговорности или срещи със забранената любов. Ще ви се обаждат изкусители и хора, които смятат да спечелят по някакъв начин от връзката с вас. Давайте заето за натрапниците. На сън ще видите проблемите си и решението им.

 

Ч.Р.Д.

 

Личната ви година е седмица. Навлизате в тунела към нещо ново. Няма да има връщане назад. Ще останат в миналото старите приятелства, рабата, чувства и любов. Не се обръщайте, гледайте напред, пътувайте към нови места и хора. 2018 г. ще бъде успешна и печеливша.

Родените днес ще са големи лакомници, ще искат всичко и ако може веднага. Те са кукувичето в гнездото, което ще се опита да елиминира братята и сестрите си, да заграби имоти, пари и наследства. Не ги прехранвайте и от малки не им позволявайте всичко.

Критичен ден за зачатие. На заченатите днес предстои постоянна битка със злото. Ще преминат през трудности и страдания, но в критични моменти ще получават и поддръжка от силите на доброто.

Шофьор потроши пет автомобила в София и избяга

https://www.actualno.com/crime/shofior-potroshi-pet-avtomobila-v-sofija-i-izbjaga-news_621303.html

Шофьор помля 5 автомобила в столицата. Катастрофата е станала в петък късно вечерта на булевардите "Цар Борис III" и "Акад. Иван Гешов", съобщи Нова телевизия. След случилото се виновният водач, който е управлявал автомобил с марка "Пежо", е избягал от мястото на инцидента заедно със спътника си. На мястото са пристигнали екипи на пожарната и полиция.

Лили Иванова загрява за турнето на „Аполония“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280729_%D0%9B%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%82%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%E2%80%9E%D0%90%D0%BF%D0%BE%D

 Поп дивата Лили Иванова ще бъде специален гост на празниците на изкуствата „Аполония“ в Созопол. Концертът й в Летния театър ще бъде на 1 септември, което на практика го превръща в подгряващо предпремиерен за всички фенове, очакващи турнето й. Стартът на обиколката на звездата е на 18 септември в Стара Загора, а финалът ще е на 25 октомври в зала 1 на НДК.

В курортното градче жената, която крои музикалната ни история с гласа си, ще представи песните от новия си албум, който излезе на пазара преди месец. Той е първият в дискографията на звездата, чиято обложка е картина и е лишен от всякакви надписи, дори от името й. „Корицата на албума e произведение на художника Васил Горанов. Недопустимо е да се нарушава целостта на картината. Идеята да бъде без име дава възможност музиката да бъде изведена напред и, разбира се, авторите. Този албум е един колективен творчески проект, в който композитори, текстописци, аранжори, музиканти, звукоинженери и аз сме в едно цяло като екип. Искам да благодаря на всеки един от тях за приноса им като творци и професионалисти към този проект.“, сподели наскоро за „Монитор“ Иванова. Билети за шоуто в „Аполония“ се продават в eventim.bg на цена от 40 до 60 лв. 

ООН прие постигнатото между САЩ и Русия примирие в Сирия

http://www.cross.bg/siriya-sporazymenie-postignatoto-1548407.html

/КРОСС/ Говорителят на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик реагира ентусиазирано на постигнатото между САЩ и Русия споразумение за създаване на зона на деескалация в Югозападна Сирия, предаде ТАСС. "Предстои да проучим подробно обявеното споразумение, но ще приветстваме всяка договореност, която води до подобряване на условията за сирийския народ и придава положителна динамика преди женевските преговори", каза Дюжарик. Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че в перспектива сътрудничеството между САЩ и Русия може да се разпространи и върху други райони на Сирия. По думите му постигнатото споразумение показва, че двете страни "са в състояние да работят съвместно в Сирия".    

Охранител на КТБ с 500 лева заплата взел кредити за милиони през 3 фирми

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280728_%D0%9E%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%A2%D0%91+%D1%81+500+%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2%D0%B7%D0%B5%D0%BB+%D0%BA%D1%80%D0%B5

 

Стенограмата за фалираната банка потвърди – над 3 млрд. лева източени през новоучредени компании без персонал и със сламени управители

67,2% от кредитите, през които е била източена КТБ, в размер на 3,486 млрд. лева са били отпуснати на фирми, учредени броени дни преди вземането на заема и ръководени от сламени лица – огромната част от тях охранители във фалираната от Цветан Василев банка, архивист, технически секретари и дори пенсионер. Сред „сламените хора“ е бил и охранител в КТБ получаващ 500 лева заплата, но участващ в борда на три свързани дружества, получили кредити за милиони. Тези факти са лъснали още през юли 2014 г., става ясно от стенограмата от втората среща на „Дондуков“2 по аферата КТБ. Протоколът от проведения на 14 юли разговор – почти месец след поставянето на трезора под спецнадзора на БНБ, бе публикуван вчера следобед на сайта на президентството. 
Срещата е изцяло за съдбата на КТБ, като на нея става ясно, че заради огромната дупка, отворена в трезора от банкера-беглец Цветан Василев чрез предоставянето на необезпечени кредити на свързани с него дружества, ръководени от подставени лица, не може да се отиде на вариант за спасяване на трезора. Били са обсъждани два такива варианта - за отделяне на „добри активи“ в нов трезор, който да отвори врати, както и за „национализиране“ по подобие на практиката, приложена в други държави, но в крайна сметка лъсва, че най-вероятно ще се наложи да бъде приложен третият вариант – изплащане на гарантираните по закон депозити до 100 000 евро, което прави 196 000 лева от страна на Фонда за гарантиране на влоговете и обявяване на трезора в несъстоятелност. 
По време на заседанието главният прокурор Сотир Цацаров е предоставил данни за вървящите вече към онзи момент разследвания на източването, обвиняеми по които към днешна дата са освен банкера-беглец Цветан Василев, още 17 души. „Най-общите резултати от проведените одити на КТБ според мен сочат данни, че 67,2% от всички кредити на приблизителна стойност от 4,86 млрд. лева са били получени от търговци, кредитополучатели, които попадат в някои от следните категории: Първо такива, за които няма каквато и да е информация за финансовото им състояние или наличната информация по копията от кредитни досиета, с които ние разполагаме, е крайно недостатъчна. Второ, за тях няма и информация за целевото усвояване на кредита. Трето – те са абсолютно новоучредени търговски дружества – буквално дни преди получаване на кредитите. Четвърто – те са дружества без какъвто и да било опериращ бизнес, без да имат платени данъци, без да имат наето нито едно лице на трудово правоотношение. Пето – източникът на кредита е абсолютно неясен“, посочва Цацаров и дори изчита част от показанията на въпросния охранител, „въртял“ три от дружествата. От тях става ясно, че лицето дори не знае размера на кредитите, които са били теглени от фирмите му. Имало и хора, които заявили, че офисът им е личният им автомобил, както и лица, които обяснявали, че просто си слагали парафите под документите.

Пребитата лекарка: Голям успех е да мога да дишам, въздухът е прекрасен

http://frognews.bg/news_137882/Prebitata-lekarka-Goliam-uspeh-e-da-moga-da-disham-vazduhat-e-prekrasen/

Голям успех за мен е да мога да дишам. Въздухът е прекрасен. Върнах си способността да чувствам и дишам. Искам да си върна живота обратно. Това каза пострадалата лекарка от „Шейново“ д-р Албена Гагова в ефира на БТВ.

Официално: Назначиха Мария Габриел за член на ЕК

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280727_%D0%9E%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE%3A+%D0%9D%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%93%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BB+%D0%B7%D0%B0+%D1%87%D0

 Мария Габриел официално е назначена за член на Европейската комисия с ресор "Дигитална икономика и общество" , съобщиха Съветът на ЕС. Встъпването в длъжност е от днес със срок до 31 октомври 2019 година, когато изтича мандатът на Комисията „Юнкер“.


Съветът на ЕС беше последната инстанция, която трябваше да потвърди Габриел, която преди това беше одобрена от председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и от депутатите от Европейския парламент.

Габриел е третият български еврокомисар след Меглена Кунева и Кристалина Георгиева и най-млада в настоящия състав на Европейската комисия. Тя беше номинирана от правителството на Бойко Борисов на 10 май и се представи на Юнкер на 16-и, който прецени. Мястото на еврокомисар по "Дигитална икономика и общество" беше овакантено, след като германският еврокомисар Гюнтер Йотингер зае креслото на комисар за бюджета и за човешките ресурси, заемано по-рано от Кристалина Георгиева. Георгиева пък напусна на 1 януари, за да заеме вицепрезидентски пост в Световната банка. 140 дни България остави мястото си в Европейската комисия празно, което е безпрецедентен случай в историята на ЕС. На 4 юли, след тричасовото изслушване пред парламента на 20 юни, Мария Габриел бе одобрена с голямо мнозинство от 76% от гласовете на евродепутатите на 4 юли.

Тарикат си направи частен плаж в Обзор

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280726_%D0%A2%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D1%81%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%B6+%D0%B2+%D0%9E%D0%B1%D0%B7%D0%BE%D1%80

 

Грози го глоба от 50 бона

Тарикат си направил частен плаж в Обзор без да има подобно право. Той взел пясък от плажа и си го насипал върху неговия имот. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова пред журналисти в парламента.

Вчера от министерството са направили проверка заедно с МВР и представители на община Обзор на плаж "Обзор-мотела", където било установено, че

 

има три незаконни обекта

 

които се ползват от хотел „Мирамар“. Инспекторите са установили и две заграждения - едното от тях е детски кът, който се ползва от хотел "Сънрайз", а другото е означено като частен имот, където е насипан допълнителен пясък от плажа.

Хотелиерът откраднал пясък от морската ивица и след това го изсипал върху имота си. Така бил направен частен плаж, включително и с табела. "Има заграждения върху плажа, има и поставени нерегламентирани обекти", уточни министърът.

По думите й вече са започнали необходимите действия за налагане на административни наказания и също така, "ако има установени друг вид нарушения или нарушенията съставляват престъпления, ще сезираме съответно и прокуратурата", каза министърът. В момента експерти измерват каква е площта на частния плаж и колко пясък е взет и от къде.

"Няма право, който и да е да си прави частен плаж, камо ли да слага табели, какъвто е случаят", поясни Ангелкова като добави, че глобата за нарушителя може да стигне до 50 хил. лева.

В най-лошия случай, ако имотът не

 

може да се върне в предишния си вид

 

плажът може и да се признае за такъв, но тогава вече няма да бъде частен. Подобни случаи е имало в предишни години в Каварна.

Освен това, според Ангелкова, хотелът зад този частен имот нямал категоризация. Поради тази причина на хотела ще бъде направена и допълнителна инспекция, която да установи дали сградата съответства на притежаваните звезди.

Тя добави, че има и подаден сигнал за нарушение на централния плаж в морската ни столица Варна, където също имало нерегламентирано поставяне на обекти.

"Непрекъснато правим проверки по морето - навсякъде, по цялото Черноморие. Не са фокусирани само на юг или само на север. И виждате, че когато установим нередности, действаме безкомпромисно", бе категорична Ангелкова.

Всеки четвърти безработен в Русе е висшист

https://www.24chasa.bg/region/article/6324545

Всеки четвърти безработен в Русе е висшистВсеки четвърти безработен в Русе е с висше образование. Това съобщават от Бюрото по труда в града. Регистрираните безработни в края на май тази година в община Русе са 2591, със 103 по-малко отколкото през предходния месец. От тях преобладават тези със средно образование - 1406 /54 процента/, висшистите са 706 /27 на сто/,

Заловиха двама да пушат на закрито посред лято във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=355074

Два акта издадоха служители на Регионалната здравна инспекция (РЗИ), за тютюнопушене на закрито, научи Moreto.net. Въпреки че, през зимата почти липсваха нарушители, то в топлото инспекторите все пак за заловили двама нарушители.

Денем депутат, нощем затворник - любопитния случай с един бразилски политик

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/08/3003368_denem_deputat_noshtem_zatvornik_-_ljubopitniia_sluchai/?ref=rss


<br /><br />Селсо Жакоб се буди всяка сутрин в пет часа в килията си в затвора в Папуда, близо до столицата Бразилия, и чака кола, която го отвежда на работното му място: Камарата на депутатите. Някои от бразилските парламентаристи са вкарани в затвора, срещу други се води разследване, но ситуацията на Жакоб е особена.<br /><br />Той е осъден на седем години лишаване от свобода при облекчен режим, който му позволява да гласува закони, да участва в дебати и да оказва...

Грациите ни с нов авторитетен партньор

https://offnews.bg//gimnastika/gratciite-ni-s-nov-avtoriteten-partnior-660034.html

Националният отбор по художествена гимнастика се сдоби с още един силен и авторитетен партньор, информираха от федерация по този спорт.

Това е Университетска болница ”Александровска", която ще осигурява медицинските грижи за грациите ни.

Президентът на федерацията Илиана Раева и изпълнителният директор на здравното заведение доц. Костадин Ангелов подписаха договор за сътрудничество между БФХГ и най-старата, и една от най-големите болници у нас.

Водещият университетски и лечебен център в България ще осигурява 24-часова грижа за състезателите и треньорите от националния отбор - индивидуално и ансамбъл.

В договора за партньорство между БФХГ и "Александровска" болница са залегнали клаузи за медицински тестове и изследвания на състезателите, когато това е необходимо. 

Президентът на федерацията Илиана Раева не скри радостта си от подписания договор и сподели, че с 26-те самостоятелни клиники и 3-те референтни лаборатории, "Александровска" болница затваря кръга за абсолютното, професионално и пълно обезпечаване на националния отбор от гледна точка на здравословното и функционално състояние на гимнастичките.

10% е ръстът на туристите по Северното Черноморие

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280725_10%25+%D0%B5+%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%BE+%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%B

 Около 10% е към момента ръстът на туристите по Северното Черноморие по обобщени данни на големите туроператори. Това съобщи проф. д-р Стоян Маринов от Икономическия университет във Варна и член на УС на Варненската туристическа камара. Засилено е търсенето на почивка у нас и в страните от Централна и Източна Европа, като Чехия и особено Полша. „Трябва да подчертаем, че доста от немските туроператори запълват контингентите си с полски туристи. Това означава, че те имат свои подразделения в Полша, предлагат изгодни пакети и пращат много полски туристи към морските ни курорти по Северното Черноморие“, посочи проф. Маринов. Той коментира, че по данни на руските туроператори, се очаква около 10% ръст. „Може би той няма да бъде толкова голям, колкото очаквахме, защото Турция постепенно възстановява позиции на руския туристически пазар и отново има засилено търсене към техните курорти. Такава е ситуацията от миналата година, но ако нещата у нас продължават със същия темп, ще отбележим определен ръст“, уточни проф. Маринов. Според него, летният туристически сезон във Варна и курортите край града протича нормално, въпреки че конкуренцията набира сила. Експертът отбеляза, че на Летище Анталия се отчита 12% ръст на туристите към 31 май, за разлика от миналата година, когато за същия период е имало сериозни спадове. „Това означава, че Турция отново привлича туристи. Но България се справя към момента добре. По информация на хотелиери и туроператори, запълняемостта на базата е висока“, посочи той. В резултат на увеличените полети на нискотарифните авиокомпании към Варна до 31 май Летище Варна отбелязва почти 18% ръст на пътникопотока, докато летище Бургас изостава засега. През Летище Варна са преминали около 270 000 пасажери, от които около половината са организирани туристи. В същото време към Летище Бургас туристопотокът е двойно по-малък, но изоставането ще се навакса през юли и август, категоричен е експертът. „С това искам да подчертая ролята на достъпността на дестинацията. Тази достъпност на Варна в последно време се осигурява най-вече от нискотарифните авиокомпании. Когато те имат полети, това означава, че доста повече туристи могат да посещават нашите курорти. Освен това, идват и много индивидуални туристи, които търсят културен продукт, посещават музеи и културни забавления. Той посочи още, че след дългогдишна пазуза у нас се завръщат френските туристи, които идват отново за втора поредна година по Северното Черноморие. „Важното за тях е, че те предпочитат висококатегорийните хотели. Освен това, са доста активни по отношение на екскурзии и мероприятия, което означава, че остават допълнително средства в България“, каза още проф. Стоян Маринов.

Изплатихме почти милиард евро дълг

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280724_%D0%98%D0%B7%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%85%D0%BC%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D1%87%D1%82%D0%B8+%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D1%80%D0%B4+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE+%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3

 Министерството на финансите нареди плащане на 990,375 млн. евро в полза на държателите на петгодишни еврооблигации на Република България, емитирани при годишен лихвен купон 4,25% с падеж 9 юли 2017 г. В сумата са включени главница в размер 950 млн. евро, както и последния дължим лихвен купон в размер на 40,375 млн. евро, информираха от МФ.

Средствата за погасяване на падежиращата се емисия са набрани по време на успешно емитираните през март 2016 г. на международните капиталови пазари двоен транш облигации на стойност 1,994 млрд. евро по средносрочната програма за емитиране на дълг на външните пазари.

Трансакцията включва транш от 7-годишни облигации на стойност 1,144 млрд. евро при лихвен купон от 1,875 процента и транш от 12-годишни облигации на стойност 850 млн. евро при лихвен купон от 3,000 процента. С част от постъпленията се погаси дълг в обращение през миналата година, а другата част остана като наличност към края на 2016 г. за покриване на падежа по еврооблигациите на 9 юли 2017 г., след като не се наложи финансовият ресурс да бъде използван от правителството за запазване на стабилността на банковата система във връзка с извършения преглед на качеството на активите и стрес тестовете на българската банкова система.

С извършване на плащането държавният дълг на България се редуцира с 950 млн. евро - от 12,884 на 11,934 млрд. евро. Това представлява спад в съотношението дълг към брутен вътрешен продукт с близо два процентни пункта съответно от 25,9 на 24,0 на сто. По този начин на държавния бюджет ще бъдат спестявани разходи за обслужване на дълга в размер на 40,375 млн. евро годишно.

Климатичните промени и търговията в последния ден от срещата на Г-20

http://www.cross.bg/promeni-foryma-sporazymenie-1548406.html

/КРОСС/ Предстои заключителен ден от форума на Г-20 в Хамбург. Темите, които ще обсъждат лидерите на най-големите икономики в света, са климатичните промени и търговията. Очаква се да бъде представено предложение за ново климатично споразумение, което да спазва основните принципи на договора от Париж, но с известни промени. Повечето участници във форума подкрепят Парижкото споразумение и не е ясно как ще се формулира финалната декларация, така, че Съединените щати също да се включат. Основният акцент на първия ден беше срещата между Доналд Тръмп и Владимир Путин. 

Над 1,5 млн. българи без банкови сметки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280723_%D0%9D%D0%B0%D0%B4+1%2C5+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D1%81%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B8

 Около 1,5 млн. българи нямат банкови сметки и затова ще бъдат най-засегнати от планираното сваляне на прага на плащанията в брой до 1000 лв. Това каза за „Монитор“ финансовият експерт Румен Гълъбинов. Той смята, че най-удачно би било таванът на кешовите разплащания да не бъде по-нисък от 3 хил. лв. и той да бъде въведен към 2020 г. „По този начин няма да се затруднява малкият и семейният бизнес и хората от малките и отдалечени населени места в страната“, обяснява той. „В Италия прагът е 3000 евро, а в Гърция - 1500, което е много повече, отколкото се планира да стане у нас. Затова не бива ние да минаваме тези граници“, добави той.

Според Десислава Николова, финансов експерт от сайта „Моите пари“, преди да се въведат ограничения, трябва да се проучи как те ще повлияят на потребителите. „Не бива да забравяме, че в малките населени места няма банкови клонове, банкомати, магазините им са без постерминали и не може да се плаща с карта“, обясни тя и добави, че банките трябва да стимулират търговците да монтират пос-устройства.

Законопроектът на кабинета, внесен в НС, предвижда плащанията в кеш могат да бъдат ограничени до 1000 лева през 2019 г. Ако промените бъдат приети от депутатите, още от 1 август всички плащания над 5 хил. ще стават само по банков път, вместо сегашните 10 хил. лв. От 1 януари 2018 г. пък прагът за кеша ще падне на 3 хил. лв.

Д-р Албена Гагова за първи път след побоя: В медицината няма място за насилие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6324541

Д-р Албена Гагова за първи път след побоя: В медицината няма място за насилие"Изключително съм развълнувана от подкрепата и искам да благодаря на колегите от болница "Шейново" и колегите от цялата страна, които чисто човешки застанаха зад мен в този момент. Благодаря на медиците от "Царица Йоанна-ИСУЛ" , които се погрижиха за мен в онзи ден", се обърна д-р Албена Гагова към колегите си в цялата страна в телефонен разговор

51-годишен ливанец е бил прострелян в столицата

//dariknews.bg/novini/bylgariia/51-godishen-livanec-e-bil-prostrelian-v-stolicata-2035646

Ливански гражданин е бил ранен при стрелба късно снощи в София.

Инцидентът е станал в столичния квартал "Люлин" около 1:30 ч. Мъжът е прострелян в крака със сачми от ловно оръжие и е откаран в болница без опасност за живота. Той е 51-годишен, по неоф

Корнелия Нинова: Бихме искали Бузлуджа да е място на България, не само на БСП

//dariknews.bg/novini/bylgariia/korneliia-ninova-bihme-iskali-buzludzha-da-e-miasto-na-bylgariia-ne-samo-na-bsp-2035645

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви пред Дарик, че имат дългосрочна визия за Бузлуджа. "Първата стъпка е да спрем да се руши, там е страшна разруха. Има идея това да стане Национален музей за история на България, не само на БСП.", обясни Нинова.

Загинали и изчезнали при срутване в Италия

http://www.cross.bg/momenta-sgradata-izcheznali-1548405.html

/КРОСС/ Трима загинаха, а седем се водят безследно изчезнали, след като пететажна жилищна сграда в крайбрежния град Торе Анунциата се срути. Сред изриващите се са и две малки деца, съобщава в. "Гардиън". Причината за срутването на сградата остава неизвестна, но властите разследват вероятността инцидентът да е причинен от ремонтите, извършвани в нея. Според показанията на свидетели, преди рухването се е чула експлозия. За момента обаче сведенията им не се приемат за абсолютно достоверни, тъй като точно в същия момент покрай сградата е минавал и влак. За момента движението на влака, преминаващ от Везувий и свързващ Неапол с туристическите атракции като Помпей и Амалфийското крайбрежие, временно е преустановено.  

Загинали и изчезнали при срутването на жилищна сграда в Италия

http://www.cross.bg/momenta-sgradata-srytvaneto-1548405.html

/КРОСС/ Трима загинаха, а седем се водят безследно изчезнали, след като пететажна жилищна сграда в крайбрежния град Торе Анунциата се срути. Сред изриващите се са и две малки деца, съобщава в. "Гардиън". Причината за срутването на сградата остава неизвестна, но властите разследват вероятността инцидентът да е причинен от ремонтите, извършвани в нея. Според показанията на свидетели, преди рухването се е чула експлозия. За момента обаче сведенията им не се приемат за абсолютно достоверни, тъй като точно в същия момент покрай сградата е минавал и влак. За момента движението на влака, преминаващ от Везувий и свързващ Неапол с туристическите атракции като Помпей и Амалфийското крайбрежие, временно е преустановено.  

Над 200 полицаи са пострадали при протестите за Г-20

https://www.actualno.com/europe/nad-200-policai-sa-postradali-pri-protestite-za-g-20-news_621301.html

Почти 200 са ранените германски полицаи по време на сблъсъците с протестиращи в Хамбург в нощта на петък срещу събота. Напрежението ескалира заради провежданата в града среща на високо равнище на страните от Г-20. Протестиращите палиха коли и камиони, разбиваха магазини, чуп

До 35 градуса в страната днес

http://www.cross.bg/obyad-predimno-slunchevo-1548404.html

/КРОСС/ У нас ще е предимно слънчево, с временни увеличения на облачността в сутрешните часове над Северна България, показва справка на сайта на НИМХ към БАН. След обяд над планините ще се развива купеста облачност, но само на отделни места ще превали краткотрайно. Преди обяд в Източна България ще духа до умерен южен вятър, който след обяд ще отслабне. Температурите ще се повишат и максималните ще са предимно между 30° и 35°. По Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са 25-29°. Температурата на морската вода е 23-26°. Преди обяд вълнението на морето ще е 2 бала, след обяд ще се усили до 3. Над планините ще е предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали краткотрайно. Ще духа умерен, по високите и открити части до силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 25°, на 2000 метра - около 17°.    

Полша евакуира 10 хиляди души заради намерената бомба от Втората световна война

https://www.24chasa.bg/novini/article/6324538

Полша евакуира 10 хиляди души заради намерената бомба от Втората световна войнаВластите в източна Полша са заповядали евакуацията на 10 хиляди души, както и временното затваряне на магистралата за Беларус, заради намерената голяма бомба от Втората световна война, предава The Times of Israel, цитиран от "Фокус". Бомбата, която тежи 500 килограма бе намерена по време на строителни работи в Белосток.

Втора нощ насилие в Хамбург, започнаха арести

https://offnews.bg//sviat/vtora-nosht-nasilie-v-hamburg-zapochnaha-aresti-660029.html

Втора нощ на насилие преживя Хамбург, а на фона на протестите заради срещата на Г-20 започнаха и арести, предаде Би Би Си. Само в една сграда бяха 13 души. Общо в ареста са близо 100 души, пише пък БТА.

Служителите на реда и използваха сълзотворен газ и водни оръдия, за да разчистят улица "Шултенблат". 

Тази сутрин обстановката в квартал Шанценфиртел, където бяха съсредоточени протестите, е по-спокойна, но се очаква около 100 000 души да се включат в главния протест в днешния втори, заключителен ден на срещата.

Съпроводените от насилие протести са на път да засенчат събирането на лидерите на водещите икономики и ЕС. За да ги охраняват полицаи влизат в сградите, стоят по покривите на кооперациите, в небето кръжат хеликоптери, които осветяват с прожектори района. Бронетранспортьори събарят барикадите на протестиращите.

Полицаи казват, че са нападани от демонстранти с бутилки със запалителна течност, метални пръти, камъни. Няма достоверна информация за ранените сред протестиращите.

Само до вчера ранените полицаи бяха 100, към днешна дата броят им е 197. Те не са сериозно пострадали, но говорителят на полицията в Хамбург Тимо Цил казва, че е потресен от насилието. "Никога не сме се сблъсквали с такова равнище на омраза и насилие."

В същото време не по-малко нажежена е обстановката и зад вратите, на срещата на лидерите на Групата на 20-те (19-те най-развити икономики плюс ЕС). Днес те ще се опитат да изградят мост над пропастта, която зейна в отношенията между Европа и САЩ по въпроси като свободната търговия и климатичните промени. Миналия месец американският президент обяви, че САЩ се оттеглят от споразумението за климатичните промени от Париж.

Германският канцлер Ангела Меркел - домакин на срещата - каза, че разговорите са "много трудни".

Преговарящите работиха и през нощта в опит да достигнат компромисен вариант на крайното изявление от срещата.

Снимка: ЕПА

Не толкова напрегнат е бил разговорът между американския и руския президент. Доналд Тръмп и Владимир Путин се срещнаха за първи път очи в очи.

В срещата, продължила повече от планираното, двамата са обсъдили обвиненията в руска намеса в изборите в САЩ, след което двете страни имаха различни версии.

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че американският президент се съгласил, че не е имало намеса от Русия и е приел думите на Путин, който е отрекъл.

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън каза, че двете страни упорито са защитавали позициите си.

Двамата са се съгласили да оставят миналото зад гърба си и занапред да работят за установяването на по-тесни връзки, отбелязва "Ройтерс".

Републиканецът Тръмп нарече "чест" възможността да се срещне с руския си колега и заяви, че двамата очакват да се случат много положителни неща.

След срещата държавният секретар Рекс Тилърсън каза пред репортерите, че на срещата на най-големите икономики в Хамбург Тръмп е усетил "положителна химия" към Путин.

Срещата между Путин и Тръмп продължи около два часа и 15 минути.

След 30 години минаваме на ”бутикови бебета”

http://frognews.bg/news_137881/Sled-30-godini-minavame-na-butikovi-bebeta/

След около 30 години класическото правене на бебе ще бъде заменено от ”избор на най-добрите ембриони”. Каква е технологията и това ли е бъдещето, разказва БНТ.

Аварирал ТИР затруднява движението на Скоростната тангента при с. Мрамор

http://www.cross.bg/putna-avariral-dvizhenieto-1548403.html

/КРОСС/ Аварирал ТИР затруднява движението по Северната скоростна тангента на Софийски околовръстен път. При разклона за с. Мрамор то се осъществява само в едната лента, съобщиха от Агенция пътна инфраструктура (АПИ). От агенцията напомнят на шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, спазвайки, указанията на служителите на "Пътна полиция". Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от приложението LIMA, интернет страницата на АПИ - www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.  

Три жертви при срутване на сграда в Италия

http://frognews.bg/news_137880/Tri-jertvi-pri-srutvane-na-sgrada-v-Italiia/

Трима загинаха, а седем се водят безследно изчезнали, след като пететажна жилищна сграда в крайбрежния град Торе Анунциата се срути. Сред изриващите се са и две малки деца, съобщава в. ”Гардиън”.

И. Лингорски: България трябва да има министър по преговорите за еврозоната

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/i-lingorski-bylgariia-triabva-da-ima-ministyr-po-pregovorite-za-evrozonata-242680/

Тази практика работеше много добре, когато правителството на Симеон Сакскобурготски имаше главен преговарящ по присъединяването към ЕС, коментира финансистът

Путин, Меркел и Макрон обсъдиха кризата в Украйна

http://pogled.info/svetoven/putin-merkel-i-makron-obsadiha-krizata-v-ukraina.87473

/Поглед.инфо/ Руският президент Владимир Путин, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон обсъдиха кризата в Украйна и начините за нейното решаване, съобщи Кремъл. Разговорът се проведе в Хамбург на работна закуска.

Тръмп определи като „грандиозна“ срещата си с Путин

http://pogled.info/svetoven/tramp-opredeli-kato-grandiozna-sreshtata-si-s-putin.87474

/Поглед.инфо/ Президентът Доналд Тръмп нарече „грандиозна“ срещата си с руския президент Владимир Путин на 7 юли. Той изрази задоволството си преди началото на двустранни разговори с британския премиер Тереза Мей в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Хамбург.

Лидерите на Г-20 постигнаха съгласие за окончателната декларация

http://pogled.info/svetoven/liderite-na-g-20-postignaha-saglasie-za-okonchatelnata-deklaratsiya.87475

/Поглед.инфо/ Лидерите на Г-20, включително американският президент Доналд Тръмп, стигнаха до компромис по формулировката на окончателното изявление от срещата на върха по въпросите на търговията. Продължават обаче дразгите по отношение на изменението на климата, съобщи източник от ЕС пред АФП.

Тръмп похвали Меркел за "фантастичния" Г-20, въпреки протестите

http://pogled.info/svetoven/tramp-pohvali-merkel-za-fantastichniya-g-20-vapreki-protestite.87476

/Поглед.инфо/ Американският президент Доналд Тръмп похвали германския канцлер Ангела Меркел за "фантастичната работа" при организацията на срещата на върха на Г-20 в Хамбург, въпреки протестите, които блокираха жена му Мелания в продължение на часове.

Путин отчете сериозен напредък в Сирия, благодарение и на Анкара

http://pogled.info/svetoven/putin-otchete-seriozen-napredak-v-siriya-blagodarenie-i-na-ankara.87477

/Поглед.инфо/ Руският президент Владимир Путин отчете сериозен напредък за мира в Сирия, включително и благодарение на усилията от страна на Анкара.

Яростни протести срещу форума на Г-20 (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6324522

Яростни протести срещу форума на Г-20 (Снимки)Германската полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разчисти хамбургската улица "Шултенблат", където съпроводените с насилие протести срещу срещата на Г-20 може да засенчат разговорите на световните лидери, предаде БТА. Тази сутрин полицията съобщи, че само в една сграда са били арестувани 13 души.

Дори и Мелания не успяла да откъсне Тръмп от разговора му с Путин

http://www.cross.bg/trump-produlzhi-vreme-1548402.html

/КРОСС/ Дори първата дама на САЩ Мелания Тръмп не успяла да попречи срещата между президентите на САЩ и Русия в Хамбург да продължи далеч по-дълго от предвиденото, предаде Ройтерс. Разговорът между Тръмп и Путин в рамките на срещата на върха на Г-20 продължи 2 часа и 15 минути, далеч повече от планираните 35 минути. Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън разказа, че на няколко пъти се опитал да напомни на президента Тръмп за напредващото време. „Една от причините да продължи толкова дълго е, че след като се срещнаха и доста бързо се опознаха, имаше толкова много неща, които да се обсъдят. Имаше такова ниво на ангажираност и обмен на мнения, че никой от двамата не искаше да спира", каза Тилърсън пред журналисти. „Трябваше на няколко пъти да напомням на президента (за изминалото време - б. ред.) Хора надникваха в стаята. По едно време даже изпратиха първата дама в опит да ни изкарат оттам. Обаче не се получи. След като тя дойде да ни види, продължихме още един час. Така че тя очевидно не успя", добави Тилърсън.    

Черно море представя отбора за новия сезон

http://www.moreto.net/novini.php?n=355087

Последната контрола на Черно море от лятната подготовка ще е днес срещу румънския Дунареа Калъраш, припомня Moreto.net. Това ще бъде и официалното представяне на отбора за новия сезон в Първа професионална лига. Мачът срещу втородивизионния румънски тим е от 18.

50 българи на ден умират от мръсен въздух

http://www.cross.bg/vuzdyh-godina-simidchiev-1548401.html

/КРОСС/ 18 хил. на година, или средно по 50 българи на ден умират заради мръсния въздух. Това обяви в в ефира на бТВ д-р Александър Симидчиев от новото белодробно отделение на столична болница. Това е епидемия, за която малко се говори у нас, твърди лекарят. Той уточни, че данните са от Световната здравна организация (СЗО). В България смъртността от замърсяването на въздуха е 3 пъти над средното европейско ниво. Това сочи най-новият доклад на СЗО. Информацията в него почти повтаря тази от миналата година. С една разлика - през 2016 г. България е била на трето място по смъртност от замърсен въздух, а тази година вече е на второ. Според д-р Симидчиев всички трябва да се обединим в борбата срещу замърсяването на въздуха - чрез поставяне на катализатори на колите, отказа от отопление на твърдо гориво, почистването на градовете от праха по улиците. Освен мръсния въздух високата смъртност от белодробни заболявания се дължи и на факта, че много от българите пушат.    

Още трусове в Македония

http://www.cross.bg/rihter-magnityd-makedoniya-1548400.html

/КРОСС/ Нови трусове в Македония. Земетресение с магнитуд 4,2 по скалата на Рихтер е регистрирано малко след полунощ. Епицентърът е бил на 11 километра североизточно от Охрид. Тридесет минути по-късно е усетен втори трус със сила 2,7. Последвал и трети - с магнитуд 3,7 по Рихтер. От средата на юни в района на Охридското езеро са регистрирани повече от хиляда труса като най-силният - от пета степен, предизвика леки щети.  

Три нови земетръса в Македония

https://www.actualno.com/balkani/tri-novi-zemetrysa-v-makedonija-news_621300.html

Нови трусове край Македония. Земетресение с магнитуд 4,2 по скалата на Рихтер е регистрирано малко след полунощ. Епицентърът е бил на 11 километра североизточно от Охрид, информира Нова телевизия. Тридесет минути по-късно е усетен втори трус със сила 2,7. Последвал и трети - с магнитуд 3,7 по Рихтер. От средата на юни в района на Охридското езеро са регистрирани повече от хиляда труса като най-силният - от пета степен, предизвика леки щети.

И Лъчо Танев с жалба срещу разпределението на Дора Милева

https://offnews.bg//futbol/i-lacho-tanev-s-zhalba-sreshtu-razpredelenieto-na-dora-mileva-660032.html

Мениджърската агенция на Лъчезар Танев е подала жалба срещу разпределението на дълговете на ПФК ЦСКА АД.

Справка на "Тема Спорт" в регистрите показва, че това е общо седмо възражение срещу списъка, изготвен от синдика Дора Милева.

Предишните жалби са ог фирмата на феновете "Ред Енимълс", която спечели търга за активите на фалиралото дружество с оферта от 8 милиона лева.

Другите са на Инвестбанк, треньора в школата Атанас Борносузов, "Национална спортна база", Тодор Иванов и Васил Младенов, който продаде свои земи на клуба през 2015 година, когато шеф беше Александър Томов.

На 13 юли предстои заседание на съда, по време на което ще се гледа отделна жалба на ПФК ЦСКА АД срещу прието вземане на НАП.

Останалите възражения ще бъдат гледани на същото заседание, или на друго няколко дни по-късно.

Настоящото разпределение на дълговете предвижда изплащане на близо 40 процента от задълженията към НАП, както и на 100 процента от тези към бивши футболисти и служители на клуба.

Хамилтън получи наказание от пет места за старта в Австрия

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/07/08/3003640_hamiltun_poluchi_nakazanie_ot_pet_mesta_za_starta_v/?ref=rss


Люис Хамилтън ще получи наказание от пет места на стартовата решетка за утрешното състезание за Гран при на Австрия. От "Мерцедес" смениха скоростната кутия в болида на британеца преди началото на уикенда.<br /><br />Британецът ще бъде санкциониран, защото по правилник една скоростна кутия трябва да издържи минимум шест поредни надпревари.<br /><br />От тима са установили, след състезанието за Гран при на Азербайджан преди две седмици, че трансмисията е...

200 ранени полицаи при протестите заради срещата на Г-20

http://www.cross.bg/protestite-politzai-g--1548399.html

/КРОСС/ Почти 200 са ранените германски полицаи по време на сблъсъците с протестиращи в Хамбург в нощта на петък срещу събота. Напрежението ескалира заради провежданата в града среща на високо равнище на страните от Г-20. Протестиращите палиха коли и камиони, разбиваха магазини, чупиха прозорци, а на органите на реда се наложи да използват сълзотворен газ и водно оръдие, за да ги разпръснат. Очаква се протестите да продължат. В демонстрацията под надслов „Добре дошли в ада" участваха и футболни агитки, „въоръжени" с камъни, метални предмети и стъклени бутилки. Ранени бяха десетки, а повече от сто души бяха арестувани.  

Верижна катастрофа с пет автомобила в София тази нощ

http://www.cross.bg/avtomobila-katastrofa-verizhna-1548422.html

/КРОСС/ Верижна катастрофа е станала тази нощ на кръстовище на бул. „Цар Борис III" и бул. „Гешов" в София. Причината е несъобразена скорост. Шофьор не овладял автомобила си, ударил се в друга кола, а след това последвал верижен сблъсък. Пет автомобила са участвали във верижната катастрофа. Открит е собственикът на автомобила, причинил инцидента. Колата на виновника също е пострадала тежко, но самият той е избягал пеша веднага след сблъсъка.  

Обединените арабски емирства - там, където жените доминират в технологиите

http://www.investor.bg/analizi/262/a/obedinenite-arabski-emirstva-tam-kydeto-jenite-dominirat-v-tehnologiite-242351/

Емирствата подкрепят и насърчават жените лидери в технологичния сектор, а те вдъхновяват новото поколение дами в сектора

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване